A FIÁTH JÁNOS ÁMK SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A FIÁTH JÁNOS ÁMK SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA"

Átírás

1 A FIÁTH JÁNOS ÁMK SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA KÉSZÍTETTE: TAKÁCSNÉ FARKAS ERZSÉBET INTÉZMÉNYVEZETŐ TÖLTÉSTAVA, OKTÓBER 17.

2 2 1. A SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEI, A SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT HATÁLYA ÉS CÉLJA A Fiáth János ÁMK (9086 Töltéstava. Iskola u ) szervezeti felépítésére és működésére vonatkozó szabályzatot az intézmény vezetőjének előterjesztése alapján a szakalkalmazotti értekezlet fogadta el. Az elfogadásakor a jogszabályban meghatározottak szerint egyetértési jogot gyakorolt a diákönkormányzat és a szülői szervezet. Jelen szervezeti és működési szabályzat az intézmény fenntartójának jóváhagyásával határozatlan időre lép hatályba, és ezzel az ezt megelőző szervezeti és működési szabályzat érvénytelenné válik. A szervezeti és működési szabályzat és az egyéb belső szabályzatok (igazgatói utasítások) előírásainak betartása az intézmény valamennyi dolgozójára nézve kötelező. A szervezeti és működési szabályzat határozza meg az ÁMK szervezeti felépítését, az intézmény külső és belső kapcsolatainak rendjét, a belső és külső kapcsolatokra vonatkozó megállapításokat és mindazon rendelkezéseket, amelyeket a jogszabály nem utal más hatáskörbe. A szervezeti és működési szabályzat a kialakított cél és feladatrendszerek, tevékenységekcsoportok és folyamatok hatékony összehangolt működését, racionális és hatékony kapcsolati rendszerét tartalmazza. Ez a szervezeti és működési szabályzat tartalmazza a működés közös szabályait és tagintézményenként külön külön az egyes tagintézmények működését meghatározó előírásokat. 2. AZ INTÉZMÉNY ALAPADATAI, JOGÁLLÁSA, TEVÉKENYSÉGE, FELADATMUTATÓK Az intézmény neve: Fiáth János Általános Iskola, Napraforgó Óvoda, Művelődési Ház és Könyvtár Rövidített neve: Fiáth János ÁMK Az intézmény székhelye: 9086 Töltéstava, Iskola u Az alapító okirat kelte, száma: 75/2007.(VIII.28.). számú képviselőtestületi határozat, utolsó módosítás: június 16. Az intézmény OM azonosítója: Az ÁMK többcélú intézmény, amely feladatait egymással együttműködő, tevékenységüket összehangoló tagintézményekből álló egységes intézmény. Az ÁMK tagintézményeiben folyó közoktatási és közművelődési tevékenységre a közoktatási törvényt és végrehajtási rendeleteit, valamint a kulturális és közművelődési tevékenységek ellátására és irányítására a tevékenységek folytatására vonatkozó jogszabályokat kell alkalmazni. Az ÁMK jogállása: Az ÁMK önálló jogi személy, amely részben önállóan gazdálkodik.

3 3 Az intézmény telephelyei: Általános Iskola Töltéstava, Iskola u. 40. Művelődési Ház Töltéstava, Petőfi Sándor u Napraforgó Óvoda 9086 Töltéstava, Iskola u.40. Győrsági Iskola 9084 Győrság, Öreg u. 11. Győrsági Óvoda 9084 Győrság, Öreg u. 22. Az intézmény fenntartója: Töltéstava Község Önkormányzata Töltéstava, Petőfi u.123. Győrság Község Önkormányzata 9084 Győrság Országút u. 75. Az intézmény alapító okiratának száma és kelte: 75/2007.(VIII. 28.) számú képviselőtestületi határozat, utolsó módosítás VI. 16. Az intézmény tevékenységei: 1. Alaptevékenységek és feladatmutatók: o Óvodai nevelés Az óvodai nevelés 3 éves kortól a gyermek neveléséhez szükséges teljes óvodai életet magába foglaló foglalkozások keretében folyik. Az ötödik életévét betöltő gyermek az óvodai nevelési év első napjától kezdődően óvodai nevelés keretében folyó, iskolai életmódra felkészítő foglalkozásokon vesz részt. Feladatmutató: a nevelést igénylők száma (fő), a férőhelyek száma (db) o Általános iskolai nappali rendszerű nevelés, oktatás o Ezen belül általános iskolai alapfokú nevelés és oktatás, logopédiai ellátás, részképesség-zavarokkal küzdő tanulók fejlesztése, fejlesztő foglalkozások Feladatmutató: tanulók létszáma (fő), tanulócsoportok száma (db) o Sajátos nevelési igényű gyermekek óvodai nevelése, integráltan A szakértői vélemény alapján történő általános óvodai nevelés. Feladatmutató: gyermekeke száma (fő), o Sajátos nevelési igényű tanulók nappali rendszerű általános iskolai nevelése, oktatása (integrált oktatás) A szakértői vélemény alapján történő általános iskolai oktatás és nevelés Feladatmutató: tanulók létszáma (fő) o Napközi otthoni és tanulószobai ellátás (szorgalmi időben) Biztosítja a tanulók napközbeni ellátását, eleget téve a gyermekvédelmi és a közoktatási törvény előírásainak, a szülői igények szerint Feladatmutató: foglalkozáson résztvevő tanulók száma (fő), csoportok száma (db)

4 4 o Művelődési központok, házak tevékenysége A helyi társadalom művelődési érdekeinek szolgálata: ezen belül különösen ismeretszerző, amatőr, alkotó, művelődő közösségek támogatása, szabadidő kulturális célú eltöltéséhez lehetőségek biztosítása, önképző tanfolyamok szervezése, hagyományok, helyi művelődési szokások gondozása. Feladatmutató: egy művelődési ház intézményegység o Közművelődési könyvtári tevékenység Biztosítja a lakosság, az iskola tanulói és nevelői számára a könyvkölcsönzést és a könyvek helyben történő használatát. o Diáksport Ennek keretében lehetőséget biztosít az iskolai, óvodai és települési Logopédiai ellátás Fejlesztő felkészítés 2. Kisegítő tevékenység és forrása: nincs kisegítő tevékenység 3. Kiegészítő tevékenységek és forrásaik: o , Óvodai, iskolai intézményi közétkeztetés Óvodások, iskolások étkeztetése, vendégebéd 4. Vállalkozási tevékenységek és forrásaik: Az ÁMK jelenleg nem folytat vállalkozási tevékenységet, igény esetén a kérdésben az önkormányzat dönt. A fenntartó számlaszáma: OTP Győr Moson Sopron Megyei Igazgatóság, alszámla száma: Az intézmény általános forgalmi adó alanyisága: nem jogosult ÁFA visszaigénylésre. Az intézmény vagyona felett Töltéstava Község Önkormányzata rendelkezik. Az intézményvezető saját hatáskörben rendelkezhet az ÁMK területén eseti és tartós bérbeadásról, melynek bevétele az ÁMK-t illeti meg. Az intézmény képviseletére jogosultak: az intézményvezetője Az intézményi tevékenység ellátásának módja: Társulási Megállapodás az 57/2007.(VII.26.) számú Töltéstava Község Képviselő testületének határozata szerint. Aláírási joga az igazgatónak van. Az ÁMK bélyegzőinek lenyomata: Hosszú bélyegző: Kör alakú bélyegző:

5 5 Közoktatásra: 3. AZ ALAPTEVÉKENYSÉGRE ÉS A KIEGÉSZÍTŐ TEVÉKENYSÉGRE VONATKOZÓ JOGSZABÁLYOK: o a közoktatásról szóló, többször módosított1993. évi LXXIX törvény o a nevelési oktatási intézmények működéséről szóló, többször módosított 11/1994. (VI. 8.) MKM rendelet o a közoktatási törvény végrehajtásáról szóló, módosított 20/1997. (II. 13.) kormányrendelet o a tanév rendjéről szóló mindenkori miniszteri rendelet o a Nemzeti alaptanterv kiadásáról szóló 130/1995. (X. 26.) kormányrendelet o az Óvodai nevelés országos alapprogramjának kiadásáról szóló 173/1996. (VIII. 28.) kormányrendelet o a kerettanterv kiadásáról szóló, módosított 28/2000.(IX. 21.) OM rendelet A közművelődésre o a kulturális javak védelméről és a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló évi CXL. törvény (73. - tól) o a közművelődési munkakörök betöltéséhez szükséges képesítési és egyéb feltételekről szóló, módosított 2/1993.(I. 30.) MKM rendelet o a kulturális szakemberek szervezett képzéséről szóló 1/2000.(I. 14.) NKÖMrendelet A gazdálkodásra vonatkozó fontosabb jogszabályok o a számvitelről szóló, módosított évi C törvény o az államháztartás működési rendjéről szóló, többször módosított 217/1998. (XII. 30.) kormányrendelet o a mindenkori költségvetési törvény 4. AZ INTÉZMÉNY SZERVEZETI FELÉPÍTÉSE, MŰKÖDÉSI RENDSZERE IRÁNYÍTÁSA 4. 1 Az ÁMK tagintézményei 1. Általános iskola (alapfokú oktatás és nevelés, fejlesztőcsoport, tanulószoba, napközi). A tagintézmény feladata o A családokkal szorosan együttműködve biztosítja a 6-14 éves korosztály

6 6 oktatását és nevelését a pedagógiai programban foglaltak szerint. o Megteremti a közösségi nevelés lehetőségeit az intézményi demokrácia felhasználásával. o Épít a közművelődés lehetőségeire. o Gondoskodik a tehetséges tanulók képességeinek lehető legteljesebb kibontakoztatásáról. o Segíti a hátrányos helyzetű tanulók felzárkóztatását. o Gondoskodik a tanulók napközbeni ellátásáról. o Biztosítja a sajátos nevelési igényű tanulók ellátását. o Segíti a tagintézmények együttműködését, a közös lehetőségek legjobb felhasználását az általános iskolai tanulók nevelésében és oktatásban. Irányítja az igazgató és a kiemelt munkaközösség vezető, a munkaköri leírásukban foglalt munkamegosztás szerint, melyet, a vezetési szerkezetet szemléltető táblázat tükröz. 2. Óvoda A tagintézmény feladata o A pedagógiai munka folyamatos fejlesztésével, a szülőkkel együttműködve biztosítja a 3-7 éves korosztály nevelését, 5 éves kortól a gyermekek iskolai életmódra való felkészítését. o Együttműködik az általános iskolával, vele együtt keresi az iskola és az óvoda közötti átmenet legoptimálisabb módját. o Gondoskodik a fejlődésben elmaradt gyermekek felzárkóztatásról. Megfelelően gondoskodik az ÁMK nyújtotta lehetőségek felhasználásáról a nevelésben. Az óvoda, mint tagintézmény szakmailag önálló, vezetője az óvodai tagintézmény vezető. Az óvoda éves munkatervét és havi munkaprogramját azonban köteles előre egyeztetni, véleményeztetni az intézményvezetővel, annak érdekében, hogy megvalósuljon a tagintézmények munkájának összhangja. 3. Közművelődés, sportfeladatok A tagintézmények feladata Művelődési ház o Lakóhelyi működési területén biztosítja a társadalmi igényekhez, a helyi sajátosságokhoz, életkorhoz, a munkakörülményekhez igazodó közművelődési lehetőségeket, a fenntartó által biztosított személyi és pénzügyi feltételek mellett. o Információs és egyéb közhasznú szolgáltatást végez, rendszeres és szervezett lehetőségeket nyújt a közösségek, civil szerveződések vélemény-, és információcseréjéhez. o Segíti az iskolai és óvodai szabadidős programok szervezését. o Működteti a nyugdíjas klubot. Sporttevékenység (Tornacsarnok)

7 7 o Járuljon hozzá a lakosság egészséges életmódjának kialakításához. o Versenyek szervezésével, lebonyolításával segítse a szabadidő hasznos és egészséges eltöltését. o Biztosítson lehetőséget a különböző korosztályok sportolásához. o Támogassa az iskolai és óvodai mindennapos testnevelés lehetőségeit. Szakmai irányítója az intézményvezető és a kiemelt munkaközösség vezető. 4. Iskolai és községi könyvtár o Az iskolai és községi könyvtár egységes egészet alkot, és nyilvános könyvtárként működik. o Biztosítja a település különböző korosztályai számára a művelődéshez, tanuláshoz, szórakozáshoz szükséges nyomtatott és elektronikus ismerethordozók elérését, kölcsönzését, az Internet használatát. o Segíti sajátos eszközeivel az óvodai és az iskolai nevelőmunkát. Az ÁMK egyéb szervezeti egysége a konyha (főzőkonyha, melegítőkonyha) melynek feladata az óvoda és iskolai étkeztetés, vendégétkeztetési lehetőség biztosítása a település lakosai számára. A konyhai dolgozók munkájáért, az egészséges étrend kialakításáért, a gazdaságosságért, az élelmezésvezető felelős. Az élelmezésvezető és a konyhai dolgozók együttesen felelősek a HACCP szabályok betartásáért, a higiéniáért. Kötelesek közreműködni a gyermekek kulturált étkeztetésének biztosításában. Az élelmezésvezető felel a térítési díjak beszedéséért, az élelmezési nyilvántartások pontos, naprakész vezetéséért. Feladata továbbá a számítógépes nyilvántartásokra történő áttérés, hatórás munkaidejéből napi két órában, munkaköri leírásában foglaltak szerint adminisztratív a és egyéb feladatokat köteles ellátni pl:a házi pénztár kezelése (A házipénztár kezelési szabályzat szerint). A feladatok tevékenységek forrásai: o költségvetési normatívák o önkormányzati támogatás o pályázattal elnyert pénzek o előző évi pénzmaradvány o alapítványi támogatás o szponzorok támogatása

