TÜV Rheinland InterCert Kft. Ipari szolgáltatások (BS I) üzletág I02 üzleti terület

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "TÜV Rheinland InterCert Kft. Ipari szolgáltatások (BS I) üzletág I02 üzleti terület"

Átírás

1 1. A szabályozás célja Jelen eljárásutasítás rögzíti az Európai Parlament (EP) és Tanács a tagállamok felvonókra vonatkozó jogszabályainak összehangolásáról szóló 95/16/EK irányelvével összeegyeztethető szabályozást tartalmazó, 146/2014. (V. 5.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Rendelet) szerinti felvonók éves műszaki biztonságtechnikai fővizsgálatának eljárását. Egyes szakmai alaptevékenységekre az eljárásutasítás a vizsgálatot végző személyzet szakképzettségének szükségessége miatt nem tér ki. Ahol a vonatkozó szabványok előírásainak értelmezése nehézséget okozhat, ott a szabályozás további előírásokat tartalmaz. A szabványban jelzett felvonószakértő alatt a továbbiakban a TÜV Rheinland InterCert Kft. (TRI) vizsgálómérnökét (felvonóellenőrét) kell érteni. 2. Alkalmazási terület Ez a szabályozás a TÜV Rheinland InterCert Kft. (TRI) Felvonó és mozgólépcső vizsgálólaboratóriumának az eljárásutasítás címében szereplő tevékenység végzésére kinevezett munkatársaira vonatkozik. 3. Meghatározások Nyilvántartott szervezet: a rendelet szerinti tevékenységekre az MKEH által nyilvántartásba vett szervezet. 4. A szabályozás leírása 4.1. Illetékességek és felelősségek A Rendelet szerint végzett tevékenységek előírásszerű végrehajtásáért a Felvonó és mozgólépcső vizsgálólaboratórium vezetője a felelős. A Rendelet szerinti tevékenységeket az NS B1 jelű jegyzékben rögzített, az vizsgálólaboratórium vezetője által kijelölt munkatársak végzik. A szakértők megfelelnek a _5_0 Eljárásutasítás Érvényes: től Oldal: 1 / (11)

2 képzettségre vonatkozó előírásoknak. A vizsgálatok szabályszerűségéért a vizsgálatot végző kijelölt ellenőrök a felelősek. A vizsgálatokat végző ellenőrök felügyeletéért a vizsgálatvezető felel Általános rendelkezések A Rendelet szerinti, a felvonó üzemeltetője (a továbbiakban: megbízó) által kezdeményezett eljárás, amelynek során a kijelölt szervezet az ellenőrzés tárgyát képező felvonó éves műszaki biztonságtechnikai fővizsgálatát végzi el. A vizsgálatok dokumentálása minden esetben szükséges; az írásos és/vagy kép-formában rögzített dokumentációnak olyannak kell lennie, hogy a berendezés vizsgálat időpontjában fellelt állapotát valamennyi biztonságilag jelentős területre vonatkozóan szükség esetén a későbbiekben is rekonstruálni lehessen. Felvonók éves fő vizsgálatait csak a 146/2014. (V. 5.) Korm. rendeletben meghatározott képzettséggel és jogosultsággal rendelkező felvonóellenőr végezheti, a rendelet vonatkozó előírásai alapján. A vizsgálat tárgyát képező felvonó részegységek vizsgálati módszereiként az MSZ-04-79:1988 szabvány vizsgálatokra vonatkozó pontjainak előírásait kell figyelembe venni, és a vizsgálatokat a szerint kell elvégezni. Amelyik részvizsgálatnál a fenti szabvány előírások nem határozzák meg a vizsgálati módszereket, ott a jelen munkautasítás részéként kell alkalmazni az MSZ-04-76:1990 szabványban leírt vizsgálati módszert. Jelen eljárásutasítás a vizsgálati módszerek közül azok ismertetésére nem tér ki részletesen, amelyek részeit képezik a szakirányú felsőoktatási intézmények szaktananyagának, illetve szerepelnek a felvonó-ellenőri jogosultság megszerzéséhez szükséges vizsgakérdések között. A részletesen nem ismertetett vizsgálati módszerek ezen eljárásutasítás szempontjából szakmai evidenciáknak minősülnek, és szakszerű alkalmazásukért a felvonóellenőr felelősséget vállal. Azon részvizsgálatok esetében, amelyekhez jelen eljárásutasítás nem ír elő követendő eljárást, a vizsgálatokat a fenti evidenciák alapján kell elvégezni, olyan logikus és reprodukálható módszerekkel, amelyekkel bizonyítható a részvizsgálatok célirányos elvégzése, és amelyekkel a vizsgálatok eredményei igazolhatóak. _5_0 Eljárásutasítás Érvényes: től Oldal: 2 / (11)

3 A vizsgálatok során nem szükséges azon műszaki paraméterek tételes ellenőrzése, amelyek megfelelőségét a felvonó tulajdonos vonatkozó szakmai rendelkezésekben és jogszabályokban előírt hiteles dokumentumokkal (tanúsítvánnyal, műbizonylattal, mérési jegyzőkönyvvel, felelősségvállaló nyilatkozattal, stb.) igazolja, de kétségek esetén a vizsgálatok ezekre a paraméterekre is kiterjedhetnek. Amennyiben ilyen vizsgálat megalapozatlan kétségek következtében történt, a jogkövetkezmények (pl. kártérítési, helyreállítási költségek) a vizsgálót terhelik Az éves fővizsgálat leírása A vizsgálat a vonatkozó MSZ-04-79:1988, valamint az MSZ-04-76:1990 és az MSZ-04-77:1988 szabványok megfelelő pontjainak értelemszerű alkalmazásával történik. A vizsgálati módszerek: szemrevételezés; próbaműködtetés; a fenti szabványok által előírt módszerek A zuhanásgátló berendezés vizsgálata Az MSZ-04-77:1988 szabvány pontjában leírtak alkalmazhatók, az MSZ 04-76:1990 szabvány 3. pontjában leírtak szerint. A vizsgálat elvégzéséhez a névleges terhelésnek megfelelő próbaterhelést, ha a fogókészülék típusvizsgálattal és beállítás után leplombálással nem rendelkezik, úgy a névleges terhelés 110 %-ának megfelelő próbaterhelést kell biztosítani. Az ejtéssel történő vizsgálathoz olyan eszköz (készülék) alkalmazása szükséges, amely lehetővé teszi a fülke (vagy ellensúly) szabadeséssel történő zuhanását, felszerelése nem károsítja a felvonó szerkezeteit, oldásához nem szükséges a fülke tetején tartózkodni és nem befolyásolja a vizsgálat eredményét. _5_0 Eljárásutasítás Érvényes: től Oldal: 3 / (11)

4 A sebességhatároló beállításának ellenőrzése történhet a működtető vonóelem próbatárcsára való áthelyezésével és a fülke le irányú névleges sebességgel történő mozgatásával. Amennyiben a sebességhatároló próbatárcsával nem rendelkezik, úgy a sebességhatárolónak a le irányú forgásirányban történő felgyorsításával kell a névleges fordulatszám túllépést előidézni. A felgyorsítás, amennyiben a le irányú vonóelem oldal a nagyobb tömegű, úgy a vonóelemnek a fogókészüléktől való függetlenítésével előidézhető. Abban az esetben, ha a végtelenített működtető vonóelem a sebességhatároló tárcsa felfutó és lefutó oldalán közel azonos súlyú, akkor a le irányú működtetés gyorsítására külön működtető súlyt kell elhelyezni a vonóelemen. Nincs szükség a sebességhatároló beállításának ellenőrzésére, ha az típusvizsgálattal rendelkezik és beállítása után leplombált. Sebességhatárolóval működtetett fogókészülék esetén a névleges terheléssel kell megterhelni. A fülkét véghelyzetéből üzemi sebességgel kell le irányba megindítani. Az üzemi sebesség elérése után a mechanikus fékzárásnak kézi erővel való megakadályozása mellett a hajtást ki kell kapcsolni. Amennyiben a fülkének az alsó véghelyzetbe érkezése előtti biztonságos fékút kezdetéig a sebességhatároló kioldásának hatására a fogókészülék működése nem következne be, úgy ezzel a módszerrel a vizsgálat nem végezhető el eredményesen. Ilyen esetben a sebességhatároló kézi kioldásával kell a működtetést létrehozni. Ha a fülke befogatása megtörténik, úgy meg kell vizsgálni a kétoldali sínrefogás egyformaságát és a biztonsági kikapcsolás létrejöttét. Vizsgálati módszer: ez abban az esetben alkalmazható csak, ha a vezetősínen az összes előző befogás jelölve van, így meg tudjuk különböztetni ezen vizsgálat során létrejött bemaródásokat a vezetősíneken szemrevételezéssel. Típusvizsgálattal rendelkező és beállítás után leplombált fogókészülék esetén az előző bekezdés szerinti vizsgálatot a karbantartási sebességgel haladó üres fülkével és a sebességhatároló kézi kioldásával kell elvégezni. _5_0 Eljárásutasítás Érvényes: től Oldal: 4 / (11)

