TEREPÍJÁSZ SZABÁLYKÖNYV

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "TEREPÍJÁSZ SZABÁLYKÖNYV"

Átírás

1 TEREPÍJÁSZ SZABÁLYKÖNYV

2 5 Lektorok: Barsy Béla Bánszki Gábor Hamvas Ágnes Kecskeméti Pál Dr. Simon Zoltán Szőllősi Antal Szövegszerkesztő: Krasznai Péterné Fordította: Búza Csaba Hack Antal Dr. Meiszel László Összeállította és kiegészítésekkel ellátta: Hack Antal Nyomdai munkák: Hamvas Ágnes Kiadja: A Magyar Íjász Szövetség Bíró Bizottsága Magyar Íjász Szövetség, 2000.

3 6 E L Ő S Z Ó Az első magyar nyelvű terepíjász szabálykönyv 1996-ban jelent meg a FITA közgyűlés után. Ez a kiadás mely kétévenként jelenik meg kizárólag azokat az ismereteket tartalmazza, melyek alkalmasak arra, hogy terepíjász versenyeket rendezzünk és levezethessünk. Az eredeti teljes angol nyelvű kiadás (Constitution and Rules) az íjászat szabályait ismerteti valamennyi FITA versenyszámban (pálya-, terem-, terep-, clout-, flight- és ski-arc versenyek) és a Világszövetség teljes alapszabályát is magában foglalja. Mindezek azt eredményezik, hogy a könyv használata nehézkés, ami a bírók gyakorlati munkájában érezhetők, amikor verseny közben gyorsan kell a felmerülő kérdésekre vonatkozó előírásokat kikeresni. Ezért a terepverseny szabályait külön könyvben jelentettük meg annak érdekében, hogy a magyarra fordított szöveget az eredetivel azonosítani lehessen. A magyarnyelvű szabálykönyvben az angol nyelvű szöveg számozásait alkalmaztuk. Ezen kívül átvezettük mindazokat a változásokat is, melyek az 1999-ben tartott FITA Kongresszuson kerültek elfogadásra. A Magyar Íjász Szövetség előírásait külön fejezetben rögzítettük. Összeállításuk az illetékes szakmai vezetők bevonásával történt, figyelembe véve, hogy alkalmazásuk a FITA előírásait nem befolyásolja. Megköszönöm azoknak a munkáját, akik közreműködtek ennek a szabályzatnak a létrejöttében, a nyomdai munkák elvégzését és a lektorálási munkát. HACK ANTAL MISZ Bíróbizottság elnöke

4 7 FITA VERSENYÍJÁSZAT 4.1. ALAPFOGALMAK FITA versenyíjászat Ide tartoznak a versenyíjászat alábbiakban felsorolt változatai, amelyek a Nemzetközi Íjász Szövetség (FITA) által kidolgozott versenyszabályok alapján kerülnek megrendezésre. Pályaverseny Teremverseny Terepverseny Cloutverseny Flightverseny Sííjász-verseny / Futóíjász verseny 4.2. OSZTÁLYOK A versenyzők neme és életkora alapján az alábbi osztályokat különböztetjük meg: Kadet lány Kadet fiú Ifjúsági lány Ifjúsági fiú Felnőtt női Felnőtt férfi Szenior női Szenior férfi Gyermek 14 év alatt A FITA versenyeken az alábbi osztályokat ismerik el: Ifjúsági és kadet lány Ifjúsági és kadet fiú Felnőtt nő és felnőtt férfi Szenior nő és szenior férfi. Ez vonatkozik a pálya, terem, terep és sííjász versenyekre A kadet osztályba azok a versenyzők tartoznak, akik a verseny megrendezésének évében töltik be 16. életévüket, vagy ennél fiatalabbak A kadetversenyzők saját belátásuk szerint versenyezhetnek az ifjúsági, vagy felnőtt osztályban Az ifjúsági osztályban azok a versenyzők tartoznak, akik a verseny megrendezésének évében töltik be a 18. életévüket, vagy ennél fiatalabbak.

5 Az ifjúsági osztályban versenyző sportolók saját belátásuk szerint versenyezhetnek a felnőtt osztályban A szenior osztályba azok a versenyzők tartoznak, akik ötvenedik életévüket a verseny megrendezésének évében töltik be, vagy ennél idősebbek CSOPORTOK, KATEGÓRIÁK A versenyzők besorolása az általuk használt íjak típusa alapján a következő lehet: A FITA nemzetközi besorolása szerint csoportok: Olimpiai íj (Reflex), amely felszereltsége részletezve a bekezdésben. Csigás íj (Compound), amely felszereltsége részletezve a bekezdésben. Csupasz reflexíj (Barebow), amely felszereltsége részletezve a bekezdésben. A hazai kiegészítés szerinti csoportok: 3D csigásíj Csigás vadász Hunter Vadász Reflex íj Történelmi A TEREPÍJÁSZ VERSENYEK A FITA által rendezett terepíjász versenyeket a barebow, olimpiai és csigás kategóriákban külön-külön lehet megrendezni A FITA terepversenyen a táblák száma 12 és 24 között bármennyi lehet, de ennek a számnak néggyel oszthatónak kell lenni. A versenyzők 3 vesszőt lőnek ki táblánként. A táblák a és a pontban megadott távolságokra vannak elhelyezve. A táblákat a terepíjászat szellemiségének megfelelően a terep adta lehetőségek legjobb kihasználásával úgy kell elhelyezni, hogy a terep által adott célzási és lövési lehetőségek megkívánják. A pálya kialakítása zárt vonalon körbejárható legyen és megfeleljen a pontban leírt követelményeknek. Az egyes táblák (pl. a döntőben) legyező alakban is felállíthatók A FITA nyílhegy versenyen táblát használnak úgy, hogy a táblák száma néggyel osztható legyen. Egy-egy komplett FITA fordulót rendeznek jelöletlen és jelölt távolságokon (vagy csak jelölt, illetve csak jelöletlen. Feltéve, ha csak 24 tábla van).

6 FITA NYÍLHEGY JELVÉNYEK - OLIMPIAI KATEGÓRIA - BAREBOW 24 tábla 28 tábla 32 tábla 36 tábla 40 tábla 44 tábla 48 tábla férfi nő férfi nő féri nő férfi nő férfi nő férfi nő férfi nő Zöld Barna Szürke Fekete Fehér Ezüst Arany FITA NYÍLHEGY JELVÉNYEK - CSIGÁS KATEGÓRIA 24 tábla 28 tábla 32 tábla 36 tábla 40 tábla 44 tábla 48 tábla férfi nő férfi nő féri nő férfi nő férfi nő férfi nő férfi nő Zöld Barna Szürke Fekete Fehér Ezüst Arany A FITA által rendezett terepíjász világbajnokság, ahol nincs közelítéses és legyező formájú cél, a következő versenyszámból áll: Rangsoroló verseny, amely 24 táblás jelöletlen és 24 táblás jelölt körből áll. Kieséses fordulók. Döntő fordulók. Rangsoroló fordulók A rangsoroló forduló két 24 táblás FITA terepfordulóból áll. A versenyzők táblánként 3 vesszőt lőnek ki az egyik fordulóban 24 jelöletlen, a másik fordulóban ugyan ennyi jelölt célra. Kieséses fordulók Kieséses forduló, amelyben a legjobb 16 versenyző kerül ki minden kategóriából. 12 táblára 3 vesszőt lőnek ki táblánként, 6 jelölt és 6 jelöletlen táblára. Ezt követően a legjobb 8 versenyző lő minden kategóriából 12 táblára 3 vesszőt táblánként 6 jelöletlen és 6 jelölt táblára.

7 10 Elődöntők, döntők Két 4 jelölt célból álló fordulóból áll. Az első fordulóban a legjobb 4 egyéni versenyző lő összesen négy jelölt távon felállított céltáblára, táblánként 3 vesszőt. Az elődöntő fordulóban elért eredmények alapján az 1. besorolású versenyző a 4. számú versenyző ellen, a 2. besorolású versenyző a 3. számú ellen versenyez. Ezt követően a vesztesek a bronzéremért, a győztesek az aranyéremért küzdenek. A négy versenyző egy csoportban haladva lő a pályán. Az elődöntőben a csoportok a normál rotáció szerint lőnek. A döntőkben a négy versenyző egy csoportban halad végig a pályán és a párok felváltva lőnek. Az éremdöntőkben a bronzéremért küzdők lőnek először. Az értékelés után pályaátrendezés következik. Ezt követően lőnek az aranyéremért. Csapatok kieséses fordulója A csapatversenyben először a legjobb 8 csapat a negyeddöntőben versenyez a továbbjutásért. Minden csapat 3 versenyzőből áll, akiket a rangsoroló fordulóban elért összesített eredmények alapján rangsoroltak. A legmagasabb pontszámú csapat lő a legalacsonyabb helyen álló csapat ellen. A csapatok 4 mérkőzést vívnak, melyek mindegyike 8 jelölt céltáblából áll. Mindegyik versenyző 1 lövést ad le a kategóriájának megfelelő karótól. A legeredményesebb 4 csapat a döntőbe kerül. Csapatok döntő fordulói A döntő fordulók a középdöntővel kezdődnek, ahol az elődöntőkhöz hasonlóan minden kategóriából a legjobb négy csapat kerül be. Minden csapat 2 mérkőzést vív, melyek mindegyike 4 jelölt céltáblából áll. Itt is 1 lövést ad le mindegyik versenyző, céltáblánként a saját kategóriájának megfelelő karótól. Ezután a vesztes csapatok a bronzérem döntőbe, a győztesek pedig az aranyérem döntőbe kerülnek. Mindkét mérkőzést az egyéni döntőkhöz hasonlóan 4 jelölt céltáblára lövik. A csapatot minden kategóriából 1 versenyző alkotja. Minden kategóriából 4 csapat kerül a döntőbe Egy fordulót úgy is meg lehet lőni, hogy azonos céltáblákon megyünk végig két alkalommal, ez azonban a FITA bajnokságokra nem vonatkozik.

8 A jelöletlen (jln) verseny alapegysége Száma db A célok Távolságok (méter) (15 m-ig ±25 cm, felette ±1 m) Átmérője Fehér karó, Kék karó cm Gyermekek BF, BFI, BN, BNI, Piros karó CF,CFI,CN,CNI,3DF,HU 3DN, OF, OFI, ON, ONI VN, VF, TF, TN CVF, CVN A távolságot a három egyforma tábla között variálni kell, hosszú, közepes és rövid távokra A jelölt (jlt) verseny alapegysége Száma db Ha mód van rá, a jelzőkarók egy helyen is elhelyezhetők. Ha a pálya 24 (2x12) táblából áll, a táblák számát megkettőzzük. 16 tábla esetén mindegyik cél közepes értékeit 20 tábla esetén pedig a táblázatban feltüntetett rövid és hosszú értékeket kell az alapegységekhez hozzáadni. A célok Távolságok (méter) (15 m-ig ±25 cm, felette ±1 m) Átmérője Fehér karó, Kék karó cm Gyermekek BF, BFI, BN, BNI, Piros karó CF,CFI,CN,CNI,3DF,HU 3DN, OF, OFI, ON, ONI VN, VF, TF, TN CVF, CVN A kieséses fordulók távolságai 2x6 egység, az egyes egységek 3 jelöletlen és 3 jelölt távot tartalmaznak. A táblák száma A lőlapok átmérője cm A lőlapok száma Kék jelzés barebow Piros jelzés olimpiai

9 Az egyéni és csapat döntő távegységei 8 (2x4) cél jelölt távokkal A táblák száma A lőlapok átmérője cm A lőlapok száma Kék jelzés barebow Piros jelzés olimpiai és csigás A célok bármilyen sorrendben kihelyezhetők, az utolsó négy tábla használandó az éremdöntőhöz. A lehetőségekhez képest a posztok kombinálhatók A döntő mérkőzéseken minden osztály és kategória külön csoportot alkot, amelyek a következő sorrendben kezdik el a versenyt: csigás nő csigás férfi olimpiai nő olimpiai férfi csupasz (barebow) női csupasz (barebow) férfi A döntőket folyamatosan kell lebonyolítani, így a 4. tábla után a csoportokat is át kell rendezni. Döntetlen esetén a középdöntőben a szétlövést a 4. táblán kell elvégezni, mielőtt a csapatokat átszerveznék. A szervezők a verseny felgyorsítása érdekében elrendelhetik, hogy a különböző osztályok és kategóriák külön-külön pályán lőjenek A döntőkben résztvevő csoportok az 1. számú céltáblánál kezdenek, amilyen hamar csak lehetséges. A díjátadó ünnepséget minden csoport részére azonnal meg kell tartani, amint ezek beérkeztek és a pontokat ellenőrizték. Minden résztvevő legyen jelen az ünnepségen, akik magukkal hozhatják felszerelésüket is.

10 BAJNOKSÁGOK ÉS VERSENYEK Azt az eseményt nevezik versenynek, amit versenykiírásban rögzítenek. Az eredményekről listát készítenek kategóriánként. Meghatározzák a díjakat, a szerezhető címeket, minősítéseket A verseny az a szervezett esemény, amelyen egy, vagy több versenyszám szerepel A kontinentális szövetségek önállóan szervezhetnek terepbajnokságokat a és a pontokban ismertetett osztályok és kategóriák szerint A FITA-hoz nem tartozó versenyzők is részt vehetnek a FITA által jóváhagyott versenyeken FITA BAJNOKSÁGOK Csak olyan versenyek rendezhetők, amelyben egy, vagy több versenyszám szerepel, ami megfelel a versenyszabályoknak és amit a FITA jóváhagyott FITA terepíjász versenyek Barebow, Olimpiai és csigás kategóriában, felnőtt nő és felnőtt férfi, valamint ifjúsági nő és férfi osztályban: FITA terepforduló FITA terepíjász világbajnokság FITA nyílhegy verseny 4.7. A VERSENYEK HIVATALOS ELISMERÉSE A FITA mindazokat a bajnokságokat elismeri, melyek az alább felsorolt célok elérésére kerülnek megrendezésre: A Világbajnokság a világbajnoki cím eléréséért. Kontinentális és regionális bajnokságok az ezeknek megfelelő bajnoki címek eléréséért. Világcsúcsokért. Versenyek a FITA teljesítményjelvények (FITA csillag, FITA nyílhegy) elérésére. Egyéb nemzetközi versenyek, melyek a hivatalos versenynaptárban szerepelnek.

