Az [F7] billentyû lenyomásával vagy a Szöveg menü Szöveg alcímek menüpont használatával megjeleníthetôk az aktuális jogszabály alcímei.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az [F7] billentyû lenyomásával vagy a Szöveg menü Szöveg alcímek menüpont használatával megjeleníthetôk az aktuális jogszabály alcímei."

Átírás

1 Joganyagok megtekintése 19 JOGANYAGOK MEGTEKINTÉSE A címmutatóban felsorolt jogszabályok bármelyikének szövegét megtekinthetjük. Ha a címek között lépegetünk, lehetôség van a jogszabály elôképének megtekintésére (megnyitás nélkül megnézhetô a jogszabály szövege). Ezt a funkciót a Címmutató menü Szöveg elônézet be-kikapcsolása menüponttal állíthatjuk be. A joganyag megnyitásához ki kell választani a címmutatóban a jogszabály címét, és le kell ütni az [ENTER] billentyût, vagy az egérrel a kiválasztott sorra kell pozicionálni és a bal egérgombbal duplán kattintani. Ekkor megjelenik a jogszabály teljes szövege. A Hatályos adatbázisban megjelenô jogszabályszöveg idôállapota mindig a CD lezárásakor hatályos állapot. Ha a jogszabálynak a CD-zárás dátuma után van újabb idôállapota, akkor a rendszer felajánlja az idôállapotok közötti választást. Ez a funkció az Opció menü Rendszer tulajdonságok menüpont használatával megjelenô dialógusban kikapcsolható. Az Opció menü Rendszer tulajdonságok menüpont segítségével beállítható, hogy szövegmegnyitásnál elôször a jogszabály alcímei jelenjenek meg. Így könnyen kiválasztható a jogszabály keresett része. Az [F7] billentyû lenyomásával vagy a Szöveg menü Szöveg alcímek menüpont használatával megjeleníthetôk az aktuális jogszabály alcímei.

2 20 Joganyagok megtekintése 6. ábra: Szöveg alcímek A kiválasztott alcímre [ENTER]-t nyomva vagy az egérrel duplán kattintva a megnyíló szövegablakban a jogszabály kiválasztott része jelenik meg. A jogszabályhoz tartozó alcímek listája a szöveg könnyebb áttekintését teszi lehetôvé. A [CTRL+F4] billentyûk együttes használatával vagy az egérrel az ablaklezáró ikonra duplán kattintva a joganyag teljes szövegéhez lehet visszajutni. Az alcím ablakban a Keres menü Keresés az aktuális ablakban menüpont, vagy a [CTRL+K] billentyûk segítségével kereshetünk.

3 Joganyagok megtekintése ábra: Keresés az aktuális ablakban A címmutatóból kiválasztott jogszabály szövege a szövegablakban olvasható. Egyszerre több szövegablakot nyithatunk képernyôre, amelyekben több adatbázisból származó jogszabályok szövegei is lehetnek. Egy jogszabály különbözô részei egyszerre is megjeleníthetôk. Ez a funkció többek között a hosszabb táblázatok megtekintését segítheti elô, ugyanis az egyik ablakot a táblázat fejlécsorára beállítva, az alatta lévô ablakban a táblázat függôleges mozgatásával az oszlopok fejlécéhez tartozó adatok összenézhetôk. A mûvelethez az ablakot a felsô keretre kattintva és egérrel lehúzva ketté kell osztanunk, vagy a jogszabályt a címmutatóban többször meg kell nyitnunk. Ha egy aktív jogszabályszöveghez megnyitjuk a hozzá tartozó alcímeket, akkor az egyik ablakban lévô szöveg mozgatásával a másik szöveg együttesen, a mozgatott szöveg pozíciójának megfelelôen mozog. A funkció alkalmazásakor az áttekinthetôség érdekében célszerû az Ablak menühöz tartozó Sok kis ablak menüparanccsal egymás mellé helyezni a két szöveget tartalmazó ablakokat. Ez a funkció szükség esetén az Opció menü Szövegablak tulajdonságok menüparanccsal kikapcsolható.

4 22 Szöveg SZÖVEG A szövegablakban a címek, alcímek középre zárva, maga a szövegrész az ablak szélességéig kiigazítva jelenik meg. Egy szöveg vagy szövegrészlet kijelölése a [SHIFT] billentyû nyomva tartása mellett a kurzormozgató billentyûk vagy az egér jobb gombjának folyamatos lenyomásával és a kurzor megfelelô irányú mozgatásával lehetséges. Ha a kijelölés közben korábban kijelölt részhez érünk és áthaladunk rajta, a rendszer a korábbi kijelölést megszünteti, ugyanez vonatkozik a kijelölés törlésére, a korábban törölt kijelöléshez érve a törölt részt a rendszer újra kijelöli. Ha a kijelölés vagy a törlés irányát megváltoztatjuk, akkor a rendszer ezt ellentétes parancsként értelmezi, kijelölés esetén visszafelé töröl, és fordítva. A jogszabályszövegben egymástól távol esô szövegrészeket is kijelölhetünk. A kijelölt szöveg kinyomtatható vagy exportálható (Lásd: Nyomtatás, Szöveg exportálása). A kijelölést a Szöveg menü Kijelölés törlése menüponttal vagy a [CTRL+DEL] billentyûk egyidejû lenyomásával megszüntethetjük. Változott bekezdések A rendszer a joganyag szövegének megtekintésén túl módot ad a szövegben történô változások követésére is. Idôgépesített jogszabályoknál a változások megjelölése nem az utolsó CD-n megváltozott bekezdések elôtt történik, hanem az aktuális, vagyis a konkrét változás hatályának megfelelô idôállapot kezdô dátumával megváltozott bekezdések elején. Természetesen ez nemcsak a jogszabály utolsó idôállapotában lehetséges, hanem minden állapotban. Így egy idôgépes jogszabály változásai bekezdésenként követhetôk. Ha a Keres menü, Változott bekezdések menüpont, vagy a [CTRL+V] billentyûk együttes használatakor, vagy a ikonra kattintva a program a következô megváltozott bekezdésre pozicionál.

5 Szöveg 23 Lábjegyzetek A joganyag szövegében található lábjegyzeteket csillag jelöli. A kurzort a csillagra pozicionálva és az [ENTER] billentyût nyomva vagy az egérrel duplán a csillagra kattintva a jogszabály szövegmezô alján megjelenik a lábjegyzet szövege. Ismételt kattintással a lábjegyzetszöveg eltûnik. A joganyaghoz tartozó összes lábjegyzet szövegét megtekinthetjük a Szöveg menü Szöveg lábjegyzetek menüpont segítségével, vagy az [F8] billentyû lenyomásával, vagy a ikonra kattintva. A lábjegyzet ablakban a kurzorral választhatunk a lábjegyzetek között. A kiválasztott lábjegyzetre [ENTER] billentyût nyomva vagy az egérrel duplán rákattintva a szövegablakban a program a lábjegyzetet tartalmazó bekezdéshez pozicionál. 8. ábra: Szöveg lábjegyzetek

6 24 Szöveg A lábjegyzetablakban hasonlóan az alcímablakhoz a Keres menü Keresés az aktuális ablakban vagy a [CTRL+K] billentyûk segítségével, vagy a ikonra kattintva lehet keresni. A lábjegyzetstruktúráról Valamely jogszabályhely módosítását az adott szakasz elején (helyesbítésnél a végén) megjelenô csillag jelzi, melyre kattintva megkapjuk a lábjegyzet szövegét. Az egyes jogtechnikai megoldásokat a következô lábjegyzettípusokkal jelöljük: Megállapította:. Hatályos:. Amikor adott szakasz (, bekezdés, pont stb.) szövegét idézôjelek között a jogalkotó elejétôl a végéig újraszabályozza. Beiktatta:. Hatályos:. Amikor az elôzô állapotban nem létezett új részt (, bekezdés, pont, melléklet stb.) ad a jogalkotó a jogszabályhoz. Módosította:. Amikor nem egy komplett szakaszt, hanem azon belüli részt (szót, mondatot stb.) szabályoznak újra. Hatályon kívül helyezte:. Hatálytalan:. Ehhez a lábjegyzettípushoz magyarázat nem szükséges, természetesen a lábjegyzet összevont -okra is vonatkozhat. Lásd:. Az egyes joganyagok kapcsolataira és/vagy más fontos információkra hívja föl a figyelmet. Ha indokolt, természetesen más típusú lábjegyzetek is elôfordulnak, sôt alkalmanként a jogalkotói következetlenségekre is figyelmeztethetnek. A Közlöny adatbázisból kontrollálhatók a Hatályos adatbázisban elvégzett mûveletek. Ha a Szöveg alcímeknél ismertetettekhez hasonlóan egy aktív joganyagszöveghez megnyitjuk a hozzá tartozó lábjegyzetablakot, akkor az egyik ablakban lévô szöveg mozgatásával a másik szöveg együttesen, a mozgatott szöveg pozíciójá-

7 Szöveg 25 nak megfelelôen mozog. A funkció alkalmazásakor az áttekinthetôség érdekében itt is célszerû az Ablak menühöz tartozó Sok kis ablak menüparanccsal egymás mellé helyezni a két szöveget tartalmazó ablakokat. Ez a funkció szükség esetén az Opció menü Szövegablak tulajdonságok menüparancsban kikapcsolható. Kereszthivatkozások A szövegben és a lábjegyzetben a más jogszabályokra hivatkozó részek kék színnel jelölve láthatók. Az így jelölt jogszabály egyszerûen megtekintetô: elegendô a kurzorral a hivatkozás szövegére állni (ekkor a kurzor egy kis kézzé változik), és ha az [ENTER] billentyût lenyomjuk, vagy az egérrel duplán a hivatkozásra kattintunk, akkor a program egy újabb szövegablakban megjeleníti a hivatkozott jogszabály szövegét, sôt amennyiben a hivatkozásnál paragrafusszám is szerepelt, a megfelelô paragrafushoz pozicionál. Ha egységes szerkezetbe van foglalva a hivatkozott jogszabály, akkor a fô jogszabályba ugrik. Amennyiben a hivatkozott jogszabály az aktuális adatbázisban nem található, a program a többi adatbázisban is megpróbálja kikeresni. Képek, ábrák A jogszabály szövegében található ábrák, képek a szöveggel együtt jelennek meg. A képek hasonlóan a szöveghez teljes egészében exportálhatók, nyomtathatók. A képek megjelenését kikapcsolhatjuk az Opció menü Szövegablak tulajdonságok menüpont A képek megjelennek mezô segítségével. Táblázatok A szövegben található táblázatok többnyire nem tördelhetôk be az ablak aktuális szélességére, ezért megtartják eredeti méretüket. Az ablakból kilógó táblázat a [JOBBRA], [BALRA] billentyûkkel vagy egérrel a vízszintes görgetôsáv segítségével mozgatható az ablak látható részére. Nagyon széles táblázatnál könnyítheti a munkát a betûméret kicsinyítése, illetve nyomtatásnál a fekvô lap használata (lásd késôbb). Könyvjelzôk beszúrása A megnyitott joganyag szövegébe úgynevezett könyvjelzôket szúrhatunk, amelyek segítségével a késôbbiekben kikereshetjük a könyvjelzôvel megjelölt szövegrészt. A könyvjelzôt a Szöveg menü Könyvjelzôk menüpont Hozzáad menüparanccsal hozhatjuk létre, és ebben a menüpontban található Töröl menüpa-

