Online melléklet az Angol nyelvtanulási ötlettárhoz

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Online melléklet az Angol nyelvtanulási ötlettárhoz"

Átírás

1 Online melléklet az Angol nyelvtanulási ötlettárhoz Gyakorlatok, csekklisták és elgondolkoztató kérdések

2 3 egyszerű lépés, hogy fájdalommentesen rászokj a szókapcsolatok tanulására GYAKORLAT: szókapcsolat-felismerés Milyen szókapcsolatokat találsz a szótáradban pl. a work szóra, vagy egy hasonló, általad már unalomig ismert szóra? Tudatosság a felismerésben Vedd elő egy már olvasott angol szövegedet, és figyeld meg, hogy egyes szavak milyen MÁS szavakkal együtt állnak vagy fordulnak elő! Ha szószedetek fordulnak elő a tanulásban, próbálj szókapcsolatokat gyártani a kiírt szavakból! A szótárfüzetedben a lehető legritkábban legyen egy-egy szó kiírva, inkább összetartozó csapatokban írd ki őket!

3 Angol szókincs percek alatt fájdalommentesen! Minták angol tanulókártyákra: A 3000 leggyakoribb szó listája alapján készült kifejezések: work quickly - gyorsan dolgozik it depends on why - attól függ, miért do it wrong/right - rosszul/jól csinál valamit save a little money - megtakarít egy kis pénzt in the right place - jó helyen soon/big enough - elég hamar/ elég nagy perhaps he's right - talán igaza van work as an assistant - asszisztensként dolgozik during the day - nap közben A teljes szettet itt találod készen: Ha mondatokat írsz, íme, pár minta újrakezdőknek, amelyek a lehető leghatékonyabb módon minisztorikat alkotnak: I don't take sugar in my coffee, just a drop of milk. I'm on a diet. - Nem cukorral kérem a kávét, csak egy csöpp tejjel. Diétázom. The trains don't run because of the strike. I can give you a lift if you don't want to go by bus. - Nem járnak a vonatok a sztrájk miatt. Elvihetlek kocsival, ha nem akarsz busszal menni. We have to do the shopping as soon as possible. We have only a few eggs left and the shops will close in an hour. - Be kell vásárolnunk, amilyen hamar csak lehet. Csak egy pár tojásunk maradt, és a boltok egy órán belül bezárnak. It's a ten-story building and the office is on the sixth floor. The lift is out of order but we can take the stairs. - Ez egy tízemeletes épület és az iroda a hatodik emeleten van. A lift nem működik, de mehetünk a lépcsőn. Hasonlókat találsz itt: Ne felejtsd! 1. Minimálisan kifejezések és NEM szavak! 2. Legjobb: rövid, egyszerű mondatok. 3. Tanulás: NE csak megnézem a magyar felét és elmondom az angolt! Játssz velük, tedd mondatba, sztoriba!

4 Hogyan tanulj könnyen összetéveszthető szavakat úgy, hogy NE keverd őket? Te milyen szavakat keversz? Szedj össze párat! Olvasd újra a fejezetet? Milyen taktikákkal tudnál rájuk emlékezni? Írj le egy-egy taktikát mindegyikhez! TIPP: íme néhány forrás, amely könnyen összetéveszthető, vagy általában rosszul használt angol szavakat gyűjt össze Neked: Ebben vannak nehezek is, könnyűek is, magyarázattal. Inkább azoknak való, akik gyakran írnak angolul, mert kicsit magasabb szintű.

5 Az 5 legütősebb tipp, hogy könnyebben értsd a beszélt angolt GYAKORLATOK: Hallgass meg egy szöveget, és TUDATOSAN figyelj a szövegkörnyezet olyan összetevőire is, amelyekre általában nem figyelünk! (Ki mondja? Hol? Van-e háttérzaj? Mi az? Mi a címe, alcíme?) Hallgass meg egy szöveget úgy, hogy csak arra koncentrálsz, hogy EGYETLEN apróságot megérts belőle! Gyakorold a lánc-effektust egy olyan szöveg mondataival, amit éppen mostanában hallgatsz! Látogass el a oldalra, és hallgasd meg azokat a szavakat, amelyeket épp most tanulsz!

6 4 kényelmes lépcsőfok a folyékony angol beszédhez Csekklista a 4 lépéshez, amíg rutinná nem válik! Javaslat: írd le a táblázatba a tapasztalataid, illetve értékelheted magad egy 10-es skálán, hogy mennyire könnyen ment! (10=szinte rutinszerűen, 1=alig szenvedted ki magadból) (Ha lehet, megközelítőleg egyforma hosszúságú és nehézségű szövegekkel dolgozz!) Tanulási ciklusok, feldolgozott szövegek Dátum / idő Feldolgozott szöveg / forrás Hangos felolvasás Kérdésfeltevés és válaszok Visszamondás kifejezések alapján Visszamondás saját szavakkal

7 Beszélj akár négyszer gyorsabban! GYAKORLAT: A mai napon, amikor magyarul beszélsz, magadban próbáld meg leegyszerűsíteni azt, amit mondasz olyan szintre, hogy gond nélkül le tudd fordítani angolra! NEM kell lefordítani, ne ijedj meg, csak gondold végig 1-2 pillanat alatt, hogy hogyan tudnád! Amikor munka után vagy hétvégén olvasol, akkor próbáld meg a könyv egy-egy bonyolult mondatát annyira leegyszerűsíteni, hogy szinte kapásból tudd fordítani angolra! Amikor legközelebb angol szöveget olvasol, próbáld meg elmondani a tartalmát (úgy, hogy közben nézheted a szöveget is!), nagyon-nagyon egyszerűen, olyan alapvető szavakkal és mondatszerkezetekkel, amelyeket gond nélkül le tudtál volna fordítani angolra!

8 Ha beszélni akarsz: 6 pontos útmutató az aktív hallgatás technikájához GYAKORLAT: Nézd meg egy KEDVENC filmed angolul, angol felirattal! A KEDVENC jeleneteidnél ISMÉTELJ el egyegy NEKED TETSZŐ mondatot! Nem kell megállítani sem a filmet, csak ismételgesd párszor! Hallgass meg egy szöveget például innen (de máshonnan is lehet, csak rövid és egyszerű legyen): Válassz ki egy NEKED TETSZŐ szöveget, és MAJMOLD a kiejtést, amit hallasz! Mondd vissza a lehető legpontosabban! Ha akarod, megállíthatod mondatonként!

9 4 támogató technika, ha félsz megszólalni Használd ezt a csekklistát arra, hogy újraolvasod a fejezetet vele, és kijegyzeteled azokat a technikákat, amelyeket TE IS tudsz majd használni, és elgondolkodsz azon, hogyan és mikor fogod ezeket beépíteni a mindennapi nyelvgyakorlásba! A végére pedig a PIPA kerül, ahányszor sikerült alkalmaznod. Tedd ki magadnak valahova, hogy jól lásd! (TIPP: az íróasztalod lapjára is felragaszthatod, ha nem akarod, hogy mások lássák!) Lépések a beszédtől való félelem legyőzésére Beépítendő technika Ötletek: mikor és hogyan? KÉSZ Ne tervezd túl! Csináld meg! A tett halála az okoskodás!

10 Így tanulj meg beszélni, ha te is csak írásbeli feladatokat kapsz! Használd ezt a csekklistát a gyakorláshoz! Írásbeli feladat Hogyan lesz belőle szóbeli feladat? Hányszor gyakoroltam?* Nyomtatványkitöltés segíts valakinek kitölteni meséld el, miket kérdeztek rajta Igaz-hamis állítások kérdezz rá az információra, mintha nem te olvastad volna indokold! It s (not) true because Olvasmány/angol szöveg Tedd a megfelelő sorrendbe! Párosítsd! Töltsd ki az üres helyeket / alakítsd át a mondatokat összegezd 3-4 rövid mondatban írj 6-8 kulcskifejezést, és meséld el a segítségükkel (kártyán magaddal viheted!) meséld el, mintha veled történt volna (egyes szám első személy) pletykálj, add át az infot/hírt másnak (You know what? Guess what I ve heard Have you heard that?) játssz kihallgatásost! (who/what, when, where, why, how típusú kérdések a lényegre! kártyákon esetleg?) + szótárazás közben: példamondatok saját tapasztalatból/saját életedről VAGY különböző, előre kitűzött témákban Beszéld át magad rajta! The first may be then the next should be.oh, no, the second is.and the following must be and the last one is and it s done Foglald össze, mondd el a sztorit! Beszéld át magad rajta! A probably goes with D while B may go with E, and C and F go together as well Először mindig szóban oldd meg! Akár többször is! *Tegyél pipákat, hogy lásd, milyen szorgalmas vagy!

11 Egy hihetetlenül egyszerű, de nagyon hatásos nyelvtanulási módszer Kezdjünk el együtt egy saját mondattárt építeni! Én elkezdem, te folytatod! (Persze, ha ennél magasabb nyelvi szinten vagy, akkor írhatsz bonyolultabb, DE számodra még mindig EGYSZERŰ mondatokat is!) I like reading. No one knows him. I m out of bread. Do you trust me? They have got everything. She is a friend of mine. Don t go home. Will you be there? It s two o clock. Where is she? I don t know why.

12 Hogyan vésd be az angolt kitörölhetetlenül? FELADAT: Regisztráld magad a You Tube-on, és kísérletezd ki, hogyan kell saját lejátszási listát létrehozni! Keress magadnak régi nagy kedvenceket, de lyrics on screen kereső kifejezéssel, vagyis miközben megy a zene, menjen a szöveg a képernyőn! Ráérős idődben hallgasd, és énekeld vele együtt a szöveget! (Párszor meghallgatod így, és a szöveget kívülről fújod majd!) Látogass el ide: Nézd meg a zenei lejátszási listákat, találsz bőven dalszöveges zenéket!

13 10 tipp az önbizalom fejlesztésére a nyelvtanulásban Használd ezt a csekklistát arra, hogy újraolvasod a fejezetet vele, és kijegyzeteled azokat a technikákat, amelyeket gyakorolnod kellene! Ott jegyzetelj le valamit, ahol olvasáskor felkapod a fejed, és azt mondod: aha!. A végére pedig a PIPA kerül, amikor gyakoroltad is az adott tippet! Technika, amit gyakorolni lehet Ötletek: mikor és hogyan? KÉSZ Ne tervezd túl! Csináld meg! A tett halála az okoskodás!

14 Hogyan tanulj angolt, ha nincs időd tanulni? A következő oldalakon megismétlek Neked pár olyan táblázatot, amire több mint egy alkalommal lehet szükséged. Egyszerűen nyomtasd ki őket, és használd fel őket ahányszor csak szeretnéd! Le is fűzheted egy mappába, és abban vezetheted. Jó visszanézni néha, és erőt meríteni belőle. Sok sikert! (És jó szórakozást velük! )

15 Tevékenység alvás Ennyi órát vesz igénybe MOST Ennyi órát vesz igénybe MOSTANTÓL munkahely közlekedés személyes idő (tisztálkodás, evés) aktív kikapcsolódás/testmozgás böngészés a neten, ezés tévénézés házimunka tanulás

16 Hatékonyan használom fel az időmet? Hogyan/hol vesztegetem el az időmet? ELEMZÉS Milyen jól használom fel az időt? STRATÉGIA Mit tehetek, hogy ezt fejlesszem/elkerüljem? Mi vagy ki akadályoz meg a tanulásban? Szükségem van arra, hogy megtervezzem az időmet: egy évre előre? egy hétre előre egy napra előre tanulási ciklusokra? Hajlamos vagyok vesztegetni az időt, amikor bele kellene kezdenem a tanulásba? A lehető legjobban kihasználom az üresjáratokat? Előfordul, hogy tanulás közben elmegy az idő, és nem tudom, mire ment el?

17 A B C D Tevékenység (fontos 6 10 ) (sürgős 1 5 ) (A B ) prioritás

18 Mit értem el? Mi változott? Mire vagyok képes MOST, amire nem voltam képes azelőtt? Honnan tudom, hogy elértem ezt? Mi a bizonyítéka, hogyan nyilvánul meg? Érzem? Más emberek mondták? Kézzelfogható, felmutatható változás vagy eredmény? Mit tettem, hogy ezt elérjem? Milyen lépéseket tettem? Megváltoztattam a hozzáállásom, szokásaim, viselkedésem? Jó volt a stratégiám? Segítséget kértem? Gyakoroltam? Mi a jelentősége az elért eredménynek? Miért jelentős vagy tartalmas az eredmény, amit elértem? Miért vagyok elégedett miatta vagy büszke rá? Továbbfejlődés Mit tehetek, hogy erre a sikerre építve tovább fejlődjek? Hogyan finomíthatom az elért eredményeket? Használhatom ezt a stratégiát egy más területen? Mi a következő lépés? ÉRTÉKELÉS

19 1. lépés: tanulás közben kitöltendő Dátum: Hely: Kezdés ideje: Tanulási körülmények/feltételek: 2. lépés: tanulás után kitöltendő A lehető legjobbak voltak a feltételek? Javíthatok valamin? Mennyi ideig fogok tanulni? Meddig tanultam? Hány szünetet tartok? Mikor tartottam szüneteket? Mikor tartom meg őket? Betartottam a tervezet szünetek időtartamát? Ha nem, mire van szükség, hogy betartsam? Milyen hosszúak lesznek? A tanulást megszakító dolgok: Mi volt az? Befejezés időtartama: Teljes tanulási idő: Időtartam Hogyan előzhetném meg ezeket a megszakításokat? A tényleges tanulási idő: A tanulási szokásaimmal és időm szervezésével kapcsolatos gondolatok és megfigyelések:

20 Így verd át az agyad, és hangolódj rá a tanulásra! Csekklista: miről kell gondolkodnom? 1. Milyen tanulást beindító rituáléd van/lehet? 2. Milyen számodra a kellemes tanulási környezet? 3. A te figyelmedet mi tereli el a tanulástól? Hogyan tudnád ezt felhasználni a tanulásra való ráhangolódásra? 4. Milyen céljaid vannak az angollal, amit vizualizálhatsz tanulás előtt egy percben? 5. ÖSSZEGZÉS: írj egy rövid csekklistát! Mit fogsz tenni legközelebb, hogy ráhangolódj a tanulásra? Tanulásra való ráhangolódás Csekklistádat ki is vághatod, és felteheted a tanulósarkod falára, vagy ráragaszthatod az íróasztalod lapjára. Így mindig szem előtt lesz. Sok sikert!

21 6 motivációs tipp, hogy legyen kedved angolt tanulni 1. Milyen tanulással kapcsolatos KONKRÉT és IZGALMAS céljaid lehetnek? Légy kreatív, gondolkodj, és írj össze párat! 2. Neked MI az erősséged? Te MIBEN vagy jó? 3. Téged milyen téma izgat fel, amit be tudsz építeni az angol nyelvtanulásba? Mi az, ami iránt SZENVEDÉLYESEN érdeklődsz? 4. Meríts ötleteket a 116. oldalon található bekeretezett listából! Te MIT NEM csináltál még, amit élveznél? 5. Hogyan tudnál egy folyamatos ellenőrzést/visszacsatolást beépíteni a tanulásba? 6. Vannak-e kezelhető nagyságú mérföldköveid? Ha nincsenek, milyenek lehetnek? Fogalmazd meg írásban!

22 6 tipp arra, hogyan legyél nagyvonalú a nyelvtanulásban Használd ezt a csekklistát arra, hogy újraolvasod a fejezetet vele, és kijegyzeteled azokat a technikákat, amelyeket gyakorolnod kellene! Ott jegyzetelj le valamit, ahol olvasáskor felkapod a fejed, és azt mondod: aha!. A végére pedig a PIPA kerül, amikor gyakoroltad is az adott tippet! Technika, amit gyakorolni lehet Ötletek: mikor és hogyan? KÉSZ Ne tervezd túl! Csináld meg! A tett halála az okoskodás!

23 5 győzelem a nyelvtanulásban önmagad és a környezeted felett Olvasd újra a fejezetet ezzel a csekklistával! És ahol egy kicsit is magadra ismersz, azonnal jegyzeteld le ide! Így a végére tudni fogod, min kell változtatnod! Amin változtatni kellene Ötletek: mit, mikor és hogyan? Ne tervezd túl! Csináld meg! A tett halála az okoskodás!

Társasjáték az Instant Tanulókártya csomagokhoz

Társasjáték az Instant Tanulókártya csomagokhoz Társasjáték az Instant Tanulókártya csomagokhoz Játssz, szórakozz, tanulj! Hogyan tanulj játszva az Instant Tanulókártyákkal? Használati utasítás Az Instant Tanulókártya családhoz tartozó társasjátékkal

Részletesebben

Ha nincs idıd tanulni

Ha nincs idıd tanulni Ha nincs idıd tanulni Munka és család mellett tanulni nehéz miért várod el mégis magadtól, hogy ezt csak úgy tudd? Egyáltalán nem csoda, hogy nincs idıd a tanulásra. A világ ezer lehetıséget kínál nekünk,

Részletesebben

Hogyan kell használni a SZÓKINCSEM füzeteket? SZÓKINCSEM füzetek

Hogyan kell használni a SZÓKINCSEM füzeteket? SZÓKINCSEM füzetek SZÓKINCSEM füzetek A SZÓKINCSEM füzetek szókincs fejlesztő füzetek A szókincs azt jelenti, hogy hány szót ismerünk és tudunk jól használni Minél több szót ismersz és tudod a jelentésüket, annál nagyobb

Részletesebben

Így gyakorold a nyelvet! 8 tipp a kávészünetre

Így gyakorold a nyelvet! 8 tipp a kávészünetre Így gyakorold a nyelvet! 8 tipp a kávészünetre Kevés az időd, de szeretnéd nyelvtanulásra fordítani a kisebb és nagyobb szüneteidet? Nem akarsz a rövid szüneteidben is a számítógép előtt ücsörögve nyelvleckéket

Részletesebben

EGY KIS ZŰRZAVAR. Lecke (Középhaladó 1. / 1.) SOMETIMES, SOMETIME VAGY SOME TIME?

EGY KIS ZŰRZAVAR. Lecke (Középhaladó 1. / 1.) SOMETIMES, SOMETIME VAGY SOME TIME? EGY KIS ZŰRZAVAR Lecke (Középhaladó 1. / 1.) SOMETIMES, SOMETIME VAGY SOME TIME? Igen hasznos adatot fogunk bemelegítésként letisztázni. Tapasztalataink alapján ez a témakör csak elméletben van meg, meglepően

Részletesebben

GET - AZ EGYIK JOLLY-JOKER!

GET - AZ EGYIK JOLLY-JOKER! - AZ EGYIK JOLLY-JOKER! Sok olyan szó van az angolban, aminek rengeteg jelentése van. Egyszer ezt jelenti, egyszer meg totál mást jelent. Ezzel jó sok gondod adódhat, mert nagyon idegesítő tud lenni, ha

Részletesebben

KÖNNYEN KI TUDOD MONDANI? NEM!

KÖNNYEN KI TUDOD MONDANI? NEM! KÖNNYEN KI TUDOD MONDANI? NEM! A következő kérdőív azt méri fel, hogy mennyire tudsz másoknak nemet mondani, mennyire vagy képes kiállni a neked fontosnak tartott dolgok mellett akkor is, ha ez éppen mások

Részletesebben

Lopocsi Istvánné MINTA DOLGOZATOK FELTÉTELES MONDATOK. (1 st, 2 nd, 3 rd CONDITIONAL) + ANSWER KEY PRESENT PERFECT + ANSWER KEY

Lopocsi Istvánné MINTA DOLGOZATOK FELTÉTELES MONDATOK. (1 st, 2 nd, 3 rd CONDITIONAL) + ANSWER KEY PRESENT PERFECT + ANSWER KEY Lopocsi Istvánné MINTA DOLGOZATOK FELTÉTELES MONDATOK (1 st, 2 nd, 3 rd CONDITIONAL) + ANSWER KEY PRESENT PERFECT + ANSWER KEY FELTÉTELES MONDATOK 1 st, 2 nd, 3 rd CONDITIONAL I. A) Egészítsd ki a mondatokat!

Részletesebben

EXKLUZÍV AJÁNDÉKANYAGOD A Phrasal Verb hadsereg! 2. rész

EXKLUZÍV AJÁNDÉKANYAGOD A Phrasal Verb hadsereg! 2. rész A Phrasal Verb hadsereg! 2. rész FONTOS! Ha ennek az ajándékanyag sorozatnak nem láttad az 1. részét, akkor mindenképpen azzal kezdd! Fekete Gábor www.goangol.hu A sorozat 1. részét itt éred el: www.goangol.hu/ajandekok/phrasalverbs

Részletesebben

Angol szóbeli Információkérés

Angol szóbeli Információkérés Angol szóbeli Információkérés Életképes angol Designrr Angol szóbeli - Információkérés Érdeklődés szolgáltatás igénybevételekor Asking for information Hánykor kezdődik? Mikor indul? Mennyibe kerül? Ezek

Részletesebben

EXKLUZÍV AJÁNDÉKANYAGOD Szerkezetek 3. rész

EXKLUZÍV AJÁNDÉKANYAGOD Szerkezetek 3. rész Szerkezetek 3. rész Az angol szerkezetek miatt sokszor azt érezheted, hogy gyakorlatilag minden angol mondatot egyesével kell megtanulnod angolul, hogy azt éppen akkor és ott hogyan mondják. Egy szerkezet

Részletesebben

Hatékony Online Angol tanfolyam - TARTALOMJEGYZÉK

Hatékony Online Angol tanfolyam - TARTALOMJEGYZÉK Hatékony Online Angol Tanfolyamom egy jól felépített tanfolyam, amit saját otthonodból, saját időbeosztással tanulhatsz, akár egyedül is. Tanfolyamom célja: megadja azt a képességet, hogy a mindennapi

Részletesebben

Countable and uncountable nouns Megszámlálható és megszámlálhatatlan főnevek. Project 2 Unit 4 1-6. Get to top 1 5/a-b-c

Countable and uncountable nouns Megszámlálható és megszámlálhatatlan főnevek. Project 2 Unit 4 1-6. Get to top 1 5/a-b-c Countable and uncountable nouns Megszámlálható és megszámlálhatatlan főnevek Project 2 Unit 4 1-6. Get to top 1 5/a-b-c 1. A megszámlálható főnevek állhatnak egyes és többes számban. an apple egy alma

Részletesebben

ANGOL NYELVI SZINTFELMÉRŐ 2013 A CSOPORT. on of for from in by with up to at

ANGOL NYELVI SZINTFELMÉRŐ 2013 A CSOPORT. on of for from in by with up to at ANGOL NYELVI SZINTFELMÉRŐ 2013 A CSOPORT A feladatok megoldására 45 perc áll rendelkezésedre, melyből körülbelül 10-15 percet érdemes a levélírási feladatra szánnod. Sok sikert! 1. Válaszd ki a helyes

Részletesebben

ANGOL NYELVI SZINTFELMÉRŐ 2012 A CSOPORT. to into after of about on for in at from

ANGOL NYELVI SZINTFELMÉRŐ 2012 A CSOPORT. to into after of about on for in at from ANGOL NYELVI SZINTFELMÉRŐ 2012 A CSOPORT A feladatok megoldására 45 perc áll rendelkezésedre, melyből körülbelül 10-15 percet érdemes a levélírási feladatra szánnod. Sok sikert! 1. Válaszd ki a helyes

Részletesebben

MODÁLIS SEGÉDIGÉK (Modal Auxiliaries)

MODÁLIS SEGÉDIGÉK (Modal Auxiliaries) MODÁLIS SEGÉDIGÉK (Modal Auxiliaries) A modális segédigék olyan segítő eszközök, amelyek az ige elé téve segítenek különböző jelentésárnyalatok kifejezésében (pl. valószínűség, engedélyadás, engedélykérés,

Részletesebben

Please stay here. Peter asked me to stay there. He asked me if I could do it then. Can you do it now?

Please stay here. Peter asked me to stay there. He asked me if I could do it then. Can you do it now? Eredeti mondat Please stay here. Kérlek, maradj itt. Can you do it now? Meg tudod csinálni most? Will you help me tomorrow? Segítesz nekem holnap? I ll stay at home today. Ma itthon maradok. I woke up

Részletesebben

ISMÉTLÉS 4. (MÓDBELI) SEGÉDIGÉK

ISMÉTLÉS 4. (MÓDBELI) SEGÉDIGÉK Könnyen, Gyorsan Angolul! ISMÉTLÉS 4. (MÓDBELI) SEGÉDIGÉK All modal verbs are auxiliary verbs but not all auxiliary verbs are modal verbs. Minden módbeli segédige segédige, de nem minden segédige módbeli

Részletesebben

50 bónusz kártya az Instant Friends csomagokhoz

50 bónusz kártya az Instant Friends csomagokhoz 50 bónusz kártya az Instant Friends csomagokhoz Hálásan köszönjük, hogy az előrendeléseddel segítettél megjelentetni az Instant Friends angol tanulókártya csomagot! Ez az egyik jutalmad érte. Hogyan használhatod

Részletesebben

(Asking for permission) (-hatok/-hetek?; Szabad ni? Lehet ni?) Az engedélykérés kifejezésére a következő segédigéket használhatjuk: vagy vagy vagy

(Asking for permission) (-hatok/-hetek?; Szabad ni? Lehet ni?) Az engedélykérés kifejezésére a következő segédigéket használhatjuk: vagy vagy vagy (Asking for permission) (-hatok/-hetek?; Szabad ni? Lehet ni?) SEGÉDIGÉKKEL Az engedélykérés kifejezésére a következő segédigéket használhatjuk: vagy vagy vagy A fenti felsorolásban a magabiztosság/félénkség

Részletesebben

Nyelvtanulási napló. és ezzel kicsit mindig rövidítsd le a célodhoz vezetı utat.

Nyelvtanulási napló. és ezzel kicsit mindig rövidítsd le a célodhoz vezetı utat. Nyelvtanulási napló avagy tervezz, kövesd a haladásod, vond le a következtetéseket, majd módosítsd a terved ezek alapján és ezzel kicsit mindig rövidítsd le a célodhoz vezetı utat. Egy új nyelvtanulási

Részletesebben

TE HOGY LÁTOD? Kampányolj az országos felmérés mellett, ahol a gyerekek elmondhatják a véleményüket az őket érintő témákban!

TE HOGY LÁTOD? Kampányolj az országos felmérés mellett, ahol a gyerekek elmondhatják a véleményüket az őket érintő témákban! HOGYAN CSATLAKOZHATSZ A TE HOGY LÁTOD? KAMPÁNYHOZ? Kampányolj az országos felmérés mellett, ahol a gyerekek elmondhatják a véleményüket az őket érintő témákban! Mi ez az egész? A Te hogy látod? kampány

Részletesebben

Király Linda - Can't Let Go dalszöveg - lyrics

Király Linda - Can't Let Go dalszöveg - lyrics Király Linda - Can't Let Go dalszöveg - lyrics Szerzõ dezs dezs.extra.hu - tételek gyûjteménye Király Linda legújabb száma és a dalszöveg I want the end to begin but not without you, so easy for me to

Részletesebben

Daloló Fülelő Halász Judit Szabó T. Anna: Tatoktatok Javasolt nyelvi szint: A2 B1 / Resommended European Language Level: A2 B1

Daloló Fülelő Halász Judit Szabó T. Anna: Tatoktatok Javasolt nyelvi szint: A2 B1 / Resommended European Language Level: A2 B1 Daloló Fülelő Halász Judit Szabó T. Anna: Tatoktatok Javasolt nyelvi szint: A2 B1 / Resommended European Language Level: A2 B1 1. Első hallgatás / First listening Hallgassa meg Halász Judit dalát a Youtube-on!

Részletesebben

Nem vagy egyedül! Sőt, szinte mindenki küzd ezzel a problémával!

Nem vagy egyedül! Sőt, szinte mindenki küzd ezzel a problémával! Nehezen megy a szótanulás? Sokat dolgoztál már azon, hogy megtanuld a számodra elégséges szómennyiséget, mégis úgy érzed, napról-napra szállnak el fejedből a szavak? Nem vagy egyedül! Sőt, szinte mindenki

Részletesebben

TestLine - Angol teszt Minta feladatsor

TestLine - Angol teszt Minta feladatsor Minta felaatsor venég Téma: Általános szintfelmérő Aláírás:... Dátum: 2016.05.29 08:18:49 Kérések száma: 25 kérés Kitöltési iő: 1:17:27 Nehézség: Összetett Pont egység: +6-2 Értékelés: Alaértelmezett értékelés

Részletesebben

7. Bemutatom a barátomat, Pétert. 8. Hogy hívják Önt? 9. Nagyon örülök, hogy találkoztunk. 10. Nem értem Önt. 11. Kérem, beszéljen lassabban.

7. Bemutatom a barátomat, Pétert. 8. Hogy hívják Önt? 9. Nagyon örülök, hogy találkoztunk. 10. Nem értem Önt. 11. Kérem, beszéljen lassabban. 1. Magyar vagyok. 7. Bemutatom a barátomat, Pétert. 13. Ért Ön engem? 2. Ön honnan jött? Te honnan jöttél? 8. Hogy hívják Önt? 14. Kérem, betűzze a nevét! 3 Beszél Ön angolul? 9. Nagyon örülök, hogy találkoztunk.

Részletesebben

Debreceni Baross Gábor Középiskola, Szakiskola és Kollégium. 4030 Debrecen, Budai Ézsaiás u. 8/A. OM azonosító: 031242. Pedagógiai program

Debreceni Baross Gábor Középiskola, Szakiskola és Kollégium. 4030 Debrecen, Budai Ézsaiás u. 8/A. OM azonosító: 031242. Pedagógiai program Debreceni Baross Gábor Középiskola, Szakiskola és Kollégium 4030 Debrecen, Budai Ézsaiás u. 8/A. OM azonosító: 031242 Pedagógiai program IDEGEN NYELV-ANGOL TANTÁRGY HELYI TANTERVE A nevelőtestület véleményezte:

Részletesebben

ANGOL NYELV Helyi tanterv

ANGOL NYELV Helyi tanterv ANGOL NYELV Helyi tanterv (A kerettantervi elveknek, szempontoknak és óraszámoknak megfeleltetve) Célok és feladatok Általános iskola 4. évfolyam Angol nyelv A gyermekkori idegennyelv-oktatás alapvető

Részletesebben

Könnyen, Gyorsan Angolul!

Könnyen, Gyorsan Angolul! Könnyen, Gyorsan Angolul! 99. Nap/Day ninety-nine FÜGGŐ BESZÉD II. - egyeztetés (idő, hely..) - módbeli segédigék -going to éshave to - felszólítás/tiltás - kérdezősködés - pár apróság FÜGGŐ BESZÉD reported

Részletesebben

PONTOS IDŐ MEGADÁSA. Néha szükséges lehet megjelölni, hogy délelőtti vagy délutáni / esti időpontról van-e szó. Ezt kétféle képpen tehetjük meg:

PONTOS IDŐ MEGADÁSA. Néha szükséges lehet megjelölni, hogy délelőtti vagy délutáni / esti időpontról van-e szó. Ezt kétféle képpen tehetjük meg: PONTOS IDŐ MEGADÁSA EGÉSZ ÓRÁK MEGADÁSA ( óra van. ) Az óra száma után tesszük az o clock kifejezést. pl. It s 7 o clock. (7 óra van.) A britek az órák számát csak 12-ig mérik. Náluk nincs pl. 22 óra!

Részletesebben

Angol Középfokú Nyelvvizsgázók Bibliája: Nyelvtani összefoglalás, 30 kidolgozott szóbeli tétel, esszé és minta levelek + rendhagyó igék jelentéssel

Angol Középfokú Nyelvvizsgázók Bibliája: Nyelvtani összefoglalás, 30 kidolgozott szóbeli tétel, esszé és minta levelek + rendhagyó igék jelentéssel Angol Középfokú Nyelvvizsgázók Bibliája: Nyelvtani összefoglalás, 30 kidolgozott szóbeli tétel, esszé és minta levelek + rendhagyó igék jelentéssel Timea Farkas Click here if your download doesn"t start

Részletesebben

Hogyan kell használni a SZÓFOGADÓ füzeteket? SZÓFOGADÓ füzetek

Hogyan kell használni a SZÓFOGADÓ füzeteket? SZÓFOGADÓ füzetek SZÓFOGADÓ füzetek A SZÓFOGADÓ füzetek olyan hétköznapi dolgokban szeretnének segíteni neked, amikről nem biztos, hogy tanulni fogsz az iskolában Ilyen témák például a fogmosás, a közlekedés, táplálkozás,

Részletesebben

EXKLUZÍV AJÁNDÉKANYAGOD ÖNÖK KÉRTÉK VALÓDI BESZÉLT ANGOL + BEÉGETŐS

EXKLUZÍV AJÁNDÉKANYAGOD ÖNÖK KÉRTÉK VALÓDI BESZÉLT ANGOL + BEÉGETŐS ÖNÖK KÉRTÉK VALÓDI BESZÉLT ANGOL + BEÉGETŐS Titkos feljegyzés! Ezt a mai ajándékanyagot a GO!-val tanulók szavazták meg: elsöprő többség olyan ajándékanyagot kért tőlem, ami a valódi beszélt angolról szól.

Részletesebben

EGYSZERŰNEK TŰNIK IV. RÉSZ

EGYSZERŰNEK TŰNIK IV. RÉSZ EGYSZERŰNEK TŰNIK IV. RÉSZ Lecke (Középhaladó 1. / 5.) MÉG TÖBBET A HAVE IGÉRŐL Igaz volt az előző leckére, igaz erre is. Részletes és átfogó. Kemény meló lesz ez is, de a kemény meló jellemző a profikra.

Részletesebben

6. évfolyam Angol nyelv

6. évfolyam Angol nyelv IDEGEN NYELVI MÉRÉS 2016. május 18. 6. évfolyam ngol nyelv Általános tudnivalók a feladatokhoz Ez a füzet nyelvi feladatokat tartalmaz. feladatsor két részből áll. z I. részben csak a füzetben kell dolgoznod.

Részletesebben

Angol C2 1 1 103 nyelvi programkövetelmény

Angol C2 1 1 103 nyelvi programkövetelmény Angol C2 1 1 103 nyelvi programkövetelmény A javaslattevő alapadatai Javaslatot benyújtó neve New York Nyelviskola Képzési és Vizsgacentrum Kft. A nyelvi képzésre vonatkozó adatok Nyelv megnevezése Nyelvi

Részletesebben

ANGOL NYELV KÖZÉPSZINT SZÓBELI VIZSGA I. VIZSGÁZTATÓI PÉLDÁNY

ANGOL NYELV KÖZÉPSZINT SZÓBELI VIZSGA I. VIZSGÁZTATÓI PÉLDÁNY ANGOL NYELV KÖZÉPSZINT SZÓBELI VIZSGA I. VIZSGÁZTATÓI PÉLDÁNY A feladatsor három részbol áll 1. A vizsgáztató társalgást kezdeményez a vizsgázóval. 2. A vizsgázó egy szituációs feladatban vesz részt a

Részletesebben

7. osztály Angol nyelv

7. osztály Angol nyelv 7. osztály Angol nyelv I. Kommunikációs szándékok A társadalmi érintkezéshez szükséges kommunikációs szándékok Köszönés Elköszönés Good morning. Hello. Hi. Goodbye. Bye-bye. See you soon. Bemutatkozás,

Részletesebben

Előszó.2. Starter exercises. 3. Exercises for kids.. 9. Our comic...17

Előszó.2. Starter exercises. 3. Exercises for kids.. 9. Our comic...17 2011. december Tartalom Előszó.2 Starter exercises. 3 Exercises for kids.. 9 Our comic....17 1 Előszó Kedves angolul tanulók! A 2010/2011- es tanévben elkezdett újságunkat szeretnénk továbbra is szerkeszteni

Részletesebben

Üdv. a 21 napos Hallás utáni szövegértés online tréning 2. napján!

Üdv. a 21 napos Hallás utáni szövegértés online tréning 2. napján! Szia! Üdv. a 21 napos Hallás utáni szövegértés online tréning 2. napján! Mivel nyakunkon a májusi nyelvvizsga-időszak, ez a tréning azoknak nyújt segítséget, akik már középfok környékén vannak, és szeretnének

Részletesebben

Üdvözlettel, a Little Pim Hungary munkatársai

Üdvözlettel, a Little Pim Hungary munkatársai SZÜLŐI ÚTMUTATÓ Gratulálunk! Megtaláltad a kisbabák, a totyogók, és kisgyermekek számára kifejlesztett nyelvoktató programcsaládot, mely a leghatékonyabb módszereken alapulva képes megismertetni gyermekeddel

Részletesebben

1. feladat: Hallgasd meg az angol szöveget, legalább egyszer.

1. feladat: Hallgasd meg az angol szöveget, legalább egyszer. 1. feladat: Hallgasd meg az angol szöveget, legalább egyszer. 2. feladat: Hallgasd meg a második hanganyagot, a magyarázatom, és utána azonnal hallgasd meg az eredeti szöveget, figyeld meg, mennyivel jobban

Részletesebben

Tudományos Ismeretterjesztő Társulat

Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Sample letter number 1. Vancouver English Centre 47. Zoltán u. 840 Have St, Suite 200 Budapest Vancouver BC V6Z 212 H-1114 Canada Ref.: application 15 Januar, 2010 Dear Sir/Madam, I have just read your

Részletesebben

A ~ You're adorable. W, X, Y, Z... It's fun to wander through, The alphabet with you, 1. To tell you what you mean to me

A ~ You're adorable. W, X, Y, Z... It's fun to wander through, The alphabet with you, 1. To tell you what you mean to me A ~ You're adorable 1949 by Jo Stafford and Gordon MacRae YouTube link: http://www.youtube.com/watch?v=aam8t2yococ 1. Hallgasd meg a dalt néhányszor! Tanuld meg a mellékneveket! A ~ You're adorable...

Részletesebben

MY ENGLISH BOOK Class 4

MY ENGLISH BOOK Class 4 MY ENGLISH BOOK Class 4 heti 3 óra Egy leckére átlagosan 2 óra jut, de ehhez nem kell feltétlenül ragaszkodni. A leckék 2 óra alatt kényelmesen elvégezhetők, de vannak, amelyek több gyakorlást igényelhetnek

Részletesebben

Tanulási kisokos szülőknek

Tanulási kisokos szülőknek Tanulási kisokos szülőknek Hogyan oldd meg gyermeked tanulási nehézségeit? Nagy Erika, 2015 Minden jog fenntartva! Jelen kiadványban közölt írások a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény alapján

Részletesebben

3. MINTAFELADATSOR KÖZÉPSZINT. Az írásbeli vizsga időtartama: 30 perc. III. Hallott szöveg értése

3. MINTAFELADATSOR KÖZÉPSZINT. Az írásbeli vizsga időtartama: 30 perc. III. Hallott szöveg értése Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz ANGOL NYELV 3. MINTAFELADATSOR KÖZÉPSZINT Az írásbeli vizsga időtartama: 30 perc

Részletesebben

ISMÉTLÉS 3. PREFER, WOULD PREFER, WOULD RATHER

ISMÉTLÉS 3. PREFER, WOULD PREFER, WOULD RATHER Könnyen, Gyorsan Angolul! ISMÉTLÉS 3. PREFER, WOULD PREFER, WOULD RATHER KÖNNYEN ÖSSZEKEVERHETŐ SZERKEZETEK PREFER jobban szeret WOULD PREFER inkább szeretne WOULD RATHER inkább csinálna 64., 65., 66.

Részletesebben

Utazás Általános. Általános - Alapvető, létfontosságú dolgok. Általános - Beszélgetés. Segítségkérés

Utazás Általános. Általános - Alapvető, létfontosságú dolgok. Általános - Beszélgetés. Segítségkérés - Alapvető, létfontosságú dolgok Tudna segíteni? Can you help me, please? Segítségkérés Beszélsz ul? Do you speak English? Annak megkérdezése, hogy az adott személy beszél-e ul Beszélsz / Beszél _[nyelven]_?

Részletesebben

Annak megkérdezése, hogy az adott személy beszél-e egy bizonyos nyelven

Annak megkérdezése, hogy az adott személy beszél-e egy bizonyos nyelven - Alapvető, létfontosságú dolgok Can you help me, please? Segítségkérés Tudna segíteni? Do you speak English? Beszélsz ul? Annak megkérdezése, hogy az adott személy beszél-e ul Do you speak _[language]_?

Részletesebben

SZÓKINCSBŐVÍTÉS. Lecke (Kezdő 4. / 2.) MELLÉKNEVEK

SZÓKINCSBŐVÍTÉS. Lecke (Kezdő 4. / 2.) MELLÉKNEVEK SZÓKINCSBŐVÍTÉS Lecke (Kezdő 4. / 2.) MELLÉKNEVEK Ebben a leckében az a cél, hogy bővítsük egy kicsit a szókincsünket. Mellékneveket fogunk tanulni, amelyeket remekül fogsz tudna majd használni. Íme a

Részletesebben

A változás szabadsága I.

A változás szabadsága I. Hollenda Zsolt A változás szabadsága I. www.tudatossag.hu www.tokeleteselet.hu Munkafüzet Tartalomjegyzék Miért vagyunk itt?... 3 Megéri változtatni?... 4 Sosem késő... 5 Sorsunk a saját kezünkben van!...

Részletesebben

ANGOL NYELVI SZINTFELMÉRŐ 2014 A CSOPORT

ANGOL NYELVI SZINTFELMÉRŐ 2014 A CSOPORT ANGOL NYELVI SZINTFELMÉRŐ 2014 A CSOPORT A feladatok megoldására 45 perc áll rendelkezésedre, melyből körülbelül 10-15 percet érdemes a fogalmazási feladatra szánnod. Megoldásaid a válaszlapra írd! 1.

Részletesebben

Az angol nyelv logikája

Az angol nyelv logikája Az angol nyelv logikája Az angol nyelv összefoglalása E-könyv Az E-könyv célja, hogy megtapasztald: 2 - nyelvet tanulni nem nehéz; - tanulni a saját kiváltságunk a könyvek csak hozzásegítenek; - a tanulás

Részletesebben

LEGYÜNK VÁLASZTÉKOSAK

LEGYÜNK VÁLASZTÉKOSAK LEGYÜNK VÁLASZTÉKOSAK Lecke (Kezdő 2. / 2.) ADVERBS OF TIME IDŐHATÁROZÓK Ezek olyan fajta időhatározók, amelyekkel azt tudod kommunikálni, hogy milyen sűrűn vagy milyen rendszerességgel csinálsz, vagy

Részletesebben

VI. Az iskolában. Mit csinálsz az iskolában? Írok, olvasok, rajzolok, tornázom és énekelek. Mettől meddig vagy az iskolában? 7 óra 20 perctől egyig.

VI. Az iskolában. Mit csinálsz az iskolában? Írok, olvasok, rajzolok, tornázom és énekelek. Mettől meddig vagy az iskolában? 7 óra 20 perctől egyig. VI. Az iskolában A. Mit csinálsz az iskolában? Írok, olvasok, rajzolok, tornázom és énekelek. Mettől meddig vagy az iskolában? 7 óra 20 perctől egyig. B. Zsuzsa: Reggel 7.35 perckor már az iskolában vagyok.

Részletesebben

Angol Nyelvvizsga - Középfok Tájékoztató HANGOS NYELVTANULÁS OTTHON

Angol Nyelvvizsga - Középfok Tájékoztató HANGOS NYELVTANULÁS OTTHON Angol Nyelvvizsga - Középfok Tájékoztató HANGOS NYELVTANULÁS OTTHON - Alapfokú angol nyelvtudással rendelkezel? - Szeretnél folyékonyan, bátran beszélni angolul? - Középfokú nyelvvizsgát szeretnél tenni,

Részletesebben

ANGOL NYELV, MINT ELSŐ IDEGEN NYELV

ANGOL NYELV, MINT ELSŐ IDEGEN NYELV Nyelvtan: ANGOL NYELV, MINT ELSŐ IDEGEN NYELV megszámlálható és megszámlálhatatlan főnevek, főnevek többes száma névelők és főnévbővítmények: the, a, an, some, any, much, many, a lot of, a few, a little

Részletesebben

Négy Hét Alatt Alapszinten Angolul. GYAKORLÁS 8-11.nap

Négy Hét Alatt Alapszinten Angolul. GYAKORLÁS 8-11.nap Négy Hét Alatt Alapszinten Angolul GYAKORLÁS 8-11.nap NEM LÉTIGÉS MONDATOK kijelentő tagadó kérdő tagadó-kérdő mondatok összevonás (tagadó, tagadó-kérdő mondatok) 8-11. lecke KIJELENTŐ MONDATOK 1. 2. 3.

Részletesebben

EXKLUZÍV AJÁNDÉKANYAGOD. FORDÍTÓISKOLA GÁBORRAL 2. rész - beindul a gyakorlás :)

EXKLUZÍV AJÁNDÉKANYAGOD. FORDÍTÓISKOLA GÁBORRAL 2. rész - beindul a gyakorlás :) FORDÍTÓISKOLA GÁBORRAL 2. rész - beindul a gyakorlás :) Ha nem lá ad a Fordítóiskola Gáborral 1. részét, akkor mindenképpen azzal kezdd! www.goangol.hu/ajandekok/forditoiskola01 A mai anyagban gyakorlatba

Részletesebben

ANGOL NYELVI SZINTFELMÉRŐ 2011 B CSOPORT. for on off by to at from

ANGOL NYELVI SZINTFELMÉRŐ 2011 B CSOPORT. for on off by to at from ANGOL NYELVI SZINTFELMÉRŐ 2011 B CSOPORT A feladatok megoldására 45 perc áll rendelkezésedre, melyből körülbelül 10-15 percet érdemes a levélírási feladatra szánnod. Megoldásaid a válaszlapra írd! Sok

Részletesebben

Tudományos Ismeretterjesztő Társulat

Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Sample letter number 5. International Culture Festival PO Box 34467 Harrogate HG 45 67F Sonnenbergstraße 11a CH-6005 Luzern Re: Festival May 19, 2009 Dear Ms Atkinson, We are two students from Switzerland

Részletesebben

Can/be able to. Using Can in Present, Past, and Future. A Can jelen, múlt és jövő idejű használata

Can/be able to. Using Can in Present, Past, and Future. A Can jelen, múlt és jövő idejű használata Can/ Can is one of the most commonly used modal verbs in English. It be used to express ability or opportunity, to request or offer permission, and to show possibility or impossibility. A az egyik leggyakrabban

Részletesebben

Where are the parrots? (Hol vannak a papagájok?)

Where are the parrots? (Hol vannak a papagájok?) Where are the parrots? (Hol vannak a papagájok?) Hi Agents! This is your final test so get ready. Work your way through the exercises and when you have finished, the letters will spell out the name of

Részletesebben

IV. FOGLALKOZÁSVÁZLATOK A. ELSŐ ÉV

IV. FOGLALKOZÁSVÁZLATOK A. ELSŐ ÉV IV. FOGLALKOZÁSVÁZLATOK A. ELSŐ ÉV I. Témakör: Köszönés, bemutatkozás Good morning!, Good afternoon!, What s your name?, My name is szócsoport (kifejezés-csoport), Good morning to you c. dal 1. foglalkozás.

Részletesebben

1. Hipnotikus Csábítás technika: Benned van az erő. Nicholas Victor www.csabitasakademia.com

1. Hipnotikus Csábítás technika: Benned van az erő. Nicholas Victor www.csabitasakademia.com 1. Hipnotikus Csábítás technika: Benned van az erő Nicholas Victor www.csabitasakademia.com Tartalom: 1. Hipnotikus Csábítás technika:... 2 Benned van az erő... 2 Nicholas Victor www.csabitasakademia.com...

Részletesebben

Nyári pihenés - egy hónapos kihívás Életterv Life Coach - Gurin Eszter

Nyári pihenés - egy hónapos kihívás Életterv Life Coach - Gurin Eszter Nyári pihenés - egy hónapos kihívás Életterv Life Coach - Gurin Eszter 1. nap - Fújj buborékot! Otthon is készíthetsz folyadékot és egy szívószál is megteszi fújónak. 2. nap - Nézz este csillagokat! Feküdj

Részletesebben

EGÉSZség +BOLDOGSÁG teremtő IMA

EGÉSZség +BOLDOGSÁG teremtő IMA EGÉSZség +BOLDOGSÁG teremtő IMA Mágikus SZERtartás EGÉSZséges +boldog ÉLETedért! INGYENES EGÉSZséget és boldogságot teremtő IMA Mágikus SZERtartás, amit otthonodban végezhetsz EGÉSZséges +BOLDOG életedért!

Részletesebben

ISMÉTLÉS 2. IGEIDŐK-SPECIÁLIS ESETEK

ISMÉTLÉS 2. IGEIDŐK-SPECIÁLIS ESETEK Könnyen, Gyorsan Angolul! ISMÉTLÉS 2. IGEIDŐK-SPECIÁLIS ESETEK IDEGTÉPŐ IGEIDŐK Csak azután tudjuk berendezni a házat, miután felépítettük! EGYSZERŰ JELEN IDŐ And then he says... And then he said... In

Részletesebben

Négy Hét Alatt Alapszinten Angolul. GYAKORLÁS nap

Négy Hét Alatt Alapszinten Angolul. GYAKORLÁS nap Négy Hét Alatt Alapszinten Angolul GYAKORLÁS 17-19. nap Felszólító mód Érzelmeket kifejező igék Some és any ISMÉTLÉS-GYAKORLÁS 17-19. nap FELSZÓLÍTÓ MÓD imperative mood Hogyan képezzük a felszólító módot?

Részletesebben

INDIRECT QUESTIONS HALADÓ SZINT

INDIRECT QUESTIONS HALADÓ SZINT INDIRECT QUESTIONS HALADÓ SZINT QUESTIONS Udvariasabb! DIRECT közvetlen INDIRECT közvetett Ki ő? Hol dolgozik? Nemtudod, kiő? Nem tudod, hol dolgozik? QUESTIONS ELDÖNTENDŐ YES/NO questions KÉRDŐSZAVAS

Részletesebben

Angol Nyelvvizsga Gyakorló Tesztgyőjtemény

Angol Nyelvvizsga Gyakorló Tesztgyőjtemény Király Mónika Angol Nyelvvizsga Gyakorló Tesztgyőjtemény Alapfok 4. Hallott szöveg értése - alapfokú nyelvvizsgára készülıknek Kedves Nyelvtanuló! Az Angol Nyelvvizsga Gyakorló Tesztgyűjtemény sorozatban

Részletesebben

6. óra TANULÁSI STÍLUS

6. óra TANULÁSI STÍLUS 6. óra TANULÁSI STÍLUS CÉL: az egyén jellemzőinek megfelelő tanulási stílus kialakítása. Eszközök: A TANULÁSI STÍLUS KÉRDŐÍV kinyomtatva (a tanulói létszámnak megfelelő példányszámban). A Kiértékelés kinyomtatva

Részletesebben

Egy 5 lépéses terv 2016-ra

Egy 5 lépéses terv 2016-ra Egy 5 lépéses terv 2016-ra Tervezz MOST és élvezd a sikert az év végén. Mert TERV nélkül lassú a HALADÁS, és az sem biztosan JÓ IRÁNYBA megy. Mik a tanulságok 2015-ből? Hogyan használhatod ezeket 2016-ban?

Részletesebben

NÁLAM A KONTROLL! Önsegítő munkafüzet. Ötlet in. www.knowcannabis.org.uk Fordította és átdolgozta: Gelsei Bernadett, 2009 Lektorálta: dr Rácz József

NÁLAM A KONTROLL! Önsegítő munkafüzet. Ötlet in. www.knowcannabis.org.uk Fordította és átdolgozta: Gelsei Bernadett, 2009 Lektorálta: dr Rácz József NÁLAM A KONTROLL! Önsegítő munkafüzet Ötlet in. www.knowcannabis.org.uk Fordította és átdolgozta: Gelsei Bernadett, 2009 Lektorálta: dr Rácz József TARTALOMJEGYZÉK Bevezető I. Útmutató I/1. Nemet mondás,

Részletesebben

Kihelyezetett workshopok tanároknak, foglalkozások diákoknak. Rádai Péter Euroexam Nyelvvizsga Központ

Kihelyezetett workshopok tanároknak, foglalkozások diákoknak. Rádai Péter Euroexam Nyelvvizsga Központ Kihelyezetett workshopok tanároknak, foglalkozások diákoknak Rádai Péter Euroexam Nyelvvizsga Központ peter.radai@euroexam.org 120 perces módszertani workshopok 2008 tavasza óta 80+ alkalom Résztvevők

Részletesebben

Tanulási stílus kérdőív

Tanulási stílus kérdőív Szitó Imre(1987) A tanulási stratégiák fejlesztése, Iskolapszichológiai füzetek, 2.sz. ELTE Tanulási stílus kérdőív Olvasd el figyelmesen az alábbi mondatokat. Döntsd el, hogy az öt válasz közül melyik

Részletesebben

Orosz Nyelv Mindenkinek

Orosz Nyelv Mindenkinek Orosz Nyelv Mindenkinek Az orosz nyelvtanulás 8 aranyszabálya Minitanfolyam A nyelvtanulásra szánt időd eredményének drasztikus növelésére. 1. Napi 3-5 perc is hasznos lehet! Nyelvet csak úgy tanulhatsz

Részletesebben

Tanulj meg angolul 6 hónap alatt az IMPREVO-val! Essentials

Tanulj meg angolul 6 hónap alatt az IMPREVO-val! Essentials Tanulj meg angolul 6 hó alatt az IMPREVOval! Essentials Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék 2. Miért született meg ez az Ebook? 3. Miért éppen 6 hó? 5. hogyan használjam az IMPREVOt? 11. 200 os ütemterv

Részletesebben

mondat ami nélkül ne indulj el külföldre

mondat ami nélkül ne indulj el külföldre 51 mondat ami nélkül ne indulj el külföldre 51 mondat ami nélkül ne indulj el külföldre 1. Good morning / afternoon / evening. Jó reggelt / napot / estét. 2. How are you? / How is it going? Hogy van? /

Részletesebben

A függő beszéd azt jelenti, hogy valakinek a szavait idézzük, de nem szó szerint, hanem tárgyi mellékmondattal (Azt mondja, hogy ; Azt mondta, hogy ).

A függő beszéd azt jelenti, hogy valakinek a szavait idézzük, de nem szó szerint, hanem tárgyi mellékmondattal (Azt mondja, hogy ; Azt mondta, hogy ). A függő beszéd azt jelenti, hogy valakinek a szavait idézzük, de nem szó szerint, hanem tárgyi mellékmondattal (Azt mondja, hogy ; Azt mondta, hogy ). ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK ÉRTELMI EGYEZTETÉS A mellékmondatban

Részletesebben

Hogyan használja az OROS online pótalkatrész jegyzéket?

Hogyan használja az OROS online pótalkatrész jegyzéket? Hogyan használja az OROS online pótalkatrész jegyzéket? Program indítása/program starts up Válassza ki a weblap nyelvét/choose the language of the webpage Látogasson el az oros.hu weboldalra, majd klikkeljen

Részletesebben

Tudok köszönni tegezve és önözve, és el tudok búcsúzni. I can greet people in formal and informal ways. I can also say goodbye to them.

Tudok köszönni tegezve és önözve, és el tudok búcsúzni. I can greet people in formal and informal ways. I can also say goodbye to them. Mérleg Your checklist Az alábbiakban a MagyarOK 1. tankönyv témáinak listáját találja. A mondatok mellett a kapcsolódó oldalak és gyakorlatok számát is megadtuk, hogy megkönnyítsük az ismétlést. This document

Részletesebben

Angol Nyelvvizsga Gyakorló Tesztgyűjtemény

Angol Nyelvvizsga Gyakorló Tesztgyűjtemény Király Mónika Angol Nyelvvizsga Gyakorló Tesztgyűjtemény Alapfok 4. Hallott szöveg értése - alapfokú nyelvvizsgára készülőknek Kedves Nyelvtanuló! Az Angol Nyelvvizsga Gyakorló Tesztgyűjtemény sorozatban

Részletesebben

Profi ruhavásárlás. Hasznos tippek, hogy NE üres kézzel és csalódottan térj haza.

Profi ruhavásárlás. Hasznos tippek, hogy NE üres kézzel és csalódottan térj haza. Profi ruhavásárlás Hasznos tippek, hogy NE üres kézzel és csalódottan térj haza. Te szeretsz ruhát vásárolni? Ebben a tananyagban sok-sok vendégeimmel együtt-vásárlás tapasztalatát összegzem. Világossá

Részletesebben

Hogyan tervezz 2010-re?-I. rész. Elıszı

Hogyan tervezz 2010-re?-I. rész. Elıszı Hogyan tervezz 2010-re?-I. rész Elıszı Elbúcsúztattuk 2009-et, és máris fejest ugrottunk 2010-be. Számodra mit hoz a 2010-es esztendı? Írd meg, tervezd le, tudd elıre az üzletedben, mit fogsz tenni 2010-ben!

Részletesebben

HALLÁS UTÁNI SZÖVEGÉRTÉS 24. Beauty and the Beast. A szépség és a szörnyeteg 1. rész

HALLÁS UTÁNI SZÖVEGÉRTÉS 24. Beauty and the Beast. A szépség és a szörnyeteg 1. rész HALLÁS UTÁNI SZÖVEGÉRTÉS 24 Beauty and the Beast A szépség és a szörnyeteg 1. rész A rich man lives in a big city near the sea. He has got three daughters and three sons. One daughter is called Beauty

Részletesebben

ANGOL NYELVI SZINTFELMÉRŐ 2008 A CSOPORT

ANGOL NYELVI SZINTFELMÉRŐ 2008 A CSOPORT ANGOL NYELVI SZINTFELMÉRŐ 2008 A CSOPORT A feladatok megoldására 60 perc áll rendelkezésedre, melyből körülbelül 15 percet érdemes a levélírási feladatra szánnod. Sok sikert! 1. Válaszd ki a helyes megoldást.

Részletesebben

Értelmi fogyatékossággal élő emberek és családtagok: Hozzuk ki a legtöbbet a 2019-es európai parlamenti választásokból!

Értelmi fogyatékossággal élő emberek és családtagok: Hozzuk ki a legtöbbet a 2019-es európai parlamenti választásokból! emberek és családtagok: Hozzuk ki a legtöbbet a 2019-es európai parlamenti választásokból! Az Inclusion Europe azért készítette el ezt a dokumentumot, hogy a legtöbbet hozzuk ki a 2019-es európai parlamenti

Részletesebben

Lesson 1 On the train

Lesson 1 On the train Let's Learn Hungarian! Lesson notes Lesson 1 On the train Dialogue for Lesson 1 (formal speech): Guard: Jó napot kívánok. Jó napot. Guard: Az útlevelét, kérem. Tessék. Guard: Köszönöm. Hmmmm, amerikai?

Részletesebben

6. évfolyam Angol nyelv

6. évfolyam Angol nyelv IDEGEN NYELVI MÉRÉS 2015. június 11. 6. évfolyam Angol nyelv Általános tudnivalók a feladatokhoz Ez a füzet angol nyelvi feladatokat tartalmaz. A feladatsor két részből áll. Az I. részben hangfelvételeket

Részletesebben

A tanulásmódszertan alapjai 2

A tanulásmódszertan alapjai 2 2. Gyakorlat A tanulásmódszertan alapjai 2 Van helye és ideje a tanulásnak? Összeállítottátok a napirendet? Akkor mehetünk tovább. Ne feledd, a cél az, hogy a gyermeked egyedül tanuljon, ez az, ami mindig

Részletesebben

Travel Getting Around

Travel Getting Around - Location I am lost. Not knowing where you are Can you show me where it is on the map? Asking for a specific location on a map Where can I find? Asking for a specific Eltévedtem. Meg tudná nekem mutatni

Részletesebben

English for Hungarians

English for Hungarians English for Hungarians Kombi csomag (alapfok+középfok) Tájékoztató HANGOS NYELVTANULÁS OTTHON Az English for Hungarians csomag az Angol Nyelv Kezdőknek és az Angol Nyelvvizsga csomagot tartalmazza. Angol

Részletesebben

Képleírási segédlet középszintű angol nyelvi vizsgákhoz. Horváth Balázs Zsigmond, Lövey Zoltán. Publio kiadó. Minden jog fenntartva!

Képleírási segédlet középszintű angol nyelvi vizsgákhoz. Horváth Balázs Zsigmond, Lövey Zoltán. Publio kiadó. Minden jog fenntartva! Képleírási segédlet középszintű angol nyelvi vizsgákhoz Horváth Balázs Zsigmond, Lövey Zoltán 2015 Publio kiadó Minden jog fenntartva! Tisztelt Olvasó! Az önálló témakifejtés vagy más néven képleírás a

Részletesebben

10X. Mi ez? MÓDSZER. Nyelvtanulási.

10X. Mi ez? MÓDSZER. Nyelvtanulási. 10X Nyelvtanulási MÓDSZER Mi ez? www.e-egyetem.hu Pár szó Csabától: Gratulálok döntésedhez, hogy alaposan tájékozódsz nyelvtanulási módszerünkről. Az alábbiakban szeretnék több információt adni az általam

Részletesebben

Oldal 1

Oldal 1 Komfortzóna katapult A napló, ami 22 nap alatt kirepít a megszokások mocsarából! www.azujkezdet.hu Oldal 1 Hagyd el minden nap egy kicsit a komfortzónádat, hogy megváltozzon az életed! 22 nap 22 lap! Ennyi

Részletesebben