Makra László. Környezeti klimatológia II.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Makra László. Környezeti klimatológia II."

Átírás

1 Makra László Környezeti klimatológia II.

2 A felső légkör és a sztratoszférikus folyamatok

3 Alapismeretek

4 A felső légkör és a sztratoszférikus folyamatok A felhők felett a levegő egyre vékonyabbá és szárazabbá válik. Itt még néhány száz kilométernyi légtér tartalmaz levegőmolekulákat, mielőtt elérnénk az űrt, de már a légkör több mint 80 %-át magunk alatt hagyjuk, amikor belépünk a sztratoszférába. Néhány kémiai vegyület képződik ebben a magasságban, és legtöbbjük mozgását a tropopauza gátolja. Ennek ellenére ezek a rétegek a földi élet szempontjából fontosak, mivel a napfény nagy energiájú részét visszatartják, ami nagy károkat okozna, ha elérné a felszínt. A sztratoszféra, amely az ózonréteget is tartalmazza, a legalacsonyabb és a legfontosabb réteg a magaslégkörben.

5 1. fejezet: Alapismeretek és a légkör középső részének megfigyelése Légköri rétegek és a meteorológiai paraméterek változása A sztratoszféra összetétele és a keverési arányok Mérési és megfigyelési technikák 2. fejezet: Az ózonlyuk és a halogénezett szénhidrogének Ózon: keletkezés, elnyelés (abszorpció) és az ózonréteg Halogénezett szénhidrogének és az ózonlyuk

6 1. Fejezet: Alapismeretek és a légkör középső részének megfigyelése A tropopauza fölötti területet sztratoszférának nevezzük. Ebben a fejezetben azt próbáljuk megérteni, hogyan különbözik a sztratoszféra a troposzférától. Miért vannak rétegek a légkörben? Hogyan határozhatjuk meg őket? LIDAR: Davis, kutatóállomás antarktiszi sarki fénnyel a háttérben Megmagyarázzuk a magassággal történő, a meteorológiai és fizikai paraméterekben bekövetkező változásokat és a kémiai összetételben lévő különbségeket. Bemutatunk olyan kifejezéseket, mint pl. a keverési arány. Végül megvizsgáljuk, hogy a modern mérési technikák, a műholdak, a lézerek, hogyan adnak bepillantást a felső légkörbe.

7 A légköri rétegek A légkör különböző szintjeit a különböző fizikai tulajdonságaik alapján határozzák meg. A hőmérséklet változik a magassággal, a nyomás és a légnyomással együtt a levegő sűrűsége is csökken. Minél magasabbra megyünk, annál kevesebb molekulát találunk egységnyi térfogatban (pl. 1 m 3 -ben). A nedvesség és a szélsebesség is változik Mindezek nem látszódnak a földről, ha felnézünk az égre. Vagy felhőket, vagy a kék eget látjuk, bármilyen réteg nélkül. A kék szín a fehér napsugárzás kék részéből származik. Ez azért van, mert a levegőben lévő molekulák eltérő módon befolyásolják a látható fény különböző színeit (azaz a különböző hullámhosszakat).

8 De mi van a rétegekkel? Megfigyelhetjük őket egyáltalán? Ha repülővel utazunk, elképzelhetjük, miként változnak a légkör tulajdonságai a magassággal. A felhők alatt lévő helyi időjárástól függetlenül kék eget látunk és nincsen felhő fölöttünk, ha elérjük a km-es magasságot. A tropopauzában, vagy az alsó sztratoszférában viszont nincsen már felhő, mert nincsen ott elegendő víz. Kék ég a Cumulus felhők felett

9 Miért változik a hőmérséklet? A légkör kis skálájú hőmérséklet-változásai a helyi hatásoknak köszönhetők. Pl.: a szárazföld gyorsabban melegszik fel, illetve hűl le, mint a tenger. Vagy a hegyekből fújó hideg szelek megváltoztathatják a határréteg hőmérsékletét. De még általánosabban, globális átlagban két oka van a fő hőmérséklet-változásoknak: a) A Föld felszíne elnyeli a napsugárzást, ami azt felmelegíti. Minél inkább távolodunk a meleg földfelszíntől a hideg űr felé, a levegő egyre hidegebbé válik. A hőmérséklet csökken a magassággal. b) Ezt a szabályt érvényteleníti, vagy kiegészíti az, ha a levegő-molekulák elnyelik a napsugárzás bizonyos részét, és ezek melegítik fel a levegőt. Ebben az esetben a hőmérséklet növekszik, egészen addig, míg el nem éri a lokális maximumát. Ez a helyzet a sztratoszférában található ózonrétegben, ahol az ózon elnyeli az UV - sugárzást és a hőmérsékleti maximum (sztratopauza) meghatározza a sztratoszféra és a mezoszféra közötti határt. A mezoszférában a hőmérséklet ismét csökken. A hőmérséklet ismételt növekedése a termoszférában játszódik le, ahol a nitrogén és az oxigén elnyeli a rendkívül energiagazdag rövid UV- sugárzást, és részben ez ionizálja is a molekulákat. Ezért ezt a réteget ionoszférának is nevezzük.

10 A hőmérsékleti profil, a légnyomás és a sűrűség a növekvő magassággal.

11 Miért csökken a nyomás? A különbség a víz és a levegő között az, hogy a levegő összenyomható, a víz pedig nem. Ha a tengeren a vízben vagy és 10 m magas víz van feletted, annak nyomása 1 bar, ha 20 m víz van feletted, akkor 2 bar, mert a vízmennyiségek összeadódnak. A levegő egy kicsit olyan, mint ha könnyű párnákat egymásra feltornyoznál. A torony alján lévő párnák lapossá válnának, köszönhetően a felette lévők súlyának. Össze lehet nyomni őket, mert sok a levegő közöttük. Végül a talajon lévő első 30 cm-es rétegben 10 párna van, míg a nyolcadikban csak egy, habár mindegyik párnának ugyanakkora a súlya. Ugyanez van a légkörben is. Ennek következtében a klimatológusok nagyon gyakran nemcsak a métert használják - mint mértékegységet - a magasság mérésére, hanem a nyomást is. Az összenyomhatóság függ egy kicsit a hőmérséklettől, de a légnyomás nagyjából 5,5 km-enként feleződik hpa a légnyomás a talajon, 500 hpa 5,5 km magasságban és így tovább. Mint egy párnatorony: A levegő hogyan nyomódik össze

12 Száraz levegőben a légnyomás és a magasság közötti kapcsolat számítása Paraméterek és mértékegységek: z [m] = magasság; p 0 [hpa] = talajszinti légnyomás; p [hpa] = z méter magasan a légnyomás; R* = 287 J kg -1 K -1 = száraz levegő gázállandója; R* = R / Ma; R = gázállandó = 8,314 J K -1 mol -1 ; Ma = levegő-molekulák súlya = 28,96 g mol -1 ; g = gravitációs gyorsulás = 9,81 m s -2 T m [K] = középhőmérséklet a talajhőmérséklet (T 0 ) és a z magasságú szint hőmérséklete (T z ) között; T m = (T 0 + T z ) / 2; g / R* = 0,034 K m -1 1 J = 1 N m 1 N = 1 kg m s -2

13 Ez a képlet csak száraz levegő esetében igaz. Nedves levegő esetében a molekulasúlyok változnak. Az ábra készítésénél a következő ésszerű feltevésekkel éltünk: A hőmérséklet a talajon: 20 C A hőmérséklet magassági csökkenése: - 1 C / 200 m A hőmérséklet m magasságban: - 30 C A talajszinti légnyomás: 1000 hpa Láthatjuk nagy magasságokban a számított légnyomást: m magasságban a légnyomás kb. 500 hpa, m magasságban kb. 250 hpa.

14 A termoszféra valóban olyan forró? A légköri profilok gyakran mutatnak km magasságban a termoszférában C-t. Ez valóban olyan meleg? A probléma ebben az esetben a hőmérséklet definíciója. A molekuláknak a levegőben van bizonyos energiájuk. Ha ezt egy hőmérővel mérjük, akkor a molekulák átadják az energiájuk egy részét, amikor nekiütköznek a hőmérő felszínének. A termoszféra magasságában a molekuláknak nagyon nagy energiájuk van, ezért a hőmérsékletek helyesek, de a molekulák száma egységnyi térfogatban egy milliomod része a földfelszín közeli értéknek. Az ütközések valószínűsége (pl. a hőmérővel), és a teljes energia átadása nagyon kicsi. Ennek következtében a termoszféra hőmérséklete nem más, mint a molekuláris energia mértéke. De nem tudod igazán összehasonlítani a felszíni hőmérsékletméréssel.

15 a) talaj menti időjárási térkép b) ugyanaz a térkép; AT = 300 hpa (kb. 9 km magasságban). Figyeljük meg a szélsebesség jeleit!

16 c) hasonlítsuk össze a szélsebességeket a talajon (alul a sötétkék), és 9 km magasságban (fölül a világoskék) az adott helyeken. Mennyi a szélsebesség a három helyen [a), b), c)] km/h-ban?

17 Hogyan változik a szél? A fenti két időjárási térkép (300 hpa = kb. 9 km és az 1000 hpa = kb. tengerszint) megmutatja, hogy a nyomási gradiensek és a szélsebességek jelentősen különböznek a talaj közelében, illetve a a felső troposzférában. Ennek következtében, a repülőgépek üzemeltetéséhez egy speciális időjárási előrejelzési rendszer szükséges. A szélsebesség a magassággal növekszik, és a troposzféra felső határánál mért átlagos szélsebesség a felszínen komoly vihart jelentene. A sztratoszférában nemcsak a hőmérsékleti menet változik, hanem a szélsebesség is jelentősen lecsökken. A szélsebességeket hagyományosan csomóban (csomó = tengeri mérföld / óra); mérése: km/h-ban, m/s-ban); 1 m/s = 3,6 km/h; 1 kn = 1,8 km/h Az időjárási térképen lévő jelek elárulják nekünk a szél irányát (merről fúj a szél), és a szélsebességet csomóban.

18 A szélsebesség vertikális profilja. Az adatok az USA Nemzeti Időjárási Szolgálata ballonos méréseiből származnak. A szélsebesség és a hőmérséklet összehasonlítása.

19 A sztratoszféra összetétele A legtöbb földfelszínről kibocsátott anyag nem éri el a sztratoszférát. Vagy a troposzférikus oxidánsok (OH, NO 3, ózon) bontják szét, esetleg napfény hatására bekövetkező fotolitikus reakcióba lépnek, száraz vagy nedves ülepedéssel is kikerülhetnek a légkörből, vagy a hideg tropopauzában maradhatnak. A hőmérsékleti menet megváltozása miatt, a levegő lassan cserélődik a troposzféra és a sztratoszféra között. A troposzféra levegőjének függőleges kicserélődése [óra; nap] időtartam alatt megy végbe, míg a sztratoszférikus levegő összekeveredése [hónap; év] időtartamú.

20 Az egyik következmény az, hogy a vízgőztartalom a sztratoszférában nagyon alacsony. A jellemző keverési arány (definícióját lásd alább) 2-6 ppm (2-6 molekula egymillióból) között változik, összehasonlítva az alsó troposzféra ppm és a felső troposzféra 100 ppm-es keverési arányával. Ennek következtében a sztratoszférikus felhők nagyon ritkán alakulnak ki, és nagyon alacsony hőmérséklet szükséges a jégkristályok képződéséhez. Poláris sztratoszférikus felhők Kiruna fölött / Svédország Ilyen feltételek elsődlegesen a poláris területek felett adottak, ahol a sztratoszférikus jégfelhők kialakulhatnak. A vízgőztartalom a sztratoszférában növekszik, pl. a légi közlekedés következtében; a hőmérséklet viszont csökken a troposzféra felmelegedése miatt. Ezért nem lehet kizárni, hogy a poláris sztratoszférikus felhők (PSC) kialakulása valószínűbbé válik.

21 Szervetlen vegyületek a sztratoszférában A sztratoszféra kémiáját az ózon irányítja. A teljes ózonmennyiség %-a a sztratoszférában található. Ez a nyomgáz az oxigén fotolízise révén alakul ki a sztratoszférában. A fotolízis azt jelenti, hogy a napfény felbontja az O 2 -molekula kettős kötését. A legtöbb a sztratoszférába kerülő gáz vagy a troposzférából származik, köszönhetően a hosszú légköri tartózkodási idejének [pl. dinitrogénoxid (N 2 O), metán (CH 4 ), halogénezett szénhidrogének (CFC), stb.], vagy erős vulkánkitörések alkalmával kerül oda (kénvegyületek, aeroszolok). Ezért szervetlen vegyületek dominálnak a sztratoszféra összetételében: nitrogén-oxidok, salétromsav, kénsav, ózon, halogének és halogén-oxidok a CFC-k lebomlásából.

22 A Pinatubo kitörése, Fülöpszigetek, 2001 júniusában. Vulkánkitörések Az erős vulkánkitörések nagy mennyiségű gázt és részecskéket közvetlenül képesek a sztratoszférába juttatni. Ilyen gázok a halogének savjai mint pl. a sósav (HCl), a hidrogénfluorid (HF), vagy a kén-dioxid (SO 2 ), ami kénsavvá oxidálódik (H 2 SO 4 ) (a felhők képződésének egyik alapvegyülete). A részecskék (főleg szervetlen anyagokból, mint pl. szilikátok, halogének sói és szulfátok) már elnyelhetik a sugárzást a sztratoszférában, és ezért a sztratoszféra átmeneti melegedését, s a troposzféra hűlését okozhatják. Ilyen hatások 1-2 évig is fennmaradhatnak, melyek a kitörés után az egész féltekén mérhetőek (pl. a Pinatubo vulkán kitörése 1991 júniusában.

23 A koncentráció és a keverési arány fogalma A légkörben lévő anyagok mennyiségét kétféleképpen fejezhetjük ki, relatív és abszolút módon: a) keverési arány = az összes levegő-molekulának hányad része az anyag. Ha 40 ózonmolekula van 1 millió levegő-molekulában, akkor a keverési arány 40 ppm (milliomod). Ez relatív. b) koncentráció = adott térfogatban az anyag molekuláinak az össztömege. Ha 100 µg ózon van 1 m 3 levegőben, akkor a koncentráció 100 µg m -3 Ez abszolút. A légnyomás segítségével a két értéket egymásba tudjuk alakítani. A nyomás a magassággal csökken, azaz minél magasabbra megyünk a sztratoszférában, annál kevesebb molekula található egy köbméternyi légrészben. Ez azt jelenti, hogyha az ózon abszolút tömege nem változik a magassággal, a relatív mennyisége növekszik. Nagyon egyszerűen megmagyarázhatjuk ezt az alapelvet. Bizonyos légtérfogatban (világoskék doboz) adott számú levegő-molekula (kék) és adott számú ózon molekula (piros) van. A levegőmolekulák száma mindig csökken a magassággal.

24 A baloldalon feltesszük, hogy az ózonmolekulák mennyisége [koncentráció = molekulák száma / térfogat = tömeg / térfogat, mértékegység pl. molekula m -3, hpa, µg m -3 ] állandó marad a magassággal (piros háromszögek). A levegőmolekulákhoz (kék körök) képest az ózonmolekulák keverési aránya [zöld gyémántok, mértékegység pl. %, ppm, ppb, ppt] megnő (lásd: lejjebb). A jobboldalon feltesszük, hogy az ózonmolekulák mennyisége párhuzamosan csökken a levegő-molekulákkal. A keverési arány (ózonmolekula / levegő-molekula) állandó marad végig a magassággal (zöld gyémántok): 8/40, 4/20, 2/10, 1/5 = 20 %. De az ózon-molekulák abszolút száma (piros háromszögek) csökken.

25 A fenti példa egyszerű ózonprofilja: koncentráció (piros) és a keverési arány (zöld) A fenti példa egyszerű ózon profilja: koncentráció (piros) és a keverési arány (zöld).

26 Melyik a valós? A jobboldali példa csak az ózonréteg tetején reális. A talajtól az alsó sztratoszféráig a baloldali példa egy jó közelítést ad. A koncentráció közel azonos, de mivel a levegőréteg vékonyabbá válik, a keverési arány növekszik. Az alsó sztratoszférában még a koncentráció is növekszik (a lenti példában láthatjuk a növekedést 8-as faktorral). Publikációkban láthatjuk a piros, vagy a zöld profilt vagy akár mindkettőt a sztratoszférikus ózonra vonatkozóan. De ne felejtsük el, hogy az ózon nem 1 az 5 levegőmolekula közül, hanem 1 az 1 millióból [1 ppm]. A baloldalon: ózon profil, koncentráció és a keverési arány.

27 Mérések a sztratoszférában Ha a sztratoszférában lévő vegyi anyagok koncentrációjáról beszélünk, felvetődhet az a kérdés, hogy honnan ismerjük az itteni vegyületeket és előfordulásukat. A sztratoszféra 8-15 km magasan kezdődik, és a számunkra érdekes területek magasabban vannak, mint általában a repülőgépek repülési magassága.

28 Két lehetőség van a sztratoszférában lévő anyagok mérésére: 1. Speciális ballonokkal vagy repülőgépekkel műszereket viszünk a sztratoszférába. 2. Felhasználva a napsugárzás kölcsönhatását a levegőmolekulákkal, tanulmányozzuk a sztratoszférát a földfelszínről, vagy az űrből (műholdakkal). Repülőgépek Egyedi méréseket speciális repülőgépekkel lehet végezni, mint pl. a korábbi orosz nagy magasságú kémrepülőgép, melyet most "Geofiziká"-nak hívnak. Légi laboratóriummá alakították át. Az ilyen repülőgépek elérik a 20 km-es magasságot. De a repülések nagyon költségesek. A Geophysica repülőgép; légkörkutatás nagy magasságban

29 Ballonok Egy elterjedtebb módszer a ballonos mérés. Időjárási ballonok, amelyek pl. ózonmérőt visznek magukkal, elérhetik a km magasságot, mielőtt szétrobbannának. A kémiai reakció az érzékelőben játszódik le, ami ezáltal megmondja mennyi ózon van a levegőben. Az információt rádiójelként küldi vissza a Földre. Habár az ózon mennyiségét manapság már műholdak is mérik, a függőleges eloszlás meghatározásában a léggömbök ma még jobb eredményt szolgáltatnak. Sugárzások kölcsönhatása A sugárzás és a molekulák közötti kölcsönhatás jelenségét nehéz megérteni, kvantumfizikai ismereteket is igényelne, ha igazából meg szeretnénk magyarázni. Azonban jegyezzük meg: Valami történik, ha az anyag és a fény kölcsönhatásba lép. A fényt az anyag elnyelheti, visszaverheti és szórhatja, vagy elnyelheti és kisugározhatja mint más fajta sugárzást (más hullámhosszon).

30 Ózonballon indítása, Hohenpeissenberg Obszervatórium, Németország Léggömbös mérések ózonszondája

31 A közvetlen napfény útját a felhők akadályozzák. Ha a tengerben egyre lejjebb merülünk, egyre sötétebb és sötétebb lesz, mert egyre több fény veszik el, és egy porvihar a sivatagban szintén elhalványítja a Napot. Nemcsak a nagy részecskék, felhők és a víz nyeli el, vagy veri vissza a napfényt, hanem a kisebb molekulák is. Visszaszórják a napfényt a Föld felé, vagy megváltoztathatják az állapotát és más hullámhosszon, kisebb energiával sugározhatnak. Ismerjük ezt a jelenséget (fluoreszcencia, foszforeszcencia) számos játékból, melyek elnyelik a napfényt, vagy a villanyfényt, és a sötétben különböző hullámhosszú sugárzást bocsátanak ki. A sugárzás az anyagok jellemzőiről mond nekünk valamit, míg a sugárzás intenzitása a koncentrációról. Foszforeszcencia játszódik le, ha a napfény elnyelődik, és más hullámhosszú sugárzásként sugárzódik ki újra.

32 A sztratoszférában a napfény és a molekulák közötti kölcsönhatásokat megfigyelhetjük a Földről, vagy mérhetjük az űrből műholdakkal. Lidar A lidar (sugárzás érzékelő és kibocsátó) egy olyan módszer, melyet a Földről használhatunk. Rövid, nagyon intenzív lézerimpulzust bocsát ki az ég felé. Egy idő után a szóródott és az újból visszaérkező sugárzást pedig méri. Információt kapunk arról, hogy milyen anyagokat talált (a visszatérő sugárzás hullámhosszából) és milyen koncentrációban (a visszatérő sugárzás erősségéből). De milyen magasságból érkezik a sugárzás vissza? 10 km-ről, esetleg 30 km-ről? A fény sebessége ismert. Minél hosszabb ideig halad a sugárzás a kibocsátást követően, annál magasabban vannak a molekulák. LIDAR mérések

33 RADAR és SODAR A hullámok detektálására és mérésére eltérő technikák léteznek, pl. az infravörös sugárzás. ismertebb neve a RADAR (Radio detection and ranging), melyet a levegőben lévő részecskék és a felhők tulajdonságainak mérésére használnak. RADAR-ral lehetőség nyílik a zivatarok több száz kilométeren át való nyomon követésére. Ha hangot használnak a sugárzás helyett (SODAR = sound detection and ranging), akkor egy hatásos eszközt kapunk a szélsebesség és a szélirány mérésére. SODAR - szélsebességet mérő műszer

34 Műholdak A műholdak bolygónkat az űrből figyelik meg. Néhány közülük mindig ugyanazt a részét figyeli a Földnek (geostacionárius műholdak), míg mások km magasan keringenek a Föld körül, amit 1,5-2 órás periódusidővel kerülnek meg. Néhány műholdra hullámhosszmérőket is telepítettek, ezek a műszerek a sugárzást mérik. A sugárzás átmegy a légkörön és kölcsönhatásba lép a molekulákkal. A légkörkutatásnak különböző mérési módszerei lehetnek. A műholdak mérhetik a napfényt, amely szétszóródik a levegő molekuláin, vagy a felhőkön (1). Az infravörös spektrométer mérheti a hosszúhullámú, közvetlenül a földfelszínről érkező sugárzást (2). Bizonyos napállásokban a Nap a légkörön érintőlegesen átsugároz, és így a sugárzás közvetlenül a műhold érzékelőjébe érkezik (3). A szögtől függően az ily módon áthaladó sugárzás révén a légkör különböző részeiről különböző magasságokban lehet információkat nyerni.

