Szisztémás betegségekhez, diabetes mellitushoz társuló vesebetegség Dr. Somogyi Anikó Semmelweis Egyetem II. sz. Belklinika Budapest

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Szisztémás betegségekhez, diabetes mellitushoz társuló vesebetegség Dr. Somogyi Anikó Semmelweis Egyetem II. sz. Belklinika Budapest"

Átírás

1 Szisztémás betegségekhez, diabetes mellitushoz társuló vesebetegség Dr. Somogyi Anikó Semmelweis Egyetem II. sz. Belklinika Budapest Október 6.

2 Akut- krónikus

3 A nephropathia a vesét érintő betegség CKD-t (KRÓNIKUS VESEBETEGSÉG vagy krónikus veseelégtelenség) úgy definiáljuk, hogy a glomeruláris filtration ráta (GFR) <60mL/min/1.73m 2 3 hónapig, vagy tovább, függetlenül az okától. Vesekárosodást sok vesebetegségben lehet megállapítani, jellemző az albuminuria, definíció szerint az albumin-és-kreatinin arány > 30 mg/g, két vagy három helyszíni vizeletmintában. A krónikus vesebetegség (CKD), progresszív, ha a glomeruláris filtrációs ráta (GFR) csökken, (kisebb, mint 1, több mint 12 ml / perc 1,73 m 2 évente). Bármi legyen is a mögöttes etiológia, miután nephronok száma csökken és a funkcionális vese tömeg csökkenése elér egy bizonyos pontot, a maradék nephronokban elkezdődik a sclerosis visszafordíthatatlan folyamata, mely a CKD-hoz vezet.

4 Krónikus vesebetegség (CKD) magában foglalja a különböző fokban csökkent veseműködést. Általában fiatalokban progresszívebb, mint időskorban, de a diabetes és hypertonia időskorban gyakori előfordulása miatt, több az idősebb krónikus vesebeteg. CKD ban fokozott a szív- és érrendszeri betegségek előfordulása. 60 ml/perc alatti egfr értéknél arányosan nő a szív - és érrendszeri betegségek kockázata Vesebetegség a kilencedik vezető halálok az Amerikai Egyesült Államokban.

5 A glomerulusokat különböző gyulladásos, metabolikus, hemodinamikai, mérgezés és fertőzés okozta károsodások érhetik. OKOK: - metabolikus (pl. diabeteses nephropathia) vagy - hemodinamikai tényezők (pl. hypertonia) vagy - immunológiai események (a glomerulonephritisek legnagyobb része) A glomerulusok a különböző károsító hatásokra csak néhány módon tudnak válaszolni. Ezért a különböző okok hasonló klinikopatológiai képhez vezethetnek. A glomerularis betegségek egyik része meggyógyul, másik része azonban idültté válik. A krónikus, irreverzibilis, súlyosbodó glomerularis károsodásokat két, az eredeti kóroktól független mechanizmus okozhatja:

6 1. Az eredeti glomerularis károsodás során a glomerulusok egy része elpusztul (másodlagos fokális szegmentális glomerulosclerosis) kialakulásakor a nephronok károsodnak 2. A mérsékelt fokú, illetve súlyos glomerulonephritisek a glomerulusok károsodása mellett általában különböző fokú tubulointerstitialis gyulladással és fibrosissal járnak.

7 -Az elsődleges glomerularis megbetegedéseknél a károsodás csak a vesékben észlelhető. - A másodlagos glomerulonephritisben a vese megbetegedése viszont többszervi megbetegedés (pl. SLE) része.

8 A krónikus vesebetegségnek 5 stádiumát különböztetjük meg. 1 stádium: GFR (>90 ml/min/1.73 m 2 ) 2 stádium : enyhe csökkenés GFR (60-89 ml/min/1.73 m 2 ) 3 stádium a: mérsékelt csökkenés GFR (45-59 ml/min/1.73 m 2 ) 3 stádium b: mérsékelt csökkenés GFR (30-44 ml/min/1.73 m 2 ) 4 stádium : súlyos csökkenés GFR (15-29 ml/min/1.73 m 2 ) 5 stádium : vese elégtelenség (GFR <15 ml/min/1.73 m 2 or dialysis)

9 Az 1 és 2 stádiumban a GFR lehet normál, vagy közel normál. Gyanújelek: - Albuminuria albumin excretion >30 mg/24 óra vagy albumin:creatinine ratio > 30 mg/g [>3mg/mmol] - Vizelet üledék abnormalitás - Elektrolit zavar - Szövettani eltérés - Struktúrális eltérés képalkotóval vizsgálva - Anamnézisben vesebetegség

10 Csökkent vesefunkció a 4-5 stádiumra jellemző

11 Gyermekgyógyászati kézikönyv II. Éva, Oláh (2008) XXXII/1. fejezet A vesebetegségek diagnosztikája Tulassay Tivadar, Kis Éva, Vásárhelyi Barna, Kovács Tamás

12 DIABETESES NEPHROPATHIA

13 Statisztika 387 milló diabéteszes van a világon; 2035-re ez a szám eléri az 592 milliót. A 2-es típusú diabéteszesek száma minden országban folyamatosan nő. A diabeteszesek 77% a szegény vagy a közepes jövedelmű országokban él. A legtöbb beteg 40 és 59 év közötti. 179 millió nem diagnosztizált beteg lehet világszerte ben 4.9 millióan haltak meg diabéteszben. Az összes felnőtt lakosságra vonatkozó egészségügyi kiadás 11%-át, 612 milliárd dollárt költöttek a betegségre az USA-ban. 21 millió szülés esetében állt fent cukorbetegség a terhesség alatt.

14 Komplikációk/Co-morbid állapotok diabéteszben Hypertónia: között, 18 év felett 71% -nak magasabb a vérnyomása, vagy gyógyszert szed rá, mint140/90 Hgmm. Dyslipidemia: 65%-nak emelkedett az LDL koleszterinje vagy gyógyszert szed rá CVD halálozási ráta: 1.7 szer magasabb cukorbetegekben, mint nem cukorbetegekben. Acut szívbetegség: 2010-ben emiatti hospitalizáció 1.8-szor magasabb a 20 év feletti cukorbetegekben, mint nem cukorbetegekben. Stroke: 2010-ben hospitalizciós ráta 1.5-ször magasabb cukorbetegekben, mint nem cukorbetegekben 20 éves kor felett. Vakság, szem problémák: között a 40 év feletti cukorbetegekből 4.2 milliónak (28.5%) volt diabéteszes retinopátiája, mely visuscsökkenést okozott.

15 Komplikációk/Co-morbid állapotok diabéteszben Amputációk: 2010-ben kb. 73,000 amputáció oka volt diabetes. 20 év felett. Az 50-s években tisztázták, hogy a vesebetegség a 20 éve cukorbetegek mintegy 50 %-nál fordul elő. Vesebetegség: 2011-ben az új vesebetegek 44.0%-a diabeteses volt az USA-ban. A diabetes a felelős a végstádiumú vesebetegség 30-40% -ért. - See more at:

16

17

18 A diabéteszes nephropathia általában rutin vizeletvizsgálat során derül ki.

19 A diabéteszes nephropathia Másnéven: Kimmelstiel Wilson szindróma vagy nodularis diabéteszes glomerulosclerosis intercapillaris glomerulonephritis, Egy progresszív vesebetegség, melyet a vese glomerulusaiban a kapillárisok angiopathiája okoz. Az1930-s években, Kimmelstiel és Wilson írták le, mint klasszikus diabéteszes léziót a glomerulosclerosist diabéteszben, mely hypertoniával és fehérjeürítéssel társul.

20 Diabéteszes nephropathia 1-es típusú, 2-es típusú diabetes mellitushoz és egyéb diabetes formákhoz, mint pl. például hasnyálmirigygyulladás vagy pancreatectomia utáni diabeteshez is társul, amennyiben a diabétesz időtartam elég hosszú és a vércukor szint elég magas A diabeteses vesebetegség egy glomerulopathia, melyet struktúrális és funkcionális változások jellemeznek. Az uralkodó szerkezeti változások a mezangiális expanzió, a glomerulus membrán megvastagodása, és a glomeruláris sclerosis. A fő klinikai megnyilvánulása az albuminuria, ritkábban a haematuria, és számos betegen progresszív krónikus vesebetegség alakul ki.

21 DIABETESES NEPHROPATHIA MINDEN OLYAN, DIABETES MELLITUSBAN (DM) SZENVEDŐ BETEG ESETÉBEN, AKINEK ALBUMINÜRÍTÉSE KÓROS, ESETLEG VESEFUNKCIÓJA IS BESZŰKÜLT, ÉS MINDEN EGYÉB, NEM DIABÉTESZES EREDETŰ VESEBETEGSÉG KIZÁRHATÓ, A DIABÉTESZES NEPHROPATHIA (DNP) DIAGNÓZISA KIMONDHATÓ. KÓROSNAK TEKINTJÜK AZ ALBUMINURIÁT, HA A BETEG MIKRO- VAGY MAKROALBUMINURIÁS. MIKROALBUMINURIA ALATT A MG/NAP VAGY A UG/PERC KÖZÖTTI ALBUMINÜRÍTÉST ÉS A NEMENKÉNT KISSÉ VÁLTOZÓ 2,5-35 MG/MMOL KÖZÖTTI ALBUMIN-KREATININ HÁNYADOST ÉRTJÜK. AZ EMLÍTETT TARTOMÁNYOK ALATTI ÉRTÉKEK ESETÉN NORMALBUMINURIÁRÓL, A FELSŐ HATÁRAI FELETTI ÉRTÉKEK ESETÉBEN MAKROALBUMINURIÁRÓL BESZÉLÜNK.

