THE POSSIBILITIES OF UNDERGROUND STORAGE OF EMITTED CARBON DIOXIDE FROM HUNGARIAN POWER-PLANTS

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "THE POSSIBILITIES OF UNDERGROUND STORAGE OF EMITTED CARBON DIOXIDE FROM HUNGARIAN POWER-PLANTS"

Átírás

1 Műszaki Földtudományi Közlemények, 83. kötet, 1. szám (2012), pp A VILLAMOS ERŐMŰI SZÉN-DIOXID-KIBOCSÁTÁS FÖLD ALATTI TÁROLÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI MAGYARORSZÁGON THE POSSIBILITIES OF UNDERGROUND STORAGE OF EMITTED CARBON DIOXIDE FROM HUNGARIAN POWER-PLANTS SZUNYOG ISTVÁN 1 Absztrakt: Magyarország, az Európai Unió tagjaként kötelezettséget vállalt az energiahatékonyság racionalizálására, és többek között a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére is. A törekvéseket országgyűlési határozat is megerősíti, azonban látni kell azt is, hogy az ország jelenlegi energiastruktúrája nem teszi lehetővé a gyors változásokat. A szén-dioxidkibocsátás csökkentésére legnagyobb lehetőségekkel a villamos erőműveink területén rendelkezünk ben az összes hazai villamos nagyerőmű teljesítőképessége 7562 MW volt. A hazai nettó villamosenergia-termelésnek közel 40-40%-át az atomerőmű és a földgáz alapú erőművek adták. A 2030-as években azonban a jelenlegi tervek szerint le kell állítani a négy paksi blokkot, mely a tervezett új blokkok építése esetén is teljesítménykiesést jelent, melyet a földgáz és a szén alapú erőművekkel lehet reálisan pótolni. Mindez az erőműi szén-dioxid kibocsátás növekedését idézné elő, melyet a CO 2 hatékony leválasztásával és föld alatti tárolásával lehetne ellensúlyozni. A szerző számba veszi a magyarországi villamos nagyerőműi kibocsátási forrásokat és a lehetséges föld alatti tároló létesítményeket. Kulcsszavak: szén-dioxid, emisszió, CCS-technológia, föld alatti tároló, tároló kapacitás, villamos erőmű. Abstract: As an EU Member State, Hungary is committed to realizing a sustainable, efficient and competitive low-carbon economy and significantly reducing CO 2 emission, in compliance with the Kyoto Protocol. Although these objectives and the respective legislations have been adopted by the Hungarian Parliament, the country's existing energy infrastructure does not allow for rapid and comprehensive changes. The largest emissions saving potentials are attributable to the power sector. With nuclear power stations and fuel-based combustion plants contributing to 40-40% of net domestic electricity supply, this sector accounts for an overall electricity production of about 7562 MW (2010 data). However, the planned closure of the currently operating four atomic reactor blocks in Paks is likely to result in substantial supply shortage by the 2030s, even if new blocks are going to be installed meanwhile. A possible scenario to compensate for capacity losses is the establishment of new, carbon-based power utilities and gas plants. 1 DR. SZUNYOG ISTVÁN Miskolci Egyetem, Kőolaj és Földgáz Intézet 3515 Miskolc-Egyetemváros szunyogi@kfgi.uni-miskolc.hu

2 212 Szunyog István Yet, considering the drastic environmental effects of subsequent increase in CO 2 emission, such a solution would only be feasible if amended with effective, innovative and secure carbon capture and storage (CCS) technologies applied on a wide scale. By reviewing the major emissive sources from the power sector and examining potential underground storage sites, this paper investigates into the matter. Keywords: carbon dioxide, emission, CCS technology, underground storage, storage capacity, power-plant. 1. Bevezetés Mind az európai, mind a magyar energiahatékonysági és környezetvédelmi törekvésekben kiemelt szerepet kap a szén-dioxid kibocsátás csökkentése. Ennek bizonyítéka többek között a év végén született OGY-határozat a nemzeti energiastratégiáról, mely egyértelműen szükségesnek ítéli a villamosenergia-szektor minél nagyobb arányú megújuló alapokra történő helyezését, az alternatív, főként megújuló energiahordozókra épített hőtermelést és a közlekedés energiafelhasználásának csökkentését. Mindezek elvárt hozadéka a jelenlegi szén-dioxid kibocsátási érték csökkenése is. Egy dolgot azonban a dokumentum is világossá tesz, Magyarország még jó néhány évtizedig nem fogja tudni visszaszorítani az Európában is jelentősnek számító földgáz importfüggőségét január 1-gyel megszűnnek továbbá az ingyenesen kiosztható kibocsátási kvóták, így Magyarországnak gazdasági szempontból is érdeke, hogy minél előbb energetikai szempontból is elfogadható megoldást találjon a problémára. A kiotói jegyzőkönyvben vállalt kötelezettségeinket nagy valószínűséggel, elsősorban a villamos nagyerőművekben keletkező szén-dioxid leválasztásával és föld alatti tárolásával tudjuk teljesíteni a jövőben. Az Európai Unió a klímaváltozás elleni küzdelem egyik legfontosabb elemének tartja ezt a technológiát, mely alkalmazásában vezető szerepet kíván betölteni. 2. A magyarországi szén-dioxid kibocsátás trendjei Az elérhető legfrissebb IEA adatbázis értelmében (2011) Magyarország 2009-es széndioxid kibocsátása 48 millió tonna volt. Ennek 31%-a az áram- és hőtermelésből, 27%-a a közlekedésből, 17%-a a kommunális szektorból, 12%-a ipari forrásokból, valamint 13%-a egyéb forrásokból származott. A legnagyobb arányt tehát a villamos energia és a hő termelése jelenti. Egyértelmű tehát, hogy ez az az energetikai szektor, amiben a legnagyobb lehetőségek mutatkoznak a kibocsátás megtakarítás területén. Az IEA adatbázisa alapján megrajzolásra került Magyarország közötti időszakának szektoronkénti és összesített szén-dioxid kibocsátása (1. ábra).

3 A villamos erőműi szén-dioxid-kibocsátás föld alatti tárolásának lehetőségei 213 millió tonna kibocsátott CO összes CO2 szénből kőolajból földgázból 1. ábra. Szén-dioxid kibocsátás Magyarországon Forrás: IEA, World Energy Outlook, A görbék trendjei alapján látható, hogy a 80-as évek elejéig egy igen intenzív növekedés, azt követően pedig, egy hasonló meredekséggel csökkenő időszak következett. Ez a visszaesés nem tudatos energiamegtakarítás eredménye, hanem a rendszerváltás éveinek környezetében a visszaeső ipari, mezőgazdasági és energetikai teljesítményeket tükrözi. A földgáz egyre inkább kiszorította a hagyományos fosszilis energiahordozókat, valamint az addig meghatározó nehézipar is egyre nagyobb mértékben szűnt meg, illetve darabolódott fel. 3. A magyar erőművek kibocsátása Magyarország vonatkozásában a legnagyobb szén-dioxid kibocsátó forrásnak a villamos erőművek, valamint a nagyobb ipari egységek, távfűtő erőművek tekinthetők. Ennek megfelelően a legnagyobb megtakarítási potenciálok is itt jelentkeznek, nem is szólva arról a tényről, hogy ezeknél az erőműveknél a kibocsátás lokálisan jelenik meg, így az itt felszabaduló CO2,,befogása, kezelése és adott esetben a tárolása könnyen megoldható. A foszszilis tüzelőanyagok eltüzelése során a legnagyobb környezeti kockázatot a szén-dioxidkibocsátás jelenti. Az egyéb kibocsátott káros anyagok (por, kén-dioxid, nitrogén-oxidok, szén-monoxid stb.) szintén nem elhanyagolhatóak, de azok megengedhető határértékei a rendelkezésre álló technológiákkal megszüntethetők, illetve a kívánt szintre csökkenthetők.