5 Ha a fogókészüléket a függesztőfej működteti, úgy az ellenőrzést ejtőpróbával kell elvégezni. Ha a fogókészülék típusvizsgálattal rendelkezik és beállítás után leplombált, úgy üres fülkével kell a próbát elvégezni. A fülkét olyan helyzetbe kell állítani, hogy a második szint aknaajtaját kinyitva biztonságosan a fülke tetejére lehessen lépni. A függesztőkötelekre fel kell szerelni a kötélhurok létesítésére alkalmas eszközt, ezt követően a fülke le irányú kézi mozgatása mellett kézi működtetéssel a fülkét a vezetősínekre kell fogatni. A hajtómű további kézi erővel történő le irányú mozgatásával a fülke feletti kötélágakat addig kell lazítani, hogy a megfelelő nagyságú hurok kialakítása lehetővé váljon. Hajtótárcsás felvonónál a kötéllazítás csak úgy valósítható meg, hogy a kötélszorítókkal a függesztőköteleket a hajtótárcsához rögzítik. Erre a célra általában 3 db kötélszorítóra van szükség, azért, hogy a kötélszorítóknak a szakaszos hajtás során szükségessé váló áthelyezésénél mindig 2 db kötélszorító rögzíthesse a köteleket a tárcsához. A kötélhurok kialakítása után kézi fel irányú működtetéssel kell a fogókészüléket oldani, majd le irányú kézi mozgatással meg kell győződni arról, hogy a fogókészülék teljesen kioldott-e. A mechanikus fék zárása után meg kell jelölni a fülke helyzetét mindkét oldalon a sínen tett jelölésekkel. Ezt követően az ejtőkészülék szétkapcsolásával, a kötélhurok oldásával kell lehetővé tenni a fülke szabadeséssel való zuhanását. Sikeres próba esetén a zuhanás útjának mindkét vezetősínnél ellenőrizve azonosnak és a fogókészülék típusának megfelelő nagyságúnak kell lennie. Ellenőrizni kell, hogy a fogókészülék és a függesztőfej ellenőrző érintkezők megszakítottak-e. _5_0 Eljárásutasítás Érvényes: től Oldal: 5 / (11)

6 A fülke kézi működtetéssel történő fel irányú mozgatása után le kell szerelni az ejtő készüléket, a hajtótárcsáról a kötélszorítókat, vissza kell állítani a biztonsági érintkezőket nyugalmi helyzetükbe, meg kell győződni arról, hogy a fogókészülék és működtető szerkezetei nyugalmi helyzetbe kerültek. A vezetősíneken esetlegesen keletkezett sérüléseket meg kell szüntetni A hajtótárcsa és az acélsodronykötél kapcsolatának vizsgálata A vizsgálatot az MSZ-04-77:1988 szabvány és pontjai alapján kell elvégezni, az MSZ-04-76:1990 szabvány 2. pontjában leírtak szerint. A vizsgálat elvégzéséhez a névleges terhelést kell biztosítani. Az üres fülkét névleges menetsebességgel felső felfutással végkapcsolóra kell vinni. A fülke megállása után meg kell mérni a túlfutás mértékét, abból a célból, hogy megállapítható legyen a végkapcsolás helyes beállítása. Többsebességű hajtás esetén a sebességváltást meg kell akadályozni, vagy a vizsgálati vezérlés segítségével, ha az arra alkalmas, vagy ideiglenes jellegű átkötésekkel, vagy ha ez nem lehetséges, úgy a motorkontaktorok közvetlen kézi működtetésével. Az ellensúly fékező ütközőjének vizsgálata esetén az előző bekezdés szerinti, sebességváltás nélküli túlfuttatást meg kell ismételni, azzal a különbséggel, hogy a hajtás kikapcsolásával együtt járó mechanikus fékzárást meg kell akadályozni. Az ellensúly ütközőn való megállása után kézi mozgatással kell megkísérelni a fülke további fel irányú mozgását. Amennyiben ez lehetségessé válik, vagyis a függesztő kötelek nem csúsznak meg a hajtótárcsa hornyaiban, akkor a hornyok és a függesztőkötelek közötti súrlódással létrejött erőátviteli érték nagyobb a megengedettnél. _5_0 Eljárásutasítás Érvényes: től Oldal: 6 / (11)

7 A legalsó megállóhelyre állított fülkét először fel irányban névleges sebességgel kb. 2 m hosszon, majd kb. 1 m hosszon le irányban működtetni kell, miközben ellenőrizni kell, hogy a kötelek a hornyokban tartósan nem csúsznak-e meg. A legalsó megállóhelyen a fülkét szintbe állítva krétával össze kell jelölni a kötelek és a hajtótárcsa helyzetét, majd névleges menetsebességgel, közbenső megállítások nélkül kell a fülkét egy teljes fel- és leirányú menettel működtetni. Ezután a legalsó szinten álló fülkénél meg kell mérni a kötelek helyzetváltozását a hajtótárcsához a bejelölt jelzéshez képest. Amennyiben a jelöléshez képest a kötélcsúszás számottevő ezt az adott szakértő dönti el meg lehet mérni mérőszalaggal a csúszás mértékét. A gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy 30 m emelőmagasság esetén a fenti vizsgálattal 5 cm-en belül van az eltérés, az még elfogadható. Előbbi vizsgálat után a fülkét, továbbra is névleges sebességgel, közbenső megállás nélkül kell a legfelső szintre működtetni, majd le irányban többszöri megállítással és újraindítással a legalsó szintre állítani. A kötelek újabb helyzetváltoztatását szintén le kell mérni az előző bekezdésben leírt módszerrel. Amennyiben a kötélmozdulások az előző két bekezdés szerinti próbánál azonos mértékűek, úgy csak a megengedett kötélkúszás fordult elő, ha azonban a második próbánál az elmozdulás mértéke nagyobb, úgy meg nem engedett kötélcsúszás is bekövetkezett A végkapcsoló vizsgálata A vizsgálatot az MSZ-04-77:1988 szabvány 3.5. pontja alapján kell elvégezni. A fülke névleges terhelésével és névleges menetsebességével kell az alsó végálláskapcsolást ellenőrizni. A sebességátváltást és a mechanikus fékezést az előzőekben leírtaknak megfelelően meg kell akadályozni. _5_0 Eljárásutasítás Érvényes: től Oldal: 7 / (11)

8 Az ütközők vizsgálata A vizsgálatot az MSZ-04-79:1988 szabvány , és a pontjai alapján kell elvégezni. Az ütközőn nyugvó fülke esetén meg kell kísérelni kézi mozgatással az ellensúly további fel irányú mozgatását. A köteleknek szemmel láthatóan meg kell csúszniuk Az üzemi fék ellenőrzése A vizsgálatot az MSZ-04-79:1988 szabvány és pontjaiban foglaltak alapján kell elvégezni A függesztőelemek és szerkezetek vizsgálata A vizsgálatot az MSZ-04-79:1988 szabvány és pontjaiban foglaltak alapján kell elvégezni Az akna és szerelvényeinek vizsgálata A vizsgálatot az MSZ-04-79:1988 szabvány , és pontjai alapján kell elvégezni Az aknaajtók biztonsági berendezéseinek vizsgálata A vizsgálatot az MSZ-04-76:1990 szabvány 4. pontjában leírtak szerint kell elvégezni. Az aknaajtók biztonsági berendezéseinek vizsgálatát a fülke tetejéről karbantartási vezérléssel le irányban szakaszosan haladva szintenként kell elvégezni. Ellenőrizni kell, akár a borítólemez vagy készülék fedél eltávolítása révén, hogy az ajtóérintkező a típusra jellemző kellő érintkező megszakítási távolsággal megszakít-e. Ellenőrizni kell azt is, hogy az érintkező csak akkor záródjon, amikor az aknaajtó becsukódása már oly mértékben megtörtént, hogy reteszelési helyzetbe került. _5_0 Eljárásutasítás Érvényes: től Oldal: 8 / (11)

