TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ"

Átírás

1 Széchenyi István Egyetem Győr TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ 2006/2007 MŰSZAKI SZAKOKTATÓ INFORMATIKA (BSC) szak

2 Felelős kiadó: Dr. Szekeres Tamás Szerkesztette: Bieber Norbert Dr. Író Béla Orbánné Persa Krisztina Winkler Csaba Készült a MiX-2M Kft. (Mezei Miklós) Győr gondozásában 2.

3 Tisztelt Elsőéves Hallgatóink! Gratulálok Önöknek abból az örömteli alkalomból, hogy a legfiatalabb hazai egyetem, a Széchenyi István Egyetem hallgatói lettek! Önök az ország legdinamikusabb térségében működő egyetemen tanulnak, s készülhetnek jövendő pályájukra. A diploma megszerzéséért folytatott küzdelem nem öncélú tevékenység: a követelmények teljesítése ma is életük meghatározó része, s mindinkább az lesz a jövőben. Felkészültségüket, rátermettségüket tanulmányaik során oktatóik, diplomásként majd a munkaerőpiac minősíti. Oktató munkánk célja, hogy a magyar gazdaságban a Széchenyi István Egyetemen szerzett diploma továbbra is elismert induló pozíciót jelentsen. Mi számítunk az Önök szakmai ambícióira, s a lehetőségeink szerint támogatjuk szakmai törekvéseiket. Tanulmányaik helyszíne Győr városa, amely sokat tett a győri felsőoktatás minőségi fejlődéért, a Széchenyi István Egyetem létrejöttéért. Nehéz, sok küzdelemmel járó, ugyanakkor felemelő érzéseket ébresztő felsőfokú tanulmányaikhoz a Széchenyi István Egyetem valamennyi oktatója, munkatársa nevében sok sikert, erőt, kitartást kívánok! Győr, szeptember 4. Dr. Szekeres Tamás rektor 3.

4 Általános információk AZ INTÉZMÉNY NEVE, CÍME, INTÉZMÉNYI AZONOSÍTÓJA Széchenyi István Egyetem, 9026 Győr, Egyetem tér 1. Tel.: *, fax: Alapító okirat száma: 588/2002. adószáma: bankszámlaszáma: MÁK intézményi azonosító: FI AZ INTÉZMÉNY ÁLTALÁNOS JELLEMZŐI Széchenyi István Egyetem Győr mindig is jelentős iskolaváros volt. Egyházi és világi alapfokú, középfokú iskolái mellett a XVIII. századtól a kor igényeinek és színvonalának megfelelő felsőoktatási intézmények is működtek a városban. Az 1718-ban létrehozott jezsuita Akadémia hittudományi, bölcseleti és jogi képzést nyújtott, s 1745-től világi hallgatók is tanulhattak az intézményben. A Győri Királyi Akadémia 1776-ban kezdte meg működését. A jogtudomány és a magyar irodalom olyan jelentős személyiségei folytatták tanulmányaikat Győrött, mint Deák Ferenc, Csányi László (1848-ban Széchenyi István után a közlekedési és közmunkaügyi miniszter) és Mikszáth Kálmán. Az akadémia kisebb-nagyobb megszakításokkal a XIX. század végéig, 1892-ig működött a városban a következő jelentős időpont. Ebben az évben alapították intézményünk közvetlen jogelődjét, a Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskolát. A főiskola a közlekedési és távközlési infrastruktúra számára képezett - akkori szóhasználattal - mérnököket. Ekkor épült fel a Mosoni Duna festői szépségű kanyarulatában, a barokk belvárostól néhány percnyi sétaútra az az épületegyüttes, amely - Magyarországon párját ritkító kivételként - eredetileg is felsőoktatási célokra épült. Az intézmény 1986-tól viseli a legnagyobb magyar, Széchenyi István nevét. Az egyetem a város és a térség gazdaságát, társadalmát a képzési spektrum folyamatos színesítésével szolgálta és szolgálja a jövőben is. Az 1990-es évek elejétől a mérnöki tudományok mellett a közgazdasági, az egészségtudományi és szociális képzés is megjelent az oktatási kínálatban ben az Eötvös Loránd Tudományegyetem programkihelyezése révén a jogi képzés, a jogász szak is visszatért a városba, s 2002-től a Széchenyi István Egyetem saját jogon indított szakja lett. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Zeneiskolai Tanárképző Intézet Győri Tagozatának 1995-ben történt integrálásával az ezredforduló időszakára ténylegesen létrejött egy olyan universitas, amely hallgatói létszámával, oktatói karának tudományos minőségével, képzési kínálatának sokszínűségével kaphatta meg január 1-jével az egyetemi rangot. A sikerben meghatározó az Universitas-Győr Alapítvány szerepe. Az alapítvány 1990-től segíti, ösztöndíjakkal és költségtérítésekkel támogatja a győri egyetem tudományos hátterének megteremtését. Egyetemünk szeptemberében 2 egyciklusú egyetemi képzést (építészmérnöki, jogász), 19 Bologna-rendszerű alapképzési szakot (ápolási és betegellátási, egészségügyi szervező, építészmérnöki, építőmérnöki, gazdaságinformatikus, gazdálkodási és menedzsment, 4.

5 Általános információk gépészmérnöki, kereskedelem és marketing, környezetmérnöki, közlekedésmérnöki, közszolgálati, mechatronikai mérnöki, mérnök informatikus, műszaki menedzser, műszaki szakoktató, nemzetközi igazgatás, nemzetközi tanulmányok, szociális munka, villamosmérnöki), hagyományos főiskolai szakként a zenetanár-kamaraművészt kínálja a továbbtanulóknak. A szakok feltételek nélkül, az első engedélyezési körben megkapták a képzés indításához szükséges támogatást. Az alapképzési szakok (BA, BSc) általában 7 félévesek, s - hasonlóan a főiskolai képzéshez - közvetlen elhelyezkedési lehetőséget is kínálnak a hallgatóknak. A végzettek másfél- vagy kétéves mesterképzésben (MA, MSc) folytathatják tanulmányaikat, amely a klasszikus egyetemi szintű diplomát adja. Egyetemünkön a hallgatók felkészültségük kiteljesítése érdekében más szakok tantárgyai közül is választhatnak, s párhuzamos képzésben tanulhatnak. Így pl. a közgazdászok jogi vagy mérnöki ismeretekkel is bővíthetik tanulmányaikat. A közel tizenkétezer nappali tagozatos hallgató mellett ötezren levelező vagy távoktatási szakokon tanulnak. Képzési kínálatunk új eleme az internetes távoktatás gazdálkodási és menedzsment illetve közlekedésmérnöki szakon. Dinamikusan fejlődő egyetemként folyamatosan megújítjuk képzéseinket, a térség gazdaságával, a munkaadókkal eredményes kapcsolatot alakítottunk ki. Sikeres pályázatokkal, több térségbeli céggel együttműködve olyan tudományos-kutatási programokat indítottunk, amelyek bizonyítják, hogy a győri egyetem és a győri, a térségi gazdaság kapcsolata szoros. A tanulmányi erőfeszítéseket, a jó felkészültséget elismerő munkaerő-piaci háttér kedvezően befolyásolja a győri egyetem szakjain végzettek elhelyezkedési lehetőségeit. Győr városa, a környező térség motiválóan színes tanulmányi helyszín. A képzési versenyben a Széchenyi István Egyetemnek már nem a hazai piacon kell bizonyítania, hanem olyan multinacionális cégek szintjén, mint például az Audi, a NOKIA vagy a Philips. A SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM SZERVEZETI FELÉPÍTÉSE A Széchenyi István Egyetem szervezeti egységei 1. OKTATÁSI SZERVEZETI EGYSÉGEK 1.1. MŰSZAKI TUDOMÁNYI KAR INFRASTRUKTURÁLIS RENDSZEREK MODELLEZÉSE ÉS FEJLESZTÉSE MULTIDISZCIPLINÁRIS MŰSZAKI TUDOMÁNYI DOKTORI ISKOLA BAROSS GÁBOR ÉPÍTÉSI ÉS KÖZLEKEDÉSI INTÉZET Építészeti és Épületszerkezettani Tanszék Építészettörténeti és Városépítési Tanszék Épülettervezési Tanszék Környezetmérnöki Tanszék Közlekedésépítési és Településmérnöki Tanszék Közlekedési Tanszék Logisztikai és Szállítmányozási Tanszék Szerkezetépítési Tanszék 5.

6 6. Általános információk JEDLIK ÁNYOS GÉPÉSZ-, INFORMATIKAI ÉS VILLAMOSMÉRNÖKI INTÉZET Anyagismereti és Járműgyártási Tanszék Automatizálási Tanszék Fizika és Kémia Tanszék Gépszerkezettan és Mechanika Tanszék Informatika Tanszék Közúti és Vasúti Járművek Tanszék Matematika és Számítástudomány Tanszék Műszaki Tanárképző Tanszék Távközlési Tanszék EGYÉB SZERVEZETI EGYSÉGEK Rádiófrekvenciás Vizsgáló Laboratórium 1.2. JOG- ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR GAZDASÁG, JOG, REGIONALITÁS ÉS TÁRSADALOM AZ INTEGRÁLÓDÓ KÖZÉP-EURÓPÁBAN MULTIDISZCIPLINÁRIS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI DOKTORI ISKOLA DEÁK FERENC ÁLLAM- ÉS JOGTUDOMÁNYI INTÉZET Alkotmányjogi és Politikatudományi Tanszék Bűnügyi Tudományok Tanszék Jogelméleti Tanszék Jogtörténeti Tanszék Kereskedelmi-, Agrár- és Munkajogi Tanszék Közigazgatási Jogi és Pénzügyi Jogi Tanszék Nemzetközi Köz- és Magánjogi Tanszék Polgári Jogi és Polgári Eljárásjogi Tanszék KAUTZ GYULA GAZDASÁGTUDOMÁNYI INTÉZET Gazdálkodástudományi Tanszék Idegen Nyelvi Oktatási Központ Marketing és Menedzsment Tanszék Nemzetközi Kommunikáció Tanszék Nemzetközi Tanulmányok Tanszék Regionális-tudományi és Közpolitikai Tanszék EGYÉB SZERVEZETI EGYSÉGEK Európa-tanulmányi Központ 1.3. PETZ LAJOS EGÉSZSÉGÜGYI ÉS SZOCIÁLIS INTÉZET Egészségtudományi Tanszék Szociális Munka Tanszék Testnevelési és Sportközpont 1.4. VARGA TIBOR ZENEMŰVÉSZETI INTÉZET Szólóhangszerek és Művészetelmélet Tanszék Zenekari Hangszerek Tanszék

7 Általános információk 2. A REKTOR KÖZVETLEN HATÁSKÖRÉBE TARTOZÓ TUDOMÁNYOS KUTATÁSI SZERVEZETI EGYSÉGEK Járműipari Regionális Egyetemi Tudásközpont Kooperációs Kutató Központ 3. SZOLGÁLTATÓ SZERVEZETI EGYSÉGEK 3.1. EGYETEMI INFORMATIKAI KÖZPONT 3.2. EGYETEMI KOLLÉGIUM 3.3. EGYETEMI KÖNYVTÁR Állományalakítási és Feldolgozó Csoport Olvasószolgálati és Tájékoztató Csoport 3.4. FELNŐTTKÉPZÉSI KÖZPONT 4. FUNKCIONÁLIS SZERVEZETI EGYSÉGEK 4.1. BELSŐ ELLENŐRZÉS 4.2. GAZDASÁGI ÉS MŰSZAKI FŐIGAZGATÓSÁG Munkaügyi Csoport Műszaki Osztály Pénzügyi és Számviteli Osztály 4.3. REKTORI HIVATAL Oktatásszervezési Csoport Kommunikációs Titkárság Tanulmányi Osztály Tudományszervezési és Nemzetközi Csoport ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK A TANULMÁNYOKRÓL ÉS A KAPCSOLATOS ÜGYEK INTÉZÉSÉRŐL Az Egyetemen a képzés féléves (szemeszter) rendszerben történik. Egy szemeszter 15 hét szorgalmi időszakból és 6 hét vizsgaidőszakból áll. A szorgalmi időszakban órarendi foglalkozások, tantárgytól függően, előadások és/vagy tantermi és/vagy labor gyakorlatok vannak. Ugyancsak tantárgytól függően a szorgalmi időszakban kellhet teljesíteni bizonyos követelményeket, egyes tantárgyak esetében valamennyi követelményt a szorgalmi időszakban kell teljesíteni. A tantárgyért felelős oktató által összeállított tantárgyi követelmények, a tantárgy leírása mellett tartalmaz minden olyan információt, ami a tantárgy sikeres teljesítésének szabályaira vonatkozik. A tantárgyi követelményeket a szorgalmi időszak első, ún. regisztrációs hetében, az első foglalkozás alkalmával ismertetik az oktatók. A tantárgyi követelmények, a félév folyamán, a tanszék hirdetőtábláján és egyes esetekben a tanszék honlapján is folyamatosan megtalálhatók. Ne felejtse el gondosan áttanulmányozni a tantárgyi követelményeket. A vizsgaidőszak hat hetében minden hallgató maga választhatja meg, hogy a tanszékek által meghirdetett vizsgaidőpontok közül melyik alkalommal kívánja teljesíteni a 7.

8 Általános információk követelményeket. A vizsgajelentkezés kezdő időpontját hirdetményben tesszük közzé. A vizsgaidőszakon kívül vizsgát tenni csak rendkívüli esetben (pl. a vizsgaidőszakra eső hosszabb betegség), külön engedéllyel lehet. Az egyes tantárgyak felvétele a szorgalmi időszak kezdete előtt, központilag meghirdetett időszakban és határidővel történik. Minden hallgató maga határozza meg, hogy a jelen Tanulmányi Tájékoztatóban közölt tanterv előírásait is figyelembe véve, a soron következő félévben mely tantárgyak követelményeit kívánja teljesíteni. A határidők elmulasztása nem pótolható. A tantárgyak tanszékekhez tartoznak. A tantárggyal kapcsolatosan elsősorban a tantárgy oktatója tud felvilágosítást adni. A tantárggyal kapcsolatos kérdéseivel forduljon hozzá. Ugyanakkor folyamatosan kísérje figyelemmel az Ön által felvett tantárgyak tanszékeinek hirdetőtábláját és honlapját, ahol segítséget és információkat kaphat a sikeres teljesítéshez. Az egyes szakok az intézetekhez tartoznak. A szakok tantervével, választható tantárgycsoportokkal, szakmai gyakorlattal, stb. kapcsolatos kérdéseit az adott szak vezetőjének (felelősének) vagy a szak szerint illetékes intézet oktatási igazgatóhelyettesének teheti fel. Az alábbi táblázatban megtalálja, hogy melyik szak melyik intézet hatáskörbe tartozik. szak ápolási és betegellátási BA egészségügyi szervező BA építészmérnöki BSc építészmérnöki egyciklusú építőmérnöki BSc gazdaságinformatikus BSc gazdálkodási és menedzsment BA gépészmérnöki BSc jogász egyciklusú kereskedelem és marketing BA környezetmérnöki BSc közlekedésmérnöki BSc közszolgálati BA mechatronikai mérnöki BSc mérnök informatikus BSc műszaki menedzser BSc műszaki szakoktató BSc 8. intézet Petz Lajos Egészségügyi és Szociális Intézet Petz Lajos Egészségügyi és Szociális Intézet Baross Gábor Építési és Közlekedési Intézet Baross Gábor Építési és Közlekedési Intézet Baross Gábor Építési és Közlekedési Intézet Jedlik Ányos Gépész-, Informatikai és Villamosmérnöki Intézet Kautz Gyula Gazdaságtudományi Intézet Jedlik Ányos Gépész-, Informatikai és Villamosmérnöki Intézet Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Intézet Kautz Gyula Gazdaságtudományi Intézet Baross Gábor Építési és Közlekedési Intézet Baross Gábor Építési és Közlekedési Intézet Kautz Gyula Gazdaságtudományi Intézet Jedlik Ányos Gépész-, Informatikai és Villamosmérnöki Intézet Jedlik Ányos Gépész-, Informatikai és Villamosmérnöki Intézet Jedlik Ányos Gépész-, Informatikai és Villamosmérnöki Intézet Jedlik Ányos Gépész-, Informatikai és Villamosmérnöki Intézet

9 nemzetközi igazgatás BA nemzetközi tanulmányok BA szociális munka BA villamosmérnöki BSc zenetanár-kamaraművész Általános információk Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Intézet Kautz Gyula Gazdaságtudományi Intézet Petz Lajos Egészségügyi és Szociális Intézet Jedlik Ányos Gépész-, Informatikai és Villamosmérnöki Intézet Varga Tibor Zeneművészeti Intézet A tanulmányaival kapcsolatos bármely kérelem, panasz, jogorvoslat beadása az intézményi vonatkozó szabályzatában rögzített ügyviteli rend szerint, csak és kizárólag írásban történhet. A beadási rend tartalmazza az egyes ügyekre vonatkozó beadási határidőt. A kérelem beadására formanyomtatványok állnak rendelkezésre és (amennyiben létezik ilyen) a kérelem formanyomtatványának nevét a beadási rend szintén tartalmazza. A formanyomtatványok témáitól eltérő ügyben az Ön által megfogalmazott levéllel is lehetséges az adott ügy intézésének elindítása. Az ügyek intézésével kapcsolatosan tájékoztatást kaphat a Tanulmányi Osztály ügyintézőitől. A kérelem/panasz/jogorvoslat benyújtásának helye minden esetben a Tanulmányi Osztály, levelező és távoktatási tagozat hallgatói esetében a Felnőttképzési Központ. A kérelem kivizsgálását első fokon a szak szerint illetékes intézet Tanulmányi és Kreditátviteli Bizottsága végzi, és bocsátja ki az elsőfokú határozatot. A határozaton szerepel a jogorvoslati lehetőség (a beadási határidő és a jogorvoslati kérelmet elbíráló személy megjelölése). Bármely kérelem kivizsgálása után mindig írásban meghozott határozat kerül kiadásra. A határozatot postai úton juttatjuk el Önnek, vagy személyesen veheti át (az átvétel módjára vonatkozóan a kérelem beadásakor tájékoztatást adunk). Mind a Tanulmányi Osztály, mind a Felnőttképzési Központ meghatározott és közzétett nyitvatartási rend szerint fogadja a hallgatókat. A nyitvatartási rend a szorgalmi és a vizsga időszakban különböző lehet. Ügyintézés előtt tájékozódjon az adott időszakra érvényes nyitvatartási rendről. Az Önnel tartandó kapcsolat zavartalansága érdekében kérjük, hogy folyamatosan kísérje figyelemmel a hallgatói információs rendszerben Önről nyilvántartott adatokat. Amennyiben téves bejegyzést tapasztal, vagy adataiban (lakcím, levelezési cím, telefonszám, stb.) változás állt be ezt haladéktalanul, írásban jelentse be a Tanulmányi Osztályon, levelező és távoktatási tagozat hallgatói esetében a Felnőttképzési Központnál. 9.

10 Általános információk A 2006/2007-ES TANÉV IDŐBEOSZTÁSA I. félév Bevezető foglalkozások (Gólyatábor) augusztus szeptember 3. (szerda vasárnap) Tanévnyitó ünnepségek szeptember 4., hétfő, 10 óra (az I. évfolyam hallgatóinak) Városi-Egyetemi Csarnok Szorgalmi időszak - 1 hét regisztráció (csak összevont foglalkozások) - 14 hét tantermi oktatás 10. Oktatási szünet szeptember 4. (hétfő) december 16. (szombat) (36. naptári hét 50. naptári hét) Tantárgyválasztás (véglegesítés) szeptember 4-8. (hétfő péntek) Beiratkozások szeptember 1-2. nappali tagozat, I. évfolyam (péntek és szombat) nappali tagozat többi évfolyamán szeptember 4-8. (hétfő péntek) levelező, távoktatási tagozat szeptember (hétfő szombat) Akadémiai Nap (oktatási szünet) Rektori szünet Munkaszüneti napok állami ill. egyházi ünnepek miatt szeptember 21. (csütörtök) szeptember 22. (péntek) október 23. (hétfő) nemzeti ünnep november 1. (szerda) mindenszentek Magyar Tudomány Ünnepe november 8. (szerda) Tudományos és Művészeti Diákköri november 22. (szerda) Konferencia (ősz) tól oktatási szünet Vizsgajelentkezés november 20-tól (hétfő) Vizsgaidőszak december 18. (hétfő) január 27. (szombat) 50. naptári hét 4. naptári hét Szakirányválasztás - építőmérnöki szak, egyetemi szint, nappali tagozat - gazdálkodási szak főiskolai szint nappali + levelező tagozat - közlekedésmérnöki szak főiskolai szint nappali + távoktatási tagozat - építőmérnöki szak, főiskolai szint, levelező tagozat október (hétfő péntek) Tantárgyválasztás (előzetes) január 8. (hétfő) január 27. (szombat)

11 Általános információk Téli záróvizsga időszak január 29. (hétfő) február 2. (péntek) Diplomaosztó ünnepélyek február 24. (szombat) óra, Városi-Egyetemi Csarnok Nyitott kapuk október 17. (kedd) ősz (oktatási szünet) Az előadótermekben csak 12 óra után lehet vizsgáztatni! - tél (oktatási szünet) január 9. (kedd) Az előadótermekben csak 12 óra után lehet vizsgáztatni! II. félév Beiratkozások január 29. február 2. nappali tagozat (hétfő péntek) levelező, távoktatási tagozat február 5. február 10. (hétfő szombat) Tantárgyválasztás (véglegesítés) január 29. február 3. (hétfő szombat) Szorgalmi időszak - 1 hét regisztráció (záróvizsgák miatt oktatás csak a D1, C1, E, F, G termekben, és Jogi épületben lehetséges) - 14 hét tantermi oktatás Munkaszüneti napok állami ill. egyházi ünnepek miatt január 29. (hétfő) május 11. (péntek) 5. naptári hét naptári hét március 15. (csütörtök nemzeti ünnep) április 9. (húsvét hétfő) május 1. (kedd állami ünnep) május 28. (pünkösdhétfő) április 30. (hétfő) Munkanap áthelyezés miatt munkaszüneti nap (jogszabály alapján várható időpont) Munkanap áthelyezés miatt munkanap május 5. (szombat) (jogszabály alapján várható időpont) Rektori szünet Műszaki OTDK Vizsgajelentkezés Vizsgaidőszak május 14. (hétfő) június 23. (szombat) ÁJI, jogász szak, valamint az ÉKI mérőgyakorlatot teljesítő hallgatói számára április (hétfő péntek) április (hétfő szerda) április 9-től (hétfő) 20. naptári hét 25. naptári hét május 14. (hétfő) június 30. (szombat) 11.

12 Szakirányválasztás (gépészmérnöki BSc., közlekedésmérnöki BSc., mechatronikai mérnök BSc., nappali mérnöktanár gépész BSc., nappali villamosmérnöki BSc., nappali+levelező építőmérnöki főiskolai szak gépészmérnöki főiskolai szak, nappali+levelező, távoktatás műszaki menedzser főiskolai szak, nappali gazdálkodási egyetemi szak, nappali+távoktatás 12. Általános információk március 4. (vasárnap) március 9. (péntek) Tantárgyválasztás (előzetes) május 28. (hétfő) szeptember 2. (vasárnap) Nyári záróvizsga időszak június 25. (hétfő) július 6. (péntek) Diplomaosztó ünnepélyek Nyári általános szabadságolás (20 munkanap) Az általános szabadságolás idején az igazgatási és a tanulmányi épület 8-tól 15 óráig lesz nyitva. A kollégium épületei nyitva tartanak július 14. (szombat) Városi-Egyetemi Csarnok óra: Műszaki Tudományi Kar óra: Jog- és Gazdaságtudományi Kar, Petz Lajos Intézet, Varga Tibor Intézet július 23. (hétfő) augusztus 17. (péntek) Megjegyzés: a tanévi időbeosztás a tanév során változhat. Kísérje figyelemmel az Egyetem honlapját, és a hirdetőtáblákat! MOBILITÁS Mobilitási koordinátor: Mészáros Márta Hallgatói mobilitás a Széchenyi István Egyetemen Az egyetem hallgatói két módon utazhatnak külföldre tanulmányaik során: 1. Részképzés (tanulási céllal) 2. Szakmai gyakorlat (munkavállalási céllal) 1. Részképzés során a hallgató anyagi támogatással vagy saját költségen egy választott vagy ajánlott külföldi intézményben tölthet el a kiutazás formájától függően egy bizonyos időt. A hallgatók részképzésre, nyári egyetemre (egy intézmény által szervezett 1-3 hetes intenzív szeminárium) utazhatnak az egyetem által szervezett formában, illetve egyéni pályázatok útján. Szervezett részképzést nyújtó pályázatok például: a. ERASMUS az EU oktatással foglalkozó Socrates pályázati program felsőoktatásra vonatkozó alpályázata. Ennek keretében a hallgató a Széchenyi

13 Általános információk István Egyetem európai partneregyetemeinek egyikén (összesen 42 intézmény) tanulhat szakjának megfelelően min. 3 hónapot, melynek támogatásához ösztöndíjra pályázhat az egyetemen.( b. CEEPUS az ERASMUS-hoz hasonló EU-s pályázat mely elsősorban a keleeurópai intézményeken való részképzést támogatja. Feltételei az előbbiekkel azonosak. ( Egyéni pályázati lehetőségek például: (fogadó intézményt a hallgatónak önállóan kell keresnie) a. Magyar Ösztöndíj Bizottság kétoldalú államközi megállapodások alapján hirdeti meg ösztöndíjlehetőségeit évente a világ bármely országába, bármely szakon. ( b. British Council elsősorban az Egyesült Királyság egyetemein kínál ösztöndíj lehetőségeket bizonyos feltételekkel. ( c. Osztrák-Magyar Akció Alapítvány elsődleges célja a hallgatók támogatás közös kutatási, képzési és oktatási tevékenységek megvalósításában, illetve magyar és német nyelvű nyári nyelvtanfolyamokon való részvételben. ( d. Fulbright az Egyesült Államok különböző egyetemein eltöltendő tanulmányokhoz kínál ösztöndíjakat. Feltétele a kiváló angol nyelvtudás. ( e. Különböző Alapítványok (Pl. Pro Renovanda Hungariae, Külföldi Tanulást segítő Megyei Közalapítvány, Győr) fogadó intézménytől és országtól függetlenül anyagi támogatásért lehet pályázni a külföldi részképzés idejére. 2. A hallgató tanulmányai során kötelezően vagy szabadon választott módon töltheti szakmai gyakorlatát külföldön. Szervezett szakmai gyakorlat: A Széchenyi István Egyetem nem szervez hallgatóinak külföldi szakmai gyakorlatot, de egyetemközi megállapodásai alapján, illetve a tanszéki nemzetközi kapcsolatok alapján a hallgató kezdeményezheti egyénileg a szakmai gyakorlatot. Egyéni gyakorlati lehetőségek: AIESEC/AIESTE A közgazdász, illetve mérnök hallgatók nemzetközi szövetsége folyamatosan lehetőséget kínál külföldi szakmai gyakorlatra. A Széchenyi István Egyetemen mindkét szövetség képviselteti magát, így a helyi iroda segítséget tud nyújtani az egyéni igények kielégítésében. Közvetítő ügynökségek az egyetem számos esetben kap értesítést a külföldi cégektől közvetlenül, vagy ügynök útján szakmai gyakorlati helyekről. Ezek a lehetőségek a Tudományszervezési és Nemzetközi Csoport faliújságján (Ig. ép. 3. emelt) folyamatosan nyomon követhetőek. 13.

14 Általános információk Hallgatói mobilitással a Széchenyi István Egyetemen a Tudományszervezési és Nemzetközi Csoport foglalkozik, így fentiekről bővebb felvilágosítást ott található. Elérhetőségek: Tel: 96/ ,419 Igazgatási épület iroda Fogyatékosügyi koordinátor: Azizi Judit főiskolai adjunktus azizi@sze.hu, Amennyiben Ön valamilyen fogyatkossággal él, kérjük jelentkezzen az itt megadott elérhetőségek valamelyikét felhasználva az egyetemi koordinátornál. Ő lesz az Ön segítségére abban, hogy tanulmányai során Ön a többiekkel azonos esélyekkel indulhasson. Tanulmányi és életpálya tanácsadás: - Jelentkezési tanácsadás: Kommunikációs Titkárság , , sze@sze.hu - Elhelyezkedés, munkaerőpiac: Karrier Iroda , karrier@sze.hu - Öregdiák: , oregdiak@sze.hu - Diákmunka: Pannon-Work Győr, Hédervári u , , iroda@pannonwork.hu A BEIRATKOZÁS ÉS BEJELENTKEZÉS Az országgyűlés végén fogadta el a jelenleg hatályos felsőoktatási törvényt, mely azóta már módosult és jelen tanulmányi tájékoztató szerkesztése idején is folyamatban van egy újabb módosítása. Egyetemünk Tanulmányi és Vizsga Szabályzata elfogadás előtt van. Amikor Ön e sorokat olvassa, az Egyetem Szenátusa már elfogadta a Tanulmányi és Vizsga Szabályzatot. A jogszabályi háttér előre jelzett változása miatt nincs értelme itt a hallgatói támogatások és fizetendő díjak jelenleg hatályos egyetemi szabályzatát közölnünk. Gondoskodni fogunk arról, hogy a Tanulmányi és Vizsga Szabályzat és a Hallgatói Támogatások és Díjak szabályzata azok elfogadása után minden hallgatónkhoz eljusson. Ilyen körülmények között itt most csak a hallgatói jogviszonnyal kapcsolatos legfontosabb, törvényben rögzített szabályokról adunk egy rövid összefoglalót. A hallgatói jogviszony A hallgatói jogviszony a beiratkozással jön létre. A hallgatói jogviszony fennállása alatt újabb beiratkozásra nincs szükség, de a soron következő félév első (ún. regisztrációs) hetében az aktív vagy a passzív (nyugvó) félévet be kell jelenteni. Az aktív félévre történő bejelentkezés csak akkor lehetséges, ha a hallgatónak nincs lejárt fizetési kötelezettsége az Egyetemmel szemben. Az aktív félév bejelentésének elmulasztása automatikusan passzív (nyugvó) félév megkezdését jelenti. A hallgatói jogviszony egybefüggő szüneteltetése (passzív félév) nem lehet hosszabb, mint 2 félév. 14.

15 Általános információk Ha a hallgató 2 egybefüggően szüneteltetett félév után nem jelenti be szándékát az aktív félév megkezdésére, az Egyetem a Szabályzatban leírt eljárást követően a hallgatói jogviszonyt megszünteti. Ugyancsak megszüntetésre kerül a hallgatói jogviszonya annak, aki lejárt fizetési kötelezettségét felszólítás ellenére sem teljesíti a megadott határidőre. Egy hallgató legfeljebb 12 féléven át folytathat a felsőoktatásban államilag támogatott finanszírozási formában tanulmányokat. Ugyanakkor az adott szakon rendelkezésre álló támogatási idő legfeljebb 2 félévvel lehet hosszabb, mint az adott tanulmányok képzési ideje. Egy adott képzési szinten történt diploma megszerzése után, ugyanazon a szinten, más képzésen csak költségtérítéses formában lehet tanulmányokat folytatni. Az államilag támogatott hallgató tanulmányai második aktív félévének végén 30, a negyedik aktív félévének végén 60 kreditponttal kell, hogy rendelkezzen. Amennyiben nem szerzi meg a szükséges kreditpontszámot, tanulmányait ugyanazon képzésen költségtérítéses formában folytathatja, ha ezt nem vállalja, akkor hallgatói jogviszonya megszűnik. Ebben az esetben a tanulmányok későbbi folytatása csak újabb, rendes felvételi eljárás után lehetséges. Az államilag támogatott hallgató, aktív féléveiben az Egyetem vonatkozó szabályzata szerint pénzbeli támogatásokban (ösztöndíj, szociális támogatás, lakhatási támogatás, stb.) részesülhet. A költségtérítéses hallgató pénzbeli támogatásban nem részesül. Az államilag támogatott hallgató és a költségtérítéses hallgató az Egyetem vonatkozó szabályzata szerint szolgáltatási díjat köteles fizetni. A költségtérítéses képzésre felvett hallgató az egyetemi Szabályzatban rögzített költségtérítés fizetésére kötelezett. Amennyiben fizetési kötelezettségének az előírt határidőig nem tesz eleget, a Szabályzatban rögzített eljárás (figyelmeztetés, felszólítás, stb.) lefolytatása után sem, hallgatói jogviszonyát az Egyetem megszünteti. KÜLFÖLDI HALLGATÓK A külföldi hallgatók beiratkozásával/bejelentkezésével kapcsolatos információk: Külföldi hallgatók a Széchenyi István Egyetemre a magyar hallgatókkal azonos feltételekkel, az érettségi bizonyítványból történő pontszámítás alapján jelentkezhetnek, illetve nyernek felvételt. A magyar felvételi eljárásról ismertető található a Országos Felsőoktatási Információs Központ honlapján ( illetve az Oktatási Minisztérium honlapján ( A Széchenyi István Egyetem a külföldön szerzett érettségi bizonyítványból az alábbi módon számolja ki a felvételi pontokat: - Amennyiben a külföldön szerzett érettségi bizonyítvány alapján az érvényes pontszámítási eljárás szerint felvételi pontszám számítható (a tantárgyak és a szerzett érdemjegy beazonosíthatóak), úgy a felvételi eljárás teljes egészében megegyezik az általános eljárással. - Amennyiben a külföldön szerzett érettségi bizonyítvány alapján az érvényes pontszámítási eljárás szerint felvételi pontszám nem számítható (a tantárgyak és a 15.

16 Általános információk szerzett érdemjegy nem beazonosíthatóak), úgy az adott szakhoz előírt vizsgatárgyakból érettségi vizsgával kell rendelkezni. Ha egy külföldi hallgató felvételt nyert a Széchenyi István Egyetemre, rá a évi XXXIX. külföldiek beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény előírásai vonatkoznak. Bővebb felvilágosítás a Külügyminisztérium honlapján ( található. EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁS A magyar állampolgárságú hallgatók egészségügyi szolgáltatásra jogosultak. Az EU-s tagállamokból érkezők az EU egészségbiztosítási kártya birtokában jogosultak sürgősségi egészségügyi szolgáltatásra. A kártyát a szolgáltatónál az igénybevételkor be kell mutatniuk. Lehetőség van saját hazájukban vagy Magyarországon magánbiztosítást kötni. Az EU-n kívüli országokból érkezők hazájukban vagy Magyarországon saját jogon rendezik biztosításukat. Sürgősségi ellátást útlevelük alapján vehetnek igénybe. Egyéni szerződéssel többletszolgáltatásra szerezhetnek jogosultságot. A cím: Egészségbiztosítási Pénztár, Szabolcska u. 1/a. A külföldi hallgatók az APEH-től (9021 Győr, Szent István u. 15/17.) kérhetnek adóazonosító jelet. Ennek megléte a feltétel minden pénzbeni juttatás kifizetésének. EGYETEMI KOLLÉGIUM Egyetem tér 1., Mészáros Lőrinc u Egyetem tér 1.: 1158 férőhely. Elhelyezés 3 ágyas szobákban. 2 szobához tartozik egy vizesblokk. Mészáros Lőrinc u. 12.: 450 elhelyezés 2 és 3 ágyas szobákban. 2 szobához tartozik egy vizesblokk és egy teakonyha. A térítési díj jelenleg Ft Ft fejlesztési hozzájárulás Ft kábeltévé. Az internet csatlakozás költsége félévenként 5000 Ft. Belső kollégium: folyosónként mikrohullámú sütővel, főzőlappal, mosogatóval felszerelt konyhák vannak kialakítva, lehetőséget adva a kulturált főzésre, ételmelegítésre. Szobánként egy mikrohullámú sütő (1.500,- Ft/szoba /félév), kisteljesítményű konyhai kiegészítő gépek elhelyezhetők. Szobánként egy 4 évnél nem idősebb saját vagy új bérelt (7.500,- Ft/szoba/félév) hűtő elhelyezése engedélyezett. A kollégiumok egész területén TILOS A DOHÁNYZÁS, csak az arra kijelölt helyen lehetséges, a tilalom megszegése fegyelmi vétségnek minősül. Mosatás mindkét kollégiumban - Ágyneműt bérelni, illetve mosatni lehet. - A kollégiumokban zsetonnal (300 Ft/zseton) működő, korszerű mosógépek elhelyezésével bővült a hallgatók mosási lehetősége. A zsetonokat a portákon, illetve a gondnokságon vásárolhatják meg a hallgatók. 16.

17 Kollégiumi belépő kártyák Általános információk A kollégiumokban ujjlenyomat azonosítással működő elektronikus beléptető rendszer működik, melyek használata belépő kártyákkal történik. A belépőket a beköltözés során kapják meg a kollégisták. A belépők a kártyák sorszámát tartalmazzák, amelyhez hozzárendelődik a hallgató fényképe, neptun kódja, szobaszáma, ezek az adatok jelennek meg a portaszolgálat monitorán jelezve a belépés jogosultságát. A hallgató ujjlenyomatával igazolja magát minden kétséget kizáróan a belépés során. Kártyákkal való mindennemű visszaélés fegyelmi vétségnek minősül. Stúdió: audió és videó stúdió, amely műszaki, szerkesztői, vagy bemondói ambíciójú hallgatókat vár soraiba. Kórus: a kollégium kórusának repertoárján elsősorban musical, spirituálé és népszerű dal található. Holland és szerb kapcsolattal rendelkezik. A jelentkezéshez nem árt egy kis zenei képzettség, de nem is feltétel a kottaolvasás. Fotókör: jól felszerelt laboratóriumban és szakképzett vezető irányításával dolgozhatnak a fotózás iránt érdeklődők. Működik e-magyarország pont, autósport klub, NET klub, kondicionáló terem. Háromféle vallási kör is található a kollégiumban. EGYETEMI KÖNYVTÁR (Igazgatási épület földszint és I. emelet) A könyvtár feladata az egyetemen folyó oktatási, tanulmányi és kutatómunka szakirodalmi és szakirodalmi tájékoztatási igényeinek szolgálata, a hallgatók általános művelődési igényeinek szolgálata. Segítséget nyújt más könyvtárak állományához, illetve információs adatbázisok adataihoz való hozzáféréshez könyvtárközi kölcsönzés, illetve on-line adatbázis keresés útján. Dokumentumállományunkat az ALEPH integrált számítógépes rendszer segítségével tárjuk fel. A katalógusunk bárki számára elérhető az interneten. A beiratkozás személyi igazolvány alapján ingyenesen történik a földszinten lévő kölcsönző pultnál. A kölcsönzést szintén az ALEPH nevű integrált könyvtári szoftverrel végezzük. A könyvtár állományának jelentős része a két szinten szabadpolcos rendszerben található. Az emeleten helyezkedik el az egyéni nyelvtanulást segítő multimédiás nyelvi stúdió. A könyvtár állományában, a különböző témák irodalmának összegyűjtésében az emeleti szolgálati helyen lévő szaktájékoztató könyvtáros nyújt segítséget. Ugyancsak ő nyújt további felvilágosítást a multimédiaterem látogatóinak is. A könyvtár állományának jelentős része kölcsönözhető. A kölcsönzési határidő négy hét. Nem kölcsönözhetők a folyóiratok, az egy vagy két piros csíkkal ellátott kézikönyvek, a szabványok, a szabadalmak és a szakdolgozatok. Reprográfiai szolgáltatás A könyvtár dokumentumairól, illetve hozott anyagról rendelésre, színes vagy fekete-fehér másolatokat készítünk. 17.

18 SZÁMÍTÓGÉPES SZOLGÁLTATÁSOK 18. Általános információk A Széchenyi István Egyetem számítástechnikai kabinetjeiben mintegy 500 korszerű számítógép szolgálja a hallgatók szakmai felkészülését. A számítástechnikai kabineteket a Széchenyi István Egyetem hallgatói térítésmentesen használhatják az órarendi órákon, a különböző szintfelmérők (ZH, teszt, vizsga stb.) megírásakor, az önálló tanulás, gyakorlás, feladatkészítés, TDK dolgozatkészítés stb. alkalmával és a tanulmányaikkal összefüggő adminisztratív tennivalók alkalmával. A kollégiumokban szobánként egy szélessávú internetes végpont található. Az aulában, a kollégiumban e-magyarország pontok, a Hallgatói Információs Központban további internetes számítógépek találhatók. A campus program keretében a Széchenyi István Egyetem hallgatói jogtiszta szoftvert igényelhetnek. Cím: SPORTOLÁSI LEHETŐSÉGEK, SZABADIDŐS TEVÉKENYSÉG A Testnevelési és Sportközpont az edzőcsarnokban, a villanyvilágításos szabadtéri kézilabda és kosárlabda pályán, az ergometriás laboratóriumban, a Városi-Egyetemi Csarnok küzdőtere mellett annak erősítő és kardió termében szervezi, koordinálja a hallgatók testnevelését, szabadidő- és versenysportját. Kora tavasztól késő őszig vízi sportolásra (kajak-kenu) is lehetőség van, a kollégium épületénél csónakkölcsönző működik. A Körtöltés úti sporttelepen kondicionáló és küzdősport terem, villanyvilágításos füves labdarúgópálya, 2 kézilabda és 5 teniszpálya működik. A Városi Egyetemi Csarnok hétköznaponként 8-16 óráig testnevelési foglalkozásokra a hallgatók rendelkezésére áll. A szabadidő egészséges eltöltéséhez ajánlott és biztosított feltételek mellett egyetemünk Sport Egyesülete több szakosztály fenntartásával, más-más szintű bajnokságban való részvétel biztosításával ad lehetőséget a versenysport rendszerességét és emelt követelményeit is vállaló hallgatók sportolásához. A szabadidősport keretében labdarúgás, jéghoki, kajak-kenu, küzdősportok (kyo-kushinkay, shotokan, kick-boksz, tae-kwan doe, aikido), tenisz, floorball, futsal, tollaslabda, tájékozódási futás és sziklamászó sportcsoport is működik. A Hallgatói Önkormányzattal együttműködve minden évben sportáganként házibajnokságokat, futó- és sportnapokat rendezünk. A versenysportra vállalkozó hallgatók jelentkezését a SZESE irodájában várjuk, ahol az átigazolással és versenyekkel kapcsolatos teendőket intézzük. Szertárainkból sportszereket, téli és nyári sportoláshoz szükséges sportfelszereléseket lehet kérni. A fenti szolgáltatásokat egyetemünk hallgatói, dolgozói vehetik igénybe pártolói igazolvány ellenében. Kiemelkedő sporteredményt elérő hallgatóink félévente sportösztöndíjra pályázhatnak, a szorgalmi időszak első hónapjának végéig.

19 Általános információk A Széchenyi István Egyetem Jó tanuló Jó sportoló pályázata és az Oktatási és Kulturális Minisztérium Magyar Köztársaság Jó tanuló Jó sportoló versenykiírása a 2006/2007-es tanévre is érvényes. 19.

20 HALLGATÓI TÁJÉKOZTATÓ A NEPTUN TANULMÁNYI ÉS INFORMÁCIÓS RENDSZERRŐL A Széchenyi István Egyetemen a hallgatókkal kapcsolatos adminisztratív munkák döntő része a NEPTUN számítógépes rendszer támogatásával folyik. Ez egy interaktív rendszer, melyen keresztül bonyolítható az egyéni órarend összeállításától kezdve, a vizsgákra jelentkezés, vizsgajegyek, átlagok, stb. ellenőrzése, pénzösszegek átutalása különböző egyetemi befizetések céljára (költségtérítés, ismételt vizsga (IV) díj, eljárási díj, stb.), kifizetések ellenőrzése nappali tagozaton, államilag finanszírozott képzésben (ösztöndíj, támogatások, stb.). A kreditrendszerű oktatás szervezésének elengedhetetlen feltétele egy ilyen rendszer működtetése. Csak így teljesíthetők a Tanulmányi és Vizsgaszabályzatban előírt feltételek, amelyek a hallgatóság számára biztosítják azt a lehetőséget, hogy a diploma megszerzéséhez lehetséges számtalan út közül az egyéniségének legmegfelelőbbet válassza. A rendszer működtetésében az üzemeltetőkön kívül az egyetemi oktatás minden szereplője részt vesz egy jogosultsági rendszer által meghatározott szerepben. Ennek lényeges részét jelenti a hallgatóság együttműködése, amihez szükséges a NEPTUN hallgatói moduljának ismerete. Ennek ismertetésére szolgálnak a NEPTUN hirdetőtáblákon megjelenített információk, valamint a NEPTUN rendszeren eljuttatott üzenetek. Ez a tájékoztató kiadvány elsősorban a tanulmányaikat most kezdő hallgatók számára készült és egy átfogó ismertetést tartalmaz a Hallgatói modulról, valamint kitér a pénzügyi műveletek elvégzésére és az új diákigazolvány megrendelésére és használatára is. Tájékoztatást adunk a NEPTUN üzemeltetéséről és a konzultációs lehetőségekről is. HOZZÁFÉRÉS A NEPTUN rendszert az intézményen belül a C100 számítástechnikai kabinetben lehet teljes körűen elérni, a kabinetnél kifüggesztett időszakokban. Intézményen kívül a rendszer teljes körűen (hallgatói, pénzügyi modul) bármely napszakban a hét bármely napján elérhető a neptun.sze.hu (NEPTUN WEB bejelentkezés, hallgatók számára) címen, Internet Explorer (min. 5.0) használatával. A HALLGATÓI MODUL A hallgatói modul két fő részre tagolódik, az egyik rész a hallgatói adatokat tartalmazó rész, ez a hallgatói adatok füzet, egy másik rész a hallgatói tanulmányaival kapcsolatos, képzésével, felvehető tárgyaival, vizsgaalkalmakkal, különböző választásokkal foglalkozó rész, ez a hallgatói tanulmányok füzet. Hallgatók részére az oktató, az Oktatásszervezési Csoport, a Tanulmányi Osztály, vagy a tanszék ügyintézője üzenetet tud küldeni, ez az üzenet füzetlapon jelenik meg. Gyakran szükséges, hogy a hallgatók hallgatótársaikról információt szerezzenek, gyorsan hozzájussanak társaik elérési címeihez. Ezt a keresés füzetlapon keresztül tehetik meg. 20.

21 , NEPTUN Tanulmányi és Pénzügyi rendszer BELÉPÉS A RENDSZERBE A NEPTUN információs rendszerbe egy dialógus ablakon keresztül lehet belépni, ha a hallgató beírja a kódját és jelszavát. A NEPTUN rendszerben minden egyes hallgatónak generálódik egy egyéni kódja, amit a név, anyja neve, születési év, hó, nap alapján állít elő a program. Az egyéni kódot a Tanulmányi Osztálytól postai úton kapott felvételi értesítővel együtt megkapta. A jelszó egy 6-12 karakterből álló kód, amit a felhasználó maga ír be a belépésekor. Az első belépéskor a jelszó a születési év, hó, nap (pl ). Az adatok biztonsága érdekében az első belépés után kötelező megváltoztatni a jelszavát (lásd később). Belépéskor a kódot (Azonosító:) és a jelszót (Jelszó:) kell beírni a képernyőn megjelenő ablakba. A jelszó begépelése után az ENTER billentyű leütésével jutunk a hallgatói modulba. A beléptető ablakból való kilépéshez az ESC billentyűt használjuk. HALLGATÓI ADATOK FÜZET A Hallgatói Adatok füzetben a bejelentkező képernyő adatlapján látható alsó fülek segítségével lapozhatunk. A hallgató megtekintheti saját törzsadatait, leellenőrizheti, hogy azokat helyesen vitték-e be a rendszerbe. Ha adataiban változás következett be, akkor a Tanulmányi Osztály ügyintézőjénél kell jelentkeznie, hogy adatait módosítsák. Az adatmódosítást csak írásban, aláírt módosítási kérelem alapján lehet végrehajtani! A hallgató alapadatain kívül ezen a lapon találhatók a különböző azonosító számok (adószám, TAJ szám, bankszámlaszám), ezeket azonban csak szükség esetén külön kérésre lehet megtekinteni. 21.

22 , NEPTUN Tanulmányi és Pénzügyi rendszer 22. A hallgató a Jogok gombra kattintva egy újabb ablakot nyit meg, ahol az Engedélyek kiadása menüpont alatt a hallgató engedélyt adhat a rendszer, és ezen keresztül hallgató társai számára bizonyos adatainak nyilvánosságára (pl. Név, telefonszám, stb). A megnyitott ablakban az egér segítségével az engedélyezett adatok elé a kijelölt négyszögbe egy kattintással egy pipát tehet. Ha meg akarja vonni az engedélyt, akkor még egyszer kattintva a kijelölt engedélyt megszüntetheti. Az engedélyezés után Rendben gomb megnyomásával lehet nyugtázni a bejelölteket. Csak ennek a gombnak a megnyomására lehet az eddig beállított adatokat megváltoztatni, a Mégsem gomb megnyomásával lehet változtatás nélkül kilépni az Engedélyek kiadása ablakból. A Hallgatói Adatok füzet második (Címek) lapja az állandó illetve az ideiglenes címeket tartalmazza, természetesen ezek közül is csak azokat, amelyek a hallgató által szolgáltatott adatok alapján az adatbázisba felvételre kerültek. A lakcímekkel kapcsolatos adatokat a hallgatók nem írhatják át, változtatásra csak a Tanulmányi Osztályon van mód. Az Internetes ill. hálózati levelezési címeket ezzel szemben a hallgatók maguk írhatják be és változtathatják meg. A Hallgatói Adatok füzet harmadik lapja az Előképzettségeket mutatja, a középiskolai érettségiről, illetve az estleges felsőfokú képzettségekről nyilvántartott adatokat. Ugyanezen a lapon található az egyén nyelvvizsgáit nyilvántartó táblázat is, amely a nyelvvizsgák nyelvét, fokát, típusát, dátumát illetve azonosító számát tartalmazza. Ezek az adatok is csak a Tanulmányi Osztályon keresztül módosíthatóak. A NEPTUN információs rendszerbe történő belépéshez használt jelszót a biztonság érdekében időnként le kell cserélni. Amennyiben a jelszócserét jól végeztük el, úgy a Rendben gomb fog kiélesedni, viszont rosszul megismételt jelszónál a csak a Mégsem gomb marad megnyomható.

23 , NEPTUN Tanulmányi és Pénzügyi rendszer A jelszó minimum 6 karakter legyen! Természetesen a jelszócserét csak azután lehet elvégezni, ha érvényes jelszóval beléptünk a rendszerbe. Ha valaki elfelejtette a jelszavát, a Tanulmányi Osztályon kaphat megfelelő személyi igazolás után új ideiglenes jelszót, amivel a jelszóváltoztatás céljából beléphet a rendszerbe. HALLGATÓI TANULMÁNYOK FÜZET A hallgatói Tanulmányok füzet egy felső füllel nyitható meg, a fülre történő kattintással. A hallgató először a Képzés lapra kerül ahol a képzésével, vagy képzéseivel kapcsolatos alapvető információkat találja meg. Erről a lapról lehet a jobb oldali gombokra való kattintással eljutni a tantárgyválasztás füzethez, a vizsgafüzethez, a választások füzethez, meg lehet tekinteni az indexet, és végül el lehet jutni a pénzügyi modulba, ahol a hallgatói befizetéseket lehet lebonyolítani. Amennyiben a hallgató több képzésre is jár, úgy ennek az ablaknak a tetején lévő, a hallgató képzéseit tartalmazó listából kell kiválasztania, hogy melyik képzésének adataival akar a továbbiakban dolgozni. A megfelelő képzést kiválasztva a képzéshez tartozóan a hallgató aktuális félévi státusza, felvételi éve, félévi beiratkozásának dátuma jelenik meg. Itt tartjuk nyilván, hogy melyik a hallgató anya intézménye, továbbá a törzskönyvi számát is itt tüntetjük fel. A törzskönyvi szám képzéshez kötődik, így ha a hallgató egy adott félévben több képzésre jár, akkor minden képzéshez külön törzskönyvi szám tartozik, eredményeit képzésenként törzskönyvezi a NEPTUN rendszer. 23.

24 , NEPTUN Tanulmányi és Pénzügyi rendszer A kredites képzés adminisztrálásához szükséges adatokat a képzések lap alján találjuk, itt olvasható le a passzív és aktív félévek száma, az összes ismételt vizsgaszám, az összkredit szám, és az összkredit átlag. A HALLGATÓI MODUL ÜZENETEK LAPJA Az Aktuális félév fülre kattintva jutunk a hallgatói Tanulmányok füzet újabb lapjára. Ezen a lapon található a hallgató által felvett tárgyak listája a jelenlegi félévben. Az elsős hallgatók számára az őszi félévben a tantárgyakat a Tanulmányi Osztály veszi fel. A Féléves adatok fülre kattintva ahhoz a tanulmányi eredményeket tartalmazó laphoz jutunk, ahol a hallgató kiválasztott képzéséhez tartozó félévenkénti főbb adatai, eredmények, és átlagok láthatók. A felső táblázat oszlopai sorrendben a következőket tüntetik fel: a félévet, a szemesztersorszámot, az illető félévbeli státuszát, a félévben tett ismétlővizsgák számát, az eddig tett összes IV-k számát, a félévben elért kreditpontszámot, az addig összesen elért kreditpontszámot, a félévbeli átlagot, továbbá a beiratkozás illetve a félév lezárásának dátumát. A második táblázatban egy adott félévre vonatkozó részletesebb adatok találhatók. Az Üzenetek lapon a hallgató megtalálhatja mindazokat az üzeneteket, amelyeket a tanszékek, az oktatók, a Tanulmányi Osztály, vagy az Oktatásszervezési Csoport ügyintézői a részére küldtek. A lap két részre van osztva, az egyik részben az üzenetek vannak felsorolva, és ha abból menüszerűen kiválasztjuk a kívánt üzenetet, akkor az alsó ablakban az megtekinthető lesz. Fontos, hogy a szorgalmi időszak alatt is többször lépjenek be a rendszerbe, mert az egyénre szabott üzenetek fontos információt jelenthetnek tanulmányaik során. 24.

25 , NEPTUN Tanulmányi és Pénzügyi rendszer A TANULMÁNYOKHOZ KAPCSOLÓDÓ FÜZETEK A tanulmányok lap jobb oldalán több gomb található, melyek segítségével a hallgató műveleteket tud végezni. Ezek azok a füzetek melyekben a hallgató módosíthat is adatokat, mivel az eddigi lapok csak megtekintésre szolgáltak. Az egyes gombokat megnyomva a hallgató különböző folyamatokat vihet véghez. Lássuk ezeket sorra TÁRGYFELVÉTEL Mielőtt rátérnénk a tantárgyak kiválasztására, egy fontos fogalmat tisztázni kell, ez pedig a kurzus. A kurzus szó az adott tantárgyon belül az oktatóval, órarendi időponttal, teremmel ellátott órarendi órát jelenti. A Tárgyak gomb megnyomásával juthatunk el a tantárgyválasztás oldalra. Itt találhatók a hallgató által az aktuális félévre, illetve következő félévre felvett tárgyai. Amennyiben tárgyválasztási időszak van, a hallgatónak lehetősége van a lista alatt látható gombok működtetésével tárgyfelvételre, az adott tárgy adatainak részletes megtekintésére, kurzusváltoztatásra, vagy pillanatnyi órarendjének megtekintésére. 25.

26 , NEPTUN Tanulmányi és Pénzügyi rendszer Ha a Tárgyfelvétel gombot nyomja meg, az általa felvehető tárgyak listája jelenik meg: Ezen a listán a tárgyak a javasolt felvételi rend szerint ajánlott felvételi félévre rendezve találhatók meg, hogy könnyebben áttekinthetők legyenek a felvétel során. Sötét színnel jelennek meg azok a tantárgyak, amelyekből az adott félévben kurzust hirdetett meg a tanszék. Előfordulhat az is, hogy a listában nem egy tárgy, hanem egy tárgycsoport szerepel. Ez esetben, ha kijelöljük ezt a csoportot akkor a Tárgy felvétele gomb megváltozik, lehetővé téve a csoportba tartozó tárgyak listájának megjelenítését. Ha kiválasztunk egy tárgyat, amit szeretnénk felvenni, nyomjuk meg a Tárgy felvétele, kurzusok kiválasztása gombot. Ekkor egy új füzet jelenik meg lehetővé téve a tárgyhoz tartozó kurzusok közüli választást. Nagyon fontos a kurzusok kiválasztása előtt a körültekintő ellenőrzés. A kurzusok kiírásánál minden esetben feltűnteti az illetékes tanszék azt, hogy melyik szakos, szakirányos hallgatóknak kívánja a kurzust tartani. Abban az esetben, ha a kurzusválasztásunk nem elég körültekintő, és nem a nekünk kiírt kurzust választjuk, a vizsgaidőszakban jelentkezhetnek problémák azzal, hogy nem a saját szakunknak kiírt vizsgaidőpontra tudunk jelentkezni, illetve nem ahhoz az oktatóhoz, akinél a szorgalmi időszakban az előadásokat hallgattuk. Amennyiben a tárgyhoz gyakorlat is tartozik, úgy ezeket is itt kell kiválasztanunk (ugyanolyan nagy 26.

27 , NEPTUN Tanulmányi és Pénzügyi rendszer odafigyeléssel!!). Ha kíváncsiak vagyunk egy kurzus tulajdonságaira, megnyomhatjuk a megfelelő füzet gombot a listák alatt. Ez részletesebb leírást ad az egyes kurzusokról. Ha úgy gondoljuk, hogy szeretnénk felvenni a kijelölt kurzusokat, nyomuk meg a Feliratkozás a fent kiválasztottakra gombot. Ekkor ellenőrzi a rendszer, hogy az adott kurzusok felvételéhez teljesítettük-e az előkövetelményeket. A tantárgyfelvétel időszaka két részre bomlik. Előzetes tárgyfelvétel, végleges tárgyfelvétel. Az előzetes tárgyfelvétel időszaka egybe esik a vizsgaidőszakkal, amikor lehetséges az, hogy a felvenni kívánt tantárgy előtanulmányi követelményét még nem teljesítette. Ilyenkor a rendszer figyelmezteti arra, hogy az előkövetelmény teljesítése még hiányzik, de engedi felvenni a tantárgyat. A véglegesítési időszakban viszont erre a figyelmeztetésre már nincs szükség, egyszerűen letiltja a rendszer a szabálytalan tárgyfelvételt. Az előkövetelményekről részletesebb leírást találhatunk a kurzus füzetben. Az Órarend gomb megnyomásával az alábbi formában megtekinthető a nappali tagozatos hallgató egyéni órarendje. A levelező tagozatos hallgató órarendjét a Felnőttképzési Központ honlapjáról lehet letölteni ( Felnőttképzési Központ). 27.

TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ

TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ Széchenyi István Egyetem Győr TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ 2008/2009 JOGI ASSZISZTENS szak Felelős kiadó: Dr. Szekeres Tamás Szerkesztette: Benecz Judit Dr. Író Béla Orbánné Persa Krisztina Winkler Csaba Készült

Részletesebben

TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ

TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ Széchenyi István Egyetem Győr TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ 2009/2010 FELNŐTTKÉPZÉSI KÖZPONT Felelős kiadó: Dr. Szekeres Tamás Szerkesztette: Benecz Judit Dr. Író Béla Orbánné Persa Krisztina Schwartz Regina

Részletesebben

TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ

TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ Széchenyi István Egyetem Győr TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ 2008/2009 FELNŐTTKÉPZÉSI KÖZPONT Felelős kiadó: Dr. Szekeres Tamás Szerkesztette: Benecz Judit Dr. Író Béla Orbánné Persa Krisztina Winkler Csaba Készült

Részletesebben

TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ 2010/2011 FELNŐTTKÉPZÉSI KÖZPONT

TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ 2010/2011 FELNŐTTKÉPZÉSI KÖZPONT TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ 2010/2011 FELNŐTTKÉPZÉSI KÖZPONT 1 Felelős kiadó: Dr. Szekeres Tamás Szerkesztette: Benecz Judit Dr. Író Béla Orbánné Persa Krisztina Schwartz Regina 2 Tisztelt Elsőéves Hallgatóink!

Részletesebben

TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ

TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ Széchenyi István Egyetem Győr TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ 2006/2007 ÉPÍTŐMÉRNÖK EGYETEMI KIEGÉSZÍTŐ szak Felelős kiadó: Dr. Szekeres Tamás Szerkesztette: Bieber Norbert Dr. Író Béla Orbánné Persa Krisztina

Részletesebben

A Kar rövid bemutatása

A Kar rövid bemutatása A Kar rövid bemutatása Széchenyi István Egyetem (SZE-GYŐR) Műszaki Tudományi Kar Gazdaságtudományi Kar Állam és jogtudományi Kar Egészségügyi és Szociális Intézet Zeneművészeti Intézet A Műszaki Tudományi

Részletesebben

TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ. 2010. február

TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ. 2010. február Széchenyi István Egyetem Győr TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ 2010. február FELNŐTTKÉPZÉSI KÖZPONT Felelős kiadó: Dr. Szekeres Tamás Szerkesztette: Benecz Judit Dr. Író Béla Orbánné Persa Krisztina Schwartz Regina

Részletesebben

A 2018/19. tanév időbeosztása (Módosítva )

A 2018/19. tanév időbeosztása (Módosítva ) I. félév Gólyahét / Balekhét Egyetemi tanévnyitó ünnepség minden I. évfolyamos hallgatónak (oktatási szünet a rendezvény ideje alatt) A Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar kari tanévnyitója MÉK (aula)

Részletesebben

Széchenyi István Egyetem Győr SZÉCHE YI ISTVÁ EGYETEM 2007.ÉVI ALAPOKMÁ YA

Széchenyi István Egyetem Győr SZÉCHE YI ISTVÁ EGYETEM 2007.ÉVI ALAPOKMÁ YA Széchenyi István Egyetem Győr SZÉCHE YI ISTVÁ EGYETEM 2007.ÉVI ALAPOKMÁ YA 1. Fejezet megnevezése: XX Oktatási Minisztérium 2. Széchenyi István Egyetem a) azonosító adatai PIR törzsszáma: 308900000 az

Részletesebben

A 2017/18. tanév időbeosztása (Módosítva )

A 2017/18. tanév időbeosztása (Módosítva ) I. félév Gólyahét Egyetemi tanévnyitó ünnepség minden I. évfolyamos hallgatónak A Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar kari tanévnyitója MÉK (aula) Szorgalmi időszak (14 hét) (36. naptári hét - 49. naptári

Részletesebben

Széchenyi István Egyetem Győr SZÉCHE YI ISTVÁ EGYETEM ÉVI ALAPOKMÁ YA

Széchenyi István Egyetem Győr SZÉCHE YI ISTVÁ EGYETEM ÉVI ALAPOKMÁ YA Széchenyi István Egyetem Győr SZÉCHE YI ISTVÁ EGYETEM 2006. ÉVI ALAPOKMÁ YA 1. Fejezet megnevezése: XX Oktatási Minisztérium 2. Széchenyi István Egyetem a) azonosító adatai PIR törzsszáma: 308900000 az

Részletesebben

Tanulmányi időbeosztás a 2017/2018. tanév I. félévére

Tanulmányi időbeosztás a 2017/2018. tanév I. félévére Tanulmányi időbeosztás a 2017/2018. tanév I. félévére Dátum Esemény 2017. augusztus 27. (vasárnap) augusztus 31. (csütörtök) Gólyatábor Regisztrációs hét szeptember 4. (hétfő): 8 órától ÁJK 12 órától GÉIK

Részletesebben

Tanulmányi időbeosztás a 2018/2019. tanév I. félévére

Tanulmányi időbeosztás a 2018/2019. tanév I. félévére Tanulmányi időbeosztás a 2018/2019. tanév I. félévére Dátum 2018. augusztus 26. (vasárnap) augusztus 30. (csütörtök) 2018. szeptember 3. (hétfő) szeptember 7. [levelező tagozaton szeptember 8. (szombat)

Részletesebben

Tanulmányi időbeosztás a 2014/2015. tanév II. félévére

Tanulmányi időbeosztás a 2014/2015. tanév II. félévére Tanulmányi időbeosztás a 2014/2015. tanév II. félévére Dátum Esemény Regisztrációs hét február 2. (hétfő): Neptun nyitás 8 órától ÁJK 13 órától GÉIK Nappali 2015. február 2. (hétfő) február 6. [levelező

Részletesebben

A Széchenyi István Egyetem nemzetközi és regionális kapcsolatai

A Széchenyi István Egyetem nemzetközi és regionális kapcsolatai Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Egyetemek a határ menti együttműködésben Nemzetközi projektzáró konferencia Győr, 2006. szeptember 26.

Részletesebben

Tanulmányi időbeosztás a 2018/2019. tanév II. félévére

Tanulmányi időbeosztás a 2018/2019. tanév II. félévére Tanulmányi időbeosztás a 2018/2019. tanév II. félévére 2019. február 4. (hétfő) február 8. [levelező tagozaton február 9. is] 2019. február 7. (csütörtök) 10 óra 30 és február 8. 10 óra 30 2019. február

Részletesebben

Tanulmányi időbeosztás a 2016/2017. tanév II. félévére

Tanulmányi időbeosztás a 2016/2017. tanév II. félévére Tanulmányi időbeosztás a 2016/2017. tanév II. félévére 2017. január 30. (hétfő) február 3. [levelező tagozaton február 4. is] 2017. február 2. február 3. Regisztrációs hét Neptun nyitás január 30. (hétfő):

Részletesebben

Tanulmányi időbeosztás a 2016/2017. tanév I. félévére

Tanulmányi időbeosztás a 2016/2017. tanév I. félévére Tanulmányi időbeosztás a 2016/2017. tanév I. félévére Dátum Esemény 2016. augusztus 21. (vasárnap) augusztus 25. (csütörtök) Gólyatábor Regisztrációs hét augusztus 29. (hétfő): 8 órától ÁJK 2016. augusztus

Részletesebben

Széchenyi István Egyetem Műszaki Tudományi Kar

Széchenyi István Egyetem Műszaki Tudományi Kar Széchenyi István Egyetem Műszaki Tudományi Kar Az Egyetem oktatási egységei Műszaki Tudományi Kar (az egyetem hallgatóinak 2/3-a) Gazdaságtudományi Kar Állam- és Jogtudományi Kar Egészségügyi és Szociális

Részletesebben

Széchenyi István Egyetem Győr SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM ÉVI ALAPOKMÁNYA

Széchenyi István Egyetem Győr SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM ÉVI ALAPOKMÁNYA Széchenyi István Egyetem Győr SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM 2004. ÉVI ALAPOKMÁNYA 1. Fejezet megnevezése: XX Oktatási Minisztérium 2. Széchenyi István Egyetem a) azonosító adatai! PIR törzsszáma: 308900! az

Részletesebben

3/2019. ( ) SZ. DÉKÁNI UTASÍTÁS 2019/2020. TANÉV IDŐBEOSZTÁSA BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM ÉPÍTÉSZMÉRNÖKI KAR

3/2019. ( ) SZ. DÉKÁNI UTASÍTÁS 2019/2020. TANÉV IDŐBEOSZTÁSA BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM ÉPÍTÉSZMÉRNÖKI KAR BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM ÉPÍTÉSZMÉRNÖKI KAR 3/2019. (06. 12.) SZ. DÉKÁNI UTASÍTÁS AZ ÉPÍTÉSZMÉRNÖKI KAR 2019/2020. TANÉV IDŐBEOSZTÁSA Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Részletesebben

A 2012. évi felvételi eljárásban résztvevő tanulók és hozzátartozóik részére 2012. június 22-23.

A 2012. évi felvételi eljárásban résztvevő tanulók és hozzátartozóik részére 2012. június 22-23. A évi felvételi eljárásban résztvevő tanulók és hozzátartozóik részére április 10. Kari tájékoztató rendezvény Tevesz Gábor okt.dh. 1 Miről lesz szó? 1. Helyzetkép 2. Milyen teendőik vannak még a felvételi

Részletesebben

A 2018/2019-es tanév időbeosztása

A 2018/2019-es tanév időbeosztása A 2018/2019-es tanév időbeosztása I. A 2018/19-es tanév őszi félévének szorgalmi időszaka 1. Ünnepélyes tanévnyitó: 2018. augusztus 31-én, pénteken 10 órakor. 2. Regisztrációs hét: 2018. augusztus 27-

Részletesebben

A 2019/2020-as tanév időbeosztása

A 2019/2020-as tanév időbeosztása A 201/2020-as tanév időbeosztása I. A 201/20-as tanév őszi félévének időbeosztása Szorgalmi időszak Ünnepélyes tanévnyitó: 201. szeptember 6-án, pénteken 10 órakor. Központi tanévnyitó ünnepség, Gödöllőn:

Részletesebben

Neptun rendszer jelentkezési segéd

Neptun rendszer jelentkezési segéd Neptun rendszer jelentkezési segéd Multifunkciós épület Hegedűs Gyula Kollégium Mészáros Lőrinc úti Kollégium Famulus Kollégium A kollégiumi jelentkezésben az aktív nappali tagozatos hallgatók vehetnek

Részletesebben

Neptun rendszer jelentkezési segéd

Neptun rendszer jelentkezési segéd Neptun rendszer jelentkezési segéd Cserháti Sándor Kollégium Mosonmagyaróvár Ezen segédlet azon elsőéves hallgatóknak készült, akik az Mezőgazdaság és Élelmiszertudomány Karán található szakok közül az

Részletesebben

2018. szeptember 3. - december 15.

2018. szeptember 3. - december 15. zöld doktori kék tanár fehér általános Feladat Nappali Levelező Felelős Kategória Megjegyzés 2018. őszi félév ÁLTALÁNOS 2018. Szorgalmi időszak: Költségtérítés befizetésének határideje: I. részlet II.

Részletesebben

2018. szeptember 3. - december 15.

2018. szeptember 3. - december 15. zöld doktori kék tanár fehér általános 2018. őszi félév ÁLTALÁNOS Feladat Nappali Levelező Felelős Kategória Megjegyzés 2018. Szorgalmi időszak: Költségtérítés befizetésének határideje: I. részlet II.

Részletesebben

zöld doktori kék tanár fehér általános Feladat Nappali Levelező Felelős Kategória Megjegyzés őszi félév ÁLTALÁNOS Szorgalmi időszak:

zöld doktori kék tanár fehér általános Feladat Nappali Levelező Felelős Kategória Megjegyzés őszi félév ÁLTALÁNOS Szorgalmi időszak: zöld doktori kék tanár fehér általános Feladat Nappali Levelező Felelős Kategória Megjegyzés 2018. őszi félév ÁLTALÁNOS Szorgalmi időszak: 2018. szeptember 3. - december 15. Költségtérítés befizetésének

Részletesebben

zöld doktori kék tanár fehér általános szeptember 3. - december 15.

zöld doktori kék tanár fehér általános szeptember 3. - december 15. zöld doktori kék tanár fehér általános 2018. 2018. őszi félév ÁLTALÁNOS Szorgalmi időszak: Költségtérítés befizetésének határideje: I. részlet II. részlet III. részlet Őszi szünet Diplomadolgozat leadás

Részletesebben

A 2015-2016-OS TANÉV

A 2015-2016-OS TANÉV A 2015-2016-OS TANÉV I. FÉLÉVÉNEK IDŐBEOSZTÁSÁÓL 1. SZ. KIADÁS A HATÁLYBA LÉPÉS DÁTUMA: 2015. augusztus 28. HATÁLYOS: 2016. február 07. Azonosító: DU 3/2015. Iktatószám: KDH-14/3/2015. 1 1. AZ UTASÍTÁS

Részletesebben

2018. augusztus 21., kedd

2018. augusztus 21., kedd zöld doktori kék tanár fehér általános Feladat Nappali Levelező Felelős Kategória Megjegyzés 2018. őszi félév ÁLTALÁNOS Szorgalmi időszak: Költségtérítés befizetésének határideje: I. részlet II. részlet

Részletesebben

Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar TANÉVNAPTÁR 2011/2012-es TANÉV. 2011/12-es tanév őszi félév szeptember augusztus 29.

Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar TANÉVNAPTÁR 2011/2012-es TANÉV. 2011/12-es tanév őszi félév szeptember augusztus 29. Időbeosztás/határidők tavaszi félév 2012/13-as tanév Kari sportnap Tanévnyitó ünnepség 2011.augusztus 30. 2012. április 20. HÖK 2011. szeptember 4. Beiratkozás 1. évf. teljes idejű képzések 1. évf. részidős

Részletesebben

Tanulmányi Tájékoztató. Előadó: Németh Péter tanulmányi koordinátor Egyetemi Tanulmányi Központ NYME-SEK

Tanulmányi Tájékoztató. Előadó: Németh Péter tanulmányi koordinátor Egyetemi Tanulmányi Központ NYME-SEK Tanulmányi Tájékoztató Előadó: Németh Péter tanulmányi koordinátor Egyetemi Tanulmányi Központ NYME-SEK Mi kell a beiratkozáshoz? Beiratkozási lap aláírva (2 példány) a TAJ, adókártya, személyi fénymásolata

Részletesebben

Mészáros Márta SZE Nemzetközi Munkacsoport http://ipc.sze.hu

Mészáros Márta SZE Nemzetközi Munkacsoport http://ipc.sze.hu Mészáros Márta SZE Nemzetközi Munkacsoport http://ipc.sze.hu kiutazás csak szerződött intézménybe (tanulmányi ösztöndíj esetén) Aktív hallgatói jogviszony (tan. esetén) min. 3 (gyakorlat esetén 2) hónap,

Részletesebben

Feladat Felelős Kategória Megjegyzés őszi félév ÁLTALÁNOS szeptember 2. - december 14.

Feladat Felelős Kategória Megjegyzés őszi félév ÁLTALÁNOS szeptember 2. - december 14. 2019. őszi félév ÁLTALÁNOS Szorgalmi időszak: Költségtérítés befizetésének : I. részlet II. részlet III. részlet Őszi szünet Szakdolgozat leadás (osztatlan tanárszakon is! ): Tanári MA tanári szakdolgozat

Részletesebben

FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉSRE JÁRÓ HALLGATÓK TÁJÉKOZTATÓJA 2018/2019. TANÉV II. FÉLÉV

FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉSRE JÁRÓ HALLGATÓK TÁJÉKOZTATÓJA 2018/2019. TANÉV II. FÉLÉV FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉSRE JÁRÓ HALLGATÓK TÁJÉKOZTATÓJA 2018/2019. TANÉV II. FÉLÉV Kivonat a Tanulmányi Osztály által kiadott: NAPPALI ÉS LEVELEZŐ TAGOZATOS HALLGATÓK TÁJÉKOZTATÓJA 1. számú tájékoztató

Részletesebben

KTH hírlevél a 2011/12/2 félév zárásáról június 13. Kedves Hallgató!

KTH hírlevél a 2011/12/2 félév zárásáról június 13. Kedves Hallgató! KTH hírlevél a 2011/12/2 félév zárásáról 2. 2012. június 13. Kedves Hallgató! Az alábbi hírlevélben a tantárgyfelvétellel, az n*15 ellenőrzéssel, az átsorolással és a nyári ügyintézéssel kapcsolatos legfontosabb

Részletesebben

hétfő kedd szerda csütörtök péntek :00 Információ- és kódelmélet Ú (BP) A/ (BGI) Inf. ép. fsz :00 Termelésinformatika Ú

hétfő kedd szerda csütörtök péntek :00 Információ- és kódelmélet Ú (BP) A/ (BGI) Inf. ép. fsz :00 Termelésinformatika Ú Tisztelt Hallgató! Tájékoztatom, hogy a nappali tagozatos energetikai mérnöki* (BE), gazdaságinformatikus (BGI), gépészmérnöki** (BG), logisztikai mérnöki* (BS), mechatronikai mérnöki*, ** (BMR), mérnökinformatikus

Részletesebben

Rektori utasítás. Az MTMT működtetése az Egyetemen

Rektori utasítás. Az MTMT működtetése az Egyetemen Rektori utasítás A Széchenyi István Egyetem tudományos publikációs tevékenységével kapcsolatos adatbázis (MTMT) és az Egyetemi Repozitórium kialakításának és alkalmazásának szabályairól Az MTMT működtetése

Részletesebben

A Gépészmérnöki és Informatikai Kar hallgatói félévzárással kapcsolatos tudnivalói 2018/ félév

A Gépészmérnöki és Informatikai Kar hallgatói félévzárással kapcsolatos tudnivalói 2018/ félév ME Tisztelt Hallgató! A Gépészmérnöki és Informatikai Kar hallgatói félévzárással kapcsolatos tudnivalói 2018/2019. 1. félév A Gépészmérnöki és Informatikai Kar nappali és levelező tagozatain a 2018/2019.

Részletesebben

Feladat Felelős Kategória Megjegyzés őszi félév ÁLTALÁNOS szeptember 2. - december 14.

Feladat Felelős Kategória Megjegyzés őszi félév ÁLTALÁNOS szeptember 2. - december 14. 2019. őszi félév ÁLTALÁNOS Szorgalmi időszak: Költségtérítés befizetésének határideje: I. részlet II. részlet III. részlet Őszi szünet Szakdolgozat leadás határideje (osztatlan tanárszakon is! ): Tanári

Részletesebben

SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM

SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Egyetemi Doktori Tanács Elnök: Dr. Koren Csaba egyetemi tanár Titkár: Horváth Balázs egyetemi adjunktus 9026 Győr, Egyetem tér 1. Telefon: (96) 503-400/3121 Fax: (96) 329-263 E-mail:

Részletesebben

Az Alba Regia Egyetemi Központ bemutatkozása. www.arek.uni-obuda.hu

Az Alba Regia Egyetemi Központ bemutatkozása. www.arek.uni-obuda.hu ÓBUDAI EGYETEM Az Alba Regia Egyetemi Központ bemutatkozása Alba Regia Egyetemi Központ Székesfehérvár Akkor.. és Most KANDÓ 1971 Óbudai Egyetem Alba Regia Egyetemi Központ 2013 Alba Regia Egyetemi Központ

Részletesebben

Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Tanulmányi Hivatal

Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Tanulmányi Hivatal FEBRUÁR 1. péntek 2. szombat 3. vasárnap 4. hétfő 20 00 őszi félévi vizsgajelentkezés és vizsgaidőszak utolsó Előzetes kurzusfelvétel utolsó Rangsorolásos kurzusfelvétel első Értékelésre vonatkozó adattal

Részletesebben

Műszaki menedzser alapszak

Műszaki menedzser alapszak Kecskeméti Főiskola GAMF Kar Tanulmányi tájékoztató Műszaki menedzser alapszak Kecskemét 2011 2012 A tantárgyleírásokat a KF GAMF Kar munkatársai állították össze. Szerkesztette: Dr. Kovács Beatrix főiskolai

Részletesebben

Alapfokú C típusú nyelvvizsga van. Közvetlen felvételi lehetőség RMKANYSZNC

Alapfokú C típusú nyelvvizsga van. Közvetlen felvételi lehetőség RMKANYSZNC Nyelvi képzés tájékoztató Kritériumtárgy teljesítése Nappali tagozat, alapképzési szakos hallgatók számára Gépészmérnök, Had-és biztonságtechnikai mérnök, Mechatronikai mérnök, Villamosmérnök, Könnyűipari

Részletesebben

Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola Tanulmányi Osztály

Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola Tanulmányi Osztály Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola Tanulmányi Osztály 8200 Veszprém, Jutasi út 18/2. Postai cím: 8201 Veszprém, Pf: 415. Intézményi azonosító: FI 34533 Adószám: 18916948-2-19 OTP Bank 11748007-20102269

Részletesebben

TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ

TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ Budapest 2012. 1. Az Egyetem neve: Nemzeti Közszolgálati Egyetem 2. Székhelye: Budapest Címe: 1101 Budapest, Hungária krt. 9-11. Levelezési címe: 1581

Részletesebben

MUNKAÜGYI ÉS TÁRSADALOM- BIZTOSÍTÁSI IGAZGATÁSI BA KÉPZÉS

MUNKAÜGYI ÉS TÁRSADALOM- BIZTOSÍTÁSI IGAZGATÁSI BA KÉPZÉS MUNKAÜGYI ÉS TÁRSADALOM- BIZTOSÍTÁSI IGAZGATÁSI BA KÉPZÉS TANTERVI TÁJÉKOZTATÓ Az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán a Munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási BA képzés 2006/2007. tanévben indult

Részletesebben

A 2015/2016. tanév I. (őszi) szemeszterének időbeosztása

A 2015/2016. tanév I. (őszi) szemeszterének időbeosztása A 2015/2016. tanév I. (őszi) szemeszterének időbeosztása A költségtérítés 40%-ának befizetési határideje: 2015. augusztus 24. Az átvétellel (intézmény-, tagozat-, szakváltoztatás stb.) kapcsolatos kérelmek

Részletesebben

SZAKOK AZ ALBA REGIA MŰSZAKI KARON Felsőoktatási szakképzés (FOSZ) Mérnökinformatikus asszisztens Alapképzés (BSc) Földmérő és földrendező mérnök (angol nyelven is) Gépészmérnök Mérnök informatikus Műszaki

Részletesebben

TOVÁBBTANULÁS - 2014. Készítette: Chalupeckyné Guba Zsuzsanna

TOVÁBBTANULÁS - 2014. Készítette: Chalupeckyné Guba Zsuzsanna TOVÁBBTANULÁS - 2014 Készítette: Chalupeckyné Guba Zsuzsanna BOLOGNAI KÉPZÉSI RENDSZER Felsőoktatási szakképzés JELENTKEZÉSI FOLYAMAT, HATÁRIDŐK 1. Tájékozódás (nyílt nap, internet) Kapacitásszámok www.felvi.hu

Részletesebben

Nyelvi képzés az Óbudai Egyetemen februártól

Nyelvi képzés az Óbudai Egyetemen februártól Nyelvi képzés az Óbudai Egyetemen 2018. februártól A dokumentum tartalma az első közzétételt (2018. január 8. 13 óra) követően módosulhat (bővülhet) az esetleges visszajelzések alapján, melyet a tájékoztató

Részletesebben

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 4/2018. (XII. 18.) számú Rektori Utasítás A 2019/2020-as tanév időbeosztásáról Hatályba lépés napja: 2019. augusztus 15. A hatályba lépéssel egyidejűleg hatályon

Részletesebben

Új nyelvvizsga elnevezés (137/2008. (V.16.) Kormány rendelet, 2009.10.01-től) B1 (szóbeli vagy írásbeli vagy komplex)

Új nyelvvizsga elnevezés (137/2008. (V.16.) Kormány rendelet, 2009.10.01-től) B1 (szóbeli vagy írásbeli vagy komplex) Nyelvvizsga szótár Korábbi elnevezés alapfokú (A vagy B vagy C típusú) középfokú (A vagy B vagy C típusú) felsőfokú (A vagy B vagy C típusú) egynyelvű vagy kétnyelvű általános szakmai vagy szaknyelvi Új

Részletesebben

A szervezett doktori és mesterképzésben résztvevők kreditrendszerű Tanulmányi és Vizsgaszabályzata (továbbiakban: Doktori TVSZ)

A szervezett doktori és mesterképzésben résztvevők kreditrendszerű Tanulmányi és Vizsgaszabályzata (továbbiakban: Doktori TVSZ) A szervezett doktori és mesterképzésben résztvevők kreditrendszerű Tanulmányi és Vizsgaszabályzata (továbbiakban: Doktori TVSZ) 1. Általános rendelkezések Jelen szabályzat alapjául a felsőoktatásról szóló

Részletesebben

Szeged és Térsége EÖTVÖS JÓZSEF GIMNÁZIUM, Általános Iskola OM

Szeged és Térsége EÖTVÖS JÓZSEF GIMNÁZIUM, Általános Iskola OM Szeged és Térsége EÖTVÖS JÓZSEF GIMNÁZIUM, Általános Iskola OM 200 909 FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2018 2019. Cím: 6723 Szeged, Csongor tér 1. Telefonszám 62/547-062 Fax 62/547-063 E-mail eotvos@ejg-szeged.sulinet.hu

Részletesebben

SZMSZ III. KÖTETE HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZER. III.2.8. Corvinus Hallgatói Kompenzációs Program tanulmányi eredményen alapuló ösztöndíjszabályzata

SZMSZ III. KÖTETE HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZER. III.2.8. Corvinus Hallgatói Kompenzációs Program tanulmányi eredményen alapuló ösztöndíjszabályzata SZMSZ III. KÖTETE HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZER III.2.8. Corvinus Hallgatói Kompenzációs Program tanulmányi eredményen alapuló ösztöndíjszabályzata A Szenátus 2013. május 13-i ülésén SZ-70/2012/13. (2013.

Részletesebben

A KRE Történettudomány Doktori Iskolát két oktatási program alkotja: A jelentkezés és a felvétel szabályai a doktori iskolában

A KRE Történettudomány Doktori Iskolát két oktatási program alkotja: A jelentkezés és a felvétel szabályai a doktori iskolában F O N T O S T U D N I V A L Ó K A KRE Történettudomány Doktori Iskolát két oktatási program alkotja: 1. Társadalom, politika és hadsereg a Magyar Királyságban 1740 1867 Programvezető: Prof. Dr. habil Gergely

Részletesebben

NAPPALI ÉS LEVELEZŐ TAGOZATOS HALLGATÓK TÁJÉKOZTATÓJA 2019/2020. tanév I. félév

NAPPALI ÉS LEVELEZŐ TAGOZATOS HALLGATÓK TÁJÉKOZTATÓJA 2019/2020. tanév I. félév Ikt. sz.: X-121-7-TO/2019. NAPPALI ÉS LEVELEZŐ TAGOZATOS HALLGATÓK TÁJÉKOZTATÓJA 1. számú tájékoztató Jelen dokumentum a következő tájékoztatókat tartalmazza: A) Általános információk minden hallgatónak

Részletesebben

TOVÁBBTANULÁS - 2015. Készítette: Chalupeckyné Guba Zsuzsanna

TOVÁBBTANULÁS - 2015. Készítette: Chalupeckyné Guba Zsuzsanna TOVÁBBTANULÁS - 2015 Készítette: Chalupeckyné Guba Zsuzsanna BOLOGNAI KÉPZÉSI RENDSZER Felsőoktatási szakképzés JELENTKEZÉSI FOLYAMAT, HATÁRIDŐK 1. Tájékozódás (nyílt nap, internet) Kapacitásszámok www.felvi.hu

Részletesebben

MNB kiválósági ösztöndíj

MNB kiválósági ösztöndíj MNB kiválósági ösztöndíj 1. A Magyar Nemzeti Bank társadalmi felelősségvállalási stratégiájának megvalósítása keretében, az MNB és a KJF között létrejött szerződés alapján, támogatást nyújt a 2016/2017-as

Részletesebben

CONSENTIT Kft. Dr. Tánczos László T.:(+36)

CONSENTIT Kft. Dr. Tánczos László T.:(+36) Elsős hallgatók bevezetése a NEPTUN rendszerbe Adatok ellenőrzése Tárgyfelvétel Tárgyfelvétel ellenőrzése Vizsgajelentkezés Eredmények az indexben Pénzügyek kezelése CONSENTIT Kft. Dr. Tánczos László T.:(+36)30

Részletesebben

Szakmai gyakorlat. a Kautz Gyula Gazdaságtudományi Karon. Dr. Koppány Krisztián PhD. egyetemi docens, vállalati kapcsolatokért felelős dékánhelyettes

Szakmai gyakorlat. a Kautz Gyula Gazdaságtudományi Karon. Dr. Koppány Krisztián PhD. egyetemi docens, vállalati kapcsolatokért felelős dékánhelyettes Szakmai gyakorlat a Kautz Gyula Gazdaságtudományi Karon egyetemi docens, vállalati kapcsolatokért felelős dékánhelyettes gyakorlat-orientáció Üzleti BA szakok képzési struktúrája, szakaszai elméleti alapképzés

Részletesebben

A Soproni Egyetem Neptun hallgatói kézikönyv első éves hallgatók számára

A Soproni Egyetem Neptun hallgatói kézikönyv első éves hallgatók számára A Soproni Egyetem Neptun hallgatói kézikönyv első éves hallgatók számára 2019. Tartalomjegyzék A SOPRONI EGYETEM NEPTUN HALLGATÓI KÉZIKÖNYV ELSŐ ÉVES HALLGATÓK SZÁMÁRA... 1 KÖSZÖNTÉS... 2 A NEPTUNRÓL...

Részletesebben

Új nyelvvizsga elnevezés (137/2008. (V.16.) Kormány rendelet, től) B1 (szóbeli vagy írásbeli vagy komplex)

Új nyelvvizsga elnevezés (137/2008. (V.16.) Kormány rendelet, től) B1 (szóbeli vagy írásbeli vagy komplex) Nyelvvizsga szótár Korábbi elnevezés alapfokú (A vagy B vagy C típusú) középfokú (A vagy B vagy C típusú) felsőfokú (A vagy B vagy C típusú) egynyelvű vagy kétnyelvű általános szakmai vagy szaknyelvi Új

Részletesebben

Berzsenyi Dániel Gimnázium január 10. (BDG) Tájékoztató január / 27

Berzsenyi Dániel Gimnázium január 10. (BDG) Tájékoztató január / 27 Tájékoztató a felsőoktatási felvételi eljárásról Berzsenyi Dániel Gimnázium 2018. január 10. (BDG) Tájékoztató 2018. január 10. 1 / 27 Teendők Továbbtanulás irányának meghatározása Felvételi tájékoztató

Részletesebben

Berzsenyi Dániel Gimnázium január 16. (BDG) Tájékoztató január / 28

Berzsenyi Dániel Gimnázium január 16. (BDG) Tájékoztató január / 28 Tájékoztató a felsőoktatási felvételi eljárásról Berzsenyi Dániel Gimnázium 2019. január 16. (BDG) Tájékoztató 2019. január 16. 1 / 28 Teendők Továbbtanulás irányának meghatározása Felvételi tájékoztató

Részletesebben

Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Tanulmányi Hivatal

Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Tanulmányi Hivatal FEBRUÁR 1. péntek 2. szombat 3. vasárnap 4. hétfő 20 00 A 2018/2019. tanév őszi félévi vizsgajelentkezés és vizsgaidőszak utolsó Előzetes kurzusfelvétel utolsó Rangsorolásos kurzusfelvétel első Értékelésre

Részletesebben

A MESTERKÉPZÉS FELVÉTELI ELJÁRÁSRENDJE A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KARÁN

A MESTERKÉPZÉS FELVÉTELI ELJÁRÁSRENDJE A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KARÁN A MESTERKÉPZÉS FELVÉTELI ELJÁRÁSRENDJE A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KARÁN A felsőoktatási felvételi eljárásról szóló 237/2006. (XI. 27.) Korm. rendelet, valamint a Szegedi Tudományegyetem

Részletesebben

Erasmus+ Hallgatói Mobilitás és Szakmai Gyakorlat. SZTE Állam- és Jogtudományi Kar február 4.

Erasmus+ Hallgatói Mobilitás és Szakmai Gyakorlat. SZTE Állam- és Jogtudományi Kar február 4. Erasmus+ Hallgatói Mobilitás és Szakmai Gyakorlat SZTE Állam- és Jogtudományi Kar 2015. február 4. Miért jó a hallgatói mobilitás? Nyelvtudás fejlesztése; Interkulturális és szakmai kapcsolatok építése

Részletesebben

Rendszeres kari feladatok éves ütemterve /2015

Rendszeres kari feladatok éves ütemterve /2015 2014/2015. tanév Általános információk: ŐSZI félév Szorgalmi időszak: 2014. szeptember 1. - 2014. december 5. Költségtérítés befizetésének határideje:őszi szünet: október27. - október 31. I. részlet: 2014.

Részletesebben

Berzsenyi Dániel Gimnázium január 11. (BDG) Tájékoztató január / 27

Berzsenyi Dániel Gimnázium január 11. (BDG) Tájékoztató január / 27 Tájékoztató a felsőoktatási felvételi eljárásról Berzsenyi Dániel Gimnázium 2017. január 11. (BDG) Tájékoztató 2017. január 11. 1 / 27 Teendők Továbbtanulás irányának meghatározása Felvételi tájékoztató

Részletesebben

TESTNEVELÉS TANTÁRGY 2013/2014. TANÉV II. FÉLÉVI KÖVETELMÉNYEI

TESTNEVELÉS TANTÁRGY 2013/2014. TANÉV II. FÉLÉVI KÖVETELMÉNYEI TESTNEVELÉS TANTÁRGY 2013/2014. TANÉV II. FÉLÉVI KÖVETELMÉNYEI Az alábbiakban a SZIE Sportközpont tájékoztatójában a Testnevelés tantárgy 2013/2014. tanév II. félévének követelményeit közöljük. Minden

Részletesebben

ÚTMUTATÓ A DEBRECENI EGYETEM ÁLLAM- ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR IGAZSÁGÜGYI IGAZGATÁSI SZAKOS HALLGATÓK KÖTELEZŐ SZAKMAI GYAKORLATÁNAK TELJESÍTÉSI RENDJÉRŐL

ÚTMUTATÓ A DEBRECENI EGYETEM ÁLLAM- ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR IGAZSÁGÜGYI IGAZGATÁSI SZAKOS HALLGATÓK KÖTELEZŐ SZAKMAI GYAKORLATÁNAK TELJESÍTÉSI RENDJÉRŐL ÚTMUTATÓ A DEBRECENI EGYETEM ÁLLAM- ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR IGAZSÁGÜGYI IGAZGATÁSI SZAKOS HALLGATÓK KÖTELEZŐ SZAKMAI GYAKORLATÁNAK TELJESÍTÉSI RENDJÉRŐL 1. (1) A szakmai gyakorlat célja, hogy az igazságügyi

Részletesebben

Hallgatók tájékoztatása a 2014/15. tanévi díjtételekről (kiírások és fizetési határidők)

Hallgatók tájékoztatása a 2014/15. tanévi díjtételekről (kiírások és fizetési határidők) Hallgatók tájékoztatása a 2014/15. tanévi díjtételekről (kiírások és fizetési határidők) Tisztelt Hallgatók! A BGF szenátusa 2014. június 12-én az alábbi határozatot hozta: A BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA

Részletesebben

HASZNOS TUDNIVALÓK 2013/2014-es tanév tavaszi félév

HASZNOS TUDNIVALÓK 2013/2014-es tanév tavaszi félév HASZNOS TUDNIVALÓK 2013/2014-es tanév tavaszi félév JANUÁR 1. szerda Újév 2. csütörtök 3. péntek Téli rektori szünet utolsó. 4. szombat 5. vasárnap 6. hétfő Záróvizsga időszak első 7. kedd 8. szerda 9.

Részletesebben

Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola Tanulmányi Osztály

Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola Tanulmányi Osztály Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola Tanulmányi Osztály 8200 Veszprém, Jutasi út 18/2. Postai cím: 8201 Veszprém, Pf: 415. Intézményi azonosító: FI 34533 Adószám: 18916948-2-19 OTP Bank 11748007-20102269

Részletesebben

Emelt- vagy középszintű felkészítés? Tájékoztató. a felsőoktatási felvételi eljárásról és az emelt szintű képzés választásról február 20.

Emelt- vagy középszintű felkészítés? Tájékoztató. a felsőoktatási felvételi eljárásról és az emelt szintű képzés választásról február 20. Tájékoztató a felsőoktatási felvételi eljárásról és az emelt szintű képzés választásról 2019. február 20. A felsőoktatásba való bekerülés feltétele Alapképzésre, osztatlan képzésre az a jelentkező vehető

Részletesebben

Heller Farkas Gazdasági és Turisztikai Szolgáltatások Főiskolája SZABÁLYZAT A FELSŐOKTATÁSI INFORMÁCIÓS RENDSZERBE TÖRTÉNŐ ADATSZOLGÁLTATÁS RENDJÉRŐL

Heller Farkas Gazdasági és Turisztikai Szolgáltatások Főiskolája SZABÁLYZAT A FELSŐOKTATÁSI INFORMÁCIÓS RENDSZERBE TÖRTÉNŐ ADATSZOLGÁLTATÁS RENDJÉRŐL Heller Farkas Gazdasági és Turisztikai Szolgáltatások Főiskolája SZABÁLYZAT A FELSŐOKTATÁSI INFORMÁCIÓS RENDSZERBE TÖRTÉNŐ ADATSZOLGÁLTATÁS RENDJÉRŐL Budapest 2007 1 A Heller Farkas Gazdasági és Turisztikai

Részletesebben

NAPPALI ÉS LEVELEZŐ TAGOZATOS HALLGATÓK TÁJÉKOZTATÓJA 2018/2019. tanév I. félév

NAPPALI ÉS LEVELEZŐ TAGOZATOS HALLGATÓK TÁJÉKOZTATÓJA 2018/2019. tanév I. félév Ikt. sz.: X-121-7-TO/2018. NAPPALI ÉS LEVELEZŐ TAGOZATOS HALLGATÓK TÁJÉKOZTATÓJA 1. számú tájékoztató Jelen dokumentum a következő tájékoztatókat tartalmazza: A) Általános információk minden hallgatónak

Részletesebben

Budapesti Gazdasági Főiskola Felvételi tájékoztató 2013/2014. tanév

Budapesti Gazdasági Főiskola Felvételi tájékoztató 2013/2014. tanév Budapesti Gazdasági Főiskola Felvételi tájékoztató 2013/2014. tanév Miért érdemes továbbtanulni? Mert a felsőfokú végzettséggel rendelkezők magasabb jövedelmet érhetnek el, több munkalehetőség közül választhatnak,

Részletesebben

A költségtérítéses, illetve önköltséges képzésre történő átsorolás esetei

A költségtérítéses, illetve önköltséges képzésre történő átsorolás esetei A költségtérítéses, illetve önköltséges képzésre történő átsorolás esetei 1. Átsorolás az ajánlott tantervben előírt kreditmennyiség ötven százaléka miatt A Pécsi Tudományegyetem Szervezeti és Működési

Részletesebben

A FÉLÉV BEJELENTKEZÉSÉRŐL, SZAKIRÁNY- VÁLASZTÁSÁRÓL ÉS A VÁLASZTHATÓ TÁRGYAK FELVÉTELÉRŐL

A FÉLÉV BEJELENTKEZÉSÉRŐL, SZAKIRÁNY- VÁLASZTÁSÁRÓL ÉS A VÁLASZTHATÓ TÁRGYAK FELVÉTELÉRŐL TÁJÉKOZTATÓ A 2013-2014-1 FÉLÉV BEJELENTKEZÉSÉRŐL, SZAKIRÁNY- VÁLASZTÁSÁRÓL ÉS A VÁLASZTHATÓ TÁRGYAK FELVÉTELÉRŐL Tisztelt Hallgató! A 2013-2014-1 félévre vonatkozó szakirány-választás, illetve az adott

Részletesebben

Neptun rendszer jelentkezési segéd Multifunkciós épület Hegedűs Gyula Kollégium Mészáros Lőrinc úti Kollégium Famulus Kollégium

Neptun rendszer jelentkezési segéd Multifunkciós épület Hegedűs Gyula Kollégium Mészáros Lőrinc úti Kollégium Famulus Kollégium Neptun rendszer jelentkezési segéd Multifunkciós épület Hegedűs Gyula Kollégium Mészáros Lőrinc úti Kollégium Famulus Kollégium 1. Neptun rendszer A böngésző címsávjába gépeld be a Neptun rendszer címét:

Részletesebben

A KATONAI MŰSZAKI DOKTORI ISKOLA SZERVEZETT DOKTORI KÉPZÉSBEN RÉSZTVEVŐK KREDITRENDSZERŰ TANULMÁNYI ÉS VIZSGASZABÁLYZATA

A KATONAI MŰSZAKI DOKTORI ISKOLA SZERVEZETT DOKTORI KÉPZÉSBEN RÉSZTVEVŐK KREDITRENDSZERŰ TANULMÁNYI ÉS VIZSGASZABÁLYZATA ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM Jóváhagyom! Budapest, 2001. -n. (Dr. Szabó Miklós) rektor A KATONAI MŰSZAKI DOKTORI ISKOLA SZERVEZETT DOKTORI KÉPZÉSBEN RÉSZTVEVŐK KREDITRENDSZERŰ TANULMÁNYI ÉS VIZSGASZABÁLYZATA

Részletesebben

Nyelvi képzés az Óbudai Egyetemen

Nyelvi képzés az Óbudai Egyetemen Nyelvi képzés az Óbudai Egyetemen Általános információk A 2017/18/2 félévtől az egyetem az alábbi típusú nyelvi és idegen nyelven oktatott szakmai kurzusokat hirdeti meg hallgatói részére, a Tanulmányi

Részletesebben

MUNKAREND BME ÉPÍTŐMŰVÉSZETI DOKTORI ISKOLA 2016/17 TAVASZ

MUNKAREND BME ÉPÍTŐMŰVÉSZETI DOKTORI ISKOLA 2016/17 TAVASZ MUNKAREND BME ÉPÍTŐMŰVÉSZETI DOKTORI ISKOLA 2016/17 TAVASZ Az itt közölt előírások az Építészmérnöki Kar Szervezett (DLA) Mesterképzés valamennyi hallgatójára, az oktatási munkában résztvevő minden oktatási

Részletesebben

ALUMNI HÍRLEVÉL. Bevezető. További információk: Impresszum. Különszám - Keresztféléves képzések 2012. Szolnoki Főiskola 1. Kedves Olvasó!

ALUMNI HÍRLEVÉL. Bevezető. További információk: Impresszum. Különszám - Keresztféléves képzések 2012. Szolnoki Főiskola 1. Kedves Olvasó! Kedves Olvasó! Bevezető Az Alumni hírlevél különszámával jelentkezünk. Jelenlegi hírlevelünk célja, hogy értesítést és információt adjunk a Szolnoki Főiskola keresztféléves képzéseiről. Képzési kínálatunkban

Részletesebben

1. Jogosultsági rendszer

1. Jogosultsági rendszer 1. Jogosultsági rendszer A fejezet a NEPTUN rendszer különböző típusú felhasználóinak jogosultságait tartalmazza. Nem tartalmazza az ezáltal meghatározott műveletek végrehajtásának módját (ez a program

Részletesebben

Szeged és Térsége EÖTVÖS JÓZSEF GIMNÁZIUM, Általános Iskola OM

Szeged és Térsége EÖTVÖS JÓZSEF GIMNÁZIUM, Általános Iskola OM Szeged és Térsége EÖTVÖS JÓZSEF GIMNÁZIUM, Általános Iskola OM 200909 GIMNÁZIUMI OSZTÁLYOK FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2020 2021. Cím: 6723 Szeged, Csongor tér 1. Telefonszám 62/547-062 Fax 62/547-063 E-mail

Részletesebben

Szakközépiskola. képzési. tájékoztató. 2007/2008-as tanév. e sti. tagozat

Szakközépiskola. képzési. tájékoztató. 2007/2008-as tanév. e sti. tagozat Szakközépiskola képzési tájékoztató 2007/2008-as tanév e sti 1223 0255 1478 tagozat Pécs 2007 az esti tagozatos képzés általános tudnivalói Az iskola alapítványi fenntartású intézmény. Középfokú és emelt

Részletesebben

Felvételi 2012 Felvételi tájékoztató 2012

Felvételi 2012 Felvételi tájékoztató 2012 Felvételi 2012 A döntést segítő kiadványok Felsőoktatási felvételi tájékoztató 2012. szeptemberben induló képzésekre OFIK honlap : www.felvi.hu Felvételi tájoló 2012. (Felvi-rangsorokkal) Diploma 2012.

Részletesebben

Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Bolyai János Katonai Műszaki Kar KATONAI GAZDÁLKODÁSI ALAPKÉPZÉSI SZAK

Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Bolyai János Katonai Műszaki Kar KATONAI GAZDÁLKODÁSI ALAPKÉPZÉSI SZAK Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Bolyai János Katonai Műszaki Kar KATONAI GAZDÁLKODÁSI ALAPKÉPZÉSI SZAK Az alapszak képzési célja A képzés célja olyan közgazdász tisztek képzése, akik a képzés során

Részletesebben

1. SZAKMA (OKJ KÉPZÉS) TANULÁSA 2. JELENTKEZÉS FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉSRE 3. JELENTKEZÉS A FELSŐOKTATÁSBA

1. SZAKMA (OKJ KÉPZÉS) TANULÁSA 2. JELENTKEZÉS FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉSRE 3. JELENTKEZÉS A FELSŐOKTATÁSBA TOVÁBBTANULÁSI LEHETŐSÉGEK 1. SZAKMA (OKJ KÉPZÉS) TANULÁSA 2. JELENTKEZÉS FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉSRE 3. JELENTKEZÉS A FELSŐOKTATÁSBA ALAP VAGY OSZTATLAN KÉPZÉSRE OKJ KÉPZÉS ÉRETTSÉGIRE ÉPÜLŐ, NINCS FELVÉTELI

Részletesebben

SZF. Intézmény elérhetősége:

SZF. Intézmény elérhetősége: SZF Intézmény elérhetősége: 5000 Szolnok, Tiszaligeti sétány 14. Telefon: (56) 510-300 Fax: (56) 340-106 E-mail: tanhiv@szolf.hu Honlap: http://www.szolf.hu AZ ELEKTRONIKUS JELENTKEZÉS ÉS A DOKUMENTUMOK

Részletesebben

A rendelet célja. (2) A cím adományozása és a címmel járó támogatás megállapítása nyilvános pályázat útján történik.

A rendelet célja. (2) A cím adományozása és a címmel járó támogatás megállapítása nyilvános pályázat útján történik. Doboz Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete 5/2013. (II.15.) önkormányzati rendelete Doboz Nagyközség Ifjú Reménysége cím alapításáról, támogatásának rendjéről Doboz Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete

Részletesebben

Neptun rendszer jelentkezési segéd

Neptun rendszer jelentkezési segéd Neptun rendszer jelentkezési segéd Hegedűs Gyula Kollégium Mészáros Lőrinc úti Kollégium Famulus Kollégium 1. Neptun rendszer A böngésző címsávjába gépeld be a Neptun rendszer címét: NEPTUN.SZE.HU 2. Hallgatói

Részletesebben