1. Mit jelent a CAD rendszerek integrációja? Ismertesse a kernel főbb funkcióit! (E-book 29-34)

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "1. Mit jelent a CAD rendszerek integrációja? Ismertesse a kernel főbb funkcióit! (E-book 29-34)"

Átírás

1 1. Mit jelent a CAD rendszerek integrációja? Ismertesse a kernel főbb funkcióit! (E-book 29-34) CAD rendszerek integrációjának kétféle iránya figyelhető meg. Egyrészt a CAD rendszerek bizonyos funkciói beépülnek más alkalmazásokba, melyek valamilyen módon kapcsolódnak a termék életciklusával kapcsolatos tevékenységekhez, másrészt a CAD rendszerek integrálnak magukba más alkalmazásokat. A CAD rendszerek manapság túl bonyolultak ahhoz, hogy beépíthetők legyenek más alkalmazásokba. Ez a bonyolultság egyrészt jelentkezik a kezelhetőségben, mivel a számos funkció teljes körű alkalmazása már ha ez lehetséges egyáltalán komoly képzettséget igényel. A bonyolultság másrészt megmutatkozik a rendszer szoftveres megvalósításában is, amely az integrációt nehezíti meg. A CAD rendszerek fejlődése során a számításokat végző grafikus mag, úgynevezett kernel, és a használatot lehetővé tevő felhasználói felület elvált egymástól. Ez lehetővé tette, hogy a háttérben dolgozó matematikai módszerek fejlesztése és a felhasználói felület grafikai megjelenése, menürendszerének kialakítása elváljon egymástól. A grafikus kernel biztosítja tehát a 3D-s objektumok kezelését és megjelenítését, valamint az adatkommunikációhoz szükséges funkciókat, melyek a CAD rendszeren belüli modulok és más CAD rendszerekkel való kommunikációt biztosítja. A CAD rendszerekben létrehozott 3D-s adatokat egyre szélesebb körben, egyre több alkalmazásban használják és a grafikus kernel fejlesztése hosszadalmas, drága és bonyolult feladat, a grafikus kernel piacképes termékké vált. Így más rendszerek fejlesztői hozzáférnek a kernel biztosította 3D-s geometriák kezeléséhez, a fejlesztés az alkalmazásra koncentrálhat. A grafikus kernel más alkalmazásokba történő integrációjával a CAD rendszerek egyes funkciói elérhetővé válnak más szoftverekben, biztosítják a tökéletes adatkommunikációt az ugyan ezen kernelen működő CAD rendszerrel. Az integráció jellemzően a 3D-s adatok kezelésére, megjelenítésére és az adatátvitel egyszerűsítése céljából történik. A 3D-s kernelt használó tipikus alkalmazások: a CNC megmunkálás szimulációs programjai, formatervező alkalmazások, szimulációs programok, PLM rendszerek megjelenítési moduljai, adatkonvertáló programok A legjelentősebb 3D-s grafikus kernelek a következők: ACIS Parasolid Granite A teljes integrációt a szakmodulok megjelenése jelenti, mely esetben az adott integrált CAD rendszeren belül indítjuk az adott speciális funkciót, a CAD rendszer megszokott kezelőfelületét és struktúráját használva végezzük el a feladatot. Tulajdonképpen semmi nem utal arra, hogy elhagytuk a CAD rendszert. A szakmodulok nem részei az alap CAD rendszernek, a felmerülő speciális igények esetén bővíthetjük CAD rendszerünket.

2 2. Sorolja fel a CAD rendszerekbe intergrált végeselemes módszeren alapuló elemző szakmodulok alapvető lépéseit! CAx rendszerek integrációjának első, legkevésbé integrált módja, amikor egy CAD rendszer egy adott funkciót ellátó külső programmal működik együtt. Az integráció ezen alacsony szintű megvalósítása tipikus volt a 70-es, 80-as években. Ekkor a CAD rendszer átadja egy kommunikációs modulon keresztül a CAD adatokat a külön futtatott programnak, amely elvégezte a szükséges feladatokat, majd az adatokat visszaadta a CAD rendszernek, mely megjelenítette azt. A korai végeselem rendszerek általában így működtek. Az integráció magasabb szintjét jelenti, ha az adott funkciót még mindig egy külső független program végzi el, de ennek elindítása már a CAD rendszerből történik automatikus adatátadással, vagyis a CAD adat konverziójával, mentésével, majd beolvasásával nem kell a felhasználónak foglalkoznia. 3. Sorolja fel a konkurens tervezés megvalósításának főbb lépéseit! (E-book 60-62) A Konkurens Mérnöki Tevékenység (Concurrent Engineering vagy Simultaneous Engineering) a termék párhuzamos, integrált tervezésének, gyártás folyamatainak valamint az egyéb támogató folyamatok módszeres megközelítése. Ez a megközelítés arra inspirálja a fejlesztőket, hogy a termék életciklusának minden fázisában figyelembe vegyék (kezdve a koncepcionálástól egészen a kiszállításig), a minőségbiztosítást, az ütemezést, és a felhasználói követelmények elemzését is. 30% - 70% -al rövidebb fejlesztési időtartam; 65% - 90% -al ritkábban szükséges utólagos tervezési változtatás; 20% - 90% -al rövedebb piacrekerülési idő; 200% - 600% -al magasabb minőség; 20% - 110% -al magasabb mérnöki produktivitás.

3 4. Ismertesse az alulról felfelé (Bottom-Up) történő tervezésen alapuló módszer előnyeit hátrányait! Tervezés alulról fölfelé (Bottom-Up design): különálló alkatrészek egymástól független tervezése, majd azok utólagos összeszerelése. Egyedi termékek tervezése esetén jellemző az alkalmazása. Előnyök: - egyszerűen kivitelezhető - nem igényel különösebb előkészítést Hátrány: - alapos ellenőrzés szükséges összeszerelés után - ütközések esetén nehéz a hibák javítása - magas a folyamat kommunikáció igénye 5. Ismertesse a felülről lefelé (Top-Down) történő tervezésen alapuló módszer előnyeit és hátrányait! Tervezés felülről lefelé (Top-Down design): minden alkatrész egy közös előtervből kerül leszármaztatásra, összeszerelésük automatikus. Előnyök: - szinte kizárt az alkatrészek ütközése - változások után könnyedén végigfutnak a struktúrán - automatikus kommunikáció Hátrányok: - bizonyos szinten magasabb felkészültséget igényel - hosszabb előkészítést igényel, ami csak nagyobb változtatások esetén térül meg

4 6. Sorolja fel, milyen tipikus attributív információk rendelhetők egy számítógépes modellhez!

5 7. Sorolja fel, milyen alapvető problémákba ütközhet egy letöltött modell integrálása a saját CAD modellünkbe! 8. Hasonlítsa össze a felület- és a palástmodellezést! (E-book 3-4)

6 9. Ismertesse (vázlattal is) a hasáblebontó modellezés lényegét, előnyeit és hátrányait!

7 Az eljárás előnye, hogy rendkívül egyszerűen algoritmizálható, és alkalmazása nem igényel speciális felhasználói ismereteket. 10. Ismertesse a térfogat lebontásos félteres modellezés lényegét, előnyeit, hátrányait!

8 A félteres modellezés hátránya, hogy a felhasználónak jól kell ismernie a modellezéshez kapcsolódó törvényeket, mert egyébként könnyen nem zárt objektum jöhet létre. Az eljárás alkalmazása összetett objektumok esetében körülményes, nehéz modellezni a belső üreggel, vagy egymást metsző furatokkal rendelkező testet. A módszer tipikus alkalmazási terület a technológiai tervezés, mert kellemesen használható az NC forgácsolási műveletek megmunkálási felületeinek leírására. 11. Ismertesse az elemi sejteken alapuló testmodellezés lényegét, előnyeit, hátrányait! Az elemi sejtekkel való modellezés esetén az alkatrészek a méretüknél több nagyságrenddel kisebb, ún. izomorf cellákból épülnek fel. Lényegét tekintve ez egy követő modellező módszer, mert a sejtekkel való feltöltés feltételezi a geometriai alak előzetes létezését, bár elvileg új geometriai alak létrehozására is alkalmas. Az új geometria létrehozása azonban rendkívül aprólékos és időigényes munkát követel. Az elemi sejtek alakja, mérete egy modellen belül is változhat, de az egyszerűbb adattárolási séma kialakítása érdekében a modellezést általában morfológiailag homogén sejtekkel végzik. Az eljárás lényegéből következik, hogy a nagyszámú sejt adatainak feldolgozása nagy tárolókapacitást és számítási teljesítményt igényel. Az elemi sejtekkel való modellezés a numerikus eljárások (végeselem, peremelem módszer) modellezési eszköze. A példaképpen egy alkatrész 3D-s geometriai modelljét, és a kis tetraéder elemekből felépült végeselemes modelljét mutatja.

9 12. Ismertesse az elemi testeken alapuló testmodellezés lényegét, előnyeit, hátrányait!

10 13. Ismertesse definíciószerűen, mit értünk geometriai alaksajátosság alatt! 14. Ismertesse a geometriai alaksajátosságok alkalmazástechnikai értelmezését! 15. Ismertesse, és példákon keresztül mutassa be az alakmódosító sajátosságok lényegét!

11 16. Ismertesse, és példákon keresztül mutassa be az alakfüggetlen sajátosságok lényegét! 17. Ismertesse, és példákon keresztül mutassa be az alaksemleges sajátosságok lényegét!

12 18. Ismertesse az alaksajátosságok szemantikai csoportosítását! Valamennyi csoportelemre írjon példákat is! A szerkezettervezési, vagy más szóval konstrukciós alaksajátosságok a szerkezet működését meghatározó geometriai alakzatok. A tervezési tevékenység a működési lehetőségek, feltételek és jellemzők explicit kifejezésére, valamint a szükséges és lehetséges geometriai alakzatok viszonyára összpontosít. A gyártástechnológiai alaksajátosságok a mozgó forgácsoló szerszám által kialakítandó és leválasztandó geometriai alakzatokat írják le. A gyártástechnológiai alaksajátosságokra példát lényegében a 4.2. ábra mutat. A gyártástechnológiai alaksajátosságok a megmunkáláshoz szükséges szerszámokra és berendezésekre is utalnak. Az alkatrészek, részegységek összeállításbeli viszonyát, kapcsolódásuk minőségét szerelési alaksajátosságokkal lehet jellemezni. A szerelési alaksajátosságok lehetnek: közvetlen kapcsolatban álló alaksajátosságok; (ezek az alkatrészek felületükkel, élükkel, jellemző pontjukkal érintkeznek egymással, vagy egymáshoz képest meghatározott geometriai viszonyban vannak). közvetve befolyást gyakorló alaksajátosságok; (ezek bentfoglaltságot vagy elrendezési struktúrából adódó térbeli viszonyokat írnak le). kezelhetőséget leíró alaksajátosságok; (megfogó, szerelő, támasztó eszközök kapcsolódásának lehetséges formáit fejezi ki). Az elemzési alaksajátosságok a numerikus vizsgálathoz alapként használt geometriai modell idealizálhatóságával, a modell megtámasztási és terhelési feltételeivel állnak kapcsolatban.

13 Ennek megfelelően vannak: alakhelyettesítő alaksajátosságok; hatásközvetítő alaksajátosságok. Az alaksajátosságok ontológikus szemléletű értelmezése jelenleg kutatási fázisban van. Az ontológikus szemlélet értelmezésében 19. Ismertesse az alkatrész modellezés főbb munkafázisait, részletezve a bázis alaksajátosság létrehozásának lépéseit is! 20. Ismertesse a vázlatkészítés jellemzőit a modern CAD rendszerekben!

14 21. Ismertesse és példákon keresztül mutassa be az elhelyezett alaksajátosságok lényegét!

15 22. Ismertesse és példákon keresztül mutassa be a munka alaksajátosságok lényegét! 23. Mutassa meg egy példán keresztül a paraméterek felhasználását egy CAD rendszeren belül!

16 24. Ismertesse az anyagjellemzőnek, mint attributív információnak a fontosságát a számítógépes tervezés esetén! 25. Ismertesse a modelltörténet alapú modellezés főbb jellemzőit! 26. Ismertesse az explicit modellezés főbb jellemzőit! 27. Ismertesse a szinkron modellezés főbb jellemzőit!

17 28. Definiálja az alkatrész, illetve a részösszeállítás fogalmát!

18 29. Ismertesse definíciószerűen, mit értünk statikus illetve kinematikai kényszer alatt!

19 30. Ismertesse és példákon keresztül mutassa be kinematikai kényszerek két alaptípusát! 31. Sorolja fel az összeállítási modellezésben elérhető speciális műveleteket!

20 32. Ismertesse az összeállítási modell egyszerűsítésének céljait! 33. Ismertesse és példákon keresztül szemléltesse az összeállításon belüli modellalkotási lehetőségeket!

21 34. Ismertesse a 3D-s CAD rendszerekben készült műszaki rajzok jellemzőit! 35. Ismertesse a lemezalkatrész modellezés alapelveit, főbb lépéseit!

22

23

24 36. Ismertesse a felületmodellezés alapelveit, főbb lépéseit!

25

26

27 The End.

Mit jelent a CAD rendszerek integrációja? Ismertesse a kernel főbb funkcióit!

Mit jelent a CAD rendszerek integrációja? Ismertesse a kernel főbb funkcióit! Mit jelent a CAD rendszerek integrációja? Ismertesse a kernel főbb funkcióit! A CAD rendszerek integrációjának kétféle iránya figyelhető meg. Egyrészt a CAD rendszerek bizonyos funkciói beépülnek más alkalmazásokba,

Részletesebben

Bevezető. 1. előadás CAD alapjai A3CD. Bevezető. Piros Attila. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gép- és Terméktervezés Tanszék 1 / 22

Bevezető. 1. előadás CAD alapjai A3CD. Bevezető. Piros Attila. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gép- és Terméktervezés Tanszék 1 / 22 1. előadás CAD alapjai A3CD Piros Attila Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gép- és Terméktervezés Tanszék 1 / 22 AZ ELŐADÁS TÉMAKÖREI A számítógépes terméktervezés fejlődése. Integrált tervező

Részletesebben

Sorolja fel a CAD rendszerekbe integrált végeselemes módszeren alapuló elemző szakmogulok alapvető lépéseit!