8 A FIÁTH JÁNOS ÁMK SZERVEZETI FELÉPÍTÉSE Fiáth János ÁMK Általános iskola, Töltéstava Általános iskola, Győrság Napraforgó Óvoda (óvodai nevelés, sajátos nevelési igényű gyermekek óvodai nevelése) Könyvtár Közművelődés Sport Általános iskolai nappali rendszerű nevelés és oktatás Győrsági Óvoda (óvodai nevelés, sajátos nevelési igényű gyermekek óvodai nevelése) Intézményi étkeztetés kiegészítő tevékenységként Sajátos nevelési igényű tanulók nappali rendszerű általános iskolai oktatása és Napközi, tanulószoba

9 4. 2 Az ÁMK vezetési szerkezete, a vezetők közötti munkamegosztás Az ÁMK - ban a vezetéssel kapcsolatos feladatokat az igazgató, a kiemelt munkaközösségvezető, a tagintézmény-vezetők és a munkaközösségek vezetői látják el. Az igazgató közvetlen munkatársai közé az alábbi vezető beosztású dolgozók tartoznak: o kiemelt munkaközösség-vezető, o tagintézmény-vezetők o a munkaközösségek vezetői (alsós, felsős, minőségbiztosítási, óvodai,) Az igazgató Az ÁMK vezetését az igazgatótanács és a szakmai tanács segíti Az ÁMK élén magasabb vezető beosztású igazgató áll, aki munkáját a magasabb jogszabályok, a fenntartó, valamint az iskola belső szabályzatai által előírtak szerint végzi. Megbízatása az intézmény alapító okiratában megfogalmazott módon és időtartamra történik. Az igazgató munkáját az igazgatóhelyettes segíti. Az igazgató o Felelős az intézmény szakszerű és törvényes működéséért, a takarékos gazdálkodásért. o Gyakorolja a munkáltatói jogokat, és dönt az intézmény működésével kapcsolatban minden olyan ügyben, amelyet jogszabály vagy kollektív szerződés nem utal más hatáskörbe. o Az alkalmazottak foglalkoztatására, élet- és munkakörülményeire vonatkozó kérdések tekintetében a jogszabályban előírt egyeztetési kötelezettség megtartásával dönt. o Felelős az intézmény pedagógiai munkájáért, a pedagógiai-művelődési program megvalósításáért. o Felelős az intézmény ellenőrzési, mérési, értékelési és minőségirányítási programjának működéséért, a gyermek- és ifjúságvédelmi feladatok ellátásáért, az oktatómunka egészséges és biztonságos feltételeinek megteremtéséért. o Vezeti az igazgatótanácsot, előkészíti az igazgatótanács jogkörébe tartozó döntéseket, megszervezi és ellenőrzi végrehatásukat. o Vezeti és előkészíti a szakalkalmazotti értekezletet. o Felelős a tervezési, beszámolási, információszolgáltatási kötelezettség teljesítéséért, annak hitelességéért. o Gyakorolja Ft alatt a kötelezettségvállalási jogkört o Dönt az intézményen belül felmerülő hatásköri és egyéb vitákban, ha azokat jogszabály vagy az SZMSZ nem utalja más szerv hatáskörébe. o Teljes körűen képviseli az ÁMK-t külső szervek előtt, de a képviseleti ügyekreeseti, vagy állandó megbízást adhat. o Ellátja a jogszabály által a vezető hatáskörébe utalt, és át nem ruházott feladatokat. o Eleget tesz a jogszabályban előírt egyeztetési kötelezettségeinek a közalkalmazotti tanáccsal, a szülői szervezettel. Az igazgatói hatáskörök átruházása: o képviseleti jogosultságából a szakmai képviseletet a tagintézmény-vezetőkre o a munka és tűzvédelmi tevékenység irányítását a kiemelt munkaközösség-vezető o helyettesítés szerevezése, elszámolása, szabadságok kiadását, nyilvántartását a

10 10 kiemelt munkaközösség-vezető végzi. kiemelt munkaközösség-vezető megbízását a tantestület véleményének kikérésével az igazgató adja. Munkáját a munkaköri leírásban foglaltak alapján végzi. O Részt vesz az intézmény pedagógiai, közművelődési munkájának tervezésében, szervezésében, irányításában, ellenőrzésében értékelésében. O Részt vesz az intézmény pedagógiai programjának, szabályzatainak módosításában, a minőségbiztosítási, minőségfejlesztési rendszer kiépítésében és működtetésének irányításában. O Rendszeresen tájékozódik a pedagógiai lapok, kiadványok tartalmáról, figyelemmel kíséri az oktatással, neveléssel, munkaüggyel, gazdálkodással kapcsolatos jogszabályok változását. Felhívja kollégái figyelmét, a munkájukat segítő publikációkra, cikkekre, kiadványokra. O Figyelemmel kíséri a pályázati lehetőségeket, aktívan bekapcsolódik a pályázatok írásába, erre ösztönzi kollégáit is. O Az iskolai munkatervben rögzített ellenőrzési szempontok szerint, és az igazgatóval történő egyeztetés alapján látogatja a tanítási órákat, foglalkozásokat. Feljegyzéseket készít, tapasztalatait megbeszéli az érdekeltekkel, és tájékoztatja ezekről az igazgatót is. O Közreműködik az iskolai, közművelődési rendezvények szervezésében, lebonyolításában. O Segíti a diákönkormányzat munkáját, megszervezi a fogadóórákat. O Félévente egy alkalommal ellenőrzi a tanulók iskolai és házi füzeteit, ezeken keresztül a kollégák értékelő, javító munkáját. O Félévente egy alkalommal átnézi a tanulók ellenőrző könyvét, összehasonlítja a naplóval, figyelemmel kíséri az érdemjegyek számát és minőségét. Tapasztalatait megbeszéli az érintett kollégával, szükség estén az igazgatóval. o Szervezi a szakmai bemutatókat, előadásokat, közreműködik külső előadók, szakértők, meghívásában a munkaközösségi foglalkozásokra, rendhagyó irodalom-, és osztályfőnöki órákra. o Felelős az iskolában folyó testnevelés és sporttevékenység színvonaláért, a mindennapi testnevelési lehetőség megteremtéséért, az egészségnevelési munkáért. o Felelős a tanulószobai, a napközis foglalkozások rendjéért, szervezettségéért. Biztosítja e foglalkozások szabadidős programjaihoz szükséges eszközöket, játékokat. o Felelős az ebédeltetés és tízóraiztatás rendjéért, a kultúrált feltételek biztosításáért. (Ebédlő rendje, tisztasága, evőeszközök használat, szalvéta biztosítása, rendszer kialakítása stb.) o Megszervezi az intézmény eszközállományának vagyonvédelmét és biztonságos elhelyezését (Felelősök, szertárak, kiadott eszközök nyilvántartása.). o Felelős az intézménybe érkező új pedagógusok tájékoztatásáért a kialakult szokásokról, a különböző szabályzatokról, az intézmény pedagógiai- művelődési programjáról. o A tűzvédelmi és munkavédelmi szabályzatban foglaltak alapján végzi a tűzvédelmi, munkavédelmi és balesetvédelmi tevékenységet teljes felelősséggel.(dokumentumok, jegyzőkönyvek, tűzriadó, munkavédelmi szemle félévente). o Szervezi az orvosi vizsgálatokat és a tanulók kíséretét az orvosi rendelésre. o Az igazgató által meghatározott irányelvek szerint elkészíti a nevelők és a tanulók órarendjét, a tanórán kívüli foglalkozások rendjét, és helyettesítés rendjét.

11 11 o Megszervezi a pedagógusok ügyeleti rendjét és ellenőrzi annak betartását a tanulói balesetek és a károkozások megelőzése érdekében. o Ellenőrzi az igazgatói utasítások és a tantestületi határozatok megvalósítását. o Közreműködik a tankötelezettségi törvény végrehajtásában. o Közreműködik az iskola levelezésének lebonyolításában, az ügyiratok iktatásában és rendben tartásában betartva az iratkezelési szabályokat. o Havonta elvégzi a túlórák és a helyettesítések elszámolását, ellenőrzi a naplókat.(határidő: minden hónap 5. napja). o Közreműködik a statisztikai adatszolgáltatások elkészítésében. o Rendben tartja az anyakönyveket és a bizonyítványokat. o Gondoskodik a bizonyítványmásodlatok, másolatok kiadásáról és az illeték kezeléséről. o Elvégzi a diákigazolványok, a pedagógusigazolványok megrendelésével, érvényesítésével és nyilvántartásával kapcsolatos teendőket. o Elvégzi a tanulók balesetbiztosításával kapcsolatos feladatokat. o A pedagógusok szakkönyv és munkaruha juttatásait nyomon követi, és összesíti elszámolásukat. Kiemelt munkaközösség-vezető csak az iskola határozatlan időre alkalmazott pedagógusa lehet. A kiemelt munkaközösség-vezető megbízás határozott időre szól, maximum az igazgatói megbízás időtartamával megegyező ideig. A kiemelt munkaközösség-vezető megbízás visszavonása előtt ki kell kérni a nevelőtestület véleményét. kiemelt munkaközösség-vezető és a más vezető beosztású dolgozók munkájukat munkaköri leírásuk, valamint az igazgató közvetlen irányítása alapján végzik. Az igazgatót távollétében a kiemelt munkaközösség-vezető helyettesíti. Teljes felelősséggel és jogkörrel dönt minden olyan ügyben, amely nem halasztható az igazgató visszatértéig. Tagintézmény-vezetők o Vezetői megbízásáról az intézményvezető dönt. o Irányítja, szervezi tagintézménye szakmai munkáját, szakmai ügyekben képviseli az intézményegységet. o Ellátja az intézményvezető által, munkaköri leírásában megjelölt korlátozott gazdálkodási és munkáltatói jogkört. o Dönt a tagintézmény működésével kapcsolatos minden olyan kérdésben, amelynek előzetes egyeztetése nem szükséges az ÁMK igazgatójával, vagy más egységeivel. o Ellátja a tagintézmény pedagógiai és szakmai munkájának belső ellenőrzését a tagintézmény működési szabályaink megfelelően. o Elvégzi a tagintézményre vonatkozó, jogszabályban előírt tanügy-igazgatási feladatokat. o Felelős a tagintézmény pedagógiai munkájáért, az ellenőrzési, értékelési és minőségbiztosítási rendszer működésért, a gyermek-, és tanulóbalesetek megelőzéséért, a gyermek- és ifjúságvédelmi feladatok ellátásáért, a gyermekek rendszeres egészségügyi vizsgálatának megszervezéséért, a pedagógusok tovább képzésével kapcsolatos feladatok ellátásért.

