Kockázatmegosztási megállapodások a nemzetközi gyakorlat alapján

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Kockázatmegosztási megállapodások a nemzetközi gyakorlat alapján"

Átírás

1 Dankó Dávid Budapesti Corvinus Egyetem Vezetéstudományi Intézet Kockázatmegosztási a nemzetközi gyakorlat alapján Budapest, november 15.

2 Fogalmi tisztázás, elméleti alapok Kockázatmegosztási a nemzetközi gyakorlatban Gyakorlati megfontolások magyarországi szemmel (2)

3 Betegregiszterek és kockázatmegosztási (Eredményalapú) Betegregiszterek Kockázatmegosztási CÉLOK: Strukturált adatkezelés Farmakovigilancia Nyomon követés Betegszintű kockázatmegosztási CÉLOK: Nyomon követés Költség(?)megosztás (Eredményességmérés) (3)

4 A magyar elnevezések még nem tekinthetők kiforrottnak Angol Disease registry Patient registry Risk-sharing schemes / agreements / arrangements Pay-for-performance Managed access schemes Performance-based contracts Magyar Betegregiszterek Betegségregiszterek Klinikai regiszterek Terápiás regiszterek Eredményalapú Eredményességalapú Kockázatmegosztási (4)

5 A betegregiszterek pálfordulása 1 Kialakulnak a betegregiszterek a nemkívánatos események nyomon követésére, valamint a terápia hatékonyságának monitorozására 2 A finanszírozók (és a market access szakértők) rájönnek arra, hogy ha vannak betegregiszterek, akkor azokra alapulóan eredményalapú kockázatmegosztási is köthetők 3 A finanszírozók rájönnek arra, hogy ha eredményalapú kockázat- vagy költségmegosztási at akarnak kötni, akkor ahhoz betegregiszterek kellenek: MEGFORDUL A LOGIKA (5)

6 Lehetséges értelmezések Betegregiszterek Kockázatmegosztási Strukturált adatbázisok egy terápia kasszaközi nyomon követésére, mind klinikai, mind finanszírozási szempontból Annak implicit beismerése, hogy a különböző egészségügyi adatbázisok együttesen nem sokat érnek Szakmai vagy finanszírozási protokollok leképezései ( betegút-események ) Rendszer, amely lehetővé teszi a korlátozott evidencia birtokában befogadott készítmények valós életbeli eredményességének értékelését, és ez alapján fair payment-et Bújtatott rabatt Divatjelenségek, mind a tudományban, mind a gyakorlatban A betegregiszterek és a kockázatmegosztási összemosódása nem szerencsés. Feltehető, hogy egy finanszírozási betegregiszter adatai eleve torzulásokat fognak tartalmazni. (6)

7 Fogalmi tisztázás, elméleti alapok Kockázatmegosztási a nemzetközi gyakorlatban Gyakorlati megfontolások magyarországi szemmel (7)

8 Mi kockázatmegosztási megállapodás, és mi nem? Példák Megállapod llapodás jellemzője Megállapod llapodás megnevezése Kockázatmegoszt zatmegosztási si megállapod llapodás? A ciklusszám előre ismert, a gyártó az első ciklus(oka)t ingyenesen teszi hozzáférhetővé A ciklusszám a terápia eredményességétől függetlenül változhat, a gyártó az első ciklus(oka)t ingyenesen teszi hozzáférhetővé A ciklusszám a terápia eredményességétől függ, a gyártó az első ciklus(oka)t ingyenesen teszi hozzáférhetővé Bújtatott rabatt Ingyenes inicializáló ciklusok Reszponder betegek támogatása NEM IGEN, pénzügyi típusú megállapodás az egészség-gazdaságtani kockázat kezelésére IGEN, eredményhez kötött megállapodás a klinikai kockázat kezelésére Az nem kockázatmegosztási megállapodás, ahol nincsen kockázat, vagy ahol a teljes kockázatot a gyártó viseli! Forrás: Dankó D. Molnár M.P.: Gyógyszertámogatás rendszerek, eszközök, perspektívák. Medicina (2011, megjelenés alatt) (8)

9 A kockázatmegosztási típusai Kockázatmegosztási Pénzügyi típusú Eredményhez kötött Populációszintű sémák Határértékes támogatásvolumenszerződés Határértékes terápiaeredményességi szerződés Határértékes adherenciamegállapodás További evidenciákhoz kötött feltételes támogatás Értékalapú (rugalmas) árazás Cikluslimit Reszponder betegek támogatása Adherens betegek támogatása Betegszintű sémák Ingyenes inicializáló ciklusok Nonreszponder betegek nemtámogatása Non-adherens betegek nemtámogatása Dózislimit Biomarkerhez kötött betegbeválogatás A betegregiszterek csak a betegszintű sémák esetében szükségesek. Ezek működtetése körülményesebb. Cserébe a populációszintű sémák elnagyoltabbak. Forrás: Dankó D. Molnár M.P.: Gyógyszertámogatás rendszerek, eszközök, perspektívák. Medicina (2011, megjelenés alatt) (9)

10 Hol vannak Európában kockázatmegosztási? Európában leggyakrabban a pénzügyi kockázatmegosztási fordulnak elő, ezek nagy része bújtatott rabattmegállapodás Az eredményalapú Nagy- Britanniában és Olaszországban tekinthetők kialakult gyakorlatnak A betegregiszterek megléte nem feltétlenül jelenti azt, hogy azokra eredményalapú épülnek betegregiszterek betegregiszterek és eredményalapú csak pénzügyi típusú (betegregiszter nélkül, vagy külön) (10)

11 Kockázatmegosztási Európán kívül Kanada USA Európán kívül inkább igaz, hogy a betegregiszterek és az eredményhez kötött egymásra épülnek A pénzügyi típusú ra Új- Zélandon kívül Kanadában és az Egyesült Államokban is találunk példát Ausztrália Új-Zéland betegregiszterek betegregiszterek és eredményalapú (11) csak pénzügyi típusú (betegregiszter nélkül)

12 Összefoglalás: Mik lehetnek a gyógyszergyártók motivációi? Betegregiszterek Kockázatmegosztási Farmakovigilancia (RMP): minimális kontroll afölött a jelenség fölött, amiért a gyártó felelős Bizonyítékok halmazának bővítése Keresés olyan eszköz után, amely képes kimutatni, hogy a gyógyszeres terápia eredményessége vagy eredménytelensége mennyire magának a terápiának köszönhető (és mennyiben külső tényezőknek) Finanszírozói elvárások kielégítése (akkor is, ha nincs értelme ) Korlátozott mennyiségű evidencia miatt fennálló kockázat megosztása ( korrektség ) Készítmény piacra jutásának felgyorsítása, stratégiai árazás Kontrollált disztribúció elősegítése (amennyiben ez a gyártó érdeke) Finanszírozói elvárások kielégítése (akkor is, ha nincs értelme ) Vállalatközpont elvárásainak kielégítése (akkor is, ha ) Azok a népi aggályok, miszerint a gyártók azért támogatják a betegregisztereket, hogy betegadatokhoz jussanak, valószínűleg naivak. Ha bárkinek ilyen céljai vannak, azokat sokkal egyszerűbben el tudja érni. (12)

