A bergeni tanulmányút tapasztalatai és hasznosítása. Dr. Váradi Zsuzsanna geográfus, külső szakértő Dipol Konzorcium, Innocity Kft.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A bergeni tanulmányút tapasztalatai és hasznosítása. Dr. Váradi Zsuzsanna geográfus, külső szakértő Dipol Konzorcium, Innocity Kft."

Átírás

1 A bergeni tanulmányút tapasztalatai és hasznosítása Dr. Váradi Zsuzsanna geográfus, külső szakértő Dipol Konzorcium, Innocity Kft.

2 Tartalom A regionális klímareferensek szakmai útjának céljai, programja A szakmai előadások tapasztalatai, kihívások és fő tanulságok Hazai hasznosíthatósági lehetőségek, a klímareferensek munkáinak eredménye Összegzés

3 A szakmai tanulmányút céljai, programja Célok: a szakértők tudásának bővítése; norvég adaptációs és mitigációs tapasztalatok; megismerése Magyarországi adaptációs lehetőségek felismerése; különböző témakörök kapcsán a klímastratégiát megalapozó dokumentumok továbbfejlesztése; nemzetközi kapcsolat építése. Program: szakmai előadások kutatóktól, települések képviselőitől, térségi szereplőktől; workshop jellegű, kiscsoportos munka a norvég kollégákkal; önálló munka, csoportonként, prezenzáció és írott anyag elkészítése, bemutatása; terepbejárás, szakmai fotók készítése az alkalmazkodás témakörében.

4 Eredmények: A szakmai előadások tapasztalatai, kihívások Norvégiában

5 1) A társadalom elérése, kommunikáció Kapcsolódó prezentációkat hallottunk a Bjerknes Klímakutató Központban (2003-tól működő intézet, szoros kapcsolatban egyetemekkel, kutatóintézetekkel) alap- és alkalmazott kutatásokat végez az éghajlatváltozáshoz kapcsolódó tudományterületeken, interdiszciplináris jelleggel 195 kutató, 36 országból finanszírozása: Norvég kormányzat Tapasztalatok települések, járási képviselőtől (Eid település, Rogaland megye)

6 Fő tanulságok: 1) Nem egy hagyományos kutatóközpont; a természettudománnyal foglalkozó kutatók sokkal érzékenyebbek a társadalmi vonatkozásokra 2) Elérhetővé teszik a tudományt a hétköznapi emberek számára 3) Együttműködések kialakítása nagyon fontos (vállalkozásokkal, hatóságokkal, intézményekkel, médiával) 4) Meg kell találni az egyensúlyt a kommunikációban, kevésbé vészmadárnak lenni 5) Hosszú távú gondolkodás (2100-ig szóló klímastratégia) ennek kommunikációja is folyamatos volt, a megjelenés napján nagyon aktív! 6) Itt is nagyon nehéz az átlagembereket elérni, a gyermekeknél kell kezdeni a szemléletformálást.

7 2) Épített környezet Kapcsolódó előadás, a SINTEF kutatójától SINTEF: a legnagyobb független kutatóintézet Skandináviában; vezető szerepű a természettudományokban, technológia és környezet, egészségügy és társadalomtudományok terén 2100 munkatárs, 67 országból Építésügy és infrastruktúra (Building and Infrastructure) részlegének munkája kiterjed az energetika, építészet, infrastruktúra, anyagok és szerkezetek, tanúsítványok, tudásrendszerek témaköreire, valamint ajánlásokat fogalmaz meg!

8 Fő tanulságok: 1) Extrém időjárási események vs. klímaváltozás változás felismerése, ebből keletkező kihívások különböző kezelése. 2) Adaptációs stratégiák, szabályozások kidolgozásának fontossága. Ehhez kapcsolódó fő kérdés: Hogyan befolyásolják a különböző jövőbeni szcenáriók és modellek az épített környezetet? Két kutatás bemutatása: épületek állagának felmérése (algoritmus), hogy mennyire veszélyeztetettek és hogyan tudnak alkalmazkodni, mennyire romlik az állapotuk ill. tengerszint változás milyen hatással lehet az épületekre. 3) Extrém eseményekre: megfelelő tervezés és előkészítés fontossága, a mindennapi élet során az anyaghasználatra, fenntartásra, zöldfelületre nagy hangsúlyt kell fektetni 4) Klíma 2050: A kockázat csökkentése az épületekre és infrastruktúrára klímaadaptációval Risk reduction through climate adaptation of buildings and infrastructure ; gyakorlati útmutató és műszaki fejlesztések kidolgozása

9 Anders-Johan Almas előadása alapján:

10

11 3) Kockázatelemzés, sérülékeny csoportok feltárása) Kapcsolódó előadások térségi (megyei és települési) szakértőktől az RVA témakörben Sokkal nagyobb hangsúllyal jelenik meg az RVA, mint nálunk a bármilyen stratégiakészítés során! Miért fontos? Csökkenthető a kockázat és a sérülékenység; fejlődhet a védekezésre való alkalmasság és felkészülés, valamint előtérbe kerül a váratlan események és károk elleni foglalkozás Milyen információkat kapunk az RVA során? Mi fog bekövetkezni? Hogyan és milyen gyakran következhet be az esemény? Melyek a fő következmények? Hogyan tudjuk a kockázatot csökkenteni (valószínűségét és következményeit)?

12 A kockázat és fenyegetés azonosítása (Mi történhet és miért?) RVA-folyamat (Gry Evensen előadása alapján Az eredmények integrálhatósága kockázat és krízismenedzsmentbe; a megelőző mérések priorizálása. Kockázatelemzés Valószínűsége Következményei Mérési lehetőségek azonosítása a kockázat és következmények csökkentése céljából Sérülékenység elemzése Mi és miért tesz minket érintetté?

13 Vihar, heves esőzés, belvíz, mint releváns veszélyhelyzet Városközpont víz alatt Evakuálás Elzárt utak Kidőlt fák Földcsuszamlás Alapellátás veszélye Energiaellátás megszűnik Mobilhálózatok nem működnek Vezetékes vonalak tönkremennek Kommunikáció elakad Üzemanyagellátás, ATM működésképtelen Egészségügyi ellátás elérése megszűnik

14 Fő tanulságok: 1) Rendkívül hangsúlyos szerepe, a kockázatok mikroszintű azonosítása és részletes elemzése 2) Konkrét mérőszámokat kell meghatározni a kockázat és a következmények csökkentésére 3) Sérülékeny csoportok feltárása (VA), mely társadalmi tényezőkre: élet és egészség, környezet, épített értékek 4) Következmények priorizálása és megoldások kidolgozása!

15 4) Tervezés, menedzsment Előadás az együttműködéssel megvalósított stratégiára, Eid település és szomszédjai között, ill. Rogaland megyére, Oslo és Bergen városra vonatkozóan. Az együttműködés indoklása: hasonló problémák, nincsenek tervek, ugyanazok a belső szereplők; ha egyikőjüket valamilyen esemény éri, befolyással lehet a többire; a kompetenciák felosztása és közös forrása Miért fontos a települési szint? Mert ez a szint felelős az állampolgárok biztonságára, a szociális feladatok biztonságos ellátására, húzóerő a szereplők összetartására, kapacitással rendelkezik a váratlan események kezelésére, együttműködik a különböző hatóságokkal (pl. katasztrófavédelem) Megvalósítás folyamata: Vezető tanács, valamint projektvezető és csoportmunka kialakítása (projektcsoportok a különböző szektorokból), regionális klímapanel Bergenben Előkészítő fázis: projektterv készítése és elfogadtatása Definíciókban való közös megegyezés (pl. sérülékeny csoportok, az esemény bekövetkezése), Workshopok megtartása a kül.intézményekben és hatóságoknál (kórház, iskolák, vízügy, rendőrség, civilek, stb.) Kockázatok és veszélyhelyzetek azonosítása, priorizálása, az azonosak vizsgálata, kockázati mátrix készítése; ok-esemény-következmény leírása Példa: 1. Heves vihar 2. Az energiaellátás akadozik, megszűnik. 3. A tisztítórendszerekben kár keletkezik. 4. Szennyezett ivóvíz 5. Betegségek, fertőzés.

