KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK"

Átírás

1 Könnyűipari alapismeretek középszint 1211 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 23. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

2 Fontos tudnivalók A javítási-értékelési útmutatóban feltüntetett válaszokra kizárólag a megadott pontszámok adhatók. A megadott pontszámok további bontása csak ott lehetséges, ahol erre külön utalás van. Az így kialakult pontszámok csak egész pontok lehetnek. írásbeli vizsga / május 23.

3 Teszt jellegű kérdéssor 1. Az alábbi fogalmak közül válassza ki az ókori görög viseletre jellemző ruhadarabokat! (Írja a helyes választ a kipontozott helyre!) 3 pont a. khiton b. justaucorps c. peplosz d. tunika e. exomisz f. zeke...a. khiton......c. peplosz......e. exomisz Melyik két viselettörténeti korszakban viselték az alábbi két ruhadarabot? (Írja a helyes választ a kipontozott helyre!) 2 pont tóga:...ókori római. himation:...ókori görög 3. A felsoroltak közül melyik négy jellemzi az 1950-es évek öltözeteit? (Írja a helyes választ a kipontozott helyre!) 4 pont a. Chanel-kosztüm b. csipkezsabóval és csipkekézelővel ellátott ing c. dandy viselet d. farmernadrág e. karton nyári ruha g. trapéz vonal h. sötét frakk...chanel kosztüm, farmernadrág, karton nyári ruha, trapéz vonal Melyik viselettörténeti korszakhoz melyik fogalom kapcsolódik? (A fogalmakat írja a táblázat megfelelő oszlopába!) 8 pont Gótika mi-parti houppelande csőrös cipő szarv főkötő Szecesszió halvonal bukj el szoknya nadrágszoknya látogató ruha csőrös cipő, halvonal, houppelande, bukj el szoknya, mi-parti, szarv főkötő, nadrágszoknya, látogató ruha A helyes válaszokra 1 1 pont, összesen 8 pont adható. írásbeli vizsga / május 23.

4 5. Melyik időszakhoz melyik fogalom kapcsolódik? (Kösse össze a megfelelő párokat!) 3 pont 1990-es évek 1980-as évek 1930-as évek sportosan lezser ruhadarabok, denevérujjú blúzok strandöltözetek megjelenése elasztikus szállal átszőtt alapanyagokból készült nadrágok A helyes válaszokra 1-1 pont, összesen 3 pont adható. 6. A felsorolt viselettörténeti korszakokat írja a táblázatban található megfelelő ruhadarabok neve mellé! 5 pont Ruhadarabok áttetsző, uszályos ingruha-chemise homokóra sziluett, terjedelmes ruhaujjak rhingrave nadrág tunika, bliaud palla Viselettörténeti korszakok direktórium-empire biedermeier barokk román kori ókori római ókori római, román kori, barokk, biedermeier, direktórium-empire A helyes válaszokra 1 1 pont, összesen 5 pont adható. 7. Határozza meg, hogy szerkezetük szerint a kelmék melyik csoportjába taroznak az alábbi anyagok! 3 pont Műbőrök Malimó kelme Bordás kötésű kelme nemszőtt textíliák nemszőtt kelmék (varrvahurkolt kelmék) kötött kelmék A helyes válaszokra 1 1 pont, összesen 3 pont adható. írásbeli vizsga / május 23.

5 8. Válogassa ki az alábbiak közül a növényi eredetű ragasztókat! 2 pont Válaszát aláhúzással jelölje! enyv, polietilén, természetes gumi, PVC, szénhidrát alapú 9. Nevezzen meg az alábbi csoportokba tartozó 2 2 szálasanyagot! 3 pont Cellulóz alapanyagú szálak Fehérje alapanyagú szálak Szintetikus alapanyagú szálak pamut gyapjú polietilén len hernyóselyem poliamid Bármely két helyes válasz egy pontot ér. A megadottól eltérő helyes válasz is értékelhető. 10. Mit nevezünk egyszínoldalas kötésnek? 1 pont A kötés szín és fonákoldala eltérő. 11. Ismertesse az alábbi ábra felhasználásával, a nyersbőr különböző minőségű részeit! 8 pont Forrás: A bőr legértékesebb részét kruponnak (hátrész) nevezzük. Itt a legtömöttebb, legegyenletesebb minőségű, legrugalmasabb, legszebb barkarajzú a bőr. Jó állású bőrnél a hátdarab az egész bőr 42 46%-át teszi ki. A krupon a bőr középső része, ami a faroktól a nyakig, oldalt a hasrészig, illetve a hátsó comb közepéig terjed. A krupon után minőségileg legjobb a nyak, ez azonban igen ráncos, nem olyan egyenletes (fejrész felé vékonyodó), és valamivel lazább szövetű. A nyakrészen belül a vállrész jobb minőségű, mint a fejrész. A hasszél a bőr legegyenetlenebb része. Ezen találhatók a leggyengébb, a leglazább szövetű, ún. málasrészek vagy lágyékrészek. írásbeli vizsga / május 23.

6 12. Nevezze meg a következő szálak alapanyagát! 2 pont len: cellulóz hernyóselyem: fehérje 13. A szintetikus szálak jellemzői alapján egészítse ki a meghatározásokat! 4 pont A szintetikus szálasanyagok jellemző tulajdonságai a felhasználási igényeknek megfelelően bizonyos határok között előre megtervezhetők. A szintetikus szálak a textilipar nélkülözhetetlen anyagaivá lettek. Önmagukban, vagy különböző keverékekben, számtalan variációban kerülnek feldolgozásra és felhasználásra. Bár az egyes szintetikus szálak kémiai felépítése lényeges eltérést mutat, számos tulajdonságuk megegyezik. 14. Mit nevezünk láncrendszerű kelmének? 1 pont A fonalvezetés iránya megegyezik a kelmegyarapodás irányával. 15. Nevezze meg azt a fonás-szövés nélküli anyagot, amit a gyapjúból készítenek! 1 pont filc Feladatok 16. Nevezze meg a képen látható viselettörténeti korszakot és a két jellegzetes ruhadarabot! 5 pont Forrás: Cser Andor: Művészetek és öltözetek története 38. old. Korszak megnevezése: rokokó korszak Ruhadarabok: justaucorps és polonaise A helyes korszak meghatározás 3 pontot, a ruhadarabok elnevezése 1 1 pontot ér. írásbeli vizsga / május 23.

7 17. Ismertesse a kép alapján a viseleteket! 14 pont a.) székely női viselet (7 pont) Forrás: Cser Andor: Művészetek és öltözetek története 88.old. A székely női viselet legjellegzetesebb darabja a fodros ing, a lajbi (bársonnyal szegett ) és a rokolya. A bokáig érő rokolya alapanyaga gyapjú. Mintázata fekete zöld piros - kék színű. A hosszú ujjú fehér ing kézelőit, nyakát fodor díszíti. A szoknya elé háziszőttes kötényt (katrinca) kötnek. Magas sarkú, hegyes orrú csizmát viselnek. A kiemelt szövegrészek figyelembevételével összesen 7 pont adható. Más helyes megoldás is elfogadható. b.) ókori egyiptomi férfi és női öltözetek (7 pont) Forrás: Cser Andor: Művészetek és öltözetek története 9. old. Az ókori egyiptomi férfiviselet alapja a senti (csípő köré tekert ágyékkötő), amelyből egymáson több különböző hosszúságú darabot is viseltek az előkelő urak. A meztelen felsőtestet körgallér védte és díszítette (vagyoni helyzet szerint bőr, gyöngy, üveg, fémlemez, félvagy drágakő díszítette). A hosszú, áttetsző köpeny az uralkodó kiváltsága volt. A papok öltözeteit vállra vetett leopárdbőr díszítette. A női viselet legfontosabb darabja a kalaszírisz, mely a mellet szabadon hagyta, a vállon pánttal rögzítették, lábszárközépig vagy bokáig ért. A ruha fölött könnyű, áttetsző felsőruhát viseltek, melyet övvel rögzítettek a testhez. A vállat takaró körgallér vagy ékszergallér elengedhetetlen része a viseletnek. A kiemelt szövegrészek figyelembevételével összesen 7 pont adható. Más helyes megoldás is elfogadható. írásbeli vizsga / május 23.

