ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Mérsékelt és mély hipotermia alkalmazása akut aorta ascendens dissectio miatt végzett mőtéteknél

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Mérsékelt és mély hipotermia alkalmazása akut aorta ascendens dissectio miatt végzett mőtéteknél"

Átírás

1 1 ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI Mérsékelt és mély hipotermia alkalmazása akut aorta ascendens dissectio miatt végzett mőtéteknél Írta: DR. SIMONFALVI IMRE, DR. TOMCSÁNYI ISTVÁN, DR. NAGY ESZTER, DR. SOMOGYI ANDRÁS Bevezetés A mély hipotermiás keringés megállítás 1975 óta ismert (l). Elıször az aortaív helyreállító mőtéteinél alkalmazták az intraoperatív agyi ischaemiás károsodások megelızésére, az agy ischaemia tőrıképességének javítására. Azóta a módszer széles körben elterjedt az aorta mellkasi szakaszának sebészeti kezelésében, így az akut aorta ascendens dissectio miatt végzett mőtéteknél is. Számos szerzı, köztük Ergin és mtsai (2), Usui és mtsai (3. 4, 5, 6) megvizsgálták, hogy a mély hipotermia nyújt-e megfelelı agyi védelmet, hol van a határa a biztonságos keringés megállítás idejének, mennyiben befolyásolja a mortalitást a mély hipotermia alkalmazása. Statisztikai analízisek bizonyították, hogy a mortalitás nem függ a hipotermiás keringés megállításától, de a 40 perc feletti keringés megállítás már nem javasolt, mivel az agyi károsodások idıs betegeknél megemelkednek, 60 perc felett pedig a hipotermia védıhatása vitatott. 1. ábra. Aorta dissectio miatt végzett mőtéteink. Beteganyag és módszer 1. táblázat. A dissectiók kiterjedése De Bakey szerint. A Haynal Imre Egészségtudományi Egyetem Szív- és Érsebészeti Klinikáján január 1. és december 31. között 12 esetben végeztünk mőtétet aorta ascendens dissectio miatt. 5 esetben mély hipotermiát és keringés megállítást és 2

2 2 esetben mérsékelt hipotermiát alkalmaztunk. (1. ábra.) De Bakey I. típusú dissectio 2 esetben fordult elı, az átlagéletkor 56,5 év, a férfiak és nık aránya egyenlı volt, a legidısebb betegünk 83 éves, a nemek aránya mindkét típusban egyenlı volt. (I. táblázat.) A mőtéteket kardiopulmonalis bypass (CPB) védelmében, médián sternotomiás behatolásból végeztük. A narkózis bevezetésére intravénásán Mindazolámot (10-15 mg) és Fentanylt ( mikrogramm) izomrelaxásként az intubáláshoz Pipecuromiumot (6-8 mg) alkalmaztunk. A narkózist folyamatos intravénás adagolásban Fentanil, Mindazolan és Propofol adásával tartottuk fenn. A szívizomzat védelmére egyszeri 800 ml 4 C-os kriszt alloid kardioplegiát alkalmaztunk. Aorta ascendens pótlás (2. ábra) 5 esetben történt, a kardiopulmonalis bypass átlagidı 226 perc. az aorta lefogási idı átlagosan 87 perc volt. Aorta ascendens és ív cserét 2 esetben végeztünk, a kardiopulmonalis bypass idı átlagosan 130 perc, az aorta lefogási idı átlagosan 75 perc volt. Bentall mőtétre 2 esetben, Bentall és koronaria bypass mőtétre 3 esetben került sor. A kardiopulmonalis bypass idı átlagosan 309, illetve 259 perc. az aorta lefogás ideje átlagosan 130, illetve 126 perc volt (II. táblázat). 2. ábra Az aorta ascendens pótlása mőanyag prothesissel. A prothesisen készített nyílás a coronaria beültetésére szolgál.

3 3 II. táblázat. Mőtéti adatok. Mély hipotermiát és keringés megállítást aorta ascendens pótlásánál 3 esetben alkalmaztunk, a keringés megállítás ideje 24 perc volt. Aorta ascendens és ív csere egy esetben történt, a keringésmegállítás ideje 26 perc volt. Bentall és koronaria bypass mőtétnél 1 esetben alkalmaztunk mély hipotermiát, a keringésmegállítás ideje 20 perc volt (III. táblázat). Megvizsgáltuk a posztoperatív idıszakban a gépi lélegeztetés, a vérveszteség, az ébredési idı, az inotrop igény és a posztoperatív legmagasabb szérum KN és kreatinin értékek alakulását a mély és és mérsékelt hipotermiás csoportban. Összehasonlítottuk e két betegcsoportban a mőtét utáni halálozást és a halál okát. Eredmények III. táblázat. Keringés-megállítás mély hipotermiában. A posztoperatív idıszak vizsgált paramétereit összehasonlítva a mérsékelt hipotermiában operált 7 betegnél a gépi lélegeztetési idı átlagosan 49 óra, míg a mély hipotermiás csoportban a gépi lélegeztetés ideje ennél sokkal kevesebb, átlagosan 26 óra volt. A mőtét után, a mellkasi dréneken ürülı vérveszteség is jóval kedvezıbben alakult a mély hipotermiában operált betegeknél, ahol átlagosan 512 ml, míg a mérsékelt hipotermiában, hagyományos módon operált betegeknél átlagosan 1710 ml volt. Az inotrop igény tekintetében nem találtunk (IV. táblázat) különbséget a két vizsgált csoport között. Az ébredési idı a mérsékelt hipotermiás csoportban 6 óra, míg a mély hipotermiában operáitaknái 15 óra volt. A vesefunkcióra utaló legmagasabb szérum KN és szérum kreatinin a mérsékelt hypotermiás csoportban 14,5 mmol/1 és 101 mikromol/1, a mély hipotermiás csoportban 16,9 mmol/1 és 161 mmol/1 volt. (V. táblázat.) Az aorta ascendens pótlás 2 esetben történt mérsékelt hipotermiában, mindkét beteg gyógyult, 3 esetben történt mély hipotermiában, 1 beteget vesztettünk el akut miokardialis infarktus miatt. Aorta ascendens és ív csere 2 esetben történt, a mérsékelt hipotermiában operált beteg veseelégtelenség miatt halt meg, a mély hipotermiában operált beteg jól gyógyult.

4 4 IV. táblázat. Posztoperatív paraméterek I. V. táblázat. Posztoperatív paraméterek II. Bentall és coronaria mőtét 2 esetben történt mérsékelt hipotermiában, 1 beteget veszítettünk el akut miokardialis infarktus miatt, 1 esetben mély hipotermiában történt, a beteg akut bal szívfél elégtelenség miatt exitált. (VI., VII. táblázat.) A mőtéti mortalitás az aorta ascendens pótlás esetén volt a legalacsonyabb, a Bentall és coronaria bypass mőtétnél volt a legmagasabb. Az 5 halálesetbıl 4-ben a halál oka posztoperatív kardiális szövıdmény volt. A mély hipotermia és keringésmegállítás nem fokozta a mőtéti mortalitást. VI. táblázat. Eredmények moderált hipotermia alkalmazásánál. VII. táblázat. Eredmények mély hipotermia alkalmazásánál.

5 5 Megbeszélés A mély hipotermia segítségével az agy ischaemia tőrıképessége jelentısen növelhetı, és lehetıvé teszi korlátozott ideig a keringés teljes megállítását. Keringésmegállításban, vértelen környezetben az aortaív rekonstrukciója, a nagyerek revíziója könnyebben kivitelezhetı. Az érfal a disztalis anasztomózis területén kirekesztéstıl mentes marad. Az elsı mély hipotermiában végzett aorta ív helyreállító mőtétet Griepp és mtsai (7) írták le 1975-ben. Azóta a mély hipotermiát széles körben alkalmazzák mellkasi aorta mőtéteknél. Cooley és mtsai (8) 1981-ben számoltak be acut ascendens dissectio esetében a disztalis anasztomózis keringésmegállításban, nyitott technikával történı ellátásáról. A vértelen sebészi technika segítségével a posztoperatív szövıdmények csökkenthetık. Az általunk vizsgált 12 betegnél a posztoperatív kardialis és vesefunkciót a mély hipotermia alkalmazása nem befolyásolta. A mély hipotermiás keringésmegállításban végzett mőtétek után a posztoperatív vérveszteség jelentısen csökkent. A mőtét utáni légzés funkció gyorsabban rendezıdött. A nagy klinikai tanulmányok azt bizonyították, hogy a keringés megállítás 40 percig biztonságos mély hipotermiában 20 C-on, 60 perc fe lett az agyi szövıdmények elıfordulása, különösen idıs betegek esetén jelentısen emelkedik. Betegeinknél a mély hipotermiában történı keringésmegállítás minden esetben 30 perc alatt volt. A mőtét utáni ébredés elhúzódott a mérsékelt hipotermiás csoporthoz viszonyítva, de tartós neurológiai szövıdmény nem alakult ki. Crawford és mtsai. (9) 717 esetrıl számoltak be, 44%-ban alkalmazták a mély hipotermiás keringésmegállítást, a mortalitás 9,7% volt. Svensson és mtsai (10) szerint a mortalitási ráta 17,9%- ról 12,3%-ra volt csökkenthetı a hipotermiás keringésmegállítás bevezetésével, melyet 656 betegnél alkalmaztak. Ergin és mtsai (2) megállapították, hogy a mortalitást meghatározó tényezık: a beteg kora, a mőtét sürgetı jellege és a mőtét elıtti haemodynamikai állapot mellkasi aorta mőtétek esetén mély hipotermia alkalmazásánál. Összefoglalva tehát: a mortalitás tekintetében a mély hipotermiában alkalmazott keringésmegállítás nem kockázatfokozó tényezı. A mély hipotermiával a keringésmegállítás 30 perc idıtartamig biztonsággal alkalmazható. Irodalom 1. Griepp, R. B., Stinson, E. B., Hollingsworth, J. F. et al: Prosthetic replacement of the aortic arch. J. Thorac Cardio- vasc Surg 70: , Ergin, M. A., Calla, J. D., Lamsmann, S. L. et al: Hypother- mic circulatory arrest in operations on the thoracic aorta. J. Thorac. Cardiovasc. Surg. 107: , Usui, A., Hotta, T., Hiroura, M. et al: Retrograde cerebral perfusion through a superior vena caval canula protects the brain. Annals of Thoracic Surgery 53: 47-53, Usui, A., Hotta, 71, Hiroura, M. et al: Cerebral metabolism and function during normothermic retrograde cerebral perfusion. Journal of Cardiovascular Surgery 1: , 1993.

6 Usui, A., Oohara, K., Tong-Lin, L. et al: Comparative experimentál study beween retrograde cerebral perfusion and circulatory arrest. Journal of Thoracic Cardiovascular Surgery 107: , Usui, A., Oohara, K., Tong-Lin, L. et al: Determination of optimum retrograde cerebral perfusion conditions. Journal of Thoracic Cardiovascular Surgery 107: , Griepp, R. B., Stinson, E. B., Hollingsworth, J. F. et al: Prosthetic replacement of the aortic arch. J. Thorac. Surg. 70: , Cooley, D. A. Ott, D. A., Frazier, O. H. et al: Surgical tre- atment of aneurysms of the transverse aortic arch: Experien- ce with 25 patiens using hypothermic techniques. Annals of Thoracic Surgery 32: , Crawford, E. S., Saleh, S. A.: Transverse aortic arch ane- urysm. Improved results of treatment employing new modi- fications of aortic reconstruction and hypothermic cerebral circulatory arrest. Ann. Surg. 194: , Svensson, L. G" Crawford, E. S., Hess, K. R. et al: Deep hypothermia with circulatory arrest: determinants of stroke and early mortality in 656 patients. J. Thorac. Cardiovasc. Surg. 106: 19-31, Szabolcs Z.-Bartha E.-Bodor E. és munkatársaik: Az aorta-gyök rekonstrukciójával szerzett tapasztalataink. Magyar Sebészet Windisch M.-Nagy G.-Szabolcs Z. és munkatársaik: Mély hipothermiában végzett mőtétek során szerzett tapasztalataink. Magyar Sebészet Dr. Simonfalvi Imre HIETE Szív- és Érsebészeti Klinika 1135 Budapest, Szabolcs u Érbetegségek: 1998/ oldal

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Infrarenalis hasi aorta aneurysma (AAA) stentgraft versus nyitott mőtét

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Infrarenalis hasi aorta aneurysma (AAA) stentgraft versus nyitott mőtét 1 ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI Infrarenalis hasi aorta aneurysma (AAA) stentgraft versus nyitott mőtét Írta: DR. KOLLÁR LAJOS, DR. FORGÁCS SÁNDOR, DR. GREXA ERZSÉBET, DR. VERZÁR ZSÓFIA Bevezetés Az infrarenalis

Részletesebben

EXTRACORPORALIS KERINGÉSTÁMOGATÓ ESZKÖZÖK HASZNÁLATA A THORACOABDOMINALIS AORTASEBÉSZETBEN

EXTRACORPORALIS KERINGÉSTÁMOGATÓ ESZKÖZÖK HASZNÁLATA A THORACOABDOMINALIS AORTASEBÉSZETBEN EXTRACORPORALIS KERINGÉSTÁMOGATÓ ESZKÖZÖK HASZNÁLATA A THORACOABDOMINALIS AORTASEBÉSZETBEN DR. SZATAILILLA, DR. LEGEZAPÉTER, DR. OLÁH ZOLTÁN, DR. SÓTONYI PÉTER Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság

Részletesebben

ESETISMERTETÉS. Írta: DR. KOZLOVSZKY BERTALAN, DR. VASZILY MIKLÓS, DR. SZABÓ ZOLTÁN, DR. BÁNFI CSABA, DR. SZERAFIN TAMÁS, DR.

ESETISMERTETÉS. Írta: DR. KOZLOVSZKY BERTALAN, DR. VASZILY MIKLÓS, DR. SZABÓ ZOLTÁN, DR. BÁNFI CSABA, DR. SZERAFIN TAMÁS, DR. 1 ESETISMERTETÉS Az aorta dissectio mai kezelési lehetıségeirıl - A-típusú acut dissectio sikerrel operált esete Írta: DR. KOZLOVSZKY BERTALAN, DR. VASZILY MIKLÓS, DR. SZABÓ ZOLTÁN, DR. BÁNFI CSABA, DR.

Részletesebben

AKTUÁLIS. I. táblázat Országos érsebészeti statisztikai adatok

AKTUÁLIS. I. táblázat Országos érsebészeti statisztikai adatok 1 AKTUÁLIS Az érsebészet helyzete Magyarországon Írta: DR. NEMES ATTILA Jámbor krónikásként csak összefoglalni kívánom sok-sok kollégám munkáját, akik 40 év alatt sokat tettek azért, hogy ma Magyarországon

Részletesebben

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. AAA új mőtéti megoldása: stentgraft. Bevezetés

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. AAA új mőtéti megoldása: stentgraft. Bevezetés 1 AAA új mőtéti megoldása: stentgraft ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI Írta: DR. KOLLÁR LAJOS, DR. KASZA GÁBOR, DR. MENYHEI GÁBOR, DR. ROZSOS ISTVÁN, DR. VARGA ZSOLT, DR. GREXA ERZSÉBET, DR. HORVÁTH LÁSZLÓ Bevezetés

Részletesebben

Egynapos sebészet: hazárdírozás, vagy biztonság?

Egynapos sebészet: hazárdírozás, vagy biztonság? SZINT 2010 Szeged Egynapos sebészet: hazárdírozás, vagy biztonság? Gál János Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika Egynapos sebészet elterjedése Az idı pénz Gazdasági nyomás

Részletesebben

Dr. Galajda Zoltán DE OEC Szívsebészeti Központ

Dr. Galajda Zoltán DE OEC Szívsebészeti Központ Szívsebészet Dr. Galajda Zoltán DE OEC Szívsebészeti Központ A humán érpálya A szívburok Humán koszorúerek I Humán koszorúerek II Humán koszorúerek III Szívizom scintigraphia Szívizom kóros perfúzió A

Részletesebben

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Nehézségek és eredmények az aneurysmák sürgısségi ellátásában. Bevezetés

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Nehézségek és eredmények az aneurysmák sürgısségi ellátásában. Bevezetés 1 ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI Nehézségek és eredmények az aneurysmák sürgısségi ellátásában Írta: DR. TAMÁS LÁSZLÓ, DR. CZIGÁNY TAMÁS, DR. GUNTHER TAMÁS Bevezetés Az aneurysmák sürgıs beavatkozást igényid szövıdményeinek

Részletesebben

Az arteria axillaris kanülálás neuroprotektív hatása az akut proximális aorta dissectio kezelésében, különös tekintettel a Marfan-syndromára

Az arteria axillaris kanülálás neuroprotektív hatása az akut proximális aorta dissectio kezelésében, különös tekintettel a Marfan-syndromára Az arteria axillaris kanülálás neuroprotektív hatása az akut proximális aorta dissectio kezelésében, különös tekintettel a Marfan-syndromára ifj. Seres-Sturm Lajos¹, Daróczi László², Szabolcs Zoltán² ¹Pécsi

Részletesebben

MAÉT, Szombathelyi Angiológiai Napok, június

MAÉT, Szombathelyi Angiológiai Napok, június Dr. Tamás László János, Dr. Czigány Tamás Dr. Kövesi Zsolt, Dr. Jakab Lajos, Dr. Németh József, Dr. Bartek Péter Érsebészeti és Radiológiai Osztály Petz Aladár Megyei Oktató Kórház, Győr MAÉT, Szombathelyi

Részletesebben

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Nehézségek és eredmények az aneurysmák sürgısségi ellátásában. Bevezetés

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Nehézségek és eredmények az aneurysmák sürgısségi ellátásában. Bevezetés 1 ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI Nehézségek és eredmények az aneurysmák sürgısségi ellátásában Írta: DR. TAMÁS LÁSZLÓ, DR. CZIGÁNY TAMÁS, DR. GUNTHER TAMÁS Bevezetés Az aneurysmák sürgıs beavatkozást igényid szövıdményeinek

Részletesebben

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Tapasztalatok és eredmények a posztoperatív álaneurizmák sebészi kezelésében

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Tapasztalatok és eredmények a posztoperatív álaneurizmák sebészi kezelésében 1 ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI Tapasztalatok és eredmények a posztoperatív álaneurizmák sebészi kezelésében Írta: DR. TAMÁS LÁSZLÓ, DR. GUNTIIER TAMÁS, DR. NÉMETH JÓZSEF, DR. JAKAB LAJOS, DR. CZIGÁNY TAMÁS, DR.

Részletesebben

A Willisi-kör hiányzó szegmenseinek szerepe a

A Willisi-kör hiányzó szegmenseinek szerepe a A Willisi-kör hiányzó szegmenseinek szerepe a carotis rekonstrukció után közvetlenül jelentkező neurológiai események gyakoriságában Banga Péter Varga Andrea Csobay-Novák Csaba Kolossváry Márton Szántó

Részletesebben

Semmelweis Egyetem Budapest Ér- és Szívsebészeti Klinika. CPB indul Melegítés kezdete CPB vége Műtét vége. Bőrmetszés

Semmelweis Egyetem Budapest Ér- és Szívsebészeti Klinika. CPB indul Melegítés kezdete CPB vége Műtét vége. Bőrmetszés Indukció Intubálás Semmelweis Egyetem Budapest Bőrmetszés CPB indul Melegítés kezdete CPB vége Műtét vége 1. ábra 72 éves beteg nyitott szívműtétje során készült AAI grafikon. Az anesztézia teljes folyamata.

Részletesebben

Témavezetõ: Prof. Dr. Péterffy Árpád

Témavezetõ: Prof. Dr. Péterffy Árpád EGYETEMI DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS TELJES ARTERIÁS REVASCULARISATIO ARTERIA RADIALISSAL Dr. Galajda Zoltán Témavezetõ: Prof. Dr. Péterffy Árpád DEBRECENI EGYETEM ORVOS ÉS EGÉSZSÉGTUDOMÁNYI CENTRUM SZÍVSEBÉSZETI

Részletesebben

Program november 3. csütörtök

Program november 3. csütörtök Program 2016. november 3. csütörtök 10:00 13:00 Érkezés, regisztráció 12:00 13:00 Ebéd 13:00 13:20 Megnyitó Prof. Dr. Szabados Sándor MSZT elnöke Dr. Bóka István Balatonfüred polgármestere, a Kongresszus

Részletesebben

A myocardium infarktus különböző klinikai formáinak összehasonlítása

A myocardium infarktus különböző klinikai formáinak összehasonlítása A myocardium infarktus különböző klinikai formáinak összehasonlítása Infarktus Regiszter adatok Dr. Ofner Péter Cél: A STEMI és NSTEMI diagnózissal kezelt betegek demográfiai adatainak, a társbetegségeknek

Részletesebben

NOAC-kezelés pitvarfibrillációban. Thrombolysis, thrombectomia és kombinációja. Az ischaemiás kórképek szekunder prevenciója. A TIA új, szöveti alapú

NOAC-kezelés pitvarfibrillációban. Thrombolysis, thrombectomia és kombinációja. Az ischaemiás kórképek szekunder prevenciója. A TIA új, szöveti alapú NOAC-kezelés pitvarfibrillációban. Thrombolysis, thrombectomia és kombinációja. Az ischaemiás kórképek szekunder prevenciója. A TIA új, szöveti alapú meghatározása. (Megj.: a felsorolt esetekben meghatározó

Részletesebben

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Aorto-iliacalis keringészavar vesetranszplantációt követően: rekonstrukciós lehetőségek

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Aorto-iliacalis keringészavar vesetranszplantációt követően: rekonstrukciós lehetőségek ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI Aorto-iliacalis keringészavar vesetranszplantációt követően: rekonstrukciós lehetőségek Írta: DR. SÓTONYI PÉTER, DR. SZABÓ ATTILA, DR. SZÉPHELYI KATALIN, DR. TORONYI ÉVA, DR. NEMES

Részletesebben

Pulmonalis embólia Akut Aorta Szindrómák. Szukits Sándor PTE - KK - Radiológiai Klinika

Pulmonalis embólia Akut Aorta Szindrómák. Szukits Sándor PTE - KK - Radiológiai Klinika Pulmonalis embólia Akut Aorta Szindrómák Szukits Sándor PTE - KK - Radiológiai Klinika Pulmonális Embólia - Kivizsgálási taktika Klinikai valószínűség Scoring rendszerek: Wells Genfi Pisa-Ped Módosított

Részletesebben

ADENOTOMIA, TONSILLECTOMIA és annak indikációi

ADENOTOMIA, TONSILLECTOMIA és annak indikációi ADENOTOMIA, TONSILLECTOMIA és annak indikációi Semmelweis Egyetem, I.sz. Gyermekgyógyászati Klinika Budapest Dr. Mertz Katalin A tonsilla palatinák és a tonsilla pharyngea a Waldeyer-féle lymphaticus garatgyőrő

Részletesebben

Hibák vénától vénáig

Hibák vénától vénáig Hibák vénától vénáig Jókainé Szalai Ditta, Vass Márta, Martin Ibolya Országos Vérellátó Szolgálat, Pécs MOLSZE XI. Nagygyőlése, Pécs, 2009. augusztus 27 29. Háttér A biztonságos transzfúzió feltételei:

Részletesebben

Lohe mûtét hosszú távú eredményei a metatarsalgia kezelésében

Lohe mûtét hosszú távú eredményei a metatarsalgia kezelésében POTE Ortopédiai Klinika közleménye Lohe mûtét hosszú távú eredményei a metatarsalgia kezelésében DR. LOVÁSZ GYÖRGY, DR. KRÁNICZ JÁNOS, DR. SCHMIDT BÉLA Érkezett: 1995. április 11. ÖSSZEFOGLALÁS A szerzôk