11 Hivatalos elismerésre csak azok a versenyszámok számíthatnak, melyek szervezésénél az alábbi követelményeket betartják: A rendezvény hivatalos bejelentése a Világszövetség titkárságánál. A rendezvény nyilvánosságra hozatala, meghívók szétküldése. Részvételi lehetőség biztosítása más tagszövetségek számára. A lövés rendje, rendezettsége (start, csoport listák). Megfelelő számú és képességű versenybíró biztosítása. Az eredmények nyilvánosságra hozása Mindazok a tagszövetségek, amelyek a es pontban megjelölt céllal versenyeikre a FITA hivatalos elismerését kérik, a nemzetközi titkárságot írásban tájékoztatni kötelesek: A rendezvény megnevezését és célját. A verseny programját. A verseny pontos idejét és helyét. Más országok résztvevői számára a részvételi feltételeket (egyéni, csapat, stb.) illetően A pontban felsoroltakkal kapcsolatban változásokat a Világszövetség titkársága csak abban az esetben ismer el, ha ezek 30 nappal a verseny megkezdése előtt rendelkezésre állnak VILÁGBAJNOKI CÍMEK Terepíjász világbajnokságokat barebow, olimpia és csigás kategóriában rendeznek. Egyéni címek: női világbajnok, ifjúsági nő férfi világbajnok, ifjúsági férfi Csapat címek (1 barebow, 1 olimpiai és 1 csigás) női csapat világbajnok, ifjúsági nő férfi csapat világbajnok, ifjúsági férfi.

12 15 9. A VERSENYEK SZERVEZÉSE 9.1. A VERSENYPÁLYA ELRENDEZÉSE (terepíjász versenyek) A pályát úgy kell kialakítani, hogy a lőállásokat, valamint a céltáblákat különösebb nehézség, veszély, vagy időpazarlás nélkül meg lehessen közelíteni. A versenypályát lehetőleg kis területen kell elhelyezni. A pálya középpontja és a céltáblák közötti távolság ne legyen távolabb, mint egy (1) km és megközelítésük tartalék alkatrészek szállításánál sem tartson tovább mint 15 perc. Az útvonal tengerszint fölötti magassága nem haladhatja meg az 1800 m-t és a legalacsonyabb, valamint a legmagasabb pont közötti különbség ne legyen több mint 100 m A , , pontban leírt céltáblákat úgy kell elhelyezni, hogy lehetővé váljon a terep változatosságának maximális kihasználása. A döntőben ezeket zárt köralakban kell felállítani. Minden olyan célnál, amelyekre 60, vagy 80 cm-es lőlap kerül, két egymás mellé helyezett vesszőfogót kell felállítani. Az A és C versenyzők a karó bal oldaláról a bal oldali céltáblára, a B és D versenyzők pedig a karó jobb oldaláról a jobb oldali céltáblára lőnek A céltábláknál minden kategória részére egy-egy karót, vagy megfelelő jelzést kell elhelyezni úgy, hogy egyidejűleg legalább két versenyző lőhessen a karó mindkét oldaláról Minden karónál fel kell tüntetni a hozzátartozó céltábla számát és amennyiben a lövés jelölt távolságokra történik a lőtávolságot. A karók színe kategóriák szerint: kék a barebow, piros az olimpiai és csigás kategória részére fehér a és a táblázatokban meghatározott távolságokra A 40 cm-es lőlapokat a vesszőfogón négyzet alakban, négyesével kell elhelyezni. A 20 cm-es lőlapokat négy függőleges és három vízszintes sorban elrendezve tizenkettesével kell a táblára erősíteni Tűrés határ a 15 m és ennél rövidebb távokon max cm, a hosszabb távolságoknál max. +1 m lehet. Egyébként a , táblázatokban megadott távolságok + 2 méterrel kitűzhetőek. A pontos távolságot a karón fel kell tüntetni. A távolságokat légvonalban, a talaj fölött kb. 1,5-2 m magasságban kell mérni. Minden olyan mérőeszköz használata megengedett, melynek pontossága az itt megadott tűrési határok betartását lehetővé teszi.

13 A vesszőfogóknak minden irányba legalább 5 cm-el nagyobbnak kell lennie, mint a ráhelyezett lőlap legkisebb értékelhető zónája. A lőlapokat úgy kell felerősíteni, hogy ne kerüljenek 15 cm-nél közelebb a földhöz. A vesszőfogókat, a talaj egyenetlenségét is figyelembe véve, lehetőség szerint a látósíkra merőlegesen kell elhelyezni, hogy a versenyzők a lőlap teljes méretét láthassák Minden céltáblát egymás után növekvő sorrendben meg kell számozni. A számok nagysága nem lehet kisebb 20 cm-nél, színük sárga alapon fekete, vagy fekete alapon sárga. A számokat ábrázoló táblákat 5-10 m távolságra a karóktól, ezek megközelítési útvonalában úgy kell elhelyezni, hogy a következő versenyzők számára a várakozó terület határát jelezzék. A várakozó helyen lévő versenyezőknek látniuk kell, ha valaki a lőállásban tartózkodik A lőlap nem helyezhető az előírtnál nagyobb táblára és sem a vesszőfogón, sem ennek előterében nem lehet olyan jelzés, ami a célzást megkönnyítené A versenyzők útvonalát céltáblától-céltábláig megfelelő számú, jól látható útjelző táblával (szalaggal) kell kijelölni A nézők biztonsága érdekében, ahol ez szükséges, a versenyzők útvonalát jelzőkorlátokkal, vagy más alkalmas eszközzel le kell zárni. Felállításuknál arra kell törekedni, hogy ezek a nézők látását ne zavarják. A lezárt részben csak külön engedéllyel lehet tartózkodni A gyülekező helyen az alábbiak szükségesek: Kommunikációs eszközök (rendszer) Bírói testület elnöke és a rendezők között. Külön hely a csapatok vezetőinek. Elkülönített hely a zsűrinek és a bírói testület elnökének. Őrzött hely a versenyzők felszerelésének és tartalék felszerelésüknek. A verseny napján néhány praktikus dolgot fel kell állítani a versenyzők számára (büfé, WC) A hivatalos terepversenypályának a lövés megkezdése előtt legalább 16 órával megtekinthetőnek kell lennie. A FITA bajnokságokon a pályának kivéve a módosított pályákat 2 nappal a verseny megkezdése előtt készen kell állni A FITA bajnokságok szervezésére történő utalások az 1997-es Viktoriai Kongresszuson.

14 A PÁLYA FELSZERELÉSE A FITA szabályai szerint megtartott versenyeken kizárólag a világszövetség által előírt lőlapokat lehet használni. Ezeket azoktól a cégektől kell megrendelni, amelyeknek a FITA a gyártási engedélyt megadta. FITA Terep Lőlap A FITA terep lőlap egy sárga középső és 4 egyenlő fekete mezőből áll. A tábla alapját a papír fehér színe adja. Az 5-ös értékű központi (spot) rész minden kategória számára sárga. Az 5-ös központi területén egy szintén sárga belső kör különül el, amelyet X-ként jelölünk beíráskor. A lőlap többi részének színe fekete, ahol az egyes zónákat maximum 1 mm szélességű fehér vonal választja el. Az egyes elválasztó vonalak értéke mindig az eggyel magasabb értékű találati zóna értékével egyenlő. A tábla mértani közepét egy vékony + jellel kell jelölni. A FITA terepíjász lőlapokból négy méret van: Az értékelő zónák színe pontértéke 20 cm A zónák mérete cm-ben 40 cm A zónák mérete cm-ben A lőlap mérete 60 cm A zónák mérete cm-ben 80 cm A zónák mérete cm-ben sárga 5 (belső) sárga fekete fekete fekete fekete Tűrés + mm

15 A VERSENYZŐK FELSZERELÉSE Ez a szakasz tartalmazza a versenyzők által a hazai terepíjász versenyeken a FITA engedélyezett felszerelések, eszközök leírását. Abban az esetben, ha a versenyen szükségessé válik egy olyan eszköz használata, amit előzetesen a bírók nem ellenőriztek (technikai vizsgálaton), a használatba vétel előtt be kell mutatni a bíróknak. Amennyiben egy versenyző FITA szabályellenes eszközt használt, az eredménye megsemisíthető. A fejezetben leírt, csak az egyes kategóriákra vonatkozó speciális szabályok után az általános, mindenkire vonatkozó szabályok kerülnek ismertetésre Az Olimpiai íj kategóriában (Olimpic Bow) a következő eszközök használata megengedett Tetszőleges típusú íj, amennyiben a céllövő íjászatban használt íj fogalmának és az itt leírt követelményeknek megfelel (lásd ábra). Az íj egy markolattal ellátott középrészből (nem átlövő típus) és két karból (reflex) áll, melyek csúcsán az ideg megvezetésére egy-egy horony van kialakítva. Az íj használatához a karok csúcsánál található bemélyedés között egyetlen ideggel kerül felajzásra. Lövés közben az egyik kéz a markolaton nyugszik, miközben a másik kihúzza, tartja és elengedi az ideget. Többszínű középrész és az alsó kar belső felületén márkajelzés megengedett Az ideg tetszőleges számú és anyagú szálból tevődhet össze, amely eltérő színezésű lehet. Az ideg bandázsolása megengedett, ez azonban megfeszített állapotban nem kerülhet feljebb, mint a versenyző orrának magassága. Egy ideget nem szabad úgy kialakítani, hogy az egy lyuk segítségével vagy egyéb jelöléssel a célzást megkönnyítse. Az idegen egy, vagy kettő göb (nockrögzítő) elhelyezhető A kifutó lehet állítható, mozgatható, nyomógombos, vagy nyomólemezes megoldású, feltéve, hogy ezek nem elektronikus, vagy elektromos működésűek és célzási segédeszközként nem használható. A kifutót úgy kell felszerelni, hogy nem kerülhet 4 cm-nél hátrább a markolat legmélyebb pontjától (pivot point). (A vessző felfekvési pontja.) Kihúzást ellenőrző kattintó, tükör, vagy egyéb mechanikai segédeszköz megengedett, de semmiféle elektromos, vagy elektronikus megoldás nem használható.

16 Az íjra csak egyszerű irányzék (tű, célgömb, kör, vagy félkör kialakítású) szerelhető fel, de ezekből csak egyet szabad egyidejűleg alkalmazni. Az irányzék állítása minden irányban (függőlegesen és vízszintesen) megengedett: Az irányzéknézőke (ring, kónuszos, vagy bármilyen formájú foglalat) hossza nem haladhatja meg nyílásának belső átmérőjét. A nézőke formájától függetlenül nem lehet hosszabb, mint 1 cm. Az irányzék ringjében egy műanyag (fénygyűjtő) száloptika elhelyezhető. Nem használható optikai (lencsés, vagy prizmás) nagyító, vízszintező, elektromos, vagy elektronikus eszköz. Az irányzék tartójának a hossza nincs korlátozva. Minden egyszerű jel, amely az irányzék beállítását megkönnyíti, alkalmazható. Ennek elkészítésére minden erre alkalmas eszköz (írószerszám, ragasztószalag, stb.) felhasználható Az íjra bármilyen típusú stabilizátor forgás kompenzátor felszerelhető, ha az az ideg vezetését nem szolgálja és nem érintkezik vele az íjon kívül máshoz nem csatlakozik (érintkezik) nem akadályozhat más versenyzőt a lőállásban Bármilyen típusú vessző, amely megfelel a nyílvessző elfogadott elvének, s jelentésének, amint azt a céllövő íjászatban megszokott módon használható, melynek az átmérője nem haladja meg a 11 mm-t (2001.április 1. után 9,3 mm) és ami nem okoz szükségtelen károsodást a céltáblában, vagy a vesszőfogóban. A nyílvessző szárból, csúcsból, nockból, tollazásból és ha kívánatos díszítésből áll. A versenyző által sorozatonként (3) kilőtt vesszők mintázatának, festésének, a tollak színezésének és a végeknek azonosnak kell lenni. Minden résztvevő köteles valamennyi nyílvesszőjére a nevét, vagy a nevének a kezdőbetűit felírni Az ujjak védelmére kesztyű, bőrnyelv, szalag (tab), stb., vagy más ujjvédő használható. Az ujjvédőn, vagy kesztyűn nem lehet olyan kiemelkedés, vagy szerkezet, amely az ideg megtartását, kihúzását, vagy eloldását elősegíti. Az ujjvédőn álltámasztó (anchor), az ujjak közé távtartó használata megengedett. Az íjat tartó kézen szokásos egy-több ujjas, vagy ujjatlan kesztyű, viselhető, de ez nem lehet az íjhoz (markolathoz) erősítve Távcsövek, teleszkópok, vagy ezekhez hasonló rendszerű eszközök használata engedélyezett, de ezeket úgy kell elhelyezni, hogy a szomszédos versenyzőket ne zavarják a lőállásban. Szemüveg, lövészszemüveg, napszemüveg használható, ha nem tartalmaz mikro lencsét, lyukat, illetve nem tartalmaz jelölést, ami segítené a célzást. A nem célzó szem részben, vagy teljesen eltakarható.

