A 27/2009 (XII.3.) SzMM rendelet hatálya alá eső segítő kutyák képesítési követelményei, viselkedési és állategészségügyi standardjai.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A 27/2009 (XII.3.) SzMM rendelet hatálya alá eső segítő kutyák képesítési követelményei, viselkedési és állategészségügyi standardjai."

Átírás

1 A 27/2009 (XII.3.) SzMM rendelet hatálya alá eső segítő kutyák képesítési követelményei, viselkedési és állategészségügyi standardjai. TARTALOMJEGYZÉK 1. Általános megjegyzések 4 2. A segítő kutyák vizsgakövetelményeinek alapelvei 4 3. A vizsgán való részvétel egyéb általános követelményei 5 A. A vakvezető kutyák vizsgaszabályzata 7 1. A vizsga lebonyolításával kapcsolatos alapvető követelmények 2. A vizsgán való megfelelés általános követelményei 3. A vizsgafeladatok 3.1. Megbízhatósági teszt nyilvános helyen az alapengedelmesség ellenőrző feladatai látó vezetővel különféle helyzetekben 3.2. A Megbízhatósági teszt értékelése 3.3. Vakvezető kutyával közlekedő személy közlekedésbiztonsági vizsgája 3.4. A Közlekedésbiztonsági vizsga értékelése 3.5. A vizsga összesített értékelése B. A mozgássérült-segítő kutyák vizsgaszabályzata A vizsgán való megfelelés általános követelményei 2. Vizsgafeladatok 2.1. Megbízhatósági teszt nyilvános helyen alapengedelmesség és közlekedés-biztonság ellenőrző feladatai 2.2. Speciális mozgássérült-segítő feladatok 3. A vizsga értékelése C, Siketek és nagyothallók számára kiképzett jelző kutyák vizsgaszabályzata A vizsgán való megfelelés általános követelményei 2. A vizsgafeladatok

2 2.1. Megbízhatósági teszt nyilvános helyen alapengedelmesség és közlekedésbiztonság ellenőrző feladatai 2.2. Speciális halló-kutya feladatok 3. Az egyes feladatok végrehajtása és értékelése D. A rohamszerűen jelentkező állapotokban szenvedők számára segítséget nyújtó kutyák vizsgaszabályzata A vizsgán való megfelelés általános követelményei 2. A vizsgafeladatok 2.1. Megbízhatósági teszt nyilvános helyen alapengedelmesség és közlekedésbiztonság ellenőrző feladatai 2.2. Speciális rohamjelző-segítő feladatok 3. Az egyes feladatok végrehajtása és értékelése E. A személyi segítő kutyák vizsgaszabályzata A vizsgán való megfelelés általános követelményei 2. Az értékelés általános szempontjai 3. A temperamentum vizsgálat 4. A temperamentum vizsgálat (első részvizsga) értékelése 5. A személyi segítő kutyák második részvizsgája: a közlekedésbiztonságot ellenőrző vizsgafeladatok 6. A közlekedésbiztonságot ellenőrző vizsga értékelése 7. A vizsga összesített értékelése F. A terápiás kutyák vizsgaszabályzata A vizsgán való megfelelés általános követelményei 2. Az értékelés általános szempontjai 3. Vizsgafeladatok I: A temperamentum vizsgálat 4. A temperamentum vizsgálat (első részvizsga) értékelése 5. A terápiás kutyák második részvizsgája: Viselkedés valós terápiás helyzetben 5.1 A vizsgán való részvétel feltételei 5.2. A vizsga általános szabályai

3 5.3. Az értékelés általános szempontjai 5.4. Vizsgafeladatok 5.5. Az értékelés szempontjai az egyes feladattípusoknál 5.6. A Viselkedés valós terápiás helyzetben összesített értékelése G, A segítő kutyák kiképzését, átadását, viselkedését érintő standardok és a kutyákkal szemben támasztott állategészségügyi szabályok A segítő kutyák kiképzésével és klienshez történő átadásával kapcsolatos általános elvárások 2. A segítő kutyáért jelentkezőket megillető bánásmóddal kapcsolatos elvárások 3. A segítő kutyák közterületen való megjelenésével és viselkedésével kapcsolatos elvárások 4. A segítő kutyákkal szemben alkalmazandó állatvédelmi, állat-etikai normák, és a kutyákkal szemben támasztott állategészségügyi elvárások H, A segítő kutyákkal szemben támasztott állategészségügyi követelmények A vakvezető- mozgássérült-segítő- személyi segítő- halló- és egyéb jelző kutyák állategészségügyi normái 2. A terápiás kutyák munkája során betartandó állategészségügyi szabályok I. A segítő kutya használatát igazoló tanúsítvány 72

4 1. Általános megjegyzések a.) A különböző segítő funkciókat betöltő segítő kutyákkal szemben támasztott vizsga- valamint egészségügyi követelmények, a vizsga során tesztelt képességek és elsajátított ismeretek és az ezekhez kapcsolódó vizsgafeladatok nyilvánosak, azokat a MATESZE hivatalos honlapján ( közzéteszi, és a vizsgára jelentkezők figyelmét erre a tényre felhívja. b.) A vizsgakövetelmények felülvizsgálatára és tartalmi módosításokra kétévente kerülhet sor. A segítő kutyák alkalmazásáról szóló 27/2009 (XII.03.) SzMM rendelet (a továbbiakban Rendelet) mellékleteként hatályba lépő vizsgakövetelményeket a MATESZE által felkért szakemberek a hatálybalépéstől számított két év elteltével felülvizsgálják, és amennyiben szükségesnek mutatkozik annak módosítására javaslatot tesznek. 2. A segítő kutyák vizsgakövetelményeinek alapelvei A vizsga során két alapvető szempontból kell vizsgálni a kutya viselkedését: a.) Nyilvános helyeken való viselkedés Idegen emberekkel, kutyákkal való kiegyensúlyozott viselkedés. A kutya láthatóan mindig a gazda kontrollja alatt van. A kutya nem mutat a gazda által kontrollálhatatlan félelmet váratlan helyzetekben, furcsa tárgyak vagy zajok hatására sem. A kutya nem mutat semmilyen formában sem szociális, sem fizikai ingerekre agressziót. b.) Speciális tréning A kutya megbízhatóan végrehajtja a speciális tréning során elsajátított feladatokat a kiképző segítsége és jelenléte nélkül is. Ez a kitétel nem érvényes a látogatói, terápiás, vagy oktatói programokban részt vevő terápiás kutyák esetére, ahol a kiképző (felvezető) jelenléte megengedett, sőt szükséges.

5 3. A vizsgán való részvétel egyéb általános követelményei a.) Vizsgára csak érvényes kötelező oltásokkal és parazitamentesítéssel rendelkező, a jelen dokumentum H fejezetében megfogalmazott állategészségügyi szabályok betartásával felkészített, megfelelően ápolt, egészséges kutya bocsátható. A vizsgára bocsátott kutyán alkalmazott kezelések és vizsgálatok meglétéről a kiképző szervezet képviselője vagy a kezelő állatorvos - a rendelkezésére bocsátott vizsgálati eredmények alapján nyilatkozik, és azt aláírásával és pecsétjével igazolja. b.) A kutya tiszta és ápolt állapotban kell, hogy megjelenjen a vizsgán. c.) A kutyán vizsga közben nem lehet fojtó vagy szöges nyakörv és halti sem. d.) A vizsgán nem vehet részt (nem lehet a kutya látótávolságán belül) a kutya nevelője és kiképzője. Ez a kitétel nem vonatkozik a látogatói, terápiás vagy oktatói programokban részt vevő terápiás kutyákra. e.) Amennyiben a segítő kutya gazdája állapotából adódóan képtelen a vizsgán való önálló részvételre (pl. a vizsga helyszínére való érkezéskor nem tud önállóan kiszállni az autóból), úgy a vizsga közben jogosult igénybe venni valamely családtagjának vagy gondozójának segítségét. Az ilyen személy által nyújtott segítség azonban csak a legszükségesebb esetekre korlátozódhat. A külső személy által nyújtott vizsga közbeni segítség mértékéről és formájáról a kiképző szervezet előzetesen tájékoztatja a vizsgabizottságot. f.) A vizsga helyszínét a vizsgabizottság elnöke jelöli ki a segítő kutyát kiképző szervezet képviselőjével való előzetes egyeztetés után. A vizsga helyszínére vonatkozó általános követelmény, hogy a vizsgát a segítő kutya gazdájának otthoni környezetében és/vagy olyan nyilvános helyen kell lebonyolítani, ahol az ingerkörnyezet kellően gazdag és változatos ahhoz, hogy a kutya különböző készségeit fel lehessen mérni, és ahol az egyes vizsgafeladatok releváns módon, de a környezet (járókelők, vásárlók stb.) indokolatlan mértékű zavarása nélkül végrehajthatók.

6 g.) A vizsgákat videofelvétellel kell dokumentálni, a felvételeket a kiképző szervezetnek vagy a vizsgabizonyítványt kiállító szervezetnek archiválnia kell, és egészen addig meg kell őrizni, amíg a kutya segítő kutyaként dolgozik.

7 A. A vakvezető kutyák vizsgaszabályzata 1. A vizsga lebonyolításával kapcsolatos alapvető követelmények A vizsgáztatás során különös figyelemmel kell lenni a vizsgázó személy (továbbiakban Vizsgázó) egyéni képességére és lehetőségeire. A vizsgáztató testület összetételét, a vizsga helyszínének megállapítását és a vizsga lebonyolítását illetően a segítő kutyákra általánosan érvényes vizsgaeljárásrend szerint kell eljárni. A vizsga során az egyes feladatelemek megoldása, pl. az objektumok lokalizálása, vagy az átkelések időpontjának meghatározása különböző technikák alkalmazásával történhet, melyek megválasztása a Vizsgázó személy belátására van bízva. A vizsga értékelése kizárólag a Vizsgázó által vezetett kutya megbízható engedelmességének és a Vizsgázó vakvezető kutyájával történő önálló közlekedésre való alkalmasságának megítélését tartalmazza, a Vizsgázó és vakvezető kutyája együttes munkáját kell értékelni, miközben következetesen kerülni kell a Vizsgázó fogyatékos személy teljesítményének iskolás szemléletű értékelését. A Engedelmességi vizsga, valamint a Közlekedésbiztonsági vizsga értékelését a Vizsgáztató (testület tagjai) külön-külön végzi(k) el az előre nyomtatott értékelőlapok felhasználásával. A vizsgán a vakvezető kutya kiképzője jelen lehet, ha jelenlétével nem akadályozza a vizsgázó páros zavartalan közlekedését. Ennek megítélése a vizsgabizottság feladata. 2. A vizsgán való megfelelés általános követelményei A Vizsgázónak bizonyítania kell, hogy a vakvezető kutyával közlekedők számára garantált jogokkal élve nem okoz mások számára indokolatlan kellemetlenséget, vagy veszélyt, valamint hogy kutyájával hatékonyan és biztonságosan képes közlekedni. 3. A vizsgafeladatok. A vizsga két részből áll: (1)Látó vezetővel való közlekedés során teljesítendő Engedelmességi vizsgából, valamint a (2)Vizsgázó lakó- illetve munkakörnyezetében önállóan végrehajtandó vakvezető kutyás közlekedési feladatból, vagyis a tulajdonképpeni Közlekedésbiztonsági vizsgából.

