A GLUTATION-PEROXIDAZ AKTIVITÁS ÉS A VÁGÁSI TULAJDONSÁGOK KÖZÖTTI KAPCSOLAT NYÚLBAN

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A GLUTATION-PEROXIDAZ AKTIVITÁS ÉS A VÁGÁSI TULAJDONSÁGOK KÖZÖTTI KAPCSOLAT NYÚLBAN"

Átírás

1 A GLUTATION-PEROXIDAZ AKTIVITÁS ÉS A VÁGÁSI TULAJDONSÁGOK KÖZÖTTI KAPCSOLAT NYÚLBAN VIRÁG,GY.1 - MÉZES,M. 3 - SZENDRŐ,ZS. 2 - ROMVÁRI,R. 2 - RADNAI,I. 2 - BÍRÓNÉ NÉMETH E. 2 1 Kisállattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet, Gödöllő, Pf. 417, Kisállattenyésztési Tanszék, Pannon Agrártudományi Egyetem Állattenyésztési Kar, Kaposvár 3 Takarmányozástani Tanszék, Agrártudományi Egyetem, Gödöllő BEVEZETÉS A vágási kitermelés a piaci értékesítésre termelt húsnyúlak egyik igen fontos tulajdonsága. Örökölhetősége meglehetősen nagy, azonban a vizsgálatára alkalmazott módszerek vagy az állatok levágását igénylik (így a kiváló kitermelésű egyed nem használható tenyészállatként) vagy nagyon drágák (pl. számítógépes tomográfos vizsgálat) így bármely más lehetséges megoldás igen előnyös lenne. A glutation-peroxidáz egy szeléntartalmú enzim (ROTRUCK et al, 1973) amelynek a fő feladata a szöveteknek a szabadgyökök hatásától való megvédése. A glutation-peroxidáz aktivitás változásait okozó genetikai hatást találtak korábban sertésben (STOWE and MILLER, 1985), és csirkében ( CUNNINGHAM et al, 1987). A súlygyarapodás és az enzimaktivitás közötti gyenge fenotípusos kapcsolatról a csirke (LA VORGNA and COMBS, 1982) és a sertés (LINGAAS et al, 1991) esetében szintén beszámoltak. Saját korábbi, az enzimaktivitással kapcsolatos vizsgálataink során magunk is kimutattunk gyenge negatív fenotípusos kapcsolatot a vágási kitermelés és a vörösvérsejtek glutation peroxidáz aktivitása között újzélandi fehér fajtájú nyulakban (MÉZES et al., 1994). Az ismertetésre kerülő vizsgálat célja az volt, hogy több és részletesebb adatot nyerjünk az enzimaktivitás és a vágási tulajdonságok közötti kapcsolatról. Szerettük volna megállapítani azt is hogy a korábban egyszer már tapasztalt kapcsolat bizonyítható-e egy másik nyúlfajta, a Pannon fehér estében is.

2 ANYAG ÉS MÓDSZER Kisérleti állatok Az átlagos L-érték ( SZENDRŐ et al, 1992) alapján szelektált mínusz (a legalacsonyabb értékű) és plusz (legmagasabb értékű) Pannon fehér bakokkal véletlenszerűen kiválasztott Pannon fehér anyákat termékenyítettünk. A plusz bakok utódai közül hasonló módon választottunk ki további plusz bakokat. Ezután a mínusz, az első és a második generációs plusz bakokkal egyaránt véletszerűen kiválasztott anyákat termékenyítettünk azonos időben. Az így kapott három utódcsoportból, mínusz, plusz1 és plusz2 ( az apáknak megfelelően), vizsgált húsnyulak számát az 1. táblázat tartalmazza. A hízókat 24 órás éheztetés után vágtuk le BLASCO és mtsai. (1993) módszerének megfelően 2780 és 2785 grammos élősúly elérésekor. Ezzel egyidejűleg az enzimaktivitás meghatározásához vér és májmintákat vettünk. 1. táblázat A szülők és utódok száma az egyes tenyészcsoportokban Utódcsoport Bucks Does Progenies minusz plus 1 l plus Az enzimaktivitás meghatározása A glutatione-peroxidáz (E.C ) aktivitást vérplazmában, 1:9 vörösvérsejt hemolizátumban és 1:9 máj homogenizátum g felülúszó frakciójában mértük. A vérplazmát 1500 fordulattal, 4 C-on 10 percig tartó centrifugálással választottuk el. A vörösvérsejteket desztillált vízzel végzett 9-szeres higítással hemolizáltuk. A májmintákból 1 g mennyiséget homogenizáltunk 9 ml 0.9 %-os NaCl oldatban majd g-vel centrifugáltuk és a felülúszóban mértük az enzimaktivitást.

3 A vérplazma és a vörösvérsejt hemolizátum fehérjetartalmát biuret módszerrel (GORNALL AND BARDAWILL,1949), a máj homogenizátum fehérje tartalmát pedig a LOWRY és mtsai (1952) által kidolgozott módszerrel határoztuk meg. Glutation-peroxidáz aktivitását redukált glutation és kumén-hidroperoxid szubsztrátok jelenlétében direkt végpontos módszerrel (MATKOVICS et al, 1988) mértük. Az enzimaktivitás értékét egységben határoztuk meg ahol egy egység a 25 C-on egy perc alatt oxidálódott redukált glutation nanomolban kifejezett mennyiségét jelenti és azt a minta fehérjetartalmára vonatkoztattuk. A fenotípusos kapcsolatok és a szelekció hatásának elemzésére korreláció, variancia és regresszió számításokat végeztünk (SNEDECOR and COCHRAN, 1976). EREDMÉNYEK ÉS KÖVETKEZTETÉSEK Fenotípusos kapcsolat Értékeltük az enzimaktivitás és a vágási tulajdonságok közötti fenotípusos kapcsolatot. Az összes vizsgált vágási tulajdonság közül három mutatott szignifikáns kapcsolatot a vérplazma enzimaktivitásával, öt a vörösvérsejtekével és 1 a máj enzimaktivitásával, amint az a 2. táblázat adataiból látható (jelentős kapcsolatot nem mutató tulajdonságokat nem mutatjuk). A kapcsolatok lehetséges genetikai összetevőjének vizsgálatára nem volt mód a teljes és féltestvérek utódcsoportonkénti kis száma miatt. 2. táblázat Különböző szövetekben mért enzimaktivitások és a vágási tulajdonságok közötti korrelációk ehetetlen csontos kitermelési elülső középső gerinchús combhús belsőség hús % testfél rész vérplazma * 0.29** -0.31** vörösvérsejtek 0.27* -0.33** -0.36*** 0.32** -0.32** máj 0.36*** Jelölések: *,** és *** statisztikailag jelentős (P<0.1, P<0.05 és P<0.01) korrelációkat jelentenek.

4 A szelekció hatása A szelekció legalább 2 % különbséget eredményezett (P<0.05) a vágási kitermelésben a mínusz és a plusz2 utódcsoportok között. A csontos hús, a középső és a hátsó testfél súlya 35, 22 és 12 grammal növekedett mint arról ROMVÁRI és mtsai (1994) korábban már beszámoltak. Feltéve, hogy az enzimaktivitás és a vágási mutatók közötti közepes erősségű kapcsolatnak legalább egy részét genetikai tényezők okoznák, akkor közülük bármelyik tulajdonságra végzett szelekciónak a vele kapcsolatot mutató tulajdonság megváltozását is elő kellene idéznie. Ezért elvégeztük az eltérően szelektált bakok ivadékaiban mért enzimaktivitás értékek variancia analízisét. Az eredmények a 3. táblázatban láthatók. 3. táblázat Glutation peroxidáz aktivitás (E/ g fehérje tartalom) a különböző utódcsoportokban (átlag ± S.D.). Utódcsoport Szövet vérplazma vörösvérsejt máj minusz 2.93 ± 0.47 a 2.55 ± ± 2.07 plusz ± 0.79 a 2.52 ± ± 2.66 plusz ± 0.50 b 2.32 ± ± 1.06 a és b ugyanabban az oszlopban statisztikailag jelentős (P<0.1) különbséget jeleznek Az ivadékcsoportok átlagos enzimaktivitása között csak a vérplazma enzimaktivitás esetében találtunk statisztikailag igazolható, bár kismértékű különbséget. Mivel a mínusz és a plusz1 származású utódcsoportok enzimaktivitásában nem volt jelentős különbség ezért azok eredményeit összevonva megismételtük az értékelést. A mínusz és a plusz1 utódcsoportok enzimaktivitása így 3.04 ± 0.91 E/ g fehérje, míg a plusz2 utódcsoporté 2.56 ± 0.50 E/g fehérje lett. Így feltételezhető, hogy valamely genetikai hatás is, esetleg a szelekció, állhat a vérplazma enzimaktivitása és a hátsó testfél valamint a combhús súlya között talált közepes negatív korreláció mögött. Nem tagadható azonban, hogy az eredmények nem egyértelműek, mert a mínusz és plusz csoportok között nagyobb különbség lett volna várható mint a plusz1 és plusz kettő származású csoportok között. Továbbá a szelekciót a gerinchús felülete (L-érték) alapján végeztük ami viszont pozitív kapcsolatot mutat a vérplazma enzimaktivitásával.