Sorolja fel a CAD rendszerekbe integrált végeselemes módszeren alapuló elemző szakmogulok alapvető lépéseit! Mit jelent a CAD rendszerek integrációja? Ismertesse a Kernel főbb funkcióit! CAD rendszerek integrációjának kétféle iránya figyelhető meg. Egyrészt a CAD rendszerek bizonyos funkciói beépülnek más alkalmazásokba,

Részletesebben

CAD Rendszerek I. Sajátosság alapú tervezés - Szinkron modellezés

CAD Rendszerek I. Sajátosság alapú tervezés - Szinkron modellezés CAD Rendszerek I. Sajátosság alapú tervezés - Szinkron modellezés Farkas Zsolt Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gép- és Terméktervezés Tanszék 1/ 14 Tartalom -Sajátosság alapú tervezés:

Részletesebben

Parametrikus tervezés

Parametrikus tervezés 2012.03.31. Statikus modell Dinamikus modell Parametrikus tervezés Módosítások a tervezés folyamán Konstrukciós variánsok (termékcsaládok) Parametrikus Modell Parametrikus tervezés Paraméterek (változók

Részletesebben

6. Mit jelent a CAD rendszerek integrációja? Ismertesse a kernel főbb funkcióit! A CAD rendszerekbe egyre több funkció integrálódik, de maguk a CAD re

6. Mit jelent a CAD rendszerek integrációja? Ismertesse a kernel főbb funkcióit! A CAD rendszerekbe egyre több funkció integrálódik, de maguk a CAD re 1. Milyen hardvert használtak a CAD rendszerek az 1960-as években? Ismertesse ezek fő funkcióit! Hardverek: elérhetetlen árú számítógépek amerikai nagyvállalatoknál, speciális toll (rajzolás a képernyőre).

Részletesebben

Termék modell. Definíció:

Termék modell. Definíció: Definíció: Termék modell Összetett, többfunkciós, integrált modell (számítógépes reprezentáció) amely leír egy műszaki objektumot annak különböző életfázis szakaszaiban: tervezés, gyártás, szerelés, szervízelés,

Részletesebben

- Adat, információ, tudás definíciói, összefüggéseik reprezentációtípusok Részletesebben a téma az AI alapjai című tárgyban

- Adat, információ, tudás definíciói, összefüggéseik reprezentációtípusok Részletesebben a téma az AI alapjai című tárgyban I. Intelligens tervezőrendszerek - Adat, információ, tudás definíciói, összefüggéseik reprezentációtípusok Részletesebben a téma az AI alapjai című tárgyban Adat = struktúrálatlan tények, amelyek tárolhatók,

Részletesebben

CAD Rendszerek II. Adaptív tervezés Bottum-up - top-down design

CAD Rendszerek II. Adaptív tervezés Bottum-up - top-down design CAD Rendszerek II. Adaptív tervezés Bottum-up - top-down design Farkas Zsolt Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gép- és Terméktervezés Tanszék 1/ 20 Tartalom Mechanizmusok tervezése, Mechanizmusok

Részletesebben

Költségbecslési módszerek a szerszámgyártásban. Tartalom. CEE-Product Groups. Költségbecslés. A költségbecslés szerepe. Dr.

Költségbecslési módszerek a szerszámgyártásban. Tartalom. CEE-Product Groups. Költségbecslés. A költségbecslés szerepe. Dr. Gépgyártástechnológia Tsz Költségbecslési módszerek a szerszámgyártásban Szerszámgyártók Magyarországi Szövetsége 2003. december 11. 1 2 CEE-Product Groups Tartalom 1. Költségbecslési módszerek 2. MoldCoster

Részletesebben

(Solid modeling, Geometric modeling) Testmodell: egy létező vagy elképzelt objektum digitális reprezentációja.

(Solid modeling, Geometric modeling) Testmodell: egy létező vagy elképzelt objektum digitális reprezentációja. Testmodellezés Testmodellezés (Solid modeling, Geometric modeling) Testmodell: egy létező vagy elképzelt objektum digitális reprezentációja. A tervezés (modellezés) során megadjuk a objektum geometria

Részletesebben

Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet, Gépgyártástechnológia Szakcsoport

Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet, Gépgyártástechnológia Szakcsoport Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet, Gépgyártástechnológia Szakcsoport Dr. Mikó Balázs miko.balazs@bgk.uni-obuda.hu MŰANYAG

Részletesebben

Számítógéppel segített tervezés oktatása BME Gép- és Terméktervezés Tanszékén. Dr. Körtélyesi Gábor Farkas Zsolt BME Gép és Terméktervezés Tanszék

Számítógéppel segített tervezés oktatása BME Gép- és Terméktervezés Tanszékén. Dr. Körtélyesi Gábor Farkas Zsolt BME Gép és Terméktervezés Tanszék Számítógéppel segített tervezés oktatása BME Gép- és Terméktervezés Tanszékén Dr. Körtélyesi Gábor Farkas Zsolt BME Gép és Terméktervezés Tanszék Gödöllő. 2009. 01.22. Tervezési lépések Háttér: eszközök,

Részletesebben

A gyártástervezés modelljei. Dr. Mikó Balázs

A gyártástervezés modelljei. Dr. Mikó Balázs Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet ermelési folyamatok II. A gyártástervezés modelljei Dr. Mikó Balázs miko.balazs@bgk.uni-obuda.hu

Részletesebben

A CAD rendszerek felépítése,szolgáltatások szintje Integrált gépészeti tervező rendszerek Analízis, technológiai modul Programozási lehetőségek

A CAD rendszerek felépítése,szolgáltatások szintje Integrált gépészeti tervező rendszerek Analízis, technológiai modul Programozási lehetőségek A CAD rendszerek felépítése,szolgáltatások szintje Integrált gépészeti tervező rendszerek Analízis, technológiai modul Programozási lehetőségek II. előadás 2010. április 7. 1/14 A CAD rendszerek felépítése

Részletesebben

Termékéletciklus-kezelésen alapuló számítógépes tervezés

Termékéletciklus-kezelésen alapuló számítógépes tervezés Termékéletciklus-kezelésen alapuló számítógépes tervezés Dr. Váradi Károly Farkas Zsolt Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gép- és Terméktervezés Tanszék, Piros Attila C3D Műszaki Tanácsadó

Részletesebben

Lemezalkatrész modellezés. SolidEdge. alkatrészen

Lemezalkatrész modellezés. SolidEdge. alkatrészen A példa megnevezése: A példa száma: A példa szintje: Modellezõ rendszer: Kapcsolódó TÁMOP tananyag rész: A feladat rövid leírása: Lemezalkatrész modellezés SZIE-A4 alap közepes - haladó SolidEdge CAD 3D

Részletesebben

Autodesk Inventor Suite

Autodesk Inventor Suite 1 / 5 Autodesk Inventor Suite 2 / 5 Autodesk Inventor Suite Az Autodesk Inventor Suite egy olyan parametrikus tervező - modellező szoftver, melynek segítségével hatékonyan hozhatjuk létre alkatrészeink

Részletesebben

3D számítógépes geometria és alakzatrekonstrukció

3D számítógépes geometria és alakzatrekonstrukció 3D számítógépes geometria és alakzatrekonstrukció 14. Digitális Alakzatrekonstrukció - Bevezetés http://cg.iit.bme.hu/portal/node/312 https://www.vik.bme.hu/kepzes/targyak/viiima01 Dr. Várady Tamás, Dr.

Részletesebben

COSMOS/M-VÉGESELEM PROGRAMOK INTEGRÁLÁSA CAD TERVEZŐRENDSZEREKHEZ

COSMOS/M-VÉGESELEM PROGRAMOK INTEGRÁLÁSA CAD TERVEZŐRENDSZEREKHEZ FIATAL ŰSZAKIAK TUDOÁNYOS ÜLÉSSZAKA Kolozsvár, 1998. március 20-21. COSOS/-VÉGSL PROGRAOK INTGRÁLÁSA TRVZŐRNDSZRKHZ Torkos Zoltán okleveles gépészmérnök, doktorandus hallgató (Budapesti űszaki gyetem,

Részletesebben

Lemezalkatrész modellezés. SolidEdge. alkatrészen

Lemezalkatrész modellezés. SolidEdge. alkatrészen A példa megnevezése: A példa száma: A példa szintje: Modellezõ rendszer: Kapcsolódó TÁMOP tananyag rész: A feladat rövid leírása: Lemezalkatrész modellezés SZIE-A5 alap közepes - haladó SolidEdge CAD 3D

Részletesebben

Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék. Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens

Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék. Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens Tartalomjegyzék Bevezetés Termelési paradigma fogalma Paradigma váltások A CIM fogalmának

Részletesebben

SZIMULÁCIÓ ÉS MODELLEZÉS AZ ANSYS ALKALMAZÁSÁVAL

SZIMULÁCIÓ ÉS MODELLEZÉS AZ ANSYS ALKALMAZÁSÁVAL SZIMULÁCIÓ ÉS MODELLEZÉS AZ ANSYS ALKALMAZÁSÁVAL MAGYAR TUDOMÁNY NAPJA KONFERENCIA 2010 GÁBOR DÉNES FŐISKOLA CSUKA ANTAL TARTALOM A KÍSÉRLET ÉS MÉRÉS JELENTŐSÉGE A MÉRNÖKI GYAKORLATBAN, MECHANIKAI FESZÜLTSÉG

Részletesebben

NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM

NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM OSZTV 2014/2015 DÖNTŐ Gyakorlati vizsgatevékenység Szakképesítés azonosító száma, megnevezése: 54 481 01 CAD-CAM informatikus Vizsgafeladat megnevezése: CNC gépkezelés

Részletesebben

Ipari robotok megfogó szerkezetei

Ipari robotok megfogó szerkezetei IPARI ROBOTOK Ipari robotok megfogó szerkezetei 6. előadás Dr. Pintér József Tananyag vázlata Ipari robotok megfogó szerkezetei 1. Effektor fogalma 2. Megfogó szerkezetek csoportosítása 3. Mechanikus megfogó

Részletesebben

Modellek dokumentálása

Modellek dokumentálása előadás CAD Rendszerek II AGC2 Piros Attila Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gép- és Terméktervezés Tanszék 1 / 18 DOKUMENTÁCIÓK FELOSZTÁSA I. Felosztás felhasználás szerint: gyártási dokumentáció

Részletesebben

Házi feladat Dr Mikó Balázs - Gyártástechnológia II. 5

Házi feladat Dr Mikó Balázs - Gyártástechnológia II. 5 Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet Gyártástechnológia II. BAGGT23NND/NLD 01A - Bevezetés, Alapfogalmak Dr. Mikó Balázs miko.balazs@bgk.uni-obuda.hu

Részletesebben

Házi feladat (c) Dr Mikó Balázs - Gyártástechnológia II.

Házi feladat (c) Dr Mikó Balázs - Gyártástechnológia II. Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet Gyártástechnológia II. BAGGT23NND/NLD 01B - Előgyártmányok Dr. Mikó Balázs miko.balazs@bgk.uni-obuda.hu

Részletesebben

3D-s számítógépes geometria és alakzatrekonstrukció

3D-s számítógépes geometria és alakzatrekonstrukció 3D-s számítógépes geometria és alakzatrekonstrukció 14. Digitális Alakzatrekonstrukció - Bevezetés http://cg.iit.bme.hu/portal/node/312 https://www.vik.bme.hu/kepzes/targyak/viiiav08 Dr. Várady Tamás,

Részletesebben

TERMÉKSZIMULÁCIÓ Modellek, szimuláció TERMÉKMODELL

TERMÉKSZIMULÁCIÓ Modellek, szimuláció TERMÉKMODELL TERMÉKSZIMULÁCIÓ Modellek, szimuláció TERMÉKMODELL 1-2. hét 2011. február 8. Összeállította: Dr. Kovács Zsolt egyetemi tanár Modell Az eredeti leképezése A szó eredete: latin modus, modulus (mérték, mód,

Részletesebben

CAD technikák A számítógépes tervezési módszerek hatása a tervezési folyamatokra

CAD technikák A számítógépes tervezési módszerek hatása a tervezési folyamatokra A számítógépes tervezési módszerek hatása a tervezési folyamatokra VII. előadás 2008. március 31. A számítógéppel segített tervezés napjainkra már ipari technológiává vált. A mai integrált terméktervező

Részletesebben

BEMUTATKOZÁS A HOLNAP ÉS A MA SZAKEMBEREINEK

BEMUTATKOZÁS A HOLNAP ÉS A MA SZAKEMBEREINEK A HOLNAP ÉS A MA SZAKEMBEREINEK BEMUTATKOZÁS Csoportunkon belül a CAD-Terv Training Kft. a képzések háza. Célunk naprakész szakmai ismerete ket átadni a résztvevők számára, oly módon, hogy az könnyen tanulható

Részletesebben

Csatlakozás a végeselem modulhoz SolidWorks-ben

Csatlakozás a végeselem modulhoz SolidWorks-ben Csatlakozás a végeselem modulhoz SolidWorks-ben Meglévő alkatrész vagy összeállítás modellt ellenőrizhetünk különböző terhelési esetekben a CAD rendszer végeselem moduljával ( SolidWorks Simulation ).

Részletesebben

Foglalkozási napló. CAD-CAM informatikus 14. évfolyam

Foglalkozási napló. CAD-CAM informatikus 14. évfolyam Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre CAD-CAM informatikus 14. évfolyam (OKJ száma: 54 41 01) szakma gyakorlati oktatásához A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának

Részletesebben

CAD alapjai 1. előadás. CAD alapjai. előadás vázlat 1. előadás. B u d a p e s t 2006

CAD alapjai 1. előadás. CAD alapjai. előadás vázlat 1. előadás. B u d a p e s t 2006 CAD alapjai előadás vázlat 1. előadás Összeállította: Dr. Váradi Károly egy. tanár Molnár László egy. adjunktus B u d a p e s t 26 BME, GSZI 26 1. fólia Mire fogjuk használni az itt megtanult ismeretanyagot?