8 26 Szöveg ranccsal törölhetjük. A Hozzáad/Töröl ablak az [F11] billentyû lenyomásával is elôhívható. A legutóbb beszúrt könyvjelzôt a Könyvjelzôk menüpont Utolsó menüparanccsal, vagy a [SHIFT+F11] billentyûk együttes lenyomásával, az addig beszúrt könyvjelzôket Könyvjelzôk menüpont Összes menüparanccsal, vagy a [CTRL+F11] billentyûk együttes lenyomásával tekinthetjük meg. A szövegablak lezárása, idôállapotának megváltoztatása után a benne elhelyezett könyvjelzôk automatikusan törlôdnek. Szövegbe épített kiegészítések A joganyagok megnyitásával egyidejûleg lehetôség nyílik az ún. kapcsolódó anyagok megjelenítésére, amelyek típusuk szerint lehetnek jogegységi határozatok, eseti bírósági döntvények, APEH anyagok, versenytanácsi határozatok, számviteli kérdések, illetve kommentárok. A kapcsolódó anyagok a joganyag szövegében, általában azoknál a paragrafusoknál jelennek meg, amelyekre a kapcsolódó anyagban hivatkozás van. A Szöveg menü Kapcsolódó anyagok menüpont segítségével választhatunk, hogy a megnyitott szövegben a kapcsolódó anyagok megjelenjenek-e vagy sem. 9. ábra: Kapcsolódó anyagok ki- és bekapcsolása Ha hosszabb joganyagot (pl. Ptk.) kívánunk nyomtatni, ajánlatos a kapcsolódó anyagokat nem megjeleníteni, ugyanis a nyomtatandó szöveg terjedelmét jelentôsen megnöveli. Ha a kapcsolódó anyagok megjelenése mellett döntünk, a program további választási lehetôséget biztosít a kapcsolódó anyagok típusai között.

9 Szöveg 27 A kapcsolódó anyagok láthatóságának kikapcsolása nem írja felül a különbözô kapcsolódó anyagokhoz egyenként beállított állapotokat, csak a kikapcsolás idejére felülbírálja azokat. Ha a kapcsolódó anyagok láthatóságát bekapcsoljuk, akkor az egyedi beállítások érvényesülnek. A Kapcsolódó Döntvények menüparancs segítségével megjeleníthetôk a joganyaghoz tartozó közétett eseti bírósági határozatok. Megjelenítésük esetén választhatunk, hogy csak a számuk, vagy a számuk és a rendelkezô részük is látszódjon, továbbá beállítható, hogy a mely idôszakban kiadott döntvényeket kívánjuk megjeleníteni (pl ig). A Kapcsolódó APEH anyagok menüparancs segítségével a joganyaghoz tartozó APEH iránymutatásokat, állásfoglalásokat jeleníthetjük meg. Ennél a menüparancsnál is választhatunk, hogy csak a kapcsolódó APEH anyag címe, vagy a cím mellett a szövege is látszódjon. 10. ábra: Kapcsolódó APEH anyagok ki- és bekapcsolása A Kapcsolódó versenytanácsi határozatok, a Kapcsolódó Jogegységi határozatok, és a Kapcsolódó kommentárok menüparancsok segítségével a menüparancsban szereplô kapcsolódó anyag megjelenését lehet beállítani. Jogegységi határozatokon a Legfelsôbb Bíróság Jogegységi határozatait és azok elôdeit (kollégiumi állásfoglalások) kell érteni. A Kapcsolódó számviteli kérdések menüparancs segítségével a kapcsolódó anyag megjelenítésekor szintén választhatunk, hogy csak az anyag címe, vagy a cím mellett a szövege is látszódjon.

10 28 Szöveg Az úgynevezett HMJ CD megvásárlása és telepítése esetén az idegen nyelvû (német, angol) változatban is elérhetô jogszabályok megnyitásukkor az ablak bal felsô sarkában zászlót ábrázoló ikonokkal vannak jelölve. Attól függôen, melyik nyelvû változat aktív, a két másik változat nyelvének megfelelô ország zászlója látható. Például az angol nyelvû változat megnyitása esetén a német és a magyar zászló jelenik meg. A megfelelô zászlóra kattintással aktivizálható a kívánt nyelvû szövegváltozat. Amennyiben a megnyitott jogszabályhoz indokolás is tartozik, az ablak bal felsô sarkában ez a következô ikonnal van jelölve:. Az ikonra kattintva az indokolás megjeleníthetô. A szöveg azon bekezdései, amelyekhez tárgyszavak tartoznak, ikonnal vannak megjelölve. Az ikonra kattintással elôhívott ablakban a bekezdéshez tartozó tárgyszavakat megtekinthetjük.

11 Keresés 29 KERESÉS A CompLex CD Jogtár egyik legfontosabb szolgáltatása az adatbázisokban való számos keresési lehetôség. Minél több információval rendelkezünk a keresett joganyagról, annál nagyobb az esély annak gyors megtalálására. A keresett joganyagra vonatkozó információk alapján állíthatók be az úgynevezett keresési feltételek. Ha tudjuk a jogszabály címét és pontos számát, azt a rendszer az Egy joganyagra ugrás opció értelemszerû kitöltésével azonnal megjeleníti. Természetesen gyakran elôfordulhat, hogy a keresett joganyagról nincs elég információnk ahhoz, hogy ezt az utat válasszuk a keresésre. Éppen ezért a rendszer felkínálja a jogszabály típusa, a jogterület, a megjelenés éve, egy vagy több szó vagy szövegrészlet a joganyag címében, alcímében, szövegében szerinti szûkítést. Ezen feltételek tetszôleges kombinációja is megadható. Mindezek mellett több mint huszonhétezer jogi tárgyszó segítségével lehetôség nyílik tárgyszavak szerinti keresésre is. Szó vagy szótöredék keresésekor a találatok megtekintéséhez nincs feltétlen szükség a találatokat tartalmazó jogszabályok megnyitására, azok a Szöveg elônézet ablakban is megnézhetôk, ahol lehetôség van további szó, szótöredék vagy paragrafus keresésre is. A keresési funkciók használatát az alábbiakban részletesen ismertetjük. Egy joganyag kikeresése Ez a szolgáltatás a Keresés menü Egy joganyag kikeresése menüpont kiválasztásával, az ikonra kattintva, vagy a jobb egérgomb használatakor megjelenô lebegô menübôl érhetô el. A szolgáltatás segítségével közvetlen lehetôség is nyílik a keresett joganyag megnyitására. A megjelenés évének, a joganyag számának (arab és római számmal egyaránt megadható) beírásával és a kibocsátó beállításával egy szövegablak nyílik a megadott jogszabálynak. A paragrafusszám beállítása esetén a szöveg keresett paragrafusához ugrik a kurzor. Ha az aktuális adatbázisban szerepel a megadott jogszabály, akkor annak címe is megjelenik a dialógusban.

12 30 Keresés 11. ábra: Egy joganyag kikeresése A fontosabb jogszabályokat közismert rövidítésükkel is megkereshetjük. A [Rövidítések] gomb megnyomásával ki-, illetve bekapcsolhatók a választható rövidítések. Keresés az adatbázisban Ez a szolgáltatás a Keresés menü Keresés az adatbázisban vagy Címmutató Címmutató szûkítése menüpont kiválasztásával, a ikonra kattintva, vagy a jobb egérgomb használatakor megjelenô lebegô menübôl érhetô el.

13 Keresés ábra: Keresés az adatbázisban A címmutatóban felsorolt jogszabályok az alábbi szûkítési feltételnek megfelelôen szûkíthetôk: megjelenés éve, kibocsátó, szövegrészlet a címben, szövegrészlet az alcímekben, szövegrészlet a joganyagban, jogterület. A szûkítés eredményeként egy olyan címmutatóablak jön létre, amely azokat a jogszabálycímeket tartalmazza, amelyek eleget tesznek a megadott feltételeknek.

14 32 Keresés Hat tárgykör szerinti szûkítés lehetséges. A kurzort a kibocsátó, illetve jogterület tárgykörre állítva a listát tartalmazó ablakokban (kibocsátó, illetve jogterület) kiválasztható, a többi ablakba begépelhetô a szûkítési feltétel. Minden tárgykör tartalmazhat több feltételt, ez a listát tartalmazó ablakok esetében több sor kiválasztását, a többi ablaknál több szó begépelését jelenti. Minden ablakban az alsó sor mutatja az adott tárgykörben választott aktuális feltételeket, pontosvesszôvel elválasztva. Egy tárgykörben az utolsó tíz megadott szûkítési feltételbôl is lehet választani, az alsó sorban a le-fel nyilakkal vagy egérrel. A listát tartalmazó ablakokban egy sor a szóköz billentyûvel [SPACE] vagy rákattintással választható ki, ekkor a kiválasztott sor színe megváltozik, és az alsó sorban is megjelenik. Egy kiválasztott soron a billentyû újabb lenyomása vagy rákattintás megszünteti a kiválasztást. A megjelenés idejénél egy évszám megadása esetén a rendszer a megadott évben megjelent jogszabályokra szûkít, két kötôjellel elválasztott évszám megadásakor szûkítési feltételként a két év között megjelent jogszabályokat értelmezi. Ha a számokat új sorba írjuk, a feltétel nem -tól -ig, hanem és. A szövegrészlet a címben, alcímben, illetve jogszabályokban blokkokban bármilyen betûkombinációkból álló szavak kereshetôk, a * tetszôleges számú karaktert helyettesít, a? pedig egy konkrét betût, a + jel nullát vagy egy betût. A kis- és nagybetû nincs megkülönböztetve. Az alcímben és a jogszabályszövegben keresésnél a középsô sorban (a le és fel nyilakkal vagy az egérrel) még az is beállítható, hogy a megadott szavak milyen helyzetben legyenek egymáshoz viszonyítva a szûkítés során, pl. egymás után vagy egy bekezdésen belül, de nem feltétlenül egymás szomszédságában. Ha a keresett szó a joganyag valamelyik lábjegyzetében található, akkor a lábjegyzetet jelölô csillag piros színnel jelenik meg. Az egy ablakon belül megadott feltételek a szûkítés során VAGY kapcsolatban, a több ablakban megadott szûkítési feltételek pedig ÉS kapcsolatban állnak egymással. Ez pontosabban azt jelenti, hogy ha egy ablakon belül több szûkítési feltételt adunk meg, akkor azokra a joganyagokra szûkít a rendszer, amelyeknél valamelyik (nem feltétlenül mindegyik) feltétel megvan. Amennyiben több ablakban adunk meg szûkítési feltételeket, azokra a joganyagokra szûkít a rendszer, amelyekre a külön ablakokban megadott feltételek együttesen teljesülnek. Ha egy ablak nincs kitöltve, akkor ezt a rendszer a szûkítésnél nem veszi figyelembe, ha egyik sincs kitöltve, akkor a rendszer a szûkítés nélküli teljes Címmutatót adja ki.

