Somkuti Bálint doktorandusz, Nemzeti Közszolgálati Egyetem. Groznij két ostroma

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Somkuti Bálint doktorandusz, Nemzeti Közszolgálati Egyetem. Groznij két ostroma"

Átírás

1 Somkuti Bálint doktorandusz, Nemzeti Közszolgálati Egyetem Groznij két ostroma Közölték, három napot kell még ott töltenem, mert nem jött még meg Jekatyinográdból az alkalmas utazási lehetőség. [ ] De önök talán nem is tudják, hogy mi az az alkalmas utazási lehetőség. Fél század gyalogságból és egy ágyúból álló fedezet, mely a szállítmányokat kíséri Ez kissé közel jár az emberöléshez, de háborús időben és különösen ázsiai háborúban megengedett fogás a ravaszság. Lermontov: Korunk Hőse A hadtörténelem kezdete óta kiemelt fontosságú a beépített területek feletti ellenőrzés. Már a hadviselés kezdetéről fennmaradtak tárgyi emlékek, melyek megerősített városokról és ostromaikról tanúskodnak. A harc megvívásának fizikai jellegzetességei mindig is arra sarkallták a védőket, hogy jól védhető helyeket keressenek, és azokat megerősítve álljanak ellent a támadóknak. Még ha nem is feltétlenül saját lakhelyüket védelmezték, a védők jelentős fölényt élveztek a morál területén, már csak azért is, mert egy ilyen összecsapásban nem volt hova visszavonulniuk. Egy ostrom óriási költségein túl azzal az elkerülhetetlen veszéllyel is jár, hogy a védőket közelharcban kell legyőzni. A falak alatt, a falakon, vagy az épületekben vívott harc során azonban felbomlik az egységek kohéziója, megszűnik a parancsnok irányítása és a katonák egyéni képességein múlik a győzelem. Önuralom, fizikai állapot, kezdeményezőképesség és elszántság, ezek a tényezők sokkal többet számítanak, mint akár a technika, akár szervezeti felépítés. Julius Caesar azért merte megkockáztatni Avaricum, Alesia vagy Gergovia ostromát a gallokkal vívott háborújában, mert tudta legionáriusai nem csak nyílt ütközetben, hanem közelharcban illetve az ostrom műszaki munkálataiban is megállják a helyüket. Nem véletlen, hogy az időtlen Szun Ce is utolsó helyre teszi a győzelemhez vezető megoldások között az ilyen jellegű támadást. [ ] a legrosszabb elképzelés pedig a fallal körbevett városok ostroma. 1 A hidegháború utáni időszak bővelkedett új tanulságokban. Az amerikai fegyveres erők Mogadisuban, az orosz hadsereg Groznijban szembesült először a ténnyel: történelmi tapasztalatai ellenére nincs felkészülve a városi harcokra első napjának reggelén négy lövész és egy ejtőernyős dandár alakulataiból összeállított négy orosz páncélos oszlopban közel 600 jármű és katona hatolt be Csecsenföld fővárosának, Groznijnak a területére, céljuk a szakadár Csecsnya-Icskeria köztársaság fővárosának gyors megszállása volt. Ugyan november és december során érték légitámadások a várost, a január 1-ei támadást sem 1 SZUN CE: A hadviselés tudománya, Budapest, Göncöl Kiadó, 2004, ISBN: , p. 31.

2 tüzérségi, sem légi támogatás nem kísérte. Az orosz katonák nem számítottak komoly ellenállásra a közel fél milliós, sűrűn beépített modern városban. 2 Az erőfitogtatási céllal felvonultatott gépesített kötelékek élén a harckocsik haladtak, nyomukban a páncélozott szállító járművekkel és önjáró lövegekkel. Ahogy az oszlopok beértek a sűrűn beépített területre, a toronyházak tetejéről és a pincékből erős tűz fogadta őket. A csecsenek taktikája mindenhol ugyanaz volt. Kilőve az oszlop első és utolsó járművét mozdulatlanságra kényszerítették a járműveket és egyesével végeztek velük. Egyedül az észak-keleti csoport jutott el ellenállás nélkül céljáig a vasút állomásig, ahol a katonák kiszálltak járműveikből és mit sem tudva a másik három oszlopot ért katasztrófáról, várakoztak. Hamarosan az ő sorsuk is hasonló véget ért. Az alakulat hatalmas veszteségeket szenvedett. Két nap alatt a bevetett 26 harckocsiból 20, a 120 lövészpáncélosból 102 semmisült meg 800 halott és 74 hadifogoly elvesztése mellett. 3 Út a katasztrófához Hogyan szenvedett el az a hadsereg egy ilyen jelentős vereséget, mely talán minden modern fegyveres erőnél több városharcot vívott meg? Kezdjük először a történelmi előzményekkel. A Kaukázusban már a XVIII. század óta folyó orosz terjeszkedés miatt évszázados ellentétetekről beszélhetünk. Ennek csak egyik epizódja volt a csecsenek tömeges kitelepítése 1944-ben, majd 1957-es visszatelepítésük. 4 Ugyan az orosz terjeszkedési politikát folytató Szovjetunió minden függetlenedési szándékot elfojtott, bukása ismét kiengedte a szellemet a palackból ben Csecsenföld elnöke, Dzsohar Dudajev 5 kikiáltotta az Orosz Föderáció részét képező terület függetlenségét. Az átalakulás zavarában sem erő, sem lehetőség nem volt a hivatalosan is Oroszország részét képező szakadár állam ellen hatásosan fellépni. Közel három évig mindössze félszívvel végrehajtott gazdasági és egyéb szankciók bevezetésére került sor, emellett mindössze a gyenge oroszpárti erők pénzzel és fegyverekkel történő támogatására került sor. Újraválasztására készülve Borisz Jelcin az Orosz Föderáció első elnöke végül OLIKER, Olga: Russia s Chechen Wars : Lessons from Urban Combat, Santa Monica CA, RAND Corporation, p GOTT, Kendall D.: Breaking the Mold, Tanks in the Cities, Fort Leavenworth KS, Combat Studies Institute Press, p Uo. 71.old. 5 Dudajev jellemző személyisége a korszaknak; a szovjet fegyveres erők első csecsen származású tábornoka, aki Észtországban a légierő nukleáris fegyverekkel is felszerelt egyik nehézbombázó alakulatának parancsnokaként megtagadta a televízió és parlament elfoglalását ben elhagyta a hadsereget és szülőföldjére ment, ahol a forrgongó terület elnökévé választották. Külön érdekessége a történetnek, hogy a kommunista pártból hivatalosan soha nem lépett ki!

3 decemberében adta ki az utasítást egy összfegyvernemi beavatkozásra Csecsenföldön, a hatalomban lévő bűnöző elemek eltávolítására, annak ellenére, hogy számos parancsnoki beosztásban lévő tiszt fenntartásait hangsúlyozta a feladat megvalósíthatóságát illetően. A belügyi csapatokból, szárazföldi egységekből és légierőből álló közel 60 ezer fős csoportosítás meglehetősen komoly ellenállás leküzdése után jutott el a hatalmas kiterjedésű olajipari központ bekerítéséig. Pavel Gracsov honvédelmi miniszter eredetileg alig két hetet szánt a határ átlépése után Groznij elérésére. Az november 29-én kezdődő hadművelet időbeosztása hamar felborult, ugyanis a hegyes-erdő vidéken a csecsenek minden alkalmat megragadtak a rajtaütésre. Közel 270 repülőeszköze ellenére a csecsen légierő már a műveletek megindulása után néhány nappal teljesen megsemmisült, így az orosz légierő korlátlan légiuralmat vívott ki december elejére. A város megszállására kijelölt erők csak december 26-ára kerítették be a várost, ám ez a gyűrű dél felől meglehetősen hiányos volt. Leontyij Sevcov vezérezredes később azt állította ez szándékosan történt, 6 Dzsingisz kán és az őt követő mongol nagykánok hasonló taktikájára célozva, mely mindig hagyott egyetlen menekülési útvonalat az ellenségnek. Talán sosem fogjuk megtudni mi volt az eredeti szándék, a csecsenek mindenesetre nem menekülésre, hanem utánpótlás és erősítés Groznijba hozatalára használták fel a nyitva maradt déli szakaszt. A hiányos felderítés és a mirror imaging (azaz a saját helyzetértékelésem kivetítése az ellenfélre) miatt a hadműveleti tervek maximum néhány tucat főből álló bandák ellenállásával számolt, még megfelelő lépték arányú térképek sem álltak rendelkezésre. Már a művelet elején kiderült, hogy a különböző fegyvernemekhez tartozó egységek közötti kommunikáció meglehetősen nehézkes, de orvoslására Groznij megtámadásáig nem került sor. Mivel a csecsenek, kihasználva az erdős-hegyes terepet, több helyen is jelentős ellenállást tanúsítottak a mai napig nem tudni milyen információk alapján, de az orosz vezetés nem számolt fegyveres küzdelemmel a városon belül. Ugyan a nagy erejű páncélos egységeket felvonultató, erődemonstráció jellegű megoldás 1953-ban Berlinben és 1968-ban Csehszlovákiában, sőt 2003-ban Bagdadban is bevált, Kendall D. Gott állításaival ellentétben 7 ez az elképzelés nemcsak Groznijban, hanem 1956-ban Budapesten komoly orosz veszteségekhez vezetett. Groznij elfoglalása 6 OLIKER, p GOTT, p. 101.

