TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ"

Átírás

1

2 Széchenyi István Egyetem Győr TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ 2009/2010 NEMZETKÖZI IGAZGATÁSI BA SZAK

3 Felelős kiadó: Dr. Szekeres Tamás Szerkesztette: Benecz Judit Dr. Író Béla Orbánné Persa Krisztina Schwartz Regina Készült a Palatia Nyomda és Kiadó Kft. gondozásában

4 Tisztelt Elsőéves Hallgatóink! Gratulálok Önöknek abból az örömteli alkalomból, hogy a legfiatalabb hazai egyetem, a Széchenyi István Egyetem hallgatói lettek! Önök az ország legdinamikusabb térségében működő egyetemen tanulnak, s készülhetnek jövendő pályájukra. A diploma megszerzéséért folytatott küzdelem nem öncélú tevékenység: a követelmények teljesítése ma is életük meghatározó része, s mindinkább az lesz a jövőben. Felkészültségüket, rátermettségüket tanulmányaik során oktatóik, diplomásként majd a munkaerőpiac minősíti. Oktató munkánk célja, hogy a magyar gazdaságban a Széchenyi István Egyetemen szerzett diploma továbbra is elismert induló pozíciót jelentsen. Mi számítunk az Önök szakmai ambícióira, s a lehetőségeink szerint támogatjuk szakmai törekvéseiket. Tanulmányaik helyszíne Győr városa, amely sokat tett a győri felsőoktatás minőségi fejlődéért, a Széchenyi István Egyetem létrejöttéért. Nehéz, sok küzdelemmel járó, ugyanakkor felemelő érzéseket ébresztő felsőfokú tanulmányaikhoz a Széchenyi István Egyetem valamennyi oktatója, munkatársa nevében sok sikert, erőt, kitartást kívánok! Dr. Szekeres Tamás rektor Győr, szeptember 3.

5 ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK AZ INTÉZMÉNY NEVE, CÍME, INTÉZMÉNYI AZONOSÍTÓJA Széchenyi István Egyetem 9026 Győr, Egyetem tér 1. Honlap: Tel.: +36 (96) *, +36 (30) , +36 (20) Fax: +36 (96) Alapító okirat száma: /2007. adószáma: bankszámlaszáma: MÁK intézményi azonosító: FI AZ INTÉZMÉNY ÁLTALÁNOS JELLEMZŐI Győr mindig is jelentős iskolaváros volt. Egyházi és világi alapfokú, középfokú iskolái mellett a XVIII. századtól a kor igényeinek és színvonalának megfelelő felsőoktatási intézmények is működtek a városban. Az 1718-ban létrehozott jezsuita Akadémia hittudományi, bölcseleti és jogi képzést nyújtott, s 1745-től világi hallgatók is tanulhattak az intézményben. A Győri Királyi Akadémia 1776-ban kezdte meg működését. A jogtudomány és a magyar irodalom olyan jelentős személyiségei folytatták tanulmányaikat Győrött, mint Deák Ferenc, Csányi László (1848-ban Széchenyi István után a közlekedési és közmunkaügyi miniszter) és Mikszáth Kálmán. Az akadémia kisebb nagyobb megszakításokkal a XIX. század végéig, 1892-ig működött a városban a következő jelentős időpont. Ebben az évben alapították intézményünk közvetlen jogelődjét, a Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskolát. A főiskola a közlekedési és távközlési infrastruktúra számára képezett - akkori szóhasználattal - mérnököket. Ekkor épült fel a Mosoni Duna festői szépségű kanyarulatában, a barokk belvárostól néhány percnyi sétaútra az az épületegyüttes, amely - Magyarországon párját ritkító kivételként - eredetileg is felsőoktatási célokra épült. Az intézmény 1986-tól viseli a legnagyobb magyar, Széchenyi István nevét. Az egyetem a város és a térség gazdaságát, társadalmát a képzési spektrum folyamatos színesítésével szolgálta és szolgálja a jövőben is. Az 1990-es évek elejétől a mérnöki tudományok mellett a közgazdasági, az egészségtudományi és szociális képzés is megjelent az oktatási kínálatban ben az Eötvös Loránd Tudományegyetem programkihelyezése révén a jogi képzés, a jogász szak is visszatért a városba, s 2002-től a Széchenyi István Egyetem saját jogon indított szakja lett. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Zeneiskolai Tanárképző Intézet Győri Tagozatának 1995-ben történt integrálásával az ezredforduló időszakára ténylegesen létrejött egy olyan universitas, amely hallgatói létszámával, oktatói 4.

6 karának tudományos minőségével, képzési kínálatának sokszínűségével kaphatta meg január 1-jével az egyetemi rangot. A sikerben meghatározó az Universitas-Győr Alapítvány szerepe. Az alapítvány 1990-től segíti, ösztöndíjakkal és költségtérítésekkel támogatja a győri egyetem tudományos hátterének megteremtését. Az alapképzési szakok (BA, BSc) általában 7 félévesek, s - hasonlóan a főiskolai képzéshez - közvetlen elhelyezkedési lehetőséget is kínálnak a hallgatóknak. A végzettek másfél- vagy kétéves mesterképzésben (MA, MSc) folytathatják tanulmányaikat, amely a klasszikus egyetemi szintű diplomát adja. Egyetemünkön a hallgatók felkészültségük kiteljesítése érdekében más szakok tantárgyai közül is választhatnak, s párhuzamos képzésben tanulhatnak. Így pl. a közgazdászok jogi vagy mérnöki ismeretekkel is bővíthetik tanulmányaikat. A közel tizenkétezer nappali tagozatos hallgató mellett ötezren levelező vagy távoktatási szakokon tanulnak. Képzési kínálatunkban az internetes távoktatás is megtalálható. Dinamikusan fejlődő egyetemként folyamatosan megújítjuk képzéseinket, a térség gazdaságával, a munkaadókkal eredményes kapcsolatot alakítottunk ki. Sikeres pályázatokkal, több térségbeli céggel együttműködve olyan tudományos-kutatási programokat indítottunk, amelyek bizonyítják, hogy a győri egyetem és a győri, a térségi gazdaság kapcsolata szoros. A tanulmányi erőfeszítéseket, a jó felkészültséget elismerő munkaerő-piaci háttér kedvezően befolyásolja a győri egyetem szakjain végzettek elhelyezkedési lehetőségeit. Győr városa, a környező térség motiválóan színes tanulmányi helyszín. A képzési versenyben a Széchenyi István Egyetemnek már nem a hazai piacon kell bizonyítania, hanem olyan multinacionális cégek szintjén, mint például az Audi, a NOKIA vagy a Philips. 5.

7 A SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM SZERVEZETI FELÉPÍTÉSE 1. OKTATÁSI SZERVEZETI EGYSÉGEK 1.1. DEÁK FERENC ÁLLAM- ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR Alkotmányjogi és Politikatudományi Tanszék Bűnügyi Tudományok Tanszék Jogelméleti Tanszék Jogtörténeti Tanszék Kereskedelmi, Agrár- és Munkajogi Tanszék Közigazgatási Jogi és Pénzügyi Jogi Tanszék Nemzetközi Köz- és Magánjogi Tanszék Polgári Jogi és Polgári Eljárásjogi Tanszék EGYÉB SZERVEZETI EGYSÉGEK Európa-tanulmányi Központ 1.2. KAUTZ GYULA GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR Gazdálkodástudományi Tanszék Idegen Nyelvi Oktatási Központ Marketing és Menedzsment Tanszék Nemzetközi Kommunikáció Tanszék Nemzetközi Tanulmányok Tanszék Regionális-tudományi és Közpolitikai Tanszék REGIONÁLIS- ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI DOKTORI ISKOLA 1.3. MŰSZAKI TUDOMÁNYI KAR INFRASTRUKTURÁLIS RENDSZEREK MODELLEZÉSE ÉS FEJLESZTÉSE MULTIDISZCIPLINÁRIS MŰSZAKI TUDOMÁNYI DOKTORI ISKOLA BAROSS GÁBOR ÉPÍTÉSI ÉS KÖZLEKEDÉSI INTÉZET Építészeti és Épületszerkezettani Tanszék Építészettörténeti és Városépítési Tanszék Épülettervezési Tanszék Környezetmérnöki Tanszék Közlekedésépítési és Településmérnöki Tanszék Közlekedési Tanszék Logisztikai és Szállítmányozási Tanszék Szerkezetépítési Tanszék JEDLIK ÁNYOS GÉPÉSZ-, INFORMATIKAI ÉS VILLAMOSMÉRNÖKI INTÉZET Alkalmazott Mechanika Tanszék Anyagismereti és Járműgyártási Tanszék Audi Hungária Belső Égésű Motorok Tanszék Automatizálási Tanszék Fizika és Kémia Tanszék 6.

8 Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék Informatika Tanszék Közúti és Vasúti Járművek Tanszék Matematika és Számítástudomány Tanszék Műszaki Tanárképző Tanszék Távközlési Tanszék EGYÉB SZERVEZETI EGYSÉGEK Rádiófrekvenciás Vizsgáló Laboratórium 1.4. PETZ LAJOS EGÉSZSÉGÜGYI ÉS SZOCIÁLIS INTÉZET Egészségtudományi Tanszék Szociális Munka Tanszék TESTNEVELÉSI ÉS SPORTKÖZPONT 1.5. VARGA TIBOR ZENEMŰVÉSZETI INTÉZET Szólóhangszerek és Művészetelmélet Tanszék Zenekari Hangszerek Tanszék 2. A REKTOR KÖZVETLEN HATÁSKÖRÉBE TARTOZÓ TUDOMÁNYOS KUTATÁSI SZERVEZETI EGYSÉGEK Járműipari Regionális Egyetemi Tudásközpont Kooperációs Kutató Központ 3. SZOLGÁLTATÓ SZERVEZETI EGYSÉGEK 3.1. EGYETEMI INFORMATIKAI KÖZPONT 3.2. EGYETEMI KOLLÉGIUM 3.3. EGYETEMI KÖNYVTÁR Állományalakítási és Feldolgozó Csoport Olvasószolgálati és Tájékoztató Csoport 3.4. FELNŐTTKÉPZÉSI KÖZPONT 4. FUNKCIONÁLIS SZERVEZETI EGYSÉGEK 4.1. BELSŐ ELLENŐRZÉS 4.2. GAZDASÁGI ÉS MŰSZAKI FŐIGAZGATÓSÁG Munkaügyi Csoport Műszaki Osztály Pénzügyi és Számviteli Osztály 4.3. REKTORI HIVATAL Oktatásszervezési Csoport Tanulmányi Osztály 4.4. NEMZETKÖZI PROJEKT KÖZPONT 4.5. STRATÉGIAI ÉS FEJLESZTÉSI IGAZGATÓSÁG 4.6. TUDÁSMENEDZSMENT KÖZPONT 7.

9 A 2009/2010-ES TANÉV IDŐBEOSZTÁSA I. félév Felkészítő Napok Tanévnyitó ünnepség (Az I. évfolyam hallgatóinak) Oktatási szünet Szorgalmi időszak (14 hét) (36. naptári hét naptári hét) Tantárgyválasztás ( naptári hét) Beiratkozás (hallgatói jogviszonnyal nem rendelkezőknek, személyes megjelenés) nappali tagozat levelező/távoktatási tagozat Bejelentkezés (hallgatói jogviszonnyal rendelkezőknek, a Neptun rendszeren keresztül) Akadémiai Nap (oktatási szünet) Munkaszüneti napok állami ill. egyházi ünnepek miatt Magyar Tudomány Ünnepe (központi egyetemi rendezvény) Házi TMDK (ősz) (13:30-tól oktatási szünet) Szakirányválasztás (ápolás és betegellátás (BSc) nappali+levelező; egészségügyi szervező (BSc) nappali+levelező, építőmérnöki (BSc) nappali+levelező, építészmérnöki (BSc) nappali, Marketing (MA) nappali és levelező, Logisztikai mérnök (MSc) nappali+levelező, Mechatronikai mérnök (MSc) nappali+levelező) Kurzuskiírási időszak Vizsgajelentkezés Vizsgaidőszak (50. naptári hét - 2. naptári hét) a jogász szak hallgatói számára 2010-es keresztféléves MSc képzésekre jelentkezettek számára Méltányossági és nem saját hibás halasztott vizsgák a jogász szak hallgatói számára Téli záróvizsga időszak a jogász szakon 2010-es keresztféléves MSc képzésekre jelentkezettek számára Diplomaátadó ünnepélyek DFK KGK MTK PLI Nyitott kapuk (péntek vasárnap) (hétfő) 10:00 Városi Egyetemi Csarnok (hétfő) (szombat) : (hétfő szombat) (szombat) (péntek-szombat) (hétfő szombat) (hétfő) (péntek) nemzeti ünnep (szerda) (szerda) (hétfő szombat) (hétfő péntek) (hétfő) 20:00 tól (hétfő) (szombat) (hétfő) (szombat) (hétfő) (csütörtök) (szerda) (szombat) (szerda) (szombat) (szerda) (péntek) (hétfő) (péntek) (hétfő) (péntek) (szombat) 10 óra (jogász szak) Egyetemi Hangversenyterem (szombat) 10 óra Városi Egyetemi Csarnok (szombat) 14 óra Városi Egyetemi Csarnok (szombat) 10 óra Egyetemi Hangversenyterem január 12. (kedd) 8.

