A szakszervezet helyzete, kollektív alku, bércsökkenés. Neumann László

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A szakszervezet helyzete, kollektív alku, bércsökkenés. Neumann László"

Átírás

1 A szakszervezet helyzete, kollektív alku, bércsökkenés Neumann László

2 A szakszervezet helyzete Plurális vállalati szakszervezeti struktúra Liga sajátosság (?), mindenhol, szinte csak a villamosenergiaipar kivételével Liga szakszervezet szervezettsége: 10-70% Liga szakszervezet a militánsabb? Ez korántsem általános, az alapítók utáni generáció már más 10%-os reprezentatívitási küszöb alatt maradók pluralizmus miatt gyakori? 15 cég közül 3, nem feltétlenül a kis létszámúak, kimaradhatnak a kollektív alkuból (Ez majd a többi partner jóindulatán múlik, egyelőre azok ígérik a változatlan kereteket ) Szakmai szakszervezetre vonatkozó reprezentatívitási szabály megszűnt Szakszervezetet korlátozó törvényi változások: Munkajogi védelem terjedelme Munkaidő-kedvezmény és annak pénzbeli megváltása Szakszervezeti jogok csorbítása (kifogás, konzultáció, ellenőrzési jog)

3 Szakszervezeti tisztségviselők munkajogi védelme I. Mt (4) telephelyi szabályt fogalmaz meg miközben a szakszervezet vállalati keretekben működik Viszonylag jól járnak a több-telephelyes cégek, hátrányosabb a központi telephelyesekre Nem mindenhol tudják: vállalati szinten értelmezik ( 4,000 felett igazságtalan ) Nem kógens szabály - az állami szférát kivéve Mégis többnyire igyekeznek úgy kezelni, a menedzsment szerint túlzott volt a védettek száma (nagyvállalatnál akár 1,000 fő, minden tizenötödik dolgozó) A tíz magánszektorbeli vállalat közül egyetlenegy helyen nem változott a védettek száma (ott az Mt szerinti duplájában egyeztek meg) Év végéig a jelenlegiek védettek (ÜT tagok a mandátum végéig), de már látható a törvény szerinti csökkenés Mértékek: 8 1, 32 5, 12 3, , 10 5, 110 6

4 Szakszervezeti tisztségviselők munkajogi védelme II. Jelentős csökkenés, különösen a kisebb cégeknél Hatása lesz a szakszervezet működésére, érdekvédelmi feladatainak ellátására Kevesebb tisztségviselő kevesebb konfliktust tud felvállalni, különösen a végeken lehet probléma Vélemény: szakszervezeti választásoknál nehezebben lehet tisztségviselőt találni, mert dolgozók félnek, hogy amennyiben kinyitják a szájukat, másnap repülnek. Szakszervezeti struktúra újraszervezése kevesebb védett tisztviselővel (választások) A szakszervezeti vezetés dilemmái: Az első számú szakszervezeti vezetőket továbbra is kötelező védettségben részesíti tehát miközben a hóhérmunka rájuk hárul, saját kiváltságukat nem fenyegeti veszély Mt-nél magasabb szintű megállapodás árát a dolgozók fizethetik meg a KSZ más rendelkezéseinek változásával?

5 Szakszervezeti tisztségviselők munkajogi védelme III. Jó gyakorlatok, amelyek mérséklik a szakszervezet veszteségét: További tisztségviselők is védettek mint ÜT tagok, munkavédelmi képviselők (valószínűleg több esetben, mint ahogy az esettanulmányokból kiderül) A szakszervezet vezetői és alkalmazottai nem vállalati állományban vannak forrást igényel (1 eset) Kollektív szerződésben rendezni (1 eset + 1 esetben a konzultáció idejéről: a függetlenítettek munkaidejének harmada)) Decentralizált szakszervezeti struktúra, szövetségi rendszer holding-vállalatnál (1 eset, 1 helyen ötlet-szinten) Vitatott kérdések: Telephely fogalma (Gt vs. Mt) Jelenlegi védettség időtartama (Üt)

6 A munkaidő-kedvezmény csökkenése, a megváltás tilalma I. Nem kógens szabály - az állami szférát kivéve Mégis többnyire igyekeznek úgy kezelni, általános menedzsment vélemény szerint túlzott volt, nem a céljának megfelelően használták Jelentős csökkenés, függetlenített státuszok veszélyben Különösen ott, ahol az Mt-nél is magasabb volt a kedvezmény mértéke A szakszervezetek inkább pénzbeli megváltás tilalma miatt panaszkodnak 15 vállalatból 10-nél gyakorlatilag megszűnt Ez sok helyen a tagdíjjal azonos nagyságrendű bevétel volt Kiesése miatt kevesebb szakszervezeti gyűlés, sport- és kulturális esemény és főként szociális juttatás, ajándék, segély A pénz visszaosztásának csökkenése több szakszervezetnél a legfőbb vonzerő elvesztését jelenti, nehéz lesz új tagokat szerezni Kérdés: Mi a szakszervezet: érdekképviselet vagy segélykassza?

7 A munkaidő-kedvezmény csökkenése, a megváltás tilalma II. Jó gyakorlatok, amelyek mérséklik a szakszervezet veszteségét: Sokszor a vállalat hajlandó támogatni a szakszervezetet, probléma az adómentes forma megtalálása Kérdés persze, hogy mi a támogatás ára Példák: Régi KSZ-ben volt szabályozva, ami életben marad (1 eset) Új KSZ-ben vállalja a vállalat, hogy kifizeti az egészet (1 eset) Szakszervezet vagy alapítványa támogatása a korábbi megváltás mértékében (2 esetben szóbeli ígéret) A szakszervezet átveszi a vállalati kulturális és szociális intézmények működtetését, amiért a cég térítést fizet (1 eset)

8 A kifogás intézménye helyett? Változatos kép a kifogás korábbi használatáról A cégek többségénél nem éltek vele, viszont néhány cégnél igen gyakran. Főleg KSZ nélküli cégeknél (pl. 20 eset/év) Megszűnését mindenhol nagy veszteségként értékelik, ott is, ahol csak szimbolikus jelentősége volt. Többnyire nem tudnak megfelelő helyettesítő eszközről Ötletek a helyettesítésre (1-1 eset): A jelenlegi (2013 végéig érvényes) KSZ szabályozza, addig nincs gond.. (KSZ-beli szabályozása nem jellemző egyébként) KSZ-ben szabályozni az egyeztetés kiemelt módját azokban a helyzetekben, amikor korábban kifogással lehetett élni A konzultáció igénybevétele (Volt, hogy a konzultációt halasztó hatályúnak gondolták) Az egyeztetés elhúzásával, az intézkedés bevezetésének késleltetése, esetleg meghiúsítása Gyakrabban kell bírósághoz fordulni ez várhatóan a menedzsmentnek se lesz jó (A szabályozás irracionalitása.)

