Pályázat a Hungária Komondor Klub tenyésztési tanács tag tisztségének betöltésére.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Pályázat a Hungária Komondor Klub tenyésztési tanács tag tisztségének betöltésére."

Átírás

1 Pályázat a Hungária Komondor Klub tenyésztési tanács tag tisztségének betöltésére. Készítette: Nagy Attila 1.

2 Pályázat a Hungária Komondor Klub tenyésztési tanács tag tisztségének betöltésére. BEMUTATKOZÁS Nagy Attila vagyok, 43 éves nős, 2 nagyfiú édesapja, 18 éve a Hungária Komondor klub tagja. Jelenleg Zircen élek egy családi házban a családommal és kutyáinkkal együtt. Lényegesnek tartom megemlíteni, hogy a kutyáink az udvaron, szabadon tudnak mozogni, a kennelekbe csak akkor zárjuk őket, ha idegen érkezik hozzánk, vagy esetleg a kutyákat el kell különíteni egymástól. A középiskolai tanulmányaimat Borsod Abaúj Zemplén megyében folytattam a Putnoki Gimnázium és Mezőgazdasági Szakközépiskolában. Polgári végzettségemet tekintve mezőgazdasági gépszerelő és karbantartó a szakmám. Jelenlegi munkámat a Magyar Köztársaság Rendőrségének állományában végzem, mint hivatásos rendőr. A középiskolai tanulmányaimat 1986-ban fejeztem be, majd a tanulmányaimat a Nyíregyházi Mezőgazdasági Főiskolán folytattam egy rövid ideig. A gyermekkoromat a Borsod megyei nagyközségben, Gesztelyen töltöttem egy családi házban, ahol folyamatosan tartottunk Kuvasz pásztorkutyát a családi ház és állataink őrzésére. Innen ered a kisgesztelyi harcos kennelnév is. Édesapám disznótenyésztéssel, hízlalással foglalkozott, melyből folyamatosan kivettem a részem. Az udvarunkban lévő kuvaszoknak is voltak szaporulataik ritkán, mely kiskutyáknak mindig szerető gazdát találtam. Az első fajtatiszta, törzskönyvezett Komondor kutyánkat, Bódvamenti Zsinóros Aramist, 1993-ban vásároltam meg feleségemmel együtt. Ettől az időponttól elkötelezett hívei vagyunk a Komondor tartásának. A tenyészetünket szeptember 9-én alapítottuk meg Kisgesztelyi Harcos néven. Ettől az időponttól az udvarunkban csak és kizárólag Komondor tevékenykedett, hiszen annyira megszerettük a fajtát, annyira meg voltunk elégedve a munkájával, valamint a tulajdonságaival, hogy más kutyafajta számunkra szóba sem jöhet az udvarunk őrzésére. Kacérkodunk még azzal a gondolattal, hogy esetleg a komondor mellett pulikat is tartsunk, de ezt az elképzelést csak akkor fogjuk megvalósítani a családommal, ha egy nagyobb területet tudunk biztosítani kutyáinknak. Amióta megfertőzött minket a komondor, az életünk szabadidejének és anyagi forrásainknak egy részét rájuk áldozzuk, rendszeresen járunk kutyáinkkal kiállításokra, fajtanépszerűsítésre. A kiállításokon kutyáink az esetek nagy többségében jól szerepelnek, a szemlélődőkből elismerést váltanak ki, nagyon sok győztes címet szereztek. Itt nem szeretném részletezni a kutyáinkkal elért eredményeinket, de nagyon sok serleg és kupa díszíti a lakásunkat. 2.

3 A tenyészetünk nem nagy létszámú, hiszen a terület ahol lakunk, családi házunk udvara csak 1000 m2-es, ezért itt összesen négy kutyát tartunk. Az a meggyőződésem, illetve elvárásom mások felé is, hogy egy olyan kutyafajtát, amely a régi időkben a pásztorember mellett szabadon mozgott a területén, nem lehet bezárni kennelekben, hiszen ennek a fajtának a vérében van a szabad mozgás, a nagy terület bejárás és az önálló döntés. Ezért Komondort csak az tartson, aki tudja neki biztosítani a szabad területet. A családom ennek szellemében tartja a kutyákat, ezért van nálunk jelenleg összesen négy kutya. E rövid bevezető után rátérnék arra, hogy mit szeretnék tenni a komondor érdekében abban az esetben, amennyiben elnyerem a tisztséget, illetve a tisztség elnyerése nélkül is az alábbi céljaimat szeretném megvalósítani. Alapelvek: Tenyészcél: A tenyésztési célom, hogy a tenyésztésbe bevont egyedek mind küllem, mind viselkedés szempontjából egységesek legyenek, meg kell őrizni azokat a tulajdonságokat, amit a pásztorember a múltban kitenyésztett. Azokat a tulajdonságokat, mely tulajdonságok miatt a pásztorember megtartotta a Komondort értékeinek, állatainak, családjának megvédésére. Ezek a tulajdonságok pedig olyan tulajdonságok, mely a Komondort megkülönbözteti minden más kutyafajtától. Belső tulajdonság, viselkedés: Tudjuk, hogy a Komondor nem egy őrjöngő fenevad, hanem egy méltóságteljes viselkedésű, nagytestű, robosztus kutyafajta, egy olyan kutyafajta, mely mindig önálló, jó döntésekre képes annak érdekében, hogy teljesítse feladatát. A feladata pedig az, hogy a területén lévő valamennyi értéket, élőlényt megvédjen, és azt úgy tegye meg, hogy a lehető legkisebb kárt okozzon másokban. Tehát fő célom az, hogy a komondor viselkedésében megmaradjon ősi típusában, tenyésztésem során, a tisztség elnyerése esetén, ehhez a célhoz mindig következetesen ragaszkodni fogok. Tudjuk, hogy a komondor a megjelenésével, méltóságteljes viselkedésével elrettenti a betolakodót, bátorságával, megvesztegethetetlenségével pedig megvédi a területét. Az-az álláspontom, hogy ezt a tulajdonságát rögzíteni kell, ettől a tulajdonságtól a tenyésztés során nem kell eltérni egyik irányban sem. 3.

4 Fenti gondolatmenetem miatt, a komondor ez irányú viselkedésének, jó tulajdonságának megtartása érdekében azért fogok küzdeni, hogy a tenyésszemléken ez irányba mutató viselkedésteszttel vizsgáljuk az állományt, és csak azokkal a kutyákkal folytathassunk tenyésztést, melyek a fenti kívánalmaknak nagymértékben megfelelnek. Úgy gondolom, hogy a jelenlegi állomány nagy része megfelel a fenti kritériumoknak, azonban ezt meg is kell tudni tartani és arra kell törekedni, hogy minden megszületendő komondor kölyök jó idegrendszerrel rendelkezzen, olyan idegrendszerrel rendelkezzen, amit a pásztorember tenyésztése során létrehozott, mert hosszú távon ez egy nagyon fontos dolog a fajtára nézve. Tenyésztési módok: A különböző tenyésztési módszerek, rokontenyésztés, vonaltenyésztés, idegen vérben történő tenyésztési módok alkalmasak a fajta fenntartására, de mindenképpen fontos dolognak tartom azt, hogy túlságosan közeli rokontenyésztést ne folyatassunk még akkor sem, ha kiemelkedő egyedeket nagyobb eséllyel, csak ebben a tenyésztési módban tudunk létrehozni. Amennyiben rokontenyésztést kívánunk folytatni, akkor az egy távoli rokontenyésztés legyen a 3. vagy a 4. ősi sorban legyenek csak közös ősök. Kívánatosabbnak tartom az idegen vérben történő, homogén tenyésztést, mert így a fajta ellenállóbb, szaporább, egészségesebb lehet és ezek azok a célok, mely a komondor jövőjét hosszú távon meghatározhatja. A beltenyésztést mindenképen kerülni kell, ez nem lehet tenyészcél. A természettől, a természet menetétől még nem találtak fel jobban működő életet, a vadon élő állatfaj is meg van áldva azzal a tulajdonsággal, tudással, hogy nem párosodnak a leszármazottaikkal, elüldözik őket a falkából, vagy önállóan elvándorolnak. Ez a fajta életmód, szaporodásmód, már több százmillió éve tökéletesen működik, jómagam is ebben a szaporodásmódban hiszek, ezt a fajta szaporodásmódot tartom kívánatosnak. Persze élni kell a vonaltenyésztés és rokontenyésztés lehetőségével is, de ezek a tenyésztési módszerek nagy odafigyelést, szakértelmet igényelnek. Küllemi tulajdonságok: Amikor egy kifejlett komondort szemügyre veszek, akkor először is a szőrét figyelem meg, hiszen ez az egyedülálló szőrköntös, minden más kutyafajtától megkülönbözteti a komondort. 4.