22 Normoalbuminuria Mikroalbuminuria Makroalbuminuria Proteinuria Albuminürítés < 30 mg/nap mg/nap > 300 mg/nap Albumin/kreatinin Nők Férfiak < 3,5 mg/mmol < 2,5 mg/mmol 3,5-35 mg/mmol 2,5-25 mg/mmol > 35 mg/mmol > 25 mg/mmol Proteinürítés < 150 mg/nap mg/nap > 500 mg/nap Vizelet tesztcsík negatív negatív pozitív

23 DIABETESES NEPHROPATHIA NAPJAINKBAN A DIABÉTESZES NEPHROPÁTIA A VÉGÁLLAPOTÚ VESEELÉGTELENSÉG LEGGYAKORIBB OKA. ELŐFORDULÁSA 1-ES TÍPUSÚ DIABÉTESZ MELLITUSBAN CSÖKKENŐ TENDENCIÁT MUTAT AZ UTÓBBI ÉVTIZEDEKBEN, ÉVES DIABÉTESZ IDŐTARTAM ALATT A BETEGEK 10-20%-ÁBAN ALAKUL KI. KEVESEBB, MINT A FELÜKNEK FOG A VESEBETEGSÉG MANIFESZT NEPHROPÁTHIÁBA PROGREDIÁLNI. A MÉRSÉKELTEN NÖVEKVŐ ALBUMINURIA VISSZAFEJLŐDHET, VAGY STABIL MARADHAT. A KIMENETEL VALÓSZÍNŰLEG A VÉRCUKOR ÉS VÉRNYOMÁS KONTROLLAL ÁLL KAPCSOLATBAN.

24 DIABETESES NEPHROPATHIA AZOK AZ 1-ES TÍPUSÚ CUKORBETEGEK, AKIKNÉL A PUBERTÁS UTÁN ÉVVEL SEM JELENIK MEG MIKROVASCULARIS SZÖVŐDMÉNY, A KIS RIZIKÓJÚAK KÖZÉ TARTOZNAK. AZ USA-BAN AZ ÚJONNAN VESEPÓTLÓ KEZELÉSRE KERÜLŐK 40%-A DNP MIATT VÁLT URÉMIÁSSÁ, HAZÁNKBAN EZ AZ ARÁNY JELENLEG 20% KÖRÜLI. A 2-ES TÍPUSÚ DM-BEN A KÓROS ALBUMINURIA A GENERALIZÁLT ENDOTHELIALIS KÁROSODÁS JELZŐJE IS. A DNP FONTOS KOCKÁZATI TÉNYEZŐJE A KARDIOVASCULARIS MORBIDITÁSNAK ÉS MORTALITÁSNAK. A DM 3-6-SZOROS, A DNP SZOROS KARDIOVASZKULÁRIS KOCKÁZATTAL JÁR.

25 Kezelés nélkül a mikroalbuminuriás 1-es típusú cukorbetegek 80%- ánál az albuminürítés évente 10-20%-kal nő. Ha a kifejlett nephropathia (albuminuria >300 mg/nap) kialakul, akkor a GFR 2-20 ml/perc/éves csökkenése 10 év alatt 50%-ban, 20 év alatt >75%-ban végállapotú veseelégtelenséghez vezet.

26 A DNP kockázati tényezői: 1.a diabétesz tartama; 2.a hyperglykaemia mértéke; 2.a vérnyomás-emelkedés; 3.a dohányzás; 4.a dyslipidaemia; 5.az albuminuria emelkedése, és 6.a fokozott fehérjebevitel 7.a hyperinsulinaemia, a szubklinikai gyulladás stb? 8.a genetikai kockázati tényezők: - elsősorban az angiotenzin konvertáló enzim DD genotipus (1-es és esetleg 2-es típusú DM-ben), - a metiléntetrahidrofolsav reduktáz enzim (2-es típusú DM-ben) és a - haemochromatosis gén polimorfizmusa (2-es típusú DM-ben)

27 Mivel 2-es típusú DM-ben az anyagcsere-eltérések hozzávetőlegesen 5-10 évvel megelőzik a DM diagnózisának felállítását, ezért már a diagnózis kimondásakor gyakran észlelhető mikroalbuminuria. Kezelés nélkül a 2-es típusú DM-ben szenvedő mikroalbuminuriás betegek 20%-a lesz urémiás, mert a többségük meghal elsősorban kardiovaskularis betegség miatt.

28 A halálozás - a 2-es típusú, nem nephropathiás cukorbetegeknél 1,4%, - a mikroalbuminuriásoknál 3%, - a makroalbuminuriásoknál 4,6%, -az azotaemiás vagy vesepótló kezelésben részesülőknél 19,2%/év. A MAU jelentős, független KV rizikófaktor. MAU esetén az összmortalitás és a KV mortalitás rizikója 2-szerese a normoalbuminuriás betegekének.

29

30

31

32 Az I-es stádium: a diabétesz kezdetét követően rövid időn belül kialakul, a veseméret megnövekedése, a glomerulusok hypertrófiája (A renális hipertrófia a MAU megjelenésének rizikófaktora) az intraglomeruláris nyomás megnövekedése következtében a normálist meghaladó GFR (hiperfiltráció) jellemzi. Az albuminürítés normális. A II-es stádium. a diabétesz kezdete után 1-2 évvel korai szövettani elváltozások: -glomeruláris bazálmembrán megvastagodása, -a mezangiális mátrix felszaporodása. A GFR még emelkedett, de T2DM-ban normoalbuminuria esetén is előfordulhat már beszűkült veseműködés. A normoalbuminurás stádiumban a legfontosabb gondozási feladat a primer prevenció, azaz a MAU kialakulásának meggátlása.

33 A III-as stádium: a kezdődő (incipiens) diabéteszes nefropátia, a diabétesz kezdete után 5-10 évvel alakul ki tartós MAU jellemzi A GFR kezdetben még emelkedett lehet, de fokozatosan a normális tartományba csökken, hipertónia előfordulása nő. A IV. stádium: A diabétesz kezdetét követően évvel alakul ki makroalbuminuria, proteinuria (akár nefrotikus (>3,5 g/nap) is lehet) beszűkült vesefunkció, anemia megjelenése, szövettanilag: noduláris glomeruloszklerózis (Kimmelstiel-Wilson lézió) A vesefunkció folyamatosan, a kezelés színvonalától függő mértékben romlik. A progresszió már nem állítható meg, csak mérsékelhető. Proteinuria és beszűkült vesefunkció esetén a mortalitás rizikója 12 szerese a normoalbuminuriás, nem veseelégtelen betegekének. Az V. stádium a végállapotú veselégtelenség, melyben a vesepótló kezelés megkezdése indokolt.

34 Beszűkült vesefunkció -oralis antidiabetikumok Biguanid készítmény (metformin, buformin) 60 ml/perc alatti GFR esetén csökkenetett dózisban és 30 ml/perc alatt nem adható a laktát acidózis veszélye miatt. Thiazolidin-dion nem adható 30 ml/perces GFR alatt az ödémakészség fokozása miatt. Inkretin rendszerre ható szerek: linagliptin adható, mások: lsd. Alkalmzási előirat Alfa-glükozidáz gátló 25 ml/perc alatti GFR esetén nem adható. A szulfanilureák többsége akkumulálódik 30 ml/perces GFR alatt, és súlyos, elhúzódó hipoglikémiát okozhat. Veseelégtelenség esetén a szulfanilureák közül a gliquidon (Glurenorm) adható, mert a májon keresztül is metabolizálódik. Ugyancsak adható a repaglinid is. Az inzulinkezelés tekintetében veseelégtelenségben a főétkezések előtti gyors inzulin és lefekvés előtti intermedier inzulin séma ajánlható a leggyakrabban. A vesefunkció romlása az inzulin szintek emelkedéséhez vezet, gyakori hypoglycemiás rosszullétek következhetnek be.

