Önkormányzatoknyzatok tulajdonosi,árhat kötelezett státusz és lehetséges. önkormányzatinyzati mozgásterek. Schmidt Jenő

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Önkormányzatoknyzatok tulajdonosi,árhat kötelezett státusz és lehetséges. önkormányzatinyzati mozgásterek. Schmidt Jenő"

Átírás

1 Önkormányzatoknyzatok tulajdonosi,árhat rhatósági,ellátási kötelezett státusz tuszát érintő törvényi változv ltozások és lehetséges önkormányzatinyzati mozgásterek MASZESZ ---- TÖOSZ KONFERENCIA November 27. Schmidt Jenő TÖOSZ elnök

2 Víziközmű törvény 2011 évi CCIX Tv. Célok: A nemzeti víziközmű-vagyon védelme. A fenntartható ágazati fejlődés. A magas színvonal feltételeinek biztosítása. Gazdaságos üzemméret, tiszta szolgáltatói profil. Költségek ellenőrzése, díjfelügyelet. Széles körű fogyasztóvédelem.

3 A törvt rvény fontosabb előírásai A víziközmű vagyon át-/visszakerül az önkormányzatokhoz vagy az államhoz. A fejlesztésre 15 éves, évente aktualizált gördülő tervet kell készíteni és végrehajtani. Kötelező vagyonértékelés, reális felújítási ütem. Szigorítások az üzemeltetési jogviszonyban. Működési engedély. Egységes elvű árszabályozás (fenntarthatóság és megfizethetőség).

4 Magyarország eddigi víziközmű szolgáltatása 40 társaság lefedi az ellátási szükséglet 80%-át 360 társaság osztozik az ellátási szükségletek 20%-án

5

6 Mi történt a víziközművekkel után? Viziközmű vagyonátadás csak részben történt meg Az állam a regionális vállalatok kezelésében lévő -több települést ellátóvíziközműveket nem adta át önkormányzati tulajdonba, azokat továbbra is állami tulajdonban tartotta. Megmaradt az 5 állami tulajdonú regionális üzemeltető szervezet Rt.-vé alakítva, melyben az önkormányzatok minimális tulajdonrészt kaptak. Önkormányzatok: nem vitatták a változtatás szükségességét és - többségében nem zárkóztak el a vagyon átvételétől. - törvényi kötelezettségeiket teljesítették, - a vagyonátadás szerint alapították meg az üzemeltető szervezeteket: Egy települési vagyon egy üzemeltető szervezet (Intézmény, vagy gazdasági társaság) Több települést ellátó vagyon közös önkormányzati tulajdonú üzemeltető szervezet (Gazdasági társaság: Kht., Kft., Rt.)

7 Az új szolgáltató struktúra közötti szolgáltatói szám A minimális cégméret van előírva: 150 ezer FEÉ. (1 FEÉ=1 lakás vízbekötése vagy csatorna bekötése) A szükséges pénzügyi, technikai, humánerő rendelkezésre álljon.

8 A Magyar Energia Hivatal feladatai Üzemeltetési jogviszony jóváhagyása (pályázati kiírás, üzemeltetési szerződések, továbbá üzletszabályzat, beszerzési szabályzat). 15 éves, gördülő fejlesztési tervek jóváhagyása, a végrehajtás ellenőrzése. Ellenőrzés, szükség esetén szankciók. Díj előkészítés. Díjfelügyelet (díjalkalmazás helyessége, csak indokolt költségek). Közérdekű üzemeltető kijelölése. Panaszok kezelése (számlázási és fizetési vitákat kivéve). Számviteli szétválasztás (alap és kiegészítő).

9 Önkormányzati társulás lehet-e üzemeltető? Önkormányzatok önkormányzati társulást csak több település területét szolgáló, közös víziközmű rendszer esetén az ellátásért felelősök jogainak és kötelességeinek közös gyakorlására hozhatnak létre. Víziközmű üzemeltetést társulás nem végezhet, ezt csak Kft. vagy Zrt. formában működő olyan gazdasági társaság végezheti, aki valamennyi törvényi feltételnek megfelel.

10 Önkormányzati tulajdonú társaságként van-e lehetőség az önkormányzati képviselő testület év során hozott döntése alapján díjemelésre? Az önkormányzatok dec. 31-i hatállyal elvesztették árhatósági szerepüket a víziközmű szolgáltatások díjainál, ezt követően érvénytelenné váltak az ettől későbbre szóló díjmeghatározásaik. A január elsejét követő átmeneti időszakra a díjak lényegében az Országgyűlés által megállapítottnak tekintendők. A szolgáltatók a dec. 31-én alkalmazott díjaikat legfeljebb bruttó 4.2 %-kal növelten alkalmazhatják január 1-jétől, illetve a díjváltozás mértékének a kihirdetésétől, amit a helyben szokásos módon kell megtenni.

11 Alapdíj alkalmazása esetén hogyan kell eljárni a bruttó 4,2 %-os emelési szabálynál? Ha nem volt alapdíj, akkor január elsejétől kell-e bevezetni? A törvény 76. (1) a szolgáltató általi díjalkalmazás lehetőségét szabályozza, a legfeljebb4,2 %-os emelési lehetőség minden díjelemre külön alkalmazandó, ahol volt dec. 31-én alapdíj, akkor azt is ennek megfelelően lehet megemelni, s átmenetileg új alapdíjat nem lehet bevezetni

12 Élhet-e a törvény 76. (2) szerinti többlet díjemelés lehetőségével bérüzemeltetési formában működő szolgáltató a bérleti díjból finanszírozott felújítás, vagy új beruházás esetén is? A törvény ebben a bekezdésben a kivételes esetekre vonatkozó jogalkotói szándékot fogalmazza meg. Ez a lehetőség ott alkalmazható, ahol első félévben a szolgáltatónál jelentős kötelezettség jelenik meg egy korábban dec. 31. előtt - létrejött víziközmű, beruházásra vonatkozó szerződés részeként. Csak pótlási fedezet vagy külső hitel törlesztés építhető be a díjakba. A pályázati konstrukciók (pl. KEOP) díjelemzést is előírtak, ami az emelés lehetséges mértékéhez alapot ad. Bérüzemeléshez tartozó rendszeres beruházásokra nem alkalmazható ez a kivételes szabály.

13 Meglévő víziközmű bővítését meg kell-e várni, vagy bővítés nélkül is érvényes az ingatlanok bekötési kötelezettsége a műszakilag rendelkezésre álló víziközmű rendszerre? Milyen határidő áll az ilyen ingatlanok tulajdonosainak rendelkezésre? A törvény 55. is július 1-jén lép hatályba, az ettől korábban épült, tehát ekkor meglévőnek tekintendő, és műszakilag az adott ingatlan számára rendelkezésre álló víziközműbe történő bekötést legkésőbb július 1-jéig kell elvégezni (lásd átmeneti rendelkezések 83. (3) ). A júl. 1-je utáni bővítéseknél, azok üzembe helyezése után kell számítani az egy éves határidőt.

14 Meddig kell elvégezni a víziközmű vagyon értékelését? A vagyonértékelést dec. 31-ig kell elvégeztetni a törvény hatályba lépésekor, azaz július 1-jén meglévő üzemeltetési szerződések tekintetében. Azonban a dec. 31. előtt megkötendő új szerződések esetében még a szerződés aláírása előtt kell elkészíteni a vagyonértékelést, a július 1- jei hatályba lépéskor folyamatban lévő üzemeltetési pályázatok is ide tartoznak.