10 II. félév Tantárgyválasztás (3. és 4. naptári hét) : (hétfő szombat) Bejelentkezés (hallgatói jogviszonnyal rendelkezőknek, a : (hétfő Neptun rendszeren keresztül) Beiratkozás (hallgatói jogviszonnyal nem rendelkezőknek, személyes megjelenés) nappali és levelező/távoktatási tagozat Szorgalmi időszak (14 hét) (5. naptári hét-18. naptári hét) Munkaszüneti napok állami, ill. egyházi ünnepek miatt Szakirányválasztás (gépészmérnöki (BSc) nappali+levelező, közlekedésmérnöki (BSc) nappali+távoktatás, környezetmérnök (BSc) nappali + levelező, mechatronikai mérnöki (BSc) nappali, mechatronikai mérnöki (MSc) nappali+levelező, villamosmérnöki (BSc) nappali+levelező, nemzetközi igazgatás (BA) nappali+levelező, gazdálkodási és menedzsment (BA) nappali+távoktatás, kereskedelem és marketing (BA) nappali+levelező, közszolgálati (BA) nappali+levelező, műszaki menedzser (BSc) nappali+távoktatás Járműmérnök (MSc) nappali) Egyetemi Napok Kurzuskiírási időszak Vizsgajelentkezés Finanszírozási forma módosítására jelentkezés (költségtérítéses hallgatóknak) Vizsgaidőszak (19. naptári hét naptári hét) MTK BGI mérőgyakorlatot teljesítő hallgatói valamint a jogász szak hallgatói számára Méltányossági és nem saját hibás halasztott vizsgák a jogász szak hallgatói számára Nyári záróvizsga időszak a jogász szakon Diplomaátadó ünnepélyek DFK VTI Nyári általános szabadságolás (19 munkanap) Az általános szabadságolás idején az igazgatási és tanulmányi épületek munkanapokon 8:00-15:00 között vannak nyitva! A kollégium épületei nyitva tartanak. Tantárgyválasztás a 2010/2011. tanév I. félévére (33. és 34. naptári hét) Bejelentkezés a 2010/2011. tanév I. félévére (34. naptári hét) szombat) (csütörtök - péntek) (hétfő szombat) (hétfő) nemzeti ünnep (húsvét hétfő) (szombat) állami ünnep (pünkösdhétfő) (hétfő) (szombat) (szombat szerda) (hétfő péntek) (hétfő) 20:00 tól (hétfő) 20: (szombat) (hétfő) (szombat) (hétfő) (szombat) (szerda) (szombat) (szerda) (szombat) (szerda) (péntek) (hétfő) (péntek) (szombat) 10 óra; 12 óra Egyetemi Hangversenyterem (szombat) 14 óra Egyetemi Hangversenyterem (szombat) és (vasárnap), Városi Egyetemi Csarnok (A KGK, a MTK és a PLI diplomázó hallgatóinak számától függő időpontokban.) (hétfő) (vasárnap) (hétfő szombat) (hétfő szombat) 9.

11 HALLGATÓI JOGVISZONY LÉTESÍTÉSE, MEGSZŰNÉSE ÉS AZ EZZEL KAPCSOLATOS LEGFONTOSABB SZABÁLYOK A felsőoktatásról szóló évi CXXXIX. törvény alapján a Széchenyi István Egyetem Szenátusa a Széchenyi István Egyetem Hallgatói Önkormányzatának egyetértésével fogadta el az Egyetem Hallgatói Követelményrendszerét. A Hallgatói Követelményrendszert a - Tanulmányi és Vizsga Szabályzat (TVSZ), - Térítési és Juttatási Szabályzat (TJSZ), - Kollégiumi Szabályzat, - Fegyelmi és Kártérítési Szabályzat, - Hallgatói Baleseti Szabályzat, - Hallgatói Jogok és Kötelességek Gyakorlásának Rendje, valamint a - Felvételi Eljárási Rend együtt alkotja. A hallgatók tanulmányi és vizsgaügyeit, valamint pénzügyeit szabályozó TVSZ és TJSZ megtalálható a Információk/Szabályzatok/Hallgatói Szabályzatok menüpont alatt, illetve a honlapon. A hallgatói jogviszony a beiratkozással jön létre. A hallgatói jogviszony fennállása alatt újabb beiratkozásra nincs szükség, de a soron következő félév első (ún. regisztrációs) hetében az aktív vagy a passzív félévet be kell jelenteni. Az aktív félévre történő bejelentkezés csak akkor lehetséges, ha a hallgatónak nincs lejárt fizetési kötelezettsége az Egyetemmel szemben. Az aktív félév bejelentésének elmulasztása automatikusan passzív félév megkezdését jelenti. A hallgatói jogviszony egybefüggő szüneteltetése (passzív félév) nem lehet hosszabb, mint 2 félév. Ha a hallgató 2 egybefüggően szüneteltetett félév után nem jelenti be szándékát az aktív félév megkezdésére, az Egyetem a TVSZ-ben leírt eljárást követően a hallgatói jogviszonyt megszűnteti. Egy hallgató legfeljebb 12 féléven át folytathat a felsőoktatásban államilag támogatott finanszírozási formában tanulmányokat. Az adott szakon rendelkezésre álló támogatási idő azonban legfeljebb 2 félévvel lehet hosszabb, mint a szak képesítési követelményben meghatározott képzési ideje. Egy adott képzési szinten (felsőfokú szakképzés, BSc, MSc) történt diploma megszerzése után, ugyanazon a szinten, más képzésen csak költségtérítéses formában lehet tanulmányokat folytatni. A nappali tagozatos hallgató tanulmányai második aktív félévének végén 30, a negyedik aktív félévének végén 60 kreditponttal kell, hogy rendelkezzen. Amennyiben nem szerzi meg a szükséges kreditpontszámot, akkor hallgatói jogviszonya megszűnik. Ebben az esetben a tanulmányok későbbi folytatása csak újabb, rendes felvételi eljárás után lehetséges. 10.

12 Az államilag támogatott hallgató, aktív féléveiben az Egyetem vonatkozó szabályzata szerint pénzbeli támogatásokban (ösztöndíj, szociális támogatás, lakhatási támogatás, stb.) részesülhet. A költségtérítéses hallgató pénzbeli támogatásban nem részesülhet, kivéve a köztársasági ösztöndíjat, melynek elnyerésére pályázatot nyújthat be. Az Egyetem, az államilag támogatott hallgató és a költségtérítéses hallgató a TVSZ-ben meghatározott kötelezettségének elmulasztását vagy késedelmes teljesítését fizetési kötelezettséghez köti, melynek mértékét a TJSZ tartalmazza. A költségtérítéses képzésre felvett hallgató a TJSZ-ben, illetve a Képzési szerződésben rögzített költségtérítés fizetésére kötelezett. Amennyiben fizetési kötelezettségének az előírt határidőig nem tesz eleget, a TVSZ-ben rögzített eljárás (figyelmeztetés, felszólítás, stb.) lefolytatása után sem, hallgatói jogviszonyát az Egyetem megszűnteti. HALLGATÓI MOBILITÁS Az egyetem hallgatói két módon utazhatnak külföldre tanulmányaik során: 1. Részképzés (tanulási céllal) 2. Szakmai gyakorlat (munkavállalási céllal) Részképzés Részképzés során a hallgató anyagi támogatással vagy saját költségen egy választott vagy ajánlott külföldi intézményben tölthet el a kiutazás formájától függően egy bizonyos időt. A hallgatók részképzésre, nyári egyetemre (egy intézmény által szervezett 1-3 hetes intenzív szeminárium) utazhatnak az egyetem által szervezett formában, illetve egyéni pályázatok útján. Szervezett részképzést nyújtó pályázatok például: a. ERASMUS az EU oktatással foglalkozó Élethosszigtartó Tanulás (Lifelong Learning Project) pályázati program felsőoktatásra vonatkozó alpályázata. Ennek keretében a hallgató: a Széchenyi István Egyetem európai partneregyetemeinek egyikén (összesen 62 intézmény) tanulhat szakjának megfelelően min. 3 hónapot, melynek támogatásához ösztöndíjra pályázhat az egyetemen, vagy az általa kiválasztott külföldi cégnél tölthet el szakmai gyakorlatot min. 3 hónap időtartamban. ( ) b. CEEPUS az ERASMUS-hoz hasonló EU-s pályázat mely elsősorban a keleeurópai intézményeken való részképzést támogatja. Feltételei az előbbiekkel azonosak. ( ) Egyéni pályázati lehetőségek például: (fogadó intézményt a hallgatónak önállóan kell keresnie) a. Magyar Ösztöndíj Bizottság kétoldalú államközi megállapodások alapján hirdeti meg ösztöndíjlehetőségeit évente a világ bármely országába, bármely szakon. ( ) 11.

13 b. British Council elsősorban az Egyesült Királyság egyetemein kínál ösztöndíj lehetőségeket bizonyos feltételekkel. ( ) c. Osztrák-Magyar Akció Alapítvány elsődleges célja a hallgatók támogatás közös kutatási, képzési és oktatási tevékenységek megvalósításában, illetve magyar és német nyelvű nyári nyelvtanfolyamokon való részvételben. ( ) d. Fulbright az Egyesült Államok különböző egyetemein eltöltendő tanulmányokhoz kínál ösztöndíjakat. Feltétele a kiváló angol nyelvtudás. ( ) e. Különböző Alapítványok (Pl. Pro Renovanda Hungariae, Külföldi Tanulást segítő Megyei Közalapítvány, Győr) fogadó intézménytől és országtól függetlenül anyagi támogatásért lehet pályázni a külföldi részképzés idejére. Szakmai gyakorlat A hallgató tanulmányai során kötelezően vagy szabadon választott módon töltheti szakmai gyakorlatát külföldön. Szervezett szakmai gyakorlat: A Széchenyi István Egyetem nem szervez hallgatóinak külföldi szakmai gyakorlatot, de egyetemközi megállapodásai alapján, illetve a tanszéki nemzetközi kapcsolatok alapján a hallgató kezdeményezheti egyénileg a szakmai gyakorlatot. A szakmai gyakorlathoz ösztöndíjpályázatot az Erasmus program keretében van lehetőség beadni. Egyéni gyakorlati lehetőségek: AIESEC/AIESTE A közgazdász, illetve mérnök hallgatók nemzetközi szövetsége folyamatosan lehetőséget kínál külföldi szakmai gyakorlatra. A Széchenyi István Egyetemen mindkét szövetség képviselteti magát, így a helyi iroda segítséget tud nyújtani az egyéni igények kielégítésében. Közvetítő ügynökségek az egyetem számos esetben kap értesítést a külföldi cégektől közvetlenül, vagy ügynök útján szakmai gyakorlati helyekről. Ezek a lehetőségek a Nemzetközi Projekt Központ faliújságján (Ig. ép. 3. emelt) folyamatosan nyomon követhetőek. Hallgatói mobilitással a Széchenyi István Egyetemen a Nemzetközi Projekt Központja foglalkozik, így fentiekről bővebb felvilágosítást ott található. Elérhetőségek: Tel: +36 (96) ,419 Igazgatási épület iroda FOGYATÉKOSÜGYI KOORDINÁTOR Azizi Zouheirné Németh Judit ügyvivő-szakértő Tel.: +36 (96) /3069, +36 (30) ajudit@sze.hu 12.

14 TANULMÁNYI ÉS ÉLETPÁLYA TANÁCSADÁS - Jelentkezési tanácsadás: +36 (96) , sze@sze.hu - Elhelyezkedés, munkaerőpiac: Karrier Iroda. +36 (96) , karrier@sze.hu - Öregdiák: +36 (96) , oregdiak@sze.hu DIÁKMUNKA Pannon-Work (9026 Győr, Hédervári u. 31.) Tel: +36 (96) , +36 (96) Web: iroda@pannonwork.hu EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁS, ADÓAZONOSÍTÓ JEL A nappali tagozatos, aktív vagy passzív státuszú, magyar állampolgárságú hallgatók egészségügyi szolgáltatásra jogosultak. A nem nappali és nem aktív státuszú hallgatók az APEH-nál teljesítik kötelező jelleggel járulékfizetési kötelezettségüket. Az EU-s tagállamokból érkezők az EU egészségbiztosítási kártya birtokában jogosultak sürgősségi egészségügyi szolgáltatásra. Teljes körű egészségügyi szolgáltatásra külön járulékfizetés mellett jogosultak. Ehhez rendelkezniük kell tartózkodási engedéllyel és lakcímkártyával. Az EU kártyát a szolgáltatónál az igénybevételkor be kell mutatniuk. Az EU-n kívüli országokból érkezők hazájukban vagy Magyarországon saját jogon, illetve nemzetközi szerződés, vagy az oktatási miniszter által adományozott állami ösztöndíj alapján rendezik biztosításukat. Sürgősségi ellátást útlevelük alapján vehetnek igénybe. Egyéni szerződéssel többlet szolgáltatásra szerezhetnek jogosultságot. A cím: Egészségbiztosítási Pénztár, 9023 Győr, Szabolcska u. 1/a /200, 201, 202, 203, 204 A külföldi hallgatók az APEH-től (9021 Győr, Szent István u. 15/17.) kérhetnek adóazonosító jelet. Ennek megléte a feltétel minden pénzbeni juttatás kifizetésének. EGYETEMI KOLLÉGIUM Weboldal: Levelezési cím: 9007 Győr, Pf Általánosságok - A havi térítési díj jelenleg az alábbiak szerint alakul: Ft kollégiumi díj Ft fejlesztési hozzájárulás Ft kábeltévé díj. - Az internet csatlakozás költsége félévenként 5000 Ft/fő. - Szobánként egy 4 évnél nem idősebb saját vagy új bérelt (7.500Ft/szoba/félév) hűtő elhelyezése engedélyezett. - A kollégiumok egész területén TILOS A DOHÁNYZÁS, csak az arra kijelölt helyen lehetséges, megszegése fegyelmi vétségnek minősül. - Mosási lehetőség mindkét kollégiumban adott o o Ágyneműt bérelni, illetve mosatni lehet. A kollégiumokban zsetonnal (300Ft/zseton) működő, korszerű mosógépek elhelyezésével bővült a hallgatók mosási lehetősége. A zsetonokat, a portákon, illetve a gondnokságon vásárolhatják meg a hallgatók. 13.

15 Hegedűs Gyula Kollégium 9026 Győr, Egyetem tér 1. Földrajzi koordináta: N E A kollégium 1158 férőhellyel rendelkezik. Elhelyezés 3 ágyas szobákban. Két szobához tartozik egy vizesblokk, ami tartalmazza a zuhanyzót, mosdót, és a felújított szobákban a toalettet is! Folyosónként mikrohullámú sütővel, főzőlappal mosogatóval, felszerelt konyhák vannak kialakítva,lehetőséget adva a kulturált főzésre, étel melegítésre. Szobánként egy mikrohullámú sütő (1.500Ft/szoba/félév), kisteljesítményű konyhai kiegészítő gépek elhelyezhetők. Külső kollégium 9026 Győr, Mészáros Lőrinc út Földrajzi koordináta: N47 40'58.9" - E17 39'9,8" A kollégium 450 férőhellyel rendelkezik. Elhelyezés 2*2 és 2*3 ágyas lakóegységekben. Egy lakóegységhez tartozik egy vizesblokk és egy teakonyha. Kollégiumi belépő kártyák A kollégiumokban ujjlenyomat azonosítással működő elektronikus beléptető rendszer működik, melyek használata belépő kártyákkal történik. A belépőket a beköltözés során kapják meg a kollégisták. A belépők a kártyák sorszámát tartalmazzák amelyhez hozzárendelődik a hallgató fényképe, neptun kódja, szoba száma. Ezek az adatok jelennek meg a portaszolgálat monitorján jelezve a belépés jogosultságát. A hallgató ujjlenyomatával saját magát igazolja minden kétséget kizáróan a belépés során. Kártyákkal való minden nemű visszaélés fegyelmi vétségnek minősül. További információkat találhat a kollégiumokról a honlapon. EGYETEMI KÖNYVTÁR (Igazgatási épület földszint és I. emelet) A könyvtár feladata az egyetemen folyó oktatási, tanulmányi és kutatómunka szakirodalmi és szakirodalmi tájékoztatási és információs igényeinek szolgálata, a hallgatók általános művelődési igényeinek kielégítése a dokumentum állományának rendelkezésre bocsátásával. Segítséget nyújt más könyvtárak állományához illetve információs adatbázisok adataihoz való hozzáféréshez könyvtárközi kölcsönzés illetve on-line adatbázis keresés útján. Biztosítja az előfizetett számítógépes, teljes szövegű adatbázisokhoz való hozzáférést a könyvtár, illetőleg az egyetem területén lévő, hálózatra kapcsolt számítógépeken. Dokumentumállományunkat az ALEPH integrált számítógépes rendszer segítségével tárjuk fel. A katalógusunk bárki számára elérhető az interneten címen. A beiratkozás személyi igazolvány alapján ingyenesen történik a földszinten lévő kölcsönző pultnál. A kölcsönzést szintén az ALEPH nevű integrált könyvtári szoftverrel végezzük. 14.

16 A könyvtár állományának jelentős része a két szinten szabadpolcos rendszerben található. A könyvtár állományában való tájékozódáshoz, a különböző témák irodalmának összegyűjtéséhez az emeleti szolgálati helyen lévő szaktájékoztató könyvtáros nyújt segítséget A könyvtár állományának jelentős része kölcsönözhető. A kölcsönzési határidő négy hét, ami három alkalommal meghosszabbítható (telefonon 96/ is). Egyszerre maximum hat dokumentum lehet kölcsön. Nem kölcsönözhetők a folyóiratok, az egy vagy két piros csíkkal ellátott kézikönyvek, a szabványok, a szabadalmak és a szakdolgozatok. Reprográfiai szolgáltatás A könyvtár dokumentumairól, illetve hozott anyagról rendelésre, színes vagy fekete-fehér másolatokat készítünk. SZÁMÍTÓGÉPES SZOLGÁLTATÁSOK A Széchenyi István Egyetem számítástechnikai kabinetjeiben mintegy 600 korszerű számítógép szolgálja a hallgatók szakmai felkészülését. A számítástechnikai kabineteket a Széchenyi István Egyetem hallgatói térítésmentesen használhatják az órarendi órákon, a különböző szintfelmérők (ZH, teszt, vizsga stb.) megírásakor, az önálló tanulás, gyakorlás, feladatkészítés, TDK dolgozatkészítés stb. alkalmával és a tanulmányaikkal összefüggő adminisztratív tennivalók alkalmával. A térítésmentes használat naponta legalább 6 óra, a lehetőségek szerint a délutáni időpontokban. A kollégiumokban szobánként egy szélessávú internetes végpont található. Az aulában, a kollégiumban e-magyarország pontok, a Hallgatói Információs Központban további internetes számítógépek találhatók. A campus program keretében a Széchenyi István Egyetem hallgatói jogtiszta szoftvert igényelhetnek. SPORTOLÁSI LEHETŐSÉGEK, SZABADIDŐS TEVÉKENYSÉG A Testnevelési és Sportközpont az edzőcsarnokban, a villanyvilágításos szabadtéri kézilabda és kosárlabda pályán, az ergometriás laboratóriumban, a Városi-Egyetemi Csarnok küzdőtere mellett annak erősítő és kardió termében szervezi, koordinálja a hallgatók testnevelését, szabadidő- és versenysportját. Kora tavasztól késő őszig vízi sportolásra (kajak-kenu) is lehetőség van, a kollégium épületénél és a Bridge Hallgatói Oktatói Klubban csónakkölcsönző működik. A Körtöltés úti sporttelepen kondicionáló és küzdősport terem, villanyvilágításos füves labdarúgópálya, 2 kézilabda és 5 teniszpálya működik. A Városi Egyetemi Csarnok hétköznaponként 8-16 óráig testnevelési foglalkozásokra a hallgatók rendelkezésére áll. A szabadidő egészséges eltöltéséhez ajánlott és biztosított feltételek mellett egyetemünk Sport Egyesülete több szakosztály fenntartásával, más-más szintű bajnokságban való 15.

17 részvétel biztosításával ad lehetőséget a versenysport rendszerességét és emelt követelményeit is vállaló hallgatók sportolásához. A szabadidősport keretében labdarúgás, jéghoki, kajak-kenu, küzdősportok (kyo-kushinkay, judo, ökölvívás), floorball, futsal, tollaslabda, tájékozódási futás és sziklamászó sportcsoport is működik. A Hallgatói Önkormányzattal együttműködve minden évben sportáganként házibajnokságokat, futó és sportnapokat rendezünk. A versenysportra vállalkozó hallgatók jelentkezését a SZESE irodájában várjuk, ahol az átigazolással és versenyekkel kapcsolatos teendőket intézzük. Szertárainkból sportszereket, téli és nyári sportoláshoz szükséges sportfelszereléseket lehet kérni. A fenti szolgáltatásokat egyetemünk hallgatói, dolgozói vehetik igénybe pártolói igazolvány ellenében. Kiemelkedő sporteredményt elérő hallgatóink félévente sportösztöndíjra pályázhatnak, a szorgalmi időszak első hónapjának végéig. A Széchenyi István Egyetem Jó tanuló Jó sportoló pályázata és az Oktatási és Kulturális Minisztérium Magyar Köztársaság Jó tanuló Jó sportoló versenykiírása a 2008/2009-as tanévre is érvényes. 16.

18 TÁJÉKOZTATÓ A NEPTUN.NET TANULMÁNYI ÉS INFORMÁCIÓS RENDSZERRŐL Az Egyetemen az oktatással kapcsolatos adminisztrációs és szervezési feladatok ellátásához a Neptun.NET informatikai rendszer nyújt támogatást. Döntő többségben e szoftverrendszer hallgatói webes felületén keresztül végezhetik el a hallgatók a tanulmányaikkal kapcsolatos teendőket, úgymint - tantárgyak felvétele, egyéni tanrend összeállítása - vizsgára jelentkezés, vizsgajegyek, átlagok ellenőrzése - a hallgató számára folyósított támogatások (ösztöndíj, szociális támogatások, stb.) ellenőrzése - a hallgató által fizetendő díjak (költségtérítés, tandíj, ismételt vizsga (IV) díj,stb.) teljesítése - kollégiumi jelentkezés, - stb. A kreditrendszerű oktatás szervezésének elengedhetetlen feltétele egy ilyen rendszer működtetése. Csak így teljesíthetők a Tanulmányi és Vizsgaszabályzatban előírt feltételek, amelyek a hallgatóság számára biztosítják azt a lehetőséget, hogy a diploma megszerzéséhez lehetséges számtalan út közül az egyéniségének legmegfelelőbbet válassza. A rendszer működtetésében az üzemeltetőkön kívül az egyetemi oktatás minden szereplője részt vesz egy jogosultsági rendszer által meghatározott szerepben. Ennek lényeges részét jelenti a hallgatók együttműködése, amihez szükséges a Neptun.NET hallgatói web ismerete. Erre szolgál a Nepun.NET honlap ( a Neptun hirdetőtáblákon megjelenített információk, valamint a Neptun.NET rendszeren eljuttatott üzenetek. A Neptun.NET hallgatói web a honlap Hallgatói web menüpontján keresztül érhető el. A belépéshez az azonosítót (neptun kód) és a hozzá tartozó jelszót kell megadni, melyeket az első éves hallgatók számára írásban juttatjuk el. Kérjük, hogy a honlapon megjelenő híreket, információkat rendszeresen és figyelmesen olvassa el. A hallgatói web funkcióinak használatáról a honlap Oktatási anyagok menüpontjában találhat egy részletes leírást, illetve a Segítségnyújtás menüben tájékozódhat, hogy kérdéseivel kihez fordulhat. További információkat találhat a Tanulmányi Osztály ( valamint a Felnőttképzési Központ ( honlapján is. 17.

19 A KREDIT RENDSZERŰ TANTERV ÉS A TANULMÁNYOK TERVEZÉSE A kreditrendszer a hallgatói munka mennyiségi értékelését szolgáló rendszer. A kreditrendszeren belül minden tantárgyhoz kreditpont tartozik. A tantárgyanként meghatározott kreditpontok jelentik az adott tantárgy ismeretanyagának elsajátításához szükséges együttes munkamennyiség mérőszámát. A kreditpont mennyiségi és nem minőségi értékelést jelent, tehát a jeles (5) érdemjeggyel és az elégséges (2) érdemjeggyel eredményesen teljesített tantárgy egyformán pl. 2 kreditpontot ér. A tantervben kötelező, kötelezően választható és szabadon választható tárgyak vannak. A kötelező tárgyakat kivétel nélkül teljesíteni kell a záróvizsgára bocsátáshoz. A kötelező tárgyak teljesítésének időpontját az előtanulmányi követelmények szigorú betartásával Ön választja ki. A választható tantárgyak csoportokba sorolva kerültek a tantervbe. Minden egyes csoporthoz egy-egy mennyiségi követelmény (adott kreditpontszám, adott számú tantárgy) került előírásra a tantervben. A mennyiségi követelményt az adott csoportba tartozó tantárgyak közül tetszés szerinti félévben, tetszés szerint választott tantárgyakkal lehet teljesíteni. A záróvizsgára bocsátáshoz kivétel nélkül minden egyes csoportból teljesíteni kell az adott mennyiségi követelményt. A tanulmányok eredményes lezárásához, a záróvizsgára bocsátáshoz a fentieken túl feltétel - szaktól függően a mérő- és kitűzési gyakorlatok, nyári üzemi és pedagógiai gyakorlatok teljesítése, valamint - a testnevelési követelmények teljesítése. Az oklevél kiadásának feltétele a - a képesítési követelményben előírt államilag elismert nyelvvizsga bizonyítvány megszerzése. A szakhoz tartozó konkrét követelmények leírása az adott képzés szöveges leírásában található. A kreditrendszerű képzésben minden hallgató egyéni tanrend szerint tanul, melyet saját magának kell összeállítani a Tanulmányi- és Vizsgaszabályzatban előírtaknak megfelelően. Ön minden félév szorgalmi időszakában lehetőséget kap, hogy kiválassza a következő félévben felvenni szándékozott tárgyakat. Ez a tantárgyválasztás. A tantárgyválasztás a Tanulmányi Tájékoztatóban megtalálható tantervi mátrix és egyéb tantervi adatok alapján, számítógépen történik a számítástechnikai kabinetek valamelyikében, vagy interneten keresztül a Neptun.NET Hallgatói Információs rendszerben. Minden félévben hirdetményeken tesszük közzé, hogy mikor lehetséges a tantárgyválasztás. A tantárgyválasztáskor Önnek azon tantárgyak közül lesz lehetősége választásra, melyek a soron következő félév(ek)ben indításra kerülnek, és amelyeknek az előtanulmányi követelményét Ön már teljesítette vagy a folyó félév vizsgaidőszakában tervezi teljesíteni. A tanulmányok során a tantárgyválasztást, szakirányválasztást segítendő - lehetőség van a képzéshez tartozó tantárgyak rövid leírásának megtekintésére a Neptun.NET rendszerben.

20 Ha a tantárgyválasztáskor kialakított egyéni tanrendje, valamilyen külső ok miatt felborul (egy sikertelen vizsga miatt nem teljesülő előtanulmányi követelmény, egy a kevés számú jelentkező miatt törölt tárgy, stb.), akkor Ön a beiratkozási időszakban korrekciós tantárgyválasztást tehet. A tantárgyválasztáskor felkínált (kötelező és választható) tárgyak közül szabadon választhatja ki azokat, melyeket a következő félévben teljesíteni kíván. Ön nem köteles követni a mátrixban megadott javasolt tantervet. Felhívjuk azonban figyelmét, hogy az ajánlott tantervtől való nagy mértékű eltérés azt eredményezheti, hogy Ön nem tudja az összes követelményt a képzési idő (szaktól függően 6, 7 ill. 8 félév) alatt teljesíteni. A tantárgyválasztás megtörténte nem egyenlő a félévre történő bejelentkezéssel. Minden félév első hete a regisztrációs hét, ez a bejelentkezési időszak. Önnek ekkor a bejelentkezési lapon aláírásával hitelesítve kell nyilatkoznia bejelentkezési szándékáról. A bejelentkezés elmulasztása esetén a soron következő félév automatikusan passzív félévként kerül az Ön nyilvántartásába. Ha Ön két egybefüggően szünetelő hallgatói jogviszonyú félév (passzív félév) után nem teljesíti bejelentkezési kötelezettségét, akkor hallgatói jogviszonyát megszűntetjük, és erről írásban értesítjük. A tantárgyválasztáshoz használt Neptun.NET Hallgatói Információs Rendszer segítségével Ön megtekintheti saját tanulmányi eredményeit, ahogy azok a számítógépes nyilvántartásban szerepelnek. Javasoljuk, hogy folyamatosan kísérje figyelemmel a számítógépen felvett tantárgyait, elért tanulmányi eredményeit. Ha eltérést, hibát stb. észlel, akkor haladéktalanul forduljon a Tanulmányi Osztályon/Felnőttképzési Központban az Ön tanulmányi előadójához. A tantárgyválasztáshoz és saját tanulmányi nyilvántartásának megtekintéséhez Ön hallgatói azonosítója (neptun kód) és egy jelszó segítségével fér hozzá. A jelszó nyolc karakterből áll: születési év, hó, nap (pl ). Az eredeti jelszóval történő első belépéskor Önnek személyre szóló, más által nem ismert, jelszót kell választania. Ezt a jelszót jól jegyezze meg mert Önön kívül ezt senki sem ismeri. Ha mégis elfelejti, akkor jelentkezzen a Tanulmányi Osztályon/Felnőttképzési Központban az Ön tanulmányi előadójánál, aki visszaállítja a fent leírt eredeti jelszót, amit Ön az első belépéskor ismét cserélni lesz köteles. A tanulmányi munka részletes szabályozását a Tanulmányi- és Vizsgaszabályzat tartalmazza, kérjük, hogy figyelmesen tanulmányozza át. 19.

21 A tantárgyi táblázatok oszlopai, rövidítések: kód a tantárgy egyértelmű azonosítója, felépítése a következő: az első karakter a képzés tagozatát jelenti (pl. N=nappali tagozat), a második karakter a képzés helyszínét mutatja (pl. G= Győr) a harmadik karakter a képzés típusát mutatja (pl. B= BSc alapképzés) a negyedik, ötödik karakter a tantárgy oktatásáért felelős tanszék betűkódja (pl. SE= Szerkezetépítési Tanszék) a hat-nyolcadik karakter a tantárgy sorszáma az adott tanszéken belül (pl. 001= első tantárgy) a kilencedik karakter jelzi az adott tantárgyon belül az oktatott félévszámot (pl. 2= a tantárgy második féléves része) heti elm. heti elméleti óraszám (órarendi óra) heti gyak heti gyakorlati óraszám (órarendi óra) heti labor heti labor óraszám (órarendi óra) bszf f folyamatos számonkérés (beszámolási v vizsga forma) b-5 5 fokozatú beszámoló b-3 3 fokozatú beszámoló (jól megfelelt/megfelelt/nem felet meg átváltása jeles (5)/közepes (3)/elégtelen (1) a aláírás megszerzése krp A tantárgy teljesítése esetén kapott kreditpont (kreditpontszám) af A tantárgy felvétele ebben a félévben ajánlott (ajánlott félév) if A tantárgy csak őszi (1), vagy csak tavaszi (2), esetleg mindkét (3) (indítás féléve) Előtanulmányi követelmény félévben indításra kerül A tantárgy felvételének előfeltétele a táblázatban jelölt tantárgy(ak) teljesítése 20.

22 Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar NEMZETKÖZI IGAZGATÁSI ALAPKÉPZÉSI SZAK TANTERVE Az alapszak elnevezése: nemzetközi igazgatási Az alapképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése: - végzettségi szint: alapfokozat (baccalaureus, bachelor; rövidítve: BA) - szakképzettség: nemzetközi igazgatásszervező (a szakirány megjelölésével) - választható szakirányok: nemzetközi intézményi igazgatási, nemzetközi vállalatok igazgatása - a szakképzettség angol nyelvű megjelölése: International Administration Manager (with Specialization in International Insritutions, in International Companies) Képzési terület: jogi és igazgatási Képzési ág: igazgatási A képzési idő félévekben: 6 félév Az alapfokozat megszerzéséhez összegyűjtendő kreditek száma: 180 kredit - A képzési ágon belüli közös képzési szakasz minimális kreditértéke: 25 kredit - A szakirányhoz rendelhető minimális kreditérték: 34 kredit - A szabadon választható tantárgyakhoz rendelhető minimális kreditérték: 9 kredit - A szakdolgozathoz rendelt kreditérték: 15 kredit - A gyakorlati ismeretekhez rendelhető minimális kreditérték: 50 kredit Az alapszak képzési célja, az elsajátítandó szakmai kompetenciák: A képzés célja olyan nemzetközi igazgatásszervezők képzése, akik alkalmasak a közigazgatási szervezetrendszerben, továbbá a nemzetközi nagyvállalatokon belüli nemzetközi vonatkozású döntések előkészítésére és végrehajtására, a közigazgatási szervek és az önkormányzatok nemzetközi kapcsolatainak szervezésére, európai uniós szervezetekben történő ügyintézésre, közigazgatásban igazgatási, szervezési feladatok ellátására, hatósági eljárások lefolytatására, középvezetői feladatok elvégzésére, továbbá kellő mélységű elméleti ismeretekkel rendelkeznek a képzés második ciklusban történő folytatásához. Az alapfokozat birtokában a nemzetközi igazgatásszervezők képesek: - igazgatási, szervezési feladatok ellátására, hatósági eljárások lefolytatására, középvezetői feladatok elvégzésére; - szervezői, projektmenedzseri feladatok ellátására nemzetközi intézményekben és nemzetközi nagyvállalatoknál. Az alapfokozat birtokában a nemzetközi igazgatásszervezők alkalmasak: - magas szintű nyelvtudás, tárgyalási és kommunikációs képességek birtokában a nemzetközi intézmények, az azokhoz kapcsolódó belföldi szervezetek, nemzetközi nagyvállalatok döntéseinek előkészítésére és végrehajtására; - közszolgálati, vállalati humánpolitikai feladatok ellátására. A szakon végzettek rendelkeznek együttműködő, kapcsolatteremtő képességgel, kommunikációs készséggel, idegennyelv-tudással, minőség iránti igénnyel, felelősségtudattal. DFK Nemzetközi igazgatási (BA) szak - 21.

23 Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar Nemzetközi igazgatási (BA) szak Nappali tagozat A törzsanyag (a szakképzettség szempontjából meghatározó ismeretkörök): - alapozó ismeretek: kredit társadalomtudományi alapismeretek (társadalomelméleti, politikaelméleti, szociológiai ismeretek); jogtudományi ismeretek (jogi alapismeretek, közjogi és magánjogi ismeretek); kiegészítő szakmai alapozó ismeretek (közgazdasági, szervezési és vezetési, számítástechnikai ismeretek); - szakmai törzsanyag: kredit igazgatástörténeti modul (alkotmány- és közigazgatástörténet); általános igazgatási modul (a közigazgatás szervezete, a közigazgatási jog alapintézményei); szakigazgatási modul (a szakigazgatások rendszere, különös tekintettel a nemzetközi igazgatásra); pénzügyi jogi és pénzügytani modul (belföldi és nemzetközi adójog, nemzetközi pénzügyek, államháztartástani alapismeretek); közszolgálati és munkajogi modul; nemzetközi modul (nemzetközi közjog alapintézményei, a diplomácia elmélete és gyakorlata, nemzetközi magánjog, nemzetközi gazdasági kapcsolatok joga); európai uniós modul (az EU története, szervezete, EU közjog és politika, uniós kereskedelmi jog); kommunikációs modul (idegen nyelvi ismeretek); - differenciált szakmai ismeretek: kredit nemzetközi intézményi igazgatási, nemzetközi vállalatok igazgatása szakirányokhoz tartozó speciális ismeretkörök. Szakmai gyakorlat: Az oklevél megszerzésének feltétele 6 hét szakmai gyakorlat elvégzése. Nyelvi követelmények: Az alapfokozat megszerzéséhez két idegen nyelvből államilag elismert középfokú C típusú nyelvvizsga vagy azzal egyenértékű érettségi bizonyítvány, illetve oklevél szükséges, melyből az egyik jogi és közigazgatási (Profex) vagy közgazdasági (OECONOM) szaknyelvi nyelvvizsga. Nyelvvizsga a következő nyelvek valamelyikéből tehető: angol, német, francia, spanyol, orosz. Felhívjuk Tisztelt Hallgatóink figyelmét, hogy a Tanulmányi Tájékoztató adatai tájékoztató jellegűek. A mindenkori, érvényes adatokat tartalmazó tantervek a Neptun rendszeren és a weblap Letöltések menüpontjában találhatóak. Győr, szeptember DFK Nemzetközi igazgatási (BA) szak - 22.

24 Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar Nemzetközi igazgatási (BA) szak Nappali tagozat T A N T Á R G Y I L I S T A Kötelező tantárgyak: ssz. kód megnevezés heti elm. heti gyak heti labor bszf. krp af if 1. NGB_AK002_1 Közgazdaságtan v NGB_IT006_1 I.nyelv, Országtanulmányok v NGB_IT015_1 II.nyelv, Stílusgyakorlatok I b NGB_JE006_1 Jogi alaptan b NGB_JT004_1 Alkotmánytörténet v NGB_JT005_1 A magyar közigazgatás története v NGB_KJ002_1 Alkalmazott (jogi) informatika b NGB_RT017_1 Statisztika I v NGB_TT005_1 Szociológia f NGB_IT004_1 Interkulturális kommunikáció 1.nyelv b NGB_IT015_2 2.nyelv, Stílusgyakorlatok II b NGB_KJ003_1 Bevezetés a Közjogtudományba v NGB_KJ004_1 Közigazgatási jog I v NGB_KJ005_1 Közigazgatási jog I. gyakorlat b Előtanulmányi követelmény NGB_JT004_1 és NGB_JT005_1 15. NGB_PE001_1 A polgári jog alapjai v NGB_JE006_1 16. NGB_SV003_1 Kommunikációs ismeretek f NGB_VG003_1 Az európai integráció története v NGB_IT006_2 II.nyelv, Országtanulmányok v NGB_KJ004_2 Közigazgatási jog II v NGB_KJ004_1 20. NGB_KJ005_2 Közigazgatási jog II. gyakorlat b NGB_KJ005_1, NGB_KJ004_1 21. NGB_NJ004_1 EU közjog és politika v NGB_NJ008_1 Nemzetközi jog alapjai v NGB_JE006_1 és NGB_JT004_1 és NGB_KJ004_1 23. NGB_PJ003_1 Politológia v NGB_VG030_1 Az EU működése v NGB_VG003_1 25. NGB_IT005_1 Interkulturális kommunikáció 2.nyelv v NGB_KA010_1 Magyar üzleti jog v NGB_PE001_1 27. NGB_KJ004_3 Közigazgatási jog III v NGB_KJ004_2 28. NGB_KJ005_3 Közigazgatási jog III. gyakorlat b NGB_KJ005_2 29. NGB_NJ005_1 Nemzetközi gazdasági kapcsolatok joga v NGB_NJ008_1 30. NGB_KA002_1 Munkajog v NGB_KJ012_1 Pénzügyi jog v NGB_KJ004_3 és NGB_AK002_1 32. NGB_NJ006_1 EU kereskedelmi joga v NGB_NJ005_1 33. NGB_SV010_1 Menedzsment v DFK Nemzetközi igazgatási (BA) szak - 23.

25 Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar Nemzetközi igazgatási (BA) szak Nappali tagozat Kötelező tantárgyak (folytatás): ssz. kód megnevezés heti elm. heti gyak heti labor bszf. krp af if 34. NGB_VG007_1 Nemzetközi protokoll és etikett v NGB_KA003_1 Környezeti jog v NGB_KJ014_1 Szakdolgozat f NGB_KJ015_1 Szakmai gyakorlat f NGB_RT007_1 Regionális politika v NGB_SV039_1 Humán menedzsment v Összes kreditpontszám 131 Előtanulmányi követelmény Kötelezően választható tantárgyak: ssz. kód megnevezés heti elm. heti gyak heti labor bszf. krp if 1. NGB_KJ007_1 Évfolyamdolgozat b NGB_NJ012_1 Évfolyamdolgozat b NGB_PJ004_1 Évfolyamdolgozat b NGB_JT008_1 Évfolyamdolgozat b NGB_AK056_1 Évfolyamdolgozat b A csoportból 1 tárgy felvétele kötelező. előtanulmányi követelmény Fakultatív tantárgyak: A tanulmányok befejezéséig összesen 5 fakultatív tantárgy teljesítése kötelező. Teljesítésük szabályait minden félévben a kar határozza meg és teszi közzé. Kötelező tantárgyak (testnevelés): ssz. kód megnevezés bszf. krp if 1. NGB_TS001_1 Testnevelés a NGB_TS001_2 Testnevelés a NGB_TS001_3 Testnevelés a 0 3 előtanulmányi követelmény 4. NGB_TS001_4 Testnevelés a 0 3 A tanulmányok befejezéséig a csoportból mindegyik tárgy teljesítése kötelező! A teljesítésre vonatkozó előírásokat a Testnevelési és Sport Központ határozza meg. DFK Nemzetközi igazgatási (BA) szak - 24.

26 k r e d i t A szak tantárgyainak javasolt felvételi rendje FÉLÉV Interkulturális kommunikáció 1.nyelv (IT004_1) (IT006_2) nikáció 2.nyelv (IT005_1) 2 II.nyelv, Országtanul-mányok Interkulturális kommu- Munkajog Környezeti jog 1 2 Közgazdaságtan (KA002_1) (KA003_1) 3 3 (AK002_1) 2.nyelv, Közigazgatási jog II. Közigazgatási jog III. 4 Stílusgyakorlatok II. 4 (KJ004_2) (KJ004_3) Pénzügyi jog I.nyelv, Országtanul-mányok (IT015_2) Közigazgatási jog II. Közigazgatási jog III. (KJ012_1) 6 7 (IT006_1) Bevezetés a gyakorlat (KJ005_2) gyakorlat (KJ005_3) EU kereskedelmi joga 7 8 II.nyelv, Közjogtudományba EU közjog és politika Magyar üzleti jog 8 (NJ006_1) 9 Stílusgyakorlatok I. 9 (KJ003_1) (NJ004_1) (KA010_1) (IT015_1) Menedzsment Szakdolgozat 11 Nemzetközi gazdasági Nemzetközi jog alapjai Jogi alaptan Közigazgatási jog I. (SV010_1) (KJ014_1) kapcsolatok joga 12 (NJ008_1) 13 (JE006_1) (KJ004_1) (NJ005_1) Nemzetközi protokoll és Alkotmánytörténet Politológia etikett (VG007_1) Közigazgatási jog I. 15 (JT004_1) (PJ003_1) Évfolyamdolgozat Fakultatív tantárgy gyakorlat (KJ005_1) A magyar közigazgatás Az EU működése választható tantárgy A polgári jog alapjai története (VG030_1) 18 (PE001_1) 19 (JT005_1) Fakultatív tantárgy 2. Fakultatív tantárgy Alkalmazott (jogi) Kommunikációs ismeretek informatika (KJ002_1) 21 (SV003_1) 22 Statisztika I Az európai integráció Szakmai gyakorlat 23 (RT017_1) 24 története (KJ015_1) Szociológia (VG003_1) Fakultatív tantárgy (TT005_1) Regionális politika (RT007_1) Humán menedzsment (SV039_1) Fakultatív tantárgy Félévenkénti kreditpontszám: szakirány 13+7+szakirány 14+2+szakirány 34+2+szakirány Összes kreditpontszám: 180 DFK Nemzetközi igazgatási (BA) szak k r e d i t

27 Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar Nemzetközi igazgatási (BA) szak Nemzetközi intézményi igazgatási szakirány Nappali tagozat Kötelező tantárgyak: kód megnevezés heti elm. heti gyak. heti labor bszf krp af if előtanulmányi követelmény 1. NGB_IT019_1 Igazgatási szaknyelv alt v NGB_NJ002_1 A diplomácia története b NGB_PJ002_1 A nemzetközi politika elmélete v NGB_IT021_1 A diplomáciai szaknyelv alt b NGB_KJ008_1 A közbeszerzések elmélete és gyakorlata alt v NGB_NJ003_1 Diplomácia a gyakorlatban b NGB_RT027_1 Politikai földrajz v NGB_AK039_1 EU támogatáspolitika, pályázatok b NGB_IT021_2 A diplomáciai szaknyelv alt b NGB_PE001_1 és NGB_KJ004_2 NGB_NJ008_1 és NGB_NJ002_1 10. NGB_KA004_1 Közigazgatási munkajog v NGB_KJ004_3 11. NGB_KJ009_1 Szakigazgatások alt.előadás b NGB_KJ004_2 12. NGB_KJ010_1 Szakigazgatások alt.gyakorlat b NGB_KJ005_2 13. NGB_KJ011_1 Közszolgáltatások szervezése és finaszírozása b NGB_KJ004_3 14. NGB_KJ013_1 E-közigazgatás alt. előadás v NGB_KJ004_3 Összes kreditpontszám 34 DFK Nemzetközi igazgatási (BA) szak - 26.

28 k r e d i t A szak tantárgyainak javasolt felvételi rendje FÉLÉV A diplomáciai szaknyelv alt.2. (IT021_2) Közigazgatási munkajog (KA004_1) Igazgatási szaknyelv alt. A diplomáciai szaknyelv alt (IT019_1) 1. (IT021_1) Szakigazgatások alt.előadás A diplomácia története A közbesz. elmélete és (KJ009_1) (NJ002_1) gyakorlata alt. (KJ008_1) A nemzetközi politika Diplomácia a gyakorlatban Szakigazgatások elmélete (NJ003_1) alt.gyakorlat (KJ010_1) (PJ002_1) Közszolgáltatások szerv. és Politikai földrajz finaszírozása (KJ011_1) (RT027_1) EU támogatáspolitika, pályázatok 1. (AK039_1) E-közigazgatás alt. előadás (KJ013_1) Félévenkénti kreditpontszám: Összes kreditpontszám: 180 DFK Nemzetközi igazgatási (BA) szak k r e d i t

TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ

TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ Széchenyi István Egyetem Győr TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ 2008/2009 JOGI ASSZISZTENS szak Felelős kiadó: Dr. Szekeres Tamás Szerkesztette: Benecz Judit Dr. Író Béla Orbánné Persa Krisztina Winkler Csaba Készült

Részletesebben

TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ

TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ Széchenyi István Egyetem Győr TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ 2009/2010 FELNŐTTKÉPZÉSI KÖZPONT Felelős kiadó: Dr. Szekeres Tamás Szerkesztette: Benecz Judit Dr. Író Béla Orbánné Persa Krisztina Schwartz Regina

Részletesebben

TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ. 2010. február

TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ. 2010. február Széchenyi István Egyetem Győr TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ 2010. február FELNŐTTKÉPZÉSI KÖZPONT Felelős kiadó: Dr. Szekeres Tamás Szerkesztette: Benecz Judit Dr. Író Béla Orbánné Persa Krisztina Schwartz Regina

Részletesebben

TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ

TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ Széchenyi István Egyetem Győr TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ 2008/2009 FELNŐTTKÉPZÉSI KÖZPONT Felelős kiadó: Dr. Szekeres Tamás Szerkesztette: Benecz Judit Dr. Író Béla Orbánné Persa Krisztina Winkler Csaba Készült

Részletesebben

TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ 2010/2011 FELNŐTTKÉPZÉSI KÖZPONT

TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ 2010/2011 FELNŐTTKÉPZÉSI KÖZPONT TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ 2010/2011 FELNŐTTKÉPZÉSI KÖZPONT 1 Felelős kiadó: Dr. Szekeres Tamás Szerkesztette: Benecz Judit Dr. Író Béla Orbánné Persa Krisztina Schwartz Regina 2 Tisztelt Elsőéves Hallgatóink!

Részletesebben

TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ

TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ Széchenyi István Egyetem Győr TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ 2008/2009 KÖZSZOLGÁLATI (BA) szak Felelős kiadó: Dr. Szekeres Tamás Szerkesztette: Benecz Judit Dr. Író Béla Orbánné Persa Krisztina Winkler Csaba Készült

Részletesebben

A 2018/19. tanév időbeosztása (Módosítva )

A 2018/19. tanév időbeosztása (Módosítva ) I. félév Gólyahét / Balekhét Egyetemi tanévnyitó ünnepség minden I. évfolyamos hallgatónak (oktatási szünet a rendezvény ideje alatt) A Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar kari tanévnyitója MÉK (aula)

Részletesebben

A 2017/18. tanév időbeosztása (Módosítva )

A 2017/18. tanév időbeosztása (Módosítva ) I. félév Gólyahét Egyetemi tanévnyitó ünnepség minden I. évfolyamos hallgatónak A Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar kari tanévnyitója MÉK (aula) Szorgalmi időszak (14 hét) (36. naptári hét - 49. naptári

Részletesebben

TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ

TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ Széchenyi István Egyetem Győr TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ 2009/2010 MŰSZAKI SZAKOKTATÓ (INFORMATIKAI) BSC SZAK Felelős kiadó: Dr. Szekeres Tamás Szerkesztette: Benecz Judit Dr. Író Béla Orbánné Persa Krisztina

Részletesebben

TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ

TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ Széchenyi István Egyetem Győr TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ 2008/2009 REGIONÁLIS ÉS KÖRNYEZETI GAZDASÁGTAN MA szak Felelős kiadó: Dr. Szekeres Tamás Szerkesztette: Benecz Judit Dr. Író Béla Orbánné Persa Krisztina

Részletesebben

TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ 2010/2011 DEÁK FERENC ÁLLAM- ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR

TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ 2010/2011 DEÁK FERENC ÁLLAM- ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ 2010/2011 DEÁK FERENC ÁLLAM- ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR 1 Felelős kiadó: Dr. Szekeres Tamás Szerkesztette: Benecz Judit Dr. Író Béla Orbánné Persa Krisztina Schwartz Regina Készült a Palatia

Részletesebben

TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ

TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ Széchenyi István Egyetem Győr TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ 2009/2010 KERESKEDELEM ÉS MARKETING BA SZAK Felelős kiadó: Dr. Szekeres Tamás Szerkesztette: Benecz Judit Dr. Író Béla Orbánné Persa Krisztina Schwartz

Részletesebben

TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ

TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ Széchenyi István Egyetem Győr TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ 2008/2009 GÉPÉSZMÉRNÖKI (BSC) szak Felelős kiadó: Dr. Szekeres Tamás Szerkesztette: Benecz Judit Dr. Író Béla Orbánné Persa Krisztina Winkler Csaba

Részletesebben

MŰSZAKI MENEDZSER ALAPKÉPZÉSI SZAK. 2. Az alapképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése:

MŰSZAKI MENEDZSER ALAPKÉPZÉSI SZAK. 2. Az alapképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése: MŰSZAKI MENEDZSER ALAPKÉPZÉSI SZAK 1. Az alapképzési szak megnevezése: műszaki menedzser 2. Az alapképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése: végzettségi

Részletesebben

Műszaki menedzser alapszak

Műszaki menedzser alapszak Kecskeméti Főiskola GAMF Kar Tanulmányi tájékoztató Műszaki menedzser alapszak Kecskemét 2011 2012 A tantárgyleírásokat a KF GAMF Kar munkatársai állították össze. Szerkesztette: Dr. Kovács Beatrix főiskolai

Részletesebben

TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ

TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ Széchenyi István Egyetem Győr TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ 2008/2009 NEMZETKÖZI GAZDASÁG ÉS GAZDÁLKODÁS MSC szak Felelős kiadó: Dr. Szekeres Tamás Szerkesztette: Benecz Judit Dr. Író Béla Orbánné Persa Krisztina

Részletesebben

TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ 2010/2011 PETZ LAJOS EGÉSZSÉGÜGYI

TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ 2010/2011 PETZ LAJOS EGÉSZSÉGÜGYI TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ 2010/2011 PETZ LAJOS EGÉSZSÉGÜGYI ÉS SZOCIÁLIS INTÉZET 1 Felelős kiadó: Dr. Szekeres Tamás Szerkesztette: Benecz Judit Dr. Író Béla Orbánné Persa Krisztina Schwartz Regina Kzült

Részletesebben

A Kar rövid bemutatása

A Kar rövid bemutatása A Kar rövid bemutatása Széchenyi István Egyetem (SZE-GYŐR) Műszaki Tudományi Kar Gazdaságtudományi Kar Állam és jogtudományi Kar Egészségügyi és Szociális Intézet Zeneművészeti Intézet A Műszaki Tudományi

Részletesebben

TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ

TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ Széchenyi István Egyetem Győr TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ 2009/2010 KÖZLEKEDÉSMÉRNÖKI BSC SZAK Felelős kiadó: Dr. Szekeres Tamás Szerkesztette: Benecz Judit Dr. Író Béla Orbánné Persa Krisztina Schwartz Regina

Részletesebben

TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ 2009/2010 VARGA TIBOR ZENEMŰVÉSZETI INTÉZET

TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ 2009/2010 VARGA TIBOR ZENEMŰVÉSZETI INTÉZET TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ 2009/2010 VARGA TIBOR ZENEMŰVÉSZETI INTÉZET 1 Felelős kiadó: Dr. Szekeres Tamás Szerkesztette: Benecz Judit Dr. Író Béla Orbánné Persa Krisztina Schwartz Regina Készült a Palatia

Részletesebben

Széchenyi István Egyetem Győr SZÉCHE YI ISTVÁ EGYETEM ÉVI ALAPOKMÁ YA

Széchenyi István Egyetem Győr SZÉCHE YI ISTVÁ EGYETEM ÉVI ALAPOKMÁ YA Széchenyi István Egyetem Győr SZÉCHE YI ISTVÁ EGYETEM 2006. ÉVI ALAPOKMÁ YA 1. Fejezet megnevezése: XX Oktatási Minisztérium 2. Széchenyi István Egyetem a) azonosító adatai PIR törzsszáma: 308900000 az

Részletesebben

TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ

TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ Széchenyi István Egyetem Győr TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ 2008/2009 GÉPIPARI MÉRNÖKASSZISZTENS szak Felelős kiadó: Dr. Szekeres Tamás Szerkesztette: Benecz Judit Dr. Író Béla Orbánné Persa Krisztina Winkler

Részletesebben

TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ

TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ Széchenyi István Egyetem Győr TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ 2008/2009 MECHATRONIKAI MÉRNÖKI (BSC) szak Felelős kiadó: Dr. Szekeres Tamás Szerkesztette: Benecz Judit Dr. Író Béla Orbánné Persa Krisztina Winkler

Részletesebben

Széchenyi István Egyetem Győr SZÉCHE YI ISTVÁ EGYETEM 2007.ÉVI ALAPOKMÁ YA

Széchenyi István Egyetem Győr SZÉCHE YI ISTVÁ EGYETEM 2007.ÉVI ALAPOKMÁ YA Széchenyi István Egyetem Győr SZÉCHE YI ISTVÁ EGYETEM 2007.ÉVI ALAPOKMÁ YA 1. Fejezet megnevezése: XX Oktatási Minisztérium 2. Széchenyi István Egyetem a) azonosító adatai PIR törzsszáma: 308900000 az

Részletesebben

GAZDÁLKODÁSI ÉS MENEDZSMENT ALAPKÉPZÉSI SZAK

GAZDÁLKODÁSI ÉS MENEDZSMENT ALAPKÉPZÉSI SZAK GAZDÁLKODÁSI ÉS MENEDZSMENT ALAPKÉPZÉSI SZAK Szak neve: Gazdálkodási és menedzsment alapképzési szak Indított specializációk: üzletvitel és szervezés (felelős: Dr. Törő Emese, egyetemi docens) pénzügy

Részletesebben

GAZDÁLKODÁSI ÉS MENEDZSMENT ALAPKÉPZÉSI SZAK

GAZDÁLKODÁSI ÉS MENEDZSMENT ALAPKÉPZÉSI SZAK GAZDÁLKODÁSI ÉS MENEDZSMENT ALAPKÉPZÉSI SZAK Szak neve: Gazdálkodási és menedzsment alapképzési szak Indított specializációk: üzletvitel és szervezés (felelős: Dr. Törő Emese, egyetemi docens) pénzügy

Részletesebben

TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ

TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ Széchenyi István Egyetem Győr TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ 2008/2009 ÉPÍTÉSZMÉRNÖKI (BSC) szak Felelős kiadó: Dr. Szekeres Tamás Szerkesztette: Benecz Judit Dr. Író Béla Orbánné Persa Krisztina Winkler Csaba

Részletesebben

A Széchenyi István Egyetem nemzetközi és regionális kapcsolatai

A Széchenyi István Egyetem nemzetközi és regionális kapcsolatai Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Egyetemek a határ menti együttműködésben Nemzetközi projektzáró konferencia Győr, 2006. szeptember 26.

Részletesebben

MECHATRONIKAI MÉRNÖKI ALAPKÉPZÉSI SZAK. 2. Az alapképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése:

MECHATRONIKAI MÉRNÖKI ALAPKÉPZÉSI SZAK. 2. Az alapképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése: MECHATRONIKAI MÉRNÖKI ALAPKÉPZÉSI SZAK 1. Az alapképzési szak megnevezése: mechatronikai mérnöki 2. Az alapképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése:

Részletesebben

TURIZMUS-VENDÉGLÁTÁS ALAPKÉPZÉSI SZAK Szakfelelős: Dr. Könyves Erika egyetemi docens Indított specializációk: Egészségturizmus Turisztikai

TURIZMUS-VENDÉGLÁTÁS ALAPKÉPZÉSI SZAK Szakfelelős: Dr. Könyves Erika egyetemi docens Indított specializációk: Egészségturizmus Turisztikai TURIZMUS-VENDÉGLÁTÁS ALAPKÉPZÉSI SZAK Szakfelelős: Dr. Könyves Erika egyetemi docens Indított specializációk: Egészségturizmus Turisztikai desztináció menedzsment Szálloda Team Academy Képzési terület,

Részletesebben

TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ

TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ Széchenyi István Egyetem Győr TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ 2009/2010 VARGA TIBOR ZENEMŰVÉSZETI INTÉZET Felelős kiadó: Dr. Szekeres Tamás Szerkesztette: Benecz Judit Dr. Író Béla Orbánné Persa Krisztina Schwartz

Részletesebben

Tanulmányi időbeosztás a 2017/2018. tanév I. félévére

Tanulmányi időbeosztás a 2017/2018. tanév I. félévére Tanulmányi időbeosztás a 2017/2018. tanév I. félévére Dátum Esemény 2017. augusztus 27. (vasárnap) augusztus 31. (csütörtök) Gólyatábor Regisztrációs hét szeptember 4. (hétfő): 8 órától ÁJK 12 órától GÉIK

Részletesebben

NEMZETKÖZI GAZDÁLKODÁS ALAPKÉPZÉSI SZAK

NEMZETKÖZI GAZDÁLKODÁS ALAPKÉPZÉSI SZAK NEMZETÖZI GAZDÁLODÁS ALAPÉPZÉSI SZA Szak neve: Nemzetközi gazdálkodás alapképzési szak Indított akkreditált specializációk (a szak -jában még nem nevesített specializációk): ülgazdasági-vállalkozási EU-integráció

Részletesebben

TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ

TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ Széchenyi István Egyetem Győr TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ 2008/2009 MŰSZAKI SZAKOKTATÓ KÖZLEKEDÉSI (BSC) szak Felelős kiadó: Dr. Szekeres Tamás Szerkesztette: Benecz Judit Dr. Író Béla Orbánné Persa Krisztina

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ÉS ÉLELMISZER-IPARI GÉPÉSZMÉRNÖKI ALAPKÉPZÉSI SZAK (MGB) KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEI

MEZŐGAZDASÁGI ÉS ÉLELMISZER-IPARI GÉPÉSZMÉRNÖKI ALAPKÉPZÉSI SZAK (MGB) KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEI MEZŐGAZDASÁGI ÉS ÉLELMISZER-IPARI GÉPÉSZMÉRNÖKI ALAPKÉPZÉSI SZAK (MGB) KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEI 1. Az alapképzési szak megnevezése: mezőgazdasági és élelmiszer-ipari gépészmérnöki 2. Az alapképzési

Részletesebben

A Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar igazságügyi igazgatási alapképzési szak tanterve

A Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar igazságügyi igazgatási alapképzési szak tanterve A Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar igazságügyi igazgatási alapképzési szak tanterve A felsőoktatásról szóló 2005. évi évi CXXXIX. törvény 58. (6) értelmében a felsőoktatási intézmény ajánlott

Részletesebben

Új nyelvvizsga elnevezés (137/2008. (V.16.) Kormány rendelet, től) B1 (szóbeli vagy írásbeli vagy komplex)

Új nyelvvizsga elnevezés (137/2008. (V.16.) Kormány rendelet, től) B1 (szóbeli vagy írásbeli vagy komplex) Nyelvvizsga szótár Korábbi elnevezés alapfokú (A vagy B vagy C típusú) középfokú (A vagy B vagy C típusú) felsőfokú (A vagy B vagy C típusú) egynyelvű vagy kétnyelvű általános szakmai vagy szaknyelvi Új

Részletesebben

Új nyelvvizsga elnevezés (137/2008. (V.16.) Kormány rendelet, 2009.10.01-től) B1 (szóbeli vagy írásbeli vagy komplex)

Új nyelvvizsga elnevezés (137/2008. (V.16.) Kormány rendelet, 2009.10.01-től) B1 (szóbeli vagy írásbeli vagy komplex) Nyelvvizsga szótár Korábbi elnevezés alapfokú (A vagy B vagy C típusú) középfokú (A vagy B vagy C típusú) felsőfokú (A vagy B vagy C típusú) egynyelvű vagy kétnyelvű általános szakmai vagy szaknyelvi Új

Részletesebben

Tanulmányi időbeosztás a 2016/2017. tanév I. félévére

Tanulmányi időbeosztás a 2016/2017. tanév I. félévére Tanulmányi időbeosztás a 2016/2017. tanév I. félévére Dátum Esemény 2016. augusztus 21. (vasárnap) augusztus 25. (csütörtök) Gólyatábor Regisztrációs hét augusztus 29. (hétfő): 8 órától ÁJK 2016. augusztus

Részletesebben

A nemzetközi igazgatási alapképzési szak (BA) mintatanterv 1

A nemzetközi igazgatási alapképzési szak (BA) mintatanterv 1 PÁZMÁNY PÉTER KATOLIKUS EGYETEM JOG- ÉS ÁLLAMTUDOMÁNYI KAR A nemzetközi igazgatási alapképzési szak (BA) mintatanterv 1 A tantervben szereplő követelmények: aláírás: kritérium követelmény beszámoló: háromfokozatú

Részletesebben

Jedlik Ányos Gépész-, Informatikai és Villamosmérnöki Intézet

Jedlik Ányos Gépész-, Informatikai és Villamosmérnöki Intézet T A N T Á R G Y I L I S T A Kötelező tantár: JÁI - 42. bszf. krp af if 1. NGB_AG001_1 Általános géptan 2 0 0 f 4 1 1 2. NGB_AG003_1 Gépszerkezettan 2 2 0 f 4 1 1 3. NGB_AJ025_1 Fémtan, anyagvizsgálat 2

Részletesebben

Széchenyi István Egyetem Győr SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM ÉVI ALAPOKMÁNYA

Széchenyi István Egyetem Győr SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM ÉVI ALAPOKMÁNYA Széchenyi István Egyetem Győr SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM 2004. ÉVI ALAPOKMÁNYA 1. Fejezet megnevezése: XX Oktatási Minisztérium 2. Széchenyi István Egyetem a) azonosító adatai! PIR törzsszáma: 308900! az

Részletesebben

Tanulmányi időbeosztás a 2018/2019. tanév I. félévére

Tanulmányi időbeosztás a 2018/2019. tanév I. félévére Tanulmányi időbeosztás a 2018/2019. tanév I. félévére Dátum 2018. augusztus 26. (vasárnap) augusztus 30. (csütörtök) 2018. szeptember 3. (hétfő) szeptember 7. [levelező tagozaton szeptember 8. (szombat)

Részletesebben

TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ

TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ Széchenyi István Egyetem Győr TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ 2009. február FELNŐTTKÉPZÉSI KÖZPONT Felelős kiadó: Dr. Szekeres Tamás Szerkesztette: Benecz Judit Dr. Író Béla Orbánné Persa Krisztina Winkler Csaba

Részletesebben

TURIZMUS-VENDÉGLÁTÁS BA Közgazdász turizmus-vendéglátás alapképzési szakon Levelező

TURIZMUS-VENDÉGLÁTÁS BA Közgazdász turizmus-vendéglátás alapképzési szakon Levelező Szak megnevezése: Az oklevélben szereplő szakképzettség megnevezése: Tagozat: TURIZMUS-VENDÉGLÁTÁS BA Közgazdász turizmus-vendéglátás alapképzési szakon Levelező A tanegység Féléves Ajánlott Köv. előfeltétel

Részletesebben

Köv. LBG_GI878G3 Tanulás- és kutatásmódszertan, prezentáció Gy 12 3 1 K

Köv. LBG_GI878G3 Tanulás- és kutatásmódszertan, prezentáció Gy 12 3 1 K Szak megzése: Az oklevélben szereplő szakképzettség megzése: Tagozat: TURIZMUS-VENDÉGLÁTÁS BA Közgazdász turizmus-vendéglátás alapképzési szakon Levelező KÖZGAZDASÁGTANI, MÓDSZERTANI ÉS ÜZLETI ALAPOZÓ

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ÉS ÉLELMISZERIPARI GÉPÉSZMÉRNÖKI ALAPKÉPZÉSI SZAK. 1. Az alapképzési szak megnevezése: mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnöki

MEZŐGAZDASÁGI ÉS ÉLELMISZERIPARI GÉPÉSZMÉRNÖKI ALAPKÉPZÉSI SZAK. 1. Az alapképzési szak megnevezése: mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnöki MEZŐGAZDASÁGI ÉS ÉLELMISZERIPARI GÉPÉSZMÉRNÖKI ALAPKÉPZÉSI SZAK 1. Az alapképzési szak megnevezése: mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnöki 2. Az alapképzési szakon szerezhető végzettségi szint

Részletesebben

Debreceni Egyetem Informatikai Kar

Debreceni Egyetem Informatikai Kar Debreceni Egyetem Informatikai Kar Informatikus könyvtáros (B.A.) szak 2009-es mintatanterv Debrecen 2011/2012. tanév INFORMATIKUS KÖNYVTÁROS ALAPKÉPZÉSI SZAK Az alapképzési szak megnevezése: informatikus

Részletesebben

Új nyelvvizsga elnevezés (137/2008. (V.16.) Kormány rendelet, től)

Új nyelvvizsga elnevezés (137/2008. (V.16.) Kormány rendelet, től) Nyelvvizsga szótár Korábbi elnevezés alapfokú (A vagy B vagy C típusú) középfokú (A vagy B vagy C típusú) felsőfokú (A vagy B vagy C típusú) egynyelvű vagy kétnyelvű általános szakmai vagy szaknyelvi Új

Részletesebben

GÉPÉSZMÉRNÖKI ALAPKÉPZÉSI SZAK. 2. Az alapképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése:

GÉPÉSZMÉRNÖKI ALAPKÉPZÉSI SZAK. 2. Az alapképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése: GÉPÉSZMÉRNÖKI ALAPKÉPZÉSI SZAK 1. Az alapképzési szak megnevezése: gépészmérnöki 2. Az alapképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése: végzettségi szint:

Részletesebben

MUNKAÜGYI ÉS TÁRSADALOM- BIZTOSÍTÁSI IGAZGATÁSI BA KÉPZÉS

MUNKAÜGYI ÉS TÁRSADALOM- BIZTOSÍTÁSI IGAZGATÁSI BA KÉPZÉS MUNKAÜGYI ÉS TÁRSADALOM- BIZTOSÍTÁSI IGAZGATÁSI BA KÉPZÉS TANTERVI TÁJÉKOZTATÓ Az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán a Munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási BA képzés 2006/2007. tanévben indult

Részletesebben

Tanulmányi időbeosztás a 2018/2019. tanév II. félévére

Tanulmányi időbeosztás a 2018/2019. tanév II. félévére Tanulmányi időbeosztás a 2018/2019. tanév II. félévére 2019. február 4. (hétfő) február 8. [levelező tagozaton február 9. is] 2019. február 7. (csütörtök) 10 óra 30 és február 8. 10 óra 30 2019. február

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ÉS ÉLELMISZERIPARI GÉPÉSZMÉRNÖKI ALAPKÉPZÉSI SZAK. A szak képzéséért felelős szervezeti egység: Műszaki és Gépészeti Tanszék

MEZŐGAZDASÁGI ÉS ÉLELMISZERIPARI GÉPÉSZMÉRNÖKI ALAPKÉPZÉSI SZAK. A szak képzéséért felelős szervezeti egység: Műszaki és Gépészeti Tanszék MEZŐGAZDASÁGI ÉS ÉLELMISZERIPARI GÉPÉSZMÉRNÖKI ALAPKÉPZÉSI SZAK A szak képzéséért felelős szervezeti egység: Műszaki és Gépészeti Tanszék KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEK MEZŐGAZDASÁGI ÉS ÉLELMISZERIPARI

Részletesebben

Tanulmányi időbeosztás a 2014/2015. tanév II. félévére

Tanulmányi időbeosztás a 2014/2015. tanév II. félévére Tanulmányi időbeosztás a 2014/2015. tanév II. félévére Dátum Esemény Regisztrációs hét február 2. (hétfő): Neptun nyitás 8 órától ÁJK 13 órától GÉIK Nappali 2015. február 2. (hétfő) február 6. [levelező

Részletesebben

Tanulmányi időbeosztás a 2016/2017. tanév II. félévére

Tanulmányi időbeosztás a 2016/2017. tanév II. félévére Tanulmányi időbeosztás a 2016/2017. tanév II. félévére 2017. január 30. (hétfő) február 3. [levelező tagozaton február 4. is] 2017. február 2. február 3. Regisztrációs hét Neptun nyitás január 30. (hétfő):

Részletesebben

GAZDASÁGI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI AGRÁRMÉRNÖKI ALAPKÉPZÉSI SZAK (GVB) KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEI

GAZDASÁGI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI AGRÁRMÉRNÖKI ALAPKÉPZÉSI SZAK (GVB) KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEI GAZDASÁGI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI AGRÁRMÉRNÖKI ALAPKÉPZÉSI SZAK (GVB) KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEI 1. Az alapképzési szak megnevezése: gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki 2. Az alapképzési szakon

Részletesebben

GAZDASÁGI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI AGRÁRMÉRNÖKI ALAPKÉPZÉSI SZAK

GAZDASÁGI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI AGRÁRMÉRNÖKI ALAPKÉPZÉSI SZAK GAZDASÁGI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI AGRÁRMÉRNÖKI ALAPKÉPZÉSI SZAK A szak képzéséért felelős szervezeti egység: Agrár és Vidékfejlesztési Tanszék KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEK GAZDASÁGI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI

Részletesebben

zöld doktori kék tanár fehér általános szeptember 3. - december 15.

zöld doktori kék tanár fehér általános szeptember 3. - december 15. zöld doktori kék tanár fehér általános 2018. 2018. őszi félév ÁLTALÁNOS Szorgalmi időszak: Költségtérítés befizetésének határideje: I. részlet II. részlet III. részlet Őszi szünet Diplomadolgozat leadás

Részletesebben

Ajánlott tanterv Munkaügyi és Társadalombiztosítási Igazgatási Mesterszak Nappali tagozat

Ajánlott tanterv Munkaügyi és Társadalombiztosítási Igazgatási Mesterszak Nappali tagozat Ajánlott tanterv Munkaügyi és Társadalombiztosítási gazgatási Mesterszak Nappali tagozat S.sz. Tárgykód Tárgy megnevezése Fé lé v 1. GTK Stratégiai menedzsment 2. GTK Stratégiai menedzsment 3. AJPJT510M

Részletesebben

2018. szeptember 3. - december 15.

2018. szeptember 3. - december 15. zöld doktori kék tanár fehér általános Feladat Nappali Levelező Felelős Kategória Megjegyzés 2018. őszi félév ÁLTALÁNOS 2018. Szorgalmi időszak: Költségtérítés befizetésének határideje: I. részlet II.

Részletesebben

zöld doktori kék tanár fehér általános Feladat Nappali Levelező Felelős Kategória Megjegyzés őszi félév ÁLTALÁNOS Szorgalmi időszak:

zöld doktori kék tanár fehér általános Feladat Nappali Levelező Felelős Kategória Megjegyzés őszi félév ÁLTALÁNOS Szorgalmi időszak: zöld doktori kék tanár fehér általános Feladat Nappali Levelező Felelős Kategória Megjegyzés 2018. őszi félév ÁLTALÁNOS Szorgalmi időszak: 2018. szeptember 3. - december 15. Költségtérítés befizetésének

Részletesebben

2018. szeptember 3. - december 15.

2018. szeptember 3. - december 15. zöld doktori kék tanár fehér általános 2018. őszi félév ÁLTALÁNOS Feladat Nappali Levelező Felelős Kategória Megjegyzés 2018. Szorgalmi időszak: Költségtérítés befizetésének határideje: I. részlet II.

Részletesebben

Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Bolyai János Katonai Műszaki Kar KATONAI GAZDÁLKODÁSI ALAPKÉPZÉSI SZAK

Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Bolyai János Katonai Műszaki Kar KATONAI GAZDÁLKODÁSI ALAPKÉPZÉSI SZAK Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Bolyai János Katonai Műszaki Kar KATONAI GAZDÁLKODÁSI ALAPKÉPZÉSI SZAK Az alapszak képzési célja A képzés célja olyan közgazdász tisztek képzése, akik a képzés során

Részletesebben

A nemzetközi tanulmányok alapképzési szak - NETN17-B képzési terve. A tanulmányaikat 2017 szeptemberében kezdőkre vonatkozóan

A nemzetközi tanulmányok alapképzési szak - NETN17-B képzési terve. A tanulmányaikat 2017 szeptemberében kezdőkre vonatkozóan A nemzetközi tanulmányok alapképzési szak - NETN17-B képzési terve A tanulmányaikat 2017 szeptemberében kezdőkre vonatkozóan Általános társadalomtudományi ismeretek és kompetenciák: 20-60 kredit a 2 KO

Részletesebben

2018. augusztus 21., kedd

2018. augusztus 21., kedd zöld doktori kék tanár fehér általános Feladat Nappali Levelező Felelős Kategória Megjegyzés 2018. őszi félév ÁLTALÁNOS Szorgalmi időszak: Költségtérítés befizetésének határideje: I. részlet II. részlet

Részletesebben

A Miskolci Egyetem pótfelvételi lehetőségeket hirdet az alábbi szakokon:

A Miskolci Egyetem pótfelvételi lehetőségeket hirdet az alábbi szakokon: 9 8 8 A Miskolci Egyetem pótfelvételi lehetőségeket hirdet az alábbi szakokon 3 + 0 + %! A L K munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatás 0000 Magyartörténelem A L K igazságügyi igazgatási alapszak 0000

Részletesebben

KERESKEDELEM ÉS MARKETING ALAPKÉPZÉSI SZAK. A szak képzéséért felelős szervezeti egység: Kereskedelem és Marketing Tanszék

KERESKEDELEM ÉS MARKETING ALAPKÉPZÉSI SZAK. A szak képzéséért felelős szervezeti egység: Kereskedelem és Marketing Tanszék KERESKEDELEM ÉS MARKETING ALAPKÉPZÉSI SZAK A szak képzéséért felelős szervezeti egység: Kereskedelem és Marketing Tanszék KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEK KERESKEDELEM ÉS MARKETING ALAPKÉPZÉSI SZAK 1.

Részletesebben

NEMZETKÖZI IGAZGATÁSI ALAPKÉPZÉSI SZAK TANTERVE

NEMZETKÖZI IGAZGATÁSI ALAPKÉPZÉSI SZAK TANTERVE Ikt. Szám: Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi és Európai Tanulmányok Kar. sz példány NEMZETKÖZI IGAZGATÁSI ALAPKÉPZÉSI SZAK TANTERVE Érvényes: 2015-2016-os tanévtől felmenő rendszerben A tanterv

Részletesebben

INFORMATIKUS ÉS SZAKIGAZGATÁSI AGRÁRMÉRNÖKI ALAPSZAK

INFORMATIKUS ÉS SZAKIGAZGATÁSI AGRÁRMÉRNÖKI ALAPSZAK INFORMATIKUS ÉS SZAKIGAZGATÁSI AGRÁRMÉRNÖKI ALAPSZAK Indított szakirányok: Szakigazgatási, Informatikai Képzési terület, képzési ág: Agrár képzési terület; Gazdasági, vidékfejlesztési és informatikus agrármérnöki

Részletesebben

AJÁNLOTT TANTERV Közigazgatás-szervező alapszak Levelező tagozat

AJÁNLOTT TANTERV Közigazgatás-szervező alapszak Levelező tagozat Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Érvényes: 0 szeptember -től AJÁNOTT TANTERV Közigazgatás-szervező alapszak evelező tagozat Ss z Tárgykód Tárgy megnevezése Szemeszt er Heti óraszá m Számonkér

Részletesebben

Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kar

Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kar Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kar Tanulmányi tájékoztató Programozó informatikus szakirányú továbbképzési szak Kecskemét 2017-től 1 A tantárgyleírásokat a NJE GAMF Műszaki és Informatikai

Részletesebben

A Gazdasági idegen nyelvi levelező felsőfokú szakképzést (FSZ) indító intézmény adatai

A Gazdasági idegen nyelvi levelező felsőfokú szakképzést (FSZ) indító intézmény adatai A Gazdasági idegen nyelvi levelező felsőfokú szakképzést (FSZ) indító intézmény adatai Az intézmény neve: Székhely: Vezető: Nyíregyházi Főiskola 4400 Nyíregyháza, Sóstói út 31/B. Dr. habil. Balogh Árpád

Részletesebben

A mesterképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése:

A mesterképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése: Jelek, rövidítések: EF = egyéni felkészülés G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat V = vizsga Z = szakzáróvizsga kon = konzultáció k = kötelező tanegység kv = kötelezően választható tanegység

Részletesebben

NEMZETKÖZI GAZDÁLKODÁS ALAPKÉPZÉSI SZAK

NEMZETKÖZI GAZDÁLKODÁS ALAPKÉPZÉSI SZAK NEMZETKÖZI GAZDÁLKODÁS ALAPKÉPZÉSI SZAK A szak képzéséért felelős szervezeti egység: Nemzetközi Gazdálkodás Tanszék KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEK NEMZETKÖZI GAZDÁLKODÁS ALAPKÉPZÉSI SZAK 1. Az alapképzési

Részletesebben

A 2012. évi felvételi eljárásban résztvevő tanulók és hozzátartozóik részére 2012. június 22-23.

A 2012. évi felvételi eljárásban résztvevő tanulók és hozzátartozóik részére 2012. június 22-23. A évi felvételi eljárásban résztvevő tanulók és hozzátartozóik részére április 10. Kari tájékoztató rendezvény Tevesz Gábor okt.dh. 1 Miről lesz szó? 1. Helyzetkép 2. Milyen teendőik vannak még a felvételi

Részletesebben

PÁZMÁNY PÉTER KATOLIKUS EGYETEM JOG- ÉS ÁLLAMTUDOMÁNYI KAR Igazgatásszervező alapképzési szak (BA) mintatanterv 1

PÁZMÁNY PÉTER KATOLIKUS EGYETEM JOG- ÉS ÁLLAMTUDOMÁNYI KAR Igazgatásszervező alapképzési szak (BA) mintatanterv 1 PÁZMÁNY PÉTER KATOLIKUS EGYETEM JOG- ÉS ÁLLAMTUDOMÁNYI KAR Igazgatásszervező alapképzési szak (BA) mintatanterv 1 A mintatanterv tárgyai 2 kategóriába soroltak: kötelező tárgyak szabadon választható tárgyak

Részletesebben

Ajánlott tanterv Munkaügyi és Társadalombiztosítási Igazgatási Mesterszak Levelező tagozat

Ajánlott tanterv Munkaügyi és Társadalombiztosítási Igazgatási Mesterszak Levelező tagozat Ajánlott tanterv Munkaügyi és Társadalombiztosítási gazgatási Mesterszak Levelező tagozat S.sz. Tárgykód Tárgy megnevezése Fé lé v Óra/ félév Szám onké rés Kr. érték 1. GTK Stratégiai 1. 10 K 3 2. GTK

Részletesebben

Kereskedelmi Szakmenedzser

Kereskedelmi Szakmenedzser Kereskedelmi Szakmenedzser Képzés célja Olyan legalább egy idegen nyelven beszélő, felsőfokú szakképesítéssel rendelkező szakemberek képzése, akik: kis- és közepes méretű, kereskedelmi tevékenységet folytató

Részletesebben

MINTATANTERV. KÖZIGAZGATÁS-SZERVEZŐ ALAPSZAK Nappali tagozat

MINTATANTERV. KÖZIGAZGATÁS-SZERVEZŐ ALAPSZAK Nappali tagozat MITATATERV KÖZIGAZGATÁS-SZERVEZŐ ALAPSZAK appali tagozat Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar FI 871 Érvényes: 201. szeptember 1-től Sorszá m 3... 6. 7. Tárgykód Tárgy megnevezése AJALK101KSZ AJALK102KSZ

Részletesebben

EMBERI ERŐFORRÁSOK BA Közgazdász emberi erőforrások alapképzési szakon Levelező

EMBERI ERŐFORRÁSOK BA Közgazdász emberi erőforrások alapképzési szakon Levelező Szak megnevezése: Az oklevélben szereplő szakképzettség Tagozat: EMBERI ERŐFORRÁSOK BA Közgazdász emberi erőforrások alapképzési szakon Levelező A tanegység Féléves Ajánlott Köv. előfeltétel Kredit Kódja

Részletesebben

1. SZAKMA (OKJ KÉPZÉS) TANULÁSA 2. JELENTKEZÉS FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉSRE 3. JELENTKEZÉS A FELSŐOKTATÁSBA

1. SZAKMA (OKJ KÉPZÉS) TANULÁSA 2. JELENTKEZÉS FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉSRE 3. JELENTKEZÉS A FELSŐOKTATÁSBA TOVÁBBTANULÁSI LEHETŐSÉGEK 1. SZAKMA (OKJ KÉPZÉS) TANULÁSA 2. JELENTKEZÉS FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉSRE 3. JELENTKEZÉS A FELSŐOKTATÁSBA ALAP VAGY OSZTATLAN KÉPZÉSRE OKJ KÉPZÉS ÉRETTSÉGIRE ÉPÜLŐ, NINCS FELVÉTELI

Részletesebben

Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Bolyai János Katonai Műszaki Kar VÉDELMI IGAZGATÁSI ALAPSZAK

Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Bolyai János Katonai Műszaki Kar VÉDELMI IGAZGATÁSI ALAPSZAK Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Bolyai János Katonai Műszaki Kar VÉDELMI IGAZGATÁSI ALAPSZAK Az alapszak képzési célja A képzés célja olyan szakemberek képzése, akik korszerű általános és szakmai ismereteik,

Részletesebben

TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ

TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ Széchenyi István Egyetem Győr TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ 2009. február NAPPALI KÉPZÉSEK Felelős kiadó: Dr. Szekeres Tamás Szerkesztette: Benecz Judit Dr. Író Béla Orbánné Persa Krisztina Winkler Csaba Készült

Részletesebben

IGAZSÁGÜGYI IGAZGATÁSI BA KÉPZÉS

IGAZSÁGÜGYI IGAZGATÁSI BA KÉPZÉS IGAZSÁGÜGYI IGAZGATÁSI BA KÉPZÉS TANTERVI TÁJÉKOZTATÓ Az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán elsőként 2006 őszén indult meg az igazságügyi igazgatási BA képzés. A képzés célja olyan igazgatási szakemberek

Részletesebben

Igazgatásszervező alapképzési szak (BA) mintatanterv 1

Igazgatásszervező alapképzési szak (BA) mintatanterv 1 PÁZMÁNY PÉTER KATOLIKUS EGYETEM JOG- ÉS ÁLLAMTUDOMÁNYI KAR Igazgatásszervező alapképzési szak (BA) mintatanterv 1 A mintatanterv tárgyai 2 kategóriába soroltak: kötelező tárgyak szabadon választható tárgyak

Részletesebben

A MESTERKÉPZÉS FELVÉTELI ELJÁRÁSRENDJE A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KARÁN

A MESTERKÉPZÉS FELVÉTELI ELJÁRÁSRENDJE A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KARÁN A MESTERKÉPZÉS FELVÉTELI ELJÁRÁSRENDJE A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KARÁN A felsőoktatási felvételi eljárásról szóló 237/2006. (XI. 27.) Korm. rendelet, valamint a Szegedi Tudományegyetem

Részletesebben

MUNKAÜGYI ÉS TÁRSADALOM- BIZTOSÍTÁSI IGAZGATÁSI BA KÉPZÉS

MUNKAÜGYI ÉS TÁRSADALOM- BIZTOSÍTÁSI IGAZGATÁSI BA KÉPZÉS MUNKAÜGYI ÉS TÁRSADALOM- BIZTOSÍTÁSI IGAZGATÁSI BA KÉPZÉS TANTERVI TÁJÉKOZTATÓ Az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán a Munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási BA képzés 2006/2007. tanévben indult

Részletesebben

TURIZMUS-VENDÉGLÁTÁS BA Közgazdász turizmus-vendéglátás alapképzési szakon Nappali

TURIZMUS-VENDÉGLÁTÁS BA Közgazdász turizmus-vendéglátás alapképzési szakon Nappali Szak megnevezése: Az oklevélben szereplő szakképzettség megnevezése: Tagozat: TURIZMUS-VENDÉGLÁTÁS BA Közgazdász turizmus-vendéglátás alapképzési szakon Nappali előfeltétel Kredit Kódja neve NBG_GI804G0

Részletesebben

A költségtérítéses, illetve önköltséges képzésre történő átsorolás esetei

A költségtérítéses, illetve önköltséges képzésre történő átsorolás esetei A költségtérítéses, illetve önköltséges képzésre történő átsorolás esetei 1. Átsorolás az ajánlott tantervben előírt kreditmennyiség ötven százaléka miatt A Pécsi Tudományegyetem Szervezeti és Működési

Részletesebben

Az Alba Regia Egyetemi Központ bemutatkozása. www.arek.uni-obuda.hu

Az Alba Regia Egyetemi Központ bemutatkozása. www.arek.uni-obuda.hu ÓBUDAI EGYETEM Az Alba Regia Egyetemi Központ bemutatkozása Alba Regia Egyetemi Központ Székesfehérvár Akkor.. és Most KANDÓ 1971 Óbudai Egyetem Alba Regia Egyetemi Központ 2013 Alba Regia Egyetemi Központ

Részletesebben

3/2019. ( ) SZ. DÉKÁNI UTASÍTÁS 2019/2020. TANÉV IDŐBEOSZTÁSA BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM ÉPÍTÉSZMÉRNÖKI KAR

3/2019. ( ) SZ. DÉKÁNI UTASÍTÁS 2019/2020. TANÉV IDŐBEOSZTÁSA BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM ÉPÍTÉSZMÉRNÖKI KAR BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM ÉPÍTÉSZMÉRNÖKI KAR 3/2019. (06. 12.) SZ. DÉKÁNI UTASÍTÁS AZ ÉPÍTÉSZMÉRNÖKI KAR 2019/2020. TANÉV IDŐBEOSZTÁSA Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Részletesebben

INFORMATIKUS ÉS SZAKIGAZGATÁSI AGRÁRMÉRNÖKI ALAPSZAK

INFORMATIKUS ÉS SZAKIGAZGATÁSI AGRÁRMÉRNÖKI ALAPSZAK A Debreceni Egyetem képzési programja 2007 INFORMATIKUS ÉS SZAKIGAZGATÁSI AGRÁRMÉRNÖKI ALAPSZAK Indított szakirányok: Szakigazgatási, Informatikai Képzési terület, képzési ág: Agrár képzési terület; Gazdasági,

Részletesebben

Szakképzettség megnevezése: okleveles közgazdász, számvitel szakon

Szakképzettség megnevezése: okleveles közgazdász, számvitel szakon Számvitel MA szak A képzés célja olyan szakemberek képzése, akik a nemzetközi összehasonlításban versenyképes, korszerű elméleti és gyakorlati ismeretanyag elsajátítását követően képesek a gazdálkodó egységek

Részletesebben

Angol-magyar gazdaságtudományi szakfordító szakirányú továbbképzési szak

Angol-magyar gazdaságtudományi szakfordító szakirányú továbbképzési szak Angol-magyar gazdaságtudományi szakfordító szakirányú továbbképzési szak Képzés megnevezése: szakirányú továbbképzés A képzés helye: Gazdaságtudományi Kar, Gazdasági Szaknyelvi Kommunikációs Intézet Szakirányú

Részletesebben

2003. PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM VILLAMOSMÉRNÖKI SZAK LEVELEZŐ TAGOZATOS TANTERVE. Műszaki Informatika és Villamos Intézet

2003. PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM VILLAMOSMÉRNÖKI SZAK LEVELEZŐ TAGOZATOS TANTERVE. Műszaki Informatika és Villamos Intézet S IQU IN Q UEEC C LESIE NS PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM Pollack Mihály Műszaki Főiskolai Kar Műszaki Informatika és Villamos Intézet A VILLAMOSMÉRNÖKI SZAK LEVELEZŐ TAGOZATOS TANTERVE 2003. 1 A szak megnevezése:

Részletesebben

Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök BSc szak

Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök BSc szak Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök BSc szak A képzés célja olyan gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnökök képzése, akik képesek a termeléssel, szolgáltatással, szaktanácsadással összefüggő szervezési

Részletesebben

GAZDASÁGI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI AGRÁRMÉRNÖKI ALAPSZAK

GAZDASÁGI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI AGRÁRMÉRNÖKI ALAPSZAK A Debreceni Egyetem képzési programja 2007 GAZDASÁGI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI AGRÁRMÉRNÖKI ALAPSZAK Indított szakirányok: o Agrárgazdasági o Regionális és vidékfejlesztési Képzési terület, képzési ág: Agrár

Részletesebben

Széchenyi István Egyetem Műszaki Tudományi Kar

Széchenyi István Egyetem Műszaki Tudományi Kar Széchenyi István Egyetem Műszaki Tudományi Kar Az Egyetem oktatási egységei Műszaki Tudományi Kar (az egyetem hallgatóinak 2/3-a) Gazdaságtudományi Kar Állam- és Jogtudományi Kar Egészségügyi és Szociális

Részletesebben

SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM

SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Egyetemi Doktori Tanács Elnök: Dr. Koren Csaba egyetemi tanár Titkár: Horváth Balázs egyetemi adjunktus 9026 Győr, Egyetem tér 1. Telefon: (96) 503-400/3121 Fax: (96) 329-263 E-mail:

Részletesebben

ALUMNI HÍRLEVÉL. Bevezető. További információk: Impresszum. Különszám - Keresztféléves képzések 2012. Szolnoki Főiskola 1. Kedves Olvasó!

ALUMNI HÍRLEVÉL. Bevezető. További információk: Impresszum. Különszám - Keresztféléves képzések 2012. Szolnoki Főiskola 1. Kedves Olvasó! Kedves Olvasó! Bevezető Az Alumni hírlevél különszámával jelentkezünk. Jelenlegi hírlevelünk célja, hogy értesítést és információt adjunk a Szolnoki Főiskola keresztféléves képzéseiről. Képzési kínálatunkban

Részletesebben