Részletesebben

A BIOMECHANIKAI ANYAGVIZSGÁLÓ LABORATÓRIUM

A BIOMECHANIKAI ANYAGVIZSGÁLÓ LABORATÓRIUM Tudományos Hétfő rendezvénysorozat Debrecen, 2011.05.09. 1/16 A BIOMECHANIKAI ANYAGVIZSGÁLÓ LABORATÓRIUM Manó Sándor, Csernátony Zoltán DEBRECENI EGYETEM OEC ORTOPÉDIAI KLINIKA BIOMECHANIKAI LABORATÓRIUM

Részletesebben

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Tapasztalatok és eredmények a posztoperatív álaneurizmák sebészi kezelésében

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Tapasztalatok és eredmények a posztoperatív álaneurizmák sebészi kezelésében 1 ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI Tapasztalatok és eredmények a posztoperatív álaneurizmák sebészi kezelésében Írta: DR. TAMÁS LÁSZLÓ, DR. GUNTIIER TAMÁS, DR. NÉMETH JÓZSEF, DR. JAKAB LAJOS, DR. CZIGÁNY TAMÁS, DR.

Részletesebben

A sebészi indikáció szerepe a posztoperatív morbiditásban/mortalitásban

A sebészi indikáció szerepe a posztoperatív morbiditásban/mortalitásban A sebészi indikáció szerepe a posztoperatív morbiditásban/mortalitásban Lázár György SZTE ÁOK Sebészeti Klinika, Szeged Szegedi Intenzíves Találkozó, Szeged, 2013. november 14-16. Lehet a kockázatot csökkenteni?

Részletesebben

TOVÁBBKÉPZÉS. Az acenocumarol és a warfarin hatásossága és biztonságossága a mélyvénás trombózis kezelésében.

TOVÁBBKÉPZÉS. Az acenocumarol és a warfarin hatásossága és biztonságossága a mélyvénás trombózis kezelésében. 1 TOVÁBBKÉPZÉS Az acenocumarol és a warfarin hatásossága és biztonságossága a mélyvénás trombózis kezelésében. Írta: DR. BERNÁT SÁNDOR IVÁN, DR. RÓKUSZ LÁSZLÓ Rövidítések: A = acenocoumarol INR = International

Részletesebben

Csípôízületi totál endoprotézis-beültetés lehetôségei csípôkörüli osteotomiát követôen

Csípôízületi totál endoprotézis-beültetés lehetôségei csípôkörüli osteotomiát követôen A Pécsi Orvostudományi Egyetem Ortopédiai Klinika közleménye Csípôízületi totál endoprotézis-beültetés lehetôségei csípôkörüli osteotomiát követôen DR. BELLYEI ÁRPÁD, DR. THAN PÉTER. DR. VERMES CSABA Érkezett:

Részletesebben

Vertebroplastica osztályunkon. Zoltán Kaposi Mór Oktató Kórház, Idegsebészeti Osztály

Vertebroplastica osztályunkon. Zoltán Kaposi Mór Oktató Kórház, Idegsebészeti Osztály Vertebroplastica osztályunkon dr. Szentágotai Attila, dr. Kiss Attila, dr. Horváth dr. Szentágotai Attila, dr. Kiss Attila, dr. Horváth Zoltán Kaposi Mór Oktató Kórház, Idegsebészeti Osztály Osteoporosis

Részletesebben

2. Az R1. 2. számú melléklete az 1. melléklet szerint módosul. b) 2. pontjában a 120 szövegrész helyébe a 132 szöveg,

2. Az R1. 2. számú melléklete az 1. melléklet szerint módosul. b) 2. pontjában a 120 szövegrész helyébe a 132 szöveg, 36/2017. (XII. 27.) EMMI rendelet az egészségügyi szakellátás társadalombiztosítási finanszírozásának egyes kérdéseiről szóló 9/1993. (IV. 2.) NM rendelet és az Egészségbiztosítási Alap terhére finanszírozható

Részletesebben

ESETISMERTETÉS. Írta: DR. KOZLOVSZKY BERTALAN, DR. VASZILY MIKLÓS, DR. SZABÓ ZOLTÁN, DR. BÁNFI CSABA, DR. SZERAFIN TAMÁS, DR.

ESETISMERTETÉS. Írta: DR. KOZLOVSZKY BERTALAN, DR. VASZILY MIKLÓS, DR. SZABÓ ZOLTÁN, DR. BÁNFI CSABA, DR. SZERAFIN TAMÁS, DR. 1 ESETISMERTETÉS Az aorta dissectio mai kezelési lehetıségeirıl - A-típusú acut dissectio sikerrel operált esete Írta: DR. KOZLOVSZKY BERTALAN, DR. VASZILY MIKLÓS, DR. SZABÓ ZOLTÁN, DR. BÁNFI CSABA, DR.

Részletesebben

Homograftokszerepe az érsebészeti gyakorlatban- homograftokkalvégzett érműtéteinkkapcsán kapcsán szerzett tapasztalataink

Homograftokszerepe az érsebészeti gyakorlatban- homograftokkalvégzett érműtéteinkkapcsán kapcsán szerzett tapasztalataink Homograftokszerepe az érsebészeti gyakorlatban- homograftokkalvégzett érműtéteinkkapcsán kapcsán szerzett tapasztalataink Dr. Nagy Zsuzsa 1, Dr. SótonyiPéter, 1 Dr. Szeberin Zoltán, Molnár Anna 2, Kókai

Részletesebben

ESETISMERTETÉS. Fedett, retroperitoneumba rupturált hasi aorta aneurysma sikeres endovascularis kirekesztése

ESETISMERTETÉS. Fedett, retroperitoneumba rupturált hasi aorta aneurysma sikeres endovascularis kirekesztése 1 ESETISMERTETÉS Fedett, retroperitoneumba rupturált hasi aorta aneurysma sikeres endovascularis kirekesztése Írta: DR. JUHÁSZ GYÖRGY, DR. MÁTYÁS LAJOS, DR. LÁZÁR ISTVÁN Bevezetés Ultrahangos felmérések

Részletesebben

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Rupturált mycoticus poplitealis aneurysma endovascularis megoldása

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Rupturált mycoticus poplitealis aneurysma endovascularis megoldása 1 ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI Rupturált mycoticus poplitealis aneurysma endovascularis megoldása Írta: GEORGE M. SOMJEN, WENDELA SCHIMMER A "mycotikus aneurysma" kifejezést a septicus etiológiájú elváltozások

Részletesebben

Korai tapasztalatok a Calcaneo-stop módszer alkalmazásával a gyermekkori lúdtalp mûtéti kezelésében

Korai tapasztalatok a Calcaneo-stop módszer alkalmazásával a gyermekkori lúdtalp mûtéti kezelésében A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar, Ortopédiai Klinikájának közleménye Korai tapasztalatok a Calcaneo-stop módszer alkalmazásával a gyermekkori lúdtalp mûtéti kezelésében DR. KRÁNICZ

Részletesebben

Csecsemık és s gyermekek. Dr. Máttyus István SE I. sz. Gyermekklinika

Csecsemık és s gyermekek. Dr. Máttyus István SE I. sz. Gyermekklinika Csecsemık és s gyermekek táplálása mőtét m t utáni idıszakban Dr. Máttyus István SE I. sz. Gyermekklinika Általános megjegyzések A csecsemık és gyermekek regenerációs képessége nagyon jó, a postoperatív

Részletesebben

SZÍVSEBÉSZET. 3. A vérzéscsillapítás sebészi lehetőségei. A transzfúzió alapszabályai, alternatívái

SZÍVSEBÉSZET. 3. A vérzéscsillapítás sebészi lehetőségei. A transzfúzió alapszabályai, alternatívái SZÍVSEBÉSZET Sebészi anatómia, patofiziológia, myocardium protekció 1. A szív anatómiája: topológia, felszín, koszorúserek, nagyerek, üregek, septumok, billentyűk, ingerképző- és vezető rendszer 2. Műtéti

Részletesebben

A tanulmányok a bebizonyították hogy a tüneteket követő első 6 hónapban elvégzett endarterectomia szignifikánsan csökkentette az ismétlődő stoke

A tanulmányok a bebizonyították hogy a tüneteket követő első 6 hónapban elvégzett endarterectomia szignifikánsan csökkentette az ismétlődő stoke KORAI CAROTIS ENDARTERECTOMIÁK EREDMÉNYEI BENKŐ L.,, KASZA G., FAZEKAS G., ARATÓ E., ARATÓ E., FÜZI Á., VADÁSZ G., JÁVOR SZ., MENYHEI G. PÉCSI TUDOMÁMYEGYETEM,, KLINIKAI KÖZPONT ÉRSEBÉSZETI KLINIKA Irányadó

Részletesebben

TOVÁBBKÉPZÉS. Írta: DR. TÓTH GYULA, DR. DLUSTUS BÉLA, DR. VALLUS GÁBOR, DR. BARANYAI ÁRPÁD, DR. TÓTH LAJOS, DR. BARTA LÁSZLÓ

TOVÁBBKÉPZÉS. Írta: DR. TÓTH GYULA, DR. DLUSTUS BÉLA, DR. VALLUS GÁBOR, DR. BARANYAI ÁRPÁD, DR. TÓTH LAJOS, DR. BARTA LÁSZLÓ 1 TOVÁBBKÉPZÉS Traumás thoracalis aorta ruptura mőtéti ellátása Írta: DR. TÓTH GYULA, DR. DLUSTUS BÉLA, DR. VALLUS GÁBOR, DR. BARANYAI ÁRPÁD, DR. TÓTH LAJOS, DR. BARTA LÁSZLÓ Bevezetés A közlekedési balesetek

Részletesebben

Kardiológiai betegek perioperatív kivizsgálása és előkészítése Prof. Fülesdi Béla, Dr. Páll Dénes, Dr. Molnár Csilla (Debrecen)

Kardiológiai betegek perioperatív kivizsgálása és előkészítése Prof. Fülesdi Béla, Dr. Páll Dénes, Dr. Molnár Csilla (Debrecen) Kardiológiai betegek perioperatív kivizsgálása és előkészítése Prof. Fülesdi Béla, Dr. Páll Dénes, Dr. Molnár Csilla (Debrecen) A kardiovaszkuláris rizikófaktorral és/vagy manifeszt kardiológiai betegséggel

Részletesebben

ARTÉRIÁK. Infrarenalis aorta aneurysma kezelésérealkalmazott endovascularis és nyitottműtétek eredményeinek összehasonlítása

ARTÉRIÁK. Infrarenalis aorta aneurysma kezelésérealkalmazott endovascularis és nyitottműtétek eredményeinek összehasonlítása ARTÉRIÁK Infrarenalis aorta aneurysma kezelésérealkalmazott endovascularis és nyitottműtétek eredményeinek összehasonlítása Írta: DR. MENYHEI GÁBOR, DR. KOLLÁR LAJOS, DR. KASZA GÁBOR, DR. HARDI PÉTER,

Részletesebben

Reanimáció Újraélesztés Sürgős esetek

Reanimáció Újraélesztés Sürgős esetek Reanimáció Újraélesztés Sürgős esetek Dr. Sirák András Családorvos, mentőorvos Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszék Tanszékvezető: Dr. Kalabay László egyetemi tanár Sirák Reanimáció 1 Miért fontos?

Részletesebben

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Alimentáris traktusba perforált aorta aneurysmák endovascularis kirekesztése

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Alimentáris traktusba perforált aorta aneurysmák endovascularis kirekesztése 1 ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI Alimentáris traktusba perforált aorta aneurysmák endovascularis kirekesztése Írta: DR. JUHÁSZ GYÖRGY, DR. MÁTYÁS LAJOS, DR. SIMON GIZELLA, DR. LÁZÁR ISTVÁN Bevezetés Parodi, argentin

Részletesebben

Forgalmi, teljesítmény és költség adatok (2009.01-2009.12)

Forgalmi, teljesítmény és költség adatok (2009.01-2009.12) 2010.02.01 Felsővezetői Tájékoztató 1/10. o Kapacitás adatok Orvos létszám Felnőtt kardiológia 29,00 29,00 0,0% 29,00 29,00 Felnőtt szívsebészet 16,32 15,88-2,7% 15,75 14,00 Összevont gyermek ellátás 19,21

Részletesebben

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Írta: DR. DR. SÖMJÉN M. GYÖRGY, FRANKLIN POND M. D., GRAEME C. LAST M. D.

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Írta: DR. DR. SÖMJÉN M. GYÖRGY, FRANKLIN POND M. D., GRAEME C. LAST M. D. 1 ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI Endovascularis aorta mőtéteink eredményei - computer tomográffal végzett 54 hónapos követés Írta: DR. DR. SÖMJÉN M. GYÖRGY, FRANKLIN POND M. D., GRAEME C. LAST M. D. Bevezetés Parodi

Részletesebben

Az egészségpolitika alapjai: értékek, célok és eszközök. 2013. október 18.

Az egészségpolitika alapjai: értékek, célok és eszközök. 2013. október 18. Az egészségpolitika alapjai: értékek, célok és eszközök 2013. október 18. Az egészségpolitikai döntéshozatal alapjai és dilemmái Miért vagyunk itt? Mi közünk van az egészségpolitikához? Probléma-alapú

Részletesebben

A léguti stent kezelés. Dr. Márialigeti Tivadar Tüdıgyógyintézet Törökbálint Gyermekosztály III. 24.

A léguti stent kezelés. Dr. Márialigeti Tivadar Tüdıgyógyintézet Törökbálint Gyermekosztály III. 24. A léguti stent kezelés Dr. Márialigeti Tivadar Tüdıgyógyintézet Törökbálint Gyermekosztály 2010. III. 24. A stent implantáció palliatív beavatkozás üreges szervek vezetékek erek légutak C.R.Stent 1845-1901

Részletesebben

Vazoaktív szerek alkalmazása és indikációs területeik az intenzív terápiában. Koszta György DEOEC, AITT 2013

Vazoaktív szerek alkalmazása és indikációs területeik az intenzív terápiában. Koszta György DEOEC, AITT 2013 Vazoaktív szerek alkalmazása és indikációs területeik az intenzív terápiában Koszta György DEOEC, AITT 2013 Cél A megfelelő szöveti perfusio helyreállítása Nem specifikus terápia Preload optimalizálása

Részletesebben

Perioperatív antibiotikumprofilaxis

Perioperatív antibiotikumprofilaxis A Semmelweis Egyetem Klinikai Központ KKTT 52/2009 (V.25) Határozata alapján elfogadottnak tekintendı Perioperatív antibiotikumprofilaxis 2009. Készítette: Dr. Pulay István, Dr. Sziller István, Dr. Tenke

Részletesebben

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Akut carotis revaszkularizáció progresszív stroke esetén

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Akut carotis revaszkularizáció progresszív stroke esetén 1 ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI Akut carotis revaszkularizáció progresszív stroke esetén Írta: DR. BARANYAI ÁRPÁD, DR. DLUSTUS BÉLA, DR. TÓTH GYULA, DR. VALLUS GÁBOR Bevezetés A carotis endarteriectomia negyven

Részletesebben

A COPD keringésre kifejtett hatásai

A COPD keringésre kifejtett hatásai A COPD keringésre kifejtett hatásai Dr. Habil. Varga János Tamás Országos Korányi Pulmonológiai Intézet MTT Továbbképzés 2019 2019. január 25. A FEV1 csökkenés következményei Young R 2008 COPD-cluster

Részletesebben

Acut stroke ellátás a következő 5 év feladatai. Bereczki Dániel SE Neurológiai Klinika BUDAPEST

Acut stroke ellátás a következő 5 év feladatai. Bereczki Dániel SE Neurológiai Klinika BUDAPEST Acut stroke ellátás a következő 5 év feladatai Bereczki Dániel SE Neurológiai Klinika BUDAPEST A 60 ÉV ALATTIAK ARÁNYA 27%!! Százezer lakosra egy év alatt jutó halálestek száma Fél óránként Másfél óránként

Részletesebben

BELGYÓGYÁSZAT. Akut veseelégtelenség definíciója, előfordulási gyakorisága, rizikófaktorai és kimenetele érsebészeti betegekben. Irodalmi áttekintés

BELGYÓGYÁSZAT. Akut veseelégtelenség definíciója, előfordulási gyakorisága, rizikófaktorai és kimenetele érsebészeti betegekben. Irodalmi áttekintés BELGYÓGYÁSZAT Akut veseelégtelenség definíciója, előfordulási gyakorisága, rizikófaktorai és kimenetele érsebészeti betegekben. Irodalmi áttekintés Írta: DR. GÁLFY ILDIKÓ, DR. SZÉPHELYI KATALIN, DR. SZÁZADOS

Részletesebben

A neurosonológia alkalmazási lehetőségei az acut stroke diagnosztikájában és therapiájában a teljesség igénye nélkül

A neurosonológia alkalmazási lehetőségei az acut stroke diagnosztikájában és therapiájában a teljesség igénye nélkül A neurosonológia alkalmazási lehetőségei az acut stroke diagnosztikájában és therapiájában a teljesség igénye nélkül Dr. Molnár Sándor A thrombolysis időablakán belül lévő, potenciálisan revascularisatiora

Részletesebben

A Marfan szindróma szívsebészeti vonatkozásai

A Marfan szindróma szívsebészeti vonatkozásai Habilitációs tézisek 1 A Marfan szindróma szívsebészeti vonatkozásai Dr. Szabolcs Zoltán Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar, Szívsebészeti Klinika Budapest 2010 2 A Marfan szindróma szívsebészeti

Részletesebben

A lépések 1. Shock. A lépések 3. A lépések 2. Gyermek reanimáció. Köszönöm megtisztelő figyelmüket 2012.03.03.

A lépések 1. Shock. A lépések 3. A lépések 2. Gyermek reanimáció. Köszönöm megtisztelő figyelmüket 2012.03.03. Miért fontos? Reanimáció Újraélesztés Dr Sirák András Családorvos, mentőorvos Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszék Tanszékvezető: Dr Kalabay László egyetemi tanár 1 Alapfogalmak Eszköz nélküli újraélesztés

Részletesebben

Akut koronária szindróma. Dr.Becker Dávid Ph.D

Akut koronária szindróma. Dr.Becker Dávid Ph.D Akut koronária szindróma Dr.Becker Dávid Ph.D KARDIOLÓGIA NAPJA 2012 2 napja visszatérő mellkasi fájdalmak 2 Mi látható az EKG-n? 1. normál variáns 2. ST depressio avl, V5-6 3. ST eleváció III, avf 4.

Részletesebben

AKUT VERÕÉRKÓRKÉPEK, SEBÉSZETI SZEMPONTOK

AKUT VERÕÉRKÓRKÉPEK, SEBÉSZETI SZEMPONTOK ANGIOLÓGIA AKUT VERÕÉRKÓRKÉPEK, SEBÉSZETI SZEMPONTOK Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság Definíció Etiológia Hirtelen (órákon belül) kialakult artériaelzáródás, amely az ellátási területen heveny

Részletesebben

**** Fıcsoport: 01 Idegrendszeri megbetegedések

**** Fıcsoport: 01 Idegrendszeri megbetegedések **** Fıcsoport: 01 Idegrendszeri megbetegedések **** 01 013C Neuroimmunológiai betegség teljes dózisú humán immunglobulin terápiával, 18 év felett G6100 Guillain-Barré-syndroma G7000 Myasthenia gravis

Részletesebben

Extracranialis arteria carotis dezobliteráció symptomás betegekben. Oláh László Debreceni Egyetem, Neurológiai Klinika

Extracranialis arteria carotis dezobliteráció symptomás betegekben. Oláh László Debreceni Egyetem, Neurológiai Klinika Extracranialis arteria carotis dezobliteráció symptomás betegekben Oláh László Debreceni Egyetem, Neurológiai Klinika Carotis dezobliteráció Történeti áttekintés 1953 De Bakey, Houston - CEA 1954 Eastcott

Részletesebben

A stroke ellátás helyzete Magyarországon

A stroke ellátás helyzete Magyarországon A stroke ellátás helyzete Magyarországon Bereczki Dániel SE Neurológiai Klinika Magyar Stroke Társaság Agyi érbetegségek kórházi kezeléseinek esetszáma és a kezelt személyek száma 160 000 140 000 120

Részletesebben

Stroke kezelésének alapelvei. Prof. Dr. Komoly Sámuel MTA doktora PTE Neurológiai Klinika igazgatója

Stroke kezelésének alapelvei. Prof. Dr. Komoly Sámuel MTA doktora PTE Neurológiai Klinika igazgatója Stroke kezelésének alapelvei Prof. Dr. Komoly Sámuel MTA doktora PTE Neurológiai Klinika igazgatója Hogyan kezelhetı a stroke? Primer prevenció a stroke rizikójának csökkentése STROKE Akut kezelés Szekunder

Részletesebben

SZÍVSEBÉSZET. 3. A vérzéscsillapítás sebészi lehetőségei. A transzfúzió alapszabályai, alternatívái

SZÍVSEBÉSZET. 3. A vérzéscsillapítás sebészi lehetőségei. A transzfúzió alapszabályai, alternatívái SZÍVSEBÉSZET Sebészi anatómia, patofiziológia, myocardium protekció 1. A szív anatómiája: topológia, felszín, koszorúserek, nagyerek, üregek, septumok, billentyűk, ingerképző- és vezető rendszer 2. Műtéti

Részletesebben

A myastheniás beteg anesztéziája 2004

A myastheniás beteg anesztéziája 2004 A myastheniás beteg anesztéziája 2004 Hallay J.,Micskei Cs.,Farkas M.,Kollár S., Debreceni Egyetem Orvos és Egészségtudományi Centrum, Aneszteziológiai és Intenzív terápiás Tanszék és II. sz. Sebészeti

Részletesebben

Az influenza klinikuma,terápiája,megelızése. Dr. Papp Erzsébet Háziorvosi továbbképzés Kaposvár, 2014. január 15.

Az influenza klinikuma,terápiája,megelızése. Dr. Papp Erzsébet Háziorvosi továbbképzés Kaposvár, 2014. január 15. Az influenza klinikuma,terápiája,megelızése Dr. Papp Erzsébet Háziorvosi továbbképzés Kaposvár, 2014. január 15. Az influenza napjainkban is az egyik legjelentısebb légúti vírusfertızés. A kiterjedt prevenciós

Részletesebben

14. napirendi pont Megtárgyalja: Egészségügyi, Szociális és Esélyegyenlıségi Bizottság Pénzügyi és Vagyonkezelı Bizottság 01/250-2/2010.

14. napirendi pont Megtárgyalja: Egészségügyi, Szociális és Esélyegyenlıségi Bizottság Pénzügyi és Vagyonkezelı Bizottság 01/250-2/2010. 14. napirendi pont Megtárgyalja: Egészségügyi, Szociális és Esélyegyenlıségi Bizottság Pénzügyi és Vagyonkezelı Bizottság 01/250-2/2010. a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház fıigazgató fıorvosának e l ı

Részletesebben

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Kvantitatív agyi vérátfolyás rezerv vizsgálatok 99mTc-HMPAO SPECT-tel nyaki verıér szőkületben

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Kvantitatív agyi vérátfolyás rezerv vizsgálatok 99mTc-HMPAO SPECT-tel nyaki verıér szőkületben 1 ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI Kvantitatív agyi vérátfolyás rezerv vizsgálatok 99mTc-HMPAO SPECT-tel nyaki verıér szőkületben Írta: DR. GARAI ILDIKÓ, DR. SZOMJÁK EDIT, DR. TÓTH CSABA, DR. VARGA JÓZSEF, DR. BÁNK

Részletesebben

Alacsony iskolázottság hatása szívinfarktus, vagy ACBG utáni rehabilitációra, adverz kardiovaszkuláris eseményekre.

Alacsony iskolázottság hatása szívinfarktus, vagy ACBG utáni rehabilitációra, adverz kardiovaszkuláris eseményekre. dr. Simon Attila 1, dr. Tiringer István 2, dr. Berényi István 1, dr. Gelesz Éva 1, Prof. dr. Veress Gábor 1 1: Állami Szívkórház, Balatonfüred 2: PTE ÁOK Magatartástudományi Intézet Alacsony iskolázottság

Részletesebben

VÉNÁK BETEGSÉGEI. Varicectomia mélyvénás keringés hiányában. Bevezetés

VÉNÁK BETEGSÉGEI. Varicectomia mélyvénás keringés hiányában. Bevezetés 1 VÉNÁK BETEGSÉGEI Varicectomia mélyvénás keringés hiányában Írta: DR. BIHARI IMRE Bevezetés A visszérsebészet egyik alaptétele, hogy mélyvénás elzáródásban nem szabad a felületes vénás rendszeren mőtétet

Részletesebben

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Írta: DR. DR. SÖMJÉN M. GYÖRGY, FRANKLIN POND M. D., GRAEME C. LAST M. D.

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Írta: DR. DR. SÖMJÉN M. GYÖRGY, FRANKLIN POND M. D., GRAEME C. LAST M. D. 1 ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI Endovascularis aorta mőtéteink eredményei - computer tomográffal végzett 54 hónapos követés Írta: DR. DR. SÖMJÉN M. GYÖRGY, FRANKLIN POND M. D., GRAEME C. LAST M. D. Bevezetés Parodi

Részletesebben

Zárójelentés. A leukocita és trombocita funkció változások prediktív értékének vizsgálata intenzív betegellátást igénylı kórképekben

Zárójelentés. A leukocita és trombocita funkció változások prediktív értékének vizsgálata intenzív betegellátást igénylı kórképekben 1 Zárójelentés A leukocita és trombocita funkció változások prediktív értékének vizsgálata intenzív betegellátást igénylı kórképekben címő, K060227 számú OTKA pályázatról A pályázati munkatervnek megfelelıen

Részletesebben

Ügyeleti idıben, a hajnali órákban heves hasi

Ügyeleti idıben, a hajnali órákban heves hasi Adjuváns kezelések szepszisben: életmentés vagy pénzkidobás? Dr. Csomós Ákos egyetemi docens Semmelweis Egyetem, I. sz. Sebészeti Klinika, Budapest BIZTOSAN életmentés akkor, ha a BEST STANDARD CARE mellett

Részletesebben

Polyák J., Moser Gy. A centralis támadáspontú antihipertenzív terápia elméleti alapjai Háziorvos Továbbképző Szemle 1998.(3):6; 384-391.

Polyák J., Moser Gy. A centralis támadáspontú antihipertenzív terápia elméleti alapjai Háziorvos Továbbképző Szemle 1998.(3):6; 384-391. Dr. Polyák József Egyetem:1980-86 Szegedi Orvostudományi Egyetem Szakdolgozat: az immunreaktív gastrointestinális peptidek ( gastrin, CCK és CCK analógok ) szerepe a stress intracerebrális mediációjában

Részletesebben

Antitrombotikuskezelés kezelés alsó végtagi intervenció után

Antitrombotikuskezelés kezelés alsó végtagi intervenció után Antitrombotikuskezelés kezelés alsó végtagi intervenció után Jassó István dr. ESZSZK I. Belgyógyászat Berencsi Anikó dr. SE VSZÉK Cél: CV rizikócsökkentés restenosis/reocclusio megakadályozása Mivel? TAG:

Részletesebben

AZ EGÉSZSÉGESEN ÉS A FOGYATÉKOSSÁG NÉLKÜL LEÉLT ÉVEK VÁRHATÓ SZÁMA MAGYARORSZÁGON

AZ EGÉSZSÉGESEN ÉS A FOGYATÉKOSSÁG NÉLKÜL LEÉLT ÉVEK VÁRHATÓ SZÁMA MAGYARORSZÁGON AZ EGÉSZSÉGESEN ÉS A FOGYATÉKOSSÁG NÉLKÜL LEÉLT ÉVEK VÁRHATÓ SZÁMA MAGYARORSZÁGON DR. PAKSY ANDRÁS A lakosság egészségi állapotát jellemző morbiditási és mortalitási mutatók közül a halandósági tábla alapján

Részletesebben

HISTÓRIA. 1. ábra. Cserjési Andrásné asszisztensnő, dr. Madarász Gyula és dr. Nyiredy Géza.

HISTÓRIA. 1. ábra. Cserjési Andrásné asszisztensnő, dr. Madarász Gyula és dr. Nyiredy Géza. 1 HISTÓRIA Budai MÁV Kórház Érsebészeti osztály Írta: DR. BARTOS GÁBOR, DR. BIHARI IMRE Előző lapszámunkban egy nem teljesen korrekt leírás szerepelt erről az osztályról, ezért az alábbiakban hiteles információkat

Részletesebben

Ischaemias szívbetegség kezelése PCI-vel

Ischaemias szívbetegség kezelése PCI-vel Ischaemias szívbetegség kezelése PCI-vel Semmelweis Egyetem ÁOK Kardiológiai Központ Dr. Merkely Béla Ischaemiás szívbetegség klinikai formái tünetmentes (silent ischaemia!) congestiv functiozavar / /

Részletesebben

A krónikus veseelégtelenség kardio-metabolikus kockázata

A krónikus veseelégtelenség kardio-metabolikus kockázata A krónikus veseelégtelenség kardio-metabolikus kockázata Dr. Kiss István Fıv. Önk. Szent Imre Kórház, Belgyógyászati Mátrix Intézet, Nephrologia-Hypertonia Profil 1 2 SZÍV ÉS ÉRRENDSZERI KOCKÁZAT ÉS BETEGSÉG

Részletesebben

PILIS VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSI KONCEPCIÓJA

PILIS VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSI KONCEPCIÓJA 1 JÓVÁHAGYOTT VERZIÓ! PILIS VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSI KONCEPCIÓJA Pilis Város Önkormányzatának Képviselı-testülete Pilis Város Egészségügyi Szolgáltatás-tervezési Koncepcióját

Részletesebben

AVM prepatellarisan körülírt nidusszal

AVM prepatellarisan körülírt nidusszal AVM prepatellarisan körülírt nidusszal Axialis T2 STIR Post-Gad Fat Sat T1 CE-MRA Multiplex pulmonalis AVM Osler kór CE-MRA MIP Alsó végtagi vénás malformatio MR képe Coronalis T1 Coronalis T2 STIR Axialis

Részletesebben

Melyik stentgraftothasználjuk? Új, regiszter alapú prospektív tanulmány

Melyik stentgraftothasználjuk? Új, regiszter alapú prospektív tanulmány Melyik stentgraftothasználjuk? Új, regiszter alapú prospektív tanulmány Menyhei Gábor PTE KK Érsebészeti Klinika Az ICVR (International Consortium of Vascular Registries) nevében StentgraftokAAA ellátására

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ ÍRÁSBELI VIZSGATEVÉKENYSÉGHEZ. Gyógymasszır szakképesítés. 2390-06 Masszázs alapozás modul. 1.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ ÍRÁSBELI VIZSGATEVÉKENYSÉGHEZ. Gyógymasszır szakképesítés. 2390-06 Masszázs alapozás modul. 1. Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

ZÁRÓJELENTÉS SZAKMAI BESZÁMOLÓ

ZÁRÓJELENTÉS SZAKMAI BESZÁMOLÓ ZÁRÓJELENTÉS SZAKMAI BESZÁMOLÓ Pályázat címe: A szívritmuszavarok és a myocardiális repolarizáció mechanizmusainak vizsgálata; antiaritmiás és proaritmiás gyógyszerhatások elemzése (NI 61902) Vezetı kutató:

Részletesebben

Dr. Szabolcs Zoltán publikációs jegyzéke

Dr. Szabolcs Zoltán publikációs jegyzéke Dr.Szabolcs Zoltán publikációs jegyzéke 1 Dr. Szabolcs Zoltán publikációs jegyzéke Magyar nyelvű folyóiratban megjelent eredeti tudományos közlemények 1. Acsády Gy., Mogán I., SzabóI., Nemes A., Szabolcs

Részletesebben

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. A transperitonealisan végzett aorto-iliacalis érrekonstrukciók általános sebészeti szövıdményei

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. A transperitonealisan végzett aorto-iliacalis érrekonstrukciók általános sebészeti szövıdményei 1 ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI A transperitonealisan végzett aorto-iliacalis érrekonstrukciók általános sebészeti szövıdményei Írta: DR. ARATÓ ENDRE, DR. ROZSOS ISTVÁN, DR. KASZA GÁBOR, DR. KOLLÁR LAJOS Beteganyag

Részletesebben

Fényderítő hatású-e a megélt tapasztalat a kimenetelre?

Fényderítő hatású-e a megélt tapasztalat a kimenetelre? Fényderítő hatású-e a megélt tapasztalat a kimenetelre? Szerzők: Kovács Árpád Ferenc 1, Perényi Anett Anna 1, Fülöp Zsolt Zoltán 2 Témavezető: Dr. Kovács Judit 3 1 ÁOK VI., Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti

Részletesebben

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Érsebészeti beavatkozások a felsı végtagok artériáinak megbetegedései miatt

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Érsebészeti beavatkozások a felsı végtagok artériáinak megbetegedései miatt 1 ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI Érsebészeti beavatkozások a felsı végtagok artériáinak megbetegedései miatt Írta: DR. LACZKO ÁGNES, DR. ACSADY GYÖRGY ES DR. NEMES ATTILA A felsı végtagok artériás eredető keringészavarai

Részletesebben

Szívsebészeti műtétek kapcsán fellépő vérzések korszerű diagnosztikája és kezelése

Szívsebészeti műtétek kapcsán fellépő vérzések korszerű diagnosztikája és kezelése Szívsebészeti műtétek kapcsán fellépő vérzések korszerű diagnosztikája és kezelése Kiss Rudolf Szívgyógyászati Klinika 2014.11.07. Vérzés Vérzés transzfúzió - szövődmények Vérzés mértéke: Súlyos vérzés:

Részletesebben

Új orális véralvadásgátlók

Új orális véralvadásgátlók Új orális véralvadásgátlók XI. Magyar Sürgősségi Orvostani Kongresszus Lovas András, Szegedi Tudományegyetem, Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet Véralvadásgátlók alkalmazási területei posztoperatív

Részletesebben

III. Melléklet az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató azonos módosításai

III. Melléklet az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató azonos módosításai III. Melléklet az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató azonos módosításai Megjegyzés: Ezek az alkalmazási előírásnak és a betegtájékoztatónak a bizottsági határozat idején érvényes módosításai. A

Részletesebben

Echocardiographia szerepe a strukturális szívbetegségek felismerésében

Echocardiographia szerepe a strukturális szívbetegségek felismerésében Echocardiographia szerepe a strukturális szívbetegségek felismerésében Varga Albert Szegedi Tudományegyetem Kardiológus múlt század Kardiológus XXI. század Kardiológiai diagnosztika 1970 XXI.szd. Anamnézis

Részletesebben

FELNŐTT ANESZTEZIOLÓGIAI ÉS INTENZÍV SZAKÁPOLÓ SZAK ÓRAREND Helye: Centrumelnöki Hivatal Földszint Nagytanácsterem 2013. március 19.

FELNŐTT ANESZTEZIOLÓGIAI ÉS INTENZÍV SZAKÁPOLÓ SZAK ÓRAREND Helye: Centrumelnöki Hivatal Földszint Nagytanácsterem 2013. március 19. 2013. március 18. Ápolás lélektani ismeretek az intenzív betegellátásban Ápolás lélektani ismeretek az intenzív betegellátásban Ea:Gál Lászlóné Az intenzív szakápolók mentálhigiénéje Ea:Gál Lászlóné Folyadék

Részletesebben

Ahogy az OEP "pénzeli" Dr. Gresz Miklós OEP Szeged, 2010. november 13. gresz 1

Ahogy az OEP pénzeli Dr. Gresz Miklós OEP Szeged, 2010. november 13. gresz 1 Ahogy az OEP "pénzeli" Dr. Gresz Miklós OEP Szeged, 2010. november 13. gresz 1 Mit pénzel az OEP? gresz 2 Intenzív osztályok 180 160 140 120 100 80 60 40 20 0 Intenzív osztály db 2000 2001 2002 2003 2004

Részletesebben

Tudományos következtetések

Tudományos következtetések II. melléklet Az EMA által beterjesztett tudományos következtetések és az aprotinin-tartalmú gyógyszerkészítmények forgalomba hozatali engedélyei felfüggesztése megszüntetésének és módosításának indoklása

Részletesebben

Helyi Esélyegyenlıségi Program HAJDÚSZOVÁT Község Önkormányzata

Helyi Esélyegyenlıségi Program HAJDÚSZOVÁT Község Önkormányzata Helyi Esélyegyenlıségi Program HAJDÚSZOVÁT Község a 2013 2018 (Felülvizsgálva 2015) (Tervezet) Tartalom Helyi Esélyegyenlıségi Program (HEP)...3 Bevezetés... 3 A település bemutatása... 3 Értékeink, küldetésünk...

Részletesebben

DEBRECENI EGÉSZSÉGÜGYI MINŐSÉGÜGYI NAPOK (DEMIN XIII.) 2013. május 30.

DEBRECENI EGÉSZSÉGÜGYI MINŐSÉGÜGYI NAPOK (DEMIN XIII.) 2013. május 30. DEBRECENI EGÉSZSÉGÜGYI MINŐSÉGÜGYI NAPOK (DEMIN XIII.) 2013. május 30. Miért kell kiemelt figyelemmel kezelni a stroke ellátást? Európában évente 1.2 millió stroke 300,000 halott 300,000 rokkant 15 millió

Részletesebben

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Aneszteziológiai tapasztalataink és eredményeink aorta ascendens mőtéteknél

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Aneszteziológiai tapasztalataink és eredményeink aorta ascendens mőtéteknél 1 ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI Aneszteziológiai tapasztalataink és eredményeink aorta ascendens mőtéteknél Írta: DR. NAGY ESZTER, DR. TOMCSÁNYI ISTVÁN, DR. SOMOGYI ANDRÁS, DR. SUGÁR TAMÁS, DR. SIMONFALVI IMRE Bevezetés

Részletesebben

A thromboembóliás betegségek prevenciója és népegészségügyi jelentısége

A thromboembóliás betegségek prevenciója és népegészségügyi jelentısége A thromboembóliás betegségek prevenciója és népegészségügyi jelentısége Prof. Dr. Domján Gyula Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Népegészségtani Intézet Bevezetı gondolatok A VTE Magyarországon

Részletesebben

A vesedaganatok sebészi kezelése

A vesedaganatok sebészi kezelése A vesedaganatok sebészi kezelése Szendrői Attila Semmelweis Egyetem, Urológiai Klinika és Uroonkológiai Centrum Az Európai Urológus Testület képzőhelye Robson elvek (1963) Nincs szisztémás kezelés -radikális

Részletesebben

A TELJES SZÍV- ÉS ÉRRENDSZERI RIZIKÓ ÉS CSÖKKENTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI

A TELJES SZÍV- ÉS ÉRRENDSZERI RIZIKÓ ÉS CSÖKKENTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI A TELJES SZÍV- ÉS ÉRRENDSZERI RIZIKÓ ÉS CSÖKKENTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI Dr. Páll Dénes egyetemi docens Debreceni Egyetem OEC Belgyógyászati Intézet A HYPERTONIA SZÖVŐDMÉNYEI Stroke (agykárosodás) Szívizom infarktus

Részletesebben