Tantárgy neve Szervetlen kémia 1.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Tantárgy neve Szervetlen kémia 1."

Átírás

1 Tantárgy neve Szervetlen kémia 1. Tantárgy kódja KEB1101 Meghirdetés féléve 2 Kreditpont 3 Összóraszám (elm+gyak) Számonkérés módja kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) KEB1003 Tantárgyfelelős neve Mészáros Mihályné dr. Tantárgyfelelős beosztása főiskolai docens 1. A tantárgy általános célja és specifikus célkitűzései A tantárgy célja a gimnáziumi és az általános kémiai ismeretekre építve az egyes elemcsoportok, elemek, kötéseinek, szerkezetének megismertetése. A periódusos rendszerből adódó törvényszerűségek megláttatása. Az elemek tulajdonságainak megismertetése. A környezetünkre kifejtett hatásuk bemutatása. A kémiai anyagismeret megszerzése, a szaknyelv elsajátítása. 2. A tantárgy tartalma Az elemek általános jellemzése, kötése, kristályrácsa, fizikai-kémiai tulajdonságai, előfordulása, előállítása (laboratóriumi, ipari), felhasználása, kimutatása, technikai, biológiai jelentőségük és a környezetükre kifejtett hatásuk. Az egyes elemek, elemcsoportok részletes jellemzése a periódusos rendszer alapján. A hidrogén, a nemesgázok, a p-mező nemfémes és félfémes elemei, az s-, p-, d-, f-mező fémes elemeinek részletes áttekintése. 3. Évközi ellenőrzés módja Zárthelyikkel történik. Előadáson legalább 3 zárthelyi dolgozatot írnak. 4. A tárgy előírt külső szakmai gyakorlatai II. és III. évben van. Egy Dunántúli és egy Észak-Magyarországi körúton tekintjük meg a hazai vegyipar jelentős üzemeit, hazánk műemlékeit, nevezetességeit. 5. A kötelező és ajánlott irodalom N.N. Greenwood - A. Earnshaw: Chemistry of the Elements Elemek kémiája. Universitas Kiadó, Bodor Endre: Szervetlen kémia I. Tankönyvkiadó, Budapest, Papp Sándor: Szervetlen kémia II. Tankönyvkiadó, Budapest, Sóvágó Imre: Szervetlen kémia I. KLTE, Brücher Ernő: A fémek és vegyületeik. KLTE, Körös Endre: Bioszervetlen kémia. Gondolat Kiadó, A tantárgy tárgyi szükségletei és ellátása Egy audiovizuális eszközökkel jól felszerelt előadóterem áll rendelkezésünkre.

2 Tantárgy neve Szervetlen kémia labor 1. Tantárgy kódja KEB1102 Meghirdetés féléve 2 Kreditpont 2 Összóraszám (elm+gyak) Számonkérés módja gyakorlati jegy Előfeltétel (tantárgyi kód) KEB1101(E) Tantárgyfelelős neve Mészáros Mihályné dr. Tantárgyfelelős beosztása főiskolai docens 1. A tantárgy általános célja és specifikus célkitűzései Minél szélesebb körű anyagismeret megszerzésének biztosítása. A fontosabb elemek előállítása, fizikai, kémiai tulajdonságainak vizsgálata, kimutatása, felismerése. Az előadáson tanult ismeretek elmélyítése. A balesetmentes anyagvizsgáló-, kísérletezőképesség kialakítása. A kísérletek elvégzésében, a megfigyelések magyarázatában tegyen szert jártasságra. Legyen képes kísérleteket önállóan megtervezni és kivitelezni. 2. A tantárgy tartalma A hidrogén, halogénelemek (Cl 2, Br 2, I 2 ), kalkogénelemek (O 2, O 3, S 8, Se), a nitrogéncsoport elemeinek (N 2, P 4, As, Sb) a széncsoport elemeinek (C, Si), az alkáli és alkáliföldfémek (Na, K, Ca, Mg), az Al, Sn, Pb, Fe, Cu, Ag, Zn, Cd, Hg elemek előállítása, fizikai, kémiai tulajdonságainak kísérleti igazolása. 3. Évközi ellenőrzés módja Az ellenőrzés zárthelyi dolgozatokkal és szóbeli számonkéréssel történik. A félév során 8-10 dolgozatot írnak, és egy-két alkalommal szóban felelnek. Az aláírás feltétele, hogy az így szerzett érdemjegyek átlaga az elégségest (60 %-ot) elérje. 4. A tárgy előírt külső szakmai gyakorlatai - 5. A kötelező ill. ajánlott irodalom Roszprim Lászlóné - Dr. Herzfeld Rozália: Szervetlen kémiai gyakorlatok. Tankönyvkiadó Vállalat, Budapest, Rózsahegyi Márta - Wajand Judit: 575 kísérlet a kémia tanításához. Tankönyvkiadó Vállalat, Budapest, Lengyel Béla: Általános és szervetlen kémiai praktikum. Tankönyvkiadó Vállalat, Budapest, Mészáros Mihályné: Szervetlen kémia I. Munkafüzet. Bessenyei Kiadó A tantárgy tárgyi szükségletei és ellátása A laboratóriumi kísérleteket egy 12 fős laboratóriumban végezzük, amely a legszükségesebb anyagokkal, eszközökkel rendelkezik.

3 Tantárgy neve Szervetlen kémia 2. Tantárgy kódja KEB1103 Meghirdetés féléve 3 Kreditpont 3 Összóraszám (elm+gyak) Számonkérés módja kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) KEB1101 Tantárgyfelelős neve Mészáros Mihályné dr. Tantárgyfelelős beosztása főiskolai docens 1. A tantárgy általános célja és specifikus célkitűzései Az általános és az előző félévi szervetlen kémiai ismeretekre építve a vegyületek általános jellemzése után a legfontosabb vegyületcsoportok áttekintése, a periódusos rendszer alapján (a p-, s-, d- mező vegyületei). Az egyes vegyületeken belül a szerkezet - tulajdonság - felhasználás összefüggésének bemutatása. A fontosabb vegyületek környezetünkre kifejtett hatásának megismertetése. 2. A tantárgy tartalma A vegyületek kötésének, szerkezetének, előállításának összefoglalása. A p-, s-, d- mező vegyületeinek, a hidridek, halogenidek, oxidok, szulfidok, oxosavak, hidroxidok, lúgok, oxosók, nitridek, a ciánvegyületek, foszfidok, karbidok, szilicidek, karbonilok tulajdonságainak megismertetése és szerkezeti értelmezése. A tulajdonságok, előfordulás, előállítás és felhasználás közötti kapcsolat feltárása. A mindennapi életünkre, környezetünkre kifejtett hatásuk bemutatása. A komplex kémiai ismeretek összefoglalása. Elemorganikus vegyületek. 3. Évközi ellenőrzés módja A félév során három zárthelyi dolgozatot írnak az előadáson. 4. A tárgy előírt külső szakmai gyakorlatai II. és III. évben van. Egy Dunántúli és egy Észak-Magyarországi körúton tekintjük meg a hazai vegyipar jelentős üzemeit, hazánk műemlékeit, nevezetességeit. 5. A kötelező és ajánlott irodalom N.N. Greenwood - A. Earnshaw: Chemistry of the Elements. Az elemek kémiája. Universitas Kiadó, Bodor Endre: Szervetlen kémia I. Tankönyvkiadó Vállalat, Budapest, Papp Sándor: Szervetlen kémia II. Tankönyvkiadó Vállalat, Budapest, Sóvágó Imre: Szervetlen kémia I. KLTE, Brücher Ernő: A fémek és vegyületeik. KLTE, Körös Endre: Bioszervetlen kémia. Gondolat Kiadó, Budapest, A tantárgy tárgyi szükségletei és ellátása Egy audiovizuális eszközökkel jól felszerelt előadóterem áll rendelkezésünkre.

4 Tantárgy neve Szervetlen kémia labor 2. Tantárgy kódja KEB1104 Meghirdetés féléve 3 Kreditpont 2 Összóraszám (elm+gyak) Számonkérés módja gyakorlati jegy Előfeltétel (tantárgyi kód) KEB1101 Tantárgyfelelős neve Mészáros Mihályné dr. Tantárgyfelelős beosztása főiskolai docens 1. A tantárgy általános célja és specifikus célkitűzései Széles körű anyagismeret megszerzése. A fontosabb vegyületek előállítása, tulajdonságaiknak kísérleti igazolása. Az előadáson tanult ismeretek elmélyítése. A balesetmentes kísérletezőkészség továbbfejlesztése. 2. A tantárgy tartalma A hidridek (HF, HCl, HBr, H 2 O, H 2 O 2, H 2 S, NH 3, AsH 3 ) oxidok, oxosavak és sóik (SO 2, H 2 SO 3, H 2 SO 4, N 2 O, NO, NO 2, HNO 2, HNO 3, P 4 O 10, H 3 PO 4, As 2 O 3, H 3 AsO 3, Sb, Bi vegyületek, CO, CO 2, H 2 CO 3, SiO 2, kovasavak, B 2 O 3, H 3 BO 3 ), az s-, p-, d- mező fémei, fontosabb vegyületeinek előállítása, fizikai, kémiai tulajdonságaiknak kísérleti igazolása. Szervetlen kémiai preparátum elkészítése. 3. Évközi ellenőrzés módja Az ellenőrzés zárthelyi dolgozatokkal történik. A félév során 8-10 dolgozatot írnak. Az aláírás feltétele, hogy az így szerzett érdemjegyek átlaga az elégségest (60 %-ot) elérje. 4. A tárgy előírt külső szakmai gyakorlatai: - 5. A kötelező ill. ajánlott irodalom Roszprim Lászlóné - Dr. Herzfeld Rozália: Szervetlen kémiai gyakorlatok. Tankönyvkiadó Vállalat, Budapest, Rózsahegyi Márta - Wajand Judit: 575 kísérlet a kémia tanításához. Tankönyvkiadó Vállalat, Budapest, Lengyel Béla: Általános és szervetlen kémiai praktikum. Tankönyvkiadó Vállalat, Budapest, Mészáros Mihályné: Szervetlen kémia II. Munkafüzet. Bessenyei Kiadó A tantárgy tárgyi szükségletei és ellátása A laboratóriumi kísérleteket egy 12 fős laboratóriumban végezzük, amely a legszükségesebb anyagokkal, eszközökkel rendelkezik.

5 Szervetlen kémia tételek 1. Az elemek fogalma, kötése, rácsa, tulajdonságai. Az elemek periódikusan változó tulajdonságai. A kémiai folyamatok csoportosítása és energetikai viszonyai. (Az elem definíciója, az atommag és az elektronburok szerkezete. A kovalens és fémes kötés, az atomrácsos, fémrácsos elemek és legfontosabb tulajdonságok.. Atomtérfogatok, kovalens atomsugarak, effektív magtöltések, ionizációs energiák, ionsugak és az elektronegativitás periódikus változása. Egyesülés, bomlás, disszociáció, izomer átalakulás, tautomer átrendeződés, cserebomlás, közömbösítés, hidrolízis. A reakcióhő, endoterm és exoterm reakcók. Elemek és vegyületek entalpiája és képződéshője.) 2. Az elemek gyakorisága a földkéregben és a világegyetemben. Az elemek előfordulásának formái. Az elemek előállításának típusai. (A gyakoriságban mutatkozó főbb tendenciák és szabályszerűségek értelmezése. Az elemek előfordulását befolyásoló kémiai tényezők, példák elemi állapotban, oxidos, szulfidos és egyéb ércekben történő előfordulásra. Atom-, molekula- és fémes rácsok. Fizikai és kémiai módszerek elemek előállítására. Redukciós és oxidációs eljárások, hőbontás, elektrolízis.) 3. A vegyületek fogalma, kötése, rácsa, tulajdonságai. A vegyületek elnevezése. A vegyületek előállításának típusai. (A vegyület definíciója, kovalens és ionos kötésű vegyületek. Átmenet az egyes kötéstípusok között. Rácstípusok. A molekula- és ionrács jellemzői, tipikus képviselői. Triviális nevek, a tudományos elnevezés főbb szabályai. Szintézis, lebontás, cserebomlás, hidrolízis, oxidáció, elektrolízis. Példák az egyes típusokra.) 4. A hidrogén és izotópjai. A hidridek csoportosítása. (A hidrogén fizikai és kémiai tulajdonságai, előfordulása, ipari és laboratóriumi előállítása és felhasználása. Az orto- és parahidrogén. A deutérium és trícium jelentősége. Ionos, kovalens és intersticiális hidridek jellemzői, fontosabb képviselőik. A hidrogénkötés áttekintése.) 5. A nemesgázok és vegyületeik. (A nemesgázok fizikai és kémiai tulajdonságai, előfordulásuk, előállításuk és felhasználásuk. A vegyületképződés lehetősége, fontosabb képviselőik.) 6. A halogénelemek és hidrogénnel alkotott vegyületeik. (A halogének általános jellemzése, fizikai és kémiai tulajdonságaik, előfordulásuk, előállításuk és felhasználásuk. A hidrogén-halogenidek fizikai és kémiai tulajdonságai, a HF eltérő sajátságai, a hidrogénkötés. A hidrogén-halogenidek előállításának módszerei. A sósav és gyakorlati jelentősége.) 7. A halogénelemek oxidjai és oxosavai. (A fluor eltérő viselkedése. A klór és jód néhány fontosabb oxidja és alkalmazásaik. Az oxosavak összetétele és szerkezete. A savi erősség, termikus és oxidatív stabilitás változása a rendszám és oxidációs szám függvényében. A hipokloritok, klorátok, bromátok, jodátok és perklorátok gyakorlati alkalmazásai.) 8. Az oxigén és hidrogénnel alkotott vegyületei. (Az oxigén fizikai és kémiai tulajdonságai, az atomos és a dioxigén részecskék jellemzői. A fotoszintézis. Az oxigén allotrop módosulatai, a dioxigén és az ózon szerkezete. Az ózon

6 szerepe a légkörben. Az oxigén ipari és laboratóriumi előállítása. A víz szerkezete, fizikai és kémiai tulajdonságai, disszociációja. Természetes vizek, vízkeménység. A hidrogén-peroxid főbb reakciói, előállítása.) 9. A kén, szelén és tellúr hidridjei, oxidjai, oxosavai és származékaik. (A kén allotrop módosulatai, reakciói, előállítása. A kén környezeti kémiája. A kén-hidrogén fizikai és kémiai tulajdonságai, gyakorlati jelentősége. A szelén és tellúr néhány fontosabb tulajdonsága. A lehetséges oxidok és oxosavak általános áttekintése. A kén-dioxid, kéntrioxid, kénessav és kénsav fontosabb fizikai és kémiai tulajdonságai. A kénsav ipari előállítása. Az S S és O O kötést tartalmazó származékok csoportositása, fontosabb tulajdonságaik. A tioszulfátok és peroxo-diszulfátok gyakorlati alkalmazásai.) 10. Az V. oszlop elemei és hidrogénnel alkotott vegyületeik. (Az V. oszlop elemeinek általános jellemzése, főbb oxidációs állapotaik. A nitrogén és foszfor vegyületek főbb típusai. Az elemek fizikai és kémiai tulajdonságai, előfordulása, előállítása és felhasználása. A foszfor allotrop módosulatai. Az EH 3 típusú vegyületek tulajdonságainak változása a rendszám függvényében. Az ammónia tulajdonságai és előállítása. A hidrazin és a hidrogén-azid.) 11. A nitrogén oxidjai és oxosavai. (A nitrogén-oxidok összetétele, szerkezete, előállításuk és fontosabb reakcióik. Környezetvédelmi vonatkozások. A nitrogén oxosavai. A salétromsav jellemző tulajdonságai, reakciói, ipari előállítása és felhasználása. A nitritek és nitrátok összehasonlító jellemzése.) 12. A foszfor, arzén, antimon és bizmut oxidjai és származékaik. (A lehetséges oxidok és oxosavak/hidroxidok összetétele, szerkezetük. A sav-bázis jelleg és jellemző oxidációs szám változása a rendszám függvényében. A foszforsav jellemző tulajdonságai, sói és alkalmazásaik. Az arzén-, antimon- és bizmutvegyületek létezése vizes közegben. Az antimon- és bizmutvegyületek hidrolízise.) 13. A IV. oszlop elemei és hidrogénnel alkotott vegyületeik. (A IV. oszlop elemeinek általános jellemzése, vegyértékviszonyaik, vegyületeik főbb típusai, szerkezetük. A szén és szilícium lehetséges hibridállapotai. A szén kiugró sajátságainak értelmezése. A szén allotrop módosulatai. Ásványi és mesterséges szenek. A szilícium előállítása és felhasználása. Az ón és ólom fizikai és kémiai tulajdonságai, előállításuk, felhasználásuk. A szén és szilícium lehetséges hidrogénvegyületeinek összehasonlítása.) 14. A szén oxidjai, oxosavai és származékaik. C-S és C-N kötést tartalmazó vegyületek. Karbidok. (A szén-monoxid és szén-dioxid szerkezete, fizikai és kémiai jellemzőik, előállításuk, felhasználásuk, biológiai és környezeti hatásaik. A szénsav tulajdonságai és származékai. A szén-diszulfid. A dicián, hidrogén-cianid, ciánsav és sóik kémiai jellemzése, szerkezetük. A karbidok csoportosítása és néhány fontosabb képviselőjük.) 15. A szilícium, germánium, ón és ólom oxidjai és származékaik. (A szilícium-dioxid szerkezete, fizikai és kémiai tulajdonságai. A kovasavak és szilikátok összetétele, típusai. Szilanolok, sziloxánok, polisziloxánok és szilikonok. Az ón és ólom lehetséges oxidjai, származékaik.) 16. A III. oszlop elemei és hidrogénnel alkotott vegyületeik.

7 (A III. oszlop elemeinek általános jellemzése, fizikai és kémiai tulajdonságaik, előfordulásuk, előállításuk és felhasználásuk. Az alumíniumgyártás lépései. Az elektronhiányos vegyületek szerkezeti viszonyai, a bór- és alumíniumvegyületek eltérő kötésviszonyai, sajátságai. A bór hidrogénnel alkotott vegyületeinek csoportosítása. A diborán szerkezete, reakciói, előállítása és jelentősége. A bór és alumínium komplex hidridjei.) 17. A III. oszlop elemeinek oxidjai és származékaik. (A bór-trioxid és bórsav szerkezete. A bórsav savi erősségének értelmezése. A bórsav származékai és jelentőségük. Az alumínium-oxid tulajdonságai, formái és származékai. A tallium lehetséges oxigénvegyületei és származékaik.) 18. A nemfémes elemek halogenidjei, csoportosításuk, reakcióik és fontosabb képviselőik. (A halogenidek csoportosítása, a kovalens halogenidek fontosabb jellemzői. Az interhalogének összetétele. A kén néhány fontosabb halogenidje. A nitrogén és foszfor halogénvegyületei közötti különbségek. Az arzén és bizmut fontosabb halogenidjei. A szén és szilícium halogenidjei: a lehetséges vegyületek számának, termikus és hidrolitikus stabilitásának összehasonlítása. A bór- és alumínium-halogenidek, mint Lewis savak.) 19. Az alkálifémek és vegyületeik. (Az alkálifémek általános jellemzése, fizikai és kémiai tulajdonságaik, előfordulásuk, előállításuk. A lítium néhány eltérő sajátságának értelmezése. A lítium és vegyületeinek gyakorlati alkalmazásai. Az alkálifémek oldódása cseppfolyós ammóniában. Az alkálifémek hidridjei, halogenidjei, oxidjai és hidroxidjai. A nátrium-hidroxid előállítása. Fontosabb sóik, a szódagyártás.) 20. Az alkáliföldfémek és vegyületeik. (Az alkáliföldfémek általános jellemzése, fizikai és kémiai tulajdonságaik, előfordulásuk, előállításuk és felhasználásuk. A berillium és vegyületeinek eltérő sajátságai. Az alkáliföldfémek hidridjei, halogenidjei, oxidjai és hidroxidjai. Fontosabb kalcium- és magnéziumsók, a kalcium-karbonát jelentősége a természetben és az iparban. Az alkáliföldfémek komplexvegyületei.) 21. Az átmenetifémek általános jellemzése. (Az átmenetifémek elektronszerkezete, elektronegativitása, az atom- és ionméretek alakulása a d-mezőben. Az atomi paraméterek és a fizikai/kémiai tulajdonságok összefüggése. Az átmenetifémek oxidációs állapotai. Az elemek hasonlóságának és különbözőségének alakulása a d-mezőban. Az átmenetifémek előfordulása és fontosabb előállítási módszereik. Előállítás oxidos és szulfidos ércekből. A redukciós eljárások típusai, a redukálószerek kiválasztásának szempontjai. Az oldat és olvadék elektrolízis alkalmazhatósága. A termikus bontáson alapuló eljárások.) 22. Koordinációs kémiai alapfogalmak. A komplexvegyületek stabilitása. A komplexvegyületek és ligandumok csoportosítása. A kristálytérelmélet alapjai és lehetséges alkalmazásai. (A komplexvegyületek, a koordinációs szám, a donoratomok és ligandumok fogalma. A komplexképződés kinetikai és egyensúlyi jellemzése. A stabilitást befolyásoló tényezők.. A komplexek és ligandumok csoportosítása. Polifunkciós (többfogú) ligandumok, kelát és makrociklusos effektus. Az elektrosztatikus kristálytérelmélet főbb feltevései. A d pályák "felhasadása" oktaéderes, tetraéderes és négyzetes geometria esetén. A ligandumok

8 térerőssége és a spektrokémiai sor. A komplexvegyületek színének és mágneses viselkedésének értelmezése.) 23. Az átmenetifémek hidridjei és halogenidjei. (A hidridek csoportosítása, a nem-sztöchiometrikus hidridek jellemzői. A Pd/H 2 rendszer jellemzése. A hidrogéngáz tárolása, tisztítása. Az átmenetifémek halogenidjeinek csoportosítása összetétel (biner, komplex- és klaszterhalogenidek), szerkezet és kötésviszonyok szerint (példákkal szemléltetve). A vízmentes és kristályvizes halogenidek előállításának módszerei.) 24. Az átmenetifémek oxidjai és származékaik. (Az oxidok csoportosítása összetétel és szerkezet szerint. Az oxidok termikus stabilitását és sav/bázis jellegét befolyásoló tényezők. Az oxidációs szám és a bázicitás összefüggése (példákkal szemléltetve). Az összetett oxidok néhány fontosabb képviselője, gyakorlati alkalmazásaik. Az oxidok előállításának módszerei.) 25. Az átmenetifémek szulfidjai, karbidjai, fontosabb komplexvegyületeik, a karbonilok. (A szulfidok képződésének feltételei, ásványtani és analitikai jelentőségük. A kationok analitikai osztályozási rendszere. Az átmenetifémek karbidjai, jelentőségük. A halogenidek, az ammónia, a foszfin a cianidion és hidroxidion, mint komplexképző ligandumok. σ-donor és π- akceptor ligandumok. Komplexképződés kelátképző és makrociklusos ligandumokkal. A karbonilkomplexek képződése és tulajdonságai.) 26. A titán-, vanádium- és krómcsoport elemei és fontosabb vegyületeik. (Az egyes csoportok általános jellemzése, az elemek oxidációs állapotai, fizikai és kémiai tulajdonságaik. Az elemek előállítása, felhasználásuk. Az oxidjaik, halogenidjeinek tulajdonságai, származékaik és alkalmazásaik. Koordinációs kémiájuk.) 27. A mangán- és vascsoport elemei és vegyületeik. (Az egyes csoportok általános jellemzése, az oxidációs szám, fizikai és kémiai tulajdonságok változása. A mangán és vas előfordulása, előállítása és felhasználása. A vas és acélgyártás lényege. A technécium diagnosztikai alkalmazásai. A mangán és vascsoport oxidjai és származékaik. A mangán, vas, kobalt és nikkel fontosabb komplexvegyületei.) 28. A platinafémek és vegyületeik. A platinafémek koordinációs kémiája. (A platinafémek hasonlóságának és inertségének értelmezése. A platinafémek kémiai oldhatóságának körülményei, lehetséges oxidációs állapotaik. A platinafémek néhány alkalmazása. Az oxidok és halogenidek általános áttekintése. A platinafémek koordinációs kémiája. 29. A réz- és cinkcsoport elemei és vegyületeik. (Az egyes csoportok általános jellemzése, az oxidációs szám, fizikai és kémiai tulajdonságok változása. Az elemek előfordulása, előállítása és felhasználása, fontosabb ötvözeteik. Az oxidok és halogenidek általános áttekintése, jelentőségük. A fényképezés kémiai alapjai. Az elemek fontosabb komplexvegyületei, biológiai és környezeti hatásaik.) 30. A lantanoidák és aktinoidák és fontosabb vegyületeik. Az atomenergia hasznosítása. (Az f-mező általános jellemzése. A lantanoidák és aktinoidák közötti hasonlóságok és különbözőségek. A lantanoidák oxidációs száma, fizikai és kémiai tulajdonságaik, előfordulásuk, előállításuk, alkalmazásaik. Oxidjaik, halogenidjeik és komplexeik fontosabb

9 jellemzői. Az urán és a tórium előfordulása, kémiai jellemzői, néhány fontosabb vegyületük.: oxidok, uranilion és urán-hexafluorid. A transzurán elemek előállítása. A magfúzió és maghasadás elvi alapjai. Az atombomba és az atomreaktor működésének elve.) Megjegyzés: A vizsgán minden hallgató két tételt húz (1-15 és között 1-1 tétel). Kb. 30 perc felkészülési idő alatt a tételeket vázlatosan ki kell dolgozni, majd logikusan felépített, önálló feleletet adni, amelyhez a bizottság kérdéseket tesz fel. A vizsgán kapott tételsor csak a tételek címét tartalmazza.

Szervetlen kémiai szigorlati tételek

Szervetlen kémiai szigorlati tételek 1 Szervetlen kémiai szigorlati tételek 1. Az elemek gyakorisága a földkéregben és a világegyetemben. Az elemek előfordulásának formái. Az s- és p-mező elemeinek előállítása és kinyerése (A gyakoriságban

Részletesebben

Szervetlen és kvalitatív analitikai kémiai tételek gyógyszerész hallatók számára

Szervetlen és kvalitatív analitikai kémiai tételek gyógyszerész hallatók számára Szervetlen és kvalitatív analitikai kémiai tételek gyógyszerész hallatók számára 1. Az elemekről általában. Az elemek csoportosítása, gyakoriságuk. Előállításuk fizikai és kémiai (kohászati) módszerekkel.

Részletesebben

A képzés 2. féléve. magyarul: Szervetlen kémia I. TTKBE0201 TTKBE0201_L. A tantárgy neve: Kódja: angolul: Inorganic Chemistry I.

A képzés 2. féléve. magyarul: Szervetlen kémia I. TTKBE0201 TTKBE0201_L. A tantárgy neve: Kódja: angolul: Inorganic Chemistry I. A tantárgy neve: magyarul: Szervetlen kémia I. angolul: Inorganic Chemistry I. Kódja: TTKBE0201 TTKBE0201_L A képzés 2. féléve Felelős oktatási egység: DE, TTK, Szervetlen és Analitikai Kémiaia Tanszék

Részletesebben

A tételek: Elméleti témakörök. Általános kémia

A tételek: Elméleti témakörök. Általános kémia A tételek: Elméleti témakörök Általános kémia 1. Az atomok szerkezete az atom alkotórészei, az elemi részecskék és jellemzésük a rendszám és a tömegszám, az izotópok, példával az elektronszerkezet kiépülésének

Részletesebben

Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei

Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei Tudományos kutatásmódszertani, elemzési és közlési ismeretek modul Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdasá Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI

Részletesebben

7. évfolyam kémia osztályozó- és pótvizsga követelményei Témakörök: 1. Anyagok tulajdonságai és változásai (fizikai és kémiai változás) 2.

7. évfolyam kémia osztályozó- és pótvizsga követelményei Témakörök: 1. Anyagok tulajdonságai és változásai (fizikai és kémiai változás) 2. 7. évfolyam kémia osztályozó- és pótvizsga követelményei 1. Anyagok tulajdonságai és változásai (fizikai és kémiai változás) 2. Hőtermelő és hőelnyelő folyamatok, halmazállapot-változások 3. A levegő,

Részletesebben

A kémiatanári zárószigorlat tételsora

A kémiatanári zárószigorlat tételsora 1. A. tétel A kémiatanári zárószigorlat tételsora Kémiai alapfogalmak: Atom- és molekulatömeg, anyagmennyiség, elemek és vegyületek elnevezése, jelölése. Kémiai egyenlet, sztöchiometria. A víz jelentősége

Részletesebben

Szervetlen kémia I. kollokvium, (DEMO) , , K/2. Írják fel a nevüket, a Neptun kódjukat és a dátumot minden lapra!

Szervetlen kémia I. kollokvium, (DEMO) , , K/2. Írják fel a nevüket, a Neptun kódjukat és a dátumot minden lapra! Szervetlen kémia I. kollokvium, (DEMO) 16. 05. 17., 00-12 00, K/2 Írják fel a nevüket, a Neptun kódjukat és a dátumot minden lapra! TESZT KÉRDÉSEK Kérdésenként 60 s áll rendelkezésre a válaszadásra. Csak

Részletesebben

Szervetlen kémia laboratóriumi gyakorlat és szeminárium tematikája TKBL0211. (Vegyészmérnök BSc hallgatók részére, 2011/2012. II.

Szervetlen kémia laboratóriumi gyakorlat és szeminárium tematikája TKBL0211. (Vegyészmérnök BSc hallgatók részére, 2011/2012. II. Szervetlen kémia laboratóriumi gyakorlat és szeminárium tematikája TKBL0211 (Vegyészmérnök BSc hallgatók részére, 2011/2012. II. félév) No. (hét) szeminárium 8-9/9-10h, D404 helyiség Időbeosztás (1. negyedév):

Részletesebben

Kémiai tantárgy középszintű érettségi témakörei

Kémiai tantárgy középszintű érettségi témakörei Kémiai tantárgy középszintű érettségi témakörei Csongrádi Batsányi János Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium Összeállította: Baricsné Kapus Éva, Tábori Levente 1) témakör Mendgyelejev féle periódusos

Részletesebben

... Dátum:... (olvasható név)

... Dátum:... (olvasható név) ... Dátum:... (olvasható név) (szak) Szervetlen kémia írásbeli vizsga A hallgató aláírása:. Pontok összesítése: I.. (10 pont) II/A. (10 pont) II/B. (5 pont) III.. (20 pont) IV.. (20 pont) V.. (5 pont)

Részletesebben

SZERVETLEN KÉMIA (TKBL0201) LABORATÓRIUMI GYAKORLAT

SZERVETLEN KÉMIA (TKBL0201) LABORATÓRIUMI GYAKORLAT SZERVETLEN KÉMIA (TKBL0201) LABORATÓRIUMI GYAKORLAT A gyakorlathoz szükséges oktatási segédlet: Dr. Emri József, Dr. Győri Béla és Dr. Lázár István: Szervetlen kémiai gyakorlatok (2. bővített, átdolgozott

Részletesebben

Osztályozó vizsgatételek. Kémia - 9. évfolyam - I. félév

Osztályozó vizsgatételek. Kémia - 9. évfolyam - I. félév Kémia - 9. évfolyam - I. félév 1. Atom felépítése (elemi részecskék), alaptörvények (elektronszerkezet kiépülésének szabályai). 2. A periódusos rendszer felépítése, periódusok és csoportok jellemzése.

Részletesebben

Tartalmi követelmények kémia tantárgyból az érettségin K Ö Z É P S Z I N T

Tartalmi követelmények kémia tantárgyból az érettségin K Ö Z É P S Z I N T 1. Általános kémia Atomok és a belőlük származtatható ionok Molekulák és összetett ionok Halmazok A kémiai reakciók A kémiai reakciók jelölése Termokémia Reakciókinetika Kémiai egyensúly Reakciótípusok

Részletesebben

Kémiai kötések és kristályrácsok ISMÉTLÉS, GYAKORLÁS

Kémiai kötések és kristályrácsok ISMÉTLÉS, GYAKORLÁS Kémiai kötések és kristályrácsok ISMÉTLÉS, GYAKORLÁS Milyen képlet adódik a következő atomok kapcsolódásából? Fe - Fe H - O P - H O - O Na O Al - O Ca - S Cl - Cl C - O Ne N - N C - H Li - Br Pb - Pb N

Részletesebben

Szervetlen kémia gyakorlat és szemináriumok (TKBL0202) anyaga a vegyészmérnök BSc hallgatók számára

Szervetlen kémia gyakorlat és szemináriumok (TKBL0202) anyaga a vegyészmérnök BSc hallgatók számára Szervetlen kémia gyakorlat és szemináriumok (TKBL0202) anyaga a vegyészmérnök BSc hallgatók számára A heti 2 órás gyakorlat a félév 5 oktatási hetét figyelembe véve összesen 29 órát jelent. A tárgyat a.

Részletesebben

Szervetlen kémia gyakorlat és szemináriumok (TKBL0202) anyaga a vegyészmérnök BSc hallgatók számára

Szervetlen kémia gyakorlat és szemináriumok (TKBL0202) anyaga a vegyészmérnök BSc hallgatók számára Szervetlen kémia gyakorlat és szemináriumok (TKBL0202) anyaga a vegyészmérnök BSc hallgatók számára A heti 2 órás gyakorlat a félév 15 oktatási hetét figyelembe véve összesen 29 órát jelent. A tárgyat

Részletesebben

ÁLTALÁNOS ÉS SZERVETLEN KÉMIA SZIGORLATI VIZSGAKÉRDÉSEK 2010/2011 TANÉVBEN ÁLTALÁNOS KÉMIA

ÁLTALÁNOS ÉS SZERVETLEN KÉMIA SZIGORLATI VIZSGAKÉRDÉSEK 2010/2011 TANÉVBEN ÁLTALÁNOS KÉMIA ÁLTALÁNOS ÉS SZERVETLEN KÉMIA SZIGORLATI VIZSGAKÉRDÉSEK 2010/2011 TANÉVBEN ÁLTALÁNOS KÉMIA 1. Kémiai alapfogalmak: - A kémia alaptörvényei ( a tömegmegmaradás törvénye, állandó tömegarányok törvénye) -

Részletesebben

Szervetlen kémia gyakorlat és szemináriumok (TKBL-0211) anyaga a vegyészmérnök BSc hallgatók számára

Szervetlen kémia gyakorlat és szemináriumok (TKBL-0211) anyaga a vegyészmérnök BSc hallgatók számára Szervetlen kémia gyakorlat és szemináriumok (TKBL-02) anyaga a vegyészmérnök BSc hallgatók számára A heti 2 órás gyakorlat a félév 5 oktatási hetét figyelembe véve összesen 29 órát jelent. A tárgyat az

Részletesebben

Molekulák alakja és polaritása, a molekulák között működő legerősebb kölcsönhatás

Molekulák alakja és polaritása, a molekulák között működő legerősebb kölcsönhatás Molekulák alakja és polaritása, a molekulák között működő legerősebb kölcsönhatás I. Egyatomos molekulák He, Ne, Ar, Kr, Xe, Rn - a molekula alakja: pontszerű - a kovalens kötés polaritása: NINCS kötés

Részletesebben

Szervetlen kémia gyakorlat és szemináriumok (TKBL0202) anyaga a vegyészmérnök BSc hallgatók számára

Szervetlen kémia gyakorlat és szemináriumok (TKBL0202) anyaga a vegyészmérnök BSc hallgatók számára Szervetlen kémia gyakorlat és szemináriumok (TKBL0202) anyaga a vegyészmérnök BSc hallgatók számára A heti 2 órás gyakorlat a félév 15 oktatási hetét figyelembe véve összesen 29 órát jelent. A tárgyat

Részletesebben

Bevezetés a kémiába (TKBE0141, TTBE0141) témakörei. Általános kémia

Bevezetés a kémiába (TKBE0141, TTBE0141) témakörei. Általános kémia Bevezetés a kémiába (TKBE0141, TTBE0141) témakörei Általános kémia 1. Az atom szerkezete Az atom felépítése, alkotó részei jellemzése. Rendszám, tömegszám, izotópok. Az atompálya fogalma, a kvantumszámok

Részletesebben

SZERVETLEN KÉMIAI REAKCIÓEGYENLETEK

SZERVETLEN KÉMIAI REAKCIÓEGYENLETEK SZERVETLEN KÉMIAI REAKCIÓEGYENLETEK Budapesti Reáltanoda Fontos! Sok reakcióegyenlet több témakörhöz is hozzátartozik. Zárójel jelzi a reakciót, ami más témakörnél található meg. REAKCIÓK FÉMEKKEL fém

Részletesebben

Szervetlen kémia gyakorlat és szemináriumok (TKBL0211) anyaga a vegyészmérnök BSc hallgatók számára

Szervetlen kémia gyakorlat és szemináriumok (TKBL0211) anyaga a vegyészmérnök BSc hallgatók számára Szervetlen kémia gyakorlat és szemináriumok (TKBL0211) anyaga a vegyészmérnök BSc hallgatók számára A heti 2 órás gyakorlat a félév 15 oktatási hetét figyelembe véve összesen 29 órát jelent. A tárgyat

Részletesebben

Az Analitikai kémia III laboratóriumi gyakorlat (TKBL0504) tematikája a BSc képzés szerint a 2010/2011 tanév I. félévére

Az Analitikai kémia III laboratóriumi gyakorlat (TKBL0504) tematikája a BSc képzés szerint a 2010/2011 tanév I. félévére Az Analitikai kémia III laboratóriumi gyakorlat (TKBL0504) tematikája a BSc képzés szerint a 2010/2011 tanév I. félévére Oktatási segédanyagok (a megfelelő rövidítéseket használjuk a tematikában): P A

Részletesebben

ÁLTALÁNOS és SZERVES KÉMIA II.

ÁLTALÁNOS és SZERVES KÉMIA II. ÁLTALÁNOS és SZERVES KÉMIA II. Műszaki Földtudományi és Környezetmérnöki alapszak Levelező munkarendben TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR KÉMIAI TANSZÉK Miskolc,

Részletesebben

A periódusos rendszer, periodikus tulajdonságok

A periódusos rendszer, periodikus tulajdonságok A periódusos rendszer, periodikus tulajdonságok Szalai István ELTE Kémiai Intézet 1/45 Az előadás vázlata ˆ Ismétlés ˆ Történeti áttekintés ˆ Mengyelejev periódusos rendszere ˆ Atomsugár, ionsugár ˆ Ionizációs

Részletesebben

A tételek: Elméleti témakörök. Általános kémia

A tételek: Elméleti témakörök. Általános kémia A tételek: Elméleti témakörök Általános kémia 1. Az atomok szerkezete és a periódusos rendszer az atom alkotórészei, az elemi részecskék és jellemzésük a rendszám és a tömegszám, az izotópok, példával

Részletesebben

KÉMIA FELVÉTELI KÖVETELMÉNYEK

KÉMIA FELVÉTELI KÖVETELMÉNYEK KÉMIA FELVÉTELI KÖVETELMÉNYEK Atomszerkezettel kapcsolatos feladatok megoldása a periódusos rendszer segítségével, illetve megadott elemi részecskék alapján. Az atomszerkezet és a periódusos rendszer kapcsolata.

Részletesebben

Minta vizsgalap (2007/08. I. félév)

Minta vizsgalap (2007/08. I. félév) Minta vizsgalap (2007/08. I. félév) I. Karikázza be az egyetlen megfelelő válasz betűjelét! (10x) 1. Melyik sorban szerepel csak só? A) CH 3 COONa, K 2 SO 4, Na 3 PO 4, NH 4 Cl B) H 2 SO 4, Na 3 PO 4,

Részletesebben

a réz(ii)-ion klorokomplexének előállítása...

a réz(ii)-ion klorokomplexének előállítása... Általános és szervetlen kémia Laborelőkészítő előadás IX-X. (2008. október 18.) A réz(i)-oxid és a lecsapott kén előállítása Metallurgia, a fém mangán előállítása Megfordítható redoxreakciók Szervetlen

Részletesebben

Minta vizsgalap I. Karikázza be az egyetlen megfelelő válasz betűjelét! (10x1 pont) 1. Melyik sorban szerepel csak só?

Minta vizsgalap I. Karikázza be az egyetlen megfelelő válasz betűjelét! (10x1 pont) 1. Melyik sorban szerepel csak só? Minta vizsgalap I. Karikázza be az egyetlen megfelelő válasz betűjelét! (10x) 1. Melyik sorban szerepel csak só? A) CH 3 COONa, K 2 SO 4, Na 3 PO 4, NH 4 Cl B) H 2 SO 4, Na 3 PO 4, NH 4 Cl, NaCl C) Fe(NO

Részletesebben

Az ásványok rendszerezése Az ásványok osztályokba sorolásának alapelvei: - Összetétel - Kristályszerkezet - Előfordulás Összesen 9 osztályba soroljuk

Az ásványok rendszerezése Az ásványok osztályokba sorolásának alapelvei: - Összetétel - Kristályszerkezet - Előfordulás Összesen 9 osztályba soroljuk Ásványtani alapismeretek 4. előadás Az ásványok rendszerezése Az ásványok osztályokba sorolásának alapelvei: - Összetétel - Kristályszerkezet - Előfordulás Összesen 9 osztályba soroljuk az ásványokat,

Részletesebben

4. változat. 2. Jelöld meg azt a részecskét, amely megőrzi az anyag összes kémiai tulajdonságait! A molekula; Б atom; В gyök; Г ion.

4. változat. 2. Jelöld meg azt a részecskét, amely megőrzi az anyag összes kémiai tulajdonságait! A molekula; Б atom; В gyök; Г ion. 4. változat z 1-től 16-ig terjedő feladatokban négy válaszlehetőség van, amelyek közül csak egy helyes. Válaszd ki a helyes választ és jelöld be a válaszlapon! 1. Melyik sor fejezi be helyesen az állítást:

Részletesebben

1. változat. 4. Jelöld meg azt az oxidot, melynek megfelelője a vas(iii)-hidroxid! A FeO; Б Fe 2 O 3 ; В OF 2 ; Г Fe 3 O 4.

1. változat. 4. Jelöld meg azt az oxidot, melynek megfelelője a vas(iii)-hidroxid! A FeO; Б Fe 2 O 3 ; В OF 2 ; Г Fe 3 O 4. 1. változat z 1-től 16-ig terjedő feladatokban négy válaszlehetőség van, amelyek közül csak egy helyes. Válaszd ki a helyes választ és jelöld be a válaszlapon! 1. Melyik sor fejezi be helyesen az állítást:

Részletesebben

9-1 A KÉMIAI ELEMEK ÁLTALÁNOS JELLEMZÉSE

9-1 A KÉMIAI ELEMEK ÁLTALÁNOS JELLEMZÉSE Általános kémia 9-1 A KÉMIAI ELEMEK ÁLTALÁNOS JELLEMZÉSE 1. Izotópok: ugyanazon elem izotópjainak fizikai és kémiai tulajdonságai csak kismértékben különböznek. 2. Allotróp módosulatok: csak atomjaik kapcsolódási

Részletesebben

Sav bázis egyensúlyok vizes oldatban

Sav bázis egyensúlyok vizes oldatban Sav bázis egyensúlyok vizes oldatban Disszociációs egyensúlyi állandó HAc H + + Ac - ecetsav disszociációja [H + ] [Ac - ] K sav = [HAc] NH 4 OH NH 4 + + OH - [NH + 4 ] [OH - ] K bázis = [ NH 4 OH] Ammóniumhidroxid

Részletesebben

A feladatok megoldásához csak a kiadott periódusos rendszer és számológép használható!

A feladatok megoldásához csak a kiadott periódusos rendszer és számológép használható! 1 MŰVELTSÉGI VERSENY KÉMIA TERMÉSZETTUDOMÁNYI KATEGÓRIA Kedves Versenyző! A versenyen szereplő kérdések egy része általad már tanult tananyaghoz kapcsolódik, ugyanakkor a kérdések másik része olyan ismereteket

Részletesebben

1./ Jellemezd az anyagokat! Írd az A oszlop kipontozott helyére a B oszlopból arra az anyagra jellemző tulajdonságok számát! /10

1./ Jellemezd az anyagokat! Írd az A oszlop kipontozott helyére a B oszlopból arra az anyagra jellemző tulajdonságok számát! /10 Név:.. Osztály.. 1./ Jellemezd az anyagokat! Írd az A oszlop kipontozott helyére a B oszlopból arra az anyagra jellemző tulajdonságok számát! /10 A B a) hidrogén... 1. sárga, szilárd anyag b) oxigén...

Részletesebben

ISMÉTLÉS, RENDSZEREZÉS

ISMÉTLÉS, RENDSZEREZÉS ISMÉTLÉS, RENDSZEREZÉS A) változat 1. Egészítsd ki az ábrát a hiányzó anyagcsoportokkal és példákkal! ANYAGOK (összetétel szerint) egyszerű anyagok összetett anyagok......... oldat pl.... pl.... pl. levegő

Részletesebben

ALPHA spektroszkópiai (ICP és AA) standard oldatok

ALPHA spektroszkópiai (ICP és AA) standard oldatok Jelen kiadvány megjelenése után történõ termékváltozásokról, új standardokról a katalógus internetes oldalán, a www.laboreszközkatalogus.hu-n tájékozódhat. ALPHA Az alábbi standard oldatok fémek, fém-sók

Részletesebben

KÉMIA A KÉMIÁT SZERETŐK SZÁMÁRA

KÉMIA A KÉMIÁT SZERETŐK SZÁMÁRA XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 KÉMIA A KÉMIÁT SZERETŐK SZÁMÁRA A művelődési anyag tematikájának összeállítása a Nemzeti Alaptanterv és a kapcsolódó

Részletesebben

KÉMIA Kiss Árpád Országos Közoktatási Szolgáltató Intézmény Vizsgafejlesztő Központ 2003

KÉMIA Kiss Árpád Országos Közoktatási Szolgáltató Intézmény Vizsgafejlesztő Központ 2003 KÉMIA Kiss Árpád Országos Közoktatási Szolgáltató Intézmény Vizsgafejlesztő Központ 2003 I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNY A) KOMPETENCIÁK A vizsgázónak a követelményrendszerben és a vizsgaleírásban

Részletesebben

KÉMIA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGIVIZSGA-KÖVETELMÉNY A) KOMPETENCIÁK

KÉMIA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGIVIZSGA-KÖVETELMÉNY A) KOMPETENCIÁK KÉMIA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGIVIZSGA-KÖVETELMÉNY A) KOMPETENCIÁK A vizsgázónak a követelményrendszerben és a vizsgaleírásban meghatározott módon, az alábbi kompetenciák meglétét kell bizonyítania: - a természettudományos

Részletesebben

6. változat. 3. Jelöld meg a nem molekuláris szerkezetű anyagot! A SO 2 ; Б C 6 H 12 O 6 ; В NaBr; Г CO 2.

6. változat. 3. Jelöld meg a nem molekuláris szerkezetű anyagot! A SO 2 ; Б C 6 H 12 O 6 ; В NaBr; Г CO 2. 6. változat Az 1-től 16-ig terjedő feladatokban négy válaszlehetőség van, amelyek közül csak egy helyes. Válaszd ki a helyes választ és jelöld be a válaszlapon! 1. Jelöld meg azt a sort, amely helyesen

Részletesebben

Bemutatkozás, a tárgy bemutatása, követelmények. Munkavédelmi tájékoztatás.

Bemutatkozás, a tárgy bemutatása, követelmények. Munkavédelmi tájékoztatás. Részletes tematika (14 hetes szorgalmi időszak figyelembe vételével): 1. hét (2 óra) Bemutatkozás, a tárgy bemutatása, követelmények. Munkavédelmi tájékoztatás. Kémiai alapjelenségek ismétlése, sav-bázis,

Részletesebben

SZAK: KÉMIA Általános és szervetlen kémia 1. A periódusos rendszer 14. csoportja. a) Írják le a csoport nemfémes elemeinek az elektronkonfigurációit

SZAK: KÉMIA Általános és szervetlen kémia 1. A periódusos rendszer 14. csoportja. a) Írják le a csoport nemfémes elemeinek az elektronkonfigurációit SZAK: KÉMIA Általános és szervetlen kémia 1. A periódusos rendszer 14. csoportja. a) Írják le a csoport nemfémes elemeinek az elektronkonfigurációit b) Tárgyalják összehasonlító módon a csoport első elemének

Részletesebben

Minta feladatsor. Az ion neve. Az ion képlete O 4. Szulfátion O 3. Alumíniumion S 2 CHH 3 COO. Króm(III)ion

Minta feladatsor. Az ion neve. Az ion képlete O 4. Szulfátion O 3. Alumíniumion S 2 CHH 3 COO. Króm(III)ion Minta feladatsor A feladatok megoldására 90 perc áll rendelkezésére. A megoldáshoz zsebszámológépet használhat. 1. Adja meg a következő ionok nevét, illetve képletét! (8 pont) Az ion neve.. Szulfátion

Részletesebben

VÍZKÉMIA TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ

VÍZKÉMIA TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ KÖRNYEZETMÉRNÖKI MESTERKÉPZÉS TÖRZSANYAG TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR KÉMIAI INTÉZET Miskolc, 2014 1 Tartalomjegyzék 1. Tantárgyleírás, tárgyjegyző, óraszám,

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. I. évf. állatorvostan-hallgatók részére KÉMIA. 2013/14 tanév, 1. félév

TÁJÉKOZTATÓ. I. évf. állatorvostan-hallgatók részére KÉMIA. 2013/14 tanév, 1. félév TÁJÉKOZTATÓ I. évf. állatorvostan-hallgatók részére KÉMIA 2013/14 tanév, 1. félév A KÉMIAI TANSZÉK OKTATÓI DR. NEMES PÉTER DR. SCHEIBER PÁL DR. VARGA TAMÁS DR. VINCZE ZOLTÁN DR. PILIPECZ MIHÁLY tanszékvezető,

Részletesebben

FELADATLISTA TÉMAKÖRÖK, ILLETVE KÉPESSÉGEK SZERINT

FELADATLISTA TÉMAKÖRÖK, ILLETVE KÉPESSÉGEK SZERINT FELADATLISTA TÉMAKÖRÖK, ILLETVE KÉPESSÉGEK SZERINT A feladatok kódját a Bevezetésben bemutatott tananyagtartalom- és képességmátrix alapján határoztuk meg. A feladat kódja a következőképpen épül fel: évfolyam/témakör1-témakör2/képesség1-képesség2/sorszám

Részletesebben

Osztályozóvizsga követelményei

Osztályozóvizsga követelményei Pécsi Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola Osztályozóvizsga követelményei Képzés típusa: Általános iskola Tantárgy: Jelöljön ki egy elemet. KÉMIA Évfolyam: 8 Emelt óraszámú csoport Emelt szintű

Részletesebben

Sillabusz orvosi kémia szemináriumokhoz 1. Kémiai kötések

Sillabusz orvosi kémia szemináriumokhoz 1. Kémiai kötések Sillabusz orvosi kémia szemináriumokhoz 1. Kémiai kötések Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar 2010-2011. 1 A vegyületekben az atomokat kémiai kötésnek nevezett erők tartják össze. Az elektronok

Részletesebben

KÉMIA. Kiss Árpád Országos Közoktatási Szolgáltató Intézmény Vizsgafejlesztő Központ 2003

KÉMIA. Kiss Árpád Országos Közoktatási Szolgáltató Intézmény Vizsgafejlesztő Központ 2003 KÉMIA Kiss Árpád Országos Közoktatási Szolgáltató Intézmény Vizsgafejlesztő Központ 2003 ű érettségire felkészítő tananyag tanterve /11-12. ill. 12-13. évfolyam/ Elérendő célok: a természettudományos gondolkodás

Részletesebben

ÁRPÁD FEJEDELEM GIMNÁZIUM ÉS ÁLTALÁNOS ISKOLA MEGYERVÁROSI ISKOLA 8. ÉVFOLYAM. Kémiai alapismeretek

ÁRPÁD FEJEDELEM GIMNÁZIUM ÉS ÁLTALÁNOS ISKOLA MEGYERVÁROSI ISKOLA 8. ÉVFOLYAM. Kémiai alapismeretek 8. ÉVFOLYAM Kémiai alapismeretek Célok és feladatok A tanulók ismerjék meg a kémia tudományának szerepét a társadalmi folyamatokban, ismerjék meg a kémia tantárgy hatékony elsajátítását segítő módszereket,

Részletesebben

1. Jellemzed a hidrogént!! (molekula szerkezet, fizikai tulajdonságok: Op, Fp, vízben való oldhatóság, szín, szag, előfordulás, jelentőség)

1. Jellemzed a hidrogént!! (molekula szerkezet, fizikai tulajdonságok: Op, Fp, vízben való oldhatóság, szín, szag, előfordulás, jelentőség) 1.Hidrogén 1. Jellemzed a hidrogént!! (molekula szerkezet, fizikai tulajdonságok: Op, Fp, vízben való 2. Hogyan állítanál elő laborban és az iparban nitrogént? (reakció egyenlet!) 3. Írj példát mikor redukálószer

Részletesebben

KÉMIA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNY A) KOMPETENCIÁK

KÉMIA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNY A) KOMPETENCIÁK KÉMIA Elvárt kompetenciák: I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNY A) KOMPETENCIÁK induktív következtetés (egyedi tényekből az általános törvényszerűségekre) deduktív következtetés (az általános törvényszerűségekből

Részletesebben

ÓRATERV. Farkasné Ökrös Marianna EKF Gyakorló I. ALAPADATOK. Osztály: 10. D. Témakör: A széncsoport és elemeinek szervetlen vegyületei

ÓRATERV. Farkasné Ökrös Marianna EKF Gyakorló I. ALAPADATOK. Osztály: 10. D. Témakör: A széncsoport és elemeinek szervetlen vegyületei ÓRATERV I. ALAPADATOK Osztály: 10. D Témakör: A széncsoport és elemeinek szervetlen vegyületei Tanítási egység: 13. Szén-dioxid, szénsav és sói Előző tanítási egység: A szén és oxidjai. A szén-monoxid.

Részletesebben

6. Melyik az az erős oxidáló- és vízelvonó szer, amely a szerves vegyületeket is roncsolja?

6. Melyik az az erős oxidáló- és vízelvonó szer, amely a szerves vegyületeket is roncsolja? 10. osztály Kedves Versenyző! A jobb felső sarokban található mezőbe a verseny lebonyolításáért felelős személy írja be a kódot a feladatlap minden oldalára a verseny végén. A feladatokat lehetőleg a feladatlapon

Részletesebben

KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI-FELVÉTELI FELADAT (1996)

KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI-FELVÉTELI FELADAT (1996) KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI-FELVÉTELI FELADAT (1996) I. Az alábbiakban megadott vázlatpontok alapján írjon 1-1 2 1 oldalas dolgozatot! Címe: ALKÉNEK Alkének fogalma. Elnevezésük elve példával. Geometriai

Részletesebben

Az elemek csoportosítása

Az elemek csoportosítása Tárgy: Szervetlen és kvalitatív analitikai kémia előadás www.chem.science.unideb.hu/kurzusinformációk Szak: I. évf. II. félév, gyógyszerész Tematika Négy részre tagolódik az előadás anyaga: A; A p-mező

Részletesebben

Kémiai reakciók. Közös elektronpár létrehozása. Általános és szervetlen kémia 10. hét. Elızı héten elsajátítottuk, hogy.

Kémiai reakciók. Közös elektronpár létrehozása. Általános és szervetlen kémia 10. hét. Elızı héten elsajátítottuk, hogy. Általános és szervetlen kémia 10. hét Elızı héten elsajátítottuk, hogy a kémiai reakciókat hogyan lehet csoportosítani milyen kinetikai összefüggések érvényesek Mai témakörök a közös elektronpár létrehozásával

Részletesebben

KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI-FELVÉTELI FELADATOK (1997)

KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI-FELVÉTELI FELADATOK (1997) KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI-FELVÉTELI FELADATOK (1997) MEGOLDÁSOK I. 1. A hidrogén, a hidridek 1s 1 EN=2,1 izotópok: 1 1 H, 2 1 H deutérium 1 H trícium, sajátosságai eltérőek A trícium,- atommagja nagy neutrontartalma

Részletesebben

Az elektronpályák feltöltődési sorrendje

Az elektronpályák feltöltődési sorrendje 3. előadás 12-09-17 2 12-09-17 Az elektronpályák feltöltődési sorrendje 3 Az elemek rendszerezése, a periódusos rendszer Elsőként Dimitrij Ivanovics Mengyelejev és Lothar Meyer vette észre az elemek halmazában

Részletesebben

Az anyagi rendszerek csoportosítása

Az anyagi rendszerek csoportosítása Kémia 1 A kémiai ismeretekről A modern technológiai folyamatok és a környezet védelmére tett intézkedések alig érthetőek kémiai tájékozottság nélkül. Ma már minden mérnök számára alapvető fontosságú a

Részletesebben

ELTE BOLYAI JÁNOS GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK KÉMIÁBÓL

ELTE BOLYAI JÁNOS GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK KÉMIÁBÓL ELTE BOLYAI JÁNOS GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK KÉMIÁBÓL 2017 1. Az atom szerkezete Az atomok, az elemek jellemzése. Az elektronszerkezet és a periódusos rendszer.

Részletesebben

Oldódás, mint egyensúly

Oldódás, mint egyensúly Oldódás, mint egyensúly Szilárd (A) anyag oldódása: K = [A] oldott [A] szilárd állandó K [A] szilárd = [A] oldott S = telített oldat conc. Folyadék oldódása: analóg módon Gázok oldódása: [gáz] oldott =

Részletesebben

Szent-Györgyi Albert kémiavetélkedő Kód

Szent-Györgyi Albert kémiavetélkedő Kód 9. osztály Kedves Versenyző! A jobb felső sarokban található mezőbe a verseny lebonyolításáért felelős személy írja be a kódot a feladatlap minden oldalára a verseny végén. A feladatokat lehetőleg a feladatlapon

Részletesebben

Fémorganikus kémia 1

Fémorganikus kémia 1 Fémorganikus kémia 1 A fémorganikus kémia tárgya a szerves fémvegyületek előállítása, szerkezetvizsgálata és kémiai reakcióik tanulmányozása A fémorganikus kémia fejlődése 1760 Cadet bisz(dimetil-arzén(iii))-oxid

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH-1-1795/2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Az AIRMON Levegőszennyezés Monitoring Kft. (1112 Budapest, Repülőtéri út 6. 27. ép.) akkreditált területe: I. Az akkreditált

Részletesebben

T E M A T I K A. Óvó- és Tanítóképző Intézet

T E M A T I K A. Óvó- és Tanítóképző Intézet Óvó- és Tanítóképző Intézet T E M A T I K A a tanító szakos hallgatók számára TERMÉSZETTUDOMÁNY A HÉTKÖZNAPOKBAN (CB3313) oktatáshoz 2018/2019. tanév I. félév Heti óraszám: 0 óra előadás 1 óra szeminárium

Részletesebben

3. A kémiai kötés. Kémiai kölcsönhatás

3. A kémiai kötés. Kémiai kölcsönhatás 3. A kémiai kötés Kémiai kölcsönhatás ELSŐDLEGES MÁSODLAGOS OVALENS IONOS FÉMES HIDROGÉN- KÖTÉS DIPÓL- DIPÓL, ION- DIPÓL, VAN DER WAALS v. DISZPERZIÓS Kémiai kötések Na Ionos kötés Kovalens kötés Fémes

Részletesebben

KÉMIA FELVÉTELI DOLGOZAT

KÉMIA FELVÉTELI DOLGOZAT KÉMIA FELVÉTELI DOLGOZAT I. Egyszerű választásos teszt Karikázza be az egyetlen helyes, vagy egyetlen helytelen választ! 1. Hány neutront tartalmaz a 127-es tömegszámú, 53-as rendszámú jód izotóp? A) 74

Részletesebben

Indikátorok. brómtimolkék

Indikátorok. brómtimolkék Indikátorok brómtimolkék A vöröskáposzta kivonat, mint indikátor Antociánok 12 40 mg/100 g ph Bodzában, ribizliben is! A szupersavak Szupersav: a kénsavnál erősebb sav Hammett savassági függvény: a savak

Részletesebben

Oldódás, mint egyensúly

Oldódás, mint egyensúly Oldódás, mint egyensúly Szilárd (A) anyag oldódása: K = [A] oldott [A] szilárd állandó K [A] szilárd = [A] oldott S = telített oldat conc. Folyadék oldódása: analóg módon Gázok oldódása: [gáz] oldott K

Részletesebben

a. 35-ös tömegszámú izotópjában 18 neutron található. b. A 3. elektronhéján két vegyértékelektront tartalmaz. c. 2 mól atomjának tömege 32 g.

a. 35-ös tömegszámú izotópjában 18 neutron található. b. A 3. elektronhéján két vegyértékelektront tartalmaz. c. 2 mól atomjának tömege 32 g. MAGYAR TANNYELVŰ KÖZÉPISKOLÁK IX. ORSZÁGOS VETÉLKEDŐJE AL IX.-LEA CONCURS PE ŢARĂ AL LICEELOR CU LIMBĂ DE PREDARE MAGHIARĂ FABINYI RUDOLF KÉMIA VERSENY - SZERVETLEN KÉMIA Marosvásárhely, Bolyai Farkas

Részletesebben

Curie Kémia Emlékverseny 2018/2019. Országos Döntő 7. évfolyam

Curie Kémia Emlékverseny 2018/2019. Országos Döntő 7. évfolyam A feladatokat írta: Kódszám: Harkai Jánosné, Szeged... Lektorálta: Kovács Lászlóné, Szolnok 2019. május 11. Curie Kémia Emlékverseny 2018/2019. Országos Döntő 7. évfolyam A feladatok megoldásához csak

Részletesebben

T I T - M T T. Hevesy György Kémiaverseny. országos dönt. Az írásbeli forduló feladatlapja. 8. osztály. 2. feladat:... pont. 3. feladat:...

T I T - M T T. Hevesy György Kémiaverseny. országos dönt. Az írásbeli forduló feladatlapja. 8. osztály. 2. feladat:... pont. 3. feladat:... T I T - M T T Hevesy György Kémiaverseny országos dönt Az írásbeli forduló feladatlapja 8. osztály A versenyz azonosítási száma:... Elért pontszám: 1. feladat:... pont 2. feladat:... pont 3. feladat:...

Részletesebben

+oxigén +víz +lúg Elemek Oxidok Savak Sók

+oxigén +víz +lúg Elemek Oxidok Savak Sók Összefoglalás2. +oxigén +víz +lúg Elemek Oxidok Savak Sók Nitrogén Foszfor Szén Gyémánt, grafit szilícium Szén-dioxid, Nitrogéndioxid Foszforpentaoxid Szénmonoxid Szilíciumdioxid Salétromsav Nitrátok foszforsav

Részletesebben

Elektrokémia. A nemesfém elemek és egymással képzett vegyületeik

Elektrokémia. A nemesfém elemek és egymással képzett vegyületeik Elektrokémia Redoxireakciók: Minden olyan reakciót, amelyben elektron leadás és elektronfelvétel történik, redoxi reakciónak nevezünk. Az elektronleadás és -felvétel egyidejűleg játszódik le. Oxidálószer

Részletesebben

Alkalmazott kémia. Tantárgy neve Alkalmazott kémia 1.

Alkalmazott kémia. Tantárgy neve Alkalmazott kémia 1. Alkalmazott kémia A tárgy a kémia alapszak (BSC) szakmai törzsanyagának része, melynek teljesítésével két szemeszter alatt 8 kreditet lehet összegyűjteni. Az előadások száma 8. Tantárgy neve Alkalmazott

Részletesebben

SZERVETLEN ÉS KVALITATÍV ANALITIKAI KÉMIA GYAKORLAT I. ÉVES GYÓGYSZERÉSZ HALLGATÓK RÉSZÉRE (2009/10. II. félév)

SZERVETLEN ÉS KVALITATÍV ANALITIKAI KÉMIA GYAKORLAT I. ÉVES GYÓGYSZERÉSZ HALLGATÓK RÉSZÉRE (2009/10. II. félév) SZERVETLEN ÉS KVALITATÍV ANALITIKAI KÉMIA GYAKORLAT I. ÉVES GYÓGYSZERÉSZ HALLGATÓK RÉSZÉRE (2009/10. II. félév) A tárgyat a 2. félévben hirdetjük meg összesen 87 órában (a tantervi heti 6 óraszámot és

Részletesebben

~#,t~ ~~ e. ~\ s ~ ~ o e: ;Wit~i~ P"~ 8 ~ ~\ ~ D ~rn. 8 ~\ ~p. . : J3ZSPUaI sosnpq!j3d v - --

~#,t~ ~~ e. ~\ s ~ ~ o e: ;Wit~i~ P~ 8 ~ ~\ ~ D ~rn. 8 ~\ ~p. . : J3ZSPUaI sosnpq!j3d v - -- t' ~#,t~ e. ~\ s ~ ~ o e: ;Wit~i~ P"~ 8 ~ ~\ ~ - ~ o e: D ~rn 8 ~\ ~p. ~ ~ o a:. : J3ZSPUaI sosnpq!j3d v - -- A periódusos rendszer néhány gyakrabban használt ej, eme f Néhány gyakrabban elõforduló kation

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH-1-1795/2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: AIRMON Levegőszennyezés Monitoring Kft. (1112 Budapest, Repülőtéri út 6. 27.

Részletesebben

Általános és szervetlen kémia Laborelıkészítı elıadás IX-X.

Általános és szervetlen kémia Laborelıkészítı elıadás IX-X. Általános és szervetlen kémia Laborelıkészítı elıadás IX-X. A réz(i)-oxid és a lecsapott kén előállítása Metallurgia, a fém mangán előállítása Megfordítható redoxreakciók Szervetlen vegyületek hőbomlása

Részletesebben

Kémia. (állatorvos szak)

Kémia. (állatorvos szak) Kémia Helye: 1. év 1. félév Előadás: 45 óra Gyakorlat: 45 óra Kredit: 6 Értékelés: vizsga (kollokvium) (állatorvos szak) Kémiai Tanszék Előadó Előadó: Dr. Scheiber Pál tanszékvezető egyetemi tanár Elérhető:

Részletesebben

gyakorlat: Lihi Norbert Nagy Imre kedd, 8-9 csütörtök, kedd, 9-10 csütörtök, 10-15

gyakorlat: Lihi Norbert Nagy Imre kedd, 8-9 csütörtök, kedd, 9-10 csütörtök, 10-15 SZERVETLEN ÉS KVALITATÍV ANALITIKAI KÉMIA GYAKORLAT I. ÉVES GYÓGYSZERÉSZ HALLGATÓK RÉSZÉRE (2017/18. II. félév) szeminárium: Lihi Norbert gyakorlat: Lihi Norbert Nagy Imre szeminárium: Kalmár József gyakorlat:

Részletesebben

KÉMIA TANMENETEK 7-8-9-10 osztályoknak

KÉMIA TANMENETEK 7-8-9-10 osztályoknak KÉMIA TANMENETEK 7-8-9-10 osztályoknak Néhány gondolat a mellékletekhez: A tanterv nem tankönyvhöz készült, hanem témakörökre bontva mutatja be a minimumot és az optimumot. A felsőbb osztályba lépés alapja

Részletesebben

KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI- FELVÉTELI FELADATOK 1999

KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI- FELVÉTELI FELADATOK 1999 1999 1. oldal KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI- FELVÉTELI FELADATOK 1999 Figyelem! A kidolgozáskor tömör és lényegre törő megfogalmazásra törekedjék. A megadott tematikus sorrendet szigorúan tartsa be! Csak a

Részletesebben

Tantárgy kódja Tantárgy neve Óraszám Kredit Szemeszter Előadás Gyakorlat Otthoni SMKKB2031XN. Mérőné Dr. Nótás Erika egyetemi docens

Tantárgy kódja Tantárgy neve Óraszám Kredit Szemeszter Előadás Gyakorlat Otthoni SMKKB2031XN. Mérőné Dr. Nótás Erika egyetemi docens Tantárgy kódja Tantárgy neve Óraszám Kredit Szemeszter Előadás Gyakorlat Otthoni SMKKB2031XN Mezőgazdasági 2 2 4 4 1 kémia Tárgyfelelős: Mérőné Dr. Nótás Erika egyetemi docens Ötsoros összefoglaló A tantárgy

Részletesebben

Általános és Szerves Kémia II.

Általános és Szerves Kémia II. FÖLDTUDOMÁNYI ÉS KÖRNYZETMÉRNÖKI BSC SZAKOK SZÁMÁRA SZAKMAI TÖRZSANYAGKÉNT OKTATOTT TÁRGY TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR KÉMIAI INTÉZET Miskolc, 2014 1 Tartalomjegyzék

Részletesebben

SZERVETLEN ÉS KVALITATÍV ANALITIKAI KÉMIA GYAKORLAT I. ÉVES GYÓGYSZERÉSZ HALLGATÓK RÉSZÉRE (2016/17. II. félév)

SZERVETLEN ÉS KVALITATÍV ANALITIKAI KÉMIA GYAKORLAT I. ÉVES GYÓGYSZERÉSZ HALLGATÓK RÉSZÉRE (2016/17. II. félév) SZERVETLEN ÉS KVALITATÍV ANALITIKAI KÉMIA GYAKORLAT I. ÉVES GYÓGYSZERÉSZ HALLGATÓK RÉSZÉRE (2016/17. II. félév) A tárgyat a 2. félévben hirdetjük meg heti 1 óra szeminárium és 5 óra laboratóriumi gyakorlat

Részletesebben

Szalai István. ELTE Kémiai Intézet 1/74

Szalai István. ELTE Kémiai Intézet 1/74 Elsőrendű kötések Szalai István ELTE Kémiai Intézet 1/74 Az előadás vázlata ˆ Ismétlés ˆ Ionos vegyületek képződése ˆ Ionok típusai ˆ Kovalens kötés ˆ Fémes kötés ˆ VSEPR elmélet ˆ VB elmélet 2/74 Periodikus

Részletesebben

8. osztály 2 Hevesy verseny, megyei forduló, 2006.

8. osztály 2 Hevesy verseny, megyei forduló, 2006. 8. osztály 2 Hevesy verseny, megyei forduló, 2006. Figyelem! A feladatokat ezen a feladatlapon oldd meg! Megoldásod olvasható és áttekinthető legyen! A feladatok megoldásában a gondolatmeneted követhető

Részletesebben

KÉMIA ÁLTALÁNOS ÉS KÖZÉPISKOLA

KÉMIA ÁLTALÁNOS ÉS KÖZÉPISKOLA A NEMZETI ALAPTANTERVHEZ ILLESZKEDŐ TANKÖNYV, TANESZKÖZ ÉS NEMZETI KÖZNEVELÉSI PORTÁL FEJLESZTÉSE TÁMOP-3.1.2-B/13-2013-0001 KÉMIA ÁLTALÁNOS ÉS KÖZÉPISKOLA DEMETER LÁSZLÓ Kémia A művelődési anyag tematikájának

Részletesebben

Jegyzet. Kémia, BMEVEAAAMM1 Műszaki menedzser hallgatók számára Dr Csonka Gábor, egyetemi tanár Dr Madarász János, egyetemi docens.

Jegyzet. Kémia, BMEVEAAAMM1 Műszaki menedzser hallgatók számára Dr Csonka Gábor, egyetemi tanár Dr Madarász János, egyetemi docens. Kémia, BMEVEAAAMM Műszaki menedzser hallgatók számára Dr Csonka Gábor, egyetemi tanár Dr Madarász János, egyetemi docens Jegyzet dr. Horváth Viola, KÉMIA I. http://oktatas.ch.bme.hu/oktatas/konyvek/anal/

Részletesebben

Közös elektronpár létrehozása

Közös elektronpár létrehozása Kémiai reakciók 10. hét a reagáló részecskék között közös elektronpár létrehozása valósul meg sav-bázis reakciók komplexképződés elektronátadás és átvétel történik redoxi reakciók Közös elektronpár létrehozása

Részletesebben

Atomszerkezet. Atommag protonok, neutronok + elektronok. atompályák, alhéjak, héjak, atomtörzs ---- vegyérték elektronok

Atomszerkezet. Atommag protonok, neutronok + elektronok. atompályák, alhéjak, héjak, atomtörzs ---- vegyérték elektronok Atomszerkezet Atommag protonok, neutronok + elektronok izotópok atompályák, alhéjak, héjak, atomtörzs ---- vegyérték elektronok periódusos rendszer csoportjai Periódusos rendszer energia szintek atomokban

Részletesebben

Minta feladatsor. Az ion képlete. Az ion neve O 4. Foszfátion. Szulfátion CO 3. Karbonátion. Hidrogénkarbonátion O 3. Alumíniumion. Al 3+ + Szulfidion

Minta feladatsor. Az ion képlete. Az ion neve O 4. Foszfátion. Szulfátion CO 3. Karbonátion. Hidrogénkarbonátion O 3. Alumíniumion. Al 3+ + Szulfidion Minta feladatsor A feladatok megoldására 90 perc áll rendelkezésére. A megoldáshoz zsebszámológépet használhat. 1. Adja meg a következő ionok nevét, illetve képletét! (8 pont) Az ion neve Foszfátion Szulfátion

Részletesebben

Az atom felépítése. 1. Jellemezd az atomot felépítõ elemi részecskéket és az atomon belüli tömegviszonyokat! p + neutron

Az atom felépítése. 1. Jellemezd az atomot felépítõ elemi részecskéket és az atomon belüli tömegviszonyokat! p + neutron Az atom felépítése 1. Jellemezd az atomot felépítõ elemi részecskéket és az atomon belüli tömegviszonyokat! Név Jelölés Relatív tömeg Relatív töltés p + neutron g 2. A magnézium moláris tömege 24,3, tömegszáma

Részletesebben