17 A következő felszerelések használhatók még a verseny során: ujj és csuklószíjak, kar és mellvédők, ruházat leszorítók, íjtartó szíjak, vesszőtartók, széljelző, vesszőtisztító bojt, beállás jelölő, ha nem emelkedik ki 1 cm-nél magasabbra a talaj szintjénél A csigás kategóriában (Compound Bow) a következő felszerelések használata megengedett, amennyiben nem elektromos működésűek, ill. elektronikát nem tartalmaznak Csigás íj (lehet átlövő típus), amelynek a húzóereje excentrikus csigakerekek, és/vagy körhagyó emelők rendszerének segítségével változik (lásd ábra). A maximális húzóerő nem lehet több mint 60 font. Az ideg(ek) direkt vannak összekötve a karok végével, vagy a kábelekkel, illetve más sajátos kialakítású rögzítő elemekkel. Kábel eltartók megengedettek Az ideg tetszőleges számú és anyagú szálból tevődhet össze (amely eltérő színezésű lehet). Az ideg bandázsolása megengedett, az ujjak, vagy az elsütő illesztéséhez. Egy-két vesszőrögzítő pont, göb kialakíthatók (felhelyezhetők), valamint továbbá száj és orr göb, kukucska (peep), diopter, lencse, befordító zsineg, elsütőhurok, kifutó vezérlő, stb. is felhelyezhető A kifutó állítható, bármely típusú tartó, támasztó, nyomás kiegyenlítő (berger) használható, amely nem elektromos, ill. elektronikus. A kifutót úgy kell felszerelni, hogy nem kerülhet 6 cm-nél hátrább a markolat legmélyebb pontjától (pivot point). (A vessző támaszkodási pontja.) Kihúzást ellenőrző kattintó, tükör, vagy egyéb mechanikai segédeszköz megengedett, de semmiféle elektromos, vagy elektronikus megoldás nem használható Az irányzék állítása minden irányban (függőlegesen és vízszintesen) megengedett. Vízszintező, vagy bármilyen optikai irányzék (nagyítóüveg és/vagy prizma) felszerelhető. Elektromos, vagy elektronikus segédeszközök használata azonban ebben a kategóriában is tiltott. Az irányzék ringjében egy műanyag (fénygyűjtő) száloptika elhelyezhető Az íjra bármilyen típusú stabilizátor, forgás kompenzátor felszerelhető, ha: az ideggel nem érintkezik, az ideg vezetését nem szolgálja és nem érintkezik vele, az íjon kívül máshoz nem csatlakozik (érintkezik) nem akadályozhat más versenyzőt a lőállásban.

18 Bármilyen típusú vessző, amely megfelel a nyílvessző elfogadott elvének, s jelentésének, amint azt a céllövő íjászatban megszokott módon használható, melynek az átmérője nem haladja meg a 11 mm-t, (2001. április 1-től 9,3 mm) és ami nem okoz szükségtelen károsodást a céltáblában, vagy a vesszőfogóban. A nyílvessző szárból, csúcsból, nockból, tollazásból és ha kívánatos díszítésből áll. A versenyző által sorozatonként (3) kilőtt vesszők mintázatának, festésének, a tollak színezésének és a végeknek azonosnak kell lenni. Minden résztvevő köteles valamennyi nyílvesszőjére a nevét, vagy a nevének a kezdőbetűit felírni Az ujjak védelmére kesztyű, bőrnyelv, szalag (tab), stb., vagy más ujjvédő használható. Az ujjvédőn, vagy kesztyűn nem lehet olyan kiemelkedés, vagy szerkezet, amely az ideg megtartását, kihúzását, vagy eloldását elősegíti. Az ujjvédőn álltámasztó (anchor), az ujjak közé távtartó használata megengedett. A versenyzők használhatnak bármilyen kioldó, vagy elsütő szerkezetet, amelyek nem elektromos, vagy elektronikus működésűek. Az íjat tartó kézen szokásos egy, vagy több ujjas kesztyű viselhető, de ez nem lehet az íjhoz (markolathoz) erősítve Távcsövek, teleszkópok, vagy ezekhez hasonló rendszerű eszközök használata engedélyezett, de ezeket úgy kell elhelyezni, hogy a szomszédos versenyzőket ne zavarják a lőállásban. Szemüveg, lövészszemüveg, napszemüveg használható, ha nem tartalmaz mikro lencsét, lyukat, illetve nem tartalmaz jelölést, ami segítené a célzást. A nem célzásra használt szemet el lehet takarni A következő felszerelések használhatók még a verseny során: ujj és csuklószíjak, kar és mellvédők, ruházat leszorítók, íjtartó szíjak, széljelző, vesszőtartók, vesszőtisztító bojt, beállás jelölő, ha nem emelkedik ki 1 cm-nél magasabbra a talaj szintjénél A csupasz íj (Bare bow) kategóriában a következő felszerelési tárgyak megengedettek: Tetszőleges típusú íj, amennyiben a céllövő íjászatban használt íj forgalmának és az itt leírt követelményeknek megfelel. Az íj egy markolattal ellátott középrészből - nem átlövő típus és két karból (reflex) áll, melyek csúcsán az ideg megvezetésére egy-egy horony van kialakítva. Az íj használatához a karok csúcsánál található bemélyedés között egyetlen ideggel kerül felajzásra. Lövés közben az egyik kéz a markolaton nyugszik, miközben a másik kihúzza, tartja és elengedi az ideget. Az íj kifutó kivételével csupasz felszereltségű kell legyen. Belső (célzás felöli) felületein jelölésektől, felületi sérülésektől, réteges formáktól mentesnek kell lennie, amelyek célzó pontként használhatók. A felső kar belső felületén nem lehet márkajelzés sem. A gyárilag beépített forgás kompenzátorok (TFC) engedélyezettek, ha hozzájuk stabilizátor nincs csatlakoztatva. Súlyok felhelyezhetők a középrész alsó felére kompenzátor nélkül, de az ajzatlan íjnak az összes tartozékkal együtt át kell férnie egy 12,2 cm-es + 0,5 mm tűrésű belső átmérőjű gyűrűn, vagy lyukon.

19 Az ideg tetszőleges számú és anyagú szálból tevődhet össze, amelyen lehet középbandázs a húzó ujjak számára, a vessző helyzetét meghatározó kiemelkedés, egy, vagy két nokrögzítő, valamint az ideg mindkét végén egyegy hurok, mellyel az íj végére felfekszik. Az idegen lévő bandázsolás nem kerülhet teljes kihúzáskor az íjász látóterébe. Az ideget nem szabad úgy kialakítani, hogy lyuk segítségével vagy bármilyen más módon a célzást megkönnyítse A kifutó lehet állítható, mozgatható, nyomógombos, berger, vagy nyomólemezes megoldású (de csak az íjablak részében rögzíthető), feltéve, hogy ezek nem elektronikus, vagy elektromos működésűek és célzási segédeszközként nem használható. Overdraw (túlhúzás) nem megengedett Bármilyen típusú vessző, amely megfelel a nyílvessző elfogadott elvének, s jelentésének, amint azt a céllövő íjászatban megszokott módon használható, melynek az átmérője nem haladja meg a 11 mm-t (2001. április 1. után 9,3 mm) és ami nem okoz szükségtelen károsodást a céltáblában, vagy a vesszőfogóban. A nyílvessző szárból, csúcsból, nockból, tollazásból és ha kívánatos díszítésből áll. A versenyző által sorozatonként (3) kilőtt vesszők mintázatának, festésének, a tollak színezésének és a végeknek azonosnak kell lenni. Minden résztvevő köteles valamennyi nyílvesszőjére a nevét, vagy a nevének a kezdőbetűit felírni Ujjvédő kesztyű, bőrnyelv, szalag (tab), stb, vagy más ujjvédő használható. Az ujjvédőn, vagy kesztyűn nem lehet olyan kiemelkedés, vagy szerkezet, amely az ideg megtartását, kihúzását, vagy eloldását elősegíti. Az ujjvédőn álltámasztó (anchor), az ujjak közé távtartó használata megengedett. Az íjat tartó kézen szokásos egy-több ujjas kesztyű viselhető, de ez nem lehet az íjhoz (markolathoz) erősítve Távcsövek, teleszkópok, vagy ezekhez hasonló rendszerű eszközök használata engedélyezett, de ezeket úgy kell elhelyezni, hogy a szomszédos versenyzőket ne zavarják a lőállásban. Szemüveg, lövésszemüveg, napszemüveg használható, ha nem tartalmaz mikro lencsét, lyukat, illetve nem tartalmaz jelölést, ami segítené a célzást. A nem célzó szem (részben, vagy teljesen) letakarható További tartozékok, mint karvédő, mellvédő, íjtartó zsinór, vagy szíj, tegez és tisztító pamacs, széljelző használata megengedett.

20 Minden kategória versenyzői számára a következő eszközök nem használhatók: Semmiféle elektronikus adattároló (rádiótelefon, stb.) Távcsövek és használata ha a lencséken jelölés, vagy az optikában olyan eszköz van, melyeket a távolságbecslésre lehet felhasználni Távolságmérő, vagy bármilyen más olyan eszköz, amit a távolság mérésére fel lehet használni, ami az érvényes szabályokban nem szerepel Verseny alatt a versenyzők a felszerelésen nem változtathatnak (csak a technikai ellenőrzésen bemutatott felszereléseket cserélhetik). A versenyezők felszerelése nem változtatható, illetve nem alakítható át oly módon, hogy azt a távolság becslésre lehessen használni és a szokásos (engedélyezett!) felszerelési tárgyak sem használhatóak ilyen célra Bármilyen írott emlékeztető azon kívül, amit a versenyző saját magának jegyez fel az irányzékhelyzetéről, vagy a pontszámok értékéről és a szabályzatról A barebow kategóriában a versenyzők nem használhatnak: Irányzékot Kihúzás jelzőt Stabilizátort Hazai érvényességű kiegészítő kategóriák D Csigás íj legfeljebb 80 font (nőknek 60) húzóerővel. Öt pontos rögzített irányzék, legfeljebb 6 cm túlhúzás (overdraw), kukucs (peep), szintező, oldógép (release), vadász-csillapító (12 /30 cm stabilizátor) használható. Piros karótól lőnek CV Csigás Vadász Csigás íj legfeljebb 80 font (nőknek 60) húzóerővel, nem lehet semmilyen tartozék, jelölés, díszítés, amely a célzást segítheti. Ösztönös, kézi old., a kéz legalább 1 (egy) (húzú) ujjának a nockot és/vagy a göböt érintenie kell. Csak egy (arc) rögzítési pont lehet. No Stringwalking, No Face-walking. Vadász-csillapító (12 /30 cm stabilizátor) lehet. (A reflexes nők is ide tartoznak.) Kék karótól lőnek.

21 V Vadász Reflexíj Reflex íj legfeljebb 80 font (nőknek 60) húzóerővel, nem lehet semmilyen tartozék, jelölés, díszítés, amely a célzást segítheti. Ösztönös, kézi old., a kéz legalább 1 (egy) (húzó) ujjának a nockot és/vagy a göböt érintenie kell. Csak egy (arc)rögzítési pont lehet. No Stringwalking, No Face-walking. Vadász-csillapító (12 /30 cm stabilizátor) lehet. Csak fa- vagy aluminium vessző használható. Fehér karótól lőnek T Törénelmí íj Csak Longbow és merevszarvú reflex íjak, legfeljebb 90 font (nőknél) 60 húzóerővel, csak kézhátról vagy polcról (külön kifutó tilos), az ablak/kivágás a közép-vonalat legfeljebb 1/8 3,2 mm-re közelítheti meg. Azaz nem lehet középlövő. Stabilizátor, vagy nehezített középrész nem lehet. Csak favessző madártollal. Fehér karótól lőnek. HUNTER Csigás íj 80 font húzóerővel. Nincs peep sight. Nincs vízszintező. 4 pontos rögzített irányzék. Nincs oldógép. A kifutó nem lehet hátrébb 6 cm-nél a pivot ponttól. Menetes hegy 12 -os stabilizátor. Piros karótól lőnek A CÉLLÖVÉS ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI A lövéseket végző versenyzők álló, vagy térdelő testhelyzetben a lővonal mögött helyezkednek el. Lővonal alatt egy képzeletbeli vonalat kell érteni, mely a lőkarón megy keresztül és párhuzamos a céltáblával A többi versenyzőnek jóval hátrább, a lővonal mögött kell várakozni Egy versenyző sem közelítheti meg a céltáblát mindaddig, amíg a csoport összes tagja be nem fejezte a lövést Semmilyen körülmények között sem lehet egy vesszőt újra kilőni. A vessző nem számít kilőttnek, kivéve, ha: A versenyző a földön lévő vesszőjét az íjával meg tudja érinteni anélkül, hogy a lábát a lővonalhoz képest elmozdítaná. Feltéve, hogy a vessző nem visszapattant A lőlap leesik, vagy a vesszőfogó felborul (annak ellenére, hogy a Bíró kielégítőnek tartotta a rögzítettséget). A Bírók a lehetőséghez képest ítéletükben valamely módon mérlegelik és elegendő idővel kompenzálják a kérdéses vesszők kilövését. Ha a vesszőfogó csak oldalára dőlt, a Bíró rendelkezik a szükséges lépésekről.

22 Minden lőállásban úgy kell elhelyezni a jelzőkarókat, hogy legalább 2 versenyző elférjen. (Ennek a feltételnek akkor is teljesülnie kell, ha pl. térdelő helyzetet kíván felvenni a versenyző.) A szervezőknek meg kell határozniuk, hogy az egyes csoportok melyik céltáblánál kezdik a versenyt Jelöletlen távon a versenyzők nem közölhetik a lőtábla távolságát más versenyzőkkel Eltört íj tartalék, vagy kölcsön íjjal pótolható A LÖVÉSEK SORRENDJE ÉS IDEJE A versenyzők csoportokban lőnek, a csoport legfeljebb négy, de legalább három főből állhat. A csoportok lehetőleg páros számúak legyenek. Ha a versenyzők száma a pálya kapacitását meghaladja, további csoportok is alakíthatók, akiket lehetőség szerint kell a versenybe beilleszteni A versenyzőknek jól látható rajtszámot kell viselniük. A rajtszámnak jelezni kell, hogy viselője melyik csoporthoz tartozik és azon belül hányadik lövő (pl. 1A, 1B, 1C, 1D, 2A, 2B, 2C, 2D, stb.). A rajtszámokat a beíró lapra rá kell vezetni A csoportokon belül a lövési sorrendet a következőképpen kell váltani: A négyes csoportban két versenyző lő először, egy-egy versenyző a karó két oldalán. AB-CD, CD-AB, AB-CD, stb. Ha a versenyezők a csoporton belül megegyeznek, cserélhetnek párt, vagy lövési pozíciót. (A megegyezés a verseny előtt születhet.) Ez végleges. A verseny alatt változtatni nem szabad Ha három versenyző van egy csoportban, akkor: AB-C, C-AB, AB-C, stb. Ilyenkor a C versenyző mindig a karó bal oldaláról lő Ha a karónál elég hely van, az összes versenyző együtt is lőhet A 40 cm-es lőlapoknál: a négy lőlapot négyzet alakban kell elhelyezni. Az először sorra kerülő versenyzők közül a bal oldalon lévő versenyző lő a bal felső, a jobb oldali a jobb felső lőlapra. A másodszorra sorra kerülő két versenyző közül a bal oldali a bal alsó, a jobb oldali a jobb alsó lőlapra adja le a lövéseket A 20 cm-es lőlapoknál az először sorra kerülő versenyzők közül a bal oldali a bal első oszlopra, a jobb oldali a harmadik oszlopra lő. A másodszorra sorra kerülő versenyzők közül a bal oldali lő a második, a jobb oldali versenyző a negyedik oszlopra. A versenyzők tetszőleges sorrendben lőhetik ki vesszőiket, egyet-egyet minden céltáblába.

23 A csoportoknak a versenyt a különböző céltábláknál egyidejűleg kell elkezdeniük és annál a táblánál kell befejezni, amelyik az elé esik, ahol elkezdték. A döntőben minden csoport egymás után kezd, ugyan annál a céltáblánál. Az újonnan alakított további csoportok amelyek valamelyik táblához ki vannak jelölve megvárják, amíg az első csoport befejezte a lövéseket és beírták az eredményeket Technikai hiba esetén a lövési sorrend ideiglenesen megváltoztatható. Semmilyen esetben sem lehet technikai hiba javítására 30 percnél több időt adni. Ebben az esetben a csoport többi tagja befejezi a lövéseket, valamint elvégzi az értékelést, mielőtt lehetővé teszi a következő csoportnak, hogy eléjük kerüljön, azaz, hogy folytassák a versenyt. Ha a versenyző az időhatáron belül be tudja fejezni a javítást, ugyan annál a táblánál bepótolhatja a hiányzó vesszőket. Ha a javítást a versenyző nem tudja a megadott időn belül kijavítani, később csatlakozhat a csoporthoz, de elveszti a kihagyott táblákon a lehetőséget Egy csoport versenyzői más csoportokat maguk elé engedhetnek, ha a Rendezőket, vagy a Bírókat erről a változásról értesítik A lövések leadására céltáblánként 4 perc áll rendelkezésre attól az időponttól számítva, hogy elfoglalta helyét a lőállásban, amint az rendelkezésre áll. A késlekedő versenyző idejét a Bíró állapítja meg. Ha túllépi az időhatárt, a Bíró feljegyzi a beíró lapján, megjelölve a figyelmeztetés időpontját. Minden utána következő figyelmeztetésnél a versenyző legmagasabb értékű vesszőjét érvénytelenítik. Rendkívüli viszonyok (időjárás) esetén a Bíró a lövési időt megváltoztathatja Az időtúllépés figyelmeztetést a versenyző nem viszi át a verseny egyik fordulójából a másikba A FITA Terep döntőjében ha Bíró kíséri a csoportot, hangosan jelzi az idő kezdetét és a végét. A Bíró a sárga lap felmutatásával jelzi, ha a 4 percből már csak az utolsó 30 másodperc van hátra. Nem lehet tovább lőni miután a 4 perc eltelt, vagy a Bíró leállította a lövést. Ha a versenyző időn túl kilövi a vesszőjét, a legmagasabb pontot le kell vonni. Ha egyértelműen megállapítható a találat, akkor az a találat kerül levonásra EREDMÉNYEK VEZETÉSE, BEÍRÓK Minden csoportból két versenyzőt jelölnek ki a találatok feljegyzésére. Ki kell jelölni a csoportból egy vezetőt, aki felel a beírások rendjéért Az értékelés akkor történik, miután a csoport minden versenyzője a sorozatát befejezte.

24 A beírónak a céltáblaszámnak megfelelően, minden lövés értékét csökkenő sorrendben kell felírni annak a versenyzőnek az eredménylapjára, akié a vessző. A csoport többi tagja ellenőrzi a beírásokat. A vesszők kihúzása előtt észlelt tévedés a beíró lapon javítható A beíróknak össze kell hasonlítaniuk a pontszámokat, mielőtt a vesszőket kihúzzák Sem a vesszőket, sem a lőlapot nem szabad addig megérinteni, amíg az összes vessző értékét be nem írták az eredménylapra, a találatok helyét be nem jelölték és ezeket az értékeket a versenyzők vita nélkül el nem fogadták A vessző értékét a lőlapban elfoglalt helye határozza meg. Ha a vessző szára két zónát, vagy a zónák közötti választóvonalat érinti, akkor a magasabb értékű mező szerint kell a pontot megadni. Nem a beosztásának megfelelő céltáblába lőtt vessző nem kap pontot Ha kettő, vagy több vesszőt lőnek ugyanabba a 20 cm-es lőlapra, akkor a legalacsonyabb értékű vesszőt kell figyelembe venni Ha háromnál több vessző van a céllapban, ugyanazon sorozatban, a három alacsonyabb értékűt kell rávezetni a beíró lapra. Ha ismételten ilyen eset fordul elő, a versenyzőt kizárhatják, vagy kizárható a versenyből Ha a lőlap megsérül és a zóna közötti elválasztó vonal hiányzik, akkor a pontszám megállapításához elválasztó vonalat képzeletben meg kell hosszabbítani A vesszőfogóban maradt, de a lőlapon nem látható vesszőt csak a Bíró értékelheti a kieséses fordulóban, amikor Bíró kíséri a csapatot A visszacsapó, visszapattanó, vagy átmenő vesszők csak akkor értékelhetők, ha minden találati hely jelölve van, kivéve a következő eseteket: Ha a csoportban minden versenyző megegyezik a visszapattant, vagy keresztülment vessző értékében, akkor a megállapított értéket kell elfogadni. Ha a csoport minden tagja elfogadja, hogy a vessző visszapattant, vagy keresztülment a vesszőfogón, de nem tudnak megegyezni az értékben, a vessző a legkisebb jelöletlen lyuk értékét kapja. Ha a csoport nem tud megegyezni, hogy a vessző visszapattant, vagy keresztülment a táblán, akkor a vessző nem pontozható.

25 Ha a vessző eltalál: Egy másik vesszőt és abba beleáll, akkor az eltalált vessző értékét kapja Egy másik vesszőt és arról lepattanva a lőlapba áll, az itt elfoglalt helye szerint értékelendő Egy másik vesszőt és utána visszapattan, az eltalált vessző értékét kapja, feltéve, hogy az eltalált vesszőt azonosítani lehet Ha a versenyző nem saját céltáblájába lő, a találat nem értékelhető Holtverseny esetén a versenyzők rangsorának megállapítása az alábbi sorrend szerint történik: Holtverseny alakul ki minden fordulóban, kivéve azon holtversenyek, amelyek az alábbiakban magyarázhatók Egyéni és csapatversenyeknél: Először a legnagyobb számú érvényes találatok számát nézik meg. Utána a legnagyobb számú 5-ös találat. Végül a legnagyobb számú X-es találatot veszik figyelembe. Ha ez mind megegyezik, akkor a versenyzők pontszáma azonos. A döntő fordulókban a pozíció (párosítás) miatt a Bíró érem feldobással állapítja meg a sorrendet Holtverseny esetén a versenyzők továbbjutását és az érmek odaítélését szétlövés alkalmazásával határozzák meg. A szétlövés vonatkozik a kiesése fordulóba való bejutásra, az abban továbbjutásra, illetve az éremdöntőkre. Az utóbbi kettőben nem számít a találatok, 5-ök, illetve az X-ek száma. Egyéni versenynél: Egy vesszős szétlövés a magasabb pontszám nyer (max. három lövés). Ha a harmadik vessző után az eredmény még döntetlen, a középponthoz közelebb lévő vessző dönti el a továbbjutást. Ezt az eljárást addig kell folytatni, míg valamelyik versenyző vesszője a középponthoz közelebb nem kerül. Csapatversenyeknél: A csapat tagjai együttesen lőnek ki 1-1 vesszőt. A magasabb pontszám nyer. Azonos pontszám esetén ezt az eljárást háromszor megismétlik.

26 29 Ha a harmadik sorozat után a pontszám még mindig azonos, elegendő megvizsgálni, melyik legmagasabb találat került közelebb a középponthoz. Utána második, vagy harmadik középponthoz legközelebb lévő vessző határozza meg a győztest. Ezt az eljárást addig kell folytatni, míg a holtverseny meg nem oldódik. A csapat szétlövés időhatára 1/3-a az alap időnek. Döntetlen esetén a szétlövést a leírtak alapján kell lefolytatni. A szétlövés az adott kategória legnagyobb távolságán történik. A célok a központi gyülekező hely körzetében legyenek. A szervezők erre a célra külön céltáblákat is felállíthatnak. A szétlövést praktikusan a beíró lapok ellenőrzése után, a holtversenyek osztályonként kiírásra kerülnek. Az íjász, aki a kapitányának értesítése után 30 percen belül nem áll rendelkezésre, vesztesnek minősül. Ha a kapitány és az íjász elhagyta a pályát annak ellenére, hogy hivatalosan még nem történt meg a beíró lapok ellenőrzése és emiatt nem értesíthetők a szétlövésről, ez esetben az íjász szintén vesztesnek minősül Döntetlen esetén az elő- és a középdöntőkben szétlövés azon a távon történik, melyre a versenyzők utoljára lőttek. Az éremdöntőkben a szétlövést a kategória legnagyobb távolságán kell végezni. A céltáblákat a központi gyülekező hely közelében kell elhelyezni. A szervezők erre a célra külön táblákat is felállíthatnak Az eredménylapot a beírón kívül a versenyzők is aláírják, elismerve ezzel, hogy egyetértenek a vesszők értékével. A beíró eredménylapját ugyan annak a csoportnak másik beírója vezeti. Ha a beírólapon a találati értékek között eltérés mutatkozik, a végleges eredményt az alacsonyabb értékek összeadásával kell kiszámolni A döntőknél minden egyes csoportot Bíró kíséri, hogy a beírást ellenőrizze A döntő mérkőzéseknél mindegyik beíró hordozható eredményjelző táblát visz magával, amin a csoport állását (eredményét) közzé teszi.

27 A LÖVÉSZET ELLENŐRZÉSE, BIZTONSÁGI SZABÁLYOK A terepíjász versenyeket vezetőbíró felügyeli A felügyelet ellátásával kapcsolatos feladatok: A Bírónak személyesen kell megbizonyosodni arról, hogy a pálya elkészítése során a biztonsági intézkedéseknek eleget tettek A szervezőkkel együtt a további szükséges biztonsági óvintézkedéseket megtenni a verseny kezdete előtt A vezetőbírónak a versenyzőket és a résztvevőket ezekről az intézkedésekről és minden további előírástól tájékoztatni kell Amennyiben rossz idő, sötétség, vagy más indokolt esetben a versenyt félbe kell szakítani, a döntést a vezetőbíró a szervező bizottság elnökével, valamint a FITA szakmai küldöttjével közösen hozza meg Ha a versenyt az első selejtező forduló befejezése előtt kell félbeszakítani, a győztest azoknak a tábláknak az eredményei alapján kell meghatározni, melyekre még valamennyi versenyző leadta a lövéseit Későbbi időpontban történő megszakítás esetén az utolsó befejezett közös forduló eredménye a mérvadó Egyik versenyző sem nyúlhat a másik versenyző felszereléséhez annak engedélye nélkül Terepversenyen a lövés közben használható szemellenző mérete nem haladhatja meg a DIN A4 formátumot BÜNTETÉSEK Alkalmasság, kizárás Azok a versenyzők, akik nem felelnek meg a FITA szabálykönyv 2. fejezetében részletezett feltételeknek, nem indulhatnak FITA versenyeken Azok a versenyzők, akik az ismertetett szabályokat megszegik, a versenyzésből kizárhatók és elveszítik már megszerzett helyezésüket Ha egy versenyző olyan osztályban versenyez, amely (4.2.) feltételeinek nem felel meg, a versenyből kizárható és elveszíti megszerzett helyezését.

28 Ha egy versenyzőt doppingoláson érnek, a következő szankciókkal sújtható: A FITA figyelmen kívül hagyva a Tagszövetség által alkalmazott büntetést megsemmisíti a versenyző elért eredményét és bármilyen megszerzett díj, vagy érem visszakerül a FITA-hoz a tisztességtelen versenyzés okán. Ha a versenyző csapatban lőtt, a csapat eredménye megsemmisül. A doppingvád alatt lévő versenyző nem vehet részt semmilyen FITA, vagy FITA Tagszövetsége által rendezett versenyen, egészen a vizsgálat lezárásáig Ha egy versenyző FITA szabályok által tiltott eszközt használ, az eredménye megsemmisíthető Ha egy versenyző, vagy egy csapat ismételten több vesszőt lő ki a megengedettnél, az eredménye megsemmisíthető Az a versenyző, aki bizonyíthatóan tudatosan megszegi a szabályokat, a versenyből kizárható (vagy a versenyzéstől eltiltható) és elveszíti az addig elért helyezését Ha a versenyző az íj megfeszítéséhez folyamatosan olyan technikát alkalmaz, amely a bíró megítélése szerint véletlen eloldáskor a nyílvesszőt a biztonsági zónán kívül repíti (átlövési terület, fal, háló) a biztonság érdekében a vezető bírónak (lövésvezetőnek) azonnal fel kell szólítania a lövések befejezésére és a pálya elhagyására TALÁLATOK ELVESZTÉSE Az a versenyző, aki technikai hiba esetén 30 perc alatt nem tudja a felszerelését megjavítani, elveszíti azokat a lövéseket, amelyeket a csoportja a 30 perc eltelte után a visszatéréséig lelőtt Amennyiben a bíró észreveszi, hogy egy versenyző túllépi a 4 perces időhatárt, figyelmeztetni kell a versenyzőt, a beíró lapján megjelölve a figyelmeztetés idejét is. Minden további figyelmeztetés azon a versenynapon, az adott táblánál lőtt legjobb találat elvesztését jelenti A döntő fordulóban ha a versenyző időhatáron túl lövi ki valamelyik vesszőjét, a sorozat legmagasabb értékét elveszíti Ha egy versenyzőnek több mint három nyílvesszője van egy táblában, vagy a lővonalban a földön, csak a három legalacsonyabb találat értékelhető Ha két vagy több vesszőt lő ki valaki a 20 cm-es lőlapba egy sorozaton belül, csak a legalacsonyabb találat értékelhető Az idegen lőlapba lőtt vessző nem értékelhető.

Terepíjászatban a következő korosztályok, és kategóriák használatosak a MÍSZ versenyein. WA KATEGÓRIA BETŰJELE LŐKARÓ SZÍNE.

Terepíjászatban a következő korosztályok, és kategóriák használatosak a MÍSZ versenyein. WA KATEGÓRIA BETŰJELE LŐKARÓ SZÍNE. Terepíjászatban a következő korosztályok, és kategóriák használatosak a MÍSZ versenyein. WA KATEGÓRIA BETŰJELE LŐKARÓ SZÍNE Olimpiai O piros Csigás C piros Barebow B kék IAA KATEGÓRIA BETŰJELE LŐKARÓ SZÍNE

Részletesebben

5. KÖNYV, 11.10. fejezet 3-D SZABÁLYOK

5. KÖNYV, 11.10. fejezet 3-D SZABÁLYOK 5. KÖNYV, 11.10. fejezet 3-D SZABÁLYOK 11.10.1 ALAPSZABÁLYOK 11.10.1.1 Alkohol, dohányzás, és tudatmódosító szerek 11.10.1.1.1 A verseny, és a gyakorlási idő alatt a pálya minden területén mindenki számára

Részletesebben

Kezdő íjászok kézikönyve. Fehér. Nyíl

Kezdő íjászok kézikönyve. Fehér. Nyíl Fehér Nyíl 1 A FITA FEHÉR NYÍL MEGSZERZÉSÉHEZ SZÜKSÉGES ISMERETANYAG TALÁLATOK ÉRTÉKELÉSE Lőtávolság: 10 méter Minimális elérendő pontszám: 115 pont MOZGÁSTECHNIKA - A lövési folyamat végrehajtása a következők

Részletesebben

FITA szabálykönyv 4. Rész - Terepíjászat

FITA szabálykönyv 4. Rész - Terepíjászat FITA szabálykönyv 4. Rész - Terepíjászat Ez a kiadás tartalmazza a 2005. június 19-én a Kongresszus által jóváhagyott összes szabályt és szabályrendeletet. Ez után az időpont után születhettek még szabályrendeletek

Részletesebben

Dél-Dunántúli Régió Pályaíjász Bajnokság Versenyszabályzata 2015.

Dél-Dunántúli Régió Pályaíjász Bajnokság Versenyszabályzata 2015. Dél-Dunántúli Régió Pályaíjász Bajnokság Versenyszabályzata 2015. 1 A DDR Pályaíjász Bajnokság célja: - Magas színvonalú versenyzési lehetőség biztosítása az íjászok számára, - Felkészülési lehetőség a

Részletesebben

Kezdő íjászok kézikönyve PIROS. Toll

Kezdő íjászok kézikönyve PIROS. Toll PIROS Toll 1 A FITA PIROS TOLL JELVÉNY MEGSZERZÉSÉHEZ SZÜKSÉGES ISMERETANYAG TALÁLATOK ÉRTÉKELÉSE Lőtávolság: 6m Lövésszám: 15 (5x3 vessző) Elérendő teljesítmény: 12 találat 80 cm-es lőlapra (találat =

Részletesebben

Dél Dunántúli Régió Versenyszabályzata 2012.

Dél Dunántúli Régió Versenyszabályzata 2012. Dél Dunántúli Régió Versenyszabályzata 2012. 1. A versenysorozat versenyei, díjazás: A versenysorozat versenyei Dél-Dunántúli Régió tagegyesületei által 6 alkalommal kerül megrendezésre, helyszínenként

Részletesebben

A HDH-IAA 3D szabályai. INTERNATIONAL ARCHERY ASSOCIATION (IAA) Nemzetközi Íjász Szövetség VERSENYSZABÁLYZAT

A HDH-IAA 3D szabályai. INTERNATIONAL ARCHERY ASSOCIATION (IAA) Nemzetközi Íjász Szövetség VERSENYSZABÁLYZAT A HDH-IAA 3D szabályai INTERNATIONAL ARCHERY ASSOCIATION (IAA) Nemzetközi Íjász Szövetség 1. ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK 1.1. BEVEZETÉS VERSENYSZABÁLYZAT ÉRVÉNYES: 2012. 05. 01- től 1.1.1. Az IAA igazgatósága

Részletesebben

EAA 3D. Kategóriák: CU HU(3D) CB OL BB TR-RB TR-LB PB-HB CRB

EAA 3D. Kategóriák: CU HU(3D) CB OL BB TR-RB TR-LB PB-HB CRB EAA 3D Általános szabályok: Az 5grain / # vesszősúly vagy 280 fps (a versenyző választhat) betartása kötelező. Amennyiben a vesszősebesség túllépi a 280fps+3% (288fps) sebességet, akkor a vessző súlya

Részletesebben

World Archery Federation 4. sz. szabálykönyv A Terep és 3D íjászat szabályai

World Archery Federation 4. sz. szabálykönyv A Terep és 3D íjászat szabályai World Archery Federation 4. sz. szabálykönyv A Terep és 3D íjászat szabályai VERSENYZŐI FELSZERELÉS Ez a fejezet tartalmazza a World Archery versenyein engedélyezett, a versenyzők által használható felszerelések

Részletesebben

Kezdő íjászok kézikönyve KÉK NYÍL

Kezdő íjászok kézikönyve KÉK NYÍL KÉK NYÍL 1 A FITA KÉK NYÍL MEGSZERZÉSÉHEZ SZÜKSÉGES ISMERETANYAG Találatok értékelése - pontszám Lőtávolság: Minimálisan elérendő pontok száma: 18 méter 115 pont Mozgástechnika: a lövésfolyamatot a következők

Részletesebben

Bükk Kupa Az Észak-magyarországi 3D Régióbajnokság általános szabályai és leírása

Bükk Kupa Az Észak-magyarországi 3D Régióbajnokság általános szabályai és leírása Bükk Kupa Az Észak-magyarországi 3D Régióbajnokság általános szabályai és leírása I. Általános rész 1., A Bükk Kupa célja, részvételi feltételei A szervező egyesületek közötti kapcsolatok erősítése, közös

Részletesebben

A Magyar Íjász Szövetség Történelmi Versenyszabályzata - 2010

A Magyar Íjász Szövetség Történelmi Versenyszabályzata - 2010 A Magyar Íjász Szövetség Történelmi Versenyszabályzata - 2010 Garas Mihály, Herczeg Zsolt, Melter László 2010.01.14. 2 Magyar Íjász Szövetség Történelmi Versenyszabályzata - 2010 Történelmi Versenyszabályzat

Részletesebben

3. könyv Pálya- és teremíjászat

3. könyv Pálya- és teremíjászat 3. könyv Pálya- és teremíjászat 11. fejezet Íjászok felszerelése Ez a fejezet a World Archery versenyein használható felszereléseket sorolja fel. A versenyző felelőssége, hogy a szabályoknak megfelelő

Részletesebben

Történelmi Íjász országos versenyrendszer céllistája, segédlete

Történelmi Íjász országos versenyrendszer céllistája, segédlete - 1 - MÍSZ- Történelmi szakmai bizottsága kötelező céllistája Történelmi Íjász országos versenyrendszer céllistája, segédlete Általános szabályok a célokra: Célkategóriák: CÉL- lövészet :(klasszikus lőlapok)

Részletesebben

Régiós Versenyszabályzat

Régiós Versenyszabályzat Régiós Versenyszabályzat 1. A versenysorozat alapszabályai A versenysorozat versenyei Nyugat-Dunántúli régióban fekvő 4 helyszínen kerül megrendezésre, helyszínenként 1 versennyel. A helyszínek: A helyszíneket

Részletesebben

TÖRTÉNELMI ÍJÁSZVERSENYEK RENDEZÉSE, LEVEZETÉSE

TÖRTÉNELMI ÍJÁSZVERSENYEK RENDEZÉSE, LEVEZETÉSE MAGYAR ÍJÁSZ SZÖVETSÉG TÖRTÉNELMI ÍJÁSZVERSENYEK RENDEZÉSE, LEVEZETÉSE Érvényes 2003. január 1-től. Elfogadva a MÍSZ 2001. december 14-én tartott elnökségi ülésén. Módosítva a MÍSZ 2002. május 31-én tartott

Részletesebben

PÁLYÍJÁSZ VERSENYEK SZERVEZÉSE 2018-BAN

PÁLYÍJÁSZ VERSENYEK SZERVEZÉSE 2018-BAN PÁLYÍJÁSZ VERSENYEK SZERVEZÉSE 2018-BAN VERSENYEK TÍPUSAI Regionális: Minősítő-, kvalifikációs-, terem és szabadtéri versenyek a Regionális versenynaptárba kerülnek feltüntetésre. A Régiók vezetőségénél

Részletesebben

A Magyar Field Target (Tereplövész) Szövetség Szabálykönyve HUNTER FIELD TARGET VERSENYSZABÁLYOK. 5. kiadás Érvényes: 2010.

A Magyar Field Target (Tereplövész) Szövetség Szabálykönyve HUNTER FIELD TARGET VERSENYSZABÁLYOK. 5. kiadás Érvényes: 2010. A Magyar Field Target (Tereplövész) Szövetség Szabálykönyve HUNTER FIELD TARGET VERSENYSZABÁLYOK 5. kiadás Érvényes: 2010. január 15-től A használható felszerelések körének meghatározása 1. A használható

Részletesebben

A versenyt a Magyar Diáksport Szövetség a Magyar Torna Szövetséggel (MATSZ együttműködésben hirdeti meg.

A versenyt a Magyar Diáksport Szövetség a Magyar Torna Szövetséggel (MATSZ együttműködésben hirdeti meg. A kategória Torna A kategória A versenyt a Magyar Diáksport Szövetség a Magyar Torna Szövetséggel (MATSZ együttműködésben hirdeti meg. 1. A verseny célja: A torna, mint alapsportág népszerűsítése az iskolák

Részletesebben

3. könyv Pálya- és teremíjászat

3. könyv Pálya- és teremíjászat 3. könyv Pálya- és teremíjászat 11. fejezet - A versenyzők felszerelése... 4 Art. 11.1... 4 Art. 11.2... 5 Art. 11.3... 5 Art. 11.4... 5 12. fejezet - A lövés rendje... 7 Art. 12.1... 7 Art. 12.2... 7

Részletesebben

Nemzetközi rádióamatőr szövetség 1-es régió

Nemzetközi rádióamatőr szövetség 1-es régió Nemzetközi rádióamatőr szövetség 1-es régió Rádió amatőr iránymérés bajnoki szabályzata B rész verseny 2.11/2013 változat Elfogadva: 2012. Szeptember 14-én, Kopaonikban IARU R1 ARDF Working Group ülésen

Részletesebben

A DDR 3D Bajnokság célja: Jellege: A DDR 3D Bajnokság rendezői: Helyszínek, időpontok: Korosztályok, javasolt nevezési díjak: Díjazás:

A DDR 3D Bajnokság célja: Jellege: A DDR 3D Bajnokság rendezői: Helyszínek, időpontok: Korosztályok, javasolt nevezési díjak: Díjazás: Dél-Dunántúli Régió 3D Bajnokság Versenyszabályzata 2016 1 A DDR 3D Bajnokság célja: - Magas színvonalú versenyzési lehetőség biztosítása az íjászok számára, - Felkészülési lehetőség a GP, OB és nemzetközi

Részletesebben

VIII. Oxigén Kupa Erdei futóverseny sorozat 2014-2015

VIII. Oxigén Kupa Erdei futóverseny sorozat 2014-2015 VIII. Oxigén Kupa Erdei futóverseny sorozat 2014-2015 V E R S E N Y K I Í R Á S A verseny fővédnöke:balczó ANDRÁSa Nemzet Sportolója A verseny célja: Versenyzés biztosítása közép- és hosszútávfutók, illetve

Részletesebben

ITF TAEKWON-DO MAGYAR BAJNOKSÁG GYERMEK, SERDÜLŐ, IFJÚSÁGI, FELNŐTT ÜLLŐ, 2015.

ITF TAEKWON-DO MAGYAR BAJNOKSÁG GYERMEK, SERDÜLŐ, IFJÚSÁGI, FELNŐTT ÜLLŐ, 2015. ITF TAEKWON-DO MAGYAR BAJNOKSÁG GYERMEK, SERDÜLŐ, IFJÚSÁGI, FELNŐTT ÜLLŐ, 2015. Verseny megnevezése: Rendező Szervezet: ITF Taekwon-do Magyar Bajnokság Magyar ITF Taekwon-do Szövetség Sasok Sportegyesület

Részletesebben

V E R S E N Y K I Í R Á S

V E R S E N Y K I Í R Á S V E R S E N Y K I Í R Á S A MAPOSZ ( Magyar precíziós légfegyveres Országos Sportági Szövetség) engedélyével az MTTSZ Városi Lövészklub kiírja a Magyar precíziós légfegyveres Országos Minősítő verseny-t

Részletesebben

BUDAPESTBANK CSALÁDI ÉS SPORTNAP ZÁNKA VERSENYKIÍRÁS KISPÁLYÁS LABDARÚGÁS

BUDAPESTBANK CSALÁDI ÉS SPORTNAP ZÁNKA VERSENYKIÍRÁS KISPÁLYÁS LABDARÚGÁS BUDAPESTBANK CSALÁDI ÉS SPORTNAP 2019.07.06. ZÁNKA VERSENYKIÍRÁS KISPÁLYÁS LABDARÚGÁS Pályák száma: Pályaméret: Csapatlétszám: Játékidő: Játékvezető: Nevezési határidő és sorsolás: Mérkőzések kezdete:

Részletesebben

EURÓPAI 3-D ÍJÁSZ SZÖVETSÉG VERSENYSZABÁLYZAT 2007.01.01

EURÓPAI 3-D ÍJÁSZ SZÖVETSÉG VERSENYSZABÁLYZAT 2007.01.01 EURÓPAI 3-D ÍJÁSZ SZÖVETSÉG VERSENYSZABÁLYZAT 2007.01.01 1. ÁLTALÁNOS RÉSZ 1.1 BEVEZETÉS 1.1.1. Az EAA 3D alapító ülésén megfogalmazódott kívánalmaknak megfelelően egyöntetű versenyzési rendszer megalkotása

Részletesebben

2018/2019.TANÉVI VERSENYKIÍRÁS. Bács-Kiskun Megye

2018/2019.TANÉVI VERSENYKIÍRÁS. Bács-Kiskun Megye 2018/2019.TANÉVI VERSENYKIÍRÁS Bács-Kiskun Megye 1 2018/2019. TANÉVI SPORTLÖVŐ DIÁKOLIMPIA BÁCS_KISKUN MEGYEI VERSENYKIÍRÁS 1. A verseny célja A lövészsport népszerűsítése a köznevelési intézmények tanulói

Részletesebben

KEZDŐ ÍJ ÁSZOK KÉZIKÖNYVE

KEZDŐ ÍJ ÁSZOK KÉZIKÖNYVE KEZDŐ ÍJ ÁSZOK KÉZIKÖNYVE K é s z ü l t a F I T A B e g i n n e r s M a n u a l c. k i a d v á n y a a l a p j á n 2010. j a n u á r 1 Bevezető: A FITA Kezdők Kézikönyve a kezdő íjászok felkészítéséhez

Részletesebben

Magyar Floorball Szakszövetség 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. Jegyzőkönyvvezető (zsűri) tananyag. Budapest 2016. január

Magyar Floorball Szakszövetség 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. Jegyzőkönyvvezető (zsűri) tananyag. Budapest 2016. január Magyar Floorball Szakszövetség 1146 Budapest, Istvánmezei út 13. Jegyzőkönyvvezető (zsűri) tananyag Budapest 2016. január A dokumentum a floorball sportág jegyzőkönyvvezetői tudnivalók leírását tartalmazza.

Részletesebben

Magyarország Nyílt Nemzeti Gyorsasági Motoros Bajnokság Alapkiírás

Magyarország Nyílt Nemzeti Gyorsasági Motoros Bajnokság Alapkiírás Magyarország Nyílt Nemzeti Gyorsasági Motoros Bajnokság Alapkiírás 2018 Készítette: Jóváhagyta: Kiadja: A MAMS Gyorsasági Szakág A MAMS Elnöksége A MAMS Ttitkársága További szakági információk: www.mams.hu

Részletesebben

A versenyt a Magyar Diáksport Szövetség a Magyar Torna Szövetséggel (MATSZ együttműködésben hirdeti meg.

A versenyt a Magyar Diáksport Szövetség a Magyar Torna Szövetséggel (MATSZ együttműködésben hirdeti meg. A KATEGÓRIA Torna A kategória A versenyt a Magyar Diáksport Szövetség a Magyar Torna Szövetséggel (MATSZ együttműködésben hirdeti meg. 1. A verseny célja: A torna mint alapsportág népszerűsítése az iskolák

Részletesebben

Ranglista és Minősítési Szabályzat

Ranglista és Minősítési Szabályzat MAGYAR TOLLASLABDA SZÖVETSÉG Hatályos: 2013.január 1-től Az MTLSZ Elnöksége által elfogadva 2013.január 7-én Készítette: Bakó László és Borka György 1 1 Egyéni ranglista 1.1 Az MTLSZ minden Ranglista verseny

Részletesebben

Póni Klub Díjlovagló és Díjugrató Országos Bajnokság Póni Klub Kezdők Országos Döntője

Póni Klub Díjlovagló és Díjugrató Országos Bajnokság Póni Klub Kezdők Országos Döntője Póni Klub Díjlovagló és Díjugrató Országos Bajnokság Póni Klub Kezdők Országos Döntője A verseny helyszíne: Budapest, Nemzeti Lovarda A verseny időpontja: 2015. szeptember 4-6. A verseny rendezője: Magyar

Részletesebben

ORSZÁGÚTI KERÉKPÁR ORSZÁGOS DÖNTŐ 2016/17

ORSZÁGÚTI KERÉKPÁR ORSZÁGOS DÖNTŐ 2016/17 ORSZÁGÚTI KERÉKPÁR ORSZÁGOS DÖNTŐ 2016/17 1. Az országos döntő rendezője: Szenyor Szabadidő Kerékpáros Sport egyesület Magyar Kerékpáros Szakági Szövetség megbízása alapján a Magyar Diáksport Szövetség

Részletesebben

A versenyt a Magyar Diáksport Szövetség a Magyar Torna Szövetséggel (MATSZ) együttműködésben hirdeti meg.

A versenyt a Magyar Diáksport Szövetség a Magyar Torna Szövetséggel (MATSZ) együttműködésben hirdeti meg. A KATEGÓRIA Torna A kategória A versenyt a Magyar Diáksport Szövetség a Magyar Torna Szövetséggel (MATSZ) együttműködésben hirdeti meg. 1. A verseny célja: A torna mint alapsportág népszerűsítése az iskolák

Részletesebben

Torna. A kategória. Felversenyzés: Csapatversenyben minden tanuló csak a saját korcsoportjában versenyezhet,

Torna. A kategória. Felversenyzés: Csapatversenyben minden tanuló csak a saját korcsoportjában versenyezhet, A kategória A kategória Torna A kategória A versenyt a Magyar Diáksport Szövetség a Magyar Torna Szövetséggel (MATSZ együttműködésben hirdeti meg. 1. A verseny célja: A torna, mint alapsportág népszerűsítése

Részletesebben

Magyarország Nyílt Nemzeti Gyorsasági Motoros Kupa Alapkiírás

Magyarország Nyílt Nemzeti Gyorsasági Motoros Kupa Alapkiírás Magyarország Nyílt Nemzeti Gyorsasági Motoros Kupa Alapkiírás 2018 Készítette: Jóváhagyta: Kiadja: A MAMS Gyorsasági Szakág A MAMS Elnöksége A MAMS Ttitkársága További szakági információk: www.mams.hu

Részletesebben

MAGYAR MUAYTHAI SZAKSZÖVETSÉG IFMA MUAYTHAI AMATŐR VERSENYRENDSZERE 2018.

MAGYAR MUAYTHAI SZAKSZÖVETSÉG IFMA MUAYTHAI AMATŐR VERSENYRENDSZERE 2018. MAGYAR MUAYTHAI SZAKSZÖVETSÉG IFMA MUAYTHAI AMATŐR VERSENYRENDSZERE 2018. I. A versenyrendszer célja: a, a Magyar Muaythai Szakszövetség (MMSZ) amatőr versenyrendszerének elsődleges célja a Muaythai (thaibox)

Részletesebben

2018/2019.TANÉVI VERSENYKIÍRÁS. Győr-Moson-sopron Megye

2018/2019.TANÉVI VERSENYKIÍRÁS. Győr-Moson-sopron Megye 2018/2019.TANÉVI VERSENYKIÍRÁS Győr-Moson-sopron Megye 1 2018/2019. TANÉVI SPORTLÖVŐ DIÁKOLIMPIA Győr_Moson_sopron MEGYEI VERSENYKIÍRÁS 1. A verseny célja A lövészsport népszerűsítése a köznevelési intézmények

Részletesebben

VERSENYKIÍRÁS FELNŐTT VÍVÓ MAGYAR BAJNOKSÁG GEREVICH ALADÁR NEMZETI SPORTCSARNOK (1146. Budapest, Istvánmezei u. 3-5.)

VERSENYKIÍRÁS FELNŐTT VÍVÓ MAGYAR BAJNOKSÁG GEREVICH ALADÁR NEMZETI SPORTCSARNOK (1146. Budapest, Istvánmezei u. 3-5.) VERSENYKIÍRÁS FELNŐTT VÍVÓ MAGYAR BAJNOKSÁG 2018. IDŐPONT: 2018. DECEMBER 20-21-22. HELYSZÍN: GEREVICH ALADÁR NEMZETI SPORTCSARNOK (1146. Budapest, Istvánmezei u. 3-5.) IDŐREND: Fegyvernem, idő, terembeosztás.

Részletesebben

Jegyzőkönyv. PSZB ülés. Napirendi pontok: 1. Jegyzőkönyvvezetőnek meg lett választva Gajdos M. Csaba Javaslat:

Jegyzőkönyv. PSZB ülés. Napirendi pontok: 1. Jegyzőkönyvvezetőnek meg lett választva Gajdos M. Csaba Javaslat: Jegyzőkönyv PSZB ülés Hely: 1163 Budapest, Margit utca 28. Idő: 2017. november 3. Jelenlévők: PSZB elnök: Vánky Sebastian, PSZB tagok: Barta Margit, Máté Gyöngyi, Gajdos M. Csaba Sportigazgató: Windischmann

Részletesebben

HDH IAA 3D SZABÁLYZAT INTERNATIONAL ARCHERY ASSOCIATION VERSENYSZABÁLYZAT 2012.01.05.

HDH IAA 3D SZABÁLYZAT INTERNATIONAL ARCHERY ASSOCIATION VERSENYSZABÁLYZAT 2012.01.05. HDH IAA 3D SZABÁLYZAT INTERNATIONAL ARCHERY ASSOCIATION VERSENYSZABÁLYZAT 2012.01.05. 1. ÁLTALÁNOS RÉSZ 1.1. BEVEZETÉS 1.1.1. Az IAA igazgatósága elkészítette és jóváhagyta a versenyszabályzatot. 1.1.2.

Részletesebben

MAGYAR SPORTLÖVŐK SZÖVETSÉGE

MAGYAR SPORTLÖVŐK SZÖVETSÉGE MAGYAR SPORTLÖVŐK SZÖVETSÉGE VEGYES KORONG VERSENYSZÁM SZABÁLY TERVEZETE PÁLYA Vegyes korong versenyszám megrendezésére csak az ISSF nemzetközi szabályainak megfelelő kombinált olimpiai trap-skeet pálya

Részletesebben

V. MIGHTYFIST EAGLES CUP NEMZETKÖZI BAJNOKSÁG GYEREK, SERDÜLŐ, IFJÚSÁGI, FELNŐTT 2015

V. MIGHTYFIST EAGLES CUP NEMZETKÖZI BAJNOKSÁG GYEREK, SERDÜLŐ, IFJÚSÁGI, FELNŐTT 2015 Verseny megnevezése: Rendező Szervezet: V. MIGHTYFIST Eagles Cup Nemzetközi ITF. Taekwon-do Bajnokság Magyar ITF Taekwon-do Szövetség, Sasok Sportegyesület Rendező: Szalay Gábor V.dan, Békássy Csaba V.dan

Részletesebben

XLIX. MAGYAR NEMZETI BAJNOKSÁG

XLIX. MAGYAR NEMZETI BAJNOKSÁG Magyar Repülő Szövetség MAGYAR EJTŐERNYŐS SZÖVETSÉG XLIX. MAGYAR NEMZETI BAJNOKSÁG II. OSZTÁLYÚ BAJNOKSÁG IFJÚSÁGI ÉS UTÁNPÓTLÁS BAJNOKSÁG MESTER BAJNOKSÁG VERSENYKIÍRÁSA Nyíregyháza, 2011. 07. 28 07.

Részletesebben

ITF Taekwon-do Magyar Bajnokság 2014. Ács Sánta Imre, Gombos Attila, Gera József

ITF Taekwon-do Magyar Bajnokság 2014. Ács Sánta Imre, Gombos Attila, Gera József ITF Taekwon-do Magyar Bajnokság 2014 CLUB DYNAMIC EGYESÜLET SZEGED-MAKÓ BUDO KLUB Ács Sánta Imre, Gombos Attila, Gera József Ács Sánta Imre: +36-30/9352008 (kis-malac@freemail.hu) Gombos Attila: +36-20/9240516

Részletesebben

Történelmi Íjász Világ Bajnokság 2016.08.30-09.03. Gyula

Történelmi Íjász Világ Bajnokság 2016.08.30-09.03. Gyula Történelmi Íjász Világ Bajnokság 2016.08.30-09.03. Gyula HDH-InternationalArcheryAssociation történelmi versenyszabályzata alapján Kategóriák:Modern anyagú történelmi íj Természetes alapanyagú történelmi

Részletesebben

A legjobbak számára országos versenyen való részvétel biztosítása, hogy sikeresen képviseljék iskolájukat diákversenyen.

A legjobbak számára országos versenyen való részvétel biztosítása, hogy sikeresen képviseljék iskolájukat diákversenyen. Torna B kategória 1. A verseny célja: A torna, mint alapsportág népszerűsítése az iskolák körében. Rendszeres foglalkoztatási, versenyzési lehetőség biztosítása a torna sportággal megismerkedő fiatalok

Részletesebben

MÁSODIK KÖNYV. A szabadtéri céllövő íjászat szabályai

MÁSODIK KÖNYV. A szabadtéri céllövő íjászat szabályai MÁSODIK KÖNYV A szabadtéri céllövő íjászat szabályai Fordította: Hegedűs András Ez a kiadás tartalmazza a 2009. augusztus 30-án a Kongresszus által jóváhagyott összes szabályt és szabályrendeletet, valamint

Részletesebben

IV. EAGLES CUP NEMZETKÖZI BAJNOKSÁG FELNŐTT, IFJÚSÁGI, SERDÜLŐ 2013.

IV. EAGLES CUP NEMZETKÖZI BAJNOKSÁG FELNŐTT, IFJÚSÁGI, SERDÜLŐ 2013. IV. EAGLES CUP NEMZETKÖZI BAJNOKSÁG FELNŐTT, IFJÚSÁGI, SERDÜLŐ 2013. Verseny megnevezése: Rendező Szervezet: IV. Eagles Cup Nemzetközi ITF. Taekwon-do Bajnokság Magyar ITF Taekwon-do Szövetség Sasok Sportegyesület

Részletesebben

MAGYAR VÍZILABDA SZÖVETSÉG

MAGYAR VÍZILABDA SZÖVETSÉG MAGYAR VÍZILABDA SZÖVETSÉG A 2015. ÉVI FÉRFI ÉS NŐI MAGYAR KUPA VERSENYKIÍRÁSA 2015/2016. ÉVI BAJNOKI SZEZON 1 1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1.1 A Magyar Kupa mérkőzéssorozat célja: A Magyar Kupa mérkőzéssorozat

Részletesebben

VERSENYKIÍRÁS. VIII. Magyar Nyílt Match Play Bajnokság

VERSENYKIÍRÁS. VIII. Magyar Nyílt Match Play Bajnokság VERSENYKIÍRÁS VIII. Magyar Nyílt Match Play Bajnokság Verseny rendezője: 2019. május 31. június 2. Old Lake Golf Club, Tata Szabályok: A verseny az R&A szabályainak, a Versenyszabályzatának és Ranglista

Részletesebben

MAGYAR VÍZILABDA SZÖVETSÉG A ÉVI BENU FÉRFI ÉS NŐI MAGYAR KUPA VERSENYKIÍRÁSA 2016/2017. ÉVI BAJNOKI SZEZON

MAGYAR VÍZILABDA SZÖVETSÉG A ÉVI BENU FÉRFI ÉS NŐI MAGYAR KUPA VERSENYKIÍRÁSA 2016/2017. ÉVI BAJNOKI SZEZON MAGYAR VÍZILABDA SZÖVETSÉG A 2016. ÉVI BENU FÉRFI ÉS NŐI MAGYAR KUPA VERSENYKIÍRÁSA 2016/2017. ÉVI BAJNOKI SZEZON 1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1.1 A Magyar Kupa mérkőzéssorozat célja: A Magyar Kupa mérkőzéssorozat

Részletesebben

Horgászegyesület Elnöke

Horgászegyesület Elnöke Horgászegyesületek Velencei-tavi és Dunamenti Szövetsége H V D SZ 8 0 0 0 S z é k e s f e h é r v á r S z é c h e n y i u. 4. Nyt. Szám: 15/2014 Horgászegyesület Elnöke SZÉKHELYÉN Tárgy: Versenykiírás

Részletesebben

V E R S E N Y K I Í R Á S

V E R S E N Y K I Í R Á S V E R S E N Y K I Í R Á S A MAPOSZ ( Magyar precíziós légfegyveres Országos Sportági Szövetség) megbízásából az FCS Egyesület kiírja a Precízós légfegyveres és Speed sziluett Országos Bajnoki Döntőt A

Részletesebben

Junior ranglista kiírás 2018

Junior ranglista kiírás 2018 Junior ranglista kiírás 2018 A Magyar Golf Szövetség junior játékosok számára Junior Fiú és Junior Lány kategóriákban állít fel ranglistát. A ranglista a jelen kiírás szabályai alapján szerzett pontok

Részletesebben

VERSENYKIÍRÁS. 16. Magyar Klubcsapat Bajnokság

VERSENYKIÍRÁS. 16. Magyar Klubcsapat Bajnokság VERSENYKIÍRÁS 16. Magyar Klubcsapat Bajnokság 2018. október 6-7. Old Lake Golf Klub, Tata A verseny rendezője: Szabályok: Magyar Golf Szövetség, Old Lake Golf Club, Tata A verseny az R&A Rules Limited

Részletesebben

TŰZOLTÓ-KAPOCSKUPA VERSENYSZABÁLYZAT

TŰZOLTÓ-KAPOCSKUPA VERSENYSZABÁLYZAT MAGYAR TŰZOLTÓ SZÖVETSÉG BUDAPEST TŰZOLTÓ-KAPOCSKUPA VERSENYSZABÁLYZAT 2014.DECEMBER 16. 1/5 Tartalomjegyzék: Tartalomjegyzék... 1 1. Általános Leírás... 2 1.1 Célkitűzések és háttér... 2 1.2 Lebonyolítás...

Részletesebben

FINA VÍZILABDA SZABÁLYOK A 2009-13. ÉVEKRE

FINA VÍZILABDA SZABÁLYOK A 2009-13. ÉVEKRE FINA VÍZILABDA SZABÁLYOK A 2009-13. ÉVEKRE FINA VÍZILABDA FINA VÍZILABDA SZABÁLYOK 2009-2013 A FINA nemzetközi vízilabda szabályok az MVLSZ döntése szerint a mindenkori hazai kiegészítésekkel érvényesek

Részletesebben

Atlétika Mezei Futóbajnokság

Atlétika Mezei Futóbajnokság Atlétika Mezei Futóbajnokság A versenyt a Magyar Diáksport Szövetség a Magyar Atlétikai Szövetséggel (MASZ) együttműködésben hirdeti meg. 1. A verseny célja: A Diákolimpia versenyrend szerében megrendezésre

Részletesebben

Kick-box light-contact övvizsga 3. kyu (barna öv egy piros keresztcsíkkal)

Kick-box light-contact övvizsga 3. kyu (barna öv egy piros keresztcsíkkal) 3. kyu (barna öv egy piros keresztcsíkkal) 14-16 év között 16 év felett fekvőtámasz 50 60 felülés 120 150 a, első köríves rúgás (t) + fordított köríves rúgás (f) + köríves rúgás (f) - hátsó csapott (t)

Részletesebben

KEZDŐ ÍJÁSZOK KÉZIKÖNYVE. K é s z ü l t a WORLD ARCHERY B e g i n n e r s M a n u a l c. k i a d v á n y a a l a p j á n április 15.

KEZDŐ ÍJÁSZOK KÉZIKÖNYVE. K é s z ü l t a WORLD ARCHERY B e g i n n e r s M a n u a l c. k i a d v á n y a a l a p j á n április 15. KEZDŐ ÍJÁSZOK KÉZIKÖNYVE K é s z ü l t a WORLD ARCHERY B e g i n n e r s M a n u a l c. k i a d v á n y a a l a p j á n 2014. április 15. 1 Bevezető: A WA Kezdők Kézikönyve a kezdő íjászok felkészítéséhez

Részletesebben

MAGYAR BOWLING és TEKE SZÖVETSÉG

MAGYAR BOWLING és TEKE SZÖVETSÉG ORSZÁGOS SERDÜLŐ ÉS IFJÚSÁGI FIÚ EGYÉNI, SPRINT ÉS ÖSSZETETT EGYÉNI BAJNOKSÁG 2014-2015. ÉVI V E R S E N Y K I Í R Á S A A bajnokság kiírása a Magyar Bowling és Tekeszövetség Teke Szakági Szövetsége /továbbiakban:

Részletesebben

XLVI. MAGYAR NEMZETI BAJNOKSÁG

XLVI. MAGYAR NEMZETI BAJNOKSÁG Magyar Repülő Szöveség Ejtőernyős Szakbizottság MAGYAR EJTŐERNYŐS SZÖVETSÉG XLVI. MAGYAR NEMZETI BAJNOKSÁG II. OSZTÁLYÚ BAJNOKSÁG IFJÚSÁGI ÉS UTÁNPÓTLÁS BAJNOKSÁG MESTER BAJNOKSÁG VERSENYKIÍRÁSA Nyíregyháza,

Részletesebben

XII. CMAS USZONYOSÚSZÓ VILÁGKUPA FEBRUÁR , EGER VERSENYKIÍRÁS

XII. CMAS USZONYOSÚSZÓ VILÁGKUPA FEBRUÁR , EGER VERSENYKIÍRÁS VERSENYKIÍRÁS 1. JOGOSULTSÁG: SZABÁLYZAT A Magyar Búvár Szakszövetség a CMAS felhatalmazásával 2017. február 24-26. között Egerben rendezi meg a XII. CMAS Uszonyosúszó Világkupa első fordulóját. A Magyar

Részletesebben

VERSENYKIÍRÁS. A évi WKF egyéni és csapat Kata és Kumite magyar bajnoki címek és az utánpótlás bajnoki címek eldöntése

VERSENYKIÍRÁS. A évi WKF egyéni és csapat Kata és Kumite magyar bajnoki címek és az utánpótlás bajnoki címek eldöntése VERSENYKIÍRÁS A verseny megnevezése: XV. Nyílt WKF Egyéni Súlycsoportos és Csapat Karate Magyar Bajnokság (Gyermek, Ifjúsági, Kadet, Junior, U21és Felnőtt) V. Nyílt WKF Egyéni Utánpótlás Karate Magyar

Részletesebben

2. könyv Versenyek 3. fejezet - Bajnokságok 4. fejezet - Versenyek 5. fejezet - Címek és rekordok 6. fejezet - Érmek, trófeák és teljesítménydíjak

2. könyv Versenyek 3. fejezet - Bajnokságok 4. fejezet - Versenyek 5. fejezet - Címek és rekordok 6. fejezet - Érmek, trófeák és teljesítménydíjak 2. könyv Versenyek 3. fejezet - Bajnokságok... 4 Art. 3.1: Világbajnokságok... 4 Art. 3.2: Kontinentális bajnokságok... 4 Art. 3.3: Dátumok... 4 Art. 3.4: Bajnokságok helyszínének odaítélése... 4 Art.

Részletesebben

VERSENYKIÍRÁS. A évi WKF egyéni és csapat Kata és Kumite magyar bajnoki címek és az utánpótlás bajnoki címek eldöntése

VERSENYKIÍRÁS. A évi WKF egyéni és csapat Kata és Kumite magyar bajnoki címek és az utánpótlás bajnoki címek eldöntése VERSENYKIÍRÁS A verseny megnevezése: A verseny célja: XIV. Nyílt WKF Egyéni Súlycsoportos és Csapat Karate Magyar Bajnokság (Gyermek, Ifjúsági, Kadet, Junior, U21 és Felnőtt) IV. Nyílt WKF Egyéni Utánpótlás

Részletesebben

MAGYAR MUAYTHAI SZAKSZÖVETSÉG IFMA MUAYTHAI AMATŐR VERSENYRENDSZERE 2018.

MAGYAR MUAYTHAI SZAKSZÖVETSÉG IFMA MUAYTHAI AMATŐR VERSENYRENDSZERE 2018. MAGYAR MUAYTHAI SZAKSZÖVETSÉG IFMA MUAYTHAI AMATŐR VERSENYRENDSZERE 2018. I. A versenyrendszer célja: a, a Magyar Muaythai Szakszövetség (MMSZ) amatőr versenyrendszerének elsődleges célja a Muaythai (thaibox)

Részletesebben

Táv-céllövő verseny Magyar Íjász Szövetség - Történelmi Íjász Szakág. Mottó: sport és hagyományőrzés, történelmi íjak sportszerű versengése.

Táv-céllövő verseny Magyar Íjász Szövetség - Történelmi Íjász Szakág. Mottó: sport és hagyományőrzés, történelmi íjak sportszerű versengése. TÖRTÉNELMI ÍJÁSZ VERSENYSZABÁLYZAT (Az általános versenyszabályzat 1.3.2. pontja szerinti szabadtéri táv-céllövő versenyekre vonatkozó külön szabályzata) Táv-céllövő verseny 2017. Magyar Íjász Szövetség

Részletesebben

Rádiós Tájékozódási Futó Versenybírói kérdések

Rádiós Tájékozódási Futó Versenybírói kérdések Név: Dátum: 2013. Rádiós Tájékozódási Futó Versenybírói kérdések 1. Kik lehetnek a verseny résztvevői? 2. A versenyzők életkorának megállapításkor mit kell figyelembe venni? 3. Milyen női és férfi korcsoportok

Részletesebben

Magyar precíziós légfegyveres Országos Sportági Szövetség LÉGFEGYVERES PRECÍZIÓS LÖVÉSZ SPORTÁG SZABÁLYZATA

Magyar precíziós légfegyveres Országos Sportági Szövetség LÉGFEGYVERES PRECÍZIÓS LÖVÉSZ SPORTÁG SZABÁLYZATA Magyar precíziós légfegyveres Országos Sportági Szövetség LÉGFEGYVERES PRECÍZIÓS LÖVÉSZ SPORTÁG SZABÁLYZATA A sportág alapvetően a légfegyverek korlátozott torkolati energiája és a relatíve nagy céltávolságok

Részletesebben

Történelmi Íjász Országos döntő szabályzata 2013

Történelmi Íjász Országos döntő szabályzata 2013 Történelmi Íjász Országos döntő szabályzata 2013 Verseny rendezése - A versenyt a versenyzők ünnepélyes bevonulásával kezdeni, és az eredményhirdetést is ünnepélyes keretek között bonyolítani (himnusszal,

Részletesebben

2015. MÁRCIUS 22. (vasárnap) Vasas Sport Club (1139 Budapest Fáy u. 58. ) Gedó György Ökölvívó terem

2015. MÁRCIUS 22. (vasárnap) Vasas Sport Club (1139 Budapest Fáy u. 58. ) Gedó György Ökölvívó terem a MÖSZ által 2015.évre kiírt Régiók Közötti up.csapatbajnokság RÉGIÓS CSAPATTALÁLKOZÓ-jának VERSENYKIÍRÁSA Preambulum: A Magyar Ökölvívó Szakszövetség (MÖSZ) az Emberi Erőforrások Minisztériumával mint

Részletesebben

MAGYAR BOWLING és TEKE SZÖVETSÉG TEKE SZAKÁGI SZÖVETSÉG

MAGYAR BOWLING és TEKE SZÖVETSÉG TEKE SZAKÁGI SZÖVETSÉG ORSZÁGOS SERDÜLŐ ÉS IFJÚSÁGI FIÚ EGYÉNI, SPRINT ÉS ÖSSZETETT EGYÉNI BAJNOKSÁG 2016. ÉVI VERSENYKIÍRÁSA A bajnokság kiírása a Magyar Bowling és Tekeszövetség Teke Szakági Szövetsége /továbbiakban: MATESZ/

Részletesebben

KIKÜLDETÉS IRÁNYELVEI ÉVRE v.2019/1.4.

KIKÜLDETÉS IRÁNYELVEI ÉVRE v.2019/1.4. KIKÜLDETÉS IRÁNYELVEI 2020. ÉVRE v.2019/1.4. Ezen dokumentum a Nemzeti A Válogatott versenyzők világversenyekre történő kiküldetésének feltételeit, módját határozza meg. 1 A Magyar Íjász Szövetség, továbbiakban

Részletesebben

Magyar Pétanque Szövetség

Magyar Pétanque Szövetség Magyar Pétanque Szövetség Fédération Hongroise de Pétanque Hungarian Federation of Pétanque H-7396 Magyarszék, Kossuth L. u. 33. Tel: +3630 405-4511 Fax: +3672 521-006 2014. évi válogató versenysorozat

Részletesebben

V E R S E N Y K I Í R Á S

V E R S E N Y K I Í R Á S T.L.C. V E R S E N Y K I Í R Á S 2015 09 26 (szombat) A MAPOSZ ( Magyar precíziós légfegyveres Országos Sportági Szövetség) és az AMTOSZ ( Autós-Motoros Biatlon Tájékozódási Országos Sportági Szövetség)

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A MEFOB 2015/2016. ÉVI FUTSAL BAJNOKSÁG LEBONYOLÍTÁSI RENDJÉRŐL

TÁJÉKOZTATÓ A MEFOB 2015/2016. ÉVI FUTSAL BAJNOKSÁG LEBONYOLÍTÁSI RENDJÉRŐL Verseny rendezője: TÁJÉKOZTATÓ A MEFOB 2015/2016. ÉVI FUTSAL BAJNOKSÁG LEBONYOLÍTÁSI RENDJÉRŐL Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség Verseny célja: A MEFS által 2015/16. tanévben meghirdetett egyetemi

Részletesebben

2018/2019. TANÉVI SAKK DIÁKOLIMPIA VERSENYKIÍRÁS

2018/2019. TANÉVI SAKK DIÁKOLIMPIA VERSENYKIÍRÁS 2018/2019. TANÉVI SAKK DIÁKOLIMPIA VERSENYKIÍRÁS A Sakk Diákolimpiát az oktatásért felelős miniszter a Magyar Diáksport Szövetséggel (a továbbiakban: MDSZ) közösen hirdeti meg a versenyt az MDSZ-szel kötött

Részletesebben

A Magyar Hullámlovas és Kitesurf Sportági Szakszövetség versenykiírása 2015.

A Magyar Hullámlovas és Kitesurf Sportági Szakszövetség versenykiírása 2015. A Magyar Hullámlovas és Kitesurf Sportági Szakszövetség versenykiírása 2015. Időpont: 2015. március 28. április 12. közötti időszak. Lehetséges versenynap, megfelelő időjárás esetén: 2015. március 28.

Részletesebben

MAGYAR VÍZILABDA SZÖVETSÉG

MAGYAR VÍZILABDA SZÖVETSÉG MAGYAR VÍZILABDA SZÖVETSÉG A 2017. ÉVI BENU FÉRFI ÉS NŐI MAGYAR KUPA VERSENYKIÍRÁSA 2017/2018. ÉVI BAJNOKI SZEZON 1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1.1 A Magyar Kupa mérkőzéssorozat célja: A Magyar Kupa mérkőzéssorozat

Részletesebben

INFORMÁCIÓK STRANDRÖPLABDA PÁLYA ÉPÍTÉSÉHEZ

INFORMÁCIÓK STRANDRÖPLABDA PÁLYA ÉPÍTÉSÉHEZ Strandröplabda bizottság INFORMÁCIÓK STRANDRÖPLABDA PÁLYA ÉPÍTÉSÉHEZ 1. Játékterület: A játékpálya 16 X 8 méteres négyszög alakú terület, melyet legalább 3 méteres kifutó vesz körül és légtere legalább

Részletesebben

A RÖPLABDÁZÁS HIVATALOS JÁTÉKSZABÁLYAI 2015-2016

A RÖPLABDÁZÁS HIVATALOS JÁTÉKSZABÁLYAI 2015-2016 A RÖPLABDÁZÁS HIVATALOS JÁTÉKSZABÁLYAI 2015-2016 Elfogadva az FIVB XXXIV.kongresszusán 2014-ben Magyar Röplabda Szövetség 2015. február 1 Készítette a Magyar Röplabda Szövetség Játékvezetői Testület megbízásából,

Részletesebben

A verseny fővédnöke: Béres Ernő Világcsúcsot futott atléta

A verseny fővédnöke: Béres Ernő Világcsúcsot futott atléta VERSENYKIÍRÁS A verseny fővédnöke: Béres Ernő Világcsúcsot futott atléta A verseny célja: Versenyzés biztosítása mindenek előtt a gyerekek, továbbá az erdei futást szerető amatőr és igazolt sportolók részére,

Részletesebben

MAGYARORSZÁG ATLÉTIKAI CSAPATBAJNOKSÁGA 2015. ELŐDÖNTŐ KELETI CSOPORT

MAGYARORSZÁG ATLÉTIKAI CSAPATBAJNOKSÁGA 2015. ELŐDÖNTŐ KELETI CSOPORT MAGYARORSZÁG ATLÉTIKAI CSAPATBAJNOKSÁGA 2015. ELŐDÖNTŐ KELETI CSOPORT A bajnokság helye és ideje: 2015. 05.09-10. Nyíregyháza, Városi Stadion, Sóstói út 24 Tiszavasvári út 4. (kalapácsvetés) A bajnokság

Részletesebben

IMMAF világszervezet által felügyelt

IMMAF világszervezet által felügyelt 2015 2016 IMMAF világszervezet által felügyelt MAGYAR AMATŐR MMA BAJNOKSÁG VERSENYKIÍRÁSA képviselő szervezet: Magyar MMA Prémium Liga Az őszi Bajnoki szezon helyszínei és időpontjai: Első forduló: 2015

Részletesebben

-Férfi egyéni I. osztály -Férfi egyéni II. osztály (nyílt) -Női egyéni (nyílt) -Férfi páros (nyílt) -Női páros (nyílt) 1. Engedélyezett eszközök:

-Férfi egyéni I. osztály -Férfi egyéni II. osztály (nyílt) -Női egyéni (nyílt) -Férfi páros (nyílt) -Női páros (nyílt) 1. Engedélyezett eszközök: A Budapesti Darts Szövetség, mint a Nemzeti Sportszövetség és azon belül a Magyar Darts Szövetség erre jogosult szervezete a Magyar Darts Szövetség versenyszabályzata alapján kiírja a 2014-2015. évi, Budapest

Részletesebben

Kezdő íjászok kézikönyve ARANY NYÍL

Kezdő íjászok kézikönyve ARANY NYÍL ARANY NYÍL 1 A FITA Arany Nyíl megszerzéséhez szükséges ismeretanyag Találatok értékelése - pontszám Lőtávolság: Minimálisan elérendő pontszám: 26 méter 115 pont Mozgástechnika a lövésfolyamatot a következők

Részletesebben

Külön futamban futnak és külön is értékeljük az Országos Bajnokság és az Amatőr Futam résztvevőit.

Külön futamban futnak és külön is értékeljük az Országos Bajnokság és az Amatőr Futam résztvevőit. Külön futamban futnak és külön is értékeljük az Országos Bajnokság és az Amatőr Futam résztvevőit. A verseny rendezője: Magyar Atlétikai Szövetség megbízásából a Szombathelyi Egyetemi Sportegyesület Közreműködő

Részletesebben

LÉGFEGYVERES SZILUETT LÖVÉSZET (Kiegészítés az IMSSU szabálykönyvhöz)

LÉGFEGYVERES SZILUETT LÖVÉSZET (Kiegészítés az IMSSU szabálykönyvhöz) Magyar Dinamikus Lövészsport Szövetség Szabálykönyvei LÉGFEGYVERES SZILUETT LÖVÉSZET (Kiegészítés az IMSSU szabálykönyvhöz) Összeállította: Babits László és Molnár Balázs 2003. 2. kiadás, érvényes: 2005.

Részletesebben

53. EJTŐERNYŐS CÉLBAUGRÓ MAGYAR NEMZETI BAJNOKSÁG

53. EJTŐERNYŐS CÉLBAUGRÓ MAGYAR NEMZETI BAJNOKSÁG MAGYAR EJTŐERNYŐS SZÖVETSÉG 53. EJTŐERNYŐS CÉLBAUGRÓ MAGYAR NEMZETI BAJNOKSÁG II. OSZTÁLYÚ BAJNOKSÁG IFJÚSÁGI ÉS UTÁNPÓTLÁS BAJNOKSÁG MESTER BAJNOKSÁG VERSENYKIÍRÁSA Szeged 2015. 09. 17-20. 53. EJTŐERNYŐS

Részletesebben

Beachtennis szabálykönyv ( )

Beachtennis szabálykönyv ( ) Beachtennis szabálykönyv (2010.06.17.) Tartalom 1: A pálya 2: A pálya borítása 3: A labdák 4: Az ütők 5: A számolás 6: Az adogató és a fogadó 7: A meccs előtti sorsolás 8: A térfélcsere 9: A poén kezdete

Részletesebben

2017. ÉVI VETERÁN TRIPLETT ORSZÁGOS BAJNOKSÁG ÉS VÁLOGATÓ VERSENYKIÍRÁSA

2017. ÉVI VETERÁN TRIPLETT ORSZÁGOS BAJNOKSÁG ÉS VÁLOGATÓ VERSENYKIÍRÁSA Magyar Pétanque Szövetség Fédération Hongroise de Pétanque Hungarian Federation of Pétanque H-7396 Magyarszék, Kossuth Lajos u. 33. Tel: +36 70 933 0215 Fax: +36 72 521-006 E-mail: info@petanque.hu 2017.

Részletesebben

World Archery 3D Championships Szardínia szigete Sassari 2013 október 8-12

World Archery 3D Championships Szardínia szigete Sassari 2013 október 8-12 World Archery 3D Championships 2013 Szardínia szigete Sassari 2013 október 8-12 A 2013 évben a magyarországi minősítő versenyeken megfelelő eredmények elérése után hagyta jóvá a Magyar Íjász Szövetség

Részletesebben

A verseny rendezője: Magyar Atlétikai Szövetség és a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum

A verseny rendezője: Magyar Atlétikai Szövetség és a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum A Magyar Köztársaság 2011. évi Mezei Futóbajnoksága, az Európai Atlétikai Szövetség nyílt, Mezei Permit versenysorozat része MIKULÁS futás és Duci gyaloglás A verseny rendezője: Magyar Atlétikai Szövetség

Részletesebben

2017. évi WTF Taekwondo. Bajnokság május 13. Budapest

2017. évi WTF Taekwondo. Bajnokság május 13. Budapest 2017. évi WTF Taekwondo Bajnokság 2017. május 13. Budapest A verseny Dátum Helyszín Kiíró Rendező Versenyigazgató Szabályok 2017. május 13. (szombat) Soroksári Sportcsarnok (1237 Budapest, Szentlőrinci

Részletesebben

VERSENYKIÍRÁS IV. Gyermek- IV. Serdülő- IV. Ifjúsági- IV. Junior- IV. Felnőtt Uszonyos- és búvárúszó Rövidpályás Országos Bajnokság (2018)

VERSENYKIÍRÁS IV. Gyermek- IV. Serdülő- IV. Ifjúsági- IV. Junior- IV. Felnőtt Uszonyos- és búvárúszó Rövidpályás Országos Bajnokság (2018) 1. A verseny célja: VERSENYKIÍRÁS IV. Gyermek- IV. Serdülő- IV. Ifjúsági- IV. Junior- IV. Felnőtt Uszonyos- és búvárúszó Rövidpályás Országos Bajnokság (2018) A 2018. év uszonyosúszó gyermek, serdülő,

Részletesebben