Kazincbarcika Város Önkormányzatának 25/2004.(IX. 03.) sz. rendelete a lakások és helyiségek bérletéről

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Kazincbarcika Város Önkormányzatának 25/2004.(IX. 03.) sz. rendelete a lakások és helyiségek bérletéről"

Átírás

1 Kazincbarcika Város Önkormányzatának 25/2004.(IX. 03.) sz. rendelete a lakások és helyiségek bérletéről Kazincbarcika Város Önkormányzatának Képviselő-testülete (továbbiakban: Kt.) a helyi önkormányzatokról szóló többször módosított évi LXV. törvény 16. /1/ bekezdése, továbbá a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló- többször módosított évi LXXVIII. törvény (továbbiakban: Ltv.) 3. /1/, /2/, 21. /6/, 23. /3/, 27. /2/, 29. /2/, 31. /2/, 33. /3/, 36. /2/, 42. /2/, 68. /2/, 80. /1/, 84. /2/ bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a Kazincbarcika Város Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletéről az alábbi rendeletet alkotja. I. R É S Z ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK A rendelet célja 1. A rendelet célja, hogy az Ltv. és a Polgári Törvénykönyv által szabályozott keretek között meghatározza az önkormányzati tulajdonú lakások (továbbiakban: lakás) és nem lakás céljára szolgáló helyiségek (továbbiakban: helyiség) bérlet útján és egyéb módon történő hasznosításának feltételeit. A rendelet hatálya 1 2. A rendelet hatálya kiterjed az Önkormányzat tulajdonában álló minden olyan lakásra és helyiségre, amely a Ltv. 91/A. -a alapján lakásnak, vagy nem lakás céljára szolgáló helyiségnek minősül, ideértve a műtermeket is. II. R É S Z A LAKÁSBÉRLET SZABÁLYAI I. fejezet Az önkormányzati bérlakásra jogosultak köre 2 3. Önkormányzati bérlakásra - e rendeletben foglalt kivételekkel azok a nagykorú személyek jogosultak, akik 1 A 2. -t a 20/2006. (V. 26.) sz. Ör. módosította. 2 A 3. szövegét a 11/2005. (III. 11.) sz. Ör. módosította.

2 2 - Kazincbarcika város közigazgatási területén lakóhellyel, vagy lakóhely hiányában kazincbarcikai tartózkodási hellyel rendelkező magyar állampolgárok, vagy - az Európai Gazdasági Térségről szóló egyezményben részes tagállamok állampolgárai, amennyiben rendelkeznek a magyar idegenrendészeti hatóság által Kazincbarcika város közigazgatási területére kiadott EGT tartózkodási engedéllyel feltéve, ha megfelelnek a rendeletben foglalt feltételeknek. A lakások hasznosításának módja 4. A lakásokat a.) szociális célú bérbeadással, b.) költségalapon meghatározott lakbérű bérlakásként, c.) nyugdíjas személyek elhelyezésére szolgáló Nyugdíjasházban lévő bérlakásként, d.) fiatalok elhelyezésére szolgáló garzonházban lévő bérlakásként, e.) szakemberek letelepedését elősegítő, lakáshoz juttatásuk céljából történő bérbeadással, 1 f.) közoktatási intézmények használatába adott szolgálati lakásként, g.) versenytárgyalás (licit) útján történő bérbe adással, h.) az önkormányzatot terhelő elhelyezési és bérbeadói kötelezettségek teljesítésére lehet hasznosítani. 2 i.) a nehéz helyzetbe került, lakáshitellel rendelkező polgárok elhelyezésével II. fejezet A szociális célú bérbeadás A szociális céllal bérbeadható lakások köre 5. 3 /1/ Szociális célú lakásként e rendelet 1. a) számú mellékletében megnevezett állami támogatással megvalósult lakásokat, továbbá a komfort nélküli, félkomfortos és azokat a komfortos lakásokat lehet hasznosítani, amelyek a) fűtési és főzési módja vezetékes gázzal, a melegvízellátása egyedi, hagyományos (pl.: szilárd, vagy olaj) tüzeléssel, b) fűtési, főzési módja és melegvíz ellátása is egyedi, hagyományos pl.: szilárd, vagy olaj tüzeléssel biztosított. 4 c) a Hámán K. úton, az Iskola közben vagy az Építők útja számú társasházban vannak, és a lakások fűtési és főzési módja vezetékes gázzal, valamint melegvízellátása vezetékes gáz- vízmelegítővel, vagy villanybojlerrel biztosított. 1 A 4.. f) pontját a 28/2011. (IX.23.) sz. Ör. módosította 2 A 4. -t i) ponttal kiegészítette a 36/2009 (X.29.) sz. Ör. 3 Az 5. első bekezdésének számozását a 20/2006. (V. 26.) sz. Ör. módosította. 4 Az 5. /1/ bekezdését c) ponttal kiegészítette a 13/2007. (III. 23.) sz. Ör.

3 3 1 /2/ Szociális célú bérbeadással adható bérbe továbbra is az a lakás, amely nem tartozik az /1/ bekezdés hatálya alá, de a jelenleg fennálló bérleti jogviszony szociális helyzet alapján történő bérbeadással keletkezett. A szociális bérlakásra való jogosultság feltételei 6. 2 /1/ Szociális helyzetük alapján önkormányzati bérlakásra a 3. -ban felsorolt igénylők jogosultak feltéve, ha a lakásigénylési kérelem benyújtásakor és a lakás bérbeadásakor: 3 /2/ a.) az igénylőnek és a vele együtt költöző családtagjainak lakástulajdona, lakás résztulajdona nincs és határozatlan időre szóló lakásbérleti és bérlőtársi jogviszonnyal nem rendelkezik, és b.) az egy főre jutó havi nettó jövedelem az együttköltöző családtagok jövedelmét is figyelembe véve az igénylés benyújtását megelőző hat hónap átlagjövedelme alapján nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum mindenkori legkisebb összegének 200 %-át. a.) Szociális helyzete alapján jogosult önkormányzati lakásra az a bérlő is, aki a jelenlegi önkormányzati lakása helyett a bérbeadótól a 43. /2/ bekezdés c) pontjában meghatározott lakást kér, feltéve, ha az egy főre jutó havi nettó jövedelme az együttköltöző családtagok jövedelmét is figyelembe véve legalább az öregségi nyugdíjminimum mindenkori legkisebb összegének 150 %-a, de nem több, mint 300 %-a. b.) Ha a bérlő a jelenlegi önkormányzati lakása helyett a bérbeadótól a 43.. /2/ bekezdés a./ és b./ pontjában meghatározott lakást kér, a bérlő és a vele együttköltöző családtagok jövedelmét nem kell vizsgálni. /3/ Nem jogosult szociális helyzete alapján önkormányzati bérlakásra az 4 a.) akinek, és a vele együtt költöző családtagjának a lakás bérbeadásakor együttesen és egybeszámítva 1,5 M Ft-ot meghaladó értékű ingatlan és ingó vagyona van. b.) ki jövedelmi, vagyoni viszonyaira vonatkozóan olyan valótlan adatokat közöl, amelyek számára jogosulatlan előnyt jelenthetnek. A jogos lakásigény mértéke 7. /1/ Szociális helyzet alapján csak olyan lakásra köthető bérleti szerződés, amelynek nagysága a bérlő jogos lakásigénye mértékének felső határát nem haladja meg. A jogos lakásigény mértékének számításánál a lakásba ténylegesen együttköltözők számát kell figyelembe venni. 1 Az 5. -t új /2/ bekezdéssel kiegészítette a 20/2006. (V. 26.) sz. Ör. 2 A 6. /1/ bekezdésének bevezető mondatát a 28/2011. (IX. 23.) sz. Ör. módosította. 3 A 6. /2/ bekezdését a 11/2005. (III. 11.) sz. Ör. módosította. 4 A 6. /3/ bek. a) pontját a 20/2006. (V. 26.) sz. Ör. módosította.

4 4 /2/ A jogos lakásigény mértéke: egy költöző személy esetén két költöző személy esetén három költöző személy esetén négy költöző személy esetén négy vagy több költöző személy esetén egy lakószoba egy-másfél lakószoba másfél-kettő lakószoba kettő-kettő és fél lakószoba kettő és fél-három és fél lakószoba. /3/ A bérbeadó az alsó és felső határok közötti szobaszámú lakást adhat bérbe. /4/ Ha a bérbeadónak nem áll rendelkezésre olyan szobaszámú lakás, amely a kérelmező jogos lakásigény mértékének megfelelő, úgy a lakásra jogosulttal való megállapodás alapján a jogos lakásigény mértékének megfelelő lakástól kisebb szobaszámú lakás is bérbeadható. /5/ Az együtt költöző személyek számának megállapítása során a még meg nem született gyermek csak 6 hónapon túli terhesség igazolása után vehető figyelembe. Az igényjogosultság elbírálása 1 8. /1/ A szociális bérlakás iránti kérelmeket az erre a célra rendszeresített űrlapon az adott év január 1. és március 31. közötti időszakban lehet benyújtani a bérbeadóhoz. A kérelemhez csatolni kell: a.) az együttköltöző család kereső tagjainak jövedelem igazolását a kérelem benyújtását megelőző 6 hónapról, b.) a kérelmező és a vele együttköltözők lakás tulajdonáról, résztulajdonáról, 1,5 millió forintot meghaladó értékű ingatlan és ingó vagyonról szóló iratokat, c.) az élettársi párkapcsolatban élőknek az együttélés tényét igazoló közokiratot, d.) a házasság felbontásáról, a gyermekelhelyezésről, a vagyonközösség megszüntetéséről szóló jogerős bíróságai ítéletet, vagy végzést, e.) minden egyéb olyan iratot, amely a jogosultság elbírálásának alapjául szolgáló adatokat tartalmazza. /2/ Az adott év március 31. napjáig benyújtott lakásigénylési kérelmeket a bérbeadó a benyújtás évének december 31. napjáig tartja nyilván. December 31. napján a lakásigénylési kérelem minden további intézkedés és az igénylők értesítése nélkül megszűnik. E rendelet hatályba lépése előtt benyújtott lakásigénylési kérelmeket - az érintett lakásigénylők tájékoztatásával egyidejűleg - a nyilvántartásból törölni kell. /3/Házastársak és élettársak lakásigénylésüket csak együttesen nyújthatják be, és csak egy bérlakásra köthetnek bérleti szerződést. Házastársak és élettársak külön- 1 A 8.. szövegét a 28/2011. (IX.23.) sz. Ör. módosította

5 5 külön benyújtott igényléseit egyesíteni kell, és azt a felekre kedvezőbb időpont figyelembe vételével kell nyilvántartani. /4/ A bérbeadó a kérelmeket 30 napon belül megvizsgálja és e rendelet alapján megállapítja, hogy a kérelmező szociális helyzete alapján önkormányzati szociális bérlakásra jogosult vagy sem. A lakásra való jogosultság esetén az igénylőt a szociális bérlakást igénylők nyilvántartásába veszi. /5/ Ha az igénylő szociális helyzete alapján szociális bérlakásra nem jogosult, az igénylést el kell utasítani, a már nyilvántartásba vett igénylést pedig törölni kell. /6/ A házasság jogerős bírói ítélettel történő felbontását, életközösség megszűnését követően az igénylést az alábbiak szerint kell elismerni folyamatosnak: a) ha a házasságkötés, életközösség bejelentése előtt csak az egyik fél rendelkezett érvényes lakásigényléssel, akkor az igénylés ezen fél vonatkozásában a benyújtás időpontjától, a másik fél vonatkozásában a házasságkötés, életközösség bejelentése napjától, b) ha a házasságkötés, életközösség létesítése után nyújtották be igényüket, mindkét fél vonatkozásában a benyújtás időpontjától, c) ha a házasságkötés, életközösség létesítése előtt mindkét fél rendelkezett érvényes igényléssel, akkor mindkét fél esetében a benyújtás időpontjától tekintendő folyamatosnak, feltéve, ha fennáll a szociális bérlakásra való jogosultság. /7/Amennyiben a nyilvántartásba vett igénylés adataiban változás áll be, azt az igénylő köteles a változást követő 30 napon belül bejelenteni. A szociális bérlakást igénylők névjegyzéke 9. 1 /1/ A feltételeknek megfelelő lakásigények kielégítése a Képviselő-testület által évente minden év december 31-ig elfogadott névjegyzék alapján történik. /2/ A névjegyzék készítése előtt a Kt. meghatározza a jegyzékre felvehetők számát. 2 /3/ Az igényjogosultság felülvizsgálatát a bérbeadó végzi el, és terjeszti az Egészségügyi és Szociális Bizottság (továbbiakban: EüSzB.) elé. /4/ A névjegyzékre felvett személyekre tett javaslatot az EüSzB. készíti el. A névjegyzék összeállításánál elsősorban az alábbi szempontokat kell figyelembe venni: a) az igénylés benyújtása óta eltelt idő, b) a család nagysága, c) a jövedelem nagysága, 1 A 9. /1/ bekezdését a 20/2006. (V. 26.) sz. Ör. módosította. 2 A 9. /3/ bekezdését a 22/2007. (V. 25.) sz. Ör. módosította.

6 6 d) a jelenlegi lakáskörülmények. Az EüSzB. a fenti szempontok figyelembe vételével összeállítja a szociális bérlakást igénylők névjegyzék tervezetét, és javaslat formájában a Kt. elé terjeszti. /5/ A végleges bérbeadási névjegyzékről a Kt. dönt. A lakás igényeket a névjegyzék sorrendjében kell teljesíteni. A sorrendtől csak abban az esetben lehet eltérni, ha a rendelkezésre álló lakás szobaszáma ezt indokolja. /6/ A Kt. a bérbeadási névjegyzékről törli az igénylőt, ha a) valótlan adatot közöl és ennek következtében került a névjegyzékre, vagy b) a jogos lakásigénye mértékét elérő és részére felajánlott lakást nem fogadja el, vagy c) lakásproblémáját más módon megoldotta, vagy d) időközben jövedelmi viszonyaiban beállt változás miatt az egy főre eső nettó jövedelem meghaladja a 6. /1/ bekezdés c./ pontjában meghatározott összeghatárt. /7/ Amennyiben a házastársak, élettársak már a Kt. által jóváhagyott bérbeadási névjegyzékre nyertek felvételt, és házasságukat jogerős ítélettel felbontották, életközösségük megszűnik, a bérleti szerződést azzal a féllel kell megkötni, akinek személyében a felek egymással megegyeztek. Megegyezés hiányában a kiskorú gyermek érdekeinek figyelembe vételével a Kt. dönti el, hogy kivel kell bérleti szerződést kötni. Gyermektelen házaspárokat a házasságuk jogerős ítélettel történő felbontása esetén a névjegyzékről törölni kell és igényüket a 8. /5/ bekezdés alapján kell nyilvántartani. /8/A /7/ bekezdésben foglalt esetekben is vizsgálni kell a szociális helyzet alapján történő bérbeadás jogosultságának fennállását. /9/A szociális bérlakásra való jogosultság feltételeinek a lakás bérbeadáskor is fenn kell állnia. A bérbeadás időtartama 10. /1/ Szociális bérlakásra - az e rendeletben foglalt kivételekkel - határozott idejű bérleti szerződés köthető, melynek időtartama legfeljebb öt év, kivéve, ha a bérlő ettől rövidebb idejű bérbeadást kér. 1 /2/A jogosultság fennállása esetén a lakásbérleti szerződést a bérlő kérelmére, legfeljebb 5 éves, határozott időtartamra több alkalommal is meg lehet hosszabbítani, ha a bérlő a 6. szerint szociális helyzete alapján önkormányzati bérlakásra továbbra is jogosult, lakbér tartozása nincs, és a szerződésből származó kötelezettségeit maradéktalanul teljesítette: - a bérlő a lakását névjegyzék alapján kapta, és 1 A 10.. /2/ bekezdés bevezető mondatát a 28/2011. (IX.23.) sz. Ör. módosította

7 7 - a bérlő a 6. szerint szociális helyzete alapján önkormányzati bérlakásra továbbra is jogosult, és - lakbér tartozása nincs és a szerződésből származó kötelezettségeit maradéktalanul teljesítette. /3/ Ha a bérlőnek a bérleti szerződés megszűnésekor lakbér tartozása van és adósságcsökkentési támogatásban részesült, a támogatást megállapító határozatban a bérlő (adós) által vállalt önrész megfizetésére előírt határidőig új bérleti szerződés köthető. A lakbértartozás adósságcsökkentési támogatás keretében történő rendezése esetén az újabb öt évből még hátralévő időtartamra ismét bérleti szerződés köthető. 1 /4/ Ha a bérlő (adós) az adósságkezelési támogatás megállapítása iránti kérelmét a lakásbérlet szerződés megszűnése előtt benyújtotta, de a támogatási ügyében folyó eljárás az adósságkezelési tanácsadó véleményéig felfüggesztésre került, a lakás újabb bérbeadásával kapcsolatos eljárást is függőben kell tartani. Ha a lakásbérleti szerződés megszűnését követően az adós adósságkezelési támogatásban részesül, a lakás a /3/ bekezdésben meghatározott módon és időtartamra bérbeadható. 2 /5/ Határozatlan időre köthető bérleti szerződés, ha a bérbeadó és a bérlő közös megegyezéssel úgy szünteti meg a lakásbérleti szerződést, hogy a bérbeadó a 43. /1/ bekezdés a) és c) pontjában foglaltak szerint másik lakást biztosít, és a bérlő korábbi lakása határozatlan időre van a részére bérbeadva. III. fejezet Állami támogatással létrehozott bérlakások bérbeadása Általános előírások 11. /1/ Az állami támogatással megvalósuló szociális elhelyezést biztosító lakások, költségalapon meghatározott lakbérű lakások, nyugdíjasházban és garzonházban kialakított bérlakások 20 évig csak bérlakásként üzemeltethetők. /2/ Az /1/ bekezdésben foglalt támogatással létrehozott lakásokra a létesítéstől számított 20 évig a Magyar Állam javára elidegenítési és terhelési tilalmat kell bejegyezni az ingatlan nyilvántartásba. /3/Az állami támogatással megvalósuló lakóépületek szükséges felújítását, folyamatos üzemeltetését és karbantartását az /1/ bekezdésben részletezett jogcímek esetén az önkormányzatnak biztosítani kell. 1 A 10. /4/ bekezdését beiktatta, egyidejűleg az eredeti /4/ bekezdés számozását /5/ bekezdésre változtatta a 13/2007. (III. 23.) sz. Ör. 2 A 10. /4/ bekezdését beiktatta, egyidejűleg az eredeti /4/ bekezdés számozását /5/ bekezdésre változtatta a 13/2007. (III. 23.) sz. Ör.

8 8 Szociális célú lakások bérbeadása 12. Az állami támogatással megvalósuló szociális elhelyezést biztosító lakások bérbeadására a II. RÉSZ II. fejezetében foglalt rendelkezéseket kell alkalmazni. A költségalapon meghatározott lakbérű lakások bérbeadása A költségalapú bérlakások köre Költségalapú bérlakásként e rendelet 1.b.) számú mellékletében felsorolt lakások, valamint a 18/A. /5/ bekezdésében foglalt esetekben az e rendelet 1. f) számú mellékletében felsorolt lakások adhatók bérbe. A jogosultak köre, a bérbeadás módja, időtartama, feltételei A jogosultak körére, a bérbeadás módjára, időtartamára és feltételeire vonatkozóan a versenytárgyalás útján történő bérbeadás szabályait kell alkalmazni Nyugdíjasházban lévő lakások bérbeadása A nyugdíjasházi bérlakások köre 16. Nyugdíjasházi bérlakásként e rendelet 1. c) számú mellékletében felsorolt lakások adhatók bérbe. A jogosultak köre, a bérbeadás időtartama és egyéb feltételei /1/ Az állami támogatással létrehozott nyugdíjasház egyedülálló, illetve házastársi vagy élettársi kapcsolatban élő nyugdíjasok, továbbá az öregségi nyugdíjkorhatárt elért személyek határozatlan idejű elhelyezését szolgálja. Az elhelyezett személyek állandó orvosi ellátásáról, rendszeres étkeztetéséről, és szükség esetén a betegápolásról (együtt: személyes gondoskodás) az önkormányzat gondoskodik. /2/ Nyugdíjasház lakásaira azok a személyek jogosultak, akik: 1 A 13. -t a 20/2006. (V. 26.) sz. Ör. módosította. 2 A 14. -t és az azt megelőző alcímet a 20/2006. (V. 26.) sz. Ör. módosította. 3 A 15. -t és az azt megelőző alcímet hatályon kívül helyezte a 20/2006. (V. 26.) sz. Ör. 4 A 17. (1) bekezdését módosította a 24/2014. (IV.25.) Ör

9 9 - nyugdíjasok, vagy a pályázat benyújtásakor már elérték, illetve a pályázat elbírálásakor elérik az öregségi nyugdíjkorhatárt, és - önmaguk ellátására képesek, és - lakásra vonatkozó tulajdonjoggal, vagy önkormányzati bérlakásra vonatkozóan határozatlan idejű bérleti, illetve házaspárok és élettársak esetében bérlőtársi jogviszonnyal nem rendelkeznek, és - az egy főre eső havi nettó jövedelmük eléri vagy meghaladja a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 200 %-át, vagy a lakásfenntartás költségeinek megfizetésére helyettük más személy kezességet vállal. /3/ Nyugdíjasház lakóinak a lakbéren felül a személyes gondoskodást nyújtó ellátás keretében kapott szolgáltatásokért - az orvosi ellátás kivételével - térítési díjat kell fizetnie. /4/ A /3/ bekezdésben részletezett díjfizetésen túl a nyugdíjasház lakóinak a beköltözés előtt egyszeri hozzájárulási díjat kell fizetni, melynek összege: a) minikonyha nélküli lakásban az éves bérleti díj kilenc és félszerese, b) minikonyhás, mikrohullámú sütővel ellátott lakásban az éves bérleti díj tízszerese, c) minikonyhás, villanytűzhellyel ellátott lakásban az éves bérleti díj tíz és félszerese. /5/ Amennyiben a bérlő lakásbérleti jogviszonya a szerződéskötést követő 5 éven belül megszűnik, - kivéve, ha ez haláleset következtében, vagy az Ltv. 24. /1/ bekezdés a./ - d) pontjai alapján a bérbeadó felmondása miatt szűnik meg az egyszeri hozzájárulási díj a bérlőnek időarányosan visszajár. Az időarányosan visszajáró egyszeri hozzájárulási díjat a bérbeadó számolja ki és intézkedik a Polgármesteri Hivatal felé, annak visszafizetése iránt. Fiatalok elhelyezésére szolgáló garzonházban lévő lakások bérbeadása A garzonházi bérlakások köre Garzonházi bérlakásként e rendelet 1. f) számú mellékletében felsorolt lakások adhatók bérbe. A jogosultak köre, a bérbeadás időtartama és egyéb feltételei 2 18/A. /1/ Garzonház lakásaira azok a 3. -ban felsorolt igénylők jogosultak akik: - házastársak vagy élettársi kapcsolatban élnek, és - mindketten 35 év alattiak, és - lakásra vonatkozó tulajdonjoggal vagy önkormányzati bérlakásra vonatkozóan határozatlan idejű bérlőtársi jogviszonnyal nem rendelkeznek, és 1 A 18. szövegét és címét megállapította a 20/2006.(V. 26.) sz. Ör. 2 Az eredeti 18. -t 18/A. -ra változtatta és címét megállapította a 20/2006. (V. 26.) sz. Ör.

10 10 - az egy főre eső havi nettó jövedelmük eléri, vagy meghaladja a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 200 %-át, továbbá megfelelnek az alábbi feltételek valamelyikének: a) mindketten állandó jellegű kereső tevékenységet folytatnak (beleértve az anyasági ellátásban részesülőket is), b) mindketten felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatos hallgatói, c) egyikük állandó jellegű kereső tevékenységet folytat, másikuk felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatos hallgatója. A b) és c) pontokban foglalt igénylők akkor is jogosultak garzonház lakásaira, ha az egy főre eső havi jövedelmük nem éri el a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 200 %-át, de a lakásfenntartás költségeinek megfizetésére és a c) pontban foglalt igénylők esetén az előtakarékosság fizetésére helyettük más személy kezességet vállal. /2/ Az /1/ bekezdés a) és c) pontjában foglalt igénylők az /1/ bekezdésben foglaltakon túlmenően csak akkor jelölhetők bérlőként a lakásra, ha éves szinten a garzonházi lakás bekerülési költségének 5 %-át elérő összegű lakáscélú előtakarékosságot vállalnak. Az előtakarékossági szerződést Magyarországon bejegyzett hitelintézettel vagy biztosító társasággal kell megkötniük, legalább a bentlakás időtartamára. /3/A garzonházi lakás legfeljebb öt évre adható bérbe, öt év után a bérlőtársaknak a garzonházat el kell hagyni. /4/ Amennyiben az állandó jellegű kereső tevékenységet folytató bérlő keresőtevékenysége 90 napnál hosszabb időre megszűnik, vagy az előtakarékosságra vállalt kötelezettségének nem tesz eleget, illetőleg a felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán tanuló bérlő hallgatói jogviszonya megszűnik, úgy a bérleti jogviszonyt a bérbeadó köteles 6 hónapos felmondási idővel megszüntetni. /5/ Ha a feltételeknek megfelelő, kellő számú igénylő a garzonház átadását vagy a lakás megüresedését követő három hónapon belül nem jelentkezik, a garzonlakásokat a költségalapon meghatározott lakbérű lakások bérbeadására vonatkozó feltételek szerint kell bérbeadni. A nyugdíjasházra és a fiatalok garzonházára vonatkozó pályázati eljárás szabályai /1/ Az állami támogatással megvalósult nyugdíjasház és garzonház lakásait pályázat útján kell bérbe adni. /2/A pályázati hirdetménynek a helyi lapban és a saját hirdető tábláján történő nyilvános közzétételéről a bérbeadó gondoskodik. A hirdetményre jelentkező 1 A 19. előtti alcím szövegét a 20/2006. (V. 26.) sz. Ör. módosította. 2 A 19. /1/ bekezdés szövegét a 20/2006. (V. 26.) sz. Ör. módosította.

11 11 érdeklődőket írásban, részletes pályázati kiírás útján tájékoztatni kell a pályázat és a bérbeadás részletes szabályairól. /3/ A részletes pályázati kiírásnak tartalmaznia kell: - a bérbeadásra meghirdetett lakás címét, alapterületét, szobaszámát, komfortfokozatát, műszaki állapotát, - a havi lakbér összegét, - a bérleti szerződés időtartamát és a bérbeadás egyéb feltételeinek rövid leírását, - a lakás használatra alkalmassá tételéhez szükséges, a leendő bérlő által saját költségen elvégzendő építési munkákat és azok elvégzésének határidejét, - a lakás megtekintésének időpontját, - a pályázni jogosultak körét, - a jövedelemigazolás benyújtásának kötelezettségét, - a pályázati ajánlat benyújtásának módját, helyét, határidejét, - a pályázat elbírálásának időpontját, - a pályázat eredménytelenné nyilvánítása jogának fenntartását, - a pályázat elbírálásáról történő kiértesítés módját. 1 /4/ A nyugdíjasházban lévő lakások és a garzonház lakásainak bérlőit - a pályázati kiírásban közzétett előzetes szempontok figyelembe vételével - az EüSzB. jelöli ki. /5/ A pályázat nyertesének visszalépése esetén a bérleti szerződés megkötését az EüSzB. által másodiknak rangsorolt pályázónak kell felajánlani. Ha a másodiknak rangsorolt pályázó sem él a szerződéskötés jogával, újabb pályázat kiírásáról kell gondoskodni. 2 /6/ Nyugdíjasházban és garzonházban lévő lakás bérleti jogának elnyerésére irányuló pályázati kérelmet az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon kell benyújtani. IV. fejezet Szakemberek elhelyezése A szakemberek elhelyezésére szolgáló lakások köre 20. A szakemberek elhelyezésére fenntartott lakásokat e rendelet 1. d) számú melléklete tartalmazza. 1 A 19. /4/ bekezdés szövegét a 20/2006. (V. 26.) sz. Ör. módosította. 2 A 19. /6/ bekezdés szövegét a 22/2007. (V. 25.) sz. Ör. módosította.

12 12 Az elhelyezésre jogosultak köre 21. A város szakember ellátottságának biztosítása érdekében a Kt. bérbeadási névjegyzék és pályázat mellőzésével jelöli ki a bérlő személyét. A lakás bérlőjeként nem magyar állampolgár is kijelölhető. A bérbeadás időtartama, feltételei 22. /1/ A szakemberek elhelyezésére szolgáló lakásokra határozott idejű bérleti szerződés köthető, melynek időtartama legfeljebb három év, kivéve, ha a bérlő ettől rövidebb idejű bérbeadást kér. 1 /2/ A lakás a bérlő kérelmére több alkalommal újabb három évre bérbe adható, ha a bérlőnek lakbértartozása nincs, és a szerződésből származó kötelezettségeit maradéktalanul teljesítette. /3/Ha a bérlőnek a bérleti szerződés megszűnésekor lakbértartozása van és adósságcsökkentési támogatási kérelmet nyújt be, a támogatást megállapító határozatban a bérlő (adós) által vállalt önrész megfizetésére előírt határidőig új bérleti szerződés köthető. A lakbértartozás adósságcsökkentési támogatás keretében történő rendezése esetén az újabb három évből még hátralévő időtartamra ismét bérleti szerződés köthető. V. fejezet Költségvetési szervek használatában lévő szolgálati lakásokra vonatkozó szabályok /1/ Az önkormányzat tulajdonában álló, de a közoktatási intézmények (megyei vagy egyházi fenntartású) használatába adott ingatlanok gondnoki szolgálati lakásait a rendelet 1.e) melléklete tartalmazza. A közoktatási intézmények használatába adott - a feladataik ellátásához biztosított - szolgálati lakásokra és helyiségekre a bérlőkijelölés jogát és a bérbeadói feladatokat a közoktatási intézmény látja el. /2/ A bérbeadás feltételeit, a fizetendő lakbér mértékét a bérbeadó határozza meg. A használatra átadott ingatlan fenntartásával, üzemeltetésével, felújításával, karbantartásával kapcsolatos költségek viselésére az átadó Önkormányzat és az átvevő közötti megállapodás az irányadó. A tulajdonos önkormányzat nem vállal kötelezettséget a bérlő, vagy a jogcím nélküli lakáshasználó elhelyezésére. 1 A 22.. /2/ bekezdés szövegét a 28/2011. (IX.23.) sz. Ör. módosította 2 A 23. -t módosította a 28/2011. (IX.23.) sz. Ör.

13 13 VI. fejezet Versenytárgyalás útján történő bérbeadás A versenytárgyalás útján bérbeadható lakások köre 24. Versenytárgyalás útján kell bérbeadni az összkomfortos lakásokat és a komfortos lakások közül azokat, amelyeknek a fűtési és főzési módja vezetékes gázzal, valamint melegvíz ellátása vezetékes gáz-vízmelegítővel, vagy villanybojlerrel biztosított, továbbá hasznosításuk módja nem a 4. b) c) d) e) f) és h) pontja alapján történik. A jogosultak köre Versenytárgyalás útján bérbeadható lakásra azok a 3. -ban felsorolt igénylők jogosultak, akiknek a családjában az egy főre eső havi nettó jövedelem - az együtt költöző családtagok jövedelmét is figyelembe véve - eléri vagy meghaladja a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 175 %-át. A versenytárgyalás szabályai 26. /1/A versenytárgyalás útján bérbeadható lakások meghirdetéséről pályázati hirdetmény megjelentetésével a bérbeadó gondoskodik. A hirdetményre jelentkező érdeklődőket írásban, részletes pályázati kiírás útján tájékoztatni kell a pályázat és a bérbeadás részletes szabályairól. /2/ A részletes pályázati kiírásnak tartalmaznia kell: - a bérbeadásra meghirdetett lakás címét, alapterületét, szobaszámát, komfortfokozatát, műszaki állapotát, 2 - a havi lakbér és az óvadék összegét., - a bérleti szerződés időtartamát és a bérbeadás egyéb feltételeinek rövid leírását, - a lakás használatra alkalmassá tételéhez szükséges, a leendő bérlő által saját költségen elvégzendő építési munkákat és azok elvégzésének határidejét, - a lakás megtekintésének időpontját, - a pályázni jogosultak körét, - a pályázati ajánlat benyújtásának módját, helyét, határidejét, - a versenytárgyalás helyét és idejét, - a pályázati biztosíték összegét, - tájékoztatást a /6/ bekezdésben foglaltakról, - a versenytárgyalás eredménytelenné nyilvánítása jogának fenntartását. 1 A 25. szövegét a 22/2007. (V. 25.) sz. Ör. módosította. 2 A 26. /2/ bekezdésének második francia bekezdését a 20/2006. (V. 26.) sz. Ör. módosította.

14 14 /3/ A pályázati ajánlatot írásban kell benyújtani, melynek tartalmaznia kell: - a pályázó nevét és címét, és a bérlet időtartamát, - nyilatkozatot arról, hogy a pályázati feltételeket a pályázó elfogadja, - igazolást arról, hogy a pályázónak az /4/ bekezdés b; pontja szerinti tartozása nincs. /4/ A versenytárgyaláson az vehet részt, aki: a) pályázati ajánlatát az előírt időben és tartalommal benyújtotta, 1 b) a TIMPANON Vagyonkezelő és Szolgáltató Kft, a Barcika Vízmű Kft. és az ÉRV Rt. felé a pályázati ajánlatot benyújtó és a vele együtt költöző személy(ek) semmiféle tartozással nem rendelkeznek, és magánszemélyek kommunális adótartozása nincs. c) Ft pályázati biztosítékot a versenytárgyalás előtt befizet. /5/ A versenytárgyalást a bérbeadó folytatja le, melyről jegyzőkönyvet kell felvenni. 2 /6/ A versenytárgyalást az nyeri meg, és köthet a lakásra bérleti szerződést, aki a leghosszabb időre (legtöbb hónapra) előre vállalja a lakbér megfizetését. /7/ A versenytárgyalás végén a nyertest és a második helyezettet kell kihirdetni, és az általuk befizetett pályázati biztosíték összegét a bérleti szerződés megkötéséig letétben kell tartani. A pályázati biztosíték összegét a további pályázók részére haladéktalanul vissza kell fizetni. /8/A bérleti szerződést a versenytárgyalás nyertesével, illetve az általa megjelölt személlyel, mint bérlőtárssal kell 3 munkanapon belül megkötni. Ebben az esetben a második helyezett pályázó részére a pályázati biztosíték összegét haladéktalanul vissza kell fizetni. Amennyiben a versenytárgyalás nyertese - neki felróható okból - visszalép, úgy az általa letétbe helyezett pályázati biztosítékot elveszíti. Ebben az esetben a bérbeadó jogosult a második helyezett pályázónak a bérleti szerződés megkötésére 3 munkanapon belül ajánlatot tenni, aki - a neki felróható okból történő - visszalépése esetén az általa letétbe helyezett pályázati biztosítékot szintén elveszíti. /9/A pályázati biztosíték összegét a szerződést kötő pályázó esetében a lakbérbe be kell számítani. 3 /10/A versenytárgyalást akkor is eredményesnek kell tekinteni, ha a tárgyaláson csak egy pályázó jelenik meg, és a lakás bérleti jogának elnyerése érdekében legalább háromhavi lakbér előre történő megfizetését vállalja. 4 /11/ A versenytárgyalást eredménytelennek kell nyilvánítani, ha a tárgyaláson egyetlen pályázó sem jelenik meg, vagy csak egy pályázó jelenik meg, de a /10/ bekezdésben foglalt feltételt nem teljesíti. 1 A 26. /4/ bek. b) pontját a 19/2008. (IV. 18.) sz. Ör. módosította. 2 A 26. /6/ bekezdését a 20/2006. (V. 26.) sz. Ör. módosította. 3 A 26. /10/ bekezdését a 22/2007. (V. 25.) sz. Ör. módosította. 4 A 26. -t /14/ bekezdéssel kiegészítette a 28/2011. (IX. 23.) sz. Ör.

15 15 /12/ Ha a nyertes és a második helyezett is visszalép a szerződéskötéstől, valamint a versenytárgyalás eredménytelensége esetén, új pályázati kiírásról kell gondoskodni. 1 /13/ Ha a /12/ bekezdésben foglaltak fennállása esetén kiírt újabb pályázat is eredménytelen, úgy a bérbeadásra meghirdetett lakás pályázati kiírás és versenytárgyalás mellőzésével, pályázati biztosíték befizetése nélkül is bérbeadható annak, aki a.) a lakás bérbeadása iránti kérelmét elsőként írásban az előírt tartalommal a bérbeadóhoz címezve benyújtotta, és b.) megfelel a versenytárgyalás útján bérbeadható lakásba való bejutás feltételeinek, és c.) legalább háromhavi lakbérnek megfelelő összegű óvadék összegét és további legalább háromhavi lakbért a szerződéskötés előtt készpénzben megfizet. 2 /14/A versenytárgyalás mellőzésével bérbeadott lakásra a 27. /1/-/2/ bekezdésében meghatározott időtartamra köthető lakásbérleti szerződés. A bérbeadás időtartama és egyéb feltételei /1/ Versenytárgyalás útján bérbeadott lakásra határozott idejű bérleti szerződés köthető, melynek időtartama legfeljebb öt év, kivéve, ha a nyertes pályázó ettől rövidebb idejű bérbeadást kér. 4 /2/ A lakás a bérlő kérelmére - több alkalommal - újabb öt éves időtartamra bérbeadható, ha a bérlőnek a lakásra lakbértartozása nincs és a szerződésből származó kötelezettségeit maradéktalanul teljesítette. /3/ Ha a bérlőnek a bérleti szerződés megszűnésekor lakbértartozása van és adósságcsökkentési támogatási kérelmet nyújt be, a támogatást megállapító határozatban a bérlő (adós) által vállalt önrész megfizetésére előírt határidőig új bérleti szerződés köthető. A lakbértartozás adósságcsökkentési támogatás keretében történő rendezése esetén az újabb öt évből még hátralévő időtartamra ismét bérleti szerződés köthető. 5 /4/ A versenytárgyalás útján bérbe adott lakás bérleti szerződésének megkötésekor a leendő bérlő három havi lakbérnek megfelelő összegű óvadék megfizetésére köteles. Az óvadék megfizetését csak készpénzben lehet teljesíteni és elszámolására a Ptk. szabályait kell alkalmazni. 1 A 26. -t /13/ bekezdéssel kiegészítette a 28/2011. (IX. 23.) sz. Ör 2 A 26. -t /14/ bekezdéssel kiegészítette a 28/2011. (IX. 23.) sz. Ör 3 A 27. előtti alcímet a 20/2006. (V. 26.) sz. Ör. módosította. 4 A 27. /2/ bekezdését a 28/2011. (IX. 23.) sz. Ör. módosította. 5 A 27. -t új /4/ bekezdéssel kiegészítette a 20/2006. (V. 26.) sz. Ör.

16 16 VII. fejezet Az elhelyezési és bérbeadói kötelezettségek teljesítése Szociális intézményből elbocsátott személy elhelyezése 28. Ha a szociális intézményből elbocsátott személy korábban pénzbeli térítés ellenében mondott le az önkormányzati lakás bérleti jogviszonyáról, az intézményből történő elbocsátása esetén a pénzbeli térítés visszafizetése ellenében csak a jogos lakásigényének megfelelő nagyságú, legalább komfortos bérlakás biztosítható részére a lakásbérleti névjegyzékre történő felvétel és versenytárgyalás mellőzésével. Átmeneti elhelyezés 29. /1/ Ha az épület, illetve a lakás karbantartásával, felújításával, helyreállításával, átalakításával, bővítésével kapcsolatos munkák csak a bérlő átmeneti kiköltöztetése esetén végezhető el, a lakásbérleti jogviszony a munkák elvégzésének időtartamára szünetel. A szünetelést és annak időtartamát a bérbeadó és a bérlő megállapodása, vita esetén a bíróság állapítja meg. /2/ A bérbeadó az átmenetileg kiköltöztetett bérlő részére köteles másik lakást felajánlani. A munkálatok befejezését követő 30 napon belül a bérlő köteles az átmeneti lakást elhagyni és az eredeti bérlakásba visszaköltözni. /3/ A bérlő kevesebb szobaszámú, alacsonyabb komfortfokozatú lakást is köteles elfogadni, ha az egyébként az együttlakó személyek számára is figyelemmel megfelel a lakás követelményeinek. 1 /4/ Életveszélyes, katasztrófa sújtotta lakásokban lakók elhelyezése 30. /1/ Ha az építésügyi hatóság életveszély miatt az önkormányzati lakás kiürítését rendelte el, továbbá természeti, vagy ipari katasztrófa vagy rendkívüli esemény miatt a lakás lakhatatlanná válik, és a bérlő (használó) elhelyezéséről maga nem tud gondoskodni a lakásban végzett felújítási, helyreállítási munkálatok időtartamára a bérlő részére másik lakást kell biztosítani. A helyreállítást követően a bérlő köteles az eredeti lakásába visszaköltözni. /2/ Elemi csapás vagy más ok következtében megsemmisült, illetőleg az építésügyi hatóság által bontásra ítélt önkormányzati lakás bérlője részére a bérbeadó a lebontott lakással azonos szobaszámú és komfortfokozatú másik lakást köteles biztosítani. Az így bérbeadott lakásra a bérleti szerződést a korábbi szerződés feltételeivel kell megkötni. 1 A 29. /4/ bekezdését hatályon kívül helyezte a 22/2007. (V. 25.) sz. Ör.

17 17 /3/Ha nem önkormányzati tulajdonú lakás elemi csapás vagy más ok következtében megsemmisül, illetőleg az építésügyi hatóság életveszély miatt annak kiürítését rendelte el, és a tulajdonos (használó) vagy a lakással rendelkező szerv a használó elhelyezéséről nem tud gondoskodni, az ideiglenes elhelyezéséről a lakhatási problémájának megoldásáig legfeljebb azonban egy évig az Önkormányzat gondoskodik. A nehéz helyzetbe került, lakáshitellel rendelkező polgárok elhelyezése 1 30/A. 1) Az Ltv. 85/F. (3) bekezdésében megjelölt adós, zálogkötelezett lakhatásának biztosítása érdekében az adós, zálogkötelezett (továbbiakban: kérelmező) kérelmére pályázat és a szociális lakásbérbeadási névjegyzékre való felvétel mellőzésével, határozott időre, legfeljebb 3 évre köthető önkormányzati tulajdonú lakásra bérleti szerződés. 2) Ha mind az adós, mind a zálogkötelezett kéri a lakás bérbeadását, a bérleti jog a zálogkötelezettet illeti meg. 3) Az (1) bekezdésben megnevezett kérelmező részére - jövedelmi viszonyai és vagyoni helyzete alapján az Egressy Béni út , Jókai tér 2-10 számú társasház üresen álló lakásainak kivételével - komfortos és összkomfortos komfortfokozatú, üresen álló lakások adhatók bérbe. 4) A (3) bekezdésben megnevezett lakások bérlőjének kijelöléséről az Önkormányzat Egészségügyi és Szociális Bizottsága dönt. 5) Az (1) bekezdésben megnevezett kérelmezővel bérleti szerződés akkor köthető,ha: a.) A Kazincbarcika közigazgatási területén lévő, kényszerértékesítéssel érintett lakóingatlan lakáscélú kölcsön fedezetéül szolgált, ez az egyetlen lakóingatlana, lakását életvitelszerűen használta, azt más személy használatába át nem engedte, lakóhelye ebben a lakásban van, és a végrehajtási eljárás megindítását megelőző 6 hónapban is ebben volt, és b.) - a kérelmező munkahelyét szeptember 30-át követően vesztette el, vagy - jövedelme szeptember havi jövedelméhez képest 20%-ot elérő mértékben csökkent, vagy - lakáscélú kölcsönszerződéséből eredő fizetési kötelezettsége a törlesztőrészlet szeptember havi összegéhez képest 20%-ot elérő mértékben emelkedett, vagy - egészségi állapota indokolja, és c.) a kérelmező és a vele együtt költöző családtagjai a végrehajtási eljárás alá vont lakóingatlanon kívül lakástulajdonnal, lakás résztulajdonnal nem rendelkeznek, lakásbérleti és bérlőtársi jogviszonyuk nincs. 1 A rendelet II. részének VII. fejezetét új alcímmel és új 30/A -sal kiegészítette a 36/2009. (X.29.) sz. Ör.

18 18 6) A bérbeadandó lakás komfortfokozatának meghatározása a jövedelem szerint: a.) Összkomfortos komfortfokozatú lakásra az a kérelmező jogosult, akinek az egy főre jutó havi nettó jövedelme az együtt költöző családtagok jövedelmét is figyelembe véve az igénylés benyújtását megelőző hat hónap átlagjövedelme alapján meghaladja az öregségi nyugdíjminimum mindenkori legkisebb összegének 200%-át. b.) Az olyan komfortos lakásra, amelynek fűtési és főzési módja vezetékes gázzal, valamint melegvíz ellátása vezetékes gáz-vízmelegítővel, vagy villanybojlerrel biztosított az a kérelmező jogosult, akinek az egy főre jutó havi nettó jövedelme az együtt költöző családtagok jövedelmét is figyelembe véve az igénylés benyújtását megelőző hat hónap átlagjövedelme alapján meghaladja az öregségi nyugdíjminimum mindenkori legkisebb összegének 175%-át, de nem több, mint a nyugdíjminimum 200%-a. c.) Az olyan komfortos lakásra, amelynek a fűtési és főzési módja vezetékes gázzal, a melegvízellátása egyedi, hagyományos tüzeléssel biztosított az a kérelmező jogosult, akinek az egy főre jutó havi nettó jövedelme az együtt költöző családtagok jövedelmét is figyelembe véve az igénylés benyújtását megelőző hat hónap átlagjövedelme alapján meghaladja az öregségi nyugdíjminimum mindenkori legkisebb összegének 150%-át, de nem több mint a nyugdíjminimum 175%-a. d.) Az olyan komfortos lakásra, amelynek fűtési, főzési módja és melegvízellátása egyedi (pl. szilárd, vagy olaj) tüzeléssel biztosított az a kérelmező jogosult, akinek az egy főre jutó havi nettó jövedelme az együtt költöző családtagok jövedelmét is figyelembe véve az igénylés benyújtását megelőző hat hónap átlagjövedelme alapján nem éri el az öregségi nyugdíjminimum mindenkori legkisebb összegének 150%-át. 7) Ha a (6) bekezdés b.), c.) és d.) pontjaiban foglalt komfortos komfortfokozatú üres lakás nem áll rendelkezésre, úgy a lakás fűtési, főzési és melegvízellátását tekintve eggyel magasabb kategóriájú lakás is adható az igénylő részére. 8) A kérelmező, a jövedelme alapján Őt megillető lakás komfortfokozatától alacsonyabb komfortfokozatú lakást is igényelhet. 9) A (6) bekezdés a.) pontjában foglalt lakás lakbérét az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérleti díjáról és a lakbértámogatás rendjéről szóló 26/2004. (IX. 06.) sz. Ör. (továbbiakban: rendelet) 3. (2) bekezdés a.) pontjában meghatározott mértékben kell megállapítani. A (6) bekezdés b.) pontjában foglalt lakás lakbérét a rendelet 3. (4) bekezdés c.) pontjának második francia bekezdésében meghatározott mértékben kell megállapítani, ha a lakás nem az R 5. c.) pontjában meghatározott

19 19 városrészen van. Ha a lakás az R 5.. c.) pontjában meghatározott városrészen fekszik, a lakás lakbérének mértéke azonos a rendelet 3.. (2) bekezdésének első francia bekezdésében megállapított lakbért mértékével. A (6) bekezdés c.) pontjában foglalt lakás lakbérét a rendelet 3. (2) bekezdés b./ pontjának második francia bekezdése, a (6) bekezdés d./ pontjában foglalt lakás lakbérét a rendelet 3.. (2) bekezdés b./ pontjának harmadik francia bekezdésében meghatározott mértékben kell megállapítani. 10) A kérelmező az (5) bekezdés a.) pontjában írt körülményt kölcsönszerződéssel, lakóhelyét személyi igazolvánnyal, vagy személyazonosító igazolvánnyal és lakcímet igazoló hatósági bizonyítvánnyal, a lakóingatlant tulajdoni lappal, az (5) bekezdés b.) és c.) pontjaiban írtakat a kérelmező és vele együttköltöző családtagjai munkaviszonyának, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyának megszűnésére vonatkozó okirattal, munkaügyi központ által az álláskeresők járadékának megállapításáról hozott határozatával, jövedelmét a munkáltató által kiállított jövedelemigazolással, APEH által kiadott igazolással, illetve a kifizető hely által kiállított igazolással, vagyoni helyzete változását okirattal, illetve írásbeli nyilatkozattal köteles igazolni. 11) A bérleti szerződésben meghatározott időtartam leteltét követően a lakásbérleti szerződés kérelemre, a (4) bekezdésben megnevezett szerv döntése alapján legfeljebb 3 évre - egymást követő két alkalommal - meghosszabbítható feltéve, ha a kérelmező megfelel az (5) bekezdés c.) pontjában foglalt feltételeknek, és a bérlőnek a lakásra lakbértartozása nincs és a szerződésből származó kötelezettségeit maradéktalanul teljesítette. 12) Nem jogosult lakhatás biztosítására az, akinek az ingatlan kényszerértékesítése során a vételár minimum egymillió forinttal meghaladja a pénzintézet által érvényesített lakáscélú hitel követelések teljes összegét. A nem lakáscélú hitellel és egyéb jelzálogjoggal terhelt, kényszerértékesítési eljárás alá vont ingatlan tulajdonosai nem jogosultak önkormányzati bérlakás biztosítására. 13) Aki a (4) bekezdésben megnevezett szervet, jövedelmi viszonyai és tényleges vagyoni helyzetével kapcsolatban, valamint igényjogosultságát érintően valótlan adatok közlésével, valós adatok elhallgatásával vagy más módon megtéveszti, azzal bérleti szerződés nem köthető, illetve a bérleti szerződés lejártával elhelyezési igény nélkül köteles az általa lakott önkormányzati tulajdonú lakást kiüríteni. 14) A lakás bérbeadása iránti kérelmet a Timpanon Vagyonkezelő és Szolgáltató Kft.- hez kell benyújtani az erre a célra rendszeresített űrlapon. 15) A szerződő felek (bérlő és bérbeadó) jogaira és kötelezettségeire az évi LXXVIII. törvény rendelkezéseit, valamint az R VIII., IX. és X. fejezetében foglaltakat kell alkalmazni.

20 20 16) Az (1) bekezdésben megnevezett kérelmezők önkormányzati lakás bérbeadására december 31. napjáig terjeszthetnek elő kérelmet. VIII. fejezet A felek jogai és kötelezettségei A bérleti szerződés megkötésének feltételei 31. /1/ A bérlővel a bérbeadó csak akkor kötheti meg a bérleti szerződést, ha a bérlő a szerződésben foglalt feltételeket vállalja. /2/ A lakásbérleti szerződés megkötésének feltétele, hogy a leendő bérlő a szerződésben vállalja, hogy - a lakbért, valamint a lakás használatával összefüggő közüzemi díjakat kiegyenlíti, és - a lakást csak lakás céljára használja, kivéve, ha a Kt. a lakást nem lakás céljára történő használatát engedélyezte, és - a lakást csak a bérbeadó hozzájárulásával adhatja albérletbe, és 1 - a bérbeadó részéről történő rendes, ütemezett bérleményellenőrzéseket évente egy alkalommal, valamint a rendkívüli, egyedi bérleményellenőrzéseket szükség szerinti gyakorisággal lehetővé teszi, és 2 - a lakásbérleti szerződés fennállása alatt a lakást életvitelszerűen lakja, a lakásból történő két hónapot meghaladó távollétét, annak okát és időtartamát a bérbeadó részére írásban bejelenti /3/ Ha a bérleti szerződés az Ltv. 24. /1/ bekezdés a) pontjában meghatározott felmondási ok miatt szűnik meg, de a bérlő a lakbért, illetőleg a használati díj tartozását - a bérbeadóval kötött külön megállapodásban foglalt határidőre még a lakásból való kiköltöztetés előtt - rendezte, a lakásra az eredeti lakásbérleti szerződésben foglalt feltételekkel és határidőig újabb bérleti szerződés köthető. /4/ A bérbeadó a szociális alapon bérbeadott lakásbérleti szerződésének az Ltv. 24. /1/ bekezdés a) pontja alapján - több mint egy éves lakbértartozás miatt történő felmondása esetén a lakás kiürítésének elősegítése érdekében - megállapodás alapján - a bérlő részére alacsonyabb komfortfokozatú lakást adhat bérbe. Ebben az esetben a bérleti szerződés időtartamára a 10. rendelkezéseit kell alkalmazni. /5/A bérbeadó a lakást a komfortfokozatának megfelelő lakásberendezésekkel együtt a szerződésben meghatározott feltételekkel és időpontban - jegyzőkönyv és leltár szerint 1 A 31. /2/ bekezdésének negyedik francia bekezdését a 20/2006. (V. 26.) sz. Ör. módosította. 2 A 31. /2/ bekezdését egy új ötödik francia bekezdéssel kiegészítette a 20/2006. (V. 26.) sz. Ör.

21 21 tisztán - rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban köteles a bérlőnek átadni. A bérlő az átvételt a leltár aláírásával köteles elismerni. /6/ A lakás rendeltetésszerű használatra akkor alkalmas, ha az épület központi berendezéseinek a lakásban lévő részei és a lakásberendezések üzemképesek. A bérbeadó és a bérlő megállapodhatnak, hogy a lakást a bérlő teszi rendeltetésszerű használatra alkalmassá és látja el a komfortfokozatának megfelelő lakásberendezésekkel. A megállapodásban a felmerülő költségek megtérítését és annak feltételeit is meg kell határozni. 1 /7/ Költségalapú és versenytárgyalás útján bérbeadásra kerülő lakásra akkor köthető bérleti szerződés, ha a versenytárgyalás nyertese az előírt óvadék és az általa előre vállalt lakbér összegét megfizeti. A bérlőtársi szerződés megkötésének feltételei 32. /1/ Bérleti jogviszony létesítésekor a bérbeadó a házastársak, vagy élettársak közös kérelmére bérlőtársi szerződést köteles kötni. /2/ Fennálló bérleti jogviszony esetén: a) a házastársak vagy élettársak közös kérelmére bérlőtársi szerződés köthető, b) a bérlő és a vele együttlakó unokája, testvére, gyermeke (örökbefogadott-, mostoha-, és nevelt gyermeke), valamint szülője (örökbefogadó-, mostoha-, valamint nevelőszülő) közös kérelmére akkor köthető bérlőtársi szerződés, ha legalább kettő éve a lakásban együtt laknak és az új bérlőtársnak az önkormányzat közigazgatási területén bérlakása vagy lakástulajdona nincs. A lakások bérleti díja és a használati díj 33. A lakások bérleti illetve használati díját, valamint a lakbértámogatás rendjét külön rendelet szabályozza. A lakásba történő befogadás feltételei /1/ A bérlő a bérbeadó írásbeli hozzájárulása nélkül is befogadhatja a lakásba házastársát, gyermekét, befogadott gyermekének a gyermekét, valamint szülőjét. /2/ A bérlő csak a bérbeadó előzetes írásbeli hozzájárulásával fogadhatja be a lakásba az /1/ bekezdés hatálya alá nem tartozó unokáját, testvérét, élettársát, nagyszülőjét, gyermeke házastársát és annak gyermekét, gyermeke élettársát és annak gyermekét. 1 A 31. -t új /7/ bekezdéssel egészítette ki a 20/2006. (V. 26.) sz. Ör. 2 A 34. /1/ bekezdését a 20/2006. (V. 26.) sz. Ör. módosította.

22 22 A bérlőtárs a lakásba más személyt - az /1/ bekezdésben felsorolt személyek kivételével csak a bérbeadó és a másik bérlőtárs előzetes írásbeli hozzájárulásával fogadhat be. /3/ A /2/ bekezdésben említett személyek esetében a hozzájárulás akkor adható meg, ha a befogadást követően a lakásban lakó személyek mindegyikére legalább 6 m2 lakószoba terület jut kivéve az élettársat -, továbbá az alábbi feltételek fennállnak: a)a bérlőnek nincs lakbértartozása, és b) a bérlő nyilatkozata arról, hogy 8 napon belül a befogadott személy lakcímet létesít, és c) a befogadott személy nyilatkozata arról, hogy a bérleti szerződés megszűnésekor a lakásban létesített lakcímét megszünteti és a lakást minden elhelyezési igény nélkül azonnal elhagyja. /4/ A bérlő a nyugdíjasok házában lévő lakásba - a házastársa kivételével - más személyt állandó jelleggel a bérbeadó hozzájárulásával fogadhat be. /5/ A tartási szerződés megkötése után a felek a lakásba más személyt kiskorú gyermekük kivételével a másik fél írásbeli hozzájárulásával fogadhatnak be. 1 /6/ A bérlő a garzonházban lévő lakásba a házastársa és kiskorú gyermeke kivételével más személyt állandó jelleggel a bérbeadó hozzájárulásával fogadhat be. Az albérletbe adás szabályai 35. /1/ A bérlő lakásának egy részét, legfeljebb 50 %-át lakás céljára albérletbe adhatja a bérbeadó írásbeli hozzájárulásával. /2/ A bérbeadó akkor járul hozzá a lakás albérletbe adásához, ha: - a lakás legalább 1,5 szobás, és - az egy főre jutó alapterület 6 m2-nél nem kevesebb, és - a bérlő életvitelszerűen a lakásban lakik és nincs másik lakása, és - a bérlőnek nincs lakbér tartozása, és - az albérletbe adáshoz a bérlőtárs is hozzájárult. /3/ A szakemberek elhelyezése céljából bérbeadott lakást albérletbe adni nem lehet. 1 A 34. -t új /6/ bekezdéssel kiegészítette a 20/2006. (V. 26.) sz. Ör.

23 23 A lakáscseréhez történő hozzájárulás feltételei /1/ A bérlő a lakás bérleti jogát - a bérbeadó hozzájárulásával - elcserélheti; a csereszerződést írásba kell foglalni. /2/ Önkormányzati lakás bérleti joga kizárólag másik lakás bérleti vagy tulajdonjogára cserélhető. /3/ A bérbeadói hozzájárulás megadását és a csereszerződés érvényes megkötését megelőzően a bérbeadó - legalább 30 napos határidő megjelölésével köteles az önkormányzati lakásra bérleti jogot szerző cserélő féltől kérni: a) a lakásbérleti szerződésének, illetőleg a lakásbérleti jogviszonya fennállását tanúsító bérbeadó írásbeli nyilatkozatának, b) lakástulajdonra történő csere esetén a tulajdonában álló lakóingatlanra vonatkozó tulajdoni lap 30 napnál nem régebbi hiteles másolatának az iratokhoz történő benyújtását. /4/ A bérbeadó megtagadhatja a cseréhez történő hozzájárulását, ha a cserepartner a /3/ bekezdésben említett kérést a megadott határidőn belül nem teljesíti, vagy a benyújtott okiratok, illetőleg - szükség esetén - a cserelakás helyszínen történő megtekintése alapján kétség merül fel a cserepartner lakásbérleti vagy tulajdonjogának fennállása kérdésében. /5/ Az önkormányzati lakás bérleti jogának cseréjéhez történő hozzájárulás nem tagadható meg, ha bármelyik cserélő fél a) egészségügyi ok, b) munkahely megváltozása, c) lényeges személyi körülményeinek, így különösen a bérlővel állandó jelleggel jogszerűen együttlakó személyek számának megváltozása miatt cseréli el a lakást, és a /4/ bekezdésben említett indokok nem állnak fenn. /6/ Az önkormányzati lakás bérleti jogának cseréjéhez történő hozzájárulás nem tagadható meg akkor sem, ha az /5/ bekezdés a) vagy b) pontjában megjelölt indok a bérlővel állandó jelleggel jogszerűen együttlakó személyek esetében áll fenn. /7/ Ha a bérbeadó a lakáscsere szerződéshez történő hozzájárulását e törvény rendelkezései vagy a joggal való visszaélés tilalma folytán nem tagadhatja meg, a csere következtében létrejövő új bérleti szerződés feltételeit sem állapíthatja meg terhesebben a cserével megszűnő bérleti szerződés feltételeinél, kivéve, ha ehhez a csere folytán bérleti jogot szerző hozzájárul. Ez a rendelkezés nem vonatkozik a lakbér megállapítására, ha a csere folytán bérleti jogot szerző cserélő fél az Ltv. 34. /1/ bekezdésére tekintettel a korábbi bérlőtől eltérő lakbérbesorolásba esik. 1 A 36. -t módosította a 20/2006. (V. 26.) sz. Ör.

Kazincbarcika Város Önkormányzatának 25/2004. (IX. 03.) sz. rendelete a lakások és helyiségek bérletéről

Kazincbarcika Város Önkormányzatának 25/2004. (IX. 03.) sz. rendelete a lakások és helyiségek bérletéről Kazincbarcika Város Önkormányzatának 5/004. (IX. 03.) sz. rendelete a lakások és helyiségek bérletéről Kazincbarcika Város Önkormányzatának Képviselő-testülete (továbbiakban: Kt.) a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

P Á L Y Á Z A T I K É R E L E M a Bercsényi út 14. sz. alatt lévő garzonházi lakások bérleti jogának megszerzéséhez

P Á L Y Á Z A T I K É R E L E M a Bercsényi út 14. sz. alatt lévő garzonházi lakások bérleti jogának megszerzéséhez P Á L Y Á Z A T I K É R E L E M a Bercsényi út 14. sz. alatt lévő garzonházi lakások bérleti jogának megszerzéséhez Alulírottak.(név) bejelentjük, hogy pályázatot nyújtunk be Kazincbarcika Város Önkormányzata

Részletesebben

K É R E L E M. szociális bérlakás igénylésére /a 25/2004 (IX.03.) önkormányzati rendelet alapján/ Anyja neve: Anyja neve:

K É R E L E M. szociális bérlakás igénylésére /a 25/2004 (IX.03.) önkormányzati rendelet alapján/ Anyja neve: Anyja neve: 1 K É R E L E M szociális bérlakás igénylésére /a 25/2004 (IX.03.) önkormányzati rendelet alapján/ Az igénylő(k) és családjára vonatkozó személyi adatok: Az igénylő neve (születési név is): Házastárs (élettárs)

Részletesebben

Kazincbarcika Város Önkormányzata pályázat kiírásával bérbeadásra meghirdeti a. alábbiak szerint: Lakbér és Komfortfokozat. Ft/hó

Kazincbarcika Város Önkormányzata pályázat kiírásával bérbeadásra meghirdeti a. alábbiak szerint: Lakbér és Komfortfokozat. Ft/hó RÉSZLETES PÁLYÁZATI KIÍRÁS garzonházi lakások bérbeadására Kazincbarcika Város Önkormányzata pályázat kiírásával bérbeadásra meghirdeti a Bercsényi úton épülõ fiatalok garzonházában lévõ 18 db önkormányzati

Részletesebben

1. A rendelet hatálya

1. A rendelet hatálya Pálháza Város Önkormányzat képviselő-testületének 3/2014. (II. 13.) önkormányzati rendelete az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletéről Pálháza Város Önkormányzat

Részletesebben

Rákóczifalva Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2019. (V. 24.) önkormányzati rendelete

Rákóczifalva Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2019. (V. 24.) önkormányzati rendelete Rákóczifalva Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2019. (V. 24.) önkormányzati rendelete az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítéséről Rákóczifalva Város Önkormányzatának

Részletesebben

az önkormányzat tulajdonában lévő önkormányzati lakások bérletéről, a lakbérek mértékéről

az önkormányzat tulajdonában lévő önkormányzati lakások bérletéről, a lakbérek mértékéről Öreglak Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8 /2005.( IV. 20. ) számú rendelete az önkormányzat tulajdonában lévő önkormányzati lakások bérletéről, a lakbérek mértékéről (egységes szerkezetben

Részletesebben

I. RÉSZ. A rendelet hatálya 1.

I. RÉSZ. A rendelet hatálya 1. Kazincbarcika Város Önkormányzatának 26/2004. (IX. 03.) számú rendelete az Önkormányzat tulajdonában álló lakások bérleti díjáról és a lakbértámogatás rendjéről Kazincbarcika Város Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

Az önkormányzati lakások bérbeadásának feltételei 2..

Az önkormányzati lakások bérbeadásának feltételei 2.. Tengelic Község Önkormányzata 12/2008(VI.25.) számú rendelete az Önkormányzat tulajdonában lévő önkormányzati lakások és helyiségek bérletéről, a lakbérek mértékéről a 12/2009. (VIII.19.) és a 22/2011

Részletesebben

A Kgy. rendelet 4. (2) bekezdés bevezető mondata és a c) pontjának első mondata, valamint e) pontja az alábbiak szerint módosul:

A Kgy. rendelet 4. (2) bekezdés bevezető mondata és a c) pontjának első mondata, valamint e) pontja az alábbiak szerint módosul: Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése 5/2010. (II.24.) önkormányzati rendelete az önkormányzat tulajdonában álló önkormányzati lakások bérletéről, a lakbérek mértékéről és a lakbértámogatásról szóló 45/2006.(XII.13.)

Részletesebben

(1) R 4. (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

(1) R 4. (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: Pásztó Városi Önkormányzat Képviselő-testülete../2015. (.) rendelete az önkormányzati lakások és helyiségek bérletére és elidegenítésükre vonatkozó szabályokról szóló, 29/2009.( IX.30.) számú rendelet

Részletesebben

Onga Város Önkormányzat Képviselő-testületének. 17/2001. (XI. 21.) önkormányzati rendelete

Onga Város Önkormányzat Képviselő-testületének. 17/2001. (XI. 21.) önkormányzati rendelete Onga Város Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2001. (XI. 21.) önkormányzati rendelete (A módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt szövege) Hatályos 2014. december 5. az Ongai Önkormányzat tulajdonában

Részletesebben

A rendelet hatálya. A lakásbérlet általános szabályai

A rendelet hatálya. A lakásbérlet általános szabályai Lábatlan Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2007. (IV. 25.) számú rendelete feltételeiről Lábatlan Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény

Részletesebben

Kardoskút Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2006. (III. 31.) sz. ÖKT. rendelete az önkormányzati tulajdonú lakások bérletéről.

Kardoskút Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2006. (III. 31.) sz. ÖKT. rendelete az önkormányzati tulajdonú lakások bérletéről. Kardoskút Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2006. (III. 31.) sz. ÖKT. rendelete az önkormányzati tulajdonú lakások bérletéről. (Egységes szerkezetben az önkormányzati tulajdonú lakások bérletéről

Részletesebben

Onga Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 17 /2001. (XI.21.) számú rendelete (A módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt szövege)

Onga Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 17 /2001. (XI.21.) számú rendelete (A módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt szövege) Onga Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 17 /2001. (XI.21.) számú rendelete (A módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt szövege) az Ongai Önkormányzat tulajdonában lévő önkormányzati lakások

Részletesebben

Hajdúbagos Község Önkormányzatának

Hajdúbagos Község Önkormányzatának Hajdúbagos Község Önkormányzatának 2./2002.( II.25.) ÖR. számú rendelete az önkormányzati tulajdonú bérlakások és helyiségek bérbeadásáról, a lakbérek megállapításáról és a lakásgazdálkodással kapcsolatos

Részletesebben

Pusztaföldvár Községi Önkormányzat Képviselő-testületének./2013.(..) számú önkormányzati rendelete

Pusztaföldvár Községi Önkormányzat Képviselő-testületének./2013.(..) számú önkormányzati rendelete Pusztaföldvár Községi Önkormányzat Képviselő-testületének./2013.(..) számú önkormányzati rendelete az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérletéről Pusztaföldvár Községi Önkormányzat Képviselő-testülete

Részletesebben

Összevont szerkezet 2001(09.12)

Összevont szerkezet 2001(09.12) Összevont szerkezet 2001(09.12) ARNÓT KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐ- TESTÜLETE az önkormányzati lakások lakbérének megállapításáról szóló 14/2000.(12.15) számú rendeletének 12/2001(09.12) számú rendeletével

Részletesebben

Csömör Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének. 27/2010. (XII. 17.) önkormányzati rendelete

Csömör Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének. 27/2010. (XII. 17.) önkormányzati rendelete Csömör Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2010. (XII. 17.) önkormányzati rendelete az önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek bérletére vonatkozó egyes szabályokról Csömör

Részletesebben

egységes szerkezetben az 5/2014. (VI. 2.) önkormányzati rendelettel 1. A lakásbérlet általános szabályai

egységes szerkezetben az 5/2014. (VI. 2.) önkormányzati rendelettel 1. A lakásbérlet általános szabályai Őrbottyán Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2014. (IV. 1.) önkormányzati rendelete Őrbottyán Város Önkormányzata tulajdonában lévő lakások és a nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletéről

Részletesebben

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének. 1/2014. (II.19.) önkormányzati rendelete

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének. 1/2014. (II.19.) önkormányzati rendelete Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 1/2014. (II.19.) önkormányzati rendelete a lakások bérletéről szóló 25/2006.(VII. 12.) önkormányzati rendelet módosításáról Miskolc Megyei Jogú Város

Részletesebben

Jánoshalma Város Önkormányzat 14/2006(V.25.) Ör.sz. rendelete (egységes szerkezetben) az önkormányzati lakások bérletéről

Jánoshalma Város Önkormányzat 14/2006(V.25.) Ör.sz. rendelete (egységes szerkezetben) az önkormányzati lakások bérletéről Jánoshalma Város Önkormányzat 14/2006(V.25.) Ör.sz. rendelete (egységes szerkezetben) az önkormányzati lakások bérletéről A Képviselő-testület az Alkotmány 44/A..(1) bek. a.) pontjában biztosított alapjogával

Részletesebben

Gölle Község Önkormányzat Képviselőtestülete. 4/2006. (III.20.) számú rendelete

Gölle Község Önkormányzat Képviselőtestülete. 4/2006. (III.20.) számú rendelete Gölle Község Önkormányzat Képviselőtestülete 4/2006. (III.20.) számú rendelete az önkormányzat tulajdonában lévő önkormányzati lakások bérletéről, a lakbérek mértékéről. A lakások és helyiségek bérletére,

Részletesebben

15/1995. (XII. 29.) MKM rendelet. a műteremlakások bérletére vonatkozó egyes szabályokról

15/1995. (XII. 29.) MKM rendelet. a műteremlakások bérletére vonatkozó egyes szabályokról 15/1995. (XII. 29.) MKM rendelet a műteremlakások bérletére vonatkozó egyes szabályokról A lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló - többször módosított

Részletesebben

Tüskevár község Önkormányzata Képviselő-testületének. 11/2009.(X. 14.) rendelete

Tüskevár község Önkormányzata Képviselő-testületének. 11/2009.(X. 14.) rendelete Tüskevár község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2009.(X. 14.) rendelete az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítéséről Tüskevár község Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

Pusztaszabolcs Város Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2008. (XI. 28.) önkormányzati rendelete

Pusztaszabolcs Város Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2008. (XI. 28.) önkormányzati rendelete Pusztaszabolcs Város Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2008. (XI. 28.) önkormányzati rendelete Az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérbeadásáról (Módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt

Részletesebben

Lepsény Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete. 6/2005. (IV.28.) számú

Lepsény Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete. 6/2005. (IV.28.) számú Lepsény Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete 6/2005. (IV.28.) számú Rendel ete Az önkormányzat tulajdonában lévő lakások bérletéről és a lakbérek megállapításáról ( egységes szerkezetben a módosítására

Részletesebben

ÓCSA VÁROS 1 ÖNKORMÁNYZATÁNAK 9/1994./VI.22./ számú rendelete az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek b é r l e t é r ő l 2

ÓCSA VÁROS 1 ÖNKORMÁNYZATÁNAK 9/1994./VI.22./ számú rendelete az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek b é r l e t é r ő l 2 ÓCSA VÁROS 1 ÖNKORMÁNYZATÁNAK 9/1994./VI.22./ számú rendelete az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek b é r l e t é r ő l 2 Ócsa Város Önkormányzata a Helyi önkormányzatokról szóló 1990.

Részletesebben

A Kgy. rendelet 4. (2) bekezdés az alábbi d) ponttal egészül ki és a jelenlegi d)-g) pontok számozása e)-h) pontokra változik:

A Kgy. rendelet 4. (2) bekezdés az alábbi d) ponttal egészül ki és a jelenlegi d)-g) pontok számozása e)-h) pontokra változik: Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlésének 43/2007. (XI. 15.) Kgy. rendelete az önkormányzat tulajdonában álló önkormányzati lakások bérletéről, a lakbérek mértékéről és a lakbértámogatásról szóló rendelet

Részletesebben

Pályázati Hirdetmény. Bátaapáti Község Önkormányzata Képviselő-testülete pályázatot hirdet

Pályázati Hirdetmény. Bátaapáti Község Önkormányzata Képviselő-testülete pályázatot hirdet Pályázati Hirdetmény Bátaapáti Község Önkormányzata Képviselő-testülete pályázatot hirdet költségalapon meghatározott lakbérű önkormányzati bérlakások határozott idejű bérleti jogának elnyerésére Pályázati

Részletesebben

Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata Képviselő-testületének /2017. (...) önkormányzati rendelete

Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata Képviselő-testületének /2017. (...) önkormányzati rendelete Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata Képviselő-testületének /2017. (...) önkormányzati rendelete az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások bérbeadásának szabályairól és a bérleti jogviszony

Részletesebben

Jánoshalma Város Képviselő-testület 17/2005 (X.20.) Ör. sz. rendelete

Jánoshalma Város Képviselő-testület 17/2005 (X.20.) Ör. sz. rendelete Jánoshalma Város Képviselő-testület 17/2005 (X.20.) Ör. sz. rendelete a Jánoshalma Városban épített fecskeházban történő elhelyezés feltételeiről Jánoshalma Város Önkormányzati Képviselő-testülete a fiatal

Részletesebben

MUCSONY NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 23/2007. (IX.14.) önkormányzati rendelete

MUCSONY NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 23/2007. (IX.14.) önkormányzati rendelete MUCSONY NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 23/2007. (IX.14.) önkormányzati rendelete a lakások és helyiségek bérletéről (egységes szerkezetben) Mucsony Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete

Részletesebben

Előterjesztés Vép Város Önkormányzata Képviselő-testületének szeptember 28-án tartandó képviselő-testületi ülésére

Előterjesztés Vép Város Önkormányzata Képviselő-testületének szeptember 28-án tartandó képviselő-testületi ülésére Előterjesztés Vép Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. szeptember 28-án tartandó képviselő-testületi ülésére napirendi pont előadó készítette megjegyzés Vép Város Önkormányzata Képviselő-testületének

Részletesebben

NAGYRÉCSE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 11/2011. (VIII. 11.) r e n d e l e t e önkormányzati tulajdonban lévő lakások bérletéről

NAGYRÉCSE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 11/2011. (VIII. 11.) r e n d e l e t e önkormányzati tulajdonban lévő lakások bérletéről NAGYRÉCSE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 11/2011. (VIII. 11.) r e n d e l e t e önkormányzati tulajdonban lévő lakások bérletéről Nagyrécse Község Önkormányzati Képviselőtestülete a lakások

Részletesebben

PÁLYÁZATI ADATLAP NYUGDÍJASHÁZBAN. Önkormányzati lakás bérbeadására

PÁLYÁZATI ADATLAP NYUGDÍJASHÁZBAN. Önkormányzati lakás bérbeadására PÁLYÁZATI ADATLAP NYUGDÍJASHÁZBAN Önkormányzati lakás bérbeadására 1. A pályázó és házastársa (élettársa) adatai: Személyi adatok: A pályázó A pályázó házastársa (élettársa) vagy más együttköltöző bérlőtárs

Részletesebben

KALOCSAI VAGYONHASZNOSÍTÁSI ÉS KÖNYVVEZETŐ KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG Pályázat útján meghirdeti Kalocsa Város Önkormányzata kizárólagos

KALOCSAI VAGYONHASZNOSÍTÁSI ÉS KÖNYVVEZETŐ KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG Pályázat útján meghirdeti Kalocsa Város Önkormányzata kizárólagos KALOCSAI VAGYONHASZNOSÍTÁSI ÉS KÖNYVVEZETŐ KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG Pályázat útján meghirdeti Kalocsa Város Önkormányzata kizárólagos tulajdonát képező és a Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető

Részletesebben

ÓCSA VÁROS 1 ÖNKORMÁNYZATÁNAK 9/1994./VI.22./ számú rendelete az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek b é r l e t é r ő l 2

ÓCSA VÁROS 1 ÖNKORMÁNYZATÁNAK 9/1994./VI.22./ számú rendelete az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek b é r l e t é r ő l 2 ÓCSA VÁROS 1 ÖNKORMÁNYZATÁNAK 9/1994./VI.22./ számú rendelete az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek b é r l e t é r ő l 2 Ócsa Város 3 Önkormányzata a lakások és helyiségek bérletére,

Részletesebben

f) nem lakás céljára szolgáló helyiség lakássá történő átminősítését követő bérbeadás piaci alapon, a bérlő kérelmére 2.

f) nem lakás céljára szolgáló helyiség lakássá történő átminősítését követő bérbeadás piaci alapon, a bérlő kérelmére 2. Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlésének 39/2008. (XII. 17.) Kgy. rendelete az önkormányzat tulajdonában álló önkormányzati lakások bérletéről, a lakbérek mértékéről és a lakbértámogatásról szóló 45/2006.

Részletesebben

MUCSONY NAGYKÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE. 23/2007./IX.14./sz. rendelete. a lakások és helyiségek bérletéről

MUCSONY NAGYKÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE. 23/2007./IX.14./sz. rendelete. a lakások és helyiségek bérletéről MUCSONY NAGYKÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 23/2007./IX.14./sz. rendelete a lakások és helyiségek bérletéről Mucsony Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére,

Részletesebben

Bodajk Város Önkormányzat Képviselő-testületének. 9/2011. (IV. 29.) önkormányzati rendelete

Bodajk Város Önkormányzat Képviselő-testületének. 9/2011. (IV. 29.) önkormányzati rendelete Bodajk Város Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2011. (IV. 29.) önkormányzati rendelete a lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítéséről [egységes szerkezetben a módosításáról szóló 13/2014. (VIII.

Részletesebben

A rendelet célja 1. A rendelet hatálya 2.

A rendelet célja 1. A rendelet hatálya 2. Jásd Község Önkormányzat Képviselő-testülete 15/2004.(XII.17.) rendelete az Önkormányzat tulajdonában lévő önkormányzati lakások bérletéről, a lakbérek mértékéről. (egységes szerkezetben) A lakások és

Részletesebben

A Rendelet 18/A. (1) bekezdés d) pontja az alábbiak szerint módosul: a) fennálló hátralékát a bérbeadó, vagy a szolgáltató felé rendezte,

A Rendelet 18/A. (1) bekezdés d) pontja az alábbiak szerint módosul: a) fennálló hátralékát a bérbeadó, vagy a szolgáltató felé rendezte, 1 Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 17/2016.(VI.28.) önkormányzati rendelete az önkormányzat tulajdonában álló önkormányzati lakások bérletéről, a lakbérek mértékéről és a lakbértámogatásról

Részletesebben

Algyő Nagyközség Önkormányzat. Képviselő-testületének. 15/2001. (VIII.4.) Önkormányzati rendelete. tulajdonában lévő önkormányzati

Algyő Nagyközség Önkormányzat. Képviselő-testületének. 15/2001. (VIII.4.) Önkormányzati rendelete. tulajdonában lévő önkormányzati Algyő Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2001. (VIII.4.) Önkormányzati rendelete Algyő Nagyközség Önkormányzat tulajdonában lévő önkormányzati lakások bérletéről, a lakbérek mértékéről /

Részletesebben

I. RÉSZ A LAKÁSOK BÉRLETÉRE VONATKOZÓ SZABÁLYOK I. FEJEZET

I. RÉSZ A LAKÁSOK BÉRLETÉRE VONATKOZÓ SZABÁLYOK I. FEJEZET 1. oldal Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 17/2006.(XII. 15.) önkormányzati rendelete a Tolna Megyei Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek - a módosítással egységes szerkezetben -

Részletesebben

Pályázati felhívás. Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat tulajdonában lévő lakások költségelven történő bérbeadására

Pályázati felhívás. Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat tulajdonában lévő lakások költségelven történő bérbeadására Pályázati felhívás Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat tulajdonában lévő lakások költségelven történő bérbeadására Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének Egészségügyi

Részletesebben

HORT KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

HORT KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK HORT KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 6/2013. (III.27.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE AZ ÖNKORMÁNYZAT TULAJDONÁBAN ÁLLÓ LAKÁSOK ÉS NEM LAKÁSCÉLÚ HELYISÉGEK BÉRLETÉRŐL Hort Község Önkormányzata Képviselő-testületének

Részletesebben

PÁLYÁZAT. Önkormányzati lakás bérbevételére. Igénylő neve:... (születési név)... (születési hely, idő)... (anyja neve)...

PÁLYÁZAT. Önkormányzati lakás bérbevételére. Igénylő neve:... (születési név)... (születési hely, idő)... (anyja neve)... 1. sz. melléklet PÁLYÁZAT Önkormányzati lakás bérbevételére Igénylő neve:......... (születési név).... (születési hely, idő).... (anyja neve)... Állampolgársága:.. amennyiben nem magyar állampolgár, tartózkodási

Részletesebben

PÁLYÁZAT. Önkormányzati lakás bérbevételére. Igénylő neve:... (születési név)... (születési hely, idő)... (anyja neve)...

PÁLYÁZAT. Önkormányzati lakás bérbevételére. Igénylő neve:... (születési név)... (születési hely, idő)... (anyja neve)... PÁLYÁZAT Önkormányzati lakás bérbevételére Igénylő neve:......... (születési név).... (születési hely, idő).... (anyja neve)... Állampolgársága:.. amennyiben nem magyar állampolgár, tartózkodási kártya

Részletesebben

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének. 17/2015. (VI.19.) önkormányzati rendelete

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének. 17/2015. (VI.19.) önkormányzati rendelete Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 17/2015. (VI.19.) önkormányzati rendelete a lakások bérletéről szóló 25/2006. (VII. 12.) önkormányzati rendelet módosításáról Miskolc Megyei Jogú Város

Részletesebben

Az R 3. -a az alábbi (3), (4), (5) bekezdéssel egészül ki:

Az R 3. -a az alábbi (3), (4), (5) bekezdéssel egészül ki: Ercsi Város Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2006. (VI.1.) Kt. sz. rendelete Az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletéről szóló 7/2006 (III.30.) Kt. sz. rendelet módosításáról

Részletesebben

SZABÁLYZAT BÉRLETÉRŐL ÉS HASZNÁLATÁRÓL április 23. A DEBRECENI EGYETEM VAGYONKEZELÉSÉBEN LÉVŐ LAKÁSOK

SZABÁLYZAT BÉRLETÉRŐL ÉS HASZNÁLATÁRÓL április 23. A DEBRECENI EGYETEM VAGYONKEZELÉSÉBEN LÉVŐ LAKÁSOK SZABÁLYZAT A DEBRECENI EGYETEM VAGYONKEZELÉSÉBEN LÉVŐ LAKÁSOK BÉRLETÉRŐL ÉS HASZNÁLATÁRÓL 2015. április 23. PREAMBULUM A Debreceni Egyetem (a továbbiakban: Egyetem) Szenátusa a 2014. évi XXXVI. törvénnyel

Részletesebben

2. (2) i.) üres helyiség bérbeadása a 4. (16) bekezdése alapján.

2. (2) i.) üres helyiség bérbeadása a 4. (16) bekezdése alapján. Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlésének 40/2005.(IX.29.) Kgy. rendelete az önkormányzat tulajdonában levő nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásáról szóló 15/2000.(III.31.) Kgy. rendelet módosításáról

Részletesebben

A rendelet hatálya. 1. A rendelet hatálya kiterjed minden Kisbér Város Önkormányzata tulajdonában álló lakásra és helyiségére.

A rendelet hatálya. 1. A rendelet hatálya kiterjed minden Kisbér Város Önkormányzata tulajdonában álló lakásra és helyiségére. KISBÉR VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 7/2013. (IV.11.) önkormányzati rendelete a lakások és helyiségek bérletére vonatkozó helyi szabályokról Kisbér Város Képviselő-testülete a lakások és helyiségek

Részletesebben

MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA. 15/2005. (IV.20.) számú rendelete

MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA. 15/2005. (IV.20.) számú rendelete MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA 15/2005. (IV.20.) számú rendelete az Önkormányzat által magánszemélyek lakhatásának biztosítása céljából bérbevett lakások hasznosításáról és a nem önkormányzati

Részletesebben

BÉRBEADÁS TÖRVÉNYI KÖTELEZETTSÉG ALAPJÁN

BÉRBEADÁS TÖRVÉNYI KÖTELEZETTSÉG ALAPJÁN - 10 - a.) a bérleti jogviszony megszűnésekor a bérlővel ténylegesen, életvitelszerűen legalább két évig a lakásban együtt lakott és a lakásba történő befogadásához a bérbeadó hozzájárult, és b.) szociális

Részletesebben

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK 3/2005.(II.17.) KGY. r e n d e l e t e

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK 3/2005.(II.17.) KGY. r e n d e l e t e NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK 3/2005.(II.17.) KGY r e n d e l e t e az önkormányzat által magánszemélyek lakhatásának biztosítása céljából bérbe vett lakások hasznosításáról és a nem önkormányzati

Részletesebben

ELŐSZÁLLÁS NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 3/2015. (I. 29.) önkormányzati rendelete

ELŐSZÁLLÁS NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 3/2015. (I. 29.) önkormányzati rendelete ELŐSZÁLLÁS NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 3/2015. (I. 29.) önkormányzati rendelete az önkormányzati tulajdonú lakások és a helyiségek bérletének megállapításáról Előszállás Nagyközség Önkormányzatának

Részletesebben

A Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 7/1998. (III. 6.) Kgy. rendelete

A Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 7/1998. (III. 6.) Kgy. rendelete A Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 7/1998. (III. 6.) Kgy. rendelete az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljáról szolgáló helyiségek bérletéről, valamint elidegenítésük egyes

Részletesebben

CSORVÁS NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2/1994.(I.27.) ö n k o r m á n y z a t i r e n d e l e t e

CSORVÁS NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2/1994.(I.27.) ö n k o r m á n y z a t i r e n d e l e t e CSORVÁS NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2/1994.(I.27.) ö n k o r m á n y z a t i r e n d e l e t e az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére vonatkozó helyi szabályozásról

Részletesebben

1. A lakásbérlet általános szabályai 2.

1. A lakásbérlet általános szabályai 2. Bucsa Község Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2015. (II.17.) önkormányzati rendelete Bucsa Község Önkormányzata tulajdonában lévő lakások és a nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletéről és elidegenítéséről

Részletesebben

Orosháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 39/2011. (XII.23.) önkormányzati rendelete

Orosháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 39/2011. (XII.23.) önkormányzati rendelete Orosháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 39/2011. (XII.23.) önkormányzati rendelete az önkormányzati lakások és helyiségek bérletére és elidegenítésére vonatkozó szabályokról szóló, a 28/2006.

Részletesebben

Pályázat önkormányzati szociális bérlakás 5 év határozott időtartamú bérbevételére Felhívjuk a Tisztelt Pályázó figyelmét a kért adatok pontos, egyértelmű kitöltésére. Amennyiben a pályázat hiányosan kerül

Részletesebben

I. fejezet. A rendelet hatálya 1.. Hatásköri szabályok 2..

I. fejezet. A rendelet hatálya 1.. Hatásköri szabályok 2.. Herceghalom Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2002.(XII.15.) számú rendelete az önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletére (Egységes szerkezetbe foglalva

Részletesebben

Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata Képviselő-testületének 40/2011. (XII.19.) önkormányzati rendelete

Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata Képviselő-testületének 40/2011. (XII.19.) önkormányzati rendelete Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata Képviselő-testületének 40/2011. (XII.19.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat tulajdonában álló lakások lakbérének mértékéről (módosításokkal egységes

Részletesebben

Pusztaszabolcs Város Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2008. (XI. 28.) önkormányzati rendelete

Pusztaszabolcs Város Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2008. (XI. 28.) önkormányzati rendelete Pusztaszabolcs Város Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2008. (XI. 28.) önkormányzati rendelete Az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérbeadásáról (Módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS a Képviselő-testület április 26. napi ülésére

ELŐTERJESZTÉS a Képviselő-testület április 26. napi ülésére Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata Iktató szám: 87/2018. ELŐTERJESZTÉS a Képviselő-testület 2018. április 26. napi ülésére Tárgy: Előterjesztő: Készítette: A Budapest Főváros IX. kerület

Részletesebben

Ercsi Város Önkormányzat Képviselőtestületének 7/2006(III.30.) Kt. sz. rendelete az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletéről

Ercsi Város Önkormányzat Képviselőtestületének 7/2006(III.30.) Kt. sz. rendelete az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletéről Ercsi Város Önkormányzat Képviselőtestületének 7/2006(III.30.) Kt. sz. rendelete az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletéről Ercsi Város Önkormányzat Képviselőtestülete a lakások

Részletesebben

LAKÁSGAZDÁLKODÁSI OSZTÁLY

LAKÁSGAZDÁLKODÁSI OSZTÁLY Budapest Főváros XI. Kerület Újbudai Polgármesteri Hivatal PÉNZÜGYI ÉS KÖLTSÉGVETÉSI IGAZGATÓSÁG LAKÁSGAZDÁLKODÁSI OSZTÁLY 1113 Budapest, Bocskai út 39-41. L16 L A K B É R T Á M O G A T Á S I R Á N T I

Részletesebben

Kéthely Község Önkormányzatának. 4/2002.(III.15.) számú. rendeletéhez B E J E L E N T É S

Kéthely Község Önkormányzatának. 4/2002.(III.15.) számú. rendeletéhez B E J E L E N T É S 1. számú melléklet Kéthely Község Önkormányzatának 4/2002.(III.15.) számú rendeletéhez B E J E L E N T É S önkormányzati tulajdonú lakás bérletére irányuló szándékról /I., II., III., IV. fejezet valamennyi

Részletesebben

MÁTÉSZALKA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 6/2007. (IV. 04.) RENDELETE. az első lakáshoz jutók támogatásának rendszeréről

MÁTÉSZALKA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 6/2007. (IV. 04.) RENDELETE. az első lakáshoz jutók támogatásának rendszeréről MÁTÉSZALKA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 6/2007. (IV. 04.) RENDELETE az első lakáshoz jutók támogatásának rendszeréről (egységes szerkezetben a 24/2010.(XI.22.) rendelettel) Mátészalka Város

Részletesebben

PÁLYÁZATI ADATLAP TARTALÉK INGATLANOK BÉRLÉSÉRE

PÁLYÁZATI ADATLAP TARTALÉK INGATLANOK BÉRLÉSÉRE 2. számú melléklet PÁLYÁZATI ADATLAP TARTALÉK INGATLANOK BÉRLÉSÉRE I. A MEGPÁLYÁZOTT INGATLAN CÍME (Csak a pályázati felhívásban megjelölt ingatlanokra lehet pályázni. Legalább egy ingatlan címét kötelező

Részletesebben

45/1997. (XII.l6.) sz. önkormányzati rendelete

45/1997. (XII.l6.) sz. önkormányzati rendelete BUDAPEST KŐBÁNYAI ÖNKORMÁNYZAT 45/1997. (XII.l6.) sz. önkormányzati rendelete Önkormányzati kamatmentes hitel folyósítása és visszafizetése feltételeinek meghatározására az első lakásingatlan szerzéséhez

Részletesebben

TISZACSEGE VÁROS ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

TISZACSEGE VÁROS ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK TISZACSEGE VÁROS ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK AZ ÖNKORMÁNYZATI LAKÁSOK ÉS HELYISÉGEK BÉRBEADÁSÁNAK SZABÁLYAIRÓL SZÓLÓ 2/2007.(II. 01.) RENDELETÉNEK A 14/2007.(IX. 27.) RENDELETTEL, A 19/2007.(XI.

Részletesebben

1. Általános rendelkezések 1.

1. Általános rendelkezések 1. Sajószentpéter Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 31/2011.(XII.19.) önkormányzati rendelete a lakások és helyiségek bérletéről (egységes szerkezetben a 9/2012.(III.23.), 35/2012.(XII.21.) önkormányzati

Részletesebben

2/2006. /III.1./ rendelete. az önkormányzati tulajdonú lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek elidegenítéséről

2/2006. /III.1./ rendelete. az önkormányzati tulajdonú lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek elidegenítéséről 2/2006. /III.1./ rendelete az önkormányzati tulajdonú lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek elidegenítéséről Kisvárda Város Önkormányzata a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16.

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. Makó Város Önkormányzata EGYFORDULÓS, NYÍLT PÁLYÁZATOT HIRDET. a tulajdonát képező

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. Makó Város Önkormányzata EGYFORDULÓS, NYÍLT PÁLYÁZATOT HIRDET. a tulajdonát képező PÁLYÁZATI FELHÍVÁS Makó Város Önkormányzata EGYFORDULÓS, NYÍLT PÁLYÁZATOT HIRDET a tulajdonát képező MAKÓ, SZÉCHENYI TÉR 10. SZÁM ALATTI KORONA ÜZLETI SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT I. EMELET, 201-208-AS 51 m 2 ALAPTERÜLETŰ

Részletesebben

A Rendelet 3. -a kiegészül új (5), (6) és (7) bekezdésekkel az alábbiak szerint:

A Rendelet 3. -a kiegészül új (5), (6) és (7) bekezdésekkel az alábbiak szerint: Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2018. (XI.29.) önkormányzati rendelete a lakások és helyiségek bérletére, elidegenítésére és megszerzésére vonatkozó szabályokról

Részletesebben

Pályázati adatlap. A pályázat benyújtásának határideje: január 31. nap óra

Pályázati adatlap. A pályázat benyújtásának határideje: január 31. nap óra Pályázati adatlap szociális bérlakás bérbevételi ajánlatához A pályázat benyújtásának határideje: 2017. január 31. nap 12.00 óra Megpályázni kívánt bérlakás címe: Kalocsa,.... ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Részletesebben

2. A rendelet célja a saját erőből történő lakáshoz jutás, a meglévő lakások szükség szerinti bővítésének, felújításának elősegítése.

2. A rendelet célja a saját erőből történő lakáshoz jutás, a meglévő lakások szükség szerinti bővítésének, felújításának elősegítése. Csolnok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2005.(IX.23.) ökr. számú rendelete a lakáscélú helyi támogatásokról az azt módosító 11/2006. (V.05.) ökr. rendelettel egységes szerkezetben Csolnok

Részletesebben

I. Rész. Bevezető rendelkezések. A rendelet hatálya

I. Rész. Bevezető rendelkezések. A rendelet hatálya Abony Város Önkormányzat 14/2007. (IV.12) sz. rendelete az önkormányzati tulajdonban lévő nem lakás célú helyiségek bérletéről, valamint elidegenítésükről (egységes szerkezetben a módosításáról szóló 1/2010.

Részletesebben

Pályázati adatlap. önkormányzati bérlakás 5 év határozott időtartamú bérbevételére szociális alapon

Pályázati adatlap. önkormányzati bérlakás 5 év határozott időtartamú bérbevételére szociális alapon Pályázati adatlap önkormányzati bérlakás 5 év határozott időtartamú bérbevételére szociális alapon Felhívjuk a Tisztelt Pályázó figyelmét a kért adatok pontos, egyértelmű kitöltésére. Amennyiben a pályázat

Részletesebben

A Rendelet 2. (2) és (3) bekezdései az alábbiak szerint módosulnak: 2. (2)

A Rendelet 2. (2) és (3) bekezdései az alábbiak szerint módosulnak: 2. (2) 1 Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 8/2015. (IV. 02.) önkormányzati rendelete az önkormányzat tulajdonában lévő nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásáról szóló 15/2000. (III.31.)

Részletesebben

Uzsa Település Önkormányzata Képviselő-testületének. 7/2006. (IV.26.) Kt. rendelete a helyi lakáscélú támogatásokról 1

Uzsa Település Önkormányzata Képviselő-testületének. 7/2006. (IV.26.) Kt. rendelete a helyi lakáscélú támogatásokról 1 Uzsa Település Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2006. (IV.26.) Kt. rendelete a helyi lakáscélú támogatásokról 1 Uzsa Települési Önkormányzat Képviselő-testülete lakás vásárlásának és építésének támogatására,

Részletesebben

Balatonfenyves község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2001. (II.23.) számú rendelete a lakáscélú támogatásokról

Balatonfenyves község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2001. (II.23.) számú rendelete a lakáscélú támogatásokról Balatonfenyves község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2001. (II.23.) számú rendelete a lakáscélú támogatásokról Balatonfenyves Község Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló

Részletesebben

Pályázati felhívás önkormányzati tulajdonú lakások szociális alapon történő bérbeadására

Pályázati felhívás önkormányzati tulajdonú lakások szociális alapon történő bérbeadására Pályázati felhívás önkormányzati tulajdonú lakások szociális alapon történő bérbeadására Cím: lakás alapterülete : (négyzetméter) szobaszám: komfortfokozat: lakásfenntartás havi költségei: lakbér (szociális

Részletesebben

ÓCSA VÁROS 1 ÖNKORMÁNYZATÁNAK 9/1994./VI.22./ számú rendelete az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek b é r l e t é r ő l 2

ÓCSA VÁROS 1 ÖNKORMÁNYZATÁNAK 9/1994./VI.22./ számú rendelete az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek b é r l e t é r ő l 2 ÓCSA VÁROS 1 ÖNKORMÁNYZATÁNAK 9/1994./VI.22./ számú rendelete az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek b é r l e t é r ő l 2 Ócsa Város Önkormányzata a Helyi önkormányzatokról szóló 1990.

Részletesebben

ADATLAP FIATALOK GARZONHÁZÁBAN VALÓ ELHELYEZÉS SZOCIÁLIS ALAPON

ADATLAP FIATALOK GARZONHÁZÁBAN VALÓ ELHELYEZÉS SZOCIÁLIS ALAPON FNY-Ü-2 ADATLAP FIATALOK GARZONHÁZÁBAN VALÓ ELHELYEZÉS SZOCIÁLIS ALAPON I. Igénylés típusa új igénylés, bérleti jogviszony hosszabbítás II. Igénylő személyes adatai Magányszemély neve: Magányszemély születési

Részletesebben

I. Rész. Bevezető rendelkezések. A rendelet hatálya. Bérbeadói feladatokat teljesítő szervek

I. Rész. Bevezető rendelkezések. A rendelet hatálya. Bérbeadói feladatokat teljesítő szervek Abony Város Önkormányzat 14/2007. (IV.12) sz. rendelete az önkormányzati tulajdonban lévő nem lakás célú helyiségek bérletéről, valamint elidegenítésükről (egységes szerkezetben a módosításáról szóló 1/2010.

Részletesebben

Jegyzőkönyv. Napirend: 1/ Beszámoló Nyergesújfalu Város évi gyermekjóléti és gyermekvédelmi tevékenységéről

Jegyzőkönyv. Napirend: 1/ Beszámoló Nyergesújfalu Város évi gyermekjóléti és gyermekvédelmi tevékenységéről Jegyzőkönyv Készült: Nyergesújfalu Város Önkormányzati Képviselő-testület Egészségügyi és Szociális Bizottságának 2011. május 25-i ülésén. Jelen vannak: a csatolt jelenléti ív szerint. Fleith Péterné a

Részletesebben

PÁLYÁZATI KIÍRÁS. költségalapú lakás bérbeadására. pályázatot hirdet

PÁLYÁZATI KIÍRÁS. költségalapú lakás bérbeadására. pályázatot hirdet PÁLYÁZATI KIÍRÁS költségalapú lakás bérbeadására A Szerencsi Városüzemeltető Non - Profit Kft (3900 Szerencs, Eperjes út 9.), mint bérbeadó a Szerencs Város Önkormányzata (3900 Szerencs, Rákóczi út 89.)

Részletesebben

33/1995. (XII. 29.) RENDELETE A FIATAL HÁZASOK ELSŐ LAKÁSHOZ JUTÁSÁRA ADOTT TÁMOGATÁSRÓL, ANNAK FELTÉTELEIRŐL EGYSÉGES SZERKEZETBEN

33/1995. (XII. 29.) RENDELETE A FIATAL HÁZASOK ELSŐ LAKÁSHOZ JUTÁSÁRA ADOTT TÁMOGATÁSRÓL, ANNAK FELTÉTELEIRŐL EGYSÉGES SZERKEZETBEN ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 33/1995. (XII. 29.) RENDELETE A FIATAL HÁZASOK ELSŐ LAKÁSHOZ JUTÁSÁRA ADOTT TÁMOGATÁSRÓL, ANNAK FELTÉTELEIRŐL A 28/1997. (VII. 1.), A 16/2000. (V. 17.),

Részletesebben

Mátraszentimre Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2006. (III. 30.) rendelettel módosított 13/2003. (VI. 24.) rendelete az önkormányzati lakásokról

Mátraszentimre Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2006. (III. 30.) rendelettel módosított 13/2003. (VI. 24.) rendelete az önkormányzati lakásokról Mátraszentimre Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2006. (III. 30.) rendelettel módosított 13/2003. (VI. 24.) rendelete az önkormányzati lakásokról egységes szerkezetben Mátraszentimre Önkormányzat Képviselő-testülete

Részletesebben

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK 3/2005.(II.17.) KGY. r e n d e l e t e

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK 3/2005.(II.17.) KGY. r e n d e l e t e NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK 3/2005.(II.17.) KGY r e n d e l e t e az önkormányzat által magánszemélyek lakhatásának biztosítása céljából bérbe vett lakások hasznosításáról és a nem önkormányzati

Részletesebben

I. A rendelet szabályozási célja. II. Általános rendelkezések

I. A rendelet szabályozási célja. II. Általános rendelkezések SZIGETSZENTMIKLÓS VÁROS KÉPVISELŐ- TESTÜLETÉNEK 15/1998. /IX. 25./ számú r e n - d e l e t e a SZOCIÁLISAN HÁTRÁNYOS HELY- ZETBEN LÉVŐK ADÓSSÁGTERHÉNEK ENYHíTÉSÉRŐL =============================================================

Részletesebben

Általános rendelkezések 1..

Általános rendelkezések 1.. Jánossomorja Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 12/1998. (XI.26.) ÖKT. számú rendelete a Fiatalok Lakóháza működéséről módosításokkal egységes szerkezetben Jánossomorja Nagyközség Önkormányzat

Részletesebben

SZERENCS VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK 6/2003. (III. 25.) SZ. RENDELETE az első lakáshoz jutók támogatásáról

SZERENCS VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK 6/2003. (III. 25.) SZ. RENDELETE az első lakáshoz jutók támogatásáról SZERENCS VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK 6/2003. (III. 25.) SZ. RENDELETE az első lakáshoz jutók támogatásáról egységes szerkezetben a 19/2003. (VIII. 26.), a 21/2004. (V. 27.), 5/2005. (III. 29.), 17/2009. (V.

Részletesebben

Általános rendelkezések. (2) A rendeletben meghatározott egyes feladatokat és hatásköröket átruházott hatáskörben a polgármester lát el.

Általános rendelkezések. (2) A rendeletben meghatározott egyes feladatokat és hatásköröket átruházott hatáskörben a polgármester lát el. Tokodaltáró Község Önkormányzat Tokodaltáró, József A. u. 31., tel.: 33/505-635, fax: 33/505-650 Tokodaltáró Község Önkormányzatának 6/2009. (III.19.) számú rendelete az önkormányzati tulajdonú bérlakások

Részletesebben

Készült: Abony Város Önkormányzat Képviselő-testületének szeptember 29-i üléséről.

Készült: Abony Város Önkormányzat Képviselő-testületének szeptember 29-i üléséről. Abony Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2740 Abony, Kossuth tér 1. 3-17/2011/JT. Tárgy: jkv-i kivonat Készült: Abony Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. szeptember 29-i üléséről. Napirend:

Részletesebben

KÉRELEM ÖNKORMÁNYZATI TULAJDONÚ BÉRLAKÁSOK CSERESZERZŐDÉSÉNEK JÓVÁHAGYÁSÁRA

KÉRELEM ÖNKORMÁNYZATI TULAJDONÚ BÉRLAKÁSOK CSERESZERZŐDÉSÉNEK JÓVÁHAGYÁSÁRA KÉRELEM ÖNKORMÁNYZATI TULAJDONÚ BÉRLAKÁSOK CSERESZERZŐDÉSÉNEK JÓVÁHAGYÁSÁRA Alulírottak kérjük, szíveskedjenek a megjelölt önkormányzati tulajdonú bérlakások cseréjéhez hozzájárulni. Kijelentjük, hogy

Részletesebben