12 A Fiáth János ÁMK vezetési szerkezete IGAZGATÓ Igazgatótanács Kiemelt munkaközösség vezető Iskolai tagintézmény vezető (Győrság) Óvodai tagintézmény vezető (Töltéstava) Óvodai tagintézmény vezető (Győrság) Közalkalmazotti Tanács Alsó tagozat Óvónők Óvónők Felső tagozat Szülői szervezetek (Óvoda, iskola) Napközi Tanulószoba Tűzvédelem, Munkavédelem Dadák Dadák Minőségbiztosítás Gyermekvédelem Takarítók Diákönkormányzat Közművelődés Sport, DSK Élelmezésvezető Élelmezésvezető Konyhai dolgozók Konyhai dolgozók

13 4.3 A kiadmányozási (aláírási) jogkör gyakorlása o Az ÁMK nevében aláírásra az ÁMK igazgatója jogosult. Távolléte vagy akadályoztatása esetén a kiemelt munkaközösség-vezető ír alá azonnali vagy sürgős intézkedést igénylő ügyekben. o A tagintézmény-vezető aláírási jogköre a vezetése alatt álló egység szakmai tevékenységével kapcsolatos levelekre, a saját hatáskörében tett intézkedésekre, a tanügyigazgatás körébe tartozó ügyekre terjed ki 4.4 A helyettesítés rendje Az intézményigazgatót távollétében az általános helyettesítéssel megbízott kiemelt munkaközösség-vezető látja el. Az igazgató és a kiemelt munkaközösség-vezető egyidejű akadályoztatása esetén, ha nem történik külön intézkedés a helyettesítés sorrendje: felsős munkaközösség-vezető, alsós munkaközösség-vezető, a könyvtár vezetője. A tagintézményvezetők akadályoztatása esetén az általuk megbízott tanító illetve óvónő helyettesít, ha nem történik intézkedés erről, akkor az igazgatóhoz kell fordulni Az ÁMK dolgozói Az ÁMK dolgozóit a magasabb jogszabályok előírásai alapján megállapított munkakörökre, a fenntartó által engedélyezett létszámban az iskola igazgatója alkalmazza. Az iskola dolgozói a pedagógusok (tanítók, tanárok, óvónők és a technikai dolgozók) munkájukat munkaköri leírásaik alapján végzik. A pedagógusok különböző megbízatásainak feltételei: Tagintézmény-vezető legalább 5 év szakmai gyakorlat o biztos szakmai, pedagógiai felkészültség o vezetői feladatokra való alkalmasság o pontos, kitartó munkavégzés o együttműködési készség az intézmény igazgatójával o etikai szabályok betartására való készség o jártasság a jogszabályok ismeretében és alkalmazásában A tantestület véleményének kikérése után az igazgató bízza meg, határozatlan időre, de legalább az igazgatói megbízás időpontjáig. kiemelt munkaközösség-vezető, munkaközösség-vezető o több éves szakmai gyakorlat

14 14 o kiemelkedő szakmai, pedagógiai felkészültség o vezetői feladatokra való alkalmasság A nevelőtestület véleményének kikérése után az igazgató bízza meg. Osztályfőnök o több éves szakmai gyakorlat. o tanítson osztályában, magas óraszámban. o rendelkezzen jó szakmai, pedagógiai felkészültséggel. o az iskolavezetőség véleményének kikérése után az igazgató bízza meg. Gyermekvédelmi felelős o több éves szakmai gyakorlat. o ismerje a tanulókat, gyermekeket és családi körülményeiket. o legyen tájékozott a gyermekek védelmével kapcsolatos jogszabályokban. o magas fokú empátiakészség jellemezze A nevelőtestület véleményének kikérése után az igazgató bízza meg. 5. AZ IGAZGATÓTANÁCS Az igazgatótanács létszáma: hat fő Elnöke: az igazgató Tagjai: a tagintézmény-vezetők, kiemelt munkaközösség-vezető, könyvtáros Meghívottak: a szülői szervezet vezetője, a közalkalmazotti tanács elnöke, a munkaközösségek vezetői (témától függően) Az igazgatótanács dönt o a tagintézmények összehangolásáról o állást foglal a pénzmaradványok költséghelyek közötti átcsoportosításáról. A költségkeretek és maradványok felosztásáról o állást foglal az intézmény egészének működését befolyásoló személyi és tárgyi feltételeket érintő javaslatokról, valamint minden olyan kérdésben, amelyben az intézményvezető, vagy a szülői szervezet állásfoglalást kér Véleményezi: o az alkalmazottak erkölcsi és anyagi elismerését jelentő ügyeket o az ÁMK éves költségvetési tervének javaslatát o a fejlesztési, beruházási és felújítási terveket Javaslattevő jogkörrel rendelkezik az ÁMK működésével kapcsolatos minden további kérdésben. Az igazgatótanácsot az intézményigazgató hívja össze. Határozatképes az igazgatótanács akkor, ha tagjainak kétharmada jelen van. Döntéseit nyílt szavazással hozza.. A megbízáshoz és a visszavonáshoz az igazgatótanács tagjainak három igenlő

15 15 szavazat szükséges. Döntetlen szavazás esetén a mindenkori elnök szavazata dönt. 6. A SZAKALKALMAZOTTI ÉRTEKEZLET Nevelési, oktatási és közművelődési ügyekben az intézmény legfontosabb tanácskozó és határozatot hozó testülete. Tagjai: az intézmény alapfeladatának ellátásával összefüggő munkakörben foglalkoztatott főfoglalkozású, részfoglalkozású, nyugdíj mellet foglalkoztatott szakalkalmazottak, valamint a nevelő oktató és közművelődési munkát közvetlenül segítő felsőfokú végzettségű alkalmazottak. A szakalkalmazotti értekezleten az óraadók tanácskozási joggal vesznek részt. Az intézmény alapfeladatával összefüggő felsőfokú végzettséget igénylő munkakörök, a vezetői munkakörök, a tanár, a tanító, a könyvtáros tanár, a gyógypedagógus, az óvónő, nem felsőfokú végzettséget igénylő munkakörök a dada, szakács, konyhai kisegítők, takarítók. A szakalkalmazotti értekezlet döntési jogkörébe tartozik: o az intézmény pedagógiai művelődési programjának elfogadása o az SZMSZ és módosításainak elfogadása, a jóváhagyást megtagadó döntés elleni felülvizsgálati kérelem benyújtása o az intézmény éves munka- és feladattervének elfogadása o az intézmény munkáját összefoglaló elemzések, értékelések, beszámolók elfogadása o az intézményvezetői pályázathoz benyújtott vezetési programmal összefüggő szakmai vélemény kialakítása A szakalkalmazotti értekezlet javaslatot tehet, véleményt nyilváníthat az intézmény működésével kapcsolatos bármely kérdésben. A szakalkalmazotti értekezlet akkor határozatképes, ha tagjainak kétharmada jelen van. Döntéseit nyílt szavazással, egyszerű szótöbbséggel hozza. 7. AZ ALKALMAZOTTI ÉRTEKEZLET Tagjai: az intézményben, közalkalmazotti munkakörben foglalkoztatott dolgozók. Véleményezési joguk gyakorlásának fóruma az alkalmazotti értekezlet. Véleményezési jog illeti meg az ÁMK átszervezésével, feladatinak megváltoztatásával, nevének megállapításával, költségvetésének meghatározásával és módosításával, az intézményvezető megbízásával és megbízásának visszavonásával összefüggő döntésekben. Határozatképességének feltétele tagjai kétharmadának jelenléte. 8. A TAGINTÉZMÉNYEK ÉS SZERVEZETI EGYSÉGEK KÖZÖTTI EGYÜTTMŰKÖDÉS, A VEZETŐKKEL VALÓ KAPCSOLATTARTÁS RENDJE o Az ÁMK tagintézménye a jogszabályokban meghatározott feladataikat egymással együttműködve, tevékenységüket összehangolva látják el. o Az intézmény működési alapelveit, továbbá az intézményegységek együttműködésének elveit részletesen tartalmazza az ÁMK hosszú távra szóló pedagógiai-művelődési programja. o A feladatok összehangolásának egyik színtere a rendszeresen összehívott

16 igazgatótanács értekezlete. 16 o Az együttműködéssel kapcsolatos célok és feladatok megjelennek az ÁMK éves munkatervében. o Az igazgató és a vezetők elsősorban a közalkalmazott közvetlen felettese útján adnak utasítást. Ha ettől kivételesen el kell térni, a kapott utasításról a dolgozó köteles tájékoztatni közvetlen felettesét. o Az ÁMK igazgatóját a tagintézmények értekezleteire meg kell hívni, illetve azokon saját döntésétől függően vesz részt. o Az ÁMK igazgatója a szervezeti felépítésnek megfelelően irányítja, integrálja a tagintézmények és a hozzájuk tartozó dolgozók munkáját. o Az óvodai, az általános iskolai a szülőkkel és a település lakóival megismerteti saját tevékenységén kívül, a többi tagintézmény által nyújtott lehetőségeket. 9. AZ INTÉZMÉNY KÖZÖSSÉGEI, EZEK KAPCSOLATAI EGYMÁSSAL ÉS AZ INTÉZMÉNY VEZETÉSÉVEL Az ÁMK közösségei a következők: o a pedagógusok közössége o a gyermekek közössége o az alkalmazottak közössége o a szülők közössége 9.1.Az ÁMK- közösségei Az ÁMK - közösség tagjai érdekeiket, jogosítványaikat az e fejezetben felsorolt közösségek révén és módon érvényesíthetik Az alkalmazottak (közalkalmazottak) közössége Az alkalmazottak közösségét az intézménnyel közalkalmazotti jogviszonyban, valamint munkaviszonyban álló dolgozók alkotják. Az intézmény közalkalmazottainak jogait és kötelességeit, juttatásait, valamint az intézményen belüli érdekérvényesítési lehetőségeit a magasabb jogszabályok (elsősorban a Munka Törvénykönyve, a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény, a közoktatásról szóló törvény, illetve az ezekhez kapcsolódó rendeletek), valamint az intézmény közalkalmazotti szabályzata. 9.3.A nevelők közösségei A nevelőtestület o A nevelőtestület tagja az intézmény valamennyi pedagógus, óvodapedagógus munkakört betöltő alkalmazottja, valamint az oktató-nevelő munkát közvetlenül segítő felsőfokú végzettségű dolgozók:

17 17 o A nevelőtestület a magasabb jogszabályokban megfogalmazott döntési jogkörökkel rendelkezik. o A nevelőtestület véleményét ki kell kérni a magasabb jogszabályokban megfogalmazott esetekben. o A nevelőtestület véleményt nyilváníthat, vagy javaslatot tehet az iskola működésével kapcsolatos valamennyi kérdésben. o A nevelőtestület a magasabb jogszabályokban megfogalmazott jogkörei közül a szakmai munkaközösségekre az alábbi jogokat ruházza át: o a tantárgyfelosztással o a pedagógusok külön megbízatásaival o valamint az iskolai felvételi követelmények meghatározásával kapcsolatos véleményezési jogokat Egy tanév során a nevelőtestület az alábbi értekezleteket tartja: o tanévnyitó értekezlet /nevelési évet nyitó o tanévzáró értekezlet / nevelési évet záró értekezlet o félévi és év végi osztályozó értekezlet o 2 alkalommal nevelési értekezlet Rendkívüli nevelőtestületi értekezletet kell összehívni, ha a nevelőtestület tagjainak több mint 50 százaléka kéri, illetve ha az iskola igazgatója vagy az iskola vezetősége ezt indokoltnak tartja. A magasabb jogszabályokban megfogalmazottak szerint: o nevelőtestületi értekezlet akkor határozatképes, ha azon tagjainak több mint ötven százaléka jelen van o a nevelőtestület döntéseit ha erről magasabb jogszabály, illetve a szervezeti és működési szabályzat másként nem rendelkezik nyílt szavazással, egyszerű szótöbbséggel hozza A nevelőtestület személyi kérdésekben a nevelőtestület többségének kérésére titkos szavazással is dönthet. A nevelőtestületi értekezletről jegyzőkönyvet kell készíteni. A nevelőtestületi értekezletekre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni abban az esetben is, ha az aktuális feladatok miatt csak a tantestület egy része, többnyire az azonos beosztásban dolgozók vesznek részt egy-egy értekezleten. Ilyen értekezlet lehet az egy osztályban tanító nevelők értekezlete, vagy valamelyik tagozat nevelőinek értekezlete A nevelők szakmai munkaközösségei Az iskolában az alábbi szakmai munkaközösségek működnek: o alsó tagozatos munkaközösség o tagjai: az alsó tagozaton tanító nevelők, o felső tagozatos munkaközösség o tagjai: a felső tagozaton tanító nevelők

18 18 o minőségbiztosítási munkaközösség (intézményi szintű) o tagjai: minőség irányítási csoport A szakmai munkaközösségek a magasabb jogszabályokban megfogalmazott jogkörökkel rendelkeznek. A szakmai munkaközösségek feladatai az adott szakmai-pedagógiai területen belül: o a pedagógiai, szakmai és módszertani tevékenység irányítása, ellenőrzése, o az iskolai nevelő és oktató munka belső fejlesztése, korszerűsítése, o egységes követelményrendszer kialakítása: a tanulók ismeretszintjének folyamatos ellenőrzése, mérése, értékelése, o pályázatok, tanulmányi versenyek kiírása, szervezése, lebonyolítása, o a pedagógusok továbbképzésének, önképzésének szervezése, segítése, o a költségvetésben rendelkezésre álló szakmai előirányzatok véleményezése, felhasználása, o a pályakezdő pedagógusok munkájának segítése o javaslattétel az intézmény igazgatójának a munkaközösség-vezető személyére o segítségnyújtás a munkaközösség vezetője részére az éves munkaterv, valamint a munkaközösség tevékenységéről készülő elemzések, értékelések elkészítéséhez. A szakmai munkaközösségek az intézmény pedagógiai programja, munkaterve valamint az adott munkaközösség tagjainak javaslatai alapján összeállított 1 tanévre szóló munkaterv szerint tevékenykednek. A szakmai munkaközösség munkáját munkaközösség-vezető irányítja. A munkaközösség vezetőjét a munkaközösség tagjainak javaslatára az igazgató bízza meg. A munkaközösségek vezetői munkájukat munkaköri leírásuk alapján végzik Alkalmi feladatokra alakult munkacsoportok Az intézményi munka egyes aktuális feladatainak megoldására a tantestület tagjaiból munkacsoportok alakulhatnak, kiket az intézményvezetője választ A szülői szervezet Az intézményben a szülők jogainak érvényesítése, illetve kötelességeik teljesítése érdekében szülői szervezet működik. Az osztályok szülői szervezeteit az egy osztályba járó tanulók szülei alkotják. Az óvodai csoportok szülői szervezeteit a csoportba járó gyermekek szülei alkotják. Az osztályok, óvodai csoportok szülői szervezete a szülők köréből elnököt és elnökhelyettest és pénztárost választ. A szülői szervezet A szülői szervezet dönt saját működési rendjéről, munkatervének elfogadásáról, tisztségviselőinek megválasztásáról. A szülői szervezet kezdeményezheti ÁMK szék létrehozását. Figyelemmel kíséri a gyermeki jogok érvényesülését, a pedagógiai munka eredményességét. A szülői szervezet óvodai csoportonként, iskolai osztályonként két-két szülőt delegál a szülői

19 19 szervezet ÁMK szintű vezetőségébe. A szülői szervezet vezetőségének minden tagja (óvoda, iskola) részt vesz az intézmény egészét érintő ügyekben szervezett értekezleteken, egyéb esetekben (csak óvodai, vagy csak iskolai) programok esetén az érintett szülők képviselői tanácskoznak. Az intézmény igazgatóját minden esetben meg kell hívni az értekezletre. Az intézmény igazgatója évente kétszer tájékoztatja a szülői szervezetet az intézmény munkájáról, működéséről A tanulók közösségei Az osztályközösség Az azonos évfolyamra járó, közös tanulócsoportot alkotó tanulók osztályközösséget alkotnak. Az osztályközösség élén mint pedagógusvezető az osztályfőnök áll. Az osztályfőnököt ezzel a feladattal az igazgató bízza meg. Az osztályfőnökök osztályfőnöki tevékenységüket munkaköri leírásuk alapján végzik. Az osztályközösség osztálytitkárt (2 főt) választ, aki egyben küldött is lesz, az intézményi diákönkormányzat vezetőségébe Az intézményi diákönkormányzat Az ÁMK diákönkormányzat jogosítványait az ÁMK diákönkormányzatot segítő nevelő érvényesítheti. A diákönkormányzatot megillető javaslattételi, véleményezési és egyetértési jog gyakorlása előtt azonban ki kell kérnie az ÁMK diákönkormányzat vezetőségének véleményét. Az ÁMK diákönkormányzat a magasabb jogszabályokban megfogalmazott jogkörökkel rendelkezik. Az ÁMK diákönkormányzat szervezetét és tevékenységét saját szervezeti és működési szabályzata szerint alakítja. Az ÁMK diákönkormányzat munkáját, segítő nevelőt a diákönkormányzat vezetőségének javaslata alapján a nevelőtestület egyetértésével az igazgató bízza meg. Az ÁMK diákközgyűlést évente legalább 2 alkalommal össze kell hívni, melyen az iskola igazgatójának vagy megbízottjának a tanulókat tájékoztatnia kell az iskolai élet egészéről, az iskolai munkatervről. A diákközgyűlés összehívását a diákönkormányzat vezetője kezdeményezi. A diákközgyűlés összehívásáért az igazgató felelős. A diákközgyűlés 1év időtartamra a tanulók javaslatai alapján 1 fő diákképviselőt választ Az ÁMK közösségeinek kapcsolattartása Az igazgatótanács és a nevelőtestület A nevelőtestület különböző közösségeinek kapcsolattartása az igazgató segítségével a vezetők, és a választott képviselők útján valósul meg. A kapcsolattartás fórumai: o az igazgatótanács ülései o a különböző értekezletek o megbeszélések E fórumok időpontját az intézményi munkaterv határozza meg. Az igazgató az aktuális feladatokról a tanári szobában elhelyezett hirdetőtáblán, írásban tájékoztatja az intézmény dolgozóit.

20 20 A vezetők kötelesek az irányításuk alá tartozó pedagógusok kérdéseit, véleményeit, javaslatait közvetíteni az igazgató felé. A nevelők kérdéseiket, véleményüket, javaslataikat közvetlenül, szóban vagy írásban egyénileg, vagy munkaköri vezetőjük, illetve választott képviselőik útján közölhetik az igazgatóval A nevelők és a tanulók A tanulókat az iskola egészének életéről, az iskolai munkatervről, az aktuális feladatokról az igazgató o az iskolai diákönkormányzat vezetőségi ülésén 3 havonta o a diákközgyűlésen évente legalább 2 alkalommal o az iskolagyűléseken folyamatosan o az osztályfőnökök az osztályfőnöki órákon, folyamatosan tájékoztatják. A tanulót és a tanuló szüleit a tanuló fejlődéséről, egyéni haladásáról a szaktanároknak folyamatosan szóban és írásban tájékoztatniuk kell. A tanulók kérdéseiket, véleményüket, javaslataikat szóban vagy írásban egyénileg vagy választott képviselőik, tisztségviselők útján közölhetik az iskola igazgatóságával, a nevelőkkel, a nevelőtestülettel vagy az iskolaszékkel A nevelők és a szülők A szülőket az iskola egészének életéről, az iskolai munkatervről, az aktuális feladatokról az igazgató: a szülői szervezet vezetőségi ülésén o az iskolai/óvodai szülői értekezleten tanévenként/nevelési évenként 2 alkalommal o a félévenként megjelenő írásbeli tájékoztatón keresztül o az osztályfőnökök pedig, az osztályszülői értekezleten tájékoztatják. A szülők számára a tanulók egyéni haladásával kapcsolatos tájékoztatásra az alábbi lehetőségek szolgálnak: o a szülői értekezletek o a nevelők fogadó órái o a nyílt tanítási napok o írásbeli tájékoztatók a tájékoztató füzetben A szülői értekezletek, és a nevelők fogadóóráinak időpontját az iskolai munkaterv tartalmazza. A szülők kérdéseiket, véleményüket, javaslataikat szóban vagy írásban egyénileg vagy választott képviselőik, tisztségviselőik útján közölhetik az iskola igazgatójával, nevelőtestületével. A szülők és más érdeklődők az iskola pedagógiai programjáról, szervezeti és működési szabályzatáról és házirendjéről az iskola igazgatójától, valamint a kiemelt munkaközösség-vezető az iskolai munkatervben évenként meghatározott igazgatói, és kiemelt munkaközösség-vezetői fogadóórákon kérhetnek tájékoztatást. Az iskola pedagógiai programja nyilvános, minden érdeklődő számára elérhető, megtekinthető. A pedagógiai program egy-egy példánya a következő személyeknél, illetve intézményeknél található meg: o az iskola fenntartójánál,

21 21 o az iskola könyvtárában o az iskola igazgatójánál és a kiemelt munkaközösség-vezetőnél o az iskola honlapján 10. AZ ÁMK VEZETŐSÉGÉNEK ÉS KÖZÖSSÉGEINEK KÜLSŐ KAPCSOLATAI Az intézményi munka megfelelő szintű irányításának érdekében az intézmény vezetőségének állandó munkakapcsolatban kell állnia a következő intézményekkel: o Az intézmény fenntartójával: Töltéstava Község Önkormányzata, 9086 Töltéstava, Petőfi Sándor u o Győrság Község Önkormányzat Képviselő testülete 9084 Győrság, Országút u.75. o A területileg illetékes önkormányzati képviselőtestülettel és polgármesteri hivatallal: Töltéstava Község Önkormányzata, Polgármesteri Hivatal 9086 Töltéstava, Petőfi Sándor u o Győrság Község Önkormányzata, Polgármesteri Hivatal 9084 Győrság, Országút u.75. o A megyei pedagógiai intézettel: Győr Moson - Sopron Megyei Pedagógiai Intézet, 9024 Győr, Bajcsy-Zsilinszky u. o A területileg illetékes Gyógypedagógiai Szolgáltató Központtal: Tanulási Képességeket Vizsgáló Rehabilitációs és Szakértői Bizottság, 9023 Győr, Cirkeli u.31. o A munkakapcsolat megszervezéséért, irányításáért az igazgató a felelős. Az eredményes oktató- és nevelőmunka érdekében az ÁMK rendszeres munkakapcsolatot tart fenn az alábbi intézményekkel, szervezetekkel, gazdálkodókkal: o Töltéstava Ifjúságát Támogató Alapítvány kuratóriumával, 9086 Töltéstava, Iskola u.40. o Vállalkozók Töltéstaváért Egyesülettel, 9086 Töltéstava, Petőfi Sándor u o A Töltéstavai Sportegyesülettel, Töltéstava, Petőfi Sándor u. 90. o Győr - Moson - Sopron Megye Közoktatási Közalapítványával, 9024 Győr, Bem tér 9025 A munkakapcsolat megszervezéséért, felügyeletéért az igazgató. Az egyes intézményekkel, szervezetekkel kapcsolatot, tartó nevelőket az ÁMK éves munkaterve rögzíti.

22 22 A tanulók egészségi állapotának megóvásáért az ÁMK igazgatósága rendszeres kapcsolatot tart fenn a település illetékes egészségügyi dolgozóival, és segítségükkel megszervezi a tanulók rendszeres egészségügyi vizsgálatát. A kapcsolattartás részletes módját a velük kötött szerződés szabályozza. A tanulók veszélyeztetettségének megelőzése, valamint a gyermek- és ifjúságvédelmi feladatok eredményesebb ellátása érdekében az intézmény gyermek- és ifjúságvédelmi felelőse rendszeres kapcsolatot tart fenn gyermekjóléti szolgálattal. A munkakapcsolat felügyeletéért az igazgató a felelős. A közoktatási törvény 39 (4) bekezdése alapján az intézményben párt vagy párthoz kötődő szervezet nem működhet.

23 AZ ISKOLA MŰKÖDÉSI RENDJE Az iskola épületei szorgalmi időben hétfőtől péntekig reggel 6 órától délután 18 óráig tartanak nyitva. Az iskola igazgatójával történt előzetes egyeztetés alapján az épületek ettől eltérő időpontban, illetve szombaton és vasárnap is nyitva tarthatók. A művelődési ház és a tornacsarnok nyitva tartása a programokhoz igazodik. Szorgalmi időben hétfőtől péntekig a nyitva tartás idején belül reggel 7 óra és délután 15 óra között az iskola igazgatójának vagy egyik helyettesének az iskolában kell tartózkodnia. A vezetők benntartózkodásának rendjét az éves munkatervben előre kell írásban meghatározni. A reggeli nyitva tartás kezdetétől a vezető beérkezéséig az ügyeletes nevelő, a délután távozó vezető után az esetleges foglalkozást tartó pedagógus felelős az iskola működésének rendjéért, valamint ő jogosult és köteles a szükségessé váló intézkedések megtételére. Amennyiben az igazgató vagy helyettesei közül rendkívüli és halaszthatatlan ok miatt egyikük sem tud az iskolában tartózkodni, az esetleges szükséges intézkedések megtételére a nevelőtestület egyik tagját kell megbízni. A megbízást a dolgozók tudomására kell hozni. Az iskolában a tanítási órákat a helyi tanterv alapján 7 50 óra és óra között kell megszervezni. A tanítási órák hossza 45 perc, az óraközi szünetek hossza 10 illetve 15 perc. A napközis csoportok munkarendje a délelőtti tanítási órák végeztével a csoportba járó tanulók órarendjéhez igazodva kezdődik és óráig tart, a tanulószobai foglalkozás 15 óráig tart. Az iskolában reggel 7 30 órától a tanítás kezdetéig és az óraközi szünetekben tanári ügyelet működik. Az ügyeletes nevelő köteles a rábízott épületben a házirend alapján a tanulók magatartását, az épületek rendjének, tisztaságának megőrzését, a balesetvédelmi szabályok betartását ellenőrizni. Az iskolában egyidejűleg 2 fő ügyeletes nevelő kerül beosztásra. Az egyes ügyeletes nevelők felelősségi területe az egész épületre, udvarra kiterjed. A tanuló a tanítási idő alatt csak a szülő személyes, vagy írásbeli kérésére, az osztályfőnöke (távolléte esetén az igazgató), illetve a részére órát tartó szaktanár írásos engedélyével hagyhatja el az iskola épületét. Rendkívüli esetben szülői kérés hiányában az iskola elhagyására csak az igazgató adhat engedélyt. A tanórán kívüli foglalkozásokat tanítási órák befejezése után, a délutáni nyitva tartás végéig kell megszervezni. Ettől eltérni csak az igazgató beleegyezésével lehet. Szorgalmi időben a nevelői és a tanulói hivatalos ügyek intézése az igazgatói irodában történik, 7 30 óra és 15 óra között. Az iskola a tanítási szünetekben a hivatalos ügyek intézésére külön ügyeleti rend szerint tart nyitva. Az ügyeleti rendet az iskola igazgatója határozza meg, és azt a szünet megkezdése előtt a szülők, a tanulók, és a nevelők tudomására hozza. A nyári szünetben az irodai ügyeletet kéthetente kell megszervezni. Az iskola épületeit, helyiségeit rendeltetésüknek megfelelően kell használni. Az iskola helyiségeinek használói felelősek: o az iskola tulajdonának megóvásáért, védelméért o az iskola rendjének, tisztaságának megőrzéséért o a tűz- és balesetvédelmi, valamint a munkavédelmi szabályok betartásáért o az iskola szervezeti és működési szabályzatában, valamint a tanulói házirendben megfogalmazott előírások betartásáért A tanulók az iskola létesítményeit, helyiségeit csak pedagógus felügyeletével használhatják. Ez

24 24 alól az iskola igazgatója sem adhat felmentést. Az iskola épületében az iskolai dolgozókon és a tanulókon kívül csak a hivatalos ügyet intézők tartózkodhatnak, illetve azok, akik erre az iskola igazgatójától engedélyt kaptak (pl.: helyiségbérlet esetén). Az iskola berendezéseit, felszereléseit, eszközeit az iskola épületéből elvinni csak az igazgató engedélyével, átvételi elismervény ellenében lehet. Az iskola helyiségeit elsősorban a hivatalos nyitvatartási időn túl és a tanítási szünetekben külső igénylőknek külön megállapodás alapján át lehet engedni, ha ez az iskolai foglalkozásokat, rendezvényeket nem zavarja. Az iskola helyiségeit használó külső igénybe vevők, az iskola épületén belül csak a megállapodás szerinti időben és helyiségekben tartózkodhatnak. 12. A TANÓRÁN KÍVÜLI FOGLALKOZÁSOK Az intézményben a tanulók számára az alábbi az iskola által szervezett tanórán kívüli rendszeres foglalkozások működnek: o napközi otthon, o tanulószoba, o szakkörök, o énekkar, o diáksportköri foglalkozások, o tömegsport foglalkozások, o felzárkóztató foglalkoztatások, o tehetségfejlesztő foglalkoztatások, o továbbtanulásra előkészítő foglalkozások, A napközi otthon és a tanulószoba működésére vonatkozó általános szabályok A napközi otthonba és a tanulószobába történő felvétel a szülő kérésére történik a szervezeti és működési szabályzat előírásai alapján. A napközi otthon és a tanulószoba működésének rendjét az alsó és felső tagozatos nevelők munkaközössége állapítja meg a szervezeti és működési szabályzat előírásai alapján, és azt a napközis és tanulószobás tanulók házirendjében rögzíti. A napközis és tanulószobás tanulók házirendje az iskolai tanulói házirend részét képezi. A napközis és tanulószobás foglalkozásról való eltávozás csak a szülő személyes, vagy írásbeli kérelme alapján történhet a napközis és tanulószobás nevelő engedélyével. Rendkívüli esetben szülői kérés hiányában az eltávozásra az igazgató adhat engedélyt. Az egyéb tanórán kívüli foglalkozásokra vonatkozó általános szabályok A tanórán kívüli foglalkozásokra való tanulói jelentkezés a felzárkóztató foglalkozások kivételével önkéntes. A tanórán kívüli foglalkozásokra történő jelentkezés tanév elején történik, és egy tanévre szól. A felzárkóztató foglalkozásokra kötelezett tanulókat képességeik, tanulmányi eredményeik

25 25 alapján a tanítók, szaktanárok jelölik ki, részvételük a felzárkóztató foglalkozásokon kötelező. A tanórán kívüli foglalkozások megszervezését (a foglalkozások megnevezését, heti óraszámát, a vezető nevét, működésének időtartamát) minden tanév elején az iskola tantárgyfelosztásában kell rögzíteni. A tanórán kívüli foglalkozások megszervezésénél a tanulói, a szülői, valamint a nevelői igényeket a lehetőségek szerint figyelembe kell venni. A tanórán kívüli foglalkozások vezetőit az igazgató bízza meg, akik munkájukat munkaköri leírásuk alapján végzik. Tanórán kívüli foglalkozást vezethet az is, aki nem az iskola pedagógusa. Az osztályfőnökök a tantervi követelmények teljesülése, a nevelőmunka elősegítése érdekében évente 1 alkalommal az intézmény éves munkatervében meghatározott időpontban osztályaik számára tanulmányi kirándulást szerveznek. A kirándulás tervezett helyét, idejét az osztályfőnöki munkatervben rögzíteni kell. Az iskola nevelői, illetve a tanulók szülei az igazgató előzetes engedélyével a tanulók számára túrákat, kirándulásokat, táborokat szervezhetnek. Az iskola a tehetséges tanulók fejlődésének elősegítése érdekében tanulmányi, sport és kulturális versenyeket, vetélkedőket szervez. A versenyek megszervezéséért, a résztvevő tanulók felkészítéséért a szakmai munkaközösségek, illetve a szaktanárok a felelősek. Az iskola az ezt igénylő tanulók számára étkezési lehetőséget (menzát) biztosít. A tanulók önképzésének, egyéni tanulásának segítésére az iskolában iskolai könyvtár működik. Az iskolai és községi könyvtár működésének szabályait a szervezeti és működési szabályzat tartalmazza. Az iskolai könyvtár egyben községi könyvtár is. 13. A PEDAGÓGIAI (NEVELŐ ÉS OKTATÓ) MUNKA BELSŐ ELLENŐRZÉSÉNEK RENDJE A pedagógiai (nevelő és oktató) munka belső ellenőrzésének feladatai: o biztosítsa az iskola pedagógiai munkájának jogszerű (a jogszabályok, a nemzeti alaptanterv, valamint az iskola pedagógiai programja szerint előírt) működését o segítse elő az intézményben folyó nevelő és oktató munka eredményességét, hatékonyságát o az iskolavezetőség számára megfelelő mennyiségű információt szolgáltasson a pedagógusok munkavégzéséről o szolgáltasson megfelelő számú adatot és tényt az intézmény nevelő és oktató munkájával kapcsolatos belső és külső értékelések elkészítéséhez. A nevelő és oktató munka belső ellenőrzésére jogosult dolgozók: o igazgató o kiemelt munkaközösség-vezető o munkaközösség-vezetők, az igazgatóval történő egyeztetés alapján. Az igazgató az általa szükségesnek tartott esetben jogosult az iskola pedagógusai közül bárkit meghatározott céllal és jogkörrel ellenőrzési feladat elvégzésére kijelölni. Kiemelt ellenőrzési szempontok a nevelő-oktató munka belső ellenőrzése során: o a pedagógusok munkafegyelme o a tanórák, tanórán kívüli foglalkozások pontos megtartása

A SZÜLŐI SZERVEZET SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

A SZÜLŐI SZERVEZET SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA A SZÜLŐI SZERVEZET SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA I. RÉSZ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK A közoktatásról szóló 1996. évi LXII. törvénnyel módosított 1993. évi LXXIX. törvény 59.. rendelkezései alapján a Than

Részletesebben

A SOPRONI SZÉCHENYI ISTVÁN GIMNÁZIUM SZÜLŐI MUNKAKÖZÖSSÉGÉNEK ALAPÍTÓ OKIRATA, BELSŐ FELÉPÍTÉSE ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

A SOPRONI SZÉCHENYI ISTVÁN GIMNÁZIUM SZÜLŐI MUNKAKÖZÖSSÉGÉNEK ALAPÍTÓ OKIRATA, BELSŐ FELÉPÍTÉSE ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA A SOPRONI SZÉCHENYI ISTVÁN GIMNÁZIUM SZÜLŐI MUNKAKÖZÖSSÉGÉNEK ALAPÍTÓ OKIRATA, BELSŐ FELÉPÍTÉSE ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK A közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény 59. rendelkezése

Részletesebben

Szervezeti és Működési Szabályzat ISZTI

Szervezeti és Működési Szabályzat ISZTI Szervezeti és Működési Szabályzat Innovációs Szakképző, Továbbképző Iskola Központ és Gimnázium ISZTI OM azonosító: 100 534 Készítette: Boldog István, igazgató Tartalom 1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 2. A

Részletesebben

A SZÜLŐK, TANULÓK ÉS A PEDAGÓGUSOK EGYÜTTMŰKÖDÉSÉNEK FORMÁI

A SZÜLŐK, TANULÓK ÉS A PEDAGÓGUSOK EGYÜTTMŰKÖDÉSÉNEK FORMÁI A SZÜLŐK, TANULÓK ÉS A PEDAGÓGUSOK EGYÜTTMŰKÖDÉSÉNEK FORMÁI 1. A tanulókat az iskola életéről, az iskolai munkatervről, illetve az aktuális feladatokról az iskola igazgatója, a diákönkormányzat felelős

Részletesebben

Belső ellenőrzési terve

Belső ellenőrzési terve Belső ellenőrzési terve A vezetői feladatokat ellátók, továbbá a pedagógus és más munkakörben foglalkoztatottak ellenőrzése, értékelése az éves munkatervben ütemezett módon történik. Az intézmény egy tanévre

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT. 1.3. Fenntartó neve és címe: Budapesti Zsidó Hitközség 1075 Budapest, Síp u. 12.

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT. 1.3. Fenntartó neve és címe: Budapesti Zsidó Hitközség 1075 Budapest, Síp u. 12. SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 1. Az óvoda általános adatai 1.1. Neve: Budapesti Zsidó Hitközség Benjámin Óvodája 1.2. Címe: 1142 Budapest, Ungvár u. 12. 1.3. Fenntartó neve és címe: Budapesti Zsidó

Részletesebben

Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Kistérségi Óvoda 5500 Gyomaendrőd, Kossuth L. u. 7.

Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Kistérségi Óvoda 5500 Gyomaendrőd, Kossuth L. u. 7. Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Kistérségi Óvoda 5500 Gyomaendrőd, Kossuth L. u. 7. SZÜLŐI SZERVEZET SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA Intézmény OM- azonosítója: 201827 Intézményvezető: Kovács Péterné

Részletesebben

A Szülői Közösség Szervezeti és Működési Szabályzata

A Szülői Közösség Szervezeti és Működési Szabályzata ROSTI PÁL GIMNÁZIUM, ÁLTALÁNOS ÉS SZAKKÉPZŐ ISKOLA A Szülői Közösség Szervezeti és Működési Szabályzata Dunaújváros, 2013. 2013. 1 S Z K A Szülői Közösség Szervezeti és Működési Szabályzata A szülői munkaközösség

Részletesebben

MAGISTER GIMNÁZIUM. szabályzata. Intézmény székhelye, címe: 3530 Miskolc, Görgey A. utca 5. Intézmény OM-azonosítója: Kft.

MAGISTER GIMNÁZIUM. szabályzata. Intézmény székhelye, címe: 3530 Miskolc, Görgey A. utca 5. Intézmény OM-azonosítója: Kft. Intézmény neve: Szabályzat típusa: MISKOLCI MAGISTER GIMNÁZIUM Szülői szervezet működési szabályzata Intézmény székhelye, címe: 3530 Miskolc, Görgey A. utca 5. Intézmény OM-azonosítója: 201251 Intézmény

Részletesebben

Az iskolaszék szervezeti és működési szabályzata

Az iskolaszék szervezeti és működési szabályzata 1. sz. melléklet MEDGYESSY FERENC GIMNÁZIUM ÉS MŰVÉSZETI SZAKGIMNÁZIUM Az iskolaszék szervezeti és működési szabályzata OM azonosító: 031202 Intézményazonosító: HA2301 2017.09.01 MEDGYESSY FERENC GIMNÁZIUM

Részletesebben

LázárErvin Általános Iskola

LázárErvin Általános Iskola LázárErvin Általános Iskola Szülői szervezet működési szabályzata 5.sz melléklet Budapest 1043 Erzsébet utca 31 OM-azonosítója: 034862 Intézmény fenntartója:klebersberg Intézményfenntartó Központ Intézmény

Részletesebben

ALAPÍTÓ OKIRAT. 5. Jogszabályban meghatározott közfeladata, szakágazati besorolása:

ALAPÍTÓ OKIRAT. 5. Jogszabályban meghatározott közfeladata, szakágazati besorolása: ALAPÍTÓ OKIRAT Arnót község Önkormányzati Képviselő-testülete és Sajópálfala község Önkormányzati Képviselőtestülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 38. (1) bekezdése, az államháztartásról

Részletesebben

A Gyáli Liliom Óvoda Szülői Szervezetének. Működési Szabályzata

A Gyáli Liliom Óvoda Szülői Szervezetének. Működési Szabályzata Gyáli Liliom Óvoda Gyál Liliom utca 13-15. 2360 OM: 032993 A Gyáli Liliom Óvoda Szülői Szervezetének Működési Szabályzata 1. Az óvoda szülői szervezetének alapvető célja: Az óvodába járó gyerekek szüleinek

Részletesebben

HUNYADI JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA ALAPÍTÓ OKIRATA

HUNYADI JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA ALAPÍTÓ OKIRATA HUNYADI JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA ALAPÍTÓ OKIRATA Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. Törvény 38. (1) bekezdése, az államháztartásról

Részletesebben

Széchenyi István katolikus Általános Iskola

Széchenyi István katolikus Általános Iskola Széchenyi István katolikus Általános Iskola Füzesabony Szülői Választmányának Szervezeti és Működési Szabályzata Érvényes: 2013. október 21. napjától I. Általános rendelkezések A Nemzeti köznevelésről

Részletesebben

Az iskolaszék szervezeti és működési szabályzata

Az iskolaszék szervezeti és működési szabályzata 1.sz. melléklet A MEDGYESSY FERENC GIMNÁZIUM ÉS MŰVÉSZETI SZAKKÖZÉPISKOLA Az iskolaszék szervezeti és működési szabályzata OM azonosító: 031202 AZ ISKOLASZÉK SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 1. Általános

Részletesebben

T E R V E Z E T MÓDOSÍTÁSOKKAL EGYSÉGES SZERKEZETBE FOGLALT ALAPÍTÓ OKIRAT

T E R V E Z E T MÓDOSÍTÁSOKKAL EGYSÉGES SZERKEZETBE FOGLALT ALAPÍTÓ OKIRAT T E R V E Z E T MÓDOSÍTÁSOKKAL EGYSÉGES SZERKEZETBE FOGLALT ALAPÍTÓ OKIRAT A Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat a rendelkezésére álló dokumentumok alapján az 1891. évben nem megállapítható

Részletesebben

Ságvár Község Polgármestere 8654 Ságvár, Fő u / Fax: 84/ MEGHÍVÓ

Ságvár Község Polgármestere 8654 Ságvár, Fő u / Fax: 84/ MEGHÍVÓ Ügyszám: 326-28/2011. Napirend: Ságvár Község Polgármestere 8654 Ságvár, Fő u. 16. 84/380-013 Fax: 84/380-256 E-mail: polgarmester@sagvar.hu MEGHÍVÓ Ságvár, Som és Nyim községek képviselő-testületei 2011.

Részletesebben

BUDAJENŐ KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT ALAPÍTÓ OKIRAT ISKOLA

BUDAJENŐ KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT ALAPÍTÓ OKIRAT ISKOLA BUDAJENŐ KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT ALAPÍTÓ OKIRAT ISKOLA Budajenő Község Önkormányzat Képviselő-testülete a rendelkezésre álló dokumentumok és a Magyar Köztársaság 2008. évi CV. Törvény 2..(2) bekezdése és a

Részletesebben

A KAPOSVÁRI KODÁLY ZOLTÁN KÖZPONTI ÁLTALÁNOS ISKOLA SZÜLŐI SZERVEZETÉNEK SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

A KAPOSVÁRI KODÁLY ZOLTÁN KÖZPONTI ÁLTALÁNOS ISKOLA SZÜLŐI SZERVEZETÉNEK SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA A KAPOSVÁRI KODÁLY ZOLTÁN KÖZPONTI ÁLTALÁNOS ISKOLA SZÜLŐI SZERVEZETÉNEK SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA Általános rendelkezések A 2011. évi CXC. törvény a Nemzeti köznevelésről 73. alapján az iskolában

Részletesebben

PETŐFI MŰVELŐDÉSI HÁZ SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

PETŐFI MŰVELŐDÉSI HÁZ SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT PETŐFI MŰVELŐDÉSI HÁZ SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Az intézmény neve: Petőfi Művelődési Ház Székhelye, címe: 8182 Berhida Orgona u 2. Az intézmény fenntartó szerve: Berhida Város Önkormányzata Székhelye,

Részletesebben

A Pollack Mihály Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium Szülői Munkaközösségének Szervezeti és Működési Szabályzata. I.

A Pollack Mihály Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium Szülői Munkaközösségének Szervezeti és Működési Szabályzata. I. A Pollack Mihály Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium Szülői Munkaközösségének Szervezeti és Működési Szabályzata I. rész Általános rendelkezések A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC.

Részletesebben

PERBÁL KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT ALAPÍTÓ OKIRAT ISKOLA

PERBÁL KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT ALAPÍTÓ OKIRAT ISKOLA PERBÁL KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT ALAPÍTÓ OKIRAT ISKOLA Perbál Község Önkormányzat Képviselő-testülete a rendelkezésre álló dokumentumok és a Magyar Köztársaság 2008. évi CV. törvény 2..(2) bekezdése és a 4.

Részletesebben

AZ ALMÁSI UTCAI ÁLTALÁNOS ISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

AZ ALMÁSI UTCAI ÁLTALÁNOS ISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA AZ ALMÁSI UTCAI ÁLTALÁNOS ISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 2005 I. RÉSZ Általános rendelkezések 1. A szervezeti és működési szabályzat célja, jogszabályi alapja 1.1! " # $ % & ' ( ) * % $ +, -.

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 1 SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT ELFOGADTA A Galgahévízi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola NEVELŐTESTÜLETE 2013. év 03. hó 26. napján. 2 A Galgahévízi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola SZERVEZETI

Részletesebben

Alapító okirat. 1/ A költségvetési szerv neve: KINCSKERESŐ Általános Művelődési Központ. 2./ Székhelye: 8651 Balatonszabdi, Vak Bottyán u. 96.

Alapító okirat. 1/ A költségvetési szerv neve: KINCSKERESŐ Általános Művelődési Központ. 2./ Székhelye: 8651 Balatonszabdi, Vak Bottyán u. 96. Alapító okirat Balatonszabadi és Siójut községek Önkormányzatainak i a rendelkezésre álló dokumentumok alapján, a többször módosított 1992.évi XXXVIII. törvény az államháztartásról 1990. évi LXV. törvény

Részletesebben

inárcsi Tolnay Lajos Általános Iskola

inárcsi Tolnay Lajos Általános Iskola SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY az inárcsi Tolnay Lajos Általános Iskola 2365 Inárcs, Tolnay Lajos út 1. Szervezeti és Működési Szabályzatáról Készítette: Szegedi György közoktatási szakértő SZ024539 2011. április

Részletesebben

1.3. Az ellenőrzések területei lehetnek: foglalkozások, tanórák, írásos dokumentumok, tanulói produktumok, tanórai és tanórán kívüli foglalkozások

1.3. Az ellenőrzések területei lehetnek: foglalkozások, tanórák, írásos dokumentumok, tanulói produktumok, tanórai és tanórán kívüli foglalkozások Belső ellenőrzés rendje 1. Az iskolai belső ellenőrzés feladatai: Az intézmény törvényes (a jogszabályokban, az iskola pedagógiai programjában, és egyéb belső szabályzataiban előírt) működésének biztosítása;

Részletesebben

BKF Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola. Szervezeti és Működési Szabályzata

BKF Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola. Szervezeti és Működési Szabályzata A BKF Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola Szervezeti és Működési Szabályzata - 1 - I. Általános rendelkezések 1. A Szervezeti és Működési Szabályzat (a továbbiakban SZMSZ) célja és jogszabályi alapja:

Részletesebben

SZEKSZÁRDI SZC MAGYAR LÁSZLÓ SZAKKÉPZŐ ISKOLÁJA SZÜLŐI MUNKAKÖZÖSSÉGE SZERVEZÉSI MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

SZEKSZÁRDI SZC MAGYAR LÁSZLÓ SZAKKÉPZŐ ISKOLÁJA SZÜLŐI MUNKAKÖZÖSSÉGE SZERVEZÉSI MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA SZEKSZÁRDI SZC MAGYAR LÁSZLÓ SZAKKÉPZŐ ISKOLÁJA SZÜLŐI MUNKAKÖZÖSSÉGE SZERVEZÉSI MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA Dunaföldvár, 2016. szeptember 20. 1. Általános rendelkezések 1.1. A nemzeti köznevelésről szóló 2011.

Részletesebben

TOLNA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT PEDAGÓGIAI SZAKSZOLGÁLATA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

TOLNA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT PEDAGÓGIAI SZAKSZOLGÁLATA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA Tolna Megyei Önkormányzat Pedagógiai Szakszolgálata Tanulási Képességet Vizsgáló Szakértői és Rehabilitációs Bizottsága 7100 Szekszárd, Szent István tér 15-17. Telefon/Fax: (74)510-188. Pf. 217. Ikt.szám:

Részletesebben

SZÜLŐI SZERVEZET SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

SZÜLŐI SZERVEZET SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA Comenius Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Iskola 8000 Székesfehérvár, Koppány u. 2/a. SZÜLŐI SZERVEZET SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 2010. NOVEMBER 1 Általános rendelkezések Az Iskola Szülői Szervezete

Részletesebben

FERTŐSZENTMIKLÓSI FELSŐBÜKI NAGY PÁL

FERTŐSZENTMIKLÓSI FELSŐBÜKI NAGY PÁL SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT MÓDOSÍTÁSA FERTŐSZENTMIKLÓSI FELSŐBÜKI NAGY PÁL ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS PETŐHÁZI TAGISKOLÁJA Fertőszentmiklós, 2018. 09. 01. Szántó Zoltán intézményvezető 1 I. A KÖZNEVELÉSI

Részletesebben

ANDRÁSSY GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA SZÜLŐI SZERVEZETÉNEK MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

ANDRÁSSY GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA SZÜLŐI SZERVEZETÉNEK MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA ANDRÁSSY GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA 8868 Letenye, Bajcsy Zs. u. 2. OM azonosító: 037530 Tel/Fax.: +36-93/343-042; e-mail: andrassy_suli@altisk-letenye.sulinet.hu ANDRÁSSY GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA SZÜLŐI SZERVEZETÉNEK

Részletesebben

Bakonycsernyei Általános Iskola Diákönkormányzat SZMSZ

Bakonycsernyei Általános Iskola Diákönkormányzat SZMSZ Bakonycsernyei Általános Iskola Diákönkormányzat SZMSZ DÖK székhelye: Bakonycsernye Rákóczi út 37. Az iskolai diákönkormányzat a diákok érdekképviseleti szerve, mely választott tagokkal, saját SZMSZ alapján

Részletesebben

SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM ÖVEGES KÁLMÁN GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA ALAPÍTÓ OKIRATA

SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM ÖVEGES KÁLMÁN GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA ALAPÍTÓ OKIRATA SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM ÖVEGES KÁLMÁN GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA ALAPÍTÓ OKIRATA (( GYŐR 2015 A felsőoktatásról szóló 1993. évi L. tv., az államháztartásról szóló 1992. évi VIII. tv., az államháztartás

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Kerekegyháza Város Képviselő-testületének, június 25-i ülésére. Az előterjesztést készítette: oktatási referens

ELŐTERJESZTÉS. Kerekegyháza Város Képviselő-testületének, június 25-i ülésére. Az előterjesztést készítette: oktatási referens ELŐTERJESZTÉS Kerekegyháza Város Képviselő-testületének, 2008. június 25-i ülésére Tárgy:Fejlesztő pedagógus alkalmazása Az előterjesztést készítette: Hum József oktatási referens Előterjesztő: dr. Kelemen

Részletesebben

A HEVESY GYÖRGY ÁLTALÁNOS ISKOLA

A HEVESY GYÖRGY ÁLTALÁNOS ISKOLA 1 A HEVESY GYÖRGY ÁLTALÁNOS ISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 2013. 2 TARTALOMJEGYZÉK A köznevelési intézmények szervezeti és működési szabályzatára vonatkozó jogszabályi előírások.4 A szervezeti

Részletesebben

A Szekszárdi SZC Magyar László Szakképző Iskolája. Diákönkormányzatának. Szervezeti és Működési Szabályzata

A Szekszárdi SZC Magyar László Szakképző Iskolája. Diákönkormányzatának. Szervezeti és Működési Szabályzata A Szekszárdi SZC Magyar László Szakképző Iskolája Diákönkormányzatának Szervezeti és Működési Szabályzata Készült: 2017. február 16. A Szekszárdi SZC Magyar László Szakképző Iskolája Diákönkormányzatának

Részletesebben

SZÜLŐI (SZERVEZET) VÁLASZTMÁNY SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

SZÜLŐI (SZERVEZET) VÁLASZTMÁNY SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA SZÜLŐI (SZERVEZET) VÁLASZTMÁNY SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 2012. TARTALOMJEGYZÉK I. Általános rendelkezések 3 II. A Szülői Munkaközösség alapvető célja 3 III. A Szülői Munkaközösség alapvető feladata

Részletesebben

A szakmai munkaközösségek együttműködésének és kapcsolattartásának rendje

A szakmai munkaközösségek együttműködésének és kapcsolattartásának rendje 11. sz. melléklet MEDGYESSY FERENC GIMNÁZIUM ÉS MŰVÉSZETI SZAKGIMNÁZIUM A szakmai munkaközösségek együttműködésének és kapcsolattartásának rendje OM azonosító: 031202 Intézményazonosító: HA2301 2017.09.01

Részletesebben

A hegyeshalmi Lőrincze Lajos Általános Iskola Szülői Szervezetének Szervezeti és Működési Szabályzata

A hegyeshalmi Lőrincze Lajos Általános Iskola Szülői Szervezetének Szervezeti és Működési Szabályzata A hegyeshalmi Lőrincze Lajos Általános Iskola Szülői Szervezetének Szervezeti és Működési Szabályzata 1. rész Általános rendelkezések A 2011. évi CXC. törvény a Nemzeti köznevelésről 73. alapján az iskolában

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT. Szárligeti Általános Iskola 2067 Szárliget, Iskola u. 3.

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT. Szárligeti Általános Iskola 2067 Szárliget, Iskola u. 3. SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Szárligeti Általános Iskola 2067 Szárliget, Iskola u. 3. Tartalom 1. A Szervezeti és Működési Szabályzat általános rendelkezései, a szervezeti és működési szabályzat hatálya...

Részletesebben

A BEREGSZÁSZI PÁL SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 10. SZÁMÚ MELLÉKLETE

A BEREGSZÁSZI PÁL SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 10. SZÁMÚ MELLÉKLETE A BEREGSZÁSZI PÁL SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 10. SZÁMÚ MELLÉKLETE A SZAKMAI MUNKAKÖZÖSSÉGEK EGYÜTTMŰKÖDÉSE, KAPCSOLATTARTÁSÁNAK RENDJE, A PEDAGÓGUSOK MUNKÁJÁNAK SEGÍTÉSÉBEN

Részletesebben

Gárdonyi Géza Általános Iskola Alapító okirata

Gárdonyi Géza Általános Iskola Alapító okirata Gárdonyi Géza Általános Iskola Alapító okirata - egységes szerkezetben a módosításokkal - Magyargéc Község Önkormányzatának Képviselő-testülete és Sóshartyán Község Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

AZ I. ISTVÁN SZAKKÉPZŐ ISKOLA DIÁKÖNKORMÁNYZATÁNAK MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

AZ I. ISTVÁN SZAKKÉPZŐ ISKOLA DIÁKÖNKORMÁNYZATÁNAK MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA AZ I. ISTVÁN SZAKKÉPZŐ ISKOLA DIÁKÖNKORMÁNYZATÁNAK MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 1 Együttműködési megállapodás 1.sz.melléklet Együttműködési megállapodás mely létrejött az I. István Szakképző Iskola nevelőtestülete

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés 2006. szeptemberi ülésére

ELŐTERJESZTÉS. a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés 2006. szeptemberi ülésére ELŐTERJESZTÉS a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés 2006. szeptemberi ülésére Tárgy: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Általános Iskolája, Előkészítő Szakiskolája, Egységes Pedagógiai Szakszolgálat (Kiskunhalas)

Részletesebben

A Győri Kossuth Lajos Általános Iskola Diákönkormányzatának Szervezeti és Működési szabályzata

A Győri Kossuth Lajos Általános Iskola Diákönkormányzatának Szervezeti és Működési szabályzata A Kossuth Lajos Általános Iskola Diákönkormányzatának Szervezeti és Működési szabályzata Győr, 2018. szeptember 3. 1 Tartalom 1. Jogszabályi háttér.3. 2. A diákönkormányzat célja, feladatai.5. 3. A diákönkormányzat

Részletesebben

DIÁKÖNKORMÁNYZAT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA. Hajdúsámson, 2012. szeptember. Készítette: Módis Tamás

DIÁKÖNKORMÁNYZAT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA. Hajdúsámson, 2012. szeptember. Készítette: Módis Tamás II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 4251 Hajdúsámson, Kossuth u. 2-8. 52/590-400 Fax: 52/590-407 hsamsonisk@t-online.hu DIÁKÖNKORMÁNYZAT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

Részletesebben

VÁRPALOTA KISTÉRSÉG TÖBBCÉLÚ TÁRSULÁSA MUNKASZERVEZETE. A pedagógus létszám szükséglet meghatározása a berhidai általános iskolákban

VÁRPALOTA KISTÉRSÉG TÖBBCÉLÚ TÁRSULÁSA MUNKASZERVEZETE. A pedagógus létszám szükséglet meghatározása a berhidai általános iskolákban VÁRPALOTA KISTÉRSÉG TÖBBCÉLÚ TÁRSULÁSA MUNKASZERVEZETE 8100 Várpalota, Gárdonyi G. u. 39. (88) 592-660/166 (88) 592-660/ 225 e-mail: varpalota.tobbcelu.tarsulas@varpalota.hu Iktatószám: 204-2/2012 Ügyintéző:

Részletesebben

Vezetői ellenőrzési terv

Vezetői ellenőrzési terv Kossuth Lajos Evangélikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Pedagógiai Szakközépiskola 3525 Miskolc, Dayka G. u. 4. Tel.: 46/509-120; Tel./fax: 46/345-830 www.eklg-miskolc.sulinet.hu Kossuth Lajos

Részletesebben

Előterjesztés. a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés szeptemberi ülésére

Előterjesztés. a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés szeptemberi ülésére Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés Alelnöke 8495/2006. Előterjesztés a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés 2006. szeptemberi ülésére Tárgy: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Általános Iskolája, Előkészítő Szakiskolája

Részletesebben

Terézvárosi Önkormányzat Óvodája Budapest, VI. Munkácsy Mihály u. 10.

Terézvárosi Önkormányzat Óvodája Budapest, VI. Munkácsy Mihály u. 10. B U D A P E S T F Ő V Á R O S V I. K E R Ü L E T T E R É Z V Á R O S Ö N K O R M Á N Y Z A T A Terézvárosi Önkormányzat Óvodája Budapest, VI. Munkácsy Mihály u. 10. Egységes szerkezetbe foglalt módosított

Részletesebben

Alapító Okirat. 1. Költségvetési szerv neve: Jakabszállás-Fülöpjakab Általános Művelődési Központ

Alapító Okirat. 1. Költségvetési szerv neve: Jakabszállás-Fülöpjakab Általános Művelődési Központ Alapító Okirat 1. Költségvetési szerv neve: Jakabszállás-Fülöpjakab Általános Művelődési Központ 1.1. Rövid neve: Jakabszállás- Fülöpjakab ÁMK 2. Székhelye: 6078 Jakabszállás, Kun u. 2. 3. Tagintézménye:

Részletesebben

II.AZ INTÉZMÉNY SZERVEZETI RENDSZERE, IRÁNYÍTÁSA

II.AZ INTÉZMÉNY SZERVEZETI RENDSZERE, IRÁNYÍTÁSA II.AZ INTÉZMÉNY SZERVEZETI RENDSZERE, IRÁNYÍTÁSA II. 1. Az intézmény igazgatósága. Az intézmény igazgatóságát az igazgató, valamint közvetlen munkatársai alkotják. Az igazgató közvetlen munkatársai az

Részletesebben

3. számú melléklet A gazdasági igazgatóhelyettes irányítása alá tartozó munkakörök:

3. számú melléklet A gazdasági igazgatóhelyettes irányítása alá tartozó munkakörök: 3. számú melléklet Hatályos SZMSZ 1.10. Az Alapító Okirat száma és kelte: A létrehozásról szóló Alapító Okirat kelte és száma: 2012. december 20, 182/2012. (XII. 20.) KH. Hatályos Alapító Okirat kelte

Részletesebben

Alapító okirat. (Egységes szerkezetben)

Alapító okirat. (Egységes szerkezetben) Alapító okirat (Egységes szerkezetben) Cece Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. (a továbbiakban: Ötv.) 10. (1) bek. g) pontja, az államháztartásról

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete. 2007. augusztus 07- i rendkívüli ülésére

ELŐTERJESZTÉS. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete. 2007. augusztus 07- i rendkívüli ülésére ELŐTERJESZTÉS Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2007. augusztus 07- i rendkívüli ülésére Tárgy: A Reguly Antal Általános Iskola és Előkészítő Szakiskola, valamint a Benedek Elek Napköziotthonos

Részletesebben

D.Ö.K. Szervezeti és Működési Szabályzata

D.Ö.K. Szervezeti és Működési Szabályzata D.Ö.K. Szervezeti és Működési Szabályzata Jelen Szervezeti és Működési Szabályzat az 1993. évi LXXIX. törvény a közoktatásról és annak végrehajtására kiadott 11/1994. (VI. 8.) MKM rendelet a nevelési és

Részletesebben

Közzétételi lista 2014/2015

Közzétételi lista 2014/2015 Közzétételi lista 2014/2015 10. számú melléklet a 11/1994. (VI. 8.) MKM rendelethez 1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához VÉGZETTSÉG

Részletesebben

Gubody Ferenc Szakképző Iskola. OM azonosító: 201038

Gubody Ferenc Szakképző Iskola. OM azonosító: 201038 Gubody Ferenc Szakképző Iskola Szervezeti és Működési Szabályzata OM azonosító: 201038 A szabályzat érvényes: 2013. április 2-től 1 Tartalomjegyzék Tartalom 1 Tartalomjegyzék... 2 2 A Szervezeti és Működési

Részletesebben

ENYING VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 258/2008. (VI. 25.) SZÁMÚ HATÁROZATA

ENYING VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 258/2008. (VI. 25.) SZÁMÚ HATÁROZATA ENYING VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 258/2008. (VI. 25.) SZÁMÚ HATÁROZATA A HERCEG BATTHYÁNY FÜLÖP GIMNÁZIUM ÉS ÁLTALÁNOS ISKOLA ALAPÍTÓ OKIRATÁRÓL 1. A költségvetési szerv neve: Herceg Batthyány

Részletesebben

A CEGLÉDI TÁNCSICS MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA SZÜLŐI SZERVEZETÉNEK

A CEGLÉDI TÁNCSICS MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA SZÜLŐI SZERVEZETÉNEK A CEGLÉDI TÁNCSICS MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA SZÜLŐI SZERVEZETÉNEK Szervezeti és Működési Szabályzata 2017. TARTALOMJEGYZÉK 1. Általános rendelkezések... 3 2. A szülői szervezet tagsága, egyéni és szervezeti

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Bocskai István Általános Iskola 1 TARTALOMJEGYZÉK 1. A SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEI, A SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT HATÁLYA... 3 2. AZ

Részletesebben

BENCZÚR GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA ALAPÍTÓ OKIRATA

BENCZÚR GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA ALAPÍTÓ OKIRATA 19/a. sz. melléklet a / 2009. (IX.28.) számú határozathoz BENCZÚR GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA ALAPÍTÓ OKIRATA A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 9. (4) bekezdése, az államháztartásról szóló

Részletesebben

1. A költségvetési szerv megnevezése: Újhartyáni Német Nemzetiségi Általános Iskola (A továbbiakban: költségvetési szerv)

1. A költségvetési szerv megnevezése: Újhartyáni Német Nemzetiségi Általános Iskola (A továbbiakban: költségvetési szerv) 1 KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT INTÉZMÉNY ALAPÍTÓ OKIRATA ÚJHARTYÁN KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK AZ ÚJHARTYÁNI NÉMET NEMZETISÉGI ÁLTALÁNOS ISKOLA ALAPÍTÓ OKIRATA EGYSÉGES SZERKEZETBEN Újhartyán Község Önkormányzatának

Részletesebben

A TELEPÜLÉS ELLÁTÓ ÉS SZOLGÁLTATÓ SZERVEZET SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

A TELEPÜLÉS ELLÁTÓ ÉS SZOLGÁLTATÓ SZERVEZET SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA A TELEPÜLÉS ELLÁTÓ ÉS SZOLGÁLTATÓ SZERVEZET SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA I. Bevezető rész 1.) A Szervezeti és Működési Szabályzat (SZMSZ) a Település Ellátó és Szolgáltató Szervezet szervezeti felépítését,

Részletesebben

Nevelési- oktatási intézmények szervezeti és működési szabályzatának köznevelési törvényben előírt kötelező felülvizsgálata.

Nevelési- oktatási intézmények szervezeti és működési szabályzatának köznevelési törvényben előírt kötelező felülvizsgálata. Nevelési- oktatási intézmények szervezeti és működési szabályzatának köznevelési törvényben előírt kötelező felülvizsgálata RAABE konferencia Budapest, 2013.02.28 dr. Gera Tibor Valamennyi nevelési-oktatási

Részletesebben

TREFORT TÉRI ÓVODA ALAPÍTÓ OKIRATA

TREFORT TÉRI ÓVODA ALAPÍTÓ OKIRATA A /2008. (VI. 26.) Kgy határozat melléklete TREFORT TÉRI ÓVODA ALAPÍTÓ OKIRATA I. Általános rendelkezések A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 9. (4) bekezdése, az államháztartásról szóló

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK I. A SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEI, HATÁLYA II. AZ INTÉZMÉNY ALAPADATAI... 3.

TARTALOMJEGYZÉK I. A SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEI, HATÁLYA II. AZ INTÉZMÉNY ALAPADATAI... 3. 1 TARTALOMJEGYZÉK I. A SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEI, HATÁLYA... 3. II. AZ INTÉZMÉNY ALAPADATAI... 3. III. AZ INTÉZMÉNY SZERVEZETI RENDSZERE, IRÁNYÍTÁSA... 6. IV. AZ INTÉZMÉNY

Részletesebben

A L A P Í T Ó O K I R A T MÓDOSÍTÁSOKKAL EGYSÉGES SZERKEZETBE FOGLALT

A L A P Í T Ó O K I R A T MÓDOSÍTÁSOKKAL EGYSÉGES SZERKEZETBE FOGLALT A L A P Í T Ó O K I R A T MÓDOSÍTÁSOKKAL EGYSÉGES SZERKEZETBE FOGLALT 1. A költségvetési szerv hivatalos neve: Fekete István Általános Iskola és Szakiskola A költségvetési szerv székhelye: 2230 Gyömrő,

Részletesebben

Derkovits Gyula Általános Iskola

Derkovits Gyula Általános Iskola B U D A P E S T F Ő V Á R O S V I. K E R Ü L E T T E R É Z V Á R O S Ö N K O R M Á N Y Z A T A Derkovits Gyula Általános Iskola Egységes szerkezetbe foglalt módosított alapító okirata (a változások aláhúzott

Részletesebben

ATKÁR KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE PETŐFI SÁNDOR ÁLTALÁNOS ISKOLA INTÉZMÉNYÉNEK ALAPÍTÓ OKIRATA. Egységes szerkezetben

ATKÁR KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE PETŐFI SÁNDOR ÁLTALÁNOS ISKOLA INTÉZMÉNYÉNEK ALAPÍTÓ OKIRATA. Egységes szerkezetben ATKÁR KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE PETŐFI SÁNDOR ÁLTALÁNOS ISKOLA INTÉZMÉNYÉNEK ALAPÍTÓ OKIRATA Egységes szerkezetben Egységes szerkezetbe foglalva: 2012. február 13. A 2/2012. (II. 13.) számú

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT GÖLLESZ VIKTOR ÓVODA, ÁLTALÁNOS ISKOLA, ELŐKÉSZÍTŐ SZAKISKOLA ÉS EGYSÉGES GYÓGYPEDAGÓGIAI MÓDSZERTANI INTÉZMÉNY OM: 200540 SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 2016. TARTALOMJEGYZÉK A köznevelési intézmények

Részletesebben

A /2011.(V.25.) számú határozat 1/A melléklete 4-170/3/2011. ALAPÍTÓ OKIRAT módosítás

A /2011.(V.25.) számú határozat 1/A melléklete 4-170/3/2011. ALAPÍTÓ OKIRAT módosítás A /2011.(V.25.) számú határozat 1/A melléklete 4-170/3/2011. ALAPÍTÓ OKIRAT módosítás Herend Város Önkormányzat Képviselő-testülete a Herendi Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 4-170/2/2011.

Részletesebben

Szervezeti és Működési Szabályzat

Szervezeti és Működési Szabályzat ZALAEGERSZEGI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM DEÁK FERENC SZAKKÖZÉPISKOLJÁJA ÉS SZAKISKOLÁJA Szervezeti és Működési Szabályzat 1 A ZALAEGERSZEGI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM DEÁK FERENC SZAKKÖZÉPISKOLÁJA ÉS SZAKISKOLÁJA DIÁKÖNKORMÁNYZATÁNAK

Részletesebben

Gyakornoki szabályzat

Gyakornoki szabályzat A Budapest XIX. kerület Gábor Áron Általános Iskola Gyakornoki szabályzat 2007 Célja: az intézményben gyakornoki időt teljesítő pedagógus, valamint segítői feladatainak, hatásköreinek és juttatásának szabályozása

Részletesebben

ALAPÍTÓ OKIRATOT MÓDOSÍTÓ OKIRAT

ALAPÍTÓ OKIRATOT MÓDOSÍTÓ OKIRAT Nyilvántartási szám: ALAPÍTÓ OKIRATOT MÓDOSÍTÓ OKIRAT Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Képviselő-testülete a 200/1993. (II. 9.) határozatával jóváhagyott, a Budapest Főváros X. kerület

Részletesebben

A nevelési-oktatási intézmények működését meghatározó dokumentumok. 2012. augusztus 23.

A nevelési-oktatási intézmények működését meghatározó dokumentumok. 2012. augusztus 23. A nevelési-oktatási intézmények működését meghatározó dokumentumok 2012. augusztus 23. Vonatkozó jogszabályok 2011. évi CXC tv. a nemzeti köznevelésről 11/1994. (VI. 8.) MKM rendelet a nevelési-oktatási

Részletesebben

Gyakornoki Szabályzat. Bükkaranyosi Általános Iskola. Készítette: Váradi Józsefné ig.

Gyakornoki Szabályzat. Bükkaranyosi Általános Iskola. Készítette: Váradi Józsefné ig. Gyakornoki Szabályzat Bükkaranyosi Általános Iskola Készítette: Váradi Józsefné ig. Gyakornoki Szabályzat jogszabályi háttere A közalkalmazottakról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 22. (9) 138/1992. évi

Részletesebben

gazdálkodó költségvetési szerv. Gazdálkodását a százhalombattai Gazdasági Ellátó Intézmény (GEI) látja el (2440 Százhalombatta, Szent István tér.5.

gazdálkodó költségvetési szerv. Gazdálkodását a százhalombattai Gazdasági Ellátó Intézmény (GEI) látja el (2440 Százhalombatta, Szent István tér.5. III./ AZ INTÉZMÉNY JOGÁLLÁSA, AZ ISKOLA ADATAI 1) Az intézmény neve: Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 2) Székhelye: 2440 Százhalombatta, Liszt Ferenc sétány 10.sz.

Részletesebben

Gróf Esterházy Móric Általános Iskola Alapító Okirata a 2012. június 30-i hatályú VI. számú módosítással egységes szerkezetben

Gróf Esterházy Móric Általános Iskola Alapító Okirata a 2012. június 30-i hatályú VI. számú módosítással egységes szerkezetben Gróf Esterházy Móric Általános Iskola Alapító Okirata a 2012. június 30-i hatályú VI. számú módosítással egységes szerkezetben 1. A költségvetési szerv neve: Gróf Esterházy Móric Általános Iskola 1.1.

Részletesebben

/ egységes szerkezetben/

/ egységes szerkezetben/ Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat által fenntartott József Attila Általános Művelődési Központ Alapító Okirata / egységes szerkezetben/ Iktatószám: 1566-4/2011. Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselőtestülete

Részletesebben

Mikrotérségi Általános Művelődési Központ Beled Alapító Okirata

Mikrotérségi Általános Művelődési Központ Beled Alapító Okirata Mikrotérségi Általános Művelődési Központ Beled Alapító Okirata Beled Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 9.. /4/ bekezdésében foglalt felhatalmazása

Részletesebben

E l ő t e r j e s z t é s a Közgyűlés 2006.szeptemberi ülésére

E l ő t e r j e s z t é s a Közgyűlés 2006.szeptemberi ülésére Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés Alelnöke 8885/2006. E l ő t e r j e s z t é s a Közgyűlés 2006.szeptemberi ülésére Tárgy: BKMÖ Kecskeméti Közoktatási, Szakszolgálati és Gyermekvédelmi Intézménye (Kecskemét)

Részletesebben

István Király Baptista Általános Iskola Diákönkormányzata

István Király Baptista Általános Iskola Diákönkormányzata SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT István Király Baptista Általános Iskola Diákönkormányzata Kótaj 2015. 1 Az István Király Baptista Általános Iskola Diákönkormányzatának Szervezeti és Működési Szabályzata

Részletesebben

Szinyei Merse Pál Gimnázium egységes szerkezetbe foglalt módosított alapító okirata (a változások aláhúzott félkövér dőlt jelöléssel szerepelnek)

Szinyei Merse Pál Gimnázium egységes szerkezetbe foglalt módosított alapító okirata (a változások aláhúzott félkövér dőlt jelöléssel szerepelnek) B U D A P E S T F Ő V Á R O S V I. K E R Ü L E T T E R É Z V Á R O S Ö N K O R M Á N Y Z A T A Szinyei Merse Pál Gimnázium egységes szerkezetbe foglalt módosított alapító okirata (a változások aláhúzott

Részletesebben

KOLOZSVÁR UTCAI ÁLTALÁNOS ISKOLA DIÁKÖNKORMÁNYZATÁNAK SZERVEZETI MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

KOLOZSVÁR UTCAI ÁLTALÁNOS ISKOLA DIÁKÖNKORMÁNYZATÁNAK SZERVEZETI MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA KOLOZSVÁR UTCAI ÁLTALÁNOS ISKOLA DIÁKÖNKORMÁNYZATÁNAK SZERVEZETI MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 1. sz. melléklet A diákönkormányzatának szervezeti és működési Szabályzata Ezen szervezeti és működési Szabályzat a

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT VÁCI TANKERÜLETI KÖZPONT PB 2701 Váci Juhász Gyula Általános Iskola Vác Báthori u. 17-19 OM 037732 SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 2017. TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK ------------------------------------------------------------------------------

Részletesebben

A PÉTFÜRDŐI KÖZÖSSÉGI HÁZ ÉS KÖNYVTÁR SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

A PÉTFÜRDŐI KÖZÖSSÉGI HÁZ ÉS KÖNYVTÁR SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA A PÉTFÜRDŐI KÖZÖSSÉGI HÁZ ÉS KÖNYVTÁR SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 2 Jogszabályi háttér Jelen Szervezeti és Működési Szabályzat (továbbiakban: SZMSZ) a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló

Részletesebben

Kompetencia és teljesítményalapú értékelési rendszerének szabályzata

Kompetencia és teljesítményalapú értékelési rendszerének szabályzata A CEGLÉDI TANKERÜLETI KÖZPONT SZENTLŐRINCKÁTAI IMRE SÁNDOR ÁLTALÁNOS ISKOLÁJÁNAK Kompetencia és teljesítményalapú értékelési rendszerének szabályzata jóváhagyta: Horti Sándor igazgató érvényes: 2018-2019.

Részletesebben

A MUNKAIDŐ-NYILVÁNTARTÁS VEZETÉSÉNEK ELJÁRÁSI SZABÁLYAI

A MUNKAIDŐ-NYILVÁNTARTÁS VEZETÉSÉNEK ELJÁRÁSI SZABÁLYAI A MUNKAIDŐ-NYILVÁNTARTÁS VEZETÉSÉNEK ELJÁRÁSI SZABÁLYAI Az intézményben a Munka Törvénykönyve 140/A. (1) bekezdése alapján munkaidőnyilvántartást kell vezetni a munkavállalók rendes és rendkívüli munkaidejével,

Részletesebben

Alapító okirat (egységes szerkezetben)

Alapító okirat (egységes szerkezetben) Alapító okirat (egységes szerkezetben) 1.) Az intézmény neve: Návay Lajos Általános Iskola Rövid neve: NLAI Törzsszáma: 638090 2.) Az intézmény székhelye: 6922 Földeák, Zárda u. 18-20. 3.) Az intézmény

Részletesebben

A Nagy Lajos Általános Művelődési Központ. Szervezeti és Működési Szabályzata

A Nagy Lajos Általános Művelődési Központ. Szervezeti és Működési Szabályzata A Nagy Lajos Általános Művelődési Központ Szervezeti és Működési Szabályzata 2009. Készítette: Dudla Erzsébet 1 Az intézmény adatai: I. ÁLTALÁNOS RÉSZ 1. Elnevezése: Nagy Lajos Általános Művelődési Központ

Részletesebben

2. sz. melléklet. Adatkezelési Szabályzat

2. sz. melléklet. Adatkezelési Szabályzat 2. sz. melléklet Adatkezelési Szabályzat 1 Kövy Sándor Általános és Alapfokú Művészeti Iskola Adatkezelési Szabályzata Készítette: Boros Lajosné igazgató 2 ADATKEZELÉSI SZABÁLYZAT a Kövy Sándor Általános

Részletesebben

Módosító okirat. 1. Az alapító okirat 1. pontja mely a módosított okirat pontjában szerepel helyébe a következő rendelkezés lép:

Módosító okirat. 1. Az alapító okirat 1. pontja mely a módosított okirat pontjában szerepel helyébe a következő rendelkezés lép: Okirat száma: 3394-2/2015. Módosító okirat A Városi Könyvtár és Közművelődési Intézmény a Téglás Városi Önkormányzat Képviselőtestülete által 2013. október 8. napján kiadott, 99/2013. (X.08.) számú határozattal

Részletesebben

Esztergom Város Polgármestere

Esztergom Város Polgármestere Esztergom Város Polgármestere 35/2005.02.10. A határozati javaslatok elfogadásához egyszerű többség szükséges. Előterjesztés a Képviselő-testület 2005. február 10-ei ülésére a közoktatási intézmények szervezeti

Részletesebben

M Ó D O S Í T Ó O K I R A T

M Ó D O S Í T Ó O K I R A T /2012. (10. 25.) sz. határozat 7. melléklete M Ó D O S Í T Ó O K I R A T Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola 2120 Dunakeszi, Garas u. 26. Dunakeszi Város Képviselő-testülete jóváhagyta a Bárdos Lajos

Részletesebben

Alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva

Alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva Okirat száma: /06. Alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva Az államháztartásról szóló 0. évi CXCV. törvény 8/A. -a és a nemzeti köznevelésről szóló 0. évi CXC. törvény. () bekezdése

Részletesebben

Tamási Áron Általános Iskola és Német Két Tannyelvű Gimnázium Alapító Okiratának módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt szövege

Tamási Áron Általános Iskola és Német Két Tannyelvű Gimnázium Alapító Okiratának módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt szövege 2/a. számú melléklet Tamási Áron Általános Iskola és Német Két Tannyelvű Gimnázium Alapító Okiratának módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt szövege (A Budapest Főváros XII. kerületi Önkormányzat

Részletesebben