8 18. Sorolja fel a reneszánsz női öltözet ruhadarabjait! 6 pont Alsó- és felsőruha Szögletes vagy váll felé ívelt kivágású felsőruha, hangsúlyos, cserélhető, hasítékokkal ellátott ruhaujjak, a hasítékok alól kivillant az alsóruha Szűk, zsinórral fűzött ruhaderék Hajtásokkal bővített uszályos vagy uszály nélküli harangszabású, bő szoknya A kiemelt szövegrészek figyelembevételével összesen 6 pont adható. Más helyes megoldás is elfogadható. 19. Ismertesse a szövés menetét! 6 pont 1. A láncfonal egyenletes adagolása, a lánchenger feszített forgatásával. 2. A láncfonalak szétválasztása- szádnyílás képzése, a nyüstök a szövés mintájának megfelelően felemelkednek, illetve lesüllyednek. 3. A vetülékfonal bevetése, a láncfonalakra merőlegesen haladva a vetélő lefekteti a vetülékfonalat. 4. A nyüstök váltása, a nyüstök ellenkező irányban mozogva lesüllyednek, illetve felemelkednek. 5. Bordabeütés, a vetülékfonalat a borda a kész szövet széléhez szorítja. 6. Az elkészült szövet felhengerlése. A szövethenger forgatásával, egy műveletben az adagolással. Innen a műveletek ismétlődnek. Minden művelet 1 1 pont, összesen 6 pont adható. 20. Ismertesse a sima egyszínoldalas kötés jellemzőit, alkalmazási területeit! 10 pont Jellemzői: A kelmeszélek sodródásra hajlamosak, ezt a jelenséget a szemekké hajlított fonal rugalmassága okozza. A kelme szemsorokkal párhuzamos széle a kelme színoldala felé, a szemoszlopokkal párhuzamos széle pedig a fonákoldal felé sodródik. Ruhaipari feldolgozásnál ez a tulajdonság komoly problémát okoz. Szemfutási hajlama nagy. Ha a fonal a kötés bármely pontján elszakad, a szem leesik a tűről. Varrás során, tű okozta sérülés következik be, így ott megszűnik a szemek kapcsolódása, és azok kicsúsznak egymásból. A szemfutás rendszerint nem korlátozódik egyetlen szemoszlopra, hanem átterjed a környező szemoszlopokra, és kiterjedt hibát okoz. Nyúlása mindkét irányban nagy, de szemsor irányban nagyobb. Rugalmassága ellenkezőleg, szemoszlop irányban nagyobb. Varrásnál gondosan kell megválasztani az öltés és a varrástípust, hogy a varrás és alapanyag nyúlása közel azonos legyen. Ha a varrat nyúlása kisebb az alapanyagénál, viselés közben a cérna megfeszül, majd elszakad, az összevarrt alkatrészek egymástól elválnak. A varratszakadás elkerülésére nagynyúlású, láncöltésű varratokat célszerű alkalmazni. Fejthetősége jó, mindkét irányból bontható. Négyzetmétertömege kicsi, ebből a kötésből lehet a legkönnyebb termékeket készíteni. írásbeli vizsga / május 23.

9 Elcsavarodásra hajlamos, kiegyenlítetlen sodratú cérnák, egyágú fonalak esetén a szemek elcsavarodhatnak, ami mintatorzulást okoz, megnehezíti a feldolgozást. Az elcsavarodásból következő deformálódás viselés közben és mosás hatására is fokozódik. (8 pont) Felhasználása széles körű, bármilyen alsó és felsőruházati cikk előállítására használható. Készítenek belőle fehérneműket, pulóvereket, kardigánokat, sapkát, sálat, kesztyűt, harisnyát, zoknit stb. (2 pont) 21. Magyarázza meg, hogy mi a különbség a teljes barkás és a korrigált barkájú bőrök között! 4 pont Teljes barkás bőr: színoldalon kikészített bőr, amelyen az állat fajtájára jellemző barkarajzolat jól felismerhető. Korrigált barkájú bőr: színoldalon kikészített bőr, amelynek a hibás barkaoldalát csiszolással és fedőfestéssel korrigálják. A bőrök sima felülettel vagy préselt barkával készülnek. 22. Ismertesse, hogy a fonalak milyen jellemzői befolyásolják a késztermékek tulajdonságait! 5 pont Ilyen fonaljellemzők: a szilárdság, a sodratszám, a sodratirány, a rugalmasság, az egyenletesség, a felülete, tapintása. Minden helyes válasz 1 pontot ér, összesen 5 pont adható! A megadottól eltérő helyes válasz is értékelhető. írásbeli vizsga / május 23.

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 23. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. május 23. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 14. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. május 14. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. október 19. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. október 19. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK Könnyűipari alapismeretek középszint 1221 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 20. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 20. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. május 20. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK Könnyűipari alapismeretek emelt szint 0611 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 18. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM 1. Milyen

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. október 24. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. október 24. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK Könnyűipari alapismeretek középszint 0812 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. október 17. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK Könnyűipari alapismeretek középszint 1411 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 18. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. október 24. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. október 24. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. október 14. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. október 14. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK É RETTSÉGI VIZSGA 2005. október 24. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. október 24., 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 18. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. május 18. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 26. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. május 26. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 19. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. május 19. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. október 13. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. október 13. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 18. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. május 18. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK Könnyűipari alapismeretek középszint 1311 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. október 14. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. október 18. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. október 18. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 13. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. május 13. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 25. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. május 25. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 20. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM 1. Melyik ruhadarab melyik

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 25. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. május 25. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. október 20. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. október 20. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK Könnyűipari alapismeretek középszint 0721 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. október 24. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK Könnyűipari alapismeretek középszint 0921 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 14. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 22. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 22. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK Könnyűipari alapismeretek középszint 0801 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 22. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

Minta MELLÉKLETEK. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA ÍRÁSBELI TÉTEL Középszint

Minta MELLÉKLETEK. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA ÍRÁSBELI TÉTEL Középszint MELLÉKLETEK KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA ÍRÁSBELI TÉTEL Középszint Teszt-jellegű minta kérdéssor 1. Milyen tényezők befolyásolják a trendek alakulását? (Jelölje be az alábbi a. A világ vezető

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK Könnyűipari alapismeretek középszint 0631 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. október 24. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 25. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. május 25. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 22. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 22. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK Könnyűipari alapismeretek középszint 0521 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. október 24. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM 1. Melyik

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK Könnyűipari alapismeretek középszint 1212 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 25. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Fontos

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK Könnyűipari alapismeretek középszint 0911 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. október 19. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. október 17. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. október 17. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK I. ÖLTÖZKÖDÉSKULTÚRA 1. VISELETTÖRTÉNET

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK I. ÖLTÖZKÖDÉSKULTÚRA 1. VISELETTÖRTÉNET KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK I. ÖLTÖZKÖDÉSKULTÚRA 1. VISELETTÖRTÉNET 1.1. Az öltözet kialakulása 1.2. Az öltözködéstörténet főbb szakaszai 1.3.

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK Könnyűipari alapismeretek emelt szint 0801 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 22. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA KÖNNYŰIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA KÖNNYŰIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ KÖNNYŰIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ I. feladatlap Termeléstervezés, gyártásszervezés 1. feladat Húzza alá a gyártási főfolyamat fogalmát a

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK Könnyűipari alapismeretek középszint 0811 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 26. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA A vizsga részei Középszint Emelt szint 180 perc 15 perc 180 perc 20 perc 100 pont 50 pont 100 pont 50 pont A vizsgán használható segédeszközök

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK Könnyűipari alapismeretek középszint 0621 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 25. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK Könnyűipari alapismeretek középszint 1421 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. október 13. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA A vizsga részei Középszint Emelt szint 180 perc 15 perc 180 perc 20 perc 100 pont 50 pont 100 pont 50 pont A vizsgán használható segédeszközök

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 21 542 02 Textiltermék-összeállító

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK Könnyűipari alapismeretek középszint 1011 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. október 18. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK Könnyűipari alapismeretek emelt szint 0811 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 14. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK Könnyűipari alapismeretek középszint 1521 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. október 17. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

KÖNNYŰIPAR ISMERETEK

KÖNNYŰIPAR ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 17. KÖNNYŰIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. május 17. 8:00 Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA írásbeli

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK Könnyűipari alapismeretek középszint 0821 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. október 20. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

KÖNNYŰIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELIVIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

KÖNNYŰIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELIVIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Könnyűipar ismeretek középszint 1711 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 17. KÖNNYŰIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELIVIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a vizsgázók

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK Könnyűipari alapismeretek középszint 1021 ÉRETTSÉGI VIZSG 2011. május 13. KÖNNYŰIPRI LPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSELI ÉRETTSÉGI VIZSG JVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTTÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Fontos tudnivalók

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK Könnyűipari alapismeretek középszint 0611 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 18. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM 1. Mit jelent

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 14. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. május 14. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

KÖNNYŰIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

KÖNNYŰIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Könnyűipar ismeretek középszint 1712 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 15. KÖNNYŰIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a vizsgázók

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK Könnyűipari alapismeretek középszint 1511 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 19. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 21 542 02 Textiltermék-összeállító

Részletesebben

KÖNNYŰIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELIVIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

KÖNNYŰIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELIVIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Könnyűipar ismeretek középszint 1721 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 16. KÖNNYŰIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELIVIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a vizsgázók

Részletesebben

33 542 04 1000 00 00 Kárpitos Kárpitos

33 542 04 1000 00 00 Kárpitos Kárpitos A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

A továbbiakban a szóbeli vizsgára a 26/2001.(VII. 27.) OM rendelet 27. (2) bekezdésének és 28. -ának előírásai érvényesek.

A továbbiakban a szóbeli vizsgára a 26/2001.(VII. 27.) OM rendelet 27. (2) bekezdésének és 28. -ának előírásai érvényesek. A szakmai vizsgáztatás általános szabályairól és eljárási rendjéről szóló 26/2001.(VII. 27.) OM rendelet 27. (1) bekezdése szerint A szóbeli vizsgarészen a vizsgázó a szakképesítésért felelős miniszter

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (25/2017. (VIII. 31.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (25/2017. (VIII. 31.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (25/2017. (VIII. 31.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 21 542 02 Textiltermék -összeállító

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés azonosító száma és megnevezése 34 542 06 Női szabó Tájékoztató

Részletesebben

b) Ismertesse a len és a kender feldolgozásának menetét, és sorolja fel ezek szakmai hagyományait!

b) Ismertesse a len és a kender feldolgozásának menetét, és sorolja fel ezek szakmai hagyományait! 1. tétel a) Ismertesse a fonás fejlődését! Sorolja fel a fonás műveletének legfontosabb fázisait! b) Ismertesse a len és a kender feldolgozásának menetét, és sorolja fel ezek szakmai hagyományait! c) Ismertesse

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK Könnyűipari alapismeretek emelt szint 0621 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 25. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet által módosított (12/2013 (III.28) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet által módosított (12/2013 (III.28) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet által módosított (12/2013 (III.28) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 34 542 04 Férfiszabó Tájékoztató A

Részletesebben

Szómagyarázat. Zsebek: Svédzseb Olyan zseb,ahol a zsebnyílás az oldalvonalról derékvonalig ferde irányba tart.

Szómagyarázat. Zsebek: Svédzseb Olyan zseb,ahol a zsebnyílás az oldalvonalról derékvonalig ferde irányba tart. Szómagyarázat Zsebek: Svédzseb Olyan zseb,ahol a zsebnyílás az oldalvonalról derékvonalig ferde irányba tart. Zsebfedős zseb A zseb nyílását takaró, esetleg rágombolható vagy nyomó kapoccsal ellátott fedőlap,

Részletesebben

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 20. NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Nyomdaipari alapismeretek

Részletesebben

Alkalmazási terület: 40 P. Megnevezés: 12M egységes rendészeti szolgálati ing, hosszú ujjú. Modellszám: 1021. Felhasználási terület: Rendvédelem

Alkalmazási terület: 40 P. Megnevezés: 12M egységes rendészeti szolgálati ing, hosszú ujjú. Modellszám: 1021. Felhasználási terület: Rendvédelem 12M egységes rendészeti szolgálati ing, hosszú ujjú 1021 Enyhén karcsúsított, különszabott dupla vállrészes, hátán két bőséghajtásos, hosszú ujjú, elején gombbal, gomblyukkal és klasszikus gallérral záródó

Részletesebben

Technológia. 3. Ismertesse a terítékrajz és felfektetési rajz készítésének szabályait! Mi a szabás? Ismertesse a szabás módjait!

Technológia. 3. Ismertesse a terítékrajz és felfektetési rajz készítésének szabályait! Mi a szabás? Ismertesse a szabás módjait! Technológia 1. Ismertesse a varrással kapcsolatos alapfogalmakat! (varrat, öltés, varrattípus, öltéstípus, varrástípus) Melyek a varrások alaki és méretjellemzői? 2. Ismertesse a kalapos és sapkakészítő

Részletesebben

Osztályozó, javító és különbözeti vizsgatematika Anyagismeret és textiltörténet tantárgyakból. Technikus képzés

Osztályozó, javító és különbözeti vizsgatematika Anyagismeret és textiltörténet tantárgyakból. Technikus képzés Osztályozó, javító és különbözeti vizsgatematika Anyagismeret és textiltörténet tantárgyakból A vizsgára vonatkozó szabályok: az anyagismeret osztályozó-, javító- és különbözeti vizsga szóbeli tételek

Részletesebben

Kiegészítő árjegyzék

Kiegészítő árjegyzék Kiegészítő árjegyzék Termék neve Kölcsönzési díj Foglaló Pótlás/Vételár Kaució 6 cm-es fehér cipő 2 000Ft 1 000Ft 6 000Ft 4 000Ft 7 cm-es fehér cipő 2 000Ft 1 000Ft 6 000Ft 4 000Ft 8 cm-es fehér cipő 2

Részletesebben

Kiegészítő árjegyzék

Kiegészítő árjegyzék Kiegészítő árjegyzék Termék neve Kölcsönzési díj Foglaló Pótlás/Vételár Kaució 6 cm-es fehér cipő 2 000Ft 1 000Ft 6 000Ft 4 000Ft 7 cm-es fehér cipő 2 000Ft 1 000Ft 6 000Ft 4 000Ft 8 cm-es fehér cipő 2

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 21 542 02 Textiltermék-összeállító

Részletesebben

Ruhaipari technológia. 1. Ismertesse a férfiruhákon leggyakrabban használt a varrások alaki és méretjellemzőit!

Ruhaipari technológia. 1. Ismertesse a férfiruhákon leggyakrabban használt a varrások alaki és méretjellemzőit! 2 Ruhaipari technológia 1. Ismertesse a férfiruhákon leggyakrabban használt a varrások alaki és méretjellemzőit! Ismertesse a férfiruhákon leggyakrabban használt öltések, varratok tulajdonságait! 2. Ismertesse

Részletesebben

KÖNNYŰIPAR ISMERETEK

KÖNNYŰIPAR ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 16. KÖNNYŰIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2018. május 16. 8:00 Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Könnyűipar

Részletesebben

RUHAIPARI TECHNOLÓGIA (GYÁRTÁSELŐKÉSZÍTÉS) 1. Ismertesse a ruházat kialakulását, az ókori egyiptomi, görög és római viseletek főbb jellemzőit!

RUHAIPARI TECHNOLÓGIA (GYÁRTÁSELŐKÉSZÍTÉS) 1. Ismertesse a ruházat kialakulását, az ókori egyiptomi, görög és római viseletek főbb jellemzőit! RUHAIPARI TECHNOLÓGIA (GYÁRTÁSELŐKÉSZÍTÉS) 1. Ismertesse a ruházat kialakulását, az ókori egyiptomi, görög és római viseletek főbb jellemzőit! 2. Ismertesse a középkori bizánci, román és gótikus viseletek

Részletesebben

Szerkesztés-modellezés

Szerkesztés-modellezés OV Szerkesztés-modellezés 11. évfolyam /11.a, 12.e osztályok/ A vizsgára vonatkozó szabályok: A vizsga típusa: gyakorlati + szóbeli - A tanuló egy szerkesztési feladatot kap adott témakörből az évfolyam

Részletesebben

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK Nyomdaipari alapismeretek középszint 1212 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 25. NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Fontos

Részletesebben

A továbbiakban a szóbeli vizsgára a 26/2001. (VII. 27.) OM rendelet 27. (2) bekezdésének és 28. -ának előírásai érvényesek.

A továbbiakban a szóbeli vizsgára a 26/2001. (VII. 27.) OM rendelet 27. (2) bekezdésének és 28. -ának előírásai érvényesek. A szakmai vizsgáztatás általános szabályairól és eljárási rendjéről szóló 26/2001. (VII. 27.) OM rendelet 27. (1) bekezdése szerint "A szóbeli vizsgarészen a vizsgázó a szakképesítésért felelős miniszter

Részletesebben

2014. évi NKA pályázat leírókartonjai

2014. évi NKA pályázat leírókartonjai 2014. évi NKA pályázat leírókartonjai 1. Leltári szám 2014. 17. 1. 2. Megnevezés csavarítókendő - női fejviselet 4. Leírás, használat/tartalom Színes gyapjúfonalból (fehér, zöld, világoskék, barna, piros,

Részletesebben

Szőrme- és bőrkonfekcionáló gyártásismeret

Szőrme- és bőrkonfekcionáló gyártásismeret Szőrme- és bőrkonfekcionáló gyártásismeret 1. Csoportosítsa és jellemezze a bőrruházati-, a kesztyű- és a szűcsipar termékeit rendeltetésük szerint! 2. Sorolja fel és ábrázolja a bőrruházati-, a kesztyű-

Részletesebben

KATALÓGUS 2017 Márkás reklámtextil ADLER

KATALÓGUS 2017 Márkás reklámtextil ADLER KATALÓGUS 27 Márkás reklámtextil ADLER A MALFINIRŐL Minőségi anyagok, odafigyelés a részletekre, elegancia. Ez jellemzi a MALFINI luxus kollekció tagjait, amelynek köszönhetően már 5 éve elnyertük legigényesebb

Részletesebben

MUNKAANYAG. Mátyusné Szűcs Katalin. Kelmék összetétele, fajtái, tulajdonságai II. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Mátyusné Szűcs Katalin. Kelmék összetétele, fajtái, tulajdonságai II. A követelménymodul megnevezése: Mátyusné Szűcs Katalin Kelmék összetétele, fajtái, tulajdonságai II. A követelménymodul megnevezése: Könnyűiparban alkalmazott anyagfajták A követelménymodul száma: 1305-06 A tartalomelem azonosító száma

Részletesebben

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. október 20. NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. október 20. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS

Részletesebben

Szabó. Szőrmeipari megmunkáló, szőrmefestő. vizsgakövetelménye alapján készült. 2/44

Szabó. Szőrmeipari megmunkáló, szőrmefestő. vizsgakövetelménye alapján készült. 2/44 Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Szabó 4. Tímár, bőrkikészítő 2/44

Szabó 4. Tímár, bőrkikészítő 2/44 A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Ruházati- és Öltözködési szabályzat

Ruházati- és Öltözködési szabályzat Ruházati- és Öltözködési szabályzat Az egyenruha viselése az együvétartozás, az egy testvéri közösség kinyilvánítása. Minden nemzetőrnek törekednie kell arra, hogy öltözéke mindig kifogástalan legyen és

Részletesebben

Életvitel és gyakorlati ismeretek verseny 2010/2011 kerületi forduló

Életvitel és gyakorlati ismeretek verseny 2010/2011 kerületi forduló 2010-2011-es tanév életvitel és gyakorlati ismeretek tanulmányi verseny kerületi fordulója KOROK DIVATJAI Sorszámod: Témakör neve: 1. Teszt 104 pont Elérhető maximális pontszám: Elért pontszám: 2. Gyakorlati

Részletesebben

ÉLELMISZER-IPARI ALAPISMERETEK

ÉLELMISZER-IPARI ALAPISMERETEK Élelmiszer-ipari alapismeretek középszint 1221 ÉRETTSÉGI VIZSGA 201. május 2. ÉLELMISZER-IPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

Kereskedelmi és vállalkozási ismeretek

Kereskedelmi és vállalkozási ismeretek Kereskedelmi és vállalkozási ismeretek 1. A gazdasági tevékenység lényege és területei. A kereskedelem feladatai és formái. A kereskedelem szerepe és kapcsolatrendszere a nemzetgazdaságban. 2. A piac fogalma.

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK Mezőgazdasági alapismeretek középszint 1411 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 18. MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. október 19. NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. október 19. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS

Részletesebben

MUNKAANYAG. Pécsi László Lukács. Bőrők és műbőrök minőségei. A követelménymodul megnevezése: Biztonságos és minőségi munkavégzés a könnyűiprban

MUNKAANYAG. Pécsi László Lukács. Bőrők és műbőrök minőségei. A követelménymodul megnevezése: Biztonságos és minőségi munkavégzés a könnyűiprban Pécsi László Lukács Bőrők és műbőrök minőségei A követelménymodul megnevezése: Biztonságos és minőségi munkavégzés a könnyűiprban A követelménymodul száma: 1088-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja:

Részletesebben

Helló suli! Ajánlataink között érvényesek.

Helló suli! Ajánlataink között érvényesek. Helló suli! 2. 5. 6. 7. 4. 8. Lányka körsál többféle, egy méret 390 Ft 2. Lányka hosszú ujjú póló 10-14 éves korig 1 490 Ft Lányka nadrág többféle, méret: 3-8 éves korig 1 990 Ft 10-14 éves korig 2 490

Részletesebben

A pályázati téma rövid bemutatása

A pályázati téma rövid bemutatása A pályázati téma rövid bemutatása Törökség (török-örökség) kollekció A Törökség kollekció megtervezéséhez Eger város gazdag történelme adta az inspirációt: az a közel száz évig tartó török uralom, mely

Részletesebben

kedvező áron többet BOMBA ÁR BOMBA ÁR mindennap! 2890 ft 2190 ft 1490 ft 1490 ft kevesebbért...

kedvező áron többet BOMBA ÁR BOMBA ÁR mindennap! 2890 ft 2190 ft 1490 ft 1490 ft kevesebbért... Őszi DIVAT kedvező áron többet kevesebbért... mindennap! mellény nőknek, műszőrméből, fekete vagy rózsaszín színben, S L blúz nőknek, divatos széles ujjakkal, rózsaszínben, BOMBA ÁR leggings nőknek, kockás

Részletesebben

Osztályozó, javító és különbözeti vizsgatematika Divattörténet, viselettörténet s öltözködéskultúra tantárgyakból

Osztályozó, javító és különbözeti vizsgatematika Divattörténet, viselettörténet s öltözködéskultúra tantárgyakból 1084 Budapest, Rákóczi té r 4. Tel.: 313-0030, Tel./fax : 313-3182, Honlap: www.jelky.hu Osztályozó, javító és különbözeti vizsgatematika Divattörténet, viselettörténet s öltözködéskultúra tantárgyakból

Részletesebben

Praktikus fejlesztések

Praktikus fejlesztések ÚJ! DeLaval ruházat munkaruha választék professzionális tejtermelőknek DeLaval Praktikus fejlesztések Erősebb cipzár és erősebb cipzár védelem, mely megakadályozza a cipzár esetleges eltörését az overál

Részletesebben

Öltözködéskultúra Technikusi osztályok

Öltözködéskultúra Technikusi osztályok OV Öltözködéskultúra Technikusi osztályok 10. évfolyam /10. a, 11. e osztályok/ heti 1 óra A vizsgára vonatkozó szabályok: A vizsga típusa: szóbeli - A tanuló több kérdésből álló feladatlapot kap adott

Részletesebben

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK Nyomdaipari alapismeretek középszint 0921 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 14. NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben