EGYÉB. Mikromorphológiai elváltozások krónikus nyiroködémában

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "EGYÉB. Mikromorphológiai elváltozások krónikus nyiroködémában"

Átírás

1 EGYÉB Mikromorphológiai elváltozások krónikus nyiroködémában Írta: DR. DARÓCZY JUDIT A krónikus nyiroködéma, eredetétıl függetlenül, úgy jellemezhetı, hogy a nyirokrendszer transzportkapacitása csökkent. A következményes nyirokpangás azt jelenti, hogy egy százaléknál koncentráltabb fehérje tartalmú nyirokfolyadék reked a szövetek között (1. ábra). A krónikus nyirokpangás következtében károsodik a mikrocirkuláciı másik két eleme, az artériák és a vénák kapilláris rendszere is. Az artériás és vénás pangás krónikus helyi gyulladást hoz létre. A kötıszöveti alapanyag mennyisége megnı, és a kötıszöveti rostok polimerizáciıja kóros a megváltozott környezetben. A krónikus gyulladás sejtelemeibıl mediátorok és cytokinek szabadulnak fel, melyek hatnak az epidermális és dermális struktúrákra. A krónikus nyiroködémát jellemzı kapilláris burjánzás a gyulladás angiogén faktorainak hatására szervezıdik (2. ábra). 1. ábra. A megvastagodott hám alatta papilláris dermisben fehérjedús foiyadékgyülem tolja szét a kötıszöveti rostokat és sejteket.

2 2 2. ábra Ôí akanthotikus hám keratinocytái között ödéma van, és a basalis rétegben a gyulladásos sejtek behatolása látszik. A dermisben megszaporodott a vér- és nyirokerek száma. Az ereket sejtes beszú'ró'dés veszi körül. Sok az extravasalis vörös vérsejt. HE, nagyítás: 250x. A bır krónikus nyiroködémáját jellemzı patholıgiai elváltozások, mint látható, igen sokrétőek, és számos részelemüket illetıen kevéssé ismertek és kutatottak (1). A nyiroködéma mikromorphológiájának megismerése a gyakorló orvos számára azért fontos, mert a pathológiai tünetek segítségével könnyebben értelmezhetık a klinikai tünetek, és tudományos magyarázatot nyer az oki terápiaként felépített komplex fizikális nyiroködéma-mentesítı kezelés. 1. Nyirokerek Endothel sejt Ödémában az endothel sejtek aktivitása fokozódik, és gazdag organellum állománnyal rendelkeznek. Igen jól fejlett a Golgi apparátus, számos mitochondrium látható. A durva felszínő endoplazmás retikulum járatai közepesen fejlettek. A cytoplazma vezikulumok jelentıs számban helyezkednek el - gyöngysorszerően - az endothel sejtek lumináris és ablumináris membránja mentén. Az endothel sejtek hosszú szakaszokon elemelkednek kötıszöveti alapjukról, és árkádszerően benyomulnak a lumenbe. A sejtek aktív elmozdulása következtében a lumen és a környezı kötıszövet között közvetlen kapcsolat állhat fenn. Igen sok nyitott endothel sejt közötti rés látható. A folyadék és az anyagáramlás részére ez a legfıbb áramlási út a lumen és a kötıszövet között (3. ábra).

3 3 3. ábra. A dermális nyirokkapilláris endothel sejtjei elemelkednek a kötıszöveti alapról, és benyomulnak a lumenbe (Lu). A lumen és a környezet között közvetlen összeköttetés alakulhat ki (csillagok). Nagyítás: 8200x. A lumenbe benyomuló, alakjukat változtató sejtek magjának alakja igen változatos. A tágult érben az ellapult endothel sejtek magja hosszúkás, pálcika alakú, míg a lumenbe domborodó sejtek magja kerek, illetve mély behúzódá- sok látszanak a magfelszínen, ami a mag és a sejt alakváltozásának jele. Az endothel sejtekben megfigyeltünk nm átmérıjő, gombolyagszerően elrendezıdött tubuláris zárványokat. A tubuláris zárványok az endoplazmás retikulum kóros membrán variációjának felelnek meg, és megjelenésüket jellemzınek tartják immundeficienciával járó szindrómákban. A krónikus nyiroködéma immundeficienciát jelent. Az endothel sejtekben gyakori a zsírcseppek megjelenése, jelentıs mennyiségben láthatók az úgynevezett intermedier füamentumok (60-80 nm) kötegei, melyek seprőszerő vagy örvénylı' lefutású kötegeket alkotnak. Perilymphatikus tér Basalis membrán Az egészséges nyirokkapilláris körül csak szakaszos basalis membrán van. Krónikus ödémában a dermális kis nyirokereket vattaszerő granulofilamentózus anyag veszi körül, melyben a basalis membrán flokkuláris anyaga és mikrofilamentumok keverednek. Horgonyzó mikrofiiaméiitumok Az egészséges nyirokkapillárisokat 6-8 nm átmérıjő, kollagén és elasztikus rost természető mikrofilamentumok horgonyozzák a környezı kötıszövethez. A horgonyzó rostok közvetlen kapcsolata az endothel sejt membránjával nem látható ödémában (2). A kapillárisok körül egy granulofilamentózus, változó szélességő zóna látható, amely mintegy "eltolja" az endothel sejtrıl a horganyzó rostokat. Ebben a vattaszerő zónában degenerált elasztikus és kollagén rostmaradványok ismerhetık fel (4. ábra).

4 4 4. ábra. A dermális nyirokkapilláris lumene (Lu) tágult. A kapillárist körülvevı kötıszöveti szegélyben szabálytalan lefutású mikrofilamentumok vannak (csillagok). Horgonyzó rostok nincsenek. A környezetben párducbó'rre emlékeztetı degenerált elasztikus (E) rostok vannak. Nagyítás: 12150x. 2. Perilymphatikus sejtek Az egészséges nyirokkapillárisoknak nincsenek pericytáik. A nyiroködémát jellemzi a dendritikus alakú, hosszú állábakkal rendelkezı vagy orsó alakú pericyták megjelenése az erek körül. A pericyta jellegő fibroblastoknak nincs basalis membránjuk, és a perifériás membrán mentén a vezi- kuláris aktivitás csekély. A myofibroblastok megjelenése a kapillárisok körül jellegzetes. A myofibriblast plazmája nyúlványos, magja hosszúkás, pálca alakú, és igen gazdag, labirintusszerő endoplazmás retukulum-készlettel rendelkezik. Aktinszerő mikrofilamentum kötegek futnak a cytoplazma hossztengelyével párhuzamosan, és bennük periodikus denzitások figyelhetık meg, amely aktinomyozinra emlékeztet. A nyirokkapilláris körüli ödémás szövetben sok vörös vérsejt látható. A vörös vérsejtek fagocitózisra kerülnek. Esetenként jelentıs mennyiségő fibrin depositum látható az erek körül. A krónikus nyiroködéma korai fázisában sok histiocyta is megjelenik a kötıszövetben. A histiocyták közölt plazmasejtek és lymphocyták is megfigyelhetık. 3. Kötıszövet Dermális kötıszöveti alapállomány és mikrofilamentumok A glycosaminoglycan-gazdag flokkuláris szerkezető alapállomány felszaporodott az ödémás kötıszövetben. Az alapállományban jelentısen megszaporodtak az 5-7 nm átmérıjő mikrofilamentumok, amelyek kötegeket is alkotnak, és vaskos kötegeik párhuzamosan futnak a kollagén rostokkal. Az elasztikus jellegő mikrofilamentumok 6-7 nm átmérıjőek, keresztmetszetük tubuláris, hálószemen veszik körül az érett elasztikus rostokat.

5 5 5. ábra. Virágszirom kollagén variációk az ödémás kötıszövetben. A rostok felszíne szabálytalan, átmérıjük nm között változik. A keresztmetszet virágsziromra emlékeztet. Nagyítás: 17200x. Kollagénrost Nyiroködémában három rostvariációt lehet megfigyelni: a. A vékony és vastag kollagén fibrillumok: átmérıjük nm között váltakozik. A vékony-vastag kollagénrostokat különbözı kötıszöveti betegségekben, például sclerodermában is leírták (3). Az egyenetlen rostátmérık kóros fibrilláris polimerizáció következtében alakulnak ki. A keresztperiodicitás nem változik. b. Virágszirom kollagén: a rostátmérık nm között változnak. A rostok felszíne egyenetlen, keresztmetszetük virágszerő. Lényeges változás a keresztperiodicitásban nincs (5. ábra). A virágszirom kollagént örökletes kötıszöveti betegségekben írták le, és kialakulását a kollagén mikrofilamentumok kóros polimerizációjával magyarázzák (4). c. Long-spacing kollagén: az úgynevezett hosszú periódusú kollagén hosszanti periodicitása nm. Normál bırben ez a kollagén variáció a neuronok körül látható. Krónikus nyiroködémában a long-spacing kollagén a nyirokerek és a vérerek körül is megjelenik (5). A kötıszövet kóros átépülésének jele a kollagénrostok töredékeinek megjelenése a fagocitáló kötıszöveti sejtekben. A kollagén fagocitózis a dermis középsı és alsó harmadában is megfigyelhetı (6. ábra). 6. ábra. Dús cytoplazmájú makrofágok (M1, M2) láthatók a kötıszövetben. A sejtek

6 6 plazmájában változatos struktúrájú fagosomák és fagocitált kollagén rosttöredékek (csillagok) vannak. Nagyítás: 10200x. Elasztikus rost Krónikus nyiroködémában a legáltalánosabban ismert kóros elváltozás az elasztikus rostok degenerációja (6, 7, 8). Az elasztikus mikrofilamentumok száma csökken, és a nyirok endothel sejtekkel való direkt kapcsolat szinte teljesen megszőnik. A mikrofilamentum kötegek lefutása szabálytalan, a nyirokerek körüli perikapilláris zónában a gra- nuláris alapállományba ágyazódnak, és így alkotórészei a perilymphatikus flokkuláris szerkezető győrőnek. Az elasztikus rostdegeneráció különbözı típusait lehet megfigyelni. A rost két komponensének - az elasztinnak és a filomentózus komponensnek az aránya változik. A sötéten festıdı mikrofilamentumok tigrisbırszerővé vagy párducbırszerővé változtatják a rostokat, azáltal, hogy az elasztin mennyisége csökken. Az elasztikus rostdegeneráció a dermis minden rétegében és a subcutisban is kialakul (4. ábra). 7. ábra. Lymphostatikus haemangiopathia. A dermális véna falát ödéma lazítja fel. Az endothel sejtek és a pericyták (P) között monocyta (Mo) és nuotrofil leukocyták (csillagok) vannak. Lu = lumen. Nagyítás: 8200x. 4. A krónikus gyulladás sejtes elemei A krónikus nyiroködéma egyik legfontosabb szövettani jellemzıje a sejtes beszőrıdés a dermisben (9,10). A besző- rıdést hízósejtek, neutrofil leukocyták, plazmasejtek, lymphocyták, histiocyták alkotják. A gyulladás elemei között jelentós számban láthatók makrofágok, amelyek vörös vérsejt maradványokat, kötıszöveti rosttöredékeket tartalmaznak. Igen sok lamelláit sejtzárványt is lehet látni, amelyek a degenerált sejtek fagocitált membránstruktúráinak a maradványai. Krónikus nyiroködémában a lipid természető anyagok helyi transzportja károsodott, ez is magyarázza, hogy a makrofágokban igen nagy számú fagocitált zsírcsepp van a plazmában. A sejtes beszőrıdés nemcsak az erek körül, hanem szétszórtan a dermis egész szélességében megtalálható (2. ábra).

7 7 5. Vérerek Lymphostatikus haemangiopathia A nyiroködémát - mind a primér, mind a szekunder formákat - az jellemzi, hogy a nyirokrendszer elégtelen transzportkapacitása következtében megszaporodik a fehérjedús nyirokfolyadék a kötıszövetben. A fehérjedús ödémafolyadék következtében megváltozik a kötıszövet anyagcseréje, sejtes gyulladás alakul ki, fokozódik a perifériás vénás nyomás. Az endothel sejtekbıl és az infiltráció alakos elemeibıl cytokinek szabadulnak fel. Az ödémás bırben nemcsak a nyirokerek károsodnak, hanem kóros elváltozások alakulnak ki a mikrocirkuláció vénás és artériás oldalán is (11, 12, 13.14). A jellegzetes morphológiai elváltozásokat összefoglaló néven lymphostatikus haemangiopathiának nevezzük (7. ábra). Dermális artériák A krónikus haemostasis következtében a kis artériák és arteriolák lumenében nagy számú vörös vérsejt látható. Az endothel sejtek párnaszerően domborodnak a lumenbe. Az erek fala megvastagodott, a basalis membrán többrétegővé vált, megnıtt a pericyták száma, és a körülöttük lévı basalis membrán is multiplex. Az arteriolák körüli kötıszövetben fibroblastok láthatók. Dermális vénák A lumen általában beszőkült, azáltal, hogy az endothel sejtek bedomborodnak a lumenbe. Az endothel sejtek magja lobulált, ami aktív alakváltozásra utal. Az endothel sejtek plazmájában megszaporodott az intermedier filamentumok száma. Ezek 5-8 nm átmérıjőek, kötegekbe rendezıdhetnek, és a sejt aktív alakváltoztatását végzik. Némely endothel sejt ablumináris membránja mentén a membránnal párhuzamosan rendezett kötegek láthatók, amelyek 3-5 nm átmérıjő aktinszerő mikrofilamentumokbıl rendezıdtek kötegekké nm távolságban perodikus denzitásokat mutatnak. szerkezetük aktinomyosin rostnak felel meg. Ezek az endothel sejtek feltehetıen baroreceptorokként mőködnek. Az endothel sejtekben zsírcseppek és sötétre festıdı fago- somák is láthatók. A basalis membrán céltáblaszerően többrétegő lehet, és többrétegő pericyta győrő alkotja még a kiszélesedett véna körüli struktúrákat. A többrétegő basalis membránban kollagén és degenerált elasztikus rost töredékeket lehet felismerni (15, 16, 17, 18). Igen jellegzetes, hogy a haemostasis miatt a lumenben rekedt vörös vérsejtek egymásnak nyomódva mozaikszerően töltik ki a lument. Jelentıs számban ismerhetı fel vörös vérsejt a perivascularis térben (8. ábra). A glycosaminoglycan-gazdag kötıszöveti alapanyag mennyisége az erek körül megszaporodott és mikrofilamentumokkal keveredve vaskos vattaszerő réteget alkot. Ebben a granulofilamentózus alapanyagban long-spacing kollagén variációk is láthatók.

8 8 8. ábra. Lymphostatikus haemangiopathia. A dermális vena lumenében mozaikszerően deformált vörös vérsejtek vannak. Az ér körüli basalis membrán többrétegő, a basalis membrán rétegei között pericyta nyúlványok, a perivascularis kötıszövetben vörös vérsejtek és fagocyták (csillagok) láthatók. Nagyítás: Nyirokér-véna shunt a dermisben A nyirokércsomókban a nyirokerek és a vénák közötti shunt-ök jelenléte ismert. Kevésbé bizonyított és ezért kétségbe vont a nyirokér-véna shunt létezése a dermisben. Sorozattesztekkel bizonyítottuk ezeknek az érkapcsolatoknak a létezését. Ez a kommunikációs lehetıség idıszakosan az egészséges dermisben is létrejöhet, de különösen gyakori akut és krónikus gyulladásos állapotokban. A shunt-ök szerepe nem tisztázott, a dermális mikrocirkulációban a krónikus ödéma viszonyai között a kóros nyomásviszonyok idıszakos kiegyenlítıdését szolgálhatják. Angiogenezis A különbözı eredető krónikus gyulladásokban ismert a nyirokerek burjánzása. Nyiroködémában, mint típusos krónikus dermális gyulladásban, ismert tény, hogy a nyirok- és vérér kezdemények, érbimbók száma megszaporodik (19, 20, 21, 22). Lymphangiomának megfelelı, bırszínő kicsiny tumorok megjelenése ödémában gyakran megfigyelhetı. Nemcsak a nyirokerek válnak tágulttá a billentyő elégtelenség következtében, hanem új nyirokér kezdemények jelenléte szövettanilag igazolható. Angio-lympangiomákról akkor beszélhetünk, ha az apró tumorok, melyek az ödémás bırt egyenetlenné teszik, rózsaszín-vöröses festenyzettségú'ek. Szövettanilag ezekben az esetekben igazolható a nyirokerek és a vérerek együttes burjánzása, a gyakori nyirokér-vénás shunt-ök jelenléte, nagy mennyiségő vörös vérsejt gyülemmel a nyirokerek lumenében. Pseudo-Kaposi féle szarkóma szövettani jellemzıje, hogy a dermisben megnövekedett a vér- és nyirokér újra- kezdemények száma, és a szők érlumeneket orsó alakú sejtek örvénylı kötegei veszik körül. Az extravascularis térben igen nagy számú vörös vérsejt, és a késıbbi stádiumban vaspigment található. Az angiosarcoma szövettani és hisztokémiai vizsgálatával igazolható, hogy vér- és nyirokerek egyaránt részt vesznek a malignus tumor kialakításában. A dermális gyulladás dinamikájának széles körő vizsgálatai lehetıvé teszik, hogy krónikus nyiroködémában az angiogén faktorok hatását és a tumor genezisre gyakorolt befolyását vizsgálhassuk.

9 9 6. Dermatosderosis A krónikus nyiroködéma késó'i stádiumában a sejtes elemek száma csökken. A mikroblastok és histiocyták aktivitása csökken, fokozatosan eltőnnek a kötıszövetbıl. A sejtszegény dermisben elvétve láthatók igen hosszú sejtnyúlvánnyal rendelkezı, csillag alakú kötıszöveti sejtek. A kollagén rostok elrendezıdése irreguláris, a kollagén rostok relatív mennyisége más kötıszöveti alkotórészek hátrányára megnövekedett. Az elasztikus rostok eltőntek. A thrombotizált kis vérerek nekrotikus maradványai a hyalin- szerő interfibrilláris masszába ágyazódnak. Elvétve láthatók még vékony falú nyirokőrök. 7. Epidermis A hám a krónikus ödémában általában megvastagodott, akanthotikus. Papillomatosis esetén a többrétegő hám alatt a megnyúlt papillákban megszaporodott a vér- és nyirokér bimbók száma, és megnıtt a kötıszöveti alapállomány mennyisége. Az epidermis-dermis határon többrétegő a basalis membrán, és a basalis keratinocyták számos sejtnyúlványa miatt csipkeszerő a dermoepidermális junkció vonala. A burjánzó endothelbıl felszabaduló interleukin-2 befolyásolja a keratinocyták proli feráci óját. Csökkent a tonofila- mentum kötegek és a hámsejtek egészséges kapcsolatait biztosító desmosomák száma. A papilláris dermis krónikus gyulladásának sejtelemei exocytosis révén bejutnak a hámba. Nekrotikus elváltozások az epidermisben ritkán alakulnak ki. Irodalom 1. Casley-Smith, Jr.: An electronmicroscopie study of injured and abnormally permeable lymphatics. Ann. N. Y. Acad. Sci., 116: (1964). 2. Virágh Sz., Papp M.. TörıI. et ál.: Cutaneous lymphatic capillaries in dextran-induced oedema of the rat. Brit. J. Exp. Path., 47: (1966). 3. Uitto,.J., Lichtenstein, Jr.: Collagen in disease. J. Invest Derm., 66: (1976). 4. Holbrook, K. A., Byers, P. H., Counts, D. F. et ál.: Dermatoparaxis in a Himalayan cat: II. Ultrastructural studies of dermal collagen. J. Invest. Derm., 74: (1980). 5. Daróczy J., Haust, M. D.: Long spacing collagen in dermal disorders. Acta Morph. Acad. Sci. Hung., 27 : (1979). 6. Pfleger, L: Histologie und Histopathologie cutaner Lymphgefasse der unteren Extremitaten. Arch. klin. exp. Dermatol., 221: (1964). 7. Schneicler I., Simon N., Zoltán Ö. T. et al: Veränderungen in der Haut des Halses beim Hunde nacb Unterbindung der Lymphbahnen. Arch. klin. exp. Dermatol. 232: (1968). 8. Ryan, T. J.: The Lymphatics of the Skin, in the Physiology and Pathophysiol. Pathophysiology of the Skin. London, Academic Press, pp (1978).

10 10 9. Rusznyák I., FöldiM., Szabó G.: The Melkersson-Rosenthal- Mieschner Syndrome (Cheilitis granulomatosa) in Lymphatics and Lymph circulation. Budapest, Pergamon Press, Akadémiai íüadó, pp (1967). 10. Casley-Smith, Jr., Clodius, L., Pillér, N. B.: Tissue changes in chronic experimentál lymphedema in dogs. Lympho- logy, 13: (1980). 11. Földi E.: Das Intervallumstadium der Lymphödems - die Bedeutung der extralymphatischen zellularen Plasmaproteinbewaltigunk. Z. Lymphologie, 1: (1977). 12. Leu, H. J: Die Bedeutung des Ödems aus moiphologische Sicht. Ödem, 2: (1988). 13. Daróczy J.: Forms of Lymphoedema, in: The Dermal Lymphatic Capillaries, Berlin- Heidelberg, Springler Verlag, pp (1988). 14. Daróczy J.: Ultrastructural properties of the Lymphostatic hemangiopathies, in: Nishi, M., Uchino, S., Yabuki, S. (eds.): Progress in Lymphology - XII., Tokio, Excerpta Medicina, pp (1990). 15. Daróczy J.: The structure and dynamic function of the dermal lymphatic capillaries. Br. J. Dermatol. 109, Suppl. 125: (1983). 16. Daróczy J.: Pathologische Veránderungen der Lymphkapillarwand im Ödem. Ödem, 1: (1985). 17. Daróczy J.: Dermal connective tissue changes in lymphostatic edema. Progress In Lymphology, IX. Edit.: HL Partsch Elsevier Science Publishers, pp (1988). 18. Solti F., Jellinek H.: Lymphostase und Arteriopathien. Vasomed., 9: (1993). 19. Puliinger, B. D., Florey, H. W.: Proliferation of Lymphatics in inflammation. J. Path. Bact., 45: (1937). 20. Altorfer, J., Clodius, L: Chronic experimentál lymphoedema of the exlremities. Experientia, 32: (1976). 21. Battistini, B., O'Orleans-Juste, P. O., Sirois, P.: Endothelins Circulating plasma levels and presence in other biologic fluids. Lab. Invest., 68: (1993). 22. Huth, F.: Allgemeine Pathologie des Lymphgefässsystems, in Handbuch der Allgemeinen Pathologie, Berlin, Springer Verlag, pp (1972). Dr. Daróczy Judit Kun utcai Kórház, Borgyógyászat 1081 Budapest, Kun u. 4. Érbetegségek: 1995/ oldal

EGYÉB. Mikromorphológiai elváltozások krónikus nyiroködémában

EGYÉB. Mikromorphológiai elváltozások krónikus nyiroködémában EGYÉB Mikromorphológiai elváltozások krónikus nyiroködémában Írta: DR. DARÓCZY JUDIT A krónikus nyiroködéma, eredetétıl függetlenül, úgy jellemezhetı, hogy a nyirokrendszer transzportkapacitása csökkent.

Részletesebben

KERINGÉS, LÉGZÉS. Fejesné Bakos Mónika egyetemi tanársegéd

KERINGÉS, LÉGZÉS. Fejesné Bakos Mónika egyetemi tanársegéd KERINGÉS, LÉGZÉS Fejesné Bakos Mónika egyetemi tanársegéd Az erek általános felépítése Tunica intima: Endothel sejtek rétege, alatta lamina basalis. Subendothel réteg : laza rostos kötőszövet, valamint

Részletesebben

elasztikus rostok: hajlékonyság sejtközötti állomány mukopoliszacharidjai

elasztikus rostok: hajlékonyság sejtközötti állomány mukopoliszacharidjai Kötőszövet Kötőszövet jellemzői: leggyakoribb és legváltozatosabb szövet típus sejtekből, rostokból és sejtközötti állományból áll fibroblaszt: kollagén rostok: merevítés elasztikus rostok: hajlékonyság

Részletesebben

Krónikus nyiroködéma okai, szövődményei, kezelése. Szabó Éva DEOEC Bőrklinika

Krónikus nyiroködéma okai, szövődményei, kezelése. Szabó Éva DEOEC Bőrklinika Krónikus nyiroködéma okai, szövődményei, kezelése Szabó Éva DEOEC Bőrklinika Nyirokkeringés Intersticiumból a nyirokkapillárisok a vérkapillárisokba fel nem vett fölösleges sejtközötti folyadékot szállítják

Részletesebben

EGYÉB. A krónikus nyiroködéma szövıdményei

EGYÉB. A krónikus nyiroködéma szövıdményei EGYÉB A krónikus nyiroködéma szövıdményei Írta: DR. DARÓCZY JUDIT Az ödéma klinikai értelemben egy látható és tapintható tünet - és nem diagnózis. Az ödéma mint meghatározás tehát csak azt jelenti, hogy

Részletesebben

EGYÉB. Jelentıs felfedezés az érprotetikában, annak megszületése elıtt Huzella Tivadar kutatásai a mőerek belsejében kialakuló endothel eredetérıl

EGYÉB. Jelentıs felfedezés az érprotetikában, annak megszületése elıtt Huzella Tivadar kutatásai a mőerek belsejében kialakuló endothel eredetérıl EGYÉB Jelentıs felfedezés az érprotetikában, annak megszületése elıtt Huzella Tivadar kutatásai a mőerek belsejében kialakuló endothel eredetérıl Írta: DR. BARTOS GÁBOR, DR. BIHARI IMRE, DR. MARKOVICS

Részletesebben

Elektronmikroszkópos képek gyűjteménye az ÁOK-s hallgatók részére

Elektronmikroszkópos képek gyűjteménye az ÁOK-s hallgatók részére Prof. Dr. Röhlich Pál Dr. L. Kiss Anna Dr. H.-inkó Krisztina Elektronmikroszkópos képek gyűjteménye az ÁOK-s hallgatók részére Semmelweis Egyetem, Humánmorfológiai és Fejlődésbiológiai Intézet ny n N L

Részletesebben

Szomatikus sejtpopuláci. az elhalt szövetek pótlp. újraképzıdés (regeneratio)

Szomatikus sejtpopuláci. az elhalt szövetek pótlp. újraképzıdés (regeneratio) 44. A kórokok k hatására létrejl trejövı proliferatív elváltoz az elhalt szövetek pótlp tlása újraképzıdés (regeneratio) kórokok hatására. vérkeringési zavarok regresszív elvá proliferatív elvá amikor

Részletesebben

91. Eml, nyugalmi (HE) 92. Eml, laktáló (HE) 93. Köldökzsinór (HE) 94. Placenta (HE) 95. Csirke embryo (HE)

91. Eml, nyugalmi (HE) 92. Eml, laktáló (HE) 93. Köldökzsinór (HE) 94. Placenta (HE) 95. Csirke embryo (HE) 91. Eml, nyugalmi (HE) 92. Eml, laktáló (HE) 93. Köldökzsinór (HE) 94. Placenta (HE) 95. Csirke embryo (HE) Az eml mirigyállománya 15-20 lebenyb l áll. Minden lebeny egy-egy összetett tubuloalveolaris

Részletesebben

A kötőszövet formái: recés kötőszövet, zsírszövet, lazarostos kötőszövet, tömöttrostos kötőszövet.

A kötőszövet formái: recés kötőszövet, zsírszövet, lazarostos kötőszövet, tömöttrostos kötőszövet. 1 Kötőszövetek Szerkesztette: Vizkievicz András Ebbe az alapszövetbe igen különböző feladatot végző szöveteket sorolunk, amelyek elláthatnak mechanikai, anyagcsere, hőszabályozás, védelmi és regenerációs

Részletesebben

EGYÉB. Az érfali nyirokkeringés elégtelenségének szerepe a verıérbetegségek patogenezisében és progressziójában

EGYÉB. Az érfali nyirokkeringés elégtelenségének szerepe a verıérbetegségek patogenezisében és progressziójában EGYÉB Az érfali nyirokkeringés elégtelenségének szerepe a verıérbetegségek patogenezisében és progressziójában Írta: DR. SOLTI FERENC Az érbetegségek patogeneziséról alkotott ismereteink ugyan jelentısen

Részletesebben

Cutan lágyrészdaganatok. Sápi Zoltán SE I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet

Cutan lágyrészdaganatok. Sápi Zoltán SE I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet Cutan lágyrészdaganatok Sápi Zoltán SE I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet Bőr WHO, 2006 Fibrosus, fibrohistocytás, histiocytás tumorok Vascularis tumorok Lymphaticus tumorok Sima és harántcsíkolt

Részletesebben

A krónikus perifériás nyiroködéma komplex ödémamentesítô kezelése. Complex decongestive physiotherapy of the peripheral chronic lymphoedema

A krónikus perifériás nyiroködéma komplex ödémamentesítô kezelése. Complex decongestive physiotherapy of the peripheral chronic lymphoedema BÔRGYÓGYÁSZATI ÉS VENEROLÓGIAI SZEMLE 86. ÉVF. 3. 86 91. Fôvárosi Önkormányzat Egyesített Szent István és Szent László Kórház Rendelôintézet Bôrgyógyászati Osztály és Lympoedema Rehabilitációs Osztály

Részletesebben

Tüdő adenocarcinomásbetegek agyi áttéteiben jelenlévő immunsejtek, valamint a PD-L1 és PD-1 fehérjék túlélésre gyakorolt hatása

Tüdő adenocarcinomásbetegek agyi áttéteiben jelenlévő immunsejtek, valamint a PD-L1 és PD-1 fehérjék túlélésre gyakorolt hatása Tüdő adenocarcinomásbetegek agyi áttéteiben jelenlévő immunsejtek, valamint a és PD-1 fehérjék túlélésre gyakorolt hatása Téglási Vanda, MoldvayJudit, Fábián Katalin, Csala Irén, PipekOrsolya, Bagó Attila,

Részletesebben

Emésztőrendszer szövettana IV. Harkai Anikó

Emésztőrendszer szövettana IV. Harkai Anikó Emésztőrendszer szövettana IV. Harkai Anikó Máj szövettana Lobus sinister Ligamentum falciforme hepatis Arteria hepatica propria Vena cava inferior Vena portae portális triász Lobus dexter lobulus hepatis

Részletesebben

39. Elmeszesedés (calcificatio)

39. Elmeszesedés (calcificatio) Elmeszesedés 39. Elmeszesedés (calcificatio) élettani elmeszesedés (calcificatio phisiologia) aktív calcifikációs folyamat csontokban Ca 3 (PO 4 ) 2 9 rész CaCO 3... 1 rész kóros elmeszesedés (calcificatio

Részletesebben

3. Szövettan (hystologia)

3. Szövettan (hystologia) 3. Szövettan (hystologia) Általános jellemzés Szövet: hasonló felépítésű és működésű sejtek csoportosulása. A szöveteket alkotja: Sejtek (cellulák) Sejtközötti (intercelluláris) állomány A szövetek tulajdonságait

Részletesebben

TOVÁBBKÉPZÉS. Lioton 100.000 gél hatékonyságának vizsgálata alsó végtagi varicositas syndromában

TOVÁBBKÉPZÉS. Lioton 100.000 gél hatékonyságának vizsgálata alsó végtagi varicositas syndromában 1 TOVÁBBKÉPZÉS Lioton 100.000 gél hatékonyságának vizsgálata alsó végtagi varicositas syndromában Írta: DR. DAROCZY JUDIT Bevezetés A krónikus vénás elégtelenség kö vetkeztében kialakult szövıdmények a

Részletesebben

TOVÁBBKÉPZÉS. Lioton 100.000 gél hatékonyságának vizsgálata alsó végtagi varicositas syndromában

TOVÁBBKÉPZÉS. Lioton 100.000 gél hatékonyságának vizsgálata alsó végtagi varicositas syndromában 1 TOVÁBBKÉPZÉS Lioton 100.000 gél hatékonyságának vizsgálata alsó végtagi varicositas syndromában Írta: DR. DAROCZY JUDIT Bevezetés A krónikus vénás elégtelenség kö vetkeztében kialakult szövıdmények a

Részletesebben

sejtekből, rostokból és sejtközötti állományból áll, hízósejt, zsírsejt lehet benne.

sejtekből, rostokból és sejtközötti állományból áll, hízósejt, zsírsejt lehet benne. Szervezettan2 gyakorlati zh I. Szövettípusok: 1. Q: Melyik alapszövet típusra jellemzőek az alábbiak: sejtekből, rostokból és sejtközötti állományból áll, hízósejt, zsírsejt lehet benne. 2. Q: Melyik alapszövet

Részletesebben

A fasciitis nodularis ritka formája

A fasciitis nodularis ritka formája Az Országos Traumatológiai Intézet közleménye A fasciitis nodularis ritka formája DR. RÉKÓ GYULA, DR. LACZKÓ TIBOR Érkezett: 1999. február 22. ÖSSZEFOGLALÁS A szerzõk az agresszív fibromatosisok csoportjába

Részletesebben

A bőr patológiája. Dr Fónyad László, 1sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet, SE

A bőr patológiája. Dr Fónyad László, 1sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet, SE A bőr patológiája Dr Fónyad László, 1sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet, SE A bőr Legnagyobb szervünk Kb. 1.8 nm Kb. 10 kg Legtöbb tumor a bőrben alakul ki A bőr patológiája Gyulladásos betegségek

Részletesebben

Az immunológia alapjai

Az immunológia alapjai Az immunológia alapjai 8. előadás A gyulladásos reakció kialakulása: lokális és szisztémás gyulladás, leukocita migráció Berki Timea Lokális akut gyulladás kialakulása A veleszületeh és szerzeh immunitás

Részletesebben

Az AIS és az invazív endocervicalis adenocarcinoma differenciál diagnosztikája

Az AIS és az invazív endocervicalis adenocarcinoma differenciál diagnosztikája Az AIS és az invazív endocervicalis adenocarcinoma differenciál diagnosztikája Horváth Ilona dr. Normál endocervicalissejtek Sejtek egyesével,lemezekben,sorokban Jól megőrzött struktúrával: méhkaptár vagy

Részletesebben

A citoszkeletális rendszer

A citoszkeletális rendszer A citoszkeletális rendszer A citoszkeletális filamentumok típusai, polimerizációja, jellemzıik, mechanikai tulajdonságaik. Asszociált fehérjék 2013.09.24. Citoszkeleton Fehérjékbıl felépülı, a sejt vázát

Részletesebben

EGYÉB. Az érfali nyirokkeringés elégtelenségének szerepe a verıérbetegségek patogenezisében és progressziójában

EGYÉB. Az érfali nyirokkeringés elégtelenségének szerepe a verıérbetegségek patogenezisében és progressziójában EGYÉB Az érfali nyirokkeringés elégtelenségének szerepe a verıérbetegségek patogenezisében és progressziójában Írta: DR. SOLTI FERENC Az érbetegségek patogeneziséról alkotott ismereteink ugyan jelentısen

Részletesebben

Hámszövet, mirigyhám. Dr. Katz Sándor Ph.D.

Hámszövet, mirigyhám. Dr. Katz Sándor Ph.D. Hámszövet, mirigyhám Dr. Katz Sándor Ph.D. HÁMSZÖVET A hámsejtek a bazális membránon helyezkednek el. Oldalai: bazális, laterális és apikális. HÁMSZÖVET Szorosan egymás mellett helyezkednek el és speciális

Részletesebben

Kötőszöveti sejtek típusai:

Kötőszöveti sejtek típusai: Kötőszövetek Kötőszöveti sejtek típusai: Szövethez kötött (nem mobilis) Fibroblast/fibrocyta Adipocyta Melanocyta Mesoblast Reticularis sejt Mobilis (vér-, illetve csontvelő eredetű) Plasmasejt Hízósejt

Részletesebben

Szerzett, szekunder típusú opticus atrophia. Korányi Katalin Országos Onkológiai Intézet Budapest MSzT Kongresszus Siófok

Szerzett, szekunder típusú opticus atrophia. Korányi Katalin Országos Onkológiai Intézet Budapest MSzT Kongresszus Siófok Szerzett, szekunder típusú opticus atrophia Korányi Katalin Országos Onkológiai Intézet Budapest MSzT Kongresszus 2011. Siófok Definició Opticus atrophia: részleges vagy teljes axonvesztés: morfológiai

Részletesebben

8. esetismertetés: biomarker indikálja az invazív beavatkozást

8. esetismertetés: biomarker indikálja az invazív beavatkozást 8. esetismertetés: biomarker indikálja az invazív beavatkozást 68 éves nıbeteg az Endokrin ambulancián jelentkezik 2008. áprilisában. Panasza: kb. egy éve észleli, hogy haja fokozottan hullik, testszerte

Részletesebben

ANATÓMIA FITNESS AKADÉMIA

ANATÓMIA FITNESS AKADÉMIA ANATÓMIA FITNESS AKADÉMIA sejt szövet szerv szervrendszer sejtek általános jellemzése: az élet legkisebb alaki és működési egysége minden élőlény sejtes felépítésű minden sejtre jellemző: határoló rendszer

Részletesebben

Immunológia alapjai. 10. előadás. Komplement rendszer

Immunológia alapjai. 10. előadás. Komplement rendszer Immunológia alapjai 10. előadás Komplement rendszer A gyulladás molekuláris mediátorai: Miért fontos a komplement rendszer? A veleszületett (nem-specifikus) immunválasz része Azonnali válaszreakció A veleszületett

Részletesebben

Mammográfiás Emlôrák-szûrés

Mammográfiás Emlôrák-szûrés Mammográfiás Emlôrák-szûrés E S E T D E M O N S T R Á I Ó 1. eset D II 1. eset 50 éves tünet- és panaszmentes. Szûrésen kiemelt. Klinikai vizsgálat Emlôkben, axillákban kóros nem tapasztalható. E Mammográfia

Részletesebben

A sejtes szervezıdés elemei (sejtalkotók / sejtorganellumok)

A sejtes szervezıdés elemei (sejtalkotók / sejtorganellumok) A sejtes szervezıdés elemei (sejtalkotók / sejtorganellumok) 1 Sejtorganellumok vizsgálata: fénymikroszkóp elektronmikroszkóp pl. scanning EMS A szupramolekuláris struktúrák további szervezıdése sejtorganellumok

Részletesebben

Energia források a vázizomban

Energia források a vázizomban Energia források a vázizomban útvonal sebesség mennyiség ATP/glükóz 1. direkt foszforiláció igen gyors igen limitált - 2. glikolízis gyors limitált 2-3 3. oxidatív foszforiláció lassú nem limitált 36 Izomtípusok

Részletesebben

Hemodinamikai alapok

Hemodinamikai alapok Perifériás keringés Hemodinamikai alapok Áramlási intenzitás (F, flow): adott keresztmetszeten idıegység alatt átáramló vérmennyiség egyenesen arányos az átmérıvel Áramlási ellenállás (R): sorosan kapcsolt,

Részletesebben

A psoriasis kezelése kórházunkban: eredményeink, céljaink. Dr. Hortobágyi Judit

A psoriasis kezelése kórházunkban: eredményeink, céljaink. Dr. Hortobágyi Judit A psoriasis kezelése kórházunkban: eredményeink, céljaink Dr. Hortobágyi Judit Psoriasis vulgaris Öröklött hajlamon alapuló, krónikus, gyulladásos bőrbetegség Gyakorisága Európában 2-3% Magyarországon

Részletesebben

Az elhalt szövetek pótlp

Az elhalt szövetek pótlp Az elhalt szövetek pótlp tlása 42. A kórokok k hatására létrejövı proliferatív elváltoz újraképzıdés (regeneratio) kórokok hatására. vérkeringési zavarok regresszív elvá proliferatív elvá amikor a kórok

Részletesebben

Hámszövetek (ízelítő ) Hámszövetek (felépítés szerint) Hámszövetek (felépítés szerint) Hámszövetek (felépítés szerint) Hámszövetek (felépítés szerint)

Hámszövetek (ízelítő ) Hámszövetek (felépítés szerint) Hámszövetek (felépítés szerint) Hámszövetek (felépítés szerint) Hámszövetek (felépítés szerint) Szövettan I. Hámszövetek (ízelítő ) Állati szövetek típusai Hám- és mirigyszövet Kötő- és támasztószövet Izomszövet Idegszövet Sejtközötti állomány nincs Sejtközötti állomány van Hámszövetek (felépítés

Részletesebben

A SEBGYÓGYULÁS. MÓRICZ JÁNOS MSc Medical trainer

A SEBGYÓGYULÁS. MÓRICZ JÁNOS MSc Medical trainer A SEBGYÓGYULÁS MÓRICZ JÁNOS MSc Medical trainer EPIDEMIOLÓGIA A TÉMA JELENTÕSÉGE: A nem gyógyuló sebek korszerű és költséghatékony kezelése epidemiológiailag is fontos kérdés, mert a különböző eredetű

Részletesebben

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM SAVARIA EGYETEMI KÖZPONT TTMK, BIOLÓGIA INTÉZET ÁLLATTANI TANSZÉK AZ ÁLLATI SZÖVETEK (ALAPSZÖVETTAN) Írta:

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM SAVARIA EGYETEMI KÖZPONT TTMK, BIOLÓGIA INTÉZET ÁLLATTANI TANSZÉK AZ ÁLLATI SZÖVETEK (ALAPSZÖVETTAN) Írta: NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM SAVARIA EGYETEMI KÖZPONT TTMK, BIOLÓGIA INTÉZET ÁLLATTANI TANSZÉK AZ ÁLLATI SZÖVETEK (ALAPSZÖVETTAN) Írta: Dr. Kovács Zsolt Negyedik, javított, bővített kiadás Szombathely

Részletesebben

1. SEJT-, ÉS SZÖVETTAN. I. A sejt

1. SEJT-, ÉS SZÖVETTAN. I. A sejt 1. SEJT-, ÉS SZÖVETTAN SZAKMAI INFORMÁCIÓTARTALOM I. A sejt A sejt cellula az élő szervezet alapvető szerkezeti és működési egysége, amely képes az önálló anyag cserefolyamatokra és a szaporodásra. Alapvetően

Részletesebben

Bőrpatológia. II. Sz. Patológiai Intézet, Semmelweis Egyetem

Bőrpatológia. II. Sz. Patológiai Intézet, Semmelweis Egyetem Bőrpatológia II. Sz. Patológiai Intézet, Semmelweis Egyetem Normál bőr szövettana Epidermis: Stratum corneum Stratum granulosum Stratum spinosum Stratum basale Dermis: papilláris és retikuláris réteg Dermo-epidermalis

Részletesebben

Az áramlási citometria gyakorlati alkalmazása az ondó rutin analízisben. Hajnal Ágnes, Dr Mikus Endre, Dr Venekeiné Losonczi Olga

Az áramlási citometria gyakorlati alkalmazása az ondó rutin analízisben. Hajnal Ágnes, Dr Mikus Endre, Dr Venekeiné Losonczi Olga Az áramlási citometria gyakorlati alkalmazása az ondó rutin analízisben Hajnal Ágnes, Dr Mikus Endre, Dr Venekeiné Losonczi Olga Labmagister Kft aktivitásai HumanCell SynLab Diagnosztika MensMentis LabMagister

Részletesebben

CD8 pozitív primér bőr T-sejtes limfómák 14 eset kapcsán

CD8 pozitív primér bőr T-sejtes limfómák 14 eset kapcsán CD8 pozitív primér bőr T-sejtes limfómák 14 eset kapcsán Szepesi Ágota 1, Csomor Judit 1, Marschalkó Márta 2 Erős Nóra 2, Kárpáti Sarolta 2, Matolcsy András 1 Semmelweis Egyetem I. Patológiai és Kísérlet

Részletesebben

A harántcsíkolt izomrostok típusai:

A harántcsíkolt izomrostok típusai: A harántcsíkolt izomrostok típusai: 1. Vörös (aerob) rostok: vékony rostok nagy mennyiségű mioglobinnal citokrómmal mitokondriummal 2. Fehér (anaerob) rostok: vastag rostok kevés mioglobinnal citokrómmal

Részletesebben

Vérkeringés. A szív munkája

Vérkeringés. A szív munkája Vérkeringés. A szív munkája 2014.11.04. Keringési Rendszer Szív + erek (artériák, kapillárisok, vénák) alkotta zárt rendszer. Funkció: vér pumpálása vér áramlása az erekben oxigén és tápanyag szállítása

Részletesebben

Az immunrendszer működésében résztvevő sejtek Erdei Anna Immunológiai Tanszék ELTE

Az immunrendszer működésében résztvevő sejtek Erdei Anna Immunológiai Tanszék ELTE Az immunrendszer működésében résztvevő sejtek Erdei Anna Immunológiai Tanszék ELTE Tanárszakosok, 2017. Bev. 2. ábra Az immunválasz kialakulása 3.1. ábra A vérsejtek képződésének helyszínei az élet folyamán

Részletesebben

Rosacea okozta szemészeti kórképek - Meibom mirigy diszfunkció

Rosacea okozta szemészeti kórképek - Meibom mirigy diszfunkció Rosacea okozta szemészeti kórképek - Meibom mirigy diszfunkció Módis László Debreceni Egyetem OEC Szemklinika Igazgató: Dr. Berta András, egyetemi tanár Rövid anatómia áttekintés I. Rövid anatómia áttekintés

Részletesebben

Vénás véráramlás tulajdonságai, modellezése. 1111, Budapest, Műegyetem rkp. 3. D ép. 3. em Tel: 463 16 80 Fax: 463 30 91 www.hds.bme.

Vénás véráramlás tulajdonságai, modellezése. 1111, Budapest, Műegyetem rkp. 3. D ép. 3. em Tel: 463 16 80 Fax: 463 30 91 www.hds.bme. Vénás véráramlás tulajdonságai, modellezése 1111, Budapest, Műegyetem rkp. 3. D ép. 3. em Tel: 463 16 80 Fax: 463 30 91 www.hds.bme.hu Előadások áttekintése Bevezetés Vénás rendszer tulajdonságai Összeroppanás

Részletesebben

Immunológia alapjai előadás. A humorális immunválasz formái és lefolyása: extrafollikuláris reakció és

Immunológia alapjai előadás. A humorális immunválasz formái és lefolyása: extrafollikuláris reakció és Immunológia alapjai 15-16. előadás A humorális immunválasz formái és lefolyása: extrafollikuláris reakció és csíracentrum reakció, affinitás-érés és izotípusváltás. A B-sejt fejlődés szakaszai HSC Primer

Részletesebben

Carcinoma. Görög: karkinos - rák, az állat lábai a tumor infiltráló nyúlványaira utalnak

Carcinoma. Görög: karkinos - rák, az állat lábai a tumor infiltráló nyúlványaira utalnak Carcinoma Görög: karkinos - rák, az állat lábai a tumor infiltráló nyúlványaira utalnak Sejtfészkeket képez, a daganatsejtek között nincs ezüstözhető rosthálózat (vö.: sarcoma) Cytokeratin intermedier

Részletesebben

GERIÁTRIA SEMSEI IMRE A CSONT- IZÜLET- KÖTŐSZÖVET IDŐKORI ELTÉRÉSEI. Időskori elváltozások, betegségek és kezelésük IV

GERIÁTRIA SEMSEI IMRE A CSONT- IZÜLET- KÖTŐSZÖVET IDŐKORI ELTÉRÉSEI. Időskori elváltozások, betegségek és kezelésük IV GERIÁTRIA Időskori elváltozások, betegségek és kezelésük IV Csont-izület, Vérképzés, Száj-fog SEMSEI IMRE Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Egészségügyi Kar A CSONT- IZÜLET- KÖTŐSZÖVET

Részletesebben

sejtekből, rostokból és sejt közötti állományból áll

sejtekből, rostokból és sejt közötti állományból áll Kötőszövet Kötőszövet jellemzői: A sejtek nem fekszenek szorosan egymás mellé, közöttük jelentős méretű sejt közötti tér található. Ezt töltik ki a kötőszövet bizonyos sejtjei által termelt kötőszöveti

Részletesebben

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító szám: Az orvosi biotechnológiai mesterképzés

Részletesebben

Az erek simaizomzatának jellemzői, helyi áramlásszabályozás. Az erek működésének idegi és humorális szabályozása. 2010. november 2.

Az erek simaizomzatának jellemzői, helyi áramlásszabályozás. Az erek működésének idegi és humorális szabályozása. 2010. november 2. Az erek simaizomzatának jellemzői, helyi áramlásszabályozás. Az erek működésének idegi és humorális szabályozása 2010. november 2. Az ér simaizomzatának jellemzői Több egységes simaizom Egy egységes simaizom

Részletesebben

Katasztrófális antifoszfolipid szindróma

Katasztrófális antifoszfolipid szindróma Katasztrófális antifoszfolipid szindróma Gadó Klára Semmelweis Egyetem, I.sz. Belgyógyászati Klinika Antifoszfolipid szindróma Artériás és vénás thrombosis Habituális vetélés apl antitest jelenléte Mi

Részletesebben

SEJT,SZÖVET,SZERV BIOLÓGIAI ÖSSZEFOGLALÓ KURZUS 6. HÉT. Kun Lídia Semmelweis Egyetem, Genetika, Sejt és Immunbiológiai Intézet

SEJT,SZÖVET,SZERV BIOLÓGIAI ÖSSZEFOGLALÓ KURZUS 6. HÉT. Kun Lídia Semmelweis Egyetem, Genetika, Sejt és Immunbiológiai Intézet SEJT,SZÖVET,SZERV BIOLÓGIAI ÖSSZEFOGLALÓ KURZUS 6. HÉT Kun Lídia Semmelweis Egyetem, Genetika, Sejt és Immunbiológiai Intézet Egy eukarióta sejt általában Kompartmentalizáció = különböző sejtfolyamatok

Részletesebben

Allergia immunológiája 2012.

Allergia immunológiája 2012. Allergia immunológiája 2012. AZ IMMUNVÁLASZ SZEREPLŐI BIOLÓGIAI MEGKÖZELÍTÉS Az immunrendszer A fő ellenfelek /ellenségek/ Limfociták, makrofágok antitestek, stb külső és belső élősködők (fertőzés, daganat)

Részletesebben

Nevezze meg a jelölt csontot latinul! Name the bone marked! Nevezze meg a jelölt csont típusát! What is the type of the bone marked?

Nevezze meg a jelölt csontot latinul! Name the bone marked! Nevezze meg a jelölt csont típusát! What is the type of the bone marked? 1 Nevezze meg a jelölt csontot latinul! Name the bone marked! 2 Nevezze meg a jelölt csont típusát! What is the type of the bone marked? 3 Milyen csontállomány található a jelölt csont belsejében? What

Részletesebben

FALS POZITÍV KENET reaktív, gyulladásos elváltozások; metaplasiavs. dysplasia

FALS POZITÍV KENET reaktív, gyulladásos elváltozások; metaplasiavs. dysplasia FALS POZITÍV KENET reaktív, gyulladásos elváltozások; metaplasiavs. dysplasia Dr. Hollósi Melinda Nőgyógyászati citológiai tanfolyam Siófok, 2017. március 30-31. FALS POZITÍV LELET -vázlat - F O G A L

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsga befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsga befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

Szövettan (Histologia) Sály Péter Saly.Peter@mkk.szie.hu

Szövettan (Histologia) Sály Péter Saly.Peter@mkk.szie.hu Szövettan (Histologia) Sály Péter Saly.Peter@mkk.szie.hu Bevezetés Szövet (tela): speciális szerkezetű, meghatározott funkciók ellátására differenciálódott, azonos eredetű (azonos csíralemezből fejlődő)

Részletesebben

Immunológia. Hogyan működik az immunrendszer? http://www.szote.u-szeged.hu/mdbio/oktatás/immunológia password: immun

Immunológia. Hogyan működik az immunrendszer? http://www.szote.u-szeged.hu/mdbio/oktatás/immunológia password: immun Immunológia Hogyan működik az immunrendszer? http://www.szote.u-szeged.hu/mdbio/oktatás/immunológia password: immun Hogyan működik az immunrendszer? Milyen stratégiája van? Milyen szervek / sejtek alkotják?

Részletesebben

Gyulladások. Légutak. Macrobronchitisek. A bronchitisek típusai. Következményei. Microbronchitis. 78. Hörgıgyulladások. A csirkék fertızı bronchitise

Gyulladások. Légutak. Macrobronchitisek. A bronchitisek típusai. Következményei. Microbronchitis. 78. Hörgıgyulladások. A csirkék fertızı bronchitise Gyulladások Légutak 78. Hörgıgyulladások. A csirkék fertızı bronchitise Bronchitis Macrobronchitis Bronchiolitis Microbronchitis Okai: Vírusok, baktériumok, paraziták Fizikai-kémiai ingerek, allergének

Részletesebben

Endodontia fogalma, tárgya Pulpa-dentin komplex, pulpaűr anatómiája

Endodontia fogalma, tárgya Pulpa-dentin komplex, pulpaűr anatómiája Endodontia fogalma, tárgya Pulpa-dentin komplex, pulpaűr anatómiája Endodontia fogalma A fogászat azon ága, mely a fogbél és a periapikális szövetek betegségeivel és sérüléseivel valamint azok megelőzésével,

Részletesebben

A klinikai citológia alapjai

A klinikai citológia alapjai A klinikai citológia alapjai Vajdovich Péter Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar Belgyógyászati Tanszék és Klinika Budapest A citológiai vizsgálatok célja elváltozások: normál, hiperplasztikus

Részletesebben

Keringés. Kaposvári Péter

Keringés. Kaposvári Péter Keringés Kaposvári Péter Ohm törvény Q= ΔP Q= ΔP Ohm törvény Aorta Nagy artériák Kis artériák Arteriolák Nyomás Kapillárisok Venulák Kis vénák Nagyvénák Véna cava Tüdő artériák Arteriolák Kapillárisok

Részletesebben

Sejtmozgás és adhézió Molekuláris biológia kurzus 8. hét. Kun Lídia Genetikai, Sejt és Immunbiológiai Intézet

Sejtmozgás és adhézió Molekuláris biológia kurzus 8. hét. Kun Lídia Genetikai, Sejt és Immunbiológiai Intézet Sejtmozgás és adhézió Molekuláris biológia kurzus 8. hét Kun Lídia Genetikai, Sejt és Immunbiológiai Intézet Sejtmozgás -amőboid - csillós - kontrakció Sejt adhézió -sejt-ecm -sejt-sejt MOZGÁS A sejtmozgás

Részletesebben

A veseműködés élettana, a kiválasztás funkciója, az emberi test víztereinek élettana (1) Dr. Attila Nagy 2018

A veseműködés élettana, a kiválasztás funkciója, az emberi test víztereinek élettana (1) Dr. Attila Nagy 2018 A veseműködés élettana, a kiválasztás funkciója, az emberi test víztereinek élettana (1) Dr. Attila Nagy 2018 A vese szerepe 1. A vízterek (elsősorban az extracelluláris tér) állandóságának biztosítása

Részletesebben

33. Amyloidosis. morfológi. Az amyloid-feh. giája I. Amyloid EM képek. Mi az amyloid? eozin festés. Amyloid hematoxilin-eozin

33. Amyloidosis. morfológi. Az amyloid-feh. giája I. Amyloid EM képek. Mi az amyloid? eozin festés. Amyloid hematoxilin-eozin 33. Amyloidosis Amyloid elnevezés amylum = keményítı fehérje (rendellenes fehérje) ez a fehérje a különbözı kórképekben és állatfajokban kémiailag nem egységes, de morfológiailag azonos megjelenéső a szövetekben,

Részletesebben

Citoszkeleton. Sejtek rugalmassága. Polimer mechanika: Hooke-rugalmasság. A citoszkeleton filamentumai. Fogászati anyagtan fizikai alapjai 12.

Citoszkeleton. Sejtek rugalmassága. Polimer mechanika: Hooke-rugalmasság. A citoszkeleton filamentumai. Fogászati anyagtan fizikai alapjai 12. Fogászati anyagtan fizikai alapjai 12. Sejtek rugalmassága Citoszkeleton Eukariota sejtek dinamikus vázrendszere Három fő filamentum-osztály: A. Vékony (aktin) B. Intermedier C. Mikrotubulus Polimerizáció:

Részletesebben

3. A Keringés Szervrendszere

3. A Keringés Szervrendszere 3. A Keringés Szervrendszere A szervezet minden részét, szervét vérerek hálózzák be. Az erekben folyó vér biztosítja a sejtek tápanyaggal és oxigénnel (O 2 ) való ellátását, illetve salakanyagok és a szén-dioxid

Részletesebben

I./5. fejezet: Daganatok növekedése és terjedése

I./5. fejezet: Daganatok növekedése és terjedése I./5. fejezet: Daganatok növekedése és terjedése Tímár József A fejezet célja, hogy a hallgató megismerje a daganatok növekedésének és biológiai viselkedésének alapjait. A fejezet teljesítését követően

Részletesebben

Jellemzői: általában akaratunktól függően működik, gyors, nagy erőkifejtésre képes, fáradékony.

Jellemzői: általában akaratunktól függően működik, gyors, nagy erőkifejtésre képes, fáradékony. Izomszövetek Szerkesztette: Vizkievicz András A citoplazmára általában jellemző összehúzékonyság (kontraktilitás) az izomszövetekben különösen nagymértékben fejlődött ki. Ennek oka, hogy a citoplazma összehúzódásáért

Részletesebben

Immunológia alapjai. 16. előadás. Komplement rendszer

Immunológia alapjai. 16. előadás. Komplement rendszer Immunológia alapjai 16. előadás Komplement rendszer A gyulladás molekuláris mediátorai: Plazma enzim mediátorok: - Kinin rendszer - Véralvadási rendszer Lipid mediátorok Kemoattraktánsok: - Chemokinek:

Részletesebben

2ea Légzési és kiválasztási rendszer szövettana

2ea Légzési és kiválasztási rendszer szövettana 2ea Légzési és kiválasztási rendszer szövettana Légzőrendszer Orrüreg szövettani képe Szaglóhám nyálkatermelő kehely sejtekkel Bowman mirigy támasztó sejtek a hám felületén szaglósejtek mélyebben Egér

Részletesebben

Az önkéntes és térítésmentes szövet- és sejtadományozás

Az önkéntes és térítésmentes szövet- és sejtadományozás P7_TA(2012)0320 Az önkéntes és térítésmentes szövet- és sejtadományozás Az Európai Parlament 2012. szeptember 11-i állásfoglalása az önkéntes és térítésmentes szövet- és sejtadományozásról (2011/2193(INI))

Részletesebben

NEM-VILÁGOSSEJTES VESERÁKOK

NEM-VILÁGOSSEJTES VESERÁKOK NEM-VILÁGOSSEJTES VESERÁKOK SomoráczÁron SEMMELWEIS EGYETEM Általános Orvostudományi Kar 2. sz. Patológiai Intézet http://semmelweis.hu/patologia2 A vesesejtes daganatok osztályozása - WHO 2016 I. Új entitások

Részletesebben

Jóga anatómia és élettan

Jóga anatómia és élettan Jóga anatómia és élettan Keringés Fábián Eszter (eszter.fabian@aok.pte.hu) 2017.05.05-06. A vér A vér fő összetevői: 1. plazma: 92% víz, fehérjék, glükóz,véralvadási faktorok, hormonok, szén-dioxid 2.

Részletesebben

2ea Légzési és kiválasztási rendszer szövettana

2ea Légzési és kiválasztási rendszer szövettana 2ea Légzési és kiválasztási rendszer szövettana Légzőrendszer Orrüreg szövettani képe Szaglóhám nyálkatermelő kehely sejtekkel Bowman mirigy támasztó sejtek a hám felületén szaglósejtek mélyebben Egér

Részletesebben

Emlőpatológia. II. Sz. Patológiai Intézet Semmelweis Egyetem

Emlőpatológia. II. Sz. Patológiai Intézet Semmelweis Egyetem Emlőpatológia II. Sz. Patológiai Intézet Semmelweis Egyetem Emlőpatológia áttekintés - Benignus léziók - Acut mastitis - Plasmasejtes mastitis / ductectasia - Zsírnekrózis - Fibrocisztás / proliferatív

Részletesebben

A perifériás neuropátia (PNP) morfológiai jellemzése

A perifériás neuropátia (PNP) morfológiai jellemzése Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatóság A perifériás neuropátia (PNP) morfológiai jellemzése Thuma Ákos 1, Szakáll Szabolcs 2, Glávits Róbert Derzsy napok Hajdúszoboszló, 2018.06.07. 1 NÉBIH-ÁDI 2

Részletesebben

Élettan. előadás tárgykód: bf1c1b10 ELTE TTK, fizika BSc félév: 2015/2016., I. időpont: csütörtök, 8:15 9:45

Élettan. előadás tárgykód: bf1c1b10 ELTE TTK, fizika BSc félév: 2015/2016., I. időpont: csütörtök, 8:15 9:45 Élettan előadás tárgykód: bf1c1b10 ELTE TTK, fizika BSc félév: 2015/2016., I. időpont: csütörtök, 8:15 9:45 oktató: Dr. Tóth Attila, adjunktus ELTE TTK Biológiai Intézet, Élettani és Neurobiológiai tanszék

Részletesebben

Biológia 8 osztály. 2. forduló Az emberi test felépítése A bőr és a mozgásrendszer

Biológia 8 osztály. 2. forduló Az emberi test felépítése A bőr és a mozgásrendszer MERJ A LEGJOBB LENNI! A TEHETSÉGGONDOZÁS FELTÉTELRENDSZERÉNEK FEJLESZTÉSE A GYOMAENDRŐDI KIS BÁLINT ISKOLA ÉS ÓVODÁBAN AZONOSÍTÓ SZÁM: TÁMOP-3.4.3-08/2-2009-0053 PROJEKT KEDVEZMÉNYEZETT: KIS BÁLINT ÁLTALÁNOS

Részletesebben

Vertebroplastica osztályunkon. Zoltán Kaposi Mór Oktató Kórház, Idegsebészeti Osztály

Vertebroplastica osztályunkon. Zoltán Kaposi Mór Oktató Kórház, Idegsebészeti Osztály Vertebroplastica osztályunkon dr. Szentágotai Attila, dr. Kiss Attila, dr. Horváth dr. Szentágotai Attila, dr. Kiss Attila, dr. Horváth Zoltán Kaposi Mór Oktató Kórház, Idegsebészeti Osztály Osteoporosis

Részletesebben

Hypertónia. Rácz Olivér Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar. Mi a vérnyomás (blood pressure) )? A vérkeringés mozgató ereje (fontos) hat (ezt mérjük)

Hypertónia. Rácz Olivér Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar. Mi a vérnyomás (blood pressure) )? A vérkeringés mozgató ereje (fontos) hat (ezt mérjük) Hypertónia Rácz Olivér Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Oliver Rácz 2009 1 Mi a vérnyomás (blood pressure) )? A vérkeringés mozgató ereje (fontos) Erő, amellyel a vér az erek (artériák) falára hat (ezt

Részletesebben

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító szám: Az orvosi biotechnológiai mesterképzés

Részletesebben

Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet. Átdolgozta: Dr. habil Németh Róbert. Fahasznosítás

Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet. Átdolgozta: Dr. habil Németh Róbert. Fahasznosítás Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet Átdolgozta: Dr. habil Németh Róbert 6. Fahasznosítás Fehér r eper Morus alba 2 15 m magas. Mellmagassági átmérıje elérheti a 35 40 cm-t. Kérge

Részletesebben

I. Az orvosi termográfia története

I. Az orvosi termográfia története I. Az orvosi termográfia története A hőmérséklet objektív mérését több évszázada használjuk különböző hőmérőkkel. Az első higanyos hőmérő kitalálója D. G. Farenheit holland tudós. Ezt a hőmérőt a XVIII.

Részletesebben

Copyright Arcjóga Arctorna Method, Minden jog fenntartva. Koós Viktória

Copyright Arcjóga Arctorna Method, Minden jog fenntartva. Koós Viktória A Szép Arc Titka Hogyan ápold helyesen a bőröd? Első rész Miért fontos a bőrápolás? A szépségápolással kapcsolatos problémák, általában az arcbőrrel kapcsolatosak, ezért fontos néhány anatómiai ténnyel

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA SZÉPÉSZET ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA SZÉPÉSZET ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK SZÉPÉSZET ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK 1. tétel Határozza meg a szövet fogalmát! Csoportosítsa a hámszöveteket felépítésük (rétegek száma és sejtek alakja szerint)

Részletesebben

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító szám: TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0011 Az orvosi

Részletesebben

A vér élettana III. Fehérvérsejtek és az immunrendszer

A vér élettana III. Fehérvérsejtek és az immunrendszer A vér élettana III. Fehérvérsejtek és az immunrendszer Prof. Kéri Szabolcs SZTE ÁOK Élettani Intézet, 2015 ELLENSÉG AZ IMMUNOLÓGIÁBAN: - VÍRUS, BAKTÉRIUM, GOMBA, PARAZITÁK - IDEGEN SEJTEK - SAJÁT SEJTEK

Részletesebben

Sejtmag, magvacska magmembrán

Sejtmag, magvacska magmembrán Sejtmag, magvacska magmembrán Láng Orsolya Semmelweis Egyetem, Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet Kompartmentalizáció Prokaryóta Cytoplazma Eukaryóta Endomembrán Kromatin Plazma membrán Eredménye

Részletesebben

Élettan-anatómia. 1. félév

Élettan-anatómia. 1. félév Élettan-anatómia 1. félév Dr. Világi Ildikó docens ELTE TTK Élettani és Neurobiológiai Tanszék tematika, előadások anyaga, fogalomjegyzék, esszé témakörök: http://physiology.elte.hu/elettan_pszicho.html

Részletesebben

Funkcionális megfontolások. A keringési sebesség változása az érrendszerben. A vér megoszlása (nyugalomban) A perctérfogat megoszlása nyugalomban

Funkcionális megfontolások. A keringési sebesség változása az érrendszerben. A vér megoszlása (nyugalomban) A perctérfogat megoszlása nyugalomban A keringési sebesség változása az érrendszerben v ~ 1/A, A vér megoszlása (nyugalomban) Vénák: Kapacitáserek Ahol v: a keringés sebessége, A: ÖSSZkeresztmetszet Kapillárisok: a vér viszonylag kis mennyiségét,

Részletesebben

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító szám: TÁMOP-4.1.2-8/1/A-29-11 Az orvosi biotechnológiai

Részletesebben