9 Tagdíjlevonás, üzemi tanács A tagdíjat mindenhol levonja és átutalja a munkáltató Egyetlenegy cégnél merült fel a tagok közvetlen befizetése és beszámításuk a szakszervezet megfelelő nyilatkozata alapján Helyi és központi üzemi tanácsi rendszer a cégek nagy többségében Holding KÜT korábban is 3 helyen, EÜT a multiknál De nincs KSZ nincs ÜT (1) az ÜT csendben kimúlt, megbízatása lejár (2), szakszervezetnek sikerült feloszlatni (1) A munkáltató sehol nem tervezi, hogy az üzemi tanáccsal fog üzemi megállapodást kötni a munkaviszonyok tartalmának szabályozására Ámde a szakszervezetek sem mondták, hogy terveznék, az ÜT lehetőségeit (pl. erősebb információs-konzultációs jogok) jobban kihasználni Inkább az ellenérdekeltséget hangsúlyozzák Nem lehet (létrehozni), ha a vállalat nem akarja DE: megszűnő ÜT jogosítványt szakszervezet gyakorolhatja

10 Kollektív szerződés I. A munkahelyek döntő többségében hagyományosan van KSZ, és nem jellemző, hogy az új Mt. miatt felmondták Soha nem volt KSZ (1 eset, multi) 1 helyen felmondták (7 éve tömeges létszám-leépítés előtt) 1 helyen felmondták (de a szakszervezet vitatja) Mt.-re várva, de válsághelyzetben lévő cég Kiterjesztett ágazati KSZ, többmunkáltatós, többszintű holding vállalatoknál Új Mt hatályba lépése utáni helyzet: Végleges megállapodás (1 eset) Átdolgozás alatt (menedzsment, 2 eset) Ideiglenes megállapodás, jellemzően csak kógens témákban, tárgyalás folyamatban, nagyobb változásokat jövőre terveznek (5 eset, ágazati is) ig érvényes a KSZ, most tárgyalás sincs (5 eset), eddig legfeljebb szóbeli puhatolódzás Se a menedzsmentnek, se a szakszervezetnek nem sürgős (1 eset, itt létszámleépítés várható)

11 Kollektív szerződés II. Köztulajdonban lévő vállalatok (5 eset) A törvény szerintitől nem lehetne eltérni a felmondásvégkielégítés, munkaidő, munkabér (távolléti díj?) és a munkaügyi kapcsolatok kérdéseiben De van kiskapu: felmondás-végkielégítés csak az újonnan kötött KSZ-re vonatkozik Ezért KSZ módosítgatás mindenhol (Átmeneti tv 11. (1)) Amire nincs kiskapu: munkaügyi kapcsolatok, munkaidő (8 óra), munkaközi szünet. Utóbbi különösen megszakítás nélküli üzemnél verte ki a biztosítékot Munkarend kikerült a KSZ-ből, munkáltatói utasítás lesz, esetleg konzultációval Jellemzően ideiglenes megállapodás a kógens témákról (4 eset) Szakszervezet és menedzsment együtt panaszkodik versenyhátrány, a vállalati / menedzsment autonómia visszavonása, káosz

12 Kollektív szerződés III. Kollektív szerződés helyett a munkáltató inkább egyoldalú kötelezettségvállalást alkalmaz? Nincs ilyen eset! (Vagy nem értjük még ezt a lehetőséget?) KSZ mely tárgyakban tér el a munkavállalók hátrányára az Mt szabályaitól? (Valódi kérdés! Én egyelőre nem találtam ilyet ) Regionális bérkülönbségek alkalmazása Irreleváns egy telephelyes cégeknél Eddig is élt vele 3 cég (1 KSZ nélküli, 1 KSZ üzletági függelékekkel, 1 KSZ mellett a budapesti régióban magasabb bér) Eddig se volt, ezután se lesz (köztük 4-5 országos cég!)

13 Ágazati KSZ - új kihívások Meglévő kiterjesztett KSZ a villamosenergia-iparban Az ágazati és helyi kollektív alku párhuzamosan folyik, érezhető haszna, hogy kevesebb téma vár helyi tárgyalásra Új ágazati kihívás: állami és magánszektor vegyesen most már különböző szabályozással. A törvény hatására a magánmunkáltatók hajlamosak lennének lefelé nivellálni az ágazati KSZ-ben A szerződéskötés és kiterjesztés jogi problémái (Eltérő szabályok az új Mt.-ben és az ÁPB tv.-ben) Új ágazati piacszabályozás (vasúti- és postai liberalizáció, dohányforgalmazás állami koncesszióban) Postai kiterjesztett ágazati KSZ a Magyar Posta monopóliumának védelmében? Törvényi segítség, de bizonytalan hatások Egy régi probléma: a vasúti ágazati KSZ hiánya, már itt is vegyes tulajdonban miatt aktuális (egységes szabályok a munkaidőre, pihenőidőre, bérezésre?)

14 Bérrendszer, bérmegállapodás Szinte minden KSZ-szel rendelkező cégnél van évente bértárgyalás, bérmegállapodás Bérrendszerek: fizikai munkakörökben legjellemzőbb az időbér, plusz teljesítménybér (bónusz) és pótlékok Alapbérek munkakör értékelés szerint (Hay rendszer / bérmátrix / teljesítménymenedzsment szerint), a bérmegállapodás mellett Ritkábban tarifatábla a kollektív szerződésekben Kollektív szerződésben: Mt-nél magasabb műszak-, túlóra és egyéb pótlékok (gyakori), ösztönzési rendszer (ritkábban) Éves megállapodásban: változatos béren kívüli juttatások, cafetéria, nyugdíjpénztári hozzájárulás (mindenhol) Kivételesen foglalkoztatási megállapodás is előfordul 2012-re korlátozott béremelés (mindig differenciált 0-6%) Alacsonybérű cégeknél bérkompenzáció, minimálbér-emelés hatása meghatározó (akár 10% is lehet) A régóta állami cégeknél 2008-óta nincs béremelés Válságágazatoknál rossz üzleti eredmény miatt minimális emelés, ritkábban bizonytalan nyereségrészesedés

15 Bércsökkenés az új Mt. miatt? Politikai deklaráció: az új Mt. miatt nem lesz csökkenés Eddigi nominális bércsökkenés az Mt. miatt 5 esetben! Kifejezett fenyegetettség további 4 esetben (várhatóan a következő évtől, amikor majd módosítják a KSZ-t) Néhány esetben kompenzáció halvány ígérete (pl. teljesítménypótlékokban) Pótlékok mértékét úgy tűnik, hosszabb távon is sikerül megőrizni (5 eset) Kivételesen: átmeneti béremelkedés, ahol a munkaközi szünet kiadását csak pótlékokkal tudták megoldani (1 eset) Az Mt. miatti bércsökkenés bizonyos csoportokra kiélezett (pl. műszakosok, túlórázók) De bércsökkenés volt az Mt.-től függetlenül is a rossz gazdasági helyzet miatt Reálkereset csökkenés, infláció miatt

16 A bércsökkenés okai, mértéke I. Nagysága? Módszertani problémák Az esettanulmány nem igazán alkalmas módszer a mennyiségi becslésre Csak az eddigi csökkenés becsülhető, érdemes lesz jövőre újra megvizsgálni! Legtöbbször és legnagyobb mértékben a műszakpótlékok miatt, akár még KSZ mellet is Ahogy bejött az új MT, ugye, azonnal lekapták a műszakpótlékokat Egy alacsonybérű cégnél: a megszakítás nélkül dolgozók nettó 15 ezer Ft-ot veszítenek, máshol ezer is lehet a csökkenés Túlórák kiesése (munkaidőkeret egyoldalú bevezetése, vagy munkaidőalap növekedése miatt) Az egyik szakszervezeti vezető szerint durván a nettó bér százaléka veszett el így, ami körülbelül ezer forint kiesését jelenti (15% műszakpótlék, illetve 50% túlórapótlék volt érvényben) napi 12 órás műszakban

17 A bércsökkenés okai, mértéke II. Távolléti díj (szabadság, betegség, felmentési idő, stb.) Bár az átmeneti megállapodások többsége igyekezett a távolléti díjat az átlagkeresethez minél jobban közelíteni Állami cégeknél órakereset csökkenése a munkaidő növekedése miatt A munkavállalóknak - a szakszervezet számításai szerint - a gyakorlatban évente 11 nappal többet kell dolgozniuk ugyanakkora bérért Hatékonyság növekedés, hosszabb távon létszámfelesleg, esetleg leépítés? Fizetetlen túlórák, ügyes munkaidő-beosztás A túlóra kifizetése, illetve a túlórának munkaszüneti nappal való kompenzálása közti arány változása várható a közeljövőben, kevesebb pénz és több, nem ledolgozandó munkanap a túlóráért cserébe Munkaintenzitás növekedése Semmi nem változott a KSZ-ben, csak nemrég a 21 másodperces műveleti ciklusidőt 18-ra időket rövidítették le

TARTALOMJEGYZÉK. Előszó 11. 1992. évi XXII. törvény a Munka Törvénykönyvéről 13

TARTALOMJEGYZÉK. Előszó 11. 1992. évi XXII. törvény a Munka Törvénykönyvéről 13 Tartalomjegyzék 3 TARTALOMJEGYZÉK Előszó 11 1992. évi XXII. törvény a Munka Törvénykönyvéről 13 ELSŐ RÉSZ BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK 13 A) A törvény hatálya 13 1. A törvény tárgyi hatálya 14 2. A törvény területi

Részletesebben

Az új Munka Törvénykönyve

Az új Munka Törvénykönyve Az új Munka Törvénykönyve Szakszervezet jogainak változása Kollektív szerződés megkötésének és módosításának új szabályai Eltérési lehetőségek a kollektív szerződésben az új Mt.-hez és a munkaszerződéshez

Részletesebben

műszakpótlék szabályozása (140) köztulajdonban álló munkáltató (172-177)

műszakpótlék szabályozása (140) köztulajdonban álló munkáltató (172-177) Munkavállalói jogot sért Keresetcsökkenéssel jár Egyéb, munkavállalókra hátrányos Szakszervezeti jogot sért Egyéb kollektív jogot sért Nagyon súlyos munkaviszony jogellenes megszüntetésének jogkövetkezményei

Részletesebben

MKTB (MA) KÉPZÉS MUNKAÜGYI KAPCSOLATOK SZAKIRÁNY ZÁRÓVIZSGA KÉRDÉSEK június. Kollektív alku, kollektív szerződés nemzetközi és hazai gyakorlata

MKTB (MA) KÉPZÉS MUNKAÜGYI KAPCSOLATOK SZAKIRÁNY ZÁRÓVIZSGA KÉRDÉSEK június. Kollektív alku, kollektív szerződés nemzetközi és hazai gyakorlata Kollektív alku, kollektív szerződés nemzetközi és hazai gyakorlata 1. A kollektív tárgyalásra, a kollektív alku szereplőire vonatkozó nemzetközi normák 2. A kollektív tárgyalás alapelvei, alapvető feltételei

Részletesebben

A kollektív szerződéskötés szerepe, jelentősége és lehetséges tartalma Magyarországon. Tarsoly Imréné szeptember 23.

A kollektív szerződéskötés szerepe, jelentősége és lehetséges tartalma Magyarországon. Tarsoly Imréné szeptember 23. A kollektív szerződéskötés szerepe, jelentősége és lehetséges tartalma Magyarországon Tarsoly Imréné 2016. szeptember 23. Bratislava Kollektív szerződés A KSZ a munkabéke eszköze, kiszámítható, szabályozott

Részletesebben

Kiemelt kérdések a kollektív szerződés megszűnése esetén

Kiemelt kérdések a kollektív szerződés megszűnése esetén Kiemelt kérdések a kollektív szerződés megszűnése esetén 1. Kell külön értesíteni a munkavállalót a KSZ megszűnéséről? Ok: A KSZ határozott időre került megkötésre, december 31-én automatikusan lejár.

Részletesebben

Az új Munka Törvénykönyve. dr. Németh Janka Sándor Szegedi Szent-Ivány Komáromi Eversheds Ügyvédi Iroda

Az új Munka Törvénykönyve. dr. Németh Janka Sándor Szegedi Szent-Ivány Komáromi Eversheds Ügyvédi Iroda Az új Munka Törvénykönyve dr. Németh Janka Sándor Szegedi Szent-Ivány Komáromi Eversheds Ügyvédi Iroda Tartalom Szakszervezet jogainak változása Kollektív szerződés megkötésének és módosításának új szabályai

Részletesebben

A MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVÉRŐL SZÓLÓ ÉVI I. TÖRVÉNY KOMMENTÁRJA

A MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVÉRŐL SZÓLÓ ÉVI I. TÖRVÉNY KOMMENTÁRJA A MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVÉRŐL SZÓLÓ 2012. ÉVI I. TÖRVÉNY KOMMENTÁRJA TARTALOMJEGYZÉK ELSŐ RÉSZ 13 ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK I. FEJEZET (1. 13. ) 13 BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK 1. A törvény célja 13 2. A törvény hatálya

Részletesebben

TÁMOP A-13/

TÁMOP A-13/ 1 TÁMOP-2.5.3.A-13/1-2013-0043 Helyfoglalás aktív jelenlét, aktív együttműködés TÁMOP-2.5.3.A-13/1-2013-0043 Helyfoglalás aktív jelenlét, aktív együttműködés Ágazati kollektív szerződés előkészítése című

Részletesebben

Munka világa. Kis- és középvállalkozások. Munka világának szereplői. Ügyvezetés I. és II.

Munka világa. Kis- és középvállalkozások. Munka világának szereplői. Ügyvezetés I. és II. Kis- és középvállalkozások Ügyvezetés I. és II. 1 Munka világa 2 Munka világának szereplői Állam Szabályozási környezet biztosítása Munkaadó Munka helyének és eszközének biztosítása Munkavállaló Munkavégzés

Részletesebben

SZEMÉLYI ÉS VAGYONVÉDELMI TEVÉKENYSÉGGEL KAPCSOLATOS MUNKAJOGI KÉPZÉS A 2012 ÉVI I.TÖRVÉNY RENDELKEZÉSEI ALAPJÁN

SZEMÉLYI ÉS VAGYONVÉDELMI TEVÉKENYSÉGGEL KAPCSOLATOS MUNKAJOGI KÉPZÉS A 2012 ÉVI I.TÖRVÉNY RENDELKEZÉSEI ALAPJÁN SZEMÉLYI ÉS VAGYONVÉDELMI TEVÉKENYSÉGGEL KAPCSOLATOS MUNKAJOGI KÉPZÉS A 2012 ÉVI I.TÖRVÉNY RENDELKEZÉSEI ALAPJÁN Készítette: Dr. Dabis Erzsébet és Prof. Dr. Hajdú József I. Módszertani bevezetés Tartalmi:

Részletesebben

C/3. MUNKAJOG ÉS TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI JOG

C/3. MUNKAJOG ÉS TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI JOG C/3. MUNKAJOG ÉS TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI JOG TÉTELEK ÉS ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG MUNKAJOG A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (a továbbiakban: Mt.), a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi

Részletesebben

A munkaügyi kapcsolatokat érintő változások, és azok hatása

A munkaügyi kapcsolatokat érintő változások, és azok hatása A munkaügyi kapcsolatokat érintő változások, és azok hatása Munkaügyi kapcsolatok Harmadik rész XIX. fejezet Általános rendelkezések XX. fejezet Üzemi Tanácsok XXI. fejezet Szakszervezetek XXII. fejezet

Részletesebben

2/2004. (I. 15.) FMM rendelet. a kollektív szerződések bejelentésének és nyilvántartásának részletes szabályairól

2/2004. (I. 15.) FMM rendelet. a kollektív szerződések bejelentésének és nyilvántartásának részletes szabályairól a kollektív szerződések bejelentésének és nyilvántartásának részletes A Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény (a továbbiakban: Mt.) 41/A. ának (4) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján

Részletesebben

Megállapodás a MÁV-TRAKCIÓ Zrt. Kollektív Szerződésének módosításáról

Megállapodás a MÁV-TRAKCIÓ Zrt. Kollektív Szerződésének módosításáról Megállapodás a MÁV-TRAKCIÓ Zrt. Kollektív Szerződésének módosításáról amelyet megkötöttek egyrészről a MÁV-TRAKCIÓ Zrt., mint munkáltató (továbbiakban: Munkáltató),másrészről a jelen megállapodás aláíróiként

Részletesebben

Tájékoztató az Érdekegyeztető Tanács december 20-i üléséről

Tájékoztató az Érdekegyeztető Tanács december 20-i üléséről 1997. év Tájékoztató az Érdekegyeztető Tanács 1996. december 20-i üléséről Napirend előtti felszólalásában a munkavállalói oldal a szervezkedési szabadságot veszélyeztető és a munka világát szabályozó

Részletesebben

Munkavállalókkal kapcsolatos feladatok

Munkavállalókkal kapcsolatos feladatok dr.henczi Lajos, dr. Horváth István, dr. Molnár-Hidassy Dóra, Molnárné dr.balogh Márta Munkavállalókkal kapcsolatos feladatok TARTALOM Előszó I. A munkaerőpiac szereplői 1. Piac 2. Munkaerőpiac 2.1 Munkaerő-kereslet

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. a kollektív szerződések bejelentésének és nyilvántartásának részletes szabályairól szóló 2/2004. (I. 15.) FMM rendelet módosításáról

ELŐTERJESZTÉS. a kollektív szerződések bejelentésének és nyilvántartásának részletes szabályairól szóló 2/2004. (I. 15.) FMM rendelet módosításáról Az előterjesztést a Kormány nem tárgyalta meg, ezért az nem tekinthető a Kormány álláspontjának. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM IKTATÓSZÁM: 1226 /2010-MKBERFŐ Készült 2010. február 16-án. ELŐTERJESZTÉS

Részletesebben

Az új Munka Törvénykönyve. Dr. Komlódi Katalin Sándor Szegedi Szent-Ivány Komáromi Eversheds

Az új Munka Törvénykönyve. Dr. Komlódi Katalin Sándor Szegedi Szent-Ivány Komáromi Eversheds Az új Munka Törvénykönyve Dr. Komlódi Katalin Sándor Szegedi Szent-Ivány Komáromi Eversheds Általános magatartási követelmények Az adott helyzetben általában elvárható magatartás ÚJ! Jóhiszeműség és tisztesség

Részletesebben

MUNKA ÉS SZOCIÁLIS JOG II. 2015/2016. TANÉV/TAVASZI FÉLÉV

MUNKA ÉS SZOCIÁLIS JOG II. 2015/2016. TANÉV/TAVASZI FÉLÉV MUNKA ÉS SZOCIÁLIS JOG II. KOLLOKVIUMI MINIMUMKÉRDÉSEK 2015/2016. TANÉV/TAVASZI FÉLÉV II. félév 1. A munkajogi felelősség rendszere (előadásvázlat 1.) 2. A felróhatóság fogalma és szerepe a munkajogban

Részletesebben

A Kollektív Szerződés alkalmazásának elősegítése

A Kollektív Szerződés alkalmazásának elősegítése TÁMOP-2.5.3.A-13/1-2013-0042 PROJEKT A Kollektív Szerződés alkalmazásának elősegítése A vasúttársaságoknál alkalmazott Kollektív Szerződések ismertetése KSZ kötési technikák és szabályozási kérdések Előadó:

Részletesebben

TÁMOP-2.5.3.A-13/1-2013-0018 KOLLEKTÍV SZERZŐDÉS MINTA 1. Felkészült Érdekvédelem az ÁFEOSZ-COOP Szövetség kapacitásfejlesztése a Dél-alföldi régióban

TÁMOP-2.5.3.A-13/1-2013-0018 KOLLEKTÍV SZERZŐDÉS MINTA 1. Felkészült Érdekvédelem az ÁFEOSZ-COOP Szövetség kapacitásfejlesztése a Dél-alföldi régióban KOLLEKTÍV SZERZŐDÉS MINTA 1 A.. Zártkörűen Működő részvénytársaság.. (Megyei Törvényszék mint Cégbíróság Cg.: ) Megjegyzés [A1]: szervezeti forma adott munkáltatóé, ez csak példa 201. napján kelt EGYSÉGES

Részletesebben

Cafetéria juttatás 45.

Cafetéria juttatás 45. A Független HÉV Szakszervezet a mai napon belső egyeztetést tartott a Kollektív szerződés tárgyában, melynek eredményeképpen a már megállapodott és a vitás pontokon felül további javaslatokat, észrevételeket

Részletesebben

Készítette: Dr. Mészáros Enikő Frissítve: 2013. március 21.

Készítette: Dr. Mészáros Enikő Frissítve: 2013. március 21. Pest Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szervének Munkaügyi Felügyelősége Készítette: Dr. Mészáros Enikő Frissítve: 2013. március 21. Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség

Részletesebben

Felelősen, egészségesen, biztonságosan. Nemzeti Munkaügyi Hivatal 1089 Budapest, Kálvária tér 7. munka@lab.hu www.munka.hu www.ujszechenyiterv.gov.

Felelősen, egészségesen, biztonságosan. Nemzeti Munkaügyi Hivatal 1089 Budapest, Kálvária tér 7. munka@lab.hu www.munka.hu www.ujszechenyiterv.gov. Felelősen, egészségesen, biztonságosan A foglalkoztatásra vonatkozó legfontosabb szabályok és a munkáltatók által elkövetett leggyakoribb jogsértések Előadó: Dr. Járai József Krisztián osztályvezető Munkaügyi

Részletesebben

1. Az MVM Oroszlányi Erőműfejlesztő Zrt. tevékenységi körének ismertetése. 2. Foglalkoztatás

1. Az MVM Oroszlányi Erőműfejlesztő Zrt. tevékenységi körének ismertetése. 2. Foglalkoztatás Tájékoztatás a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló 2009. évi CXXII. törvény alapján az MVM Oroszlányi Erőműfejlesztő Zrt. felügyelő bizottsági tagjai, továbbá a vezető

Részletesebben

Elnökségi előterjesztés az új Mt. átmeneti rendelkezéseiről II. A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény módosítása

Elnökségi előterjesztés az új Mt. átmeneti rendelkezéseiről II. A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény módosítása Elnökségi előterjesztés az új Mt. átmeneti rendelkezéseiről II. A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény hatálybalépésével összefüggő átmeneti rendelkezésekről és törvénymódosításokról szóló

Részletesebben

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. és az általa irányított energetikai társaságcsoport tagja a Vértesi Erőmű Zrt.

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. és az általa irányított energetikai társaságcsoport tagja a Vértesi Erőmű Zrt. Tájékoztatás a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló 2009. évi CXXII. törvény alapján a Vértesi Erőmű Zrt. vezető tisztségviselői, felügyelő bizottsági tagjai, továbbá

Részletesebben

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. és az általa irányított energetikai társaságcsoport tagja a Vértesi Erőmű Zrt.

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. és az általa irányított energetikai társaságcsoport tagja a Vértesi Erőmű Zrt. Tájékoztatás a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló 2009. évi CXXII. törvény alapján a Vértesi Erőmű Zrt. vezető tisztségviselői, felügyelő bizottsági tagjai, továbbá

Részletesebben

új jogszabály jön vagy módosítják a következőt. A tulajdonjog a legteljesebb dologi jog, a legfőbb hatalom a dolog felett.

új jogszabály jön vagy módosítják a következőt. A tulajdonjog a legteljesebb dologi jog, a legfőbb hatalom a dolog felett. Jogszaba lyok hata lyok Személyi hatály o Mely személyekre vonatkozik. Területi hatály o Mely földrajzi területekre vonatkozik. Időbeni hatály o Mely időintervallumban hatályos az adott jogszabály. Megváltozhat,

Részletesebben

A Munka Törvénykönyve változásai január 1-től

A Munka Törvénykönyve változásai január 1-től A Munka Törvénykönyve változásai 2018. január 1-től A Munka Törvénykönyve változásai 2018. január 1-től 1. 2. egyrészt az európai uniós joggal és a nemzetközi (ILO) egyezményekkel való összhang megteremtése

Részletesebben

1. Az MVM Paks II Zrt. küldetése. 2. Foglalkoztatás. 3. Vezető tisztségviselők

1. Az MVM Paks II Zrt. küldetése. 2. Foglalkoztatás. 3. Vezető tisztségviselők Tájékoztatás a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló 2009. évi CXXII. törvény alapján az MVM Paks II Zrt. vezető tisztségviselői, felügyelőbizottsági tagjai, továbbá a

Részletesebben

Munkajog és munkavédelem

Munkajog és munkavédelem Munkajog és munkavédelem Dudás Katalin A munkaviszony Kollízió Létesítéskor a foglalkoztatási feltételekről való tájékoztatás jelentősége Egyoldalú teljesítés meghatározáskor méltányos mérlegelés, aránytalan

Részletesebben

MUNKAVÉDELEM A SZÍNHÁZBAN. A legfontosabb munkaügyi tudnivalók és tennivalók Április 01.

MUNKAVÉDELEM A SZÍNHÁZBAN. A legfontosabb munkaügyi tudnivalók és tennivalók Április 01. MUNKAVÉDELEM A SZÍNHÁZBAN A legfontosabb munkaügyi tudnivalók és tennivalók 2010. Április 01. Miről lesz szó? Milyen a munkaügyi kapcsolatok színvonala? Együttműködés hiánya konfliktushoz vezet! Rendezett

Részletesebben

C/1. MUNKAJOG ÉS TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI JOG

C/1. MUNKAJOG ÉS TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI JOG C/1. MUNKAJOG ÉS TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI JOG TÉTELEK ÉS AZ ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG A megfelelő tételekhez szükséges a KK 18., 23., 25., 27. és az MK 95. számú állásfoglalásainak ismerete. MUNKAJOG 1. A Munka

Részletesebben

18. Szállodák személyi ráfordításai Személyi költségek. 1. Személyi ráfordítások Költségek költsége. 2. Munkabér Bérköltség

18. Szállodák személyi ráfordításai Személyi költségek. 1. Személyi ráfordítások Költségek költsége. 2. Munkabér Bérköltség 18. Szállodák személyi ráfordításai Személyi költségek 1 1. Személyi ráfordítások Költségek költsége. Munkabér Bérköltség. Motivációs rendszerek Motiválás 4. Személyzet kiváltási lehetőségei Külső munkaerő.

Részletesebben

18. Szállodák személyi ráfordításai Személyi költségek. 1. Személyi ráfordítások Költségek költsége. 2. Munkabér Bérköltség

18. Szállodák személyi ráfordításai Személyi költségek. 1. Személyi ráfordítások Költségek költsége. 2. Munkabér Bérköltség 18. Szállodák személyi ráfordításai Személyi költségek 1 1. Személyi ráfordítások Költségek költsége 2. Munkabér Bérköltség 3. Motivációs rendszerek Motiválás 4. Személyzet kiváltási lehetőségei Külső

Részletesebben

XVIII. Országos Postás Konferencia HR Szekció. 3. Megújult a KSz! Visegrád, 2012. november 20.

XVIII. Országos Postás Konferencia HR Szekció. 3. Megújult a KSz! Visegrád, 2012. november 20. XVIII. Országos Postás Konferencia HR Szekció 3. Megújult a KSz! jelentősebb változv ltozások az 55. sz. módosm dosítása sa alapján Előad adó: Konrát t Ervin, jövedelempolitikai vezető Visegrád, 2012.

Részletesebben

HÍRLEVÉL. Tájékoztató az új Munka Törvénykönyvének január 1-jén hatályba lépő rendelkezéseiről 2012 / 12

HÍRLEVÉL. Tájékoztató az új Munka Törvénykönyvének január 1-jén hatályba lépő rendelkezéseiről 2012 / 12 Tájékoztató az új Munka Törvénykönyvének 2013. január 1-jén hatályba lépő rendelkezéseiről 2013. január 1-jén az új Mt. eddig még életbe nem lépett további rendelkezései is hatályba lépnek. Idén még nem

Részletesebben

KÖZZÉTÉTEL a évi CXXII. törvény 2. alapján VEZETŐ TISZTSÉGVISELŐK

KÖZZÉTÉTEL a évi CXXII. törvény 2. alapján VEZETŐ TISZTSÉGVISELŐK KÖZZÉTÉTEL a 2009. évi CXXII. törvény 2. alapján VEZETŐ TISZTSÉGVISELŐK Szenes Márton ügyvezető igazgató Munkaviszony esetén a munkavállaló részére a munkaviszonya alapján közvetlenül vagy közvetve nyújtott

Részletesebben

Írta: Administrator 2012 január 17. (kedd) 12:24

Írta: Administrator 2012 január 17. (kedd) 12:24 Bérkompenzáció 2012 igénylés : az elvárt béremeléshez 21 milliárdot ad a kormány. A kormány pályázati rendszerben, vissza nem térítendő támogatás formájában átvállalja a bérfejlesztés 2-3 százalékát a

Részletesebben

3. Felügyelő bizottsági tagok

3. Felügyelő bizottsági tagok Tájékoztatás a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló 2009. évi CXXII. törvény alapján az MVM Oroszlányi Erőműfejlesztő Zrt. felügyelő bizottsági tagjai, továbbá a vezető

Részletesebben

Munkajogi ismeretek 2014. dr. Száldobágyi Zsigmond Csongor www.szaldobagyi.hu

Munkajogi ismeretek 2014. dr. Száldobágyi Zsigmond Csongor www.szaldobagyi.hu Munkajogi ismeretek 2014. 1 A munkajogi szabályok rendszere Alaptörvény Törvények 2012. évi I. törvény a Munka Törvénykönyvéről 2011. évi CXCIX. törvény a közszolgálati tisztviselőkről 1992. évi XXXIII.

Részletesebben

MUNKAJOGI ALAPOK. A munkaszerződést írásba kell foglalni. A munkaszerződés írásba foglalásáról a munkáltató köteles gondoskodni.

MUNKAJOGI ALAPOK. A munkaszerződést írásba kell foglalni. A munkaszerződés írásba foglalásáról a munkáltató köteles gondoskodni. MUNKAJOGI ALAPOK A munkaszerződést írásba kell foglalni. A munkaszerződés írásba foglalásáról a munkáltató köteles gondoskodni. Mit kell tartalmaznia a munkaszerződésnek? A munkaszerződésnek vannak kötelező

Részletesebben

A Munka törvénykönyve XXI. fejezet: szakszervezeti jogok

A Munka törvénykönyve XXI. fejezet: szakszervezeti jogok A Munka törvénykönyve XXI. fejezet: szakszervezeti jogok A Munka Törvénykönyve a szakszervezet és a munkáltató közötti kapcsolatokat szabályozza. Nem tartalmazza tehát a szakszervezetek létrehozatalára,

Részletesebben

Tantárgyi tematika - 2015/2016 I. félév

Tantárgyi tematika - 2015/2016 I. félév Tantárgyi tematika - 2015/2016 I. félév Tantárgy neve Neptun kódja: Képzés- tagozat: Tantárgy kreditszáma: Tantárgyfelelős: Számonkérési forma: Erős előfeltétel: Gyenge előfeltétel/társfeltétel: Kapcsolódik-e

Részletesebben

1. A munkaszerződésről általában 2. A munkaviszony alanyai: munkáltató és munkavállaló 3. A munkaszerződés megkötése

1. A munkaszerződésről általában 2. A munkaviszony alanyai: munkáltató és munkavállaló 3. A munkaszerződés megkötése A munkaszerződés 1. A munkaszerződésről általában 2. A munkaviszony alanyai: munkáltató és munkavállaló 3. A munkaszerződés megkötése 1. A MUNKASZERZŐDÉS (MSZ) 1.1. A munkaszerződés fogalma A munkaszerződés

Részletesebben

HIRLEVÉL Az új Munka Törvénykönyve hatálybalépéséről

HIRLEVÉL Az új Munka Törvénykönyve hatálybalépéséről HIRLEVÉL Az új Munka Törvénykönyve hatálybalépéséről Tisztelt Partnerünk, Tájékoztatjuk Önöket, hogy az 1992. évi XXII. törvény a Munka Törvénykönyvéről 2012.06.30.-i hatállyal érvényét veszítette, s helyette

Részletesebben

Bérpótlékok: A munkavállalót a Munka Törvénykönyve alapján megillető bérpótlékok:

Bérpótlékok: A munkavállalót a Munka Törvénykönyve alapján megillető bérpótlékok: Mennyi bérpótlék jár? - Bérpótlékok 2011-2012: éjszakai pótlék, műszakpótlék, ügyeleti pótlék, készenléti díj, vasárnapi és munkaszüneti napi munkavégzés pótléka. Ha munkaviszonyra vonatkozó szabály vagy

Részletesebben

2012. október 18. Dr. Rátkai Ildikó, ügyvéd

2012. október 18. Dr. Rátkai Ildikó, ügyvéd 2012. október 18. Dr. Rátkai Ildikó, ügyvéd Tematika A munkaviszony létesítése A munkaviszony megszüntetése Alapvető munkaidő-szabályok A munka díjazása, bérpótlékok Jogforrások 1992. évi XXII. törvény

Részletesebben

MUNKAJOG MUNKAJOG MINT JOGÁG. EU- s irányelvek MUNKASZERZŐDÉS. szabályozás 2015.03.03. 2012. évi I.tv. az ÚJ Munka törvénykönyve

MUNKAJOG MUNKAJOG MINT JOGÁG. EU- s irányelvek MUNKASZERZŐDÉS. szabályozás 2015.03.03. 2012. évi I.tv. az ÚJ Munka törvénykönyve MUNKAJOG MUNKAJOG MINT JOGÁG szabályozás DR SZALAI ERZSÉBET 1 DR SZALAI ERZSÉBET 2 EU- s irányelvek 2012. évi I.tv. az ÚJ Munka törvénykönyve DR SZALAI ERZSÉBET 3 MUNKASZERZŐDÉS Szerződést kötő felek..

Részletesebben

AZ ÚJ MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVE FONTOSABB ELEMEI

AZ ÚJ MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVE FONTOSABB ELEMEI AZ ÚJ MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVE FONTOSABB ELEMEI Jogpolitikai elızmények: Széll Kálmán Terv Magyar Munka terv Jogdogmatikai okok: szabályozás rugalmassá tétele jogforrási rendszer átalakítása szociális biztonság

Részletesebben

KÖZZÉTÉTEL a évi CXXII. törvény 2. alapján VEZETŐ TISZTSÉGVISELŐK

KÖZZÉTÉTEL a évi CXXII. törvény 2. alapján VEZETŐ TISZTSÉGVISELŐK KÖZZÉTÉTEL a 2009. évi CXXII. törvény 2. alapján VEZETŐ TISZTSÉGVISELŐK Szenes Márton ügyvezető igazgató Munkaviszony esetén a munkavállaló részére a munkaviszonya alapján közvetlenül vagy közvetve nyújtott

Részletesebben

Még újabb munkajogi szabályok c. előadás 1. rész

Még újabb munkajogi szabályok c. előadás 1. rész Még újabb munkajogi szabályok c. előadás 1. rész Előadó: dr. Horváth István ügyvéd Dr. P. Horváth Ügyvédi Iroda c. egyetemi docens (PhD) ELTE ÁJK Főbb témakörök: Források Hogyan olvassuk a törvényt? Készenléti

Részletesebben

EGYÉB MUNKAJÖVEDELEM ÉS SZEMÉLYI JELLEGŰ KIFIZETÉSEK

EGYÉB MUNKAJÖVEDELEM ÉS SZEMÉLYI JELLEGŰ KIFIZETÉSEK Módszertani leírás A Központi Statisztikai Hivatal az élőmunka igénybevételével kapcsolatos költségek nyomon követésére 1992-től kezdetben a 4 évenként ismétlődő, később évenkénti adatgyűjtést vezetett

Részletesebben

Munkajogi aktualitások 2015. Előadó: dr. Kártyás Gábor gabor.kartyas@opussimplex.com

Munkajogi aktualitások 2015. Előadó: dr. Kártyás Gábor gabor.kartyas@opussimplex.com Munkajogi aktualitások 2015 Előadó: dr. Kártyás Gábor gabor.kartyas@opussimplex.com 1 1 Egyenlőtlen munkaidő-beosztás, munkaidőkeret 2 2 A munkaidő beosztása - Annak meghatározása, a mv mikor teljesíti

Részletesebben

Tantárgyi tematika. 6. hét: A munkaügyi kapcsolatok a részvételi jogok, a szakszervezetek jogai, a kollektív szerződés, a sztrájkjog, a munkaügyi vita

Tantárgyi tematika. 6. hét: A munkaügyi kapcsolatok a részvételi jogok, a szakszervezetek jogai, a kollektív szerződés, a sztrájkjog, a munkaügyi vita Tantárgyi tematika Tantárgy neve Munkajogi és tb. alapismeretek Neptun kódja: I1:MUJ Képzés- tagozat: Igazságügyi igazgatási képzés levelező tagozat Tantárgy kreditszáma: 8 kredit Tantárgyfelelős: Dr.

Részletesebben

MEGÁLLAPODÁS a MÁV-TRAKCIÓ Zrt. 2012. évi bérintézkedéseiről TERVEZET

MEGÁLLAPODÁS a MÁV-TRAKCIÓ Zrt. 2012. évi bérintézkedéseiről TERVEZET Iktatószám: Gy. 4-3/2012. MEGÁLLAPODÁS a MÁV-TRAKCIÓ Zrt. 2012. évi bérintézkedéseiről TERVEZET Budapest, 2012. január 06. MÁV-TRAKCIÓ VASÚTI VONTATÁSI ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG 1087 Budapest,

Részletesebben

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. és az általa irányított energetikai társaságcsoport tagja a Vértesi Erőmű Zrt.

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. és az általa irányított energetikai társaságcsoport tagja a Vértesi Erőmű Zrt. Tájékoztatás a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló 2009. évi CXXII. törvény alapján a Vértesi Erőmű Zrt. vezető tisztségviselői, felügyelő bizottsági tagjai, továbbá

Részletesebben

A szakszervezet jogosítványai

A szakszervezet jogosítványai A szakszervezet jogosítványai A következőkben sorra vett jogosultságok minden képviselettel rendelkező szakszervezetet alanyi jogon, a törvény erejénél fogva megilletnek. (A szakszervezetek törvényi jogait

Részletesebben

EGYÉB MUNKAJÖVEDELEM ÉS SZEMÉLYI JELLEGŰ KIFIZETÉSEK

EGYÉB MUNKAJÖVEDELEM ÉS SZEMÉLYI JELLEGŰ KIFIZETÉSEK Módszertani leírás A Központi Statisztikai Hivatal az élő munka igénybevételével kapcsolatos költségek nyomon követésére 1992-től kezdetben a 4 évenként ismétlődő, később évenkénti adatgyűjtést vezetett

Részletesebben

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. és az általa irányított energetikai társaságcsoport tagja a Vértesi Erőmű Zrt.

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. és az általa irányított energetikai társaságcsoport tagja a Vértesi Erőmű Zrt. Tájékoztatás a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló 2009. évi CXXII. törvény alapján a Vértesi Erőmű Zrt. vezető tisztségviselői, felügyelő bizottsági tagjai, továbbá

Részletesebben

3. Motivációs rendszerek. 4. Személyzet kiváltási lehetőségei. Személyi jellegű ráfordítás nagysága 1.1.Létszám nagyság és összetétel

3. Motivációs rendszerek. 4. Személyzet kiváltási lehetőségei. Személyi jellegű ráfordítás nagysága 1.1.Létszám nagyság és összetétel .19. Szállodák személyi ráfordításai Személyi költségek 1.Személyi ráfordítások Költségek költsége 2. Munkabér Bérköltség 3. Motivációs rendszerek Motiválás 4. Személyzet kiváltási lehetőségei Külső munkaerő.

Részletesebben

A törvény szerint a munkavállalónak munkaviszonya alapján a munkáltatótól munkabér jár és minden ettől eltérő megállapodás érvénytelen.

A törvény szerint a munkavállalónak munkaviszonya alapján a munkáltatótól munkabér jár és minden ettől eltérő megállapodás érvénytelen. A Munkabér Általános szabályok A törvény szerint a munkavállalónak munkaviszonya alapján a munkáltatótól munkabér jár és minden ettől eltérő megállapodás érvénytelen. A munkavállalót megillető munkabér

Részletesebben

Tervezett munkaügyi ellenőrzések 2017-benfókuszban a munkaviszony megszűnésével, megszüntetésével kapcsolatos munkáltatói kötelezettségek

Tervezett munkaügyi ellenőrzések 2017-benfókuszban a munkaviszony megszűnésével, megszüntetésével kapcsolatos munkáltatói kötelezettségek Tervezett munkaügyi ellenőrzések 2017-benfókuszban a munkaviszony megszűnésével, megszüntetésével kapcsolatos munkáltatói kötelezettségek Munkaügyi tájékoztató CSMKIK 2017. február 24. Szeged 2015. 8.

Részletesebben

18. Szállodák személyi ráfordításai Personal expenses. 1. Személyi költségek Personal Costs. 3. Motivációs rendszerek Motivation

18. Szállodák személyi ráfordításai Personal expenses. 1. Személyi költségek Personal Costs. 3. Motivációs rendszerek Motivation 18. Szállodák személyi ráfordításai Personal expenses 1 1. Személyi költségek Personal Costs 2. Munkabér Wage 3. Motivációs rendszerek Motivation 4. Személyzet kiváltási lehetőségei External labor cost

Részletesebben

AZ ÚJ MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVÉVEL KAPCSOLATOS ÁTMENETI RENDELKEZÉSEK

AZ ÚJ MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVÉVEL KAPCSOLATOS ÁTMENETI RENDELKEZÉSEK AZ ÚJ MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVÉVEL KAPCSOLATOS ÁTMENETI RENDELKEZÉSEK Az új Munka Törvénykönyvének általános hatályba lépési időpontja 2012. július 1-e volt. Néhány rendelkezés esetében azonban, ahol az előző

Részletesebben

A MUNKAIDŐ MEGSZERVEZÉSE

A MUNKAIDŐ MEGSZERVEZÉSE A MUNKAIDŐ MEGSZERVEZÉSE Magyar Állami Operaház Budapest, 2015. szeptember 29. dr. Pál Lajos ügyvéd pal.lajos@paleskozma.hu www.paleskozma.hu 2 Bevezetés előzetes megjegyzések a munkaviszony létesítésének

Részletesebben

Szállodák személyi ráfordításai

Szállodák személyi ráfordításai Szállodák személyi ráfordításai 1 Személyi ráfordítások 1. Munkabér Bérköltség 3. Motivációs rendszerek Motiválás 4. Személyzet kiváltási lehetőségei Külső munkaerő 5. Személyi ráfordítás mutatószámai

Részletesebben

Tegnap Mt., ma Kjt. És holnap?

Tegnap Mt., ma Kjt. És holnap? Tegnap Mt., ma Kjt. És holnap? A gazdasági társaságok költségvetési intézménnyé alakulásának munkaügyi aspektusai dr. Illés Márta illes.marta@spaheviz.hu Az átalakulás jogszabályi háttere 2013. évi XXV.

Részletesebben

A bértárgyalásokhoz kapcsolódó legfontosabb jogi fogalmak és szabályozásuk

A bértárgyalásokhoz kapcsolódó legfontosabb jogi fogalmak és szabályozásuk 1. sz. Melléklet A bértárgyalásokhoz kapcsolódó legfontosabb jogi fogalmak és szabályozásuk Az alapbér [Mt.136-138. ] Az alapbérben történő megállapodás a munkaszerződés mellőzhetetlen tartalmi eleme.

Részletesebben

Az MVM OVIT Zrt. működési területe az egész országra kiterjed, Magyarország számos térségében vannak telephelyei.

Az MVM OVIT Zrt. működési területe az egész országra kiterjed, Magyarország számos térségében vannak telephelyei. Tájékoztatás a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló 2009. évi CXXII. törvény alapján az MVM OVIT Országos Villamostávvezeték Zrt. vezető tisztségviselői, felügyelő bizottsági

Részletesebben

Üzleti reggeli 2013. 09. 20. Munkajog a gyakorlatban. Dr. Kovács László

Üzleti reggeli 2013. 09. 20. Munkajog a gyakorlatban. Dr. Kovács László Üzleti reggeli 2013. 09. 20. Munkajog a gyakorlatban Dr. Kovács László Munkavégzési viszonyok tipizálása Munkavégzési viszonyok Munkaviszonyok alkalmazásban állók Munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyok

Részletesebben

News Flash. Július, Magyarországi bérpótlékok 2016-ban

News Flash. Július, Magyarországi bérpótlékok 2016-ban News Flash Július, 2016 Magyarországi bérpótlékok 2016-ban Magyarországi bérpótlékok 2016-ban Szinte minden munkavállalót érinthet a bérpótlékok kérdése, hiszen egy teljesen általános és nagyon sok feltételre

Részletesebben

A Munkaügy a közoktatásban című kézikönyv összes eddig megjelent köteteinek tartalomjegyzéke ( )

A Munkaügy a közoktatásban című kézikönyv összes eddig megjelent köteteinek tartalomjegyzéke ( ) A Munkaügy a közoktatásban című kézikönyv összes eddig megjelent köteteinek tartalomjegyzéke (2012 2017) Lezárva: 2017. szeptember A A foglalkoztatást meghatározó jogszabályok A 1 A nemzeti köznevelési

Részletesebben

Ezúton adnék egy tájékoztatást és a végén egy szavazást kérnek Tőletek.

Ezúton adnék egy tájékoztatást és a végén egy szavazást kérnek Tőletek. Tisztelt Titkár/Elnök Asszony/Úr! Ezúton adnék egy tájékoztatást és a végén egy szavazást kérnek Tőletek. Tájékoztatás 2011. év meglehetősen nehéz év volt. A kormány egyoldalúan megszüntette az OÉT-et.

Részletesebben

Tantárgyi tematika /2018 I. félév

Tantárgyi tematika /2018 I. félév Tantárgy neve Munkajog 1. Neptun kódja: JL4:MUJ (1) Képzés- tagozat: Tantárgy kreditszáma: Tantárgyfelelős: Erős előfeltétel: Gyenge előfeltétel/társfeltétel: Kapcsolódik-e hozzá gyakorlat/szeminárium?

Részletesebben

Előadó: dr. Takács Gábor

Előadó: dr. Takács Gábor Kollektív munkajog a közalkalmazotti jogviszonyban Előadó: dr. Takács Gábor gabor.takacs@opussimplex.com Szabályozott területek 2012. évi I. tv. munkaviszony 1992. évi XXXIII. tv. közalkalmazotti jogviszony

Részletesebben

A MÁV Zrt. Kollektív Szerződésének HELYI FÜGGELÉKE

A MÁV Zrt. Kollektív Szerződésének HELYI FÜGGELÉKE SZERVEZETI EGYSÉG NEVE A MÁV Zrt. Kollektív Szerződésének HELYI FÜGGELÉKE (egységes szerkezetben) IRATMINTA a MÁV Zrt. Kollektív Szerződésének 2012. augusztus 1. napjától hatályos szövegéhez 2 ÁLTALÁNOS

Részletesebben

1. Az MVM GTER Zrt. az MVM Csoport tagja

1. Az MVM GTER Zrt. az MVM Csoport tagja Tájékoztatás a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló 2009. évi CXXII. törvény alapján az MVM GTER Gázturbinás Erőmű Zrt. i tagjai, továbbá a vezető besorolású, valamint

Részletesebben

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ több költségvetési intézményre kiterjedő hatályú kollektív szerződés bejelentésére szolgáló adatlaphoz

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ több költségvetési intézményre kiterjedő hatályú kollektív szerződés bejelentésére szolgáló adatlaphoz KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ több költségvetési intézményre kiterjedő hatályú kollektív szerződés bejelentésére szolgáló adatlaphoz ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK 1. FOGALMAK AZ EGYSÉGES ÉRTELMEZÉS ÉRDEKÉBEN Költségvetési

Részletesebben

A munkaügyi ellenőrzés jogszabályi környezetének változása

A munkaügyi ellenőrzés jogszabályi környezetének változása Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerve A munkaügyi ellenőrzés jogszabályi környezetének változása Bérkompenzáció Pest Megyei Kormányhivatal A munkaügyi ellenőrzésről szóló 1996. évi LXXV. törvény

Részletesebben

1. Az MVM Zrt. állami szerepvállalásának ismertetése. 2. Foglakoztatás

1. Az MVM Zrt. állami szerepvállalásának ismertetése. 2. Foglakoztatás Tájékoztatás a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló 2009. évi CXXII. törvény alapján a Magyar Villamos Művek Zrt. vezető tisztségviselői, felügyelő bizottsági tagjai,

Részletesebben

OBB Előadás. Kovács Krisztina UCMS Group Hungary Kft

OBB Előadás. Kovács Krisztina UCMS Group Hungary Kft OBB Előadás Kovács Krisztina UCMS Group Hungary Kft. 2015.10.27 Munkaviszony létesítése Munkaszerződés teljesítése (jogok és kötelezettségek, mentesülés a munkavégzési kötelezettség alól) Munkaszerződés

Részletesebben

Munkaidőkeretben történő foglalkoztatás gyakorlati alkalmazása

Munkaidőkeretben történő foglalkoztatás gyakorlati alkalmazása Munkaidőkeretben történő foglalkoztatás gyakorlati alkalmazása Készítette: Kissné Horváth Marianna Saldo Zrt. Igazgató helyettes Greskóné Koller Krisztina Saldo Zrt. Gazdasági tanácsadó Dedákné Németh

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S Szociális és Munkaügyi Minisztérium Iktatószám: 22612- /2007-SZMM E L Ő T E R J E S Z T É S a kollektív szerződések bejelentésének és nyilvántartásának részletes szabályairól szóló 2/2004. (I. 15.) FMM

Részletesebben

ZÁRÓVIZSGA TÉTELSOR 2008/2009.

ZÁRÓVIZSGA TÉTELSOR 2008/2009. TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI ALAPOK, JÁRULÉK ÉS FOLYÓSZÁMLARENDSZER 1. A TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI ELLÁTÁSOK FEDEZETE, A JÁRULÉKFIZETÉSI KÖTELEZZETSÉG ALANYAI, A TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI JÁRULÉK ALAPJA (járulékalapot

Részletesebben

Tantárgyi tematika /2019 I. félév

Tantárgyi tematika /2019 I. félév Tantárgy neve Munkajog 1. Neptun kódja: JL4: MUJ (1) Képzés- tagozat: Tantárgy kreditszáma: Tantárgyfelelős: Tantárgyi tematika - 2018/2019 I. félév osztatlan jogász képzés levelező tagozat 0 kredit Erős

Részletesebben

Részmunkaidős foglalkoztatással kapcsolatos tudnivalók összefoglalása

Részmunkaidős foglalkoztatással kapcsolatos tudnivalók összefoglalása Részmunkaidős foglalkoztatással kapcsolatos tudnivalók összefoglalása Készítette: Korycki Adrienn SALIO Személyzeti Tanácsadó Kft. ügyvezető, partner adrienn.korycki@salio.hu +36 1 240-4352 Ha valami hatással

Részletesebben

A Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség által javasolt évi takarítási óradíj

A Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség által javasolt évi takarítási óradíj A Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség által javasolt 2017. évi takarítási óradíj A 2017. évi takarítási óradíj költségelemei % Betanított takarító alkalmazottként, heti 5 munkanap, állandó 1 műszak

Részletesebben

FOGLALKOZTATÁS. Előadó: dr. Kéri Ádám SZEPTEM BER 16.

FOGLALKOZTATÁS. Előadó: dr. Kéri Ádám SZEPTEM BER 16. FOGLALKOZTATÁS Előadó: dr. Kéri Ádám 2016. SZEPTEM BER 16. VÁLTOZÁSOK & HATÁLYBA LÉPÉSEK 2 Kompenzáló pihenőidő 2017.01.01. Készenléti jellegű munkakör 2016.06.18. A felmondás visszavonhatósága 2016.06.18.

Részletesebben

Pénzügyi számvitel. VIII. előadás. A jövedelmek számvitele

Pénzügyi számvitel. VIII. előadás. A jövedelmek számvitele Pénzügyi számvitel VIII. előadás A jövedelmek számvitele A jövedelemelszámolási számlán elszámolt jövedelem értelmezése Adott vállalkozástól a vállalkozás alkalmazottjai, vagy más személyek részére valamilyen

Részletesebben

1. Az MVM Zrt. állami szerepvállalásának ismertetése. 2. Foglakoztatás

1. Az MVM Zrt. állami szerepvállalásának ismertetése. 2. Foglakoztatás Tájékoztatás a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló 2009. évi CXXII. törvény alapján a Magyar Villamos Művek Zrt. vezető tisztségviselői, felügyelő bizottsági tagjai,

Részletesebben

Munkajogi változások 2013. augusztus 1-jével

Munkajogi változások 2013. augusztus 1-jével HÍRLEVÉL Munkajogi változások 2013. augusztus 1-jével 2013 / 8 Közel egy éve fogadták el az új Munka törvénykönyvét, és idén már számos jogintézmény esetében felmerült a módosítás szükségessége, amelyre

Részletesebben

Budapesti Trolibuszközlekedési Dolgozók Szakszervezete 1101 Zách u. 8. Tel / Fax :

Budapesti Trolibuszközlekedési Dolgozók Szakszervezete 1101 Zách u. 8. Tel / Fax : Budapesti Trolibuszközlekedési Dolgozók Szakszervezete 1101 Zách u. 8. Tel / Fax : 262-37-33 www.btdsz.atw.hu www.facebook.com/btdsz Az új Munka Törvénykönyve tervezetének kritikus pontjai - Kedvezőtlen

Részletesebben

Kérdések és válaszok a munkaszüneti naphoz

Kérdések és válaszok a munkaszüneti naphoz Kérdések és válaszok a munkaszüneti naphoz Melyek a munkaszüneti napok? Az Mt. tíz munkaszüneti napot sorol fel: január 1., március 15., húsvéthétfő, május 1., pünkösdhétfő, augusztus 20., október 23.,

Részletesebben

MUNKAÜGYI KAPCSOLATOK. Dr. Fodor T. Gábor ügyvéd fodortgabor@fodortgabor.hu www.fodortgabor.hu Budapest, 2012. szeptember 25.

MUNKAÜGYI KAPCSOLATOK. Dr. Fodor T. Gábor ügyvéd fodortgabor@fodortgabor.hu www.fodortgabor.hu Budapest, 2012. szeptember 25. MUNKAÜGYI KAPCSOLATOK Dr. Fodor T. Gábor ügyvéd fodortgabor@fodortgabor.hu www.fodortgabor.hu Budapest, 2012. szeptember 25. A MUNKAÜGYI KAPCSOLATOK AZ ÚJ MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVÉBEN A munkavállalók szociális

Részletesebben

A távolléti díj megállapításához kapcsolódó fontosabb fogalmak és szabályok

A távolléti díj megállapításához kapcsolódó fontosabb fogalmak és szabályok A távolléti díj megállapításához kapcsolódó fontosabb fogalmak és szabályok 1. A munkarend fogalma A munkarend a munkáltató által alkalmazott munkaidő-beosztás általánosan meghatározott rendszere. A munkarend

Részletesebben

A munkaidő-szervezés új szabályai

A munkaidő-szervezés új szabályai A munkaidő-szervezés új szabályai Hogyan értelmezzük és alkalmazzuk az új szabályokat? 2019. január 1-től több ponton változtak (2018. évi CXVI. törvénnyel) a munkaidőre és pihenőidőre vonatkozó rendelkezések

Részletesebben

Munkavállalók kiküldetése A kiküldő céggel kapcsolatos kérdések

Munkavállalók kiküldetése A kiküldő céggel kapcsolatos kérdések I. Általános kérdések (1. és 2. cikk) Munkavállalók kiküldetése A kiküldő céggel kapcsolatos kérdések I.2. A munkavállalót kiküldő vállalkozással kapcsolatos kérdések 1. 1. 1 A 96/71/EK irányelv alkalmazása

Részletesebben