5 A pásztor, amikor ilyen szőrű kutyának tenyésztette ki a komondort, akkor azzal az volt a célja, hogy ez a kültakaró megvédje a kutyát mind a szélsőségesen meleg, mind a szélsőségesen hideg időjárási viszonyoktól, továbbá az őt veszélyeztető farkas harapás, illetve medvetámadás ellen is. Ma már nem kell ilyen veszélyektől tartania a komondornak, azonban úgy gondolom, hogy a szalagos, valamint a vastagabb zsinóros szőrtípust mindenképen meg kell őrizni a komondorban, mert ez különbözteti meg küllemében a legjobban más kutyafajtáktól, ez a szőrköntös teszi a komondort lenyűgözővé. A tenyésztés során nagyon fontos a szőrköntös minőségének szem előtt tartása. A másik nagyon fontos küllemi tulajdonság a komondornál, az acélos izomzat, erős csontozat, robosztus megjelenés, a nagy termet. A nagy termetnek mindenképen arányosnak kell lennie a felépítéssel, csontozattal. Kívánatosnak tartok kanok esetében legalább 75 cm-es marmagasságot, ehhez pedig legalább 50 kg testsúlyt, szuka esetében legalább 70 cm-es marmagasságot és 45 kg-os testsúlyt. Ha ezektől a számadatoktól mind a kan, mind a szuka nagyobb értékekkel bír, az csak jó lehet a fajtára nézve, de ha nő a marmagasság, akkor a testsúlynak, csontozatnak, szélességnek is nőnie kell arányaiban, illetve az alátámasztásnak szilárdnak, szabályosnak kell lennie. A mindenáron a marmagasság növelése nem lehet cél, mert nagyon nagy marmagasságnál a kutya mozgása széteshet. Ebből kifolyólag, amikor a nagyságot vizsgáljuk a komondornál, akkor fontos követelmény a fentebb leírtaknak való megfelelés. Fontos tenyészcélnak tartom a jó pigmentáltságot mind a szabad bőrfelületeken, mind a szőrrel borított bőrfelületeken is. Szintén fontos dolog a feszes, szabályos szemhéjak alakulása, a sötét szem, megengedhető a középbarna szem is. További fontos dolog a tenyésztés során és ezt előtérbe is kell helyezni a jó végtagszögelések és acélos csontozat mivolta. Mivel a komondor egy területőrző kutya, csak ilyen kritériumoknak megfelelő egyed tudja a dolgát jó szinten végezni. A farok tartását kell még megemlíteni, mint küllemi tulajdonságot. A jelenlegi standard akként fogalmaz, hogy nyugalmi helyzetben farkát lefelé lógatja, izgalmi állapotában a hát vonaláig emeli, a vége vízszintes oldalirányban eltérést mutat. Véleményem szerint ebben a kérdésben a standard lehetne egy kicsit elnézőbb, hiszen egy domináns kutya, mind a saját területén, mind idegen környezetben jobban megemelheti a farkát a vízszintestől. Azt kell mondani, hogy jelenleg nagyon sok olyan jó tulajdonsággal bíró kutya van, melyek kissé jobban emelik a farkukat. A komondor kutya egy meglehetősen hosszú farkú kutya, farka minimum a csánkig ér. A faroknak jelentős szerepe van a kutya gyors irányváltoztatásában, egyensúlyozottságában, ezért a hosszú farok jobban megfelel ennek a célnak. Egy hosszabb farok, pedig ha emelve van, akkor a vége ennek a faroktípusnak jobban kunkorodik is. Mivel a hosszú farok a kívánatos, ezért úgy gondolom, hogy amennyiben egy adott kutya jobban emeli a farkát a vízszintestől, az még feleljen meg a standardnak, de pulis semmiképpen sem lehet a komondor farok állása. Ebben a kérdéskörben mindenképen fontosnak tartok egy konzultációt a tenyésztési tanács tagjaival. 5.

6 Sajnos eléggé kis egyedszámú komondor található hazánkban, úgy gondolom, hogy a jelenlegi szabályozásnál kissé jobban megemelkedett faroktartás nem lehet kizáró ok a tenyésztésből abban az esetben, ha egyébként a kutya minden más tulajdonsága megfelelő, kiemelkedő értékeket mutat. Magasság, robosztusság: A komondor marmagasságának tekintetében nem lehetne ilyen nagy szórást megengedni, egy kantól meg kellene követelni legalább a 74 cm-es marmagasságot, szukától pedig a 68 cm-es marmagasságot. A jelenlegi szabályozás szerint túl nagy a szórás és ez nem a standardban megfogalmazott homogenitás irányába mutat. Véleményem szerint egy 65 cm-es szuka és egy 70 cm-es kan nem elég magas, mivel tudjuk, hogy a komondor a legnagyobb testű pásztorkutyánk. Túl nagy a szórás, ha azt nézzük, hogy a kanok, - amit egyébként a komondort tartani szándékozó emberek is elvárnak cm-es marmagassággal, a szukák pedig cm-es marmagassággal néznek ki megfelelő méretűnek. Célom az, hogy a homogenitást szem előtt tartva, emeljük az alsó mérethatárt. Ez a komondor külső megjelenésének és a komondort tartani szándékozó embereknek is egy valamilyen szintű elvárása. Természetesen a magassághoz minden esetben megfelelő dongáság, szélesség, csontozat kell, hogy párosuljon, mert csak ilyen paraméterek meglétével lehet a komondor robosztus. A komondor standardjában megfogalmazott többi elvárással egyetértek, egy fontos dolog van, a kutyát meg kell tartani ősi típusában, meg kell tartani homogénnek, és a homogenitás szem előtt tartásával lehet bármilyen apró módosításokat elvégezni a komondor fajtaleírásának tekintetében. Amin, mindenképen javítani szeretnék, és javítandó is, az a fajta presztízsének visszaállítása. Ehhez több olyan problémát meg kell oldani, ami jelenleg nyomasztja a fajta külvilág felé való nyitottságát, népszerűségét. Első lépésként megemlítendő, hogy a kiállítások alkalmával csak olyan kutyát vezessünk fel, mely fel is van készítve arra, hogy azt a nagy nyilvánosságnak és a fajtát bíráló bíróknak bemutathassuk. A komondor nemzeti kinccsé van nyilvánítva, sajnos a populáció sem nagy, ezért minden rendelkezésre álló eszközt meg kell ragadni annak érdekében, hogy közép és hosszútávon a fajta ne csak a tanyasi, falusi ember számára váljon közkedvelté, hanem egy szélesebb réteg is elismerje a fajtában fellelhető jó tulajdonságokat. Ehhez elsősorban az szükségeltetik, hogy a kiállításokon megfelelően felkészített kutyával jelenjünk meg. 6.

7 A kiállításon meg van határozva az, hogy mely esetekben kell kizárni a kutyát a bírálatokból (harap, leül, nem mozog, instabil idegrendszer, stb.) Ezeket a meghatározásokat ki kell egészíteni egy olyan ponttal, hogy ha a kutya, a kiállítás külső körülményeitől függetlenül piszkos, büdös, ne lehessen felvezetni, a bírálatból ki kell zárni. A komondor fehér színű kutya, akkor elvárható, hogy a fajtaleírásban meghatározott csontszíntől nem lehet koszosabb, a kutya nem lehet büdös. Mindannyian tudjuk, hogy egy komondor szőrét mennyire lehet megtisztítani, egy ilyen elvárást mindenképpen be kell vezetni. Nem lehet az a cél, hogy a komondor hófehér legyen, de az igenis elvárható, hogy a kutya ne legyen sárga a saját ürülékétől, ne legyen sárral teli a szőre, illetve ne legyen büdös. Egy ilyen szabálynak a bevezetése elengedhetetlen arra nézve, hogy a komondort csodálják az emberek, elengedhetetlen arra nézve, hogy a komondort akarják az emberek saját tulajdonukban tudni. Egy erre vonatkozó szabály kidolgozást akarom kezdeményezni. Bizton állíthatom, hogy a komondort fel lehet vezetni úgy egy kiállításra, hogy arra azt mondhatják az emberek, hogy ez egy nagyon gyönyörű, kiállításra felkészített kutya. Sajnos a komondor szőre amilyen mértékben megkülönbözteti minden más kutyától a fajtát, olyan mértékben nehezebbé is teszi egy kiállításra való felkészülést, de úgy gondolom, hogy ha valaki egy komondorral akar megjelenni egy kiállításon az áldozzon a felkészítésre megfelelő időt és energiát. Meg kell célozni azt, hogy a komondorokat úgy vezessük fel egy kiállításra, ahogyan azt Bukovszki József tette anno. A következő fontos dolog az, hogy a komondorral kapcsolatos tévhiteket eloszlassuk az emberekben. Sajnos sokan úgy ismerik a komondorokat, hogy egy nagyon vad agresszív kutyafajta. Ez nem igaz. Azért, hogy ezt bizonyítani tudjuk, egy megfelelően kidolgozott viselkedéstesztet kell bevezetni kötelező jelleggel, hogy elmondhassuk, hogy a komondor nem csak küllemileg, hanem idegrendszerileg is bírálva van. A bírálatok alkalmával megfelelő szigorúságot kell alkalmazni annak érdekében, hogy a tenyésztésben, a tenyésztésbe bevont egyedek között ne lehessen rossz idegrendszerű kutya. Ha a kiállításokon és fajtabemutatókon tiszta, lenyűgöző, jó idegrendszerű kutyát fog látni a szemlélő, akkor hosszabb-rövidebb idő alatt meg lehet kedveltetni a fajtát, fokozni lehet a népszerűségét és ez mindenképen a fajta javára, fennmaradására, egyedszámának növelésére fog jó hatást gyakorolni. Ezek a dolgok apróságnak tűnnek, tűnhetnek, de szerintem ez egy nagyon fontos dolog. Mert hiába akarunk mi nagyobb egyedszámot, ha az emberek nem akarnak komondort tartani. Csak abban az esetben lehet az állomány létszámát növelni, ha mi magunk tenyésztők elérjük és teszünk annak érdekében, hogy az emberek akarják tulajdonukba tudni a komondort. DNS minta, egyedek ellenőrizhetősége, elvárható tartási, tisztességes tenyésztési magatartás : A következő nagyon fontos dolog a DNS vizsgálat kötelező jellegű bevezetése, mely elengedhetetlen arra nézve, hogy a kutyák genetikai tulajdonságait adott esetben vizsgálni tudjuk, ezen túlmenően szaporodásbiológiai kérdésekben is segítségünkre lehet. 7.

