A területfejleszt sei. Dancs Karolina 2011, Antalóc

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A területfejleszt sei. Dancs Karolina 2011, Antalóc"

Átírás

1 A területfejleszt letfejlesztés és s a turizmus összefügései sei Kárpátalján Dancs Karolina 2011, Antalóc

2 Kárpátalja megye A régir gió a törtt rténelem folyamán, területi hovátartoz tartozásától l függetlenf ggetlenül, l, mindig alacsony gazdasági gi potenciállal rendelkező hátrányos helyzetű peremterületnek számított. Az Ukrajna függetlenségének nek kikiált ltása után n következk vetkező időszakban tapasztalható nehézkes gazdasági gi szerkezetvált ltás s tovább mélym lyítette KárpK rpátalja gazdasági gi és s szociális problémáit. Bár B r az elmúlt lt években bizonyos szintű gazdasági gi felemelkedés tapasztalható,, a megye mégis m Ukrajna egyik legelmaradottabb régir giójának számít.

3 Kárpátalja Kárpátalja közvetlenk zvetlenül l határos az Európai Unió négy tagállam llamával: Magyarországgal, ggal, Románi niával, Szlováki kiával, Lengyelországgal. ggal. 17 határátkel tkelőhely működik a 460 km hosszú közös s határszakaszon. Földrajzi elhelyezkedéséből l eredően en KárpK rpátalja kiválóan alkalmas tranzit híd h d szerep betölt ltésére Kelet-Eur Európa és Nyugat-Eur Európa között, k ami kiterjeszthető a turizmus ágazatára is. Ez a stratégiai szerep új j lehetőségeket nyit Kárpátalja előtt, de egyúttal számos megoldandó problémát t is felvet, mint a határmenti együttm ttműködések fejlesztésének szüks kségessége és s számos területfejleszt letfejlesztési si intézked zkedés s megvalósítása. sa. Ehhez mindenekelőtt az állampolitika regionális érdekekkel való optimális összehangolására van szüks kség, a helyi önkormányzatok nyzatok szélesebb körűk bevonásával. val.

4 Kárpátalja Megye Területfejleszt letfejlesztési si Stratégi giája a 2015-ig tartó időszakra Az országos területfejleszt letfejlesztési si politika megvalósításának keretén n belül l az Országos Területfejleszt letfejlesztési si Stratégia kidolgozása után n lezajlott a regionális területfejleszt letfejlesztési si stratégi giák k kidolgozása és s elfogadása. Kárpátalja Megye Területfejleszt letfejlesztési si Stratégi giáját t a 2015-ig tartó időszakra 2007-ben fogadta el a megyei közgyűlés. Az OrszO rszágos Területfejlesztési si Stratégia már r korábban megfogalmazta KárpK rpátalja területfejleszt letfejlesztési si prioritásait. Nem véletlen, v hogy a turizmus és s az üdülési-rekreációs szféra fejlesztése se is ott szerepel a kiemelt feladatok között. De a megnevezett prioritások szinte mindegyike közvetve vagy közvetlenk zvetlenül l kötődik k a turizmus ágazatához.

5 Kárpátalja területfejleszt letfejlesztési si prioritásai a 2015-ig tartó időszakra a határmenti együttm ttműködések fejlesztése; se; a határátkel tkelők k infrastruktúrájának nak fejlesztése; se; a turisztikai és üdülési-rekreációs s szféra fejlesztése; se; árvízvédelmi fejlesztések; sek; a közúthk thálózat és s logisztika fejlesztése. se.

6 Operatív v célokc A turizmusfejlesztési si stratégiai cél c l alá a következk vetkező operatív célokat sorakoztatja fel: az üdülési-rekreációs s komplexum és s a kapcsolódó ágazatok versenyképess pességének biztosítása, sa, a rekreáci ciós-turisztikai potenciál l népszern pszerűsítése se és fejlesztése, se, a turisztikai szolgáltat ltatások minőségének nek javítása, Kárpátalja törtt rténelmi-kulturális lis örökségének bevonása a turizmus fejlesztésébe, a régir gió imázs zsának kiépítése és s fenntartása, a törtt rténelmi-építészeti örökség g megőrz rzése, a környezetvk rnyezetvédelem és ökológiai biztonság g szintjének nek javítása, az értékes ökológiai területek és ökoszisztémák k fenntartása, árvízvédelem.

7 Pozitívumok és s negatívumok Egyértelm rtelműen en pozitívumk vumként értékelhető,, hogy az országban elindult a területfejleszt letfejlesztési si politika alapját t képezk pező tervek és s stratégi giák k kidolgozása. Azonban az is érzékelhető,, hogy egyelőre nehezen törtt rténik meg a kidolgozott stratégi giák tényleges megvalósítása sa.. A mostani viszonyokra még g nagyonis jellemző a központi k hatalom túlsúlya lya a helyi döntd ntésekben, az erős s hatalmi centralizáci ció és s a helyi döntd ntéshozók önállótlansága. A helyzetet nehezíti a kedvezőtlen gazdasági gi helyzet és s a szinte állandósult belpolitikai válsv lság.

8 A területfejleszt letfejlesztési si intézm zményrendszer hiányoss nyosságai A regionális politika esetében az intézm zményrendszer erős s hatással van a regionális politika cél-c és s eszközrendszer zrendszerére. re. A központitk zpontitól l a legalsóbb szintekig kiépült területfejleszt letfejlesztési si intézm zményrenszer nélkül l nem lehet valós s területi fejlődést elérni. Az Ukrajnára jellemző erős s centralizált lt hatalmi rendszer tartós fennáll llásának következmk vetkezménye a területfejleszt letfejlesztési si intézm zményrendszer fejletlensége ge. A területfejleszt letfejlesztés ágazata az Ukrán n Területfejleszt letfejlesztési si és Építésügyi Minisztérium igazgatása alá tartozik. Minden megyében, járásban j és s városban v területfejleszt letfejlesztési, si, várostervezv rostervezési si és építészeti főosztály működik m a közigazgatk zigazgatási hivatalokon belül. l. Teljesen hiányoznak azonban az önkormányzatok nyzatok által alapított regionális fejlesztési si ügynökségek, melyek közös k s jellemzője az, hogy a hierarchikus állami irány nyításon kívül k l elhelyezkedő,, de közpénzekből l finanszírozott szervezetek.

9 A régir gióban jelenlévő gazdasági gi-társadalmi problémák k enyhítésére, a felemelkedés megindítására a régir gió belső erőforr forrásai nem elégs gségesek, gesek, ezért a fejlődés s a belső erőforr források maximális mobilizálására és külső (állami és s EU) szerepvállal llalásra egyszerre kell, hogy épüljön.

10 Kárpátalja Megye Turizmusfejlesztési si Programja a ös s időszakra befektetés-bar barát t környezet k kialakítása a hegyvidék, mint turisztikai régir gió fejlesztése, se, különös k tekintettel a 2022-es téli t olimpiai játékok j tervezett helyszínein nein; regionális turisztikai útvonalak hálózath zatának kialakítása a megyében, informáci ciós s táblt blákkal való ellátásuk biztosítása sa; a turisztikai szektorban működőm kis- és s középvk pvállalkozások fejlesztése; se; turisztikai informáci ciós s irodák k hálózath zatának kialakítása és működésők k támogatt mogatása; olcsó száll lláshelyek kialakítása sa; a falusi turizmus fejlesztése se; fejlesztések sek a 2012-es futball EB kapcsán; szakemberképz pzés és s továbbk bbképzés s biztosítása sa,, nemzetközi zi konferenciákon és s egyéb b rendezvényeken nyeken való fokozott részvétel biztosítása, sa, tapasztalatszerzés és s csere céljc ljából.

11 A tudatosan fejlesztett és s menedzselt turizmus új munkahelyeket teremt az adott területen a korábban korlátozott munkavállal llalási lehetőséggel rendelkezők k számára is, csökkentve ez által a fiatalok elvándorl ndorlását t az elmaradott térségekből. Előseg segítheti helyi turisztikai vállalkozv llalkozások alapítását, t, ami a vállalkozv llalkozói i kedv növekedn vekedését és tőkebeáramlást eredményezhet a térst rségbe. A helyi kézben k lévő turisztikai vállalkozv llalkozások nyeresége is helyben visszaforgatható,, további szolgáltat ltatásbővülést, st, -javítást eredményez. Ez a pedig optimális körülmk lmények között k az adóbev bevételek növekedn vekedését t eredményezi, ami a közössk sségi szolgáltat ltatások bővítésére b fordíthat tható.. Ezért a gazdaságilag gilag elmaradt területnek számító Kárpátalja felzárk rkóztatásában nagy szerepet játszanak j az turisztikai fejlesztések. sek. A kárpk rpátaljai turisztikai befektetésekre jellemző,, hogy túlnyomó többségben hazai tőkéből l származnak, elsősorban sorban az iparosodott keleti és s központi k régir giókból. A külfk lföldi ldi tőkebefektetések kevésb sbé jellemzőek. ek. Ez több t okkal is magyarázhat zható: : a régir gió ismeretlensége nyugaton, a nagy arány nyú korrupció,, a túlzott t bürokrb rokrácia, a bizonytalanság (elsősorban sorban az adópolitika, törvt rvénykezés s terén).