8 3.1. Engedelmességi vizsga az alapengedelmesség ellenőrző feladatai látó vezetővel különféle helyzetekben A feladatok végrehajtására a Vizsgázó és a vizsgán résztvevő kutya kiképzője döntése alapján bármely alkalmas helyszínen sor kerülhet. Célszerű a tesztet egy bevásárló központban és annak környékén lebonyolítani, de más alkalmas helyszínt is ki lehet jelölni. A feladatok sorrendje a helyszín adottságainak függvényében a vizsgát megelőzően a kutya kiképzője által kerül meghatározásra. A Engedelmességi vizsga alatt a Vizsgázót látó vezető technikával szakszerűen vezetik, ügyelve arra, hogy a vizsga során a tájékozódását a szükséges mértékig megőrizhesse. A Vizsgázó feladata, hogy kutyáját pórázon vezetve az instrukcióknak megfelelően vegyen részt az fegyelmező feladatok végrehajtásában. A Vizsgázót a vizsga során a Vizsgázó által előzetesen megjelölt személy (pl. családtag) vezetheti. Alternatív megoldásként választhatja a Vizsgázó, hogy a feladatok egy részének végrehajtása során kutyájával a látó vezetőt hámban követi, vagy a látó vezető szóbeli instrukciói alapján közlekedik Helyszín: Kis- vagy közepes forgalmú utcán A feladat célja: Pórázon vezetés A feladat leírása: a kutya laza pórázon kövesse gazdáját Az értékelés szempontjai: a kutya pórázon láb mellett legfeljebb enyhe húzással kísérjen Helyszín: Kis- vagy közepes forgalmú utcán A feladat célja: Testhelyzetek (ültetés, fektetés, állítás) kontrollálhatóságának ellenőrzése A feladat leírása: Séta közben a Vizsgáztató utasítására a Vizsgázó megáll. A Vizsgázó a kutyáját ülteti, fekteti, ülteti, majd állítja. Újra elindulnak, majd rövidesen megismétlik a gyakorlatsort. Az értékelés szempontjai: Hiba, ha a kutyát csak nehézkesen lehet rábírni a gyakorlat végrehajtására, a gyakorlat elégtelen, ha a kutya a testhelyzeteket egyáltalán nem veszi fel Helyszín: Kutya helyben maradására alkalmas terület, pl. egy bolt bejárata A feladat célja: Helyben maradás

9 A feladat leírása: A Vizsgázó a kutyát egy kijelölt helyre pórázon kiköti, majd a maradási parancs kiadása után annak látókörén kívülre távozik. A kutyának nyugodtan kell viselkednie, a Vizsgázót helyben maradva kell megvárnia (össz. idő: 3 perc). Az értékelés szempontjai: A gyakorlat megfelelő, ha a kutya nyugodtan megvárja a Vizsgázó viszszatérését. Testhelyzet-változtatás nem hiba. Hiba, ha a kutya elmozdul a helyéről, de a pórázát nem feszíti meg, súlyos hiba ha, csahol. A gyakorlat elégtelen, ha a pórázt rángatja, s nyilvánvalóan igyekszik megszabadulni tőle Helyszín: Park A feladat célja: szabadon sétáltathatóság és behívhatóság ellenőrzése A feladat leírása: a Vizsgázó a kutyát egy, a Vizsgáztató által alkalmasnak ítélt helyen szabadon engedi, látó vezetőjével tovább sétál kb. 1 percig, majd a Vizsgaelnök utasítására kutyáját behívja, és pórázra veszi. Az értékelés szempontjai: a kutyának 1 percen belül a Vizsgázóhoz kell mennie Helyszín: Nagy forgalmú utcán, séta közben A feladat célja: Ismerős emberrel szembeni reakció A feladat leírása: A Vizsgázó séta közben találkozik szemből jövő ismerőssel, megállnak beszélgetni. Az értékelés szempontjai: A kutyának fegyelmezetten, kontrollálhatóan kell viselkednie, nem örülhet túl hevesen, nem ugrálhat fel az érkezőre Az Engedelmességi vizsga értékelése Az Engedelmességi vizsga értékelésekor az egyes feladatokra a megadott szempontok mérlegelése alapján megfelelt vagy nem felelt meg minősítés adható (a vizsga befejeztével a Vizsgáztató testület tagjai egyeztetik vizsgalapjaikat és közös mérlegelés után hoznak döntést a Megbízhatósági teszt eredményességéről).

10 I. A teszt EREDMÉNYES, ha minden feladatra a vizsgáztatók többsége megfelelt minősítést adott, és a feladatok legalább 80%-a esetében egyetlen vizsgáztató sem adott nem megfelelt értékelést. II. A Vizsgáztató testületnek mérlegelési lehetősége van a tekintetben, hogy összbenyomása alapján eredményesnek minősíti-e a tesztet amennyiben: minden feladatra a vizsgáztatók többsége megfelelt minősítést adott, de a feladatok nem több mint 40%-a esetében legalább egy vizsgáztató nem megfelelt értékelést adott vagy egy feladat esetén a vizsgáztatók többsége nem megfelelt minősítést adott, és a feladatok kevesebb, mint 60%-a esetében fordult elő hogy legalább egy vizsgáztató nem megfelelt minősítést adott. III. A vizsgáztató testület EREDMÉNYTELEN-nek nyilvánítja a tesztet amennyiben egy feladat esetén a vizsgáztatók többsége nem megfelelt minősítést adott, és a feladatok legalább 40%-a esetében fordult elő hogy legalább egy vizsgáztató nem megfelelt minősítést adott vagy két, vagy több feladat esetében a nem megfelelt minősítések vannak többségben Vakvezető kutyával közlekedő személy közlekedésbiztonsági vizsgája Helyszín: utcán, ismerős útvonalon A feladat célja: Önálló közlekedés utcai forgalomban A feladat leírása: A Vizsgázó instruktorával közösen legalább 3 útvonaltervet állít össze előre a Vizsgázó lakó- és munkakörnyezetében, melyek megfelelőségét a Vizsgáztató (testület) ellenőrzi. Ezek közül kell egyet kisorsolni a Vizsgázó számára. A Vizsgázó kutyájával az útvonalat önállóan teljesíti. A vizsgázó személy szóbeli segítséget kérhet a járókelőktől, illetve kizárólag csak a vizsgabizottság elnökétől. Az útvonalnak kb. negyven perc hosszúságúnak kell lennie, és alkalmasnak kell lennie arra, hogy teljesítése alapján értékelni lehessen a Vizsgázó kutyájával történő önálló közlekedésre való alkalmasságát. Törekedni kell a legalább 20 perc gyaloglás és legfeljebb 20 perc tömegközlekedés

11 (pl: tömegközlekedési eszközön való utazás) időbeosztásra, hogy a Vizsgáztató testület teljes képet kapjon a Vizsgázó páros biztonságos közlekedéséről. Amennyiben a Vizsgázó személy egészségi állapota indokolja pihenő időt lehet beiktatni a vizsga menetébe, mely idő nem számít bele a kb. 40 perces vizsgaidőbe. Közlekedésbiztonsági elemek: 1, a jármű megállójának megtalálása, jelzése 2, a járműre szállás, elhelyezkedés 3, az utazás tűrése 4, a leszállás módja biztonságos leszállás 5, járda fellépő jelzése 6, járda vége lelépő jelzése 7, úttesten való átkelés 8, felfelé lépcső jelzése, felfelé lépcsőn közlekedés 9. lefelé lépcső jelzése, lefelé lépcsőn közlekedés 10, szűkületen való áthaladás 11, távtartás oldalakadályoktól 12, alacsony akadályok leküzdése 13, magas akadály jelzése (max. 1 m magasságig) 14, akadály kerülése 15, mozgó járművekkel szembeni viselkedés 16, emberek közötti viselkedés, kikerülésük 17, zebra megtalálása 18, ajtó megtalálása, jelzése (be- és kifelé is) ajtón áthaladás 19. idegen kutyák iránti közömbösség vezetőmunka közben 20. viselkedés zárt térben, magasban 21. talált élelem megtagadása utcán, étteremben, stb. 22, irányító parancsok általános elfogadása 23, a kutya általános magatartása, magabiztossága

12 24, váratlan helyzetek megoldása Kulcselemek, melyeket minden vizsgaútvonalnak kötelezően tartalmaznia kell: 5; 6; 7; 11; 12; 15; 16; 18; 23; 24; Amennyiben úgy adódik, bármely más (a kontrollált helyzetekben korábban már értékelt) szempont újra értékelésre kerülhet (pl. kerítés mögött ugató kutyák felé való reakció). Meg kell szakítani a vizsgát, ha a feladat végrehajtása során a Vizsgázó olyan helyzetbe kerül, amely a Vizsgázó, a kutya, vagy harmadik személy testi épségét közvetlenül és súlyosan veszélyezteti, és VESZÉLYHELYZET OKOZÁSA miatt ilyenkor a teljes vizsgát eredménytelennek kell nyilvánítani, függetlenül attól, hogy a Vizsgázó kutyájával más feladatokban hogyan teljesített. Közvetlen és súlyos veszélyhelyzet okozását kell feltételezni, ha a körülmények, (pl. egy vészfékező autó, kitámadó kutya) ezt nyilvánvalóvá teszik, vagy a Vizsgáztató a közlekedésbiztonsági vizsga során a Vizsgázó közlekedésébe beavatkozik. Utóbbi esetben a Vizsgáztató testület dönt a vizsga megszakításáról. Nincs helye a vizsga megszakításának, ha a Vizsgáztató olyan veszélyforrásra hívja fel a Vizsgázó figyelmét, amelyről vakvezető kutyával közlekedő látássérültként egyébként nem szerezhetne tudomást (pl. tiltó tábla). Értékelés: A/ Jó B/ Megfelelt C/ Nem felelt meg A vizsga eredményes A és B jelöléssel, eredménytelen: C jelöléssel Az értelmezéshez: a) Nem jelent veszélyhelyzetet, ha Vizsgázó és kutyája úgy old meg egy feladatot, hogy ahhoz olyan külső segítséget vesz igénybe, amelyet a hétköznapokban máskor is megtehetne, így például elveszített tájékozódása visszaszerzése érdekében szóbeli tájékoztatást kér egy járókelőtől. b) Közvetlen, de nem súlyos a veszélyeztetés, ha pl. a járdán lévő botló akadályt a kutya nem jól jelzi, emiatt a gazda megbotlik, de az esetnek nincs komolyabb következménye. Kisebb botlások a látássérültek életében sajnos mindennaposak, és egyenetlen úton pl. a kutya szinte esélytelen minden járdahibát jelezni. c) Súlyos, de nem közvetlen a veszélyeztetés, ha teljesen forgalommentes útra, illetve a KRESZ szerinti elsőbbség birtokában lép le a Vizsgázó és kutyája előzetes megállás nélkül. Ilyen utóbbi

13 eset lehet például, ha nagy forgalmú átkelőhelyen zöld lámpánál a tömeggel együtt sodródnak. Szintén súlyos hiba, ha a kutya vezetés közben gazdáját saját céljai szerint eltéríti, pl. egy másik kutyához vezeti, és a gazda továbbiakban nem tudja kontroll alatt tartani. Ha a Vizsgázó 10 percen belül nem tudja folytatni a választott útvonalon való továbbhaladást, a vizsga megszakad. Súlyos és közvetlen a veszélyeztetés, ha a Vizsgázó és kutyája forgalmas útra megállás nélkül lelép, a forgalomba belegyalogol, vagy a kutya vezetés közben valakit megtámad, stb. Az a) és b) minősítésű esetek bekövetkezését a Vizsgáztató feljegyzi és értékelésében ismerteti, de a vizsga Vizsgáztató általi megszakításának csak akkor van helye, ha a c) szerinti súlyos és közvetlen veszélyeztetést megállapította, VAGY a Vizsgáztató (testület) a Vizsgázó hibájából fenyegető baleset megelőzése érdekében a Vizsgázó közlekedésébe beavatkozott A Közlekedésbiztonsági vizsga értékelése A Közlekedésbiztonsági vizsga során a Vizsgáztatók ellenőrzik, hogy az útvonalon a Vizsgázó a kiértékeléshez szükséges számú közlekedési elemmel (legalább 15, mely tartalmazza a 10 kulcselemet) valóban találkozott-e. Ha ez nem teljesül, akkor a vizsga nem értékelhető. A Közlekedésbiztonsági vizsga során akkor kap a Vizsgázó MEGFELELT minősítést, ha kutyájával VESZÉLYHELYZET OKOZÁSA nélkül 90 percen belül célhoz ért. Egyebekben a közlekedésbiztonsági vizsga értékelése NEM MEGFELELT - VESZÉLYHELYZET OKOZÁSA MIATT vagy NEM MEGFELELT - ELTÉVEDÉS MIATT 3.5. A vizsga összesített értékelése A vizsga összesített értékelését a Engedelmes vizsga és a Közlekedésbiztonsági vizsga eredményei alapján kell megállapítani. Amennyiben a Engedelmes vizsga és a Közlekedésbiztonsági vizsga értékelése EREDMÉNYES, úgy a Vizsgázó kutyájával a sikeresen teljesített vizsga végén ÖNÁLLÓ KÖZLEKEDÉSRE ALKALMAS minősítést kap. Egyebekben a Vizsgázó kutyájával ÖNÁLLÓ KÖZLEKEDÉSRE JELENLEG NEM ALKALMAS.

