&t. számú előterjesztés

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "&t. számú előterjesztés"

Átírás

1 &t. számú eőterjesztés Budapest Fővárs X. kerüet Kőbányai Önkrmányzat Pgármestere Eőterjesztés a Képviseő-testüet részére a Kőbányai Önkrmányzat fenntartásában működő óvdák vezetőinek négyéves beszámójáró I. Tartami összefgaó Budapest Fővárs X. kerüet Kőbányai Önkrmányzat Képviseő-testüete (a tvábbiakban: Képviseő-testüet) a 876/2005. (X. 20.) határzatáva efgadta az Önkrmányzat Minőségirányítási Prgramját (a tvábbiakban: ÖMIP), benne az Önkrmányzat fenntartásában évő intézmények mérési-, értékeési- és eenőrzési prgramját, az intézményvezetők tevékenységének értékeési rendszerét. A Képviseő-testüet meghatárzta, hgy az intézményvezetőknek vezetői cikusuk negyedik évében önértékeést ke készíteniük. Az értékeés céja a Képviseő-testüet fenntartói, munkátatói döntéseinek eőkészítése. Az önértékeés módszereit az intézményvezetők szabadn váaszthatják meg a beszámási szempntk figyeembevéteéve. Az értékeésnek knkrét adatkra és femérésekre ke támaszkdnia, az összegzésnek átfgó képet ke nyújtania az intézmény négyéves tevékenységérő. A beszámó szempntjai: Óvdai szinten: a) a szakmai, pedagógiai munka terén történt emzduásk a vezetői cikus eső négy évében, b) az intézményi eredmények; c) a beóvdázási tevékenység hatéknysága, cék, tervek megvaósuása; d) a tevékenységszervezés szabáyzttsága, eenőrzöttsége ; e) a tantestüet munkamrája, mentáhigiénés áapta; f) az óvdát ehagyók prbémái. A vezetői páyázatkr benyújttt vezetői prgramhz kapcsódva: a) vátzásk a vezetői prgramhz képest; b) az eért, és e nem ért cék; c) a szervezeti, döntési struktúra és hierarchia; d) a neveő-ktató munka eenőrzése, szakmai módszertani irányítása; e) az emberi visznyk az intézményekben; f) prbémák és kihívásk; g) egyéb.

2 Ebben az évben: az óvdavezetők közü: Battner Editnek (Bóbita Óvda), Gajdics ózsefnének (Kincskeresők Óvda), KékesnéNagy Katainnak (Kiskakas Óvda), Murányiné Bényei byának (Gézengúz Óvda), Szántó Kárynénak (Mászóka Óvda) keett ekészíteniük a négyéves beszámót. A beszámók szakmai értékeését a négy éve benyújttt vezetői páyázatkhz visznyítva készítettük e. Ezen tú a Pgármesteri Hivata (a tvábbiakban: Hivata) áta végzett küönböző eenőrzések és a küső szakmai eenőrzések (pédáu Magyar Áamkincstár) tapasztaatait építettük be az értékeő anyagunkba. Az ÖMIP része tvábbá egy yan pszichógiai kérdőív (2. meéket), amey a vezető és a neveőtestüet között kiaakut visznykat tárja fe, ietve a testüet véeményét kéri ki a vezető biznys vezetői attitűdjéve kapcsatban. A száz kérdésbő áó kérdéssr egy-egy kérdéskörben megfgamaztt összesített adatait grafikans frmában minden vezető értékeéséné megjeentetjük. Battner Edit Az óvdavezetőt az "intézmény nevete ki". Sk évve a háta mögött a neveőtestüetbő emekedett ki, így efgadttsága stabi vt és ma is az A megévő szakmai munka fytatását tűzte ki céu, minden cseekedete szervesen ieszkedett az eőző vezető munkájáhz. A neveőtestüet ezért stabi, s ez a bizts akamaztti háttér nyugdt és kiegyensúyztt környezetet biztsít vezetői munkájáhz. A vezető rendkívü precíz, pnts, aaps, mndhatni maximaista, aki mindig esőként és a egnagybb dafigyeésse készíti e feadatait. A szabáyzttság és a keretek pnts meghatárzása fnts része vezetői tevékenységének, amey kiszámíthatóvá teszi munkáját. A vezetői páyázatában megjeenő fejesztési eképzeések közü csak egyes tárgyi fetéteek kiaakítását nem tudta megvaósítani. A küső és a Hivata áta végzett eenőrzések mindig pzitívak, hiánysságat vagy szabáytaanságt nem tapasztatunk. Tanügy-igazgatási feadatait maradéktaanu tejesíti. Az intézményi dkumentumk vezetése, a nyivántartásk fyamats, naprakész munkát tükröznek. Gazdasági tevékenységére a takaréksság jeemző. Munkátatói feadatait az eőírásknak megfeeően végzi. Kiváó kmmunikációs képességekke rendekezik. gszabáyi ismereteit fyamats önképzésse fejeszti, bővíti. Az óvdavezető beszámóját az eőterjesztés. meékete tartamazza.

3 vezető --- dgzói átag "' c "' r r -"' Q) Q) r r r "' "' "' 2 Qi -"' : "' c.. :!9 Q) r Qí r N "' N r :! "' _g a. r N e -"' Q) Q) c Q) ü r "N >. <( c """ "' Qi r <( :: "' :;;: <( "".t:: Q) > Q).t:: E a. N <( E O E Q) <(.a Q) -"' "'.E Q) O O >. r N N ' r :;;: t Q) Qí "' E N r -"' r r N Q) ""O Q) > Qi O N (f) <( E -"' <( Gajdics ózsefné A több évtizede vezetőként tevékenykedő ízig-vérig óvdapedagógus a vezetői páyázatában és a négyéves beszámójában is egy fyamats fejődésű páyaívet tárt a Képviseő-testüet eé. Az óvda egyediségét a kmpetencia aapú ktatási módszerek, a tehetséggndzás és a Freinet aternatív pedagógia kmbinációja adja, ameynek kitejesedése a "ó gyakrat" kidgzása. Az óvda ezze ehetőséget teremtett az értékek közvetítésére és a szakmai fejődésre, amey az áandó magas szintű szakmai fekészütség és naprakész pedagógiai ismeretek megétét követei meg minden munkatárstó. Ez a prgram, vaamint a fővársi és kerüeti szakmai prgrarnak és napk szervezése fnts eeme az intézmény mindennapj ainak. A kíváncsi, érdekődő, tevékeny gyermekek neveése, a környezeti kutúra fyamats fejesztése és a "madárvi" szakmai prgramjai harmnikus környezetet nyújtanak a gyermekek számára. A jó hanguatú szüői közösség és a stabi neveőtestüet egységet képvise, amey 1gen vnzóvá teszi az intézményt. Az emút időszakban jeentős fejesztések vaósutak meg az intézményben, de sk fejesztésre vnatkzó eképzeést még nem tudtak megvaósítani. A küső és a Hivata áta végzett eenőrzések mindig pzitívak, hiánysságat vagy szabáytaanságt nem tapasztatunk. A vezető a munkátatói feadatait az eőírásknak megfeeően végzi. Gazdákdására a takaréksság jeemző. Az óvdavezető beszámóját az eőterjesztés 4. meékete tartamazza.

4 48, t r----p= T r vezető - dgzói átag ,--,---r / -" c -" Q) 1/ 1/ "' Cü "' "' 1/ "' i 1/ 1/ Q) O E O Q) c..." -" Q) '"' '"' Qí '"' '"' :!: ('O N N- N N '"' O c. "' t:.." N -" Q) 1/ Qí,g 1/ Q) Q) c Q) u "' "N e <t: c 1/ E N.." N 1/ Q) : 1/ Q) 'O Q) > Q) "' O <t: :.;;: "' <t: :;::;.s::: '"' (;í Q) N > Q).s::: E c. cn N <t: E <t: O E Q). <t: Q) -" E -" <t: KékesnéNagy Katain A 2008-ban benyújttt páyázatában yan vezetői prgramt vázt fe, amey egy fyamat része vt, hiszen az óvdavezető az ötödik cikusára készüt. Lényegében a neveőtestüette együtt készüt a páyázatra, így nem is vt szükség nagy terjedeemre. Főbb gndatai között kiemeten jeent meg aminőségbiztsítás fntssága és a munkatársak mentáhigiénés áaptának szinten tartása, ietve javítása. A beszámóban is heyet kaptt mindkét terüet. A minőségirányítási prgramban megfgamaztt cék megvaósuása részetesen megjeenik a beszámóban, száms terüeten mutatva fe eredményt. A vezető kiemei a neveőtestüet mentáhigiénés áaptát, megemíti miyen erőfeszítéseket tesz a jó és jbb munkaégkör kiaakításáért. A nehézségek eenére kevésbé hangsúyzza a negatív dgkat, hanem azkat a közösségépítő tevékenységeket emei ki, ameyekke "csapattá" kvácsta a szervezetet. A Hivata tapasztaata szerint is egy jókedvű, pzitív társaság végzi az óvdában a mindennapi tevékenységet. Érdemes megemíteni még, hgy a vezetői páyázatában megfgamaztt tárgyi és infrastrukturáis fejesztéseket a vezető miyen tudatsan, a szüői közösség bevnásáva, vaamint páyázati ehetőségek kihasznáásáva vaósíttta meg. Az óvdavezető többéves vezetői tevékenységének aapvető törekvése vt a szüőkke kapcsats nyittt, partneri és szgátató szeméet, ameynek kikristáysdtt frmája a "bizami kapcsat", ez megjeenik a négyéves beszámó apjain és a gyakratban is. A páyázatban nem, de az óvda tevékenységében jeen van a környezeti neveés, amdern környezetvédemi aapevek közvetítése a gyermekeknek. A másik terüet, ah a neveőközösség skat tett, egy "sprts" óvda feépítése, ameyben a gyerekek számára nagyn színes, küönböző mzgásviágra épüő, és a szüői igényeket is kieégítő sprtéet kiaakítása vt a cé.

5 A vezető ezze a beszámójáva búcsúzik is a vezetői pszttó, hiszen ebben az évben nyugdíjba vnu. Már a páyázatában megjeent a fyamatsság biztsításának igénye, egy beső "utód", aki a neveőtestüet támgatásáva átveszi a stafétabtt. A páyázati ejárás jeeneg fyamatban van. A küső és a Hivata áta végzett eenőrzések mindig pzitívak, hiánysságat vagy szabáytaanságt nem tapasztatunk Vezetői tevékenységére jeemző az aapsság, igényesség, a jó szervezőkészség, a pntsság. Az óvdavezető beszámóját az eőterjesztés 5. meékete tartamazza /.. c / -"' "' Q) O E O >- r N "' ' Q) c Qí,g E N r Q) "' Q) > N r > C) <t: :a / "y/ Q) "' r Qi r N- "' a. Q) -"' r Qi O Q) N <t: E A "\. " v r -"' Q) r r Q) Q) r a. r "' -"' Q) r "' N Qí r r "' r :s,qj "" -"' t N r r N Q) ( "' r 'N >- e -"' -Q) Q) E "' r N <t: :.;;:: <t: "" "'.<:: Qi <t: c :9 : -"' <t: r Q) E "' <t:.<:: a. -Q) O E <t: Q) -"' E -"' <t: -+- vezető / - dgzói átag "' i "' "' Murányiné Bényei Ibya Az óvdavezető jeentős óvónői és középvezetői tapasztaatta a háta mögött páyázta meg az óvda vezetését, azért hgy saját eképzeéseit meg tudja vaósítani azza együtt, hgy támaszkdni kívánt a már megévő értékekre és eredményekre. Az óvda nehéz szciáis és demgráfiai heyzete jeentette a egnagybb kihívást, ameynek négyéves pedagógiai munkájáva és egjbb tudásáva igyekezett megfeeni. A vezető beszámójában megjeenő új eem, hgy a Bárka Kőbányai Szciáis és Gyermekjóéti Közpnt szervezeteive vaó jó és szrs kapcsatának jeentős szerepet tuajdnít a gyermekvédemi munkában, segítséget kér tt, ah az óvda már nem tud többet tenni. Az óvda nyittt, partnerközpntú, a tehetséggndzást fntsnak tartó intézménnyé nőtte ki magát, amey jeentős esztétikai megújuásn is keresztü ment. A saját frráskn tú jeentős páyázati pénzeket is bevnt az intézmény megújításába. Rengeteg új prgramma újut meg a pedagógiai munka, amey egy színes intézmény képét festi a szüők és az intézménnye kapcsatba kerüők eé. Az óvdavezető az óvdavezetői munkaközösségben is tevékenykedik, így munkájáva segíti a kerüeti intézmények munkáját is.

6 A neveőtestüet megünnepését irányításáva magas színvnan vaósíttták meg az intézményi évfrduó A küső és a Hivata áta végzett eenőrzések mindig pzitívak, hiánysságet vagy szabáytaanságt nem tapasztatunk Tudats vezetőként irányítja neveőtestüetét. Tanügyigazgatási tevékenységét pntsan, a jgszabáyk figyeembe véteéve végzi. Az intézmény dkumentációs rendszere, nyivántartása pnts, naprakész tevékenységet tükröz. Az óvdavezető beszámóját az eőterjesztés 6. meékete tartamazza < vezető - dgzói átag r/) -"' c r -"' Q) r Q) r r r/) r/).e i r/) iií r/) r/) r/) Q) O O Qi -"' :!!! :!!!.. r Q r Qí r >- r N N :!! ' r N N r r/) :ai.9.. N r/) :!!! e -"' -< c Qí Q) -"' () r >. r/) N <( c E N r -"' r Qi <( r N r/) r/) :!!! : Q) - Q) > Q) O :.;;: <( :p.s:: r Q) N "ö > Q).s:: E.. U) <( N <( E O E Q) <( "B Q) -"' E -"' <( Szántó Káryné Az óvdavezető 2008-ban, mint küső páyázó és "kezdő" vezető nyújttta be páyázatát a Képviseő-testüet részére. A páyázata így nem ehetett részetesen kidgztt és a beső visznykra támaszkdó munka, inkább egy szakmai irány kidgzása vt. A négyéves beszámó ennek megfeeően inkább az emút négy év útkeresésérő szó, ietve száms éetképet viant fe az óvda éetébő. Az intézményben az emút négy évben a beszámó szerint is jeentős vt a fuktuáció, amey ránymta béyegét a neveőtestüet egészére. Emndható, hgy a testüet idős és fiataabb tagjai között még nem aakuhattt ki az egység, az egymás iránti tejes terancia és "együttgndkdás". Az óvdavezető a "régi kégák" munkájáva kapcsatban negatívan nyiatkzik. A munka érdekessége az a SWOT anaízis, amey őszintén bemutatja az intézmény hiánysságait (esősrban szervezeti prbémákat) és gyengeségeit. Ezze ényegében a következő cikusra kitűzött feadatk rendszerét is eénk tárta a vezető. Tvábbi ényeges része a beszámónak a beső kérdőívek rendszere, vaamint a szüői eégedettségmérés eredményeinek feviantása. Az óvdavezető az emút négy év eredményének tekinti a kerüet intézményeive kiaakíttt széeskörű együttműködési háót, az új intézményi prgram és a "gazdagító prgramk" rendszerének kidgzását.

7 A vezető eismeri a beszámóban, hgy ez a négy év kevés vt az átaakításhz, egy új közösség megfrmáásáhz és az utód kineveése sem sikerüt tejes mértékben. Szántó Káryné az idén nyugdíjba vnu. A páyázati kiírás ebíráása jeeneg fyamatban van. A küső és a Hivata áta végzett eenőrzések pzitívak, hiánysságet vagy szabáytaanságt nem tapasztatunk Vezetése aatt intézménye tárgyi fetétei skat javutak. Sikeres páyázatk eredményképpen enyerték a "Zöd Óvda" címet, majd 2011-tő "Tehetségpnt" ként működnek. Az óvdavezető beszámóját az eőterjesztés 7. meékete tartamazza / vezető -- dgzói átag 10 c (/).E Q O O >- r :a; :9 N (/) Q.9 c E N r Q - Q > N r > (/) <( 2 (/) Q r r Q (/) -r (/) Qi a. r Q N C. r (/) Q (.) r r N <( r Q O :.;< <( N Q <( E r (/) r (/) (/) (/) (/) i :B Q r Q) r :!!! :B ;::;.Qj N N r (/) r N -Q) e E "N >- (/) Q <( c (/) Qi (/) <( :.s:::. r Q "".s:::. E C. <( -Q) O E <( Q E <( II. Döntési javasat Budapest Fővárs X. kerüet Kőbányai Önkrmányzat Képviseő-testüete meghzza az eőterjesztés. meékete szerinti határzatt. Budapest, ápriis 21. Törvényességi szempntbó eenjegyzem: \ L Kvács Róbert jegyző

8 . meéket az eőterjesztéshez Budapest Fővárs X. kerüet Kőbányai Önkrmányzat Képviseő-testüetének... /2012. (... ) határzata a Kőbányai Önkrmányzat fenntartásában működő óvdák vezetőinek négyéves beszámójáró. Budapest Fővárs X. kerüet Kőbányai Önkrmányzat Képviseő-testüete Battner Editnek, a Kőbányai Bóbita Óvda vezetőjének négyéves beszámóját efgadja. 2. Budapest Fővárs X. kerüet Kőbányai Önkrmányzat Képviseő-testüete Gajdics ózsefnének, a Kőbányai Kincskeresők Óvda vezetőjének négyéves beszámóját efgadja.. Budapest Fővárs X. kerüet Kőbányai Önkrmányzat Képviseő-testüete KékesnéNagy Katainnak, a Kőbányai Kiskakas Óvda vezetőjének négyéves beszámóját efgadja. 4. Budapest Fővárs X. kerüet Kőbányai Önkrmányzat Képviseő-testüete Murányiné Bényei Ibyának, a Kőbányai Gézengúz Óvda vezetőjének négyéves beszámóját efgadja. 5. Budapest Fővárs X. kerüet Kőbányai Önkrmányzat Képviseő-testüete Szántó Kárynénak, a Kőbányai Mászóka Óvda vezetőjének négyéves beszámóját efgadja. 6. A Képviseő-testüet fekéri a pgármestert, hgy a döntésrő értesítse az intézményvezetőket Határidő: Feadatkörében érintett: aznna a humán terüetért feeős apgármester a Humán Irda Oktatási, Kuturáis és Civi Csprt vezetője 8

9 . Szeméyes tuajdnságk :. Efgadja és kedvei a vezető szerepét Magabizts szeméyiség. 1.. Lekes és önáó Igen cétudats és eköteezett Tevékenységközpntú, erős késztetése van tejesíteni és eredményt eérni Tiszta értékrend vezeti.. 7. Kész a kiáásra, még ha népszerűten dgró is van szó Döntésre képes szeméyiség Becsüetes szeméyiség. 1.1 O. Fyamatsan tanu, fejődik, kibntakztatja magát.

10 2. A vezető mint vátztató 2.1. Képes eképzeni az új vaóságt és segíteni azt knkrétan megfgamazni Képes ehagyni az eavut fetevéseket és más evi vátzatkka kíséretezni. 2.. A dgk megtörténését kivátó szeméyiség Képes egy gndat frmáására és mzgásba hzására, amíg az hasznsítható aakt nem öt Képes eég erőt összegyűjteni az emberek és az erőfrrásk mzgósítására az új dgk kezdeményezése és meg - vaósítása céjábó Tevékenyen bevnja embereit a vátzás tervezésébe A vátzást nrmának eismerő magatartást fejeszt ki Képes a vátzást minimáis eenáássa efgadtatni Keresi és efgadja egndásainak kritikáját. 2.1 O. Képes a saját terüetén kiváóságat eérni.

11 Az eképzeés megaktása.1. ó megragadja az intézmény ényegét és haadásának módját..2. ó megragadja a nagybb szervezet céjait és stratégiai terveit... Képes a kritikus jeentőségű kérdésekre összpntsítani..4. Képes gndkdásban a napi teendőket meghaadni, átni a távati eképzeést, amey amindennapi tetteket a jövő cé - jaihz kapcsja..5. Képes az intézmény részére új irányt kijeöni..6. Meghatárzza azt az átfgó cét, amey összefgja intézménye sajátságs erejét és annak közös cét ad.. 7. Képes viágs és összefüggő képet aktni arró, arnivé az intézmény váhat..8. Képes átütetni eképzeését vaamennyi dgzó gndatviágába arró, arnivé az intézmény váhat..9. Képes vaamennyi dgzót az eképzeés "tuajdnsává" tenni..10. Képes az intézményben mindenki figyeimét az eképzeésre összpntsítani.

12 A csapat kiaakítása 4.1. Képes csapatt kiaakítani a kucsemberekbő, akik a vezetőve közösen feenek az intézmény sikeréért Szrgamazza a csapatszeem kiaakítását, miközben támgatja a nagyszervezet céjait is. 4.. Bizamat tápáó égkört teremt a csapattagk között Tevékenyen bevnja a csapattagkat a csprt céjainak kiaakításába Eéri, hgy a csapattagk a csprt céjai iránt eköteezetté vájanak Tevékenyen bevnja a csapattagkat a munkájukat befyásó döntésekbe Tanácsért, knzutációért fyamdik a csapattagkhz Szrgamazza a becsüetes, nyít visszajezést az összes csapattag között Szrgamazza a közös győzeem módszerét a knfiktusfeü dásban Tevékenyen bevnja a csapattagkat a csprttejesítmény értékeésébe és a krrekciós épésekrő vaó döntésbe.

13 5. Az értékek tisztázása 5.1. Pédát mutat az akamazttaknak az intézményi értékek vaóra vátásában Kimutatja, hgy viágsan érti az intézményi értékrendszert. 5.. (épes kifejezni és éette teíteni az intézményi értékrendszert Közvetíti az intézményi értékeket az adtt témákhz kapcsódó megfeeő megáapításkkal 5.5. Az intézményi értékek közvetítéséve képes az akamazttak - nak "iránytűt" adni és megmutatni nekik a heyes irányt Az intézményi értékrendszerre összhangban dönt és cseeksz ik Hűségesen ragaszkdik az intézményi értékrendszer hez Tettei és szavai összhangban vannak A dgzókat az intézményi értékekhez vaó ragaszkdása szerint jutamazza Sikeresen aakítja vaósággá az intézményi értékeket, ami a dgzók mindennapi magatartásában nyivánu meg.

14 6. A heyzet meghatárzása 6.1. Képes reáis hidat építeni az intézmény jeene és jövője között ó érzékei az intézményére ható küső körüményeket 6.. ó érzékei a gyerekek tanuókés szüeik szükségeteit és igényeit ó érzékei intézménye erősségeit és krátit 6.5. Megáapítja a fő "üzeti" iránykat és azkra összpntsít Kidgzza a cékat, a cseekvési srrendeket és az erőfrráskat összefgó éves íráss tervet Bevnja az akamazttakat a tervek kidgzásába "Mi esz, ha"? kérdéseket tesz fö, a várataura is terveket dgz ki A terveket időszaknként feüvizsgája és keőképpen módsítja. 6.1 O. Rendszeres fehagyási pitikája van, tudjamikr "vnujn ki" egy adtt terüetrő.

15 7. A kmmunikáás 7.1. Képes a befgadó nyevén kmmunikáni ó meghagató. 7.. Hatáss eőadó Hatékny és eredményes érekezetet tart ó fgama írásban Tudatja az akamazttakka, merre tart a szervezet, hgyan tervezi, hgy da ejussn és mit jeent mindez számára Tudatja az akamazttakka áásfgaását a kucskérdésekke kapcsatban Az akamazttakat eátja pnts és tejes infrmációva "Körbejárássa" vezet, hgy közveten párbeszédbe kerüjön munkatársaiva Tettei összhangban vannak szavaiva.

16 8. A képessé téte 8.1. Az embereket a egfntsabb vagynnak fgja fe Az emberekhez métóságga és megbecsüésse visznyu. 8.. Igaz érdekődést mutat az akamazttak mint szeméyiség minden tagja iránt IZépes megérteni emberei szükségeteit Hatéknyan kapcsja össze az egyes dgzók és az intézmény szükségeteit Nyivánvaó eköteezettséget tanúsít a kiváósághz Képes az emberek érdekődését feketeni és mzgósítani a jövő izgamas eképzeése irányában Máskat mtiváekesedéséve és "fertőző" ptimizmusával 8.9. Képes az emberekbő a egjbbat kihzni, "jbbik énjükre emei őket" IZépes az akamazttakka érzéketetni, hgy ők győztesek.

17 9. A fekészítés 9.. Eeget fgakzik az emberekke, időt szente rá, hgy szeméyes kapcsatt étesítsen veük Szeméyesen érdeki az intézmény vaamennyi tagja páyájának fejődése. 9.. Az akamazttakka adódó taákzásait a tanuás eősegítésére hasznsítja ó hasznsítja a munkamegbízáskat, mint a dgzók fejesztésének egjbb eszközét Hatékny megbízó Egyenes, őszinte visszajezést ad a keő időben A tejesítményértékeést ktatási és nem intési vagy fegyemezési eszközként hasznája Hatéknyan közreműködik tehetséges besztttjai vezetövé vaó képzésében Tevékenyen dgzik egy vagy több heyettese kineveésén Szrgamazza, hgy az éeten át tartó tanuás "éetmódja" egyen vaamennyi csprttagnak

18 10. A mérés 0.1. ó érzékei a rendszer természetét, ameyért feeős ó érzékei a rendszer áaptát bármey időpntban ó érzékei az kbei, a közbenső és az eredményvátzók közötti kapcsatt a rendszerben, ameyért feeős Képes megáapítani a "kritikus sikertényező ket": azt a néhány terüetet, ameyben eért sikeres eredmény sikeres tejesítményre vezet Fyamatsan adatkat és infrmációkat gyűjt a kritikus sikertényezőkrő, ameyek a működéshez a egfntsabbak Kiegyensúyzttan értékei a tárgyi és az eszmei értékeket egyaránt. O. 7. Fyamatsan értékei a tervhez visznyíttt haadást Hatékny működés-eenőrző értekezeteket tart az átaáns tejesítmény értékeésére A prbémákka fntsságukka aránysan fgakzik. O. O. Hatékny a krrekció aznnai megtéte ében, ha az eredmények jeentősen etérnek a tervtől

19 Kőbányai Bóbita Óvda 1102 Budapest, Ham u. 7/b. Teefn/fax: e-mai: Beszámó a Kőbányai Bóbita Ovda Négy éves vezetői munkájáró Készítette: Battner Edit óvdavezető Budapest, március.

20 TARTALOMEGYZÉK Bevezető. Kerüeti cék megvaósítása szintjén 1.1. A demgráfiai vátzásk hatása óvdánkra, az ehhez történő akamazkdás, annak intézkedései 1.2. Aapfeadatk és többetszgátatásk biztsítása 1.. Mérésbő és értékeésbő adódó heyi intézkedések, az intézményi minőségbiztsítás 1.4. Pénzügyi keretek fehasznáása 2. Óvdai cék megvaósítása szintjén 2.1. Szakmai, pedagógiai munka terén történt emzduásk a vezetői cikus eső négy évében 2.2. Intézményi eredmények 2.. Beóvdázási, beiskázási tevékenység hatéknysága, cék, tervek megvaósuása 2.4. Tevékenységszervezés szabáyzttsága, eenőrzöttsége 2.5. A neveőtestüet munkamrája, mentáhigiénés áapta 2.6. Az óvdát ehagyók prbémái. A vezetői prgram céjainak megvaósítása szintjén.1. Vátzásk a vezetői prgramhz képest.2. Eért és e nem ért cék.. Szervezeti, döntési struktúra és hierarchia.4. A neveő-ktató irányítása munka eenőrzése, szakmai, módszertani.5. Emberi visznyk az intézményben.6. Prbémák és kihívásk Összegzés 2

21 Bevezető 2008-ban ekészített vezetői páyázatmban az eőttern áó 5 esztendő egfőbb feadatának a Harmnikus Gyermekkrért Heyi Óvdai Neveési Prgramban kitűzött feadatk-, cék rnegvaósítását, a pedagógiai rnunka színvnaának rnegtartását, a neveőtestüet együtt tartását, a rendekezésre áó eszközök áagának megóvását, a tárgyi eszközök fejesztését jeötern ki céu. Az emút négy esztendőben a közktatás rendszerében bekövetkezett átaakuásk, törvényi vátzásk fyamatsan új heyzet eé áíttták neveőtestüetünket Igyekeztünk megfeeni az evárásknak, akamazkdni a kiaakut új heyzethez.. Kerüeti cék megvaósítása szintjén 1.1. A demgráfiai vátzásk hatása óvdánkra, az ehhez történő akamazkdás, annak intézkedései Hat csprts óvdánk Aapító Okirata az emút négy esztendőben többször is rnódsításra kerüt. Várható vt, hgy gyermekétszámunk emekedni fg, hisz a demgráfiai eőrejezések is ezt rnutatták, vaarnint intézményünk közeében több új akóépüet, akópark átadásra kerüt, ahnnan szintén számítttunk óvdáskrú gyermekek jeentkezésére. Ezen kk rniatt 2009-ben O főve megemekedett engedéyezett étszám unk. 2008/ / / /2012 kt.. máj.s. kt.. máj.s. kt.. máj.s. kt.. febr. 15. Engedéyezett étszám Beírt étszám SNI 2 SNI SNI 2 SNI SNI 2 SNI Képzett étszám EbbőHH EbbőHHH Kihasznátság 98 / 98,6% 96,8% 97,4 / 96,1 / 96,8/ 95/ 100,6%

22 Létszámunk aakuására jeemző, hgy a tanév megkezdésekr átaában 95-96%-s, a tanév végén 98-00%-s fetötöttségge üzemetünk. Az adatk vátzásának ka, hgy év közben nyertek fevétet a beiratkztt, de. éetévüket csak őssze betötő gyermekek. A 2011/2012-es tanévben tapasztatuk azt, hgy többen év közben kötöztek fe vidékrő körzetünkbe, így ezeknek a gyerekeknek is heyet keett biztsítanunk Aapfeadatk és többet szgátatásk biztsítása Harmnikus Gyermekkrért Heyi Óvdai Neveési Prgramunk 2008 óta többször. módsításra kerüt. Szükség vt erre a törvényi vátzásk, az aapító kirat többszöri módsítása, vaamint a szakmai megújuás miatt is. Óvdai munkánk aapját prgramunk képezi. Nagyn szerenesésnek mndhatjuk magunkat, hiszen óvdapedagógusaink munkáját fejesztő pedagógus, gpédus és pszichógus is segíti. A neveést segítő partnerekke vaó szrs együttműködés eengedheteten, hiszen évek óta nő a HH-s és HHH-s gyermekek száma, vaamint meg ke birkóznunk az integrációbó adódó feadatkka is őszétő fgadjuk a megismerő funkciók vagy a visekedés fejődésének rganikus kra vissza nem vezethető tartós és súys rendeenességéve küzdő integrátan nevehető sajáts neveési igényű gyermekeket. 20 -ben az intézményünkben fgadható SNI -s gyermekek köre ki bővüt: - az integrátan nevehető-ktatható autista, integrátan nevehető Dwn szindrómáva éő, sajáts neveési igényű gyermekek, vaamint a megismerő funkciók vagy a visekedés fejődésének súys rendeenességéve küzdő integrátan nevehető sajáts neveési igényű gyermekek eátásáva. Fejesztő pedagógusunk kitűnő szakmai munkájának köszönhetően csökken az iskaérettségi vizsgáatra Neveési Tanácsadóba küdött, ietve a vizsgáat után óvdában maradó gyermekek száma. Az eséyegyenőség biztsítása, a fezárkóztatása, a tehetséggndzás neveőtestüetünk fntsnak tart és megvaósíthatatan. hátránykka küzdő gyermekek mind yan feadat, meyet a partnerek segítsége nékü Fenntartónk döntésének köszönhetően nagycsprts úszni vágyó gyermekeink támgatásban részesühetnek. Sajns még ez a mtiváó erő sem vt eég ahhz, hgy az uszdai fgakzáskn résztvevők száma ne csökkenjen. Ebben a tanévben frdítani tudtunk a negatív tendencián és emekedett a tanuszdába járó gyermekek száma. 4

23 .. Óvdánkban évrő-évre nagy népszerűségnek örvend a hittan fgakzás, meyre bármey krcsprtú gyermekjárhat A 2011/2012.:.es tanévben hittan fgakzásn részt vevő gyermekek száma 40 C" Mérésekbő és értékeésbő adódó heyi intézkedések, az intézményi minőségbiztsítás A minőségi cék meghatárzásáná figyeembe vettük a fenntartó, a szüők és partnereink evárásait. Fyamats mérésekke képet kaptunk a hzzáadtt pedagóg;iai értékeinkrő, az eégedettség fkáró. Minőségirányítási Prgramunkat 2009-ben és 20 O-ben is feü vizsgátuk, a törvényi vátzásknak megfeeő szükséges módsításkat megtettük A Közktatási Törvény 40. értemében kidgztuk a pedagógus dgzók tejesítményértékeési rendszerét, vaamint az intézmény tejes körű önértékeési rendjét, majd a tejes akamaztti kör tejesítményértékeési- és minősítési rendszerét. A 2010/2011-es tanévben ekészítettük tejes körű intézményi önértékeésünket 1.4. Pénzügyi keretek fehasznáása Intézményi kötségvetésünk fehasznáását tudats, rövid és hsszú távú tervek aapján végeztük. Pénzügyi kereteink egyre szűkebbek, ezért igyekeztünk a fenntartó áta biztsíttt kötségvetésen kívü több frrást kiaknázni. Eszközfejesztéseink anyagi frrásai a következők vtak: - az intézmény kötségvetése, - óvdánk aapítványáhz befyt összegek, szüők adóaapjának %-a, itas kartn és papírgyűjtés, páyázati nyeremények, - tmaszba béreti díjának fehasznáható %-a. Tárgyi eszközeink áagmegóvásán kívü tvábbi fejesztésekre IS vt ehetőségünk. Eszközfejesztés Kötségvetés bő: - db msgatógép, - 2 db msógép, db hűtőszekrény, db szőnyegtisztító gép, - CD ejátszó, 5

24 - rnzgásfejesztő eszközök (kerékpárk), - 6 csprtszbában asztak és székek cseréje, - 6 db hrnk-víz aszta, - óriás trambuin (udvarra), - gyermeksark kiaakítása (babzsák fte, kanapé, cicahinták), - rnűködéshez szükséges edények, textíia, játékk. Aapítványunk bevéteébő: Ft Ft Ft Ft - 4 db udvari babaház feújítása, - udvari játék-kerékpár táró kiaakítása, - udvari játékeszközök mászóköteeinek cseréje. Nagybb feújításk: - nyíászárók cseréje, - Szemünk fénye prgram keretében óvdánk viágításának krszerűsítése. Karbantartási rnunkákat rninden évben végeztek a Vagynkezeő Zrt rnunkatársai: - évente tisztasági festés a táaó knyhákban, - érintésvédemi feüvizsgáat és javítás, - 4 csprtszba és ötöző, rnsdó festése, - medence ebntása, - emeeti és födszinti eőtér burkatának cseréje, - hrnkzók perernének baesetrnentesítése. Páyázati nyerernényekbő: - Kőbányai Sprt Közhasznú Aapítvány: Ft értékben rnzgásfejesztő eszközök, - "Közösségi kertek kiaakítása": egynyári és szikakerti növények, - Generái-Prvidencia Zrt: Ft buszkiránduásra. Eszköznrmáhz visznyíttt hiánysságunk: - fedett étehuadék táró, - neveői szba. 6

25 2. Óvdai cék megvaósítása szintjén 2.1. Szakmai, pedagógiai munka terén történt emzduásk a vezetői cikus eső négy évében Harmnikus Gyermekkrért Heyi Óvdai Prgramunkat többször feüvizsgátuk és módsítttuk - törvényi vátzásk miatt, - aapító kirat vátztatása miatt (engedéyezett étszám, integráció), - szakmai megújuás miatt (Kmpetencia Aapú Óvdai Prgramcsmag). Prgramunk hárm aappiérére építettük pedagógiai munkánkat. Egészséges éetmódra neveés terüetén: szükség esetén fejesztő óvdapedagógusunk már kiscsprttó ehetőséget biztsít tervezett szenzmtrs tréningen vaó részvétere, - mind a csprtszbában, mind az udvarn biztsítjuk a fyamats mzgás ehetőségét, biztnságs, egészséges környezetet teremtünk óvdásainknak, nagy hangsúyt fektetünk az egészséges éetmódra neveés megaapzására, gyermekeink rendszeresen részt vesznek a kerüeti sprtnapkn, sprtversenyeken, rtivájuk a gyermekeket arra, hgy részt vegyenek az óvdai úszásktatás ban, középső és nagycsprtsaink évente 2 akamma kiránduásn vesznek részt, mzgásfejesztő eszközeinket fyamatsan bővítjük, déutáni tánc- és sprtfgakzáskn vehetnek részt óvdásaink (abdás trna KISE; Taekwnd; Néptánc). Anyanyevi neveés, kmmunikáció: - rendszeresen meséünk, verseünk, bábzunk, - nagy szerepet kapnak a drámajátékk és anyanyevi játékk a mindennapkban, kéthavnta színvnaas zenés- vagy bábeőadást szervezünk a gyerekeknek áték: - szabadjáték esődegességét minden óvdapedagógus szem eőtt tartja, - kihasznájuk a fejesztő játékk adta ehetőségeket, - minden ehetőséget megragadunk a gyermeki tapasztaatszerzésre, ismeretbővítésre játék közben is. 7

26 Fntsnak tartjuk az intézmények közti gördüékeny átmenetet (böcsőde-óvda; óvda-iska). Ennek érdekében szrs szakmai együttműködést aakítttunk ki a Cseperecők Böcsődéve és a Szent Lászó Átaáns Iskáva. A sajáts neveési igényű gyermekek fgadása érdekében: - óvdapedagógusaink törekednek az önképzésre, megújuásra, - rendszeresen tartunk knzutációt, amin a dajkák is részt vesznek, - kibővítettük partnereink körét (p.: Dwn Aapítvány, Kutyáva Az Emberért Aapítvány), - módsítttuk a dajkák munkaidő besztását, hgy miné hatéknyabban tudják segíteni csprtban az óvdapedagógusk munkáját. Mindent megteszünk azért, hgy az intézményünkbe járó gyermekek nagycsprt végére képességeik egjavát nyújthassák 2.2. Intézményi eredmények Dkumentumk - Fyamatsan módsítttuk óvdánk dkumentumait a törvényi vátzásknak, fenntartói evárásknak megfeeően (HOP, SZMSZ, MIP, Házirend), ügyeve arra, hgy egymássa kherensek egyenek. - Kidgztuk intézményünk tejesítményértékeési, minősítési rendszerét. - Feüvizsgátuk és krszerűsítettük a csprtnapókat, egyéni megfigyeési apkat. - O db módszertani iizetünket feü vizsgátuk, aktuaizátuk - Új módszertani fiizetet készítettünk (anyanyevi neveés versgyűjtemény). - Ekészítettük óvdánk hnapját, meyet fyamatsan aktuaizá unk. - Évente 2 akamma kiadjuk "Mi újság a Bóbita Óvdában" c. viújságunkat Innváció - Kutyás terápia bevezetése (Kutyáva Az Emberért Aapítvány közreműködéséve ). Átszerveztünk több, szüőkke közös prgramt: - évente 2 akamma rendezünk ünnepekhez kötött kézműves déutánt, - tanévbúcsúztató Bóbita Napkat tartunk (sprtversenyek, kézműves fgakzásk, játszóház, táncház, stb.). Szüők számára új prgramk kerütek bevezetésre: - szüői fórum, - "játéktanítás" szüőknek. 8

27 Sikerként könyveem e, hgy neveőtestüetünk egyre nyitttabb arra, hgy a jó gyakratt bemutassák. Évente 2 akamma szervezünk házi bemutatót, többször váatak a kégák kerüeti intézményi bemutatót. Fgadtunk több akamma küfödi vendégeket, így török és tajvani pedagógusk is ismerkedhettek munkánkka. Az emút négy esztendőben rendszeresen részt vettünk óvdapedagógus hagatók és dajkaképzőt végzők gyakrati képzésében. 2.. Beóvdázási, beiskázási tevékenység hatéknysága, cék, tervek megvaósuása Az emút 4 évben minden óvdánkba iratkzó gyermek eheyezését biztsítttuk A krátztt számú férőheyek miatt vt, akinek a kerüet más óvdájába tudtunk eheyezést biztsítani, meyet aszüők efgadtak Törekedtünk arra, hgy minden. éetévét betötött gyermek óvdába kerüjön. Küönösen nagy hangsúyt fektettünk a HH-s és körzetes gyermekek befgadására. Minden ehetőséget megragadtunk arra, hgy a szüőket tájékztassuk az óvdáztatási támgatás ehetőségérő. A szüők óvdaváasztását segítettük: - nyít napk tartásáva, - szüői értekezet tartásáva (böcsödében is), - hnap fyamats frissítéséve, - ismerkedő déután tartásával Ennek köszönhetően évrő-évre nagybb az óvdánk iránt érdekődök, mint az üres férőheyek száma. 2008/ / / /2012 Ovdánkba beiratkzók száma Fevétet nyert gyermekek száma Nagy hangsúyt fektetünk az óvda-iska átmenet gördüékennyé téteére. Ennek érdekében a szmszéds iskáva igyekszünk miné több közös prgramt szervezni. Iskába menő gyermekeink heyt ának az új környezetben, róuk pzitív visszajezést kapunk. 9

28 Tapasztaatunk az, hgy a szüők egyre többször döntenek úgy, csak 7 éves krban viszik gyermeküket iskába. Akamanként eőfrdu, hgy szakmai véeményünk ezze eentétes és az óvdában maradást nem átjuk indktnak. Ebben az évben a tankötees, de óvdában maradók száma igen magas. Tanköteesek Óvdában maradók száma száma Szüői kérésre Neveési Szakértői Tanácsadó Bizttság javasatára javasatára 2008/ / / / Tevékenységszervezés szabáyzttsága, eenőrzöttsége Az óvdai tevékenységek szabáyzttsága, az Óvdai Neveés Országs Aapprgramjára támaszkdva HOP-ban, a fyamatszabáyzásk rendje a MIP-ben kerüt rögzítésre. A tevékenységszervezés megvaósításának tartamai egységesek, módszereiné óvdapedagógusaink kihasznáják a pedagógiai szabadság adta ehetőségeket. A fgakzásk dkumentációjának egységes frmai követeményei a HOP-ban, MIP-ben kerütek rögzítésre. Az eenőrzés rendszeresen, azns szempntk aapján történik, meyet az SZMSZ-ben, HOP-ban, MIP-ben rögzítettünk. Ennek módszerei: - évenként kétszer önértékeés, - megbeszéés, knzutáció, - csprtátgatás, dkumentáció, adminisztráció eenőrzése, - vezetői értékeés A neveőtestüet munkamrája, mentáhigiénés áapta Óvdánk 12 fő óvdapedagógussa, fő fejesztő óvdapedagógussa, - 6 fő csprts dajkáva, fő óvdatitkárra, - fő kisegítőve ( fő 8 órás, 2 fő 6 órás) fő kertéssze (6 órás) üzeme. 10

29 Intézményünkben hsszú évekre visszamenőeg nem vt jeemző a fuktuáció. Büszkék vtunk és vagyunk arra, hgy összetartó, egymás munkáját segítő, megbízható akamaztti közösségge dgzhatunk Közösségünk hagymányainak ápásaként, az új kégák beieszkedése céjábó évente 2 akamma szervezünk hétvégi kiránduást, együtt ünnepejük a karácsnyt és a pedagógus napt. Természetesen ezekre az akamakra a nyugdíjba vnut vagy GYES-en évő kégákat is meghívjuk. A bizts akamaztti háttér segíti azt, hgy kiegyensúyztt, hatékny munkát tudjunk végezni. Közösségünk a 20 0/20 -es tanévet kicsit nehezebben éte meg, hisz a nyugdíj törvények vátzása miatt 4 technikai dgzónk döntött úgy, hgy é a nyugdíjba vnuás ehetőségével Heyettük új, megbízható kégák váasztásáná nagy eőny vt, hgy rendszeresen biztsítttunk dajkaképzős hagatóknak gyakrati ehetőséget, így új dgzóinkat közüük váasztttuk. Akamazttainkra egyre nagybb teher nehezedik. Meg keett birkózni az integráció adta feadatkka, a rendkívü magas csprtétszámmal Nehezen étük meg, hgy éppen akkr, amikr az új kihívásk miatt szükség enne a pedagógusk fyamats tvábbképzésére, az erre a céra fehasznáható keret évrő évre csökken. Büszke vagyk arra, hgy ebben a nehéz heyzetben is, anyagi ádzat árán váaták, váaják a tvábbképzéseken vaó részvétet. Nyitttak az új dgk iránt, képesek megújuni, innvatívak. Ez nem csak az óvdapedagóguskra, hanem a technikai dgzókra is jeemző. Rendszeresen részt vettek knzutációkan (integráció adta feadatk), szívesen mentek a PSZK áta szervezett Dajka műhey fgakzásaira, sőt kerüeti bemutatót is váat egyikük. Tanév: Tvábbképzés megnevezése: Résztvevők száma: 2008/2009 EL TE - Nyev- és beszédfejesztő pedagógus fő (szakvizsga) EL TE - Pedagógus szakvizsgáva bővített fejesztő fő óvdapedagógusiszak Szent István Egyetem Tessedik Sámue Egyetemi fő Közpnt - Szakvizsgáva bővített Mentáhigiénés szak Kmpetencia Aapú Óvdai Prgramcsmag fő Katasztrófavédemi aa ismeretek fő

30 2009/2010 EL TE - Pedagógus szakvizsgáva bővített fejesztő fő óvdapedagógusiszak Szent István Egyetem Tessedik Sámue Egyetemi fő Közpnt - Szakvizsgáva bővített Mentáhigiénés szak Fejesztő pedagógia a gyakratban fő 2010/2011 ELTE - Pedagógus szakvizsgáva bővített fejesztő fő óvdapedagógusiszak Szent István Egyetem Tessedik Sámue Egyetemi fő Közpnt - Szakvizsgáva bővített Mentáhigiénés szak Kézműves technikák tanítása természetes anyagk fő fehasznáásáva Mentáhigiénés aapfkú tvábbképzés 2 fő pedagógusknak Vizuáis játékk, érdekes technikák, eszközök a fő gyakratban Tevékenység és szeméyiségfejődés Dajkaképző fő fő 2011/2012 Pszichfitness. A pedagógus eki erőnéte és stressz fő kezeés ABPE- tvábbképzés kötségvetési szervek vezetői fő részére Aapzó Terápia fő Esősegéy tanfyam Dajkaképző fő fő A csaádkra nehezedő egyre nagybb teher természetesen a náunk dgzókra is kihat. A jó munkaheyi égkör megtartását fnts feadatmnak tekintettem, tekintem, hiszen a sikerek eéréséhez, eredményességünkhöz erre nagy szükség van Az óvdát ehagyók prbémái Akamaztti közösségünkbő távzók nyugdíjba vnuás miatt hagyták e óvdánkat. Intézményünkbő kiiratkzó gyermekek többsége akóhey vátztatás miatt döntött az óvdavátztatás meett. Az emút 4 esztendőben gyermek hagyta e az óvdát azért, mert a szüőknek más evárásai vtak intézményünkke kapcsatban. 12

31 . A vezetői prgram céjainak megvaósítása szintjén.. Vátzásk a vezetői prgramhz képest Vezetői páyázatmban kiemeit feadatként jeötem meg, hgy heyi óvdai prgramunk feadatai tvábbra is munkánk fő aappiérei egyenek, pedagógiai munkánk színvnaa megmaradjn, tárgyi eszközeink áagát megóvjuk, azkat fejesszük, a gazdasági és tanügyi feadatkat határidőre, pntsan evégezzem. Természetesen az emút 4 év sk új feadatt hztt, váratan heyzet eé áíttt. A dkumentumk fyamats feüvizsgáata és módsítása, az infrmatikai rendszerek (Taninfrm, KIR) adta pusz feadatk, az ebédbefizetés rendjének vátzása, a skszr feeseges adminisztráció megnehezítette a mindennapkat. Törekedtem arra, hgy páyázatmban megfgamazttak megvaósujanak Igyekeztem a kihívásknak megfeeni..2. Az eért és e nem ért cék Vezetői páyázatmban megfgamaztt és megvaósut cék: - Prgramunkban meghatárztt kiemeit feadatk tvábbra is pedagógiai munkánk fő piérei. HOP beváásának vizsgáata, annak módsítása, KOMP eemeinek beépítése. SZMSZ és MIP, Házirend feüvizsgáata, módsítása. Tejesítményértékeési (és a minősítési) rendszer kidgzása, akamazása. - Pedagógiai munka színvnaának megtartása, megévő értékek megóvása. - Gazdasági- és tanügyi feadatk pnts evégzése. Tárgyi fetéteek: - Az óvda épüetének, a rendekezésre áó eszközök áagának megóvása, a szükséges karbantartási munkák fyamats evégeztetése. - Udvari játéktáró építése, az udvari babaházak feújítása. - Csprtszbai székek és asztak cseréje. - átszósark kiaakítása a födszinti (és emeeti) eőtérben. - Udvari ivó kutak cseréje. - Medence átaakítása (ebntása) baesetveszéy miatt. Szeméyi fetéteek: Megévő jó munkaheyi égkör megőrzése. - Tvábbtanuni vágyók támgatása. - Közösségépítő prgramk szervezése. - Munkaköri eírásk feüvizsgáata, módsítása (technikai dgzók). Pedagógiai munka: - Szakmai önáóság biztsítása. - KOMP részeges adaptáása. 1

32 - Napók, egyéni megfigyeési apk feüvizsgáata, rnódsítása. - Módszertani füzetek feüvizsgáata, szükséges rnódsítása. - Inkuzív neveés. - Szüők bevnása több prgramba, kapcsattartás bövítése. Vezetői páyázatmban megfgamaztt és e nem ért cék: - Az udvar füvesítése, kertépítés, öntözőrendszer kiépítése. - Udvarrészenként 1-1 új játéktáró építtetése. - Fedett étehuadék táró építtetése. - Neveőiszba kiaakítása. - Sprtnapk szervezése a szüők közrernűködéséve. - Egészségnapk szervezése küsős eőadókka. - Könyvtár hasznáatának biztsításaaszüők részére... Szervezeti, döntési struktúra és hierarchia Óvdánk szervezeti és döntési struktúrája az SZMSZ-ben és MIP-en kerüt rögzítésre. A döntési fyamatt rninden esetben megeőzi az akamaztti közösség véeményének kikérése, javasatainak rnéregeése, figyeembe vétee. Rendkívü fntsnak tartjuk a megfeeő infrrnációárarnást. A döntések meghzataáná segítségemre van az óvdavezető heyettes, KA T enök és tagk, vaarnint a MIP team vezetője. Döntéseinkné támaszkdunk a szüői szervezet véeményére, figyeembe vesszük partnereink evárásait..4. A neveő-ktató rnunka eenőrzése, szakmai, rnódszertani irányítása A neveő-ktató rnunka eenőrzése rendszeresen, tervezetten vaósu meg az SZMSZ, IMIP, HOP-ban fgatak szerint. Fenti dkumentumk, vaarnint az éves Munkaterv tartamazzák az eenőrzés terüeteit, knkrét szernpntjait, rnódszereit, ütemezését., Óvdánkban az óvdapedagógusk, a fejesztő óvdapedagógus és a technikai dgzók eenőrzése évente egaább akamma megvaósul Az eenőrzés fyamatába bevntarn és segítségemre van a vezető heyettes, MIP team enöke, vaarnint a KA T enök. Egymás rnunkájának megismerését, szakmai támgatását, rnódszertani kutúránk fejesztését szgáják, vaarnint az önértékeés, értékeés bjektivizrnusát segítik az évente 2 akamma rnegszervezett házi bemutatók. Tejesítményértékeési és rninősítési rendszerünk is azt a cét szgája, hgy szakmai rnunkánk maradéktaanu megfeejen rninden evárásnak. Az emút 4 esztendőben többször vt intézményünkben küső eenőrzés is: - tanügy igazgatási (Oktatási, Kuturáis, Civi Csprt), 14

33 - gazdasági (Oktatási, Kuturáis, Civi Csprt; MÁK), - hatósági (ÁNTSZ), - szakmai (szakértői vizsgáat). Az eenőrzések srán intézményünk szakszerű és törvényes működését áapíttták meg..5. Emberi visznyk az intézményben Vezetői páyázatmban egyik fő feadatmnak tekintettem a neveőtestüet együtt tartását, a jó munkaheyi égkör megtartását Büszkék vagyunk arra, hgy óvdánkban összeszktt, megbízható, egymást megbecsüö, teráns, segítőkész emberek dgznak. Közösségünk törekedett arra, hgy az új kégák is hamar beieszkedjenek és a nyugdíjba vnut, vaamint GYED-en évő munkatársainkka se szakadjn meg a kapcsat. Küső partnereink, akik rendszeresen járnak intézményünkbe, szívesen, örömme dgznak náunk, veük minden munkatársunk jó munkakapcsatt áp (pszichógus, gpédus, utazó gyógypedagógus, hitktató stb.). A szüők, a partnerek egyre nagybb evárásai, az integráció adta feadatk nagy súyt heyeznek munkatársaink váára. Ezért is tartm tvábbra is fntsnak közösségünk építését, testüetünk mtiváását, egymás munkájának megbecsüését. Hiszem, hgy eredményességünk egyik kucsa szakmaiag ehivattt, összetartó közösségünkben taáható..6. Prbémák és kihívásk Az emút 4 esztendő sk feadatta, megdandó új heyzette áíttt szembe. Kégáimma együtt igyekeztünk megfeeni az evárásknak és eőbbre épni, fejődni. Nehezen birkóztunk, de végü sikerre vettük az akadáykat az integráció adta feadatk terén. Sk prbémát, pusz feadatt jeentett az infrmatikai rendszerek működtetése, a feeseges adminisztráció (Taninfrm, Cgns, stb.). Skszr éreztem, éreztük azt, hgy feeseges energiát ötünk yan feadatkba, meyek néhány hónap múva már nem vtak érvényben. Kötségvetésünk az emút években kisebb-nagybb mértékben csökkent. Igyekeztünk puszfrráskat taáni arra, hgy tárgyi fetéteeinket tvább fejeszthessük. A jövőre nézve szeretnénk ezen a téren tvábbfejődni és páyázatírássa is bővíteni frrásainkat Ezen a terüeten az emút években kevésbé vtunk sikeresek. 15

34 Összegzés Ú gy érzem, összességében sikeres négy é vet tudhatunk magunk mögött. Sk munka, siker és néha kudarc is kísérte ezt az időszakt. Tudm, hgy az eőttünk áó időszak sem esz könnyebb, de bízm abban, hgy kégáim segítségéve tvábbra is heyt tudk áni, és közösen megbirkózunk az új abb feadatkka. 16

35 Kőbányai Kincskeresők ÓVda 05 Budapest Mádi u A neveési évek értékeő beszámója,,._., L, * Gajdics ózsefné óvdavezető (

36 Kőbányai Kincskeresők ÓVda 05 Budapest Mádi u Tartamjegyzék Szakmai, pedagógiai munka terén történt emzduáska vezetői cikus eső négy évében Intézményi eredmények 4 Beóvdázási tevékenység hatéknysága, cék, tervek megvaósuása 5 A tevékenységszervezés szabáyzttsága, eenőrzöttsége 6 A testüet munkamrája, mentáhigiénés áapta 7 Óvdát ehagyók prbémái 7 A vezetői páyázatkr benyújttt vezetői prgramhz kapcsódva 8 Vátzásk a vezetői prgramhz képest 8 Eért és e nem ért cék 8 Szervezeti, döntési struktúra és hierarchia 9 A neveő-ktatómunka eenőrzése, szakmai, módszertani irányítása Emberi visznyk az intézményben 12 Prbémák és kihívásk 12 Meéketek:. sz. ó Gyakrat 2. sz Anamnézis ap. sz Tanuási tevékenységek tervezése

37 Kőbányai Kincskeresők ÓVda 05 Budapest Mádi u Szakmai, pedagógiai munka terén történt emzduásk a vezetői cikus eső négy évében. Az emút négy év értékeését az aábbi dkumentumk határzzák meg: Vezetői Páyázat Vezetői munkatervek Értékeő beszámók Neveőtestüeti értekezetek jegyzőkönyvei Heyi Pedagógiai Prgram Intézményi Minőségirányítási Prgram Az emút négy év törvényi vátzásai tvábbi feadatkat jeentettek az óvdák számára. A szakmai megbeszéések, az új törvényi eőírásknak vaó megfeeés, a dkumentációk módsítása (HOP, SZMSZ, Házirend, IMIP értékeés) szinte minden évben körütekintő és aaps munkát igényet a testüettől A minőségi csprt meghatárzta azkat a épéseket, feeősöket és határidőket, ameyekke megvaósíthattuk a feadatkat. Az együttmunkákdás, együttgndkdás jó hatássa vt a kperációra, kapcsatkra. Fenntartói kérésre és intézményi megkeresésre többször kikértük a szüői közösség véeményét eséyegyenőségge, integrációva és gyermekétszám bővítésse kapcsatsan. A szüők mindenkr kmy, megbízható partnereknek biznyutak. Feeősségtejes, bjektív véeményükke segítették e kérdések megdását. HOP módsítás- a kmpetencia aapú prgram beépítéseküönös tekintette: integráció- SNI gyerekek fgadása óvda- iska átmenet szabad játék terüeteire HOP kiegészítése az intézniényi Tehetségprgramma A Házirendet és az SZMSZ-t módsítttuk (ebédbefizetés, étszámvátzás, integráció-sni-s gyerekek fgadása, óvda enevezése, szgátatásk bővüése... ) Az IMIP törvényi eőírásainak megfeeőerr aminőségi kör kidgzta a tejes körű intézményi önértékeést, átdgzta a partneri kérdőíveket, a HOP kiemeit és meghatárztt terüeteire intézkedési tervet dgztt ki (mérés-értékeés feüvizsgáata, íráss értékeés szempntjainak kidgzása). A minőségi kör vezetője fyamatsan részt vett a minősítésre köteezett ietve újnnan érkező kégák eenőrzésében, a megbeszéések, értékeések fyamatában.

38 Kőbányai Kincskeresők ÓVda 05 Budapest Mádi u Intézményi eredmények Pedagógiai, szakmai munkánkat az ehivatttság és igényesség jeemezte az emút időszakban is. Neveési cékitűzéseinket, meyeket a vezetői munkatervekben határztunk meg maradéktaanu megvaósítttuk A vátzás szükségességét feismerve fyamatsan kerestük a módszertani megújuás és a szakmai megmérettetés ehetőségét. Esők között, a kerüetben sikeresen regisztrátunk a "ó gyakrat" adatbázisban. Megfeeő fekészüés és fyamats szakmai egyeztetés után, étre hztuk adatbázisunkat (dkumentáció, digitáis anyag, prjekt gyűjtemény). Egy budapesti óvda ét is a fekínát ehetőséggel (Lsz. meéket) A" ó gyakrat" átadásró az Oviágunk fyóiratban számtunk be. Néhány kerüeti óvda fekérésére szakmai knzutációkra, neveési értekezetek eőadóinak kérték fe kégáinkat. Sikeresen részt vettünk az OKA I és OKA III. tehetség páyázatn. Segítettük a mentrk és krdinátrk munkáját. Beszámójuk meett a gyakratban is bemutattuk a kerüet pedagógusainak, hgyan szgája a tehetséggndzást a prjekt módszer és a kperáció. Partnereinket, a böcsődék és iskák vezetőit, gndzónőket és tanítókat minden évben szakmai napra hívtuk, ah közösen beszétük meg a átttakat. Minden évben eeget tettünk a szakmai kihívásknak, kerüeten beüi és kerüeten kívüi prgramkn vettünk részt. Kerüeti és Fővársi pedagógiai napk keretében váatunk szakmai bemutatókat és knzutációkat Két budapesti óvda: a zugói Kincskereső és a zugigeti óvda neveési értekezetét tarttták náunk. Visszatérő vizsgáatt fytattunk: a szabad játék terüetén miyen emzduás történt. Fehasznátuk a néhány évve ezeőtti, PSZK áta összeáíttt szempntsrt. A vizsgáatban a vezető heyettes és minőségi kör vezetője vett részt. Az eemzést, fedgzást és értékeést követően neveőtestüeti értekezeten számtak be a kégáknak. A vizsgáat eredményét, a tvábbi feadatkat és az eképzeéseket a kerüeti OVILÁGUNK szakmai fyóiratban tették közzé. A környezetikutúra fejesztése kapcsán, udvarunk krszerű átaakítására eképzeéseket és öteteket gyűjtöttünk. Szüői segítségge a testüet és a szüők számára prezentációt készítettek. Közösen terveztük meg kötségkíméő, természetes eemeket hasznáó udvarunkat Annak eenére, hgy az udvar munkacsprt az építkezés miatt nem tudta megkezdeni a munkáatkat, apró épéseket tettünk a ehetőségek bővítésére ietve a környezet megvátztatására: vátzats tevékenységek feajánása, fűzfakunyhó építés (ütetés), kerti tó kiaakítása a hzzátartzó éő és áatviággal SZMK szervezésében történt ruhabörzébő befyt összeget az udvar fejesztésére ajántták feaszüők (trambuin, tó). Szüői segítségge önkéntesek (Teekm-Phiips) több, mint 700 OOO Ft. értékben végeztek munkáatkat az óvdában: kerítésfestés, feszíni munkák, tereprendezés, mázás. A környezeti neveé.shez szrsan kapcsódva a Vársi Tanterv keretében nagycsprtsainkka megismertettük óvdánk szűkebb és tágabb környezetében taáható műemékeket, érdekes épüeteket, képződményeket a természetes és mesterséges környezet viágában. 4

A ~lj. . szám ú előterjesztés

A ~lj. . szám ú előterjesztés A ~j. szám ú eőterjesztés Budapest Fővárs X. kerüet Kőbányai Önkrmányzat Apgármestere Eőterjesztés a Gazdasági Bizttság részére a Martinvics tér (Gergey utca- Kápna utca közötti szakasz) útfeújítási kiviteezési

Részletesebben

!Co. számú előterjesztés

!Co. számú előterjesztés Budapest Fővárs X. kerüet Kőbányai Önkrmányzat Apgármestere Eőterjesztés!C. számú eőterjesztés a Kerüetfejesztési és Környezetvédemi Bizttság részére a Budapest X. kerüet, Bársnyvirág utcai játszótér közviágításának

Részletesebben

Salgótarján Megyei Jogú Város Polgárm estere. Javaslat stratégiai együttműködési megállapodás megkötésére

Salgótarján Megyei Jogú Város Polgárm estere. Javaslat stratégiai együttműködési megállapodás megkötésére Sagótarján Megyei Jogú Város Pogárm estere Szám:12382/2014. Javasat stratégiai együttműködési megáapodás megkötésére A szabad váakozási zónák kedvező fetéteeket és kedvezményeket biztosítanak a gazdasági

Részletesebben

Kérelmezök vállalják a helyiségrész teljes felújítását, amennyiben azt kedvezményes 4 OOO Ft/m2/év bérleti díj megállapításával vehetik igénybe.

Kérelmezök vállalják a helyiségrész teljes felújítását, amennyiben azt kedvezményes 4 OOO Ft/m2/év bérleti díj megállapításával vehetik igénybe. Budapest Főváros X. kerüet Kőbányai Önkormányzat Apogármestere y. ',. sz. napirendi pont Tárgy: Javasat a Budapest X. kerüet Újhegyi sétány 12. szám aatti heyiség egy részének bérbeadására Tisztet Gazdasági

Részletesebben

jl}- IBÁLINTI c:_j.=_ul=iann==o=a,, ~~B=IR=Ó=====::=I=: ~~rn-~-0~ [!@]!PlKI Isl ol oj4jaj J!! z l o lll lll ]

jl}- IBÁLINTI c:_j.=_ul=iann==o=a,, ~~B=IR=Ó=====::=I=: ~~rn-~-0~ [!@]!PlKI Isl ol oj4jaj J!! z l o lll lll ] ~. A kettős könyvvitet vezető egyéb szervezet egyszerűsített beszámója és közhasznúsági meékete Törvényszék: )10 Egri Törvényszék Tárgyév: )z) z Beküdö adatai Eőtag Csaádi név Eső utónév Tvábbi utónevek

Részletesebben

?-G.!:J számú előterjesztés

?-G.!:J számú előterjesztés Budapest Főváros X. kerüet Kőbányai Önkormányzat Apogármestere?-G.!:J számú eőterjesztés Eőterjesztés a Kerüetfejesztési és Környezetvédemi Bizottság részére "Tiszta udvar, rendes ház 2012", vaamint "Tiszta,

Részletesebben

Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Alpolgármestere

Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Alpolgármestere Budapest Főváros X. kerüet Kőbányai Önkormányzat Apogármestere Eőterjesztés a védőnői szakmai napok támogatásáró 2011. szeptember 29-30. között a Kőbányai Egészségügyi Szogáat Védőnői Szogáatának 16 védőnője

Részletesebben

J_d"- Budapest Főváros X. Kerület Kőbányai Önkormányzat Polgármcstere. I. Tartalmi összefoglaló

J_d- Budapest Főváros X. Kerület Kőbányai Önkormányzat Polgármcstere. I. Tartalmi összefoglaló Budapest Fővárs X. Kerüet Kőbányai Önkrmányzat Pgármcstere Eőterjesztés a Képviseő-testüet részére a Fővársi Önkrmányzatt és a kerüeti önkrmányzatkat sztttan megiető bevéteek 2012. évi megsztásáró szóó

Részletesebben

--'-'--1 számú előterjesztés

--'-'--1 számú előterjesztés Budapest Főváros X. kerüet Kőbányai Önkormányzat Apogármestere 'Í, ( - --'-'--1_ _ számú eőterjesztés Eőterjesztés a Képviseő-testüet részére a "Kőbányai Komposztáási Program- 2015" enevezéső páyázat kiírásáró

Részletesebben

(/ri. számú előterjesztés

(/ri. számú előterjesztés (/ri. számú eőterjesztés Budapest Főváros X. kerüet Kőbányai Önkormányzat Jegyző je Eőterjesztés a Képviseő-testüet részére a Budapest Főváros X. kerüet Kőbányai Önkormányzat áta fenntartott neveésioktatási

Részletesebben

A Parking Kft. 2011. ÉVI ÜZLETI TERVE

A Parking Kft. 2011. ÉVI ÜZLETI TERVE Társaságunk céja egy szerctbctó, és éhetőbb fővárs étrehzása! Küdetésünk: amdern vársi köz! ekedési kutúra rnegteretmése. PARKING KFT. A Parking Kft. 2011. ÉVI ÜZLETI TERVE 2011. ápriis Budapest 1054 Budapest,

Részletesebben

j_l. számú előterjesztés Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat

j_l. számú előterjesztés Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Budapest Főváros X. kerüet Kőbányai Önkormányzat Jegyző je j. számú eőterjesztés Eőterjesztés a Képviseő-testüet részére a Budapest Főváros X. kerüet Kőbányai Pogármesteri Hivata Áomás utca 26. szám aatti

Részletesebben

61o. l. Tartalmi összefoglaló. Budapest Főváros X. kerület. . számú előterjesztés

61o. l. Tartalmi összefoglaló. Budapest Főváros X. kerület. . számú előterjesztés Budapest Főváros X. kerüet Kőbányai Önkormányzat Apogármestere 61o. számú eőterjesztés Eőterjesztés a Képviseő-testüet részére egyes szociáis aapszogátatások megszervezésérő és forrás biztosításáró. Tartami

Részletesebben

Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Alpolgármestere. I. Tartalmi összefoglaló

Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Alpolgármestere. I. Tartalmi összefoglaló Budapest Főváros X. kerüet Kőbányai Önkormányzat Apogármestere /{;o. számú eőterjesztés Eőterjesztés a Képviseő-testüet részére a Kőbányai Egyesített Böcsődék technikai étszámáró, és az Önkormányzat 2012.

Részletesebben

ELMIB ZRT. FÖLDGÁZKERESKEDELMIÜZLETSZABÁLYZATA. l l I I BUDAPEST, 2009. SZEPTEMBER 1.

ELMIB ZRT. FÖLDGÁZKERESKEDELMIÜZLETSZABÁLYZATA. l l I I BUDAPEST, 2009. SZEPTEMBER 1. ELMB ZRT. FÖLDGÁZKERESKEDELMÜZLETSZABÁLYZATA BUDAPEST, 2009. SZEPTEMBER 1. i r L L ELMB Zrt. Födgáz- kereskedemi Üzetszabáyzata TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETÉS.................................. 3 1. ÁLTALÁNOS

Részletesebben

737, számú előterjesztés

737, számú előterjesztés Budapest Főváros X. kerüet Kőbányai Önkormányzat Pogármestere 737, számú eőterjesztés Eőterjesztés a Képviseő-testüet részére a közneveési feadatot eátó egyes önkormányzati fenntartású intézmények áami

Részletesebben

a Képviselő-testület részére a kerületi mérési koncepció átalakításáról

a Képviselő-testület részére a kerületi mérési koncepció átalakításáról --i1ó. száú eőterjesztés Budapest Főváros X. kerüet Kőbányai Önkorányzat Apogárestere Eőterjeszt és a Képviseő-testüet részére a kerüeti érési koncepció átaakításáró I. Tartai összefogaó A Kuturáis, Oktatási

Részletesebben

j_')-. számú előterjesztés

j_')-. számú előterjesztés Budapest Főváros X. kerüet Kőbányai Önkormányzat Apogármestere Eőterjesztés j_')-. számú eőterjesztés a Humánszogátatási Bizottság részére a kőbányai iskoák működését segítő aapítványok támogatásának eszámoásáró

Részletesebben

2. Szakmai feladatok teljesülése A szakmai feladatok területei szerteágazóak, érintik az óvodai nevelés valamennyi résztvevőjét.

2. Szakmai feladatok teljesülése A szakmai feladatok területei szerteágazóak, érintik az óvodai nevelés valamennyi résztvevőjét. 3. meéket az eőterjesztéshez A kőbányai óvodák 2012/2013. évi szakmai tevékenységének összefogaása Az óvodavezetők évértékeő beszámoója megfeeő részetezettségge, tejes körű tájékoztatást nyújt az emút

Részletesebben

A környezet adta lehetőségek fejlesztése, igényes, vonzó lakókörnyezet

A környezet adta lehetőségek fejlesztése, igényes, vonzó lakókörnyezet 1 aprojekt, vezető: Faskárné dr Hőnigh Magdona A környezet adta ehetőségek fejesztése, igényes, vonzó akókörnyezet projektmenedzser: Deák Iboya a cé eérésének határideje 1. a.) Gyógyszertár és az Egészségügyi

Részletesebben

J10G. szám ú előterjesztés

J10G. szám ú előterjesztés Budapest Főváros X. kerüet Kőbányai Önkormányzat Apogármestere J10G. szám ú eőterjesztés Eőterjesztés a Képviseő-testüet részére a Budapest Főváros X. kerüet Kőbányai Önkormányzat fenntartásában évő közneveési

Részletesebben

Önkormányzat és a településhez kötődők harmonikus együttműködésének kialakítása, helyi

Önkormányzat és a településhez kötődők harmonikus együttműködésének kialakítása, helyi 1 aprojekt, vezető: Csicskovics Zsuzsanna 1. aprojekt feadatebontás a) Feü ke vizsgáni a megévő önkormányzati rendeeteket, és azokró részetesen tájékozatni a akosságot módosított rendeetek istája, tájékoztató

Részletesebben

Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Alpolgármestere

Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Alpolgármestere '(J[JÍ". szárnú eőterjesztés Budapest Fővárs X. kerüet Kőbányai Önkrmányzat Apgármestere Eőterjesztés a Képviseő-testüet részére a Kőbányai Trna Cub 2011. évi szakmai és pénzügyi tevékenységérő és a 2012.

Részletesebben

/3 ey. szám ú előterjesztés

/3 ey. szám ú előterjesztés Budapest Főváros X. kerüet Kőbányai Önkormányzat Apogármestere /3 ey. szám ú eőterjesztés Eőterjesztés a Képviseő-testüet részére az európai uniós és egyéb páyázatok aktuáis áásáró szóó tájékoztatóró I.

Részletesebben

A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség. 2013. évi elemi költségvetési beszámoló SZÖVEGES INDOKLÁSA

A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség. 2013. évi elemi költségvetési beszámoló SZÖVEGES INDOKLÁSA A Kormányzati Informatikai Fejesztési Ügynökség 2013. évi eemi kötségvetési beszámoó SZÖVEGES INDOKLÁSA 2013. február Kormányzati Informatikai Fejesztési Ügynökség 2013. évi eemi kötségvetési beszámoó

Részletesebben

.2/j. számu előterjesztés

.2/j. számu előterjesztés .2/j. számu eőterjesztés Budapest Főváros X. kerüet Kőbányai Önkormányzat Pogármcstere Eőterjesztés a Képviseő-testüet részére a Kőbányai Önkormányzat Újhegyi Uszoda és Strandiúrdő vezetőjének négyéves

Részletesebben

Q~ számú előterjesztés

Q~ számú előterjesztés Budapest Főváros X. kerüet Kőbányai Önkormányzat Apogármestere Q~ számú eőterjesztés Eőterjesztés a Képviseő-testüet részére A Rákosmenti Mezei Őrszogáat 2012. I. féévi Szakmai Beszámoójáró I. Tartami

Részletesebben

0f. számú előterjesztés

0f. számú előterjesztés Budapest Főváros X. kerüet Kőbányai Önkormányzat Apogármestere,, ' 0f. számú eőterjesztés -- Eőterjesztés a Képviseő-testüet részére a Budapest X. kerüet, Újhegyi sétány 16. (hrsz: 42309/27) szám aatti

Részletesebben

~~~ )Vt. számú előterjesztés. Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Alpolgármestere

~~~ )Vt. számú előterjesztés. Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Alpolgármestere )Vt. számú eőterjesztés Budapest Főváros X. kerüet Kőbányai Önkormányzat Apogármestere Eőterjesztés a Képviseő-testüet részére a BRFK X. kerüeti Rendőrkapitányság 2011. évi tevékenységérő szóó beszámoóró

Részletesebben

Az Érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola tanév

Az Érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola tanév Az Érdi Batthyány Sprtisklai Általáns Iskla Éves önértékelési terv 2017-18 tanév Készítették: Az önértékelési csprt tagjai Felülvizsgálta és a módsításkat végezte: Kőrösi Tamásné a munkacsprt vezetője

Részletesebben

A KISE sporttelepen a nyári szünet alatt - az elmúlt évekhez hasonlóan - a füves pályát teljes

A KISE sporttelepen a nyári szünet alatt - az elmúlt évekhez hasonlóan - a füves pályát teljes Budapest Főváros X. kerüet Kőbányai Önkormányzat Apogármestere oíóo. számú eőterjesztés Eőterjesztés a Képviseő-testüet részére a Kőbányai Ifjúsági Sportegyesüet 2011. évi szakmai és pénzügyi beszámoójának

Részletesebben

Mellékelten küldöm a lll. számú gyermekorvosi körzet, a ViaDoktor Kft. 201 O-es évi beszámolóját sz íves felhasználásra!

Mellékelten küldöm a lll. számú gyermekorvosi körzet, a ViaDoktor Kft. 201 O-es évi beszámolóját sz íves felhasználásra! Viaktr Kft. 2051 Biatrágy, PetőfiS. u. 39. Te.: +36 30 921 0209 E-mai: viadktr@grdit.hu Tisztet Pgármester Úr! Tisztet Egészségügyi és Szciáis Bizttság! Meéketen küdöm a. számú gyermekrvsi körzet, a Viaktr

Részletesebben

BUDAPESTFŐVÁROS X. KERÜLET KŐBÁNYAI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK GAZDASÁGI BIZOTTSÁGA JEGYZŐKÖNYV

BUDAPESTFŐVÁROS X. KERÜLET KŐBÁNYAI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK GAZDASÁGI BIZOTTSÁGA JEGYZŐKÖNYV BUDAPESTFŐVÁROS X. KERÜLET KŐBÁNYAI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK GAZDASÁGI BIZOTTSÁGA JEGYZŐKÖNYV Készüt a Gazdasági Bizottság 2013. május 28-án a Budapest Főváros X. kerüet Kőbányai Önkormányzat

Részletesebben

A nagy adrenalin játék Marketingkommunikáció

A nagy adrenalin játék Marketingkommunikáció Marketing BA-10. A nagy adrenain játék Marketingkommunikáció Dr. Piskóti István Marketing Intézet p-marketing 1 A marketingkommunikáció Egy váakozás, egy szervezet, azaz egy fehasznáó odaáró, szemszögébő

Részletesebben

között 2008. december 16. napján kötött Támogatási Szerződés közös megegyezéssel történő megszüntetéséről

között 2008. december 16. napján kötött Támogatási Szerződés közös megegyezéssel történő megszüntetéséről Budapest Főváros X. kerüet Kőbányai Önkormányzat Pogármestere,, c,,.:_j,j számú eőterjesztés Eőterjesztés a Képviseő-testüet részére a Budapest Főváros X. kerüet Kőbányai Önkormányzat és a Budapesti Rendőrfőkapitányság

Részletesebben

SZÁNTÓD KÖZSÉG SZABÁLYOZÁSI TERVE ÉS HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATA

SZÁNTÓD KÖZSÉG SZABÁLYOZÁSI TERVE ÉS HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATA ÁNÓD ÖZSÉG ABÁLYOZÁSI EVE ÉS HELYI ÉPÍÉSI ABÁLYZAA MEGBÍZÓ: ÁNÓD ÖZSÉG ÖNOMÁNYZAA 86 ÁNÓD, VAJDA J. U. 5. EVEZŐ: MISOLC, 007. MÁJUS HÓ IGAZOLJA, HOGY A MŰÉPÍÉ F. MINŐSÉGIÁNYÍÁSI ENDEE MEGFELEL AZ ISO 900:000

Részletesebben

Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Alpolgármestere. I. Tartalmi összefoglaló

Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Alpolgármestere. I. Tartalmi összefoglaló Budapest Fővárs X. kerüet Kőbányai Önkrmányzat Apgármestere 'i ---számú eőterjesztés Eőterjesztés a Humánszgátatási Bizttság részére a Kőbányai Sprtegyesüetek és Sprtszervezetek Szövetsége 2014. évi támgatásának

Részletesebben

T AMOGATASI SZERZÓDÉS. "Eszaki Lipótváros megújítása" Azonosító szám : KM OP-5. 2.2/ A-13-2013-000 1 86"'.,..,. ..,

T AMOGATASI SZERZÓDÉS. Eszaki Lipótváros megújítása Azonosító szám : KM OP-5. 2.2/ A-13-2013-000 1 86'.,..,. .., .,.,..,,, T AMOGATASI SZERZÓDÉS, "Eszaki Lipótváros megújítása" Azonosító szám : KM OP-5. 2.2/ A-13-2013-000 1 Nemze Fejesdéo Og~Okdt -.u)siechonyifi'.,...u 86"'.,..,. - _, MAGYAR ORSZAG t~ EGU J U L A

Részletesebben

Előterjesztés a Humánszolgáltatási Bizottság részére a Törekvés Sportegyesület 2014. évi támogatásának elszámolásáról

Előterjesztés a Humánszolgáltatási Bizottság részére a Törekvés Sportegyesület 2014. évi támogatásának elszámolásáról Budapest Fővárs X. kerüet Kőbányai Önkrmányzat Apgármestere _. számú eőterjesztés Eőterjesztés a Humánszgátatási Bizttság részére a Törekvés Sprtegyesüet 2014. évi támgatásának eszámásáró I. Tartami összefgaó

Részletesebben

J ~15-. számú előterjesztés

J ~15-. számú előterjesztés Budapest Főváros X. kerüet Kőbányai Önkormányzat Apogármestere J ~15-. számú eőterjesztés Eőterjesztés a Képviseő-testüet részére a Magyar Labdarúgó Szövetség Országos abdarúgó páyaépítési programján történő

Részletesebben

steremtés Török Marianna

steremtés Török Marianna Páyázatírás, forrásteremt steremtés Török Marianna Eérhet rhetőségek 1111 Budapest, Sztoczek u. 2. St. ép. I./117. (1) 463 1832 Török Marianna torok.marianna@infota.org Jegyzet, segédet Diák és eektronikus

Részletesebben

G~. számú előterjesztés

G~. számú előterjesztés G~. számú eőterjesztés Budapest Főváros X. kerüet Kőbányai Önkormányzat Apogármestere Eőterjesztés a Gazdasági Bizottság részére a PGY &PGY Kft. részére játékterem üzemetetéséhez szükséges tuajdonosi hozzájáruásró

Részletesebben

JELENTÉS. az Állami Vagyonügynökség költségvetési cím pénzügyi-gazdasági ellenőrzéséről. 1995. február 239.

JELENTÉS. az Állami Vagyonügynökség költségvetési cím pénzügyi-gazdasági ellenőrzéséről. 1995. február 239. JELENTÉS az Áami Vagyonügynökség kötségvetési cím pénzügyi-gazdasági eenőrzésérő 1995. február 239. Az eenőrzést vezette: Nagy Ákosné számvevő főtanácsos Az eenőrzést végezték: Bánkné Simon Judit Hoé Sándorné

Részletesebben

I n n o v a t i v e M e t r o l o g y AXIOMTOO. Fejlődés a KMG technológiában. Axiom too manuális és CNC koordináta mérőgépek bemutatása

I n n o v a t i v e M e t r o l o g y AXIOMTOO. Fejlődés a KMG technológiában. Axiom too manuális és CNC koordináta mérőgépek bemutatása I n n o v a t i v e M e t r o o g y AXIOMTOO Fejődés a KMG technoógiában Axiom too manuáis és CNC koordináta mérőgépek bemutatása Aberink Ltd Est. 1993 Egy kompett eenőrző központ Axiom too... a következő

Részletesebben

JELENTÉS. a Szolnoki Főiskola ellenőrzéséről - Az állami felsőoktatási intézmények gazdálkodásának, múködésének ellenőrzése ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK

JELENTÉS. a Szolnoki Főiskola ellenőrzéséről - Az állami felsőoktatási intézmények gazdálkodásának, múködésének ellenőrzése ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK JELENTÉS a Szonoki Főiskoa eenőrzésérő - Az áami fesőoktatási intézmények gazdákodásának, múködésének eenőrzése 14196 2014. júius Áami Számvevőszék Iktatószám: V-0337-1029/2014. Témaszám:

Részletesebben

A Rece-fi ce Óvoda az új székhelyén változatlanul négy csoporttal kezdi meg a 2015/2016. nevelési évet.

A Rece-fi ce Óvoda az új székhelyén változatlanul négy csoporttal kezdi meg a 2015/2016. nevelési évet. ')..nr; v,?ű szám ú eőterjesztés Budapest Főváros X. kerüet Kőbányai Önkormányzat Apogármestere Eőterjesztés a Képviseőtestüet részére a Kőbányai Recefice Óvodában a technikai Iétszám egy főve történő

Részletesebben

~IIami ~ámbrtlő$ék JELENTÉS. a távfűtés és melegvízszolgáltatás támogatási és gazdálkodási rendszerének vizsgálatáról. 1991. május hó 55.

~IIami ~ámbrtlő$ék JELENTÉS. a távfűtés és melegvízszolgáltatás támogatási és gazdálkodási rendszerének vizsgálatáról. 1991. május hó 55. ~IIami ~ámbrtő$ék JELENTÉS a távfűtés és meegvízszogátatás támogatási és gazdákodási rendszerének vizsgáatáró 1991. május hó 55. A vizsgáatot Nagy József régióvezető főtanácsos vezette. Az összefogaót

Részletesebben

Városi alkalmazkodás két magyar önkormányzatnál

Városi alkalmazkodás két magyar önkormányzatnál TEMATIKUS KÖZPONT Városi akamazkodás és egészségügy Minta Tanumány Városi akamazkodás két magyar önkormányzatná Az OrientGate projekt keretében A városi akamazkodás és egészségügy Tematikus Központhoz

Részletesebben

"Yt t szám ú előterjesztés

Yt t szám ú előterjesztés Budapest Főváros X. kerüet Kőbányai Önkormányzat Apogármestere "Yt t szám ú eőterjesztés Eőterjeszt és a Képviseő-testüet részére a Budapest Főváros X. kerüet Kőbányai Önkormányzat áta2015. évben efoytatott

Részletesebben

ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK JELENTÉS

ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK JELENTÉS ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK JELENTÉS az önkormányzatok pénzügyi gazdákodási heyzete értékeésének, és gazdákodása szabáyosságának - 2013. évben induó- eenőrzésérő Füzesabony 14023 2014. január Áami Számvevőszék

Részletesebben

JELENTÉS. a sport céljait szolgáló központi állami és egyéb forrásból származó pénzeszközök felhasználásának pénzügyi-gazdasági ellenőrzéséről

JELENTÉS. a sport céljait szolgáló központi állami és egyéb forrásból származó pénzeszközök felhasználásának pénzügyi-gazdasági ellenőrzéséről JELENTÉS a sport céjait szogáó központi áami és egyéb forrásbó származó pénzeszközök fehasznáásának pénzügyi-gazdasági eenőrzésérő 1994. szeptember 220. Az eenőrzést vezette: Nagy Ákosné főtanácsos Az

Részletesebben

521. számú előterjesztés

521. számú előterjesztés 521. számú eőterjesztés Budapest Főváros X. kerüet Kőbányai Önkormányzat Pogármestere Eőterjesztés a Képviseőtestüet részére Kőbánya 2011. évi tűzvédemi heyzetérő és a Kőbányai Tűzőrség munkájáró szóó

Részletesebben

ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK JELENTES

ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK JELENTES ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK ; JELENTES az önkormányzatok pénzügyi gazdákodási heyzete értékeésének, és gazdákodása szabáyosságának - 2013. évben induó - eenőrzésérő Ujfeherto ' ' ' 14024 2014. január Áami Számvevőszék

Részletesebben

it) l. számú előterjesztés

it) l. számú előterjesztés it). számú eőterjesztés Budapest Főváros X. kerüet Kőbányai Önkormányzat Pogármcstere Eőterjesztés a Képviseő-testüet részére a Budapest Főváros Kormányhivataa X. Kerüeti Hivataa részére heyiségek ingyenes

Részletesebben

Bevezetés. 1.) Bemutatkozás

Bevezetés. 1.) Bemutatkozás 2007. december 19. Bevezetés A minségirányítási prgram az intézmény minségirányítási rendszerét rögzíti, amely az intézmény vezetése, tanáraink, a pedagógiai munkát segít munkatársaink és partnereink számára

Részletesebben

ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK JELENTÉS

ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK JELENTÉS ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK JELENTÉS a Gyarapodó Magyarországért Aapítvány gazdákodása A Gyarapodó Magyarországért Aapítvány 2011-2012. évi gazdákodása törvényességének eenőrzésérő 14004 2014. január Áami Számvevőszék

Részletesebben

BÉKÉSCSABA MEGYEI JOGÚ VÁROS

BÉKÉSCSABA MEGYEI JOGÚ VÁROS Postacím: 5601 Pf 112. Teefon: (66) 523-806 BÉKÉSCSABA MEGYEI JOGÚ VÁROS ALPOLGÁRMESTERÉTŐL Békéscsaba, Szent István tér 7. Ikt. sz.: V, 50412010. Eőadó: Túriné Kovács Mára, Nagy Árpád Me.: 3 Hiv. sz:

Részletesebben

, r ~r,... Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Polgármestere

, r ~r,... Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Polgármestere Budapest Főváros X. kerüet Kőbányai Önkormányzat Pogármestere, r ~r,.... " Tárgy: Javasat a Budapest Főváros X. kerüet Kőbányai Önkormányzat..../20. (... ) szám ú önkormányzati rendeetének megakotására

Részletesebben

ZÁRÓ VEZETŐI JELENTÉS TEVÉKENYSÉGELEMZÉS ÉS MUNKAKÖRI LEÍRÁSOK KÉSZÍTÉSE SZÁMÍTÓGÉPES ADAT- BÁZIS TÁMOGATÁSÁVAL

ZÁRÓ VEZETŐI JELENTÉS TEVÉKENYSÉGELEMZÉS ÉS MUNKAKÖRI LEÍRÁSOK KÉSZÍTÉSE SZÁMÍTÓGÉPES ADAT- BÁZIS TÁMOGATÁSÁVAL TEVÉKENYSÉGELEMZÉS ÉS MUNKAKÖRI LEÍRÁSOK KÉSZÍTÉSE SZÁMÍTÓGÉPES ADAT- BÁZIS TÁMOGATÁSÁVAL Kerekegyháza Várs Önkrmányzata részére ÁROP szervezetfejlesztési prjekt 2010. 04. 30. 2 / 34 Tartalmjegyzék 1.

Részletesebben

P E D A G Ó G I A I P R O G R A M

P E D A G Ó G I A I P R O G R A M P E D A G Ó G I A I P R O G R A M Az én tanításm nem arra van ítélve, hgy könyvtárak prában penészedjék, hanem hgy győztesen hassn a gyakrlati életben. (Semmelweis Ignác) Semmelweis Ignác Humán Szakképző

Részletesebben

merevségének oldódásával és az mtézrnél!1yl

merevségének oldódásával és az mtézrnél!1yl I az 991192-es tan.év Komárom-Eszterszabáyozás merevségének odódásáva és az mtézrné!1y gom, A egfontosabb cékitűzés az tantárgy- és tanórarendszert érintő térnyeréséve- eindutak az intézményekben, és ma

Részletesebben

:!J lj számú előterjesztés

:!J lj számú előterjesztés Budapest Főváros X. kerüet Kőbányai Önkormányzat Apogármestere :!J j számú eőterjesztés I. Tartami összefogaó Eőterjeszt és a Képviseő-testüet részére a Kőbányai Sportközpont részére cétartaék feszabadításáró

Részletesebben

Az Alsózsolcai 2. sz. Óvoda önértékelése

Az Alsózsolcai 2. sz. Óvoda önértékelése Alsózslcai 2. sz. Óvda Az Alsózslcai 2. sz. Óvda önértékelése Beszámló a 2015/2016 nevelési évünk működéséről Bevezető: Az önértékelés célja, hgy segítséget adjn az intézmény pedagógiai-szakmai munkájának

Részletesebben

Az elmúlt években Biatorbágy Önkormányzat támogatása nélkül, ezeket a programokat nem tudtuk volna megvalósítani. \ r. t)\c? 'ct rf.

Az elmúlt években Biatorbágy Önkormányzat támogatása nélkül, ezeket a programokat nem tudtuk volna megvalósítani. \ r. t)\c? 'ct rf. Biatorbágy V á ros Pogármesteri Hivata 2051 Biatorbágy, Baross G. u. 2/A Tarjáni István pogármester részére Tisztet Pogármester Ú r! Azza a kérésse forduók Önhöz, hogy a Biatorbágy Város Képviseő- Testüete

Részletesebben

Hírlevél. A MAGYAR KÖNYVVIZSGÁLÓI KAMARA LAPJA 5. évfolyam 6. szám. feladataként jelöli meg az etikai eljárásban a kamara képviseletét, emellett

Hírlevél. A MAGYAR KÖNYVVIZSGÁLÓI KAMARA LAPJA 5. évfolyam 6. szám. feladataként jelöli meg az etikai eljárásban a kamara képviseletét, emellett Hírevé Magyar Könyvvizsgáói Kamara Chamber of Hungarian Auditors AJÁNLÓ Tagfevéteek, törés, nyivántartás Az átfogó eenôrzés 54 társaságná fedezett fe hiányosságokat. Öt társaság kerüt a törvénynek nem

Részletesebben

l_. szám ú előterjesztés

l_. szám ú előterjesztés Budapest Főváros X. kerüet Kőbányai Önkormányzat Apogármestere. szám ú eőterjesztés Eőterjeszt és a Gazdasági Bizottság részére a MÁRVIMPEX Kft. béreti jog (Budapest X., Sírkert u. 38.) átruházására vonatkozó

Részletesebben

. szám ú előterjesztés. s-f '~ Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Polgármcstere. I. Tartalmi összefoglaló

. szám ú előterjesztés. s-f '~ Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Polgármcstere. I. Tartalmi összefoglaló Budapest Főváros X. kerüet Kőbányai Önkormányzat Pogármcstere Eőterjeszt és a Képviseő-testüet részére a Budapest Főváros X. kerüet Kőbányai Önkormányzat és a Kebesberg Intézményfenntartó Központ között

Részletesebben

Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Alpolgármestere. I. Tartalmi összefoglaló

Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Alpolgármestere. I. Tartalmi összefoglaló _,_J_ h')jci szamu e "t o erjesz t' es Budapest Főváros X kerüet Kőbányai Önkormányzat Apogármestere Eőterjesztés a Képviseő-testüet részére a Kőbányai Keresztury Dezső Átaános Iskoa épüetrészének a Kebesberg

Részletesebben

BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA PROJEKTSZERVEZÉSI KONCEPCIÓJA

BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA PROJEKTSZERVEZÉSI KONCEPCIÓJA Cím: 1148 Budapest, Nagy Lajs király útja 1-9. Tel.: Fax: E-mail: 06-1-2733090 06-1-2733099 felnttkepzes@bkf.hu BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA PROJEKTSZERVEZÉSI KONCEPCIÓJA Tartalmjegyzék

Részletesebben

rövid távú Táblázat és összehasonlító táblázatok elkészítése a bekövetkezett változásokról (születések, halálozás, betelepülés, kivándorlás)

rövid távú Táblázat és összehasonlító táblázatok elkészítése a bekövetkezett változásokról (születések, halálozás, betelepülés, kivándorlás) 1. aprojekt, vezető: Nagy Erika kapcsoódási A teepüés beső összetartásának, kohéziójának javítása projektmenedzser: Ho Tamásné 1. aprojekt feadatebontás a.) Jeenegi, 2015-ös áapot femérése Tábázat ekészítése:

Részletesebben

Autizmus Alapítvány Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézménye Alapító Okirata

Autizmus Alapítvány Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézménye Alapító Okirata Autizmus Alapítvány Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézménye Alapító Okirata 2005. január 25. (módsításkkal egységes szerkezetben) 1. Az intézmény neve: Autizmus Alapítvány Egységes Gyógypedagógiai

Részletesebben

~IIami ~ámbrttős?ék JELENTÉS. a Magyar Televízió pénzügyi -gazdasági ellenőrzéséról. 'R/Go. 1991. június 54.

~IIami ~ámbrttős?ék JELENTÉS. a Magyar Televízió pénzügyi -gazdasági ellenőrzéséról. 'R/Go. 1991. június 54. ~IIami ~ámbrttős?ék JELENTÉS a Magyar Teevízió pénzügyi -gazdasági eenőrzéséró 'R/Go '! 1991. június 54. Az eenőrzést végezték: Bakonyvári Róbertné számvevő tanácsos, dr. Burján Margit számvevő, Csóry

Részletesebben

ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK JELENTÉS

ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK JELENTÉS ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK JELENTÉS a gazdasági kamarák közfeadatai eátására fordított kötségvetési támogatások fehasznáásának és a gyakorati képzést szervező gazdákodó szervezetekné a szakképzési hozzájáruás

Részletesebben

41 rl. szám ú előterjesztés

41 rl. szám ú előterjesztés Budapest Főváros X. kerüet Kőbányai Önkormányzat Apogármestere 41 rl. szám ú eőterjesztés Eőterjesztés a Képviseő-testüet részére a Budapest X., Hangár utcai sportteep hasznosításáró I. Tartami összefogaó

Részletesebben

TESZTKÖNYV a hajóvezetõk részére. 2., javított kiadás

TESZTKÖNYV a hajóvezetõk részére. 2., javított kiadás TESZTKÖNYV a hajóvezetõk részére 2., javított kiadás KÖZLEKEDÉSI FÕFELÜGYELET 1999 1 Jóváhagyta a Közekedési Fõfeügyeet A könyvet írták: Horváth Imre, Somóvári Lászó Szerkesztette: Keer Ervin, Takács Ferenc

Részletesebben

b 1 l t. szám ú előterjesztés

b 1 l t. szám ú előterjesztés Budapest Főváros X. kerüet Kőbánya Önkormányzat Pogármestere b 1 t. szám ú eőterjesztés Eőterjesztés a Képvseő-testüet részére az önkormányzat tuajdonában áó nem akás céjára szogáó heységek és terüetek

Részletesebben

INTEGRÁCIÓS PROGRAMJA

INTEGRÁCIÓS PROGRAMJA A SZONEK Bükkösdi Általáns Iskla és Óvda Tagintézménye helyi tantervének 16. sz. melléklete SZENTLŐRINCI KISTÉRSÉGI OKTATÁSI NEVELÉSI KÖZPONT BÜKKÖSDI ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ÓVODA TAGINTÉZMÉNYÉNEK INTEGRÁCIÓS

Részletesebben

Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Képviselő-testülete

Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Képviselő-testülete Budapest Fővárs X. kerüet Kőbányai Önkrmányzat Képviseő-testüete 16/2011. (.I. 1&) önkrmányzati rendeete az Önkrmányzat 2010. évi kötségvetési beszámójáró és zárszámadásáró Budapest Fővárs X. kerüet Kőbányai

Részletesebben

+ magasabb rend½u tagok. x=x0

+ magasabb rend½u tagok. x=x0 Variációs módszer Ebben a fejezetben a kvantummechanikában már megismert variációs mószert eevenítjük fe. Ez az ejárás küönösen fnts szerepet töt be a mekua zikában, mive több aapvet½ közeítés ezen aapu

Részletesebben

steremtés Török Marianna

steremtés Török Marianna Páyázatírás, forrásteremt steremtés Török Marianna Eérhet rhetőségek 1111 Budapest, Sztoczek u. 2. St. ép. I./117. (1) 463 1832 Török Marianna torok.marianna@infota.org Jegyzet, segédet Diák és eektronikus

Részletesebben

North Atlantic Treaty Organization. Mi a NATO?

North Atlantic Treaty Organization. Mi a NATO? North Atantic Treaty Organization Mi a NATO? Bevezetés Az eőadás céja a NATO és hazánk kapcsoatának bemutatása. Figyeemfeketés Hasznos információk Küszogáati ehetőségek Tapasztaatok Eõadásrend NATO aapismeretek

Részletesebben

Radványi Gábor alpolgármester. Szabó László vezérigazgató. Tisztelt Képviselő-testület! Tárgy: Javaslat fedett jégpálya létesítésére

Radványi Gábor alpolgármester. Szabó László vezérigazgató. Tisztelt Képviselő-testület! Tárgy: Javaslat fedett jégpálya létesítésére Eőterjesztő: Eőkészítő: Radványi Gábor apogármester Kőbányai Vagyonkezeő Zrt. Szabó Lászó vezérigazgató Tárgy: Javasat fedett jégpáya étesítésére Tisztet Képviseő-testüet! A Budapest Főváros X. kerüet

Részletesebben

I I I. ALFÖLDVíz. Az Alföldvíz Regionális víziközmű -szolgáltató zrt. beszerzéseinek szabályai módosításokkal egységes szerkezetben

I I I. ALFÖLDVíz. Az Alföldvíz Regionális víziközmű -szolgáltató zrt. beszerzéseinek szabályai módosításokkal egységes szerkezetben AFÖDVíz Regionáis Víziközmű-szogátató Zrt. Az Afödvíz Regionáis víziközmű -szogátató zrt. beszerzéseinek szabáyai módosításokka egységes szerkezetben Záradék A Hivata a jeen beszerzési szabáyzatot jóváhagyta.

Részletesebben

Az Érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola tanév

Az Érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola tanév Az Érdi Batthyány Sprtisklai Általáns Iskla Éves önértékelési terv 2017-18 tanév Készítették: Az önértékelési csprt tagjai Felülvizsgálta és a módsításkat végezte: Kőrösi Tamásné a munkacsprt vezetője

Részletesebben

,, zeneovi bodogság, szeretet és vidámság" /Komáromi Lajosné/,,Zeneővoda" eindításáná a Kodáy-Forrai módszer hagyományait veszem aapu, amey a zene, eméeti szeméeténaapszik F,z a zenei neveés néküözheteten

Részletesebben

Az egészségtudatos táplálkozás és életmód magazinja. Egyedülálló hatékonyságunk bizonyítékai

Az egészségtudatos táplálkozás és életmód magazinja. Egyedülálló hatékonyságunk bizonyítékai Az egészségtudatos tápákozás és éetmód magazinja Egyedüáó hatékonyságunk bizonyítékai a magazin Az egészségtudatos tápákozás és éetmód magazinja 5 éve stabi jeenét a hazai médiapiacon apszámonként 51.000

Részletesebben

SÁRKERESZTÚRI NAPRAFORGÓ ÓVODA Általános közzétételi listája

SÁRKERESZTÚRI NAPRAFORGÓ ÓVODA Általános közzétételi listája Sárkeresztúri Naprafrgó Óvda Tel./fax.: 25/523-630,e-mail: vilak@invitel.hu OM aznsító: 202875 SÁRKERESZTÚRI NAPRAFORGÓ ÓVODA Általáns közzétételi listája A Krmány 229/2012.(VII.28) Krm.rendelet 10.fejezet

Részletesebben

:J számú előterjesztés

:J számú előterjesztés Budapest Főváros X. kerüet Kőbánya Önkormányzat Apogármestere :J számú eőterjesztés --""----- Eőterjesztés a Képvseő-testüet részére 2012. januártó új kérdőív hasznáatáró és a közétkeztetés színvonaának

Részletesebben

!J i~.számú előterjesztés

!J i~.számú előterjesztés Budapest Főváros X. kerüet Kőbánya Önkormányzat Apogármestere!J ~.számú eőterjesztés Eőterjesztés a Képvseőtestüet részére a Leonardo da Vnc projekt 20112012. év beszámoójáró I. Tartam összefogaó Budapest

Részletesebben

1~:;. számú előterjesztés

1~:;. számú előterjesztés Budapest Főváros X. kerüet Kőbánya Önkormányzat Apogármestere ~:;. számú eőterjesztés Eőterjesztés a Képvseő-testüet részére a Budapest Főváros X. kerüet Kőbánya Önkormányzat áta204. évben efoytatott közbeszerzés

Részletesebben

JELENTÉS. a fejezetek és intézményeik által az alapítványoknak juttatott állami pénzek és vagyon felhasználásának, müködtetésének.

JELENTÉS. a fejezetek és intézményeik által az alapítványoknak juttatott állami pénzek és vagyon felhasználásának, müködtetésének. JELENTÉS a fejezetek és intézményeik áta az aapítványoknak juttatott áami pénzek és vagyon fehasznáásának, müködtetésének eenőrzésérő.. I 996. ápriis 306. A vizsgáat végrehajtásáért feeős: az ÁSZ III.

Részletesebben

A) ELEMI KÖLTSÉGVETÉS

A) ELEMI KÖLTSÉGVETÉS A fejezet megnevezése, székheye: Az irányító szerv:.................. számje 5 2 0 2 8 7 1 2 5 1 0 1 0 0 2 0 8 6 9 PIR-törzsszám szektor fejezet cím/acím szakágazat Önkormányzat/ kötségvetési szerv megnevezése,

Részletesebben

BUDAPESTFŐVÁROS X. KERÜLET KŐBÁNYAI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK KULTURÁLIS, OKTATÁSI ÉS SPORT BIZOTTSÁGA JEGYZŐKÖNYV

BUDAPESTFŐVÁROS X. KERÜLET KŐBÁNYAI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK KULTURÁLIS, OKTATÁSI ÉS SPORT BIZOTTSÁGA JEGYZŐKÖNYV BUDAPESTFŐVÁROS X. KERÜLET KŐBÁNYAI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK KULTURÁLIS, OKTATÁSI ÉS SPORT BIZOTTSÁGA JEGYZŐKÖNYV Készüt a Kuturáis, Oktatási és Sport Bizottság 2013. ápriis -én a Budapest Főváros

Részletesebben

HALÁSZTELKI TÜNDÉRKERT ÓVODA

HALÁSZTELKI TÜNDÉRKERT ÓVODA HALÁSZTELKI TÜNDÉRKERT ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAM TARTALOM Intézményünk pedagógiai prgramjának elkészítésénél figyelembe vett dkumentumk:... 5 1.AZ INTÉZMÉNY ÁLTALÁNOS JELLEMZŐI... 5 1.1. Az óvda alaptevékenysége:...

Részletesebben

/r 4fJo._(-~J-/-~Df1.

/r 4fJo._(-~J-/-~Df1. 1 í '''"'''" \,. wrükt Kóbányai ", ",.. : \.. ', ' 1.. :,. t~qn i: eti-testiif:t üése BUDAPEST FOVAROS X. KERULET KOBANYAI ONKORMANYZAT.; ALPOLGÁRMESTERE /r 4fJo._(-~J-/-~Df1. J_;.:,_' Tárgy: Javasat aapítványi

Részletesebben

A karpántokról, a karpántos szerkezetekről III. rész

A karpántokról, a karpántos szerkezetekről III. rész A karpántkró, a karpánts szerkezetekrő III. rész ytatjuk az eőző dgzatainkban meyek címe: ~ A karpántkró, a karpánts szerkezetekrő - I. rész, ~ A karpántkró, a karpánts szerkezetekrő - II. rész megkezdett

Részletesebben

A) ELEMI KÖLTSÉGVETÉS

A) ELEMI KÖLTSÉGVETÉS A fejezet megnevezése, székheye: Az irányító szerv:.................. számje 3 0 8 9 5 5 1 0 5 1 2 0 0 5 0 0 8 5 4 2 0 0 PIR-törzsszám szektor fejezet cím/acím szakágazat Önkormányzat/ kötségvetési szerv

Részletesebben

A) ELEMI KÖLTSÉGVETÉS

A) ELEMI KÖLTSÉGVETÉS A fejezet megnevezése, székheye: Az irányító szerv:.................. számje 3 0 8 7 3 5 1 0 5 1 2 0 0 5 0 0 8 5 4 2 0 0 PIR-törzsszám szektor fejezet cím/acím szakágazat Önkormányzat/ kötségvetési szerv

Részletesebben