8 Sajnos köztudott dolog, hogy egyes tenyésztők, szaporítók csalnak az alom származását illetően. A csalás megakadályozása, kiküszöbölése érdekében, szintén fontos dolog a DNS minta tárolása. Továbbá fontosnak tartok egy olyan szabályozási rendszer kidolgozását, mellyel vissza lehet állítani a komondor kutyafajta becsületét, hírnevét, presztízsét, mert sajnos az éterben olyan dolgok keringenek, mely nem tesz jót a fajtának. Kívülálló emberek is, olyan emberek, akik nem is tartják a komondort, tudnak arról, hogy ez-meg ez a tenyésztő almokat vásárol fel tanyákról és így adják el kutyáikat a saját kennel nevük alatt. Ezt megakadályozandó be kell vezetni a fedeztetés megtörténtének bejelentését egy adott határidőn belül, ez lehet 1 hét, továbbá be kell vezetni az alom megszületésének 3 hetes korig történő bejelentését. Ezen túlmenően ténylegesen is kell alomellenőrzést végezni. Amennyiben egy tenyésztő nem etikusan viselkedik, nem olyan magatartást tanúsít, mely elvárható a XXI. században, akkor vele szemben, el kell járni a klub által létrehozott szabályok alapján, fegyelmi felelősség keretein belül. A hatályos magyar törvényi szabályozásnak megfelelően el kell érni, hogy a nemzeti kinccsé nyilvánított komondor, ne legyen a nap 24 órájában kennelekbe bezárva, vissza kell neki adni azt a szabad mozgást, melyet a pásztorember biztosított a számára. Igaz, hogy ezt a mai lakhatási viszonyok nem teszik teljes mértékben lehetővé, de azt el kell érni, hogy a komondor szabad területen mozoghasson, megfelelő méretű kennelekbe csak akkor legyen bezárva, ha ezt különböző indokok szükségessé teszik. Az ne fordulhasson elő, hogy szaporítók csak azért, hogy saját anyagi érdekeiket nézzék, kutyagyárként működjenek és a komondoraikat egy tárgynak használják, akivel adott esetben csak akkor foglakoznak, amikor a kiskutyát kell alóluk kiszedni. Ez ma nem lehet elfogadott, megengedett dolog, nem lehet az megengedett, hogy 5-10 kutya legyen bezárva a nap minden órájában egy kisméretű kennelbe. Küzdeni fogok azért, hogy a komondortenyésztők a magyar hatályos törvényeket betartsák, olyan körülményeket biztosítsanak kutyáik számára, mely egy nemzeti kinccsé nyilvánított, méltóságteljes kutyafajta, jelen esetben a komondor megérdemel. Klubtagság: Meg kell említeni, hogy a komondort tartók és tenyésztők között, sajnos különböző érdekek miatt nem túl jó a kapcsolat, úgy is lehetne mondani, hogy ellenségeskedés, egymásnak ártó kapcsolat alakult ki sok tenyésztő között. Hát ez az a dolog, amin, mindenképen változtatni kellene. Tudom, hogy ezt nem lehet rövidtávon megváltoztatni, tudom, hogy egymagam erre nem vagyok képes, ezt a tagságnak akarni kell. Fel kell ismerni azt, hogy a jelenlegi morál, a jelenlegi viselkedés a fajtának csak árt. 8.

9 Én azt fogom kérni mindenkitől, hogy ha a tagok nem is akarnak egymás barátai lenni, akkor legalább ne próbáljuk a másikat lejáratni, ne akarjunk egymásnak ártani. A komondor érdekében össze kell fogni, meg kell alkotni egy etikai szabályozási rendszert és azt következetesen be kell tartatni a klubéletben és a tenyésztés során. Amennyiben a tagságon belül valaki nem tartja be az írott és íratlan etikai szabályokat, akkor azzal szemben el kell járni, mert csak a felelősségre vonás lehet visszatartó erő a tekintetben, hogy a szabályokat betartsuk. Ha ez sikerül, akkor létrejöhet egy olyan klub, mely klubnak a rendezvényeire mindenki szívesen megy, szívesen részt vesz a klub életében. Nem azt kérem senkitől, hogy ne legyen köztünk egy bizonyos versenyszellem, hanem azt, hogy ne legyünk ellenségek. Munkám során fenti elvárást is szem előtt akarom tartani, és egy olyan közösség kovácsolásában kívánok részt venni, melyben mindenki úgy érzi, hogy ő is számít, úgy érzi, hogy ennek a klubközösségnek érdemes a tagjának lenni, mert ez egy jó közösség. Persze mindennek az alapja a tisztességesség, a becsületesség és a nyílt, őszinte kommunikáció. Rövid összefoglaló: Összefoglalva, a mai genetikai állomány egy nagyon kis kivétellel alkalmas a továbbtenyésztésre, a fajta fenntartható, a jelenlegi standard kisebb módosításokkal elfogadható. A fajtaleírásának megfelelő tenyésztés alapjában véve jó, ebből kifolyólag a komondort a mai napig sikerült megőrizni olyannak, amilyennek a pásztorember elképzelte. A jövőre nézve az a célom, hogy a fajtát mindenképen megtartsuk legalább ebben a minőségben, hosszútávon nem tartom fontosnak azt, hogy a fajtát, a fentebb említett változtatások kivételével bármilyen mértékben is megváltoztassuk. Itt gondolok a küllemi és belső tulajdonságokra egyaránt. Olyan apró, fajtaleírás szerinti változtatásokat még támogathatónak tartok, mely a mindenkori élet és igények irányába mutat, de csak az ősi típus, és az egészség szigorú megőrzése mellett. Fontosnak tartom viszont azt, hogy a fajtát, nemzeti kincsünket jobban megszerettessük az emberekkel, presztízsét növeljük, visszaadjuk számukra a szabad mozgás lehetőségét. A tenyésztés során elsődlegesen a fajta érdekében, másodlagosan a fajtát tenyésztők érdekében, egy ellenőrizhető, kontroálható, becsületen, tisztességen alapuló tenyésztést tartok kívánatosnak, nem pedig a rövidtávú, saját érdekeket szem előtt tartó tenyésztési magatartást. Megválasztásom esetén fenti irányelveket kívánom véghezvinni, érvényre juttatni. Kelt: Zirc, február Tisztelettel: Nagy Attila

GOLDEN RETRIEVER KÖR TENYÉSZTÉSI SZABÁLYZAT 5.SZÁMÚ MELLÉKLET TENYÉSZSZEMLE KÜLLEMI BÍRÁLAT

GOLDEN RETRIEVER KÖR TENYÉSZTÉSI SZABÁLYZAT 5.SZÁMÚ MELLÉKLET TENYÉSZSZEMLE KÜLLEMI BÍRÁLAT GOLDEN RETRIEVER KÖR TENYÉSZTÉSI SZABÁLYZAT 5.SZÁMÚ MELLÉKLET TENYÉSZSZEMLE KÜLLEMI BÍRÁLAT A küllembírálat során egy elismert küllembíró értékeli a kutya megjelenését a fajtastandard alapján. A tenyésztéshez

Részletesebben

HUNGÁRIA KOMODOR KLUB

HUNGÁRIA KOMODOR KLUB HUNGÁRIA KOMODOR KLUB Fegyelmi és Etikai Szabályzata TERVEZET Elfogadva: A Hungária Komondor Klub /továbbiakban HKK/ Taggyűlése a HKK Alapszabályában megfogalmazott hatásköre alapján az alábbi Fegyelmi

Részletesebben

62/2016. (IX. 16.) FM rendelet a magyar ebfajták körének megállapításáról és genetikai fenntartásuk rendjéről

62/2016. (IX. 16.) FM rendelet a magyar ebfajták körének megállapításáról és genetikai fenntartásuk rendjéről 62/2016. (IX. 16.) FM rendelet a magyar ebfajták körének megállapításáról és genetikai fenntartásuk rendjéről Az állattenyésztésről szóló 1993. évi CXIV. törvény 49. (1) bekezdés a) pont 3., 17. és 19.

Részletesebben

GOLDEN RETRIEVER KÖR TENYÉSZTÉSI SZABÁLYZAT 3.SZÁMÚ MELLÉKLET. A fajtára jellemző és a tenyésztésnél ajánlott tartási módok

GOLDEN RETRIEVER KÖR TENYÉSZTÉSI SZABÁLYZAT 3.SZÁMÚ MELLÉKLET. A fajtára jellemző és a tenyésztésnél ajánlott tartási módok GOLDEN RETRIEVER KÖR TENYÉSZTÉSI SZABÁLYZAT 3.SZÁMÚ MELLÉKLET A fajtára jellemző és a tenyésztésnél ajánlott tartási módok MEGKÖTVE TARTANI RETRIEVERT NEM SZABAD!!! 3.1. Tenyészkutyák tartása gazdasági

Részletesebben

A földművelésügyi miniszter 62/2016. (IX. 16.) FM rendelete a magyar ebfajták körének megállapításáról és genetikai fenntartásuk rendjéről

A földművelésügyi miniszter 62/2016. (IX. 16.) FM rendelete a magyar ebfajták körének megállapításáról és genetikai fenntartásuk rendjéről A földművelésügyi miniszter 62/2016. (IX. 16.) FM rendelete a magyar ebfajták körének megállapításáról és genetikai fenntartásuk rendjéről Az állattenyésztésről szóló 1993. évi CXIV. törvény 49. (1) bekezdés

Részletesebben

MÜTF ALUMNI SZAKMAI KÖZÖSSÉG ETIKAI KÓDEXE

MÜTF ALUMNI SZAKMAI KÖZÖSSÉG ETIKAI KÓDEXE MÜTF ALUMNI SZAKMAI KÖZÖSSÉG ETIKAI KÓDEXE 2011 1. Az Etikai Kódex célja és alapelvei 1.1 A MÜTF ALUMNI SZAKMAI KÖZÖSSÉG (továbbiakban: MASZK) Etikai Kódexe a Közösség etikai önszabályozásának dokumentuma.

