TOVÁBBKÉPZÉS. Írta: DR. PENCZ ZOLTÁN, DR. KRISTÓF VERA, DR. LACZKÓ ÁGNES, WEINBERGER ÉVA, DR. SZAKÁLY ESZTER, DR. VARGA ERZSÉBET, DR.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "TOVÁBBKÉPZÉS. Írta: DR. PENCZ ZOLTÁN, DR. KRISTÓF VERA, DR. LACZKÓ ÁGNES, WEINBERGER ÉVA, DR. SZAKÁLY ESZTER, DR. VARGA ERZSÉBET, DR."

Átírás

1 1 TOVÁBBKÉPZÉS Rövid idıtartamú prostaglandin E-1 kezelés Írta: DR. PENCZ ZOLTÁN, DR. KRISTÓF VERA, DR. LACZKÓ ÁGNES, WEINBERGER ÉVA, DR. SZAKÁLY ESZTER, DR. VARGA ERZSÉBET, DR. SÁSDI ANTAL Bevezetés A "klasszikusnak" számító, hosszú idıtartamú PGE-1 kezeléssel elért igen jó eredmények régóta ismertek (1, 2, 3, 4). Alkalmazását a legfejlettebb egészségügyi rendszerrel rendelkezı országokban is elsısorban a magas kezelési költség korlátozta, illetve korlátozza. A költségeket számtalan módon próbálják mérsékelni. A leggyakoribb módszer az, hogy valamilyen kombinált terápia részeként, lényegesen rövidebb idejő prostaglandin kezelést alkalmaznak (5, 6, 7, 8, 9). Osztályunkon két, a nemzetközi irodalomban közölt, rövid idejő prostaglandin kezelést alkalmaztunk, adaptálva a hazai viszonyokra (5, 6, 7, 8). Az elsı esetben intenzív és individuális fizioterápiával kombinálva végeztünk PGE-1 kezelést Fontaine II/b. és III. stádiumú betegeknél. A másik betegcsoportnál - autoimmun folyamat okozta, peri fériás gangraenákhoz vezetı microangiopathiák - hathetes idıszakonként megismételt, rövid idejő kezelésére került sor. A prostaglandin E-1 jelenleg ismert fıbb hatásai vázlatosan a következık: vörösvértest deformabilitás növelése, thrombocytákban a camp-szint emelése, a Ca intracelluláris mobilizációjának gátlása és a protein kináz C aktivációjának csökkentése révén az alakváltozás, az aggregatio és subendothelialis adhesio gátlása, neutrophil granulocytákban a superoxid anion képzıdés és a degranuláció gátlása, a receptor mediált LTB-4 felszabadulás csökkentése, a membránhoz kötött TNF-alfa mennyiségének csökkentése, ezáltal az adherence és transendothelialis migratio csökkentése, az endothel felszínén csökkenti a TNF-alfa indukálta ECAM-I és VCAM-1 molekulák számát. Csökken a keringı adhéziós molekulák (ICAM-1, E- selectin, VCAM-1) és az endothelin-1 mennyisége is. Végül, de nem utolsósorban, leírták az angiogenesis indukcióját (a VEGF termelés növelésén keresztül): érfali simaizom relaxatiója, következményes vazodilatációval, illetve sejtkultúrákban a mitotikus aktivitás és proliferáció gátlása, glykozaminoglykan képzıdés csökkentése, továbbá a kollagén szintézis gátlása, a plasminogen aktivátor szint emelése révén a fibrinolysis aktiválása. Anyag és módszer A kezelésbe olyan betegeket vontunk be, akik korábban alprostadil terápiában nem részesültek és megfelelı együttmő ködéls tanúsítottak.

2 2 PGE-1 + fizioterápia" csoport I. táblázat. A "PGE-1 + fizioterápia" csoport jellemzıi. E körben összesen 28 beteget (11 nı, 17 férfi) kezeltünk. A csoport legfontosabb adatai az I. táblázatban láthatók. A betegek a prostaglandin kezelést megelızıen (maximum három, minimum egy hónappal) egyéb vazoaktív infúziós kezelésben részesültek, lényeges objektív vagy szubjektív javulás azonban nem jelentkezett. A kezelést megelızıen minden esetben érsebészeti konzílium történt, amely további belgyógyászati kezelést javasolt. A kezelés során öt, egymást követı napon (toleranciától függıen) µg/die alprostadilt alkalmaztunk intravénás infúzióban, 3 óra alatt. Az egyénre szabott, gyógytornász által összeállított és felügyelt fizioterápiát a kezelés elsı napjától a negyedik hét végéig (heti öt nap) végezték a betegek délelıtt és délután, percig. A mozgásterápia célja a végtag keringésének javítása (ischaemiás perkondicionálás, az existaló érhálózat fejlesztése) célzott edzéssel. A tréning során mindig a stenosistól, occlusiótól distalisan (emeletes elváltozások esetén legsúlyosabb elváltozástól distalisan) elhelyezkedı izomcsoportokat edzettük, a maximális terhelhetıség 80%-ával. A maximális terhelhetıséget minden egyes kezelési hét elsı napján lábujjhegyre állási próbával, illetve futószalagon (2 km/h sebesség, 5 fok emelkedés) végzett járástávolság méréssel állapítottuk meg (10, 11, 12). Közvetlenül a kezelés megkezdése elıtt, majd a hetedik és a harmincadik napon a tünetek súlyosságát visual analóg skálán (VAS, 0 - panaszmentes és 10 - a legsúlyosabb panaszok) között a páciensek önmaguk határozták meg. Ugyanezekben az idıpontokban transcutan partialis 0 2 nyomásmérést, illetve a dysbasiás távolság treadmill-lel (2 km/h sebesség, 5 fokos emelkedı) történı meghatározását is elvégeztük. A transcutan 0 2 nyomást (tcpo 2 ) PeriFlux 5040 típusú mőszerrel (Perimed AG, Stockholm, Svédország) kombinált, 0 2, illetve CO 2 mérésre alkalmas mérıfejjel határoztuk meg, a bırfelszín 45 Co-ra történı felmelegítését követıen, ezáltal optimális, egyben standard viszonyokat teremtve az 0 2

3 3 diffúziójához. A vizsgálatot megelızıen a páciensek 20 percig 24 Co hımérséklető teremben, fekvı testhelyzetben pihentek (13, 14, 15). "Autoimmun" csoport II. táblázat. Az "autoimmun" csoport jellemzıi. Ebben a betegcsoportban 15 személyt (10 nı, 5 férfi) kezeltünk. A fontosabb adatokat a II. táblázat mutatja. A páciensek a kezelés során 40 µg/die alprostadilt kaptak intravénás infúzióban öt egymás követı napon. A kezelést öt hét elteltével ismételtük meg. A téli idıszak alatt (októbertıl márciusig) összesen négy kezelési ciklust végeztünk. Az elsı kezelésre nem megfelelıen reagáló (tcpo 2 növekedés kisebb, mint 15% + Raynaud-os rohamok számának csökkenése kevesebb, mint 10%) betegek "kiestek" a csoportból. Ebben az alcsoportban hosszú idejő kezelésre váltottunk, majd immunológiai osztályra gondozásra visszahelyeztük a betegeket. A második kezelési ciklustól kezdıdıen a hétnapos kezelést követıen közvetlenül transcutan 0 2 nyomás meghatározást végeztünk és mértük a gangraenás elváltozások területét. Ugyanekkor a betegek a kórkép okozta panaszok súlyosságát visual analóg skálán határozták meg. Betegeink naplót vezettek a Raynaud-os rohamokról, így azok számának alakulása is követhetı volt. A betegek korábban, immunológus által beállított "bázis" gyógyszeres kezelése (steroid, cystostaticum) nem változott a téli idıszak alatt. Három esetben változtattunk a korábban beállított antihypertensiv, két alkalommal pedig az antidiabeticus gyógyszeres kezelésen.

4 4 1. ábra. "PGE-1 + fizioterápia csoport": visual analóg skála. Eredmények "PGE-1 + fizioterápia" csoport Az erre vonatkozó visual analóg skála az 1. ábrán látható. Felvételkor a betegek 75%-a panaszainak súlyosságát 67 pontra értékelte. A kezelés hetedik napjára állapotuk javult, a betegek kétharmada már csak 5-6 pontos, vagyis közepes erısségő panaszt említ. A kezelési protokollnak megfelelıen ezt követıen csak fizioterápiában és p. o. gyógyszeres kezelésben részesülı betegek a harmincadik napon további javulásról számoltak be. Látható, hogy 5 pontnál magasabb értéket csak a betegek 25%-a említ (ezeknél a betegeknél a tcp02 érték sem változott jelentısen). Az 5 pont, illetve annál alacsonyabb értékek természetesen azt is jelentik, hogy a korábban Fontaine III. stádiumba sorolt betegek csaknem felénél a nyugalmi fájdalom megszőnt.

5 5 2. ábra. "PGE-1 + fizioterápia" csoport: tcpo 2. A tcp0 2 alakulását a 2. ábra mutatja. A kezelés megkezdése elıtt mért értékek átlaga egyértelmően jelzi a betegség súlyosságát. A non-responder csoportban a transcutan 0 2 nyomás gyakorlatilag változatlan maradt (3%-os csökkenés) a hetedik napra, míg a respondereknél a növekedés átlagosan 21,2%-os. A kezelés végére ugyanebben a csoportban további 14%-os transcutan 02 nyomásemelkedés mutatkozott. Ugyanakkor - bár a PGE-1-re non-responderek voltak - az alkalmazott fizoterápia hatására a másik betegcsoportban is átlagosan 8,4%-os tcp0 2 emelkedést észleltünk. 3. ábra. "PGE-1 + fizioterápia" csoport: dysbasiás távolság A dysbasiás távolság alakulását a 3. ábrán láthatjuk. A kiindulási járástávolság, 74,3 méter volt. A kezelés elsı hetének végére ez a responder csoportban 40%-kal, 104,3 méterre, míg a non-responder csoportban csupán 4%-kal, 78 méterre növekedett. Három héttel késıbb mindkét csoportban további járástávolság növekedést tapasztaltunk. A respondereknél a kiindulási érték 186%-ra, 138,2 méterre, a nonrespondereknél 129%-ra, 95,9 méterre növekedett az átlagos maximális dysbasiás távolság. Súlyos mellékhatást nem észleltünk. Az enyhe mellékhatások közül 12 alkalommal észleltünk bırpírt az infundált véna felett. Fejfájás 5 esetben, míg 1-2 napig tartó, enyhe diarrhoea 3 esetben jelentkezett. "Autoimmun" csoport Az erre vonatkozó visual analóg skála a 4. ábrán látható. Az egyes kezelési ciklusok végén mért értékekbıl jól megmutatkozik, hogy jelentısen javult a betegek szubjektív állapota. Bár a javulás nagyobbik hányada az elsı két kezelési ciklus során következett be, a tendencia a teljes vizsgált idıszakban megfigyelhetı.

6 6 4. ábra. "Autoimmun csoport": visual analóg skála. A tcp 02 alakulását az 5. ábra mutatja. A transcutan 0 2 nyomás növekedése a responder betegek esetében, az elsı kezelési ciklus során 25,7%-os. A tcp0 2 növekedés mértéke ezt követıen csökken, a második, illetve a harmadik ciklus végére 35,4%-os, illetve 41,8%-os a kiindulási értékhez képest, amely érték már a fiziológiás tartományba esik. A negyedik ciklusban lényeges változást már nem észleltünk (2%-os csökkenés az elızı ciklushoz képest). A Raynaudphenomen alakulását a 6. ábra mutatja. A Raynaud-os rohamok száma a kezelés megkezdése elıtt 12,3 volt naponta. Az elsı ciklus végére 20,3%-os csökkenést értünk el a kezelésre reagáló betegek csoportjában. A non-respondereknél a csökkenés mindössze 7,3%-os volt. A második ciklusban (már csak a responder betegeknél!) a csökkenés mértéke szintén jelentıs: 16,2%. A harmadik és negyedik kezelési sorozat végén további 7,3%-os, illetve 4%-os csökkenést mértünk, így a kezelési sorozat végére a kiindulási érték csaknem felére (53%-ra) csökkent a rohamok száma.

7 7 5. ábra. "Autoimmun csoport": tcpo ábra. "Autoimmun csoport": Raynaud-phenomen. Annak ellenére, hogy a trophicus ulcusok, illetve köröm- szegélynél lévı gangraenás elváltozások nem voltak nagy kiterjedésőek (átlagosan 128 mm 2 ), mégis jelentıs fájdalmat és - mivel a kézen helyezkedtek el - pszichés megterhelést okoztak betegeinknek. A javulás ebben a vizsgált paraméterben a leglátványosabb: a második és harmadik ciklus végére már csak 52 mm 2, illetve 21 mm 2 a területek nagysága, a negyedik ciklus végére pedig az összes betegnél gyógyultak a gangraenás, illetve fekélyes bırelváltozások. Súlyos mellékhatás ebben a betegcsoportban sem jelentkezett. Az infundált véna felett kialakult bırpír volt a leggyakoribb az enyhe mellékhatások közül, ez 7 esetben fordult elı. Átmeneti hypotóniát, amely az infúzió sebességének csökkentésére megszőnt, 3 alkalommal észleltünk. Flush és diarrhoca 2-2 esetben jelentkezett. Megbeszélés "PGE-1 + fizioterápia" csoport A csoportban 21 beteg (75%) volt responder a PGE-1 kezelésre, vagyis állapota mind szubjektív, mind objektív módszerrel vizsgálva jelentısen javult a kiindulási értékekhez képest. A responder, non-responder status a visual analóg skála pontjaiban, a tcp0 2 és a dysbasiás távolság növekedésében is jól elkülöníthetı és egyértelmő volt. Az egyes vizsgált paramétereknél (bár nem magas az esetszám) meghatározott respondernon-responder statusok fedték egymást. A vizsgált paraméterek közül legnagyobb mértékben a járástávolság növekedett, ezzel párhuzamosan - természetesen -javult a betegek életminısége is, amelyet a VAS pontjainak csökkenésében lehet nyomon követni. A nyugalmi fájdalom minden Fontaine III. stádiumú responder betegnél megszőnt. Ugyanakkor a jelentıs javulás ellenére látni kell, hogy a járástávolság "abszolút értéke" csak 140 méter körüli, ami, sajnos, elég alacsony. A transcutan 0 2 nyomás

8 8 változása, várakozásainknak megfelelıen, szerényebb mértékben emelkedett, és objektív módon mutatja az állapot súlyosságát. Mindazonáltal szeretnénk hangsúlyozni, hogy ezeket az eredményeket olyan betegcsoportnál értük el, ahol korábban már - sikertelenül! - próbálkozás történt egyéb vazoaktív, illetve haemodilutiós kezeléssel. "Autoimmun" csoport A betegek 66,6%-át találtuk az elsı ciklust követıen respondernek a kezelésre. A maradék öt beteg állapota csak igen szerény mértékben javult, ezért ezeknél a pácienseinknél - etikai okokból - a kezelés hosszú idıtartamúra való konvertálása mellett döntöttünk. Nagy eredménynek tartjuk, hogy minden betegünknél begyógyultak kézen lévı sebeik, ezáltal fájdalmaik jelentısen csökkentek, életminıségük és munkaképességük javult. A transcutan 02 nyomásemelkedés jelentıs, különösen, ha figyelembe vesszük azt a tényt, hogy a tünetek két betegünknél olyan súlyosak voltak, hogy a bırfelszín 45 Co-ra történı felmelegítése sem sikerült a kezelés megkezdése elıtt. Következtetések Elsıként szeretnénk hangsúlyozni, hogy a rövid idejő kezelést kényszerő megoldásnak tartjuk. Kényszerőnek, mert - ha lehetıségeink engednék - súlyos állapotú betegeinket a lehetı legmagasabb dózissal, 28 napig kezelnénk. Ugyanakkor a rövid idejő kezelés során alkalmazott alprostadil mennyisége (és így az ára is!) csupán 25%-a a "klasszikus" terápia során felhasználtnak, és akkor az egyéb járulékos költségekkel (infúziós oldat, szerelék, kórházi tartózkodás stb.) még nem is számoltunk. A jelenlegi hazai körülmények között még ez az "olcsó" megoldás is éppen csak finanszírozható. Eredményeink - bár jónak ítéljük azokat - a nemzetközi irodalomban közölt, ugyanezekkel, illetve hasonló protokollokkal végzett kezelések eredményeitıl elmaradnak. A Fontaine II/b-III. stádiumú, alprostadillal és fizioterápiával kezelt betegek száma néhány közleményben több százas nagyságrendő. Ekkora beteganyag "mozgatása", az eredmények gyors feldolgozása csak multicentrikusan valósítható meg. Egyedül a mellékhatások tekintetében jobbak az eredmények, vélhetıen a lassabb infundálási sebesség, a nagyobb óvatosság miatt. Sajnos, a betegszám alacsony volt vizsgálatunk során. Ez egyrészt anyagi lehetıségeink, másrészt - és ez a nagyobb probléma - a betegek kooperációjának függvénye. A szakember irányításával végzett fizioterápia fontosságáról, többszöri próbálkozást követıen is, csak a betegek kis hányada gyızhetı meg (csakúgy, mint a dohányzás elhagyásáról). Kívánatos továbbá, hogy közel azonos terhelhetıségő, életkorú és funkcionális stádiumban lévı betegek kerüljenek össze egy csoportba, ugyanis, bár a fizioterápiának individuálisnak kell lennie, a jobb pszichés hatás miatt csoportban kell történnie. Nehézséget jelent, hogy az ambuláns fizioterápiára a távol (sokszor vidéken) élı, idıs betegek nem képesek bejárni, akkor sem, ha egyébként sikerült ıket meggyızni a kezelések fontosságáról. Összehasonlításként - életkor, stádium, kísérıbetegségek figyelembe vételével - archívumunkból olyan kontrollcsoportot képeztünk, amelynek tagjainál, különbözı okok miatt, fizioterápia nem történt. Az eredmények (átlagos dysbasiás távolság kezelés elıtt 74,3 méter, közvetlenül a PGE-l terápiát követıen 94,3 méter, egy hónap múlva 84,1 méter) azt mutatják, hogy a kezelés hatására fellépı javulás szerényebb mértékő és sokkal

9 9 kevésbé tartós, mint a kombinált eljárás során. Mindezek figyelembe vételével javasoljuk, hogy azok a munkacsoportok, kórházi/klinikai osztályok, ahol prostaglandin kezelést végeznek, alakítsanak ki közös, a hazai viszonyokra adaptált protokollokat, így nagyobb számú beteget lehetne kezelni és az eredmények remélhetıen tovább javulnának. Irodalom 1. Fagrell, B. et al.: PGEI treatment of severe skin ischaemia in patients with peripheral arterial insufficiency - the effect on skin microcirculation. VASA Band 15, 1986., Heft Yoshikawa, T. et al.: Effects of prostaglandin E1 on collagen diseases with high levels of circulating immune complexes. J. Rheumatol nov.: 17(11): Langevitz, P. et al.: Treatment of refractory skin ischaemic ulcers in patients with Raynaud's phenomenon with PGEI. J. Rheumatol nov.: 16(11): Bartolone, S. et al.: Efficacy evaluation of prostaglandin E1 against placebo in patients with progressive systemic sclerosis and significant Raynaud's phenomenom. Minerva Cardioangio., május: 47(5): Belcaro, G. et al.: Treatment of severe intermittent claudication with PGEI - a short-term versus long-term infusion plan - analysis of efficacy and costs. Angiology, nov.: 49(11): Laurora, G. et al.: European trial of PGEI alpha cyclodextrin. Short-term vs. long-term therapy in intermittent claudication. Minerva Cardioangio., okt. 46(10 suppl. 1): Gardinali, M. et al.: Treatment of Raynaud's phenomenon with intravenous prostaglandin E alpha-cyclodextrin improves endothelial cell injury in systemic sclerosis. J. Rheumatol április: 28(4): Belcaro, G., Cesarone, M. R.: Increasing transcutaneous P02 in arteriopathies during treatment with PGEI alpha-cyclodextrin. Minerva Cardioangio., okt.: 46(10 suppl. 1.): Bandiera, G. et al.: PGE(1) short-term therapy in critical lower limb ischaemia. Int. Angiol március: 22(1): Braun, C. M. et al.: Components of an optimal exercise program for the treatment of patients with claudication. J. Vasc. Nurs jún.: 17(2): Scheffler, P. et. al.: Intensive vascular training in stage II/b. of peripheral arterial occlusive disease. Circulation, Vol. 90., No. 2., 1994: Remijnse-Tamerius, H. C. et al.: Why is training effective in the treatment of patients with intermittent claudication? Int. Angiol június: 18(2):

10 Andreozzi, G. M.: Dynamic measurement and functional assessment of tcp02 and tcpco2 in peripheral arterial disease. J. Cardiovasc. Diagn. and Proc., Volume 23. No. 2., 1996: De Sanctis, M. T. et al.: Responders and non-responders to PGEI. Minerva Cardioangio október: 46(10, suppl. 1): Zwicky S. et al.: Evaluation of clinical tests to assess perfusion in chronic critical limb ischaemia. VASA, augusztus: 31(3): Dr. Pencz Zoltán Péterfy Kórház, "C" belgyógyászat 1074 Budapest, Alsóerdısor u Érbetegségek: 2004/3.

TOVÁBBKÉPZÉS. Írta: DR. PENCZ ZOLTÁN, DR. KRISTÓF VERA, DR. LACZKÓ ÁGNES, WEINBERGER ÉVA, DR. SZAKÁLY ESZTER, DR. VARGA ERZSÉBET, DR.

TOVÁBBKÉPZÉS. Írta: DR. PENCZ ZOLTÁN, DR. KRISTÓF VERA, DR. LACZKÓ ÁGNES, WEINBERGER ÉVA, DR. SZAKÁLY ESZTER, DR. VARGA ERZSÉBET, DR. 1 TOVÁBBKÉPZÉS Rövid idıtartamú prostaglandin E-1 kezelés Írta: DR. PENCZ ZOLTÁN, DR. KRISTÓF VERA, DR. LACZKÓ ÁGNES, WEINBERGER ÉVA, DR. SZAKÁLY ESZTER, DR. VARGA ERZSÉBET, DR. SÁSDI ANTAL Bevezetés A

Részletesebben

27.09.2010 BEMER TERÁPIA. A Diabetes microangiopathiás szövődményeinek új kezelési lehetősége. 2010 Új terápiás lehetőség, fizikai hatóanyag

27.09.2010 BEMER TERÁPIA. A Diabetes microangiopathiás szövődményeinek új kezelési lehetősége. 2010 Új terápiás lehetőség, fizikai hatóanyag 27.09.2010 A Diabetes microangiopathiás szövődményeinek új kezelési lehetősége BEMER TERÁPIA Dr. med. Reiner C. Klopp Berlini Mikrocirkulációs Intézet Dr. Bernát Sándor Iván Ph.D. HM. Állami Eü. Közp.

Részletesebben

HATÁROZAT-TERVEZET. Mór Város Önkormányzatának /2009.(IV.29.) Kt. határozata szociális szolgálattervezési koncepciójának felülvizsgálatáról

HATÁROZAT-TERVEZET. Mór Város Önkormányzatának /2009.(IV.29.) Kt. határozata szociális szolgálattervezési koncepciójának felülvizsgálatáról ELİTERJESZTÉS Mór Város Önkormányzat Szociális Szolgáltatástervezési Koncepció felülvizsgálata tárgyában (Szociális és Egészségügyi Bizottság egyhangú támogatásával) A társadalomba való be- és visszailleszkedés

Részletesebben

Modern Fizika Labor Fizika BSC

Modern Fizika Labor Fizika BSC Modern Fizika Labor Fizika BSC A mérés dátuma: 2009. április 20. A mérés száma és címe: 20. Folyadékáramlások 2D-ban Értékelés: A beadás dátuma: 2009. április 28. A mérést végezte: Márton Krisztina Zsigmond

Részletesebben

Vertebroplastica osztályunkon. Zoltán Kaposi Mór Oktató Kórház, Idegsebészeti Osztály

Vertebroplastica osztályunkon. Zoltán Kaposi Mór Oktató Kórház, Idegsebészeti Osztály Vertebroplastica osztályunkon dr. Szentágotai Attila, dr. Kiss Attila, dr. Horváth dr. Szentágotai Attila, dr. Kiss Attila, dr. Horváth Zoltán Kaposi Mór Oktató Kórház, Idegsebészeti Osztály Osteoporosis

Részletesebben

XV. Országos JáróbetegSzakellátási Konferencia és X. Országos JáróbetegSzakdolgozói Konferencia. Balatonfüred, 2013. szeptember 12-14.

XV. Országos JáróbetegSzakellátási Konferencia és X. Országos JáróbetegSzakdolgozói Konferencia. Balatonfüred, 2013. szeptember 12-14. XV. Országos JáróbetegSzakellátási Konferencia és X. Országos JáróbetegSzakdolgozói Konferencia Balatonfüred, 2013. szeptember 12-14. Gellai Nándor gyógytornász-fizioterapeuta Dr. Berecz Zsuzsanna reumatológus

Részletesebben

Fejér megye munkaerıpiacának alakulása 2010. október

Fejér megye munkaerıpiacának alakulása 2010. október Közép-Dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Elemzési Osztály Fejér megye munkaerıpiacának alakulása 2010. október Készült: Székesfehérvár, 2010. november hó 8000 Székesfehérvár, Sörház tér 1., Postacím:

Részletesebben

14-469/2/2006. elıterjesztés 1. sz. melléklete. KOMPETENCIAMÉRÉS a fıvárosban

14-469/2/2006. elıterjesztés 1. sz. melléklete. KOMPETENCIAMÉRÉS a fıvárosban KOMPETENCIAMÉRÉS a fıvárosban 2005 1 Tartalom 1. Bevezetés. 3 2. Iskolatípusok szerinti teljesítmények.... 6 2. 1 Szakiskolák 6 2. 2 Szakközépiskolák. 9 2. 3 Gimnáziumok 11 2. 4 Összehasonlítások... 12

Részletesebben

BELGYÓGYÁSZAT. A rekonstruktív érműtétekhez kapcsolódó érbelgyógyászati kezelés jelentősége

BELGYÓGYÁSZAT. A rekonstruktív érműtétekhez kapcsolódó érbelgyógyászati kezelés jelentősége BELGYÓGYÁSZAT A rekonstruktív érműtétekhez kapcsolódó érbelgyógyászati kezelés jelentősége Írta: DR. KRISTÓF VERA, DR. LACZKÓ ÁGNES, DR. PENCZ ZOLTÁN, DR. VARGA ERZSÉBET, DR SZÁZADOS MARGIT, DR. SÁSDI

Részletesebben

A Heves megyei egyéni vállalkozók 2011. évi tevékenységének alakulása

A Heves megyei egyéni vállalkozók 2011. évi tevékenységének alakulása A Heves megyei egyéni vállalkozók 2011. évi tevékenységének alakulása Az elmúlt évek válsághatásai a társas vállalkozásokhoz képest súlyosabban érintették az egyéni vállalkozásokat, mivel azok az egyre

Részletesebben

DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS MUNKAÜGYI KÖZPONT TÁJÉKOZTATÓ máj.

DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS MUNKAÜGYI KÖZPONT TÁJÉKOZTATÓ máj. DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS MUNKAÜGYI KÖZPONT TÁJÉKOZTATÓ A MUNKAERİ-PIACI HELYZET ALAKULÁSÁRÓL A NYILVÁNTARTOTT ÁLLÁSKERESİK FİBB ADATAI Nevezés 2010. Változás az elızı hónaphoz képest Változás az elızı

Részletesebben

BARANYA MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAÜGYI KÖZPONTJA TÁJÉKOZTATÓ dec.

BARANYA MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAÜGYI KÖZPONTJA TÁJÉKOZTATÓ dec. BARANYA MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAÜGYI KÖZPONTJA TÁJÉKOZTATÓ A DÉL-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ MUNKAERİ-PIACI HELYZETÉNEK ALAKULÁSÁRÓL A NYILVÁNTARTOTT ÁLLÁSKERESİK FİBB ADATAI Nevezés 2010. Változás az elızı hónaphoz

Részletesebben

PANNON EGYETEM GEORGIKON KAR

PANNON EGYETEM GEORGIKON KAR PANNON EGYETEM GEORGIKON KAR ÁLLAT- ÉS AGRÁR KÖRNYEZET-TUDOMÁNYI DOKTORI ISKOLA Környezettudományok Tudományág Iskolavezetı: Dr. habil. Anda Angéla Az MTA doktora Témavezetı: Dr. habil. Anda Angéla Az

Részletesebben

BUDAPEST FİVÁROS XIX. KERÜLET KISPEST SZOLGÁLTATÁSTERVEZÉSI KONCEPCIÓJÁNAK 2009. ÉVI FELÜLVIZSGÁLATA KISPEST 2009.

BUDAPEST FİVÁROS XIX. KERÜLET KISPEST SZOLGÁLTATÁSTERVEZÉSI KONCEPCIÓJÁNAK 2009. ÉVI FELÜLVIZSGÁLATA KISPEST 2009. BUDAPEST FİVÁROS XIX. KERÜLET KISPEST SZOLGÁLTATÁSTERVEZÉSI KONCEPCIÓJÁNAK 2009. ÉVI FELÜLVIZSGÁLATA KISPEST 2009. Készítették a Szolgáltatástervezési Koncepció felülvizsgálatát végzı munkacsoport tagjai:

Részletesebben

A Kisteleki Kistérség munkaerı-piaci helyzete. (pályakezdı és tartós munkanélküliek helyzetelemzése)

A Kisteleki Kistérség munkaerı-piaci helyzete. (pályakezdı és tartós munkanélküliek helyzetelemzése) A Kisteleki Kistérség munkaerı-piaci helyzete (pályakezdı és tartós munkanélküliek helyzetelemzése) 1 Tartalomjegyzék I. Kisteleki Kistérség elhelyezkedése és népessége... 3 A népesség száma és alakulása...

Részletesebben

Térd panaszok enyhítésének egy új, hatásos lehetősége

Térd panaszok enyhítésének egy új, hatásos lehetősége Térd panaszok enyhítésének egy új, hatásos lehetősége Dr. Lukács István Háziorvos II. Orvosi Wellness Konferencia Budapest, 2014. április 10-11. 2650 fős praxisomban 2013 második félévben 18-an jelentkeztek

Részletesebben

Integrált rendszerek az Európai Unió országaiban Elınyeik és hátrányaik

Integrált rendszerek az Európai Unió országaiban Elınyeik és hátrányaik TÁMOP 1.3.1-07/1-2008-0002 kiemelt projekt A foglalkoztatási szolgálat fejlesztése az integrált munkaügyi és szociális rendszer részeként Stratégiai irányítás és regionális tervezés támogatása komponens

Részletesebben

Nyilvánosságra hozandó szerzıdési feltételei az Országos Földfelszíni Analóg Rádió és Televízió Mősorszórási Szolgáltatások tárgyában

Nyilvánosságra hozandó szerzıdési feltételei az Országos Földfelszíni Analóg Rádió és Televízió Mősorszórási Szolgáltatások tárgyában ANTENNA HUNGÁRIA ZRT. 1119 Budapest, Petzvál J. u. 31-33. Adószáma: 10834730-2-44 Cégjegyzék száma: 01-10-042190 a Nemzeti Hírközlési Hatóság Tanácsa DH-2644-2/2008. számú határozata alapján az Átláthatóság

Részletesebben

Rövidtávú munkaerı-piaci prognózis 2010

Rövidtávú munkaerı-piaci prognózis 2010 Rövidtávú munkaerı-piaci prognózis 21 Fıbb következtetések 29. szeptember 14.-e és október 3.-a között ötödik alkalommal került sor az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) és az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató

Részletesebben

DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS MUNKAÜGYI KÖZPONT TÁJÉKOZTATÓ aug.

DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS MUNKAÜGYI KÖZPONT TÁJÉKOZTATÓ aug. DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS MUNKAÜGYI KÖZPONT TÁJÉKOZTATÓ A MUNKAERİ-PIACI HELYZET ALAKULÁSÁRÓL A NYILVÁNTARTOTT ÁLLÁSKERESİK FİBB ADATAI Nevezés 2009. Változás az elızı hónaphoz képest Változás az elızı

Részletesebben

Peripheriás artériás betegség. Prof. Dr. Pál Soltész Angiológiai tanszék 2013 October

Peripheriás artériás betegség. Prof. Dr. Pál Soltész Angiológiai tanszék 2013 October Peripheriás artériás betegség Prof. Dr. Pál Soltész Angiológiai tanszék 2013 October Etiológia 1. Atherosclerosis 2. Nem-atheroscleroticus - Buerger kór - Fibromuscularis dysplasia - A. poplitea kompressziós

Részletesebben

PILIS VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSI KONCEPCIÓJA

PILIS VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSI KONCEPCIÓJA 1 JÓVÁHAGYOTT VERZIÓ! PILIS VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSI KONCEPCIÓJA Pilis Város Önkormányzatának Képviselı-testülete Pilis Város Egészségügyi Szolgáltatás-tervezési Koncepcióját

Részletesebben

DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS MUNKAÜGYI TANÁCS 2007. SZEPTEMBER 13-I ÜLÉS

DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS MUNKAÜGYI TANÁCS 2007. SZEPTEMBER 13-I ÜLÉS DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS MUNKAÜGYI TANÁCS 2007. SZEPTEMBER 13-I ÜLÉS 1. sz. napirendi pont Tájékoztató Somogy megye foglalkoztatási helyzetérıl Elıadó: Dr. Tarrné dr. Törzsök Piroska igazgató, DDRMK Kaposvári

Részletesebben

DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS MUNKAÜGYI KÖZPONT TÁJÉKOZTATÓ márc.

DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS MUNKAÜGYI KÖZPONT TÁJÉKOZTATÓ márc. DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS MUNKAÜGYI KÖZPONT TÁJÉKOZTATÓ A MUNKAERİ-PIACI HELYZET ALAKULÁSÁRÓL A NYILVÁNTARTOTT ÁLLÁSKERESİK FİBB ADATAI Nevezés 21. Változás az elızı hónaphoz képest Változás az elızı évhez

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ ÍRÁSBELI VIZSGATEVÉKENYSÉGHEZ. Gyógymasszır szakképesítés. 2390-06 Masszázs alapozás modul. 1.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ ÍRÁSBELI VIZSGATEVÉKENYSÉGHEZ. Gyógymasszır szakképesítés. 2390-06 Masszázs alapozás modul. 1. Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének idıpontjáig minısítı neve: Vízvári László minısítı beosztása: fıigazgató JVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

A 2009. évi rövidtávú munkaerı-piaci prognózis felmérés fıbb tapasztalatai

A 2009. évi rövidtávú munkaerı-piaci prognózis felmérés fıbb tapasztalatai DÉL-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ MUNKAERİ-PIACI PROGNÓZIS 2009. OKTÓBER A 2009. évi rövidtávú munkaerı-piaci prognózis felmérés fıbb tapasztalatai 2009 októberében a munkaügyi központok 31. alkalommal bonyolítottak

Részletesebben

Prosztanoidok hatásossága kritikus végtagischaemiában

Prosztanoidok hatásossága kritikus végtagischaemiában METAANALÍZIS Prosztanoidok hatásossága kritikus végtagischaemiában Brodszky Valentin dr. 1 Farkas Katalin dr. 2 Járai Zoltán dr. 3 Landi Anna dr. 4 Pécsvárady Zsolt dr. 5 Baji Petra 1 Balogh Orsolya 1

Részletesebben

DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS MUNKAÜGYI KÖZPONT TÁJÉKOZTATÓ okt.

DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS MUNKAÜGYI KÖZPONT TÁJÉKOZTATÓ okt. DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS MUNKAÜGYI KÖZPONT TÁJÉKOZTATÓ A MUNKAERİ-PIACI HELYZET ALAKULÁSÁRÓL A NYILVÁNTARTOTT ÁLLÁSKERESİK FİBB ADATAI Nevezés 2010. Változás az elızı hónaphoz képest Változás az elızı

Részletesebben

B o r d á n y K ö z s é g i Ö n k o r m á n y z a t

B o r d á n y K ö z s é g i Ö n k o r m á n y z a t B o r d á n y K ö z s é g i Ö n k o r m á n y z a t Szociális szolgáltatástervezési koncepció 2013. Tartalomjegyzék I. Bevezetés... 2 II.A szociálpolitika koncepcionális alapjai, településpolitikai, társadalompolitikai

Részletesebben

Az intravénás immunglobulin hatásmechanizmusa és alkalmazási köre a klinikai immunológiában

Az intravénás immunglobulin hatásmechanizmusa és alkalmazási köre a klinikai immunológiában Az intravénás immunglobulin hatásmechanizmusa és alkalmazási köre a klinikai immunológiában Dr. Bazsó Anna ORFI Klinikai Immunológiai, Felnőtt-és Gyermekreumatológiai Osztály Haladás a reumatológia, immunológia

Részletesebben

Összefoglaló. A világgazdaság

Összefoglaló. A világgazdaság Összefoglaló A világgazdaság A világgazdasági kilátásokat továbbra is jelentıs bizonytalanság övezi, ami minden jel szerint az elkövetkezı két évben is megmarad. A bizonytalanság forrása ıszi jelentésünkhöz

Részletesebben

Caronax - 4 féle gombakivonatot tartalmazó étrend-kiegészítő

Caronax - 4 féle gombakivonatot tartalmazó étrend-kiegészítő Caronax - 4 féle gombakivonatot tartalmazó étrend-kiegészítő Tisztelettel köszöntöm a kedves érdeklődőt! A Max-Immun Kft. 2013 júliusában bízta meg cégünket az angliai székhelyű Bujtar Medical Ltd.-t (Company

Részletesebben

DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS MUNKAÜGYI KÖZPONT TÁJÉKOZTATÓ dec.

DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS MUNKAÜGYI KÖZPONT TÁJÉKOZTATÓ dec. DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS MUNKAÜGYI KÖZPONT TÁJÉKOZTATÓ A MUNKAERİ-PIACI HELYZET ALAKULÁSÁRÓL A NYILVÁNTARTOTT ÁLLÁSKERESİK FİBB ADATAI Nevezés 29. Változás az elızı hónaphoz képest Változás az elızı évhez

Részletesebben

31/2008. (II. 21.) Korm. rendelet

31/2008. (II. 21.) Korm. rendelet 31/2008. (II. 2) Korm. rendelet a köztisztviselıi teljesítményértékelés és jutalmazás szabályairól szóló 301/2006. (XII. 2) Korm. rendelet módosításáról A Kormány a köztisztviselık jogállásáról szóló 199

Részletesebben

X PMS 2007 adatgyűjtés eredményeinek bemutatása X PMS ADATGYŰJTÉS

X PMS 2007 adatgyűjtés eredményeinek bemutatása X PMS ADATGYŰJTÉS X PMS ADATGYŰJTÉS 2007 1 Tartalom Összefoglalás...3 A kutatásba beválasztott betegek életkora... 4 A kutatásba bevont betegek nem szerinti megoszlása... 5 Az adatgyűjtés során feltárt diagnózisok megoszlása...

Részletesebben

DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS MUNKAÜGYI KÖZPONT TÁJÉKOZTATÓ szept.

DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS MUNKAÜGYI KÖZPONT TÁJÉKOZTATÓ szept. DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS MUNKAÜGYI KÖZPONT TÁJÉKOZTATÓ A MUNKAERİ-PIACI HELYZET ALAKULÁSÁRÓL A NYILVÁNTARTOTT ÁLLÁSKERESİK FİBB ADATAI Nevezés 29. Változás az elızı hónaphoz képest Változás az elızı évhez

Részletesebben

Tápvízvezeték rendszer

Tápvízvezeték rendszer Tápvízvezeték rendszer Tápvízvezeték rendszer A kutaktól a víztisztító üzemig vezetı csövek helyes méretezése rendkívüli jelentıséggel bír a karbantartási és az üzemelési költségek tekintetében. Ebben

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2438-06 Angiológia követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2438-06 Angiológia követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Munkahelyére kardiológiai és angiológiai szakasszisztens tanulók érkeznek. Az a feladatuk, hogy az arteriosclerosis témáját dolgozzák fel megadott szempontok szerint. Segítséget kérnek Öntől.

Részletesebben

BELGYÓGYÁSZAT. Ambuláns hemodilúeióval szerzett tapasztalataink Fontaine II/B stádiumú perifériás obliteratív verıérbetegségben

BELGYÓGYÁSZAT. Ambuláns hemodilúeióval szerzett tapasztalataink Fontaine II/B stádiumú perifériás obliteratív verıérbetegségben BELGYÓGYÁSZAT Ambuláns hemodilúeióval szerzett tapasztalataink Fontaine II/B stádiumú perifériás obliteratív verıérbetegségben Írta: DR. LEHOTKAI LAJOS, DR. GROSZ ANDREA Bevezetés Az arteriosclerosis obliterans

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ ápr.

TÁJÉKOZTATÓ ápr. TÁJÉKOZTATÓ A DÉL-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ MUNKAERİ-PIACI HELYZETÉNEK ALAKULÁSÁRÓL A NYILVÁNTARTOTT ÁLLÁSKERESİK FİBB ADATAI Nevezés 2011. Változás az elızı hónaphoz képest Változás az elızı évhez képest Fıben

Részletesebben

Kollányi Bence: Miért nem használ internetet? A World Internet Project 2006-os felmérésének eredményei

Kollányi Bence: Miért nem használ internetet? A World Internet Project 2006-os felmérésének eredményei Kollányi Bence: Miért nem használ internetet? A World Internet Project 2006-os felmérésének eredményei A World Internet Project magyarországi kutatása országos reprezentatív minta segítségével készül.

Részletesebben

Cardiovascularis (szív- és érrendszeri) kockázat

Cardiovascularis (szív- és érrendszeri) kockázat Cardiovascularis (szív- és érrendszeri) kockázat Varga Gábor dr. www.gvmd.hu 1/7 Cardiovascularis kockázatbecslő tábla Fatális szív- és érrendszeri események előfordulásának kockázata 10 éven belül Nő

Részletesebben

A krónikus veseelégtelenség kardio-metabolikus kockázata

A krónikus veseelégtelenség kardio-metabolikus kockázata A krónikus veseelégtelenség kardio-metabolikus kockázata Dr. Kiss István Fıv. Önk. Szent Imre Kórház, Belgyógyászati Mátrix Intézet, Nephrologia-Hypertonia Profil 1 2 SZÍV ÉS ÉRRENDSZERI KOCKÁZAT ÉS BETEGSÉG

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ febr.

TÁJÉKOZTATÓ febr. TÁJÉKOZTATÓ A DÉL-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ MUNKAERİ-PIACI HELYZETÉNEK ALAKULÁSÁRÓL A NYILVÁNTARTOTT ÁLLÁSKERESİK FİBB ADATAI Nevezés 2011. Változás az elızı hónaphoz képest Változás az elızı évhez képest Fıben

Részletesebben

A pentoxifillin és a bioelektromágnesregulációs kezelés hatása alsó végtagi obliteratív verőérbetegségben

A pentoxifillin és a bioelektromágnesregulációs kezelés hatása alsó végtagi obliteratív verőérbetegségben EREDETI KÖZLEMÉNY A pentoxifillin és a bioelektromágnesregulációs kezelés hatása alsó végtagi obliteratív verőérbetegségben Bernát Sándor Iván dr. Magyar Honvédség Egészségügyi Központ, Honvédkórház, I.

Részletesebben

A SAVARIA REHAB-TEAM Szociális Szolgáltató és Foglalkoztatási Kiemelkedıen Közhasznú Társaság. 2005. évi beszámolója

A SAVARIA REHAB-TEAM Szociális Szolgáltató és Foglalkoztatási Kiemelkedıen Közhasznú Társaság. 2005. évi beszámolója A SAVARIA REHAB-TEAM Szociális Szolgáltató és Foglalkoztatási Kiemelkedıen Közhasznú Társaság 2005. évi beszámolója HAJLÉKTALAN EMBEREK ELLÁTÁSA Utcai szociális munka Az utcai szociális munkás szolgálat

Részletesebben

A szkizofrénia antipszichotikus gyógyszeres kezelésének finanszírozási protokollja

A szkizofrénia antipszichotikus gyógyszeres kezelésének finanszírozási protokollja A szkizofrénia antipszichotikus gyógyszeres kezelésének finanszírozási protokollja (Finanszírozási eljárásrend) Országos Egészségbiztosítási Pénztár Elemzési, Orvosszakértıi és Szakmai Ellenırzési Fıosztály

Részletesebben

Attól, hogy nem inog horizontális irányban a szélességi- és hosszúsági tengelye körül sem.

Attól, hogy nem inog horizontális irányban a szélességi- és hosszúsági tengelye körül sem. Konkrét tanácsok a Salgó-dexion polcrendszer összeszereléséhez Vásárlásunk során a Salgó-dexion polcokat, polcrendszereket sokféle módon állíthatjuk össze az igénybe vételnek, felhasználásnak, valamint

Részletesebben

Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselı Hölgyek és Urak! Tisztelt Miniszter Úr!

Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselı Hölgyek és Urak! Tisztelt Miniszter Úr! Ülésnap Napirend Felszólaló Az Állami Számvevőszék elnökének expozéja - A Magyar Köztársaság 2011. 2010. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló törvényjavaslatról és a Domokos László szeptember 20.

Részletesebben

Az NFSZ ismer tségének, a felhasználói csopor tok elégedettségének vizsgálata

Az NFSZ ismer tségének, a felhasználói csopor tok elégedettségének vizsgálata Az NFSZ ismer tségének, a felhasználói csopor tok elégedettségének vizsgálata Készült: a TÁMOP 1.3.1. kódszámú kiemelt projekt 3.2. alprojektjének keretében a TÁRKI Zrt. kutatásaként Összefoglaló tanulmány

Részletesebben

CFD alkalmazási lehetıségei a Mátrai Erımőnél Elıadás. Budapest, BME CFD workshop május 11. Egyed Antal

CFD alkalmazási lehetıségei a Mátrai Erımőnél Elıadás. Budapest, BME CFD workshop május 11. Egyed Antal CFD alkalmazási lehetıségei a Mátrai Erımőnél Elıadás Budapest, BME CFD workshop 2006. május 11 Készítették: Leviczky Géza Egyed Antal 1 Saját vizsgálatok bemutatása Geometriai modellek: Az ábra mutatja

Részletesebben

Borpiaci információk. V. évfolyam / 15. szám augusztus hét. Borpiaci jelentés. Hazai borpiaci tendenciák

Borpiaci információk. V. évfolyam / 15. szám augusztus hét. Borpiaci jelentés. Hazai borpiaci tendenciák A K I Borpiaci információk V. évfolyam / 15. szám 27. augusztus 15. 3-31. hét Borpiaci jelentés Hazai borpiaci tendenciák 2. old. A magyar bortermékek importjának alakulása 27 elsı négy hónapjában 1-2.

Részletesebben

Antitrombotikuskezelés kezelés alsó végtagi intervenció után

Antitrombotikuskezelés kezelés alsó végtagi intervenció után Antitrombotikuskezelés kezelés alsó végtagi intervenció után Jassó István dr. ESZSZK I. Belgyógyászat Berencsi Anikó dr. SE VSZÉK Cél: CV rizikócsökkentés restenosis/reocclusio megakadályozása Mivel? TAG:

Részletesebben

Tapasztalataink súlyos pikkelysömör adalimumab kezelésével* Adalimumab treatment of severe psoriasis

Tapasztalataink súlyos pikkelysömör adalimumab kezelésével* Adalimumab treatment of severe psoriasis BÔRGYÓGYÁSZATI ÉS VENEROLÓGIAI SZEMLE 85. ÉVF. 6. 283 288. Szegedi Tudományegyetem, Általános Orvostudományi Kar, Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ, Bôrgyógyászati és Allergológiai Klinika (igazgató:

Részletesebben

Letenye Város Önkormányzata Képviselı-testületének. 3/2012. (II.17.) önkormányzati rendelete

Letenye Város Önkormányzata Képviselı-testületének. 3/2012. (II.17.) önkormányzati rendelete Letenye Város Önkormányzata Képviselı-testületének 3/2012. (II.17.) önkormányzati rendelete az önkormányzat tulajdonában lévı lakások és helyiségek bérletének, valamint elidegenítésének szabályairól Letenye

Részletesebben

25/2012. (IV. 21.) NEFMI rendelet

25/2012. (IV. 21.) NEFMI rendelet 25/2012. (IV. 21.) NEFMI rendelet a törzskönyvezett gyógyszerek és a különleges táplálkozási igényt kielégítı tápszerek társadalombiztosítási támogatásba való befogadásának szempontjairól és a befogadás

Részletesebben

TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI ÖREGSÉGI NYUGDÍJ SZABÁLYAI

TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI ÖREGSÉGI NYUGDÍJ SZABÁLYAI TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI ÖREGSÉGI NYUGDÍJ SZABÁLYAI 1. Korhatár 2. Elırehozott öregségi nyugdíj, teljes összegő Elırehozott öregségi nyugdíj, csökkentett összegő Összeállította: Soósné Bölczy Brigitta 1 AZ

Részletesebben

DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS MUNKAÜGYI KÖZPONT TÁJÉKOZTATÓ nov.

DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS MUNKAÜGYI KÖZPONT TÁJÉKOZTATÓ nov. DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS MUNKAÜGYI KÖZPONT TÁJÉKOZTATÓ A MUNKAERİ-PIACI HELYZET ALAKULÁSÁRÓL A NYILVÁNTARTOTT ÁLLÁSKERESİK FİBB ADATAI Nevezés 29. Változás az elızı hónaphoz képest Változás az elızı évhez

Részletesebben

Egészségpszichológia 3. óra tanév 1. félév

Egészségpszichológia 3. óra tanév 1. félév Egészségpszichológia 3. óra 2010-2011. tanév 1. félév 1 2 3 4 5 6 7 A narkomániások Problémáikhoz érdemi megoldásokat nem találnak. Társas kapcsolataikat fenn tartani nem képesek. Tehetetlenségük tényét

Részletesebben

FELNİTT KURZUSAINK / Árak / (kivéve kerámia stúdió) KERÁMIA STÚDIÓ / Árak / GYEREK KURZUSAINK / Árak / TANÁROK

FELNİTT KURZUSAINK / Árak / (kivéve kerámia stúdió) KERÁMIA STÚDIÓ / Árak / GYEREK KURZUSAINK / Árak / TANÁROK Page 1 of 8 FELNİTT KURZUSAINK / Árak / (kivéve kerámia stúdió) Állandó csoportok Hétfı- Péntek: 16.30-20.30 Szombat:10.30-14.30 /kizárólag I/C,I/D,I/E,II/B bérlettel vehetı igénybe / Szombat: 9.30-14.30

Részletesebben

VÉNÁK BETEGSÉGEI. Írta: DR. SZABÓ ÉVA, DR. PÁLDEÁK LÁSZLó, DR. KÓSA ÁGNES, DR. HUNYADI JÁNOS

VÉNÁK BETEGSÉGEI. Írta: DR. SZABÓ ÉVA, DR. PÁLDEÁK LÁSZLó, DR. KÓSA ÁGNES, DR. HUNYADI JÁNOS 1 VÉNÁK BETEGSÉGEI Curiosin additív kezelés ulcus cruris transzplantációja során Írta: DR. SZABÓ ÉVA, DR. PÁLDEÁK LÁSZLó, DR. KÓSA ÁGNES, DR. HUNYADI JÁNOS Bevezetés A krónikus vénás keringési elégtelenség

Részletesebben

Fizikai aktivitás hatása a koronária betegségben kezelt és egészséges férfiak és nők körében

Fizikai aktivitás hatása a koronária betegségben kezelt és egészséges férfiak és nők körében KÓSA LILI 1 Fizikai aktivitás hatása a koronária betegségben kezelt és egészséges férfiak és nők körében 1. BEVEZETÉS Számos ember végez rendszeres fizikai aktivitást annak érdekében, hogy megőrizze a

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSI BIZTOSÍTÓ EGYESÜLET ALAPSZABÁLYA. /A 2008. május 23-án megtartott Küldöttgyőlésen elfogadott módosításokkal egységes szerkezetben/

KÖZLEKEDÉSI BIZTOSÍTÓ EGYESÜLET ALAPSZABÁLYA. /A 2008. május 23-án megtartott Küldöttgyőlésen elfogadott módosításokkal egységes szerkezetben/ KÖZLEKEDÉSI BIZTOSÍTÓ EGYESÜLET ALAPSZABÁLYA /A 2008. május 23-án megtartott Küldöttgyőlésen elfogadott módosításokkal egységes szerkezetben/ Jóváhagyta a KÖBE 2008. május 23-i Küldöttgyőlése Tartalomjegyzék

Részletesebben

BESZÁMOLÓ A PROJEKT MEGVALÓSULÁSÁRÓL

BESZÁMOLÓ A PROJEKT MEGVALÓSULÁSÁRÓL BESZÁMOLÓ A PROJEKT MEGVALÓSULÁSÁRÓL TÁMOP-6.2.4.A-11/1-2012-0013 Létszámbővítés az egészségügyi ellátás fejlesztése érdekében a Kaposi Mór Oktató Kórházban Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház 7400

Részletesebben

Vazoaktív szerek alkalmazása és indikációs területeik az intenzív terápiában. Koszta György DEOEC, AITT 2013

Vazoaktív szerek alkalmazása és indikációs területeik az intenzív terápiában. Koszta György DEOEC, AITT 2013 Vazoaktív szerek alkalmazása és indikációs területeik az intenzív terápiában Koszta György DEOEC, AITT 2013 Cél A megfelelő szöveti perfusio helyreállítása Nem specifikus terápia Preload optimalizálása

Részletesebben

Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ. Készítette: Takács Szilvia Mátyás Tibor Attila

Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ. Készítette: Takács Szilvia Mátyás Tibor Attila Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Készítette: Takács Szilvia Mátyás Tibor Attila TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETİ... 1 2. A 2007. ÉVI MONITORING VIZSGÁLAT ÖSSZEFOGLALÓ ADATAI... 1 3. A MONITORING VIZSGÁLAT

Részletesebben

Szolgáltatástervezési Koncepció

Szolgáltatástervezési Koncepció Szolgáltatástervezési Koncepció Gyır Megyei Jogú Város Önkormányzata szociális szolgáltatási feladataira 2003 Tartalomjegyzék I. Bevezetés II. Gyır Város általános helyzetképe II/1. Gyır Megyei Jogú Város

Részletesebben

ÁLLATOK KLINIKAI VIZSGÁLATAI

ÁLLATOK KLINIKAI VIZSGÁLATAI ÁLLATOK KLINIKAI VIZSGÁLATAI ---------------------------------------------------------------------------------------------------- Állatokon végzett tanulmányok A CV247 két kutatásban képezte vizsgálat

Részletesebben

Kiegészítı melléklet a 2008. évi éves beszámolóhoz. Bizalom Nyugdíjpénztár. Budapest, 2009. március 14.

Kiegészítı melléklet a 2008. évi éves beszámolóhoz. Bizalom Nyugdíjpénztár. Budapest, 2009. március 14. Kiegészítı melléklet a 2008. évi éves beszámolóhoz Bizalom Nyugdíjpénztár Budapest, 2009. március 14. 2 Bevezetı A Bizalom Önkéntes Kölcsönös Kiegészítı Nyugdíjpénztár az 1994. május 16-i alakuló közgyőlésén

Részletesebben

Hatályosság: 2010.05.15-2010.10.03

Hatályosság: 2010.05.15-2010.10.03 34/2010. (V. 14.) EüM rendelet a gyógyászati segédeszközök társadalombiztosítási támogatásba történı befogadásáról, támogatással történı rendelésérıl, forgalmazásáról, javításáról és kölcsönzésérıl szóló

Részletesebben

Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ

Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ MUNKAERŐ-GAZDÁLKODÁSI JELENTÉS 2008. I. negyedév Dél-Alföld Tájékoztató 2008. január 2008. február Bács-Kiskun megye 769 39108 fı Csongrád megye 524 26298 fı Békés

Részletesebben

A GVI áprilisi negyedéves konjunktúrafelvételének

A GVI áprilisi negyedéves konjunktúrafelvételének A GVI 18. áprilisi negyedéves konjunktúrafelvételének eredményei Budapest, 18. május Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet olyan nonprofit kutatóműhely, amely elsősorban alkalmazott közgazdasági

Részletesebben

Ez az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató az előterjesztési eljárás eredménye alapján jött létre.

Ez az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató az előterjesztési eljárás eredménye alapján jött létre. II. melléklet Az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató módosítása az Európai Gyógyszerügynökség előterjesztésére Ez az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató az előterjesztési eljárás eredménye

Részletesebben

SZAKISKOLAI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL

SZAKISKOLAI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL SZAKISKOLAI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL - 1/76 - I. Intézmény képzési struktúrája A kaposvári Széchenyi István Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképzı Iskola 2004- ben ünnepelte fennállásának 50. évfordulóját.

Részletesebben

Gyógyszeres kezelések

Gyógyszeres kezelések Gyógyszeres kezelések Az osteogenesis imperfecta gyógyszeres kezelésében számos szert kipróbáltak az elmúlt évtizedekben, de átütő eredménnyel egyik se szolgált. A fluorid kezelés alkalmazása osteogenesis

Részletesebben

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. A kiáramlási pálya preoperatív megítélésének komplex módja és jelentıssége femoro-distalis rekonstrukciókban

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. A kiáramlási pálya preoperatív megítélésének komplex módja és jelentıssége femoro-distalis rekonstrukciókban 1 ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI A kiáramlási pálya preoperatív megítélésének komplex módja és jelentıssége femoro-distalis rekonstrukciókban Írta: DR. OLVASZTÓ SÁNDOR, DR. KOZLOVSZKY BERTALAN, DR. BÁNFI CSABA, DR.

Részletesebben

T Á J É K O Z T A T Ó

T Á J É K O Z T A T Ó Hajdú-Bihar Megyei Rendır-fıkapitányság Hajdúnánás Rendırkapitányság 4080 Hajdúnánás, Bocskai út 26-28. Tel.: 52/570-050 Fax.: 52/570-051 BM Tel.: 32/53-20 Fax.: 32/53-21 e-mail: hraskoj@hajdu.police.hu

Részletesebben

A TARTÓS RHEOFEREZIS HATÁSA VAKSÁGHOZ VEZETŐ RETINA MIKROCIRKULÁCIÓS ZAVAR GYÓGYÍTÁSÁBAN

A TARTÓS RHEOFEREZIS HATÁSA VAKSÁGHOZ VEZETŐ RETINA MIKROCIRKULÁCIÓS ZAVAR GYÓGYÍTÁSÁBAN A TARTÓS RHEOFEREZIS HATÁSA VAKSÁGHOZ VEZETŐ RETINA MIKROCIRKULÁCIÓS ZAVAR GYÓGYÍTÁSÁBAN Bozóki-Beke Krisztina DE KK Belgyógyászati Intézet, Angiológiai Tanszék Intenzív osztály és Terápiás Aferezis részleg

Részletesebben

J e g y z ı k ö n y v

J e g y z ı k ö n y v 1 J e g y z ı k ö n y v amely készült 2011. január 19-én, 17 óra 15 perc kezdettel a Polgármesteri Hivatal tanácstermében megtartott, Pilis Város Önkormányzata Képviselı-testülete Szociális és Egészségügyi

Részletesebben

Etanercept. Finanszírozott indikációk:

Etanercept. Finanszírozott indikációk: Etanercept Finanszírozott indikációk: 1. Spondylitis ankylopoeticában, amennyiben radiológiailag legalább 2-es stádiumú bilateralis, vagy 3-as, 4-es stádiumú unilateralis sacroileitis, és legalább 3 hónapja

Részletesebben

ÉLETMINŐSÉG ÉS KÖLTSÉGEK A KÖZÉP- ÉS SÚLYOS FOKÚ PSORIASISOS BETEGEK KÖRÉBEN

ÉLETMINŐSÉG ÉS KÖLTSÉGEK A KÖZÉP- ÉS SÚLYOS FOKÚ PSORIASISOS BETEGEK KÖRÉBEN ÉLETMINŐSÉG ÉS KÖLTSÉGEK A KÖZÉP- ÉS SÚLYOS FOKÚ PSORIASISOS BETEGEK KÖRÉBEN WÉBER VALÉRIA Vezető asszisztens Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórház Nonprofit kft. Psoriasis vulgaris Öröklött hajlamon

Részletesebben

Polgármesteri Hivatal 9545 Jánosháza Batthyány u. 2. ELİTERJESZTÉS

Polgármesteri Hivatal 9545 Jánosháza Batthyány u. 2. ELİTERJESZTÉS Polgármesteri Hivatal 9545 Jánosháza Batthyány u. 2. Tisztelt Képviselı-testület! ELİTERJESZTÉS Jánosháza Nagyközség Önkormányzatának Képviselı-testülete 2010. augusztus 3-i ülésére 3. számú napirendi

Részletesebben

V E R S E N Y T A N Á C S

V E R S E N Y T A N Á C S V E R S E N Y T A N Á C S Vj/071-206/2010. Nyilvános változat! A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a Dezsı és Társai Ügyvédi Iroda eljáró ügyvéd: dr. D. A.) által képviselt NORDIC Beteiligungs GmbH

Részletesebben

2012. A Sajószentpéteri Központi Általános Iskola. Pedagógiai Programjának kiegészítése. Intézményi Közoktatási Esélyegyenlıségi Intézkedési Terv

2012. A Sajószentpéteri Központi Általános Iskola. Pedagógiai Programjának kiegészítése. Intézményi Közoktatási Esélyegyenlıségi Intézkedési Terv A 211/2012.(VIII.30.) határozat melléklete A Sajószentpéteri Központi Általános Iskola Pedagógiai Programjának kiegészítése Intézményi Közoktatási Esélyegyenlıségi Intézkedési Terv 2012. 0 TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ. Készítette: Hoffmanné Takács Szilvia Mátyás Tibor Attila

Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ. Készítette: Hoffmanné Takács Szilvia Mátyás Tibor Attila Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Készítette: Hoffmanné Takács Szilvia Mátyás Tibor Attila TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETİ... 1 A MONITORING VIZSGÁLAT RÉSZLETES ADATAI TÁMOGATÁSI FORMÁK SZERINT... 1

Részletesebben

SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁSTERVEZÉSI KONCEPCIÓ

SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁSTERVEZÉSI KONCEPCIÓ Recsk Nagyközségi Önkormányzat 3245. Recsk, Kossuth L. út 165. Tel.: 36/578-310, Fax: 478-022 Email: polghiv.recsk@axelero.hu SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁSTERVEZÉSI KONCEPCIÓ 2004. Készült: 2004. december Jóváhagyta:

Részletesebben

Mőködési elv alapján. Alkalmazás szerint. Folyadéktöltéső nyomásmérık Rugalmas alakváltozáson alapuló nyomásmérık. Manométerek Barométerek Vákuummérık

Mőködési elv alapján. Alkalmazás szerint. Folyadéktöltéső nyomásmérık Rugalmas alakváltozáson alapuló nyomásmérık. Manométerek Barométerek Vákuummérık Nyomásm smérés Nyomásm smérés Mőködési elv alapján Folyadéktöltéső nyomásmérık Rugalmas alakváltozáson alapuló nyomásmérık Alkalmazás szerint Manométerek Barométerek Vákuummérık Nyomásm smérés Mérési módszer

Részletesebben

Felhasználói tulajdonú főtési rendszerek korszerősítésének tapasztalatai az Öko Plusz Programban

Felhasználói tulajdonú főtési rendszerek korszerősítésének tapasztalatai az Öko Plusz Programban Felhasználói tulajdonú főtési rendszerek korszerősítésének tapasztalatai az Öko Plusz Programban Várt és elért megtakarítások Némethi Balázs Fıtáv Zrt. 2009. szeptember 15. 1 Elızmények A Fıtáv az Öko

Részletesebben

DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS MUNKAÜGYI KÖZPONT TÁJÉKOZTATÓ jún.

DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS MUNKAÜGYI KÖZPONT TÁJÉKOZTATÓ jún. DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS MUNKAÜGYI KÖZPONT TÁJÉKOZTATÓ A MUNKAERİ-PIACI HELYZET ALAKULÁSÁRÓL A NYILVÁNTARTOTT ÁLLÁSKERESİK FİBB ADATAI Nevezés 2009. Változás az elızı hónaphoz képest Változás az elızı

Részletesebben

LOVASKOCSIVAL AZ INFORMÁCIÓS SZUPERSZTRÁDÁN. információtartalma 2006-2010 2011/1

LOVASKOCSIVAL AZ INFORMÁCIÓS SZUPERSZTRÁDÁN. információtartalma 2006-2010 2011/1 LOVASKOCSIVAL AZ INFORMÁCIÓS SZUPERSZTRÁDÁN Magyar egyetemi honlapok információtartalma 2006-2010 2011/1 LOVASKOCSIVAL AZ INFORMÁCIÓS SZUPERSZTRÁDÁN Magyar egyetemi honlapok információtartalma 2006-2010

Részletesebben

V E R S E N Y T A N Á C S

V E R S E N Y T A N Á C S V E R S E N Y T A N Á C S Vj/085-021/2010. Nyilvános változat! A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa az Ujfalussy Ügyvédi Iroda (eljáró ügyvéd: dr. Ujfalussy Kristóf Sebestyén) által képviselt Hungaropharma

Részletesebben

Orvostájékoztató urológusoknak. Erektilis Diszfunkció Lökéshullám terápia (EDSWT)

Orvostájékoztató urológusoknak. Erektilis Diszfunkció Lökéshullám terápia (EDSWT) Orvostájékoztató urológusoknak Erektilis Diszfunkció Lökéshullám terápia (EDSWT) 1 Tartalom Erektilis Diszfunkció Lökéshullám Terápia (EDSWT) A kezelés Klinikai eredmények Következtetések 2 Az ED páciensek

Részletesebben

E L İ T E R J E S Z T É S a költségvetési intézmények 2010. évi pénzügyi-gazdasági ellenırzéseinek tapasztalatairól

E L İ T E R J E S Z T É S a költségvetési intézmények 2010. évi pénzügyi-gazdasági ellenırzéseinek tapasztalatairól HAJDÚNÁNÁS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT P O L G Á R M E S T E R É T İ L 8. Száma: 9214-9/2011. Elıkészítı: Dr. Nagy Attila revizor Az elıterjesztés törvényességi ellenırzıje: Dr. Kiss Imre jegyzı E L İ T E R J

Részletesebben

Rövidtávú Munkaerő- piaci Előrejelzés - 2015

Rövidtávú Munkaerő- piaci Előrejelzés - 2015 Rövidtávú Munkaerő- piaci Előrejelzés - 2015 Üzleti helyzet 2009- ben rendkívül mély válságot élt meg a magyar gazdaság, a recesszió mélysége megközelítette a transzformációs visszaesés (1991-1995) során

Részletesebben

forgalmi folyamatok mérése, elemzése A vizsgált jellemzıkhöz kapcsolódó fontosabb munkáink Jármőkésedelem Csomópontok kapacitása

forgalmi folyamatok mérése, elemzése A vizsgált jellemzıkhöz kapcsolódó fontosabb munkáink Jármőkésedelem Csomópontok kapacitása forgalmi folyamatok mérése, elemzése A vizsgált jellemzıkhöz kapcsolódó fontosabb munkáink Jármőkésedelem A felsorolt jellemzık közül elsı az ún. jármőkésedelem (az útkeresztezıdésen való áthaladás idıvesztesége).

Részletesebben

Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság évi Kongresszusa AZ ALSÓVÉGTAGI PERIFÉRIÁS VERŐÉRBETEGSÉG ELŐFORDULÁSA HEVENY MYOCARDIALIS INFARCTUSS

Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság évi Kongresszusa AZ ALSÓVÉGTAGI PERIFÉRIÁS VERŐÉRBETEGSÉG ELŐFORDULÁSA HEVENY MYOCARDIALIS INFARCTUSS Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság 2017. évi Kongresszusa AZ ALSÓVÉGTAGI PERIFÉRIÁS VERŐÉRBETEGSÉG ELŐFORDULÁSA HEVENY MYOCARDIALIS INFARCTUSSAL KÓRHÁZUNKBAN KEZELT BETEGEKBEN: A NEMZETI INFARKTUS

Részletesebben

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító szám: TÁMOP-4.1.2-8/1/A-29-11 Az orvosi biotechnológiai

Részletesebben

Idegen nyelvi mérés 2018/19

Idegen nyelvi mérés 2018/19 Idegen nyelvi mérés 2018/19 A feladatlap Évfolyam Feladatszám Itemszám Összes megszerezhető pont 6. Olvasott szövegértés: 3 Hallott szövegértés: 3 5+5+5 5+5+5 15 15 8. Olvasott szövegértés: 3 Hallott szövegértés:

Részletesebben

VERSENYKÉPESSÉG ÉS EGÉSZSÉGKULTÚRA ÖSSZEFÜGGÉSEI REGIONÁLIS MEGKÖZELÍTÉSBEN

VERSENYKÉPESSÉG ÉS EGÉSZSÉGKULTÚRA ÖSSZEFÜGGÉSEI REGIONÁLIS MEGKÖZELÍTÉSBEN Egyetemi doktori (PhD) értekezés tézisei VERSENYKÉPESSÉG ÉS EGÉSZSÉGKULTÚRA ÖSSZEFÜGGÉSEI REGIONÁLIS MEGKÖZELÍTÉSBEN Készítette: Dr. Balatoni Ildikó doktorjelölt Témavezetı: Prof. dr. Baranyi Béla az MTA

Részletesebben