35 Általános javaslat A vércukor érték optimalizálásával csökkenthető a kialakulás valószínűsége vagy lassítható a progresszió (A) A vérnyomás érték optimalizálásával csökkenthető a kialakulás valószínűsége vagy lassítható a progresszió (A)

36 Szűrés Évente kell mérni a vizelet albumin kiválasztást 1-es típusú diabeteses betegekben a cukorbetegség 5 éves fennállása után és minden 2-es típusú diabéteszes betegnél, már a diagnózis idején (E) A szérum kreatinin szintet legalább évente kell vizsgálni minden cukorbetegben függetlenül az albuminuria fokától. A szérum kreatinint használni lehet a GFR megbecsülésére és a krónikus vesebetegség stádiumának megbecsülésére ha jelen van (E)

37 Kezelés Nem terhes betegekben az első kezelésként mikro-, vagy makroalbuminuriában az ACE (angiotensin-convertáló-enzim) inhibitorokat vagy ARB-ket (angiotensin receptor blockoló) lehet alkalmazni. (A típusú evidencia) Bár nincsenek megfelelő összehasonlítások az ACE-gátlók és ARB-kkel, egyes klinikai vizsgálatokban az alábbi állítások igaznak bizonyultak: 1-es típusú, hipertóniás betegekben bármilyen fokú albuminuriával az ACE inhibitok a nephropathiát késleltetik (A) 2-es típusú hipertóniás és mikroalbuminurias betegekben az ACE inhibitorok és az ARB-k is késleltetik a makroalbuminuria kialakulását. (A) 2-es típusú hipertóniás, makroalbuminuriás veseelégtelen (szérum kreatinin _1.5 mg/dl), az ARB-k késleltetik a nephropathiat (A) Ha egy osztályt nem tolerál a beteg, másikkal lehet felváltani.(e) Krónikus vesebetegekben a fehérjebevitel csökkentése javíthatja a a vesefunkciót (vizelet albumin-kiválasztás, GFR) (B)

38 Amikor ACE-gátlót, ARB-t, vagy diuretikumokat használnak, a szérum szérum kreatinin és kálium szintet monitorozni kell akut vesebetegség és hyperkalaemia veszélye miatt.(e) A vizelet albuminürítést folyamatosan monitorozni kell, hogy a terápia hatékonyságát és a betegség progresszióját monitorozzuk. (E) Amikor az egfr 60 ml/min/1.73 m2, vizsgálni és kezelni kell a krónikus vesebetegség szövődményeit. (E) Meg kell fontolni a vesebetegség lehetséges eredetét, amikor bizonytalan az etiológiája (súlyos proteinuria, aktív a vizelet üledék, retinopathia hiánya, a GFR gyors csökkenése), kezelési problémák vagy előrehaladott vesebetegség esetén. (B)

39 Hypertensiv nephropatia/nephrosclerosis A vesebetegség okozhat a magas vérnyomást, a magas vérnyomás, tartósan károsíthatja a vese érrendszerét. Korai hipertóniás vesebetegség albuminuriat és csökkentett (számított) glomeruláris filtrációs rátat (egfr)okoz. A magas vérnyomás okozta károsodás az úgynevezett nephrosclerosis.

40 Magas vérnyomás okozta krónikus vesebetegség hatásai - Koleszterin embolizáció a vesékben - artéria renális szükület (különösen, ha a kétoldalú) A hypertonia kóroki szerepére utal: - a kórtörténetében a hypertónia körülbelül tíz éve áll fenn. - magas vérnyomásos retinopátia - bal kamrai hipertrófia - nincs más ok - a vesebiopszia szövettani eredménye nefroszklerózisra utal.

41 Vasculitisek A primer szisztémás vasculitisek a vese érrendszerének közepes méretű artériáit befolyásolják. Fokális nekrotizáló glomerulonephritist okoznak.

42 Vaszkulitisek veseérintettséggel - Wegener granulomatosis (gyakran szerepel tüdővérzés és akut vese elégtelenség). - Mikroszkopikus polyangiitis (korábbi nevén mikroszkopikus polyarteritis nodosa (pulmonális infiltrátum és gyorsan progrediáló glomerulonephritis (RPGN) mozgásszervi / neuropátiás / CNS rendellenességek). - Churg-Strauss szindróma (allergiás asztma és eosinophilia, kapcsolódó vesekárosodás). - Polyarteritis nodosa

43 A szisztémás lupus erythematodes A vesék gyakran érintettek szisztémás autoimmun folyamat során: pl. szisztémás lupus erythematodesben(sle). Ezt nevezik lupus nephritisnek. Immun komplexek rakódnak le a glomeruláris alapmembránban, aktiválódik a komplement kaszkád és aktív gyulladásos sejtek áramlanak be. A vesekárosodást jellemzi a proteinuria, ha súlyos, nephrosis szindrómat okozhat. Haematuriat lehet. Vesebiopszia a diagnózis megerősítésére szükséges lehet.

44 Progresszív szisztémás sclerosis Progresszív szisztémás sclerosis (scleroderma) microangiopatián keresztül érintheti a vesét. Krónikus veseelégtelenséget okozhat, de akut veseelégtelenséget is. Akiknél a bőrbetegség akutan alakul ki mintegy 10 %-ban alakul ki akut veseelégtelenség. Magas vérnyomás, oliguriás vesekárosodás, fejfájás, perifériás ödéma és kimerültség jelentkezik, emelkedik az karbamid / kreatinin. Leggyakrabban az első négy év során jelentkezik ( a diagnózis mintegy 75% -ában), de előfordulhat bármikor a betegség során. Scleroderma renalis krízis (jellemzi malignus hipertónia és oligo / anuriás akut vese sérülés) bármikor jelentkezik a betegek 5% -ban. Vesepótló kezelést igényel (átmeneti vagy tartós dialízis)

45 Sjögren's syndroma Autoimmun betegség sicca szindróma. Gyakori veseérintettség: - Renalis tubularis diszfunkció - Glomerulonephritis vagy interstitiális nephritis

46 Myeloma multiplex Veseelégtelenség egy gyakori lelet myeloma multiplexben. A betegség felismerésekor a betegek körülbelül 20%-ában a jelen van. Hajlamosító tényezők: - Kiszáradás és hiperviszkozitás szindróma - hypercalcaemia - Kezelés mellékhatása (különösen a nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek (NSAID-ok) és a biszfoszfonátok) - Tumor lízis szindróma - Amyloidosis - Könnyű-lánc betegség

47 A cryoglobulinaemia A cryoglobulinaemia-asszociált vasculitisben gyakori a vesebetegség kialakulása, különösen, ha az állapot összefügg a hepatitis C-fertőzéssel. Okozhatja trombózis vagy immun-komplex lerakódás, mely membranoproliferatív glomerulonephritis kialakulásához vezet. Klinikailag lehet izolált proteinuria vagy haematuria, vagy nephrosis szindróma, nephritis szindróma vagy akut vese elégtelenség. A vesebetegség általában korai stádium során jelentkezik (az első öt évben). Vesebetegség jeletkezésekor az alapbetegséget agresszíven kell kezelni.

48 Hemolitikus urémiás szindróma Túlnyomórészt gyermekeken jelentkezik. Vezető tünetei (trias) - Microangiopathiás haemolyticus anaemia - Thrombocytopenia - Akut vesebetegség Gyerekekben ez az akut vesebetegség leggyakoribb oka - Általában a hátterében akut infekció áll. (Escherichia coli, Shigella spp., Salmonella spp., Yersinia spp., vagy a Campylobacter spp.) vagy a felső légúti fertőzés. Kezelése általában supportív, de a beteg szorulhat dialízisre és plazma cserére súlyos esetekben.

49 Sarlósejtes anaemia Sok gyermekben a betegségben hyposthenuria alakul ki, képtelen koncentrált vizeletet üríteni (éjszakai ágybavizelés és polyuria oka lehet). Akut súlyos haematuria miatt renális papilláris necrozis alakulhat ki. A betegség glomerulopathiát okoz: a proteinuria, progresszív veseelégtelenség, végstádiumú veseelégtelenség (ESRF) alakulhat ki. Az albuminuria érzékeny jelzője a glomeruláris károsodának és megelőzi a kialakuló veseelégtelenséget. Nincsenek hatékony terápiák Vesekárosító gyógyszerek válthatnak ki akut vagy krónikus vesekárosodás.

50 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET

A diabetes mellitus szövődményei

A diabetes mellitus szövődményei A diabetes mellitus szövődményei Dr. Somogyi Anikó Semmelweis Egyetem II. sz. Belklinika Budapest 2013. November Milyen szövődmények? Akut Krónikus Milyen szövődmények? 1. Krónikus vesebetegség 2. Diabetes

Részletesebben

Diabéteszes nefropátia,, a veseelégtelenség leggyakoribb oka

Diabéteszes nefropátia,, a veseelégtelenség leggyakoribb oka Diabéteszes nefropátia,, a veseelégtelenség leggyakoribb oka Dr. Molnár Márta Fresenius Medical Care,, Szigetvár Diabétesz 2007. Életmód és kezelés 2007. június 2. A diabéteszes nefropátia előfordulása

Részletesebben

A vese részvétele rendszerbetegségekben A krónikus vesebetegség fogalma és stádiumai

A vese részvétele rendszerbetegségekben A krónikus vesebetegség fogalma és stádiumai A vese részvétele rendszerbetegségekben A krónikus vesebetegség fogalma és stádiumai Dr. Remport Ádám Semmelweis Egyetem, Transzplantációs és Sebészeti Klinika 2017.09.28. A vese részvétele rendszerbetegségekben

Részletesebben

Aktualitások a glomerulonephritisek tárgykörében. Dr. Kovács Tibor PTE II.sz. Belgyógyászati Klinika és Nephrologiai Centrum Pécs