14 B. A mozgássérült-segítő kutyák vizsgaszabályzata 1. A vizsgán való megfelelés általános követelményei a) A párosnak bizonyítania kell, hogy a kutya kiegyensúlyozott és bármilyen környezetben képes együttműködni a gazdájával úgy, hogy közben nyilvános helyeken konfliktusmentesen tud alkalmazkodni a többi ember igényeihez is. b) Függetlenül attól, hogy a kutya a későbbiek során várhatóan fogja-e a kérdéses feladatokat végezni, minden vizsgázó kutyának számot kell adnia bizonyos alapvető feladatokban való jártasságáról. c) Az adott gazda speciális igényeihez igazított, és a vizsga helyszínén nem végezhető segítő feladatok végrehajtásának ellenőrzésére a gazda otthonában vagy a kiképzőközpontban kerülhet sor, a hivatalos vizsga keretein kívül. Ez a kiképző szervezet felelőssége. d) A vizsgafeladatok közben jutalomfalat nem lehet a gazda kezében, vagy a kutya számára látható helyen, de minden feladat elvégzése után jutalmazható a kutya. e) Több utasítás adása csak az alapengedelmességi gyakorlatoknál hiba, viszont nem kívánatos az intenzív (kényelmetlen) testjelek használata, sem pedig a hangos, kemény vezényszavak alkalmazása. 2. Vizsgafeladatok A vizsgafeladatokat a vizsgázónak a vizsgabizottság utasításai alapján, a bizottság által meghatározott körülmények között és az általa meghatározott sorrendben kell végrehajtania. A soron következő feladatot a bizottság a vizsga során nevezi meg, a sorrendről a vizsgázónak előzetes információja nincsen Megbízhatósági teszt nyilvános helyen alapengedelmesség és közlekedés-biztonság ellenőrző feladatai

15 Helyszín: parkoló Feladat célja: Közlekedési eszközből való biztonságos ki-be szállás a kutyával. Feladat leírása: A vizsga helyszínére érkező gazda és kutyája kiszáll az őt szállító járműből, illetve távozáskor beszállnak a járműbe. A gazda határozza meg, hogy a kutya a kocsiban vár, míg ő kiszáll és közlekedésre alkalmas állapotba hozza magát (pl. elhelyezkedik a kerekesszékben) vagy pedig fordítva történik, és a kutya száll ki elsőként. Az értékelés szempontjai: A kutya türelmesen (ülve vagy fekve) vár, míg a gazda elkészül a ki-be szállással. Mindig látszania kell annak, hogy a gazda kontrollálja a kutya akcióit. A kutya nem ugorhat ki-be utasítás nélkül, nem szaglászhat, bóklászhat a kocsi mellett, és nem próbálhat beszállni idegen autókba Helyszín: Kutya sétáltatására, piszkoltatására alkalmas terület (pl. park, kutyafuttató). Feladat célja: Piszkoltatás, behívás nagyobb távolságról (szabad játékból), idegen kutyával való találkozás. Feladat leírása: A gazda hámban, pórázon vezetve a kutyát megközelíti a piszkoltatásra alkalmas területet, piszkoltat, majd a hámot-pórázt eltávolítva szabadon engedi a kutyát. A vizsgázó kutya találkozik és játszhat idegen kutyával. A Vizsgázó a vizsgabizottság kérésére behívja és közlekedésre alkalmas állapotba hozza az állatot (hám, póráz feltevése). Az értékelés szempontjai: A kutya a gazda kérésére, pórázon kell, hogy elvégezze a dolgát. Csak a gazda engedélyére mehet játszani (nem a póráz levételekor magától), hívásra azonnal visszajön (több hívójel megengedett). Kérésre bebújik a nyakörvbe, hámba. Idegen kutyákkal közömbös, barátságos, de legalábbis kontrollálható a viselkedése Helyszín: A vizsga helyszínéül szolgáló terület (pl. bevásárlóközpont). Feladat célja: Épület megközelítése, forgóajtón, vízlevezető rácson való áthaladás, liftezés. A feladat leírása: A vizsgabizottsággal előre egyeztetett útvonalon haladva megközelítik az épületet, és azon belül az előre meghatározott helyre mennek, miközben lehetőleg áthaladnak vízlevezető rácson, forgóajtón és használnak liftet.

16 Az értékelés szempontjai: A kutya nyugodtan kell, hogy haladjon a gazda oldalán és nem mutathat félelmet a bejáratnál vagy a liftezés során sem. A kisebb rácsot átugorhatja, de csak ha így nem rántja meg a gazdát. A liftajtóban a gazda irányítását követve előre megy, vagy hátra marad, ha a póráz nem elég hosszú, az akciót szabadon is jól kontrollálható módon hajtja végre. A liftben a lehető legpraktikusabban helyezkedik el, hogy ne legyen útban. Több vezényszó adása nem hiba Helyszín: A vizsga helyszínéül szolgáló terület (pl. bevásárlóközpont). Feladat célja: Idegen emberek üdvözlése. A feladat leírása: A vizsga során a kutyát spontán megközelítő járókelők, vagy ilyenek hiányában a vizsgáztatók által felkért idegen személyek (lehetőség szerint gyerek is) a vizsgázóhoz lépnek és megpróbálnak a kutyával kontaktust teremteni, köszönnek neki, megsimogatják, esetleg kérnek egy pacsit. Az értékelés szempontjai: A kutyát simogatni vágyó felnőttek (illetve gyerek) nem vonhatják el a kutya figyelmét a gazdáról, de a gazda engedélyével megsimogathatják a kutyát, ha az megfelelő módon üdvözli őket. Az üdvözlés mindig ülő helyzetből indul, majd adhat pacsit a kutya, vagy a hátára fordulva a hasát mutathatja a simogató felé. (A nagyon lendületes pacsit adó (szinte rúgó) kutyák sokszor kalimpálnak hanyatt fordulás közben is, ezért az ő esetükben történhet például meghajlással az üdvözlés.) A kutya nem hagyhatja ott a gazdát az idegenek kedvéért, és nem fogadhat el élelmet tőlük. A gazda nemcsak a kutyát, hanem szükség esetén az idegent is instruálhatja Helyszín: A vizsga helyszínéül szolgáló terület (pl. bevásárlóközpont). Feladat célja: Helyben maradás behívással. A feladat leírása: A gazda egy kijelölt helyen ültetésben hagyja a kutyát, majd a pórázát ledobva kb. 10 méterre eltávolodik. Kb másodperc várakozás után magához hívja a kutyát, s amikor az odaér, felvéteti vele a pórázát. Még jobb, ha a kutya előbb megfogja a pórázt, és úgy megy a gazdához.

17 Az értékelés szempontjai: A kutya által felvett testhelyzetnek nincs nagy jelentősége, csak annak, hogy a kutya figyelje a gazdát, meddig kell várnia, míg utána mehet. A pórázfelvétel vezényszóra történik, még jobb, ha a kutya magától feladja a pórázt Helyszín: Zsúfolt hely, figyelemelvonó ingerekkel. Feladat célja: Ültetés különböző helyzetekben A feladat leírása: Legalább két különböző alkalommal, például büfépult mellett, illetve amikor egy idegen meg akarja simogatni a kutyát, a gazda utasítására a kutya leül. Az értékelés szempontjai: Jó, ha a kutya az első szóra leül, de fontosabb követelmény, hogy ne kelljen hangosan, keményen kiadni a vezényszót Helyszín: Zsúfolt hely, figyelemelvonó ingerekkel. Feladat célja: Fektetés különböző helyzetekben. A feladat leírása: Legalább három különböző alkalommal a gazda lefekteti a kutyát. A szituációk különbözők: (I) vendéglőben (illetve más arra alkalmas helyen) étkezéskor az asztal alatt, (II) nagy, zajos rakodó kocsi elhaladásakor, (III) tömegben, miközben egy idegen (az egyik vizsgáztató) természetes mozdulattal átlépi a fekvő kutyát. A fektetés végén a gazda vezényszóval ülteti/állítja fel a kutyát, és csak akkor indul el, amikor a kutya már nem fekszik. Az értékelés szempontjai: A kutya az utasítást végrehajtja, és nyugodtan fekszik az átlépés alatt is. A gazda legalább kétszer sikeresen felülteti/állítja a kutyát vezényszóval Helyszín: A vizsga helyszínéül szolgáló terület (pl. bevásárlóközpont). Feladat célja: Idegen személy általi kontrollálhatóság. A feladat leírása: Egy idegen (az egyik vizsgáztató) megfogja a kutya pórázát, és egy rövid időre (kb. 30 mp.) a gazda eltávozva kikerül a kutya látóköréből.

18 Az értékelés szempontjai: A kutyának nyugodtan kell várnia, ülhet, állhat vagy fekhet is, de nem rángathatja a pórázt, és nem vokalizálhat hangosan. Jó, ha a gazda felé vagy a pórázt tartó személyre orientál, nem kívánatos viselkedés a szaglászás, bóklászás, toporgás, ugrálás Helyszín: Étterem, kávézó illetve más étkezésre alkalmas hely. A feladat célja: Élelem-megtagadás. A feladat leírása: A kutya nyugodtan fekszik az asztal alatt, úgy hogy a környezetét ne zavarja. Az egyik vizsgáztató a kutya közelében leejt egy falatot a földre. A falat lent marad 3-5 percig. (Végül ki kell dobni, a kutya nem kaphatja meg.) Az értékelés szempontjai: Jó, ha a kutya látva a falatot elfordítja vagy leteszi a fejét, de semmiképp nem nyúl a falathoz. A gazda rászólhat a kutyára, de nem használhatja a pórázt és nem érhet a kutyához Helyszín: A vizsga helyszínéül szolgáló terület (pl. bevásárlóközpont) valamely védett, kevéssé forgalmas pontja. A feladat célja: Helyben maradás idegen helyen a gazda távollétében. A feladat leírása: A gazda egy fal melletti védett helyen (pl. a mosdó bejárati ajtajánál lefekteti a kutyát, és eltávozik (pl. bemegy a mosdóba). Majd 3-5 perc elteltével kijön és folytatják a sétát. A vizsgabizottság tagjai végig a kutya közelében maradnak. Az értékelés szempontjai: A kutya nyugodtan fekszik, nem állhat fel vagy mehet arrébb, csak ha valamilyen külső körülmény erre kényszeríti (például arra tolnak egy bevásárlókocsit, ami elütné, ha nem menne arrébb). Akkor sem állhat fel, ha barátságosan hívogatják. (Erről azért lehetőleg le kell beszélni az arra járókat.) A gazda visszatértekor a kutya kontrollált módon mutathatja ki örömét, majd rövid idő elteltével továbbhaladásra kész állapotba hozzák magukat (póráz feladása, beigazodás) Speciális mozgássérült-segítő feladatok

19 Helyszín: A vizsga helyszínéül szolgáló terület (pl. bevásárlóközpont) forgalmas része. A feladat célja: Pórázon követés lassú lépésben kerekesszék mellett (bottal járó gazda esetében lábnál követés). A feladat leírása: A gazda a vizsgabizottság által előre meghatározott pontot szabadon közlekedve megközelíti, miközben a kutya a gazda által preferált oldalon halad. Az értékelés szempontjai: A kutya a gazda tempójában halad, végig a kívánt oldalon, és a fordulatok során sem marad le vagy tör előre. (Megálláskor nem kell magától leülnie, de nyugodtan kell várakoznia.) Több vezényszó adása megengedett, de jutalomfalat nem lehet a gazda kezében Helyszín: A vizsga helyszínéül szolgáló terület (pl. bevásárlóközpont). A feladat célja: Közlekedés zsúfolt épületben kosárral a kutya szájában. A feladat leírása: A gazda a kosárba egy zacskó jutalomfalatot helyez, majd a kutyával megfogatja a kosarat (a kosarat a kutya a földről vagy a gazda kezéből is elveheti). A kutyát pórázon vezetve pár percig együtt haladnak. Az értékelés szempontjai: A kutya készségesen szájába veszi, s megfelelő módon tartja a kosarat. Ha a gazda megáll, külön utasítás nélkül is leteheti maga elé a kosarat, de tovább induláskor újra fel kell vennie azt. A kosár tartalmához a kutya nem nyúlhat. A feladat végén a gazda jutalmazhatja a kutyát Helyszín: A vizsga helyszínéül szolgáló terület (pl. bevásárlóközpont) valamely üzlethelyisége. A feladat célja: Kosár és pénztárca küldése az eladónak. A feladat leírása: A gazda egy előre beszervezett eladónak küldeti a kutyával a kosárba helyezett pénztárcát. Az ismeretlen próbálja magára irányítani a kutya figyelmét, kedvesen szól hozzá. Az idegen átveszi a kosarat, kiveszi a pénztárcát, matat benne pár másodpercig, visszateszi a tárcát, majd a kutya visszaviszi a kosarat a gazdának, és átadja. Igyekezni kell úgy beállítani a helyzetet, hogy pár lépcső szintkülönbség legyen a gazda és az eladó között, hiszen a feladat elvileg azt modellezi, mit tehet a gazda, ha nem tud bejutni egy nem akadálymentesített üzletbe.

20 Az értékelés szempontjai: Nem hiba, ha a kutya először ismerősöknek ajánlja fel a kosarat, de aztán a gazda jelei alapján meg kell találnia a célszemélyt. Nem jó, ha az idegen előtt leteszi a kosarat, vagy nehezen ereszti el, esetleg ott hagyja az idegent, míg az a pénztárcával foglalkozik Helyszín: A vizsga helyszínéül szolgáló terület (pl. bevásárlóközpont) A feladat célja: Póráz gazdának való feladása földről. A feladat leírása: A leesett pórázt, a kutya vezényszóra felveszi a földről és átadja a vizsgázónak a vizsga során legalább két alkalommal. Az értékelés szempontjai: A póráz feladása szinte automatikus kell, hogy legyen, ezért a gazda ne a Vedd fel! vezényszót használja, csak annyit mondjon Póráz!. Egyszer zavarással is meg kell tudni oldani a feladatot, tehát például ételpult mellett, vagy idegenek barátkozási próbálkozása során Helyszín: A vizsga helyszínéül szolgáló terület (pl. bevásárlóközpont) A feladat célja: Kisméretű fémtárgy vagy plasztikkártya feladása földről. A feladat leírása: A gazda bankkártyája, pénzérméje, kulcsa (kulcstartó nélkül) a földre esik a gazda közvetlen közelében, a kutya pedig felveszi és kézbe/ölbe átadja. A feladatot bármikor végre lehet hajtani a vizsga folyamán. Az értékelés szempontjai: A feladatot a végrehajtás sikeressége alapján kell értékelni, a végrehajtás gyorsasága nem lényeges szempont, nem hiba, ha nehezen tudja a szájába venni, (nagyon sima talajról pl. fényes kőről igen nehéz felvenni a lapos fémtárgyat), több biztatás is megengedett Helyszín: A vizsga helyszínéül szolgáló terület (pl. bevásárlóközpont) valamely arra alkalmas pontja. A feladat célja: Egy adott tárgy kiválasztása. A feladat leírása: A vizsgabizottság egy tagja a gazda három használati tárgyát helyezi el egymástól kb. 1 méterre, a földtől kb. fél méter magasságban (polcon, padon), majd a gazdát megkéri, hogy

21 hozassa be a tárgyakat a kutyával. A gazda 2-3 méterről küldi a kutyát. A vizsgabizottság határozza meg a behozandó tárgyak sorrendjét. Az értékelés szempontjai: A gazda bármilyen módon jelezheti (mondhatja a nevét, rámutathat), melyik tárgyat kell a kutyának behoznia, de eközben nem hagyhatja el a helyét. A gyakorlat érvényes (megfelelt), ha a kutya mindhárom tárgyat beviszi, függetlenül a sorrendtől Helyszín: A vizsga helyszínéül szolgáló terület (pl. bevásárlóközpont) valamely kevésbé forgalmas pontja. A feladat célja: Villanykapcsolás gyakorlópanel alkalmazásával (fel- és lekapcsolás). A feladat leírása: A gazda a kapcsolópaneltől kb. másfél-két méterre áll meg és küldi előre a kutyát. Előre kell jelezni, hogy a kutya orral vagy manccsal kapcsol. Az értékelés szempontjai: Ha a kutya legalább egyszer felkapcsolja a villanyt, a feladat már elfogadható (megfelelt), kivéve, ha a kutya vaktában rugdossa lábbal a panelt és közben véletlenül eltalálja a kapcsolót Helyszín: A vizsga helyszínéül szolgáló terület (pl. bevásárlóközpont) valamely arra alkalmas pontja. A feladat célja: Ajtónyitás és becsukás (előre felrögzített madzaggal, illetve kifelé nyíló ajtó esetén lehet madzag nélkül). A feladat leírása: A gazda az ajtótól kb. másfél-két méterre áll meg és küldi előre a kutyát ajtót nyitni. Az ajtó kifelé nyílik, s ha a kutya kinyitotta az ajtót, át is kell haladniuk rajta. Majd a kutya orral bökve vagy lábbal mancsolva, támaszkodva behajtja vagy becsukja az ajtót, attól függően, milyen a zárja. Ezután a gazda újra utasítja a kutyát az ajtó nyitására, aki ezúttal a befelé nyíló ajtót kell megfelelő módon kinyissa (a kilincsre rögzített madzag segítségével). A feladatnak akkor van vége, ha visszajöttek a kiindulási oldalra. Az értékelés szempontjai: A feladatot a végrehajtás sikeressége alapján kell értékelni, a végrehajtás gyorsasága nem lényeges szempont. A kutya póráz nélkül dolgozik, de mindvégig tartania kell a

22 kapcsolatot a gazdával. A becsukásnál nem elvárás az ajtó teljes bezáródása. Figyelembe kell venni, hogy milyen nehezen nyílik/csukódik az adott helyszínen használható ajtó Helyszín: A vizsga helyszínéül szolgáló terület (pl. bevásárlóközpont). A feladat célja: Bot/mankó feladása földről. A feladat leírása: Bottal vagy mankóval járó gazda esetében a gazda földre ejti azt, s utasítja a kutyát a tárgy felvételére és visszaadására. Ilyen segédeszközt nem használók esetén a vizsgabizottság egy tagja ejti a földre a kutya előtt a botot vagy mankót, amit a kutya felvesz és a tőle pár méterre lévő gazdának viszi, majd átadja azt. Az értékelés szempontjai: A feladatot a végrehajtás sikeressége alapján kell értékelni, a végrehajtás gyorsasága nem lényeges szempont, nem hiba, ha nehezen tudja a szájába venni a mankót, több biztatás is megengedett. (Mankóval/bottal járó gazdáknál kívánatos, hogy a fogantyú felőli résznél fogja meg az eszközöket, így a jó végüket kézbe adva.) Helyszín: A vizsga helyszínéül szolgáló terület valamely arra alkalmas pontja (pl. park, parkoló). A feladat célja: Hangadás (legalább egyféle hang), majd csönd kérésre. A feladat leírása: A gazda jelére a kutya hangot ad, majd az újabb jelre elhallgat és utasításra várva egy ideig csöndben marad. Az értékelés szempontjai: A kutya a vezényszavakra gyorsan és megfelelő módon reagál Helyszín: A vizsga helyszínéül szolgáló terület valamely arra alkalmas pontja. A feladat célja: Fizetés pénztárnál: pénztárca, bankkártya átadása a pénztárosnak, majd visszaadása a gazdának. A feladat leírása: A feladat a bevásárlásnál a pénztárban való fizetést imitálja. A gazda átadja a kutyának a pénztárcáját, aki elveszi azt, mellső lábaival a pultra támaszkodik és átadja a tárcát a pénztárosnak. Majd újra átveszi a tárcát a pénztárostól, és visszaadja a gazdának azt. Megfelelő üzlethe-

23 lyiség hiányában az egyik vizsgáztató is játszhatja az eladó szerepét, ez esetben bármilyen asztalnál lehet modellezni a szituációt. Az értékelés szempontjai: A kutya a vezényszavakra megfelelő módon reagál, sikeresen átadja, majd elveszi a tárcát és visszaviszi a vizsgázónak. 3. A vizsga értékelése Az egyes feladatok (összesen 21) értékelését a vizsgabizottság tagjai külön-külön végzik el az előre nyomtatott értékelőlapok felhasználásával. Az értékelés a megadott szempontok mérlegelése alapján háromfokozatú skála alkalmazásával történik (kiválóan megfelelt, megfelelt, nem felelt meg). Ha a körülmények, vagy a gazda állapota nem teszik lehetővé, maximum két feladat a vizsgabizottság beleegyezésével elmaradhat. A vizsga befejeztével a vizsgabizottsági tagok egyeztetik vizsgalapjaikat és közös mérlegelés után hoznak végleges döntést a vizsga eredményességéről. Ha a bizottság az alább megadott szabályok alkalmazásával sem tudja egyértelműen eldönteni a vizsga minősítését, akkor az elnök véleményét kell döntőnek tekinteni. Az egyes feladatok minősítése azonos azzal a minősítéssel, amit a vizsgabizottság tagjainak többsége adott. A vizsgát SIKERES-re kell minősíteni, amennyiben: -legfeljebb egy feladat esetében adott a bizottság tagjainak többsége Nem felelt meg minősítést, vagy maximum 2 feladat esetében a bizottság tagjaiközül legfeljebb egy adott Nem felelt meg minősítést. Minden egyéb esetben a vizsgát SIKERTELEN-re kell minősíteni.

24 C, Siketek és nagyothallók számára kiképzett jelző kutyák vizsgaszabályzata 1. A vizsgán való megfelelés általános követelményei a.) A párosnak bizonyítania kell, hogy a kutya kiegyensúlyozott és bármilyen környezetben képes együttműködni a gazdájával úgy, hogy közben nyilvános helyeken konfliktusmentesen tud alkalmazkodni a többi ember igényeihez is. b.) Az adott gazda speciális igényeihez igazított, és a vizsga helyszínén nem végezhető hangjelző feladatok végrehajtására és ellenőrzésére a gazda otthonában kell sor kerüljön. A feladatok végrehajtásáról értékelhető videofelvételt kell készíteni. A videofelvétel elkészítése és vizsgabizottság számára való eljuttatása a kiképző szervezet feladata. c.) Amennyiben a gazda nemcsak hallásában, hanem verbális képességeiben is korlátozott, az utasítások kiadása más módon is történhet, illetve a vizsga megkezdése előtt erről egyeztetni kell a vizsgabizottsággal. 2. A vizsgafeladatok 2.1. Megbízhatósági teszt nyilvános helyen alapengedelmesség és közlekedésbiztonság ellenőrző feladatai Helyszín: parkoló. Feladat célja: Közlekedési eszközből való biztonságos ki-be szállás a kutyával. Feladat leírása: A vizsga helyszínére érkező gazda és kutyája kiszáll az őt szállító járműből, illetve távozáskor beszállnak a járműbe. Az értékelés szempontjai: Mindig látszania kell annak, hogy a gazda kontrollálja a kutya akcióit. A kutya nem ugorhat ki-be utasítás nélkül, nem szaglászhat, bóklászhat a jármű mellett. Amennyiben autóval érkeznek-távoznak, kívánatos, hogy a kutya türelmesen (ülve vagy fekve) várjon, míg a gazda elkészül a ki-be szállással.

25 Helyszín: Kutya sétáltatására, piszkoltatására alkalmat terület (pl. park, kutyafuttató) Feladat célja: Piszkoltatás, behívás nagyobb távolságról (szabad játékból), idegen kutyával való találkozás. Feladat leírása: A gazda pórázon vezetve a kutyát megközelíti a piszkoltatásra alkalmas területet, piszkoltat, majd a hámot-pórázt eltávolítva szabadon engedi a kutyát. A vizsgázó kutya találkozik és játszhat idegen kutyával. A Vizsgázó a vizsgabizottság kérésére behívja és közlekedésre alkalmas állapotba hozza az állatot (hám, póráz feltevése). Az értékelés szempontjai: A kutya, amennyiben épp szüksége van, a gazda kérésére pórázon kell, hogy elvégezze a dolgát, a gazda erre a kutyának legalább 1 perc időt hagy. Csak a gazda engedélyére mehet játszani (nem a póráz levételekor magától), hívásra visszajön (több hívójel megengedett). Nem távolodik el hallótávolságon kívülre. Kérésre bebújik a nyakörvbe, hámba. Idegen kutyákkal közömbös, barátságos, de legalábbis kontrollálható a viselkedése Helyszín: A vizsga helyszínéül szolgáló terület (pl. bevásárlóközpont) Feladat célja: Épület megközelítése, forgóajtón, vízlevezető rácson való áthaladás, liftezés. A feladat leírása: A vizsgabizottsággal előre egyeztetett útvonalon haladva megközelítik az épületet, és azon belül az előre meghatározott helyre mennek, miközben lehetőleg áthaladnak vízlevezető rácson, forgóajtón és használnak liftet. Az értékelés szempontjai: A kutya nyugodtan kell, hogy haladjon a gazda oldalán és nem mutathat félelmet a bejáratnál vagy a liftezés során sem. A kisebb rácsot átugorhatja, de csak ha így nem rántja meg a gazdát. A liftajtóban a gazda irányítását követve előre megy, vagy hátra marad, ha a póráz nem elég hosszú, az akciót szabadon is jól kontrollálható módon hajtja végre. A liftben a lehető legpraktikusabban helyezkedik, hogy ne legyen útban. Több vezényszó adása megengedett, de jutalomfalat nem lehet a gazda kezében, vagy a kutya számára látható helyen. Amennyiben a gazdának úgy kényelmes vagy praktikus, a kutyát ölbe veheti Helyszín: A vizsga helyszínéül szolgáló terület (pl. bevásárlóközpont).

26 Feladat célja: Közömbösség idegen emberekkel. A feladat leírása: A vizsgáztatók által felkért idegen személyek (1-1 felnőtt illetve lehetőség szerint gyerek is) külön-külön a vizsgázóhoz lépnek és megpróbálnak a kutyával kontaktust teremteni. Az értékelés szempontjai: A kutyát simogatni vágyó felnőttek (illetve gyerek) nem vonhatják el a kutya figyelmét a gazdáról. A kutya semmilyen körülmények között nem mozdulhat el a helyéről, végig a gazdát kell figyelnie. Az idegenek a gazda engedélyével röviden hozzá érhetnek, vagy megsimogathatják a kutyát. A kutya nem üdvözölheti őket felugrálva, vagy a gazdát otthagyva, csupán passzívan tűrheti a simogatást, lehetőleg a gazdát figyelve Helyszín: A vizsga helyszínéül szolgáló terület (pl. bevásárlóközpont). Feladat célja:behívás ültetésből. A feladat leírása: A gazda egy kijelölt helyen ültetésben hagyja a kutyát, majd a pórázát ledobva kb. 10 méterre eltávolodik. Kb. 5 másodperc várakozás után magához hívja a kutyát. Az értékelés szempontjai: A kutya által felvett testhelyzetnek nincs nagy jelentősége, csak annak, hogy a kutya figyelje a gazdát és hívásra gazdájához menjen Helyszín: Zsúfolt hely, figyelemelvonó szociális (emberek) és fizikai (zaj, illatok) ingerekkel. Feladat célja: Ültetés különböző helyzetekben. A feladat leírása: Legalább két különböző alkalommal, például büfépult mellett, illetve amikor egy idegennel beszélget a gazda, a gazda utasítására a kutya leül. Az értékelés szempontjai: Jó, ha a kutya az első szóra vagy jelre leül, de fontosabb követelmény, hogy ne kelljen hangosan, keményen kiadni a vezényszót Helyszín: Zsúfolt hely, figyelemelvonó ingerekkel. Feladat célja: Fektetés különböző helyzetekben. A feladat leírása: Legalább három különböző alkalommal a gazda lefekteti a kutyát. A szituációk különbözők: (I) gyorsétteremben (illetve más arra alkalmas helyen) étkezéskor az asztal alatt, (II)

27 nagy, zajos rakodó kocsi elhaladásakor, (III) tömegben miközben egy idegen (az egyik vizsgáztató) természetes mozdulattal átlépi a fekvő kutyát. A fektetés végén a gazda egyhelyben maradva vezényszóval ülteti/állítja fel a kutyát, és csak akkor indul el, amikor a kutya már nem fekszik. Az értékelés szempontjai: A kutya az utasítást végrehajtja, és nyugodtan fekszik az átlépés alatt is, ideális esetben a gazdát nézi. A zajos környezeti ingerek esetén a kutya intenzív reakciókat adhat, amelyek alkalmasak a gazda figyelmeztetésére, ugyanakkor nem utalnak erős félelemre Helyszín: Étterem, kávézó, illetve más étkezésre alkalmas hely. A feladat célja: Élelem-megtagadás. A feladat leírása: A kutya nyugodtan fekszik az asztal alatt, úgy hogy a környezetét ne zavarja. Az egyik kutya számára idegen vizsgáztató a kutya közelében leejt egy falatot a földre. A falat lent marad 3-5 percig. (Végül ki kell dobni, a kutya nem kaphatja meg.) Az értékelés szempontjai: Jó, ha a kutya látva a falatot elfordítja vagy leteszi a fejét, de semmiképp nem nyúl a falathoz.a gazda rászólhat a kutyára, de nem használhatja a pórázt, és nem érhet a kutyához Helyszín: A vizsga helyszínéül szolgáló terület (pl. bevásárlóközpont) valamely védett, kevéssé forgalmas pontja. A feladat célja: Helyben maradás idegen helyen a gazda távollétében. A feladat leírása: A gazda egy fal melletti védett helyen (pl. a mosdó bejárati ajtajánál lefekteti a kutyát, és eltávozik (pl. bemegy a mosdóba), Majd 3-5 perc elteltével kijön és folytatják a sétát. A vizsgabizottság tagjai végig a kutya közelében maradnak. Az értékelés szempontjai: A kutya nyugodtan fekszik, nem állhat fel, vagy mehet arrébb, csak ha valamilyen külső körülmény erre kényszeríti, például arra tolnak egy bevásárlókocsit, ami elütné, ha nem menne arrébb. Akkor sem állhat fel, ha barátságosan hívogatják. (Erről azért lehetőleg le kell beszélni az arra járókat.) A gazda visszatértekor a kutya kontrollált módon mutathatja ki örömét, majd rövid idő elteltével továbbhaladnak.

28 Speciális halló-kutya feladatok Helyszín: A vizsga helyszínéül szolgáló terület (pl. bevásárlóközpont) A feladat célja: Telefoncsörgés jelzése. A feladat leírása: A gazda telefonszámát a vizsgabizottság egy tagja egy előre meg nem határozott időpontban hívja. A kutyának azt előre bejelentett módon jeleznie kell a gazdának. Az értékelés szempontjai: A kutya azonnal és egyértelműen jelez. Fontos, hogy a közelben csörgő idegen telefonokat ne jelezze be Helyszín: A gazda otthona. A feladat célja: Hangadás (ugatás), majd csönd kérésre. A feladat leírása: A gazda jelére a kutya hangot ad, majd az újabb jelre elhallgat, csöndben marad. Az értékelés szempontjai: A kutya a vezényszavakra gyorsan és megfelelő módon reagál. Mivel a gazda nem hallja a kutya esetleges ugatását, fontos, hogy a kutya a tréning során megtanulja a hangadás kontrollját. Süket-néma gazda esetén pedig a hangadásnak fontos funkciója lehet Helyszín: A gazda otthona. A feladat célja: Háztartási zajok (legalább kettő különböző zaj) gazda egyéni igényeinek megfelelő jelzése. A feladat leírása: Adott helyzetben (például: gyereksírás, kukta/vízforraló, ajtócsengő vagy kopogás, tűzjelző megszólalása) a kutya a gazda számára egyértelmű módon jelez. Az értékelés szempontjai: A kutya a hangra gyorsan és megfelelő módon kell reagáljon. Amelyik feladat a vizsga időpontjában végrehajtható (pl. ajtócsengő, kopogás, telefon, ébresztő óra, tűzjelző, stb.) azt a helyszínen kell vizsgálni. Amennyiben valamelyik specifikus hangjelzési feladat nem hajtható végre, (pl. gyereksírás, stb.) abban az esetben videofelvétel bemutatásával kell a kiképző szervezetnek, illetve a gazdának a vizsgabizottság előtt hitelt érdemlően igazolnia a feladat végrehajtásának képességét.

29 A vizsgabizottságnak legkésőbb a vizsgát megelőző 3. napon kell benyújtania a videofelvételt, melyhez csatolni kell a gazdajelölt, valamint az esemény bekövetkezésekor jelen lévő személyek írásbeli nyilatkozatait, mely a videofelvétel hitelességét, a felvétel készítésének időpontját, helyszínét, valamint adatait tartalmazza. A videofelvétel elbírálásra való alkalmasságát a vizsgabizottság saját hatáskörében dönti el, amennyiben úgy ítéli meg, hogy a felvétel alkalmatlan a kutya képességeinek objektív értékelésére, úgy a gazdajelöltet, illetve a kiképző szervezetet újabb felvétel elkészítésére kötelezheti. A vizsga lezárására csak akkor kerül sor, ha a kiképző szervezet az újabb értékelésre alkalmasnak minősített videofelvételt benyújtja. Az új videófelvételt a vizsgát követő 30 napon belül be kell nyújtani. A benyújtás elmulasztása vagy határidőn túli teljesítése esetén a vizsgabizottság az adott feladatot Nem felelt meg minősítéssel kell értékelje. 3. Az egyes feladatok végrehajtása és értékelése A vizsgafeladatokat a vizsgázó a vizsgabizottság utasításai alapján, a bizottság által kiválasztott körülmények között és az általa meghatározott sorrendben kell végrehajtsa. A soron következő feladatot a bizottság a vizsga során nevezi meg, a sorrendről a vizsgázónak előzetes információja nincsen. Az egyes feladatok (összesen 12) értékelését a vizsgabizottság tagjai külön-külön végzik el az előre nyomtatott értékelőlapok felhasználásával. Az értékelés a megadott szempontok mérlegelése alapján háromfokozatú skála alkalmazásával történik (kiválóan megfelelt, megfelelt, nem felelt meg). Ha a körülmények, vagy a gazda állapota nem teszik lehetővé, maximum két feladat a vizsgabizottság beleegyezésével elmaradhat. A vizsga befejeztével a vizsgabizottsági tagok egyeztetik vizsgalapjaikat és közös mérlegelés után hoznak végleges döntést a vizsga eredményességéről. Ha a bizottság az alább megadott szabályok alkalmazásával sem tudja egyértelműen eldönteni a vizsga minősítését, akkor az elnök véleményét kell döntőnek tekinteni. Az egyes feladatok minősítése azonos azzal a minősítéssel, amit a vizsgabizottság tagjainak többsége adott. A vizsgát SIKERES-re kell minősíteni, amennyiben:

Siketek és nagyothallók számára kiképzett jelző kutyák vizsgaszabályzata

Siketek és nagyothallók számára kiképzett jelző kutyák vizsgaszabályzata Siketek és nagyothallók számára kiképzett jelző kutyák vizsgaszabályzata 1. A vizsgán való megfelelés általános követelményei a.) A párosnak bizonyítania kell, hogy a kutya kiegyensúlyozott és bármilyen

Részletesebben

A. A vakvezető kutyák vizsgaszabályzata

A. A vakvezető kutyák vizsgaszabályzata A. A vakvezető kutyák vizsgaszabályzata 1. A vizsga lebonyolításával kapcsolatos alapvető követelmények A vizsgáztatás során különös figyelemmel kell lenni a vizsgázó személy (továbbiakban Vizsgázó) egyéni

Részletesebben

Siketek és nagyothallók számára kiképzett jelző kutyák vizsgaszabályzata

Siketek és nagyothallók számára kiképzett jelző kutyák vizsgaszabályzata Siketek és nagyothallók számára kiképzett jelző kutyák vizsgaszabályzata 1. A vizsgán való megfelelés általános követelményei a.) A párosnak bizonyítania kell, hogy a kutya kiegyensúlyozott és bármilyen

Részletesebben

A személyi segítő kutyák vizsgaszabályzata

A személyi segítő kutyák vizsgaszabályzata A személyi segítő kutyák vizsgaszabályzata 1. A vizsgán való megfelelés általános követelményei a) A párosnak bizonyítania kell, hogy a kutya kiegyensúlyozott és bármilyen környezetben képes együttműködni

Részletesebben

A mozgássérült-segítő kutyák vizsgaszabályzata

A mozgássérült-segítő kutyák vizsgaszabályzata A mozgássérült-segítő kutyák vizsgaszabályzata 1. A vizsgán való megfelelés általános követelményei a) A párosnak bizonyítania kell, hogy a kutya kiegyensúlyozott és bármilyen környezetben képes együttműködni

Részletesebben

A mozgássérült-segítő kutyák vizsgaszabályzata

A mozgássérült-segítő kutyák vizsgaszabályzata A mozgássérült-segítő kutyák vizsgaszabályzata 1. A vizsgán való megfelelés általános követelményei a) A párosnak bizonyítania kell, hogy a kutya kiegyensúlyozott és bármilyen környezetben képes együttműködni

Részletesebben

Segítőkutyák vizsgafeladatai Rohamjelző Személyi segítő Terápiás Vakvezető

Segítőkutyák vizsgafeladatai Rohamjelző Személyi segítő Terápiás Vakvezető Hallássérülteket segítő Mozgássérültsegítő Segítőkutyák vizsgafeladatai Rohamjelző Személyi segítő Terápiás Vakvezető 1. vizsgán való megfelelés követelményei - - - z értékelés szempontjai vizsga 1. helyen

Részletesebben

A vakvezető kutyák vizsgaszabályzata

A vakvezető kutyák vizsgaszabályzata A vakvezető kutyák vizsgaszabályzata 1. A vizsga lebonyolításával kapcsolatos alapvető követelmények A vizsgáztatás során különös figyelemmel kell viseltetni a vizsgázó személy (továbbiakban Vizsgá-zó)

Részletesebben

A vakvezető kutyák vizsgaszabályzata

A vakvezető kutyák vizsgaszabályzata A vakvezető kutyák vizsgaszabályzata 1. A vizsga lebonyolításával kapcsolatos alapvető követelmények A vizsgáztatás során különös figyelemmel kell viseltetni a vizsgázó személy (továbbiakban Vizsgázó)

Részletesebben

A rohamszerűen jelentkező állapotokban szenvedők számára segítséget nyújtó kutyák vizsgaszabályzata

A rohamszerűen jelentkező állapotokban szenvedők számára segítséget nyújtó kutyák vizsgaszabályzata A rohamszerűen jelentkező állapotokban szenvedők számára segítséget nyújtó kutyák vizsgaszabályzata 1. A vizsgán való megfelelés általános követelményei a.) A párosnak bizonyítania kell, hogy a kutya kiegyensúlyozott

Részletesebben

A rohamszerűen jelentkező állapotokban szenvedők számára segítséget nyújtó kutyák vizsgaszabályzata

A rohamszerűen jelentkező állapotokban szenvedők számára segítséget nyújtó kutyák vizsgaszabályzata A rohamszerűen jelentkező állapotokban szenvedők számára segítséget nyújtó kutyák vizsgaszabályzata 1. A vizsgán való megfelelés általános követelményei a.) A párosnak bizonyítania kell, hogy a kutya kiegyensúlyozott

Részletesebben

A 27/2009 (XII.3.) SzMM rendelet hatálya alá eső segítő kutyák képesítési követelményei, viselkedési és állategészségügyi standardjai.

A 27/2009 (XII.3.) SzMM rendelet hatálya alá eső segítő kutyák képesítési követelményei, viselkedési és állategészségügyi standardjai. www.matesze.hu A 27/2009 (XII.3.) SzMM rendelet hatálya alá eső segítő kutyák képesítési követelményei, viselkedési és állategészségügyi standardjai. TARTALOMJEGYZÉK 1. Általános megjegyzések 4 2. A segítő

Részletesebben

Terápiás kutyák verseny szabályzata

Terápiás kutyák verseny szabályzata Terápiás kutyák verseny szabályzata A terápiás kutyák igen sokrétű feladat megoldására kiképzett és folyamatosan tanuló, és emellett dolgozó ebek. A sokféle tevékenységük közül ezen versenyen két legfontosabb

Részletesebben

1. Alapelvek a közlekedésben

1. Alapelvek a közlekedésben 1. Alapelvek a közlekedésben 1. Mit jelent a közlekedésben a bizalmi elv? a) Számíthat arra, hogy a KRESZ minden helyzetben és helyen pontosan szabályozza a közlekedésben részt vevők jogait és kötelességeit.

Részletesebben

ScH I. - VK I. vizsga Nyomkövetés. A nyomkövetés elõkészítése

ScH I. - VK I. vizsga Nyomkövetés. A nyomkövetés elõkészítése ScH I. - VK I. vizsga Nyomkövetés A nyomkövetés elõkészítése 1. Pórázon lévõ kutyával a kutyavezetõ jelentkezik a bírónál. 2. A tetoválási szám leolvasása és a vizsgapapírokkal való összevetése. 3. Lazán

Részletesebben

Vizsgaszabályzat. Jelen vizsgarendszer kidolgozásában közremûködtek: K3 Kinológia Egyesület. K99 Egyesület

Vizsgaszabályzat. Jelen vizsgarendszer kidolgozásában közremûködtek: K3 Kinológia Egyesület. K99 Egyesület Vizsgaszabályzat 2010 Jelen vizsgarendszer kidolgozásában közremûködtek: K3 Kinológia Egyesület K99 Egyesület A vizsgarendszer összeállításában felhasználásra került az FCI IPO szabályzata. A K99 címû

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Közszolgálati Egyetem által szervezett ügykezelői alapvizsgákon közreműködő vizsgáztatók számára

TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Közszolgálati Egyetem által szervezett ügykezelői alapvizsgákon közreműködő vizsgáztatók számára TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Közszolgálati Egyetem által szervezett ügykezelői alapvizsgákon közreműködő vizsgáztatók számára Budapest, 2012. október A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Vezető- és Továbbképzési Intézete

Részletesebben

VERSENY BEVEZETŐ SZINT

VERSENY BEVEZETŐ SZINT MEOESZ MAGYAR PÁSZTORKUTYÁK MUNKAVERSENYE Startszám: VERSENY BEVEZETŐ SZINT B ágazat (8 HÓNAPOS KORTÓL) BÍRÁLATI LAP A kutyavezető önként elfogadja a teljesítménybíró, ill. a rendező utasításait, valamint

Részletesebben

Egyéni projektek a felnőttkori gyógypedagógiai fejlesztésben. Mentálisan akadálymentes közlekedés

Egyéni projektek a felnőttkori gyógypedagógiai fejlesztésben. Mentálisan akadálymentes közlekedés Egyéni projektek a felnőttkori gyógypedagógiai fejlesztésben Mentálisan akadálymentes közlekedés A gyógypedagógiai vizsgálatok, megfigyelések célja Az ügyfél megismerése (meglévő képességek, készségek;

Részletesebben

Az engedelmes vizsga a MEOE Elnöksége által, 2007-ben elfogadott, jelenleg érvényben lévő szabályzat.

Az engedelmes vizsga a MEOE Elnöksége által, 2007-ben elfogadott, jelenleg érvényben lévő szabályzat. engedelmes vizsga e Az engedelmes vizsga a MEOE Elnöksége által, 2007-ben elfogadott, jelenleg érvényben lévő szabályzat. Bevezetés A kutyaiskolákat sokan keresik fel azzal, hogy szeretnék, ha a családi

Részletesebben

Magyar joganyagok - Nemzeti Közlekedési Hatóság közleménye - a közúti járművek m 2. oldal Segéd- és motorkerékpárok vizsgálata, Jármű műszaki vizsgála

Magyar joganyagok - Nemzeti Közlekedési Hatóság közleménye - a közúti járművek m 2. oldal Segéd- és motorkerékpárok vizsgálata, Jármű műszaki vizsgála Magyar joganyagok - Nemzeti Közlekedési Hatóság közleménye - a közúti járművek m 1. oldal Nemzeti Közlekedési Hatóság közleménye a közúti járművek műszaki megvizsgálását végző vizsgabiztosok képzéséről

Részletesebben

Jelzőőri tevékenység oktatása

Jelzőőri tevékenység oktatása Jelzőőri tevékenység oktatása Szilágyi Omer r.ftzls. Pécs RK Központi Szolgálatirányító parancsnok Nagykozári Polgárőr Egyesület omer.seriff@gmail.com 2017 Jogalap 2011.évi CLXV. törvény a polgárőrségről

Részletesebben

A TÜV Rheinland InterCert Kft. Akadémia. Vizsgaszabályzat

A TÜV Rheinland InterCert Kft. Akadémia. Vizsgaszabályzat A TÜV Rheinland InterCert Kft. Akadémia Vizsgaszabályzat TÜV Rheinland InterCert Kft. Akadémia üzleti terület Cím: 1132 Budapest, Váci út 48 / A - B. Telefon: 461-1240 Fax: 461-1199. E-mail: akademia@hu.tuv.com

Részletesebben

Az értékelés rendszere - hasznos tanácsok az akkreditált képzési programokhoz

Az értékelés rendszere - hasznos tanácsok az akkreditált képzési programokhoz Az értékelés rendszere - hasznos tanácsok az akkreditált képzési programokhoz A képzések lényeges eleme az értékelés, hiszen ez alapján kap visszajelzést a résztvevő és az intézmény is a képzés hatékonyságáról.

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Közszolgálati Egyetem által szervezett ügykezelői alapvizsgákon közreműködő vizsgáztatók számára

TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Közszolgálati Egyetem által szervezett ügykezelői alapvizsgákon közreműködő vizsgáztatók számára TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Közszolgálati Egyetem által szervezett ügykezelői alapvizsgákon közreműködő vizsgáztatók számára Budapest, 2017. április Tisztelt Vizsgáztatók! A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Államtudományi

Részletesebben

B kategóriás vizsgázók (fő)

B kategóriás vizsgázók (fő) Az Európai Uniós projektek gyakorlati hasznosítása a hazai gépjárművezető képzés fejlesztésben Ipolyi-Keller Imre Budapest, 2010. február 12. 1 A Module Close To projekt Történnek balesetek, de nem velem.

Részletesebben

KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ A. A képzési program

KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ A. A képzési program KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ A Megnevezése A képzési program OKJ azonosító 32 720 01 Szakmai, vagy nyelvi programkövetelmény azonosítója Engedély megszerzését követően a nyilvántartásba-vételi szám A képzési program

Részletesebben

NEMZETI KLÍMAVÉDELMI HATÓSÁG VIZSGASZABÁLYZAT SZEPTEMBER VIZSGASZABÁLYZAT

NEMZETI KLÍMAVÉDELMI HATÓSÁG VIZSGASZABÁLYZAT SZEPTEMBER VIZSGASZABÁLYZAT VIZSGASZABÁLYZAT A fluortartalmú üvegházhatású gázokkal kapcsolatos tevékenységeket végzők képesítésére vonatkozó szabályokról szóló 60/2016. (XII. 28.) NFM rendelet szerint Jelen dokumentum a Nemzeti

Részletesebben

A TITKOS ÜGYKEZELŐI KÉPZÉSI PROGRAM KÖVETELMÉNYRENDSZERE

A TITKOS ÜGYKEZELŐI KÉPZÉSI PROGRAM KÖVETELMÉNYRENDSZERE A TITKOS ÜGYKEZELŐI KÉPZÉSI PROGRAM KÖVETELMÉNYRENDSZERE A Nemzeti Biztonsági Felügyelet együttműködve a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel, a minősített adat védelméről szóló 2009. évi CLV. törvény valamint

Részletesebben

VIZSGASZABÁLYZAT. az értékpapír-ügyintéző vizsgához, a határidős piaci vizsgához és az opciós piaci vizsgához

VIZSGASZABÁLYZAT. az értékpapír-ügyintéző vizsgához, a határidős piaci vizsgához és az opciós piaci vizsgához VIZSGASZABÁLYZAT az értékpapír-ügyintéző vizsgához, a határidős piaci vizsgához és az opciós piaci vizsgához Bevezető A Közép-európai Brókerképző és Értékpapír-piaci Ismeretterjesztő Alapítvány az egységes

Részletesebben

A terápiás kutyák vizsgaszabályzata

A terápiás kutyák vizsgaszabályzata A terápiás kutyák vizsgaszabályzata 1. A vizsgán való megfelelés általános követelményei A párosnak a vizsgán azt kell bizonyítania, hogy mindketten kiegyensúlyozottak, és bármilyen környezetben képesek

Részletesebben

MANTRAILINGES KUTYÁK ALKALMASSÁGI ÉS MINŐSÍTŐ TELJESÍTMÉNYBÍRÁLATI RENDJE A KATEGÓRIA 1. SZINT

MANTRAILINGES KUTYÁK ALKALMASSÁGI ÉS MINŐSÍTŐ TELJESÍTMÉNYBÍRÁLATI RENDJE A KATEGÓRIA 1. SZINT MANTRAILINGES KUTYÁK ALKALMASSÁGI ÉS MINŐSÍTŐ TELJESÍTMÉNYBÍRÁLATI RENDJE A KATEGÓRIA 1. SZINT v1.0-161025 2 TARTALOMJEGYZÉK ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK... 3 KIEMELT CÉLOK... 3 ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTOK... 3 A VIZSGARENDSZER

Részletesebben

Magyar joganyagok - 81/2004. (IX. 18.) ESzCsM rendelet - az egyes szociális szolgálta 2. oldal d) a képzésben résztvevő oktatók képesítése és a felhas

Magyar joganyagok - 81/2004. (IX. 18.) ESzCsM rendelet - az egyes szociális szolgálta 2. oldal d) a képzésben résztvevő oktatók képesítése és a felhas Magyar joganyagok - 81/2004. (IX. 18.) ESzCsM rendelet - az egyes szociális szolgálta 1. oldal 81/2004. (IX. 18.) ESzCsM rendelet az egyes szociális szolgáltatásokat végzők képzéséről és vizsgakövetelményeiről

Részletesebben

FELADATLAP. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésre nevelési programjának megvalósítása 3-4. ÉVFOLYAMOSOK RÉSZÉRE

FELADATLAP. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésre nevelési programjának megvalósítása 3-4. ÉVFOLYAMOSOK RÉSZÉRE FELADATLAP 3-4. ÉVFOLYAMOSOK RÉSZÉRE A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésre nevelési programjának megvalósítása A közúti közlekedés biztonságát szolgáló köznevelési intézményi nevelési tevékenység

Részletesebben

Tájékoztatás a 4- éves doktori tanulmányok komplex vizsgájáról: a jelentkezésre és a vizsga lebonyolítására vonatkozó információk

Tájékoztatás a 4- éves doktori tanulmányok komplex vizsgájáról: a jelentkezésre és a vizsga lebonyolítására vonatkozó információk Tájékoztatás a 4- éves doktori tanulmányok komplex vizsgájáról: a jelentkezésre és a vizsga lebonyolítására vonatkozó információk Ezen tájékoztató dokumentum célja a komplex átvilágító vizsgára vonatkozó

Részletesebben

5000 Szolnok, Templom út 6. Tel.: 56/511-050, fax.: 56/511-055, e-mail: belvarosi.iskola@upcmail.hu. OM azonosító: 035878

5000 Szolnok, Templom út 6. Tel.: 56/511-050, fax.: 56/511-055, e-mail: belvarosi.iskola@upcmail.hu. OM azonosító: 035878 5000 Szolnok, Templom út 6. Tel.: 56/511-050, fax.: 56/511-055, e-mail: belvarosi.iskola@upcmail.hu OM azonosító: 035878 a Szegő Gábor Általános Iskola HÁZIRENDJE Módosításokkal együtt hatályba lép: 2015.

Részletesebben

A vizsgaszervezés eljárásrendje

A vizsgaszervezés eljárásrendje A vizsgaszervezés eljárásrendje A VIZSGA SZERVEZÉSÉNEK LÉPÉSEI (Vakvezető, mozgássérült-segítő, személyi segítő, illetve jelző kutyák, valamint terápiás kutyák temperamentum vizsgája) Teendők Megjegyzés

Részletesebben

A Huszár Gál Gimnázium, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Óvoda Házirendje. 2015-2016-os tanév. Készítette: Donka Péter igazgató

A Huszár Gál Gimnázium, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Óvoda Házirendje. 2015-2016-os tanév. Készítette: Donka Péter igazgató A Huszár Gál Gimnázium, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Óvoda Házirendje 2015-2016-os tanév Készítette: Donka Péter igazgató Tartalomjegyzék 1. Bevezető rendelkezések... 4 1.1. A házirendről...

Részletesebben

FOGLALKOZÁS TERVEZET

FOGLALKOZÁS TERVEZET FOGLALKOZÁS TERVEZET Dyslexia- prevenciós, dyscalculiaprevenciós foglalkozás kutyával Foglalkozás vezető: Jéckel Ildikó logopédus, gyógypedagógus Terápiát segítő állatfelvezető: Töttősiné Törő Anita gyógypedagógus,

Részletesebben

A terápiás kutyák vizsgaszabályzata

A terápiás kutyák vizsgaszabályzata A terápiás kutyák vizsgaszabályzata 1. A vizsgán való megfelelés általános követelményei A párosnak a vizsgán azt kell bizonyítania, hogy mindketten kiegyensúlyozottak, és bármilyen környezetben képesek

Részletesebben

1/2017(11.23) jegyzői utasítás

1/2017(11.23) jegyzői utasítás 1/2017(11.23) jegyzői utasítás A polgármesteri és képviselői vagyonnyilatkozat tétellel, betekintéssel és ellenőrzéssel kapcsolatos eljárási szabályokról 1. A polgármester és az önkormányzati képviselő

Részletesebben

Tanulmányi szabályzat. A szabályzat hatálya az MVLSZ által szervezett képzésben résztvevő hallgatók, tanulmányi és vizsgaügyeire terjed ki.

Tanulmányi szabályzat. A szabályzat hatálya az MVLSZ által szervezett képzésben résztvevő hallgatók, tanulmányi és vizsgaügyeire terjed ki. Tanulmányi szabályzat A szabályzat hatálya az MVLSZ által szervezett képzésben résztvevő hallgatók, tanulmányi és vizsgaügyeire terjed ki. A szabályzat ismerete kötelező érvényű mindenkire, aki közvetve

Részletesebben

MANTRAILINGES KUTYÁK ALKALMASSÁGI ÉS MINŐSÍTŐ TELJESÍTMÉNYBÍRÁLATI RENDJE

MANTRAILINGES KUTYÁK ALKALMASSÁGI ÉS MINŐSÍTŐ TELJESÍTMÉNYBÍRÁLATI RENDJE MANTRAILINGES KUTYÁK ALKALMASSÁGI ÉS MINŐSÍTŐ TELJESÍTMÉNYBÍRÁLATI RENDJE B KATEGÓRIA - Bevethetőségi vizsga v1.0-161025 2 TARTALOMJEGYZÉK ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK... 3 KIEMELT CÉLOK... 3 ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTOK...

Részletesebben

ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS VIZSGÁZTATÁS

ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS VIZSGÁZTATÁS VIZSGATÁJÉKOZTATÓ az elsősegélynyújtás vizsgáról Változat azonosítószáma: 130206 1. oldal, összesen: 8 Tartalomjegyzék 1. A vizsga tananyaga... 3 2. Vizsgára jelentkezés... 3 3. Vizsga helye és időpontja...

Részletesebben

Jó megoldások az akadálymentes közösségi közlekedési szolgáltatások tájékoztatására

Jó megoldások az akadálymentes közösségi közlekedési szolgáltatások tájékoztatására Jó megoldások az akadálymentes közösségi közlekedési szolgáltatások tájékoztatására Az alábbiakban röviden összefoglaljuk a BKK akadálymentes szolgáltatásainak tájékoztatását. Akadálymentesen Budapesten

Részletesebben

KRESZ feladatlap (TÁBLAISMERET)

KRESZ feladatlap (TÁBLAISMERET) Kor: Nem: férfi/nő Település:... Jogosítvány: Van/Nincs 1) Mi a tábla megnevezése? KRESZ feladatlap (TÁBLAISMERET) a. Egyéb veszély b. Vigyázz! Autó c. Elsőbbségadás kötelező 2) Mi a tábla megnevezése?

Részletesebben

V. SZEGVÁR KUPA JÚNIUS 10. 1

V. SZEGVÁR KUPA JÚNIUS 10. 1 V. SZEGVÁR KUPA 2017. JÚNIUS 10. 1 Általános szabályozás A versenyen bármilyen fajtájú és nemű kutya indulhat. Oltási könyv nélkül a versenyző nem vehet részt a versenyen. Kötelező felszerelés minden ágazatban:

Részletesebben

TERELÉSI KÉPESSÉG VIZSGA MEOESZ-TKV

TERELÉSI KÉPESSÉG VIZSGA MEOESZ-TKV Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége 1194 Budapest, XIX. kerület, Hofherr Albert u. 38-40. Tel : +36-1-208-23-07 Fax : +36-1-208-23-06, email : info@kennelclub.hu TERELÉSI KÉPESSÉG VIZSGA

Részletesebben

Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny, 2004/2005-ös tanév INFORMATIKA, II. (programozói) kategória második fordulójának javítási útmutatója

Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny, 2004/2005-ös tanév INFORMATIKA, II. (programozói) kategória második fordulójának javítási útmutatója Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny, 2004/2005-ös tanév INFORMATIKA, II. (programozói) kategória második fordulójának javítási útmutatója Kérjük a tisztelt kollégákat, hogy az egységes értékelés érdekében

Részletesebben

HÁZIRENDJE. A Kenyeres Elemér Kistérségi Általános Iskola Arany János Tagiskola és Tagóvodák Pusztamagyaród. Készítette: Kozma Andrea igazgató

HÁZIRENDJE. A Kenyeres Elemér Kistérségi Általános Iskola Arany János Tagiskola és Tagóvodák Pusztamagyaród. Készítette: Kozma Andrea igazgató A Kenyeres Elemér Kistérségi Általános Iskola Arany János Tagiskola és Tagóvodák Pusztamagyaród HÁZIRENDJE Készítette: Kozma Andrea igazgató Hatályba lépés időpontja: 2008.szeptember 1. Tartalomjegyzék

Részletesebben

Házirend. Intézmény címe: 4556 Magy, Tompa Mihály utca 2.

Házirend. Intézmény címe: 4556 Magy, Tompa Mihály utca 2. Intézmény neve: Palásti László Általános Iskola és Óvoda Szabályzat típusa: Házirend Intézmény címe: 4556 Magy, Tompa Mihály utca 2. Intézmény OM-azonosítója: 201752 Intézmény fenntartója: Hit Gyülekezete

Részletesebben

2. Középfokú Kísérőkutya Vizsga - BH 2.

2. Középfokú Kísérőkutya Vizsga - BH 2. FCI minősítést nem adó vizsga, csak Magyarországon teljesíthető és érvényes! 2. Középfokú Kísérőkutya Vizsga - BH 2. 1. gyakorlat: Pórázon vezetés 20 pont 2. gyakorlat: Szabadonkövetés 20 pont 3. gyakorlat:menet

Részletesebben

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 52 862 01 Munkavédelmi technikus

Részletesebben

Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen a I. A program általános tartalma fejezet 11. pontjában írtakkal!

Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen a I. A program általános tartalma fejezet 11. pontjában írtakkal! II. ADATLAP - Programmodul részletes bemutatása Valamennyi programmodulra külön-külön kitöltendő 1. A programmodul azonosító adatai Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen

Részletesebben

Tesztszabályzat. (Oxford Online Placement Test)

Tesztszabályzat. (Oxford Online Placement Test) Tesztszabályzat (Oxford Online Placement Test) Ez a dokumentum a Scandinavian Education Agency TM SCEDA kizárólagos tulajdona. A dokumentum célja a vállalat mindenkori nyelvi teszteken résztvevők tájékoztatása

Részletesebben

HÁZIREND. mely a Nemesvámosi Petőfi Sándor Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola. tanulói jogviszonyra vonatkozó rendelkezéseit tartalmazza

HÁZIREND. mely a Nemesvámosi Petőfi Sándor Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola. tanulói jogviszonyra vonatkozó rendelkezéseit tartalmazza HÁZIREND mely a Nemesvámosi Petőfi Sándor Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola tanulói jogviszonyra vonatkozó rendelkezéseit tartalmazza a jogszabályok előírásai alapján A házirend célja és feladata

Részletesebben

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység Szakképesítés száma, megnevezése: 32 582 02 Építő- és anyagmozgató gép kezelője (Targoncavezető szakmairány)

Részletesebben

27/2009. (XII. 3.) SZMM rendelet. a segítő kutya kiképzésének, vizsgáztatásának és alkalmazhatóságának szabályairól

27/2009. (XII. 3.) SZMM rendelet. a segítő kutya kiképzésének, vizsgáztatásának és alkalmazhatóságának szabályairól 2009. december 16-án hatályos változat. 27/2009. (XII. 3.) SZMM rendelet a segítő kutya kiképzésének, vizsgáztatásának és alkalmazhatóságának szabályairól A fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük

Részletesebben

HÁZIREND. Tartalomjegyzék

HÁZIREND. Tartalomjegyzék HÁZIREND 2015. HÁZIREND Tartalomjegyzék 1. Bevezető rendelkezések ---------------------------------------------------------------------------------- 3. 1.1 Az intézmény adatai --------------------------------------------------------------------------------

Részletesebben

Kezdő íjászok kézikönyve. Fehér. Nyíl

Kezdő íjászok kézikönyve. Fehér. Nyíl Fehér Nyíl 1 A FITA FEHÉR NYÍL MEGSZERZÉSÉHEZ SZÜKSÉGES ISMERETANYAG TALÁLATOK ÉRTÉKELÉSE Lőtávolság: 10 méter Minimális elérendő pontszám: 115 pont MOZGÁSTECHNIKA - A lövési folyamat végrehajtása a következők

Részletesebben

MEGFELELÉSI TESZT. (jogi személy)

MEGFELELÉSI TESZT. (jogi személy) MEGFELELÉSI TESZT (jogi személy) A a Keretszerződés megkötése előtt a vonatkozó jogszabályi rendelkezések értelmében köteles feltárni Megfelelési teszt keretében az Ön által ismert szolgáltatásokat, ügyleteket

Részletesebben

A TITKOS ÜGYKEZELŐI VIZSGA SZABÁLYZATA

A TITKOS ÜGYKEZELŐI VIZSGA SZABÁLYZATA A TITKOS ÜGYKEZELŐI VIZSGA SZABÁLYZATA 2017. január 10. 1083 Budapest, Ludovika tér 2. Tel: (1) 432-9000 Postai cím: 1441 Budapest, Pf.: 60. Email: nke@uni-nke.hu 1 TITKOS ÜGYKEZELŐI VIZSGA SZABÁLYZATA

Részletesebben

TestLine - vizsisktesztje-02 Minta feladatsor

TestLine - vizsisktesztje-02 Minta feladatsor Hányadikként hajthat át a 1. kereszteződésen a jelű autó? (1 2:55 Normál helyes válasz) E Elsőként. Másodikként. Harmadikként. Negyedikként. Nem hajt át, mert Tanulóvezető. Ebben a forgalmi helyzetben

Részletesebben

12. Az iskola által szervezett, a pedagógiai program végrehajtásához kapcsolódó iskolán kívüli rendezvényeken elvárt tanulói magatartás:... 21 13.

12. Az iskola által szervezett, a pedagógiai program végrehajtásához kapcsolódó iskolán kívüli rendezvényeken elvárt tanulói magatartás:... 21 13. H Á Z I R E N D Tartalom 1. Bevezető rendelkezések... 4 1.1. Jogi háttér... 4 1.2. Alapelvek... 4 1.3. A Házirend nyilvánossága... 4 1.4. A Házirend elfogadásának, felülvizsgálatának és módosításának szabályai...

Részletesebben

Magyar Úszó Szövetség Szakmai alapkövetelmények vizsga szabályzat

Magyar Úszó Szövetség Szakmai alapkövetelmények vizsga szabályzat Magyar Úszó Szövetség Szakmai alapkövetelmények vizsga szabályzat 2011. augusztus A Magyar Úszó Szövetség () versenyrendszeréhez tartozó szakmai alapkövetelmény vizsga szabályzata 1. A vizsga célja: a)

Részletesebben

14. Az osztályozó vizsga tantárgyankénti, évfolyamonkénti követelményei, a tanulmányok alatti vizsgák tervezett ideje:

14. Az osztályozó vizsga tantárgyankénti, évfolyamonkénti követelményei, a tanulmányok alatti vizsgák tervezett ideje: 14. Az osztályozó vizsga tantárgyankénti, évfolyamonkénti követelményei, a tanulmányok alatti vizsgák tervezett ideje: Kivonat intézményünk Pedagógia Programjából: 2.8.1. A magasabb évfolyamba lépés feltételei

Részletesebben

Engedelmes vizsga E/1. Vizsgaszabályzat (rövidített változat) 2010. 1/1. Pórázon követés (30 pont) 1/2. Ültetés eltávolodással (25 pont)

Engedelmes vizsga E/1. Vizsgaszabályzat (rövidített változat) 2010. 1/1. Pórázon követés (30 pont) 1/2. Ültetés eltávolodással (25 pont) Engedelmes vizsga E/1 1/1. Pórázon követés (30 pont) 30-35 normál lépés 5-10 normál lépés 5-10 futólépés 5-10 lassú lépés 5-10 normál lépés 90 fokos jobbra át 15 normál lépés 90 fokos jobbra át 15 normál

Részletesebben

Hol és hogyan közlekedhetünk kerékpárral és segédmotoros kerékpárral:

Hol és hogyan közlekedhetünk kerékpárral és segédmotoros kerékpárral: Hol és hogyan közlekedhetünk kerékpárral és segédmotoros kerékpárral: (a hatályos KRESZ KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól 54. ) (1) Kerékpárral a kerékpárúton, a kerékpársávon vagy

Részletesebben

Földváry Károly Általános Iskola Házirend. Bevezetés

Földváry Károly Általános Iskola Házirend. Bevezetés Földváry Károly Általános Iskola Házirend A házirend tartalma: Bevezetés 1. Általános rendelkezések 2. A gyermekek jogai az iskolában. 3. A gyermekek kötelességei az iskolában. 4. A tanulói jutalmazás

Részletesebben

FELADATLAP. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésre nevelési programjának megvalósítása 3-4. ÉVFOLYAMOSOK RÉSZÉRE TANÁRI PÉLDÁNY

FELADATLAP. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésre nevelési programjának megvalósítása 3-4. ÉVFOLYAMOSOK RÉSZÉRE TANÁRI PÉLDÁNY FELADATLAP 3-4. ÉVFOLYAMOSOK RÉSZÉRE TANÁRI PÉLDÁNY A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésre nevelési programjának megvalósítása A közúti közlekedés biztonságát szolgáló köznevelési intézményi nevelési

Részletesebben

ISM S É M T É LŐ TL Ő KÉ K R É D R É D S É E S K

ISM S É M T É LŐ TL Ő KÉ K R É D R É D S É E S K ISMÉTLŐ KÉRDÉSEK Fényjelző készülékek 1 lencsés? 2 lencsés? 3 lencsés? Gyalogos fényjelző készülék? Mi a különbség a nyíl alakú zöld és a tele zöld fény között? Rendőri jelzések Fő jelzés? Kiegészítő karjelzés?

Részletesebben

VISONTAI KOVÁCH LÁSZLÓ

VISONTAI KOVÁCH LÁSZLÓ A VÁMOSGYÖRKI VISONTAI KOVÁCH LÁSZLÓ KATOLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLA HÁZIRENDJE 2012 1 Isten emberi szívekben hajol felénk. (Mácz István) 2 TARTALOM 1. Bevezető rendelkezések... 4 2. Az Intézmény adatai...

Részletesebben

Házirend 2013. Vendéglátó, Idegenforgalmi és Kereskedelmi Középiskola és Szakiskola. Jóváhagyta a Baptista Szeretetszolgálat Egyházi Jogi Személy

Házirend 2013. Vendéglátó, Idegenforgalmi és Kereskedelmi Középiskola és Szakiskola. Jóváhagyta a Baptista Szeretetszolgálat Egyházi Jogi Személy 2013. Házirend VIK Középiskola Házirend Vendéglátó, Idegenforgalmi és Kereskedelmi Középiskola és Szakiskola Jóváhagyta a Baptista Szeretetszolgálat Egyházi Jogi Személy VIK Középiskola 1078 Budapest,

Részletesebben

27/2009. (XII. 3.) SZMM rendelet. a segítő kutya kiképzésének, vizsgáztatásának és alkalmazhatóságának szabályairól

27/2009. (XII. 3.) SZMM rendelet. a segítő kutya kiképzésének, vizsgáztatásának és alkalmazhatóságának szabályairól 27/2009. (XII. 3.) SZMM rendelet a segítő kutya kiképzésének, vizsgáztatásának és alkalmazhatóságának szabályairól A fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló 1998. évi XXVI.

Részletesebben

EZRA Nyelvvizsgaközpont VIZSGASZABÁLYZAT

EZRA Nyelvvizsgaközpont VIZSGASZABÁLYZAT 2015. EZRA Nyelvvizsgaközpont VIZSGASZABÁLYZAT Tartalomjegyzék 1. A vizsga általános leírása... 2 1.1. Vizsgaidőszakok... 2 2. Jelentkezés... 2 2.1. Az EZRA Nyelvvizsgára jelentkezés rendje... 3 2.2. Értesítés

Részletesebben

kizárólag a súlyosan mozgáskorlátozottak részesülhetnek

kizárólag a súlyosan mozgáskorlátozottak részesülhetnek A súlyos mozgáskorlátozott személyek gépjármű szerzési és átalakítási támogatásának igénylésével, a támogatás megállapításával kapcsolatos rendelkezéseket 2011. július 2-ai hatálybalépése óta a súlyos

Részletesebben

Söjtöri Óvoda. helyi értékelési szabályzata

Söjtöri Óvoda. helyi értékelési szabályzata Söjtöri Óvoda helyi értékelési szabályzata Készítette: Csányiné Rácz Eszter óvodavezető 1 Tartalomjegyzék 1. A helyi értékelési szabályzat készítése, elfogadása, hatályba lépése... 3 2. Értelmező rendelkezések...

Részletesebben

Tartalom Nincsenek tartalomjegyzék-bejegyzések. 1. Bevezető rendelkezések 1.1. A Házirend készítésének elvei 1.2. A tájékoztatás rendje 1.3.

Tartalom Nincsenek tartalomjegyzék-bejegyzések. 1. Bevezető rendelkezések 1.1. A Házirend készítésének elvei 1.2. A tájékoztatás rendje 1.3. 1 Tartalom Nincsenek tartalomjegyzék-bejegyzések. 1. Bevezető rendelkezések 1.1. A Házirend készítésének elvei 1.2. A tájékoztatás rendje 1.3. Az intézmény adatai 1.4. Az iskola nagyobb tanulóközösségei

Részletesebben

Vörösmarty Mihály Gimnázium

Vörösmarty Mihály Gimnázium Vörösmarty Mihály Gimnázium HÁZIREND 2006/2007-es tanév A nevelőtestület elfogadta: 2006. november 27.... a nevelőtestület részéről... az SZV részéről... a DÖK részéről... az iskolavezetés részéről 1 TARTALOM

Részletesebben

Rendőri karjelzések, fényjelző készülékek

Rendőri karjelzések, fényjelző készülékek Rendőri karjelzések, fényjelző készülékek 1. Ön a kormánykerékkel ábrázolt gépkocsit vezeti. Haladhat-e egyenesen tovább az útkereszteződésben ennél a jelzésnél? 2. Ön a kormánykerékkel ábrázolt gépkocsit

Részletesebben

PROGRAMTERV. Ismeretanyag Módszerek Eszközök. Magyarázat szemléltetés játék. Magyarázat, szemléltetés, szituációs játék

PROGRAMTERV. Ismeretanyag Módszerek Eszközök. Magyarázat szemléltetés játék. Magyarázat, szemléltetés, szituációs játék PROGRAMTERV Ismeretanyag Módszerek Eszközök 1. Bevezetés, tervismertetés, foglalkozások célja STOP Közlekedj okosan! 1-3. rész Átkelés az úttesten 2. A gyalogos közlekedéssel összefüggő legfontosabb rendőri

Részletesebben

Házirend. Általános Iskola Olasz

Házirend. Általános Iskola Olasz Házirend Általános Iskola Olasz 2013 Tartalomjegyzék 1., A házirend kiterjedése 2., Az iskolai házirend tartalma 3., A térítési díjra vonatkozó rendelkezések 4., A gyermek, a tanuló távolmaradásának engedélyezési

Részletesebben

Érsekvadkerti Petőfi Sándor Általános Iskola Házirend 2015. Házirend 2015.

Érsekvadkerti Petőfi Sándor Általános Iskola Házirend 2015. Házirend 2015. Házirend 2015. 1 Tartalomjegyzék 1. Bevezető 3 1.1 A Házirend célja 3 1.2 A Házirend hatálya 3 2. A tanulói kötelességek teljesítése 3 2.1 Minden tanuló kötelessége, hogy: 3 2.2 A tanulók távolmaradása

Részletesebben

B Változások 2017 B kategóriás forgalmi vizsga feladatok

B Változások 2017 B kategóriás forgalmi vizsga feladatok B Változások 2017 B kategóriás forgalmi vizsga feladatok A forgalmi vezetés vizsga időtartama 60 perc, melyből a vizsgázónak a közúti forgalomban járművet vezetnie 50 percen keresztül. A forgalmi vezetés

Részletesebben

IV. Országos Rendészeti Tanulmányi Verseny Szabályzata 2007/2008-as tanév

IV. Országos Rendészeti Tanulmányi Verseny Szabályzata 2007/2008-as tanév IV. Országos Rendészeti Tanulmányi Verseny Szabályzata 2007/2008-as tanév VERSENY KATEGÓRIA: EGYÉNI A verseny célja: a belügyi rendészeti tantárgyat tanulók közül a tehetségek kiválasztása és motiválása

Részletesebben

Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen a I. A program általános tartalma fejezet 11. pontjában írtakkal!

Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen a I. A program általános tartalma fejezet 11. pontjában írtakkal! II. ADATLAP - Programmodul részletes bemutatása Valamennyi programmodulra külön-külön kitöltendő 1. A programmodul azonosító adatai Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen

Részletesebben

HÁZIREND. Alsópáhoki Szivárvány Óvoda Alsópáhok Fő u. 41.

HÁZIREND. Alsópáhoki Szivárvány Óvoda Alsópáhok Fő u. 41. HÁZIREND Alsópáhoki Szivárvány Óvoda Alsópáhok Fő u. 41. Intézmény OM - azonosítója: 202295 Készítette:.. intézményvezető aláírás Legitimációs eljárás - Az érvényességet igazoló aláírások: /2013. ( ) határozatszámon

Részletesebben

A 2015/2016. TANÉV FELVÉTELI ELJÁRÁS RENDJE - 9. ÉVFOLYAM

A 2015/2016. TANÉV FELVÉTELI ELJÁRÁS RENDJE - 9. ÉVFOLYAM A 2015/2016. TANÉV FELVÉTELI ELJÁRÁS RENDJE - 9. ÉVFOLYAM Választható tanulmányi területek, ágazatok: 001 gimnázium emelt óraszámú angollal (1 osztály 28 fő) 006 dekoratőr (0,5 osztály 14 fő) 007 divat-

Részletesebben

Tartós fájdalomcsillapítás központi oktatási programja

Tartós fájdalomcsillapítás központi oktatási programja 200. Tartós fájdalomcsillapítás központi oktatási programja az alap, közép, emeltszintű, valamint felsőfokú egészségügyi szakképesítéssel, egészségügyi főiskolai végzettséggel vagy felsőoktatási intézményben

Részletesebben

Képviselő-testülete. 19/2015.(XII.28.) rendeletével hatályon kívül helyezett. 20/2008. (XII. 31.), 7/2012.(VI.01.) rendeletével módosított

Képviselő-testülete. 19/2015.(XII.28.) rendeletével hatályon kívül helyezett. 20/2008. (XII. 31.), 7/2012.(VI.01.) rendeletével módosított 1 Mágocs Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete 19/2015.(XII.28.) rendeletével hatályon kívül helyezett 20/2008. (XII. 31.), 7/2012.(VI.01.) rendeletével módosított 11/2005. (X. 01.) rendelete a

Részletesebben

Nyilatkozat minták akadálymentesítés teljesítéséhez

Nyilatkozat minták akadálymentesítés teljesítéséhez Nyilatkozat minták akadálymentesítés teljesítéséhez Az akadálymentesítésre vonatkozó nyilatkozatok közül csak azt kell kitölteni, amely a projektjére releváns. A kitöltés a pályázathoz csatolt építési

Részletesebben

Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen a I. A program általános tartalma fejezet 11. pontjában írtakkal!

Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen a I. A program általános tartalma fejezet 11. pontjában írtakkal! II. ADATLAP - Programmodul részletes bemutatása Valamennyi programmodulra külön-külön kitöltendő 1. A programmodul azonosító adatai Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen

Részletesebben

- aktív tagja a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara

- aktív tagja a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara 1135 B u d a p e s t, Szegedi út 37-39. Telefon: 00-(36)-1-220-5690 FAX: 00-(36)-1-220-8921. A Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara

Részletesebben

A 2. sorszámú Asztalos megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

A 2. sorszámú Asztalos megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK A 2. sorszámú Asztalos megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 34 543 02 1.2. Szakképesítés megnevezése:

Részletesebben

Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen a I. A program általános tartalma fejezet 11. pontjában írtakkal!

Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen a I. A program általános tartalma fejezet 11. pontjában írtakkal! II. ADATLAP - Programmodul részletes bemutatása Valamennyi programmodulra külön-külön kitöltendő 1. A programmodul azonosító adatai Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen

Részletesebben

FORGALMI UTASÍTÁSA. Jóváhagyta: Aba Botond vezérigazgató, életbe léptette a 9/VU/1999. sz. utasításával. Érvényes: 1999.

FORGALMI UTASÍTÁSA. Jóváhagyta: Aba Botond vezérigazgató, életbe léptette a 9/VU/1999. sz. utasításával. Érvényes: 1999. BUDAPESTI KÖZLEKEDÉSI ZRT. A BUDAPESTI HELYI KÖZFORGALMÚ AUTÓBUSZ-KÖZLEKEDÉS FORGALMI UTASÍTÁSA Jóváhagyta: Aba Botond vezérigazgató, életbe léptette a 9/VU/1999. sz. utasításával Érvényes: 1999. október

Részletesebben

Munkaügyi Központ. Kérem szíves tájékoztatásukat, hogy a 6 órás modult milyen költségnormával lehet elszámolni?

Munkaügyi Központ. Kérem szíves tájékoztatásukat, hogy a 6 órás modult milyen költségnormával lehet elszámolni? Munkaügyi Központ A Somogy Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjához a 2011. december 16-án közzétett TÁMOP 1.1.2 képzési ajánlattételi felhívásához érkezett kérdésekre adott válaszok 1) Minden képzési

Részletesebben

AZ ARANY JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY HÁZIRENDJE

AZ ARANY JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY HÁZIRENDJE Miskolci Arany János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 3528 Miskolc, Csele u. 14. AZ ARANY JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY HÁZIRENDJE 2013. Tartalomjegyzék Házirend

Részletesebben

TOMORI PÁL FŐISKOLA SZABÁLYZAT A FŐISKOLA ÁLTAL SZERVEZETT NYELVI TANFO- LYAMOKRÓL ÉS BELSŐ VIZSGÁKRÓL

TOMORI PÁL FŐISKOLA SZABÁLYZAT A FŐISKOLA ÁLTAL SZERVEZETT NYELVI TANFO- LYAMOKRÓL ÉS BELSŐ VIZSGÁKRÓL TOMORI PÁL FŐISKOLA SZABÁLYZAT A FŐISKOLA ÁLTAL SZERVEZETT NYELVI TANFO- LYAMOKRÓL ÉS BELSŐ VIZSGÁKRÓL Változat száma: 1. Elfogadás dátuma: 2012. november 27. Határozat száma: 2012/5/37. Hatálybalépés

Részletesebben

SZAKMAI GYAKORLAT. Kitöltési útmutató

SZAKMAI GYAKORLAT. Kitöltési útmutató SZAKMAI GYAKORLAT Kitöltési útmutató A szakmai gyakorlat dokumentáció formai követelményei: A dokumentumot nyomtatott formában, spirálozva vagy iratsínben szükséges leadni. (Kétoldalas nyomtatás elfogadható,

Részletesebben