Miért válaszd - avagy miért ne válaszd a könnyűszerkezetes házat?

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Miért válaszd - avagy miért ne válaszd a könnyűszerkezetes házat?"

Átírás

1 Miért válaszd - avagy miért ne válaszd a könnyűszerkezetes házat? 10 pont a könnyűszerkezetes házak előnyeiről, hátrányairól Általános tévhitek a könnyűszerkezettel kapcsolatban, ezek összefoglalása, bővebb kifejtése, érvek és ellenérvek. Készítette: Nyiri Zsuzsa, Nyirépterv Kft.

2 1 Miért válaszd - avagy miért ne válaszd a könnyűszerkezetes házat? Kedves Leendő Háztulajdonos! Üdvözöllek! Nyiri Zsuzsa vagyok, a Te építész terveződ. Azért hoztam létre ezt a tanulmányt, hogy segítsek Neked a nagy Döntésben. Tudom, hogy egy ilyen döntést meghozni nem egyszerű, szükséged van a lehető legtöbb információra. Ebben leszek a segítségedre. A férjem is építész, így a saját irodánkon belül a teljes folyamatot mi visszük végig: a tervezéstől a műszaki vezetésig és ellenőrzésig. Célom, hogy a kezünk alól kizárólag jó és vállalható házak kerüljenek ki. Szeretem a kihívást, a nehéz feladatokat, a tervezés számomra öröm, alkotás, és család- pszichológia is egyben. Miért a könnyűszerkezetes házak? Néhány éve kapcsolatba kerültem a KÖHE, Könnyűszerkezetes Házak Egyesületével, amely egyesület rendelkezik ÉME engedéllyel, és a helyszínen összeállított, rugalmasan tervezhető faszerkezetes házakat építő kivitelező cégekből áll. Az első, ma már referenciaházunk tervezésénél és kivitelezésénél kialakult a megfelelő kapcsolat közöttünk és a kivitelező csapat között.

3 2 Miért válaszd - avagy miért ne válaszd a könnyűszerkezetes házat? Íme, támpontként 10 dolog, amit érdemes végiggondolni a könnyűszerkezetes házakkal kapcsolatosan: 1. Ár érték arány Azonos műszaki szintű és energetikai kategóriájú (A) házak összehasonlítása: A könnyűszerkezetes ház kulcsrakész építési ára 145 ezerft +Áfa Egy hagyományos téglaház kulcsrakész ára ezer Ft + Áfa Olcsóbb tehát megépíteni, mint a hagyományos házat, azonban ingatlanosok szerint olcsóbban is lehet értékesíteni. Ez a tendencia megváltozóban van, mivel inkább a régebbi faházakra igaz, a modern új technológia, amiről megfelelőségi igazolásunk és kiváló energetikai tanúsítványunk is van, már el fogja érni az egyéb házak árát.

4 3 Miért válaszd - avagy miért ne válaszd a könnyűszerkezetes házat? 2. Milyen a könnyűszerkezetes ház élettartama és értékállósága? A faszerkezetű ház ugyanolyan élettartamú lehet, mint egy téglaház. Maga az anyag I. osztályú fából készül, áztatva, kezelve, szárítva. Ez a faanyag nem egyezik meg az erdőben frissen kivágott fával, ami elvetemedik, stb... Ellenáll gombának, rovarnak, tűznek, víznek. Téglaház esetében a beépített anyagok kevésbé ellenőrzöttek, itt az építési hatóságon kívül minden esetben jelen van és ellenőriz az ÉMI is, valamint tűzvédelmi számítás is készül. A beépített anyagoknak tűzállónak kell lenni, így például sima gipszkarton lap helyett tűz gátló gipszkartont használunk.

