A GEOINFORMATIKA ALAPJAI

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A GEOINFORMATIKA ALAPJAI"

Átírás

1 A GEOINFORMATIKA ALAPJAI előadó: 2013/2014 tanév 2. félév (0 ea. + 2 gy.) 1 ea. + 1 gy. Dr. Turai Endre, egyetemi docens, Miskolc Egyetem, Geofizikai Tanszék gyakorlatvezetők: Dr. Baracza Mátyás Krisztián, Kormos Katalin.

2 Annotáció A geoinformatika alapjai (MFGFT6007TV) A tantárgy célja: A geoinformatika alapjainak összefoglalása a műszaki földtudományi BSc alapszakos hallgatók számára. Önálló gyakorlati feladatok megoldása a térképszerkesztő és a nyitott térinformatikai szoftverrendszerek felhasználásával. A tantárgy tartalma: Az informatika, a térinformatika és a geoinformatika kapcsolata. Az információelmélet alapjai. Az adat-hír-információ fogalma, hierarchiája és a hierarchia megvalósulása a geoinformatikában. Az információs rendszerek felépítése. Térképszerkesztő és nyitott térinformatikai szoftverrendszerek. Geoinformatikai szoftverrendszerek. Követelmény, teljesítési feltétel: gy.

3 A tárgy követelményei Az aláírás megszerzésének a követelményei: - a tárgy felvétele a felmérő megírásával, - a Tanulmányi- és vizsgaszabályzatban előírt mértékű jelenlét az előadási és a gyakorlati órákon, - az ellenőrző kérdésekre adott legalább elégséges szintű válaszok, - a gyakorlati feladatok legalább elégséges szintű megoldása és beadása mágneses adathordozón.

4 A tárgy követelményei A gyakorlati jegy megszerzésének követelményei: - az évközi beszámolók (elméleti és gyakorlati) teljesítése. A gyakorlati jegy pótlása: - a kiadott kérdésekből 2-10 db kérdés megválaszolása (felkészülési idő nincs), - 2 db számítógépes feladat megoldása (megoldási idő: feladattól függő, de maximum 30 perc).

5 A tárgy tematikája A bevezető előadás tematikája: 0. A tárgy követelményeinek az ismertetése. 1. A geoinformatika elemei. 2. Az informatika, a térinformatika és a geoinformatika kapcsolata. 3. Az információelmélet matematikai alapjai. 4. Az adat-hír-információ fogalma, hierarchiája és a hierarchia megvalósulása a geoinformatikában. 5. Az információs rendszerek felépítése. 6. A térképszerkesző, az open GIS és a geoinformatikai szoftverrendszerek bemutatása és összehasonlítása.

6 A tárgy tematikája A számítógépes gyakorlatok tematikája: 1. Információelméleti számítások Entrópia és információszámítások Kódolási példák. 2. Térképszerkesztés Térképi kellékek, térképfajták Térképszerkesztő rendszerek A SURFER térképszerkesztő szoftverrendszer Mintatérképek Vektoros objektumok ábrázolása A Pontszerű objektumok ábrázolása és jellemzői A vonalas (vektorlánc, polyline) objektumok ábrázolása és jellemzői A felület (polygon) típusú objektumok ábrázolása és jellemzői A worksheet használata A grídelés Automatikus térképgenerálás Az automatikusan létrehozható térképfajták.

7 A tárgy tematikája A gyakorlatok tematikája: 3. Nyitott térinformatikai szoftverrendszerek ARC/INFO (ArcView) MicroStation GeoMedia A GeoMedia felhasználói szintű alkalmazása Megjelenítések, alapvető menü pontok és műveletek Adatbázis és térképi szűrések A GeoMedia fejlesztői szintű alkalmazásának alapjai A geokódolás Grafikus alfanumerikus adatbázis kapcsolatok Pont alfanumerikus adatbázis kapcsolat Vektor alfanumerikus adatbázis kapcsolat Felület alfanumerikus adatbázis kapcsolat. 4. A WinGlink geoinformatikai feldolgozó szoftverrendszer Mintaterületek vizsgálata a WinGlink rendszerrel.

8 A gyakorlati feladat 1. feladat Név Geoinformatika alapjai 2013/2014. tanév, 2. félév Térképszerkesztési és GIS fejlesztési gyakorlat 1., Vizsgálja meg milyen típusúak a SURFER rendszer mintatérképei. a mintatérkép sorszáma a térkép típusa 1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8., / A geoinformatika alapjai / Turai E., 2013.

9 A gyakorlati feladat 2., Ábrázolja Utah, Colorado, Arizona és New Mexico térképén az alábbi városokat a megadott objektumokkal. Az állam neve a város neve az objektum jele az objektum színe Utah Salt Lake City teli kör kék Colorado Denver négyszög piros Arizona Phoenix teli kör kék New Mexico Santa Fe üres kör fekete Ábrázolja a térképen sárga vonallal a Denverből Phoenixbe haladó vezetéket. Sraffozza be zöld színnel a négy város által, mint sarokpontok által kijelölt poligon területét.

10 A gyakorlati feladat 3., Szerkessze meg a mellékelt topográfiai adatok M=1:1000 méretarányú digitális térképeit (izovonalas, árnyékolt, image, vektor, felületi, drótváz) és lássa el a szükséges térképi kellékekkel. Az északi irány 10 fokos szöget zár be a lokális rendszer x-tengelyével. 4. Állítson össze az adatokból és a digitális térképekből GeoMedia alatt működő GIS-t.

11 Referencia rendszer és szakadatok (tematikus dimenziók) Egy kis mozi! Alkalmazás

12 A GIS általános felépítése és matematikai leírása funkcionállal. Vonatkoztatási rendszer + Tematikus dimenziók (a megismerési módszerek által szolgáltatott képek) R n a vonatkoztatási rendszer, pl: R 4 ={x,y,z,t) f m a módszerek által szolgáltatott képek (tematikus dimenziók), pl: f 1 (R 4 ) kőzettani kép, f f m (R n ) 2 (R 4 ) tektonikai kép, f 3 (R 4 ) termikus kép, f 4 (R 4 ) mágneses kép, f 5 (R 4 ) gravitációs kép, f M (R 4 ) a felépítés értelmezett képe.

13 A tárgyra épülő egyéb tantárgyak MFGFT6008T Geoinformatika (BSc kötelező tárgy) Műszaki földtudományi mérnöki MSc, Geoinformatikusmérnöki szakirány tárgyai

14 A geoinformatikus mérnöki szakirány bemutatása A mesterszak megnevezése: Földtudományi mérnöki szak Az oklevélben szereplő szakképzettség megnevezése: - okleveles földtudományi mérnök a geológus mérnöki szakirányon, - okleveles földtudományi mérnök a geofizikus mérnöki szakirányon, - okleveles földtudományi mérnök a geoinformatikus mérnöki szakirányon

15 A geoinformatikus mérnöki szakirány bemutatása A bemeneti feltételek : a) A bemenethez feltétel nélkül elfogadott alapszakok: Műszaki földtudományi alapszak, Környezetmérnöki alapszak, Geo-környezetmérnöki szakirány

16 Műszaki földtudományi mérnöki MSc / A képzés tárgyai / közös tárgyak

17 Műszaki földtudományi mérnöki MSc / Geoinformatikus mérnöki szakirány

18 Műszaki földtudományi mérnöki MSc / Geoinformatikus mérnöki szakirány Geoinformatikai szakirány Szigorlati tárgyak Matematika Geodézia és térinformatika Adat-és információfeldolgozás A záróvizsga tárgyai: Földtani-geofizikai értelmezés és tervezés (A1) Általános informatika (A2) Geoinformáció feldolgozása (A3) A záróvizsga eredményének (ZV) kiszámítási módja: ahol: ZV=(A1+A2+A3+3 D) / 6, D = a diplomamunka érdemjegye a záróvizsga bizottság szerint, A1, A2 és A3 = a három záróvizsga tantárgy érdemjegye.

19 Műszaki földtudományi mérnöki MSc / Geoinformatikus mérnöki szakirány A mesterképzési szak képzési célja, szakmai kompetenciák: - Szakhatósági feladatok ellátása, felelős műszaki irányítás végzése. - Műszaki, gazdasági irányításban való részvétel, a földtani-geofizikai kutatás integrálása, a minőség-irányítási rendszerbe történő bekapcsolódás. - Tudományos kutató munkában való részvétel, beleértve ebbe a PhD képzést is. - Az ásványi nyersanyagok kitermelése (tervezés, beruházás, üzemeltetés, bezárás, rekultiváció) során felmerülő földtani-geofizikai jellegű integrált értelmezése, ipari és egyéb célú geoinformatikai adatbázisok létrehozása, magas szintű felhasználói alkalmazása. - Ásványi nyersanyagok vagyonának mennyiségi és minőségi számbavétele, a vagyonbecslés megbízhatóságának értékelése, az eredmények gazdasági kiértékelése, ezzel kapcsolatos üzleti tevékenység földtani támogatása, megvalósíthatósági tanulmányok földtani-geofizikai adatainak szolgáltatása és műszaki-gazdasági értékelése. - Geofizikai vizsgáló műszerek és vizsgálati módszerek fejlesztése, az üzemeltetéshez szükséges számítógépes adatfeldolgozó módszerek, szoftverek fejlesztése.

20 A geoinformatika elemei. 1. A geoinformatika elemei: 1.1. Az általános informatika alapját képező főbb tudományterületek A szakinformatikák A geoinformatika.

21 A geoinformatika elemei Az általános informatika alapját képező főbb tudományterületek.

22 A geoinformatika elemei A szakinformatikák.

23 A geoinformatika elemei A szakinformatikák. Általános informatika + szaktudományok.

24 A geoinformatika elemei A szakinformatikák.

25 A geoinformatika elemei A geoinformatika. Általános informatika + földtudományok.

26 Az informatika, a térinformatika és a geoinformatika kapcsolata GIS Geographical Information System Nevezéktan Detrekői szerint: magyar Földrajzi Információs Rendszer Geoinformatika angol GIS Geoinformatics Térinformatika GIS or Geoinformatics

27 Az informatika, a térinformatika és a geoinformatika kapcsolata Hazai tudományterületi elkülönítés: GIS Geoinformatika Térinformatika

28 A GIS általános felépítése és matematikai leírása funkcionállal. Vonatkoztatási rendszer + Tematikus dimenziók (a megismerési módszerek által szolgáltatott képek) R n a vonatkoztatási rendszer, pl: R 4 ={x,y,z,t) f m a módszerek által szolgáltatott képek (tematikus dimenziók), pl: f 1 (R 4 ) kőzettani kép, f f m (R n ) 2 (R 4 ) tektonikai kép, f 3 (R 4 ) termikus kép, f 4 (R 4 ) mágneses kép, f 5 (R 4 ) gravitációs kép, f M (R 4 ) a felépítés értelmezett képe.

29 Az informatika, a térinformatika és a geoinformatika kapcsolata Atmoszféra + Geoszféra:

30 Az informatika, a térinformatika és a geoinformatika kapcsolata Geoszféra (klasszikus felosztás): felső kéreg alsó kéreg felső köpeny középső köpeny alsó köpeny külső mag Lehmann-öv belső mag 5-25km (15km) Conrad (1923) 25-80km (30km) Mohorovicsics (1909) 410km Byerly 980km Repetti 2900km Guttenberg- Wiechert (1906) 4900km 5100km 6370km

31 Az informatika, a térinformatika és a geoinformatika kapcsolata Geoszféra (új felosztás):

32 Az informatika, a térinformatika és a geoinformatika kapcsolata/a megismerés módszerei Szeizmológia:

33 Az informatika, a térinformatika és a geoinformatika kapcsolata/a megismerés módszerei geográfiai geodéziai ür, légi, felszíni, bányabeli, tenger alatti geológiai felszíni, bányabeli, mélyfúrási, tenger alatti hidrogeológiai geokémiai geofizikai légi, felszíni, bányabeli, mélyfúrási, tenger alatti; gravitációs, mágneses, paleomágneses, termikus, geoelektromos, elektromágneses (MT, indukciós, VLF, tranziens, IP, DFS, ), radiológiai v. nukleáris, szeizmikus, szeizmológiai, magnetotellutikus

34 A GIS technika alkalmazása képszeleteléssel A Föld szerkezetét elemző professzionális rendszerek dimenzió-foka: min. 3D+MD! Pl: Landmark, WinGlink. drágák! A GIS rendszerek csak a 2D+MD-t támogatják! Pl: Arch/Info, MicroStation, GeoMedia. olcsók!

35 A fizikai terek által kapható képek Gravitációs kép:

36 A fizikai terek által kapható képek Légi mágneses kép:

37 A fizikai terek által kapható képek elektromos horizontális képszelet: H = 500m

38 A fizikai terek által kapható képek elektromos vertikális képszelet:

39 A fizikai terek által kapható képek MT 2D invertált kép:

40 A fizikai terek által kapható képek MT horizontális képszelet: T = 1sec T = 10sec

41 A fizikai terek által kapható képek Értelmezett kép:

42 A fizikai terek által kapható képek Szeizmikus horizontális képszelet:

43 A Föld szerkezetét bemutató és elemző GIS rendszer 2D + 14D rendszer 7.. [14.] Környezetszennyezési réteg radioaktiv szennyezettség 7.. [13.] Környezetszennyezési réteg Vegyi szennyezettség 6.. [12.] Geológiai réteg kőzettani térképek 6.. [11.] Geológiai réteg földtani kor térképek 5.. [10.] Hidrogeológiai réteg vízáramlási térképek 5.. [9.] Hidrogeológiai réteg vízbázis térképek 4.. [8.] Geofizikai réteg valós fizikai paraméter térképek 4.. [7.] Geofizikai réteg mért fizikai paraméter térképek 3.. [6.] Geokémiai réteg nyomelem-koncentráció térképek 3.. [5.] Geokémiai réteg elemkoncentráció térképek 2.. [4.] Geográfiai réteg gazdaságföldrajzi térképek 2.. [3.] Geográfiai réteg természetföldrajzi térképek 1.. [2.] Geodéziai réteg alappontok 1.. [1.] Geodéziai alapréteg Z, digitális térkép

44 Szemelvények GeoMedia alatti rendszerekből USA adatbázis: Labels of States Cities Cities Major Interstates Rivers Washington Montana North Dakota Counties Minnesota Maine States Oregon Idaho South Dakota Wisconsin Vermont Michigan New Hampshire Wyoming New York Iowa Massachusetts Nebraska Connecticut Pennsylvania Rhode Island Illinois Indiana Ohio New Jersey Nevada Utah Colorado Maryland Kansas West Virginia Delaware Missouri District of Columbia California Kentucky Virginia Oklahoma Tennessee North Carolina Arizona New Mexico Arkansas Alabama South Carolina Mississippi Georgia Texas Louisiana Florida

45 Szemelvények GeoMedia alatti rendszerekből Eger Városi Vízmű vízbázisa - Boda Erika, diplomamunka, 2004.: of Munka1

46 Szemelvények GeoMedia alatti rendszerekből Olajsz. EM modellezése - Kovács Ivett, diplomamunka, 2003.: tok g) t) le n ) ség) ett) etlen)

47 Az információelmélet matematikai alapjai 3. Az információelmélet matematikai alapjai: 3.1. A matematikai információelméletek kialakulása, 3.2. Az entrópia fogalma és számítása, 3.3. Az információ fogalma és számítása.

48 Az információelmélet matematikai alapjai 3.1. A matematikai információelméletek kialakulása. R. V. L. Hartley (1928) C. E Shannon (1948) A. J. Hincsin ( ) N. Wiener ( )

49 Az információelmélet matematikai alapjai A Hartley-féle információelmélet. Egyenlő valószínűségű információelmélet. Az eseményeket véletlentől függőnek, de egyenlő valószínűségűnek tételezi fel. A távadatátviteli csatornák optimalizálásával foglalkozik. P(A i ) = constans, ha i=1, 2,, N

50 Az információelmélet matematikai alapjai A Shannon-féle információelmélet. Változó valószínűségű információelmélet. Az eseményeket véletlentől függőnek, de rámutat, hogy a különböző események általában más-más ( nem egyenlő) valószínűséggel következnek be. Szintén a távadatátviteli csatornák optimalizálásával foglalkozik. P(A i ) constans, ha i=1, 2,, N

51 Az információelmélet matematikai alapjai A Shannon-féle információelmélet. Változó valószínűségű információelmélet. Shannon elméletét Hincsin munkássága alapján fogadta el a matematika információelméletként. Hincsin bizonyította be az alapvető matematikai tételeket (unicitás, egzisztencia, stb.). Norbert Wiener, a spektrális valószínűségelméleti (sztochasztikus rendszerek analízise és szintézise, teljesítménysűrűség függvények és a korrelációs függvények kapcsolata) munkáiban, a 60-as évek első felében, elsőnek használja konzekvensen a (matematikai) információelmélet terminológiát, ezért több szakkönyv (tévesen) Őt tartja az információelmélet létrehozójának.

52 Az információelmélet matematikai alapjai Kódolási feladatok megoldása az egyenlő valószínűségű és a változó valószínűségű információelméleti alapon. Lényege: - a leghatékonyabb a kódolás, ha a legvalószínűbb esemény kapja a legrövidebb kódot, - a legkevésbé hatékony a kódolás, ha a legvalószínűbb esemény kapja a leghosszabb kódot, - átlagos hatékonyságú a kódolás, ha minden esemény valószínűségét egyenlőnek tételezzük fel. Kódolási példák a gyakorlaton!

53 Az információelmélet matematikai alapjai 3.2. Az entrópia fogalma és számítása. Entrópia (termodinamikában): a rendezetlenség mértéke Entrópia (információelméletben): a bizonytalanság mértéke Számítása: lásd az információnál!

54 Az információelmélet matematikai alapjai 3.3. Az információ Az információ fogalma Az információ számítása A fontosabb információmennyiségek Akciók (kísérletek) információértékének és hírértékének meghatározása.

55 Az információelmélet matematikai alapjai Az információ fogalma. Az információ olyan feldolgozott adat, amely a fogadó rendszer (fogadó fél, vagy más szóval felhasználó) bizonytalanságát (entrópiáját) csökkenti.

56 Az információelmélet matematikai alapjai Az információ számítása.

57 Az információelmélet matematikai alapjai A fontosabb információmennyiségek: - Shannon-féle információmennyiség, - Fisher-féle információmennyiség, - Kullback-féle információmennyiség.

58 Az információelmélet matematikai alapjai Akciók (kísérletek) információértékének és hírértékének meghatározása.

59 Az adat-hír-információ fogalma, 4. Az adat-hír-információ fogalma, hierarchiája és a hierarchia megvalósulása a geofizikában Az adat fogalma és típusai A hír fogalma Az információ fogalma Az adat, hír és az információ hierarchikus kapcsolata.

60 Az adat-hír-információ fogalma, 4.1. Az adat fogalma és típusai. Az adat fogalma: (Valamilyen) Egységes jelrendszer eleme. Az adat típusai: a., szerkezete szerint: -egyszerű adat, - összetett adat. b., megjelenési módja szerint:

61 Az adat-hír-információ fogalma, 4.1. Az adat fogalma és típusai. Az adat típusai: b., megjelenési módja szerint: - numerikus adat, - szöveges adat, - alfanumerikus adat, - verbális adat, - képi adat, - multimédiás adat.

62 Az adat-hír-információ fogalma, 4.1. Az adat fogalma és típusai. Az adat típusai: b., megjelenési módja szerint: Egyszerű numerikus adat (számjegy): - bináris adat (0,1), - oktális adat (0,1,2,3,4,5,6,7), - decimális adat (0,1,2,3,4,5,6,7,8,9) numerikus adat - hexadecimális adat (0,1,2,3,4,5,6,7,8,9,A,B,C,D,E,F). Összetett numerikus adat (szám)

63 Az adat-hír-információ fogalma, 4.1. Az adat fogalma és típusai. Az adat típusai: b., megjelenési módja szerint: szöveges adat Egyszerű szöveges adat: -betű, -írásjel. Összetett szöveges adat (szó)

64 Az adat-hír-információ fogalma, 4.1. Az adat fogalma és típusai. Az adat típusai: b., megjelenési módja szerint: alfanumerikus adat Egyszerű alfanumerikus adat: - karakter, - - ASCII standard kód (7 bites 128 db), --ASCII kibővített kód (8 bites 256 db). Összetett alfanumerikus adat: - TEXT (karakterlánc), - STRING (szöveglánc).

65 Az adat-hír-információ fogalma, 4.1. Az adat fogalma és típusai. Az adat típusai: b., megjelenési módja szerint: verbális adat Egyszerű verbális adat: -hangzó, - - magánhangzó, - - mássalhangzó. Összetett verbális adat: - mondat, -előadás.

66 Az adat-hír-információ fogalma, 4.1. Az adat fogalma és típusai. Az adat típusai: b., megjelenési módja szerint: képi adat Egyszerű képi adat: -kép, -térkép, Összetett képi adat: - képsorozat, - térképsorozat (térképalbum).

67 Az adat-hír-információ fogalma, 4.1. Az adat fogalma és típusai. Az adat típusai: b., megjelenési módja szerint: multimédiás adat Egyszerű multimédiás adat: - összefüggően felvett filmrészlet (snitt), Összetett multimédiás adat: - film, - tematikus filmtár.

68 Az adat-hír-információ fogalma, 4.2. A hír fogalma. A hír Olyan feldolgozott adat, amelynek átadásával, a fogadó rendszer bizonytalansága (entrópiája) nem csökken. HÍR = f (ADAT, ADATFELDOLGOZÁS)

69 Az adat-hír-információ fogalma, 4.3. Az információ fogalma: Információelméleti megközelítés Szakismereti megközelítés, Rendszerelméleti megközelítés.

70 Az adat-hír-információ fogalma, Információelméleti megközelítés: Az információ olyan feldolgozott adat, amelynek átadásával, a fogadó rendszer bizonytalansága (entrópiája) csökken. INFORMÁCIÓ = f (ADAT, ADATFELDOLGOZÁS)

71 Az adat-hír-információ fogalma, Információelméleti megközelítés:

72 Az adat-hír-információ fogalma, Információelméleti megközelítés:

73 Az adat-hír-információ fogalma, Információelméleti megközelítés: Az átadott feldolgozott adat hír és információértéket a fogadó rendszer (fogadó fél) tulajdonsága (TUDÁSBÁZISA) dönti el! TUDÁSBÁZIS: a rendszer képességeinek (adatbázisának, eljárásainak szoftver és hardverelemeinek) az összessége. HÍR: A fogadó rendszer tudásbázisa nem kompatibilis az adatfeldolgozás fokával. Rés van közte. INFORMÁCIÓ: A fogadó rendszer tudásbázisa kompatibilis az adatfeldolgozás fokával. Nincs közte rés.

74 Az adat-hír-információ fogalma, Szakismereti megközelítés:

75 Az adat-hír-információ fogalma, Szakismereti megközelítés:

76 Az adat-hír-információ fogalma, Szakismereti megközelítés:

77 Az adat-hír-információ fogalma, Szakismereti megközelítés:

78 Az adat-hír-információ fogalma, Szakismereti megközelítés:

79 Az adat-hír-információ fogalma, Rendszerelméleti megközelítés:

80 Az adat-hír-információ fogalma, Rendszerelméleti megközelítés:

81 Az adat-hír-információ fogalma, Rendszerelméleti megközelítés:

82 Az adat-hír-információ fogalma, 4.4. Az adat, hír és az információ hierarchikus kapcsolata.

83 Az adat-hír-információ fogalma, Az adat, hír és az információ hierarchikus kapcsolatának megvalósulása a geofizikában.

84 Az információs rendszerek és a geoinformatikai rendszerek 5. Az információs rendszerek és a térinformatikai alapú nyitott geoinformatikai rendszerek Az információs rendszerek A térinformatikai alapú geoinformációs rendszerek A térképszerkesztő és a nyitott térinformatikai szoftverrendszerek.

85 Az információs rendszerek és a geoinformatikai rendszerek 5.1. Az információs rendszerek Az információs rendszerek statikus felépítése Az információs rendszerek dinamikus felépítése Az információs rendszerek jelentősége Az információs rendszerek védelme.

86 Az információs rendszerek és a geoinformatikai rendszerek Az információs rendszerek statikus felépítése.

87 Az információs rendszerek és a geoinformatikai rendszerek Az információs rendszerek dinamikus felépítése.

88 Az információs rendszerek és a geoinformatikai rendszerek Az információs rendszerek jelentősége. Konkurencia!

89 Az információs rendszerek és a geoinformatikai rendszerek Az információs rendszerek védelme Természetes védelem Mesterséges védelem.

90 Az információs rendszerek és a geoinformatikai rendszerek Természetes védelem.

91 Az információs rendszerek és a geoinformatikai rendszerek Mesterséges védelem: szoftveres védelem, hardveres védelem, kombinált védelem,

92 Az információs rendszerek és a geoinformatikai rendszerek 5.2. A térinformatikai alapú geoinformációs rendszerek Általános felépítés A vonatkoztatási rendszerek A tematikus dimenziók, vagy rétegdimenziók A modellezés lényege és folyamata Térképismereti alapfogalmak.

93 Az információs rendszerek és a geoinformatikai rendszerek/ Általános felépítés. Vonatkoztatási rendszer + Tematikus dimenziók (a megismerési módszerek által szolgáltatott képek) R n a vonatkoztatási rendszer, pl: R 4 ={x,y,z,t) f m a módszerek által szolgáltatott képek (tematikus dimenziók), pl: f 1 (R 4 ) kőzettani kép, f f m (R n ) 2 (R 4 ) tektonikai kép, f 3 (R 4 ) termikus kép, f 4 (R 4 ) mágneses kép, f 5 (R 4 ) gravitációs kép, f M (R 4 ) a felépítés értelmezett képe.

94 Az információs rendszerek és a geoinformatikai rendszerek A vonatkoztatási rendszerek A primer (tér-idő) vonatkoztatási rendszerek A transzformált vonatkoztatási rendszerek A geodéziai alaprendszer.

95 Az információs rendszerek és a geoinformatikai rendszerek A primer (tér-idő) vonatkoztatási rendszerek. R 4 = [ x, y, z, t ] R 3 = [ x, y, z ]; [ x, y, t ]; [ x, z, t ]; [ y, z, t ] R 2 = [ x, y ]; [ x, z ]; [ y, z ]; [ x, t ]; [ y, t ]; [ z, t ] R 1 = [ x ]; [ y ]; [ z ]; [ t ]

96 Az információs rendszerek és a geoinformatikai rendszerek A transzformált vonatkoztatási rendszerek. Primer tér-idő dimenziók: Transzformált dimenziók: t x y z Fourier-Transzformáció f = 1/T k x = 1/λ x k y = 1/λ y k z = 1/λ z R 8 = { x,y,z,t,k x,k y,k z,f }

97 Az információs rendszerek és a geoinformatikai rendszerek A transzformált vonatkoztatási rendszerek.

98 Az információs rendszerek és a geoinformatikai rendszerek A 4D Fourier-transzformáció F 1 ( k, f ) = f 1 ( x, y,z,t )e j 2π ( k x x+ k y y+ kzz+ ft ) dx dy dz dt j = 1 A 4D Inverz Fourier-transzformáció f 1 ( r,t ) = F 1 ( k x,k y,k z, f )e + j 2π ( k x+ k y+ k z x y z + ft ) dk x dk y dk z df

99 Az információs rendszerek és a geoinformatikai rendszerek A transzformált vonatkoztatási rendszerek. A rendszer dimenzió-foka: 8D + MD

100 Az információs rendszerek és a geoinformatikai rendszerek A Föld szerkezetét elemző professzionális rendszerek dimenzió-foka: min. 3D+MD! Pl: Landmark, WinGlink. drágák! A GIS rendszerek csak a 2D+MD-t támogatják! Pl: Arch/Info, MicroStation, GeoMedia. olcsók!

101 Az információs rendszerek és a geoinformatikai rendszerek Képszeletelési technika: { x,y } + MD { x,z } + MD { x,y,z,t } + MD { x,t } + MD { y,z } + MD { y,t } + MD { z,t } + MD

102 A térképszerkesztő, a nyitott térinformatikai és geoinformatikai szoftverrendszerek 6. A térképszerkesztő, a nyitott térinformatikai és geoinformatikai szoftverrendszerek A SURFER térképszerkesztő szoftverrendszer és használata Nyitott térinformatikai szoftverrendszerek A LANDMARK rendszerek A WinGlink geoinformatikai feldolgozó szoftverrendszer.

103 A térképszerkesztő, a nyitott térinformatikai és geoinformatikai szoftverrendszerek 6.2. Nyitott térinformatikai szoftverrendszerek ARC/INFO (ArcView) MicroStation GeoMedia.

104 A térképszerkesztő, a nyitott térinformatikai és geoinformatikai szoftverrendszerek GeoMedia A GeoMedia felhasználói szintű alkalmazása A GeoMedia fejlesztői szintű alkalmazása.

105 Vége Köszönöm a figyelmet!

GEOINFORMATIKA I. Földtudományi mérnöki MSc, Geoinformatikus-mérnöki specializáció. 2017/18 II. félév TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ

GEOINFORMATIKA I. Földtudományi mérnöki MSc, Geoinformatikus-mérnöki specializáció. 2017/18 II. félév TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ GEOINFORMATIKA I. Földtudományi mérnöki MSc, Geoinformatikus-mérnöki specializáció 2017/18 II. félév TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar Geofizikai és Térinformatikai

Részletesebben

A geoinformatika alapjai. (kérdések)

A geoinformatika alapjai. (kérdések) A geoinformatika alapjai. (kérdések) 1.1 Mikor és minek a hatására jött létre az informatika? 1.2. Milyen szakterületek jelentik az általános informatika gyökereit? 1.3. Mit jelent a szakinformatika fogalma,

Részletesebben

GEOINFORMATIKA II. Földtudományi mérnöki MSc, Geoinformatikus-mérnöki specializáció. 2018/19 I. félév TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ

GEOINFORMATIKA II. Földtudományi mérnöki MSc, Geoinformatikus-mérnöki specializáció. 2018/19 I. félév TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ GEOINFORMATIKA II. Földtudományi mérnöki MSc, Geoinformatikus-mérnöki specializáció 2018/19 I. félév TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar Geofizikai és Térinformatikai

Részletesebben

Geoinformatika I. (vizsgakérdések)

Geoinformatika I. (vizsgakérdések) Geoinformatika I. (vizsgakérdések) 1.1. Kinek a munkásságához köthető a matematikai információelmélet kialakulása? 1.2. Határozza meg a földtani kutatás információértékét egy terület tektonizáltságának

Részletesebben

Geofizika alapjai. Bevezetés. Összeállította: dr. Pethő Gábor, dr Vass Péter ME, Geofizikai Tanszék

Geofizika alapjai. Bevezetés. Összeállította: dr. Pethő Gábor, dr Vass Péter ME, Geofizikai Tanszék Geofizika alapjai Bevezetés Összeállította: dr. Pethő Gábor, dr Vass Péter ME, Geofizikai Tanszék Geofizika helye a tudományok rendszerében Tudományterületek: absztrakt tudományok, természettudományok,

Részletesebben

GEOFIZIKAI MÉRÉSEK. Földtudományi mérnöki mesterszak / Geofizikusmérnöki szakirány. 2017/18 II. félév. A kurzus ebben a félévben nem indult

GEOFIZIKAI MÉRÉSEK. Földtudományi mérnöki mesterszak / Geofizikusmérnöki szakirány. 2017/18 II. félév. A kurzus ebben a félévben nem indult GEOFIZIKAI MÉRÉSEK Földtudományi mérnöki mesterszak / Geofizikusmérnöki szakirány 2017/18 II. félév A kurzus ebben a félévben nem indult TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi

Részletesebben

GEOFIZIKAI ÉRTELMEZÉS ÉS TERVEZÉS

GEOFIZIKAI ÉRTELMEZÉS ÉS TERVEZÉS GEOFIZIKAI ÉRTELMEZÉS ÉS TERVEZÉS Földtudományi mérnöki MSc 2018/19 I. félév TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar Geofizikai és Térinformatikai Intézet Tárgy adatlapja

Részletesebben

TÉRINFORMATIKA I. Dr. Kulcsár Balázs egyetemi docens. Debreceni Egyetem Műszaki Kar Műszaki Alaptárgyi Tanszék

TÉRINFORMATIKA I. Dr. Kulcsár Balázs egyetemi docens. Debreceni Egyetem Műszaki Kar Műszaki Alaptárgyi Tanszék TÉRINFORMATIKA I. Dr. Kulcsár Balázs egyetemi docens Debreceni Egyetem Műszaki Kar Műszaki Alaptárgyi Tanszék TÁJÉKOZTATÁS TANTÁRGYI TEMATIKA 1 Előadás 1. Bevezetés a térinformatikába. Kartográfia történet.

Részletesebben

A magyarság a nagyvilágban.

A magyarság a nagyvilágban. A magyarság a nagyvilágban. A népi összetartozás tudatát nem homályositják el az országhatárok, sőt a világrészek távolságai sem. A magyar nép szétszóródó fiai még talán jobban megőrzik faji érzésüket

Részletesebben

TÉRINFORMATIKA II. Dr. Kulcsár Balázs főiskolai docens. Debreceni Egyetem Műszaki Kar Műszaki Alaptárgyi Tanszék

TÉRINFORMATIKA II. Dr. Kulcsár Balázs főiskolai docens. Debreceni Egyetem Műszaki Kar Műszaki Alaptárgyi Tanszék TÉRINFORMATIKA II. Dr. Kulcsár Balázs főiskolai docens Debreceni Egyetem Műszaki Kar Műszaki Alaptárgyi Tanszék TÁJÉKOZTATÁS TANTÁRGYI TEMATIKA 1 Előadás 1. GPS műszerek és kapcsolódó szoftvereik bemutatása

Részletesebben

A hidrogeológus mérnökképzés változásai a Miskolci Egyetemen

A hidrogeológus mérnökképzés változásai a Miskolci Egyetemen A hidrogeológus mérnökképzés változásai a Miskolci Egyetemen Szűcs Péter és Kovács Balázs Miskolci Egyetem, Műszaki Földtudományi Kar, Környezetgazdálkodási Intézet, Hidrogeológiai-Mérnökgeológiai Intézeti

Részletesebben

A térinformatika lehetőségei a földrajzórán

A térinformatika lehetőségei a földrajzórán A térinformatika lehetőségei a földrajzórán Geolokáció az oktatásban konferencia AKG, Budapest, 2013. november 30. Dr. Sik András adjunktus, ELTE Természetföldrajzi Tanszék sikandras@gmail.com Mit jelent?

Részletesebben

SZOFTVERFEJLESZTÉS. Földtudományi mérnöki mesterszak / Geoinformatikus-mérnöki szakirány. 2017/18 II. félév. A kurzus ebben a félévben nem indult

SZOFTVERFEJLESZTÉS. Földtudományi mérnöki mesterszak / Geoinformatikus-mérnöki szakirány. 2017/18 II. félév. A kurzus ebben a félévben nem indult SZOFTVERFEJLESZTÉS Földtudományi mérnöki mesterszak / Geoinformatikus-mérnöki szakirány 2017/18 II. félév A kurzus ebben a félévben nem indult TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi

Részletesebben

GEOELEKTROMOS KOLLÉGIUM

GEOELEKTROMOS KOLLÉGIUM GEOELEKTROMOS KOLLÉGIUM Földtudományi mérnöki MSc, Geofizikus-mérnöki specializáció 2018/19 I. félév TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar Geofizikai és Térinformatikai

Részletesebben

Az Egyesült Államok elnökei és kormányfői The United States Presidents and Government In Hungarian

Az Egyesült Államok elnökei és kormányfői The United States Presidents and Government In Hungarian Az Egyesült Államok elnökei és kormányfői The United States Presidents and Government In Hungarian által kifejlesztett Nam Nguyen Az Egyesült Államok elnöke és Kormány célja, hogy töltse ki az elméd egyszerű

Részletesebben

AZ AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOK TAGÁLLAMAINAK HIVATALOS ÉS INFORMÁLIS ELNEVEZÉSEIRİL, A TAGÁLLAMNEVEK MAGYAR FORDÍTÁSÁRÓL

AZ AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOK TAGÁLLAMAINAK HIVATALOS ÉS INFORMÁLIS ELNEVEZÉSEIRİL, A TAGÁLLAMNEVEK MAGYAR FORDÍTÁSÁRÓL AZ AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOK TAGÁLLAMAINAK HIVATALOS ÉS INFORMÁLIS ELNEVEZÉSEIRİL, A TAGÁLLAMNEVEK MAGYAR FORDÍTÁSÁRÓL 1. A dolgozat témája, forrásai. Jelen dolgozat az USA tagállamainak hivatalos és informális

Részletesebben

FÖLDRAJZI INFORMATIKA ALAPJAI 1.

FÖLDRAJZI INFORMATIKA ALAPJAI 1. FÖLDRAJZI INFORMATIKA ALAPJAI 1. FÖLDRAJZ ALAPSZAK (NAPPALI MUNKAREND) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI FÖLDTUDOMÁNYI KAR FÖLDRAJZ-GEOINFORMATIKA INTÉZET Miskolc, 2019 TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

Geoelektromos tomográfia alkalmazása a kőbányászatban

Geoelektromos tomográfia alkalmazása a kőbányászatban Geoelektromos tomográfia alkalmazása a kőbányászatban Dr. Baracza Mátyás Krisztián tudományos főmunkatárs Miskolci Egyetem, Alkalmazott Földtudományi Kutatóintézet 1. Bevezetés 2. Felhasznált mérési módszer

Részletesebben

ADAT- ÉS INFORMÁCIÓFELDOLGOZÁS

ADAT- ÉS INFORMÁCIÓFELDOLGOZÁS ADAT- ÉS INFORMÁCIÓFELDOLGOZÁS Földtudományi mérnöki MSc mesterszak 2018/19 I. félév TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar Geofizikai és Térinformatikai Intézet A tantárgy

Részletesebben

AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOK

AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOK AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOK Főváros: Washington D.C. ( 3 888 000 fő ) Közigazgatási beosztás: 50 állam és 1 szövetségi terület Terület: 9 629 091 km2 Népesség: 280 562 000 fő Hivatalos nyelv: angol, valamint

Részletesebben

MÉRNÖK- ÉS KÖRNYEZETGEOFIZIKA

MÉRNÖK- ÉS KÖRNYEZETGEOFIZIKA MÉRNÖK- ÉS KÖRNYEZETGEOFIZIKA Földtudományi mérnöki MSc, geofizikus-mérnöki szakirány 2017/2018 II. félév TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar Geofizikai és Térinformatikai

Részletesebben

FÖLDTUDOMÁNYI MÉRNÖKI MESTERKÉPZÉSI SZAK képzési és kimeneti követelmények

FÖLDTUDOMÁNYI MÉRNÖKI MESTERKÉPZÉSI SZAK képzési és kimeneti követelmények FÖLDTUDOMÁNYI MÉRNÖKI MESTERKÉPZÉSI SZAK képzési és kimeneti követelmények 1. A mesterképzési szak megnevezése: földtudományi mérnöki (Earth Sciences Engineering) 2. A mesterképzési szakon szerezhető végzettségi

Részletesebben

1 William Dodge Neely b: 1809, Pennsylvania; d: 1893, Kansas... 2 Frank Coolidge Neely b: 1856, Iowa; d: 1940, Iowa... 3 Clyde Coolidge Neely b:

1 William Dodge Neely b: 1809, Pennsylvania; d: 1893, Kansas... 2 Frank Coolidge Neely b: 1856, Iowa; d: 1940, Iowa... 3 Clyde Coolidge Neely b: Group 1 1 Thomas Neely b: 1695, Ireland; d: 1756, Pennsylvania... 2 Samuel Neely b: 1722, Ireland; d: 1775, Pennsylvania... 3 Thomas Neely b: 1745, Pennsylvania; d: 1836, Pennsylvania... 4 Samuel Neely

Részletesebben

GEOSTATISZTIKA. Földtudományi mérnöki MSc, geofizikus-mérnöki szakirány. 2018/2019 I. félév TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ

GEOSTATISZTIKA. Földtudományi mérnöki MSc, geofizikus-mérnöki szakirány. 2018/2019 I. félév TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ GEOSTATISZTIKA Földtudományi mérnöki MSc, geofizikus-mérnöki szakirány 2018/2019 I. félév TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar Geofizikai és Térinformatikai Intézet

Részletesebben

Az Amerikai Egyesült Államokban működő magyar szervezetek, közösségek adatbázisának fontosabb jellemzői

Az Amerikai Egyesült Államokban működő magyar szervezetek, közösségek adatbázisának fontosabb jellemzői MÁRTON JÁNOS Az Amerikai Egyesült Államokban működő magyar szervezetek, közösségek adatbázisának fontosabb jellemzői Magyar szervezetek, közösségek adatbázisának fontosabb jellemzői Kutatásunk egyik célkitűzése

Részletesebben

Építőmérnök képzés a Műegyetemen www.epito.bme.hu

Építőmérnök képzés a Műegyetemen www.epito.bme.hu Építőmérnök képzés a Műegyetemen www.epito.bme.hu Dr. Dunai László dékán, BME Építőmérnöki Kar Institutum Geometrico-Hydrotechnicum Alapítva 1782 1782. augusztus 30-án kelt, II. József által aláírt alapító

Részletesebben

AVO ANALÍZIS ELMÉLETI HÁTTERE ÉS ALKALMAZÁSA A SZÉNHIDROGÉN- KUTATÁSBAN

AVO ANALÍZIS ELMÉLETI HÁTTERE ÉS ALKALMAZÁSA A SZÉNHIDROGÉN- KUTATÁSBAN AVO ANALÍZIS ELMÉLETI HÁTTERE ÉS ALKALMAZÁSA A SZÉNHIDROGÉN- KUTATÁSBAN Választható - Műszaki Földtudományi alapszak, Földtudományi mérnöki mesterszak, Olaj és Gázmérnöki mesterszak 2018/19 I. félév TANTÁRGYI

Részletesebben

Környezeti informatika

Környezeti informatika Környezeti informatika Alkalmazható természettudományok oktatása a tudásalapú társadalomban TÁMOP-4.1.2.A/1-11/1-2011-0038 Eger, 2012. november 22. Utasi Zoltán Eszterházy Károly Főiskola, Földrajz Tanszék

Részletesebben

MŰSZAKI FIZIKA II. Földtudományi mérnöki MSc mesterszak. 2017/18 II. félév TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ

MŰSZAKI FIZIKA II. Földtudományi mérnöki MSc mesterszak. 2017/18 II. félév TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MŰSZAKI FIZIKA II. Földtudományi mérnöki MSc mesterszak 2017/18 II. félév TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar Geofizikai és Térinformatikai Intézet A tantárgy adatlapja

Részletesebben

SZÁMÍTÓGÉPES KÉP- ÉS TÉRKÉPSZERKESZTÉS 2.

SZÁMÍTÓGÉPES KÉP- ÉS TÉRKÉPSZERKESZTÉS 2. SZÁMÍTÓGÉPES KÉP- ÉS TÉRKÉPSZERKESZTÉS 2. GEOGRÁFUS MESTERSZAK (NAPPALI MUNKAREND) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI FÖLDTUDOMÁNYI KAR FÖLDRAJZ-GEOINFORMATIKA INTÉZET Miskolc, 2018

Részletesebben

VEGYIPARI RENDSZEREK MODELLEZÉSE

VEGYIPARI RENDSZEREK MODELLEZÉSE VEGYIPARI RENDSZEREK MODELLEZÉSE ANYAGMÉRNÖK MSC KÉPZÉS SZAKMAI TÖRZSANYAG (nappali munkarendben) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR KERÁMIA- és POLIMERMÉRNÖKI

Részletesebben

Földrajz alapszak ajánlott tanterv földrajz alapszak

Földrajz alapszak ajánlott tanterv földrajz alapszak Az alapszak megnevezése Az alapszakon szerezhető végzettségi szint A szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése Képzési terület Képzési ág Földrajz alapszak ajánlott tanterv Földrajz alapszak földrajz

Részletesebben

NEPTUN-kód: KHTIA21TNC

NEPTUN-kód: KHTIA21TNC Kredit: 5 Informatika II. KHTIA21TNC Programozás II. oratórium nappali: 2 ea+ 0 gy+ 0 KMAPR22TNC Dr. Beinschróth József Az aláírás megszerzésnek feltétele: a félév folyamán 2db. ZH mindegyikének legalább

Részletesebben

MÉRNÖKINFORMATIKUS ALAPSZAK TANULMÁNYI TÁJÉKOZATÓ 2017.

MÉRNÖKINFORMATIKUS ALAPSZAK TANULMÁNYI TÁJÉKOZATÓ 2017. MÉRNÖKINFORMATIKUS ALAPSZAK TANULMÁNYI TÁJÉKOZATÓ 2017. Ez a tanulmányi tájékoztató azoknak a Mérnökinformatikus alapszakos hallgatóknak szól, akik 2017. szeptember 1-jét követően kezdték meg tanulmányaikat.

Részletesebben

Dr. Kisgyörgy Lajos, BME Út és Vasútépítési Tanszék

Dr. Kisgyörgy Lajos, BME Út és Vasútépítési Tanszék Építőmérnökök képzése Dr. Kisgyörgy Lajos, BME Út és Vasútépítési Tanszék Institutum Geometrico-Hydrotechnicum Alapítva 1782 o Építőmérnöki Kar o Gépészmérnöki Kar o Építészmérnöki Kar o Vegyészmérnöki

Részletesebben

Térinformatika. Térinformatika. GIS alkalmazói szintek. Rendszer. GIS funkcionális vázlata. vezetői szintek

Térinformatika. Térinformatika. GIS alkalmazói szintek. Rendszer. GIS funkcionális vázlata. vezetői szintek Térinformatika Térinformatika 1. A térinformatika szerepe 2. A valós világ modellezése 3. Térinformatikai rendszerek 4. Térbeli döntések 5. Térbeli műveletek 6. GIS alkalmazások Márkus Béla 1 2 Rendszer

Részletesebben

Térinformatikai támogatás a kistérségi döntés és erőforrás-gazdálkodásban

Térinformatikai támogatás a kistérségi döntés és erőforrás-gazdálkodásban Térinformatikai támogatás a kistérségi döntés és erőforrás-gazdálkodásban Készítette: Pázmányi Sándor Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Informatikai Központ 1 A stratégiai területi döntéstámogatási rendszerek

Részletesebben

TURAI ENDRe, GeOINFORMAtIKA

TURAI ENDRe, GeOINFORMAtIKA TURAI ENDRe, GeOINFORMAtIKA 3 III. A geoinformatika elemei ÉS A NYItOtt geoinformatikai ReNDSZeReK A fejezet szerzője: Turai Endre 1. A geoinformatikai ReNDSZeReK StAtIKUS FeLÉPÍtÉSe A geoinformatikai

Részletesebben

III. Az alapképzési szak tanterve és a tantárgyi programok leírása

III. Az alapképzési szak tanterve és a tantárgyi programok leírása I. Adatlap 2. Az indítandó alapszak megnevezése: Környezettan 2. Az oklevélben szereplő szakképzettség megnevezése: Alkalmazott környezetkutató 2. Az indítani tervezett szakirány(ok) megnevezése: Alkalmazott

Részletesebben

A fotogrammetria ismeretek és a szakmai tudás fontossága

A fotogrammetria ismeretek és a szakmai tudás fontossága Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar Geoinformatikai Intézet A fotogrammetria ismeretek és a szakmai tudás fontossága 3. Légifotó Nap, Székesfehérvár, 2018. február 7. A fotogrammetria fogalma A fotogrammetria

Részletesebben

MIKOVINY SÁMUEL TÉRINFORMATIKAI EMLÉKVERSENY

MIKOVINY SÁMUEL TÉRINFORMATIKAI EMLÉKVERSENY FVM VIDÉKFEJLESZTÉSI, KÉPZÉSI ÉS SZAKTANÁCSADÁSI INTÉZET NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM GEOINFORMATIKAI KAR MIKOVINY SÁMUEL TÉRINFORMATIKAI EMLÉKVERSENY 2009/2010. TANÉV Az I. FORDULÓ FELADATAI 1. feladat:

Részletesebben

Homolya András. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki Kar Általános- és Felsőgeodézia Tanszék

Homolya András. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki Kar Általános- és Felsőgeodézia Tanszék A földmérő- és térinformatikai alapképzés, mesterképzés és továbbképzés a budapesti Műegyetemen, avagy hogyan lehet megszerezni a 19/2013. (III. 21.) VM rendeletben előírt 70 kreditet Homolya András Budapesti

Részletesebben

Informatika III. Térinformatika

Informatika III. Térinformatika Küldetés A térinformatikai kultúra megalapozása és a GIS iránti igény felkeltése. Informatika III. Térinformatika Márkus Béla mb@geo.info.hu Vizsga Jegyzet A tantárgy vizsgával zárul, kredit értéke 3.

Részletesebben

Geoinformatikai rendszerek

Geoinformatikai rendszerek Geoinformatikai rendszerek Térinfomatika Földrajzi információs rendszerek (F.I.R. G.I.S.) Térinformatika 1. a térinformatika a térbeli információk elméletével és feldolgozásuk gyakorlati kérdéseivel foglalkozó

Részletesebben

Bottyán Zsolt egyetemi docens és Palik Mátyás egyetemi docens ZMNE, BJKMK, RLI, Repülésir. E-mail: bottyan.zsolt@zmne.hu

Bottyán Zsolt egyetemi docens és Palik Mátyás egyetemi docens ZMNE, BJKMK, RLI, Repülésir. E-mail: bottyan.zsolt@zmne.hu A REPÜLÉSMETEOROL SMETEOROLÓGIA OKTATÁSA A ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEMEN Bottyán Zsolt egyetemi docens és Palik Mátyás egyetemi docens ZMNE, BJKMK, RLI, Repülésir sirányító és s Repülı-haj hajózó

Részletesebben

ALKALMAZOTT TÉRINFORMATIKA 2.

ALKALMAZOTT TÉRINFORMATIKA 2. ALKALMAZOTT TÉRINFORMATIKA 2. FÖLDRAJZ ALAPSZAK (NAPPALI MUNKAREND) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI FÖLDTUDOMÁNYI KAR FÖLDRAJZ-GEOINFORMATIKA INTÉZET Miskolc, 2018 TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

Statisztika 1. Tantárgyi útmutató

Statisztika 1. Tantárgyi útmutató Módszertani Intézeti Tanszék Nappali tagozat Statisztika 1. Tantárgyi útmutató 2015/16 tanév II. félév 1/6 Tantárgy megnevezése: Statisztika 1. Tantárgy kódja: STAT1KAMEMM Tanterv szerinti óraszám: 2+2

Részletesebben

1. tétel. A kommunikáció információelméleti modellje. Analóg és digitális mennyiségek. Az információ fogalma, egységei. Informatika érettségi (diák)

1. tétel. A kommunikáció információelméleti modellje. Analóg és digitális mennyiségek. Az információ fogalma, egységei. Informatika érettségi (diák) 1. tétel A kommunikáció információelméleti modellje. Analóg és digitális mennyiségek. Az információ fogalma, egységei Ismertesse a kommunikáció általános modelljét! Mutassa be egy példán a kommunikációs

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Számvitel alapjai. c. tárgy tanulmányozásához

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Számvitel alapjai. c. tárgy tanulmányozásához SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Számvitel alapjai c. tárgy tanulmányozásához Felsőoktatási szakképzés Gazdaságinformatikus szak Levelező tagozat 2016/2017. tanév I. félév A tantárgy rövid

Részletesebben

ÉRZÉKELŐK ÉS BEAVATKOZÓK I. 0. TANTÁRGY ISMERTETŐ

ÉRZÉKELŐK ÉS BEAVATKOZÓK I. 0. TANTÁRGY ISMERTETŐ ÉRZÉKELŐK ÉS BEAVATKOZÓK I. 0. TANTÁRGY ISMERTETŐ Dr. Soumelidis Alexandros 2018.09.06. BME KÖZLEKEDÉSMÉRNÖKI ÉS JÁRMŰMÉRNÖKI KAR 32708-2/2017/INTFIN SZÁMÚ EMMI ÁLTAL TÁMOGATOTT TANANYAG A tárgy célja

Részletesebben

Földmérő és földrendező mérnök alapszak (BSc), nappali tagozat mintatanterve (2011.)

Földmérő és földrendező mérnök alapszak (BSc), nappali tagozat mintatanterve (2011.) Földmérő és földrendező mérnök alapszak (BSc), nappali tagozat mintatanterve (2011.) A szak tanterve az első négy félévben mindhárom szakirányon azonos, így szakirányonként külön-külön csak az 5. és 6.

Részletesebben

Alkalmazott matematikus mesterszak MINTATANTERV

Alkalmazott matematikus mesterszak MINTATANTERV Alkalmazott matematikus mesterszak MINTATANTERV Tartalom A MESTERSZAK SZERKEZETE... 1 A KÉPZÉSI PROGRAM ÁTTEKINTŐ SÉMÁJA... 1 NAPPALI TAGOZAT... 2 ESTI TAGOZAT... 6 0BA mesterszak szerkezete Alapozó ismeretek

Részletesebben

Tudományos életrajz Koós Tamás (2008. február)

Tudományos életrajz Koós Tamás (2008. február) Koós Tamás egyetemi tanársegéd Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Kossuth Lajos Hadtudományi Kar Összhaderőnemi Műveleti Intézet Geoinformációs Tanszék mb. tanszékvezető helyettes Tudományos életrajz

Részletesebben

Vízkutatás, geofizika

Vízkutatás, geofizika Vízkutatás, geofizika Vértesy László, Gulyás Ágnes Magyar Állami Eötvös Loránd Geofizikai Intézet, 2012. Magyar Vízkútfúrók Egyesülete jubileumi emlékülés, 2012 február 24. Földtani szelvény a felszínközeli

Részletesebben

Mérnökinformatikus alapszak (BSc)

Mérnökinformatikus alapszak (BSc) Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kar Mérnökinformatikus alapszak (BSc) Tanulmányi Tájékoztató 2017 MÉRNÖKINFORMATIKUS ALAPSZAK TANULMÁNYI TÁJÉKOZATÓ 2017 Ez a tanulmányi tájékoztató azoknak

Részletesebben

Jelek és rendszerek 1. 10/9/2011 Dr. Buchman Attila Informatikai Rendszerek és Hálózatok Tanszék

Jelek és rendszerek 1. 10/9/2011 Dr. Buchman Attila Informatikai Rendszerek és Hálózatok Tanszék Jelek és rendszerek 1 10/9/2011 Dr. Buchman Attila Informatikai Rendszerek és Hálózatok Tanszék 1 Ajánlott irodalom: FODOR GYÖRGY : JELEK ÉS RENDSZEREK EGYETEMI TANKÖNYV Műegyetemi Kiadó, Budapest, 2006

Részletesebben

TURAI ENDRe, GeOINFORMAtIKA

TURAI ENDRe, GeOINFORMAtIKA TURAI ENDRe, GeOINFORMAtIKA 4 IV. MODeLLeZÉSI ÉS térképismereti ALAPOK A fejezet szerzője: Turai Endre 1. A MODeLLeZÉS LÉNYege ÉS FOLYAMAtA A geoinformatikában a valós világot egyszerűsítve modelleket

Részletesebben

Kredit tanfolyam a GEO-ban

Kredit tanfolyam a GEO-ban Kredit tanfolyam a GEO-ban IX. Tavaszi Mérnöknap, Nógrád 2017 Földmérő Szakmai Nap Salgótarján, 2017. április 04. ÓBUDAI EGYETEM Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai

Részletesebben

Tantárgy neve Fejezetek az általános földtan témaköreiből I.

Tantárgy neve Fejezetek az általános földtan témaköreiből I. Tantárgy neve Fejezetek az általános földtan témaköreiből I. FDB1307 Meghirdetés féléve 1 Kreditpont 3 Összóraszám (elm.+gyak.) 0+2 gyakorlati jegy 1. A tantárgy általános célja és specifikus célkitűzései:

Részletesebben

Soproni Egyetem Erdőmérnöki Kar Környezetmérnöki szak

Soproni Egyetem Erdőmérnöki Kar Környezetmérnöki szak Soproni Egyetem Erdőmérnöki Kar Környezetmérnöki szak Soproni Egyetem Erdőmérnöki Kar, Nyílt Nap, 2018. január 26. Koronikáné Dr. Pécsinger Judit egyetemi adjunktus Környezetvédelmi Intézeti Tanszék SOE-EMK

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS

TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS 1 ALAPADATOK 1.1 Tantárgy neve Fotogrammetria és lézerszkennelés 1.2 Azonosító (tantárgykód) BMEEOFTAG43 1.3 A tantárgy jellege kontaktórás tanegység 1.4 Óraszámok típus

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS

TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS 1 ALAPADATOK 1.1 Tantárgy neve ÉPÍTŐMÉRNÖKI INFORMATIKA 1.2 Azonosító (tantárgykód) BMEEOFTAT42 1.3 A tantárgy jellege kontaktórás tanegység 1.4 Óraszámok típus óraszám

Részletesebben

Zsakó László Informatikai képzések a ELTE-n ELTE Informatikai Kar zsako@ludens.elte.hu

Zsakó László Informatikai képzések a ELTE-n ELTE Informatikai Kar zsako@ludens.elte.hu Zsakó László Informatikai képzések a -n Informatikai Kar zsako@ludens.elte.hu Informatikai képzések az Informatikai karán Felsőfokú szakképzések Informatikai alapszakok Informatikai mesterszakok Szakirányú

Részletesebben

Térképismeret 1 ELTE TTK Földtudományi és Földrajz BSc. 2007

Térképismeret 1 ELTE TTK Földtudományi és Földrajz BSc. 2007 Térképismeret 1 ELTE TTK Földtudományi és Földrajz BSc. 2007 Török Zsolt, Draskovits Zsuzsa ELTE IK Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék http://lazarus.elte.hu Ismerkedés a térképekkel 1. Miért van

Részletesebben

A Bánya- és Geotechnika Mérnök M. Sc. szak levelező tagozatának 2017/2018. tanév I. féléves tárgyai és órarendje (2017. ősz)

A Bánya- és Geotechnika Mérnök M. Sc. szak levelező tagozatának 2017/2018. tanév I. féléves tárgyai és órarendje (2017. ősz) Az 1. féléves csoport tárgyai: A Bánya- és Geotechnika Mérnök M. Sc. szak levelező tagozatának 2017/2018. tanév I. féléves tárgyai és órarendje (2017. ősz) félév a tárgy neve a tárgy jellege* a tárgy kódja

Részletesebben

Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Bolyai János Katonai Műszaki Kar VÉDELMI IGAZGATÁSI ALAPSZAK

Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Bolyai János Katonai Műszaki Kar VÉDELMI IGAZGATÁSI ALAPSZAK Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Bolyai János Katonai Műszaki Kar VÉDELMI IGAZGATÁSI ALAPSZAK Az alapszak képzési célja A képzés célja olyan szakemberek képzése, akik korszerű általános és szakmai ismereteik,

Részletesebben

Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kar

Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kar Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kar Tanulmányi tájékoztató Programozó informatikus szakirányú továbbképzési szak Kecskemét 2017-től 1 A tantárgyleírásokat a NJE GAMF Műszaki és Informatikai

Részletesebben

Föld, víz, levegő, élettér

Föld, víz, levegő, élettér DEBRECENI EGYETEM MŰSZAKI KAR KÖRNYEZET- ÉS VEGYÉSZMÉRNÖKI TANSZÉK A környezetmérnöki MSc szak bemutatkozása Föld, víz, levegő, élettér DE DEBRECENI EGYETEM 15 Kar MK MŰSZAKI KAR A RÉGIÓ MŰSZAKI KÉPZŐHELYE

Részletesebben

TURAI ENDRe, GeOINFORMAtIKA

TURAI ENDRe, GeOINFORMAtIKA TURAI ENDRe, GeOINFORMAtIKA 2 II. AZ INFORMAtIKA, A térinformatika ÉS A geoinformatika KAPCSOLAtA A fejezet szerzője: Turai Endre 1. BeVeZetÉS A második fejezetben vázlatosan bemutatjuk az informatika,

Részletesebben

DigiTerra fejlesztési eredmények

DigiTerra fejlesztési eredmények DigiTerra fejlesztési eredmények Nyugat-Magyarországi Egyetem Geoinformatikai Főiskolai Kar 2004. március 18. Előadó: Nyull Balázs DigiTerra Kft. DigiTerra Informatikai Szolgáltató Kft. Tevékenységek Erdészeti

Részletesebben

GEOSTATISZTIKA II. Geográfus MSc szak. 2019/2020 I. félév TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ

GEOSTATISZTIKA II. Geográfus MSc szak. 2019/2020 I. félév TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ GEOSTATISZTIKA II. Geográfus MSc szak 2019/2020 I. félév TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar Geofizikai és Térinformatikai Intézet A tantárgy adatlapja Tantárgy neve:

Részletesebben

FÖLDTUDOMÁNY SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM. Földtudomány alapszak (BSc) Földtudomány mesterszak (MSc)

FÖLDTUDOMÁNY SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM. Földtudomány alapszak (BSc) Földtudomány mesterszak (MSc) SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM TERMÉSZETTUDOMÁNYI ÉS INFORMATIKAI KAR FÖLDTUDOMÁNY Földtudomány alapszak (BSc) Földtudomány mesterszak (MSc) www.ttik.hu/felvi A Földrajzi és Földtudományi Intézet célja olyan

Részletesebben

Összeállította Horváth László egyetemi tanár

Összeállította Horváth László egyetemi tanár Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar Intelligens Mérnöki Rendszerek Intézet Intelligens Mérnöki Rendszerek Szakirány a Mérnök informatikus alapszakon Összeállította Horváth László Budapest, 2011

Részletesebben

A természettudományi mesterképzés helyzete. Homonnay Zoltán (ELTE TTK)

A természettudományi mesterképzés helyzete. Homonnay Zoltán (ELTE TTK) A természettudományi mesterképzés helyzete Homonnay Zoltán (ELTE TTK) 1 Alapszakokra történt jelentkezések és a felvett hallgatók száma országosan (27-211) 2 matematika 2 18 16 14 12 1 8 6 4 Jelentk. Felv.

Részletesebben

Állami alapadatok jogszerű felhasználása

Állami alapadatok jogszerű felhasználása Állami alapadatok jogszerű felhasználása Jánossy András osztályvezető GIS OPEN 2013 - GEO Székesfehérvár 2013 március 14 Földmérési és Távérzékelési Intézet 1149 Budapest Bosnyák tér 5 Jogszabályi előzmények

Részletesebben

Közlekedésépítési andezit geofizikai kutatása

Közlekedésépítési andezit geofizikai kutatása Közlekedésépítési andezit geofizikai kutatása DR. ORMOS TAMÁS okl. bányamérnök, a mûszaki tudomány kandidátusa, egyetemi docens DR. GYULAI ÁKOS okl. geológusmérnök, a mûszaki tudomány doktora, tszv. egyetemi

Részletesebben

Nyugat-Magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kar

Nyugat-Magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kar NyME Nyugat-Magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kar Márkus Béla mb@geo.info.hu GEO 00 GEO 00 Főiskolai szintű képzés Földmérő szak Mérő szakirány Térinformatika szakirány Földrendező szak Ingatlan-nyilvántartási

Részletesebben

Földtani térinformatikai rendszer az erőmű beruházás szolgálatában. Rábay Andor térinformatikai főszakértő

Földtani térinformatikai rendszer az erőmű beruházás szolgálatában. Rábay Andor térinformatikai főszakértő Földtani térinformatikai rendszer az erőmű beruházás szolgálatában Rábay Andor térinformatikai főszakértő A térinformatikai rendszer létrehozásának okai és körülményei A telephely engedélyezési eljárás

Részletesebben

ÉRETTSÉGI TÉTELCÍMEK 2018 Informatika

ÉRETTSÉGI TÉTELCÍMEK 2018 Informatika Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium ÉRETTSÉGI TÉTELCÍMEK 2018 Informatika Reischlné Rajzó Zsuzsanna Szaktanár Endrédi Józsefné Igazgató Kelt: Budapest, 2018. március 1. tétel A kommunikáció

Részletesebben

Geofizikai kutatómódszerek I.

Geofizikai kutatómódszerek I. Geofizikai kutatómódszerek I. A gravitációs és mágneses kutatómódszer Dr. Szabó Norbert Péter egyetemi docens Miskolci Egyetem Geofizikai Intézeti Tanszék e-mail: norbert.szabo.phd@gmail.com 1. A gravitációs

Részletesebben

Statisztika oktatása és alkalmazása a mérnöki területen

Statisztika oktatása és alkalmazása a mérnöki területen Statisztika oktatása és alkalmazása a mérnöki területen 1,2 1:, Neumann János Informatikai Kar, Élettani Szabályozások Csoport 2: Budapesti Corvinus Egyetem, Statisztika Tanszék MTA Statisztikai Tudományos

Részletesebben

I. Adatlap. 3. Az indítandó alapszak megnevezése: Földrajz. 4. Az oklevélben szereplő szakképzettség megnevezése: geográfus

I. Adatlap. 3. Az indítandó alapszak megnevezése: Földrajz. 4. Az oklevélben szereplő szakképzettség megnevezése: geográfus I. Adatlap 3. Az indítandó alapszak megnevezése: Földrajz. Az oklevélben szereplő szakképzettség megnevezése: geográfus. Az indítani tervezett szakirány(ok) megnevezése: Kistérségi menedzser Térinformatikai

Részletesebben

Órarend 2010/2011. tanév 1. félév

Órarend 2010/2011. tanév 1. félév Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Órarend 2010/2011. tanév 1. félév Építőmérnöki Kar Az Építőmérnöki Kar Dékáni Hivatala: Dékán: Általános dékánhelyettes: Oktatási dékánhelyettes: Gazdasági

Részletesebben

6. évfolyam MATEMATIKA

6. évfolyam MATEMATIKA 216 6. évfolyam MATEMATIKA Szerzők Lak Ágnes Rozina, Palincsár Ildikó, Szabó Lívia Dóra, Szepesi Ildikó, Szipőcsné Krolopp Judit, Takácsné Kárász Judit Országos kompetenciamérés 216 Feladatok és jellemzőik

Részletesebben

TÁJFÖLDRAJZ-TÁJÖKOLÓGIA

TÁJFÖLDRAJZ-TÁJÖKOLÓGIA TÁJFÖLDRAJZ-TÁJÖKOLÓGIA OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS FÖLDRAJZTANÁ (NAPPALI MUNKAREND) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI FÖLDTUDOMÁNYI KAR FÖLDRAJZ-GEOINFORMATIKA INTÉZET Miskolc, 2018 TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

Minőségügyi rendszerek szakmérnök szakirányú továbbképzés

Minőségügyi rendszerek szakmérnök szakirányú továbbképzés Minőségügyi rendszerek szakmérnök szakirányú továbbképzés (Szakirányú továbbképzési (szakmérnöki) szak) Munkarend: Levelező Finanszírozási forma: Költségtérítéses Költségtérítés (összesen): 375 000 Ft

Részletesebben

Tantárgycím: Térképismeret

Tantárgycím: Térképismeret Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar TANTÁRGYI ADATLAP és tantárgyi követelmények 2005. Tantárgycím: Térképismeret Földtudományi Szak Kötelező tantárgy 2. Tantárgy Szemeszter Követelmény

Részletesebben

LEVÉLTÁR MESTERKÉPZÉSI (MA) SZAK INFORMÁCIÓ ÉS RECORDS MANAGEMENT SZAKIRÁNY LEVELEZŐ MUNKARENDŰ KÉPZÉSI TERV. Szakfelelős:

LEVÉLTÁR MESTERKÉPZÉSI (MA) SZAK INFORMÁCIÓ ÉS RECORDS MANAGEMENT SZAKIRÁNY LEVELEZŐ MUNKARENDŰ KÉPZÉSI TERV. Szakfelelős: LEVÉLTÁR MESTERKÉPZÉSI (MA) SZAK INFORMÁCIÓ ÉS RECORDS MANAGEMENT SZAKIRÁNY LEVELEZŐ MUNKARENDŰ KÉPZÉSI TERV Szakfelelős: Dr. Körmendi Tamás habilitált egyetemi docens (ELTE BTK) Készítette: Dr. Kenyeres

Részletesebben

Felsőoktatási műszaki digitális tananyagfejlesztés

Felsőoktatási műszaki digitális tananyagfejlesztés Felsőoktatási műszaki digitális tananyagfejlesztés Tartalom Cél Tervezés A tananyagok formai elemei A tananyag szerkezete A tananyagok kialakításának folyamata A tananyagszerzők feladatai a tananyag megjelenítése

Részletesebben

ELŐKÉSZÍTÉS-TECHNIKAI MÉRNÖKI MESTERKÉPZÉSI SZAK képzési és kimeneti követelmények

ELŐKÉSZÍTÉS-TECHNIKAI MÉRNÖKI MESTERKÉPZÉSI SZAK képzési és kimeneti követelmények ELŐKÉSZÍTÉS-TECHNIKAI MÉRNÖKI MESTERKÉPZÉSI SZAK képzési és kimeneti követelmények 1. A mesterképzési szak megnevezése: előkészítés-technikai mérnöki (Process Engineering). A mesterképzési szakon szerezhető

Részletesebben

A Műszaki Földtudományi Kar Tanácsának 2017-ben hozott határozatai

A Műszaki Földtudományi Kar Tanácsának 2017-ben hozott határozatai A Műszaki Földtudományi Kar Tanácsának 2017-ben hozott határozatai (1/2017. sz. határozat) 2017.01.24. A Kari Tanács 2017. január 24-i ülésén nyílt szavazás keretében egyhangúlag elfogadta a Kari Tanács

Részletesebben

Számvitel 1. c. tárgy tanulmányozásához TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Gazdaságinformatikus alapszak Levelező tagozat 2016/2017. tanév I.

Számvitel 1. c. tárgy tanulmányozásához TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Gazdaságinformatikus alapszak Levelező tagozat 2016/2017. tanév I. SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Számvitel 1 c. tárgy tanulmányozásához Gazdaságinformatikus alapszak Levelező tagozat 2016/2017. tanév I. félév SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK A tárgy oktatásának

Részletesebben

Mezők/oszlopok: Az egyes leíró adat kategóriákat mutatják.

Mezők/oszlopok: Az egyes leíró adat kategóriákat mutatják. 54 581 01 0010 54 01 FÖLDMÉRŐ ÉS TÉRINFORMATIKAI TECHNIKUS 54 581 01 0010 54 02 TÉRKÉPÉSZ TECHNIKUS szakképesítések 2244-06 A térinformatika feladatai A térinformatika területei, eszközrendszere vizsgafeladat

Részletesebben

SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Komplex elemzés. Pénzügy és számvitel alapszak Nappali tagozat 2015/2016. tanév II.

SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Komplex elemzés. Pénzügy és számvitel alapszak Nappali tagozat 2015/2016. tanév II. TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Komplex elemzés Pénzügy és számvitel alapszak Nappali tagozat 2015/2016. tanév II. félév A tantárgy rövid bemutatása: A Budapesti Gazdasági Egyetem Pénzügyi és Számviteli Karán meghatározó

Részletesebben

Mérnök informatikus mesterszak mintatanterve (GE-MI) nappali tagozat/ MSc in, full time Érvényes: 2011/2012. tanév 1. félévétől, felmenő rendszerben

Mérnök informatikus mesterszak mintatanterve (GE-MI) nappali tagozat/ MSc in, full time Érvényes: 2011/2012. tanév 1. félévétől, felmenő rendszerben Mérnök informatikus mesterszak mintatanterve (GE-MI) nappali tagozat/ MSc in, full time Érvényes: 2011/2012. tanév 1. félévétől, felmenő rendszerben Tantárgy Tárgykód I. félév ősz II. félév tavasz Algoritmusok

Részletesebben

A programozó matematikus szak kredit alapú szakmai tanterve a 2004/2005. tanévtől, felmenő rendszerben

A programozó matematikus szak kredit alapú szakmai tanterve a 2004/2005. tanévtől, felmenő rendszerben A programozó matematikus szak kredit alapú szakmai tanterve a 2004/2005. tanévtől, felmenő rendszerben Szak neve: programozó matematikus szak Tagozat: nappali Képzési idő: 6 félév Az oktatás nyelve: magyar

Részletesebben

Bevezetés az informatikába Tételsor és minta zárthelyi dolgozat 2014/2015 I. félév

Bevezetés az informatikába Tételsor és minta zárthelyi dolgozat 2014/2015 I. félév Bevezetés az informatikába Tételsor és minta zárthelyi dolgozat 2014/2015 I. félév Az informatika története (ebből a fejezetből csak a félkövér betűstílussal szedett részek kellenek) 1. Számítástechnika

Részletesebben

Szerzők Lak Ágnes Rozina, Palincsár Ildikó, Szabó Lívia Dóra, Szepesi Ildikó, Szipőcsné Krolopp Judit, Takácsné Kárász Judit

Szerzők Lak Ágnes Rozina, Palincsár Ildikó, Szabó Lívia Dóra, Szepesi Ildikó, Szipőcsné Krolopp Judit, Takácsné Kárász Judit 2016 Szerzők Lak Ágnes Rozina, Palincsár Ildikó, Szabó Lívia Dóra, Szepesi Ildikó, Szipőcsné Krolopp Judit, Takácsné Kárász Judit Országos kompetenciamérés 2016 Feladatok és jellemzőik matematika 10. évfolyam

Részletesebben

MIKOVINY SÁMUEL TÉRINFORMATIKAI EMLÉKVERSENY

MIKOVINY SÁMUEL TÉRINFORMATIKAI EMLÉKVERSENY NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM GEOINFORMATIKAI KAR MIKOVINY SÁMUEL TÉRINFORMATIKAI EMLÉKVERSENY 2012/2013. TANÉV Az I. FORDULÓ FELADATAI NÉV:... Tudnivalók A feladatlap 4 feladatból áll, melyeket tetszőleges

Részletesebben

Hidrogeológiai oktatás az Eötvös Loránd Tudományegyetemen

Hidrogeológiai oktatás az Eötvös Loránd Tudományegyetemen XVIII. Konferencia a felszín alatti vizekről, 2011. április 5-6.,Siófok Erdélyi Mihály Hidrogeológia Iskola Hidrogeológiai oktatás az Eötvös Loránd Tudományegyetemen Zsemle Ferenc egyetemi tanársegéd Mádlné

Részletesebben