SZAKMAI NAP. Gödöllői Tankerület. Hajdi Norbert személyügyi referens. Gödöllő, március 18.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "SZAKMAI NAP. Gödöllői Tankerület. Hajdi Norbert személyügyi referens. Gödöllő, március 18."

Átírás

1 Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Ceglédi Tankerület Gödöllői Tankerület Hajdi Norbert személyügyi referens SZAKMAI NAP Gödöllő, március 18.

2 Pedagógus-továbbképzés

3 Háttere Legfontosabb szabályai: 277/1997. (XII. 22.) Kormányrendelet a pedagógus-továbbképzésről, a pedagógus-szakvizsgáról, valamint a továbbképzésben résztvevők juttatásairól és kedvezményeiről Figyelembe kell venni továbbá: évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről 346/2013. évi (IX. 30.) Kormányrendelet a pedagógus-továbbképzésről, a pedagógus-szakvizsgáról, valamint a továbbképzésben résztvevők juttatásairól és kedvezményeiről szóló 277/1997. (XII. 22.) Korm. rendelet, valamint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központról szóló 202/2012. (VII. 27.) Korm. rendelet módosításáról 93/2009. (IV. 24.) Kormányrendelet a pedagógus-továbbképzésről, a pedagógus-szakvizsgáról, valamint a továbbképzésben részt vevők juttatásairól és kedvezményeiről szóló 277/1997. (XII. 22.) Korm. rendelet módosításáról

4 Magyarázat 277/ (1) A rendeletben foglaltakat kell alkalmazni a nemzeti köznevelésről szóló évi CXC. törvény (a továbbiakban: Nkt.) 62. (2) bekezdésében szabályozott továbbképzés (a továbbiakban: továbbképzés) megtervezésére, megszervezésére. Nkt. 62. (2) A pedagógus hétévenként legalább egy alkalommal jogszabályban meghatározottak szerint továbbképzésben vesz részt. Megszüntethető munkaviszony esetében felmondással, közalkalmazotti jogviszony esetében az alkalmatlanság jogcímén történő felmentéssel annak a pedagógusnak a munkaviszonya, közalkalmazotti jogviszonya, aki a továbbképzésben önhibájából nem vett részt, vagy tanulmányait nem fejezte be sikeresen.

5 Továbbképzési program I. 277/ (2) Az intézményvezető a pedagógiai program figyelembevételével középtávú, öt évre szóló továbbképzési programot készít. A továbbképzési programot a nevelőtestület véleményének kikérését követően a fenntartó fogadja el. A továbbképzési időszak a program elfogadását követő év szeptember hónap első napján kezdődik, és az ötödik év augusztus hónap utolsó munkanapján fejeződik be. A továbbképzési programot a továbbképzési időszak első évét megelőző év március 15-éig kell elfogadni. A továbbképzési program felülvizsgálatára a fenntartóval egyeztetve évente egy alkalommal kerülhet sor. Közalkalmazotti tanács véleménye kell.

6 Továbbképzési program II. (5) A továbbképzési program négy részből áll. A továbbképzési program részei: a) a szakvizsgára vonatkozó alprogram, b) a továbbképzésre vonatkozó alprogram, c) a finanszírozási alprogram, d) a helyettesítésre vonatkozó alprogram. (6) A továbbképzési program (5) bekezdés a) és b) pontjában meghatározott részeit külön-külön, a c) és d) pontjában meghatározott részeit az a) és b) ponthoz kapcsolódva kell elkészíteni.

7 Beiskolázási terv 277/ (3) Az intézményvezető a továbbképzési program végrehajtására egy nevelési, tanítási évre szóló beiskolázási tervet készít. Közalkalmazotti tanács véleménye kell. A beiskolázási tervet a továbbképzési időszakban minden év március 15-éig kell elkészíteni egy nevelési, tanítási évre.

8 Milyen továbbképzésben kell részt venni? I. (1) A továbbképzés azoknak az ismereteknek és készségeknek a megújítására, bővítésére, fejlesztésére szolgál, amelyekre szükség van a nevelő és oktató munka keretében a gyermekekkel, tanulókkal való közvetlen foglalkozás megtartásához, a közoktatási intézmény tevékenységének megszervezéséhez, a pedagógiai szakszolgálatok és a pedagógiai-szakmai szolgáltatások ellátásához, a vizsgarendszer működtetéséhez, a mérési, értékelési feladatok, a közoktatási intézmény irányítási, vezetési feladatainak ellátásához. A továbbképzés felkészíthet a szakvizsga követelményeire is.

9 Milyen továbbképzésben kell részt venni? II. (3) Ha a pedagógus a nevelő és oktató munkáját több mint hét éve ugyanazzal az iskolai végzettséggel és szakképzettséggel látja el, olyan továbbképzésben kell részt vennie, amely hozzájárul az adott pedagógus szakképzettséghez kapcsolódó alapképzésben megszerzett ismeretek és jártasság megújításához, kiegészítéséhez (a továbbiakban: szakmai megújító képzés). E rendelkezést alkalmazni kell akkor is, ha a szakmai megújító képzésben való részvétel óta legalább tíz év eltelt. (4) A köznevelési intézmény vezetőjének olyan továbbképzésben kell részt vennie, amely hozzájárul a vezetői ismeretek megszerzéséhez, a vezetői jártasságok elsajátításához (a továbbiakban: vezetőképzés). (5) A pedagógus akkor is részt vehet e rendeletben foglaltak szerint a továbbképzésben, ha nem tartozik a (2) bekezdés hatálya alá, illetve már teljesítette a hétévenkénti továbbképzés követelményeit.

10 Szakmai megújító képzések A Kormányrendelet 5. (8). bekezdésében meghatározottak szerint: felsőoktatási intézmény által szervezett, a pedagógus végzettségéhez kapcsolódó legalább 60 órás felkészítés a munkáltató által a teljesítményértékelés alapján elfogadott egyéb továbbképzés nem szakmai megújító képzés az egy vagy több továbbképzés keretében megvalósuló legalább 120 órás továbbképzés

11 Teljesíthetőség 5. (1) A hétévenkénti továbbképzés egy vagy több továbbképzés keretében legalább százhúsz tanórai foglalkozáson való részvétellel és az előírt tanulmányi követelmények teljesítésével valósul meg. E rendelkezések alkalmazásában a tanórai foglalkozások időtartama negyvenöt perc. Továbbá teljesíthető: 277/ (2)-(9)

12 További teljesíthetőség A továbbképzés legfeljebb huszonöt százaléka teljesíthető az e bekezdésben foglaltak útján együttesen: a) közoktatási kutatást támogató ösztöndíjas programban való részvétellel, b) gyakornoki felkészítésben szakmai segítőként való részvétellel, c) nem szervezett, a szakmai felkészültség gyarapítását, képesség fejlesztését célzó tevékenységgel: önképzés, óralátogatás, bemutató óra. d) harminc foglalkozási óránál rövidebb, nem akkreditált képzésben való részvétellel, amennyiben a képzési idő legalább az öt órát eléri, e) a köznevelési intézmény felkérésére szervezett szaktanácsadói tevékenység keretében az érintett nevelőtestület, illetve pedagógusközösség számára nyújtott szaktanácsadáson történő részvétellel, feltéve, hogy az elemző értékelő tevékenység az érintett pedagógusok részvételével történik.

13 A továbbképzési jegyzék A továbbképzés szervezője a továbbképzés indítása előtt huszonegy nappal adatok szolgáltatásával kérelmezi az alapítási engedéllyel rendelkező továbbképzési program felvételét a továbbképzési jegyzékbe a Hivataltól. A Hivatal elkészíti a továbbképzési jegyzéket, közzéteszi azt a saját és az oktatásért felelős miniszter által vezetett minisztérium honlapján, továbbá gondoskodik a továbbképzési jegyzék folyamatos felülvizsgálatáról és frissítéséről.

14 Várakozási idő csökkentése (I.) 138/1992.(X.8.) Kormányrendelet: (nincs hatályban) 14. A közoktatási intézmény dolgozójának a fizetési fokozatok közötti várakozási idejét egy évvel csökkenteni kell, ha teljesítette a külön jogszabályban meghatározott továbbképzés követelményeit. A várakozási idő csökkentése hétévenként egy alkalommal illeti meg a közoktatási intézmény dolgozóját akkor is, ha a továbbképzés követelményeit többször teljesítette ebben az időszakban. Az előbb idézett kormányrendelet augusztus 31-ig volt hatályban, szeptember 1-jétől tehát rendelkezései nem érvényesek. Jelenleg nincs olyan hatályban lévő jogszabály, amely a pedagógus-továbbképzést sikeresen teljesítők számára biztosítaná a várakozási idő csökkentését.

15 Várakozási idő csökkentése (II.) 326/2013. (VIII.30.) Kormányrendelet: 35. (3) A köznevelési intézmény közalkalmazottjának, munkavállalójának a fizetési kategóriák a Kjt. előmeneteli és illetményrendszere hatálya alá tartozók esetében a fizetési fokozatok közötti várakozási idejét egy évvel csökkenteni kell, ha törvénnyel alapított kitüntetést vagy díjat, vagy miniszter által alapított díjat kapott. Tehát, nem szerepel az új előírások között, hogy a pedagógustovábbképzés követelményeit teljesítő pedagógus várakozási idejét is csökkenteni kellene!

16 Ciklusok számítása A ciklusok számítására vonatkozó számítások tól hatályosak. 4. (2) A pedagógus "a pedagógus munkakör betöltésére jogosító oklevél megszerzését követő 7. év szeptember 1. napjától..." kezdődően vesz részt a továbbképzési rendszerben. Tehát az első pedagógusdiploma megszerzését követő 7 évben a pedagógus mentes a továbbképzési kötelezettség alól.

17 7 évig tartó mentesség A hét évig tartó mentesség szempontjából két időszakot különböztetünk meg: augusztus 31. előtti állapot szerint szeptember 1-je utáni állapot szerint Oka: Az évi LXXIX. törvény a közoktatásról 19. -a napjával hatályát vesztette

18 előtti állapot szerint Közoktatási tv. 19. (8) rendelkezése jan. 1-től aug. 31-ig volt hatályban, de a ciklusok helyes számításánál most is figyelembe kell venni a rendelkezést: Nem kell továbbképzésben részt venni annak a pedagógusnak, aki pedagógus szakvizsgát vagy egyéb jogszabályban meghatározott vizsgát tett, a vizsgák letétele utáni hét évben.

19 Értelmezése Aki időintervallumban első pedagógus diplomáját követően szakvizsgát, újabb diplomát vagy más jogszabály által rögzített vizsgát tett (jellemzően: újabb diplomát szerzett), az kilép az eddigi 7-éves ciklusaiból, mert a diploma megszerzését követő 7 évig mentes a továbbképzési kötelezettség alól.

20 utáni állapot szerint Köznevelési tv. 62. (2): Nem kell továbbképzésben részt venni annak a pedagógusnak, aki pedagógus szakvizsgát tett, a vizsgák letétele utáni hét évben.

21 Értelmezése től a ciklusból való kilépést (a diploma megszerzését követő 7 évig tartó mentességet) a jogszabály már nem bármilyen diploma, hanem csak a szakvizsga esetén biztosítja.

22 1. példa a diploma megszerzésének dátuma június 20. mentes a továbbképzési kötelezettség alól augusztus 31-ig első továbbképzési ciklusa: szept. 1-jétől augusztus 31-ig ha a ciklus közben június 15-én másik diplomát (nem okvetlenül szakvizsgát) szerzett, akkor ig mentesül a kötelezettség alól. A módosítás pedig csak jén lépett hatályba, a 7 éves mentesítés újabb diploma, pl. szakvizsga vagy másik szakról szóló diploma esetén érvényesíthető, azaz második továbbképzési ciklusa től ig tart.

23 Illusztrálva MENTESSÉG MENTESSÉG I. CIKLUS II. CIKLUS diploma megszerzése újabb diploma szerzése

24 2. PÉLDA a diploma megszerzésének dátuma június 20. mentes a továbbképzési kötelezettség alól ig első továbbképzési ciklusa: től ha a ciklus közben június 15-én másik diplomát (de nem szakvizsgát!) szerez, akkor nem mentestül 7 évre a kötelezettség alól, mert a módosítás jén hatályba lépett, tehát a 7 éves mentesség már csak szakvizsga esetén érvényesíthető, azaz második továbbképzési ciklusa től ig tart.

25 Illusztrálva MENTESSÉG MENTESSÉG I. CIKLUS II. CIKLUS diploma megszerzése újabb diploma szerzése

26 3. példa a diploma megszerzésének dátuma június 20. mentes a továbbképzési kötelezettség alól ig első továbbképzési ciklusa: szeptember 1-jétől augusztus 31-ig tart, ha a ciklus közben jún. 15-én szakvizsgát szerez, akkor további 7 évre mentesül a kötelezettség alól, azaz ig. Ennek értelmében a második továbbképzési ciklusa től ig tart

27 Illusztrálva MENTESSÉG MENTESSÉG I. CIKLUS II. CIKLUS diploma megszerzése szakvizsgát szerez

28 Kinek, mikor kezdődik az első ciklus? A rendelet hatályba lépése ( ) után első pedagógus-diplomájukat szerzők számára viszonylag egyszerűek a ciklusok számításának szabályai, de a törvény hatályba lépése előtt, illetve az előtt diplomázók számára már kicsit bonyolultabbak. Az irányadó mindig az első pedagógus diploma megszerzésének időpontja. A jogszabályok alapján négy esetet különböztetünk meg a ciklus kezdetének számítása céljából.

29 1. eset Akik a törvény hatályba lépése, tehát után szerezték első pedagógus diplomájukat. Nekik a diploma megszerzését követő 7 évben a pedagógus mentes a továbbképzési kötelezettség alól. Nekik az első ciklusuk a hét év lejártát követő szeptember 1-től rá hét évre következő év augusztus 31-ig tart.

30 2. eset Akik előtt szerezték első pedagógus diplomájukat, a továbbképzési kötelezettség jén kezdődött 277/ (1) A hétévenkénti továbbképzésben azok a pedagógus-munkakörben foglalkoztatottak vesznek részt, akik e rendelet hatálybalépése előtt legalább hét éve megszerezték a pedagógusmunkakör betöltésére jogosító felsőfokú iskolai végzettséget és szakképzettséget. A rendelet hatályba lépésének dátuma:

31 2. eset (folytatás) Tehát a hatályba lépéskor a továbbképzés az előtt első pedagógus diplomájukat megszerzők számára volt kötelező, azaz a jogalkotó itt is érvényesítette a máshol is szisztematikusan előforduló 7 éves mentességet. Tehát, ha már eltelt az első pedagógus diplomától számított 7 esztendő, akkor továbbképzési kötelezettség lép életbe.

32 2. esetre példa első pedagógus diploma megszerzése: június 20. első továbbképzési ciklusa: től ig tartott, második ciklusa től ig tartott ha eközben án újabb diplomát vagy szakvizsgát szerzett, akkor 7 évig, azaz ig mentes a kötelezettség alól, azaz második ciklusa jén kezdődött és ig tart.

33 MENTESSÉG Illusztrálva MENTESSÉG II. CIKLUS I. CIKLUS II. CIKLUS III. CIKLUS diploma megszerzése szakvizsgát vagy újabb diplomát szerez

34 3. eset Akik után szerezték első pedagógusdiplomájukat, azok jén kezdték első továbbképzési ciklusukat ig volt hatályban, től nem hatályos (93/2009. (IV. 24.) Korm. rendelet 14. (2) bekezdése hatályon kívül helyezte) : 22. (4) Teljesítette a hétévenkénti továbbképzésben való részvétel követelményeit az e rendelet hatálybalépésétől számított öt évig az, aki az e rendelet hatálybalépését megelőző öt éven belül szerzett pedagógus oklevelet. A rendelet hatályba lépése: Tehát azok, akik után szereztek pedagógus oklevelet, 5 évig (1998-tól) azaz ig mentesítést kaptak a továbbképzési kötelezettség alól, ezért ők a következő, jén kezdődő továbbképzési ciklusban kezdték meg kötelezettségük teljesítését.

35 3. esetre példa az első pedagógus diploma megszerzése: június 20. mentes a továbbképzési kötelezettség alól: ig (hatályba lépéstől 5 évig) első továbbképzési ciklusa: től ig tartott, ha eközben án újabb diplomát, pl. szakvizsgát szerzett, akkor mentes a továbbképzési kötelezettség alól ig, azaz második továbbképzési ciklusa jén kezdődik és ig tart.

36 Illusztrálva MENTESSÉG II. CIKLUS MENTESSÉG I. CIKLUS II. CIKLUS diploma megszerzése szakvizsgát vagy újabb diplomát szerez

37 4. eset Aki és között szerezte első diplomáját, annak első ciklusa a diplomaszerzést követő 7. év szeptember 1-jén kezdődött Számukra a Kormányrendelet nem fogalmaz meg a rendes szabályoktól eltérő szabályozást, tehát az 1991-ben első diplomázók jén, az ben első diplomázók jén kezdték meg első továbbképzési ciklusuk teljesítését.

38 Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Ceglédi Tankerület Gödöllői Tankerület Gödöllő, március 18.

Dr. Zemplényi Adrienne munkaügyi szakjogász

Dr. Zemplényi Adrienne munkaügyi szakjogász Dr. Zemplényi Adrienne munkaügyi szakjogász 2014. szeptember 8-tól alkalmaztak helyettesítő óvónőként teljes munkaidőben. Oklevelet nem kaptam nyelvvizsga hiányában, csak igazolást a főiskola elvégzéséről.

Részletesebben

TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAM

TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAM MARGIT TÉRI ÓVODA 4031 Debrecen, Margit tér 20. Telefon/fax: (52) 498-565 OM azonosító: 030912, margit@ovoda.debrecen.hu TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAM 2018 2023 Debrecen 0 1. A PROGRAM JOGSZABÁLYI ALAPJA Készült:

Részletesebben

TOVÁBBKÉPZÉSI SZABÁLYZAT 2015

TOVÁBBKÉPZÉSI SZABÁLYZAT 2015 NYITNIKÉK NAPKÖZI OTTHONOS ÓVODA SZUHOGY OM azonosító:201762 TOVÁBBKÉPZÉSI SZABÁLYZAT 2015 Készítette: Fórisné Nagy Márta óvodavezető Elfogadta: és jóváhagyta: Fenntartó Önkormányzat Véleményezte:és elfogadta:

Részletesebben

AZ ARANYPART KOLLÉGIUM TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAMJA

AZ ARANYPART KOLLÉGIUM TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAMJA AZ ARANYPART KOLLÉGIUM TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAMJA 2014. TARTALOMJEGYZÉK 1. JOGSZABÁLYI KÖRNYEZET... 2 1. 1. A PROGRAM JOGSZABÁLYI ALAPJA... 2 1. 2. A PROGRAM ÉRVÉNYESSÉGI IDEJE... 2 2. ÁLTALÁNOS ELVEK...

Részletesebben

NEMTI KÖZSÉGI GESZTENYEFA ÓVODA OM TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAM

NEMTI KÖZSÉGI GESZTENYEFA ÓVODA OM TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAM Nemti Községi Gesztenyefa Óvoda 3152. Nemti, Óvoda ú.1. OM: 203088 NEMTI KÖZSÉGI GESZTENYEFA ÓVODA OM 202011 TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAM 2018.09.01. - 2023. 08.31. Nemti, 2017.03.01. Elfogadta: Jóváhagyta: Nemti

Részletesebben

A PEDAGÓGUS TOVÁBBKÉPZÉS TÖRVÉNYI ELŐÍRÁSI ÉS LEHETŐSÉGEI. dr. Nagy Viktor jogtanácsos Dunaújvárosi Tankerület

A PEDAGÓGUS TOVÁBBKÉPZÉS TÖRVÉNYI ELŐÍRÁSI ÉS LEHETŐSÉGEI. dr. Nagy Viktor jogtanácsos Dunaújvárosi Tankerület A PEDAGÓGUS TOVÁBBKÉPZÉS TÖRVÉNYI ELŐÍRÁSI ÉS LEHETŐSÉGEI Előadó: dr. Nagy Viktor jogtanácsos Dunaújvárosi Tankerület viktor.nagy@klik.gov.hu Per definitionem A továbbképzés azoknak az ismereteknek és

Részletesebben

HÉBÉ ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI

HÉBÉ ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI 2014. február 15. HÉBÉ ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAM 2013-2018. Összeállította Geisztné Gogolák Éva igazgató Jóváhagyta: az iskola tantestülete 1. Jogszabályi háttér A 93/2009. (IV. 24.)

Részletesebben

TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAM

TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAM 2018-2023 TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAM NAGYKOVÁCSI KISPATAK ÓVODA OM: 032939 A pedagógus-továbbképzésről, a pedagógus-szakvizsgáról, valamint a továbbképzésben részt vevők juttatásairól és kedvezményeiről szóló

Részletesebben

Pedagógustovábbképzés

Pedagógustovábbképzés Pedagógustovábbképzés 2016 Amit tanultatok és átvettetek, hallottatok és láttatok is tőlem, azt tegyétek, és veletek lesz a békesség Istene.(Fil.4.9.) Idevonatkozó jogszabályok: 277/1997. (XII.22.) Korm.rend.

Részletesebben

HÁROM SZIROM ÓVODA OM azonosító:

HÁROM SZIROM ÓVODA OM azonosító: HÁROM SZIROM ÓVODA OM azonosító: 030839 TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAM 2013 2018. TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAM A pedagógus továbbképzés törvényi háttere: - 277/1997. (XII.22.) Korm. rend. a pedagógus továbbképzésről,

Részletesebben

Erkel Ferenc Gimnázium és Informatikai Szakképző iskola, Kollégium TARTALOMJEGYZÉK

Erkel Ferenc Gimnázium és Informatikai Szakképző iskola, Kollégium TARTALOMJEGYZÉK Az Erkel Ferenc Gimnázium és Informatikai Szakképző Iskola, Kollégium TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAMJA 2011. TARTALOMJEGYZÉK 1. Jogszabályi környezet... 2 1.1. A program jogszabályi alapja... 2 1. 2. A program

Részletesebben

PEDAGÓGUS TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAM

PEDAGÓGUS TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAM MEZŐKÖVESDI ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY, EGYSÉGES PEDAGÓGIAI SZAKSZOLGÁLAT MEZŐKÖVESD, Hősök tere 14. Tel.: 49/412-832, 49/500-204, Fax: 49/412-832, email: amipsz@citromail.hu

Részletesebben

2012. 2. 1. SZ.K.Ö. PETŐFI SÁNDOR T.K.I. KÖZÉPTÁVÚ TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAM 2013-2018. Szalkszentmárton, Petőfi tér 12. Készítette: Farkas Márta ig.