4 A már bemutatott első támadás kudarcát felismerve a Groznij bombázását tiltó elnöki utasítás, valamint a szigorú harcérintkezési szabályok január 3-án visszavonásra kerültek. További erősítések (köztük belbiztonsági mesterlövészek és Szpecnaz egységek) beérkezése, valamint a kommunikációs problémák megszüntetése után január 6-án újra indult a támadás. A jelentős veszteségek hatására az orosz harcmodor is jelentősen megváltozott: a páncélos harcjárművekből álló oszlopokat önjáró légvédelmi lövegekkel erősítették meg, melyek tűzfegyverei képesek voltak az épületek felső emeleteit is tűz alá venni. 8 Az eddig mellőzött légi és tüzérségi támogatás segítségével gyalogsági fedezettel indultak meg a városközpont felé a harcjárművek. Az RPG-k elleni védekezésül a kerekes és lánctalpas lövészpáncélosokra acélhálókból készült kiegészítők kerültek, melyek a SLAT-páncélhoz hasonlóan centiméternyire a főpáncélzattól berobbantották a kumulatív robbanófejeket. Mindezeknek illetve az épületek szobáról-szobára történő megtisztításának köszönhetően január végére az orosz csapatok kezére került a város nagy része. A szimbolikus jelentőségű Elnöki Palota január 19-i részleges lebombázása, majd elfoglalása nyomán Jelcin 20-án kihirdette a Csecsenföldi művelet katonai fázisának végét. Ám még így is közel másfél hónapig tartott a város teljes területének elfoglalása és a katonai egységek kivonása csak március elején történt meg, helyükre belbiztonsági csapatok kerültek. A csecsenek veszteségeiről nincs információ, a harcok hevességének ismeretében a hivatalos orosz veszteségek (1 376 halott és súlyos sebesült, 408 eltűnt katona, valamint 200 páncélozott harcjármű) túlságosan alacsonynak tűnnek, 9 ezért talán nem túlzás azt állítani, hogy pontos adatok egyik oldalon sem ismertek. Egyes vélemények szerint az oroszok több tankot vesztettek Groznijban, mint Berlinben. 10 A civil lakosság veszteségét, re a menekültekét teszi a hivatalos orosz statisztika. 11 A városharc komplex környezete Egy irreguláris ellenfél esetében sem a létszám, sem az eszközök nem nyújtanak hagyományos katonai értelemben vett támpontot. Felkelők, gerillák, terroristák, partizánok szabadságharcosok, banditák, bagaudák stb. morálja és elszántsága igen széles spektrumot ölel fel. Vannak, akik az első lövés után elszaladnak és vannak, akik miután látszólag megadták magukat, elrejtett kézigránátjukkal az első értékesnek tűnő célpontra támadnak 8 OLIKER, p GOTT, p Idézi SCHULTZ, Richard H. és DEW, Andrea J.: Insurgents, terrorists and militias, New York NY, Columbia University Press, p GOTT 88. old.

5 vagy az utolsó emberig tartják állásaikat. Egy klasszikus erő-eszköz táblázat olyan tényezőket sem vesz/vehet figyelembe, mint a helyismeret vagy a terepadottságok. Ráadásul mivel nem hagyományos katonai alakulatokat alkotnak az egyes egységek/alegységek nevéből sem lehet létszámukra következtetni. Eszközeik szinte kizárólag kézifegyverekből állnak ezért a hagyományos fegyvernemenkénti összehasonlítás sem nyújt segítséget. A szerző véleménye szerint ilyenkor a meghódítandó terület lakosságához mért, ún. békefenntartási arányszámot célszerű figyelembe venni, mely 1000 lakosra 20 katonával számol. Fizikai tényezők A fentiek miatt az alábbi összevetés sokkal inkább tájékoztató, mint útmutató jellegű, nem kis mértékben a csecsen létszámot illető bizonytalanság miatt, mely fő között adta meg az ellenállók létszámát! 12 Mivel a csecsen légierőt a konfliktus első napjaiban teljesen megsemmisítették, illetve a csecsenek kezén minimális számú nehézfegyverzet volt eredetileg is a védők nagyon hamar áttértek a környékre évszázadok óta jellemző gerillaharcmodorra. Orosz részről a bevetett közel negyvenezer főből a Groznij elleni első támadás során négy oszlopban fő került bevetésre. 13 Ez mindenképpen kevés egy közel fél milliós nagyváros meghódítására, de az eredeti terv nem számolt jelentős fegyveres ellenállással. A bevetett páncélos és egyéb harcjárművek számról nincs pontos adat, mindössze a hadjárat november végi kezdetekor rendelkezésre álló erőkről, melybe 230 harckocsi, 353 PSZH és 388 különböző vontatott és önjáró tüzérségi eszköz tartozott. 14 Mielőtt a harcok elkezdődtek Groznij egy modern, ipari nagyváros képét mutatta, az as években a Kaukázus egyik legszebb városaként emlegették. 15 A közel kétszáz négyzetkilométernyi beépített területen elterülő településen jelentős olajipari központ, fejlett infrastruktúra, a belvárosban jellemzően toronyházak, és a többszintes közösségi épületek, de még a külső kerületekben is jellemzően többemeletes lakóházak találhatók. 16 Ugyan ennek jelentőségét később a csecsenek tudatosan elhallgatták, már az ősz elején (egy félresikerült titkos orosz akció nyomán) hozzáláttak Groznij megerődítéséhez. Számos lakóházban fegyverraktárakat létesítettek és a várható orosz előrenyomulás tengelyében, az üresen maradt házakat támpontokká építették át, belülről. 12 OLIKER, p JACKSON, Timothy: David Slays Goliath: A Chechen Perspective on the War in Chechnya ( ), old. letöltve GOTT, p Uo. p és

6 Humán terep Ugyan tudományos szempontból a humán faktor nehezen mérhető, mégis egyre nagyobb szerepet játszik. Sőt egy aszimmetrikus összecsapásban ezt nem győzzük elégszer hangsúlyozni az eredményeket nem halott ellenséges katonákban, vagy meghódított területben mérik, hanem szociológiai kategóriákban. Ebből a szempontból az orosz támadás már elindításának pillanatában vereségre volt ítélve. A politikai célokból, képtelenül rövid határidő alatt megtervezett, a résztvevő alakulatok felkészítése nélkül 17 indított hadjárat, egy olyan ellenség ellen, mely nemrég még vonakodó szövetséges volt, de rövid idő alatt teljesen ellenségessé vált, kizárólag egyféleképp érhetett véget. A csecsenek különös szokásaik ellenére, vagy talán épp amiatt mindig is vad harcosoknak számítottak. Nem véletlen, hogy az akkor cserkeszeknek nevezett cári testőrséget is belőlük szervezték. 18 A híres író Szolzsenyicin is megemlékszik brutális szokásaikról. 19 Több évszázados küzdelmeik nyomán nemcsak a közvélekedés, de ők maguk is rettenthetetlen bátorságú és kitűnő katonaként gondoltak magukra. Ráadásul számos Afganisztánt megjárt veterán is volt közöttük, sokan olyanok is, akik mindkét oldalt megjárták. Nagyon kevés információ állt a hadműveletet megtervező orosz tisztek rendelkezésére, és nemcsak a felkészülésre hagyott rövid idő miatt. Az időjárási viszonyok miatt a légifelderítés nem tudott érdemi információkkal szolgálni, és érthetetlen okokból az októberi elvetélt oroszbarát felkelés tapasztalatait sem vették figyelembe. 20 Az orosz közkatonák másfajta gondokkal küzdöttek. Elsőként talán a hely nevét érdemes megemlíteni: magyarra ugyan rettegettnek fordítják (ld. oroszul Rettegett Iván Ivan Groznij) jelentése inkább félelmetes, rettegést keltő, 21 már a nevében sem ígért sok jót a sokszor babonás sorkatonáknak. Tovább rombolta moráljukat a rendszertelen fizetés és az orosz szemmel is nyomorúságos elhelyezési körülmények, 22 mely olyan abszurd eseményekhez vezetett, mint lőszer eladása a csecseneknek. 23 Ráadásul a járművek és a felszerelés pótalkatrész ellátása is akadozott. 17 Példának okáért az amúgy is átszervezés alatt álló hadsereg utolsó városharcot oktató iskoláját 1994 februárjában zárták be, az ott szolgáló 430 tisztből 400 a nyugdíjazását kérte. OLIKER, p Erdélyi Múzeum sz., 1.old. letölve Idézi SCHULTZ, p A páncélosokkal megerősített, lojalista csecsenekből és helyi oroszokbók álló alakulatok sorsa ugyanaz lett, mint a január eleji támadásban résztvevőké. A pincékből és a tetőkről támadó csecsenek kilőtték a páncélos járműveket, a mesterlövészek végeztek a kiszállókkal. OLIKER, BAKCSI György: Félelmetes Iván és a többiek, felelmetes_ivan_es_a_tobbiek, letöltve GOTT 85. old. 23 JACKSON 3.old.