5 4 Miért válaszd - avagy miért ne válaszd a könnyűszerkezetes házat? 3. Milyen a faház hőszigetelése? Felmerül sokszor, hogy a könnyűszerkezet nem tartja olyan jól a hőt, mint a nehéz téglaház. Ebben van igazság, de az energetika ennél komplikáltabb, és más tényezők is közrejátszanak benne. A könnyűszerkezetes ház energia tudatos, akár passzívház építhető a szerkezetből. Magában a váz közt található min. 15 cm hőszigetelés. A vázon kívül, a homlokzaton újabb hőszigetelő réteg kerül erre, ami alapvetően 5 cm dryvit hőszigetelés, de ez szintén növelhető, 8, 10, 15 cm-re is akár, igénytől és pénztárcától függően. Külső falszerkezetek hőátbocsátása az ÉMI vizsgálata szerint: A típ. (belül lambéria, kívül fa gerenda borítású) : U= 0,25 W/m2K B típ. (belül tg. gipszkarton, kívül vakolt, 5 cm dryvitos) U= 0,22 W/m2K

6 5 Miért válaszd - avagy miért ne válaszd a könnyűszerkezetes házat? C típ.(belül lambéria, kívül nútféderes fenyő burkolat) U= 0,29 W/m2K 22 cm rönkfal U= 0,52-0,55 W/m2K Födémszerkezet: U= 0,25 W/m2K Téglaépítésű házaknál ugyanez így néz ki: A hőátbocsátási tényező követelményértéke 0,45 W/m2K. A táblázatból látható, hogy a B típusú faszerkezetes külső fallal egy szinten a 38 cm soklyukú, vagy Ytong fal 12 cm dryvit szigeteléssel van. Ez a falszerkezet tehát 50 cm vastagságú lenne,

7 6 Miért válaszd - avagy miért ne válaszd a könnyűszerkezetes házat? míg faszerkezetnél ez 25 cm, azaz a fele!. Mivel minden beépített m2 számít és pénzt jelent, nem mindegy ez a szám sem! Amiben gyengébb a könnyűszerkezet, nyári túlmelegedésnek nevezzük. Ezt ki lehet küszöbölni tervezéssel, a tájolással, átszellőztethetőséggel, a nyílászárók árnyékolásával, nagy ereszekkel, és a hideg belső padlóburkolatokkal. Ez a hátrány sem egészen igaz, mert ugyanakkor ezt a házat sokkal gyorsabban fel lehet fűteni télen,

8 7 Miért válaszd - avagy miért ne válaszd a könnyűszerkezetes házat? kis fűtésszámlával megúszható, és a jó hőszigetelésnek köszönhetően jól tartja is a meleget. Nyáron pedig az árnyékolással és szellőztetéssel a felmelegedés megelőzhető. Valójában csak a tetőteres házaknál jellemző ez a kockázat, ez azonban a téglaházaknál is fenn áll, mivel azok tetőszerkezete ugyanilyen. Amikor nyár közepére a téglaház átmelegszik, akkor viszont annak lehűtése jóval nehezebb feladat, és több energia.

9 8 Miért válaszd - avagy miért ne válaszd a könnyűszerkezetes házat? 4. Döng a födém? A fa födém döng, ha járnak rajta. Az eredeti ÉMI által elfogadott födém rétegrend hanggátlása nem túl jó. Ez ellen van megoldás, egyedi rétegrendet lehet alkalmazni, ami az ÉMI rétegrendjénél több annyival, hogy egy beton padlót tartalmaz, ami lehetővé teheti a padlófűtést is a tetőtérben, valamint a döngést csökkenti. Ez a kérdés ugyanígy felmerül minden háznál, ahol fa födém készül. Miért jobb mégis a fa födém a beton födémnél? Olcsóbb, és együtt mozog a házzal, jóval gyorsabban elkészül.

10 9 Miért válaszd - avagy miért ne válaszd a könnyűszerkezetes házat? 5. Hogy néz ki a könnyűszerkezetes ház? Nem akarunk egy "faház"-ban lakni. Sajnos rosszul cseng a könnyűszerkezetes szó, elcsépelték és lejáratták hozzá nem értő, olcsó Jánosok. Azonban, ha a név mögé benézünk, a komolyan ellenőrzött szerkezet, és gyártási technológia elég jó kiindulópont. A gagyi minőség helyett itt színvonalas házak készülnek, gondoljunk csak a skandináv építészetre. A házak formája nem szükségszerűen kutyaól, nem víkendház, lehet bármilyen. A mai modern, egybenyitott terek megoldhatóak, a nagy ablakok, fedett terasz, tetőtér, cseréptető, napelem, stb. A ház külső és belső megjelenése is bármilyen lehet, csak fantázia kell hozzá.

11 10 Miért válaszd - avagy miért ne válaszd a könnyűszerkezetes házat? A könnyűszerkezetes ház falainak megjelenése lehet: vakolt falú tégla burkolatos kő burkolatos a burkolatos, lambériás gerendaház is. (A gerendaház esetében kicsit más a felépítés.) A családi házak tervezésekor ugyanúgy megtervezhető egy tégla ház is jól vagy rosszul, mint egy faház.

12 11 Miért válaszd - avagy miért ne válaszd a könnyűszerkezetes házat? 6. Faház tervek és típustervek Érdekes módon, amikor a faház szóba jön, az emberek elkezdenek keresgélni a készházak, amerikai típusú gyorsházak között. majd eljutnak a piacon még fellelhető nagyon olcsó- ám jogosulatlanul épített faházakhoz. Manapság a könnyűszerkezetes házak építéséhez ÉME engedély szükséges. Ez azt jelenti, hogy egy létező, engedélyben ismertetett rétegrend és gyártási terv szerint kell dogozni, ahhoz, hogy a termék, ami a ház maga, megfeleljen az előírásoknak. Az emberek többsége elkezdi nézegetni a típustervek tömegét, és ezek láttán el is megy a kedve az egésztől.

13 12 Miért válaszd - avagy miért ne válaszd a könnyűszerkezetes házat? 7. Ha rosszul kivitelezik a házat, akkor rémálommá válik. Ez igaz! És igaz a téglaházra is! Nézzünk meg egy 30, 50 éves házat akár. Penészes, dohos, hőhidas. Annak ellenére, hogy még nem is a mai gyengébb téglákból épültek. A kivitelezés elrontása persze lehetséges, azonban a megfelelő, megbízható cég választása segít ebben. Döntés előtt meg lehet nézni megépült házakat. Az már önmagában is jelent valamit, hogy cégünk telefonszáma 10 éve változatlan, és kivitelezőnk a régi megrendelőkkel olyan jó kapcsolatban maradt, hogy a házak megtekinthetők.

14 13 Miért válaszd - avagy miért ne válaszd a könnyűszerkezetes házat? 8. A könnyűszerkezetes házak hangszigetelése gyenge. Ennek semmi valóságalapja nincsen. A válaszfalak faszerkezetes gipszkarton falak, amit hangszigetelő anyaggal kitöltünk. A hangszigetelés minősége igénytől függően lehet jobb, a válaszfal lehet vastagabb is. A tégla és szilikát anyagú építőanyagok átlagos léghanggátlása 40 db körül mozog, míg a hangszigetelt gipszkarton válaszfalaké db.

15 14 Miért válaszd - avagy miért ne válaszd a könnyűszerkezetes házat? 9. Az építés szerelő jellegű és ha elrontják? Az, hogy az építési munka nagy része szerelő jellegű munka, éppen a könnyűszerkezetes faházak nagy előnye. Emiatt az építkezés gyorsan, flottul halad, maga a kivitelezés is tiszta, áttekinthető. Nincsenek állási idők, a könnyűszerkezetes házaknál a kivitelezés valóban 3 hónap alatt véget ér. A létrehozott falfelületek síkfelületek, derékszögek és egyeneseknincsenek görbe, domború és amorf szobák. Megfelelő szaktudás nélkül ne építsen senki semmit - ez minden házra igaz!

16 15 Miért válaszd - avagy miért ne válaszd a könnyűszerkezetes házat? 10. Gyors építés, tervezhető költözés! A rövid elkészülési idő, valamint az általunk elejétől kezdve kompletten leszervezett tervezés- kivitelezés, segít minket abban, hogy a ház ára ne változzon a tervezett pillanattól az átadásig! Ezáltal a könnyűszerkezetes ház ára és épülési ideje jól tervezhető. Ha a család költözni akar, a szükséges idő és pénz előre kikalkulálható, minimális hibaszázalékkal.

17 16 Miért válaszd - avagy miért ne válaszd a könnyűszerkezetes házat? Személyes ajánlat Neked Ezzel a végére értél ennek a tanulmánynak. Tudom, hogy most érzed igazán, hogy mennyire fontos, hogy megfelelő szakemberre bízd már a tervezést is. Olyanra van szükséged, akinek sok éves tapasztalata van ezen a területen. Miért fontos Neked, hogy tapasztalt és naprakész szakemberrel konzultálj a témában? Nézzünk néhány szempontot: odafigyel az igényeidre, segít kialakítani a megfelelő elosztást, egy kényelmes otthont tervez neked Érdekel Téged a könnyűszerkezetes ház témája, ezért szeretnék segíteni a döntésben. Ajándékba adok Neked egy 5000 forintos kupont, amit skypeos tanácsadásra válthatsz be. További részletekért kattints ide: Ez az alkotás a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi licenc alá tartozik. A licenc megtekintéséhez látogass el a oldalra.

Szalmabála Építészet

Szalmabála Építészet Szalmabála Építészet 1 Tartalom A kiadvány célja:... 4 Mi a lényege a szalmaházaknak?... 4 Az alapanyag:... 4 A szalmabála építőanyag tulajdonságai:... 5 Hőszigetelés... 5 Hangszigetelés... 7 Időtállóság....

Részletesebben

VAN MEGOLDÁS. a magas fűtésszámlák és a penészes falak ellen

VAN MEGOLDÁS. a magas fűtésszámlák és a penészes falak ellen VAN MEGOLDÁS a magas fűtésszámlák és a penészes falak ellen Maradjon több pénze a kasszában és gyönyörködjön évek múlva is otthona homlokzatának élénk színeiben. www.mapei.hu TECHNOLÓGIA, MELYRE ÉPÍTHET

Részletesebben

2013-2014 1. szám. Hatékony Ház Napok. Nyisson Ön is! www.hatekonyhaz.hu

2013-2014 1. szám. Hatékony Ház Napok. Nyisson Ön is! www.hatekonyhaz.hu 2013-2014 1. szám Hatékony Ház Napok Nyisson Ön is! www.hatekonyhaz.hu Szakmai partnereink Passzív és energiatakarékos házak Építtetőktől építtetőknek médiatámogatóink Projekt gazda A Hatékony Ház Napok

Részletesebben

Képzelje csak el! Homlokzatok kompromisszumok nélkül

Képzelje csak el! Homlokzatok kompromisszumok nélkül Képzelje csak el! Homlokzatok kompromisszumok nélkül Homlokzatok kompromisszumok nélkül ROCKWOOL 4 az 1-ben Közismert, hogy a Rockwool termékek kiváló hőszigetelők, de ezenfelül még további négy hasznos

Részletesebben

Kemencés kis okos A dongás kemence, alapfogalmai. Segítség dongás kemence építéséhez.

Kemencés kis okos A dongás kemence, alapfogalmai. Segítség dongás kemence építéséhez. Kemencés kis okos A dongás kemence, alapfogalmai. Segítség dongás kemence építéséhez. Írta: cibatapapa Katona István A helyesírást helyre tette, Mamóca & Lektorálta és érthetőbbé tette a tervrajzokat készítette:

Részletesebben

Beépített tetőterek hő- és hangszigetelése

Beépített tetőterek hő- és hangszigetelése URSA GLASSWOOL URSA XPS Beépített tetőterek hő- és hangszigetelése Szarufa közötti és alatti szigetelés 02 URSA GLASSWOOL 03 Tallin Szent Pétervár Tartalomjegyzék Tchudovo North Licolnshire London Noisiel

Részletesebben

Sikeres feladatkiadás

Sikeres feladatkiadás Sikeres feladatkiadás Teremts több időt már holnaptól! www.feladatkiadas.hu Tartalomjegyzék Előszó...3 Mi az a képesség, ami önmagában több időt adhat neked, mint az összes időgazdálkodási technika?...3

Részletesebben

A burkoló munka funkció és esztétika szempontjából is fontos. A burkolat a ház egyik fő építőelemét jelenti, de meghatározza a ház hangulatát is.

A burkoló munka funkció és esztétika szempontjából is fontos. A burkolat a ház egyik fő építőelemét jelenti, de meghatározza a ház hangulatát is. Hét szegedi mester azzal a céllal hozta létre ezt az oldalt, hogy az Ön segítségére legyen mindenben, ami a burkolással kapcsolatos. A hét szegedi mester kellő szakértelemmel és több éves tapasztalattal

Részletesebben

Magastetők szigetelése a szarufák között és alatt. Magastetők szigetelése a szarufák között és alatt

Magastetők szigetelése a szarufák között és alatt. Magastetők szigetelése a szarufák között és alatt Magastetők szigetelése a szarufák között és alatt 2006 Magastetők szigetelése a szarufák között és alatt Környezetvédelem Tűzvédelem Csend Komfort energiát takarít meg Önnek, mivel kiváló hőszigetelő nem

Részletesebben

Beszélgetés Karácsony Tamás építésszel

Beszélgetés Karácsony Tamás építésszel NAGY T. KATALIN Beszélgetés Karácsony Tamás építésszel - Milyen ma építésznek lenni? Milyen helyzetben van ez a szakma? - Azt gondolom, hogy a szakmám nincsen jó helyzetben, nem egy elismert, nem minden

Részletesebben

Miért JÓ az ÜVEGGYAPOT a tetőtérbe?

Miért JÓ az ÜVEGGYAPOT a tetőtérbe? Az ásványgyapotokról - bővebben Az elmúlt néhány évben a különböző épületenergetikai minősítések fontossága és szükségessége jelentősen megnőtt. Természetesen ezzel egyidőben előtérbe kerültek egyéb fogalmak

Részletesebben

Milyen elônyt nyújt Önnek a SASSZEM-KEZELÉS az összes többi, hagyományos lézerkezeléshez képest?

Milyen elônyt nyújt Önnek a SASSZEM-KEZELÉS az összes többi, hagyományos lézerkezeléshez képest? Klinikánk kizárólag a hagyományos lézerkezeléseknél korszerűbb, bizonyítottan élesebb látást nyújtó SASSZEM-KEZELÉS -t végzi. Hazánkban egyedül az OPTIK + rendelkezik a SASSZEM-KEZELÉS -hez szükséges valamennyi

Részletesebben

Értékvédelem. Tartalomjegyzék. Kutatási összefoglaló. A feleletválasztós kérdés értékelése 1/13

Értékvédelem. Tartalomjegyzék. Kutatási összefoglaló. A feleletválasztós kérdés értékelése 1/13 1/13 Értékvédelem Tartalomjegyzék Kutatási összefoglaló...1 A feleletválasztós kérdés értékelése...1 Szabadsoros hozzászólások értékelése [78 vélemény]...2 Részletes vélemények...3 Kutatási összefoglaló

Részletesebben

KÜLÖNBÖZŐ ALACSONY ENERGIAIGÉNYŰ HÁZAK TÖBBLETKÖLTSÉGEI EGY 110 m2-es, BUDAPESTI ÚJ HÁZ ESETÉBEN 2011. 11. 09.

