Környezetvédelmi termékdíj: változások január 1-jétől

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Környezetvédelmi termékdíj: változások január 1-jétől"

Átírás

1 Környezetvédelmi termékdíj: változások január 1-jétől A környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény január 1-jén hatályba lépő módosítása a Magyar Közlöny 2016/191. számában jelent meg (2016. évi CXXXIX. törvény). Az évváltás ezúttal nem hoz jelentős változást: az általános bevallási rend és a díjtételek tekintetében minden változatlan marad 2017-ben (egyes műanyag csomagolószerek besorolása módosul), a módosítások többnyire speciális területeket érintenek. 1. Gépjárművek tartozékainak átalánya Szélesebb körben érvényes az átalánydíj fizetése a gépjárművek tartozékai (gumiabroncs, akkumulátor, kenőolaj, elektromos, elektronikai berendezés) tekintetében. A 2016-ban bevezetett átalány jelenleg a személygépkocsi és a motorkerékpár esetében alkalmazandó, a módosítással a gépjármű fogalma kiterjed a következő járművekre is: Gépjármű 10 vagy annál több személy szállítására (8702 vámtarifaszám) Speciálisan, havon való közlekedésre tervezett járművek; golfkocsik és hasonló járművek ( alszám) Áruszállító gépjármű (8704 vámtarifaszám) A bővítéssel érintett járművekre vonatkozó díjtételek: Vtsz. és HR alszám Megnevezés Kompressziós gyújtású, dugattyús, belső égésű (dízel vagy féldízel) motorral működő Más gépjármű a vezetőt is beleértve 10 vagy annál több személy szállítására Speciálisan, havon való közlekedésre tervezett járművek; golfkocsik és hasonló járművek Áruszállító gépjármű, -dömper, terepjáró kivitelű égésű (dízel vagy féldízel) motorral működő, Legfeljebb 5 tonna össztömegű égésű (dízel vagy féldízel) motorral működő, 5 tonnát meghaladó, de legfeljebb 20 tonna össztömegű égésű (dízel vagy féldízel) motorral működő,- 20 tonna össztömeget átalány (Ft/db)

2 meghaladó Más, áruszállító gépjármű, szikragyújtású, dugattyús, belső égésű motorral működő, legfeljebb 5 tonna össztömegű Más, áruszállító gépjármű, szikragyújtású, dugattyús, belső égésű motorral működő, 5 tonna össztömeget meghaladó Más áruszállító gépjármű A korábban gépjármű-átalányt nem választó cég január 31-ig köteles bejelentést tenni az átalányfizetésről. 2. Egyéni hulladékkezelés 2017-től az egyéni hulladékkezelést választó kötelezett nem kizárólag végfelhasználó vevőtől veheti át a termékből képződött hulladékot. Ez megnyitja a lehetőséget arra, hogy a kötelezett a telephelyén (vagy a termékét forgalmazó kereskedelmi egységben) máshol összegyűjtött hulladékot is átvegyen. A törvényszöveg nem tiltja, hogy az átadó hulladékgazdálkodási engedéllyel rendelkező cég legyen. Az egyéni hulladékkezelést választó kötelezett a tárgyév előtti év kibocsátását veszi alapul a tárgyévi hasznosítási arány számításánál, amennyiben az adott anyagáram tekintetében a tárgyév előtti évben is egyéni hulladékkezelést választott. A módosítással kiszámíthatóbbá válik a hasznosítás tervezése, mert a vetítés alapja (a kibocsátás) már a tárgyév elején ismert lesz. A változtatás nem vonatkozik a csomagolószer termékáramra, illetve arra az anyagáramra, amelyre a tárgyév előtti évben nem egyéni hulladékkezelés, hanem kollektív teljesítés (teljes díjtétel fizetése) volt érvényes. Példák: 1. Gumiabroncs-behozó cég 2016-ban egyéni hulladékkezeléssel teljesíti a gumiabroncsok után keletkező termékdíj-kötelezettségét. A cég az egyéni hulladékkezelés választását 2017-ben is bejelenti. A korábbi években is fennálló egyéni hulladékkezelői státusz miatt a évi bevallásban a gumiabroncs-kibocsátás számításánál a évi mennyiséget kell alapul venni. 2. Egy 2016-ig általános díjtételt fizető versenytárs gumiabroncs-behozó is felfedezi az egyéni hulladékkezelés lehetőségét, és 2017-ben bejelentést tesz a módosításról. A cég a tárgyévet megelőző évben nem volt egyéni hulladékkezelő, ezért a évi bevallásban a gumiabroncs-kibocsátás számításához a évi mennyiséget veszi figyelembe. 3. Import nagykereskedelemmel foglalkozó vállalkozás 2016-ban és 2017-ben is egyéni hulladékkezelő egyes csomagolószer-anyagáramokban. Tekintettel arra, hogy a kibocsátás-számítás változó szabálya a csomagolószerre nem érvényes, a vállalkozás a évi bevallásban a csomagolószer-kibocsátás számításánál a évi mennyiséget veszi alapul.

3 3. Láncügylet A láncügylet mentessége csak háromszereplős ügyletek esetén alkalmazható. Ennek értelmében nem keletkezik kötelezettség az első belföldi tulajdonjog-átruházás esetén, ha az ügylethez kapcsolódóan igazolt a termék fuvarozásra vagy küldeményként külföldre feladása. 4. Újrahasználatra előkészítés Nem kell termékdíjat fizetni (de bevallási kötelezettség létezik) ha egy új (vámtarifaszámú) termék az alábbi műveletek valamelyikével jön létre: hulladékká vált termékből újrafelhasználásra előkészítéssel, használt termékből újbóli felhasználásra előkészítéssel. A megfogalmazás alapján a fizetési mentesség hulladékról szóló törvény szerinti újrahasználatra előkészítés fogalmának megfelelően kezelt termékre vonatkozik. tisztítással, javítással, valamint ellenőrzéssel végzett hasznosítási művelet, amelynek során a hulladékká vált terméket vagy alkatrészét előkészítik arra, hogy bármilyen egyéb előkezelés nélkül újrahasználható legyen. Nem érvényes a fizetési mentesség, ha a hulladék olyan újrafeldolgozásával jön létre új termékdíjköteles termék, amely nem felel meg a fenti fogalomnak (pl. anyagában hasznosítás nem újrahasználati céllal). A mentesítő szabály nem vonatkozik a művelet során beépített új termékdíjköteles alkotórészekre sem. 5. Műanyag csomagolószerek Nem kell termékdíjat fizetni (de bevallási kötelezettség létezik) az elkülönített hulladék gyűjtésére szolgáló műanyag zsák után, és a mentességnek nem feltétele a zsák oldalán elhelyezett felirat. (A hatályos törvény szerint csak a mindkét oldalán az oldal felületének legalább 20%-át kitevő ELKÜLÖNÍTETT HULLADÉK felirattal ellátott zsák mentesül.) Nem kell termékdíjat fizetni (de bevallási kötelezettség létezik) a teljes egészében megújuló forrásból származó alapanyagból, biológiai úton lebomló műanyagból készült csomagolószer után, és a mentességnek nem feltétele a csomagolószer oldalán elhelyezett felirat. (A hatályos törvény szerint csak a mindkét oldalán az oldal felületének legalább 20%-át kitevő BIOLÓGIAI ÚTON LEBOMLÓ SZEMETESZSÁK felirattal ellátott műanyag zsák mentesül.) A hajlékonyfalú műanyag hűtőtasak vagy hűtőtáska besorolása 2017-től nem műanyag bevásárló-reklám táska (1900 Ft/kg), hanem műanyag csomagolószer (57 Ft/kg).