15 Keresés ábra: Keresés az adatbázisban eredménye a szûkített címmutató A keresés eredménye új ablakban jelenik meg választógomb kijelölésével az aktuális címmutató ablak változatlan marad, és a szûkítés eredménye egy új címmutató ablakban fog megjelenni. Az elôzô szûkítés eredménye is megmarad egy másik ablakban. A keresésnek megfelelô anyagokat a szûkítésbôl kihagyja választógombbal az eredmény címmutatóban azok a sorok maradnak meg, amelyek a Beállított feltételek ablaknak nem felelnek meg. A Teljes körû szûkítés feliratú gombra kattintással a rendszer minden olyan jogszabályt és egyéb normát megkeres, amelyekre teljesülnek az ablakokban megadott feltételek. Fontos tudni, hogy a keresés mindig a teljes adatbázisban történik, közömbös, hogy honnan indítjuk. Ha szavakat is begépeltünk, a kapott listából választva, ezek elsô elôfordulásához pozicionál a szöveg, s a keresett szó eltérô színnel jelenik meg.

16 34 Keresés A Szûkítés szûkítése feliratú gombra kattintva a rendszer az aktuális címmutató ablakban szereplô jogszabályok között azokat keresi meg, amelyekre teljesülnek a dialógusban megadott feltételek. A kapott lista ugyanezen gomb használatával, s a feltételek változtatásával tovább szûkíthetô. Fontos, hogy az ún. Elôre szûkített címmutatók, illetve kiválasztott jogterületek is szûkítésnek számítanak, ha ezekben akarunk tovább keresni, ugyanezt a gombot használjuk. Keresés az adatbázisban (új) Egy másfajta keresôrendszer a Keresés menü Keresés az adatbázisban új menüpont kiválasztásával érhetô el. A címmutatóban felsorolt jogszabályok az alábbi szûkítési feltételeknek megfelelôen szûkíthetôek: szövegrészlet a címben, szövegrészlet az alcímekben, szövegrészlet a joganyagban, megjelenés éve, kibocsátó, jogterület. A lista egy elemét kiválasztva, majd a Hozzáad gombra, vagy kétszer a kiválasztott feltételre kattintva egy új dialógus jelenik meg, ebbe a dialógusba írhatók be részletesen a keresés paraméterei. 14. ábra: Keresés az adatbázisban (új)

17 Keresés 35 Szavak szerinti keresés a Szövegrészlet a címben, Szövegrészlet az alcímekben, Szövegrészlet a joganyagban dialógusokban: A dialógusokban megadható a keresett karaktersorozat vagy kiválasztható az utolsó tíz keresés valamelyike. A keresett mintában a * tetszôleges számú betût, illetve néhány karaktert, a? egy konkrét betût, a + jel pedig nullát vagy egy betût helyettesít. A kis- és nagybetûk között a rendszer nem tesz különbséget. A rendszer ( á z, 0 9,, ) karakterekre keres, ami azt jelenti, hogy pl. a pont, vesszô, kettôspont stb. karaktert nem ismeri fel. Több szó megadásával beállítható, hogy a szavak egymáshoz képest hogyan helyezkedhetnek el. Rendelkezésre áll egy szótár is, amelybôl szintén kiválasztható egy szó, és az a Hozzáad gomb megnyomásával a már beírt szavakhoz fûzhetô. A szótár az adatbázisokban lévô összes szót tartalmazza. Ha a keresett szó a joganyag valamelyik lábjegyzetében található, akkor a lábjegyzetet jelölô csillag piros színnel jelenik meg. Megjelenés éve dialógus A dialógusban megadható a keresett joganyagra vonatkozó évszámokkal behatárolt idôtartomány. 15. ábra: Keresés: megjelenés éve Kibocsátó dialógus A dialógusban lévô listából kiválasztható a keresett joganyag kibocsátója.

18 36 Keresés 16. ábra: Keresés: kibocsátó Jogterület dialógus A dialógusban lévô listából kiválasztható a keresett joganyaghoz tartozó jogterület. 17. ábra: Keresés: jogterület A paraméterek megadását követôen a feltétel megjelenik a Beállított feltételek ablak listájában. Természetesen újabb keresési feltételek is megadhatóak a fenti eljárás megismétlésével, amelyek szintén megjelennek a Beállított feltételek ablak listájában. Ha egy keresési feltételhez több paramétert adunk meg, akkor a paraméterek VAGY kapcsolatba, a különbözô keresési feltételekben megadott paraméterek pedig ÉS kapcsolatba kerülnek egymással.

19 Keresés 37 A Beállított feltételek ablak listájában megadott paraméterek módosíthatók, törölhetôk a Módosít, Töröl, Töröl mind gombokkal. A Teljes körû szûkítés választásával minden olyan jogszabály megkereshetô, amelyre teljesülnek a megadott feltételek. A Szûkítés szûkítése választásával minden olyan jogszabály megkereshetô, amelyre teljesülnek a megadott feltételek és az aktuális címmutatóban szerepel. A keresés eredménye új ablakban jelenik meg választógomb kijelölésével az aktuális címmutató ablak változatlan marad, és a szûkítés eredménye egy új címmutató ablakban fog megjelenni. A keresésnek megfelelô anyagokat a szûkítésbôl kihagyja választógomb kijelölésével a címmutatóban azok a sorok maradnak meg, amelyek a Beállított feltételek ablaknak nem felelnek meg. A szûkítés eredményeként egy olyan címmutató ablak jön létre, amely azokat a jogszabálycímeket tartalmazza, amelyek eleget tesznek a megadott feltételeknek. A Keresés az adatbázisban és a Keresés az adatbázisban új funkcióknál a rendszer a megadott szûkítési feltételeket megjegyzi, ezek késôbb is elôhívhatók a dialógusablakokból. A megadott szûkítési feltételek a régi és új keresôfelület között átkonvertálódnak, ennek megfelelôen a rendszer által megjegyzett feltétel késôbb mindkét keresôfelületbôl elôhívható. Egy közlöny joganyagainak kikeresése A rendszer segítségével egy-egy adott közlönyben megjelent jogszabályok kereshetôk meg. A szolgáltatás a Keresés menü Egy közlöny joganyagai menüpont kiválasztásával érhetô el. A megjelenô dialógusban szûkítési feltételként beállítható a kiadvány neve, évfolyama és száma. Mindhárom feltétel megadása esetén a rendszer információt ad a kiadvány megjelenésének dátumáról is. Bekapcsolható egy lista is, melyben a kiválasztott kiadvány valamennyi feldolgozott száma szerepel. A keresés eredményeként egy címmutató ablak jelenik meg, amely tartalmazza a megadott számban megjelent jogszabályokat. A lemez lezárását megelôzô 2 évvel korábbi közlönyök joganyagai túlnyomó részét csak a Közlönytár CD feltelepítését követôen találhatjuk meg.

20 38 Keresés 18. ábra: Keresés a hatályos adatbázisban: Egy közlöny joganyagai Fontos információ, hogy a Hatályos adatbázisban csak a Magyar Közlöny, az Adó és Ellenôrzési Értesítô és az Ügyészségi Közlöny anyagai kereshetôk meg. Más közlöny joganyagai kereséséhez elôbb a Közlöny adatbázisba kell belépni. 19. ábra: Keresés a közlöny adatbázisban: Egy közlöny joganyagai

21 Keresés 39 Tárgyszavak keresése Több mint jogi tárgyszó kapcsolódik a Hatályos adatbázis jogszabályaihoz. A Keres menü Tárgyszavak keresése menüpont használata, illetve a szövegablakokban található tárgyszó szimbólum kiválasztása tallózási lehetôséget biztosít a tárgyszavak között. A tárgyszavak száma folyamatosan bôvül. A megjelenô dialógus tárgyszólistájában az utolsó használat során keletkezett lista jelenik meg. A szolgáltatásnak a program indítása utáni elsô használata esetén a rendszer a teljes tárgyszólistát jeleníti meg. 20. ábra: Tárgyszavak keresése A tárgyszólistában mozogva az aktuális tárgyszó elôfordulásai olvashatók az alul megjelenô hivatkozáslistában. Az Ugrás gomb használatakor a kijelölt tárgyszó kijelölt hivatkozását tartalmazó joganyag számára egy szövegablak nyílik. A szövegablakban a kurzor a tárgyszót tartalmazó bekezdéshez ugrik.

22 40 Keresés A tárgyszólistában a tárgyszavak kezdôbetûinek megadásával is lehet mozogni. A megadott karaktereket a lista jobb felsô sarkában látható szövegmezô tartalmazza. A lista arra a tárgyszóra ugrik, melynek elsô karakterei megegyeznek a megadott karaktersorozattal. Az Összes tárgyszó gombra kattintva az aktuális adatbázis összes tárgyszava megjelenik a tárgyszólistában, a Szöveg tárgyszavai gombra kattintva viszont az aktuális jogszabály tárgyszavai láthatók. A Keresés gombra kattintva egy dialógus jelenik meg. Ebben a dialógusban megadható a tárgyszavak szavai között keresendô szó. A keresés eredményeként a tárgyszólistában csak azok a tárgyszavak maradnak meg, amelyekben a megadott szó szerepel. 21. ábra: Keresés a tárgyszavak között A megjelenô dialógusban megadható az a keresett karaktersorozat, amelyet a keresett tárgyszó esetleg tartalmazhat. A keresett mintában a * tetszôleges számú betût, a? konkrétan egy betût, a + jel pedig nullát vagy egy betût helyettesít. A kis- és nagybetûk között a rendszer nem tesz különbséget. Az is beállítható, hogy a megadott szavak a tárgyszó elején szerepeljenek. A Keresés gomb használatakor a rendszer a teljes tárgyszólistában keres, a Továbbkeresés gomb használata pedig az aktuális tárgyszólistát szûkíti tovább. Kapcsolatok keresése A szolgáltatás segítségével megkereshetôek egy adott jogszabályra hivatkozó más jogszabályok. Az opció a Keresés menü Kapcsolatok keresése menüpont kiválasztásával, vagy a jobb egérgomb használatakor megjelenô lebegô menübôl érhetô el.

23 Keresés 41 A megjelenés éve, a joganyag száma (római számmal is megadható) és a kibocsátó beállítása után nyílik egy címmutató ablak. Ez a címmutató ablak azon jogszabályok címeit tartalmazza, amelyekben a megadott jogszabály említésre kerül. Ha a paragrafust is megadjuk, csak azon jogszabályok címei jelennek meg a címmutató ablakban, melyekben a megadott paragrafusra is hivatkoznak. Ha a megadott jogszabály a hatályos adatbázisban szerepel, akkor ebben a dialógusban annak címe is megjelenik. 22. ábra: Jogszabály kapcsolatainak keresése Néhány jogszabály esetén közismert rövidítésükkel is megadhatók a szükséges adatok. A Rövidítések gomb megnyomásával ki-, illetve bekapcsolhatók a választható rövidítések. Keresés az aktuális ablakban Az opció segítségével tetszôleges ablakban bármilyen szóra, szókombinációra lehet keresni. A szolgáltatás a Keresés menü Keresés az aktuális ablakban menüpont kiválasztásával, a ikonra kattintva, vagy a jobb egérgomb használatakor megjelenô lebegô menübôl érhetô el. A megjelenô dialógusban megadható a keresett karaktersorozat vagy kiválasztható az utolsó tíz keresés valamelyike. A keresett mintában a * tetszôleges számú betût, a? egy konkrét betût, a + jel pedig nullát vagy egy betût helyettesít. A kisés nagybetûk között a rendszer nem tesz különbséget. A dialógusban beállítható, hogy a keresés a szöveg elejétôl vagy az aktuális pozíciótól kezdôdjön-e. Az is megadható, hogy a teljes szövegre vagy csak a kijelölt részekre vonatkozzon a keresés.

24 42 Keresés 23. ábra: Keresés az aktuális ablakban A keresés eredményeként az aktuális ablakban a kurzor arra a helyre ugrik, ahol a keresett karaktersorozat elôször elôfordul. A találat helyét a rendszer eltérô színnel jelöli. A [SPACE] billentyû lenyomásával továbbhaladva valamennyi találati hely sorra végignézhetô.

25 Keresés ábra: Keresés az aktuális ablakban eredménye Paragrafus keresése Az opció segítségével az aktuális jogszabály bármely paragrafusát megkereshetjük. 25. ábra: Paragrafuskeresés A megjelenô dialógusban megadható, hogy az egységes szerkezetbe foglalt joganyagok esetében (pl. Ptk., Ptké.) melyik joganyaghoz tartozó paragrafust keressük. (Elôtag kiválasztása.) A mûvelet a [CTRL+P] billentyûk együttes lenyomásával vagy a ikonnal is elvégezhetô.

26 44 Idôgép funkció IDÔGÉP FUNKCIÓ A címmutatóban a sor bal oldalán a legtöbb jogszabály címe elôtt ikon látható. Ez jelzi, hogy az adott jogszabály ún. idôgépes jogszabály. Ez azt jelenti, hogy a jogszabálynak nemcsak a hatályos, hanem minden idôállapota megtekinthetô a hatálybalépésének idôpontjától a CD lezárásának, illetve a jogszabály legutolsó ismert változásainak idôpontjáig. A jogszabály szövegét megnyitva az Idôgép menü Szöveg változásai menüponttal, vagy a [CTRL+D] billentyûk lenyomásával vagy a Szöveg változásai ikonra kattintva a megnyíló dialógusban megtekinthetô a jogszabály összes idôállapotának felsorolása. 26. ábra: Idôgép funkció Ebbôl a megfelelôt választva a keresett új idôállapot megnyílik, és a program a jogszabály azon helyére pozicionál, ahol az elôzô idôállapotban a kurzor állt.

27 Idôgép funkció ábra: Joganyag idôállapotai Jogszabályszöveg indításakor a rendszer az idôállapotot szükség esetén felajánlja. Ennek a szolgáltatásnak akkor van jelentôsége, ha a megnyitni kívánt jogszabály vagy módosítása a rendszer havi zárását követôen lép hatályba. A rendszer ez esetben a jogszabályszöveg indításakor az idôállapotok között választási lehetôséget biztosít, ezáltal beállítható a valós dátumnak megfelelô hatályos, vagy bármely más idôállapot. Ezt a funkciót az Opció menü Rendszer tulajdonságok menüpont használatakor megjelenô dialógusban a Szövegmegnyitásnál idôállapotok megjelennek opcióval kikapcsolhatjuk. A kijelzett állapot érvényességi ideje a státussorban olvasható. Az aktuális bekezdésrôl az Idôgép menü; Paragrafus információ menüpont segítségével lehet idôállapotra vonatkozó információt kapni. Itt megtalálhatók a bekezdés hatályosságát meghatározó idôpontok.

28 46 Idôgép funkció 28. ábra: Paragrafus információ Szöveghasonlítás Ez a funkció egy kiválasztott joganyag két különbözô idôállapotához tartozó szövegének automatikus összehasonlítását végzi. Alkalmazásával összehasonlítható akár a teljes szöveg, akár a kijelölt szövegrészletek. A késôbbi idôállapotból kimaradó, hatályon kívül helyezett vagy módosított szövegrészt a rendszer alapbeállítás esetén piros egyenes vonallal húzza át, a késôbbi idôállapotba bekerülô új szöveget hullámos piros vonallal húzza alá. Ha egy bekezdés teljesen új a másik szöveghez képest, akkor ezt az aláhúzás mellett vastag szedés is jelzi. Ha pedig egy bekezdést töröltek, akkor ezt az áthúzás mellett vastag dôlt szedés is jelzi. A formázási eltéréseket (igazítás, vastag, dôlt) nem veszi figyelembe a program. Amennyiben a jogszabálynak nincs másik idôállapota megnyitva, akkor a rendszer felkínál egy dialógusablakot, amelybôl kiválasztható, hogy a jogszabály melyik idôállapotával szeretnénk az összehasonlítást elvégezni. A mûvelet a Hatályos jogszabályok adatbázisban a Szöveg menü Szöveghasonlítás menüparanccsal végezhetô.

29 Idôgép funkció ábra: Joganyag különbözô idôállapotainak összehasonlítása Megjegyzés készítése Az idôgépes jogszabályoknál (a címmutatóban a sor elején álló kis óraikon jelzi) minden bekezdés hatályos állapotához egyedi megjegyzés fûzhetô. A bekezdésre pozicionálva a kurzort a Szöveg menü Megjegyzés menüpont használatakor, vagy az [F9] billentyû lenyomására megnyíló dialógusba tetszôleges szöveg írható. A beírt szöveget a Rendben gombbal menthetjük. A megjegyzés tényét a bekezdés végén megjelenô kis zászló jelzi. A megjegyzés elolvasásához a fenti menüpont, illetve billentyûkombináció vagy a zászlóra kattintás szolgál. A dialógusban a Törlés gomb lenyomásával a megjegyzés kitörölhetô. A Szöveg menü Összes megjegyzés menüpont segítségével az addig beszúrt megjegyzéseket megtekinthetjük.

30 48 Idôgép funkció Szövegexportálás A rendszer lehetôséget nyújt a jogszabály szövegének exportálására. Az exportált szöveg a vágólapra (Clipboard) kerül, ahonnan más programokba (pl. Word) beépíthetô. 30. ábra: Szövegexportálás Ha nem az egész joganyagszöveget akarjuk exportálni, az exportáláshoz ki kell jelölni a szöveg egy részét. A kijelölés a [SHIFT] billentyû nyomva tartása mellett a kurzormozgató billentyûkkel vagy az egér megfelelô irányú mozgatásával és a jobb billentyû folyamatos nyomva tartásával történhet. 31. ábra: Teljes szöveg vagy szövegrész exportálása

31 Idôgép funkció 49 A szöveg a Szöveg menü Exportálás menüpont, vagy a [CTRL+C], illetve [CTRL+INSERT] billentyûk együttes lenyomásával vagy az ikon segítségével exportálható. A korábban exportált szöveg a vágólapon felülíródik. A kijelölés a Szöveg menü Kijelölés törlése menüponttal, vagy a [CTRL+DEL] billentyûk segítségével törölhetô. A rendszer a szöveget formázott állapotban exportálja. 32. ábra: Szövegszerkesztôbe beillesztett joganyag A szövegben szereplô képek is exportálhatók, de csak külön a szövegtôl. Változásfigyelés A Változásfigyelés opció segítségével egy általunk beállított idôtartamon belül megváltozott jogszabályokat tekinthetjük meg. Az Idôgép menü Változásfigyelô menüpont használatakor megjelenô dialógusablakban elôzetesen ki kell jelölni a dátumhatárokat. A Keresés gomb lenyomásával a rendszer kilistázza a jelölt idô-

32 50 Idôgép funkció szakban változott, vagy hatályba lépett jogszabályokat. Ha egy adott napon változott joganyagokra vagyunk kíváncsiak, akkor értelemszerûen kezdô és záró dátumként ugyanazt a napot kell megjelölnünk. A dialógusablak lehetôséget biztosít a lemez zárását követô hónapban változó, a lemez zárását követô negyedévben változó, illetve az aktuális évet követô év január 1-jén változó jogszabályok kilistázására. 33. ábra: Változásfigyelés beállítása

A RENDSZER ÜZEMBE HELYEZÉSE

A RENDSZER ÜZEMBE HELYEZÉSE Bevezetô 1 BEVEZETÔ A CompLex CD Jogtár Magyarország legrégebbi és legnagyobb jogi információs rendszere. Tartalmazza a teljes magyar joganyagot (a több mint fél évtizede hatályon kívül helyezett jogszabályokkal

Részletesebben

SZÓTÁR. Aktuális betûkészlet: az aktuális ablak betûkészlete. Aktuális háttérszín: az aktuális ablak háttérszíne.

SZÓTÁR. Aktuális betûkészlet: az aktuális ablak betûkészlete. Aktuális háttérszín: az aktuális ablak háttérszíne. 186 Szótár SZÓTÁR Ablakok/keretek: szó szerinti fordításban ablakot, átvitt értelemben képernyô-kezelési technikát jelent, mely meghatározott adat (adatbázis) vagy szöveg megjelenítésére szolgáló munkaterület.

Részletesebben

Táblázatok. Táblázatok beszúrása. Cellák kijelölése

Táblázatok. Táblázatok beszúrása. Cellák kijelölése Táblázatok Táblázatok beszúrása A táblázatok sorokba és oszlopokba rendezett téglalap alakú cellákból épülnek fel. A cellák tartalmazhatnak képet vagy szöveget. A táblázatok használhatók adatok megjelenítésére,

Részletesebben

ANONIMIZÁLT HATÁROZATOK KERESÉSE

ANONIMIZÁLT HATÁROZATOK KERESÉSE Országos Bírósági Hivatal ANONIMIZÁLT HATÁROZATOK KERESÉSE FUNKCIÓJÁNAK BEMUTATÁSA 1.1. ANONIMIZÁLT HATÁROZATOK KERESÉSE Az alábbi fejezetekben részletesen, képernyő kivágások illusztrálásával kívánjuk

Részletesebben

DKÜ ZRT. A Portál rendszer felületének általános bemutatása. Felhasználói útmutató. Támogatott böngészők. Felületek felépítése. Információs kártyák

DKÜ ZRT. A Portál rendszer felületének általános bemutatása. Felhasználói útmutató. Támogatott böngészők. Felületek felépítése. Információs kártyák A Portál rendszer felületének általános bemutatása Felhasználói útmutató Támogatott böngészők Internet Explorer 9+ Firefox (legújabb verzió) Chrome (legújabb verzió) Felületek felépítése Információs kártyák

Részletesebben

SZAKIN program használati útmutató: A megjelenő képernyő baloldalán találjuk a választó mezőt, a jobboldali részen a

SZAKIN program használati útmutató: A megjelenő képernyő baloldalán találjuk a választó mezőt, a jobboldali részen a SZAKIN program használati útmutató: A SZAKIN program indításakor az alábbi képernyő jelenik meg: A megjelenő képernyő baloldalán találjuk a választó mezőt, a jobboldali részen a megjelenítő mezőt. Választó

Részletesebben

ClicXoft programtálca Leírás

ClicXoft programtálca Leírás ClicXoft programtálca Leírás Budapest 2015 Bevezetés A ClicXoft programok bár önálló programok közös technológia alapon lettek kifejlesztve. Emellett közös tulajdonságuk, hogy a hasonló funkciókhoz ugyanaz

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ 0.1v. GYŰJTŐI TÉGLÁK LISTÁZÁSA A listázó elérése menüből: Téglák/Gyűjtői téglák Mielőtt lekérnénk egy listát, lehetőség van bizonyos szűrési feltételek megadására a Listázás keretrészen

Részletesebben

Képek és grafikák. A Beszúrás/Kép parancsot választva beszúrhatunk képet ClipArt gyűjteményből, vagy fájlból. 1. ábra Kép beszúrása

Képek és grafikák. A Beszúrás/Kép parancsot választva beszúrhatunk képet ClipArt gyűjteményből, vagy fájlból. 1. ábra Kép beszúrása Képek beszúrása A Beszúrás/Kép parancsot választva beszúrhatunk képet ClipArt gyűjteményből, vagy fájlból. 1. ábra Kép beszúrása Az eszköztárról is beszúrhatunk ClipArt képeket, ha kihúzzuk a ClipArt ikont,

Részletesebben

Állomány (fájl) = összetartozó adathalmaz, program, melyet a számítógép egyetlen egységként kezel.

Állomány (fájl) = összetartozó adathalmaz, program, melyet a számítógép egyetlen egységként kezel. Állományműveletek Állomány (fájl) = összetartozó adathalmaz, program, melyet a számítógép egyetlen egységként kezel. Azonosítása: név (max.256 karakter). (pont) kiterjesztés (típusjel, általában 3 karakter)

Részletesebben

KUTATÁSTÁMOGATÁS SOROZAT. Felhasználói segédlet Academic Search Complete adatbázisban idézők kereséséhez

KUTATÁSTÁMOGATÁS SOROZAT. Felhasználói segédlet Academic Search Complete adatbázisban idézők kereséséhez KUTATÁSTÁMOGATÁS SOROZAT Felhasználói segédlet Academic Search Complete adatbázisban idézők kereséséhez Szent István Egyetem Kosáry Domokos Könyvtár és Levéltár Készítette: Hreskó-Tóth Dalma Academic Search

Részletesebben

Táblázatos adatok használata

Táblázatos adatok használata Táblázatos adatok használata Tartalomjegyzék 1. Az adatok rendezése...2 2. Keresés a táblázatban...2 3. A megjelenő oszlopok kiválasztása...3 4. Az oszlopok sorrendjének meghatározása...4 5. Az oszlopok

Részletesebben

4. Javítás és jegyzetek

4. Javítás és jegyzetek és jegyzetek Schulcz Róbert schulcz@hit.bme.hu A tananyagot kizárólag a BME hallgatói használhatják fel tanulási céllal. Minden egyéb felhasználáshoz a szerző engedélye szükséges! 1 Automatikus javítás

Részletesebben

Bóra Adatcsere. A webes modul működésének részletesebb leírását a csatolt dokumentum tartalmazza.

Bóra Adatcsere. A webes modul működésének részletesebb leírását a csatolt dokumentum tartalmazza. Bóra Adatcsere A Bóra Adatcsere a Bóra bérprogram webes modulja, ami a http://adatcsere.globo.hu címen érhető el. Természetesen a modult szeretnénk az Önök igényei alapján tovább fejleszteni, ezért kíváncsian

Részletesebben

Windows mappaműveletek

Windows mappaműveletek Windows mappaműveletek Windows 7 / 10 Források: http://www.akonyv.hu/windows_elemei/windows_7_mappa_allomany_es_lemezkezeles_minta.pdf http://www2.akg.hu/info/erettsegi/szobeli/10.html Windows Intéző felépítése

Részletesebben

Alapvető beállítások elvégzése Normál nézet

Alapvető beállítások elvégzése Normál nézet Alapvető beállítások elvégzése Normál nézet A Normál nézet egy egyszerűsített oldalképet mutat. Ez a nézet a legalkalmasabb a szöveg beírására, szerkesztésére és az egyszerűbb formázásokra. Ebben a nézetben

Részletesebben

IGLU Software 4028 Debrecen, Rózsahegy u. 26. Tel.: 0620-537-33-21 E-mail: Iglu@t-online.hu www.iglu.hu MEDIALIB ÁLTALÁNOS KATALOGIZÁLÓ ÉS NYILVÁNTARTÓ IRODAI PROGRAM KEZELÉSI ÚTMUTATÓ (v 2.3.1-2003.10)

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv a WEB EDInet rendszer használatához

Felhasználói kézikönyv a WEB EDInet rendszer használatához Felhasználói kézikönyv a WEB EDInet rendszer használatához A WEB EDInet rendszer használatához internet kapcsolat, valamint egy internet böngésző program szükséges (Mozilla Firefox, Internet Explorer).

Részletesebben

124 A Jogtár Plusz adatbázisok CD MUNKAÜGY. Bevezetô

124 A Jogtár Plusz adatbázisok CD MUNKAÜGY. Bevezetô 124 A Jogtár Plusz adatbázisok CD MUNKAÜGY Bevezetô A CD Munkaügy a Munka Törvénykönyvét, a Közalkalmazotti és Köztisztviselôi törvényt, továbbá a Foglalkoztatási törvényt, valamint a Munkaügyi ellenôrzésrôl

Részletesebben

PÉNZTÁR FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

PÉNZTÁR FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV PÉNZTÁR FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV 4S SOFTWARE KFT 3523 MISKOLC PF.: 71 4ssoftware@4ssoftware.hu Preisler Ferenc Robonyi Teréz TEL.: 46/324-643 20/360-8478 20/980-8864 1. A PROGRAM TELEPÍTÉSE ÉS INDÍTÁSA Lehetőség

Részletesebben

A JOGTÁR PLUSZ ADATBÁZISOK

A JOGTÁR PLUSZ ADATBÁZISOK 98 A Jogtár Plusz adatbázisok A JOGTÁR PLUSZ ADATBÁZISOK A Jogtár Plusz adatbázisok lényege, hogy a CD Jogtár adatbázisát felhasználva és azt kiegészítve egy-egy szûkebb szakmai körnek átfogó és magas

Részletesebben

Ablak és ablakműveletek

Ablak és ablakműveletek Ablak és ablakműveletek 1. Jelölje meg az igaz állításokat! A. A képen egy ablakot lehet látni. B. A Windows operációs rendszerben a mappák és programok ablakokban nyílnak meg. C. Egyszerre csak egy ablakot

Részletesebben

1. kép. A Stílus beállítása; új színskála megadása.

1. kép. A Stílus beállítása; új színskála megadása. QGIS Gyakorló Verzió: 1.7. Wroclaw Cím: A Print composer használata és a címkézés. Minta fájl letöltése innen: http://www.box.net/shared/87p9n0csad Egyre több publikációban szerepelnek digitális térképek,

Részletesebben

Belföldi Termékosztályozás V2.0.0.0

Belföldi Termékosztályozás V2.0.0.0 Belföldi Termékosztályozás V2.0.0.0 Bemutató Verzió Felhasználói Kézikönyv Készítette: Szűcs Zoltán. 2536 Nyergesújfalu, Pala u. 7. Tel \ Fax: 33-355 - 712. Mobil: 30-529-12-87. E-mail: info@szis.hu Internet:

Részletesebben

KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Vasúti Vizsgaközpont

KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Vasúti Vizsgaközpont 2017 KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Vasúti Vizsgaközpont Előszó Ez az útmutató a KTI Nonprofit Kft Vasúti Vizsgaközpont elektronikus alapképzés bejelentő rendszer kezelésében nyújt segítséget

Részletesebben

A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak.