7 A támadás médiafronton is kudarcot szenvedett, ugyanis az alakulatokat elkísérő újságírók cikkei legtöbbször ellentmondtak a hivatalos híreknek, ezért nemcsak a nemzetközi, hanem a belföldi közvélemény is a csecseneket támogatta. Alkalmazott módszerek, eszközök A bevezetőben bemutatott rajtaütés tipikus gerilla támadás, mely megfelelően kivitelezve komoly veszteségeket tud okozni elszenvedőjének minimális kockázat mellett. Tévedés lenne azonban azt hinni, hogy ez egy csecsen találmány. Ezt a módszert (menekülési út lezárása a rajtaütés kezdetén) használták Afganisztánban és a világ számos más helyén is. 24 Mindazonáltal az tagadhatatlan, hogy a tapasztalt és az ellenfelet is jól ismerő gerilla parancsnokok a városi terepre maximálisan alkalmazták. Egy tipikus csecsen támadásra jól előkészített állásokból került sor, melybe a gerillák akár segítséget kérő helyieknek, akár NGO alkalmazottnak, 25 tettetve magukat esetleg az orosz híradó hálózat alacsony szintje miatt kódolás nélkül(!) továbbított üzeneteket meghamisítva csalták ellenfeleiket. A környéket jól ismerő 25 fő szakaszok, vagy maximum 75 fős századok 26 olyan területre csalták a tankokból és PSZH-kból álló páncélos oszlopokat, ahol a továbbhaladást valamilyen előkészített műszaki akadály nehezítette meg. Az első és utolsó járművet a pincékből és a tetőkről indított, koncentrált RPG tűzzel, molotov koktélokkal vagy egyszerűen égő üzemanyag felhasználásával. mozgásképtelenné tették vagy megsemmisítették. A mesterlövészek nemcsak a kiszállókat lőtték, hanem a harcjárművek külső érzékelőit is megsemmisítették, vagy megrongálták. 27 Az elszenvedett súlyos orosz emberveszteségekhez jelentős mértékben hozzájárult a gyengén kiképzett gyalogság azon döntése, hogy támadás esetén szállítójárműveikben maradtak, bízva azok páncéljában. Ezzel azonban támadóik kezére játszottak. A BTR-70-/80-as, valamint BMP-1/2 járművek a csecsenek által használt SzVD mesterlövészfegyverek valamint a géppuskák tüze ellen megfelelő védelmet nyújtottak, ám az RPG gránátok ellen nem. Gyalogosan végrehajtott támadás esetén a csecsen mesterlövészek előszeretettel vadásztak a rádiókezelőkre, gyakran először csak lábon lőve őket, majd végezve a segítségükre sietőkkel is. 28 A háború első szakaszában a nyílt területeken vívott manőverező hadviselésre felkészített orosz gépesített alakulatok jelentős veszteségeket szenvedtek. Mivel erőforrásaik és 24 POOLE, H. John: Tactics of the Crescent Moon, Emerald Isle, Posterity Press, p Esetenként akár Vörös Kereszt alkalmazottnak is álcázták magukat. OLIKER, p JACKSON, p Groznij. Tanki. Kak eto bülo, letöltve Uo 22. old.

8 lehetőségeik korlátozottak voltak olyan módszerekhez, eszközökhöz kellett folyamodniuk, melyek helyben elérhetőek voltak. Jelentős problémát okozott a harcolók/nem harcolók megkülönböztetése, ezért kreatívnak kellett lenniük. Egyik megoldás a férfiak vállának (visszalökő fegyver okozta horzsolások, zúzódások), ruházatuknak (puskapor, lőszer nyomok) illetve alkarjuknak (kirepülő forró lőszerhüvelyek okozta sérülések) ellenőrzése volt. 29 Az egyszer elfoglalt épületek a fentiek miatt folyamatosan őrizték. Támadás esetén a gyanús helységek ellen az utászok felszereléséhez tartozó termobarikus RPO-A Smel 30 rakétavetőt alkalmazták, amennyiben elérhető volt. Hatását egy 122 mm-es tüzérségi lövedék telitalálatával egyenértékűnek tartották. Az első támadás kudarca után javítottak a különböző fegyvernemek együttműködésén, az alig kiképzett katonai mesterlövészeket a belügyi csapatok és a Szpecnaz városi harcra felkészített lövészeivel cserélték le, valamint a már említett dróthálós kiegészítő páncélzattal látták el a harcjárműveket. Az eddig mellőzött légi és tüzérségi támogatás újbóli alkalmazásával sikerült csökkenteni a veszteségeket. Következtetések Az ellenfél alábecsülése, elégtelen tervezés után, rosszul felszerelt és kiképzett valamint támogatástól megfosztott erők bevetése csak egyfajta végkifejletet eredményezhet, különösen akkor, ha ideológiailag több szempontból motivált, jól felszerelt és a környeztet maximálisan kihasználó ellenféllel kerülnek szembe. Ugyan az orosz hadsereg sokat tanult 1995-ös hibáiból, augusztusában Groznij újból a csecsenek kezére került és a páncélos alakulatokból szervezett ellentámadás ugyanarra a sorsra jutott, mint az 1995-ös. Jelentős változásokra csak a háború es szakaszában került sor. A fegyvernemek együttműködése és a kommunikáció javítása mellett a kiképzés területén is sikerült előrelépéseket elérni, valamint az orosz hadseregben is megjelent a kifejezetten városi hadviselésre kifejlesztett harcjárművek új generációja, a BMPT és a nehéz lövészpáncélos BTR-T Urban Operations FM old. 30 RPO-A "Shmel" disposable thermobaric grenade launcher/rocket-propelled flame-thrower, 31 BMPT "Ramka-99" Boevaja masina podgyerzski tankov, letölve

Az 1956-os szabadságharc fegyverei

Az 1956-os szabadságharc fegyverei Publikálva Alfahír (https://alfahir.hu) Címlap > Az 1956-os szabadságharc fegyverei Az 1956-os szabadságharc fegyverei 58 évvel ezelőtt, néhány ezer magyar hazafi keményen megleckéztette a világ legerősebb

Részletesebben

ÚJKOR A félszigeti háború Spanyolországban és Portugáliában

ÚJKOR A félszigeti háború Spanyolországban és Portugáliában ÚJKOR A félszigeti háború Spanyolországban és Portugáliában A félszigeti háború, ahogy a későbbiekben a történészek elnevezték, a napóleoni háborúk egy jelentős részét képezte. A francia hadsereg folyamatosan

Részletesebben

A kínai haderő a 21. században: a reformok és modernizáció útján

A kínai haderő a 21. században: a reformok és modernizáció útján A kínai haderő a 21. században: a reformok és modernizáció útján Nemzeti biztonsági stratégia Globalizáció, multipoláris világrend, de katonai versengés folytatódik Kína célja a béke megőrzése Defenzív

Részletesebben

KATONAI ALAPISMERETEK ÓRAELOSZTÁS. Évfolyam Fejezet Elmélet Gyakorlat Összesen

KATONAI ALAPISMERETEK ÓRAELOSZTÁS. Évfolyam Fejezet Elmélet Gyakorlat Összesen KATONAI ALAPISMERETEK ÓRAELOSZTÁS Évfolyam Fejezet Elmélet Gyakorlat Összesen 9. A) FEJEZET A Magyar Köztársaság biztonság- és szövetségi politikája 26 10 36 10. B) FEJEZET Térkép- és tereptani alapismeretek

Részletesebben

MAGYARORSZÁG A II. VILÁGHÁBORÚBAN június : Fegyveres semlegesség Belépés a háborúba Harc a tengely oldalán

MAGYARORSZÁG A II. VILÁGHÁBORÚBAN június : Fegyveres semlegesség Belépés a háborúba Harc a tengely oldalán MAGYARORSZÁG A II. VILÁGHÁBORÚBAN 1939-1941 1941. június 27. 1941-1945: Fegyveres semlegesség Belépés a háborúba Harc a tengely oldalán 1. A semlegesség időszaka: Semlegességi taktika: Magyarország a II.

Részletesebben

Budapest ostromkalauz

Budapest ostromkalauz Mihályi Balázs Budapest ostromkalauz 1944-1945 Budapest, 2014 Tartalom Előszó... 7 Budapest ostroma (1944 45)... 9 Védelmi és támadási eljárások Budapest ostrománál... 20 Buda Észak... 29 Buda Dél... 62

Részletesebben

AZ UKRAJNAI KATONAI ESEMÉNYEK TÉRKÉPEKEN

AZ UKRAJNAI KATONAI ESEMÉNYEK TÉRKÉPEKEN AZ UKRAJNAI KATONAI ESEMÉNYEK TÉRKÉPEKEN (DR WINKLER GUSZTÁV) A következőkben röviden bemutatjuk a Kelet-Ukrajnában folyó katonai műveleteket egy térképsorozat segítségével. A térképek méretaránya és a

Részletesebben

A nemzetközi kapcsolatok története (1914 1946)

A nemzetközi kapcsolatok története (1914 1946) A nemzetközi kapcsolatok története (1914 1946) 2012. szeptember Valki László www.nemzetkozi jog.hu 15 m halott I. világháború Összehasonlítás: áldozatok száma millióban 62 II. világháború 40 Mongol hódítások

Részletesebben

KATONAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

KATONAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Katonai alapismeretek középszint 1711 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. október 19. KATONAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Fontos tudnivalók

Részletesebben

Mihályi Balázs. Dél-Buda ostroma 1944-1945

Mihályi Balázs. Dél-Buda ostroma 1944-1945 Mihályi Balázs Dél-Buda ostroma 1944-1945 Budapest, 2014 Tartalom Előszó... 7 Dél-Buda Budapest ostromában (1944-45)... 10 Előzmények... 10 Az ostrom első szakasza (1944. december 24-25.) Buda bekerítése...

Részletesebben

KATONAI ALAPISMERETEK

KATONAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. október 19. KATONAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. október 19. 14:00 Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Katonai

Részletesebben

Különleges fegyverek a III.Birodalomban (készítette:bertényi Ákos 9.A)

Különleges fegyverek a III.Birodalomban (készítette:bertényi Ákos 9.A) Különleges fegyverek a III.Birodalomban (készítette:bertényi Ákos 9.A) A Móricz Akadémia keretein belül lehetőségünk nyílt, hogy egy általunk választott témából prezentációval előadást tartsunk. Én a második

Részletesebben

Fizikai felkészítés a MH 25. Klapka György Lövészdandárnál

Fizikai felkészítés a MH 25. Klapka György Lövészdandárnál Fizikai felkészítés a MH 25. Klapka György Lövészdandárnál 1., AZ ALAKULAT BEMUTATÁSA A honvédelmi miniszter 34/2007 (HK) 4 HM számú határozata költségvetési szerv alapításáról szóló határozata alapján:

Részletesebben

Honvédelmi alapismeretek

Honvédelmi alapismeretek Honvédelmi alapismeretek Tájékoztató füzet 1 TISZTE L T HA LLGA TÓK! A Magyar Honvédség hivatásos haderő, békeidőszakban az utánpótlá- sa kizárólag önkéntes alapon történik. A honvédelemre és a haza fegyveres

Részletesebben

Katonai Vezetőképző Intézet TDK javasolt témái, témakörei

Katonai Vezetőképző Intézet TDK javasolt témái, témakörei Katonai Vezetőképző Intézet TDK javasolt témái, témakörei Hadászat- és Hadelmélet Tanszék 1. A hadikultúrák megjelenése a modern hadügyben 2. A hadikultúrák elméleti kérdései 3. A gerilla hadviselés elméletének

Részletesebben

Manőverek a korszerű harcban

Manőverek a korszerű harcban Manőverek a korszerű harcban A korszerű harc jellemzői a nyitott szárnyak és széles hézagok, valamint a csapatok magas fokú mozgékonysága. Ezek megteremtik a feltételeket ahhoz, hogy a csapatok kihasználva

Részletesebben

A gyarmati hadseregtől a békefenntartó műveletek modern, professzionális haderejéig

A gyarmati hadseregtől a békefenntartó műveletek modern, professzionális haderejéig 1 ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM Hadtudományi Doktori Iskola A gyarmati hadseregtől a békefenntartó műveletek modern, professzionális haderejéig A fegyveres erők szerepe, helyzete Spanyolország XX.

Részletesebben

14.4. Elõtanulmány az Információs Hadviselésrõl Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelõ Rt: Jávor Endre (2000)

14.4. Elõtanulmány az Információs Hadviselésrõl Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelõ Rt: Jávor Endre (2000) 14.4. Elõtanulmány az Információs Hadviselésrõl Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelõ Rt: Jávor Endre (2000) Tartalomjegyzék 0.0. Bevezetés........................................

Részletesebben

TARTALOM BEVEZETŐ...11 HORVÁTH CSABA NEMZETI HADSEREGBŐL MAGYAR KIRÁLYI HONVÉDSÉG ( )...13

TARTALOM BEVEZETŐ...11 HORVÁTH CSABA NEMZETI HADSEREGBŐL MAGYAR KIRÁLYI HONVÉDSÉG ( )...13 A MAGYAR KIRÁLYSÁG KATONASÁGA A HABSBURG BIRODALOM HADSEREGÉBEN 1715-1740 TARTALOM BEVEZETŐ...11 HORVÁTH CSABA NEMZETI HADSEREGBŐL MAGYAR KIRÁLYI HONVÉDSÉG (1919 1938)...13 A nemzeti hadsereg alapjainak

Részletesebben

A géppuska Önműködő, sorozatlövés leadására alkalmas lőfegyverek léteztek már az első világháború kitörése előtt is, igazán félelmetes hírnévre azonban 1914 után tettek szert, amikor a géppuskák a lövészárok-háborúkban

Részletesebben

Katonai antropológia?

Katonai antropológia? KULTÚRAKÖZI KOMMUNIKÁCIÓ Kolossa Sándor Katonai antropológia? Beszámoló A kulturális antropológia lehetõségei a nemzetközi mûveletek támogatásában címû tudományos konferenciáról Akonferenciánharmadikalkalommaltalálkoztakegymássalahadtudományésakulturális

Részletesebben

Honvédelmi alapismeretek

Honvédelmi alapismeretek Honvédelmi alapismeretek Tájékoztató füzet 1 TI SZT ELT HALLGATÓK! A Magyar Honvédség hivatásos haderő, békeidőszakban az utánpótlása kizárólag önkéntes alapon történik. A honvédelemre és a haza fegyveres

Részletesebben

A TÜZÉR FEGYVERNEMI VEZETŐ HELYE A FRANCIA HADERŐBEN 2

A TÜZÉR FEGYVERNEMI VEZETŐ HELYE A FRANCIA HADERŐBEN 2 NEMZETVÉDELMI EGYETEMI KÖZLEMÉNYEK BERNARD BOURHY alezredes 1 A TÜZÉR FEGYVERNEMI VEZETŐ HELYE A FRANCIA HADERŐBEN 2 Tisztelt Tüzér Tudományos Konferencia! Örömmel teszek eleget a konferencia szervező

Részletesebben

Bevezető 12 Előszó 26 Értesítés 31 A szerző előszava 35

Bevezető 12 Előszó 26 Értesítés 31 A szerző előszava 35 Tartalom Bevezető 12 Előszó 26 Értesítés 31 A szerző előszava 35 Első könyv: A háború természetéről 37 Mi a háború? 39 Cél és eszköz a háborúban 57 A háborús géniusz 71 A veszélyről a háborúban 89 A testi

Részletesebben

A Nagy Háború ( ) emlékezete Megyei Történelem Verseny. 1. forduló - megoldások

A Nagy Háború ( ) emlékezete Megyei Történelem Verseny. 1. forduló - megoldások A Nagy Háború (1914-1918) emlékezete Megyei Történelem Verseny 1. forduló - megoldások 1. feladat (10 pont) 1. Igaz 2. Hamis 3. Hamis 4. Igaz 5. Igaz 6. Hamis 7. Igaz 8. Igaz 9. Igaz 10. Hamis 2. feladat

Részletesebben

Csatatér - Magyarország Erdélyi Hadjárat Készítette nemesszili és Murvai Róbert Dávid

Csatatér - Magyarország Erdélyi Hadjárat Készítette nemesszili és Murvai Róbert Dávid Csatatér - Magyarország Erdélyi Hadjárat Készítette nemesszili és Murvai Róbert Dávid Történelmi Háttér 1940. augusztus 30-án a második bécsi döntés értelmében Magyarország és Románia határát átrajzolták.