12 Kárpátalja turisztikai potenciálja Ukrajnában a turizmust erős s területi koncentráci ció jellemzi, ami főként f a főváros f Kijev, a Krím-félsziget, a tengerparti megyék k (Odessza, Herszon) és s a nyugati határsz rszél l (Lviv, Ivano-Frankivszk, KárpK rpátalja) terület letén összpontosul. KárpK rpátalja megye az országban kialakult öt t turisztikai központ k közül k l az országos szinten negyedik helyre rangsorolt nyugati idegenforgalmi centrumban (Kárp rpátok vidéke) foglal helyet. A megye turisztikai vonzerejét t természeti, törtt rténelmi, építészeti, etnokulturális lis és s egyéb b látvl tványosságai és sajátoss tosságai együttesen határozz rozzák k meg. A terület turizmusorientálts ltságának legfőbb alapja, hogy nem csak egyes időszakokra vonatkozó,, hanem egész évben értékes és s színes turisztikai programokat és szolgáltat ltatásokat képes k nyújtani jtani.

13 Kárpátalja megye turisztikai régir giói

14 Kárpátalja megye turisztikai régir giói A megye terület letén n több t turisztikai gócpont alakult ki, amelyek meghatározz rozzák k KárpK rpátalja turisztikai kínálatát. t. A térst rségek között k jelentős eltérések mutatkoznak, hiszen míg m g az alföldi, ldi, síkvids kvidéki ki részen r inkább az épített és s kulturális lis örökség g a főf vonzerő,, addig a hegyvidék k természeti látvl tványosságaival és az aktív v turizmus különfk nféle válfajaival v csalogatja a turistákat.

15 Turisztikai kínálat k a régióban

16 Kárpátaljai Gasztronómiai Ösvény Lengyel Szlovák Cseh Magyar Zsidó Cigány Német Román Ukrán n etnikai kisebbség (huculok)

17 Kárpátaljai Turisztikai MézútM A mézút kialakítása új keletű kezdeményezés. Bár a méhészkedésnek, mézkészítésnek vannak hagyományai Kárpátalján. Munkácson augusztusában, a mézút egyik állomásaként mézkóstoló terem nyílt. A mézkóstolás legfontosabb állomásai a huszti, munkácsi és ökörmezői járások.

18 Gasztronómiai fesztiválok hangulata

19 Kárpátaljai Turisztikai Borút

20 Borfesztiválok és borospincék

21 Borüzemek - Leányka Szerednyén találhat lható,, az ban létrehozott l Leányka Agrárc rcég g jogutódja Pincerendszere több t mint 450 éves, egyes járatai j a mai napig feltáratlanok A legenda úgy tartja, hogy a pincét t föld f alatti folyosó köti össze az ungvári és s a munkácsi várral. Palackozott borai Leányka, Tramini Cabernet Souvignon, Zweigel,, illetve az ezek házasításából l készk szült száraz raz-, félédes- és s desszertborok

22 Határmenti együttm ttműködés a turizmus terület letén

23 A határ r menti együttm ttműködés s tartalma gazdaságfejleszt gfejlesztés infrastruktúra ra-fejlesztés környezet- és s természetv szetvédelem turizmus kulturális lis kapcsolatok oktatás civil kapcsolatok közbiztonság, katasztrófav favédelem szociális együttm ttműködés

24 Turisztikai szakemberképz pzés s a Kárpát-medencében A Jánosiban megvalósult képzk pzésen 46 résztvevr sztvevő tett sikeres vizsgát. A megvalósításban sban közremk zreműködő partner, a Budapesti Gazdasági Főiskola F által kiáll llított OKJ Felsőfok fokú oklevél átadására november 17.-én n kerül l sor Beregszászon. szon.

25 Turisztikai Informáci ciós s Központ K kialakítása KárpK rpátalján Megvalósító: Ukrán-Magyar Területfejleszt letfejlesztési si Iroda Partnerek: Sz.-Sz. Sz.-B. Megyei Fejlesztési si Ügynökség Kht, A Falusi Turizmus Szövets vetség g Sz.-Sz. Sz.-B. Megyei Szervezete A program alapvető célja KárpK rpátalja megye turisztikai fejlődésének előseg segítésén n alapul, mely a legütemesebben fejlődő ágazata a határmenti területek gazdaságának. A Beregszászi szi Turisztikai Informáci ciós Központ november 17.-től l várja v az érdeklődőket. ket.

26 A határmenti turizmus fejlesztése se a Kárpátok Eurorégi gió terület letén A konferenciára ra 3 országb gból l több t mint 100 résztvevő érkezett, akik között k a következk vetkező megállapod llapodások születtek a jövőre j nézve: n közös s turisztika fejlesztési si stratégia kidolgozása, egységesen gesen alkalmazható turisztikai informáci ciós s jelzőrendszer (tábl blák, stb) kialakítása, a turisztikai szakemberképz pzés összehangolása sa a felsőfok fokú tanintézetekben, különös s tekintettel a helyi és s regionális ismeretek elsajátítására a már m r működőm Turisztikai Informáci ciós s Központok K együttm ttműködésének fejlesztése, se, tevékenys kenységük k rendszerben törtt rténő összehangolásasa

27 Idegenvezetői i képzk pzés A Nyíregyh regyházi Főiskola F és s az Ungvári Nemzeti Egyetem összefogásában, Irodánk kezdeményez nyezésére 2 nyelvű idegenvezetői i képzk pzés s zajlott 2008 nyarán n Beregszászon. szon. A képzk pzésen 23 főf vett részt, r közülük k k 15-en tettek sikeres vizsgát t a megyei bizottság g előtt, s kaptak hivatalos engedélyt idegenvezető-tolm tolmács megnevezéssel.

28 Turisztikai Informáci ciós Központ kialakítása Ungváron 2009 decemberében ben a Corvinus zrt. támogatásával Ungváron a görög g katolikus székesegyh kesegyházzal szemközt zt lévől hangulatos Duhnovics utcán Tourinfo iroda nyílt az Ukrán- Magyar Területfejleszt letfejlesztési si Iroda kezdeményez nyezésére. Az Ungváron újonnan megnyílt turisztikai informáci ciós s központ k és s kiáll llító terem elérhet rhetőségei a következk vetkezők: k: Cím: Ungvár, Duhnovics utca 16/1. Tel/fax.: +380(03-12) 12) Mob (UA): ungvar@karpataljautazas.hu

29 A határ r menti együttm ttműködés feladatai a jövőbenj Stratégiaorient giaorientált működés, nem csak eseti programok komplex együttm ttműködés, sokféle kapcsolódási si csatornán n keresztül partneri viszony vertikálisan és s horizontálisan döntések és s közös k s akciók k megvalósítása sa a mindenkor érvényes eljárások alapján a határnak, mint elválaszt lasztó vonalnak a feloldása a periférikus rikus helyzet és s elszigeteltség g mérsm rséklése TDM szervezetek létrehozl trehozása és s együttm ttműködése a határ r mindkét t oldalán

30 A TDM rendszer Napjainkban a turisztikai piac egyenlő a turisztikai termékek vásárával, hiszen a turisták manapság nem csupán cél, hanem sokkal inkább élmény-orientáltak. Ezért is jelentkezik kiemelt problémaként, hogy sok esetben hiányzik a fogadóterületek turizmusának fejlesztéséért és menedzsmentjéért egyértelmű kompetenciákkal, szakismerettel és megfelelő finanszírozással rendelkező, összehangolt szervezeti rendszer - azaz maga a turisztikai desztinációs menedzsment.

31 A TDM rendszer kilakítása kiemelt feladat 3 alapelv érvényesítése: se: a fenntarthatóság g megteremtése a versenyképess pesség g megteremtése a területi szempontok érvényesítése se A felsorolt alapelvek érvényesülését t akkor lehet elvárni, ha annak irány nyítását és s koordinálását t egy olyan szervezet végzi v melynek munkájában az összes szereplő részt vesz, vagy legalábbis képviselteti k magát TDM szervezet

32 2010 decemberében ben indult el a Határon átnyúló desztináci ció-menedzsment Kárpátalján és s Szabolcs-Szatm Szatmár-Bereg megyében ben projekt megvalósítása sa A megvalósítás s időtartama 12 hónap. h

33 A projekt célcsoportjai: c Önkormányzatoknyzatok Turisztikai szolgáltat ltatók k (Beleértve száll lláshelyeket,látnivalókat, falusi turizmust, éttermeket, stb.) Civil szervezetek, Turisztikai egyesületek Helyi és s regionális közigazgatk zigazgatás Idegenforgalmi menedzserek, Idegenvezetők Turisztikai szolgáltat ltatást végzv gző kis- és s középvk pvállalkozások. A projekt célterc lterülete lete mintegy 800 önkormányzatot nyzatot foglal magába kb. 1.8 millió lakossal.

34 Összegzés Ukrajna nyugati irány nyú orientáci ciója megköveteli veteli,, hogy alkalmazkodjon az EU területfejleszt letfejlesztési si politikájához. Napjainkban komoly, k a területfejleszt letfejlesztéssel ssel összeköthető létező hiányoss nyosságok akadályozz lyozzák k KárpK rpátalja turizmusának fejlődését, mint pl. a közszolgk zszolgálati lati rendszerek kiépületlens letlensége (ivóvíz z ellátás, hulladékt ktárolás, szennyvízelvezet zelvezetés), a kerékp kpárutak hiánya, a határátkel tkelőhelyek rossz átjárhatósága, átgondolatlan településfejleszt sfejlesztés, s, a tetrületfejleszt letfejlesztési si stratégia megvalósul sulásának kérdk rdésessége. A TDM rendszer kialakítása jelentős s mérfm rföldkő lehet a turisztikai intézm zményrendszer átalakításában. A folyamat eredmények nyeként nt ugyanis olyan turisztikai desztináci ció-menedzsment szervezeteket, illetve a turisztikai szereplőket összekapcsoló hálózatok jöhetnek j létre, l melyek alulról l felfelé építkezve, az önkormányzat, nyzat, a turizmusban érdekelt vállalkozások, a lakosság, valamint szakmai és s civil szervezetek önkéntességén n alapuló egységk gként működnek, m és s a marketingen, illetve az informáci ciószolgáltatáson túl t l a termékfejleszt kfejlesztés és s az adott térst rség összes turisztikával kapcsolatos szakmai és s menedzsmentfeladatait ellátj tják

35 Elérhet rhetőségeink: Ukrán-Magyar Területfejleszt letfejlesztési si Iroda Beregszászi szi Turisztikai Informáci ciós s Iroda Ungvár, Duhnovics út t 16/1. tel./fax: ungvar@umti.org umti.org web: Beregszász sz,, Zrínyi út t 25/2. tel./fax: ungvar@karpataljautazas.hu utazas.hu

36 Köszönöm m a figyelmet!

Foglalkoztatási. és s Szociális Hivatal lat ltató Iroda

Foglalkoztatási. és s Szociális Hivatal lat ltató Iroda FIATALOK A KÖZÉLETBENK CIVIL ARÉNA AZ ÁLLAMPOLGÁRI RÉSZVR SZVÉTEL FEJÉR MEGYÉBEN C. MŰHELYKONFERENCIAM 2009.SZEPTEMBER 25. Foglalkoztatási és s Szociális Hivatal Mobilitás s Országos Ifjúsági Szolgálat

Részletesebben

gi- kapcsolati tért Politikai identitás Lengyelország: ntések, amelyek Geopolitikai szemléletm letmód Csehország:

gi- kapcsolati tért Politikai identitás Lengyelország: ntések, amelyek Geopolitikai szemléletm letmód Csehország: KözépEurópa mint egységes ges gazdasági gi kapcsolati tért Kockázatok, kihívások, lehetőségek: együttm ttműködés a szomszédos országokkal Kőrösi Csaba, 2008. 05. 13. Politikai identitás Lengyelország:

Részletesebben

LT Consorg A TDM. Dr. Lengyel Márton. 2007. február r 22.

LT Consorg A TDM. Dr. Lengyel Márton. 2007. február r 22. LT Consorg A TDM Dr. Lengyel Márton Siófok 2007. február r 22. Tartalom I. A TDM lényege l II. A TDM aktualitása III. Gyakorlati teendt eendık I. A TDM lényegel TDM = Tourism Destination Management A magyar

Részletesebben

forrás csadó mesterszak

forrás csadó mesterszak Az emberi erıforr forrás tanácsad csadó mesterszak helyzete és s kihívásai az NYME-AK AK-n Dr. Szretykó György Tanszékvezet kvezetı,, egyetemi docens 2010. február r 17. A mesterszak képzk pzıhelyei Pécsi

Részletesebben

település Regisztrált szervezet 31,9% közszféra 37,3% civil szervezet 30,8% vállalkozó Lakosságszám: 44.000 fı

település Regisztrált szervezet 31,9% közszféra 37,3% civil szervezet 30,8% vállalkozó Lakosságszám: 44.000 fı 60 település 185 Regisztrált szervezet A lehatárolt térst rség 31,9% közszféra 37,3% civil szervezet 30,8% vállalkozó Lakosságszám: 44.000 fı Stratégiai vázlatv Balaton-felvid felvidéki Akciócsoport csoport

Részletesebben

mint forrás Hálózati munka Pataki Éva

mint forrás Hálózati munka Pataki Éva A szociális hálóh mint erőforr forrás Hálózati munka Pataki Éva A képzk pzés s az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg. Teoretikus hátterekh Szociálökol kológiai elv (Germain( Germain/Gitterman):

Részletesebben

sségi marketing hiánya és s annak vonzatai a hazai ágazatban

sségi marketing hiánya és s annak vonzatai a hazai ágazatban A közössk sségi marketing hiánya és s annak vonzatai a hazai halászati ágazatban Egyedül l nem megy, egyedül l nem megy! Sebestyén n Attila kereskedelmi igazgató Hortobágyi Halgazdaság g Zrt. Szarvas,

Részletesebben

LEADER Program: partnerségben

LEADER Program: partnerségben LEADER Program: partnerségben Kárpát-medencei TérsT rség Rajnai GáborG ECOVAST Egyesület Esztergom 2008.05.14. 1 LEADER Térségi programozás!? Links (Kapcsolat) between Actions for the Development of the

Részletesebben

LEADER PROGRAM

LEADER PROGRAM KFEJLESZTÉSI SI AKCIÓ ÚJ J MAGYARORSZÁG KFEJLESZTÉSI SI PROGRAM 2007-2013 LEADER PROGRAM 2007-2013 2013 SSÉG SSÉG G ELŐZETES ELISMERÉSI SI KÉRELMÉNEK JÓVÁHAGYJ HAGYÁSA Az Irány nyító Hatóság g az Európai

Részletesebben

DÉRI MIKSA PROGRAM. magyar részvr DERI_EUREKA_07. Budapest, 2007.

DÉRI MIKSA PROGRAM. magyar részvr DERI_EUREKA_07. Budapest, 2007. DÉRI MIKSA PROGRAM Pályázat az Eureka programban való magyar részvr szvétel támogatt mogatására DERI_EUREKA_07 Pá felhívás Budapest, 2007. A Nemzeti Kutatási és s Technológiai Hivatal nevében a Kutatás-

Részletesebben

Az ukrán magyar gazdasági együttműködés kérdései Kihívások és lehetőségek

Az ukrán magyar gazdasági együttműködés kérdései Kihívások és lehetőségek Az ukrán magyar gazdasági gi együttm ttműködés s kérdk rdései Kihívások és s lehetőségek 2011.06.2.21. Ukrajna külkereskedelmi k termékforgalma - 2010. benn a kivitel volumene 29,8, a behozatalé - 33,9%-kal

Részletesebben

pzés s szerepe a FOKON KONFERENCIA BIHALL TAMÁS Magyar Kereskedelmi és s Iparkamara OKTATÁSI MAGYAR KERESKEDELMI ÉS S IPARKAMARA

pzés s szerepe a FOKON KONFERENCIA BIHALL TAMÁS Magyar Kereskedelmi és s Iparkamara OKTATÁSI MAGYAR KERESKEDELMI ÉS S IPARKAMARA A duális képzk pzés s szerepe a gazdaság g versenyképess pességének növelésében VÁLLALATIRÁNYÍTÁS S FELSŐFOKON FOKON KONFERENCIA BIHALL TAMÁS OKTATÁSI ÉS S KÉPZK PZÉSI ALELNÖK MAGYAR KERESKEDELMI ÉS S

Részletesebben

Turisztikai Konferencia 2004. április 16. 1

Turisztikai Konferencia 2004. április 16. 1 A turizmus lehetőségei a Nemzeti Fejlesztési si Terv pályázati rendszerében Veszprém m Megyei Turisztikai Hivatal Turisztikai Konferencia 2004. április 16. Nyirádi Ágnes Főtanácsadó Nemzeti Fejlesztési

Részletesebben

Komplex munkaerőpiaci integráci. ciós s programok magyarországi gi tapasztalatai. Kellermann Éva csadó 2006. január r 31.

Komplex munkaerőpiaci integráci. ciós s programok magyarországi gi tapasztalatai. Kellermann Éva csadó 2006. január r 31. Komplex munkaerőpiaci integráci ciós s programok magyarországi gi tapasztalatai Kellermann Éva tréner, pályp lyázati tanácsad csadó 2006. január r 31. Komplex munkaerőpiaci integráci ciós programok Kifejezetten

Részletesebben

Civil Centrum KözhasznK

Civil Centrum KözhasznK A Civil Centrum Közhasznú Alapí az NCA Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiumának támogatásával 2009-2012 időszakra kistérségi civil stratégiát készített az Enyingi- valamint az Adonyi kistérségben.

Részletesebben

üzleti, Szerbia makrogazdasági gi jellemzıi, Szerbiában ban REEVOLUTIO Regionális Fejlesztési Konferencia a gazdaságfejleszt 2009. október 20.

üzleti, Szerbia makrogazdasági gi jellemzıi, Szerbiában ban REEVOLUTIO Regionális Fejlesztési Konferencia a gazdaságfejleszt 2009. október 20. REEVOLUTIO Regionális Fejlesztési si Konferencia Magyar-Szerb területi együttm ttmőködések a gazdaságfejleszt gfejlesztés s szolgálat latában 2009. október 20. Szerbia makrogazdasági gi jellemzıi, üzleti,

Részletesebben

TÁMOP-2.2.4.-08/1-2009-0012. INTER- Studium. Az egész életen át tartó tanulás fejlesztése az intézmények közötti nemzetközi együttműködéssel

TÁMOP-2.2.4.-08/1-2009-0012. INTER- Studium. Az egész életen át tartó tanulás fejlesztése az intézmények közötti nemzetközi együttműködéssel TÁMOP-2.2.4.-08/1-2009-0012 INTER- Studium Az egész életen át tartó tanulás fejlesztése az intézmények közötti nemzetközi együttműködéssel Az egész életen át t tartó tanulás fejlesztése se az intézm zmények

Részletesebben

HURO 2008/01 Partnerségi FórumF Nagyvárad, 2008. november 25. UNG-TISZA TISZA-TÚR-SAJÓ (Hernád-Bódva-Szinva) Korlátolt Felelőss sségű Európai Területi Együttm ttműködési Csoportosulás Előad adó: Dányádi

Részletesebben

Mi az élő laboratórium? rium? Dr. Hronszky Imre CHIC kutatásvezet

Mi az élő laboratórium? rium? Dr. Hronszky Imre CHIC kutatásvezet Mi az élő laboratórium? rium? Dr. Hronszky Imre CHIC kutatásvezet svezető professzor emeritus BME 2011. február r 22. Energiahatékony épületek és s városrv rosrészek szek kialakítási módszerei és s technológi

Részletesebben

Írottk. rparkért. Előadó: Bakos György elnök

Írottk. rparkért. Előadó: Bakos György elnök Írottk rottkő Natúrpark rparkért rt Egyesület Előadó: Bakos György elnök Fogalom A natúrpark egy különösen értékes, jellegzetes tájegységet takar, általában védett természeti területet, amely üdülési célokra

Részletesebben

Versenyképess. Szolnok 2009 Károly

Versenyképess. Szolnok 2009 Károly Versenyképess pesség és s képzk pzés Szolnok 2009 Salgó-Nemes Károly A FOGLALKOZTATÁS S SZERKEZETI VÁLTOZÁSAI I. (2007-2008 2008 harmadik negyedévek közötti k változv ltozás s alapján*) (forr( forrás:ksh)

Részletesebben

és s agglomeráci Pápai Mihály elnök Fővárosi Agglomeráció Önkormányzati Társulás 70/

és s agglomeráci Pápai Mihály elnök Fővárosi Agglomeráció Önkormányzati Társulás 70/ Nagyváros és s agglomeráci ciós térségének együtt ttélési lehetőségei Pápai Mihály elnök Fővárosi Agglomeráció Önkormányzati Társulás papai.mihaly@gyal.hu 70/456-5613 I. Az együtt ttélés s lehetőségei

Részletesebben

Nyugat Balatoni Turisztikai Iroda Nonprofit Kft.

Nyugat Balatoni Turisztikai Iroda Nonprofit Kft. Nyugat Balatoni Turisztikai Iroda Nonprofit Kft. térségi TDM szervezet a Nyugat-Balaton partján 1. Elızm zmények Nyugat Balaton mostohahelyzete vízminıségi problémák nincs image, nincs terv Tourinform

Részletesebben

A Magyar Köztársaság kormánya

A Magyar Köztársaság kormánya A Magyar KöztK ztársaság kormánya Roma Integráci ció Évtizede Program elnöks kségének átadása Szűcs Erika miniszter Szociális és s Munkaügyi Minisztérium 2008. június j 24. Roma Integráci ció Évtizede

Részletesebben

DR. STEINER ARNOLD. ltatók Klaszter Elnöke MEDICOR Elektronika Zrt. Vezérigazgat. Magyar Medikai Gyárt. rigazgatója

DR. STEINER ARNOLD. ltatók Klaszter Elnöke MEDICOR Elektronika Zrt. Vezérigazgat. Magyar Medikai Gyárt. rigazgatója Köszönti Önöket: DR. STEINER ARNOLD Magyar Medikai Gyárt rtók és s Szolgáltat ltatók Klaszter Elnöke MEDICOR Elektronika Zrt. Vezérigazgat rigazgatója Az Új j Széchenyi Terv 7 kiemelt programot tartalmaz:

Részletesebben

DR. VENTER GYÖRGY Siófok, 2008. szeptember 1.

DR. VENTER GYÖRGY Siófok, 2008. szeptember 1. A KODOLÁNYI JÁNOS J FŐISKOLÁN N FOLYÓ KÉPZÉS EGYSÉGES GES PEDAGÓGIAI GIAI ELVEI DR. VENTER GYÖRGY Siófok, 2008. szeptember 1. VÍZIÓ A Kodolányi János J Főiskola F küldetk ldetését megfogalmazó dokumentum

Részletesebben

Aktuális pályázati lehetıségek a Közép-magyarországi Régióban

Aktuális pályázati lehetıségek a Közép-magyarországi Régióban Aktuális pályázati lehetıségek a Közép-magyarországi Régióban Elıadó: Ronbergerné Türk Edina, gazdasági témacsoport-vezetı Pro Régió Nonprofit Közhasznú Kft. Aktuális pályp lyázati lehetıségek a Közép-Magyarországi

Részletesebben

Az Alapítv. azon belül l a legelesettebb emberek. kséges feltételrendszer. telrendszer

Az Alapítv. azon belül l a legelesettebb emberek. kséges feltételrendszer. telrendszer Az Alapítv tvány céljac A Segítő Kéz z Alapítv tvány 1999-ben alakult, így már r 11 éve dolgozik a szociális ellátásban azon belül l a legelesettebb emberek segítésében. Az Alapítv tvány időskor skorúak

Részletesebben

Területi gyermekellátás szakfőorvosi beszámol molója és aktuális kérdk rdései Dr. Kovács Julianna országos házi h gyermekorvos szakfelügyel gyelő Csecsemő- és s gyermekgyógy gyász Szakfőorvosok Országos

Részletesebben

Regionalizmus az Európai Unióban

Regionalizmus az Európai Unióban Regionalizmus az Európai Unióban Mi is az a regionalizmus? Centrumok Periféri riák Pólusok (a legfőbb centrumok) II. VH után: USA, Japán, EU(rópa pa) Globalizáci ció 2 Globalizáci ció kontra regionalizmus?

Részletesebben

SODICO projekt 2013/02/20. /02/20.,, Budapest (HU) Domenico Campogrande

SODICO projekt 2013/02/20. /02/20.,, Budapest (HU) Domenico Campogrande SODICO projekt 2013/02/20. /02/20.,, Budapest (HU) «A szociális partnerek és s a paritásos alapok szerepe az EU építőiparában» Domenico Campogrande a FIEC szociális igazgatója 1. A FIEC és s az építőipar

Részletesebben

Nem mondunk le senkiről. Program

Nem mondunk le senkiről. Program Dél dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Nem mondunk le senkiről Új j Magyarország g Felzárk rkóztatási Program ( zászlóshajó program) Előad adó: Dr. GöndG ndöcs István A program indoklása A A területi

Részletesebben

INNOVÁCI EREDMÉNYEI. RSÉGE FEJLESZTÉSI SI KFT. által elnyert HUSKROUA /0901/080 jelű ZÁHONY, 2010. NOVEMBER 18.

INNOVÁCI EREDMÉNYEI. RSÉGE FEJLESZTÉSI SI KFT. által elnyert HUSKROUA /0901/080 jelű ZÁHONY, 2010. NOVEMBER 18. A ZÁHONY Z ÉS S TÉRST RSÉGE FEJLESZTÉSI SI KFT. által elnyert HUSKROUA /0901/080 jelű pályázat részekr szeként elvégzett CIÓS S AUDITOK ÖSSZESÍTETT EREDMÉNYEI (30 MAGYAR TULAJDONÚ VÁLLALKOZÁSNÁL) ZÁHONY,

Részletesebben

Szakok, továbbtanul. bbtanulás. magyar doktorátusvezet. tusvezető;

Szakok, továbbtanul. bbtanulás. magyar doktorátusvezet. tusvezető; Babeş Bolyai Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár Földrajz Kar Magyar Földrajzi F Intézet Szakok, továbbtanul bbtanulás B.Sc. és M.Sc.:.: magyar nyelvű képzés Ph.D.:.: dr. BENEDEK József J magyar doktorátusvezet

Részletesebben

A felnőttk szerepe a megváltozott munkaképess foglalkoztatásában

A felnőttk szerepe a megváltozott munkaképess foglalkoztatásában A felnőttk ttképzés s integráci ciós szerepe a megváltozott munkaképess pességűek ek foglalkoztatásában Szocio-Produkt Kft. Miskolc a Magyar Szociológiai Társaság éves konferenciája 2010. november 5-7.

Részletesebben

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és s Iparkamara. A gyakorlatorientált. lt szakképz és s a magyar kamarai rendszer

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és s Iparkamara. A gyakorlatorientált. lt szakképz és s a magyar kamarai rendszer Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és s Iparkamara A gyakorlatorientált lt szakképz pzés és s a magyar kamarai rendszer Kamarai rendszer (1999. évi CXXI. tv a gazdasági gi kamarákr król) - Országos

Részletesebben

Holnaptól l nekem jobb lesz

Holnaptól l nekem jobb lesz Holnaptól l nekem jobb lesz A felnőttk ttképzés és s szakképz pzés kommunikálása - jó gyakorlat a Szolnoki Főiskola F Felnőttk ttképzési Központjának nak programjában SZOLNOKI FŐISKOLA F FELNŐTTK TTKÉPZÉSI

Részletesebben

NKTH Innotárs. program KKVENT_8. pvállalatok nemzetköziesed. ziesedése. Benke Zoltán Phd hallgató, IKU Innováci. Tatabánya, 2010. november 24.

NKTH Innotárs. program KKVENT_8. pvállalatok nemzetköziesed. ziesedése. Benke Zoltán Phd hallgató, IKU Innováci. Tatabánya, 2010. november 24. NKTH Innotárs program KKVENT_8 A magyar kis- és s középvk pvállalatok nemzetköziesed ziesedése a mérnm rnöki tevékenys kenységet, mőszaki m kutatás- fejlesztést st végzv gzı vállalatok körébenk Benke Zoltán

Részletesebben

A Nemzeti Fejlesztési si Terv és s a partnerség

A Nemzeti Fejlesztési si Terv és s a partnerség A Nemzeti Fejlesztési si Terv és s a partnerség Civil részvr szvétel és s EU források 2007-2013 2013 2004. december 3. Európai Ifjúsági KözpontK Dr. Arató Krisztina ELTE Állam- és s Jogtudományi Kar Politikatudományi

Részletesebben

GYÖNGYÖS. István. MELLearN workshop Budapest 2007. november 29.

GYÖNGYÖS. István. MELLearN workshop Budapest 2007. november 29. GYÖNGYÖS Dr. Piros Márta, M Fodor Mónika, M Dr. Réthy István MELLearN workshop Budapest 2007. november 29. Károly Róbert R FiskolaF bemutatása 20 éve folyó közgazdasági, gi, és s a Fiskola F több, t mint

Részletesebben

referencia intézm kenysége január r 27.

referencia intézm kenysége január r 27. Szenvedélybetegek részr szére nyújtott közösségi ellátás referencia intézm zmény tevékenys kenysége 2011. január r 27. Az egyesületr letről 1990-ben alakult meg a Forrás s Lelki Segítők Egyesülete 3 telephelyen

Részletesebben

Farkas Iván: Fejlesztési si tervek a Felvidéken. Gyula, 2013. szeptember 27.

Farkas Iván: Fejlesztési si tervek a Felvidéken. Gyula, 2013. szeptember 27. Farkas Iván: Fejlesztési si tervek a Felvidéken Baross Gábor G Terv Gyula, 2013. szeptember 27. Az ötödik égtáj: Kárpát-medence Wekerle Terv NGM Darányi Ignác c Terv VM A A Wekerle Tervez kötődikk dik:

Részletesebben

Az OMMF a foglalkoztatás biztonságáé. áért. Politika

Az OMMF a foglalkoztatás biztonságáé. áért. Politika 1 Az OMMF a foglalkoztatás biztonságáé áért Az új j Nemzeti Munkavédelmi Politika 2008. június j 16. 2 A munkavédelem mint állami feladat A Magyar KöztK ztársaság g Alkotmánya - az állam garantálja a legmagasabb

Részletesebben

FUX ZRT. H-3527 Miskolc, Vásártéri u. 8. Tel: 36-46-501-850 Fax: 36-46-501-851 www.fux.hu. Aswad Dina

FUX ZRT. H-3527 Miskolc, Vásártéri u. 8. Tel: 36-46-501-850 Fax: 36-46-501-851 www.fux.hu. Aswad Dina FUX ZRT. H-3527 Miskolc, Vásártéri u. 8. Tel: 36-46-501-850 Fax: 36-46-501-851 www.fux.hu Alapítási év:1991. December Alapítók: December 4. Drótmvek 2 f magánszemély Els üzleti év: 1992 F tevékenység:

Részletesebben

Szénégetı Gergı stratégiai elemzı. Nemzetgazdasági Minisztérium Tervezéskoordinációért Felelıs Államtitkárság Gazdaságtervezési Fıosztály

Szénégetı Gergı stratégiai elemzı. Nemzetgazdasági Minisztérium Tervezéskoordinációért Felelıs Államtitkárság Gazdaságtervezési Fıosztály PÉNZÜGYI ESZKÖZÖK K A KKV-K SZOLGÁLAT LATÁBAN 2014-2020 2020 KÖZÖTT Szénégetı Gergı stratégiai elemzı Nemzetgazdasági Minisztérium Tervezéskoordinációért Felelıs Államtitkárság Gazdaságtervezési Fıosztály

Részletesebben

Stratégiai tervezési alapismeretek

Stratégiai tervezési alapismeretek InterMap Térinformatikai Tanácsadó Iroda 1037 Budapest, Viharhegyi út 19/c. Tel.: 06-1-212-2070, 06-1-214-0352, Fax: 06-1-214-0352 Honlap: www.intermap.hu, e-mail: info@intermap.hu HIDASNÉMETI ÖNKORMÁNYZATA

Részletesebben

Aszály és Szárazodás Magyarországon Tudományos Konferencia, Kecskemét

Aszály és Szárazodás Magyarországon Tudományos Konferencia, Kecskemét Aszály és Szárazodás Magyarországon Tudományos Konferencia, Kecskemét Nemzetközi zi előzm zmények és kapcsolódások sok az aszály és s a szárazod razodás vonatkozásában Prof. Em. Dr. Vermes LászlL szló

Részletesebben

lküliekkel, liekkel, a foglalkoztatás s világa

lküliekkel, liekkel, a foglalkoztatás s világa Szociális munka munkanélk lküliekkel, liekkel, a foglalkoztatás s világa WJLF III. évf. 2006/07 őszi szemeszter általános szociális munkás s szak VIII. ea. - A munkanélk lkülieket, lieket, álláskeresőket

Részletesebben

statisztikai módszerekkel

statisztikai módszerekkel Statisztikai világnap 2010. október 20. Az oktatási kiválóság g mérése m statisztikai módszerekkel Sándorné dr. Kriszt Éva rektor A mérésrm sről l elméleti leti megközel zelítésben A A mérés m s fogalma,

Részletesebben

Szakács Tamás Közigazgatási jog 3 kollokvium 2012.

Szakács Tamás Közigazgatási jog 3 kollokvium 2012. 12.A területfejlesztés és területrendezés jogintézményei és szervei /A területfejlesztés és területrendezés célja és feladata/ Szabályozás: 1996. évi XXI. törvény a területfejlesztésről és a területrendezésről

Részletesebben

A Balaton turisztikai régió sikeres desztinációvá fejlesztése *** A TDM minta-projekt eredményei. Siófok, 2007. december 13.

A Balaton turisztikai régió sikeres desztinációvá fejlesztése *** A TDM minta-projekt eredményei. Siófok, 2007. december 13. A Balaton turisztikai régió sikeres desztinációvá fejlesztése *** A TDM minta-projekt eredményei Siófok, 2007. december 13. Globális lis cél: c Hosszútávon fenntartható versenyképes turizmus létrehozása

Részletesebben

A szociális támogatt mogatási rendszer munkára ösztönző átalakítása A leghátr trányosabb helyzetűek ek foglalkoztatásának előseg segítése (munkahelyteremtő,, munkakínálat lat-növelő,, képzk pzési támogatt

Részletesebben

zszolgálati lati Egyetem Rendészettudom szettudományi kar

zszolgálati lati Egyetem Rendészettudom szettudományi kar Nemzeti KözszolgK zszolgálati lati Egyetem Rendészettudom szettudományi kar Nyíltnap 2013. január r 25. Alapképz pzési szakok a RTK-n nappali munkarend Bőnügyi igazgatási alapképz pzési szak bőnügyi hírszerzh

Részletesebben

makrogazdasági (BIOÜZEMANYAGOK) Készítette: Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága Jövedéki Igazgatóság Budapest 2006.

makrogazdasági (BIOÜZEMANYAGOK) Készítette: Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága Jövedéki Igazgatóság Budapest 2006. Ásványolajok jövedéki szabályoz lyozását érintő aktuális változások, makrogazdasági gi kérdések (BIOÜZEMANYAGOK) Készítette: Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága Jövedéki Igazgatóság Budapest 2006.

Részletesebben

PROJEKTTERVEZÉS. Page 1. A program definíci. A projekt definíci. Olyan egymásra melynek minden eleme, 1Art. 2Art. 3Art 2009.02.16. 2009.02.16.

PROJEKTTERVEZÉS. Page 1. A program definíci. A projekt definíci. Olyan egymásra melynek minden eleme, 1Art. 2Art. 3Art 2009.02.16. 2009.02.16. PROJEKTTERVEZÉS Art A program definíci ciója Olyan egymásra épülő projektekből álló tevékenys kenységi lánc, l melynek minden eleme, mérhető hozzáadott érékkel viszi közelebb k a szélesebb közössk sséget

Részletesebben

Hévíz Az élet forrása. A Hévíz TDM Egyesület tevékenysége és céljai

Hévíz Az élet forrása. A Hévíz TDM Egyesület tevékenysége és céljai Hévíz Az élet forrása A Hévíz TDM Egyesület tevékenysége és céljai Hévízi turizmusa számokban Magánszállás 812 ház 2240 szoba 4692 ágy Kereskedelmi szállás 20 Hotel (3-5 * ) 2078 szoba 5814 ágy Összesen

Részletesebben

Miről l lesz szó. Az SQI tevékenységének áttekintése 2006.11.28. CMMI alapú folyamatfejlesztés a szoftvergyártó cégek életében 2.

Miről l lesz szó. Az SQI tevékenységének áttekintése 2006.11.28. CMMI alapú folyamatfejlesztés a szoftvergyártó cégek életében 2. Az SQI tevékenys kenységének nek áttekintése Dr. Balla Katalin Dr. Ruttnerné Kassai Teodóra Kelemen Zádor Dániel Bóka GáborG Bóka Tibor 2006.11.28. ~ Cégünkről ~ Küldetés ~ Munkatársaink ~ Partnereink

Részletesebben

Az Európai Unió kohéziós politikája Kohéziós politika

Az Európai Unió kohéziós politikája Kohéziós politika Az Európai Unió kohézi ziós s politikája Dr. Imreh Szabolcs Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem Európa pa-tanulmányok nyok KözpontK Kohézi ziós s politika az elnevezés s néhány n ny év óta használatos

Részletesebben

ció Innováci ció kontra renováci Dr Litter Adrienn

ció Innováci ció kontra renováci Dr Litter Adrienn Innováci ció kontra renováci ció Dr Litter Adrienn Környezettudatos magatartásra nevelő témahét Olyan lesz a világ, amilyenné te teszed ( Légy te is ÖKO-llégista! gista! ) TÁMOP 3.1.4 TÁMOP 3.1.7 TÁMOP

Részletesebben

TANULÓ ZALA HEFOP 3.5.4-P.-2004-06-0038/2.0

TANULÓ ZALA HEFOP 3.5.4-P.-2004-06-0038/2.0 Zala Megyei Művelődési és Pedagógiai Intézet, Szakképző 8900 Zalaegerszeg, Kisfaludy u. 7-11. Iskola TANULÓ ZALA HEFOP 3.5.4-P.-2004-06-0038/2.0 Bevezetés Intézményünk a közművelődés és oktatás területén

Részletesebben

Balatonföldv. szló. Az operativitás s korszaka

Balatonföldv. szló. Az operativitás s korszaka Balatonföldv ldvár,, 2007. május m hóh Molnár r LászlL szló Az operativitás s korszaka 1 Gyorsforgalmi úthálózat 2002 562 km 2002-2007 2007 + 543 km 1103 km 2007-2013 2013 + 1271 km 2374 km (Forrás: NIF)

Részletesebben

magyar felsıoktat Felsıoktatás mint a rendszerváltás hordozója Felsıoktatás mint a szimbolikus politizálás része

magyar felsıoktat Felsıoktatás mint a rendszerváltás hordozója Felsıoktatás mint a szimbolikus politizálás része A határon túli t magyar felsıoktat oktatás problémái, kihívásai 90-es évek fıbb f jellemzıi Demográfiai csökkenés Jogszabályi átalakulás Felsıoktatás mint a rendszerváltás hordozója Felsıoktatás mint a

Részletesebben

Budapest, Február 7-9. Dr. Lengyel Márton Heller Farkas Főiskola, Budapest

Budapest, Február 7-9. Dr. Lengyel Márton Heller Farkas Főiskola, Budapest Desztinációs Menedzsment Nemzetközi Konferencia Budapest, 2007. Február 7-9. Desztinációs Menedzsment Koncepció és Magyarország esete Dr. Lengyel Márton Heller Farkas Főiskola, Budapest Koncepció Desztinációs

Részletesebben

VIDÉKFEJLESZT KFEJLESZTÉSI SI. ZTVE munkaszervezet vezető. Referencia műsor m. 2008. november 04.18.000

VIDÉKFEJLESZT KFEJLESZTÉSI SI. ZTVE munkaszervezet vezető. Referencia műsor m. 2008. november 04.18.000 AKTUÁLIS VIDÉKFEJLESZT KFEJLESZTÉSI SI TÁMOGATÁSOK Dr. Dankó László ZTVE munkaszervezet vezető Zemplén n TV Sátoraljaújhelyjhely Referencia műsor m 2008. november 04.18.000 TÁMOGATÁSTÍPUSOK FŐ JELLEMZŐI

Részletesebben

Gondolatok a jövőj. Borbás s Lajos titkár Manufacturing 2010 A GTE XX Nemzetközi zi Gyárt. rtás s Konferenciája Október /17

Gondolatok a jövőj. Borbás s Lajos titkár Manufacturing 2010 A GTE XX Nemzetközi zi Gyárt. rtás s Konferenciája Október /17 Elvárások a mérnm rnököktől l 2027-ig Gondolatok a jövőj mérnökképzéséhez Borbás s Lajos GTE főtitkf titkár Manufacturing 2010 A GTE XX Nemzetközi zi Gyárt rtás s Konferenciája 2010. Október 21-22 22 1/17

Részletesebben

Földrajz Kar Magyar Tagozat

Földrajz Kar Magyar Tagozat Babeş Bolyai Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár Földrajz Kar Magyar Tagozat Szakok, továbbtanul bbtanulás B.Sc. és M.Sc.:.: magyar nyelvő képzés Ph.D.:.: dr. BENEDEK József J magyar doktorátusvezet tusvezetı;

Részletesebben

PCM Projekt Ciklus Menedzsment

PCM Projekt Ciklus Menedzsment PCM Projekt Ciklus Menedzsment Projektfejlesztés 1 MOTTÓ Azon a problémák k miatt, amik megoldhatók, kár k r aggódni, a nem megoldható problémák k miatt pedig nem érdemes. Tibeti mondás 2 Mi a Projekt

Részletesebben

Az ökoturizmus szerepe a hazai turizmus 2014-2024 közötti fejlesztésében, a támogatási programok tervezése

Az ökoturizmus szerepe a hazai turizmus 2014-2024 közötti fejlesztésében, a támogatási programok tervezése Az ökoturizmus szerepe a hazai turizmus 2014-2024 közötti fejlesztésében, a támogatási programok tervezése 2013. június 7. Dr. Nemes Andrea főosztályvezető NGM Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztály

Részletesebben

A PROJEKT CÉLJAINAK BEMUTATÓJA FELNTTKÉPZÉSI BÁZISKÖZPONTOK KIALAKÍTÁSA ÉS HÁLÓZATÁNAK FEJESZTÉSE AZ ÉSZAK-MAGYARORSZÁGI RÉGIÓBAN.

A PROJEKT CÉLJAINAK BEMUTATÓJA FELNTTKÉPZÉSI BÁZISKÖZPONTOK KIALAKÍTÁSA ÉS HÁLÓZATÁNAK FEJESZTÉSE AZ ÉSZAK-MAGYARORSZÁGI RÉGIÓBAN. FELNTTKÉPZÉSI BÁZISKÖZPONTOK KIALAKÍTÁSA ÉS HÁLÓZATÁNAK FEJESZTÉSE AZ ÉSZAK-MAGYARORSZÁGI RÉGIÓBAN A PROJEKT CÉLJAINAK C ÉS S TEVÉKENYS KENYSÉGÉNEK NEK BEMUTATÓJA Dr. Dobos LászlL szló felnttk ttképzési

Részletesebben

Nemzetközi. zi gazdasági gi ismeretek 4. A regionális gazdasági. gi integráci

Nemzetközi. zi gazdasági gi ismeretek 4. A regionális gazdasági. gi integráci Nemzetközi zi gazdasági gi ismeretek 4. A regionális gazdasági gi integráci ciók k elmélete lete Dr. Bernek Ágnes, fıiskolai tanár Harsányi János FıiskolaF 2008. 1 Az Uruguay-fordul forduló után Nyugtalanító

Részletesebben

Magyar-szlov. Márta.

Magyar-szlov. Márta. Magyar-szlov szlovák k agglomeráci ció Pozsony környk rnyékén Vajka,, 2010. május m 19. A civil társadalom t szerepe a szuburbán integráci cióban Dr. Nárai Márta (naraim@rkk.hu) Kikölt ltözés s motiváci

Részletesebben

Bemutatkozik a MIOK József J pző Iskola

Bemutatkozik a MIOK József J pző Iskola Bemutatkozik a MIOK József J Nádor N Gimnázium és s Szakképz pző Iskola FENNTARTÓNK NK MIOK Észak-kelet-magyarországi gi RégiR gió Kiemelten KözhasznK zhasznú Nonprofit Kft Iskolarendszerű szakképz Felnőttk

Részletesebben

Mi a Selfness, és s mitől Selfness egy szolgáltat. Lélek. A kód k d neve:

Mi a Selfness, és s mitől Selfness egy szolgáltat. Lélek. A kód k d neve: Mi a Selfness, és s mitől Selfness egy szolgáltat ltatás? Alcím: Lélek A kód k d neve: Mi a Selfness? Tudatosságon alapuló,, fájdalmat f és károkozást nélkn lkülöző,, testi, lelki, gasztronómiai, pénzp

Részletesebben

UNDP-SZMM Cserehát Program. nyezések az egyenlı. A Cserehát és s a Kosice Program. 2008. október 28.

UNDP-SZMM Cserehát Program. nyezések az egyenlı. A Cserehát és s a Kosice Program. 2008. október 28. UNDP-SZMM Cserehát Program Szlovákia kia-magyarország g közötti k határon átnyúló kezdeményez nyezések az egyenlı lehetıségek gekért és s társadalmi t fejlıdésért A Cserehát és s a Kosice Program Varga

Részletesebben

A Felügyel tapasztalatainak összefoglalásasa

A Felügyel tapasztalatainak összefoglalásasa A Felügyel gyelőségellenőrzési tapasztalatainak összefoglalásasa Pados RóbertR Hulladékgazd kgazdálkodási osztályvezet lyvezető Szombathely, 2015. február r 12. Célkit lkitűzéseink A Felügyel gyelőség

Részletesebben

A mentálhigi helye a társadalombant. rsadalomban. A civil szektor szerepe

A mentálhigi helye a társadalombant. rsadalomban. A civil szektor szerepe A mentálhigi lhigiéné szerepe és helye a társadalombant rsadalomban A múlt, m jelen és s a jövőj A civil szektor szerepe Nehéz z korban élünk. Nem tarthatunk a nagy diktatúrákt któl, de félhetf lhetünk

Részletesebben

A területfejleszt. letfejlesztés s aktuális feladatai - Elnök Bács-Kiskun Megyei Önkormányzatnyzat. http://fejlesztes.bacskiskun.

A területfejleszt. letfejlesztés s aktuális feladatai - Elnök Bács-Kiskun Megyei Önkormányzatnyzat. http://fejlesztes.bacskiskun. A területfejleszt letfejlesztés s aktuális feladatai felkész szülés s a 2014-től l kezdődő európai fejlesztési si időszakra - Kecskeméti fórum f - Bányai Gábor G Elnök Bács-Kiskun Megyei Önkormányzatnyzat

Részletesebben

Korszerű interregionális kapcsolatok a Közép - Duna Nemzetközi Régióban Vajdaság esélyei

Korszerű interregionális kapcsolatok a Közép - Duna Nemzetközi Régióban Vajdaság esélyei Korszerű interregionális kapcsolatok a Közép - Duna Nemzetközi Régióban Vajdaság esélyei Stojic-Karanovic Edit Regionális fejlődés a Kárpát-medencében és az Európai Unió transz-regionális politikája Konferencia

Részletesebben

Turizmusfejlesztés és vállalati összefüggései. Kósa László, HKIK általános alelnöke ügyvezető igazgató Mátra Party Kft.

Turizmusfejlesztés és vállalati összefüggései. Kósa László, HKIK általános alelnöke ügyvezető igazgató Mátra Party Kft. Turizmusfejlesztés és vállalati összefüggései Kósa László, HKIK általános alelnöke ügyvezető igazgató Mátra Party Kft. Érdekek Egyszerűen összegezve: Nemzeti érdek, hogy minél több külföldi turista jöjjön

Részletesebben

felsoktat oktatás Minség, esélyegyenlség és hatékonyság Bánhidyné Dr. Szlovák Éva CSc. felnttképzési igazgató

felsoktat oktatás Minség, esélyegyenlség és hatékonyság Bánhidyné Dr. Szlovák Éva CSc. felnttképzési igazgató Budapesti Mszaki Fiskola Tanárképz és Mérnökpedagógiai Központ Munkaer-piac orientált szakképz pzés és oktatás Minség, esélyegyenlség és hatékonyság 2007. április 12. Bánhidyné Dr. Szlovák Éva CSc. felnttképzési

Részletesebben

Kulturális lis örökségvédelem szerepe a Közép-K dunánt ntúli régir gióban Közép-Dunántúli Operatív Program és s a Regionális Akcióterv pályázati lehetőségei 2007.10.04. Akcióterv (AT) Részletes programozási

Részletesebben

A céltámogatások jelentősége a felnőttképzési programokban

A céltámogatások jelentősége a felnőttképzési programokban Dr. Zachár László Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet A céltámogatások jelentősége a felnőttképzési programokban A tudás versenyképesség ROP programok zárókonferenciája Budapest 2008. április

Részletesebben

Közép-dun dunánt ntúli Környezetv K rnyezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság Vízgy zgyőjt jtı-gazd gazdálkod lkodási Osztály A Víz V z Keretirányelv célja, c végrehajt grehajtása Elıad adó: : Tóth T Sándor

Részletesebben

A gyógyászati segédeszköz forgalmazás, házhoz szállítás szabályozásának aktualitásai

A gyógyászati segédeszköz forgalmazás, házhoz szállítás szabályozásának aktualitásai Gyógy gyászati segédeszk deszközök k on-line értékesítése, se, a házhoz h száll llítás s szabályoz lyozás változásai,,webáruházak, webshopok és webpatikák egészséggel kapcsolatos termékek online értékesítése''

Részletesebben

GÖDÖLLŐ. Szent István n Egyetem. Felnőttképzési és Szaktanácsadási Központ

GÖDÖLLŐ. Szent István n Egyetem. Felnőttképzési és Szaktanácsadási Központ Szent István Egyetem GÖDÖLLŐ Szent István n Egyetem GÖDÖLLŐ Felnőttképzési és Szaktanácsadási Központ SZIE - ÚMVP KÉPZK PZŐ INTÉZM ZMÉNY A Felnőttképzési és Szaktanácsadási Központ sikeresen pályázott

Részletesebben

Sum István. zpontvezet. Miskolc, 2007. április 12.

Sum István. zpontvezet. Miskolc, 2007. április 12. A felhasználók k igényeinek megfelelen en alakítani a szakképz pzést! Sum István Magyar Posta Zrt.. Oktatási KözpontvezetK zpontvezet Stratégiai Bizottság, elnök Miskolc, 2007. április 12. 1 Tartalom A

Részletesebben

Tartalom. a BKSZ példp. A BKSZ bemutatása. A BKSZ terméke. BEB A BKSZ feladatai A BKSZ tevékenys. kenysége. példákon bemutatva

Tartalom. a BKSZ példp. A BKSZ bemutatása. A BKSZ terméke. BEB A BKSZ feladatai A BKSZ tevékenys. kenysége. példákon bemutatva A KözlekedK zlekedési szövets vetségek lényege, szüks kségessége a BKSZ példp ldáján dr. Denke Zsolt ügyvezető igazgató Budapesti Közlekedés-Szervező Kht. Tartalom A BKSZ bemutatása Alapítók, szolgáltat

Részletesebben

Zarándok ndokút t a tájbant - A Mária út kialakításának tapasztalatai Dr. Molnár r András s JózsefJ (Mária Út t KözhasznK zhasznú Egyesület, Útvonal Bizottság) (Magyar Természetj szetjáró Szövets vetség,

Részletesebben

Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) AZ EURÓPAI BIZOTTSÁGHOZ BENYÚJTOTT VÁLTOZAT

Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) AZ EURÓPAI BIZOTTSÁGHOZ BENYÚJTOTT VÁLTOZAT Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) AZ EURÓPAI BIZOTTSÁGHOZ BENYÚJTOTT VÁLTOZAT Összefoglaló Prioritások A prioritás vonatkozó A prioritáshoz kapcsolódó tervezett intézkedések: Intézkedések

Részletesebben

2013. NOVEMBER 7. VIMFÓ

2013. NOVEMBER 7. VIMFÓ Az országos munkavédelmi érdekegyeztetés s helyzete és s a Munkavédelmi Munkavédelem Bizottság g aktuális feladatai. delem aktuális kérdk rdései, új j kihívások a munkavédelemben 2013. NOVEMBER 7. VIMFÓ

Részletesebben

Program (HUSRB/1203) támogatott. projekt adatai. Nemzeti Bűnügyi Szakértői Központ (Szerbia) Vezető Kedvezményezett: Projektpartner:

Program (HUSRB/1203) támogatott. projekt adatai. Nemzeti Bűnügyi Szakértői Központ (Szerbia) Vezető Kedvezményezett: Projektpartner: Újvidék-Szeged közötti k határon túli t együttm ttműködés új j harmonizált módszerek kifejlesztésében valamint közös k s adatbázis létrehozásában a tervezett kábítószer k vegyületek vizsgálat latára A

Részletesebben

rtípusok sben Csatári Bálint, geográfus MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet Kecskemét, Rákóczi út 3. Tel: 76 502 840

rtípusok sben Csatári Bálint, geográfus MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet Kecskemét, Rákóczi út 3. Tel: 76 502 840 Vidékies tértt rtípusok hazai és s európai összevetésben sben Csatári Bálint, geográfus MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet Kecskemét, Rákóczi út 3. Tel: 76 502 840 csatbal@rkk.hu, www. rkk.hu, www.alfoldinfo.hu

Részletesebben

Európai Fogyasztói Központ. bemutatkozása jogviták. (Kecskemét, dr. Kriesch Attila. Igazgató

Európai Fogyasztói Központ. bemutatkozása jogviták. (Kecskemét, dr. Kriesch Attila. Igazgató Az Európai Fogyasztói i K bemutatkozása határon átnyúló panaszok és jogviták (Kecskemét, 2014. november 6.) 6 dr. Kriesch Attila Igazgató Európai Fogyasztói i K Az előadáson elhangzottak kizárólag az Európai

Részletesebben

az egész életen Bevezetés András Kredittanács Oktatáskutat Nyíregyh

az egész életen Bevezetés András Kredittanács Oktatáskutat Nyíregyh Partnerségépítés az egész át t tartó tanulás koncepciójának nak közös k s kialakítása érdekében Bevezetés Derényi András Országos Kredittanács Irodája Oktatáskutat skutató és s Fejlesztő Intézet Nyíregyh

Részletesebben

Kulturális lis tudatosság. Tóth Veronika Emberi Erőforr

Kulturális lis tudatosság. Tóth Veronika Emberi Erőforr Kulturális lis tudatosság Tóth Veronika Emberi Erőforr források Minisztériuma 1. Mi a kulturális lis tudatosság? 2. Milyen eszközei zei vannak az oktatásnak a kulturális lis tudatosság g fejlesztésében?

Részletesebben

Mottó: Város a vidék k gerince pedig a mezıgazdas. gazdaság. Agrárstrat. Kajner PéterP Vidékfejleszt

Mottó: Város a vidék k gerince pedig a mezıgazdas. gazdaság. Agrárstrat. Kajner PéterP Vidékfejleszt Mottó: Város és s vidéke közös k s sorson osztoznak, a vidék k gerince pedig a mezıgazdas gazdaság (Vidéki TérsT rségek Európai Chartája, 1996.) Agrárstrat rstratégiák Kajner PéterP Vidékfejleszt kfejlesztési

Részletesebben

Mária Út Közhasznú Egyesület önkormányzati munkatalálkozó Hogyan tudjuk megsokszorozni a Mária út helyi szintű kiteljesedéséhez a forrásainkat?

Mária Út Közhasznú Egyesület önkormányzati munkatalálkozó Hogyan tudjuk megsokszorozni a Mária út helyi szintű kiteljesedéséhez a forrásainkat? Mária Út Közhasznú Egyesület önkormányzati munkatalálkozó Hogyan tudjuk megsokszorozni a Mária út helyi szintű kiteljesedéséhez a forrásainkat? Esztergom, 2015. november 26-27. Feladat megosztás - stratégiai

Részletesebben

A Közösségi Bormarketing Program kidolgozásának szakmai háttere, avagy egy összefogás eredménye

A Közösségi Bormarketing Program kidolgozásának szakmai háttere, avagy egy összefogás eredménye A Közösségi Bormarketing Program kidolgozásának szakmai háttere, avagy egy összefogás eredménye Reich László (CMC jelölt) Budapest, 2008. március 18. Tartalom Előzmények A közösségi bormarketing program

Részletesebben

A projektek pénzp menedzselése

A projektek pénzp menedzselése 1 A projektek pénzp nzügyi menedzselése A folyamat tevékenys kenységei 1. A támogatt mogatás s felhasználásához hoz kapcsolódó szabályok megismerése se 2. Pénzügyi elemzés és s tervezés 3. Finanszíroz

Részletesebben

Magyarország-Szlovákia határon átnyúló együttműködési program 2007-2013

Magyarország-Szlovákia határon átnyúló együttműködési program 2007-2013 Magyarország-Szlovákia határon átnyúló együttműködési program 2007-2013 Emberi erőforr források közös k s használata és s fejlesztése se Munkaerő-piaci együttm ttműködési kezdeményez nyezések HU-SK 2008/01/1.6.2/0156

Részletesebben