15 A júl. 1-jei hatályba lépéskor meglévő üzemeltetési szerződéseket is meg kell küldeni jóváhagyásra? A jelenlegi szerződések meddig maradhatnak meg, vannak-e teendők ezzel? Csak azokat az üzemeltetési szerződéseket és szerződésmódosításokat kell a MEH részére megküldeni, amelyek július 1- je után jöttek létre. A legkésőbbi időpontban történt aláírást, vagy megerősítő döntést kell figyelembe venni. Ha egy szükséges testületi határozat-hozatal csak a fordulónap után történt meg, akkor korábbi aláírások ellenére ezt a szerződést már be kell küldeni a Hivatalhoz jóváhagyásra. A már meglévő üzemeltetési szerződéseket a feleknek nem kell megszüntetniük. Ez csak akkor szükséges, ha arra nézve a szolgáltató nem kap működési engedélyt, vagy eleve nem is nyújt be kérelmet. A meglévő üzemeltetési szerződéseket csak akkor kell módosítani, ha azok a törvény valamely előírásával ellentmondásba kerülnének.

16 Társasházak esetében, a felhasználói egyenérérték számításánál hogyan kell figyelembe venni a használati melegvíz-mérőt ivóvíz szolgáltatásnál és szennyvíz szolgáltatásnál? Az 1. sz. melléklet és pontja szerint kell végezni a társasházi lakások beszámítását. Egy lakás esetében 1 víz +1 szennyvíz = 2 egyenértéket lehet figyelembe venni a lakásban lévő vízmérők darabszámától függetlenül, azaz a használati melegvíz-mérőre sem lehet többlet értéket számolni ( "egy közműves ivóvízellátást igénybe vevő... ekülönített felhasználót egy egységnek kell tekinteni"). Szennyvíz felhasználói egyenérték számnál is érvényes az (egy lakás = egy felhasználó) korlát.

17 Az 50 ezer felhasználói értéket el nem érő szolgáltatók meddig üzemeltethetnek változatlan formában? A törvény a 82. (1)-(2) és a 84. (1)-(2) bekezdésben biztosítja az integrációhoz szükséges időt. Az első ütem 50 ezer felhasználói egyenértékét (FEÉ) május 31-ig el nem érő (2012. július 1-jén működő) szolgáltatók működési engedélyt nem kaphatnak, üzemeltetési tevékenységüket idáig folytathatják, ha valamennyi szükséges egyéb feltétellel rendelkeznek. Ezen társaságok víziközmű üzemeltetési szerződéseit - közös megegyezés hiánya esetén - a 20. (2) bekezdés alapján legkésőbb április végén, december 31-re fel kell mondani. Indokolt esetben közérdekű üzemeltető kijelölésére is sor kerülhet. A 74. (1) 6) pontja szerinti kormányrendelet fogja tartalmazni az engedély kérelem és kiadás részletes szabályait, ennek megjelenése és hatályba lépése után és május 31. előtt lehet a kérelmeket benyújtani. Optimális esetben a kormányrendeletek hatályba lépése meg fog egyezni a július 1-jei dátummal.

18 Hogyan tovább önkormányzatok nyzatok? 1. Saját tulajdonú üzemeltető esetén 150 E LE erejéig integráció. 2. Üzemeltetési szerződés esetén a szerződést a törvény szellemében alaposan át kell nézni a minimum 15 éves időtartam miatt. 3. Gördülő tervezésre fel kell készülni a közművagyon esetében saját tulajdonlásnál. 4. A koncessziós díj beruházási elemként való felhasználása csak az eredményes üzemeltetést szolgálhatja.

19 Maradó Probléma! Mivel nagyobb részben az állami többségi tulajdonú zrt.-ék maradnak az üzemeltetők, és ennek okán vélhetően nem fog megváltozni a vállalati struktúra sem. Ebből adódóan: 62 (1) bekezdés alapján az energia hivatal a szolgáltatás díját víziközmű-szolgáltatóként fogja meghatározni. Ennek okán az Önkormányzatok bábként ott lesznek a hivatal és az üzemeltetők között.

20 KÖSZÖNÖMM A FIGYELMET! Schmidt Jenő elnök toosz@toosz.hu

Hogyan látják a vízügyet az önkormányzatok. Schmidt Jenő

Hogyan látják a vízügyet az önkormányzatok. Schmidt Jenő Hogyan látják a vízügyet az önkormányzatok ( Fejlesztéspolitika és Díjpolitika ) Budapest 2014.December 09. Schmidt Jenő TÖOSZ elnök 2011. évi CLXXXIX. törvény Magyarország helyi önkormányzatairól 6. A

Részletesebben

10 kérdés 10 válasz a víziközmű törvényről. Vojtilla László Magyar Energia Hivatal

10 kérdés 10 válasz a víziközmű törvényről. Vojtilla László Magyar Energia Hivatal 10 kérdés 10 válasz a víziközmű törvényről Vojtilla László Magyar Energia Hivatal 1. kérdés A törvény 6. (2) bekezdése hogyan értelmezendő a gyakorlatban? Ha a víziközmű nem önálló ingatlan a víziközművet

Részletesebben

Darabos Péter BME VKKT A VÍZIKÖZMŰ TÖRVÉNY

Darabos Péter BME VKKT A VÍZIKÖZMŰ TÖRVÉNY Darabos Péter BME VKKT A VÍZIKÖZMŰ TÖRVÉNY Előzmények Természetes monopólium! Víziközmű szolgáltatás Magyarországon a rendszerváltás előtt és után Tulajdonviszonyok Üzemeltető szervezetek Szabályozás és

Részletesebben

Szerződés a közös ellátási felelősséggel érintett víziközmű-rendszerek feletti képviseletről (Továbbiakban: Jelen Szerződés)

Szerződés a közös ellátási felelősséggel érintett víziközmű-rendszerek feletti képviseletről (Továbbiakban: Jelen Szerződés) Szerződés a közös ellátási felelősséggel érintett víziközmű-rendszerek feletti képviseletről (Továbbiakban: Jelen Szerződés) Amely létrejött a a. számú víziközmű-rendszer üzemeltetéséről az alábbiakban

Részletesebben

J A V A S L A T. a évi CCIX. törvény és módosításainak megfelelő ÉRV ZRT által tett üzemeltetési ajánlat megtárgyalására

J A V A S L A T. a évi CCIX. törvény és módosításainak megfelelő ÉRV ZRT által tett üzemeltetési ajánlat megtárgyalására PÁSZTÓ VÁROS POLGÁRMESTERE 3060 PÁSZTÓ, KÖLCSEY F. U. 35. (06-32) *460-753 ; *460-155/113 FAX: (06-32) 460-918 Szám: 1-113/2012. A javaslat elfogadásához minősített szavazattöbbség szükséges! J A V A S

Részletesebben

dr. Józsa Veronika főosztályvezető és dr. Göbölyös Attila vezető-tanácsos

dr. Józsa Veronika főosztályvezető és dr. Göbölyös Attila vezető-tanácsos A víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény önkormányzatokat érintő kötelezései, különös tekintettel az egy rendszer egy szerződés szabályaira dr. Józsa Veronika főosztályvezető és dr. Göbölyös

Részletesebben

E l ő t e r j e s z t é s

E l ő t e r j e s z t é s EPLÉNY KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERE Szám: EPL/6/15/2015. E l ő t e r j e s z t é s Eplény Községi Önkormányzat Képviselő-testülete 2015. december 16-i ülésére Tárgy: A) Eplény ivóvízellátó víziközmű-rendszer

Részletesebben

A Magyar Energia Hivatal jelenlegi és jövőbeni szerepe a magyar közműszolgáltatásban

