Bevezetés 10 évesek lettünk!

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Bevezetés 10 évesek lettünk!"

Átírás

1 Bevezetés 10 évesek lettünk! A Kézenfogva Alapítvány 1993-ban jött létre azzal a céllal, hogy országos szinten próbáljon javítani az értelmi és halmozottan fogyatékos gyermekek és felnőttek, valamint hozzátartozóik, segítőik és a velük foglalkozó szakemberek, civil szervezetek helyzetén. Szakmai programjaink megvalósításában neves külföldi és hazai szakemberek, szülők és maguk a értelmi fogyatékos emberek segítenek bennünket ötleteikkel, véleményükkel és szaktudásukkal at az Európai Unió a Fogyatékkal Élő Emberek Nemzetközi Évének nyilvánította. Állami és civil szervezetek rendeztek különféle konferenciákat, fesztiválokat a sérült embereknek, vagy róluk, esetleg velük együtt, hogy a többségi társadalom figyelmét felkeltsék a Kézenfogva Alapítvány számára is mérföldkő volt, hiszen 10 évesek lettünk. Hosszú idő ez egy szervezet életében, de igen rövid, és gyorsan elszáll, ha a számtalan feladatot, a sok megoldott és a még több megoldatlan problémát nézzük. Tíz éve igyekszünk azon, hogy felhívjuk a társadalom figyelmét az értelmi sérült emberek mellőzöttségére, kitaszítottságára, életük égető gondjaira ban mi úgy ünnepeltünk, hogy igyekeztünk még több programot indítani. Többször megjelentünk a médiában a társadalmi szemléletformálás, az értelmi fogyatékos emberek iránti társadalmi tudatosság növelése érdekében. Jelen összeállításunk célja, hogy megmutassuk, milyen módon, kinek tudtunk segíteni az elmúlt évben, hány civil szervezetet és állami, önkormányzati valamint egyházi intézményt és szakembert értünk el szakmai programjainkkal, kiadványainkkal, módszertani munkánkkal.

2 Programjaink A Kézenfogva Alapítvány céljait ma így csoportosítjuk: 1. Az értelmi és halmozottan fogyatékos gyermekek és felnőttek életkörülményeinek javítása, fejlesztésük elősegítése. 2. Az őket segítő, illetve velük foglalkozó szakemberek segítése képzésekkel. 3. Nemzetközi programokban való részvétel. 4. Az értelmi és halmozottan fogyatékos emberek társadalmi elfogadásának növelése. Ezen célok megvalósítása érdekében Alapítványunk programjait 2003-ban az alábbiak szerint csoportosíthatjuk: Egyéni és Szervezeti Támogatás Információs Központ Képzések Szolgáltatások fejlesztése lakóotthonok Módszertani anyagok kidolgozása IME Including the Most Excluded Daphne Foglalkoztatás elősegítése Labo(r) Kutatások Kutatás a súlyosan halmozottan sérült embereket nevelő családok körében Tolerance or acceptance Közvéleményformálás, érdekérvényesítés Európa, a hely ahol élünk Egyéb nemzetközi programok Közép-kelet európai kapcsolatépítés - Enlargement Több állandó programunk tartalmaz időszakos, pályázatok által finanszírozott nemzetközi projektet. Ezeket jelenítettük meg dőlt betűvel az egyes programok alatt.

3 Egyéni és Szervezeti Támogatás Bár Alapítványunk tevékenysége ma már elsősorban az értelmi fogyatékos embereket általánosan érintő problémák megoldására irányul, próbálunk személyre szólóan is segíteni ban 312 család kereste meg Alapítványunkat. Ezen családok helyzetét feltérképeztük. 156 családnak nyújtottunk valamilyen támogatást. Van, aki anyagi hozzájárulást kapott sérült gyermeke gyógypedagógiai fejlesztéséhez, mozgás és egyéb terápiáihoz. Többen kaptak élelmiszercsomagot és tárgyi adományokat, főleg sport és más ruhaneműket, de volt, akiknek ügyeik intézésével, közbenjárással segítettünk. Hét civil szervezetnek nyújtottunk anyagi támogatást. Immár 10. éve segítünk abban, hogy értelmi sérültek egy egy csoportja eljuthasson Gántra, a Fecskepalotába nyaralni. Idén egy budapesti ÉNO és a mohácsi Pándy Kálmán Otthon lakóotthona élvezhette 7-7 napig a Fecskepalota vendégszeretetét. Három erdélyi szervezettől összesen 60 értelmi sérült gyermek nyaralását szerveztük meg Gyulán. Eljöttek Magyarországra a marosvécsi nagy intézmény bentlakó, a Down Szindróma Alapítvány családban nevelkedő és a Gecse Dániel Alapítvány nappali ellátásban részesülő sérültjei. E három szervezet eszköz és tankönyvtámogatásban is részesült az oslói Vöröskereszt jóvoltából. Karácsonykor, a szeretet ünnepének közeledésével mindig sok kérés érkezik. Civil szervezeteken és intézményeken keresztül ban is több száz ajándék- és élelmiszer-csomagot juttattunk el a családokhoz.

4 Információs Központ Alapítványunk kezdettől fogva arra törekedett, hogy lehetőleg mindenkit megismerjen, aki az értelmi sérült emberek ügyéért fáradozik. Adatgyűjtésünk eredményeképp ma már olyan adatbázissal rendelkezünk, mely kielégítő információt nyújt az országban fellelhető értelmi fogyatékos emberekkel kapcsolatos szolgáltatásokról ban adatbázisunkat frissítettük levelet küldtünk ki, s ennek a 90 %-át küldték vissza az intézmények, a civil szervezetek. Így adatbázisunk információtartalma közel 50 %-kal növekedett. Erre az adatbázisra épül Információs Szolgálatunk, mely 2001-től kék számon is elérhető. Minden hozzánk forduló, sérült embert nevelő, gondozó személynek igyekszünk szakszerű segítséget, információt adni ban 417 regisztrált információ kérés futott be hozzánk. Ezek nagy része a felnőtt sérült elhelyezésével, a fejlesztéssel és az érdekvédelemmel voltak kapcsolatosak.

5 Képzések Intézményakkreditáció Alapítványunk nagy hangsúlyt fektet arra, hogy szakmai munkája, képzéseinek színvonala folyamatosan magas szintű legyen, s a lehető legjobban megfeleljen a képzésben részt vevők és a munkaadók elvárásainak. Ennek érdekében 2003-ban Szakmai Tanácsadó Testületet hoztunk létre. Tagjai: Lányiné dr. Engelmayer Ágnes Dr. Radványi Katalin Sziklay István Makrai Józsefné Halászné Gambár Mária Váradi Ildikó Az SzTT feladata, hogy megtárgyalja és véleményezze a Kézenfogva Alapítvány által előkészített éves képzési tervet, tevékenységével segítse az intézmény szakmai nyilvánosságának és szakképzési feladatainak érvényesülését. Képzési feladataink folyamatos bővülése, a minisztériumi és törvényi előírások arra sarkalltak minket, hogy 2003-ban a Nemzeti Felnőttképzési Intézetnél elindítsuk intézmény-akkreditációnkat. Ezt szeptember 30-án megkaptuk, így a Kézenfogva Alapítvány akkreditált felnőttképzési intézmény lett. Tanfolyamaink Szakmát adó képzésünk ban továbbképzéseink mellett elindítottuk első szakmát adó OKJ-s szociális gondozó ápoló képzésünket, mely a fogyatékos emberekkel való bánásmódra helyezi a hangsúlyt. A hallgatók 1,5 éves képzés után kapnak szakmunkás bizonyítványt. Az első osztály 15 fővel indult. A hallgatók többsége 13 fő - a civil szektor lakóotthonaiból került beiskolázásra.

6 Az elmúlt évben is továbbképzéseink voltak a legnépszerűbbek. 7 kurzust indítottunk, így 169 szakembert értünk el képzéseinkkel. Továbbképzéseink: Az értelmi fogyatékos emberekkel való bánásmód (képzés felsőfokú végzettséggel rendelkezőknek) 1 kurzus összesen 13 fő Út a gondozástól a támogatásig (képzés középfokú végzettségűeknek) 3 kurzus összesen 94 fő A szexualitással kapcsolatos konfliktusok kezelése. 3 kurzus 62 fő A tanfolyamok nyitottak mind az önkormányzatok, egyházak intézményei, mind a a civil szervezetek előtt. Az alábbi táblázat szemlélteti, hogy milyen a képzéseink látogatottsága a nem civil szférában, milyen az érdeklődés a civil szemléletű sérült gondozás, kísérés iránt. Önkormányzati intézményből érkező hallgatók száma Civil szervezettől érkező hallgatók száma Egyházi intézményből érkező hallgatók száma ban új képzést is akkreditáltattunk a Súlyosan, halmozottan sérült emberek kísérése címmel. Az új tanfolyam először 2004 tavaszán indul majd, tananyagában a későbbiekben ismertetett IME projektre épül. Képzési programunk keretében együttműködünk a würzburgi Maria-Probst szakképző iskolával. Ez az iskola az EU Leonardo programjának támogatásával egy európai képzést indított gyógypedagógiai ápolók részére Europa Klasse néven. A képzéshez Magyarország is kapcsolódott: gyakorlati helyszíneken várjuk a német hallgatókat ban két diák töltött el 2x2 hetet civil lakóotthonokban.

7 Szolgáltatások fejlesztése - lakóotthonok 2002-re befejeződött az Alapítvány lakóotthonok létesítését elősegítő Fészek-programja, helyét a lakóotthonokban folyó szakmai munka segítése váltotta fel. A lakóotthonok létesítései kapcsán jelentős ismeretanyag halmozódott fel Alapítványunknál. A hozzánk forduló, lakóotthon létesítését tervező szervezeteket ebben az évben is szívesen láttuk el tanácsokkal, ötletekkel ban megkezdte munkáját az előző évben megalakult lakóotthoni hálózat: Alkotótábort szervezett, ahol a sérült fiatalok különféle festési technikákkal ismerkedhettek meg. Az alkotótáborban készült képekből ősszel kiállítást szerveztek a Lurdy Házban. A hálózat sikeresen lobbyzott az EszCsM-nél az 1/2000 törvény helytelen módosítása ellen. Módszertani anyagok kidolgozása Alapítványunk kiemelt feladatának tekinti az új szolgáltatások, szakmai és módszertani anyagok fejlesztését. Közreműködésünkkel az ELTE Bárczi Gusztáv Főiskolaikar ban beindította a Nézd a kezem gesztusnyelv adaptációs munkálatait 28 különböző szakellátást nyújtó intézmény segítségével. Az eszköz magyar nyelvű kézirata rendelkezésre állt, ennek segítségével indult a munka. Az év folyamán többszöri egyeztetés, konzultáció és visszajelzés történt. A 2003-as év tapasztalatai alapján részletes útmutató kidolgozása indult el. A végső cél: Egy tananyag létrehozása, akkreditálása és a tanfolyam beindítása.

