. Houston..egy kis problémánk adódott! . Mi ez a lúgosítás mizéria? . A lúgosítás tényleg annyira fontos? . A Testtolvajok éjszakája. . Elsavasodtam!

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download ". Houston..egy kis problémánk adódott! . Mi ez a lúgosítás mizéria? . A lúgosítás tényleg annyira fontos? . A Testtolvajok éjszakája. . Elsavasodtam!"

Átírás

1 . Houston..egy kis problémánk adódott!. Mi ez a lúgosítás mizéria?. A lúgosítás tényleg annyira fontos?. A Testtolvajok éjszakája. Elsavasodtam!. Dugjuk a fejünket a homokba, gyerekek!. Nem beteg vagy, csak szomjas

2 Houston egy kis problémánk adódott! Sztori 1775 és 82 között himlőjárvány tizedelte Amerika szegényebb, déli régióit. Egy utazó nővér naplójában jegyezte fel a következő esetet: a járványpusztította város egyik elhanyagolt kunyhójában egyetlen élő gyermeket találtam, egy 7 éves kislányt. Testvéreit és szüleit elpusztította himlő A nővér szerette volna megfejteni, mi lehet az oka, hogy ez a láthatóan éhező, legyengült gyermek életben maradt, míg mindenki, akivel együtt lakott meghalt. A kislány elmesélte, hogy nagyon szegények voltak, ezért többségében krumplit ettek, melyet anyja főzött a család számára. Az egyetlen szokásbeli különbség, ami megkülönböztette a vele együtt élőktől, hogy ő vitte ki a burgonyahéjat a ház mögötti komposztba, amely szinte sohasem jutott el rendeltetési helyére, mert útközben megette. Egyébként beteg testvérei mellett játszott, aludt, evett. Vajon mi lehetett a krumplihéjban, mely immunissá tette a kislány testét az egyik legagresszívebb vírussal szemben? A burgonyahéj lúgossága? A benne lévő enzimek? Miért fontos ez Nekem, a 21. század emberének? Arra kérlek, hogy egy pillanatra tegyél félre minden programozást, ami a magyar egészségügyből az elmúlt évtizedek során ért. Hamaros kiderül, hogyan kapcsolódhat egy fiatal lány Candida fertőzése egy idősférfi cukorbetegségéhez, vagy ahhoz, miért fáradunk el gyakran, iszunk kávét és fogyasztjuk nagy mennyiségben az édességet és a fehér kenyeret. Alternatív orvosok szerint az előbbi sztori főszereplőjét a megfelelően lúgos belső környezet és az enzimek együttes jelenléte mentette meg. Lúgos környezetben bizonyítottan több az oxigén, lassabban szaporodnak a kórokozók, mint savasban. Már a kórokozók kifejezés sem teljesen helyes, hisz a vírusok és baktériumok csupán a romláson élősködnek, nem a betegségek valódi okai! Ha elég sokszor elmondják, akkor elhiszem, hogy a gyógyszer a megoldás mindenre? Már tudjuk, hogy problémáink többsége táplálkozás- és életvitel-eredetű. Milyen választ adna erre a gyógyszertan? Éppen ezért lúgosításról felesleges megkérdezned orvosod, gyógyszerészed. Az orvosok általában azt mondják, hogy a test saját magától is beállítja a saját ph-egyensúlyát. Ez igaz (mert az élet függvénye az egyensúly), de felületes válasz.

3 A kérdés valójában: mibe kerül a szervezetnek az egyensúly fenntartása, ha állandóan savasan táplálkozunk? Valami zöld löttyöt kell inni, igaz? Az alternatív medicina gyakorlói már évtizedek óta savtalanítják betegeiket, de Magyarországon csak az elmúlt évben csöppent a köztudatba. Azóta viszont mindenhonnan a lúgosíts folyik. Legutóbbi közvélemény-kutatásom alapján a leggyakoribb válasz ez volt: Hallottam róla. Valami zöld löttyöt kell inni, igaz? Ennél azért többről van szó. Ezért a téma egyik szakértőjét, a tradicionális kínai medicina orvosát, dr. Alex Guerrero herbarológust (az Egyensúlyban egy életre szerzőjét) kértem meg, hogy a ph-riportban röviden mutassa be a phegyensúly lényegét és konkrét tippekkel segítsen bennünket. Alex a lúgosítás egyik nagy veteránja: több mint húsz éve savtalanítja pácienseit különböző terápiákkal és zöldtáplálék-kiegészítőkkel és hihetetlen sikereket ért el Akkor bizonyítsd be, hogy nem átverés! Mivel vérednek mindig enyhén lúgosnak kell lennie, biztosíthatlak róla, hogy a lúgosítás nem egy a termékeladás céljából kitalált elméletek közül. Az állandóan újracsomagolt csodafogyasztó módszerekkel szemben a savtalanítás velünk marad, míg ember lesz a földön. Ahogy végigolvasod ezeket a rövid epizódokat, hamar rájössz, hogy táplálékaid okosabb megválasztásával is elkezdhetsz lúgosítani! Egy forint elköltése nélkül! Ha a napi táplálkozásra rá szeretnél erősíteni, megmutatom, hogyan válassz terméket. Ízelítő a témákból Kik a testtolvajok, akik több emberrel végeztek, mint háborúink együttvéve? Ha sok a savam, akkor elsavasodtam? Miért kerüljük a földimogyorót, a tofut, a margarint? Fatális tévedés: szénhidráttagadó diéták! 10 zseniális lúgosító tipp. A Candidáról részletesebben Mivel etet minket az élelmiszerlobbi?

4 Ma négy, látszólag független témát tárgyalunk. Valami azonban összeköti őket: mindhárom megcáfolja, amit éveken keresztül próbáltak elhitetni velünk. Sztori Afrikai falu, kontra földimogyoró! A nagygazdaságokban termelt magvas növények termését (búza, árpa, kukorica, napraforgómag stb.) ipari méretű tárolóhelyeken raktározzák. A termés 90 napon belül szinte minden körülmények között enyhén rothadni kezd és mycotoxinok fedik be (myco=gomba, toxin=méreg). A mycotoxin melléktermék, amit a termésen élősködő parazitagomba termel. A sokak által kedvelt földimogyoró 26(!)-féle karcinogén (rákokozó) gombát tartalmaz! A nyitott vagy földön termő mogyorófajtákat kerüld, mert a levegőben lévő gombaspórák hamar megtelepednek rajtuk, a magban található természetes olajok pedig gyorsan megavasodnak. Körülbelül 35 éve hirtelen nagyszámú afrikai lakost diagnosztizáltak egy szokatlan májrákfajtában. A nyomozás kiderítette, hogy az általuk fogyasztott földimogyoró aspergillus flavust (egy gombafajta) tartalmazott, melynek mellékterméke az aflotoxin rákokozó anyag. Így kötötték össze a földimogyorót a májrák egy szokatlan megnyilvánulásával.* (ellenőrizhető forrás) *Association between aflotoxin content and hepatoma frequency in Uganda (1971), Cancer 28 p. 253 Alpert ME, Hutt MSR, Wogan GN, Davidson CS. A mogyoró helyett használj natúr mandulát, mely enyhén lúgosít! Kerüld azokat a magvakat és gyümölcsöket, melyek a föld közelében vagy földön teremnek, mert penész és különböző más gombafajok telepedhetnek meg rajtuk! Lúgosító tipp: Áztass be natúr mandulát szénsavmentes ásványvízbe! Miután jól megszívta magát, maximalizáltad lúgosító hatását, ugyanakkor kiiktattad a mandula egyetlen káros tulajdonságát, az enzimgátló hatást. Nyugodtan fogyassz el pár szem áztatott mandulát, ha megéheznél az étkezések között. Remekül csillapítja étvágyad és kis mennyiségben nem hízol tőle! Ha már a ph-ról van szó A krónikus savasság mikroorganizmusok elszaporodásához vezet, belső stresszt és hosszabb-rövidebb időn belül különböző betegségeket okoz. Az, hogy éppen mi bajunk lesz, genetikánktól is függ. A lényeg azonban az ok! Ha egyre fejlődik az orvostudomány, egyre jobb gyógyszereink vannak, akkor miért vagyunk egyre betegebbek, elhízottabbak? Miért nem teszi fel ezt a kérdést senki?

5 Mai üzenet: Óvatosan a grillsütővel! Mivel a grillsütés olaj, panír és egyéb káros adalék hiányában zajlik, még egészségesnek is tűnhet. Sajnos nem az. A húsokból (még a halból is!) kicsöpögő folyadék a faszénnel reagálva egy benzopyrene nevű rákokozó anyagot hoz létre. Ez a gőzzel együtt beivódik a grillezett húsokba, zöldségekbe. Azt már eddig is tudtuk, hogy a magas hőmérséklet mutációt okoz élelmünkben. Dr. Patricia Fitgerald a húsokban a magas hőfokú sütés közben keletkezett PhIP nevű anyagot egerek ételébe keverte. Hamarosan rosszindulatú daganat alakult ki az állatok emlőmirigyeiben. Egy 900 résztvevőn elvégzett német kutatás szerint azok a hölgyek, akiknek étrendjében magas százalékban szerepelnek a grillezett húsok, kétszer nagyobb eséllyel kapnak mellrákot, mint azok, akik csak néha fogyasztanak ilyen ételeket. (forrás: Dr. Patricia Fitgerald: The Detox Solution, 83. oldal) Ha azok közé tartozol, akik étkezés után azonnal rohannak fogat mosni, akkor ez a bekezdés NEKED szól! A fogakat egy láthatatlan, vékony baktériumréteg védi a száj enyhén savas környezetétől. A fogmosás ugyan képes eltávolítani a láthatatlan védőburkot, de nem kell aggódnod, nagyon gyorsan visszaépül, elég neki 10 perc. Étkezés során a száj a normálisnál savasabbá válik, melynek következtében értékes ásványok oldódnak ki a fogakból (demineralizáció). Ezeket a kioldott ásványokat azonban nem veszítjük el! Ahogy a száj ph-ja étkezés után lassan helyreáll, az ásványok visszaáramlanak a fogakba (remineralizáció). Ha az ásványok visszaáramlása előtt megmosod a fogad, megszakítod a folyamatos ásványáramlás láncát! Kimosod a szádból az értékes ásványokat, így minden egyes étkezés utáni fogmosással csökken fogaid ásványsűrűsége, mert nem lesz semmi, ami vissza tudna épülni a fogakba! (Forrás: Dr. Mecseki András fogorvos) A következő fejezetben megtárgyaljuk, mi az a ph, hogyan szabadulhatsz meg a savaktól és veheted vissza tested kontrollját az ártalmas élősködőktől! Emlékezz! Minden betegség a vérben van. - Tisztítsd a véred! - Lásd el táplálékkal és oxigénnel sejtjeid! - Lúgosíts! Ha ma engeded, hogy tested savlerakóvá váljon, hol leszel holnap?

6 Mi ez a lúgosítás mizéria? Fontosnak tartod a ph-egyensúlyod? Biztosan, ha tudnám, mi az! érkezik a gyakori válasz. Ha belenézel a tükörbe, nem látszik rajtad a krónikus elsavasodás, mint ahogy a magas koleszterinszint és az enyhe hőemelkedés sem. Egyik sem jelent azonnali életveszélyt, akkor miért fontos? Hamarosan megtudod, hogy ismert alternatív kutatók milyen régóta kongatják a vészharangot a savasság miatt. Ennek ellenére az élelmiszerés gyógyszerlobbi a mai napig elmismásolja, hogy miért vagyunk egyre betegebbek. Te is használod a sav-bázis egyensúly szabályait a mindennapokban! például ha már tisztítottad fürdőszobádban a vízkövet ecettel. A vízkő kalcium alapú, ami lúgos ásvány, az ecet pedig savas, így, mikor egymáshoz érnek, reagálnak egymással. Egy másik, mindennapokban használt anyag a szódabikarbóna, mely az ecettel ellentétben lúgos. A ph egyébként a Potenciál a Hidrogénre rövidítése, és az OH- ionok relatív koncentrációját méri egy oldatban... Ennyi, tovább nem is megyünk a kémiába. Ami mindebből fontos: a ph a savasság mértékegysége Az egészséges vér enyhén lúgos: Téveszme: ha egy folyadék ph-ja 6, nem csak kicsit savasabb, mint a ph 7 (mint például a semleges víz). Az ugrás 10-szeres! A ph 5 pedig 10-szer savasabb, mint a ph 6 és így tovább! Figyelmeztetés: amikor lúgosításról beszélünk, a lúgosító hatású táplálék nagyobb arányú fogyasztásáról van szó! Szigorúan tilos bármiféle kemikália vagy egyéb lúg használata!

7 Az elsavasodás nem ugyanaz, mint a magas gyomorsavtartalom! A túlsavasodás egyik irritáló tünete a nyelőcsövünkbe visszaáramló, túltengő gyomorsav, de nem azonos a kettő. Szervezetedben sokféle testfolyadék van, például vizelet, vér, nyirok, nyál stb. Mindegyiknek van optimális kémhatása, intervallum, amin belül mozoghat. Elsavasodásnál a vér ph-értékére utalunk. Szervezeted akkor működik jól, mikor véred kémhatása enyhén lúgos. Amikor savasan táplálkozol, ugyanúgy szennyezed a tested, ahogy kollektíven szennyezzük a Földet. Szinte mindenki tud arról: sok helyen az eső akár 40-szer savasabb a kelleténél, arról viszont kevesen, hogy szervezetük savterhelése is igen magas többségében a savas táplálkozásnak köszönhetően. Miért oly fontos a ph-m? A lúgos folyadékok oxigéntartalma magas, míg a savasaké alacsony. Nem véletlen, hogy enyhén lúgos kémhatásra terveztek bennünket. Az oxigén nagyon fontos számunkra! A lúgosabb belső a magas oxigéntartalmával könnyebben ellenáll a vírusok, baktériumok terjedésének, energiatermelése optimális, könnyen felveszi a táplálékokat és szabadul meg melléktermékeitől. Testedben minden pillanatban kötélhúzás zajlik. A savak és a lúgos elemek harcából létrejön egy egyensúly. Ha a véredben ez az egyensúlyi pont eltér az optimális intervallumtól (ami ph 7,35 7,45), általában túl savassá válik, testednek be kell avatkoznia. Nem engedheti meg, hogy a véred kémhatása kilépjen a megengedett határok közül. És ez a lényeg: tested kényszerű beavatkozása belső stresszt okoz! Szükségmegoldásokat, pluszterhet. Idővel ettől legyengülsz, és kevésbé leszel ellenálló a betegségekkel szemben! Mi az a belső stressz? Vérünk kémhatását állandó határok között kell tartani, különben meghalunk. Ezért mikor savasan táplálkozol, és évekig hagyod, hogy a savak felhalmozódjanak benned, agyonstresszeled szervezeted. Felesleges, savtalanító köröket futtatsz testeddel, dolgoztatod, aminek a regenerációd látja kárát. Napi vonatkozásban gondolj csak az állandó fáradságra, kedvetlenségre, gyakori lebetegedésre, kávé- és cukorfogyasztásra.

8 Hidd el, ha nem teszel semmit, idővel az elsavasodás belülről kifelé haladva egyszerűen korrodálja szervezeted. Véred kémhatása (ph-ja) olyan keskeny intervallumban mozog, hogy a szervezet szinte kötéltáncot jár, hogy fenntartsa (ph 7,35--7,45). Kéttizedes eltérés fel vagy le, és akár kómába is eshetünk. Ezért szervezetünk A toxikus savakat, amit már képtelen vizelettel eltávolítani, a zsírsejtekben raktározza (emiatt az utolsó néhány kiló egyszerűen nem jön le rólunk!) A savsemlegesítéshez kalciumot, magnéziumot von ki a csontokból! (lásd: csontritkulás) Egyre több szövetet, szervet kényszerít savraktározásra. (krónikus betegségek, például köszvény lehetséges kialakulása) (forrás: Dr. Susan Brown Jobb élet, jobb csontok) Amikor táplálkozásunk miatt elsavasodunk, vibráló életerő és energia helyett kimerültséget, túlsúlyt, rossz emésztést, bőrproblémákat és még súlyosabb krónikus kórokat élvezhetünk! Emlékezz a fogkrémgyártókra! A fogkrémgyártók ma is azzal reklámozzák termékeiket, hogy azok csökkentik a savak által a fogzománcban okozott kárt. Pedig a fogzománc szervezetünk legkeményebb anyaga! El tudod képzelni, mennyire károsítják a felhalmozódó savas melléktermékek érfalainkat, szerveinket? Én is elsavasodtam? Mik a lehetséges korai tünetek? fejfájás, allergia, gyomorproblémák, gyomorsavtúltengés, érzékenység a megfázást, influenzát okozó vírusokra, szinusz/arcüregproblémák, gyulladások kialakulása a bőrben és különböző szervekben, kimerültség, izomgörcsök, fájdalom a test bármely részében a teljesség igénye nélkül Miért okozhat ennyiféle panaszt az elsavasodás? Hihető ez? Igen, nagy a szórás. De gondolj bele: a szervezetben szinte minden folyamatot érint a savbázis egyensúly. Az, hogy valaki milyen reakciókat, betegségeket produkál az elsavasodás hatására, sokféle faktortól függ, például a genetikánktól. A szervezetben a leggyengébb láncszem elve érvényesül: mindig a leggyengébb szervrendszer károsodik először.

9 Az, hogy melyik szervrendszer tolerálja legkevésbé az elsavasodott, oxigénhiányos testkörnyezetet, és ennek mi az eredménye, emberről emberre változhat. Idővel a tünetek tovább romlanak, a szervek, mirigyek funkciója gyengül. Leggyakrabban a pajzsmirigy, az adrenalintermelő mirigyek és a máj kezd elsőként károsodni. Amikor az elsavasodás krónikussá válik, bármely degeneratív betegség kialakulhat az allergiától a köszvényen át a daganatos betegségekig. (Forrás: Michelle Schaffro Cook, az Ultimate ph solution írója) Az elsavasodásból adódó szennyes, a teljesség igénye nélkül: -- Gombák, baktériumok elszaporodása a vérben és a szervezet egészében. -- Optimális tenyészkörnyezet kialakulása a vírusok számára. -- Kalciumvesztés miatt a csontok porózussá válhatnak (csontritkulás). -- Túlságosan alacsony kalcium- és magnéziumszint, ami magas vérnyomáshoz és gyulladások kialakulásához vezethet. -- A húgyvezetékek irritálódása, mely igen fájdalmas. -- Az antioxidánsok mennyiségének csökkenése, mely kiteheti a szervezetet olyan krónikus betegségeknek, mint a rák. -- Vesekövek, vesegyulladás kialakulásának nagyobb valószínűsége. -- Emésztőbaktériumok pusztulása, emésztési problémák kialakulása. -- A száj környezetének elsavasodása, ínyfertőzések kialakulása. Emlékezz! Egyre több holisztikus orvos vallja, hogy minden betegség a vérben van! - Tisztítsd a véred! - Lásd el táplálékkal és oxigénnel sejtjeid! - Lúgosíts! Ha ma engeded, hogy tested savlerakóvá váljon, hol leszel holnap?

10 A lúgosítás tényleg annyira fontos, mint mondják? mi történt az élelmünkkel? 5 lúgosító tipp 1 kupon, amivel már ma felgyorsíthatod a toxikus savak kihajtását A lúgosítás vagy más néven savtalanítás nem más, mint a lúgosító hatású élelmiszerek arányának növelése étrendünkben, a savasító élelmiszerek kárára. A helyes arány körülbelül 60% lúgosító és 40% savasító élelmiszer lenne, de ennek pont az ellenkezőjét tesszük, vagy még rosszabbat. Igen! A lúgosítás tényleg annyira fontos! Sokak számára a betegség és egészség a kimerültség és energia közötti különbséget jelenti! Lúgosító tipp: szabadulj meg a szénsavas üdítőitaloktól! (elsődleges savforrás!) Ha semmilyen körülmények között sem vagy hajlandó lemondani a kóláról, Sprite-ról vagy Fantáról, akkor fel kell töltened magad lúgosító ásványokkal, hogy minimalizáld a kárt. Most, hogy a savasság és lúgosság alapszabályait feltártuk, már tudod, mit jelent, hogy a Coca-Cola ph-ja 2,52! Annyira savas, hogy 1 pohár Coca-Cola semlegesítéséhez 32 pohár enyhén lúgos ásványvíz szükséges! Vagy a Pepsit kedveled inkább? Nincs nagy különbség: ph 2,61. Narancsos üdítő? PH 2,90. Esetleg Sprite? Átlagosan ph 3,29. Teljesen mindegy, melyik szénsavas üdítő a mérged, mindegyik erősen savas. Mivel napi 32 pohár vizet (8 liter) meginni képtelenség, már egyetlen pohár szénsavas üdítőt sem tudunk csupán vízzel semlegesíteni. Egyáltalán, mitől savasak a szénsavas üdítők? Fő hatóanyaguk a foszforsav (ph 2,8), ami szinte kioldja szervezetünkből, csontjainkból az olyan lúgosító ásványokat, mint a kalcium vagy magnézium. A csontritkulást több kutatás is összekötötte a szénsavas italok fogyasztásával. (Tucker et al. Colas But Not Other Carbonated Beverages; Wykshak és Frisch Carbonated Beverages )

11 Mi történt az eredetileg lúgosító jellegű élelmünkkel? Nem történt semmi. Feldolgoztuk, iparosítottuk, megszabadítottuk tápanyagtartalmától! És közben sírunk, hogy tápanyagszegény az étrend Az élet sója. Őseink kálium-alkáli sókat fogyasztottak, melyek gazdagon előfordulnak a zöld növényekben és lúgosítanak. Amit mi ma sónak nevezünk és túlfogyasztunk, az feldolgozott nátrium-klorid (NaCl), egy addiktív, savasító anyag. Tipp 1: használj himalájai vagy kelta sót. Édes kis semmiségek Azzal eddig is tisztában voltunk, hogy a feldolgozott cukor fogyasztása hizlal. De nem biztos, hogy hallottad: a feldolgozott cukor az egyik leghatékonyabb méreg, amit ehetünk Míg a barna cukornád fehér kristálycukorrá válik, 60- féle kemikáliával kezelik! Az összes értékes ásványi anyag és vitamin távozik belőle ez volt a cukornád lúgos része! Őseink tudták ezt, mert a századelőn finomított cukrot csak gyógyszertárban lehetett vásárolni, és míg dédszüleink évi 5 kilót fogyasztottak, addig mi meg sem állunk átlagosan évi 70 kilogrammig! Számtalan kutatás kötötte a finomított cukorfogyasztást a rák, cukorbetegség, hormonális egyensúlyzavar, ízületi gyulladás, csontritkulás és még ki tudja, hány degeneratív betegség kialakulásához! A cukor eredeti formája felismered? Tipp 2: Cukor és édesítőszerek helyett használj Steviát (dél-amerikai herbária, mely háromszázszor édesebb, mint a cukor). Nem hizlal, de annyira édes, hogy csak késhegynyi mennyiségeket érdemes használni! Tipp 3: Ha nem jönne be a Stevia a mellékíze miatt, használhatsz xillitet is. A bús hús Mi itt a Kárpát-medencében nagy húsevők vagyunk. Kalóriáink 40%-a érkezik húsból őseink 5%-ával szemben. Azt már felesleges mondani, hogy bár méretre nem változtunk az elmúlt pár ezer évben, mégis sokkal többet eszünk ma. A hús savasítja szervezetünket, mert a fehérje lebontásánál nagy mennyiségű húgysav keletkezik (köszvény esetében ez a savféle gyülemlik fel és okoz gyulladást).

12 Egy kis csavar a történetben: nem minden lúgos anyag lúgosít és vice versa. A hús például önmagában lúgos kémhatású, de mikor megemésztjük, savak keletkeznek, tehát savasít. A citrom és a paradicsom savas önmagában, de mikor megemésztjük őket, lúgosítanak bennünket. Csak azzal foglalkozzunk, hogy szervezetünkben milyen hatást vált ki egy élelmiszer. A sav-bázis ételtáblázat segít neked ebben, használd! Lúgosító tipp 4: Kezd a napod citromos (vagy grape fruitos) vízzel. A citromos kicsivel jobban lúgosít, de sohasem árt, ha van alternatíva. A -n a citromos vizet javasoljuk, mint a zöld víz alternatíváját. Ugye, mondani sem kell, hogy friss citromot facsarjunk és szénsavmentes ásványvizet (vagy egyéb tisztított vizet) használjunk? Mi az a zöld víz? Olyan tiszta víz, amelybe lúgosító hatású zöld táplálék-kiegészítőt kevertek. Ha nem kedvenced a zöldségíz, rendelheted őket kapszulás formában. A lúgosító hatású zöld táplálék-kiegészítőket nyugodtan kombinálhatod friss citrommal: fokozod a lúgosító hatást, és az ízét is javítod. Az enzimek védenek az elhízás ellen? Az emberi történelem évének többségében nyers élelmiszereket fogyasztottunk. Nyers húst, halat, gyümölcsöket és nagy mennyiségű zöldséget évvel ezelőtt azonban felfedeztük a tüzet, és elkezdtük kezelni ételeinket, melynek során elpusztítottuk az enzimeket, melyek védtek az elhízás ellen is. Az enzimek mint egy építkezés munkásai - csak a szervezet által igényelt mennyiségű táplálékot konvertálták, a felesleges mennyiség egyszerűen távozott. Főzött, sütött élelmiszerek esetében melyek a hő miatt teljesen enzimmentesek - semmi sem akadályozhatja meg, hogy túl sok élelem szívódjon fel. A nyelőcső reflux ( Sok a savam! ) gyakori oka az emésztetlen, gyomorban pangó savas táplálék. A valódi megoldás az enzimgazdag táplálkozás, mely kizárja, hogy az étel emésztetlen maradjon tápcsatornánkban! Minél kevesebb alkáli ásványt fogyasztasz (pl. kalcium, kálium, magnézium), annál nagyobb a kezeletlen savak mennyisége a vérben és a testfolyadékokban. A vérben keringő savas szennyeződések miatt anyagcserénk lassul, kevesebb energiát fogyasztunk, így több marad a raktárakban, például zsírban.

13 Tipp 5: A zöldségek lúgosító hatása drasztikusan csökken, ha megfőzik, feldolgozzák vagy konzervekbe töltik őket. A főzésnél sokkal jobb a párolás, de Celsius fölött szinte mindegy is, mert az ÖSSZES enzim kicsapódik! Próbálj minél több zöldséget nyersen fogyasztani! De ki eszik helyesen mindennap?! Jó kérdés! Nagyon kevesen. Még a legelkötelezettebb egészségmániásoknak sem sikerül mindig betartani a minimálisan előírt lúgosító arányt (60%). Ezért váltak annyira népszerűvé a lúgosító, zöldétrend kiegészítők, mint a például a MegaGreen + MSM. Mega-lúgosító. Több mint 40-féle zöldség, fűféle, herbária várja, hogy a szervezetedet (pl. érfalaid, veséid) e percben is károsító savakat semlegesítse. Enzimaktív. Tartalmazza a teljes enzimspektrumot. 125-féle ásvány, vitamin, növényi protein, flavon, botanikai antioxidáns és herbáriakivonat. Szuperkoncentrált. Napi adagja 80 dkg zöldség elfogyasztásával egyenértékű. Glutén- és laktózmentes, hipoallergén, kukoricaszármazékokat nem tartalmaz. MSM-tartalma segíti a sejtek méreganyag-ürítését. Magas klorofilltartalom a búzafű- és zöldárpacsíratartalom miatt. Ide kattintva a termékekhez jutsz. A következő fejezetben megismerkedhetsz a testtolvajokkal, akik több embert öltek már meg, mint az összes háborúk együttvéve! Emlékezz! Minden betegség a vérben van. - Tisztítsd a véred! - Lásd el táplálékkal és oxigénnel sejtjeid! - Lúgosíts! Ha ma engeded, hogy tested savlerakóvá váljon, hol leszel holnap?

14 A testtolvajok éjszakája! Van fogalmad róla: mik élnek benned? és hogy mit kell tenned ellenük? Minden élő organizmusnak vannak parazitái élősködők, melyek benne élnek. Nekünk, embereknek rengeteg van. A kutatók előtt is csak mostanában kezdett kirajzolódni, milyen hatalmasak valójában ezek a parányi teremtmények. Lehet, hogy ők a világ urai Bármennyire is az evolúció csúcsának képzeljük magunkat, az emberi szervezet ugyanúgy sejtek gyűjteménye, mint bármely más teremtmény. Sejtjeinket kémiai üzenetek, szignálok sokasága rendezi és irányítja. Az organizmus (pl. egy parazita), mely képes felismerni és kontrollálni belső kémiai üzeneteinket, akár bennünket is kontrollálhat. És itt ölt testet a horror, amit a bennünk élő paraziták jelenthetnek számunkra. Discovery Magazine, augusztus: A paraziták a világ urai? Szóval, van fogalmad arról, hogy mik élnek benned? Olyan barátságtalan lényekről fogok beszélni, amelyek kifejezetten szeretik a savas környezetet. Ezek a szörnyű mikroorganizmusok azért szaporodnak el, mert az elsavasodott ember belső környezete ideális számukra. A feldolgozott táplálékok fogyasztása után szervezetünkben kialakult toxikus szemétlerakókban élnek, és belőlünk táplálkoznak. Az általuk termelt méreganyagok tovább fokozzák a szervezet elsavasodását. Ma a méregtelenítés alapjairól esik szó. Ha méregtelenítésre gondolunk, sokaknak egy rövidebb-hosszabb kínzó kúra jut eszébe. Mint eddig mindenben, a valóság gyökeresen eltér az urbán mítoszoktól.

15 Íme néhány, savas környezetben gyorsan szaporodó baktérium: torokgyulladás tüdőgyulladás hasmenés húgycsőgyulladás szamárköhögés szifilisz tüdőgyulladás kötőhártya- Streptococcus pyogenes Streptococcus pneumoniae Enterotoxigenic E. coli Uropathogenic E. coli Bordetella pertussis Treponema pallidum Mycoplasma Chlamydia gyulladás vagy húgycsőgyulladás Tudtad, hogy a paraziták több embert öltek meg, mint az összes háborúk együttvéve? Ha komolyan úgy gondolod, hogy szeretnéd kezedbe venni tested irányítását és megszabadulni az élősködőktől, akkor a szervezet lúgosítása és méregtelenítése létfontosságú. Erre sokféle eljárás létezik. Néhányuk hasznos, ám vannak köztük veszélyesek is. Alex Guerrero és dr. Susan Brown szerint méregteleníteni folyamatosan kell! Legjobb erre a lúgosító táplálkozás és vértisztító, zöldtáplálék-kiegészítők folyamatos fogyasztása. Ezenkívül egy-két havonta egyszerű, 3 napos lékúra javasolt: Semmi szilárd étel (3 nap kibírható, ne rettenj el!) Használd a turmixgéped, de csak zöldségeket turmixolj le! Nincs korlát abban, hogy mennyit ihatsz, minél több, annál jobb. Igyál nagyon sok vizet, egy üveggel többet, mint amennyit eddig szoktál (legjobb a szénsavmentes ásványvíz). A lékúra során több, organikus zöld táplálékkiegészítőt egyél, mint általában, hogy segítsd a vastagbél tisztulását.

16 A belek az élet és halál kertje! Ha az étel részben emésztetlenül kerül a belekbe, könnyedén feltapadhat a bélfalakra, és a káros élősködők új kolóniát kezdhetnek benne! Rágd meg az ételt! Emésztésünk feltételezi, hogy legalább megrágjuk az ételt, amit eszünk. Csak a szánkban vannak fogak! Az evést megelőzően 15 perccel és közben lehetőleg ne igyál! (Kivéve, ha gyógyszereidet étellel kell bevenned.) A folyadék - evés közben- hígítja az emésztőnedveket és az enzimeket, így hatékonyságuk csökken. Ráadásul beleszólsz az ételtovábbítás mechanizmusába. Amikor ivással hígítod gyomrod tartalmát, részben emésztetlen táplálék kerülhet a belekbe! Evések között viszont igyál sok folyadékot (legjobb a mentes ásványvíz)! Amikor kiszáradsz, lelassul az étel útja, és a szennyezőanyagok visszakerülhetnek szervezetedbe! Ne ülj le farkaséhesen enni! A mai tipikus étrend túl sok összetevőt tartalmaz a komplett emésztéshez. Megoldás: egészséges rágcsálnivaló étkezések között, pl. hámozott zöldség előre odakészítve a hűtőbe! Kerüld az étkezést, ha mérges vagy stresszes vagy. Nagyon fontos. A telítettség ingerület 20 percig utazik a gyomrod és agyad között. Amikor úgy látod, hogy eleget ettél, de még tudnál, told el az ételt kezed ügyéből és olvass el egy cikket. Jön a telítettség érzése, csak ki kell várnod. Ételeid fele legyen nyers! Ugyanis: minden főtt, sült étel, konzerv, csomagolt vagy gyorsétel teljesen enzimmentes! Ha nincs elég enzimed, az étel csak részben emésztődik, amin azonnal ártalmas baktériumok, gombák és paraziták kezdenek élősködni. Társadalmunk krónikus székrekedésben szenved. Hányszor kellene naponta WC-re járnunk? Az ideális szám egyenlő az étkezések számával! Mi a jó és gonosz élőlények aránya a belekben? Ideális esetben 85% hasznos és 15% rossz. Sokak esetében ez sajnos éppen fordított. Okok? Például cukor és állati fehérje tartalmú ételek túlzott fogyasztása, de előfordulhat antibiotikum-kúrák esetén is. A rosszak közül kiemelkedik a ma röviden csak Candidának becézett sarjadzó gomba. Több mint 78 féle mérget bocsát szervezetünkbe! Az egészséges szervezetben a hasznos baktériumok korlátozzák a mennyiségét, azonban betegség, stressz, rossz táplálkozás miatt könnyedén elterjedhet és gombás fertőzést okozhat szervezeted távoli részeiben. Candida fertőzés esetén, amellett, hogy természetes gombaölőkkel irtani kezded a Candidát, probiotikumokkal meg kell erősítened a hasznos baktériumokat. Ilyen az L. bifidum (lactobactericum bifidum), melyet megtalálsz népszerű natúr joghurtokban, de rengeteg más is van, mely szolgálatodra válhat.

17 Még valami: testmozgás nélkül egyetlen méregtelenítő program sem teljes! Már egy egyszerű sétától is tizenötszörösére gyorsulhat a nyirokkeringésed! Csak egy gondolat: ha az úszómedencéd vizének ph-ja túl savas, moszatok telepednek meg benne Minden a ph miatt van...! Tipp: igazság az éhségrohamokkal kapcsolatban Mindnyájunkra rájön néha a gyötrő érzés, hogy úgy ennénk valamit, akármit. Bár azt gondoljuk az éhségrohamokról, hogy károsak és tönkretehetik a diétánkat, valójában testünk így tudatja, hogy valami hiányzik a számára De mi? Beleeszünk a desszertekbe, chipsbe, csokiba, mert a szomjúságmechanizmusunk annyira gyenge, hogy azt sem érezzük: valójában szomjasak vagyunk! Mivel általában túltáplálkozunk, azt feltételezzük, hogy ez éhség. Ezért, amikor legközelebb magas kalóriájú gyorsételre vágysz, igyál meg egy pohár citromos vizet! Nagyon valószínű, hogy perceken belül elmúlik az éhségérzet. Mi van, ha nem? Ebben az esetben a helyzet komplikáltabb, és ásvány- vagy vitaminhiányra utal. Ezért van az, hogy az éhségrohamok önmagukat gerjesztik és szinte meg sem akarnak szűnni. Semmilyen mennyiségű gyorsétel sem csillapíthatja testünk ásvány- és vitaminigényét! Egyetlen megoldás: minél több lúgosító, magas tápanyagú és alacsony energiájú ételt elfogyasztani! Emlékezz! Minden betegség a vérben van. - Tisztítsd a véred! - Lásd el táplálékkal és oxigénnel sejtjeid! - Lúgosíts! Ha ma engeded, hogy tested savlerakóvá váljon, hol leszel holnap?

18 Elsavasodtam! A savasság-betegség kapcsolat Szakértőink ma három magyar slágerbetegséget vizsgálnak a túlzott SAVASSÁG szempontjából: Érrendszeri problémák lerakódások magas vérnyomás Vesebetegségek egy kis ízelítő Daganatos betegségek csak röviden (a oldalon többet is találsz) Az elsavasodás oxigénszegény sejtek közötti teret eredményez, melyben felgyülemlenek az élősködők és egyéb kórokozók. Ezek melléktermékei szintén savasak, így kialakul egy önmagát erősítő negatív kör. A szervezet adaptálódik ehhez az új állapothoz, de az állandó savtalanító harc legyengíti, előjönnek a panaszok. Mikor elmegyünk az orvoshoz, a tüneteket betegségként azonosítják, pedig sokszor csak az elsavasodás megnyilvánulásairól van szó. Még egy rákos sejt sem több, mint az egészségtelen, oxigénszegény, savas környezet nyilvánvaló jele. (Keichi Morishita Az elsavasodás és a rák ) Apropó, rák Sok holisztikus orvos állítja, hogy a rák legfőképp az egyensúlyvesztés jele a szervezeten belül, és nem egy klasszikus betegség Vad állításnak tűnik? 1931-et írunk. Egy német orvos, dr. Otto Warburg Nobel-díjat kap a légzéssel kapcsolatos enzimek kutatásáért. Nem hangzik érdekesnek elsőre, ugye? A lényeg most következik! Feltételezése az volt, hogy a rák az oxigénhiány következtében kezdődik és terjed a szervezetben! minden normális sejtnek abszolút szüksége van oxigénre, de a ráksejtek képesek oxigén nélkül is létezni, ez egy szabály, kivételek nélkül írta dr. Warburg. Kísérletek sorával bebizonyította, hogy majdnem minden egészséges sejtből rákos sejt lehet, ha nem kap megfelelő mennyiségű oxigént. Minél savasabb a szervezet, annál alacsonyabb az oxigéntartalma Forrás: Dr. Otto Warburg: The Prime Cause and Prevention of Cancer

19 Vesebetegségek és a savasodás közvetlen kapcsolat! Ha láttál már bokszmeccset, tudod, hova tilos ütni. Az egyik: öv alá. A másik a hát alsó traktusának két oldala, ahol veséink védtelenül csücsülnek. Védtelenek, mert belső szerveinkkel ellentétben nem védik őket bordáink, izomzatunk, végtagjaink, esetleg más szervek. Kiszolgáltatottságuk másik része feladatuk komplexitásából adódik. Közepükben sok millió mikroszkopikus struktúrát, úgynevezett nefronokat találunk. A nefronok vérünk szűrői. Ők a lényeg! Aprók, törékenyek, rengetegen vannak és erek sűrű hálózata veszi őket körül. Ez mind szép, de mi itt a probléma? Semmi. Illetve semmi sem lenne a probléma, ha a veséknek csak vizet, karbamidot, sókat és kis mennyiségű húgysavat kellene szűrniük. Hajjaj! Teljesen ismeretlen lenne számunkra a vesebetegség fogalma! Csakhogy, amikor a máj nem végzi el teljesen a savtalanító feladatát - például túlterhelés, lúgosító ásványok hiánya, krónikusan savas táplálkozás vagy egyéb problémák miatt -, a savas melléktermékek egy része visszakerül a vérbe. Ekkor a probléma a vesék problémájává válik. Ha nem csökkentik a vér toxintartalmát, toxemia (vérmérgezés) léphet fel. Ha engedik, hogy a vér ph-ja savas tartományba csússzon, kómába eshetünk. A veséknek muszáj kiválasztani a vér felesleges savtartalmát és egyéb mérgeket akkor is, ha eredetileg nem erre a feladatra programozták őket. A kiszűrésre váró toxinoknak és savas végtermékeknek sokféle fajtája van. Még a védőoltásokból is testidegen toxinokat kapunk! A paralízis (polio) elleni védőoltás talán a legrosszabb: 28-féle testidegen anyagot tartalmaz, többek között állati (majom) szöveteket vagy formaldehidet (tartósítószer). Az immunizációs program, ami a születés után néhány nappal már elkezdődik, sok millió vesekárosult felnőttet eredményezett. Amikor a korrozív anyagok a veséinket behálózó ereken keresztül ürülnek, sérüléseket okoznak az érfalakon. A sérült érfalakra mikroszkopikus méretű koleszterin és kalciumdarabok tapadnak. Míg a nagy ereink akár évtizedekig állhatják a lerakódásokat, a vesék apró erei sokkal hamarabb eltömődnek.

20 Az elsavasodás és az érrendszer Hányszor halljuk, hogy valakinek magas a koleszterinszintje? Nem az a baj, hogy slágerré vált a koleszterinszint, hanem az, hogy a koleszterinszint-csökkentők szedetésén kívül senki nem firtatja: hogyan kerül a plakk (lerakódás) az érfalra? Amikor a test savterhelése túl magas, nem minden savas melléktermék kerül ki azonnal a vérből. Ezek a savak jobb szó híján - összekarcolják, irritálják az érfalak belsejét. A koleszterin a savak által okozott mikrosérüléseket hivatott kitölteni, különböző trigliceridekkel és kalciummal együtt. Minél magasabb valakinek a koleszterinszintje, annál vastagabb a képződő burkolat. Csakhogy: a magas koleszterinszint nem okoz önmagától lerakódásokat! Sem a koleszterin, sem más ragacsos kitöltőanyag nem tud sérülésmentes, sima érfalra feltapadni. A lerakódások csak azután keletkeznek, hogy a savas szennyeződések kikezdték az érfalat, azon felületi egyenetlenségek, apró árkok alakultak ki, melyekbe bele tudnak kapaszkodni! Az érfalak belső lerakódásai kettős kockázatot hordoznak. Egyrészt a felszakadó és véráramba kerülő lerakódás agyvérzést, trombózist okozhat, sőt a leválás pillanatában egy darab érfalat is felszakíthatnak. Másrészt emelik a vérnyomást és a szívinfarktus lehetőségét.

21 Magas vérnyomás Dr. Kancho Kuninaka, a lúgosítás egyik japán úttörője szerint szinte kivétel nélkül - minden magas vérnyomásos esetben túlságosan savas a páciens. Saját praxisában gyakran demonstrálta, hogy a lúgosítás ideértve a zöldtáplálék-kiegészítők, alkáli víz, illetve étrend alkalmazását - csökkentette a betegek vérnyomását. A lúgosabb vér oxigéntartalma magasabb, így a szívnek kevesebbet kell dolgoznia. A lúgosabb folyadékok viszkozitása alacsony, ezért a folyadék könnyebben áramlik, csökkentve a szívre háruló munkát. A lúgosabb szervezet ásványianyagtartalma magasabb, és a vérben lévő többletkalcium képes oldani a koleszterinlerakódásokat, növelve az áteresztő képességet. Sajnos a ma nyugati medicinának is nevezett modern orvoslás nem produkált áttörést a degeneratív betegségek gyógyítása terén. Sokan csúfolják ragtapasz elvnek, miszerint a hagyományos orvosok csak a tünetekre írnak valamilyen gyógyszert, ahelyett, hogy a problémák valódi okát nyomoznák. Alex Guerrero szerint a ragtapasz elv pontatlan: a mai modern medicina inkább a ledugaszoljuk a vulkánt elvet követi. Bár időszakosan kezeli a tüneteket, a valódi problémát csak pillanatokra tartja vissza. Lúgosító tipp: avokádó, az alábecsült lúgosító agykaja! Az avokádó egészséges zsírsavtartalma védi az agyat és az idegrendszert a károsodástól. Ha nem tudtad volna: agyad zsírtartalma rendkívül magas, melynek napi szinten friss utánpótlásra van szüksége, hogy regenerálódjon és egészségesen működjön! Említettem, hogy lúgosító gyümölcs? Amellett, hogy remek salátaadalék (pl. tonhalas avokádósaláta), nagyon finom desszerteket lehet belőle gyártani. Gyógyszerekkel eltüntethetőek, elnyomhatóak a kellemetlen tünetek, de ennek az eredménye sokszor egy sokkal komolyabb és veszélyesebb betegség kialakulása. Kivéve, ha a tünetek enyhítésén kívül a valódi problémát is csillapítjuk.

22 Ne feledd, a lúgosítás nem gyógyszer. A lúgosítás lélegzethez juttatja szervezeted, hogy az képes legyen önregenerációra, több energiát hasznosíthasson saját működésére, például a kórosan elváltozott sejtek elpusztítására. Mikor lúgosítasz, növeled szervezeted oxigéntartalmát és csökkented savterhelését, így csökkentheted a degeneratív betegségek kialakulásának esélyét is! A következő riportban kiderül: mivel etetnek bennünket az élelmiszergyártók, és hogy mennyire erős ez a lobbi Emlékezz! Minden betegség a vérben van. A vér és a szövetek túlsavasodása a betegségek elsődleges oka! - Tisztítsd a véred! - Lásd el táplálékkal és oxigénnel sejtjeid! - Lúgosíts! Ha ma engeded, hogy tested savlerakóvá váljon, hol leszel holnap?

23 Dugjuk a fejünket a homokba, gyerekek! Amikor növényeink tápanyagszegény talajban növekednek, melyeket savas eső öntöz, az ember pedig növényvédő szerekkel permetez Amikor ezeket az élelmiszereket mesterséges adalékok ezreivel fogyasztjuk, miközben szennyezett vizet iszunk és piszkos levegőt lélegzünk be Tényleg nagy meglepetés, hogy vérünk és szöveteink kemikáliák sokaságával szennyezett? (Dr. Jozef Krop orvos-környezetvédő) A táplálék-kiegészítőket szabályozó érvényes magyar rendelet szerint tilos a dobozra olyan feliratot tenni, mely akár csak sugallhatja, hogy normál táplálkozással már nem lehet minden szükséges tápanyaghoz hozzájutni. Bárki is írta ezt (bármely sugallatra), ajánlom tisztelettel figyelmébe az Amerikai Kongresszus passzusát 1936-ból. Valószínűleg azóta csak javult a talaj minősége Már 1936 óta! USA Szenátus Document No Vészjósló tény, hogy élelmünk (gyümölcsök, zöldségek, magvas növények), amit sok millió hektáron termesztünk, már nem tartalmaz elegendő ásványi anyagot. Nem tudunk róla, pedig éhezünk. Az egészség szempontjából szükséges ásványokat természetesen nem lehet a szervezetbe juttatni, hisz az alacsony tápértékű élelemből az előírt mennyiséget elfogyasztani lehetetlen: senkinek sincs akkora gyomra. Igazság szerint élelmünk tápérték szempontjából hatalmas intervallumban mozog, olyannyira, hogy néhányat nem is lehetne tápláléknak nevezni Egészségünk sokkal közvetlenebbül függ az elfogyasztott ásványi anyagoktól és vitaminoktól, mint a bevitt protein, szénhidrát és zsír arányától. A táplálékkiegészítés életmóddá válik. Nem lehet megkerülni. Vagy nekiállunk magunktól, vagy betegek leszünk, és utána fogunk hozzá. Lényeg, hogy többségünk előbb vagy utóbb természetes megoldásokat keres majd!

24 Mire figyelj ma? 1. Transzzsírsavak Úgy hangzik, mint egy félresikerült kísérlet egy harmadrangú horrorfilmben. Pedig ez a valóság! Ha fogyasztasz olyan élelmiszereket, mint a margarin, például az úgynevezett szívbarát fajtából, akkor te is szenvedő alanya vagy az élelmiszeripar egyik legnagyobb átverésének. Az égvilágon semmi szívbarát nincs a margarinban! Az egészségtelennek titulált vaj sokkal kevésbé ártalmas a szív- és érrendszerre. Bár tartalmaz LDL (káros) koleszterint, transzzsírsavtól mentes. Jó, jó, de mi az a transzzsírsav? A növényi olajokkal az a probléma, hogy szobahőmérsékleten folyékonyak, így nehéz őket kenni. A válasz az olajok hidrogénezése! Ez egy magas hőmérsékletű eljárás, minek utána a szobahőmérsékleten folyékony olaj egészen 46 Celsius-fokig szilárd marad. Az olajokban található, számunkra eredetileg egészséges telítetlen zsírsavak azonban a hidrogénezés során transzzsírsavakká válnak. Ezek rosszabbak, mint a vajban eredetileg megtalálható LDL koleszterin (a rossz koleszterin). Testünk nem ételként, hanem toxinként kezeli és azonnal lerakóhelyeket keres neki. Ha testünk nem talál elég helyet a méregnek, akár szervekben is tárolhatja, például a májban. A transzzsírsavak hosszú ideig akadályozzák a máj működését és az egészséges zsírsavak felszívódását. Magas olvadáspontja miatt (48 Celsius) a margarin el sem olvad evés után, mert testhőmérsékletünk csupán 37 fok körül mozog! Nyugodtan gondolj a margarinra úgy, mint műanyag zsír. A sütőmargarin kb. 50%-a transzzsírsav, a normál kenhetőé pedig kb. 30%. A polcokon található legtöbb olaj is tartalmaz műanyag zsírt. Így a sült étel, burgonyachips, boltban kapható salátaöntet, édesség, süti, csokoládé kb % -ban tartalmaz transzzsírsavat. Ha ránézel a tartalomjegyzékre, így keresd: részben hidrogénezett olajok vagy hidrogénezett növényi olajok (ha feltüntetik). Ha azt gondolod, ez csupán margarin-ellenreklám, tévedsz. Két éven belül az amerikai és kanadai törvényhozás is kötelezni fogja a gyártókat az élelmiszerek transzzsírsavtartalmának feltüntetésére. Gyanítom, hogy ez nálunk tovább fog tartani. Ha egészséges olajokat szeretnél használni, csupán a hidegen préselt, úgynevezett extra szűz olajokat tudjuk javasolni. (Forrás: Michelle Schaffro Cook: The 4 week detox plan, Rob Populous: The Truth About Abs)

25 2. A szója sok milliárd dolláros üzlet. A média több mint egy évtizede igyekszik belénk sulykolni, hogy ez egy hihetetlenül egészséges étel. Pedig néhány évtizeddel ezelőtt a szóját még csak emberi fogyasztásra sem tartották alkalmasnak. Akkor mennyire egészséges a szója? Régen magas toxintartalma miatt nem javasolták fogyasztásra. Ilyen például a tripszin enzimet gátló toxin, mely fehérjeemésztést gátol, vagy a hemagglutinin nevű toxin, mely vérrögkeltő. A szója goitrogeneket és nagy mennyiségű phyticsavat is tartalmaz. Míg az előbbi a pajzsmirigy működését gátolja, addig az utóbbi akadályozza a magnézium, kalcium, vas, réz és a cink felszívódását! Mivel akadályozza a kalcium felvételét (ezáltal D-vitamin-hiányt kelt), magas fehérjetartalma pedig savasít, pontosan az ellenkezője igaz: kihajtja a csontok értékes ásványait! A szója savasító hatású élelmiszer. Dr. Norman W. Walker szerint már pusztán emiatt érdemes radikálisan mérsékelni a fogyasztását. Az isoflavonokról (ösztrogénszerű anyagi szerkezet) sem feledkezhetünk meg a szójában (ösztrogén = női nemi hormon). A svájci egészségügy becslése alapján (hormonális szempontból) 100 gramm szójaprotein = 1 fogamzásgátló tabletta. Ez különösen kisbabáknál, illetve fejlődésben lévő szervezeteknél veszélyes. Egy csecsemő, akit csak szójával etetnek, egy nap alatt öt fogamzásgátló tablettának megfelelő ösztrogénmennyiséget is kaphat - állítja dr. Fitzpatrick. És akkor még nem is beszéltünk a bébiételekről, melyekben nagy mennyiségű szójafehérje található különböző álneveken (SPI vagy TVP). Gyermekeknél a túlzott mértékű szójafogyasztás korai pubertást, rendszertelen menstruációs ciklust, terméketlenséget, tanuláskor nehezebb koncentrációt, érzelmi és viselkedési zavarokat eredményezhet. Ha kedvesed rosszul teljesít a hálószobában vagy meddőséggel küszködtök, mindenképp olvasd el a most következő bekezdést! A Harvard Egyetem legújabb tanulmánya megállapította, hogy a tofuban és más szója alapú ételekben található hormonok (izoflavonok) befolyásolják a spermium minőségét és mennyiségét.

26 A kutatók a férfiakat - szójafogyasztási szintjüknek megfelelően - négy csoportba osztották. A legtöbbet fogyasztó csoportban a férfiak átlagosan fél adag szóját ettek naponta, ami annyi, mintha naponta meginnánk egy pohár szójatejet vagy megennénk egy szójaburgert - mondta dr. Jorge Chavarro. A mérések szerint e csoport férfitagjai a normálisnál 41 milliónyival kevesebb spermát produkáltak milliliterenként! Egy egészséges férfi szervezetében ez a szám millió/milliliter. Már egy pohár szójatejnyi mennyiségtől a férfiak mindössze 60 millió vagy kevesebb spermát termeltek milliliterenként! Referenciaként: 20 millió sperma alatt már nemzésképtelennek számít egy férfi. Az is kiderült, hogy a szójafogyasztás és az alacsony spermakoncentráció közötti összefüggés a túlsúlyos férfiak körében nagyobb, mint a normál testsúlyúaknál. Minél nagyobb súlyfeleslege van valakinek, szervezete annál több ösztrogént termel, amit a szójabevitel tovább fokoz. Forrás: Tejtermékek Gyermekkorunk óta programoznak bennünket, hogy a tejtermékekben sok a kalcium, a tej pedig erős csontokat épít. Joggal gondolhatnád, hogy semmi baj, lehet, hogy savasítóan táplálkozom, de majd iszom sok tejet Ne tedd! Semmi sem lehetne távolabb a valóságtól! A tejtermékek koncentrált fehérjetartalma savasodást okoz. A kutatók szerint a nagy mennyiségű hús- és tejtermékfogyasztás egyenes út a csontok ásványianyag-tartalmának csökkenéséhez. A tejfogyasztás során valójában több kalciumot veszítünk, mint amennyi képes beépülni. Hogyan verhetnek át bennünket ennyire? Mai táplálkozáskultúránk nagy része folyamatos programozás eredménye. Harvey Diamond, a legnagyobb példányszámban eladott Fit for Life szerzője: Ahogy arra tanítottak, hogy a fehérjéről a hús jusson azonnal eszünkbe, ugyanúgy programoztak arra, hogy a kalciumról a tejtermékekre asszociáljunk. Pontosan ezt akarja velünk elhitetni a sok millió dolláros tejipar, annak ellenére, hogy arcátlan hazugság. A legtöbb tejterméket fogyasztó országokban a legmagasabb a csontritkulás előfordulása. Ahol a legkevesebbet fogyasztják, ott a legalacsonyabb.

27 Egyre újabb kutatási eredmények látnak napvilágot arról, mennyire a bolondját járatják velünk. A Cornell Egyetem professzora, T. Colin Campbell így nyilatkozik a Los Angeles Timesnak: szerettem a tejtermékeket, hisz egy tanyán nőttem fel. De a tények nem hazudnak. A tejtermékeket egészséges táplálékként reklámozzák, ami egy mítosz csupán A kalcium legjobb forrása a leveles zöld növények vagy a természetes korall. Az ázsiai országokban, ahol sokkal kevesebb tejterméket, viszont sokkal több nyers zöldséget fogyasztanak, 80%-kal alacsonyabb a csonttörések száma állítja dr. Susan Brown orvosi antropológus, a Jobb élet, jobb csontok szerzője. Csontjaid érdekében is segítened kell szervezetednek a helyes phegyensúly megteremtésében. A lúgosító jellegű táplálkozás és a stressz kezelése a legjobb prevenció a csontritkulás ellen. A következő fejezetben eloszlatjuk a hamis vízmítoszokat. Emlékezz! Minden betegség a vérben van. A krónikus belső elsavasodás a betegségek kialakulásának fő oka. - Tisztítsd a véred! - Lásd el táplálékkal és oxigénnel sejtjeid! - Lúgosíts! Ha ma engeded, hogy tested savlerakóvá váljon, hol leszel holnap?

28 Nem beteg vagy, csak szomjas Egyik ismerősöm a minap azzal állított vissza szokásos heti focijáról, hogy: Azt mondták, edzés után ne igyak vizet, mert az beépül (mi?) hirtelenjében a sokktól nem is tudtam válaszolni, csak annyit, hogy: Persze, hogy beépül, mert kb. 75% víz vagy. De akkor hogy fogok így fogyni? jött a válasz. Te is sokkolódtál? Étel nélkül kibírjuk több hétig. Víz nélkül pár napig. És igen, jobb esetben beépül Ez az utolsó ph-levél, aminek a végére tettünk néhány tuti (és egészséges) fogyasztó tippet! De először kérlek, vess egy pillantást az alábbi képre: Ha esetleg eddig nem tudtad volna, testünk súlyának kb. 75%-át víz alkotja, ami egy 60 kg-os ember esetében 45 litert jelent! A szervezet naponta kb. 10 pohár vizet (1pohár = 2,5 dl) használ el normál feladatainak ellátásához, tehát minimum ennyit is kell pótolnunk. Ebben nincs kalkulálva extra, tehát pl. az edzés vízigénye, azt pluszban kell pótolnunk (kb. +30%). Most is, ebben a pillanatban, vizet veszítesz a légzéseddel. Összeadva naponta kb. 3-5 dl vizet lélegzünk ki, ehhez jön még az izzadás és a vizelet is. Az oxigén után a legfontosabb a víz. Ennek ellenére A világ lakosságának kb. fele krónikusan kiszáradt. A modern társadalmak 30%-ában a szomjúságmechanizmus olyan gyenge, hogy gyakran összekeverik az éhségérzettel. Te mennyi vizet iszol egy nap? Még az enyhe vízhiány is akár 3%-kal lassítja az anyagcserét. A University of Washington tanulmányából kiderül: egy pohár víz szinte teljesen kizárja az éjszakai éhségrohamokat! A vízhiány a nappali kimerültség első számú oka. Előzetes kutatások azt igazolják, hogy napi 10 pohár víz (1 pohár = 2,5 dl) a hát- és ízületi problémákkal küszködők 80 százalékánál csökkentette a fájdalomérzetet. Csak 2%-kal essen egy ember víztartalma, és máris bajok lesznek a rövid távú memóriájával, a matematikai alapszámolásokkal. (Forrás: Dr. F. Batmanghelidj You Are Not Sick, You Are Thirsty)

29 A szénsavas víz az antivíz? Szénsavval dúsított italok ha esetleg nem tudtad volna A szénsavval dúsított (buborékos) italok fogyasztását tartják a szakértők a kiszáradás egyik okának!!! És igen, ide tartozik a szénsavval dúsított ásványvíz is! Sok amerikai államban az autópályarendőrség tíz liter szódavizet tart a csomagtartójában, mert nagyon gyorsan leoldja a vért az útról. Ha marhahúst raksz nagyobb mennyiségű szódavízbe, két nap múlva már nem találod ott, teljesen feloldódik. Ha könnyedén meg szeretnéd tisztítani a toalettet, önts egy üveg szódavizet a WC-be, hagyd egy órát állni, majd öblíts. Ha el akarod távolítani az akkumulátoron összegyűlt korróziót, öntsd le szódavízzel és figyeld az eredményt. A szénsavas üdítők aktív hatóanyaga foszforsav. Egy emberi körmöt körülbelül 4 nap alatt oldana fel. (Forrás: Alex Guerrero: Egyensúlyban egy életre) Hogy ezt most mind megemészd, végy egy pár nagy levegőt! közben is savtalanítasz Fatális tévedés a szénhidráttagadó diétákkal kapcsolatban Sokan, akik az Atkins-diétára vagy annak valamilyen koppintására esküsznek. A diéta első hetében képesek akár kilókat is fogyni, pedig normális esetben zsírból heti fél kg-ot képes egy ember elégetni. Hogy lehet ez? Nos, az izmok szénhidrátraktárként is működnek. Ahhoz, hogy ezt megtegyék, vizet tartanak vissza. Mint a képen is látod, az izmok víztartalma kb. 75%. A szénhidráttagadó diéták jóval a szükséges szint alá csökkentik az izmok szénhidrátmennyiségét, így az izmok nagy mennyiségű vizet

30 vesztenek. A divat-diéták átverése, hogy vízveszteségre és nem zsírégetésre alapoznak! Sok olyan ismerősöm akad, aki állandóan így kísérletezik, és látni/érezni is a löttyedt izomtónusokon. Szinte lóg róluk a bőr. A diéták statisztikája igen kellemetlen: 95% 3 éven belül nemhogy visszanyeri eredetileg elveszített tömegét, de még rá is tesz 10-20%-ot. Én nem mernék belefogni A szénhidráttagadók olyan kevés keményítőt fogyasztanak, hogy veszélyeztetik saját anyagcseréjük sebességét, hormontermelésüket, míg a túlzott húsfogyasztás ezzel párhuzamosan kimeríti az ásványraktáraikat. A húsok magas foszfáttartalma (savformáló ásvány) miatt kalciumot és magnéziumot old ki a szervezet a csontokból és a fogakból, hogy a savasságot csökkentse. A fehérjék lebontásából származó nitrogén karbamid szintén veszélyesen emeli a vér savasságát. Az egyik legnagyobb szénhidrátfogyasztó az agy, mely a szeratonint (örömhormon) gyátja. Mióta a levékonyodás társadalmi elvárássá vált, ugrásszerűen megnőtt a depressziósok aránya és itt kezd valósággá válni a horror, melyet a divatdiéták okoznak. Az arányok felbontása miatt az eredetileg jól kitalált rendszer szó szerint széthullik. Az ember egyensúlyra épül! Ironikus, hogy hosszú-távon a károkozás mellett- még csak nem is eredményesek ezek a diéták! A divatdiétákat az ötvenes évek óta adják el a tömegeknek, időről-időre újracsomagolva, hogy ne lógjon ki a lóláb... Kész vagy egy kis légzőgyakorlatra? Megtanítunk a rekeszizmos légzésre! Ezzel fokozhatod a méregtelenítést és csökkentheted a stresszt! Diafragmás légzés>>> Aki komolyan gondolja a fogyást, az lúgosít (is)! Ha túlságosan savas vagy, szervezeted zsírt tart vissza, mert ezzel valamelyest védeni tudja magát a toxikus savakkal szemben. Amint helyrehozod belső sav-bázis egyensúlyod, már kevésbé szükséges a zsír, és könnyebben égeted el. Emellett persze olyan ronda

EGÉSZSÉGES TÁPLÁLÁS GYERMEKKORBAN

EGÉSZSÉGES TÁPLÁLÁS GYERMEKKORBAN VÉDŐNŐ XXI. évfolyam 1. szám melléklete Szerző: Helik Gabriella Szerkesztő: Csordás Ágnes EGÉSZSÉGES TÁPLÁLÁS GYERMEKKORBAN GYERMEKKORBAN MEGELŐZHETŐ FELNŐTTKORI MEGBETEGEDÉSEK Impresszum A kiadvány a

Részletesebben

Dr. Joel D. Wallach előadása Dr. Wallach egy igen népszerű orvos Amerikában, akit 1991-ben Nobel-díjra jelöltek. (Egy moszkvai előadás szövege lett

Dr. Joel D. Wallach előadása Dr. Wallach egy igen népszerű orvos Amerikában, akit 1991-ben Nobel-díjra jelöltek. (Egy moszkvai előadás szövege lett Dr. Joel D. Wallach előadása Dr. Wallach egy igen népszerű orvos Amerikában, akit 1991-ben Nobel-díjra jelöltek. (Egy moszkvai előadás szövege lett felvéve, a fordító megőrizte az előadó sajátos szóhasználatát.)

Részletesebben

Napjaink egyik legalapvetôbb

Napjaink egyik legalapvetôbb . FEJEZET Kéri Nagy Krisztina és Dr. Kéri Ildikó AZ EGÉSZSÉGRÔL Bevezetés: Az egészség védelmének alapkérdései Napjaink egyik legalapvetôbb társadalmi problémája az életminôség romlása, valamint az indokolatlan

Részletesebben

Merre tovább, Energy? Ott voltunk a konferencián. Karácsonyi receptek 2012/12 2013/1. Beszélgetés Marosi Zoltánnal. Ismertetjük a szakmai előadásokat

Merre tovább, Energy? Ott voltunk a konferencián. Karácsonyi receptek 2012/12 2013/1. Beszélgetés Marosi Zoltánnal. Ismertetjük a szakmai előadásokat 2012/12 2013/1 www.energy.sk Merre tovább, Energy? Beszélgetés Marosi Zoltánnal Ott voltunk a konferencián Ismertetjük a szakmai előadásokat Karácsonyi receptek Mindenki másképp csinálja... 2012. december-2013.

Részletesebben

A Grapefruit mag kivonat

A Grapefruit mag kivonat A Grapefruit mag kivonat Miért a Grape Vital terméket válassza? TOP 4 Az egyetlen eredeti Grapefruit mag kivonat koncentrátum a világon, amely 1. vírus, 2. baktérium, 3. gombaölő és 4. sporicid* hatással

Részletesebben

A HIV és az életminôséged: mellékhatások és egyéb komplikációk

A HIV és az életminôséged: mellékhatások és egyéb komplikációk A HIV és az életminôséged: mellékhatások és egyéb komplikációk Hogyan beszéld meg problémáidat orvosoddal? Általános kérdések Gyógyszerváltás További információk 2011. december A kiadványt teljes körûen

Részletesebben

Egyszerûen egészséges sorozat ÉV LEGNAGYOBB ORVOSI TÉVEDÉSEI. Demecs István - 1 -

Egyszerûen egészséges sorozat ÉV LEGNAGYOBB ORVOSI TÉVEDÉSEI. Demecs István - 1 - 150 Egyszerûen egészséges sorozat ÉV LEGNAGYOBB ORVOSI TÉVEDÉSEI - 1 - Demecs István - 2 - Egyszerûen egészséges sorozat 150 ÉV LEGNAGYOBB ORVOSI TÉVEDÉSEI - 3 - Demecs István Copyright : Demecs István

Részletesebben

ÉLELMISZER vagy ÉLELMISZERIPARI TERMÉK?

ÉLELMISZER vagy ÉLELMISZERIPARI TERMÉK? Ha egy békát forró vízbe dobunk, az állat hanyatt homlok menekül. Ha azonban egy hideg vízzel teli fazékba tesszük, és lassan kezdjük el melegíteni, a béka megfő anélkül, hogy bármilyen menekülési reakciót

Részletesebben

Forradalom a Föld megmentéséért

Forradalom a Föld megmentéséért TERUO HIGA Forradalom a Föld megmentéséért Effektív mikroorganizmusokkal (EM) oldjuk meg Földünk problémáit TERUO HIGA Forradalom a Föld megmentéséért Effektív mikroorganizmusokkal (EM) oldjuk meg Földünk

Részletesebben

zsíros TÉVHIT és Eltitkolt TÉNY a FOGYÁSRÓL!

zsíros TÉVHIT és Eltitkolt TÉNY a FOGYÁSRÓL! zsíros TÉVHIT és Eltitkolt TÉNY a FOGYÁSRÓL! Avagy mit kell tudnod a könnyed fogyásról, ha végre éhezés és visszahízás nélkül akarsz lefogyni? minimális mozgással Szerző: Katona Zoltán Kedves Olvasó! Ez

Részletesebben

Van benne Valami Gyógytornász!

Van benne Valami Gyógytornász! Van benne Valami Gyógytornász! Te kérdezel! Aki válaszol: André Anikó a ZSH Gyógytornásza Segítségére van: Katona Zoltán testépítő és fitneszedző, táplálkozás szakértő Bevezető Azzal a nemes céllal hirdettem

Részletesebben

Végy egy mély levegőt és nyugodj meg!

Végy egy mély levegőt és nyugodj meg! Végy egy mély levegőt és nyugodj meg! Írta: dr.veress Dóra Mindig csak azt hallod, hogy a helyes légzés csökkenti a szorongást, de senki nem mondja meg, mit kell csinálni? Miért ne tanulhatnád meg te is,

Részletesebben

ŐSZINTÉN és ÉRTHETŐEN az ADALÉKANYAGOKRÓL

ŐSZINTÉN és ÉRTHETŐEN az ADALÉKANYAGOKRÓL ŐSZINTÉN és ÉRTHETŐEN az ADALÉKANYAGOKRÓL ŐSZINTÉN és ÉRTHETŐEN szeretnénk a magyar élelmiszergyártók kezdeményezésére tájékoztatni a fogyasztókat az élelmiszer adalékokról. Az utóbbi évtizedben főleg

Részletesebben

EGÉSZSÉGTELEN FŐISKOLAI ÉVEK? ÉLELMISZERVÁSÁRLÁSI ÉS FOGYASZTÁSI SZOKÁSOK

EGÉSZSÉGTELEN FŐISKOLAI ÉVEK? ÉLELMISZERVÁSÁRLÁSI ÉS FOGYASZTÁSI SZOKÁSOK EGÉSZSÉGTELEN FŐISKOLAI ÉVEK? ÉLELMISZERVÁSÁRLÁSI ÉS FOGYASZTÁSI SZOKÁSOK Árpád Ferenc PAPP-VÁRY 1 Zoltán SCHWANG 2 ABSTRACT The Marketing Institute of the Budapest College of Communication, Business and

Részletesebben

MIT KELL TUDNI A PAJZSMIRIGY BETEGSÉGEIRÕL?

MIT KELL TUDNI A PAJZSMIRIGY BETEGSÉGEIRÕL? MIT KELL TUDNI A PAJZSMIRIGY BETEGSÉGEIRÕL? A KIVIZSGÁLÁS, A KEZELÉS ÉS A MEGELÕZÉS LEHETÕSÉGEI Betegtájékoztató Írta: Dr. Solymosi Tamás 2003 2 A KIVIZSGÁLÁS, A KEZELÉS ÉS A... 1 BEVEZETÉS... 5 A pajzsmirigyhormonok

Részletesebben

VIZSGÁLJUK MEG A DOPPINGOLÁST EGY KICSIT KÖZELEBBRÕL ÁLTALÁNOSSÁGBAN! KÖZÉP SZINT

VIZSGÁLJUK MEG A DOPPINGOLÁST EGY KICSIT KÖZELEBBRÕL ÁLTALÁNOSSÁGBAN! KÖZÉP SZINT Harmonising the knowledge about biomedical side effects of doping VIZSGÁLJUK MEG A DOPPINGOLÁST EGY KICSIT KÖZELEBBRÕL ÁLTALÁNOSSÁGBAN! KÖZÉP SZINT 2. DIA: A Nemzetközi Doppingellenes Liga (WADA) a Nemzetközi

Részletesebben

Ann Holdway A kineziológia alapjai

Ann Holdway A kineziológia alapjai ÉDESVÍZ KIADÓ A kineziológia alapjai 2 A sorozatban megjelent kötetek: Catherine Sutton: A shiatsu alapjai Paul Roland: A kabbala alapjai Deedre Diemer: A csakraterápia alapjai Cassandra Eason: A tarot

Részletesebben

Ké mia é s a végyipar szérépé a ma é s a jö vö ta rsadalma nak alakí ta sa ban

Ké mia é s a végyipar szérépé a ma é s a jö vö ta rsadalma nak alakí ta sa ban Ké mia é s a végyipar szérépé a ma é s a jö vö ta rsadalma nak alakí ta sa ban Készítette: Tanács Diána Ipari Szakközépiskola és Gimnázium 8200 Veszprém, Iskola utca 4. Osztály: 12/A Tartalomjegyzék: Bevezetés

Részletesebben

A Mi Kórházunk. A Budai Meddõségi Centrum ikrei. Egy nap a Mûszerügyi Osztályon. Ápolók nemzetközi napja. Exkluzív riport Vágó Istvánnal

A Mi Kórházunk. A Budai Meddõségi Centrum ikrei. Egy nap a Mûszerügyi Osztályon. Ápolók nemzetközi napja. Exkluzív riport Vágó Istvánnal A Mi Kórházunk a Fõvárosi Önkormányzat Szent János Kórház és Rendelõintézet magazinja A Budai Meddõségi Centrum ikrei Egy nap a Mûszerügyi Osztályon Modern ultrahangkészülék a radiológián Ápolók nemzetközi

Részletesebben

NNCL2213-648v1.0. Szent-Györgyi Albert. Az élő állapot. Válogatott írások KRITERION KÖNYVKIADÓ BUKAREST 1973

NNCL2213-648v1.0. Szent-Györgyi Albert. Az élő állapot. Válogatott írások KRITERION KÖNYVKIADÓ BUKAREST 1973 NNCL2213-648v1.0 Szent-Györgyi Albert Az élő állapot Válogatott írások KRITERION KÖNYVKIADÓ BUKAREST 1973 A SOROZATOT SZERKESZTI DANKANITS ÁDÁM MOLNÁR GUSZTÁV SZABÓ T. E. ATTILA TORÓ TIBOR AZ IDEGEN NYELVEN

Részletesebben

Exluzív interjú Malcolm Harbourral, az EP fogyasztóvédelmi bizottsága elnökével Különbséget kell tennünk minőség és biztonság között

Exluzív interjú Malcolm Harbourral, az EP fogyasztóvédelmi bizottsága elnökével Különbséget kell tennünk minőség és biztonság között OR SZÁ GOS FO GYASZ TÓ VÉ DEL MI ÚJ SÁG Tud ni va lók - hí rek - ese mé nyek http://www.akontroll.hu VIII. év fo lyam 4. szám 2011. április Könnyítettek az örökbefogadáson 3. oldal Tudatosan vásároljunk

Részletesebben

Miért hal ki naponta több* állatfaj? Miért fenyeget bennünket

Miért hal ki naponta több* állatfaj? Miért fenyeget bennünket . FEJEZET Zelenák Adrián és Krassován Krisztina A környezettudatos ember Bevezetô, avagy miért kell odafigyelnünk környezetünkre? Miért hal ki naponta több* állatfaj? Miért fenyeget bennünket globális

Részletesebben

GYAKORI KÉRDÉSEK A TRANSZ-ZSÍRSAVAKRÓL

GYAKORI KÉRDÉSEK A TRANSZ-ZSÍRSAVAKRÓL GYAKORI KÉRDÉSEK A TRANSZ-ZSÍRSAVAKRÓL Az alábbiakban hasznos információkat találnak a transz-zsírsavakról. Kérjük, olvassák el figyelmesen valamennyi kérdésre adott válaszunkat. Ha egyéb kérdésük lenne

Részletesebben

12 TUDÓS A 21. SZÁZADRÓL

12 TUDÓS A 21. SZÁZADRÓL 12 TUDÓS A 21. SZÁZADRÓL 1 2 3 12 TUDÓS A 21. SZÁZADRÓL TINTA KÖNYVKIADÓ BUDAPEST, 2009 4 A kötet a Miniszterelnöki Hivatal és a Magyar Tudományos Akadémia 2008 2009. évi stratégiai kutatási programja

Részletesebben

Falun élni jó! Tejjel-mézzel folyó... A kiadvány újrahasznosított papírra készült.

Falun élni jó! Tejjel-mézzel folyó... A kiadvány újrahasznosított papírra készült. Falun élni jó! Tejjel-mézzel folyó... A kiadvány újrahasznosított papírra készült. Kapcsolódjon be a természetközeli gazdálkodásba, mondja el tapasztalatait, tanuljunk egymástól, töltsünk együtt kellemes

Részletesebben

TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-1441 A MAGAS VÉRNYOMÁS. Vérnyomás: vér által az erek falára gyakorolt nyomás.

TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-1441 A MAGAS VÉRNYOMÁS. Vérnyomás: vér által az erek falára gyakorolt nyomás. A MAGAS VÉRNYOMÁS Mi a vérnyomás? A vérnyomás az a nyomóerő, melyet a szív által pumpált vér az érfalakra gyakorol. A túl magas vérnyomás károsítja a szervezetet. A szív munkája állandó mozgásban tartja

Részletesebben