16 Fő tanulságok: 1) Együttműködések kialakítása; megye és települések, szervezetek között (pl. a megye ajánlást készít, hogy a települések miként vegyék figyelembe a tervezéskor a klímaváltozást; kontroll szerepkör) 2) Helyi szereplők bevonása, közösségi tervezés megvalósítása. 3) Sérülékeny csoportok feltárása és konkrét feltérképezése (mapping!), kockázatelemzés és a lehetséges következmények vizsgálata, értékelése nagyon fontos! (pl. alacsony pénzügyi forrásnál is hogyan lehet elkerülni a veszélyt és a negatív következményeket) 4) Make it simple!

17 Hogyan hasznosították a résztvevők a norvég tapasztalatokat? A résztvevők feladatai: 1) Helyi tapasztalatok leírása kiválasztott témakörben. 2) A helyi klímastratégiákat megalapozó dokumentum továbbfejlesztési lehetőségei kiválasztott témakörben, prezentáció készítése csoportmunkában 3) Best practice-ek gyűjtése Bergen városában (fotók)

18 Mórahalom- a klimatizált helység GREENstragram - Posztold a komposztod! A klímastratégiában meghatározott célok eléréséhez elsősorban pozitív kommunikációra van szükség. A stratégiai célokhoz igazodjanak a főbb kommunikációs célok! Fontos, hogy a járásban élők megértsék, elfogadják, és támogassák a klímastratégiát A széles nyilvánossághoz szóló kommunikációt meg kell, hogy előzze a lakossággal, illetve a civil és szakmai szervezetekkel, vállalkozásokkal való kooperáció (kétirányú kommunikáció!) Célcsoportok (sérülékenyek) azonosítása nagyon fontos! (gyermekek, családok, idősek, turisták, intézmények, vállalkozások, civilek, térségi lakosság településvezetők! klímaraton - futó és egyéb sportversenyek ÖnKOrmányzati autó ÖnKOrmányzati Iroda/klíMANAGER

19 A társadalom és a sérülékeny csoportok elérése Minden célcsoportban egy vagy néhány hiteles véleményformáló személy, őket vonjuk be, segítsük munkájukat! Szentkirály esetén: helyi nagyvállalkozás szerepe nagyon fontos lehet! Egy helyi elhivatott, aktív, szenvedélyes lokálpatrióta személy aki generálja a klímaváltozással kapcsolatos tevékenységeket! Becsüljük meg ezeket az embereket!!! Mutassuk be a közeli és távoli hasonló méretű, adottságú településeken előforduló klímaváltozással összefüggő rossz példákat és tapasztalatokat. Közösségi helyek, helyszínek feltérképezése amelyek fontosak a településen: kocsma, bolt, templom, rendelő, piac stb. Párbeszédek, beszélgetések a klímaváltozásról: mi lehetne a Te problémád? (mi történik ha emelkedik a hőmérséklet, még több eső lesz, viharok stb.).

20 A városra lehulló csapadék és az átfolyó vízfolyások vízkészletének visszatartása, tározása: köztéri elemek: patak, úszómedence, esőkert,, átmeneti víztározók, árokrendszer zöldtető, zöldfal vízáteresztő burkolat befedett folyók kibontása, természetes vízfolyások újranyitása, karbantartása csapadékvíz gazdálkodás az épületek felkészítése a szélsőséges időjárásra

21 Nagykovácsi Norvég mintára egy ún. részvételi tervezésen alapuló klímakör kialakítása, vezetője a klímareferens Passzív és interaktív elérések biztosítása Megérintő, személyre szóló, figyelemfelkeltő, egyszerű, érthető, megfogható, pozitív kicsengésű kommunikáció Teljes átláthatóság biztosítása a stratégiakészítés során A helyi, erős civilek és véleményformálók bevonása

22

23 Összegzés Norvégia előrébb tart, az előrejelzésekhez, szcenáriókhoz kapcsolódó gyakorlati kutatások nagyon fontosak, valamint a kockázati tényezők feltárása, az események esetleges bekövetkeztének megoldása kiemelt szerepű. (RVA analízis rendkívül fontos) A társadalom, a hétköznapi emberek elérése itt is ugyanolyan nagy kihívás, mint nálunk. Hosszú távú gondolkodás jellemző; az együttműködések szerepe fontos! Szabályozások és útmutatók, ajánlások szerepe! Kevésbé drasztikus megközelítésmód, reális, megoldásközpontú, nem vészmadár jellegű. Használható az ottani szemléletmód, gyakorlati elemek a mi településeink esetén is, jó úton haladunk, ennek látjuk jeleit is!

24 Köszönet Norway Grants támogatásának a REC, a Dipol Konzorcium és a projektpartnerek közreműködésének Deborah E. Davies-nek és kollégáinak az előadásokért Bíró Dánielnek a szervezésért és Forrai Andreának a szinkrontolmácsolásért!

25 Köszönöm a figyelmet!

Kidolgozott helyi adaptációs stratégiák. Dr. Váradi Zsuzsanna PhD geográfus, divízióvezető Dipol Humánpolitikai Intézet Környezeti és klíma Divízió

Kidolgozott helyi adaptációs stratégiák. Dr. Váradi Zsuzsanna PhD geográfus, divízióvezető Dipol Humánpolitikai Intézet Környezeti és klíma Divízió Kidolgozott helyi adaptációs stratégiák Dr. Váradi Zsuzsanna PhD geográfus, divízióvezető Dipol Humánpolitikai Intézet Környezeti és klíma Divízió Tartalom A projekt tartalma, céljai A projekt során kidolgozott

Részletesebben

2015. május április 30.

2015. május április 30. EGT ALAP HU04 ALKALMAZKODÁS A KLÍMAVÁLTOZÁSHOZ PROGRAM, C2 HELYI ADAPTÁCIÓS KAPACITÁSFEJLESZTÉSI ALPROGRAM KIÍRÁS KERETÉBEN NEMZETI-ALKALMAZKODÁSI HÁLÓZAT KIALAKÍTÁSA (CLIM-NET/HUN) CÍMŰ PROJEKT MEGVALÓSULÁSÁNAK

Részletesebben

Sérülékenység vizsgálatok a második Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiában

Sérülékenység vizsgálatok a második Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiában Sérülékenység vizsgálatok a második Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiában Dr. Pálvölgyi Tamás NÉS szakmai koordinátor Nemzeti Alkalmazkodási Központ 2013. november 13. NÉS-2 szakmai műhelyvita Magyar

Részletesebben

Klímaváltozás és katasztrófakockázatértékelés

Klímaváltozás és katasztrófakockázatértékelés Klímaváltozás és katasztrófakockázatértékelés A SEERISK projekt tapasztalatai Székely Miklós, Horváth Anikó; BM OKF Meteorológiai Tudományos Napok, MTA Budapest, 2014. november 21. SEERISK projekt Közös

Részletesebben

A Klímabarát Települések Szövetsége bemutatása, szerepe a KEHOP projekt megvalósításában

A Klímabarát Települések Szövetsége bemutatása, szerepe a KEHOP projekt megvalósításában A Klímabarát Települések Szövetsége bemutatása, szerepe a KEHOP-1.2.0 projekt megvalósításában Kovács Lajos elnök, 2017.05.31. A Klímabarát Települések Szövetsége 2009-benalakult, jelenleg 38 település

Részletesebben

KEHOP HELYI KLÍMASTRATÉGIÁK KIDOLGOZÁSA, VALAMINT A KLÍMATUDATOSSÁGOT ERŐSÍTŐ SZEMLÉLETFORMÁLÁS

KEHOP HELYI KLÍMASTRATÉGIÁK KIDOLGOZÁSA, VALAMINT A KLÍMATUDATOSSÁGOT ERŐSÍTŐ SZEMLÉLETFORMÁLÁS KEHOP-1.2.1. HELYI KLÍMASTRATÉGIÁK KIDOLGOZÁSA, VALAMINT A KLÍMATUDATOSSÁGOT ERŐSÍTŐ SZEMLÉLETFORMÁLÁS KEHOP 1. prioritás Klímaváltozás hatásaihoz való alkalmazkodás A társadalom klímaváltozással kapcsolatos

Részletesebben

XXVII. Magyar Minőség Hét Konferencia

XXVII. Magyar Minőség Hét Konferencia XXVII. Magyar Minőség Hét Konferencia 2018. november 6. Dr. Fekete István Ügyvezető SzigmaSzervíz Üzleti Kockázatelemző Kft. TARTALOM Kockázatmenedzsmenttel kapcsolatos alapfogalmak Kockázatmenedzsment

Részletesebben

A KRITéR projekt nyitórendezvénye

A KRITéR projekt nyitórendezvénye A KRITéR projekt nyitórendezvénye Tove Skarstein A Norvég Királyság budapesti nagykövete 2015. június 1. Tisztelettel köszöntöm a Projektpartnereket, a REC munkatársait és a kedves vendégeket! Nagy öröm

Részletesebben

ALKALMAZKODJ OKOSAN! DR. FEGYERES FISKÁL GÁBOR DR. VÁRADI ZSUZSANNA

ALKALMAZKODJ OKOSAN! DR. FEGYERES FISKÁL GÁBOR DR. VÁRADI ZSUZSANNA ALKALMAZKODJ OKOSAN! DR. FEGYERES FISKÁL GÁBOR DR. VÁRADI ZSUZSANNA BEMUTATKOZÁS A Dipol Csoport a hazai és nemzetközi intézmények, vállalatok, valamint civil szervezeteket klímatudatos hozzáállásában

Részletesebben

ZÖLDINFRASTRUKTÚRA. URBACT VÁROSTALÁLKOZÓ Budapest, november 29.

ZÖLDINFRASTRUKTÚRA. URBACT VÁROSTALÁLKOZÓ Budapest, november 29. ...hogy élni tudjunk a természet adta lehetőségekkel ZÖLDINFRASTRUKTÚRA URBACT VÁROSTALÁLKOZÓ Budapest, 2018. november 29. Csőszi Mónika Monika.csoszi@lechnerkozpont.hu Lechner Tudásközpont Térségi Tervezési

Részletesebben

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, a CEEwebaBiológiai Sokféleségért, az Éghajlatvédelmi Szövetség, a Klímabarát Települések Szövetsége, a Magyar

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, a CEEwebaBiológiai Sokféleségért, az Éghajlatvédelmi Szövetség, a Klímabarát Települések Szövetsége, a Magyar Az elkerülhetetlen fokú éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás stratégiai keretrendszere Dr. Pálvölgyi Tamás igazgatóhelyettes Magyar Földtani és Geofizikai intézet Nemzeti Alkalmazkodási Központ Magyarország

Részletesebben

Magyarország Feladatai az Éghajlatvédelemben Előadó: Kovács Lajos

Magyarország Feladatai az Éghajlatvédelemben Előadó: Kovács Lajos Magyarország Feladatai az Éghajlatvédelemben Előadó: Kovács Lajos Klímabarát Települések Szövetsége elnök Gyakoribb szélsőségek a változó klímában Hőhullámok, extrém szárazság Szélsőséges csapadékviszonyok,

Részletesebben

A NATéR Projekt általános bemutatása

A NATéR Projekt általános bemutatása A NATéR Projekt általános bemutatása Kajner Péter Orosz László Szőcs Teodóra Turczi Gábor Pálvölgyi Tamás Czira Tamás Kovács Attila Rotárné Szalkai Ágnes Mattányi Zsolt és az MFGI több kollégája Nemzeti

Részletesebben

A Nemzeti Alkalmazkodási Központ bemutatása Bencsik János a Nemzeti Alkalmazkodási Központ vezetője az MFGI igazgató-helyettese

A Nemzeti Alkalmazkodási Központ bemutatása Bencsik János a Nemzeti Alkalmazkodási Központ vezetője az MFGI igazgató-helyettese A Nemzeti Alkalmazkodási Központ bemutatása Bencsik János a Nemzeti Alkalmazkodási Központ vezetője az MFGI igazgató-helyettese EGT Támogatási Alap Alkalmazkodás az Éghajlatváltozáshoz Program és Nemzeti

Részletesebben

ZÖLDINFRASTRUKTÚRA A TERMÉSZETVÉDELEM ORSZÁGOS PROGRAMJÁBAN

ZÖLDINFRASTRUKTÚRA A TERMÉSZETVÉDELEM ORSZÁGOS PROGRAMJÁBAN KEHOP-4.3.0-15-2016-00001 A közösségi jelentőségű természeti értékek hosszú távú megőrzését és fejlesztését, valamint az EU Biológiai Stratégia 2020 célkitűzéseinek hazai megvalósítását megalapozó stratégiai

Részletesebben

Alkalmazkodási feladatok és kihívások a SECAP készítése során. Dr. Buzási Attila Miskolc,

Alkalmazkodási feladatok és kihívások a SECAP készítése során. Dr. Buzási Attila Miskolc, Alkalmazkodási feladatok és kihívások a SECAP készítése során Dr. Buzási Attila Miskolc, 2019.03.12. Száraz tények színes köntösben I. FORRÁS: BARTHOLY ET AL., 2007 Száraz tények színes köntösben II. FORRÁS:

Részletesebben

NYILVÁNOS KOMMUNIKÁCIÓ A TERVEK FEJLESZTÉSE SORÁN. Csont Csaba

NYILVÁNOS KOMMUNIKÁCIÓ A TERVEK FEJLESZTÉSE SORÁN. Csont Csaba NYILVÁNOS KOMMUNIKÁCIÓ A TERVEK FEJLESZTÉSE SORÁN Csont Csaba Árvízszintek emelkedése Mi a PP public participation szerepe? Mi a PP szerepe? Mi a PP szerepe? Mi a PP szerepe? Mi a PP szerepe? A FELADAT

Részletesebben

Közép- és Kelet-Európai Regionális Környezetvédelmi Központ (REC) Bonifertné Szigeti Márta - ügyvezető igazgató

Közép- és Kelet-Európai Regionális Környezetvédelmi Központ (REC) Bonifertné Szigeti Márta - ügyvezető igazgató Közép- és Kelet-Európai Regionális Környezetvédelmi Központ (REC) Bonifertné Szigeti Márta - ügyvezető igazgató Közép- és Kelet-Európai Regionális Környezetvédelmi Központ (REC) Nemzetközi szervezet a

Részletesebben

Smart City Tudásbázis

Smart City Tudásbázis Smart City Tudásbázis Projektpartner: Vezető partner és további projektpartnerek: TINA VIENNA (Vezető partner) Esetleg Bécs város kollégái és üzlettársai a kiválasztott tématerületeken Potenciális projektpartnerek

Részletesebben

BUDAPEST KLÍMASTRATÉGIÁJA

BUDAPEST KLÍMASTRATÉGIÁJA BUDAPEST KLÍMASTRATÉGIÁJA KLÍMASTRATÉGIA ÉS ÉGHAJLATVÁLTOZÁSI PLATFORM LÉTREHOZÁSA BUDAPESTEN KEHOP-1.2.0-15-2016-00020 A PROJEKT ELŐREHALADÁSÁNAK ISMERTETÉSE Lőcsei-Tóth Kinga Budapest, 2017.11.21. PROGRAM

Részletesebben

Dr. Pintér Ferenc ICI Interaktív Kommunikációs Zrt. ferenc.pinter@icicom.hu

Dr. Pintér Ferenc ICI Interaktív Kommunikációs Zrt. ferenc.pinter@icicom.hu Orientgateproject LOT2 A városi rendszerek sebezhetősége az éghajlatváltozás hatásaival összefüggésben, Budapest XIII. kerületben: a tanulmány eredményei Dr. Pintér Ferenc ICI Interaktív Kommunikációs

Részletesebben

Közép- és Kelet-Európai Regionális Környezetvédelmi Központ (REC) Bonifertné Szigeti Márta - ügyvezető igazgató

Közép- és Kelet-Európai Regionális Környezetvédelmi Központ (REC) Bonifertné Szigeti Márta - ügyvezető igazgató Közép- és Kelet-Európai Regionális Környezetvédelmi Központ (REC) Bonifertné Szigeti Márta - ügyvezető igazgató Közép- és Kelet-Európai Regionális Környezetvédelmi Központ (REC) Nemzetközi szervezet a

Részletesebben

A HELYI VERSENYKÉPESSÉG- FEJLESZTÉSI KUTATÁSI PROGRAM TEVÉKENYSÉGEINEK BEMUTATÁSA

A HELYI VERSENYKÉPESSÉG- FEJLESZTÉSI KUTATÁSI PROGRAM TEVÉKENYSÉGEINEK BEMUTATÁSA KÖFOP-2.3.3-VEKOP-16-2016-00001 HELYI VERSENYKÉPESSÉG-FEJLESZTÉSI KUTATÁSI PROGRAM. A HELYI VERSENYKÉPESSÉG- FEJLESZTÉSI KUTATÁSI PROGRAM TEVÉKENYSÉGEINEK BEMUTATÁSA TARTALOM A projekt fő célterületek

Részletesebben

A ZÖLDINFRASTRUKTÚRA SZEREPE A FENNTARTHATÓ VÁROSI CSAPADÉKVÍZ-GAZDÁLKODÁSBAN

A ZÖLDINFRASTRUKTÚRA SZEREPE A FENNTARTHATÓ VÁROSI CSAPADÉKVÍZ-GAZDÁLKODÁSBAN SZENT ISTVÁN EGYETEM TÁJÉPÍTÉSZETI ÉS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI KAR Kert- és Szabadtértervezési Tanszék CONSTRUMA NEMZETKÖZI ÉPÍTŐIPARI KIÁLLÍTÁS Csizmadia Dóra A ZÖLDINFRASTRUKTÚRA SZEREPE A FENNTARTHATÓ VÁROSI

Részletesebben

Klímastratégia és éghajlatváltozási platform létrehozása Budapesten

Klímastratégia és éghajlatváltozási platform létrehozása Budapesten Klímastratégia és éghajlatváltozási platform létrehozása Budapesten Fővárosi klímastratégia készítésének módszertana Dr. Pálvölgyi Tamás BME tanszékvezető egyetemi docens NYITÓKONFERENCIA 2017. május 31.

Részletesebben

IBS Development Nonprofit Kft. 2014. Május 30.

IBS Development Nonprofit Kft. 2014. Május 30. Speciális vízgazdálkodási szakmérnök képzés üzleti hasznosítási lehetőségei 2014. Május 30. Tevékenysége: közhasznú nonprofit tevékenység Főtevékenysége: 8559 Máshova nem sorolt felnőtt- és egyéb oktatás

Részletesebben

Minőségcélok és tevékenységek Magyarországon, a GYEMSZI Minőségügyi Főosztály tevékenysége. Dr. Kárpáti Edit

Minőségcélok és tevékenységek Magyarországon, a GYEMSZI Minőségügyi Főosztály tevékenysége. Dr. Kárpáti Edit Minőségcélok és tevékenységek Magyarországon, a GYEMSZI Minőségügyi Főosztály tevékenysége Dr. Kárpáti Edit Csapatunk azért dolgozik, hogy az egészségügyi ellátásban résztvevő szereplők (szolgáltatói szervezetek

Részletesebben

Térségi és települési klímastratégiák szakmai támogatásának eredményei. Dr. Sági Zsolt

Térségi és települési klímastratégiák szakmai támogatásának eredményei. Dr. Sági Zsolt Térségi és települési klímastratégiák szakmai támogatásának eredményei Dr. Sági Zsolt Klímabarát Települések Szövetsége szakértő KEHOP 1.2.0 zárókonferencia Békéscsaba A Klímabarát Települések Szövetsége

Részletesebben

Klímaváltozás és klímaadaptáció helyi léptékben Egy kutatási projekt tapasztalatai a hazai társadalmi-gazdasági folyamatok modellezésében

Klímaváltozás és klímaadaptáció helyi léptékben Egy kutatási projekt tapasztalatai a hazai társadalmi-gazdasági folyamatok modellezésében Király Gábor Czirfusz Márton Koós Bálint Tagai Gergő Uzzoli Annamária: Klímaváltozás és klímaadaptáció helyi léptékben Egy kutatási projekt tapasztalatai a hazai társadalmi-gazdasági folyamatok modellezésében

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSI INFRASTRUKTÚRA LÉTESÍTMÉNYEK KLÍMAKOCKÁZATI ELEMZÉSÉNEK GYAKORLATI TAPASZTALATAI

KÖZLEKEDÉSI INFRASTRUKTÚRA LÉTESÍTMÉNYEK KLÍMAKOCKÁZATI ELEMZÉSÉNEK GYAKORLATI TAPASZTALATAI KÖZLEKEDÉSI INFRASTRUKTÚRA LÉTESÍTMÉNYEK KLÍMAKOCKÁZATI ELEMZÉSÉNEK GYAKORLATI TAPASZTALATAI Csóka Gergely, Fleisz Bálint VIKÖTI Mérnök Iroda Kft. 44. Meteorológiai Tudományos napok Budapest, MTA székház,

Részletesebben

Bevezető kérdés. Mitől felelős egy vállalat, egy vállalkozás? Mi jut eszükbe, ha meghallják a felelős vállalat kifejezést? 2013.09.23.

Bevezető kérdés. Mitől felelős egy vállalat, egy vállalkozás? Mi jut eszükbe, ha meghallják a felelős vállalat kifejezést? 2013.09.23. Mitől felelős egy vállalat, egy vállalkozás? dr. Győri Zsuzsanna KÖVET Egyesület 2013. szeptember 19. Bevezető kérdés Mi jut eszükbe, ha meghallják a felelős vállalat kifejezést? 1 Felelősség a közjóért

Részletesebben

Klímastratégiák és SECAP-ok készítése a megyékben és településeken

Klímastratégiák és SECAP-ok készítése a megyékben és településeken Klímastratégiák és SECAP-ok készítése a megyékben és településeken V. ÖKOINDUSTRIA KIÁLLÍTÁS 2017. november 10. Dr. Botos Barbara Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Klímapolitikai Főosztály 1 NEMZETKÖZI

Részletesebben

Győr közlekedésbiztonsági stratégiája Save Our Lives nemzetközi projekt. Pausz Ferenc GRSP Magyarország Budapest, 2015. május 08

Győr közlekedésbiztonsági stratégiája Save Our Lives nemzetközi projekt. Pausz Ferenc GRSP Magyarország Budapest, 2015. május 08 Győr közlekedésbiztonsági stratégiája Save Our Lives nemzetközi projekt Pausz Ferenc GRSP Magyarország Budapest, 2015. május 08 Közép Európa a sikerért SOL( Save Our Lives ) SOL Countries, Partners Austria

Részletesebben

CSAPADÉKVÍZ GAZDÁLKODÁS A TELEPÜLÉSEKEN

CSAPADÉKVÍZ GAZDÁLKODÁS A TELEPÜLÉSEKEN CSAPADÉKVÍZ GAZDÁLKODÁS A TELEPÜLÉSEKEN Dr. Buzás Kálmán c. egyetemi tanár BME, Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszék LIFE-MICACC projekt LIFE 16 CCA/HU/000115 Lajosmizse, 2019. június 19. Csapadékvíz

Részletesebben

Új regionális éghajlati projekciók a klímaváltozás magyarországi hatásainak vizsgálatára

Új regionális éghajlati projekciók a klímaváltozás magyarországi hatásainak vizsgálatára Új regionális éghajlati projekciók a klímaváltozás magyarországi hatásainak vizsgálatára Szépszó Gabriella Országos Meteorológiai Szolgálat 42. Meteorológiai Tudományos Napok 2016. december 6. TARTALOM

Részletesebben

Korlátok és lehetőségek igények, eszközök, módszerek a kárenyhítésben

Korlátok és lehetőségek igények, eszközök, módszerek a kárenyhítésben ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT Korlátok és lehetőségek igények, eszközök, módszerek a kárenyhítésben Horváth Gyula Szakmai elnökhelyettes Alapítva: 1870 Mezőgazdaság a meteorológiában meteorológia a

Részletesebben

Ki fizeti a révészt? Az inkubáció fontossága a társadalmi vállalkozások fejlesztésében. Társadalmi Vállalkozások Napja június 14.

Ki fizeti a révészt? Az inkubáció fontossága a társadalmi vállalkozások fejlesztésében. Társadalmi Vállalkozások Napja június 14. Ki fizeti a révészt? Az inkubáció fontossága a társadalmi vállalkozások fejlesztésében Társadalmi Vállalkozások Napja 2013. június 14. Kutatási alap A társadalmi vállalkozások fejlesztésének és környezetének

Részletesebben

HÍRLEVÉL # JÚLIUS 2018 JANUÁR

HÍRLEVÉL # JÚLIUS 2018 JANUÁR A VÁLTOZÓ IDŐJÁRÁSI VISZONYOKNAK KITETT KULTURÁLIS ÖRÖKSÉGEK VÉDELME HÍRLEVÉL #1 2017 JÚLIUS 2018 JANUÁR Az időjárás okozta katasztrófák és káresemények nem csak kulturális örökségeinket és ezek kulturális,

Részletesebben

A KRAFT PROJEKT TANULSÁGAI

A KRAFT PROJEKT TANULSÁGAI A KRAFT PROJEKT TANULSÁGAI Gaál Zoltán Kőszeg, 2017. január 21. A TRIPLE HELIX MODELL Egyetemek Kutatóintézetek Kormányzat Üzleti szféra A kutatás módszertana Szakirodalmi áttekintés Dokumentum- és tartalomelemzés

Részletesebben

Budapest klímastratégiájának adaptációs helyzetértékelése és célkitűzései

Budapest klímastratégiájának adaptációs helyzetértékelése és célkitűzései Budapest klímastratégiájának adaptációs helyzetértékelése és célkitűzései Tatai Zsombor Budapest Főváros Városépítési Tervező Kft. (BFVT Kft.) Klímastratégia és éghajlatváltozási platform létrehozása Budapesten

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SABLON AZ EL ZETES MEGVALÓSÍTHATÓSÁGI TANULMÁNY ELKÉSZÍTÉSÉHEZ

ÁLTALÁNOS SABLON AZ EL ZETES MEGVALÓSÍTHATÓSÁGI TANULMÁNY ELKÉSZÍTÉSÉHEZ ÁLTALÁNOS SABLON AZ EL ZETES MEGVALÓSÍTHATÓSÁGI TANULMÁNY ELKÉSZÍTÉSÉHEZ A projektek az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósulnak meg. TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

2013. július 2., Szikszó. 25 July 2013

2013. július 2., Szikszó. 25 July 2013 Mintaprojekt az elérhető Európai Uniós források felhasználásának elősegítéséért a hátrányos helyzetű lakosság fenntartható lakhatási körülményeinek és szociális helyzetének javítása érdekében Pécsett 2013.

Részletesebben

Smart city vagy Fenntartható települések a mi mérnöki szemünkkel

Smart city vagy Fenntartható települések a mi mérnöki szemünkkel Smart city vagy Fenntartható települések a mi mérnöki szemünkkel Dr. Major Veronika VTK Innosystem VASÁRNAP REGGEL CNN, 05.14 Nem kétséges:az élhető/fenntartható város jelenti a jövőnket Egyszerűen, a

Részletesebben

Magyarország klímasérülékenységi vizsgálata a Nemzeti Alkalmazkodási és Térinformatikai Rendszer adatai tükrében

Magyarország klímasérülékenységi vizsgálata a Nemzeti Alkalmazkodási és Térinformatikai Rendszer adatai tükrében Magyarország klímasérülékenységi vizsgálata a Nemzeti Alkalmazkodási és Térinformatikai Rendszer adatai tükrében A MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG XVI. VÁNDORGYŰLÉSE Áramlások a térgazdaságban Előadó:

Részletesebben

A térségfejlesztés modellje

A térségfejlesztés modellje Szereplők beazonosítása a domináns szervezetek Közigazgatás, önkormányzatok Szakmai érdekképviseletek (területi szervezetei) Vállalkozók Civil szervezetek Szakértők, falugazdászok A térségfejlesztés modellje

Részletesebben

AZ ÖKOSZISZTÉMA- SZOLGÁLTATÁSOK ÉS JÓLLÉTÜNK KAPCSOLATA

AZ ÖKOSZISZTÉMA- SZOLGÁLTATÁSOK ÉS JÓLLÉTÜNK KAPCSOLATA ...hogy élni tudjunk a természet adta lehetőségekkel AZ ÖKOSZISZTÉMA- SZOLGÁLTATÁSOK ÉS JÓLLÉTÜNK KAPCSOLATA TESTI-LELKI FELTÖLTŐDÉS AZ ÖKOTURISZTIKA SZEREPE AZ EGÉSZSÉGMEGŐRZÉSBEN Sopron, 2018. május

Részletesebben

ALKALMAZKODÁS AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁSHOZ PROGRAM EGT HU04

ALKALMAZKODÁS AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁSHOZ PROGRAM EGT HU04 ALKALMAZKODÁS AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁSHOZ PROGRAM EGT HU04 ALKALMAZKODÁS AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁSHOZ PROGRAM EGT HU04 Bálint Judit Program manager REC Általános adatok Norvégia, Izland és Liechtenstein képviselői

Részletesebben

Új szabvány a társadalmi felelősségvállalás fejlődéséért: ISO 26000 ÉMI-TÜV SÜD kerekasztal-beszélgetés

Új szabvány a társadalmi felelősségvállalás fejlődéséért: ISO 26000 ÉMI-TÜV SÜD kerekasztal-beszélgetés Új szabvány a társadalmi felelősségvállalás fejlődéséért: ISO 26000 ÉMI-TÜV SÜD kerekasztal-beszélgetés 2012.04.26. ÉMI-TÜV SÜD Kft. 1 7 May 2012 Az RTG Vállalati Felelősség Tanácsadó Kft. és az ISO 26000

Részletesebben

Miskolc MJV Önkormányzatának eredményei a Miskolc EgyetemVáros 2015 projekt megvalósításához kapcsolódóan

Miskolc MJV Önkormányzatának eredményei a Miskolc EgyetemVáros 2015 projekt megvalósításához kapcsolódóan Miskolc MJV Önkormányzatának eredményei a Miskolc EgyetemVáros 2015 projekt megvalósításához kapcsolódóan TÁMOP 4.2.1C-14/1/Konv-2015-0012 Völgyiné Nadabán Márta Miskolc MJV Önkormányzata, partner szintű

Részletesebben

A klímaváltozással kapcsolatos stratégiai tervezés fontossága

A klímaváltozással kapcsolatos stratégiai tervezés fontossága A klímaváltozással kapcsolatos stratégiai tervezés fontossága Selmeczi Pál főosztályvezető Magyar Földtani és Geofizikai Intézet Nemzeti Alkalmazkodási Központ Éghajlati Stratégiai Tervezési Főosztály

Részletesebben

Módszerek és példák a kockázatszemléletű gyakorlatra az ISO 9001:2015 szabvány szellemében

Módszerek és példák a kockázatszemléletű gyakorlatra az ISO 9001:2015 szabvány szellemében Módszerek és példák a kockázatszemléletű gyakorlatra az ISO 9001:2015 szabvány szellemében ISOFÓRUM TAVASZ II. szakmai rendezvény 2016. 06. 02-03. Dr. Horváth Zsolt (INFOBIZ Kft.) Kezeljem a kockázatokat?

Részletesebben

Tát Tokod matematikai modelljének további hasznosítása

Tát Tokod matematikai modelljének további hasznosítása EEA Grants - HU04 Adaptation Programme TÁT-TOKOD TELEPÜLÉSEK CSAPADÉKVÍZ GAZDÁLKODÁSI KONCEPCIÓJA ÉS KLÍMAADAPTÁCIÓS LÉPÉSEI /Tát és Tokod Önkormányzata, DHI, BME, ÉDUVUZIG, ÉDV, BIOFORSK/ Tát Tokod matematikai

Részletesebben

Nagy méretű projektekhez kapcsolódó kockázatok felmérése és kezelése a KKV szektor szemszögéből

Nagy méretű projektekhez kapcsolódó kockázatok felmérése és kezelése a KKV szektor szemszögéből Nagy méretű projektekhez kapcsolódó kockázatok felmérése és kezelése a KKV szektor szemszögéből Dr. Fekete István Budapesti Corvinus Egyetem tudományos munkatárs SzigmaSzervíz Kft. ügyvezető XXIII. Magyar

Részletesebben

KATASZTRÓFAVÉDELMI RENDSZEREK FEJLESZTÉSE KEHOP-1.6.0

KATASZTRÓFAVÉDELMI RENDSZEREK FEJLESZTÉSE KEHOP-1.6.0 KATASZTRÓFAVÉDELMI RENDSZEREK FEJLESZTÉSE KEHOP-1.6.0 Rendelkezésre álló forrás Tervezett keretösszeg 44,93 milliárd Ft. Várható kérelmek száma: 22 db. Benyújtás határideje és módja 2018. december 31-ig

Részletesebben

Harmonized activities related to extreme water management events. especially flood, inland inundation and drought HUSRB/ 1203/ 121/ 145 CROSSWATER

Harmonized activities related to extreme water management events. especially flood, inland inundation and drought HUSRB/ 1203/ 121/ 145 CROSSWATER Harmonized activities related to extreme water management events especially flood, inland inundation and drought HUSRB/ 1203/ 121/ 145 CROSSWATER Szélsőséges vízgazdálkodási események - különösen árvíz,

Részletesebben

A Nyitott Koordinációs Módszer, mint az EU oktatáspolitikai eszköze

A Nyitott Koordinációs Módszer, mint az EU oktatáspolitikai eszköze A Nyitott Koordinációs Módszer, mint az EU oktatáspolitikai eszköze Előzmények a Római Szerződésben az oktatásügy kizárólagos nemzeti hatáskörbe tartozó ágazat ennek ellenére a 90-es években elsősorban

Részletesebben

Az éghajlatváltozás mérséklése: a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia és a további feladataink

Az éghajlatváltozás mérséklése: a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia és a további feladataink Az éghajlatváltozás mérséklése: a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia és a további feladataink Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Tartalom 1. A feladatok és végrehajtásuk szükségessége,

Részletesebben

, Budapest. stakeholder workshop TAKING COOPERATION FORWARD 1. Kiss Veronika- KSzI Kft.

, Budapest. stakeholder workshop TAKING COOPERATION FORWARD 1. Kiss Veronika- KSzI Kft. 2019.06.18., Budapest stakeholder workshop Kiss Veronika- KSzI Kft. TAKING COOPERATION FORWARD 1 Akcióterv és megvalósítási lehetőségek a hazai mintaterületeken TAKING COOPERATION FORWARD 2 . A PROJEKT

Részletesebben

A H2020 munkacsoport bemutatása

A H2020 munkacsoport bemutatása Interdiszciplináris kutatói teamek létrehozása és felkészítése a nemzetközi programokban való részvételre a Miskolci Egyetem stratégiai kutatási területein TÁMOP-4.2.2.D-15/1/KONV-2015-0017 A H2020 munkacsoport

Részletesebben

Duális képzés Az. képzési forma. Kovács Zsuzsanna Duális Képzés és Módszertani Központ. 12. Nemzeti és Nemzetközi Lifelong Learning Konferencia

Duális képzés Az. képzési forma. Kovács Zsuzsanna Duális Képzés és Módszertani Központ. 12. Nemzeti és Nemzetközi Lifelong Learning Konferencia Duális képzés Az együttműködésen ELŐADÁS alapuló CÍME képzési forma Kovács Zsuzsanna Duális Képzés és Módszertani Központ 12. Nemzeti és Nemzetközi Lifelong Learning Konferencia Budapest, Budapesti Corvinus

Részletesebben

A Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének május 26-i ülése 9. számú napirendi pontja

A Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének május 26-i ülése 9. számú napirendi pontja Egyszerű többség A Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2017. május 26-i ülése 9. számú napirendi pontja Tájékoztató a Klímavédelem és fenntarthatóság - klímastratégia kidolgozása és éghajlatváltozási

Részletesebben

ISO 9001 kockázat értékelés és integrált irányítási rendszerek

ISO 9001 kockázat értékelés és integrált irányítási rendszerek BUSINESS ASSURANCE ISO 9001 kockázat értékelés és integrált irányítási rendszerek XXII. Nemzeti Minőségügyi Konferencia jzr SAFER, SMARTER, GREENER DNV GL A jövőre összpontosít A holnap sikeres vállalkozásai

Részletesebben

Minségfejlesztési szolgáltatások a felsoktatásban. Felsoktatási minségtérkép

Minségfejlesztési szolgáltatások a felsoktatásban. Felsoktatási minségtérkép Minségfejlesztési szolgáltatások a felsoktatásban Felsoktatási minségtérkép 8. Magyar Nemzeti és Nemzetközi Lifelong Learning Konferencia 2012. április 26-27., Gödöll Hegyi-Halmos Nóra ELTE PPK OFI Felsoktatási

Részletesebben

kutatócsoport-vezető MTA-BCE Alkalmazkodás a Klímaváltozáshoz Kutatócsoport

kutatócsoport-vezető MTA-BCE Alkalmazkodás a Klímaváltozáshoz Kutatócsoport A klímaváltozás várható hatása az agrárágazatra Harnos Zsolt MHAS kutatócsoport-vezető MTA-BCE Alkalmazkodás a Klímaváltozáshoz Kutatócsoport IV. ALFÖLD Kongresszus Békéscsaba 2008. november 27. 1 A klímaváltozás

Részletesebben

Üzleti és projekt kockázatelemzés: a Szigma Integrisk integrált kockázatmenezdsment módszertan és szoftver

Üzleti és projekt kockázatelemzés: a Szigma Integrisk integrált kockázatmenezdsment módszertan és szoftver Üzleti és projekt kockázatelemzés: a Szigma Integrisk integrált kockázatmenezdsment módszertan és szoftver Kassai Eszter kockázatelemzési tanácsadó MÉTP konferencia, 2010. június 10. A kockázat fogalma

Részletesebben

Projekt címe: LIFE TreeCheck:

Projekt címe: LIFE TreeCheck: Projekt címe: LIFE TreeCheck: A városi hőszigetek hatásainak minimalizálása zöld területekkel PROJEKT HELYSZÍNEK: Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia, valamint: Ausztria, Belgium és Németország

Részletesebben

Alkalmazkodás: megelőzés, védekezés az egészségügy feladatai

Alkalmazkodás: megelőzés, védekezés az egészségügy feladatai Alkalmazkodás: megelőzés, védekezés az egészségügy feladatai Páldy Anna Fodor József OKK Országos Környezetegészségügyi Intézet Környezetpolitikai fórum: A klímapolitika és a klímaváltozás főbb kérdései,

Részletesebben

Smarter cities okos városok. Dr. Lados Mihály intézetigazgató Horváthné Dr. Barsi Boglárka tudományos munkatárs MTA RKK NYUTI

Smarter cities okos városok. Dr. Lados Mihály intézetigazgató Horváthné Dr. Barsi Boglárka tudományos munkatárs MTA RKK NYUTI MTA Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet, Győr Smarter cities okos városok Dr. Lados Mihály intézetigazgató Horváthné Dr. Barsi Boglárka tudományos munkatárs MTA RKK NYUTI

Részletesebben

Vizsgálati szempontsor a január 5-ei műhelymunka alapján

Vizsgálati szempontsor a január 5-ei műhelymunka alapján TÁMOP-4.1.4-08/1-2009-0002 Minőségfejlesztés a felsőoktatásban A fenntartható fejlődés szempontjai a felsőoktatási minőségirányítás intézményi gyakorlatában Vizsgálati szempontsor a 2012. január 5-ei műhelymunka

Részletesebben

A civilek szerepe a szociális innovációban

A civilek szerepe a szociális innovációban A civilek szerepe a szociális innovációban Ki a civil, mi a civil? A civil társadalom: az állampolgárok szabad akaraton alapuló, tudatos, egyéni és közösségi cselekvései, melynek célja a társadalom egészének

Részletesebben

Harmadik misszió Gazdaság- és. Vállalkozásfejlesztési Központ (GVK) AP. MAGONY ALEXANDRA Vállalkozásfejlesztési menedzser, SZTE GVK

Harmadik misszió Gazdaság- és. Vállalkozásfejlesztési Központ (GVK) AP. MAGONY ALEXANDRA Vállalkozásfejlesztési menedzser, SZTE GVK Harmadik misszió Gazdaság- és Vállalkozásfejlesztési Központ (GVK) AP MAGONY ALEXANDRA Vállalkozásfejlesztési menedzser, SZTE GVK DR. LUKOVICS MIKLÓS Docens, SZTE GTK Közgazdaságtani és Gazdaságfejlesztési

Részletesebben

Transzparencia és integritás az önkormányzati gazdálkodásban

Transzparencia és integritás az önkormányzati gazdálkodásban Transzparencia és integritás az önkormányzati gazdálkodásban dr. Pulay Gyula számvevő igazgató előadása Veresegyháza MAFIS nemzetközi konferencia az önkormányzati pénzügyi menedzsment megújításáról A korrupció

Részletesebben

Az AVIR eredményei és továbbfejlesztésének irányai

Az AVIR eredményei és továbbfejlesztésének irányai Az AVIR eredményei és továbbfejlesztésének irányai Bozóky Tamás, AVIR szakmai vezető Fejérvári Bence, informatikai folyamatmenedzser 2013. szeptember 18. AVIR I. fejlesztése 2008-2011: AVIR fejlesztése

Részletesebben

Hogyan segítheti a fenntartható fejlıdés mágikus hármasa a kézmőipari vállalkozásokat? Értékfenntartó gazdálkodás az európai kézmőiparban

Hogyan segítheti a fenntartható fejlıdés mágikus hármasa a kézmőipari vállalkozásokat? Értékfenntartó gazdálkodás az európai kézmőiparban Hogyan segítheti a fenntartható fejlıdés mágikus hármasa a kézmőipari vállalkozásokat? Értékfenntartó gazdálkodás az európai kézmőiparban Gál Zsuzsanna projektkoordinátor LEONARDO projekt Szeged, 2009.

Részletesebben

Az Integrált Városfejlesztési Stratégia kritikai elemzése környezetgazdálkodási szempontból Békéscsaba példáján

Az Integrált Városfejlesztési Stratégia kritikai elemzése környezetgazdálkodási szempontból Békéscsaba példáján Az Integrált Városfejlesztési Stratégia kritikai elemzése környezetgazdálkodási szempontból Békéscsaba példáján Készítette: Kovács I ldikó II. évf. PhD hallgató Szent I stván Egyetem Környezettudományi

Részletesebben

HÓDMEZŐVÁSÁRHELY SZENNYVÍZTISZTÍTÁSA ÉS KISHOMOK VÁROSRÉSZÉNEK SZENNYVÍZCSATORNÁZÁSA KEOP-7.1.2.0-2008-0295 LEHETSÉGES KOCKÁZATOK FELMÉRÉSE

HÓDMEZŐVÁSÁRHELY SZENNYVÍZTISZTÍTÁSA ÉS KISHOMOK VÁROSRÉSZÉNEK SZENNYVÍZCSATORNÁZÁSA KEOP-7.1.2.0-2008-0295 LEHETSÉGES KOCKÁZATOK FELMÉRÉSE HÓDMEZŐVÁSÁRHELY SZENNYVÍZTISZTÍTÁSA ÉS KISHOMOK VÁROSRÉSZÉNEK SZENNYVÍZCSATORNÁZÁSA KEOP-7.1.2.0-2008-0295 LEHETSÉGES KOCKÁZATOK FELMÉRÉSE 2009. október A projekt előkészítési szakasza az Új Magyarország

Részletesebben

Csongrád megyei vállalkozások innovációs fejlesztései. Nemesi Pál CSMKIK elnök 2014. június 26.

Csongrád megyei vállalkozások innovációs fejlesztései. Nemesi Pál CSMKIK elnök 2014. június 26. Csongrád megyei vállalkozások innovációs fejlesztései Nemesi Pál CSMKIK elnök 2014. június 26. Innovációs tevékenység célja Magasabb hozzáadott érték Versenyelőny Piacbővítés CSOMIÉP Kft. Legrand Zrt.

Részletesebben

Magyarországi Klímacsúcs Szentendrén, a REC zéró CO2 emissziójú magyarországi központjában!

Magyarországi Klímacsúcs Szentendrén, a REC zéró CO2 emissziójú magyarországi központjában! A Klíma Klub médiatámogatói partnereket keres! III. Magyarországi Klímacsúcs Magyarországi Klímacsúcs Szentendrén, a REC zéró CO2 emissziójú magyarországi központjában! Magyarország feladatai Mexikó után

Részletesebben

Budapest klímastratégiájának szemléletformálási célkitűzései

Budapest klímastratégiájának szemléletformálási célkitűzései Budapest klímastratégiájának szemléletformálási célkitűzései Bedőcs Bernadett Budapest Főváros Városépítési Tervező Kft. (BFVT Kft.) Klímastratégia és éghajlatváltozási platform létrehozása Budapesten

Részletesebben

Kockázatmenedzsment. dióhéjban Puskás László. Minőségügyi szakmérnök Magyar Minőség Társaság

Kockázatmenedzsment. dióhéjban Puskás László. Minőségügyi szakmérnök Magyar Minőség Társaság Kockázatmenedzsment dióhéjban Puskás László Minőségügyi szakmérnök Magyar Minőség Társaság Kockázatalapú gondolkodásmód ISO 9001:2015 0.3.3 egy szervezetnek intézkedéseket kell megterveznie és végrehajtania

Részletesebben

Duna Régió Stratégia Projektfinanszírozási Konferencia Külgazdasági és Külügyminisztérium Budapest, március 26.

Duna Régió Stratégia Projektfinanszírozási Konferencia Külgazdasági és Külügyminisztérium Budapest, március 26. Duna Régió Stratégia Projektfinanszírozási Konferencia Külgazdasági és Külügyminisztérium Budapest, 2015. március 26. SEDIMENT RESEARCH AND MANAGEMENT AT THE DANUBE RIVER (SEDDON) A DUNA HORDALÉKVIZSGÁLATA

Részletesebben

Önkormányzatok lehetőségei a klímaalkalmazkodás vizekkel kapcsolatos területén című konferencia november 22.

Önkormányzatok lehetőségei a klímaalkalmazkodás vizekkel kapcsolatos területén című konferencia november 22. Önkormányzatok lehetőségei a klímaalkalmazkodás vizekkel kapcsolatos területén Előadó: Bögre Lajosné, polgármester Dátum: Székesfehérvár LIFE-MICACC projekt LIFE16 CCA/HU/000115 Tartalom Tiszatarján bemutatása

Részletesebben

Az európai vízkészletek megőrzésére irányuló terv (Blueprint to Safeguard Europe's Water Resources) A vízgyűjtő-gazdálkodási tervek értékelése

Az európai vízkészletek megőrzésére irányuló terv (Blueprint to Safeguard Europe's Water Resources) A vízgyűjtő-gazdálkodási tervek értékelése Az európai vízkészletek megőrzésére irányuló terv (Blueprint to Safeguard Europe's Water Resources) A vízgyűjtő-gazdálkodási tervek értékelése dr. Kerekesné Steindl Zsuzsanna főosztályvezető helyettes

Részletesebben

Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA

Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA 11. Előadás Az üzleti terv tartalmi követelményei Az üzleti terv tartalmi követelményei

Részletesebben

A KIV területi és helyi feladataival kapcsolatos követelményeinek ismertetése

A KIV területi és helyi feladataival kapcsolatos követelményeinek ismertetése A KIV területi és helyi feladataival kapcsolatos követelményeinek ismertetése Tematikus Értekezlet 2012. január 23. Dr. Bognár r Balázs PhD tű. őrnagy, osztályvezető Biztonság az, amivé tesszük! /Prof.

Részletesebben

A NATéR, mint a hazai klímapolitika eszköze Hizó Ferenc

A NATéR, mint a hazai klímapolitika eszköze Hizó Ferenc A NATéR, mint a hazai klímapolitika eszköze Hizó Ferenc zöldgazdaság fejlesztéséért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkár Tudományos háttér ENSZ Éghajlatváltozási

Részletesebben

Víztudományi kutatások - Kérdőív. Tisztelt Válaszadó!

Víztudományi kutatások - Kérdőív. Tisztelt Válaszadó! Víztudományi kutatások - Kérdőív Tisztelt adó! Köszönjük, hogy a Nemzeti Víztudományi Program sikeressége érdekében vállalkozik a kérdőív kitöltésére. A kérdőív célja, hogy a lehető legszélesebb körben

Részletesebben

2010. április 9. Szakmai fórum a HR és a LEAN menedzsment kapcsolatáról HR- és ügyvezetők bevonásával

2010. április 9. Szakmai fórum a HR és a LEAN menedzsment kapcsolatáról HR- és ügyvezetők bevonásával Lean HR Est 2010. április 9. Szakmai fórum a HR és a LEAN menedzsment kapcsolatáról HR- és ügyvezetők bevonásával Helyszín: Budapesti Corvinus Egyetem 1093 Budapest, Fővám tér 8., III. előadó Időpont:

Részletesebben

INGYENES KÉPZÉSI LEHETŐSÉG ÖNKÉNTES MUNKÁBAN

INGYENES KÉPZÉSI LEHETŐSÉG ÖNKÉNTES MUNKÁBAN INGYENES KÉPZÉSI LEHETŐSÉG ÖNKÉNTES MUNKÁBAN RÉSZTVEVŐK SZÁMÁRA Napjainkban egyre nagyobb társadalmi értéket képvisel az önkéntes munka. A mai fiatalok már középiskolai tanulmányaik során a tanterv részeként

Részletesebben

PRO PUBLICO BONO PROJEKT MEGVALÓSÍTÁSI TAPASZTALATAI

PRO PUBLICO BONO PROJEKT MEGVALÓSÍTÁSI TAPASZTALATAI PRO PUBLICO BONO PROJEKT MEGVALÓSÍTÁSI TAPASZTALATAI TEMATIKA Projekt indokoltsága; Vállalt feladatok; Feladatok végrehajtásának rövid bemutatása; Elért eredmények; Tapasztalatok összegzése. PROJEKT INDOKOLTSÁGA

Részletesebben

I. kommunikációs csomag:

I. kommunikációs csomag: Az uniós pályázatok kedvezményezettjei eltérő tartalmú kommunikációs csomagokat kötelesek megvalósítani. Ezt minden esetben a pályázati útmutató rögzíti a projekt jellegének és mertének megfelelően.a szigorú

Részletesebben

Reprezentatív adatbázis létrehozása az éghajlatváltozási hatásvizsgálatok és a döntéshozatal támogatására

Reprezentatív adatbázis létrehozása az éghajlatváltozási hatásvizsgálatok és a döntéshozatal támogatására Reprezentatív adatbázis létrehozása az éghajlatváltozási hatásvizsgálatok és a döntéshozatal támogatására Zsebeházi Gabriella, Bán Beatrix, Bihari Zita, Szabó Péter Országos Meteorológiai Szolgálat 44.

Részletesebben

A klímaváltozás és az útügyi műszaki szabályozás

A klímaváltozás és az útügyi műszaki szabályozás Útügyi Szabályozási Napok Sopron, 2011. május 3-4. A klímaváltozás és az útügyi műszaki szabályozás Dr. Gáspár László kutató professzor, KTI egyetemi tanár, SZE Tartalom 1. Az éghajlatváltozás 2. Lehetséges

Részletesebben

Az RCMTéR projekt: új éghajlati szcenáriók a Kárpát-medencére

Az RCMTéR projekt: új éghajlati szcenáriók a Kárpát-medencére Az RCMTéR projekt: új éghajlati szcenáriók a Kárpát-medencére Szépszó Gabriella Országos Meteorológiai Szolgálat, szepszo.g@met.hu RCMTéR projekt nyitórendezvénye 2015. április 27. TARTALOM 1. Motiváció

Részletesebben

Klímaváltozás, sérülékenység, helyi alkalmazkodási lehetőségek természetes vízmegtartó megoldásokkal

Klímaváltozás, sérülékenység, helyi alkalmazkodási lehetőségek természetes vízmegtartó megoldásokkal Klímaváltozás, sérülékenység, helyi alkalmazkodási lehetőségek természetes vízmegtartó megoldásokkal Farkas Mátyás WWF Magyarország Alapítvány 1. Időjárás és éghajlat közti különbség, változékonyság Az

Részletesebben

SEERISK Közös katasztrófavédelmi kockázatértékelés és felkészülés a Duna makrorégióban. Rajacic Ágnes

SEERISK Közös katasztrófavédelmi kockázatértékelés és felkészülés a Duna makrorégióban. Rajacic Ágnes Duna Régió Stratégia Projektfinanszírozási Konferencia Budapest, 2015. március 26. SEERISK Közös katasztrófavédelmi kockázatértékelés és felkészülés a Duna makrorégióban Rajacic Ágnes projekt menedzser

Részletesebben

TERMÉSZETES VÍZMEGTARTÓ MEGOLDÁSOK PILOT PROGRAMJAI ÖNKORMÁNYZATI KOORDINÁCIÓ A GYAKORLATBAN

TERMÉSZETES VÍZMEGTARTÓ MEGOLDÁSOK PILOT PROGRAMJAI ÖNKORMÁNYZATI KOORDINÁCIÓ A GYAKORLATBAN TERMÉSZETES VÍZMEGTARTÓ MEGOLDÁSOK PILOT PROGRAMJAI ÖNKORMÁNYZATI KOORDINÁCIÓ A GYAKORLATBAN AZ ÖNKORMÁNYZATOK INTEGRÁLÓ ÉS KOORDINÁLÓ SZEREPÉNEK MEGERŐSÍTÉSE Előadó: Bögre Lajosné, Polgármester Dátum:

Részletesebben

Digitális Felsőoktatási, Kutatási és Közgyűjteményi Infrastruktúra-fejlesztési Stratégia

Digitális Felsőoktatási, Kutatási és Közgyűjteményi Infrastruktúra-fejlesztési Stratégia Digitális Felsőoktatási, Kutatási és Közgyűjteményi Infrastruktúra-fejlesztési Stratégia Kerekasztal beszélgetés a célokról és eszközökről Mohácsi János, kutatás-fejlesztési főosztályvezető ws_kf@niif.hu

Részletesebben

A Nyugat-dunántúli technológiai előretekintési program felépítése

A Nyugat-dunántúli technológiai előretekintési program felépítése A Nyugat-dunántúli technológiai régió jövőképe és operatív programja projektindító workshop Győr, 2003. június 4. A Nyugat-dunántúli technológiai előretekintési program felépítése Grosz András tudományos

Részletesebben

- Az alapítók együttműködése az Önkormányzattal a 90-es évek végétől

- Az alapítók együttműködése az Önkormányzattal a 90-es évek végétől Klímavédelem és alkalmazkodás civil eszközökkel Boda Andrásné 2015. 01. 21. - Az Egyesület Megalakulása: 2009.01.05. (12 alapító taggal) - Az alapítók együttműködése az Önkormányzattal a 90-es évek végétől

Részletesebben