35 A műholdas mérések különböző módjai

36 2. Fejezet: Az ózon és az ózonlyuk kialakulása Az ózon az egyik legérdekesebb nyomgáz a légkörben. Alapvetően szükséges a léte a sztratoszférában, hogy megvédjen minket a Napból érkező káros UV sugárzástól. Másrészt, környezetünkben, a földfelszín közelében nem kívánatos a nagyobb mennyisége, mert magasabb koncentrációban ingerlő gáz, s kedvezőtlen a hatása a légzőszervekre. Mint az ózon maga, olyan érdekes az ózonlyuk felfedezése, a mögötte lévő kémiai folyamatok megértése, az ellensúlyozó lépések, valamint a remény, hogy a lyuk ismét bezáródik. Az Alapismeretek részben megmagyarázzuk ezeket, mélyebb kémiai ismeretek nélkül.

37 A XX. század 70-es éveiben az ózonréteget a Brit Antarktiszi Megfigyelő Állomásról tanulmányozták, és erős csökkenést tapasztaltak. Történetek fonják körül a lyuk felfedezését. Állítólag az első mérések 1985-ben olyan alacsony értékeket mutattak, hogy a kutatók nem hittek a műszereknek, és nem publikálták a drámai fejleményt, mielőtt újonnan kalibrált műszerek ezt meg nem erősítették.

38 A "teljes ózonmennyiséget feltérképező spektrométer", a TOMS is figyelte az ózonréteget az űrből. Azonban a lyukat, ahogy a történetek mondják, nem fedezte fel, mivel azokat az értékeket melyek egy bizonyos érték alatt voltak, automatikusan hibás értéknek feltételezte. Később azonban, a szűretlen adatok feldolgozása megerősítette azt, amit senki sem akart elhinni. Néhány éven belül intenzív kutatás kezdődött. A korábbi figyelmeztetések a halogénezett szénhidrogének (CFC-k) potenciális hatásairól ismét előkerültek, és csökkentésüket, végül betiltásukat a Montreali Jegyzőkönyvben és további egyezményekben szabályozták. Az ózonlyuk volt az első eset, hogy az emberek elővigyázatossá váltak, miután bebizonyosodott, hogy képesek vagyunk a Föld éghajlati rendszerét globális skálán megzavarni. Először sikerült gyors, világméretű választ adni.

39 Kiegészítő ismeretek

40 A sztratoszféra életünkre gyakorolt fontosságát, és a rá való emberi hatást nem érthetjük meg az itt és az ózonréteg körül lezajlódó kémiai és vegyi folyamatok ismerete nélkül. E fejezet témái a sztratoszféra dinamikája; miért érzékeny a sztratoszféra a repülésből származó légszennyezésre; a természetes ózonréteg kémiája és speciális feltételei, különösen annak koncentráció-csökkenése során;; a halogénezett szénhidrogének szerepe; mi a (gyakran félreértett és nem túl erős) kapcsolat az ózonlyuk és a globális felmelegedés között?

41 1. fejezet: A sztratoszféra dinamikája és a repülés Repülőgép kondenzcsíkja - A sztratoszféra dinamikája; - Repülés: fejlődés és az éghajlati hatások; 2. fejezet: Az ózon, a halogénezett szénhidrogének és az ózonlyuk - sztratoszférikus ózon: történet, képződés és abszorpció; - a klór kémiája és az ózonlyuk képződése; - teljesen és részben halogénezett szénhidrogének; - az ózonlyuk és a globális melegedés a félreértés forrásai; - a sztratoszférikus hűlés;

42 1. fejezet: A sztratoszféra dinamikája A sztratoszférában lezajló folyamatokat összehasonlítva a troposzférában lezajlókkal, sokkal lassabban játszódnak le. A rétegződés nagyon stabil, és nagyon kicsi a kicserélődés a troposzférával. De a kis kicserélődés is több, mint a semmi Sztratoszféra Troposzféra Kicserélődés (STE) A globális levegőtranszportot a Nap kormányozza. A napsugárzás felmelegíti a földfelszínt, a tengerfelszínt, a trópusok levegőjét jobban, mint a közepes vagy magas szélességeken. Ennek következtében a konvekció erősebb a trópuson, és itt magasabbra jut a levegő. A tropopauza fölött a napfény ózon általi elnyelése révén a sztratoszféra melegedéséhez vezet, ami a sarki területeken kisebb, és nullához közelít a sarkvidéki télen. A következmény az, hogy lassú légmozgások szállítják a levegőt, ami felemelkedik a trópuson a sarkok felé (1).

43 A globális cirkuláció és a sztratoszféra troposzféra (STE) kicserélődés iránya.

44 A sztratoszféra-troposzféra kicserélődés léphet föl, ha az állandó (potenciális) hőmérsékletű réteg keresztezi a tropopauzát (2), vagy ha perturbációk vannak és konvektív szállítás történik a közepes szélességeken (3). Mindenesetre, a troposzféra függőleges kicserélődése órákig vagy napokig tart. A sztratoszféra átkeveredésének ideje hónaptól évekig tart. Ezért erős vulkánkitörések után (pl. Mt. Pinatubo, 1991) a sztratoszféra egyensúlyának zavara 1-2 évig fennállhat. Nézzük meg a következő illusztrációt, azért, hogy lássuk a kitörés hatását. Ezt a rétegek közötti kis kicserélődést sztratoszféra troposzféra kicserélődésnek (STE) is nevezik, ami fontos a troposzférikus ózonkészletben, aminek fő ellátója a sztratoszféra. A sztratoszférikus ózon elindítja az OH képződést, a fotokémiai ózonképződés körfolyamatát és a troposzférában az ózon bomlását. Képződés/veszteség Tg / év Szállítás a sztratoszférából a) Fotokémiai képzõdés b) Fotokémiai bomlás a+b összege: Nettó in situ képződés Felszíni kiülepedés A troposzférikus ózonmérleg. A troposzférikus ózon képződése és lebomlása egy körfolyamat, aminek fő irányító ereje a sztratoszférikus ózon.

45 Pinatubo vulkán kitörése, június Aeroszol abszorpció: Az abszorpció, amit a részecskék okoznak, és amit a Pinatubo 1991 júniusi kitörése után mértek a légkörben, azonnal megemelkedett a kitöréskor, és csak lassan csökkent az elkövetkező 2-3 évben. A részecskekoncentrációban (ibolya) lévő perturbáció eléri a sztratoszférát.

46 A Brewer-Dobson Cirkuláció Az áramlás keresztmetszetét egy előző ábrán csak egy féltekére mutattuk be, míg itt mindkettőre bemutatjuk, évi átlagban. A közepes ózonmennyiség eloszlása azt mutatja, hogy a pólusok környezetében az ózon felhalmozódik. A levegő mozgását Brewer- Dobson cirkulációnak nevezik. A légáramlás okát csak a Föld sugárzási egyensúlyában lévő bonyolult folyamatok, a planetáris hullámok és a poláris örvények ülepedési folyamatainak figyelembe A Brewer-Dobson Cirkulációban az alapáramlás a trópusoktól (az ábrán középen) a sarkok felé halad. Évi átlagos ózoneloszlást alul találunk. Az Északi-sark a jobb oldalon található. vételével lehet csak megérteni. Az egyes féltekéknek saját cirkulációjuk van. A féltekék közötti kicserélődés kicsi.

47 Azonban van különbség az Északi- és a Déli-félteke között. Az Északi-féltekén a szárazföld és a víz eloszlása kevésbé homogén, és a sarkvidéki örvény is gyengébb. Az évszakokat is figyelembe kell venni. A jobb oldali ábra az éves átlagos eloszlást mutatja. De az évszakokon és a napmagasságon kívül a levegőtömeg trópusi központja (termikus egyenlítő) is változik észak vagy dél felé. A következő dupla ábra illusztrálja, hogy a hőmérséklet és a szél eloszlása nem homogén januárban. Ezzel együtt természetesen a Brewer- Dobson cirkuláció is eltolódik. Hőmérséklet és széleloszlás légköri keresztmetszete januárban (= tél az Északi-féltekén, az ábra jobb oldalán). Megjegyzendő a hideg tropopauza a trópusok fölött és a sarki örvény képződése az Arktikus terület fölött.

48 Poláris örvényesség A poláris örvény egy pólus körüli szél, ami alapvetően mindkét sark fölött kialakul, de különösen az Antarktisz fölött. Az északi-sarki örvény kevésbé stabil, mivel a terület struktúrája és a váltakozó óceáni és szárazföldi felszín megzavarja a ilyen örvény kialakulását. Az antarktiszi örvényen belül azonban nagyon alacsony hőmérséklet alakulhat ki, és mint egy forgó levegő a magasabb területek felől beszívódik az alacsonyabb területek fölé. Az örvényben lévő összetevők fontos szerepet játszanak az ózonlyuk csökkenésében.

49 A sarki örvényben lévő szélsebességről és hőmérsékletről készített háromdimenziós illusztráció. Háromdimenziós illusztráció a szélsebességről és az ózoncsökkenésről a sarki örvényben 1987 októberében.

50 2. fejezet: A sztratoszférikus ózon, a halogénezett szénhidrogének, az ózonlyuk és hatásai Az ózon már a 19. században is a kutatások tárgya volt, de az antarktiszi ózonlyuk felfedezése óta a kutatások erőteljes fejlődésnek indultak. Egy rövid visszapillantással bemutatjuk az ózonkutatás történetét. Azután részletesen megtárgyaljuk azokat a reakciókat, melyek elsődlegesen az ózoncsökkenéshez vezetnek. A halogénezett szénhidrogének (CFC, freonok) a legfontosabb ózonpusztítók. Mik a tulajdonságaik, és hogyan helyettesíthetők?