4 214 Szunyog István Ezek mennyisége a kibocsátott szén-dioxidhoz képest sokszorta kevesebb. A közlekedési, valamint a kommunális kibocsátás csökkentése csak a felhasználási technológiák fejlesztésével, illetve a környezetet kevésbé terhelő tüzelőanyagok alkalmazásával lehetséges. A MAVIR 2009-es kapacitásterve értelmében a hazai villamos nagyerőművek teljesítőképessége 2010-ben az 1. táblázatnak megfelelő volt. A 18 db villamos erőmű összes teljesítőképessége 7562 MW volt 2010-ben. Amennyiben ehhez hozzávesszük a kiserőműveket is, a hazai meglévő erőműi kapacitás 8900 MW volt. Jellemzően a fosszilis szilárd tüzelőanyaggal üzemelő erőművek részleges vagy teljes leállása miatt ez a kapacitás 2015-re 7900 és 2020-ra várhatóan 5600 MW-ra fog csökkenni. A kieső teljesítmény pótlására a 2. táblázatban szereplő kiserőművek lesznek képesek. Így 2020-ra 6800 MW villamos erőműi kapacitás biztosan rendelkezésre fog állni. A tényekhez hozzátartozik, hogy 2010-ben a rendelkezésre állt 8900 MW teljesítményből 6500 MW bruttó teljesítőképességre volt szüksége az országnak. Mindez villamos energia oldalon nettó GWh összes termelést jelent, melyből a nagyerőművek GWh-t termeltek meg. A MAVIR előrejelzése értelmében 2015-ben MW bruttó teljesítőképessége lesz a hazai villamos erőműveknek, melyből 7900 MW-ot a nagyerőművek tudnak majd előállítani. A várható bruttó fogyasztás ekkor 7000 MW lesz. A szükséges árammennyiség előállításához a számítások szerint TJ földgázra lesz szükség. Ebből TJ energiát az új, földgáz alapú nagyerőművek fognak felhasználni, melyek átlagos hatásfoka 51% körüli. A maradék TJ energiát a 2015-ben még megmaradt nagyerőművekben hasznosítják, jellemzően 38% körüli átlagos hatásfokkal. Mindez azt is jelenti, hogy a földgáztüzelésű erőművek aránya 44%-ra emelkedik a hazai villamosenergia-termelésben. A magyar villamos nagyerőművek teljesítőképessége 2010-ben 1. táblázat Erőmű neve MW MW MW Paksi Atomerőmű Zrt Dunamenti Erőmű Zrt Mátrai Erőmű Zrt AES Tisza Erőmű Kft Csepeli Áramtermelő Kft Vértesi Erőmű Zrt. (Oroszlány) AES Borsodi Energetikai Kft. (Tiszapalkonya) Budapesti Erőmű Zrt. (Kelenföld) GTER Kft. (Lőrinci) AES Borsodi Energetikai Kft Pannon Hőerőmű Zrt GTER Kft. (Litér) GTER Kft. (Sajószöged) Budapesti Erőmű Zrt. (Kispest) Budapesti Erőmű Zrt. (Újpest) Bakonyi Erőmű Zrt. (Ajka)

5 A villamos erőműi szén-dioxid-kibocsátás föld alatti tárolásának lehetőségei 215 Debreceni Kombinált Ciklusú Erőmű Kft ISD-Power Kft Összes nagyerőmű: Gázmotoros kiserőművek kapcsolt termeléssel Gáz- és gőzturbinás kiserőművek kapcsolt termeléssel Biomassza, biogáz, hulladék, geotermális kiserőművek Primer megújulós kiserőművek (víz-, szél- és naperőművek) Összes kiserőmű: Mindösszesen: Forrás: MAVIR Zrt., A 2015-ig várhatóan felépülő földgáz alapú villamos erőművek 2. táblázat Település Beépített telj. MW Tüzelőanyag Erőmű neve Gönyű 433 földgáz Gönyűi Erőmű Százhalombatta 420 földgáz Dunamenti Erőmű Vásárosnamény 230 földgáz Vásárosnaményi Erőmű Ajka 116 földgáz Ajkai Erőmű Összesen: Forrás: MAVIR Zrt., A magyarországi villamos erőművek összesített CO 2 kibocsátása 11,1 millió tonna volt 2010-ben, és a MAVIR által várható kibocsátás 12,2, illetve 12,0 millió tonna lesz ben és 2020-ban. Igazi csökkenés csak a fosszilis energiahordozó alapú erőművek kiváltásával, illetve a tervezett új atomerőmű-egység üzembe helyezésével érhető el, így 2025-re 9,4 millió tonna körüli érték valószínűsíthető. Ez összességében a villamosenergiatermelés oldaláról 1,7 millió tonna szén-dioxid kibocsátás megtakarítást jelenthet. Magyarország időszakra vonatkozó nemzeti kiosztási tervében évre 30,4 millió tonna szén-dioxid egyenértékű kibocsátás szerepel. Ebből a villamosenergiatermelésre 15,6 millió tonna CO 2 egyenérték, azaz a teljes 2010-es kvóta 51,3%-a jut. A MAVIR által megadott 11,1 millió tonna kibocsátás más légszennyező anyagokat nem tartalmaz a szén-dioxidon kívül, ezért nem egyezik meg az értéke a kiosztási terv értékeivel. A kiosztási tervben második helyen áll a saját célú tüzelőberendezések és a távhőközpontok kibocsátása 3,8 millió tonna CO 2 egyenértékkel. Látható, hogy ez az érték csak negyede az erőműi kibocsátási értékeknek, azonban még így is jelentős nagyságú. Az ebben a szektorban keletkező CO 2 begyűjtése és a besajtolási helyre történő szállítása a kibocsátó források decentralizáltsága miatt azonban nem megoldható.

6 216 Szunyog István 4. Föld alatti tárolási lehetőségek Magyarországon A szén-dioxid föld alatti tároló rétegekbe történő visszasajtolásával kapcsolatban több évtizedes tapasztalata van a magyar szakembereknek. Már a 70-es években megjelent a szén-dioxiddal megvalósított gázsapkás művelés, melynek üzemi tapasztalatai nagyban hozzásegítették a szakembereket a technológia hazai továbbfejlesztéséhez. A CO 2 visszasajtolása 1972-ben Budafa-nyugat homokkő-tároló mezőrészen kezdődött el, majd ben ipari méretűvé érett a Lovászi mezőben. Később, 1980-ban a nagylengyeli mezőben is megindulhatott a gázsapkás művelés CO 2 gázzal kísérleti, majd a 80-as évek végén nagyüzemi módon is a kőolaj kitermelése érdekében. A szén-dioxid magyarországi tárolására alapvetően három lehetőség kínálkozik. A tárolás megoldható fogyasztásra alkalmatlan, mélyen fekvő sós vizes rétegekbe történő injektálással, a ki nem termelhető széntelepekben történő elhelyezéssel, és a kimerült kőolaj- és földgáztelepekbe történő besajtolással. A sós vizes rezervoárokba történő injektálással (deep saline aquifers) elméletileg legfeljebb millió tonna CO 2 tárolható az ELGI és a MOL közös kutatásának megállapításai alapján. A Pannon formációk közül a szolnoki és az újfalui homokkőtároló képessége kiemelkedő, önmagában a szolnoki formáció tároló kapacitása millió tonnára tehető. Potenciális tárolási lehetőségeket rejtenek magukban a ki nem termelhető széntelepek is. Mivel a szén pórusaiban legtöbbször adszorbeált állapotban metán is található, ezért ésszerű megoldás a metán szén-dioxiddal történő helyettesítése. Magyarország kilenc kőszénmedencéjében jelentős számú, termelésre alkalmatlan széntelep létezik, melyek abszorpciós szempontból ugyan nem kedvezőek. Ennek ellenére millió tonna széndioxid tárolására mégis alkalmasak lehetnek a hazai széntelepek, melyek közül kiemelendő a mecseki és az ajkai kőszén formáció. A legkézenfekvőbb megoldás a kimerült kőolaj- és földgáztelepeket igénybe venni a szén-dioxid tárolására, hiszen ezek évmilliókon keresztül képesek voltak a fluidumok csapdákban tartására. Ebből következőleg itt a legnagyobb a valószínűsége annak, hogy a széndioxid biztonságosan tárolható lesz hosszú évtizedeken keresztül. A CO 2 betáplálás azonban elszennyezi a tároló kőzetet, ezért ezzel a tárolási móddal értékes gáztározókat veszíthetünk el. További előnyt képvisel, hogy ezekhez a rezervoárokhoz jellemzően kapcsolódik olyan felszíni kút- és csővezeték infrastruktúra, mely részben vagy egészben felhasználható a besajtoláshoz és a későbbiekben a monitorozáshoz. A már említett MOL-ELGItanulmány összesen 180 db kőolaj- és földgáz rezervoárt vizsgált, és határozta meg a CO 2 tároló kapacitásukat. A kimerült magyar kőolaj- és földgázmezők millió tonna CO 2 gáz tárolására tehetők alkalmassá. A lehetséges tárolók közül Üllés és Pusztaföldvár rendelkezik a legnagyobb tárolási kapacitással, együttesen 47 millió tonna CO 2 tárolására képesek. A rövidtávon rendelkezésre álló tárolókapacitásokat a 3. táblázat szemlélteti.

7 A villamos erőműi szén-dioxid-kibocsátás föld alatti tárolásának lehetőségei 217 Rövidtávon rendelkezésre álló magyar tárolókapacitások 3. táblázat Rendelkezésre állás Tárolókapacitás (millió tonna) Pusztaföldvár ,98 Szeghalom ,65 Kisújszállás Nyugat ,75 Sarkadkeresztúr ,55 Endrőd III ,38 Tatárülés Kunmadaras ,70 Battonya ,63 Budafamélyszint, CO 2 telep ,30 Hosszúpályi Dél ,70 Tázlár ,86 Nagykörű ,29 Szarvas ,90 Görgeteg Babócsa ,39 Fegyvernek ,22 Battonya Kelet ,84 Endrőd Észak ,50 Ortaháza ,10 Kiskunhalas ÉK mezózóos ,08 Kiskunhalas ÉK metamorf ,66 Mezőcsokonya ,60 Tótkomlós ,48 Biharkeresztes ,20 Összesen: 151 Forrás: Kubus, A három tárolási formáció összesített elméleti kapacitását a nemzeti energiastratégiáról szóló OGY-határozat összességében 26 milliárd tonnára becsüli. Ennek döntő része az 1000 méternél mélyebb sós vizes formációkban található. Nyilvánvaló azonban az is, hogy a földtanilag is alkalmas tározók kapacitása ennek csupán töredéke, az optimista számítások sem becsülik többre millió tonnánál. Azonban az ide vonatkozó geológiai és tárolási-biztonsági kérdések még hiányosak. Ehhez az értékhez képest jóval csekélyebb a föld alatti nem kitermelhető szénrétegekben tárolható 717 millió tonna, és a leművelt szénhidrogén mezőkben elméletileg tárolható 469 millió tonna szén-dioxid. 5. A CO 2 kibocsátás és a tárolókapacitás Az előző fejezet 3. táblázata alapján 2015-ig kb. 107 millió tonna, 2020-ig kb. 136 millió tonna szén-dioxid befogadására alkalmas kimerült szénhidrogén mező tehető alkalmassá

8 218 Szunyog István a hosszú távú tárolási feladatokra. Ezen mezőket, illetve körzeteket mutatja Kubus nyomán a 2. ábra. A MAVIR előrejelzése értelmében 2015-re 12,2 és 2020-ra 12,0 millió tonna CO 2 kibocsátás várható a villamos erőművekből. Mindez azt jelenti, hogy egy átlagos 12,0 millió tonna éves szintű kibocsátást feltételezve a 2020-ig rendelkezésre álló tárolókapacitások 11 évre elegendőek. Amennyiben a teljes szénhidrogén mezőbeli tárolókapacitást figyelembe vesszük (469 millió tonna), akkor az 39 évre elegendő tárolókapacitást jelent a villamos erőművek számára. Block I. Block III. Block II. 2. ábra. Szén-dioxid tárolására alkalmas kimerült szénhidrogén mező körzetek Forrás: Kubus, Szintén lényeges kérdés a beruházás megvalósíthatósága szempontjából az erőmű és a föld alatti tároló közötti csővezetéki szállítás távolsága. Az alábbiakban sorba vesszük a legnagyobb kibocsátó források és a lehetséges tárolók közötti távolságokat. A Mátrai Erőmű és a nagykörűi mező között 95 km a távolság. A mező kapacitása azonban az erőmű jelenlegi kapacitásából adódó éves CO 2 mennyiséget sem képes teljes egészében tárolni. Ettől nagyobb kapacitással rendelkezik a kisújszállási mező, azonban ez további 30 km csővezetéki szállítást jelent. Ez utóbbi kapacitás már most is rendelkezésre áll. Az AES Tisza Erőmű Kft. tiszaújvárosi erőműve és a kunmadarasi tároló kb. 100 km-re helyezkednek el egymástól. Amennyiben a kibocsátott szén-dioxid teljes éves mennyisége letárolásra kerülne, akkor a tároló kapacitása legalább 6 7 évig elegendő volna. A Dunamenti Erőmű és a tázlári mező közötti távolság 80 km. A tároló kapacitása közel 3 évig tudná teljes egészében nullára redukálni az erőmű környezeti kibocsátását. A Pécsi Erőműnek az attól 80 km-re elhelyezkedő babócsai tárolója több mint 18 évig tudná biztosítani a CO 2 elhelyezé-

9 A villamos erőműi szén-dioxid-kibocsátás föld alatti tárolásának lehetőségei 219 sét. A többi tároló jellemzően 100 km feletti távolságra található a jelentősebb teljesítményű potenciális tárolóktól. A legnagyobb kapacitással rendelkező tároló (Pusztaföldvár) és az ahhoz közel eső, az ország szempontjából legjelentősebb teljesítménnyel bíró Dunamenti Erőmű (Százhalombatta) és a jelenleg legnagyobb kapacitással rendelkező pusztaföldvári tároló 180 km-re helyezkedik el egymástól. Az erőműben keletkező szén-dioxidot a tárolóba vezetve legalább 10 évig lehetne biztosítani a zéró emissziót. 6. Összefoglalás Magyarország jelenlegi energiaszerkezete nem teszi lehetővé a fosszilis energiahordozóktól való függőség gyors megszüntetését. Ezt nehezíti továbbá a régen épült villamos erőművek ütemezett leállása, beleértve az atomerőműi blokkokat is. Az ország villamos energia igénye azonban ezt a leállási trendet nem fogja követni, a kieső mennyiséget pótolni kell. A megoldását az új, magas hatásfokkal rendelkező földgáz alapú erőművek jelenthetik a mai realitásokat alapul véve. A földgáztüzelésű villamos erőművek teljesítményének aránya 2015-re várhatóan 44%-ra növekedik. Ebből következően a szén-dioxid kibocsátás csökkentés területén ezen erőművek segítségével érhetjük el a legnagyobb hatékonyságot, azaz a kiotói jegyzőkönyvben vállalt kötelezettségeinket elsősorban a villamos nagyerőművekben keletkező szén-dioxid leválasztásával és föld alatti tárolásával tudjuk a jövőben teljesíteni. Az erőművekben leválasztott szén-dioxid föld alatti elhelyezésére három megoldás kínálkozik. A nagy mélységű sós vizes rétegekbe történő betáplálásra vonatkozóan nincsenek használható gyakorlati tapasztalataink, bár ez a tárolási mód jelenti az elméleti tárolókapacitás 80%-át. A ki nem termelhető széntelepekben történő tárolás abszorpciós szempontból nem kedvező Magyarországon. Az egyetlen, ma is járható út a leművelt szénhidrogén mezőkbe történő elhelyezése a szén-dioxidnak. Ez azonban véglegesen elszennyezi a kőzetet, és alkalmatlanná teszi szénhidrogén újbóli tárolására. A szakemberek becslése szerint az elkövetkező 10 évben legalább millió tonna CO 2 tárolására tehetők alkalmassá a kimerült mezők az országban. A villamos erőművek átlagos 12 millió tonna éves szintű kibocsátását alapul véve ez a tárolókapacitás mindössze évre elegendő. Másik probléma az alkalmas mezők és a kibocsátó források közötti távolság, mely igen jelentős gazdasági feltételeket támaszt a technológiát alkalmazókkal szemben. Magyar viszonyok mellett is igen kevés azon erőművek száma, melyek kevesebb, mint 100 km távolságra helyezkednek el a megfelelő kapacitású föld alatti tárolótól. Köszönetnyilvánítás Jelen szakmai cikk a TÁMOP B-10/2/KONV jelű projekt részeként az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósulhatott meg.

10 220 Szunyog István IRODALOMJEGYZÉK [1] 77/2011. (X. 14.) OGY határozat a Nemzeti Energiastratégiáról [2] A Magyar Köztársaság időszakra szóló Nemzeti Kiosztási Terve [3] Falus Gy. et. al.: A hazai földtani szerkezetek felmérése a szén-dioxid- visszasajtolás szempontjából. Magyar Tudomány, sz p. [4] Fancsik, T. et al.: Az ipari tevékenységből származó szén-dioxid hosszú távú elhelyezésének lehetőségei Magyarországon. Biomassza Termékpálya Szövetség, [5] International Energy Agency: CO 2 emissions from fuel combustion, Highlights, IEA Statistics, 2011 Edition. [6] International Energy Agency: World Energy Outlook. OECD/IEA, [7] Kubus P.: A CCS-projekt realitása a hazai olajipar szempontjából. Magyar Tudomány, sz p. [8] Kubus P.: CO 2 storage possibilities in Hungary. MOL Scientific Magazine, SD & HSE special issue, [9] Mavir: A villamosenergia-rendszer rövid, közép- és hosszú távú forrásoldali kapacitásmérlege. Budapest, 2009 (MAVIR-KTO-DOK ).

A villamosenergia-termelés szerkezete és jövője

A villamosenergia-termelés szerkezete és jövője A villamosenergia-termelés szerkezete és jövője Dr. Aszódi Attila elnök, MTA Energetikai Bizottság igazgató, BME Nukleáris Technikai Intézet Energetikáról Másként Budapest, Magyar Energetikusok Kerekasztala,

Részletesebben

tanév őszi félév. III. évf. geográfus/földrajz szak

tanév őszi félév. III. évf. geográfus/földrajz szak Magyarország társadalmi-gazdasági földrajza 2006-2007. tanév őszi félév III. évf. geográfus/földrajz szak Energiagazdálkodás Magyarországon Ballabás Gábor bagi@ludens.elte.hu Fő kihívások az EU és Magyarország

Részletesebben

Nagyok és kicsik a termelésben

Nagyok és kicsik a termelésben Nagyok és kicsik a termelésben Tihanyi Zoltán osztályvezető Forrástervezési Szolgálat MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt. Smart Grid Hungary Budapest, 26. november 3. 1 45

Részletesebben

MEE Szakmai nap Hatékony és megvalósítható erőmű fejlesztési változatok a szén-dioxid kibocsátás csökkentése érdekében.

MEE Szakmai nap Hatékony és megvalósítható erőmű fejlesztési változatok a szén-dioxid kibocsátás csökkentése érdekében. MEE Szakmai nap 2008. Hatékony és megvalósítható erőmű fejlesztési változatok a szén-dioxid kibocsátás csökkentése érdekében. Hatvani György az Igazgatóság elnöke A hazai erőművek beépített teljesítőképessége

Részletesebben

Energiatermelés, erőművek, hatékonyság, károsanyag kibocsátás. Dr. Tóth László egyetemi tanár klímatanács elnök

Energiatermelés, erőművek, hatékonyság, károsanyag kibocsátás. Dr. Tóth László egyetemi tanár klímatanács elnök Energiatermelés, erőművek, hatékonyság, károsanyag kibocsátás Dr. Tóth László egyetemi tanár klímatanács elnök TARTALOM Energia hordozók, energia nyerés (rendelkezésre állás, várható trendek) Energia termelés

Részletesebben

Energetikai gazdaságtan. Bevezetés az energetikába

Energetikai gazdaságtan. Bevezetés az energetikába Energetikai gazdaságtan Bevezetés az energetikába Az energetika feladata Biztosítani az energiaigények kielégítését környezetbarát, gazdaságos, biztonságos módon. Egy szóval: fenntarthatóan Mit jelent

Részletesebben

Széndioxid-többlet és atomenergia nélkül

Széndioxid-többlet és atomenergia nélkül Széndioxid-többlet és atomenergia nélkül Javaslat a készülő energiapolitikai stratégiához Domina Kristóf 2007 A Paksi Atomerőmű jelentette kockázatok, illetve az általa okozott károk negyven éves szovjet

Részletesebben

ENERGIATERMELÉS 3. Magyarország. Energiatermelése és felhasználása. Dr. Pátzay György 1. Magyarország energiagazdálkodása

ENERGIATERMELÉS 3. Magyarország. Energiatermelése és felhasználása. Dr. Pátzay György 1. Magyarország energiagazdálkodása ENERGIATERMELÉS 3. Magyarország Energiatermelése és felhasználása Dr. Pátzay György 1 Magyarország energiagazdálkodása Magyarország energiagazdálkodását az utóbbi évtizedekben az jellemezte, hogy a hazai

Részletesebben

A villamosenergia-termelés szerkezete és jövıje

A villamosenergia-termelés szerkezete és jövıje A villamosenergia-termelés szerkezete és jövıje A villamos energia speciális termék Hálózati frekvencia [Hz] 5 49 51 Dr. Aszódi Attila elnök, MTA Energetikai Bizottság igazgató, BME Nukleáris Technikai

Részletesebben

2008-2009. tanév tavaszi félév. Hazánk energiagazdálkodása, és villamosenergia-ipara. Ballabás Gábor bagi@ludens.elte.hu

2008-2009. tanév tavaszi félév. Hazánk energiagazdálkodása, és villamosenergia-ipara. Ballabás Gábor bagi@ludens.elte.hu Magyarország társadalmi-gazdasági földrajza 2008-2009. tanév tavaszi félév Hazánk energiagazdálkodása, és villamosenergia-ipara Ballabás Gábor bagi@ludens.elte.hu Forrás: GKM Alapkérdések a XXI. század

Részletesebben

A magyarországi kapcsolt villamosenergia-termelés alakulásáról

A magyarországi kapcsolt villamosenergia-termelés alakulásáról Dr. Stróbl Alajos A magyarországi kapcsolt villamosenergia-termelés alakulásáról XVII. MKET Konferencia Siófok, 2014. március 18. A bruttó villamosenergia-felhasználás fejlődése TWh Az erőműveink tavaly

Részletesebben

Oxyfuel tüzelési technológia megvalósíthatóságának vizsgálata hazai tüzelőanyag bázison

Oxyfuel tüzelési technológia megvalósíthatóságának vizsgálata hazai tüzelőanyag bázison Oxyfuel tüzelési technológia megvalósíthatóságának vizsgálata hazai tüzelőanyag bázison Gáthy Benjámin Energetikai mérnök MSc hallgató gathy.benjamin@eszk.org 2016.03.24. Tehetséges hallgatók az energetikában

Részletesebben

Tapasztalatok és tervek a pécsi erőműben

Tapasztalatok és tervek a pécsi erőműben Tapasztalatok és tervek a pécsi erőműben Péterffy Attila erőmű üzletág-vezető ERŐMŰ FÓRUM 2012. március 22-23. Balatonalmádi Tartalom 1. Bemutatkozás 1.1 Tulajdonosi háttér 1.2 A pécsi erőmű 2. Tapasztalatok

Részletesebben

MELLÉKLETEK MAGYARORSZÁG ÁTMENETI NEMZETI TERVE CÍMŰ DOKUMENTUMHOZ

MELLÉKLETEK MAGYARORSZÁG ÁTMENETI NEMZETI TERVE CÍMŰ DOKUMENTUMHOZ MELLÉKLETEK MAGYARORSZÁG ÁTMENETI NEMZETI TERVE CÍMŰ DOKUMENTUMHOZ 1. számú melléklet A tüzelő berendezésekre vonatkozó legfontosabb adatok 2 1/a, számú táblázat: a tüzelőberendezésekre vonatkozó engedélyezéssel,

Részletesebben

K+F lehet bármi szerepe?

K+F lehet bármi szerepe? Olaj kitermelés, millió hordó/nap K+F lehet bármi szerepe? 100 90 80 70 60 50 40 Olajhozam-csúcs szcenáriók 30 20 10 0 2000 2020 Bizonytalanság: Az előrejelzések bizonytalanságának oka az olaj kitermelési

Részletesebben

Emissziócsökkentés és az elektromos közlekedés jelentősége. 2014 október 7. Energetikai Körkép Konferencia

Emissziócsökkentés és az elektromos közlekedés jelentősége. 2014 október 7. Energetikai Körkép Konferencia Emissziócsökkentés és az elektromos közlekedés jelentősége 2014 október 7. Energetikai Körkép Konferencia Magamról Amim van Amit már próbáltam 194 g/km?? g/km Forrás: Saját fotók; www.taxielectric.nl 2

Részletesebben

ERŐMŰVI FÜSTGÁZBÓL SZÁRMAZÓ CO₂ LEVÁLASZTÁS KÖRNYEZETI HATÁSAINAK VIZSGÁLATA ÉLETCIKLUS ELEMZÉSSEL. Sziráky Flóra Zita

ERŐMŰVI FÜSTGÁZBÓL SZÁRMAZÓ CO₂ LEVÁLASZTÁS KÖRNYEZETI HATÁSAINAK VIZSGÁLATA ÉLETCIKLUS ELEMZÉSSEL. Sziráky Flóra Zita ERŐMŰVI FÜSTGÁZBÓL SZÁRMAZÓ CO₂ LEVÁLASZTÁS KÖRNYEZETI HATÁSAINAK VIZSGÁLATA ÉLETCIKLUS ELEMZÉSSEL Sziráky Flóra Zita Előadás vázlata CO 2 kibocsátás szabályozása Technológiák áttekintése Saját kutatás

Részletesebben

Lignithasznosítás a Mátrai Erőműben

Lignithasznosítás a Mátrai Erőműben Lignithasznosítás a Mátrai Erőműben > Balatonalmádi, 212. március 22. Giczey András termelési igazgató 1 > Ha egyetlen mondatban akarnánk összefoglalni az Energiastratégia fő üzenetét, akkor célunk a függetlenedés

Részletesebben

A HINKLEY POINT C ATOMERŐMŰ GAZDASÁGI VIZSGÁLATA A RENDELKEZÉSRE ÁLLÓ ADATOK ALAPJÁN

A HINKLEY POINT C ATOMERŐMŰ GAZDASÁGI VIZSGÁLATA A RENDELKEZÉSRE ÁLLÓ ADATOK ALAPJÁN A HINKLEY POINT C ATOMERŐMŰ GAZDASÁGI VIZSGÁLATA A RENDELKEZÉSRE ÁLLÓ ADATOK ALAPJÁN Putti Krisztián, Tóth Zsófia Energetikai mérnök BSc hallgatók putti.krisztian@eszk.rog, toth.zsofia@eszk.org Tehetséges

Részletesebben

A nagy hatásfokú hasznos hőigényen alapuló kapcsolt hő- és villamosenergia-termelés terén elért előrehaladásról Magyarországon

A nagy hatásfokú hasznos hőigényen alapuló kapcsolt hő- és villamosenergia-termelés terén elért előrehaladásról Magyarországon A nagy hatásfokú hasznos hőigényen alapuló kapcsolt hő- és villamosenergia-termelés terén elért előrehaladásról Magyarországon (az Európai Parlament és a Tanács 2004/8/EK irányelv 6. cikk (3) bekezdésében

Részletesebben

A FÖLDGÁZ SZEREPE A VILÁGBAN ELEMZÉS ZSUGA JÁNOS

A FÖLDGÁZ SZEREPE A VILÁGBAN ELEMZÉS ZSUGA JÁNOS Műszaki Földtudományi Közlemények, 86. kötet, 2. szám (2017), pp. 188 193. A FÖLDGÁZ SZEREPE A VILÁGBAN ELEMZÉS ZSUGA JÁNOS MVM Zrt. drzsuga@gmail.com Absztrakt: A földgáz mint a jövő potenciálisan meghatározó

Részletesebben

Fosszilis energiák jelen- és jövőképe

Fosszilis energiák jelen- és jövőképe Fosszilis energiák jelen- és jövőképe A FÖLDGÁZELLÁTÁS HELYZETE A HAZAI ENERGIASZERKEZET TÜKRÉBEN Dr. TIHANYI LÁSZLÓ egyetemi tanár, Miskolci Egyetem MTA Energetikai Bizottság Foszilis energia albizottság

Részletesebben

A bányászat szerepe az energetikában és a nemzetgazdaságban

A bányászat szerepe az energetikában és a nemzetgazdaságban A bányászat szerepe az energetikában és a nemzetgazdaságban Kovács Pál energiaügyért felelős államtitkár Országos Bányászati Konferencia, 2013. november 7-8., Egerszalók Tartalom 1. Globális folyamatok

Részletesebben

MEGÚJULÓ ENERGIA MÓDSZERTAN CSG STANDARD 1.1-VERZIÓ

MEGÚJULÓ ENERGIA MÓDSZERTAN CSG STANDARD 1.1-VERZIÓ MEGÚJULÓ ENERGIA MÓDSZERTAN CSG STANDARD 1.1-VERZIÓ 1 1. DEFINÍCIÓK Emissziós faktor: egységnyi elfogyasztott tüzelőanyag, megtermelt villamosenergia, stb. mekkora mennyiségű ÜHG (üvegházhatású gáz) kibocsátással

Részletesebben

A hazai fosszilis tüzelőt hasznosító erőművek kibocsátása és környezeti hatásuk. Szakdolgozat. Készítette: Füri Péter Témavezető: Kiss Ádám

A hazai fosszilis tüzelőt hasznosító erőművek kibocsátása és környezeti hatásuk. Szakdolgozat. Készítette: Füri Péter Témavezető: Kiss Ádám A hazai fosszilis tüzelőt hasznosító erőművek kibocsátása és környezeti hatásuk Szakdolgozat Készítette: Füri Péter Témavezető: Kiss Ádám Szakdolgozatom célja: -A hazai elektromos erőműrendszer áttekintése

Részletesebben

A fenntartható energetika kérdései

A fenntartható energetika kérdései A fenntartható energetika kérdései Dr. Aszódi Attila igazgató, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Nukleáris Technikai Intézet elnök, MTA Energetikai Bizottság Budapest, MTA, 2011. május 4.

Részletesebben

Szilárd biomassza energetikai hasznosíthatóságának vizsgálata a Tiszai Erőmű telephelyén

Szilárd biomassza energetikai hasznosíthatóságának vizsgálata a Tiszai Erőmű telephelyén TEHETSÉGES HALLGATÓK AZ ENERGETIKÁBAN AZ ESZK ELŐADÁS-ESTJE Szilárd biomassza energetikai hasznosíthatóságának vizsgálata a Tiszai Erőmű telephelyén Egri Tamás Gépészkari alelnök egri.tamas@eszk.org 2014.

Részletesebben

NCST és a NAPENERGIA

NCST és a NAPENERGIA SZIE Egyetemi Klímatanács SZENT ISTVÁN EGYETEM NCST és a NAPENERGIA Tóth László ACRUX http://klimatanacs.szie.hu TARTALOM 1.Napenergia potenciál 2.A lehetséges megoldások 3.Termikus és PV rendszerek 4.Nagyrendszerek,

Részletesebben

CHP erőmű trendek és jövője a villamosenergia rendszerben

CHP erőmű trendek és jövője a villamosenergia rendszerben CHP erőmű trendek és jövője a villamosenergia rendszerben MKET Konferencia 2016. Március 2-3. Dr. Kiss Csaba, CogenEurope, igazgatósági tag MKET, alelnök GE, ügyvezető igazgató Tartalom Statisztikák Klíma-

Részletesebben

Összefoglalóa megújulóenergiák terjedésénekjelenlegihelyzetéről

Összefoglalóa megújulóenergiák terjedésénekjelenlegihelyzetéről Összefoglalóa megújulóenergiák terjedésénekjelenlegihelyzetéről HUSK 1001/1.1.2/0049 Pályázat : Megújuló Energia Tárolási Klaszter Renewable Energy Storage Clusters (RES.Clu) Az okok I. -népességnövekedés

Részletesebben

A magyarországi erőműépítés főbb kérdései

A magyarországi erőműépítés főbb kérdései Dr. Stróbl Alajos A magyarországi erőműépítés főbb kérdései 1.A jelenlegi hazai erőműpark és villamosenergia-ellátás 2.Nemzetközi erőmű-létesítési irányzatok 3.A rövidtávú hazai erőműépítés valószínűsége

Részletesebben

Prof. Dr. Krómer István. Óbudai Egyetem

Prof. Dr. Krómer István. Óbudai Egyetem Környezetbarát energia technológiák fejlődési kilátásai Óbudai Egyetem 1 Bevezetés Az emberiség hosszú távú kihívásaira a környezetbarát technológiák fejlődése adhat megoldást: A CO 2 kibocsátás csökkentésével,

Részletesebben

Jelentés az Európai Bizottság részéremagyarország indikatív nemzeti energiahatékonysági célkitűzéséről a 2020. évre vonatkozóan

Jelentés az Európai Bizottság részéremagyarország indikatív nemzeti energiahatékonysági célkitűzéséről a 2020. évre vonatkozóan Jelentés az Európai Bizottság részéremagyarország indikatív nemzeti energiahatékonysági célkitűzéséről a 2020. évre vonatkozóan I. Bevezetés E dokumentum célja az Európai Parlament és a Tanács 2012/27/EU

Részletesebben

Szőcs Mihály Vezető projektfejlesztő. Globális változások az energetikában Villamosenergia termelés Európa és Magyarország

Szőcs Mihály Vezető projektfejlesztő. Globális változások az energetikában Villamosenergia termelés Európa és Magyarország Szőcs Mihály Vezető projektfejlesztő Globális változások az energetikában Villamosenergia termelés Európa és Magyarország Áttekintés IEA World Energy Outlook 2017 Globális trendek, változások Európai környezet

Részletesebben

Erőműépítések tények és jelzések

Erőműépítések tények és jelzések Dr. Stróbl Alajos Erőműépítések tények és jelzések Kárpát-medencei Magyar Energetikai Szakemberek X Szimpóziuma MESZ 2016 Bp. Pesthidegkút, 2016. szeptember 22. 11:00 (20 perc alatt 30 ábra fele hazai,

Részletesebben

Természeti erõforrások, ásványi nyersanyagok felhasználásának hatékony fejlesztési lehetõségei, energia- és környezetgazdálkodás

Természeti erõforrások, ásványi nyersanyagok felhasználásának hatékony fejlesztési lehetõségei, energia- és környezetgazdálkodás Természeti erõforrások, ásványi nyersanyagok felhasználásának hatékony fejlesztési lehetõségei, energia- és környezetgazdálkodás Dr. Kovács Ferenc egyetemi tanár, az MTA rendes tagja Valaska József a Magyar

Részletesebben

rendszerszemlélet Prof. Dr. Krómer István BMF, Budapest BMF, Budapest,

rendszerszemlélet Prof. Dr. Krómer István BMF, Budapest BMF, Budapest, A háztarth ztartási energia ellátás hatékonys konyságának nak rendszerszemlélet letű vizsgálata Prof. Dr. Krómer István BMF, Budapest BMF, Budapest, 2009 1 Tartalom A háztartási energia ellátás infrastruktúrája

Részletesebben

9. Előadás: Földgáztermelés, felhasználás fizikája.

9. Előadás: Földgáztermelés, felhasználás fizikája. 9. Előadás: Földgáztermelés, felhasználás fizikája. 9.1. Földgáz kitermelés. Földgáz összetevői. 9.2. Földgázszállítás, tárolás. 9.3. Földgáz feldolgozás termékei, felhasználásuk. 9.4. Nagyfogyasztó: Elektromos

Részletesebben

26 ábra 14:40-től 15:00-ig

26 ábra 14:40-től 15:00-ig 26 ábra 14:40-től 15:00-ig 35 191 36 417 36 158 34 146 33 708 30 305 29 357 30 250 35 743 35 858 35 909 39 880 40 025 37 371 35 984 34 328 31 310 3 440 3 171 4 256 6 939 7 472 11 879 13 380 6 227 7 207

Részletesebben

Megújuló energiák szerepe a villamos hálózatok energia összetételének tisztítása érdekében Dr. Tóth László DSc - SZIE professor emeritus

Megújuló energiák szerepe a villamos hálózatok energia összetételének tisztítása érdekében Dr. Tóth László DSc - SZIE professor emeritus Megújuló energiák szerepe a villamos hálózatok energia összetételének tisztítása érdekében Dr. Tóth László DSc - SZIE professor emeritus 2017. Október 19. 1 NAPJAINK GLOBÁLIS KIHÍVÁSAI: (közel sem a teljeség

Részletesebben

A szén dioxid leválasztási és tárolás energiapolitikai vonatkozásai

A szén dioxid leválasztási és tárolás energiapolitikai vonatkozásai A szén dioxid leválasztási és tárolás energiapolitikai vonatkozásai Gebhardt Gábor energetikai mérnök BSc Magyar Energetikai Társaság Ifjúsági Tagozat Magyar Energia Fórum, Balatonalmádi, 2011 Tartalom

Részletesebben

különös tekintettel a kapcsolt termelésre

különös tekintettel a kapcsolt termelésre Dr. Stróbl Alajos A villamosenergiatermelés változásai különös tekintettel a kapcsolt termelésre XVIII. MKET Konferencia Balatonalmádi, 2015. március 27. A főbb változások 2013 és 2014 között (előzetes,

Részletesebben

Energiamenedzsment kihívásai a XXI. században

Energiamenedzsment kihívásai a XXI. században Energiamenedzsment kihívásai a XXI. században Bertalan Zsolt vezérigazgató MAVIR ZRt. HTE Közgyűlés 2013. május 23. A megfizethető energia 2 A Nemzeti Energiastratégia 4 célt azonosít: 1. Energiahatékonyság

Részletesebben

ERŐMŰVEK MAGYARORSZÁGON

ERŐMŰVEK MAGYARORSZÁGON ERŐMŰVEK MAGYARORSZÁGON Az erőműpark főbb jellemzői, valamint az ebből következő energiapolitikai konzekvenciák 2008. március 17. Készítette: Nagy Gergely, Domina Kristóf Magyarország erőműtérképe, s ami

Részletesebben

A megújuló energiahordozók szerepe

A megújuló energiahordozók szerepe Magyar Energia Szimpózium MESZ 2013 Budapest A megújuló energiahordozók szerepe dr Szilágyi Zsombor okl. gázmérnök c. egyetemi docens Az ország energia felhasználása 2008 2009 2010 2011 2012 PJ 1126,4

Részletesebben

Magyar Energetikai Társaság 4. Szakmai Klubdélután

Magyar Energetikai Társaság 4. Szakmai Klubdélután Magyar Energetikai Társaság 4. Szakmai Klubdélután Az "Energiewende" energiagazdálkodási, műszaki és gazdasági következményei Hárfás Zsolt energetikai mérnök, okleveles gépészmérnök az atombiztos.blogstar.hu

Részletesebben

Az Energia[Forradalom] Magyarországon

Az Energia[Forradalom] Magyarországon Az Energia[Forradalom] Magyarországon Stoll É. Barbara Klíma és energia kampányfelelős Magyarország barbara.stoll@greenpeace.hu Láncreakció, Pécs, 2011. november 25. Áttekintés: Pár szó a Greenpeace-ről

Részletesebben

Zöldenergia szerepe a gazdaságban

Zöldenergia szerepe a gazdaságban Zöldenergia szerepe a gazdaságban Zöldakadémia Nádudvar 2009 május 8 dr.tóth József Összefüggések Zöld energiák Alternatív Energia Alternatív energia - a természeti jelenségek kölcsönhatásából kinyerhető

Részletesebben

Az EU Energiahatékonysági irányelve: és a kapcsolt termelés

Az EU Energiahatékonysági irányelve: és a kapcsolt termelés Az EU Energiahatékonysági irányelve: és a kapcsolt termelés Dr. Kiss Csaba MKET Elnökhelyettes Alstom Hungária Zrt. Ügyvezető Igazgató 2014. március 18. Az Irányelv története 2011 2012: A direktíva előkészítése,

Részletesebben

T Á J É K O Z T A T Ó

T Á J É K O Z T A T Ó Magyar Bányászati Hivatal T Á J É K O Z T A T Ó bányajáradék bevallásról, befizetésről 2003. év Budapest, 2004. április A bányászatról szóló 1993. évi XLVIII. törvény (továbbiakban: Bt.) a kitermelt ásványi

Részletesebben

A nem nukleáris alapú villamosenergia-termelés lehetőségei

A nem nukleáris alapú villamosenergia-termelés lehetőségei A nem nukleáris alapú villamosenergia-termelés lehetőségei Büki Gergely Villamosenergia-ellátás Magyarországon a XXI. században MTA Energiakonferencia, 2014. február 18 Villamosenergia-termelés, 2011 Villamos

Részletesebben

A Magyar Energia Hivatal 2012. évi munkaterve

A Magyar Energia Hivatal 2012. évi munkaterve A Magyar Energia Hivatal 2012. évi munkaterve I. BEVEZETŐ A Magyar Energia Hivatalnak (MEH) szélesebb felhatalmazást kell kapnia, képessé kell válnia az Energiastratégia implementációját igénylő tervezési

Részletesebben

Kapros Zoltán: A napenergia hasznosítás környezeti és társadalmi hatásai

Kapros Zoltán: A napenergia hasznosítás környezeti és társadalmi hatásai Kapros Zoltán: A napenergia hasznosítás környezeti és társadalmi hatásai "Nap Napja" (SunDay) rendezvény 2016. Június 12. Szent István Egyetem, Gödöllő A klímaváltozás megfékezéséhez (2DS szcenárió) ajánlott

Részletesebben

energetikai fejlesztései

energetikai fejlesztései Miskolc város v energetikai fejlesztései sei 2015. 09. 04. Kókai Péter MIHŐ Miskolci Hőszolgáltató Kft. Célok A város levegőminőségének javítása Helyi adottságok kihasználása Miskolc város v energiastratégi

Részletesebben

Jövőkép 2030 fenntarthatóság versenyképesség biztonság

Jövőkép 2030 fenntarthatóság versenyképesség biztonság Energiastratégia 2030 a magyar EU elnökség tükrében Globális trendek (Kína, India); Kovács Pál helyettes államtitkár 2 A bolygónk, a kontinens, és benne Magyarország energiaigénye a jövőben várhatóan tovább

Részletesebben

Nukleáris alapú villamosenergiatermelés

Nukleáris alapú villamosenergiatermelés Nukleáris alapú villamosenergiatermelés jelene és jövője Dr. Aszódi Attila igazgató, egyetemi tanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézet Villamosenergia-ellátás Magyarországon

Részletesebben

A MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK LEHETSÉGES SZEREPE A LOKÁLIS HŐELLÁTÁSBAN. Németh István Okl. gépészmérnök Energetikai szakmérnök

A MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK LEHETSÉGES SZEREPE A LOKÁLIS HŐELLÁTÁSBAN. Németh István Okl. gépészmérnök Energetikai szakmérnök A MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK LEHETSÉGES SZEREPE A LOKÁLIS HŐELLÁTÁSBAN Németh István Okl. gépészmérnök Energetikai szakmérnök TÁVHŐSZOLGÁLTATÁS ÖSSZEFOGLALÓ ADATAI Mértékegység 1990 1995 2000 2001 2002

Részletesebben

Megújuló energia akcióterv a jelenlegi ösztönzési rendszer (KÁT) felülvizsgálata

Megújuló energia akcióterv a jelenlegi ösztönzési rendszer (KÁT) felülvizsgálata Megújuló energia akcióterv a jelenlegi ösztönzési rendszer (KÁT) felülvizsgálata dr. Matos Zoltán elnök, Magyar Energia Hivatal zoltan.matos@eh.gov.hu Energia másképp II. 2010. március 10. Tartalom 1)

Részletesebben

25 ábra 14:40-től 15:05-ig

25 ábra 14:40-től 15:05-ig 25 ábra 14:4-től 15:5-ig 38 631 39 588 4 414 41 85 41 18 41 97 41 422 43 65 43 866 43 928 42 566 42 626 42 294 42 184 42 737 43 75 Az összes évi villamosenergia-felhasználásunk 45 GWh 44 43 42 41 átlagos:

Részletesebben

Megújuló energia, megtérülő befektetés

Megújuló energia, megtérülő befektetés Megújuló energia, megtérülő befektetés A megújuló energiaforrás fogalma Olyan energiaforrás, amely természeti folyamatok során folyamatosan rendelkezésre áll, vagy újratermelődik (napenergia, szélenergia,

Részletesebben

A megújuló alapú villamosenergia-termelés Magyarországon

A megújuló alapú villamosenergia-termelés Magyarországon A megújuló alapú villamosenergia-termelés Magyarországon Dr. Tombor Antal MVM ZRt. Budapest, 2009. május 20 13:30-14:00 A magyar primerenergia-mérleg primer villany 1,2 PJ 0,4% (víz és szél) megújuló 57,0

Részletesebben

Tervezzük együtt a jövőt!

Tervezzük együtt a jövőt! Tervezzük együtt a jövőt! gondolkodj globálisan - cselekedj lokálisan CÉLOK jövedelemforrások, munkahelyek biztosítása az egymásra épülő zöld gazdaság hálózati keretein belül, megújuló energiaforrásokra

Részletesebben

A megújuló energiaforrások környezeti hatásai

A megújuló energiaforrások környezeti hatásai A megújuló energiaforrások környezeti hatásai Dr. Nemes Csaba Főosztályvezető Környezetmegőrzési és Fejlesztési Főosztály Vidékfejlesztési Minisztérium Budapest, 2011. május 10.. Az energiapolitikai alappillérek

Részletesebben

MTA Energiatudományi Kutatóközpont

MTA Energiatudományi Kutatóközpont MTA Energiatudományi Kutatóközpont A szén-dioxid biztonságos felszín alatti tárolását befolyásoló rövid és hosszú távú ásványtani-geokémiai átalakulások vizsgálata és a felszínre kerülés monitorozása Breitner

Részletesebben

Towards the optimal energy mix for Hungary. 2013. október 01. EWEA Workshop. Dr. Hoffmann László Elnök. Balogh Antal Tudományos munkatárs

Towards the optimal energy mix for Hungary. 2013. október 01. EWEA Workshop. Dr. Hoffmann László Elnök. Balogh Antal Tudományos munkatárs Towards the optimal energy mix for Hungary 2013. október 01. EWEA Workshop Dr. Hoffmann László Elnök Balogh Antal Tudományos munkatárs A Magyarországi szélerőmű-kapacitásaink: - ~330 MW üzemben (mind 2006-os

Részletesebben

A GeoDH projekt célkitűzési és eredményei

A GeoDH projekt célkitűzési és eredményei A GeoDH projekt célkitűzési és eredményei Nádor Annamária Nádor Annamária Magyar Földtani és Geofizikai Intézet Földhő alapú település fűtés hazánkban és Európában Budapest, 2014, november 5. GeoDH: A

Részletesebben

Energetikai Szakkollégium Egyesület

Energetikai Szakkollégium Egyesület Csetvei Zsuzsa, Hartmann Bálint 1 Általános ismertető Az energiaszektor legdinamikusabban fejlődő iparága Köszönhetően az alábbiaknak: Jelentős állami és uniós támogatások Folyamatosan csökkenő költségek

Részletesebben

Dr. Stróbl Alajos. ENERGOexpo 2012 Debrecen, 2012. szeptember 26. 11:50 12:20, azaz 30 perc alatt 20 ábra időzítve, animálva

Dr. Stróbl Alajos. ENERGOexpo 2012 Debrecen, 2012. szeptember 26. 11:50 12:20, azaz 30 perc alatt 20 ábra időzítve, animálva Dr. Stróbl Alajos Erőműépítések Európában ENERGOexpo 2012 Debrecen, 2012. szeptember 26. 11:50 12:20, azaz 30 perc alatt 20 ábra időzítve, animálva egyéb napelem 2011-ben 896 GW 5% Változás az EU-27 erőműparkjában

Részletesebben

Energiapolitika hazánkban - megújulók és atomenergia

Energiapolitika hazánkban - megújulók és atomenergia Energiapolitika hazánkban - megújulók és atomenergia Mi a jövő? Atom vagy zöld? Dr. Aszódi Attila igazgató, egyetemi docens BME Nukleáris Technikai Intézet Energetikai Szakkollégium, 2004. november 11.

Részletesebben

Energiapolitika Magyarországon

Energiapolitika Magyarországon Energiapolitika Magyarországon Dr. Aradszki András államtitkár Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Zugló, 2016. június 9. Nemzeti Energiastratégia Célok Ellátásbiztonság Fenntarthatóság Versenyképesség

Részletesebben

ELSŐ SZALMATÜZELÉSŰ ERŐMŰ SZERENCS BHD

ELSŐ SZALMATÜZELÉSŰ ERŐMŰ SZERENCS BHD ELSŐ SZALMATÜZEL ZELÉSŰ ERŐMŰ SZERENCS BHD HőerH erőmű Zrt. http:// //www.bhd.hu info@bhd bhd.hu 1 ELŐZM ZMÉNYEK A fosszilis készletek kimerülése Globális felmelegedés: CO 2, CH 4,... kibocsátás Magyarország

Részletesebben

4 évente megduplázódik. Szélenergia trend. Európa 2009 MW. Magyarország 2010 december MW

4 évente megduplázódik. Szélenergia trend. Európa 2009 MW. Magyarország 2010 december MW Szélenergia trend 4 évente megduplázódik Európa 2009 MW Magyarország 2010 december 31 330 MW Világ szélenergia kapacitás Növekedés 2010 2020-ig 1 260 000MW Ez ~ 600 Paks kapacitás és ~ 300 Paks energia

Részletesebben

A zöldgazdaság-fejlesztés lehetőségei

A zöldgazdaság-fejlesztés lehetőségei A zöldgazdaság-fejlesztés lehetőségei dr. Nemes Csaba főosztályvezető Zöldgazdaság Fejlesztési Főosztály Budapest, 2015. Október 15. Az előadás tartalma I. A klíma- és energiapolitika stratégiai keretrendszere

Részletesebben

Szekszárd távfűtése Paksról

Szekszárd távfűtése Paksról Szekszárd távfűtése Paksról Jakab Albert csoportvezetőnek (Paksi Atomerőmű) a Magyar Nukleáris Társaság szimpóziumán 2016. december 8-9-én tartott előadása alapján összeállította: Sigmond György Magyar

Részletesebben

Energiamenedzsment ISO 50001. A SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft. környezetmenedzsment rendszerekről szóló tájékoztatója

Energiamenedzsment ISO 50001. A SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft. környezetmenedzsment rendszerekről szóló tájékoztatója Energiamenedzsment ISO 50001 A SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft. környezetmenedzsment rendszerekről szóló tájékoztatója Hogyan bizonyítható egy vállalat környezettudatossága vásárlói felé? Az egész vállalatra,

Részletesebben

Energiatárolás szerepe a jövő hálózatán

Energiatárolás szerepe a jövő hálózatán Energiatárolás szerepe a jövő hálózatán Horváth Dániel 60. MEE Vándorgyűlés, Mátraháza 1. OLDAL Tartalom 1 2 3 Európai körkép Energiatárolás fontossága Decentralizált energiatárolás az elosztóhálózat oldaláról

Részletesebben

A kapcsolt energiatermelők helyzete Magyarországon. XVII. Kapcsolt Hő- és Villamosenergia-termelési Konferencia 2014. március 18-19.

A kapcsolt energiatermelők helyzete Magyarországon. XVII. Kapcsolt Hő- és Villamosenergia-termelési Konferencia 2014. március 18-19. A kapcsolt energiatermelők helyzete Magyarországon XVII. Kapcsolt Hő- és Villamosenergia-termelési Konferencia 2014. március 18-19. Siófok Kapcsolt termelés az összes hazai nettó termelésből (%) Kapcsoltan

Részletesebben

Sajtótájékoztató február 11. Kovács József vezérigazgató

Sajtótájékoztató február 11. Kovács József vezérigazgató Sajtótájékoztató 2009. február 11. Kovács József vezérigazgató 1 Témakörök 2008. év értékelése Piaci környezet Üzemidő-hosszabbítás Teljesítménynövelés 2 Legfontosabb cél: A 2008. évi üzleti terv biztonságos

Részletesebben

Magyarországi hőerőművek légszennyezőanyag kibocsátása A Vértesi erőműnél tartott mintavételezés

Magyarországi hőerőművek légszennyezőanyag kibocsátása A Vértesi erőműnél tartott mintavételezés Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség KÖRNYEZETVÉDELMI SZAKÉRTŐI NAPOK Magyarországi hőerőművek légszennyezőanyag kibocsátása A Vértesi erőműnél tartott mintavételezés Kovács

Részletesebben

Kárpát-medencei Magyar Energetikai Szakemberek XXII. Szimpóziuma (MESZ 2018) Magyarország energiafelhasználásának elemzése etanol ekvivalens alapján

Kárpát-medencei Magyar Energetikai Szakemberek XXII. Szimpóziuma (MESZ 2018) Magyarország energiafelhasználásának elemzése etanol ekvivalens alapján Magyar Energetikai Társaság (MET) Kárpát-medencei Magyar Energetikai Szakemberek XXII. Szimpóziuma (MESZ 2018) Budapest (Pesthidegkút), 2018. szept. 20. Magyarország energiafelhasználásának elemzése etanol

Részletesebben

MAGYAR KAPCSOLT ENERGIA TÁRSASÁG COGEN HUNGARY. A biogáz hasznosítás helyzete Közép- Európában és hazánkban Mármarosi István, MKET elnökségi tag

MAGYAR KAPCSOLT ENERGIA TÁRSASÁG COGEN HUNGARY. A biogáz hasznosítás helyzete Közép- Európában és hazánkban Mármarosi István, MKET elnökségi tag ? A biogáz hasznosítás helyzete Közép- Európában és hazánkban Mármarosi István, MKET elnökségi tag Tartalom MAGYAR KAPCSOLT ENERGIA TÁRSASÁG A biogáz és a fosszilis energiahordozók A biogáz felhasználásának

Részletesebben

A 2005 és a 2006-os európai és magyar EU-ETS kibocsátási adatok elemzése. Mezősi András október 1.

A 2005 és a 2006-os európai és magyar EU-ETS kibocsátási adatok elemzése. Mezősi András október 1. A 2005 és a 2006-os európai és magyar EU-ETS kibocsátási adatok elemzése Mezősi András 2007. október 1. I. BEVEZETÉS Az Európai Unió Kibocsátás-Kereskedelmi Rendszere (EU-ETS) hatálya alá tartozó vállalatoknak

Részletesebben

Az energiatermelés és -fogyasztás környezeti hatásai Szlovákiában, problémák az energiafelhasználás csökkentésében

Az energiatermelés és -fogyasztás környezeti hatásai Szlovákiában, problémák az energiafelhasználás csökkentésében AZ ENERGIAGAZDÁLKODÁS ALAPJAI 1.6 1.1 Az energiatermelés és -fogyasztás környezeti hatásai Szlovákiában, problémák az energiafelhasználás csökkentésében Tárgyszavak: energiatermelés; energiafogyasztás;

Részletesebben

"Lehetőségek" a jelenlegi villamos energia piaci környezetben

Lehetőségek a jelenlegi villamos energia piaci környezetben "Lehetőségek" a jelenlegi villamos energia piaci környezetben SZAPPANOS Sándor Siófok, 2014. 03. 18. EHU termelő kapacitások Rugalmas és hatékony kapcsolt energiatermelési portfolió Szabályozás United

Részletesebben

Varga Katalin zöld energia szakértő. VII. Napenergia-hasznosítás az Épületgépészetben Konferencia és Kiállítás Budapest, március 17.

Varga Katalin zöld energia szakértő. VII. Napenergia-hasznosítás az Épületgépészetben Konferencia és Kiállítás Budapest, március 17. Megújuló energetikai helyzetkép különös tekintettel a hazai napenergia-statisztikákra Varga Katalin zöld energia szakértő VII. Napenergia-hasznosítás az Épületgépészetben Konferencia és Kiállítás Budapest,

Részletesebben

A 2020-as magyar megújuló energia célok teljesítésének lehetséges forgatókönyvei

A 2020-as magyar megújuló energia célok teljesítésének lehetséges forgatókönyvei A 2020-as magyar megújuló energia célok teljesítésének lehetséges forgatókönyvei Kaderják Péter - Mezősi András Szabó László Pató Zsuzsanna A megújuló villamosenergia-támogatási rendszer (METÁR) jövőbeni

Részletesebben

EURÓPAI TRENDEK A SZÉN-DIOXID-KIBOCSÁTÁS TERÜLETÉN THE TRENDS OF EUROPEAN CARBON-DIOXIDE EMISSION

EURÓPAI TRENDEK A SZÉN-DIOXID-KIBOCSÁTÁS TERÜLETÉN THE TRENDS OF EUROPEAN CARBON-DIOXIDE EMISSION Műszaki Földtudományi Közlemények, 83. kötet, 1. szám (2012), pp. 249 257. EURÓPAI TRENDEK A SZÉN-DIOXID-KIBOCSÁTÁS TERÜLETÉN THE TRENDS OF EUROPEAN CARBON-DIOXIDE EMISSION TIHANYI LÁSZLÓ 1, HORÁNSZKY

Részletesebben

Biomassza az NCST-ben

Biomassza az NCST-ben Biomassza az NCST-ben Tervek, célok, lehetőségek Lontay Zoltán irodavezető MET Balatonalmádi, 2011. június 8. / GEA EGI Energiagazdálkodási Zrt. Az energetika állami befolyásolása a tulajdonosi pozíció

Részletesebben

Kiadvány: Tőzsdefórum Dátum: 2010. június 03. (11:15) Dalkia: fejlesztés és hatékonyság

Kiadvány: Tőzsdefórum Dátum: 2010. június 03. (11:15) Dalkia: fejlesztés és hatékonyság Kiadvány: Tőzsdefórum Dátum: 2010. június 03. (11:15) Dalkia: fejlesztés és hatékonyság A fennálló energiaellátási rendszer folyamatos és tudatosan megtervezett további fejlesztését és a hatékonyság növelésében

Részletesebben

Magyarország megújuló energia stratégiai céljainak bemutatása és a megújuló energia termelés helyezte

Magyarország megújuló energia stratégiai céljainak bemutatása és a megújuló energia termelés helyezte Magyarország megújuló energia stratégiai céljainak bemutatása és a megújuló energia termelés helyezte Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár

Részletesebben

Biogázból villamosenergia: Megújuló energiák. a menetrendadás buktatói

Biogázból villamosenergia: Megújuló energiák. a menetrendadás buktatói Biogázból villamosenergia: a menetrendadás buktatói Szárszó Tibor Budapest 2012.11.27 Biogáz üzem Jogszabályok 2007. évi LXXXVI. törvény 9. (2) A megújuló energiaforrás, valamint a hulladék, mint energiaforrás

Részletesebben

Energetikai Szakkollégium 2012. április 5. Dr. Gács Iván BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék

Energetikai Szakkollégium 2012. április 5. Dr. Gács Iván BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék Energetikai Szakkollégium 2012. április 5. Dr. Gács Iván BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék Múlt és jelen Bioüzemanyagtól a kőolaj termékeken keresztül a bioüzemanyagig (Nicolaus Otto, 1877, alkohol

Részletesebben

Bodnár István PhD hallgató Miskolci Egyetem Sályi István Gépészeti Tudományok Doktori Iskola

Bodnár István PhD hallgató Miskolci Egyetem Sályi István Gépészeti Tudományok Doktori Iskola Szerves ipari hulladékok energetikai célú hasznosításának vizsgálata üvegházhatású gázok kibocsátása tekintetében kapcsolt energiatermelés esetén Bodnár István PhD hallgató Miskolci Egyetem Sályi István

Részletesebben

A napenergia hasznosítás támogatásának helyzete és fejlesztési tervei Magyarországon. 2009. Március 16. Rajnai Attila Ügyvezetı igazgató

A napenergia hasznosítás támogatásának helyzete és fejlesztési tervei Magyarországon. 2009. Március 16. Rajnai Attila Ügyvezetı igazgató A napenergia hasznosítás támogatásának helyzete és fejlesztési tervei Magyarországon 2009. Március 16. Rajnai Attila Ügyvezetı igazgató Energia Központ Nonprofit Kft. bemutatása Megnevezés : Energia Központ

Részletesebben

2018. ÉVES SZAKREFERENS JELENTÉS. A Beton Viacolor Térkő Zrt. Készítette: Group Energy kft

2018. ÉVES SZAKREFERENS JELENTÉS. A Beton Viacolor Térkő Zrt. Készítette: Group Energy kft 2018. ÉVES SZAKREFERENS JELENTÉS Készítette: Group Energy kft Bevezető Az energia ésszerű és hatékony felhasználására egyre nagyobb az igény és a törekvés. Mivel az áram és a gáz ára is az utóbbi években

Részletesebben

H/17395. számú. országgyűlési határozati javaslat

H/17395. számú. országgyűlési határozati javaslat MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA H/17395. számú országgyűlési határozati javaslat a kis és közepes aktivitású radioaktív hulladékok tárolójának létesítését előkészítő tevékenység megkezdéséhez szükséges előzetes,

Részletesebben

Erőművi technológiák összehasonlítása

Erőművi technológiák összehasonlítása Erőművi technológiák összehasonlítása Dr. Kádár Péter peter.kadar@t-online.hu 1 Vázlat Összehasonlítási szempontok - Hatásfok - Beruházási költség - Üzemanyag költség - CO2 kibocsátás - Hálózati hatások

Részletesebben

4. Az energiatermelés és ellátás technológiája 1.

4. Az energiatermelés és ellátás technológiája 1. 4. Az energiatermelés és ellátás technológiája 1. Közvetlen energiatermelés (egy termék, egy technológia) hő fűtőmű erőmű Kapcsolt energiatermelés (két termék, egy technológia) fűtőerőmű Kombinált ciklusú

Részletesebben

Éves energetikai szakreferensi jelentés

Éves energetikai szakreferensi jelentés Éves energetikai szakreferensi jelentés Készítette: Terbete Consulting Kft. Torma József energetikai szakreferens Bevezetés Magyarország - az Európai Uniós energiapolitikai törekvések mentén - komoly lépéseket

Részletesebben

Az energiatermelés kihívásai, Nemzeti Energiastratégia 2030 és a 2050-es útiterv.

Az energiatermelés kihívásai, Nemzeti Energiastratégia 2030 és a 2050-es útiterv. Az energiatermelés kihívásai, Nemzeti Energiastratégia 2030 és a 2050-es útiterv. III. Energy Summit Konferencia Budapest, 2012. május 31. Dr. Kiss Csaba Igazgató, EON Hungária Zrt. 2 Regulációs célok

Részletesebben