5 Regressziós vizsgálatok Mivel a vörösvérsejt haemolizátum és a máj homogenizátum g felülúszójának enzimaktivitása a különböző szelekciós csoportokban nem különbözött ezért megpróbáltunk megbizonyosodni arról, hogy bármely vágási tulajdonság fenotípusos értékei függenek-e a fenotípusos enzimaktivitás értékektől. A számítások eredményeképpen a következő regressziós egyenleteket kaptuk: combhús (dkg) = * vér plazma enzim aktivitás vágási kitermelés (%) = * vörösvérsejt enzim aktivitás elülső rész súlya (dkg) = * vörösvérsejt enzim aktivitás belek súlya (dkg) = * máj enzim aktivitás. Valamennyi esetben az enzimaktivitás mint független változó hatása a vágási tulajdonságra mint függő változóra statisztikailag szignifikáns volt. Ez úgy magyarázható, hogy az enzimaktivitást mint a sejtműködés egy alapvető részét eddig nagyjából ismeretlen folyamatok alakítják úgy, hogy az abban bekövetkező változások pedig hatással vannak a vágási tulajdonságokra. CONNECTION BETWEEN GLUTATHION-PEROXIDASE ACTIVITY AND CARCASS TRAITS IN RABBIT ABSTRACT Relationship between glutathione-peroxidase activity of blood plasma, red blood cell haemolysates and g supernatant fraction of liver homogenate and some carcass traits of rabbits was investigated. The carcass traits were estimated by CT method and determined after slaughtering. The correlation between the above mentioned parameters was different depending on the tissue where the enzyme activity was measured. The results also suggest that the selection, oriented to the improvement of dressing traits, as genetic effect could independently influence the dressing traits and glutathione-peroxidase activity.

6 REFERENCES BLASCO,A., OUHAYOUN,J., MASOERO,G. (1993): Harmonization of criteria and terminology in rabbit meat research. World Rabbit Science, CUNNINGHAM,D.L., COMBS,G.F.JR., SAROKA,J.A., LAVORGNA,M.W. (1987): Response to divergent selection for early growth of chickens fed a diet deficient in selenium. Poultry Sci. 66: GORNALL,A.G., BARDAWILL, C.J. (1949): Determination of serum protein by means of the biuret reaction. J. Biol. Chem. 177: LAVORGNA,M.W., COMBS,G.F. J.r (1982): Evidence of a hereditary factor affecting the chick s response to uncomplicated selenium deficiency. Poultry Sci. 62: LINGAAS,F., BRUN,E., FRŘSLIE,A.(1991): Estimates of heritability for selenium and glutathione peroxidase levels in pigs. J. Anim. Breed. Genet. 108: LOWRY,D.H., ROSENBROUGH,N.J., FARR,A.L., RANDALL,A.J. (1952): Protein measurement with the Folin phenol reagent. J. Biol. Chem. 193: MATKOVICS B., SZABÓ L., SZ. VARGA I. (1988): Determination of enzyme activities in lipid peroxidation and glutathione pathways (In Hungarian). Laboratóriumi Diagnosztika. 15: MÉZES M., EIBEN CS., VIRÁG GY.(1994): Determination of glutathione peroxidase enzyme activities in blood plasma, red blood cells and liver of rabbits. Correlation between the enzyme activity and some production traits (In Hungarian). Proc. 6th Rabbit Breeding Day (ed. Szendrő Zs.) PATE, Kaposvár, pp ROMVÁRI R., MILISITS G., SZENDRŐ ZS.(1994): Estimation of slaughter value of different weight (In Hungarian) Proc. 6th Rabbit Breeding Day (ed. Szendrő Zs.) PATE, Kaposvár, pp ROTRUCK,J.T., POPE,A.L., GANTHER,H.E., SWANSON,A., HAFEMAN,D., HOEKSTRA,W.G. (1973): Selenium: Biochemical role as a component of glutathione peroxidase. Science, 179: SNEDECOR, G.W., COCHRAN,W.G. (1976): Statistical Methods. 8th ed. Iowa State Univ. Press, Ames, pp STOWE,H.D., MILLER,E.R. (1985): Genetic predisposition of pigs to hypo- and hyperselenemia. J. Anim. Sci. 60: SZENDRŐ ZS., HORN P., KÖVÉR GY., BERÉNYI E., RADNAI I., BIRÓNÉ NÉMETH E. (1992): In vivo measurement of the carcass traits of meat type rabbits by X-ray computerised tomography. J. Appl. Rabbit Res. 15: SZENDRŐ,ZS., ROMVÁRI, R., HORN,P., RADNAI,I., BIRÓNÉ NÉMETH E., MILISITS G. (1996): Two way selection for carcass traits by computerised tomography.6th World Rabbit Congress (under publication).

SZERVETLEN SZELÉNVEGYÜLETEK IVÓVÍZBEN TÖRTÉNŐ TÖBBLET-ADAGOLÁSÁNAK HATÁSA BROJLERCSIRKÉK GLUTATION REDOX RENDSZERÉRE ÉS A LIPIDEK PEROXIDÁCIÓJÁRA

SZERVETLEN SZELÉNVEGYÜLETEK IVÓVÍZBEN TÖRTÉNŐ TÖBBLET-ADAGOLÁSÁNAK HATÁSA BROJLERCSIRKÉK GLUTATION REDOX RENDSZERÉRE ÉS A LIPIDEK PEROXIDÁCIÓJÁRA SZERVETLEN SZELÉNVEGYÜLETEK IVÓVÍZBEN TÖRTÉNŐ TÖBBLET-ADAGOLÁSÁNAK HATÁSA BROJLERCSIRKÉK GLUTATION REDOX RENDSZERÉRE ÉS A LIPIDEK PEROXIDÁCIÓJÁRA Balogh Krisztián - Weber Mária - Erdélyi Márta - Mézes

Részletesebben

Animal welfare, etológia és tartástechnológia

Animal welfare, etológia és tartástechnológia Animal welfare, etológia és tartástechnológia Animal welfare, ethology and housing systems Volume 5 Issue 4 Különszám Gödöllı 2009 418 KÜLÖNBÖZİ DÓZISÚ T-2 ÉS HT-2 TOXIN ADAGOLÁSÁNAK HATÁSA A NEVELÉSI

Részletesebben

AZ ÚJSZÜLÖTT NYULAK TESTTÖMEGE A LÉTSZÁMOKTÓL ÉS A MÉHEN BELÜLI ELHELYEZKEDÉSÜKTŐL FÜGGŐEN UNILATERÁLISAN OVARIEKTOMIZÁLT ANYANYULAKBAN

AZ ÚJSZÜLÖTT NYULAK TESTTÖMEGE A LÉTSZÁMOKTÓL ÉS A MÉHEN BELÜLI ELHELYEZKEDÉSÜKTŐL FÜGGŐEN UNILATERÁLISAN OVARIEKTOMIZÁLT ANYANYULAKBAN AZ ÚJSZÜLÖTT NYULAK TESTTÖMEGE A LÉTSZÁMOKTÓL ÉS A MÉHEN BELÜLI ELHELYEZKEDÉSÜKTŐL FÜGGŐEN UNILATERÁLISAN OVARIEKTOMIZÁLT ANYANYULAKBAN POIGNER J., SZENDRŐ ZS., LÉVAI A., BIRÓNÉ NÉMETH E., RADNAI I., SCHÁN

Részletesebben

AZ IDŐBEN KORLÁTOZOTT TAKARMÁNYOZÁS HATÁSA A NÖVENDÉKNYULAK TERMELÉSÉRE

AZ IDŐBEN KORLÁTOZOTT TAKARMÁNYOZÁS HATÁSA A NÖVENDÉKNYULAK TERMELÉSÉRE 91 AZ IDŐBEN KORLÁTOZOTT TAKARMÁNYOZÁS HATÁSA A NÖVENDÉKNYULAK TERMELÉSÉRE SZENDRŐ ZS., MIHÁLOVICS GY., MILISITS G., BIRÓNÉ NÉMETH E., RADNAI I. Pao Agrártudomáyi Egyetem, Állatteyésztési Kar, Kaposvár

Részletesebben

AZ ÉLETKOR ÉS A TESTSÚLY HATÁSA A HÚS KÉMIAI ÖSSZETÉTELÉRE

AZ ÉLETKOR ÉS A TESTSÚLY HATÁSA A HÚS KÉMIAI ÖSSZETÉTELÉRE AZ ÉLETKOR ÉS A TESTSÚLY HATÁSA A HÚS KÉMIAI ÖSSZETÉTELÉRE METZGER SZ. 1, ODERMATT, M. 2, SZENDRŐ ZS. 1, MAKAI A. 2, RADNAI I. 1, SPIESS, J. 2, BIRÓNÉ-NÉMETH E. 1, NAGY I. 1 1 Kaposvári Egyetem, Állattudományi

Részletesebben

Animal welfare, etológia és tartástechnológia

Animal welfare, etológia és tartástechnológia Animal welfare, etológia és tartástechnológia Animal welfare, ethology and housing systems Volume 7 Issue 4 Különszám Gödöllı 2011 315 C-VITAMIN, VALAMINT E-VITAMIN ÉS SZELÉN ADAGOLÁSÁNAK HATÁSA LUDAK

Részletesebben

NÖVENDÉKNYULAK TESTÖSSZETÉTELÉNEK BECSLÉSE TOBEC MÓDSZERREL

NÖVENDÉKNYULAK TESTÖSSZETÉTELÉNEK BECSLÉSE TOBEC MÓDSZERREL 12. Nyúltenyésztési Tudományos Nap, Kaposvár NÖVENDÉKNYULAK TESTÖSSZETÉTELÉNEK BECSLÉSE TOBEC MÓDSZERREL MILISITS G., SZENDRŐ ZS., MIHÁLOVICS GY., LÉVAI A., BIRÓ-NÉMETH E., RADNAI I. Kaposvári Egyetem,

Részletesebben

Animal welfare, etológia és tartástechnológia

Animal welfare, etológia és tartástechnológia Animal welfare, etológia és tartástechnológia Animal welfare, ethology and housing systems Volume 5 Issue 4 Különszám Gödöllı 2009 282 A TÜDİ SÚLYÁNAK ÖSSZEFÜGGÉSE NÉHÁNY TESTMÉRETTEL AUBRAC ÉS CHAROLAIS

Részletesebben

A CSOPORTNAGYSÁG HATÁSA A MÉLYALMON NEVELT NYULAK TERMELÉSÉRE.

A CSOPORTNAGYSÁG HATÁSA A MÉLYALMON NEVELT NYULAK TERMELÉSÉRE. A CSOPORTNAGYSÁG HATÁSA A MÉLYALMON NEVELT NYULAK TERMELÉSÉRE KUSTOS K. 1, JUHÁSZ ZS. 1, KOVÁCS D. 1, EIBEN CS. 2, SZENDRŐ ZS. 3 1 Lab-Nyúl Kft, 2100 Gödöllő, Malomtó u. 8. 2 Kisállattenyésztési és Takarmányozási

Részletesebben

SZOPTATÓ ANYANYULAK TESTÖSSZETÉTEL VÁLTOZÁSÁNAK VIZSGÁLATA CT-VEL. Legnaro, Italy BEVEZETÉS

SZOPTATÓ ANYANYULAK TESTÖSSZETÉTEL VÁLTOZÁSÁNAK VIZSGÁLATA CT-VEL. Legnaro, Italy BEVEZETÉS SZOPTATÓ ANYANYULAK TESTÖSSZETÉTEL VÁLTOZÁSÁNAK VIZSGÁLATA CT-VEL MILISITS G. 1, ROMVÁRI R. 1, DALLE ZOTTE, Antonella 2, SZENDRŐ ZS. 1 1 PANNON Agrártudományi Egyetem, Állattenyésztési Kar, Kaposvár 2

Részletesebben

T-2 TOXIN ÉS DEOXINIVALENOL EGYÜTTES HATÁSA A LIPIDPEROXIDÁCIÓRA ÉS A GLUTATION-REDOX RENDSZERRE, VALAMINT ANNAK SZABÁLYOZÁSÁRA BROJLERCSIRKÉBEN

T-2 TOXIN ÉS DEOXINIVALENOL EGYÜTTES HATÁSA A LIPIDPEROXIDÁCIÓRA ÉS A GLUTATION-REDOX RENDSZERRE, VALAMINT ANNAK SZABÁLYOZÁSÁRA BROJLERCSIRKÉBEN T-2 TOXIN ÉS DEOXINIVALENOL EGYÜTTES HATÁSA A LIPIDPEROXIDÁCIÓRA ÉS A GLUTATION-REDOX RENDSZERRE, VALAMINT ANNAK SZABÁLYOZÁSÁRA BROJLERCSIRKÉBEN Mézes Miklós a,b, Pelyhe Csilla b, Kövesi Benjámin a, Zándoki

Részletesebben

A KÖZVETLEN FIALÁS UTÁNI MESTERSÉGES TERMÉKENYÍTÉS EREDMÉNYESSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ NÉHÁNY TÉNYEZŐ VIZSGÁLATA

A KÖZVETLEN FIALÁS UTÁNI MESTERSÉGES TERMÉKENYÍTÉS EREDMÉNYESSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ NÉHÁNY TÉNYEZŐ VIZSGÁLATA 113 A KÖZVETLEN FIALÁS UTÁNI MESTERSÉGES TERMÉKENYÍTÉS EREDMÉNYESSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ NÉHÁNY TÉNYEZŐ VIZSGÁLATA SZENDRŐ ZS., RADNAI I., THEAU-CLÈMENT M., JOVÁNCZAI ZS., BIRÓ-NÉMETH E., MILISITS G., POIGNER

Részletesebben

DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI

DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI KAPOSVÁRI EGYETEM ÁLLATTUDOMÁNYI KAR Sertés- és Kisállattenyésztési Tanszék Doktori iskola vezet je: Dr. HORN PÉTER az MTA rendes tagja Témavezet : Dr. SZENDR ZSOLT az

Részletesebben

A KÜLÖNBÖZŐ GENETIKAI HÁTTERŰ NORMÁL SZŐRŰ ÉS ANGÓRA NYULAK NÖVEKEDÉSI ÉS VÁGÁSI TULAJDONSÁGAINAK VIZSGÁLATA.

A KÜLÖNBÖZŐ GENETIKAI HÁTTERŰ NORMÁL SZŐRŰ ÉS ANGÓRA NYULAK NÖVEKEDÉSI ÉS VÁGÁSI TULAJDONSÁGAINAK VIZSGÁLATA. 12. Nyúltenyésztési Tudományos Nap, Kaposvár A KÜLÖNBÖZŐ GENETIKAI HÁTTERŰ NORMÁL SZŐRŰ ÉS ANGÓRA NYULAK NÖVEKEDÉSI ÉS VÁGÁSI TULAJDONSÁGAINAK VIZSGÁLATA EIBEN CS. 1, SZENDRŐ ZS. 2, ALLAIN D. 3, THÉBAULT

Részletesebben

A HÁZINYÚL TESTÖSSZETÉTELÉNEK VIZSGÁLATA TOBEC MÓDSZERREL 1. ANYANYULAK

A HÁZINYÚL TESTÖSSZETÉTELÉNEK VIZSGÁLATA TOBEC MÓDSZERREL 1. ANYANYULAK A HÁZINYÚL TESTÖSSZETÉTELÉNEK VIZSGÁLATA TOBEC MÓDSZERREL 1. ANYANYULAK SZENDRŐ ZS., MILISITS G., ROMVÁRI R., LÉVAI A., GYARMATI T., RADNAI I., BIRÓNÉ NÉMETH E. PANNON Agrártudományi Egyetem, Állattenyésztési

Részletesebben

NYÚLHÚS ZSÍRTARTALMÁNAK BECSLÉSE KÖZELI INFRAVÖRÖS SPEKTROSZKÓPIÁVAL

NYÚLHÚS ZSÍRTARTALMÁNAK BECSLÉSE KÖZELI INFRAVÖRÖS SPEKTROSZKÓPIÁVAL NYÚLHÚS ZSÍRTARTALMÁNAK BECSLÉSE KÖZELI INFRAVÖRÖS SPEKTROSZKÓPIÁVAL Romvári R., Bázár Gy., Kövér Gy., Locsmándi L., Szabó A., Andrássy Zoltánné, Szendrő Zs. Kaposvári Egyetem, Állattudományi Kar, 7400

Részletesebben

A SZOPÓSNYULAK KÉT ANYÁVAL TÖRTÉNŐ NEVELÉSE A 21. NAPON ELVÁLASZTOTT, DÉLUTÁNTÓL REGGELIG SZABADON SZOPTATÓ PÓTANYÁVAL

A SZOPÓSNYULAK KÉT ANYÁVAL TÖRTÉNŐ NEVELÉSE A 21. NAPON ELVÁLASZTOTT, DÉLUTÁNTÓL REGGELIG SZABADON SZOPTATÓ PÓTANYÁVAL A SZOPÓSNYULAK KÉT ANYÁVAL TÖRTÉNŐ NEVELÉSE A 21. NAPON ELVÁLASZTOTT, DÉLUTÁNTÓL REGGELIG SZABADON SZOPTATÓ PÓTANYÁVAL SZENDRŐ ZS. 1 GYARMATI T. 1 MAERTENS L. 2 RADNAI I. 1 BIRÓNÉ NÉMETH E. 1 MATICS ZS.

Részletesebben

Animal welfare, etológia és tartástechnológia

Animal welfare, etológia és tartástechnológia Animal welfare, etológia és tartástechnológia Animal welfare, ethology and housing systems Volume 9 Issue 3 Különszám/Special Issue Gödöllő 2013 69 TEJ ALAPÚ HIGÍTÓK ALKALMAZÁSÁNAK LEHETŐSÉGE NYÚL SPERMA

Részletesebben

AZ ANYAI ÉS AZ APAI GENOTÍPUS HATÁSA A NORMÁL SZŐRŰ ÉS ANGÓRA NYULAK, VALAMINT EGYSZERES KERESZTEZÉSEIK SZAPORASÁGÁRA. E-mail: eiben@sunserv.katki.

AZ ANYAI ÉS AZ APAI GENOTÍPUS HATÁSA A NORMÁL SZŐRŰ ÉS ANGÓRA NYULAK, VALAMINT EGYSZERES KERESZTEZÉSEIK SZAPORASÁGÁRA. E-mail: eiben@sunserv.katki. 12. Nyúltenyésztési Tudományos Nap, Kaposvár AZ ANYAI ÉS AZ APAI GENOTÍPUS HATÁSA A NORMÁL SZŐRŰ ÉS ANGÓRA NYULAK, VALAMINT EGYSZERES KERESZTEZÉSEIK SZAPORASÁGÁRA EIBEN CS. 1, SZENDRŐ ZS. 2, ALLAIN D.

Részletesebben

A TAKARMÁNYOK FEHÉRJE TARTALMÁNAK ÉS AMINOSAV ÖSSZETÉTELÉNEK HATÁSA A TOJÓHIBRIDEK TELJESÍTMÉNYÉRE

A TAKARMÁNYOK FEHÉRJE TARTALMÁNAK ÉS AMINOSAV ÖSSZETÉTELÉNEK HATÁSA A TOJÓHIBRIDEK TELJESÍTMÉNYÉRE A TAKARMÁNYOK FEHÉRJE TARTALMÁNAK ÉS AMINOSAV ÖSSZETÉTELÉNEK HATÁSA A TOJÓHIBRIDEK TELJESÍTMÉNYÉRE HORÁK A. P. HALAS V. CZÁR D. - TISCHLER A. TOSSENBERGER J. Összefoglalás A nagy teljesítményre képes genotípusok

Részletesebben

PANNON TENYÉSZTÉSI PROGRAM A KAPOSVÁRI EGYETEMEN

PANNON TENYÉSZTÉSI PROGRAM A KAPOSVÁRI EGYETEMEN PANNON TENYÉSZTÉSI PROGRAM A KAPOSVÁRI EGYETEMEN MATICS ZS. 1, NAGY I. 1, GERENCSÉR ZS. 1, RADNAI I. 1, GYOVAI P. 1, DONKÓ T. 1, DALLE ZOTTE A. 2, SZENDRİ ZS. 1 1 Kaposvári Egyetem, Állattudományi Kar,

Részletesebben

A NYULAK TÚLÉLÉSÉRE HATÓ NÉHÁNY TÉNYEZŐ VIZSGÁLATA (Előzetes eredmények)

A NYULAK TÚLÉLÉSÉRE HATÓ NÉHÁNY TÉNYEZŐ VIZSGÁLATA (Előzetes eredmények) A NYULAK TÚLÉLÉSÉRE HATÓ NÉHÁNY TÉNYEZŐ VIZSGÁLATA (Előzetes eredmények) GYOVAI M., NAGY I., SZENDRŐ ZS., BIRÓNÉ NÉMETH E., RADNAI I., OROVA Z. Kaposvári Egyetem, Állattudományi Kar, 74 Kaposvár, Guba

Részletesebben

FAJTATISZTA FEHÉR-KÉK BELGA SZARVASMARHA POPULÁCIÓK VIZSGÁLATA

FAJTATISZTA FEHÉR-KÉK BELGA SZARVASMARHA POPULÁCIÓK VIZSGÁLATA DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI VESZPRÉMI EGYETEM GEORGIKON MEZŐGAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ÁLLATTENYÉSZTÉSTANI TANSZÉK Készült a VE Állattudományi Doktori Iskolája keretében Témavezető Dr. SZABÓ FERENC egyetemi

Részletesebben

A GYÖNGYTYÚKTOJÁS FIZIKAI TULAJDONSÁGAI ÉS A PERZISZTENCIA KÖZÖTTI ÖSSZEFÜGGÉSEK VIZSGÁLATA EGY MAGYAR PARLAGI TÍPUSÚ ÁLLOMÁNYBAN

A GYÖNGYTYÚKTOJÁS FIZIKAI TULAJDONSÁGAI ÉS A PERZISZTENCIA KÖZÖTTI ÖSSZEFÜGGÉSEK VIZSGÁLATA EGY MAGYAR PARLAGI TÍPUSÚ ÁLLOMÁNYBAN A GYÖNGYTYÚKTOJÁS FIZIKAI TULAJDONSÁGAI ÉS A PERZISZTENCIA KÖZÖTTI ÖSSZEFÜGGÉSEK VIZSGÁLATA EGY MAGYAR PARLAGI TÍPUSÚ ÁLLOMÁNYBAN Ferencz Tímea Róza, Lencsés György, Szalay István Kisállattenyésztési és

Részletesebben

A VÁLASZTÁSI ÉLETKOR, A KETRECMÉRET ÉS A TELEPÍTÉSI SŰRŰSÉG HATÁSA A HÍZÓNYULAK TERMELÉSÉRE. E-mail: eiben@sunserv.katki.hu

A VÁLASZTÁSI ÉLETKOR, A KETRECMÉRET ÉS A TELEPÍTÉSI SŰRŰSÉG HATÁSA A HÍZÓNYULAK TERMELÉSÉRE. E-mail: eiben@sunserv.katki.hu A VÁLASZTÁSI ÉLETKOR, A KETRECMÉRET ÉS A TELEPÍTÉSI SŰRŰSÉG HATÁSA A HÍZÓNYULAK TERMELÉSÉRE EIBEN CS. 1, SZENDRŐ ZS. 2, RADNAI I. 2, BIRÓNÉ NÉMETH E. 2 1 Kisállattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet

Részletesebben

A KUKORICA STRESSZREZISZTENCIA KUTATÁSOK EREDMÉNYEIBŐL

A KUKORICA STRESSZREZISZTENCIA KUTATÁSOK EREDMÉNYEIBŐL A martonvásári agrárkutatások hatodik évtizede A KUKORICA STRESSZREZISZTENCIA KUTATÁSOK EREDMÉNYEIBŐL MARTON L. CSABA, SZŐKE CSABA ÉS PINTÉR JÁNOS Kukoricanemesítési Osztály Bevezetés Hazai éghajlati viszonyaink

Részletesebben

A GENOTÍPUS ÉS A TAKARMÁNYOZÁS HATÁSA A NÖVENDÉK NYULAK VÁGÁSI TULAJDONSÁGAIRA. Szendro@mail.atk.u-kaposvar.hu

A GENOTÍPUS ÉS A TAKARMÁNYOZÁS HATÁSA A NÖVENDÉK NYULAK VÁGÁSI TULAJDONSÁGAIRA. Szendro@mail.atk.u-kaposvar.hu A GENOTÍPUS ÉS A TAKARMÁNYOZÁS HATÁSA A NÖVENDÉK NYULAK VÁGÁSI TULAJDONSÁGAIRA SZENDRŐ, ZS., 1 METZGER, SZ., 1 HULLÁR, I., 2 FÉBEL, H., 3 MAERTENS, L., 4 CAVANI, C., 5 PETRACCI, M., 5 RADNAI, I., 1 BIRÓNÉ

Részletesebben

Animal welfare, etológia és tartástechnológia

Animal welfare, etológia és tartástechnológia Animal welfare, etológia és tartástechnológia Animal welfare, ethology and housing systems Volume 8 Issue 1 Gödöllı 2012 36 A TOJÁSSÁRGÁJA OBJEKTÍV SZÍNVIZSGÁLATI LEHETİSÉGE Konrád Szilárd, Kovács Anett,

Részletesebben

A NYULAK KOMPUTER TOMOGRÁFIÁS VIZSGÁLATÁNAK ALAPJAI. Romvári R. - Milisits G. - Szendrő Zs.

A NYULAK KOMPUTER TOMOGRÁFIÁS VIZSGÁLATÁNAK ALAPJAI. Romvári R. - Milisits G. - Szendrő Zs. A NYULAK KOMPUTER TOMOGRÁFIÁS VIZSGÁLATÁNAK ALAPJAI Romvári R. - Milisits G. - Szendrő Zs. PANNON Agrártudományi Egyetem, Állattenyésztési Kar, Kaposvár Bevezetés A komputeres röntgen tomográfia (CT) alkalmas

Részletesebben

Supporting Information

Supporting Information Supporting Information Cell-free GFP simulations Cell-free simulations of degfp production were consistent with experimental measurements (Fig. S1). Dual emmission GFP was produced under a P70a promoter

Részletesebben

Correlation & Linear Regression in SPSS

Correlation & Linear Regression in SPSS Petra Petrovics Correlation & Linear Regression in SPSS 4 th seminar Types of dependence association between two nominal data mixed between a nominal and a ratio data correlation among ratio data Correlation

Részletesebben

ÁLLATTENYÉSZTÉSI GENETIKA

ÁLLATTENYÉSZTÉSI GENETIKA TÁMOP-4..2-08//A-2009-000 project ÁLLATTENYÉSZTÉSI GENETIKA University of Debrecen University of West Hungary University of Pannonia The project is supported by the European Union and co-financed by European

Részletesebben

Animal welfare, etológia és tartástechnológia

Animal welfare, etológia és tartástechnológia Animal welfare, etológia és tartástechnológia Animal welfare, ethology and housing systems Volume 4 Issue 2 Különszám Gödöllı 2008 209 HÚSHASZNÚ MAGYAR TARKA BORJAK VÁLASZTÁSI TELJESÍTMÉNYE Szabó Ferenc,

Részletesebben

DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI ZSÉDELY ESZTER

DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI ZSÉDELY ESZTER DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI ZSÉDELY ESZTER MOSONMAGYARÓVÁR 2008 DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM MEZİGAZDASÁG- ÉS ÉLELMISZERTUDOMÁNYI KAR MOSONMAGYARÓVÁR TAKARMÁNYOZÁSTANI

Részletesebben

Bevezetés. 1 Szent István Egyetem, Mezőgazdaság és Környezettudományi Kar, 2100 Gödöllő, Páter K. u. 1.

Bevezetés. 1 Szent István Egyetem, Mezőgazdaság és Környezettudományi Kar, 2100 Gödöllő, Páter K. u. 1. Ancsin Zsolt 1 Bócsai Andrea 1 Fernye Csaba 1 Balogh Krisztián 1 Zándoki Erika 2 Erdélyi Márta 1 Mézes Miklós 1 Fokhagymaolaj felhasználásának lehetősége rövidtávú T-2 toxin terhelés káros hatásainak kivédésére

Részletesebben

AZ ALACSONY HŐMÉRSÉKLET HATÁSÁRA BEKÖVETKEZŐ REDOX ÉS GÉNEXPRESSZIÓS VÁLTOZÁSOK GABONAFÉLÉKBEN

AZ ALACSONY HŐMÉRSÉKLET HATÁSÁRA BEKÖVETKEZŐ REDOX ÉS GÉNEXPRESSZIÓS VÁLTOZÁSOK GABONAFÉLÉKBEN A martonvásári agrárkutatások hatodik évtizede AZ ALAONY HŐMÉRSÉKLET HATÁSÁRA BEKÖVETKEZŐ REDOX ÉS GÉNEXPRESSZIÓS VÁLTOZÁSOK GABONAFÉLÉKBEN KOY GÁBOR, VÁGÚJFALVI ATTILA, TÓTH BALÁZS, SZALAI GABRIELLA,

Részletesebben

LIMOUSIN TENYÉSZÜSZŐK VÁLASZTÁSI MUTATÓINAK VIZSGÁLATA

LIMOUSIN TENYÉSZÜSZŐK VÁLASZTÁSI MUTATÓINAK VIZSGÁLATA Limousin tenyészüszők választási mutatóinak vizsgálata 1 () LIMOUSIN TENYÉSZÜSZŐK VÁLASZTÁSI MUTATÓINAK VIZSGÁLATA KOVÁCS A. 1 -BÁDER E. 1 - MIHÁLYFI I. 2 -GYÖRKÖS I. 3 1 Nyugat-Magyarországi Egyetem Mezőgazdaság-

Részletesebben

Zika nyúlfajta üzemi teljesítményvizsgálatának eredménye

Zika nyúlfajta üzemi teljesítményvizsgálatának eredménye Zika nyúlfajta üzemi teljesítményvizsgálatának eredménye 2016 Performance test results of Zika rabbits 2016 2 Összeállította: Sándor Ferenc tenyésztésvezető Mohaupt Mónika szaktanácsadó Dr. Meleg István

Részletesebben

VILÁGÍTÁSI PROGRAM (16V:8S ILLETVE 12V:6S) HATÁSA AZ ANYANYULAK TERMELÉSÉRE BEVEZETÉS

VILÁGÍTÁSI PROGRAM (16V:8S ILLETVE 12V:6S) HATÁSA AZ ANYANYULAK TERMELÉSÉRE BEVEZETÉS VILÁGÍTÁSI PROGRAM (16V:8S ILLETVE 12V:6S) HATÁSA AZ ANYANYULAK TERMELÉSÉRE MATICS ZS., GERENCSÉR ZS., RADNAI I., MIKÓ A., NAGY I., SZENDRŐ ZS. Kaposvári Egyetem, Állattudományi Kar, 7400, Kaposvár, Guba

Részletesebben

Termékenységi mutatók alakulása kötött és kötetlen tartástechnológia alkalmazása esetén 1 (5)

Termékenységi mutatók alakulása kötött és kötetlen tartástechnológia alkalmazása esetén 1 (5) Termékenységi mutatók alakulása kötött és kötetlen tartástechnológia alkalmazása esetén 1 (5) Termékenységi mutatók alakulása kötött és kötetlen tartástechnológia alkalmazása esetén Kertész Tamás Báder

Részletesebben

A SZÜLETÉSI SÚLY ÉS AZ ALOMLÉTSZÁM HATÁSA A NYULAK ELHULLÁSÁRA ÉS NÖVEKEDÉSÉRE. Pálos Judit - Szendrő Zsolt - Lévai András

A SZÜLETÉSI SÚLY ÉS AZ ALOMLÉTSZÁM HATÁSA A NYULAK ELHULLÁSÁRA ÉS NÖVEKEDÉSÉRE. Pálos Judit - Szendrő Zsolt - Lévai András A SZÜLETÉSI SÚLY ÉS AZ ALOMLÉTSZÁM HATÁSA A NYULAK ELHULLÁSÁRA ÉS NÖVEKEDÉSÉRE Pálos Judit - Szendrő Zsolt - Lévai András PANNON Agrártudományi Egyetem Állattenyésztési Kar, Kaposvár 7401 Guba S. u.40

Részletesebben

Geokémia gyakorlat. 1. Geokémiai adatok értelmezése: egyszerű statisztikai módszerek. Geológus szakirány (BSc) Dr. Lukács Réka

Geokémia gyakorlat. 1. Geokémiai adatok értelmezése: egyszerű statisztikai módszerek. Geológus szakirány (BSc) Dr. Lukács Réka Geokémia gyakorlat 1. Geokémiai adatok értelmezése: egyszerű statisztikai módszerek Geológus szakirány (BSc) Dr. Lukács Réka MTA-ELTE Vulkanológiai Kutatócsoport e-mail: reka.harangi@gmail.com ALAPFOGALMAK:

Részletesebben

ELTÉRŐ TARTÁSMÓDOK ÉS TÁPOK ÖSSZEHASONLÍTÓ VIZSGÁLATA NÖVENDÉK CSINCSILLÁKON (Chinchilla lanigera) Lanszki J. és Horváth P.

ELTÉRŐ TARTÁSMÓDOK ÉS TÁPOK ÖSSZEHASONLÍTÓ VIZSGÁLATA NÖVENDÉK CSINCSILLÁKON (Chinchilla lanigera) Lanszki J. és Horváth P. 1 ELTÉRŐ TARTÁSÓDOK ÉS TÁPOK ÖSSZEHASONLÍTÓ VIZSGÁLATA NÖVENDÉK CSINCSILLÁKON (Chinchilla lanigera) Lanszki J. és Horváth P. Pannon Agrártudományi Egyetem Állattenyésztési Kar, Kaposvár Bevezetés Az utóbbi

Részletesebben

Hortobágyi fehér pecsenyelúd üzemi teljesítményvizsgálatának eredményei

Hortobágyi fehér pecsenyelúd üzemi teljesítményvizsgálatának eredményei Hortobágyi fehér pecsenyelúd üzemi teljesítményvizsgálatának eredményei 2011 1 Performance test results of Hortobágyi white geese 2011 2 Összeállította: Dr. Rácz Norbert tenyésztésvezető Hortobágyi Lúdtenyésztő

Részletesebben

AZ ÁRPA SZÁRAZSÁGTŰRÉSÉNEK VIZSGÁLATA: QTL- ÉS ASSZOCIÁCIÓS ANALÍZIS, MARKER ALAPÚ SZELEKCIÓ, TILLING

AZ ÁRPA SZÁRAZSÁGTŰRÉSÉNEK VIZSGÁLATA: QTL- ÉS ASSZOCIÁCIÓS ANALÍZIS, MARKER ALAPÚ SZELEKCIÓ, TILLING Hagyomány és haladás a növénynemesítésben AZ ÁRPA SZÁRAZSÁGTŰRÉSÉNEK VIZSGÁLATA: QTL- ÉS ASSZOCIÁCIÓS ANALÍZIS, MARKER ALAPÚ SZELEKCIÓ, BÁLINT ANDRÁS FERENC 1, SZIRA FRUZSINA 1, ANDREAS BÖRNER 2, KERSTIN

Részletesebben

A VEMHESSÉG IDEJE ALATT BEKÖVETKEZŐ TESTÖSSZETÉTEL VÁLTOZÁSOK NYOMONKÖVETÉSE ANYANYULAKBAN KOMPUTERES RÖNTGEN TOMOGRÁFIA SEGÍTSÉGÉVEL

A VEMHESSÉG IDEJE ALATT BEKÖVETKEZŐ TESTÖSSZETÉTEL VÁLTOZÁSOK NYOMONKÖVETÉSE ANYANYULAKBAN KOMPUTERES RÖNTGEN TOMOGRÁFIA SEGÍTSÉGÉVEL A VEMHESSÉG IDEJE ALATT BEKÖVETKEZŐ TESTÖSSZETÉTEL VÁLTOZÁSOK NYOMONKÖVETÉSE ANYANYULAKBAN KOMPUTERES RÖNTGEN TOMOGRÁFIA SEGÍTSÉGÉVEL MILISITS G. 1, ROMVÁRI R. 1, DALLE ZOTTE A. 2, XICCATO G. 2, SZENDRŐ

Részletesebben

Animal welfare, etológia és tartástechnológia

Animal welfare, etológia és tartástechnológia Animal welfare, etológia és tartástechnológia Animal welfare, ethology and housing systems Volume 4 Issue 2 Különszám Gödöllı 2008 753 AZ ANTIOXIDÁNS RENDSZER ÉS EGYES TAKARMÁNYOZÁSI TÉNYEZİ KAPCSOLATÁNAK

Részletesebben

A szabadgyök kutatás harminc éve a Szent István Egyetem Takarmányozástani Tanszékén: szeléntől a mikotoxinokig

A szabadgyök kutatás harminc éve a Szent István Egyetem Takarmányozástani Tanszékén: szeléntől a mikotoxinokig SZABADGYÖK-KUTATÁS ÉVTIZEDEI A szabadgyök kutatás harminc éve a Szent István Egyetem Takarmányozástani Tanszékén: szeléntől a mikotoxinokig Thirty years of free radical research in the Animal Feeding Department

Részletesebben

Animal welfare, etológia és tartástechnológia

Animal welfare, etológia és tartástechnológia Animal welfare, etológia és tartástechnológia Animal welfare, ethology and housing systems Volume 3 Issue 3 Gödöllı 2007 198 A SÁRGA MAGYAR TYÚK ANYAI VONALRA ALAPOZOTT KERESZTEZÉSEINEK EREDMÉNYEI Konrád

Részletesebben

Lignocellulóz bontó enzimek előállítása és felhasználása

Lignocellulóz bontó enzimek előállítása és felhasználása Lignocellulóz bontó enzimek előállítása és felhasználása Ph.D. ÉRTEKEZÉS TÉZISEI Juhász Tamás Témavezető: Dr. Réczey Istvánné 2005 Mezőgazdasági Kémiai Technológia Tanszék Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi

Részletesebben

Felhasznált irodalom

Felhasznált irodalom Felhasznált irodalom Könyvek, folyóiratok, időszaki kiadványok: 1. ALLAIN, D. THÉBAULT, R.G.: 1988. Effects of various melatonin treatments on summer wool production in angora rabbits. 4 th World Rabbit

Részletesebben

A BACON JELLEG MÓDOSÍTÁSI LEHETŐSÉGEI CT-RE ALAPOZOTT SZELEKCIÓVAL, SERTÉSBEN

A BACON JELLEG MÓDOSÍTÁSI LEHETŐSÉGEI CT-RE ALAPOZOTT SZELEKCIÓVAL, SERTÉSBEN A BACON JELLEG MÓDOSÍTÁSI LEHETŐSÉGEI CT-RE ALAPOZOTT SZELEKCIÓVAL, SERTÉSBEN Bázár György IV. évfolyam, Agrár-mérnöktanári szak Kaposvári Egyetem Állattudományi Kar, Kaposvár Állati Termékfeldolgozás

Részletesebben

A VÁGÁSI KOR, A VÁGÁSI SÚLY ÉS A ROSTÉLYOS KERESZTMETSZET ALAKULÁSA FEHÉR KÉK BELGA ÉS CHAROLAIS KERESZTEZETT HÍZÓBIKÁK ESETÉBEN

A VÁGÁSI KOR, A VÁGÁSI SÚLY ÉS A ROSTÉLYOS KERESZTMETSZET ALAKULÁSA FEHÉR KÉK BELGA ÉS CHAROLAIS KERESZTEZETT HÍZÓBIKÁK ESETÉBEN A vágási kor, a vágási súly és a rostélyos keresztmetszet alakulása fehér kék belga és charolais keresztezett hízóbikák esetében 1 () A VÁGÁSI KOR, A VÁGÁSI SÚLY ÉS A ROSTÉLYOS KERESZTMETSZET ALAKULÁSA

Részletesebben

Animal welfare, etológia és tartástechnológia

Animal welfare, etológia és tartástechnológia Animal welfare, etológia és tartástechnológia Animal welfare, ethology and housing systems Volume 4 Issue 2 Különszám Gödöllı 2008 716 A ROZMARING- ÉS FOKHAGYMAOLAJ HATÁSA A BROJLERCSIRKE GLUTATION REDOX

Részletesebben

DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI

DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI KAPOSVÁRI EGYETEM ÁLLATTUDOMÁNYI KAR Sertés- és Kisállattenyésztési Tanszék A doktori iskola vezetője DR. HORN PÉTER az MTA rendes tagja Témavezető DR. MILISITS GÁBOR Tudományos

Részletesebben

Animal welfare, etológia és tartástechnológia

Animal welfare, etológia és tartástechnológia Animal welfare, etológia és tartástechnológia Animal welfare, ethology and housing systems Volume 8 Issue 1 Gödöllı 2012 75 HAZAI TENYÉSZTÉSŐ ÉS IMPORT NÉMET HÚSMERINÓ KOSOK IVADÉKAINAK GYARAPODÁSA Polgár

Részletesebben

LINEÁRIS REGRESSZIÓ (I. MODELL) ÉS KORRELÁCIÓ FELADATOK

LINEÁRIS REGRESSZIÓ (I. MODELL) ÉS KORRELÁCIÓ FELADATOK LINEÁRIS REGRESSZIÓ (I. MODELL) ÉS KORRELÁCIÓ FELADATOK 2004 november 29. 1.) Lisztbogarak súlyvesztése 9 lisztbogár-csapat súlyát megmérték, (mindegyik 25 bogárból állt, mert egyenként túl kis súlyúak

Részletesebben

Milisits Gábor Kaposvári Egyetem Állattudományi Kar Almási Anita Bábolna Tetra Kft.

Milisits Gábor Kaposvári Egyetem Állattudományi Kar Almási Anita Bábolna Tetra Kft. Milisits Gábor Kaposvári Egyetem Állattudományi Kar Almási Anita Bábolna Tetra Kft. 11 szekció 244 szóbeli előadás Brazília 79 előadás (32%) Egyesült Államok 32 előadás (13%) 51% Kanada 15 előadás (6%)

Részletesebben

Rövid távú T-2 toxin és deoxinivalenol terhelés hatásai brojler csirkék glutation redox paramétereire

Rövid távú T-2 toxin és deoxinivalenol terhelés hatásai brojler csirkék glutation redox paramétereire Rövid távú T-2 toxin és deoxinivalenol terhelés hatásai brojler csirkék glutation redox paramétereire Pelyhe Csilla 1 Kovács Balázs 1 Zándoki Erika 2 Mézes Miklós 1 Balogh Krisztián 1 1 Szent István Egyetem,

Részletesebben

PUBLIKÁCIÓS LISTA ÉS IDÉZETTSÉGI JEGYZÉK (DR. MILISITS GÁBOR)

PUBLIKÁCIÓS LISTA ÉS IDÉZETTSÉGI JEGYZÉK (DR. MILISITS GÁBOR) PUBLIKÁCIÓS LISTA ÉS IDÉZETTSÉGI JEGYZÉK (DR. MILISITS GÁBOR) Publikációs lista: 1-11. oldal Idézettségi jegyzék: 12-27. oldal SZERKESZTETT TANULMÁNYKÖTETEK 1. MILISITS G. (szerk., 2000): A 12. Nyúltenyésztési

Részletesebben

Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Nonparametric Tests

Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Nonparametric Tests Nonparametric Tests Petra Petrovics Hypothesis Testing Parametric Tests Mean of a population Population proportion Population Standard Deviation Nonparametric Tests Test for Independence Analysis of Variance

Részletesebben

Statistical Dependence

Statistical Dependence Statistical Dependence Petra Petrovics Statistical Dependence Deinition: Statistical dependence exists when the value o some variable is dependent upon or aected by the value o some other variable. Independent

Részletesebben

DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI

DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI KAPOSVÁRI EGYETEM AGRÁR ÉS KÖRNYEZETTUDOMÁNYI KAR Élettani, Biokémiai és Állategészségügyi Intézet Doktori iskola vezetője: Dr. Kovács Melinda az MTA levelező tagja Témavezető:

Részletesebben

Hibridspecifikus tápanyag-és vízhasznosítás kukoricánál csernozjom talajon

Hibridspecifikus tápanyag-és vízhasznosítás kukoricánál csernozjom talajon Hibridspecifikus tápanyag-és vízhasznosítás kukoricánál csernozjom talajon Karancsi Lajos Gábor Debreceni Egyetem Agrár és Gazdálkodástudományok Centruma Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási

Részletesebben

PUBLIKÁCIÓS TEVÉKENYSÉG

PUBLIKÁCIÓS TEVÉKENYSÉG 1 PUBLIKÁCIÓS TEVÉKENYSÉG Dr. Tóth Tamás, egyetemi docens NYME-MÉK, Állattudományi Intézet, Takarmányozástani Tanszék TUDOMÁNYOS KÖZLEMÉNYEK- MAGYAR NYELVEN: 1. Tóth T. (1995): Védett (bypass) niacin hatása

Részletesebben

Bócsai Andera 1 Ancsin Zsolt 1 Zándoki Erika 2 Fernye saba 1 Mézes Miklós 1 Balogh Krisztián 1 Rövidtávú -2 toin terhelés hatása a máj egyes lipidperoidációs és antioidáns paramétereire különböző életkorú

Részletesebben

Eltérő dózisú trichotecénvázas mikotoxin terhelés hatása pontyok (Cyprinus carpio L.) lipidperoxidációs és glutation redox paramétereire

Eltérő dózisú trichotecénvázas mikotoxin terhelés hatása pontyok (Cyprinus carpio L.) lipidperoxidációs és glutation redox paramétereire Eltérő dózisú trichotecénvázas mikotoxin terhelés hatása pontyok (Cyprinus carpio L.) lipidperoxidációs és glutation redox paramétereire Pelyhe Csilla 1, Kövesi Benjámin 1, Zándoki Erika 2, Mézes Miklós

Részletesebben

Estimation of immunoglobulin-g content of colostrum and milk from whey protein content in ruminant animals

Estimation of immunoglobulin-g content of colostrum and milk from whey protein content in ruminant animals Acta Univ. Sapientiae, Alimentaria, 6 (2013) 15 22 Estimation of immunoglobulin-g content of colostrum and milk from whey protein content in ruminant animals J. Csapó email: csapojanos@sapientia.siculorum.ro,

Részletesebben

VILÁGÍTÁSI PROGRAM (16V:8S ILLETVE 12V:6S) HATÁSA AZ ANYANYULAK SZOPTATÁSI VISELKEDÉSÉRE

VILÁGÍTÁSI PROGRAM (16V:8S ILLETVE 12V:6S) HATÁSA AZ ANYANYULAK SZOPTATÁSI VISELKEDÉSÉRE VILÁGÍTÁSI PROGRAM (16V:8S ILLETVE 12V:6S) HATÁSA AZ ANYANYULAK SZOPTATÁSI VISELKEDÉSÉRE Matics Zs. 1, Gerencsér Zs. 1, Mikó A. 1, Radnai I. 1, Odermatt M. 2, Nagy I. 1, Szendrő Zs. 1 1 Kaposvári Egyetem,

Részletesebben

Tejtermelési adatok vizsgálata egy hazai magyartarka tenyészetben Analysis of milk production data in a Hungarian Simmental Cattle farm

Tejtermelési adatok vizsgálata egy hazai magyartarka tenyészetben Analysis of milk production data in a Hungarian Simmental Cattle farm Egri Edit 1, 2 - Holló István 2 - Húth Balázs 2 - Holló Gabriella 2 Tejtermelési adatok vizsgálata egy hazai magyartarka tenyészetben Analysis of milk production data in a Hungarian Simmental Cattle farm

Részletesebben

Correlation & Linear Regression in SPSS

Correlation & Linear Regression in SPSS Correlation & Linear Regression in SPSS Types of dependence association between two nominal data mixed between a nominal and a ratio data correlation among ratio data Exercise 1 - Correlation File / Open

Részletesebben

Mangalica specifikus DNS alapú módszer kifejlesztés és validálása a MANGFOOD projekt keretében

Mangalica specifikus DNS alapú módszer kifejlesztés és validálása a MANGFOOD projekt keretében Mangalica specifikus DNS alapú módszer kifejlesztés és validálása a MANGFOOD projekt keretében Szántó-Egész Réka 1, Mohr Anita 1, Sipos Rita 1, Dallmann Klára 1, Ujhelyi Gabriella 2, Koppányné Szabó Erika

Részletesebben

AZ ELTÉRŐ FELNEVELÉSI MÓDOK HATÁSA A NÖVENDÉK- ÉS TENYÉSZANYÁK TESTSÚLYÁNAK ALAKULÁSÁRA

AZ ELTÉRŐ FELNEVELÉSI MÓDOK HATÁSA A NÖVENDÉK- ÉS TENYÉSZANYÁK TESTSÚLYÁNAK ALAKULÁSÁRA AZ ELTÉRŐ FELNEVELÉSI MÓDOK HATÁSA A NÖVENDÉK- ÉS TENYÉSZANYÁK TESTSÚLYÁNAK ALAKULÁSÁRA GYOVAI M., SZENDRŐ ZS., BIRÓ-NÉMETH E., RADNAI I., MATICS ZS. Kaposvári Egyetem, Állattudományi Kar 7400, Kaposvár,

Részletesebben

A Kaposvári Egyetem nyúltenyésztési programja PANNON NYÚLTENYÉSZTÉSI PROGRAM. Anyai vonal. Pannon fehér. Nagytestű vonal

A Kaposvári Egyetem nyúltenyésztési programja PANNON NYÚLTENYÉSZTÉSI PROGRAM. Anyai vonal. Pannon fehér. Nagytestű vonal A HÁROM GENOTÍPUS FŐBB JELLEMZŐI: A Kaposvári Egyetem nyúltenyésztési programja PANNON NYÚLTENYÉSZTÉSI PROGRAM A Kaposvári Egyetem három állomány szelekcióját végzi Anyai vonal Pannon fehér Nagytestű vonal

Részletesebben

Supplementary Table 1. Cystometric parameters in sham-operated wild type and Trpv4 -/- rats during saline infusion and

Supplementary Table 1. Cystometric parameters in sham-operated wild type and Trpv4 -/- rats during saline infusion and WT sham Trpv4 -/- sham Saline 10µM GSK1016709A P value Saline 10µM GSK1016709A P value Number 10 10 8 8 Intercontractile interval (sec) 143 (102 155) 98.4 (71.4 148) 0.01 96 (92 121) 109 (95 123) 0.3 Voided

Részletesebben

A BREEDPLAN-t a nagy húsmarhatenyésztı országok széles körben használják Magyarország

A BREEDPLAN-t a nagy húsmarhatenyésztı országok széles körben használják Magyarország BSI.1 1 A BREEDPLAN-t a nagy húsmarhatenyésztı országok széles körben használják Magyarország BSI.2 2 MI A TENYÉSZÉRTÉK? Egy állat GENETIKAI ÉRTÉKÉNEK becslése egy adott tulajdonságban pl. 400-napos súlyban,

Részletesebben

Emelt alfa-linolénsav tartalmú tápok hatása a brojler csirke húsminőségére

Emelt alfa-linolénsav tartalmú tápok hatása a brojler csirke húsminőségére Emelt alfa-linolénsav tartalmú tápok hatása a brojler csirke húsminőségére Pálfy Tamás 1 Hermán Istvánné 2 Lugasi Andrea 3 Vadáné Kovács Mária 4 Erdélyi István 1 Gundel János 2 1 Debreceni Egyetem Agrártudományi

Részletesebben

A magyar racka juh tejének beltartalmi változása a laktáció alatt

A magyar racka juh tejének beltartalmi változása a laktáció alatt A magyar racka juh tejének beltartalmi változása a laktáció alatt Nagy László Komlósi István Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum, Mezőgazdaságtudományi Kar, Állattenyésztés- és Takarmányozástani Tanszék,

Részletesebben

Statisztika I. 10. előadás. Előadó: Dr. Ertsey Imre

Statisztika I. 10. előadás. Előadó: Dr. Ertsey Imre Statisztika I. 10. előadás Előadó: Dr. Ertsey Imre Varianciaanalízis A különböző tényezők okozta szórás illetőleg szórásnégyzet összetevőire bontásán alapszik Segítségével egyszerre több mintát hasonlíthatunk

Részletesebben

Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet. Correlation & Linear. Petra Petrovics.

Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet. Correlation & Linear. Petra Petrovics. Correlation & Linear Regression in SPSS Petra Petrovics PhD Student Types of dependence association between two nominal data mixed between a nominal and a ratio data correlation among ratio data Exercise

Részletesebben

Gabonacsíra- és amarant fehérjék funkcionális jellemzése modell és komplex rendszerekben

Gabonacsíra- és amarant fehérjék funkcionális jellemzése modell és komplex rendszerekben Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék Gabonacsíra- és amarant fehérjék funkcionális jellemzése modell és komplex rendszerekben c. PhD értekezés Készítette:

Részletesebben

A GM-élelmiszerekre vonatkozó véleményünk sertésen és lazacon

A GM-élelmiszerekre vonatkozó véleményünk sertésen és lazacon Az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága A GM-élelmiszerekre vonatkozó véleményünk sertésen és lazacon Gelencsér Éva NAIK Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet 1022. Budapest, Herman O. 15. gelencser.eva@naik.eki.com

Részletesebben

Különböző szűrési eljárásokkal meghatározott érdességi paraméterek változása a választott szűrési eljárás figyelembevételével

Különböző szűrési eljárásokkal meghatározott érdességi paraméterek változása a választott szűrési eljárás figyelembevételével Különböző szűrési eljárásokkal meghatározott érdességi paraméterek változása a választott szűrési eljárás figyelembevételével Varga Péter 1, Barányi István 2, Kalácska Gábor 3 1 Óbudai Egyetem Bánki Donát

Részletesebben

Kádár István 1 Dr. Nagy László 1 1 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem,

Kádár István 1 Dr. Nagy László 1 1 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, TANULSÁGOK A NYÍRÓSZILÁRDSÁGI PARAMÉTEREK STATISZTIKAI ÉRTÉKELÉSÉBŐL LESSONS OF THE STATISTICAL EVALUATION OF SHEAR STRENGTH PARAMETERS Kádár István 1 Dr. Nagy László 1 1 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi

Részletesebben

ANYAGTECHNOLÓGIA. Finom szemcseméretű anyagok őrölhetőségi vizsgálata

ANYAGTECHNOLÓGIA. Finom szemcseméretű anyagok őrölhetőségi vizsgálata ANYAGTECHNOLÓGIA Finom szemcseméretű anyagok őrölhetőségi vizsgálata Mucsi Gábor Miskolci Egyetem Nyersanyagelőkészítési és Környezeti Eljárástechnikai Intézet ejtmucsi@uni-miskolc.hu Grindability test

Részletesebben

AGROTECHNIKAI TÉNYEZŐK HATÁSA A KULTÚRNÖVÉNYEKRE ÉS A GYOMOSODÁSRA

AGROTECHNIKAI TÉNYEZŐK HATÁSA A KULTÚRNÖVÉNYEKRE ÉS A GYOMOSODÁSRA PANNON EGYETEM GEORGIKON KAR NÖVÉNYVÉDELMI INTÉZET NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÉS KERTÉSZETI TUDOMÁNYOK DOKTORI ISKOLA ISKOLA VEZETŐ DR. GÁBORJÁNYI RICHARD MTA DOKTORA AGROTECHNIKAI TÉNYEZŐK HATÁSA A KULTÚRNÖVÉNYEKRE

Részletesebben

A DDGS ETETHETŐSÉGE ÉS ANNAK HATÁSA A CSIRKE ÉS A PULYKA TERMELÉSÉRE ÉS HÚSMINŐSÉGÉRE

A DDGS ETETHETŐSÉGE ÉS ANNAK HATÁSA A CSIRKE ÉS A PULYKA TERMELÉSÉRE ÉS HÚSMINŐSÉGÉRE MEZŐGAZDASÁG- ÉS KÖRNYEZETTUDOMÁNYI KAR A DDGS ETETHETŐSÉGE ÉS ANNAK HATÁSA A CSIRKE ÉS A PULYKA TERMELÉSÉRE ÉS HÚSMINŐSÉGÉRE Doktori értekezés (PhD) tézisei Heincinger Mónika Gödöllő 2015 A doktori iskola

Részletesebben

24. Nyúltenyésztési Tudományos Nap, Kaposvár, 2012.

24. Nyúltenyésztési Tudományos Nap, Kaposvár, 2012. SPIRULINÁVAL (Arthrospira platensis) ÉS/VAGY KAKUKKFŰVEL (Thymus vulgaris L.) KIEGÉSZÍTETT TAKARMÁNY ETETÉSÉNEK HATÁSA A NÖVENDÉKNYULAK TERMELÉSÉRE ÉS VÁGÁSI TULAJDONSÁGAIRA GERENCSÉR ZS. 1, SZENDRŐ ZS.

Részletesebben

University of Bristol - Explore Bristol Research

University of Bristol - Explore Bristol Research Al-Salihi, S. A. A., Scott, T. A., Bailey, A. M., & Foster, G. D. (2017). Improved vectors for Agrobacterium mediated genetic manipulation of Hypholoma spp. and other homobasidiomycetes. Journal of Microbiological

Részletesebben

1) MÁJER J. LAKATOS A. GYÖRRFYNÉ JAHNKE G: (2007): A Furmint fajta helyzete Magyarországon. Borászati Füzetek 2007/2, Kutatási rovat 1-4. p.

1) MÁJER J. LAKATOS A. GYÖRRFYNÉ JAHNKE G: (2007): A Furmint fajta helyzete Magyarországon. Borászati Füzetek 2007/2, Kutatási rovat 1-4. p. Publikációs és oktatási tevékenységünk: Lektorált folyóiratban megjelent publikációk: 1) MÁJER J. LAKATOS A. GYÖRRFYNÉ JAHNKE G: (2007): A Furmint fajta helyzete Magyarországon. Borászati Füzetek 2007/2,

Részletesebben

Supplementary materials to: Whole-mount single molecule FISH method for zebrafish embryo

Supplementary materials to: Whole-mount single molecule FISH method for zebrafish embryo Supplementary materials to: Whole-mount single molecule FISH method for zebrafish embryo Yuma Oka and Thomas N. Sato Supplementary Figure S1. Whole-mount smfish with and without the methanol pretreatment.

Részletesebben

Prof. Dr. Csapó János egyetemi tanár

Prof. Dr. Csapó János egyetemi tanár A KAPOSVÁRI EGYETEM OKTATÓINAK ÉS KUTATÓINAK PUBLIKÁCIÓS JEGYZÉKE 2011 Kaposvári Egyetem Kaposvár 2012. A bibliográfiát összeállította és szerkesztette: Prof. Dr. Csapó János egyetemi tanár Szerkesztésben

Részletesebben

Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet. Nonparametric Tests. Petra Petrovics.

Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet. Nonparametric Tests. Petra Petrovics. Nonparametric Tests Petra Petrovics PhD Student Hypothesis Testing Parametric Tests Mean o a population Population proportion Population Standard Deviation Nonparametric Tests Test or Independence Analysis

Részletesebben

A corneális stromahomály (haze) kialakulásának biokémiai háttere photorefraktív lézerkezelést követően

A corneális stromahomály (haze) kialakulásának biokémiai háttere photorefraktív lézerkezelést követően A corneális stromahomály (haze) kialakulásának biokémiai háttere photorefraktív lézerkezelést követően Vállalt feladatok a) A könny plazminogén aktivátor aktivitás (PAA) - nak, valamint plazminogén aktivátor

Részletesebben

VEMHES NYULAK TESTÖSSZETÉTELÉNEK ÖSSZEHASONLÍTÓ VIZSGÁLATA TOBEC ELJÁRÁSSAL ÉS CT-VEL. MILISITS G. - ROMVÁRI R. - SZENDRŐ ZS.

VEMHES NYULAK TESTÖSSZETÉTELÉNEK ÖSSZEHASONLÍTÓ VIZSGÁLATA TOBEC ELJÁRÁSSAL ÉS CT-VEL. MILISITS G. - ROMVÁRI R. - SZENDRŐ ZS. VEMHES NYULAK TESTÖSSZETÉTELÉNEK ÖSSZEHASONLÍTÓ VIZSGÁLATA TOBEC ELJÁRÁSSAL ÉS CT-VEL MILISITS G. - ROMVÁRI R. - SZENDRŐ ZS. - GYARMATI Tünde PANNON Agrártudományi Egyetem, Állattenyésztési Kar, Kaposvár

Részletesebben

A CT vizsgálatok integrálása a Topigs Norsvin kanszelekciójának napi gyakorlatába

A CT vizsgálatok integrálása a Topigs Norsvin kanszelekciójának napi gyakorlatába XXII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Nemzetközi Szakkiállítás és Vásár "A Magyar Állattenyésztésért Termékdíj Pályázat 2015" PÁLYÁZATI ADATLAP Pályázati kategória: I. Agrár-informatika, Tartástechnológia

Részletesebben

DETERMINATION OF SHEAR STRENGTH OF SOLID WASTES BASED ON CPT TEST RESULTS

DETERMINATION OF SHEAR STRENGTH OF SOLID WASTES BASED ON CPT TEST RESULTS Műszaki Földtudományi Közlemények, 83. kötet, 1. szám (2012), pp. 271 276. HULLADÉKOK TEHERBÍRÁSÁNAK MEGHATÁROZÁSA CPT-EREDMÉNYEK ALAPJÁN DETERMINATION OF SHEAR STRENGTH OF SOLID WASTES BASED ON CPT TEST

Részletesebben

DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI

DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI KAPOSVÁRI EGYETEM ÁLLATTUDOMÁNYI KAR Sertés- és Kisállattenyésztési Tanszék A doktori iskola vezetője DR. HORN PÉTER akadémikus Témavezető DR. SZENDRŐ ZSOLT az MTA doktora

Részletesebben

A MAGZATI-, A SZOPÓS - ÉS A NÖVENDÉKKORI TÁPLÁLÓANYAG- ELLÁTOTTSÁG, VALAMINT A TENYÉSZTÉSBEVÉTELI KOR HATÁSA AZ ANYANYULAK TERMELÉSÉRE

A MAGZATI-, A SZOPÓS - ÉS A NÖVENDÉKKORI TÁPLÁLÓANYAG- ELLÁTOTTSÁG, VALAMINT A TENYÉSZTÉSBEVÉTELI KOR HATÁSA AZ ANYANYULAK TERMELÉSÉRE A MAGZATI-, A SZOPÓS - ÉS A NÖVENDÉKKORI TÁPLÁLÓANYAG- ELLÁTOTTSÁG, VALAMINT A TENYÉSZTÉSBEVÉTELI KOR HATÁSA AZ ANYANYULAK TERMELÉSÉRE ELŐZETES EREDMÉNYEK GYOVAI M. - SZENDRŐ ZS. - BIRÓNÉ NÉMETH E. - RADNAI

Részletesebben

Összefoglalás. Summary. Bevezetés

Összefoglalás. Summary. Bevezetés A talaj kálium ellátottságának vizsgálata módosított Baker-Amacher és,1 M CaCl egyensúlyi kivonószerek alkalmazásával Berényi Sándor Szabó Emese Kremper Rita Loch Jakab Debreceni Egyetem Agrár és Műszaki

Részletesebben