A Magyar Energia Hivatal jelenlegi és jövőbeni szerepe a magyar közműszolgáltatásban A Magyar Energia Hivatal jelenlegi és jövőbeni szerepe a magyar közműszolgáltatásban MAVÍZ Víziközmű törvény konferencia 2011. február 6. Horváth Péter Magyar Energia Hivatal, elnök Tartalom Az állam szerepe

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. Önkormányzatának november/december.-i. Közgyűlésére/Képviselő-testületi ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S. Önkormányzatának november/december.-i. Közgyűlésére/Képviselő-testületi ülésére E L Ő T E R J E S Z T É S Önkormányzatának 2011. november/december.-i Közgyűlésére/Képviselő-testületi ülésére Tárgy: A BAKONYKARSZT Zrt-vel megkötendő Egyetértési Nyilatkozat és Üzemeltetési Szerződés

Részletesebben

A hivatal A törvény célja A törvény fókuszpontjai az ellátásért felelősök szempontjából Felmerült kérdések, tipikus ügyek

A hivatal A törvény célja A törvény fókuszpontjai az ellátásért felelősök szempontjából Felmerült kérdések, tipikus ügyek A hivatal A törvény célja A törvény fókuszpontjai az ellátásért felelősök szempontjából Felmerült kérdések, tipikus ügyek a Hivatal felépítése a Hivatal létszáma197 fő, melyből 50 fő kizárólag a víziközmű-ágazat

Részletesebben

Gördülő Fejlesztési Terv az üzemeltető cégek életében

Gördülő Fejlesztési Terv az üzemeltető cégek életében Gördülő Fejlesztési Terv az üzemeltető cégek életében 2016. május 24. Molnár Attila műszaki igazgató ÉRV Északmagyarországi Regionális Vízművek ZRt. Gördülő Fejlesztési Terv jogi szabályozása A víziközmű-szolgáltatás

Részletesebben

Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata Képviselő-testületének. 8/2012. (III. 13.) önkormányzati rendelete

Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata Képviselő-testületének. 8/2012. (III. 13.) önkormányzati rendelete Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2012. (III. 13.) önkormányzati rendelete A Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata

Részletesebben

1. NAPIREND Ügyiratszám: 14/229-11/2018. E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselő-testület július 30-i rendkívüli nyilvános ülésére

1. NAPIREND Ügyiratszám: 14/229-11/2018. E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselő-testület július 30-i rendkívüli nyilvános ülésére 1. NAPIREND Ügyiratszám: 14/229-11/2018. E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselő-testület 2018. július 30-i rendkívüli nyilvános ülésére Tárgy: Előterjesztő: Előkészítette: Megtárgyalja: A települési víziközmű

Részletesebben

Csehbánya Község Önkormányzat Képviselő-testületének. 6/2010. (XII. 9.) önkormányzati rendelete

Csehbánya Község Önkormányzat Képviselő-testületének. 6/2010. (XII. 9.) önkormányzati rendelete Csehbánya Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2010. (XII. 9.) önkormányzati rendelete a közüzemi vízműből szolgáltatott ivóvízért-, illetőleg a közüzemi csatornamű használatáért fizetendő díjakról,

Részletesebben

Regionális Víziközmű

Regionális Víziközmű Regionális Víziközmű TERVEZETT PROGRAM: 1. Koncepció ismertetése 10.00 11.00 2. Kérdések, válaszok 11.00 12.00 POLGÁRMESTERI FÓRUM Paks, 2012. február 10. 2012.02.10. REGIONÁLIS VÍZMŰ KONCEPCIÓ 1 MIT MOND

Részletesebben

Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének. 34/2007. (XII.20.) sz. A csatornaszolgáltatás hatósági árának megállapításáról

Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének. 34/2007. (XII.20.) sz. A csatornaszolgáltatás hatósági árának megállapításáról 34/2007.(XII.20.) sz. rendelet A csatornaszolgáltatás hatósági árának megállapításáról Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 34/2007. (XII.20.) sz. rendelete A csatornaszolgáltatás hatósági

Részletesebben

Aktualitások a víziközmű-szolgáltatás fejlesztésében

Aktualitások a víziközmű-szolgáltatás fejlesztésében Aktualitások a víziközmű-szolgáltatás fejlesztésében Fülöp Júlia Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kiemelt Közszolgáltatások Főosztálya főosztályvezető Az előadás témakörei Szabályozás aktualitásai A 2014-2020

Részletesebben

4. számú előterjesztés

4. számú előterjesztés 4. számú előterjesztés MARCALI VÁROS ÖNKORMÁNYZATA POLGÁRMESTERE 8701 Marcali, Rákóczi utca 11. Telefon : 85/501-005 Pf.: 5 Telefax : 85/501-055 E-mail : polghiv@marcali.hu Ügyiratszám: 2605/3/2017. Ügyintéző:

Részletesebben

1. NAPIREND Ügyiratszám: 14/835-1/2015. A települési víziközmű rendszer 15 éves (2016-2030) időtávra szóló Gördülő Fejlesztési Tervének megtárgyalása

1. NAPIREND Ügyiratszám: 14/835-1/2015. A települési víziközmű rendszer 15 éves (2016-2030) időtávra szóló Gördülő Fejlesztési Tervének megtárgyalása 1. NAPIREND Ügyiratszám: 14/835-1/2015. E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselő-testület 2015. augusztus 26-i rendkívüli nyilvános ülésére Tárgy: Előterjesztő: Előkészítette: Megtárgyalja: A települési víziközmű

Részletesebben

4. számú előterjesztés. Ügyiratszám: 2834/2/2017. Ügyintéző: Nagyné Gelencsér Éva

4. számú előterjesztés. Ügyiratszám: 2834/2/2017. Ügyintéző: Nagyné Gelencsér Éva 4. számú előterjesztés MARCALI VÁROS ÖNKORMÁNYZATA POLGÁRMESTERE 8701 Marcali, Rákóczi utca 11. Telefon : 85/501-005 Pf.: 5 Telefax : 85/501-055 E-mail : polghiv@marcali.hu Ügyiratszám: 2834/2/2017. Ügyintéző:

Részletesebben

Előterjesztés. a víziközművek évi gördülő fejlesztési tervéről

Előterjesztés. a víziközművek évi gördülő fejlesztési tervéről Előterjesztés a víziközművek 2017 2031. évi gördülő fejlesztési tervéről 1. előterjesztés száma: 130/2016 2. Előterjesztést készítő személy neve: Soós Attila 3. előterjesztés készítésében közreműködő személy

Részletesebben

T Á J É K O Z T A T Ó a Képviselő-testülethez

T Á J É K O Z T A T Ó a Képviselő-testülethez FÖLDES NAGYKÖZSÉG POLGÁRMESTERE 4177 FÖLDES, Karácsony Sándor tér 5. /Fax: (54) 531 000 ; 531 001 E-mail: foldes.ph@gmail.com Iktatószám: 3. T Á J É K O Z T A T Ó a Képviselő-testülethez a víziközmű szolgáltatásról

Részletesebben

IGÉNYBEJELENTÉS. Tüzivíz-bekötés létesítése, átalakítása. Új mellékvízmérő, visszaállítása, átalakítása

IGÉNYBEJELENTÉS. Tüzivíz-bekötés létesítése, átalakítása. Új mellékvízmérő, visszaállítása, átalakítása IGÉNYBEJELENTÉS Vízbekötés létesítése, áthelyezése Ikermérő beépítése Vízbekötés mérősítése Új mellékvízmérő, visszaállítása, átalakítása Locsolási vízmérő beépítése Szennyvíz-mennyiségmérő beépítése Szennyvíz-bekötés

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Eplény Községi Önkormányzat Képviselő-testülete 2012. január 26-i ülésére Tárgy: Az önkormányzati tulajdonú víziközműből szolgáltatott ivóvízért, valamint az önkormányzati tulajdonú