Részletesebben

Gyártástechnológia II.

Gyártástechnológia II. Gyártástechnológia II. BAGGT23NNB Technológiai dokumentáció Dr. Mikó Balázs miko.balazs@bgk.bmf.hu Tartalom Alapfogalmak Technológiai dokumentumok Elıgyártmányok Gyártási hibák, ráhagyások Bázisok és készülékek

Részletesebben

Foglalkozási napló. Autógyártó 11. évfolyam

Foglalkozási napló. Autógyártó 11. évfolyam Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Autógyártó 11. évfolyam (OKJ száma: 34 521 01) szakma gyakorlati oktatásához A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma:

Részletesebben

A Gazdasági - Műszaki Főigazgatóság feladatai az intézményirányítás fejlesztésében

A Gazdasági - Műszaki Főigazgatóság feladatai az intézményirányítás fejlesztésében A Gazdasági - Műszaki Főigazgatóság feladatai az intézményirányítás fejlesztésében 1. Menedzsment controlling rendszer bevezetése 2. Menedzsment controlling folyamatok kockázatelemzése 3. Az AVIR-hez kapcsolódó

Részletesebben

Alapadatok. Teljes létszám: ~ fő. Budapesti központi iroda Cégvezetés Kereskedelem Pénzügy Tervezés Szerviz

Alapadatok. Teljes létszám: ~ fő. Budapesti központi iroda Cégvezetés Kereskedelem Pénzügy Tervezés Szerviz GD Gép és Daru Ltd. Kelenvölgyi határsor 5. 1119 Budapest, Hungary. All rights reserved Alapadatok Teljes létszám: ~ 130-150 fő Budapesti központi iroda Cégvezetés Kereskedelem Pénzügy Tervezés Szerviz

Részletesebben

BEMUTATKOZÁS A HOLNAP ÉS A MA SZAKEMBEREINEK ÖT ÉRV A CADTERV MELLETT TARTALOMJEGYZÉK. tervezhet velünk

BEMUTATKOZÁS A HOLNAP ÉS A MA SZAKEMBEREINEK ÖT ÉRV A CADTERV MELLETT TARTALOMJEGYZÉK. tervezhet velünk A HOLNAP ÉS A MA SZAKEMBEREINEK BEMUTATKOZÁS Csoportunkon belül a CAD-Terv Training Kft. a képzések háza. Célunk naprakész szakmai ismerete ket átadni a résztvevők számára, oly módon, hogy az könnyen tanulható

Részletesebben

Technikai áttekintés SimDay 2013. H. Tóth Zsolt FEA üzletág igazgató

Technikai áttekintés SimDay 2013. H. Tóth Zsolt FEA üzletág igazgató Technikai áttekintés SimDay 2013 H. Tóth Zsolt FEA üzletág igazgató Next Limit Technologies Alapítva 1998, Madrid Számítógépes grafika Tudományos- és mérnöki szimulációk Mottó: Innováció 2 Kihívás Technikai

Részletesebben

Lemezalkatrész modellezés. SolidEdge. alkatrészen

Lemezalkatrész modellezés. SolidEdge. alkatrészen A példa megnevezése: A példa száma: A példa szintje: Modellezõ rendszer: Kapcsolódó TÁMOP tananyag rész: A feladat rövid leírása: Lemezalkatrész modellezés SZIE-A2 alap közepes - haladó SolidEdge CAD 3D

Részletesebben

A felkészülés ideje alatt segédeszköz nem használható!

A felkészülés ideje alatt segédeszköz nem használható! A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli központilag összeállított vizsgakérdései (6 db) a 4. Szakmai követelmények fejezetben megadott témakörök mindegyikét tartalmazza A felkészülés ideje alatt segédeszköz

Részletesebben

3D számítógépes geometria és alakzatrekonstrukció

3D számítógépes geometria és alakzatrekonstrukció 3D számítógépes geometria és alakzatrekonstrukció 12. Tömör testek modellezése http://cg.iit.bme.hu/portal/node/312 https://www.vik.bme.hu/kepzes/targyak/viiima01 Dr. Várady Tamás, Dr. Salvi Péter BME,

Részletesebben

Interaktív, grafikus környezet. Magasszintû alkalmazási nyelv (KAL) Integrált grafikus interface könyvtár. Intelligens kapcsolat más szoftverekkel

Interaktív, grafikus környezet. Magasszintû alkalmazási nyelv (KAL) Integrált grafikus interface könyvtár. Intelligens kapcsolat más szoftverekkel Készítette: Szabó Gábor, 1996 Az Az IntelliCorp IntelliCorp stratégiája: stratégiája: Kifinomult, Kifinomult, objektum-orientált objektum-orientált környezetet környezetet biztosít biztosít tervezéséhez,

Részletesebben

SZERZŐ: Kiss Róbert. Oldal1

SZERZŐ: Kiss Róbert. Oldal1 A LEGO MindStorms NXT/EV3 robot grafikus képernyőjét és programozási eszközeit használva különböző dinamikus (időben változó) ábrákat tudunk rajzolni. A képek létrehozásához koordináta rendszerben adott

Részletesebben

CAD technikák Mérnöki módszerek gépészeti alkalmazása

CAD technikák Mérnöki módszerek gépészeti alkalmazása Mérnöki módszerek gépészeti alkalmazása XI. előadás 2008. április 28. MI A FEM/FEA? Véges elemeken alapuló elemzési modellezés (FEM - Finite Element Modeling) és elemzés (FEA - Finite Element Analysis).

Részletesebben

ELŐADÁSOK ANYAGA. 8. Alaksajátosságok transzformációja, kiosztások, tükrözések

ELŐADÁSOK ANYAGA. 8. Alaksajátosságok transzformációja, kiosztások, tükrözések FÉLÉVES TEMATIKA CAD RENDSZEREK GESGT110B c. tárgyból Oktatási hét 1. 2. ELŐADÁSOK ANYAGA Integrált tervezőrendszerek jelentősége, helye a géptervezésben, ilyen rendszerek jellemzői, felépítése. Vázlatkészítés

Részletesebben

PTE PMMIK, SzKK Smart City Technologies, BimSolutions.hu 1

PTE PMMIK, SzKK Smart City Technologies, BimSolutions.hu 1 BEMUTATKOZÁS Diploma (2009) Építészirodai munka, tervezési gyakorlat VICO vcs, (vce), pl, trainer (2010) PhD tanulmányok + oktatás Kutatócsoport + saját projektek (2014) BimSolutions.hu 1 BIM FELHASZNÁLÁSI

Részletesebben

Elektronikai tervezés Dr. Burány, Nándor Dr. Zachár, András

Elektronikai tervezés Dr. Burány, Nándor Dr. Zachár, András Elektronikai tervezés Dr. Burány, Nándor Dr. Zachár, András Elektronikai tervezés írta Dr. Burány, Nándor és Dr. Zachár, András Publication date 2013 Szerzői

Részletesebben

4. ALAKSAJÁTOSSÁGRA ALAPOZOTT GEOMETRIAI MODELLEZÉS

4. ALAKSAJÁTOSSÁGRA ALAPOZOTT GEOMETRIAI MODELLEZÉS 4. ALAKSAJÁTOSSÁGRA ALAPOZOTT GEOMETRIAI MODELLEZÉS Molnár László Dr. Váradi Károly A sajátosság alapú modellezés elvi alapjait M. Bunge fektette le még az 1990-es évek közepén, aki szerint: A fizikai

Részletesebben

PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM

PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM Pollack Mihály Műszaki Főiskolai Kar Gépszerkezettan tanszék CAE gépészeknek Szerkesztette: Falmann László Lektorálta: Dr. Horváth Sándor Pécs 2004. Tartalomjegyzék 1. Bevezetés...3

Részletesebben

Minőségérték. A modellezés céljának meghat. Rendszer elemzés. Módszer kiválasztása. Modell megfelelőség elemzés. Működés szimuláció

Minőségérték. A modellezés céljának meghat. Rendszer elemzés. Módszer kiválasztása. Modell megfelelőség elemzés. Működés szimuláció Minőségérték. Műszaki minőségérték növelésére alkalmas módszerek: Cél: a termék teljes életciklusa során az előre látható, vagy feltételezett követelmények, teljes körű és kiegyensúlyozott kielégítése.

Részletesebben

- Bemutatkozás - Az innováció a tradíciónk!

- Bemutatkozás - Az innováció a tradíciónk! - Bemutatkozás - Az innováció a tradíciónk! 1 I. Alapítás, fejlődésünk Alapítás: A társaság neve Tulajdonosok Vezető Alkalmazottak száma Fő tevékenység 1989., ASK Kft. (Budapest) + 11 mérnök HNS Műszaki

Részletesebben

Alkatrész modellezés SolidWorks-szel - ismétlés

Alkatrész modellezés SolidWorks-szel - ismétlés Alkatrész modellezés SolidWorks-szel - ismétlés Feladat: Készítse el az ábrán látható szenzorház geometriai modelljét a megadott lépések segítségével! (1. ábra) 1. ábra 1. Feladat 1. Vázlat készítés Készítsen

Részletesebben

Gyártástechnológia II.

Gyártástechnológia II. Gyártástechnológia II. BAGGT23NNB Bevezetés, Alapfogalmak Dr. Mikó Balázs miko.balazs@bgk.bmf.hu Tartalom Alapfogalmak Technológiai dokumentumok Elıgyártmányok Gyártási hibák, ráhagyások Bázisok és készülékek

Részletesebben

Teamcenter, a Siemens PLM megoldása tervezési folyamatok kezelésére. Sallay Péter. Kasuba-Tóth Endre

Teamcenter, a Siemens PLM megoldása tervezési folyamatok kezelésére. Sallay Péter. Kasuba-Tóth Endre Teamcenter, a Siemens PLM megoldása tervezési folyamatok kezelésére Sallay Péter ügyvezető igazgató peter.sallay@graphit.hu Kasuba-Tóth Endre PLM tanácsadó endre.kasuba-toth@graphit.hu www..hu Tartalom

Részletesebben

Akusztikai tervezés a geometriai akusztika módszereivel

Akusztikai tervezés a geometriai akusztika módszereivel Akusztikai tervezés a geometriai akusztika módszereivel Fürjes Andor Tamás BME Híradástechnikai Tanszék Kép- és Hangtechnikai Laborcsoport, Rezgésakusztika Laboratórium 1 Tartalom A geometriai akusztika

Részletesebben

Dr. Mikó Balázs

Dr. Mikó Balázs Gyártórendszerek mechatronikája Termelési folyamatok II. 03 CAM rendszerek Dr. Mikó Balázs miko.balazs@bgk.uni-obuda.hu miko.balazs@bgk.uni-obuda.hu 1 Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai

Részletesebben

Legnagyobb anyagterjedelem feltétele

Legnagyobb anyagterjedelem feltétele Legnagyobb anyagterjedelem feltétele 1. Legnagyobb anyagterjedelem feltétele A legnagyobb anyagterjedelem feltétele (szabványban ilyen néven szerepel) vagy más néven a legnagyobb anyagterjedelem elve illesztett

Részletesebben

A gyártási rendszerek áttekintése

A gyártási rendszerek áttekintése SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM GYŐR Gyártócellák (NGB_AJ018_1) A gyártási rendszerek áttekintése Bevezetés A tantárgy célja A gyártócellák c. tárgy átfogóan foglalkozik a gyártás automatizálás eszközeivel, ezen

Részletesebben

Geometria megadása DXF fájl importálásából

Geometria megadása DXF fájl importálásából 30. sz. Mérnöki kézikönyv Frissítve: 2016. március Geometria megadása DXF fájl importálásából Program: GEO5 FEM GEO5 Fájl: Demo_manual_30.gmk DXF Fájlok: - model201.dxf eredeti fájl, amit bonyolultsága

Részletesebben

3.1. ábra. a) manifold modell (a hasáb is és a henger is test); b) nem manifold modell (a hasáb test, a henger felület).

3.1. ábra. a) manifold modell (a hasáb is és a henger is test); b) nem manifold modell (a hasáb test, a henger felület). 3. GEOMETRIAI MODELLEZÉS Molnár László Dr. Váradi Károly Általános értelemben a modell nem más, mint a valós vagy elképzelt objektum mása, annak szőkített információkkal való leképzése. A számítógépes

Részletesebben

SZERZŐ: Kiss Róbert. Oldal1

SZERZŐ: Kiss Róbert. Oldal1 A LOGO MindStorms NXT/EV3 robot grafikus képernyőjét használva különböző ábrákat tudunk rajzolni. A képek létrehozásához koordináta rendszerben adott alakzatok (kör, téglalap, szakasz, pont) meghatározó

Részletesebben

Készítette: Ellenőrizte: Jóváhagyta:

Készítette: Ellenőrizte: Jóváhagyta: FOGLALKOZÁSI TERV Nyíregyházi Főiskola Gyártórendszerek tervezése c. tan- 2009/2010. tanév, II. félév GM.III. évfolyam Gyak.jegy, 2 kredit tárgy Műszaki Alapozó és Gépgyártástechnológia Tanszék Tanítási

Részletesebben

1. tétel. A kommunikáció információelméleti modellje. Analóg és digitális mennyiségek. Az információ fogalma, egységei. Informatika érettségi (diák)

1. tétel. A kommunikáció információelméleti modellje. Analóg és digitális mennyiségek. Az információ fogalma, egységei. Informatika érettségi (diák) 1. tétel A kommunikáció információelméleti modellje. Analóg és digitális mennyiségek. Az információ fogalma, egységei Ismertesse a kommunikáció általános modelljét! Mutassa be egy példán a kommunikációs

Részletesebben

2. rész PC alapú mérőrendszer esetén hogyan történhet az adatok kezelése? Írjon pár 2-2 jellemző is az egyes esetekhez.

2. rész PC alapú mérőrendszer esetén hogyan történhet az adatok kezelése? Írjon pár 2-2 jellemző is az egyes esetekhez. Méréselmélet és mérőrendszerek (levelező) Kérdések - 2. előadás 1. rész Írja fel a hiba fogalmát és hogyan számítjuk ki? Hogyan számítjuk ki a relatív hibát? Mit tud a rendszeres hibákról és mi az okozója

Részletesebben

Dr. Mikó Balázs miko.balazs@bgk.uni-obuda.hu

Dr. Mikó Balázs miko.balazs@bgk.uni-obuda.hu Gyártórendszerek mechatronikája Termelési folyamatok II. 01 Alapfogalmak Dr. Mikó Balázs miko.balazs@bgk.uni-obuda.hu miko.balazs@bgk.uni-obuda.hu 1 Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai

Részletesebben

Mőanyag fröccsöntı szerszámok tervezése és gyártása

Mőanyag fröccsöntı szerszámok tervezése és gyártása Dr. Mikó Balázs miko.balazs@bgk.bmf.hu Mőanyag fröccsöntı szerszámok tervezése és gyártása Megvalósítási folyamat lépései Mőanyag termék elıállítása 1 Fröccsöntı szerszám Megrendelı Termék dokumentáció

Részletesebben

Összeállítás 01 gyakorló feladat

Összeállítás 01 gyakorló feladat Összeállítás 01 gyakorló feladat Összeállítás-modellezés szerelési kényszerek Feladat: Készítse el az alábbi ábrán látható kézi működtetésű szelep összeállítás modelljét! A rajzkészítés nem része a feladatnak!

Részletesebben

3D számítógépes geometria és alakzatrekonstrukció

3D számítógépes geometria és alakzatrekonstrukció 3D számítógépes geometria és alakzatrekonstrukció 1a. Bevezetés http://cg.iit.bme.hu/portal/node/312 https://www.vik.bme.hu/kepzes/targyak/viiima01 Dr. Várady Tamás, Dr. Salvi Péter BME, Villamosmérnöki

Részletesebben

TERMÉK FEJLESZTÉS PANDUR BÉLA TERMÉK TERVEZÉSE

TERMÉK FEJLESZTÉS PANDUR BÉLA TERMÉK TERVEZÉSE TERMÉK TERVEZÉSE A termék fogalma: Tevékenységek, vagy folyamatok eredménye /folyamat szemlélet /. (Minden terméknek értelmezhető, amely gazdasági potenciált közvetít /közgazdász szemlélet /.) Az ISO 8402

Részletesebben

3D-S TERVEZÉS AZ ÓBUDAI EGYETEM REJTŐ SÁNDOR KARÁN

3D-S TERVEZÉS AZ ÓBUDAI EGYETEM REJTŐ SÁNDOR KARÁN 3D-S TERVEZÉS AZ ÓBUDAI EGYETEM REJTŐ SÁNDOR KARÁN AMBRUSNÉ SOMOGYI Kornélia, GYÖNGYNÉ MAROS Judit Óbudai Egyetem, Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kar Az Óbudai Egyetem Rejtő Sándor Könnyűipari

Részletesebben

Mathcad. 2009. Június 25. Ott István. www.snt.hu/cad. S&T UNITIS Magyarország Kft.

Mathcad. 2009. Június 25. Ott István. www.snt.hu/cad. S&T UNITIS Magyarország Kft. Mathcad 2009. Június 25. Ott István www.snt.hu/cad Matematika a gépészet nyelve Mit? Miért? 10 x 2 dx = 333 1 π cos ( x) + sin( x) dx = 2 0 i 3 1 4 i4 i 1 2 i3 + 1 4 i2 d ds ( 3s) 2 + s 2 18 s + 1 2 Pro/ENGINEER

Részletesebben

Korszerő alkatrészgyártás és szerelés II. BAG-KA-26-NNB

Korszerő alkatrészgyártás és szerelés II. BAG-KA-26-NNB Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet, Gépgyártástechnológia Szakcsoport Korszerő alkatrészgyártás és szerelés II. BAG-KA-26-NNB

Részletesebben

Végeselemes analízisen alapuló méretezési elvek az Eurocode 3 alapján. Dr. Dunai László egyetemi tanár BME, Hidak és Szerkezetek Tanszéke

Végeselemes analízisen alapuló méretezési elvek az Eurocode 3 alapján. Dr. Dunai László egyetemi tanár BME, Hidak és Szerkezetek Tanszéke Végeselemes analízisen alapuló méretezési elvek az Eurocode 3 alapján Dr. Dunai László egyetemi tanár BME, Hidak és Szerkezetek Tanszéke 1 Tartalom Méretezési alapelvek Numerikus modellezés Analízis és

Részletesebben

TERMÉKFEJLESZTÉS (BMEGEGE MNTF)

TERMÉKFEJLESZTÉS (BMEGEGE MNTF) TERVEZÉS ELMÉLET ÉS MÓDSZERTAN (BMEGEGE MGTM) TERMÉKFEJLESZTÉS (BMEGEGE MNTF) 10. Előadás Költségszempontú tervezés 2010/2011 II. félév 1 / 17 Ütemterv 2011. tavaszi félév Hét Előadás 1. Tervezési iskolák,

Részletesebben

Alapismeretek. Tanmenet

Alapismeretek. Tanmenet Alapismeretek Tanmenet Alapismeretek TANMENET-Alapismeretek Témakörök Javasolt óraszám 1. Számítógépes alapfogalmak 2. A számítógép felépítése, hardver, A központi egység 3. Hardver Perifériák 4. Hardver

Részletesebben

Gépipari alkatrészgyártás és szerelés technológiai tervdokumentáció készítésének számítógépes támogatása

Gépipari alkatrészgyártás és szerelés technológiai tervdokumentáció készítésének számítógépes támogatása MISKOLCI EGYETEM GÉPÉSZMÉRNÖKI KAR GÉPGYÁRTÁSTECHNOLÓGIAI TANSZÉK Gépipari alkatrészgyártás és szerelés technológiai tervdokumentáció készítésének számítógépes támogatása http://www.lib.uni-miskolc.hu/digital/

Részletesebben

FOGLALKOZÁSI TERV. A gyakorlati jegy megszerzésének feltétele: min. 51 pont elérése. Készítette: Ellenőrizte: Jóváhagyta:

FOGLALKOZÁSI TERV. A gyakorlati jegy megszerzésének feltétele: min. 51 pont elérése. Készítette: Ellenőrizte: Jóváhagyta: FOGLALKOZÁSI TERV NYÍREGYHÁZI EGYETEM MŰSZAKI ALAPOZÓ, FIZIKA ÉS GÉPGYÁRTÁSTECHNOLÓGIA TANSZÉK B Szakirányú gyakorlat III. tantárgy 2016/2017. tanév, II. félév GMB. IV. évfolyam Gyak.jegy, kredit: 3 Tantárgy

Részletesebben

A PowerMill egy hatékony alámarásmentes CAM rendszer, amellyel 3D-s szerszámpályákat tudunk generálni, importált CAD modellek alapján.

A PowerMill egy hatékony alámarásmentes CAM rendszer, amellyel 3D-s szerszámpályákat tudunk generálni, importált CAD modellek alapján. PowerMill 1. Bevezetés 1. BEVEZETÉS A PowerMill egy hatékony alámarásmentes CAM rendszer, amellyel 3D-s szerszámpályákat tudunk generálni, importált CAD modellek alapján. Bementeti fájlformátumok DELCAM

Részletesebben

SAP EAM MRS és LAM megoldásainak gyakorlati bevezetési tapasztalatai

SAP EAM MRS és LAM megoldásainak gyakorlati bevezetési tapasztalatai SAP EAM MRS és LAM megoldásainak gyakorlati bevezetési tapasztalatai Nikolaidisz Kosztasz, ERP Consulting Zrt. 2018. Szeptember 10. Témák TIGÁZ DSO MRS bevezetés Magyar Közút LAM bevezetés 2 TIGÁZ - Visszatekintés

Részletesebben

A Siemens bejelentette az NX9-es verzióját

A Siemens bejelentette az NX9-es verzióját A Siemens bejelentette az NX9-es verzióját Akár 5X gyorsabb termékfejlesztés az ipar minden területére Az október közepén Berlinben megrendezésre került PLM Europe konferencián jelentette be a Siemens

Részletesebben

V É G E S E L E M M Ó D S Z E R M É R N Ö K I M E C H A N I K A I A L K A LM A Z Á S A I

V É G E S E L E M M Ó D S Z E R M É R N Ö K I M E C H A N I K A I A L K A LM A Z Á S A I ALKALMAZOTT MECHANIKA TANSZÉK V É G E S E L E M M Ó D S Z E R M É R N Ö K I M E C H A N I K A I A L K A LM A Z Á S A I Előadásvázlat a Multidiszciplináris Műszaki Tudományi Doktori Iskola hallgatói számára

Részletesebben

KÉPZÉSEK CAD-Terv Kft.

KÉPZÉSEK CAD-Terv Kft. ÉPZÉSEK EMUTATKOZÁS TARTALOMJEGYZÉK A CAD-Terv Cégcsoport két fő alapértéke a minőség és a szakértelem, melyekre építve a Dassault Systèmes egyedüli magyarországi Hivatalos Oktatási Partnereként (Certified

Részletesebben

Térinformatikai támogatás a kistérségi döntés és erőforrás-gazdálkodásban

Térinformatikai támogatás a kistérségi döntés és erőforrás-gazdálkodásban Térinformatikai támogatás a kistérségi döntés és erőforrás-gazdálkodásban Készítette: Pázmányi Sándor Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Informatikai Központ 1 A stratégiai területi döntéstámogatási rendszerek

Részletesebben

TERMÉKTERVEZÉS NUMERIKUS MÓDSZEREI. 1. Bevezetés

TERMÉKTERVEZÉS NUMERIKUS MÓDSZEREI. 1. Bevezetés TERMÉKTERVEZÉS NUMERIKUS MÓDSZEREI Dr. Goda Tibor egyetemi docens Gép- és Terméktervezés Tanszék 1. Bevezetés 1.1. A végeselem módszer alapjai - diszkretizáció, - szerkezet felbontása kicsi szabályos elemekre

Részletesebben

Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék

Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék Software tesztelés Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék Software tesztelés SWTESZT / 1 A tesztelés feladata Két alapvető cél rendszerben található hibák felderítése annak ellenőrzése, hogy a

Részletesebben

A tesztelés feladata. Verifikáció

A tesztelés feladata. Verifikáció Software tesztelés Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék Software tesztelés SWTESZT / 1 A tesztelés feladata Két alapvető cél rendszerben található hibák felderítése annak ellenőrzése, hogy a

Részletesebben

Az ömlesztő hegesztési eljárások típusai, jellemzése A fogyóelektródás védőgázas ívhegesztés elve, szabványos jelölése, a hegesztés alapfogalmai

Az ömlesztő hegesztési eljárások típusai, jellemzése A fogyóelektródás védőgázas ívhegesztés elve, szabványos jelölése, a hegesztés alapfogalmai 1. Beszéljen arról, hogy milyen feladatok elvégzéséhez választaná a fogyóelektródás védőgázas ívhegesztést, és hogyan veszi figyelembe az acélok egyik fontos technológiai tulajdonságát, a hegeszthetőséget!

Részletesebben

Összeállította Horváth László egyetemi tanár

Összeállította Horváth László egyetemi tanár Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar Intelligens Mérnöki Rendszerek Intézet Intelligens Mérnöki Rendszerek Szakirány a Mérnök informatikus alapszakon Összeállította Horváth László Budapest, 2011

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre i napló a 20 /20. tanévre Gépi forgácsoló szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 4 521 0 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai és értékelése

Részletesebben

Alapismeretek. Tanmenet

Alapismeretek. Tanmenet Alapismeretek Tanmenet Alapismeretek TANMENET-Alapismeretek Témakörök Javasolt óraszám 1. Számítógépes alapfogalmak, számítógép generációk 2. A számítógép felépítése, hardver, A központi egység 3. Hardver

Részletesebben

CAD/CAM, CNC programozó technológus (FAT lajstromszám: PL-5608)

CAD/CAM, CNC programozó technológus (FAT lajstromszám: PL-5608) CAD/CAM, CNC programozó technológus (FAT lajstromszám: PL-5608) Tanfolyam kezdés (befejezés) várható időpontja: 2013. november 30. 09:00-2014. június 2014. május - 2015. január Tanfolyami díj: A képzőnél

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Gépgyártástechnológiai technikus szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 54 521 03 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma:

Részletesebben

TERMÉKFEJLESZTÉS (BMEGEGE MNTF)

TERMÉKFEJLESZTÉS (BMEGEGE MNTF) TERVEZÉS ELMÉLET ÉS MÓDSZERTAN (BMEGEGE MGTM) TERMÉKFEJLESZTÉS (BMEGEGE MNTF) 12. Előadás QFD 2010/2011 II. félév Tervezés elmélet és módszertan MGTM Dr. Horák Péter 2010 1 / 38 Ütemterv 2011. tavaszi

Részletesebben

Gyors prototípus gyártás (Rapid Prototyping, RPT) 2009.11.09.

Gyors prototípus gyártás (Rapid Prototyping, RPT) 2009.11.09. Gyors prototípus gyártás (Rapid Prototyping, RPT) 2009.11.09. Konkurens (szimultán) tervezés: Alapötlet Részletterv Vázlat Prototípus Előzetes prototípus Bevizsgálás A prototípus készítés indoka: - formai

Részletesebben

Mérnöki faszerkezetek korszerű statikai méretezése

Mérnöki faszerkezetek korszerű statikai méretezése Mérnöki faszerkezetek korszerű statikai méretezése okl. faip. mérnök - szerkezettervező Előadásvázlat Bevezetés, a statikai tervezés alapjai, eszközei Az EuroCode szabványok rendszere Bemutató számítás

Részletesebben

DW 9. előadás DW tervezése, DW-projekt

DW 9. előadás DW tervezése, DW-projekt DW 9. előadás DW tervezése, DW-projekt Követelmény felmérés DW séma tervezése Betöltési modul tervezése Fizikai DW tervezése OLAP felület tervezése Hardver kiépítése Implementáció Tesztelés, bevezetés

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre CNC gépkezelő szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 35 521 01 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai

Részletesebben