KÜLÖNBÖZŐ ALACSONY ENERGIAIGÉNYŰ HÁZAK TÖBBLETKÖLTSÉGEI EGY 110 m2-es, BUDAPESTI ÚJ HÁZ ESETÉBEN 2011. 11. 09. KÜLÖNBÖZŐ ALACSONY ENERGIAIGÉNYŰ HÁZAK TÖBBLETKÖLTSÉGEI EGY 110 m2-es, BUDAPESTI ÚJ HÁZ ESETÉBEN 2011. 11. 09. szerző: Berkeczi István - www.berkeczi.hu BEVEZETÉS: MIÉRT ÉRDEMES AZ ENERGIAIGÉNY CSÖKKENTÉSÉVEL

Részletesebben

Mikor vásárolj, és mikor adj el a profit eléréséért?

Mikor vásárolj, és mikor adj el a profit eléréséért? Mikor vásárolj, és mikor adj el a profit eléréséért? A TŐZSDEI GRAFIKONOK ELEMZÉSE 1. Bevezetés A grafikonok elemzése még sosem volt ennyire népszerű. Ennek az az egyik oka, hogy manapság már olcsón lehet

Részletesebben

INDULJ EL! Irányjelző vállalkozni szándékozó fiataloknak

INDULJ EL! Irányjelző vállalkozni szándékozó fiataloknak INDULJ EL! Irányjelző vállalkozni szándékozó fiataloknak Indulj el! Irányjelző vállalkozni szándékozó fiataloknak Köszöntő Mindenkinek van egy álma vagy legalábbis ötlete, elképzelése arra vonatkozóan,

Részletesebben

STR-Prinzip. A tartós biztonság alapja. Homlokzati hõszigetelõ rendszerek dûbelezése

STR-Prinzip. A tartós biztonság alapja. Homlokzati hõszigetelõ rendszerek dûbelezése R STR-Prinzip R A tartós biztonság alapja Homlokzati hõszigetelõ rendszerek dûbelezése Impresszum Kiadó: EJOT Hungaria Kft., H-139 Budapest, Ócsai út 1-3. www.ejot.hu Felelõs szerkesztõ: Gellér Ákos Szakmai

Részletesebben

AZ ENERGIAFELHASZNÁLÁS LEHETŐSÉGEI. Energiafelhasználásunk eredete

AZ ENERGIAFELHASZNÁLÁS LEHETŐSÉGEI. Energiafelhasználásunk eredete AZ ENERGIAFELHASZNÁLÁS LEHETŐSÉGEI Energiafelhasználásunk eredete Technikai fejlődésének fontos lépcsőfokát jelentette, amikor az ember az eszközhasználat mellett gépeket kezdett alkalmazni. Rövidesen

Részletesebben

Hogyan rendelj fordítást?

Hogyan rendelj fordítást? Útmutató a fordítás ügyes intézéséhez Hogyan rendelj fordítást? Ha nem vagy tapasztalt a fordításban, akkor jó hasznát veheted ennek az útmutatónak. Röviden bemutatjuk, milyen ismeretek szükségesek a jó

Részletesebben

Ne vegyen fel hitelt, mielőtt ezt a 30 legfontosabb tanácsunkat nem olvasta el - Ingyenes hiteligénylésre felkészítő csomag

Ne vegyen fel hitelt, mielőtt ezt a 30 legfontosabb tanácsunkat nem olvasta el - Ingyenes hiteligénylésre felkészítő csomag Ne vegyen fel hitelt, mielőtt ezt a 30 legfontosabb tanácsunkat nem olvasta el - Ingyenes hiteligénylésre felkészítő csomag Ingyenes hiteligénylésre felkészítő minicsomag I. A könnyelmű hitelfelvétel csapdája

Részletesebben

Dobozos vagy egyedi szoftver

Dobozos vagy egyedi szoftver Konstantinusz Kft. 2011 1 Tartalomjegyzék 1 Tartalomjegyzék... 2 2 Bevezetés... 3 3 Mit értünk dobozos vagy egyedi rendszeren... 4 3.1 Dobozos rendszer:... 4 3.2 Egyedi rendszer:... 4 4 A megrendelő szempontjából...

Részletesebben

A szolgáltatási folyamat speciális elemei 1. EQUAL FÓKUSZ

A szolgáltatási folyamat speciális elemei 1. EQUAL FÓKUSZ Forrás: eq_focus_1_20080306.mp3 A szolgáltatási folyamat speciális elemei 1. EQUAL FÓKUSZ Jó. Tehát szolgáltatási folyamaton haladunk keresztül, néhány területet mi meghatároztunk, amiről majd szó lesz,

Részletesebben

ÉPÜLETENERGETIKA SEGÉDLET

ÉPÜLETENERGETIKA SEGÉDLET ÉPÜLETENERGETIKA SEGÉDLET Baumann Mihály Dr. Csoknyai Tamás Dr. Kalmár Ferenc Dr. Magyar Zoltán Dr. Majoros András Dr. Osztroluczky Miklós Szalay Zsuzsa Prof. Zöld András 2009. április A 2002/91/EK számú

Részletesebben

MUNKAANYAG. Csibáné Bakó Judit. Hőszigetelés készítése homlokzaton, a szigetelési munka előkészítése, a kivitelezési folyamat gyakorlása

MUNKAANYAG. Csibáné Bakó Judit. Hőszigetelés készítése homlokzaton, a szigetelési munka előkészítése, a kivitelezési folyamat gyakorlása Csibáné Bakó Judit Hőszigetelés készítése homlokzaton, a szigetelési munka előkészítése, a kivitelezési folyamat gyakorlása A követelménymodul megnevezése: Víz-, hő- és hangszigetelés készítése I. A követelménymodul

Részletesebben

Mi alapján fogadhatunk el egy elektronikus aláírást? 1

Mi alapján fogadhatunk el egy elektronikus aláírást? 1 Mi alapján fogadhatunk el egy elektronikus aláírást? 1 Dr. Berta István Zsolt istvan.berta@microsec.hu Microsec Kft. Az elektronikus aláírás elméleti alapjai régóta ismertek. E matematikai, kriptográfiai

Részletesebben

ADATMENTÉSSEL KAPCSOLATOS 7 LEGNAGYOBB HIBA

ADATMENTÉSSEL KAPCSOLATOS 7 LEGNAGYOBB HIBA ADATMENTÉSSEL KAPCSOLATOS 7 LEGNAGYOBB HIBA Készítette: Hunet Kft, 2013 Ez az alkotás a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 2.5 Magyarország licenc alá tartozik. A licenc megtekintéséhez

Részletesebben

avagy mi a különbség az éppen csak működő és a tulajdonosaik álmait beteljesítő weboldalak között?

avagy mi a különbség az éppen csak működő és a tulajdonosaik álmait beteljesítő weboldalak között? avagy mi a különbség az éppen csak működő és a tulajdonosaik álmait beteljesítő weboldalak között? Bevezető 2007 nyarán, amikor az első honlapomat indítottam anyukáknak babalélektanról (és mamalélektanról)

Részletesebben

Kivel (is) fordíttassunk?

Kivel (is) fordíttassunk? Kivel (is) fordíttassunk? Lehet, hogy meglepő a címben feltett kérdés, hiszen általában mindenki tudja, hogy fordítani fordítók szoktak. Sok esetben azonban a fordítóiroda is tud fordítani, sőt bizonyos

Részletesebben

AZ AJTÓVÁLASZTÁS TÍZPARANCSOLATA

AZ AJTÓVÁLASZTÁS TÍZPARANCSOLATA 10 AZ AJTÓVÁLASZTÁS TÍZPARANCSOLATA Milyen színű és formájú ajtót válasszon? Milyen anyagból legyen az ajtó felülete? Mi alapján válasszon kilincset az ajtajához? Mire figyeljünk, ha nem akarunk görbe

Részletesebben