Részletesebben

Az ivóvízbiztonság és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal tevékenységének kapcsolódási pontjai

Az ivóvízbiztonság és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal tevékenységének kapcsolódási pontjai Az ivóvízbiztonság és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal tevékenységének kapcsolódási pontjai Ivóvízbiztonsági szakmai nap 2014. május 13. Budapest Fenyvesi Nóra műszaki elemző Víziközmű

Részletesebben

VAGYONGAZDÁLKODÁSI IRÁNYELVEK, KÖLTSÉGHATÉKONYSÁG JAVÍTÁSI ESZKÖZÖK DR. SZALÓKI SZILVIA

VAGYONGAZDÁLKODÁSI IRÁNYELVEK, KÖLTSÉGHATÉKONYSÁG JAVÍTÁSI ESZKÖZÖK DR. SZALÓKI SZILVIA VAGYONGAZDÁLKODÁSI IRÁNYELVEK, KÖLTSÉGHATÉKONYSÁG JAVÍTÁSI ESZKÖZÖK DR. SZALÓKI SZILVIA AZ ELŐADÁS VÁZLATA 1. Költséghatékonyság javító eszközök - a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal eszköztára

Részletesebben

Az ajánlás célja. Igazgatási szolgáltatási díj

Az ajánlás célja. Igazgatási szolgáltatási díj A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal VK 1/2015. számú ajánlása a víziközmű-szolgáltatók és az ellátásért felelősök számára a 2015-ben benyújtandó gördülő fejlesztési tervek összeállításával,

Részletesebben

Előterjesztés Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. január 22-i ülésére

Előterjesztés Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. január 22-i ülésére Előterjesztés Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. január 22-i ülésére 3. Tárgy: Vízi közmű vagyon 2015. évi vagyonkezelési díjának megállapítása, vagyonkezelési szerződés módosítása

Részletesebben

Minden egyéb esetben a felújítási és pótlási tervet a víziközmű-szolgáltató, a beruházási tervet az ellátásért felelős készíti el.

Minden egyéb esetben a felújítási és pótlási tervet a víziközmű-szolgáltató, a beruházási tervet az ellátásért felelős készíti el. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal VK 1/2014. számú ajánlása a víziközműszolgáltatók és az ellátásért felelősök számára a gördülő fejlesztési tervek összeállításával, elkészítésével kapcsolatban.

Részletesebben

IGÉNYBEJELENTÉS. Közterület neve, jellege (út, utca, krt., tér, stb.): Házszám: Épület: Lépcsőház: Emelet: Ajtó:

IGÉNYBEJELENTÉS. Közterület neve, jellege (út, utca, krt., tér, stb.): Házszám: Épület: Lépcsőház: Emelet: Ajtó: IGÉNYBEJELENTÉS 1. A bekötéssel érintett ingatlan adatai Település neve: Irányítószám: Helyrajzi szám: Közterület neve, jellege (út, utca, krt., tér, stb.): Házszám: Épület: Lépcsőház: Emelet: Ajtó: 2.

Részletesebben

Majosháza Község Önkormányzatának Polgármestere 2339 Majosháza, Kossuth u. 34., Tel: 06/ , Fax: 06/ ,

Majosháza Község Önkormányzatának Polgármestere 2339 Majosháza, Kossuth u. 34., Tel: 06/ , Fax: 06/ , Majosháza Község Önkormányzatának Polgármestere 2339 Majosháza, Kossuth u. 34., Tel: 06/24-511-830, Fax: 06/24-511-831, E-mail: majoshaza@majoshaza.hu ELŐTERJESZTÉS Majosháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének

Részletesebben

Előterjesztő: Szitka Péter polgármester Készítette: Dr. Szuromi Krisztina jegyző

Előterjesztő: Szitka Péter polgármester Készítette: Dr. Szuromi Krisztina jegyző Előterjesztő: Szitka Péter polgármester Készítette: Dr. Szuromi Krisztina jegyző Tárgy: Javaslat az ÉRV. Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt által a Bérleti Üzemeltetési Szerződés alapján az Önkormányzatnak

Részletesebben

Előterjesztés: Nyílt ülés X X. Zárt ülés. Címe: A Tiszazugi Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás társulási megállapodásának módosításáról

Előterjesztés: Nyílt ülés X X. Zárt ülés. Címe: A Tiszazugi Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás társulási megállapodásának módosításáról Előterjesztés: Címe: A Tiszazugi Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás társulási megállapodásának módosításáról Testületi ülés dátuma: 2016. 10. 27. Készítés ideje: 2016. 10. 21. Készítette: dr.

Részletesebben

2017. évi törvény. a víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX. törvény módosításáról

2017. évi törvény. a víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX. törvény módosításáról 1 2017. évi törvény a víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény módosításáról 1. A víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény (a továbbiakban: Vksztv.) 1. (1) bekezdés i) pontja

Részletesebben

A szolgáltatás díja 2. 1

A szolgáltatás díja 2. 1 Fertőrákos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2003.(XII.20.) K.t. rendelete az ivóvízellátás, valamint szennyvízelvezetés, és tisztítás díjainak meghatározásáról és az áralkalmazási feltételekről

Részletesebben

Majosháza Község Önkormányzatának Polgármestere 2339 Majosháza, Kossuth u. 34., Tel: 06/ , Fax: 06/ ,

Majosháza Község Önkormányzatának Polgármestere 2339 Majosháza, Kossuth u. 34., Tel: 06/ , Fax: 06/ , Majosháza Község Önkormányzatának Polgármestere 2339 Majosháza, Kossuth u. 34., Tel: 06/24-511-830, Fax: 06/24-511-831, E-mail: majoshaza@majoshaza.hu ELŐTERJESZTÉS Majosháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének

Részletesebben

4. Napirend Nyugat-Nógrádi Regionális Vízellátó Rendszer közös képviselőjének megbízása ELŐTERJESZTÉS

4. Napirend Nyugat-Nógrádi Regionális Vízellátó Rendszer közös képviselőjének megbízása ELŐTERJESZTÉS 4. Napirend Nyugat-Nógrádi Regionális Vízellátó Rendszer közös képviselőjének megbízása 4. Napirend ELŐTERJESZTÉS Nyugat-Nógrádi Regionális Vízellátó Rendszer közös képviselőjének megbízása, megállapodás

Részletesebben

H e g y e s d község Önkormányzata Képviselı-testületének./2011.(.) önkormányzati rendelete

H e g y e s d község Önkormányzata Képviselı-testületének./2011.(.) önkormányzati rendelete H e g y e s d község Önkormányzata Képviselı-testületének./2011.(.) önkormányzati rendelete az önkormányzati tulajdonú viziközmőbıl szolgáltatott ivóvízért fizetendı díjakról. ( t e r v e z e t ) Hegyesd

Részletesebben

KUNSZENTMIKLÓS VÁROS POLGÁRMESTERE

KUNSZENTMIKLÓS VÁROS POLGÁRMESTERE KUNSZENTMIKLÓS VÁROS POLGÁRMESTERE Témafelelős: Ráczné Kévés Judit Tárgy: ellátásért felelősök megállapodása Véleményező bizottság: - KUNSZENTMIKLÓS VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK Tisztelt Képviselő-testület!

Részletesebben

193/2014. (XI.13.) számú határozat

193/2014. (XI.13.) számú határozat 2014. november 13. napján 18.30 órakor tartott ülésének könyvéből. A Képviselő-testület 5 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül egyhangúlag Tárgy: napirend elfogadása 193/2014. (XI.13.)

Részletesebben

SÁRVÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK JOGI ÉS ÜGYRENDI BIZOTTSÁGA 9600 Sárvár, Várkerület 2. MEGHÍVÓ

SÁRVÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK JOGI ÉS ÜGYRENDI BIZOTTSÁGA 9600 Sárvár, Várkerület 2. MEGHÍVÓ SÁRVÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK JOGI ÉS ÜGYRENDI BIZOTTSÁGA 9600 Sárvár, Várkerület 2. MEGHÍVÓ Sárvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének Jogi és Ügyrendi Bizottsága 2016. január

Részletesebben

Pásztó Városi Önkormányzat

Pásztó Városi Önkormányzat Pásztó Városi Önkormányzat forum@paszto.hu Szám: 1-138/2015. A határozat meghozatala egyszerű szavazattöbbséget igényel! JAVASLAT a 2015. évi lakossági víz- és csatornaszolgáltatás ráfordításainak csökkentésével

Részletesebben

3060 Pásztó, Kölcsey u. 35.

3060 Pásztó, Kölcsey u. 35. Szám: 1-56/2016. A határozat meghozatala egyszerű szavazattöbbséget igényel! JAVASLAT a 2016. évi lakossági víz- és csatornaszolgáltatás ráfordításainak csökkentésével kapcsolatos támogatási igény benyújtására

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete. 2009. április 27-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete. 2009. április 27-i ülésére ELŐTERJESZTÉS Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2009. április 27-i ülésére Tárgy: Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének az önkormányzati tulajdonú víziközműből szolgáltatott ivóvízért,

Részletesebben

FÜLÖP KÖZSÉG KÖZMŰVES ÍVÓVÍZELLÁTÁSÁT BIZTOSÍTÓ VÍZIKÖZMŰ RENDSZER GÖRDÜLŐ FEJLESZTÉSI TERVE

FÜLÖP KÖZSÉG KÖZMŰVES ÍVÓVÍZELLÁTÁSÁT BIZTOSÍTÓ VÍZIKÖZMŰ RENDSZER GÖRDÜLŐ FEJLESZTÉSI TERVE KÖZSÉG KÖZMŰVES ÍVÓVÍZELLÁTÁSÁT BIZTOSÍTÓ VÍZIKÖZMŰ RENDSZER GÖRDÜLŐ FEJLESZTÉSI TERVE Ellátásért felelős : Fülöp Község Önkormányzata 4266 Fülöp Arany János u. 19. Víziközmű-szolgáltató : Tiszamenti Regionális

Részletesebben

Előterjesztés Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselő-testületének december 15-i ülésére

Előterjesztés Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselő-testületének december 15-i ülésére Előterjesztés Képviselő-testületének 2016. december 15-i ülésére 7. Tárgy: Lajosmizse Város Önkormányzatának tulajdonában álló víziközművekkel kapcsolatos döntések meghozatala Az előterjesztést készítette:

Részletesebben

Tárgy: Javaslat a víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX. tv. szerinti 15 éves gördülő fejlesztési terv elfogadására

Tárgy: Javaslat a víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX. tv. szerinti 15 éves gördülő fejlesztési terv elfogadására Előterjesztő: Szitka Péter polgármester Készítette: Nagy-György Tiborné vezető-főtanácsos Lizák János pályázati koordinátor Tárgy: Javaslat a víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. tv. szerinti

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S 4. NAPIREND Ügyiratszám: 1/330-4/2008. E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselő-testület 2008. december 23-i nyilvános ülésére Tárgy: Előterjesztő: Előkészítette: Megtárgyalja: Meghívandó: A szennyvízcsatorna

Részletesebben

Kivonat Fegyvernek Város Önkormányzat Képviselőtestülete március 31-ei ülésének jegyzőkönyvéből:

Kivonat Fegyvernek Város Önkormányzat Képviselőtestülete március 31-ei ülésének jegyzőkönyvéből: Kivonat Fegyvernek Város Önkormányzat Képviselőtestülete 2016. március 31-ei ülésének jegyzőkönyvéből: 34/2016.(III.31.) sz. önkormányzati határozat: A Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. Fegyvernek település

Részletesebben

Kivonat a képviselő-testület jegyzőkönyvéből

Kivonat a képviselő-testület jegyzőkönyvéből Napirendi pontok elfogadása. A Képviselő-testület -6- igen, ellenszavazat és tartózkodás nélkül az alábbi határozatot Szákszend Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 75/2016.(VI.29.) SZKÖKt. Szákszend

Részletesebben

Tápiószele Város Önkormányzata Képviselő-testületének. 17/2005. (X. 25.) rendelete

Tápiószele Város Önkormányzata Képviselő-testületének. 17/2005. (X. 25.) rendelete Tápiószele Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2005. (X. 25.) rendelete az önkormányzati tulajdonú közüzemi vízműből szolgáltatott ivóvízért fizetendő díj megállapításáról, a díjalkalmazás feltételeiről

Részletesebben

13/201Ó.(XII.7.)önkormányzati rendelete a csatorhszügúłtxtús-fiatúságł árának megállapításáról szóló módosításáról

13/201Ó.(XII.7.)önkormányzati rendelete a csatorhszügúłtxtús-fiatúságł árának megállapításáról szóló módosításáról Víz- Kunpeszér Község;Önkormányzata Képvis 13/201Ó.(XII.7.)önkormányzati rendelete a csatorhszügúłtxtús-fiatúságł árának megállapításáról szóló módosításáról Kunpeszér község Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. a Képviselő-testület február 22-i nyilvános ülésére. Tapolca Város Önkormányzata évi közbeszerzési tervének módosítása

ELŐTERJESZTÉS. a Képviselő-testület február 22-i nyilvános ülésére. Tapolca Város Önkormányzata évi közbeszerzési tervének módosítása 12. NAPIREND Ügyiratszám: 14/ 287 /2013. ELŐTERJESZTÉS a Képviselő-testület 2013. február 22-i nyilvános ülésére Tárgy: Előterjesztő: Előkészítő: Megtárgyalja: Tapolca Város Önkormányzata 2012. évi közbeszerzési

Részletesebben

IBRÁNY VÁROS KÉPVISELŐ TESTÜLETÉNEK 28/2007. (XII. 06.)KT r e n d e l e t e (I 3) /2005. (XII. 30.)KT R e n d e l e t é h e z.

IBRÁNY VÁROS KÉPVISELŐ TESTÜLETÉNEK 28/2007. (XII. 06.)KT r e n d e l e t e (I 3) /2005. (XII. 30.)KT R e n d e l e t é h e z. IBRÁNY VÁROS KÉPVISELŐ TESTÜLETÉNEK 28/2007. (XII. 06.)KT r e n d e l e t e (I 3) a közüzemi vízműből szolgáltatott ivóvízért, illetőleg a közüzemi csatornamű használatáért fizetendő legmagasabb hatósági

Részletesebben

NYÍRÁBRÁNY NAGYKÖZSÉG ÉS FÜLÖP KÖZSÉG KÖZMŰVES SZENNYVÍZELVEZETÉSÉT ÉS TISZTÍTÁSÁT BIZTOSÍTÓ VÍZIKÖZMŰ RENDSZER GÖRDÜLŐ FEJLESZTÉSI TERVE

NYÍRÁBRÁNY NAGYKÖZSÉG ÉS FÜLÖP KÖZSÉG KÖZMŰVES SZENNYVÍZELVEZETÉSÉT ÉS TISZTÍTÁSÁT BIZTOSÍTÓ VÍZIKÖZMŰ RENDSZER GÖRDÜLŐ FEJLESZTÉSI TERVE NYÍRÁBRÁNY NAGYKÖZSÉG ÉS FÜLÖP KÖZSÉG KÖZMŰVES SZENNYVÍZELVEZETÉSÉT ÉS TISZTÍTÁSÁT BIZTOSÍTÓ VÍZIKÖZMŰ RENDSZER GÖRDÜLŐ FEJLESZTÉSI TERVE Ellátásért felelős : Nyírábrány Nagyközség Önkormányzata 4264 Nyírábrány

Részletesebben

Javaslat a szennyvízcsatorna évi díjainak megállapítására Előterjesztő: Dr. Gémesi György

Javaslat a szennyvízcsatorna évi díjainak megállapítására Előterjesztő: Dr. Gémesi György Gödöllő Város Polgármestere ELŐTERJESZTÉS a Képviselő-testület 2010. december 16-i ülésére Tárgy: Javaslat a szennyvízcsatorna 2011. évi díjainak megállapítására Előterjesztő: Dr. Gémesi György - 2 - Tisztelt

Részletesebben

J a v a s l a t a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatási szerződés meghosszabbítására

J a v a s l a t a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatási szerződés meghosszabbítására J a v a s l a t a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatási szerződés meghosszabbítására Előterjesztő: Polgármester Előkészítette: PH. Pénzügyi és Gazdasági

Részletesebben

MUNKÁLTATÓI ALTERNATÍVÁK

MUNKÁLTATÓI ALTERNATÍVÁK MUNKÁLTATÓI ALTERNATÍVÁK 1 2011. évi CCIX. Törvény a viziközmű szolgáltatásról Az elvek biztosítanák a kiszámítható, fenntartható viziközmű szolgáltatást. Az elvek érvényesülésére még várni kell - Természeti

Részletesebben

Hajdúkerületi és Bihari Víziközmű Szolgáltató Zrt. /4220 Hajdúböszörmény, Radnóti Miklós út. 1./ Üzletszabályzata 1. sz. melléklet

Hajdúkerületi és Bihari Víziközmű Szolgáltató Zrt. /4220 Hajdúböszörmény, Radnóti Miklós út. 1./ Üzletszabályzata 1. sz. melléklet Ügyfélkód/Mérőhelykód LAKOSSÁGI FELHASZNÁLÓVAL KÖTÖTT VÍZIKÖZMŰ SZOLGÁLTATÁSI SZERZŐDÉS Mely - egyrészről a Hajdúkerületi és Bihari Víziközmű Szolgáltató Zrt. (székhelye: 4220 Hajdúböszörmény, Radnóti

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS Dunavarsány Város Önkormányzata Képviselő-testületének április 12-ei rendes, nyílt ülésére

ELŐTERJESZTÉS Dunavarsány Város Önkormányzata Képviselő-testületének április 12-ei rendes, nyílt ülésére Dunavarsány Város Önkormányzatának Polgármestere 2336 Dunavarsány, Kossuth Lajos utca 18., titkarsag@dunavarsany.hu 24/521-040, 24/521-041, Fax: 24/521-056 www.dunavarsany.hu ELŐTERJESZTÉS Dunavarsány

Részletesebben

SZAJOL TELEPÜLÉS VÍZIKÖZMŰVEINEK GÖRDÜLŐ FEJLESZTÉSI TERVE

SZAJOL TELEPÜLÉS VÍZIKÖZMŰVEINEK GÖRDÜLŐ FEJLESZTÉSI TERVE SZAJOL TELEPÜLÉS VÍZIKÖZMŰVEINEK GÖRDÜLŐ FEJLESZTÉSI TERVE Ellátásért felelős : Szajol Község Önkormányzata 5081 Szajol, Rózsák tere 1. Víziközmű-szolgáltató : Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. 5000

Részletesebben

VÖLCSEJ KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA 27/2005. ( XII. 30.) ö n k o r m á n y z a t i r e n d e l e t e

VÖLCSEJ KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA 27/2005. ( XII. 30.) ö n k o r m á n y z a t i r e n d e l e t e VÖLCSEJ KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 27/2005. ( XII. 30.) ö n k o r m á n y z a t i r e n d e l e t e Az ívóvizellátás, valamint szennyvízelvezetés és - tisztítás díjainak meghatározásáról

Részletesebben

HIDEGSÉG KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 12/2003.(XII. 15.) RENDELETE

HIDEGSÉG KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 12/2003.(XII. 15.) RENDELETE HIDEGSÉG KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 12/2003.(XII. 15.) RENDELETE az ívóvízellátás, valamint szennyvízelvezetés, és tisztítás díjainak meghatározásáról és az áralkalmazási feltételekről Az árak megállapításáról

Részletesebben

Előterjesztő: Szitka Péter polgármester Készítette: Dr. Bányász Csaba jogi szakreferens

Előterjesztő: Szitka Péter polgármester Készítette: Dr. Bányász Csaba jogi szakreferens Előterjesztő: Szitka Péter polgármester Készítette: Dr. Bányász Csaba jogi szakreferens Tárgy: Javaslat az ÉRV. Észak-magyarországi Regionális Vízművek Zrt. és Kazincbarcika Város Önkormányzata között

Részletesebben

JÁSZIVÁNY KÖZSÉG VÍZIKÖZMŰVEINEK GÖRDÜLŐ FEJLESZTÉSI TERVE

JÁSZIVÁNY KÖZSÉG VÍZIKÖZMŰVEINEK GÖRDÜLŐ FEJLESZTÉSI TERVE 1. napirendi pont: Szociális célú tűzifa határozat módosítása Előadó Márkus Erika jegyző JÁSZIVÁNY KÖZSÉG VÍZIKÖZMŰVEINEK GÖRDÜLŐ FEJLESZTÉSI TERVE Ellátásért felelős : 5135 Jászivány, Fő u. 4. Víziközműszolgáltató

Részletesebben

Magyar joganyagok - 61/2015. (X. 21.) NFM rendelet - a víziközművek gördülő fejlesz 2. oldal g) a beruházás megvalósítása, valamint a létrehozott vízi

Magyar joganyagok - 61/2015. (X. 21.) NFM rendelet - a víziközművek gördülő fejlesz 2. oldal g) a beruházás megvalósítása, valamint a létrehozott vízi Magyar joganyagok - 61/2015. (X. 21.) NFM rendelet - a víziközművek gördülő fejlesz 1. oldal 61/2015. (X. 21.) NFM rendelet a víziközművek gördülő fejlesztési terve részét képező felújítási és pótlási

Részletesebben

Ingyenes tulajdonjog átruházási szerződés

Ingyenes tulajdonjog átruházási szerződés 1. számú melléklet Ingyenes tulajdonjog átruházási szerződés amely létrejött egyrészről, a Nagyatádi Regionális Szennyvíztársulás (7500 Nagyatád, Baross G. u. 9.,adószám: 15762805-2-14, törzskönyvi nyilvántartás

Részletesebben

Szerdahelyi Katalin ÉDV Zrt. Füstös András BDL Kft.

Szerdahelyi Katalin ÉDV Zrt. Füstös András BDL Kft. Öko-Aqua VI. Víziközmű Konferencia és Kiállítás ELSŐ TAPASZTALATOK A VÍZIKÖZMŰ INTEGRÁCIÓJÁVAL KAPCSOLATBAN, VAGYONÉRTÉKELÉSEK TAPASZTALATAI AZ EDV ZRT. ÜZEMELTETÉSI TERÜLETÉN - Szakmai megközelítés, szakmai

Részletesebben

JUTA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 24/2010.(XII. 13.) rendelete

JUTA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 24/2010.(XII. 13.) rendelete JUTA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 24/2010.(XII. 13.) rendelete az önkormányzati tulajdonú vízi közműből szolgáltatott ivóvíz díjának, és az önkormányzati tulajdonú vízi közüzemű által biztosított

Részletesebben

Csabacsűd Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének. 1/2009.(I.30.) önkormányzati rendelete

Csabacsűd Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének. 1/2009.(I.30.) önkormányzati rendelete Csabacsűd Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2009.(I.30.) önkormányzati rendelete az ivóvíz-ellátási szolgálatás díjainak megállapításáról és a szolgáltatások egyes kérdéseiről Csabacsűd

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S Komló Város Önkormányzat Képviselő-testületének december 15-én tartandó ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S Komló Város Önkormányzat Képviselő-testületének december 15-én tartandó ülésére E L Ő T E R J E S Z T É S Komló Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. december 15-én tartandó ülésére Az előterjesztés tárgya: A Komló- Víz Kft. taggyűlési határozatainak jóváhagyása, valamint

Részletesebben

Víziközmű szolgáltatások fejlesztése, működtetése és az EU támogatások szerepe Magyarországon

Víziközmű szolgáltatások fejlesztése, működtetése és az EU támogatások szerepe Magyarországon KÖZÉP-KELET EURÓPAI RÉGIÓ VÍZIKÖZMŰVEK FEJLESZTÉSE ÉS FENNTARTÁSA AZ EU TÁMOGATÁSÁVAL MASZESZ-EWA Nemzetközi Konferencia Budapest, 2011. április 6. Víziközmű szolgáltatások fejlesztése, működtetése és

Részletesebben

NEMESKÉR KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA 23/2005. (XII. 30.) Az ivóvízellátás díjának meghatározásáról és az áralkalmazási feltételekről

NEMESKÉR KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA 23/2005. (XII. 30.) Az ivóvízellátás díjának meghatározásáról és az áralkalmazási feltételekről NEMESKÉR KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 23/2005. (XII. 30.) ö n k o r m á n y z a t i r e n d e l e t e Az ivóvízellátás díjának meghatározásáról és az áralkalmazási feltételekről a 15/2006.(XII.20.)

Részletesebben

2013. évi CXXXIV. törvény egyes közszolgáltatások ellátásáról és az ezzel összefüggő törvénymódosításokról 1

2013. évi CXXXIV. törvény egyes közszolgáltatások ellátásáról és az ezzel összefüggő törvénymódosításokról 1 2013. évi CXXXIV. törvény egyes közszolgáltatások ellátásáról és az ezzel összefüggő törvénymódosításokról 1 1. (1) Ha a települési önkormányzat a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellátását a hulladékról

Részletesebben

Javaslat önkormányzati beruházás keretében megvalósuló víziközmű vagyonelemek tulajdonjogának térítésmentes átruházására.

Javaslat önkormányzati beruházás keretében megvalósuló víziközmű vagyonelemek tulajdonjogának térítésmentes átruházására. Budapest Főváros XXIII. kerület Soroksár Önkormányzatának Polgármestere 1239 Budapest, Grassalkovich út 162. KÉPVISELŐ-TESTÜLETI ELŐTERJESZTÉS Javaslat önkormányzati beruházás keretében megvalósuló víziközmű

Részletesebben

A közszolgáltatás tartalma, a közszolgáltatással ellátott terület határai 1.

A közszolgáltatás tartalma, a közszolgáltatással ellátott terület határai 1. 1. oldal, összesen: 5 oldal Mezősas Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2014.(VII.9.) önkormányzati rendelete A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról

Részletesebben

Nyírmihálydi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2008. (I. 01.) r e n d e l e t e

Nyírmihálydi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2008. (I. 01.) r e n d e l e t e Nyírmihálydi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2008. (I. 01.) r e n d e l e t e Az Önkormányzati tulajdonú víziközmű által biztosított ivóvíz, szennyvízelvezetés, szennyvíztisztítás és -kezelés

Részletesebben

Kivonat Fegyvernek Város Önkormányzat Képviselőtestülete 2015. február 26-ai ülésének jegyzőkönyvéből:

Kivonat Fegyvernek Város Önkormányzat Képviselőtestülete 2015. február 26-ai ülésének jegyzőkönyvéből: Kivonat Fegyvernek Város Önkormányzat Képviselőtestülete 2015. február 26-ai ülésének jegyzőkönyvéből: 26/2015.(II.26.) sz. önkormányzati határozat: Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. Fegyvernek település

Részletesebben

Jegyzőkönyv Önkormányzat Vassurány Képviselőtestületének augusztus 26-én tartott üléséről

Jegyzőkönyv Önkormányzat Vassurány Képviselőtestületének augusztus 26-én tartott üléséről Jegyzőkönyv Önkormányzat Vassurány Képviselőtestületének 2015. augusztus 26-én tartott üléséről 21/2015. számú képviselőtestületi határozat: templomtér felújítására árajánlat kérés 22/2015. számú képviselőtestületi

Részletesebben

a./ Tárgysorozata b./ Jegyzőkönyve c./ Határozata T Á R G Y S O R O Z A T 1. Víziközmű-rendszerre vonatkozó Gördülő Fejlesztési Terv jóváhagyásáról

a./ Tárgysorozata b./ Jegyzőkönyve c./ Határozata T Á R G Y S O R O Z A T 1. Víziközmű-rendszerre vonatkozó Gördülő Fejlesztési Terv jóváhagyásáról ABOD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2017. szeptember 25. napján az Edelényi Közös Önkormányzati Hivatal Abodi Kirendeltségén (3753 Abod, Magyar út 42.) megtartott rendkívüli nyílt ülésének

Részletesebben

Az ingatlan ingatlan-nyilvántartás szerinti besorolása: (lakás, lakóház, stb.) A Felhasználó neve:... A Felhasználási hely pontos címe:... ...

Az ingatlan ingatlan-nyilvántartás szerinti besorolása: (lakás, lakóház, stb.) A Felhasználó neve:... A Felhasználási hely pontos címe:... ... SZALKA-VÍZ NYILATKOZAT a közüzemi szolgáltatási szerződéses jogviszony szerinti Felhasználó VÍZIKÖZMŰ-SZOLGÁLTATÁS SZÜNETELTETÉSE iránti kérelméhez Felhasználó azonosító Felhasználási hely kódja Bekötési

Részletesebben

Északmagyarországi Regionális Vízművek ZRt.

Északmagyarországi Regionális Vízművek ZRt. A Salgótarján és Környéke Vízmű Kft. tulajdonosai részére Tárgy: Ivóvíz közművek üzemeltetési ajánlata Tisztelt Tulajdonos Önkormányzatok! Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy ivóvíz közműveik jövőbeni

Részletesebben

Javaslat a Vodafone Magyarország Zrt.-vel kötött bérleti szerződés módosítására

Javaslat a Vodafone Magyarország Zrt.-vel kötött bérleti szerződés módosítására Javaslat a Vodafone Magyarország Zrt.-vel kötött bérleti szerződés módosítására 2016. szeptember 22. Előterjesztő: Polgármester Előkészítő: PH. Településfejlesztési Osztály Tisztelt Képviselő-testület!

