Erőforrások kezelése az optimális ellátás biztosítása érdekében

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Erőforrások kezelése az optimális ellátás biztosítása érdekében"

Átírás

1 Orvosi ellátás Erőforrások kezelése az optimális ellátás biztosítása érdekében Az egészségügyben érintett szervezeteknek világszerte az a legfontosabb, hogy ott és akkor tudják biztosítani a megfelelő ellátást, amikor az szükséges. Az egészségügyi ellátások költsége fölötti növekvő aggodalom miatt a hangsúly ismét az ellátás biztosításának hatékonyságára került. Mindemellett a legmagasabb prioritás továbbra is a magas minőség fenntartása és a közegészségügy védelme marad. Az SPSS Inc. több éves tapasztalattal rendelkezik az egészségügyi szervezeteknek nyújtott támogatás terén. A megoldásaink között megtalálhatók a statisztikai, adatbányászati, szövegbányászati és webes adatbányászati eszközök, üzleti intelligencia és jelentéskészítő szoftverek, valamint felmérésen alapuló kutatási termékek. Ezek egyenkénti vagy együttes használata a következőket lehetővé teszi a szervezetek számára: az orvosi kutatások támogatását, a betegségek jobb kezelését, a betegellátás minőségének nyomon követését, a működési hatékonyság javítását, az akkreditáció fenntartását, az egészségügyi ellátásokkal kapcsolatos csalások kiküszöbölését, a közegészségügy védelmét. Az SPSS szoftvermegoldások jól illeszkednek az egészségügyi alkalmazásokhoz. A megoldásaink nyílt architektúrára épülnek, amely lehetővé teszi a felhasználók számára a források széles választékából származó adatokhoz való hozzáférést és az eredmények különböző módokon történő elérését. Magas fokon skálázhatóak, így képesek nagy mennyiségű adat feldolgozására, amelyet az egészségügyi szervezetek általában létrehoznak. A felmérésen alapuló kutatási megoldásaink megfelelnek törvényi követelményeknek, például az Egyesült Államokban a HIPAA (Health Insurance Portability and Accountability Act) nevű, az egészségbiztosítás hordozhatóságát és elszámoltathatóságát előíró törvénynek, csakúgy mint az egészségügyi szervezetek szigorú hardver- és tűzfalelőírásainak.

2 Orvosi kutatások támogatása Az orvosi kutatások nagy mennyiségű adatot állítanak elő. A kutatásokban résztvevő egyének és intézmények az SPSS megoldásokra alapozva hatékonyan kezelhetik az adatgyűjtést és -elemzést, valamint a jelentéskészítést, így több időt fordíthatnak magára a kutatásra. Dr. Eric Bremer, a chicagói Children's Memorial Hospital munkatársa például SPSS adatbányászati megoldást használ a microarray adatok elemzésére és a gyermekkori agytumor típus és előrehaladottsági állapot szerinti jellemzésére. Dr. Bremer a SPSS nyelvtudomány-alapú szövegbányászati megoldását is használja ezen terület kutatási irodalmának átnézésére és az új fejlesztések hatékony nyomon követésére. Célja egy olyan adatbázis létrehozása, amely egyesíti a klinikai, patológiai és biokémiai információkat és ennek az adatbázisnak elérhetővé tétele más kutatók számára a rákkezelés lehető legjobb eljárásainak megtalálása érdekében. Betegségkezelés javítása Az orvosi ellátás biztosítása során a kórházak, klinikák és magánorvosok az egyéni klinikai szakértelmet és az elérhető legjobb külső bizonyítékokat is használják a kezelési ajánlások meghatározásához. Az SPSS megoldások segítenek a szolgáltatóknak megtalálni a szükséges bizonyítékokat és értékelni azok erősségét, így a pácienssel történő konzultáció során a legmegfelelőbb kezelési lehetőséget választhatják. A Londoni St. George's Hospital intézményben az NHS Trust által készített tanulmány egy jellemző példa a sok közül, amely fényt derít az orvosi kezelés hatásosságára. Az SPSS statisztikai szoftverének használatával a tanulmány több mint kórházi betegfelvételt vizsgált egy kilenc éves periódus alatt. Kiderült, hogy bizonyos fajta eseteknél nagyobb volt a halálozás kockázata, ha a betegek korábban kerültek ki az intenzív osztályról, mint ha tovább tartották volna ott őket. Ennek segítségével a kórház a leghatásosabb kezelési lehetőséget választotta a betegei számára, és útmutatást adott más kórházak hasonló betegeinek ellátásához is. Az SPSS megoldások a költségvállaló szervezeteknek, például kormányzati szerveknek és magánbiztosítóknak is nyújtanak eszközt az olyan betegellátási minták azonosítására, amelyek jelzik az új kezelések és terápiák fő irányvonalát. Ilyen módon képesek meghatározni, hogy mely gyógyászati megközelítés javítja a betegellátási eredményt és minimalizálja a költséges vészhelyzeti beavatkozások szükségességét. Költségek fölötti aggodalom Az egészségügy kiadásai várhatóan tovább növekednek, annak ellenére, hogy azok már jelenleg is a bruttó hazai össztermék (GDP) jelentős részét képviselik. A bruttó hazai össztermék (GDP) egészségügyi kiadásokra fordított része Egyesült Államok 15,0% Ausztrália 9,5% Kanada 9,5% Japán 7,9% Egyesült Királyság 7,7% Egyéb EU országok (átlag) 9,0% Forrás: Social Health Insurance Systems in Western Europe. (Társadalmi egészségbiztosítási rendszerek Nyugat- Európában) Egészségügyi Világszervezet, 2004.

