KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN)

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN)"

Átírás

1 Közgazdasági alapismeretek emelt szint (üzleti gazdaságtan) 1421 ÉRETTSÉGI VIZSGA október 13. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

2 Fontos tudnivalók A javítási-értékelési útmutatóban feltüntetett válaszokra kizárólag a megadott pontszámok adhatók. A megadott pontszámok további bontása csak ott lehetséges, ahol erre külön utalás van. Az így kialakult pontszámok csak egész pontok lehetnek. írásbeli vizsga / október 13.

3 Választásos, egyszerű, rövid választ igénylő feladatok 1. feladat 12 pont a) Jellemezze röviden a következő értékesítési formákat a megkülönböztető tulajdonságokkal! (4 pont) Értékesítési forma neve Direkt marketing csomagküldő Direkt marketing elektronikus vásárlás Direkt marketing - telemarketing Közvetlen eladás Jellemzés Termékkatalógusból választás. Eladó biztosítja a csere lehetőségét, kártalanítás a termék meghibásodásakor. Vevő előre fizet, csak utólag tudja a terméket ellenőrizni. Vevő személyi számítógépén adja le rendelését és hitelkártyája számát, közlekedési költség megtakarítása, mozgássérülteknek lehetőség. Tv-ben, rádióban elhangzott reklámok után értékesítés. Jelentősen csökkenti a költségeket. Vevő lakásán történő értékesítés, ügynökök, képviselők. Csak ebben a formában beszerezhető termékek, beszerzési összejövetelekkel. Más, szakmailag helyes lényeges tulajdonság megfogalmazása is elfogadható (4 x 1 = 4 pont) b) Írja a kipontozott vonalra, melyik marketingstratégiára vonatkozik a leírás! (4 pont) Piacvezetők: cél a piacbővítés, megvédeni vagy növelni a piaci részesedést. A piacbővítés érdekében új felhasználókat, felhasználási módokat keres, ösztönzi a gyakoribb felhasználást. Piaci kihívók: cél a piacrészesedés agresszív növelése. Megtámadhatja a piacvezetőt, a többi kihívót vagy a kisebb vállalkozásokat. Piackövetők: a piacvezetőket utánozza, és így az alacsonyabb költségekkel nyereséges lehet. Piacmeghúzódók: legjellemzőbb a szegmentumokra szakosodás olyan részpiacokon, ahol elkerülhető a nagy cégekkel való találkozás. (4 x 1 = 4 pont) írásbeli vizsga / október 13.

4 c) Nevezze meg a hiányzó Maslow-i szükségletcsoportokat a megadott szükségletet kielégítő eszközök alapján! (4 pont) Szükségletcsoport megnevezése Fiziológiai élelem, ruha, puha ágy Szükségletet kielégítő eszköz Biztonságra törekvés Szociális szükségletek közbiztonság, egészség, munkahely biztonsága, anyagi biztonság szeretet, társasági kapcsolatok, barátok, társ, Elismerés státusz, megbecsülés, jutalom, díjak Önmegvalósítás hivatás, hasznosság tudata, áldozatvállalás (4 x 1 = 4 pont) Szöveges (kifejtendő) feladatok 1. feladat 10 pont Hasonlítsa össze a viszonyszám és középérték statisztikai mutatószámokat aszerint, hogy milyen statisztikai elemzés eszközei! Nevezzen meg és mutasson be 1-1 mondattal négyfajta viszonyszámot és négyfajta középértéket! A viszonyszám két, egymással valamilyen kapcsolatban álló statisztikai adat hányadosa. A számláló a viszonyítandó adat, a nevező a viszonyítási alap. A viszonyszám szerepe, hogy megmutassa a vizsgált adat vele tartalmi kapcsolatban álló más adathoz való nagyságát. (Fenti megállapításokból legalább egy leírása 1 pont.) A megoszlási viszonyszám a sokaság összetételét fejez ki. A dinamikus viszonyszám időbeni alakulást, változást fejez ki. Fajtái: láncviszonyszám (a közvetlenül megelőző előző évhez, időszakhoz viszonyítva) és bázisviszonyszám (egy kiválasztott bázishoz viszonyítva). Azonos statisztikai sokaság két részsokaságának egymáshoz való arányát fejezi ki a koordinációs viszonyszám. (A feladattól függően kell a viszonyítandó adatot és a viszonyítási alapot kiválasztani.) Két különnemű, gyakran különböző mértékegységű sokaság adatainak egymáshoz viszonyítása az intenzitási viszonyszám. (Gyakori jellemzője a kettős mértékegység.) írásbeli vizsga / október 13.

5 A középérték egy statisztikai sokaság egészének egyetlen mennyiségi ismérvértékkel való tömör jellemzése. A számtani átlagot az átlagolandó értékek helyére írva a sokaság elemeinek összege nem változik. Lehet egyszerű vagy súlyozott. (Az átlag nagyságát az átlagolandó értékek nagysága és a hozzájuk tartozó súlyszámok egymás közötti aránya határozza meg.) A kronologikus átlag az állapot idősor adataiból (vagy időponti adatokból) számított átlagos érték. A mértani átlag az átlagolandó értékek helyébe írva azok szorzata változatlan. Idősorban az átlagos növekedési ütemet fejezi ki. A szórásmutató az átlagtól való eltérések négyzetes átlaga nagysága az átlagtól való átlagos eltérést mutatja, jellemezve ezzel az átlagot. (Az átlag tipikusságát.) A pont a zárójelben rögzített információ nélkül is megadható. 2. feladat 10 pont Mutassa be a hitelezési alapelveket 1-1 mondattal! Írjon a hitelfelvevő minősítéséhez alkalmazható három mutatószámot, kiszámításukban nevezze meg a számlálót és a nevezőt, értelmezze is a mutatók jelentését! Céljelleg: a vállalkozásnak meg kell jelölnie a hitelkérelemben azt a célt, amely megvalósításához a hitelt kéri. A hitelintézet ellenőrzi a céljelleg megtartását. A hitelképesség elve: az adósról kialakított megítélés a fizetőképessége és a készsége alapján a likviditás és adósságszolgálat mutatószámai alapján. Saját erőforrás-kiegészítés elve: a hitel csak a kérelmező anyagi forrásainak kiegészítésére nyújtható. Hitelfedezeti elv: az a vállalati vagyon, amely csökkenti a hitelnyújtó kockázatát, mert értékesítése révén hozzájut a követeléséhez. Jogi biztosíték: garantálja a fedezet mellett a hitelnyújtó követelésének érvényesítését. Lejárati elv: a szerződésben meghatározott időpontig kell visszafizetni a hitelt. Kamatfizetési kötelezettség: a pénz használatáért fizetett díj, mértéke az összeg %-ában meghatározott 1 évre. Más, helyes megfogalmazások esetén is adható a pont. (Mutatószámok: 3 x 1 pont = 3 pont) írásbeli vizsga / október 13.

6 Tőkeellátottsági mutató: saját tőke / mérleg főösszeg Megmutatja a saját forrás arányát. Likviditási mutató: forgóeszközök értéke / rövid lejáratú kötelezettségek Megmutatja a fizetőképességet. Adósságszolgálati mutató: (az évi nyereségből a saját tőke növelésére szolgáló hányad + értékcsökkenés) / hosszú lejáratú kötelezettségek 1 éven belül esedékes törlesztő részlete Megmutatja a hitel-visszafizetés fedezettségét. A három mutatószámként elfogadható a három likviditási mutató is a leírt mellett a számláló lehet: Forgóeszközök készletek, illetve Pénzeszközök, ha a jelentésük leírásában kifejezi a különbséget. 3. feladat 10 pont Jellemezze az általános forgalmi adót legalább öt lényeges tulajdonságával! Mutassa be az általános forgalmi adó megjelenésének eseteit, és nevezze meg alapbizonylatait egy vállalkozás gazdasági tevékenységében! Írja le, milyen időközönként és milyen pénzügyi egyenleggel számolhat el az állami költségvetéssel egy vállalkozás ebben az adónemben! Az általános forgalmi adó általános, az értékesítés minden területére kiterjed. Közvetett adó, mert más az adóteher viselője, mint a befizető. Központi adó, az állam bevételi forrásainak nagy részét adja. Értéknövekedési adó (egy hozzáadott érték típusú forgalmi adó), nagysága a létrehozott új értékkel arányos. Általános működési mechanizmusa szerint a beszerzés adóját értékesítéskor továbbhárítja a gazdasági szereplő. Fenti megállapítások más, szakmailag helyes megfogalmazásban is elfogadhatóak. Lényeges tulajdonságként elfogadható még az 5 pontig: az érvényes adómértékek 27%; 18%; 5%, valamint az adó alóli mentesség tevékenység, adóalany tekintetében. (5 x 1 = 5 pont) A vállalkozás beszerzéseit terhelő adó az előzetesen felszámított vagy levonható adó. A vállalkozás adókötelezettségét csökkenti. Bizonylata a szállítói számla. Az értékesítéskor kiszámlázott adó a fizetendő adó. A vállalkozás adókötelezettségét növeli. Bizonylata a vevő számla. A fizetendő és a levonható adó különbsége az adóhatósággal elszámolandó adó, a levonható többlet visszaigényelhető, a fizetendő többlet befizetendő. A levonható és fizetendő adó különbsége elszámolási időszakonként havi, negyedévi, évi elszámolók kiegyenlítendő. írásbeli vizsga / október 13.

7 Számítást, bizonylatkitöltést, könyvviteli tételszerkesztést igénylő feladatok 1. feladat 10 pont Válassza ki az alábbi felsorolásból az események közül azokat, amelyek bizonylatai a táblázatban megnevezettek! Írja a bizonylat neve mellé az esemény sorszámát! (Szükség esetén több esemény is rögzítendő.) Gazdasági események 1. Nyitó befejezetlen termelés átvezetése 2. Anyagbeszerzés számla szerint 3. Bérköltség és bérjárulékok elszámolása 4. Bérből levonás szja-előlegre és egyéni járulékokra 5. Értékcsökkenési leírás elszámolása 6. Elkészült termékek raktárra vétele 7. Termékértékesítés vevőnek 8. Anyagszállítóval szembeni tartozás kiegyenlítése betétszámláról 9. Vevő pénzügyi teljesítése bankszámlára utalással megtörtént 10. Műszaki gépvásárlás számla szerint 11. Beruházási szállítói tartozás kiegyenlítése hitelből 12. Záró befejezetlen termelés átvezetése Gazdasági események bizonylatai Bizonylat neve Esemény sorszáma Hitelszerződés 11. Beruházási szállítói számla 10. Levonás-nyilvántartás 4. Vásárolt készlet bevételezési bizonylat 2. Saját termelésű készlet kiadási bizonylat 7. Bérfelosztó ív (Bérköltségek és járulékok összesítése) 3. Vevő számla 7. Jóváírási bankértesítés 9. Műszaki gép egyedi nyilvántartó lap 5. Áfa-elszámolás 2., 7., 10. Minden válasz 1 pont, az áfa esetében mindhárom sorszám szükséges. írásbeli vizsga / október 13.

8 2. feladat 9 pont A vállalkozás ingatlanainak bekerülési értéke (bruttó értéke) Ft. A használatbavétel ideje június 1. A tervezett használati idő 20 év, a tervezett maradványérték Ft. A leírás lineáris időarányos. A régi műszaki gépeket január 1-jén aktiválták Ft értéken. A tervezett használat akkor üzemóra volt. A működés során elszámolt teljesítmények: 2010-ben üzemóra; 2011-ben üzemóra; 2012-ben üzemóra és még ban is használták üzemóra munkaidőben (tervezett használaton túl). Az új gép beszerzési értéke Ft + 27% áfa volt, használatbavétel április 1. Maradványértéket nem terveztek. A tervezett teljesítmény 12%-át számolták el költségként 2013-ban. Határozza meg: a) a vállalkozás 2012-ben elszámolt amortizációs költségeit! b) a évi eredményhatást az eredménykategória megnevezésével! Eredményhatás 2012-ben: Üzemi (üzleti) (1p) eredményt csökkenti (1p) / növeli (a megfelelőt húzza alá!) (1p) Ft összegben. c) a tárgyi eszközök mérlegértékét december 31-én! Nevezze meg a mérlegtételeket! 1. Ingatlanok és hozzá kapcsolódó vagyoni értékű jogok E Ft 2. Műszaki gépek, berendezések, járművek E Ft A pont a mérlegsor és összeg együttes leírása esetén adható. Kidolgozás Épület Ingatlanok 1 évi értékcsökkenése ( ) x 0,05 = Ft vagy ( ) / 20 év = Ft Épület Ingatlanok évi értékcsökkenése Ft Épület Ingatlanok halmozott értékcsökkenése december 31-ig: / 12 hó x ( ) hó = Ft vagy / 12 = Ft/hó 2010-ben 7 x = Ft 2011-ben Ft 2012-ben Ft 2013-ban Ft Ft Mérlegérték december 31.: = Ft írásbeli vizsga / október 13.

9 Műszaki gép régi 1 üzemórára jutó értékcsökkenés: Ft üzemóra = 100 Ft/üzemóra 2012-ben elszámolt értékcsökkenés: 100 Ft/üzemóra x üzemóra = Ft Mérlegérték december 31.: 0 Ft (teljesített üzemóra: > tervezett teljesítmény) Műszaki gép új : értékcsökkenés 2013-ban: Ft x 0,12 = Ft Mérlegérték december 31.: = Ft Tárgyi eszközök értékcsökkenése 2012-ben: = Ft 3. feladat 8 pont Értékesítés folyóáron (Ft) év év I. termék II. termék I. termék II. termék Kiegészítő információ: A tárgyidőszaki eladási egységárak: I. termék Ft/db, ez 10%-os egységár-növekedés a bázishoz képest. II. termék Ft/db, ez 40 Ft/db árcsökkenés a bázishoz képest. A vállalkozás két termékére együttesen: a) Számítsa ki az eladás értékének alakulását! b) Mutassa ki az ár- és a volumenváltozás hatását az eladás értékének alakulására! c) Röviden értékelje számításai eredményét! (A százalékos értékeket 1 tizedesjegy pontossággal határozza meg!) Kidolgozás Képlet helyett év + szöveg megjelölés is elfogadható. q 1 p 1 : = Ft q 0 p 0 : = Ft q 1 : I. termék: = db II. termék: = db p 0 : I. termék: ,1 = 980 Ft/db II. termék = Ft/db q 1 p 0 : x x = Ft I v = = 1, ,0% I p = = 1, ,1% I q = = 1, ,8% írásbeli vizsga / október 13.

10 Az eladás értéke (árbevétele) együttesen és átlagosan 7,0%-kal növekedett 2012-ről 2013-ra. Ez két tényezőnek köszönhető: A vizsgált időszakban az egységárak 4,1%-os átlagos növekedése nagyobb mértékben, az eladási volumennek 2,8%-os átlagos emelkedése pedig kisebb mértékben, de kedvezően befolyásolta az eladás értékének alakulását. (1 + 1 = 2 pont) Más megfogalmazás is elfogadható, ha a kiszámított indexeket jól értékeli. 4. feladat 10 pont Példavállalkozás nyitó készletértéke Ft. Tárgyidőszaki anyagfelhasználásának FIFO értéke Ft volt, zárókészlet mennyisége 260 kg, értéke Ft. Nyitókészlet és az időszaki két beszerzés mindegyike 400 kg, de az 1. beszerzésből 10% visszaküldés, míg a 2. beszerzésből 10% engedmény korrekció történt. Az 1. felhasználás az 1. beszerzést követi, a 2. felhasználás a 2. beszerzést, és a két felhasználás aránya 1:2. Egészítse ki az alábbi táblát adatokkal, és számítsa ki az anyagköltség nagyságát csúsztatott (gördülő) átlagárral! (Az átlagár értékét 2 tizedesjegyre kerekítse!) Esemény Mennyiség (kg) Egységár (Ft/kg) Nyitókészlet 400 kg 480,5 Ft/kg 1. beszerzés 400 kg 40 kg = 360 kg 490 Ft/kg 1. felhasználás 300 kg beszerzés 400 kg 500 Ft/kg 10% (450) 2. felhasználás 600 kg Zárókészlet 260 kg 500 Ft/kg 10% (450) Anyagköltség csúsztatott (gördülő) átlagár módszerrel: Ft Kidolgozás: Nyitókészlet egységára: Ft / 400 kg = 480,5 Ft/kg FIFO 1. felhasználás nyitóból 300 kg x 480,5 Ft/kg = Ft 2. felhasználás /1 nyitóból 100 kg x 480,5 Ft/kg = Ft 1. besz. 360 kg x 490 /4 Ft/kg = Ft /3 2. besz. 140 kg x 450 /2 Ft/kg= Ft 600 kg Ft /1: A 2. felhasználás értéke összesen: Ft Ft = Ft /2: Zárókészlet egységára: Ft/260 kg = 450 Ft/kg A zárókészlet a 2. beszerzésből maradt meg 2. beszerzés egységára 450 Ft/kg. /3: Az 1. beszerzés felhasználásának értéke: Ft ( Ft Ft) = Ft /4: Az 1. beszerzés egységára: Ft / 360 kg = 490 Ft/kg A következő pontértékek a táblában rögzített vizsgázó által számított adatokkal akkor is, ha azok hibásak továbbvitt hibaként helyesen felírva megadhatók. írásbeli vizsga / október 13.

11 1. felhasználás előtt átlagár: ( ) 760 = Ft 760 kg = 485 Ft/kg 1. Felhasználás értéke 300 kg 485 Ft/kg = Ft 2. felhasználás előtt átlagár: (460 x x 450) 860 = ( ) 860 = = 468,72 Ft/kg 2. felhasználás értéke 600 kg x 468,72 Ft/kg = Ft A két felhasználás értéke anyagköltség Ft 5. feladat 6 pont Vállalkozásunk július 1-jén Ft szabad pénzeszközét 6% kamatos kamattal befektetési számlán lekötötte 3 év futamidőre augusztus 1-jén hitelfelvétel történt Ft összegben 18% kamatteherrel. Kamatfizetés és törlesztés félévente, futamidő 5 év. Mutassa be számításokkal alátámasztva a évi pénzáramokat! Pénzáramok 2013-ban: Pénzbevétel: Ft Pénzkiadás: Ft Kidolgozás Lekötött pénzeszköz lejár július 1. Kamatos kamattal kapott összeg: x 1,06 3 = Ft (2 pont) Hitelfizetési kötelezettségek 2013-ban: Február 1.: törlesztés Ft, kamat x 0,18/2 = Ft Augusztus 1.: törlesztés Ft, kamat x 0,18/2 = Ft A pontok dátum nélkül helyes összeg esetén megadhatók. írásbeli vizsga / október 13.

12 6. feladat 15 pont Az alábbi gazdasági események számlasoros elszámolásának megadott adatai alapján a) egészítse ki a főkönyvi számlákon a könyvelési tételeket, és b) jelölje ki a számlakapcsolatokat az idősoros könyvelés táblájában! Az esemény helyes idősoros és számlasoros feljegyzése esetén értékelhető a könyvelés. Az áfa mértéke 27%. A felsorolt eseményeken kívül más gazdasági esemény a számlasoros könyvelésen nem szerepel. A költségnem számlák idősoros kijelölésekor és ellenszámla-hivatkozásként az együttes kijelölés helyett a kiválasztott költségnem számla számát írja! Gazdasági események 1. Nyitó befejezetlen termelés átvezetése 2. Anyagbeszerzés számla szerint és még ezen a napon megtörténik a felhasználás 3. Bérköltség és bérjárulékok elszámolása 4. Bérből levonás szja-előlegre és egyéni járulékokra 5. Értékcsökkenési leírás elszámolása 6. Elkészült termékek raktárra vétele 7. Termékértékesítés vevőnek 8. Anyagszállítóval szembeni tartozásnak kiegyenlítése betétszámláról 9. Vevő fizet elszámolási betétszámlára utalással (részteljesítés) 10. Műszaki gépvásárlás számla szerint 11. Beruházási szállítói tartozás kiegyenlítése hitelből 12. Záró befejezetlen termelés átvezetése írásbeli vizsga / október 13.

13 írásbeli vizsga / október 13.

14 Ssz T szla K szla Gazdasági esemény Összeg (T=K) 1.* Nyitó befejezetlen termelés átvezetése * Anyagbeszerzés számla szerint Áfa A vásárolt anyag még ezen a napon felhasználásra a gyártóüzembe kerül 3. * Bérköltség elszámolása * Bérjárulékok elszámolása * Bérből levonás szja-előlegre * Bérből levonás egyéni járulékokra * Értékcsökkenési leírás elszámolása * Elkészült termékek raktárra vétele * Termékértékesítés vevőnek Áfa * Készletcsökkenés * Anyagszállító tartozásának kiegyenlítése betétszámláról 9. * Vevő fizet elszámolási betétszámlára utalással (részteljesítés) 10. * Műszaki gépvásárlás számla szerint Áfa * Beruházási szállítói tartozás kiegyenlítése hitelből 12. * Záró befejezetlen termelés átvezetése Minden *-gal azonosított idősoros könyvelési tétel(ek) 1 pont, amennyiben a számlasoros feljegyzés(ek) is hibátlan(ok). Összesen 15 pont. írásbeli vizsga / október 13.

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. október 13. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. október 13. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) Közgazdasági alapismeretek (üzleti gazdaságtan) 0621 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 25. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 20. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) 0521 É RETTSÉGI VIZSGA 2005. október 24. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Elfogadható a megoldási

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 20. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) Közgazdasági alapismeretek emelt szint (üzleti gazdaságtan) 1521 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. október 12. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. október 15. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. október 15. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 20. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. május 20. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. október 12. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. október 12. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) 0512 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. február 20. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Elfogadható a megoldási

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) Közgazdasági alapismeretek középszint (üzleti gazdaságtan) 1221 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. október 14. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) Közgazdasági alapismeretek (üzleti gazdaságtan) 0721 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. október 24. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) Közgazdasági alapismeretek középszint 0821 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. október 20. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI

Részletesebben

A vállalkozás egyik alapanyag készletéről a következő információkat ismeri:

A vállalkozás egyik alapanyag készletéről a következő információkat ismeri: 1. KERESKEDELMI ÉS SZOLGÁLTATÓ TEVÉKENYSÉG TÉMAKÖR 1. feladat A vállalkozás egyik alapanyag készletéről a következő információkat ismeri: Megnevezés Mennyiség (kg) Egységár (Ft/kg) Nyitókészlet 1.500 1.000

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. október 17. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. október 17. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 18. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. május 18. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 23. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. május 23. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

A vállalkozás egyik alapanyag készletéről a következő információkat ismeri:

A vállalkozás egyik alapanyag készletéről a következő információkat ismeri: 1. KERESKEDELMI ÉS SZOLGÁLTATÓ TEVÉKENYSÉG TÉMAKÖR 1. feladat A vállalkozás egyik alapanyag készletéről a következő információkat ismeri: Megnevezés Mennyiség (kg) Egységár (Ft/kg) Nyitókészlet 1.500 1.000

Részletesebben

Számvitel I. ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEK

Számvitel I. ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEK Számvitel I. ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEK Téma Tananyagtartalom Számonkérés módja, követelmény Számviteli alapfogalmak Leltár és Mérleg A számvitel és a könyvvitel fogalma, feladatai és fajtái. Számviteli alapelvek

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) Közgazdasági alapismeretek (üzleti gazdaságtan) 0921 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 14. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

Könyvvezetési ismeretek

Könyvvezetési ismeretek 1 I. évfolyam BA Név: Neptun kód: Kurzus: Tanár neve: HÁZI DOLGOZAT 2. Könyvvezetési ismeretek 2014/2015 II. félév 2 Elméleti kérdések 1. Egy vállalkozás saját tőkéjével kapcsolatosan az alábbi információkkal

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 19. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. május 19. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 18. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. május 18. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. október 14. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. október 14. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) Közgazdasági alapismeretek emelt szint (üzleti gazdaságtan) 1222 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. október 15. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) Közgazdasági alapismeretek középszint (üzleti gazdaságtan) 1621 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. október 17. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) középszint (üzleti gazdaságtan) 0611 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 18. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) Közgazdasági alapismeretek emelt szint (üzleti gazdaságtan) 1311 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 23. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján.

Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) Közgazdasági alapismeretek középszint (üzleti gazdaságtan) 1223 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. október 15. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

Témakörök pótvizsgára Üzleti gazdaságtan 12. évfolyam 2012/13

Témakörök pótvizsgára Üzleti gazdaságtan 12. évfolyam 2012/13 Témakörök pótvizsgára Üzleti gazdaságtan 12. évfolyam 2012/13 1. Vállalkozási alapismeretek a. Szükségletek, jogi alapfogalmak, információs rendszer, a vállalkozás környezete, társasági formák 2. A vállalat

Részletesebben

SZÁMVITEL ALAPJAI VIZSGAKONZULÁTCIÓ

SZÁMVITEL ALAPJAI VIZSGAKONZULÁTCIÓ 1. Feladat SZÁMVITEL ALAPJAI Cash Flow példa Mérlegadatok: Bázis Tárgy Befektetett eszközök: Ingatlanok: 375 476 Műszaki berendezések: 340 292 Szellemi termékek: 510 400 Forgóeszközök: Készletek: 420 350

Részletesebben

SZÁMVITELI ALAPISMERETEK HELYI TANTERVE. Emelt szintű érettségire felkészítő képzés évfolyam. 2-3 óra 2016.

SZÁMVITELI ALAPISMERETEK HELYI TANTERVE. Emelt szintű érettségire felkészítő képzés évfolyam. 2-3 óra 2016. SZÁMVITELI ALAPISMERETEK HELYI TANTERVE Emelt szintű érettségire felkészítő képzés 11-12. évfolyam 2-3 óra 2016. A számviteli alapismeretek tantárgy órakerete évfolyam heti évi kerettantervi helyi tervezésű

Részletesebben

51 344 01 Pénzügyi- Számviteli ügyintéző szakképesítés. Komplex szakmai vizsga Írásbeli vizsgatevékenysége. B) Könyvvezetés és beszámolókészítés

51 344 01 Pénzügyi- Számviteli ügyintéző szakképesítés. Komplex szakmai vizsga Írásbeli vizsgatevékenysége. B) Könyvvezetés és beszámolókészítés NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM TÜK szám: 24/3-304/2014. KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ Érvényességi idő: 2014. október 08. 11:45 óra Minősítő neve: Mészáros László Beosztása: főosztályvezető Készült: 1 eredeti

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA KÖZGAZDASÁGI ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA KÖZGAZDASÁGI ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK KÖZGAZDASÁGI ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK FELELETVÁLASZTÁS, EGYSZERŰ RÖVID VÁLASZT IGÉNYLŐ FELADATOK GAZDASÁGI ÉS JOGI ALAPISMERETEK 1. feladat (4 pont) Az 1-2. sorszámú tesztfeladatoknál

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. október 20. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. október 20. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati

Részletesebben

Befektetések üzleti gazdaságtan

Befektetések üzleti gazdaságtan Befektetések üzleti gazdaságtan Befektetés Fogalma Olyan pénzügyi műveletek, amelyek révén jelenbéli pénzt jövőbélire váltunk a nagyobb jövedelem (hozam) reményében. A vállalkozás időlegesen lemond a pénzéről,

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 19. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. május 19. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma

Részletesebben

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés Számviteli ügyintéző részszakképesítés

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés Számviteli ügyintéző részszakképesítés NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM TÜK szám: 49/3-116/2018 KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ Érvényességi idő: 2018. május 15. 11.15 óra Minősítő neve: Mészáros László Beosztása: főosztályvezető Készült: 1 eredeti és

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA KÖZGAZDASÁGI ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA KÖZGAZDASÁGI ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ KÖZGAZDASÁGI ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ FELELETVÁLASZTÁS, EGYSZERŰ RÖVID VÁLASZT IGÉNYLŐ FELADATOK GAZDASÁGI ÉS JOGI ALAPISMERETEK 1. feladat

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 25. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) 2007. május 25. 8:00 KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA É RETTSÉGI VIZSGA 2005. október 24. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2005. október 24., 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) Közgazdasági alapismeretek emelt szint (üzleti gazdaságtan) 1621 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. október 17. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) Közgazdasági alapismeretek (üzleti gazdaságtan) 0801 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 22. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) Közgazdasági alapismeretek középszint (üzleti gazdaságtan) 1021 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 13. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM TÜK szám: 28/3-78/2016 KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ Érvényességi idő: 2016. március 08. 9.45 óra Minősítő neve: Mészáros László Beosztása: főosztályvezető Készült: 1 eredeti és

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. február 20. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. február 20. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. október 24. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. október 24. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati

Részletesebben

Érettségi 15 pontos feladatok

Érettségi 15 pontos feladatok Érettségi 15 pontos feladatok 1. feladat (15 pont) a) Könyvelje el idősorosan a következő gazdasági eseményeket! 1. Anyagbeszerzés számla szerint 640.000 Ft + 27% ÁFA ben. 2. A szállítói tartozás kiegyenlítése

Részletesebben

Minta MELLÉKLETEK. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN, ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) ÉRETTSÉGI VIZSGA ÍRÁSBELI TÉTEL Középszint

Minta MELLÉKLETEK. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN, ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) ÉRETTSÉGI VIZSGA ÍRÁSBELI TÉTEL Középszint MELLÉKLETEK KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN, ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) ÉRETTSÉGI VIZSGA ÍRÁSBELI TÉTEL Középszint Választást igénylő teszt feladatok, egyszerű rövid választ igénylő feladatok

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) Közgazdasági alapismeretek emelt szint (üzleti gazdaságtan) 1321 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 20. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 20. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. május 20. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) Közgazdasági alapismeretek középszint (üzleti gazdaságtan) 1421 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. október 13. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. október 24. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. október 24. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. október 17. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. október 17. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok

Részletesebben

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM TÜK szám: 24/3-373/2015. KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ Érvényességi idő: 2015. november 24. 9:45 óra Minősítő neve: Mészáros László Beosztása: főosztályvezető Készült: 1 eredeti

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) Közgazdasági alapismeretek emelt szint (üzleti gazdaságtan) 1511 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 18. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) Közgazdasági alapismeretek középszint (üzleti gazdaságtan) 0911 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. október 19. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. október 15. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. október 15. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok

Részletesebben

II. évfolyam BA. Név: Neptun kód: Kurzus: Tanár neve: HÁZI DOLGOZAT 1. Számvitel 1 2013/2014. I. félév

II. évfolyam BA. Név: Neptun kód: Kurzus: Tanár neve: HÁZI DOLGOZAT 1. Számvitel 1 2013/2014. I. félév II. évfolyam BA Név: Neptun kód: Kurzus: Tanár neve: HÁZI DOLGOZAT 1. Számvitel 1 2013/2014 I. félév 1. Feladat (40 pont) Könyvelés Főkönyvi számlavázakon Eszközök Nyitó mérleg Források A. Befektetett

Részletesebben

Tevékenység költségei

Tevékenység költségei Tevékenység költségei Kiadás, ráfordítás, költség Kiadás: minden kifizetés, amely csökkenti a pénzeszközöket Ráfordítás: A vállalkozás eredményét csökkenti. Költség: a költség a tevékenység/termelés során

Részletesebben

Termékek Pálcikás jégkrém + 29 000 20 000 300 000 75 000 Poharas jégkrém + 20 000 10 000 380 000 95 000

Termékek Pálcikás jégkrém + 29 000 20 000 300 000 75 000 Poharas jégkrém + 20 000 10 000 380 000 95 000 31. Feladat Egy jégkrémgyártó kft. pálcikás és poharas jégkrémeket állít elő. A vállalkozás két üzemében (adagoló és fagyasztó üzem) mindkét termékcsoport termelése folyik. 20X1. január havi nyitó mérlege

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. október 19. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. október 19. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 18. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. május 18. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma

Részletesebben

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés Számviteli ügyintéző részszakképesítés

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés Számviteli ügyintéző részszakképesítés PÉNZÜGYMINISZTÉRIUM TÜK szám: 1/3-24 /2019 Érvényességi idő: 2019. február 5. 11.15 óra Minősítő neve: Mészáros László Beosztása: főosztályvezető Készült: 1 eredeti és fm. példányban Egy példány: lap Kapják

Részletesebben

12. ÉVFOLYAM KÖZGAZDASÁGI ÁGAZAT PÉNZÜGY-SZÁMVITELI ÜGYINTÉZŐ ÁLTALÁNOS STATISZTIKA TANTÁRGY Osztályozó-, javítóvizsga követelményei

12. ÉVFOLYAM KÖZGAZDASÁGI ÁGAZAT PÉNZÜGY-SZÁMVITELI ÜGYINTÉZŐ ÁLTALÁNOS STATISZTIKA TANTÁRGY Osztályozó-, javítóvizsga követelményei ÁLTALÁNOS STATISZTIKA TANTÁRGY Főátlagok, összetett intenzitási viszonyszámok összehasonlítása Az érték, ár és volumenindex A standardizálás módszere Standardizálás különbségfelbontással Főátlagok eltérése

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. október 13. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. október 13. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) Közgazdasági alapismeretek középszint (üzleti gazdaságtan) 1521 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. október 12. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

Példa az egyszerűsített éves beszámolót készítők részére

Példa az egyszerűsített éves beszámolót készítők részére 1. Az egyszerűsített éves beszámoló készítése lehetőségének meghatározása: A vállalkozás 2006. október 1-jével kezdte meg előtársaságként működését, a társaságot a cégbíróság október 31.-vel jegyezte be,

Részletesebben

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI KAR- TÁVOKTATÁSI KÖZPONT COLLEGE OF FINANCE AND ACCOUNTANCY- CENTER OF DISTANCE LEARNING 1149 BUDAPEST, BUZOGÁNY U. 10-12.

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI KAR- TÁVOKTATÁSI KÖZPONT COLLEGE OF FINANCE AND ACCOUNTANCY- CENTER OF DISTANCE LEARNING 1149 BUDAPEST, BUZOGÁNY U. 10-12. PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI KAR- TÁVOKTATÁSI KÖZPONT COLLEGE OF FINANCE AND ACCOUNTANCY- CENTER OF DISTANCE LEARNING 1149 BUDAPEST, BUZOGÁNY U. 10-12. / FAX: 06-1-222-4584 : 06-1-469-6672 II. évfolyam BA Név:

Részletesebben

Éves beszámoló összeállítása és elemzése

Éves beszámoló összeállítása és elemzése Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Számvitel Intézeti Tanszék Éves beszámoló összeállítása és elemzése VII. előadás Vagyoni, pénzügyi, jövedelmi helyzet elemzése

Részletesebben

MINTA ZÁRTHELYI DOLGOZAT II. Számvitel 2" c. tárgyból

MINTA ZÁRTHELYI DOLGOZAT II. Számvitel 2 c. tárgyból MINTA ZÁRTHELYI DOLGOZAT II. " c. tárgyból -2- Tesztkérdések (Több helyes válasz is lehetséges!) 20 pont 1. A konkrét termékértékesítéshez, szolgáltatásnyújtáshoz nem kapcsolódóan adott nagyvevői engedmény

Részletesebben

A) 1. zh Számvitel III. Max. 50 pont 30ponttól elégséges

A) 1. zh Számvitel III. Max. 50 pont 30ponttól elégséges A/1 Edutus Főiskola Név:. A) 1. zh Számvitel III. Max. 50 pont Dátum..... 30ponttól elégséges A dolgozathoz csak számológép használható! feladat ( 15 p) Az ÉRTÉKESITŐ Kft. főkönyvi kivonatából az eredményszámlák

Részletesebben

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés Számviteli ügyintéző részszakképesítés

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés Számviteli ügyintéző részszakképesítés . (vizsgázó olvasható neve) PÉNZÜGYMINISZTÉRIUM TÜK szám: 1/3-16/2018. (Születési hely, idő) KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ Érvényességi idő: 2018. június 12. 9.45 óra Minősítő neve: Mészáros László Beosztása:

Részletesebben

A beszámoló összeállítása (A nagyfeladat ) Érintett témák, a feldolgozás ütemterve

A beszámoló összeállítása (A nagyfeladat ) Érintett témák, a feldolgozás ütemterve A beszámoló összeállítása (A nagyfeladat ) Érintett témák, a feldolgozás ütemterve 1. Egy nagyfeladat kidolgozása 2. A mérlegkészítés időszakának típus elszámolásai I. sz. feladat A Beszámol-Ő-1 Kft. 2X16.

Részletesebben

Számviteli alapismeretek 10. évf. PORTFÓLIÓ

Számviteli alapismeretek 10. évf. PORTFÓLIÓ Számviteli alapismeretek 10. évf. PORTFÓLIÓ A felkészülés során dolgozd ki a következő kérdéseket és fogalmakat jól olvashatóan, kézzel írva! Legyen a munkád világos, rendes és áttekinthető. Tanuld is

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) Közgazdasági alapismeretek középszint (üzleti gazdaságtan) 1212 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 25. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

2. feladat (A beszámoló összeállítása)

2. feladat (A beszámoló összeállítása) 2. feladat (A beszámoló összeállítása) A BESZÁMOLÓ 1 Kft. 2017. december 31-i főkönyvi kivonatából a következő záró egyenlegeket ismerjük. A főkönyvi kivonat még nem tartalmazza a kiegészítő gazdasági

Részletesebben

4, Anyagkészlet könyvelése FIFO módszerrel Egy vállalkozás készletgazdálkodásáról az alábbi információkkal rendelkezünk:

4, Anyagkészlet könyvelése FIFO módszerrel Egy vállalkozás készletgazdálkodásáról az alábbi információkkal rendelkezünk: 1, Vásárolt készlet beszerzési áron Könyveljük le a következő gazdasági eseményeket 1, 2 000 kg anyag vásárlása későbbi fizetési határidővel, vételár 950 Ft/kg+áfa. 2, A vételárból utólag 10 % engedményt

Részletesebben

II. évfolyam. Név: Neptun kód: Kurzus: Tanár neve: HÁZI DOLGOZAT 2. Számvitel 1 2013/2014. I. félév

II. évfolyam. Név: Neptun kód: Kurzus: Tanár neve: HÁZI DOLGOZAT 2. Számvitel 1 2013/2014. I. félév II. évfolyam Név: Neptun kód: Kurzus: Tanár neve: HÁZI DOLGOZAT 2. Számvitel 1 2013/2014 I. félév 1. Feladat (10 pont) Egy tárgyi eszközről a következő információkkal rendelkezik: Bruttó érték 15 000 000

Részletesebben

55 345 01 0010 55 01 Európai Uniós üzleti

55 345 01 0010 55 01 Európai Uniós üzleti A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 25. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. május 25. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN, ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) ÉRETTSÉGI VIZSGA ÜZLETI GAZDASÁGTAN II. A VIZSGA LEÍRÁSA.

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN, ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) ÉRETTSÉGI VIZSGA ÜZLETI GAZDASÁGTAN II. A VIZSGA LEÍRÁSA. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN, ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) ÉRETTSÉGI VIZSGA ÜZLETI GAZDASÁGTAN II. A VIZSGA LEÍRÁSA A vizsga formái Szóbeli vizsga Szóbeli vizsga 180 perc 15 perc 180 perc 20

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) Közgazdasági alapismeretek középszint (üzleti gazdaságtan) 1311 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 20. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM TÜK szám: 24/3-299/2015. KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ Érvényességi idő: 2015. október 06. 9:45 óra Minősítő neve: Mészáros László Beosztása: főosztályvezető Készült: 1 eredeti és

Részletesebben

Éves beszámoló elemzése

Éves beszámoló elemzése MISKOLCI EGYETEM Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Számvitel Intézeti Tanszék Beszámolási kötelezettség A formája Éves elemzése Éves Egyszerûsített éves Egyszerûsített

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 22. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 22. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés Számviteli ügyintéző részszakképesítés

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés Számviteli ügyintéző részszakképesítés . (vizsgázó olvasható neve) PÉNZÜGYMINISZTÉRIUM TÜK szám: 1/3-23/2019.. (Születési hely, idő) Érvényességi idő: 2019. február 5. 9.45 óra Minősítő neve: Mészáros László Beosztása: főosztályvezető Készült:

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. október 14. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. október 14. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati

Részletesebben

I. RÉSZ. 2. FEJEZET TÁRGYI ESZKÖZÖK

I. RÉSZ. 2. FEJEZET TÁRGYI ESZKÖZÖK I. RÉSZ. 2. FEJEZET TÁRGYI ESZKÖZÖK GYAKORLÓ FELADATOK 1. feladat megoldása 1.1 Beszerzés (vételár) 1.2 Áfa elszámolása 2.1 Szállítási díj 2.2 Áfa elszámolása 4. Aktiválás 5. Tárgyévi időarányos értékcsökkenés

Részletesebben

I. RÉSZ / 3. FEJEZET VÁSÁROLT KÉSZLETEK

I. RÉSZ / 3. FEJEZET VÁSÁROLT KÉSZLETEK I. RÉSZ / 3. FEJEZET VÁSÁROLT KÉSZLETEK GYAKORLÓ FELADATOK 1. feladat megoldása a) feladatrész megoldása Ssz 0/ Nyitás 1/1 Beszerzés (vételár) 1/2 Áfa elszámolása 2/ Felhasználás 400 m*5 000 Ft/m + 2 200

Részletesebben

KÖZGAZDASÁG ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

KÖZGAZDASÁG ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Közgazdaság ismeretek középszint 1811 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. október 19. KÖZGAZDASÁG ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a vizsgázók

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 25. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. május 25. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

MINTAVIZSGASOR Bevezetés a számvitelbe tantárgyból (Megoldási idő 70 perc)

MINTAVIZSGASOR Bevezetés a számvitelbe tantárgyból (Megoldási idő 70 perc) MISKOLCI EGYETEM Név:... Gazdaságtudományi Kar Neptun kód:... Számvitel Tanszék Miskolc, 2006. ELMÉLETI KÉRDÉSEK (30 pont) MINTAVIZSGASOR Bevezetés a számvitelbe tantárgyból (Megoldási idő 70 perc) I.

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) Közgazdasági alapismeretek (üzleti gazdaságtan) 0812 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. október 17. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

1. feladat Aktív időbeli elhatárolások

1. feladat Aktív időbeli elhatárolások 1. feladat Aktív időbeli elhatárolások l. A vállalkozás október 1-jén 9 hónapos futamidejű diszkont kincstárjegyet vásárolt. Az értékpapír névértéke 200.000 Ft, kibocsátási árfolyama 92 %. 2. Egyik külföldi

Részletesebben

Napló S.sz. Napló T K Szöveg Érték T Érték K 1.

Napló S.sz. Napló T K Szöveg Érték T Érték K 1. Mintapéldák 1. Állapítsa meg és jelölje X-el, hogy a felsorolt fogalmak hová tartoznak! Megnevezés 1. Bankszámlán 2 évre lekötött betét 2. Eladásra vásárolt kötvény 3. Bértartozás 4. Készpénz 5. Adótartozás

Részletesebben

Eredménykimutatás FORRÁS Zrt. ). A főkönyvi kivonat az adózás előtti eredmény utáni könyvelési tételeken kívül minden információt tartalmaz! .

Eredménykimutatás FORRÁS Zrt. ). A főkönyvi kivonat az adózás előtti eredmény utáni könyvelési tételeken kívül minden információt tartalmaz! . Eredménykimutatás A FORRÁS Zrt. (továbbiakban: Társaság) 2009. december 31-i főkönyvi kivonatának forgalmi adatai (forintban). A főkönyvi kivonat az adózás előtti eredmény utáni könyvelési tételeken kívül

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) Közgazdasági alapismeretek emelt szint (üzleti gazdaságtan) 1211 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. október 14. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

55 345 01 0010 55 01 Európai Uniós üzleti

55 345 01 0010 55 01 Európai Uniós üzleti A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben