Tisztelt Kormánymegbízott Asszony! Tisztelt Kormánymegbízott Úr!

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Tisztelt Kormánymegbízott Asszony! Tisztelt Kormánymegbízott Úr!"

Átírás

1 ZSIGÓ RÓBERT élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár Iktatószám: Ügyintéző: Dr. Pintér Renáta Telefonszám: Hivatkozási szám: 02.3/1137-3/2016 Melléklet: kiegészítő nyilatkozatok Valamennyi Megyei Kormányhivatal Kormánymegbízottja részére Székhelyén Tárgy: Tájékoztatás török exporteljárásrendről a vektormentes időszakot követően Tisztelt Kormánymegbízott Asszony! Tisztelt Kormánymegbízott Úr! Tájékoztatom, hogy a török állat-egészségügyi hatósággal folytatott egyeztetés értelmében a kérődző állatokra vonatkozó exporteljárásrend a vektormentes időszakot követően az alábbiak szerint változik: Területi korlátozás - Magyarország teljes területéről megindulhat a kérődzők exportja, a korábbi megyei korlátozások megszűnnek. Gyűjtőállomások A kiegészítő nyilatkozatokban foglaltak alapján, a 2014 óta bejelentett bármely kéknyelv-kitörés 20 km-es körzetében található gyűjtőállomásról nem szállíthatók ki állatok. A gyűjtőállomásra beszállított állatok esetén csak vágóállatokra vonatkozóan van a származási helyre vonatkozón korlátozás. Tenyészállat és hízóállat bárhonnan beszállítható a gyűjtőállomásra, mivel azokra vizsgálati kötelezettséget írt elő a török hatóság. Származási helyek (közvetlen export)

2 Vágóállat (azonnali vágásra szánt állatok) esetén a kiegészítő nyilatkozatokban foglaltak alapján, a 2014 óta bejelentett bármely kéknyelv-kitörés 20 km-es körzetében található származási helyről nem szállíthatók állatok sem közvetlenül sem gyűjtőállomáson keresztül, mivel nincsenek vizsgálatok előírva. Hízó- és tenyészállat esetén közvetlen tenyészetből történő exportnál a 2014 óta bejelentett bármely kéknyelv-kitörés 20 km-es körzetében található származási helyről, tenyészetből exportszállítás nem indítható, de állatok ezekből a tenyészetekből is beszállíthatók gyűjtőállomásra. 20 km-nél messzebb lévő tenyészetekből közvetlenül is szállíthatók állatok és innen gyűjtőállomásra is szállíthatók be továbbtartásra szánt állatok. A bizonyítványokban a származási helyre vonatkozóan a klinikai megbetegedéstől való mentességet kell igazolni. Létesítmények Gyűjtőállomásokból történő export A létesítményekkel kapcsolatban a török hatóság tekintettel arra, hogy jelenleg folynak a 1266/2007/EK rendelet II. melléklete szerinti vektormentes létesítmények kialakításának munkálatai, illetve több gyűjtőállomása végleges eljárást követően kezdi meg azokat, az export megindulása érdekében - addig, amíg ilyen létesítmények mindkét fél által jóváhagyott listája nem áll rendelkezésre a korábbi gyakorlatnak megfelelően, az állatok és a környezet esetén is az OIE előírásai szerinti 60 napos vektorvédelmet biztosítva indíthatók szállítmányok a 20 km-es körön kívüli gyűjtőállomásokról. - Kérődző szállítmányok csak kérődző szállítmányok összeállítására engedélyezett gyűjtőállomásokról indulhatnak. Amennyiben a gyűjtőállomás sertés fajra is rendelkezik engedéllyel, akkor ezen létesítményből törökországi export nem indítható mindaddig, míg az engedély módosítása meg nem történik. - A török szállítmányokkal egy időben más szállítmány a létesítményben nem tartózkodhat. Azt követően, ha a török fél által is elfogadott vektormentes létesítmények listája közzétételre kerül, a szállítmányok majd csak onnét indíthatók. Erről, a későbbiekben külön értesítést küldünk. Közvetlen tenyészetekből történő export - A közvetlen tenyészetből történő exportálás az állatok és a környezet esetén is, az OIE előírásai szerinti 60 napos vektorvédelmet biztosítva történhet, illetve amennyiben a tenyészet azon épülete, ahol az állatok elkülönített tartása történik vektormentes létesítményként jóváhagyott.

3 A vektormentesítést a kéknyelv-betegségre fogékony fajokhoz tartozó egyes állatok szállításának ellenőrzése, megfigyelése, felügyelete és korlátozása tekintetében a 2000/75/EK tanácsi irányelv végrehajtási szabályairól szóló 1266/2007/EK (2007. október 26.) Bizottsági rendelet II. mellékletében foglalt feltételek alapján kell elvégezni. - Az a tenyészet, ahonnan közvetlen export zárórakodás történik nem lehet korábbi kéknyelv-kitörés 20 km-es körzetében, még akkor sem, ha vállalnák a vektormentesített létesítmény kialakítását. Vektormentes létesítmények (1266/2007/EK II. melléklet) A későbbiekben az a cél, hogy a szállítmányok hivatalosan elismert vektormentes létesítményekből induljanak (1266/2007/EK II. melléklet). A török hatóság által is jóváhagyott gyűjtőállomások, valamint tenyészetek listája a Nébih honlapján lesz elérhető. Jelen körlevelem kiadásakor ezt a feltételt még nem kell teljesíteni. Természetesen a már vektormentesített létesítményekből is küldhetők állatok jelen feltételekkel, mivel a török fél általi elismerés még nem történt meg (a bizonyítványok használatánál is figyelni kell erre). - A gyűjtőállomások és tenyészetek felterjesztése és a török hatóságnak megküldése a későbbiekben folyamatosan történhet. A vektormentes létesítményként jóváhagyott gyűjtőállomásokat vagy tenyészeteket a jóváhagyó határozat másolatának megküldésével az aai@nebih.gov.hu elektronikus címre lehet felterjeszteni. - A török hatóság jóváhagyását követőn a NÉBIH ÁÁI a gyűjtőállomások listáján a vektormentesítés és a török exportra történt kijelölés tényét közzéteszi. A lista a NÉBIH honlapján folyamatosan elérhető az alábbi útvonalon a gyűjtőállomások listában: Állatok _09.pdf/67c44e3d-a a3-61e23ee7012c - Az állatok vektorok támadása elleni kezelése továbbra is kötelező. - Az állatok török jelölését és a záradékolást a török és magyar hatósági állatorvosok közösen felügyelik a gyűjtőállomáson, illetve a tenyészetben. A közös ellenőrzés megszervezése a kereskedők feladata. A török állatorvosok, az állatok származására vonatkozóan alkalmanként adatokat kérhetnek az ENARból és a TRACES-ből. - Más tagállamból származó állatot csak abban az esetben lehet az utolsó magyarországi tenyészetben történő 60 napos tartást és a szükséges vizsgálatokat követően törökországi exportra a gyűjtőállomásra beszállítani, ha azok olyan tagállamból származnak, amely török exportra engedélyezett és a

4 származási hely nem esik kéknyelv-betegség tekintetében más szerotípus szerinti korlátozás alá, mint a 4-es szerotípus. A 60 napos tartás az ENAR adatbázisba történt bejelentéstől indul. Korcsoportok - Vágásra és továbbtartásra szánt állatok (hízlalásra és tenyésztésre) is szállíthatók. Vágóállatok - Vágóállatok BTV vakcinázottak és nem vakcinázottak is lehetnek, de más, a kiegészítő nyilatkozatban felsorolt feltételeknek is megfelelhetnek. Ezeket a feltételeket a preexport nyilatkozat alapján fel kell tüntetni az exportbizonyítványt kísérő nyilatkozaton. Ha több ilyen feltétel van, akkor mindet, amelynek a szállítmányban lévő állatok megfelelnek. Javasolt a 1266/2007/EK rendeletnek megfelelően a 60 napos vektorvédelmet igazolni a preexport bizonyítványon (3. b) i.), ami beépítetten szerepel a gyűjtőállomáson kiállítandó kiegészítő nyilatkozat 3. pont b) részében. - Vágóállatok, a 20 km-es, származási helyre vonatkozó korlátozást figyelembe véve szállíthatók a 60 napos vektorvédelemmel az elfogadott dokumentumokkal. - A korábbiakhoz képest sem Schmallenberg vizsgálat és igazolás, sem antibiotikum nyilatkozat nem szükséges. A bizonyítvány ennek megfelelően szerepel az OÁIR-ban. - Egy szállítmányban csak egy státuszú (vagy vakcinázott, vagy nem vakcinázott) állatok lehetnek. Hízóállatok - A hízóállatok csak BTV vakcinázottak lehetnek. Gyűjtőállomásról és tenyészetből is szállíthatók 7 nappal az indulás előtt elvégzett negatív BTV PCR vizsgálattal. Tenyészállatok - A tenyészállatok nem lehetnek vakcinázottak. Gyűjtőállomásról és tenyészetből is szállíthatók a karantén alatt elvégzett negatív BTV szerológiai és 7 nappal az indulás előtt elvégzett negatív PCR vizsgálattal. - Schmallenberg vizsgálatot tenyészállat esetén kötelező elvégezni és nyilatkozatot is kell tölteni.

5 Vizsgálatok Vágóállatok - Vágóállat a vonatkozó BTV kiegészítő nyilatkozattal szállítható az ország teljes területéről. Nem szükséges sem BTV, sem Schmallenberg vérvizsgálat sem vakcinázás vágásra szánt állatok esetében. Schmallenberg nyilatkozatot és antibiotikum nyilatkozatot vágóállat esetében nem kell mellékelni. Hízóállatok - Kéknyelv-betegség tekintetében hízóállatok csak a szállítás előtt legalább 60 nappal vakcinázva és az indulás előtt 7 nappal negatív PCR eredménnyel szállíthatók. - A hízóállatok immunitásának a vizsgálatok idejére már fenn kell állnia, ezért az utolsó tenyészetben kötelezően eltöltendő 60 napot már mindkét vakcinázás elvégzését követően kell az állatoknak megkezdeni. - Amennyiben az állatok másik tenyészetből vagy más tagállamból érkeznek, akkor már vakcinázottan kerüljenek be az utolsó tenyészetbe, ha ez nem lehetséges, akkor legkésőbb a megérkezés napján az első immunizálást el kell végezni. Ennek elmulasztása esetén az állat nem kerülhet exportra, mert nem teljesíti a feltételeket. - Hízóállat esetén nem kell a Schmallenberg vizsgálatot elvégezni és a nyilatkozatot sem kell mellékelni. - Az állatok kéknyelv-betegség elleni vakcinázottsága az állat-egészségügyi szolgálat, beleértve a szolgáltató állatorvosokat is, felelőssége, azt a NÉBIH szúrópróbaszerűen ellenőrzi. A meg nem felelés következménye a teljes szállítmány, és az érintett szereplők exportból való kizárása lesz. Tenyészállatok - Tenyészállatok a karantén alatt elvégzett negatív szerológiai és az indulás előtt 7 nappal elvégzett negatív PCR vizsgálati eredménnyel szállíthatók. - Vakcinázott állat tenyésztési célra nem szállítható a szeronegativitási előírás miatt. Schmallenberg vizsgálat továbbra is kötelező. A vizsgálatok esetén kedvezőtlen vizsgálati eredményű állatot ki kell venni a szállítmányból. Dokumentumok Valamennyi bizonyítványminta a kiegészítő nyilatkozatokkal felkerült az OÁIR-ba az exportbizonyítványok közé. A jelenlegi szállítások esetén azokat a bizonyítványmintákat kell használni, amelyek nevében a közvetlen export szerepel, mert ennek melléklete tartalmazza a megfelelő kiegészítő nyilatkozatot. Ezek a

6 dokumentumok szolgálnak a hivatalosan nem vektormentes létesítményként jóváhagyott tenyészetből és gyűjtőállomásról történő exporthoz. A vektormentesített létesítményből megnevezésű dokumentum szolgál a hivatalosan vektormentes létesítménynek elismert gyűjtőkből történő export céljára. Ezek a későbbiekben lesznek használatosak, amikor már csak vektormentes létesítményekből történhet az állatok szállítása. Vágóállat esetén nincs megkülönböztetés. A preexport bizonyítvány egységes bármely gyűjtőre. A kiegészítő nyilatkozatok felülírják a bizonyítványok kéknyelv-betegségre vonatkozó esetleges ellentmondásait (pl. 24 hónapos mentesség). - A gyűjtőállomásra csak az előírt preexport bizonyítvánnyal, nyilatkozattal és vizsgálati eredményekkel szállítható be állat. - A tenyészetből történő szállításhoz az exportbizonyítványt, a nyilatkozatokat és a vizsgálati eredményeket kell csatolni. - Gyűjtőbe történő szállítás esetén a preexport bizonyítvány és a kiegészítő nyilatkozat(ok) kíséri(k) az állatot a tenyészetből. Vágóállat - Vágóállat esetén nincs szükség a továbbiakban a Schmallenberg kiegészítő nyilatkozatra és az antibiotikum nyilatkozatra. - A 1266/2007/EK rendeletnek megfelelően legalább a 60 napos vektorvédelmet kell igazolni a preexport bizonyítványon (3. b) i.), ami beépítetten szerepel a gyűjtőállomáson kiállítandó kiegészítő nyilatkozat 3. pont b) részében. - Vágóállat esetén a BTV kiegészítő nyilatkozatokban kéknyelv-betegségre vonatkozóan például már a következő feltételek teljesítése esetén lehetséges kiszállítást engedélyezni: Hízóállat o BT klinikailag mentes o OIE bejelentett kitörések körüli 20 km körön kívüli származási helyről érkezik o 60 nappal a kiszállítás előtt minden szükséges intézkedést megtettek a szúnyogvektor támadások kivédésére. - Hízóállat és vágóállat esetén nincs szükség a továbbiakban a Schmallenberg kiegészítő nyilatkozatra és az antibiotikum nyilatkozatra. Tenyészállat - Tenyészállat esetén továbbra is szükség van a Schmallenberg vizsgálatra és kiegészítő nyilatkozatra. Felhívjuk a figyelmet, hogy az egyes létesítményekből történő szállítás esetén különböző kiegészítő nyilatkozatokat kell kitölteni, ezért az OÁIR-ban közzétett

7 bizonyítványok a létesítmények szerinti bontásban szerepelnek a megfelelő melléklettel. Szállítás Az állategészségügyi bizonyítvány kiállítását követően legfeljebb 48 órával a szállítmánynak el kell indulni. Ez alól semmilyen kivétel (technikai, logisztikai, pénzügyi probléma stb.) sem tehető, mert a 48 órát meghaladó indulás esetén a szállítmányt érvénytelen bizonyítvány kíséri, ami azonnal kizárja az állatok beléptetését a török határon. Tekintettel a nyári időszakra és az ezzel kapcsolatos állatjólléti aggályokra, az alábbiakra hívom fel a figyelmet: A nagy melegben történő szállítás fokozottan megterheli az állatok szervezetét. Az állatoknak a szállítás és a kapcsolódó műveletek közbeni védelméről szóló 1/2005/EK rendelet előírásainak történő megfelelés, illetve a magas hőmérséklet veszélyeinek csökkentése érdekében az állatszállítóknak az alábbi óvintézkedéseket kell betartani: Amennyiben a szállítási útvonalon a hőmérséklet meghaladja a 30 C-ot, növeljék az állatok számára rendelkezésre álló férőhelyet minimum 30 %-kal. A bolgár hatóság tájékoztatása alapján C körüli hőmérséklet várható a héten Bulgáriában. A jövőben küldött időjárási előrejelzésekről a NÉBIH soron kívüli tájékoztatást fog küldeni a Megyei Kormányhivatalok részére. Az állatok feletti megfelelő szellőztetés és légcsere érdekében nagyobb belmagasságot kell biztosítani a járműben. Az EFSA 2011-es ajánlása alapján, szarvasmarha esetén a szállítóeszköz minimális belmagasságának legalább 20 cm-rel magasabbnak kell lennie, mint a legmagasabb állat marmagassága. A nagy melegben ennél nagyobb belmagasság javasolt. Minden állat számára biztosítani kell a friss vízhez való hozzáférés lehetőségét. A gépjárművezetők vigyenek magukkal hordozható kézi itatókat, hogy szükség esetén, illetve a bolgár-török határon való várakozás ideje alatt valamennyi állatot meg tudjanak itatni. A gépjárművezetők ellenőrizzék gyakrabban az állatokat a hőstresszre utaló jelek mielőbbi felismerése érdekében. A gépjárművezetők a nagy melegben történő várakozás alatt mindig kapcsolják be a ventilációt. Lehetőség szerint mindig árnyékban parkoljanak az állatszállító járművekkel. A szállítóknak az 1/2005/EK rendelet 11. cikk (1) bekezdés b) iv. pontja szerinti vészhelyzeti intézkedési terve térjen ki az extrém magas hőmérséklet miatt kialakuló vészhelyzetek kezelésére. Az állatszállítók gondosan tervezzenek annak érdekében, hogy elkerülhetőek legyenek a meghosszabbodott várakozási idők. Kérem, hogy az illetékességi területéről történő indítás esetén az állatszállítók figyelmét a fenti óvintézkedésekre felhívni szíveskedjen. Az indítás során eljáró

8 hatósági állatorvos ellenőrizze, hogy az óvintézkedések betartásának feltételeit a szállító biztosította. Tájékoztatom továbbá, hogy a naprakész egységes szerkezetű eljárásrendet a NÉBIH ÁÁI a későbbiekben továbbítja a megyei kormányhivatalok részére. A visszautasított szállítmány származási helyre történő visszafogadására semmilyen esetben sincs lehetőség a dél-európai bőrcsomósodáskór járványhelyzetre tekintettel. Mellékelten megküldöm a kiegészítő nyilatkozatokat, de valamennyi kihelyezett bizonyítványminta tartalmazza a szükséges kiegészítő dokumentumokat is. Kérem T. Kormánymegbízott Asszonyt/Urat, hogy a fentiekről az illetékes kollégákat is értesíteni szíveskedjék! Budapest, június Üdvözlettel: Zsigó Róbert Tájékoztatásul kapják: dr. Kovács Zoltán államtitkár, Miniszterelnökség (kovacszoltan.at@me.gov.hu) valamennyi kormányhivatal főigazgatója 1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 11. Telefon: (06 1) Fax: (06 1)

A KÉKNYELV BETEGSÉGGEL KAPCSOLATOS INTÉZKEDÉSEKRŐL SZÓLÓ ÚTMUTATÓ. (2.0 egységes szerkezetbe foglalt verzió)

A KÉKNYELV BETEGSÉGGEL KAPCSOLATOS INTÉZKEDÉSEKRŐL SZÓLÓ ÚTMUTATÓ. (2.0 egységes szerkezetbe foglalt verzió) A KÉKNYELV BETEGSÉGGEL KAPCSOLATOS INTÉZKEDÉSEKRŐL SZÓLÓ ÚTMUTATÓ (2.0 egységes szerkezetbe foglalt verzió) A kéknyelv betegség magyarországi megállapítása miatt a jogszabályoknak megfelelően el kellett

Részletesebben

Iktatószám: TO-04I/30/640-6/2014. Ügyintéző: - Dr. Ugodi Andrea Járási Hivatalvezető Asszony. Tolna Megyei Kormányhivatal Szekszárdi Járási Hivatal

Iktatószám: TO-04I/30/640-6/2014. Ügyintéző: - Dr. Ugodi Andrea Járási Hivatalvezető Asszony. Tolna Megyei Kormányhivatal Szekszárdi Járási Hivatal Dr. Ugodi Andrea Járási Hivatalvezető Asszony Iktatószám: TO-04I/30/640-6/2014. Ügyintéző: - Megyei Kormányhivatal Szekszárdi Járási Hivatal SZEKSZÁRD Bezerédj u. 1. 7100 Tárgy: Tájékoztatás kéknyelv betegségről

Részletesebben

ÚTMUTATÓ. Magyarországra történő beszállítás feltételei

ÚTMUTATÓ. Magyarországra történő beszállítás feltételei ÚTMUTATÓ A kéknyelv-betegség magyarországi megállapítása miatt a jogszabályoknak megfelelően el kellett rendelni a kitörés gócpontjától számított 100 kilométeres sugarú védőkörzet felállítását, valamint

Részletesebben

KIEGÉSZÍTÉS A KÉKNYELV BETEGSÉGGGEL KAPCSOLATOS INTÉZKEDÉSEKRŐL SZÓLÓ ÚTMUTATÓHOZ

KIEGÉSZÍTÉS A KÉKNYELV BETEGSÉGGGEL KAPCSOLATOS INTÉZKEDÉSEKRŐL SZÓLÓ ÚTMUTATÓHOZ KIEGÉSZÍTÉS A KÉKNYELV BETEGSÉGGGEL KAPCSOLATOS INTÉZKEDÉSEKRŐL SZÓLÓ ÚTMUTATÓHOZ Valamennyi korlátozás alatt levő területen található állattartó telep esetében ki kell egészíteni a járványvédelmi intézkedési

Részletesebben

KÖLESDI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL

KÖLESDI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL KÖLESDI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL MEDINAI KIRENDELTSÉG 7057 Medina, Kossuth u. 59. Tel/Fax: (74) 434-010 Állattartó Tulajdonos H e l y b e n Tárgy: Tájékoztatás a kéknyelv betegségről Tisztelt Állattartó!

Részletesebben

A KÉKNYELV BETEGSÉGGEL KAPCSOLATOS INTÉZKEDÉSEKRŐL SZÓLÓ ÚTMUTATÓ 4.1.

A KÉKNYELV BETEGSÉGGEL KAPCSOLATOS INTÉZKEDÉSEKRŐL SZÓLÓ ÚTMUTATÓ 4.1. A KÉKNYELV BETEGSÉGGEL KAPCSOLATOS INTÉZKEDÉSEKRŐL SZÓLÓ ÚTMUTATÓ 4.1. 1 Kéknyelv betegség útmutató 4.1 Tartalomjegyzék Előszó... 3 I. ALAPVETŐ SZABÁLYOK... 3 1. Jogszabályok és interneten elérhető naprakész

Részletesebben

A KÉKNYELV BETEGSÉGGEL KAPCSOLATOS INTÉZKEDÉSEKRŐL SZÓLÓ ÚTMUTATÓ 3.0

A KÉKNYELV BETEGSÉGGEL KAPCSOLATOS INTÉZKEDÉSEKRŐL SZÓLÓ ÚTMUTATÓ 3.0 A KÉKNYELV BETEGSÉGGEL KAPCSOLATOS INTÉZKEDÉSEKRŐL SZÓLÓ ÚTMUTATÓ 3.0 Tartalomjegyzék Előszó... 2 I. ALAPVETŐ SZABÁLYOK... 2 1. Jogszabályok és interneten elérhető naprakész információk... 2 2. Állati

Részletesebben

A KÉKNYELV BETEGSÉGGEL KAPCSOLATOS INTÉZKEDÉSEKRŐL SZÓLÓ ÚTMUTATÓ 4.0

A KÉKNYELV BETEGSÉGGEL KAPCSOLATOS INTÉZKEDÉSEKRŐL SZÓLÓ ÚTMUTATÓ 4.0 A KÉKNYELV BETEGSÉGGEL KAPCSOLATOS INTÉZKEDÉSEKRŐL SZÓLÓ ÚTMUTATÓ 4.0 1 Kéknyelv betegség útmutató 4.0 Tartalomjegyzék Előszó... 3 I. ALAPVETŐ SZABÁLYOK... 3 1. Jogszabályok és interneten elérhető naprakész

Részletesebben

Madárinfluenza miatt korlátozás alatti területekről történő ki- és beszállítás

Madárinfluenza miatt korlátozás alatti területekről történő ki- és beszállítás Madárinfluenza miatt korlátozás alatti területekről történő ki- és beszállítás Magyarországon az utóbbi időben több madárinfluenza kitörés történt. Járványügyi intézkedésként védő- és megfigyelési körzetek

Részletesebben

Aujeszky-betegség. 30/2009. (III. 27.) FVM rendelet

Aujeszky-betegség. 30/2009. (III. 27.) FVM rendelet Aujeszky-betegség 30/2009. (III. 27.) FVM rendelet Fogalmak Fertőzött sertés: vírus, antigénjei, DNS kimutatható; gyanút keltő klinikai tünetek és olyan állományban van ahol a fertőzöttséget hatóságilag

Részletesebben

EURÓPAI BIZOTTSÁG EGÉSZSÉGÜGYI ÉS ÉLELMISZERBIZTONSÁGI FŐIGAZGATÓSÁG

EURÓPAI BIZOTTSÁG EGÉSZSÉGÜGYI ÉS ÉLELMISZERBIZTONSÁGI FŐIGAZGATÓSÁG EURÓPAI BIZOTTSÁG EGÉSZSÉGÜGYI ÉS ÉLELMISZERBIZTONSÁGI FŐIGAZGATÓSÁG Brüsszel, 2018. február 27. KÖZLEMÉNY AZ ÉRDEKELT FELEK RÉSZÉRE AZ EGYESÜLT KIRÁLYSÁG KILÉPÉSE AZ EU-BÓL ÉS AZ ÉLŐ ÁLLATOK MOZGÁSÁVAL

Részletesebben

TENYÉSZTÉSSZERVEZÉS. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A

TENYÉSZTÉSSZERVEZÉS. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A TENYÉSZTÉSSZERVEZÉS Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A gazdasági állatfajok elismert tenyésztőszervezeteinek ismertetése Tenyésztőszervezeti munka a szarvasmarha

Részletesebben

Bizonyítvány a Közösségen belüli kereskedelemhez

Bizonyítvány a Közösségen belüli kereskedelemhez I.1. Feladó Bizonyítvány a Közösségen belüli kereskedelemhez I.2. Bizonyítvány hivatkozási száma I.2.a Helyi hivatkozási szám: I.3. Központi illetékes hatóság I. rész: Bemutatott szállítmány adatai I.4.

Részletesebben

Bizonyítvány a Közösségen belüli kereskedelemhez

Bizonyítvány a Közösségen belüli kereskedelemhez I.1. Feladó Bizonyítvány a Közösségen belüli kereskedelemhez I.2. Bizonyítvány hivatkozási száma I.2.a Helyi hivatkozási szám: I.3. Központi illetékes hatóság I. rész: Bemutatott szállítmány adatai I.4.

Részletesebben

Bizonyítvány a Közösségen belüli kereskedelemhez

Bizonyítvány a Közösségen belüli kereskedelemhez I.1. Feladó Bizonyítvány a Közösségen belüli kereskedelemhez I.2. Bizonyítvány hivatkozási száma I.2.a Helyi hivatkozási szám: I.3. Központi illetékes hatóság I. rész: Bemutatott szállítmány adatai I.4.

Részletesebben

V. A Kormány tagjainak rendeletei

V. A Kormány tagjainak rendeletei 3758 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2016. évi 35. szám V. A Kormány tagjainak rendeletei A földművelésügyi miniszter 16/2016. (III. 11.) FM rendelete a sertésállományoknak a sertés reprodukciós zavarokkal és

Részletesebben

Kéknyelv betegség. rövid ismertető

Kéknyelv betegség. rövid ismertető Kéknyelv betegség rövid ismertető Mi az a kéknyelv betegség? A kéknyelv betegség (angolul: bluetongue) törpeszúnyogok által terjesztett fertőző, de állatról állatra közvetlenül nem terjedő vírusos állatbetegség,

Részletesebben

Bizonyítvány a Közösségen belüli kereskedelemhez

Bizonyítvány a Közösségen belüli kereskedelemhez I.1. Feladó Bizonyítvány a Közösségen belüli kereskedelemhez I.2. Bizonyítvány hivatkozási száma I.2.a Helyi hivatkozási szám: I.3. Központi illetékes hatóság I. rész: Bemutatott szállítmány adatai I.4.

Részletesebben

A baromfi valamint a sertéságazatban igénybe vehető támogatáshoz szükséges hatósági bizonyítvány

A baromfi valamint a sertéságazatban igénybe vehető támogatáshoz szükséges hatósági bizonyítvány A baromfi valamint a sertéságazatban igénybe vehető támogatáshoz szükséges hatósági bizonyítvány A baromfi ágazatban igénybe vehető állatjóléti támogatások feltételeiről szóló 139/2007. (XI. 28.) FVM rendelet,

Részletesebben

Új elemek a szarvasmarha tenyészeteket érintő jogi és hatósági eljárásokban. Németh Csaba állattenyésztési igazgató

Új elemek a szarvasmarha tenyészeteket érintő jogi és hatósági eljárásokban. Németh Csaba állattenyésztési igazgató Új elemek a szarvasmarha tenyészeteket érintő jogi és hatósági eljárásokban Németh Csaba állattenyésztési igazgató Sikeres regisztráció/belépés esetén az alábbi menüpontokból lehet választani: WebENAR

Részletesebben

Az állattenyésztőket érintő jogszabályi kötelezettségek változása

Az állattenyésztőket érintő jogszabályi kötelezettségek változása Az állattenyésztőket érintő jogszabályi kötelezettségek változása Németh Csaba igazgató 2014. február 25. március 6. Jogszabályi háttér 99/2002. (XI.5.) FVM rendelet a szarvasmarhafajok egyedeinek jelöléséről,

Részletesebben

Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 279/47

Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 279/47 2005.10.22. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 279/47 A BIZOTTSÁG 1739/2005/EK RENDELETE (2005. október 21.) cirkuszi állatok tagállamok közötti mozgására vonatkozó állat-egészségügyi követelmények meghatározásáról

Részletesebben

Magyar joganyagok - 120/2007. (X. 18.) FVM rendelet - a Baromfi Információs Rends 2. oldal A tenyészetekben vezetett nyilvántartás szabályai 3. Az áll

Magyar joganyagok - 120/2007. (X. 18.) FVM rendelet - a Baromfi Információs Rends 2. oldal A tenyészetekben vezetett nyilvántartás szabályai 3. Az áll Magyar joganyagok - 120/2007. (X. 18.) FVM rendelet - a Baromfi Információs Rends 1. oldal 120/2007. (X. 18.) FVM rendelet a Baromfi Információs Rendszer létrehozásáról és működtetésének rendjéről Az állattenyésztésről

Részletesebben

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, december 15. (OR. en) 16696/1/11 REV 1. Intézményközi referenciaszám: 2010/0326 (COD)

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, december 15. (OR. en) 16696/1/11 REV 1. Intézményközi referenciaszám: 2010/0326 (COD) AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA Brüsszel, 2011. december 15. (OR. en) Intézményközi referenciaszám: 2010/0326 (COD) 16696/1/11 REV 1 AGRILEG 124 VETER 48 CODEC 1977 PARLNAT 326 JOGALKOTÁSI AKTUSOK ÉS EGYÉB ESZKÖZÖK

Részletesebben

Azonosítási és nyilvántartási rendszerek

Azonosítási és nyilvántartási rendszerek Azonosítási és nyilvántartási rendszerek Dr. Antal Ákos hatósági főállatorvos, megyei ENAR koordinátor Hajdú Bihar Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Élelmiszerlánc biztonsági és Állategészségügyi

Részletesebben

L 358/12 Az Európai Unió Hivatalos Lapja BIZOTTSÁG

L 358/12 Az Európai Unió Hivatalos Lapja BIZOTTSÁG L 358/12 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2004.12.3. BIZOTTSÁG A BIZOTTSÁG HATÁROZATA (2004. december 1.) a kutyák, macskák és görények harmadik országokból az Európai Unióba irányuló nem kereskedelmi célú

Részletesebben

Szállítási határidő (munkanap) 39 10-15 50 25 füljelző Allflex. 2 78 10-15 50 25 füljelző dupla Allflex pótlás 3 39 10-15 50 25

Szállítási határidő (munkanap) 39 10-15 50 25 füljelző Allflex. 2 78 10-15 50 25 füljelző dupla Allflex pótlás 3 39 10-15 50 25 A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) közleménye a tesztek során elfogadott, a sertés ENAR-ban igényelhető k közzétételéről A sertések jelöléséről, valamint Egységes Nyilvántartási és Azonosítási

Részletesebben

2012.2.23. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 50/51

2012.2.23. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 50/51 2012.2.23. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 50/51 A BIZOTTSÁG VÉGREHAJTÁSI HATÁROZATA (2012. február 17.) a 92/65/EGK tanácsi irányelv E. mellékletének a telepekről, valamint az engedélyezett szervezetekből,

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, július 20. (OR. en)

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, július 20. (OR. en) Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2017. július 20. (OR. en) 11435/17 AGRILEG 141 DENLEG 57 VETER 64 FEDŐLAP Küldi: az Európai Bizottság Az átvétel dátuma: 2017. július 17. Címzett: a Tanács Főtitkársága

Részletesebben

Iránymutatások. a jelzáloghitelekről szóló irányelv alapján a hitelközvetítőkre vonatkozó uniós szintű engedélyről szóló értesítésről EBA/GL/2015/19

Iránymutatások. a jelzáloghitelekről szóló irányelv alapján a hitelközvetítőkre vonatkozó uniós szintű engedélyről szóló értesítésről EBA/GL/2015/19 EBA/GL/2015/19 19.10.2015 Iránymutatások a jelzáloghitelekről szóló irányelv alapján a hitelközvetítőkre vonatkozó uniós szintű engedélyről szóló értesítésről 1 1. Megfelelés és beszámolási kötelezettségek

Részletesebben

Gyártó, forgalmazó. Kód. HunzagKft. Telefon: ; ; Fax: ;

Gyártó, forgalmazó. Kód. HunzagKft. Telefon: ; ; Fax: ; A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal(NÉBIH) közleménye a füljelző tesztek során elfogadott, a sertés ENAR-ban igényelhető, hízó és vágósertések jelölésére használható füljelzők közzétételéről A

Részletesebben

129/2004. (VIII. 25.) FVM rendelet

129/2004. (VIII. 25.) FVM rendelet 129/2004. (VIII. 25.) FVM rendelet a tenyészállat, illetve szaporítóanyag behozatalának és kivitelének szakmai előírásairól Az állattenyésztésről szóló 1993. évi CXIV. törvény (a továbbiakban: Tv.) 49.

Részletesebben

Húsmarhatartók adminisztrációs kötelezettségei különösen az ENAR tekintetében

Húsmarhatartók adminisztrációs kötelezettségei különösen az ENAR tekintetében Húsmarhatartók adminisztrációs kötelezettségei különösen az ENAR tekintetében Panda György ENAR Koordinátor Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Jogszabályi háttér Az állattenyésztésről szóló 1993.

Részletesebben

(Csak a görög nyelvű szöveg hiteles) (EGT-vonatkozású szöveg)

(Csak a görög nyelvű szöveg hiteles) (EGT-vonatkozású szöveg) 2015.9.8. L 234/19 A BIZOTTSÁG (EU) 2015/1500 VÉGREHAJTÁSI HATÁROZATA (2015. szeptember 7.) a bőrcsomósodáskór görögországi előfordulásával összefüggő egyes ideiglenes védintézkedésekről és az (EU) 2015/1423

Részletesebben

2012.3.3. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 64/29

2012.3.3. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 64/29 2012.3.3. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 64/29 A BIZOTTSÁG VÉGREHAJTÁSI HATÁROZATA (2012. március 1.) a házi sertések spermájának behozataláról (az értesítés a C(2012) 1148. számú dokumentummal történt)

Részletesebben

Állategészségügyi szabályok

Állategészségügyi szabályok BAROMFI, NYÚL, PRÉMES ÁLLAT, ERDEI és SZÁRNYAS VAD Tyúk, pulyka olyan helyről szállítható, melynek 10 km-es sugarú körzetében baromfira átragadó, bejelentési kötelezettség alá tartozó fertőző betegség

Részletesebben

Egészségügyi Minisztérium

Egészségügyi Minisztérium Szívességi fordítás Egészségügyi Minisztérium ÁLLATEGÉSZSÉGÜGYI, ÉLELMEZÉSI ÉS ÉLELMISZERBIZTONSÁGI FŐOSZTÁLY ÉLELMISZERBIZTONSÁGI ÉS ÉLELMEZÉSI OSZTÁLY III. sz. Hivatal Állati Eredetű Élelmiszerek Higiéniája

Részletesebben

L 109. Hivatalos Lapja. Az Európai Unió. Jogszabályok. Nem jogalkotási aktusok. 60. évfolyam április 26. Magyar nyelvű kiadás.

L 109. Hivatalos Lapja. Az Európai Unió. Jogszabályok. Nem jogalkotási aktusok. 60. évfolyam április 26. Magyar nyelvű kiadás. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 109 Magyar nyelvű kiadás Jogszabályok 60. évfolyam 2017. április 26. Tartalom II Nem jogalkotási aktusok RENDELETEK A Bizottság (EU) 2017/716 végrehajtási rendelete (2017.

Részletesebben

a szarvasmarha ENAR bizonylatainak használatához

a szarvasmarha ENAR bizonylatainak használatához 3 ÚTMUTATÓ az ÁLLATVÁSÁROK (PIACOK) és a KIÁLLÍTÁSOK ENAR FELELŐSEI részére a szarvasmarha ENAR bizonylatainak használatához 4. 7. v e r z i ó (2015. július) 1 TARTALOMJEGYZÉK 1 ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK 3

Részletesebben

Magyar joganyagok - 99/2002. (XI. 5.) FVM rendelet - a szarvasmarha-fajok egyedein 2. oldal 11. állat-egészségügyi bizonyítvány: az élő állatok belföl

Magyar joganyagok - 99/2002. (XI. 5.) FVM rendelet - a szarvasmarha-fajok egyedein 2. oldal 11. állat-egészségügyi bizonyítvány: az élő állatok belföl Magyar joganyagok - 99/2002. (XI. 5.) FVM rendelet - a szarvasmarha-fajok egyedein 1. oldal 99/2002. (XI. 5.) FVM rendelet a szarvasmarha-fajok egyedeinek jelöléséről, valamint Egységes Nyilvántartási

Részletesebben

Ez a dokumentum kizárólag tájékoztató jellegű, az intézmények semmiféle felelősséget nem vállalnak a tartalmáért

Ez a dokumentum kizárólag tájékoztató jellegű, az intézmények semmiféle felelősséget nem vállalnak a tartalmáért 2006D0168 HU 01.08.2013 004.001 1 Ez a dokumentum kizárólag tájékoztató jellegű, az intézmények semmiféle felelősséget nem vállalnak a tartalmáért B A BIZOTTSÁG HATÁROZATA (2006. január 4.) a szarvasmarha-embriók

Részletesebben

A vidékfejlesztési miniszter 88/2013. (X. 2.) VM rendelete az egyes állatjelölési és -nyilvántartási tárgyú rendeletek módosításáról

A vidékfejlesztési miniszter 88/2013. (X. 2.) VM rendelete az egyes állatjelölési és -nyilvántartási tárgyú rendeletek módosításáról M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2013. évi 162. szám 68189 A vidékfejlesztési miniszter 88/2013. (X. 2.) VM rendelete az egyes állatjelölési és -nyilvántartási tárgyú rendeletek módosításáról Az állattenyésztésről

Részletesebben

Állategészségügyi szabályok 2014. augusztus 8-10.

Állategészségügyi szabályok 2014. augusztus 8-10. BAROMFI, NYÚL, PRÉMES ÁLLAT, ERDEI és SZÁRNYAS VAD élőállat bemutató Tyúk, pulyka olyan helyről szállítható, melynek 10 km-es sugarú körzetében baromfira átragadó, bejelentési kötelezettség alá tartozó

Részletesebben

Kölcsönös megfeleltetés 2009. évi tapasztalatai, különös tekintettel a szarvasmarha tenyésztésre

Kölcsönös megfeleltetés 2009. évi tapasztalatai, különös tekintettel a szarvasmarha tenyésztésre MTTE Regionális résztaggyűlések 2010. március 2 12. Kölcsönös megfeleltetés 2009. évi tapasztalatai, különös tekintettel a szarvasmarha tenyésztésre Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid igazgató MgSzH Központ HOFI

Részletesebben

ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS

ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS 1. példány: beküldendő a Biokontrollhoz vagy legkésőbb ellenőrzéskor az ellenőrnek átadandó 2. példány: saját példány ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS A Bejelentkezési lappal, az Éves adatközlő lappal és a gazdálkodó

Részletesebben

(EGT-vonatkozású szöveg) (2013/519/EU)

(EGT-vonatkozású szöveg) (2013/519/EU) L 281/20 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2013.10.23. A BIZOTTSÁG VÉGREHAJTÁSI HATÁROZATA (2013. október 21.) a kutyák, macskák és görények behozatalára engedéllyel rendelkező területek és harmadik országok

Részletesebben

1. Általános rendelkezések. 2. Mentesség

1. Általános rendelkezések. 2. Mentesség M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2014. évi 3. szám 447 A vidékfejlesztési miniszter 3/2014. (I. 16.) VM rendelete a sertésállományoknak a sertés reprodukciós zavarokkal és légzőszervi tünetekkel járó szindrómájától

Részletesebben

MEGFELELŐSÉG TANÚSÍTÁSI RENDSZER ÁLTALÁNOS SZAKMAI KÖVETELMÉNYEI

MEGFELELŐSÉG TANÚSÍTÁSI RENDSZER ÁLTALÁNOS SZAKMAI KÖVETELMÉNYEI MINŐSÉGI MAGYAR SERTÉSHÚS VÉDJEGY MEGFELELŐSÉG TANÚSÍTÁSI RENDSZER ÁLTALÁNOS SZAKMAI KÖVETELMÉNYEI 2009.május 2 A Minőségi Magyar Sertéshús tanúsítási rendszer szakmai követelményei A Minőségi Magyar Sertéshús

Részletesebben

Bizonyítvány a Közösségen belüli kereskedelemhez

Bizonyítvány a Közösségen belüli kereskedelemhez I.1. Feladó Bizonyítvány a Közösségen belüli kereskedelemhez I.2. Bizonyítvány hivatkozási száma I.2.a Helyi hivatkozási szám: I.3. Központi illetékes hatóság I. rész: Bemutatott szállítmány adatai I.4.

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY évi 102. szám 17441

MAGYAR KÖZLÖNY évi 102. szám 17441 MAGYAR KÖZLÖNY 2012. évi 102. szám 17441 A vidékfejlesztési miniszter 77/2012. (VII. 27.) VM rendelete az egyes állatbetegségek megelõzésével, illetve leküzdésével kapcsolatos támogatások igénylésének

Részletesebben

9. A komplex minősítésre vonatkozó részletes szabályokról szóló 7/2012. (II. 14.) NEFMI rendelet módosítása

9. A komplex minősítésre vonatkozó részletes szabályokról szóló 7/2012. (II. 14.) NEFMI rendelet módosítása 5578 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2015. évi 60. szám 9. A komplex minősítésre vonatkozó részletes szabályokról szóló 7/2012. (II. 14.) NEFMI rendelet módosítása 16. A komplex minősítésre vonatkozó részletes

Részletesebben

A BIZOTTSÁG VÉGREHAJTÁSI HATÁROZATA

A BIZOTTSÁG VÉGREHAJTÁSI HATÁROZATA L 194/26 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2012.7.21. A BIZOTTSÁG VÉGREHAJTÁSI HATÁROZATA (2012. július 18.) a 2011/630/EU végrehajtási határozatnak a kéknyelv-betegségre és a Simbu vírusokra vonatkozó állat-egészségügyi

Részletesebben

Bizonyítvány a Közösségen belüli kereskedelemhez

Bizonyítvány a Közösségen belüli kereskedelemhez I.1. Feladó Bizonyítvány a Közösségen belüli kereskedelemhez I.2. Bizonyítvány hivatkozási száma I.2.a Helyi hivatkozási szám: I.3. Központi illetékes hatóság I. rész: Bemutatott szállítmány adatai I.4.

Részletesebben

a sertés ENAR bizonylatainak használatához

a sertés ENAR bizonylatainak használatához ÚTMUTATÓ A VÁGÓHIDAK ENAR FELELŐSE RÉSZÉRE a sertés ENAR bizonylatainak használatához 2. 2 v e r z i ó 2 0 1 6. f e b r u á r T A R T A L O M J E G Y Z É K 1 ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK... 2 2 BIZONYLATOK...

Részletesebben

2003.11.27. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 312. A BIZOTTSÁG HATÁROZATA. (2003. november 26.)

2003.11.27. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 312. A BIZOTTSÁG HATÁROZATA. (2003. november 26.) 003..7. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 3. A BIZOTTSÁG HATÁROZATA (003. november 6.) a kutyák, macskák és görények Közösségen belüli mozgásához való útlevélminta létrehozásáról (az értesítés a C(003)

Részletesebben

Magyar joganyagok - 3/2010. (VII. 5.) VM rendelet - az élelmiszer-előállítással és -for 2. oldal fogalmait is alkalmazni kell. 3. (1)1 A megyei kormán

Magyar joganyagok - 3/2010. (VII. 5.) VM rendelet - az élelmiszer-előállítással és -for 2. oldal fogalmait is alkalmazni kell. 3. (1)1 A megyei kormán Magyar joganyagok - 3/2010. (VII. 5.) VM rendelet - az élelmiszer-előállítással és -for 1. oldal 3/2010. (VII. 5.) VM rendelet az élelmiszer-előállítással és -forgalmazással kapcsolatos adatszolgáltatásról

Részletesebben

Afrikai sertéspestis Romániában. Dr. Adrian Balaban

Afrikai sertéspestis Romániában. Dr. Adrian Balaban Dr. Adrian Balaban Afrikai sertéspestis európai térképe (forrás: OIE) 2017.09.18. Első fázis 2013-tól Románia különféle intézkedéseket tett az ASP vírus országon belüli megjelenésének megakadályozására

Részletesebben

Bizonyítvány a Közösségen belüli kereskedelemhez

Bizonyítvány a Közösségen belüli kereskedelemhez I.1. Feladó Bizonyítvány a Közösségen belüli kereskedelemhez I.2. Bizonyítvány hivatkozási száma I.2.a Helyi hivatkozási szám: I.3. Központi illetékes hatóság I. rész: Bemutatott szállítmány adatai I.4.

Részletesebben

(EGT-vonatkozású szöveg)

(EGT-vonatkozású szöveg) L 58/52 2015.3.3. A BIZOTTSÁG (EU) 2015/329 VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (2015. március 2.) az EXPO Milano 2015 (Olaszország) kiállítási területére való szállításra szánt állati eredetű termékek behozatala tekintetében

Részletesebben

PULYKA NEVELÉSI, HÍZLALÁSI TECHNOLÓGIA

PULYKA NEVELÉSI, HÍZLALÁSI TECHNOLÓGIA PULYKA NEVELÉSI, HÍZLALÁSI TECHNOLÓGIA (TOJÁSTÓL VÁGÓHÍDIG) Törzsállomány Keltető Előnevelő Hízlaló 57 hét 1.,29-33 hét előnevelés, felkészítés a tojástermelésre 2.,24 hét tojástermelés 5 + 28 nap 1. Tojás

Részletesebben

83/2015. (XII. 16.) FM rendelet a sertések jelöléséről, valamint Egységes Nyilvántartási és Azonosítási Rendszeréről

83/2015. (XII. 16.) FM rendelet a sertések jelöléséről, valamint Egységes Nyilvántartási és Azonosítási Rendszeréről 83/2015. (XII. 16.) FM rendelet a sertések jelöléséről, valamint Egységes Nyilvántartási és Azonosítási Rendszeréről Az állattenyésztésről szóló 1993. évi CXIV. törvény 49. (1) bekezdés a) pontjának 9.

Részletesebben

Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 248/1. (Jogi aktusok, amelyek közzététele nem kötelező) BIZOTTSÁG

Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 248/1. (Jogi aktusok, amelyek közzététele nem kötelező) BIZOTTSÁG 2004.7.22. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 248/1 II (Jogi aktusok, amelyek közzététele nem kötelező) BIZOTTSÁG BIZOTTSÁGI HATÁROZAT (2004. július 9.) a juh- és kecskeféle állatokra vonatkozó egészségügyi

Részletesebben

ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS

ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS 1. példány: beküldendő a Biokontrollhoz vagy legkésőbb ellenőrzéskor az ellenőrnek átadandó 2. példány: saját példány ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS A Bejelentkezési lappal, az Éves adatközlő lappal és a gazdálkodó

Részletesebben

Jogszabályi háttér. Az állattenyésztésről szóló évi CXIV. Törvény. Tenyészetek nyilvántartása 119/2007.(X.18) FVM

Jogszabályi háttér. Az állattenyésztésről szóló évi CXIV. Törvény. Tenyészetek nyilvántartása 119/2007.(X.18) FVM Az ENAR rendszer jogszabályi előírásai és elektronikus bizonylatainak használata A TER rendszer elektronikus felületének használata, lekérdezési lehetőségek 2017. november 7-9., 14-16. Simai Szabolcs osztályvezető

Részletesebben

AZ EASA 06/2012. VÉLEMÉNYÉNEK MELLÉKLETE A BIZOTTSÁG.../../EU RENDELETE XXX

AZ EASA 06/2012. VÉLEMÉNYÉNEK MELLÉKLETE A BIZOTTSÁG.../../EU RENDELETE XXX EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, XXX [...](2012) XXX tervezet AZ EASA 06/2012. VÉLEMÉNYÉNEK MELLÉKLETE A BIZOTTSÁG.../../EU RENDELETE XXX a légi járművek üzemben tartásához kapcsolódó műszaki követelményeknek

Részletesebben

a sertés ENAR bizonylatainak használatához

a sertés ENAR bizonylatainak használatához ÚTMUTATÓ a MEGYEI KÖRZETEK KIJELÖLT KAPCSOLATTARTÓ ÁLLATORVOSAI részére a sertés ENAR bizonylatainak használatához 1. 9 v e r z i ó 2015. o T A R T A L O M J E G Y Z É K 1 ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK... 2 2 AZ

Részletesebben

ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS

ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS 1. példány: beküldendő a Biokontrollhoz vagy legkésőbb ellenőrzéskor az ellenőrnek átadandó 2. példány: saját példány ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS A Bejelentkezési lappal, az Éves adatközlő lappal és a gazdálkodó

Részletesebben

ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS

ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS 1. példány: beküldendő a Biokontrollhoz vagy legkésőbb ellenőrzéskor az ellenőrnek átadandó 2. példány: saját példány ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS A Bejelentkezési lappal, az Éves adatközlő lappal és a gazdálkodó

Részletesebben

ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS. Állattartás

ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS. Állattartás ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS A Bejelentkezési lappal, az Éves adatközlő lappal és a gazdálkodó szervezet által bejelentett, az ellenőrző szervezet által nyilvántartott termelési helyszínek adataival együtt érvényes

Részletesebben

2/D. SZÁMÚ MELLÉKLET: MEGBÍZÁSI MEGÁLLAPODÁS KLINIKAI VIZSGÁLATOKKAL KAPCSOLATOSAN SZABADFOGLALKOZÁSÚ JOGVISZONY LÉTESÍTÉSÉRE EGYÉNI VÁLLALKOZÓ

2/D. SZÁMÚ MELLÉKLET: MEGBÍZÁSI MEGÁLLAPODÁS KLINIKAI VIZSGÁLATOKKAL KAPCSOLATOSAN SZABADFOGLALKOZÁSÚ JOGVISZONY LÉTESÍTÉSÉRE EGYÉNI VÁLLALKOZÓ 2/D. SZÁMÚ MELLÉKLET: MEGBÍZÁSI MEGÁLLAPODÁS KLINIKAI VIZSGÁLATOKKAL KAPCSOLATOSAN SZABADFOGLALKOZÁSÚ JOGVISZONY LÉTESÍTÉSÉRE EGYÉNI VÁLLALKOZÓ amely létrejött egyrészről a Név: [Intézmény neve] Képv.jogosult:

Részletesebben

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1100/2008/EK RENDELETE. (2008. október 22.)

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1100/2008/EK RENDELETE. (2008. október 22.) 2008.11.14. HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 304/63 AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1100/2008/EK RENDELETE (2008. október 22.) a tagállamok határain a közúti és belvízi közlekedés terén végzett ellenőrzések

Részletesebben

AZ EBH IRÁNYMUTATÁSAI A HITELKÉPESSÉGI VIZSGÁLATRÓL EBA/GL/2015/ Az EBH iránymutatásai. a hitelképességi vizsgálatról

AZ EBH IRÁNYMUTATÁSAI A HITELKÉPESSÉGI VIZSGÁLATRÓL EBA/GL/2015/ Az EBH iránymutatásai. a hitelképességi vizsgálatról EBA/GL/2015/11 19.08.2015 Az EBH iránymutatásai a hitelképességi vizsgálatról 1 Tartalom 1. szakasz Megfelelési és adatszolgáltatási kötelezettségek 3 2. szakasz Tárgy, hatály és fogalommeghatározások

Részletesebben

a sertés ENAR bizonylatainak használatához

a sertés ENAR bizonylatainak használatához ÚTMUTATÓ a RAKODÓHELYEK ENAR FELELŐSEI és az EXPORT- RAKODÁSÉRT FELELŐS HATÓSÁGI ÁLLATORVOSOK részére a sertés ENAR bizonylatainak használatához 2. 2 v e r z i ó 2016. február T A R T A L O M J E G Y Z

Részletesebben

Magyar joganyagok - 3/2014. (I. 16.) VM rendelet - a sertésállományoknak a sertés re 2. oldal c)1 amely a betegségre gyanút keltő tüneteket mutat, és

Magyar joganyagok - 3/2014. (I. 16.) VM rendelet - a sertésállományoknak a sertés re 2. oldal c)1 amely a betegségre gyanút keltő tüneteket mutat, és Magyar joganyagok - 3/2014. (I. 16.) VM rendelet - a sertésállományoknak a sertés re 1. oldal 3/2014. (I. 16.) VM rendelet a sertésállományoknak a sertés reprodukciós zavarokkal és légzőszervi tünetekkel

Részletesebben

A Miniszterelnökség közleménye a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadók előzetes regisztrációjáról

A Miniszterelnökség közleménye a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadók előzetes regisztrációjáról A Miniszterelnökség közleménye a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadók előzetes regisztrációjáról 2016. június 9. 17:25 2016. május 25-én került kihirdetésre a Miniszterelnökséget vezető miniszter

Részletesebben

A BIZOTTSÁG (EU) / RENDELETE ( )

A BIZOTTSÁG (EU) / RENDELETE ( ) EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2019.2.6. C(2019) 595 final A BIZOTTSÁG (EU) / RENDELETE (2019.2.6.) a 999/2001/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet IX. mellékletének és a 142/2011/EU bizottsági rendelet

Részletesebben

NEEO új honlap koncepció 3. Nemzetközi engedélyezési eljárás (HU)

NEEO új honlap koncepció 3. Nemzetközi engedélyezési eljárás (HU) 3.6 Definíciók 1. Jogszabályok - Bázeli egyezmény - OECD-határozat 2. Hulladékkal kapcsolatos fogalmak - Hulladék - Veszélyes hulladék - Hulladékkeverék - Zöldlistás hulladék - Sárgalistás hulladék 3.

Részletesebben

Szám: 04/367-1/2006. Helyi Önkormányzat Jegyzője/Körjegyzője. Székhelyén. Tisztelt Jegyző/Körjegyző Asszony/Úr!

Szám: 04/367-1/2006. Helyi Önkormányzat Jegyzője/Körjegyzője. Székhelyén. Tisztelt Jegyző/Körjegyző Asszony/Úr! Fejér Megyei Közigazgatási Hivatal Vezetője 8000 Székesfehérvár, Szent István tér 9. Tel: 22/316-321 Fax: 22/310-391 e-mail: kozigazgatasi.hivatal@fejer.b-m.hu Szám: 04/367-1/2006. Helyi Önkormányzat Jegyzője/Körjegyzője

Részletesebben

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 80/2015. (VII. 15.) számú KÖZLEMÉNYE

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 80/2015. (VII. 15.) számú KÖZLEMÉNYE A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 80/2015. (VII. 15.) számú KÖZLEMÉNYE a kéknyelv immunizálással kapcsolatos költségek mezőgazdasági csekély összegű támogatásának igénybevételéhez szükséges nyomtatvány

Részletesebben

V. A Kormány tagjainak rendeletei

V. A Kormány tagjainak rendeletei 13328 V. A Kormány tagjainak rendeletei A földművelésügyi miniszter 7/2014. (IX. 5.) FM rendelete a zöldség-gyümölcs termelői csoportokról és termelői szervezetekről szóló 150/2012. (XII. 28.) VM rendelet

Részletesebben

1. Magyar szürke szarvasmarha tenyésztési programhoz kapcsolódó meg nem felelések

1. Magyar szürke szarvasmarha tenyésztési programhoz kapcsolódó meg nem felelések 4B. számú melléklet: Az egyes fajták tenyésztési program előírásainak meg nem felelése a súlyosság és tartósság szempontjából az ellenőri megállapítások elvégzéséhez 1. Magyar szürke szarvasmarha tenyésztési

Részletesebben

Sertés állatjóléti támogatás: Támogatási kérelem (N0672) Kifizetési kérelem (N0673)

Sertés állatjóléti támogatás: Támogatási kérelem (N0672) Kifizetési kérelem (N0673) A sertés ill. a baromfi ágazatban igénybe vehető állatjóléti támogatások Ügyintézés helye Somogy Megyei Kormányhivatal Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztály Cím: 7400 Kaposvár, Petőfi tér 1-3.

Részletesebben

Élőállat-és húskereskedelem

Élőállat-és húskereskedelem Élőállat-és húskereskedelem Előadó: Bodnár János Készítették: Bodnár János Sotus Tamás - Berkó Andrea 2014. november 18. 1 Élő szarvasmarha-kereskedelem bemutatása 2 Az élőállat-kereskedelem főbb dokumentumai

Részletesebben

A HATÓSÁG FELADATAIT ÉRINTŐ TOVÁBBI VÁLTOZÁSOK. dr. KOVÁCS DÓRA KÖZBESZERZÉSI HATÓSÁG december 7.

A HATÓSÁG FELADATAIT ÉRINTŐ TOVÁBBI VÁLTOZÁSOK. dr. KOVÁCS DÓRA KÖZBESZERZÉSI HATÓSÁG december 7. A HATÓSÁG FELADATAIT ÉRINTŐ TOVÁBBI VÁLTOZÁSOK dr. KOVÁCS DÓRA KÖZBESZERZÉSI HATÓSÁG TARTALOMJEGYZÉK - az e-certis rendszer - az IMI használata - felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadók nyilvántartása

Részletesebben

Állatszállítás és vásár az EU-ban. Dr. Bognár Lajos

Állatszállítás és vásár az EU-ban. Dr. Bognár Lajos Állatszállítás és vásár az EU-ban Dr. Bognár Lajos Kereskedelem Szállítás Állatvédelem Élelmiszerlánc infromáció Járványos betegségek terjedése Jogszabályi háttér 1/2005/EK 2004/292/EK 599/2004/EK 64/432/EGK

Részletesebben

Magyar szarvasmarha ENAR füljelzők és dokumentumok

Magyar szarvasmarha ENAR füljelzők és dokumentumok Magyar szarvasmarha ENAR füljelzők és dokumentumok Legutóbbi módosítás: 2014. január 30. Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Állat-egészségügyi és Állatvédelmi Igazgatóság H-1024 Budapest Keleti

Részletesebben

EGYES HATÓSÁGI ÜGYEK, ÜGYLEÍRÁSOK. Zala Megyei Kormányhivatal Keszthelyi Járási Hivatala Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztály

EGYES HATÓSÁGI ÜGYEK, ÜGYLEÍRÁSOK. Zala Megyei Kormányhivatal Keszthelyi Járási Hivatala Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztály EGYES HATÓSÁGI ÜGYEK, ÜGYLEÍRÁSOK Zala Megyei Kormányhivatal Keszthelyi Járási Hivatala Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztály Ügytípus megnevezése: ÉLŐÁLLAT SZÁLLÍTÓ JÁRMŰ ENGEDÉLYEZÉSE.

Részletesebben

V. A Kormány tagjainak rendeletei

V. A Kormány tagjainak rendeletei M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2016. évi 197. szám 81683 V. A Kormány tagjainak rendeletei A földművelésügyi miniszter 78/2016. (XII. 12.) FM rendelete az agrárpolitikáért felelős miniszter feladat- és hatáskörébe

Részletesebben

ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS

ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS 1. példány: beküldendő a Biokontrollhoz, de legkésőbb az ellenőrzéskor az ellenőrnek átadandó 2. példány: saját példány ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS A Bejelentkezési lappal, az Éves adatközlő lappal és a gazdálkodó

Részletesebben

2011.3.23. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 77/25

2011.3.23. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 77/25 2011.3.23. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 77/25 A BIZOTTSÁG 284/2011/EU RENDELETE (2011. március 22.) a Kínai Népköztársaságból és Hongkong Különleges Közigazgatási Területről származó vagy ott feladott

Részletesebben

Bizonyítvány a Közösségen belüli kereskedelemhez

Bizonyítvány a Közösségen belüli kereskedelemhez I.1. Feladó Bizonyítvány a Közösségen belüli kereskedelemhez I.2. Bizonyítvány hivatkozási száma I.2.a Helyi hivatkozási szám: I.3. Központi illetékes hatóság I. rész: Bemutatott szállítmány adatai I.4.

Részletesebben

I. MELLÉKLET. ELNEVEZÉS PDO/PGI-XX-XXXX A kérelem benyújtásának időpontja: XXXX-XX-XX

I. MELLÉKLET. ELNEVEZÉS PDO/PGI-XX-XXXX A kérelem benyújtásának időpontja: XXXX-XX-XX HU I. MELLÉKLET EGYSÉGES DOKUMENTUM ELNEVEZÉS PDO/PGI-XX-XXXX A kérelem benyújtásának időpontja: XXXX-XX-XX 1. BEJEGYZENDŐ ELNEVEZÉS(EK): 2. AZ A HARMADIK ORSZÁG, AMELYHEZ A KÖRÜLHATÁROLT TERÜLET TARTOZIK:

Részletesebben

KARBANTARTÁSI SZERZŐDÉS

KARBANTARTÁSI SZERZŐDÉS amely létrejött egyrészről KARBANTARTÁSI SZERZŐDÉS Cégnév/Név: [..] Székhely: [..] Adószám: [..] képviseli: [..] mint megrendelő, (a továbbiakban: "Megrendelő") másrészről: KZiTERRA Kft. Székhely: 2051

Részletesebben

National Instruments a virtuális műszerezésért Alapítvány. NI Mentor Program Pedagógusi Ösztöndíj

National Instruments a virtuális műszerezésért Alapítvány. NI Mentor Program Pedagógusi Ösztöndíj National Instruments a virtuális műszerezésért Alapítvány NI Mentor Program Pedagógusi Ösztöndíj Működési szabályzat és Pedagógusi pályázati felhívás a 2018/2019-es tanévre A National Instruments a virtuális

Részletesebben

Mire kell figyelni a halegészségügyi jogszabályi előírások változása kapcsán?

Mire kell figyelni a halegészségügyi jogszabályi előírások változása kapcsán? Mire kell figyelni a halegészségügyi jogszabályi előírások változása kapcsán? Sáregres, 2009. február 18. Dr. Ózsvári László PhD, MBA Állategészségügyi és állatjóléti osztályvezető FVM Víziállat-egészségügyi

Részletesebben

30/2009. (III. 27.) FVM rendelet. a sertésállományok Aujeszky-betegségtől való mentesítésének szabályairól és a mentesség fenntartásáról

30/2009. (III. 27.) FVM rendelet. a sertésállományok Aujeszky-betegségtől való mentesítésének szabályairól és a mentesség fenntartásáról 30/2009. (III. 27.) FVM rendelet a sertésállományok Aujeszky-betegségtől való mentesítésének szabályairól és a mentesség fenntartásáról Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI.

Részletesebben

Aktuális járványhelyzet Közép- Európában

Aktuális járványhelyzet Közép- Európában FÖLDMŰVELÉSÜGYI Aktuális járványhelyzet Közép- Európában dr. Bognár Lajos élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár, országos főállatorvos 2018. április 20. Nagybánya É l e l m i s z e

Részletesebben

2010.10.23. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 279/3 RENDELETEK

2010.10.23. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 279/3 RENDELETEK 2010.10.23. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 279/3 RENDELETEK A BIZOTTSÁG 955/2010/EU RENDELETE (2010. október 22.) a 798/2008/EK rendeletnek a Newcastle-betegség elleni vakcinák felhasználása tekintetében

Részletesebben

Iránymutatások Hatóságok közötti együttműködés a 909/2014/EU rendelet 17. és 23. cikke értelmében

Iránymutatások Hatóságok közötti együttműködés a 909/2014/EU rendelet 17. és 23. cikke értelmében Iránymutatások Hatóságok közötti együttműködés a 909/2014/EU rendelet 17. és 23. cikke értelmében 28/03/2018 ESMA70-151-435 HU Tartalomjegyzék 1 Hatály... 2 2 Cél... 4 3 Megfelelési és adatszolgáltatási

Részletesebben

Az Európai Bankhatóság (EBA) iránymutatása. a magas jövedelműekre vonatkozó adatgyűjtésről EBA/GL/2012/5

Az Európai Bankhatóság (EBA) iránymutatása. a magas jövedelműekre vonatkozó adatgyűjtésről EBA/GL/2012/5 Az Európai Bankhatóság (EBA) iránymutatása a magas jövedelműekre vonatkozó adatgyűjtésről EBA/GL/2012/5 London, 2012.07.27. Az iránymutatás jogállása 1. Az e dokumentumban szereplő iránymutatásokat az

Részletesebben