2012. 2. 1. SZ.K.Ö. PETŐFI SÁNDOR T.K.I. KÖZÉPTÁVÚ TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAM 2013-2018. Szalkszentmárton, Petőfi tér 12. Készítette: Farkas Márta ig. 2012. 2. 1. SZ.K.Ö. PETŐFI SÁNDOR T.K.I. KÖZÉPTÁVÚ TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAM 2013-2018 Szalkszentmárton, Petőfi tér 12. Készítette: Farkas Márta ig. A továbbképzésre vonatkozó elvek Iskolánk továbbképzési

Részletesebben

Továbbképzési program

Továbbképzési program Továbbképzési program HODÁSZI ESZTERLÁNC EGYSÉGES ÓVODA- BÖLCSŐDE 2013. Tóthné Darabánt Anikó óvodavezető Intézmény neve: Hodászi Eszterlánc Egységes Óvoda-Bölcsőde Szabályzat típusa: Továbbképzési program

Részletesebben

I. Jogszabályi környezet I.1. A program jogszabályi alapja I.2. A program érvényességi ideje II. Általános elvek...

I. Jogszabályi környezet I.1. A program jogszabályi alapja I.2. A program érvényességi ideje II. Általános elvek... A Gyulai Erkel Ferenc Gimnázium és Kollégium TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAMJA 2017-2022. Tartalomjegyzék I. Jogszabályi környezet... 3 I.1. A program jogszabályi alapja... 3 I.2. A program érvényességi ideje...

Részletesebben

TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAM

TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAM TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAM A program érvényességi ideje: 2014. szeptember 1. 2019. augusztus 31-ig. A program jogszabályi alapja: 277/1997 (XII.22.) Korm. rendelet, valamint a 202/2012. (VII.27.) Korm. rendelet,

Részletesebben

Város Polgármestere ELŐTERJESZTÉS. A Benedek Elek Óvoda továbbképzési tervéről

Város Polgármestere ELŐTERJESZTÉS. A Benedek Elek Óvoda továbbképzési tervéről Város Polgármestere 2051 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a Telefon: 06 23 310-174/213 mellék Fax: 06 23 310-135 E-mail: polgarmester@biatorbagy.hu www.biatorbagy.hu ELŐTERJESZTÉS A Benedek Elek Óvoda továbbképzési

Részletesebben

Révfülöp és Térsége Napközi Otthonos Óvoda 8253 Révfülöp. Óvoda köz.20. Tel:06-87/464-148 e-mail:ovoda@revfulop.hu revfulop.ovoda@gmail.

Révfülöp és Térsége Napközi Otthonos Óvoda 8253 Révfülöp. Óvoda köz.20. Tel:06-87/464-148 e-mail:ovoda@revfulop.hu revfulop.ovoda@gmail. Révfülöp és Térsége Napközi Otthonos Óvoda 8253 Révfülöp. Óvoda köz.20. Tel:06-87/464-148 e-mail:ovoda@revfulop.hu revfulop.ovoda@gmail.com Révfülöp és Térsége Óvodai Inzézményfenntartó Társulás 8253 Révfülöp,

Részletesebben

Király-tó Óvoda és Bölcsőde

Király-tó Óvoda és Bölcsőde KIRÁLY-TÓ ÓVODA ÉS BÖLCSÖDE 9330.KAPUVÁR ARANY JÁNOS U. 10/A Tel: 96/242-611 96/241-088 Fax: 96/ 241-088 E-mail: postmaster@kiralytoovoda.t-online.hu Király-tó Óvoda és Bölcsőde OM azonosító: 030269 TOVÁBBKÉPZÉSI

Részletesebben

PEDAGÓGUS 2013-2018. KÖZÖTT TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAM A BÁTHORY ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN BÁTHORY ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA

PEDAGÓGUS 2013-2018. KÖZÖTT TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAM A BÁTHORY ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN BÁTHORY ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA BÁTHORY ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA 8200. VESZPRÉM, HALLE U. 10. Tel./Fax.: 88/561-915, 561-916 E-MAIL: BATHORY@VPBATHORY.SULINET.HU WWW.VPBATHORY.SULINET.HU OM AZONOSÍTÓ: 037034 PEDAGÓGUS TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAM

Részletesebben

Az Encsi Váci Mihály Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium továbbképzési szabályzata a as időszakra

Az Encsi Váci Mihály Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium továbbképzési szabályzata a as időszakra Az Encsi Váci Mihály Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium Az Encsi Váci Mihály Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium továbbképzési szabályzata a 2013-2018-as időszakra Elfogadta a tantestület 2013.

Részletesebben

Továbbképzési terv 2011.

Továbbképzési terv 2011. Továbbképzési terv 2011. A továbbképzési terv a 2007/2012. évre készült, 2007. október 6-án elfogadott Továbbképzési program alapján készült. 1.1. A továbbképzés céljai A közoktatásban dolgozó pedagógusok

Részletesebben

Kalocsa Város Óvodája és Bölcsődéje

Kalocsa Város Óvodája és Bölcsődéje Kalocsa Város Óvodája és Bölcsődéje OM azonosító: 027488 TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAM 2013-2018. A pedagógus továbbképzés törvényi háttere 277/1997.(XII.22.) Kormányrendelet a pedagógus továbbképzésről, a pedagógusszakvizsgáról,

Részletesebben

ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA TANÁRKÉPZÉSI ÉS TUDÁSTECHNOLÓGIAI KAR A PEDAGÓGUS-TOVÁBBKÉPZÉS RENDSZERE

ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA TANÁRKÉPZÉSI ÉS TUDÁSTECHNOLÓGIAI KAR A PEDAGÓGUS-TOVÁBBKÉPZÉS RENDSZERE ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA TANÁRKÉPZÉSI ÉS TUDÁSTECHNOLÓGIAI KAR A PEDAGÓGUS-TOVÁBBKÉPZÉS RENDSZERE LSP_TK106G4. 1. A BEISKOLÁZÁSI TERV ELKÉSZÍTÉSÉHEZ TERVEZZE MEG INTÉZMÉNYÉNEK TUDÁSMENEDZSMENTJÉT, A

Részletesebben

TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAM 2013 2018. OM 036132 2013-2018.

TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAM 2013 2018. OM 036132 2013-2018. TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAM 2013 2018. OM 036132 2013-2018. Tartalomjegyzék 1. A pedagógus-továbbképzés törvényi háttere 2. oldal 2. Általános elvek 2. oldal 3. A továbbképzési kötelezettség keletkezése, teljesítése

Részletesebben

/2013. (... ) Korm. rendelet

/2013. (... ) Korm. rendelet /2013. (.... ) Korm. rendelet a pedagógus-továbbképzésről, a pedagógus-szakvizsgáról, valamint a továbbképzésben résztvevők juttatásairól és kedvezményeiről szóló 277/1997. (XII. 22.) Korm. rendelet módosításáról

Részletesebben

Tisztelt Képviselő-Testület!

Tisztelt Képviselő-Testület! FÖLDES KÖZSÉGI NAPKÖZI OTTHONOS ÓVODA 4177 FÖLDES, Rákóczi u. 11. : (54) 464 068 E-mail: foldesovoda@gmail.com OM azonosító: 030993 Adószám: 15376556-1-09 Iktatószám: 1310-1/2018. 5. E LŐTERJESZTÉS a Képviselő-testülethez

Részletesebben

A pedagógus-továbbképzés rendszerének tipikus problémái

A pedagógus-továbbképzés rendszerének tipikus problémái A pedagógus-továbbképzés rendszerének tipikus problémái Előadó: Petróczi Gábor igazgató, c. főiskolai docens, közoktatási szakértő www.petroczi.eoldal.hu Szalézi Szent Ferenc Gimnázium Kazincbarcika Az

Részletesebben

INTÉZMÉNYI BEISKOLÁZÁSI TERV ( )

INTÉZMÉNYI BEISKOLÁZÁSI TERV ( ) A.../KKB/2018./V.15./ határozat 3. melléklete INTÉZMÉNYI BEISKOLÁZÁSI TERV (2018-2019) ÉSZAK-KELENFÖLDI ÓVODA Székhely: 1119 Budapest, Tétényi út 46.- 48. 1.Telephely: Keveháza Utcai Óvoda 1119 Budapest,

Részletesebben

HOMOKKERTI PITYPANG ÓVODA 4030 DEBRECEN, SZABÓ KÁLMÁN U. 39.

HOMOKKERTI PITYPANG ÓVODA 4030 DEBRECEN, SZABÓ KÁLMÁN U. 39. Ikt.sz.: K-32/2017. HOMOKKERTI PITYPANG ÓVODA 4030 DEBRECEN, SZABÓ KÁLMÁN U. 39. INTÉZMÉNYI TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAM 2018-2023. OM azonosító: 201 889 A program időtartama: 2018. szeptember 01-től 2023. augusztus

Részletesebben

TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAM

TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAM SZLOVÁK TANÍTÁSI NYELVŰ ÓVODA, ÁLTALÁNOS ISKOLA, GIMNÁZIUM ÉS DIÁKOTTHON TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAM 2013-2018 1 Tartalomjegyzék 1. A pedagógus-továbbképzés célja...3 2. Jogszabályi háttér...3 2.1. A továbbképzési

Részletesebben

TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAM

TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAM TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAM 2018-2023. Békéscsaba, 2018.03.14. 1 2018. szeptember 01-től 2023. augusztus 31-ig Jogszabályi háttér: 277/1997.(XII.22.) Kormányrendelet a pedagógus továbbképzésről, a pedagógus

Részletesebben

TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAM

TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAM LUCFALVI ÁLTALÁNOS ISKOLA TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAM 2013-2018. Továbbképzési program 1 A továbbképzésre vonatkozó elvek Iskolánk továbbképzési programja középtávon ( öt évre ) rögzíti az intézmény pedagógusainak

Részletesebben

A VSZC Táncsics Mihály Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAMJA. Továbbképzési időszak:

A VSZC Táncsics Mihály Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAMJA. Továbbképzési időszak: A VSZC Táncsics Mihály Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAMJA Továbbképzési időszak: 2019.09.01 2024.08.31 1 A továbbképzési program elkészítésénél figyelembe vett jogszabályok:

Részletesebben

TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAM

TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAM TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAM 2018.09.01. - 2023. 08.31.-ig Decs, 2018. február 15. 1 Jogszabályi háttér: 277/1997.(XII.22.) Kormányrendelet a pedagógus továbbképzésről, a pedagógus szakvizsgáról, valamint a továbbképzésben

Részletesebben

1. Törvényi háttér. A 277/1997. (XII.22.) es és az ezt módosító 93/2009. (IV.24.)-es - kormányrendelet alapján:

1. Törvényi háttér. A 277/1997. (XII.22.) es és az ezt módosító 93/2009. (IV.24.)-es - kormányrendelet alapján: 1. Törvényi háttér A 277/1997. (XII.22.) es és az ezt módosító 93/2009. (IV.24.)-es - kormányrendelet alapján: 1. (2)A nevelési-oktatási intézmény vezetője az (1) bekezdésben meghatározott feladatok szakvizsga,

Részletesebben

5 éves továbbképzési program

5 éves továbbképzési program 5 éves továbbképzési program Célja A hatékonyan támogatható pedagógustudás, képesség, készség fejlesztés. A továbbképzés alakítsa, fejlessze az elkötelezettségüket a pedagógushivatás iránt, segítse az

Részletesebben

TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAM

TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAM Arany János Általános Művelődési Központ Napköziotthonos Óvoda 5411. Kétpó,Ond Vezér út 26. Tel: 06-56-333-126 E-mail: amkketpo@gmail.com OM: 035939 TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAM 2013.09.01. - 2018. 08.31.-ig

Részletesebben

TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAM

TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAM TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAM 2017-2022 Erkel Gyula Újpesti Zenei Alapfokú Művészeti Iskola OM 102382 Az Erkel Gyula Újpesti Zenei AMI nevelőtestülete és vezetősége a 2017. szeptember 01-től 2022. augusztus 31-ig

Részletesebben

A PEDAGÓGUSOK MUNKAIDEJÉNEK BEOSZTÁSA

A PEDAGÓGUSOK MUNKAIDEJÉNEK BEOSZTÁSA A PEDAGÓGUSOK MUNKAIDEJÉNEK BEOSZTÁSA 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet 17. (1) Nevelési-oktatási intézményben a pedagógus számára a kötött munkaidőnek neveléssel-oktatással le nem kötött részében 1.

Részletesebben

TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAM

TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAM 2018-2023 Szent József Kertvárosi Katolikus Általános Iskola 6800 Hódmezővásárhely, Bartók Béla u. 23., telefon/fax: 62/241-874 e-mail: hodm.kertvarosikatolikusaltisk@gmail.com TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAM Szent

Részletesebben

ÚJFEHÉRTÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA. 52/2014. (III. 26.) számú. h a t á r o z a t a. a Lengyel Laura Óvoda Továbbképzési programjáról

ÚJFEHÉRTÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA. 52/2014. (III. 26.) számú. h a t á r o z a t a. a Lengyel Laura Óvoda Továbbképzési programjáról ÚJFEHÉRTÓI POLGÁRMESTERI HIVATAL 4244 Újfehértó, Szent István út 10. Tel.:(42) 290 000 Fax: (42) 290 003 E-mail: polghiv@ujfeherto.hu Web: www.ujfeherto.hu K i v o n a t Újfehértó Város Önkormányzata Képviselő-testületének

Részletesebben

2018. szeptember augusztus 31.

2018. szeptember augusztus 31. PEDAGÓGUS TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAM 2018. szeptember 1. 2023. augusztus 31. Ikt. sz: 14/136/1/2015 Készítette: Fekete Valéria Óvodavezető Jóváhagyja: A Mesekert Óvoda Nevelőtestülete Elfogadja: DMJV Önkormányzata

Részletesebben

Továbbképzési program

Továbbképzési program AVASTETŐI ÁLTALÁNOS, MAGYAR - ANGOL KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ISKOLA és ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY Továbbképzési program 2008. szeptember 1-2013. augusztus 31. Továbbképzési program a 2008. szeptember

Részletesebben

A pedagógusok továbbképzési kötelezettsége

A pedagógusok továbbképzési kötelezettsége A pedagógusok továbbképzési kötelezettsége 1.0.* Készítette: Szakál Ferenc Pál *A korábbi változatokban ma már nem aktuális, nem érvényes tartalmak lehetnek, így azok tartalmáért e változat közzétételétől

Részletesebben

Képzési és Továbbképzési Szabályzat 2015.

Képzési és Továbbképzési Szabályzat 2015. Képzési és Továbbképzési Szabályzat 2015. Szakmai Program 15. sz. szabályzata Hatályba lépett: 2015. I. A személyes gondoskodást végző személyek működési nyilvántartása A szociális igazgatásról és szociális

Részletesebben

TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAM 2013. szeptember 1. - 2018. augusztus 31.

TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAM 2013. szeptember 1. - 2018. augusztus 31. Човек који је престар да би учио вероватно је увек био престар да би учио (Фридрих Ниче) Tanulj meg mindent, amit lehet, amikor csak lehet, akitől csak lehet! Egyszer eljön az az idő, amikor hálás leszel

Részletesebben

V. KÖZÉPTÁVÚ TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAM

V. KÖZÉPTÁVÚ TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAM Kiszombori Karátson Emília Óvoda 6775 Kiszombor József A. u. 19 Tel/fax: 297-063 e-mail: kzovoda@sasip.hu OM azonosító: 029538 V. KÖZÉPTÁVÚ TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAM 2018. 09. 01 2023. 08. 31. A Kormány 277/1997.

Részletesebben

M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2013.évi 160.szám

M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2013.évi 160.szám A Kormány 346/2013. (IX. 30.) Korm. rendelete a pedagógus-továbbképzésről, a pedagógus-szakvizsgáról, valamint a továbbképzésben résztvevők juttatásairól és kedvezményeiről szóló 277/1997. (XII. 22.) Korm.

Részletesebben

igazgató (magasabb vezető)

igazgató (magasabb vezető) Földművelésügyi Miniszter a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 20/A. alapján pályázatot hirdet a Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégiumnál

Részletesebben

szervezetéhez és a betöltött munkakör követelményeihez kapcsolódó szakmai követelményrendszer

szervezetéhez és a betöltött munkakör követelményeihez kapcsolódó szakmai követelményrendszer Jelen szabályzat a Szabadságtelepi Óvoda és a vele közalkalmazotti jogviszonyban álló, pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottakra

Részletesebben

A Nemesvámosi Petőfi Sándor Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola TOVÁBBKÉPZÉSI TERVE

A Nemesvámosi Petőfi Sándor Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola TOVÁBBKÉPZÉSI TERVE A Nemesvámosi Petőfi Sándor Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola TOVÁBBKÉPZÉSI TERVE 2018-2023 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 1 1. Általános rendelkezések... 2 1.1 A szabályzat területi,

Részletesebben

A pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottakra vonatkozó értékelési szabályzata

A pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottakra vonatkozó értékelési szabályzata A soproni Eötvös József Evangélikus Gimnázium és Egészségügyi Szakgimnázium A pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottakra vonatkozó

Részletesebben

A pedagógus minősítési rendszer

A pedagógus minősítési rendszer TÁMOP 3.1.5/12-2012 - 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA A pedagógus minősítési rendszer Thaisz Miklós Köznevelésért Felelős Államtitkári Kabinet Jogszabályi háttér Nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC.

Részletesebben

Szervezeti és Működési Szabályzat

Szervezeti és Működési Szabályzat Kedves Kollégák! Az iskolai dokumentumok (SzMSz, házirend, pedagógiai program, továbbképzési program, továbbképzési program, éves munkaterv, tantárgyfelosztás stb.) ellenőrzése során előfordult, hogy a

Részletesebben

Szent József Katolikus Szakközépiskola és Szakiskola

Szent József Katolikus Szakközépiskola és Szakiskola Szent József Katolikus Szakközépiskola és Szakiskola Továbbképzési terv 2016-2021 EGYHÁZASGERGE 2016. szeptember 1. oldal 1 Tartalomjegyzék I. TÖRVÉNYI VONATKOZÁS... 4 II. CÉLJA... 4 III. A PEDAGÓGUS JOGAI,

Részletesebben

A Kormány /2014. ( ) Korm. rendelete

A Kormány /2014. ( ) Korm. rendelete 1 A Kormány /2014. ( ) Korm. rendelete a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény köznevelési intézményekben történő végrehajtásáról szóló

Részletesebben

TÁTIKA NAPSUGÁR ÓVODA GYAKORNOKI SZABÁLYZATA

TÁTIKA NAPSUGÁR ÓVODA GYAKORNOKI SZABÁLYZATA TÁTIKA NAPSUGÁR ÓVODA GYAKORNOKI SZABÁLYZATA 2013. 09. 01. Készítette: Kakuszi Imréné óvodavezető 1 Tartalomjegyzék 1. Törvényi hivatkozás 3. oldal 2. A szabályzat területi, személyi hatálya 3. oldal 3.

Részletesebben

2009/2010-es tanév Aktuális munkajogi kérdések. Béresné dr. Dunai Gyöngyi Oktatási és Kulturális Minisztérium Közoktatási Főosztály 473-7141

2009/2010-es tanév Aktuális munkajogi kérdések. Béresné dr. Dunai Gyöngyi Oktatási és Kulturális Minisztérium Közoktatási Főosztály 473-7141 2009/2010-es tanév Aktuális munkajogi kérdések Béresné dr. Dunai Gyöngyi Oktatási és Kulturális Minisztérium Közoktatási Főosztály 473-7141 1 2009. évi XLIX. törvény Hatályba lépett: 2009. július 7-én

Részletesebben

A portfólió szerepe a pedagógusok minősítési rendszerében

A portfólió szerepe a pedagógusok minősítési rendszerében A portfólió szerepe a pedagógusok minősítési rendszerében 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény

Részletesebben

277/1997. (XII. 22.) Korm. rendelet

277/1997. (XII. 22.) Korm. rendelet A jogszabály mai napon hatályos állapota 277/1997. (XII. 22.) Korm. rendelet a pedagógus-továbbképzésről, a pedagógus-szakvizsgáról, valamint a továbbképzésben részt vevők juttatásairól és kedvezményeiről

Részletesebben

Továbbképzési program

Továbbképzési program Kocsordi Gyöngyfüzér Óvoda OM azonosító: 033223 Kocsord Árpád utca 57.szám Továbbképzési program 2018-2023 Kocsord, 2017. március 10. 1 Jogszabályi háttér: * 1993. évi LXXIX. törvény a közoktatásról *

Részletesebben

T á j é k o z t a t ó a s z a k m a i g y a k o r l a t i i d ő s z á m í t á s á h o z 6. szakmai gyakorlatnak kell elfogadni össze kell számítani

T á j é k o z t a t ó a s z a k m a i g y a k o r l a t i i d ő s z á m í t á s á h o z 6. szakmai gyakorlatnak kell elfogadni össze kell számítani T á j é k o z t a t ó a s z a k m a i g y a k o r l a t i i d ő s z á m í t á s á h o z A pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény köznevelési

Részletesebben

Magyar joganyagok - 277/1997. (XII. 22.) Korm. rendelet - a pedagógus-továbbképzés 2. oldal (6) A továbbképzési program (5) bekezdés a)-b) pontjában m

Magyar joganyagok - 277/1997. (XII. 22.) Korm. rendelet - a pedagógus-továbbképzés 2. oldal (6) A továbbképzési program (5) bekezdés a)-b) pontjában m Magyar joganyagok - 277/1997. (XII. 22.) Korm. rendelet - a pedagógus-továbbképzés 1. oldal 277/1997. (XII. 22.) Korm. rendelet a pedagógus-továbbképzésről, a pedagógus-szakvizsgáról, valamint a továbbképzésben

Részletesebben

Továbbképzési Program (2013. szeptember 01-től 2018. augusztus 31-ig tartó időszakra)

Továbbképzési Program (2013. szeptember 01-től 2018. augusztus 31-ig tartó időszakra) Szajoli Tiszavirág Óvoda 5081 Szajol Szent István király út 70. Tel: 56/446-003 E-mail: szajovi@gmail.com OM: 201969 Továbbképzési Program (2013. szeptember 01-től 2018. augusztus 31-ig tartó időszakra)

Részletesebben

6.Óvodák továbbképzési tervének jóváhagyása március 22. ELŐTERJESZTÉS

6.Óvodák továbbképzési tervének jóváhagyása március 22. ELŐTERJESZTÉS 6.Óvodák továbbképzési tervének jóváhagyása 2018. március 22. ELŐTERJESZTÉS Tárgya: Előadó: Maglód Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2018. március 22-ei ülésére 6. napirend Óvodák továbbképzési

Részletesebben

A pedagógus-továbbképzési programok akkreditációjáról tematikus elemzés

A pedagógus-továbbképzési programok akkreditációjáról tematikus elemzés A pedagógus-továbbképzési programok akkreditációjáról tematikus elemzés Csillag Márta 2013.03.20. TÁMOP- 3.1.5/12-2012-0001 2 Napjainkban, a közoktatási szabályozásában ismert akkreditációs eljárások:

Részletesebben

Készítette: Nagy Ilona intézményvezető. 1 A fenti szabályzat a 326/2013. (VIII.30) kormányrendelet 5. sz. melléklete alapján készült.

Készítette: Nagy Ilona intézményvezető. 1 A fenti szabályzat a 326/2013. (VIII.30) kormányrendelet 5. sz. melléklete alapján készült. A pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottakra vonatkozó helyi értékelési szabályzata 1 Készítette: Nagy Ilona intézményvezető 1 A fenti

Részletesebben

T á j é k o z t a t ó a s z a k m a i g y a k o r l a t i i d ő s z á m í t á s á h o z 6. szakmai gyakorlatnak kell elfogadni össze kell számítani

T á j é k o z t a t ó a s z a k m a i g y a k o r l a t i i d ő s z á m í t á s á h o z 6. szakmai gyakorlatnak kell elfogadni össze kell számítani . számú melléklet T á j é k o z t a t ó a s z a k m a i g y a k o r l a t i i d ő s z á m í t á s á h o z A pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 992. évi XXXIII.

Részletesebben

ENCSI VÁCI MIHÁLY GIMNÁZIUM, SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM 3860 Encs, Petőfi út 60. TOVÁBBKÉPZÉSI TERV TANÉV

ENCSI VÁCI MIHÁLY GIMNÁZIUM, SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM 3860 Encs, Petőfi út 60. TOVÁBBKÉPZÉSI TERV TANÉV TOVÁBBKÉPZÉSI TERV 2015-2016. TANÉV A BEISKOLÁZÁSI TERV CÉLJAI Jogszabályi háttér: 277/1997. (XII. 22.) Korm. rendelet 1. (3) A nevelési-oktatási intézmény vezetője a továbbképzési program végrehajtására

Részletesebben

Ilosvai Selymes Péter Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 3881 Abaújszántó, Béke út 15.

Ilosvai Selymes Péter Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 3881 Abaújszántó, Béke út 15. Ilosvai Selymes Péter Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 3881 Abaújszántó, Béke út 15. A pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottakra

Részletesebben

277/1997. (XII. 22.) Korm. rendelet

277/1997. (XII. 22.) Korm. rendelet 277/1997. (XII. 22.) Korm. rendelet a pedagógus-továbbképzésről, a pedagógus-szakvizsgáról, valamint a továbbképzésben részt vevők juttatásairól és kedvezményeiről A Kormány a közoktatásról szóló - többször

Részletesebben

A PEDAGÓGUSOK MINŐSÍTÉSI RENDSZERE S Z O M B A T H E L Y, 2 0 1 3. D E C E M B E R 1 1.

A PEDAGÓGUSOK MINŐSÍTÉSI RENDSZERE S Z O M B A T H E L Y, 2 0 1 3. D E C E M B E R 1 1. A PEDAGÓGUSOK MINŐSÍTÉSI RENDSZERE S Z O M B A T H E L Y, 2 0 1 3. D E C E M B E R 1 1. SZABÁLYOZÁS a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (Nkt.) 64. a nevelési-oktatási intézmények működéséről

Részletesebben

TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAM

TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAM DUSNOK FAJSZ ÁLTALÁNOS ISKOLA FAJSZI ÁLTALÁNOS ISKOLÁJA TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAM 2013-2018 Készítette: Nagy Gézáné mb. tagintézmény vezető 1 TARTALOM 1. Törvényi háttér 3 2. A program időtartama 3 3. A továbbképzési

Részletesebben

51. Záró rendelkezések

51. Záró rendelkezések 68007 51. Záró rendelkezések 66. (1) Ez a rendelet a (2) bekezdésben meghatározott kivétellel 2013. október 1-jén lép hatályba. (2) A 67. (1) bekezdés a) pontja 2014. január 1-jén lép hatályba. 67. (1)

Részletesebben

A gyógytestnevelés jelenlegi rendszere, az új szakszolgálati rendelet alapelvei

A gyógytestnevelés jelenlegi rendszere, az új szakszolgálati rendelet alapelvei A gyógytestnevelés jelenlegi rendszere, az új szakszolgálati rendelet alapelvei 1993. évi LXXIX. törvény a közoktatásról 21. A közoktatás pedagógiai szakszolgálatainak intézményei: gyógypedagógiai tanácsadó,

Részletesebben

51. Záró rendelkezések

51. Záró rendelkezések M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2013. évi 160. szám 68007 51. Záró rendelkezések 66. (1) Ez a rendelet a (2) bekezdésben meghatározott kivétellel 2013. október 1-jén lép hatályba. (2) A 67. (1) bekezdés a) pontja

Részletesebben

Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Csepeli Csodakút Egyesített Óvoda 1211 Budapest, II. Rákóczi Ferenc u. 110. : 06-1/211-33-41 E-mail: ovodavezetes@csepelgszi.hu csodakut1@csepeloszi.hu OM: 034753

Részletesebben

Segítségnyújtás. d) az Európai Iskolákban pedagógus-munkakörben munkaviszonyban,

Segítségnyújtás. d) az Európai Iskolákban pedagógus-munkakörben munkaviszonyban, Aranyosiné Borsodi Éva Közokt.szakértő 06 30 847 33 73 Segítségnyújtás Felmerült kérdések? Az egy-két évet határozott idővel, vagy kinevezéssel foglalkoztatott pedagógusok esetében mi a jogszabályi háttér,hogyan

Részletesebben

326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet

326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény köznevelési intézményekben történő végrehajtásáról A Kormány

Részletesebben

Olyan lesz a jövő, mint amilyen a ma iskolája. Szent-Györgyi Albert

Olyan lesz a jövő, mint amilyen a ma iskolája. Szent-Györgyi Albert MAGYAR SZENTEK RÓMAI KATOLIKUS ÓVODA és ÁLTALÁNOS ISKOLA 3060 Pásztó Deák Ferenc út 17. telefon: 32/889-103; 889-104; email cím: titkarsag.paszto@ekif-vac.hu A pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő

Részletesebben

PEDAGÓGIAI SZAKMAI ELLENŐRZÉS

PEDAGÓGIAI SZAKMAI ELLENŐRZÉS 20/2012.EMMI rendelet PEDAGÓGIAI SZAKMAI ELLENŐRZÉS 2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről 87. (1) Az oktatásért felelős miniszter működteti az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés rendszerét.

Részletesebben

A SZAKTANÁCSADÓK FELADATAI A 48/2012. (XII.12.) EMMI RENDELET ALAPJÁN

A SZAKTANÁCSADÓK FELADATAI A 48/2012. (XII.12.) EMMI RENDELET ALAPJÁN A SZAKTANÁCSADÓK FELADATAI A 48/2012. (XII.12.) EMMI RENDELET ALAPJÁN Dr. Kaposi József 2014 A szaktanácsadó a köznevelési törvényben 61. A pedagógusok tevékenységét szakértők, szaktanácsadók segítik.

Részletesebben

Kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola HELYI ÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT

Kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola HELYI ÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT A 326/2013.(VIII.30.) Kormányrendelet előírásai szerint készült, az intézmény nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő, pedagógus szakképzettséggel rendelkező gyakornok munkavállalóinak. Kecskeméti Vásárhelyi

Részletesebben

PEDAGÓGUS TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAM

PEDAGÓGUS TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAM TISZADADAI HOLLÓ LÁSZLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGUS TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAM 2013. SZEPTEMBER 01. - 2018. AUGUSZTUS 31. Készítette:Petruska Zoltán igazgató Jóváhagyta: Tiszadadai Holló László Általanos Iskola

Részletesebben

277/1997. (XII. 22.) Korm. rendelet

277/1997. (XII. 22.) Korm. rendelet 277/1997. (XII. 22.) Korm. rendelet a pedagógus-továbbképzésrõl, a pedagógus-szakvizsgáról, valamint a továbbképzésben részt vevõk juttatásairól és kedvezményeirõl A Kormány a közoktatásról szóló - többször

Részletesebben

igazgató (magasabb vezető)

igazgató (magasabb vezető) 1 / 5 2017. 08. 14. 8:23 Eötvös Loránd Tudományegyetem a "Közalkalmazottak jogállásáról szóló" 1992. évi XXXIII. törvény 20/A. alapján pályázatot hirdet Eötvös Loránd Tudományegyetem ELTE Gyakorló Óvoda

Részletesebben

Minősítési Szabályzat

Minősítési Szabályzat 2016/2017 Minősítési Szabályzat Szentlőrinci Általános Iskola Székhely: Szentlőrinc, Ifjúság útja 5. A pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottakra

Részletesebben

A szabályzat hatályban lépésének napja: október 1. Jóváhagyta: Králik Tibor főigazgató

A szabályzat hatályban lépésének napja: október 1. Jóváhagyta: Králik Tibor főigazgató A Soproni Szakképzési Centrum pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottakra vonatkozó helyi értékelési Jóváhagyta: Králik Tibor főigazgató

Részletesebben

Városközponti Óvoda. Helyi Értékelési Szabályzata

Városközponti Óvoda. Helyi Értékelési Szabályzata Városközponti Óvoda Helyi Értékelési Szabályzata A pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottakra vonatkozó helyi értékelési szabályzat

Részletesebben

Az óvoda működésének alapvető jogszabályi előírásai 2013/2014. nevelési év

Az óvoda működésének alapvető jogszabályi előírásai 2013/2014. nevelési év Az óvoda működésének alapvető jogszabályi előírásai 2013/2014. nevelési év Nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. Törvény (módosításokkal!) Nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési

Részletesebben

A Sasadi Óvoda Ötéves Továbbképzési Program és Beiskolázási Terv T A R T A L O M

A Sasadi Óvoda Ötéves Továbbképzési Program és Beiskolázási Terv T A R T A L O M Sasadi Óvoda 034467 Ötéves Továbbképzési Program 2016-2021 A Sasadi Óvoda Ötéves Továbbképzési Program és Beiskolázási Terv T A R T A L O M 1) Bevezetés 2) Jogszabályi előírások 3) Szakvizsgára vonatkozó

Részletesebben

TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAM OM

TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAM OM TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAM 2018 2023. OM 036132 2018-2023. Tartalomjegyzék 1. A pedagó-továbbképzés törvényi háttere 2. oldal 2. Általános elvek 2. oldal 3. A továbbképzési kötelezettség keletkezése, teljesítése

Részletesebben

Szolnok, szeptember

Szolnok, szeptember A pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottakra vonatkozó helyi értékelési szabályzat Szolnok, 2016. szeptember A 326/2013. (VIII. 30.)

Részletesebben

Szandaszőlősi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola HELYI ÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT

Szandaszőlősi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola HELYI ÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT [Év] Szandaszőlősi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola HELYI ÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT a pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottakra

Részletesebben

Az Országos Képzési jegyzékkel kapcsolatos normák gyűjteménye

Az Országos Képzési jegyzékkel kapcsolatos normák gyűjteménye Az Országos Képzési jegyzékkel kapcsolatos normák gyűjteménye 2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről 5. (1) A köznevelési intézményekben folyó pedagógiai munka szakaszai a következők: d) az iskolai

Részletesebben

Korszerű iskolavezetés a köznevelés új rendszerében 60 óra

Korszerű iskolavezetés a köznevelés új rendszerében 60 óra Korszerű iskolavezetés a köznevelés új rendszerében 60 óra Akkreditált pedagógus-továbbképzés Alapítási engedély nyilvántartási száma: 43/44/2014. (blended learning képzés) Továbbképzési tájékoztató 1

Részletesebben

Bevezető. a Pedagógus szekció munkájához. Pedagógus-továbbképzés témakör

Bevezető. a Pedagógus szekció munkájához. Pedagógus-továbbképzés témakör Bevezető a Pedagógus szekció munkájához Pedagógus-továbbképzés témakör A VII. Nevelésügyi Kongresszus pedagógus-továbbképzésre vonatkozó ajánlása elsősorban a közoktatási intézményrendszer igényeinek határozottabb

Részletesebben

A közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény és végrehajtási rendelete 2007. nyári módosításai

A közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény és végrehajtási rendelete 2007. nyári módosításai A közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény és végrehajtási rendelete 2007. nyári módosításai Dr. Madarász Hedvig évi XXXIII. törvény módosítása Az Országgyűlés 2007. június 25-ei ülésnapján fogadta

Részletesebben

2011. ÉVI CXC. TÖRVÉNY A NEMZETI KÖZNEVELÉSRŐL

2011. ÉVI CXC. TÖRVÉNY A NEMZETI KÖZNEVELÉSRŐL 2011. ÉVI CXC. TÖRVÉNY A NEMZETI KÖZNEVELÉSRŐL NÉMETHNÉ FÜLÖP TERÉZIA, A GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI KORMÁNYHIVATAL OKTATÁSI FŐOSZTÁLYÁNAK FŐOSZTÁLYVEZETŐJE 1 A KÖZNEVELÉS FELADATAI 74. (1) Az állam gondoskodik

Részletesebben