4 Nem termékdíjköteles csomagolószer a 3921 vámtarifaszámú termék ( más műanyag lap, lemez, film, fólia, szalag és csík ), ha bútoripari árunak minősül. A bútoripari áru fogalmát nem határozza meg a törvény. 6. Reklámhordozó papír Amennyiben a sajtótermék vagy egyéb nyomtatott anyag belföldi megrendelője nem nyilatkozik a termék reklámtartalmáról, az első belföldi forgalomba hozó köteles reklámhordozó papírnak tekinteni a terméket től tehát nyilatkozat hiányában nincs mérlegelési lehetősége a nyomdának (papírbehozónak). Példa: Belföldi nyomda reklámot nem tartalmazó időszaki lapot állít elő egy belföldi megrendelő számára. A belföldi megrendelő nem ad nyilatkozatot a környezetvédelmi termékdíj szerinti besorolásról ban a nyomda nem vallott be termékdíjat, ha megítélése szerint az időszaki lap nem tartalmazott gazdasági reklámot től nyilatkozat hiányában a nyomda köteles reklámhordozó papírként nyilvántartani és bevallani a terméket. 7. Átvállalási szerződés A módosítás pontosítja, hogy az a) pont szerinti (külföldre értékesítés) átvállalás esetén a 60%-os exportfeltételt csak az átvállalással érintett beszerzések viszonylatában kell vizsgálni. A módosítás egyértelműsíti, hogy a d) pont szerinti (továbbforgalmazói) átvállalás nem vonatkozhat a csomagolást alkotó csomagolószerre. A továbbforgalmazási jogcím től kiterjed a vevő (kereskedő) saját célú felhasználására is. Példa: Egy csomagolószer-kereskedő műanyagfóliába csomagolt kartonlapot vásárol a belföldi gyártótól belföldi továbbforgalmazási céllal. Az áru egy részét változatlan formában értékesíti belföldi vevőnek, egyes kartonlapokat pedig egyéb funkcióval saját célra használ fel. Kérdés: Létrejöhet-e átvállalási szerződés a d) pont szerint (azaz változatlan formában történő továbbforgalmazás jogcímén) a műanyagfólia és a kartonlap tekintetében? Válasz: A műanyagfólia termékdíj-kötelezettsége a d) pont szerint nem vállalható át, mert a műanyagfólia ebben az ügyletben csomagolást alkotó csomagolószer. A kartonlap termékdíj-kötelezettsége a d) pont szerint átvállalható (megvalósul az önálló csomagolószer továbbforgalmazása), és az átvállalási jogcímet nem hiúsítja meg az áru egy részének saját célú felhasználása. 8. Egyéb módosítások Nem használja a jogszabály az egyéb csomagolószer gyűjtőfogalmat a csomagolóanyagra és a csomagolási segédanyagra.

5 A bérgyártás törvényi fogalma kiegészült a korábban a végrehajtási rendeletben szereplő feltétellel: a bérgyártó anyagáramonként és termékáramonként legfeljebb a termékdíjköteles termék tömegében számított 50%-os mértéket meg nem haladóan adhat hozzá terméket a bérgyártató részére gyártott termékdíjköteles termékhez december 19. Készítette: Kelemen István (Green Tax Consulting Kft.)

Iromány száma : T/12367/5 Benyújtás dátuma: november 17.

Iromány száma : T/12367/5 Benyújtás dátuma: november 17. Iromány száma : T/12367/5 Benyújtás dátuma: 2016. november 17. Az Országgy űlés Törvényalkotási bizottsága Érkezett : 2016 NOV 1 7, Címzett : Kövér László, az Országgy űlés elnöke Benyújtó : Dr. Gulyás

Részletesebben

Országgy űlés Hivatala Irományszám : Érkezett NOV O3, Részletes vitát lezáró bizottsági módosító javaslat

Országgy űlés Hivatala Irományszám : Érkezett NOV O3, Részletes vitát lezáró bizottsági módosító javaslat Országgy űlés Hivatala Irományszám : 14;4'4 (t, Az Országgyűlés Fenntartható fejl ődés bizottsága Érkezett. 2016 NOV O3, Címzett : Kövér László, az Országgy űlés elnöke Benyújtó : Sallai R. Benedek elnök

Részletesebben

Budapest, november JTisztelettel : f

Budapest, november JTisztelettel : f Iromány száma : T/12367/ Benyújtás dátuma: 2016. november Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága ORSGflGrG 'YLLULL a c Érkezett : 2016 tiov 2 1. Címzett : Kövér László, az Országgyűlés elnöke Tárgy

Részletesebben

T/ számú. törvényjavaslat. a környezetvédelmi termékdíjról szóló évi LXXXV. törvény módosításáról

T/ számú. törvényjavaslat. a környezetvédelmi termékdíjról szóló évi LXXXV. törvény módosításáról MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/12367. számú törvényjavaslat a környezetvédelmi termékdíjról szóló 2011. évi LXXXV. törvény módosításáról Előadó: Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Budapest, 2016. október

Részletesebben

Környezetvédelmi Termékdíj 2018

Környezetvédelmi Termékdíj 2018 Kelemen István Környezetvédelmi Termékdíj 2018 Szerző: Kelemen István Szakmai szerkesztő: Horváth Géza Kiadói szerkesztő: Koczka Erika Kiadó: Vezinfó Kiadó és Tanácsadó Kft. Minden tartalom szerzői jogvédelem

Részletesebben

Környezetvédelmi termékdíj 2012-2013. Kelemen István vezető tanácsadó Green Tax Consulting Kft. www.green-tax.hu

Környezetvédelmi termékdíj 2012-2013. Kelemen István vezető tanácsadó Green Tax Consulting Kft. www.green-tax.hu Környezetvédelmi termékdíj 2012-2013 Kelemen István vezető tanácsadó Green Tax Consulting Kft. www.green-tax.hu Termékdíj-történetek Tájékozódás a lovagok és lókötők szigetén Hogyan kerüljük le a farkasembereket?