3 Minőség ellenőrzése, hatékonyság javítása Az SPSS szoftver azon kívül, hogy segít a szolgáltatóknak értékelni a kezelés hatásosságát és fenntartani a magas szintű betegellátási minőséget, lehetővé teszi számukra a működési hatékonyságuk javítását és az akkreditációs követelmények teljesítését, például az amerikai JCAHO (Joint Commission on the Accreditation of Healthcare Organizations Összevont Bizottság az Egészségügyi Szervezetek Akkreditációjára) által megszabott előírásoknak való megfelelést. Az SPSS elemző eszközei segítséget nyújtanak a szolgáltatóknak, hogy a biztosítókkal és más finanszírozókkal megfelelő fizetési szerződéseket tudjanak kötni, így biztosítsák a kutatásokat és az előírások hatékony teljesítését lehetővé tevő pénzforrásokat. Hollandiában például a Hospital of Walcheren intézmény a SPSS felmérésen alapuló kutatási eszközkészletét választotta ahhoz, hogy a minőség-ellenőrzésre vonatkozó törvényi előírásoknak megfeleljen. A betegek által kitöltött kérdőívek feldolgozásával ez a megoldás nem csak a személyzet hatékonyságát javította, de a betegek néhány kielégítetlen igényére is fényt derített. Ezen igények gyors kielégítésével a kórház javította a betegek elégedettségét, és teljesítette az előírásos követelményeket. Számos más egészségügyi szolgáltató használja az SPSS jelentéskészítési megoldásait a működési hatékonyság különböző mutatószámok alapján történő nyomon követésére. Például Ausztráliában a queenslandi Wesley Hospital Back Rehabilitation Centre intézmény SPSS termékeket használ a működési hatékonyság ellenőrzésére. A létesítmény minden évben több mint olyan pácienst kezel, akiknek korábban hátműtétjük volt, és megoldatlan vagy rendszeresen visszatérő hátfájdalomban szenvednek, illetve nem tudnak visszatérni munkájukhoz. A megoldás ötvözi a klinikai és működési adatokat, hogy kulcsfontosságú teljesítménymutatókat (KPI) hozzon létre, amelyek használatával hatékonyabban lehet beosztani a munkaerőt és más erőforrásokat.

4 Az SPSS megoldások a magánszektor szereplőit szintén segítik, például az egészségbiztosítókat, hogy javítsák a hatékonyságot és megszerezzék a szükséges versenyelőnyt. A Highmark Blue Cross Blue Shield intézmény, amely biztosítást és egészséggel kapcsolatos szolgáltatásokat nyújt több millió pennsylvaniai ügyfelének, SPSS termékeket használva azonosítja a különböző jellemzőkkel rendelkező ügyfeleket, megtervezi a tagoknak nyújtott szolgáltatások fejlesztését, és összehasonlítja a termék elterjedtségi mutatóit régiónként. Ez lehetővé tette a biztosító számára, hogy olyan lehetőségeket azonosítson, ahol jelentős piaci növekedést érhet el. Az SPSS felmérésalapú kutatási eszközök a visszajelzések nyomon követésére használhatók a szolgáltató szervezeteken belül és kívül egyaránt. Egy kórház vagy klinika például folyamatosan nyomon követheti a külső programjainak és kezdeményezéseinek közösségi vagy törvényhozói támogatását. Az SPSS szoftver használható továbbá az orvosok és munkatársak elégedettségének és a lojalitásának figyelésére melyek fontos tényezők az értékes emberi erőforrás kezelésében. Az egészségügyi ellátásokkal kapcsolatos csalások elleni küzdelem Becslések szerint csak az Egyesült Államokban évente 500 milliárd dollárt költhetnek megismételt, vagy szükségtelen kezelésekre és illetéktelen igényekre. Ez egyértelműen elvonja az erőforrásokat, amelyek egyébként a betegek számára szükséges kezelések ellátására állnának rendelkezésre. A magánfinanszírozók és az állami, helyi és szövetségi kormányzati szervezetek alapvető érdeke a szükségtelen és valótlan üzelmek hatásainak felderítése és minimalizálása. Az egyik szövetségi állami egészségügyi minisztériuma például több százmillió Medicaid-igényt dolgoz fel, amelynek költségei több milliárd dollárt emésztenek fel évente. A minisztérium megvalósított egy SSPS adatbányászati komponenst tartalmazó, kiterjedt adattárház projektet. Ez a díjnyertes kezdeményezés már az első működési évében több millió dollárt takarított meg az állam számára, részben olyan előrejelző modelleknek köszönhetően, amelyek felderítették a csalások legvalószínűbb eseteit. Mivel tudták, hogy mely esetekre kell koncentrálni, a szervezet ellenőrei nagyobb arányban tudták azonosítani és visszavonni az illetéktelen kifizetéseket.

5 Míg a jelenlegi módszerek jellemzően a kifizetés megtörténte után azonosítják a csalásokat, ezzel a kifizetőket arra kényszerítve, hogy a kifizetett ősszeget kíséreljék meg visszaszerezni, addig az új módszerek úgy lettek kialakítva, hogy a lehetséges csalásokat a kifizetés megtörténte előtt azonosítsák. Ez minimalizálja a költséges pénzbehajtási feladatok végrehajtásának szükségességét és nagy lépést jelentenek az illetéktelen kifizetések kiküszöbölésének elősegítésében. Az SPSS megoldásai által nyújtott valós idejű lehetőségek lehetővé teszik a szervezetek számára, hogy a jóváhagyás és a kifizetés között rendelkezésre álló csekély idő alatt megtegyék a szükséges lépéseket. A közegészségügy védelme A közegészségügyi részlegek megfigyelőként, kutatóként és oktatóként működnek. A munkatársaik helyi és nemzetközi szinten is figyelik a trendeket mind a fertőző betegségek, mint például az influenza, mind pedig a krónikus betegségek, mint például a diabétesz esetében. Meg kell érteniük a trendek mögött rejlő okokat. Biztosítaniuk kell az egészségügyi szolgáltatók és a közösség számára a vészhelyzetekre vonatkozó útmutatásokat, mint például a 2004-es SARS járvány kitörésekor, valamint napi szinten, folyamatosan is. Az SPSS megoldások nyílt architektúrájuk és fejlett funkcióik miatt kiválóan megfelelnek a közegészségügyi irodák és szervezetek támogatására. A közösség egészséggel kapcsolatos ismereteinek és hozzáállásának kutatása során az SPSS megoldások védik az egyének adatait, miközben megkönnyítik a szervezetek számára, hogy számos költséghatékony csatornán keresztül információkat gyűjtsenek. Egy másik módszer, amelyben az SPSS megoldások használhatók, a tünetek felügyelete. Ez egy olyan folyamat, amely szükségessé teszi az ügynökségek számára az egészségügyi adatok bármilyen személyes azonosítótól mentes elemzését, hogy olyan mintákat és összefüggéseket fedezzenek fel, amelyek egy bizonyos tünet jelenlétére utalnak és közegészségügyi intézkedést tesznek szükségessé. Mivel az információk sok különböző adatforrásból érkeznek többek között az ambulanciák felvételi adataiból, gyógyszertári értékesítési adatokból és közbiztonságibaleseti adatokból, így a nyitottság és a számítástechnikai erőforrások hatékony felhasználása elengedhetetlen. Az SPSS támogatja az egészségügyi szervezeteket Ügyfeleink mind a megbízható, innovatív szoftverek, mind a mély iparági szaktudás miatt számítanak ránk. SPSS-termékeket használ: az Egyesült Államokban a hét legnagyobb egészségügyi szolgáltató szervezetből öt, 14 az Egyesült Államok News & World Report 2005-ös tiszteletdíját elnyerő 16 kórház közül, az NHS Trust alá tartozó több mint 300 kórház az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államok öt legjelentősebb magánpénztára, amelyek több mint 150 millió ügyfelet biztosítanak, az Egyesült Királyság vezető biztosítói közül az AXA és a BUPA, sok megyei, állami és szövetségi egészségügyi ügynökség, beleértve a sűrűn lakott területeket szolgáló intézményeket, orvosi kutatók számos egyetemen és közegészségügyi ügynökségnél, beleértve a genetika és más kiemelkedően fontos gyógyászati területen kutatásokat végzőket, vezető non-profit orvosi szövetségek és alapítványok.

6 Új kihívások leküzdése Az egészségügy költsége továbbra is fejtörést fog okozni, különösen az iparosodott nemzeteknek, ahol az idősebb korosztály, akik több egészségügyi erőforrást igényelnek, nagyobb arányt képviselnek a népességen belül. A költségek visszaszorításának egyik módja az egészségügy minden területén felhasznált papírmennyiség csökkentése, az orvos felkeresése során kiadott recepttől kezdve az orvosi és kórházi számlák kiegyenlítéséig. Már jelenleg is létezik egy olyan trend, amely az elektronikus orvosi feljegyzések és egészségügyi nyilvántartás felé mutat, és több pénztár biztosítja az orvosok és a betegek számára az igényelt információk online elérhetőségét. Az internet megnövekedett használata lehetőségeket biztosít az egészségügyben részt vevő felek közötti hatékonyabb kommunikációra. Az ügyfelek az internetet használják az egészségügyi állapotok, a kezelések és az ápolók megismerésére, valamint a kezelések megrendelésére. Az orvosok és más egészségügyi szolgáltatók egyre többet kommunikálnak egymással, a páciensekkel és a pénztárakkal elektronikus úton. Ezen a területen az SPSS webbányászati megoldása tudja támogatni a szervezeteket, mivel egyértelmű adatokat biztosít arról, hogy egy oldalt ki, mikor és milyen célból keres fel. Orvosi kutatók és közegészségügyi hivatalnokok számára az egészségügyi információk digitalizálása felé mutató trend kivételes lehetőségeket jelent. Minden korábbinál több adat lesz elérhető közöttük olyan adatok, amelyeket korábban nem lehetett elemezni, például az orvosok és ápolók feljegyzései. Az SPSS szövegbányászati megoldása segítheti a kutatókat és más résztvevőket az új adatforrások közötti rejtett összefüggések felfedezésében, növelve a jelenlegi előrejelzési modellek pontosságát. Középpontban a technológia Számos tanulmány mutatja, hogy az egészségügyi szervezetek egyre inkább felismerik, hogy az információtechnológia javítja a működési hatékonyságukat, továbbá segíti a szükséges ellátás minőségének biztosítását. Az IDC előrejelzése szerint világszinten az egészségügyi szervezetek szoftverekre fordított kiadásainak összesített átlagnövekedése eléri éves szinten az 5,9 százalékot, amely 2008-ra 10,5 milliárd dollárt tesz ki. (Forrás: Worldwide IT Spending (Informatikai kiadások a világon, IDC, #31544, 2004.) Az SPSS elkötelezett az iránt, hogy folyamatosan biztosítsa az egészségügyi szervezetek számára a szükséges erős, de rugalmas előrejelző analitikus megoldásokat a kiemelkedően fontos küldetésük teljesítése érdekében. Az SPSS egészségügyi megoldásaival kapcsolatban további információkat talált a oldalon, vagy hívja a helyi SPSS irodát. További információkért látogasson el a oldalra. Az SPSS irodákról és telefonszámokról a weblapon talál információkat. Az SPSS bejegyzett védjegy, a további megnevezett SPSS termékek pedig az SPSS Inc. tulajdonában lévő védjegyek. Minden más név a megfelelő tulajdonosok védjegye SPSS Inc. Minden jog fenntartva. HCIB-0106

TARTALOM. ÁROP 1.2.18 Szervezetfejlesztési Program

TARTALOM. ÁROP 1.2.18 Szervezetfejlesztési Program TARTALOM 1. BEVEZETŐ... 4 2. A CAF MODELL JELENTŐSÉGE, FELÉPÍTÉSE ÉS MŰKÖDÉSE... 5 3. A CAF MODELL GYAKORLATI ALKALMAZÁSÁNAK MENETE... 7 4. AZ ADOTTSÁGOK ÉRTÉKELÉSE... 9 1. KRITÉRIUM: VEZETÉS... 10 1.1.

Részletesebben

Az alapellátás jellemzői Európában

Az alapellátás jellemzői Európában Készítette: Informatikai és Rendszerelemzési Főigazgatóság Rendszerelemzési Főosztály Budapest, 2014. szeptember Tartalom Vezetői összefoglaló... 3 Az alapellátás meghatározása, funkciói... 4 Az alapellátás

Részletesebben

Informatikai biztonsági részstratégia

Informatikai biztonsági részstratégia [MITS] Informatikai biztonsági részstratégia [IBRS] II. kötet NEMZETKÖZI KITEKINTÉS Készült: az Informatikai és Hírközlési Minisztérium megbízása alapján 2003. TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS... 10 2. INFORMATIKAI

Részletesebben

WHITE PAPER Valódi Üzleti Elő nyök IBM Cognos-al A WHITE PAPER TARTALMA ÁTTEKINTÉS AZ ÜZLETI INTELLIGENCIA PIAC MAGYARORSZÁGON. Az IBM támogatásával

WHITE PAPER Valódi Üzleti Elő nyök IBM Cognos-al A WHITE PAPER TARTALMA ÁTTEKINTÉS AZ ÜZLETI INTELLIGENCIA PIAC MAGYARORSZÁGON. Az IBM támogatásával WHITE PAPER Valódi Üzleti Elő nyök IBM Cognos-al Az IBM támogatásával Gábor Marosvári december 2009 A WHITE PAPER TARTALMA Ez az IDC által összeállított White Paper összefoglalja a legfontosabb tudnivalókat

Részletesebben

FOGLALKOZTATÁSI REHABILITÁCIÓS JÓ GYAKORLATOK MAGYARORSZÁGON

FOGLALKOZTATÁSI REHABILITÁCIÓS JÓ GYAKORLATOK MAGYARORSZÁGON FOGLALKOZTATÁSI REHABILITÁCIÓS JÓ GYAKORLATOK MAGYARORSZÁGON Scharle Ágota Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet Kutatási jelentés (javított változat) 2011. április A kutatás megvalósulását az OFA/K-9843/0005/2010.

Részletesebben

Az Európai Bizottság Foglalkoztatásért, Ipari Kapcsolatokért és Szociális Ügyekért felelõs Fõigazgatóságának támogatásával

Az Európai Bizottság Foglalkoztatásért, Ipari Kapcsolatokért és Szociális Ügyekért felelõs Fõigazgatóságának támogatásával Az Európai Bizottság Foglalkoztatásért, Ipari Kapcsolatokért és Szociális Ügyekért felelõs Fõigazgatóságának támogatásával Köszönetnyilvánítás Ez a kézikönyv a CoESS (Biztonsági Szolgáltatók Európai Szövetsége)

Részletesebben

Útmutató a problémás kábítószer-fogyasztás kezelésének értékeléséhez. Kézikönyv kutatóknak és szakembereknek

Útmutató a problémás kábítószer-fogyasztás kezelésének értékeléséhez. Kézikönyv kutatóknak és szakembereknek Útmutató a problémás kábítószer-fogyasztás kezelésének értékeléséhez Kézikönyv kutatóknak és szakembereknek Az útmutatót készítette: Ambros Uchtenhagen A magyar kiadást szerkesztette: Horváth Gergely Csaba

Részletesebben

MARKETING INFORMÁCIÓS, DÖNTÉSTÁMOGATÓ ÉS KONTROLLING RENDSZER

MARKETING INFORMÁCIÓS, DÖNTÉSTÁMOGATÓ ÉS KONTROLLING RENDSZER MARKETING INFORMÁCIÓS, DÖNTÉSTÁMOGATÓ ÉS KONTROLLING RENDSZER MARKETING INFORMÁCIÓS, DÖNTÉSTÁMOGATÓ ÉS KONTROLLING RENDSZER Dr. Józsa László Széchenyi István Egyetem Győr, 2011 Dr. Józsa László, 2011 Kézirat

Részletesebben

NYILVÁNOS KONZULTÁCIÓ RITKA BETEGSÉGEK: KIHÍVÁS EURÓPA SZÁMÁRA

NYILVÁNOS KONZULTÁCIÓ RITKA BETEGSÉGEK: KIHÍVÁS EURÓPA SZÁMÁRA EURÓPAI BIZOTTSÁG EGÉSZSÉGÜGYI ÉS FOGYASZTÓVÉDELMI FŐIGAZGATÓSÁG C. Igazgatóság Népegészségügy és kockázatértékelés C2 Egészségügyi tájékoztatás NYILVÁNOS KONZULTÁCIÓ RITKA BETEGSÉGEK: KIHÍVÁS EURÓPA SZÁMÁRA

Részletesebben

MÓDSZEREK A SIKERES FENNTARTHATÓ ENERGIAGAZDÁLKODÁSI AKCIÓTERVEK KIDOLGOZÁSÁHOZ KÜLÖNBÖZŐ VÁROSOKBAN

MÓDSZEREK A SIKERES FENNTARTHATÓ ENERGIAGAZDÁLKODÁSI AKCIÓTERVEK KIDOLGOZÁSÁHOZ KÜLÖNBÖZŐ VÁROSOKBAN MÓDSZEREK A SIKERES FENNTARTHATÓ ENERGIAGAZDÁLKODÁSI AKCIÓTERVEK KIDOLGOZÁSÁHOZ KÜLÖNBÖZŐ VÁROSOKBAN 2 Ezt a brosúrát a Sustainable NOW projekt során készítettük. Burgasz (BU), Ludwigsburg (DE), Miskolc

Részletesebben

KORAI FEJLESZTÉS SZAKPOLITIKAI AJÁNLÁSOK

KORAI FEJLESZTÉS SZAKPOLITIKAI AJÁNLÁSOK KORAI FEJLESZTÉS SZAKPOLITIKAI AJÁNLÁSOK Bevezetés A jelen anyag célja, hogy áttekintést adjon az Európai Ügynökség a Sajátos Nevelési Igényű Tanulók Oktatásának Fejlesztéséért (továbbiakban: Ügynökség)

Részletesebben

Egészséges munkahelyek krónikus beteg munkavállalók számára Útmutató

Egészséges munkahelyek krónikus beteg munkavállalók számára Útmutató Egészséges munkahelyek krónikus beteg munkavállalók számára Útmutató Munkahelyi Egészségfejlesztés Európai Hálózata (ENWHP) Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) www.enwhp.org www.oefi.hu Kinek ajánljuk

Részletesebben

INFORMÁCIÓHOZ VALÓ HOZZÁFÉRÉS, LAKOSSÁGI RÉSZVÉTEL ÉS IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁSHOZ VALÓ JOG KÖRNYEZET-EGÉSZSÉGÜGYI KÉRDÉSEKBEN

INFORMÁCIÓHOZ VALÓ HOZZÁFÉRÉS, LAKOSSÁGI RÉSZVÉTEL ÉS IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁSHOZ VALÓ JOG KÖRNYEZET-EGÉSZSÉGÜGYI KÉRDÉSEKBEN Harmadik Környezet és Egészség Miniszteri Konferencia London, 1999. június 16-18. Egészségügyi Világszervezet Európai Regionális Iroda Cselekvés partnerségben EUR/ICP/EHCO 02 02 05/12 038279 1999. április

Részletesebben

ITIL - az informatikaszolgáltatás módszertana. Fejlesztés és felülvizsgálat

ITIL - az informatikaszolgáltatás módszertana. Fejlesztés és felülvizsgálat ITIL - az informatikaszolgáltatás módszertana észült: 2002. novemberében a Széchenyi-terv támogatásával FI Számítástechnikai Rt Verzió: 3.1 Fejlesztés és felülvizsgálat Tartalom 1. FEJLESZTÉS ÉS FELÜLVIZSGÁLAT...

Részletesebben

Hogyan biztosítható, hogy az osteoarthritisben és reumás arthritisben szenvedő betegek optimális kezelést kapjanak Európában: Az EUMUSC.

Hogyan biztosítható, hogy az osteoarthritisben és reumás arthritisben szenvedő betegek optimális kezelést kapjanak Európában: Az EUMUSC. Az általános európai musculoskeletális egészség javítása Javaslatokat tartalmazó Hogyan biztosítható, hogy az osteoarthritisben és reumás arthritisben szenvedő betegek optimális kezelést kapjanak Európában:

Részletesebben

anorama A kohéziós politika 2014 és 2020 között inforegio Növekvő lendülettel [2013. TÉL 48. SZÁM]

anorama A kohéziós politika 2014 és 2020 között inforegio Növekvő lendülettel [2013. TÉL 48. SZÁM] anorama [2013. TÉL 48. SZÁM] inforegio A kohéziós politika 2014 és 2020 között Növekvő lendülettel Beszélgetés José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével A megreformált politika 10 pontban

Részletesebben

Erasmus+ Pályázati útmutató

Erasmus+ Pályázati útmutató Erasmus+ Pályázati útmutató Amennyiben a különböző nyelvű változatok között jelentésbeli eltérések vannak, az angol nyelvű változat az irányadó a más nyelvű változattal szemben. 3. verzió (2015): 16/12/2014

Részletesebben

A demokratikus helyi önkormányzat összehasonlító értékelései. V e z e t é s i B e n c h m a r k o k

A demokratikus helyi önkormányzat összehasonlító értékelései. V e z e t é s i B e n c h m a r k o k A demokratikus helyi önkormányzat összehasonlító értékelései V e z e t é s i B e n c h m a r k o k Member of Kommunalkredit Bank Impresszum Kiadja a TÖOSZ megbízásából az ÖNkorPRess Kiadó Felelős kiadó:

Részletesebben

Az egész életen át tartó tanulás Európai Képesítési Keretrendszere (EKKR)

Az egész életen át tartó tanulás Európai Képesítési Keretrendszere (EKKR) Európai Képesítési Keretrendszer Az egész életen át tartó tanulás Európai Képesítési Keretrendszere (EKKR) A Europe Direct szolgáltatás az Európai Unióval kapcsolatos kérdéseire segít Önnek választ találni.

Részletesebben

VEZETŐI JELENTÉS Gyáli Polgármesteri Hivatal CAF szerinti önértéklés

VEZETŐI JELENTÉS Gyáli Polgármesteri Hivatal CAF szerinti önértéklés VEZETŐI JELENTÉS Gyáli Polgármesteri Hivatal CAF szerinti önértéklés CAF 2014 Gyáli Polgármesteri Hivatala 1/29 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés... 3 2. CAF önértékelés... 5 Önértékelési folyamat lépései...

Részletesebben

Világbank, Városfejlesztési részleg Helyi Gazdaságfejlesztés (HGf) Rövid bevezető a HGf-be. A Változás Városai tudásterméke

Világbank, Városfejlesztési részleg Helyi Gazdaságfejlesztés (HGf) Rövid bevezető a HGf-be. A Változás Városai tudásterméke Világbank, Városfejlesztési részleg Helyi Gazdaságfejlesztés (HGf) Rövid bevezető a HGf-be A Változás Városai tudásterméke Változás Városai Közép-kelet európai önkormányzatok hálózata A helyi önkormányzatokra

Részletesebben

A folyamat-újraszervezési (BPR) projektek tapasztalatai az egészségügyben

A folyamat-újraszervezési (BPR) projektek tapasztalatai az egészségügyben A folyamat-újraszervezési (BPR) projektek tapasztalatai az egészségügyben Dr. Palicz Tamás, Vártok Józsefné, Dr. Szócska Gábor Semmelweis Egyetem, Kútvölgyi Igazgatóság Az egészségügyi szervezetek fejlesztése,

Részletesebben

CONTENTS TARTALOM. SZAKMAI CIKKEK, ELŐADÁSOK Irányítási rendszerek jövője: működésorientált integrált irányítási rendszerek dr.

CONTENTS TARTALOM. SZAKMAI CIKKEK, ELŐADÁSOK Irányítási rendszerek jövője: működésorientált integrált irányítási rendszerek dr. TARTALOM Oldal / Page CONTENTS SZAKMAI CIKKEK, ELŐADÁSOK Irányítási rendszerek jövője: működésorientált integrált irányítási rendszerek dr. Ködmön István Többszörös rendszerintegráció a tanúsítási gyakorlatban

Részletesebben

Gwen Swinburn, Soraya Goga, Fergus Murphy A helyi gazdaságfejlesztés kézikönyve. A Változás Városai tudásterméke

Gwen Swinburn, Soraya Goga, Fergus Murphy A helyi gazdaságfejlesztés kézikönyve. A Változás Városai tudásterméke Gwen Swinburn, Soraya Goga, Fergus Murphy A helyi gazdaságfejlesztés kézikönyve A Változás Városai tudásterméke Köszönetnyilvánítás Ezt a kézikönyvet a Világbank Városfejlesztési Főosztálya Helyi Gazdaságfejlesztésért

Részletesebben

KORAI FEJLESZTÉS. Előrelépés és eredmények 2005 2010

KORAI FEJLESZTÉS. Előrelépés és eredmények 2005 2010 KORAI FEJLESZTÉS Előrelépés és eredmények 2005 2010 KORAI FEJLESZTÉS ELŐRELÉPÉS ÉS EREDMÉNYEK 2005 2010 Európai Ügynökség a Sajátos Nevelési Igényű Tanulók Oktatásának Fejlesztéséért Az Európai Ügynökség

Részletesebben

Iratkezelés. Nem csak tárolás, Iratkezelés. Helytakarékosság Hatékonyságjavítás Információvédelem Dokumentumdigitalizálás

Iratkezelés. Nem csak tárolás, Iratkezelés. Helytakarékosság Hatékonyságjavítás Információvédelem Dokumentumdigitalizálás Iratkezelés Nem csak tárolás, Iratkezelés 444444444444444444444444444444444444444444444444444444444444444444444444444444444444444444 Helytakarékosság Hatékonyságjavítás Információvédelem Dokumentumdigitalizálás

Részletesebben

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK HU HU HU EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2011.4.5. COM(2011) 173 végleges A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK

Részletesebben

A szociális gazdaság jelene és jövõje Magyarországon

A szociális gazdaság jelene és jövõje Magyarországon Dr. Futó Péter, Hanthy Kinga, Lányi Pál, Mihály András, Dr. Soltész Anikó A szociális gazdaság jelene és jövõje Magyarországon Kutatási zárótanulmány Budapest, 2005 Sorozatszerkesztõ: Lada László Szerkesztette:

Részletesebben

Közigazgatás- és Közszolgáltatás-fejlesztési Stratégia 2014-2020

Közigazgatás- és Közszolgáltatás-fejlesztési Stratégia 2014-2020 Közigazgatás- és Közszolgáltatás-fejlesztési Stratégia 2014-2020 Tartalom 1 Köszöntő... 4 2 Bevezetés... 6 3 Tervezési és végrehajtási alapelvek... 8 3.1 A tématerület pontos definiálása a tervezés során...

Részletesebben

Idősödő munkaerő mint lehetőség a vállalatok számára

Idősödő munkaerő mint lehetőség a vállalatok számára Idősödő munkaerő mint lehetőség a vállalatok számára A tagszövetségei Idősödő munkaerő mint lehetőség a vállalatok számára 1 Készült Magyarországon, 2010 júniusában. A kiadvány az Ageing Workforce 2 Ensuring

Részletesebben