A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak. Mappakezelés WINDOWS-7 A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak. A PC legnagyobb mappája, amely az összes többi mappát is magában foglalja,

Részletesebben

A KÉMIAI BIZTONSÁGI SZAKRENDSZER ELÉRÉSE...

A KÉMIAI BIZTONSÁGI SZAKRENDSZER ELÉRÉSE... TÁJÉKOZTATÓ az OSZIR Kémiai Biztonsági Szakrendszerben (KBIR) történő veszélyes anyagokkal és keverékekkel végzett tevékenység bejelentéséről sok telephely adattal rendelkező partnerek esetén 1 v 1.0 2015.09.02.

Részletesebben

Word IV. Élőfej és élőláb

Word IV. Élőfej és élőláb Word IV. Élőfej és élőláb A menüpont a Nézet legördülő menü Élőfej és élőláb parancsával érhető el. Ezután a megjelenő szaggatott részbe írhatjuk be a kíván szöveget. OLDALSZÁMFORMÁZÁS DÁTUMBESZÚRÁS VÁLTÁS

Részletesebben

Gyári alkatrészek rendelése modul

Gyári alkatrészek rendelése modul Gyári alkatrészek rendelése modul 1. Bevezetés... 2 2. Menüpontok... 3 2.1. Törölhető tételek... 3 2.2. Szűrések... 4 3. Új megrendelés felvitele... 5 3.1. Rendelés készletfoglalásból... 6 3.2. Készletfeltöltő

Részletesebben

QGIS szerkesztések ( verzió) Összeállította: dr. Siki Zoltán verzióra aktualizálta: Jáky András

QGIS szerkesztések ( verzió) Összeállította: dr. Siki Zoltán verzióra aktualizálta: Jáky András QGIS szerkesztések (2.18.3 verzió) Összeállította: dr. Siki Zoltán 2.18.3. verzióra aktualizálta: Jáky András (jakyandras@gmail.com) A QGIS számtalan vektorszerkesztési műveletet biztosít. Tolerancia beállítások

Részletesebben

A Microsoft OFFICE. EXCEL táblázatkezelő. program alapjai. 2013-as verzió használatával

A Microsoft OFFICE. EXCEL táblázatkezelő. program alapjai. 2013-as verzió használatával A Microsoft OFFICE EXCEL táblázatkezelő program alapjai 2013-as verzió használatával A Microsoft Office programcsomag táblázatkezelő alkalmazása az EXCEL! Aktív táblázatok készítésére használjuk! Képletekkel,

Részletesebben

TABULÁTOROK TÁBLÁZATOK KÉSZÍTÉSE. A táblázatok készítésének lehetőségei:

TABULÁTOROK TÁBLÁZATOK KÉSZÍTÉSE. A táblázatok készítésének lehetőségei: TABULÁTOROK A tabulátorokat a szavak soron belüli pontos pozicionálására használjuk. A tabulátorokat valamilyen pozícióhoz kötjük. A pozíciók beállíthatók vonalzón vagy a Formátum menü Tabulátorok menüpontjának

Részletesebben

DebitTray program Leírás

DebitTray program Leírás DebitTray program Leírás Budapest 2015 Bevezetés Egy-egy kintlévőséghez tartozó határidő elmulasztásának komoly következménye lehet. Éppen ezért a Kintlévőség kezelő program főmenü ablakában a program

Részletesebben

Segédanyag a WORD használatához

Segédanyag a WORD használatához Segédanyag a WORD használatához Tartalom Kezdőlap:... 2 Beszúrás... 3 Tervezés... 3 Lapelrendezés... 4 Hivatkozás... 4 Objektumok saját menüi... 5 Táblázat... 5 Képek... 5 Alakzatok... 5 Menün kívüli tudnivalók

Részletesebben

CADcat. Bevezetés a program főbb funkcióiba

CADcat. Bevezetés a program főbb funkcióiba CADcat. Bevezetés a program főbb funkcióiba Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék...2 1 Telepítési útmutató...3 2 Alkatrész kiválasztása (példa: DIN 912, M5x30, 8.8, fémtiszta)...5 2.1 1. lehetőség: Az alkatrészek

Részletesebben

Minta a Szigetvár feladathoz

Minta a Szigetvár feladathoz Minta a Szigetvár feladathoz A forrást (sziget.txt) megnyitjuk a Jegyzettömb segítségével és a szöveget a Vágólap segítségével átmásoljuk az alapértelmezetten megnyíló üres dokumentumba, majd elmentjük

Részletesebben

Szövegszerkesztés alapok WORD Formázások

Szövegszerkesztés alapok WORD Formázások Szövegszerkesztés alapok WORD Formázások A formázás sorrendje 1. Begépelem a szöveget folyamatosan 2. Helyesírást ellenőrzök 3. Entert (bekezdés) vagy Shift + Entert ütök 4. Formázok KIJELÖLÖM A FORMÁZANDÓ

Részletesebben

HBCSKódex. Felhasználói kézikönyv. HBCS Audit KFT 2015.

HBCSKódex. Felhasználói kézikönyv. HBCS Audit KFT 2015. HBCSKódex Felhasználói kézikönyv HBCS Audit KFT 2015. Tartalomjegyzék Regisztrálás:... 3 Bejelentkezés:... 3 Általános információk az egyes funkciók használatáról... 4 Keresés:... 4 Rendezés:... 4 Kereszthivatkozások:...

Részletesebben

Vezetői információs rendszer kezelése a Raiffeisen Expressz programban

Vezetői információs rendszer kezelése a Raiffeisen Expressz programban Vezetői információs rendszer 1 Vezetői információs rendszer kezelése a Raiffeisen Expressz programban Raiffeisen Expressz program ezen modulja az Egyéb menü Vezetői információs rendszer pontján keresztül

Részletesebben

Futárjegyzék készítő program leírása

Futárjegyzék készítő program leírása Futárjegyzék készítő program leírása Ha számítógépén korlátozva vannak a felhasználói jogok, akkor kérje az önök informatikusa segítségét! A www.police.hu/futar weblapról letöltött install_1.2.4.zip fájlt

Részletesebben

Nem gyári alkatrészek rendelése modul

Nem gyári alkatrészek rendelése modul Nem gyári alkatrészek rendelése modul 1. Bevezetés... 2 2. Menüpontok... 3 2.1. Törölhető tételek... 3 2.2. Szűrések... 4 3. Új megrendelés felvitele... 5 3.1. Rendelés készletfoglalásból... 6 3.2. Készletfeltöltő

Részletesebben

BODROGKOZ.COM / HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

BODROGKOZ.COM / HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ BODROGKOZ.COM / HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ 1. Adminisztrációs felület elérhetősége: http://www.bodrogkoz.com/wp-admin/ vagy http://www.bodrogkoz.com/wp-login.php A honlap tesztidőszak alatt az alábbi címen érhető

Részletesebben

Word V. tabulátortípus meg nem jelenik: Tabulátor - balra, Tabulátor - jobbra,

Word V. tabulátortípus meg nem jelenik: Tabulátor - balra, Tabulátor - jobbra, Word V. Tabulátorok A tabulátorok (tabulátorhely: A vízszintes vonalzó azon pontja, amely meghatározza a szövegbehúzást, illetve a szövegoszlop kezdetét.), segítségével a szöveget balra, jobbra, középre,

Részletesebben

Táblázatkezelés 2. - Adatbevitel, szerkesztés, formázás ADATBEVITEL. a., Begépelés

Táblázatkezelés 2. - Adatbevitel, szerkesztés, formázás ADATBEVITEL. a., Begépelés Táblázatkezelés 2. - Adatbevitel, szerkesztés, formázás ADATBEVITEL a., Begépelés Az adatok bevitelének legegyszerűbb módja, ha a táblázat kijelölt cellájába beírjuk őket. - számok (numerikus adatok) -

Részletesebben

ContractTray program Leírás

ContractTray program Leírás ContractTray program Leírás Budapest 2015 Bevezetés Egy-egy szerződéshez tartozó határidő elmulasztásának komoly gazdasági következménye lehet. Éppen ezért a Szerződés kezelő program főmenü ablakában a

Részletesebben

Táblázatok kezelése. 1. ábra Táblázat kezelése menüből

Táblázatok kezelése. 1. ábra Táblázat kezelése menüből Táblázat beszúrása, létrehozása A táblázatok készítésének igénye már a korai szövegszerkesztőkben felmerült, de ezekben nem sok lehetőség állt rendelkezésre. A mai szövegszerkesztőket már kiegészítették

Részletesebben

OTP ADLAK Adómentes Lakáshitel-támogatás. Alapszolgáltatás KÉZIKÖNYV. OTP ADLAK alapszolgáltatás - munkáltatói portál

OTP ADLAK Adómentes Lakáshitel-támogatás. Alapszolgáltatás KÉZIKÖNYV. OTP ADLAK alapszolgáltatás - munkáltatói portál OTP ADLAK Adómentes Lakáshitel-támogatás Alapszolgáltatás KÉZIKÖNYV OTP ADLAK alapszolgáltatás - munkáltatói portál www.otpvnt.hu 2017.02.23. MUNKÁLTATÓK... 3 1. Belépés az internetes portálra... 3 2.

Részletesebben

Adóhátralék kezelés egyszerűen. Használati útmutató

Adóhátralék kezelés egyszerűen. Használati útmutató Használati útmutató Program indítása: A telepítés utáni első indításkor a program a szükséges alapbeállításokat elvégzi, és automatikusan újra indul. A főképernyőn a bejelentkezéshez mindig meg kell adni

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv I. Telepítés 1. A kliensprogram letöltése és telepítése Amennyiben Ön már rendelkezik operációs rendszerének megfelelő kliensprogrammal, ugorjon a következő pontra. Ha még nem töltötte

Részletesebben

A d m i n i s z t r á c i ó s f e l a d a t o k a I n t e g r á l t K ö n y v t á r i R e n d s z e r b e n

A d m i n i s z t r á c i ó s f e l a d a t o k a I n t e g r á l t K ö n y v t á r i R e n d s z e r b e n A d m i n i s z t r á c i ó s f e l a d a t o k a I n t e g r á l t K ö n y v t á r i R e n d s z e r b e n JavaADM Kézikönyv Tartalomjegyzék 1 PROGRAMLEÍRÁS... 3 1.1 A PROGRAM ÁLTALÁNOS HASZNÁLATA...

Részletesebben

Aktiválási segédlet a Partnercég opcióhoz. A TeleMátrix adminisztrációs felületének használata Partnercég opció igénybevétele esetén

Aktiválási segédlet a Partnercég opcióhoz. A TeleMátrix adminisztrációs felületének használata Partnercég opció igénybevétele esetén Aktiválási segédlet a Partnercég opcióhoz A TeleMátrix adminisztrációs felületének használata Partnercég opció igénybevétele esetén 1 Partnercég opció bemutatása 2009. január 1-jétől új taggal bővült a

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ VÉRADÁS IDŐPONT SZERKESZTŐ (verzió: 1.2) 2013. április 1. Tartalomjegyzék 1. Telepítés és indítás... 3 2. Frissítés... 3 3. Beállítás... 4 4. Felület... 4 5. Véradó helyszínek...

Részletesebben

Oktatási anyag Excel kezdő

Oktatási anyag Excel kezdő Oktatási anyag Excel kezdő 2010.10.11. 1 Tartalom I. Alapfogalmak... 3 A munkafüzet és részei... 3 Aktív cella... 3 Tartomány... 3 Összefüggő tartomány... 3 Nem összefüggő tartomány... 4 II. A program

Részletesebben

ServiceTray program Leírás

ServiceTray program Leírás ServiceTray program Leírás Budapest 2015 Bevezetés szerviz munkalapok státuszai a Törölve és Lezárva státuszt leszámítva a munkalap különböző nyitott állapotát jelzik, melyek valamilyen tevékenységet jeleznek.

Részletesebben

Leltárív karbantartás modul

Leltárív karbantartás modul Leltárív karbantartás modul 1. Bevezetés... 2 2. Manuális rögzítés - Leltárív segítségével... 2 3. A leltár gépen történő rögzítése... 4 3.1. Alkatrészek egyenként történő berögzítése... 6 o Alkatrészek

Részletesebben

Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon:

Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon: Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon: 1. Belépés a szerkesztőfelületre A következő webcímre belépve - http://www.zalaegerszeg.hu/licoms/login - megjelenik a szerkesztőfelület beléptető ablaka,

Részletesebben

Word VI. Lábjegyzet. Ebben a részben megadhatjuk, hogy hol szerepeljen a lábjegyzet (oldal alján, szöveg alatt).

Word VI. Lábjegyzet. Ebben a részben megadhatjuk, hogy hol szerepeljen a lábjegyzet (oldal alján, szöveg alatt). Word VI. Lábjegyzet A számozást minden oldalon vagy minden szakaszban újrakezdhetjük. Mutassunk a Beszúrás menü Hivatkozás pontjára, majd kattintsunk a Lábjegyzet parancsra. Ebben a részben megadhatjuk,

Részletesebben

Gépelje be felhasználó nevét és jelszavát. Ha nem emlékszik az azonosítókra lépjen kapcsolatba ügyfélszolgálatunkkal az alábbi elérhetőségeken:

Gépelje be felhasználó nevét és jelszavát. Ha nem emlékszik az azonosítókra lépjen kapcsolatba ügyfélszolgálatunkkal az alábbi elérhetőségeken: Bejelentkezés Gépelje be felhasználó nevét és jelszavát. Ha nem emlékszik az azonosítókra lépjen kapcsolatba ügyfélszolgálatunkkal az alábbi elérhetőségeken: email: concordetrader@con.hu telefon: (+36

Részletesebben

A CompLex CD Iratmintatár ajánlott konfigurációja hardware: Pentium 300 Mhz, 100 MB szabad hely a lemezen, 64 MB RAM vagy ennél magasabb érték.

A CompLex CD Iratmintatár ajánlott konfigurációja hardware: Pentium 300 Mhz, 100 MB szabad hely a lemezen, 64 MB RAM vagy ennél magasabb érték. 144 A Jogtár Plusz adatbázisok CD IRATMINTATÁR Bevezetés A CompLex CD Iratmintatár a tágan értelmezett polgári jog és a társasági jog területérôl tartalmaz szerkeszthetô irat- és kitölthetô nyomtatványmintákat.

Részletesebben

Ismerkedés az új felülettel

Ismerkedés az új felülettel Ismerkedés az új felülettel A 2003-as verzióhoz képes változott a menüszerkezet. Az ablak tetején menüszalag található, amely előtérbe helyezi a legfontosabb parancsokat, így nem kell a program legkülönbözőbb

Részletesebben

18. Szövegszerkesztők

18. Szövegszerkesztők 18. Szövegszerkesztők A szövegszerkesztés olyan számítógépes művelet, amelynek során később nyomtatásban megjelenő szövegegységeket, dokumentumokat hozunk létre, majd azokat papírra kinyomtatjuk. A különböző

Részletesebben

Választó lekérdezés létrehozása

Választó lekérdezés létrehozása Választó lekérdezés létrehozása A választó lekérdezés egy vagy több rekordforrásból származó adatokat jelenít meg. A választó lekérdezések a táblák, illetve az adatbázis tartalmát nem változtatják meg,

Részletesebben

Ügyfélforgalom számlálás modul

Ügyfélforgalom számlálás modul Ügyfélforgalom számlálás modul 1 1. Bevezetés... 3 2. BEÁLLÍTÁSOK... 4 2.1. Új Kérdőív létrehozása... 4 o Kérdéstípusok és a hozzájuk tartozó lehetséges válaszok hozzárendelése... 4 Új Kérdéstípus felvitele...

Részletesebben

Szolgáltatások jegyzéke 03 V

Szolgáltatások jegyzéke 03 V Szolgáltatások jegyzéke 03 V2.0.0.0 Bemutató Verzió Felhasználói Kézikönyv Készítette: Szűcs Zoltán. 2536 Nyergesújfalu, Pala u. 7. Tel \ Fax: 33-355-712. Mobil: 30-529-12-87. E-mail: info@szis.hu Internet:

Részletesebben

Készlet nyilvántartó

Készlet nyilvántartó Készlet nyilvántartó Szécsy Számítáatechnika 4080 Hajdúnánás, Ady krt. 21. 06 30 34 54 101 06 52 381 163 info@szecsy.hu www.szecsy.hu Belépés A lista lenyítása. A lenyíló listából az adatrögzítést végző

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv - Android kliens

Felhasználói kézikönyv - Android kliens Felhasználói kézikönyv - Android kliens Tartalom Telepítés Indítás Fő képernyők Térkép Rétegválasztó ablak Kilépés Keresés Lista Részletek Telepítés Az Élő Berek Android alkalmazás letölthető a www.e-berek.hu

Részletesebben

Parlagfű Bejelentő Rendszer

Parlagfű Bejelentő Rendszer Parlagfű Bejelentő Rendszer felhasználói útmutató A rendszer elérése: Elérési cím: www.govcenter.hu/pbr Felhasználói funkciók: 1. Regisztráció Új felhasználói fiókot az oldalsó menüben a [Regisztráció]-ra

Részletesebben

Prezentáció Microsoft PowerPoint XP

Prezentáció Microsoft PowerPoint XP Prezentáció Microsoft PowerPoint XP Megoldások 1. A program indításakor a Munkaablakban válasszuk az Előadás-tervező varázslóval hivatkozást! A Varázsló segítségével hozzuk létre a bemutatót! A kész bemutatót

Részletesebben

Az alábbiakban a portál felépítéséről, illetve az egyes lekérdező funkciókról kaphat részletes információkat.

Az alábbiakban a portál felépítéséről, illetve az egyes lekérdező funkciókról kaphat részletes információkat. Súgó Az alábbiakban a portál felépítéséről, illetve az egyes lekérdező funkciókról kaphat részletes információkat. A lekérdező rendszer a Hírközlési Szolgáltatások és Interfész bejelentések, valamint az

Részletesebben

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara HelpDesk rendszer. Felhasználói útmutató

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara HelpDesk rendszer. Felhasználói útmutató Magyar Kereskedelmi és Iparkamara HelpDesk rendszer Felhasználói útmutató 2015 Tartalom Gyakornoki szerepkör...3 Regisztráció...3 Személyes felület használata...4 Kérdéseim...4 Gyakornoki hely keresés...5

Részletesebben

Word III. Kattintsunk a Fájl menü Nyomtatási kép parancsára, vagy a szokásos eszköztár nyomtatási kép ikonjára

Word III. Kattintsunk a Fájl menü Nyomtatási kép parancsára, vagy a szokásos eszköztár nyomtatási kép ikonjára Nyomtatási-kép Word III. Kattintsunk a Fájl menü Nyomtatási kép parancsára, vagy a szokásos eszköztár nyomtatási kép ikonjára Az eszköztáron található gombok segítségével tekinthetjük meg az oldalt, illetve

Részletesebben

ElektrO-ParT elektronikai alkatrész nyilvántartó program leírás.

ElektrO-ParT elektronikai alkatrész nyilvántartó program leírás. ElektrO-ParT elektronikai alkatrész nyilvántartó program leírás. 1. ábra A program, indítás után az 1. ábra szerint fog megjelenni. Ebben az ablakban tudunk új alkatrészt felvinni vagy meglévőt módosítani.

Részletesebben

Felhasználói segédlet a Scopus adatbázis használatához

Felhasználói segédlet a Scopus adatbázis használatához Felhasználói segédlet a Scopus adatbázis használatához Az adatbázis elérése, regisztrálás, belépés Az adatbázis címe: http://www.scopus.com Az adatbázis csak regisztrált, jogosultsággal rendelkező intézmények,

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv. omunáldata

Felhasználói kézikönyv. omunáldata Elhagyott Hulladék Nyilvántartó Program Felhasználói kézikönyv omunáldata Tartalomjegyzék Illetékes Hatóságok Adatkapcsolati Alrendszer... 3 Bejelentkezés... 4 Elfelejtett jelszó... 4 Felhasználói Központ...

Részletesebben

OPTEN Online használati útmutató

OPTEN Online használati útmutató OPTEN Online használati útmutató www.opten.hu opten@opten.hu 2016. április - 1 - Tartalomjegyzék Bevezetés... - 4 - CÉGTÁR ALAP és KIEGÉSZÍTŐ szolgáltatások... - 7-1. Keresés / Leválogatás... - 8 - a)

Részletesebben

Készítsünk weblapot könnyedén! A Google Sites használata. Weboldal készítés Google Sites szolgáltatás segítségével, web-fejlesztési ismeretek nélkül!

Készítsünk weblapot könnyedén! A Google Sites használata. Weboldal készítés Google Sites szolgáltatás segítségével, web-fejlesztési ismeretek nélkül! Készítsünk weblapot könnyedén! A Google Sites használata Weboldal készítés Google Sites szolgáltatás segítségével, web-fejlesztési ismeretek nélkül! Készítette: Tratnyek Csilla 2010.03.01. Készítsünk weblapot

Részletesebben

Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013. Használati útmutató

Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013. Használati útmutató Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013 Tartalomjegyzék 1. Technikai információk... 2 2. Publikus felület... 2 2.1 Bejelentkezés... 2 2.2 Összesítés... 3 2.2.1 Statisztikai tábla megtekintése...

Részletesebben

Webes kurzus kezelés folyamata Oktatói felületek

Webes kurzus kezelés folyamata Oktatói felületek Webes kurzus kezelés folyamata Oktatói felületek A kurzusok kezelésével kapcsolatban számos paraméterezési lehetőség áll rendelkezésre az ETR rendszerében. Jelen dokumentumban igyekeztünk a kurzusok oktatói

Részletesebben

Felhasználói Kézikönyv

Felhasználói Kézikönyv Felhasználói Kézikönyv A ForteMap használatához 1 T a r talomjegyzék 1. AZ ALKALMAZÁS ELINDÍTÁSA... 3 1.1. A KEZELŐFELÜLET ISMERTETÉSE... 3 1.2. NAVIGÁLÁS A TÉRKÉPEN... 3 1.2.1. Térkép nagyítása... 4 1.2.2.

Részletesebben

Diagram készítése. Diagramok formázása

Diagram készítése. Diagramok formázása Diagram készítése Diagramok segítségével a táblázatban tárolt adatainkat különféle módon ábrázolhatjuk. 1. A diagram készítésének első lépése az adatok kijelölése a táblázatban, melyekhez diagramot szeretnénk

Részletesebben

JLR EPC. Gyors kezdés útmutatója. Tartalom. Hungry Version 2.0. Lépésenkénti gyakorlati útmutató Képernyős útmutató

JLR EPC. Gyors kezdés útmutatója. Tartalom. Hungry Version 2.0. Lépésenkénti gyakorlati útmutató Képernyős útmutató JLR EPC Gyors kezdés útmutatója Tartalom Lépésenkénti gyakorlati útmutató.....2-7 Képernyős útmutató........8-10 Hungry Version 2.0 JLR EPC Gyors kezdés útmutatója 1. Az alkalmazásba való belépés Nyissa

Részletesebben

Felhasználói útmutató

Felhasználói útmutató Felhasználói útmutató A mobil applikáció célja, hogy a tetőfedők feltölthessék és kezelhessék a referenciáikat. Az applikáció elérhető IOS és Android rendszerű eszközökre. Belépés A tetőfedő ugyanazzal

Részletesebben

Egyszerűbb a Google keresőbe beírni a Sharepoint Designer 2007 letöltés kulcsszavakat és az első találat erre a címre mutat.

Egyszerűbb a Google keresőbe beírni a Sharepoint Designer 2007 letöltés kulcsszavakat és az első találat erre a címre mutat. A feladat megoldásához a Sharepoint Designer 2007 programot használjuk, mely ingyenesen letölthető a Microsoft weboldaláról. Az érettségi aktuális szoftverlistája alapján az Expression Web 2, az Expression

Részletesebben

Több oldalas dokumentum készítése. MS Word 2010 szövegszerkesztővel

Több oldalas dokumentum készítése. MS Word 2010 szövegszerkesztővel Több oldalas dokumentum készítése MS Word 2010 szövegszerkesztővel Egy többoldalas dokumentummal szemben támasztott követelmények (példa feladaton keresztül bemutatva) Készítsünk hat oldalas dokumentumot,

Részletesebben

TEÁOR kód Kereső - nyilvántartó program V2.0.0.0

TEÁOR kód Kereső - nyilvántartó program V2.0.0.0 TEÁOR kód Kereső - nyilvántartó program V2.0.0.0 Bemutató verzió Felhasználói Kézikönyv Készítette: Szűcs Zoltán. 2536 Nyergesújfalu, Pala u. 7. Tel \ Fax: 33-355-712. Mobil: 30-529-12-87. E-mail: info@szis.hu

Részletesebben

EDInet Connector telepítési segédlet

EDInet Connector telepítési segédlet EDInet Connector telepítési segédlet A cégünk által küldött e-mail-ben található linkre kattintva, a következő weboldal jelenik meg a böngészőben: Az EdinetConnectorInstall szövegre klikkelve(a képen pirossal

Részletesebben

Építésügyi Monitoring Rendszer (ÉMO) komplex működését biztosító településrendezési tervek digitalizálása EKOP /B kiemelt projekt megvalósítása

Építésügyi Monitoring Rendszer (ÉMO) komplex működését biztosító településrendezési tervek digitalizálása EKOP /B kiemelt projekt megvalósítása Építésügyi Monitoring Rendszer (ÉMO) komplex működését biztosító településrendezési tervek digitalizálása EKOP 1.2.17./B kiemelt projekt megvalósítása Felhasználói kézikönyv ÉMO Területrendezési modul

Részletesebben

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv A kézikönyv használata Mielőtt elindítaná és használná a szoftvert kérjük olvassa el figyelmesen a felhasználói kézikönyvet! A dokumentum nem sokszorosítható illetve

Részletesebben

Angol szótár V2.0.0.0

Angol szótár V2.0.0.0 Angol szótár V2.0.0.0 Bemutató Verzió Felhasználói Kézikönyv Készítette: Szűcs Zoltán. 2536 Nyergesújfalu, Pala u. 7. Tel \ Fax: 33-355 - 712. Mobil: 30-529-12-87. E-mail: info@szis.hu. Internet: www.szis.hu.

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv a Víziközmű Adatbeviteli Felülethez 2012. augusztus

Felhasználói kézikönyv a Víziközmű Adatbeviteli Felülethez 2012. augusztus Felhasználói kézikönyv a Víziközmű Adatbeviteli Felülethez 2012. augusztus 1 1. Bevezetés Az adatbekérő felület célja, hogy a Magyar Energia Hivatal (továbbiakban: Hivatal) a víziközműszolgáltatásról szóló

Részletesebben

A program telepítése

A program telepítése program telepítése Töltse le a telepítőt a www.kocheskochkft.hu internetes oldalról. Programjaink menü alatt válassza a Egyszerűsített foglalkoztatással kapcsolatos nyilvántartás programot, kattintson

Részletesebben

A Szoftvert a Start menü Programok QGSM7 mappából lehet elindítani.

A Szoftvert a Start menü Programok QGSM7 mappából lehet elindítani. Telepítés A programot a letöltött telepítőprogrammal lehet telepíteni. A telepítést a mappában lévő setup.exe fájlra kattintva lehet elindítani. A telepítő a meglévő QGSM7 szoftver adatbázisát törli. Ezután

Részletesebben

Szöveges műveletek. Mielőtt nekikezdenénk első szövegünk bevitelének, tanuljunk meg néhány alapvető műveletet a 2003-as verzió segítségével:

Szöveges műveletek. Mielőtt nekikezdenénk első szövegünk bevitelének, tanuljunk meg néhány alapvető műveletet a 2003-as verzió segítségével: Alapvető szabályok Mielőtt nekikezdenénk első szövegünk bevitelének, tanuljunk meg néhány alapvető műveletet a 2003-as verzió segítségével: Minden szöveges elem szövegdobozban, objektumban helyezkedik

Részletesebben

Felhasználói segédlet a Web of Knowledge / Web of Science adatbázis használatához

Felhasználói segédlet a Web of Knowledge / Web of Science adatbázis használatához Felhasználói segédlet a Web of Knowledge / Web of Science adatbázis használatához Az adatbázis elérése, regisztrálás, belépés Az adatbázis az arra jogosult intézmények és felhsználói kör számára a http://eisz.om.hu

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv 1 A CKB4 rendszer Üzenetek funkciójához v1.0 2015.05.21. TARTALOMJEGYZÉK SK-Trend Kft- CKB4 Üzenetek funkció Felhasználói kézikönyv V 1.0 Bevezető... 3 A felhasználói leírásban használt

Részletesebben

Felhasználói útmutató a portal.nakvi.hu oldalhoz

Felhasználói útmutató a portal.nakvi.hu oldalhoz Felhasználói útmutató a portal.nakvi.hu oldalhoz Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék Hír beküldése Új oldal létrehozása Menük kezelése Tartalmak menühöz rendelése Hír beküldése Új hír beküldéséhez az adminisztrációs

Részletesebben

Speciális kötegelt nyomtatványok kezelése a java-s nyomtatványkitöltő programban (pl.: 0953-1042 kötegelt nyomtatvány)

Speciális kötegelt nyomtatványok kezelése a java-s nyomtatványkitöltő programban (pl.: 0953-1042 kötegelt nyomtatvány) Speciális kötegelt nyomtatványok kezelése a java-s nyomtatványkitöltő programban (pl.: 0953-1042 kötegelt nyomtatvány) A speciális kötegelt nyomtatványok olyan típusú nyomtatványok, amelyek alnyomtatványai

Részletesebben

Outlook Express használata

Outlook Express használata Outlook Express használata Az induló ablak több részre oszlik Nyitott mappa tartalma Mappák Partnerek Az induló ablak nézetét testre lehet szabni a Nézet menü/elrendezés almenüjével Az eszköztár testreszabásához

Részletesebben

WinSarc Irodai Vezérlőpult: - [Ügyfelek nyilvántartása]

WinSarc Irodai Vezérlőpult: - [Ügyfelek nyilvántartása] WinSarc Irodai Vezérlőpult: - [Ügyfelek nyilvántartása] A programot elsősorban a könyvelőirodák tudják hatékonyan alkalmazni a nagy tömegben, ismétlődően végzendő feladatok ellátására. A program a WinSarc

Részletesebben

A nyomtatókkal kapcsolatos beállításokat a Vezérlőpulton, a Nyomtatók mappában végezhetjük el. Nyomtató telepítését a Nyomtató hozzáadása ikonra

A nyomtatókkal kapcsolatos beállításokat a Vezérlőpulton, a Nyomtatók mappában végezhetjük el. Nyomtató telepítését a Nyomtató hozzáadása ikonra Nyomtató telepítése A nyomtatókkal kapcsolatos beállításokat a Vezérlőpulton, a Nyomtatók mappában végezhetjük el. Nyomtató telepítését a Nyomtató hozzáadása ikonra duplán kattintva kezdeményezhetjük.

Részletesebben