13 Fogalmi tisztázás, elméleti alapok Kockázatmegosztási a nemzetközi gyakorlatban Gyakorlati megfontolások magyarországi szemmel (13)

14 Kell-e betegregiszter és kockázatmegosztás Magyarországon? Betegregiszter Kockázatmegosztási KELL, DE NEM FINANSZÍROZÁSI CÉLLAL, hanem A JELENLEGI ELÉGTELEN ADATMINŐSÉG KIKÜSZÖBÖLÉSÉRE, és AHHOZ, HOGY MŰKÖDJÖN, EZT BE KELLENE ISMERNI EGY VILÁGMÉRETEKBEN NEM TÚL SZEMBEÖTLŐ GYÓGYSZERPIAC MEG TUDNA LENNI NÉLKÜLE, de BIZONYOS TERÁPIAKÖRBEN AKÁR MŰKÖDHET IS, AHHOZ VISZONT, HOGY MŰKÖDJÖN, TILOS GENERÁLIS ESZKÖZKÉNT BEVEZETNI Legnagyobb kockázat: ezen a területen NAGYON JÓ minőségű szakmai szabályozásra van szükség, ez azonban Magyarországon nem mindig sikerül (14)

15 Főbb megvalósítástechnikai kételyek Magyarországon Korszerűtlen, ideológiával átitatott adatvédelmi szabályozás, amely gátolja, hogy a közfinanszírozott ellátórendszer elvárásokat támasszon a beteggel szemben Széttagolt ellátórendszer, amelyben a közreműködő intézmények felelősségei nem rögzítettek (diagnosztikai protokollok, progressziós szintek, ösztönzők) Túlbonyolítás: ha a betegregiszterek az e-taj-hoz hasonló témává válnak, óriási pénzeket fogunk elkölteni értelmetlen és irreálisan bonyolult projektekre Fenntarthatóság: tisztázatlan finanszírozási háttér, a kialakítás pillanatában kudarccal fenyegető intézményi szerepek (tisztázatlan célok miatt?) Gyártó-finanszírozó-orvos háromszög: ki érdekelt a gondos működtetésben? (15)

16 Összefoglalás: Hol legyenek kockázatmegosztási? Kizárólag nagy értékű end-of-life terápiák esetében (nem feltétel a biotechnológiai eredet) Amelyek finanszírozása kevés számú kezelőcentrumhoz kötött Ahol a kezelőorvos és az intézmény érdekeltsége egyaránt megteremthető Fenntartható finanszírozás mellett (pl. gyártói befizetések érintett készítményekre jutó részéből) (16)

Betegregiszterek a terápiaeredményesség elérése érdekében

Betegregiszterek a terápiaeredményesség elérése érdekében Betegregiszterek a terápiaeredményesség elérése érdekében Szegvári Boglárka 2011. november 15. Budapest. Deonna, living with rheumatoid arthrits Szegvári Boglárka az UCB gyógyszergyár magyarországi Market

Részletesebben

A Ritka Betegség Regiszterek szerepe a klinikai kutatásban Magyarósi Szilvia (SE, Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézete)

A Ritka Betegség Regiszterek szerepe a klinikai kutatásban Magyarósi Szilvia (SE, Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézete) A Ritka Betegség Regiszterek szerepe a klinikai kutatásban Magyarósi Szilvia (SE, Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézete) I. Ritka Betegség regiszterek Európában II. Ritka betegség regiszterek

Részletesebben

A Semmelweis Egyetem Gyógyszerterápiás Bizottság működési rendje

A Semmelweis Egyetem Gyógyszerterápiás Bizottság működési rendje A Semmelweis Egyetem Gyógyszerterápiás Bizottság működési rendje 2015-2017 - végleges - A Semmelweis Egyetem Gyógyszerterápiás Bizottsága (továbbiakban: GYTB) 41/2007 (IX. 19) EüM rendeletének 35 -ban

Részletesebben

8. Az árbefolyásolás célzott eszközei: kockázatmegosztási megállapodások (Dankó Dávid dr. Molnár Márk Péter) A fejezet áttekintése

8. Az árbefolyásolás célzott eszközei: kockázatmegosztási megállapodások (Dankó Dávid dr. Molnár Márk Péter) A fejezet áttekintése 8. Az árbefolyásolás célzott eszközei: kockázatmegosztási megállapodások (Dankó Dávid dr. Molnár Márk Péter) A fejezet áttekintése Az innovatív gyógyszerkészítmények finanszírozásához kapcsolódóan világszerte

Részletesebben

Minőségcélok és tevékenységek Magyarországon, a GYEMSZI Minőségügyi Főosztály tevékenysége. Dr. Kárpáti Edit

Minőségcélok és tevékenységek Magyarországon, a GYEMSZI Minőségügyi Főosztály tevékenysége. Dr. Kárpáti Edit Minőségcélok és tevékenységek Magyarországon, a GYEMSZI Minőségügyi Főosztály tevékenysége Dr. Kárpáti Edit Csapatunk azért dolgozik, hogy az egészségügyi ellátásban résztvevő szereplők (szolgáltatói szervezetek

Részletesebben

A Ritka Betegség Regiszterek szerepe a klinikai kutatásban

A Ritka Betegség Regiszterek szerepe a klinikai kutatásban A Ritka Betegség Regiszterek szerepe a klinikai kutatásban Magyarósi Szilvia Varga Noémi Ágnes Molnár Mária Judit SE Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézete DEMIN XIII. 2013. május 29-31. Ritka

Részletesebben

A terápiaeredményesség kockázatának átvétele, megosztása

A terápiaeredményesség kockázatának átvétele, megosztása A terápiaeredményesség kockázatának átvétele, megosztása Dr. Bidló Judit Főosztályvezető Döntéshozói dilemma Klinikai vizsgálatok eredményei Hatásosság Biztonság Tolrálhatóság Életminőség Gazdasági kérdések

Részletesebben

Szy Ildikó DEMIN 2014.

Szy Ildikó DEMIN 2014. Szy Ildikó DEMIN 2014. Az azonos bánásmód és a szolidaritás elvének megfelelően a ritka betegségek multidiszciplináris megközelítésű diagnosztikájának és kezelésének fejlesztése, a racionalizált beteg

Részletesebben

Milyen újdonságokra számíthatunk? Az EESZT standardizációstörekvései. dr. Horváth Lajos október 11.

Milyen újdonságokra számíthatunk? Az EESZT standardizációstörekvései. dr. Horváth Lajos október 11. Milyen újdonságokra számíthatunk? Az EESZT standardizációstörekvései dr. Horváth Lajos 2018. október 11. 1 Jelenlegi helyzet Tartalom Az egészségügyi dokumentumok szakmai tartalmi heterogenitása Forma

Részletesebben

A klinikai auditrendszer bevezetése és működtetése

A klinikai auditrendszer bevezetése és működtetése TÁMOP-6.2.5.A-12/1-2012-0001 Egységes külső felülvizsgálati rendszer kialakítása a járó- és fekvőbeteg szakellátásban, valamint a gyógyszertári ellátásban A klinikai auditrendszer bevezetése és működtetése

Részletesebben

Eredményalap és s gyakorlati példp

Eredményalap és s gyakorlati példp X. JUBILEUMI VEZETŐI I ESZKÖZT ZTÁR R KONTROLLING KONFERENCIA Struktúra ra átalakítás és s menedzsment aktuális kérdk rdései 2010. december 1. Eredményalap nyalapú forrásallok sallokáció: lehetőségek és

Részletesebben

Méltányosság és hozzáférés

Méltányosság és hozzáférés Méltányosság és hozzáférés A ritka betegségek kezelésére szolgáló készítmények támogatásának kezdeti kérdései DR. RÓZSA PÉTER - KASZA KATALIN - DR. GERENCSÉR ZSOLT - DR. TÓTH GERGELY 2017. 06. 22. Agenda

Részletesebben

Esetszintű költséggyűjtés: felesleges teher vagy a hatékonyság záloga?

Esetszintű költséggyűjtés: felesleges teher vagy a hatékonyság záloga? Esetszintű költséggyűjtés: felesleges teher vagy a hatékonyság záloga? Dr. Zemplényi Antal Tamás Pécsi Tudományegyetem Egészségügyi Gazdálkodási Igazgatóság 2017.10.05. Magyarországi Egészségügyi Napok

Részletesebben

dr. Belicza Éva minőségügyi programok szakmai vezetője dr. Török Krisztina főigazgató Mihalicza Péter főosztályvezető

dr. Belicza Éva minőségügyi programok szakmai vezetője dr. Török Krisztina főigazgató Mihalicza Péter főosztályvezető A Nemzeti Egészségügyi Minőségfejlesztési és Betegbiztonsági Stratégia (MIBES 2011) koncepciója és a megvalósítás feladatai a GYEMSZI Minőségügyi Főosztályán dr. Belicza Éva minőségügyi programok szakmai

Részletesebben

Az SKT és SMT rövid áttekintése

Az SKT és SMT rövid áttekintése Az SKT és SMT rövid áttekintése Életvitel támogatása infokommunikációs (IKT) eszközökkel Kutatási irányok bemutatása Összefoglaló Infokommunikáció az életvitel szolgálatában Otthoni felügyelet infokommunikációs

Részletesebben

Gyógyszerbiztonság a klinikai farmakológus szemszögéből

Gyógyszerbiztonság a klinikai farmakológus szemszögéből Gyógyszerbiztonság a klinikai farmakológus szemszögéből Prof. dr. Kovács Péter Debreceni Egyetem Klinikai Központ, Belgyógyászati Intézet, Klinikai Farmakológiai Részleg BIZONYÍTÉKON ALAPULÓ ORVOSLÁS (EBM=

Részletesebben

Vizsgálati szempontsor a január 5-ei műhelymunka alapján

Vizsgálati szempontsor a január 5-ei műhelymunka alapján TÁMOP-4.1.4-08/1-2009-0002 Minőségfejlesztés a felsőoktatásban A fenntartható fejlődés szempontjai a felsőoktatási minőségirányítás intézményi gyakorlatában Vizsgálati szempontsor a 2012. január 5-ei műhelymunka

Részletesebben

GNTP. Személyre Szabott Orvoslás (SZO) Munkacsoport. Kérdőív Értékelő Összefoglalás

GNTP. Személyre Szabott Orvoslás (SZO) Munkacsoport. Kérdőív Értékelő Összefoglalás GNTP Személyre Szabott Orvoslás (SZO) Munkacsoport Kérdőív Értékelő Összefoglalás Választ adott: 44 fő A válaszok megoszlása a válaszolók munkahelye szerint Személyre szabott orvoslás fogalma Kérdőív meghatározása:

Részletesebben

A sürgősségi egészségügyi ellátás jelenlegi minőségi szabályozásának meghatározói

A sürgősségi egészségügyi ellátás jelenlegi minőségi szabályozásának meghatározói A sürgősségi egészségügyi ellátás jelenlegi minőségi szabályozásának meghatározói Dr. Engelbrecht Imre főosztályvezető-helyettes Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségpolitikai Főosztály A minőség egészségügyi

Részletesebben

EOQ MNB QMHC eü. specifikus tanfolyam ( 4x2 nap) (2016.október-november) EOQ QMHC tanfolyam

EOQ MNB QMHC eü. specifikus tanfolyam ( 4x2 nap) (2016.október-november) EOQ QMHC tanfolyam EOQ QMHC tanfolyam Minőségi vezetők az alapismereteket egyetemi / felsőfokú végzettség során szerzik meg és emellett legalább négy éves teljes munkaidős munkahelyi tapasztalata szükséges, melyből legalább

Részletesebben

Esetszintű költséggyűjtés: felesleges teher vagy a hatékonyság záloga?

Esetszintű költséggyűjtés: felesleges teher vagy a hatékonyság záloga? Esetszintű költséggyűjtés: felesleges teher vagy a hatékonyság záloga? Dr. Zemplényi Antal Tamás Pécsi Tudományegyetem Egészségügyi Gazdálkodási Igazgatóság 2017.10.05. Magyarországi Egészségügyi Napok

Részletesebben

Klinikai kutatási munkatárs (CRA) és a megbízó (szponzor) feladatai. GCP tanfolyam - MKVT - Synexus 2015. Szeptember 11-12.

Klinikai kutatási munkatárs (CRA) és a megbízó (szponzor) feladatai. GCP tanfolyam - MKVT - Synexus 2015. Szeptember 11-12. Klinikai kutatási munkatárs (CRA) és a megbízó (szponzor) feladatai GCP tanfolyam - MKVT - Synexus 2015. Szeptember 11-12. Hallgas Balázs Megbízó és CRA feladatai MEGBÍZÓ (SPONSOR) CRA Szabályozói/hatósági

Részletesebben

Innováció a gyógyászati segédeszközök piacán

Innováció a gyógyászati segédeszközök piacán Gyógyászati segédeszközök és orvostechnikai eszközök finanszírozásának egészség-gazdaságtani vetületei Innováció a gyógyászati segédeszközök piacán Harsányi András NEAK Ártámogatási Főosztály harsanyi.a@neak.gov.hu

Részletesebben

Kulcsszavak: hivatásrend, emberi erőforrás, orvosok, regionális eloszlás, OECD

Kulcsszavak: hivatásrend, emberi erőforrás, orvosok, regionális eloszlás, OECD Christine Arentz: Az orvosok száma és regionális eloszlása az OECD egyes országaiban Wissenschaftliches Institut der PKV WIP PKV WIP - Diskussionspapier 2 / 2017 Oktober 2017 (61 p.) Kulcsszavak: hivatásrend,

Részletesebben

Az Egészségügy 10/14/2013 A RENDSZER FELÉPÍTÉSE ÉS SAJÁTOSSÁGAI

Az Egészségügy 10/14/2013 A RENDSZER FELÉPÍTÉSE ÉS SAJÁTOSSÁGAI Az Egészségügy Dr. Dombi Ákos (dombi@finance.bme.hu) 1. A rendszer felépítése és sajátosságai 2. Az egészségügy finanszírozása: forrásteremtés 3. Az egészségügy finanszírozása: forrásallokáció 4. Verseny

Részletesebben

Az autonómia és complience, a fogyatékosság elfogadtatásának módszerei

Az autonómia és complience, a fogyatékosság elfogadtatásának módszerei Az autonómia és complience, a fogyatékosság elfogadtatásának módszerei Dr. Kollár János egyetemi adjunktus Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum, Népegészségügyi Kar Magatartástudományi

Részletesebben

Témavázlat. betegbiztonság. nemkívánatos események jelentősége okok megelőzés lehetőségei és feltételei

Témavázlat. betegbiztonság. nemkívánatos események jelentősége okok megelőzés lehetőségei és feltételei 1 Betegbiztonság Témavázlat betegbiztonság nemkívánatos események jelentősége okok megelőzés lehetőségei és feltételei 2 Nil nocere! Ne árts! Ne okozz akaratlanul bántalmat! Betegbiztonság? Betegbiztonság

Részletesebben

Folyamatcentrikus betegút menedzselés gyakorlati megvalósítása és eredményei az onkológiai ellátás területén

Folyamatcentrikus betegút menedzselés gyakorlati megvalósítása és eredményei az onkológiai ellátás területén Folyamatcentrikus betegút menedzselés gyakorlati megvalósítása és eredményei az onkológiai ellátás területén Király Gyula 2016. október 6., Debrecen XXIII. MAGYARORSZÁGI EGÉSZSÉGÜGYI NAPOK 1 A fejlesztés

Részletesebben

32. NEVES Betegbiztonsági Fórum

32. NEVES Betegbiztonsági Fórum 32. NEVES Betegbiztonsági Fórum Best of BELLA II. - Az akkreditációs program betegbiztonságot támogató legjobb gyakorlatai: A szakmai protokollok szerinti tevékenység lehetőségei és korlátai 2015. december

Részletesebben

Gyógyszerészi gondozás beadandó projekt feladat október 10.

Gyógyszerészi gondozás beadandó projekt feladat október 10. Gyógyszerészi gondozás beadandó projekt feladat 2016. október 10. Projekt feladat célja Gyógyszerelési áttekintés keretében, valós élethelyzeten alapuló gyógyszerelési probléma feltárása, intervenció javaslata

Részletesebben

Az Egészségügy. Dr. Dombi Ákos (dombi@finance.bme.hu)

Az Egészségügy. Dr. Dombi Ákos (dombi@finance.bme.hu) Az Egészségügy Dr. Dombi Ákos (dombi@finance.bme.hu) 1. A rendszer felépítése és sajátosságai 2. Az egészségügy finanszírozása: forrásteremtés 3. Az egészségügy finanszírozása: forrásallokáció 4. Verseny

Részletesebben

K F I Egészségipari Stratégiai Fehér Könyv

K F I Egészségipari Stratégiai Fehér Könyv Innovatív Gyógyszerek Kutatására Irányuló Nemzeti Technológiai Platform P L A T F O R M N A P K F I Egészségipari Stratégiai Fehér Könyv Dr. Oberfrank Ferenc MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet

Részletesebben

Merth Gabriella 1, Tóth Tamás 2, Kasza Katalin 1, Ruzsa Viktor 1, Tóth Katalin 1, Dr. Rózsa Péter 1,3, Dr. Popp Gábor 4, Dr. Vályi-Nagy István 2

Merth Gabriella 1, Tóth Tamás 2, Kasza Katalin 1, Ruzsa Viktor 1, Tóth Katalin 1, Dr. Rózsa Péter 1,3, Dr. Popp Gábor 4, Dr. Vályi-Nagy István 2 Az agresszív B-sejtes non-hodgkin limfómák kezelési gyakorlatának feltérképezése és a többszörösen relabált vagy terápia-refrakter betegkör nagyságának meghatározása valós életbeli adatok alapján Merth

Részletesebben

Gyógyszertámogatás, gyógyszerellátás és árazás

Gyógyszertámogatás, gyógyszerellátás és árazás Gyógyszertámogatás, gyógyszerellátás és árazás Dankó Dávid stratégiai, elemzési és integrációért felelős főosztályvezető-helyettes Országos Egészségbiztosítási Pénztár Ártámogatási Főosztály (danko.d @

Részletesebben

Piaci átrendeződés: az innovatív gyártók lehetőségei, esélyei. Dr. Dávid Tamás Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete

Piaci átrendeződés: az innovatív gyártók lehetőségei, esélyei. Dr. Dávid Tamás Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete Piaci átrendeződés: az innovatív gyártók lehetőségei, esélyei Dr. Dávid Tamás Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete 1 A gyógyszerlobbi legendája Ciklusokon átívelő gyógyszeripar ellenes kommunikáció tudatos

Részletesebben

A kockázatkezelő feladatai az AEGON gyakorlatában Zombor Zsolt 2013. május 30.

A kockázatkezelő feladatai az AEGON gyakorlatában Zombor Zsolt 2013. május 30. A kockázatkezelő feladatai az AEGON gyakorlatában Zombor Zsolt 2013. május 30. aegon.com Védelmi vonalak Kockázat 1. védelmi vonal Mindenki (Aktuáriusok) 2. védelmi vonal Kockázatkezelés, Compliance 3.

Részletesebben

Döntéshozatal a klinikai gyakorlatban. Fülep Zoltán Bács-Kiskun Megyei Kórház, Szegedi Egyetem Általános Orvostudományi Kar Oktató Kórháza Kecskemét

Döntéshozatal a klinikai gyakorlatban. Fülep Zoltán Bács-Kiskun Megyei Kórház, Szegedi Egyetem Általános Orvostudományi Kar Oktató Kórháza Kecskemét Döntéshozatal a klinikai gyakorlatban Fülep Zoltán Bács-Kiskun Megyei Kórház, Szegedi Egyetem Általános Orvostudományi Kar Oktató Kórháza Kecskemét Cogito ergo sum René Descartes Immanuel Kant A klinikai

Részletesebben

K i n c s e s G y u l a

K i n c s e s G y u l a A beteg felelőssége, mint az eredményes terápia kulcsa Dr. Kincses Gyula TEREK egyesület 2011. november 1/9 Megközel zelítések Történetileg (a társadalombiztosítás boldog korszakában): Az embereknek megvan

Részletesebben

Kockázatkezelés az egészségügyben

Kockázatkezelés az egészségügyben Kockázatkezelés az egészségügyben Varga Tünde Emese XVI. Ker. KESZ/Int.vez. főnővér MBM hallgató 2018.02.15. Előadás célja 1. Kockázattal kapcsolatos fogalmak bemutatása 2. Releváns jogszabályok ismertetése

Részletesebben

Mi is az az Evidence Based Medicine?

Mi is az az Evidence Based Medicine? Mi is az az Evidence Based Medicine? Lőke János Gyermektüdőgyógyász Továbbképzés - 2003 Mi a legvalószínűbb diagnózis a következő betegnél? Nyolc éves fiúbeteg, 130 cm, 25 kg. Három napja megfázott, köhög,

Részletesebben

Gyógyszerészi kommunikáció

Gyógyszerészi kommunikáció Gyógyszerészi kommunikáció Előadás vázlat Dr. Pilling János Semmelweis Egyetem, Magatartástudományi Intézet Hibás feltételezések a betegek gyógyszerhasználatával kapcsolatban 1. Az orvos már megbeszélte

Részletesebben

Az akkreditáció és a klinikai audit kapcsolata a tanúsítható minőségirányítási rendszerekkel

Az akkreditáció és a klinikai audit kapcsolata a tanúsítható minőségirányítási rendszerekkel TÁMOP-6.2.5.A-12/1-2012-0001 Egységes külső felülvizsgálati rendszer kialakítása a járó- és fekvőbeteg szakellátásban, valamint a gyógyszertári ellátásban Az akkreditáció és a klinikai audit kapcsolata

Részletesebben

XXVII. Magyar Minőség Hét Konferencia

XXVII. Magyar Minőség Hét Konferencia XXVII. Magyar Minőség Hét Konferencia 2018. november 6. Dr. Fekete István Ügyvezető SzigmaSzervíz Üzleti Kockázatelemző Kft. TARTALOM Kockázatmenedzsmenttel kapcsolatos alapfogalmak Kockázatmenedzsment

Részletesebben

Témák. Könyvvizsgálók szakmai kockázatai Csalási kockázatok a költségvetési szektorban Elvárások a könyvvizsgálóval szemben

Témák. Könyvvizsgálók szakmai kockázatai Csalási kockázatok a költségvetési szektorban Elvárások a könyvvizsgálóval szemben 2015. szeptember 3. Témák Könyvvizsgálók szakmai kockázatai Csalási kockázatok a költségvetési szektorban Elvárások a könyvvizsgálóval szemben Változó kockázati profil Általános klíma: A könyvvizsgálót

Részletesebben

Farmakovigilancia. Gyógyszerészhallgatók Országos Találkozója és Gyógyszerbörze február 20. Dr. Mészáros Márta

Farmakovigilancia. Gyógyszerészhallgatók Országos Találkozója és Gyógyszerbörze február 20. Dr. Mészáros Márta Farmakovigilancia Gyógyszerészhallgatók Országos Találkozója és Gyógyszerbörze 2016. február 20. Dr. Mészáros Márta Magyarországi Gyógyszertörzskönyvezők Társasága, Farmakovigilancia Munkacsoport Történeti

Részletesebben

Termék azonosítási és nyomon követési szabvány alkalmazásának előnyei az egészségügyben

Termék azonosítási és nyomon követési szabvány alkalmazásának előnyei az egészségügyben Termék azonosítási és nyomon követési szabvány alkalmazásának előnyei az egészségügyben Molnár Attila az EGVE leköszönő elnöke Az üzleti élet közös nyelve Miért van szükség egy szabványra? Értünk egymás

Részletesebben

Industrial Internet Együttműködés és Innováció

Industrial Internet Együttműködés és Innováció Industrial Internet Együttműködés és Innováció Informatikai Oktatási Konferencia 2014.02.22. Imagination at work. Előadó: Katona Viktória Innováció Menedzser viktoria.katona@ge.com Dr. Reich Lajos Ügyvezető

Részletesebben

Egészségfejlesztés a színtereken CSELEKVÉSI TERV

Egészségfejlesztés a színtereken CSELEKVÉSI TERV Egészségfejlesztés a színtereken CSELEKVÉSI TERV Az egészségterv (irányított célzott változás) Egy dokumentum (öt fejezet) Egy ciklikus működési mód adott színtérben élők egészségét hivatott támogatni,

Részletesebben

Regiszterek létrehozása és működtetése

Regiszterek létrehozása és működtetése Regiszterek létrehozása és működtetése Tartalomjegyzék I. Általános bevezetés II. Rövidítések, személyek ismertetése, magyarázat, elérhetőségek III. Regiszter koordinátor feladatai IV. Menetrend összeállítása

Részletesebben

III. Fejezet A növekedés élénkítése, a versenyképesség javítása

III. Fejezet A növekedés élénkítése, a versenyképesség javítása MAGYARORSZÁG KORMÁNYA A KÖVETKEZŐ LÉPÉS - SZÉLL KÁLMÁN TERV 2.0 III. Fejezet A növekedés élénkítése, a versenyképesség javítása Egészségügy Magyarország társadalmi és gazdasági felzárkózása az Európai

Részletesebben

A HÁZIORVOSI KOMPETENCIA LISTA

A HÁZIORVOSI KOMPETENCIA LISTA A HÁZIORVOSI KOMPETENCIA LISTA DEBRECEN 2015.05.28. Dr. Füredi Gyula háziorvos A RENDSZER ALAPJA A RENDSZERSZERŰ MŰKÖDÉS Az egészségügyi ellátórendszer hatékony működésének a sine qua non-ja, hogy az egyes

Részletesebben

Dr. Dinnyés Álmos Projekt menedzsment módszerek alkalmazásának kihívásai a felsőoktatásban

Dr. Dinnyés Álmos Projekt menedzsment módszerek alkalmazásának kihívásai a felsőoktatásban Dr. Dinnyés Álmos Projekt menedzsment módszerek alkalmazásának kihívásai a felsőoktatásban A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája a felsőoktatás kihívásai a XXI. században SZE - finanszírozási

Részletesebben

Oki kutatások lehetőségei (RCA root cause analysis) példa: esések

Oki kutatások lehetőségei (RCA root cause analysis) példa: esések Oki kutatások lehetőségei (RCA root cause analysis) példa: esések Oki kutatások típusai súlyos kimenetelű nemkívánatos esemény azonnali, eset szintű kivizsgálást igényel NEKED ajánlás (16. Fórum) általánosan

Részletesebben

A Műegyetem a horizonton Partnerség európai dimenzióban 2014

A Műegyetem a horizonton Partnerség európai dimenzióban 2014 A Műegyetem a horizonton Partnerség európai dimenzióban 2014 Biotechnológia, egészség és környezetvédelem kiemelt kutatási terület Szarka András 1 Egy mindenkiért, mindenki a műegyetemi biotechnológiáért!

Részletesebben

Viszontbiztosítások és az ART. Kovács Norbert SZE, Gazdálkodástudományi Tanszék

Viszontbiztosítások és az ART. Kovács Norbert SZE, Gazdálkodástudományi Tanszék 11. Elõadás Viszontbiztosítások és az ART Kovács Norbert SZE, Gazdálkodástudományi Tanszék VISZONTBIZTOSÍTÁS Nem biztosító 1. PASSZÍV VB. (NOSTRO ÜZLET) CEDENS BIZTOSÍTÓ CEDÁLÁS.... Nem biztosító n BIZTOSÍTÓ

Részletesebben

Lehetőségek az egészségügy kiegészítő magánfinanszírozásában

Lehetőségek az egészségügy kiegészítő magánfinanszírozásában GKI-EKI Egészségügykutató Intézet Lehetőségek az egészségügy kiegészítő magánfinanszírozásában Népszabadság 2. egészségbiztosítási konferencia 2008. március 11. Skultéty László ügyvezető igazgató A magánfinanszírozás

Részletesebben

CC-Energy projekt bemutatása

CC-Energy projekt bemutatása XXII. Magyar Minőség Hét, 2013.11.05. 06. Laczó Pál, 2013. november 6. ISO50001 gyakorlati megvalósítása 08/11/2013 Slide 1 Okok (projekt kezdés 2010) Helyszín: CCHBC Magyarország Kft. Dunaharaszti Átláthatatlan

Részletesebben

DEMIN XI. AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁS, A SZOCÁLIS ELLÁTÁS ÉS AZ EGÉSZSÉGIPAR MINŐSÉGI HELYZETÉNEK AKTUÁLIS KÉRDÉSEI

DEMIN XI. AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁS, A SZOCÁLIS ELLÁTÁS ÉS AZ EGÉSZSÉGIPAR MINŐSÉGI HELYZETÉNEK AKTUÁLIS KÉRDÉSEI DEMIN XI. AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁS, A SZOCÁLIS ELLÁTÁS ÉS AZ EGÉSZSÉGIPAR MINŐSÉGI HELYZETÉNEK AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Ahhoz, hogy valami megváltozzon: valamit meg kell változtatni. ( Hegel) DEMIN X. - DEMIN

Részletesebben

Evidencia vagy ígéret? Evidencián alapuló orvoslás a haematológiában

Evidencia vagy ígéret? Evidencián alapuló orvoslás a haematológiában Evidencia vagy ígéret? Evidencián alapuló orvoslás a haematológiában Dr. Mikala Gábor Egy. Szt István és Szent László Kórház Haematológiai és Őssejt-Transzplantációs Osztály Lymphoma és Myeloma Terápiás

Részletesebben

Minőségügyi Menedzser az Egészségügyben témájú szakmai tanfolyam (EOQ QMHC tanfolyam)

Minőségügyi Menedzser az Egészségügyben témájú szakmai tanfolyam (EOQ QMHC tanfolyam) Minőségügyi Menedzser az Egészségügyben témájú szakmai tanfolyam (EOQ QMHC tanfolyam) Tanfolyam célja A tanfolyam célja a résztvevők számára olyan általános és egészségspecifikus minőségmenedzsmenti ismeretek

Részletesebben

Támogatási kérelmek kritikus értékelése a GYEMSZI -TEI Főosztályon. Jóna Gabriella 2012.10.10.

Támogatási kérelmek kritikus értékelése a GYEMSZI -TEI Főosztályon. Jóna Gabriella 2012.10.10. Támogatási kérelmek kritikus értékelése a GYEMSZI -TEI Főosztályon Jóna Gabriella 2012.10.10. Tartalom I. Egészségügyi technológiák értékelésének célja II. Befogadási kérelmekhez benyújtott egészséggazdaságtani

Részletesebben

Egészségügyi intézmények együttműködésének informatikai vonatkozásai. Fehér András 2009.02.26.

Egészségügyi intézmények együttműködésének informatikai vonatkozásai. Fehér András 2009.02.26. Egészségügyi intézmények együttműködésének informatikai vonatkozásai Fehér András 2009.02.26. Együttműködés? Miért jó az? Miért pont az informatikában működjenek együtt az egészségügyi intézmények, ha

Részletesebben

Hatóanyag-alapú gyógyszerrendelés: orvosság, de nem csodaszer

Hatóanyag-alapú gyógyszerrendelés: orvosság, de nem csodaszer Dankó Dávid Budapesti CorvinusEgyetem Vezetéstudományi Intézet Hatóanyag-alapú gyógyszerrendelés: orvosság, de nem csodaszer Budapest, 2010. szeptember 7. A hatóanyag-alapú gyógyszerrendelés fogalma A

Részletesebben

Szakmai irányelvek jelentősége a gyógyszerészi gondozásban

Szakmai irányelvek jelentősége a gyógyszerészi gondozásban a gyógyszerészi gondozásban Dr. Hankó Zoltán 2017. 09.15. FESZ kongresszus Cserkeszőlő 1 2014. szeptember 19. Parádsasvár: Gyógyszerészek és gyógyászati segédeszközök Együttműködési lehetőségek a két szakterület

Részletesebben

A NESsT küldetése és tevékenységei

A NESsT küldetése és tevékenységei A NESsT küldetése és tevékenységei A NESsT a feltörekvő piacgazdaságok legégetőbb társadalmi problémáira nyújt megoldást fenntartható társadalmi vállalkozások támogatása és fejlesztése révén. NESsT Portfolio

Részletesebben

OEFI Ritka Betegség Központ

OEFI Ritka Betegség Központ OEFI Ritka Betegség Központ 19. Magyar Mukopoliszaccharidózis és társult betegségek konferencia 2013. aug. 23-25 Gödöllő-Máriabesnyő Dr. Béres Judit, Dr. Lengyel Zsuzsanna Miről lesz szó a következőkben?

Részletesebben

Az értékalapú egészségpolitika és szolgáltatásvásárlás fő irányai a magyar egészségügyben

Az értékalapú egészségpolitika és szolgáltatásvásárlás fő irányai a magyar egészségügyben Az értékalapú egészségpolitika és szolgáltatásvásárlás fő irányai a magyar egészségügyben Dr. Mészáros János egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár Prof. Dr. Polyvás György

Részletesebben

EGÉSZSÉG-GAZDASÁGTAN

EGÉSZSÉG-GAZDASÁGTAN EGÉSZSÉG-GAZDASÁGTAN EGÉSZSÉG-GAZDASÁGTAN Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TátK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi

Részletesebben

Az onkológiai terápiákhoz társuló molekuláris diagnosztika megoldandó problémái. Dr. Oberfrank Ferenc MOTESZ

Az onkológiai terápiákhoz társuló molekuláris diagnosztika megoldandó problémái. Dr. Oberfrank Ferenc MOTESZ Az onkológiai terápiákhoz társuló molekuláris diagnosztika megoldandó problémái Dr. Oberfrank Ferenc MOTESZ A rosszindulatú daganatok hazánkban Hazánkban a rosszindulatú daganatok miatti halálozás a második

Részletesebben

Hogyan feleljünk meg a rehabilitációs program dokumentációs kihívásainak? Dr. Simoncsics Eszter, Szász Katalin, Dr. FáyVeronika

Hogyan feleljünk meg a rehabilitációs program dokumentációs kihívásainak? Dr. Simoncsics Eszter, Szász Katalin, Dr. FáyVeronika Hogyan feleljünk meg a rehabilitációs program dokumentációs kihívásainak? Dr. Simoncsics Eszter, Szász Katalin, Dr. FáyVeronika Miért dokumentálunk? Törvényi kötelezettség Szakmai követelmény Minőségbiztosítás

Részletesebben

A HAB-SCLEROTERAPIA ÉS AZ ENDOVÉNÁS TERMOKOAGULÁCIÓS MŰTÉTEK HELYE AZ ULCUS CRURIS GYÓGYÍTÁSÁBAN

A HAB-SCLEROTERAPIA ÉS AZ ENDOVÉNÁS TERMOKOAGULÁCIÓS MŰTÉTEK HELYE AZ ULCUS CRURIS GYÓGYÍTÁSÁBAN A HAB-SCLEROTERAPIA ÉS AZ ENDOVÉNÁS TERMOKOAGULÁCIÓS MŰTÉTEK HELYE AZ ULCUS ROZSOS ISTVÁN, VADÁSZ GERGELY THÉTA KERINGÉS DIAGNOSZTIKAI ÉS TERÁPIÁS KÖZPONT PÉCS PTE, ÉRSEBÉSZETI KLINIKA PÉCS A HAB-SCLEROTERAPIA

Részletesebben

A ritka betegségek helyzete, erősségek, gyengeségek

A ritka betegségek helyzete, erősségek, gyengeségek A ritka betegségek helyzete, erősségek, gyengeségek Molnár Mária Judit Magyarosi Szilvia Szy Ildikó Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézete Semmelweis Egyetem EMMI The Voice of Rare DIsease Patients

Részletesebben

A bizonyítékokon alapuló orvoslás filozófiája és a GRADE gyakorlati alkalmazása. Mogyorósy Gábor Debreceni Egyetem Gyermekklinika

A bizonyítékokon alapuló orvoslás filozófiája és a GRADE gyakorlati alkalmazása. Mogyorósy Gábor Debreceni Egyetem Gyermekklinika A bizonyítékokon alapuló orvoslás filozófiája és a GRADE gyakorlati alkalmazása Mogyorósy Gábor Debreceni Egyetem Gyermekklinika Amiről szó lesz A bizonyítékokon alapuló orvoslás filozófiája A bizonyítékokon

Részletesebben

Ágazati és intézményi szinten meglévő nemzetközi jó gyakorlatok bemutatása Új-Zéland

Ágazati és intézményi szinten meglévő nemzetközi jó gyakorlatok bemutatása Új-Zéland Ágazati és intézményi szinten meglévő nemzetközi jó gyakorlatok bemutatása Új-Zéland Stratégiai menedzsment a felsőoktatásban Dr. Drótos György egyetemi docens, tanszékvezető Minőségfejlesztés a felsőoktatásban

Részletesebben

Diagnosztikai irányelvek Paget-kórban

Diagnosztikai irányelvek Paget-kórban Diagnosztikai irányelvek Paget-kórban Dr. Donáth Judit Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet, Budapest HALADÁS A REUMATOLÓGIA, IMMUNOLÓGIA ÉS OSTEOLÓGIA TERÜLETÉN 2012-2014 2015. ÁPRILIS 17.

Részletesebben

SZERVEZETI HATÉKONYSÁG FEJLESZTÉSE AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÓRENDSZERBEN TERÜLETI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK KIALAKÍTÁSA TÁMOP 6.2.5 B

SZERVEZETI HATÉKONYSÁG FEJLESZTÉSE AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÓRENDSZERBEN TERÜLETI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK KIALAKÍTÁSA TÁMOP 6.2.5 B SZERVEZETI HATÉKONYSÁG FEJLESZTÉSE AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÓRENDSZERBEN TERÜLETI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK KIALAKÍTÁSA TÁMOP 6.2.5 B KONFERENCIA AZ EGÉSZSÉGESEBB EGÉSZSÉGÜGYÉRT 2015 06 30 TÁMOP-6.2.5-B-13/1-2014-0001

Részletesebben

Klinikai audit helye az akkreditációs rendszerben Dr. Gődény Sándor (DE OEC, Népegészségügyi Kar, Megelőző Orvostani Intézet)

Klinikai audit helye az akkreditációs rendszerben Dr. Gődény Sándor (DE OEC, Népegészségügyi Kar, Megelőző Orvostani Intézet) Klinikai audit helye az akkreditációs rendszerben Dr. Gődény Sándor (DE OEC, Népegészségügyi Kar, Megelőző Orvostani Intézet) I. Háttér információk 1.1. Nemzetközi helyzet A színvonalas egészségügyi ellátást

Részletesebben

ORSZÁGOS EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI PÉNZTÁR. Adatlap eszközt nem igénylő* új eljárás előzetes befogadási kérelméhez

ORSZÁGOS EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI PÉNZTÁR. Adatlap eszközt nem igénylő* új eljárás előzetes befogadási kérelméhez ORSZÁGOS EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI PÉNZTÁR Adatlap eszközt nem igénylő* új eljárás előzetes befogadási kérelméhez *az új eljárás nem igényli az egészségügyi szolgáltatások nyújtásához szükséges szakmai minimumfeltételekről

Részletesebben

Gyógyszer-finanszírozás kérdései

Gyógyszer-finanszírozás kérdései Gyógyszer-finanszírozás kérdései Dr. Hankó Balázs Semmelweis Egyetem, Gyógyszerésztudományi Kar Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet 2014. november 3. 1. Egészségügyi finanszírozás egyes

Részletesebben

Klinikai kockázatelemzésre épülő folyamatfejlesztés. Katonai Zsolt

Klinikai kockázatelemzésre épülő folyamatfejlesztés. Katonai Zsolt Klinikai kockázatelemzésre épülő folyamatfejlesztés Katonai Zsolt A szabvány alapú MIR logikája mérhető célok meghatározása folyamatok azonosítása kölcsönhatások elemzése a kívánt eredmény elérése és kockázatok

Részletesebben

MERRE TOVÁBB NATÚRPARKOK?

MERRE TOVÁBB NATÚRPARKOK? Összhang a tájban MERRE TOVÁBB NATÚRPARKOK? A MAGYARORSZÁGI NATÚRPARKOK FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA 2015-2030 Kiss Gábor Tervszerű fejlesztés széleskörű együttműködéssel 2013. október Négyoldalú együttműködési

Részletesebben

Statisztika az orvoslásban, amikor élőlény és személy is vagyunk egyszerre

Statisztika az orvoslásban, amikor élőlény és személy is vagyunk egyszerre Statisztika az orvoslásban, amikor élőlény és személy is vagyunk egyszerre Kellermayer Miklós A Központi Statisztikai Hivatal Konferenciája Budapest 2017. október 18. 1 Miért én? A Klinikai Biokémia diszciplina

Részletesebben

hatályos: 2013.12.29 -

hatályos: 2013.12.29 - 2014/2013. (XII. 29.) Korm. határozat a TIOP-2.3.1-13/1-2013-0001 azonosító számú [ Nemzeti Egészségügyi Informatikai (e- Egészségügy) Rendszer Központi, intézményközi adatáramlást biztosító informatikai

Részletesebben

Klinikai táplálásterápia a gyakorlatban: A betegágy melletti gyógyszerészi gondozás lehetőségei

Klinikai táplálásterápia a gyakorlatban: A betegágy melletti gyógyszerészi gondozás lehetőségei Klinikai táplálásterápia a gyakorlatban: A betegágy melletti gyógyszerészi gondozás lehetőségei Nemzetközi ajánlások és evidenciák A Kórházi Gyógyszerészet Európai Állásfoglalása A multidiszciplináris

Részletesebben

MELLÉKLET TUDOMÁNYOS KÖVETKEZTETÉSEK ÉS AZ ELUTASÍTÁS INDOKLÁSA AZ EMEA ÖSSZEÁLLÍTÁSÁBAN

MELLÉKLET TUDOMÁNYOS KÖVETKEZTETÉSEK ÉS AZ ELUTASÍTÁS INDOKLÁSA AZ EMEA ÖSSZEÁLLÍTÁSÁBAN MELLÉKLET TUDOMÁNYOS KÖVETKEZTETÉSEK ÉS AZ ELUTASÍTÁS INDOKLÁSA AZ EMEA ÖSSZEÁLLÍTÁSÁBAN A NATALIZUMAB ELAN PHARMÁRA VONATKOZÓ 2007. JÚLIUS 19-I CHMP SZAKVÉLEMÉNY FELÜLVIZSGÁLATA A CHMP a 2007. júliusi

Részletesebben

Hidak építése a minőségügy és az egészségügy között

Hidak építése a minőségügy és az egészségügy között DEBRECENI EGÉSZSÉGÜGYI MINŐSÉGÜGYI NAPOK () 2016. május 26-28. Hidak építése a minőségügy és az egészségügy között A TOVÁBBKÉPZŐ TANFOLYAM KIADVÁNYA Debreceni Akadémiai Bizottság Székháza (Debrecen, Thomas

Részletesebben

EGÉSZSÉGPOLITIKA, TERVEZÉS ÉS FINANSZÍROZÁS MESTERKÉPZÉSI SZAK KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEK

EGÉSZSÉGPOLITIKA, TERVEZÉS ÉS FINANSZÍROZÁS MESTERKÉPZÉSI SZAK KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEK http://njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=102184.263634 15/2006. (IV. 3.) OM rendelet az alap- és mesterképzési szakok képzési és kimeneti követelményeiről EGÉSZSÉGPOLITIKA, TERVEZÉS ÉS FINANSZÍROZÁS MESTERKÉPZÉSI

Részletesebben

hatályos:

hatályos: 1886/2016. (XII. 28.) Korm. határozat az Egészséges Magyarország 2014 2020 Egészségügyi Ágazati Stratégia 2017 2018 évekre vonatkozó cselekvési tervéről A Kormány hatályos: 2016.12.28 - a) elfogadja az

Részletesebben

A BEGONIA JELENTŐSÉGE A GYÓGYSZERÉSZI GONDOZÁS JÓ GYAKORLATÁBAN. dr. Bezsila Katalin DEMIN XV május 29.

A BEGONIA JELENTŐSÉGE A GYÓGYSZERÉSZI GONDOZÁS JÓ GYAKORLATÁBAN. dr. Bezsila Katalin DEMIN XV május 29. A BEGONIA JELENTŐSÉGE A GYÓGYSZERÉSZI GONDOZÁS JÓ GYAKORLATÁBAN dr. Bezsila Katalin DEMIN XV. 2015. május 29. Gyógyszertár = egészségügyi intézmény A gyógyszertár egészségügyi feladata a lakosság gyógykezeléséhez

Részletesebben

IV/1. sz. melléklet: Vállalati CRM, értékesítési terület funkcionális specifikáció

IV/1. sz. melléklet: Vállalati CRM, értékesítési terület funkcionális specifikáció IV/1. sz. melléklet: Vállalati CRM, értékesítési terület funkcionális specifikáció 1. A követelménylista céljáról Jelen követelménylista (mint a GOP 2.2.1 / KMOP 1.2.5 pályázati útmutató melléklete) meghatározza

Részletesebben

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága Támogató szolgálata

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága Támogató szolgálata Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága Támogató szolgálata Miért fontos? Elméleti keretrendszer nélkül a tevékenység céljai nem határozhatóak meg.

Részletesebben

BUDAPEST, 2013.11.19 20. Pénzügyi eszközök a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP)

BUDAPEST, 2013.11.19 20. Pénzügyi eszközök a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP) BUDAPEST, 2013.11.19 20. Pénzügyi eszközök a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP) Az előadás felépítése Pénzügyi eszközök célja, sajátosságai Tervezési környezet 2014 2020 Tervezett

Részletesebben

FESZ STRATÉGIAI FEJLESZTÉSE

FESZ STRATÉGIAI FEJLESZTÉSE FESZ STRATÉGIAI FEJLESZTÉSE Dr. Margitai Barnabás MBA, MSc FESZ Közgyűlés Budapest, 2012. november 29 FESZ GYSE Forgalmazók az Egészségért Gyártók a Minőségért Misszió A szervezet tagjai hozzásegítsék

Részletesebben

448/2017. (XII. 27.) Korm. rendelet az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek egyedi rendelésének és felhasználásának engedélyezéséről

448/2017. (XII. 27.) Korm. rendelet az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek egyedi rendelésének és felhasználásának engedélyezéséről 448/2017. (XII. 27.) Korm. rendelet az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek egyedi rendelésének és felhasználásának engedélyezéséről hatályos: 2018.01.01-2018.01.01 A Kormány az emberi alkalmazásra

Részletesebben

Belső és külső kommunikáció standard

Belső és külső kommunikáció standard Belső és külső kommunikáció standard Betegbiztonsági Fórum Sinka Lászlóné Adamik Erika 2013. 06. 27. Vezetés, humánerőforrás, minőségmenedzsment munkacsoport 1 Gyökérokok keresése (belső kommunikáció)

Részletesebben

A kutatás-fejlesztés minősítési rendszerének értékelése Az első 20 hónap tapasztalatai. dr. Márkus Csaba, Igazgató, K+F és Állami Támogatások

A kutatás-fejlesztés minősítési rendszerének értékelése Az első 20 hónap tapasztalatai. dr. Márkus Csaba, Igazgató, K+F és Állami Támogatások A kutatás-fejlesztés minősítési rendszerének értékelése Az első 20 hónap tapasztalatai dr. Márkus Csaba, Igazgató, K+F és Állami Támogatások Tartalom Értékelés háttere, célja, módszertana Az értékelésnél

Részletesebben

Információbiztonság fejlesztése önértékeléssel

Információbiztonság fejlesztése önértékeléssel Információbiztonság fejlesztése önértékeléssel Fábián Zoltán Dr. Horváth Zsolt, 2011 Kiindulás SZTE SZAKK információ információ adatvédelmi szabályozás napi gyakorlat információ Milyen az összhang? belső

Részletesebben

REPÜLÉSMETEOROLÓGIAI KLÍMA ADATOK FELHASZNÁLÁSÁNAK LEHETSÉGES ASPEKTUSAI PILÓTA NÉLKÜLI REPÜLŐESZKÖZÖK (UAV-K) METEOROLÓGIAI TÁMOGATÁSÁBAN

REPÜLÉSMETEOROLÓGIAI KLÍMA ADATOK FELHASZNÁLÁSÁNAK LEHETSÉGES ASPEKTUSAI PILÓTA NÉLKÜLI REPÜLŐESZKÖZÖK (UAV-K) METEOROLÓGIAI TÁMOGATÁSÁBAN REPÜLÉSMETEOROLÓGIAI KLÍMA ADATOK FELHASZNÁLÁSÁNAK LEHETSÉGES ASPEKTUSAI PILÓTA NÉLKÜLI REPÜLŐESZKÖZÖK (UAV-K) METEOROLÓGIAI TÁMOGATÁSÁBAN TÁMOP-4.2.1.B- 11/2/KMR-2011-0001 Kritikus infrastruktúra védelmi

Részletesebben

Felsőoktatás-finanszírozás és kormányzás: négy esettanulmány

Felsőoktatás-finanszírozás és kormányzás: négy esettanulmány Felsőoktatás-finanszírozás és kormányzás: négy esettanulmány Kováts Gergely A kutatás a TÁMOP-4.2.1. /B-09/KMR-2010-0005 és a TÁMOP 4.1.4-08/1-2009-0002 támogatásával készült. Vezetéstudományi Intézet

Részletesebben

LAM-TUDOMÁNY EGÉSZSÉG-GAZDASÁGTAN

LAM-TUDOMÁNY EGÉSZSÉG-GAZDASÁGTAN A szerepe a gyógyszerek finanszírozásában KALÓ Zoltán, VOKÓ Zoltán LAM-TUDOMÁNY EGÉSZSÉG-GAZDASÁGTAN A gyógyszerkassza tervezhetôsége érdekében elfogadott nemzetközi gyakorlat, hogy az egészségbiztosítók

Részletesebben