Szag és csökkentése. Az egyes légszennyezı források szagkibocsátásával kapcsolatban szinte mindenkinek van valamilyen saját élménye.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Szag és csökkentése. Az egyes légszennyezı források szagkibocsátásával kapcsolatban szinte mindenkinek van valamilyen saját élménye."

Átírás

1 Szag és Zajterhelés

2 Szagterhelés

3 Szag és csökkentése A levegıtisztaság-védelem egyik speciális területe a légkörnek különbözı szaganyagokkal, bőzös gázokkal történı szennyezése és az ez elleni védekezés. Az egyes légszennyezı források szagkibocsátásával kapcsolatban szinte mindenkinek van valamilyen saját élménye. A lakott területhez túl közel vagy az uralkodó szélirány figyelembe vételének mellızésével elhelyezett szagforrások (pl. vegyi, élelmiszeripari üzemek, állattartó telepek stb.) ezen sajátosságait a közelében lakók különösen jól ismerik. Ezt a problémát fokozhatja például az is, hogy a hazai mezıgazdaságban végbemenı szerkezetátalakulás eredményeképpen megjelenhetnek a lakott terület közvetlen közelében is olyan kis-és közepes gazdaságok, amelyek állattartással is foglalkoznak.

4 Szaganyagok Egyes légszennyezı forrásokból távozó gázok és gızök jelentıs része igen intenzív szaggal rendelkezik. A bőzös gázok között megtalálhatók például aldehidek, merkaptánok, ketonok, aminok, kis molekulájú zsírsavak, észterek, metán, szerves savak, egyszerő és aromás kéntartalmú vegyületek. Ezek a szaganyagok a kibocsátást tekintve általában kis mennyiségőek, de már igen kis koncentrációban is jelentıs szaghatást okoznak a szagforrások környezetében. A mőszeres koncentrációméréssel párhuzamosan elvégzett érzékszervi vizsgálatok eredményeképp meghatározták az egyes szaganyagok szaglási küszöbértékét (szaglási határ), amely azt a szaganyag-koncent-rációt jelenti, amelyet egy átlagos orral rendelkezı ember már érzékelni tud. Az elvégzett vizsgálatok során az is világossá vált, hogy a keletkezett szag mértékét bőzös gázok keveréke esetén nem lehet az egyes alkotók koncentrációjával jellemezni. A szaghatást kiváltó összetevık meghatározása során ugyanis kb. 400 féle szaghatást okozó vegyületet különítettek el. Ezeknek, mint szaganyagoknak a bonyolult keveréke eredményezi általában a szagforrásokból kikerülı szagot, de nem ismert, hogy a keverékek összetevıi hogyan hatnak egymásra.

5 Néhány szaganyag, ezek szagának jellege és az általuk okozott szag szagküszöbértéke. Vegyület Szagküszöb érték (ppm) Szag jellege Allilmerkatán 0,005 Fokhagymaszerő Ammónia 20 Szúrós Krotilmerkatán 0,002 Görényszag Kénhidrogén 0,1 Záptojás Metilszulfid 0,002 Rothadt zöldség Piridin 5 Irritáló Szkatol 3 Bélsár Tiofenol 0,005 Hányinger keltı

6 A keletkezı szaganyagok hatásai A légszennyezı források szagkibocsátása gyakran okoz problémákat a szomszédság és a forrás tulajdonosa, a termelı között, mivel a kibocsátott szaganyagok a környezetben felhígulnak ugyan, mégis akár több ezer méterre is érezhetık. Ezt igazolják a saját méréseinken alapuló légköri terjedési szimulációink is. Arra vonatkozóan, hogy mi is a szag, amely a szomszédsági problémákat kiváltja, álljon itt egy idézet: A szag nem egy anyag tulajdonsága vagy jellemzıje, hanem az anyag által az emberekbıl kiváltott reakció. Ahhoz, hogy egy anyag szaghatást okozzon (az érzékszervvel a jelenlétét észleljük) az szükséges, hogy koncentrációja a szagküszöbérték szintjét elérje, víz-és zsíroldható legyen, és valamely szaghordozó kémiai csoporthoz tartozzon. A korábban már említetteknek megfelelıen a kibocsátó forrásokból származó szag esetén általában nagy számú bőzös anyag keverékérıl van szó. Nemcsak a szag intenzitása, hanem elsısorban a szag minısége is a keverék alkotóitól függ. A szagérzet és a kialakuló reakciók emóciókkal és emlékekkel párosulnak, és ezekkel magyarázhatók.

7 Az immisszió oldaláról szemlélve a dolgot éppen azok a szagok bizonyulnak megterhelınek és zaklatónak, amelyek kedvezıtlen idıpontban fejtik ki hatásukat: például akkor, amikor egy család a vasárnapi ebéd után a kertben üldögél. Az éppen munkát végzı ember viszont nem reagál olyan erısen a kellemetlen szagokra. Az olyan egyéni jellemzık, mint a kor, a nem, a szaglóképesség és az idegi állapot jelentısen befolyásolják a szag hatására kiváltott reakciót: amíg az egyik személy még semmit sem érez, addig a másik már úgy érzi, hogy megmérgezték. Ez utóbbi esetben alakulhatnak ki olyan stressztünetek, amelyek azt tükrözik, hogy az érintett személy szerint az adott szagterhelés számára már elviselhetetlen, illetve hatását nem tudja feldolgozni. Az állattartásból, illetve egyéb forrásból származó szaganyagok által a forrás környezetében élı lakosokra gyakorolt hatások és a kiváltott reakciók feltárása, vizsgálata az 1970-es évek elején kezdıdött meg.

8 Szaganyagok jelenléte esetén kialakuló hatások és reakciók A szag hatása, a kialakuló reakció Élelem-és folyadékfelvétel csökkenése, légzásszám változás, hányinger, hányás Hányinger, fejfájás, alvászavar, allergiás reakciók, étvágytalanság, légzési zavarok Kellemetlen hatások Ablakok zárva tartása, alvászavarok, fejfájás köhögés, hányás, kapkodó légzés Rosszullét, fejfájás, alvási zavarok, allergiás reakciók, légzıszervek befolyásolása Rosszullét, hányás, alvászavar, élelem-és folyadékfelvétel csökkenése Fejfájás, alvási zavarok, émelygés, rosszullét, étvágytalanság, kábultság Légzési problémák Konfliktus az állattartást folytató szomszédokkal Fejfájás, kapkodó légzés, étvágytalanság, nyugtalanság, ablakok zárva tartása, látogatók elmaradása, hányinger, hányás Szerzık McCORD-WITHERIDGE 1949 SULLIVAN 1969 VÁRKONYI 1982 KLARENBEEK 1985 MATZKE 1986 WINNEKE et al.1990 CAVALINI et al HARTUNG 1991 HARTUNG 1992 SEFFELAR te al NEUTRA et al Alvászavar, légzési problémák, fejfájás, gyomorpanaszok, köhögés, láz Félelem a,,szennyezett környezet'' hatásaitól Alvászavar, légzési problémák, STEINHEIDER et al FESTSELL 1994 HATT 1994 A levegı szennyezettségétıl való félelem, állandó viták és konfliktusok az állattartást folytató szomszédokkal WINNEKE et al.1995 A mindennapi életvitel megzavarása, konfliktus az állattartást folytató szomszédokkal ZHU et al. 1996

9 Szaganyagok jelenléte esetén kialakuló hatások és reakciók fıbb csoportjai Kialakuló hatások és reakciók fıbb csoportjai Szerzık A szag által kiváltott általános reakciók A szag jelenléte miatt kialakuló emocinális reakciók WINNEKE- KASTKA 1997 A szag jelenléte miett kialakuló vegetatív reakciók Szagspecifikus reakciók Nem szagspecifikus reakciók MIEDEMA et al Szagészlelés A szag által kiváltott általános reakciók A szag jelenléte miatt kialakuló emocinális reakciók SEFFELAAD et al A szag jelenléte miett kialakuló vegetatív reakciók

10 A szagkibocsátás meghatározása A szaganyagok jellemzıi, az immisszió elıforduló koncentrációi jelentısen nehezítik az anyagok azonosítását. Ezeken túl a szag nagyságának, koncentrációjának mikroanalitikai mérése a következı nehézségekbe ütközik: a mikroanalitikai vizsgálatok hosszú idıt vesznek igénybe, az eredményekre a szaggal kapcsolatos vitás esetekben viszont gyorsan szükség lenne; a mikroanalitikai vizsgálatok anyag-és mőszerigényessége igen költségessé teszi a vizsgálatokat, ezt csak fokozza, hogy ezeket csak laboratóriumi körülmények között lehet végrehajtani; egyes komponensek koncentrációja gyakran a mérési határ alatt van; az egyes komponensek koncentrációiból nem lehet a ténylegesen kialakuló szag jellegére és nagyságára következtetni (nem ismertek pl. a gázok szinergista hatásai). Ezen mérési nehézségek következtében a szag nagyságának, a szennyezett levegı szagkoncentrációjának meghatározására az érzékszervi vizsgálat bizonyult a legalkalmasabbnak. Ezen vizsgálatok során a mőszer maga az emberi orr. A vizsgálat során nem az egyes komponensek koncentrációjának mérése történik, hanem a szagkeverék szaghatásának értékelése.

11 A szag mérése érzékszervi vizsgálattal Valamely szag nagyságának érzékszervi vizsgálattal történı mérésekor komoly nehézség, hogy a kiértékelı mőszer az érzékelı személy orra (az orrban lévı szagfelfogó készüléktıl a szagérzetet felfogó agyrészletig), amely ugyan lehetıvé teszi a szubjektív értékelést, de nehezen alkalmazható objektív értékelı berendezésként. Az is nehezíti az ilyen módon történı mérést, hogy az értékelı személynek a szagérzete folyamatos szagterhelés esetén csökken, azaz az értékelı személy orra elfárad, hozzászokik a vizsgált szaghoz. Ezeket a szempontokat az objektív mérési eredményt adó mérési módszer kifejlesztésekor figyelembe kellett venni. Az alkalmazott legegyszerőbb módszer a közvetlen szagészlelés volt. A vizsgálatot végzı személyek kivonultak az adott helyszínre és ott eldöntötték, hogy az esetleges panaszoknak megfelelıen éreznek-e valamilyen, a szagforrásnak (pl. az állattartó épületnek, vegyi üzemnek) tulajdonítható szagot. A módszer elınye volt, hogy a szag észlelésének körülményei megközelítették azokat a feltételeket, amelyek mellett a szagok elleni panaszok kialakultak.

12 Az ilyen módon elvégzett szagmérésekkel azonban több probléma is volt. Nehéz volt kiválogatni az átlagos orral rendelkezı embereket. Kérdés volt a mérések reprodukálhatósága is, 2 3 mérési sorozat után a vizsgáló személyek orra fokozatosan hozzászokott a vizsgált szaghoz, a szaghatást egyre kisebb mértékőnek jelölték meg. A vizsgált környezet egyes jellemzıinek pszichológiai hatásai (pl. vizuális hatás, zaj) hátrányosan befolyásolták a mérés végrehajthatóságát. A bőzmérés ma is elfogadott és alkalmazott módszerének kialakításakor az orvostudomány sietett a kutatók segítségére. A szaglás (olfactio) érzékenységének vizsgálatára, orvosi célokra dolgozták ki az olfaktometria módszerét, és a mérés végrehajtására alkalmas berendezést. Ezt az eljárást vették át a szaghatás mérésével foglalkozó szakemberek az objektív szagmérések elvégzéséhez.

13 A szagkoncentráció mérése dinamikus olfaktometriával A szagmérésre jelenleg alkalmazott berendezés gyakorlatilag nem más, mint egy precíziós gázkeverı készülék, amelynek az érzékelıje továbbra is az emberi orr. A vizsgálandó bőzös levegıt semleges referenciagázzal (ez lehet tiszta, szagmentes levegı vagy oxigéngáz) hígítják egyre csökkenı mértékben mindaddig, amíg a mérı személy a detektálásra kiképzett orrmaszkban megérzi a szag megjelenését. A csökkenı mértékben történı hígítás kiküszöböli az orr elfáradásának lehetıségét. A készülékkel meg lehet határozni a különbözı szagok szagküszöbértékét, a szagkoncentráció nagyságát. A mérési eljárásnak két típusa ismeretes. A statikus olfaktometriában a vizsgálandó gázmintát a mérés elıtt, adott mértékben hígítják és ezt a mintát vizsgáltatják a mérı személyekkel.

14 A különbözı szagkoncentrációkhoz tartozó szagerısségi megjelölések

15 A dinamikus olfaktometriában valamely állandó mennyiséggel áramló referenciagázhoz növekvı mértékben keverik az ugyancsak áramló bőzös gázt mindaddig, amíg a mérı személy (az orr ) megérzi a szag megjelenését. A készülék tulajdonképpen gázsugár-szivattyúként mőködik, az áramló referenciagáz szivattyúzza a mérési helyrıl a bőzös levegıt. Amikor az orr jelzése alapján a szag az orrmaszkban megjelenik, megállapítják az áramlási paramétereket, és ezekbıl meghatározzák a szagintenzitásra jellemzı hígítási számot, amelyet Zwaardemaker tiszteletére Z'-vel jelölnek: ahol: Vm a mintagáz, a bőzös levegı térfogatárama [m3/s], Vh a hígítógáz (referenciagáz) térfogatárama [m3/s], Z' hígítási szám [1].

16 Ha a Z' értéket egységnyi térfogatban lévı szaganyagra vonatkoztatjuk, megkapjuk a szagkoncentrációt, amelynek mértékegysége a szagegység/m3 [SZE/m3], jele Z: ahol: Z a szagkoncentráció [SZE/m3], Z' a hígítási szám [1], c0 a szagküszöbnél mért szagkoncentráció [1 SZE/m3] Az 1 SZE/m3 az a szaganyag mennyiség, amely 1 m3 neutrális levegıben még ép-pen/vagy már szagérzetet vált ki a vizsgálatot végzı személyek 50%-ánál. A kapott mérıszám oly módon fejezi ki a bőzös levegı szaghatásának nagyságát, hogy megadja azt a hígítási arányt, amely mellett a szennyezett levegı szagát még/már éppen meg lehet érezni. Az adott minta szagkoncentrációját a mérı személyek által megjelölt szagkoncentrációk átlagaként a mérésvezetı határozza meg.

17 Néhány bőzös technológia szennyezett levegıjének szagkoncentrációja

18 Néhány bőzös technológia szennyezett levegıjének szagkoncentrációja Technológia Szagkoncentráció (SZE/m 3 ) Állati takarmányfehérje elıállítása Bélfeldolgozás Almozott szarvasmarhatartás Sertéstartás rácspadozaton Mélyalmos baromfitartás 10-90

19 A jelenleg alkalmazott, legkorszerőbb olfaktométer a H. Mannebeck által kifejlesztett T07 típusú olfaktométer. A berendezéssel végzett mérések során egyszerre 4 személy végezheti a felkínált szagminta értékelését, a hígítás minden egyes minta felkínálása után a felére csökken. Amikor valamely, a vizsgálatban résztvevı személy az orrmaszkban megérzi a szag megjelenését, ezt egy gomb megnyomásával jelzi. A mérést az olfaktométerrel egybeépített számítógép irányítja, amely a beállított mintákra adott válaszok alapján állítja be az újabb hígítást, illetve állítja le a mérést és értékeli a mérés eredményét, amelyet egy nyomtató segítségével jegyzıkönyv formájában dokumentál. A T07-es olfaktométer SZE/m3 méréstartományban használható. Fontos kérdés a mérésben résztvevı személyek számának meghatározása. A magyar szabvány a hígítási szám meghatározásához 8 mérıszemély részvételét írja elı, a vizsgálatkor állandó szagkibocsátású vizsgált szagforrás esetén 3 mérési sort kell elvégezni a mérı személyekkel, változó szagkibocsátás esetén, pillanatnyi viszonylagosan állandónak tekinthetı kibocsátás mellet egy mérési sort. A német szabályozás a T07-es olfaktométerre vonatkozóan a szagkoncentráció meghatározásához 4 személy, a szag intenzitásának méréséhez 8 fı, a hedonikus hatás meghatározásához 16 fı részvételét teszi szükségessé.

20 További fontos kérdés a mérést végzı személyek kiválasztása. A kiválasztásra vonatkozó magyar szabvány a mérés során átlagos szaglóképességő személyek közremőködését írja elı. A mérésre alapvetıen a következı személyek alkalmasak: év közötti életkorúak, nem szenvednek meghőléses betegségben, a mérés idıpontja elıtti 30 percben nem étkeztek, dohányoztak; a vizsgálat napján nem fogyasztottak erısen főszeres ételt, nem használtak a mérést megelızıen erıs illatú kozmetikumot. A mérés elvégzése elıtti szaglóképesség vizsgálat során 10 ismert szaganyag közül 5 db szaglásra felkínált mintát kell a vizsgált személynek azonosítania. Az azonosítás helyességét pontozással kell minısíteni, és ennek alapján lehet meghatározni a személy mérésre való alkalmasságát. Az utóbbi idıben több vizsgálat és fejlesztés is történt a szubjektívnek mondott mérési módszer helyettesítésére. Ezen fejlesztési munka során olyan mesterséges orr kialakítására törekedtek, amely az emberi orr mőködési elvén alapulva (10 alapszag érzékelésére alkalmas receptorok, ezek együttes ingerei alakítják ki a szagérzetet; ilyen módon az ember kb szag között tud különbséget tenni) határozza meg a szag nagyságát.

21 A mérımőszerbe beépített 39 különféle gázérzékelı mikroanalizátor saját szelektív membrán mögött helyezkedik el, és csupán a szagkeverék egyes alkotóinak mérését végzi. A mérési eredmény az egyes analizátorok által kialakított jelek összesítésével alakul ki. A berendezés egy mm-es mikroprocesszor, amelybe a gázérzékelıket is beépítették, és amely a mérés értékelését is elvégzi.

22 A szagkibocsátás meghatározása A szagkibocsátás meghatározásához a szennyezett levegı szagkoncentrációjának megállapításán túl szükséges a szennyezett levegı térfogatáramának meghatározása is. A szennyezett levegı térfogatáramát a hordozógáz áramlási sebességének mérése után számítással kell meghatározni. Az áramlási sebesség meghatározható Prandtlcsıvel, vagy anemométerrel. A térfogatáram ezután a következı képlettel számítható ki: [m3/s] ahol: Vsz a szennyezett levegı térfogatárama [m3/s], v a szennyezett levegı áramlási sebessége [m/s], A az áramlási keresztmetszet [m2].

23 A szennyezett levegı térfogatáramának ismeretében a szagkibocsátás: [SZE/s] ahol: E a szagkibocsátás [SZE/s], Z a szagkoncentráció [SZE/m3], Vsz a szagszennyezett levegı térfogatárama [m3/s].

24 Az egyik legjellemzıbb szagforrás, az állattartás esetén ahhoz, hogy az egyes állatfajok, a különbözı korcsoportok, és a tartástechnológiai megoldások szagkibocsátása összehasonlítható legyen, szükséges egy, a tartott állatok testtömege alapján meghatározható fajlagos szagkibocsátási mennyiség bevezetése. A témával kapcsolatos német, angol, dán szakirodalom egységesen a számosállatot, mint testtömeg átszámítási alapegységet használja fel a fajlagos szagkibocsátás meghatározásához. Egy számosállat (SZÁ) 500 kg-nyi élı testtömeget jelent. Ennek alapján a fajlagos szagkibocsátás: [SZE/s SZÁ] ahol: E' a fajlagos szagkibocsátás [SZE/s SZÁ], Z a szagkoncentráció [SZE/m3], Vsz a szagszennyezett levegı istállóból kilépı összes térfogatárama [m3/s], n az istállóban tartott állatok összes testtömege [SZÁ].

25 Egyes baromfi, sertés és szarvasmarha istállók szagkibocsátása

26 A szagkibocsátás csökkentésének lehetıségei A szagkibocsátásának csökkentésére két alapvetı módszer alkalmazható: az aktív, illetve a passzív (end of pipe) eljárások. Az aktív megoldások alkalmazása esetén már a technológiai tevékenység során csökkentjük, megakadályozzuk a szaganyagok keletkezésének lehetıségét. Ez a szagforrások (bőzös technológiai tevékenységek) jellemzıinek megfelelı megváltoztatásával érhetı el. A passzív eljárások lényege az, hogy a kibocsátó forrásból kilépı szagszennyezett levegıt utólagos kezeléssel tisztítjuk meg a szennyezı anyagoktól.

27 A szagkibocsátás csökkentésének aktív módszerei A korábban említettnek megfelelıen a szagkibocsátás elleni aktív védelemrıl beszélünk, ha a technológiai folyamatban a szagszennyezı anyag keletkezési lehetıségeit csökkentjük, megakadályozzuk (pl. zárt technológiai folyamattal, megfelelı alapanyag megválasztásával, technológiai változtatással). Az aktív védekezés lehetıségei igen széleskörőek, a szinte költség nélküli gondos üzemeltetéstıl a teljes rekonstrukciót követelı technológia-váltásig. Amennyiben egy adott termelési tevékenységnél, technológiánál felmerül a szagkibocsátás elleni aktív védelem kérdése, az adott feltételek mellett kell megpróbálkozni a szakirodalomban részletesen tárgyalt, már kipróbált megoldások adaptálásával. A következıkben a teljesség igénye nélkül, csupán példaként kívánjuk érzékeltetni az egyik legjellemzıbb szagforrás, az állattartás területén a szagkibocsátás csökkentésére vonatkozó aktív megoldási lehetıségeket. A szag kialakulását, a keletkezett szaghatás nagyságát álattartás esetén a következı tényezık befolyásolják: a tartott állat fajtája, faja; a tartási mód: almozott, almozatlan; kötött, kötetlen; a takarmányozás módja; a takarmány minısége; alom (trágya) minısége, nedvességtartalma; beszórt alom minısége; padozat kialakítása (lejtés, vizelet és csurgalékvíz elvezetése); itató-berendezések üzemeltetése; etetı-berendezések üzemeltetése; trágyaeltávolítás gyakorisága.

28 A szaganyagok keletkezésének intenzitását befolyásoló technológiai tényezıi a baromfitartás esetén

29 A szagkibocsátás csökkentésének passzív módszerei A különbözı bőzös technológiák által okozott szaghatás csökkentésével kapcsolatban felmerült passzív megoldási lehetıségek a következık: adszorpció különbözı anyagokon (pl. aktív szénen); mosóeljárás különbözı lúgos vagy savas oldatokkal, esetleg vízzel; ózonizálás; fedés, közömbösítés; szagemisszió szétszórása a légkilépınyílás magasságának emelésével; biológiai véggáztisztítási lehetıségek (biomosók, bioszőrık).

30 Lehetséges szagcsökkentési eljárások költségei, alkalmazhatóságuk, hatásfokuk Szagcsökkentési eljárások Beruházáso költség (DM/106 m 3 /h) Üzemeltetési költség (DM/1000 m 3 /h) Alsó alkalmazható sági határ (ppm) Hatásfok (%) Adszorpció szénen , Mosóeljárások , Ózonizálás , Biomosók , Bioszőrık ,

31 Zajterhelés

32 A zaj-és rezgésvédelem A zaj a XVIII. század, az iparosodás óta életünk állandó kísérıjévé vált. A XX. században a közlekedés fejlıdésével a településeken élık zajterhelése folyamatosan emelkedett. A zajnak e két fı forrása mellett az építkezések zaja is jelentıs mértékben hat az emberekre. Az ember egyéb tevékenységei, mindennapi élete, háztartása, szórakozásai sem mentesek a zajkeltéstıl. Ebben a fejezetben azokról a fizikai, technikai és jogszabályi tudnivalókról lesz szó, amelyek a zajvédelem megértéséhez szükségesek.

33 A zaj emberre gyakorolt hatásai Az embernek az a szerve, amellyel a hangot érzékeli, igen bonyolult és kifinomult mőszer. A fülnek három fı részét különböztetjük meg: A külsıfül a fülkagylóból, a hallójáratból és az azt lezáró dobhártyából áll. A középfül a hallócsontocskákat (kalapács, üllı és kengyel) és az azokat felfüggesztı izmokat foglalja magába. A belsıfül tartalmazza azt a mechanikai-idegi átalakító szervet (a Corti-szervet), amely a egy folyadékban felfüggesztett, rugalmas hártyán elhelyezkedı, elektrokémiai elven mőködı sejtek millióinak csoportját jelenti. (A belsıfül mőködésének leírásáért kapott orvosi Nobel-díjat 1961-ben Békésy György.) A hallószervhez tartozik tágabb értelemben az idegi pályák kötege, amelyen a jel az agyba jut, továbbá az agyi átkapcsolóállomások, valamint az agykéregnek az a része, amelyet hallóközpontnak nevezünk. A zajnak csak a durvább hatásai észlelhetık magában a fülben, a zavarásérzet és más, jólismert hatások az agyban keletkeznek.

34 A zaj fıbb hatásat az alábbi csoportokba foglalhatjuk: A halláskárosodás tulajdonképpen a hallásküszöb idıszakos vagy végleges megemelkedése, azaz az erıs hangok okozta nagyobb igénybevétel az érzékelısejtek kifáradásához vezet. Végletes esetben ezek a sejtek a hirtelen és erıs hang hatására részlegesen elpusztulhatnak. A zaj hat a beszéd érthetıségére, figyelmünkre a beszélgetés vagy elıadás során. Ha zajban kell beszélnünk, korlátozva érezzük magunkat, önkéntelenül küzdünk a láthatatlan gát ellen, felemeljük a hangunkat, ingerültebben leszünk. A zajnak alvászavaró hatása is van. Zajban nehezebben alszunk el, felébredünk, illetve nyugtalanul alszunk. Mérhetı az alvás fázisainak megzavarása, ébredés után fáradtabbnak érezzük magunkat. A zajosságérzet is mindennapi tapasztalatunk. Gyakori a megszokás, de vannak zajok, amiket mindig zavarónak érzünk. Azok a zajok is fárasztanak, amelyeket tudatosan nem fogunk fel, ill. csak akkor figyelünk fel rájuk, amikor elhallgatnak. Komfortérzetünket befolyásolják, nem tudunk feloldódni, kikapcsolni. Ugyanakkor vannak hangok, amelyeket pihentetınek érzünk (a természet hangjai: vízesés, levélzizegés, madárfütty stb.), továbbá használunk bizonyos hangokat függönyként a zajok ellen (walkman halláskárosodást okozhat!, háttérzene stb.). További hatások figyelhetık meg bizonyos testi és lelki folyamatokban (vérnyomás, légzésszám, feszültség stb.), az ember munkájában, teljesítményében, a figyelem vándorlásában, azaz hatása van a zajnak mindennapi életünkre az emberi magatartás és egymás-mellett élés zajainak következtében.

35 A zaj hatása az élıvilágra Annak ellenére, hogy a zajhatásait az emberek esetében is nehéz mérni illetve bizonyítani, kiterjedt kutatásoknak köszönhetıen számos állatfaj esetében sikerült kimutatni zaj által okozott károsodásokat. A zaj állatokra gyakorolt hatása nagy mértékben függ az egyed rendszertani besorolásától. Az állatok esetében a különbözı hangok érzékelése kulcsfontosságú a túlélésük szempontjából, hallásuk többnyire jóval kifinomultabb és érzékenyebb mint az emberé, így nagyobb mértékben reagálnak a zajokra. A zaj hatásai az állatok esetében is okozhat közvetlenül halláskárosodást valamint közvetett hatásként befolyásolja viselkedésüket, szaporodásukat valamint táplálkozásukat. Hosszú távú kutatásra alapozott eredmények elsısorban háziállatok, valamint kísérleti állatok esetében áll rendelkezésünkre. Vadon élı állatok egyedei és populációi esetében bekövetkezı változások és annak okainak vizsgalatához több éves adatsorok szükségesek.

36 Laboratóriumi állatokon elvégzett kísérletek során kisemlısök (fehér egér, patkány, tengerimalac stb.) esetében 100 és 130 db közötti értékeknél tapasztaltak halláskárosodást. Szintén kisemlısök esetében hosszú távon zajnak kitett egyedek vérnyomása növekedett, szaporodásukban zavar keletkezett, alacsonyabb számban és kisebb testtömegő egyedeket hoztak világra. Elsısorban egerek esetében magas volt a fejlıdési rendellenességgel született egyedek száma. Haszonállatok esetében az állatok viselkedésének megváltozását (pl. menekülési reakció), többek között magas vérnyomást, a vér összetevınek megváltozását (pl. tejelı marha esetében egy 97 db hangerısségő traktor hatására jelentısen csökkent a vér hemoglobinszintje), valamint tejhozam csökkenést tapasztaltak. Hasonlóan a többi állatcsoporthoz a haszonállatokat is elsısorban a hirtelen bekövetkezı, nem állandó hanghatások zavarják a legjobban.

37 A zaj vadon élı állatokra gyakorolt legnyilvánvalóbb hatása a menekülési reakció elıidézése. A különbözı fajok meglehetısen különbözı módon reagálnak a zajhatásokra. Egyesek képesek hozzászokni a zajokhoz, jó példa erre a városlakó állatok né-pes csoportja. Azonban számos faj esetében egy hirtelen bekövetkezett hanghatás (pl. szuperszónikus repülıgép által elıidézett hangrobbanás) elég ahhoz, hogy sikertelen legyen egy szaporodási ciklus (ez különösen madarak esetében jellemzı). Érdekességképpen meg lehet említeni, hogy egy galamb hallása a 10 Hzalatti tartományban 50 db-el érzékenyebb az emberénél. További gerinces (hüllık, kétéltőek, halak) és gerinctelen fajok esetében is van káros hatása a zajnak. A már említett fajokhoz hasonlóan, halláskárosodás, táplálkozásiés szaporodási rendellenesség, pánik reakció, kannibalizmus és akár 50%-os élethossz csökkenés tapasztalható hang hatására. A számos megfigyelés és adat ellenére még további, összetettebb vizsgálatok szükségesek a zaj okozta pontos fiziológiai, populációdinamikai stb. változások feltárásához.

38 A hang fogalma. A hangtér jellemzıi A hang valamilyen közegben létrejövı rezgés. A vivıközeg szerint megkülönböztetünk: léghangot (a vivıközeg gáz, leggyakrabban levegı); folyadékhangot (a vivıközeg folyadék, leggyakrabban víz); testhangot (a vivıközeg valamilyen szilárd test). A hang a közegben hullám alakban terjed. Gázokban és folyadékokban csak hosszanti (longitudinális) hullámok keletkeznek, szilárd testekben ezen kívül más hullámtípusok is fellépnek: pl. haránt-, nyomási, hajlító-, csavaró, felületi (Rayleigh- )hul-lámok. A térnek azt a részét, amelyben a hanghullámok terjednek, hangtérnek nevezzük. A hangtér a hely és idı függvényében két mennyiséggel írható le, a gyakorlatban rendszerint a hangnyomást és a részecskesebességget adjuk meg. A hangnyomás a hangtér mérhetı adata. A részecskesebesség a vivıközeg elemi részecskéinek váltakozó (rezgés-)sebessége, amellyel azok nyugalmi helyzetük körül rezegnek.. A szomszédos részecskék egymásnak adják át energiájukat, így történik a hullámterjedés.

39 A hangsebességa hullám terjedési sebessége. A c hangsebesség, m/s, a közeg tulajdonságaitól függ. Gázokban ahol: κ a fajhıviszony, po a közeg statikus nyomása, Pa, ρo a közeg nyugalmi sőrősége, kg/m3. Levegıben a hangsebesség lényegében az abszolút hımérséklettıl függ: ahol: T a levegı abszolút hımérséklete, K.

40 A hangsebesség különbözı hımérséklető levegıben, néhány gázban és folyadékban A közeg megnevezése Hımérséklet o C Hangsebesség m/s Levegı Nitrogén Oxigén Szén-dioxid Metán Hélium Hidrogén Benzin Metil-alkohol Higany Víz

41 Szilárd testekben a hangsebesség a hullámtípustól is függ. Legnagyobb sebességgel a tiszta longitudinális hullámok terjednek. Sebességük rudakban, cl, m/s: ahol: E az anyag rugalmassági modulusa, Pa, ρ az anyag sőrősége, kg/m3.

42 A T periódusidı az a legrövidebb idı, amely alatt a rezgés periodikusan ismétlıdik. A hang f frekvenciája az egy másodpercre esı teljes rezgések száma, mértékegysége a hertz (Hz). A frekvencia a periódusidı reciproka: A hangsebességbıl és a frekvenciából számítható a hullámhossz: Az emberi fül a (kivételesen a ) Hz frekvenciatartományba esı hangokat érzékeli. Az ennél kisebb frekvenciájú hangokat infrahangnak, míg a hallástartomány fölé esı hangokat ultrahangnak nevezzük. Az érzékelésnek nem csak frekvencia-, hanem hangnyomáskorlátai is vannak. A még éppen hallható hangok frekvenciafüggvényét halásküszöbnek nevezzük. A legkisebb hallható hang hangnyomása kb 1, Pa. A hallásküszöb alá esı hangok a küszöb alatti hangok. A hang erısségét növelve elérjük a fájdalomküszöböt. A fájdalomküszöb is függ a frekvenciától, de kisebb mértékben, mint a hallásküszöb.

43 A normális hallásterület

44 A gyakorlatban általábana hangnyomás effektív értékét használjuk, a mőszerek is elsısorban ezt mérik. A hangnyomás effektív értékének p e jelébıl az e indexet rendszerint elhagyjuk, és p hangnyomáson annak effektív értékét értjük. Ennek matematikai kifejezése: ahol: T az integrálási idı (idıállandó). Szinuszos tisztahang esetén az effektív érték: ahol: pmax a hangnyomás legnagyobb pillanatnyi értéke (amplitúdója), Pa. A hangtér másik fontos jellemzıjének, a részecskesebességnek az effektív értéke hasonlóképp írható fel: A hanghullám I intenzitása, W/m2, a hangnyomás és a részecskesebesség szorzatának idıbeli átlagával egyenlı: ahol a felülvonás az idıbeli átlagolást jelenti.

45 A hanghullám I intenzitása, W/m2, a hangnyomás és a részecskesebesség szorzatának idıbeli átlagával egyenlı: ahol a felülvonás az idıbeli átlagolást jelenti. A hanghullám W teljesítménye, W, a hangforrást körülvevı teljes felület és az intenzitás szorzatával egyenlı. A közeg nyugalmi sőrőségének és a hullám sebességének szorzatát Zo fajlagos akusztikai impedanciának, más néven akusztikai keménységnek nevezzük, Pa s/m: ahol: p o a közeg nyugalmi sőrősége, kg/m3, c a hangsebesség, m/s. Az intenzitás és a hangnyomás közötti összefüggés síkhullám esetén: Az S felületen áthaladó teljesítmény:

46

47

48

49 Egészségügyi hatások Halláskárosodás (az iparosodott országok lakosságának kb. 10%-a halláskárosodott) - Elsı téveszme: csak nagyon hangos zaj károsít Újabban kimutatták, hogy hosszú idın (éveken) át tartó, közepes erısségı (~ 70 db) hang is okoz halláskárosodást - Második téveszme: az öregedés nagyobb hatású, mint a zaj Azok, akik életük során tartósan zajos környezetben éltek, kevésbé jól hallanak, mint a csöndes környezetben élık. A nem-iparosodott országok lakói között alig van halláskárosodott! Szív- és érrendszeri betegségek Erıs hanghatás megnöveli az adrenalin-szintet (disco!) Ez szıkíti az ereket és emeli a vérnyomást. Ha ez tartós, érrendszeri betegségekhez vezet. Egyéb hatások Fejfájás, fáradtság, gyomorfekély, magzat fejlıdési rendellenességek Nagyon erıs hanghatás halált is okozhat ( hangfegyver )

50 Pszichológiai hatások Milyen zajt tartanak zavarónak? (szubjektivitás) Függ: - a zaj erısségétıl (tipikusan db-tıl kezdve) - látható-e a zaj forrása - állandó-e, vagy lüktetı - megfelel-e az adott környezetnek - kontrollálható-e az egyén által - kontrollálható-e más által (pl. rendırség) - akadályoz-e valamilyen cselekvést (pl. alvást) - milyen napszakban hallatszik (éjjel érzékenyebbek vagyunk) Tartós zajban élıknél gyakoribbak - álmatlanság, - agresszivitás, - mentális zavarok (üldözési mánia, paranoia, depresszió) - gyerekeknél kommunikációs zavarok A hallás egyik legfontosabb érzékszervünk. Vigyázzunk saját hallásunkra, és legyünk tekintettel másokra is! Mérsékeljük a zajszennyezést!

Zaj- és rezgés. Törvényszerűségek

Zaj- és rezgés. Törvényszerűségek Zaj- és rezgés Törvényszerűségek A hang valamilyen közegben létrejövő rezgés. A vivőközeg szerint megkülönböztetünk: léghangot (a vivőközeg gáz, leggyakrabban levegő); folyadékhangot (a vivőközeg folyadék,

Részletesebben

A zavaró szaghatás problémája a tervezett jogszabályi változások tükrében

A zavaró szaghatás problémája a tervezett jogszabályi változások tükrében A zavaró szaghatás problémája a tervezett jogszabályi változások tükrében Dr. Ágoston Csaba Dr. Béres András KVI-PLUSZ Kft. A Nemzeti Fejlesztési Terv Jedlik Ányos Programjának, a Közép-Magyarországi Regionális

Részletesebben

1. A hang, mint akusztikus jel

1. A hang, mint akusztikus jel 1. A hang, mint akusztikus jel Mechanikai rezgés - csak anyagi közegben terjed. A levegő molekuláinak a hangforrástól kiinduló, egyre csillapodva tovaterjedő mechanikai rezgése. Nemcsak levegőben, hanem

Részletesebben

Hullámok tesztek. 3. Melyik állítás nem igaz a mechanikai hullámok körében?

Hullámok tesztek. 3. Melyik állítás nem igaz a mechanikai hullámok körében? Hullámok tesztek 1. Melyik állítás nem igaz a mechanikai hullámok körében? a) Transzverzális hullám esetén a részecskék rezgésének iránya merıleges a hullámterjedés irányára. b) Csak a transzverzális hullám

Részletesebben

2. Az emberi hallásról

2. Az emberi hallásról 2. Az emberi hallásról Élettani folyamat. Valamilyen vivőközegben terjedő hanghullámok hatására, az élőlényben szubjektív hangérzet jön létre. A hangérzékelés részben fizikai, részben fiziológiai folyamat.

Részletesebben

Zaj- és rezgés védelem

Zaj- és rezgés védelem Zaj- és rezgés védelem Mi a zaj? A zaj kellemetlen zavaró hang Zajnak nevezünk minden olyan nemkívánatos vagy túl hangos hangjelensége(ke)t, amely az egyén életfunkcióit, munkáját, munkájának és pihenésének

Részletesebben

ZAJ ÉS REZGÉSVÉDELEM Hallás

ZAJ ÉS REZGÉSVÉDELEM Hallás Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar Felsőfokú munkavédelmi szakirányú továbbképzés ZAJ ÉS REZGÉSVÉDELEM Hallás MÁRKUS MIKLÓS ZAJ ÉS REZGÉSVÉDELMI SZAKÉRTŐ

Részletesebben

Mechanikai hullámok. Hullámhegyek és hullámvölgyek alakulnak ki.

Mechanikai hullámok. Hullámhegyek és hullámvölgyek alakulnak ki. Mechanikai hullámok Mechanikai hullámnak nevezzük, ha egy anyagban az anyag részecskéinek rezgésállapota továbbterjed. A mechanikai hullám terjedéséhez tehát szükség van valamilyen anyagra (légüres térben

Részletesebben

. A zaj környezeti hatásai

. A zaj környezeti hatásai . A zaj környezeti hatásai A zaj a XVIII. század, az iparosodás óta életünk állandó kísérıjévé vált. A XX. században a közlekedés fejlıdésével a településeken élık zajterhelése folyamatosan emelkedett.

Részletesebben

A levegőtisztaság-védelem aktuális kérdései, a levegőterheltségiszint vizsgálata, a zavaró környezeti szaghatás értékelése

A levegőtisztaság-védelem aktuális kérdései, a levegőterheltségiszint vizsgálata, a zavaró környezeti szaghatás értékelése A levegőtisztaság-védelem aktuális kérdései, a levegőterheltségiszint vizsgálata, a zavaró környezeti szaghatás értékelése Pusztai Krisztina, Dr. Béres András KVI Plusz Kft A KÖRNYEZETVÉDELMI MÉRÉS ÉS

Részletesebben

Dr. Ágoston Csaba, KVI-PLUSZ Kft.

Dr. Ágoston Csaba, KVI-PLUSZ Kft. KÖRNYEZETI LEVEGŐ SZERVES ALKOTÓINAK MŰSZAKILAG MEGFELELŐ MINTAVÉTELI MÓDSZERÉNEK FEJLESZTÉSE, A LÉGSZENNYEZETTSÉGGEL KAPCSOLATOS LAKOSSÁGI PANASZOK ÉRDEMI KIVIZSGÁLÁSA Dr. Ágoston Csaba, KVI-PLUSZ Kft.

Részletesebben

Fizikai hangtan, fiziológiai hangtan és építészeti hangtan

Fizikai hangtan, fiziológiai hangtan és építészeti hangtan Fizikai hangtan, fiziológiai hangtan és építészeti hangtan Témakörök: A hang terjedési sebessége levegőben Weber Fechner féle pszicho-fizikai törvény Hangintenzitás szint Hangosságszint Álló hullámok és

Részletesebben

A só- és színterápiáról röviden

A só- és színterápiáról röviden A só- és színterápiáról röviden A sóterápia Az ember arany nélkül tud élni, de só nélkül nem. - Cassiodorus 1 Történelem A terápia kezdete a sóbányákban és sóbarlangokban dolgozó emberektıl eredeztethetı,

Részletesebben

Mőködési elv alapján. Alkalmazás szerint. Folyadéktöltéső nyomásmérık Rugalmas alakváltozáson alapuló nyomásmérık. Manométerek Barométerek Vákuummérık

Mőködési elv alapján. Alkalmazás szerint. Folyadéktöltéső nyomásmérık Rugalmas alakváltozáson alapuló nyomásmérık. Manométerek Barométerek Vákuummérık Nyomásm smérés Nyomásm smérés Mőködési elv alapján Folyadéktöltéső nyomásmérık Rugalmas alakváltozáson alapuló nyomásmérık Alkalmazás szerint Manométerek Barométerek Vákuummérık Nyomásm smérés Mérési módszer

Részletesebben

11. Egy Y alakú gumikötél egyik ága 20 cm, másik ága 50 cm. A két ág végeit azonos, f = 4 Hz

11. Egy Y alakú gumikötél egyik ága 20 cm, másik ága 50 cm. A két ág végeit azonos, f = 4 Hz Hullámok tesztek 1. Melyik állítás nem igaz a mechanikai hullámok körében? a) Transzverzális hullám esetén a részecskék rezgésének iránya merőleges a hullámterjedés irányára. b) Csak a transzverzális hullám

Részletesebben

Környezetvédelem műszaki alapjai. alapjai, akusztika

Környezetvédelem műszaki alapjai. alapjai, akusztika Department of Fluid Mechanics Budapest University of Technology and Economics Környezetvédelem műszaki alapjai, akusztika Nagy László nagy@ara.bme.hu 2010. Március 31. Környezetvédelem műszaki alapjai

Részletesebben

A hang mint mechanikai hullám

A hang mint mechanikai hullám A hang mint mechanikai hullám I. Célkitűzés Hullámok alapvető jellemzőinek megismerése. A hanghullám fizikai tulajdonságai és a hangérzet közötti összefüggések bemutatása. Fourier-transzformáció alapjainak

Részletesebben

A szerkezeti anyagok tulajdonságai és azok vizsgálata

A szerkezeti anyagok tulajdonságai és azok vizsgálata A szerkezeti anyagok tulajdonságai és azok vizsgálata 1 Az anyagok tulajdonságai fizikai tulajdonságok, mechanikai, termikus, elektromos, mágneses akusztikai, optikai 2 Minıség, élettartam A termék minısége

Részletesebben

IX. Belső levegő minőség alapfogalmak

IX. Belső levegő minőség alapfogalmak IX. Belső levegő minőség alapfogalmak Belső levegő minőség Indoor Air Quality Raumluftqualität (BLM) (IAQ) Fanger Fitzner Seppänen (Technical University of Denmark) (Technische Universität Berlin) (Helsinki

Részletesebben

( ) ( ) ( ) Fourier: : minden (idı)függvény( összetehetı harmonikus. függvényekbıl. (Fourier. transzformáció) mennyiség a teljesítmény-spektrum

( ) ( ) ( ) Fourier: : minden (idı)függvény( összetehetı harmonikus. függvényekbıl. (Fourier. transzformáció) mennyiség a teljesítmény-spektrum Környezeti zajszennyezés Egyes kutatók szerint napjainkban a levegıszennyezés után a zajszennyezés a második legnagyobb környezeti ártalom! Mi a zaj? Az angol nyelvészek két latin eredetet is adnak a noise

Részletesebben

Az emberi hallás. A fül felépítése

Az emberi hallás. A fül felépítése Az emberi hallás A fül felépítése Külső fül: Hangösszegyűjtés, ami a dobhártyán rezgéssé alakul át. Középfül: mechanikai csatolás a dobhártya és a belső fül folyadékkal töltött részei között. Kb. 2 cm

Részletesebben

Hullámok, hanghullámok

Hullámok, hanghullámok Hullámok, hanghullámok Hullámokra jellemző mennyiségek: Amplitúdó: a legnagyobb, maximális kitérés nagysága jele: A, mértékegysége: m (egyéb mértékegységek: dm, cm, mm, ) Hullámhossz: két azonos rezgési

Részletesebben

MÉRÉSI JEGYZİKÖNYV. A mérési jegyzıkönyvet javító oktató tölti ki! Mechatronikai mérnök Msc tananyagfejlesztés TÁMOP

MÉRÉSI JEGYZİKÖNYV. A mérési jegyzıkönyvet javító oktató tölti ki! Mechatronikai mérnök Msc tananyagfejlesztés TÁMOP MÉRÉSI JEGYZİKÖNYV Katalizátor hatásfok Tanév/félév Mérés dátuma Mérés helye Jegyzıkönyvkészítı e-mail cím Neptun kód Mérésvezetı oktató Beadás idıpontja Mechatronikai mérnök Msc tananyagfejlesztés TÁMOP-4.1.2.A/1-11/1-2011-0042

Részletesebben

A Visegrádi Önkormányzat 3/2004. (VI. 29.) ör. rendelete a helyi zaj- és rezgésvédelmi szabályozásról

A Visegrádi Önkormányzat 3/2004. (VI. 29.) ör. rendelete a helyi zaj- és rezgésvédelmi szabályozásról A Visegrádi Önkormányzat 3/2004. (VI. 29.) ör. rendelete a helyi zaj- és rezgésvédelmi szabályozásról A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 1. -ában foglaltak, továbbá az 1991. évi XX.

Részletesebben

ÉPÜLETEK ZAJVÉDELME Épületek rendeltetésszerű használatához tartozó követelmények Szerkezeti állékonyság Klímakomfort (hő- és páravédelem, frisslevegő, ) Természetes és mesterséges megvilágítás zajvédelem

Részletesebben

Hangintenzitás, hangnyomás

Hangintenzitás, hangnyomás Hangintenzitás, hangnyomás Rezgés mozgás energia A hanghullámoknak van energiája (E) [J] A detektor (fül, mikrofon, stb.) kisiny felületű. A felületegységen áthaladó teljesítmény=intenzitás (I) [W/m ]

Részletesebben

Szagvédelmi kézikönyv

Szagvédelmi kézikönyv Szagvédelmi kézikönyv Szerzők Dr. Béres András levegőtisztaság-védelmi szakértő Dr. Ágoston Csaba levegőtisztaság-védelmi szakértő Lovrityné Kiss Beáta levegőtisztaság-védelmi szakértő 2014. Szagvédelmi

Részletesebben

Modern Fizika Labor Fizika BSC

Modern Fizika Labor Fizika BSC Modern Fizika Labor Fizika BSC A mérés dátuma: 2009. április 20. A mérés száma és címe: 20. Folyadékáramlások 2D-ban Értékelés: A beadás dátuma: 2009. április 28. A mérést végezte: Márton Krisztina Zsigmond

Részletesebben

2. Biotranszformáció. 3. Kiválasztás A koncentráció csökkenése, az. A biotranszformáció fıbb mechanizmusai. anyagmennyiség kiválasztása nélkül

2. Biotranszformáció. 3. Kiválasztás A koncentráció csökkenése, az. A biotranszformáció fıbb mechanizmusai. anyagmennyiség kiválasztása nélkül 2. Biotranszformáció 1. Kiválasztást fokozza 2. Az anyagot kevésbé toxikus formába alakítja (detoxifikáció ) 3. Az anyagot toxikusabb formába alakítja (aktiváció, parathion - paraoxon) Szerves anyagok

Részletesebben

Matematikai alapok és valószínőségszámítás. Középértékek és szóródási mutatók

Matematikai alapok és valószínőségszámítás. Középértékek és szóródási mutatók Matematikai alapok és valószínőségszámítás Középértékek és szóródási mutatók Középértékek A leíró statisztikák talán leggyakrabban használt csoportját a középértékek jelentik. Legkönnyebben mint az adathalmaz

Részletesebben

ZAJ ÉS REZGÉSVÉDELEM Rezgéstan és hangtan

ZAJ ÉS REZGÉSVÉDELEM Rezgéstan és hangtan Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar Felsőfokú munkavédelmi szakirányú továbbképzés ZAJ ÉS REZGÉSVÉDELEM Rezgéstan és hangtan MÁRKUS MIKLÓS ZAJ ÉS REZGÉSVÉDELMI

Részletesebben

Méréstechnikai alapfogalmak

Méréstechnikai alapfogalmak Méréstechnikai alapfogalmak 1 Áttekintés Tulajdonság, mennyiség Mérés célja, feladata Metrológia fogalma Mérıeszközök Mérési hibák Mérımőszerek metrológiai jellemzıi Nemzetközi mértékegységrendszer Munka

Részletesebben

Rezgések és hullámok

Rezgések és hullámok Rezgések és hullámok A rezgőmozgás és jellemzői Tapasztalatok: Felfüggesztett rugóra nehezéket akasztunk és kitérítjük egyensúlyi helyzetéből. Satuba fogott vaslemezt megpendítjük. Ingaóra ingáján lévő

Részletesebben

műszaki habok Kizárólagos magyarországi forgalmazó:

műszaki habok Kizárólagos magyarországi forgalmazó: Hanno -Protecto műszaki habok Protecto Kizárólagos magyarországi forgalmazó: TechFoam Hungary Kft. H-1183 Budapest, Felsőcsatári út 15. Tel: + 36 1 296 08 02 Fax: + 36 1 296 0803 e-mail: info@techfoam.hu

Részletesebben

A. AZ ÉGHAJLATI RENDSZER ÉS AZ ÉGHAJLATI VÁLTOZÉKONYSÁG

A. AZ ÉGHAJLATI RENDSZER ÉS AZ ÉGHAJLATI VÁLTOZÉKONYSÁG Bevezetés Napjainkban a klimatológia fontossága rendkívüli módon megnövekedett. Ennek oka a légkör megnövekedett szén-dioxid tartalma és ennek következménye, a lehetséges éghajlatváltozás. Változó éghajlat

Részletesebben

GPGPU. Hangfeldolgozás és hangszintézis

GPGPU. Hangfeldolgozás és hangszintézis GPGPU Hangfeldolgozás és hangszintézis Tartalom A mostani órán hangszintézis és hangfeldolgozási alapokat tekintünk át Ahhoz, hogy értelme legyen a problémák többségénél GPU-t használni, egy bizonyos (méret/számítási

Részletesebben

Adatgyőjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb mőszerei

Adatgyőjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb mőszerei GazdálkodásimodulGazdaságtudományismeretekI.Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSIMÉRNÖKIMScTERMÉSZETVÉDELMIMÉRNÖKIMSc Tudományos kutatásmódszertani, elemzési és közlési ismeretek modul Adatgyőjtés, mérési

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Hatóság. SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAT /2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Hatóság. SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAT /2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Hatóság SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAT-1-1593/2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A MEDIO TECH Környezetvédelmi és Szolgáltató Kft. (9700 Szombathely, Körmendi út

Részletesebben

Adatgyőjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb mőszerei

Adatgyőjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb mőszerei GazdálkodásimodulGazdaságtudományismeretekI.Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSIMÉRNÖKIMScTERMÉSZETVÉDELMIMÉRNÖKIMSc Tudományos kutatásmódszertani, elemzési és közlési ismeretek modul Adatgyőjtés, mérési

Részletesebben

Impulzív zaj eredetű halláskárosodás. RPG-7 lövészet által okozott halláskárosodás oka

Impulzív zaj eredetű halláskárosodás. RPG-7 lövészet által okozott halláskárosodás oka Impulzív zaj eredetű halláskárosodás RPG-7 lövészet által okozott halláskárosodás oka Előzmény 2013. nyarán az MH 5. Bocskai István Lövészdandár kiképzési foglalkozás keretében lövészetet hajtott végre

Részletesebben

Zaj,- rezgés és sugárzásvédelem NGB_KM015_ tanév tavasz 1. előadás. Bedő Anett egyetemi tanársegéd SZE, AHJK Környezetmérnöki tanszék

Zaj,- rezgés és sugárzásvédelem NGB_KM015_ tanév tavasz 1. előadás. Bedő Anett egyetemi tanársegéd SZE, AHJK Környezetmérnöki tanszék Zaj,- rezgés és sugárzásvédelem NGB_KM015_1 2017 2018. tanév tavasz 1. előadás Bedő Anett egyetemi tanársegéd SZE, AHJK Környezetmérnöki tanszék ELÉRHETŐSÉG Szoba: D 512 Telefonszám: 96/503-400/3103 E-mail:

Részletesebben

Környezettechnika. 3. Levegő minőségének és a károsanyag kibocsájtás meghatározásának módjai. Szennyezőanyag leválasztási módok.

Környezettechnika. 3. Levegő minőségének és a károsanyag kibocsájtás meghatározásának módjai. Szennyezőanyag leválasztási módok. Fodor Béla Környezettechnika 3. Levegő minőségének és a károsanyag kibocsájtás meghatározásának módjai. Szennyezőanyag leválasztási módok. 2010.05.07. Környezettechnika 1 Levegőszennyező anyagok leválasztási

Részletesebben

Adatgyőjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb mőszerei

Adatgyőjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb mőszerei GazdálkodásimodulGazdaságtudományismeretekI.Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSIMÉRNÖKIMScTERMÉSZETVÉDELMIMÉRNÖKIMSc Tudományos kutatásmódszertani, elemzési és közlési ismeretek modul Adatgyőjtés, mérési

Részletesebben

Globális környezeti problémák és fenntartható fejlıdés modul

Globális környezeti problémák és fenntartható fejlıdés modul Globális környezeti problémák és fenntartható fejlıdés modul Környezetgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖKI MSC TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSC A sztratoszférikus ózonnal kapcsolatos probléma és

Részletesebben

A Brüel & Kjaer zajdiagnosztikai módszereinek elméleti alapjai és ipari alkalmazása

A Brüel & Kjaer zajdiagnosztikai módszereinek elméleti alapjai és ipari alkalmazása A Brüel & Kjaer zajdiagnosztikai módszereinek elméleti alapjai és ipari alkalmazása Összeállította: dr. Szuhay Péter Budapest, 2013 Filename, 1 Hang és zaj 1. rész Dr. Szuhay Péter B & K Components Kft

Részletesebben

Zaj a munkahelyen. a jó munkahely. mindnyájunknak fontos TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001. www.tamop248.hu

Zaj a munkahelyen. a jó munkahely. mindnyájunknak fontos TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001. www.tamop248.hu Zaj a munkahelyen a jó munkahely mindnyájunknak fontos a munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 www.tamop248.hu a jó munkahely mindnyájunknak

Részletesebben

Készletgazdálkodás. TÉMAKÖR TARTALMA - Készlet - Átlagkészlet - Készletgazdálkodási mutatók - Készletváltozások - Áruforgalmi mérlegsor

Készletgazdálkodás. TÉMAKÖR TARTALMA - Készlet - Átlagkészlet - Készletgazdálkodási mutatók - Készletváltozások - Áruforgalmi mérlegsor Készletgazdálkodás TÉMAKÖR TARTALMA - Készlet - Átlagkészlet - Készletgazdálkodási mutatók - Készletváltozások - Áruforgalmi mérlegsor KÉSZLET A készlet az üzletben lévı áruk értékének összessége. A vállalkozás

Részletesebben

Zaj (bevezetés) A zaj hatása Zaj Környezeti zaj Zajimisszió Zajemisszió Zaj szabályozás Zaj környezeti és gazdasági szerepe:

Zaj (bevezetés) A zaj hatása Zaj Környezeti zaj Zajimisszió Zajemisszió Zaj szabályozás Zaj környezeti és gazdasági szerepe: Zaj (bevezetés) A zaj hatása: elhanyagolhatótól az elviselhetetlenig. Zaj: nem akart hang. Környezeti zaj: állandó zaj (l. ha nincs közlekedés). Zajimisszió: Zajterhelés az érzékelés helyén. Zajemisszió:

Részletesebben

tervezési szempontok (igénybevétel, feszültségeloszlás,

tervezési szempontok (igénybevétel, feszültségeloszlás, Elhasználódási és korróziós folyamatok Bagi István BME MTAT Biofunkcionalitás Az élő emberi szervezettel való kölcsönhatás biokompatibilitás (gyulladás, csontfelszívódás, metallózis) aktív biológiai környezet

Részletesebben

Rezgés, Hullámok. Rezgés, oszcilláció. Harmonikus rezgő mozgás jellemzői

Rezgés, Hullámok. Rezgés, oszcilláció. Harmonikus rezgő mozgás jellemzői Rezgés, oszcilláció Rezgés, Hullámok Fogorvos képzés 2016/17 Szatmári Dávid (david.szatmari@aok.pte.hu) 2016.09.26. Bármilyen azonos időközönként ismétlődő mozgást, periodikus mozgásnak nevezünk. A rezgési

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-1-1002/2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-1-1002/2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-1-1002/2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A KÖR-KER Környezetvédelmi, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. Vizsgálólaboratórium

Részletesebben

Tájékoztató az üzemi létesítmények környezeti zajkibocsátási határérték megállapításáról

Tájékoztató az üzemi létesítmények környezeti zajkibocsátási határérték megállapításáról Tájékoztató az üzemi létesítmények környezeti zajkibocsátási határérték megállapításáról A környezeti zaj és rezgés elleni védelem egyes szabályairól szóló 284/2007. (X. 29.) Korm. rendelet (a továbbiakban:

Részletesebben

TALAJVÉDELEM XI. A szennyezőanyagok terjedését, talaj/talajvízbeli viselkedését befolyásoló paraméterek

TALAJVÉDELEM XI. A szennyezőanyagok terjedését, talaj/talajvízbeli viselkedését befolyásoló paraméterek TALAJVÉDELEM XI. A szennyezőanyagok terjedését, talaj/talajvízbeli viselkedését befolyásoló paraméterek A talajszennyezés csökkenése/csökkentése bekövetkezhet Természetes úton Mesterséges úton (kármentesítés,

Részletesebben

Instacioner kazán füstgázemisszió mérése

Instacioner kazán füstgázemisszió mérése Instacioner kazán füstgáz mérése A légszennyezés jelentős részét teszik ki a háztartási tüzelőberendezések. A gázüzemű kombi kazán elsősorban CO, CO 2, NO x és C x H y szennyezőanyagokat bocsát ki a légtérbe.

Részletesebben

Hallás időállandói. Következmények: 20Hz alatti hang nem hallható 12Hz kattanás felismerhető

Hallás időállandói. Következmények: 20Hz alatti hang nem hallható 12Hz kattanás felismerhető Hallás időállandói Fizikai terjedési idők Dobhártya: végtelenül gyors Hallócsontok: 0.08ms késés Csiga: 20Hz: 3ms késés 100Hz: 1.5 ms késés 1000Hz: 0.3ms késés >3000Hz: késés nélkül Ideg-impulzus időtartam:

Részletesebben

Ergonómia alapok. Hardy

Ergonómia alapok. Hardy Ergonómia alapok Hardy Ergonómia fogalma Az ergonómia összetett szó. Ergon = munka, teljesítmény, erı + Nomos = törvény, szabály Jelentése: A MUNKA HOZZÁIGAZÍTÁSA AZ EMBER TULAJDONSÁGAIHOZ, KÉPESSÉGEIHEZ

Részletesebben

Határréteg mechanizmus vizsgálata nyílt vízi és nádas vízi jellegzónák között. Kiss Melinda

Határréteg mechanizmus vizsgálata nyílt vízi és nádas vízi jellegzónák között. Kiss Melinda Határréteg mechanizmus vizsgálata nyílt vízi és nádas vízi jellegzónák között Kiss Melinda Budapesti Mőszaki Egyetem Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszék kiss@vit.bme.hu 2012. május 18. Bevezetés A nádas

Részletesebben

Összefoglaló kérdések fizikából 2009-2010. I. Mechanika

Összefoglaló kérdések fizikából 2009-2010. I. Mechanika Összefoglaló kérdések fizikából 2009-2010. I. Mechanika 1. Newton törvényei - Newton I. (a tehetetlenség) törvénye; - Newton II. (a mozgásegyenlet) törvénye; - Newton III. (a hatás-ellenhatás) törvénye;

Részletesebben

HULLADÉKGAZDÁLKODÁS (Tantárgy kód: F1KNHULLG) Dr. Schöberl Miklós ny. egyetemi docens

HULLADÉKGAZDÁLKODÁS (Tantárgy kód: F1KNHULLG) Dr. Schöberl Miklós ny. egyetemi docens (Tantárgy kód: F1KNHULLG) Dr. Schöberl Miklós ny. egyetemi docens Hulladékgazdálkodás a környezetvédelemi tevékenység része KÖRNYEZETVÉDELMI ALAPPROBLÉMA İSEMBER BIOLÓGIAI LÉT SZÜKSÉGLETEK KÖZÖSSÉG TÁRSADALOM

Részletesebben

Rugalmas tengelykapcsoló mérése

Rugalmas tengelykapcsoló mérése BUDAPESTI MŐSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM Közlekedésmérnöki Kar Budapesti Mőszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki Kar Jármőelemek és Hajtások Tanszék Jármőelemek és Hajtások Tanszék

Részletesebben

Kémiai átalakulások. A kémiai reakciók körülményei. A rendszer energiaviszonyai

Kémiai átalakulások. A kémiai reakciók körülményei. A rendszer energiaviszonyai Kémiai átalakulások 9. hét A kémiai reakció: kötések felbomlása, új kötések kialakulása - az atomok vegyértékelektronszerkezetében történik változás egyirányú (irreverzibilis) vagy megfordítható (reverzibilis)

Részletesebben

Akusztika hanggátlás. Dr. Reis Frigyes elıadásának felhasználásával

Akusztika hanggátlás. Dr. Reis Frigyes elıadásának felhasználásával Akusztika hanggátlás Dr. Reis Frigyes elıadásának felhasználásával Mirıl van szó? A szerkezetet egyik oldalán valamilyen hatás éri - a levegıben terjedı hang (longitudinális hullámok), amelyek rezgésbe

Részletesebben

Fafizika 7. elıad. Akusztikai és s optikai tulajdonságok NYME, FMK,

Fafizika 7. elıad. Akusztikai és s optikai tulajdonságok NYME, FMK, Fafizika 7. elıad adás Akusztikai és s optikai tulajdonságok Prof. Dr. Molnár r SándorS NYME, FMK, Faanyagtudományi nyi Intézet Akusztikai faanyagjellemzık Gyakorlati szerepe A hang sebessége a fábanf

Részletesebben

SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2014 nyilvántartási számú (2) akkreditált státuszhoz

SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2014 nyilvántartási számú (2) akkreditált státuszhoz SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH-1-1626/2014 nyilvántartási számú (2) akkreditált státuszhoz Az IMSYS Mérnöki Szolgáltató Kft. Környezet- és Munkavédelmi Vizsgálólaboratórium (1033 Budapest, Mozaik

Részletesebben

Miért kell csökkenteni a zajexpozíciót?

Miért kell csökkenteni a zajexpozíciót? Miért kell csökkenteni a zajexpozíciót? Előadó: Dr. Madarász Gyula főosztályvezető-helyettes Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi Főosztály E-mail cím: madaraszgy@lab.hu Telefonszám: +36 1 299 9090 Megelőzéssel

Részletesebben

Nagyfelbontású magassági szélklimatológiai információk dinamikai elıállítása

Nagyfelbontású magassági szélklimatológiai információk dinamikai elıállítása Nagyfelbontású magassági szélklimatológiai információk dinamikai elıállítása Szépszó Gabriella Országos Meteorológiai Szolgálat Éghajlati Osztály, Klímamodellezı Csoport Együttmőködési lehetıségek a hidrodinamikai

Részletesebben

EPIDEMIOLÓGIA I. Alapfogalmak

EPIDEMIOLÓGIA I. Alapfogalmak EPIDEMIOLÓGIA I. Alapfogalmak TANULJON EPIDEMIOLÓGIÁT! mert része a curriculumnak mert szüksége lesz rá a bármilyen tárgyú TDK munkában, szakdolgozat és rektori pályázat írásában mert szüksége lesz rá

Részletesebben

Problémák a légi közlekedés zajának jogimőszaki szabályozásában

Problémák a légi közlekedés zajának jogimőszaki szabályozásában Problémák a légi közlekedés zajának jogimőszaki szabályozásában Hirka Ferenc Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelıség 159/2010. (V. 6.) Korm. rendelet a repülıtér létesítésének,

Részletesebben

Hidraulika. 1.előadás A hidraulika alapjai. Szilágyi Attila, NYE, 2018.

Hidraulika. 1.előadás A hidraulika alapjai. Szilágyi Attila, NYE, 2018. Hidraulika 1.előadás A hidraulika alapjai Szilágyi Attila, NYE, 018. Folyadékok mechanikája Ideális folyadék: homogén, súrlódásmentes, kitölti a rendelkezésre álló teret, nincs nyírófeszültség. Folyadékok

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELEM MÉRÉSTECHNIKÁJA KÖRNYEZETMÉRNÖK hagyományos képzés

KÖRNYEZETVÉDELEM MÉRÉSTECHNIKÁJA KÖRNYEZETMÉRNÖK hagyományos képzés KÖRNYEZETVÉDELEM MÉRÉSTECHNIKÁJA KÖRNYEZETMÉRNÖK hagyományos képzés TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŐSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR KÉMIAI TANSZÉK Miskolc, 2008. Tartalomjegyzék 1. Tantárgyleírás,

Részletesebben

Hogyan veheti észre, hogy halláscsökkenésben szenved?

Hogyan veheti észre, hogy halláscsökkenésben szenved? A HALLÁSVESZTÉSRŐL Hogyan veheti észre, hogy halláscsökkenésben szenved? Nem elképzelhetetlen, hogy Ön tudja meg utoljára. A hallásromlás fokozatosan következik be és lehet, hogy már csak akkor veszi észre,

Részletesebben

Radon a környezetünkben. Somlai János Pannon Egyetem Radiokémiai és Radioökológiai Intézet H-8201 Veszprém, Pf. 158.

Radon a környezetünkben. Somlai János Pannon Egyetem Radiokémiai és Radioökológiai Intézet H-8201 Veszprém, Pf. 158. Radon a környezetünkben Somlai János Pannon Egyetem Radiokémiai és Radioökológiai Intézet H-8201 Veszprém, Pf. 158. Természetes eredetőnek, a természetben eredetileg elıforduló formában lévı sugárzástól

Részletesebben

Az ember és a gerinces állatok jó része 5 érzékszervvel fogja fel a környező világ eseményeit. AZ EMBER ÉRZÉKSZERVEI

Az ember és a gerinces állatok jó része 5 érzékszervvel fogja fel a környező világ eseményeit. AZ EMBER ÉRZÉKSZERVEI Az ember és a gerinces állatok jó része 5 érzékszervvel fogja fel a környező világ eseményeit. AZ EMBER ÉRZÉKSZERVEI Látás Ízlelés Hallás Tapin tás Szaglás AZ ORR A SZAGLÁS SZERVE a szaglás a legősibb

Részletesebben

VÍZTISZTÍTÁS BIOLÓGIAI MÓDSZEREKKEL. Készítette: Kozma Lujza és Tóth Ádám

VÍZTISZTÍTÁS BIOLÓGIAI MÓDSZEREKKEL. Készítette: Kozma Lujza és Tóth Ádám VÍZTISZTÍTÁS BIOLÓGIAI MÓDSZEREKKEL Készítette: Kozma Lujza és Tóth Ádám A víztisztítás a mechanikai szennyezıdés eltávolításával kezdıdik ezután a még magas szerves és lebegı anyag tartalmú szennyvizek

Részletesebben

Kémiai reakciók. Kémiai reakció feltételei: Aktivált komplexum:

Kémiai reakciók. Kémiai reakció feltételei: Aktivált komplexum: Kémiai reakció feltételei: részecskék ütközése nagyobb koncentrációban gyakoribb: a részecskék megfelelı térhelyzetben legyenek Aktivált komplexum: részecskék ütközés utáni nagyon rövid ideig tartó összekapcsolódása

Részletesebben

A hatósági géphigiéniai minısítési eljárás

A hatósági géphigiéniai minısítési eljárás A hatósági géphigiéniai minısítési eljárás Egy gép, berendezés vagy eszköz higiéniailag akkor felel meg a jogszabályi követelményeknek, ha azonosítható, ha rendelkezik a megfelelıségét tanúsító dokumentummal,

Részletesebben

KÖRNYEZETSZENNYEZÉS VIZSGÁLÓ MÓDSZEREK

KÖRNYEZETSZENNYEZÉS VIZSGÁLÓ MÓDSZEREK KÖRNYEZETSZENNYEZÉS VIZSGÁLÓ MÓDSZEREK ANYAGMÉRNÖK MESTERKÉPZÉS TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŐSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR KÉMIAI TANSZÉK Miskolc, 2008. Tartalomjegyzék 1. Tantárgyleírás,

Részletesebben

A hegesztési eljárások áttekintése. A hegesztési eljárások osztályozása

A hegesztési eljárások áttekintése. A hegesztési eljárások osztályozása A hegesztési eljárások áttekintése A hegesztés célja két vagy több, fémes vagy nemfémes alkatrész között mechanikai igénybevételre alkalmas nem oldható kötés létrehozása. A nem oldható kötés fémek esetében

Részletesebben

Adatgyőjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb mőszerei

Adatgyőjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb mőszerei GazdálkodásimodulGazdaságtudományismeretekI.Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSIMÉRNÖKIMScTERMÉSZETVÉDELMIMÉRNÖKIMSc Tudományos kutatásmódszertani, elemzési és közlési ismeretek modul Adatgyőjtés, mérési

Részletesebben

Térfogatáram hagyományos mérése

Térfogatáram hagyományos mérése Térfogatáram hagyományos mérése Szőkítıelemes Sebességmérésre visszavezetve q V = A v da n v i i= 1 A i q 2 d π = α ε 4 2 ρ V p m 10. KÜLÖNLEGES IPARI ÁRAMLÁSMÉRİK 10.1. Ultrahangos áramlásmérık 10.1.1.

Részletesebben

Paksi Atomerőmű üzemidő hosszabbítása. 4. melléklet

Paksi Atomerőmű üzemidő hosszabbítása. 4. melléklet 4. melléklet A Paksi Atomerőmű Rt. területén található dízel-generátorok levegőtisztaság-védelmi hatásterületének meghatározása, a terjedés számítógépes modellezésével 4. melléklet 2004.11.15. TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

Faanyagok modifikációja_06

Faanyagok modifikációja_06 Faanyagok modifikációja_06 Faanyagok módosítása hıkezeléssel kémiai változások a faanyagban a hıkezelés hatására Dr. Németh Róbert, NymE Faipari Mérnöki Kar, Sopron, Faanyagtudományi Intézet, 2009. nemethr@fmk.nyme.hu

Részletesebben

Elektronikai alapgyakorlatok

Elektronikai alapgyakorlatok Elektronikai alapgyakorlatok Mőszerismertetés Bevezetés a szinuszos váltakozó feszültség témakörébe Alkalmazott mőszerek Stabilizált ikertápegység Digitális multiméter Kétsugaras oszcilloszkóp Hanggenerátor

Részletesebben

Zaj,- rezgés és sugárzásvédelem NGB_KM015_ tanév tavasz 4. előadás. Bedő Anett egyetemi tanársegéd SZE, AHJK Környezetmérnöki tanszék

Zaj,- rezgés és sugárzásvédelem NGB_KM015_ tanév tavasz 4. előadás. Bedő Anett egyetemi tanársegéd SZE, AHJK Környezetmérnöki tanszék Zaj,- rezgés és sugárzásvédelem NGB_KM015_1 2017 2018. tanév tavasz 4. előadás Bedő Anett egyetemi tanársegéd SZE, AHJK Környezetmérnöki tanszék ELŐADÁS ANYAGA Zajforrások Környezeti zaj Zajhatás Zajterjedés

Részletesebben

Anyagvizsgálati módszerek

Anyagvizsgálati módszerek Anyagvizsgáló és Állapotellenőrző Laboratórium Atomerőművi anyagvizsgálatok Az akusztikus emisszió vizsgálata a műszaki diagnosztikában Anyagvizsgálati módszerek Roncsolásos metallográfia, kémia, szakító,

Részletesebben

Hidrosztatika. Folyadékok fizikai tulajdonságai

Hidrosztatika. Folyadékok fizikai tulajdonságai Hidrosztatika A Hidrosztatika a nyugalomban lévő folyadékoknak a szilárd testekre, felületekre gyakorolt hatásával foglalkozik. Tárgyalja a nyugalomban lévő folyadékok nyomásviszonyait, vizsgálja a folyadékba

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Hatóság. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Hatóság. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Hatóság RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH-1-1523/2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Az ECO DEFEND Környezetvédelmi Mérnöki Iroda Kft. (1113 Budapest, Györök utca 19.) akkreditált

Részletesebben

Vizes oldatok ph-jának mérése

Vizes oldatok ph-jának mérése Vizes oldatok ph-jának mérése Név: Neptun-kód: Labor elızetes feladat Mennyi lesz annak a hangyasav oldatnak a ph-ja, amelynek koncentrációja 0,330 mol/dm 3? (K s = 1,77 10-4 mol/dm 3 ) Mekkora a disszociációfok?

Részletesebben

EGÉSZSÉGVÉDELEM. Munkaegészségtan

EGÉSZSÉGVÉDELEM. Munkaegészségtan EGÉSZSÉGVÉDELEM Munkaegészségtan A munkaegészségtan fogalma és feladata Munkahigiéné: az a tud., amely kutatja az ember és a munkakörnyezet kölcsönhatását, tanulmányozza az emberi szervezetnek a munkakörnyezethez

Részletesebben

CSATLAKOZÁSUNK AZ EURÓPAI UNIÓHOZ - A MAGYAR MEZİGAZDASÁG ÉS A JÁSZSÁG A LEHETİSÉGEI

CSATLAKOZÁSUNK AZ EURÓPAI UNIÓHOZ - A MAGYAR MEZİGAZDASÁG ÉS A JÁSZSÁG A LEHETİSÉGEI Kis Zoltán CSATLAKOZÁSUNK AZ EURÓPAI UNIÓHOZ - A MAGYAR MEZİGAZDASÁG ÉS A JÁSZSÁG A LEHETİSÉGEI Az ezredforduló felé közeledve egyre reálisabbnak és kézzelfoghatóbbnak tőnik Magyarország csatlakozása a

Részletesebben

Hajdúsámson Város Önkormányzata Képviselı-testületének. 30/2004. (VIII. 19.) r e n d e l e t e. a helyi hulladékgazdálkodási tervrıl

Hajdúsámson Város Önkormányzata Képviselı-testületének. 30/2004. (VIII. 19.) r e n d e l e t e. a helyi hulladékgazdálkodási tervrıl Hajdúsámson Város Önkormányzata Képviselı-testületének 30/2004. (VIII. 19.) r e n d e l e t e a helyi hulladékgazdálkodási tervrıl Hajdúsámson Város Önkormányzata Képviselı-testülete a hulladékgazdálkodásról

Részletesebben

Zaj és rezgésvédelem Rezgéstan és hangtan

Zaj és rezgésvédelem Rezgéstan és hangtan Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar felsőfokú munkavédelmi szakirányú továbbképzés Zaj és rezgésvédelem Rezgéstan és hangtan Márkus Miklós zaj és rezgésvédelmi

Részletesebben

Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék. Gázmotor mérési segédlet

Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék. Gázmotor mérési segédlet Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék Gázmotor mérési segédlet 2009 A MÉRÉSEN VALÓ RÉSZVÉTEL FELTÉTELEI, BALESETVÉDELEM A mérés során érvényesek a laborbevezetın elhangzott általános tőz és munkavédelmi

Részletesebben

A Laboratórium tevékenységi köre:

A Laboratórium tevékenységi köre: Budapesti Mőszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Kar Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszék Hıfizikai Laboratórium Cím: 1111 Mőegyetem rkp. 3. 3.em. 95. Tel.: +36 1 463-1331 Web: http://www.hofizlab.bme.hu

Részletesebben

Adatgyőjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb mőszerei

Adatgyőjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb mőszerei GazdálkodásimodulGazdaságtudományismeretekI.Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSIMÉRNÖKIMScTERMÉSZETVÉDELMIMÉRNÖKIMSc Tudományos kutatásmódszertani, elemzési és közlési ismeretek modul Adatgyőjtés, mérési

Részletesebben

Tecsound anyagok használata hanggátló szerkezetekben

Tecsound anyagok használata hanggátló szerkezetekben Tecsound anyagok használata hanggátló szerkezetekben 1 Tartalom A hanggátlásról általában A terjedési utak, zavarforrások Tecsound a gyakorlatban Összehasonlítás Összefoglaló 2 A hanggátlásról általában

Részletesebben

Adatgyőjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb mőszerei

Adatgyőjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb mőszerei GazdálkodásimodulGazdaságtudományismeretekI.Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSIMÉRNÖKIMScTERMÉSZETVÉDELMIMÉRNÖKIMSc Tudományos kutatásmódszertani, elemzési és közlési ismeretek modul Adatgyőjtés, mérési

Részletesebben

Mikrobiális folyamatok energetikai hasznosítása a depóniagáz formájában

Mikrobiális folyamatok energetikai hasznosítása a depóniagáz formájában Mikrobiális folyamatok energetikai hasznosítása a depóniagáz formájában Készítette: Pálur Szabina Gruiz Katalin Környezeti mikrobiológia és biotechnológia c. tárgyához A Hulladékgazdálkodás helyzete Magyarországon

Részletesebben

Ipar. Szent Korona Értékrend

Ipar. Szent Korona Értékrend Ipar Az ipar anyagi kincseink embert szolgáló átalakítása, vagy környezetromboló szakbarbarizmus? Úgy használjuk, hogy megmaradjon, vagy úgy, hogy felégetjük a jövıt? Miért? Mit? Hogyan? Az EU belsı piaca

Részletesebben

Vízóra minıségellenırzés H4

Vízóra minıségellenırzés H4 Vízóra minıségellenırzés H4 1. A vízórák A háztartási vízfogyasztásmérık tulajdonképpen kis turbinák: a mérın átáramló víz egy lapátozással ellátott kereket forgat meg. A kerék által megtett fordulatok

Részletesebben