Gázt a napi piacról. - A teljes földgázrendszer működésének összehangolása milyen feladatokat ró az FGSZ-re?

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Gázt a napi piacról. - A teljes földgázrendszer működésének összehangolása milyen feladatokat ró az FGSZ-re?"

Átírás

1 Gázt a napi piacról Ügyfél: FGSZ Földgázszállító Zrt. Iparág: energetika Megoldás: TSO Energy Platform, Balancing Energy Platform Az esettanulmány készítésének időpontja: december 7. Honlap: A Földgázszállító Zrt. feladata a Magyarország területét behálózó nagynyomású földgázvezetékek üzemeltetése és a teljes földgázrendszer működésének összehangolása. E tevékenységek hatékony támogatása érdekében hozta létre a Napi Földgáz- és Kapacitáskereskedelmi Piacot (Balancing Energy Platformot), amellyel a hazai földgázszállító rendszer egyensúlyozási feladatait már 2010 nyarától piaci alapokra helyezte, jóllehet, ez az Unióban majd csak 2014 után lesz követelmény. A vállalat mind a valós idejű kereskedelem lehetőségét nyújtó piactér, mind a napi gázszállításhoz kapcsolódó feladatok ellátását biztosító informatikai platform kifejlesztésénél az IP Systemsszel működött együtt. - A teljes földgázrendszer működésének összehangolása milyen feladatokat ró az FGSZ-re? Gellényi Zoltán kapacitásértékesítés vezető: Amikor a piac liberalizációja ben elkezdődött, az volt legfontosabb, hogy mindenki ugyanolyan eséllyel jusson hozzá a szállítórendszeri kapacitásokhoz. Ehhez a rendszerüzemeltető és a rendszer felhasználói között folyamatos, online kommunikációnak kell lennie. Az FGSZ által üzemeltetett nagynyomású földgázszállító rendszeren körülbelül 20 betáplálási és több mint 400 kiadási pont van, az ezeken át történő gázforgalmazáshoz naponta több százezer adatot kell feldolgoznunk egy hihetetlenül komplex logikai rendszerben, melyet az ide vonatkozó joganyag szabályoz, és ami a fizikai gázszállítást üzletileg elszámolhatóvá teszi. A rendszer fenntartásához és a gáznap megtervezéséhez, valamint az üzleti

2 döntések meghozatalához egyértelmű információkkal kell rendelkeznünk például arra vonatkozóan, hogy a rendszerben áramló gáz melyik kereskedőé, milyen minőségű, és kiadásra került-e vagy sem. Ezeknek az információknak meghatározott részét megfelelő formában az ügyfeleink számára elérhetővé kell tenni, segítve ezzel a hatékony rendszerhasználatot, például a szállítói kapacitások lekötését. Ellenőriznünk kell azt is, hogy infrastrukturálisan végrehajtható-e egy szállítási feladat, és ha igen, a betáplált gáz megfelel-e az előzetesen igényelt mennyiségnek és a minőségi paramétereknek. A földgázszállító rendszer üzemeltetése egy liberalizált piacon tehát rendkívül komplex feladat. - Milyen informatikai megoldást választottak? G. Z.: Felmerült az örök kérdés, hogy adaptáljunk-e egy dobozos A termék piaci visszhangja rendszert, és azt próbáljuk meg toldozni-foldozni, vagy pedig jó, mindenki elismeri. fejlesszünk egy teljesen új, testre szabott megoldást. Végül az utóbbi mellett döntöttünk. A ma is futó TSO Energy Platformot az IP Systems munkatársai már a mi és a piaci szereplők igényei alapján fejlesztették ki, így tökéletesen ellátja a szükséges rendszerirányítási és kereskedelmi funkciókat. - A Balancing Energy Platform az önök által használt informatikai rendszer egyik modulja. Mi ez pontosan, és mi a szerepe a földgáz-kereskedelemben? G. Z.: Ez gyakorlatilag egy azonnali piac platform, amin a rendszerhasználók és mi, mint földgázrendszert irányító szállító a rendszeregyensúly fenntartásához szükséges gázmennyiségekkel kereskedhetünk. Számunkra a Balancing Energy Platform azért fontos, hogy a gázrendszer egyensúlyát transzparens piaci körülmények között beszerzett vagy értékesített gázmennyiségekkel tudjuk fenntartani, a földgázkereskedőknek és a csatlakozó rendszerüzemeltetőknek azonban ezen túl további üzleti lehetőséget is teremt, amely során többletértéket generálhatnak például a gázárkülönbségek kihasználásával. - Hogyan zajlott a szoftver fejlesztése? G. Z.: A platform létrehozását előíró gáztörvény 2008 júniusában látott napvilágot, és két évre rá már működőképes megoldást kellett letennünk az asztalra. Az érdemi fejlesztés a szükséges jóváhagyások miatt azonban csak 2009 januárjában kezdődhetett el, melyet tovább bonyolított, hogy az ügyleteket garantáló és elszámoló intézményt, a KELER Zrt.-t csupán 2009 októberében választottuk ki. Három olyan alrendszerről beszélünk, melyek komplexitása önmagában is rendkívüli: a TSO Energy Platform hagyományos moduljai, a Balancing Energy Platform mint piaci instrumentum, és a KELER, mint elszámolóház, központi szerződő fél szoftvere, melyeknek szinkronban kell működniük.

3 A szűkös határidő miatt fel kellett vállalnunk némi kockázatot az IP Systemsszel közösen, bizonyos tervezési feladatokat előre elvégeztünk, mert nem volt idő bevárni az Energiahivatal jóváhagyását. A vételi és eladási ajánlatok szembeállítása például kevésbé szabályzatfüggő, viszont elég komoly matematikai algoritmust igényel, így ennek leprogramozásához már korábban hozzáláttunk. Kavicsonként építkeztünk, először kidolgoztuk a motort, majd a piactéren zajló ügyletek leírása és programozása történt meg. Amikor már tudtuk, hogy ki lesz az elszámolóház, meg kellett valósítanunk a KELER Zrt. és a Balancing Energy Platform közötti kommunikációt is. - Az idő rövidsége mellett volt-e esetleg más, ami kihívást jelentett a fejlesztés során? G. Z.: Az IP Systems ugyan ismerte a földgázpiac működését, de kereskedési felületekkel kapcsolatban kevesebb tapasztalatuk volt. Amikor azonban ismertettük velük az online kereskedési rendszer működésével kapcsolatos elképzeléseinket és igényeinket, nagy lelkesedéssel vetették bele magukat a feladatba. A kialakított felület viszonylag egyszerűen használható, standardizált termékekkel, amelyekre két-három paraméter megadásával lehet vételi és eladási ajánlatot tenni. A trükk és a titok ott van, hogy miképpen biztosítom azt, hogy az ajánlatok valós ajánlatok legyenek, hogy az anonimitásból fakadó kockázatot megfelelően kezeljük. Számos ellenőrzőponton megyünk át, mire egy ajánlat megjelenik a képernyőn, ez ugyanakkor garantálja, hogy a vevő a megvásárolt árut meg fogja kapni, és a másik oldalon az eladónak az áru ellenértékét ki fogják fizetni. - Milyen volt a piactérfogadtatása?

4 G. Z.: A Balancing Energy Platform, mint műszaki produktum fogadtatása nagyon jó, pedig egy kicsit úgy kellett működnünk, Álljuk a versenyt más, online mint annak a berepülő pilótának, aki mögé utasokat is raknak. A kereskedési rendszerekkel, határidő szűkös volt ahhoz, hogy egy teljesen kiforrott rendszert tudjuk ugyanazt a minden lehetséges oldalról letesztelve rakjunk ki a piaci funkcionalitást biztosítani. szereplők elé. Voltak technikai problémák, amelyek a használat során felmerültek, de olyan nem volt, amit ne tudtunk volna viszonylag gyorsan megoldani. A termék piaci visszhangja is jó, mindenki elismeri. Ami az szoftvert mint kereskedelmi platformot illeti, azt hiszem, hogy körülbelül fél éves csúszásban vagyunk ahhoz képest, ahogyan a piac fejlődését korábban terveztünk, ennek viszont nem a Balancing Energy Platform kialakítása az oka. Az elmúlt hónapokban már minden nap vannak tranzakcióink, ajánlatok jönnek-mennek, használják a piacot az emberek, ami komoly bizakodásra ad okot. - Van olyan funkciója vagy eleme a rendszernek, amire különösen büszke? G. Z.: Ha a kevésbé piacszerűen működő egyensúlyozó platformokat nézem, akkor azt gondolom, hogy többletet tudunk adni. Álljuk a versenyt más online kereskedési rendszerekkel, tudjuk ugyanazt a funkcionalitást biztosítani. Valós idejű tranzakciókat valós időben látnak az ügyletben résztvevők, kézzel fogható változás van a képernyőn, amikor valaki vesz vagy elad. Mi nem gyűjtögetjük egy ládában a vételi és eladási ajánlatokat, hogy majd valamikor később összesítsük az eredményeket, a kereskedő azonnal látja a tranzakciót. A gázpiac sajátosságai miatt vannak olyan termékek, amelyekkel csak éjszaka lehet kereskedni, így a Balancing Energy Platform 7x24 órában nonstop működik. Szintén büszkék vagyunk arra, hogy a banki nyitvatartáson túl is képesek vagyunk működtetni a rendszert. - A gázellátás folytonossága nagyon érzékeny és fontos terület, mind a TSO Energy Platform, mind pedig a Balancing Energy Platform fejlesztésénél erre is tekintettel kellett lenniük. Milyen megoldások biztosítják azt, hogy mindig jöjjön a gáz, ha otthon begyújtjuk a sütőt? G. Z.: Nagyon magas rendelkezésre állást kell biztosítanunk, ezért olyan kommunikációs rendszereket alkalmazunk, amelyek kellően nagy üzembiztonságot garantálnak. Ezeket megfelelő kulcsokkal védjük, az éles mellett pedig van egy gyakorlatilag azonnal bevethető back-up platformunk is. Szintén fontos a megfelelő jogosultságkezelése, hiszen rendkívül értékes eszközállományt kezelünk, elég, ha belegondolunk, hogy Magyarország napi gázfogyasztása millió köbméter, ami irdatlan pénzérték. Ezért biztosítanunk kell, hogy a rendszerbe beérkező információk az erre feljogosított emberektől származzanak. Nem kerülhet be fals információ, és nem kerülhet ki olyan, amely bárki üzleti érdekeit sértené.

5 - Hogyan tudtak a fejlesztések során együttműködni az IP Systemsszel? G. Z.: Mind szakmai, mind emberi szempontból jó együttműködés alakult ki közöttünk, sokszor nem tűnik fel, hogy máshol dolgoznak. Számunkra nagyon értékes, hogy az IP Systems az informatikai szaktudása mellett rendelkezik a szükséges földgázszállítással kapcsolatos ismeretekkel is, hiszen ha ez utóbbi hiányzik, akkor egyszerűen nem értik meg a problémáinkat. Emellett jónak tartom azt is, hogy a fejlesztések sprintekben valósulnak meg. Egy adott kérdés esetében általában azonnal adnak egy modell szintű, ámde működőképes választ, aminek az eredményét képernyőn ellenőrizni tudom. Ilyenkor nagyon sok minden kibukik, hogy nem is ezt akartam, több kell vagy éppen kevesebb. Ez a gyakorlat nagyban hozzásegített minket ahhoz, hogy nagyon komplex problémákra nagyon rövid idő alatt tudjunk működőképes megoldásokat alkotni. A Földgázszállító Zrt.-ről A vállalat által üzemeltetett nagynyomású földgázszállító rendszer jelenleg 5782 km hosszú vezetékből, közel 400 gázátadó állomásból és 6 kompresszorállomásból áll. Az FGSZ feladata ennek fenntartása és fejlesztése mellett a földgáz átvétele és átadása, a szállított gáz mennyiségének és minőségének mérése, központi szagosítása, nyomásszabályozása, túlnyomás elleni védelme. Az egyetlen rendszerirányítási engedély birtokában ugyanakkor össze kell hangolnia a teljes földgázrendszer működését is, ennek érdekében folyamatos kapcsolatot tart a rendszerhasználókkal és csatlakozórendszer-üzemeltetőkkel.

6 Az IP Systemsről A budapesti székhelyű, jelenleg 50 főt foglalkoztató IP Systems Informatikai Kft. egy 2008-ban alakult réspiaci vállalkozás. A cég napjainkban a magyar földgázpiac vezető informatikaiplatform-szállítója, mely tevékenységét folyamatosan bővítve földgáz- és villamosenergia-kereskedelmi folyamatokat támogató megoldásokat kínál. A társaság tapasztalt szakembergárdája liberalizált energiapiaci ismeretekre építve fejleszti szoftvereit, iparági tudásuk gyarapítását személyes céljuknak tekintik. Ügyfelei közé tartozik többek között a Földgázszállító Zrt., a MOL Energiakereskedő Kft., A Magyar Áramszolgáltató Kft., a svájci Alpiq, a GDF Suez valamint az E.ON Földgáz Storage Zrt. is. A TSO Energy Platformról Az FGSZ rendszerirányítói minőségében az országos együttműködő földgázrendszer összhangjáért felel, informatikai rendszere ezért a földgázpiac minden szereplője számára támogatást nyújt a mindennapi üzleti gyakorlatban. Ez a kereskedők részéről elsődlegesen a szállítórendszeri kapacitás-lekötések és a földgázszállítási igények kezelését, megvalósítását, elszámolását jelenti, míg a csatlakozó rendszerüzemeltetők számára a hálózati pontokon fizikailag ténylegesen megvalósuló földgázforgalmak egyeztetése, szállíttatókra való allokálása miatt fontos. A szoftver a gázipari engedélyeknek megfelelő jogosultságok szerint biztosít hozzáférést a felhasználóknak. A Balancing Energy Platformról (Napi Fölgáz- és Kapacitáskereskedelmi Piacról) A platform célja a gáznapi rugalmassági piac működésének támogatása, a gázpiac egyensúlytartási feladatainak kereskedelmi eszközökkel történő elősegítése. Tőzsdeszerű működése révén a szállíttatók elszámolóházon keresztül, anonim kötésekkel kereskedhetnek földgázzal és szállítóvezetéki kapacitással. A piactér az ügyletek megkötésén túl biztosítja, hogy a beadott ajánlatok és a megkötött ügyletek a fizikai földgázszállítás szempontjából is teljesíthetők legyenek.

CAM és BAL NC magyarországi bevezetése miatti főbb változások a gázipari szabályozásban

CAM és BAL NC magyarországi bevezetése miatti főbb változások a gázipari szabályozásban CAM és BAL NC magyarországi bevezetése miatti főbb változások a gázipari szabályozásban Bakay Zsolt Társasági Támogatás igazgató 2015. április 28. 2009/73/EK irányelv EU szabályozási környezet 715/2009/EK

Részletesebben

A Napi Földgáz- és Kapacitáskereskedelmi Piac els kilenc hónapjának m ködési tapasztalatainak és a jöv beni fejlesztéseknek az ismertetése

A Napi Földgáz- és Kapacitáskereskedelmi Piac els kilenc hónapjának m ködési tapasztalatainak és a jöv beni fejlesztéseknek az ismertetése A Napi Földgáz- és Kapacitáskereskedelmi Piac els kilenc hónapjának m ködési tapasztalatainak és a jöv beni fejlesztéseknek az ismertetése Gellényi Zoltán Kapacitásértékesítési vezet FGSZ Zrt. 2011. május

Részletesebben

Napi földgáz és kapacitás kereskedelmi piac működési szabályzata. 2010. március 5.

Napi földgáz és kapacitás kereskedelmi piac működési szabályzata. 2010. március 5. Napi földgáz és kapacitás kereskedelmi piac működési szabályzata 2010. március 5. 1/48 Tartalomjegyzék 1 BEVEZETÉS...4 1.1 DEFINÍCIÓK...4 2 A NAPI FÖLDGÁZ ÉS KAPACITÁS KERESKEDELMI PIAC SZERZŐDÉSES RENDSZERE...7

Részletesebben

A napi földgáz és kapacitás kereskedelmi piaci modell és működési szabályzat

A napi földgáz és kapacitás kereskedelmi piaci modell és működési szabályzat A napi földgáz és kapacitás kereskedelmi piaci modell és működési szabályzat 2009. április 17. Jóváhagyta: a Magyar Energia Hivatal 137/2009. számú 2009. április 17-én kelt határozata. 1/35 Tartalomjegyzék

Részletesebben

A földgáz nagykereskedelem múltja és jövője

A földgáz nagykereskedelem múltja és jövője A földgáz nagykereskedelem múltja és jövője Viktor László Siófok, 2009. október 29. A földgáz nagykereskedelem múltja és jövője Viktor László Siófok, 2009. október 29. Tartalom A 150 éves gázipar 50 éves

Részletesebben

EFS plusz tárolási termék leírása (többlet tárolói rugalmasságot biztosító szolgáltatás)

EFS plusz tárolási termék leírása (többlet tárolói rugalmasságot biztosító szolgáltatás) EFS plusz termék leírása (többlet tárolói rugalmasságot biztosító szolgáltatás) A termék azért kerül bevezetésre, hogy elősegítse a rendszerhasználók kereskedelmi tevékenységét, a gázév bármely időszakában

Részletesebben

Szívós Béla CYEB Energiakereskedő kft

Szívós Béla CYEB Energiakereskedő kft Szívós Béla CYEB Energiakereskedő kft. 2018.11.07. Gázév Gáznap POD Hálózati pontok (Entry, Exit, Virtuális pontok) Kapacitás Rendszerüzemeltető Rendszerhasználó Kiegyensúlyozó Földgáz 1 Rendszerirányító

Részletesebben

Kereskedési Platform. működési szabályzata április 16.

Kereskedési Platform. működési szabályzata április 16. Kereskedési Platform működési szabályzata 2015. április 16. 1/55 Tartalomjegyzék 1 BEVEZETÉS... 4 1.1 DEFINÍCIÓK... 4 2 A KERESKEDÉSI PLATFORM SZERZŐDÉSES RENDSZERE... 9 2.1 SZEREPLŐK ÉS KATEGÓRIÁK...

Részletesebben

Rendszerhasználói workshop Siófok, június 28. Gellényi Zoltán igazgató rendszerirányítás és kapacitáskereskedelem

Rendszerhasználói workshop Siófok, június 28. Gellényi Zoltán igazgató rendszerirányítás és kapacitáskereskedelem Két kérdés a közeljövő változásai sorából Rendszerhasználói workshop Siófok, 2016. június 28. Gellényi Zoltán igazgató rendszerirányítás és kapacitáskereskedelem 1 Témaköreink A. BAL NC (312/2014 EU rendelet)

Részletesebben

III. szekció Rendszerhasználati szerződések

III. szekció Rendszerhasználati szerződések III. szekció Rendszerhasználati szerződések dr. Nagyházi István jogi vezető 2015. április 28. Kapacitáslekötési Platform (RBP) 2 Hozzáférés a Kapacitáslekötési Platformhoz (RBP) A Regional Booking Platform

Részletesebben

Kereskedési Platform. működési szabályzata. 2015. október 1.

Kereskedési Platform. működési szabályzata. 2015. október 1. Kereskedési Platform működési szabályzata 2015. október 1. FGSZ Zrt. 1/53 Tartalomjegyzék 1 BEVEZETÉS... 4 1.1 DEFINÍCIÓK... 4 2 A KERESKEDÉSI PLATFORM SZERZŐDÉSES RENDSZERE... 8 2.1 SZEREPLŐK ÉS KATEGÓRIÁK...

Részletesebben

A hazai földgázszállítási infrastruktúra regionális szemszögből ma és holnap

A hazai földgázszállítási infrastruktúra regionális szemszögből ma és holnap A hazai földgázszállítási infrastruktúra regionális szemszögből ma és holnap Gellényi Zoltán Rendszerirányítás és Kapacitáskereskedelem igazgató 2015. április 15. Emelkedő pályán hetvenöt év tapasztalatával

Részletesebben

NORDEST ENERGY KFT. - FÖLDGÁZSZÁLLÍTÁSI SZERZŐDÉS EGYEDI SZERZŐDÉSES FELTÉTELEK (ESZF) szerződés azonosítója: N-YYYY.MM.DD.SZ.

NORDEST ENERGY KFT. - FÖLDGÁZSZÁLLÍTÁSI SZERZŐDÉS EGYEDI SZERZŐDÉSES FELTÉTELEK (ESZF) szerződés azonosítója: N-YYYY.MM.DD.SZ. CÉGNÉV RÉSZÉRE TÖRTÉNŐ TELJES ELLÁTÁS ALAPÚ FÖLDGÁZ ÉRTÉKESÍTÉSÉRE TARTALOMJEGYZÉK SZERZŐDŐ FELEK 72 1. SZERZŐDÉS TÁRGYA 72 2. SZERZŐDÉS HATÁLYA ÉS IDŐTARTAMA 73 3. SZERZŐDÉSES MENNYISÉGEK, KAPACITÁSOK

Részletesebben

SZERZŐDÉS A KIEGYENSÚLYOZÓ FÖLDGÁZ ELSZÁMOLÁSÁRA, VALAMINT EGYENSÚLYTARTÁSI SZOLGÁLTATÁS IGÉNYBEVÉTELÉRE

SZERZŐDÉS A KIEGYENSÚLYOZÓ FÖLDGÁZ ELSZÁMOLÁSÁRA, VALAMINT EGYENSÚLYTARTÁSI SZOLGÁLTATÁS IGÉNYBEVÉTELÉRE SZERZŐDÉS A KIEGYENSÚLYOZÓ FÖLDGÁZ ELSZÁMOLÁSÁRA, VALAMINT EGYENSÚLYTARTÁSI SZOLGÁLTATÁS IGÉNYBEVÉTELÉRE továbbiakban Szerződés, amely létrejött egyrészről az FGSZ Földgázszállító Zártkörűen Működő Részvénytársaság

Részletesebben

HOSSZÚ TÁVÚ KAPACITÁSLEKÖTÉSI, FÖLDGÁZSZÁLLÍTÁSI, SZAGOSÍTÁSI ÉS RENDSZERIRÁNYÍTÁSI SZERZŐDÉS

HOSSZÚ TÁVÚ KAPACITÁSLEKÖTÉSI, FÖLDGÁZSZÁLLÍTÁSI, SZAGOSÍTÁSI ÉS RENDSZERIRÁNYÍTÁSI SZERZŐDÉS 4.1.2 MELLÉKLET HOSSZÚ TÁVÚ KAPACITÁSLEKÖTÉSI, FÖLDGÁZSZÁLLÍTÁSI, SZAGOSÍTÁSI ÉS RENDSZERIRÁNYÍTÁSI SZERZŐDÉS továbbiakban Szerződés, amely létrejött egyrészről az FGSZ Földgázszállító Zártkörűen Működő

Részletesebben

A MAGYAR FÖLDGÁZRENDSZER IDEIGLENES ÜZEMI ÉS KERESKEDELMI SZABÁLYZATA

A MAGYAR FÖLDGÁZRENDSZER IDEIGLENES ÜZEMI ÉS KERESKEDELMI SZABÁLYZATA A MAGYAR FÖLDGÁZRENDSZER IDEIGLENES ÜZEMI ÉS KERESKEDELMI SZABÁLYZATA Kiadja: MAGYAR ENERGIA HIVATAL 2004. január 1. TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS... 6 1.1 SZABÁLYZAT CÉLJA ÉS TÁRGYA... 6 1.2. SZABÁLYOZÁSI

Részletesebben

modell GASCON 2007. február 20. Balázs István László

modell GASCON 2007. február 20. Balázs István László Az alakuló földgázpiaci modell GASCON 2007. február 20. Balázs István László 1 Alapelvek A közüzem mint szabályozott piaci elem megszűnik Minden fogyasztó feljogosított Minden kereskedő feljogosított Kapacitás

Részletesebben

MAGYARORSZÁG KORMÁNYA

MAGYARORSZÁG KORMÁNYA MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/5349. számú törvényjavaslat a földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény módosításáról Előadó: Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter Budapest, 2015. június 1 2015.

Részletesebben

FÖLDGÁZKERESKEDELEM MFKGT720006

FÖLDGÁZKERESKEDELEM MFKGT720006 FÖLDGÁZKERESKEDELEM MFKGT720006 Olaj- és gázmérnöki mesterszak Gázmérnöki specializáció Nappali munkarend TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar Kőolaj és Földgáz Intézet

Részletesebben

FGSZ FÖLDGÁZSZÁLLÍTÓ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG ÜZLETSZABÁLYZATA

FGSZ FÖLDGÁZSZÁLLÍTÓ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG ÜZLETSZABÁLYZATA KAPACITÁSLEKÖTÉSI, FÖLDGÁZSZÁLLÍTÁSI, SZAGOSÍTÁSI ÉS RENDSZERIRÁNYÍTÁSI SZERZŐDÉS 2015. JÚLIUS 1-JÉTŐL - 2015. SZEPTEMBER 30-IG TERJEDŐ HASZNÁLATI IDŐSZAKRA továbbiakban Szerződés, amely létrejött egyrészről

Részletesebben

Gáztárolói termékfejlesztések ahogy a csövön kifér

Gáztárolói termékfejlesztések ahogy a csövön kifér Gáztárolói termékfejlesztések ahogy a csövön kifér Ügyfél: E.ON Földgáz Storage Zrt. Iparág: energetika Megoldás: Market Understanding Machine Az esettanulmány készítésének időpontja: 2011. december 5.

Részletesebben

Tajti Péter. ÜKSZ Szabályzati Bizottság földgázelosztói képviselő Égáz-Dégáz Földgázelosztó általános vezérigazgató. Visegrád, 2010. április 7.

Tajti Péter. ÜKSZ Szabályzati Bizottság földgázelosztói képviselő Égáz-Dégáz Földgázelosztó általános vezérigazgató. Visegrád, 2010. április 7. Új alapokon az Üzemi Kereskedelmi Szabályzat Tajti Péter ÜKSZ Szabályzati Bizottság földgázelosztói képviselő Égáz-Dégáz Földgázelosztó általános vezérigazgató Visegrád, 2010. április 7. Változás oka 2008

Részletesebben

FGSZ Zrt. által üzemeltetett Kereskedési Platform. működési szabályzata október 1.

FGSZ Zrt. által üzemeltetett Kereskedési Platform. működési szabályzata október 1. FGSZ Zrt. által üzemeltetett Kereskedési Platform működési szabályzata 2016. október 1. FGSZ Zrt. 1/49 Tartalomjegyzék 1 BEVEZETÉS... 4 1.1 DEFINÍCIÓK... 4 2 A KERESKEDÉSI PLATFORM SZERZŐDÉSES RENDSZERE...

Részletesebben

CÉGBEMUTATÓ PREZENTÁCIÓ 2018

CÉGBEMUTATÓ PREZENTÁCIÓ 2018 CÉGBEMUTATÓ PREZENTÁCIÓ 2018 CÉGCSOPORT BEMUTATÁSA ANYAVÁLLALATUNK - PPD d.o.o. Import részesedés Horvátországban 100% magántulajdonban lévő horvát vállalkozás A legnagyobb földgáz importőr a 2016/2017-es

Részletesebben

19/2009. (I. 30.) Korm. rendelet. a földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény rendelkezéseinek végrehajtásáról

19/2009. (I. 30.) Korm. rendelet. a földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény rendelkezéseinek végrehajtásáról 19/2009. (I. 30.) Korm. rendelet a földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény rendelkezéseinek végrehajtásáról A Kormány a földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény 132. 1-13., 15., 17-35., 38-40.,

Részletesebben

cégbíróság és cégjegyzék száma: Fővárosi Törvényszék, mint Cégbíróság, Cg

cégbíróság és cégjegyzék száma: Fővárosi Törvényszék, mint Cégbíróság, Cg FLEX PLUSZ SZOLGÁLTATÁS IGÉNYBEVÉTELÉRE VONATKOZÓ SZERZŐDÉS amely egyrészről a székhelye: levelezési címe: számlavezető pénzintézete: számlaszáma: számlázási cím: adószáma: cégbíróság és cégjegyzék száma:

Részletesebben

RENDSZERHASZNÁLATI KERETSZERZŐDÉS

RENDSZERHASZNÁLATI KERETSZERZŐDÉS RENDSZERHASZNÁLATI KERETSZERZŐDÉS továbbiakban Keretszerződés, amely létrejött egyrészről az FGSZ Földgázszállító Zártkörűen Működő Részvénytársaság Székhelye: 8600 Siófok, Tanácsház u. 5. Levelezési címe:

Részletesebben

CompLex Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye Ingyenes, megbízható jogszabály szolgáltatás Magyarország egyik legnagyobb jogi tartalomszolgáltatójától

CompLex Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye Ingyenes, megbízható jogszabály szolgáltatás Magyarország egyik legnagyobb jogi tartalomszolgáltatójától CompLex Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye Ingyenes, megbízható jogszabály szolgáltatás Magyarország egyik legnagyobb jogi tartalomszolgáltatójától A jogszabály mai napon (2012.VIII.14.) hatályos állapota

Részletesebben

2. Földgáz-kereskedelmi szerződés általános tartalmi elemei

2. Földgáz-kereskedelmi szerződés általános tartalmi elemei M3. számú melléklet Igénybejelentés és ajánlattételhez szükséges információ; a GDF SUEZ Energia Holding Hungary Zrt. földgáz-kereskedelmi szerződéseinek általános tartalmi elemei A GDF SUEZ Energia Holding

Részletesebben

KÖZPONTI OKOSHÁLÓZATI MINTAPROJEKT

KÖZPONTI OKOSHÁLÓZATI MINTAPROJEKT KÖZPONTI OKOSHÁLÓZATI MINTAPROJEKT Kudor Attila műszaki igazgató attila.kudor@komzrt.hu KOM KÖZPONTI OKOS MÉRÉS ZRT. 100%-os MAVIR tulajdonú projektvállalat A Központi Okoshálózati Mintaprojekt végrehajtója

Részletesebben

A MAGYAR FÖLDGÁZRENDSZER ÜZEMI ÉS KERESKEDELMI SZABÁLYZATA

A MAGYAR FÖLDGÁZRENDSZER ÜZEMI ÉS KERESKEDELMI SZABÁLYZATA A MAGYAR FÖLDGÁZRENDSZER ÜZEMI ÉS KERESKEDELMI SZABÁLYZATA KÉSZÍTETTE: SZABÁLYZATI BIZOTTSÁG 2010. MÁJUS 18. A MEH 752/2009. számú határozata által előírt 5. munkanapos és 30 napos módosításokat, valamint

Részletesebben

FGSZ FÖLDGÁZSZÁLLÍTÓ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSES FELTÉTELEK A RENDSZERHASZNÁLATI SZERZŐDÉSEKRE VONATKOZÓAN

FGSZ FÖLDGÁZSZÁLLÍTÓ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSES FELTÉTELEK A RENDSZERHASZNÁLATI SZERZŐDÉSEKRE VONATKOZÓAN 4. d. MELLÉKLET FGSZ FÖLDGÁZSZÁLLÍTÓ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSES FELTÉTELEK A RENDSZERHASZNÁLATI SZERZŐDÉSEKRE TARTALOMJEGYZÉK 1. Fogalom meghatározások... 5 2. Szerződéses

Részletesebben

2008. évi XL. törvény. a földgázellátásról. I. Fejezet BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK. A törvény célja

2008. évi XL. törvény. a földgázellátásról. I. Fejezet BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK. A törvény célja 2008. évi XL. törvény a földgázellátásról módosítva 2011.07.01-én a 2011. évi XXIX. törvény alapján 2008. évi XL. törvény a földgázellátásról Az Országgyűlés a hatékonyan működő földgáz-versenypiac kialakítása,

Részletesebben

2008. évi XL. törvény. a földgázellátásról. I. Fejezet. A törvény célja

2008. évi XL. törvény. a földgázellátásról. I. Fejezet. A törvény célja 2008. évi XL. törvény a földgázellátásról Az Országgyűlés a hatékonyan működő földgáz-versenypiac kialakítása, az energiahatékonyság, és az energiatakarékosság elvének a fenntartható fejlődés érdekében

Részletesebben

Kriston Ákos, vezérigazgató-helyettes. A magyar földgáztárolók piaci szerepe és lehetőségei GTTSZ Konferencia,

Kriston Ákos, vezérigazgató-helyettes. A magyar földgáztárolók piaci szerepe és lehetőségei GTTSZ Konferencia, Kriston Ákos, vezérigazgató-helyettes A magyar földgáztárolók piaci szerepe és lehetőségei GTTSZ Konferencia, 2014.11.19. 2. TARTALOM Értéklánc, alapfogalmak Magyarországi tárolók Értékteremtés tárolókkal

Részletesebben

PPD Hungária Energiakereskedő Korlátolt Felelősségű Társaság FÖLDGÁZ-KERESKEDELMI ÜZLETSZABÁLYZATA. (1. számú módosítással egybeszerkesztett szöveg)

PPD Hungária Energiakereskedő Korlátolt Felelősségű Társaság FÖLDGÁZ-KERESKEDELMI ÜZLETSZABÁLYZATA. (1. számú módosítással egybeszerkesztett szöveg) PPD Hungária Energiakereskedő Korlátolt Felelősségű Társaság FÖLDGÁZ-KERESKEDELMI ÜZLETSZABÁLYZATA (1. számú módosítással egybeszerkesztett szöveg) Hatályos:2018. -től. Az üzletszabályzat jelen változatának

Részletesebben

MAGYAR GÁZ TRANZIT ZRT. a [...] között létrejött NAPI KAPACITÁSLEKÖTÉSI ÉS FÖLDGÁZSZÁLLÍTÁSI KERETSZERZŐDÉS

MAGYAR GÁZ TRANZIT ZRT. a [...] között létrejött NAPI KAPACITÁSLEKÖTÉSI ÉS FÖLDGÁZSZÁLLÍTÁSI KERETSZERZŐDÉS A MAGYAR GÁZ TRANZIT ZRT és a [...] között létrejött NAPI KAPACITÁSLEKÖTÉSI ÉS FÖLDGÁZSZÁLLÍTÁSI KERETSZERZŐDÉS 2015. [...] Jelen Napi Kapacitáslekötés és Földgázszállítási Keretszerződés, a hozzácsatolt

Részletesebben

19/2009. (I. 30.) Korm. rendelet. a földgázellátásról szóló évi XL. törvény rendelkezéseinek végrehajtásáról

19/2009. (I. 30.) Korm. rendelet. a földgázellátásról szóló évi XL. törvény rendelkezéseinek végrehajtásáról Magyar joganyagok - 19/2009. (I. 30.) Korm. rendelet - a földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény rendelkezéseinek1. oldal 19/2009. (I. 30.) Korm. rendelet a földgázellátásról szóló 2008. évi XL.

Részletesebben

Elvben lehetséges tárolási irányok, igénybe vett szolgáltatások. betárolás betárolás Alap Díjmentes kitárolás kitárolás

Elvben lehetséges tárolási irányok, igénybe vett szolgáltatások. betárolás betárolás Alap Díjmentes kitárolás kitárolás A szolgáltatásra vonatkozóan az MFGT honlapján megtalálható díjjegyzék szerinti feltételek adók. Storage plusz szolgáltatás leírása (tárolói többlet rugalmasságot biztosító szolgáltatás) A szolgáltatás

Részletesebben

FGSZ Kereskedési Platform Kft. által üzemeltetett. Kereskedési Platform Működési Szabályzata október 1.

FGSZ Kereskedési Platform Kft. által üzemeltetett. Kereskedési Platform Működési Szabályzata október 1. FGSZ Kereskedési Platform Kft. által üzemeltetett Kereskedési Platform Működési Szabályzata 2017. október 1. FGSZ Kereskedési Platform Kft. 1/37 Tartalomjegyzék 1 BEVEZETÉS... 4 1.1 DEFINÍCIÓK... 4 2 A

Részletesebben

RENDSZERHASZNÁLATI KERETSZERZŐDÉS

RENDSZERHASZNÁLATI KERETSZERZŐDÉS RENDSZERHASZNÁLATI KERETSZERZŐDÉS továbbiakban Keretszerződés, amely létrejött egyrészről az FGSZ Földgázszállító Zártkörűen Működő Részvénytársaság Székhelye: 8600 Siófok, Tanácsház u. 5. Levelezési címe:

Részletesebben

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS. továbbiakban: Megállapodás. amely létrejött egyrészről a. FGSZ Földgázszállító Zártkörűen Működő Részvénytársaság

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS. továbbiakban: Megállapodás. amely létrejött egyrészről a. FGSZ Földgázszállító Zártkörűen Működő Részvénytársaság FGSZ FÖLDGÁZSZÁLLÍTÓ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG ÜZLETSZABÁLYZATA EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS továbbiakban: Megállapodás amely létrejött egyrészről a FGSZ Földgázszállító Zártkörűen Működő Részvénytársaság

Részletesebben

A szállítóvezetékhez való csatlakozás, Együttműködési megállapodások Rendszerfejlesztés

A szállítóvezetékhez való csatlakozás, Együttműködési megállapodások Rendszerfejlesztés A szállítóvezetékhez való csatlakozás, Együttműködési megállapodások Rendszerfejlesztés Gellényi Zoltán Rendszerirányítás és Kapacitáskereskedelem igazgató 2014. április 16. Kapacitásigény, rendszerfejlesztés

Részletesebben

Hol tart ma a gázpiaci liberalizáció? Balázs István László osztályvezető Magyar Energia Hivatal

Hol tart ma a gázpiaci liberalizáció? Balázs István László osztályvezető Magyar Energia Hivatal Hol tart ma a gázpiaci liberalizáció? Balázs István László osztályvezető Magyar Energia Hivatal Hol tartunk? 23 fogyasztó lépett ki, az országos fogyasztás kb. 6 %-a 1 fogyasztó saját jogon vállalta a

Részletesebben

CÉGBEMUTATÓ PREZENTÁCIÓ 2019

CÉGBEMUTATÓ PREZENTÁCIÓ 2019 CÉGBEMUTATÓ PREZENTÁCIÓ 2019 CÉGCSOPORT BEMUTATÁSA 100% magántulajdon Tagvállalat 1 Tagvállalat 2 PPD d.o.o. ENNA csoport tagvállalat Tagvállalat 3 Tagvállalat X 278 Svájci leányvállalat Szlovén leányvállalat

Részletesebben

A MAGYAR FÖLDGÁZRENDSZER ÜZEMI ÉS KERESKEDELMI SZABÁLYZATA

A MAGYAR FÖLDGÁZRENDSZER ÜZEMI ÉS KERESKEDELMI SZABÁLYZATA A MAGYAR FÖLDGÁZRENDSZER ÜZEMI ÉS KERESKEDELMI SZABÁLYZATA KÉSZÍTETTE: SZABÁLYZATI BIZOTTSÁG 2012. NOVEMBER 30. HATÁLYBALÉPÉS: 2012. DECEMBER 22. 2012. november 30. 2/238 TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS...

Részletesebben

Okos mérés előnyökkel és hátrányokkal

Okos mérés előnyökkel és hátrányokkal Okos mérés előnyökkel és hátrányokkal XXIV. DUNAGÁZ Szakmai Napok Visegrád, 2016. április 20-21. dr. Szilágyi Zsombor okl. gázmérnök Magyar Mérnöki Kamara Gáz- és Olajipari Tagozat Mérés a magyar földgáz

Részletesebben

Tajti Péter. MGE Rendszerüzemeltetői Bizottság elnök ÜKSZ Szabályzati Bizottság földgázelosztói képviselő. Visegrád, 2011. április 13.

Tajti Péter. MGE Rendszerüzemeltetői Bizottság elnök ÜKSZ Szabályzati Bizottság földgázelosztói képviselő. Visegrád, 2011. április 13. Üzemi Kereskedelmi Szabályzat MGE Rendszerüzemeltetői Bizottság elnök ÜKSZ Szabályzati Bizottság földgázelosztói képviselő Visegrád, 2011. április 13. 2010 ÉVI TÖRTÉNÉSEKÉSEK MEH 338/2010 és 455/2010 határozatai

Részletesebben

19/2009. (I. 30.) Korm. rendelet. a földgázellátásról szóló évi XL. törvény rendelkezéseinek végrehajtásáról

19/2009. (I. 30.) Korm. rendelet. a földgázellátásról szóló évi XL. törvény rendelkezéseinek végrehajtásáról 19/2009. (I. 30.) Korm. rendelet a földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény rendelkezéseinek végrehajtásáról A Kormány a földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény 132. 1-13., 15., 17-35., 38-40.,

Részletesebben

FGSZ Shipper Info Day Siófok, július 3-4.

FGSZ Shipper Info Day Siófok, július 3-4. FGSZ Shipper Info Day 2018 Siófok, 2018. július 3-4. Agenda 2 Az IPNew Projekt Az IPNew Projektről Előadó: Csanálosi Tamás 3 Az IPNew Projekt Motiváció Szabályozási és felhasználói elvárások hatékony kielégítése

Részletesebben

RENDSZERHASZNÁLATI KERETSZERZŐDÉS

RENDSZERHASZNÁLATI KERETSZERZŐDÉS RENDSZERHASZNÁLATI KERETSZERZŐDÉS továbbiakban Keretszerződés, amely létrejött egyrészről az FGSZ Földgázszállító Zártkörűen Működő Részvénytársaság Székhelye: 8600 Siófok, Tanácsház u. 5. Levelezési címe:

Részletesebben

A MAGYAR FÖLDGÁZRENDSZER ÜZEMI ÉS KERESKEDELMI SZABÁLYZATA

A MAGYAR FÖLDGÁZRENDSZER ÜZEMI ÉS KERESKEDELMI SZABÁLYZATA A MAGYAR FÖLDGÁZRENDSZER ÜZEMI ÉS KERESKEDELMI SZABÁLYZATA KÉSZÍTETTE: SZABÁLYZATI BIZOTTSÁG 2013. AUGUSZTUS 30. HATÁLYBALÉPÉS: 2014. JANUÁR 10. 2013. augusztus 30. 2/236 TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS...

Részletesebben

ÁLTALÁNOS RÉSZ... 4 I.1 AZ ÜZLETSZABÁLYZAT CÉLJA ÉS TÁRGYA... 4 I.2 AZ ÜZLETSZABÁLYZAT HATÁLYA... 4 I.3 FOGALMAK...

ÁLTALÁNOS RÉSZ... 4 I.1 AZ ÜZLETSZABÁLYZAT CÉLJA ÉS TÁRGYA... 4 I.2 AZ ÜZLETSZABÁLYZAT HATÁLYA... 4 I.3 FOGALMAK... FGSZ FÖLDGÁZSZÁLLÍTÓ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG ÜZLETSZABÁLYZATA I ÁLTALÁNOS RÉSZ... 4 I.1 AZ ÜZLETSZABÁLYZAT CÉLJA ÉS TÁRGYA... 4 I.2 AZ ÜZLETSZABÁLYZAT HATÁLYA... 4 I.3 FOGALMAK... 6 I.3.1 MÁS

Részletesebben

A 5/2016. (VIII. 16.) MEKH 1/2013. (VII. 11.) MEKH

A 5/2016. (VIII. 16.) MEKH 1/2013. (VII. 11.) MEKH A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökének 5/2016. (VIII. 16.) MEKH rendelete a földgáz rendszerhasználati akról, a rendszerüzemeltető által nyújtott szolgáltatás minőségének a rendszerhasználati

Részletesebben

Első Hazai Energia-portfólió Nyilvánosan Működő Részvénytársaság FÖLDGÁZ-KERESKEDELMI ÜZLETSZABÁLYZATA. Budapest, 2013. augusztus

Első Hazai Energia-portfólió Nyilvánosan Működő Részvénytársaság FÖLDGÁZ-KERESKEDELMI ÜZLETSZABÁLYZATA. Budapest, 2013. augusztus Első Hazai Energia-portfólió Nyilvánosan Működő Részvénytársaság FÖLDGÁZ-KERESKEDELMI ÜZLETSZABÁLYZATA Budapest, 2013. augusztus Tartalomjegyzék ELŐSZÓ... 5 1. Az Üzletszabályzat tárgya, hatálya, közzététele...

Részletesebben

A MAGYAR FÖLDGÁZRENDSZER ÜZEMI ÉS KERESKEDELMI SZABÁLYZATA

A MAGYAR FÖLDGÁZRENDSZER ÜZEMI ÉS KERESKEDELMI SZABÁLYZATA A MAGYAR FÖLDGÁZRENDSZER ÜZEMI ÉS KERESKEDELMI SZABÁLYZATA KIADVA A MEKH 4267/2015. SZÁMÚ HATÁROZATÁVAL HATÁLYOS: 2015. ÁPRILIS 16. TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS... 9 1.1. SZABÁLYZAT CÉLJA ÉS TÁRGYA...

Részletesebben

A MAGYAR FÖLDGÁZRENDSZER ÜZEMI ÉS KERESKEDELMI SZABÁLYZATA

A MAGYAR FÖLDGÁZRENDSZER ÜZEMI ÉS KERESKEDELMI SZABÁLYZATA A MAGYAR FÖLDGÁZRENDSZER ÜZEMI ÉS KERESKEDELMI SZABÁLYZATA KÉSZÍTETTE: SZABÁLYZATI BIZOTTSÁG 2015. JÚNIUS 30. HATÁLYBALÉPÉS: 2015. OKTÓBER 1. JÓVÁHAGYTA: 5528/2015. SZÁMÚ MEKH HATÁROZAT TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

Elszámolás során alkalmazott részletes számítási eljárás

Elszámolás során alkalmazott részletes számítási eljárás Elszámolás során alkalmazott részletes számítási eljárás I. Általános elvek 1.1. Gázellátás, nominálás A kereskedő felelős a Felhasználó biztonságos gázellátásáért. Ennek érdekében kereskedelmi szerződést

Részletesebben

Kereskedőváltás esetén alkalmazandó általános szabályok az egyetemes szolgáltatás és a lakossági fogyasztói szempontok kiemelésével

Kereskedőváltás esetén alkalmazandó általános szabályok az egyetemes szolgáltatás és a lakossági fogyasztói szempontok kiemelésével Kereskedőváltás esetén alkalmazandó általános szabályok az egyetemes szolgáltatás és a lakossági fogyasztói szempontok kiemelésével 1. Tájékoztató információk a kereskedőváltáshoz és az egyetemes szolgáltatásba

Részletesebben

19/2009. (I. 30.) Korm. rendelet. a földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény rendelkezéseinek végrehajtásáról

19/2009. (I. 30.) Korm. rendelet. a földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény rendelkezéseinek végrehajtásáról 19/2009. (I. 30.) Korm. rendelet a földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény rendelkezéseinek végrehajtásáról A Kormány a földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény 132. 1-13., 15., 17-35., 38-40.,

Részletesebben

KELER Csoport Bemutatkozó előadás

KELER Csoport Bemutatkozó előadás KELER Csoport Bemutatkozó előadás Práger Ádám KELER Zrt. Marketing és Ügyfélkapcsolati igazgató 2010. április 26., Budapest KELER Tájékoztató Hotel Carat Budapest 1 Az előadás tartalma 1. KELER Csoport

Részletesebben

FGSZ FÖLDGÁZSZÁLLÍTÓ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG

FGSZ FÖLDGÁZSZÁLLÍTÓ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG FGSZ FÖLDGÁZSZÁLLÍTÓ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSES FELTÉTELEK A RENDSZERHASZNÁLATI SZERZŐDÉSEKRE VONATKOZÓAN TARTALOMJEGYZÉK 1. Fogalom meghatározások... 5 2. Szerződéses Feltételekre

Részletesebben

PPD Hungária Energiakereskedő Korlátolt Felelősségű Társaság FÖLDGÁZ-KERESKEDELMI ÜZLETSZABÁLYZATA. Budapest, 2014. augusztus

PPD Hungária Energiakereskedő Korlátolt Felelősségű Társaság FÖLDGÁZ-KERESKEDELMI ÜZLETSZABÁLYZATA. Budapest, 2014. augusztus PPD Hungária Energiakereskedő Korlátolt Felelősségű Társaság FÖLDGÁZ-KERESKEDELMI ÜZLETSZABÁLYZATA Budapest, 2014. augusztus Tartalomjegyzék ELŐSZÓ...5 1. Az Üzletszabályzat tárgya, hatálya, közzététele...5

Részletesebben

GÁZPIAC LIBERALIZÁCIÓ SZABÁLYOZÁSI KÖTELEZETTSÉGEK, LEHETİSÉGEK

GÁZPIAC LIBERALIZÁCIÓ SZABÁLYOZÁSI KÖTELEZETTSÉGEK, LEHETİSÉGEK Bogya Zoltán szakmai tanácsadó Magyar Energia Hivatal Gázengedélyezési és Felügyeleti Osztály bogyaz@eh.gov.hu Az önellátó energiagazdálkodás feladat vagy lehetıség? Önkormányzati konferencia Német - Magyar

Részletesebben

2008. évi XL. törvény a földgázellátásról

2008. évi XL. törvény a földgázellátásról 2008. évi XL. törvény a földgázellátásról [a rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 19/2009. (I. 30.) Korm. rendelettel egységes szerkezetben] [A vastag betűs szedés a 2008: XL. törvény (GET) szövege,

Részletesebben

A MAGYAR FÖLDGÁZRENDSZER ÜZEMI ÉS KERESKEDELMI SZABÁLYZATA

A MAGYAR FÖLDGÁZRENDSZER ÜZEMI ÉS KERESKEDELMI SZABÁLYZATA A MAGYAR FÖLDGÁZRENDSZER ÜZEMI ÉS KERESKEDELMI SZABÁLYZATA Készítette: Szabályzati Bizottság 2008. december TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS... 7 1.1. SZABÁLYZAT CÉLJA ÉS TÁRGYA...7 1.2. SZABÁLYOZÁSI KÖRNYEZET...7

Részletesebben

Az ENTSOG pán-európai kapacitás allokációs szabályokkal (CAM Network Code) kapcsolatos javaslat tervezete

Az ENTSOG pán-európai kapacitás allokációs szabályokkal (CAM Network Code) kapcsolatos javaslat tervezete Az ENTSOG pán-európai kapacitás allokációs szabályokkal (CAM Network Code) kapcsolatos javaslat tervezete Gellényi Zoltán Kapacitásértékesítés vezető FGSZ Zrt. Siófok, 2011. június 21. Időrend 2009.08.14:

Részletesebben

2008. évi XL. törvény. a földgázellátásról 1. I. Fejezet BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK. A törvény célja

2008. évi XL. törvény. a földgázellátásról 1. I. Fejezet BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK. A törvény célja 2008. évi XL. törvény a földgázellátásról 1 Az Országgyűlés a hatékonyan működő földgáz-versenypiac kialakítása, az energiahatékonyság, és az energiatakarékosság elvének a fenntartható fejlődés érdekében

Részletesebben

09. Május 25 Budapest Készítette: Fazekasné Czakó Ilona

09. Május 25 Budapest Készítette: Fazekasné Czakó Ilona Mintacím szerkesztése Villamos energiapiaci liberalizációs tapasztalatok önkormányzati szemmel avagy az önkormányzatok nagy kihívása: szabadpiac vagy egyetemes szolgáltatás 09. Május 25 Budapest Készítette:

Részletesebben

A NORDEST ENERGY KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG FÖLDGÁZ-KERESKEDELMI ÜZLETSZABÁLYZATA. Budapest, július 11.

A NORDEST ENERGY KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG FÖLDGÁZ-KERESKEDELMI ÜZLETSZABÁLYZATA. Budapest, július 11. A NORDEST ENERGY KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG FÖLDGÁZ-KERESKEDELMI ÜZLETSZABÁLYZATA Budapest, 2016. július 11. Tartalomjegyzék ELŐSZÓ... 4 1. Az Üzletszabályzat tárgya, hatálya, közzététele, fogalom

Részletesebben

2. oldal A törvény alkalmazási köre 2. (1) E törvény alkalmazási köre kiterjed a)1 a földgáz vezetéken történő szállítására, elosztására, tárolására,

2. oldal A törvény alkalmazási köre 2. (1) E törvény alkalmazási köre kiterjed a)1 a földgáz vezetéken történő szállítására, elosztására, tárolására, 1. oldal 2008. évi XL. törvény a földgázellátásról 1 Az Országgyűlés a hatékonyan működő földgáz-versenypiac kialakítása, az energiahatékonyság, és az energiatakarékosság elvének a fenntartható fejlődés

Részletesebben

Napi Földgáz és Kapacitás kereskedelmi Piac

Napi Földgáz és Kapacitás kereskedelmi Piac Napi Földgáz és Kapacitás kereskedelmi Piac Elszámolóár Bizottság Működési Szabályzat A Szabályzat elfogadásra és kiadásra került:2010. december 1-én. A V1.1-es módosítás átvezetésre került 2011. január

Részletesebben

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS. továbbiakban: Megállapodás. amely létrejött egyrészről a. FGSZ Földgázszállító Zártkörűen Működő Részvénytársaság

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS. továbbiakban: Megállapodás. amely létrejött egyrészről a. FGSZ Földgázszállító Zártkörűen Működő Részvénytársaság EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS továbbiakban: Megállapodás amely létrejött egyrészről a FGSZ Földgázszállító Zártkörűen Működő Részvénytársaság Székhelye: 8600 Siófok, Tanácsház u. 5. Levelezési címe: 8600

Részletesebben

FGSZ FÖLDGÁZSZÁLLÍTÓ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG ÜZLETSZABÁLYZATA VÁLASZTHATÓ SZOLGÁLTATÁSOK ÉS DÍJAIK

FGSZ FÖLDGÁZSZÁLLÍTÓ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG ÜZLETSZABÁLYZATA VÁLASZTHATÓ SZOLGÁLTATÁSOK ÉS DÍJAIK A Társaság által a Vhr. 78. (2) bek. alapján nyújtott választható szolgáltatások díjait a Hivatal a Vhr. 150. alapján hagyta jóvá, melyek a fizetési feltételekkel együtt a szolgáltatások típusai szerint

Részletesebben

PPD Hungária Energiakereskedő Korlátolt Felelősségű Társaság FÖLDGÁZ-KERESKEDELMI ÜZLETSZABÁLYZATA. (1. számú módosítással egybeszerkesztett szöveg)

PPD Hungária Energiakereskedő Korlátolt Felelősségű Társaság FÖLDGÁZ-KERESKEDELMI ÜZLETSZABÁLYZATA. (1. számú módosítással egybeszerkesztett szöveg) PPD Hungária Energiakereskedő Korlátolt Felelősségű Társaság FÖLDGÁZ-KERESKEDELMI ÜZLETSZABÁLYZATA (1. számú módosítással egybeszerkesztett szöveg) Hatályos: Budapest, 20152018. augusztus 31 -től. Az üzletszabályzat

Részletesebben

CompLex Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye Ingyenes, megbízható jogszabály szolgáltatás Magyarország egyik legnagyobb jogi tartalomszolgáltatójától

CompLex Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye Ingyenes, megbízható jogszabály szolgáltatás Magyarország egyik legnagyobb jogi tartalomszolgáltatójától CompLex Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye Ingyenes, megbízható jogszabály szolgáltatás Magyarország egyik legnagyobb jogi tartalomszolgáltatójától A jogszabály mai napon (2012.VIII.14.) hatályos állapota

Részletesebben

FGSZ FÖLDGÁZSZÁLLÍTÓ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSES FELTÉTELEK A RENDSZERHASZNÁLATI SZERZŐDÉSEKRE VONATKOZÓAN

FGSZ FÖLDGÁZSZÁLLÍTÓ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSES FELTÉTELEK A RENDSZERHASZNÁLATI SZERZŐDÉSEKRE VONATKOZÓAN 4. d. MELLÉKLET FGSZ FÖLDGÁZSZÁLLÍTÓ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSES FELTÉTELEK A RENDSZERHASZNÁLATI SZERZŐDÉSEKRE TARTALOMJEGYZÉK 1. Fogalom meghatározások... 5 2. Szerződéses

Részletesebben

FGSZ FÖLDGÁZSZÁLLÍTÓ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG ÜZLETSZABÁLYZATA

FGSZ FÖLDGÁZSZÁLLÍTÓ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG ÜZLETSZABÁLYZATA FGSZ FÖLDGÁZSZÁLLÍTÓ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG ÜZLETSZABÁLYZATA I ÁLTALÁNOS RÉSZ... 4 I.1 AZ ÜZLETSZABÁLYZAT CÉLJA ÉS TÁRGYA... 4 I.2 AZ ÜZLETSZABÁLYZAT HATÁLYA... 4 I.3 FOGALMAK... 6 I.3.1 MÁS

Részletesebben

A FÖLDGÁZ HATÁROKON KERESZTÜL TÖRTÉNŐ KERESKEDELME ÉS SZÁLLÍTÁSA

A FÖLDGÁZ HATÁROKON KERESZTÜL TÖRTÉNŐ KERESKEDELME ÉS SZÁLLÍTÁSA A FÖLDGÁZ HATÁROKON KERESZTÜL TÖRTÉNŐ KERESKEDELME ÉS SZÁLLÍTÁSA Készítette: CITIUS Mérnöki Szolgáltató Bt. Szakértő: dr. Kriston József Budapest, 2002. május. 2 1. Bevezetés, előzmények A Magyar Energia

Részletesebben

SZERZŐDÉS JOGCÍM ÁTVEZETÉSI SZOLGÁLTATÁS IGÉNYBEVÉTELÉRE

SZERZŐDÉS JOGCÍM ÁTVEZETÉSI SZOLGÁLTATÁS IGÉNYBEVÉTELÉRE SZERZŐDÉS JOGCÍM ÁTVEZETÉSI SZOLGÁLTATÁS IGÉNYBEVÉTELÉRE a továbbiakban Szerződés, amely létrejött egyrészről az FGSZ Földgázszállító Zártkörűen Működő Részvénytársaság Székhelye: 8600 Siófok, Tanácsház

Részletesebben

111/2003. (VII. 29.) Korm. rendelet. a földgázellátásról szóló 2003. évi XLII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról. I.

111/2003. (VII. 29.) Korm. rendelet. a földgázellátásról szóló 2003. évi XLII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról. I. 111/2003. (VII. 29.) Korm. rendelet a földgázellátásról szóló 2003. évi XLII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról A Kormány a földgázellátásról szóló 2003. évi XLII. törvény (a továbbiakban:

Részletesebben

Rendszerhasználói workshop Siófok, június 28. Bogoly Sándor Kapacitásgazdálkodás vezető

Rendszerhasználói workshop Siófok, június 28. Bogoly Sándor Kapacitásgazdálkodás vezető Konzultáció a Rendszerhasználókkal a fejlesztési javaslattal kapcsolatban Rendszerhasználói workshop Siófok, 2016. június 28. Bogoly Sándor Kapacitásgazdálkodás vezető A Földgázellátásról szóló 2008. évi

Részletesebben

FGSZ FÖLDGÁZSZÁLLÍTÓ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSES FELTÉTELEK A RENDSZERHASZNÁLATI SZERZŐDÉSEKRE VONATKOZÓAN

FGSZ FÖLDGÁZSZÁLLÍTÓ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSES FELTÉTELEK A RENDSZERHASZNÁLATI SZERZŐDÉSEKRE VONATKOZÓAN 4. d. MELLÉKLET FGSZ FÖLDGÁZSZÁLLÍTÓ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSES FELTÉTELEK A RENDSZERHASZNÁLATI SZERZŐDÉSEKRE TARTALOMJEGYZÉK 1. Fogalom meghatározások... 5 2. Szerződéses

Részletesebben

Biogáz betáplálása az együttműködő földgázrendszerbe

Biogáz betáplálása az együttműködő földgázrendszerbe Biogáz betáplálása az együttműködő földgázrendszerbe Köteles Tünde, Ph. D. hallgató Miskolci Egyetem, Műszaki Földtudományi Kar Kőolaj és Földgáz Intézet, Gázmérnöki Intézeti Tanszék FGSZ Zrt., Kapacitásgazdálkodás

Részletesebben

I. Fejezet BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK

I. Fejezet BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK 2008. évi XL. törvény a földgázellátásról Kivonat Lezárva 2014. június 28. I. Fejezet BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK A törvény alkalmazási köre 2. (1) E törvény alkalmazási köre kiterjed a) a földgáz vezetéken

Részletesebben

GDF SUEZ. Cége velünk csak megtakaríthat!

GDF SUEZ. Cége velünk csak megtakaríthat! GDF SUEZ Cége velünk csak megtakaríthat! Cége velünk csak megtakaríthat! Időt Pénzt ENERGIÁT Amit biztosan elvárhat tőlünk: földgázt, szakértelmet, egyszerű ügyintézést személyes kapcsolattartó segítségével,

Részletesebben

FGSZ FÖLDGÁZSZÁLLÍTÓ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG

FGSZ FÖLDGÁZSZÁLLÍTÓ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG FGSZ FÖLDGÁZSZÁLLÍTÓ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSES FELTÉTELEK A RENDSZERHASZNÁLATI SZERZŐDÉSEKRE VONATKOZÓAN 2015. OKTÓBER 1-JÉIG TERJEDŐ HASZNÁLATI IDŐSZAKRA TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

ENERGIABIZTONSÁG 2009 Földgáz és energiabiztonság Rahóty Zoltán E.ON Földgáz Trade. Budapest, 2009. május 11.

ENERGIABIZTONSÁG 2009 Földgáz és energiabiztonság Rahóty Zoltán E.ON Földgáz Trade. Budapest, 2009. május 11. ENERGIABIZTONSÁG 2009 Földgáz és energiabiztonság Rahóty Zoltán E.ON Földgáz Trade Budapest, 2009. május 11. A nagyfogyasztó régiók importfüggősége növekszik A nagyfogyasztó országok, régiók import szükséglete

Részletesebben

Ellátási rendszer és projektiroda bemutatása

Ellátási rendszer és projektiroda bemutatása Ellátási rendszer és projektiroda bemutatása Közös részvételre jelentkezők a keretmegállapodáson belül felmerülő intézményi igények maradéktalan kielégítésére országos ellátási rendszert, országos lefedettséget

Részletesebben

EconGas Hungária Földgázkereskedelmi Kft.

EconGas Hungária Földgázkereskedelmi Kft. Földgáz-kereskedelmi Üzletszabályzata Budapest, 2012 június 2013 évi adatváltozások feltűntetésével 1/29 Tartalom 1. Az üzletszabályzat hatálya és érvényességi köre, fogalom meghatározások, az engedélyesre

Részletesebben

Magyarországi szabad földgázpiac jelenlegi helyzete február 15.

Magyarországi szabad földgázpiac jelenlegi helyzete február 15. Magyarországi szabad földgázpiac jelenlegi helyzete 2005. február 15. Szabadpiac áttekintése Keretek: GET, VHR-ek, IÜKSZ Kilépés dátumai Nominálás Pótdíj Kilépés feltételei Szabadpiaci ellátás Import Rendszerhasználati

Részletesebben

A MAGYAR FÖLDGÁZRENDSZER ÜZEMI ÉS KERESKEDELMI SZABÁLYZATA

A MAGYAR FÖLDGÁZRENDSZER ÜZEMI ÉS KERESKEDELMI SZABÁLYZATA A MAGYAR FÖLDGÁZRENDSZER ÜZEMI ÉS KERESKEDELMI SZABÁLYZATA KÉSZÍTETTE: SZABÁLYZATI BIZOTTSÁG HATÁLYBALÉPÉS: 2017. OKTÓBER 1. JÓVÁHAGYTA: 4318/2017. SZÁMÚ MEKH HATÁROZAT TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS...

Részletesebben

Magyar Gáz Tranzit Zártkörűen Működő Részvénytársaság. Általános Szerződési Feltételek

Magyar Gáz Tranzit Zártkörűen Működő Részvénytársaság. Általános Szerződési Feltételek Magyar Gáz Tranzit Zártkörűen Működő Részvénytársaság Általános Szerződési Feltételek Üzletszabályzathoz 2018. gáznaptól kezdődő földgázszállítási időszakra TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés... 1 2. Az Ászf

Részletesebben

A BIZOTTSÁG 312/2014/EU RENDELETE

A BIZOTTSÁG 312/2014/EU RENDELETE 2014.3.27. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 91/15 A BIZOTTSÁG 312/2014/EU RENDELETE (2014. március 26.) a gázszállításirendszer-üzemeltetők közötti rendszeregyensúlyozásra vonatkozó üzemi és kereskedelmi

Részletesebben

u) szállítási kapacitásdíj: az a díj, amelyet a lekötött legnagyobb kapacitás (betáplálási és kiadási ponton Ft/kWh/h) alapján kell fizetni,

u) szállítási kapacitásdíj: az a díj, amelyet a lekötött legnagyobb kapacitás (betáplálási és kiadási ponton Ft/kWh/h) alapján kell fizetni, A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökének 12/2014. (XII. 13.) MEKH rendelete a földgáz rendszerhasználati díjakról, a rendszerüzemeltető által nyújtott szolgáltatás minőségének a rendszerhasználati

Részletesebben

A KÖZLEKEDÉSI, HÍRKÖZLÉSI ÉS ENERGIAÜGYI MINISZTÉRIUM HIVATALOS LAPJA

A KÖZLEKEDÉSI, HÍRKÖZLÉSI ÉS ENERGIAÜGYI MINISZTÉRIUM HIVATALOS LAPJA I. ÉVFOLYAM 4. SZÁM 2008. JÚLIUS 15. A KÖZLEKEDÉSI, HÍRKÖZLÉSI ÉS ENERGIAÜGYI MINISZTÉRIUM HIVATALOS LAPJA ÁRA: 1260 FORINT TARTALOM II. RÉSZ JOGSZABÁLYOK 2008. évi XL. tv. a földgázellátásról... 218 2008.

Részletesebben

Magyar Gáz Tranzit Zártkörűen Működő Részvénytársaság. Általános Szerződési Feltételek

Magyar Gáz Tranzit Zártkörűen Működő Részvénytársaság. Általános Szerződési Feltételek Magyar Gáz Tranzit Zártkörűen Működő Részvénytársaság Általános Szerződési Feltételek Üzletszabályzathoz 2015. október 01. gáznaptól kezdődő földgázszállítási időszakra TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés...

Részletesebben

Az ALTEO Energiakereskedő Zrt.

Az ALTEO Energiakereskedő Zrt. Földgáz-kereskedelmi üzletszabályzatüzletszabályzat 1 Stílusdefiníció: Címsor 1: Automatikus sorszámozás + Szint: 1 + Számozás stílusa: I, II, III, + Kezdő sorszám: 1 + Igazítás: Jobb oldalt + Igazítás:

Részletesebben

Chován Péter: A magyar földgázszállító rendszer történeti fejlődése. - kivonat 2 -

Chován Péter: A magyar földgázszállító rendszer történeti fejlődése. - kivonat 2 - Chován Péter: A magyar földgázszállító rendszer történeti fejlődése - kivonat 2 - Az anyag célja összefoglalni a magyar földgázszállító rendszer kiépülésének történetét. Bemutatni a történeti fejlődésen

Részletesebben

Felvesszük a ritmusát!

Felvesszük a ritmusát! Sikerre hangolva! A gázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény az Önök számára is megteremtette a szabad földgázkereskedő választás lehetőségét. Ha sokallják vállalkozásuk energia költségeit, vagy nincsenek

Részletesebben