Mutualizmus fogalma. Predáció és mutualizmus. Mutualista kapcsolatok és jelentőségük, szimbiózis fogalma és típusai. Simon Edina november 19.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Mutualizmus fogalma. Predáció és mutualizmus. Mutualista kapcsolatok és jelentőségük, szimbiózis fogalma és típusai. Simon Edina november 19."

Átírás

1 Mutualizmus fogalma Mutualista kapcsolatok és jelentőségük, szimbiózis fogalma és típusai Simon Edina november 19. Mutualizmus (+/+). A kölcsönösen hasznos kapcsolatok közé tartozik a jukka és az azt beporzó jukkamoly közismert esete. Általában a szimbionta partnerek között találunk példákat a legfurcsább módon specializált élőlényekre. Az egyébként nagyszerű darwini evolúciós elmélet elterjedésével párhuzamosan sajnos kicsit túlhangsúlyozták a versengés szerepét az élővilágban. Mostanában kezdjük csak felismerni, hogy az élőlények meglepően gyakran válnak egymás szövetségeseivé is. Predáció és mutualizmus Ha két ragadozó közös prédát fogyaszt, egyfajta mutualista kapcsolat is kialakulhat közöttük. Ennek feltétele, hogy a közös préda különbözőképpen védekezzen ellenük. Ilyenkor az egyik ragadozó létszámának növekedése miatt a zsákmány ragadozóellenes viselkedésformái inkább erre a predátorra irányulnak. Ennek hatására viszont a másik ragadozó esélyei nőnek. Így végül a kisebb létszámú ragadozó jár jól, létszáma megnő, és előbb vagy utóbb fordul a kocka, visszafizeti a kölcsönt kollégájának". Mutualista kapcsolatok A mutualizmus két élőlény számára kölcsönösen előnyös és legalább az egyiknek létfontosságú kapcsolat. Pl: - megporzó rovarok és virágos növények, - magvak állatok útján való terjesztését(zoochoria), -aremeterákésatengerirózsakapcsolatastb. A szimbiózistól abban különbözik, hogy a kölcsönkapcsolat lazább.

2 dr dt Forrásfüggvény = F ( R) + am R:forrás, a: forráshasznosítás hatékonysága, M: mutualista látható, hogy a forrás elérhetősége az interakció révén nő A mutualista kapcsolatok felosztása 1. A kapcsolat esszenciális volta alapján: -obligát, - fakultatív. 2. Az együttélés szorossága/tartóssága alapján: - mutualizmus, - szimbiózis. 3. A kapcsolat mechanizmusa alapján: -trófikus, -védelmi, - energetikai, - transzport. A kapcsolat közvetlensége alapján: - direkt, -indirekt. A kapcsolat esszenciális volta alapján obligát: kölcsönösen előnyös kapcsolatokat mutualizmusnak vagy szimbiózisnak nevezzük (A szimbiózis és mutualizmus fogalom ebben a rendszerben egyenértékű) fakultatív: a kapcsolat megléte nélkül sem szenvednek hátrányt a résztvevők, azaz a partnerek nem véglegesen függnek egymástól protokooperációnak nevezzük. A kapcsolat közvetlensége alapján direkt kapcsolat: a mutualizmusban résztvevők fizikai kapcsolatban vannak egymással, tovább bontható szimbionta és nem szimbionta kapcsolatra, amely a fiziológiai integráció mértékére utal. indirekt kapcsolat: kölcsönösség esetén az előbbi nem áll fenn.

3 Szimbiotikus és nem szimbiotikus mutualizmusok Monofil mutualizmusok szimbiotikus mutualizmusok: a koevolúció útján létrejött obligát mutualizmusok. nem szimbiotikus mutualizmusok: zömében fakultatívak. monofil mutualizmus: két faj mutualisztikus kapcsolata figyelhető meg, pl.: Yucca glauca, illetve a Tegeticula yuccasella nevű moly, illetve a fügefajok és fügedarazsak egyes fajainak obligát mutualisztikus kapcsolata. Yucca glauca, illetve a Tegeticula yuccasella nevű moly Fügefajok és fügedarazsak porzásukat a nőstény jukkamoly végzi, petéit a beporzott virágra helyezi, lárvái pedig a jukka magkezdeményeivel táplálkoznak, rengeteg magkezdeménye van, a lárvák dézsmálásából adódó veszteség kiegyenlítődik azon, hogy a moly elvégezte a beporzást A nőstény darazsak behatolnak a syconiumba (gömbszerű virágzat, zárszerkezettel, belsejében termős és porzós virágokkal) A hozott pollennel megtermékenyítik az éppen érett női virágokat. A nőstény darazsak tojásaikat a bibeszálon keresztül a rövid bibéjű virágok ovariumába rakják, majd elpusztulnak. Azok a virágok, amelyekben a darázslárvák fejlődnek, gubaccsá alakulnak. A hím darazsak hamarabb kelnek ki minta nőstények, és még a gubacs falán keresztül megtermékenyítik azokat. Ezután általában a hímek el is pusztulnak. Amikor a nőstények elhagyják a syconiumot, magukkal viszik az eddigre megért porzós virágokról a pollent.

4 Oligofil mutualizmusok oligofil mutualizmus:több faj van jelen hasonló szerepben, pl.: ilyen a hajlott csőrű kolibrik, illetve az általuk megporzott növények kapcsolata. Polifil mutualizmusok sok taxonegyidejű jelenlétét feltételezik, például a sárgavirágú fészkesek illetve megporzóik kapcsolata. Növények és gombák mutualizmusa a gombák és magasabbrendű (magvas) növények mutualisztikus kapcsolatát mikorrhizának nevezik, a gombapartner segít a víz, illetve a vízben oldott ásványi anyagok felvételében,ezért cserébe a növény szénhidrátokkal, vitaminokkal és valószínűleg növekedési regulátorokkal látja el a gombát A mikorrhiza kapcsolatokat csoportosítása A gombafonalak elhelyezkedése alapján: - ektomikorrhizák - endomikorrhizák Figyelembe véve a létrehozott képletek típusát, illetve a kapcsolat endo-,illetve ektomikorrhiza természetét az alábbi fő csoportokat különíthetjük el: - Vezikulo-Arbuszkuláris mikorrhiza (VAM) - Ektomikorrhiza - Ericoid mikorrhiza - Arbutoid mikorrhiza - Monotropoid mikorrhiza - Ektendo mikorrhiza - Orchid mikorrhiza

5 Ektomikorrhiza és endomikorrhiza kapcsolatok I. Ektomikorrhiza és endomikorrhiza kapcsolatok II. Ektomikorrhiza (hüvelyképző): a gombafonalak a gyökér felszínén képeznek szövedéket, illetve a legfelső kéregsejtek intercelluláris járataiba hatolnak be. Bazidiumos vagy aszkospórás fajok fák gyökerein. Endomikorrhiza (vezikuláris arbuszkuláris): Glomus-fajoka jell. Gombafonalak behatolnak a sejtek belsejébe különféle képleteket létrehozva bennük. Glomus sinuosum spórái. A nem fotoszintetizáló epiparazita Arachnitis uniflora szénhidrátokat nyer fotoszintetikusan aktív szomszéd növényektől egy Glomus-faj által. Ektomikorrhiza és endomikorrhiza kapcsolatok III. E kapcsolat azonban igen ellentmondásos, mivel a nyilvánvaló előnyök mellett számos hátrány is van: a növény depléciós zónája, tehát az a terület, ahonnan a növény képes a vizet és ásványi anyagokat felvenni jelentősen megnő, a gomba elősegíti az oldott szerves anyagok felvételét a gazdanövény számára; lebontja a fehérjéket és az AS-akat továbbítja a növénynek, anélkül, hogy mineralizáció következne be, a növény részéről igen nagy ráfordítást igényel: a fotoszintetikus termékeknek akár a 40%-át is a gombára fordíthatja. igen nehéz, megítélni, hogy a gombapartner mikor válik önmaga is parazitává, illetve közvetítő szerepet tölthetnek be valódi paraziták és a gazdanövény között, anélkül, hogy a parazita és gazdanövény között tényleges fizikai kapcsolat alakulna ki. A gomba-alga együttélések I. Az élőhelyi szélsőségekhez való alkalmazkodás egyik hatékony lehetőségét jelenti a gombák számára, hogyha bizonyos algafajokkal szimbiotikus kapcsolatot kialakítva litorális zuzmókat és valódi zuzmókat hoznak létre.

6 A gomba-alga együttélések II. A zuzmó gomba-alkotóját mykobiontnak, az algaalkotóját phykobiontnak nevezik. A gomba az alga révén tápanyagokhoz jut, cserébe védelmet biztosít a környezeti szélsőségekkel szemben az alga számára. Pollináció I. A virág a beporzásért nektárt szolgáltat a beporzást végző biotikus ágensnek. Igen gyakran aszimmetrikus kapcsolat, tehát nem egyformán kifizetődő a résztvevő feleknek ( Pl.: Ophris sphegoides nem szolgáltat nektárt, vagy a nektárfogyasztó élőlény lyukat rág és így nem történik meg a beporzás pl. csaló fügedarazsak). Nagyon lényeges, hogy általában a növény az amelyik alkalmazkodik a pollinációt végző élőlényhez ( pl. egy szenderfajon kb. 100 féle pollent találtak, de az egyes növények csak egy két lepkefajhoz alkalmazkodtak), ezért nem beszélhetünk koevolúcióról. Pollináció II. Pollináció biotikus ágensek által Az egyes orchidea fajok a virágokat látogató méhek eltérő testtájaira helyezik a polleniumot. Pollinátor-limitáltság Alacsony populáció méret Magatartási okok

7 Tisztogató halakkal kialakult kölcsönösség Állatok (zöld hidra ) és algák kapcsolata Az ausztráliai Nagy Korall Zátony egyes padjairól kizárták a tisztogató halakat (Labroides dimidiatus), aminek következtében a halfajok száma a felére, az egyedszámok pedig egynegyedükre csökkenetek. Ez az eredmény híven tükrözi a parazitákkal táplálkozó tisztogató halak óriási jelentőségét. Színét a vele szimbiózisban élő szimbionta algák okozzák(zoochlorella), A testében található zöldalgák (Chlorella) is a szájnyíláson keresztül jut be hidra szervezetébe. Ezeket azonban nem emészti meg. A Clorella-k továbbélnek a hidra gastrodermisében. A szimbiotikuskapcsolatsoránazalgákco 2 -ot,foszfátés nitrogén vegyületeket kapnak a hidrától, amelyek anyagcseréjének végtermékei. Az alga fotoszintetizál a hidra szervezetében. A hidra számára hasznosak a fotoszintézis során létrejött szerves vegyületek és a melléktermékekéntkeletkezőo 2. Ha Hydra-t sötétben tartjuk, az elpusztul, még akkor is, ha egyébként megfelelő mennyiségű táplálék áll a rendelkezésre. Cellulóz bontó baktériumok-kérődzők, termeszek I. Cellulóz bontó baktériumok-kérődzők, termeszek II. Cellulóz: egy összetett szénhidrát Béta-D-glükózból származtatott poliszacharid A cellulóz a földön előforduló leggyakoribb szerves anyag, mert a növények vázanyagának nagy része cellulóz. A fa 40%-a, a gyapot 50%-a, a len és a kender 80%-a. A vatta és a papír szinte 100%-ban cellulózmolekulákból áll A tömény sósavon kívül csak néhány gomba, baktérium és rovar képes bontani. A kérődző állatok emésztőrendszere jellemzően tartalmaz olyan mikroorganizmust, mely lebontja a cellulózt. Nagymennyiségű anaerob baktérium és egyéb egysejtű megerjeszti a táplálékot. A cellulózt és más emészthetetlen növényi anyagokat olyan mikrobiális enzimek bontják le, mint például a celluláz.

8 Cellulóz bontó baktériumok-kérődzők, termeszek III. a holt növényi anyagokkal táplálkozó termeszek belében sokostorú állati egysejtűek élnek, növényevő sáskák szimbiontái legtöbbször Pseudomonas baktériumok poloskákban és kabócákban is élnek cellulózbontó szimbionták. Kölcsönösség a predáció elleni védelemben (mimikri) Bates mimikri, Mülleri mimikri, a kémiailag védett növényekkel való álcázás, pl. Libinia dubia tengeri rák egy toxint termelő algát helyez a testére, így védve magát, miközben az elterjedését segíti elő Szimbiotikus nitrogén fixáció A molekuláris nitrogén (N2) megkötésére néhány tucat prokarióta képes. A biológiai nitrogén fixáció folyamatában ezek a csoportok a nitrogenáz enzimkomplex segítségével a N2-t ammóniává redukálva alakítják a hajtásos növények számára is felvehető formájúvá. A nitrogénkötő szervezetek egy része szabadon élő, mások szoros mutualisztikus kapcsolatban élnek hajtásos növények gyökereiben, segítve őket a nitrogénhez jutásban. Lotka-Volter féle modell a mutualizmusra I. Kiinduló pontnak vegyük az interspecifikus kompetíciós modellt 2 populációra, dn 1 K1 N1 α12n = rn 1 1 dt K1 = 2 dn 2 K2 N2 α21n1 = r 2N2 dt K2 N= a populációk egyedszáma, K= a környezet eltartóképessége, r = a szaporodási ráta, α=pedig az ún. a kompetíciós koefficiens, amely az egy egyedre eső kompetíciós hatást fejezi ki.

9 Lotka-Volter féle modell a mutualizmusra II. Lotka-Volter féle modell a mutualizmusra III. Ha az α kompetíciós koefficiens előjelét pozitívra változtatjuk, ezzel kifejezhetjük, hogy az egyik populáció milyen mértékben képes elősegíteni a másik populáció növekedését. Tehát az egyenlet a következőképpen alakul : dn1 / dt = r1n1 * ( K1-N1+α12N1/ K1) és a 2. populációra hasonló módon. - intra > + inter Lotka-Volter féle modell a mutualizmusra IV. Az egyenesek mentén mind az 1. mind a 2. faj poulációmérete állandó. Az egyenesek metszéspontja, stabil egyensúlyi pontot ad és meghatározza mind az 1. mind a 2. populáció egyensúlyi populációméretét( sárga vonalak) X 1 és X 2 az a populációméret, az 1. ill. a 2. faj esetén, amely a másik faj hiányában valósul meg. Látható, hogy X 1 és X 2 kisebb mint az egyensúlyi populáció méret, abban az esetben, ha mindkét faj jelen van. Ez azonban csak akkor érvényesül, ha a negatív intraspecifikus hatások jelentősebbek a pozitív interspecifikusoknél. Ellenkező esetben az egyenesek nem metszik egymást, ez instabilitást okoz. + inter > - intra Koevolúció a mutualisztikus kapcsolatokban A kapcsolatok elhelyezhetők egy egyenes mentén, amelynek két végén tiszta stratégiák találhatók.

10 Koevolúció I. Reciprok kölcsönhatás, melyben A faj hat B fajra és B faj hatással vanafajra. A faj B faj Koevolúciót abban az esetben várhatunk, amikor a kapcsolat tisztán antagonista (predáció, parazitizmus, herbivoria) vagy mutualista jellegű. A pollinációs kapcsolatban a felek nem koevolválódnak: általában csak a virág alkalmazkodik a pollinátorhoz. Pl.: Angraecum sesquipedale : nagyon hosszú sarkantyúval rendelkező orchidea Még Darwin feltevése volt, hogy léteznie kell, egy olyan hosszú proboscisu lepkefajnak, amely képes hozzáférni a nektárhoz és elvégezni a beporzást ban írták le a Xantopan morgani praedictát, mely lepkefajnak aproboscishosszakb.25cm! Koevolúció II. Magyarázat 1) az egyik koevolúciót feltételez; a virág sarkantyúhossza nő az illetéktelen felhasználók ellen és a lepke ehhez alkalmazkodva növeli a proboscisának hosszát kevésbé valószínű. 2) követő evolúció zajlott le pollinátor váltással. A lepke számára a hosszú proboscis előnyösebb, hiszen így mind a rövid mind a hosszú sarkantyús virágok nektárjához hozzáfér, a virág ehhez alkalmazkodik és növeli a sarkantyú hosszát Valódi koevolúcióra példák A nagytestű herbivorok és Gramineák kapcsolata: a herbivorok részéről történt alkalmazkodás: redős zápfog a növény részéről történt alkalmazkodás: fitolitok( Si lerakódás) a levélben és lesüllyedt merisztéma

11 Szakirodalom, források Az előadás anyagának elérhetősége Felhasznált irodalom: Török Péter és Tóthmérész Béla: Növényökológiai alapismeretek, Debrecen Szentesi Árpád, Török János: Állatökológia, Egyetemi jegyzet Kovásznai Kiadó, Budapest. Michael Begon, Colin R. Townsend and John L. Harper: ECOLOGY, From individuals to Ecosystems. Fourth Edition Blackwell Publishing. Internetes források: csomalin.csoma.elte.hu/~csomcsom/31allatoko.doc bmekornyesz.hu/sqlatm/index.php?a=dl&f=silo/1.%20félév

Mutualizmus. dr dt. Szimbiózis, direkt és indirekt, fakultatív és obligát stb. Forrásfüggvény:

Mutualizmus. dr dt. Szimbiózis, direkt és indirekt, fakultatív és obligát stb. Forrásfüggvény: Mutualizmus Def.: a kölcsönhatásban résztvevő populációk ( vagy több) kölcsönösen előnyhöz jutnak. Evolúciós ökológiai szempontból: ha az interakcióban megnyilvánuló előnyök, mindkét fél esetében, túlhaladják

Részletesebben

Mutualizmus. Meghatározás: az a fajok közötti kapcsolat, amelyben a résztvevők kölcsönösen előnyhöz jutnak.

Mutualizmus. Meghatározás: az a fajok közötti kapcsolat, amelyben a résztvevők kölcsönösen előnyhöz jutnak. Mutualizmus Meghatározás: az a fajok közötti kapcsolat, amelyben a résztvevők kölcsönösen előnyhöz jutnak. O rth Ph op te t Th hira ra ys pte an ra He opt te era ro Ho pte m ra Le opt pi era do Co pte

Részletesebben

Populációs kölcsönhatások. A populációs kölcsönhatások jelentik az egyedek biológiai környezetének élő (biotikus) tényezőit.

Populációs kölcsönhatások. A populációs kölcsönhatások jelentik az egyedek biológiai környezetének élő (biotikus) tényezőit. Populációs kölcsönhatások A populációs kölcsönhatások jelentik az egyedek biológiai környezetének élő (biotikus) tényezőit. A populációk között kialakulhatnak közvetett vagy közvetlen kapcsolatok. Ezek

Részletesebben

Fajok közötti kapcsolatok

Fajok közötti kapcsolatok Egyedek közötti kölcsönkapcsolatok Környezete = a környék ható tényezôi Fajok közötti kapcsolatok Vadbiológia és ökológia h Az egymásra ható egyedek lehetnek g Fajtársak - interspecifikus kapcsolatok #

Részletesebben

Interakciók II. 1. rész: Pozitív kapcsolatok

Interakciók II. 1. rész: Pozitív kapcsolatok Növényökológia - 6. előadás Interakciók II. 1. rész: Pozitív kapcsolatok Miről lesz szó? Pozitív interakciók típusai. Protokooperáció Mutualizmus Szimbiózis Néhány szimbiotikus példa Megporzási mutualizmusok

Részletesebben

Együttélés Kooperáció Mutualizmus Szimbiózis

Együttélés Kooperáció Mutualizmus Szimbiózis Boza Gergely Növényrendszertani, Ökológiai és Elméleti Biológiai Tanszék Együttélés Kooperáció Mutualizmus Szimbiózis 2013.04.26 Kooperáció - Mutualizmus Fajon belüli kooperatív viselkedés Együttműködés

Részletesebben

Kiegészítések a populációs kölcsönhatások témakörhöz. ÖKOLÓGIA előadás 2014 Kalapos Tibor

Kiegészítések a populációs kölcsönhatások témakörhöz. ÖKOLÓGIA előadás 2014 Kalapos Tibor Kiegészítések a populációs kölcsönhatások témakörhöz ÖKOLÓGIA előadás 2014 Kalapos Tibor Elemi populációs kölcsönhatások Fajok közötti kapcsolatok A + v.- jelölés azt mutatja, hogy a kölcsönhatás eredményeként

Részletesebben

Az Állatökológia tárgya

Az Állatökológia tárgya Információk Szentesi Árpád, egyetemi docens 1. Állatrendszertani és Ökológiai Tanszék 7.727. sz. szoba 8758. sz. tel. mellék e-mail: szentesi@elte.hu 2. MTA Növényvédelmi Kutatóintézete Állattani Osztály

Részletesebben

Általános ökológia - 3. előadás. Interakciók. Valkó Orsolya. 1. rész: Pozitív kapcsolatok

Általános ökológia - 3. előadás. Interakciók. Valkó Orsolya. 1. rész: Pozitív kapcsolatok Általános ökológia - 3. előadás Interakciók Valkó Orsolya 1. rész: Pozitív kapcsolatok Miről lesz szó? Interakciók típusai Neutralizmus és kommenzalizmus Protokooperáció, mutualizmus, szimbiózis Herbivoria

Részletesebben

Növények búvárruha nélkül stresszválasz belvíz és aszály esetén

Növények búvárruha nélkül stresszválasz belvíz és aszály esetén TAKÁCS TÜNDE Növények búvárruha nélkül stresszválasz belvíz és aszály esetén 2018. június 1. Budapest 2018 Afrika Ázsia Eutópa Európa Latin-Amerika és Karib-szigetek Észak-Amerika Óceánia 1 287 920 518

Részletesebben

BIOLÓGIAI PRODUKCIÓ. Az ökológiai rendszerekben végbemenő szervesanyag-termelés. A növények >fotoszintézissel történő szervesanyagelőállítása

BIOLÓGIAI PRODUKCIÓ. Az ökológiai rendszerekben végbemenő szervesanyag-termelés. A növények >fotoszintézissel történő szervesanyagelőállítása BIOLÓGIAI PRODUKCIÓ Az ökológiai rendszerekben végbemenő szervesanyag-termelés. A növények >fotoszintézissel történő szervesanyagelőállítása az elsődleges v. primer produkció; A fogyasztók és a lebontók

Részletesebben

Együttélés Kooperáció Mutualizmus Szimbiózis

Együttélés Kooperáció Mutualizmus Szimbiózis Együttélés Kooperáció Mutualizmus Szimbiózis Prokarióta vonalak egyesülése eukarióták eredete Gazdaszervezet metabolikus hatékonyságát megnövelő és kiterjesztő baktériumok korábban elérhetetlen életterek

Részletesebben

1. Egységben az erő! (5p) A következő két szöveg és eddigi tudásod alapján válaszolj a kérdésekre!

1. Egységben az erő! (5p) A következő két szöveg és eddigi tudásod alapján válaszolj a kérdésekre! Megoldás. Egységben az erő! (5p) A következő két szöveg és eddigi tudásod alapján válaszolj a kérdésekre! A mikorrhiza (gomba-gyökér kapcsolat) a növény tápanyagellátásában játszik lényeges szerepet, azon

Részletesebben

Készítette: Szerényi Júlia Eszter

Készítette: Szerényi Júlia Eszter Nem beszélni, kiabálni kellene, hogy az emberek felfogják: a mezőgazdaság óriási válságban van. A mostani gazdálkodás nem természeti törvényeken alapul-végképp nem Istentől eredően ilyen-, azt emberek

Részletesebben

Együttélés a felszín alatt: a mikorrhiza. Endresz Gábor

Együttélés a felszín alatt: a mikorrhiza. Endresz Gábor 1 Együttélés a felszín alatt: a mikorrhiza Endresz Gábor 2 Miről lesz szó? Szimbiózis Gombaszimbiózisok Mi az a mikorrhiza? Mikorrhiza-típusok Mikorrhiza jelentősége 3 Mi az a szimbiózis? Szűkebb értelemben

Részletesebben

Predáció populációdinamikai hatása

Predáció populációdinamikai hatása Predáció populációdinamikai hatása Def.: olyan szervezet, amely a zsákmányát, annak elfogása után, megöli és elfogyasztja. (Ellentétben: herbivor, parazitoid, ahol késleltetett a hatás, de ezekre is a

Részletesebben

Kosborok az erdőkben Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál (

Kosborok az erdőkben Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál ( A trópusokon fák ágain és kérgén megtelepedő és talajlakó fajaik egyaránt vannak, a mérsékelt övben csak utóbbiak. A legtöbb faj élőhelyigénye igen jellegzetes. A különböző gyepeknek, lápoknak is megvannak

Részletesebben

Szaporodás formák. Szaporodás és fejlődés az élővilágban... 12/4/2014. Ivartalan Genetikailag azonos utód Módozatai:

Szaporodás formák. Szaporodás és fejlődés az élővilágban... 12/4/2014. Ivartalan Genetikailag azonos utód Módozatai: Szaporodás és fejlődés az élővilágban... Szaporodás formák Ivartalan Genetikailag azonos utód Módozatai: Osztódással Bimbózással (hidra) Vegetatív szaporodás Partenogenézis (parthenosszűz, genézis-nemzés)

Részletesebben

Evolúcióelmélet és az evolúció mechanizmusai

Evolúcióelmélet és az evolúció mechanizmusai Evolúcióelmélet és az evolúció mechanizmusai Az élet Darwini szemlélete Melyek az evolúció bizonyítékai a világban? EVOLÚCIÓ: VÁLTOZATOSSÁG Mutáció Horizontális géntranszfer Genetikai rekombináció Rekombináció

Részletesebben

Altruizmus. Altruizmus: a viselkedés az adott egyed fitneszét csökkenti, de másik egyed(ek)ét növeli. Lehet-e önző egyedek között?

Altruizmus. Altruizmus: a viselkedés az adott egyed fitneszét csökkenti, de másik egyed(ek)ét növeli. Lehet-e önző egyedek között? Altruizmus Altruizmus: a viselkedés az adott egyed fitneszét csökkenti, de másik egyed(ek)ét növeli. Lehet-e önző egyedek között? Altruizmus rokonok között A legtöbb másolat az adott génről vagy az egyed

Részletesebben

Altruizmus. Altruizmus: a viselkedés az adott egyed fitneszét csökkenti, de másik egyed(ek)ét növeli. Lehet-e önző egyedek között?

Altruizmus. Altruizmus: a viselkedés az adott egyed fitneszét csökkenti, de másik egyed(ek)ét növeli. Lehet-e önző egyedek között? Altruizmus Altruizmus: a viselkedés az adott egyed fitneszét csökkenti, de másik egyed(ek)ét növeli. Lehet-e önző egyedek között? Altruizmus rokonok között A legtöbb másolat az adott génről vagy az egyed

Részletesebben

Táplálkozási stratégiák

Táplálkozási stratégiák INPUT (táplálék) Felvétel Hő Anyagcsere-folyamatok Táplálkozási stratégiák Simon Edina Ökológia II. 2012. November 26. Növekedés Tárolás Védelem Károsodások kiküszöbölése Szaporodás OUTPUT (utód) Predátorok

Részletesebben

Környezeti tényezők. Forrástényezők csoportosítása. esszenciális. helyettesíthető. szingergista. antagonista. az élőlények fogyasztják

Környezeti tényezők. Forrástényezők csoportosítása. esszenciális. helyettesíthető. szingergista. antagonista. az élőlények fogyasztják Környezeti tényezők forrás tényező kondícionáló az élőlények fogyasztják élőlények nem csökkentik befolyásolja az egyedsűrűség egyedsűrűségtől fglen pl. nedvesség, tápelemek zsákmány pl. hőmérséklet, ph

Részletesebben

Az élőlény és környezete. TK: 100. oldal

Az élőlény és környezete. TK: 100. oldal Az élőlény és környezete TK: 100. oldal Élettelen környezeti tényezők: víziben: fény, hő, nyomás, sókoncentráció, oxigén és szén-dioxid tartalom szárazföldön: napfény, hő, csapadék, levegő összetétel,

Részletesebben

A vízi ökoszisztémák

A vízi ökoszisztémák A vízi ökoszisztémák Az ökoszisztéma Az ökoszisztéma, vagy más néven ökológiai rendszer olyan strukturális és funkcionális rendszer, amelyben a növények, mint szerves anyag termelők, az állatok mint fogyasztók,

Részletesebben

Hajtásos növények gyökér hajtás szár levélre

Hajtásos növények gyökér hajtás szár levélre Hajtásos növények A hajtásos, szövetestes testfelépítése a legfejlettebb testszerveződés a növények országában. A hajtásos növények testében a különféle alakú és működésű sejtek szöveteket alkotnak, a

Részletesebben

Témazáró dolgozat. A növények országa.

Témazáró dolgozat. A növények országa. Témazáró dolgozat. A növények országa. 1.feladat. Mit jelentenek az alábbi fogalmak? fotoszintézis, telepes növények kétivarú virág egylaki növény egyszikű növény 2.feladat. Jellemezze a vörösmoszatok

Részletesebben

Vadbiológia és ökológia II.

Vadbiológia és ökológia II. Vadbiológia és ökológia II. Populációk kölcsönhatásai Dr. Szemethy László Az élőlények nem önmagukban, hanem a legkülönbözőbb módokon együtt élve, életközösséget formálva léteznek. számos esetben kölcsönös

Részletesebben

Populációk Szerkesztette: Vizkievicz András

Populációk Szerkesztette: Vizkievicz András 1 A populáció: Populációk Szerkesztette: Vizkievicz András azonos fajhoz tartozó egyedek, amelyek adott helyen és időben együtt élnek, egymás között szaporodnak, a faj folytonosságát fenntartó szaporodási

Részletesebben

Populáció A populációk szerkezete

Populáció A populációk szerkezete Populáció A populációk szerkezete Az azonos fajhoz tartozó élőlények egyedei, amelyek adott helyen és időben együtt élnek és egymás között szaporodnak, a faj folytonosságát fenntartó szaporodásközösséget,

Részletesebben

Bevezetés az ökológiába Szerkesztette: Vizkievicz András

Bevezetés az ökológiába Szerkesztette: Vizkievicz András Vizsgakövetelmények Ismerje a(z élettelen és élő) környezet fogalmát. Elemezzen tűrőképességi görbéket: minimum, maximum, optimum, szűk és tág tűrés. Legyen képes esettanulmányok alapján a biológiai jelzések

Részletesebben

Dekomponálás, detritivoria

Dekomponálás, detritivoria Dekomponálás, detritivoria Def.: azon szervezetek tevékenysége, amelyek elhalt szerves anyag feldarabolását, bontását és a mineralizáció útjára irányítását végzik. Forrásfüggvényük: dr = dt F( R), amelyből

Részletesebben

Interakciók I Semleges és negatív kapcsolatok

Interakciók I Semleges és negatív kapcsolatok Növényökológia - 5. előadás Interakciók I Semleges és negatív kapcsolatok Miről lesz szó? Az interakciók típusai Neutralizmus és kompetíció Allelopátia Herbivoria Növényi predáció Növényi parazitizmus

Részletesebben

Az ökológia alapjai NICHE

Az ökológia alapjai NICHE Az ökológia alapjai NICHE Niche Meghatározás funkció ill. alkalmazkodás szerint a növény- és állatfajok élő és élettelen környezetükbe eltérő módon illeszkednek be ott a többi élőlénytől többé-kevésbé

Részletesebben

Rendszertan. biol_7_rendszertan.notebook. April 23, 2013. Osztályzat: «grade» Tárgy: Biológia Dátum:«date» ápr. 23 12:28. ápr. 23 12:51. ápr.

Rendszertan. biol_7_rendszertan.notebook. April 23, 2013. Osztályzat: «grade» Tárgy: Biológia Dátum:«date» ápr. 23 12:28. ápr. 23 12:51. ápr. Rendszertan Osztályzat: «grade» Tárgy: Biológia Dátum:«date» ápr. 23 12:28 1 A rendszerezés alapegysége: A csoport B halmaz C faj D törzs E osztály F ország ápr. 23 12:51 2 A faj jellemzői: A A faj egyedei

Részletesebben

Az ökoszisztéma Szerkesztette: Vizkievicz András

Az ökoszisztéma Szerkesztette: Vizkievicz András Az ökoszisztéma Szerkesztette: Vizkievicz András Az ökoszisztéma jelentése: ökológiai rendszer. Nem szerveződési szint. Az ökoszisztéma az ökológiai jelenségek értelmezése, vizsgálata céljából, (az ökológiai

Részletesebben

Energia. Abiotikus rendszer. élőhelyeken. Magyarországon környezetszennyező az egy főre eső települési hulladék

Energia. Abiotikus rendszer. élőhelyeken. Magyarországon környezetszennyező az egy főre eső települési hulladék MINDENÖSSZEFÜGGMINDENNEL Táplálékhálózatok a városi v élőhelyeken Kölcsönhatások Körforgások Energia felhasználása Abiotikus X abiotikus Hőmérséklet és csapadék= klíma Abiotikus X biotikus Biotikus X abiotikus

Részletesebben

2. Alapfeltevések és a logisztikus egyenlet

2. Alapfeltevések és a logisztikus egyenlet Populáció dinamika Szőke Kálmán Benjamin - SZKRADT.ELTE 22. május 2.. Bevezetés A populációdinamika az élőlények egyedszámának és népességviszonyainak térbeli és időbeli változásának menetét adja meg.

Részletesebben

Koevolúció. Kölcsönös egymásra hatás fajok evolúciójában

Koevolúció. Kölcsönös egymásra hatás fajok evolúciójában Koevolúció Kölcsönös egymásra hatás fajok evolúciójában Koevolúció Gén-génért koevolúció Specifikus koevololúció Guild koevolúció (diffúz koevolúció) Gén-génért modell - példa Haszonnövények (rozs) és

Részletesebben

Predáció szerepe a közösségszerkezet alakításában

Predáció szerepe a közösségszerkezet alakításában Predáció szerepe a közösségszerkezet alakításában Def.: A populáció méretet és/vagy a fajgazdagságot befolyásoló hatást zavarásnak (diszturbancia) nevezzük A zavarás lehet: predáció/herbivoria/parazitizmus

Részletesebben

A populáció: A populáció nagysága. A populáció nagyságát kifejezhetjük az egyedszámmal.

A populáció: A populáció nagysága. A populáció nagyságát kifejezhetjük az egyedszámmal. A populáció: Populációk Szerkesztette: Vizkievicz András azonos fajhoz tartozó egyedek, amelyek adott helyen és időben együtt élnek, egymás között szaporodnak, a faj folytonosságát fenntartó szaporodási

Részletesebben

Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802

Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802 Iskola neve:. Csapat neve:.. Csapattagok neve:. Környezetismeret-környezetvédelem országos csapatverseny 3. évfolyam I. forduló 2014. november 19. 1. a) Fejtsétek meg a rejtvényt! 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.

Részletesebben

KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS Az ember és környezete, ökoszisztémák. Dr. Géczi Gábor egyetemi docens

KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS Az ember és környezete, ökoszisztémák. Dr. Géczi Gábor egyetemi docens KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS Az ember és környezete, ökoszisztémák. Dr. Géczi Gábor egyetemi docens Ember és környezete az idő függvényében Barótfi, 2008 Ember és környezete az idő függvényében Barótfi, 2008 Nooszféra

Részletesebben

Kérdések, feladatok: 1. Milyen tényezők járulhatnak a populációk génállományának megváltozásához?

Kérdések, feladatok: 1. Milyen tényezők járulhatnak a populációk génállományának megváltozásához? III. BESZÁMOLÓ A populációk genetikai egyensúlya Az ideális populációra mely külső hatásoktól mentes a genetikai egyensúly jellemző. A reális populációkban folyamatos változás jellemző. Ennek következtében

Részletesebben

Növényi táplálkozás típusai

Növényi táplálkozás típusai A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: Heterotróf táplálkozási típusok bemutatása a növényvilágban Metszetkészítés, mikroszkópos megfigyelés Eszközszükséglet: Szükséges anyagok: orchidea növény,

Részletesebben

BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Biológia középszint 1712 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. október 26. BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a középszintű dolgozatok értékeléséhez

Részletesebben

Környezetvédelem (KM002_1)

Környezetvédelem (KM002_1) (KM002_1) 2. A környezetvédelem ökológiai alapjai 2016/2017-es tanév I. félév Dr. habil. Zseni Anikó egyetemi docens SZE, AHJK, Környezetmérnöki Tanszék Bármely faj bárhol, bármilyen mennyiségben megtalálható

Részletesebben

Éghajlatbarát mezőgazdaság? dr.gyulai Iván, Ökológiai Intézet

Éghajlatbarát mezőgazdaság? dr.gyulai Iván, Ökológiai Intézet Éghajlatbarát mez gazdaság? Éghajlatbarát mezőgazdaság? dr.gyulai Iván, Ökológiai Intézet A konvencionális mezőgazdaság éghajlati összefüggései I. Kibocsátások Energiafelhasználással összefüggő kibocsátások

Részletesebben

MÚZEUMI KÖZÉPISKOLAI BIOLÓGIA ÓRA TEMATIKÁJA

MÚZEUMI KÖZÉPISKOLAI BIOLÓGIA ÓRA TEMATIKÁJA MÚZEUMI KÖZÉPISKOLAI BIOLÓGIA ÓRA TEMATIKÁJA EMBER A TERMÉSZETBEN MŰVELTSÉGTERÜLET TÉMA: AZ INTERSPECIFIKUS KAPCSOLATOK BEVEZETÉS A tematika és a modulok használatáról A középiskolai múzeumi tanórák a

Részletesebben

Az ökológia alapjai. Az élőlény és környezete kölcsönhatásai: környezeti tényezők és források.

Az ökológia alapjai. Az élőlény és környezete kölcsönhatásai: környezeti tényezők és források. Az ökológia alapjai Az élőlény és környezete kölcsönhatásai: környezeti tényezők és források. Környezet A belső határozza meg, hogy a külvilágból mi fontos környék a külvilágnak az élőlény körül elforduló

Részletesebben

TARTALOM. Előszó 9 BEVEZETÉS A BIOLÓGIÁBA

TARTALOM. Előszó 9 BEVEZETÉS A BIOLÓGIÁBA Előszó 9 BEVEZETÉS A BIOLÓGIÁBA A biológia tudománya, az élőlények rendszerezése 11 Vizsgálati módszerek, vizsgálati eszközök 12 Az élet jellemzői, az élő rendszerek 13 Szerveződési szintek 14 EGYED ALATTI

Részletesebben

Általános ökológia előadás II. félév Szabó D. Zoltán

Általános ökológia előadás II. félév Szabó D. Zoltán Általános ökológia előadás II. félév Szabó D. Zoltán http://okologia.wordpress.com Felhasznált és javasolt irodalom: Begon, M., Harper, J.L., Townsend, C.R. 2006. Ecology Individuals, populations and communities.

Részletesebben

BIOLÓGIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

BIOLÓGIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Biológia középszint 1012 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. október 27. BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Útmutató a középszintű dolgozatok

Részletesebben

A NÖVÉNYEK SZAPORÍTÓSZERVEI

A NÖVÉNYEK SZAPORÍTÓSZERVEI A NÖVÉNYEK SZAPORÍTÓSZERVEI A NÖVÉNYEK KÉTSZAKASZOS EGYEDFEJLŐDÉSE NEMZEDÉKVÁLTAKOZÁS - ÁLTALÁNOS NÖVÉNYI TULAJDONSÁG - NEM GENETIKAI ÉRTELEMBEN VETT NEMZEDÉKEK VÁLTAKOZÁSA - IVAROS ÉS IVARTALAN SZAKASZ

Részletesebben

MIKROORGANIZMUSOK ÉS GOMBÁK AZ ÉLET ALAPJAI

MIKROORGANIZMUSOK ÉS GOMBÁK AZ ÉLET ALAPJAI A fordítás alapja: Explanatorium of Nature First published in Great Britain, London, 2017 Copyright Dorling Kindersley Limited, 2017 A Penguin Random House Company Fordította: Merkl Ottó, 2019 Szerkesztette:

Részletesebben

ETOLÓGIA. A kommunikációs magatartásformák evolúciója - csalás, megtévesztés - Pongrácz Péter

ETOLÓGIA. A kommunikációs magatartásformák evolúciója - csalás, megtévesztés - Pongrácz Péter ETOLÓGIA A kommunikációs magatartásformák evolúciója - csalás, megtévesztés - Pongrácz Péter Őszinteség? Manipuláció? Korai etológia ( információ-megosztás ) Egyértelmű, őszinte, kölcsönösen előnyös Evolúcióbiológia

Részletesebben

Szimbiotikus nitrogénkötés

Szimbiotikus nitrogénkötés Szimbiotikus nitrogénkötés Nitrogén körforgalom, kémiai és biológiai nitrogénkötés - szabadonélő, asszociatív és szimbiotikus nitrogénkötés. Növény-baktérium kapcsolatok: az agrobaktériumok és a rhizobiumok

Részletesebben

Ez megközelítőleg minden trofikus szinten érvényes, mivel a fogyasztók általában a felvett energia legfeljebb 5 20 %-át képesek szervezetükbe

Ez megközelítőleg minden trofikus szinten érvényes, mivel a fogyasztók általában a felvett energia legfeljebb 5 20 %-át képesek szervezetükbe ÉLŐ RENDSZEREK ENERGIAFORGALMA Az egyes táplálkozási (trofikus) szinteket elérő energiamennyiség nemcsak a termelők által megkötött energiától függ, hanem a fogyasztók energiaátalakítási hatékonyságától

Részletesebben

11. évfolyam esti, levelező

11. évfolyam esti, levelező 11. évfolyam esti, levelező I. AZ EMBER ÉLETMŰKÖDÉSEI II. ÖNSZABÁLYOZÁS, ÖNREPRODUKCIÓ 1. A szabályozás információelméleti vonatkozásai és a sejtszintű folyamatok (szabályozás és vezérlés, az idegsejt

Részletesebben

Környezetvédelem (KM002_1)

Környezetvédelem (KM002_1) (KM002_1) 2. A környezetvédelem ökológiai alapjai 2007/2008-as tanév I. félév Dr. Zseni Anikó egyetemi docens SZE, MTK, BGÉKI, Környezetmérnöki Tanszék Az ökológia fogalma ecology = szünbiológia Szünbiológia

Részletesebben

A KUTATÁS CÉLJA, A MUNKATERVBEN VÁLLALT KUTATÁSOK ISMERTETÉSE

A KUTATÁS CÉLJA, A MUNKATERVBEN VÁLLALT KUTATÁSOK ISMERTETÉSE Részletes szakmai zárójelentés A talaj tápanyag-ellátottságának és a szimbionta partnerek kompatibilitásának szerepe néhány mezőgazdasági haszonnövény mikorrhiza-függésében c. F42543 nyilvántartási számú

Részletesebben

minőségben (kivétel magpredátor, de itt késleltetés)

minőségben (kivétel magpredátor, de itt késleltetés) Herbivoria Def.: Élő növényi szövet fogyasztása parazita minőségben (kivétel magpredátor, de itt késleltetés) Milyen szervezetek? Kisméretű (gerinctelen, túlnyomóan specialisták = herbivor vagy fitofág

Részletesebben

kalap tönk gallér bocskor spóratartó

kalap tönk gallér bocskor spóratartó TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) Az erdő gombái A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: Az erdők élőlényei életközösségeket alkotnak, amelyben az egyes élőlények között kapcsolat és kölcsönhatás van. Az

Részletesebben

Az egysejtű eukarióták teste egyetlen sejtből áll, és az az összes működést elvégzi, amely az élet fenntartásához, valamint megújításához, a

Az egysejtű eukarióták teste egyetlen sejtből áll, és az az összes működést elvégzi, amely az élet fenntartásához, valamint megújításához, a Az egysejtű eukarióták teste egyetlen sejtből áll, és az az összes működést elvégzi, amely az élet fenntartásához, valamint megújításához, a szaporodáshoz szükséges. A sejtplazmától hártyával elhatárolt

Részletesebben

Dinamikai rendszerek, populációdinamika

Dinamikai rendszerek, populációdinamika Dinamikai rendszerek, populációdinamika Számítógépes szimulációk 1n4i11/1 Csabai István ELTE Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék 5.102 Email: csabaiθcomplex.elte.hu 2009 tavasz Dierenciálegyenletek a zikán

Részletesebben

A POLLINÁTORFAJOK ÉS VÉDELMÜK. A rovarbarát kert

A POLLINÁTORFAJOK ÉS VÉDELMÜK. A rovarbarát kert A POLLINÁTORFAJOK ÉS VÉDELMÜK A rovarbarát kert Pollinációnak a növények állatok általi beporzását nevezzük. A beporzást végző állatokat pollinátoroknak nevezzük. Ezek a fajok Magyarországon leggyakrabban

Részletesebben

2.1. C 3,C 4, CAM növények C 3 Calvin-Benson ciklus RUBISCO - fotorespiráció (CO 2 kibocsájtás) C 4 Hatch-Slack ciklus PEP karboxiláz RUBISCO-nál

2.1. C 3,C 4, CAM növények C 3 Calvin-Benson ciklus RUBISCO - fotorespiráció (CO 2 kibocsájtás) C 4 Hatch-Slack ciklus PEP karboxiláz RUBISCO-nál 2.1. C 3,C 4, CAM növények C 3 Calvin-Benson ciklus RUBISCO - fotorespiráció (CO 2 kibocsájtás) C 4 Hatch-Slack ciklus PEP karboxiláz RUBISCO-nál jóval nagyobb affinitás CAM Crassulacean acid metabolism

Részletesebben

SZÉNHIDRÁTOK. Biológiai szempontból legjelentősebb a hat szénatomos szőlőcukor (glükóz) és gyümölcscukor(fruktóz),

SZÉNHIDRÁTOK. Biológiai szempontból legjelentősebb a hat szénatomos szőlőcukor (glükóz) és gyümölcscukor(fruktóz), SZÉNHIDRÁTOK A szénhidrátok döntő többségének felépítésében három elem, a C, a H és az O atomjai vesznek részt. Az egyszerű szénhidrátok (monoszacharidok) részecskéi egyetlen cukormolekulából állnak. Az

Részletesebben

Anyag és energia az ökoszitémában -produkcióbiológia

Anyag és energia az ökoszitémában -produkcióbiológia Prudukcióbiológia Anyag és energia az ökoszitémában -produkcióbiológia Vadbiológia és ökológia #09 h Tárgya # A bioszférában lejátszódó biológia termelés folyamatai # Az élô szervezetek anyag- és energiaforgalma

Részletesebben

SZENNYVÍZ ISZAP KELETKEZÉSE,

SZENNYVÍZ ISZAP KELETKEZÉSE, SZENNYVÍZ ISZAP KELETKEZÉSE, ÖSSZETÉTELE, MEZŐGAZDASÁGI FELHASZNÁLÁSRA TÖRTÉNŐ ÁTADÁSA Magyar Károly E.R.Ö.V. Víziközmű Zrt. SZENNYVÍZ ÖSSZETEVŐI Szennyvíz: olyan emberi használatból származó hulladékvíz,

Részletesebben

ÁLTALÁNOS ÖKOLÓGIA. ELŐADÁS: Macalik Kunigunda. tel.: 0735 / GYAKORLAT: Szabó D. Zoltán

ÁLTALÁNOS ÖKOLÓGIA. ELŐADÁS: Macalik Kunigunda.   tel.: 0735 / GYAKORLAT: Szabó D. Zoltán ÁLTALÁNOS ÖKOLÓGIA ELŐADÁS: Macalik Kunigunda e-mail: kmacalik@gmail.com tel.: 0735 / 407010 GYAKORLAT: Szabó D. Zoltán KÖNYVÉSZET Begon, M., Townsend, C.R., Harper, J.L., 2006: Ecology from Individuals

Részletesebben

Testanyagaink állandóan változnak

Testanyagaink állandóan változnak Testanyagaink állandóan változnak Az emberi szervezetet mintegy 100 trillió (100 milliószor millió) sejt alkotja. Ezek közül óránként mintegy 100 milliárd sejt elhal, de helyüket és szerepüket azonnal

Részletesebben

Az állatok természetes élőhelyükön magányosan vagy csoportokban élnek. A csoportok rendkívül sokfélék lehetnek. Családot alkotnak a szülők és

Az állatok természetes élőhelyükön magányosan vagy csoportokban élnek. A csoportok rendkívül sokfélék lehetnek. Családot alkotnak a szülők és TÁRSAS VISELKEDÉS Az állatok természetes élőhelyükön magányosan vagy csoportokban élnek. A csoportok rendkívül sokfélék lehetnek. Családot alkotnak a szülők és utódaik, kolóniát a nagy telepekben élő családok,

Részletesebben

Az evolúció folyamatos változások olyan sorozata, melynek során bizonyos populációk öröklődő jellegei nemzedékről nemzedékre változnak.

Az evolúció folyamatos változások olyan sorozata, melynek során bizonyos populációk öröklődő jellegei nemzedékről nemzedékre változnak. Evolúció Az evolúció folyamatos változások olyan sorozata, melynek során bizonyos populációk öröklődő jellegei nemzedékről nemzedékre változnak. Latin eredetű szó, jelentése: kibontakozás Időben egymást

Részletesebben

BIOLÓGIA OSZTÁLYOZÓ VIZSGA ÉS JAVÍTÓVIZSGA KÖVETELMÉNYEK (2016)

BIOLÓGIA OSZTÁLYOZÓ VIZSGA ÉS JAVÍTÓVIZSGA KÖVETELMÉNYEK (2016) BIOLÓGIA OSZTÁLYOZÓ VIZSGA ÉS JAVÍTÓVIZSGA KÖVETELMÉNYEK (2016) 1 Biológia tantárgyból mindhárom évfolyamon (10.-11.-12.) írásbeli és szóbeli vizsga van. A vizsga részei írásbeli szóbeli Írásbeli Szóbeli

Részletesebben

Dr. Torma A., egyetemi adjunktus. SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM, Környezetmérnöki Tanszék, Dr. Torma A. Készült: Változtatva: - 1/39

Dr. Torma A., egyetemi adjunktus. SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM, Környezetmérnöki Tanszék, Dr. Torma A. Készült: Változtatva: - 1/39 KÖRNYEZETVÉDELEM 5. Előadás 2011.10.05. Dr. Torma A., egyetemi adjunktus SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM, Környezetmérnöki Tanszék, Dr. Torma A. Készült: 13.09.2008. Változtatva: - 1/39 AZ ÖKOLÓGIA FOGALMA EREDETE

Részletesebben

Az energia áramlása a közösségekben

Az energia áramlása a közösségekben Az energia áramlása a közösségekben minden biológiai entitásnak szüksége van: anyagra energiára kísértés: ugyanúgy kezelni az anyag- és energia körforgást mint szervezetek esetében DE: elvetettük a Clements

Részletesebben

IV. TALENTUM - természettudományok és informatika verseny országos döntője. Temesvár, február 24. BIOLÓGIA FELADATLAP X.

IV. TALENTUM - természettudományok és informatika verseny országos döntője. Temesvár, február 24. BIOLÓGIA FELADATLAP X. IV. TALENTUM - természettudományok és informatika verseny országos döntője Temesvár, 2018. február 24. BIOLÓGIA FELADATLAP X. OSZTÁLY I. EGYSZERŰ VÁLASZTÁS (40 pont) A kérdéshez kapcsolódó állítások közül

Részletesebben

Nyitvatermők megfigyelése

Nyitvatermők megfigyelése A kísérlet megnevezése, célkitűzései: Nyitvatermők fajainak megismerése A virágzat vizsgálata A levelek mikroszkópos vizsgálata Kész fenyőmetszet megfigyelés Eszközszükséglet: Szükséges anyagok: lucfenyő

Részletesebben

A nitrogén körforgalma. A környezetvédelem alapjai május 3.

A nitrogén körforgalma. A környezetvédelem alapjai május 3. A nitrogén körforgalma A környezetvédelem alapjai 2017. május 3. A biológiai nitrogén körforgalom A nitrogén minden élő szervezet számára nélkülözhetetlen, ún. biogén elem Részt vesz a nukleinsavak, a

Részletesebben

Populációdinamika. Számítógépes szimulációk szamszimf17la

Populációdinamika. Számítógépes szimulációk szamszimf17la Populációdinamika Számítógépes szimulációk szamszimf17la Csabai István, Stéger József ELTE Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék Email: csabai@complex.elte.hu, steger@complex.elte.hu Bevezetés Dierenciálegyenletek

Részletesebben

Pollinátoroka városban

Pollinátoroka városban Pollinátoroka városban Mit tesznek, és mit tehetünk értük? Vilisics Ferenc Ph.D. város(i)ökológus Viherkehä Oy (Finnország) Pollinators: an essentialbut decliningresource Soha nem tettünk annyit (akarva

Részletesebben

TERMÉSZETTUDOMÁNY JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

TERMÉSZETTUDOMÁNY JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Természettudomány középszint 0721 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. október 31. TERMÉSZETTUDOMÁNY KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM I. Rénszarvascsordák

Részletesebben

Mikroorganizmusok patogenitása

Mikroorganizmusok patogenitása Mikroorganizmusok patogenitása Dr. Maráz Anna egyetemi tanár Mikrobiológia és Biotechnológia Tanszék Élelmiszertudományi Kar Budapesti Corvinus Egyetem Mikroorganizmusok kölcsönhatásai (interakciói) Szimbiózis

Részletesebben

Biológia. Biológia 9/29/2010

Biológia. Biológia 9/29/2010 Biológia Bevezetés a biológiába élettelen és élő állapot; az élőlények jellemzői: egyediség, biostruktúra, szervezettség, kémiai tulajdonság; anyag-és energiacsere, ingerlékenység, mozgásjelenségek, szaporodás,

Részletesebben

(ÁT)VÁLTOZÁS. Budainé Kántor Éva Reimerné Csábi Zsuzsa Lückl Varga Szidónia

(ÁT)VÁLTOZÁS. Budainé Kántor Éva Reimerné Csábi Zsuzsa Lückl Varga Szidónia (ÁT)VÁLTOZÁS Budainé Kántor Éva Reimerné Csábi Zsuzsa Lückl Varga Szidónia Feladat kiosztása Lapozd át a Szitakötő tavaszi számát, és keresd ki azokat a cikkeket amelyek változással, illetve átváltozással

Részletesebben

A tantárgy besorolása: kötelező A tantárgy elméleti vagy gyakorlati jellegének mértéke, képzési karaktere 100/0 (kredit%)

A tantárgy besorolása: kötelező A tantárgy elméleti vagy gyakorlati jellegének mértéke, képzési karaktere 100/0 (kredit%) Tantárgy neve: Talajökológia Kreditértéke: 3 A tantárgy besorolása: kötelező A tantárgy elméleti vagy gyakorlati jellegének mértéke, képzési karaktere 100/0 (kredit%) A tanóra típusa és óraszáma: 28 óra

Részletesebben

A Föld ökoszisztémája

A Föld ökoszisztémája A Föld ökoszisztémája Az ökoszisztéma Az ökoszisztéma, vagy más néven ökológiai rendszer olyan strukturális és funkcionális rendszer, amelyben a növények, mint szerves anyag termelők, az állatok mint fogyasztók,

Részletesebben

ÉLÕ KÖRNYEZETEM TERMÉSZETISMERET

ÉLÕ KÖRNYEZETEM TERMÉSZETISMERET Tompáné Balogh Mária ÉLÕ KÖRNYEZETEM TERMÉSZETISMERET Környezetem élõvilága TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK éves tanulók részére 0 Évfolyam 0 A tanuló neve pauz-westermann . Mi a haszonkert? ÔSZ A HASZONKERTBEN

Részletesebben

A bioenergetika a biokémiai folyamatok során lezajló energiaváltozásokkal foglalkozik.

A bioenergetika a biokémiai folyamatok során lezajló energiaváltozásokkal foglalkozik. Modul cím: MEDICINÁLIS ALAPISMERETEK BIOKÉMIA BIOENERGETIKA I. 1. kulcsszó cím: Energia A termodinamika első főtétele kimondja, hogy a különböző energiafajták átalakulhatnak egymásba ez az energia megmaradásának

Részletesebben

BIOLÓGIA VERSENY 8. osztály február 20.

BIOLÓGIA VERSENY 8. osztály február 20. BIOLÓGIA VERSENY 8. osztály 2016. február 20. Kód Elérhető pontszám: 100 Elért pontszám: I. feladat. Fogalomkeresés (10 pont) a. :olyan egyedek összessége, amelyek felépítése, életműködése, élettérigénye

Részletesebben

Varga László

Varga László Új mikrobiológiai talajkezelési lehetőségek és termékfejlesztések az ökológiai 2017. 12. 09. termesztésben, misztériumok nélkül Varga László +36 30 928 6172 Mik a termelés kritikus pontjai? Időjárás Kártevők

Részletesebben

Szülői viselkedés evolúciója. Emeltszintű etológia Pongrácz Péter

Szülői viselkedés evolúciója. Emeltszintű etológia Pongrácz Péter Szülői viselkedés evolúciója Emeltszintű etológia Pongrácz Péter Apa vagy anya gondoz? Evolúciós magyarázatok Belső megtermékenyítés anya gondoz Külső megtermékenyítés apa gondoz DE MIÉRT? 1. hipotézis:

Részletesebben

A talaj szerves anyagai

A talaj szerves anyagai A talaj szerves anyagai a talajban elıfordul forduló összes szerves eredető anyagok a talaj élılényei (élı biomassza), a talajban élı növények nyek gyökérzete rzete, az elhalt növényi n nyi és állati maradványok

Részletesebben

Természettudomány témakör: Genetika, fajok, fajták Növények, gombák, baktériumok működése, előfordulása Éghajlattípusok növénytakarói

Természettudomány témakör: Genetika, fajok, fajták Növények, gombák, baktériumok működése, előfordulása Éghajlattípusok növénytakarói Természettudomány 5-6. témakör: Genetika, fajok, fajták Növények, gombák, baktériumok működése, előfordulása Éghajlattípusok növénytakarói Genetika - alapok A genetika két fogalmat takar: - klasszikus

Részletesebben

Pedagógiai Kar Tantárgypedagógiai Tanszék. Ökológia. Összeállította: Dávid János. főiskolai docens

Pedagógiai Kar Tantárgypedagógiai Tanszék. Ökológia. Összeállította: Dávid János. főiskolai docens Pedagógiai Kar Tantárgypedagógiai Tanszék Ökológia Összeállította: Dávid János főiskolai docens ÖKOLÓGIAI SZERVEZŐDÉSI SZINTEK biológiai rendszerek: az élő egyedek összessége és az élettelen környezet

Részletesebben

Biológia 7. évfolyam osztályozó- és javítóvizsga követelményei

Biológia 7. évfolyam osztályozó- és javítóvizsga követelményei Biológia 7. évfolyam osztályozó- és javítóvizsga követelményei 1. Forró éghajlati övezet: növényzeti övei, az övek éghajlata, talaja esőerdő, trópusi lombhullató erdőszerkezete, szavanna, sivatagok jellemzése

Részletesebben

AZ ELSŐ TABLETTA FORMÁJÚ BIOSTIMULÁNS

AZ ELSŐ TABLETTA FORMÁJÚ BIOSTIMULÁNS AZ ELSŐ TABLETTA FORMÁJÚ BIOSTIMULÁNS Csak egy Click Jótékony mikrobiológia A növény fejlődését elősegítő rizobaktérium Szerves összetevők Starter hatás Biostimuláns hatás Növeli a növény stressztűrő képességét.

Részletesebben

BIOLÓGIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

BIOLÓGIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Biológia középszint 0613 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 18. BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Útmutató a középszintű dolgozatok értékeléséhez

Részletesebben

Az ökológia alapjai. Diverzitás és stabilitás

Az ökológia alapjai. Diverzitás és stabilitás Az ökológia alapjai Diverzitás és stabilitás Diverzitás = sokféleség, változatosság a sokféleség kvantitatív megjelenítése biodiverzitás: a biológiai változatosság matematikai (kvantitatív) megjelenítése

Részletesebben