8 A gesztusnyelv adaptált változatának könyv formájában való megjelentetése és terjesztése. IME Including the most excluded Hazánkban és a környező országokban a súlyosan, halmozottan fogyatékos emberek számára létező szolgáltatások oly minimálisak, hogy azt össze sem lehet hasonlítani az Európai Unió-s országokkal. A társadalomba való betagolásuk, meglévő képességeik fejlesztése, kommunikációjuk elősegítése alig létezik. Ezért a Kézenfogva Alapítvány a Chance B Alapítvánnyal (Ausztria) együttműködve elindította IME (Including the Most Excluded-Vonjuk be a legkirekesztettebbeket) projektjét az Európai Unió Phare Access programjának anyagi támogatásával. Még 2002-ben egy sajtótájékoztatóval indult el a program, melyet 2003-ban a szükségletek felmérésével folytattunk. Meglátogattunk különböző intézményeket (gyermekotthonokat, fogyatékos otthonokat, napközi otthonokat), halmozottan sérült gyermeket nevelő családokat. A velük készült interjúk alapján igyekeztünk meghatározni az igényeket, illetve felmérni a lehetőségeket. Az oktatási, az egészségügyi és a szociális problémák megoldására az érintett minisztériumok, a Halmozottan Sérültek Szülőszövetsége és a Kézenfogva Alapítvány szakértőiből, képviselőiből munkacsoportokat hoztunk létre. Az Oktatásügyi Bizottság feltérképezte azokat a szervezeteket, amelyek vállalják ezeknek a gyerekeknek a nappali rendszerű, csoportos fejlesztését és összegyűjtöttük tapasztalataikat. Kidolgoztunk egy pedagógiai programtervet és az iskolai oktatás tárgyi és személyi feltételeire vonatkozó javaslatunkat. A Szociális és Egészségügyi Bizottság munkája során kérdőíves felméréssel és interjúkkal feltárta a legégetőbb problémákat. Legjelentősebb problémának a súlyosan, halmozottan sérült emberek egészségügyi-, valamint segédeszközökkel történő ellátását találták. A bizottság meghatározta az államilag nem támogatott, de a családok számára létfontosságú segédeszközök körét is.

9 A szükségletfelmérés alapján az osztrák kollégákkal közösen kidolgoztunk egy tréningprogramot. Ez négyszer két napos előadássorozatból és egy 1 hetes ausztriai tanulmányútból állt. A képzésen szlovákiai és romániai kollégák is részt vettek. A tréningprogram anyagából és a közösen szerzett tapasztalatokból kézikönyvet készítettünk, mely a korábban már említett új akkreditált továbbképzésünk tananyaga lett. A könyv címe: Márkus Eszter: IME-Ismerkedés, Megértés, Együttlét Súlyos-halmozott fogyatékossággal élő emberek életének kísérése A program november 14-én egy nemzetközi konferenciával zárult, melyre a magyar szakembereken kívül 5 közép-kelet-európai országból érkeztek kollégák. A konferencia a Fogyatékosok Európai Évének zárásaként az IME projekt eredményeit kívánta megvilágítani, és terjeszteni. Az ügy fontosságára való tekintettel mind az Egészségügyi Miniszter, mind az Oktatási Miniszter eljött a konferenciára jelenlétével is támogatva a súlyosan, halmozottan fogyatékos emberek ügyét. A konferencián: megvitattuk a súlyosan, halmozottan sérült emberek jelen életkörülményeit, átfogó képet nyújtottunk az európai szolgáltatásokról, kapcsolatot építettünk ki a tömegtájékoztatást végző médiákkal a halmozottan sérült emberek szükségleteinek és életkörülményeinek megismertetése és a konferencia eredményeinek közvetítése céljából. A minisztériumokkal kialakított munkacsoportok beszámoltak munkájukról. A program elején elkészült szükséglet felmérésből az is kiderült, hogy a családok egyik legnagyobb problémája a tájékozatlanság. Ezért szisztematikus adatgyűjtésbe kezdtünk, s a program végére egy Információs Füzet kiadásával próbálunk a családok és a szakemberek információ hiányán enyhíteni.

10 Daphne-projekt A Daphne program célja az értelmi fogyatékos embereket érő szexuális visszaélések elleni küzdelem ban a szexuális abúzus kezelésével és prevenciójával kapcsolatos európai gyakorlatot gyűjtöttük össze. A tudásanyagot egy honlapon tettük minden szakember, és érdeklődő számára hozzáférhetővé. A weblapon kilenc európai ország köztük Magyarország, mutatja be a jogi hatóságok szerepét értelmi sérültek szexuális erőszaka esetén. Megtalálhatóak itt a különböző országokon belüli, a szexuális erőszak szempontjából fontos hálózatok és szakemberek elérhetőségei. A Kézenfogva Alapítvány következő feladata a honlap magyar nyelvű elérésének biztosítása, ismertté tétele, ajánlása, tudásanyagának terjesztése.

11 Foglalkoztatás elősegítése Az értelmi és halmozottan akadályozott emberek munkavállalása nem megoldott hazánkban, csak kevesen jutnak munkához ill. a nekik munkát biztosító szervezetek is komoly nehézségekkel küzdenek. Az egyik ilyen nehézség az értékesítés. Nem könnyű megtalálni azt a fizetőképes keresletet, akik a sérült emberek termékeit megvásárolják. Alapítványunk 2003-ban az értékesítés terén igyekezett segítséget nyújtani a civil szervezeteknek. Felvettük a kapcsolatot a Quipu Kereskedelmi és Szolgáltató Kftvel, aki többek közt az őszi BNV szervezője volt. A vásáron nívós körülmények közt lehetőséget biztosítottak arra, hogy a szervezetek értelmi fogyatékos emberek által készített termékeket mutassanak be. Kapcsolatunk a Quipu Kft-vel bíztató és remélhetőleg hosszú távú. Tervezik egy olyan bolt megnyitását 2004-ben, ahol sérült emberek által készített termékeket árulnának. További lehetőséget jelentett a Baumax Magyarország Rt. felajánlása: 3 áruházukban tarthatott december elején karácsonyi vásárt egy-egy értelmi fogyatékos embereket foglalkoztató szervezet. Név szerint a Lámpás 92 Alapítvány (Göd), a Bárka Alapítvány (Dunaharaszti) és a Down Alapítvány (Budapest). A vásárok igen jól sikerültek, így a Baumax és a Kézenfogva Alapítvány is folyatatni kívánja az együttműködést. Labo(r)-projekt A LABOr projekt hosszútávú célja, hogy növelje az értelmi fogyatékos emberek képzési, illetve foglalkoztatási lehetőségeit. Az Európai Unió tagállamaiban, valamint Cipruson és Magyarországon a résztvevő szervezetek összegyűjtik a nemzeti információkat a szakképzési rendszerekről, foglalkoztatási lehetőségekről valamint az értelmi sérült emberek foglalkoztatásával kapcsolatos intézkedésekről. Ezzel párhuzamosan a projekt növelni kívánja a képzéssel és foglalkoztatással kapcsolatosan rendelkezésre álló információk áramlását az Európai Unió tagállamaiban, valamint Cipruson és Magyarországon.

12 E kutatás tudásanyagát egy online Információs Központban összesítik, mely központ egy Web-oldalból, egy adatbázisból és egy ügyfélszolgálatból fog állni. A rendszer az Interneten keresztül hozzáférhető lesz, és hasznos ötletekkel látja el azokat a szervezeteket, és szakembereket, akik értelmi fogyatékos emberek szakképzésében, foglalkoztatásában, illetve munkaerő-piaci tanácsadásában érdekeltek. A projekt eddigi eredményei már megtalálhatóak a LABOr projekt közös honlapján, a címen. Reméljük továbbá, hogy az érintett szervezetek törvényhozással, finanszírozással, kormányzati politikával kapcsolatos tapasztalatainak összegyűjtése és közzététele segíti a helyi, regionális, nemzeti és az európai döntéshozó szerveket is a megfelelő rendszerek kialakításában.

13 Kutatások Kutatás a súlyos halmozott sérült embereket nevelő családok körében A Kézenfogva Alapítvány megbízásából 2003 őszére készült el az első olyan reprezentatív felmérés, mely a súlyosan halmozottan fogyatékos emberek és családtagjaik életkörülményeit vizsgálta. A tanulmány hozzáférhető a Kézenfogva Alapítvány honlapján: címen. Legfőbb célunk volt, hogy kiálljunk amellett a felfogás mellett, hogy a súlyosan, halmozottan fogyatékos embereknek is joguk van ahhoz, hogy szeretteik körében éljenek, és a családok megnövekedett terhei miatt ne legyenek kénytelenek a sérültet intézetbe adni. Kerestük arra a kérdésünkre a választ, hogy a jelenlegi ellátórendszer alkalmas-e a fenti cél megvalósítására. A kérdésre a szomorú választ megkaptuk. A kutatás rámutatott arra, milyen sok feladatunk van még addig míg ezek az emberek is a társadalom elfogadott, egyenrangú tagjaivá válnak. A felmérés becslése szerint 12 ezer családban élő súlyosan, halmozottan fogyatékos ember él az országban. Ezen családok több mint 72%-a él a létminimum alatt. 30 %-uk még az elérhető igen alacsony támogatási összegekhez sem jut hozzá. A kutatás arra is rávilágított, hogy Magyarországon a halmozottan sérült gyermekek számára nincsenek iskolák, nincs elegendő számú szakember, és - főként a kistelepüléseken élő családok számára - egyáltalán nincsenek fejlesztő foglalkozások. A kutatás eredményeiről, a fent említett megdöbbentő adatokról sajtótájékoztatót tartottunk, igen széleskörű érdeklődés mellett. A sajtótájékoztatót követő napokban, hetekben 26 alkalommal esett szó a különböző médiákban a súlyosan, halmozottan fogyatékos emberekről, életkörülményeikről, kilátásukról, kilátástalanságukról.

14 A kutatás eredményeit bemutatták: a televíziók: MTV1-Híradó, Napkelte, Szólás szabadsága RTL Klub-Híradó Duna TV a rádiók: Kossuth Rádió-Magyarországról jövök Danubius Rádió Sláger Rádió Klub Rádió az újságok: Népszabadság Magyar Hírlap Magyar Nemzet Népszava Metro Ezen kívül heti és havi lapok, internetes portálok Tolerance or acceptance A program keretében az európai országokban, köztük Magyarországon is, azt vizsgálták, hogy az értelmi fogyatékos embereket lakókörnyezetük hogyan fogadja be. Elfogadják-e Őket, vagy csak eltűrik jelenlétüket. A program lezárult, a felmérés elkészült, az angol nyelvű tanulmány rendelkezésre áll. A program eredményei a honlapon érhetők el év feladata lesz, hogy Alapítványunk az eredményeket magyar nyelvű kiadványban is rögzítse és terjessze.

15 Közvéleményformálás, érdekérvényesítés Európa a hely ahol élünk Europe a place to live Az Európa a hely, ahol élünk program az EASPD (lásd. Egyéb nemzetközi kapcsolatok fejezetnél) kezdeményezésére indult. A program alapgondolata, hogy Európa minden polgárának meg kell kapnia az őt megillető figyelmet. A Európa a hely, ahol élünk magyarországi eseménysorozat célja, hogy hangot adjon a sérült embertársaink gondolatainak, terveinek, teret biztosítson számukra, hogy elmondhassák, mit várnak ők az Európai Uniós csatlakozástól, mit várnak Európától a helytől, ahol élnek. Az eseménysorozat főbb állomásai: március , Csillebérc Európa a hely, ahol élünk Nemzeti Konferencia és Fesztivál; április 8., A csillebérci konferencia résztvevői által megfogalmazott deklaráció felolvasása és az Európa a hely, ahol élünk című kiadvány bemutatása a Parlamentben; A deklarációt Schmidt Edit, a Kalán néni Pihenőkertje Alapítvány lakóotthonának lakója olvasta fel november 11-30, Európa a hely, ahol élünk című kiállítás a Parlamentben; december, Europe a Place to Live brüsszeli csúcstalálkozó december : a programsorozatról készült film bemutatása az MTV1-en. A magyarországi programot a Kézenfogva Alapítvány koordinálta más szervezetekkel együttműködve (ÉFOÉSZ - Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége, ÉTA - Értelmi Sérülteket Szolgáló Társadalmi Szervezetek és Alapítványok Országos Szövetsége). Anyagilag az EszCsM és a Föv. Önkormányzat támogatta. Az Európa a hely, ahol élünk program előkészületeibe felhívásunkra 21 állami, önkormányzati, egyházi és civil fenntartású szervezet kapcsolódott be. A program keretében teret biztosítottunk

16 szervezeteknek, hogy bemutassák produkcióikat a Nemzeti Konferencia és Fesztivál alkalmával (2003. március ). Zenével, tánccal, pantomimmal, kézimunkával, kerámiával, különböző technikával készített festményekkel, rajzzal fejezték ki a résztvevők gondolataikat Európáról a helyről, ahol élnek. A fesztivál sérült résztvevői megfogalmazták nyilatkozatukat, mely az ő elképzeléseiket, elvárásaikat, vágyaikat tolmácsolja. Független zsűri választotta ki azt a produkciót, amely képviselte hazánkat Brüsszelben a nemzetközi csúcstalálkozón. A rendezvényen az értelmi sérült emberek és azok szervezetei vettek részt, a Fogyatékossággal Élő Emberek Európai Éve alkalmából. Különös jelentőséget az ad az eseménynek, hogy a fogyatékos emberek Európa szívében, az európai döntéshozók előtt jeleníthették meg gondolataikat, vágyaikat. A csillebérci fesztivál kapcsán készítettünk egy kiadványt, mely az ott bemutatott színpadi produkciókból, képzőművészeti alkotásokból adott ízelítőt. A kiadvány bemutatására és a csillebérci deklaráció felolvasására a Parlament Kupola termében került sor. Ezt követően minden országgyűlési képviselőnek átadtunk egy-egy példányt a könyvből, mert ez felhívja a figyelmet arra, hogy az értelmi fogyatékos embereknek is vannak gondolataik, van véleményük a körülöttük lévő világról és meg kell hallgatnunk Őket! A könyv képanyagából tárlatot készítettünk, melyet november 11 és 30 között tekinthették meg az érdeklődők a Parlamentben. A kiállítást dr. Szili Katalin az országgyűlés elnöke nyitotta meg, és jelenlétével megtisztelt minket számos képviselő is re a tárlat anyagából vándorkiállítást tervezünk. A teljes programsorozatot végigkísérte a közszolgálati televízió (MTV1) Esély című műsorának stábja. Az elkészült film a csillebérci eseménysorozattól kezdve mutatta be a győztes Kéthelyi csapat felkészülését és rengeteg munkáját, mellyel a brüsszeli találkozóra készültek. A stáb a brüsszeli útra is elkísérte a sérülteket. A filmet december 30-án mutatta be a televízió, mint az Esély című műsor különkiadását: Európa, a hely ahol élünk címmel.

17 Egyéb nemzetközi programok A Kézenfogva Alapítvány számos nemzetközi szervezettel vette már fel a kapcsolatot. Ezek közül a legjelentősebb az EASPD (European Association of Service Providers for People with Disability) brüsszeli ernyőszervezet. Az EASPD célja, hogy a fogyatékos emberek számára szolgáltatást nyújtó szervezetek és azok ernyőszervezetei szakmai munkáját segítse és érdekeit képviselje az Európai Unióban. Több mint 5000 szervezet tartozik hozzájuk, és hozzávetőlegesen 35 millió fogyatékos ember számára nyújtanak különféle szolgáltatásokat. Az EASPD az EU bővítés melletti eltökéltségének jeléül létrehozott egy Bővítési Állandó Bizottságot (Standing Commitee an Enlargement), melynek elnöke Alapítványunk ügyvezető igazgatója, Pordán Ákos lett. Közép-kelet európai kapcsolatépítés - Enlargement A kapcsolatépítés programban a Kézenfogva Alapítványnak az volt a feladata, hogy 6 közép-kelet európai országban (Csehország, Lengyelország, Románia, Szlovákia, Szlovénia, Magyarország) felkutassa és kapcsolatot építsen ki fogyatékos emberekkel foglalkozó civil ernyőszervezetekkel. Az EASPD-vel történt megállapodás értelmében a program ban is folytatódott. A már megismert 32 szervezettel tovább építettük a kapcsolatot, informáltuk és meghívtuk őket különböző szakmai programjainkra. Ugyanakkor folyamatosan próbáltunk újabb, értelmi sérült emberekkel foglalkozó szervezeteket felkutatni november 15-én konferenciát tartottunk a programba bevont közép-kelet-európai szervezetek részvételével. A konferencia lehetőséget adott a személyes, hosszútávú kapcsolatok kialakítására, a tapasztalatok cseréjére. Fontosnak tartjuk, hogy egy-egy nagyobb szervezettel különösen jó kapcsolatunk alakult ki:

18 A Land of Harmony szlovák szervezet már második alkalommal hívott magyar civil szervezetet Zsolnai Fesztiváljára. A szervezési feladatokat idén is a Kézenfogva Alapítvány vállalta el. A fesztiválon pedig a mezőberényi Mécses Egyesület fiataljai vettek részt. Meghívást kaptunk az Agency for Supported Employment pozsonyi szervezet által szervezett Radnicka Marketen. A vásáron, az Alapítvány szervezésének köszönhetően a Bárka Alapítvány is árusította saját termékeit. A pozsonyi szervezet irányítása alatt részt vettünk egy közös pályázati programban., melyhez lengyel, valamint cseh szervezetek is kapcsolódtak. A program célja a fogyatékos emberekkel foglalkozó, 4 különböző országból érkező szervezet együttműködésének kialakítása a támogatott foglalkoztatás elősegítésének érdekében. A program lehetőséget adott nyílt szakmai találkozó szervezésére, szakmai anyag megjelentetésére, valamint szlovák és külföldi szakemberek számára december 1-2 között egy konferencia megrendezésére.

19 KIEMELT TÁMOGATÓINK 2003-BAN Adidas Amerikai Magyar Alapítvány ÁPV Rt CIB Rt. Nostro Danone Kft. Danubius Rádió EASPD (European Association of Service Providers for People with Disability) ESzCsM Európai Bizottság Foglalkoztatás és Szociálisügyi Irányító Hatósága (DG Employment and Social Affairs) Európai Bizottság Igazságügyi Irányító Hatósága (DG Justice and Home of the European) Európai Bizottság Leonardo da Vinci programja Fogyatékosok Esélye Közalapítvány Fővárosi Önkormányzat Hotel Silvanus IX. kerületi Önkormányzat Lions Alapítvány Győr MATÁV Rt MOL Rt. Nemzeti Felnőttképzési Intézet Oslói Vöröskereszt Phare Access 2000 Rátky és Társai Kommunikációs Kft. Viva Média Holding és névtelen adományozók

20 KÉZENFOGVA ÖSSZEFOGÁS A FOGYATÉKOSOKÉRT ALAPÍTVÁNY (közhasznú szervezet) ALAPÍTVA: 1993 augusztusában ALAPÍTÓK Göncz Árpád Róna Péter Való Károly KURATÓRIUM Elnöke: Göncz Árpádné Tagjai: dr. Éliás Sára Gór Nagy Mária Krausz Éva Pordán Ákos ÜGYVEZETŐ IGAZGATÓ Pordán Ákos SZÉKHELY: 1093 Budapest, Lónyay u. 19. Postacím: 1461 Budapest, Pf: 234. Telefon: Telefax: kezenfogva@c3.hu web: ADÓSZÁM: FORINT SZÁMLASZÁM: Postabank és Takarékpénztár Rt DEVIZA SZÁMLASZÁM: Citibank Rt Swift code: CITIHUHX Számlaszám: USD

Kézenfogva Összefogás a Fogyatékosokért Alapítvány 2003. évi

Kézenfogva Összefogás a Fogyatékosokért Alapítvány 2003. évi Kézenfogva Összefogás a Fogyatékosokért Alapítvány 2003. évi Közhasznúsági jelentése Részei: I. Számviteli törvény szerinti beszámoló Mérleg Eredmény kimutatás Mérleg alátámasztása Eredmény kimutatás alátámasztása

Részletesebben

A KÉZENFOGVA ALAPÍTVÁNY SZAKMAI PROGRAMJAIRÓL

A KÉZENFOGVA ALAPÍTVÁNY SZAKMAI PROGRAMJAIRÓL ÉVES JELENTÉS A KÉZENFOGVA ALAPÍTVÁNY SZAKMAI PROGRAMJAIRÓL 2001 A KÉZENFOGVA ALAPÍTVÁNY KÜLDETÉSE A Kézenfogva Alapítvány 1993-ban jött létre azzal a céllal, hogy országos szinten próbáljon javítani

Részletesebben

ÉVES JELENTÉS A KÉZENFOGVA ALAPÍTVÁNY SZAKMAI PROGRAMJAIRÓL

ÉVES JELENTÉS A KÉZENFOGVA ALAPÍTVÁNY SZAKMAI PROGRAMJAIRÓL ÉVES JELENTÉS A KÉZENFOGVA ALAPÍTVÁNY SZAKMAI PROGRAMJAIRÓL 2002 A KÉZENFOGVA ALAPÍTVÁNY KÜLDETÉSE A Kézenfogva Alapítvány 1993-ban jött létre azzal a céllal, hogy országos szinten próbáljon javítani az

Részletesebben

Kézenfogva Összefogás a Fogyatékosokért Alapítvány. 2001. évi. közhasznú jelentése

Kézenfogva Összefogás a Fogyatékosokért Alapítvány. 2001. évi. közhasznú jelentése Kézenfogva Összefogás a Fogyatékosokért Alapítvány 2001. évi közhasznú jelentése Részei: Beszámoló az Alapítvány 2001. évi gazdálkodásáról A számviteli törvény szerinti mérlegbeszámoló A Kézenfogva Összefogás

Részletesebben

Súlyosan és halmozottan fogyatékos személyek fejlesztése, nevelése fókuszban a felnőtt súlyosan és halmozottan fogyatékos személyek

Súlyosan és halmozottan fogyatékos személyek fejlesztése, nevelése fókuszban a felnőtt súlyosan és halmozottan fogyatékos személyek Gondoskodás Gyermekeinkért Közhasznú Alapítvány (Budapest) Súlyosan és halmozottan fogyatékos személyek fejlesztése, nevelése fókuszban a felnőtt súlyosan és halmozottan fogyatékos személyek Életünk értelme

Részletesebben

ÉTA Értelmi Sérülteket Szolgáló Társadalmi Szervezetek és Alapítványok Országos Szövetsége

ÉTA Értelmi Sérülteket Szolgáló Társadalmi Szervezetek és Alapítványok Országos Szövetsége Jó gyakorlatok és kihívások az önálló életvitel kialakítása területén ÉTA Értelmi Sérülteket Szolgáló Társadalmi Szervezetek és Alapítványok Országos Szövetsége Bemutatkozás A Szövetség 1997-ben alakult

Részletesebben

Towards Inclusive Development Education

Towards Inclusive Development Education Towards Inclusive Development Education (Globális Nevelést mindenkinek!) EuropeAid/131141/C/ACT/MULTI 2013.04.01-2015.09.30. (30 hónap) A projekt célkitűzése A TIDE projekt célja a globális tanulás témáinak

Részletesebben

Kistérségi közösségfejlesztés Borsod- Abaúj- Zemplén megyében

Kistérségi közösségfejlesztés Borsod- Abaúj- Zemplén megyében Kistérségi közösségfejlesztés Borsod- Abaúj- Zemplén megyében Mi is a közösségfejlesztés? az adott településen élő emberek aktív közreműködésével, a rendelkezésre álló humán, természeti- és gazdasági erőforrásokból

Részletesebben

ÉLETREVALÓ U4 LIFE TPPA/2012/03/30

ÉLETREVALÓ U4 LIFE TPPA/2012/03/30 ÉLETREVALÓ U4 LIFE TPPA/2012/03/30 Hátrányos helyzetű fiatalok munkaerő-piaci integrációjában szerzett svájci és magyar tapasztalatok felhasználása egy közös módszertan kidolgozásához c. projekt bemutatása

Részletesebben

Felnőttképzési nyilvántartási szám: 01-0899-04. Intézményakkreditációs. lajstromszám: 0545 A KÉZENFOGVA ALAPÍTVÁNY KÉPZÉSI TERVE 2006.

Felnőttképzési nyilvántartási szám: 01-0899-04. Intézményakkreditációs. lajstromszám: 0545 A KÉZENFOGVA ALAPÍTVÁNY KÉPZÉSI TERVE 2006. Felnőttképzési nyilvántartási szám: 01-0899-04 Intézményakkreditációs lajstromszám: 0545 A KÉZENFOGVA ALAPÍTVÁNY KÉPZÉSI TERVE 2006. 2 I. A KÉZENFOGVA ALAPÍTVÁNY KÉPZÉSEINEK CÉLCSOPORTJA 1. A képzések

Részletesebben

2. Melléklet - A Közép-magyarországi Regionális Szociális Módszertani Konzorcium képzései

2. Melléklet - A Közép-magyarországi Regionális Szociális Módszertani Konzorcium képzései 2. Melléklet - A Közép-magyarországi Regionális Szociális Módszertani Konzorcium képzései Továbbképzés neve, engedélyszáma Célcsoport Helyszín, időpont Pontért ék Ár Kapcsolattartó 1 Mentálisan hanyatló

Részletesebben

SZAUER CSILLA szauer.csilla@fszk.hu

SZAUER CSILLA szauer.csilla@fszk.hu SZEMÉLYES ADATOK Név E-mail SZAUER CSILLA szauer.csilla@fszk.hu Állampolgárság Magyar Születési idő 1974. 02. 02. Születési hely BUDAPEST MUNKATAPASZTALAT 2010. 05. 01. ELTE BÁRCZI GUSZTÁV GYÓGYPEDAGÓGIAI

Részletesebben

KOMMUNIKÁCIÓS TERV 2012.

KOMMUNIKÁCIÓS TERV 2012. KOMMUNIKÁCIÓS TERV Tanulj tőlünk- Tanulunk tőled! TÁMOP 3.1.7-11/2-2011-140 KOMMUNIKÁCIÓS TERV 2012. A kommunikáció tervezése része a TÁMOP 3.1.7 projekt szakmai tervezésének. A szakmai feladatok alapján

Részletesebben

Határon átnyúló foglalkoztatási együttműködések Győr-Moson-Sopron megyében

Határon átnyúló foglalkoztatási együttműködések Győr-Moson-Sopron megyében Határon átnyúló foglalkoztatási együttműködések Győr-Moson-Sopron megyében A munkaerőpiac jellemzői 2010. IV. negyedév Megnevezés Országos Gy-M-S megye Foglalkoztatottak száma (fő)* Vas megye Zala megye

Részletesebben

KÉPVISELŐ-TESTÜLET 36/2007.(XI.27.) Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Kt. rendelete

KÉPVISELŐ-TESTÜLET 36/2007.(XI.27.) Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Kt. rendelete BUDAPEST XXI. KERÜLET CSEPEL ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLET 36/2007.(XI.27.) Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Kt. rendelete az önkormányzat közművelődési feladatairól szóló 37/1998.(XII.15.)Kt.

Részletesebben

ACCESS PROJEKT Innovatív eredmények a felnőttképzés területén

ACCESS PROJEKT Innovatív eredmények a felnőttképzés területén Innovatív eredmények a felnőttképzés területén A HOLNAP SZOLGÁLTATÁSAINAK FEJLESZTÉSE EASPD SZOLGÁLTATÓI FÓRUM BUDAPEST, 2019. JÚNIUS 6. A KézenFogva Alapítvány nemzetközi pályázati gyakorlata: - Nemzetközi

Részletesebben

1. A rendelet célja. 2. A rendelet hatálya. 3. A közművelődési feladatok ellátásának alapelvei

1. A rendelet célja. 2. A rendelet hatálya. 3. A közművelődési feladatok ellátásának alapelvei Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2017. (II.21.) önkormányzati rendelete az önkormányzat közművelődési feladatairól Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros

Részletesebben

ÉLETREVALÓ U4 LIFE TPPA/2012/03/30

ÉLETREVALÓ U4 LIFE TPPA/2012/03/30 ÉLETREVALÓ U4 LIFE TPPA/2012/03/30 Hátrányos helyzetű fiatalok munkaerő-piaci integrációjában szerzett svájci és magyar tapasztalatok felhasználása egy közös módszertan kidolgozásához c. projekt bemutatása

Részletesebben

2014-BEN IS LEHETŐSÉG VAN KREDITPONTSZERZŐ TANFOLYAMAINKON TÖRTÉNŐ RÉSZVÉTELRE A TÁMOP-5.4.10

2014-BEN IS LEHETŐSÉG VAN KREDITPONTSZERZŐ TANFOLYAMAINKON TÖRTÉNŐ RÉSZVÉTELRE A TÁMOP-5.4.10 HÍRLEVÉL 2014/I. 2014-BEN IS LEHETŐSÉG VAN KREDITPONTSZERZŐ TANFOLYAMAINKON TÖRTÉNŐ RÉSZVÉTELRE A TÁMOP-5.4.10 kiemelt projekt keretében az idén is indulnak térítésmentes, a továbbképzési kötelezettség

Részletesebben

Támogató szolgálatunk február 01. óta működik, feladata a fogyatékkal élő személyek ellátásának biztosítása.

Támogató szolgálatunk február 01. óta működik, feladata a fogyatékkal élő személyek ellátásának biztosítása. unk 2005. február 01. óta működik, feladata a fogyatékkal élő személyek ellátásának biztosítása. A támogató szolgáltatás célja A fogyatékos személyek lakókörnyezetben történő ellátása, elsősorban a lakáson

Részletesebben

SZEDERFA OTTHO : LAKÓOTTHO, ÉS APPALI ELLÁTÁS

SZEDERFA OTTHO : LAKÓOTTHO, ÉS APPALI ELLÁTÁS SZEDERFA OTTHO : LAKÓOTTHO, ÉS APPALI ELLÁTÁS 28. évi Szakmai beszámolója Készítette: Turba Attila Székhely: 2181 Iklad, Szabadság u. 7. Ellátási terület appali Ellátás: Aszód, Bag, Domony, Galgahévíz,

Részletesebben

TÁMOP-5.4.11-12/1-2012-0001. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege: 773 676 820 Ft

TÁMOP-5.4.11-12/1-2012-0001. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege: 773 676 820 Ft TÁMOP 5.4.11. NYOLC PONT AZ AUTISTA SZEMÉLYEK ELLÁTÓRENDSZERÉNEK ORSZÁGOS SZINTŰ, KOMPLEX INNOVÁCIÓJA, SZAKMAI TANÁCSADÓ HÁLÓZAT ÉS KOORDINÁCIÓS KÖZPONT KIALAKÍTÁSÁVAL TÁMOP-5.4.11-12/1-2012-0001 Az Európai

Részletesebben

A «Toleranciával Európa szívében» projektet az Európai Unió finanszírozta az Európa a polgárokért program keretében

A «Toleranciával Európa szívében» projektet az Európai Unió finanszírozta az Európa a polgárokért program keretében EURÓPA A POLGÁROKÉRT A «Toleranciával Európa szívében» projektet az Európai Unió finanszírozta az Európa a polgárokért program keretében 2. ág, 2.1 "Testvérváros-program" intézkedés Részvétel: a projekt

Részletesebben

21182 Jelnyelvi tolmácsszolgáltatás támogatása 2011. február 1-jétől 2012. március 31-ig terjedő időszakra című program

21182 Jelnyelvi tolmácsszolgáltatás támogatása 2011. február 1-jétől 2012. március 31-ig terjedő időszakra című program 1a. számú melléklet 21182 Jelnyelvi tolmácsszolgáltatás támogatása 2011. február 1-jétől 2012. március 31-ig terjedő időszakra című program (Ft) Borsodi Jelnyelvi és Kommunikációs Központ Közhasznú Egyesület

Részletesebben

Hidak építése a minőségügy és az egészségügy között

Hidak építése a minőségügy és az egészségügy között DEBRECENI EGÉSZSÉGÜGYI MINŐSÉGÜGYI NAPOK () 2016. május 26-28. Hidak építése a minőségügy és az egészségügy között A TOVÁBBKÉPZŐ TANFOLYAM KIADVÁNYA Debreceni Akadémiai Bizottság Székháza (Debrecen, Thomas

Részletesebben

SZAKKÉPZÉS, FOGLALKOZTATÁS, KERESET, ÖNÁLLÓ ÉLET. Kaucsicsné Zsóri Katalin

SZAKKÉPZÉS, FOGLALKOZTATÁS, KERESET, ÖNÁLLÓ ÉLET. Kaucsicsné Zsóri Katalin SZAKKÉPZÉS, FOGLALKOZTATÁS, KERESET, ÖNÁLLÓ ÉLET Kaucsicsné Zsóri Katalin SZAKKÉPZÉS - informatikai képzés - kertészeti munkacsoport - háztartási tanfolyam HÁZTARTÁSI TANFOLYAM ELKÉSZÜLT A VACSORA SZOCIÁLIS

Részletesebben

AZ AUTISTÁK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

AZ AUTISTÁK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE Cím 1053 Budapest, Fejér György utca 10. I. emelet 3. a. Telefon 061 354-1073 Fax 061 302-194 E-mail info@esoember.hu Honlap www.esoember.hu Adószám 19025915-1-42 AZ AUTISTÁK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE ÉS A MAJORHÁLÓ

Részletesebben

TIDE projekt - Globális Nevelést mindenkinek! Towards Inclusive Development Education. EuropeAid/131141/C/ACT/MULTI 2013.04.01-2015.09.30.

TIDE projekt - Globális Nevelést mindenkinek! Towards Inclusive Development Education. EuropeAid/131141/C/ACT/MULTI 2013.04.01-2015.09.30. TIDE projekt - Globális Nevelést mindenkinek! Towards Inclusive Development Education EuropeAid/131141/C/ACT/MULTI 2013.04.01-2015.09.30. (30 hónap) A projekt célkitűzése A TIDE projekt célja a globális

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2004.április 26-i ülésére Tárgy: Szociális célú pályázatokhoz Képviselő-testületi határozat Előadó: Koósné Stohl Ilona Intézményvezető

Részletesebben

TÁMOP-5.3.8-11/A1-2012-0001 RÉV projekt

TÁMOP-5.3.8-11/A1-2012-0001 RÉV projekt TÁMOP-5.3.8-11/A1-2012-0001 RÉV projekt Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű képzési és

Részletesebben

A Mozgássérültek és Barátaik Miskolc Városi Egyesülete

A Mozgássérültek és Barátaik Miskolc Városi Egyesülete A Mozgássérültek és Barátaik Miskolc Városi Egyesülete A Mozgássérültek és Barátaik Miskolc Városi Egyesülete 1989-ben alakult, azzal a céllal, hogy hatékony segítséget nyújtson Miskolcon és vonzáskörzetében

Részletesebben

SZOCIÁLIS ÁGAZATI KONZULTÁCIÓ 2018 MEGÚJULÁS FELKÉSZÜLTSÉG MINŐSÉG

SZOCIÁLIS ÁGAZATI KONZULTÁCIÓ 2018 MEGÚJULÁS FELKÉSZÜLTSÉG MINŐSÉG SZOCIÁLIS ÁGAZATI KONZULTÁCIÓ 2018 MEGÚJULÁS FELKÉSZÜLTSÉG MINŐSÉG A Fogyatékosságügyi Országos Szakmai Kollégium bemutatása Pordán Ákos SZAKMAI KOLLÉGIUMOK A Szociálpolitikai Tanács az emberi erőforrások

Részletesebben

A Mindenkinek Becsengettek! program

A Mindenkinek Becsengettek! program A Mindenkinek Becsengettek! program A Mindenkinek becsengettek! elnevezésű oktatási esélyegyenlőségi program 2009-ben Magyarországon jött létre azért, hogy teret biztosítson a fogyatékkal élők számára

Részletesebben

Menü. Az Európai Unióról dióhéjban. Továbbtanulás, munkavállalás

Menü. Az Európai Unióról dióhéjban. Továbbtanulás, munkavállalás Az Európai Unióról dióhéjban Továbbtanulás, munkavállalás Dorka Áron EUROPE DIRECT - Pest Megyei Európai Információs Pont Cím: 1117 Budapest Karinthy F. utca 3. Telefon: (1) 785 46 09 E-mail: dorkaa@pmtkft.hu

Részletesebben

Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2006. (VII.06.) számú rendelete a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról

Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2006. (VII.06.) számú rendelete a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2006. (VII.06.) számú rendelete a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról Hajdúszoboszló Város Önkormányzatának Képviselőtestülete a Kulturális

Részletesebben

TÁMOP-5.3.1.B-1-11/1-2012-0001. Akkr. szám.: AL 0008 Nyilv. sz.: 01-0790-04 Ügyletkód:...

TÁMOP-5.3.1.B-1-11/1-2012-0001. Akkr. szám.: AL 0008 Nyilv. sz.: 01-0790-04 Ügyletkód:... SZOCIÁLIS GONDOZÓ ÉS ÁPOLÓ A képzésbe jelentkező hallgatóinknak - akik a szociális ellátás, ápolás, idősgondozás területén szeretnének tevékenykedni kívánunk olyan szakmai ismereteket közvetíteni, melyek

Részletesebben

Dr. Fodor Imréné PRKK igazgató

Dr. Fodor Imréné PRKK igazgató Az élethosszig tartó tanulás megalapozása: a regionális képző központok közreműködése a foglalkoztatási rehabilitációban Az oktatás a jövőről való gondoskodás Arisztotelész Dr. Fodor Imréné PRKK igazgató

Részletesebben

SZOCIÁLIS INTÉZMÉNYI FÉRŐHELY KIVÁLTÁS A KÖZÖTTI FEJLESZTÉSI IDŐSZAKBAN

SZOCIÁLIS INTÉZMÉNYI FÉRŐHELY KIVÁLTÁS A KÖZÖTTI FEJLESZTÉSI IDŐSZAKBAN SZOCIÁLIS INTÉZMÉNYI FÉRŐHELY KIVÁLTÁS A 2014-2020 KÖZÖTTI FEJLESZTÉSI IDŐSZAKBAN SZAKMAI KERETEK Tanuljunk a korábbi 2007-13-as periódus problémáiból (aszinkronitás a támogatások, tevékenységek között,

Részletesebben

A Nemzeti Tehetség Program, a Nemzeti Tehetség Alap és pályázataik

A Nemzeti Tehetség Program, a Nemzeti Tehetség Alap és pályázataik A Nemzeti Tehetség Program, a Nemzeti Tehetség Alap és pályázataik Géniusz Országos Tehetségnap Budapest, 2010. március 27. Sarka Ferenc a Magyar Tehetséggondozó Társaság alelnöke A tehetségsegítés nemzeti

Részletesebben

Ezen célok megvalósítása érdekében Alapítványunk programjait 2005-ben az alábbiak szerint csoportosíthatjuk:

Ezen célok megvalósítása érdekében Alapítványunk programjait 2005-ben az alábbiak szerint csoportosíthatjuk: Bevezetés A Kézenfogva Alapítványt 1993-ban Göncz Árpád köztársasági elnök alapította azzal a céllal, hogy országos szinten próbáljon javítani az értelmi- és halmozottan fogyatékos gyermekek, felnőttek,

Részletesebben

Közhasznúsági jelentés Értetek Veletek Fogyatékosokért Közhasznú Alapítvány 2009. évi tevékenységéről

Közhasznúsági jelentés Értetek Veletek Fogyatékosokért Közhasznú Alapítvány 2009. évi tevékenységéről Közhasznúsági jelentés Értetek Veletek Fogyatékosokért Közhasznú Alapítvány 2009. évi tevékenységéről Az Értetek Veletek Fogyatékosokért Közhasznú Alapítvány 2006 óta támogatja a fogyatékos fiatal felnőtteket.

Részletesebben

A Z Ö K O S T A R T A L A P Í T V Á N Y 2 0 1 4. É V I K Ö Z H A S Z N Ú S Á G I J E L E N T É S E

A Z Ö K O S T A R T A L A P Í T V Á N Y 2 0 1 4. É V I K Ö Z H A S Z N Ú S Á G I J E L E N T É S E A Z Ö K O S TART A LA P Í T V Á N Y 2 0 1 4. É V I K Ö Z HASZNÚSÁGI J E L E NTÉSE 1 Tartalomjegyzék I. Bevezető 3. oldal II. A kettős könyvvitelt vezető ÖkoStart Alapítvány közhasznú egyszerűsített éves

Részletesebben

Életjel Alapítvány 2006. évi

Életjel Alapítvány 2006. évi Életjel Alapítvány 2006. évi közhasznúsági jelentése I. Szervezet alapadatai: Név: Életjel Alapítvány Adószám: 18230745-1-43 Bankszámlaszám: Budapest Bank RT. XVIII.ker. fiók 10103881-55275644-00000004

Részletesebben

Közhasznúsági jelentés 2009.

Közhasznúsági jelentés 2009. Adószám: 18997659-1-09 Bejegyző szerv: Hajdú-Bihar Megyei Bíróság Regisztrációs Pk. 60173/2007/4/I., 2007.12.14. szám: 4028, Debrecen, Damjanich u. 23. 2/9. 2009. Fordulónap: 2009. december 31. Beszámolási

Részletesebben

Módszertani és Elemző Szolgálat. Munkaterv 2009.

Módszertani és Elemző Szolgálat. Munkaterv 2009. BUDAPEST FŐVÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK TERÜLETI GYERMEKVÉDELMI SZAKSZOLGÁLATA Módszertani és Elemző Szolgálat 1081 BUDAPEST, ALFÖLDI U. 9-13 : 3232-900 : 1430 BUDAPEST, Pf.: 20 / : 3232-948 modszertan@tegyesz.hu

Részletesebben

Támogatott lakhatás. Serafin József EMMI. Hajléktalanellátás Országos Konferenciája 2013.

Támogatott lakhatás. Serafin József EMMI. Hajléktalanellátás Országos Konferenciája 2013. Támogatott lakhatás Serafin József EMMI SZOLGÁLTATÁSOK FŐOSZTÁLYA KÉPVISELŐJÉNEK KÖSZÖNTŐJE, ÉS ELŐADÁSA: TÁMOGATOTT LAKHATÁS 1 Jogszabályi háttér Törvény a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról

Részletesebben

2016-ban legfontosabb vállalati támogatónk a Telenor Magyarország volt. Sikeres adománygyűjtést zártunk az IBS Alumni rendezvényén.

2016-ban legfontosabb vállalati támogatónk a Telenor Magyarország volt. Sikeres adománygyűjtést zártunk az IBS Alumni rendezvényén. 2016. évi beszámoló A 2016-os év a Hintalovon Alapítvány és első projektjeinek elindításáról szólt. 2016 márciusában benyújtott bejegyzési kérelmünkről 2016. május 6-án született bírósági határozat, de

Részletesebben

Éves beszámoló 2013. Tartalom

Éves beszámoló 2013. Tartalom Éves beszámoló 2013 Tartalom 1. A szervezet alapadatai 2. Kapott támogatások és egyéb bevételek bemutatása 3. A vagyon felhasználásával kapcsolatos kimutatás 4. Vagyon kimutatás a 2013. évre 5. A cél szerinti

Részletesebben

Salva Vita Alapítvány 1081 Bp. Népszínház u. 17. www.salvavita.hu info@salvavita.hu

Salva Vita Alapítvány 1081 Bp. Népszínház u. 17. www.salvavita.hu info@salvavita.hu Salva Vita Alapítvány 1081 Bp. Népszínház u. 17. www.salvavita.hu info@salvavita.hu Küldetésünk A Salva Vita Alapítvány célja az értelmi sérült emberek önálló életvitelének és társadalmi beilleszkedésének

Részletesebben

Pályázó neve. Pályázat célja. Megítélt (e támogatás Ft) Mozgáskorlátozottak Csongrád Megyei Egyesülete Szeged Városi cs

Pályázó neve. Pályázat célja. Megítélt (e támogatás Ft) Mozgáskorlátozottak Csongrád Megyei Egyesülete Szeged Városi cs 2007. évi Fogyatékosügyi Keretre benyújtott pályázatok eredményei: Pályázó neve Pályázat célja Megítélt (e támogatás Ft) 1. Mozgáskorlátozottak Csongrád Megyei Egyesülete Szeged Városi cs Szegedi csoport

Részletesebben

TÁMOGATOTT LAKHATÁS SEGÍTŐK KÉPZÉSE

TÁMOGATOTT LAKHATÁS SEGÍTŐK KÉPZÉSE TÁMOGATOTT LAKHATÁS SEGÍTŐK KÉPZÉSE Képzést végző szervezet: DOWN ALAPÍTVÁNY Székhely: 1145 Budapest, Amerikai út 14. Tel: 061 363 6353 Képzés helye: Lágymányosi Foglalkoztató Centrum, 1111 Budapest, Lágymányosi

Részletesebben

HOZZÁFÉRÉS ÉS MINŐSÉG A SÚLYOSAN HALMOZOTT GYERMEKEK ELLÁTÓ- RENDSZERÉNEK JELLEMZŐI

HOZZÁFÉRÉS ÉS MINŐSÉG A SÚLYOSAN HALMOZOTT GYERMEKEK ELLÁTÓ- RENDSZERÉNEK JELLEMZŐI HOZZÁFÉRÉS ÉS MINŐSÉG A SÚLYOSAN HALMOZOTT GYERMEKEK ELLÁTÓ- RENDSZERÉNEK JELLEMZŐI FOGALMI MEGHATÁROZÁS KIK ŐK? HAZAI HELYZET fogalom 32/2012 (X.8.) EMMI rendelet 3. melléklet: A súlyos halmozott fogyatékosság

Részletesebben

A koncepció felülvizsgálatának folyamatában érintett személyek, szervek és intézmények

A koncepció felülvizsgálatának folyamatában érintett személyek, szervek és intézmények 13. sz. melléklet A koncepció felülvizsgálatának folyamatában érintett személyek, szervek és intézmények Sorszám A szervezet neve Tevékenysége Önkormányzati szervek 1. Polgármester Részvétel a döntés-előkészítési,

Részletesebben

Az MNVH szerepe a VP tervezésében, megvalósításában

Az MNVH szerepe a VP tervezésében, megvalósításában Az MNVH szerepe a VP tervezésében, megvalósításában Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid főtitkár Virágzó Vidékünk Európa Nap Kecskemét 2014. Május 16. Az MNVH feladata Uniós jogszabály alapján minden tagállam létrehozza

Részletesebben

Az új Országos Fogyatékosügyi Program végrehajtásának 2012 2013. évekre vonatkozó intézkedési terve

Az új Országos Fogyatékosügyi Program végrehajtásának 2012 2013. évekre vonatkozó intézkedési terve 6252 MAGYAR KÖZLÖNY 2012. évi 28. szám 1. melléklet az 1056/2012. (III. 9.) Korm. határozathoz Az új Országos Fogyatékosügyi Program végrehajtásának 2012 2013. évekre vonatkozó intézkedési terve I. Fogyatékossággal

Részletesebben

-1- Adószám: 18085167-1 - 41 Bejegyző szerv: Fővárosi Bíróság Regisztrációs szám: Pk. 61.454/1996/4

-1- Adószám: 18085167-1 - 41 Bejegyző szerv: Fővárosi Bíróság Regisztrációs szám: Pk. 61.454/1996/4 -1- Adószám: 18085167-1 - 41 Bejegyző szerv: Fővárosi Bíróság Regisztrációs szám: Pk. 61.454/1996/4 1012 Budapest, Kosciuszkó T. u. 10. 2010. Beszámolási időszak: 2010. január 01. - 2010. december 31.

Részletesebben

ÁLTALÁNOS ADATOK: TATAY SÁNDOR KÖZÖS FENNTARTÁSÚ ÁLTALÁNOS ISKOLA BADACSONYTOMAJ KERT UTCA 8. 8258.

ÁLTALÁNOS ADATOK: TATAY SÁNDOR KÖZÖS FENNTARTÁSÚ ÁLTALÁNOS ISKOLA BADACSONYTOMAJ KERT UTCA 8. 8258. Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben TÁMOP 3.1.4 TÉMAHÉT: 1848/49 ÁLTALÁNOS ADATOK: TATAY SÁNDOR KÖZÖS FENNTARTÁSÚ ÁLTALÁNOS ISKOLA BADACSONYTOMAJ KERT UTCA 8. 8258. A

Részletesebben

Partnerségi konferencia a helyi foglalkoztatásról

Partnerségi konferencia a helyi foglalkoztatásról Partnerségi konferencia a helyi foglalkoztatásról KEREKASZTAL BESZÉLGETÉSEK ÖSSZEFOGLALÁSA 2010. március 9. Kistérségi együttműködés a helyi gazdasági és foglalkoztatási potenciál erősítésére Projektazonosító:

Részletesebben

A Nonprofit Információs és Oktató Központ Alapítvány kiemelten közhasznú szervezet Adószám:18063710-1-41

A Nonprofit Információs és Oktató Központ Alapítvány kiemelten közhasznú szervezet Adószám:18063710-1-41 A Nonprofit Információs és Oktató Központ Alapítvány kiemelten közhasznú szervezet Adószám:18063710-1-41 (NIOK Alapítvány 1027 Budapest, Margit krt. 43.-45.) 2003. évi közhasznú jelentése ----------------------------

Részletesebben

Mentler Mariann MTT Nyugat-dunántúli szekció vezetője

Mentler Mariann MTT Nyugat-dunántúli szekció vezetője Mentler Mariann MTT Nyugat-dunántúli szekció vezetője 1980-as évek: a tömegoktatás következménye a tehetségvédelem újraéledése (nemzetközi, hazai) Megalakul a Tehetség Világtanács (1975), majd az Európai

Részletesebben

TÁMOP-5.3.8-11/A1-2012-0001. Bernáth Ildikó elnök Szakmapolitikai Koordinációs Testület. 2015. szeptember 28.

TÁMOP-5.3.8-11/A1-2012-0001. Bernáth Ildikó elnök Szakmapolitikai Koordinációs Testület. 2015. szeptember 28. Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű képzési és szolgáltatásfejlesztési modellprogram Bernáth

Részletesebben

Éves beszámoló 2012. A település élhetõbbé tétele szempontjából az itt élõk bevonása a község életébe az egyik legfontosabb célkitûzésünk.

Éves beszámoló 2012. A település élhetõbbé tétele szempontjából az itt élõk bevonása a község életébe az egyik legfontosabb célkitûzésünk. Éves beszámoló 2012 Tartalom 1. A szervezet alapadatai 2. Kapott támogatások és egyéb bevételek bemutatása 3. A vagyon felhasználásával kapcsolatos kimutatás 4. Vagyon kimutatás a 2012. évre 5. A cél szerinti

Részletesebben

Lőrik Eszter projekt koordinátor. Országos Egészségfejlesztési Intézet. 2010. december 2.

Lőrik Eszter projekt koordinátor. Országos Egészségfejlesztési Intézet. 2010. december 2. Lőrik Eszter projekt koordinátor Országos Egészségfejlesztési Intézet 2010. december 2. Az ENWHP bemutatása Miért fontos a lelki egészségfejlesztés a munkahelyeken? A kampány: céljai és résztvevői menete

Részletesebben

Az Agridiag projekt technikai háttere: a Leonardo da Vinci program

Az Agridiag projekt technikai háttere: a Leonardo da Vinci program 2012 1 HU1 LEO05 04850 Az Agridiag projekt: áttekintés Balázs Katalin Gödöllő, Az Agridiag projekt technikai háttere: a Leonardo da Vinci program az Európai Bizottság együttműködési programja a szakképzés

Részletesebben

Koragyerekkori nevelés, az alapkészségek kifejlesztése

Koragyerekkori nevelés, az alapkészségek kifejlesztése Koragyerekkori nevelés, az alapkészségek kifejlesztése Herczog Mária A Közoktatás megújítása Magyarországon 2007. szeptember 25. Tények és tévhitek Azt, hogy a nép fia vagy, igazolnod, sejh, ma nem azzal

Részletesebben

ÉTA. ÉTA Értelmi Sérülteket Szolgáló Társadalmi Szervezetek és Alapítványok Országos Szövetsége

ÉTA. ÉTA Értelmi Sérülteket Szolgáló Társadalmi Szervezetek és Alapítványok Országos Szövetsége ÉTA ÉTA Értelmi Sérülteket Szolgáló Társadalmi Szervezetek és Alapítványok Országos Szövetsége (Bejegyzett angol nyelven: ÉTA HungarianFederation of Associations and Foundations Serving People with Mental

Részletesebben

A sérült gyermeket nevelő nők munkaerő-piaci helyzete. Kutatás Integrált szemléletű szolgáltatás - Érzékenyítés

A sérült gyermeket nevelő nők munkaerő-piaci helyzete. Kutatás Integrált szemléletű szolgáltatás - Érzékenyítés A sérült gyermeket nevelő nők munkaerő-piaci helyzete Kutatás Integrált szemléletű szolgáltatás - Érzékenyítés Megvalósítók MOTIVÁCIÓ ALAPÍTVÁNY Fogyatékos és megváltozott munkaképességű emberek esélyegyenlősége

Részletesebben

Tapasztalatok az infokommunikációs akadálymentesítés területén létező példák bemutatásával

Tapasztalatok az infokommunikációs akadálymentesítés területén létező példák bemutatásával Részben akadálymentes?! Tapasztalatok az infokommunikációs akadálymentesítés területén létező példák bemutatásával A Fogyatékosügyi Kommunikációs Intézetről röviden Kik vagyunk? Az Intézetet két fogyatékos

Részletesebben

Pedagógiai-szakmai Szolgáltatások Koordinációs Főosztályának tájékoztatója

Pedagógiai-szakmai Szolgáltatások Koordinációs Főosztályának tájékoztatója Pedagógiai-szakmai Szolgáltatások Koordinációs Főosztályának tájékoztatója Pap Judit Oktatási Hivatal Szakmai Szolgáltatások Osztálya osztályvezető Vázlat Gyorsjelentés a szaktanácsadásról - elégedettségmérés,

Részletesebben

Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ PAKTUM-PROGRESS. A Békés Megyei Foglalkoztatási Paktum létrehozása

Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ PAKTUM-PROGRESS. A Békés Megyei Foglalkoztatási Paktum létrehozása SAJTÓANYAG PAKTUM-PROGRESS A Békés Megyei Foglalkoztatási Paktum fenntartása című OFA/FP/2007-7249/0027 számú programról Paktum A paktum partnerség, esély a közös információs bázis, közös stratégia kialakítására,

Részletesebben

A Stratégia szakmai eszköztárának bemutatása Készítette: Szociális és Gyermekjóléti Szolgáltatások Fıosztálya 1 HISZÜNK ABBAN, HOGY A VÁLTOZÁS ÚJ, KONSTRUKTÍV, ÉS POZITÍV EREDMÉNYT HOZ. 2 12 évvel ezelőtt

Részletesebben

Down Egyesület Életpálya Down Szindrómával

Down Egyesület Életpálya Down Szindrómával Down Egyesület Életpálya Down Szindrómával Az Egyesület bemutatása A DOWN Egyesületet 13 évvel ezelőtt olyan szülők hozták létre, akik fontosnak tartották, hogy a rendelkezésükre álló információkat és

Részletesebben

A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány fejlesztései a fogyatékos emberek érdekében

A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány fejlesztései a fogyatékos emberek érdekében A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány fejlesztései a fogyatékos emberek érdekében MEREK Guruló projekt műhely átadás Miskolc, 2010. november 17. Tartalomjegyzék 1. A Közalapítványról

Részletesebben

KÁROLY RÓBERT FŐISKOLA TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI TANÁCS

KÁROLY RÓBERT FŐISKOLA TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI TANÁCS KÁROLY RÓBERT FŐISKOLA TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI TANÁCS SZAKMAI BESZÁMOLÓ TDK felkészítő kurzus, kutatás és intézményi TDK konferencia szervezése a Károly Róbert Főiskolán NTP-HHTDK-15-0069 azonosítószámú projekt

Részletesebben

EGYEK NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 29/2007. (XI.29.) rendelete

EGYEK NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 29/2007. (XI.29.) rendelete EGYEK NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 29/2007. (XI.29.) rendelete A helyi közművelődési tevékenység támogatásáról Egyek Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete (a továbbiakban önkormányzat)

Részletesebben

EURES. Biztonságos külföldi munkavállalás. Horváth Máté EURES társhálózati koordinátor PM EURES Nemzeti Koordinációs Iroda október 17.

EURES. Biztonságos külföldi munkavállalás. Horváth Máté EURES társhálózati koordinátor PM EURES Nemzeti Koordinációs Iroda október 17. EURES Biztonságos külföldi munkavállalás Horváth Máté EURES társhálózati koordinátor PM EURES Nemzeti Koordinációs Iroda 2018. október 17. Mi jut az eszébe arról, hogy uniós munkavállalás? Ön dolgozott

Részletesebben

Kacsóta Községi Önkormányzat 4/2004. (IV.19.) KT. Rendelete. a közművelődésről

Kacsóta Községi Önkormányzat 4/2004. (IV.19.) KT. Rendelete. a közművelődésről Kacsóta Községi Önkormányzat 4/2004. (IV.19.) KT. Rendelete a közművelődésről Kacsóta községi Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi közművelődési feladatok ellátása érdekében a kulturális javak

Részletesebben

PÉCS MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŰLÉSÉNEK 2013. JÚNIUS 20-I ÜLÉSÉRE NÉPJÓLÉTI ÉS SPORT BIZOTTSÁG

PÉCS MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŰLÉSÉNEK 2013. JÚNIUS 20-I ÜLÉSÉRE NÉPJÓLÉTI ÉS SPORT BIZOTTSÁG IKTATÓSZÁM: 07-7/12-10/2013. TÁRGY: AZ EGYESÍTETT EGÉSZSÉG- ÜGYI INTÉZMÉNYEK IGAZGA- TÓSÁGA TÁMOP 6.1.2-13/1. PÁLYÁZATON VALÓ RÉSZVÉ- TELE MELLÉKLET: 1 DB E LŐTERJESZT É S PÉCS MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

Részletesebben

A Vizuális Kultúra Intézet minőségfejlesztési terve a 2015/16-as tanévre Dr. Szepessy Béla intézetigazgató

A Vizuális Kultúra Intézet minőségfejlesztési terve a 2015/16-as tanévre Dr. Szepessy Béla intézetigazgató A Vizuális Kultúra Intézet minőségfejlesztési terve a 2015/16-as tanévre Dr. Szepessy Béla intézetigazgató Feladat Felelős Határidő Megjegyzés A Vizuális Kultúra Intézet minőségfejlesztési terv a korábbi

Részletesebben

2013. NOVEMBER 13. 9.00. 13.00. Gundel Étterem, BUDAPEST. A projektesemény az Európai Bizottság társfinanszírozásában valósul meg.

2013. NOVEMBER 13. 9.00. 13.00. Gundel Étterem, BUDAPEST. A projektesemény az Európai Bizottság társfinanszírozásában valósul meg. A FIATALOK FOGLALKOZTATÁSÁNAK ELŐMOZDÍTÁSA PROJEKT KONFERENCIA 2013. NOVEMBER 13. 9.00. 13.00. Gundel Étterem, BUDAPEST A projektesemény az Európai Bizottság társfinanszírozásában valósul meg. 09.00-09.30

Részletesebben

INTÉZMÉNYI FÉRŐHELY- KIVÁLTÁST KOORDINÁLÓ ORSZÁGOS TESTÜLET IFKKOT HÍRLEVÉL. 2014. január I. szám MEGHÍVÓ

INTÉZMÉNYI FÉRŐHELY- KIVÁLTÁST KOORDINÁLÓ ORSZÁGOS TESTÜLET IFKKOT HÍRLEVÉL. 2014. január I. szám MEGHÍVÓ INTÉZMÉNYI FÉRŐHELY- KIVÁLTÁST KOORDINÁLÓ ORSZÁGOS TESTÜLET IFKKOT HÍRLEVÉL 2014. január I. szám MEGHÍVÓ Az Intézményi Férőhely Kiváltást Koordináló Országos Testület és az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai

Részletesebben

Táblázat a Fogyatékosügyi Keretre évben beérkezett nyertes pályázatokról. Megvalósítás időszaka

Táblázat a Fogyatékosügyi Keretre évben beérkezett nyertes pályázatokról. Megvalósítás időszaka 1/5 1. 2. 3. 4. Mozgáskorlátozottak Egyesülete Szeged Városi csoportja Szegedi Mozgássérültek Alternatív Egyesülete Dr. Altorjay István Fogyatékos Gyermekek Nappali Intézete Halmozottan Sérültek Szövetsége

Részletesebben

Tájékoztató a református szaktanácsadó rendszerről. Budapest, január 21.

Tájékoztató a református szaktanácsadó rendszerről. Budapest, január 21. Tájékoztató a református szaktanácsadó rendszerről Budapest, 2016. január 21. A feladat 2011. évi CXC. törvény 19. (2) Pedagógiai-szakmai szolgáltatás a) a pedagógiai értékelés, b) a szaktanácsadás, tantárgygondozás,

Részletesebben

Bemutató megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásáról és az együttműködés előnyeiről a területen. 2013. június

Bemutató megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásáról és az együttműködés előnyeiről a területen. 2013. június Bemutató megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásáról és az együttműködés előnyeiről a területen 2013. június Üzletágaink, tevékenységünk www.job.hu www.rehabjob.hu www.tele-scope.hu www.brandjob.hu

Részletesebben

Foglalkoztatás és önálló közlekedés. Kaucsicsné Zsóri Katalin Down Alapítvány II. sz. Gondozóháza 06-20-260-2287

Foglalkoztatás és önálló közlekedés. Kaucsicsné Zsóri Katalin Down Alapítvány II. sz. Gondozóháza 06-20-260-2287 Foglalkoztatás és önálló közlekedés Kaucsicsné Zsóri Katalin Down Alapítvány II. sz. Gondozóháza 06-20-260-2287 Szociális foglalkoztatás 112/2006 (V.12.) Kormányrendelet alapján A szociális foglalkoztatás

Részletesebben

BEMUTATKOZIK A TÁRS PROJEKT SZAKMAI KOORDINÁCIÓS MŰHELYE

BEMUTATKOZIK A TÁRS PROJEKT SZAKMAI KOORDINÁCIÓS MŰHELYE BEMUTATKOZIK A TÁRS PROJEKT SZAKMAI KOORDINÁCIÓS MŰHELYE A kiadvány az EFOP-1.9.1-VEKOP-15-2016-00001 kódszámú TÁRS PROJEKT Szociális intézményi férőhely kiváltási szakmai koordinációs műhely kialakítása

Részletesebben

Kutatás és kommunikáció

Kutatás és kommunikáció TÁJÉKOZTATÓ Bemutatkozás A CivilArt Alapítvány 2005. októberében alakult azzal a céllal, hogy növelje a non-profit szektor ismertségét és érdekérvényesítési képességét kommunikációs anyagok és társadalomtudományi

Részletesebben

HÁLÓZATI HÍRLEVÉL Országos Munkaerő-piaci Szolgáltató és Szakmai Támogató Hálózat III. szám

HÁLÓZATI HÍRLEVÉL Országos Munkaerő-piaci Szolgáltató és Szakmai Támogató Hálózat III. szám HÁLÓZATI HÍRLEVÉL Országos Munkaerő-piaci Szolgáltató és Szakmai Támogató Hálózat 2016. III. szám Kedves Partnereink! Meghitt, Békés Karácsonyi Ünnepeket és Sikerekben Gazdag Új Esztendőt Kívánunk! AKTUALITÁSOK

Részletesebben

Alapítványunkat több mint két évtizede azzal a céllal hoztuk létre, hogy (elsősorban értelmi)

Alapítványunkat több mint két évtizede azzal a céllal hoztuk létre, hogy (elsősorban értelmi) TERMÉKISMERTETŐ Alapítványunkat több mint két évtizede azzal a céllal hoztuk létre, hogy (elsősorban értelmi) fogyatékos fiatal felnőttek számára személyre szabott, egyedi lakhatási és foglalkoztatási

Részletesebben

A mozgássérült személyek többszintű érdekképviselete a helyi szintektől az Európai szintig. Földesi Erzsébet. MEOSZ, alelnök EDF, alelnök

A mozgássérült személyek többszintű érdekképviselete a helyi szintektől az Európai szintig. Földesi Erzsébet. MEOSZ, alelnök EDF, alelnök A mozgássérült személyek többszintű érdekképviselete a helyi szintektől az Európai szintig Földesi Erzsébet MEOSZ, alelnök EDF, alelnök Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) számokban

Részletesebben

Ügyelet: a célcsoport folyamatos fogadása és szükségletfelmérés. Hátrányok leküzdését célzó tevékenységek

Ügyelet: a célcsoport folyamatos fogadása és szükségletfelmérés. Hátrányok leküzdését célzó tevékenységek A partnerszervezetek nevei és rövidítése: Belvárosi Tanoda Alapítvány - BTA Megálló Csoport Alapítvány Szenvedélybetegekért Belvárosi Tanoda Alapítványi Gimnázium és Szakközépiskola Leo Amici 2002 Addiktológiai

Részletesebben

A Magyar Szolgáltatóipari és Outsourcing Szövetség évi munkaterve

A Magyar Szolgáltatóipari és Outsourcing Szövetség évi munkaterve A Magyar Szolgáltatóipari és Outsourcing Szövetség 2009. évi munkaterve Az alábbiakban foglaljuk össze az elnökség 2009. január 9-10-i ülésén megfogalmazott javaslatokat a Szövetség 2009 évi programjához,

Részletesebben

Internetes ügyintézésben otthon, az emagyarország Ponton...

Internetes ügyintézésben otthon, az emagyarország Ponton... Internetes ügyintézésben otthon, az emagyarország Ponton... emagyarország Hálózat Az emagyarország Pontok hálózata: Közel 2000 emagyarország Ponttal, ahol az eközszolgáltatások igénybevételéhez az internet

Részletesebben

Danks Emese

Danks Emese Danks Emese +3630-4996358 danksmse@gmail.com Szakmai tapasztalat 2013 november UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány ügyvezető igazgató A világ legnagyobb, gyermekekkel foglalkozó humanitárius szervezetének

Részletesebben

Azonosító, cím Szakmai tartalom Keret, támogatott pályázatok száma, intenzitás Benyújtási határidő

Azonosító, cím Szakmai tartalom Keret, támogatott pályázatok száma, intenzitás Benyújtási határidő Azonosító, cím Szakmai tartalom Keret, támogatott pályázatok száma, intenzitás Benyújtási határidő A tehetségsegítő programokban korábban vagy jelenleg részt vevő tehetséges fiatalok kortárs tehetségsegítővé

Részletesebben

1.2. a munkáltatónak az esélyegyenlőség biztosítására vonatkozó, az adott évre

1.2. a munkáltatónak az esélyegyenlőség biztosítására vonatkozó, az adott évre KIEMELKEDŐEN KÖZHASZNÚ FEHÉR BOT ALAPÍTVÁNY 4087 HAJDÚDOROG, NÁNÁSI u. 4. ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERV Az alapítvány a Munka Törvénykönyve 70/A. (1) és (2.) bekezdései alapján 2007. évre az alábbi ESÉLYEGYENLŐSÉGI

Részletesebben

Sikertörténet lett? Idegen nyelvi kompetenciák fejlesztése a TÁMOP 2.1.2 programban. Szabó Csilla Marianna Dunaújvárosi Főiskola

Sikertörténet lett? Idegen nyelvi kompetenciák fejlesztése a TÁMOP 2.1.2 programban. Szabó Csilla Marianna Dunaújvárosi Főiskola Sikertörténet lett? Idegen nyelvi kompetenciák fejlesztése a TÁMOP 2.1.2 programban Szabó Csilla Marianna Dunaújvárosi Főiskola Kulcskompetenciák Idegen nyelvi kompetencia Digitális kompetencia lloydchilcott.wordpress.com

Részletesebben

Kommunikációs terv. <Kisfaludy Károly Általános Iskola>

Kommunikációs terv. <Kisfaludy Károly Általános Iskola> Kommunikációs terv TÁMOP 3..7-/2-20-0569 A kommunikáció tervezése része a TÁMOP 3..7 projekt szakmai tervezésének. A kommunikációs feladatokat a szakmai feladatok határozzák

Részletesebben

Református Diakóniai Felnőttképzési Intézmény. Szabó Anna Felnőttképzési vezető

Református Diakóniai Felnőttképzési Intézmény. Szabó Anna Felnőttképzési vezető Református Diakóniai Felnőttképzési Intézmény Szabó Anna Felnőttképzési vezető Nem akkreditált, egyházunk által elfogadott képzések Kreditpontos szociális szférában, munkatársi továbbképzés Felnőttképzési

Részletesebben

A Figyelj Rám! Közhasznú Egyesület szerepe a társadalmi integráció elérésében. Készítette: Bergmann Károly Áron Kócziánné Szalai Teréz Vajda Viktória

A Figyelj Rám! Közhasznú Egyesület szerepe a társadalmi integráció elérésében. Készítette: Bergmann Károly Áron Kócziánné Szalai Teréz Vajda Viktória A Figyelj Rám! Közhasznú Egyesület szerepe a társadalmi integráció elérésében Készítette: Bergmann Károly Áron Kócziánné Szalai Teréz Vajda Viktória Figyelj Rám! Közhasznú Egyesület bemutatása A Figyelj

Részletesebben