A MAGYAR TÁBORI TÜZÉRSÉG AUTOMATIZÁLT HARC-, TŰZVEZETÉSI ÉS INFORMÁCIÓS RENDSZERE A XXI. SZÁZADBAN

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A MAGYAR TÁBORI TÜZÉRSÉG AUTOMATIZÁLT HARC-, TŰZVEZETÉSI ÉS INFORMÁCIÓS RENDSZERE A XXI. SZÁZADBAN"

Átírás

1 HADTUDOMÁNY Felházi Sándor A MAGYAR TÁBORI TÜZÉRSÉG AUTOMATIZÁLT HARC-, TŰZVEZETÉSI ÉS INFORMÁCIÓS RENDSZERE A XXI. SZÁZADBAN Az ahogyan a jövőről gondolkodtok, keretet szab annak, amit a jövőről gondoltok, amely meghatározza, hogy mit tesztek a jövő érdekében. A Haderő XXI. hadműveletei TRADOK 525-5, 5. o. A tüzérség megalakulásától kezdődően meghatározó szerepet töltött be a tűzzel való pusztítás folyamatában. Feladatait az összfegyvernemi csapatokkal szoros együttműködésben hajtotta végre, és a jövőben is csak a szoros együttműködésen alapuló tevékenység vezethet sikerre. Az újszerű hadműveletek és harcok maximálisan megkövetelik a csapatok harctevékenységeiben a határozottságot, a lendületet, a dinamikusságot, az erők és eszközök magas szintű együttműködését és vezetését. Ezek a jellemzők azonban a katonai szervezeteken belül folyamatos ellentmondásokat idézhetnek elő a vezetési rendszerben. A megnövekedett információtömeg, a lehetséges harchelyzetek változatossága, a végrehajtandó intézkedések és az elhatározás a korábbinál rövidebb idő alatti meghozatala óriási kihívást jelent ma a tüzérség részére, amely a katonai szervezetek általános rendszerében kiemelt helyet foglal el, és tevékenységével döntő mértékben hozzájárul a harctevékenység sikeréhez. A haderők fő feladatát a jövő század elején is az adott ország fegyveres védelme fogja képezni. Ennek megfelelően megnőtt és összetettebbé vált a kockázatok

2 köre. Magyarország biztonságára elsősorban az euroatlanti régió biztonságának alakulása és a térségben végbemenő politikai-társadalmi-gazdasági folyamatok gyakorolnak hatást, de az ország nem függetlenítheti magát a globális veszélyforrásoktól sem. [1] A Magyar Köztársaságban elsődlegesen úgy kell meghatározni az ország védelmével kapcsolatos feladatokat, hogy az ország hadereje legyen képes a honi területen végrehajtandó feladatait NATO szövetséges segítsége nélkül is teljesíteni. Ahhoz, hogy ez a haderő megfeleljen rendeltetésének, olyan fejlesztési irányokat kell a részére meghatározni, amelyek tekintettel vannak az ország gazdasági teherbíró képességére, ugyanakkor figyelembe veszik a legfejlettebb országoknak a jövő évezred hadviselésével kapcsolatos elgondolásait. Ezeket a gondolatokat fogalmazza meg a Reform Átalakul a haderő hosszú távú fejlesztési program szerzői kollektívája is. A követelmények viszont csak egy olyan minőségi haderővel biztosíthatóak, amely megfelelő technikai színvonalon álló felszereléssel, nagy mozgékonysággal és tűzerővel, továbbá megfelelően kiképzett és felkészített állománnyal rendelkezik. Kiemelkedik ezen kritériumok közül is a vezetési rendszer átalakításának, fejlesztésének szükségessége, amelynek létrehozásánál alapkövetelmény a modern informatikai technikák bevezetése és széles körű alkalmazása. A tüzérfegyvernem fejlesztési feladatainak is az egyik legfontosabb területét képezi egy modern tábori tüzér automatizált vezetési rendszer kialakítása, amely automatizálja a tűztámogatás vezetését, irányítását, összeköttetéseket tart más vezetési alrendszerrel, támogatja a tüzérség rendszerben való alkalmazását. Kutatásaim során a fejlett országok tábori tüzérségének automatizált harc-, tűzvezetési és információs rendszereit, azok kialakítási lehetőségeit vizsgáltam, elemeztem, aminek keretében elsődlegesen az amerikai tűzvezető rendszerrel, az AFATDS[2]-el foglalkoztam. Az elemzés során elsősorban az automatizált vezetési rendszerek létrejöttéből kiindulva, tüzér szakmai szempontból vizsgáltam a vezetési rendszerek kialakulásának szükségességét, lehetséges felépítését, a rendszerekkel megoldható feladatokat, amelyek megfogalmazásakor felhasználtam a rendszerek kialakításával összefüggő, rendelkezésre álló kísérleti gyakorlatok eredményeit és tapasztalatait. Áttanulmányoztam a más rendszerekhez való kapcsolódási lehetőségeket és együttműködési képességeket a NATO feladatkörein belül. Úgy érzem, ezen produktumok alapján megfogalmazható, hogy a Magyar Honvédség tüzérségének vezetési rendszerét a jövőben milyen irányban érdemes fejleszteni, figyelembe véve a fegyvernem átalakulásával, a NATO-hoz való csatlakozással kapcsolatos főbb feladatokat.

3 A kutatásaim folyamán nem lehetett figyelmen kívül hagyni a Népszava szeptember 12. szombati számában közzétett Rand Corporation jelentést, amelyben az amerikai szakértők csoportja hosszú távon egy kisebb létszámú, de a jelenleginél mozgékonyabb haderő létrehozását ajánlja Magyarországnak. Ez a javaslat találkozott a magyar szakemberek haderőfejlesztésével kapcsolatos elképzeléseivel is, melyek a tüzérségre is kiható egyik megállapítása, hogy a CFE-ben [3] meghatározott 840 db, 100 mm feletti tüzérségi löveg helyett jelenleg 621 db található, de a későbbiekben még ennél is kevesebbre, 316 db-ra lesz szükség. Az említett jelentés hosszú frontvonal megvédésére képes, könnyű fegyverzetű, mozgékony, korszerű tüzérséggel ellátott összfegyvernemi dandárok létét szorgalmazza. (1. sz. ábra) Mindezen változások, továbbá a tüzérség szervezetének, technikájának jelentős csökkentése arra kell, hogy inspiráljanak bennünket, kutatókat, tüzér szakembereket, hogy a fegyvernem fejlesztésénél olyan erőtöbbszöröző tényezőket keressünk, amelyek létrehozásával biztosítható lesz a manővererők maximális tűztámogatása mellett a harc sikere. A tüzérségi rendszer kialakításának egyik fontos területét képezi a fegyvernemi vezetés automatizálásának megvalósítása.

4 A FEJLETT ORSZÁGOK TÁBORI TÜZÉRSÉGÉNEK JELENLEGI VEZETÉSI RENDSZEREI ÉS AZOK MŰKÖDÉSE (AMERIKAI, NÉMET, BRIT, FRANCIA ÉS OROSZ RENDSZEREK) A fejlett országok hadseregeiben maximális a törekvés arra, hogy a harc, illetve a hadművelet vezetésének automatizálása minél tökéletesebben kialakuljon. A NATO országok tüzérségénél a célok felderítése, az optimális pusztítóeszköz kiválasztása, az információk digitális eszközökön való továbbítása már hosszú ideje meg van oldva, és nagy hatékonysággal segíti a tüzérség tevékenységét. Ezek a rendszerek már ismertek. Fejlesztésük, rendszeresítésük a hetvenes években indult meg, és napjainkban is folyamatosan tökéletesítik ezeket az automatizált tűzvezető rendszereket. Ilyen ismertebb automatizált rendszerek: TACFIRE parancs- és információs rendszer a tüzérségi tűz tervezéséhez és vezetéséhez (egy rendszerben működteti a különböző szintű tűzvezető központokat, a felderítő- és pusztítóeszközöket, USA); ATILA hasonló a TACFIRE-hoz, 18 üteg tűzvezetését képes egyidőben kiszolgálni (francia); ADLER parancs- és információs rendszer az osztály- és dandárszintű tűz tervezéséhez és vezetéséhez (német); BATES hadosztályszintű tüzér célmegsemmisítő rendszer (brit); KAPUSZTNYIK osztályszintű tűzvezetési rendszer (orosz); de ezek mellett még meg lehet említeni más fejlett rendszereket is, mint pl. a DAVID (izraeli), SEDA (olasz), MIA (svéd), FIST (holland), QUICKFIRE (brit), a kínai DSX 3, FACE (brit) rendszereket és ezek továbbfejlesztett, korszerűsített változatait. A tüzérség sikeres alkalmazásának alapfeltétele a gyorsaság és a pontos tűzvezetés kell, hogy legyen. A fejlett országok tüzér szakemberei felismerték azt, hogy a tüzérség harci alkalmazása terén felmerülő problémák elsősorban nem a lövegekkel, hanem a tűzvezetéssel, harcvezetéssel vannak kapcsolatban. Az általam elemzett tüzér vezetési rendszerekről a következő főbb gondolatokat tartom lényegesnek:

5 Az analizált tüzér automatizált vezetési rendszerek is azt bizonyítják, hogy a jövőben még inkább felértékelődik a tüzérség szerepe az összfegyvernemi harcban. A tüzérség rendszerben való gondolkodása a továbbiakban is az egyetlen járható út. Elsősorban a fejlett gazdasággal és ipari háttérrel rendelkező országok szárazföldi haderőiben szánnak jelentős szerepet a tábori tüzérségnek, amely a jövőben is az egyik legnagyobb szárazföldi tűzerőt fogja képezni, de minden NATO-tagállamban törekednek a tüzérség automatizált vezetési rendszere teljességének kialakítására. Kutatásaim során megállapítottam, hogy minden szárazföldi haderőben folyamatosan fejlesztik valamilyen szinten a tüzérség harcászati automatizált vezetési rendszerét. A külföldi katonai szakirodalom a tüzérség fejlesztésével kapcsolatban elsősorban abból indul ki, hogy a TÜZÉRSÉGET, MINT RENDSZERT KELL FEJLESZTENI, amelyen belül a fejlett automatizált vezetési rendszerek létrehozása, fejlesztése a kiemelt feladat. A fejlett országokban az 1980-as évektől kezdtek elterjedni a tüzér automatizált vezetési rendszerek, de az azóta eltelt év során nagyobb részük elavult, és a rendszerek létrehozásakor meghatározott normatívák is megváltoztak (vezetési szintek, alkalmazott berendezések mutatói, információáramlással kapcsolatos normatívák). Ilyen rendszer az amerikai TACFIRE, a brit FACE, a német FALKE. A meglévő rendszereknél megállapítható, hogy a bevált automatizált rendszereket a lehetőségeikhez mérten, illetve a szükségleteknek megfelelően folyamatosan fejlesztették. Ez jellemző az általam vizsgált esetekben. Az analizált tüzérségi rendszereknél általánosan megállapítható: az automatizált vezetés valósul meg hadtest, hadosztály szinttől egészen a lövegekig (kijelző egységekig); a lőelemek kiszámolása az ütegek szintjén történik, míg a tűzfeladatok tervezése, elosztása, a tűz vezetése, a logisztikai biztosítás megszervezése tüzérosztály, illetve annál magasabb szinten kerül végrehajtásra; biztosítva van az alegység szintű vezetési rendszerek csatlakozási lehetősége a magasabb szintű automatizált vezetési rendszerekhez; a rendszerek alkalmazásával a vezetett tüzér szervezetek állománya ütegenként 6-8 löveg, osztályonként (ezredenként) 3-6 üteg; a cél felderítésétől a tűzmegnyitásig számított reagálási idő átlagosan másodperc; a ballisztikai számítógépek alkalmazása vagy egy csatlakozási lehetőséggel, vagy már eredetileg az adott rendszerbe beépítve valósult meg;

6 a rendszerekben funkcióikból adódóan négyféle számítógépegységet különböztetnek meg: parancsnoki vezetési számítógépek (üteg-ezredig); tüzér harcászati (felderítő) terminálok; lövegkijelző egységek; ballisztikai számítógépek. A kilencvenes években rendszerbe állított tüzér automatizált vezetési rendszereknél a régebbiekhez képest már egy újabb nagy ugrás következett be. A nagyobb sebességű mikroprocesszorok (16-32 bit) alkalmazásával, a megnövekedett tárolókapacitási lehetőségekkel, a tüzérség reakcióidejének osztály szinten 10 másodperc alá történő csökkenésével, a korszerű rádióállomások alkalmazásával már a XXI. század vezetési rendszerének követelményeit teljesítik. A MAGYAR HONVÉDSÉG TÁBORI TÜZÉRSÉGÉNEK JELENLEG MEGLÉVŐ AUTOMATIZÁLT TŰZVEZETÉSI RENDSZERE Mindenki által ismert, hogy a kilencvenes években megkezdett haderőcsökkentés a tüzérség szervezeti felépítésére is jelentősen kihatott. Szervezeti változások következtek be hadosztály, dandár szinten és a páncéltörő szervezetek strukturális kereteiben is. A szervezeti változásokkal párhuzamosan az MH tábori tüzérsége automatizált tűzvezetési rendszerének az ÁRPÁD-nak a fejlesztése, ha zökkenőkkel is, de folytatódott. Az 1980-as évek elején a HM olyan döntéseket hozott, amelyek előirányozták a tüzérség fejlesztésének és korszerűsítésének szükségességét. Ezek a döntések az alábbi területeket jelentették: a tüzéralegységek vezetési rendszerének minőségileg magasabb szintre emelése; a gyors hely- és iránymeghatározás technikai feltételeinek megteremtése;

7 a tűzmegnyitáshoz szükséges idő csökkentése korszerű számítástechnikai eszközök alkalmazásával; a vezetési rendszer automatizált működésének magasabb szintje. Ennek következtében a Magyar Honvédségen belül jelentős munkálatok kezdődtek el a tüzéralegységek vezetésének korszerűsítése érdekében. Az összfegyvernemi csapatok haditechnikai eszközei a nyolcvanas évek elejére jelentős fejlesztésen mentek keresztül. Ennek következtében egyértelművé vált, hogy a tüzérség tűztámogatási feladatai és harci képességei terén is változások szükségesek, mivel a tűztámogatás eredményesen akkor biztosítható, ha az összfegyvernemi és tüzéralegységek korszerűségének szintje közel azonos. Ezekben az években már jelen voltak a tüzércsapatok szervezetében az önjáró tüzérosztályok és a sorozatvetők, amelyek jelentősen növelték a tüzérség harci hatékonyságát. Azoknál az önjáró osztályoknál, amelyek rendelkeztek MASINA típusú vezetési rendszerrel, ugrásszerű javulás következett be a tüzérosztály önálló harc- és tűzfeladat megoldásának képességében. Viszont ez jelentős különbséget is jelentett a hagyományos vontatott, illetve a MASINA (1V12) vezetési rendszerrel nem rendelkező tüzérosztályokkal szemben. Ezek a különbségek elsősorban a manőverezőképességben, a tűzkészség eléréséhez szükséges idő rövidülésében és a lőelemek megállapításának pontosságában jelentkeztek. A probléma megoldására, továbbá a már említett HM határozat alapján 1982-től elkezdődött egy intenzív fejlesztési munka, aminek eredményeként elkészült az első hazai gyártású tüzér automatizált tűzvezető és információs rendszer, az ÁRPÁD. Az ÁRPÁD automatizált tűzvezető rendszer teljes mai formába való kifejlesztése három szakaszra bontható. (2. sz. ábra) A folyamatábra alapján kérdésként fogalmazható meg: Hogyan, milyen irányban folytatódjon a rendszerszemléletű magyar tüzérség 2010-re való kialakításához a tűzvezető rendszer fejlesztése, modernizálása? Jelenleg a Magyar Honvédség tüzérségén belül több önjáró tüzérosztály is rendelkezik ÁRPÁD típusú automatizált tűzvezető rendszerrel. Az ezekkel az osztályokkal végrehajtott gyakorlatok bebizonyították, hogy a tüzérosztály szintű automatizált tűzvezető rendszer egy korszerű, magas színvonalú tűzvezetést biztosító struktúra, amely felveszi, illetőleg felveheti a versenyt a fejlett nyugati hadseregek hasonló kategóriájú automatizált tűzvezető rendszereivel a harc- és tűzvezetés terén és a tüzérségi lövészet hatásosságában.

8 A mai korszerű harceljárások viszont megkövetelik a fejlett tűzvezető rendszerekkel ellátott tüzérosztályok harcának és tüzének magas szintű vezetését, amelyet csak akkor lehet megvalósítani, ha az ezen alegységek harcát vezető parancsnokok és törzsek fejlett, magas színvonalú technikai rendszerrel rendelkeznek. Ez a követelmény megmutatja azt az utat, amelyet követni kell a közeljövőben a fejlesztések terén. Meggyőződésem, hogy az ÁRPÁD típusú tűzvezető rendszer sikeres rendszerbe állítása után ki lehet fejleszteni a vontatott tüzérség és sorozatvető alegységek automatizált tűzvezető rendszerét. A tűzvezető rendszerek kialakításával párhuzamosan, a meglévő és a jövőben is alkalmazható felderítési eszközökkel, illetve új felderítő eszközök beszerzésével (pl. röppálya felderítő lokátor, pilóta nélküli felderítő repülőgépek stb.) ki kell alakítani a különböző típusú támogató felderítő alrendszereket. Ezen alrendszerek koordinálását végezné egy magasabb szintű TÁBORI TÜZÉR AUTOMATIZÁLT HARC-, TŰZVEZETÉSI- ÉS INFORMÁCIÓS RENDSZER, amelynek feladata az automatizált tűzvezető rendszerek és felderítő rendszerek integrálásával a tüzérosztályok (ütegek) harcának és tüzének automatizált vezetése, irányítása. A magyar tüzérség jelentős részét napjainkban a vontatott tüzérség teszi ki, amely még nem rendelkezik korszerű vezetési eszközökkel. Így a legsürgősebb fejlesztési

9 feladatoknak az ÁRPÁD rendszer további fejlesztésén kívül arra kell irányulniuk, hogy ezeknek az alegységeknek korszerűsítsék a harc- és tűzvezetését. EGY KORSZERŰ MAGYAR TÁBORI TÜZÉR AUTOMATIZÁLT HARC-, TŰZVEZETÉSI ÉS INFORMÁCIÓS RENDSZER KIALAKÍTÁSÁNAK LEHETŐSÉGE A Magyar Honvédség hosszú távú fejlesztési koncepciójában egyértelműen megfogalmazódik, hogy a jövő magyar szárazföldi hadereje szervezetét tekintve hadtest-dandár felépítésű lesz. Ennek egyenes következménye a tüzérfegyvernem szervezeti felépítésének megváltozása is. A jövő tüzérségének megteremtésekor figyelembe kell venni azokat az alapkövetelményeket, amelyek szerint a szárazföldi haderő rendelkezzen megfelelően kiképzett állománnyal, NATO kompatibilis technikai eszközökkel és fegyverzettel, nagy csapásmérő képességgel és mozgékonysággal. A vezetés terén szintén alapkövetelményként fogalmazódik meg a NATO vezetési rendszerével való interoperabilitás. Az új vezetési rendszerek létrehozásánál a vezetés és irányítás területén a legfejlettebb informatikai eszközök bevezetésének és alkalmazásának kell prioritást kapniuk. A 2010-ig elkészített fejlesztési programokban a fent említett követelményekhez arányos ütemezést alakítottak ki. Ebben a TÜZÉRSÉG részére is meghatározták, hogy a 10 éves fejlesztési folyamat végére RENDELKEZZEN OLYAN AUTOMATIZÁLT VEZETÉSI RENDSZERREL, AMELY KÉPES A TŰZTÁMOGATÁSI FELADATOK TELJES SPEKTRUMÁNAK KEZELÉSÉRE. A szervezeti átalakítás a tüzérség struktúrájában és alkalmazásában is markáns változásokat követelt és követel. Ki kell alakítani a fegyvernemben a NATO szemléletet, gondolkodást, létre kell hozni az új alkalmazási elveket stb. Ennek érdekében a Magyar Honvédség Szárazföldi Vezérkar Tüzérfőnöksége gépesített lövészdandár szintig elkészítette azokat az új tűzvezetési és tűztámogatási elveket, amelyek biztosítják a NATO kompatibilis alkalmazást. Ebben az anyagban is megállapítottuk, hogy a tüzérség alaprendeltetése nem változik, sőt szerepe a jövőben felértékelődik. Alapvető feladata továbbra is az összfegyvernemi csapatok folyamatos, időbeni és hatásos tűztámogatása lesz. A NATO elvek szerint a tüzérség a harctámogatás kereteibe tartozik, és feladata szerint két alapvető kategóriát lehet megkülönböztetni: a közvetlen támogató

10 (dandárszintig) és az általánosan támogató tüzérséget (dandárszint felett). Mivel tüzérségi eszközeink lőtávolsága még jó ideig nem lesz NATO kompatibilis, ezért az elsődleges feladatnak a manővererők közvetlen támogatását kell tekintenünk, főleg azért, mert harci helikopterek vonatkozásában is kedvezőtlen helyzetben vagyunk. A két alapfeladat hatékony végrehajtása érdekében azonban létre kell hozni egy olyan központosítást, amelynek keretében integrálni lehetne a tüzéralegységek és felderítőeszközök tevékenységét. Megítélésem szerint az említett tüzérségi rendszert úgy kell kialakítani, hogy az funkcionálisan egyesítsen több automatizált vezetési rendszert (alrendszert). A rendszer kialakításánál tervezni kell az együttműködés biztosítását a kidolgozásra váró szárazföldi hadműveleti automatizált vezetési rendszerrel, továbbá a koalíciós feladatok végrehajtása tekintetében a NATO fejlett tüzérségi vezetési rendszereivel. A tüzérség fejlett automatizált vezetési rendszere (3. sz. ábra) a hadtest alárendeltségébe tartozó tábori tüzérség vezetésére szolgál. Felépítését tekintve a tűzvezető- és a felderítő alrendszerből áll. A TŰZVEZETŐ ALRENDSZEREN belül a 122 mm-es önjáró osztály részére 1986-tól már KIFEJLESZTETTÉK AZ ÁRPÁD ATR-t, amely jelenleg korszerűsítés alatt áll. A további tüzérségi eszköztípus (vontatott ágyútarack és sorozatvető) részére meg kell kezdeni az ÁRPÁD ATR fejlesztési eredményeire alapuló, hazai fejlesztésű tűzvezetési rendszerek kialakítását.

11 A FELDERÍTŐ ALRENDSZEREK vonatkozásában jelentős fejlesztést kell végrehajtani. Ezt elsősorban a fejlett országok által alkalmazott felderítőeszközök beszerzésével javaslom megvalósítani. Mivel a tűztámogatás meghatározó elemét a felderítés képezi, ezért ilyen technikai eszközök beszerzése és rendszerbe állítása prioritást kell, hogy élvezzen. Feladatát tekintve a felderítési adatok gyűjtésére, értékelésére, feldolgozására és az információk továbbítására szolgál. Véleményem szerint a felderítő alrendszerek a következő elemekből kell, hogy álljanak: passzív felderítőeszközök rendszere (optikai és hangfelderítő); tüzér légi felderítőeszközök rendszere (tüzér felderítő helikopter); röppálya felderítő rádiólokátor rendszer (ARTHUR, COBRA, ANTPQ 36, ANTPQ 37); technikai felderítőeszközök rendszere (pilóta nélküli felderítő repülőgépek, pl. Szojka 3, vagy komplex felderítő repülőgépek, illetve rádiólokátorok); mozgó célfelderítő lokátor rendszer (SZNÁR 10, PSZNR 5); automatizált meteorológiai rendszer. A tüzérség fejlett automatizált vezetési rendszere lehetővé teheti az alrendszerek közötti, a hierarchiához kevésbé kötődő vezetési struktúra alkalmazási felhasználását, amelynek következtében egy adott tűzvezető alrendszer bármikor képes a rendszerben lévő valamennyi felderítő alrendszerhez történő közvetlen csatlakozásra. Nem szabad elfeledkezni arról, hogy a rendszerben zajló folyamatok másodpercek alatt zajlanak le! A kialakítandó tüzér automatizált vezetési rendszert annak értelmében, hogy a tüzérség jelenti a tűztámogatási feladatok végrehajtásában az alapvető elemet úgy kell létrehozni, hogy az biztosítsa az információcserét a magyar haderő más tűztámogató rendszereivel is. A fejlesztési feladat végrehajtásának kulcsa, hogy már a tervezés fázisában meg kell határozni azt a közös hardver-szoftver alapot, amelyre ezen felsorolt alrendszerek az együttműködés érdekében kidolgozhatják a jövőbeni alkalmazhatóság kereteit. Mivel a fejlett NATO-tagállamok automatizált tüzér vezetési és irányítási rendszerei olyan fejlesztési fázisban vannak, hogy a német, az amerikai, a francia és brit tüzérségi rendszerek mára már képesek a nemzetközi, közös, azonos nyelvű együttműködésre, CÉLUNK kell, hogy legyen A SZÖVETSÉGES TŰZTÁMOGATÓ RENDSZEREKKEL VALÓ INTEROPERABILITÁS MEGTEREMTÉSE.

12 JAVASLATOK A TÜZÉRCSAPATOK VEZETÉSÉNEK FEJLESZTÉSÉRE A Magyar Honvédség tüzérségének korszerűsítési irányvonalait Magyarország NATO csatlakozása függvényében kell vizsgálni. A lehetségesnek tartott javaslatok megtétele a nyugati és keleti szakirodalom tanulmányozásával és régiónk hasonló problémákkal küzdő országainak katonatudósai által megfogalmazott megoldási javaslatok figyelembevételével célszerű. Ezt a szükségszerűséget az orosz katonatudósok is osztják. Felismerték, hogy a tüzérség mennyiségi fölényére alapozott alkalmazási elvek a CFE szerződés életbelépésével és végrehajtásával idejüket múlták. A hagyományos vezetési módszerekkel és eszközökkel irányított tüzérség ma már nem életképes. Napjaink tudományos kutatásai és gyakorlati eredményei azt mutatják, hogy a korszerű hadműveletekben a rakéta- és tüzércsapatok lehetőségeik csak százalékát tudják realizálni. Ennek a potenciális lehetőség veszteségnek több mint a felét a vezetés alacsony szintje okozza. [4] Az előrelépést a tűztervezés időciklusának csökkentésében és a vezetés operativitásának növelésében látják. Felismerték, hogy a hadműveleti célok elérésének a vezetés ugyanolyan fontos összetevője, mint a tűzeszközök és lőszerek mennyisége és minősége. [5] Ez a felismerés alátámasztja azt a megállapítást, amely szerint a fejlesztések során a dandár és a magasabb szintű tüzérség viszonylatában első lépésként az alegységek és a törzsek vezetési eszközeinek a korszerűsítésére kell a fő hangsúlyt helyezni. A tűzeszközök technikai korszerűsítése a zászlóalj-harccsoport tüzérségénél már ezzel párhuzamosan indokolt. A korszerűsítés következő lépését a dandár- és a magasabb szintű tüzérség felderítő- és bemérő eszközeinek technikai fejlesztése, illetve a szárazföldi vezérkar közvetlen tüzérség nagy hatótávolságú tüzérségi rendszereinek (pl. MLRS[6]) beszerzése képezi. A technikai fejlesztés ezt követő szakaszában indokolt az általános támogató feladatokat megoldó tüzérség fegyverzetváltása. A vezetési eszközök és rendszerek fejlesztésének fő irányai: korszerű híradó és adattovábbító eszközökkel felszerelt, zászlóalj- és dandárszinten lehetőleg páncélozott technikai eszközök beszerzése;

13 a harcászati számvetések végrehajtásához, valamint a tűzzel való pusztítás tervezéséhez szükséges információ és adatfeldolgozó számítógépes rendszer kialakítása; a tábori tüzérség jövőbeni automatizált harc-, tűzvezetési és információs rendszerének elméleti kialakítása, majd a követelmények és szabványok meghatározása után, alulról-felfelé történő építkezéssel az alrendszerek létrehozása, kialakítása; a jelenlegi ÁRPÁD tűzvezető rendszer további korszerűsítése, alkalmassá tétele a különböző típusú felderítőeszközök (pl. hangfelderítő, röppályafelderítő) adatainak vételére, feldolgozására; az ÁRPÁD tűzvezető rendszer korszerűsítése mellett meg kell kezdeni a vontatott tüzér- és sorozatvető alegységek kiszolgálására képes automatizált tűzvezetési rendszerek létrehozását; a felderítési adatok gyűjtésének, értékelésének, tárolásának és továbbításának automatizálása (számítógépes rendszerének megteremtése), illetve a különböző típusú felderítő alrendszerek létrehozása (pl. passzív eszközök, technikai felderítőeszközök alrendszere); a zászlóalj, dandártüzérség lőelem-megállapító számítógépeinek egységesítése, kapcsolódási lehetőségeik megoldása; a nem megfigyelhető célok mennyiségének csökkentése a különböző típusú rádiólokátorok, robotrepülőgépek alkalmazásával. ÖSSZEGZÉS Cikkemben az eddigi kutatási eredményeimre alapozva, a tüzérség rendszerben való alkalmazását, azon belül a tüzérség automatizált vezetésének szükségszerűségét és kifejlesztésének lehetséges irányait, a rendszer tűzvezetési és felderítő alrendszereinek kialakítását és az azzal kapcsolatos fejlesztési lehetőségeket ismertettem. A vezetés folyamatában a gyors és megalapozott döntések alapját a megfelelő időben, megfelelő mennyiségben és minőségben rendelkezésre álló információ képezi. Ez a tény az adott katonai szervezet információ-feldolgozási rendszerének igen magas fokú szintjét követeli meg.

14 A legfejlettebb országokban végrehajtott gyakorlatok és az Öböl-háború tapasztalatai bebizonyították, hogy a komplex automatizált vezetési rendszer bevezetése egyértelműen fokozza a tüzérség harci alkalmazásának hatékonyságát, és drasztikusan csökkenti a tüzérség harcfeladatainak végrehajtásához szükséges időt, csökkenti a lőszerfelhasználást, növeli a pontosságot és a túlélőképességet. Ezeket az eredményeket figyelembe véve és a saját technikai lehetőségeinket ismerve arra kell törekedni, hogy a haderőn belül a tüzércsapatok vezetésének és a törzsek munkájának meggyorsítását, továbbá minőségének javítását biztosítsuk. További feladatként meg kell valósítani (4. sz. ábra) a vontatott és a sorozatvető tüzérség alegység szintű tűzvezetési rendszereinek létrehozását, amelyekkel párhuzamosan a fejlett országok fejlesztései (eszköz, rendszer) eredményeinek felhasználásával létre kell hozni a felderítőerők, -eszközök rendszerbe foglalását. Ezt követően a létrehozott tűzvezető alrendszerek és a felderítő alrendszerek egy egységes integrált tábori tüzér automatizált vezetési rendszerének megvalósítását. MEGGYŐZŐDÉSEM, HOGY A TÜZÉRSÉG KOMPLEX RENDSZERÉNEK TELJES KÖRŰ LÉTREHOZÁSA 2010-IG a rendszer elvének elfogadását követően, az alrendszerek folyamatos kialakításával, fejlesztésével, beszerzésével MEGVALÓSÍTHATÓ. A rendszer létrehozásánál elsődlegesen a hazai ÁRPÁD ATR tapasztalataira, az azt létrehozó szakembergárdára, a hazai elektronikai háttérre kell alapozni. Ennek megfelelően a hosszú távú fejlesztési ciklus első harmadának végére (2003) megvalósulhatna valamennyi tűzvezető alrendszer automatizálása (önjáró,

15 vontatott, sorozatvető). Ezzel egyidőben megkezdődhet a felderítő eszközök alrendszerré történő átalakítása. A tüzérség hatékony alkalmazása a TÜZÉR RENDSZER teljes vertikumának kiegyensúlyozott fejlesztését, rendszerben történő alkalmazását feltételezi, mivel bármely hiányosság drasztikusan csökkenti a rendszer egészének hatékonyságát, illetve a támogatott összfegyvernemi erők sikeres tevékenységét. Befejezésül: Mi a XXI. század tüzérfegyvernemével foglalkozó kutatók és gyakorlati szakemberek együtt kell, hogy gondolkodjunk a tüzérség rendszerben történő alkalmazásának megvalósítása terén, mivel csak a rendszerszemléletű gondolkodás jelentheti a közös szakmai jövőnk alapvető garanciáját. FELHASZNÁLT IRODALOM ANASZIMOV, V. G. ANASZIMOV, E. G.: A rakéta- és tüzércsapatok vezetésének problémái a hadműveletekben. Voennaja Miszl, 1997/2. sz. A Haderő XXI. hadműveletei. TRADOK A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG BIZTONSÁGI ÉS VÉDELEMPOLITIKÁJÁNAK ALAPELVEI. MAGYAR KÖZLÖNY, 1998/ 120. SZ. REFORM ÁTALAKUL A HADERŐ. A HVK TUDOMÁNYSZERVEZÉSI CSOPORTFŐNÖKSÉG KIADVÁNYA, BUDAPEST, [1] A Magyar Köztársaság biztonsági és védelempolitikájának alapelvei. Magyar Közlöny, 1998/ 120. sz., o. [2] AFATDS Advanced Field Artillery Tactical Data System Fejlett tábori tüzér harcászati vezetési rendszer. [3] CFE Treaty on Conventional Armed Forces in Europe Az Európai Hagyományos Erőkről szóló Szerződés november 19. [4] Anaszimov, V. G. Anaszimov, E. G.: A rakéta és tüzércsapatok vezetésének problémái a hadműveletekben. Voennaja Miszl, 1997/2. sz., 41. o. [5] Uo. 42. o. [6] MLRS Multiple Launch Rocket System Sorozatvető rendszer.

A TÜZÉR SZAKOSZTÁLY ÉVI TUDOMÁNYOS KUTATÁSI TERVE

A TÜZÉR SZAKOSZTÁLY ÉVI TUDOMÁNYOS KUTATÁSI TERVE . számú példány Magyar Hadtudományi Társaság Tüzér Szakosztály J Ó V Á H A G Y O M! Budapest, 2002. 12. 16. MHTT Tüzér szakosztály elnöke A TÜZÉR SZAKOSZTÁLY 2003. ÉVI TUDOMÁNYOS KUTATÁSI TERVE 2002 2

Részletesebben

A TÜZÉRSÉG VEZETÉSÉNEK AKTUÁLIS PROBLÉMÁI NAPJAINKBAN

A TÜZÉRSÉG VEZETÉSÉNEK AKTUÁLIS PROBLÉMÁI NAPJAINKBAN A KONFERENCIA VITAANYAGA Dr. FELHÁZI SÁNDOR mk. alezredes A TÜZÉRSÉG VEZETÉSÉNEK AKTUÁLIS PROBLÉMÁI NAPJAINKBAN ". minden elmélet első feladata, hogy rendbe szedje az összekavart (összekuszált) fogalmakat

Részletesebben

A TÜZÉR SZAKOSZTÁLY ÉVI TUDOMÁNYOS KUTATÁSI TERVE

A TÜZÉR SZAKOSZTÁLY ÉVI TUDOMÁNYOS KUTATÁSI TERVE Magyar Hadtudományi Társaság Tüzér Szakosztály. számú példány J Ó V Á H A G Y O M! Budapest, 2008. 01. 07. mk. alezredes MHTT Tüzér Szakosztály elnöke A TÜZÉR SZAKOSZTÁLY 2008. ÉVI TUDOMÁNYOS KUTATÁSI

Részletesebben

AZ ÁRPÁD-M1 AUTOMATIZÁLT TÜZÉRSÉGI TŰZVEZETŐ RENDSZER

AZ ÁRPÁD-M1 AUTOMATIZÁLT TÜZÉRSÉGI TŰZVEZETŐ RENDSZER AZ ÁRPÁD-M1 AUTOMATIZÁLT TÜZÉRSÉGI TŰZVEZETŐ RENDSZER Az ÁRPÁD M1 rendszer kifejlesztésének fő célja: a szovjet MASINA tűzvezető rendszer elavult második generációs számítástechnikai eszközeinek kiváltása

Részletesebben

A TÜZÉR FEGYVERNEMI VEZETŐ HELYE A FRANCIA HADERŐBEN 2

A TÜZÉR FEGYVERNEMI VEZETŐ HELYE A FRANCIA HADERŐBEN 2 NEMZETVÉDELMI EGYETEMI KÖZLEMÉNYEK BERNARD BOURHY alezredes 1 A TÜZÉR FEGYVERNEMI VEZETŐ HELYE A FRANCIA HADERŐBEN 2 Tisztelt Tüzér Tudományos Konferencia! Örömmel teszek eleget a konferencia szervező

Részletesebben

A TÜZÉR SZAKOSZTÁLY TUDOMÁNYOS KUTATÁSI TERVE

A TÜZÉR SZAKOSZTÁLY TUDOMÁNYOS KUTATÁSI TERVE Magyar Hadtudományi Társaság Tüzér Szakosztály. számú példány J Ó V Á H A G Y O M! Budapest, 2009. 01. 16. Dr. Felházi Sándor mk. ezredes MHTT Tüzér Szakosztály elnöke A TÜZÉR SZAKOSZTÁLY TUDOMÁNYOS KUTATÁSI

Részletesebben

A TÜZÉR SZAKOSZTÁLY TUDOMÁNYOS KUTATÁSI TERVE

A TÜZÉR SZAKOSZTÁLY TUDOMÁNYOS KUTATÁSI TERVE Magyar Hadtudományi Társaság Tüzér Szakosztály. számú példány J Ó V Á H A G Y O M! Budapest, 2011. 01. 26. Dr. Szabó Tibor MHTT Tüzér Szakosztály elnöke A TÜZÉR SZAKOSZTÁLY TUDOMÁNYOS KUTATÁSI TERVE 2011

Részletesebben

A MAGYAR TÜZÉRSÉG ALKALMAZÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI A NATO ÉS EU HADERŐBEN

A MAGYAR TÜZÉRSÉG ALKALMAZÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI A NATO ÉS EU HADERŐBEN A KONFERENCIA VITAANYAGA SZELEI GYÖRGY alezredes 1 A MAGYAR TÜZÉRSÉG ALKALMAZÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI A NATO ÉS EU HADERŐBEN Bizonyára már ismertek a védelmi felülvizsgálat célkitűzései, a Kormány vonatkozó

Részletesebben

A TÜZÉR SZAKOSZTÁLY TUDOMÁNYOS KUTATÁSI TERVE

A TÜZÉR SZAKOSZTÁLY TUDOMÁNYOS KUTATÁSI TERVE Magyar Hadtudományi Társaság Tüzér Szakosztály. számú példány J Ó V Á H A G Y O M! Budapest, 2013. 02. 07. Dr. Szabó Tibor alezredes MHTT Tüzér Szakosztály elnöke A TÜZÉR SZAKOSZTÁLY TUDOMÁNYOS KUTATÁSI

Részletesebben

A TÜZÉR SZAKOSZTÁLY TUDOMÁNYOS KUTATÁSI TERVE

A TÜZÉR SZAKOSZTÁLY TUDOMÁNYOS KUTATÁSI TERVE Magyar Hadtudományi Társaság Tüzér Szakosztály. számú példány J Ó V Á H A G Y O M! Budapest, 2014. 01. 10. Dr. Szabó Tibor alezredes MHTT Tüzér Szakosztály elnöke A TÜZÉR SZAKOSZTÁLY TUDOMÁNYOS KUTATÁSI

Részletesebben

H A D T U D O M Á N Y I S Z E M L E

H A D T U D O M Á N Y I S Z E M L E A TÜZÉRSÉG HARCI ALKALMAZÁSÁNAK SAJÁTOSSÁGAI ÉJSZAKA SPECIFICITIES OF COMBAT APPLICATION OF THE ARTILLERY AT NIGHT A tüzérségnek készen kell lenni arra, hogy a műveletekben folyamatos támogatást nyújtson

Részletesebben

A MAGYAR HONVÉDSÉG SZÁRAZFÖLDI HADERŐNEM TŰZTÁMOGATÁSÁNAK HELYZETE, JÖVŐBENI ELKÉPZELÉSEK A NEMZETI ÉS SZÖVETSÉGES FELADATOK VÉGREHAJTÁSA SORÁN

A MAGYAR HONVÉDSÉG SZÁRAZFÖLDI HADERŐNEM TŰZTÁMOGATÁSÁNAK HELYZETE, JÖVŐBENI ELKÉPZELÉSEK A NEMZETI ÉS SZÖVETSÉGES FELADATOK VÉGREHAJTÁSA SORÁN NAGY TIBOR dandártábornok 1 A MAGYAR HONVÉDSÉG SZÁRAZFÖLDI HADERŐNEM TŰZTÁMOGATÁSÁNAK HELYZETE, JÖVŐBENI ELKÉPZELÉSEK A NEMZETI ÉS SZÖVETSÉGES FELADATOK VÉGREHAJTÁSA SORÁN Köszönöm a megtiszteltetést,

Részletesebben

Jelenlegi munkahelye: Nemzeti Közszolgálati Egyetem HHK KVKI Műveleti Támogató Tanszék; Tüzér szakcsoport

Jelenlegi munkahelye: Nemzeti Közszolgálati Egyetem HHK KVKI Műveleti Támogató Tanszék; Tüzér szakcsoport TÜZÉR SZAKCSOPORT DR. SZABÓ TIBOR ALEZREDES Elérhetőség: Mobiltelefon: +36 70 505 1943 HM vezetékes: 02 2 29126 (29137) e-mail: szabo.tibor@uni-nke.hu Személyes adatok: Születési idő: 1958. 03. 31. Születési

Részletesebben

A TERÜLETELLENŐRZÉSBEN (TERÜLET MEGTARTÁSBAN) RÉSZTVEVŐ MANŐVERERŐK TÜZÉRSÉGI TŰZTÁMOGATÁSÁNAK TAPASZTALATAI

A TERÜLETELLENŐRZÉSBEN (TERÜLET MEGTARTÁSBAN) RÉSZTVEVŐ MANŐVERERŐK TÜZÉRSÉGI TŰZTÁMOGATÁSÁNAK TAPASZTALATAI VI. NEMZETKÖZI TUDOMÁNYOS SZAKMAI KONFERENCIA DR. SZABÓ TIBOR alezredes A TERÜLETELLENŐRZÉSBEN (TERÜLET MEGTARTÁSBAN) RÉSZTVEVŐ MANŐVERERŐK TÜZÉRSÉGI TŰZTÁMOGATÁSÁNAK TAPASZTALATAI Hozzászólásomban, a

Részletesebben

Dr. SZABÓ TIBOR alezredes

Dr. SZABÓ TIBOR alezredes Dr. SZABÓ TIBOR alezredes Elérhetőség: Mobiltelefon: +36 70 505 1943, Szolg.: +36 30 6867471 HM vezetékes: 02 29137 Vezetékes fax: HM fax: e-mail: szabo.tibor@uni-nke.hu Személyes adatok: Születési idő:

Részletesebben

SÜRGETŐ PROBLÉMÁK A TÜZÉRSÉG HARCÁSZATI-HADMŰVELETI ALKALMAZÁSA TERÜLETÉN

SÜRGETŐ PROBLÉMÁK A TÜZÉRSÉG HARCÁSZATI-HADMŰVELETI ALKALMAZÁSA TERÜLETÉN A KONFERENCIA VITAANYAGA Dr. FURJÁN ATTILA alezredes SÜRGETŐ PROBLÉMÁK A TÜZÉRSÉG HARCÁSZATI-HADMŰVELETI ALKALMAZÁSA TERÜLETÉN "A tüzérség a felderítéssel megteremti a tűzharc alapjait és jelentősen hozzájárul

Részletesebben

HARCÁSZATI-HADMŰVELETI VEZETÉSI ÉS IRÁNYÍTÁSI INFORMÁCIÓS RENDSZER (TOPCCIS)

HARCÁSZATI-HADMŰVELETI VEZETÉSI ÉS IRÁNYÍTÁSI INFORMÁCIÓS RENDSZER (TOPCCIS) NEMZETVÉDELMI EGYETEMI KÖZLEMÉNYEK DR. FURJÁN ATTILA alezredes HARCÁSZATI-HADMŰVELETI VEZETÉSI ÉS IRÁNYÍTÁSI INFORMÁCIÓS RENDSZER (TOPCCIS) A korszerű hadseregek működéséhez elengedhetetlenül szükséges

Részletesebben

Tudományos életrajz Dr. Für Gáspár (2008. február)

Tudományos életrajz Dr. Für Gáspár (2008. február) Dr. Für Gáspár egyetemi docens Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Kossuth Lajos Hadtudományi Kar Összhaderőnemi Műveleti Intézet Geoinformációs Tanszék mb. tanszékvezető Tudományos életrajz Dr. Für Gáspár

Részletesebben

MAGYAR HONVÉDSÉG ÖSSZHADERŐNEMI PARANCSNOKSÁG SZOLNOK Tömböl László mérnök altábornagy

MAGYAR HONVÉDSÉG ÖSSZHADERŐNEMI PARANCSNOKSÁG SZOLNOK Tömböl László mérnök altábornagy MAGYAR HONVÉDSÉG ÖSSZHADERŐNEMI PARANCSNOKSÁG 2008.04.11. SZOLNOK Tömböl László mérnök altábornagy 1 A KÖZELMÚLT 20 ÉVE 1987.07.01- től. 1991.11. 01-től. 1997.09. 01-től. 2007.01. 01-től. MN LÉRE PSÁG

Részletesebben

y n á ld é p ú m. szá E V R E I T S S O S O I T rsa . É . 1 i T sztá . 0 est, 2 zér S a d r H

y n á ld é p ú m. szá E V R E I T S S O S O  I T rsa . É . 1 i T sztá . 0 est, 2 zér S a d r H Magyar Hadtudományi Társaság Tüzér Szakosztály J Ó V Á H A G Y O M! Budapest, 2005. 01. 12. MHTT Tüzér Szakosztály elnöke A TÜZÉR SZAKOSZTÁLY 2005. ÉVI TUDOMÁNYOS KUTATÁSI TERVE 2005. számú példány T A

Részletesebben

Tüzér honvédtiszt-jelöltek éleslövészete a várpalotai lőtéren

Tüzér honvédtiszt-jelöltek éleslövészete a várpalotai lőtéren Tüzér honvédtiszt-jelöltek éleslövészete a várpalotai lőtéren A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Műveleti Támogató Tanszék III. és IV. éves tüzér honvédtiszt-jelöltjei

Részletesebben

A NÉMET TÜZÉRSÉG RENDSZERE ÉS A TÜZÉRFŐNÖK SZEREPE A TÜZÉRSÉG FELADATAI ÉS MODERNIZÁCIÓJA LIPPAI PÉTER ŐRNAGY 1

A NÉMET TÜZÉRSÉG RENDSZERE ÉS A TÜZÉRFŐNÖK SZEREPE A TÜZÉRSÉG FELADATAI ÉS MODERNIZÁCIÓJA LIPPAI PÉTER ŐRNAGY 1 NEMZETVÉDELMI EGYETEMI KÖZLEMÉNYEK LIPPAI PÉTER ŐRNAGY 1 A NÉMET TÜZÉRSÉG RENDSZERE ÉS A TÜZÉRFŐNÖK SZEREPE A Magyar Honvédség és ezzel együtt a magyar tüzérség is jelentős változások előtt áll. Ilyen

Részletesebben

MAGYAR HADTUDOMÁNYI TÁRSASÁG TÜZÉR SZAKOSZTÁLY

MAGYAR HADTUDOMÁNYI TÁRSASÁG TÜZÉR SZAKOSZTÁLY . számú példány MAGYAR HADTUDOMÁNYI TÁRSASÁG TÜZÉR SZAKOSZTÁLY BESZÁMOLÓ a 2001. évben végzett tevékenységről 2001 2 I. A Tüzér szakosztály a Szervezeti és Működési Szabályzata, továbbá a 2001. évi Tudományos

Részletesebben

A FELDERÍTÉS ÁLTAL BIZTOSÍTOTT ADATOK A TERVEZÉS ÉS A VÉGREHAJTÁS KÜLÖNBÖZŐ FÁZISAIBAN

A FELDERÍTÉS ÁLTAL BIZTOSÍTOTT ADATOK A TERVEZÉS ÉS A VÉGREHAJTÁS KÜLÖNBÖZŐ FÁZISAIBAN NEMZETVÉDELMI EGYETEMI KÖZLEMÉNYEK D. HÉJJ ISTVN nyá. ezredes 1 FELDEÍTÉS LTL BIZTOSÍTOTT DTOK TEVEZÉS ÉS VÉGEHJTS KÜLÖNBÖZŐ FZISIBN katonai felderítés feladata a terepről, az időjárásról, illetve a szembenálló

Részletesebben

BESZÁMOLÓ a évben végzett tevékenységről

BESZÁMOLÓ a évben végzett tevékenységről MAGYAR HADTUDOMÁNYI TÁRSASÁG TÜZÉR SZAKOSZTÁLY BESZÁMOLÓ a 2006. évben végzett tevékenységről 2006 BESZÁMOLÓ a 2006. évben végzett tevékenységről A Tüzér szakosztály a Szervezeti és Működési Szabályzatában,

Részletesebben

A HONVÉDELMI CÉLÚ TARTALÉKOK SZEREPE AZ ELLÁTÁSI LÁNCBAN

A HONVÉDELMI CÉLÚ TARTALÉKOK SZEREPE AZ ELLÁTÁSI LÁNCBAN III. Évfolyam 3. szám - 2008. szeptember Báthy Sándor Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem bathy.sandor@zmne.hu A HONVÉDELMI CÉLÚ TARTALÉKOK SZEREPE AZ ELLÁTÁSI LÁNCBAN Absztrakt A cikk témaválasztását

Részletesebben

Prax, Jean Christophe (Guyotville, 1955 ) A védés időpontja: 2001 PhD-értekezés címe: A francia haderő átalakításának logisztikai tapasztalatai és

Prax, Jean Christophe (Guyotville, 1955 ) A védés időpontja: 2001 PhD-értekezés címe: A francia haderő átalakításának logisztikai tapasztalatai és Prax, Jean Christophe (Guyotville, 1955 ) A védés időpontja: 2001 PhD-értekezés címe: A francia haderő átalakításának logisztikai tapasztalatai és ennek adaptációs, illetve hasznosítási lehetőségei a magyar

Részletesebben

A tüzérségi tűzeszközök és lőszerek fejlesztési eredményei napjainkban

A tüzérségi tűzeszközök és lőszerek fejlesztési eredményei napjainkban Készült a TÁMOP-4.2.2/B-10/1-2010-0001 Kockázatok és válaszok a tehetséggondozásban projekt támogatásával Dr. Szabó Tibor alezredes: A tüzérségi tűzeszközök és lőszerek fejlesztési eredményei napjainkban

Részletesebben

A tábori automatizált csapatvezetési rendszer története 1. rész

A tábori automatizált csapatvezetési rendszer története 1. rész Négyesi Imre A tábori automatizált csapatvezetési rendszer története 1. rész DOI 10.17047/HADTUD.2016.26.3-4.77 Ebben a cikkben bemutatom a szárazföldi katonai feladatok automatizálásának egy újabb eredményét

Részletesebben

Családi állapota: Nős, 2 gyermekes Gyermekeinek keresztnevei (zárójelben születési évszámuk): Attila (1982) Alexandra (1987)

Családi állapota: Nős, 2 gyermekes Gyermekeinek keresztnevei (zárójelben születési évszámuk): Attila (1982) Alexandra (1987) Dr. Für Gáspár alezredes Elérhetőség: Mobiltelefon: +36 70 3341440 HM vezetékes: 02 2 29548 Vezetékes fax: +36 1 432900 HM fax: 29910 e-mail: fur.gaspar@uni-nke.hu Személyes adatok: Születési idő: 1958.

Részletesebben

MAGYAR HONVÉDSÉG ÖSSZHADERŐNEMI HADMŰVELETI KÖZPONT AZ MH RÉSZVÉTELE A TASZÁRI KIKÉPZÉS BIZTOSÍTÁSÁBAN

MAGYAR HONVÉDSÉG ÖSSZHADERŐNEMI HADMŰVELETI KÖZPONT AZ MH RÉSZVÉTELE A TASZÁRI KIKÉPZÉS BIZTOSÍTÁSÁBAN MAGYAR HONVÉDSÉG ÖSSZHADERŐNEMI HADMŰVELETI KÖZPONT AZ MH RÉSZVÉTELE A TASZÁRI KIKÉPZÉS BIZTOSÍTÁSÁBAN Dr. Isaszegi János dandártábornok parancsnok 2003. március 1 A Kormány 2390/2002 (XII. 20.) Korm.

Részletesebben

A feladatsor első részében található 1-20-ig számozott vizsgakérdéseket ki kell nyomtatni, majd pontosan kettévágni. Ezek lesznek a húzótételek.

A feladatsor első részében található 1-20-ig számozott vizsgakérdéseket ki kell nyomtatni, majd pontosan kettévágni. Ezek lesznek a húzótételek. A vizsgafeladat ismertetése: Feladat meghatározott témában előadás/eligazítás/tájékoztatás/értékelés megtartása, valamint a híradó és informatikai biztonság, a NATO biztonsági rendszerének ismertetése.

Részletesebben

Fizikai felkészítés a MH 25. Klapka György Lövészdandárnál

Fizikai felkészítés a MH 25. Klapka György Lövészdandárnál Fizikai felkészítés a MH 25. Klapka György Lövészdandárnál 1., AZ ALAKULAT BEMUTATÁSA A honvédelmi miniszter 34/2007 (HK) 4 HM számú határozata költségvetési szerv alapításáról szóló határozata alapján:

Részletesebben

MAGYAR HADTUDOMÁNYI TÁRSASÁG TÜZÉR SZAKOSZTÁLY BESZÁMOLÓ

MAGYAR HADTUDOMÁNYI TÁRSASÁG TÜZÉR SZAKOSZTÁLY BESZÁMOLÓ MAGYAR HADTUDOMÁNYI TÁRSASÁG TÜZÉR SZAKOSZTÁLY BESZÁMOLÓ az 2000. évben végzett tevékenységről 2000 2 I. A Tüzér szakosztály a Szervezeti és Működési Szabályzat, továbbá az 2000. évi Éves Kutatási Tervében

Részletesebben

A TELJES ELŐKÉSZÍTÉS MINT LŐELEM- MEGÁLLAPÍTÁSI MÓD ELEMZÉSE

A TELJES ELŐKÉSZÍTÉS MINT LŐELEM- MEGÁLLAPÍTÁSI MÓD ELEMZÉSE 70 Vezetés, felkészítés Kása István alezredes: A TELJES ELŐKÉSZÍTÉS MINT LŐELEM- MEGÁLLAPÍTÁSI MÓD ELEMZÉSE ÖSSZEFOGLALÓ: Dr. Szabó Tibor alezredes a Honvédségi Szemle 2015/2. számában matematikai alapon

Részletesebben

NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar

NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar 1. számú példány 1. A tantárgy kódja: HFELB81 TANTÁRGYI PROGRAM 2. A tantárgy megnevezése (magyarul): A harcászati szintű katonai felderítés

Részletesebben

A kínai haderő a 21. században: a reformok és modernizáció útján

A kínai haderő a 21. században: a reformok és modernizáció útján A kínai haderő a 21. században: a reformok és modernizáció útján Nemzeti biztonsági stratégia Globalizáció, multipoláris világrend, de katonai versengés folytatódik Kína célja a béke megőrzése Defenzív

Részletesebben

TÜZÉR SZAKOSZTÁLY BESZÁMOLÓ. a évben végzett tevékenységről

TÜZÉR SZAKOSZTÁLY BESZÁMOLÓ. a évben végzett tevékenységről MAGYAR HADTUDOMÁNYII TÁRSASÁG TÜZÉR SZAKOSZTÁLY BESZÁMOLÓ a 2002. évben végzett tevékenységről 2002 1 BESZÁMOLÓ a 2002. évben végzett tevékenységről I. A Tüzér szakosztály a Szervezeti és Működési Szabályzatában,

Részletesebben

Modern fegyverrendszerek bemutatkozása

Modern fegyverrendszerek bemutatkozása Modern fegyverrendszerek bemutatkozása Az NKE HHK Katonai Vezetőképző Intézet Műveleti Támogató Tanszék tüzér oktatói együttműködve a Hadtudományi Társasággal és a Pálos Mérnöki Iroda Kft-vel március 19-én

Részletesebben

A tudományos probléma megfogalmazása

A tudományos probléma megfogalmazása 1 Tézisfüzet Értekezés címe: A magyar honvédség tábori tüzér támogatásának tüzérfelderítési elvei, gyakorlati kérdései, jövője Doktorjelölt: Témavezető: Gulyás Géza alezredes Dr. Furján Attila A tudományos

Részletesebben

A MAGYAR HONVÉDSÉG LÉGIERŐ HADERŐNEM HELYE ÉS SZEREPE A MAGYAR HONVÉDSÉG TŰZTÁMOGATÁSÁBAN A HADERŐNEM ALAPFELADATAI. BALOGH IMRE vezérőrnagy 1

A MAGYAR HONVÉDSÉG LÉGIERŐ HADERŐNEM HELYE ÉS SZEREPE A MAGYAR HONVÉDSÉG TŰZTÁMOGATÁSÁBAN A HADERŐNEM ALAPFELADATAI. BALOGH IMRE vezérőrnagy 1 BALOGH IMRE vezérőrnagy 1 A MAGYAR HONVÉDSÉG LÉGIERŐ HADERŐNEM HELYE ÉS SZEREPE A MAGYAR HONVÉDSÉG TŰZTÁMOGATÁSÁBAN A HADERŐNEM ALAPFELADATAI A Magyar Honvédség légierő feladatait a 61/2000. (VI. 21.)

Részletesebben

BESZÁMOLÓ a évben végzett tevékenységről

BESZÁMOLÓ a évben végzett tevékenységről MAGYAR HADTUDOMÁNYI TÁRSASÁG TÜZÉR SZAKOSZTÁLY BESZÁMOLÓ a 2005. évben végzett tevékenységről 2005 BESZÁMOLÓ a 2005. évben végzett tevékenységről I. A Tüzér szakosztály a Szervezeti és Működési Szabályzatában,

Részletesebben

A TÜZÉROSZTÁLY HÍRADÁSA ÉS MEGSZERVEZÉSÉNEK PROBLÉMÁI

A TÜZÉROSZTÁLY HÍRADÁSA ÉS MEGSZERVEZÉSÉNEK PROBLÉMÁI A KONFERENCIA VITAANYAGA ÉLES LAJOS mk. alezredes A TÜZÉROSZTÁLY HÍRADÁSA ÉS MEGSZERVEZÉSÉNEK PROBLÉMÁI Az önjáró tüzérosztály harcával kapcsolatos alapvető feladatainak egyike a híradás megszervezése.

Részletesebben

TARTALOM Fegyverhasználat a határőrizetben tegnap, ma, holnap 2. Jelige EU

TARTALOM Fegyverhasználat a határőrizetben tegnap, ma, holnap 2. Jelige EU PÁLYÁZAT Az ellenség tűzzel való pusztítása tervezésének elméleti alapjai 2. Jelige 3. Beadási év 4. Szerző1 Dr. Erdélyi Sándor alez., egy. adjunktus 5. Szerző2 Dr. Iványosi Szabó István alez., egy. adjunktus

Részletesebben

2 Az Országgyűlés.../2007. ( ) OGY határozata a Magyar Honvédség további fejlesztésének irányairól Az Országgyűlés a honvédelemről és a Magyar Honvéds

2 Az Országgyűlés.../2007. ( ) OGY határozata a Magyar Honvédség további fejlesztésének irányairól Az Országgyűlés a honvédelemről és a Magyar Honvéds MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA 1~ ; 2007 prá,! 0 & H/2921. számú országgyűlési határozati javaslat a Magyar Honvédség további fejlesztésének irányairól Előadó : Dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter Budapest,

Részletesebben

A katonai légijármű rendszermodellje A katonai légijármű lehet: A katonai légijármű bemenetei: a környezetből A katonai légijármű kimenetei:

A katonai légijármű rendszermodellje A katonai légijármű lehet: A katonai légijármű bemenetei: a környezetből A katonai légijármű kimenetei: Seres György: A KATONAI LÉGIJÁRMŰ, MINT RENDSZER 2003-ban, a ROBOTHADVISELÉS 3 konferencián bemutattam a katonai rendszerek egy általános modelljét 1. Csak emlékeztetőül mutatom be az akkori előadás néhány

Részletesebben

A LOGISZTIKAI KIKÉPZÉS HELYZETE, KIHÍVÁSAI

A LOGISZTIKAI KIKÉPZÉS HELYZETE, KIHÍVÁSAI Sári Gábor A LOGISZTIKAI KIKÉPZÉS HELYZETE, KIHÍVÁSAI (a Katonai logisztika időszerű kérdései konferencián 2014. december 3-án megtartott előadás alapján) Absztrakt: A központi logisztikai feladatokat

Részletesebben

A tüzérfelderítés elveinek vizsgálata

A tüzérfelderítés elveinek vizsgálata A tüzérfelderítés elveinek vizsgálata Gulyás Géza õrnagy Az érvényben lévõ szabályzataink szinte mind a háborús katonai mûveletekre vonatkoznak. A világ azonban megváltozott és vele együtt változik a Magyar

Részletesebben

A honvédelem és a Magyar Honvédség szervezete, felépítése, sajátosságai

A honvédelem és a Magyar Honvédség szervezete, felépítése, sajátosságai HONVÉDELMI MINISZTÉRIUM TÁRSADALMI KAPCSOLATOKÉRT FELELŐS HELYETTES ÁLLAMTITKÁR A honvédelem és a Magyar Honvédség szervezete, felépítése, sajátosságai 2015. október 14. Az előadás felépítése I. A honvédelem

Részletesebben

A HADTUDOMÁNYI DOKTORI ISKOLA KUTATÁSI TÉMÁI A 2016/2017. TANÉVRE KUTATÁSI TERÜLETENKÉNT

A HADTUDOMÁNYI DOKTORI ISKOLA KUTATÁSI TÉMÁI A 2016/2017. TANÉVRE KUTATÁSI TERÜLETENKÉNT A HADTUDOMÁNYI DOKTORI ISKOLA KUTATÁSI TÉMÁI A 2016/2017. TANÉVRE KUTATÁSI TERÜLETENKÉNT 1. BIZTONSÁGI TANULMÁNYOK KUTATÁSI TERÜLET Vezető: Prof. Dr. Szenes Zoltán CSc, egyetemi tanár 1. A NATO kollektív

Részletesebben

A könnyűlövész-tiszti és -tiszthelyettesi hallgatók helységharc-képzése a NATO elveket és a 21. század kihívásait figyelembe véve

A könnyűlövész-tiszti és -tiszthelyettesi hallgatók helységharc-képzése a NATO elveket és a 21. század kihívásait figyelembe véve ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM Szűcs Endre alezredes A könnyűlövész-tiszti és -tiszthelyettesi hallgatók helységharc-képzése a NATO elveket és a 21. század kihívásait figyelembe véve című doktori

Részletesebben

A KATONAI LÉGIJÁRMŰ RENDSZERMODELLJE A KATONAI LÉGIJÁRMŰ

A KATONAI LÉGIJÁRMŰ RENDSZERMODELLJE A KATONAI LÉGIJÁRMŰ Seres György A KATONAI LÉGIJÁRMŰ RENDSZERMODELLJE A rendszerelmélet, mint új tudományos vizsgálati módszer, Angliában keletkezett, a második világháború idején, amikor a német légierő, a Luftwaffe támadásai

Részletesebben

A 101. SZIGETVÁRI ZRÍNYI MIKLÓS VEGYES TÜZÉRDANDÁR VEZETÉSI PONTJAI ÉS FELADATAI A HADTEST TŰZTÁMOGATÁSI RENDSZERÉBEN

A 101. SZIGETVÁRI ZRÍNYI MIKLÓS VEGYES TÜZÉRDANDÁR VEZETÉSI PONTJAI ÉS FELADATAI A HADTEST TŰZTÁMOGATÁSI RENDSZERÉBEN NEMZETVÉDELMI EGYETEMI KÖZLEMÉNYEK MILOS ATTILA alezredes 1 RUSZIN ROMULUSZ százados 2 A 101. SZIGETVÁRI ZRÍNYI MIKLÓS VEGYES TÜZÉRDANDÁR VEZETÉSI PONTJAI ÉS FELADATAI A HADTEST TŰZTÁMOGATÁSI RENDSZERÉBEN

Részletesebben

Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Hadtudományi Doktori Iskola

Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Hadtudományi Doktori Iskola Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Hadtudományi Doktori Iskola Agyi érkatasztrófák kezelése a MH Honvédkórházban: a személyi állomány sürgősségi ellátásának megszervezése

Részletesebben

KINCSTÁRI RENDSZEREK. A kincstári rendszer létrejötte, fejlődése, bővítési stratégiák, lépések a szubszidiaritás irányába GÁRDOS CSABA 1

KINCSTÁRI RENDSZEREK. A kincstári rendszer létrejötte, fejlődése, bővítési stratégiák, lépések a szubszidiaritás irányába GÁRDOS CSABA 1 GÁRDOS CSABA 1 A kincstári rendszer létrejötte, fejlődése, bővítési stratégiák, lépések a szubszidiaritás irányába Az államháztartási pénzügyi rendszer reformjának egyik fontos és kiemelt eredménye a kincstári

Részletesebben

A MAGYAR HONVÉDSÉG TŰZKÉPESSÉGE MA ÉS AZ ÁTSZERVEZÉS UTÁN

A MAGYAR HONVÉDSÉG TŰZKÉPESSÉGE MA ÉS AZ ÁTSZERVEZÉS UTÁN A KONFERENCIA VITAANYAGA DR. ERDÉLYI SÁNDOR alezredes 1 A MAGYAR HONVÉDSÉG TŰZKÉPESSÉGE MA ÉS AZ ÁTSZERVEZÉS UTÁN A jelenleg érvényben lévő Lőszabályzat 2 a következőket írtja: 14. A tűzképesség egy meghatározott

Részletesebben

Juhász József alezredes AZ ALKALMI HARCI KÖTELÉKEK HELYE, SZEREPE, TEVÉKENYSÉGE FEDEZŐBIZTOSÍTÓ ERŐKÉNT

Juhász József alezredes AZ ALKALMI HARCI KÖTELÉKEK HELYE, SZEREPE, TEVÉKENYSÉGE FEDEZŐBIZTOSÍTÓ ERŐKÉNT ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM Hadtudományi Doktori Iskola Juhász József alezredes AZ ALKALMI HARCI KÖTELÉKEK HELYE, SZEREPE, TEVÉKENYSÉGE FEDEZŐBIZTOSÍTÓ ERŐKÉNT című doktori (PhD) értekezésének

Részletesebben

Manőverek a korszerű harcban

Manőverek a korszerű harcban Manőverek a korszerű harcban A korszerű harc jellemzői a nyitott szárnyak és széles hézagok, valamint a csapatok magas fokú mozgékonysága. Ezek megteremtik a feltételeket ahhoz, hogy a csapatok kihasználva

Részletesebben

A tábori automatizált csapatvezetési rendszer története 2. rész

A tábori automatizált csapatvezetési rendszer története 2. rész Négyesi Imre A tábori automatizált csapatvezetési rendszer története 2. rész DOI 10.17047/HADTUD.2017.27.1 2.149 A cikk elsõ részének tárgya a Varsói Szerzõdés keretein belül a szárazföldi katonai feladatok

Részletesebben

Tagok Báthy Sándor, Jároscsák Miklós, Kőszegvári Tibor, Kende György, Németh Ernő, Ungvár Gyula, Tóth Rudolf. MH Központi Nyomdájában, 300 példányban.

Tagok Báthy Sándor, Jároscsák Miklós, Kőszegvári Tibor, Kende György, Németh Ernő, Ungvár Gyula, Tóth Rudolf. MH Központi Nyomdájában, 300 példányban. Szerkesztő Bizottság Elnök Gáspár Tibor Tagok Adorjáni István, Anda Árpád, Bella András, Báthy Sándor, Csák Gábor, Hazuga Károly, Horváth János, Kasza Zoltán, Kulcsár István, Rádli Tibor, Svéd László,

Részletesebben

1. tételsor. Információtartalom vázlata

1. tételsor. Információtartalom vázlata 1. Cége fejleszteni szeretné alaptevékenységeit a hatékony információáramlás segítségével, s ennek kidolgozásában Ön is részt vesz. Foglalja össze részletesen a logisztikai információs rendszert, s ezen

Részletesebben

Információ menedzsment

Információ menedzsment Információ menedzsment Szendrői Etelka Rendszer- és Szoftvertechnológiai Tanszék szendroi@witch.pmmf.hu Szervezetek felépítése Szervezetek közötti információáramlás Információ fogadás Elosztás Új információk

Részletesebben

A RENDSZERSZEMLÉLETŰ CSAPATKIKÉPZÉS LOGISZTIKAI SPECIFIKUMAI AZ MH KIKÉPZÉSI DOKTRÍNA TÜKRÉBEN

A RENDSZERSZEMLÉLETŰ CSAPATKIKÉPZÉS LOGISZTIKAI SPECIFIKUMAI AZ MH KIKÉPZÉSI DOKTRÍNA TÜKRÉBEN Sári Gábor sgkatona@gmail.com A RENDSZERSZEMLÉLETŰ CSAPATKIKÉPZÉS LOGISZTIKAI SPECIFIKUMAI AZ MH KIKÉPZÉSI DOKTRÍNA TÜKRÉBEN Absztrakt Megkezdődött a kiképzés új rendszerének fejlesztése, az MH Kiképzési

Részletesebben

8/2011. sz. Szabályzat FOLYAMATBA ÉPÍTETT ELŐZETES ÉS UTÓLAGOS VEZETŐI ELLENŐRZÉS RENDSZERE

8/2011. sz. Szabályzat FOLYAMATBA ÉPÍTETT ELŐZETES ÉS UTÓLAGOS VEZETŐI ELLENŐRZÉS RENDSZERE 8/2011. sz. Szabályzat FOLYAMATBA ÉPÍTETT ELŐZETES ÉS UTÓLAGOS VEZETŐI ELLENŐRZÉS RENDSZERE A Csákvár Nagyközség Polgármesteri Hivatala Folyamatba épített, előzetes és utólagos vezetői ellenőrzés rendszerét

Részletesebben

NATO tagságunk hatása és következményei a magyar katonai információs rendszerre

NATO tagságunk hatása és következményei a magyar katonai információs rendszerre ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM NATO tagságunk hatása és következményei a magyar katonai információs rendszerre Doktori (PhD) értekezés Készítette: Ternyák István ezredes Tudományos vezetõ: Dr. habil

Részletesebben

KLHTK JAVASLATA A ZMNE ÉVI TUDOMÁNYOS KIADVÁNYTERVÉBE

KLHTK JAVASLATA A ZMNE ÉVI TUDOMÁNYOS KIADVÁNYTERVÉBE A 2009. ÉVRE TERVEZETT TUDOMÁNYOS KIADVÁNYOK (TANULMÁNY, KÖNYV, KONFERENCI, FOLYÓIRAT KÜLÖNSZÁM) 1. CÍME Társadalom és Honvédelem 2009. Terrorizmus-különszám Prof. Dr. Harai Dénes nyá. ezds. (szerk.) JELLEGE

Részletesebben

A feladatsor első részében található 1-20-ig számozott vizsgakérdéseket ki kell nyomtatni, majd pontosan kettévágni. Ezek lesznek a húzótételek.

A feladatsor első részében található 1-20-ig számozott vizsgakérdéseket ki kell nyomtatni, majd pontosan kettévágni. Ezek lesznek a húzótételek. A vizsgafeladat ismertetése: A vizsgázó meghatározott témában szakmai szöveg alapján értékelést/eligazítást/tájékoztatást tart. Meghatározott témában rövid oktatást tart egy alárendeltnek. Ez lehet szakharcászati

Részletesebben

Beszerzési és elosztási logisztika. Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV

Beszerzési és elosztási logisztika. Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV Beszerzési és elosztási logisztika Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV 5. Előadás Elosztási folyamat A klasszikus elosztási logisztikai rendszer Az elosztási logisztikai rendszer:

Részletesebben

TERRORIZMUS, LÉGI FENYEGETETTSÉG, HADERŐFEJLESZTÉS

TERRORIZMUS, LÉGI FENYEGETETTSÉG, HADERŐFEJLESZTÉS Dr. Ruttai László Dr. Krajnc Zoltán TERRORIZMUS, LÉGI FENYEGETETTSÉG, HADERŐFEJLESZTÉS A Magyar Honvédség átalakítása, a haderő fejlesztése minek keretében a Magyar Honvédség haderőnemeit, a légierőt és

Részletesebben

KIKÉPZÉS FELKÉSZÍTÉS

KIKÉPZÉS FELKÉSZÍTÉS KIKÉPZÉS FELKÉSZÍTÉS A CSAPAT LOGISZTIKAI SZAKKIKÉPZÉST BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK A LÉGIERŐNÉL Sári Gábor 1 A kiképzési rendszer professzionális jellegűvé alakítása érdekében került kiadásra a HVKF 65/2004

Részletesebben

KATONAI LOGISZTIKAI INTÉZET Hadtáp és Katonai Közlekedési Tanszék Hadtáp Szakcsoport

KATONAI LOGISZTIKAI INTÉZET Hadtáp és Katonai Közlekedési Tanszék Hadtáp Szakcsoport KATONAI LOGISZTIKAI INTÉZET Hadtáp és Katonai Közlekedési Tanszék Hadtáp Szakcsoport 1) Az MH NTE alkalmazásának tapasztalatai az Afganisztáni Hadszíntéren (témavezető: Dr. Pohl Árpád) 2) Az Afganisztánban

Részletesebben

A KATONAI LÉGIJÁRMŰ, MINT RENDSZER. Seres György 2005

A KATONAI LÉGIJÁRMŰ, MINT RENDSZER. Seres György 2005 A KATONAI LÉGIJÁRMŰ, MINT RENDSZER Seres György 2005 A KATONAI LÉGIJÁRMŰ, MINT RENDSZER Seres György 2005 2003-ban ban,, a ROBOTHADVISELÉS 3 konferencián bemutattam a katonai rendszerek egy általános modelljét

Részletesebben

A honvédelmi miniszter. /2007. (...) HM. rendelete. a Magyar Honvédség légvédelmi célú repüléseinek szabályairól

A honvédelmi miniszter. /2007. (...) HM. rendelete. a Magyar Honvédség légvédelmi célú repüléseinek szabályairól A honvédelmi miniszter. /2007. (...) HM rendelete a Magyar Honvédség légvédelmi célú repüléseinek szabályairól A légi közlekedésről szóló 1995. évi XCVII. törvény (a továbbiakban: Lt.) 74. -ának w) pontjában

Részletesebben

Gondolatok a PM módszertan korlátairól, lehetőségeiről amit a felsővezetőknek tudniuk kell! dr. Prónay Gábor

Gondolatok a PM módszertan korlátairól, lehetőségeiről amit a felsővezetőknek tudniuk kell! dr. Prónay Gábor Gondolatok a PM módszertan korlátairól, lehetőségeiről amit a felsővezetőknek tudniuk kell! dr. Prónay Gábor 5. Távközlési és Informatikai Projekt Menedzsment Fórum 2002. április 18. AZ ELŐADÁS CÉLJA néhány

Részletesebben

A HARCI HELIKOPTEREK HATÉKONYSÁGI KÖVETELMÉNYEINEK RANGSOROLÁSA

A HARCI HELIKOPTEREK HATÉKONYSÁGI KÖVETELMÉNYEINEK RANGSOROLÁSA Szilvássy László A HARCI HELIKOPTEREK HATÉKONYSÁGI KÖVETELMÉNYEINEK RANGSOROLÁSA A doktori iskolában folytatott tanulmányaim során A haditechnikai eszközök és rendszerek harci hatékonyság értékelésének

Részletesebben

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Fejlődési tendenciák a logisztikában 105. lecke A fejlődési tendenciákat

Részletesebben

A ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM JÖVŐJE AZ ÚJ ÉVEZRED EURÓPÁJÁNAK OKTATÁSI RENDSZERÉBEN AZ INFORMÁCIÓS TÁRSADALOM PEDAGÓGIAI ÖSSZEFÜGGÉSEI

A ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM JÖVŐJE AZ ÚJ ÉVEZRED EURÓPÁJÁNAK OKTATÁSI RENDSZERÉBEN AZ INFORMÁCIÓS TÁRSADALOM PEDAGÓGIAI ÖSSZEFÜGGÉSEI FORGÁCSNÉ GÖTTLER VIKTÓRIA A ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM JÖVŐJE AZ ÚJ ÉVEZRED EURÓPÁJÁNAK OKTATÁSI RENDSZERÉBEN A katonai felsőoktatás reformja az euro-atlanti csatalakozás jegyében történik. NATO

Részletesebben

14.4. Elõtanulmány az Információs Hadviselésrõl Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelõ Rt: Jávor Endre (2000)

14.4. Elõtanulmány az Információs Hadviselésrõl Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelõ Rt: Jávor Endre (2000) 14.4. Elõtanulmány az Információs Hadviselésrõl Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelõ Rt: Jávor Endre (2000) Tartalomjegyzék 0.0. Bevezetés........................................

Részletesebben

Az át- és továbbképzések rendszerének bõvítése

Az át- és továbbképzések rendszerének bõvítése Az át- és továbbképzések rendszerének bõvítése DR. FELHÁZI SÁNDOR alezredes DR. FURJÁN ATTILA alezredes DR. FÜR GÁSPÁR alezredes SZABÓNÉ DR. SZALÁNCZY ERIKA KEREZSY NORBERT százados MERTH BALÁZS mk. fõhadnagy

Részletesebben

HOGYAN TOVÁBB, LÖVÉSZEK?

HOGYAN TOVÁBB, LÖVÉSZEK? dr. Erdélyi Sándor alezredes 1 HOGYAN TOVÁBB, LÖVÉSZEK? Mottó: Azt a pénzt, amit a tüzérség rovására megtakarítunk, háború esetén gyalogságunk vérével fogjuk megfizetni. 2 Cikkem címével arra szeretném

Részletesebben

A VÉDELMI FELÜLVIZSGÁLAT EREDMÉNYEINEK VÁRHATÓ HATÁSA A SZÁRAZFÖLDI CSAPATOK HADRENDJÉNEK KIALAKÍTÁSÁRA

A VÉDELMI FELÜLVIZSGÁLAT EREDMÉNYEINEK VÁRHATÓ HATÁSA A SZÁRAZFÖLDI CSAPATOK HADRENDJÉNEK KIALAKÍTÁSÁRA A KONFERENCIA VITAANYAGA NAGY TIBOR dandártábornok 1 A VÉDELMI FELÜLVIZSGÁLAT EREDMÉNYEINEK VÁRHATÓ HATÁSA A SZÁRAZFÖLDI CSAPATOK HADRENDJÉNEK KIALAKÍTÁSÁRA Samuel P. Huntington A nyugat nem egyetemes

Részletesebben

A könyvtárak fejlesztési lehetőségei. a TÁMOP-ban és a TIOP-ban

A könyvtárak fejlesztési lehetőségei. a TÁMOP-ban és a TIOP-ban A könyvtárak fejlesztési lehetőségei a TÁMOP-ban és a TIOP-ban Oktatási és Kulturális Minisztérium Könyvtári Osztály A könyvtárak fejlesztési lehetőségei az EU támogatási rendszerében (2007-2013) Országos

Részletesebben

TÜZÉRSÉGI TŰZVEZETŐ RENDSZEREK ÖSSZEHASONLÍTÁSA

TÜZÉRSÉGI TŰZVEZETŐ RENDSZEREK ÖSSZEHASONLÍTÁSA TÜZÉRSÉGI TŰZVEZETŐ RENDSZEREK ÖSSZEHSONLÍTÁS Gyarmati József-Kende György-Turcsányi Károly 1 1. Bevezetés 1.1. z Árpád fejlesztéséről z 1970-es évek végén, a 80-as évek elején megkezdődött a magyar tábori

Részletesebben

Dr. Radványiné Varga Andrea: Önfejlesztési terv április Az önértékelés összegzése

Dr. Radványiné Varga Andrea: Önfejlesztési terv április Az önértékelés összegzése Dr. Radványiné Varga Andrea: Önfejlesztési terv 2016. április 6. Fejleszthető területek: 1. Az önértékelés összegzése 1. A tanulás és tanítás stratégiai vezetése és operatív irányítása 1.14. A teljes tantestületet

Részletesebben

A GÉPESÍTETT- ÉS A KÖNNYŰ LÖVÉSZDANDÁR TÜZÉRFELDERÍTÉSE

A GÉPESÍTETT- ÉS A KÖNNYŰ LÖVÉSZDANDÁR TÜZÉRFELDERÍTÉSE A KONFERENCIA VITAANYAGA GULYÁS GÉZA százados 1 A GÉPESÍTETT- ÉS A KÖNNYŰ LÖVÉSZDANDÁR TÜZÉRFELDERÍTÉSE Igazi javítást nem mindig lehet a fennállónak csupán csak módosításával eszközölni, mert a fennálló

Részletesebben

Az időtényező szerepe a cég logisztikai költségeiben

Az időtényező szerepe a cég logisztikai költségeiben Hogyan csökkentheti költségeit versenytársainál nagyobb mértékben? Dr. Szegedi Zoltán c. egyetemi tanár, Az MKT Logisztikai Szakosztályának elnöke Az időtényező szerepe a cég logisztikai költségeiben zoltan.szegedi@ameropa.hu

Részletesebben

ÜZLETI JELENTÉS 2011.

ÜZLETI JELENTÉS 2011. 1 Ferencvárosi Bérleményüzemeltető Kft. Statisztikai szám:117838196832113 01 1096 Budapest, Sobieski J.u.28. ÜZLETI JELENTÉS 2011. Budapest, 2012.április 12. Lászay János ügyvezető igazgató 2 TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSI RENDSZEREK A MAGYAR HONVÉDSÉGBEN

KÖZLEKEDÉSI RENDSZEREK A MAGYAR HONVÉDSÉGBEN KÖZLEKEDÉSI RENDSZEREK A MAGYAR HONVÉDSÉGBEN Mogyorósi József ezredes MH Katonai Közlekedési Központ központparancsnok FELHASZNÁLT IRODALOM HM KÖZLEKEDÉSI SZOLGÁLAT FŐNÖKSÉG: Az MN. Közlekedési Szolgálat

Részletesebben

A BEFOGADÓ NEMZETI TÁMOGATÁS ÉS A HADSZÍNTÉR-ELŐKÉSZÍTÉS KAPCSOLATA A TERVEZÉSHEZ SZÜKSÉGES INFORMÁCIÓKKAL TÖRTÉNŐ GAZDÁLKODÁS TÜKRÉBEN

A BEFOGADÓ NEMZETI TÁMOGATÁS ÉS A HADSZÍNTÉR-ELŐKÉSZÍTÉS KAPCSOLATA A TERVEZÉSHEZ SZÜKSÉGES INFORMÁCIÓKKAL TÖRTÉNŐ GAZDÁLKODÁS TÜKRÉBEN VEZETÉS- ÉS SZERVEZÉSTUDOMÁNY NÉGYESI IMRE A BEFOGADÓ NEMZETI TÁMOGATÁS ÉS A HADSZÍNTÉR-ELŐKÉSZÍTÉS KAPCSOLATA A TERVEZÉSHEZ SZÜKSÉGES INFORMÁCIÓKKAL TÖRTÉNŐ GAZDÁLKODÁS TÜKRÉBEN Doktori (PhD) értekezésem

Részletesebben

A honvédelmi tárca beszerzési tevékenységének elemzése, értékelése és korszerűsítésének néhány lehetősége

A honvédelmi tárca beszerzési tevékenységének elemzése, értékelése és korszerűsítésének néhány lehetősége ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM DOKTORI TANÁCSA VARGA LÁSZLÓ A honvédelmi tárca beszerzési tevékenységének elemzése, értékelése és korszerűsítésének néhány lehetősége című doktori (PhD) értekezés szerzői

Részletesebben

2651. 1. Tételsor 1. tétel

2651. 1. Tételsor 1. tétel 2651. 1. Tételsor 1. tétel Ön egy kft. logisztikai alkalmazottja. Ez a cég új logisztikai ügyviteli fogalmakat kíván bevezetni az operatív és stratégiai működésben. A munkafolyamat célja a hatékony készletgazdálkodás

Részletesebben

2019. ÉVI FOKOZATI VIZSGA TANANYAG 6. VEZETÉS, IRÁNYÍTÁS SZAKMACSOPORT

2019. ÉVI FOKOZATI VIZSGA TANANYAG 6. VEZETÉS, IRÁNYÍTÁS SZAKMACSOPORT 13.sz. melléklet a 34000/129-6/2019.ált. nyt. számhoz 2019. ÉVI FOKOZATI VIZSGA TANANYAG A honvédek jogállásáról szóló 2012. évi CCV. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 9/2013. (VIII.

Részletesebben

A honvédség tervezett kommunikációs hálózata

A honvédség tervezett kommunikációs hálózata A honvédség tervezett kommunikációs hálózata Farkas Tibor hadnagy A digitális jelfeldolgozás megjelenésével, a digitális technika fejlõdésével egyre magasabb szintû szolgáltatásokkal lehet kiszolgálni

Részletesebben

A GYALOGSÁG ELLENI AKNÁK BETILTÁSÁNAK HATÁSA A FEGYVERES HARCRA

A GYALOGSÁG ELLENI AKNÁK BETILTÁSÁNAK HATÁSA A FEGYVERES HARCRA ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM BOLYAI JÁNOS KATONAI MŰSZAKI FŐISKOLAI KAR Műszaki építőmérnöki tanszék A GYALOGSÁG ELLENI AKNÁK BETILTÁSÁNAK HATÁSA A FEGYVERES HARCRA Dr. habil.. LUKÁCS LÁSZLÓ CSc.

Részletesebben

A gyarmati hadseregtől a békefenntartó műveletek modern, professzionális haderejéig

A gyarmati hadseregtől a békefenntartó műveletek modern, professzionális haderejéig 1 ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM Hadtudományi Doktori Iskola A gyarmati hadseregtől a békefenntartó műveletek modern, professzionális haderejéig A fegyveres erők szerepe, helyzete Spanyolország XX.

Részletesebben

A TŰZTÁMOGATÁS NEMZETKÖZI TAPASZTALATAI ADOPTÁLÁSÁNAK LEHETŐSÉGE A MAGYAR HONVÉDSÉG KÉPESSÉGEI FEJLESZTÉSÉBEN

A TŰZTÁMOGATÁS NEMZETKÖZI TAPASZTALATAI ADOPTÁLÁSÁNAK LEHETŐSÉGE A MAGYAR HONVÉDSÉG KÉPESSÉGEI FEJLESZTÉSÉBEN Dr. FELHÁZI Sándor, RUSZIN Romulusz A TŰZTÁMOGATÁS NEMZETKÖZI TAPASZTALATAI ADOPTÁLÁSÁNAK LEHETŐSÉGE A MAGYAR HONVÉDSÉG KÉPESSÉGEI FEJLESZTÉSÉBEN ADAPTATION POSSIBILITIES OF FIRE SUPPORT OF INTERNATIONAL

Részletesebben

A KATONAI LOGISZTIKA BIZTOSÍTÁS GYAKORLATA

A KATONAI LOGISZTIKA BIZTOSÍTÁS GYAKORLATA A KATONAI LOGISZTIKA BIZTOSÍTÁS GYAKORLATA KÉPESSÉG- ÉS FELADAT TERVEZÉS A TÁRCA VÉDELMI TERVEZŐ RENDSZER (TVTR) KÉPESSÉG- ÉS FELADAT TERVEZŐ ALRENDSZER (KFTAR) TERVEZÉSI FOLYAMATÁBAN Rovács Gábor 1 A

Részletesebben

a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat közép-és hosszú távú vagyongazdálkodási tervére

a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat közép-és hosszú távú vagyongazdálkodási tervére Tisztelt Közgyűlés! Előterjesztő: Dr. Mengyi Roland a közgyűlés elnöke Készítette: Szervezési, Jogi és Pénzügyi Osztály JAVASLAT a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat közép-és hosszú távú vagyongazdálkodási

Részletesebben

Gácser Zoltán mk. ırnagy

Gácser Zoltán mk. ırnagy ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM Doktori Tanácsa Gácser Zoltán mk. ırnagy A KATONA HARCI KÉPESSÉGÉT NÖVELİ KORSZERŐ, HÁLÓZATBA INTEGRÁLT EGYÉNI FELSZERELÉSRENDSZERÉNEK KIALAKÍTÁSI LEHETİSÉGEI A MAGYAR

Részletesebben

Az MH ingatlangazdálkodási gyakorlatának elemzése és annak hatékonyága fokozásának módszerei a modern ingatlanpiaci környezetben

Az MH ingatlangazdálkodási gyakorlatának elemzése és annak hatékonyága fokozásának módszerei a modern ingatlanpiaci környezetben ZRINYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM KATONAI MŰSZAKI DOKTORI ISKOLA Németh Béla mérnök ezredes Az MH ingatlangazdálkodási gyakorlatának elemzése és annak hatékonyága fokozásának módszerei a modern ingatlanpiaci

Részletesebben