Jó munkát és jó készülődést kívánok neked!

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Jó munkát és jó készülődést kívánok neked!"

Átírás

1 Kiscserkeszjelolt Kedves Kiscserkészjelölt! Szükséged lesz két aláírásra és 6 feladat elvégzésére. Ehhez hozzáadódik a szüleidtől kapott pontok értéke az Illemtudó táblázatból. A feladatokat -0 pontig Minimum 55 pontot kell begyűjtsél. Mindegyik feladatod legkevesebb 5 pontot kell, hogy érjen. Ez 6 x 5 = 0 pont, plusz azok a pontok értéke, amit a szüleidtől kapsz. Vallásos: Ird le a reggeli, az esti, étkezés előtti és utáni imákat, Ird le a jó és a rossz fogalmát. Illemtudó: ( a pontozás -0 ig, itt a szülök adják a pontokat) Szülei, nagyszülei kérését vonakodás nélkül teljesíti. Kiscserkészhez méltóan viselkedik otthon, iskolában, az utcán, a templomban. Tudja mikor, kinek és hogyan kell köszönni, köszönetet mondani, és be tud mutatkozni. Udvarias, készséges, barátságos, szívélyes, engedelmes, szorgalmas és segítőkész. 5Rendet rak szobájában, személyes holmiját gondozza és gondosan elrakja, cipőjét maga tisztítja. Cserkészies: Írd le a vezényszavakat amit idáig tanultál, hallottál. Írd le a kiscserkész három jó tulajdonságát. Írd le a kiscserkész törvényeket. Írd le a kiscserkész ígéret szövegét. Természetismerő: Írj le tíz virágnevet és rajzold le öket. Írd le 5 háziálat jellegzetességét, életmódját. Írd le hogyan kell felkészülni félnapos és egynapos kirándulásra (csomagolás, öltözködés). Írd le hogyan kell a természetben helyesen viselkedni. Környezetismerő: Írd le a mentők, tűzoltók, rendőrség, orvosi rendelőintézet telefonszámát. Írd le a gyalogosokra vonatkozó közlekedési szabályokat. Írd le a lakhelyed környékén található növények, madarak nevét. Írd le mit tudsz a környezetszennyezésről. Ismeretszerző: Írd le a cserkészinduló I-II szakaszát. Írd le magyar népdal szövegét. Írd le őrsöd indulóját és csatakiáltását. Rajzolj le csomót és írd oda nevüket.

2 Egészségmegőrző: Írd le az egészségvédelem és balesetvédelem jelentőségét. Írd le mi a tisztálkodás jelentősége. Írd le miért, mikor és hogyan kell fogat mosni. Írd le a szabadban fürdés szabályait. Játékos - ügyeskedő: Írj le mondókát és 5 találós kérdést. Rajzold le és színezd ki a cserkészjelvényt, Legszebb élményeidről készíts A lapra egy rajzot. Írd le legkedvesebb meséd tartalmát. Kekszalag proba Kedves Kiscserkész! Szükséged lesz két aláírásra és feladat elvégzésére. Ehhez hozzáadódik a szüleidtől kapott pontok értéke az Illemtudó táblázatból. A feladatokat -0 pontig Minimum 0 pontot kell begyűjtsél. Mindegyik feladatod legkevesebb 5 pontot kell, hogy érjen. Ez x 5 = 0 pont, plusz azok a pontok értéke, amit a szüleidtől kapsz. Vallásos: Írj le egy neked tetsző történetet a Szentírásból. Írd le a nevezetesebb egyházi ünnepeket, ünnepnapokat. Illemtudó: ( a pontozás -0 ig, itt a szülök adják a pontokat) Szülei, nagyszülei kérését vonakodás nélkül teljesíti. Kiscserkészhez méltóan viselkedik otthon, iskolában, az utcán, a templomban. Udvarias, készséges, barátságos, szívélyes, engedelmes, szorgalmas és segítőkész. Rendet rak szobájában, személyes holmiját gondozza és gondosan elrakja, cipőjét maga tisztítja. Természetismerő: Készíts A lapra egy rajzot kirándulásod élményeiről. Írd le országunk erdei állatainak nevét, egy neked tetsző állatról készíts rajzot. Írd le kerti gyümölcseink nevét.melyik a kedvenced? Figyeld meg egy háziállat viselkedését szokásait és ird le. Környezetismerő: Írd le őrsöd tagjainak címét telefonszámát. Készíts egy kis térképet lakóhelyedről. Írd le a lakhelyed környékén található nevezetességek, müemlékek nevét. Mennyi idő kell gyalog, a csekészettől a legközelebbi autobusz megálloig? Ismeretszerző: Készíts egy napi rendet magadnak és ird le.

3 Írd le magyar népdal szövegét. Írj le egy karácsonyi népszokást. Írd le hogyan kell öltözködni nyári, illetve téli kirándulásra, tanyázásra. Egészségmegőrző: Írd le szerinted mi a dohányzás és az alkoholfogyasztás ártalmai. Írd le két gyógynövény nevét, felhasználási módját, hatását. Hogyan védekezel a napszúrás ellen. Hogyan látod el a kisebb horzsolásokat és felületi sebeket? Játékos - ügyeskedő: Írj le mondókát és 6 találós kérdést. Rajzold le őrsöd zászlajának mindkét felit. Készíts papírból hajtogatva egy kis poharat és ragazd a megoldás lapodra. Hogy kell sportszerüen játszani szerinted? Zoldszalag proba Kedves Kiscserkész! Szükséged lesz két aláírásra és 9 feladat elvégzésére. Ehhez hozzáadódik a szüleidtől kapott pontok értéke az Illemtudó táblázatból. A feladatokat -0 pontig Minimum 5 pontot kell begyűjtsél. Mindegyik feladatod legkevesebb 5 pontot kell, hogy érjen. Ez 9 x 5 = 95 pont, plusz azok a pontok értéke, amit a szüleidtől kapsz. Vallásos: Ismered egyházad elöljáróit? Mit tudsz róluk? Írd le a reggeli és esti himnusz első versszakát. Illemtudó: ( a pontozás -0 ig, itt a szülök adják a pontokat) Szülei, nagyszülei kérését vonakodás nélkül teljesíti. Kiscserkészhez méltóan viselkedik otthon, iskolában, az utcán, a templomban. Udvarias, készséges, barátságos, szívélyes, engedelmes, szorgalmas és segítőkész. Rendet rak szobájában, személyes holmiját gondozza és gondosan elrakja, cipőjét maga tisztítja. Természetismerő: Rajzold le a tölgyfa, hársfa és megyfa levelét. Írj egy rövid beszámolót a természetben átélt élményeidről. Írd le erdei gyümölcseink nevét.melyik a kedvenced? Rajzold le erdei állat lábnyomát. Környezetismerő: Írd le a városodban közlekedő autóbuszok útvonalait, útvonalszámát.

4 Ismeretszerző: Magyarázd meg a kiscserkész törvények és az ígéret jelentőségét. Mik a tűzgyújtás veszélyei? Írj le egy húsvéti népszokást. Kik a magyar cserkészmozgalom kimagasló alakjai? Egészségmegőrző: Írd le tested élettanilag fontos szerveinek működését. Írd le 5 gyógynövény nevét, felhasználási módját, hatását. Hogyan védekezel a fagyás ellen. Írd le leggyakrabbi betegségek főbb tüneteit. Pl. láz. Játékos - ügyeskedő: Írj le 0 találós kérdést. Írj le egy magad által kitalált rövid mesét. Írj le egy magad által kitalát őrsi indulót. Taníts egy új játékra, amit közösen tudnánk a csapatban játszani. Ujoncproba Kedves cserkészjelölt! Szükséged lesz két aláírásra és feladat elvégzésére. Ehhez hozzáadódik a szüleidtől kapott pontok értéke az Illemtudó táblázatból. A feladatokat -0 pontig Minimum 90 pontot kell begyűjtsél. Mindegyik feladatod legkevesebb 5 pontot kell, hogy érjen. Ez x 5 = 70 pont, plusz azok a pontok értéke, amit a szüleidtől kapsz. Isten. Cél: Krisztusibb ember Bibliai ismeretek: Teremtés, Bűneset, Kain és Ábel, Özönvíz, Bábel tornya, Jézus születése, éves Jézus a templomban. Egy par mondatban, írj róluk magyarazatot értelmezésed szerint. Erkölcsi alapok (0 parancsolat) mindegyik parancsról írj magyarazatot értelmezésed szerint. Illemtudó: ( a pontozás -0 ig, itt a szülök adják a pontokat) Szülei, nagyszülei kérését vonakodás nélkül teljesíti. Cserkészhez méltóan viselkedik otthon, iskolában, az utcán, a templomban. Udvarias, készséges, barátságos, szívélyes, engedelmes, szorgalmas és segítőkész. Rendet rak szobájában, személyes holmiját gondozza és gondosan elrakja, cipőjét maga tisztítja. Haza. Cél: Magyarabb magyar Magyarság. Nemzeti ima (himnusz) Szózat (I-II. szakasz) Székely himnusz (I-II. szakasz) Írd le. Magyar népmese.. A táltos kecske,. A tulipános láda kulcsa,. Tündérszép Ilona és Árgyélus,. Mátyás király és az öregember. Tartalom írás röviden.

5 Magyar történelem. Attila, Honfoglalás, Árpád, Szent István, Szent László, Tatárjárás, Budai Nagy Antal. Mit tudsz róluk röviden? Írj 0 közmondást és magyarázd meg öket. Embertárs. Cél: Emberebb ember Cserkésztörvények, cserkészinduló. Fogadalom, cserkésztörvények (szöveg + értelmezés), cserkészinduló (három szakasz) Cserkésztörténelem (Bi-Pi, Teleki) Bi-Pi, Teleki, 907, 908, 9, 990 (RMCSSZ) Mit tudsz róluk? Cserkészének. Három szabadon választott ének leírása. Útjelek. Jó út, rossz út, jó víz, nem fogyasztható víz, levél x lepésre, várj itt, tábor arra Rajzold le. Csomózás. - csomók felhasználása - egyszerű kettős - szorító nyolcas - kereszt, haránt kötés - kofa csomó - sváb hurok- csúszó hurok. Rajzold le. Felszerelés. - egynapos túrára, órás portyára és táborra - egyéni felszerelés. Írd le. Menetszabályok.- Egyénileg őrsben hogyan viselkedünk - Közlekedési szabályok országúton, lakott területen, vonaton, autobuszon. Játékok. Írj le két szabadon választott játékot, amit meg is tudsz tanítani az őrsödnek. Elso proba Kedves cserkésztestvér! Szükséged lesz két aláírásra és feladat elvégzésére. Ehhez hozzáadódik a szüleidtől kapott pontok értéke az Illemtudó táblázatból. A feladatokat -0 pontig Minimum 90 pontot kell begyűjtsél. Mindegyik feladatod legkevesebb 5 pontot kell, hogy érjen. Ez x 5 = 70 pont, plusz azok a pontok értéke, amit a szüleidtől kapsz. Isten. Cél: Krisztusibb ember Bibliai ismeretek: Ábrahám, Izsák, Jákob, József, Virágvasárnap, Utolsó vacsora, Nagypéntek, Húsvét. Mit tudsz róluk? Erkölcsi alapok: Hegyi beszéd (Máté 5,6,7) Írj magyarazatot értelmezésed szerint. Illemtudó: ( a pontozás -0 ig, itt a szülök adják a pontokat) Szülei, nagyszülei kérését vonakodás nélkül teljesíti. Cserkészhez méltóan viselkedik otthon, iskolában, az utcán, a templomban. Udvarias, készséges, barátságos, szívélyes, engedelmes, szorgalmas és segítőkész. Rendet rak szobájában, személyes holmiját gondozza és gondosan elrakja, szülei cipőjét is maga tisztítja.

6 Haza. Cél: Magyarabb magyar Magyarság: Nemzeti ünnepeink (március 5., augusztus 0., október.) Mit tudsz róluk?. Magyar népmese:. Fehérló fia. A tizenkét varjú. Kondás Jankó. Mátyás király meg az igazmondó juhász 5. János diák. Tartalom írás röviden. Magyar történelem. Hunyadi János, Mátyás Király, Mohácsi vész, Török uralom ( részben az ország), Báthory István, Bocskai István, Bethlen Gábor, Rákóczi György. Mit tudsz róluk röviden? Magyar népmondák: Emese álma, A csodaszarvas, Attila a hunok királya, Szent László pénze, Csala tornya. Rövid tartalom. Embertárs. Cél: Emberebb ember Csapat névadója. Mit tudsz róla? Cserkésztörténelem: Mi a dzsembori? Bi-Pi élete részletesen Leány cserkészetről egy pár mondat. Cserkészének. Négy szabadon választott ének leírása. Egyezményes térképjelek ismerete: barlang, forrás, vasút, híd, kápolna, kút, közút, település, templom, műemlék. Rajzold le. Csomózás. -- Kötél rövidítő - Kötél összeszedése - sátor feszítő - dupla (halász) csomó - álló hurok. Rajzold le. Felszerelés. - őrsi felszerelés egy és több napos túrára. Írd le. Tábori építmények: Sorolj fel egy párat és egyet rajzolj le. Elsősegélynyújtás:- kígyómarások felismerése - vérzés típusok - vízhólyag, vérhólyag, szálka kezelése - nyakkendő használata. Egy pár mondatban. Masadik proba Kedves cserkésztestvér! Szükséged lesz két aláírásra és feladat elvégzésére. Ehhez hozzáadódik a szüleidtől kapott pontok értéke az Illemtudó táblázatból. A feladatokat -0 pontig Minimum 90 pontot kell begyűjtsél. Mindegyik feladatod legkevesebb 5 pontot kell, hogy érjen. Ez x 5 = 70 pont, plusz azok a pontok értéke, amit a szüleidtől kapsz. Isten. Cél: Krisztusibb ember Bibliai ismeretek: Mózes, Kivonulás, Pusztai vándorlás, Mózes halála, Józsue küldetése, Mennybemenetel, Pünkösd. Mit tudsz róluk? Erkölcsi alapok: A lélek gyümölcsei: Számodra mit jelent a szeretet, öröm, békesség, türelem, szívesség, jóság, hűség, szelídség, önmegtartóztatás (Galata 5:-) Illemtudó: ( a pontozás -0 ig, itt a szülök adják a pontokat) Szülei, nagyszülei kérését vonakodás nélkül teljesíti. Cserkészhez méltóan viselkedik otthon, iskolában, az utcán, a templomban. Udvarias, készséges, barátságos, szívélyes, engedelmes, szorgalmas és segítőkész. Rendet rak szobájában, személyes holmiját gondozza és gondosan elrakja, szülei cipőjét is maga tisztítja.

7 Haza. Cél: Magyarabb magyar Magyarság: Koronázási jelvények. Mit tudsz róluk?. Magyar népmese: A három aranygyűrű. Mátyás király és a székely ember lánya. Tartalom írás röviden. Magyar történelem. Habsburgok, Rákóczi szabadságharc, III. Károly Mária terézia II. József, Kossuth - Széchenyi, 88, I. Világháború, II. Világáhború, 956. Mit tudsz róluk röviden? Magyar népmondák: Isten ostora, Tordai Hasadék, A fehér ló mondája. Rövid tartalom. Embertárs. Cél: Emberebb ember Csapat névadója. Mit tudsz róla? Cserkésztörténelem: - RMCSSZ ( 89 után). - Mi a katakomba cserkészet? Cserkészének. Öt szabadon választott ének leírása. Iránytű- és térképhasználat. Írd le hogyan használják. Csomózás: Rajzolj le - öt olyan csomót, ami eddig nem volt felsorolva. Felszerelés. - Nagytáborhoz szükséges felszerelés. Írd le. Főzés: Hogyan kell elkésziteni a gulyást (pityókatokány) Elsősegélynyújtás: Hogyan kell és miből lehet hordágyat készíteni és a sérültet szállítani. A napszúrás felismerése. Egy pár mondatban. Kisprobalap probaztatashoz Ígéret próba Dátum Aláírás Vallásos: Ismeri a reggeli, az esti, étkezés előtti és utáni imákat. Illemtudó: értelmezni tudja a kiscserkész törvények és ígéret szövegét, azt viselkedésével bizonyítja. Természetismerő: ismer legalább madárfajtát, legalább 5 háziállatot (jellegzetesség, életmód). Környezetismerő: ismeri lakásának címét, telefonszámát, szülei munkahelyének címét és telefonszámát, a segélyhivó számát. Ismeretszerző: ismeri őrse, csapata nevét, számát, a csapat vezetőinek Csapatp. Rajp. Őrsv. nevét, címét. Egészségmegörző: ismeri az egészségvédelem és balesetvédelem jelentőségét, ismeri a tisztálkodás jelentőségét és azt be is tartja. Ügyeskedő: ismer legalább ügyességi játékot. Próbalapját bemutatja. Kékszalagos próba Dátum Aláírás Vallásos: tud saját szavaival imádkozni, el tud mondani legalább történetet a Szentírásból. Illemtudó: tudja, hogyan kell viselkedni a nyilvános közlekedési eszközökön (vonat, villamos, autóbusz) Természetismerő: ismer min. további - fajta virágot, bokrot, fát, ismeri országa erdei állatait. Környezetismerő: ismeri lakhelye nevezetesebb épületeit, műemlékeit és fontosabb utcáit - tereit elnevezésük szerint. Ismeretszerző: ismer legalább magyar uralkodót, ismer legalább népmesét, vagy regét. Egészségmegörző:ismer két gyógynövényt, felhasználási módját, hatását, felismeri a kullancsot. Ügyeskedő: ismeri cipője, lépése hosszát, tud bicskával ceruzát hegyezni, Próbalapját bemutatja.

8 Zöldszalagos próba Dátum Aláírás Vallásos: rendszeres hittanórákon, vesz részt, gyakorolja a napi jótettet. Illemtudó: a család tagjainak cipőjét rendszeresen tisztítja, ismer legalább tíz elemi társadalmi illemszabályt. Természetismerő: növénygyűjteményét további tíz példánnyal gazdagítja, ismeri az erdei gyümölcsöket. Környezetismerő: ismeri legalább három állat nyomát, útbaigazít az állomásra, postára, gyógyszertárba, egészségügyi központba, templomhoz. Ismeretszerző:ismeri a tűzgyújtás veszélyeit, tud kemény és lágy tojást készíteni, teát főzni, tud zöldséget tisztítani. Egészségmegörző: ismeri teste élettanilag fontos szerveinek működését, ismeri a betegségek főbb tüneteit: láz, fejfájás, görcs, hasmenés. Ügyeskedő: elmond egy maga által kitalált mesét, ismer min. további 5 csatakiáltást.próbalapját bemutatja. Kiegészítő próba Dátum Aláírás Jellemnevelés: a cserkésztörvény ismerete, egyszerű értelmezése. Cserkészmozgalom: a csapatnévadó életének ismerete. Cserkésztudás: tűzgyújtás gyufával, rajta vízforralás és szalonnasütés, kétszemélyes sátor felverése. Környezetismerő: postahasználat: egyszerű-, ajánlott-, express-levél feladása. Testi teljesítmény: km megtétele 0 perc alatt indiánfutásban. Őrsi rendszer: őrsi név, induló, csatakiáltás, őrsi állat ill. növény ismerete. Ügyeskedő: elő tud adni (esetleg többedmagával) legalább három tábortűzi tréfát, tud tárgyakat csomagolni (könyvek, ajándék). Cserkészjelölt próba Dátum Aláírás Vallásos: Miatyánk (Üdvözlégy) Jöjel Jézus légy vendégünk, Aki ételt, italt adott, Én Istenem jó Istenem Illemtudó: az étkezés illemtana, evőeszközök használata, a levelezés illemtana, virág ajándékba. Természetismerő: Fák: fenyő, bükk, tölgy, fűz, akác, gyertyán, éger Herbárium készítése 0 növényből. Jellemnevelés: A cserkésztörvény ismerete. A fogadalom szövegének ismerete, értelmezése, annak megfelelő viselkedés. A cserkészjelszó, köszönés, kézfogás, tisztelgés, jelvény ismerete, jelentése, magyarázata Ismeretszerző: Csillagképek ismerete: Nagy-Göncöl, Sarkcsillag. Turistajelek ismerete. Útjelek ismerete és készítése kövekből, ágakból, fűből. Egészségmegörző: Balesetek megelőzése, teendők baleset esetén, a baleset jelentése. A dohányzás és alkoholfogyasztás ártalmainak ismerete. Saját egészségügyi dobozzát elkészíti és bemutatja. Ügyeskedő: Kézügyességi feladatok: Nyakkendőgyűrű készítése gubacsból vagy egyéb tárgyból Hármas-, négyes fonás ismerete. Próbalap bemutatás I. cserkészpróba Dátum Aláírás Vallásos: Vallási kötelességek teljesítése. Önfegyelem ételben, beszédben, tettekben. Rászoruló idősek segítése. Illemtudó: Viselkedés a templomban, nyilvános helyen, utazáskor, üdülésen, cserkészórán, szünetben. Természetismerő: Gombaszedés módja, a gomba felépítése, mérgező, 5 ehető gomba ismerete. Min. mérgező növény ismerete Herbárium készítése 0 növényből

9 Jellemnevelés: Keresztneve eredetének és jelentésének ismerete Ismeretszerző: Tűzrakás és tűzgyújtás esőben, szélben, hóban Tűzgyújtás max. gyufával Tűzgyújtás gyufa nélkül (lencse segítségével). Egészségmegörző: Pulzusmérés Kötözés pólyával Légzésvizsgálat. Ügyeskedő: Kézügyességi feladatok: Nyakkendőgyűrű fonása bőrből. Madáretető készítése. Egy dísztárgy készítése. Próbalap bemutatás. II. cserkészpróba Dátum Aláírás Vallásos: Az egyházközösség életében való részvétel A világvallások főbb jellemzőinek ismerete Illemtudó: Fiúk-lányok kapcsolatának illemtana, viselkedés órán, táborban, nyilvános helyeken. Természetismerő: Gombaszedés módja, a gomba felépítése, mérgező, 5 ehető gomba ismerete. Min. mérgező növény ismerete Herbárium készítése 0 növényből Jellemnevelés: Keresztneve eredetének és jelentésének ismerete Ismeretszerző: Legalább 5 népdal, 5 cserkészdal ismerete. Egészségmegörző: Mesterséges légzés ismerete és alkalmazása. Legfontosabb gyógyszerek ismerete. Ügyeskedő: Kötélhíd, kötéllétra készítése (makett) Használati eszköz készítése: evőeszköz (villa, kanál) faragása fából.próbalap bemutatás.

Hittan tanmenet 2. osztály

Hittan tanmenet 2. osztály Hittan tanmenet 2. osztály Heti óraszám: 2 Összes óra: 80 Az Isten szava című hittankönyvhöz Iskolai hitoktatás céljára Óraszám Tananyag Didaktikai cél, nevelési cél Segédeszköz, Munkaformák, Módszerek

Részletesebben

1. Hogyan tudod meghatározni az északi irányt, ha nincs nálad iránytű? 3 db

1. Hogyan tudod meghatározni az északi irányt, ha nincs nálad iránytű? 3 db 1. Hogyan tudod meghatározni az északi irányt, ha nincs nálad iránytű? 3 db 2. Csukja be mindenki a szemét. A játékvezető indítsa el az óráját és mérjen 1 percet. A becsukott szemű cserkészek kézfeltartással

Részletesebben

Comenius Angol - Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola. Magyar nyelv és irodalom tanmenet 2015-2016.

Comenius Angol - Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola. Magyar nyelv és irodalom tanmenet 2015-2016. Comenius Angol - Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola Magyar nyelv és irodalom tanmenet 2015-2016. Tankönyv: Földvári Erika: Olvasókönyv (Mozaik Kiadó) Földvári Erika: Olvasás munkafüzet (Mozaik

Részletesebben

3. Csak egy nevet írj!(4p.) Mózes honfoglaló utóda: A 300 fős hadsereg vezére A megvakított bíra: Az ő botja virágzott ki

3. Csak egy nevet írj!(4p.) Mózes honfoglaló utóda: A 300 fős hadsereg vezére A megvakított bíra: Az ő botja virágzott ki HARMATCSEPP TANULMÁNYI VERSENY HITTAN A versenyző neve: Forduló: III. Osztály: 4. Az iskola kódja: H- Elért pontszám: Javította: Feladási határidő: Elérhető pontszám:91p. 2015. február 27 1. Sorold fel

Részletesebben

Újoncpróbák (10 éves) Magyar címer próba... Szent Korona próba...

Újoncpróbák (10 éves) Magyar címer próba... Szent Korona próba... Tartalomjegyzék: Újoncpróbák ( éves) Magyar címer próba... Szent Korona próba... Táborverő cserkész próbák (11-12 éves) Piros szalag próba... Fehér szalag próba... Zöld szalag próba... Légy résen próba

Részletesebben

1. Ki Magyarország köztársasági elnöke, miniszterelnöke, ki az országgyűlés elnöke? 4 db

1. Ki Magyarország köztársasági elnöke, miniszterelnöke, ki az országgyűlés elnöke? 4 db 1. Ki Magyarország köztársasági elnöke, miniszterelnöke, ki az országgyűlés elnöke? 4 db 2. Ki a helyi egyházközséged plébánosa, lelkésze? Hogy hívják az egyházad főbb vezetőit? 4 db 3. Kössél egy mentőcsomót!

Részletesebben

TÁMOP-3.14.-12/2-2012-0821. Gyermekláncfű egészségmegőrző és környezetvédő tábor

TÁMOP-3.14.-12/2-2012-0821. Gyermekláncfű egészségmegőrző és környezetvédő tábor TÁMOP-3.14.-12/2-2012-0821 Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola pályázata az innovatív iskolák fejlesztése című konstrukcióra Gyermekláncfű egészségmegőrző és környezetvédő tábor TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0821

Részletesebben

1. osztály. A tanév során tanult énekek közül 5 ifjúsági és 5 református énekeskönyvi ének ismerete.

1. osztály. A tanév során tanult énekek közül 5 ifjúsági és 5 református énekeskönyvi ének ismerete. 1. osztály Külső jegyek alapján a református templom sajátosságainak felismerése. A bibliai teremtéstörténetének korosztályi szintű ismerete. Noé és a vízözön történetének ismerete. Az elveszett bárány

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2016-2017 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott

Részletesebben

Bibliai tanítás a részegségről

Bibliai tanítás a részegségről Bibliai tanítás a részegségről ADUNARE Bibliai tanítás a részegségről A részegségről tanulni nehéz feladat de ugyanakkor nagyon fontos. Mi úgy szeretnénk leélni az életünket hogy az Istennek tetsző legyen

Részletesebben

A próbák és a próbajelvények

A próbák és a próbajelvények A próbák és a próbajelvények Újonc-cserkész Próbák Újonc cserkész évesek Címer próba Szent Korona próba Cserkész Próbák Alpróbák Főpróbák Táborverő cserkész 11 12 évesek Piros szalag Fehér szalag Zöld

Részletesebben

KÖRÖS-MAROS NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG XIV. ŐSZIRÓZSA TERMÉSZETVÉDELMI VETÉLKEDŐ

KÖRÖS-MAROS NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG XIV. ŐSZIRÓZSA TERMÉSZETVÉDELMI VETÉLKEDŐ KÖRÖS-MAROS NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG XIV. ŐSZIRÓZSA TERMÉSZETVÉDELMI VETÉLKEDŐ 2017 Feladatlap Kedves Versenyzők! Szeretettel köszöntünk benneteket az idei - már 14. - Őszirózsa Természetvédelmi Vetélkedő

Részletesebben

Külföldi Magyar Cserkészszövetség

Külföldi Magyar Cserkészszövetség 2018. április 15. 2018 Akadályverseny Cs. III meghivó levél Kedves Cserkésztestvérem! Nagy örömet jelent az egész hun nép számára Atilla Urunk esketése leendő feleségéhez, a szépséges Mikolt hercegnőhöz.

Részletesebben

KATASZTRÓFAVÉDELMI TÁBOR 2017!

KATASZTRÓFAVÉDELMI TÁBOR 2017! KATASZTRÓFAVÉDELMI TÁBOR 2017! Helyszín: Hercegkúti Zemplén gyermek- és ifjúsági tábor Időpontja: július 16 július 21-ig. A tábor költsége 28.000 Ft, ami tartalmazza a: szállást + napi 3-szori étkezést

Részletesebben

TAKI! (Találd ki!) 2014. 10. 05. ÉVKÖZI 27. VASÁRNAP 2014.09.21. ÉVKÖZI 25. VASÁRNAP

TAKI! (Találd ki!) 2014. 10. 05. ÉVKÖZI 27. VASÁRNAP 2014.09.21. ÉVKÖZI 25. VASÁRNAP TAKI! (Találd ki!) 2014.09.21. ÉVKÖZI 25. VASÁRNAP Keresd meg a megadott szavakat a táblázatban és húzd ki: ÁCSORGÓ, MUNKÁS, DÉNÁR, SZŐLŐ, PIAC, INTÉZŐ, BÉR, GAZDA, UTOLSÓ, ELSŐ, BARÁTOM, ROSSZ, SZEM A

Részletesebben

Kedves Első Osztályos! Rajzold be az óvodai jeledet!

Kedves Első Osztályos! Rajzold be az óvodai jeledet! Kedves Első Osztályos! Rajzold be az óvodai jeledet! Ez a szép, színes feladatgyűjtemény segíti munkádat a matematika tanulásában. Érdekes, játékos feladatokon keresztül ismerkedhetsz meg a 20-as számkörrel.

Részletesebben

szka102_12 É N É S A V I L Á G Készítette: szegediné Gonda Zsófia SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2. ÉVFOLYAM

szka102_12 É N É S A V I L Á G Készítette: szegediné Gonda Zsófia SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2. ÉVFOLYAM szka102_12 É N É S A V I L Á G Mit ettem ma? Mindennap egy alma az egészség oltalma Készítette: szegediné Gonda Zsófia SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2. ÉVFOLYAM TANÁRI ÉN és a világ

Részletesebben

Az osztályozóvizsgák témakörei évfolyamonként angol nyelvből 2019.

Az osztályozóvizsgák témakörei évfolyamonként angol nyelvből 2019. Az osztályozóvizsgák témakörei évfolyamonként angol nyelvből 2019. Ötévfolyamos nyelvi képzés 9.ny évfolyam : Beginner ( kezdő) szinten Tematikai egység, Témakör I. SZEMÉLYES VONATKOZÁSOK, SZÁRMAZÁS, CSALÁD

Részletesebben

Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola pályázata az innovatív iskolák fejlesztése című konstrukcióra

Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola pályázata az innovatív iskolák fejlesztése című konstrukcióra Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola pályázata az innovatív iskolák fejlesztése című konstrukcióra Egészségnap III. Az egészség olyasmi, mint a gondosan égetett gyertya. Ha körültekintő

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2015-2016

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2015-2016 Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2015-2016 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott

Részletesebben

Feladatlap. lókedvelő könyvbarátoknak

Feladatlap. lókedvelő könyvbarátoknak Feladatlap lókedvelő könyvbarátoknak Összegyűjthető 56 / Név: Iskola, osztály:. Lakcím:. Elérhetőség: mail, telefon Beküldés határideje: 2012. április 13. Cím: Békés Megyei Tudásház és Könyvtár, Gyermekkönyvtár

Részletesebben

A Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség próbarendszere

A Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség próbarendszere A Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség próbarendszere 2011 Tartalomjegyzék: Újonc próba - 2 félév - 1 év (5. osztály) I. (Nyomkereső) próba - 4 félév - 2 év (6-7. osztály) II. (Felderítő) próba - 4 félév

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2014-2015

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2014-2015 Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2014-2015 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott

Részletesebben

Szabadidős Munkacsoport éves programterve a 2018/2019. nevelési évre. Készítette: Móczár Tiborné Munkaközösség vezető Százhalombattai Kipp-Kopp Óvoda

Szabadidős Munkacsoport éves programterve a 2018/2019. nevelési évre. Készítette: Móczár Tiborné Munkaközösség vezető Százhalombattai Kipp-Kopp Óvoda Szabadidős Munkacsoport éves programterve a 2018/2019. nevelési évre Készítette: Móczár Tiborné Munkaközösség vezető Százhalombattai Kipp-Kopp Óvoda Éves programjaink, ünnepeink, megemlékezések, hagyományok,

Részletesebben

ERDEI ISKOLA programja

ERDEI ISKOLA programja ERDEI ISKOLA programja 2010. május 10-14. Felsőtárkány Hagyd ott a várost. Csend-övembe jöjj, hagyd ott az ingerült és hetyke szókat. Itt fákat, felhőt, forrást üdvözölj, s hallgasd a zengő, mámoros rigókat.

Részletesebben

KÖNYV-ÉS KÖNYVTÁRHASZNÁLATI ISMERETEK. 2017/2018 tanév

KÖNYV-ÉS KÖNYVTÁRHASZNÁLATI ISMERETEK. 2017/2018 tanév KÖNYV-ÉS KÖNYVTÁRHASZNÁLATI ISMERETEK TANMENETEK 2017/2018 tanév Dobó István Általános Iskola Balatonszentgyörgy, 2017. szeptember.1. Készítette: Ottné Bene Teréz TANMENET Könyv- és könyvtárhasználati

Részletesebben

Kis létszámú outdoor csapatépítés a Kristály Torony Kalandparkban

Kis létszámú outdoor csapatépítés a Kristály Torony Kalandparkban Kis létszámú outdoor csapatépítés a Kristály Torony Kalandparkban Csapatépítő programunk során a résztvevők, 10 18 fő, biztonságos, szabadtéri körülmények között olyan élményekhez jutnak, amelyben megélhetik

Részletesebben

SZÁNTAI LAJOS A MINDENSÉGGEL MÉRD MAGAD! MÍTIKUS MAGYAR TÖRTÉNELEM NIMRÓDTÓL NAPJAINKIG.

SZÁNTAI LAJOS A MINDENSÉGGEL MÉRD MAGAD! MÍTIKUS MAGYAR TÖRTÉNELEM NIMRÓDTÓL NAPJAINKIG. SZÁNTAI LAJOS A MINDENSÉGGEL MÉRD MAGAD! MÍTIKUS MAGYAR TÖRTÉNELEM NIMRÓDTÓL NAPJAINKIG. HÁLÓ KÖZÖSSÉGI ÉS KULTURÁLIS KÖZPONT S4 1052 BUDAPEST, SEMMELWEIS UTCA 4. 1/16. RÉSZ 2017. ÁPRILIS 24. HÉTFŐ 18.00

Részletesebben

Szia Kedves Elsős! Remélem, jól megtanulsz írni év végéig! Jutalmad ez az érme lesz. Színezd ki, vágd ki, és viseld büszkén! Megérdemled! Jó munkát!

Szia Kedves Elsős! Remélem, jól megtanulsz írni év végéig! Jutalmad ez az érme lesz. Színezd ki, vágd ki, és viseld büszkén! Megérdemled! Jó munkát! Szia Kedves Elsős! Ugye ismersz? Én vagyok BÖLCS BAGOLY! Remélem, jól megtanulsz írni év végéig! Jutalmad ez az érme lesz. Színezd ki, vágd ki, és viseld büszkén! Megérdemled! Jó munkát! 3 4. Játsszunk

Részletesebben

Fenntarthatósági Témahét 2018 óravázlat. 1. változat

Fenntarthatósági Témahét 2018 óravázlat. 1. változat Az ot készítő pedagógus: Csörsz Katalin Az címe, témája: MIT MESÉL A TERMÉSZET? - a Tizenkét hónap című újgörög népmese feldolgozása 6 10 éves (általános iskola alsó tagozat) Ajánlott korosztály: 1. változat

Részletesebben

Tanmenetek. November 1. Õszinteség, titoktartás 2. Az egészséges étrend

Tanmenetek. November 1. Õszinteség, titoktartás 2. Az egészséges étrend Tanmenetek Minden évfolyamon heti egy órában (évi 36) terveztük meg a NAT és a kerettanterv tartalmainak megfeleltetett témákat. Mivel az egyes nevelési témák évfolyamonként visszatérnek, mindig az osztályhoz

Részletesebben

Tanmenet 1. osztály. Téma, tananyag Szemléltetés Tanulói tevékenység Koncentráció Megjegyzés

Tanmenet 1. osztály. Téma, tananyag Szemléltetés Tanulói tevékenység Koncentráció Megjegyzés Hó 1. 1. Tanmenet 1. osztály Óvodából iskolába Ismerkedés a tankönyv jelrendszerével. Gyûjtõfüzet bevezetése. Az óvoda és az iskola összehasonlítása (berendezés, életmódváltás). Mkt. 4. Iskolai taneszközök

Részletesebben

1. Hány király él a mesében? egy... Hány lánya van neki? három... Hány országa van? három...

1. Hány király él a mesében? egy... Hány lánya van neki? három... Hány országa van? három... A SÓ (népmese) Hol volt, hol nem volt, élt egyszer egy öreg király s volt három szép lánya. Volt néki három dúsgazdag országa, mindhárom lányának jutott egy-egy ország. Hanem ahogy mondják: nincs három

Részletesebben

Program Bajna Alkotóház május

Program Bajna Alkotóház május Program Bajna Alkotóház 2006. május 24-26. Dátum Időpont Feladat Megjegyzés 1. nap - május 24. szerda 8.20 Gyülekező az autóbusz pályaudvaron a 10-es kocsiállásnál 8.50 Indulás a helyszínre menetrend szerinti

Részletesebben

Külföldi Magyar Cserkészszövetség

Külföldi Magyar Cserkészszövetség 2019. április 2018 Akadályverseny Cs. III Meghívó Levél Kedves Cserkésztestvéreim! Holdanyánk már ezerszer végigjárta a csillagos eget. A Napanyánk megannyiszor biztosította hosszú, küzdelmekkel teli utunk

Részletesebben

VOLT EGYSZER, LESZ EGYSZER (Was Albert nyomán)

VOLT EGYSZER, LESZ EGYSZER (Was Albert nyomán) VOLT EGYSZER, LESZ EGYSZER (Was Albert nyomán)... Minden esztendőnek a vége felé az Úristen emlékeztetni akarja az embereket arra, hogy a gonoszság útja hova vezet, s ezért ősszel a napok rövidülni kezdenek,

Részletesebben

Keresd meg az alábbi bibliai eredetű szólások, kifejezések, szállóigék jelentését, majd kapcsolj hozzá egy művészeti alkotást (szerző és cím) is!

Keresd meg az alábbi bibliai eredetű szólások, kifejezések, szállóigék jelentését, majd kapcsolj hozzá egy művészeti alkotást (szerző és cím) is! A Biblia A LEGISMERTEBB IRODALMI MŰ Keresd meg az alábbi bibliai eredetű szólások, kifejezések, szállóigék jelentését, majd kapcsolj hozzá egy művészeti alkotást (szerző és cím) is! kifejezés, szállóige

Részletesebben

Tkt/ Szülőföld 5.osztály Tanár: Kiss Ildikó. Óraszám Témakör/Téma Tartalom Tevékenységek/Irodalom

Tkt/ Szülőföld 5.osztály Tanár: Kiss Ildikó. Óraszám Témakör/Téma Tartalom Tevékenységek/Irodalom Tkt/ Szülőföld 5.osztály Tanár: Kiss Ildikó Óraszám Témakör/Téma Tartalom Tevékenységek/Irodalom 1 2 Mi történt on akkor, amikor megszülettem? Mi történt on akkor, amikor megszülettem? Egyéni kutatás:

Részletesebben

1-es csoport

1-es csoport 1-es csoport 2-es kiscsoport 3-as csoport 4-es csoport Küldetésünk: Feladatunk az evangélikus, keresztény szellemiségű nevelés a gyermekek személyiségének kibontakoztatásával, az érzelmi élet kiteljesítésével,

Részletesebben

VERSENY MEGHIRDETŐJE: A VERSENY CÉLJA: A. 2 alkalmas levelezős forduló B. 1 intézményi helyszíni forduló, a döntő (6 legtöbb pontot elért csapatnak)

VERSENY MEGHIRDETŐJE: A VERSENY CÉLJA: A. 2 alkalmas levelezős forduló B. 1 intézményi helyszíni forduló, a döntő (6 legtöbb pontot elért csapatnak) MOTTÓVAL INDÍTJUK A 2018/19-ES TANÉVBEN IS SZENT IMRE VÁNDORKEHELY KOMPLEX MŰVÉSZETI VERSENYÜNKET KAPCSOLAT INFORMÁCIÓ Vargáné Forgács Anna igazgató 3359 Tenk, II. Rákóczi F. út 2. szentimre.tenk@gmail.com

Részletesebben

Osztályozó/Javító vizsga témakörei TÖRTÉNELEMBŐL. 40% fölött elégséges 20-40% között szóbeli vizsga 20% alatt elégtelen

Osztályozó/Javító vizsga témakörei TÖRTÉNELEMBŐL. 40% fölött elégséges 20-40% között szóbeli vizsga 20% alatt elégtelen Osztályozó/Javító vizsga témakörei TÖRTÉNELEMBŐL Írásbeli vizsga: teszt + esszé (60 perc) 40% fölött elégséges 20-40% között szóbeli vizsga 20% alatt elégtelen I. Az ókori kelet 9. évfolyam Mezopotámia

Részletesebben

SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK ANGOL NYELVBŐL

SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK ANGOL NYELVBŐL SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK ANGOL NYELVBŐL Az érettségi vizsga tartalmi részét az alább felsorolt témakörök képezik, azaz a feladatok minden vizsgarészben tematikusan ezekre épülnek. Ez a lista az érettségi

Részletesebben

Dátum Hangfájl Cím Alapige dec mp3 Isten bátor szolgája 1 Királyok 18

Dátum Hangfájl Cím Alapige dec mp3 Isten bátor szolgája 1 Királyok 18 Dátum Hangfájl Cím Alapige 2014. dec 31. 20141231.mp3 Isten bátor szolgája 1 Királyok 18 2014. dec. 28. 20141228.mp3 A vigasztalás útja Példabeszédek 3,1-18 2014. dec. 26. 20141226.mp3 Karácsonyi üzenetek

Részletesebben

Hittan tanmenet 3. osztály

Hittan tanmenet 3. osztály Hittan tanmenet 3. osztály Heti óraszám: 2 Összes óra: 80 A Mennyei Atya gyermekei című hittankönyvhöz Iskolai hitoktatás céljára Óraszám Tananyag Didaktikai cél, nevelési cél Segédeszköz, Munkaformák,

Részletesebben

NT ERKÖLCSTAN 1. osztály TANMENETJAVASLAT. Készítette: Báder Ilona

NT ERKÖLCSTAN 1. osztály TANMENETJAVASLAT. Készítette: Báder Ilona NT-11144 ERKÖLCSTAN 1. osztály TANMENETJAVASLAT Készítette: Báder Ilona Az én világom Nevelési fejlesztési cél: Az énkép, az önkifejezés és az önbizalom fejlesztése. A saját környezet elemeihez való viszonyulás

Részletesebben

ELMÉLETI TEMATIKA 2013. 1/a. előadás: Bemutatkozó Ország János (0,5 óra) 1/b. előadás: Barlangjárás alapjai Bauer Márton (2 óra)

ELMÉLETI TEMATIKA 2013. 1/a. előadás: Bemutatkozó Ország János (0,5 óra) 1/b. előadás: Barlangjárás alapjai Bauer Márton (2 óra) február 15. péntek 18.00 20.30 ELMÉLETI TEMATIKA 1/a. előadás: Bemutatkozó Ország János (0,5 óra) Az egyesület bemutatása A tanfolyam ismertetése 1/b. előadás: Barlangjárás alapjai Bauer Márton (2 óra)

Részletesebben

Feladatok a meséhez. 1. Miért mondja a szerző, hogy igaz mese volt? Írj véleményt! Élete során milyen állatokkal került kapcsolatba Hóka?

Feladatok a meséhez. 1. Miért mondja a szerző, hogy igaz mese volt? Írj véleményt! Élete során milyen állatokkal került kapcsolatba Hóka? Feladatok a meséhez 1. Miért mondja a szerző, hogy igaz mese volt? Írj véleményt! 2. Válaszolj! Élete során milyen állatokkal került kapcsolatba Hóka? Milyen munkaeszközökkel találkozott? Milyen munkahelyekre

Részletesebben

NEMZETI NAGYTÁBOR. Korosztály: Minden korosztálynak szól (minimum 8. betöltött év és befejezett 2. osztály)

NEMZETI NAGYTÁBOR. Korosztály: Minden korosztálynak szól (minimum 8. betöltött év és befejezett 2. osztály) 1. Általános tudnivalók Időpont: 2013. augusztus 11-19. Helyszín: Ócsa NEMZETI NAGYTÁBOR Résztvevők: minden magyar cserkészcsapatból legalább egy őrs jelenléte magyar ajkú cserkészek világszerte kárpát-medencei

Részletesebben

Külföldi Magyar Cserkészszövetség

Külföldi Magyar Cserkészszövetség 2018. április 15. 2018 Akadályverseny Cs. II meghivó levél Kedves Cserkésztestvérem! Nagy örömet jelent az egész hun nép számára Atilla Urunk esketése leendő feleségéhez, a szépséges Mikolt hercegnőhöz!

Részletesebben

Nevem: Őrsöm: ECSET-kódom:

Nevem: Őrsöm: ECSET-kódom: Nevem: Őrsöm: ECSET-kódom: Kiscserkész ígéretet tettem: Cserkészfogadalmat tettem: Rover fogadalmat tettem: Kiscserkész próbáim (dátum): Piros pajzspróba: Fehér pajzspróba: Zöld pajzspróba: Cserkész próbáim

Részletesebben

03. óra Érezd magad jól

03. óra Érezd magad jól Jelölések: Színjelölés (Mindig csak a pirosakat kell leírni Házi feladat (HF ellenőrzésé és új feladatok) Tankönyv (Könyvek, jegyzetek rövid kivonatai ) Önálló munka füzetbe (Az adott kérdések feldolgozása

Részletesebben

Kitöltő verzió:2.65.0 Nyomtatvány verzió:5.2 Nyomtatva: 2015.05.28 13.47.58

Kitöltő verzió:2.65.0 Nyomtatvány verzió:5.2 Nyomtatva: 2015.05.28 13.47.58 Kitöltő verzió:2.65.0 Nyomtatvány verzió:5.2 Nyomtatva: 2015.05.28 13.47.58 Kitöltő verzió:2.65.0 Nyomtatvány verzió:5.2 Nyomtatva: 2015.05.28 13.47.59 Kitöltő verzió:2.65.0 Nyomtatvány verzió:5.2 Nyomtatva:

Részletesebben

AZ ÁLTALÁNOS ISKOLA FELVÉTELI KÖRZETE A 2018/2019. TANÉVBEN SZÁZHALOMBATTA

AZ ÁLTALÁNOS ISKOLA FELVÉTELI KÖRZETE A 2018/2019. TANÉVBEN SZÁZHALOMBATTA AZ ÁLTALÁNOS ISKOLA FELVÉTELI KÖRZETE A 2018/2019. TANÉVBEN SZÁZHALOMBATTA Köznevelési intézmény: Százhalombattai 1. Számú Általános Iskola 2440 Százhalombatta, Damjanich utca 24. Ady Endre utca Álmos

Részletesebben

KÖRNYEZETISMERET. TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK 4. osztályos tanulók részére. Élô és élettelen természet. Tompáné Balogh Mária. ...

KÖRNYEZETISMERET. TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK 4. osztályos tanulók részére. Élô és élettelen természet. Tompáné Balogh Mária. ... Tompáné Balogh Mária KÖRNYEZETISMERET Élô és élettelen természet TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK. osztályos tanulók részére............. a tanuló neve pauz westermann AZ ÉLÔ ÉS ÉLETTELEN TERMÉSZET ALAPISMERETEI.

Részletesebben

ÖSSZESEN: Utcanevek. Állandó lakosok száma (fő) 1. melléklet a 26/2015. (XI.30.) önkormányzati rendelethez

ÖSSZESEN: Utcanevek. Állandó lakosok száma (fő) 1. melléklet a 26/2015. (XI.30.) önkormányzati rendelethez I. számú háziorvosi körzet körzethatára (utcajegyzék) 1. melléklet a 26/2015. (XI.30.) önkormányzati rendelethez Utcanevek Öreghegy pincesor 25 Ságvári utca 47 Szabadság tér 143 Templom utca 33 Török Bálint

Részletesebben

ÉG A GYERTYA, ÉG. 1. Bontsuk betűkre a szót! SZERETET = _ Miből indul ki? Abból, hogy valaki _

ÉG A GYERTYA, ÉG. 1. Bontsuk betűkre a szót! SZERETET = _ Miből indul ki? Abból, hogy valaki _ ÉG A GYERTYA, ÉG Ég a gyertya ég, Sok kis gyertya ég, Jaj, de szép a karácsonyfa, Égjen soká még! 1. Bontsuk betűkre a szót! SZERETET = _ Miből indul ki? Abból, hogy valaki _ 2. Mi már tudjuk: fal + at

Részletesebben

Tanmenetjavaslat KÖRNYEZETISMERET. 2. osztályosoknak. Heti: 1 óra. Évi: 37 óra KOMP

Tanmenetjavaslat KÖRNYEZETISMERET. 2. osztályosoknak. Heti: 1 óra. Évi: 37 óra KOMP Tanmenetjavaslat KÖRNYEZETISMERET 2. osztályosoknak Heti: 1 óra Évi: 37 óra KOMP Óraszám Téma Ismeretanyag, 1. Vakáció után Közlekedési eszközök ismerete Város, falu, vízpart, hegyvidék felismerése 2.

Részletesebben

Szegedi Karszt- és Barlangkutató Egyesület

Szegedi Karszt- és Barlangkutató Egyesület február 11. péntek 18.00 20.30 ELMÉLETI TEMATIKA 1/a. előadás: Bemutatkozó Ország János (0,5 óra) Az egyesület bemutatása A tanfolyam ismertetése 1/b. előadás: Barlangkutatás története, intézményei Tarnai

Részletesebben

Az osztályozóvizsga témakörei évfolyamonként angol nyelvből 2019.

Az osztályozóvizsga témakörei évfolyamonként angol nyelvből 2019. Az osztályozóvizsga témakörei évfolyamonként angol nyelvből 2019. Négyévfolyamos általános tantervű képzés 9. évfolyam I. Személyes vonatkozások, család A tanuló személye, életrajza. Informális és formális

Részletesebben

Osztályozó vizsga anyaga történelemből

Osztályozó vizsga anyaga történelemből Miskolci Magister Gimnázium Osztályozó vizsga anyaga történelemből Ismeretszerzési és feldolgozási képességek A tanulónak írott forrásokat kell tudni értelmezni, feldolgozni és feladatokban alkalmazni.

Részletesebben

Hagyományőrzés a óvodánkban

Hagyományőrzés a óvodánkban Önálló intézményi innováció Hagyományőrzés a óvodánkban A kidolgozó pedagógus neve: Sárosiné Büki Anikó 2010. 2. Ismerkedés az óvoda más csoportjaival, az ott dolgozókkal 3. Őszi termések gyűjtögetése

Részletesebben

A feladatlap valamennyi részének kitöltése után, küldje meg konzulensének!

A feladatlap valamennyi részének kitöltése után, küldje meg konzulensének! Beküldendő A feladatlap valamennyi részének kitöltése után, küldje meg konzulensének! 1. Mini-projektterv Záródolgozat Projekt a gyakorlatban Osztály/csoport: 5. osztály Résztvevők száma: 22 fő 9 lány

Részletesebben

Összefoglalás társadalomismeretből Ukrajna fővárosa:. 2. Ukrajna méretei szerint nagyobb, mint

Összefoglalás társadalomismeretből Ukrajna fővárosa:. 2. Ukrajna méretei szerint nagyobb, mint Összefoglalás társadalomismeretből 1. 1. Ukrajna fővárosa:. 2. Ukrajna méretei szerint nagyobb, mint 3. Mi a társadalom? O emberek közössége O gyerekek közössége O állatok közössége 4. Miben különbözik

Részletesebben

EMLÉKHELYEK ÉS EMLÉKMŰVEK PILISCSABA VÁROS KÖZIGAZGATÁSI TERÜLETÉN

EMLÉKHELYEK ÉS EMLÉKMŰVEK PILISCSABA VÁROS KÖZIGAZGATÁSI TERÜLETÉN EMLÉKHELYEK ÉS EMLÉKMŰVEK PILISCSABA VÁROS KÖZIGAZGATÁSI TERÜLETÉN Készítette: Rozovics Ferenc Hornyák Ferenc Csaba Faragó Péter István 2015 TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK Emlékhelyek és emlékművek felsorolása

Részletesebben

Időutazás Dél-Erdélyben a Hunyadiak nyomában

Időutazás Dél-Erdélyben a Hunyadiak nyomában Időutazás Dél-Erdélyben a Hunyadiak nyomában 2016. június elején került sor a Nagymágocsi Hunyadi János és a Vásárosnaményi Petőfi Sándor Általános Iskola tanulmányi kirándulására a Határtalanul program

Részletesebben

Témakörök az idegen nyelvi érettségihez

Témakörök az idegen nyelvi érettségihez Témakörök az idegen nyelvi érettségihez TÉMAKÖR 1. Személyes vonatkozások, család 2. Ember és társadalom Középszint A vizsgázó személye, életrajza, életének fontos állomásai (fordulópontjai) Családi élet,

Részletesebben

4. A PÜNKÖSDI ÜNNEPKÖR Gyülekezeti óraszám: 2. Egyházi iskolai óraszám 2.

4. A PÜNKÖSDI ÜNNEPKÖR Gyülekezeti óraszám: 2. Egyházi iskolai óraszám 2. 4. A PÜNKÖSDI ÜNNEPKÖR Gyülekezeti óraszám: 2. Egyházi iskolai óraszám 2. VALLÁSPEDAGÓGIAI SZEMPONTOK A TÉMÁHOZ KAPCSOLÓDÓ KÖVETELMÉNYEK: Minimum Vegyen részt aktívan a közös feladatokban, játékokban,

Részletesebben

Vetélkedő kérdések és válaszok. A kivetítőn látható képek hogyan kapcsolódnak Jézus életéhez? Milyen történet kapcsolódik hozzájuk?

Vetélkedő kérdések és válaszok. A kivetítőn látható képek hogyan kapcsolódnak Jézus életéhez? Milyen történet kapcsolódik hozzájuk? Vetélkedő kérdések és válaszok 1. feladat A kivetítőn látható képek hogyan kapcsolódnak Jézus életéhez? Milyen történet kapcsolódik hozzájuk? 1. Jézus születése, a napkeleti bölcsek látogatása 2. Menekülés

Részletesebben

Püspökladány Város Önkormányzata BESZÁMOLÓ. a évi Püspökladány város közigazgatási határán belül

Püspökladány Város Önkormányzata BESZÁMOLÓ. a évi Püspökladány város közigazgatási határán belül Püspökladány Város Önkormányzata BESZÁMOLÓ a 2015. évi Püspökladány város közigazgatási határán belül autóbusszal végzett menetrend szerinti helyi személyszállítási tevékenységről Készítette: SZIA 2000

Részletesebben

CIVIL PÁLYÁZAT PÁLYÁZAT A BIATORBÁGYON MŰKÖDŐ CIVIL SZERVEZETEK TÁMOGATÁSÁRA BIAI SZENT ANNA KARITATÍV ALAPÍTVÁNY

CIVIL PÁLYÁZAT PÁLYÁZAT A BIATORBÁGYON MŰKÖDŐ CIVIL SZERVEZETEK TÁMOGATÁSÁRA BIAI SZENT ANNA KARITATÍV ALAPÍTVÁNY CIVIL PÁLYÁZAT 2014. PÁLYÁZAT A BIATORBÁGYON MŰKÖDŐ CIVIL SZERVEZETEK TÁMOGATÁSÁRA PÁLYÁZÓ: BIAI SZENT ANNA KARITATÍV ALAPÍTVÁNY Biatorbágy Szentháromság tér 3. 2051 PÁLYÁZTATÓ: BIATORBÁGY VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETE

Részletesebben

Mosonmagyaróvár Idén is Európai Mobilitási Hét városunkban

Mosonmagyaróvár Idén is Európai Mobilitási Hét városunkban Mosonmagyaróvár Idén is Európai Mobilitási Hét városunkban Mosonmagyaróvár több éve csatlakozott az Európai Mobilitási Hét (2011. szeptember 16-22.) rendezvény sorozathoz, melynek záró napja az Európai

Részletesebben

Kati mesét olvas. A tanító néni mosolyog. A dió csonthéjas gyümölcs. A fecske költözı madár. A szemetet a szemétgyőjtıbe rakjuk

Kati mesét olvas. A tanító néni mosolyog. A dió csonthéjas gyümölcs. A fecske költözı madár. A szemetet a szemétgyőjtıbe rakjuk Nyírd ki a mondatkártyákat Kati mesét olvas A dió csonthéjas gyümölcs Kétszer kettı egyenlı néggyel A felnıtteknek udvariasan köszönünk Rendben tartom a szobámat Étkezés elıtt mindig kezet mosok Alaposan

Részletesebben

Angol nyelv közép- és emelt szintű szóbeli érettségi témakörök 2018

Angol nyelv közép- és emelt szintű szóbeli érettségi témakörök 2018 Angol nyelv közép- és emelt szintű szóbeli érettségi témakörök 2018 Az érettségi vizsga tartalmi részét az alább felsorolt témakörök képezik, azaz a feladatok minden vizsgarészben tematikusan ezekre épülnek.

Részletesebben

HARMATCSEPP TANULMÁNYI VERSENY HITTAN

HARMATCSEPP TANULMÁNYI VERSENY HITTAN HARMATCSEPP TANULMÁNYI VERSENY HITTAN A versenyző neve: Forduló: I. Osztály: 3. Az iskola kódja: H- Elért pontszám: Javította: Visszaküldési határidő: Elérhető pontszám: 67p. 2014. november 17. Kedves

Részletesebben

MANNA - ZSÁLYALIGET - POGÁNY

MANNA - ZSÁLYALIGET - POGÁNY MANNA - ZSÁLYALIGET - POGÁNY Napok Bentlakásos táboroztatás (6 nap / 5 éjszaka) Gyerekek és pedagógusok Egy turnusba 80 fő tanulót, velük 4 fő kísérőtanárt tud fogadni a Manna 6 fős tantestülete. Vigyázók

Részletesebben

ENYING VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 13/2005. (IX. 22.) számú rendelete. az egészségügyi alapellátások körzeteirıl

ENYING VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 13/2005. (IX. 22.) számú rendelete. az egészségügyi alapellátások körzeteirıl ENYING VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 13/2005. (IX. 22.) számú rendelete az egészségügyi alapellátások körzeteirıl Enying Város Önkormányzatának Képviselı-testülete az egészségügyrıl szóló 1997.

Részletesebben

nyelv: 2) Kérdezz meg 3 embert a környezetedben arról, milyen nyelven tud beszélni, írni, olvasni. Írd le a válaszaikat!

nyelv: 2) Kérdezz meg 3 embert a környezetedben arról, milyen nyelven tud beszélni, írni, olvasni. Írd le a válaszaikat! nyelv: A nyelv arra való, hogy el tudjuk mondani másoknak, amit gondolunk, és mások gondolatait meg tudjuk érteni. Nagyon régen alakult ki, és folyamatosan változik. A nyelv részei: a hangok, a szavak,

Részletesebben

22. Bibliai történetek Újszövetség Jézus önmagáról (Jn 6,35. 51; 8,12; 10,7-15; 11,25; 14,6; 15,1-2)

22. Bibliai történetek Újszövetség Jézus önmagáról (Jn 6,35. 51; 8,12; 10,7-15; 11,25; 14,6; 15,1-2) 7. évfolyam 1. Önismeret a Biblia fényében 2. A Szentírásban Isten szava (2Tim 3,16) 3. Megtérés és hit 4. Emberi kapcsolatok a Biblia fényében 5. Hitvallók a történelemben (gályarabok, hitvalló őseink)

Részletesebben

Szabadidős Munkaközösség éves programterve a 2017/2018. nevelési évre

Szabadidős Munkaközösség éves programterve a 2017/2018. nevelési évre Szabadidős Munkaközösség éves programterve a 2017/2018. nevelési évre Készítette: Munkaközösség vezető Százhalombattai Kipp-Kopp Óvoda Éves programjaink, ünnepeink, megemlékezések, hagyományok, zöldnapok,

Részletesebben

AZ ÁLTALÁNOS ISKOLA FELVÉTELI KÖRZETE A 2017/2018. TANÉVBEN VECSÉS

AZ ÁLTALÁNOS ISKOLA FELVÉTELI KÖRZETE A 2017/2018. TANÉVBEN VECSÉS AZ ÁLTALÁNOS ISKOLA FELVÉTELI KÖRZETE A 2017/2018. TANÉVBEN VECSÉS Köznevelési intézmény: Grassalkovich Antal Német Nemzetiségi és Kétnyelvű Általános Iskola Anton Grassalkovich Grundschule Wetschesch

Részletesebben

HARMATCSEPP TANULMÁNYI VERSENY HITTAN. Az iskola kódja: H- Elért pontszám: Javította: Feladási határidő: Forduló: I.

HARMATCSEPP TANULMÁNYI VERSENY HITTAN. Az iskola kódja: H- Elért pontszám: Javította: Feladási határidő: Forduló: I. HARMATCSEPP TANULMÁNYI VERSENY HITTAN A versenyző neve: Forduló: I. Osztály: 4. Az iskola kódja: H- Elért pontszám: Javította: Feladási határidő: Elérhető pontszám: 70p. 2015. január 9. 1. Fejtsd meg a

Részletesebben

Kedves Versenyző! Szeretettel köszöntelek a Harmatcsepp 4. osztályos hittanverseny 2. fordulóján! Ebben a fordulóban az ősatyák és József életével,

Kedves Versenyző! Szeretettel köszöntelek a Harmatcsepp 4. osztályos hittanverseny 2. fordulóján! Ebben a fordulóban az ősatyák és József életével, 1 Kedves Versenyző! Szeretettel köszöntelek a Harmatcsepp 4. osztályos hittanverseny 2. fordulóján! Ebben a fordulóban az ősatyák és József életével, az adventtel és a szentmisével fogunk foglalkozni..

Részletesebben

A falusi vendéglátás, mint a helyi értékek kihasználásának lehetősége. Ricz András Regionális Tudományi Társaság Szabadka

A falusi vendéglátás, mint a helyi értékek kihasználásának lehetősége. Ricz András Regionális Tudományi Társaság Szabadka A falusi vendéglátás, mint a helyi értékek kihasználásának lehetősége Ricz András Regionális Tudományi Társaság Szabadka Helyi értékek - vonzerőleltár Kulturális hagyaték Természetvédelmi értékek Turisztikai

Részletesebben

SZEPTEMBER HAVI ESEMÉNYEK

SZEPTEMBER HAVI ESEMÉNYEK SZEPTEMBER HAVI ESEMÉNYEK Első osztályosok köszöntése-évnyitó Szülői értekezlet o 4. Szülői értekezletek o. 7. Veni Sancte 8. 10. Szülői értekezlet --4.--7.- 8. o Az iskolakertek rendbetétele, szelektív

Részletesebben

Mit csináltak vacsora után? Hányan ültek a vacsoraasztalnál? Miért nem ismerte meg sem a kovács, sem a tanító Mátyás királyt?

Mit csináltak vacsora után? Hányan ültek a vacsoraasztalnál? Miért nem ismerte meg sem a kovács, sem a tanító Mátyás királyt? "ÉRC, MÁRVÁNY ÉS KÖNYV NEM HAGY ENYÉSZNI SOHA." (BONFINI) MÁTYÁS KIRÁLY PÁLYÁZAT I. FORDULÓ (HATÁRIDŐ: 2018. MÁRCIUS 25.) ALSÓ TAGOZATOS EGYÉNI VERSENY NÉV: ISKOLA, OSZTÁLY: ELÉRHETŐSÉG: 1. Olvasd el Szép

Részletesebben

1. próba követelményei

1. próba követelményei Jelmagyarázat: kék mintázat = egyszer bemutatandó feladat zöld mintázat = irányítottan választandó feladat ism = Újoncpróba követményei 1. próba követelményei 2. próba követelményei 3. próba követelményei

Részletesebben

Kérdésed van? Kérdezz bátran! 1. MI A CSERKÉSZET?

Kérdésed van? Kérdezz bátran! 1. MI A CSERKÉSZET? 1. Mi a cserkészet? 2. Mi a KMCSSZ? 3. Mik a cserkészcsapat alapítás feltételei? 4. Hogyan kapunk segítséget? 5. Mi az a turul őrs? 6. Milyen egy cserkészcsapat felépítése? 7. Mi történik egy cserkész

Részletesebben

Osztályozó és javítóvizsga témakörei és követelményei angol nyelvből. 9. évfolyam

Osztályozó és javítóvizsga témakörei és követelményei angol nyelvből. 9. évfolyam Osztályozó és javítóvizsga témakörei és követelményei angol nyelvből Személyes vonatkozások 9. évfolyam A tanuló személye, életrajza, életének fontos állomásai Családi élet, családi kapcsolatok Emberek

Részletesebben

HAVI ESEMÉNYNAPTÁR 2018/2019-es nevelési év. Szeptember

HAVI ESEMÉNYNAPTÁR 2018/2019-es nevelési év. Szeptember HAVI ESEMÉNYNAPTÁR 2018/2019-es nevelési év Szeptember 3. Nevelési év első napja (Minden Óvoda) Nevelési évet nyitó értekezlet (Kossuth Ovi) 4. Munka alkalmassági orvosi vizsgálat (Minden óvoda) 5. Vezetői

Részletesebben

BOLYAI ANYANYELVI CSAPATVERSENY ORSZÁGOS DÖNTŐ SZÓBELI (2012. DECEMBER 8.) 3. osztály

BOLYAI ANYANYELVI CSAPATVERSENY ORSZÁGOS DÖNTŐ SZÓBELI (2012. DECEMBER 8.) 3. osztály 3. osztály Gyűjtsétek össze a lehető legtöbb (de legalább hat) szót vagy kifejezést, amely a kicsi szóval rokon értelmű! (Ugyanannak a szónak -ka / -ke képzős változata nem számít újabb szónak.) A keresztrejtvények

Részletesebben

Karácsony

Karácsony Karácsony 2012 1. rész Logisztika Ahhoz, hogy elkerüld a kapkodást és a rohanást, a lehető legfelkészültebben kell várnod az ünnepeket. Töltsd ki a táblázatokat, és ha elakadnál, csak nézd meg, mi maradt

Részletesebben

Közlekedési ismeretek szakkör. éves munkaterve. a 2013/14-es tanévre. A résztvevő korosztály: 10-11 éves, alsó tagozatos, 4. osztályos gyermekek

Közlekedési ismeretek szakkör. éves munkaterve. a 2013/14-es tanévre. A résztvevő korosztály: 10-11 éves, alsó tagozatos, 4. osztályos gyermekek Közlekedési ismeretek szakkör éves munkaterve a 2013/14-es tanévre A szakkör helyszíne: Hosszúpályi Irinyi József Általános Iskola 4274, Hosszúpályi, Szabadság tér 30. A szakkör elnevezése: Közlekedési

Részletesebben

ÉLÔ ÉS ÉLETTELEN KÖRNYEZETEM

ÉLÔ ÉS ÉLETTELEN KÖRNYEZETEM Tompáné Balogh Mária ÉLÔ ÉS ÉLETTELEN KÖRNYEZETEM A fák birodalma Környezetismeret TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK éves tanulók részére 0. kiadás Évfolyam 0... A tanuló neve pauz westermann kiadó ÔSZ A PARKBAN A.

Részletesebben

1. Isten és ember. 2. Ember és ember. Teljesítés igazolása. Teljesítés ideje. Próbapont

1. Isten és ember. 2. Ember és ember. Teljesítés igazolása. Teljesítés ideje. Próbapont ... próbalapja Cserkész próba III. év 929szentmihaly.hu/csproba3 Második próba 1. Isten és ember 1.1. Személyes feladatok 1.1.1. Vallási ismeret Ismerd az egyházközséged/gyülekezeted főbb pontjait (pl.:

Részletesebben

ISTEN TENYERÉN Református hit- és erkölcstan munkafüzet egyházi iskolák 1. osztályos tanulói részére

ISTEN TENYERÉN Református hit- és erkölcstan munkafüzet egyházi iskolák 1. osztályos tanulói részére Ára: 960 Ft RP-001/2MFEI Hittan 1 Iskolai Munkafuzet Borito.indd All Pages 2014.07.04. 10:26:12 ISTEN TENYERÉN Református hit- és erkölcstan munkafüzet egyházi iskolák 1. osztályos tanulói részére TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

Szeptember. 14 péntek 7:45. felvételi tájékoztató iskolánkról leendő 5. és 9. évfolyamos diákjaink szüleinek. 17 hétfő 17:00

Szeptember. 14 péntek 7:45. felvételi tájékoztató iskolánkról leendő 5. és 9. évfolyamos diákjaink szüleinek. 17 hétfő 17:00 Szeptember 2 vasárnap 9:00 tanévnyitó 9:30 Veni Sancte szentmise az 1-4. évfolyamnak 3 hétfő 1. tanítási nap 14:00-17:30 zeneiskolai beiratkozás régi és új hangszeres növendékeknek helyszín: az általános

Részletesebben

2. osztályos feladatsor I. forduló 2012/2013. tanév

2. osztályos feladatsor I. forduló 2012/2013. tanév Iskola: 1 Csapatnév: 1. a.) Fejtsétek meg a rejtvényt! 2. 1. 3.. 2. osztályos feladatsor I. forduló 2012/2013. tanév 1. Örökzöld fa. 2. Ez lesz a virágból. 3. Csonthéjas gyümölcs.. Erdei állat. Megfejtés:

Részletesebben

A b betűk olvasása, mgh. msh. sorrendű szótagok olvasása, tőmondatok olvasása. Hol jártál báránykám? Szókiegészítés, mondatalkotás,

A b betűk olvasása, mgh. msh. sorrendű szótagok olvasása, tőmondatok olvasása. Hol jártál báránykám? Szókiegészítés, mondatalkotás, TÁMOP 3.1.4 pályázat IKT-val támogatott tanítási órák Szövegértés-szövegalkotás kompetenciaterület 2.a osztály Siposné Borsay Marianna Szentistváni ÁMK 2009/2010. tanév IKT Dátum sorszám tanóra 1. 09.09.02.

Részletesebben

Tisztelt Intézményvezető! Tisztelettel megkérjük, tegye lehetővé, hogy tanító szakos, levelező tagozatos I. éves hallgatónk

Tisztelt Intézményvezető! Tisztelettel megkérjük, tegye lehetővé, hogy tanító szakos, levelező tagozatos I. éves hallgatónk EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM TANÍTÓ- ÉS ÓVÓKÉPZŐ KAR DÉKÁNHELYETTES 1126 Budapest, Kiss János altb. u. 40. Telefon: 487-81-32 Fax: 487-81-96 http://www.tok.elte.hu Tisztelt Intézményvezető! Tisztelettel

Részletesebben

SZEGED VÁROS PLÉBÁNIÁI

SZEGED VÁROS PLÉBÁNIÁI HÚSVÉTI MISERENDEK 2010. CSONGRÁD MEGYE NAGYOBB TEMPLOMAIBAN SZEGEDI SZÉKESEGYHÁZ SZEGED VÁROS PLÉBÁNIÁI Április 1. Nagycsütörtök 10.00 Olajszentelési szentmise, melyet Püspök úr és az egyházmegye papsága

Részletesebben