Aktualitások a glomerulonephritisek tárgykörében. Dr. Kovács Tibor PTE II.sz. Belgyógyászati Klinika és Nephrologiai Centrum Pécs Aktualitások a glomerulonephritisek tárgykörében Dr. Kovács Tibor PTE II.sz. Belgyógyászati Klinika és Nephrologiai Centrum Pécs Tartalom KDIGO ajánlás tükrében Krónikus vesebetegségek funkcionális osztályozása

Részletesebben

A krónikus veseelégtelenség kardio-metabolikus kockázata

A krónikus veseelégtelenség kardio-metabolikus kockázata A krónikus veseelégtelenség kardio-metabolikus kockázata Dr. Kiss István Fıv. Önk. Szent Imre Kórház, Belgyógyászati Mátrix Intézet, Nephrologia-Hypertonia Profil 1 2 SZÍV ÉS ÉRRENDSZERI KOCKÁZAT ÉS BETEGSÉG

Részletesebben

Autoimmun betegségek nefrológiai manifesztációi. Dr. Studinger Péter SEMMELWEIS EGYETEM. Általános Orvostudományi Kar

Autoimmun betegségek nefrológiai manifesztációi. Dr. Studinger Péter SEMMELWEIS EGYETEM. Általános Orvostudományi Kar Autoimmun betegségek nefrológiai manifesztációi Dr. Studinger Péter 2019. SEMMELWEIS EGYETEM Általános Orvostudományi Kar Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinika http://bel1.semmelweis.hu A nefrológiai

Részletesebben

Cukorbetegek hypertoniájának korszerű kezelése. Dr. Balogh Sándor OALI Főigazgató főorvos Budapest

Cukorbetegek hypertoniájának korszerű kezelése. Dr. Balogh Sándor OALI Főigazgató főorvos Budapest Cukorbetegek hypertoniájának korszerű kezelése Dr. Balogh Sándor OALI Főigazgató főorvos Budapest Hypertonia diabetesben 1-es típusú diabetes 2-es típusú diabetes Nephropathia diabetica albuminuria (intermittáló

Részletesebben

Analgetikumok vesekárosító hatása

Analgetikumok vesekárosító hatása Analgetikumok vesekárosító hatása Nagy Judit Harkány, 2010. Előadás vázlata Leggyakoribb vesekárosító analgetikumok Vesekárosodásra hajlamosító tényezők Analgetikumok okozta vesekárosodások leggyakoribb

Részletesebben

A nephrológia aktuális kérdései, komplex vesevédelem

A nephrológia aktuális kérdései, komplex vesevédelem A nephrológia aktuális kérdései, komplex vesevédelem Nagy Judit Rheumatológia és rehabilitáció határterületei Harkány,. Vázlat - CKD (krónikus vesebetegségek) mint népegészségügyi probléma - CKD egységesített

Részletesebben

Mikroalbumin meghatározás jelentısége a diabéteszes nefropátia korai felismerésében

Mikroalbumin meghatározás jelentısége a diabéteszes nefropátia korai felismerésében Mikroalbumin meghatározás jelentısége a diabéteszes nefropátia korai felismerésében Kegyes Lászlóné 1 Hatvanyné Laza Julianna 2, Barna T. Katalin 2 Dunaújvárosi Prodia Központi Laboratórium MOLSZE XI.

Részletesebben

Tantermi előadás. Nagy Viktor Semmelweis Egyetem, ÁOK, II. Belgyógyászati Klinika

Tantermi előadás. Nagy Viktor Semmelweis Egyetem, ÁOK, II. Belgyógyászati Klinika Tantermi előadás Nagy Viktor Semmelweis Egyetem, ÁOK, II. Belgyógyászati Klinika Glomerulonephritis acuta, nephrosis syndroma, glomerulonephritis chronica. Budapest, 2015. II. 10. Normális glomerulus

Részletesebben

HEVENY ÉS IDÜLT GLOMERULONEPHRITISEK

HEVENY ÉS IDÜLT GLOMERULONEPHRITISEK HEVENY ÉS IDÜLT GLOMERULONEPHRITISEK Prof. Dr. Kiss István Geriátriai Tanszéki Csoport Semmelweis Egyetem, ÁOK, II.sz. Belgyógyászati Klinika Dél-budai Nephrologiai Központ Szent Imre Egyetemi Oktatókórház,

Részletesebben

A TELJES SZÍV- ÉS ÉRRENDSZERI RIZIKÓ ÉS CSÖKKENTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI

A TELJES SZÍV- ÉS ÉRRENDSZERI RIZIKÓ ÉS CSÖKKENTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI A TELJES SZÍV- ÉS ÉRRENDSZERI RIZIKÓ ÉS CSÖKKENTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI Dr. Páll Dénes egyetemi docens Debreceni Egyetem OEC Belgyógyászati Intézet A HYPERTONIA SZÖVŐDMÉNYEI Stroke (agykárosodás) Szívizom infarktus

Részletesebben

KÉT ÉVTIZED EREDMÉNYEI ANCA- ASSZOCIÁLT VASCULITISBEN SZENVEDŐ BETEGEINK KOMPLEX IMMUNSZUPPRESSZÍV KEZELÉSE KAPCSÁN

KÉT ÉVTIZED EREDMÉNYEI ANCA- ASSZOCIÁLT VASCULITISBEN SZENVEDŐ BETEGEINK KOMPLEX IMMUNSZUPPRESSZÍV KEZELÉSE KAPCSÁN KÉT ÉVTIZED EREDMÉNYEI ANCA- ASSZOCIÁLT VASCULITISBEN SZENVEDŐ BETEGEINK KOMPLEX IMMUNSZUPPRESSZÍV KEZELÉSE KAPCSÁN Dr Haris Ágnes 1, Dr Polner Kálmán 1, Dr Arányi József 1, Dr Braunitzer Henrik 1, Bakonyvári

Részletesebben

Vesebetegségek tünettana, klinikai szindrómák. A veseműködés vizsgálómódszerei

Vesebetegségek tünettana, klinikai szindrómák. A veseműködés vizsgálómódszerei Vesebetegségek tünettana, klinikai szindrómák. A veseműködés vizsgálómódszerei 1 Kórelőzmény Család: vesebetegség vesekövesség hypertonia cukorbetegség fejlődési rendellenesség Beteg: fentieken kívül:

Részletesebben

Veserészvétel rendszerbetegségekben. dr Jánoskuti Lívia III.Belklinika

Veserészvétel rendszerbetegségekben. dr Jánoskuti Lívia III.Belklinika Veserészvétel rendszerbetegségekben dr Jánoskuti Lívia III.Belklinika Rendszerbetegségek veserészvétellel 1. Hypertenziv nephropathia/nephrosclerosis 2. Metabolikus betegségek( Diabetes mell., Köszvény)

Részletesebben

A vese és a vizeletelvezető rendszer betegségeinek vizsgálata

A vese és a vizeletelvezető rendszer betegségeinek vizsgálata A vese és a vizeletelvezető rendszer betegségeinek vizsgálata Dr. Igaz Péter Semmelweis Egyetem II. Belgyógyászati Klinika A vesebetegségek vezető tünetei 1. Általános tünetek: gyengeség, fáradtság, étvágytalanság,

Részletesebben

A 2-es típusú diabetes háziorvosi ellátására vonatkozó minőségi indikátorok gyakorlati értéke

A 2-es típusú diabetes háziorvosi ellátására vonatkozó minőségi indikátorok gyakorlati értéke A 2-es típusú diabetes háziorvosi ellátására vonatkozó minőségi indikátorok gyakorlati értéke dr. Nagy Attila, Csenteri Orsolya, Szabó Edit, Ungvári Tímea, dr. Sándor János DE OEC Népegészségügyi Kar DEBRECENI

Részletesebben

A diabetes mellitus laboratóriumi diagnosztikája

A diabetes mellitus laboratóriumi diagnosztikája A diabetes mellitus laboratóriumi diagnosztikája Laborvizsgálatok célja diabetes mellitusban 1. Diagnózis 2. Monitorozás 3. Metabolikus komplikációk kimutatása és követése Laboratóriumi tesztek a diabetes

Részletesebben

HYPERTONIAS BETEGEK ELLÁTÁSÁNAK MINŐSÉGE

HYPERTONIAS BETEGEK ELLÁTÁSÁNAK MINŐSÉGE HYPERTONIAS BETEGEK ELLÁTÁSÁNAK MINŐSÉGE Dr. Páll Dénes Debreceni Egyetem OEC I. sz. Belgyógyászati Klinika Debrecen, 2012. május 31. HYPERTONIAS BETEGEK ELLÁTÁSÁNAK MINŐSÉGE 1. Jelentőség 2. Komplex megközelítés

Részletesebben

Cukorbetegség és vese terápiás szempontok

Cukorbetegség és vese terápiás szempontok Cukorbetegség és vese terápiás szempontok Wittmann István Pécsi Tudományegyetem, Általános Orvostudományi Kar, II. sz. Belgyógyászati Klinika és Nephrológiai Centrum Az inzulinhatáshoz H 2 O 2 kell! Am

Részletesebben

Kardiovaszkuláris betegek ellátása az alapellátásban. Dr. Balogh Sándor

Kardiovaszkuláris betegek ellátása az alapellátásban. Dr. Balogh Sándor Kardiovaszkuláris betegek ellátása az alapellátásban Dr. Balogh Sándor A betegségfőcsoportokra jutó halálozás alakulása Magyarországon KSH 2004 Általános prevenciós útmutató az összes átlagos kockázatú

