Babarci Ágnes Tanársegéd SZTE ETSZK Ápolási Tanszék

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Babarci Ágnes Tanársegéd SZTE ETSZK Ápolási Tanszék"

Átírás

1 Babarci Ágnes Tanársegéd SZTE ETSZK Ápolási Tanszék

2 1997. évi CLIV. tv az egészségügyről, IV. Fejezet, 98.. Az ápolás azoknak az ápolási és gondozási eljárásoknak az összessége, amelyek feladata az egészségi állapot javítása, az egészség megőrzése és helyreállítása, a beteg állapotának stabilizálása, a betegségek megelőzése, a szenvedések enyhítése a beteg méltóságának megőrzésével, környezetének az ápolási feladatokban történő részvételre való felkészítésével és bevonásával

3 A személy külső vagy belső világa harmóniájához tartozó dolgok vagy jelenségek sérülését, esetleges elvesztését veszteségélményként éli meg. A veszteségeket negatív érzések kísérik, amelyekkel mindenkinek meg kell birkóznia.

4 ÉLET ELVESZTÉSE AZ ÉN ELEMÉNEK ELVESZÉSE FONTOS SZEMÉLY ELVESZTÉSE MEGSZOKOTT KÖRNYEZET ELVESZTÉSE KÜLSŐ TÁRGYAK / FORRÁSOK ELVESZTÉSE

5 a beteg otthonában maradhat, ha a család felvállalja a reá jutó teendők ellátását, a beteggel való együttlétet a beteg otthoni, megszokott környezetében maradva kevésbé szenved a betegségből adódó tehetetlenség érzése és veszteség élmények miatt (külső tárgyak, megszokott környezet) a családtagok közelsége fenntartható (fontos személyek) személyre szabott ápolás, lelki gondozás valósul meg a haldokló emberi méltóságának megőrzése a halálig vezető úton (én eleme kevésbé sérül)

6 1. Elutasítás, a tudomásulvétel elhárítása, Elisabeth Kübler-Ross tagadás: Ez nem lehet igaz! Biztosan elcserélték a leleteket! 2. Düh, harag, lázadás: Miért éppen velem/velünk történik ez? 3. Alkudozás: Csak legalább még néhány szép hónap/nap lenne hátra! 4. Depresszió, lehangoltság: Közöny, szorongás, önvád 5. Belenyugvás, beleegyezés, elfogadás: Ám legyen!

7 A haldoklás tudatosulása 1. Zárt tudatosság szakasza: Az egyén haldoklik, de nem informálták és nem is fedezte azt fel még a személy, hogy malignus beteg. 2. Gyanakvó tudatosság: Az egyén nem fejezi ki gyanúját, vagy mások elutasítják a verbálisan megfogalmazott gyanút. A beteg felismeri, hogy haldoklik és azt, hogy nem tudják, hogy ő ezt tudja. 3. Kölcsönös tettetés szakasza: Csalódottan tettetik a folytonosságot, titokban osztják meg bánatukat a családtagok. 4. Nyílt tudatosság szakasza: A család, beteg teljesen tudatában vannak a terminális kondícióval, jóllehet nem ismerik a halál bekövetkezésének idejét, módját, a lehetséges komplikációkat. A család kérése prioritást élvez. A beteg élvezzen privilégiumokat.

8 Problémaközpontú megküzdés: Alternatívák mérlegelése, döntés (környezeti feltételek módosítása) Cél: igényszint módosítás, új készségek kifejlesztése (belső feltételek módosítása) Érzelemközpontú megküzdés: (pl. befolyásolhatatlan esemény) Cél: negatív érzelmek elhatalmasodását fékezi, a probléma megoldását elhalasztja. a) kérődző stratégia: Valószínűleg megoldja a problémát, elszigetelődés, meditálás azon, hogy milyen rossz valami; következmények feletti aggodalmaskodás, semmit nem tesz. b) elterelő stratégia: Érzelmeiket letagadják, rosszabb a megoldás prognózisa, kellemes tevékenységet kezd, ami növeli a kontroll érzését - idő a rendeződésre c) negatív elkerülő stratégia: Érzelmeiket letagadják,rosszabb a megoldás prognózisa; figyelemelterelő tevékenység, de potenciálisan negatív, hangulatrontó (pl. ivás, száguldás, mások piszkálása)

9 Esetbemutatás Egészségügyi ellátás igénybevételének oka: K. Zsuzsa néni 68 éves végstádiumú daganatos beteg (emlődaganatból kiinduló tüdő és csontmetastasis). A hospice ellátást háziorvosuk javaslatára vették igénybe. Státusz: ts 45 kg, tm 165 cm (BMI 16,5), fáradékony, nehezen mozog, szinte csak wc-re jár ki, azt is segítséggel. Kevés táplálékot fogyaszt, napi ml folyadékot iszik. Páciens ismeretei betegségéről: tisztában van az állapotával, évekig járt kemoterápiás kezelésekre, de amikor kiderültek az áttétek nem egyezett bele több kezelésbe. A beteg férjével él egy családi házban. Két gyermekük már családot alapított, időnként meglátogatják őket. Hozzátartozó ismeretei: Zsuzsa néni férje igyekszik mindenben segíteni feleségének, bevásárol, megfőz, a ház körüli teendőket is elvégzi, bár korábban ez Zsuzsa néni dolga volt. Felsége állapotáról nem szívesen beszél. Egy sóhaj kíséretében csak annyit mond: mi lesz, ha már fel sem tud kelni az ágyból

10 A beteg férjének kódolt üzenetei a kapcsolatfelvétel során ÉRZELMI STÁTUSZ tehetetlenségérzés (nincs ismerete a veszteségek, illetve azok hatásának mérséklésére) MEGKÜZDÉSI STRATÉGIA érzelemközpontú kérődző stratégia (ismeretek hiányában nem áll módjában célzott cselekvéssel a probléma befolyásolása) HELYZETHEZ VALÓ VISZONYULÁS VESZTESÉG potenciális adekvát (a segítségkérés lehetőségét ismeri, elfogadja, fel van készülve felesége állapotának rosszabbodására, készen áll az ismereteinek fejlesztésére a megfelelő gondozás érdekében) fontos személyek elvesztése (gyermekek távolsága), én elemének elvesztése (háztartás vezetése, férj szerep megváltozása)

11 KINEK (Miként érez, gondolkodik és cselekszik a hozzátartozó, kell-e változtatni) Ápolási diagnózis (Dg) MIÉRT Betegvezetési diagnózis (BDg) MIT (Program (P) a beteg számára HOGYAN (paramedikális tanácsadás szintjeinek és módszereinek alkalmazása) mi lesz, ha már fel sem tud kelni az ágyból hogyan fogom ápolni? Félelem a feleségnél vélhetően bekövetkező állapotromlással kapcsolatban ismerethiány miatt, melyet a hozzátartozó verbálisan közöl. A férj eredménytelen megküzdése a betegség progressziója során, ismerethiány miatt, mely érzelemközpontú kérődző stratégia alkalmazásában nyilvánul meg. Tehetetlenségérzés a segítségnyújtással kapcsolatos ismeretek hiánya miatt, amely érzelemközpontú kérődző stratégia alkalmazásában nyilvánul meg. Ismeretek biztosítása (gondozási feladatok) a férj számára a lehetséges állapotromlással kapcsolatban. Orientáció (ismeretnyújtás) és konzultáció a segítség mértékéről. A segítség elfogadásával kapcsolatos érzelmek tisztázása. Facilitáló (pl. készség adta lehetőség) stratégiájának alkalmazása. Igyekszem mindenben segíteni a feleségemnek, bevásárolok, megfőzök, a ház körüli teendőket is elvégzem csak az számít, hogy neki minden meglegyen, velem majd lesz valami A gondviselői szerep túlterhelődésének kockázata a családi funkciók egyenlőtlen elosztása miatt. Averzív bagatellizáló viszonyulás a saját egészségi állapotához. Életmódra vonatkozó tanácsok a férj számára. Orientáció (ismeretnyújtás) és konzultáció. A segítség elfogadásával kapcsolatos érzelmek tisztázása.

12 P1 PROGRAM Tervezett programok (egyeztetett) A betegséggel kapcsolatos speciális ismeretek és a szomatikus tünetek hátterében okokozati összefüggések ismertetése a férjjel. A beteg ápolását segítő eszközök lehetőségeinek megismertetése. A beteg/hozzátartozó viszonyulása az egyes alprogramokhoz a foglalkozás elkezdésekor. A beteg férje: nem tudom, hogy fogom megoldani az ápolását, ha már nem fog tudni mozogni GONDOZÁSI TERV ZSUZSA NÉNI SZÁMÁRA Napi terv: Első nap (N1) A paramedikális tanácsadás alkalmazása a betegvezetésben Betegvezetési stratégiák alkalmazása a megvalósítás során. Orientáció (ismeretnyújtás) és konzultáció a alkalmazásával kapcsolatban. Facilitáló (pl. készség adta lehetőség) stratégia alkalmazása (eszközöket átnéztük,kiválasztottuk azokat, amelyek segíthetnek felesége gondozásában) A beteg/hozzátartozó tapasztalatai a foglalkozás hasznosságáról az alprogram befejezésekor. úgy gondolom meg fogok birkózni az teljes ápolási feladattal is Terapeuta értékelése a betegvezetés eredményéről, a beteg és hozzátartozó fejlődéséről. Saját erő mozgósítása és problémaközpon tú megküzdési stratégia alkalmazása. P2 A hozzátartozó problémáinak azonosítása. most csak az számít, hogy Zsuzsa mindent megkapjon Orientáció, konzultáció, az érzelmek és gondolatok felkutatása, modellnyújtás megteszek mindent, hogy egészséges maradja, mert csak akkor tudom Zsuzsát segíteni megkérem a szomszédot, hogy hetente 1x két órára jöjjön át, addig elmegyek sétálni Adekvát szemléleti viszonyulás, tendencia a problémaközpontú megküzdési stratégia alkalmazására. Saját erő mozgósítása.

13 P(N1) Hozzátartozó értékelése: Már ismerem a feleségem állapotában várhatóan bekövetkező változásokat, megértettem az ok-okozati összefüggéseket a tünetek hátterében. Megértettem, hogy magamra is vigyáznom kell. Terapeuta értékelése: Úgy látom, hogy a férj megértette az állapotromlás várható tüneteit, képes szembenézni velük és részt venni felesége ápolásában. Közben megértette azt is, hogy saját egészségére is vigyáznia kell, hiszen csak úgy tud házastársán segíteni, ha ő maga egészséges. Jelentősen könnyítnek az eszközök az emelésnél, forgatásnál, Zsuzsa fürdetésénél.

14 Elfogadás, tolerancia Empátia: A másik ember által nem tudatosan kibocsátott érzelmi jelzések felfogása és feldolgozása Kongruens magatartás: Mimika: nyílt tekintet, adekvát szemkapcsolat Pantomimika: adekvát testmozgás és gesztikuláció a közlés tartalmának megfelelően Vokalis mimika: adekvát hangsúly, hanghordozás, beszédtempó, hangerő Proxemika: odafordulás, előrehajló testhelyzet, kéz, váll érintése

15 Köszönöm a megtisztelő figyelmet!

16 1. Helembai Kornélia: Általános Ápoláslélektan. A beteg/kliensvezetés pszichológiája. Az ápolóképzés tankönyve. Medicina Könyvkiadó, Budapest, in Szerk Dr. Helembai Kornélia: Betegvezetés az ápolás folyamatában, Szeged, 2015, elérhetőség: 3. Elisabeth Kübler-Ross: A halál és a hozzávezető út, Gondolat Könyvkiadó, Budapest, Magyar Hospice- Palliatív Egyesület honlapja, elérés: elérés: L.Kourkouta, I. V. Papathanasiou (2014): Communication in Nursing Practice, Mater Sociomed Feb; 26(1): évi CLIV. törvény - az egészségügyről, elérés:

Kommunikáció az élet végén. Magyari Judit

Kommunikáció az élet végén. Magyari Judit Kommunikáció az élet végén Magyari Judit A halálhoz való viszonyulás megváltozott. A múlt század elejéig nem fordulhatott elő, hogy valaki egyedül maradjon, és ne legyen mellette valaki, aki segít neki

Részletesebben

Fontos (Rossz) Hírek Közlése

Fontos (Rossz) Hírek Közlése PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI KAR Fontos (Rossz) Hírek Közlése Csikós Ágnes, Radványi Ildikó PTE ÁOK Alapellátási Intézet Hospice-Pallíativ Tanszék BEVEZETÉS Alapvető készség Nem megfelelő

Részletesebben

Betegségmagatartás. Orvosi pszichológia előadás 3. hét Merza Katalin

Betegségmagatartás. Orvosi pszichológia előadás 3. hét Merza Katalin Betegségmagatartás Orvosi pszichológia előadás 3. hét Merza Katalin WHO definíciója: Mi az egészség? Az egészség a teljes testi, lelki és szociális jólét állapota, és nem csupán a betegség vagy fogyatékosság

Részletesebben

A PALLIÁCIÓ OKTATÁSÁNAK FONTOSSÁGA

A PALLIÁCIÓ OKTATÁSÁNAK FONTOSSÁGA A PALLIÁCIÓ OKTATÁSÁNAK FONTOSSÁGA (HANDOUT) SZEKANECZ ÉVA M.D. Ph.D. DE KK Onkológiai Intézet 2016. palliative care starts when a cure is no longer possible nem az agonizáló, hanem a progrediáló betegek

Részletesebben

Az elmúlás is érdemel annyi figyelmet mint a születés

Az elmúlás is érdemel annyi figyelmet mint a születés Csikós Ágnes Az elmúlás is érdemel annyi figyelmet mint a születés Kaposvár, 2012. március 27. www.meetthescientist.hu 1 26 Hogyan is kezdődött? Betegközpontú orvoslás, csere program Életvégi ellátás elégtelensége

Részletesebben

A kiégés veszélyei és kezelésének lehetőségei az egészségügyben. 2013. május 28.

A kiégés veszélyei és kezelésének lehetőségei az egészségügyben. 2013. május 28. LÁNG, PARÁZS, HAMU A kiégés veszélyei és kezelésének lehetőségei az egészségügyben 2013. május 28. A kiégési tünetegyüttes (burnout szindróma) jelensége Technológiából átvett fogalom: az energiaforrás

Részletesebben

Pszichoszomatikus betegségek. Mi a pszichoszomatikus betegség lényege?

Pszichoszomatikus betegségek. Mi a pszichoszomatikus betegség lényege? Pszichoszomatikus betegségek Pécsi Tudományegyetem Mi a pszichoszomatikus betegség lényege? Valódi organikus háttérrel rendelkező kórképek, amelyek kóreredete multifaktoriális A genetikai, immunológiai,

Részletesebben

A daganatos betegek lelki gondozása

A daganatos betegek lelki gondozása A daganatos betegek lelki gondozása Horváth Nikolett Pszichológus EFI előadás Tapolca 2015. szeptember 29. Tartalom 1. Pszichoszomatika: a betegségre hajlamosító személyiségszerkezet A.) A daganatos betegségek

Részletesebben

A VÁLTOZÓ CSALÁD II. IDŐSKOR, HALÁL. Dr. Barabás Katalin

A VÁLTOZÓ CSALÁD II. IDŐSKOR, HALÁL. Dr. Barabás Katalin A VÁLTOZÓ CSALÁD II. IDŐSKOR, HALÁL Dr. Barabás Katalin PRÉDIKÁTOR 12. Gondolj Teremtődre ifjúságod napjaiban, mielőtt megérkeznek a gonosz napok és elközelegnek az évek, amelyekre azt mondod, majd: nem

Részletesebben

A dietetikus szerepe az Otthoni Hospice Ellátásban

A dietetikus szerepe az Otthoni Hospice Ellátásban A dietetikus szerepe az Otthoni Hospice Ellátásban Készítette: Kun Judit dietetikus Bodrogi Sándorné minıségügyi vezetı Dr. Csernai Katalin Kft. Otthoni Szakápolási és Hospice Ellátó Szolgálat Motiváció

Részletesebben

Szociális Klaszter Budapest Kárándi Erzsébet

Szociális Klaszter Budapest Kárándi Erzsébet Szociális Klaszter Budapest 2017.06.16. Kárándi Erzsébet INDA produktumok I. Akkreditált képzés szociális szakemberek számára: Interprofesszionális szemléletű demens ellátás T-08-019/2015 40 kredit Konferenciák

Részletesebben

ELŐZETES EGÉSZSÉGÜGYI RENDELKEZÉS CSELEKVŐKÉPTELENNÉ VÁLÁS ESETÉRE

ELŐZETES EGÉSZSÉGÜGYI RENDELKEZÉS CSELEKVŐKÉPTELENNÉ VÁLÁS ESETÉRE ELŐZETES EGÉSZSÉGÜGYI RENDELKEZÉS CSELEKVŐKÉPTELENNÉ VÁLÁS ESETÉRE az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 16. -a és 22. -a, valamint az egyes egészségügyi ellátások visszautasításának részletes

Részletesebben

HALÁL, HALDOKLÁS, GYÁSZ

HALÁL, HALDOKLÁS, GYÁSZ HALÁL, HALDOKLÁS, GYÁSZ Dr. Bóta Margit DE NK Magatartástudományi Intézet botamargit@gmail.com A halál Halálfajták Társadalmi (nyugdíjba, otthonba vagy kórházba kerülés) Pszichológiai (amikor valaki többé

Részletesebben

A ROSSZ HÍR FOGALMA. A jövőképet jelentősen negatívan befolyásoló információ:

A ROSSZ HÍR FOGALMA. A jövőképet jelentősen negatívan befolyásoló információ: Dr. Csörsz Ilona A ROSSZ HÍR FOGALMA A jövőképet jelentősen negatívan befolyásoló információ: Rosszindulatú betegségek diagnózisának közlése Krónikus betegségek (pl. diabetes, hypertónia stb.) diagnózisának

Részletesebben

Egymást támogatva minden. Golobné Wassenszky Rita

Egymást támogatva minden. Golobné Wassenszky Rita Egymást támogatva minden könnyebb! Golobné Wassenszky Rita Parkinson Betegek Egyesülete Pécs Parkinson-kór A Parkinson-kór fokozatosan előrehaladó neurológiai betegség Tünetei: mozgásszegénység, kézremegés,

Részletesebben

Dr. Antalfai Márta. XIII. Igazságügyi Környezetvédelmi Szakértői Konferencia Budapest, 2011. április 8. Minden jog fenntartva

Dr. Antalfai Márta. XIII. Igazságügyi Környezetvédelmi Szakértői Konferencia Budapest, 2011. április 8. Minden jog fenntartva Dr. Antalfai Márta XIII. Igazságügyi Környezetvédelmi Szakértői Konferencia Budapest, 2011. április 8. Minden jog fenntartva A katasztrófa legtöbbször végzetes következményekkel járó, nem várt fordulat,

Részletesebben

A gyógyíthatatlan betegek pszichodinamikus pszichoterápiája

A gyógyíthatatlan betegek pszichodinamikus pszichoterápiája A gyógyíthatatlan betegek pszichodinamikus pszichoterápiája Riskó Ágnes Klinikai szakpszichológus, pszichoanalitikus Országos Onkológiai Intézet, A kemoterápia Az onkopszichológia meghatározása Új tudományág

Részletesebben

M1854 FELADATOK. 4 A gerontológia fogalmának értelmezése B 5 A magyar társadalom demográfia jellemzői B

M1854 FELADATOK. 4 A gerontológia fogalmának értelmezése B 5 A magyar társadalom demográfia jellemzői B M1854 FELADATOK Értelmezi az idősek társadalmi helyzetét, szociális 4 problémáit, a modern életforma hatásait életmódjukra Megtervezi a gondozási folyamatot, közreműködik az ápolási, rehabilitációs és

Részletesebben

ELŐZETES EGÉSZSÉGÜGYI RENDELKEZÉS CSELEKVŐKÉPTELENSÉG ESETÉRE

ELŐZETES EGÉSZSÉGÜGYI RENDELKEZÉS CSELEKVŐKÉPTELENSÉG ESETÉRE ELŐZETES EGÉSZSÉGÜGYI RENDELKEZÉS CSELEKVŐKÉPTELENSÉG ESETÉRE Alulírott Személyigazolvány szám: bizonyos egészségügyi ellátások igénybevételéről / elutasításáról helyettes döntéshozatalról az egészségügyről

Részletesebben

Az eltávozás pszichológiája. Dr. Hegedűs Katalin www.hospice.hu

Az eltávozás pszichológiája. Dr. Hegedűs Katalin www.hospice.hu Az eltávozás pszichológiája Dr. Hegedűs Katalin www.hospice.hu Vázlat A haldokló beteg ellátása régen és most Kulturális sajátosságok a haldokló beteg ellátásában A halálfélelem életkori és nemi sajátosságai

Részletesebben

GYÓGYÍTHATATLAN BETEGSÉG

GYÓGYÍTHATATLAN BETEGSÉG GYÓGYÍTHATATLAN BETEGSÉG 1 Terminális állapot : végső állapot. Azon állapot megjelölésére használt kifejezés, amikor a betegség igen előrehaladott állapotban van, életfontosságú szervekre is érint és a

Részletesebben

Betegelégedettségi vizsgálatok helye az alapellátásban

Betegelégedettségi vizsgálatok helye az alapellátásban Betegelégedettségi vizsgálatok helye az alapellátásban Prof. Dr. Varga Albert, Prof. Dr. Hajnal Ferenc, Dr. Nagyvári Péter, Dr. Ágoston Gergely SZTE ÁOK Családorvosi Intézet Kihívások az intézményes eü-ben

Részletesebben

OTTHONI SZAKÁPOLÁS ÉS HOSPICE ELLÁTÁS

OTTHONI SZAKÁPOLÁS ÉS HOSPICE ELLÁTÁS OTTHONI SZAKÁPOLÁS ÉS HOSPICE ELLÁTÁS Dr. Türk Bernadett Észak-alföldi Területi Hivatal Nyíregyháza 2013. május 16. 1997. évi LXXXIII. törvény (Ebtv.) a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól 14. (3.)

Részletesebben

A KOMMUNIKÁCIÓ ALAPJAI. - kommunikációs készségek oktatása gyógyszerészeknek. Dr. Heim Szilvia PTE ÁOK Családorvostani Intézet

A KOMMUNIKÁCIÓ ALAPJAI. - kommunikációs készségek oktatása gyógyszerészeknek. Dr. Heim Szilvia PTE ÁOK Családorvostani Intézet A KOMMUNIKÁCIÓ ALAPJAI - kommunikációs készségek oktatása gyógyszerészeknek Dr. Heim Szilvia PTE ÁOK Családorvostani Intézet A kommunikáció Osgood-Schramm körkörös kommunikációs modell Gondolatot megfogalmaz

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló szakképesítés Szakápolás modul. 1. vizsgafeladat október 04.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló szakképesítés Szakápolás modul. 1. vizsgafeladat október 04. Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Dr. Páva Hanna A minősítő beosztása: főigazgató-helyettes JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

A kiégés problémája a szakmai és civil segítő munkákban, hasznos tippek a probléma csökkentésére

A kiégés problémája a szakmai és civil segítő munkákban, hasznos tippek a probléma csökkentésére Konferencia a női egészségről az emlő egészségéről 2011. szeptember 21. Novotel Budapest Centrum A kiégés problémája a szakmai és civil segítő munkákban, hasznos tippek a probléma csökkentésére Bánfi Ildikó

Részletesebben

A CSALÁD ELLÁTÁSA, A CSALÁDORVOSLÁS ETIKAI SZEMPONTJAI

A CSALÁD ELLÁTÁSA, A CSALÁDORVOSLÁS ETIKAI SZEMPONTJAI A CSALÁD ELLÁTÁSA, A CSALÁDORVOSLÁS ETIKAI SZEMPONTJAI Dr. Csikós Ágnes Ph.D. PTE AOK Alapellátási Intézet Hospice-Palliatív Tanszék TERMINOLÓGIA Családorvoslás Alapellátás Általános orvoslás DEFINÍCIÓ

Részletesebben

Prof. dr. Szabó Lajos c. egyetemi tanár ELTE Társadalomtudományi Kar Szociális Munka Tanszék

Prof. dr. Szabó Lajos c. egyetemi tanár ELTE Társadalomtudományi Kar Szociális Munka Tanszék Prof. dr. Szabó Lajos c. egyetemi tanár ELTE Társadalomtudományi Kar Szociális Munka Tanszék A demens ellátás hazai körülményei A demenciával élő idősek hazai ellátása alapvetően bentlakásos otthoni ellátásra

Részletesebben

A GYÓGYÁSZATI SEGÉDESZKÖZÖK ÉS AZ OTTHONI SZAKÁPOLÁS KAPCSOLATA.

A GYÓGYÁSZATI SEGÉDESZKÖZÖK ÉS AZ OTTHONI SZAKÁPOLÁS KAPCSOLATA. A GYÓGYÁSZATI SEGÉDESZKÖZÖK ÉS AZ OTTHONI SZAKÁPOLÁS KAPCSOLATA. Eredmények, tapasztalatok összegezése,javaslatok a továbbfejlesztésre. MAGYARORSZÁGI OTTHONÁPOLÁSI ÉS HOSPICE EGYESÜLET AZ OTTHONÁPOLÁS

Részletesebben

Játék hanggal és testtel

Játék hanggal és testtel Játék hanggal és testtel BALESET-SZIMULÁCIÓS KÉPZÉS Az érzelem Az érzelem olyan szubjektív állapot, amely a környezetünk fontos változására adott reakcióként fogható fel, ami a további viselkedést meghatározza.

Részletesebben

Hospice kultúra & palliatív ellátás az idős- és ápolási otthonokban

Hospice kultúra & palliatív ellátás az idős- és ápolási otthonokban Hospice kultúra & palliatív ellátás az idős- és ápolási otthonokban Projektcél Hospice- és palliatív kultúra meghonosítása az intézményekben Etikai dilemmák kezelése A fájdalom holisztikus megközelítése,

Részletesebben

AGRESSZÍV, MERT NINCS MÁS ESZKÖZE Magatartászavaros gyerekek megküzdési stratégiáinak vizsgálata a Pszichológiai Immunkompetencia Kérdőív tükrében

AGRESSZÍV, MERT NINCS MÁS ESZKÖZE Magatartászavaros gyerekek megküzdési stratégiáinak vizsgálata a Pszichológiai Immunkompetencia Kérdőív tükrében AGRESSZÍV, MERT NINCS MÁS ESZKÖZE Magatartászavaros gyerekek megküzdési stratégiáinak vizsgálata a Pszichológiai Immunkompetencia Kérdőív tükrében Készítette: Uicz Orsolya Lilla 2011. Erőszakos, támadó!

Részletesebben

A betegvezetés folyamata egy stroke beteg gondozása során - esetbemutatás

A betegvezetés folyamata egy stroke beteg gondozása során - esetbemutatás ACTA SANA TUDOMÁNYOS FÓRUM A betegvezetés folyamata egy stroke beteg gondozása során - esetbemutatás Szabó-Laboda Adrienn ügyvivő-szakértő, Dr. Papp László főiskolai docens, Papp Anita tanársegéd SZTE

Részletesebben

MIT JELENT A MODELL ALKALMAZÁSA A SZERVEZET, A MENEDZSMENT, A VEZETŐ SZAKEMBEREK, A TEAM, A SEGÍTŐK ÉS A TÁMOGATÁST IGÉNYBE VEVŐK SZINTJÉN

MIT JELENT A MODELL ALKALMAZÁSA A SZERVEZET, A MENEDZSMENT, A VEZETŐ SZAKEMBEREK, A TEAM, A SEGÍTŐK ÉS A TÁMOGATÁST IGÉNYBE VEVŐK SZINTJÉN MIT JELENT A MODELL ALKALMAZÁSA A SZERVEZET, A MENEDZSMENT, A VEZETŐ SZAKEMBEREK, A TEAM, A SEGÍTŐK ÉS A TÁMOGATÁST IGÉNYBE VEVŐK SZINTJÉN MIT JELENT A PROGRAM A SZERVEZET OLDALÁRÓL? SZASZÁK TIBOR Mit

Részletesebben

HOSPICE-PALLIATÍV ELLÁTÁS KIHÍVÁSAI A STRUKTÚRA OLDALÁRÓL

HOSPICE-PALLIATÍV ELLÁTÁS KIHÍVÁSAI A STRUKTÚRA OLDALÁRÓL MAGYAR ÁPOLÓK NAPJA PÉCS, 2016. február 19. HOSPICE-PALLIATÍV ELLÁTÁS KIHÍVÁSAI A STRUKTÚRA OLDALÁRÓL Lukács Miklós 1,2,3 1 PTE Klinikai Központ Palliatív Mobil Team 2 PTE ÁOK Családorvostani Intézet Hospice-Palliatív

Részletesebben

Mohamed Aida* 58% 27% 42% EGYÉNI STRESSZLELTÁRA. (valós eredmény kitalált névvel) STRESSZHATÁSOK EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT SZOKÁSOK /JELLEMZŐK

Mohamed Aida* 58% 27% 42% EGYÉNI STRESSZLELTÁRA. (valós eredmény kitalált névvel) STRESSZHATÁSOK EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT SZOKÁSOK /JELLEMZŐK Mohamed Aida* EGYÉNI STRESSZLELTÁRA (valós eredmény kitalált névvel) STRESSZHATÁSOK 100-66% 65-36% 35-0% 27% EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT 0-35% 36-65% 66-100% 42% SZOKÁSOK /JELLEMZŐK 0-35% 36-65% 66-100% 58% Cégnév:

Részletesebben

Nehézségek a kommunikációban. Bán Ildikó 2016

Nehézségek a kommunikációban. Bán Ildikó 2016 Nehézségek a kommunikációban Bán Ildikó 2016 MILYEN A JÓ ORVOS? a beteg szemszögéből Mi teszi az orvost jó orvossá? 72% - jó személyes viszony a beteg és az orvosa között (empátia, figyelem, meghallgatja

Részletesebben

A kultúra szerepe a fájdalomban

A kultúra szerepe a fájdalomban A fájdalom A fájdalom nem kizárólagosan testi jelenség, hanem a test, az elme és a kultúra együttműködéseként áll elő. A fizikai élmény elválaszthatatlan kognitív és érzelmi jelentőségétől. Az egészséges

Részletesebben

CIVIL-EGÉSZSÉG-HÍD HELYZETFELMÉRÉS 2012 FÖLDES

CIVIL-EGÉSZSÉG-HÍD HELYZETFELMÉRÉS 2012 FÖLDES CIVIL-EGÉSZSÉG-HÍD HELYZETFELMÉRÉS 2012 FÖLDES Készítette: dr. Tamás Gábor, a projekt szakmai vezetője EGÉSZSÉG (WHO DEFINÍCIÓ) Az ember testi, lelki és szociális jólétét jelenti és nem csupán a betegség

Részletesebben

INGYENES KÉPZÉSI LEHETŐSÉG ÖNKÉNTES MUNKÁBAN

INGYENES KÉPZÉSI LEHETŐSÉG ÖNKÉNTES MUNKÁBAN INGYENES KÉPZÉSI LEHETŐSÉG ÖNKÉNTES MUNKÁBAN RÉSZTVEVŐK SZÁMÁRA Napjainkban egyre nagyobb társadalmi értéket képvisel az önkéntes munka. A mai fiatalok már középiskolai tanulmányaik során a tanterv részeként

Részletesebben

Bálint Éva - Urbanics Ildikó

Bálint Éva - Urbanics Ildikó Bálint Éva - Urbanics Ildikó Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet Koponya-agysérültek Rehabilitációs Osztálya ORFMMT XXXI. Vándorgyűlése 2012. Szombathely Ha nem tudom, hogy nem tudom, azt hiszem, hogy

Részletesebben

Lévainé Müller Katalin Oktatási Hivatal Sulinet Osztály

Lévainé Müller Katalin Oktatási Hivatal Sulinet Osztály Lévainé Müller Katalin Oktatási Hivatal Sulinet Osztály 1 www.esafetylabel.eu European Network Against Bullying in Learning and Leisure Environments Az ENABLE program Európában 4 Mi a bullying? Olyan

Részletesebben

A KIÉGÉSBEN REJLŐ LEHETŐSÉGEK

A KIÉGÉSBEN REJLŐ LEHETŐSÉGEK A KIÉGÉSBEN REJLŐ LEHETŐSÉGEK Dr. Kocsis István Tamás Szegedi Úti Akadémia 2016 A KIÉGÉS Az érzések és a viselkedés, a test szintjén zajló folyamat, amely észrevétlenül jelentkezik és válik kollektívvé.

Részletesebben

Palliatív és hospice ellátás Szlovákiában

Palliatív és hospice ellátás Szlovákiában Pozsony-i Szent Erzsébet Egészségügyi és Szociális Munka Főiskola Érsekújvár-i Szent László Ápolástani Kar Palliatív és hospice ellátás Szlovákiában PhDr. Dobsonyová Andrea doc. PhDr. Jankechová Monika,

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 0 /0. tanévre Szociális gondozó és ápoló szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 4 76 0 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók

Részletesebben

A beteg és családja lelki reakciói az életet fenyegető betegségre és a veszteségre. Magyari Judit

A beteg és családja lelki reakciói az életet fenyegető betegségre és a veszteségre. Magyari Judit A beteg és családja lelki reakciói az életet fenyegető betegségre és a veszteségre Magyari Judit A betegek és családtagjaik lelki alkalmazkodásában nagy szerepe van: a rákkal kapcsolatos mai társadalmi

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ Genetikai szűrés lehetőségei az Országos Onkológiai Intézetben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ Genetikai szűrés lehetőségei az Országos Onkológiai Intézetben Norvég Finanszírozási Mechanizmus által támogatott projekt mus által támogatott projekt BETEGTÁJÉKOZTATÓ Genetikai szűrés lehetőségei az Országos Onkológiai Intézetben Kedves Betegeink! A daganatokról

Részletesebben

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-A-2012-0010. KÖZÖSSÉGI PSZICHIÁTRIAI PREVENCIÓS PROGRAM MEGVALÓSÍTÁSA A MÁTÉSZALKAI KISTÉRSÉGBEN

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-A-2012-0010. KÖZÖSSÉGI PSZICHIÁTRIAI PREVENCIÓS PROGRAM MEGVALÓSÍTÁSA A MÁTÉSZALKAI KISTÉRSÉGBEN TÁMOP-6.1.2/LHH/11-A-2012-0010. KÖZÖSSÉGI PSZICHIÁTRIAI PREVENCIÓS PROGRAM MEGVALÓSÍTÁSA A MÁTÉSZALKAI KISTÉRSÉGBEN Moravcsik-Kornyicki Ágota szakmai vezető Miért szükséges EGÉSZSÉGVÉDELEM program? Három

Részletesebben

SZERVEZETI HATÉKONYSÁG FEJLESZTÉSE AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÓRENDSZERBEN TERÜLETI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK KIALAKÍTÁSA TÁMOP 6.2.5 B

SZERVEZETI HATÉKONYSÁG FEJLESZTÉSE AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÓRENDSZERBEN TERÜLETI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK KIALAKÍTÁSA TÁMOP 6.2.5 B SZERVEZETI HATÉKONYSÁG FEJLESZTÉSE AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÓRENDSZERBEN TERÜLETI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK KIALAKÍTÁSA TÁMOP 6.2.5 B KONFERENCIA AZ EGÉSZSÉGESEBB EGÉSZSÉGÜGYÉRT 2015 06 30 TÁMOP-6.2.5-B-13/1-2014-0001

Részletesebben

Burnout, Segítő Szindróma

Burnout, Segítő Szindróma TÁMOP-5.5.7-08/1-2008-0001 Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ Burnout, Segítő Szindróma Hőhn Ildikó ellátottjogi képviselő. Segítő attitűd és a jogvédő Az attitűd étékelő

Részletesebben

Reziliencia, boldogulási képesség és a szupervízió

Reziliencia, boldogulási képesség és a szupervízió Reziliencia, boldogulási képesség és a szupervízió Nemes Éva 2016. 10. 21. Kapcsolataink üzenete Szupervíziós Vándorkonferencia, Keszthely Változó világ Változó környezet, kiszámíthatatlan jövő Most zajlik.

Részletesebben

A fájdalomcsillapítás etikai vonatkozásai

A fájdalomcsillapítás etikai vonatkozásai A fájdalomcsillapítás etikai vonatkozásai Dr. Hegedűs Katalin Ph.D, egyetemi docens Semmelweis Egyetem, Általános Orvostudományi Kar, Magatartástudományi Intézet www.magtud.hu 2014. szeptember 24. Halálozási

Részletesebben

KOMMUNIKÁCIÓS SZEMINÁRIUM

KOMMUNIKÁCIÓS SZEMINÁRIUM KOMMUNIKÁCIÓS SZEMINÁRIUM OFTEX által akkreditált: A kommunikáció szerepe a szív- és érrendszeri, illetve onkológiai szűréseken való lakossági részvétel befolyásolásában és az egészséges életmódszemlélet

Részletesebben

A HOSPICE SZOLGÁLAT SEGÍTSÉG NYÚJTÁSA

A HOSPICE SZOLGÁLAT SEGÍTSÉG NYÚJTÁSA A HOSPICE SZOLGÁLAT SEGÍTSÉG NYÚJTÁSA Dr. Schmelczer Matild Betegápoló Irgalmas Rend Pécsi Háza Két karodban nem ijeszt majd a halál nagy csöndje sem, Két karodban a halálon, mint egy álmon átesem. (Radnóti

Részletesebben

HOSPICE MOZGALOM MAGYARORSZÁGON. Előadás a méltó halálról, súlyos betegek hozzátartozói részére

HOSPICE MOZGALOM MAGYARORSZÁGON. Előadás a méltó halálról, súlyos betegek hozzátartozói részére HOSPICE MOZGALOM MAGYARORSZÁGON Előadás a méltó halálról, súlyos betegek hozzátartozói részére 1 Biztos vagyok abban, hogy sem távolság, sem halál, avagy távollét szét nem választhatja azokat, kiket egy

Részletesebben

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-A-2012-0010. KÖZÖSSÉGI PSZICHIÁTRIAI PREVENCIÓS PROGRAM MEGVALÓSÍTÁSA A MÁTÉSZALKAI KISTÉRSÉGBEN

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-A-2012-0010. KÖZÖSSÉGI PSZICHIÁTRIAI PREVENCIÓS PROGRAM MEGVALÓSÍTÁSA A MÁTÉSZALKAI KISTÉRSÉGBEN TÁMOP-6.1.2/LHH/11-A-2012-0010. KÖZÖSSÉGI PSZICHIÁTRIAI PREVENCIÓS PROGRAM MEGVALÓSÍTÁSA A MÁTÉSZALKAI KISTÉRSÉGBEN Moravcsik-Kornyicki Ágota szakmai vezető Miért szükséges EGÉSZSÉGVÉDELEM program? Egészségi

Részletesebben

Kovacsics Zsuzsanna, MSW

Kovacsics Zsuzsanna, MSW Kovacsics Zsuzsanna, MSW 2017.06.16. o Spiritualitás a betegségben, szenvedésben, haldoklásban o Spiritualitás a segítő kapcsolatban o Spiritualitás fogalma a szociális- és egészségügyben o Spirituális

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló szakképesítés Szakápolás modul. 1. vizsgafeladat május 22.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló szakképesítés Szakápolás modul. 1. vizsgafeladat május 22. Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Dr. Páva Hanna A minősítő beosztása: főigazgató-helyettes

Részletesebben

"Panta rhei" Ápolói beavatkozások változása a diagnosztika, terápiák változásának tükrében

Panta rhei Ápolói beavatkozások változása a diagnosztika, terápiák változásának tükrében "Panta rhei" Ápolói beavatkozások változása a diagnosztika, terápiák változásának tükrében Decubitus prevenció határon innen és túl Jelige: Infermiera Non scienza ma I amore ha cambiato il mondo Giuseppe

Részletesebben

Hogyan segíthetjük a pedagógusokat a lelkierő megőrzésében? BUDAPEST, FODOR GÁBOR

Hogyan segíthetjük a pedagógusokat a lelkierő megőrzésében? BUDAPEST, FODOR GÁBOR Hogyan segíthetjük a pedagógusokat a lelkierő megőrzésében? BUDAPEST, 2016.04.14. FODOR GÁBOR Miről lesz szó? Problémafelvetés: A pedagóguspálya veszélyes üzem Tapasztalat A kiégés kockázata komolyan veendő

Részletesebben

Egészségfejlesztés és egészség. Pszicho-szociális- és egészség kockázatok kezelése JUHÁSZ ÁGNES PhD 2012.03.03.

Egészségfejlesztés és egészség. Pszicho-szociális- és egészség kockázatok kezelése JUHÁSZ ÁGNES PhD 2012.03.03. Egészségfejlesztés és egészség coaching Pszicho-szociális- és egészség kockázatok kezelése JUHÁSZ ÁGNES PhD 2012.03.03. Bevezetés Kulcsfogalmak Egészségfejlesztés Egészség coaching A változás szakaszai

Részletesebben

Társszakmák közti együttműködés gyakorlati megvalósulása az alapellátáson belül

Társszakmák közti együttműködés gyakorlati megvalósulása az alapellátáson belül Társszakmák közti együttműködés gyakorlati megvalósulása az alapellátáson belül Sorompó Anett, Dr.Paraicz Éva, Dr.Hegyi Márta, Dr.Hirsch Anikó MRE Bethesda Gyermekkórház, Budapest Kórházi szociális munka

Részletesebben

szakpszichológus képzés

szakpszichológus képzés K. Németh Margit szakpszichológus képzés Freud: Kis Hans Kivel is dolgozott??? Sikeres lett a megoldás??? Ma kivel is dolgozunk? Sikeres a megoldás? Anna Freud Gyereket nem lehet analízisbe venni Pedagógia

Részletesebben

A fejezet felépítése

A fejezet felépítése II./3.16. fejezet: A daganatos betegek lelki gondozása Hegedűs Katalin A fejezet célja, hogy felhívja a figyelmet a daganatos betegségek pszichoszociális jellemzőire, a segítségnyújtás lehetőségeire, valamint

Részletesebben

A közösségi kapcsolatépítés módszerei és eszközei a rákmegelőzés hatékonyabbá tételében

A közösségi kapcsolatépítés módszerei és eszközei a rákmegelőzés hatékonyabbá tételében A közösségi kapcsolatépítés módszerei és eszközei a rákmegelőzés hatékonyabbá tételében Kovács Zsuzsanna 2014. február 26. OEFI TÁMOP 6.1.1 - Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása Népegészségügyi

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Hospice szakápoló szakképesítés. 3153-10 Hospice szakápolás modul. 1. vizsgafeladat. 2013. július 15.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Hospice szakápoló szakképesítés. 3153-10 Hospice szakápolás modul. 1. vizsgafeladat. 2013. július 15. Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

EGYÉNI GYAKORLATI NAPLÓ

EGYÉNI GYAKORLATI NAPLÓ EGYÉNI GYAKORLATI NAPLÓ 34 762 01 Szociális gondozó és ápoló Tanuló neve: Készítés éve: Szociális gondozó és ápoló képzés gyakorlati naplója OKJ 34 762 01 A szociális gondozó és ápoló szakképzés Szakimai

Részletesebben

Nemhétfejű sárkány! A major depresszió észlelése és kezelése az emlődaganatos betegeknél. dr Ágoston Gabriella Pszichiáter, klinikai farmakológus

Nemhétfejű sárkány! A major depresszió észlelése és kezelése az emlődaganatos betegeknél. dr Ágoston Gabriella Pszichiáter, klinikai farmakológus Nemhétfejű sárkány! A major depresszió észlelése és kezelése az emlődaganatos betegeknél dr Ágoston Gabriella Pszichiáter, klinikai farmakológus Krónikusstressz és daganatképződés TU inc fejlődés kezelés

Részletesebben

A foglalkozás-egészségügyi és a háziorvos együttműködése a foglalkozási eredetű daganatos megbetegedések felderítése és gondozása területén

A foglalkozás-egészségügyi és a háziorvos együttműködése a foglalkozási eredetű daganatos megbetegedések felderítése és gondozása területén A foglalkozás-egészségügyi és a háziorvos együttműködése a foglalkozási eredetű daganatos megbetegedések felderítése és gondozása területén Dr. Sárkány Csaba háziorvos, üzemorvos MIÉRT? TÉNYEK, SZÁMOK,

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló szakképesítés Szakápolás modul. 1. vizsgafeladat július 6.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló szakképesítés Szakápolás modul. 1. vizsgafeladat július 6. Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

Az iskolai felvilágosítás, egészségvédelem, emlőönvizsgálat

Az iskolai felvilágosítás, egészségvédelem, emlőönvizsgálat Az iskolai felvilágosítás, egészségvédelem, emlőönvizsgálat Odor Andrea országos vezető védőnő osztályvezető Védőnői Szakfelügyeleti Osztály Országos Tisztifőorvosi Hivatal 1097 Budapest, Gyáli út 2-6.

Részletesebben

Időskori bántalmazás az abúzus változó formái

Időskori bántalmazás az abúzus változó formái Időskori bántalmazás az abúzus változó formái Nincs egyetlen ok, ami megmagyarázná, hogy az egyik ember miért válik erőszakossá, bántalmazóvá, míg egy másik személy nem. Az erőszaknak összetett okai vannak,

Részletesebben

Készségek, szükségletek, igények felmérési. Sebestyénné Veisz Anna

Készségek, szükségletek, igények felmérési. Sebestyénné Veisz Anna Készségek, szükségletek, igények felmérési módszerek Sebestyénné Veisz Anna Komplex támogatási szükséglet felmérése Atámogatott lakhatásba kerülés előfeltétele a komplex támogatási szükségletfelmérés.

Részletesebben

PSZICHIÁTRIAI OSZTÁLY

PSZICHIÁTRIAI OSZTÁLY PSZICHIÁTRIAI OSZTÁLY Ágyszám: Akut ágy 116, Alkohológia ágy10, Krónikus ágy 10, Pszichiátriai Rehabilitációs ágy 34. Évi átlagos fekvő betegforgalom: 3200 fő ( 2010. évi adat ) Évi átlagos járó / ambuláns

Részletesebben

hatályos:

hatályos: 1886/2016. (XII. 28.) Korm. határozat az Egészséges Magyarország 2014 2020 Egészségügyi Ágazati Stratégia 2017 2018 évekre vonatkozó cselekvési tervéről A Kormány hatályos: 2016.12.28 - a) elfogadja az

Részletesebben

Különleges bánásmód a különleges gyerekekkel. Dr. Bakonyi Anna

Különleges bánásmód a különleges gyerekekkel. Dr. Bakonyi Anna Különleges bánásmód a különleges gyerekekkel Dr. Bakonyi Anna A környezeti háttér sokfélesége A csoporthoz tartozás összetevői: Szokások Műveltség Kultúra Nyelv Vallás Anyagi helyzet Infrastruktúra Külső-és

Részletesebben

A NYÍRTELEKI SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT CSALÁDSEGÍTŐ SZOLGÁLAT NAGYCSERKESZ KÖZSÉG ELLÁTÁSI HELYÉNEK BESZÁMOLÓJA 2014. ÉVBEN VÉGZETT FELADATOKRÓL

A NYÍRTELEKI SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT CSALÁDSEGÍTŐ SZOLGÁLAT NAGYCSERKESZ KÖZSÉG ELLÁTÁSI HELYÉNEK BESZÁMOLÓJA 2014. ÉVBEN VÉGZETT FELADATOKRÓL A NYÍRTELEKI SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT CSALÁDSEGÍTŐ SZOLGÁLAT NAGYCSERKESZ KÖZSÉG ELLÁTÁSI HELYÉNEK BESZÁMOLÓJA 2014. ÉVBEN VÉGZETT FELADATOKRÓL Tartalom Az intézmény tevékenysége Szakmai egység, személyi

Részletesebben

STRESSZ KEZELÉS MESTERFOKON

STRESSZ KEZELÉS MESTERFOKON STRESSZ KEZELÉS MESTERFOKON Tény, hogy a munkavállalók munkahelyi, családi és magán életi problémái nagymértékben képesek befolyásolni a munkavállaló munkahelyi teljesítményét, és ez által közvetett vagy

Részletesebben

SIMONTON TERÁPIA hitek és tévhitek a gondolat teremtő erejéről

SIMONTON TERÁPIA hitek és tévhitek a gondolat teremtő erejéről SIMONTON TERÁPIA hitek és tévhitek a gondolat teremtő erejéről rák: az új évszázad kihívása 1930 1:14 1990 1:5 2007 1:3 2020 1:2 Évente 33 000 regisztrált új daganatos megbetegedés Második halálok: férfiak

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló szakképesítés Szakápolás modul. 1. vizsgafeladat október 09.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló szakképesítés Szakápolás modul. 1. vizsgafeladat október 09. Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

COPD-BEN SZENVEDŐ BETEGEK GONDOZÁSA. Dr Huszár Tamás Budapest. II. ker. Tüdőgondozó

COPD-BEN SZENVEDŐ BETEGEK GONDOZÁSA. Dr Huszár Tamás Budapest. II. ker. Tüdőgondozó COPD-BEN SZENVEDŐ BETEGEK GONDOZÁSA Dr Huszár Tamás Budapest. II. ker. Tüdőgondozó 1964 US Surgeon General Report on Smoking and Health Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease WHO helyzetelemzés

Részletesebben

A KONZULTÁCIÓ FOLYAMATA. Konzultáció a segítésben WJLF ÁSZM

A KONZULTÁCIÓ FOLYAMATA. Konzultáció a segítésben WJLF ÁSZM A KONZULTÁCIÓ FOLYAMATA Konzultáció a segítésben WJLF ÁSZM TANÁCSADÁSI MODELLEK I. Számtalan konzultációs terület és elmélet: a konz. folyamat leírására sok elképzelés született 1. Általános tanácsadási

Részletesebben

Információbiztonság irányítása

Információbiztonság irányítása Információbiztonság irányítása Felső vezetői felelősség MKT szakosztályi előadás 2013.02.22 BGF Horváth Gergely Krisztián, CISA CISM gerhorvath@gmail.com Találós kérdés! Miért van fék az autókon? Biztonság

Részletesebben

Jogi-Etikai Alapok a Kommunikációban. Dr. Frank Nóra Dr. Csikós Ágnes PTE, ÁOK, Alapellátási Intézet

Jogi-Etikai Alapok a Kommunikációban. Dr. Frank Nóra Dr. Csikós Ágnes PTE, ÁOK, Alapellátási Intézet Jogi-Etikai Alapok a Kommunikációban Dr. Frank Nóra Dr. Csikós Ágnes PTE, ÁOK, Alapellátási Intézet Egészségügyi Törvény 1997. évi CLIV. törvény Orvosok jogai és kötelezettségei Ellátási kötelezettség

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Előszó 9

Tartalomjegyzék. Előszó 9 Tartalomjegyzék Előszó 9 1. Fejezet: Mi a depresszió? 17 A depresszióról alkotott kép 21 Fekete kutya 22 Sötét alagút 24 Börtön 25 Sűrű köd 25 Melankólia 26 Freud 27 Az antidepresszívumok felfedezése...

Részletesebben

Stresszkezelés a munkahelyen és a magánéletben

Stresszkezelés a munkahelyen és a magánéletben Stresszkezelés a munkahelyen és a magánéletben Melyik okozhat stresszt? Bevezető A stressz olyan mint a borivás: kis mennyiségben jótékony hatása van, motivál és élénkebbé tesz. A túlzott és folyamatos

Részletesebben

A pedagógiai szakszolgálat szerepe a gyermekek veszélyeztetésének, bántalmazásának megelőzésében, feltárásában

A pedagógiai szakszolgálat szerepe a gyermekek veszélyeztetésének, bántalmazásának megelőzésében, feltárásában A pedagógiai szakszolgálat szerepe a gyermekek veszélyeztetésének, bántalmazásának megelőzésében, feltárásában Hargitai Enikő Éva Székesfehérvár, 2016. október 27. 2 Statisztikai adatok A bántalmazás/elhanyagolás

Részletesebben

FÖLDESI SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT VEZETŐJE 4177 Földes,Rákóczi u. 5. Tel.: (54) 465-785 E-mail: tamogatofoldes@g.mail.com

FÖLDESI SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT VEZETŐJE 4177 Földes,Rákóczi u. 5. Tel.: (54) 465-785 E-mail: tamogatofoldes@g.mail.com Iktatószám:../2015. FÖLDESI SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT VEZETŐJE 4177 Földes,Rákóczi u. 5. Tel.: (54) 465-785 E-mail: tamogatofoldes@g.mail.com 3. E L Ő T E R J E S Z T É S - A Képviselő-testülethez

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ ÍRÁSBELI VIZSGAFELADATHOZ. Geriátriai szakápoló szakképesítés. 2361-06 Geriátriai szakápolás modul. 1.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ ÍRÁSBELI VIZSGAFELADATHOZ. Geriátriai szakápoló szakképesítés. 2361-06 Geriátriai szakápolás modul. 1. Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

OTTHONI BETEGÁPOLÓ SZOLGÁLAT

OTTHONI BETEGÁPOLÓ SZOLGÁLAT 2013 BETEGÁPOLÓ SZOLGÁLAT EGÉSZSÉGÜGYI SZAKÁPOLÁS Az otthoni betegápoló szolgálatunkkal olyan személyek felé fordulunk, akiknek kórházhoz nem kötött, saját otthonukban is elvégezhető összetett ápolásra

Részletesebben

betegbiztonság a kommunikáció sérülésének okai és június 18., SE EMK

betegbiztonság a kommunikáció sérülésének okai és június 18., SE EMK Kommunikáció és betegbiztonság a kommunikáció ió jelentősége, a kommunikáció sérülésének okai és kezelésük üklehetőségei Betegbiztonsági Fórum 4. 2009. június 18., SE EMK Nemkívánatos események kialakulási

Részletesebben

Személyközpontú terápiás elemek a kognitív terápiákban

Személyközpontú terápiás elemek a kognitív terápiákban Ratkóczi Éva (Nap-Kör Mentálhigiénés Alapítvány) Személyközpontú terápiás elemek a kognitív terápiákban A közeledés okai Az irányzatok identitásának megerősödése Kutatások Súlyos személyiségzavarok kihívásai

Részletesebben

Az autonómia és complience, a fogyatékosság elfogadtatásának módszerei

Az autonómia és complience, a fogyatékosság elfogadtatásának módszerei Az autonómia és complience, a fogyatékosság elfogadtatásának módszerei Dr. Kollár János egyetemi adjunktus Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum, Népegészségügyi Kar Magatartástudományi

Részletesebben

Európai Alapítvány az Újszülött Gyermekek Ellátásáért (EFCNI) A szülők és az újszülöttek jogai

Európai Alapítvány az Újszülött Gyermekek Ellátásáért (EFCNI) A szülők és az újszülöttek jogai Európai Alapítvány az Újszülött Gyermekek Ellátásáért (EFCNI) A szülők és az újszülöttek jogai 1 Egyenlő és időben nyújtott oktatáshoz való jog 2 Bizonyítékokon alapuló, magas szintű gyógyításhoz és ellátáshoz

Részletesebben

Veszteségek, veszteségek feldolgozásának folyamata, lelkigondozói

Veszteségek, veszteségek feldolgozásának folyamata, lelkigondozói Veszteségek, veszteségek feldolgozásának folyamata, lelkigondozói háttere Léva Édes Tünde Veszteség Minden olyan dolognak vagy tulajdonságnak az elvesztése, megszűnése, amely az egyén számára fizikai,

Részletesebben

Dohányzásellenes stratégia alapelveinek oktatása háziorvosok számára a Dél-Alföldön

Dohányzásellenes stratégia alapelveinek oktatása háziorvosok számára a Dél-Alföldön Dohányzásellenes stratégia alapelveinek oktatása háziorvosok számára a Dél-Alföldön Prof. Dr. Hajnal Ferenc, Prof. Dr. Varga Albert Dr. Nagyvári Péter, Dr. Ágoston Gergely SZTE ÁOK Családorvosi Intézet

Részletesebben

Szöveg beírásához kattintson ide

Szöveg beírásához kattintson ide A gyógyíthatatlan betegek pszichodinamikus pszichoterápiája dr. Riskó Ágnes Klinikai szakpszichológus, pszichoanalitikus Szöveg beírásához kattintson ide Az onkopszichológia meghatározása Új tudományág

Részletesebben

{ Budapest, 2015. április 16 16--17. A SZOLGÁLTATÓK (SEGÍTŐK) JÓ KÖZÉRZETE avagy: ki segít a segítőknek? Kineziológiával a jó közérzetért Mindenki azzal foglalkozik, hogy mit tud kínálni a kliensnek/ügyfélnek/vendégnek.

Részletesebben

Miskolci kistérség életmódprogram: Együtt az egészségesebb életért

Miskolci kistérség életmódprogram: Együtt az egészségesebb életért Kedvezményezett neve: Miskolci Semmelweis Kórház és Egyetemi íoktatókórház A projekt címe: Miskolci kistérség életmódprogram: Együtt az egészségesebb életért A pályázat azonosító száma: TÁMOP-6.1.2-11/3-2012-0016

Részletesebben