Részletesebben

Környezetvédelmi termékdíj 2012

Környezetvédelmi termékdíj 2012 Környezetvédelmi termékdíj 2012 Sztruhár Imre, tanácsadó sztruhar.imre@green-tax.hu Green Tax Consulting Kft. Áttekintés A környezetvédelmi termékdíj 2012. január 1-jétől hatályos rendszere A változó rendelkezések

Részletesebben

Környezetvédelmi termékdíj

Környezetvédelmi termékdíj Környezetvédelmi termékdíj Változások, jogszabályi háttér A változások háttere: - Termékdíj bevételeinek növelése - Az OHÜ létrehozása, koordináló szervezeti rendszer megszüntetése - Kötelezettek körének

Részletesebben

Kontroll információk hasznosítása a környezetvédelmi termékdíj vonatkozásában

Kontroll információk hasznosítása a környezetvédelmi termékdíj vonatkozásában Kontroll információk hasznosítása a környezetvédelmi termékdíj vonatkozásában Tánczos Zoltán főosztályvezető helyettes Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály A hatósági tapasztalatok Ellenőrzés során

Részletesebben

A környezetvédelmi termékdíj és hulladékgazdálkodással kapcsolatos szabályozások változásai és a tapasztalatok 2012., 2013-ban

A környezetvédelmi termékdíj és hulladékgazdálkodással kapcsolatos szabályozások változásai és a tapasztalatok 2012., 2013-ban A környezetvédelmi termékdíj és hulladékgazdálkodással kapcsolatos szabályozások változásai és a tapasztalatok 2012., 2013-ban Előadó: Tánczos Zoltán pénzügyőr alezredes, főosztályvezető helyettes Borsányi-Bognár

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉKDÍJ 2012

KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉKDÍJ 2012 KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉKDÍJ 2012 VARGA SÁNDORNÉ HDGY. NAV Képzési, Egészségügyi és Kulturális Intézete Pénzügyőri Iskola 1/20 1.Adminisztrációs terhek csökkentése 2.Termékdíj-bevételek növelése 3. Fontos

Részletesebben

Környezetvédelmi termékdíj. Szabó Viktor - adótanácsadó

Környezetvédelmi termékdíj. Szabó Viktor - adótanácsadó Környezetvédelmi termékdíj Szabó Viktor - adótanácsadó Jelentős változások 2012-től! A változások háttere: - Termékdíj bevételeinek növelése; - Az OHÜ létrehozása, koordináló szervezeti rendszer megszüntetése;

Részletesebben

Összegző módosító javaslat

Összegző módosító javaslat Iromány száma: T/17569/5. Benyújtás dátuma: 2017-10-12 12:27 Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága Parlex azonosító: 1KK260B10003 Címzett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke Benyújtó: Hende Csaba,

Részletesebben

A NAV-hoz beérkezett, csomagolószerek termékdíjas szabályozásával kapcsolatos állásfoglalás kérések jellemzői és tanulságai

A NAV-hoz beérkezett, csomagolószerek termékdíjas szabályozásával kapcsolatos állásfoglalás kérések jellemzői és tanulságai A NAV-hoz beérkezett, csomagolószerek termékdíjas szabályozásával kapcsolatos állásfoglalás kérések jellemzői és tanulságai Előadó: Tánczos Zoltán pénzügyőr alezredes, főosztályvezető helyettes A tárgyi

Részletesebben

A környezetvédelmi termékdíj átvállalásának lehetőségei (2013. évben hatályos szabályozás szerint)

A környezetvédelmi termékdíj átvállalásának lehetőségei (2013. évben hatályos szabályozás szerint) A környezetvédelmi termékdíj átvállalásának lehetőségei (2013. évben hatályos szabályozás szerint) Ezen az oldalon ismertetjük a termékdíj szerződéses átvállalására vonatkozó szabályokat, a szerződéskötés

Részletesebben

ADÓZÁSI KÉZIKÖNYVEK Budapest, 2008

ADÓZÁSI KÉZIKÖNYVEK Budapest, 2008 ADÓZÁSI KÉZIKÖNYVEK A KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉKDÍJ ELJÁRÁSI SZABÁLYAI Budapest, 2008 Szerzõ: Fekete Antal Lektor: Kovács Ferencné Sorozatszerkesztõ: Ráskai Éva A kézirat lezárva: 2008 január ISBN 978 963

Részletesebben

Magyar joganyagok - 446/2017. (XII. 27.) Korm. rendelet - a környezetvédelmi termé 2. oldal lép. 5. Ez a rendelet január 1-jén lép hatályba. 1.

Magyar joganyagok - 446/2017. (XII. 27.) Korm. rendelet - a környezetvédelmi termé 2. oldal lép. 5. Ez a rendelet január 1-jén lép hatályba. 1. Magyar joganyagok - 446/2017. (XII. 27.) Korm. rendelet - a környezetvédelmi termé 1. oldal 446/2017. (XII. 27.) Korm. rendelet a környezetvédelmi termékdíjról szóló 2011. évi LXXXV. törvény végrehajtásáról

Részletesebben

Részletes vitát lezáró bizottsági módosító javaslat

Részletes vitát lezáró bizottsági módosító javaslat Iromány száma: T/17569/2. Benyújtás dátuma: 2017-10-09 16:19 Az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága Parlex azonosító: RXJLU8CX0001 Címzett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke Benyújtó: Sallai

Részletesebben

Környzetvédelmitermékdíj változások Dr. Ress Zoltán NAV Bevallási Osztály osztályvezető

Környzetvédelmitermékdíj változások Dr. Ress Zoltán NAV Bevallási Osztály osztályvezető Környzetvédelmitermékdíj változások 2014. Dr. Ress Zoltán NAV Bevallási Osztály osztályvezető Jogszabályok A környezetvédelmi termékdíjról szóló 2011. évi LXXXV. Tv. (Ktdt.) A Ktdt. végrehajtásáról szóló

Részletesebben

T e rm é kdíj

T e rm é kdíj T e rm é kdíj 2 0 1 0. (c s om a g olá s, m e z ő g a zda s á g i te rm e l ő ) Készítette: Debreczeni László őrnagy VPOP Vámigazgatóság Anyagáramok 2010. évben Elektromos, Elektronikai berendezések Ezek

Részletesebben

Környezetvédelmi termékdíj 2014 évi változásai. Ponyiné Oszvald Katalin NAV Nógrád Megyei Adóigazgatósága

Környezetvédelmi termékdíj 2014 évi változásai. Ponyiné Oszvald Katalin NAV Nógrád Megyei Adóigazgatósága Környezetvédelmi termékdíj 2014 évi változásai Ponyiné Oszvald Katalin NAV Nógrád Megyei Adóigazgatósága Termékdíj-köteles termékek A törvény hatálya a termékdíj-köteles termékek körére és azokkal kapcsolatos

Részletesebben

TERMÉKDÍJ SZABÁLYOK 2012. JANUÁR 1-TŐL

TERMÉKDÍJ SZABÁLYOK 2012. JANUÁR 1-TŐL TERMÉKDÍJ SZABÁLYOK 2012. JANUÁR 1-TŐL A környezetvédelmi termékdíj szabályozásában jelentős módosulások történtek a 2011. júliusában kihirdetett 2011. évi LXXXV. (Ktdt.) számú törvény által. Mivel bizonyos

Részletesebben

Környezetvédelmi termékdíj-változások, Összeállította: Horváth Józsefné

Környezetvédelmi termékdíj-változások, Összeállította: Horváth Józsefné Környezetvédelmi termékdíj-változások, 2014 Összeállította: Horváth Józsefné Változások általánosságban: - kereskedelmi csomagolószer kategóriába tartozó termékkör, - hulladékgazdálkodási fogalmak átvétele,

Részletesebben

T/ számú. törvényjavaslat

T/ számú. törvényjavaslat MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA T/11705. számú törvényjavaslat a környezetvédelmi termékdíjról, továbbá egyes termékek környezetvédelmi termékdíjáról szóló 1995. évi LVI. törvény módosításáról Előadó: a környezetvédelmi

Részletesebben

2017. évi CXXXI. törvény a környezetvédelmi termékdíjról szóló évi LXXXV. törvény módosításáról 1.

2017. évi CXXXI. törvény a környezetvédelmi termékdíjról szóló évi LXXXV. törvény módosításáról 1. 2017. évi CXXXI. törvény a környezetvédelmi termékdíjról szóló 2011. évi LXXXV. törvény módosításáról M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2017. évi 174. szám A törvényt az Országgyűlés a 2017. október 17-i ülésnapján

Részletesebben

ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. Gönci Beáta Ügyfélkapcsolati és kommunikációs vezető

ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. Gönci Beáta Ügyfélkapcsolati és kommunikációs vezető A csomagolási termékdíjfizetési kötelezettség alapja 2012-ben Gönci Beáta Ügyfélkapcsolati és kommunikációs vezető A termékdíj-fizetésre kötelezettek a csomagolás után 2012-ben Termékdíj köteles termék:

Részletesebben

2018. évi törvény a környezetvédelmi termékdíjról szóló évi LXXXV. törvény módosításáról

2018. évi törvény a környezetvédelmi termékdíjról szóló évi LXXXV. törvény módosításáról 2018. évi törvény a környezetvédelmi termékdíjról szóló 2011. évi LXXXV. törvény módosításáról 1. (1) környezetvédelmi termékdíjról szóló 2011. évi LXXXV. törvény (a továbbiakban: Ktdt.) 2. -a következő

Részletesebben

A KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉKDÍJ

A KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉKDÍJ ADÓZÁSI KÉZIKÖNYVEK A KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉKDÍJ ELJÁRÁSI SZABÁLYAI Budapest, 2009 Szerzõ: Fekete Antal Lektor: Takáts Beáta Sorozatszerkesztõ: dr. Varga Árpád A kézirat lezárva: 2009. április 2. ISBN

Részletesebben

www.termekdijinfo.hu A környezetvédelmi termékdíj törvény változásai

www.termekdijinfo.hu A környezetvédelmi termékdíj törvény változásai A környezetvédelmi termékdíj törvény változásai Tájékoztatom a tisztelt Olvasót, hogy az egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló 2011. évi CLVI. törvény módosította a

Részletesebben

A környezetvédelmi termékdíj bejelentés nyomtatványok változása. Előadó: Mészáros Adrienn százados NAV KH Adóügyi Főosztály

A környezetvédelmi termékdíj bejelentés nyomtatványok változása. Előadó: Mészáros Adrienn százados NAV KH Adóügyi Főosztály A környezetvédelmi termékdíj bejelentés nyomtatványok változása Előadó: Mészáros Adrienn százados NAV KH Adóügyi Főosztály Témakörök 13TKORNY bejelentés VAMO képviselet T180 elektronikus ügyintézéshez

Részletesebben

Környezetvédelmi termékdíj 2011.

Környezetvédelmi termékdíj 2011. Öko-Hungária Nonprofit Kft Cím.: 8000, Székesfehérvár, Kőrösi út 228. Tel.: 06-22-502-774 Fax.: 06-22-502-773 Email.: info@okohungaria.eu Környezetvédelmi termékdíj 2011. Sztruhár Imre kereskedelmi és

Részletesebben

Műanyag hulladékok hasznosítása

Műanyag hulladékok hasznosítása Műanyag hulladékok hasznosítása Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. (OHÜ) Magyar Állam kizárólagos tulajdonában lévő nonprofit Kft. (Vidékfejlesztési Minisztériumban) 2011-ben indult

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉKDÍJ

KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉKDÍJ KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉKDÍJ A környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatos jogszabályok könnyebb értelmezhetősége, áttekinthetősége érdekében Felügyelőségünk ebben a tájékoztatóban foglalta össze Tisztelt

Részletesebben

20 hullámpapírlemez (PAP) 21 nem hullámpapírlemez jellegű karton (PAP) 22 papír (PAP) 29 külföldről behozott csomagolás papír, karton összetevője

20 hullámpapírlemez (PAP) 21 nem hullámpapírlemez jellegű karton (PAP) 22 papír (PAP) 29 külföldről behozott csomagolás papír, karton összetevője II. Csomagolószer Katalógus kódjai (CsK kódok) A CsK kód felépítése: 1. karakter: csomagolóeszközként, csomagolóanyagként, csomagolási segédanyagként is felhasználható terméket jelölő kód 2 3. karakter:

Részletesebben

A termékdíj megfizetésének eljárási szabályai. A termékdíjfizetés lebonyolításának jogszabályi háttere

A termékdíj megfizetésének eljárási szabályai. A termékdíjfizetés lebonyolításának jogszabályi háttere A termékdíj megfizetésének eljárási szabályai A termékdíjfizetés lebonyolításának jogszabályi háttere Termékdíjjal, valamint a hulladékgazdálkodásra vonatkozó jogszabályokban meghatározott hatósági ügy,

Részletesebben

A 2012-ben hatályba lépő termékdíjtörvény legfontosabb változásai

A 2012-ben hatályba lépő termékdíjtörvény legfontosabb változásai A 2012-ben hatályba lépő termékdíjtörvény legfontosabb változásai A T/4662/88. számon módosító indítványként még a hatálybalépést megelőzően kezdeményezték a 2011. évi LXXXV. törvény módosítását. Az alábbiakban

Részletesebben

Tervezet június

Tervezet június KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM KVVM/KJKF/978/2007. Tervezet a környezetvédelmi termékdíj-mentesség, a termékdíj visszaigénylésének és átvállalásának, valamint a használt gumiabroncs behozatalának

Részletesebben

A évre vonatkozó Országos Gyűjtési és Hasznosítási Terv (OGyHT 18)

A évre vonatkozó Országos Gyűjtési és Hasznosítási Terv (OGyHT 18) A 2018. évre vonatkozó Országos Gyűjtési és Hasznosítási Terv (OGyHT 18) Budapest, 2018. december 6. Változat: 02/2018 1/11 Impresszum Jelen dokumentumot az Innovációs és Technológiai Minisztérium készítette.

Részletesebben

Formanyomtatvány CSOMAGOLÁS termékdíj mentességi kérelemhez egyéni teljesítő részére

Formanyomtatvány CSOMAGOLÁS termékdíj mentességi kérelemhez egyéni teljesítő részére Formanyomtatvány CSOMAGOLÁS termékdíj mentességi kérelemhez egyéni teljesítő részére csomagolás kereskedelmi italcsomagolás H díjtétele, műanyag bevásárló-reklám táska H díjtétele (80 %-os mértékig) A

Részletesebben

A évre vonatkozó Országos Gyűjtési és Hasznosítási Terv (OGyHT 19)

A évre vonatkozó Országos Gyűjtési és Hasznosítási Terv (OGyHT 19) A 2019. évre vonatkozó Országos Gyűjtési és Hasznosítási Terv (OGyHT 19) Budapest, 2019. január 21. Változat: 02/2019 1/12 Impresszum Jelen dokumentumot az Innovációs és Technológiai Minisztérium készítette.

Részletesebben

Előterjesztés, tervezet címe: ELŐTERJESZTÉS a Kormány részére a környezetvédelmi termékdíjról szóló évi LXXXV. törvény módosításáról

Előterjesztés, tervezet címe: ELŐTERJESZTÉS a Kormány részére a környezetvédelmi termékdíjról szóló évi LXXXV. törvény módosításáról HATÁSVIZSGÁLATI LAP Előterjesztés, tervezet címe: ELŐTERJESZTÉS a Kormány részére a környezetvédelmi termékdíjról szóló 2011. évi LXXXV. törvény módosításáról I. Költségvetési hatások: A törvénymódosító

Részletesebben

Magyar Könyvvizsgálói Kamara. XX. Országos Könyvvizsgálói Konferencia NAV 1. A környezetvédelmi termékdíj szabályozásának változásai

Magyar Könyvvizsgálói Kamara. XX. Országos Könyvvizsgálói Konferencia NAV 1. A környezetvédelmi termékdíj szabályozásának változásai A környezetvédelmi termékdíj szabályozásának változásai Tánczos Zoltán pénzügyőr alezredes, főosztályvezető 1 A termékdíjas szabályozás változásának okai Forrásteremtés a költségvetés és a hulladékgazdálkodás

Részletesebben

2. oldal (5)1 Új termékdíjköteles termék jön létre, ha a feldolgozás, megmunkálás következtében a termék 1. mellékletben meghatározott vámtarifaszáma,

2. oldal (5)1 Új termékdíjköteles termék jön létre, ha a feldolgozás, megmunkálás következtében a termék 1. mellékletben meghatározott vámtarifaszáma, 1. oldal 2011. évi LXXXV. törvény a környezetvédelmi termékdíjról 1 Az Országgyűlés, hogy hozzájáruljon a környezetszennyezés megelőzéséhez, illetve csökkentéséhez, a természeti erőforrásokkal való takarékos

Részletesebben

2. oldal (5)1 Új termékdíjköteles termék jön létre, ha a feldolgozás, megmunkálás következtében a termék 1. mellékletben meghatározott vámtarifaszáma,

2. oldal (5)1 Új termékdíjköteles termék jön létre, ha a feldolgozás, megmunkálás következtében a termék 1. mellékletben meghatározott vámtarifaszáma, 1. oldal 2011. évi LXXXV. törvény a környezetvédelmi termékdíjról 1 Az Országgyűlés, hogy hozzájáruljon a környezetszennyezés megelőzéséhez, illetve csökkentéséhez, a természeti erőforrásokkal való takarékos

Részletesebben

13 Hatályon kívül helyezte: évi CLXVIII. törvény 24. (1) 1. Hatálytalan: I. 1-től.

13 Hatályon kívül helyezte: évi CLXVIII. törvény 24. (1) 1. Hatálytalan: I. 1-től. 1. oldal 2011. évi LXXXV. törvény a környezetvédelmi termékdíjról 1 Az Országgyűlés, hogy hozzájáruljon a környezetszennyezés megelőzéséhez, illetve csökkentéséhez, a természeti erőforrásokkal való takarékos

Részletesebben

2. oldal (5)1 Új termékdíjköteles termék jön létre, ha a feldolgozás, megmunkálás következtében a termék 1. mellékletben meghatározott vámtarifaszáma,

2. oldal (5)1 Új termékdíjköteles termék jön létre, ha a feldolgozás, megmunkálás következtében a termék 1. mellékletben meghatározott vámtarifaszáma, 1. oldal 2011. évi LXXXV. törvény a környezetvédelmi termékdíjról 1 Az Országgyűlés, hogy hozzájáruljon a környezetszennyezés megelőzéséhez, illetve csökkentéséhez, a természeti erőforrásokkal való takarékos

Részletesebben

2. oldal (5)1 Új termékdíjköteles termék jön létre, ha a feldolgozás, megmunkálás következtében a termék 1. mellékletben meghatározott vámtarifaszáma,

2. oldal (5)1 Új termékdíjköteles termék jön létre, ha a feldolgozás, megmunkálás következtében a termék 1. mellékletben meghatározott vámtarifaszáma, 1. oldal 2011. évi LXXXV. törvény a környezetvédelmi termékdíjról 1 Az Országgyűlés, hogy hozzájáruljon a környezetszennyezés megelőzéséhez, illetve csökkentéséhez, a természeti erőforrásokkal való takarékos

Részletesebben

A Csomagolás Környezetvédelmi Termékdíja

A Csomagolás Környezetvédelmi Termékdíja A Csomagolás Környezetvédelmi Termékdíja 1. A Termékdíjról általában A Környezetvédelmi Termékdíjat az 1995 évi LVI Törvény írja elő, végrehajtását pedig az 10/1995. KTM rendelet szabályozza. A Törvény

Részletesebben

Környezetvédelmi termékdíj könnyítések a mezőgazdasági termelőknek, kisléptékű termékelőállítóknak

Környezetvédelmi termékdíj könnyítések a mezőgazdasági termelőknek, kisléptékű termékelőállítóknak Környezetvédelmi termékdíj könnyítések a mezőgazdasági termelőknek, kisléptékű termékelőállítóknak A KIADVÁNY A "CIVIL SZERVEZETEK SZAKMAI PROGRAMJÁNAK TÁMOGATÁSA 2016. (NEA-TF-16-SZ-0430 REGISZTRÁCIÓS

Részletesebben

A évre vonatkozó Országos Gyűjtési és Hasznosítási Terv (OGyHT 17)

A évre vonatkozó Országos Gyűjtési és Hasznosítási Terv (OGyHT 17) A 2017. évre vonatkozó Országos Gyűjtési és Hasznosítási Terv (OGyHT 17) Budapest, 2017. április 18. Változat: 02/2017 1/10 Impresszum Jelen dokumentumot az egyes központi hivatalok és költségvetési szervi

Részletesebben

Bujtor Tibor. Budapest, február 13.

Bujtor Tibor. Budapest, február 13. Bujtor Tibor Budapest, 2018. február 13. Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály 1016 Budapest, Mészáros utca 58/a. Levélcím: 1539 Bp., Pf. 675. Telefon: (06-1) 224-9100 Fax: (06-1) 224-9163 E-mail:

Részletesebben

A hulladék keretirányelv és a műanyagokra vonatkozó közösségi szabályozás változásai, hatásuk a hazai jogszabályi környezetre

A hulladék keretirányelv és a műanyagokra vonatkozó közösségi szabályozás változásai, hatásuk a hazai jogszabályi környezetre A hulladék keretirányelv és a műanyagokra vonatkozó közösségi szabályozás változásai, hatásuk a hazai jogszabályi környezetre Dr. Szentesi Szilvia A Magyar Vegyipari Szövetség XXV. Környezetvédelmi és

Részletesebben

41. A termékdíj-fizetési kötelezettség átvállalása

41. A termékdíj-fizetési kötelezettség átvállalása 41. A termékdíj-fizetési kötelezettség átvállalása Az átvállalás intézményrendszerének célja, hogy a kötelezettek akár gazdasági, akár adminisztrációs jellegű feladatait csökkentse. Az utóbbi csak szűk

Részletesebben

BEJELENTÉS BJ1: Bejelentés érvényességének megadása kötelező! A bejelentés érvényessége január 1-jét követően az első adófizetési kötelezettség

BEJELENTÉS BJ1: Bejelentés érvényességének megadása kötelező! A bejelentés érvényessége január 1-jét követően az első adófizetési kötelezettség Vám-és Pénzügyőrség Regionális Ellenőrzési Központ Székesfehérvár 8000 Székesfehérvár, Horvát István u. 16-18. Tel.: 06 (22) 512-280; Fax: 06 (22) 512-299; E-mail: rek80001@mail.vpop.hu Levelezési cím:

Részletesebben

Bujtor Tibor. Budapest, március 7.

Bujtor Tibor. Budapest, március 7. Bujtor Tibor Budapest, 2019. március 7. Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály 1016 Budapest, Mészáros utca 58/a. Levélcím: 1539 Bp., Pf. 675. Telefon: (06-1) 224-9100 Fax: (06-1) 224-9163 E-mail:

Részletesebben

a környezetvédelmi termékdíjról, továbbá egyes termékek környezetvédelmi termékdíjáról szóló 1995. évi LVI. törvény módosításáról

a környezetvédelmi termékdíjról, továbbá egyes termékek környezetvédelmi termékdíjáról szóló 1995. évi LVI. törvény módosításáról 2008. évi LXIX. törvény a környezetvédelmi termékdíjról, továbbá egyes termékek környezetvédelmi termékdíjáról szóló 1995. évi LVI. törvény módosításáról 1. A környezetvédelmi termékdíjról, továbbá egyes

Részletesebben

(4) Az állami adó- és vámhatóság a termékdíj raktár engedélyezésére vonatkozó kérelmet 30 napon belül bírálja el.

(4) Az állami adó- és vámhatóság a termékdíj raktár engedélyezésére vonatkozó kérelmet 30 napon belül bírálja el. A Kormány 386/2014. (XII. 31.) Korm. rendelete a környezetvédelmi termékdíjról szóló 2011. évi LXXXV. törvény végrehajtásáról szóló 343/2011. (XII. 29.) Korm. rendelet módosításáról A Kormány a környezetvédelmi

Részletesebben

ULT Magyarország Zrt.

ULT Magyarország Zrt. ULT Magyarország Zrt. Tisztelt Dohánytermelő! Magyarországon jelenleg közel 300 környezetvédelemhez kapcsolódó jogszabály van érvényben Ezek közül az Alkotmány után a törvények (és azok végrehajtási utasításai)

Részletesebben

A évre vonatkozó Országos Gyűjtési és Hasznosítási Terv (OGyHT 16)

A évre vonatkozó Országos Gyűjtési és Hasznosítási Terv (OGyHT 16) A 2016. évre vonatkozó Országos Gyűjtési és Hasznosítási Terv (OGyHT 16) Budapest, 2016. május 10. Változat: 02/2016 1/11 Impresszum Jelen dokumentumot az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉKDÍJ

KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉKDÍJ TARTALOM 1. A TERMÉKDÍJAS SZABÁLYOZÁS VÁLTOZÁSAI (2015) KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉKDÍJ 2014-2015. 2014-es és 2015-ös változások, Általános és speciális szabályok, Termékdíj-kötelezettségek 2. A TERMÉKDÍJAS

Részletesebben

Környezetvédelmi termékdíjáltalános

Környezetvédelmi termékdíjáltalános Környezetvédelmi termékdíjáltalános A termékdíj átalány Időállapot: 2015-01-01-2015-12-31 Szerző: Varga Ferenc, Lektor: Zatik László, Módosítva: 2015-01-10 11:22:04 Tartalomjegyzék: 1. A környezetvédelmi

Részletesebben

Szeretettel köszöntjük a megjelent vendégeket.

Szeretettel köszöntjük a megjelent vendégeket. Szeretettel köszöntjük a megjelent vendégeket. Öt éves az új termékdíj törvény A jogalkotás minősége Nagy Miklós főtitkár 2017. október 19. Honnan indultunk? Csomagolási hulladék anyagában hasznosításisi

Részletesebben

Kereskedelmi Csomagolás Termékdíj Mentesség. Ú díjtétel

Kereskedelmi Csomagolás Termékdíj Mentesség. Ú díjtétel Kereskedelmi Csomagolás Termékdíj Mentesség Ú díjtétel Okos ember betétben tartja a pénzét! Általában a termékdíj szabályozásról A környezetvédelmi termékdíj-fizetési kötelezettséget a környezetvédelmi

Részletesebben

2011. évi LXXXV. törvény a környezetvédelmi termékdíjról 1

2011. évi LXXXV. törvény a környezetvédelmi termékdíjról 1 2011 évi LXXXV törvény a környezetvédelmi termékdíjról 1 Az Országgyűlés, hogy hozzájáruljon a környezetszennyezés megelőzéséhez, illetve csökkentéséhez, a természeti erőforrásokkal való takarékos gazdálkodásra

Részletesebben

Hulladékgazdálkodás szabályozás Kitekintés a műanyagok irányában

Hulladékgazdálkodás szabályozás Kitekintés a műanyagok irányában Hulladékgazdálkodás szabályozás Kitekintés a műanyagok irányában Kolozsiné dr. Ringelhann Ágnes Főosztályvezető agnes.ringelhann.kolozsine@vm.gov.hu 457-3570 Budapest, 2011. április 27. A hulladékképződés

Részletesebben

Az elektronikai hulladékok hasznosítása, változások az elektromos és elektronikai hulladékok szabályozásában

Az elektronikai hulladékok hasznosítása, változások az elektromos és elektronikai hulladékok szabályozásában Az elektronikai hulladékok hasznosítása, változások az elektromos és elektronikai hulladékok szabályozásában Palotai Zoltán osztályvezető Vidékfejlesztési Minisztérium Környezeti Fejlesztéspolitikai Főosztály

Részletesebben

2011. évi LXXXV. törvény. a környezetvédelmi termékdíjról

2011. évi LXXXV. törvény. a környezetvédelmi termékdíjról Az Országgyűlés, hogy hozzájáruljon a környezetszennyezés megelőzéséhez, illetve csökkentéséhez, a természeti erőforrásokkal való takarékos gazdálkodásra irányuló tevékenységek ösztönzéséhez, valamint

Részletesebben

A évre vonatkozó Országos Gyűjtési és Hasznosítási Terv (OGyHT 18)

A évre vonatkozó Országos Gyűjtési és Hasznosítási Terv (OGyHT 18) A 2018. évre vonatkozó Országos Gyűjtési és Hasznosítási Terv (OGyHT 18) Budapest, 2017. szeptember 18. Változat: 01/2018 1/11 Impresszum Jelen dokumentumot a Földművelésügyi Minisztérium készítette. A

Részletesebben

2011. évi LXXXV. törvény. a környezetvédelmi termékdíjról 1 I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. 1. A törvény hatálya 2

2011. évi LXXXV. törvény. a környezetvédelmi termékdíjról 1 I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. 1. A törvény hatálya 2 2011. évi LXXXV. törvény a környezetvédelmi termékdíjról 1 Az Országgyűlés, hogy hozzájáruljon a környezetszennyezés megelőzéséhez, illetve csökkentéséhez, a természeti erőforrásokkal való takarékos gazdálkodásra

Részletesebben

Környezetvédelmi termékdíj 2014

Környezetvédelmi termékdíj 2014 Környezetvédelmi termékdíj 2014 Sztruhár Imre, tanácsadó Green Tax Consulting Kft. Nyíregyháza, 2014. január 23. Áttekintés Esettanulmányok Importőr nagykereskedő Importőr termelő Üdítőital-gyártó Elektronikai

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉKDÍJ 2005

KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉKDÍJ 2005 Fekete Balázs Kelemen István Magyar Béla KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉKDÍJ 2005 Csomagolás és kereskedelmi csomagolás 2005. február SZERZÕK Fekete Balázs (EAN Magyarország Kht.) Kelemen István (Környezetvédelmi

Részletesebben

A 2008. évtől a tárgyévet megelőző év mennyiségének megfelelő hulladékmennyiséget kell a tárgyévben begyűjteni és hasznosítani.

A 2008. évtől a tárgyévet megelőző év mennyiségének megfelelő hulladékmennyiséget kell a tárgyévben begyűjteni és hasznosítani. Formanyomtatvány termékdíj alóli mentességi kérelemhez egyéni teljesítő részére elektromos és elektronikai berendezés, hűtőközeg, gumiabroncs, akkumulátor esetén A csomagolás termékdíjára, valamint a bevásárló-reklámtáska

Részletesebben

ELKÜLÖNÍTETT BEGYŰJTŐ ÉS KEZELŐ RENDSZEREK KIÉPÍTÉSE, A HASZNOSÍTÁS ELŐSEGÍTÉSE

ELKÜLÖNÍTETT BEGYŰJTŐ ÉS KEZELŐ RENDSZEREK KIÉPÍTÉSE, A HASZNOSÍTÁS ELŐSEGÍTÉSE ELKÜLÖNÍTETT BEGYŰJTŐ ÉS KEZELŐ RENDSZEREK KIÉPÍTÉSE, A HASZNOSÍTÁS ELŐSEGÍTÉSE Célok a települési szilárd hulladék 40%-ának hasznosítása 2009ig, 50%-ának hasznosítása 2013 végéig a lerakott hulladék biológiailag

Részletesebben

2011. évi LXXXV. törvény a környezetvédelmi termékdíjról 1

2011. évi LXXXV. törvény a környezetvédelmi termékdíjról 1 2011. évi LXXXV. törvény a környezetvédelmi termékdíjról 1 Az Országgyűlés, hogy hozzájáruljon a környezetszennyezés megelőzéséhez, illetve csökkentéséhez, a természeti erőforrásokkal való takarékos gazdálkodásra

Részletesebben

2011. évi LXXXV. törvény a környezetvédelmi termékdíjról 1

2011. évi LXXXV. törvény a környezetvédelmi termékdíjról 1 2011. évi LXXXV. törvény a környezetvédelmi termékdíjról 1 Az Országgyűlés, hogy hozzájáruljon a környezetszennyezés megelőzéséhez, illetve csökkentéséhez, a természeti erőforrásokkal való takarékos gazdálkodásra

Részletesebben

ÁTVÁLLALÁSI SZERZŐDÉS. Környezetvédelmi termékdíj fizetési kötelezettség átvállalási szerződés

ÁTVÁLLALÁSI SZERZŐDÉS. Környezetvédelmi termékdíj fizetési kötelezettség átvállalási szerződés ÁTVÁLLALÁSI SZERZŐDÉS Környezetvédelmi termékdíj fizetési kötelezettség átvállalási szerződés amely létrejött egyrészről a PAPYRUS HUNGÁRIA Kereskedelmi Zrt. Adószám: 10840807-2-43 KSH törzsszám: 10840807-5229-114-01

Részletesebben

52 344 05 0010 52 03 Termékdíj ügyintéző Vám- és jövedéki ügyintéző

52 344 05 0010 52 03 Termékdíj ügyintéző Vám- és jövedéki ügyintéző Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

2011. évi LXXXV. törvény a környezetvédelmi termékdíjról 1

2011. évi LXXXV. törvény a környezetvédelmi termékdíjról 1 2011. évi LXXXV. törvény a környezetvédelmi termékdíjról 1 Az Országgyűlés, hogy hozzájáruljon a környezetszennyezés megelőzéséhez, illetve csökkentéséhez, a természeti erőforrásokkal való takarékos gazdálkodásra

Részletesebben

2011. évi LXXXV. törvény a környezetvédelmi termékdíjról 1

2011. évi LXXXV. törvény a környezetvédelmi termékdíjról 1 0 évi LXXXV törvény Az Országgyűlés, hogy hozzájáruljon a környezetszennyezés megelőzéséhez, illetve csökkentéséhez, a természeti erőforrásokkal való takarékos gazdálkodásra irányuló tevékenységek ösztönzéséhez,

Részletesebben

www.termekdijszakerto.hu

www.termekdijszakerto.hu 2011. évi LXXXV. törvény a környezetvédelmi termékdíjról 1 Az Országgyűlés, hogy hozzájáruljon a környezetszennyezés megelőzéséhez, illetve csökkentéséhez, a természeti erőforrásokkal való takarékos gazdálkodásra

Részletesebben

T/6632. számú. törvényjavaslat. a környezetvédelmi termékdíjról szóló 2011. évi LXXXV. törvény módosításáról

T/6632. számú. törvényjavaslat. a környezetvédelmi termékdíjról szóló 2011. évi LXXXV. törvény módosításáról MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/6632. számú törvényjavaslat a környezetvédelmi termékdíjról szóló 2011. évi LXXXV. törvény módosításáról Előadó: Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Budapest, 2015. október

Részletesebben

2011. évi LXXXV. törvény 1 a környezetvédelmi termékdíjról (Ktdt.) Az Országgyűlés, hogy hozzájáruljon a környezetszennyezés megelőzéséhez, illetve csökkentéséhez, a természeti erőforrásokkal való takarékos

Részletesebben

Figyelmeztetés! Ezen előadásanyag a szerzői jogról szóló évi LXXVI. törvény értelmében szerzői jogvédelem alatt áll.

Figyelmeztetés! Ezen előadásanyag a szerzői jogról szóló évi LXXVI. törvény értelmében szerzői jogvédelem alatt áll. Figyelmeztetés! Ezen előadásanyag a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében szerzői jogvédelem alatt áll. Tekintettel arra, hogy az előadásanyag bizonyos részei más szerzők által létrehozott

Részletesebben

Bevezetés Adatszolgáltatási határidők: Környezetvédelmi termékdíj negyedévente a tárgynegyedévet követő hónap 20. napja!!! HIR bevallás (hulladék) - m

Bevezetés Adatszolgáltatási határidők: Környezetvédelmi termékdíj negyedévente a tárgynegyedévet követő hónap 20. napja!!! HIR bevallás (hulladék) - m Környezetvédelmi adatszolgáltatások teljesítése Mezei Marianna környezetvédelmi szakértő 2017. január 27. Bevezetés Adatszolgáltatási határidők: Környezetvédelmi termékdíj negyedévente a tárgynegyedévet

Részletesebben

2009-2010. 2009.10.07 Samling 1

2009-2010. 2009.10.07 Samling 1 2009-2010 2010 Környezetvédelmi termékd kdíj 2009.10.07 Samling 1 A termékdíj mentesség szempontjából a EU kifogásának megfelelıen megszőnik az italcsomagolásoknál a részleges újratöltéssel elnyerhetı

Részletesebben

2011. évi LXXXV. törvény. a környezetvédelmi termékdíjról 1

2011. évi LXXXV. törvény. a környezetvédelmi termékdíjról 1 2011. évi LXXXV. törvény 1 Az Országgyűlés, hogy hozzájáruljon a környezetszennyezés megelőzéséhez, illetve csökkentéséhez, a természeti erőforrásokkal való takarékos gazdálkodásra irányuló tevékenységek

Részletesebben

A környezetvédelmi és vízügyi miniszter 21/2008. (VIII. 30.) KvVM rendelete az elemek és akkumulátorok, illetve hulladékaik kezeléséről

A környezetvédelmi és vízügyi miniszter 21/2008. (VIII. 30.) KvVM rendelete az elemek és akkumulátorok, illetve hulladékaik kezeléséről A környezetvédelmi és vízügyi miniszter 21/2008. (VIII. 30.) KvVM rendelete az elemek és akkumulátorok, illetve hulladékaik kezeléséről A hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény 59. (2) bekezdés

Részletesebben

53/2003. (IV. 11.) Korm. rendelet

53/2003. (IV. 11.) Korm. rendelet 53/2003. (IV. 11.) Korm. rendelet a környezetvédelmi termékdíjmentesség, a termékdíj visszaigénylésének és átvállalásának, valamint a használt gumiabroncs behozatalának feltételeiről A környezetvédelmi

Részletesebben

2011. évi LXXXV. törvény. a környezetvédelmi termékdíjról I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. 1. A törvény hatálya

2011. évi LXXXV. törvény. a környezetvédelmi termékdíjról I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. 1. A törvény hatálya z Országgyűlés, hogy hozzájáruljon a környezetszennyezés megelőzéséhez, illetve csökkentéséhez, a természeti erőforrásokkal való takarékos gazdálkodásra irányuló tevékenységek ösztönzéséhez, valamint a

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉKDÍJ

KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉKDÍJ KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉKDÍJ (2011. évi LXXXV. törvény a környezetvédelmi termékdíjról, 343/2011. Korm. rendelet a környezetvédelmi termékdíjról szóló 2011. évi LXXXV. törvény végrehajtásáról) Az egyes termékek

Részletesebben

2013. évre vonatkozó Háttéranyag az Országos Gyűjtési és Hasznosítási Adatokhoz

2013. évre vonatkozó Háttéranyag az Országos Gyűjtési és Hasznosítási Adatokhoz 2013. évre vonatkozó Háttéranyag az Országos Gyűjtési és Hasznosítási Adatokhoz (HOGyHA 13) Budapest, 2015. 1/13 Impresszum Az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség Nemzeti Hulladékgazdálkodási

Részletesebben

2011. évi LXXXV. törvény. a környezetvédelmi termékdíjról 1

2011. évi LXXXV. törvény. a környezetvédelmi termékdíjról 1 2011. évi LXXXV. törvény 1 Az Országgyűlés, hogy hozzájáruljon a környezetszennyezés megelőzéséhez, illetve csökkentéséhez, a természeti erőforrásokkal való takarékos gazdálkodásra irányuló tevékenységek

Részletesebben

a 298/2009.(XII.21.) Kormányrendelettel egységes szerkezetben

a 298/2009.(XII.21.) Kormányrendelettel egységes szerkezetben 53/2003. (IV. 11.) Korm. rendelet a környezetvédelmi termékdíjmentesség, a termékdíj visszaigénylésének és átvállalásának, valamint a használt gumiabroncs behozatalának feltételeiről A környezetvédelmi

Részletesebben

2011. évi LXXXV. törvény. a környezetvédelmi termékdíjról 1

2011. évi LXXXV. törvény. a környezetvédelmi termékdíjról 1 2011. évi LXXXV. törvény a környezetvédelmi termékdíjról 1 Az Országgyűlés, hogy hozzájáruljon a környezetszennyezés megelőzéséhez, illetve csökkentéséhez, a természeti erőforrásokkal való takarékos gazdálkodásra

Részletesebben

Bontott alkatrészek újra hasznosítására vonatkozó szabályozások

Bontott alkatrészek újra hasznosítására vonatkozó szabályozások Bontott alkatrészek újra hasznosítására vonatkozó szabályozások A hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. Törvény A hulladékká vált gépjárművekről szóló 369/2014. (XII. 30.) Korm. Rendelet A közúti járművek

Részletesebben

ÉSZAK-MAGYARORSZÁGI KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG mint I. fokú hatóság

ÉSZAK-MAGYARORSZÁGI KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG mint I. fokú hatóság ÉSZAK-MAGYARORSZÁGI KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG mint I. fokú hatóság CSOMAGOLÁS TERMÉKDÍJ ALÓLI MENTESSÉGI ENGEDÉLYKÉRELEM TARTALMI KÖVETELMÉNYEI - csomagolás - kereskedelmi

Részletesebben

HASZONANYAG NÖVELÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI AZ ÚJ KÖZSZOLGÁLTATÁSI RENDSZERBEN

HASZONANYAG NÖVELÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI AZ ÚJ KÖZSZOLGÁLTATÁSI RENDSZERBEN HASZONANYAG NÖVELÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI AZ ÚJ KÖZSZOLGÁLTATÁSI RENDSZERBEN Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Részletesebben

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ. a 15TKORNY bejelentés. a 2015. évi környezetvédelmi termékdíj-kötelezettségről elnevezésű nyomtatványhoz

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ. a 15TKORNY bejelentés. a 2015. évi környezetvédelmi termékdíj-kötelezettségről elnevezésű nyomtatványhoz KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ a 15TKORNY bejelentés a 2015. évi környezetvédelmi termékdíj-kötelezettségről elnevezésű nyomtatványhoz Tisztelt Adózó! A környezetvédelmi termékdíjról szóló 2011. évi LXXXV. törvényben

Részletesebben

2015. évi CLXVIII. törvény a környezetvédelmi termékdíjról szóló 2011. évi LXXXV. törvény módosításáról*

2015. évi CLXVIII. törvény a környezetvédelmi termékdíjról szóló 2011. évi LXXXV. törvény módosításáról* M G Y R K Ö Z L Ö N Y 2015. évi 172. szám 21621 vételező felhasználó esetében a szállítási rendszerüzemeltetőnél bejelenteni az e törvény végrehajtásáról szóló kormányrendeletben meghatározottak szerint

Részletesebben

www.termekdijinfo.hu

www.termekdijinfo.hu 2011. évi LXXXV. törvény 1 a környezetvédelmi termékdíjról (Ktdt.) Az Országgyűlés, hogy hozzájáruljon a környezetszennyezés megelőzéséhez, illetve csökkentéséhez, a természeti erőforrásokkal való takarékos

Részletesebben