Részletesebben

Krónikus vesebetegségek (CKD) szisztémás betegségekben, pl. hypertóniában (amit a gyógyszerészeknek is ismerni kell; betegtanácsadási feladataik)

Krónikus vesebetegségek (CKD) szisztémás betegségekben, pl. hypertóniában (amit a gyógyszerészeknek is ismerni kell; betegtanácsadási feladataik) Krónikus vesebetegségek (CKD) szisztémás betegségekben, pl. hypertóniában (amit a gyógyszerészeknek is ismerni kell; betegtanácsadási feladataik) Dr. Nagy Judit Vázlat - CKD mint népegészségügyi probléma

Részletesebben

Cardiovascularis (szív- és érrendszeri) kockázat

Cardiovascularis (szív- és érrendszeri) kockázat Cardiovascularis (szív- és érrendszeri) kockázat Varga Gábor dr. www.gvmd.hu 1/7 Cardiovascularis kockázatbecslő tábla Fatális szív- és érrendszeri események előfordulásának kockázata 10 éven belül Nő

Részletesebben

Diabéteszes nefropátia

Diabéteszes nefropátia Dr. Légrády Péter Ph.D. SZTE ÁOK I. sz. Belgyógyászati Klinika Nephrologia-Hypertonia Centrum Diabéteszes nefropátia Budapest 2015. április 16. incidencia / millió ember USRDS 2003 Annual data report Az

Részletesebben

A koszorúérbetegség (agyi érbetegség és perifériás érbetegség) prevenciós stratégiája a családorvosi gyakorlatban

A koszorúérbetegség (agyi érbetegség és perifériás érbetegség) prevenciós stratégiája a családorvosi gyakorlatban Szűcs József dr. Szatmár-Beregi Kórház és Gyógyfürdő A koszorúérbetegség (agyi érbetegség és perifériás érbetegség) prevenciós stratégiája a családorvosi gyakorlatban Atherothrombosis mint globális betegség

Részletesebben

Új marker a Cystatin C bevezetése GFR meghatározására Nephrológiai Beteganyagon

Új marker a Cystatin C bevezetése GFR meghatározására Nephrológiai Beteganyagon Új marker a Cystatin C bevezetése GFR meghatározására Nephrológiai Beteganyagon Gellérné Jakatics Judit, Horváth Lászlóné, Dr. Hetyésy Katalin Petz Aladár Megyei Kórház Központi Laboratórium Krónikus veseelégtelenség

Részletesebben

A plazmaferezis szerepe immunológiai. Dr. Haris Ágnes, Dr. Polner Kálmán Szent Margit Kórház, Budapest, Nephrológia Osztály Plazmaferezis Részlege

A plazmaferezis szerepe immunológiai. Dr. Haris Ágnes, Dr. Polner Kálmán Szent Margit Kórház, Budapest, Nephrológia Osztály Plazmaferezis Részlege A plazmaferezis szerepe immunológiai etiológiájú vesebetegségekben Dr. Haris Ágnes, Dr. Polner Kálmán Szent Margit Kórház, Budapest, Nephrológia Osztály Plazmaferezis Részlege 1189 PEX kezelés indikációja

Részletesebben

Kryoglobulinaemia kezelése. Domján Gyula. Semmelweis Egyetem I. Belklinika. III. Terápiás Aferezis Konferencia, 2014. Debrecen

Kryoglobulinaemia kezelése. Domján Gyula. Semmelweis Egyetem I. Belklinika. III. Terápiás Aferezis Konferencia, 2014. Debrecen Kryoglobulinaemia kezelése Domján Gyula Semmelweis Egyetem I. Belklinika Mi a kryoglobulin? Hidegben kicsapódó immunglobulin Melegben visszaoldódik (37 C-on) Klasszifikáció 3 csoport az Ig komponens

Részletesebben

Hipertónia regiszter, mint lehetséges eredmény indikátorok forrása

Hipertónia regiszter, mint lehetséges eredmény indikátorok forrása Hipertónia regiszter, mint lehetséges eredmény indikátorok forrása Vincze Ferenc, Bárdos-Csenteri Orsolya, Kovács Nóra, Nagy Attila, Poráczkiné Pálinkás Anita, Szőllősi Gergő József, Vinczéné Sipos Valéria,

Részletesebben

Veserészvétel rendszerbetegségekben. dr Jánoskuti Lívia III.Belklinika

Veserészvétel rendszerbetegségekben. dr Jánoskuti Lívia III.Belklinika Veserészvétel rendszerbetegségekben dr Jánoskuti Lívia III.Belklinika Rendszerbetegségek veserészvétellel 1. Hypertenziv nephropathia/nephrosclerosis 2. Metabolikus betegségek( Diabetes mell., Köszvény)

Részletesebben

II. melléklet. Az Alkalmazási előírás és Betegtájékoztató vonatkozó fejezeteinek módosítása

II. melléklet. Az Alkalmazási előírás és Betegtájékoztató vonatkozó fejezeteinek módosítása II. melléklet Az Alkalmazási előírás és Betegtájékoztató vonatkozó fejezeteinek módosítása 7 Az angiotenzin kovertáló enzim gátló (ACE-gátló) benazepril, kaptopril, cilazapril, delapril, enalapril, fozinopril,

Részletesebben

Vesefunkció vizsgálata

Vesefunkció vizsgálata Vásárhelyi Barna Semmelweis Egyetem Laboratóriumi Medicina Intézet Vesefunkció vizsgálata Zoltán úr, 49 éves Dialízist indítottak D1 Dialízist indítottak D2 Vese feladatai Vese pusztulása Kiválasztás

Részletesebben

A cukorbetegség szűrési, kezelési és gondozási stratégiáit vizsgáló egészség-gazdaságtani modell fejlesztése

A cukorbetegség szűrési, kezelési és gondozási stratégiáit vizsgáló egészség-gazdaságtani modell fejlesztése A cukorbetegség szűrési, kezelési és gondozási stratégiáit vizsgáló egészség-gazdaságtani modell fejlesztése Nagy B, Nagyjánosi L, Nagyistók Sz, Józwiak-Hagymásy J, Dessewffy Z, Kaló Z, Vokó Z Magyarországon

Részletesebben

VI. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2015.

VI. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2015. VI. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2015. Jubileumi V. Sikeresen Teljesült Évad / 2010-2011 - 2012-2013 - 2014 / 2010-2011-2012-2013-2014. évi eredmények, összefüggések bemutatása II. Dr. habil Barna

Részletesebben

IV. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó A év szűrővizsgálatainak eredményei. Dr. Barna István

IV. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó A év szűrővizsgálatainak eredményei. Dr. Barna István IV. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2013. A 2012. év szűrővizsgálatainak eredményei Dr. Barna István A részvevők nemek szerinti megoszlása (n=19865) 11755 nő 8110 férfi 41% Férfi Nő 59% A felnőtt

Részletesebben

Prof Dr. Pajor Attila Szülész-nőgyógyász, egyetemi tanár AUTOIMMUN BETEGSÉGEK ÉS TERHESSÉG

Prof Dr. Pajor Attila Szülész-nőgyógyász, egyetemi tanár AUTOIMMUN BETEGSÉGEK ÉS TERHESSÉG Prof Dr. Pajor Attila Szülész-nőgyógyász, egyetemi tanár AUTOIMMUN BETEGSÉGEK ÉS TERHESSÉG Melyik autoimmun betegség érinti a szülőképes nőket? Izületi betegségek : RA, SLE Pajzsmirigy betegségek: Kevert

Részletesebben

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja A diabéteszes nephropathia vizsgálata és kezelése

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja A diabéteszes nephropathia vizsgálata és kezelése Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja A diabéteszes nephropathia vizsgálata és kezelése Készítette: A Belgyógyászati Szakmai Kollégium és a Magyar Nephrológiai Társaság I. Alapvető megfontolások

Részletesebben

betegségei gei Reismann PéterP SE ÁOK II. sz. Belgyógy gyászati Klinika

betegségei gei Reismann PéterP SE ÁOK II. sz. Belgyógy gyászati Klinika A vese és s a húgyutak betegségei gei Reismann PéterP SE ÁOK II. sz. Belgyógy gyászati Klinika Anatómia: húgyuti rendszer húgycső Anatómia Elhelyezkedés: Retroperitoneumban felső ágyéki gerinccsigolyák

Részletesebben

Egészségügyi szakmai irányelv A felnőttkori idült vesebetegség felismerése és beosztása a számított GFR és a fehérjevizelés vizsgálatával

Egészségügyi szakmai irányelv A felnőttkori idült vesebetegség felismerése és beosztása a számított GFR és a fehérjevizelés vizsgálatával NEFMI SZAKMAI KOLLÉGIUM Egészségügyi szakmai irányelv A felnőttkori idült vesebetegség felismerése és beosztása a számított GFR és a fehérjevizelés vizsgálatával a5 verzió 2014.02.28. 1 TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

Új könnyűlánc diagnosztika. Dr. Németh Julianna Országos Gyógyintézeti Központ Immundiagnosztikai Osztály MLDT-MIT Továbbképzés 2006

Új könnyűlánc diagnosztika. Dr. Németh Julianna Országos Gyógyintézeti Központ Immundiagnosztikai Osztály MLDT-MIT Továbbképzés 2006 Új könnyűlánc diagnosztika Dr. Németh Julianna Országos Gyógyintézeti Központ Immundiagnosztikai Osztály MLDT-MIT Továbbképzés 2006 1845 Bence Jones Protein vizelet fehérje 1922 BJP I-II típus 1956 BJP

Részletesebben

Dr.Varga Annamária belgyógyász, diabetológus

Dr.Varga Annamária belgyógyász, diabetológus Dr.Varga Annamária belgyógyász, diabetológus A szénhidrát-, a zsír-, a fehérje és a nukleinsav-anyagcsere komplex zavara Oka: a hasnyálmirigyben termelődő - inzulin hiánya - a szervezet inzulinnal szembeni

Részletesebben

Fatalis szív- és érrendszeri események elõfordulásának kockázata 10 éven belül

Fatalis szív- és érrendszeri események elõfordulásának kockázata 10 éven belül 2005; 9 (S6):185 252. A HYPERTONIABETEGSÉG KEZELÉSÉNEK SZAKMAI IRÁNYELVEI 195 Fatalis szív- és érrendszeri események elõfordulásának kockázata 10 éven belül Nõ Kor Férfi Nem dohányzó Dohányzó Nem dohányzó

Részletesebben

Krónikus veseelégtelenségben szenvedő betegek halmozott fogyatékossága

Krónikus veseelégtelenségben szenvedő betegek halmozott fogyatékossága Krónikus veseelégtelenségben szenvedő betegek halmozott fogyatékossága Dr. Polner Kálmán Főv. Önk. Szt. János Kh. És Észak-budai Egyesített Kórházai Szent Margit Kórház th., Nephrologia Budapest Orvosi

Részletesebben

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 A MAGAS VÉRNYOMÁS ÉS RIZIKÓFAKTORAI

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 A MAGAS VÉRNYOMÁS ÉS RIZIKÓFAKTORAI TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 A MAGAS VÉRNYOMÁS ÉS RIZIKÓFAKTORAI Az erekben keringő vér nyomást fejt ki az erek falára: ez a vérnyomás. Szabályozásában részt vesz a szív, az erek, az agy, a vesék és

Részletesebben

Engedélyszám: 6195-6/2009-0003EGP Verziószám: 1. 2332-06 Diabetológiai szakápolás követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 6195-6/2009-0003EGP Verziószám: 1. 2332-06 Diabetológiai szakápolás követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Új kolléganő betanítására kérte meg vezetője. Feladata az 1. típusú diabetesszel kapcsolatos és a diabetes szövődményeként jelentkező alsó végtagi kritikus állapotokhoz kapcsolódó ismeretek

Részletesebben

Nemekre szabott terápia: NOCDURNA

Nemekre szabott terápia: NOCDURNA Nemekre szabott terápia: NOCDURNA Dr Jaczina Csaba, Ferring Magyarország Kft. Magyar Urológus Társaság XXI. Kongresszusa, Debrecen Régi és új megfigyelések a dezmopresszin kutatása során 65 év felett megnő

Részletesebben

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító szám: TÁMOP-4.1.2-8/1/A-29-11 Az orvosi biotechnológiai

Részletesebben

Szénhidrát-anyagcsere kontroll pajzsmirigy betegségekben

Szénhidrát-anyagcsere kontroll pajzsmirigy betegségekben Szénhidrát-anyagcsere kontroll pajzsmirigy Dr. Putz Zsuzsanna Újdonságok a pajzsmirigy betegségek gyakorlatában 2018. október 6. SEMMELWEIS EGYETEM Általános Orvostudományi Kar Semmelweis Egyetem Pajzsmirigy

Részletesebben

mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR

mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR az OkTaTÓaNyag a magyar DiabeTes Társaság vezetôsége megbízásából, a sanofi TámOgaTásával készült készítette a magyar DiabeTes Társaság edukációs

Részletesebben

Vizelet megjelenése (habzó proteinuria, makr. HU) gyakorisága (pollakisuria) mennyisége (anuria, oliguria, polyuria)

Vizelet megjelenése (habzó proteinuria, makr. HU) gyakorisága (pollakisuria) mennyisége (anuria, oliguria, polyuria) Vizeletszindrómák Vizelet megjelenése (habzó proteinuria, makr. HU) gyakorisága (pollakisuria) mennyisége (anuria, oliguria, polyuria) Vizelet betegágy melletti vizsgálata Laboratóriumi vizeletvizsgálat

Részletesebben

Ajánlás a számított GFR és az albuminuria, proteinuria vizsgálatára laboratóriumi szakemberek számára

Ajánlás a számított GFR és az albuminuria, proteinuria vizsgálatára laboratóriumi szakemberek számára Ajánlás a számított GFR és az albuminuria, proteinuria vizsgálatára laboratóriumi szakemberek számára dr. V. Oláh Anna 1, dr. Kappelmayer János 1, dr. Nagy Judit 2, dr. Mátyus János 3 Debreceni Egyetem

Részletesebben

Esetismertetés. Takács Veronika. Nephrológia a mindennapi gyakorlatban Uzsoki utcai Kórház, Nephrológia

Esetismertetés. Takács Veronika. Nephrológia a mindennapi gyakorlatban Uzsoki utcai Kórház, Nephrológia Esetismertetés Takács Veronika Nephrológia a mindennapi gyakorlatban 2017.10.07. Uzsoki utcai Kórház, Nephrológia 1. eset Sz. A. 47 éves ffi Anamnézis: 2000. óta diabetes mellitus (2-es típus), rögtön

Részletesebben

V. Jubileumi Népegészségügyi Konferencia évi eredmények, összefüggések. Dr.habil Barna István MAESZ Programbizottság

V. Jubileumi Népegészségügyi Konferencia évi eredmények, összefüggések. Dr.habil Barna István MAESZ Programbizottság V. Jubileumi Népegészségügyi Konferencia 2010-2011-2012-2013.évi eredmények, összefüggések Dr.habil Barna István MAESZ Programbizottság 2014.02.20. Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogramja (MÁESZ)

Részletesebben

SAJTÓKÖZLEMÉNY Kockázat alapú cukorbeteg szűrés indul Magyarországon idén

SAJTÓKÖZLEMÉNY Kockázat alapú cukorbeteg szűrés indul Magyarországon idén SAJTÓKÖZLEMÉNY Kockázat alapú cukorbeteg szűrés indul Magyarországon idén A cukorbetegség exponenciálisan növekvő előfordulású, az érintettek számát tekintve népbetegség, gyakoriságából, fennállásának

Részletesebben

VASÚTI MUNKAKÖRÖKET BETÖLTİK KIZÁRÓ-KORLÁTOZÓ BETEGSÉGEI (DIABETES MELLITUS - CUKORBETEGSÉG) dr. Kopjár Gábor Foglalkozás-egészségügyi igazgató

VASÚTI MUNKAKÖRÖKET BETÖLTİK KIZÁRÓ-KORLÁTOZÓ BETEGSÉGEI (DIABETES MELLITUS - CUKORBETEGSÉG) dr. Kopjár Gábor Foglalkozás-egészségügyi igazgató VASÚTI MUNKAKÖRÖKET BETÖLTİK KIZÁRÓ-KORLÁTOZÓ BETEGSÉGEI (DIABETES MELLITUS - CUKORBETEGSÉG) 1 dr. Kopjár Gábor Foglalkozás-egészségügyi igazgató 2007/59/EK IRÁNYELV Az alkalmazást megelızı vizsgálat minimális

Részletesebben

P. L. J. 63 éves ffi

P. L. J. 63 éves ffi P. L. J. 63 éves ffi Anamnézis: Köszvény: 1 alkalommal térdfájdalom jelentkezett, Milurit 1987-ben proteinuria miatt sokáig vizsgálták, tonsillectomia 2016.04-ben bőrtünetek jelentek meg az alsó végtag,

Részletesebben

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS 1 1. A GYÓGYSZER NEVE Repaglinide Krka 0,5 mg tabletta 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 0,5 mg repaglinid tablettánként. A segédanyagok teljes listáját lásd a 6.1 pontban.

Részletesebben

A Vese Laboratóriumi Diagnosztikája.

A Vese Laboratóriumi Diagnosztikája. A Vese Laboratóriumi Diagnosztikája Szarka@mail.bme.hu Fő funkciói: 150 g páros szerv. Tömege 40%-át erek és vér adja 1. Hulladékanyagok kiválasztása 2. Extracelluláris folyadék térfogatának, összetételének

Részletesebben

MI ÁLLHAT A FEJFÁJÁS HÁTTERÉBEN? Dr. HégerJúlia, Dr. BeszterczánPéter, Dr. Deák Veronika, Dr. Szörényi Péter, Dr. Tátrai Ottó, Dr.

