Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlésének március 3-i rendes ülésére beterjesztett anyagok. I./C kötet

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlésének 2011. március 3-i rendes ülésére beterjesztett anyagok. I./C kötet"

Átírás

1 I/C kötet 1. oldal Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlésének március 3-i rendes ülésére beterjesztett anyagok I./C kötet HISZK Gregus Máté Tagintézmény Gorzsai Tangazdaság fejlesztési tervének elfogadása... 2 Hozzájárulás kérése az Erzsébet Kórház-Rendelőintézet CT berendezés beszerzéséhez és saját hatáskörben történő működtetéshez Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Tanácsba Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése által delegált tag megválasztása Javaslat az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Nevelési Tanácsadó intézményegység Kapcsolat Központ intézményrendszerébe történő integrálására A kisebbségi önkormányzatok számára helyiséghasználat biztosítása Beépítési kötelezettség meghosszabbítása a Hódmezővásárhely belterület 11/3 hrsz alatti ingatlan vonatkozásában Beépítési kötelezettség meghosszabbítása a Hódmezővásárhely belterület 10093/1 hrsz alatti ingatlan vonatkozásában Árpád-házi Szt. Margitról Nevezett Szt. Domonkos Rendi Nővérek Apostoli Kongregációjának támogatási kérelme Tájékoztató a szociális, családtámogatási, gyermekvédelmi, fogyatékossági, nyugdíj, nyugdíjszerű és rehabilitációs ellátásokról A Tornyai Projekt által érintett társasházak felújítása Tájékoztató a hódmezővásárhelyi közintézmények által szervezett rendezvények I féléves programjairól... 81

2 I/C kötet 2. oldal Iktatószám: /2011. Címzett: Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése Tárgy: HISZK Gregus Máté Tagintézmény Gorzsai Tangazdaság fejlesztési tervének elfogadása Az anyagot készítette: Hegedűs Zoltán képviselő Jogi Iroda Jogi Csoport Az anyagot látta: Előadók: Irodavezetők Aljegyzők... Dr. Végh Ibolya, Dr. Makó András Címzetes főjegyző Dr. Korsós Ágnes Véleményezésre megküldve: Sokszorosításra érkezett: Napirend kapcsán meghívandó személyek: Az előterjesztés NYÍLT ZÁRT ülésen tárgyalandó * * a megfelelő rész aláhúzandó

3 I/C kötet 3. oldal Száma:../2011. Tárgy: HISZK Gregus Máté Tagintézmény Gorzsai Tangazdaság fejlesztési tervének elfogadása Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése Tisztelt Közgyűlés! A HISZK Gregus Máté Tagintézmény gorzsai tanüzemében 2 fő ágazat működik, amely több ágazatot foglal magába. Az alábbiakban bemutatásra kerül a tangazdaság és annak fejlesztési lehetőségei. Helyzetelemzés: Növénytermesztési főágazat részei: 1. Szántóföldi növénytermesztés 2. Dísznövénykertészet 3. Gyümölcsös 4. Gépüzem 1 Szántóföldi növénytermesztés: A szántóföldi növénytermesztésnek két fő funkciója van: 1. biztosítja az állatállomány tömeg- és abraktakarmány igényét, 2. árutermelést folytat, melyet a vetésszerkezet tükröz. Két legnagyobb volumenben termesztett növény az őszi búza és a napraforgó. A megtermelt termények, a viszonylag kevés takarmánybúzát kivéve teljes mértékben eladásra kerülnek. A tanüzem által termesztett lucerna teljes mértékben, a kukorica pedig 70% - ban a saját ellátást szolgálja. Az ágazat oktatáshoz való kapcsolódása: Az elméletben tanult növénytermesztéshez kapcsolódó munkaműveletek, gyakorlati bemutatása. (szántás, vetés, tárcsázás, betakarítás stb.) 2 Dísznövénykertészet: A kertészet 7 db fóliaházból áll: - 1 db 600 m 2 -es szaporító fóliaház, - 6 db termelő fóliaház, összesen 1190 m 2.

4 I/C kötet 4. oldal Az ágazat oktatáshoz való kapcsolódása: Az elméleti oktatáshoz szorosan nem kapcsolódik, de gyakorlati munkát itt is végeznek a diákok. (gyomlálás, fóliafelhúzás, növényápolás, virágföld összeállítás stb.) 3 Gyümölcsös: Az ültetvény 350 m 2 területen helyezkedik el. A legminimálisabb ráfordítást eszközöl a gazdaság, mivel gazdasági haszna nincs, és jelentős többletráfordítás esetén sem várható. A piacorientált gyümölcstermesztés akadályai: kifejezetten oktatás céljából telepítették, soronként is különböző fajokkal és fajtákkal. a szakszerű növényvédelem így kivitelezhetetlen, nagy a kézimunka igénye, gépesítése speciális és drága. Jelenleg időszaki legelőként szolgál a juhászat számára. Az ágazat oktatáshoz való kapcsolódása: Az elméleti oktatáshoz szorosan kapcsolódik, fajtabemutatás, metszés, betegség felismerése. Mindezeket a feladatokat sokkal kisebb és jobban karbantartott gyümölcsössel el lehetne látni. 4 Gépüzem: A rendelkezésre álló erő- és munkagépek ki tudják szolgálni a tanüzem minimális igényét, azonban a fenntartási és javítási költségeik igen magasak, mivel a 3 új vásárlású gépen kívül (2005. évben vásárolt MTZ 820.2, a évben vásárolt középnehéz vontatott tárcsa és a 3 fejes Vogel eke) átlagéletkoruk meghaladja a 15 évet. Egyetlen rakodógép a Fiat-Hitachi típusú önjáró rakodógép 11 éves és időszerű lenne teljes, átfogó karbantartása, mivel még felújítva sosem volt. Használata a folyamatos biztonságos üzemeltetést veszélyezteti, kiesése esetén semmivel sem pótolható. Az ágazat oktatáshoz való kapcsolódása: Az elméleti oktatáshoz minimális bemutató jelleggel kapcsolódik, sokkal több lehetőség lenne benne. Állattenyésztési főágazat részei: 1. Szarvasmarha ágazat 2. Juh ágazat 3. Ló ágazat 1 Szarvasmarha ágazat: Az állattenyésztésben a legnagyobb súllyal szereplő ágazat. Igazán nagymértékű fejlesztés az utóbbi 7-8 évben nem történt. Nagyon sok problémával küzd, amely a nagyobb volumenű biztonságos termelés akadálya:

5 I/C kötet 5. oldal nincs betonozott silótér, saját forrásokra támaszkodó lassú állománynövelés folyik év óta, termelésre való szelektálás minimális, a fejőház műszaki állapota rossz, minőségi tejtermelés kétséges, abraktakarmányozás csak saját termények felhasználásával, amely nem biztosítja a nagyobb termelést, a tej felvevőpiac bizonytalan és rapszodikus, a gazdaság megjelenésének akadálya a tejiparoknál a kvóta hiánya, az istállók és karámok műszaki állapota rossz. Mindezek ellenére más gazdaságokhoz hasonlóan - nagyon fontos szerepet tölt be a gazdaság likviditása szempontjából (tej és hízó-marha árbevétel). Az ágazat oktatáshoz való kapcsolódása: A jelenlegi szarvasmarha állomány és tartástechnológia a termelés és gazdasági eredmény szempontjából hátrányos, az oktatás szempontjából előnyös. A diákok itt szabadon gyakorolhatják takarmányozást, fejést, állatgondozást, mely szorosan kapcsolódik az elméleti oktatáshoz. Valamint a diákok be vannak vonva az állategészségügyi és szaporodásbiológiai munkafolyamatokba is. A géptan tantárgyhoz kapcsolódóan a fejés és tejkezelés gépeinek üzemeltetését karbantartását gyakorlatban elsajátítják. 2 Juh ágazat: Az ágazat költségszintje viszonylag alacsony, de minimális a költségviselő képessége is. Az ágazat most és a jövőben is nagyban függ a tejes bárány piacától, amely a felvásárlási ár tekintetében éven belül is igen nagy különbséget mutat. Nagyobb mértékű fejlesztés az ágazat esetében a legelőterület hiánya miatt nem indokolt. Az ágazat oktatáshoz való kapcsolódása: Az elméleti tananyagot a juh ágazatban lehet legkönnyebben elsajátítani és bemutatni a tanulóknak.(gyapjú minősítés kormeghatározás tetoválás, testtájak bemutatása stb.) Önállóan végezhetik a következő munkákat: takarmányozás, gondozás, körmölés, nyírás, elletés, villanypásztor telepítés üzemeltetés. 3 Ló ágazat: Jelenleg 1 db kanca van a telepen. Az ágazatnak gazdasági haszna nincs, csak az oktatás miatt tartja a gazdaság. Az ágazat oktatáshoz való kapcsolódása: A diákok minimális felügyelettel, az összes létező ápolási munkát elvégzik, a tanárok gyakorlati bemutatásra használják. Lehetőség van a lovaglás alapjainak elsajátítására, néhány esetben ez meg is történik. A ló nagy vonzerő a diákok számára.

6 I/C kötet 6. oldal Mezei leltár Lucerna 12 ha Ft Őszi búzavetés 13 ha Ft Őszi szántás 10 ha Ft Tárcsázott 27 ha Ft Összesen Ft Állatállomány darab érték tehén tényészüsző hízóbika növendéküsző itat.borjú felnőtt juh tenyész kos növendék juh bárány ló Összesen: évben az alábbi hozamok realizálódtak: - kukorica 342,2 q (8 ha) - siló kukorica 1422 q (10 ha) - napraforgó 160,9 q (11 ha) - búza 921,58 (22 ha) - lucerna széna 252 q - muskátli és egynyári növények db - kétnyári növények és tulipánhagyma db Ágazati szerkezet összefoglalása: Megnevezés Gazdaságosság Oktatás Folyamatosan nyereséges Szántóföldi növénytermesztés Jól hasznosítható, munkafolyamatokba való részvételt biztosítja Ló Veszteséges, alacsony ráfordítás mellett Jól alkalmazható, nagy vonzerőt jelent. Szarvasmarha Veszteséges Jól hasznosítható Juh Enyhén nyereséges, évi kb. Nagyon jól alkalmazható 50eFt Kertészet Nullás, nagyon magas a forgó tőke igénye. Kis részben kapcsolódik, de munkafeladatokat biztosít. Gyümölcsös Veszteséges, minimális ráfordítás mellett. Jól hasznosítható, kisebb is elég lenne.

7 I/C kötet 7. oldal Gépüzem Tanulólétszám Az ágazatok kiszolgálását végzi. Bemutató jelleggel kapcsolódik az oktatáshoz. Osztály 9.d 10.d 11.d 12.d d Összesen Fő Gazdálkodás A tanüzem bevételei és kiadása a könyvelés adatai szerint egyensúlyban vannak. Működése nem veszteséges. Likviditását fenn tudja tartani. A működés fenntartásához szükséges javításokat, karbantartásokat saját forrásból igyekeznek megvalósítani, melyek nagyon szűkösek. Oktatás Az oktatási feladatokat jó közepes szinten tudja biztosítani a tanüzem. Szociális és egyéb feltételek minimális szinten állnak rendelkezésre. Szervezet o Vezető A lehetőségekhez alkalmazkodva, gazdaságosan üzemelteti a tanüzemet. o Alkalmazottak Minőségi munkaerő problémával küzd a tanüzem (a kertészet kivételével). Nem tudja megbecsülni sem anyagilag, sem biztonságot nyújtó hosszú távú munkaszerződéssel alkalmazottait. A közmunkások munka hatékonysága és szakmai hozzáértése alacsony. o Oktatók, tanárok A tanárok jól képzettek, szaktudásuk, tapasztalatuk a gazdaság szempontjából nincs kiaknázva. A tanüzem vezetésébe, üzemeltetésébe minimálisan vesznek részt. Két külön egységként és nem egy szervezetként funkcionálnak. Jelenlegi foglalkoztatási helyzet: 1 fő tanüzemvezető 1 főgazdasági ügyintéző 2 fő kertész 2 állatgondozó 1 fő traktoros 1 fő 4 órás közfoglalkoztatott takarító Összesen: 7 fő teljes állású dolgozó, 1 fő közfoglalkoztatott takarító 5 fő HISZK pedagógus tart gyakorlati órákat a tanüzemben. Pályázatok 2003 óta pályázati fejlesztés nem valósult meg. Ennek fő okai a pályázati kiírások kedvezményezetti körének (kkv szektor) megváltozása, saját adószám, önerő, és egy átfogó fejlesztési terve hiánya. Fejlesztési javaslat: A változat

8 I/C kötet 8. oldal 1. A tanüzem szolgálati lakása és az I. épület valamint a hozzá tartozó területekből, hagyományos techonlógiás minta és gyakorlati gazdaság létrehozása. Eredménye egy olcsóbb az oktatás igényeit magasabb szinten kiszolgáló tanüzem. A működést a szántóföldi növénytermesztés, a juh ágazat és a kertészet többlet bevételeiből lehet finanszírozni. 2. Ágazati szerkezet megváltoztatása két ütemben I. ütem Megnevezés Változtatás Eredmény Szántóföldi Munkagépek fejlesztése Költségének csökkenése. növénytermesztés Termésátlag, és minőség növekedés. Ló Tenyésztési feltételek Bemutathatóvá válik javítása Szarvasmarha Ipari tejtermelés Évi 1,7-2 MFt-os megszüntetése, 2-3 tejelő veszteség felszámolása. Az tehén fenntartása eddig takarmányozásra hagyományos technológia használt termények mellett értékesíthetők. Juh Időzített bárány Nyereségesség javul. technológia bevezetése Kertészet Alternatív, bálás fűtés Évi 2-3 MFt gáz díj Gyümölcsös, veteményes kialakítása Lépcsőzetes kialakítás és telepítés kiváltása. Nyereségesség. Olcsóbb bemutató és gyakorlati terület. II. ütem Megnevezés Változtatás Eredmény Szántóföldi Erőgép fejlesztés Költségének csökkenése. növénytermesztés Ló 1 db magyar fajta kanca EU támogatás igényelhető beállítása Mangalica 3 db anyakoca beszerzése, EU támogatás igényelhető technológia kialakítása Baromfi db vegyes őshonos faj beszerzése, technológia kialakítása EU támogatás igényelhető 3. A tanárokat kötelezően (munkaköri leírás) be kell vonni a tanüzem vezetésébe, üzemeltetésébe. A tanüzem dolgozóit szintén kötelezően be kell vonni az oktatásba. A tanüzem élére egy új, innovatív, az oktatás és a gazdálkodás között egységet teremtő vezető szükséges, hogy a képzés és a gazdálkodás igényei egyforma súllyal jelenjenek meg. Az új termelési szerkezethez kell igazítani a foglalkoztatottak létszámát, (azt a minimálisra csökkenteni). A magas szakértelmű alkalmazottakat hosszú távú szerződéssel kell megbecsülni. 4. Beruházások költség vonzata: Az I. ütem kb. 70 MFt, a II. ütem kb. 50 MFt. Ezek a költségek sajátmunka (szakmunkás tanulók gyakorlati képzése) igénybevételével jelentősen csökkenthetők. 5. A fejlesztéseket szakképzési hozzájárulásból és pályázatokból célszerű megvalósítani. Az Új Széchenyi Terv keretében a kertészet bálás fűtésre való

9 I/C kötet 9. oldal áttérésére már van pályázati lehetőség. Az agrár szakemberekből pályázat figyelő és író csoportot kell létrehozni. A decentralizált pályázaton a mezőgazdasági fejlesztéseket kell preferálni. 6. A pályázati lehetőségek kihasználására meg kell vizsgálni a tanüzem egy részének vagy egészének vállalkozásba való kiszervezését, valamint a tulajdon jogok arányának megváltoztatását (az önkormányzati rész nem lehet 25%-nál több), hogy a kkv előírásainak megfeleljen. Ez a változat több gazdálkodási, működési és jogi problémát is felvet. Előnyök: Veszteséges területek csökkennek Takarékosabb, akár nyereséges működés Az oktatás igényeit jobban kiszolgálja Bemutatható tanüzem Az általános iskolai pályaorientációba be tudunk kapcsolódni Szemlélet formáló hatás Hátrányok: A nagyüzemi, ipari technológiákat csak megállapodással tudjuk bemutatni (a tehenészet kivételével ez ma is így történik). Beruházást igényel B változat Figyelembe véve, hogy a tanüzem veszteséget nem termel és az oktatás céljait is jó közepes szinten tudja szolgálni, meghagyni a jelenlegi rendszert és csak az A változatban szereplő költséggel nem járó átszervezési feladatokat végrehajtani. Előnyök: 1-2 évig jelentős beruházást nem igényel Hátrányok: A tanüzem jelenlegi formájában nem bemutatható A képzés minősége nem emelhető 1-2 év múlva jelentős beruházást (épületek felújítása, erőgépek, munkagépek vásárlása) kell végrehajtani (ennek költsége kb.: MFt) A Makói Oktatási Központ a mi képzési területünk irányába készül terjeszkedni, ha nem fejlesztünk elveszíthetjük diákjainkat, és az agrár képzés ellehetetlenülhet a HISZK-ben. Kérem a Tisztelt Közgyűlést, hogy a Gorzsai Tangazdaság fejlesztésére vonatkozó tervezet kérdésében döntését meghozni szíveskedjen. Hódmezővásárhely, február 07. Tisztelettel: Dr. Lázár János Polgármester

10 I/C kötet 10. oldal Iktatószám: /2011 Címzett: Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése Tárgy: Hozzájárulás kérése az Erzsébet Kórház- Rendelőintézet CT berendezés beszerzéséhez és saját hatáskörben történő működtetéshez Az anyagot készítette: Dr. Kallai Árpád Az anyagot látta: Előadók: Irodavezetők Aljegyzők... Dr. Végh Ibolya, Dr. Makó András Címzetes főjegyző Dr. Korsós Ágnes Véleményezésre megküldve: Sokszorosításra érkezett: Napirend kapcsán meghívandó személyek: Az előterjesztés NYÍLT ZÁRT ülésen tárgyalandó * * a megfelelő rész aláhúzandó

11 I/C kötet 11. oldal Ikt.sz.:./2011. Tárgy: Hozzájárulás kérése az Erzsébet Kórház-Rendelőintézet CT berendezés beszerzéséhez és saját hatáskörben történő működtetéshez Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése Tisztelt Közgyűlés! Az Erzsébet Kórház-Rendelőintézet és a Nemzetközi Egészségügyi Központ Szeged Kft. között Humán Egészségügyi Szolgáltatási Szerződés jött létre a közbeszerzési eljárás lefolytatását követően. A szerződés tárgya az Erzsébet Kórház-Rendelőintézet CT részleg működtetése. A szolgáltatási szerződés alapján a Szolgáltató a hatálybalépést követő 84 hónapra terjedő időszakra köteles a kialakított területen a szolgáltatást biztosítani. Jelen szolgáltatási szerződés szeptember 23. napján hatályát veszti, melynek következtében az Erzsébet Kórház-Rendelőintézet CT ellátása jelen formában megszűnik. Kérem a Tisztelt Közgyűlést, szíveskedjen a Rendelőintézet számára az eszközbeszerzéshez, valamint működési feltételeinek biztosításához hozzájárulni, és Dr. Kallai Árpád főigazgatót felhatalmazni a saját hatáskörben történő CT működtetéséhez szükséges költségvetés elkészítésére. Hódmezővásárhely, március 3. Tisztelettel: Dr. Lázár János polgármester

12 I/C kötet 12. oldal Ikt.sz.:./2011. Tárgy: Hozzájárulás kérése az Erzsébet Kórház-Rendelőintézet CT berendezés beszerzéséhez és saját hatáskörben történő működtetéshez Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése Tisztelt Közgyűlés! Az Erzsébet Kórház-Rendelőintézet a közbeszerzésekről szóló évi LX. törvénnyel módosított évi XL. törvény alapján nyílt eljárást bonyolított le humán egészségügyi szolgáltatás és az ehhez kapcsolódó kiegészítő tevékenység biztosítása érdekében. Fent említett eljárást a Nemeztközi Egészségügyi Központ Szeged Kft. (jogutód: Euromedic Diagnostics Magyarország Kft.) megnyerte. Az Erzsébet Kórház-Rendelőintézet és a Nemzetközi Egészségügyi Központ Szeged Kft. (Euromedic Diagnostics Magyarország Kft.) között július 30. napján Humán Egészségügyi Szolgáltatási Szerződés jött létre. A szerződés tárgya az Erzsébet Kórház-Rendelőintézet CT részleg működtetése. A szolgáltatási szerződés alapján a Szolgáltató a hatálybalépést követő 84 hónapra terjedő időszakra köteles a kialakított területen a szolgáltatást biztosítani. A szolgáltatás hétfőtől-péntekig tól ig, illetve forgalom függvényében óráig tart. A munkaidőn kívüli, illetve munkaszüneti napokon készenléti szolgálatot biztosít. Jelen szolgáltatási szerződés szeptember 23. napján hatályát veszti, melynek következtében az Erzsébet Kórház-Rendelőintézet CT ellátása jelen formában megszűnik. Intézményünk elegendő óraszám kapacitással rendelkezik ahhoz, hogy biztosítani tudja a CT vizsgálatok finanszírozási hátterét, figyelemmel arra, hogy az ÁNTSZ engedélyünk heti 45 órában határozza meg kapacitásunkat. A heti 45 óra kapacitásunkból a 88/ /Kgy. Határozatban foglaltak alapján Intézményünk heti 1 óra kapacitást átadott a makói Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház Rendelőintézet CT üzemeltetéséhez. Az Erzsébet Kórház éves szinten ellátott esetszámainak alakulását mutatja az alábbi táblázat a CT fent említett működési időszakában: Időszak CT forgalmi adatok Járóbeteg esetszám Fekvőbeteg esetszám Összesen esetszám Összesen esetszám

13 I/C kötet 13. oldal Jelen esetben a CT vizsgálatok szervezése a Szolgáltató feladata, így a vizsgálatokra történő várakozást nem áll módunkban befolyásolni, tekintettel arra, hogy a Szolgáltató a finanszírozás erejéig végez CT vizsgálatokat, és a TVK keretet meghaladóan nem kerül sor vizsgálatok elvégzésére, melynek eredményeképpen a várólisták kialakulása elkerülhetetlen. Amennyiben a CT saját működtetésbe kerülne vissza, úgy a működéshez szükséges költségek ugyan Intézményünket terhelnék, de nem jelentene kiadást a fekvőbeteg ellátás keretében végzett szükséges diagnosztika tekintetében, illetve saját hatáskörben az ambuláns ellátás során a TVK keretek átjárhatósága következtében a várólisták rugalmasabban kezelhetők. A modern diagnosztikai eljárások között a ma már rutinszerűen alkalmazott CT vizsgálati lehetőség folyamatos elérhetőségének biztosításához kérjük az eszköz beszerzésének támogatását, a szükséges források, valamint a működéshez elengedhetetlen feltételek biztosítását. Kérem a Tisztelt Közgyűlést, szíveskedjen a Rendelőintézet eszközbeszerzéséhez, valamint a CT részleg saját hatáskörben történő további működési feltételeinek, humánerőforrásának, épületrekonstrukciójának biztosításához hozzájárulni, valamint szíveskedjen az ehhez szükséges részletes költségvetés elkészítésére felhatalmazni. Hódmezővásárhely, március 3. Tisztelettel: Dr. Kallai Árpád főigazgató

14 I/C kötet 14. oldal Iktatószám: /2011. Címzett: Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése Tárgy: Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Tanácsba Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése által delegált tag megválasztása Az anyagot készítette: Jogi Iroda Jogi Csoport Az anyagot látta: Előadók: Irodavezetők Aljegyzők... Dr. Végh Ibolya, Dr. Makó András Címzetes főjegyző Dr. Korsós Ágnes Véleményezésre megküldve: Sokszorosításra érkezett: Napirend kapcsán meghívandó személyek: Az előterjesztés NYÍLT ZÁRT ülésen tárgyalandó * * a megfelelő rész aláhúzandó

15 I/C kötet 15. oldal Száma: /2011. Tárgy: Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Tanácsba Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése által delegált tag megválasztása Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése Tisztelt Közgyűlés! A foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló évi IV. törvény 11. -a alapján, az állami foglalkoztatási szervek illetékességi területén a foglalkoztatási és a munkaerő-piaci képzési, valamint a megváltozott munkaképességű személyek foglalkozási rehabilitációját elősegítő támogatások nyújtásával kapcsolatos helyi érdekegyeztetés ellátására a munkaadók, a munkavállalók, valamint az önkormányzatok képviseletét ellátó tagokból álló testületként munkaügyi tanács működik. A munkaügyi tanács önkormányzati oldalának egy-egy tagját a működési területéhez tartozó megyékben a megyei kistérségi fórumok, a munkaügyi tanács illetékességi területén lévő megyei jogú városok, valamint a regionális fejlesztési tanács választja, illetve hívja vissza. A munkaügyi tanács megbízatása négy évre szól. Tájékoztatom a Tisztelt Közgyűlést, hogy Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése által a Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Tanácsba legutóbb delegált tag Hegedűs Zoltán képviselő úr. Kérem a Tisztelt Közgyűlést, hogy a Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Tanácsba Önkormányzatunk által delegált tagot megválasztani szíveskedjen. Hódmezővásárhely, március 3. Dr. Lázár János polgármester

16 I/C kötet 16. oldal Iktatószám: /2011. Címzett: Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése Tárgy: Javaslat az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Nevelési Tanácsadó intézményegység Kapcsolat Központ intézményrendszerébe történő integrálására Az anyagot készítette: Bálint Gabriella HTKT Kapcsolat Központ főigazgató Az anyagot látta: Előadók: Irodavezetők Aljegyzők... Dr. Végh Ibolya, Dr. Makó András Címzetes főjegyző Dr. Korsós Ágnes Véleményezésre megküldve: Sokszorosításra érkezett: Napirend kapcsán meghívandó személyek: Bálint Gabriella főigazgató Az előterjesztés NYÍLT ZÁRT ülésen tárgyalandó * * a megfelelő rész aláhúzandó

17 I/C kötet 17. oldal HÓDMEZŐVÁSÁRHELY MEGYEI JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATAL POLGÁRMESTERÉTŐL 6800 Hódmezővásárhely, Kossuth tér 1. Pf: 23., Telefon: (62) , Fax: (62) Száma: -... /2011. Tárgy: Javaslat az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Nevelési Tanácsadó intézményegység Kapcsolat Központ intézményrendszerébe történő integrálására Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlésének Hódmezővásárhely Tisztelt Közgyűlés! Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése február 7. napján döntött az Aranyossy Ágoston Óvoda, Általános Iskola Szeged-Csanádi Egyházmegye, valamint az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Nevelési Tanácsadó intézményegység Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás részére történő fenntartói jogának átadásáról. Az átvételekre a 2011/2012. tanévtől, szeptember 01. napjától kerül sor. A 30/2011 (02.11.) számú KGY határozat a Kapcsolat Központ főigazgatóját kérte fel arra, hogy a március 03. napján tartandó rendes közgyűlésre tegyen javaslatot az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Nevelési Tanácsadó intézményegység Kapcsolat Központ intézményrendszerébe történő integrálására. Tekintettel arra, hogy között már egy intézményrendszerben működött a Kagylóhéj Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálat valamint a Nevelési Tanácsadó és Logopédia; a Kapcsolat Központ főigazgatója az Alapellátási Egységük - Pedagógiai és Szociális Szolgáltató Központ részéhez tervezi integrálni az oktatási szakfeladatokat ellátó intézményegységeket. Korábbi szakmai együttműködésük (észlelő- és jelzőrendszer működtetése, esetkonferenciák, családterápiák, pszichológiai tanácsadások, logopédiai foglalkozások) hatékonyan támogatták a rászoruló gyermekek és szüleik problémáinak megoldását. Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város februári Közgyűlése szintén jóváhagyta a Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás fenntartásában lévő Kapcsolat Központ alábbi szakfeladatainak/intézményeinek július 01. napjától történő, fenntartói jogának átadását a Katolikus Egyháznak:

18 I/C kötet 18. oldal Gondozási Központ, Hajléktalanokat Ellátó Egyesített Intézmény, Gyermekek Átmeneti Otthona (ellátási szerződés), Lakóotthon, Támogató Szolgálat. Az előterjesztés mellékletét képező szervezeti ábrák, jól szemléltetik a Kapcsolat Központ jelenlegi és átadásra szánt, illetve az átadást követően kialakuló intézményi struktúráját. Kérem a Tisztelt Közgyűlést, hogy az előterjesztést és a mellékelt határozati javaslatot megvitatni és elfogadni szíveskedjék. Hódmezővásárhely, február 18. Dr. Lázár János polgármester

19 I/C kötet 19. oldal Iktatószám: /2011. Az előterjesztéshez 3 határozati javaslat tartozik. Címzett: Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése Tárgy: A kisebbségi önkormányzatok számára helyiséghasználat biztosítása Az anyagot készítette: Jogi Iroda, Jogi Csoport Lakosságszolgálati Iroda, Lakás- és Helyiséggazdálkodási Csoport Az anyagot látta: Előadók: Irodavezetők Aljegyzők... Dr. Végh Ibolya, Dr. Makó András Címzetes főjegyző Dr. Korsós Ágnes Véleményezésre megküldve: Sokszorosításra érkezett: Napirend kapcsán meghívandó személyek: Valamennyi kisebbségi önkormányzat elnöke Az előterjesztés NYÍLT ZÁRT ülésen tárgyalandó * * a megfelelő rész aláhúzandó

20 I/C kötet 20. oldal Iktatószám: /2011. Tárgy: A kisebbségi önkormányzatok számára helyiséghasználat biztosítása Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése részére Tisztelt Közgyűlés! A nemzeti és etnikai kisebbségek jogairól szóló évi LXXVII. törvény 27. (1)-(2) bekezdése értelmében a helyi önkormányzat a települési kisebbségi önkormányzat részére biztosítja a települési kisebbségi önkormányzat testületi működésének feltételeit. A testületi működés feltételeinek biztosításán, az ezzel kapcsolatos teendőkön értendő különösen a testületi működéshez igazodó helyiséghasználat biztosítása. Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata a kisebbségi önkormányzatok számára a 161,93 m 2 alapterületű, Hódmezővásárhely, Andrássy u. 1. szám alatti felújított ingatlanegység irodáit biztosította: a Cigány Kisebbségi Önkormányzat számára egy 29,22 m 2 alapterületű irodát, a Német Kisebbségi Önkormányzat számára egy 20,64 m 2 alapterületű irodát, a Román Kisebbségi Önkormányzata számára egy 15,14 m 2 alapterületű irodát, amelyekhez előtér, ruhatár, mellékhelyiségek és a 2. emeleten egy 53,11 m 2 alapterületű előadóterem tartozik, azonban egyik kisebbségi önkormányzat sem kívánja ezen ingatlant használni. Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Német Kisebbségi Önkormányzat változatlanul a Kossuth tér 2. szám alatti irodára tart igényt, amelynek alapterülete 20 m 2. Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Román Kisebbségi Önkormányzat számára a Bajcsy-Zsilinszky E. u. 70. szám alatti ingatlanban lenne biztosítható a helyiséghasználat. Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Cigány Kisebbségi Önkormányzata szeretné megkapni használatra a Jókai u szám alatti - a Hódmezővásárhely Többcélú Kistérségi Társulás Kapcsolat Központ tulajdonában lévő - jelenleg üresen álló ingatlant, amelynek hasznos alapterülete körülbelül 80 m 2 (3 szoba, 2 előszoba, 1 konyha, 1 fürdőszoba, 1 mellékhelyiség), közel van ahhoz a városrészhez, ahol viszonylag egy tömbben, több roma család lakik, és amelyet ezáltal a kisebbségi települési képviselők jobban ki tudnának használni munkájuk során. Amennyiben a Hódmezővásárhely Többcélú Kistérségi Társulás döntése alapján az ingatlan önkormányzatunk használatába kerül, a Tisztelt Közgyűlés dönthet úgy, hogy helyt ad a CKÖ kérelmének. Ez esetben kiürül a jelenlegi, városközpontban lévő, Andrássy u. 1. szám alatti irodarendszer, ahol eddig a CKÖ irodája működött, és ezen ingatlanrész más célra lenne hasznosítható, például bérbe lehetne adni. További érvként szolgálhat a CKÖ kérelméhez az a tény is, hogy az Andrássy u. 1. szám alatti két szintes irodarendszer nem akadálymentes épületben van, ezzel szemben a Jókai utcai épület egy földszintes ingatlan. A határozati javaslatok szerint a kisebbségi önkormányzatok élhetnek azzal a lehetőséggel is, hogy önkormányzatunk a polgármesteri hivatal épületében biztosítson számukra helyiséget üléseik megtartásához, munkájuk végzéséhez. Kérem a Tisztelt Közgyűlést, hogy az előterjesztést megvitatni, a határozati javaslatokról pedig dönteni szíveskedjék. Hódmezővásárhely, március 03. Dr. Lázár János polgármester

21 I/C kötet 21. oldal Iktatószám: /2011. Címzett: Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése Tárgy: Beépítési kötelezettség meghosszabbítása a Hódmezővásárhely belterület 11/3 hrsz alatti ingatlan vonatkozásában Az anyagot készítette: Lakosságszolgálati Iroda Az anyagot látta: Előadók: Irodavezetők Aljegyzők... Dr. Végh Ibolya, Dr. Makó András Címzetes főjegyző Dr. Korsós Ágnes Véleményezésre megküldve: Sokszorosításra érkezett: Napirend kapcsán meghívandó személyek: Az előterjesztés NYÍLT ZÁRT ülésen tárgyalandó * * a megfelelő rész aláhúzandó

22 I/C kötet 22. oldal Tárgy: Beépítési kötelezettség meghosszabbítása a Hódmezővásárhely belterület 11/3 hrsz alatti ingatlan vonatkozásában Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése Tisztelt Közgyűlés! Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata a hódmezővásárhelyi 11/3 hrsz alatt felvett ingatlanra vonatkozóan szeptember 05-én adásvételi szerződést kötött Szabó Zoltán és Szabóné Tóth Etelka Hódmezővásárhely, Rudnay Gy. u. 13. szám alatti lakosokkal. A szerződés 8./ pontja szerint felek az ingatlanra az Önkormányzat javára a beépítési kötelezettség teljesítésére elidegenítési és terhelési tilalmat, valamint elővásárlási jogot alapítottak. Nevezettek képviseletében eljárva Feketéné Dr. Szemző Margit ügyvéd kérelmet nyújtott be Önkormányzatunkhoz arra vonatkozóan, hogy a beépítési kötelezettség határideje február 28-ig meghosszabbításra kerüljön, tekintettel arra, hogy az építési engedélyezési szabályok olyan módon változtak, hogy jelen törvényi keretek között tulajdonosok a beépítési kötelezettségüknek eleget tudnak tenni. Kérem a Tisztelt Közgyűlést, hogy az előterjesztést megvitatni és döntését meghozni szíveskedjen. Hódmezővásárhely, február 15. Dr. Lázár János polgármester

23 I/C kötet 23. oldal Iktatószám: /2011. Címzett: Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése Tárgy: Beépítési kötelezettség meghosszabbítása a Hódmezővásárhely belterület 10093/1 hrsz alatti ingatlan vonatkozásában Az anyagot készítette: Lakosságszolgálati Iroda Az anyagot látta: Előadók: Irodavezetők Aljegyzők... Dr. Végh Ibolya, Dr. Makó András Címzetes főjegyző Dr. Korsós Ágnes Véleményezésre megküldve: Sokszorosításra érkezett: Napirend kapcsán meghívandó személyek: Az előterjesztés NYÍLT ZÁRT ülésen tárgyalandó * * a megfelelő rész aláhúzandó

24 I/C kötet 24. oldal Tárgy:Beépítési kötelezettség meghosszabbítása a Hódmezővásárhely belterület 10093/1 hrsz alatti ingatlan vonatkozásában Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése Tisztelt Közgyűlés! Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata a hódmezővásárhelyi 10093/1 hrsz alatt felvett ingatlanra vonatkozóan december 15-én adásvételi szerződést kötött Albert Nándor Hódmezővásárhely, Tornyai János u. 3. szám alatti lakossal. A szerződés 10./ pontja szerint felek az ingatlanra az Önkormányzat javára a beépítési kötelezettséget, valamint elővásárlási jogot alapítottak. Albert Nándor kérelmet nyújtott be Önkormányzatunkhoz arra vonatkozóan, hogy a beépítési kötelezettség határideje július 26-ig meghosszabbításra kerüljön, tekintettel arra, hogy az építkezést - amely kb. 70%-os készültségű eddig önerőből valósította meg. Az építkezés befejezéséhez nevezett kölcsönt szeretne felvenni, így beépítési kötelezettségének eleget tudna tenni. Kérem a Tisztelt Közgyűlést, hogy az előterjesztést megvitatni és döntését meghozni szíveskedjen. Hódmezővásárhely, február 16. Dr. Lázár János Polgármester

25 I/C kötet 25. oldal Iktatószám: /2011 (2 db határozati javaslat) Címzett: Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése Tárgy: Árpád-házi Szt. Margitról Nevezett Szt. Domonkos Rendi Nővérek Apostoli Kongregációjának támogatási kérelme Az anyagot készítette: Az anyagot látta: Előadók: Irodavezetők Aljegyzők... Dr. Végh Ibolya, Dr. Makó András Címzetes főjegyző Dr. Korsós Ágnes Véleményezésre megküldve: Sokszorosításra érkezett: Napirend kapcsán meghívandó személyek: Az előterjesztés NYÍLT ZÁRT ülésen tárgyalandó * * a megfelelő rész aláhúzandó

26 I/C kötet 26. oldal Száma: 21- /2011 Tárgy: Árpád-házi Szt. Margitról Nevezett Szt. Domonkos Rendi Nővérek Apostoli Kongregációjának támogatási kérelme Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlésének Tisztelt Közgyűlés! Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése a május 12. napján hozott 300/2005. (05.12.) Kgy. sz. határozatával kinyilvánította abbéli szándékát, hogy a Mária Valéria Óvoda fenntartói jogát a 2006/2007. tanévtől átadta a Szent Domonkos Rendi Nővérek Apostoli Kongregációjának novemberében a Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Árpádházi Szt. Margitról Nevezett Szt. Domonkos Rendi Nővérek Apostoli Kongregációja között létrejött a közoktatási megállapodás, amelyben meghatározták a Felek kötelezettségeit, jogait. Az új költségvetési év kezdetén ismét kérelmet nyújtott be a Kongregáció az óvoda fenntartási költségeivel kapcsolatban, hivatkozva a közoktatási megállapodás 3. pontjára, amely során az Önkormányzat azt a kötelezettséget vállalta, hogy a Költségvetési Törvényben meghatározott normatív támogatáson felül a Közgyűlés évenként meghozott döntése alapján anyagi támogatást nyújt az intézmény zavartalan működésének biztosítása érdekében. Árpád-házi Szt. Margitról Nevezett Szt. Domonkos Rendi Nővérek Apostoli Kongregációja tájékoztatása alapján a Mária Valéria Keresztény Óvoda részére járó normatív támogatás továbbra sem fedezi a működéssel járó kiadásokat. Az Óvoda részére kért támogatás összege Ft. A támogatási igény két részletből áll. Az egyik része, Ft a normatív támogatás kiegészítését segítené, míg a másik részlet, Ft a Hód-Menza Nonprofit Kft.-vel kötendő megállapodás alapján az étkeztetési rezsi költség átvállalását jelentené. Kérem a fent leírtak alapján a Tisztelt Közgyűlést, hogy az előterjesztést vitassa meg és döntést meghozni szíveskedjék. Hódmezővásárhely, 2011.március 03. Dr. Lázár János Polgármester

27 I/C kötet 27. oldal

28 I/C kötet 28. oldal Iktatószám: /2011. Címzett: Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése Tárgy: Tájékoztató a szociális, családtámogatási, gyermekvédelmi, fogyatékossági, nyugdíj, nyugdíjszerű és rehabilitációs ellátásokról Az anyagot készítette: Lakosságszolgálati Iroda Népjóléti Csoport Az anyagot látta: Előadók: Irodavezetők Aljegyzők Dr. Végh Ibolya, Dr. Makó András Címzetes főjegyző Dr. Korsós Ágnes Véleményezésre megküldve: Sokszorosításra érkezett: Napirend kapcsán meghívandó személyek: Az előterjesztés NYÍLT ZÁRT ülésen tárgyalandó * * a megfelelő rész aláhúzandó

29 I/C kötet 29. oldal Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Polgármesterétől Száma: /2011. Tárgy: Tájékoztató a szociális, családtámogatási, gyermekvédelmi, fogyatékossági, nyugdíj, nyugdíjszerű és rehabilitációs ellátásokról Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése Helyben Tisztelt Közgyűlés! Mellékelten Önök elé terjesztem a 2011-ben igénybe vehető szociális, családtámogatási, gyermekvédelmi, fogyatékossági, nyugdíj, nyugdíjszerű és rehabilitációs ellátásokról készültt összefoglaló táblázatot, mely eligazodást nyújt a széles skálán igénybe vehető ellátások rendszerében. Az anyag ellátási fajtánként, a hatályos jogszabályi rendelkezések alapján tartalmazza a részletes információkat arra nézve, hogy az adott ellátásra ki jogosult, mely szerv állapítja meg az ellátást, milyen forrásból valósul meg a támogatás, illetve hogy a jogosult milyen formában és összegben kaphatja azt meg. Hódmezővásárhely, március 3. Dr. Lázár János polgármester

30 I/C kötet 30. oldal 1. A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló, évi III. törvény alapján 1. Rendszeres szociális segély * az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege 2011-ben ,- Ft, I. szociális rászorultságtól függő pénzbeli ellátások Típus Jogosultság Ki állapítja meg? Az az aktív korúak ellátására jogosult személy, aki az A települési ellátásra való jogosultság kezdő napján önkormányzat - egészségkárosodott személynek minősül, vagy jegyzője az 55. életévét betöltötte, vagy - 14 éven aluli kiskorú gyermeket nevel - feltéve, hogy a családban élő gyermekek valamelyikére tekintettel más személy nem részesül a Cst. szerinti gyermekgondozási támogatásban, vagy gyermekgondozási díjban, terhességigyermekágyi segélyben - és a gyermek ellátását napközbeni ellátást biztosító intézményben nem tudják biztosítani, vagy - a települési önkormányzat rendeletében az aktív korúak ellátására jogosult személyek családi körülményeire, egészségi vagy mentális állapotára tekintettel meghatározott egyéb feltételeknek megfelel, rendszeres szociális segélyre jogosult. A jogosultság megállapításának további feltétele, hogy a családnak az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 90%-át (2011-ben Ft) és vagyona nincs. Forrás Az önkormányzat költségvetése, melyhez a központi költségvetés 90%-os mértékben hozzájárul. Forma/összeg A rendszeres szociális segély havi összege a családi jövedelemhatár összegének és a jogosult családja havi összjövedelmének különbözete, de nem haladhatja meg a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére megállapított személyi alapbér mindenkori kötelező legkisebb összegének személyi jövedelemadóval, munkavállalói, egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékkal csökkentett összegét (2011-ben Ft). A családi jövedelemhatár összege megegyezik a család fogyasztási egységeihez tartozó arányszámok összegének és az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege 90%-ának szorzatával. Az aktív korúak ellátására egy családban egyidejűleg csak egy személy jogosult. Egy családban egyidejűleg két személy abban az esetben jogosult az aktív korúak ellátására, ha az egyik személy a bérpótló juttatás míg a másik személy a rendszeres szociális segély feltételeinek felel meg.

31 I/C kötet 31. oldal 2. Bérpótló juttatás (az aktív korú személyek új ellátása, mely a rendelkezésre támogatás helyébe lép) Időskorúak járadéka 32/B. állási 4. Lakásfenntartási támogatás normatív alapú 2. alanyi jogú 3. méltányosságból megállapított helyi lakásfenntarási támogatás A lakásfenntartási Az a személy, akinek az aktív korúak ellátására való jogosultságát megállapították kivéve, ha a rendszeres szociális segélyre való jogosultság feltételeivel rendelkezikbérpótló juttatásra jogosult. - a reá irányadó nyugdíjkorhatárt betöltött személyt, akinek saját és vele együtt lakó házastársa, élettársa jövedelme alapján számított egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 80%-át, (2011-ben ,- Ft) - az egyedülálló, a reá irányadó nyugdíjkorhatárt betöltött, de 75 évesnél fiatalabb személyt, akinek havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 95%-át, (2011-ben ,- Ft) - az egyedülálló, 75. életévét betöltött személyt, akinek havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130%-át (2011-ben ,- Ft) 1.Támogatásra normatív alapon jogosult az a személy, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át (2011-ben Ft) feltéve hogy a lakásfenntartás elismert havi költsége a háztartás havi összjövedelmének 20%-át meghaladja. A normatív lakásfenntartási támogatás esetében a lakásfenntartás elismert havi költsége - az elismert lakásnagyság és az egy négyzetméterre jutó elismert költség szorzata. Az egy négyzetméterre jutó elismert havi költség évben 450,- Ft, települési Az önkormányzat költségvetése, melyhez a központi költségvetés 80%-os mértékben hozzájárul. A önkormányzat jegyzője A önkormányzat jegyzője települési Az önkormányzat költségvetése, melyhez a központi költségvetés hozzájárul. A települési Az önkormányzat önkormányzat képviselőtestülete. költségvetése, melyhez a központi költségvetés hozzájárul. Összege: A bérpótló juttatás havi összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegével azonos, 2011-ben ,- Ft. Egy családban egyidejűleg csak egy személy részesülhet bérpótló juttatásban. - a reá irányadó nyugdíjkorhatárt betöltött személy esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 80%-a (2011-ben ,- Ft) - az egyedülálló, a reá irányadó nyugdíjkorhatárt betöltött, de 75 évesnél fiatalabb személy esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 95%-a (2011-ben27.075,- Ft ) - az egyedülálló, 75. életévét betöltött személy estén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130%-a (2011-ben ,- Ft) A jövedelemmel rendelkező jogosult esetén a járadék összege a fenti összegek és a jogosult havi jövedelmének különbözete. A törvényben nevesített minimumösszeg: 2.500,- Ft.

32 I/C kötet 32. oldal támogatás megállapításának szabályai szeptember 1-jétől fognak módosulni. 5. Adósságkezelési szolgáltatás a normatív lakásfenntartási támogatás esetében elismert lakásnagyság - ha a háztartásban egy személy lakik, 35 nm - ha a háztartásban két személy lakik, 45 nm - ha a háztartásban három személy lakik, 55 nm - ha a háztartásban négy személy lakik, 65 nm - ha négy személynél több lakik a háztartásban, az előző pontban megjelölt lakásnagyság és minden további személy után 5-5 nm de legfeljebb a jogosult által lakott lakás nagysága. 2.Támogatásra jogosult az adósságkezelési szolgáltatásban részesülő személy. 3.Az önkormányzat rendeletében határozza meg a helyi lakásfenntartási támogatásra jogosultak körét a jogosultság jövedelmi határát, egyéb feltételeit. Az önkormányzat lakhatást segítő adósság-kezelési szolgáltatásban részesítheti azt a családot vagy személyt akinek az adóssága meghaladja az ,- forintot akinek legalább 6 havi tartozása van a lakhatási költségek körébe tartozó közüzemi díjak, közös költségek, lakbérhátralékok, hitelintézettel kötött lakáscélú kölcsönszerződésből (illetve abból átváltott szabadfelhasználású kölcsönből) fennálló hátralék esetében. Feltétel: adósságkezelési tanácsadáson való kötelező részvétel A települési önkormányzat képviselőtestülete, bizottsága, polgármester. Az önkormányzat rendeletében szabályozza az adósságkezelési szolgáltatás részletes szabályait. Az önkormányzat költségvetése, melyhez a központi költségvetés hozzájárul. Mértéke nem haladhatja meg az adósság 75%-át és összege legfeljebb ,- Ft, a lakás-hitel hátralékok bizonyos eseteiben Ft lehet. A támogatás nyújtható egy összegben vagy havi részletekben az adós vállalásától függően.

33 I/C kötet 33. oldal 6. Ápolási díj 40. Az ápolási díjnak a költségvetési törvényben meghatározott alapösszege 2011-ben Ft. A tartósan gondozásra szoruló személyek otthoni ápolását vállaló nagykorú hozzátartozó ellátása. Ápolási díjra jogosult a jegyes kivételével a hozzátartozó, ha az ápolt önmaga ellátására képtelen, állandó felügyeletre, gondozásra szoruló - súlyosan fogyatékos, ill év alatti tartósan beteg. Méltányosságból állapítható meg, ha az ápolt 18 év feletti tartósan beteg. A önkormányzat jegyzője, valamint méltányossági települési jogkörben önkormányzat képviselőtestülete, az a háziorvos igazolása és szakvéleménye alapján. Az önkormányzat költségvetése, melyhez a központi költségvetés 75%-os mértékben kivéve méltányosságból megállapított ápolási díj hozzájárul. A súlyosan fogyatékos, valamint a 18. személyek ápolása esetén azonos az éves életévét be nem töltött tartósan beteg központi költségvetési törvényben meghatározott alapösszeggel. (2011-ben Ft) A fokozott ápolást igénylő súlyosan fogyatékos személy ápolása esetén az éves központi költségvetési törvényben meghatározott alapösszeg 130 %-a (38.350,- Ft), A 18 év feletti tartósan betegeknél az éves központi költségvetési törvényben meghatározott alapösszeg 80 %-a (23.600,- Ft). 7. Átmeneti segély 45. A települési önkormányzat képviselő-testülete a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére a rendeletében meghatározott átmeneti segélyt nyújt. Átmeneti segély pénzintézeti tevékenységnek nem minősülő kamatmentes kölcsön formájában is nyújtható. A önkormányzat képviselőtestülete. települési Az önkormányzat költségvetése. Időtartama szolgálati időre jogosít, mivel 10 % nyugdíjjárulék levonásra kerül Az átmeneti segély adható alkalmanként és havi rendszerességgel. Az alkalmankénti segély gyógyszertámogatásként, illetve az egészségbiztosítás által nem vagy csak részben támogatott egészségügyi szolgáltatás díjaként is megítélhető. A havi rendszerességgel adott átmeneti segély jövedelemkiegészítő támogatásként, rendszeres nevelési támogatásként, továbbá az önkormányzat rendeletében meghatározott más ellátási formaként is nyújtható.

34 I/C kötet 34. oldal 8. Temetési segély 46. Aki a meghalt személy eltemetéséről gondoskodott, annak ellenére, hogy arra nem volt köteles, vagy tartásra köteles hozzátartozó volt ugyan, de a temetési költségek viselése saját, vagy családja létfenntartását veszélyezteti. A települési önkormányzat Polgármestere. Az önkormányzat költségvetése. Változó pénzösszeg, de a segély összege nem lehet kevesebb a helyben szokásos legolcsóbb temetés költségeinek 10 %-ánál, de elérheti annak teljes összegét, ha a temetési költségek viselése a kérelmezőnek vagy családjának a létfenntartását veszélyezteti.

35 I/C kötet 35. oldal II. Szociális rászorultságtól függő természetbeni szociális ellátások Típus Jogosultság Ki állapítja meg? Forrás Forma/összeg a) pénzbeli ellátás helyett 1. Lakásfenntartási támogatás az I/3. pontban leírtak szerint például: közüzemi díjak térítése, tüzelőutalvány Átmeneti segély 45. az I/6. pontban leírtak szerint A települési önkormányzat képviselő-testülete. Az önkormányzat költségvetése, melyhez a központi költségvetés hozzájárul. például: élelmiszer, tankönyv biztosítása, gyermek-intézmény díjainak kifizetése, 3. Temetési segély az I/7. pontban leírtak szerint temetési költségek átvállalása 46. b) természetbeni ellátások 1. Köztemetés 48. A települési önkormányzat képviselő-testülete. Az önkormányzat A haláleset szerint illetékes települési költségvetése, melyhez a önkormányzat polgármestere központi költségvetés gondoskodik az elhunyt személynek hozzájárul az eltemettetéséről, ha nincs, vagy nem lelhető fel az eltemettetésre köteles személy, vagy az eltemettetésre köteles személy az eltemettetésről nem gondoskodik.

36 I/C kötet 36. oldal 2. Közgyógyellátás 49. Az egyéni havi gyógyszerkeret 2011-ben legfeljebb havi ,- Ft, az eseti keret évi 6.000,- Ft a) Alanyi jogon: az átmeneti gondozott, az átmeneti és tartós nevelésbe vett kiskorú, a rendszeres szociális segélyben részesülő egészségkárosodott személy, pénzellátásban részesülő hadigondozott és nemzeti gondozott, központi szociális segélyben részesülők, rokkantsági járadékban, I., II., csoportú rokkantságuk alapján nyugellátásban, illetve baleseti nyugellátásban részesülő, és az aki, vagy aki után eltartója, szülője magasabb összegű családi pótlékban részesül. b) Normatív alapon jogosult közgyógyellátásra az a személy, akinek esetében a havi rendszeres gyógyító ellátásnak a regionális egészségbiztosítási pénztár által elismert térítési díja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 10%-át meghaladja (2011-ben 2.850,- Ft), feltéve, hogy a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét (2011- ben ,- Ft), egyedül élő esetén 150%-át (2011-ben ,- Ft) c) Méltányossági alapon: A jegyző méltányosságból állapítja meg a közgyógyellátást annak a szociálisan rászorult személynek, akinek esetében a települési önkormányzat rendeletében meghatározott feltételek fennállnak A önkormányzat jegyzője. települési A önkormányzat jegyzője. települési A önkormányzat jegyzője. települési Központi költségvetés Központi költségvetés + az önkormányzat költségvetése. A közgyógyellátási igazolvánnyal rendelkező személy térítésmentesen jogosult a társadalombiztosítási támogatásba befogadott * egyes gyógyszerekre, gyógyszerkerete erejéig * gyógyászati segédeszközökre, protetikai és fogszabályozó eszközökre (ideértve a javítás költségeit is), valamint * az orvosi rehabilitáció céljából igénybe vehető gyógyászati ellátásokra.

37 I/C kötet 37. oldal 2. Egyéb jogszabályokban biztosított pénzbeli ellátások (járadékok, pótlékok, támogatások) Típus Jogosultság Ki állapítja meg? Forrás Forma/összeg A 18. életévét betöltött személy, aki a 25. életéve betöltése előtt A lakóhely szerint teljesen munkaképtelenné vált, illetve 80%-os (korábban 100%- illetékes nyugdíjbiztosítási költségveté ,- Ft. Központi Egységes, jelenleg havi 1. Rokkantsági járadék os mértékű munkaképesség-csökkenés) vagy azt meghaladó mértékű egészségkárosodást szenvedett és nyugellátást, baleseti igazgatóság. s 83/1987. (XII. 27.) MT nyugellátást részére nem állapítottak meg. Folyósítja a rendelet A rokkantsági járadék folyósítása mellett jövedelmi és időbeli korlátozás Nyugdíjfolyósító nélkül lehet kereső tevékenységet folytatni. Igazgatóság. 2. Átmeneti járadék 387/2007.(XII.23.) Korm.rend. Átmeneti járadékra az a személy jogosult, akinek legalább 40 %-os mértékű egészségkárosodása ( ig 50%-os mértékű munkaképesség-csökkenés) a keresőtevékenység folytatásának időtartama alatt keletkezett, és ezzel összefüggésben a jelenlegi vagy az egészségkárosodását megelőző munkakörében, illetve a képzettségének megfelelő más munkakörben való foglalkoztatásra rehabilitáció nélkül nem alkalmas, és a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt öt éven belül eléri, és rendelkezik az öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati idővel, és saját jogú nyugellátásra nem jogosult, és nem részesül rendszeres pénzellátásban, kereset-kiegészítésben, átmeneti kereset-kiegészítésben, jövedelem-kiegészítésben, átmeneti jövedelem-kiegészítésben, rendszeres szociális járadékban, bányász dolgozók egészségkárosodási járadékában, és keresőtevékenységet nem folytat, vagy kereső tevékenységet folytat, de az átmeneti járadékra való igény benyújtását megelőző négy naptári hónapra vonatkozó keresetének, jövedelmének havi átlaga nem haladja meg a mindenkori kötelező legkisebb munkabér összegének 80%-át. A járadékra jogosult tizenöt munkanapon belül köteles értesíteni a nyugdíjbiztosítási igazgatóságot ha keresőtevékenység folytatása esetén hat egymást követő hónapra vonatkozó keresetének, jövedelmének havi átlaga meghaladja a mindenkori kötelező legkisebb munkabér 80%-át. Azon személy esetében, - akinek átmeneti járadékra való jogosultságát a január 1-jét megelőzően hatályos rendelkezések szerint állapították meg, vagy - aki az átmeneti járadék iránti igényét december 31-éig benyújtotta, az átmeneti járadékot a december 31-én hatályos szabályok szerint kellett megállapítani, illetve tovább folyósítani. A lakóhely szerint illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatóság. Folyósítja a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság Központi költségvetés A jogosultnak az átmeneti járadékra való jogosultság időpontjáig megszerzett nyugdíjalapot képező jövedelem és szolgálati idő alapján kiszámított öregségi nyugdíjának - tekintet nélkül a magánnyugdíj-pénztári tagságra - 75%-a, de nem lehet kevesebb a rendszeres szociális járadék havi összegénél.

Tájékoztató a szociális ellátásokról a SINOSZ tagjai számára Szociális rászorultságtól függő pénzbeli ellátások

Tájékoztató a szociális ellátásokról a SINOSZ tagjai számára Szociális rászorultságtól függő pénzbeli ellátások Szt. (1993. évi III. törvény) Mindegyik pénzbeli ellátás igénylése a Polgármesteri Hivatalban történik! Hatályos: 2011.12.31-ig! Tájékoztató a szociális ellátásokról a SINOSZ tagjai számára Szociális rászorultságtól

Részletesebben

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlésének 2011. március 3-i rendes ülésére beterjesztett anyagok. I./C kötet

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlésének 2011. március 3-i rendes ülésére beterjesztett anyagok. I./C kötet I/C kötet 1. oldal Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlésének 2011. március 3-i rendes ülésére beterjesztett anyagok I./C kötet HISZK Gregus Máté Tagintézmény Gorzsai Tangazdaság fejlesztési tervének

Részletesebben

IDŐSKORÚAK JÁRADÉKA III. törvény 32/B valamint folyósításának részletes szabályairól szóló többször módosított 63/2006. (III. 27.) Korm. rendel

IDŐSKORÚAK JÁRADÉKA III. törvény 32/B valamint folyósításának részletes szabályairól szóló többször módosított 63/2006. (III. 27.) Korm. rendel EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÁSRA JOGOSÍTÓ HATÓSÁGI BIZONYÍTVÁNY III. törvény 54. valamint folyósításának részletes szabályairól szóló többször módosított 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelet 50. Jegyzői hatáskör

Részletesebben

Szociális ellátásokat összefoglaló táblázat

Szociális ellátásokat összefoglaló táblázat Típus Szociális ellátásokat összefoglaló táblázat Jogosultság feltételei Ki állapítja meg? Forma/összeg 1. Rendszeres szociális segély 1993. évi III.törvény (továbbiakban: Szt.) 37. az öregségi nyugdíj

Részletesebben

Tarnaszentmiklós Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2015. (II.27.) önkormányzati rendelete szociális ellátásokról és szolgáltatásokról

Tarnaszentmiklós Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2015. (II.27.) önkormányzati rendelete szociális ellátásokról és szolgáltatásokról 1 / 6 2016.11.08. 17:15 Tarnaszentmiklós Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2015. (II.27.) önkormányzati rendelete szociális ellátásokról és szolgáltatásokról Tarnaszentmiklós Község Önkormányzatának

Részletesebben

Kozármisleny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2005.(IX.13. ) Ök. számú rendelete

Kozármisleny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2005.(IX.13. ) Ök. számú rendelete Kozármisleny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2005.(IX.13. ) Ök. számú rendelete a szociális igazgatásról és ellátásról, valamint a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 12/2003.

Részletesebben

SZOLGÁLTATÁS SZTENDERD. Közgyógyellátási igazolvány kiállítása. Kiskunlacháza Nagyközség Önkormányzata

SZOLGÁLTATÁS SZTENDERD. Közgyógyellátási igazolvány kiállítása. Kiskunlacháza Nagyközség Önkormányzata SZOLGÁLTATÁS SZTENDERD Közgyógyellátási igazolvány kiállítása Nagyközség Önkormányzata DFT-Hungária Szolgáltatás Közgyógyellátási igazolvány kiállítása Szolgáltató Igazgatási és Jogi Osztály Igazgatási

Részletesebben

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK 26/2009.(IX. 1.) KGY. r e n d e l e t e

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK 26/2009.(IX. 1.) KGY. r e n d e l e t e NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK 26/2009.(IX. 1.) KGY r e n d e l e t e a szociális rászorultságtól függő egyes pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 8/2007. (II. 13.)

Részletesebben

Bátaapáti község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2013. (XII.21.) önkormányzati rendelete

Bátaapáti község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2013. (XII.21.) önkormányzati rendelete Bátaapáti község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2013. (XII.21.) önkormányzati rendelete a szociális igazgatásról és a szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló a 6/2011. (IV.13.) önkormányzati

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKAT ÉRINTŐ, 2015. MÁRCIUS 1-JÉTŐL HATÁLYOS VÁLTOZÁSOKRÓL

TÁJÉKOZTATÓ A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKAT ÉRINTŐ, 2015. MÁRCIUS 1-JÉTŐL HATÁLYOS VÁLTOZÁSOKRÓL TÁJÉKOZTATÓ A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKAT ÉRINTŐ, 2015. MÁRCIUS 1-JÉTŐL HATÁLYOS VÁLTOZÁSOKRÓL A pénzbeli és természetbeni szociális ellátások rendszere 2015. március 1-től jelentős

Részletesebben

CECE NAGYKÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 19/2013.(XII.30.) önkormányzati rendelete

CECE NAGYKÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 19/2013.(XII.30.) önkormányzati rendelete CECE NAGYKÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 19/2013.(XII.30.) önkormányzati rendelete a helyi szociális igazgatásról és a szociális ellátások helyi rendszeréről szóló 13/2013 (XI.22) önkormányzati

Részletesebben

2. Az Ör. 3. helyébe a következő rendelkezés lép:

2. Az Ör. 3. helyébe a következő rendelkezés lép: Makó Város Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2011.(VI.23.) önkormányzati rendelete az egyes pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 45/1995. (XI. 30.) Makó ör. módosításáról

Részletesebben

1. Hatásköri és eljárási szabályok. (2) Az e rendeletben meghatározott pénzbeli ellátások esetén a jövedelem igazolásához csatolni kell:

1. Hatásköri és eljárási szabályok. (2) Az e rendeletben meghatározott pénzbeli ellátások esetén a jövedelem igazolásához csatolni kell: Dunaszentmiklós Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2015. (II.26.) önkormányzati rendelete az egyes szociális és gyermekvédelmi ellátási formák helyi szabályozásáról Dunaszentmiklós Község Önkormányzatának

Részletesebben

Város Polgármestere. Előterjesztés

Város Polgármestere. Előterjesztés Város Polgármestere 2051 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a. Telefon: 06 23 310-174/118. Fax: 06 23 310-135 E-mail: igazgatas@pmh.biatorbagy.hu www.biatorbagy.hu Előterjesztés az egyes pénzbeli és természetben

Részletesebben

I. Felnőttkorúak támogatásai a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény alapján. Általános tájékoztató:

I. Felnőttkorúak támogatásai a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény alapján. Általános tájékoztató: I. Felnőttkorúak támogatásai a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény alapján Általános tájékoztató: A szociális ellátás megállapítására irányuló eljárás felnőtt

Részletesebben

Az előterjesztés száma: 156/2016.

Az előterjesztés száma: 156/2016. A határozati javaslat elfogadásához egyszerű többség szükséges, az előterjesztés nyilvános ülésen tárgyalható! Az előterjesztés száma: 156/2016. Decs Nagyközség Képviselő-testületének 2016. szeptember

Részletesebben

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgy

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgy Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 4/2004. (02.20.) számú rendelete az önkormányzat pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásairól és gyermekvédelmi támogatásairól szóló 27/2003.

Részletesebben

Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2015.(II.26.) önkormányzati rendelete az egyes szociális ellátási formák helyi szabályozásáról

Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2015.(II.26.) önkormányzati rendelete az egyes szociális ellátási formák helyi szabályozásáról Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2015.(II.26.) önkormányzati rendelete az egyes szociális ellátási formák helyi szabályozásáról Kocs Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális

Részletesebben

Budakalász Város Polgármestere

Budakalász Város Polgármestere Budakalász Város Polgármestere 10/2012(I.26.) sz. előterjesztés E L ŐT E R J E S Z T É S A Képviselő- testület 2012. január 26 -i rendes ülésére Tárgy: Beszámoló a polgármesterre átruházott igazgatási

Részletesebben

1. A szociális rászorultságtól függő pénzben és természetben nyújtott ellátásokról szóló 10/2006. (IX.20.) önkormányzati rendelet módosítása

1. A szociális rászorultságtól függő pénzben és természetben nyújtott ellátásokról szóló 10/2006. (IX.20.) önkormányzati rendelet módosítása Mikebuda Község Önkormányzata képviselő-testületének 11/2013. (XII. 13.) önkormányzati rendelete az önkormányzati segély kialakításával összefüggő rendeletmódosításokról Mikebuda Község Önkormányzatának

Részletesebben

Csolnok Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2011. (IX.29.) önkormányzati rendelete az egyes szociális ellátásokról

Csolnok Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2011. (IX.29.) önkormányzati rendelete az egyes szociális ellátásokról Csolnok Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2011. (IX.29.) önkormányzati rendelete az egyes szociális ellátásokról Csolnok Község Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és

Részletesebben

(4) Az Sztv.-ben meghatározott feltételek szerint a rendelet hatálya a község területén tartózkodó hajléktalanokra is kiterjed.

(4) Az Sztv.-ben meghatározott feltételek szerint a rendelet hatálya a község területén tartózkodó hajléktalanokra is kiterjed. Kisoroszi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2008. (III. 28.) rendelete Kisoroszi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2006. (II. 23.) rendelete a pénzbeli és természetben nyújtott

Részletesebben

POGÁNY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐTESTÜLETE. 1/2012. (II. 15.) rendelete a szociális ellátásokról

POGÁNY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐTESTÜLETE. 1/2012. (II. 15.) rendelete a szociális ellátásokról POGÁNY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐTESTÜLETE 1/2012. (II. 15.) rendelete a szociális ellátásokról Pogány község Önkormányzatának képviselőtestülete az 1990. évi LXV. törvény 1. (3) bekezdés, az 1991.

Részletesebben

1.. 2.. A rendelet 2.. (3) bekezdés b) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:

1.. 2.. A rendelet 2.. (3) bekezdés b) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép: Doboz Nagyközség Önkormányzatának 6/2009. (III.20.) rendelete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 27/2008. (XII.11.), 8/2008. (III. 1.), és a 19/2007. (XII. 14.) rendelettel módosított

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS A Képviselő-testület 2013. december 12. napján tartandó ülésére

ELŐTERJESZTÉS A Képviselő-testület 2013. december 12. napján tartandó ülésére ELŐTERJESZTÉS A Képviselő-testület 2013. december 12. napján tartandó ülésére Tisztelt Képviselő-testület! A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 2014. január 1.

Részletesebben

ÜGYMENET LEÍRÁS ÁPOLÁSI DÍJ. fokozott ápolást igénylő, súlyosan fogyatékos és tartósan beteg közeli hozzátartozó otthoni ápolása

ÜGYMENET LEÍRÁS ÁPOLÁSI DÍJ. fokozott ápolást igénylő, súlyosan fogyatékos és tartósan beteg közeli hozzátartozó otthoni ápolása ÁPOLÁSI DÍJ fokozott ápolást igénylő, súlyosan fogyatékos és tartósan beteg közeli hozzátartozó otthoni ápolása, 35/342-806 ápolási díj megállapítása iránti kérelem jövedelemnyilatkozat vagyonnyilatkozat

Részletesebben

Kiszombor Nagyközség Polgármesterétől 6775 Kiszombor, Nagyszentmiklósi u. 8. Tel/Fax: 62/525-090 E-mail: phkiszombor@vnet.hu

Kiszombor Nagyközség Polgármesterétől 6775 Kiszombor, Nagyszentmiklósi u. 8. Tel/Fax: 62/525-090 E-mail: phkiszombor@vnet.hu Kiszombor Nagyközség Polgármesterétől 6775 Kiszombor, Nagyszentmiklósi u. 8. Tel/Fax: 62/525-090 E-mail: phkiszombor@vnet.hu Üsz.: 22-26/2015. Tárgy: Az egyes pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló

Részletesebben

Tura Város Önkormányzata Képviselő-testületének../2013.(...) rendelete az egyes szociális ellátásokról szóló 13/2013.(VI.27.) rendelete módosításáról

Tura Város Önkormányzata Képviselő-testületének../2013.(...) rendelete az egyes szociális ellátásokról szóló 13/2013.(VI.27.) rendelete módosításáról Tura Város Önkormányzata Képviselő-testületének../2013.(....) rendelete az egyes szociális ellátásokról szóló 13/2013.(VI.27.) rendelete módosításáról Tura Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az

Részletesebben

Budakalász Város Önkormányzat Polgármestere

Budakalász Város Önkormányzat Polgármestere Budakalász Város Önkormányzat Polgármestere 23/2011. (I.25.) sz. előterjesztés E L ŐT E R J E S Z T É S A Képviselő- testület 2011. január 25-i ülésére Tárgy: Beszámoló a polgármesterre átruházott igazgatási

Részletesebben

11. Szociális igazgatás

11. Szociális igazgatás 11. Szociális igazgatás 1993. évi III. törvény a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról Szociális igazgatás Ügyfelet érintő jog és kötelezettség megállapítása, Szociális ellátásra való jogosultság,

Részletesebben

Nyugdíjasok hírlevele

Nyugdíjasok hírlevele Nyugdíjasok hírlevele AZ ÖNKORMÁNYZATOK ÁLTAL ADHATÓ TÁMOGATÁSOK Pénzbeli ellátások A már nyugdíjas személyek is kerülhetnek olyan élethelyzetbe, amely miatt átmenetileg segítségre szorulnak. Nyugellátásuk

Részletesebben

A köztemetést a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló (1993. évi III.) törvény 48. -a szabályozza.

A köztemetést a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló (1993. évi III.) törvény 48. -a szabályozza. Köztemetés A köztemetést a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló (1993. évi III.) törvény 48. -a szabályozza. A haláleset helye szerint illetékes települési önkormányzat polgármestere

Részletesebben

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS K Ö Z G Y Û L É S É N E K. 12/1997. (III.1.) számú. r e n d e l e t e

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS K Ö Z G Y Û L É S É N E K. 12/1997. (III.1.) számú. r e n d e l e t e NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS K Ö Z G Y Û L É S É N E K 12/1997. (III.1.) számú r e n d e l e t e A szociális rászorultságtól függõ pénzbeli ellátásokról, valamint a természetben nyújtott szociális ellátásokról

Részletesebben

Ipolytölgyes községi Önkormányzat Képviselő-Testületének 7/2009.(V. 13.) számú rendelete a szociális ellátások helyi szabályozásáról.

Ipolytölgyes községi Önkormányzat Képviselő-Testületének 7/2009.(V. 13.) számú rendelete a szociális ellátások helyi szabályozásáról. Ipolytölgyes községi Önkormányzat Képviselő-Testületének 7/2009.(V. 13.) számú rendelete a szociális ellátások helyi szabályozásáról. Ipolytölgyes község Önkormányzatának Képviselő-Testület a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

I. Fejezet Általános rendelkezések. 1. Eljárási rendelkezések

I. Fejezet Általános rendelkezések. 1. Eljárási rendelkezések Neszmély Község Önkormányzata megalkotja 9./2012(II.15.) önkormányzati rendeletét az egyes szociális és gyermekvédelmi ellátási formák helyi szabályozásáról Neszmély Község Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

ÚJSZÁSZ VÁROS POLGÁRMESTERE 5052 ÚJSZÁSZ, SZABADSÁG TÉR 1. TEL/FAX: 56/

ÚJSZÁSZ VÁROS POLGÁRMESTERE 5052 ÚJSZÁSZ, SZABADSÁG TÉR 1. TEL/FAX: 56/ ÚJSZÁSZ VÁROS POLGÁRMESTERE 5052 ÚJSZÁSZ, SZABADSÁG TÉR 1. TEL/FAX: 56/552-022 e-mail: molnarpeter@pr.hu Tárgyalja: Minden bizottság Tisztelt Képviselő-testület! TÁJÉKOZTATÓ Újszász Városi Önkormányzat

Részletesebben

MAKÓ VÁROS POLGÁRMESTERÉTŐL FROM THE MAYOR OF MAKÓ

MAKÓ VÁROS POLGÁRMESTERÉTŐL FROM THE MAYOR OF MAKÓ MAKÓ VÁROS POLGÁRMESTERÉTŐL FROM THE MAYOR OF MAKÓ Ikt. sz.:1/469-1/2011/i. Üi.: Csomor Ágnes/Szászné Rendelettervezet Tárgy: Az egyes pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló helyi

Részletesebben

1. A szociális igazgatásról és ellátásról szóló 2/2011. (II. 15.) önkormányzati rendelet módosítása

1. A szociális igazgatásról és ellátásról szóló 2/2011. (II. 15.) önkormányzati rendelet módosítása Jobbágyi Község Önkormányzata 22/2013. (XII. 21.) önkormányzati rendelet az önkormányzati segély kialakításával összefüggő önkormányzati rendeletek módosításáról Jobbágyi Községi Önkormányzat Képviselő-testülete

Részletesebben

A rendelet bevezető része helyébe a következő szöveg kerül:

A rendelet bevezető része helyébe a következő szöveg kerül: HALÁSZTELEK VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 14/2010. (XI.29.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE A FELNŐTT KORÚAKRA VONATKOZÓ SZOCIÁLIS GONDOSKODÁS HELYI SZABÁLYAIRÓL SZÓLÓ 7/2009. (III. 27.) ÖNKORMÁNYZATI

Részletesebben

Települési támogatások

Települési támogatások Becske Község Önkormányzat képviselő-testületének 3/2015. (II.23.) önkormányzati rendelete a települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról Becske Község Önkormányzat Képviselő-testülete a

Részletesebben

Hatályos: tól

Hatályos: tól Hatályos:2017-08-04 -tól Bakonyszombathely Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális ellátásokról szóló 2/2015.(II.24.) önkormányzati rendelete. Bakonyszombathely Község Önkormányzatának

Részletesebben

AKTÍV KORÚAK ELLÁTÁSA

AKTÍV KORÚAK ELLÁTÁSA AKTÍV KORÚAK ELLÁTÁSA Az aktív korúak ellátását a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló (1993. évi III.) törvény szabályozza, a 33.. 37/G. -ig. Az aktív korúak ellátása a hátrányos munkaerő-piaci

Részletesebben

Időskorúak járadéka. Rendszeres szociális segély

Időskorúak járadéka. Rendszeres szociális segély Időskorúak járadéka Az időskorúak járadéka a megélhetést biztosító jövedelemmel nem rendelkező időskorú személyek részére nyújtott támogatás. A jegyző időskorúak járadékában részesíti azt a 62. életévét,

Részletesebben

Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata Képviselő-testületének /2011. (...) önkormányzati rendelete

Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata Képviselő-testületének /2011. (...) önkormányzati rendelete Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata Képviselő-testületének /2011. (...) önkormányzati rendelete a szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról

Részletesebben

Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény

Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultság megállapításának célja annak igazolása, hogy a gyermek szociális helyzete alapján jogosult: - a gyermekétkeztetés

Részletesebben

Általános rendelkezések

Általános rendelkezések POGÁNY KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 13/2013. (XII. 6.) önkormányzati rendelete a szociális ellátásokról Pogány Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az 1993. évi III. törvény 32. (3)

Részletesebben

(3) A Szt., valamint a Gyvt. rendelkezései alapján e rendelet 8. és 35. -ában foglalt ellátással kapcsolatos hatásköröket a jegyző gyakorolja.

(3) A Szt., valamint a Gyvt. rendelkezései alapján e rendelet 8. és 35. -ában foglalt ellátással kapcsolatos hatásköröket a jegyző gyakorolja. Budaörs Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 33/2011. (VIII.26.) önkormányzati rendelete a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 23/2004. (IV. 20.) ÖKT rendelet módosításáról

Részletesebben

TÁMOP A-13/ PROJEKT

TÁMOP A-13/ PROJEKT TÁMOP-2.5.3.A-13/1-2013-0042 PROJEKT Esélyegyenlőségi program X. rész Szociális támogatások 2014 Nyíregyháza, 2014. február 3-4 Kiskunfélegyháza, 2014. február12-13 Nyíregyháza, 2014. február 17-18 Szeged,

Részletesebben

JÁNOSSOMORJA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 15/2013. (XI. 27.) rendelete

JÁNOSSOMORJA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 15/2013. (XI. 27.) rendelete JÁNOSSOMORJA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 15/2013. (XI. 27.) rendelete a szociális igazgatásáról és a szociális ellátások helyi szabályairól Jánossomorja Város Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

Mátraszele Község Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2013. (XII.30.) önkormányzati rendelete

Mátraszele Község Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2013. (XII.30.) önkormányzati rendelete Mátraszele Község Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2013. (XII.30.) önkormányzati rendelete az egyes szociális ellátások rendjéről szóló, 7/2012. (V. 3.) rendelet módosításáról Mátraszele Község Önkormányzat

Részletesebben

1. A Rendelet 2. d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép: d) magyar hatóság által menekültként vagy oltalmazottként elismert személyekre,

1. A Rendelet 2. d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép: d) magyar hatóság által menekültként vagy oltalmazottként elismert személyekre, Gyömrő Város Önkormányzat Képviselő-testületének 28/2013. (XII. 19.) önkormányzati rendelete a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról,valamint a személyes gondoskodásokról szóló 21/2013.

Részletesebben

Pécs Megyei Jogú Város Közgyűlésének. 25/2000.(04.29.)sz. rendelete

Pécs Megyei Jogú Város Közgyűlésének. 25/2000.(04.29.)sz. rendelete Pécs Megyei Jogú Város Közgyűlésének 25/2000.(04.29.)sz. rendelete az önkormányzat pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásairól és gyermekvédelmi támogatásairól szóló, módosított 50/1999.(11.25.)

Részletesebben

Hét Község Önkormányzatának 5/2009. (III.31.) számú rendelete a szociális igazgatásról, pénzbeli, természetbeni szociális ellátásokról

Hét Község Önkormányzatának 5/2009. (III.31.) számú rendelete a szociális igazgatásról, pénzbeli, természetbeni szociális ellátásokról Hét Község Önkormányzatának 5/2009. (III.31.) számú rendelete a szociális igazgatásról, pénzbeli, természetbeni szociális ellátásokról Hét Község Önkormányzat képviselő-testülete a lakosság szociális ellátásának

Részletesebben

Az előterjesztés száma: 159/2017.

Az előterjesztés száma: 159/2017. A határozati javaslat elfogadásához egyszerű többség szükséges, az előterjesztés nyilvános ülésen tárgyalható! Az előterjesztés száma: 159/2017. Decs Nagyközség Képviselő-testületének 2017. október 4.

Részletesebben

Időskorúak járadéka Jegyző PH. Ügyfélszolgálati Osztály Szociális Irodája Jászberény Illetékmentes

Időskorúak járadéka Jegyző PH. Ügyfélszolgálati Osztály Szociális Irodája Jászberény Illetékmentes Az ügytípus megnevezése Hatáskörrel rendelkező szerv Eljáró szerv Illetékességi terület Eljárási illeték Ügyintézéshez szükséges dokumentumok Alapvető eljárási szabályok (jogszabályok) Eljárás megindító

Részletesebben

Rakamaz Város Önkormányzata Képviselő-testületének 26/2013. (XII.18.) önkormányzati rendelete

Rakamaz Város Önkormányzata Képviselő-testületének 26/2013. (XII.18.) önkormányzati rendelete Rakamaz Város Önkormányzata Képviselő-testületének 26/2013. (XII.18.) önkormányzati rendelete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény által szabályozott pénzbeli

Részletesebben

A Rendelet 6. - a az alábbiak szerint módosul, és az alábbi 6/A. -al egészül ki: Önkormányzati segély 6..

A Rendelet 6. - a az alábbiak szerint módosul, és az alábbi 6/A. -al egészül ki: Önkormányzati segély 6.. Tura Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2013.(XI.28.) rendelete az egyes szociális ellátásokról szóló 13/2013.(VI.27.) rendelete módosításáról Tura Város Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

Ercsi Város Önkormányzat Képviselő-testületének 33/2007.(XII.21.) Kt. számú rendelete

Ercsi Város Önkormányzat Képviselő-testületének 33/2007.(XII.21.) Kt. számú rendelete Ercsi Város Önkormányzat Képviselő-testületének 33/2007.(XII.21.) Kt. számú rendelete Ercsi Város Önkormányzat Képviselőtestületének a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 23/2005.(X.28.)

Részletesebben

KÉRELEM ÖNKORMÁNYZATI SEGÉLY IGÉNYLÉSÉRE

KÉRELEM ÖNKORMÁNYZATI SEGÉLY IGÉNYLÉSÉRE KÉRELEM ÖNKORMÁNYZATI SEGÉLY IGÉNYLÉSÉRE I. Személyi adatok Kérelmező személyi adatai: Házastárs / élettárs személyi adatai: Név: Születési név: Születési helye, ideje: Anyja neve: TAJ száma: Állampolgársága:

Részletesebben

Halastó Községi Önkormányzat Képviselőtestülete

Halastó Községi Önkormányzat Képviselőtestülete Halastó Községi Önkormányzat Képviselőtestülete 9/2004./IX.09./, 16/2004./XII.23./, 8/2006./VI.29./ és a 3/2007./III.29./, 2/2008./II.12./, 6/2008./IX.08./, 5/2009./III.26./, 6/2010./VI.30./, 6/2011.(VII.

Részletesebben

18. Idősek szociális ellátása

18. Idősek szociális ellátása 18. Idősek szociális ellátása Pénzbeli ellátások időskorúak járadéka Célja: Jövedelem kiegészítése, pótlása Viszonyítási alap: öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege: 2008-tól- 28 500 Ft Időskorúak

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S Komló Város Önkormányzat Képviselő-testületének szeptember 25-én tartandó ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S Komló Város Önkormányzat Képviselő-testületének szeptember 25-én tartandó ülésére E L Ő T E R J E S Z T É S Komló Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2012. szeptember 25-én tartandó ülésére Az előterjesztés tárgya: A szociális ellátási formákról, támogatásokról és szolgáltatásokról

Részletesebben

Letenye Város Önkormányzata Képviselő-testületének. 15/2014. (XI. 13.) önkormányzati rendelete. a szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól

Letenye Város Önkormányzata Képviselő-testületének. 15/2014. (XI. 13.) önkormányzati rendelete. a szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól Letenye Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2014. (XI. 13.) önkormányzati rendelete a szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól Letenye Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális

Részletesebben

Szociális ügyek. Ügyintézés: Siófok Város Polgármesteri Hivatal Közigazgatási Osztály Hatósági Csoport Szociálpolitika 8600 Siófok, Fő tér 1.

Szociális ügyek. Ügyintézés: Siófok Város Polgármesteri Hivatal Közigazgatási Osztály Hatósági Csoport Szociálpolitika 8600 Siófok, Fő tér 1. Szociális ügyek Tisztelt Felhasználó! Az alábbiakban megtalálhatja a Polgármesteri Hivatal Közigazgatási Osztály Hatósági Csoport Szociálpolitika által intézett leggyakoribb ügyek listáját. A részletes

Részletesebben

MOSONSZENTMIKLÓS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ- TESTÜLETÉNEK 4/2019. (III.13.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE

MOSONSZENTMIKLÓS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ- TESTÜLETÉNEK 4/2019. (III.13.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE MOSONSZENTMIKLÓS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ- TESTÜLETÉNEK 4/2019. (III.13.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE A SZOCIÁLIS IGAZGATÁS ÉS SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOK HELYI SZABÁLYOZÁSÁRÓL Mosonszentmiklós község Önkormányzata

Részletesebben

JÁNOSSOMORJA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 3/2015. (II. 18.) rendelete

JÁNOSSOMORJA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 3/2015. (II. 18.) rendelete JÁNOSSOMORJA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 3/2015. (II. 18.) rendelete a szociális igazgatásáról és a szociális ellátások helyi szabályairól módosításokkal egységes szerkezetben Jánossomorja

Részletesebben

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK 19/2009.(VI. 30.) KGY. r e n d e l e t e

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK 19/2009.(VI. 30.) KGY. r e n d e l e t e NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK 19/2009.(VI. 30.) KGY r e n d e l e t e a szociális rászorultságtól függő egyes pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 8/2007. (II. 13.)

Részletesebben

A megváltozott munkaképességű személyek ellátásai

A megváltozott munkaképességű személyek ellátásai A megváltozott munkaképességű személyek ellátásai A megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvény rendelkezik az új ellátási formákról.

Részletesebben

Rendszeres szociális segély. Ügyleírás: Szükséges okiratok:

Rendszeres szociális segély. Ügyleírás: Szükséges okiratok: Rendszeres szociális segély Ügyleírás: Szükséges okiratok: A hátrányos munkaerőpiaci helyzetű aktív korú személyek és családjuk részére nyújtott támogatás. Az ügyintézéshez a kérelmező személyi igazolványa,

Részletesebben

DAD KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 4/2009. (III.31.) számú rendelete A SZOCIÁLIS IGAZGATÁSRÓL ÉS A SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL

DAD KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 4/2009. (III.31.) számú rendelete A SZOCIÁLIS IGAZGATÁSRÓL ÉS A SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL DAD KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 4/2009. (III.31.) számú rendelete A SZOCIÁLIS IGAZGATÁSRÓL ÉS A SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL - 2 - Dad községi Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

GYAKRAN FELTETT KÉRDÉSEK

GYAKRAN FELTETT KÉRDÉSEK GYAKRAN FELTETT KÉRDÉSEK A megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI törvényben (továbbiakban: Mmtv.), valamint a végrehajtása tárgyában kiadott,

Részletesebben

6.. Rendszeres szociális segély

6.. Rendszeres szociális segély Ecsegfalva Község Önkormányzat Képviselő-testületének../2012 (.) önkormányzati rendelete a szociális igazgatásról és ellátásokról Ecsegfalva Község Önkormányzat képviselő-testülete a szociális igazgatásról

Részletesebben

1. Hatásköri és eljárási szabályok

1. Hatásköri és eljárási szabályok Dunaalmás Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2015.(II.26.) önkormányzati rendelete az egyes szociális és gyermekvédelmi ellátási formák helyi szabályozásáról Dunaalmás Község Önkormányzatának

Részletesebben

2005. évi CLXX. törvény. a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény módosításáról1

2005. évi CLXX. törvény. a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény módosításáról1 2005. évi CLXX. törvény a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény módosításáról1 1. A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény

Részletesebben

A Rendelet 15. (2) bekezdése az alábbiakra módosul: 15. (2) Rendszeres települési gyógyszertámogatás a kérelmezőnek akkor lehet megállapítani,

A Rendelet 15. (2) bekezdése az alábbiakra módosul: 15. (2) Rendszeres települési gyógyszertámogatás a kérelmezőnek akkor lehet megállapítani, Zalaszentmihály Község Önkormányzati képviselő-testületének 6/2015 (V.08.) önkormányzati rendelete a települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról szóló 2/2015(II.27.) önkormányzati rendelet

Részletesebben

ELŐLAP AZ ELŐTERJESZTÉSEKHEZ

ELŐLAP AZ ELŐTERJESZTÉSEKHEZ ELŐLAP AZ ELŐTERJESZTÉSEKHEZ ÜLÉS IDŐPONTJA: Vecsés Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. december 17-i ülésére ELŐTERJESZTÉS TÁRGYA: Javaslat Vecsés Város Önkormányzata Képviselő-testületének

Részletesebben

A Rendelet II. Fejezet 2. címe az alábbiak szerint módosul:

A Rendelet II. Fejezet 2. címe az alábbiak szerint módosul: Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2015. (III.24.) önkormányzati rendelete a pénzbeli és természetbeni ellátásokról és támogatásokról szóló 8/2015. (II.24.)

Részletesebben

7/2004.(IV.1.) SZÁMÚ RENDELETE

7/2004.(IV.1.) SZÁMÚ RENDELETE 7/2004.(IV.1.) SZÁMÚ RENDELETE a felnőtt korúakra vonatkozó szociális gondoskodás helyi szabályairól szóló 16/2003.(IX.1.) számú rendelet módosításáról Bekecs Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a

Részletesebben

Németbánya Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2015.(II.28.) önkormányzati rendelete a települési támogatásokról, szociális étkeztetésről és

Németbánya Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2015.(II.28.) önkormányzati rendelete a települési támogatásokról, szociális étkeztetésről és Németbánya Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2015.(II.28.) önkormányzati rendelete a települési támogatásokról, szociális étkeztetésről és házi segítségnyújtásról 2 Németbánya Község Önkormányzatának

Részletesebben

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata közgyűlésének./2013. ( ) önkormányzati rendelet

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata közgyűlésének./2013. ( ) önkormányzati rendelet Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata közgyűlésének./2013. ( ) önkormányzati rendelet 1. számú melléklet A szociális igazgatás és szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló 8/2011. (II. 28.) GYMJVÖ.

Részletesebben

Veszprémvarsány Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2013. (XII.18.) önkormányzati rendelete A szociális ellátásokról I. FEJEZET

Veszprémvarsány Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2013. (XII.18.) önkormányzati rendelete A szociális ellátásokról I. FEJEZET Veszprémvarsány Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2013. (XII.18.) önkormányzati rendelete A szociális ellátásokról Veszprémvarsány Község Önkormányzata a szociális igazgatásról és szociá1is ellátásokról

Részletesebben

a szociális igazgatásról és az egyes helyi szociális ellátásokról

a szociális igazgatásról és az egyes helyi szociális ellátásokról Herend Város Önkormányzat Képviselő-testületének /2011. ( ) önkormányzati rendelete a szociális igazgatásról és az egyes helyi szociális ellátásokról -tervezet- Herend Város Önkormányzat Képviselő-testülete

Részletesebben

MAKÓ VÁROS POLGÁRMESTERÉTŐL FROM THE MAYOR OF MAKÓ

MAKÓ VÁROS POLGÁRMESTERÉTŐL FROM THE MAYOR OF MAKÓ MAKÓ VÁROS POLGÁRMESTERÉTŐL FROM THE MAYOR OF MAKÓ Ikt. sz.: 1/1021/2013/I. Üi.: Csomor Ágnes/Szászné Rendelettervezet Tárgy: Az egyes pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló önkormányzati

Részletesebben

[Az érintetteknek kérelmet benyújtani nem kell, a nyugdíjfolyósító szerv hivatalból jár el, de a továbbfolyósításról nem hoz külön döntést.

[Az érintetteknek kérelmet benyújtani nem kell, a nyugdíjfolyósító szerv hivatalból jár el, de a továbbfolyósításról nem hoz külön döntést. TÁJÉKOZTATÓ az egészségkárosodáson alapuló nyugellátásban és egyéb nyugdíjszerű szociális ellátásban részesülő személyek, valamint azok részére, akiknek az ügyében folyamatban van a hatósági eljárás Az

Részletesebben

A társadalombiztosítási és egyes szociális jogszabályok legfőbb változásai 2009-ben

A társadalombiztosítási és egyes szociális jogszabályok legfőbb változásai 2009-ben A társadalombiztosítási és egyes szociális jogszabályok legfőbb változásai 2009-ben A társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint a szolgáltatások fedezetéről szóló törvény

Részletesebben

Decs Nagyközség képviselő-testületének 2013. december 17-én, 16-órakor megtartandó ülésére

Decs Nagyközség képviselő-testületének 2013. december 17-én, 16-órakor megtartandó ülésére Az előterjesztés száma: 219/2013. A rendelet tervezet elfogadásához minősített többség szükséges! Decs Nagyközség képviselő-testületének 2013. december 17-én, 16-órakor megtartandó ülésére Az önkormányzati

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ RENDSZERES SZOCIÁLIS SEGÉLYRL

TÁJÉKOZTATÓ RENDSZERES SZOCIÁLIS SEGÉLYRL TÁJÉKOZTATÓ RENDSZERES SZOCIÁLIS SEGÉLYRL A rendszeres szociális segély, olyan szociális rászorultságtól függ pénzbeli ellátás, amelyet a települési önkormányzatok biztosítanak a jogosultsági feltételeknek

Részletesebben

A szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló 4/2015. (II.18.) rendelet módosítása

A szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló 4/2015. (II.18.) rendelet módosítása Az előterjesztés száma: 128/2015. A rendelet tervezet elfogadásához minősített többség szükséges! Decs Nagyközség Képviselő-testületének 2015. június 24-én, 18-órakor megtartandó ülésére A szociális ellátások

Részletesebben

Kistolmács Község Önkormányzata Képviselő-testületének. 5/2013. (XII. 10.) önkormányzati rendelete

Kistolmács Község Önkormányzata Képviselő-testületének. 5/2013. (XII. 10.) önkormányzati rendelete Kistolmács Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2013. (XII. 10.) önkormányzati rendelete a szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól Kistolmács Község Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

TAMÁSI KÖZLÖNY december 2. V. évfolyam 11. szám TARTALOM. Határozatok oldal Rendeletek oldal

TAMÁSI KÖZLÖNY december 2. V. évfolyam 11. szám TARTALOM. Határozatok oldal Rendeletek oldal TAMÁSI KÖZLÖNY 2013. december 2. V. évfolyam 11. szám TARTALOM Határozatok... 1. oldal Rendeletek... 3. oldal Tamási Város Önkormányzati Képviselő-testületének 2013. november 27-én megtartott munkaterv

Részletesebben

Az egészségkárosodás alapján ellátásban részesülők munkavállalása 2013

Az egészségkárosodás alapján ellátásban részesülők munkavállalása 2013 Az egészségkárosodás alapján ellátásban részesülők munkavállalása 2013 Lehet-e, és ha igen, milyen keresettel rokkantsági, rehabilitációs ellátásban, illetve egészségkárosodása alapján más ellátásban részesülő

Részletesebben

Tisztelt Képviselő- testület!

Tisztelt Képviselő- testület! Előterjesztés munkaterv szerinti ülésre /Nyílt Nagykovácsi, 2011. szeptember 29. Előterjesztő:. Előadó: dr. Halmosi-Rokaj Odett igazgatási ov.. Melléklet: rendelet tervezet Véleményezi: Ügyrendi és Összeférhetetlenségi

Részletesebben

I. Fejezet. A rendelet hatálya 2.

I. Fejezet. A rendelet hatálya 2. Mikebuda Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2012. (V.02.) önkormányzati rendelete a gyermekek részére nyújtott pénzbeli és természetbeni ellátásokról, valamint a személyes gondoskodás nyújtó

Részletesebben

Beszámoló a szociális ellátások helyzetéről

Beszámoló a szociális ellátások helyzetéről Az előterjesztés száma: 168/2014. A határozati javaslat elfogadásához egyszerű többség szükséges! Decs nagyközség képviselő-testületének 2014. december 3-án 18 órakor megtartandó ülésére Beszámoló a szociális

Részletesebben

25/2004. (VI.01.) Budapest Józsefváros Önkormányzati rendelet

25/2004. (VI.01.) Budapest Józsefváros Önkormányzati rendelet 25/2004. (VI.01.) Budapest Józsefváros Önkormányzati rendelet a pénzbeni és természetben nyújtott szociális ellátások helyi szabályairól szóló többször módosított 35/1996. (VI.25.) sz. önkormányzati rendelet

Részletesebben

Gyöngyössolymos Községi Önkormányzat. 2/2014.(I.23) számú önkormányzati rendelete

Gyöngyössolymos Községi Önkormányzat. 2/2014.(I.23) számú önkormányzati rendelete Gyöngyössolymos Községi Önkormányzat 2/2014.(I.23) számú önkormányzati rendelete a 8/2012.(V.21.) sz. továbbá a 5/2013.(X.3.) sz. önkormányzati rendeletekkel módosított a szociális ellátásokról szóló 2/2012.

Részletesebben

Zsámbék Város Polgármesteri Hivatala

Zsámbék Város Polgármesteri Hivatala Zsámbék Város Polgármesteri Hivatala 2072 Zsámbék, Rácváros u. 2-4. Tel.: (36)-23-565-610, (36)-23-565-612 Fax: (36)-565-629 E-mail: hivatal@zsambek.hu Web: www.zsambek.hu 4. számú melléklet a 63/2006.

Részletesebben

15/2014. (XI.17.) önkormányzati rendelete. a szociális célú tüzifa juttatásról /Egységes szerkezetben/

15/2014. (XI.17.) önkormányzati rendelete. a szociális célú tüzifa juttatásról /Egységes szerkezetben/ TISZASZENTIMRE KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 15/2014. (XI.17.) önkormányzati rendelete a szociális célú tüzifa juttatásról /Egységes szerkezetben/ Tiszaszentimre Községi Önkormányzat Képviselő-testülete

Részletesebben

Lakossági tájékoztató a 2015. március 01. napján bevezetésre került települési támogatásokkal kapcsolatban

Lakossági tájékoztató a 2015. március 01. napján bevezetésre került települési támogatásokkal kapcsolatban Lakossági tájékoztató a 2015. március 01. napján bevezetésre került települési támogatásokkal kapcsolatban A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényben (a továbbiakban:

Részletesebben

Bodorkós Ferenc polgármester. Bodorkós Ferenc polgármester Kissné Sághi Rita igazgatási előadó. Módosító rendelettervezet Előzetes hatásvizsgálati lap

Bodorkós Ferenc polgármester. Bodorkós Ferenc polgármester Kissné Sághi Rita igazgatási előadó. Módosító rendelettervezet Előzetes hatásvizsgálati lap Javaslat a szociális ellátásokról szóló 5/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet módosítása Bodorkós Ferenc polgármester Bodorkós Ferenc polgármester Kissné Sághi Rita igazgatási előadó Módosító rendelettervezet

Részletesebben