Részletesebben

Szövetségesi és NATO kötelezettségeink Irakban, a feladatok teljesítésének tapasztalatai egy magyar résztvevő katona szemével

Szövetségesi és NATO kötelezettségeink Irakban, a feladatok teljesítésének tapasztalatai egy magyar résztvevő katona szemével Szövetségesi és NATO kötelezettségeink Irakban, a feladatok teljesítésének tapasztalatai egy magyar résztvevő katona szemével A feladatom nagyon egyszerű. Felkérés alapján szeretnék tájékoztatást adni

Részletesebben

Hiánypótló kiadvány az aszimmetrikus hadviselésről

Hiánypótló kiadvány az aszimmetrikus hadviselésről Hiánypótló kiadvány az aszimmetrikus hadviselésről A negyedik generációs hadviselésről szól az a kötet, amelyet április 20-án mutattak be a Stefánia Palotában. Dr. Kiss Álmos Péter Háború a nép között

Részletesebben

Felkelõcsoport a Corvin közben

Felkelõcsoport a Corvin közben EÖRSI LÁSZLÓ Felkelõcsoport a Corvin közben A forradalom kirobbanását követõ éjjeli-hajnali órákban megjelentek a fõvárosban a szovjet páncélos alakulatok, amelyekkel szemben városzszerte felvették a harcot

Részletesebben

A szovjet csapatok kivonása Közép-Kelet-Európából Kronológia, 1986 1992

A szovjet csapatok kivonása Közép-Kelet-Európából Kronológia, 1986 1992 1 A szovjet csapatok kivonása Közép-Kelet-Európából Kronológia, 1986 1992 1986 január 15. M. Gorbacsov szovjet pártfőtitkár országa leszerelési programjáról: A fegyverkezési hajsza megszüntetését és a

Részletesebben

A képlékeny félhold. Bassár el-aszad elnök. Némiképp meggyűrődött a róla alkotott kép IRÁNYTŰ INTÉZET EMBER ZOLTÁN LEVENTE 1

A képlékeny félhold. Bassár el-aszad elnök. Némiképp meggyűrődött a róla alkotott kép IRÁNYTŰ INTÉZET EMBER ZOLTÁN LEVENTE 1 A képlékeny félhold A szíriai háború és polgárháború szilánkjai a menekült- és migránsválság képében bizony elérték Európát, ezáltal Magyarországot is; nem beszélve arról, hogy 6000-7000fő európai országok

Részletesebben

MAGYAR KATONAI ÉS KELETEN, HADITECHNIKAI SZEREPVÁLLALÁS A KÖZEL- Dr. Germuska Pál HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum

MAGYAR KATONAI ÉS KELETEN, HADITECHNIKAI SZEREPVÁLLALÁS A KÖZEL- Dr. Germuska Pál HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum MAGYAR KATONAI ÉS HADITECHNIKAI SZEREPVÁLLALÁS A KÖZEL- KELETEN, 1967-1973 Dr. Germuska Pál HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum germuska.pal@ella.hu A szovjet blokk és az arab-izraeli konfliktus A Szovjetunió

Részletesebben

A honvédelem és a Magyar Honvédség szervezete, felépítése, sajátosságai

A honvédelem és a Magyar Honvédség szervezete, felépítése, sajátosságai HONVÉDELMI MINISZTÉRIUM TÁRSADALMI KAPCSOLATOKÉRT FELELŐS HELYETTES ÁLLAMTITKÁR A honvédelem és a Magyar Honvédség szervezete, felépítése, sajátosságai 2015. október 14. Az előadás felépítése I. A honvédelem

Részletesebben

H A D T U D O M Á N Y I S Z E M L E

H A D T U D O M Á N Y I S Z E M L E A TÜZÉRSÉG HARCI ALKALMAZÁSÁNAK SAJÁTOSSÁGAI ÉJSZAKA SPECIFICITIES OF COMBAT APPLICATION OF THE ARTILLERY AT NIGHT A tüzérségnek készen kell lenni arra, hogy a műveletekben folyamatos támogatást nyújtson

Részletesebben

Középszint A magyarság helyzetének f bb jellemz i a szomszédos országokban.

Középszint A magyarság helyzetének f bb jellemz i a szomszédos országokban. 10.1 A szovjet felszabadítás és megszállás A szovjet felszabadítás és megszállás. Az ország háborús emberáldozata és anyagi vesztesége. A nemzetközi helyzet hatása a magyar belpolitika alakulására 1945

Részletesebben

Megúsztuk volna a szovjeteket az ügyes kiugrással?

Megúsztuk volna a szovjeteket az ügyes kiugrással? II. világháború Megúsztuk volna a szovjeteket az ügyes kiugrással? Veczán Zoltán, 2015. október 15., csütörtök 19:42, frissítve: péntek 15:46 Bevonuló szovjet csapatok Budapesten. Gépfegyverek, csomagok

Részletesebben

ARMY MEN COMBAT CORE RULES v1.1

ARMY MEN COMBAT CORE RULES v1.1 ARMY MEN COMBAT CORE RULES v1.1 Alapelvek Legfőbb szabály: ha valami nem világos, nem tűnik ésszerűnek, döntsetek a józan paraszti ész és saját elgondolásaitok alapján. (Mivel ez csak egy JÁTÉK!) Tulajdonság

Részletesebben

Katonai antropológia?

Katonai antropológia? Katonai antropológia? Harmadik alkalommal találkoztak egymással konferencián a kulturális antropológia és a hadtudomány képviselői. A TÁMOP-4.2.2/B-10/1-2010-0001 Tudományos képzés műhelyeinek támogatása,

Részletesebben

A Magyar Államvasutak két különleges akciója a Nagy háború alatt. Prof. Dr. Majdán János Rektor emeritus Budapest, május 8.

A Magyar Államvasutak két különleges akciója a Nagy háború alatt. Prof. Dr. Majdán János Rektor emeritus Budapest, május 8. A Magyar Államvasutak két különleges akciója a Nagy háború alatt. Prof. Dr. Majdán János Rektor emeritus Budapest, 2019. május 8. KTE - BMGE Tartalom 1. Előzmények (1914-1916) 2. A Bruszilov offenzíva

Részletesebben

A KATONAI LÉGIJÁRMŰ RENDSZERMODELLJE A KATONAI LÉGIJÁRMŰ

A KATONAI LÉGIJÁRMŰ RENDSZERMODELLJE A KATONAI LÉGIJÁRMŰ Seres György A KATONAI LÉGIJÁRMŰ RENDSZERMODELLJE A rendszerelmélet, mint új tudományos vizsgálati módszer, Angliában keletkezett, a második világháború idején, amikor a német légierő, a Luftwaffe támadásai

Részletesebben

A katonai légijármű rendszermodellje A katonai légijármű lehet: A katonai légijármű bemenetei: a környezetből A katonai légijármű kimenetei:

A katonai légijármű rendszermodellje A katonai légijármű lehet: A katonai légijármű bemenetei: a környezetből A katonai légijármű kimenetei: Seres György: A KATONAI LÉGIJÁRMŰ, MINT RENDSZER 2003-ban, a ROBOTHADVISELÉS 3 konferencián bemutattam a katonai rendszerek egy általános modelljét 1. Csak emlékeztetőül mutatom be az akkori előadás néhány

Részletesebben

A 21. század hadviselésének néhány fõbb jellemzõje

A 21. század hadviselésének néhány fõbb jellemzõje Ronkovics József A 21. század hadviselésének néhány fõbb jellemzõje A szerzõ rövid cikkében, kiindulva a 21. század valószínû kihívásaiból, felvázolja a jövõ hadviselésének lehetséges formáit, fontosabb

Részletesebben

*Sokan a cím állítására bizonyosan felkapják a fejüket. A világ legnagyobb hajó katasztrófája és "Wilhelm Gustloff"?*****

*Sokan a cím állítására bizonyosan felkapják a fejüket. A világ legnagyobb hajó katasztrófája és Wilhelm Gustloff?***** *Sokan a cím állítására bizonyosan felkapják a fejüket. A világ legnagyobb hajó katasztrófája és "Wilhelm Gustloff"?* Szinte mindenkinek, aki a "hivatalos történetírás" műveit olvassa, annak a világ legnagyobb

Részletesebben

A KATONAI LÉGIJÁRMŰ, MINT RENDSZER. Seres György 2005

A KATONAI LÉGIJÁRMŰ, MINT RENDSZER. Seres György 2005 A KATONAI LÉGIJÁRMŰ, MINT RENDSZER Seres György 2005 A KATONAI LÉGIJÁRMŰ, MINT RENDSZER Seres György 2005 2003-ban ban,, a ROBOTHADVISELÉS 3 konferencián bemutattam a katonai rendszerek egy általános modelljét

Részletesebben

ZENTA EMBERVESZTESÉGEI A XX. SZÁZADI VILÁGHÁBORÚ(K)BAN

ZENTA EMBERVESZTESÉGEI A XX. SZÁZADI VILÁGHÁBORÚ(K)BAN Viktimológia 49 Molnár Tibor ZENTA EMBERVESZTESÉGEI A XX. SZÁZADI VILÁGHÁBORÚ(K)BAN A XX. SZÁZADI VILÁGHÁBORÚ(K) világháború fogalmának meghatározása nem egyszerű feladat. Tudományos megfogalmazás szerint

Részletesebben

Az olasz ellenállás és a szövetségesek közötti kapcsolatok

Az olasz ellenállás és a szövetségesek közötti kapcsolatok JELENKOR Az olasz ellenállás és a szövetségesek közötti kapcsolatok A II. világháború történelmével foglalkozó átlagember gondolatában a fasiszta Németország által megtámadott országokban kibontakozó ellenállási

Részletesebben

Nemzeti Emlékezet Bizottsága Biszku-per TV, RÁDIÓ

Nemzeti Emlékezet Bizottsága Biszku-per TV, RÁDIÓ Nemzeti Emlékezet Bizottsága Biszku-per TV, RÁDIÓ MÉDIANÉZŐ KFT. -NEMZETI EMLÉKEZET BIZOTTSÁGA 1 A tartalom Felfüggesztett büntetést kapott Biszku Béla Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték nem jogerősen

Részletesebben

Kopátsy Sándor Száz éve született Kádár Hozzászólás a májusi Egyenlítő két írásához

Kopátsy Sándor Száz éve született Kádár Hozzászólás a májusi Egyenlítő két írásához Kopátsy Sándor Száz éve született Kádár Hozzászólás a májusi Egyenlítő két írásához Örültem, hogy a baloldal megemlékezik a magyar baloldal legnagyobb alakjáról. Nemcsak a magyar baloldal, de a magyar

Részletesebben

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2009/81/EK IRÁNYELVE

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2009/81/EK IRÁNYELVE L 216/76 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2009.8.20. AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2009/81/EK IRÁNYELVE (2009. július 13.) a honvédelem és biztonság területén egyes építési beruházásra, árubeszerzésre

Részletesebben

VIII. TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY TÖRTÉNELEM 7-8. OSZTÁLY

VIII. TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY TÖRTÉNELEM 7-8. OSZTÁLY Monorierdei Fekete István Általános Iskola 2213 Monorierdő, Szabadság u. 43. Tel./Fax: 06-29-419-113 www.fekete-merdo.sulinet.hu VIII. TOLLFORGATÓ 2. forduló VIII. TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY TÖRTÉNELEM

Részletesebben

Egy új (h)idegháború kezdete a Krím orosz megszállása, Ukrajna feldarabolása?

Egy új (h)idegháború kezdete a Krím orosz megszállása, Ukrajna feldarabolása? Egy új (h)idegháború kezdete a Krím orosz megszállása, Ukrajna feldarabolása? Kaiser Ferenc NKE HHK 2014. 10. 01. Oroszország Területe: 17 098 242 km 2 (1.) Határai: 20 241 km szárazföldi (284 km Azerbajdzsán,

Részletesebben

A TERÜLETELLENŐRZÉSBEN (TERÜLET MEGTARTÁSBAN) RÉSZTVEVŐ MANŐVERERŐK TÜZÉRSÉGI TŰZTÁMOGATÁSÁNAK TAPASZTALATAI

A TERÜLETELLENŐRZÉSBEN (TERÜLET MEGTARTÁSBAN) RÉSZTVEVŐ MANŐVERERŐK TÜZÉRSÉGI TŰZTÁMOGATÁSÁNAK TAPASZTALATAI VI. NEMZETKÖZI TUDOMÁNYOS SZAKMAI KONFERENCIA DR. SZABÓ TIBOR alezredes A TERÜLETELLENŐRZÉSBEN (TERÜLET MEGTARTÁSBAN) RÉSZTVEVŐ MANŐVERERŐK TÜZÉRSÉGI TŰZTÁMOGATÁSÁNAK TAPASZTALATAI Hozzászólásomban, a

Részletesebben

a magyar szovjet és a magyar jugoszláv kapcsolatok felülvizsgálatát és rendezését;

a magyar szovjet és a magyar jugoszláv kapcsolatok felülvizsgálatát és rendezését; Magyarország 1944/45 és 1989 között Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc főbb eseményei, célkitűzése, nemzetközi jelentősége Az 1956-os forradalom 1956 őszén megélénkülő politikai élet: felújítja

Részletesebben

Az első világháború legfontosabb eseményei Az 1914-es háborús év

Az első világháború legfontosabb eseményei Az 1914-es háborús év Az első világháború legfontosabb eseményei Az 1914-es háborús év VIII. Német támadás Belgium és Franciaország ellen VIII. osztrákmagyar támadás Szerbia ellen IX. 1. marne-i csata állóháború kialakulása

Részletesebben

Budapest ostroma: Hitler végül feláldozta a fővárost

Budapest ostroma: Hitler végül feláldozta a fővárost 2015 február 19. Flag 0 5 Átlag: 5 (1 szavazat) Mérték A 102 napon át tartó Budapest ostromát második Sztálingrádnak is nevezték. Szálasi Ferenc nyílt várossá akarta nyilváníttatni a fővárost, de tervével

Részletesebben

A MAGYAR TÜZÉRSÉG ALKALMAZÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI A NATO ÉS EU HADERŐBEN

A MAGYAR TÜZÉRSÉG ALKALMAZÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI A NATO ÉS EU HADERŐBEN A KONFERENCIA VITAANYAGA SZELEI GYÖRGY alezredes 1 A MAGYAR TÜZÉRSÉG ALKALMAZÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI A NATO ÉS EU HADERŐBEN Bizonyára már ismertek a védelmi felülvizsgálat célkitűzései, a Kormány vonatkozó

Részletesebben

Nyílt levél OV-nak, Magyarország még miniszterelnökének. Az orbán-öszödi beszédmód Kedves bölcs vezérem! Bár 2010-ben elvből nem rád szavaztam, de én

Nyílt levél OV-nak, Magyarország még miniszterelnökének. Az orbán-öszödi beszédmód Kedves bölcs vezérem! Bár 2010-ben elvből nem rád szavaztam, de én Nyílt levél OV-nak, Magyarország még miniszterelnökének. Az orbán-öszödi beszédmód Kedves bölcs vezérem! Bár 2010-ben elvből nem rád szavaztam, de én is elhittem mindazt, amit előtte 8 éven át hirdettél.

Részletesebben

Nemzetiségi kérdés Komárom-Esztergom vármegyében 1945 1950 között

Nemzetiségi kérdés Komárom-Esztergom vármegyében 1945 1950 között Nemzetiségi kérdés Komárom-Esztergom vármegyében 1945 1950 között Mottó: A kollektív felelősség elvével és a kollektív megtorlás gyakorlatával a magyar nemzet sem most, sem a jövőben sohasem azonosíthatja

Részletesebben

Hanbo-jitsu kurzus Párizsban

Hanbo-jitsu kurzus Párizsban Hanbo-jitsu kurzus Párizsban Január 19-20-n mutatkozott be először Párizsban Vikartóczky Gusztáv mester Hanbojitsu anyagával Philippe Galais mester meghívására. A rendezvényre a váratlan hóesés ellenére

Részletesebben

A nemzetközi helyzet kemény lett

A nemzetközi helyzet kemény lett A nemzetközi helyzet kemény lett II. Országos Középiskolai Problémamegoldó Verseny Hakuna Matata Fehér Zsolt, Rottek Bence, Vályogos Anna 1 2015. 02. 29. A cél egy Európára kiterjedő háború elkerülése,

Részletesebben

REFORMÁCIÓ. Konferencia 2012 áprils 5-8. Konstanz, Németország

REFORMÁCIÓ. Konferencia 2012 áprils 5-8. Konstanz, Németország REFORMÁCIÓ Konferencia 2012 áprils 5-8. Konstanz, Németország Szolgál: Johannes Wöhr apostol info: www.nagykovetseg.com www.fegyvertar.com www.km-null.de Felhasználási feltételek: A blogon található tartalmak

Részletesebben

B. Zsákmányolt szovjet távcsöves puska, a távcső nagyítására nem emlékszem. K98 hatszoros nagyítású távcsővel.

B. Zsákmányolt szovjet távcsöves puska, a távcső nagyítására nem emlékszem. K98 hatszoros nagyítású távcsővel. 1 / 9 Pietas et litterae Fekete-fehér fotók színezése» Német mesterlövészek Időpont: 2008. 02. 10. Szerző: decker Kategória: Cikkek 1 hozzászólás» A következő cikk először az osztrák TRUPPENDIENST című

Részletesebben

Olaszország hadba lép

Olaszország hadba lép Doberdó & Isonzó Az olaszok átállása Olaszország az I. világháború előtt a hármas szövetség tagjaként Németország és a Monarchia szövetségese volt. Majd ellentétbe került a Monarchiával. A fiatal olasz

Részletesebben

FOLYÓIRAT SZEMLE. Lits Gábor 1

FOLYÓIRAT SZEMLE. Lits Gábor 1 FOLYÓIRAT SZEMLE A PANDUR KEREKES PÁNCÉLOZOTT HARCJÁRMŰ Lits Gábor 1 Az alábbi írás egy viszonylag már régen kifejlesztett harcjárműcsalád alaptípusát a Pandur I. páncélozott kerekes harcjárművet mutatja

Részletesebben

A Biztonsági Tanács hatásköre fegyveres konfliktusokban

A Biztonsági Tanács hatásköre fegyveres konfliktusokban A Biztonsági Tanács hatásköre fegyveres konfliktusokban 2013 Valki László 2 ENSZ alapokmány anyagi és eljárási normáinak összefüggése Biztonsági Tanács: államok közösségének egyetlen bírósága Eljárási:

Részletesebben

Az ország fővárosa Tokió Honshu szigetén fekszik. Négyszer nagyobb, mint Budapest és lakosainak száma eléri a 13 milliót.

Az ország fővárosa Tokió Honshu szigetén fekszik. Négyszer nagyobb, mint Budapest és lakosainak száma eléri a 13 milliót. Rókadémonok Japán már az őskorban kb. 30000 évvel ezelőtt lakott terület volt. 6852 sziget tartozik az országhoz. Közülük is kiemelkedik a négy legnagyobb: Hokkaido Honshu Kyushu Shikotu Az ország fővárosa

Részletesebben

Doktori Iskola témakiírás 2012-2013 II.

Doktori Iskola témakiírás 2012-2013 II. Törzstagok: Gergely András Témakiírás A magyarországi eredetű tisztikar felekezeti összetétele 1848-49 historiográfiai vitái A protestantizmus szerepe a magyar felvilágosodás folyamatában Politikai konfliktusok

Részletesebben

A limanowai csata emléknapja Sopronban

A limanowai csata emléknapja Sopronban A limanowai csata emléknapja Sopronban 2 A limanowai csata emléknapja Sopronban A Soproni Huszár Hagyományőrző Egyesület nevében köszöntöm vendégeinket, tagjainkat, és a megjelenteket. Egyesületünk császári

Részletesebben

Történelem levelező verseny II. FORDULÓ

Történelem levelező verseny II. FORDULÓ Történelem levelező verseny II. FORDULÓ I. Ismerd fel a leírások alapján és jelöld be a vaktérképen a forradalom és szabadságharc vidéki eseményeinek helyszíneit a számok megfelelő helyre történő beírásával!

Részletesebben

Read also: György Dalos What does it mean, disclosure? Samuel Abrahám A trace of metaphysics? On the allegations against Milan Kundera

Read also: György Dalos What does it mean, disclosure? Samuel Abrahám A trace of metaphysics? On the allegations against Milan Kundera Miroslav Balastík Kundera és a bársonyos forradalom lezárulása (Prága) A történelem hihetetlen fintora: egy író, aki megpróbált eltűnni a művei mögött, hogy saját biográfiája ne zavarja meg a szereplői

Részletesebben

MIÉRT HELIKOPTER? Koller József ezredes

MIÉRT HELIKOPTER? Koller József ezredes Koller József ezredes SZÁLLÍTÓ ÉS HARCI HELIKOPTER ERŐK MISSZIÓS FELAJÁNLÁSAINAK JELENLEGI HELYZETE, A LÉGI KIKÉPZÉS- TÁMOGATÓ CSOPORT (AIR MENTOR TEAM) VÉGREHAJTOTT MISSZIÓINAK GYAKORLATI TAPASZTALATAI

Részletesebben

Helytörténeti vetélkedő középiskolások számára 2. online forduló - Javítókulcs A szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem.

Helytörténeti vetélkedő középiskolások számára 2. online forduló - Javítókulcs A szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem. Helytörténeti vetélkedő középiskolások számára 2. online forduló - Javítókulcs A szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem. (Bibó István) 1. Állítsa párba az események leírását a hozzá tartozó képekkel!

Részletesebben

Csak védelemre épített erődrendszerrel háborút, de még csatát sem lehet nyerni. Hárosy (Haszala) Teofil

Csak védelemre épített erődrendszerrel háborút, de még csatát sem lehet nyerni. Hárosy (Haszala) Teofil Csak védelemre épített erődrendszerrel háborút, de még csatát sem lehet nyerni. Hárosy (Haszala) Teofil Terület visszacsatolások 1938-41 Az 1939-ben a Kárpátalja visszatértével szinte azonnal megkezdődött

Részletesebben

Prax, Jean Christophe (Guyotville, 1955 ) A védés időpontja: 2001 PhD-értekezés címe: A francia haderő átalakításának logisztikai tapasztalatai és

Prax, Jean Christophe (Guyotville, 1955 ) A védés időpontja: 2001 PhD-értekezés címe: A francia haderő átalakításának logisztikai tapasztalatai és Prax, Jean Christophe (Guyotville, 1955 ) A védés időpontja: 2001 PhD-értekezés címe: A francia haderő átalakításának logisztikai tapasztalatai és ennek adaptációs, illetve hasznosítási lehetőségei a magyar

Részletesebben

KATONAI ALAPISMERETEK

KATONAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 25. KATONAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2018. május 25. 14:00 Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Katonai

Részletesebben

FOKOZATOS ELSZIGETELŐDÉS

FOKOZATOS ELSZIGETELŐDÉS BEVEZETÉS A Gázai övezet története - A blokád bevezetése - Fokozatos elszigetelődés A gázai segélyflottilla-incidens - Mi is történt? - Következmények Törökország és Izrael - Jó gazdasági kapcsolatok -

Részletesebben

KA-52 HARCI HELIKOPTER 2

KA-52 HARCI HELIKOPTER 2 Szilvássy László 1 KA-52 HARCI HELIKOPTER 2 Rezümé Az utóbbi időben a sajtóban is sokat lehet hallani, olvasni a típusról. Először arról, hogy 12 db sorozatban gyártott típust kapott az orosz légierő,

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSI RENDSZEREK A MAGYAR HONVÉDSÉGBEN

KÖZLEKEDÉSI RENDSZEREK A MAGYAR HONVÉDSÉGBEN KÖZLEKEDÉSI RENDSZEREK A MAGYAR HONVÉDSÉGBEN Mogyorósi József ezredes MH Katonai Közlekedési Központ központparancsnok FELHASZNÁLT IRODALOM HM KÖZLEKEDÉSI SZOLGÁLAT FŐNÖKSÉG: Az MN. Közlekedési Szolgálat

Részletesebben

A biztonság és a légvédelmi rakétacsapatok

A biztonság és a légvédelmi rakétacsapatok NB03_bel.qxd 2009.04.08 5:43 du. Page 44 44 Varga László A biztonság és a légvédelmi rakétacsapatok A Magyar Köztársaság 1999-ben az akkor éppen ötven éve létezõ szövetséghez, a NATO-hoz csatlakozott.

Részletesebben

A HADTUDOMÁNYI DOKTORI ISKOLA KUTATÁSI TÉMÁI A 2016/2017. TANÉVRE KUTATÁSI TERÜLETENKÉNT

A HADTUDOMÁNYI DOKTORI ISKOLA KUTATÁSI TÉMÁI A 2016/2017. TANÉVRE KUTATÁSI TERÜLETENKÉNT A HADTUDOMÁNYI DOKTORI ISKOLA KUTATÁSI TÉMÁI A 2016/2017. TANÉVRE KUTATÁSI TERÜLETENKÉNT 1. BIZTONSÁGI TANULMÁNYOK KUTATÁSI TERÜLET Vezető: Prof. Dr. Szenes Zoltán CSc, egyetemi tanár 1. A NATO kollektív

Részletesebben

A VERITAS Történetkutató Intézet tisztelettel meghívja Önt a. Magyarok a Szovjetunió táboraiban 1944-1956

A VERITAS Történetkutató Intézet tisztelettel meghívja Önt a. Magyarok a Szovjetunió táboraiban 1944-1956 A VERITAS Történetkutató Intézet tisztelettel meghívja Önt a Magyarok a Szovjetunió táboraiban 1944-1956 című kiállítás megnyitójára és Sára Sándor GULÁG témájú filmjeiből készült DVD-k ünnepélyes átadására

Részletesebben

ADALÉKOK A MAGYAR KÖZLEKEDÉSÜGY ÉS HONVÉDELEM XX. SZÁZADI KAPCSOLATRENDSZERÉNEK TANULMÁNYÁZÁSÁHOZ

ADALÉKOK A MAGYAR KÖZLEKEDÉSÜGY ÉS HONVÉDELEM XX. SZÁZADI KAPCSOLATRENDSZERÉNEK TANULMÁNYÁZÁSÁHOZ VEZETÉS- ÉS SZERVEZÉSTUDOMÁNY DR. HORVÁTH ATTILA ADALÉKOK A MAGYAR KÖZLEKEDÉSÜGY ÉS HONVÉDELEM XX. SZÁZADI KAPCSOLATRENDSZERÉNEK TANULMÁNYÁZÁSÁHOZ Egy állam közlekedéspolitikájának alakítását számtalan

Részletesebben

TÖRTÉNELEM 8. évfolyamos tanulók számára 3. forduló

TÖRTÉNELEM 8. évfolyamos tanulók számára 3. forduló TÖRTÉNELEM 8. évfolyamos tanulók számára 3. forduló 2013. január 30. Össz.pontszám: 30p Versenyző neve: Osztály:. Iskola neve:. Az utolsó fordulónak egyetlen témája van: a trianoni békediktátum (békeszerződés).

Részletesebben

8. Az első világháborútól a kétpólusú világ felbomlásáig

8. Az első világháborútól a kétpólusú világ felbomlásáig 8. Az első világháborútól a kétpólusú világ felbomlásáig 8.1 Az első világháború jellege, jellemzői; a Párizs környéki békék TK 9 18, 33-38 A világháború jellemzőinek (gépi háború, hadigazdaság, állóháború

Részletesebben

KÖZÉPKOR Az Aragón Királyság védelme a két Péter háborúja idején (1356 1366)

KÖZÉPKOR Az Aragón Királyság védelme a két Péter háborúja idején (1356 1366) KÖZÉPKOR Az Aragón Királyság védelme a két Péter háborúja idején (1356 1366) Donald J. Kagay az Albany State University történészprofesszora, szakértője a középkori általános és hadtörténetnek, különös

Részletesebben

A 2006-os német biztonságpolitikai fehér könyv

A 2006-os német biztonságpolitikai fehér könyv 82 Takács Judit A 2006-os német biztonságpolitikai fehér könyv Lapunk 2008. szeptemberi számában a Kitekintõ címû rovatban a nemzeti stratégiai dokumentumok rendszerét ismertettük a fontosabb európai stratégiai

Részletesebben

A TRIANONI BÉKE. Dátum: 1920. június 4. (nemzeti gyásznap) Aláírás helyszíne: a Kis-Trianon palota Párizs mellett innét kapta a nevét.

A TRIANONI BÉKE. Dátum: 1920. június 4. (nemzeti gyásznap) Aláírás helyszíne: a Kis-Trianon palota Párizs mellett innét kapta a nevét. A TRIANONI BÉKE Dátum: 1920. június 4. (nemzeti gyásznap) Aláírás helyszíne: a Kis-Trianon palota Párizs mellett innét kapta a nevét. 1. Általános jellemzők: a többihez hasonlóan megalázó rablóbéke területi

Részletesebben

Katasztrófavédelmi Műveleti Tanszék Javaslatai a szakdolgozat címjegyzékéhez 2016/2017-es tanévre

Katasztrófavédelmi Műveleti Tanszék Javaslatai a szakdolgozat címjegyzékéhez 2016/2017-es tanévre Katasztrófavédelmi Műveleti Tanszék Javaslatai a szakdolgozat címjegyzékéhez 2016/2017-es tanévre Ssz. Szakdolgozat címek 1. AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1313/2013/EU HATÁROZATA és az uniós polgári

Részletesebben

1956 semmit nem jelent, hiszen nem is éltem még akkor...

1956 semmit nem jelent, hiszen nem is éltem még akkor... 1 1956 semmit nem jelent, hiszen nem is éltem még akkor... Örkény Antal Előadásomban arra a kérdésre keresem a választ, hogy 1956 emlékének és mai megünneplésének van-e jelentősége a fiatal generáció számára.

Részletesebben

Történelemtudományi Doktori Iskola témakiírás

Történelemtudományi Doktori Iskola témakiírás Törzstagok: Gergely András Témakiírás A magyarországi eredetű tisztikar felekezeti összetétele 1848-49 historiográfiai vitái A protestantizmus szerepe a magyar felvilágosodás folyamatában Politikai konfliktusok

Részletesebben

Meg kell küzdenem a társadalomba beivódott előítéletekkel

Meg kell küzdenem a társadalomba beivódott előítéletekkel http://www.honvedelem.hu/cikk/14500 Meg kell küzdenem a társadalomba beivódott előítéletekkel Végh Ferenc nyugállományú vezérezredes az elmúlt hetekben több konferencián is jelen volt. A Magyar Honvédség

Részletesebben

László Garaczi Fülcimpa (az ideológia malomkövei)

László Garaczi Fülcimpa (az ideológia malomkövei) László Garaczi Fülcimpa (az ideológia malomkövei) Nemrég Magyarországon járt a Dalai Láma. Valaki a közönségből megkérdezte tőle, hogy tényleg Magyarországon van e a Föld gyógyító szívcsakrája, konkrétan

Részletesebben

Értesítés. Fsz. Dátum Tevékenység jellege, ideje Várható hatások

Értesítés. Fsz. Dátum Tevékenység jellege, ideje Várható hatások MAGYAR HONVÉDSÉG sz. példány BAKONY HARCKIKÉPZŐ KÖZPONT Nyt. szám : 141-36/2017 Értesítés Értesítem Önt, hogy az MH BHK kezelésében lévő honvédségi területeken az éleslövészetek és egyéb katonai tevékenységek

Részletesebben

SZABÓ József Határvadász zászlóaljak a Keleti-Kárpátok védelmi rendszerében 1940 1944

SZABÓ József Határvadász zászlóaljak a Keleti-Kárpátok védelmi rendszerében 1940 1944 SZABÓ József Határvadász zászlóaljak a Keleti-Kárpátok védelmi rendszerében 1940 1944 A terület-visszacsatolásokat követően, 12 határportyázó osztály és 16 határvadász zászlóalj valamint 1 határvadász

Részletesebben

Harcművészet és pusztakezes harci specializációk a Star Wars galaxisában:

Harcművészet és pusztakezes harci specializációk a Star Wars galaxisában: Harcművészet és pusztakezes harci specializációk a Star Wars galaxisában: Számtalan különféle fegyvertelen harci stílus létezik a galaxisban. Fellelhetőek közöttük a legegyszerűbb verekedési módozatoktól

Részletesebben

LÉPÉSEK A SZARAJEVÓI MERÉNYLET UTÁN. RedRuin Consulting munkája

LÉPÉSEK A SZARAJEVÓI MERÉNYLET UTÁN. RedRuin Consulting munkája LÉPÉSEK A SZARAJEVÓI MERÉNYLET UTÁN RedRuin Consulting munkája BEVEZETÉS 1914. július 12. SZERB VILLÁMHADMŰVELET HELYZETELEMZÉS ERŐSSÉGEK felfelé ívelő, diverz gazdaság véderő tv. (hadsereg modernizációja)

Részletesebben

A KATONAI REPÜLŐTEREK BIZTONSÁGÁNAK RÉSZE A TŰZVÉDELEM

A KATONAI REPÜLŐTEREK BIZTONSÁGÁNAK RÉSZE A TŰZVÉDELEM A KATONAI REPÜLŐTEREK BIZTONSÁGÁNAK RÉSZE A TŰZVÉDELEM A repülőtér kezdetben a fel- és leszállópályát jelentette. Az első repülőeszközök valójában nem igényeltek repülőteret. Elég volt egy viszonylag nagyobb

Részletesebben

A szatmári béke. Magyarország a szatmári béke idején

A szatmári béke. Magyarország a szatmári béke idején 1 A szatmári béke Magyarország a szatmári béke idején A szatmári béke megkötésének körülményeit vizsgálva vissza kell tekintenünk az azt megelőző eseményekhez. 1701-ben Rákóczi Ferenc egy nemesi mozgalmat

Részletesebben

AZ OMBUDSMAN ALAPJOG-ÉRTELMEZÉSE ÉS NORMAKONTROLLJA *

AZ OMBUDSMAN ALAPJOG-ÉRTELMEZÉSE ÉS NORMAKONTROLLJA * Sólyom László AZ OMBUDSMAN ALAPJOG-ÉRTELMEZÉSE ÉS NORMAKONTROLLJA * 1. Ha már ombudsman, akkor rendes közjogi ombudsman legyen mondta Tölgyessy Péter az Ellenzéki Kerekasztal 1989. szeptember 18-i drámai

Részletesebben

KATONAI JOGI ÉS HADIJOGI SZEMLE 2014/1. SZÁM

KATONAI JOGI ÉS HADIJOGI SZEMLE 2014/1. SZÁM Schweickhardt Gotthilf A katasztrófavédelmi igazgatás rendszer változásai 1976-tól napjainkig, különös tekintettel a védelemben résztvevő szervezetekre A katasztrófák elleni védelem mai tartalmának, szervezetének

Részletesebben