MI ÁLLHAT A FEJFÁJÁS HÁTTERÉBEN? Dr. HégerJúlia, Dr. BeszterczánPéter, Dr. Deák Veronika, Dr. Szörényi Péter, Dr. Tátrai Ottó, Dr. MI ÁLLHAT A FEJFÁJÁS HÁTTERÉBEN? Dr. HégerJúlia, Dr. BeszterczánPéter, Dr. Deák Veronika, Dr. Szörényi Péter, Dr. Tátrai Ottó, Dr. Varga Csaba ESET 46 ÉVES FÉRFI Kórelőzmény kezelt hypertonia kivizsgálás

Részletesebben

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító szám: TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0011 Az orvosi

Részletesebben

Magyarországon több mint 2 millió hypertoniás él. 2025-re az előrejelzések szerint további 60 százalékkal megnő az érintettek száma.

Magyarországon több mint 2 millió hypertoniás él. 2025-re az előrejelzések szerint további 60 százalékkal megnő az érintettek száma. Magyarországon több mint 2 millió hypertoniás él. 2025-re az előrejelzések szerint további 60 százalékkal megnő az érintettek száma. A magasvérnyomásos populációban emelkedett vércukor értéket (5,6 mmol/l

Részletesebben

1. táblázat: A citosztatikumok vesekárosító hatásának lokalizációja és mechanizmusa.

1. táblázat: A citosztatikumok vesekárosító hatásának lokalizációja és mechanizmusa. 1. táblázat: A citosztatikumok vesekárosító hatásának lokalizációja és mechanizmusa. A prevenció lehet ségei Citosztatikum Platina származékok Ciszplatin Karboplatin Metotrexát Alkiláló szerek Ifoszfamid

Részletesebben

IgA-glomerulonephritis

IgA-glomerulonephritis dr. Fintha Attila 73. Patológus Kongresszus 2017. szeptember 28-30. SEMMELWEIS EGYETEM Általános Orvostudományi Kar II. sz. Pathologiai Intézet http://semmelweis.hu IgA glomerulonephritis (=IgA nephropathia)

Részletesebben

III. Melléklet az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató azonos módosításai

III. Melléklet az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató azonos módosításai III. Melléklet az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató azonos módosításai Megjegyzés: Ezek az alkalmazási előírásnak és a betegtájékoztatónak a bizottsági határozat idején érvényes módosításai. A

Részletesebben

Hepatitis C vírus és cryoglobulinaemia

Hepatitis C vírus és cryoglobulinaemia Hepatitis C vírus és cryoglobulinaemia Dr Petrovicz Edina 2012.11.10. ESZISZL Kh. és Rendelőintézet Hepatitis C vírus (HCV) Flaviviridae család Hepacivirus nemzetség egyszálú RNS vírus Choo és Kuo 1989.

Részletesebben

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai irányelve. Útmutató a számított GFR (egfr) bevezetéséről háziorvosok és szakrendelések számára

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai irányelve. Útmutató a számított GFR (egfr) bevezetéséről háziorvosok és szakrendelések számára Az Egészségügyi Minisztérium szakmai irányelve Útmutató a számított GFR (egfr) bevezetéséről háziorvosok és szakrendelések számára Készítette: a Magyar Nephrológiai Társaság, a Magyar Laboratóriumi Diagnosztikai

Részletesebben

Dr. Balogh Sándor PhD.

Dr. Balogh Sándor PhD. Szekunder prevenció: Hipertónia Dr. Balogh Sándor PhD. A betegségfőcsoportokra jutó halálozás alakulása Magyarországon KSH 2004 Oki összefüggés a 10 leggyakoribb kockázati tényező és betegség között a

Részletesebben

Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Ápolástudományi és Egészségpedagógiai Intézet. Ápolás és betegellátás szak

Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Ápolástudományi és Egészségpedagógiai Intézet. Ápolás és betegellátás szak Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Ápolástudományi és Egészségpedagógiai Intézet Ápolás és betegellátás szak Az előadása mint módszer az egészségpedagógiában Laczkó Marianna II. évf. levelezős 2009.04.10.

Részletesebben

tipusú diabetes mellitusos betegek gondozása a háziorvosi gyakorlatban Praxis adatlap

tipusú diabetes mellitusos betegek gondozása a háziorvosi gyakorlatban Praxis adatlap Felnıtt, 2-es 2 tipusú diabetes mellitusos betegek gondozása a háziorvosi gyakorlatban Praxis adatlap 1. Praxis azonosító:( ÁNTSZ azonosító) 2. Ellátás tipusa: felnıtt, vegyes 3. Település formája:nagyváros,

Részletesebben

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS 1 1. A GYÓGYSZER NEVE Mixtard 30 40 nemzetközi egység/ml szuszpenziós injekció 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 1 injekciós üveg 10 ml-t tartalmaz, ami 400 NE-gel egyenértékű.

Részletesebben

Az agyi infarktus (más néven iszkémiás stroke) kialakulásának két fő közvetlen oka van:

Az agyi infarktus (más néven iszkémiás stroke) kialakulásának két fő közvetlen oka van: Szívvel a stroke ellen! - Háttéranyag Az agyi érkatasztrófa (szélütés) okai Tünetei bár hasonlóak, mégis két jól elkülöníthető oka van: az agyi infarktus, melynek hátterében az agyat ellátó ér elzáródása

Részletesebben

Orális antidiabetikumok krónikus vesebetegségben

Orális antidiabetikumok krónikus vesebetegségben ÖSSZEFOGLALÓ KÖZLEMÉNYEK Orális antidiabetikumok krónikus vesebetegségben Somogyi Anikó dr. Semmelweis Egyetem, Általános Orvostudományi Kar, II. Belgyógyászati Klinika, Budapest A beszűkült vesefunkció

Részletesebben

Laktózfelszívódási zavar egy gyakori probléma gyakorlati vonatkozásai

Laktózfelszívódási zavar egy gyakori probléma gyakorlati vonatkozásai Laktózfelszívódási zavar egy gyakori probléma gyakorlati vonatkozásai Karoliny Anna dr., B.Kovács Judit dr. Gasztroenterológiai és Nephrológiai Osztály, Heim Pál Gyermekkórház, Budapest (Igazgató: Nagy

Részletesebben

egfr körvizsgálat Griecs Andrásné, Dr. Sárkány Erika

egfr körvizsgálat Griecs Andrásné, Dr. Sárkány Erika Bevezetés egfr körvizsgálat Griecs Andrásné, Dr. Sárkány Erika A krónikus vesebetegség korai felismerése és az időben történő gondozásba vétel nagy jelentőséggel bír. A korai gondozás csökkenti a veseelégtelenség

Részletesebben

Glomerulopathiák: klinikai szindrómák és szövettani diagnózis kapcsolata

Glomerulopathiák: klinikai szindrómák és szövettani diagnózis kapcsolata Glomerulopathiák: klinikai szindrómák és szövettani diagnózis kapcsolata Dr. Remport Ádám Semmelweis Egyetem, Transzplantációs és Sebészeti Klinika 2017.09.21. Glomeruláris betegségek felosztása. Primer

Részletesebben

A Népegészségügyi Programok és a háziorvoslás negyed százada. Prof. Dr. Balogh Sándor egyetemi tanár PTE ÁOK Alapellátási Intézet

A Népegészségügyi Programok és a háziorvoslás negyed százada. Prof. Dr. Balogh Sándor egyetemi tanár PTE ÁOK Alapellátási Intézet A Népegészségügyi Programok és a háziorvoslás negyed százada Prof. Dr. Balogh Sándor egyetemi tanár PTE ÁOK Alapellátási Intézet 6/1992. (III. 31.) NM rendelet A háziorvosi szolgálat elsődleges, személyes

Részletesebben

30 év tapasztalata a TTP-HUS kezelésében

30 év tapasztalata a TTP-HUS kezelésében 30 év tapasztalata a TTP-HUS kezelésében Dr.Réti Marienn Egyesített Szent István és Szent László Kórház Hematológia és Őssejt-transzplantációs Osztály Thrombotikus mikroangiopathiák ENDOTHEL INFEKCIÓK:

Részletesebben

Sokoldalú szerv számos funkcióval: a vese Krónikus vesebetegség (Chronic Kidney Disease; röviden: CKD): korai felismerés

Sokoldalú szerv számos funkcióval: a vese Krónikus vesebetegség (Chronic Kidney Disease; röviden: CKD): korai felismerés Háttér-információk Sokoldalú szerv számos funkcióval: a vese A vese nagy teljesítményű szerv. Páros szerv, vagyis kettő található belőle a szervezetben. Mindkettő közvetlenül a rekeszizom alatt, a mellkas

Részletesebben

A 2-es típusú cukorbetegség

A 2-es típusú cukorbetegség A 2-es típusú cukorbetegség tablettás kezelése DR. FÖLDESI IRÉN, DR. FARKAS KLÁRA Az oktatóanyag A MAgyAr DiAbetes társaság vezetôsége Megbízásából, A sanofi támogatásával készült készítette A MAgyAr DiAbetes

Részletesebben

Munkatársi, munkahelyi kapcsolatok Stressz mint cardiovasculáris rizikófaktor. Lang Erzsébet Vasútegészségügy NK. Kft.

Munkatársi, munkahelyi kapcsolatok Stressz mint cardiovasculáris rizikófaktor. Lang Erzsébet Vasútegészségügy NK. Kft. Munkatársi, munkahelyi kapcsolatok Stressz mint cardiovasculáris rizikófaktor Lang Erzsébet Vasútegészségügy NK. Kft. Pécs Kardiológia ????? Miért??? Lehet, hogy külön utakon járunk?! Együtt könnyebb?

Részletesebben

Humán inzulin, rdns (rekombináns DNS technológiával, Saccharomyces cerevisiae-ben előállított).

Humán inzulin, rdns (rekombináns DNS technológiával, Saccharomyces cerevisiae-ben előállított). 1. A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE Actraphane 30 InnoLet 100 NE/ml szuszpenziós injekció előretöltött injekciós tollban 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL Humán inzulin, rdns (rekombináns DNS technológiával,

Részletesebben

NOAC-kezelés pitvarfibrillációban. Thrombolysis, thrombectomia és kombinációja. Az ischaemiás kórképek szekunder prevenciója. A TIA új, szöveti alapú

NOAC-kezelés pitvarfibrillációban. Thrombolysis, thrombectomia és kombinációja. Az ischaemiás kórképek szekunder prevenciója. A TIA új, szöveti alapú NOAC-kezelés pitvarfibrillációban. Thrombolysis, thrombectomia és kombinációja. Az ischaemiás kórképek szekunder prevenciója. A TIA új, szöveti alapú meghatározása. (Megj.: a felsorolt esetekben meghatározó

Részletesebben

Készítette: a Magyar Laboratóriumi Diagnosztikai Társaság, a Magyar Nephrológiai Társaság és a Magyar Diabetes Társaság GFR

Készítette: a Magyar Laboratóriumi Diagnosztikai Társaság, a Magyar Nephrológiai Társaság és a Magyar Diabetes Társaság GFR 3398 EGÉSZSÉGÜGYI KÖZLÖNY 21. szám Az Egészségügyi Minisztérium szakmai irányelve A számított GFR (egfr) bevezetésével kapcsolatos ismeretekrõl útmutató laboratóriumi szakemberek számára Készítette: a

Részletesebben

Semmelweis Egyetem, Urológiai Klinika és Uroonkológiai Centrum EBU Certified Clinic

Semmelweis Egyetem, Urológiai Klinika és Uroonkológiai Centrum EBU Certified Clinic Az urolithiasis előfordulása, diagnosztikája, megelőzése Tordé Ákos Semmelweis Egyetem, Urológiai Klinika és Uroonkológiai Centrum EBU Certified Clinic Urolithiasis-epidemiológia Az orvostörténet folyamán

Részletesebben

A Semmelweis Egyetem Nephrológiai Hálózatának és PhD programjának Tudományos Ülése a Magyar Tudomány Napja alkalmából 2006.

A Semmelweis Egyetem Nephrológiai Hálózatának és PhD programjának Tudományos Ülése a Magyar Tudomány Napja alkalmából 2006. A Semmelweis Egyetem Nephrológiai Hálózatának és PhD programjának Tudományos Ülése a Magyar Tudomány Napja alkalmából 2006. november 27-28 A Magyar Vese-Alapítvány és a Magyar Nephrologiai Társaság Oktatási

Részletesebben

MAGYOT évi Tudományos Szimpóziuma Május 5-6, Budapest

MAGYOT évi Tudományos Szimpóziuma Május 5-6, Budapest MAGYOT 2017. évi Tudományos Szimpóziuma Május 5-6, Budapest A petefészekrákok kezelésében nem régen került bevezetésre egy újabb fenntartó kezelés BRCA mutációt hordozó (szomatikus vagy germinális) magas

Részletesebben

III. melléklet Az Alkalmazási előírás és a Betegtájékoztató egyes fejezeteinek módosításai

III. melléklet Az Alkalmazási előírás és a Betegtájékoztató egyes fejezeteinek módosításai III. melléklet Az Alkalmazási előírás és a Betegtájékoztató egyes fejezeteinek módosításai 34/42 A. Alkalmazási előírás 4.1 Terápiás javallatok [a jelenleg elfogadott indikációk törlendők és a következőkkel

Részletesebben

Katasztrófális antifoszfolipid szindróma

Katasztrófális antifoszfolipid szindróma Katasztrófális antifoszfolipid szindróma Gadó Klára Semmelweis Egyetem, I.sz. Belgyógyászati Klinika Antifoszfolipid szindróma Artériás és vénás thrombosis Habituális vetélés apl antitest jelenléte Mi

Részletesebben

DIABETES MELLITUS ÉS KARDIOMETABOLIKUS KOCKÁZAT

DIABETES MELLITUS ÉS KARDIOMETABOLIKUS KOCKÁZAT DE-OEC Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Tanszék DIABETES MELLITUS ÉS KARDIOMETABOLIKUS KOCKÁZAT Debrecen, 2006. 12. 07. Dr. Kincses József A DIABETESZES OLYAN HYPERTONIÁS AKINEK MAGASABB A VÉRCUKRA

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Berlipril 5 mg tabletta. enalapril-maleát

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Berlipril 5 mg tabletta. enalapril-maleát BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Berlipril 5 mg tabletta enalapril-maleát Mielott elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájé koztatót. Tartsa meg a

Részletesebben

III. melléklet A kísérőiratok releváns pontjainak módosítása

III. melléklet A kísérőiratok releváns pontjainak módosítása III. melléklet A kísérőiratok releváns pontjainak módosítása Megjegyzés: A kísérőiratok releváns pontjainak ezen módosításaira a referral eljárás következményeként került sor. Ezt követően a kísérőiratokat

Részletesebben

Új orális véralvadásgátlók

Új orális véralvadásgátlók Új orális véralvadásgátlók XI. Magyar Sürgősségi Orvostani Kongresszus Lovas András, Szegedi Tudományegyetem, Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet Véralvadásgátlók alkalmazási területei posztoperatív

Részletesebben

Sárga-halványsárga színű, kapszula alakú tabletta, az egyik oldalán 93 -as, a másik oldalán 211 -es mélynyomású jelzéssel.

Sárga-halványsárga színű, kapszula alakú tabletta, az egyik oldalán 93 -as, a másik oldalán 211 -es mélynyomású jelzéssel. 1. A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE Repaglinide Teva 1 mg tabletta 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 1 mg repaglinidet tartalmaz tablettánként. A segédanyagok teljes listáját lásd a 6.1 pontban. 3. GYÓGYSZERFORMA

Részletesebben

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS 1 1. A GYÓGYSZER NEVE Aprovel 75 mg tabletta. 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 75 mg irbezartán tablettánként. Ismert hatású segédanyag: 15,37 mg laktóz-monohidrát

Részletesebben

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító szám: TÁMOP-4.1.2-8/1/A-29-11 Az orvosi biotechnológiai

Részletesebben

Betegtájékoztató FUROSEMID-CHINOIN OLDATOS INJEKCIÓ. Furosemid-Chinoin oldatos injekció furoszemid. HATÓANYAG: 20 mg furoszemid 2 ml-es ampullánként.

Betegtájékoztató FUROSEMID-CHINOIN OLDATOS INJEKCIÓ. Furosemid-Chinoin oldatos injekció furoszemid. HATÓANYAG: 20 mg furoszemid 2 ml-es ampullánként. FUROSEMID-CHINOIN OLDATOS INJEKCIÓ Furosemid-Chinoin oldatos injekció furoszemid HATÓANYAG: 20 mg furoszemid 2 ml-es ampullánként. SEGÉDANYAG: Nátrium-klorid, trometamol, nátrium-hidroxid, injekcióhoz

Részletesebben

A helyi érzéstelenítés szövődményei. Semmelweis Egyetem, Budapest Szájsebészeti és Fogászati Klinika

A helyi érzéstelenítés szövődményei. Semmelweis Egyetem, Budapest Szájsebészeti és Fogászati Klinika A helyi érzéstelenítés szövődményei Semmelweis Egyetem, Budapest Szájsebészeti és Fogászati Klinika A helyi érzéstelenítés szövődményeinek okai Általános szövődmények: az érzéstelenítés anyaga Helyi szövődmények:

Részletesebben

Általános lelet. A vizsgálatot kérő orvos: 70 30 38 59 29 37 11 1 2 0 0 0 [mmhg*h]

Általános lelet. A vizsgálatot kérő orvos: 70 30 38 59 29 37 11 1 2 0 0 0 [mmhg*h] Általános lelet Páciens: Neme: férfi Megjegyzés: Vizsgálat paraméterei Magasság: 18 Súly: 125 kg cm BMI 38.58 Mérési terv 15/3 (24h), Standard 1 A vizsgálatot kérő orvos: Eredmények SBPao HR Általános

Részletesebben

AZ ALDOSZTERON ANTAGONISTA KEZELÉS

AZ ALDOSZTERON ANTAGONISTA KEZELÉS AZ ALDOSZTERON ANTAGONISTA KEZELÉS 2015.10.10. Dr. Herszényi Eszter Secunder Hyperaldoszteronismus Primer- Conn sy. Hypertoniával járó sec. hyperaldosteronismus: a renovascularis betegségek (a. renalis

Részletesebben