Részletesebben

Alaszkai Malamut Az alaszkai malamut és a szibériai husky összehasonlítása

Alaszkai Malamut Az alaszkai malamut és a szibériai husky összehasonlítása Alaszkai Malamut Az alaszkai malamut és a szibériai husky összehasonlítása (Forrás: Az Amerikai Alaszkai Malamut Klub bírói oktatóanyaga) Összeállította: W. Willhauck Fordította: Romoda Csilla Fajta eredete:

Részletesebben

Pályázat a Hungária Komondor Klub Tenyésztésvezetői valamint Tenyésztési Tanács elnöki vagy tagi tisztségének betöltésére

Pályázat a Hungária Komondor Klub Tenyésztésvezetői valamint Tenyésztési Tanács elnöki vagy tagi tisztségének betöltésére 1 Pályázat a Hungária Komondor Klub Tenyésztésvezetői valamint Tenyésztési Tanács elnöki vagy tagi tisztségének betöltésére Készítette: Monoki Szabolcs 2013. BEMUTATKOZÁS Monoki Szabolcs vagyok, 35 éves

Részletesebben

Kérdések az MGKSZ Strasszertenyésztők Fajtaklubja nevében

Kérdések az MGKSZ Strasszertenyésztők Fajtaklubja nevében Kérdések az MGKSZ Strasszertenyésztők Fajtaklubja nevében Készítette: Pintér Szabolcs, 2017. március 5. Tisztelt Wudi Gerard, Az MGKSZ Strasszertenyésztők Fajtaklubja nevében küldöm Önnek ezt az anyagot.

Részletesebben

A Magyarországi Orosz Feketer Terrier Egyesület a Közösségért (MOFTEK) TENYÉSZSZEMLE SZABÁLYZATA

A Magyarországi Orosz Feketer Terrier Egyesület a Közösségért (MOFTEK) TENYÉSZSZEMLE SZABÁLYZATA A Magyarországi Orosz Feketer Terrier Egyesület a Közösségért (MOFTEK) TENYÉSZSZEMLE SZABÁLYZATA 1. A tenyészszemle célja: A tenyészszemle a fajta tenyésztési programjának meghatározó eleme. Célja: a gondozott

Részletesebben

Fajtabemutató-Standard Módosítás: 2009. február 04. szerda, 14:59

Fajtabemutató-Standard Módosítás: 2009. február 04. szerda, 14:59 A kaukázusi juhászkutya ősi hazája Közép-Ázsia, Kaukázus, Azerbajdzsán, Örményország, Grúzia, Dagesztán, Csecsenföld, Észak-Oszétia és a környező kisebb köztársaságok. Nagyon nagy számban fordul elő Oroszország

Részletesebben

Pályázat a Hungária Komondor Klub Tenyésztési Tanács vezetői tisztségének betöltésére, a Tenyésztési Tanács szervezésére. Készítette: Monoki Szabolcs

Pályázat a Hungária Komondor Klub Tenyésztési Tanács vezetői tisztségének betöltésére, a Tenyésztési Tanács szervezésére. Készítette: Monoki Szabolcs Pályázat a Hungária Komondor Klub Tenyésztési Tanács vezetői tisztségének betöltésére, a Készítette: Monoki Szabolcs BEMUTATKOZÁS Monoki Szabolcs vagyok, 31 éves nős egy kislány édesapja. Jelenleg Borsod

Részletesebben

Komondor, a magyar kincs c. kérdőív eredményeinek rövid ismertetése Készítette: Pogácsás Mónika

Komondor, a magyar kincs c. kérdőív eredményeinek rövid ismertetése Készítette: Pogácsás Mónika 2017 Komondor, a magyar kincs c. kérdőív eredményeinek rövid ismertetése Készítette: Pogácsás Mónika 1 2017.10.27. Rövidítések jegyzéke HáGK Haszonállat-génmegőrzési Központ HKK Hungária Komondor Klub

Részletesebben

1. Neve: Fajtája: Szálkás szőrű Német vizsla (kev?) Neme: Kora: Tulajdonságai: 2. Neve: Fajtája: Neme: Kora: Tulajdonságai:

1. Neve: Fajtája: Szálkás szőrű Német vizsla (kev?) Neme: Kora: Tulajdonságai: 2. Neve: Fajtája: Neme: Kora: Tulajdonságai: 1. Neve: Szálkás szőrű Német vizsla (kev?) 2. Neve: 2. / A... 2/B... 3. Neve: 4.Neve: 5. Neve: 6. Neve: 7. Neve: 9. Neve: BEAGLE 8. Neve: Rasztás PULI 10. Neve: 11. Neve: Szetter keverék (?) 11/B (?) 12/A

Részletesebben

2464 Gyúró, Akácfa u. 3. Tel: +36-20-9348-925, e-mail: info@oroszterrier.hu

2464 Gyúró, Akácfa u. 3. Tel: +36-20-9348-925, e-mail: info@oroszterrier.hu A Magyarországi Orosz Feketer Terrier Egyesület a Közösségért (MOFTEK) TENYÉSZTÉSI SZABÁLYZATA 1. A szabályzat célja. 1.1 A fajta tenyésztésének irányítását és felügyeletét biztosítani úgy, hogy az FCI

Részletesebben

Családi Vállalkozások Országos Egyesülete ETIKAI KÓDEX

Családi Vállalkozások Országos Egyesülete ETIKAI KÓDEX Családi Vállalkozások Országos Egyesülete ETIKAI KÓDEX 2014 Tartalomjegyzék Az Etikai Kódex alkalmazási köre... 3 Magatartás az Egyesületben, illetve azon kívül... 3 A jogszabályok betartása... 3 Kapcsolat

Részletesebben

Ajánlások hovi-t vásárlóknak

Ajánlások hovi-t vásárlóknak Hovawart kölyök ajánlások - Ajánlások vásárlóknak - Oltás, és féregtelenítés - Törzskönyv - Tenyésztõ felelõssége A kölyöklistában találhatók az aktuális almok, fedezések! Ajánlások hovi-t vásárlóknak

Részletesebben

HUNGÁRIA SCHNAUZER PINSCHER KLUB EGYESÜLET

HUNGÁRIA SCHNAUZER PINSCHER KLUB EGYESÜLET HUNGÁRIA SCHNAUZER PINSCHER KLUB EGYESÜLET Tenyésztési szabályzat BEVEZETÉS A Tenyésztési Szabályzat kötelező érvényű minden Hungária Schnauzer Pinscher Klub Egyesület (HSPK) tagjára, szerződéses partnerére

Részletesebben

Hungária Komondor Klub Elismert Tenyésztő Szervezet

Hungária Komondor Klub Elismert Tenyésztő Szervezet Hungária Komondor Klub Elismert Tenyésztő Szervezet TENYÉSZTÉSI PROGRAM 2013. november HUNGÁRIA KOMONDOR KLUB 2364 Ócsa, Kiss János u. 44. www.komondorklub.hu Tartalomjegyzék 1. Bevezetés, célkitűzés...4

Részletesebben

Előadás Gárdony Juhász József MEOE Hungária Kuvasz Klub elnök

Előadás Gárdony Juhász József MEOE Hungária Kuvasz Klub elnök Előadás Gárdony 2007 Juhász József MEOE Hungária Kuvasz Klub elnök Kezdet (?) Gárdony 2006 Rendezvények 2007 Speciális CAC és főtenyészszemle Nagymaros Klub kiállítás Várpalota Magyar kutyafajták CAC Mátészalka,

Részletesebben

Magyar Pumi Klub FEGYELMI ÉS ETIKAI SZABÁLYZAT

Magyar Pumi Klub FEGYELMI ÉS ETIKAI SZABÁLYZAT Magyar Pumi Klub FEGYELMI ÉS ETIKAI SZABÁLYZAT 1 A Magyar Pumi Klub (továbbiakban MPK) Elnöksége a MPK Alapszabályában megfogalmazottak alapján az alábbiak szerint létrehozta a Fegyelmi és Etikai Szabályzatot:

Részletesebben

AZ ISKOLAI ELFOGADÁS PROGRAM

AZ ISKOLAI ELFOGADÁS PROGRAM AZ ISKOLAI ELFOGADÁS PROGRAM TÁJÉKOZTATÓ ETIKUS ISKOLA, ETIKUS OSZTÁLY PROGRAM Az iskolai viselkedési nehézségek gyökere leginkább a tolerancia hiánya, egymás elfogadásának valamilyen mértékű képtelensége.

Részletesebben

TOP schnauzer - pinscher versenyfelhívás 2015.

TOP schnauzer - pinscher versenyfelhívás 2015. TOP schnauzer - pinscher versenyfelhívás 2015. 1 Meghirdetett kategóriák: TOP Schnauzer, Fiatal TOP Schnauzer, Veterán TOP Schnauzer TOP Pinscher, Fiatal TOP Pinscher, Veterán Top Pinscher TOP Kennel,

Részletesebben

FOGYATÉKOSSÁG-BARÁT MUNKAHELY ELISMERÉS JELENTKEZÉSI LAP NAGYVÁLLALATOK, ÉS 250 FŐ FELETT FOGLALKOZTATÓ KÖLTSÉGVETÉSI INTÉZMÉNYEK RÉSZÉRE

FOGYATÉKOSSÁG-BARÁT MUNKAHELY ELISMERÉS JELENTKEZÉSI LAP NAGYVÁLLALATOK, ÉS 250 FŐ FELETT FOGLALKOZTATÓ KÖLTSÉGVETÉSI INTÉZMÉNYEK RÉSZÉRE FOGYATÉKOSSÁG-BARÁT MUNKAHELY ELISMERÉS JELENTKEZÉSI LAP NAGYVÁLLALATOK, ÉS 250 FŐ FELETT FOGLALKOZTATÓ KÖLTSÉGVETÉSI INTÉZMÉNYEK RÉSZÉRE 1. Pályázat benyújtására jogosultak köre: Fogyatékosság- barát

Részletesebben

Hungária Komondor Klub Tenyésztési Tanács

Hungária Komondor Klub Tenyésztési Tanács Hungária Komondor Klub Tenyésztési Tanács Tájékoztató a Tanácsadói Hálózat működésének megkezdéséről, feladatairól, a kennel- és alomlátogatások rendjéről A HKK a Tenyésztési Tanácsa a 2/2014.sz., 2014.02.04-én

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV LEOE KÖZGYÜLÉS 2014.02.22.

JEGYZŐKÖNYV LEOE KÖZGYÜLÉS 2014.02.22. JEGYZŐKÖNYV LEOE KÖZGYÜLÉS 2014.02.22. HELYE Gastland étterem Budapest, M0, 19.km. időpontja : 15,30 ismételt összehívás időpontja : 15,45 A közgyűlésen az első meghirdetett időpontra 18 tag jelent meg,

Részletesebben

A pumi színgenetikája

A pumi színgenetikája A pumi színgenetikája Az eredeti cikk itt olvasható: http://www.abiquadogs.com/pumi/pumicolor.htm Az a cél vezérelt minket, hogy jobban megértsük, milyen gének határozzák meg a különböző színeket a pumiknál.

Részletesebben

A SZERB ANTAL GIMNÁZIUM

A SZERB ANTAL GIMNÁZIUM A SZERB ANTAL GIMNÁZIUM DIÁKJAINAK ETIKAI KÓDEXE átdolgozása készült: 2011. október Elfogadta: a Szerb Antal Gimnázium nevelőtestülete 2011. október 24-én Elfogadta: a Szerb Antal Gimnázium diákönkormányzata...

Részletesebben

FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) SECRETARIAT GENERAL: 13, Place Albert 1 er B 6530 Thuin (Belgique) SHIH TZU

FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) SECRETARIAT GENERAL: 13, Place Albert 1 er B 6530 Thuin (Belgique) SHIH TZU 2011.07.13. / DE FCI - Standard Nr. 208 SHIH TZU FORDÍTÁS: Uwe H.Fischer, kiegészítette és átdolgozta Christina Bailey / hivatalos eredeti nyelv (EN) EREDET: Tibet. FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE

Részletesebben

TENYÉSZTÉSI PROGRAM. Hungária Cane Corso Club Egyesület (rövidítve: HCCC) Székhelye: 2173 Kartal, Jókai u. 2/a

TENYÉSZTÉSI PROGRAM. Hungária Cane Corso Club Egyesület (rövidítve: HCCC) Székhelye: 2173 Kartal, Jókai u. 2/a Hungária Cane Corso Club Egyesület (rövidítve: HCCC) Székhelye: 2173 Kartal, Jókai u. 2/a A HCCC létrejöttének célja hogy összefogja és koordinálja az egyesülethez tartozó Cane Corso kutyafajta magyarországi

Részletesebben

JOKER USZKÁR KLUB TENYÉSZTÉSI ÉS TENYÉSZSZEMLE SZABÁLYZAT (Többszínű uszkár vonatkozásában)

JOKER USZKÁR KLUB TENYÉSZTÉSI ÉS TENYÉSZSZEMLE SZABÁLYZAT (Többszínű uszkár vonatkozásában) JOKER USZKÁR KLUB TENYÉSZTÉSI ÉS TENYÉSZSZEMLE SZABÁLYZAT (Többszínű uszkár vonatkozásában) A Joker Uszkár Klub igazodva az FCI vonatkozó szabályzataihoz, követve az állattenyésztés tudományos törvényszerűségeit,

Részletesebben

a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat közép-és hosszú távú vagyongazdálkodási tervére

a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat közép-és hosszú távú vagyongazdálkodási tervére Tisztelt Közgyűlés! Előterjesztő: Dr. Mengyi Roland a közgyűlés elnöke Készítette: Szervezési, Jogi és Pénzügyi Osztály JAVASLAT a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat közép-és hosszú távú vagyongazdálkodási

Részletesebben

1. Magyar szürke szarvasmarha tenyésztési programhoz kapcsolódó meg nem felelések

1. Magyar szürke szarvasmarha tenyésztési programhoz kapcsolódó meg nem felelések 4B. számú melléklet: Az egyes fajták tenyésztési program előírásainak meg nem felelése a súlyosság és tartósság szempontjából az ellenőri megállapítások elvégzéséhez 1. Magyar szürke szarvasmarha tenyésztési

Részletesebben

CTPE-CHIHUAHUA ÉS TÖRPE SPÁNIEL TENYÉSZTŐK KYNOLÓGIAI

CTPE-CHIHUAHUA ÉS TÖRPE SPÁNIEL TENYÉSZTŐK KYNOLÓGIAI Pályázni lehet: Év Derby kutyája Év Felnőtt Kutyája Év Veterán kutyája Év Minor Puppy / Puppy kutyája Év Tenyésztője címre A 2015. év Derby kutyája címre nevezni lehet minden olyan kutyát, amely 2014ben

Részletesebben

FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) SECRETARIAT GENERAL: 13, Place Albert 1 er B 6530 Thuin (Belgique) PEKINGESE (Pekingi palotakutya)

FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) SECRETARIAT GENERAL: 13, Place Albert 1 er B 6530 Thuin (Belgique) PEKINGESE (Pekingi palotakutya) FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) SECRETARIAT GENERAL: 13, Place Albert 1 er B 6530 Thuin (Belgique) FCI-Standard N 207/ 2009.06.05./ GB PEKINGESE (Pekingi palotakutya) 2 SZÁRMAZÁS: Kína. VÉDNÖK:

Részletesebben

MAGYAR EBTENYÉSZTŐK ORSZÁGOS EGYESÜLETE TENYÉSZTÉSI SZABÁLYZATA

MAGYAR EBTENYÉSZTŐK ORSZÁGOS EGYESÜLETE TENYÉSZTÉSI SZABÁLYZATA MAGYAR EBTENYÉSZTŐK ORSZÁGOS EGYESÜLETE TENYÉSZTÉSI SZABÁLYZATA BEVEZETÉS 1. A Tenyésztési Szabályzat kötelező érvényű minden Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesület (MEOE) tagjára, tagszervezetére, szerződéses

Részletesebben

A BBS-KTK a szabályzat összeállításakor a fajta származási országának követelmény rendszerét figyelembe vette.

A BBS-KTK a szabályzat összeállításakor a fajta származási országának követelmény rendszerét figyelembe vette. 4. TENYÉSZ-VIZSGA (TELJESÍTMÉNYVIZSGÁLATI) SZABÁLYZAT A TENYÉSZ-VIZSGA RÉSZEI: 4.1 TENYÉSZ-SZEMLE 4.2 TEMPERAMENTUMVIZSGÁLAT A BBS-KTK a szabályzat összeállításakor a fajta származási országának követelmény

Részletesebben

Stratégia felülvizsgálat, szennyvíziszap hasznosítási és elhelyezési projektfejlesztési koncepció készítés című, KEOP- 7.9.

Stratégia felülvizsgálat, szennyvíziszap hasznosítási és elhelyezési projektfejlesztési koncepció készítés című, KEOP- 7.9. Stratégia felülvizsgálat, szennyvíziszap hasznosítási és elhelyezési projektfejlesztési koncepció készítés című, KEOP- 7.9.0/12-2013-0009 azonosítószámú projekt Előzmények A Nemzeti Települési Szennyvízelvezetési

Részletesebben

PREMIUM származási lap további tenyésztési feltételek

PREMIUM származási lap további tenyésztési feltételek GOLDEN RETRIEVER KÖR TENYÉSZTÉSI SZABÁLYZAT 13.SZÁMÚ MELLÉKLET PREMIUM származási lap további tenyésztési feltételek PREMIUM származási lapot kaphat az a kölyök, akinek szülei megfelelnek a Golden Retriever

Részletesebben

Felmérés a tenyészminősítéssel bíró erdélyi kopó állomány jelenlegi állapotáról, helyzetéről Értékelés

Felmérés a tenyészminősítéssel bíró erdélyi kopó állomány jelenlegi állapotáról, helyzetéről Értékelés Értékelés Kérdőíves felmérés A MEKK és az EKKA együttműködésének eredményeképpen 2014. szeptember közepén indítottuk el azt a felmérést, amelynek keretében 139 kutya és 91 gazda részére került kiküldésre

Részletesebben

ŐRIZZÜK MEG A PUMIT EREDETI MIVOLTÁBAN A XXI. SZÁZADBAN IS!?

ŐRIZZÜK MEG A PUMIT EREDETI MIVOLTÁBAN A XXI. SZÁZADBAN IS!? Előszó Amikor megkértek, hogy írjam egy cikket az ősi pumi típusról, déjà vu érzésem támadt. Elővettem a 15 évvel azelőtti írásomat, átolvastam. A téma újra (vagy azóta is) aktuális, de a véleményem tulajdonképpen

Részletesebben

Activity Plan. A javaslat nem teljes körű: csupán a konzultáción, a cégvezető elmondása alapján szerzett információkon alapszik.

Activity Plan. A javaslat nem teljes körű: csupán a konzultáción, a cégvezető elmondása alapján szerzett információkon alapszik. Activity Plan A program fő pillérét a cégvezetővel folytatott szakértői konzultáció adja, melynek tartalma minden esetben cégspecifikus és személyre szabott. A Human Map szakértői számára a programban

Részletesebben

EURÓPAI KÖZPONTI BANK

EURÓPAI KÖZPONTI BANK HU A Kormányzótanács tagjai számára szóló magatartási kódex e nem hivatalos, egységes szerkezetbe foglalt változata kizárólag tájékoztatási célokat szolgál. B EURÓPAI KÖZPONTI BANK A KORMÁNYZÓTANÁCS TAGJAI

Részletesebben

A spanyol agarak tragédiájától...

A spanyol agarak tragédiájától... A spanyol agarak tragédiájától... WWW.GALGO-IN-NOT.DE WWW.GREYHOUND-IN-NEED.COM...a családi kedvenc létig Hogy történhetett ez meg? Évszázadok óta csodálja az ember az agarak eleganciáját. Sokakat vonz

Részletesebben

32005L0032. a 2000/55/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv módosításáról. Hivatalos Lap L 191, 22/07/2005 o. 0029-0058

32005L0032. a 2000/55/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv módosításáról. Hivatalos Lap L 191, 22/07/2005 o. 0029-0058 32005L0032 Az Európai Parlament és a Tanács 2005/32/EK irányelve (2005. július 6.) az energiafelhasználó termékek környezetbarát tervezésére vonatkozó követelmények megállapításának kereteiről, valamint

Részletesebben

A VÁGÁSI KOR, A VÁGÁSI SÚLY ÉS A ROSTÉLYOS KERESZTMETSZET ALAKULÁSA FEHÉR KÉK BELGA ÉS CHAROLAIS KERESZTEZETT HÍZÓBIKÁK ESETÉBEN

A VÁGÁSI KOR, A VÁGÁSI SÚLY ÉS A ROSTÉLYOS KERESZTMETSZET ALAKULÁSA FEHÉR KÉK BELGA ÉS CHAROLAIS KERESZTEZETT HÍZÓBIKÁK ESETÉBEN A vágási kor, a vágási súly és a rostélyos keresztmetszet alakulása fehér kék belga és charolais keresztezett hízóbikák esetében 1 () A VÁGÁSI KOR, A VÁGÁSI SÚLY ÉS A ROSTÉLYOS KERESZTMETSZET ALAKULÁSA

Részletesebben

Kommunikáció elmélete és gyakorlata. Zombori Judit, pszichológus

Kommunikáció elmélete és gyakorlata. Zombori Judit, pszichológus Kommunikáció elmélete és gyakorlata Zombori Judit, pszichológus 1 Asszertivitás (Sam R. Lloyd alapján) Jelentése: Pozitívan gondolkodunk Önérvényesítő módon viselkedünk Önbizalmat érzünk 2 Önmagunk és

Részletesebben

Általános információk. Beszerzéspolitikai irányító bizottság 17.06.2009. Jóváhagyás dátuma

Általános információk. Beszerzéspolitikai irányító bizottság 17.06.2009. Jóváhagyás dátuma Általános információk A szabályzat címe Jóváhagyta Jóváhagyás dátuma Hatókör A szabályzat célja Az NSG csoport szállítói etikai kódexe Beszerzéspolitikai irányító bizottság 17.06.2009 A szabályzat az NSG

Részletesebben

CORESTA. (Cooperation Centre for Scientific Research Relative to Tobacco) JÓ MEZŐGAZDASÁGI GYAKORLATOK (GAP) ÚTMUTATÓ 3. KIADÁS 2005.

CORESTA. (Cooperation Centre for Scientific Research Relative to Tobacco) JÓ MEZŐGAZDASÁGI GYAKORLATOK (GAP) ÚTMUTATÓ 3. KIADÁS 2005. CORESTA (Cooperation Centre for Scientific Research Relative to Tobacco) JÓ MEZŐGAZDASÁGI GYAKORLATOK (GAP) ÚTMUTATÓ 3. KIADÁS 2005. FEBRUÁR Fordította: Universal Leaf Tobacco Magyarország Rt Nyíregyháza,

Részletesebben

Standard. 3. fajtacsoport, Standard Nr. 139.

Standard. 3. fajtacsoport, Standard Nr. 139. 3. fajtacsoport, Nr. 139. Általános megjelenés: Az ír terrier aktív, élénk megjelenésű, hajlékony, szálkás szőrű, jó tömegű kutya, anélkül, hogy ügyetlenség jellemezné, mivel a gyorsaság, a kitartás és

Részletesebben

A PUMI-POPULÁCIÓ BELTENYÉSZTETTSÉGE Länger Tamara

A PUMI-POPULÁCIÓ BELTENYÉSZTETTSÉGE Länger Tamara A PUMI-POPULÁCIÓ BELTENYÉSZTETTSÉGE Länger Tamara A jelen Teljesen természetes módon a múltból táplálkozik. A puminál, a pumi tenyésztésnél a kilencvenes évek elejét bizonyos fokú hullámvölgy jellemezte.

Részletesebben

32/2004. (IV. 19.) OGY határozat

32/2004. (IV. 19.) OGY határozat 32/2004. (IV. 19.) OGY határozat a védett őshonos vagy veszélyeztetett, magas genetikai értéket képviselő tenyésztett magyar állatfajták nemzeti kinccsé nyilvánításáról1 A magyar nép történetéből ismert,

Részletesebben

Azaz az ember a szociális világ teremtője, viszonyainak formálója.

Azaz az ember a szociális világ teremtője, viszonyainak formálója. Takáts Péter: A TEREMTŐ EMBER Amikor kinézünk az ablakon egy természetes világot látunk, egy olyan világot, amit Isten teremtett. Ez a világ az ásványok, a növények és az állatok világa, ahol a természet

Részletesebben

Üldöztetés, irtás. Kuvaszok és Nagyragadozók Természetvédelmi Program 2007-2013. Alapvető változások. Nagyragadozók védelme 2013.03.18.

Üldöztetés, irtás. Kuvaszok és Nagyragadozók Természetvédelmi Program 2007-2013. Alapvető változások. Nagyragadozók védelme 2013.03.18. Kuvaszok és Nagyragadozók Természetvédelmi Program 2007-2013 Alapvető változások Terjeszkedő emberi társadalmak Az állattartás térhódítása A farkas háziasítása, a kutya színre lép Farkas (Canis lupus)

Részletesebben

Kockázat alapú felügyelés

Kockázat alapú felügyelés Kockázat alapú felügyelés A felügyelet intézkedései a Solvency II. követelményei tükrében dr. Hajdu Gabriella főosztályvezető helyettes 2005. április 27. dátum Solvency I. - Finomítások, szigorítások,

Részletesebben

HOLSTEIN-FRÍZ KERESZTEZETT TEHÉNÁLLOMÁNYOK KÜLLEMI TULAJDONSÁGAINAK ALAKULÁSA

HOLSTEIN-FRÍZ KERESZTEZETT TEHÉNÁLLOMÁNYOK KÜLLEMI TULAJDONSÁGAINAK ALAKULÁSA Holstein-fríz keresztezett tehénállományok küllemi tulajdonságainak alakulása 1(6) HOLSTEIN-FRÍZ KERESZTEZETT TEHÉNÁLLOMÁNYOK KÜLLEMI TULAJDONSÁGAINAK ALAKULÁSA BÁDER P. 1 - BÁDER E. 1 BARTYIK J 2.- PORVAY

Részletesebben

TENYÉSZTÉSSZERVEZÉS. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

TENYÉSZTÉSSZERVEZÉS. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 TENYÉSZTÉSSZERVEZÉS Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A gazdasági állatfajok elismert tenyésztőszervezeteinek ismertetése Tenyésztőszervezeti munka a lótenyésztésben

Részletesebben

A KUTYA (BŐR ÉS SZŐRZET) KÉSZÍTETTE: BERTA BOGLÁRKA 6.A

A KUTYA (BŐR ÉS SZŐRZET) KÉSZÍTETTE: BERTA BOGLÁRKA 6.A A KUTYA (BŐR ÉS SZŐRZET) KÉSZÍTETTE: BERTA BOGLÁRKA 6.A BŐR A tapintás fontos a kutya számára, mivel az érintések érzelmi és társas kapcsolatokat közvetítenek. Érintéssel a kutya megnyugtatható: pulzusa

Részletesebben

A MINŐSÍTÉSI RENDSZERBEN CSAK AZON EGYEDEK OSZTÁLYOZHATÓAK, AMELYEK A TENYÉSZ-SZEMLÉN TENYÉSZTHETŐ MINŐSÍTÉST SZEREZTEK.

A MINŐSÍTÉSI RENDSZERBEN CSAK AZON EGYEDEK OSZTÁLYOZHATÓAK, AMELYEK A TENYÉSZ-SZEMLÉN TENYÉSZTHETŐ MINŐSÍTÉST SZEREZTEK. 2.4 Minősítési rendszer A minősítési rendszernél kiemelt fontosságúak az egészségügyi eredmények, a küllem és temperamentum minősítések. Ezért az Egyesület a következő pozitív kiemeléseket és minősítési

Részletesebben

3. Minősítési rendszer

3. Minősítési rendszer 3. Minősítési rendszer A minősítési rendszer kialakításában a fenotipus megítélése mellett kiemelt fontosságú az egészségügyi szűrések eredményeinek beemelése, valamint, lehetőség szerint a genotípust

Részletesebben

Hallainé Bánáthy Mónika: A beagle és a sztereotípiák

Hallainé Bánáthy Mónika: A beagle és a sztereotípiák Hallainé Bánáthy Mónika: A beagle és a sztereotípiák Sztereotípiák... Amikor kiskutyát szeretnének tőlem az emberek sokszor teszik fel ezeket a kérdéseket: Igaz, hogy - szökős a beagle? - ugatós a beagle?

Részletesebben

Etikai kódex. ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. Etikai Kódex. 1102 Budapest, Halom utca 5. www.any.hu Telefon: 431 1200 info@any.hu

Etikai kódex. ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. Etikai Kódex. 1102 Budapest, Halom utca 5. www.any.hu Telefon: 431 1200 info@any.hu ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. Etikai Kódex Tartalom 1. Bevezető... 3 2. Az ANY Biztonsági Nyomda Etikai Kódexe... 4 2.1. Az Etikai Kódex alapelvei... 4 2.2. Az Etikai Kódex hatálya... 4 3. Az ANY Biztonsági

Részletesebben

Gyakorló ápoló képzés 2012.03.26.

Gyakorló ápoló képzés 2012.03.26. Etikai Kódexek Hivatások, foglalkozások szakmai szabályai Az etikai kódex feladata A kódex jogra épülő, írásos erkölcsi normagyűjtemény, a jognál részletesebb, olykor szigorúbb megfogalmazásokkal is él.

Részletesebben

Kérjük, jelölje be, hogy a szervezetet melyik néven tartsuk nyilván a logót használók nemzeti listáján: Teljes név Más név vagy rövidítés

Kérjük, jelölje be, hogy a szervezetet melyik néven tartsuk nyilván a logót használók nemzeti listáján: Teljes név Más név vagy rövidítés FOGYATÉKOSSÁG-BARÁT MUNKAHELY ELISMERÉS JELENTKEZÉSI LAP KIS- KÖZÉPVÁLLALATOK,NON-PROFIT SZERVEZETEK ÉS 250 FŐ ALATTI KÖLTSÉGVETÉSI INTÉZMÉNYEK RÉSZÉRE 1. Pályázat benyújtására jogosultak köre: Fogyatékosság-

Részletesebben

BERETTYÓÚJFALUI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM NÉPI KÉZMŰVES SZAKISKOLÁJA ÉS KOLLÉGIUMA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

BERETTYÓÚJFALUI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM NÉPI KÉZMŰVES SZAKISKOLÁJA ÉS KOLLÉGIUMA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA BERETTYÓÚJFALUI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM NÉPI KÉZMŰVES SZAKISKOLÁJA ÉS KOLLÉGIUMA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA Nádudvar, 2015.08.31. Dr. Takácsné Baranyai Etelka Igazgató 1 Tartalom 1. Általános rendelkezések 1.1 Bevezető

Részletesebben

3/2014.(XII.22.) számú jegyzői intézkedés a közösségi média használat szabályairól a Berentei Közös Önkormányzati Hivatal munkatársaira vonatkozóan

3/2014.(XII.22.) számú jegyzői intézkedés a közösségi média használat szabályairól a Berentei Közös Önkormányzati Hivatal munkatársaira vonatkozóan 3/2014.(XII.22.) számú jegyzői intézkedés a közösségi média használat szabályairól a Berentei Közös Önkormányzati Hivatal munkatársaira vonatkozóan A közösségi média használatra vonatkozó jogi és etikai

Részletesebben

Gyerek. Gyerek. Tartalom. Megjegyzés

Gyerek. Gyerek. Tartalom. Megjegyzés Tartalom Milyenek a gyerekek? A gyerekek szabad elméje. A kamaszkor. Megjegyzés Érthető és rövid téma. Azért is rövid, mert valószínűleg van még, amit bele lehetne írni. Ha van ötleted hozzá, szólj. A

Részletesebben

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2005/32/EK IRÁNYELVE. (2005. július 6.)

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2005/32/EK IRÁNYELVE. (2005. július 6.) 2005.7.22. HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 191/29 AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2005/32/EK IRÁNYELVE (2005. július 6.) az energiafelhasználó termékek környezetbarát tervezésére vonatkozó követelmények

Részletesebben

FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) SECRETARIAT GENERAL: 13, Place Albert 1 er B 6530 Thuin (Belgique) TIBET TERRIER (Tibetan Terrier)

FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) SECRETARIAT GENERAL: 13, Place Albert 1 er B 6530 Thuin (Belgique) TIBET TERRIER (Tibetan Terrier) 2011.07.13. / DE FCI - Standard Nr. 209 TIBET TERRIER (Tibetan Terrier) FORDÍTÁS: A Tibeti Kutyafajták Nemzetközi Klubja, kiegészítette és átdolgozta Christina Bailey / Hivatalos eredeti nyelv (EN) EREDET:

Részletesebben

Partneri elégedettségmérés 2007/2008 ÖSSZEFOGLALÓ A PARTNERI ELÉGEDETTSÉGMÉRÉS EREDMÉNYEIRŐL 2007/2008. TANÉV

Partneri elégedettségmérés 2007/2008 ÖSSZEFOGLALÓ A PARTNERI ELÉGEDETTSÉGMÉRÉS EREDMÉNYEIRŐL 2007/2008. TANÉV ÖSSZEFOGLALÓ A PARTNERI ELÉGEDETTSÉGMÉRÉS EREDMÉNYEIRŐL. TANÉV 1 Bevezető Iskolánk minőségirányítási politikájának megfelelően ebben a tanévben is elvégeztük partnereink elégedettségének mérését. A felmérésre

Részletesebben

LIMOUSIN TENYÉSZÜSZŐK VÁLASZTÁSI MUTATÓINAK VIZSGÁLATA

LIMOUSIN TENYÉSZÜSZŐK VÁLASZTÁSI MUTATÓINAK VIZSGÁLATA Limousin tenyészüszők választási mutatóinak vizsgálata 1 () LIMOUSIN TENYÉSZÜSZŐK VÁLASZTÁSI MUTATÓINAK VIZSGÁLATA KOVÁCS A. 1 -BÁDER E. 1 - MIHÁLYFI I. 2 -GYÖRKÖS I. 3 1 Nyugat-Magyarországi Egyetem Mezőgazdaság-

Részletesebben

Felelősségteljes üzleti gyakorlat

Felelősségteljes üzleti gyakorlat A Nolato lelke 2 Felelősségteljes üzleti gyakorlat A Nolato nagy hagyománnyal rendelkezik a felelősségteljes üzleti gyakorlat területén. A cég lelkének részét képezi, hogy jó munkaadók és világpolgárok

Részletesebben

AZ ÉLET DIADALA NAPHARCOS MAGAZIN. A Napharcos különlegessége és egyedisége. Napharcos biológiai sejtjavító specialista. Légy erős, élj hosszan!

AZ ÉLET DIADALA NAPHARCOS MAGAZIN. A Napharcos különlegessége és egyedisége. Napharcos biológiai sejtjavító specialista. Légy erős, élj hosszan! Napharcos biológiai sejtjavító specialista NAPHARCOS MAGAZIN 2014 november, 1. évfolyam. III. szám Légy erős, élj hosszan! Legyen több élet a napjaidban és több nap az életedben! AZ ÉLET DIADALA A Napharcos

Részletesebben

Kutatás és kommunikáció

Kutatás és kommunikáció TÁJÉKOZTATÓ Bemutatkozás A CivilArt Alapítvány 2005. októberében alakult azzal a céllal, hogy növelje a non-profit szektor ismertségét és érdekérvényesítési képességét kommunikációs anyagok és társadalomtudományi

Részletesebben

FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL)

FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) 13, Place Albert 1er, B-6530 Thuin (Belgique), tel: +32.71.59.12.38, fax: +32.71.59.22.29, e-mail: info@fci.be F.C.I. NEMZETKÖZI TENYÉSZTÉSI SZABÁLYZATA Tartalomjegyzék

Részletesebben

Oltások. - Oltások - Féregtelenítések - Csípõizületi diszplázia (HD)

Oltások. - Oltások - Féregtelenítések - Csípõizületi diszplázia (HD) - Oltások - Féregtelenítések - Csípõizületi diszplázia (HD) Oltások A vásárolt kölyöknek az alapvetõ immunizációt már a tenyésztõnél meg kellett kapnia. A kutyákat parvovirus, hepatitis és leptospirosis

Részletesebben

93/2008. (VII. 24.) FVM rendelet

93/2008. (VII. 24.) FVM rendelet 93/2008. (VII. 24.) FVM rendelet a védett őshonos állatfajták genetikai fenntartásának rendjéről Az állattenyésztésről szóló 1993. évi CXIV. törvény 49. (1) bekezdés a) pont 6., 7. és 8. alpontjaiban kapott

Részletesebben

Kennelkönyv. ami tartalmazza:

Kennelkönyv. ami tartalmazza: a kutya tenyésztõk és fedezõkan tulajdonosok számára ami tartalmazza: " tenyészszukák nyilvántartása (egyéni lap + összesítő) " ellések nyilvántartása - ellési ló " kölykök listája " fedezõkanok listája

Részletesebben

ANULMÁNYI SZ NDÍJOSZ ÁSI SZA ÁLYZA

ANULMÁNYI SZ NDÍJOSZ ÁSI SZA ÁLYZA M - K ANULMÁNYI SZ NDÍJOSZ ÁSI SZA ÁLYZA Hatályos: 2012. augusztus 1-től. 1 Á 1. (1) Jelen szabályzat a felsőoktatásról szóló 2005. évi CXXXIX. törvény (a továbbiakban: felsőoktatási törvény) továbbá a

Részletesebben

BÜK Tisztújító választás BÜK. hogy tovább folytathassuk az eddig megkezdett munkánkat. Kedves Kollégák!

BÜK Tisztújító választás BÜK. hogy tovább folytathassuk az eddig megkezdett munkánkat. Kedves Kollégák! BÜK 2018-2019 BÜK Tisztújító választás 2018 Kedves Kollégák! A 2018-as Tisztújító Választáson a már megszokott érdekképviseleti csapatunk néhány új taggal kibővülve indul. Megköszönve eddigi bizalmatokat,

Részletesebben

T/9299. számú törvényjavaslat. az ebtenyésztést érintő egyes törvények módosításáról

T/9299. számú törvényjavaslat. az ebtenyésztést érintő egyes törvények módosításáról MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/9299. számú törvényjavaslat az ebtenyésztést érintő egyes törvények módosításáról Előadó: Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Budapest, 2016. február 2016. évi törvény

Részletesebben

BALATONSZENTGYÖRGYI MARGARÉTA ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2015.09.01. BALATOSZENTGYÖRGYI MARGARÉTA ÓVODA 8710. BALATONSZENTGYÖRGY CSILLAGVÁR U. 4.

BALATONSZENTGYÖRGYI MARGARÉTA ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2015.09.01. BALATOSZENTGYÖRGYI MARGARÉTA ÓVODA 8710. BALATONSZENTGYÖRGY CSILLAGVÁR U. 4. TERM. TÁRSA- ÉNEK- ZENE MESE- VERS MUNKA JÁTÉK MOZGÁS MOZGÁS DALOM EMBER RAJZOLÁS KÉZI- MATE- MATIKA BALATONSZENTGYÖRGYI MARGARÉTA ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2015.09.01. CSALÁD BALATOSZENTGYÖRGYI MARGARÉTA

Részletesebben

A HÁZINYULAK NAGYÜZEMI TARTÁSÁNAK KÖVETELMÉNYEI

A HÁZINYULAK NAGYÜZEMI TARTÁSÁNAK KÖVETELMÉNYEI TÁMOP-4.1.1.F-14/1/KONV-2015-0006 Egység, alprojekt/alprogram neve Rendezvény cím, dátum A HÁZINYULAK NAGYÜZEMI TARTÁSÁNAK KÖVETELMÉNYEI Előadó neve SZÁRMAZÁS, ELTERJEDÉS, DOMESZTIKÁCIÓ Nyúlszerű rágcsálók

Részletesebben

KÖNNYEN KI TUDOD MONDANI? NEM!

KÖNNYEN KI TUDOD MONDANI? NEM! KÖNNYEN KI TUDOD MONDANI? NEM! A következő kérdőív azt méri fel, hogy mennyire tudsz másoknak nemet mondani, mennyire vagy képes kiállni a neked fontosnak tartott dolgok mellett akkor is, ha ez éppen mások

Részletesebben

KUVASZ ŐR NAGYRAGADOZÓ VÉDELMI PROGRAM. Szép Ábrahám vadgazda mérnök

KUVASZ ŐR NAGYRAGADOZÓ VÉDELMI PROGRAM. Szép Ábrahám vadgazda mérnök KUVASZ ŐR NAGYRAGADOZÓ VÉDELMI PROGRAM Szép Ábrahám vadgazda mérnök 1 KUVASZ ŐR NAGYRAGADOZÓ VÉDELMI PROGRAM 2016 Február 14- én indult 2 KUVASZ ŐR NAGYRAGADOZÓ VÉDELMI PROGRAM 2016 Február 14- én indult

Részletesebben

Küngös Község Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2011. (VII.28.) önkormányzati rendelete Az eb-és macska tartás szabályairól

Küngös Község Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2011. (VII.28.) önkormányzati rendelete Az eb-és macska tartás szabályairól Küngös Község Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2011. (VII.28.) önkormányzati rendelete Az eb-és macska tartás szabályairól Küngös Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

Azonosítási és nyilvántartási rendszerek

Azonosítási és nyilvántartási rendszerek Azonosítási és nyilvántartási rendszerek Dr. Antal Ákos hatósági főállatorvos, megyei ENAR koordinátor Hajdú Bihar Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Élelmiszerlánc biztonsági és Állategészségügyi

Részletesebben

Etikai Kódex. Bevezetés Az Intézet Etikai Kódexének célja, hogy el segítse a bels ellen ri szakmában az etikai kultúra kialakulását.

Etikai Kódex. Bevezetés Az Intézet Etikai Kódexének célja, hogy el segítse a bels ellen ri szakmában az etikai kultúra kialakulását. Etikai Kódex Bevezetés Az Intézet Etikai Kódexének célja, hogy el segítse a bels ellen ri szakmában az etikai kultúra kialakulását. A bels ellen rzés olyan független, objektív bizonyosságot adó eszköz

Részletesebben

Magyar Óriásnyúl-tenyésztők Országos Egyesülete

Magyar Óriásnyúl-tenyésztők Országos Egyesülete Magyar Óriásnyúl-tenyésztők Országos Egyesülete 7932 Mozsgó, Kassai u. 13. Tel.: 06/30/846-8726 E-mail: info@magyaroriasnyul.hu Web: www.magyaroriasnyul.hu MAGYAR ÓRIÁSNYÚL-TENYÉSZTŐK ORSZÁGOS EGYESÜLETÉNEK

Részletesebben

Etikus üzletvezetés a gyakorlatban

Etikus üzletvezetés a gyakorlatban Jelige: Etikus üzletvezetés 1_ Etikus üzletvezetés a gyakorlatban 1. Bevezető Pályázatom az Igazságosság és Béke Pápai Tanácsa által kiadott,,az Üzletvezető Hivatása című tanulmány kapcsán bennem megfogalmazódott

Részletesebben

Kérdőív diákok részére

Kérdőív diákok részére TUDJUNK EGYUTTÉLNI MÁSOKKAL: megismerni és elfogadni az egyéni különbségeket, európai elkötelezettség 112569-CP-1-2003-1-ES-comenius-C21 Kérdőív diákok részére Biztosan értesültél arról, hogy szeretnénk

Részletesebben

MAGYARORSZÁGI AMERIKAI STAFFORDSHIRE TERRIER EGYESÜLET TENYÉSZTÉSI PROGRAMJA

MAGYARORSZÁGI AMERIKAI STAFFORDSHIRE TERRIER EGYESÜLET TENYÉSZTÉSI PROGRAMJA MAGYARORSZÁGI AMERIKAI STAFFORDSHIRE TERRIER EGYESÜLET Továbbiakban MASTAFF Egyesület, mint az alább említett ebfajta államilag elismert tenyésztő szervezete TENYÉSZTÉSI PROGRAMJA amely vonatkozik a MASTAFF

Részletesebben

Abaúji Területfejlesztési Önkormányzati Szövetség Borsod-Abaúj-Zemplén Megy Munkaügyi Központ Encsi Kirendeltsége. Kérdőív

Abaúji Területfejlesztési Önkormányzati Szövetség Borsod-Abaúj-Zemplén Megy Munkaügyi Központ Encsi Kirendeltsége. Kérdőív Abaúji Területfejlesztési Önkormányzati Szövetség Borsod-Abaúj-Zemplén Megy Munkaügyi Központ Encsi Kirendeltsége Kérdőív Foglalkoztatási stratégia kidolgozása Abaújban, a helyi foglalkoztatási kezdeményezések

Részletesebben

Fiatal mezőgazdasági termelő - 67/2007 FVM rendelet támogatási jogszabály alapján - Miklósik Ivett

Fiatal mezőgazdasági termelő - 67/2007 FVM rendelet támogatási jogszabály alapján - Miklósik Ivett Fiatal mezőgazdasági termelő - 67/2007 FVM rendelet támogatási jogszabály alapján - Miklósik Ivett Bemutatkozás Mezőgazdasággal már kiskoromban megismerkedtem, édesapám agronómus volt egy TSZ-ben Középiskola

Részletesebben

2008. szeptember elsején a harmadik tanévet kezdtem meg vezetőként. Láttam, látom, melyek azok a területek, amelyek további fejlesztésre várnak.

2008. szeptember elsején a harmadik tanévet kezdtem meg vezetőként. Láttam, látom, melyek azok a területek, amelyek további fejlesztésre várnak. 1. Bevezető gondolatok Az oktatás, a tudás szerepe a társadalom minden területén egyre nagyobb jelentőségű, az országok közötti versenyt is eldöntheti a tudásképesség. Különösen felértékelődik ez a digitális,

Részletesebben

FITA Terepíjász Útmutató

FITA Terepíjász Útmutató FITA Terepíjász Útmutató Tartalom Bevezet Pálya ésterep íjászat összevetése Fel és lefelé lövés Lövés lejtn Hogy becsüljünk távolságot - A céltábla nagyságának meghatározása - Távolságbecslési eljárások

Részletesebben

III. Testi fejlıdés. Szeptember 25., péntek, 20 óra

III. Testi fejlıdés. Szeptember 25., péntek, 20 óra III. Testi fejlıdés Szeptember 25., péntek, 20 óra László lépett be utoljára a közösségi terembe, amely hatalmas boltíves helyiség volt, bútorzatául pedig egy nagy asztal szolgált, körülötte néhány paddal

Részletesebben

HÁLA KOPOGTATÁS. 1. Egészség

HÁLA KOPOGTATÁS. 1. Egészség HÁLA KOPOGTATÁS 1. Egészség Annak ellenére, hogy nem vagyok annyira egészséges, mint szeretném, teljesen és mélységesen szeretem és elfogadom a testemet így is. Annak ellenére, hogy fizikailag nem vagyok

Részletesebben

Activity Plan. A javaslat nem teljes körű: csupán a konzultáción, a cégvezető elmondása alapján szerzett információkon alapszik.

Activity Plan. A javaslat nem teljes körű: csupán a konzultáción, a cégvezető elmondása alapján szerzett információkon alapszik. Activity Plan A program fő pillérét a cégvezetővel folytatott szakértői konzultáció adja, melynek tartalma minden esetben cégspecifikus és személyre szabott. A Human Map szakértői számára a programban

Részletesebben

A Nyíregyházi Szakképzési Centrum Pedagógiai Programja 2015.

A Nyíregyházi Szakképzési Centrum Pedagógiai Programja 2015. A Nyíregyházi Szakképzési Centrum Pedagógiai Programja 2015. 1. Nevelési program 1.1 Az iskolában folyó nevelő-oktató munka pedagógiai alapelvei, céljai, feladatai, eszközei, eljárásai A Nyíregyházi Szakképző

Részletesebben