9 Kézi működtetéssel vizsgálni kell, hogy a biztonsági retesz a ki- és bereteszelés során akadálytalanul képes-e mozogni. A biztonsági reteszt ellenőrző villamos érintkező működését a mechanikus retesz helyzetéhez viszonyítottan kell vizsgálni. Ellenőrizni kell, hogy a kireteszelés során a villamos érintkező megszakítása előbb következzék be, mint a mechanikus reteszelés megszűnése, sőt azt is meg kell vizsgálni, hogy ilyenkor még mennyi a mechanikus reteszelés hossza, mert ez is jellemzője az adott készüléktípus helyes működésének. Ellenőrizni kell, hogy a villamos érintkező megszakítási távolsága megfelelő-e. Az ajtóba reteszelés érzékelésére kialakított készülékeknél ellenőrizni kell azt is, hogy az ellenőrző érintkező ténylegesen érzékeli a retesz ajtóba, illetve ajtó mellé reteszelését. Azoknál a konstrukciós megoldásoknál, ahol az ajtó érintkező és a retesz ellenőrző érintkező feladatát ugyanaz a villamos érintkező látja el, ellenőrizni kell, hogy az érintkező zárása csak akkor következik be, ha az ajtó reteszelése teljesen végbement A fülke és szerelvényeinek vizsgálata A vizsgálatot az MSZ-04-77:1998 szabvány pontjaiban foglaltak szerint kell elvégezni A géphelyiség és kerékhelyiség vizsgálata A vizsgálatot az MSZ-04-79:1988 szabvány és pontjai alapján kell elvégezni A villamos berendezések vizsgálata A vizsgálatot az MSZ-04-79:1988 szabvány pontjai alapján kell elvégezni A felvonó üzemszerű működésének vizsgálata A vizsgálatot az MSZ-04-79:1988 szabvány és pontjai alapján kell elvégezni. _5_0 Eljárásutasítás Érvényes: től Oldal: 9 / (11)

10 Körforgók vizsgálati követelményei A vizsgálatot az MSZ-04-79:1988 szabvány és pontjai alapján kell elvégezni Hidraulikus felvonók vizsgálata A vizsgálatot az MSZ-04-77:1988 szabvány és pontjai alapján kell elvégezni A vizsgálat dokumentálása Az éves fővizsgálat befejezésével a megállapításokat, észrevételeket az -A jelű formanyomtatvány felhasználásával vizsgálati adatlapon kell rögzíteni. A vizsgálati adatlapnak a következőket kell tartalmaznia: a felvonó üzemeltetőjének nevét és címét; a felvonó beépítési helyét; a felvonó jellegét; a felvonó névleges teherbírását; a beszállóhelyek számát; az éves fővizsgálat időpontját; az ellenőr (felvonószakértő) megállapításait, továbbá, hogy a berendezés a) rendeltetésszerű üzemeltetésre megfelel, b) hiánypótlással felel csak meg, c) nem felel meg. Az elkészített, majd ellenőrzött vizsgálati adatlapot egy-egy eredeti példányban meg kell küldeni a megrendelőnek, a vonatkozó jogszabályban megjelölt felügyeleti szervnek, további egy példányát a kiadást követő 5 évig meg kell őrizni Az alkalmazandó eszközök és berendezések Az alkalmazandó mérőeszközöket az MJB1jelű jegyzék tartalmazza. _5_0 Eljárásutasítás Érvényes: től Oldal: 10 / (11)

11 5. A vonatkozó előírások 146/2014. (V. 5.) Korm. rendelet a felvonókról, mozgólépcsőkről és mozgójárdákról; az EP és Tanács 95/16/EK irányelve a tagállamok felvonókra vonatkozó jogszabályainak közelítéséről; MSZ-04-76:1990 Felvonók létesítési szabványaiban előírt egyes műszaki követelmények vizsgálati módszerei; MSZ-04-77:1988 Felvonók üzembehelyezési vizsgálata; MSZ-04-79:1988 Felvonók évenkénti fővizsgálata; FV 51 FV 52 A felvonóvizsgálatok szabályozása; A mozgólépcső, mozgójárda vizsgálatok szabályozása. 6. Bizonylatok és azok formalapjai -A Vizsgálati adatlap felvonó / mozgólépcső (mozgójárda) vizsgálatához. _5_0 Eljárásutasítás Érvényes: től Oldal: 11 / (11)

TÜV Rheinland InterCert Kft. Ipari szolgáltatások (BS I) üzletág I02 üzleti terület

TÜV Rheinland InterCert Kft. Ipari szolgáltatások (BS I) üzletág I02 üzleti terület 1. A szabályozás célja Jelen eljárásutasítás rögzíti az Európai Parlament (EP) és Tanács a tagállamok felvonókra vonatkozó jogszabályainak összehangolásáról szóló 95/16/EK irányelvével összeegyeztethető

Részletesebben

ELJÁRÁSI SZABÁLYZAT F-01. 1. A felvonók műszaki biztonságtechnikai vizsgálatának fajtái és terjedelme:

ELJÁRÁSI SZABÁLYZAT F-01. 1. A felvonók műszaki biztonságtechnikai vizsgálatának fajtái és terjedelme: Oldal: 1/5 1. A felvonók műszaki biztonságtechnikai vizsgálatának fajtái és terjedelme: 1.1 Üzembe helyezési vizsgálat: 1.1.1 Az ellenőrzés hatálya: Ezen vizsgálatot minden olyan a 113/1998. (VI.10.) Kormányrendelet

Részletesebben

Hajtóműcsere esetén beépített felzuhanásgátlók problémái

Hajtóműcsere esetén beépített felzuhanásgátlók problémái Hajtóműcsere esetén beépített felzuhanásgátlók problémái FŐTENGELY FÉKEK Jogszabályi háttér Milyen előírásokat kell figyelembe vennünk: 146/2014. (V. 5.) Korm. rendelet FMF /4771b/2012 sz. körlevele: Felvonók

Részletesebben

A felvonók és mozgólépcsők/mozgójárdák ellenőrző vizsgálatainak fajtái és terjedelme:

A felvonók és mozgólépcsők/mozgójárdák ellenőrző vizsgálatainak fajtái és terjedelme: Oldal: 1/17 A felvonók és mozgólépcsők/mozgójárdák ellenőrző vizsgálatainak fajtái és terjedelme: 1. Nem ismétlődő ellenőrző vizsgálatok: 1.1. A felvonók, illetve mozgólépcsők és mozgójárdák üzembe helyezési

Részletesebben

Az EN81-1+A3 szabvány szerinti. megoldásai a gyakorlatban villamos hajtású felvonók esetén

Az EN81-1+A3 szabvány szerinti. megoldásai a gyakorlatban villamos hajtású felvonók esetén Az EN81-1+A3 szabvány szerinti fülke ellenőrizetlen elmozdulása ellen védő berendezés (UCM) és a szintbeállási követelmények teljesítésének megoldásai a gyakorlatban villamos hajtású felvonók esetén Előadó:

Részletesebben

ELJÁRÁSI SZABÁLYZAT F-01. Felvonók, mozgólépcsők és mozgójárdák ellenőrzése

ELJÁRÁSI SZABÁLYZAT F-01. Felvonók, mozgólépcsők és mozgójárdák ellenőrzése Oldal: 1/14 1. A felvonók ellenőrző vizsgálatainak fajtái és terjedelme: 1.1. A felvonók, illetve mozgólépcsők és mozgójárdák üzembe helyezési és ismételt üzembe helyezési vizsgálata 1.1.1. Az ellenőrzés

Részletesebben

A felvonók és mozgólépcsők/mozgójárdák biztonságtechnikai felülvizsgálatok fajtái és terjedelme:

A felvonók és mozgólépcsők/mozgójárdák biztonságtechnikai felülvizsgálatok fajtái és terjedelme: Oldal: 1/27 A felvonók és mozgólépcsők/mozgójárdák biztonságtechnikai felülvizsgálatok fajtái és terjedelme: 1. Nem ismétlődő ellenőrző vizsgálatok: 1.1. A felvonók, illetve mozgólépcsők és mozgójárdák

Részletesebben

TERVEZET. A Kormány. ./2015. (.) Korm. rendelete

TERVEZET. A Kormány. ./2015. (.) Korm. rendelete A Kormány./2015. (.) Korm. rendelete a felvonókról, mozgólépcsőkről és mozgójárdákról szóló 146/2014. (V. 5.) Korm. rendelet módosításáról A Kormány a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános

Részletesebben

Karbantartási utasítás

Karbantartási utasítás Villamos üzemű felvonó MM-I-97.1 24.11.2012 A Általános karbantartási utasítás A felvonó karbantartását havonta legalább egyszer (legfeljebb 30 naponként), de a nagy igénybevétel miatt célszerű havonta

Részletesebben

MARTON SZAKÉRTŐ KFT. Felvonó ellenőr Galyatető. Ellenőri továbbképzés Galyatető Tóta Lajos

MARTON SZAKÉRTŐ KFT. Felvonó ellenőr Galyatető. Ellenőri továbbképzés Galyatető Tóta Lajos MARTON SZAKÉRTŐ KFT. Felvonó ellenőr 2017.04.03-04. Galyatető Ellenőri továbbképzés - 2017.04.03-04. Galyatető Tóta Lajos 1 Témakörök A vonatkozó jogszabályok, szabványok A folyamat elvi menete (a vizsgálatig)

Részletesebben

Felvonókról általában. rövid összefoglalás

Felvonókról általában. rövid összefoglalás Felvonókról általában rövid összefoglalás 1 Miről lesz szó? Fogalmak és szabályok: az OTÉK vonatkozó előírásai; rendeletek, szabványok Az épületek forgalmi igényei: a személy- és teherszállítás szükségessége,

Részletesebben

TÜV Rheinland InterCert Kft. Ipari szolgáltatások (BS I) üzletág I02 üzleti terület. Ajánlatadás, szerződéskötés az I02 üzleti területen

TÜV Rheinland InterCert Kft. Ipari szolgáltatások (BS I) üzletág I02 üzleti terület. Ajánlatadás, szerződéskötés az I02 üzleti területen 1. A szabályozás célja Jelen eljárásutasítás a TÜV Rheinland InterCert (TRI) Ipari szolgáltatások üzletág I02 üzleti terület ajánlatadási és szerződéskötési folyamatát, illetve a megkeresések, ajánlatkérések

Részletesebben

FELVONÓK BIZTONSÁGOS ÉS MEGBÍZHATÓ ÜZEMELTETÉSE. Darabos Zoltán DEKRA-Expert Kft. műszaki vezető Kármegelőzési és Biztonságtechnikai Üzletág

FELVONÓK BIZTONSÁGOS ÉS MEGBÍZHATÓ ÜZEMELTETÉSE. Darabos Zoltán DEKRA-Expert Kft. műszaki vezető Kármegelőzési és Biztonságtechnikai Üzletág FELVONÓK BIZTONSÁGOS ÉS MEGBÍZHATÓ ÜZEMELTETÉSE. Darabos Zoltán DEKRA-Expert Kft. műszaki vezető Kármegelőzési és Biztonságtechnikai Üzletág LÉTÉSZ szakmai nap: 2018. 05. 09. Slide 1 Az előadás célja és

Részletesebben

Felvonók helyszíni vizsgálatai (I. rész)

Felvonók helyszíni vizsgálatai (I. rész) 2016. május 10.c. sz. JAVASLAT MŰSZAKI SEGÉDLET Felvonók helyszíni vizsgálatai (I. rész) Technical guide for on the spot examinations of lifts Készült a MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA támogatásával (23 oldal) Tartalomjegyzék

Részletesebben

A vizsgafeladat ismertetése: Témakörök: A Felvonóellenőri szakmai ismeretek gyakorlata és technikája

A vizsgafeladat ismertetése: Témakörök: A Felvonóellenőri szakmai ismeretek gyakorlata és technikája A vizsgafeladat ismertetése: Témakörök: A Felvonóellenőri szakmai ismeretek gyakorlata és technikája Amennyiben a tétel kidolgozásához segédeszköz szükséges, annak használata megengedett, az erre vonatkozó

Részletesebben

2015.04.17 ÉMI TÜV SÜD Kft. Felvonó ellenőri továbbképzés. Új konstrukciójú felvonók

2015.04.17 ÉMI TÜV SÜD Kft. Felvonó ellenőri továbbképzés. Új konstrukciójú felvonók 2015.04.17 ÉMI TÜV SÜD Kft. Felvonó ellenőri továbbképzés Új konstrukciójú felvonók Koncepció - Hajtás : Gen2 + Regen Drive - Gépészeti alap: Gen2 - Egy fázis - alacsony áramfelvétel ( 1,5 A ) - A felvonó

Részletesebben

280/2015. (IX. 22.) Korm. rendelet. a felvonókról, mozgólépcsőkről és mozgójárdákról szóló 146/2014. (V. 5.) Korm. rendelet módosításáról

280/2015. (IX. 22.) Korm. rendelet. a felvonókról, mozgólépcsőkről és mozgójárdákról szóló 146/2014. (V. 5.) Korm. rendelet módosításáról 280/2015. (IX. 22.) Korm. rendelet a felvonókról, mozgólépcsőkről és mozgójárdákról szóló 146/2014. (V. 5.) Korm. rendelet módosításáról A Kormány a termékek piacfelügyeletéről szóló 2012. évi LXXXVIII.

Részletesebben

Mozgólépcsők műszaki-biztonsági követelményei

Mozgólépcsők műszaki-biztonsági követelményei Mozgólépcsők műszaki-biztonsági követelményei Csomai-Kürtössy Roland Norbert BKV ZRt. Mozgólépcső Szolgálat Galyatető 2017.04.03. Bemutatkozás Tömegközlekedési útvonalon üzemelő mozgólépcsők karbantartása.

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (25/2014 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (25/2014 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (25/2014 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 62 521 01 Felvonóellenőr Tájékoztató

Részletesebben

A 11. sorszámú Felvonóellenőr megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye

A 11. sorszámú Felvonóellenőr megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye A 11. sorszámú Felvonóellenőr megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 62 521 01 1.2. Szakképesítés

Részletesebben

ÉRINTÉSVÉDELEM SZABVÁNYOSSÁGI FELÜLVIZSGÁLAT DOKUMENTÁCIÓJA

ÉRINTÉSVÉDELEM SZABVÁNYOSSÁGI FELÜLVIZSGÁLAT DOKUMENTÁCIÓJA ÉRINTÉSVÉDELEM SZABVÁNYOSSÁGI FELÜLVIZSGÁLAT DOKUMENTÁCIÓJA Új berendezés érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálata (Használatba vétel előtti felülvizsgálat, vagy más elnevezéssel első felülvizsgálat)

Részletesebben

Elérhetőségek: Telefon: Daru javítás: Fax: /

Elérhetőségek: Telefon: Daru javítás: Fax: / Elérhetőségek: Telefon: Daru javítás: +36-30-952-10-51 Fax: +36 24/431-102 A Daru Szervíz: Szervízelést vállal Budapest, Pest megyében, az ország bármely területén, tovább Magyarországgal szomszédos területeken

Részletesebben

Magasházak tervezése és megvalósítása

Magasházak tervezése és megvalósítása Magasházak tervezése és megvalósítása I. rész: Létesítési koncepciók, szerkezeti problémák 10. Téma: Magasházak felvonó rendszere Gondolatébresztő előadás Némethy Zoltán felvonó szakértő 2017. december

Részletesebben

Hajtás-, fülkeajtó cserék, meglévő fülke alapterület problémái. Fazekas Árpád

Hajtás-, fülkeajtó cserék, meglévő fülke alapterület problémái. Fazekas Árpád Hajtás-, fülkeajtó cserék, meglévő fülke alapterület problémái Fazekas Árpád ' Komponens felújítások oka, terjedelme Miért kell felújítani komponenseket A komponens elhasználódása, alkalmatlan továbbra

Részletesebben

Havi felvonó karbantartási szerződés

Havi felvonó karbantartási szerződés Havi felvonó karbantartási szerződés Megrendelő: Budapest, Vállalkozó: Liftmester Kft. Szerződés tárgya: 1131 Budapest, E-mail: info@liftmester.hu Tel: 06/30-2679-976 1 db. 500kg.-os, 6 személyes személyfelvonó

Részletesebben

CE -JELÖLÉS FELVONÓKON

CE -JELÖLÉS FELVONÓKON CE -JELÖLÉS FELVONÓKON DARABOS ZOLTÁN ÉMI ÉPÍTÉSÜGYI MINŐSÉGELLENŐRZŐ NONPROFIT KFT. FELVONÓ- ÉS MOZGÓLÉPCSŐ FELÜGYELET (FMF) VEZETŐ ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző KÖZEL 50 ÉVES, 100% ÁLLAMI TULAJDONÚ

Részletesebben

XXI. Felvonó konferencia Siófok 2015. június 11-12.

XXI. Felvonó konferencia Siófok 2015. június 11-12. XXI. Felvonó konferencia Siófok 2015. június 11-12. A felvonók és mozgólépcsők (mozgójárdák), az ellenőrök és az ellenőrző szervezetek nyilvántartásával kapcsolatos hatósági feladatok Illyés Gyula szakreferens

Részletesebben

Fülke, ellensúly. Követelmények, kialakítás, méretezés

Fülke, ellensúly. Követelmények, kialakítás, méretezés Fülke, ellensúly Követelmények, kialakítás, méretezés részletek Követelmények A fülke magassága A fülke szabad belmagassága legalább 2 m legyen. A fülke bejárat magassága legalább 2 m legyen. Hasznos

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 32 521 01 Felvonószerelő Tájékoztató

Részletesebben

Felvonó Konferencia Siófok, 2015.06.11. Honvári Gábor Schindler Hungária Kft.

Felvonó Konferencia Siófok, 2015.06.11. Honvári Gábor Schindler Hungária Kft. Felvonó Konferencia Siófok, 2015.06.11. Honvári Gábor Schindler Hungária Kft. Termékbiztonság és munkavédelem Schindler Idıszakos Biztonságtechnikai Ellenırzés Ultrahangos tengelymérés Munkavédelem Schindler

Részletesebben

Függesztőelemek. Követelmények, kialakítás, méretezés

Függesztőelemek. Követelmények, kialakítás, méretezés Függesztőelemek Követelmények, kialakítás, méretezés Függesztőelemek 9.1. Függesztőelemek 9.1.1. A fülkéket, ellensúlyokat és kiegyenlítősúlyokatacélsodrony kötelekre, vagy párhuzamos lánctagokból álló

Részletesebben

A 146/2014. (V.5.) KORMÁNYRENDELET

A 146/2014. (V.5.) KORMÁNYRENDELET A 146/2014. (V.5.) KORMÁNYRENDELET ALKALMAZÁSA A GYAKORLATBAN Előadó: Palla Miklós ÉMI-TÜV. SÜD. Kft. 2014. Június 5-én lépett hatályba a 146/2014. (V.5.) Korm. Rendelet, csaknem 1 éve élünk együtt vele,

Részletesebben

Felvonók bontása. tudományos fımunkatárs ÉMI FMF 2012. június 7.

Felvonók bontása. tudományos fımunkatárs ÉMI FMF 2012. június 7. Felvonók bontása Kovács Zoltán MFSZ konferencia tudományos fımunkatárs Siófok ÉMI FMF 2012. június 7. Tartalom 1. Elıírások 3. Balesetek 1. Elıírások BONTÁSI ENGEDÉLYEZÉS 113/1998. (VI. 10.) Kormányrendelet

Részletesebben

Felvonó irányelv és az MSZ EN 81-20/50

Felvonó irányelv és az MSZ EN 81-20/50 Felvonó irányelv és az MSZ EN 81-20/50 Előadó: Gyökér Imre 30/530-2592 ÉMI - TÜV SÜD 2017.05.02. 1 Felvonóirányelv Az EURÓPAI PARLAMENT és a TANÁCS 2014/33/EU irányelve a felvonókra és a felvonókhoz készült

Részletesebben

Közbeszerzési Értesítő száma: 2016/47. Eljárás fajtája: Közzététel dátuma: Iktatószám: 4597/2016 CPV Kód:

Közbeszerzési Értesítő száma: 2016/47. Eljárás fajtája: Közzététel dátuma: Iktatószám: 4597/2016 CPV Kód: Gazdasági Versenyhivatal 1054 Budapest, Alkotmány u. 5. szám alatti, 1000 kg/felvonó teherbírású, 2 db, duplex le- fel gyűjtő csoportban működő személyfelvonójának komplett felújítása Közbeszerzési Értesítő

Részletesebben

T Á J É K O Z T A T Ó

T Á J É K O Z T A T Ó T Á J É K O Z T A T Ó A felvonó-, mozgólépcső- vagy mozgójárdaberendezésekkel kapcsolatos felújítási tanácsadás szolgáltatásról 2000 Szentendre, Dózsa György út 26. Levélcím: 2001 Szentendre, Pf: 180.

Részletesebben

Működési és eljárási szabályzat. 1. sz. melléklet: Folyamatábra

Működési és eljárási szabályzat. 1. sz. melléklet: Folyamatábra Oldal: 1 / 5 1. A szabályzat célja Jelen működési és eljárási szabályzat célja a megfelelőségértékelési tevékenység szabályozása a kijelölt területen. 2. Alkalmazási terület ÉMI-TÜV SÜD Kft. kijelölt területe.

Részletesebben

Készelemes fém munkaállványok: használatbavétel előtti vizsgálata és használatbavétele

Készelemes fém munkaállványok: használatbavétel előtti vizsgálata és használatbavétele Készelemes fém munkaállványok: használatbavétel előtti vizsgálata és használatbavétele 2 Állvány Jogszabályi háttér 1993. évi XCIII. törvény. a munkavédelemről 2001/45/EK irányelv munkavállalók által a

Részletesebben

A 21. sorszámú Mozgólépcső ellenőr megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye

A 21. sorszámú Mozgólépcső ellenőr megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye A 21. sorszámú Mozgólépcső ellenőr megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 62 521 02 1.2. Szakképesítés

Részletesebben

Vevő MINTA. Forrás bizonylat(ok): GARANCIA JEGY PEGO

Vevő MINTA. Forrás bizonylat(ok): GARANCIA JEGY PEGO Forrás bizonylat(ok): GARANCIA JEGY PEGO Amennyiben a garanciajegyben Önnek nem egyértelmű információkat talál, úgy kérjen felvilágosítást az eladó szervtől! HIBABEJELENTÉS, KAPCSOLAT: munkanapokon 06

Részletesebben

A játszótéri eszközök biztonságosságáról

A játszótéri eszközök biztonságosságáról A játszótéri eszközök biztonságosságáról 78/2003. (XI. 27.) GKM rendelet 7/2012. (IV. 18.) NGM rendelet 2012. 05. 18. hatálya: játszótéren elhelyezett játszótéri eszközökre terjed ki kizárólag saját, családi

Részletesebben

A TÜV Rheinland InterCert Kft. Felvonó- és emelőgép ellenőrzési iroda szabályzata

A TÜV Rheinland InterCert Kft. Felvonó- és emelőgép ellenőrzési iroda szabályzata 1. A szabályzat célja A TÜV Rheinland InterCert Kft. Felvonó- és emelőgép ellenőrzési irodája által lefolytatott ellenőrzések folyamatának meghatározása. A szervezet célja, hogy az általa kiállított ellenőrzési

Részletesebben

Gyártástechnológia alapjai Méréstechnika rész 2011.

Gyártástechnológia alapjai Méréstechnika rész 2011. Gyártástechnológia alapjai Méréstechnika rész 2011. 1 Kalibrálás 2 Kalibrálás A visszavezethetőség alapvető eszköze. Azoknak a műveleteknek az összessége, amelyekkel meghatározott feltételek mellett megállapítható

Részletesebben

ÉLETTARTAMRA MÉRETEZETT HÍDDARUK VIZSGÁLATA. Magyari László DARULINE Kft.

ÉLETTARTAMRA MÉRETEZETT HÍDDARUK VIZSGÁLATA. Magyari László DARULINE Kft. ÉLETTARTAMRA MÉRETEZETT HÍDDARUK VIZSGÁLATA Magyari László DARULINE Kft. Adjon az emelőjének egy újabb életet. Emelőmű teljes felújítása Egyedi, hagyományos tervezésű daru, múltban CSOPORTSZÁM MSZ 9750

Részletesebben

Tűzvédelmi Műszaki Megfelelőségi Kézikönyv

Tűzvédelmi Műszaki Megfelelőségi Kézikönyv Tűzvédelmi Műszaki Megfelelőségi Kézikönyv Tűzvédelmi Műszaki Irányelv Nagy Katalin TMKE elnöke Visegrád, 2014. 10. 02. TSZVSZ - Országos Tűzvédelmi Konferencia Szabályozási célok TMMK a jogszabály követelményeit

Részletesebben

Kormányrendeletek. A Kormány 146/2014. (V. 5.) Korm. rendelete a felvonókról, mozgólépcsőkről és mozgójárdákról. 1. A rendelet alkalmazási köre

Kormányrendeletek. A Kormány 146/2014. (V. 5.) Korm. rendelete a felvonókról, mozgólépcsőkről és mozgójárdákról. 1. A rendelet alkalmazási köre 9308 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2014. évi 63. szám III. Kormányrendeletek A Kormány 146/2014. (V. 5.) Korm. rendelete a felvonókról, mozgólépcsőkről és mozgójárdákról A Kormány a közigazgatási hatósági

Részletesebben

FELVONÓ TERVDOKUMENTÁCIÓ

FELVONÓ TERVDOKUMENTÁCIÓ Otis Felvonó Kft. H-1082 Budapest, Futó utca 47-53. Tel.: +36-1-430-4600 Fax.: +36-1-430-4647 hungary@otis.com FELVONÓ TERVDOKUMENTÁCIÓ Smidt Múzeum bővítése Szombathely, Hollán Ernő u. 2. Hrsz.:6004 E-NP2663-00-000-0

Részletesebben

a felvonókról, mozgólépcsőkről és mozgójárdákról 1. A rendelet alkalmazási köre

a felvonókról, mozgólépcsőkről és mozgójárdákról 1. A rendelet alkalmazási köre Object 3 146/2014. (V. 5.) Korm. rendelet a felvonókról, mozgólépcsőkről és mozgójárdákról A Kormány a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény

Részletesebben

KIVONAT! 28/2011. (IX.06.) BM rendelet Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról XIV. FEJEZET VILLÁMVÉDELEM

KIVONAT! 28/2011. (IX.06.) BM rendelet Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról XIV. FEJEZET VILLÁMVÉDELEM KIVONAT! 28/2011. (IX.06.) BM rendelet Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról XIV. FEJEZET VILLÁMVÉDELEM 218. A villámvédelmi berendezés norma szerinti, ha tervezése, kivitelezése, felülvizsgálata, karbantartása

Részletesebben

III. Kormányrendeletek

III. Kormányrendeletek 9308 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2014. évi 63. szám III. Kormányrendeletek A Kormány 146/2014. (V. 5.) Korm. rendelete a felvonókról, mozgólépcsőkről és mozgójárdákról A Kormány a közigazgatási hatósági

Részletesebben

Felvonókról általában

Felvonókról általában Felvonókról általában rövid összefoglalás Hlatky Endre 1 Miről lesz szó? Fogalmak és szabályok: az OTÉK vonatkozó előírásai; rendeletek, szabványok Az épületek forgalmi igényei: a személy- és teherszállítás

Részletesebben

TANÚSÍTÁSI ELJÁRÁSOK

TANÚSÍTÁSI ELJÁRÁSOK I. Gyártásellenőrzés TANÚSÍTÁSI ELJÁRÁSOK I. Gyártásellenőrzés a 99/5/EC (R&TTE) Directive, Annex III alapján (5/2004. (IV.13.) IHM rendelet 3.számú melléklete) II. Műszaki konstrukciós dokumentáció a

Részletesebben

TÜV Rheinland InterCert Kft. Tanúsítványok, akkreditációk, kijelölések, bejelentések, egyéb jogosultságok

TÜV Rheinland InterCert Kft. Tanúsítványok, akkreditációk, kijelölések, bejelentések, egyéb jogosultságok A TÜV Rheinland InterCert Kft-nek, mint bejelentett szervezetnek (notified body) az Európai Bizottság által adott azonosítószáma: 1008 A tanúsítvány / / kijelölés / bejelentés / egyéb jogosultság alapjául

Részletesebben

TÜV Rheinland InterCert Kft. Tanúsítványok, akkreditációk, kijelölések, bejelentések, egyéb jogosultságok

TÜV Rheinland InterCert Kft. Tanúsítványok, akkreditációk, kijelölések, bejelentések, egyéb jogosultságok A TÜV Rheinland InterCert Kft-nek, mint bejelentett szervezetnek (notified body) az Európai Bizottság által adott azonosítószáma: 1008 A tanúsítvány / / kijelölés / bejelentés / egyéb jogosultság alapjául

Részletesebben

A Kormány a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló évi CXL. törvény 174/A.

A Kormány a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló évi CXL. törvény 174/A. 1 / 27 2015.09.24. 14:17 146/2014. (V. 5.) Korm. rendelet a felvonókról, mozgólépcsőkről és mozgójárdákról 2014.06.05 2014.06.05 1 146/2014. (V. 5.) Korm. rendelet a felvonókról, mozgólépcsőkről és mozgójárdákról

Részletesebben

HERMES HEM 200/250 BEÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓ

HERMES HEM 200/250 BEÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓ HERMES HEM 200/250 BEÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓ FIGYELEM! Ez a kézikönyv kizárólag a szakszerelő részére készült. A készülék telepítését szerelő szakemberrel végeztesse. A telepítő szerepe továbbá tájékoztatni a

Részletesebben

Új Felvonó Irányelv ÚJ FELVONÓ IRÁNYELV BEMUTATÁSA. 2015. június 12. Felvonó Konferencia Siófok Kovács Zoltán 2015.06.12.

Új Felvonó Irányelv ÚJ FELVONÓ IRÁNYELV BEMUTATÁSA. 2015. június 12. Felvonó Konferencia Siófok Kovács Zoltán 2015.06.12. ÚJ FELVONÓ IRÁNYELV BEMUTATÁSA 2015. június 12. Tartalom 1. A háttér 3. Változások a műszaki tartalomban 1. A háttér Új Jogszabály Keretek (New Legislative Framework) 768/2008/EK határozat 2008. július

Részletesebben

Működési és eljárási szabályzat

Működési és eljárási szabályzat Oldal: 1 / 8 TARTALOMJEGYZÉK 1. A szabályzat célja 2/8 2. Alkalmazási terület 2/8 3. Hivatkozások 2/8 4. Eljárás 2/8 4.1. Alapelvek 2/8 4.2. Pártatlanság és függetlenség 2/8 4.3 Személyzet 3/8 4.4. Tájékoztatási

Részletesebben

Szakmagyakorlási tevékenységet a szakterülete szerint hatáskörrel rendelkező területi szakmai kamara engedélyezi.

Szakmagyakorlási tevékenységet a szakterülete szerint hatáskörrel rendelkező területi szakmai kamara engedélyezi. A TELEPÜLÉSTERVEZÉSI ÉS AZ ÉPÍTÉSZETI-MŰSZAKI TERVEZÉSI VALAMI T AZ ÉPÍTÉSÜGYI MŰSZAKI SZAKÉRTŐI JOGOSULTSÁG SZABÁLYAIRÓL [104/2006. (IV. 28.) KORM. RE DELET] A rendelet hatálya az alábbi szakmagykorlási

Részletesebben

Felvonók Mozgólépcsők Mozgójárdák. Meglévő berendezések szerinti felújítása az MSZ EN 81/80 követelményeinek figyelembe vételével..

Felvonók Mozgólépcsők Mozgójárdák. Meglévő berendezések szerinti felújítása az MSZ EN 81/80 követelményeinek figyelembe vételével.. Felvonók Mozgólépcsők Mozgójárdák. Meglévő berendezések szerinti felújítása az MSZ EN 81/80 követelményeinek figyelembe vételével.. A jelenleg telepítésre kerülő felvonó technológiai rendszerek illesztési

Részletesebben

Tisztelettel üdvözlöm a kollégákat!

Tisztelettel üdvözlöm a kollégákat! A mozgó munkaállványok üzembehelyezésének és rendszeres vizsgálatának gyakorlatáról Dániában és a társaságunknál Tisztelettel üdvözlöm a kollégákat! Kovács László Mozgó Munka Állványok MMÁ Járműre szerelt

Részletesebben

Felvonó felújítás, modernizálás helyzete Magyarországon

Felvonó felújítás, modernizálás helyzete Magyarországon Felvonó felújítás, modernizálás helyzete Magyarországon Siófok 2014. május 05. Gyökér Imre tanúsítási csoportvezetı Tel: 30 / 530-2592 30 / 267-6383 E-mail: gyoker.imre@emi-tuv.hu Gyors áttekintés Az országban

Részletesebben

Villanyszerelő Villanyszerelő

Villanyszerelő Villanyszerelő A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Kezelési útmutató AS 100 kapuvezérlés

Kezelési útmutató AS 100 kapuvezérlés Bevizsgálva a következő szabvány alapján: EN 12453 1 / 5 oldal 06 javítás Kezelési útmutató Az AS 100 vezérlést Totmann-üzemű, háromfázisú kapunyitó berendezésekkel történő használatra tervezték. A kapu

Részletesebben

Kormányrendeletek. A Kormány 146/2014. (V. 5.) Korm. rendelete a felvonókról, mozgólépcsőkről és mozgójárdákról. 1. A rendelet alkalmazási köre

Kormányrendeletek. A Kormány 146/2014. (V. 5.) Korm. rendelete a felvonókról, mozgólépcsőkről és mozgójárdákról. 1. A rendelet alkalmazási köre 9308 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2014. évi 63. szám III. Kormányrendeletek A Kormány 146/2014. (V. 5.) Korm. rendelete a felvonókról, mozgólépcsőkről és mozgójárdákról A Kormány a közigazgatási hatósági

Részletesebben

TÜV Rheinland InterCert Kft. Tanúsítványok, akkreditációk, kijelölések, bejelentések, egyéb jogosultságok

TÜV Rheinland InterCert Kft. Tanúsítványok, akkreditációk, kijelölések, bejelentések, egyéb jogosultságok Tanúsítványok, k, kijelölések, bejelentések, egyéb A TÜV Rheinland InterCert Kft-nek, mint bejelentett szervezetnek (notified body) az Európai Bizottság által adott azonosítószáma: 1008 A tanúsítvány /

Részletesebben

Kezelési leírás. Portos motor DELUX-R

Kezelési leírás. Portos motor DELUX-R Kezelési leírás Portos motor DELUX-R 1 Tartalomjegyzék Elektromos bekötés Végállás pozíciók beállítása Távirányító egységek hozzáadása/törlése Közbenső pozíciók programozása Végállás pozíciók szerkesztése

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY 63. szám

MAGYAR KÖZLÖNY 63. szám MAGYAR KÖZLÖNY 63. szám MAGYARORSZÁG HIVATALOS LAPJA 2014. május 5., hétfő Tartalomjegyzék 146/2014. (V. 5.) Korm. rendelet A felvonókról, mozgólépcsőkről és mozgójárdákról 9308 147/2014. (V. 5.) Korm.

Részletesebben

5. Témakör TARTALOMJEGYZÉK

5. Témakör TARTALOMJEGYZÉK 5. Témakör A méretpontosság technológiai biztosítása az építőiparban. Geodéziai terv. Minőségirányítási terv A témakör tanulmányozásához a Paksi Atomerőmű tervezési feladataiból adunk példákat. TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

JZD-(LiE1)-D(1-3)F-K-LF/FKvM

JZD-(LiE1)-D(1-3)F-K-LF/FKvM Oldal: 1 / 14 Típusazonosító: Megnevezés: JZD-(LiE1)-D(1-3)F-K-LF/FKvM Kültéri tipizált fogyasztásmérő szekrény Műszaki adatlap Műszaki leírás Telepítési utasítás Dokumentáció melléklet Változatszám: JZ

Részletesebben

Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye Ingyenes, megbízható jogszabály szolgáltatás Magyarország egyik legnagyobb jogi tartalomszolgáltatójától

Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye Ingyenes, megbízható jogszabály szolgáltatás Magyarország egyik legnagyobb jogi tartalomszolgáltatójától Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye Ingyenes, megbízható jogszabály szolgáltatás Magyarország egyik legnagyobb jogi tartalomszolgáltatójától A jogszabály mai napon (2015.III.11.) hatályos állapota A jel

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT-1-1285/2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A MARTON Műszaki Szakértő Iroda Kft. Gépvizsgáló Laboratórium (1116 Budapest, Tétényi út 128./b.)

Részletesebben

FÉKBETÉTEK SZÁLLÍTÁSA. BKV Zrt. T-168/2014.

FÉKBETÉTEK SZÁLLÍTÁSA. BKV Zrt. T-168/2014. FÉKBETÉTEK SZÁLLÍTÁSA MŰSZAKI DOKUMENTÁCIÓ BKV Zrt. T-168/2014. 1. Műszaki követelmények 12. sz. melléklet Valamennyi szállításra kerülő termék esetén 1) Ajánlattevőnek ajánlat során 10. sz. melléklet

Részletesebben

Hercules tolókapu motor szerelési leírás

Hercules tolókapu motor szerelési leírás Hercules tolókapu motor szerelési leírás 1 2 Figyelem! Ezen kézikönyvben lévő telepítést csak szakképzett műszaki személy végezheti és nem a végfelhasználó. A telepítést végző szerepe, hogy tájékoztassa

Részletesebben

FELVONÓK ENERGIA-HATÉKONYSÁGA

FELVONÓK ENERGIA-HATÉKONYSÁGA I. Katonai Hatósági Konferencia Balatonkenese, 2012. május 08-09. FELVONÓK ENERGIA-HATÉKONYSÁGA Bánréti Tibor ÉMI Felvonó- és Mozgólépcső Felügyelet oszt. vez. hely. Adatok az ELA-tól: ELA = European Lift

Részletesebben

DOMBÓVÁR VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALA

DOMBÓVÁR VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALA DOMBÓVÁR VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALA ME-04 BELSŐ AUDIT Átdolgozta és aktualizálta:... Tigerné Schuller Piroska minőségirányítási vezető Jóváhagyta és a bevezetést elrendelte:... Dr. Gábor Ferenc Jegyző

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet a 29/2016 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet a 29/2016 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet a 29/2016 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 52 582 01 Emelőgép-ügyintéző Tájékoztató

Részletesebben

Magyar joganyagok - 146/2014. (V. 5.) Korm. rendelet - a felvonókról, mozgólépcsőkr 2. oldal 1. állandó jellegű: az építmény részét képező, hosszú táv

Magyar joganyagok - 146/2014. (V. 5.) Korm. rendelet - a felvonókról, mozgólépcsőkr 2. oldal 1. állandó jellegű: az építmény részét képező, hosszú táv Magyar joganyagok - 146/2014. (V. 5.) Korm. rendelet - a felvonókról, mozgólépcsőkr 1. oldal 146/2014. (V. 5.) Korm. rendelet a felvonókról, mozgólépcsőkről és mozgójárdákról A Kormány a közigazgatási

Részletesebben

Magyar joganyagok - 146/2014. (V. 5.) Korm. rendelet - a felvonókról, mozgólépcsőkr 2. oldal 1. állandó jellegű: az építmény részét képező, hosszú táv

Magyar joganyagok - 146/2014. (V. 5.) Korm. rendelet - a felvonókról, mozgólépcsőkr 2. oldal 1. állandó jellegű: az építmény részét képező, hosszú táv Magyar joganyagok - 146/2014. (V. 5.) Korm. rendelet - a felvonókról, mozgólépcsőkr 1. oldal 146/2014. (V. 5.) Korm. rendelet a felvonókról, mozgólépcsőkről és mozgójárdákról A Kormány a közigazgatási

Részletesebben

T Á J É K O Z T A T Ó

T Á J É K O Z T A T Ó T Á J É K O Z T A T Ó A felvonó-, mozgólépcső- vagy mozgójárdaberendezésekkel kapcsolatos műszaki ellenőrzési szolgáltatásról Tisztelt Megrendelőnk! Köszönettel vettük a felvonó-, mozgólépcső- vagy mozgójárda-berendezésekre

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Villanyszerelő szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 522 04 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai

Részletesebben

3., A gépek biztonsági követelményei és megfelelőségének tanúsítása

3., A gépek biztonsági követelményei és megfelelőségének tanúsítása Munkavédelem jogi és eljárási ismeretei II. Ellenőrző kérdések 2012 1., A munkavédelem általános követelményei. - a munkavédelmi szabályok betarthatósága - a követelmények megválthatóságának elve - a megfelelőség

Részletesebben

Magyar joganyagok - 146/2014. (V. 5.) Korm. rendelet - a felvonókról, mozgólépcsőkr 2. oldal 1. állandó jellegű: az építmény részét képező, hosszú táv

Magyar joganyagok - 146/2014. (V. 5.) Korm. rendelet - a felvonókról, mozgólépcsőkr 2. oldal 1. állandó jellegű: az építmény részét képező, hosszú táv Magyar joganyagok - 146/2014. (V. 5.) Korm. rendelet - a felvonókról, mozgólépcsőkr 1. oldal 146/2014. (V. 5.) Korm. rendelet a felvonókról, mozgólépcsőkről és mozgójárdákról A Kormány a közigazgatási

Részletesebben

felülvizsg lvizsgálatalata

felülvizsg lvizsgálatalata Tűzoltó készülékek forgalmazása, karbantartása, tűzoltt zoltó vízforrások felülvizsg lvizsgálatalata Tűzvédelmi szolgáltat ltatók k szakmai továbbk bbképzése 2013. június 5-6. 5 Szabados László tű. őrnagy

Részletesebben

CompLex Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye Ingyenes, megbízható jogszabály szolgáltatás Magyarország egyik legnagyobb jogi tartalomszolgáltatójától

CompLex Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye Ingyenes, megbízható jogszabály szolgáltatás Magyarország egyik legnagyobb jogi tartalomszolgáltatójától CompLex Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye Ingyenes, megbízható jogszabály szolgáltatás Magyarország egyik legnagyobb jogi tartalomszolgáltatójától A jogszabály mai napon (2012.VIII.14.) hatályos állapota

Részletesebben

BEÉPÍTETT TŰZVÉDELMI BERENDEZÉSEK ENGEDÉLYEZÉSI ELJÁRÁSA

BEÉPÍTETT TŰZVÉDELMI BERENDEZÉSEK ENGEDÉLYEZÉSI ELJÁRÁSA I. KATONAI HATÓSÁGI KONFERENCIA Balatonkenese, 2012. május 8 9. BEÉPÍTETT TŰZVÉDELMI BERENDEZÉSEK ENGEDÉLYEZÉSI ELJÁRÁSA Készítette: Fóti Zoltán vezető tanácsos HM Hatósági Hivatal Veszélyes Katonai Objektum

Részletesebben

Projektek minőségbiztosítása: Hogyan előzhetők meg / fedezhetők fel időben a garanciális problémák? Nyiri Szabolcs Szakértői Iroda vezető

Projektek minőségbiztosítása: Hogyan előzhetők meg / fedezhetők fel időben a garanciális problémák? Nyiri Szabolcs Szakértői Iroda vezető Projektek minőségbiztosítása: Hogyan előzhetők meg / fedezhetők fel időben a garanciális problémák? Nyiri Szabolcs Szakértői Iroda vezető 2013.11.13. Tartalomjegyzék: Kivitelezési hibák, projekt végrehajtási

Részletesebben

TÜV Rheinland InterCert Kft. Tanúsítványok, akkreditációk, kijelölések, bejelentések, egyéb jogosultságok

TÜV Rheinland InterCert Kft. Tanúsítványok, akkreditációk, kijelölések, bejelentések, egyéb jogosultságok Tanúsítványok, k, kijelölések, bejelentések, egyéb A TÜV Rheinland InterCert Kft-nek, mint bejelentett szervezetnek (notified body) az Európai Bizottság által adott azonosítószáma: 1008 A tanúsítvány /

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A TŰZVÉDELMI TERVEZŐI JOGOSULTSÁGOKRÓL ÉS A JOGOSULTSÁG MEGÁLLAPÍTÁSÁNAK ELJÁRÁSÁRÓL. összeállította: Lengyelfi László

TÁJÉKOZTATÓ A TŰZVÉDELMI TERVEZŐI JOGOSULTSÁGOKRÓL ÉS A JOGOSULTSÁG MEGÁLLAPÍTÁSÁNAK ELJÁRÁSÁRÓL. összeállította: Lengyelfi László TÁJÉKOZTATÓ A TŰZVÉDELMI TERVEZŐI JOGOSULTSÁGOKRÓL ÉS A JOGOSULTSÁG MEGÁLLAPÍTÁSÁNAK ELJÁRÁSÁRÓL összeállította: Lengyelfi László Az elmúlt időszakban a tervezői jogosultságok megszerzésével kapcsolatos

Részletesebben

Magyar joganyagok - 30/2018. (II. 28.) Korm. rendelet - az egyéni védőeszközök meg 2. oldal 5. (1) A kijelölt szervezet a tárgyévben végzett megfelelő

Magyar joganyagok - 30/2018. (II. 28.) Korm. rendelet - az egyéni védőeszközök meg 2. oldal 5. (1) A kijelölt szervezet a tárgyévben végzett megfelelő Magyar joganyagok - 30/2018. (II. 28.) Korm. rendelet - az egyéni védőeszközök meg 1. oldal 30/2018. (II. 28.) Korm. rendelet az egyéni védőeszközök megfelelőségét értékelő szervezetek kijelölésének és

Részletesebben

Légfékes pótkocsik tervezése, kivitelezése és ellenőrzése

Légfékes pótkocsik tervezése, kivitelezése és ellenőrzése Légfékes pótkocsik tervezése, kivitelezése és ellenőrzése A légfékes pótkocsik engedélyezési eljárásához szükséges fékvizsgálatai során számos érdekes tapasztalatra tettünk szert. A járművek tervezésekor

Részletesebben

54 862 01 0000 00 00 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikus

54 862 01 0000 00 00 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikus A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Bánréti Tibor: A BIZTONSÁG EGYES MŰSZAKI KÉRDÉSEI

Bánréti Tibor: A BIZTONSÁG EGYES MŰSZAKI KÉRDÉSEI Bánréti Tibor: A BIZTONSÁG EGYES MŰSZAKI KÉRDÉSEI A felvonók hajtásában, a meghajtó gépek elvében és konstrukciójában néhány év alatt forradalmi változás zajlott le, ezért több előadás foglalkozik ezek

Részletesebben

Villanyszerelő Villamos hálózat és alállomás üzemeltető

Villanyszerelő Villamos hálózat és alállomás üzemeltető A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

BEÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓ VEC típusú központi ventilátorok. VEC típusú központi ventilátorok szereléséhez

BEÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓ VEC típusú központi ventilátorok. VEC típusú központi ventilátorok szereléséhez BEÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓ VEC típusú központi ventilátorok VEC típusú központi ventilátorok szereléséhez A VEC egy olyan elszívó központi ventilátor család, amelyet kifejezetten a különböző lakó- és kereskedelmi

Részletesebben

TÜV Rheinland InterCert Kft. Tanúsítványok, akkreditációk, kijelölések, bejelentések, egyéb jogosultságok

TÜV Rheinland InterCert Kft. Tanúsítványok, akkreditációk, kijelölések, bejelentések, egyéb jogosultságok A TÜV Rheinland InterCert Kft-nek, mint bejelentett szervezetnek (notified body) az Európai Bizottság által adott azonosítószáma: 1008 A tanúsítvány / / kijelölés / bejelentés / egyéb jogosultság alapjául

Részletesebben

Szerelési útmutató üzemeltetési útmutatóval és műszaki melléklettel

Szerelési útmutató üzemeltetési útmutatóval és műszaki melléklettel BA SBU SBU-xx0x- típusú végálláskapcsolódoboz Szerelési útmutató üzemeltetési útmutatóval és műszaki melléklettel az alacsonyfeszültségi 2014/35/EU irányelv szerint az elektromágneses összeegyeztethetőségről

Részletesebben

Az építési termékek műszaki előírásainak, megfelelőség igazolásának, valamint forgalomba hozatalának és felhasználásának részletes szabályai

Az építési termékek műszaki előírásainak, megfelelőség igazolásának, valamint forgalomba hozatalának és felhasználásának részletes szabályai Az építési termékek műszaki előírásainak, megfelelőség igazolásának, valamint forgalomba hozatalának és felhasználásának részletes szabályai Tisza Gábor Krisztián Piacfelügyeleti Főosztály Építési termékek

Részletesebben

A felvonók biztonsági követelményeiről és megfelelőségének tanúsításáról szóló 108/2001. (XII. 23.) FVM- GM együttes rendelet

A felvonók biztonsági követelményeiről és megfelelőségének tanúsításáról szóló 108/2001. (XII. 23.) FVM- GM együttes rendelet 3/2003. (GK. 3.) GKM közlemény a műszaki termékek megfelelőségét vizsgáló, ellenőrző és tanúsító szervezetek kijelölésének részletes szabályairól szóló, a 26/2001. (X. 4.) GM rendelettel módosított 4/1999.

Részletesebben

Amit az Óbudai Egyetemen tűzvédelméről tudni kell! Tisztelt Hallgatók!

Amit az Óbudai Egyetemen tűzvédelméről tudni kell! Tisztelt Hallgatók! Amit az Óbudai Egyetemen tűzvédelméről tudni kell! Tisztelt Hallgatók! Az Óbudai Egyetem tűzvédelmi szabályzatának megalkotásakor az egyik alapvető szándék az volt, hogy az egyetemet hozzásegítse a hatékony

Részletesebben