51 Fontos, hogy ne tévesszük össze az ózon eltérő szerepét a sztratoszférában és a troposzférában, s mindezek fölött, fontos hogy a sztratoszférikus ózoncsökkenést elkülönítsük a globális felmelegedéstől. Meg fogjuk magyarázni a lehetséges félreértéseket. A kutatók feltételezik, hogy az ózonlyuk az elkövetkező 50 évben lassan fel fog töltődni. A korlátozás növekvő hűlést okozhat a sztratoszférában. Majd meglátjuk, mi történik. Ózonlyuk 2003

52 A sztratoszférikus ózon kémiája Csupán 1980 után növekedtek rohamosan az ismereteink a sztratoszférikus ózon kémiájáról. Ennek oka az ózonlyuk évi felfedezése volt. A következő két részben történeti keretek között adunk kitekintést a sztratoszféra kémiájáról. Az ózon felfedezése és az első mérések Az ózonkutatás meglehetősen régi területe a légkörtudománynak ben a gázt ózonnak (szagos) keresztelte Christian Friedrich Schönbein kémikus, aki felfedezte, hogy ez az anyag képződik elektromos kisülések alkalmával. Nagyon hamar kiderült, hogy az ózon a levegő természetes része. Ennek a gáznak az első mérési módszerét Schönbein fejlesztette ki, de nagyon hamar ezt továbbfejlesztették Párizsban, a Mt. Souris Obszervatóriumban. Onnantól kezdve származnak az első adatsorok ( ), melyek ma a legjobb becslései az iparosodás előtti határrétegbeli ózonkoncentrációnak.

53 1879-ben felfedezték, hogy a Nap spektruma jelentősen lecsökken az UVB tartományban a Földi felszíne közelében, 1880-ban pedig felfedezték, hogy az ózon egy erős elnyelő ebben a tartományban, és az lehet felelős ezért. Az alsó légkörben megtalálható ózonmennyiség azonban nem magyarázza meg ezt az UVB csökkenést. Ennek következtében megszületett a feltevés, hogy a legtöbb ózonnak magasabb légrétegekben kell képződnie. A Dobson Spectrometer Christian Friedrich Schönbein A kulcsfontosságú kutatást Gordon Dobson végezte el a XX. század 20-as éveiben. Kifejlesztette a Dobson-spektrométert, amit 1929 óta használunk a teljes légoszlop ózonmennyiségének megmérésére, bár manapság ezt egyre modernebb eljárásokkal helyettesítik, azonban még mindig használják.

54 Az első hat Dobson spektrométer egyikét Arosa-ban (Svájc) használta Paul Götz, és innen van a leghosszabb mérési sorozatunk a légoszlopban levő teljes ózonmennyiségre. A trend szerint Európa felett is egyre vékonyabb az ózonréteg. Egyre gyakrabban mérnek a kritikus 300 DU alatti értékeket. Ezen érték alatt szükséges a napsugárzás elleni védelem. A 200 DU tavasszal, az északi-félgömbi ózonlyuk idején, márciusban nagyon veszélyes. A 20. század harmincas éveiben Götz kimutatta, hogy az ózonkoncentráció maximuma nagy valószínűséggel 25 km alatt található. Az ózonréteget többé-kevésbé le lehetett határolni, és vastagságát meg lehetett mérni. Ózon idősor, Arosa

55 A Chapman-reakció De hogyan képződik az ózon, illetve hogyan bomlik fel? 1929-ben és 1930-ban S. Chapman publikálta az ózonképződés és -bomlás elméletét. A reakciók még mindig érvényesek és Chapman-körfolyamatnak, vagy Chapman-reakcióknak nevezik őket. Az oxigén és az ózon átalakul egymásba: fotolízissel (napsugárzás hatására a kötések felbomlanak). A Chapman-reakciók Ahhoz, hogy az O 2 molekula kötéseit felbonthassuk, a napfény energiájának magasabbnak kell lennie (λ < 240 nm), mint az ózon esetében (λ < 900 nm). A képződés és a bomlás egyensúlyban van és a nettó eredmény nulla reakció: 3 O 2 2 O 3 és 2 O 3 3 O 2

56 Abszorpció az UV tartományban A molekula abszorpciójától függ, hogy egy molekulát csak tisztán fénnyel fel tudunk-e bontani. Minden molekula az elektromágneses spektrum bizonyos részének az energiáját elnyeli. Az oxigén abszorbeálja a nagy energiájú UV-C tartományt, az ózon a valamivel kevésbé energikus UV-B-t. A hosszabb hullámhossztartományok részben áthaladnak a légkörön és elérik a Föld felszínét. Abszorpciós spektrum: a felső légkörben lévő napsugárzást elnyelő főbb anyagok kombinált abszorpciós spektruma. Azt a magasságot jelzi, ameddig a napfény megfelelő része lejut. A λ < 200 nm sugárzást már az ionoszférában és a mezoszférában lévő N 2, O-atomok és O 2 kiszűri. A 200 nm < λ < 320 nm közötti sugárzás lejjebb jut a sztratoszférába (50 km alá), ahol a legtöbbet az O 3 nyel el. Végezetül a λ > 320 nm hullámhosszú fény eléri a földfelszínt.

57 Az UV-B egy kis része azonban eléri a földfelszínt, hozzájárulva az OH-gyök képződéséhez, ami tisztítja a troposzférát. Ez a tartomány kritikus a biológiában is, beleértve lebarnulást vagy a DNS károsodását. Gyökök miatti ózoncsökkenés Egyre világosabbá vált, hogy a mért ózon-koncentráció nemcsak az egyszerű Chapman-reakciókkal magyarázható től Crutzen, Molina, Rowland (Nobel díj, 1995) és más tudósok kidolgozták a halogén-gyökök és a nitrogén-oxidok részvételének elméletét az ózon kémiájában. Molina és Rowland már 1974-ben felfedezték, hogy a halogénezett szénhidrogének rombolják az ózont.

58 UV sugárzás az elektromágneses spektrumban Ezen az egy példán kívül az UV sugárzás tartományának számos definícióját megadhatjuk, pl. az IPCC az UV-A sugárzást nm közöttinek tekinti.

59 Az ózon nem csak fotolízissel bomlik el, hanem X gyökökkel lezajló reakciójával is, mely lehet nitrogén-monoxid, NO, hidroxil-gyök, OH, vagy egy halogén gyök mint Cl vagy Br. Van több más olyan, kisebb a fontosságú gyök is, amelyek hasonló módon reagálnak. Kémiai ózoncsökkenés Mivel a halogént tartalmazó vegyületek kibocsátása emberi tevékenységből származik és ismert néhány kutató csekély ózonkoncentráció csökkenést jósol. Azonban a sztratoszférára folyamataira vonatkozó ismereteink nem voltak teljesek, és egy ilyen nagymértékű ózoncsökkenést, mint az Antarktisz fölötti ózonlyuk, nem vártak, mielőtt 1985-ben felfedezték azt.

60 Mára befejeztük, viszontlátásra!

Környezeti kémia II. A légkör kémiája

Környezeti kémia II. A légkör kémiája Környezeti kémia II. A légkör kémiája 2012.09.28. A légkör felépítése Troposzféra: ~0-15 km Sztratoszféra: ~15-50 km Mezoszféra: ~50-85 km Termoszféra: ~85-500 km felső határ: ~1000 km definiálható nehezen

Részletesebben

FELADATOK A DINAMIKUS METEOROLÓGIÁBÓL 1. A 2 m-es szinten végzett standard meteorológiai mérések szerint a Földön valaha mért második legmagasabb hőmérséklet 57,8 C. Ezt San Luis-ban (Mexikó) 1933 augusztus

Részletesebben

dr. Breuer Hajnalka egyetemi adjunktus ELTE TTK Meteorológiai Tanszék

dr. Breuer Hajnalka egyetemi adjunktus ELTE TTK Meteorológiai Tanszék Meteorológia előadás dr. Breuer Hajnalka egyetemi adjunktus ELTE TTK Meteorológiai Tanszék Kurzus tematika 1. Légkör vertikális szerkezete 2. Légköri sugárzástan 3. Légkörben ható erők 4. Általános cirkuláció

Részletesebben

A LÉGKÖRBEN HATÓ ERŐK, EGYENSÚLYI MOZGÁSOK A LÉGKÖRBEN

A LÉGKÖRBEN HATÓ ERŐK, EGYENSÚLYI MOZGÁSOK A LÉGKÖRBEN A LÉGKÖRBEN HATÓ ERŐK, EGYENSÚLYI MOZGÁSOK A LÉGKÖRBEN Egy testre ható erő, a más testekkel való kölcsönhatás mértékére jellemző fizikai mennyiség. A légkörben ható erők Külső erők: A Föld tömegéből következő

Részletesebben

óra 1 3 5 7 9 11 13 15 17 19 21 23 24 C 6 5 3 3 9 14 12 11 10 8 7 6 6

óra 1 3 5 7 9 11 13 15 17 19 21 23 24 C 6 5 3 3 9 14 12 11 10 8 7 6 6 Időjárási-éghajlati elemek: a hőmérséklet, a szél, a nedvességtartalom, a csapadék 2010.12.14. FÖLDRAJZ 1 Az időjárás és éghajlat elemei: hőmérséklet légnyomás szél vízgőztartalom (nedvességtartalom) csapadék

Részletesebben

A légköri sugárzás. Sugárzási törvények, légköri veszteségek, energiaháztartás

A légköri sugárzás. Sugárzási törvények, légköri veszteségek, energiaháztartás A légköri sugárzás Sugárzási törvények, légköri veszteségek, energiaháztartás Sugárzási törvények I. 0. Minden T>0 K hőmérsékletű test sugároz 1. Planck törvény: minden testre megadható egy hőmérséklettől

Részletesebben

MŰHOLDAKRÓL TÖRTÉNŐ LEVEGŐKÉMIAI MÉRÉSEK

MŰHOLDAKRÓL TÖRTÉNŐ LEVEGŐKÉMIAI MÉRÉSEK MŰHOLDAKRÓL TÖRTÉNŐ LEVEGŐKÉMIAI MÉRÉSEK Kocsis Zsófia, Országos Meteorológiai Szolgálat 35. Meteorológiai Tudományos Napok Budapest, 2009. november 19-20. VÁZLAT Bevezetés Légköri gázok és a műholdak

Részletesebben

A LÉGKÖR SZERKEZETE ÉS ÖSSZETÉTELE. Környezetmérnök BSc

A LÉGKÖR SZERKEZETE ÉS ÖSSZETÉTELE. Környezetmérnök BSc A LÉGKÖR SZERKEZETE ÉS ÖSSZETÉTELE Környezetmérnök BSc A LÉGKÖR SZERKEZETE A légkör szerkezete kémiai szempontból Homoszféra, turboszféra -kb. 100 km-ig -turbulens áramlás -azonos összetétel Turbopauza

Részletesebben

A LÉGKÖRBEN HATÓ ERŐK, EGYENSÚLYI MOZGÁSOK A LÉGKÖRBEN

A LÉGKÖRBEN HATÓ ERŐK, EGYENSÚLYI MOZGÁSOK A LÉGKÖRBEN A LÉGKÖRBEN HATÓ ERŐK, EGYENSÚLYI MOZGÁSOK A LÉGKÖRBEN Egy testre ható erő, a más testekkel való kölcsönhatás mértékére jellemző fizikai mennyiség. A légkörben ható erők Külső erők: A Föld tömegéből következő

Részletesebben

A LÉGKÖRBEN HATÓ ERŐK, EGYENSÚLYI MOZGÁSOK A LÉGKÖRBEN

A LÉGKÖRBEN HATÓ ERŐK, EGYENSÚLYI MOZGÁSOK A LÉGKÖRBEN A LÉGKÖRBEN HATÓ ERŐK, EGYENSÚLYI MOZGÁSOK A LÉGKÖRBEN Egy testre ható erő a más testekkel való kölcsönhatás mértékére jellemző fizikai mennyiség. A légkörben ható erők Külső erők: A Föld tömegéből következő

Részletesebben

ÁLTALÁNOS METEOROLÓGIA 2.

