Római jog levelező II. Kötelmi jog I.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Római jog levelező II. Kötelmi jog I."

Átírás

1 Római jog levelező II. Kötelmi jog I.

2 a kötelem fogalma A kötelem (obligatio) meghat{rozott személyek között fenn{lló, a mag{nautonómi{n alapuló azon jogviszony, melynél fogva az egyik fél a m{siktól szolg{ltat{st követelhet. a szolg{ltat{s követelésére jogosult fél: hitelező (creditor) a szolg{ltat{sra kötelezett: adós (debitor) a kötelmi viszony a hitelező szemszögéből nézve követelés (nomen) az adósi oldalról szemlélve pedig tartoz{s (debitum) ezek ellenkező előjelű, de azonos értelmű kifejezések (A monotónia elkerülése végett mind a jogalkot{s, mind az elmélet v{ltakozva haszn{lja a kétféle beszédmódot.)

3 a kötelemlétesítő tények Kötelemlétesítő (kötelemfakasztó) tényeknek, m{s szóval a kötelmek tényalapj{nak (jogalapj{nak: causa obligationis) nevezzük azokat a tény{ll{sokat, melyek joghat{saként kötelem keletkezik. Ezek a tények a kötelmek forr{sai. A kötelemfakasztó tények két m{ig alapvető oszt{ly{t m{r Gaius felismerte, amidőn Institutioiban azt mondja, minden kötelem vagy szerződésből (ex contractu), vagy pedig jogellenes cselekedetből (ex delicto) keletkezik. Gaius később h{rmas feloszt{st alkalmazva a fentiek mellé m{r a kötelmek forr{sainak egy tov{bbi csoportj{t, a variae causarum figuraet is felsorolta, (értvén ezalatt azokat a v{ltozatos tény{ll{sokat, melyek sem a szerződések, sem a jogellenes cselekmények közé nem sorolhatók, de amelyekhez joghat{sként a jogalkotó akarat{ból mégis kötelmi viszony fűződik)

4 a kötelemlétesítő tények (2) Végül Justinianus négy csoportba osztotta a kötelemlétesítő tényeket: a szerződés (contractus) és a jogellenes cselekmény (maleficium, delictum) mellé felvette a variae causae oszt{ly{ból kikülönített quasi-contractusok, vagyis a szerződés-szerű tények quasi-delictumok), azaz a delictum-szerű tények csoportjait. - A quasi-contractusok olyan tény{ll{sok, melyekből olyan kötelmek keletkeznek, amelyek egyik vagy m{sik szerződéses kötelemhez hasonlóak vagy éppen azokkal egyezőek, anélkül azonban, hogy a felek valój{ban szerződést kötöttek volna. - Hasonló a helyzet az ún. quasi-delictumokkal, melyekből delictualis jellegű kötelem keletkezik annak ellenére, hogy esetükben valós{gos delictumról nem lehet szó, hiszen valamennyinél hi{nyzik az elkövetői vétkesség (dolus).

5 a kötelem fogalma (2) a kötelem fogalmi elemei a) az adós és a hitelező, mint a kötelem személyei b) a szolg{ltat{s, mint a kötelem t{rgya c) a szolg{ltat{s jogi kikényszeríthetősége, vagyis a szankció

6 I. a kötelem személyei A kötelemhez minim{lisan két személy szükséges, akik viszonya azonban különbözőképpen alakulhat: a) A legegyszerűbb eset az, amidőn csak egy szolg{ltat{s szerepel a kötelemben s a felek közül az egyik csak hitelező, anélkül hogy a m{siknak valamivel tartoznék, a m{sik pedig csak adós, anélkül hogy a maga részéről valamit követelhetne. (obligationes unilaterales) Ezek az ún. egyoldalú kötelmek. b) A kötelmek egy m{sik csoportj{ban ugyancsak egyetlen olyan szolg{ltat{s van, mely az ügylet lényegét is meghat{rozza. Erre a szolg{ltat{sra az adós ingyenesen, ellenszolg{ltat{s nélkül v{llalkozik. Bizonyos körülmények között azonban követelheti meghat{rozott ellenigényei kielégítését, nevezetesen költekezései és k{ra megtérítését - ESETLEGESEN egy- ill. kétoldalú kötelmek: egyenlőtlenül kétoldalú kötelmek (obligationes bilaterales inaequales = aszinallagmatikus kötelmek). C D C D

7 a kötelem személyei (2) c) A gazdas{gi forgalom legfontosabb ügyleteiben azonban két egyenrangú szolg{ltat{s {ll egym{ssal szemben, melyeket a felek kölcsönösen, az ellenszolg{ltat{sra tekintettel v{llalnak. Mindkét fél szükségképpen adós és hitelező is egy személyben; pl. az eladó adós az {rura, hitelező a vétel{rra, a vevő viszont adós a vétel{rra, hitelező az {rura vonatkozóan. Ezek az ún. egyenlően kétoldalú ( visszterhes, viszonos ) (obligationes bilaterales aequales = szinallagmatikus) kötelmek Közéjük tartozik az ad{svétel, a bérlet, a munkaszerződés, a v{llalkoz{s, a t{rsas{g és a véletlen közösség, a névtelen re{lszerződések {ltal létrehozott kötelmi viszony. C D

8 többalanyús{g Valamennyi kötelemféleségnél elő{llhat az az eset, hogy az egyik vagy mindkét oldalon több személy {ll a kötelemben = többalanyú kötelmek. (A többalanyús{g a dologi jogviszonyokban többnyire, mint közös tulajdon - condominium - jelenik meg, ahol a tulajdonosi pozícióban szerepel több személy, mint t{rstulajdonos.) A jelenséggel a kötelmeknél is tal{lkozunk, melyeknél azonban az alanyi többség mindkét oldalon, a jogosult oldala mellett a kötelezett oldal{n is mutatkozhat. 1. Olyankor, amidőn egyazon kötelemben a hitelezői vagy adósi, esetleg mindkét pozícióban több személy {ll, ezek egym{s közötti viszonya rendszerint az, hogy köztük a követelés illetőleg tartoz{s megoszlik: mindegyik hitelező csak a neki j{ró részt követelheti, ill. mindegyik adós csak a r{eső résszel tartozik (többalanyú osztott kötelmek: obligatio plurium pro parte rata).

9 obligatio plurium pro parte rata D 1 D 2 D 3 C

10 halmoz{s 2. A m{sik lehetőség, amikor egyszerűen több kötelem egym{s melletti keletkezéséről van szó, a halmoz{s (cumulatio ) esete. Ilyen kumulatív tartoz{s {ll fenn a közösen elkövetett delictum (pl. furtum, damnum iniuria datum, iniuria) esetében, ahol a poenalis kereset mindegyikük ellen külön-külön, vagyis összességében nézve kumulatíve indítható. Hasonlóképpen cumulatio az is, ha valaki ugyanazt a dolgot egym{s ut{n többeknek adja el, mivel az egyik vevő részére történt teljesítéssel nem szűnik meg a többi felé fenn{lló kötelezettség. D 1 D 2 D 3 C

11 egyetemlegesség 3. A több alany viszonya lehet egyetemleges is, ami azt jelenti, hogy a több hitelező mindegyike az egész szolg{ltat{s követelésére van jogosítva, illetőleg a több adós mindegyike az egész szolg{ltat{s teljesítésére van kötelezve, de az egyik hitelező jav{ra vagy az egyik adós {ltal eszközölt teljesítés a kötelmet mindegyikre nézve megszünteti. D 1 D 2 D 3 C C 1 D C 2 C 3

12 az adósi (passzív) egyetemlegesség A passzív egyetemlegesség célja mindenkor az, hogy nagyobb biztons{got nyújtson a hitelezőnek az{ltal, hogy a teljesítést b{rmelyik adóstól követelheti. A klasszikus jogban azonban az egyetemlegesség hitelbiztosító ereje az ügyleti egyetemlegesség (correalitas) esetében csup{n abban {llt, hogy a hitelező az adóst{rsak közül kiv{laszthatta azt, akitől a követelés behajt{s{t a legink{bb remélhette. A kiv{laszt{s (electio), pontosabban a perbeli litis contestatio ilyenkor a correalitas megszűnését, és a többi adós szabadul{- s{t eredményezte, függetlenül a per eredményétől. A nem ügyleti egyetemlegességnél (solidaritas) csup{n a hitelező materi{lis kielégítése mentesítette a többi adóst{rsat, vagyis az első per teljes vagy részleges eredménytelensége esetén tov{bbra is perelhette az adóst{rsakat.

13 II. a kötelem t{rgya A kötelem t{rgy{nak a szolg{ltat{st nevezzük, ami nem m{s, mint az a magatart{s, melyet az adósnak a hitelező érdekében tanúsítania kell. A szolg{ltat{sként szóba jöhető magatart{sok annyira v{ltozatosak, hogy sz{mbavételük úgyszólv{n lehetetlen. Mindenek előtt a szerződésekből eredő kötelmeknél van ez így, egyenes következményeként a felek mag{nautonómi{j{nak. A keresetformul{k szóhaszn{lat{t követve a rómaiak a kötelem lehetséges t{rgyait DARE, FACERE, PRAESTARE szavakkal írt{k körül.

14 praestare-szolg{ltat{sok A praestare szolg{ltat{s {ltal{nos értelemben helyt{ll{st, felelősséget jelent amiatt, hogy valaki a tőle elv{rt magatart{st nem tanúsítja (eredetileg: praes stare, azaz kezesként felelni). Ez a szolg{ltat{s-féleség kétféle módon jelentkezik. 1. Az esetek egy részében mint a kötelem eredeti t{rgya szerepel, vagyis a kötelem eleve felelősségként jön létre, (elsődleges praestare kötelem) - az adós egy {ltala elkövetett delictumért (pl. lop{s, rong{l{s) tartozik helyt{llni, vagy - hogy az adós ezt a felelősséget, mely őt különben nem terhelné, szerződéssel maga v{llalta (mint pl. a kezes, *ma: a biztosító+). 2. M{s esetekben a praestare a kötelem eredeti t{rgya helyébe lép mint m{sodlagos szolg{ltat{s, ti. olyankor, amidőn az adós az őt terhelő dare vagy facere szolg{ltat{st neki felróható okból nem teljesíti (a szerződésszegés esete).

15 specifikus és generikus szolg{ltat{s Ezen megkülönböztetésnek olyan kötelmeknél van jelentősége, melyekben az adós dolog szolg{ltat{s{ra van kötelezve. A. Specifikus a szolg{ltat{s (egyúttal a kötelem obligatio speciei), ha a kötelem keletkezésekor hat{rozottan meg vannak jelölve azok a dolgok, amelyekkel (s csak azokkal) az adós kötelezettségét teljesítheti ill. teljesítenie kell. (pl. Stichus rabszolga, fundus Cornelianus, meghat{rozott bútordarab stb.). Az individu{lisan megjelölt dolog helyett a hitelező m{s dolgot nem köteles elfogadni, ill. az adós m{s dolgot nem tartozik szolg{ltatni. Jelentősége: ha a dolog utóbb az adósnak felróható okból elpusztul, a szolg{ltat{s lehetetlenné v{l{s{ért felelősséggel (k{rtérítéssel) tartozik, ha viszont a lehetetlenülés neki fel nem róható, szabadul a kötelem alól.

16 specifikus és generikus szolg{ltat{s (2) B. Generikus, fajta szerint meghat{rozott a szolg{ltat{s (s a kötelem obligatio generis), ha a szolg{ltatandó dolog nem egyedileg, hanem fajilag van meghat{rozva, m{s szóval, az adósnak a dolgok bizonyos köréből (genus) kell meghat{rozott mennyiséget szolg{ltatnia (pl. sz{z mérő búza, tíz amphora bor, sz{z db. toj{s, stb.). Természetesen, a generikus kötelezettség lerov{sa is a genusba tartozó speciesekkel történik, melyek kiv{laszt{sa ellenkező kikötés híj{n az adóst illeti, aki azonban kétség esetén legal{bb középminőségű egyedeket tartozik szolg{ltatni.

17 generikus szolg{ltat{s A generikus kötelem t{rgyai legtöbbször helyettesíthető dolgok, de!! lehet helyettesíthetetlen dolgokkal is generikusan tartozni (pl. az örökös a hagyatéki képgyűjteményből egy képet köteles a hagyom{nyosnak kiadni, vagy az eladó egy férfirabszolg{t szolg{ltatni) Nota bene!! Megfordítva, helyettesíthető dolog is lehet specifikus kötelem t{rgya (pl. öt zs{k búza letétbe helyezése, nyomtatott könyv egy péld{ny{nak haszonkölcsönbe ad{sa).

18 generikus szolg{ltat{s (2) A generikus kötelem saj{toss{ga, hogy ennél a szolg{ltat{s lehetetlenülése {ltal{ban nem következhet be: az adós mindaddig tartozik, míg az illető dologfaj teljesen ki nem vész, ami persze ritk{n adódik elő. Genus perire non potest A leggyakrabban előforduló generikus szolg{ltat{s a pénztartoz{s, melynek generikus jellege még fokozott is: ti. ha az a pénznem, melyben a pénztartoz{st kirótt{k, utóbb megv{ltozik (azaz mint genus kivész), a tartoz{st az új pénznemben kell leróni, vagyis a pénztartoz{s lehetetlenülése elvileg kiz{rt.

19 z{rtfajú kötelmek Kivételes esetekben a generikus kötelem is lehetetlenülhet, ami az ún. z{rtfajú kötelmek esetében fordulhat elő, ahol az a genus, melyből az adósnak teljesítenie kell, a dolgok egy szűkebb körét foglalja mag{ban. 1. ez a helyzet olyankor, amidőn helyettesíthetetlen dolgokkal tartozik valaki generikusan (pl. a ny{jamból tartozom 10 db. juhot szolg{ltatni), 2. ha helyettesíthető dolog is a generikus kötelem t{rgya, de a genus szorosan körül van hat{rolva (pl. eladok neked 5 amphor{nyi saj{t termésű X évj{ratú falernumi bort).

20 alternatio = obligatio alternativa A kötelem t{rgy{t szerződésükben a felek úgy is meghat{rozhatj{k, hogy az adós többféle szolg{ltat{ssal tartozik ugyan, de olymódon, hogy közülük az adós b{rmelyiket v{laszthatja, s annak teljesítésével a kötelem valamennyi szolg{ltat{sra nézve megszűnik. A hitelező v{laszt{si jog{t külön ki kell kötni! Vagylagosan a legkülönbözőbb szolg{ltat{sok kapcsolhatók egybe. VAGY! Ha az egyik szolg{ltat{s utóbb lehetetlenné v{lik, a kötelem a megmaradtra koncentr{lódik. Ha azonban a v{laszt{s joga a hitelezőt illette és a lehetetlenülés az adósnak felróható, a hitelező v{laszthatja a lehetetlenült szolg{ltat{s miatti k{rtérítést is.

21 facultas alternativa A vagylagos szolg{ltat{stól megkülönböztetjük a felv{ltó szolg{ltat{st. Itt csak egy szolg{ltat{s van a kötelemben, de az adósnak joga van azt a szerződés, vagy jogszab{ly külön felhatalmaz{sa alapj{n egy MÁSIK szolg{ltat{ssal felv{ltani. VAGY HA NEM! A felv{ltó szolg{ltat{s teh{t az ADÓS egyoldalú hatalmass{ga. A jogszab{lyon (törvényen) alapuló fő esetek: az elkövető noxaba ad{sa hatalomalatti delictuma esetén, feléntúli sérelemnél az ügyleti vétel{r kiegészítése a piaci {rra. A kétféle szolg{ltat{s különbsége a perben is megmutatkozik: - alternativ obligation{l, ha a v{laszt{s joga az adóst illeti, a hitelező vagylagosan perel, - facultas alternativa esetén viszont csak a főszolg{ltat{st követelheti a hitelező.

22 szemben a dologi keresetekkel, ahol az in rem actio alperesét csak egy jövőben bekövetkező jogsértő cselekmény fogja kijelölni. III. a kötelem szankciója A kötelem szankciója abban {ll, hogy ha az adós a felv{llalt vagy a re{ kirótt szolg{ltat{st önként nem teljesíti, a hitelező keresete alapj{n elmarasztalj{k a hitelezőt ért érdeksérelem pénzbeli egyenértékének ill. ellentételezésének megfizetésére. Az adósi felelősség érvényesítésére a hitelezőnek a megfelelő IN PERSONAM ACTIO {ll rendelkezésére. A kötelmi kereseteknek közös jellemzője, hogy itt a jogosult sz{m{ra az esetleges per alperesének személye eleve, m{r a kötelem keletkezése pillanat{ban adott,

23 a kötelem szankciója (2) Eltérő saj{toss{gaik alapj{n az in personam actiók két alapvető csoportja különböztethető meg, ti. a poenalis actioké és a rei persecutoria actioké. 1. Az actiones poenales olyan kötelmi keresetek, melyekkel a sértett, mint hitelező a tettestől, mint adóstól keresetenként eltérő módon meg{llapított büntetéspénz (poena) megfizetését követelheti szolg{ltat{sként. Ilyen keresetek keletkeznek a mag{ndelictumokból és egyes delictum-szerű tény{ll{sokból. 2. Ezzel szemben a valamennyi nem delictualis kötelemből keletkező, s a kötelmi keresetek többségét jelentő actiones rei persecutoriae útj{n a hitelező a neki j{ró szolg{ltat{s elmarad{sa miatt elszenvedett érdeksérelme pénzbeli egyenértékét követeli az adóstól.

24 a kötelem szankciója (3) Az érdeksérelem eltérő felsz{mít{si módja alapj{n a rei persecutoria kereseteknek tov{bbi két alfaja {ll elő: a) Az actiones stricti iuris esetében csup{n a szorosan vett pert{rgyérték jön figyelembe, b) az actiones bonae fideinél a hitelező vagyon{t ért mindazon h{tr{ny, melyet a hitelező a teljesítés kimarad{sa folyt{n elszenvedett.

25 a kötelmek nem teljesülése A kötelem, ak{r szerződésből keletkezett, ak{r m{s jogalapból, a teljesítéssel éri el célj{t, amivel azut{n létjogosults{ga is megszűnik. Előfordulhat azonban, hogy a kötelem lebonyolít{sa sor{n zavaró tényezők {llnak elő, melyek a teljesítési eredmény be{llta elé akad{lyokat gördítenek. Ezek az akad{lyok {llhatnak - a felek magatart{s{ban (tevésében, mulaszt{s{ban) vagy - a felektől független objektív tényben (véletlen baleset). Hozz{juk a jogrend kötelemmódosító vagy kötelemszüntető hat{st fűz. Mind a felek magatart{s{ból, mind pedig a tőlük függetlenül be{lló lebonyolít{si zavarok jelentkezhetnek ak{r az adós, ak{r a hitelező oldal{n.

26 lebonyolít{si zavarok Adósi oldal Hitelezői oldal nem teljesítés lehetetlenülés késedelem K nem kellő teljesítés késedelem felróható K nem felróható kellékhiányos teljesítés hibás teljesítés K

27 bb) hib{s teljesítés, melyért az adós vétkességi alapon szintén k{rtérítéssel tartozik. adósi oldal 1. Az adósi oldalon jelentkező lebonyolít{si zavar megnyilv{nulhat: a) mint nem teljesítés, mely lehet aa) utólagos lehetetlenülés, vagyis a kötelmi szolg{ltat{s végleges nemteljesítése, mely ha az adósnak felróható, k{rtérítést von maga ut{n, ha pedig nem felróható, az adós szabadul{s{t eredményezi a kötelem alól; bb) adóskésedelem, azaz a kötelmi szolg{ltat{s ideiglenes nemteljesítése, mely felróhatós{g esetén az adósi felelősség megszigorod{s{t és a késedelemmel okozott k{r megtérítését vonja maga ut{n; b) mint nem kellő teljesítés, mely ismét lehet aa) kellékhi{nyos teljesítés, melyért az adós objektív alapon (vétkességére tekintet nélkül) jog- és kellékszavatoss{ggal tartozik,

28 lebonyolít{si zavarok Adósi oldal Hitelezői oldal nem teljesítés lehetetlenülés késedelem K nem kellő teljesítés késedelem felróható K nem felróható kellékhiányos teljesítés hibás teljesítés K

29 hitelezői oldal 2. A hitelező oldal{n jelentkező lebonyolít{si zavar a hitelező-késedelem, mely {ltal{ban nem kötelemszegés (a hitelező ui. jogosítva van, nem pedig kötelezve), hanem az adósi teljesítésnél való közreműködés elmulaszt{sa. Ennek legfontosabb következménye az adósi felelősség enyhülése, míg a szolg{ltat{s hitelezőnek felróható lehetetlenülése az adós kötelem alóli szabadul{s{t idézi elő. A későbbiekben a nem teljesítés h{rom fő esetéről lesz szó: a) a lehetetlenülésről, b) az adóskésedelemről, és c) a hitelezőkésedelemről. A nem kellő teljesítés kérdései az egyes kötelmeknél kerülnek megt{rgyal{sra.

30 lebonyolít{si zavarok Adósi oldal Hitelezői oldal nem teljesítés lehetetlenülés késedelem K nem kellő teljesítés késedelem felróható K nem felróható kellékhiányos teljesítés hibás teljesítés K

31 a k{rtérítés, mint a kötelemszegés szankciója A felróható kötelemszegés alapvető szankciója, hogy az adós tartozik azt a KÁRt megtéríteni, amit a kötelemszegés a hitelezőnek okozott. a KÁR fogalma {ltal{nos megfogalmaz{sban a k{r (damnum) nem m{s, mint az a vagyoni h{tr{ny, melyet valaki egy k{rosító tény (ún. k{r-ok) következményeként elszenvedett (deminutio patrimonii).

32 a k{r összetevői A k{rosult vagyon{ban bekövetkezett teljes k{rnak két összetevője van: a) damnum emergens (valós{gos, ténylegesen felmerülő, pozitív k{r), vagyis a k{rosult meglevő vagyon{nak csökkenése az- {ltal, hogy abból egy vagyont{rgy (dolog vagy m{s aktívum) teljesen kiesett vagy értékében megfogyatkozott (a h{z összedőlt, leégett, a rabszolga meghalt vagy megrokkant, a munkaeszköz, haszn{lati t{rgy tönkrement, a követelést az egyetemes hitelezőt{rs elengedte, stb.); b) lucrum cessans ( elmaradt haszon ), azaz a k{rosító tény következtében elmaradt vagyonnövekedés, mely - ak{r oly módon jelentkezik, hogy egy m{r folyó jövedelem esik ki (pl. a bérh{z leégése miatt a h{zbérjövedelem, bérmunk{sn{l a baleset, testi sértés miatt a munkabér), - ak{r úgy, hogy a jövőben elv{rható jövedelem marad el (pl. a meg nem fizetett vétel{r ut{n az eladó {ltal szedhető kamat).

33 a k{r összetevői (2) A k{rokoz{sn{l elvben mindkét k{rféleség együtt fordul elő, de lehetséges, hogy a k{r a) csup{n damnum emergensként mutatkozik (pl. a kölcsönkapott ékszert a haszonkölcsönbe vevő elvesztette), b) vagy egyedül lucrum cessansként (pl. a v{llalt hat{ridőre a lakóh{z nem épült fel, a pénztartoz{st az adós késve fizette meg).

34 k{rviselés és k{rtérítés Által{nos jogelv, hogy a vagyonban bekövetkezett k{r a vagyon alany{t terheli ( casum sentit dominus ), hacsak a jogrend nem teszi lehetővé, hogy k{r{nak megtérítését a k{rosult m{stól, ti. a k{rokozótól követelhesse. a k{rviselés = a bekövetkezett k{r kényszerű elszenvedése és a k{rtérítés = a k{rkövetkezmények {th{rít{sa m{sra Teh{t egym{st kiz{ró, egyszersmind egym{st kiegészítő fogalmak. Egym{ssal kötelmi viszonyban {lló vagyonalanyokra vonatkoztatva ez azt jelenti, hogy k{rtérítéssel a szolg{ltat{sért felelős adós tartozik, a k{rveszélyt pedig a hitelező viseli olyankor, amidőn az adóstól k{rtérítést nem követelhet.

35 pénzbeli k{rtérítés A római jogban egyrészt a természetbeni restitutio nehézségei, m{srészt a formul{ris perbeli condemnatio pecuniaria követelmény miatt a k{rtérítés norm{lis módja a pénzbeli k{rtérítés Ennek keretében olyankor, amidőn a k{r egy dolog elpusztít{s{ban, megrong{lód{s{ban vagy elvon{s{ban {ll, a k{rtérítés terjedelmét befoly{solja a dologérték meg{llapít{s{nak a módja.

36 a k{rösszeg kisz{mít{sa a) Minimumként és többnyire itt a rendes forgalmi érték (verum rei pretium), azaz a dolog piaci {ra jön figyelembe. b) Minthogy azonban a k{r mértékét a k{rosult interesseje vagyis objektíve megokolt, igazolt és ellenőrizhető, de mégis személyes viszonyai szabj{k meg, a k{rokozónak a dologk{r esetében is meg kell térítenie azt a rendkívüli értéket (interesse érték), melyet a k{rosultnak az adott dologhoz fűződő individu{lis érdeke hat{roz meg. Ilyen interesse értékkel bír pl. a vak ember kuty{ja, a négyes-fogatba tartozó ló, a z{rt készletbe tartozó egyedi darab, az a rabszolga, akire örökség nyílt meg, stb. c) Nem jön figyelembe ellenben az ún. előszereteti érték (pretium affectionis), vagyis az a szubjektív többletérték, melyet a k{rosult a dolognak puszt{n erkölcsi vagy érzelmi okokból tulajdonít. (pl. hogy a kedvenc rabszolg{ja, lova pusztult el, a tönkretett dolog emlékt{rgy volt)

37 k{rkötelem Ahhoz, hogy valaki m{s k{r{nak megtérítésére legyen kötelezve (k{r {th{rít{sa - k{rtérítés), h{rom tény{ll{selem megléte szükséges: 1. valamely k{rtérítési jogalap (tényalap: causa) fennforg{sa, 2. az okozatoss{g, vagyis az a követelmény, hogy a k{reredmény azzal az eseménnyel, melyért a k{rtérítésre kötelezett felelős, okozati összefüggésben {lljon, 3. a k{rokozó személyében a k{rokoz{s felróhatós{ga, vagyis többnyire a k{rokozó szubjektív vétkessége, ritk{bban a vétlen k{rokozó terhére az objektív k{r-ok besz{míthatós{ga.

38 I. k{rtérítési jogalap - Róma A római jogbeli k{rtérítési causak a modern felfog{stól eltérést mutatnak: a) az elsődleges k{rtérítési kötelmek körében a mag{njogi tilos cselekmények, mint delictumok (ill. quasidelictumok) nem szorosan vett k{rtérítésre, hanem a k{rösszeget egyszer el nem érő, m{sszor azt meghaladó poena fizetésére kötelezték a k{rokozót, s ezek a delictualis kötelmek csak a tov{bbélés sor{n alakultak {t valódi k{rtérítési kötelmekké. a szerződéssel előre felv{llalt k{rtérítési kötelezettség pedig alig volt ismert (pl. k{rtérítési kötbér) b) ezért a k{rtérítés fő esete a m{sodlagos k{rtérítési kötelem, különösen -a bonae fidei szerződéssel v{llalt kötelezettség felróható megszegése, ill. -a jogellenes birtokl{sból eredő k{rok megtérítésére való igény.

39 II. a k{rtevés okozatoss{ga A k{rnak, mint eredménynek azzal az eseménnyel, mint okkal (k{r-ok), melyért a k{rtérítésre kötelezett felelős, összefüggésben kell lennie. Nyilv{nvaló, hogy egy adott k{r-ok valamennyi okozat{t nem lehet jogi szempontból figyelembe venni, hanem a k{rosító tény következményeiért való felelősséget egyes meghat{- rozott következményekre kell korl{tozni. Jogi szempontból csak a relev{ns okozati összefüggést lehet a k{rokozónak besz{mítani, vagyis azt, melynél az {ltal{nos élettapasztalat szerint a k{r bekövetkezte egy adott k{r-okkal elegendő módon meg van magyar{zva; Egy k{r-oknak relev{nss{ minősítése az officium iudicis körébe tartozik, vagyis bírói mérlegelés kérdése.

40 III. a felróhatós{g fogalma A k{rkötelem harmadik tény{ll{seleme a felróhatós{g Felróhatós{gon azt értjük, hogy a jogrend a szolg{ltat{s elmarad{s{t az adósnak besz{mítja, s azért felelőssé teszi - terhére írja a k{rt. A kötelem eredeti t{rgy{nak nem teljesítéséért (lehetetlenülésért vagy késedelemért) az adós akkor tartozik felelősséggel (k{rtérítéssel), ha a nemteljesítés neki felróható, ellenkező esetben vagy szabadul a kötelem alól (a lehetetlenülésnél), vagy benne marad ugyan, de nem tartozik felelősséggel (a késedelemnél) DE!! Ugyanígy az elkövetett delictumokért is csak akkor felel valaki, ha az elkövetés neki felróható.

41 felróhatós{g - vétkesség Szab{lyként a nemteljesítés az adósnak akkor róható fel, ha azt az adós vétkes magatart{sa idézte elő (szubjektív felróhatós{g) némely esetben felel azonban vétlensége esetén is, teh{t olyankor, amidőn a nemteljesítés véletlen esemény (casus) következményeként {llott elő (objektív felróhatós{g) Vétkességen {ltal{nos értelemben az embernek a saj{t cselekményével való olyan pszichikai kapcsolat{t értjük, mely rosszalló t{rsadalmi értékítélet al{ esik. A kötelmi viszonyokban a vétkesség, mint az adós vétkessége jelenik meg, s attól függően, hogy az adósnak milyen képzete van kötelemsértő magatart{s{ról, súlyoss{ga szerint a vétkességnek különböző fokozatait különböztetjük meg:

42 dolus a) Sz{ndékoss{g (dolus): a tudatos jogsértés, a vétkesség legsúlyosabb alakzata, mely akkor forog fenn, ha az adósnak megvolt a képzete magatart{sa kötelességsértő volt{ról, de ez a képzet nemhogy visszatartotta volna, hanem egyenesen motiv{lta cselekedetét (dolus directus - egyenes sz{ndék) pl. az eladott rabszolg{t tudatosan megmérgezte, agyonhajszolta, megölte, felszabadította, gyógyít{s{t tudatosan mellőzte. vagy ha bel{tta tettei következményeit, de közömbös volt magatart{sa eredményével szemben (dolus eventualis eshetőleges sz{ndék) pl. a felv{llalt munk{t akaratlagosan nem végezte el. A sz{ndékoss{gnak nincsenek fokozatai

43 culpa b) Gondatlans{g (culpa): az a vétkességi alakzat, amidőn az adósnak vagy egy{ltal{n hi{nyzott magatart{sa kötelességsértő volt{- nak képzete, vagy ha megvolt, azt mag{tól elh{rította, remélve az eredmény be nem következtét. Megnyilv{nul{si módja szerint a gondatlans{g megjelenhet mint culpa in faciendo, figyelmetlen, nem eléggé körültekintő cselekedet (ún. kommisszív culpa) pl. a bérelt ig{s{llatot a bérlő túlterheli. culpa in non faciendo, a köteles magatart{s elmulaszt{sa (ún. omisszív culpa), pl. a felügyelet, őrizet elhanyagol{sa.

44 a culpa fokozatai Eltérően a dolustól, a gondatlans{gnak, a kötelességsértés súlya szerint, különböző fokozatai vannak: a) súlyos gondatlans{g (culpa lata, culpa magna): figyelmen kívül hagy{sa annak az enyhébben mért gondoss{gnak, melyet még a közönséges ember is tanúsítani szokott, s melyet tőle is el lehet v{rni ( non intelligere, quod omnes intelligunt ). b) enyhe gondatlans{g (culpa levis): elhanyagol{sa annak a nagyfokú gondoss{gnak (diligentia), amelyet a gondos ember (a jó gazda, a jó és gondos csal{dfő, bonus et diligens paterfamilias) szokott ügyeire fordítani.

45 a culpa fokozatai (2) c) Az enyhe gondatlans{got néha (a kései jogban) nem a diligens paterfamilias abszolút mértékével mérjük, hanem az illető adósra vonatkoztatott RELATÍV mértékkel. Ez a culpa (levis) in concreto: annak a gondoss{gnak az elmulaszt{sa, melyet az illető adós a saj{t ügyeiben szokott tanúsítani ( diligentia quam in suis rebus adhibere solet ). Ez a gondatlans{g teh{t súlyosabb (s az elv{rható gondoss{g egyszersmind csekélyebb) mint a jó csal{dfőé (ha ti. az adós a saj{t ügyeiben is kevésbé gondos), a culpa lata szintjére azonban nem sz{llhat le.

46 casus - objektív felróhatós{g Az a k{resemény, amely a jó gazda gondoss{g{val sem volt elh{rítható, a véletlen baleset (casus) fogalma al{ esik. Ennek két fokozata van: a) alsó baleset (casus minor): olyan k{resemény, mely egyfelől a legnagyobb gondoss{ggal sem előzhető meg, ill. h{rítható el, m{sfelől viszont nem is oly elemi erejű, hogy ellene a védekezés ne lenne elképzelhető. A leggyakrabban előforduló esetei: a közönséges lop{s, a rabszolga szökése, az ingók elkallód{sa, elvesztése, törése, rong{lód{sa, a rozsd{sod{s, molyr{g{s, vadk{r, stb.

47 casus (2) b) erőhatalom (casus maior, vis maior): olyan k{rosító esemény, melyről teljességgel bizonyos, hogy a vele szembeni védekezés eleve lehetetlen, illetőleg eredménytelen ( casus cui resisti non potest ). Az erőhatalom elő{llhat, mint ellen{llhatatlan természeti erők eredménye (pl. földrengés, hajótörés, vill{mcsap{s, {rvíz, jégverés, asz{ly, s{skaj{r{s, rabszolga természetes hal{la, {llatok kimúl{sa), vagy elh{ríthatatlan emberi tevékenység következményeként (pl. ellenség, rablók, kalózok k{rokoz{sai).

48 a felróhatós{g az egyes kötelmi viszonyokban A felróhatós{g kérdése eltérő módon merül fel a delictualis és a contractualis kötelmek esetében. 1. A delictualis kötelmeknél nem a kötelemszegésnek, hanem m{r mag{nak a kötelem létesítő ténynek egyik eleme az elkövető vétkessége, éspedig {ltal{ban annak legsúlyosabb alakzata, a dolus. Ez alól a római jogban csup{n a damnum iniuria datum jelent kivételt, melynél a delictum a kommiszszív culpa esetén is megvalósul, tov{bb{ a quasi-delictumok, ahol a felelősség objektív alapokon nyugszik. Delictumok esetében a szolg{ltat{s a bíró {ltal kiszabott poena, melynél a lehetetlenülés nem jöhet szóba, meg nem fizetése pedig végrehajt{st von maga ut{n.

49 a felróhatós{g az egyes kötelmi viszonyokban (2) 2. A szolg{ltat{sért való felelősség és a szolg{ltat{s nemteljesítésének felróhatós{ga problémaként csup{n a contractualis (ill. szab{lyaikban az ezekhez igazodó quasi-contractualis) kötelmeknél jelentkezik. A felróhatós{g ezeken belül is egym{stól gyökeresen eltérő alapokon nyugszik attól függően, hogy - stricti iuris vagy - bonae fidei kötelemről van-e szó. A. a stricti iuris kötelmeknél, melyek a szerződések és a szerződésszerű-tények egy viszonylag szűk, b{r jelentős csoportj{ból fakadnak, a nemteljesítés felróhatós{g{t t{rgyi, objektív körülmények hat{rozz{k meg, függetlenül az adós szubjektív vétkességétől.

50 a vétkesség szerepe B. A contractualis és quasicontractualis kötelmek zömét kitevő bonae fidei obligatiokban ellenben {ltal{nos elvként érvényesül, hogy a felróhatós{g alapja az adós szubjektív vétkessége, és csak kivételesen jut szóhoz az objektív alapú felelősség (felelősség a casusért: a custodia-felelősségnél és az adóskésedelemnél). De a bonae fidei kötelmeken belül is a kötelemszegés felróhatós{ga a különböző adóskategóri{k szerint eltérő módon van szab{lyozva, s ennek megfelelően az adósi felelősségnek is több fokozata különböztethető meg:

51 felelősség - {ttekintés

52 culpa levis a) Alapeset a rendes felelősség: ez nem m{s mint az adós omnis culpa-ért, azaz mindenfajta vétkességért (dolus, culpa lata, culpa levis) való felelőssége. E mérce szerint felel valamennyi ÉRDEKELT ADÓS, teh{t - egyfelől az, akinek a m{sik féltől ellenszolg{ltat{s j{r (mindkét fél a szinallagmatikus kötelmekben, tov{bb{ az elz{logosító és a z{loghitelező), - m{sfelől, aki egyedül érdekelt a kötelemből (pl. a letevő, a haszonkölcsönbe vevő). Tőlük a forgalom elv{rja, hogy a kötelem teljesítése érdekében kifejtsék mindazt a gondoss{got (diligentia), melyet egy gondos ember (a diligens paterfamilias) az adott helyzetben tanúsítana. A szakismeretet feltételező facere-kötelmekben culpaként jön figyelembe az elv{llalt feladat ell{t{s{hoz szükséges hozz{értés hi{nya, az imperitia.

53 felelősség - {ttekintés

54 culpa in concreto Néh{ny tartós, bizalmi jellegű kötelmi viszonyban (ahol az adós személyét valamely különös szempont alapj{n v{lasztott{k meg), az adós csak (?) a diligentia quam suis-t tartozik tanúsítani a hitelező érdekében, vagyis csup{n culpa in concreto ért felel, így: 1. a t{rsas{g ügyében elj{ró socius, 2. a gy{molt érdekében ténykedő tutor, 3. a női szabadvagyont kezelő férj, 4. a m{s ügyét ingyenesen ell{tó mandatarius. Ezek eredetileg egyedül dolusért feleltek, s felelősségüket később fokozt{k egy szigorúbb mértékre (tal{n Justinianus).

55 custodia b) A rendes felelősség esetleges kísérője a fokozott (custodia-) felelősség, vagyis az adós felelőssége az omnis culpa mértékén túlmenően az alsó balesetért (casus minor). E mérce szerint felelnek azok az érdekelt adósok, akik a hitelező dolg{t a kötelmi viszony (vagy külön felv{llal{s) alapj{n kiz{- rólagos őrizetükben (custodia : vagyis birtokban ill. bírlalatban) tartj{k. Custodia-felelősök az ún. érdekelt őrző adósok: aa) puszt{n a kötelmi viszonyból kifolyólag az eladó az eladott, de még {t nem adott {ru, a bérlő a bérelt dolog, a munkav{llaló az {tvett munkaeszköz, a v{llalkozó az {talakítandó dolog, a z{loghitelező a z{logt{rgy, a haszonkölcsönbe vevő az {tvett dolog tekintetében. (egyéb kötelezettségeik körüli felelősségük omnis culpara szorítkozik),

56 custodia (2) bb) külön felv{llal{s alapj{n custodia-felelős a hajós, a vendéglős, a fogadós az utastól, vendégektől {tvett (recipi{lt) dolgokért. A custodia-kötelezett felelőssége objektív (t{rgyi) alapú, azaz a vétkesség nem kerül mérlegelésre, s a dolog elvesztése esetén az adós csak a vis maior bizonyít{s{val mentheti ki (exkulp{lhatja) mag{t. Justinianus ezt a felelősségi alakzatot is vétkességi alapra helyezte azzal, hogy az őrizetben lévő dolog alsó baleset folyt{n történt elvesztését is a custodia-kötelezett adós vétkességének (culpa levissima) tudta be, akit ezért a jó gazda gondoss{g{n túlmenő exactissima diligentiaval terhelt meg, ti. a diligentissimus paterfamilias gondoss{g{val.

57 felelősség - {ttekintés

58 dolus - culpa lata c) Kivételes felelősségi alakzat az enyhe felelősség, melynek lényege, hogy az adósnak csup{n a dolus (és a justinianusi jogban a culpa lata) róható fel kötelemszegésnél. Ilyen mérték szerint felel a klasszikus jogban valamennyi INGYENADÓS, vagyis az, akinek a szerződésből haszna nincs, mert az kiz{rólag a m{sik fél érdekében jött létre, ahol teh{t ingyen (szívességből) teljesít, pl. a letéteményes, aj{ndékozó. Történeti okokból (kivételesen) egyedül dolusért felel a precarista és az agrimensor. Az enyhe felelősség fő alkalmaz{si esete az, hogy b{rmely adós felelőssége erre a mértékre sz{ll le a hitelező késedelme esetén.

59 felelősség - {ttekintés

60 lebonyolít{si zavarok Adósi oldal Hitelezői oldal nem teljesítés lehetetlenülés késedelem K nem kellő teljesítés késedelem felróható K nem felróható kellékhiányos teljesítés hibás teljesítés K

61 a szolg{ltat{s lehetetlenülése Az eredeti lehetetlenségtől különbözik a lehetetlenülés, vagyis a szolg{ltat{s utólagos lehetetlenné v{l{sa. Ez csak specifikus szolg{ltat{sokn{l jöhet szóba, teh{t többnyire ott, ahol a kötelem t{rgya egyedileg megjelölt dolog, vagy személyesen végzendő facere (pl. munka). Generikus kötelem {ltal{ban nem tud lehetetlenülni ( genus perire non potest ), erre csup{n a z{rtfajú kötelmeknél van lehetőség, ha az adós helyettesíthetetlen dolgok z{rt köréből ha saj{t termésű helyettesíthető dolgokból köteles egy meghat{rozott mennyiséget szolg{ltatni. Sohasem lehetetlenül a pénztartoz{s, még ha annak teljesítése az adós sz{m{ra szubjektív okokból (fizetőképtelenség, csőd miatt) nem is lehetséges.

62 lehetetlenülés A lehetetlenülés oka lehet a) fizikai jellegű, amidőn közbejött természeti akad{ly z{rja ki a szolg{ltat{st (pl. az ígért rabszolga meghal, a személyesen teljesítendő munk{t felv{llaló megrokkan, a haszonkölcsönbe adott szersz{m eltörik). b) gyakorlati lehetetlenülés, amely a fizikai lehetetlenüléssel azonos hat{lyú, amikor is a fizikai lehetőség a szolg{ltat{sra ugyan fenn{ll, de a józan életfelfog{s szerint azzal m{r nem lehet sz{molni (pl. az eladott gyűrű a vízbe esett, vagy ismeretlen tettes ellopta). c) jogi lehetetlenülés, ha a szolg{ltat{snak utólag valamilyen elh{ríthatatlan jogi akad{lya keletkezik (pl. az eladott telek locus religiosus-sz{ v{lik, kisaj{títj{k, az ígért rabszolg{t gazd{ja felszabadítja, vagy az jutalomként nyeri el szabads{g{t).

63 a lehetetlenülés következményei a) Ha a lehetetlenülést az adósnak fel nem róható körülmény okozta az adós szabadul kötelezettsége alól. b) Ha a lehetetlenülés oka az adósnak felróható a kötelem k{rtérítésbe fordul {t = az adós tartozik a hitelezőnek a teljesítés elmarad{s{ból eredő teljes k{r{t megtéríteni, vagyis olyan értéket tartozik a hitelezőnek nyújtani, amekkora értéket utóbbinak a szerződés teljesítése jelentett volna.

64 lebonyolít{si zavarok Adósi oldal Hitelezői oldal nem teljesítés lehetetlenülés késedelem K nem kellő teljesítés késedelem felróható K nem felróható kellékhiányos teljesítés hibás teljesítés K

65 az adóskésedelem Az adóskésedelem (mora debitoris, mora solvendi) be{ll, ha az adós a /még lehetséges és /lej{rt (esedékes) tartoz{s{t a /hitelező felhív{s{ra /neki felróható okból nem teljesíti. Tény{ll{s{nak elemei ezek szerint: a) A szolg{ltat{s teljesítése a késedelembe esés időpontj{ban még lehetséges legyen. Ellenkező esetben a nemteljesítésre nem az adóskésedelem, hanem az utólagos lehetetlenülés szab{ly{t kell alkalmazni. Az adóskésedelem és a lehetetlenülés teh{t egym{st kiz{rja!! b) A szolg{ltat{snak lej{rtnak (esedékesnek) kell lennie, vagyis olyannak, hogy teljesítése az adóstól m{r követelhető. Lej{rat előtt a még nem teljesítő adós nem debitor in mora és nem is ejthető késedelembe a hitelező {ltal.

66 az adóskésedelem (2) c) Az adós késedelembe eséséhez szab{lykent szükséges, ak{r volt időtűzés, ak{r nem, hogy őt a hitelező megintse, vagyis felhívja az esedékes tartoz{s teljesítésére. d) Szubjektíve szükséges, hogy a késedelmet az adósnak felróható tény idézze elő ( per debitorem steterit quominus solverit ) A felróhatós{g elvei azonosak azokkal, amelyek a lehetetlenülésnél érvényesülnek; így pl. a letéteményes, a megbízott csup{n sz{ndékos vagy súlyosan gondatlan magatart{suk esetén esnek késedelembe.

67 az adóskésedelem következménye Az adóskésedelem hat{sa kettős: a) B{rmilyen is volt kor{bban az adós felelősségének a mértéke, a késedelembe eséstől fogva az adós felelőssége megszigorodik: felel a specifikus szolg{ltat{s erőhatalom okozta lehetetlenülésért is. E felelősség alól az adós csak azzal tudja kimenteni mag{t, ha bizonyítja, hogy a vis maior okozta lehetetlenülés a hitelezőnél is bekövetkezett volna. b) Az adós tartozik megtéríteni azokat a k{rokat, melyek a hitelezőt a késedelemből kifolyólag érték (késedelmi k{rtérítés). Ennek keretében ki kell adnia a gyümölcsöket, pénztartoz{s ut{n késedelmi kamatokat kell fizetnie. Meg kell térítenie a késedelemmel kapcsolatos nem közvetlen k{rokat is, így pl. olyanokat, melyek a hitelezőt z{logjoga vagy a neki j{ró kötbér elvesztése folyt{n érték.

68 felelősség - {ttekintés

69 a hitelezőkésedelem Hitelezőkésedelemről (mora creditoris), m{s kifejezéssel, {tvételi késedelemről (mora accipiendi) van szó, ha a hitelező a kötelemszerű időben és helyen felaj{nlott szolg{ltat{st nem veszi {t vagy visszautasítja (elfogad{si késedelem), illetőleg a teljesítéshez szükséges közreműködését megtagadja (közreműködési késedelem).

70 a hitelezőkésedelem tény{ll{sa 1. A hitelező késedelembe eséséhez szükséges, hogy a szolg{ltat{st az adós a hitelezőnek felaj{nlja (re{l-oblatio, verb{l-oblatio), melynek a hitelező, vagy ha cselekvőképtelen, törvényes képviselője részére tett nyilatkozattal kell történnie. Kivételesen nincsen szükség oblatiora, ha szerződésükben a felek a teljesítésre, vagy ann{l a hitelezi közreműködésre hat{rozott időt {llapítottak meg, és a hitelező a szolg{ltat{s {tvételét előre megtagadta vagy a hat{ridőn belül a cselekményt nem vitte véghez. 2. Amennyiben a felaj{nl{s kötelemszerű volt, a hitelező késedelembe eséséhez elegendő, ha a teljesítés elmarad{s{ra ő adott okot, vagyis rajta múlt, hogy az adós nem tudott teljesíteni ( per creditorem steterit quo minus solvatur ) A hitelezőkésedelem teh{t akkor is bekövetkezik, ha a hitelező teljesen vétlen az {tvétel elmarad{s{ban (pl. abban betegség, erőszak, rossz idő akad{- lyozta meg) 3. A hitelező a nem kötelemszerű (pl. a nem alkalmas időben vagy helyen, illetőleg nem alkalmas személy {ltal eszközölt) szolg{ltat{st azonban visszautasíthatja, anélkül hogy késedelembe esnék. Hasonlóképpen kiz{rja a hitelezőkésedelmet a szolg{ltat{s adósnak felróható lehetetlenülése. Végeredményben teh{t az adós szolg{ltat{si képessége feltétele a hitelezőkésedelemnek.

71 a hitelezőkésedelem következményei Ellentétben az adósnak felróható lehetetlenüléssel és az adóskésedelemmel, a hitelező olyan magatart{sa, mely a kötelem teljesedésbe menetelét akad{lyozza, nem minősül kötelemszegésnek. Ha a hitelező a teljesítés véghezvitelét megakad{lyozza, ezzel nem az adósnak okoz k{rt, hanem önmag{nak. 1. B{rmilyen volt is az adós felelősségének mértéke a specifikus szolg{ltat{s lehetetlenné v{l{s{ért a hitelező késedelembe esését megelőzően, ettől fogva enyhe felelősséggel tartozik, azaz csup{n dolusért és culpa lataért felel. 2. Pénztartoz{s esetén az adósnak jog{ban {ll a teljesítésre felaj{nlott és {t nem vett pénzt lez{rva és lepecsételve letétbe helyezni. 3. Az adós követelheti azoknak a kiad{sainak a megtérítését, melyeket a dologra fordított, hasonlóképpen a hitelezőkésedelem folyt{n őt ért k{rok megtérítését is.

Római jog IX. A kárkötelem 2. - lehetetlenülés és késedelem

Római jog IX. A kárkötelem 2. - lehetetlenülés és késedelem Római jog IX. A kárkötelem 2. - lehetetlenülés és késedelem felróhatós{g - vétkesség Szab{lyként a nem-teljesítés az adósnak akkor róható fel, ha azt az adós vétkes magatart{sa idézte elő (SZUBJEKTÍV FEL-

Részletesebben

Római jog IX. 2011.03.06. felróhatós{g - vétkesség. A kárkötelem 2. - lehetetlenülés és késedelem. dolus. culpa. a culpa fokozatai

Római jog IX. 2011.03.06. felróhatós{g - vétkesség. A kárkötelem 2. - lehetetlenülés és késedelem. dolus. culpa. a culpa fokozatai Római jog IX. A kárkötelem 2. - lehetetlenülés és késedelem felróhatós{g - vétkesség Szab{lyként a nem-teljesítés az adósnak akkor róható fel, ha azt az adós vétkes magatart{sa idézte elő (SZUBJEKTÍV FEL-

Részletesebben

Római jog IX. A kárkötelem 2. - lehetetlenülés és késedelem

Római jog IX. A kárkötelem 2. - lehetetlenülés és késedelem Római jog IX. A kárkötelem 2. - lehetetlenülés és késedelem felróhatós{g Szab{lyként a nem-teljesítés az adósnak akkor róható fel, ha azt az adós vétkes magatart{sa idézte elő (SZUBJEKTÍV FEL- RÓHATÓS[G)

Részletesebben

Római jog IX felróhatós{g. A kárkötelem 2. - lehetetlenülés és késedelem. a felróhatós{g az egyes kötelmi viszonyokban (2)

Római jog IX felróhatós{g. A kárkötelem 2. - lehetetlenülés és késedelem. a felróhatós{g az egyes kötelmi viszonyokban (2) Római jog IX. A kárkötelem 2. - lehetetlenülés és késedelem felróhatós{g Szab{lyként a nem-teljesítés az adósnak akkor róható fel, ha azt az adós vétkes magatart{sa idézte elő (SZUBJEKTÍV FEL- RÓHATÓS[G)

Részletesebben

Római jog VIII. A kötelmek nem teljesülése A k{rkötelem 1.

Római jog VIII. A kötelmek nem teljesülése A k{rkötelem 1. Római jog VIII. A kötelmek nem teljesülése A k{rkötelem 1. a kötelmek nem teljesülése A kötelem, ak{r szerződésből keletkezett, ak{r m{s jogalapból, a teljesítéssel éri el célj{t, amivel azut{n létjogosults{ga

Részletesebben

Római jog VII. A kötelem személyei, t{rgya, szankciója

Római jog VII. A kötelem személyei, t{rgya, szankciója Római jog VII. A kötelem személyei, t{rgya, szankciója egyetemlegesség 3. A több alany viszonya lehet azonban egyetemleges is, ami azt jelenti, hogy a több adós mindegyike az egész szolg{ltat{s teljesítésére

Részletesebben

Római jog levelező II. Kötelmi jog I.

Római jog levelező II. Kötelmi jog I. Római jog levelező II. Kötelmi jog I. a kötelem fogalma A kötelem (obligatio) meghatározott személyek között fennálló, a magánautonómián alapuló azon jogviszony, melynél fogva az egyik fél a másiktól szolgáltatást

Részletesebben

Ptk. rendszere: Kötelmek szerződések általános egyes szerződések teljesítésének különös szabályai. Pénztartozás teljesítése kötelem és szerződés

Ptk. rendszere: Kötelmek szerződések általános egyes szerződések teljesítésének különös szabályai. Pénztartozás teljesítése kötelem és szerződés Ptk. rendszere: Kötelmek szerződések általános egyes szerződések teljesítésének különös szabályai. Pénztartozás teljesítése kötelem és szerződés esetén. A kötelem tárgya: a szolgáltatás mint magatartás.

Részletesebben

Római jog XV. Az ősi és formális szerződések

Római jog XV. Az ősi és formális szerződések Római jog XV. Az ősi és formális szerződések szerződési kötelmek az ősi jogban Az ősi t{rsadalom egyszerű életviszonyai közt előforduló mindennapi meg{llapod{sok a jogi megítélés körén kívül maradtak.

Részletesebben

Római jog XVIII. Konszenzuálszerződések (2)

Római jog XVIII. Konszenzuálszerződések (2) Római jog XVIII. Konszenzuálszerződések (2) a dologbérlet (locatio conductio rei) I. A bérleti szerződésben a bérbeadó (locator rei) egy elhasználhatatlan dolog időleges használatának, s ha a dolog gyümölcsöző,

Részletesebben

Római jog levelező II.

Római jog levelező II. Római jog levelező II. a kötelem fogalma A kötelem (obligatio) meghatározott személyek között fennálló, a magánautonómián alapuló azon jogviszony, melynél fogva az egyik fél a másiktól szolgáltatást követelhet.

Részletesebben

A gazdasági élet szerződései A szerződések általános szabályai. 1. A kötelem és a szerződés fogalmi kérdései

A gazdasági élet szerződései A szerződések általános szabályai. 1. A kötelem és a szerződés fogalmi kérdései 1 A gazdasági élet szerződései A szerződések általános szabályai 1. A kötelem és a szerződés fogalmi kérdései Az áruk, szolgáltatások iránti igényt a gazdaság szereplői érdekeiknek megfelelően, azok által

Részletesebben

16. gyakorlat. Kötelmi jog

16. gyakorlat. Kötelmi jog 16. gyakorlat Kötelmi jog 1. jogeset Egy filius familias tartozott Titiusnak. Tartozása biztosítására kezest adott. Titius végrendeletében a filius familiast örökösévé nevezte. Amikor meghalt, a pater

Részletesebben

SZERZŐDÉSSZEGÉS. Publikációk Tájékoztató Anyagok 2006. december 18. A TELJESÍTÉS MEGTAGA- DÁSA JOGOSULT KÉSEDELME KÖTELEZETT KÉSEDELME MIKOR ÁLL FENN?

SZERZŐDÉSSZEGÉS. Publikációk Tájékoztató Anyagok 2006. december 18. A TELJESÍTÉS MEGTAGA- DÁSA JOGOSULT KÉSEDELME KÖTELEZETT KÉSEDELME MIKOR ÁLL FENN? SZERZŐDÉSSZEGÉS MIKOR ÁLL FENN? A kötelezett késedelembe esik, ha A szerződésben megállapított / a szolgáltatás rendeltetéséből kétségtelenül megállapítható teljesítési idő eredménytelenül eltelt más esetekben,

Részletesebben

Megyei Jogú Város Önkormányzatának. 2011. évi 3. szám 2011. február 18. T A R T A L O M J E G Y Z É K. Szám Tárgy Oldal

Megyei Jogú Város Önkormányzatának. 2011. évi 3. szám 2011. február 18. T A R T A L O M J E G Y Z É K. Szám Tárgy Oldal DEBRECEN Megyei Jogú Vros Önkormnyzatnak K Ö Z L Ö N Y E 2011. évi 3. szm 2011. februr 18. T A R T A L O M J E G Y Z É K Szm Trgy Oldal DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŰLÉSÉNEK 4/2011. (II.

Részletesebben

Római jog XVII. Reálszerződések (2) Konszenzuálszerződések - adásvétel

Római jog XVII. Reálszerződések (2) Konszenzuálszerződések - adásvétel Római jog XVII. Reálszerződések (2) Konszenzuálszerződések - adásvétel a re{lszerződések A form{tlan meg{llapod{sok egyes típusai kétféle módon lettek contractusként elismerve: re{l-contractusként vagy

Részletesebben

Szállítási szerződés

Szállítási szerződés Szllítsi szerződés mely létrejött egyrészről a Siófoki Kórhz Rendelőintézet (8600 Siófok, Semmelweis u. 1.) Képviseli: Dr. Inczeffy Istvn - főigazgató Adószm: 15397029-2-14 Szmlaszm: Magyar Államkincstr

Részletesebben

Tömörkény Községi Önkormányzat Képviselő-testületének. 13/2008. (IX. 09.) önkormányzati rendelete

Tömörkény Községi Önkormányzat Képviselő-testületének. 13/2008. (IX. 09.) önkormányzati rendelete Tömörkény Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2008. (IX. 09.) önkormányzati rendelete a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatás kötelező igénybevételéről Tömörkény Községi

Részletesebben

2014. Kereskedelmi szerződések joga 1. Bevezetés A legfontosabb változások áttekintése 1

2014. Kereskedelmi szerződések joga 1. Bevezetés A legfontosabb változások áttekintése 1 Kereskedelmi szerződések sek joga 1. MSC 2014 Az új Polgári Törvénykönyv a szerződések jogát érintő legfontosabb változásai. Kötelmi jogi alapok dr. Verebics János, PhD egyetemi 1 Bevezetés A legfontosabb

Részletesebben

KÖTELMI JOG Hatodik Könyv. A kötelmek keletkezhetnek. Kik között jön létre a kötelem? KÖTELEM ELÉVÜL. A kötelmi jogviszony jellegzetességei:

KÖTELMI JOG Hatodik Könyv. A kötelmek keletkezhetnek. Kik között jön létre a kötelem? KÖTELEM ELÉVÜL. A kötelmi jogviszony jellegzetességei: KÖTELMI JOG Hatodik Könyv Kötelem: kötelezettség a szolgáltatás teljesítésére és jogosultság a szolgáltatás teljesítésének követelésére. MIRE IRÁNYULHAT? valamely dolog adására, tevékenységre, tevékenységtől

Részletesebben

S Z E G E D I Í T É L Ő T Á B L A

S Z E G E D I Í T É L Ő T Á B L A S Z E G E D I Í T É L Ő T Á B L A P O L G Á R I K O L L É G I U M KOLLÉGIUMVEZETŐ: DR. KEMENES ISTVÁN 6721 Szeged, Sóhordó u. 5. Telefon: 62/568-512 6701 Szeged Pf. 1192 Fax: 62/568-513 Szegedi Ítélőtábla

Részletesebben

Sz{llít{si szerződés (VI. részajánlati körre) Mely létrejött az al{bbi napon és helyen a Megrendelő és Sz{llító között:

Sz{llít{si szerződés (VI. részajánlati körre) Mely létrejött az al{bbi napon és helyen a Megrendelő és Sz{llító között: Sz{llít{si szerződés (VI. részajánlati körre) Mely létrejött az al{bbi napon és helyen a Megrendelő és Sz{llító között: Megrendelő: Neve: Lenti V{ros Önkorm{nyzata Székhelye: 8960 Lenti, Zrínyi M. u. 4.

Részletesebben

Értelmező rendelkezések

Értelmező rendelkezések 2009. évi LXII. törvény a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról 1 Hatályos: 2013.10.01-2013.12.31 Az Országgyűlés a károsultak fokozott védelme, a gépjárművel okozott károk következtében a biztosítottakkal

Részletesebben

A szó jelentése szerteágazó, még jogi értelemben is

A szó jelentése szerteágazó, még jogi értelemben is A szó jelentése szerteágazó, még jogi értelemben is Polgári jogi felelősség Tágabb értelemben hasonlítható a kénytetőséghez, a jogilag szoríthatósághoz (Grosschmid) Szűkebb értelemben: jogellenesen (kivételesen

Részletesebben

2009. évi LXII. törvény

2009. évi LXII. törvény 2009. évi LXII. törvény a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról Az Országgyűlés a károsultak fokozott védelme, a gépjárművel okozott károk következtében a biztosítottakkal szemben támasztott megalapozott

Részletesebben

Vagyonőr vállalkozások felelősségbiztosítási feltételei (VFF) Hatályos: 2015. szeptember 25. Nysz.: 17950

Vagyonőr vállalkozások felelősségbiztosítási feltételei (VFF) Hatályos: 2015. szeptember 25. Nysz.: 17950 Vagyonőr vállalkozások felelősségbiztosítási feltételei (VFF) Hatályos: 2015. szeptember 25. Nysz.: 17950 2 Tartalomjegyzék Általános felelősségbiztosítási szerződési feltételek (ÁFSZ)... 3 I. Biztosított....

Részletesebben

UNION-Casco Alapbiztosítás feltételei

UNION-Casco Alapbiztosítás feltételei UNION-Casco Alapbiztosítás feltételei Az UNION Biztosító Zrt. a biztosítási díj megfizetése ellenében a kockázatviselés időtartama alatt a jelen biztosítási feltételekben rögzített esetekben és mértékben

Részletesebben

Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás Biztosítási Feltételek

Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás Biztosítási Feltételek Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás Biztosítási Feltételek A biztosítótársaságra vonatkozó adatok H-1082 Budapest, Baross u. 1. H-1461 Bp., Pf. 131. Telefon: (+36-1) 486-4200 Cégjegyzékszám: 01-10-041566

Részletesebben

3/2013 BJE: I. 1 Az emberölés elhatárolása az élet és testi épség elleni egyéb bűncselekményektől

3/2013 BJE: I. 1 Az emberölés elhatárolása az élet és testi épség elleni egyéb bűncselekményektől -1- -2- -3- -4- 3/2013 BJE: I. 1 Az emberölés elhatárolása az élet és testi épség elleni egyéb bűncselekményektől Magyarország Alaptörvényének II. Cikke alapvetésként rögzíti, hogy mindenkinek joga van

Részletesebben

POLGÁRI KOLLÉGIUM TÁBLABÍRÓSÁGI FÜZETEK III. VÁLOGATÁS A MÁSODFOKÚ JOGGYAKORLATBÓL. 2004. január 1-től 2004. július 31-ig. Belső használatra!

POLGÁRI KOLLÉGIUM TÁBLABÍRÓSÁGI FÜZETEK III. VÁLOGATÁS A MÁSODFOKÚ JOGGYAKORLATBÓL. 2004. január 1-től 2004. július 31-ig. Belső használatra! S Z E G E D I Í T É L Ő T Á B L A POLGÁRI KOLLÉGIUM TÁBLABÍRÓSÁGI FÜZETEK III. VÁLOGATÁS A MÁSODFOKÚ JOGGYAKORLATBÓL 2004. január 1-től 2004. július 31-ig. Belső használatra! - 2 - KOLLÉGIUMI AJÁNLÁSOK

Részletesebben

b)6 Magyarország területén rendezett gépjárműversenyen (edzésen) részt vevő gépjárművekre kötött felelősségbiztosítási szerződésekre;

b)6 Magyarország területén rendezett gépjárműversenyen (edzésen) részt vevő gépjárművekre kötött felelősségbiztosítási szerződésekre; 2009. évi LXII. törvény a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról1 Az Országgyűlés a károsultak fokozott védelme, a gépjárművel okozott károk következtében a biztosítottakkal szemben támasztott megalapozott

Részletesebben

Római jog XVI. Reálszerződések

Római jog XVI. Reálszerződések Római jog XVI. Reálszerződések a re{lszerződések A form{tlan meg{llapod{sok egyes típusai kétféle módon lettek contractusként elismerve: re{l-contractusként vagy konszenzu{l-contractusként. A re{l-contractusok

Részletesebben

Jegyzőkönyv. 2013. május 9. napján megtartott nyilvános rendkívüli testületi ülésről. Készült: 2 eredeti példányban

Jegyzőkönyv. 2013. május 9. napján megtartott nyilvános rendkívüli testületi ülésről. Készült: 2 eredeti példányban Sarród Község Önkormnyzatnak Képviselő-testülete 6/2013. Jegyzőkönyv a 2013. mjus 9. napjn megtartott nyilvnos rendkívüli testületi ülésről Készült: 2 eredeti példnyban 2 Jegyzőkönyv Készült: Sarród Község

Részletesebben

HATODIK KÖNYV Szerződések általános szabályai

HATODIK KÖNYV Szerződések általános szabályai HATODIK KÖNYV Szerződések általános szabályai ÖTÖDIK KÖNYV: DOLOGI JOG- KORLÁTOLT DOLOGI JOGOK Célja, hogy a zálogjog segítse a hitelfelvételt: hatékony biztosítékot nyújt a hitelező számára, és megfelelő

Részletesebben

ÉRVÉNYTELENSÉG MEGTÁMADÁSI OKOK

ÉRVÉNYTELENSÉG MEGTÁMADÁSI OKOK ÉRVÉNYTELENSÉG DR. BARZÓ TÍMEA PHD EGYETEMI DOCENS, ÜGYVÉD EGÉSZSÉGÜGYI SZAKJOGÁSZ MISKOLCI EGYETEM ÁLLAM- ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR POLGÁRI JOGI TANSZÉK 2014. 1 ALAPVETÉSEK FELEK CÉLJA: Kölcsönös és egybehangzó

Részletesebben

Római jog XVIII. Konszenzu{lszerződések (2)

Római jog XVIII. Konszenzu{lszerződések (2) Római jog XVIII. Konszenzu{lszerződések (2) a venditor kötelezettségei - jogszavatoss{g Az ad{svétel végső gazdas{gi célja az, hagy a vevő az {run tulajdonjogot szerezzen, ami az esetek túlnyomó többségében

Részletesebben

GB398 JELŰ E-CASCO BIZTOSÍTÁSI FELTÉTELEK ÉS ÜGYFÉLTÁJÉKOZTATÓ

GB398 JELŰ E-CASCO BIZTOSÍTÁSI FELTÉTELEK ÉS ÜGYFÉLTÁJÉKOZTATÓ Az OTP Csoport partnere GB398 JELŰ E-CASCO BIZTOSÍTÁSI FELTÉTELEK ÉS ÜGYFÉLTÁJÉKOZTATÓ Groupama Biztosító Zrt. 1146 Budapest, Erzsébet királyné útja 1/C Nyomtatványszám: 13050/2 Hatályos 2016. január 1-jétől

Részletesebben

Utazási szerződés Érvényes 2016. január 1. napjátol visszavonásig.

Utazási szerződés Érvényes 2016. január 1. napjátol visszavonásig. EUPOLISZ UTAZÁSSZERVEZŐ KFT. Székhely: 8200 Veszprém, Szeglethy u. 1. II/15. Tel: (+36) 88 871728, (+36) 88 871729 Cégjegyzékszám: 01-09-694366 Adószám: 12600229-2-19 Engedélyszám: U-000463 Vagyoni biztosíték:

Részletesebben

K&H vállalkozói biztosítás. érvényes: 2016.január 01-től

K&H vállalkozói biztosítás. érvényes: 2016.január 01-től K&H vállalkozói biztosítás érvényes: 2016.január 01-től K&H vállalkozói biztosítás ügyfél-tájékoztató Kedves Ügyfelünk! Engedje meg, hogy figyelmébe ajánljuk a K&H vállalkozói biztosítást, amely az érdekeltségébe

Részletesebben

16. gyakorlat jogeset

16. gyakorlat jogeset 1. jogeset 16. gyakorlat Kötelmi jog Egy filius familias tartozott Titiusnak. Tartozása biztosítására kezest adott. Titius végrendeletében a filius familiast örökösévé nevezte. Amikor meghalt, a pater

Részletesebben

A MUNKAJOGI KÁRTÉRÍTÉSI FELELŐSSÉG

A MUNKAJOGI KÁRTÉRÍTÉSI FELELŐSSÉG A MUNKAJOGI KÁRTÉRÍTÉSI FELELŐSSÉG A munkáltató kártérítési felelőssége A felelősség a legáltalánosabb értelemben: magatartás értékelése. Egymástól elválaszthatatlan funkciói a reparáció és a prevenció.

Részletesebben

ATLASZ KOMPÁNIA BIZTONSÁGI ÖV CSOPORTOSBALESET- ÉS BETEGSÉGBIZTOSÍTÁSI SZERZŐDÉS ÁLTALÁNOS FELTÉTELEI (MJK: KOMP-ÁLT 001-2016)

ATLASZ KOMPÁNIA BIZTONSÁGI ÖV CSOPORTOSBALESET- ÉS BETEGSÉGBIZTOSÍTÁSI SZERZŐDÉS ÁLTALÁNOS FELTÉTELEI (MJK: KOMP-ÁLT 001-2016) Colonnade Insurance S.A. Magyarországi Fióktelepe Atlasz Kompánia- Biztonsági Öv ATLASZ KOMPÁNIA BIZTONSÁGI ÖV CSOPORTOSBALESET- ÉS BETEGSÉGBIZTOSÍTÁSI SZERZŐDÉS ÁLTALÁNOS FELTÉTELEI (MJK: KOMP-ÁLT 001-2016)

Részletesebben

2007. évi CXXVII. törvény. az általános forgalmi adóról

2007. évi CXXVII. törvény. az általános forgalmi adóról 2007. évi CXXVII. törvény az általános forgalmi adóról Az Országgyűlés - figyelemmel az államháztartás feladatainak ellátásához szükséges állandó, nem konjunktúraérzékeny és értékálló bevétel biztosítására,

Részletesebben

ATLASZ KÖNYVELŐK FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁSÁNAK SZABÁLYZATA (MJK: KÖNYVELŐIFEL 001-2015) KÖNYVELŐIFEL 001-2015 Érvényes: 2015. január 01-től 1/16

ATLASZ KÖNYVELŐK FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁSÁNAK SZABÁLYZATA (MJK: KÖNYVELŐIFEL 001-2015) KÖNYVELŐIFEL 001-2015 Érvényes: 2015. január 01-től 1/16 ATLASZ KÖNYVELŐK FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁSÁNAK SZABÁLYZATA (MJK: KÖNYVELŐIFEL 001-2015) KÖNYVELŐIFEL 001-2015 Érvényes: 2015. január 01-től 1/16 ATLASZ KÖNYVELŐK FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁSÁNAK SZABÁLYZATA 1. BEVEZETÉS

Részletesebben

VIS MAIOR - SZABÁLYZAT

VIS MAIOR - SZABÁLYZAT VIS MAIOR - SZABÁLYZAT 1.) Hatáskör 1.1. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) hagyományosan látja el a vis maior hivatkozások érvényesítésének igazolására irányuló tevékenységét. A vis maior igazolások

Részletesebben

Polgári Szakág. Az Ítélőtáblai Határozatok című folyóiratban 2007. évben megjelent határozatok

Polgári Szakág. Az Ítélőtáblai Határozatok című folyóiratban 2007. évben megjelent határozatok POLGÁRI KOLLÉGIUM Polgári Szakág Az Ítélőtáblai Határozatok című folyóiratban 2007. évben megjelent határozatok ÍH 2007/1/21. Az eljáró bíróság részéről az eljárási határidők be nem tartása jellegénél

Részletesebben

GROUPAMA GARANCIA GÉPJÁRMŰ ASSZISZTENCIA BIZTOSÍTÁS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK ÉS ÜGYFÉLTÁJÉKOZTATÓ

GROUPAMA GARANCIA GÉPJÁRMŰ ASSZISZTENCIA BIZTOSÍTÁS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK ÉS ÜGYFÉLTÁJÉKOZTATÓ Az OTP Csoport partnere GROUPAMA GARANCIA GÉPJÁRMŰ ASSZISZTENCIA BIZTOSÍTÁS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK ÉS ÜGYFÉLTÁJÉKOZTATÓ Groupama Garancia Biztosító Zrt. 1051 Budapest, Október 6. utca 20. Nyomtatványszám:

Részletesebben

Kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítási feltétel és ügyféltájékoztató

Kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítási feltétel és ügyféltájékoztató Kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítási feltétel és ügyféltájékoztató Kötelezô gépjármû-felelôsségbiztosítási feltétel és ügyféltájékoztató 1. Ha nemzetközi szerzôdés eltérôen nem rendelkezik, e törvény

Részletesebben

Vezető tisztségviselő felelőssége. Csehi Zoltán

Vezető tisztségviselő felelőssége. Csehi Zoltán Vezető tisztségviselő felelőssége Csehi Zoltán 2014.5.13. 1 Vezető tisztségviselő felelőssége Nem csak társasági jogi kérdés! A kódex vonatkozó normáit együtt kell alkalmazni! Munkajogi szabályok! 2 2

Részletesebben

Aegon Sí- és Snowboard felszerelés Biztosítás Szabályzat

Aegon Sí- és Snowboard felszerelés Biztosítás Szabályzat Aegon Sí- és Snowboard felszerelés Biztosítás Szabályzat A Sí- és Snowboard felszerelés Biztosítás jelen feltételek szerint jön létre az Aegon Magyarország Általános Biztosító Zrt. cím: 1091 Budapest,

Részletesebben

TELENOR MAGYARORSZÁG ZRT. ÁLTALÁNOS BESZERZÉSI FELTÉTELEK. Első kibocsátás dátuma: 2014. május 15. Első hatálybalépés: 2014. május 15.

TELENOR MAGYARORSZÁG ZRT. ÁLTALÁNOS BESZERZÉSI FELTÉTELEK. Első kibocsátás dátuma: 2014. május 15. Első hatálybalépés: 2014. május 15. Első kibocsátás dátuma: 2014. május 15. Első hatálybalépés: 2014. május 15. Módosítás időpontja Módosítás készítője Módosítások összefoglalója Módosítás hatályba lépése 1 1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1.1.

Részletesebben

A Nők 40+ program keretében nyújtott bérköltség t{mogat{s {ltal{nos szerződési feltételei

A Nők 40+ program keretében nyújtott bérköltség t{mogat{s {ltal{nos szerződési feltételei A Nők 40+ program keretében nyújtott bérköltség t{mogat{s {ltal{nos szerződési feltételei I. A t{mogat{s nyújt{s{nak alapj{ul szolg{ló jogszab{lyi rendelkezések különösen: a foglalkoztat{s elősegítéséről

Részletesebben

AUTO SECURIT Zrt. SZOLGÁLTATÁSI SZABÁLYZAT PARKOLÁS ÉS E-MATRICA VÁSÁRLÁS

AUTO SECURIT Zrt. SZOLGÁLTATÁSI SZABÁLYZAT PARKOLÁS ÉS E-MATRICA VÁSÁRLÁS AUTO SECURIT Zrt. SZOLGÁLTATÁSI SZABÁLYZAT PARKOLÁS ÉS E-MATRICA VÁSÁRLÁS I. FEJEZET A SZOLGÁLTATÁSI SZABÁLYZAT ALAPFOGALMAI 1.1 Alapfogalmak 1.1.1 Szolgáltatás A Szolgáltató, mint a 356/2012. (XII.13.)

Részletesebben

Dr. Kenderes Andrea okt. 6.

Dr. Kenderes Andrea okt. 6. Dr. Kenderes Andrea 2012. okt. 6. Facere szerződések alaptípusai Eredmény kötelem- vállalkozási szerződés Gondossági kötelem- megbízási szerződés Vállalkozási szerződés: Ptk. 389. 401. Megbízás: Ptk. 474.

Részletesebben

Magyar Jogász Egylet, Eger, 2014. november 27.

Magyar Jogász Egylet, Eger, 2014. november 27. Szerződésszeg sszegés, s, előrel reláthatóság, kártérítési felelőss sség g az új Ptk.-ban I. részr Magyar Jogász Egylet, Eger, 2014. november 27. dr. Verebics János, PhD egyetemi docens, BME GTK Üzleti

Részletesebben

HARMADIK SZEMÉLY RÉSZÉRŐL FELAJÁNLOTT TELJESÍTÉS

HARMADIK SZEMÉLY RÉSZÉRŐL FELAJÁNLOTT TELJESÍTÉS 1. ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK HARMADIK SZEMÉLY RÉSZÉRŐL FELAJÁNLOTT TELJESÍTÉS A törvény lehetővé teszi azt, hogy meghatározott feltételek fennállása esetén a kötelezett helyett - szerződéses jogviszonyban nem

Részletesebben

Főcím MUNKAJOGI KÁRFELELŐSSÉG. Dr. Ferencz Jácint PhD. egyetemi oktató Széchenyi István Egyetem Győr

Főcím MUNKAJOGI KÁRFELELŐSSÉG. Dr. Ferencz Jácint PhD. egyetemi oktató Széchenyi István Egyetem Győr Főcím MUNKAJOGI KÁRFELELŐSSÉG PhD. egyetemi oktató Széchenyi István Egyetem Győr Munkajogi kárfelelősség A felelősség köznapi értelemben a következmények vállalására utal. A jogi felelősség azt jelenti,

Részletesebben

Magyar Ügyvédek Biztosító és Segélyezı Egyesületének módosított ügyvédi felelısségbiztosítási feltétele (biztosítási feltételek)

Magyar Ügyvédek Biztosító és Segélyezı Egyesületének módosított ügyvédi felelısségbiztosítási feltétele (biztosítási feltételek) Hatályos: 2009. május hó 1. 2009. március hó 30-i küldöttközgyőlési módosítások..számú biztosítási feltétel Magyar Ügyvédek Biztosító és Segélyezı Egyesületének módosított ügyvédi felelısségbiztosítási

Részletesebben

I n d o k o l á s. 1 A kollégiumi vélemény tervezetét készítette: Dr. Kemenes István kollégiumvezető

I n d o k o l á s. 1 A kollégiumi vélemény tervezetét készítette: Dr. Kemenes István kollégiumvezető Szegedi Ítélőtábla Polgári Kollégium 2/2008. (XII. 4.) számú kollégiumi véleményével módosított, egységes szerkezetbe foglalt 1/2005. (VI. 17.) számú kollégiumi véleménye 1 a jogi személy elkülönült felelősségéről

Részletesebben

K&H Eszközlízing Kft.

K&H Eszközlízing Kft. Általános szerződési feltételek - bérleti szerződés eszközökre 1. Bevezető rendelkezések Az eszközök tárgyában kötött bérleti szerződés (a továbbiakban Bérleti szerződés) alapján a K&H Eszközlízing Gép-

Részletesebben

E-ÚTDÍJ ÁSZF. 1/8 oldal FIGYELMEZTETÉS

E-ÚTDÍJ ÁSZF. 1/8 oldal FIGYELMEZTETÉS FIGYELMEZTETÉS A jelen dokumentum az e-útdíj adatszolgáltatás előfizetői szolgáltatási szabályzatnak a lábjegyzetben megjelölt időpont szerint hatályos rendelkezéseit tartalmazza. A mindenkor hatályos

Részletesebben

K&H vállalkozói felelősségbiztosítás szerződési feltételei érvényes 2008.01.15-től

K&H vállalkozói felelősségbiztosítás szerződési feltételei érvényes 2008.01.15-től K&H vállalkozói felelősségbiztosítás szerződési feltételei érvényes 2008.01.15-től A K&H felelősségbiztosítás különös és kiegészítő feltételei, valamint záradékai vonatkoznak a jelen feltételek alapján

Részletesebben

ÜZLETSZABÁLYZATA ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEI DÍJBESZEDŐ FAKTORHÁZ ZRT. BUDAPEST. Érvényes: 2014. február 25.

ÜZLETSZABÁLYZATA ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEI DÍJBESZEDŐ FAKTORHÁZ ZRT. BUDAPEST. Érvényes: 2014. február 25. DÍJBESZEDŐ FAKTORHÁZ ZRT. BUDAPEST A DÍJBESZEDŐ FAKTORHÁZ ZRT. ÜZLETSZABÁLYZATA ÉS ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEI Érvényes: 2014. február 25. TARTALOMJEGYZÉK 1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK... 3 1.1. Alkalmazási

Részletesebben

BUDAPESTI MÛSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM ÉPÍTÉSZMÉRNÖKI KAR ÉPÍTÉSKIVITELEZÉSI ÉS SZERVEZÉSI TANSZÉK. Vagyonjog dologi jog + kötelmi jog

BUDAPESTI MÛSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM ÉPÍTÉSZMÉRNÖKI KAR ÉPÍTÉSKIVITELEZÉSI ÉS SZERVEZÉSI TANSZÉK. Vagyonjog dologi jog + kötelmi jog ÉPÍTÉSI JOG BUDAPESTI MÛSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM ÉPÍTÉSZMÉRNÖKI KAR ÉPÍTÉSKIVITELEZÉSI ÉS SZERVEZÉSI TANSZÉK DR. LŐRINCZ ÉVA SZERZŐDÉSJOGI ALAPISMERETEK A KÖTELMI JOG statikus Vagyonjog dologi

Részletesebben

Majd 2010. augusztus 1-én önkényesen, minden indoklás nélkül felbontotta a kölcsönszerződést az OTP Bank.

Majd 2010. augusztus 1-én önkényesen, minden indoklás nélkül felbontotta a kölcsönszerződést az OTP Bank. Alábbi keresetlevelemet elsősorban sorban azoknak a devizaalapu kölcsönszerződést megkötő adósoknak ajánlom, akik már elveszítették az otthonukat. Természetesen alkalmazható azoknál is, akiknek kára nem

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK Az Autotelikus Kft. (székhely: 1114 Budapest, Vásárhelyi Pál utca 10. 1. em. 3, Cégjegyzékszám 01-09-971217,.a továbbiakban: Bérbeadó) bérbe adja a Bérleti Szerződésben (a továbbiakban: Bérleti Szerződés)

Részletesebben

Általános Szerződési Feltételek vezetékes műsorelosztási szolgáltatásra

Általános Szerződési Feltételek vezetékes műsorelosztási szolgáltatásra Általános Szerződési Feltételek vezetékes műsorelosztási szolgáltatásra N-Telekom Kft Hatályba lépés: 2015.10.01. készítés ideje:2004/10 utolsó mód:2015-08-26 1 TARTALOMJEGYZÉK 1. SZOLGÁLTATÓ NEVE, CÍME...

Részletesebben

4. A FÉRFIAK ÉS NŐK KÖZÖTTI DISZKRIMINÁCIÓ A MUNKAÜGYI JOGVISZONYOKBAN Peszlen Zoltán. Alkotmányos védelem

4. A FÉRFIAK ÉS NŐK KÖZÖTTI DISZKRIMINÁCIÓ A MUNKAÜGYI JOGVISZONYOKBAN Peszlen Zoltán. Alkotmányos védelem 4. A FÉRFIAK ÉS NŐK KÖZÖTTI DISZKRIMINÁCIÓ A MUNKAÜGYI JOGVISZONYOKBAN Peszlen Zoltán Alkotmányos védelem Általános alkotmányos védelem A nemek közötti hátrányos megkülönböztetés általános tilalmát a Magyar

Részletesebben

2013. évi V. törvény VI. könyv XXIV. fejezet

2013. évi V. törvény VI. könyv XXIV. fejezet 2013. évi V. törvény VI. könyv XXIV. fejezet Hibás teljesítés 1. A hibás teljesítés általános szabályai 6:157. [Hibás teljesítés] (1) A kötelezett hibásan teljesít, ha a szolgáltatás a teljesítés időpontjában

Részletesebben

Általános Vagyon- és Felelôsségbiztosítás

Általános Vagyon- és Felelôsségbiztosítás Általános Vagyon- és Felelôsségbiztosítás Könyvvezetésre kötelezett szervezetek számára Hatályos: 2016. január 1-tôl Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék Ügyféltájékoztató... 3 Preambulum... 9 Fogalmak... 10

Részletesebben

Megállapodás TERVEZET! Nyúl Község Önkormányzata Nyúli Sport Club Egyesület 1. Előzmények: 2. Felek jogai és kötelezettségei

Megállapodás TERVEZET! Nyúl Község Önkormányzata Nyúli Sport Club Egyesület 1. Előzmények: 2. Felek jogai és kötelezettségei Megállapodás TERVEZET! Jelen megállapodás Nyúl Község Önkormányzata ( székhely: 9082 Nyúl, Kossuth L. út 46., KSH szám: 15366715, adószám: 15366715-2-08, képviseli: Schmiedt Henrik polgármester) mint Tulajdonos,

Részletesebben

GROUPAMA GÉPJÁRMŰ ASSZISZTENCIA BIZTOSÍTÁS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK ÉS ÜGYFÉLTÁJÉKOZTATÓ

GROUPAMA GÉPJÁRMŰ ASSZISZTENCIA BIZTOSÍTÁS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK ÉS ÜGYFÉLTÁJÉKOZTATÓ Az OTP Csoport partnere GROUPAMA GÉPJÁRMŰ ASSZISZTENCIA BIZTOSÍTÁS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK ÉS ÜGYFÉLTÁJÉKOZTATÓ A Groupama Biztosító Zrt. a nála egyedi gépjármű-felelősségbiztosítási szerződéssel rendelkező

Részletesebben

HATÁROZAT. kijelöli. Indokolás

HATÁROZAT. kijelöli. Indokolás Ügyiratszm: BI/1286-8/2014. Trgy: egyetemes elektronikus hírközlési szolgltató kijelölése orszgos belföldi tudakozó nyújtsa vonatkozsban Ügyintéző: Dr. Csorba Imre HATÁROZAT A Nemzeti Média- és Hírközlési

Részletesebben

Modern vagy konzervatív-e az új Ptk. Kötelmi Könyve?

Modern vagy konzervatív-e az új Ptk. Kötelmi Könyve? Modern vagy konzervatív-e az új Ptk. Kötelmi Könyve? Bevezetés Előadásomat azzal a megállapítással szeretném kezdeni, hogy az új Ptk. vitathatatlanul igen kiemelkedő jogászi teljesítmény, amely nagy körültekintéssel

Részletesebben

Secret Control GPS Kft. Mobil parkolási szolgáltatási szabályzat

Secret Control GPS Kft. Mobil parkolási szolgáltatási szabályzat MOBIL PARKOLÁSI SZOLGÁLTATÁSI SZABÁLYZAT I. FEJEZET A SZOLGÁLTATÁSI SZABÁLYZAT ALAPFOGALMAI 1.1 Alapfogalmak 1.1.1 Szolgáltatás A Szolgáltató, mint a 356/2012. (XII.13.) Korm. rendeletben meghatározott

Részletesebben

A MAGYAR EXPORT-IMPORT BANK ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG ÜZLETSZABÁLYZATA

A MAGYAR EXPORT-IMPORT BANK ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG ÜZLETSZABÁLYZATA A MAGYAR EXPORT-IMPORT BANK ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG ÜZLETSZABÁLYZATA Hatályba lépés napja: 2015. október 19. 1 I. BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK 1. A Magyar Export-Import Bank Zártkörűen Működő Részvénytársaság

Részletesebben

LAKÁS- BIZTOSÍTÁS ÖN A BIZALMÁT ADJA, MI AZ OTTHONA BIZTONSÁGÁT

LAKÁS- BIZTOSÍTÁS ÖN A BIZALMÁT ADJA, MI AZ OTTHONA BIZTONSÁGÁT LAKÁS- BIZTOSÍTÁS ÖN A BIZALMÁT ADJA, MI AZ OTTHONA BIZTONSÁGÁT Tartalomjegyzék Ügyféltájékoztató a Groupama Biztosító Zrt. GB524 jelű Groupama Lakásbiztosításához... 5 GB524 jelű Groupama Lakásbiztosítás...

Részletesebben

KÖTELMI JOG Hatodik Könyv

KÖTELMI JOG Hatodik Könyv KÖTELMI JOG Hatodik Könyv Kötelem: kötelezettség a szolgáltatás teljesítésére és jogosultság a szolgáltatás teljesítésének követelésére. MIRE IRÁNYULHAT? valamely dolog adására, tevékenységre, tevékenységtől

Részletesebben

Törvényi engedmény és késedelmi kamat

Törvényi engedmény és késedelmi kamat Törvényi engedmény és késedelmi kamat LESZKOVEN LÁSZLÓ * 1. A dolgozat témája közelmúltban látott napvilágot a Győri Ítélőtábla Pf. IV.20.110/2009/10. számú ítélete. 1 A tényállás témánk szempontjából

Részletesebben

Egyenletes törlesztésű, zárt végű, változó kamatozású, forint alapú pénzügyi lízingszerződés

Egyenletes törlesztésű, zárt végű, változó kamatozású, forint alapú pénzügyi lízingszerződés amely létrejött egyrészről Egyenletes törlesztésű, zárt végű, változó kamatozású, forint alapú pénzügyi lízingszerződés neve Készfizető kezes neve/cégneve, aki készfizető kezességet vállal a t terhelő

Részletesebben

Magyar Jogász Egylet, Eger, 2014. november 27.

Magyar Jogász Egylet, Eger, 2014. november 27. Szerződésszeg sszegés, s, előrel reláthatóság, kártérítési felelőss sség g az új Ptk.-ban II.. részr Magyar Jogász Egylet, Eger, 2014. november 27. dr. Verebics János, PhD egyetemi docens, BME GTK Üzleti

Részletesebben

ö Ö ö ó ö ö Ö ö ő ő ő ö ö ű ő ö ű ő ő í ő ö Ö ő ö í Ö ö ő í ő ö ő ő ő ö ö ü ü ö ö ö ő ü ö ö ö ő ö ő í ó ő í ö ö ö ó ö ő í ö ó ő ü ő ő ő ö ő í ó ő ő őí ő ő ö ö ö ö ü ö ó í ü öí ó ü ő ö ő ű ö ü í ü í ö ö

Részletesebben

Az érvénytelenséggel kapcsolatos várható gyakorlat az új Ptk. alapján. ELŐADÓ: Jójárt Eszter főtanácsadó, Kúria Polgári Kollégiuma

Az érvénytelenséggel kapcsolatos várható gyakorlat az új Ptk. alapján. ELŐADÓ: Jójárt Eszter főtanácsadó, Kúria Polgári Kollégiuma Az érvénytelenséggel kapcsolatos várható gyakorlat az új Ptk. alapján ELŐADÓ: Jójárt Eszter főtanácsadó, Kúria Polgári Kollégiuma Vázlat A kötelező alakiság megsértése Jogszabályba ütköző, jogszabály megkerülésére

Részletesebben

Az elhunyt emlékéhez fűződő jogok a személyhez fűződő jogok rendszerében 1

Az elhunyt emlékéhez fűződő jogok a személyhez fűződő jogok rendszerében 1 Az elhunyt emlékéhez fűződő jogok a személyhez fűződő jogok rendszerében 1 A jogalkalmazás körében érvényesülő szempontok megjelölése előtt szükséges rögzíteni, hogy a személyhez fűződő jog az egyes személyek

Részletesebben

SZERZŐDÉSI JOG KÜLÖNÖS RÉSZ. I. A szerződéstípusok II. Adásvétel (csere, ajándékozás) III. Vállalkozás

SZERZŐDÉSI JOG KÜLÖNÖS RÉSZ. I. A szerződéstípusok II. Adásvétel (csere, ajándékozás) III. Vállalkozás SZERZŐDÉSI JOG KÜLÖNÖS RÉSZ I. A szerződéstípusok II. Adásvétel (csere, ajándékozás) III. Vállalkozás I. A szerződéstípusok A/ Szerződés és szerződésfajta kötelmi jog általános rész: a szerződések közös

Részletesebben

A kellékszavatosságról, a termékszavatosságról és a jótállásról szóló tájékoztató

A kellékszavatosságról, a termékszavatosságról és a jótállásról szóló tájékoztató A kellékszavatosságról, a termékszavatosságról és a jótállásról szóló tájékoztató 1. Kellékszavatosság Milyen esetben élhet Ön a kellékszavatossági jogával? Ön a Folmaster Kft által üzemeltetett www.erotic-webshop.hu,

Részletesebben

Vezető tisztségviselő felelőssége

Vezető tisztségviselő felelőssége Vezető tisztségviselő felelőssége az új Polgári Törvénykönyv alapján 2013. évi V. törvény Hatálybalépés: 2014. március 15. Szabályozási igény (1.) 1. Korlátlan felelősség: Aki egy vállalkozásban korlátlan

Részletesebben

Az Inczédy György Középiskola, Szakiskola és Kollégium szakiskolai helyi tanterve. a 34 582 10 SZÁRAZÉPÍTŐ SZAKKÉPESÍTÉSHEZ

Az Inczédy György Középiskola, Szakiskola és Kollégium szakiskolai helyi tanterve. a 34 582 10 SZÁRAZÉPÍTŐ SZAKKÉPESÍTÉSHEZ Az Inczédy György Középiskola, Szakiskola és Kollégium szakiskolai helyi tanterve a 34 582 10 SZÁRAZÉPÍTŐ SZAKKÉPESÍTÉSHEZ Szárazépítő szakképesítés (34 582 10) helyi tanterve a 14/2013. (IV.5.) NGM rendelettel

Részletesebben

FÖLDESI POLGÁRMESTERI HIVATAL 4177 FÖLDES, Karácsony Sándor tér 5. /Fax: (54) 531 000 ; 531 001 E-mail: foldes.ph@gmail.com Iktatószám: 2822-9/2014.

FÖLDESI POLGÁRMESTERI HIVATAL 4177 FÖLDES, Karácsony Sándor tér 5. /Fax: (54) 531 000 ; 531 001 E-mail: foldes.ph@gmail.com Iktatószám: 2822-9/2014. FÖLDESI POLGÁRMESTERI HIVATAL 4177 FÖLDES, Karácsony Sándor tér 5. /Fax: (54) 531 000 ; 531 001 E-mail: foldes.ph@gmail.com Iktatószám: 2822-9/2014. 7. E LŐTERJESZTÉS a Képviselő-testülethez a Földes Nagyközség

Részletesebben

DEBT INVEST ZRT. ÚJ SZÉCHENYI TERV KOMBINÁLT MIKROHITEL PROGRAM ÉS ÚJ SZÉCHENYI HITEL PROGRAM ÜZLETSZABÁLYZAT ÉS ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK

DEBT INVEST ZRT. ÚJ SZÉCHENYI TERV KOMBINÁLT MIKROHITEL PROGRAM ÉS ÚJ SZÉCHENYI HITEL PROGRAM ÜZLETSZABÁLYZAT ÉS ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK DEBT INVEST ZRT. ÚJ SZÉCHENYI TERV KOMBINÁLT MIKROHITEL PROGRAM ÉS ÚJ SZÉCHENYI HITEL PROGRAM ÜZLETSZABÁLYZAT ÉS ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK Bevezető rendelkezések: Pénzügyi vállalkozás neve: DEBT-INVEST

Részletesebben

EOS FAKTOR MAGYARORSZÁG ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG ÜZLETSZABÁLYZAT. HATÁLYOS 2014. május 5.

EOS FAKTOR MAGYARORSZÁG ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG ÜZLETSZABÁLYZAT. HATÁLYOS 2014. május 5. H-1132 Budapest, Váci út 30. Üzletszabályzat EOS FAKTOR MAGYARORSZÁG ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG ÜZLETSZABÁLYZAT HATÁLYOS 2014. május 5. With head and heart in finance Tartalomjegyzék 1. Bevezetés...

Részletesebben

KOVÁCS GABRIELLA, KOVÁCS VIKTÓRIA A HIV/AIDS FERTŐZÖTTEK BETEGJOGAI ÉS SZEMÉLYISÉGI

KOVÁCS GABRIELLA, KOVÁCS VIKTÓRIA A HIV/AIDS FERTŐZÖTTEK BETEGJOGAI ÉS SZEMÉLYISÉGI KOVÁCS GABRIELLA, KOVÁCS VIKTÓRIA A HIV/AIDS FERTŐZÖTTEK BETEGJOGAI ÉS SZEMÉLYISÉGI JOGAI A MAGYAR EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁSBAN ÉS BÜNTETÉS- VÉGREHAJTÁSI INTÉZETEKBEN, VALAMINT AZ EBBŐL EREDŐ POLGÁRI JOGI FELELŐSSÉGI

Részletesebben

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN!

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN! Fővárosi Ítélőtábla 5.Pf.21.364/2007/7. A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN! A Fővárosi Ítélőtábla dr. Radnóti István ügyvéd (1055 Budapest, Bihari János u. 20.) által képviselt felperes neve (felperes címe)

Részletesebben

Tudományos publikációs pályázat. Az érvénytelen szerződés jogkövetkezményeinek dogmatikai szemlélete a 2013. évi V. törvényben

Tudományos publikációs pályázat. Az érvénytelen szerződés jogkövetkezményeinek dogmatikai szemlélete a 2013. évi V. törvényben Miskolci Egyetem Állam és Jogtudományi Kar Civilisztikai Tudományok Intézete Polgári jogi Tanszék Novotni Alapítvány a Magánjog Fejlesztéséért Tudományos publikációs pályázat Az érvénytelen szerződés jogkövetkezményeinek

Részletesebben

KÖVETELÉSKEZELÉSI TEVÉKENYSÉGRE VONATKOZÓ ÜZLETSZABÁLYZAT ÉS ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK BUDAPEST DÍJBESZEDŐ FAKTORHÁZ ZRT.

KÖVETELÉSKEZELÉSI TEVÉKENYSÉGRE VONATKOZÓ ÜZLETSZABÁLYZAT ÉS ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK BUDAPEST DÍJBESZEDŐ FAKTORHÁZ ZRT. DÍJBESZEDŐ FAKTORHÁZ ZRT. BUDAPEST A KÖVETELÉSKEZELÉSI TEVÉKENYSÉGRE VONATKOZÓ ÜZLETSZABÁLYZAT ÉS ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK Hatályos: 2015. július 1. TARTALOM BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK... 3 1. ÁLTALÁNOS

Részletesebben

A Feltételek mindenkor hatályos tartalma ugyancsak ezen a linken hozzáférhető az Eladó számára bármikor.

A Feltételek mindenkor hatályos tartalma ugyancsak ezen a linken hozzáférhető az Eladó számára bármikor. 1. A Vevő nek érvényessége 1.1. A jelen Általános Szerződési Feltételek (a továbbiakban: Feltételek ) alkalmazandók minden egyes áru (megrendelése és) megvásárlása, valamint kapcsolódó szolgáltatás(ok)

Részletesebben

Az ügyvédi hivatás alkotmányjogi helyzete

Az ügyvédi hivatás alkotmányjogi helyzete Sulyok Tamás Az ügyvédi hivatás alkotmányjogi helyzete PhD értekezés doktori tézisei I. A kutatási téma előzményeinek rövid összefoglalása: Az ügyvédi hivatás alkotmányjogi helyzetéről a kelet közép -

Részletesebben

Személyi azonosító okmány száma/cg

Személyi azonosító okmány száma/cg Egyenletes törlesztésű, zárt végű, fix kamatozású, forint alapú pénzügyi lízingszerződés kárbiztosítás nélkül 1 amely létrejött egyrészről Lízingbevevő neve Készfizető kezes neve/cégneve, aki készfizető

Részletesebben

MŰHIBA AZ IPARJOGVÉDELMI ÜGYFÉL-KÉPVISELETI GYAKORLATBAN 2

MŰHIBA AZ IPARJOGVÉDELMI ÜGYFÉL-KÉPVISELETI GYAKORLATBAN 2 Dr. Markó József: 1 MŰHIBA AZ IPARJOGVÉDELMI ÜGYFÉL-KÉPVISELETI GYAKORLATBAN 2 ( E G Y J O G E S E T T A N U L S Á G A I ) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Részletesebben

SZAKMAI PROGRAM az. Ügyviteli titk{r ÉRETTSÉGI UT[NI SZAKKÉPZÉSHEZ. valamint a XXV. ÜGYVITEL [GAZATHOZ

SZAKMAI PROGRAM az. Ügyviteli titk{r ÉRETTSÉGI UT[NI SZAKKÉPZÉSHEZ. valamint a XXV. ÜGYVITEL [GAZATHOZ SZAKMAI PROGRAM az 54 346 02 Ügyviteli titk{r ÉRETTSÉGI UT[NI SZAKKÉPZÉSHEZ valamint a XXV. ÜGYVITEL [GAZATHOZ K[ROLYI MIH[LY KÉT TANÍT[SI NYELVŰ KÖZGAZDAS[GI SZAKKÖZÉPISKOLA 2013. 1 I. A szakképzés jogi

Részletesebben