ikt. szám: KE 823/12-G

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ikt. szám: KE 823/12-G"

Átírás

1 (Magyarország) Zrt Budapest, Hűvösvölgyi út 54. Tel.: (36 1) Fax: (36 1) Fővárosi Bíróság mint Cégbíróság Cg Bálint Barnabás részére ikt. szám: KE 823/12-G Tárgy: Tájékoztató próbaüzemi tevékenységről (volt Vegytek telep) Irodánk október 10-én megküldte a részletes értékelő jelentést a volt Vegytek telepen elvégzett próbaüzemről és monitoring tevékenységről. Kérésének megfelelően ezúton küldöm a jelentés összefoglalását a főbb megállapításokkal. Fontos kiemelni, hogy jelen dokumentáció nem tartalmazza részletesen az egyes tesztterületeken elvégzett tevékenységeket, azok eredményeit ez a megküldött értékelő jelentésben megtalálható. Amennyiben kérdés merül fel a jelenlegi összefoglalóval kapcsolatban szívesen állok rendelkezésükre, hogy személyesen részletesen is ismertessem az elvégzett munkát, illetve a várható kármentesítési feladatokat. 1. A próbaüzem tesztterületeinek elhelyezkedése A próbaüzem idejére kijelölt teszt területek a szennyeződés két gócpontjában (régi és új lefejtő környezete), valamint a szennyezőanyag csóva peremterületein kerültek kialakításra. Összesen négy teszt területen végeztünk vizsgálatokat. A terepi tesztek elvégzésével elsődleges célunk a területre legalkalmasabb kármentesítési technológia/ák kiválasztása. Továbbá célunk a technológiák tesztelése terepen, a kármentesítés hatékonyságának a megállapítása, a teljes körű kármentesítéshez szükséges kémiai és/vagy biológiai oldatok mennyiségének/koncentrációjának meghatározása, az injektálások és monitoring vizsgálatok ütemezése. Mindegyik teszt területen más és más terepi kísérletet végeztünk: a régi lefejtő környezetében a szennyeződés egyik gócpontjában in-situ kémiai oxidációs (ISCO) terepi tesztet végeztünk. Az ISCO teszthez kálium-permanganátot használtunk. az új lefejtő környezetében a szennyeződés másik gócpontjában in-situ kémiai redukciós (ISCR) terepi tesztet végeztünk. Az ISCR terepi tesztet, nano-méretű zéró vegyértékű vassal (nzvi) végeztük a Gorkij utca területén, a szennyezőanyag csóva peremterületén, mikrobiológiai lebontást vizsgáltuk a telephely Videoton Zrt. felé eső területen a szennyezőanyag csóva másik peremterületén kombinált technológiát teszteltünk. Az ISCR technológiát kombináltuk mikrobiológiával. A terepi tesztek helyét az 1. sz. szövegközi ábrán mutatjuk be: IRODÁK / OFFICES IN: FRANCE SPAIN CANADA UNITED STATES SOUTH AMERICA ASIA AUSTRALIA AFRICA DENMARK FINLAND GERMANY HUNGARY IRELAND ITALY NORWAY PORTUGAL SWEDEN TURKEY UNITED KINGDOM

2 Volt Vegytek telep Próbaüzem összefoglalás október 1. sz. szövegközi ábra: A tesztterületek elhelyezkedése 2. Terepi tesztek eredményeinek összefoglalása Az eddigi eredmények alapján értékeltük az egyes tesztterületeken folytatott tevékenységet. Fontos hangsúlyozni, hogy a mérések, terepi észlelések, mintavételek még nem fejeződtek be, ezek még november elejéig folytatódnak. A terepi tesztek komplex értékelését a próbaüzemi záródokumentációban fogjuk elvégezni, ekkor csatoljuk a területen elvégzett mérések, vizsgálatok jegyzőkönyveit is. A rendelkezésre álló információkat összefoglalva az alábbi megállapítások tehetők: - Az alkalmazott technológiai (in-situ injektálás) hatékonysága megállapítható a területen mért helyszíni paraméterek (pl. redox potenciál), illetve a laboratóriumi vizsgálati eredmények (pl. vas-koncentráció, szennyezőanyagok változása, geokémiai paraméterek változása) alapján. A módszer hatásterülete függ az alkalmazott túlnyomás és hatóanyag mennyiségtől, de minden bizonnyal nem több mint méter.

3 Próbaüzem összefoglalás október - Az injektálások (főként fizikai) hatására a pórustérben korábban csapdázódott és a talajvízben folyamatos szennyezőanyag utánpótlást jelentő fázisos szennyeződés (LNAPL Light Non-Aqueous Phase Liquid) az ISCO és ISCR területeken mobilizálódott és a mélyebb rétegekben önálló fázisként megjelent. Ez azt jelenti, hogy a teszt során alkalmazott hatóanyag mennyiségnél lényegesen több szükséges a teljes kármentesítés során, illetve nem zárható ki, hogy a talajvíztartó mélyebb részén és a sekélyebb részén eltérő módszer alkalmazása lesz szükséges (pl. az alulúszó fázis (LNAPL) eltávolításához fölöző kutak telepítése). Ezt részletesen a próbaüzemi záródokumentációban fogjuk ismertetni. - ISCO tesztterület o Az eredmények alapján látható, hogy az első két injektálást követően a VOCl koncentráció értékek a talajvíztartó réteg legfelső zónáját mintázó kutakban (/1 és /2 csatornák) nagyságrendnyi csökkenést mutatnak. A VOCl tartalom nagyrészt TCE és PCE szennyeződést jelent. A DCE és VC koncentrációk nem jelentősek az ISCO próbaüzem teszt területen. o A talajvíz mélyebb tartományában a II. injektálást követően vélhetően a korábban leírt fizikai hatások következtében fázisos szennyeződés jelent meg, amelyből szennyezőanyag oldódott vissza a talajvízbe. A részben emiatt történt injektálási technológiai módosításának eredményei (II-IV. injektálási teszt) még értékelés alatt állnak, így ezeket később mutatjuk be. - ISCR tesztterület o Az eddig elvégzett injektálások eredményei alapján kijelenthető, hogy az alkalmazott redukálószer (nzvi) hatékonyan képes a szennyezettség kezelésére, és főként a kiindulási termékek (TCE, PCE) koncentrációi csökkentek látványosan a területen. A szennyezettség koncentrációjának csökkenése a víztartó felső részében jelentősebb. o A PCE és TCE koncentrációk jelentősen csökkentek a tesztterületen. Látványos csökkenést a víztartó felső rétegeit szűrőzött CMT2 és CMT3 kúthármasokban észleltünk. A CMT1 kutakban, azaz a talajvíztartó legmélyebb rétegére szűrőzött kutakban közvetlenül az injektálást követően jelentős szennyezettség csökkenés figyelhető meg (esetenként több nagyságrendnyi), azonban ezt követően a szennyezettség ismételten megemelkedik a talajvízben. o A DCE koncentrációkban nem észlelhető a fentiekhez hasonló látványos csökkenést. Ennek oka egyrészt lehet, hogy a PCE és TCE komponensekkel reagált az nzvi, és a PCE, TCE leányelemeket DCE bontotta le. Másrészt a DCE koncentrációk már alapállapotban lényegesen magasabbak, tehát az is lehet, hogy nagyobb mennyiségű nzvi lenne képes lebontani. Ennek az okát még vizsgáljuk. - Mikrobiológia+ISCR tesztterület o A mikrobiológiai vizsgálatok alapján a talajvízben kimutathatók a DCE bontására alkalmas baktérium kultúrák, azaz a szennyeződés mikrobiológiai lebontására az elvi lehetőség megvan az ennek fokozhatóságára elvégzett vizsgálatok eredményei még nem állnak teljes mértékben rendelkezésünkre.

4 Próbaüzem összefoglalás október o Összehasonlítva a mikrobiológiai barrier területén elvégzett I. injektálás (2012. július 17.) előtti és az ezt követő laboratóriumi vizsgálatok eddig rendelkezésre álló legutolsó eredményét megállapítható, hogy A területen a TCE, PCE koncentrációja alacsony, a DCE dominál, a klórozott alifás szénhidrogének (VOCl) szennyezettsége csökkent, szembetűnő a vinil-klorid (VC) koncentrációjának csökkenése, o a teszttel nem érintett területeken (pl. REW3, REW4, 10 jelű kutak) nem tapasztalható a fenti csökkenő tendencia az adott időszakban, így ezek a folyamatok minden bizonnyal a beavatkozással hozhatók összefüggésbe. - Mikrobiológiai tesztterület (Gorkij utca) o A rendelkezésre álló laboratóriumi vizsgálatok eredményei alapján alapállapotban nem voltak VOCl bontó mikrobák a tesztterületen, azonban amennyiben laborkörülmények között tápanyagot jutattunk a rendszerbe megjelentek a VOCl bontó mikroorganizmusok a tesztterület eredményei később állnak rendelkezésünkre. o Az injektálást a legmélyebb tartományba a /3 jelű kutak által szűrőzött mélységbe végeztük el. Így a szennyezettség változását ebben a mélységben érdemes vizsgálni. Az eredményekből látható, hogy a klórozott szénhidrogén szennyeződés az injektálással érintett mélységben számottevően csökkent, a TCE, PCE szennyezettség nem változott, vagy kismértékben emelkedett (amely feltételezhetően az injektálás fizikai hatásának tudható be lásd korábban) a bomlástermékek (DCE, VC) koncentrációja jelentősen csökkent az összes VOCl koncentráció jelentősen csökkent 3. Javaslatok a beavatkozás folytatására Az eredmények alapján kijelenthető, hogy a tesztterületen elvégzett eddigi beavatkozás sikeres volt, a szennyezettség csökkentésére az alkalmazott módszer alkalmas, azonban a folyamatok pontosabb megértéséhez még szükséges a hátralevő vizsgálatok elvégzése és ezek mérési eredményeinek kiértékelése. Az injektálásokkal olyan helyszíni adottságokat tártak fel, amelyet a tervezett kármentesítés során figyelembe kell venni, mint - injektálások hatására a pórustérben rekedt fázisos szénhidrogének (LNAPL) mobilizálódása - kavicsszivárgó műtárgyak hatása az injektálásokra (régi lefejtő környezetében) - távolhatás növelése recirkulációval - helyi endemikus baktérium kultúra összetétele A fenti szempontokat részletesen a próbaüzemi zárójelentésben mutatjuk be és ezek alapján teszünk javaslatot a kármentesítés folyamatára.

5 Próbaüzem összefoglalás október A tesztterületek kialakítása során nyert eredmények alapján kijelenthető, hogy a szennyezettség nagyobb víztestet érint, mint ami korábban feltételezhető volt. Az új vizsgálataink jelentős, alulúszó (LNAPL) szennyeződést tártak fel, amely sem a tényfeltáráskor, sem a beavatkozás tervezésekor nem jelent meg a kutakban. Ez folyamatos utánpótlást jelenthet a talajvízben oldott szennyeződésre, így amíg ennek eltávolítása nem történik meg, addig a gócpontokban nincs értelme (illetve gazdaságilag nem hatékony) a kémiai oxidációs/redukciós beavatkozás. A fentiek alapján az alábbi ütemezést, illetve műszakai javaslatot tesszük a folytatásra: - I. ütemben a kockázatos területeken (lakossági területek környezetében) beavatkozni, és itt megakadályozni a volt Vegytek telep felöli szennyezőanyag utánpótlást. o Ehhez az eddigi elvégzett tesztek alapján alkalmas lehet a helyben levő mikrobiológiai kultúra intenzifikálása, illetve emellett kis koncentrációban nzvi (redukálószer alkalmazása). Ehhez injektáló lándzsák telepítése javasolt volt a Vegytek Gorkij utca felöli részén, illetve a lakóingatlanoknál mobil injektáló lándzsákkal lehet a szennyezettséget kezelni. A bejuttatandó vegyületek/hatóanyagok meghatározását a még folyamatban levő mikrobiológiai vizsgálatok alapján lehet pontosítani. o Nem zárható ki, hogy a kármentesítés megkezdését megelőzően üzempróbát kell tartani, hogy a jelenleg feltárt mikrobiológiai folyamatok lefutását, környezeti viselkedését jobban fel lehessen tárni. - Az I. ütemmel párhuzamosan a gócterületeken (régi lefejtő/új lefejtő) visszamaradt, a talajvíztartó alsó részén fázisos formában jelentkező szennyeződés (LNAPL) eltávolítása javasolt lefölöző kutakkal. A lefölözést minden bizonnyal kézzel is el lehet végezni, nem szükséges automata fölözőt kiépíteni (nem várható olyan nagy mennyiségben LNAPL a területen). Javasolt a fölözések intenzifikálásához alkalmanként injektálni a területen (mobil injektáló lándzsával), amellyel a pórustérben rekedt fázis mobilizálható, így a kutakkal összegyűjthető. Az eddigi tapasztalatok alapján területenként 4-6 fölözőkút kiépítése válhat szükségessé. - A Videoton területén feltárt szennyezőanyag csóva kezelését csak a Videoton területén lehet elvégezni. Ehhez fel kell venni a kapcsolatot a vállalattal és engedélyeztetni szükséges az ott elvégzendő beavatkozást (II. ütem). Ennek módja lehet kémiai oxidálószer/redukálószer injektálás, illetve a csóva peremén a mikrobiológiai lebontás fokozására tápanyag és/vagy nzvi adagolása. Az engedélyeztetés hosszabb folyamatot vesz igénybe, és ennek a szennyeződésnek a kockázata is kisebb, mint a lakóingatlanoknál feltárt szennyeződésé, így ez véleményünk szerint későbbre ütemezhető (tervezett kezdés: ?). - Az eddig elvégzett modellfuttatás eredményei alapján a területen visszamaradt szennyezettség további elmozdulásának kockázata minimális azonban nem kizárható. Ennek ellenőrzésére javasolt a csóva peremén a talajvíz monitoring rendszer bővítése CMT kutak (több mélységre szűrőzött mintavételi pontok) kiépítését javasoljuk. Amennyiben az eredmények korrelálnak a modell eredményekkel, úgy a területen a gócpontokban visszamaradt szennyezettség azonnali kezelésétől el lehet tekinteni és ezt el lehet halasztani. Amennyiben erre mégis szükség lenne a jövőben (III. ütem), úgy ezt költséghatékonyság miatt kizárólag a fázisos szénhidrogén (LNAPL) eltávolítását követően javasolt elvégezni.

6 Próbaüzem összefoglalás október A területen feltárt környezeti kockázatok különbözősége, illetve a kármentesítés költség és időigénye miatt nem javasoljuk az egyes beavatkozások egyidőben történő, azonnali megkezdését lásd fent. Véleményünk szerint ez a Felügyelőséggel elfogadtatható, amely így az Önkormányzatra sem ró vállalhatatlan terhet, azonban a leginkább kockázatos területeken az elkötelezettségét is mutatja. Így az alábbi ütemezést tervezzük a becsült költségeket is feltüntetve. I ütem I ütem II ütem III ütem Feladat Időütem Becsült költség 2013-tól a D Kiépítés: 6,0-9,0mFt határérték Üzemeltetés: 12,0- eléréséig 17,0mFt/év Lakossági ingatlanokon feltárt kockázatok csökkentése (injektáló lándzsa telepítés, monitoring kutak létesítése, mobil injektálás) Gócpontokon alulúszó (LNAPL) kezelése (fölözés, injektálás) Videoton területére átnyúló csóva kezelése (injektálás) Vegytek telepen visszamaradt szennyeződés kezelése 2013-tól alulúszó eltávolításáig (3 év tervezve) 2015-től D határértékig történő elérésig Törekszünk arra, hogy nagyobb beavatkozást ne kelljen elvégezni Felügyelőségi egyeztetés! Kiépítés: 3,0-4,0mFt Üzemeltetés: 6,0-8,0mFt/év CMT kutak kiépítése: 2,0-3,0mFt Üzemeltetés: 6,0-8,0mFt/év Csak monitoring rendszer üzemeltetése Új kutak kiépítése: 5,0-8,0mFt Monitoring rendszer üzemeltetése: 5,0-6,0mFt/év Fontos megjegyezzük, hogy a fenti ütemezés és tervezett költségek a jelenlegi ismertségi szint alapján lettek becsülve, ez nem képezheti részét részletes, jövőbeni tervezésnek, beruházásnak. A próbaüzem lezárásakor elkészítendő záródokumentációban a fentieknél pontosabb költségbecslést adunk. Javasoljuk, az Önkormányzattal való megbeszélést követően, mind az időütemezést, mind a költségbecslést a Felügyelőséggel személyesen is egyeztetni, hogy a próbaüzemi záródokumentációban szereplő javaslatok elfogadásra kerüljenek. Hatósági elfogadást követően történhet meg a továbbiakban elvégzendő feladatok részletes tervezői költségbecslésének elkészítése. Üdvözlettel, László Tamás szakterületi vezető Budapest, október 12.

László Tamás (Golder Associates); dr. Soós Miklós (Auroscience Kft.); Lonsták László, Izing Imre (GeoConnect Kft.)

László Tamás (Golder Associates); dr. Soós Miklós (Auroscience Kft.); Lonsták László, Izing Imre (GeoConnect Kft.) László Tamás (Golder Associates); dr. Soós Miklós (Auroscience Kft.); Lonsták László, Izing Imre (GeoConnect Kft.) Nulla vegyértékű nanovas helyszíni előállítására alkalmas berendezés kifejlesztése és

Részletesebben

Nano méretű zéró vegyértékű használata a klórozott szénhidrogének kármentesítésére, labor és terepi (pilot) tesztek

Nano méretű zéró vegyértékű használata a klórozott szénhidrogének kármentesítésére, labor és terepi (pilot) tesztek Nano méretű zéró vegyértékű használata a klórozott szénhidrogének kármentesítésére, labor és terepi (pilot) tesztek Magyarországon az ipari területek egy jelentős része a korábbi tevékenység során elszennyeződött.

Részletesebben

Hatóanyag és kármentesítési technológia fejlesztése klórozott alifás szénhidrogén kármentesítésére

Hatóanyag és kármentesítési technológia fejlesztése klórozott alifás szénhidrogén kármentesítésére Benő Éva, László Tamás, Lonsták László (Golder Associates (Magyarország) Zrt.); Soós Miklós (Auroscience Kft.); Kónya Zoltán, Kukovecz Ákos, Kozma Gábor (Szegedi Tudományegyetem) Hatóanyag és kármentesítési

Részletesebben

Szolnok, Kilián György úti laktanya MH 86. SZHB központi üzemanyagtelep szénhidrogén szennyezettségének kármentesítése KEOP-2.4.

Szolnok, Kilián György úti laktanya MH 86. SZHB központi üzemanyagtelep szénhidrogén szennyezettségének kármentesítése KEOP-2.4. Szolnok, Kilián György úti laktanya MH 86. SZHB központi üzemanyagtelep szénhidrogén szennyezettségének kármentesítése KEOP-2.4.0/2F/09-2010-0004 Jeszenői Gábor témavezető ELGOSCAR-2000 Kft. Szolnok, MH

Részletesebben

Klórozott szénhidrogénekkel szennyezett talajok és talajvizek kezelésére alkalmazható módszerek

Klórozott szénhidrogénekkel szennyezett talajok és talajvizek kezelésére alkalmazható módszerek Klórozott szénhidrogénekkel szennyezett talajok és talajvizek kezelésére alkalmazható módszerek Készítette: Durucskó Boglárka Témavezető: Jurecska Laura 2015 Téma fontossága Napjainkban a talaj és a talajvíz

Részletesebben

Diszperzív gázáramlás jelentősége a kis permeabilitású zónákban visszamaradt szennyeződések kezelésében

Diszperzív gázáramlás jelentősége a kis permeabilitású zónákban visszamaradt szennyeződések kezelésében Diszperzív gázáramlás jelentősége a kis permeabilitású zónákban visszamaradt szennyeződések kezelésében Esetvizsgálat és gondolatébresztő Jeszenői Gábor ELGOSCAR-2000 Kft. Jakab András Jakab és Társai

Részletesebben

Kutatás-fejlesztés a Golder Zrt-nél KSZGYSZ, Sikeres és tanulságos kármentesítési esetek március 24.

Kutatás-fejlesztés a Golder Zrt-nél KSZGYSZ, Sikeres és tanulságos kármentesítési esetek március 24. László Tamás Golder Associates (Magyarország) Zrt. Kutatás-fejlesztés a Golder Zrt-nél KSZGYSZ, Sikeres és tanulságos kármentesítési esetek - 2015. március 24. Sikeres kármentesítés előfeltételei Részletes

Részletesebben

Bizonytalanságok a szennyezett területek felmérésében KSZGYSZ, Környezetvédelmi mérés és mintavétel május 27.

Bizonytalanságok a szennyezett területek felmérésében KSZGYSZ, Környezetvédelmi mérés és mintavétel május 27. László Tamás, Lonsták László (Golder Associates (Magyarország) Zrt.) Bizonytalanságok a szennyezett területek felmérésében KSZGYSZ, Környezetvédelmi mérés és mintavétel - 2014. május 27. Tematika Mintavétel

Részletesebben

TCE-el szennyezett földtani közeg és felszín alatti víz kármentesítése bioszénnel

TCE-el szennyezett földtani közeg és felszín alatti víz kármentesítése bioszénnel TCE-el szennyezett földtani közeg és felszín alatti víz kármentesítése bioszénnel Tervezési feladat Készítette: Csizmár Panni 2015.05.06 Szennyezet terület bemutatása Fiktív terület TEVA Gyógyszergyár

Részletesebben

7. számú melléklet a 219/2004. (VII. 21.) Korm. rendelethez A tényfeltárási záródokumentáció tartalma

7. számú melléklet a 219/2004. (VII. 21.) Korm. rendelethez A tényfeltárási záródokumentáció tartalma 7. számú melléklet a 219/2004. (VII. 21.) Korm. rendelethez A tényfeltárási záródokumentáció tartalma 1. Alapadatok a) Az érintett terület (a szennyezőforrás, a szennyezett terület) pontos lehatárolása,

Részletesebben

Bakó Krisztina Környezettudományi szak Környezet-földtudomány szakirány

Bakó Krisztina Környezettudományi szak Környezet-földtudomány szakirány Bakó Krisztina Környezettudományi szak Környezet-földtudomány szakirány A vizsgálat tárgya: pakurával szennyezett, majd kármentesített terület A vizsgálat célja: meglévő adatok alapján végzett kutatás

Részletesebben

Felszín alatti közegek kármentesítése

Felszín alatti közegek kármentesítése Felszín alatti közegek kármentesítése Dr. Szabó István egyetemi adjunktus Környezetbiztonsági és Környezettoxikológiai Tanszék szabo.istvan@mkk.szie.hu Bevezetés Környezetvédelem Az emberi faj védelme

Részletesebben

Vállalkozási szerződés kármentesítési műszaki beavatkozás végzésére Zugló transzformátor alállomáson - tájékoztató

Vállalkozási szerződés kármentesítési műszaki beavatkozás végzésére Zugló transzformátor alállomáson - tájékoztató Vállalkozási szerződés kármentesítési műszaki beavatkozás végzésére Zugló transzformátor alállomáson - tájékoztató Közbeszerzési Értesítő száma: 2016/76 Beszerzés tárgya: Szolgáltatásmegrendelés Hirdetmény

Részletesebben

ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG Hatósági Engedélyezési Iroda Vízminőségi és Vízgazdálkodási Osztály

ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG Hatósági Engedélyezési Iroda Vízminőségi és Vízgazdálkodási Osztály ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG Hatósági Engedélyezési Iroda Vízminőségi és Vízgazdálkodási Osztály 9021 Győr, Árpád u. 28-32. Levélcím : 9002 Győr, Pf. 471.

Részletesebben

A tisztítandó szennyvíz jellemző paraméterei

A tisztítandó szennyvíz jellemző paraméterei A tisztítandó szennyvíz jellemző paraméterei A Debreceni Szennyvíztisztító telep a kommunális szennyvizeken kívül, időszakosan jelentős mennyiségű, ipari eredetű vizet is fogad. A magas szervesanyag koncentrációjú

Részletesebben

Törésponti klórozást alkalmazó ammónium eltávolítási technológiák optimalizálása, üzemeltetési tapasztalatok, vízbiztonsági szempontok

Törésponti klórozást alkalmazó ammónium eltávolítási technológiák optimalizálása, üzemeltetési tapasztalatok, vízbiztonsági szempontok Törésponti klórozást alkalmazó ammónium eltávolítási technológiák optimalizálása, üzemeltetési tapasztalatok, vízbiztonsági szempontok 2016. Május 10. Vízbiztonsági kockázat: öthm Megelőzés: ClO 2 adagolás

Részletesebben

Helyzetkép. múlt jelen jövő. A képességmérés dilemmái. A magyar tanulók tudásának alakulása történeti és nemzetközi kontextusban

Helyzetkép. múlt jelen jövő. A képességmérés dilemmái. A magyar tanulók tudásának alakulása történeti és nemzetközi kontextusban Molnár Gyöngyvér SZTE Neveléstudományi Intézet http://www.staff.u-szeged.hu/~gymolnar A képességmérés dilemmái Amit nem tudunk megmérni, azon nem tudunk javítani. Kelvin Szeged, 2014. november 29. Helyzetkép

Részletesebben

BUDAPEST VII. KERÜLET

BUDAPEST VII. KERÜLET M.sz.:1223/1 BUDAPEST VII. KERÜLET TALAJVÍZSZINT MONITORING 2012/1. félév Budapest, 2012. július-augusztus BP. VII. KERÜLET TALAJVÍZMONITORING 2012/1. TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS... 3 2. A TALAJVÍZ FELSZÍN

Részletesebben

Komplex rekultivációs feladat tervezése, kivitelezése és utóértékelése ipari tevékenység által károsított területen

Komplex rekultivációs feladat tervezése, kivitelezése és utóértékelése ipari tevékenység által károsított területen Komplex rekultivációs feladat tervezése, kivitelezése és utóértékelése ipari tevékenység által károsított területen Készítette: Fekete Anita Témavezetők: Angyal Zsuzsanna Tanársegéd ELTE TTK Környezettudományi

Részletesebben

2. Junior szimpózium 2011. december 9. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. A pápai szennyvíztisztító telep szabályozásának sajátosságai

2. Junior szimpózium 2011. december 9. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. A pápai szennyvíztisztító telep szabályozásának sajátosságai 2. Junior szimpózium 2011. december 9. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem A pápai szennyvíztisztító telep szabályozásának sajátosságai Történet 1964. üzembe helyezés 1975. húsipari szennyvíz

Részletesebben

TECHNOLÓGIA SZENNYVÍZISZAPOK TPH TARTALMÁNAK CSÖKKENTÉSÉRE

TECHNOLÓGIA SZENNYVÍZISZAPOK TPH TARTALMÁNAK CSÖKKENTÉSÉRE TECHNOLÓGIA SZENNYVÍZISZAPOK TPH TARTALMÁNAK CSÖKKENTÉSÉRE NAGY IMRE VEZÉRIGAZGATÓ CORAX-BIONER ZRT. 2018. JANUÁR 26. A probléma: a hazai szennyvízkezelőkben alkalmazott szennyvízkezelési technológiák

Részletesebben

Modern mérnöki eszköztár kockázatalapú. környezetmenedzsment megalapozásához

Modern mérnöki eszköztár kockázatalapú. környezetmenedzsment megalapozásához I Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége A FEAD (Bruxelles) tagja 1024 Budapest Keleti Károly u. 11/A. Tel. / Fax: 350-7271, 350-7274 Tel.: (20) 9465465 E-mail: kszgysz@t-online.hu Modern

Részletesebben

TALAJVÉDELEM XI. A szennyezőanyagok terjedését, talaj/talajvízbeli viselkedését befolyásoló paraméterek

TALAJVÉDELEM XI. A szennyezőanyagok terjedését, talaj/talajvízbeli viselkedését befolyásoló paraméterek TALAJVÉDELEM XI. A szennyezőanyagok terjedését, talaj/talajvízbeli viselkedését befolyásoló paraméterek A talajszennyezés csökkenése/csökkentése bekövetkezhet Természetes úton Mesterséges úton (kármentesítés,

Részletesebben

GOP /1 2009/0060 projekt Indító rendezvény május 05. Bay-Logi, Miskolc-Tapolca

GOP /1 2009/0060 projekt Indító rendezvény május 05. Bay-Logi, Miskolc-Tapolca GOP-1.1.1-09/1 2009/0060 projekt Indító rendezvény 2010. május 05. Bay-Logi, Miskolc-Tapolca A projekt címe: GOP-1.1.1-09/1 2009/0060 In-situ remediációs technológiák innovatív diagnosztikai eljárásainak

Részletesebben

Nitrogén és foszfor eltávolítás folyamatának optimalizálása az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telepen

Nitrogén és foszfor eltávolítás folyamatának optimalizálása az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telepen Nitrogén és foszfor eltávolítás folyamatának optimalizálása az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telepen 2017.06.22. Kassai Zsófia üzemeltetési csoportvezető Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. Tápanyag-eltávolítási

Részletesebben

dr. Lorenzovici László, MSc orvos, közgazdász egészségügy közgazdász

dr. Lorenzovici László, MSc orvos, közgazdász egészségügy közgazdász dr. Lorenzovici László, MSc orvos, közgazdász egészségügy közgazdász Rólunk Piacvezetők Romániában Kórházfinanszírozás Kórházkontrolling, gazdálkodásjavítás Egészséggazdaságtani felmérések 2 Az egészségügyről

Részletesebben

LCA alkalmazása talajremediációs technológiákra. Sára Balázs FEBE ECOLOGIC 2010

LCA alkalmazása talajremediációs technológiákra. Sára Balázs FEBE ECOLOGIC 2010 LCA alkalmazása talajremediációs technológiákra Sára Balázs FEBE ECOLOGIC 2010 Mire alkalmas az LCA? Talajremediáció csökkenti a helyi környezeti problémákat de az alkalmazott technológiáknak vannak helyi,

Részletesebben

KOMMUNÁLIS SZENNYVÍZISZAP KOMPOSZTÁLÓ TELEP KÖRNYEZETI HATÁSAINAK ÉRTÉKELÉSE 15 ÉVES ADATSOROK ALAPJÁN

KOMMUNÁLIS SZENNYVÍZISZAP KOMPOSZTÁLÓ TELEP KÖRNYEZETI HATÁSAINAK ÉRTÉKELÉSE 15 ÉVES ADATSOROK ALAPJÁN KOMMUNÁLIS SZENNYVÍZISZAP KOMPOSZTÁLÓ TELEP KÖRNYEZETI HATÁSAINAK ÉRTÉKELÉSE 15 ÉVES ADATSOROK ALAPJÁN KARDOS LEVENTE 1*, SIMONNÉ DUDÁS ANITA 1, VERMES LÁSZLÓ 1 1 Szent István Egyetem Kertészettudományi

Részletesebben

ELEKTRONIKUS MELLÉKLET

ELEKTRONIKUS MELLÉKLET ELEKTRONIKUS MELLÉKLET XXVII. ÉVFOLYAM 2011 VOCATIONAL TRAINING REVIEW RUNDSCHAU DER BERUFSBILDUNG Hordósy Rita Király Gábor Pályakövetési tipológia Ábra és melléklet torgyik judit a nyelvtanulás európai

Részletesebben

halálos iramban Németh Dávid vezető elemző

halálos iramban Németh Dávid vezető elemző halálos iramban Németh Dávid vezető elemző 2016.11.10. 1 innováció vezető innovátor követő innovátor mérsékelt innovátor lemaradó innovátor ki a gazdagabb? 0,5 1 1,5 2 2,5 3 3,5 4 versenyképesség alakulása

Részletesebben

Mélységi víz tisztítására alkalmas komplex technológia kidolgozása biológiai ammónium- mentesítés alkalmazásával

Mélységi víz tisztítására alkalmas komplex technológia kidolgozása biológiai ammónium- mentesítés alkalmazásával 2. Junior szimpózium 2011. december 9. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Mélységi víz tisztítására alkalmas komplex technológia kidolgozása biológiai ammónium- mentesítés alkalmazásával Készítette:

Részletesebben

Előadó: Spissich Ákos Pannon-Víz Zrt. Nyúli üzemmérnökség szennyvízágazat vezető

Előadó: Spissich Ákos Pannon-Víz Zrt. Nyúli üzemmérnökség szennyvízágazat vezető Előadó: Spissich Ákos Pannon-Víz Zrt. Nyúli üzemmérnökség szennyvízágazat vezető A banai szennyvízrendszer bemutatása Csatornahálózat Gravitációs elválasztott rendszer 5470 fő 1289 db bekötés Szennyvíztisztító

Részletesebben

Felszín n alatti vizeink. GWIS Kft

Felszín n alatti vizeink. GWIS Kft Felszín n alatti vizeink minősége Deák k JózsefJ GWIS Kft Vízminőség g alatt a vízv kémiai fizikai biológiai tulajdonságait értjük Egyszerűbb értelmezés: Jó a v a vízminőség, ha valamennyi (mért) komponens

Részletesebben

MH ÓCSAI ÜZEMANYAGRAKTÁR TERÜLETÉN FELTÁRT SZÉNHIDROGÉN SZENNYEZETTSÉG KÁRMENTESÍTÉSE

MH ÓCSAI ÜZEMANYAGRAKTÁR TERÜLETÉN FELTÁRT SZÉNHIDROGÉN SZENNYEZETTSÉG KÁRMENTESÍTÉSE MH ÓCSAI ÜZEMANYAGRAKTÁR TERÜLETÉN FELTÁRT SZÉNHIDROGÉN SZENNYEZETTSÉG KÁRMENTESÍTÉSE Intézményi háttér Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) KEOP Környezet és Energia Operatív Program (Irányító Hatóság

Részletesebben

Injektálási technológiák alkalmazása a környezetvédelemben

Injektálási technológiák alkalmazása a környezetvédelemben Izing Imre 1, Lonsták László 1, Tóth Roland 2 1 Golder Associates (Magyarország) Zrt. 2 Geo-Engineering Kft. Injektálási technológiák alkalmazása a környezetvédelemben Kármentesítés aktuális kérdései c.

Részletesebben

MTBE degradációja mikrobiális rendszerekben

MTBE degradációja mikrobiális rendszerekben MTBE degradációja mikrobiális rendszerekben Kármentesítés aktuális kérdései Dr. Bihari Zoltán Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány Biotechnológiai Intézet 2011. március 17, Budapest Az MTBE fizikokémiai

Részletesebben

Az, hogy olyan innovatív technológiai megoldásokkal szolgáljuk partnereinket, amelyek biztosítják a jogszabályokban előírt követelmények betartása

Az, hogy olyan innovatív technológiai megoldásokkal szolgáljuk partnereinket, amelyek biztosítják a jogszabályokban előírt követelmények betartása Az, hogy olyan innovatív technológiai megoldásokkal szolgáljuk partnereinket, amelyek biztosítják a jogszabályokban előírt követelmények betartása mellett, a hatékony és költségtakarékos megoldások megtalálását.

Részletesebben

Kőolaj- és élelmiszeripari hulladékok biodegradációja

Kőolaj- és élelmiszeripari hulladékok biodegradációja Kőolaj- és élelmiszeripari hulladékok biodegradációja Kis Ágnes 1,2, Laczi Krisztián, Tengölics Roland 1, Zsíros Szilvia 1, Kovács L. Kornél 1,2, Rákhely Gábor 1,2, Perei Katalin 1 1 Szegedi Tudományegyetem,

Részletesebben

A használt termálvíz elhelyezés környezeti hatásának vizsgálata

A használt termálvíz elhelyezés környezeti hatásának vizsgálata HURO/0901/044/2.2.2 Megbízó: Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG) Kutatási program a Körös medence Bihar-Bihor Eurorégió területén, a határon átnyúló termálvíztestek hidrogeológiai viszonyainak és

Részletesebben

Kerozinnal szennyezett terület hidraulikai, vízminőségi és mikrobiológiai szempontú vizsgálata

Kerozinnal szennyezett terület hidraulikai, vízminőségi és mikrobiológiai szempontú vizsgálata Kerozinnal szennyezett terület hidraulikai, vízminőségi és mikrobiológiai szempontú vizsgálata Máthé Ágnes Réka Eötvös Loránd Tudományegyetem Környezettudomány MSc 2015 Témavezetők: Kovács József és Kőhler

Részletesebben

Adatok és tények a magyar felsőoktatásról II. Forrás: Adatok a felsőoktatásról és a diplomások foglalkoztatásáról, GVI

Adatok és tények a magyar felsőoktatásról II. Forrás: Adatok a felsőoktatásról és a diplomások foglalkoztatásáról, GVI Adatok és tények a magyar felsőoktatásról II. Forrás: Adatok a felsőoktatásról és a diplomások foglalkoztatásáról, GVI- 2013. 04. 17. 1: A GDP és a felsőfokú végzettségűek arányának összefüggése Forrásév

Részletesebben

A felszín alatti víz áramlási viszonyainak monitoringja mint a kármentesítés egyik alapkérdése

A felszín alatti víz áramlási viszonyainak monitoringja mint a kármentesítés egyik alapkérdése A felszín alatti víz áramlási viszonyainak monitoringja mint a kármentesítés egyik alapkérdése Finta Béla Gyula Gergő Ligeti Zsolt BGT Hungaria Környezettechnológai Kft. www.bgt.hu OpenGIS konferencia

Részletesebben

Ireland. Luxembourg. Austria

Ireland. Luxembourg. Austria Üdvözöljük a Megújuló Energia Információs Nap résztvevőit 1 Köszöntő Néhány gondolat a megújuló energia hasznosítás jelentőségéről Innovatív megújuló energetikai kis- és középvállalkozások együttműködése:

Részletesebben

2010. Geotermikus alapú hő-, illetve villamosenergia-termelő projektek előkészítési és projektfejlesztési tevékenységeinek támogatása

2010. Geotermikus alapú hő-, illetve villamosenergia-termelő projektek előkészítési és projektfejlesztési tevékenységeinek támogatása 2010. Geotermikus alapú hő-, illetve villamosenergia-termelő projektek előkészítési és projektfejlesztési tevékenységeinek támogatása 2010.03.10. Kedves Pályázó! Ezúton szeretném Önöket értesíteni az alábbi

Részletesebben

VIDRA Környezetgazdálkodási Kft. Vízgazdálkodási és környezetvédelmi tervezés, tanácsadás

VIDRA Környezetgazdálkodási Kft. Vízgazdálkodási és környezetvédelmi tervezés, tanácsadás VIDRA Környezetgazdálkodási Kft. Vízgazdálkodási és környezetvédelmi tervezés, tanácsadás MINTAVEVŐ NAT-1-1016/2006 9025 Győr, Bálint Mihály u. 100. telefon: (96) 510-480 fax: (96) 510-499 e-mail: vidrakft@vidra.hu

Részletesebben

A Budapesti Erőmű ZRt évi környezeti tényező értékelés eredményének ismertetése az MSZ EN ISO 14001:2005 szabvány 4.4.

A Budapesti Erőmű ZRt évi környezeti tényező értékelés eredményének ismertetése az MSZ EN ISO 14001:2005 szabvány 4.4. A Budapesti Erőmű ZRt. 215. évi környezeti tényező értékelés eredményének ismertetése az MSZ EN SO 141:25 szabvány 4.4.3 fejezet alapján 216. április Budapesti Erőmű ZRt. 215. évi környezeti tényező értékelés

Részletesebben

Eligazodás napjaink összetett üzleti kockázatai között

Eligazodás napjaink összetett üzleti kockázatai között Eligazodás napjaink összetett üzleti kockázatai között Európára, a Közel-Keletre, Indiára és Afrikára kiterjedő felmérés a visszaélésekről - magyarországi eredmények 2013. Május 7. Pesszimizmus a piac

Részletesebben

VÍZTELENÍTŐ KUTAK HOZAMVÁLTOZÁSA LIGNITKÜLFEJTÉSEKBEN

VÍZTELENÍTŐ KUTAK HOZAMVÁLTOZÁSA LIGNITKÜLFEJTÉSEKBEN A Miskolci Egyetem Közleményei, A sorozat, Bányászat, 80. kötet (2011), p.197-203. VÍZTELENÍTŐ KUTAK HOZAMVÁLTOZÁSA LIGNITKÜLFEJTÉSEKBEN egyetemi tanár, MTA rendes tagja Miskolci Egyetem,Bányászati és

Részletesebben

NITROKÉMIA KÖRNYEZETVÉDELMI TANÁCSADÓ ÉS SZOLGÁLTATÓ ZRT ÉVI KÖZBESZERZÉSI TERVE-2.MÓDOSÍTÁS. az eljárás megindításának tervezett időpontja

NITROKÉMIA KÖRNYEZETVÉDELMI TANÁCSADÓ ÉS SZOLGÁLTATÓ ZRT ÉVI KÖZBESZERZÉSI TERVE-2.MÓDOSÍTÁS. az eljárás megindításának tervezett időpontja I. Árubeszerzés Polielektrolit beszerzés - Gyöngyösoroszi telephelyre: MGF10: 7000 kg/év, MGF919 7000 kg/év; Recski telephelyre: MGF10 750 kg/év, MGF155: 1250 kg/év mennyiségben, Királyszentistván telephelyre

Részletesebben

Éves energetikai szakreferensi jelentés év

Éves energetikai szakreferensi jelentés év Éves energetikai szakreferensi jelentés 2017. év Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 1 Vezetői összefoglaló... 2 Energiafelhasználás... 4 Villamosenergia-felhasználás... 4 Gázfelhasználás... 5 Távhőfelhasználás...

Részletesebben

Halmóczki Szabolcs, Dr. Gondi Ferenc, Szabó Imre BGT Hungaria Kft.

Halmóczki Szabolcs, Dr. Gondi Ferenc, Szabó Imre BGT Hungaria Kft. Klórozott szénhidrogénekkel és ásványolaj eredetű szénhidrogénekkel szennyezett területek in situ kármentesítése Terepi félüzemi kísérletek tapasztalatai Halmóczki Szabolcs, Dr. Gondi Ferenc, Szabó Imre

Részletesebben

ThermoMap módszertan, eredmények. Merényi László MFGI

ThermoMap módszertan, eredmények. Merényi László MFGI ThermoMap módszertan, eredmények Merényi László MFGI Tartalom Sekély-geotermikus potenciáltérkép: alapfelvetés, problémák Párhuzamok/különbségek a ThermoMap és a Nemzeti Cselekvési Terv sekély-geotermikus

Részletesebben

Gondolatok a sikeres kármentesítés egyik gátló tényezőjéről A finomszemcsés képződményekbe diffundált szerves szennyezők jelentősége

Gondolatok a sikeres kármentesítés egyik gátló tényezőjéről A finomszemcsés képződményekbe diffundált szerves szennyezők jelentősége Gondolatok a sikeres kármentesítés egyik gátló tényezőjéről A finomszemcsés képződményekbe diffundált szerves szennyezők jelentősége Halmóczki Szabolcs, Dr. Gondi Ferenc BGT Hungaria Kft. Sikeres és tanulságos

Részletesebben

az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telepen Telek Fanni környezetvédelmi előadó

az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telepen Telek Fanni környezetvédelmi előadó az Északpesti Szennyvíztisztító Telepen Telek Fanni környezetvédelmi előadó Digitális analizátorok és ionszelektív érzékelők Digitális mérések a biológiai rendszerekben: NO 3 N NH 4 N Nitrogén eltávolítás

Részletesebben

SAVANYÚ HOMOKTALAJ JAVÍTÁSA HULLADÉKBÓL PIROLÍZISSEL ELŐÁLLÍTOTT BIOSZÉNNEL

SAVANYÚ HOMOKTALAJ JAVÍTÁSA HULLADÉKBÓL PIROLÍZISSEL ELŐÁLLÍTOTT BIOSZÉNNEL SAVANYÚ HOMOKTALAJ JAVÍTÁSA HULLADÉKBÓL PIROLÍZISSEL ELŐÁLLÍTOTT BIOSZÉNNEL Farkas Éva Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék Terra Preta

Részletesebben

Dr. Jane Pillinger Az EPSU Kollektív Szerzıdéskötési Konferencia számára készült bemutató Pozsony, 2010. szeptember 14-15.

Dr. Jane Pillinger Az EPSU Kollektív Szerzıdéskötési Konferencia számára készült bemutató Pozsony, 2010. szeptember 14-15. Egyenlı bérek és a recesszió hatása a nıi dolgozókra Dr. Jane Pillinger Az EPSU Kollektív Szerzıdéskötési Konferencia számára készült bemutató Pozsony, 2010. szeptember 14-15. Miért állnak fenn a nemek

Részletesebben

BÁCS-K ISK UN ME GY EI KO RM ÁNYH IV ATA L

BÁCS-K ISK UN ME GY EI KO RM ÁNYH IV ATA L BÁCS-K ISK UN ME GY EI KO RM ÁNYH IV ATA L KECS KEM ÉTI JÁR ÁS I HIVA TA LA KTFO-azonosító: 11809-12-12/2017. Ikt. szám: BK-05/KTF/00202-14/2017. Melléklet: - Ügyintéző: dr. Séra Judit Privitzer Jenő Telefon:

Részletesebben

Oxigéndúsítási eljárás alkalmazása a Fejérvíz ZRt. szennyvíztisztító telepein

Oxigéndúsítási eljárás alkalmazása a Fejérvíz ZRt. szennyvíztisztító telepein Oxigéndúsítási eljárás alkalmazása a Fejérvíz ZRt. szennyvíztisztító telepein Előadó: Varvasovszki Zalán technológus FEJÉRVÍZ ZRt. Bevezetés FEJÉRVÍZ Fejér Megyei Önkormányzatok Általánosságban elmondható,

Részletesebben

Korszerű eleveniszapos szennyvízkezelési eljárások, a nitrifikáció hatékonyságának kémiai, mikrobiológiai vizsgálata

Korszerű eleveniszapos szennyvízkezelési eljárások, a nitrifikáció hatékonyságának kémiai, mikrobiológiai vizsgálata Korszerű eleveniszapos szennyvízkezelési eljárások, a nitrifikáció hatékonyságának kémiai, mikrobiológiai vizsgálata Készítette: Demeter Erika Környezettudományi szakos hallgató Témavezető: Sütő Péter

Részletesebben

Simor András a Magyar Nemzeti Bank elnöke: (Nemzeti Csúcs, MTA Székház, 2008. október 18.)

Simor András a Magyar Nemzeti Bank elnöke: (Nemzeti Csúcs, MTA Székház, 2008. október 18.) Csapó Benő www.staff.u-szeged.hu/~csapo A közoktatás új fejlődési pályára állítása Zöld könyv a magyar közoktatás megújításáért Budapest, 2008. november 25. NEVELÉSTUDOMÁNYI INTÉZET Simor András a Magyar

Részletesebben

PÁLYAVASÚTI BESZERZÉSI IGAZGATÓSÁG ESZKÖZ- ÉS VÁLLALKOZÁS BESZERZÉSI IRODA

PÁLYAVASÚTI BESZERZÉSI IGAZGATÓSÁG ESZKÖZ- ÉS VÁLLALKOZÁS BESZERZÉSI IRODA PÁLYAVASÚTI BESZERZÉSI IGAZGATÓSÁG ESZKÖZ- ÉS VÁLLALKOZÁS BESZERZÉSI IRODA CÍMZETT: ABC Group Kft. ajánlattevő 2724 Újlengyel, Petőfi Sándor utca 48. és Fazakas Építésziroda Kft. 1051 Budapest, Sas utca

Részletesebben

KÖRNYEZETSZENNYEZÉSI FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁS

KÖRNYEZETSZENNYEZÉSI FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁS KÖRNYEZETSZENNYEZÉSI FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁS Kérdőív Kelt: Kitöltötte: Beosztás, telefon, telefax: 1. Biztosított neve címe: 2. Tevékenység ismertetése: Mutassa be a telephelyen végzett tevékenységet Kérjük,

Részletesebben

BUDAÖRS, KORLÁTOZOTT IDEJŰ VÁRAKOZÁSI ÖVEZET,

BUDAÖRS, KORLÁTOZOTT IDEJŰ VÁRAKOZÁSI ÖVEZET, Pannon Engineering Kft. Tervszám: 1526 BUDAÖRS, KORLÁTOZOTT IDEJŰ VÁRAKOZÁSI ÖVEZET, VALAMINT A KÖRNYEZŐ KÖZTERÜLETEK PARKOLÁSI JELLEMZŐINEK VIZSGÁLATA Készült: 215. május Megbízó: Budaörs Város Önkormányzatának

Részletesebben

Egyszerűsített statisztika

Egyszerűsített statisztika http://www.pvmh.hu http://www.pv www.pvmh.hu [ALAPBEÁLLÍT Egyszerűsített statisztika 2011.04.14. 2012.09.03. % a teljesből: egyedi látogatók: 100,00% Jelentés lap Mutatócsoport Egyedi látogatók 1 200 600

Részletesebben

A Budapesti Erőmű ZRt. 2014. évi környezeti tényező értékelés eredményének ismertetése az MSZ EN ISO 14001:2005 szabvány 4.4.

A Budapesti Erőmű ZRt. 2014. évi környezeti tényező értékelés eredményének ismertetése az MSZ EN ISO 14001:2005 szabvány 4.4. A Budapesti Erőmű ZRt. 214. évi környezeti tényező értékelés eredményének ismertetése az MSZ EN SO 141:25 szabvány 4.4.3 fejezet alapján 215. április A fenntartható fejlődés szellemében folyamatosan törekszünk

Részletesebben

A PISA 2003 vizsgálat eredményei. Értékelési Központ december

A PISA 2003 vizsgálat eredményei. Értékelési Központ december A PISA 2003 vizsgálat eredményei Értékelési Központ 2004. december PISA Programme for International Students Assessment Monitorozó jellegű felmérés-sorozat Három felmért terület Szövegértés, matematika,

Részletesebben

Svájci adószeminárium

Svájci adószeminárium Zürich Zug www.taxexpert.ch Svájci adószeminárium Sebestyén Péter,, Zürich Budapest, 2015. június 24. 2015. All rights reserved. Tartalom 2 I. Fontos tudnivalók a svájci adórendszerröl II. III. IV. Az

Részletesebben

A DEMON technológia hatása a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telepen ammónium-nitrogén mérlegére

A DEMON technológia hatása a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telepen ammónium-nitrogén mérlegére H-1134 Budapest, Váci út 23-27. Postacím: 1325 Bp., Pf.: 355. Telefon: 465 2400 Fax: 465 2961 www.vizmuvek.hu vizvonal@vizmuvek.hu A DEMO technológia hatása a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telepen

Részletesebben

Mezőgazdasággal kapcsolatos hidromorfológiai terhelések és hatások a vízgyűjtő-gazdálkodási tervekben

Mezőgazdasággal kapcsolatos hidromorfológiai terhelések és hatások a vízgyűjtő-gazdálkodási tervekben Mezőgazdasággal kapcsolatos hidromorfológiai terhelések és hatások a vízgyűjtő-gazdálkodási tervekben Dr. Fehér János c. egyetemi docens FAMIFE Consulting Kutató, Tanácsadó és Szolgáltató Kft. Gödöllő,

Részletesebben

BUDAPEST, VII. KERÜLET

BUDAPEST, VII. KERÜLET M.sz.: 1430 BUDAPEST, VII. KERÜLET TALAJVÍZSZINT MONITORING 2014/1. félév Budapest, 2014.július BP. VII. KERÜLET TALAJVÍZMONITORING 2014/1. TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS... 3 2. A TALAJVÍZ FELSZÍN ALATTI

Részletesebben

Az idegenekkel szembeni attitűdök változása a menekültkrízis hatására

Az idegenekkel szembeni attitűdök változása a menekültkrízis hatására Az idegenekkel szembeni attitűdök változása a menekültkrízis hatására Örkény Antal ELTE Szociológiai Doktori Iskola vezetője Menedék Egyesület elnöke Elméleti megfontolások 1 Az idegen mint szociológiai

Részletesebben

1. sz. szerz. mód. Kármentesítési monitoring rendszer üzemeltetése Eger, Ipari park 9847 hrsz. és környékének területén

1. sz. szerz. mód. Kármentesítési monitoring rendszer üzemeltetése Eger, Ipari park 9847 hrsz. és környékének területén 1. sz. szerz. mód. Kármentesítési monitoring rendszer üzemeltetése Eger, Ipari park 9847 hrsz. és környékének területén Közbeszerzési Értesítő száma: 2016/57 Beszerzés tárgya: Szolgáltatásmegrendelés Hirdetmény

Részletesebben

Előadás címe: A vörösiszappal szennyezett felszíni vizek kárenyhítése. Mihelyt tudjátok, hogy mi a kérdés érteni fogjátok a választ is Douglas Adams

Előadás címe: A vörösiszappal szennyezett felszíni vizek kárenyhítése. Mihelyt tudjátok, hogy mi a kérdés érteni fogjátok a választ is Douglas Adams Előadás címe: A vörösiszappal szennyezett felszíni vizek kárenyhítése Bálint Mária Bálint Analitika Kft Mihelyt tudjátok, hogy mi a kérdés érteni fogjátok a választ is Douglas Adams Kármentesítés aktuális

Részletesebben

Az Európai Bizottság mellett működő ESF (European Science Foundation) a. kilencvenes évek közepe óta támogatja és szervezi a European Social Survey

Az Európai Bizottság mellett működő ESF (European Science Foundation) a. kilencvenes évek közepe óta támogatja és szervezi a European Social Survey Az Európai Bizottság mellett működő ESF (European Science Foundation) a kilencvenes évek közepe óta támogatja és szervezi a European Social Survey elnevezésű nagyszabású nemzetközi project előkészítő munkálatait.

Részletesebben

A nő mint főbevásárló

A nő mint főbevásárló A nő mint főbevásárló Csillag-Vella Rita, GfK Médiapiac 2016 1 Glamour napok a budapesti Aréna plázában akkora a tömeg, hogy ma (szombat) délután a 2800 férőhelyes parkolóban elfogytak a helyek. (Pénzcentrum.hu)

Részletesebben

XXXIII. ORSZÁGOS VÁNDORGYŰLÉS Szombathely július 1-3. FELSZÍN ALATTI VIZEK SZENNYEZÉSI CSÓVÁIRÓL. Zöldi Irma OVF

XXXIII. ORSZÁGOS VÁNDORGYŰLÉS Szombathely július 1-3. FELSZÍN ALATTI VIZEK SZENNYEZÉSI CSÓVÁIRÓL. Zöldi Irma OVF XXXIII. Szombathely 2015. július 1-3. FELSZÍN ALATTI VIZEK SZENNYEZÉSI CSÓVÁIRÓL Zöldi Irma OVF JOGSZABÁLYI HÁTTÉR a felszín alatti vizek védelméről szóló 219/2004. (VII. 21.) Korm. rendelet a földtani

Részletesebben

Territorial Autonomy Official Language Status Guaranteed Representation Public Funding Affirmation of Multinationalism International Personality TOTAL SCORE 1980 2000 2010 1980 2000 2010 1980 2000 2010

Részletesebben

A szolgáltatásmenedzsment nemzetközi szabványa magyarul

A szolgáltatásmenedzsment nemzetközi szabványa magyarul A szolgáltatásmenedzsment nemzetközi szabványa magyarul (MSZ ISO/IEC 20000-1:2013) LATERAL Consulting 1 Tartalom ISO/IEC 20000-1 alapú tanúsítások a nagyvilágban és itthon ISO/IEC 20000-1:2011 f jellemz

Részletesebben

Kommunikáció és energiamenedzsment

Kommunikáció és energiamenedzsment Kommunikáció és energiamenedzsment Huber Szabolcs Értékesítési igazgató 2009. január 22. Sagem Communications termékek Lakossági megoldások Vezeték nélküli dect telefonok ADSL és Home Gateway terminálok

Részletesebben

Tájékoztató. clxmkg000024.1000 RE'Z CINK Elektrolit arra az esetre, réz. 41057 Spilamberto (Mo) Italia. tel: +39059785210 fax: +390597861612

Tájékoztató. clxmkg000024.1000 RE'Z CINK Elektrolit arra az esetre, réz. 41057 Spilamberto (Mo) Italia. tel: +39059785210 fax: +390597861612 Oldal 1/7 Tájékoztató 1 SZAKASZ. Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító Kód: Elnevezés Kémiai név és szinomímák clxmkg000024.1000 RE'Z CINK Elektrolit arra az esetre,

Részletesebben

LEVEGŐTISZTASÁG-VÉDELMI VIZSGÁLATI JEGYZŐKÖNYV a Szegeden, 2006-ban végzett környezeti levegő ózon mérés alapján. Készült: Szeged, 2006.

LEVEGŐTISZTASÁG-VÉDELMI VIZSGÁLATI JEGYZŐKÖNYV a Szegeden, 2006-ban végzett környezeti levegő ózon mérés alapján. Készült: Szeged, 2006. Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség Környezetvédelmi Laboratórium A NAT által NAT-1-1224/2005 számon akkreditált vizsgálólaboratórium LEVEGŐTISZTASÁG-VÉDELMI VIZSGÁLATI

Részletesebben

9700 Szombathely, Vörösmarty u. 2., 9701 Pf.: 183

9700 Szombathely, Vörösmarty u. 2., 9701 Pf.: 183 NYUGAT-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG 9700 Szombathely, Vörösmarty u. 2., 9701 Pf.: 183 Kérjük válaszában hivatkozzon iktatószámunkra! Szám: 3234-2/1/2012.II. Tárgy:

Részletesebben

Előadás a KPMG Biztosítási Konferenciáján 2012. Május 11. Urbán László

Előadás a KPMG Biztosítási Konferenciáján 2012. Május 11. Urbán László Előadás a KPMG Biztosítási Konferenciáján 2012. Május 11. Urbán László Túlzott eladósodottság külföld felé, vagyis elégtelen belföldi megtakarítás (kb. az utóbbi 30 évben) Közszféra is, magánszféra is

Részletesebben

VITIgroup Víz- és Környezettechnológiák Klaszter Szövetségben a környezet védelméért

VITIgroup Víz- és Környezettechnológiák Klaszter Szövetségben a környezet védelméért VITIgroup Víz- és Környezettechnológiák Klaszter Szövetségben a környezet védelméért VITIgroup Víz- és Környezettechnológiák Klaszter Szövetségben a környezet védelméért A környezetvédelem minden területén

Részletesebben

Nagyhatékonyságú oxidációs eljárás alkalmazása a szennyvízkezelésben

Nagyhatékonyságú oxidációs eljárás alkalmazása a szennyvízkezelésben Nagyhatékonyságú oxidációs eljárás alkalmazása a szennyvízkezelésben Gombos Erzsébet Környezettudományi Doktori Iskola I. éves hallgató Témavezető: dr. Záray Gyula Konzulens: dr. Barkács Katalin PhD munkám

Részletesebben

SZENNYVÍZKEZELÉS NAGYHATÉKONYSÁGÚ OXIDÁCIÓS ELJÁRÁSSAL

SZENNYVÍZKEZELÉS NAGYHATÉKONYSÁGÚ OXIDÁCIÓS ELJÁRÁSSAL SZENNYVÍZKEZELÉS NAGYHATÉKONYSÁGÚ OXIDÁCIÓS ELJÁRÁSSAL Kander Dávid Környezettudomány MSc Témavezető: Dr. Barkács Katalin Konzulens: Gombos Erzsébet Tartalom Ferrát tulajdonságainak bemutatása Ferrát optimális

Részletesebben

Kassai Zsófia üzemeltetési csoportvezető Fővárosi Csatornázási Művek Zrt április 19.

Kassai Zsófia üzemeltetési csoportvezető Fővárosi Csatornázási Művek Zrt április 19. Költségcsökkentés szakaszos levegőztetéssel és analizátorokkal történő folyamatszabályozással az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telepen Kassai Zsófia üzemeltetési csoportvezető Fővárosi Csatornázási Művek

Részletesebben

Alapinformációk: 1. adatlap. Forrás Áramlási út Tárgy

Alapinformációk: 1. adatlap. Forrás Áramlási út Tárgy Alapinformációk: 1. adatlap Ez az adatlap összegez minden olyan adatot, ami a monitoring-hálózat tervezéséhez szükséges. A begyűjtendő adatok kockázatelemzéses megközelítésen alapulnak. Forrás Áramlási

Részletesebben

Híves Tamás. Az iskoláztatási, szakképzési, lemorzsolódási és munkapiaci adatok elemzése

Híves Tamás. Az iskoláztatási, szakképzési, lemorzsolódási és munkapiaci adatok elemzése Híves Tamás Az iskoláztatási, szakképzési, lemorzsolódási és munkapiaci adatok elemzése 1. Adatok a középfokú továbbtanulásról Tanulók száma és aránya a nappali oktatásban év szakiskola szakközépiskola

Részletesebben

Biológiai ivóvíz-tisztítási kísérlet a Balatonszéplaki Felszíni Vízműben. XXI. MHT Ifjúsági Napok Mosonmagyaróvár, szeptember

Biológiai ivóvíz-tisztítási kísérlet a Balatonszéplaki Felszíni Vízműben. XXI. MHT Ifjúsági Napok Mosonmagyaróvár, szeptember Biológiai ivóvíz-tisztítási kísérlet a Balatonszéplaki Felszíni Vízműben XXI. MHT Ifjúsági Napok Mosonmagyaróvár, 2014. szeptember 18-19. Pintér Anett Rita Fejlesztési Főmérnökség A kísérletek célja Alap

Részletesebben

Digitális? Oktatás? C o m p u t e r a n d S t a t i s t i c s C e n t e r

Digitális? Oktatás? C o m p u t e r a n d S t a t i s t i c s C e n t e r Digitális? Oktatás? D r. B a l o g h A n i k ó K ö z é p - E u r ó p a i E g y e t e m C o m p u t e r a n d S t a t i s t i c s C e n t e r Digitális? Oktatás? Digitális? Digitális eszközök használati

Részletesebben

E Q U I C O M M é r é s t e c h n i k a i K f t. H B u d a p e s t, M á t y á s k i r á l y u T. : F.

E Q U I C O M M é r é s t e c h n i k a i K f t. H B u d a p e s t, M á t y á s k i r á l y u T. : F. MS NBP-Targets MS NBP-Targets Austria 99 % coverage with 100 Mbps by 2020 Italy 100 % coverage with 30 Mbps by 2020. 50 % HH penetration of 100Mbps services by 2020 Belgium 50 % HH penetration with 1 Gbps

Részletesebben

Biológiai nitrogén- és foszforeltávolítás az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telepen

Biológiai nitrogén- és foszforeltávolítás az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telepen Biológiai nitrogén- és foszforeltávolítás az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telepen Kassai Zsófia MHT Vándorgyűlés Szeged 2014. 07. 2-4. technológus mérnök Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. Tápanyag-eltávolítási

Részletesebben

Enterprise Vision Day

Enterprise Vision Day Dr. Strublik Sándor Kereskedelmi igazgató sandor.strublik@arrowecs.hu 2014.06.18. Fontos információ Parkolás A várba történő behajtáskor kapott parkoló kártyát tartsa magánál! A rendezvény után ezt a parkoló

Részletesebben

Projektek minőségbiztosítása: Hogyan előzhetők meg / fedezhetők fel időben a garanciális problémák? Nyiri Szabolcs Szakértői Iroda vezető

Projektek minőségbiztosítása: Hogyan előzhetők meg / fedezhetők fel időben a garanciális problémák? Nyiri Szabolcs Szakértői Iroda vezető Projektek minőségbiztosítása: Hogyan előzhetők meg / fedezhetők fel időben a garanciális problémák? Nyiri Szabolcs Szakértői Iroda vezető 2013.11.13. Tartalomjegyzék: Kivitelezési hibák, projekt végrehajtási

Részletesebben

Éves energetikai szakreferensi jelentés év

Éves energetikai szakreferensi jelentés év Éves energetikai szakreferensi jelentés 2018. év Készítette: Terbete Consulting Kft. szakreferensi névjegyzéki jelölés: ESZSZ-56/2019 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 1 Vezetői összefoglaló... 2 Energiafelhasználás...

Részletesebben

A KITE Precíziós Gazdálkodás eszközrendszere. Orbán Ernő Marketing menedzser Gépkereskedelmi üzletág KITE Zrt.

A KITE Precíziós Gazdálkodás eszközrendszere. Orbán Ernő Marketing menedzser Gépkereskedelmi üzletág KITE Zrt. A KITE Precíziós Gazdálkodás eszközrendszere Orbán Ernő Marketing menedzser Gépkereskedelmi üzletág KITE Zrt. Precíziós gazdálkodás a KITE értelmezésében Olyan műszaki, informatikai, információstechnológiai

Részletesebben

Területi kormányzás és regionális fejlődés

Területi kormányzás és regionális fejlődés Területi kormányzás és regionális fejlődés Pálné Kovács Ilona MTA Székház, 2014. november 20. Regionális kormányzás kiment a divatból? Területi jelző néha elmarad (Oxford Handbook of Governance 2014. 800

Részletesebben

Irányítópult. 2009.01.01. - 2009.12.31. Összehasonlítva a következővel: Webhely. 5 121 látogatás. 34,19% Visszafordulások aránya

Irányítópult. 2009.01.01. - 2009.12.31. Összehasonlítva a következővel: Webhely. 5 121 látogatás. 34,19% Visszafordulások aránya vasgyarifiusuli.fw.hu Irányítópult 29.1.1. - 29.12.31. Összehasonlítva a következővel: Webhely látogatás 3 3 15 15 jan. 5. febr. 7. márc. 12. ápr. 14. máj. 17. jún. 19. júl. 22. aug. 24. szept. 26. okt.

Részletesebben

Terhelések hatása és az ökopotenciál meghatározása mesterséges és erősen módosított vizek esetén

Terhelések hatása és az ökopotenciál meghatározása mesterséges és erősen módosított vizek esetén 6.1 háttéranyag Függelék: Terhelések hatása és az ökopotenciál meghatározása mesterséges és erősen módosított vizek esetén A VKI előírásainak megfelelően a mesterséges és erősen módosított vizek esetén

Részletesebben