ÁLTALÁNOS METEOROLÓGIA 2. ÁLTALÁNOS METEOROLÓGIA 2. METEOROLÓGIAI MÉRÉSEK ÉS MEGFIGYELÉSEK 06 Víz a légkörben világóceán A HIDROSZFÉRA krioszféra 1338 10 6 km 3 ~3 000 év ~12 000 év szárazföldi vizek légkör 24,6 10 6 km 3 0,013

Részletesebben

Általános klimatológia Bevezetés a klimatológiába előadás

Általános klimatológia Bevezetés a klimatológiába előadás Általános klimatológia Bevezetés a klimatológiába előadás (K) GLOBÁLIS FELMELEGEDÉS Unger János unger@geo.u @geo.u-szeged.hu www.sci.u-szeged.hu/eghajlattan szeged.hu/eghajlattan SZTE Éghajlattani és Tájföldrajzi

Részletesebben

MÉRNÖKI METEOROLÓGIA (BME GEÁT 5128) Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Áramlástan Tanszék, 2008 Dr. Goricsán István

MÉRNÖKI METEOROLÓGIA (BME GEÁT 5128) Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Áramlástan Tanszék, 2008 Dr. Goricsán István MÉRNÖKI METEOROLÓGIA (BME GEÁT 5128) Üvegházhatás, globális felmelegedés, ózonpajzs szerepe Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Áramlástan Tanszék, 2008 Dr. Goricsán István FÖLDFELSZÍN EGYENSÚLYI

Részletesebben

Az általános földi légkörzés. Dr. Lakotár Katalin

Az általános földi légkörzés. Dr. Lakotár Katalin Az általános földi légkörzés Dr. Lakotár Katalin A Nap a Földet egyenlőtlenül melegíti fel máskülönbség légkörzés szűnteti meg légnyo- lokális (helyi), regionális, egy-egy terület éghajlatában fontos szerepű

Részletesebben

METEOROLÓGIAI MÉRÉSEK és MEGFIGYELÉSEK

METEOROLÓGIAI MÉRÉSEK és MEGFIGYELÉSEK METEOROLÓGIAI MÉRÉSEK és MEGFIGYELÉSEK Földtudomány BSc Mészáros Róbert Eötvös Loránd Tudományegyetem Meteorológiai Tanszék MIÉRT MÉRÜNK? A meteorológiai mérések célja: 1. A légkör pillanatnyi állapotának

Részletesebben

ÁLATALÁNOS METEOROLÓGIA 2. 01: METEOROLÓGIAI MÉRÉSEK ÉS MEGFIGYELÉSEK

ÁLATALÁNOS METEOROLÓGIA 2. 01: METEOROLÓGIAI MÉRÉSEK ÉS MEGFIGYELÉSEK ÁLATALÁNOS METEOROLÓGIA 2. 01: METEOROLÓGIAI MÉRÉSEK ÉS MEGFIGYELÉSEK Célok, módszerek, követelmények CÉLOK, MÓDSZEREK Meteorológiai megfigyelések (Miért?) A meteorológiai mérések célja: Minőségi, szabvány

Részletesebben

Gázok. 5-7 Kinetikus gázelmélet 5-8 Reális gázok (korlátok) Fókusz: a légzsák (Air-Bag Systems) kémiája

Gázok. 5-7 Kinetikus gázelmélet 5-8 Reális gázok (korlátok) Fókusz: a légzsák (Air-Bag Systems) kémiája Gázok 5-1 Gáznyomás 5-2 Egyszerű gáztörvények 5-3 Gáztörvények egyesítése: Tökéletes gázegyenlet és általánosított gázegyenlet 5-4 A tökéletes gázegyenlet alkalmazása 5-5 Gáz reakciók 5-6 Gázkeverékek

Részletesebben

AZ ÉGHAJLATI ELEMEK IDİBELI ÉS TÉRBELI VÁLTOZÁSAI MAGYARORSZÁGON A NAPSUGÁRZÁS

AZ ÉGHAJLATI ELEMEK IDİBELI ÉS TÉRBELI VÁLTOZÁSAI MAGYARORSZÁGON A NAPSUGÁRZÁS AZ ÉGHAJLATI ELEMEK IDİBELI ÉS TÉRBELI VÁLTOZÁSAI MAGYARORSZÁGON A NAPSUGÁRZÁS Általános jellemzıi: Terjedéséhez nincs szüks kség g közvetk zvetítı közegre. Hıenergiává anyagi részecskr szecskék k jelenlétében

Részletesebben

ÓZON A SZTRATOSZFÉRÁBAN

ÓZON A SZTRATOSZFÉRÁBAN ÓZON A SZTRATOSZFÉRÁBAN CHRISTIAN FRIEDRICH SCHÖNBEIN, kémia professzor, Basel 1839: felfedezi az ózont elektromos kisüléseknél, vízbontásnál keletkező szagos anyag neve a görög ozein -ből (szagolni) hidrogén-szuperoxid,

Részletesebben

Sugárzásos hőtranszport

Sugárzásos hőtranszport Sugárzásos hőtranszport Minden test bocsát ki sugárzást. Ennek hullámhossz szerinti megoszlása a felület hőmérsékletétől függ (spektrum, spektrális eloszlás). Jelen esetben kérdés a Nap és a földi felszínek

Részletesebben

Gázok. 5-7 Kinetikus gázelmélet 5-8 Reális gázok (limitációk) Fókusz Légzsák (Air-Bag Systems) kémiája

Gázok. 5-7 Kinetikus gázelmélet 5-8 Reális gázok (limitációk) Fókusz Légzsák (Air-Bag Systems) kémiája Gázok 5-1 Gáznyomás 5-2 Egyszerű gáztörvények 5-3 Gáztörvények egyesítése: Tökéletes gáz egyenlet és általánosított gáz egyenlet 5-4 A tökéletes gáz egyenlet alkalmazása 5-5 Gáz halmazállapotú reakciók

Részletesebben

Kovács Mária, Krüzselyi Ilona, Szabó Péter, Szépszó Gabriella. Országos Meteorológiai Szolgálat Éghajlati osztály, Klímamodellező Csoport

Kovács Mária, Krüzselyi Ilona, Szabó Péter, Szépszó Gabriella. Országos Meteorológiai Szolgálat Éghajlati osztály, Klímamodellező Csoport Kovács Mária, Krüzselyi Ilona, Szabó Péter, Szépszó Gabriella Országos Meteorológiai Szolgálat Éghajlati osztály, Klímamodellező Csoport 2012. március 21. Klímaváltozás - miről fecseg a felszín és miről

Részletesebben

Környezeti klimatológia

Környezeti klimatológia Környezeti klimatológia Tematika A meteorológia helye a tudományok között. A légkör összetétele, tömege, szerkezete. A környezeti klimatológia célja, helye és szerepe. Környezetszennyezés és levegőszennyezés

Részletesebben

1. Magyarországi INCA-CE továbbképzés

1. Magyarországi INCA-CE továbbképzés 1. Magyarországi INCA rendszer kimenetei. A meteorológiai paraméterek gyakorlati felhasználása, sa, értelmezése Simon André Országos Meteorológiai Szolgálat lat Siófok, 2011. szeptember 26. INCA kimenetek

Részletesebben

ÓZON A SZTRATOSZFÉRÁBAN

ÓZON A SZTRATOSZFÉRÁBAN CHRISTIAN FRIEDRICH SCHÖNBEIN, kémia professzor, Basel ÓZON A SZTRATOSZFÉRÁBAN 1839: felfedezi az ózont elektromos kisüléseknél, vízbontásnál keletkező szagos anyag neve a görög ozein -ből (szagolni) hidrogén-szuperoxid,

Részletesebben

Zivatarok megfigyelése műholdadatok segítségével

Zivatarok megfigyelése műholdadatok segítségével Zivatarok megfigyelése műholdadatok segítségével WV képek elemzése potenciális örvényességi mezőkkel Simon André és Putsay Mária OMSZ Műholdképek és zivatarok elemzése Gyorsan fejlődő zivatarok korai felismerése:

Részletesebben

MÉRNÖKI METEOROLÓGIA

MÉRNÖKI METEOROLÓGIA MÉRNÖKI METEOROLÓGIA (BME GEÁT 5128) Bevezetés, alapfogalmak, a légkör jellemzői, összetétele, kapcsolat más szférákkal Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Áramlástan Tanszék, 2008 Dr. Goricsán

Részletesebben

VAN-E KAPCSOLAT AZ UV-SUGÁRZÁS VÁLTOZÁSA ÉS A KLÍMAVÁLTOZÁS KÖZÖTT?

VAN-E KAPCSOLAT AZ UV-SUGÁRZÁS VÁLTOZÁSA ÉS A KLÍMAVÁLTOZÁS KÖZÖTT? VAN-E KAPCSOLAT AZ UV-SUGÁRZÁS VÁLTOZÁSA ÉS A KLÍMAVÁLTOZÁS KÖZÖTT? Tóth Zoltán Országos Meteorológiai Szolgálat Marczell György Főobszervatórium Távérzékelési Osztály PLANETÁRIS ATMOSZFÉRÁK MŰKÖDÉSE PLANETÁRIS

Részletesebben

A meteorológia tárgya, a légkör. Bozó László egyetemi tanár, BCE Kertészettudományi Kar

A meteorológia tárgya, a légkör. Bozó László egyetemi tanár, BCE Kertészettudományi Kar A meteorológia tárgya, a légkör Bozó László egyetemi tanár, BCE Kertészettudományi Kar A légkör Az éghajlati rendszer A légkör "Az ember megismeréséhez tehát tudnunk kell, mi a magyarázata annak, hogy

Részletesebben

Modern Fizika Labor. 12. Infravörös spektroszkópia. Fizika BSc. A mérés dátuma: okt. 04. A mérés száma és címe: Értékelés:

Modern Fizika Labor. 12. Infravörös spektroszkópia. Fizika BSc. A mérés dátuma: okt. 04. A mérés száma és címe: Értékelés: Modern Fizika Labor Fizika BSc A mérés dátuma: 011. okt. 04. A mérés száma és címe: 1. Infravörös spektroszkópia Értékelés: A beadás dátuma: 011. dec. 1. A mérést végezte: Domokos Zoltán Szőke Kálmán Benjamin

Részletesebben

Globális környezeti problémák és fenntartható fejlődés modul

Globális környezeti problémák és fenntartható fejlődés modul Globális környezeti problémák és fenntartható fejlődés modul Környezeti elemek védelme I. Levegőtisztaság védelme KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖKI MSC TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSC A tiszta, nem szennyezett

Részletesebben

A levegő Szerkesztette: Vizkievicz András

A levegő Szerkesztette: Vizkievicz András A levegő Szerkesztette: Vizkievicz András A levegő a Földet körülvevő gázok keveréke. Tiszta állapotban színtelen, szagtalan. Erősen lehűtve cseppfolyósítható. A cseppfolyós levegő világoskék folyadék,

Részletesebben

OPTIKA. Fénykibocsátás mechanizmusa fényforrás típusok. Dr. Seres István

OPTIKA. Fénykibocsátás mechanizmusa fényforrás típusok. Dr. Seres István OPTIKA Fénykibocsátás mechanizmusa Dr. Seres István Bohr modell Niels Bohr (19) Rutherford felfedezte az atommagot, és igazolta, hogy negatív töltésű elektronok keringenek körülötte. Niels Bohr Bohr ezt

Részletesebben

A monszun szél és éghajlat

A monszun szél és éghajlat A monszun szél és éghajlat Kiegészítő prezentáció a 7. osztályos földrajz tananyaghoz Készítette : Cseresznyés Géza e-mail: csgeza@truenet.hu Éghajlatok szélrendszerek - ismétlés - Az éghajlati rendszer

Részletesebben

Elnyelési tartományok. Ionoszféra, mezoszféra elnyeli

Elnyelési tartományok. Ionoszféra, mezoszféra elnyeli Sztratoszféra Sztratoszféra Jó ózon rossz ózon Elnyelési tartományok Ionoszféra, mezoszféra elnyeli UV-A, UV-B, UV-C O 3 elnyelési tartomány Nincs O 3 elnyelés!!!!! UV-A: 315-400 nm, 7 %-a a teljes besugárzásnak,

Részletesebben

ÁLTALÁNOS METEOROLÓGIA

ÁLTALÁNOS METEOROLÓGIA ÁLTALÁNOS METEOROLÓGIA A meteorológia szó eredete Aristoteles: : Meteorologica Meteorologica A meteorológia tárgya: az ókorban napjainkban Ógörög eredetű szavak a meteorológiában: kozmosz, asztronómia,

Részletesebben

Légköri termodinamika

Légköri termodinamika Légköri termodinamika Termodinamika: a hőegyensúllyal, valamint a hőnek, és más energiafajtáknak kölcsönös átalakulásával foglalkozó tudományág. Meteorológiai vonatkozása ( a légkör termodinamikája): a

Részletesebben

Szabadentalpia nyomásfüggése

Szabadentalpia nyomásfüggése Égéselmélet Szabadentalpia nyomásfüggése G( p, T ) G( p Θ, T ) = p p Θ Vdp = p p Θ nrt p dp = nrt ln p p Θ Mi az a tűzoltó autó? A tűz helye a világban Égés, tűz Égés: kémiai jelenség a levegő oxigénjével

Részletesebben

METEOROLÓGIAI MÉRÉSEK és MEGFIGYELÉSEK

METEOROLÓGIAI MÉRÉSEK és MEGFIGYELÉSEK METEOROLÓGIAI MÉRÉSEK és MEGFIGYELÉSEK Földtudomány BSc Mészáros Róbert Eötvös Loránd Tudományegyetem Meteorológiai Tanszék MIÉRT MÉRÜNK? A meteorológiai mérések célja: 1. A légkör pillanatnyi állapotának

Részletesebben

MAGAS LÉGSZENNYEZETTSÉGET OKOZÓ

MAGAS LÉGSZENNYEZETTSÉGET OKOZÓ MAGAS LÉGSZENNYEZETTSÉGET OKOZÓ IDŐJÁRÁSI HELYZETEK VIZSGÁLATA Ferenczi Zita Kolláth Kornél OMSZ Hoffmann Lilla ELTE TARTALOM Klíma, időjárás, levegőminőség kölcsönhatása Időjárási helyzetek hatása a levegőminőségre:

Részletesebben

SZINOPTIKUS-KLIMATOLÓGIAI VIZSGÁLATOK A MÚLT ÉGHAJLATÁNAK DINAMIKAI ELEMZÉSÉRE

SZINOPTIKUS-KLIMATOLÓGIAI VIZSGÁLATOK A MÚLT ÉGHAJLATÁNAK DINAMIKAI ELEMZÉSÉRE SZINOPTIKUS-KLIMATOLÓGIAI VIZSGÁLATOK A MÚLT ÉGHAJLATÁNAK DINAMIKAI ELEMZÉSÉRE Hirsch Tamás Előrejelzési és Alkalmazott Meteorológiai Főosztály Országos Meteorológiai Szolgálat Pongrácz Rita Földrajz-

Részletesebben

Kémiai átalakulások. A kémiai reakciók körülményei. A rendszer energiaviszonyai

Kémiai átalakulások. A kémiai reakciók körülményei. A rendszer energiaviszonyai Kémiai átalakulások 9. hét A kémiai reakció: kötések felbomlása, új kötések kialakulása - az atomok vegyértékelektronszerkezetében történik változás egyirányú (irreverzibilis) vagy megfordítható (reverzibilis)

Részletesebben

2. A hőátadás formái és törvényei 2. A hőátadás formái Tapasztalat: tűz, füst, meleg edény füle, napozás Hőáramlás (konvekció) olyan folyamat,

2. A hőátadás formái és törvényei 2. A hőátadás formái Tapasztalat: tűz, füst, meleg edény füle, napozás Hőáramlás (konvekció) olyan folyamat, 2. A hőátadás formái és törvényei 2. A hőátadás formái Tapasztalat: tűz, füst, meleg edény füle, napozás. 2.1. Hőáramlás (konvekció) olyan folyamat, amelynek során a hő a hordozóközeg áramlásával kerül

Részletesebben

MÓDSZERTANI AJÁNLÁSOK. Ózon munkalapok

MÓDSZERTANI AJÁNLÁSOK. Ózon munkalapok OLÁH GÁBOR MÓDSZERTANI AJÁNLÁSOK Ózon munkalapok Öveges József Tanáregylet Katolikus Pedagógiai Szervezési és Továbbképzési Intézet 2004. Ózon munkalap (1) 3 A JANUS-ARCÚ NAP A NAPSUGÁRZÁS KÁROS ÉS JÓTÉKONY

Részletesebben

A debreceni alapéghajlati állomás, az OMSZ háttérklíma hálózatának bővített mérési programmal rendelkező mérőállomása

A debreceni alapéghajlati állomás, az OMSZ háttérklíma hálózatának bővített mérési programmal rendelkező mérőállomása 1 A debreceni alapéghajlati állomás, az OMSZ háttérklíma hálózatának bővített mérési programmal rendelkező mérőállomása Nagy Zoltán Dr. Szász Gábor Debreceni Brúnó OMSZ Megfigyelési Főosztály Debreceni

Részletesebben

AZ ÁLTALÁNOS LÉGKÖRZÉS

AZ ÁLTALÁNOS LÉGKÖRZÉS AZ ÁLTALÁNOS LÉGKÖRZÉS Általános légkörzés: Az egész Földre kiterjedő légköri áramlási rendszerek együttese (WMO definíció). A légkör és az óceánok mozgásának fenntartásához szükséges energiát a Nap elektromágneses

Részletesebben

Euleri és Lagrange szemlélet, avagy a meteorológia deriváltjai

Euleri és Lagrange szemlélet, avagy a meteorológia deriváltjai Euleri és Lagrange szemlélet, avagy a meteorológia deriváltjai Mona Tamás Időjárás előrejelzés speci 3. előadás 2014 Differenciál, differencia Mi a különbség f x és df dx között??? Differenciál, differencia

Részletesebben

A NAPSUGÁRZÁS MÉRÉSE

A NAPSUGÁRZÁS MÉRÉSE A NAPSUGÁRZÁS MÉRÉSE A Napból érkező elektromágneses sugárzás Ø Terjedéséhez nincs szükség közvetítő közegre. ØHőenergiává anyagi részecskék jelenlétében alakul pl. a légkörön keresztül haladva. Ø Időben

Részletesebben

FOTOKÉMIAI REAKCIÓK, REAKCIÓKINETIKAI ALAPOK

FOTOKÉMIAI REAKCIÓK, REAKCIÓKINETIKAI ALAPOK FOTOKÉMIAI REAKCIÓK, REAKCIÓKINETIKAI ALAPOK Légköri nyomanyagok forrásai: bioszféra hiroszféra litoszféra világűr emberi tevékenység AMI BELÉP, ANNAK TÁVOZNIA IS KELL! Légköri nyomanyagok nyelői: száraz

Részletesebben

A távérzékelés és fizikai alapjai 4. Technikai alapok

A távérzékelés és fizikai alapjai 4. Technikai alapok A távérzékelés és fizikai alapjai 4. Technikai alapok Csornai Gábor László István Budapest Főváros Kormányhivatala Mezőgazdasági Távérzékelési és Helyszíni Ellenőrzési Osztály Az előadás 2011-es átdolgozott

Részletesebben

a. 35-ös tömegszámú izotópjában 18 neutron található. b. A 3. elektronhéján két vegyértékelektront tartalmaz. c. 2 mól atomjának tömege 32 g.

a. 35-ös tömegszámú izotópjában 18 neutron található. b. A 3. elektronhéján két vegyértékelektront tartalmaz. c. 2 mól atomjának tömege 32 g. MAGYAR TANNYELVŰ KÖZÉPISKOLÁK IX. ORSZÁGOS VETÉLKEDŐJE AL IX.-LEA CONCURS PE ŢARĂ AL LICEELOR CU LIMBĂ DE PREDARE MAGHIARĂ FABINYI RUDOLF KÉMIA VERSENY - SZERVETLEN KÉMIA Marosvásárhely, Bolyai Farkas

Részletesebben

Légszennyezés. Molnár Kata Környezettan BSc

Légszennyezés. Molnár Kata Környezettan BSc Légszennyezés Molnár Kata Környezettan BSc Száraz levegőösszetétele: oxigén és nitrogén (99 %) argon (1%) széndioxid, héliumot, nyomgázok A tiszta levegő nem tartalmaz káros mennyiségben vegyi anyagokat!

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELMI- VÍZGAZDÁLKODÁSI ALAPISMERETEK

KÖRNYEZETVÉDELMI- VÍZGAZDÁLKODÁSI ALAPISMERETEK Környezetvédelmi-vízgazdálkodási alapismeretek középszint 1521 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. október 12. KÖRNYEZETVÉDELMI- VÍZGAZDÁLKODÁSI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

TATABÁNYA LÉGSZENNYEZETTSÉGE, IDŐJÁRÁSI JELLEMZŐI ÉS A TATABÁNYAI KLÍMAPROGRAM

TATABÁNYA LÉGSZENNYEZETTSÉGE, IDŐJÁRÁSI JELLEMZŐI ÉS A TATABÁNYAI KLÍMAPROGRAM TATABÁNYA LÉGSZENNYEZETTSÉGE, IDŐJÁRÁSI JELLEMZŐI ÉS A TATABÁNYAI KLÍMAPROGRAM 1 Flasch Judit Környezettan BSc Meteorológia szakirányos hallgató Témavezető: Antal Z. László MTA Szociológiai Kutatóintézet

Részletesebben

Milyen színűek a csillagok?

Milyen színűek a csillagok? Milyen színűek a csillagok? A fényesebb csillagok színét szabad szemmel is jól láthatjuk. Az egyik vörös, a másik kék, de vannak fehéren villódzók, sárga, narancssárga színűek is. Vajon mi lehet az eltérő

Részletesebben

Trewartha-féle éghajlat-osztályozás: Köppen-féle osztályozáson alapul nedvesség index: csapadék és az evapostranpiráció aránya teljes éves

Trewartha-féle éghajlat-osztályozás: Köppen-féle osztályozáson alapul nedvesség index: csapadék és az evapostranpiráció aránya teljes éves Leíró éghajlattan_2 Trewartha-féle éghajlat-osztályozás: Köppen-féle osztályozáson alapul nedvesség index: csapadék és az evapostranpiráció aránya teljes éves potenciális evapostranpiráció csapadék évszakos

Részletesebben

Makra László. Környezeti klimatológia II.

Makra László. Környezeti klimatológia II. Makra László Környezeti klimatológia II. Előadások Február 6: Bevezetés; Február 13: Az alsó légkör; Február 20: A felső légkör és a sztratoszférikus folyamatok; Február 27: Az időjárás; Március 5: Felhők

Részletesebben

Termodinamika (Hőtan)

Termodinamika (Hőtan) Termodinamika (Hőtan) Termodinamika A hőtan nagyszámú részecskéből (pl. gázmolekulából) álló makroszkópikus rendszerekkel foglalkozik. A nagy számok miatt érdemes a mólt bevezetni, ami egy Avogadro-számnyi

Részletesebben

A hosszúhullámú sugárzás stratocumulus felhőben történő terjedésének numerikus modellezése

A hosszúhullámú sugárzás stratocumulus felhőben történő terjedésének numerikus modellezése A hosszúhullámú sugárzás stratocumulus felhőben történő terjedésének numerikus modellezése Lábó Eszter 1, Geresdi István 2 1 Országos Meteorológiai Szolgálat, 2 Pécsi Tudományegyetem, Természettudományi

Részletesebben

Az atommag összetétele, radioaktivitás

Az atommag összetétele, radioaktivitás Az atommag összetétele, radioaktivitás Az atommag alkotórészei proton: pozitív töltésű részecske, töltése egyenlő az elektron töltésével, csak nem negatív, hanem pozitív: 1,6 10-19 C tömege az elektron

Részletesebben

Makra László. Környezeti klimatológia II.

Makra László. Környezeti klimatológia II. Makra László Környezeti klimatológia II. Az alsó légkör Alapismeretek Alsó légkör Mi történik a minket körülvevő légkörben? Egy vékony légréteg öleli körül Földünket. Minél inkább eltávolodunk a Föld felszínétől,

Részletesebben

A légkör víztartalmának 99%- a troposzféra földközeli részében található.

A légkör víztartalmának 99%- a troposzféra földközeli részében található. VÍZ A LÉGKÖRBEN A légkör víztartalmának 99%- a troposzféra földközeli részében található. A víz körforgása a napsugárzás hatására indul meg amikor a Nap felmelegíti az óceánok, tengerek vizét; majd a felmelegedő

Részletesebben

GLOBÁLIS ÉS REGIONÁLIS SKÁLÁN IS VÁLTOZIK AZ ÉGHAJLAT. Bartholy Judit

GLOBÁLIS ÉS REGIONÁLIS SKÁLÁN IS VÁLTOZIK AZ ÉGHAJLAT. Bartholy Judit KÖRNYEZETI NEVELÉS EGYESÜLET Budapest, 2008. március 1. GLOBÁLIS ÉS REGIONÁLIS SKÁLÁN IS VÁLTOZIK AZ ÉGHAJLAT Bartholy Judit ELTE Meteorológiai Tanszék, Budapest VÁZLAT I. Változó éghajlat II. IPCC jelentés

Részletesebben

1. előadás. Gáztörvények. Fizika Biofizika I. 2015/2016. Kapcsolódó irodalom:

1. előadás. Gáztörvények. Fizika Biofizika I. 2015/2016. Kapcsolódó irodalom: 1. előadás Gáztörvények Kapcsolódó irodalom: Fizikai-kémia I: Kémiai Termodinamika(24-26 old) Chemical principles: The quest for insight (Atkins-Jones) 6. fejezet Kapcsolódó multimédiás anyag: Youtube:

Részletesebben

METEOROLÓGIAI MÉRÉSEK és MEGFIGYELÉSEK

METEOROLÓGIAI MÉRÉSEK és MEGFIGYELÉSEK METEOROLÓGIAI MÉRÉSEK és MEGFIGYELÉSEK Földtudomány BSc Mészáros Róbert Eötvös Loránd Tudományegyetem Meteorológiai Tanszék MIÉRT MÉRÜNK? A meteorológiai mérések célja: 1. A légkör pillanatnyi állapotának

Részletesebben

A fény tulajdonságai

A fény tulajdonságai Spektrofotometria A fény tulajdonságai A fény, mint hullámjelenség (lambda) (nm) hullámhossz (nű) (f) (Hz, 1/s) frekvencia, = c/ c (m/s) fénysebesség (2,998 10 8 m/s) (σ) (cm -1 ) hullámszám, = 1/ A amplitúdó

Részletesebben

Atomok. szilárd. elsődleges kölcsönhatás. kovalens ionos fémes. gázok, folyadékok, szilárd anyagok. ionos fémek vegyületek ötvözetek

Atomok. szilárd. elsődleges kölcsönhatás. kovalens ionos fémes. gázok, folyadékok, szilárd anyagok. ionos fémek vegyületek ötvözetek Atomok elsődleges kölcsönhatás kovalens ionos fémes véges számú atom térhálós szerkezet 3D ionos fémek vegyületek ötvözetek molekulák atomrácsos vegyületek szilárd gázok, folyadékok, szilárd anyagok Gázok

Részletesebben

Környezetgazdaságtan alapjai

Környezetgazdaságtan alapjai Környezetgazdaságtan alapjai PTE PMMIK Környezetmérnök BSc Dr. Kiss Tibor Tudományos főmunkatárs PTE PMMIK Környezetmérnöki Tanszék kiss.tibor.pmmik@collect.hu A FÖLD HÉJSZERKEZETE Földünk 4,6 milliárd

Részletesebben

A csillagközi anyag. Interstellar medium (ISM) Bonyolult dinamika. turbulens áramlások MHD

A csillagközi anyag. Interstellar medium (ISM) Bonyolult dinamika. turbulens áramlások MHD A csillagközi anyag Interstellar medium (ISM) gáz + por Ebből jönnek létre az újabb és újabb csillagok Bonyolult dinamika turbulens áramlások lökéshullámok MHD Speciális kémia porszemcsék képződése, bomlása

Részletesebben

Műszeres analitika II. (TKBE0532)

Műszeres analitika II. (TKBE0532) Műszeres analitika II. (TKBE0532) 4. előadás Spektroszkópia alapjai Dr. Andrási Melinda Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszék A fény elektromágneses

Részletesebben

Hőtan ( első rész ) Hőmérséklet, szilárd tárgyak és folyadékok hőtágulása, gázok állapotjelzői

Hőtan ( első rész ) Hőmérséklet, szilárd tárgyak és folyadékok hőtágulása, gázok állapotjelzői Hőtan ( első rész ) Hőmérséklet, szilárd tárgyak és folyadékok hőtágulása, gázok állapotjelzői Hőmérséklet Az anyagok melegségének mérésére hőmérsékleti skálákat találtak ki: Celsius-skála: 0 ºC pontja

Részletesebben

A légkör mint erőforrás és kockázat

A légkör mint erőforrás és kockázat A légkör mint erőforrás és kockázat Prof. Dr. Mika János TÁMOP-4.1.2.A/1-11-1-2011-0038 Projekt ismertető 2012. november 22. Fejezetek 1. A légköri mozgásrendszerek térbeli és időbeli jellemzői 2. A mérsékelt

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA KÖRNYEZETVÉDELMI ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA KÖRNYEZETVÉDELMI ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK KÖRNYEZETVÉDELMI ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK MINTATÉTEL 1. tétel A feladat Ismertesse a levegőszennyezés folyamatát! Mutassa be a szmog típusait, keletkezésük okát,

Részletesebben

Alkalmazás a makrókanónikus sokaságra: A fotongáz

Alkalmazás a makrókanónikus sokaságra: A fotongáz Alkalmazás a makrókanónikus sokaságra: A fotongáz A fotonok az elektromágneses sugárzás hordozó részecskéi. Spinkvantumszámuk S=, tehát kvantumstatisztikai szempontból bozonok. Fotonoknak habár a spinkvantumszámuk,

Részletesebben

Kaméleonok hőháztartása. Hősugárzás. A fizikában három különböző hőszállítási módot különböztetünk meg: Hővezetés, hőátadás és a hősugárzás.

Kaméleonok hőháztartása. Hősugárzás. A fizikában három különböző hőszállítási módot különböztetünk meg: Hővezetés, hőátadás és a hősugárzás. Kaméleonok hőháztartása Hősugárzás A fizikában három különböző hőszállítási módot különböztetünk meg: Hővezetés, hőátadás és a hősugárzás. - Az első típust (hővezetés) érzékeljük leginkább a mindennapi

Részletesebben

A jelenkori és a XIX. századi ózonadatok tendenciáinak vizsgálata

A jelenkori és a XIX. századi ózonadatok tendenciáinak vizsgálata A jelenkori és a XIX. századi ózonadatok tendenciáinak vizsgálata Baranka Györgyi b Weidinger Tamás a Bozó László b Balázs Roland b Somfalvi-Tóth Katalin b a Eötvös Loránd Tudomány Egyetem b Országos Meteorológiai

Részletesebben

Modern Fizika Labor. A mérés száma és címe: A mérés dátuma: Értékelés: Infravörös spektroszkópia. A beadás dátuma: A mérést végezte:

Modern Fizika Labor. A mérés száma és címe: A mérés dátuma: Értékelés: Infravörös spektroszkópia. A beadás dátuma: A mérést végezte: Modern Fizika Labor A mérés dátuma: 2005.10.26. A mérés száma és címe: 12. Infravörös spektroszkópia Értékelés: A beadás dátuma: 2005.11.09. A mérést végezte: Orosz Katalin Tóth Bence 1 A mérés során egy

Részletesebben

Elnyelési tartományok. Ionoszféra, mezoszféra elnyeli

Elnyelési tartományok. Ionoszféra, mezoszféra elnyeli Sztratoszféra Sztratoszféra Jó ózon rossz ózon Elnyelési tartományok Ionoszféra, mezoszféra elnyeli UV-A, UV-B, UV-C O 3 elnyelési tartomány Nincs O 3 elnyelés!!!!! UV-A: 315-400 nm, 7 %-a a teljes besugárzásnak,

Részletesebben

Mérlegen a hűtőközegek. A hűtőközegek múltja, jelene és jövője Nemzeti Klímavédelmi Hatóság november 23.

Mérlegen a hűtőközegek. A hűtőközegek múltja, jelene és jövője Nemzeti Klímavédelmi Hatóság november 23. Mérlegen a hűtőközegek A hűtőközegek múltja, jelene és jövője Nemzeti Klímavédelmi Hatóság 2017. november 23. Kik vagyunk A CECED Kép forrása: www.ceced.eu A sors útjai Saját fotók 1995: Kémiai Nobel-díj

Részletesebben

Magyar név Jel Angol név jel Észak É = North N Kelet K = East E Dél D = South S Nyugat Ny = West W

Magyar név Jel Angol név jel Észak É = North N Kelet K = East E Dél D = South S Nyugat Ny = West W A szél Földünkön a légkör állandó mozgásban van, nagyon ritka est, amikor nincsenek vízszintes és/vagy függőleges áramlások. A levegő vízszintes irányú mozgását nevezzük szélnek. A szelet két tulajdonságával,

Részletesebben

Általános klimatológia gyakorlat

Általános klimatológia gyakorlat Általános klimatológia gyakorlat Gál Tamás PhD hallgató tgal@geo.u-szeged.hu SZTE Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszék 2009. április 2. Általános klimatológia gyakorlat III. Házi feladat. Természetes állapotban

Részletesebben

A gáz halmazállapot. A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011

A gáz halmazállapot. A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011 A gáz halmazállapot A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 0 Halmazállapotok, állapotjelzők Az anyagi rendszerek a részecskék közötti kölcsönhatásoktól és az állapotjelzőktől függően

Részletesebben

A műholdadatokból származtatott légköri ózon mennyiségének verifikációja

A műholdadatokból származtatott légköri ózon mennyiségének verifikációja Az OMSZ honlapján naponta közzéteszünk egy ózon térképet, amely a légkör ózontartalmának eloszlását mutatja Európa területén. A függőleges légoszlopban található ózon mennyisége (összózon) látható a térképen,

Részletesebben

Abszorpció, emlékeztetõ

Abszorpció, emlékeztetõ Hogyan készültek ezek a képek? PÉCI TUDMÁNYEGYETEM ÁLTALÁN RVTUDMÁNYI KAR Fluoreszcencia spektroszkópia (Nyitrai Miklós; február.) Lumineszcencia - elemi lépések Abszorpció, emlékeztetõ Energia elnyelése

Részletesebben

Atomfizika. Fizika kurzus Dr. Seres István

Atomfizika. Fizika kurzus Dr. Seres István Atomfizika Fizika kurzus Dr. Seres István Történeti áttekintés J.J. Thomson (1897) Katódsugárcsővel végzett kísérleteket az elektron fajlagos töltésének (e/m) meghatározására. A katódsugarat alkotó részecskét

Részletesebben

Az éghajlatváltozás és a légkör kémiájának kölcsönhatása

Az éghajlatváltozás és a légkör kémiájának kölcsönhatása Az éghajlatváltozás és a légkör kémiájának kölcsönhatása Dóbé Sándor MTA Kémiai Kutatóközpont Anyag- és Környezetkémiai Intézet Légkörkémiai Csoport Környezetkémia és klímaváltozás kerekasztal beszélgetés,

Részletesebben

http://www.kvvm.hu http://www.met.hu Sikerül-e megmenteni az ózonpajzsot?

http://www.kvvm.hu http://www.met.hu Sikerül-e megmenteni az ózonpajzsot? http://www.kvvm.hu http://www.met.hu Sikerül-e megmenteni az ózonpajzsot? Elôszó Az utóbbi tizedben az érdeklôdés középpontjába került légköri ózonról 1993-ban már megjelentettünk egy rövid kiadványt Veszélyben

Részletesebben

Légköri nyomanyagok nagytávolságú terjedésének modellezése

Légköri nyomanyagok nagytávolságú terjedésének modellezése Légköri nyomanyagok nagytávolságú terjedésének modellezése Bozó László Meteorológiai Tudományos Napok, 2012. november 22-23. Magyar Tudományos Akadémia Tartalom Légköri nyomanyagok koncentrációjának és

Részletesebben

Az állományon belüli és kívüli hőmérséklet különbség alakulása a nappali órákban a koronatér fölötti térben május és október közötti időszak során

Az állományon belüli és kívüli hőmérséklet különbség alakulása a nappali órákban a koronatér fölötti térben május és október közötti időszak során Eredmények Részletes jelentésünkben a 2005-ös év adatait dolgoztuk fel. Természetesen a korábbi évek adatait is feldolgoztuk, de a terjedelmi korlátok miatt csak egy évet részletezünk. A tárgyévben az

Részletesebben

Időjárási ismeretek 9. osztály. Buránszkiné Sallai Márta OMSZ, EKF-NTDI

Időjárási ismeretek 9. osztály. Buránszkiné Sallai Márta OMSZ, EKF-NTDI Időjárási ismeretek 9. osztály Buránszkiné Sallai Márta OMSZ, EKF-NTDI 1. óra 1. RÉSZ A LÉGKÖR ANYAGA ÉS SZERKEZETE A Föld légköre A Földet több tízezer méter vastagságú levegőburok veszi körül. Ez a burok

Részletesebben

Feladatlap X. osztály

Feladatlap X. osztály Feladatlap X. osztály 1. feladat Válaszd ki a helyes választ. Két test fajhője közt a következő összefüggés áll fenn: c 1 > c 2, ha: 1. ugyanabból az anyagból vannak és a tömegük közti összefüggés m 1

Részletesebben

Atomok. szilárd. elsődleges kölcsönhatás. kovalens ionos fémes. gázok, folyadékok, szilárd anyagok. ionos fémek vegyületek ötvözetek

Atomok. szilárd. elsődleges kölcsönhatás. kovalens ionos fémes. gázok, folyadékok, szilárd anyagok. ionos fémek vegyületek ötvözetek Atomok elsődleges kölcsönhatás kovalens ionos fémes véges számú atom térhálós szerkezet 3D ionos fémek vegyületek ötvözetek molekulák atomrácsos vegyületek szilárd gázok, folyadékok, szilárd anyagok Gázok

Részletesebben

5. Az adszorpciós folyamat mennyiségi leírása a Langmuir-izoterma segítségével

5. Az adszorpciós folyamat mennyiségi leírása a Langmuir-izoterma segítségével 5. Az adszorpciós folyamat mennyiségi leírása a Langmuir-izoterma segítségével 5.1. Átismétlendő anyag 1. Adszorpció (előadás) 2. Langmuir-izoterma (előadás) 3. Spektrofotometria és Lambert Beer-törvény

Részletesebben

Napsugárzás mérések az Országos Meteorológiai Szolgálatnál. Nagy Zoltán osztályvezető Légkörfizikai és Méréstechnikai Osztály

Napsugárzás mérések az Országos Meteorológiai Szolgálatnál. Nagy Zoltán osztályvezető Légkörfizikai és Méréstechnikai Osztály Napsugárzás mérések az Országos Meteorológiai Szolgálatnál Nagy Zoltán osztályvezető Légkörfizikai és Méréstechnikai Osztály Miért van szükség napsugárzás mérésekre (1)? Az éghajlati rendszer működésének,

Részletesebben

Dr Horváth Ákos Füstoszlop Veszprém felett - az ipari baleset meteorológiai körülményei

Dr Horváth Ákos Füstoszlop Veszprém felett - az ipari baleset meteorológiai körülményei Dr Horváth Ákos Füstoszlop Veszprém felett - az ipari baleset meteorológiai körülményei A veszprémi ipari park területén egy szigetelőanyagokat gyártó üzemben keletkezett tűzben az időnként 10-20 m magasságba

Részletesebben

Függőleges mozgások a légkörben. Dr. Lakotár Katalin

Függőleges mozgások a légkörben. Dr. Lakotár Katalin Függőleges mozgások a légkörben Dr. Lakotár Katalin A függőleges légmozgások keletkezése -mozgó levegőrészecske pályája változatos görbe függőlegestől a vízszintesen át : azonos irányú közel vízszintes

Részletesebben

1. feladat Összesen: 8 pont. 2. feladat Összesen: 11 pont. 3. feladat Összesen: 7 pont. 4. feladat Összesen: 14 pont

1. feladat Összesen: 8 pont. 2. feladat Összesen: 11 pont. 3. feladat Összesen: 7 pont. 4. feladat Összesen: 14 pont 1. feladat Összesen: 8 pont 150 gramm vízmentes nátrium-karbonátból 30 dm 3 standard nyomású, és 25 C hőmérsékletű szén-dioxid gáz fejlődött 1800 cm 3 sósav hatására. A) Írja fel a lejátszódó folyamat

Részletesebben

Modern Fizika Labor. 11. Spektroszkópia. Fizika BSc. A mérés dátuma: dec. 16. A mérés száma és címe: Értékelés: A beadás dátuma: dec. 21.

Modern Fizika Labor. 11. Spektroszkópia. Fizika BSc. A mérés dátuma: dec. 16. A mérés száma és címe: Értékelés: A beadás dátuma: dec. 21. Modern Fizika Labor Fizika BSc A mérés dátuma: 2011. dec. 16. A mérés száma és címe: 11. Spektroszkópia Értékelés: A beadás dátuma: 2011. dec. 21. A mérést végezte: Domokos Zoltán Szőke Kálmán Benjamin

Részletesebben

A LÉGKÖRI SZÉN-DIOXID ÉS AZ ÉGHAJLAT KÖLCSÖNHATÁSA

A LÉGKÖRI SZÉN-DIOXID ÉS AZ ÉGHAJLAT KÖLCSÖNHATÁSA A LÉGKÖRI SZÉN-DIOXID ÉS AZ ÉGHAJLAT KÖLCSÖNHATÁSA CH 4 CFC CO 2 O 3 +14-19 o C N 2 O H 2 O 1824: Jean-Baptist Fourier az üvegházhatás felismerése 1859: John Tyndall a vízgőz és a szén-dioxid meghatározó

Részletesebben

A csapadék nyomában bevezető előadás. Múzeumok Éjszakája

A csapadék nyomában bevezető előadás. Múzeumok Éjszakája A csapadék nyomában bevezető előadás Múzeumok Éjszakája 2018.06.23. A csapadék fogalma A légkör vízgőztartalmából származó folyékony vagy szilárd halmazállapotú víz, amely a földfelszínre kerül. Fajtái:

Részletesebben