Részletesebben

A VÍZÜGYI SZEKTOR FINANSZÍROZÁSA Átalakulás és decentralizáció. Tönkő Andrea 2011 szeptember Budapest

A VÍZÜGYI SZEKTOR FINANSZÍROZÁSA Átalakulás és decentralizáció. Tönkő Andrea 2011 szeptember Budapest A VÍZÜGYI SZEKTOR FINANSZÍROZÁSA Átalakulás és decentralizáció Tönkő Andrea 2011 szeptember Budapest Városkutatás Kft. 1 Szervezeti decentralizáció hatásai a működésre Központi-helyi feladatmegosztás Köztulajdon

Részletesebben

A Gördülő Fejlesztési Terv készítésével és benyújtásával kapcsolatos tudnivalók

A Gördülő Fejlesztési Terv készítésével és benyújtásával kapcsolatos tudnivalók A Gördülő Fejlesztési Terv készítésével és benyújtásával kapcsolatos tudnivalók A Gördülő Fejlesztési Terv (továbbiakban GFT) készítésével kapcsolatos tudnivalókat az elmúlt évek tapasztalatai, valamint

Részletesebben

(Egységes szerkezetben a 22/2016. (X.28.) számú rendelettel) Általános rendelkezés. Az elidegenítés feltételei

(Egységes szerkezetben a 22/2016. (X.28.) számú rendelettel) Általános rendelkezés. Az elidegenítés feltételei Budakalász Város Önkormányzat Képviselő-testületének 27/2015. (XII.16.) sz. önkormányzati rendelete az önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek elidegenítésének a

Részletesebben

K I V O N A T. A Képviselő-testület 2012. augusztus 9-én 15,39 órakor megtartott rendkívüli nyílt ülésének jegyzőkönyvéből.

K I V O N A T. A Képviselő-testület 2012. augusztus 9-én 15,39 órakor megtartott rendkívüli nyílt ülésének jegyzőkönyvéből. Polgármesteri Hivatal Szentgotthárd 1161-186/2012. szám K I V O N A T A Képviselő-testület 2012. augusztus 9-én 15,39 órakor megtartott rendkívüli nyílt ülésének jegyzőkönyvéből. 186/2012.számú Képviselő-testületi

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS DÉDESTAPOLCSÁNY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK ÁPRILIS 5-EI

ELŐTERJESZTÉS DÉDESTAPOLCSÁNY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK ÁPRILIS 5-EI ELŐTERJESZTÉS DÉDESTAPOLCSÁNY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2016. ÁPRILIS 5-EI MUNKATERV SZERINTI RENDES ÜLÉSÉRE. IKT. SZ: 549-7/2016/D. MELLÉKLETEK SZÁMA: 8 DB VI.NAPIREND Tárgy: Pályázat

Részletesebben

A évi gördülő fejlesztési tervekkel kapcsolatos tapasztalatok

A évi gördülő fejlesztési tervekkel kapcsolatos tapasztalatok A 2016-2030. évi gördülő fejlesztési tervekkel kapcsolatos tapasztalatok MaVíz-MHT Szakmai Szimpózium 2016. április 19. Konkoly Márta, Fenyvesi Nóra Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal, Víziközműengedélyezési

Részletesebben

BAKONYKARSZT Víz- és Csatornamű Zártkörűen Működő Részvénytársaság Veszprém, Pápai út 41. Előterjesztés

BAKONYKARSZT Víz- és Csatornamű Zártkörűen Működő Részvénytársaság Veszprém, Pápai út 41. Előterjesztés BAKONYKARSZT Víz- és Csatornamű Zártkörűen Működő Részvénytársaság 8200 Veszprém, Pápai út 41. Előterjesztés a Veszprém és Térsége Szennyvízelvezetési és kezelési i Társulás 2016. december 19-i Társulási

Részletesebben

Általános rendelkezések

Általános rendelkezések Madocsa Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2003. (V.1.) önkormányzati rendelete a közüzemi ívóvízellátással és a közműves szennyvízelvezetéssel kapcsolatos díjak megállapításáról és a díjalkalmazás

Részletesebben

ELŐSZÁLLÁS NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 3/2004. (III. 1.) ÖK. számú r e n d e l e t e

ELŐSZÁLLÁS NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 3/2004. (III. 1.) ÖK. számú r e n d e l e t e ELŐSZÁLLÁS NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 3/2004. (III. 1.) ÖK. számú r e n d e l e t e önkormányzati tulajdonú közüzemi vízműből szolgáltatott ivóvízért fizetendő díjról (egységes szerkezetben)

Részletesebben

MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK II. FÉLÉVI M U N K A T E R V E

MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK II. FÉLÉVI M U N K A T E R V E 1. melléklet MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2013. II. FÉLÉVI M U N K A T E R V E 1 2013. szeptember 19. Közgyűlési anyagok leadási határideje: 2013. augusztus 22. 1. Javaslat az Önkormányzat

Részletesebben

Iromány száma: T/ Benyújtás dátuma: :57. Parlex azonosító: 1HH5KTVO0003

Iromány száma: T/ Benyújtás dátuma: :57. Parlex azonosító: 1HH5KTVO0003 Iromány száma: T/15057. Benyújtás dátuma: 2017-04-12 14:57 Miniszterelnökség Parlex azonosító: 1HH5KTVO0003 Címzett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke Tárgy: Törvényjavaslat benyújtása Benyújtó: Dr.

Részletesebben

KISTARCSA VÁROS ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERE

KISTARCSA VÁROS ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERE KISTARCSA VÁROS ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERE 2143 Kistarcsa, Szabadság út 48. Telefon: (28)- 507-133 Fax: (28)-470-357 Nyílt ülésen tárgyalandó Előterjesztés A Képviselő-testület 2017. június 28-i ülésére

Részletesebben

Rakamaz Város Önkormányzatának 7/1994. (V.26.) r e n d e l e t e

Rakamaz Város Önkormányzatának 7/1994. (V.26.) r e n d e l e t e Rakamaz Város Önkormányzatának 7/1994. (V.26.) r e n d e l e t e Az önkormányzati tulajdonú víziközmű által szolgáltatott ivóvíz, valamint szennyvíz-elvezetés, szennyvíztisztítás- és kezelés díjairól (egységes

Részletesebben

K i v o n a t Kiskunmajsa Város Önkormányzata Képviselő-testületének szeptember 24-i ülésének jegyzőkönyvéből

K i v o n a t Kiskunmajsa Város Önkormányzata Képviselő-testületének szeptember 24-i ülésének jegyzőkönyvéből Kiskunmajsa Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 17/I/2015. K i v o n a t Kiskunmajsa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. szeptember 24-i ülésének jegyzőkönyvéből /Kihagyva a kihagyandókat!/

Részletesebben

KISTOLMÁCS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 11/2006. (XII.20.) számú rendelete a vízdíjak megállapításáról, a számlázás és a díjfizetés feltételeiről

KISTOLMÁCS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 11/2006. (XII.20.) számú rendelete a vízdíjak megállapításáról, a számlázás és a díjfizetés feltételeiről KISTOLMÁCS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 11/2006. (XII.20.) számú rendelete a vízdíjak megállapításáról, a számlázás és a díjfizetés feltételeiről (módosítással egységes szerkezetben) Kistolmács Község Önkormányzatának

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Községi Önkormányzat Képviselőtestülete év május hó 30. napján. megtartott nyilvános üléséről. Határozatok: Sorszáma.

JEGYZŐKÖNYV. Községi Önkormányzat Képviselőtestülete év május hó 30. napján. megtartott nyilvános üléséről. Határozatok: Sorszáma. JEGYZŐKÖNYV Ki ssziget Községi Önkormányzat Képviselőtestülete 2016. év május hó 30. napján megtartott nyilvános üléséről Határozatok: Sorszáma Kódja 16/2016.(V.30.) 17/2016.(V:30.) 18/2016.(V.30.) 19/2016.(V.30.)

Részletesebben

SZIGETSZENTMIKLÓS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ- TESTÜLETÉNEK 33/2011. (XII.15.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE a vízszolgáltatások szabályairól és díjáról

SZIGETSZENTMIKLÓS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ- TESTÜLETÉNEK 33/2011. (XII.15.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE a vízszolgáltatások szabályairól és díjáról SZIGETSZENTMIKLÓS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ- TESTÜLETÉNEK 33/2011. (XII.15.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE a vízszolgáltatások szabályairól és díjáról 1 Szigetszentmiklós Város Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben