Logisztikai kézikönyv beszállítók részére

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Logisztikai kézikönyv beszállítók részére"

Átírás

1 Logisztikai kézikönyv beszállítók részére Verzió: 6.8 Kiadva:

2 Tartalom 1 Bevezetés Alapvető információk Általános követelmények Áruátvételi időpontok, alapelvek Szállítási hőmérsékletek Frissáru átvétel Fagyasztott áru átvétel Zöldség-gyümölcs áruátvétel specifikumai Fogyaszthatósági, minőség-megőrzési idő EKÁER Display-ek Szállítói feltételek Fuvarkísérő okmányok A beléptetés rendje Szállítólevelek, fuvarokmányok átvétele, kapura állítás Időkapus rendszer Mercareon Belső közlekedési rendszabályok További rendszabályok Áruátadásra vonatkozó főbb szabályok A termékek rakatolására, gyűjtőcsomagolására vonatkozó további elvárások Szárazáru CD3-as beszállításai Visszáru elszállításra vonatkozó szabályok Göngyölegek kezelése EUR és egyutas raklap főbb ismérvei CHEP raklap Raklap ellenőrzése az áruátvétel során Göngyöleg kiadásának folyamata a beszállító partnerek részére Az áru jelölésével kapcsolatos információk GS1 128 (EAN-128) GS1-128-as kódok elhelyezésével és méretével kapcsolatos információk Rakatazonosító címkével kapcsolatos információk Elektronikus adatcsere Elérhetőségek Logisztikai központok címei Raktári elérhetőségek Egyéb elérhetőségek Változáskövetés Logisztikai kézikönyv v6.8 2 / 29 Kiadva:

3 1 Bevezetés Ez a dokumentum szabályozza a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. (székhely: 2060 Bicske, SPAR út 0326/1. hrsz.; cg.: ; a továbbiakban: SPAR) logisztikai központjaiba történő beszállítások módját, feltételeit, az árut kísérő göngyöleg kezelését, a beszállított áru jelölésének előírásait, valamint a beszállítással kapcsolatos tevékenységeket. 2 Alapvető információk 2.1 Általános követelmények A SPAR által rendelt áruknak kivétel nélkül meg kell felelniük az alább felsorolt logisztikai követelményeknek, melyek kötelezően betartandóak: Minden egyes megrendelés megfelelő mennyiségben, minőségben és időpontban legyen beszállítva. A csomagolásnak megfelelő védelmet kell biztosítania az árunak. Minden termék gyűjtőcsomagolását megfelelő minőségű vonalkóddal kell ellátni. A minőség-megőrzési / fogyaszthatósági idővel rendelkező termékeknél a megfelelő időadatot, a lejárati idővel nem rendelkező élelmiszereknél a nyomon követéshez szükséges egyéb adatokat (pl.: LOT szám) a vonalkódba kell kódolni, GS1-128-as formátumban. A kódoknak a raklapokon kifelé, jól látható helyen kell, hogy elhelyezve legyenek. A részletes szabályokról az 5. fejezet rendelkezik. GS1-128-as vonalkód használata alól csak a termék szortiment managere adhat írásban felmentést. Egy raklapon csak azonos termék, azonos kiszerelésben, azonos fogyaszthatósági, minőség-megőrzési idővel lehet. A rakatok homogenitását és a rajta lévő termékek megfelelő rögzítését a beszállítónak kell biztosítania. Ellenkező esetben a sofőr feladata a rakat szétpakolása és az áru megfelelő rögzítése. A megrendelt áru kizárólag szabványos, sértetlen EUR, CHEP vagy EPAL raklapon (baromfi és frisshús területre H1-es műanyag raklapon), biztonságos kötésben, maximum 1000 kg súlyban, legfeljebb 195 cm magasan 1 (raklappal együtt) szállítható be. Sem a rakodott áru, sem a rögzítés nem lehet szélesebb, mint a raklap. További lényeges szempont, hogy a rakat faktorát előre kell jelezni az átvétel felé. Az áru lepakolása a sofőr kizárólagos feladata, SPAR dolgozó nem léphet a raktérbe. Ennek oka, hogy az áru iránti felelősségvállalás csak az átvétel pillanatában kerül át a SPAR részére. A kirakodás során a sofőr biztonsági 1 Kivétel a zöldség-gyümölcs szortiment, ahol előzetes egyeztetés után lehetséges magasabb rakatok szállítása is. Az ezen rendelkezések alóli kivételekre vonatkozóan a Feleknek külön megállapodást kell kötniük. Logisztikai kézikönyv v6.8 3 / 29 Kiadva:

4 cipőt köteles viselni, a logisztikai központ területén sárga vagy zöld színű láthatósági mellény használata kötelező. Minden, a raktárba beérkező terméken kötelező a magyar nyelvű felirat a jogszabályban meghatározott feltételek szerint. Fontos, hogy a beszerzési osztállyal előre leegyeztetett göngyöleggel érkezzen az áru a raktárunkba. Tej- és húskészítmények esetében a lédig termékeknél rakatösszesítőt kell feltüntetni, mely tartalmazza a rakat bruttó és a termékek nettó összsúlyát, valamint a rakaton lévő nagykereskedelmi egységek számát. A minőség-megőrzési és a fogyaszthatósági dátumnak a fogyasztói csomagon a nap/hónap/év vagy a nap/hónap sorrendet kell követnie, a 19/2004 (II.20.) FVM-ESZCsM-GKM rendeletnek és módosításainak megfelelően. A beszerzési osztály által a szállítóhoz kiküldött belistázási adatlap pontos, hiánytalan kitöltése rendkívül fontos tényező. Termékenkénti kis szállítási mennyiség esetén szendvicsraklapos vagy könnyen szortírozható inhomogén raklapokon való szállítás engedélyezett, de ebben az esetben is a sofőr feladata a homogén rakatok képzése. 2.2 Áruátvételi időpontok, alapelvek A beszállítóknak előre meghatározott időintervallum pontos betartása fontos a szakszerű és folyamatos átvétel érdekében. Szárazáru raktár*: H 06:00 SZO 06:00* Frissáru raktár**: Zöldség gyümölcs raktár: H - CS és SZO 19:30 06:00** V 21:30 06:00 (Bicskén 19:30-06:00) Bicske: H V 19:30-06:00 Üllő: H V 21:30 06:00 Baromfi és friss hús raktár**: H SZO 19:30 04:00** Mélyhűtő raktár***: H P 06:00 14:30*** *Szombaton 02:00-ig be kell jelentkezni a teherportán **Az időkapu nélküli beszállításokat adott átvételi nap 03:00-ig tudják fogadni ***13:00-ig van bejelentkezés, időkapu esetében 15 óráig A SPAR minőségpolitikájához tartozik, hogy az Európai Unió és a magyar szabványoknak, jogszabályoknak megfelelő termékek kerülhetnek kereskedelmi forgalomba. Az áruátvétel és a minőség-ellenőrzés ennek alapvető része. A SPAR fenntartja magának azt a jogot, hogy a szállítmányt visszaküldi, ha az higiéniai vagy más szempontból nem felel meg a vonatkozó jogszabályi, illetve a szerződéses előírásoknak. A SPAR higiéniai elvárásai elérhetőek az alábbi linken: atok.html Logisztikai kézikönyv v6.8 4 / 29 Kiadva:

5 A beérkező árut csak érvényes rendelés mellett, a megfelelő dokumentációkkal vesszük át. Élelmiszerek átvétele során az áruátvevő kiemelten figyel a fogyaszthatósági, minőség-megőrzési időkre, a magyar nyelvű feliratok meglétére, teljességére, a rakatok homogenitására, állati eredetű termékek esetén pedig az állategészségügyi jel meglétére és amennyiben releváns a szállítási hőmérsékletre. 2.3 Szállítási hőmérsékletek Nyers tálcás húsok (marha, sertés): Nyers baromfi és fűszerezett húsok: Belsőség: Darált hús (marha, sertés, baromfi): Tej- és tejtermékek: Húskészítmények (felvágottak, szalámik): Csomagolt cukrásztermékek: Hidegkonyhai termékek Zöldség-gyümölcs Fagyasztott termékek: 0 és +5 C között 0 és +4 C között 0 és +3 C között 0 és +2 C között 0 és +5 C között 0 és +5 C között 0 és +5 C között 0 és +5 C között a csomagoláson feltüntetett paraméterek figyelembevételével (pl. gomba +2 és +6 C között) a gyártó meghatározása az irányadó, ami háromféle lehet: -12 C, -18 C, -24 C 2.4 Frissáru átvétel Baromfi és nyers- és tőkehús termékek esetében a beérkező árut ládákban tárolva, csak H1-es szürke, műanyag raklapon fogadjuk el. Húskészítményeknél és egyéb ömlesztett áru esetén ládabélelő fólia használata kötelező, amelynek a termék teljes felületét takarnia kell, illetve az állategészségügyi regisztrációs számot tartalmazó címke megléte alapkövetelmény, melyet minden egyes cikkhez kapcsolni kell. Nem ömlesztett áruk esetében a csomagolásnak megfelelő védelmet kell nyújtania a sérülésekkel és szennyeződésekkel szemben. Ez kifejezetten igaz a vákuumcsomagolt termékekre. Alapfeltétel a fogyaszthatósági/minőség-megőrzési idő helyes feltüntetése. Súlyra mért árunál a palettakísérőnek az alábbi adatokat kell tartalmaznia: gyártó (állategészségügyi regisztrációs szám) termék megnevezése mennyiség (nettó tömeg és nagykereskedelmi egység) csomagolás időpontja fogyaszthatósági idő Logisztikai kézikönyv v6.8 5 / 29 Kiadva:

6 2.5 Fagyasztott áru átvétel A fagyasztott termékek beszállításakor kiemelendő, hogy a lepakolás ideje alatt a tehergépjármű hűtőberendezését folyamatosan működtetni kell. 2.6 Zöldség-gyümölcs áruátvétel specifikumai Elvárásaink: Forgalmazási szabvánnyal rendelkező termék esetén a jogszabályi előírásoknak való megfelelés. Minden termék alakja, fejlettsége, színe fajtájára jellemző legyen. Minden termék csomagolási egységének tartalma legyen egyöntetű, azonos eredetű, azonos fajtájú, típusú, azonos minőségű és azonos méretű. Eltérés egy csomagolási egységen belül maximum 10% lehet. A termék csomagolása legyen tiszta, védje az árut, és ne okozzon benne károsodást. A csomagolás látható része a teljes belső tartalmat képviselje. Az egységcsomagokban (necc, tálka, zsák) lévő termékek mindegyike ép, egészséges, romlóhibától mentes legyen. A termék nem lehet fagyott, illetve fagy által károsított. Az átvételnél reprezentatív mintát vizsgálunk, amit a véletlen kiválasztás módszerével nyerünk. Leellenőrizzük a szállítmány osztályba sorolásának megfelelősségét az áru címkéjén feltüntetettel. Az áruátvétel során abban az esetben, ha a termék nem felel meg az elvárásoknak, minden esetben termékminősítő jegyzőkönyvet veszünk fel, aminek az egyik példányát a leigazolt szállítólevéllel együtt átadjuk a beszállítónak. A bolti hiányszállítás csökkentése, elkerülése érdekében a minőségi hiba miatt át nem vett termékekre felajánljuk a beszállítók részére a csere lehetőségét. A megtagadás indokát amennyiben az szemmel látható - digitálisan archiváljuk, a felvételeket 60 napig megőrizzük. Minőségellenőrzés Ezen folyamat során a minőségellenőr szétpakolja a rakatokat, és ellenőrzi a beérkezett termékeket. A minőségellenőrzésbe beletartozik: a) a hőmérsékletellenőrzés b) a súlymérés c) a termék minőségi ellenőrzése: frissesség, állag, esztétika, méret A következő tulajdonságoknak kell megfelelni: ép, egészséges, (kizáró tényező a rothadás vagy egyéb állagromlás, amely a terméket fogyasztásra alkalmatlanná teszi) Logisztikai kézikönyv v6.8 6 / 29 Kiadva:

7 tiszta, azaz: gyakorlatilag minden látható idegen anyagtól mentes szennyeződéstől mentes kártevőktől gyakorlatilag mentes kártevők okozta károsodástól gyakorlatilag mentes rendellenes külső nedvességtől mentes, azaz mosás után megfelelően szárították idegen szagtól és/vagy íztől mentes minőségromlás nélkül kibírja a szállítást és az árukezelést. érett, (a túlérett, vagy teljesen éretlen termék nem felel meg az elvárásoknak) d) a csomagolás megfelelőségének ellenőrzése e) feliratozások Kizárólag egy felirat szerepelhet rekeszenként. A csomagolási egységek egyazon oldalán olvashatóan, letörölhetetlenül és kívülről jól láthatóan az alább felsorolt adatokat kell feltüntetni: o A szállító neve, címe, elérhetősége A csomagoló és/vagy forgalmazó neve és címe, vagy a hivatalosan kiadott, illetve elfogadott kódjelzése. Kódjelzés alkalmazása esetén azonban a kód közvetlen közelében fel kell tüntetni a csomagoló és/vagy forgalmazó, importőr hivatkozást (vagy az ennek megfelelő rövidítést). o A termék megnevezése Zöldség-gyümölcs esetén a megnevezésen kívül jogszabályi előírás szerint a fajta, vagy kereskedelmi típus megnevezését, egyes esetekben a gyümölcshús színét. o A termék eredete A származási ország és - nem kötelezően - a termesztési tájegység, illetve az ország, a régió vagy a helység neve. A citrus termékeknél a címkén fel kell tüntetni a betakarítást követő kezeléseket. o Kereskedelmi jellemzők Minőségi osztályba sorolás, kiszerelés. o Méretmegjelölés, tól-ig határok között Ha méret szerint válogatták a terméket, megadva a legkisebb és legnagyobb átmérőt. Csak az EU szabvány szerinti 10 termék kategóriában + görögdinnye esetében kötelező feltüntetni. o Súlyadatok Nettó tömeg vagy darabszám feltüntetése. Logisztikai kézikönyv v6.8 7 / 29 Kiadva:

8 2.7 Fogyaszthatósági, minőség-megőrzési idő Minden beérkező fogyaszthatósági, minőség-megőrzési idővel rendelkező terméknél kötelező feltüntetni a csomagolás dátumát, és a csomagolt termékeknél a fogyaszthatósági, minőség-megőrzési időt (kivéve zöldség-gyümölcs). A dátumnak a fogyasztói csomagon a nap/hónap/év vagy a nap/hónap sorrendet kell követnie (fagyasztott áru esetén hónap/év is elfogadható). A fogyasztói csomagoláson és a gyűjtőkartonon feltüntetett eltarthatósági időknek adattartalom szempontjából meg kell egyezniük. Ez alól a feltétel alól a vegyes fogyasztói termékeket /mixeket/ tartalmazó gyűjtőkartonok kivételt képeznek. Ilyen esetben a fogyasztói csomagokon lévő legrövidebb eltarthatóságot kell a gyűjtőkartonon feltüntetni. Az azonos termékek, azonos ízek ilyen esetben is ugyanolyan eltarthatósággal kell, hogy legyenek egy gyűjtőkartonon belül. A 128-as vonalkódok kódolási szabványa szerint a dátumok kódolása az év/hónap/nap (ÉÉÉÉHHNN) sorrendet követi. Így a nagykereskedelmi egység szöveges részében megengedett az ennek megfelelő sorrend használata. Az GS1-128-as kódba megfelelően kell, hogy legyen bekódolva a fogyaszthatósági, minőség-megőrzési idő. Feltétel a minőség megőrzéséhez szükséges különleges tárolási vagy felhasználási feltételekre vonatkozó feliratok megléte. 2.8 EKÁER Az érvényes jogszabályoknak megfelelően, a belföldi viszonylatban SPAR részére szállított szállítmányok esetén a beszállító feladata az EKÁER bejelentési kötelezettség megtétele, frissítése, és lezárása. A SPAR ebben az esetben nem ellenőrzi a szám meglétét, vagy a bejelentés helyességét. Azokban az esetekben, amikor a SPAR a kötelezett a bejelentést megtenni, a partner kötelessége a szállítmány eljuttatásához kapcsolódó adatokat megadni, az adatok módosításáról az illetékes, bejelentést indító személyt folyamatosan tájékoztatni. Ilyenkor a bejelentés adattartalma átvétel során is ellenőrzésre kerül a megfelelő adatok visszajelentése érdekében. Logisztikai kézikönyv v6.8 8 / 29 Kiadva:

9 2.9 Display-ek A displaynek megfelelő stabilitással kell rendelkeznie, amit mozgatás közben is tartania kell célszerű a displayt a mozgatási segédeszközre pántolni, fóliázni. Az egyedi display csomagolásnak zártnak kell lennie, megakadályozva a hozzáférést és a termékek kihullását. A display külső jelölésnek tartalmaznia kell a display megnevezését és az ahhoz tatozó vonalkódot is. A display nem lóghat le a mozgatási segédeszközről, ami negyed vagy fél raklap negyed vagy fél dolly lehet. Normál negyed vagy fél raklapos display-ek súlykorlátja 30 kg. A bolti mozgatások megkönnyítése érdekében a nehezebb displayeket dolly-n kell kezelni. Egyedi alakú (pl.: kör alakú) displayek szállítása a termék szortiment managerének írásos hozzájárulásával a hagyományos módon, raklapon is történhet. A display minőség-megőrzési idejeként az azt tartalmazó termékek adatai közül a legrövidebbet kell megjelölni. Egy raklapra nem kerülhet különböző típusú/feltöltöttségű display. Dollyk esetén kiegészítés, hogy A dolly-k 4-esével is összefóliázva, önállóan mozgatható állapotban, ill. targoncával való mozgatásra alkalmasan kell, hogy beszállításra kerüljenek a logisztikai központokba. (Egyéb mozgatási segédeszközt, pl. raklapot nem kell alkalmazni!) A display méretének tökéletesen passzolnia kell a dolly méretére, hogy az esztétika is és a mozgathatóság is megfelelő legyen (¼ raklap). Az üres displayeket nem kell Dolly-n szállítani! Logisztikai kézikönyv v6.8 9 / 29 Kiadva:

10 3 Szállítói feltételek 3.1 Fuvarkísérő okmányok A szállítólevelet minimum 3 példányban kell elkészíteni, melyből 1 példány a SPAR-nál marad. A szállítólevél tartalmi követelményei: Szállító adatai (név, cím, bankszámlaszám, adószám) Vevő adatai (név, cím) Szállítólevél szám Teljesítés időpontja Rendelés szám Termék pontos megnevezése, kiszerelése, mennyisége, SPAR-os cikkszáma, esetleg vonalkódja Nyilatkozat az áru termék-specifikációnak való megfeleléséről (pl.: élelmezésegészségügyi várakozási idő betartásáról) Átvevő aláírása Dátum Göngyöleg tételes felsorolás EKÁER szám, amennyiben a szállítmány bejelentésre kötelezett 3.2 A beléptetés rendje A logisztikai központ területére a be- és kiléptetés a teherportán keresztül történik. A sorompónál az érkező járművek regisztrálásra kerülnek és csak a biztonsági szolgálat ellenőrzése után, annak engedélyével hajthatnak tovább. Árubeszállítást végző tehergépkocsi-vezető kizárólag Beléptető jegy birtokában jelentkezhet belépésre, melyet a külső irányító vagyonőrtől kap meg. Az áru átadásáig a külső parkolóban köteles várakozni. A Beléptető jegyen a következő információkat kell megadni: Bejelentkezés dátuma és időpontja Szállító cég, partner neve Gépkocsivezető neve, telefonszáma, fényképes igazolvány száma Gépjármű (vontató), pótkocsi rendszáma Beszállítani kívánt áru megnevezése, mennyisége EKÁER szám Továbbszállít-e, üres raklapok száma, kézi anyagmozgató eszközzel rendelkezik-e. A megadott információkat a gépkocsivezető aláírásával igazolja. Az áruátvétel meghatározza a beszállítók átvételhez való érkezésének sorrendjét. A Mercareon rendszerben történt foglalás esetén, a foglalás tényét (és a foglalt időpontot, ill. foglalási számot) jelezni kell a foglalási jeggyel vagy SMS-sel a teherportán bejelentkezéskor. Az időkapuban történő átvétel feltétele, hogy az igazolással történő bejelentkezés legalább az időkapu kezdetének időpontja előtt fél órával megtörténjen. Logisztikai kézikönyv v / 29 Kiadva:

11 A göngyöleg átadás-átvétel a göngyöleg raktárban dolgozó áruátvevő utasítása szerint történik. 3.3 Szállítólevelek, fuvarokmányok átvétele, kapura állítás A beszállítást végző gépkocsivezetőnek a kijelölt helyen kell jelentkeznie az áruátvételen. Itt kell leadnia a szállítólevele(ke)t, esetleg a fuvarokmányokat, menetlevelet, CMR-t. Elvárások az okmányokkal szemben: (áruátvevő ellenőrzi) valóban oda került-e beszállításra, ahova az címezve volt van-e érvényes rendelés a beszállított termékekre az áru feladója egyezik-e a rendelésben szereplővel szükség esetén megvannak-e a bor/sörkísérő, EKO, TKO okmányok jövedéki termékek szállítólevéllel történő beszállítás esetén, ha a szállítólevélen fel van tüntetve a raktár jövedéki száma, akkor annak helyességét is ellenőrizni kell zöldáru esetében megtalálható-e a beszállító nyilatkozata a növényvédő szerrel kapcsolatos élelmezésügyi várakozási idő betartásáról gomba beszállítása esetén termesztési nyilatkozat megléte Az okmányok ellenőrzését követően az áruátvevő tájékoztatja a beszállítót vagy annak képviselőjét (pl. gépkocsivezetőt) az áruátvétel feltételeiről és azzal kapcsolatos feladatairól: a beszállított áru lepakolása az áruátvételi területre homogén rakatok képzése termékenként, azon belül fogyaszthatósági időre vonatkozóan is (szétpakolás) rakaton az áru megfelelő rögzítése csereképtelen raklapok kezelése (lásd: Raklapok kezelése fejezet) esetleges visszáru elszállítása, mely a beszállító vagy annak képviselőjének a feladata Ezek után az áruátvevő kijelöli az áruátvételi kaput a gépkocsivezető számára. A kapura állást követően ellenőrzi a rámpa tisztaságát, a beszállító jármű megfelelősségét. Ezek után a sofőr elkezdheti a le- és szétpakolást. A beszállító jármű higiénés követelményeknek való megfeleléséről a szállító köteles gondoskodni. Az áruátvevő ellenőrzi, hogy: a beszállító jármű zárt rakterű, hűtést igénylő termékek esetén temperált legyen (az előírt hőmérsékletek a 2.3.-as pontban láthatóak) a raktér tiszta, idegen szagoktól és szennyeződésektől mentes legyen Az áruátvétel lezárásaként az átvevő ellenőrzi az azonosított és a bevételezett tételek egyezését, majd gondoskodik a csereképes rakodólap, illetve egyéb göngyölegek beszállítottal azonos minőségű és mennyiségű cseréjéről. (lásd: 4.4 fejezet) Logisztikai kézikönyv v / 29 Kiadva:

12 Az átvétel megtörténte, a szállítólevél aláírásával, áruátvételi és (csere estén) raklapcserét igazoló bélyegzővel történő lepecsételésével kerül igazolásra. A sofőr az áruátvételi területet tisztán és rendezett állapotban hagyhatja el. 3.4 Időkapus rendszer Mercareon Partnereinknek a beszállítás során lehetőséget biztosítunk időkapu foglalására, ezáltal megkönnyítve az áruátvétel folyamatát. Frissáru raktár-területünkre erre a célra fenntartott címeken (idokapuullo@spar.hu, illetve idokapu-bicske@spar.hu) történik a foglalás, mely után a lefixált időpont visszavonásig érvényes lesz, a beszállítások minden nap ugyanabban az időintervallumban történnek. A fenti címeken adhatják le az igényüket, majd a visszaigazolást követően, és a szállítói nyilatkozatot aláírva, regisztrálva lesz az időkapu. Száraz- és a mélyhűtött áru területünkön a fentitől eltérő módon, rendelésenként kell foglalni. Ez a folyamat egy online kezelőfelületen keresztül történik, melynek feltétele, hogy beszállító partnerünk szerződést kössön a Mercareon-nal. A rendszerben avizó szám alapján tudnak foglalni a még szabad időpontokra, adott szállítási nap reggel 6 óráig. Ennek során fel kell tüntetni értelemszerűen a beszállító nevét, partner kódját, a gépjármű rendszámát és a ténylegesen hozott rakatok mennyiséget. Fontos leszögezni, hogy itt nem az autón lévő raklapok számát kell megadni, hanem ami a gépjárműről lepakolva homogén rakatokra szortírozva létrejön. A teherportára való pontos érkezés alapkövetelmény, ugyanis az áruátvételi rend betartása érdekében elvárásunk, hogy a foglalt időpont előtt legalább 30 perccel megérkezzen a partner és bejelentkezzen. Az érvényesítéshez a sofőrnek rendelkezni kell a foglalási számmal (foglalási jegy formájában vagy SMS-ben). A megadott időablakoktól csak kivételes esetekben (útlezárás, baleset, rendkívüli időjárási körülmények) lehet eltérni, ilyenkor a beszállító kapcsolattartója a késés tényét, annak okát, a várható érkezés időpontját még az időablak kezdete előtt írásban, -ben köteles jelezni. A lekésett időkapu esetén a gépjárművet az érkezési sorrenden alapuló átvételben kezeljük. Egy időablakhoz egy gépjármű tartozik. Alapvetően egy időkapu egy szállítmányt takar, ez lehet több rendelés, de csak egy autó. A foglalásnál a szállítónak van lehetőség több rendelésre foglalni (multiple). Amennyiben a megrendelés több autóra fér csak fel, minden autóhoz külön szállítólevelet szükséges mellékelni. Mercareon magyar nyelvű ügyfélszolgálat: (új beszállító ezen az elérhetőségeken tud regisztrálni a rendszerbe) Tel: Fax: support.hu@mercareon.com Logisztikai kézikönyv v / 29 Kiadva:

13 3.5 Belső közlekedési rendszabályok A SPAR belső területeire a KRESZ szabályai érvényesek. Gépkocsival a raktár egész területén a megengedett legnagyobb sebesség 20 km/óra. A logisztikai központ területén kizárólag zárt rakterű gépkocsival szabad közlekedni, lenyitott emelőhátfallal balesetveszélyes és szigorúan tilos! A telephelyen egyirányú forgalmi rend van érvényben, a haladás iránya a Beléptető jegy hátoldalán megtalálható. Emelőhátfalat lenyitni fokozott figyelem mellett csak a kapura állás előtt, a kaputól számított 5 méteren belül szabad, az emelőhátfalat a rámpától távozva 5 méteren belül teljesen zárt állapotba kell helyezni. Teherportai kilépés során kizárólag a sorompó előtt megállva lehet a vezetőfülkét elhagyni, ha a teherportán kiléptetés folyik, akkor a felfestett várakozóhelyen kell várni. Meghibásodott, műszaki hibás árubeszállító járművön javítás a SPAR Logisztikai Központja területén nem történhet. Amennyiben a gépjármű belső területen robban le, a szállító köteles azonnal elszállíttatni az autót. Amennyiben ez 24 órán belül nem történik meg, vagy a lerobbant autó a közlekedést akadályozza, és szállító nem szállítja el azonnal, a SPAR elszállíttatja azt a szállító költségére. 3.6 További rendszabályok Gépjárművezetőknek a járművükből kiszállva zöld vagy sárga színű láthatósági mellényt kell viselniük, illetve a raktár épületébe való belépés csak zárt cipőben történhet. Az áru lerakodásáról a fuvarozó köteles gondoskodni. Belépés csak a gépkocsivezető részére engedélyezett. Rakodók, vagy partnercég képviselője csak a raktári vezetéstől kapott engedély után léphetnek a raktár területére. A fülkében tartózkodó utasok, családtagok a külső porta épületében várhatják meg áruátvétel végét. Károkozás esetén a Logisztikai Központ biztonsági szolgálata jegyzőkönyvet készít, és a SPAR Magyarország Ker. Kft. benyújtja kárigényét a fuvarozó felé. A SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft IFS Logisztika 2.1-es élelmiszerbiztonsági és minőségirányítási rendszert üzemeltet. Az ezzel kapcsolatos aktuális szabályok a teherportán kerülnek kifüggesztésre. Érintett területek: munkavégzés tilalma (fertőző betegségek, tudatmódosító szerek hatása) személyi higiénia hulladékkezelés. A belső szabályok megszegéséről minden esetben jegyzőkönyv készül. A Logisztikai Központ területén a dohányzás csak a kijelölt helyen engedélyezett! Logisztikai kézikönyv v / 29 Kiadva:

14 3.7 Áruátadásra vonatkozó főbb szabályok A Logisztikai központokban a SPAR belső szabályzatai, ill. a Logisztikai központ illetékes vezetőjének utasításai érvényesek, a beszállító alkalmazottaira és megbízottaira is. A Beszállító, ill. szállítmányozója köteles az áruk lerakodásához szükséges személyi és tárgyi feltételeket biztosítani (a lepakoláshoz szükséges emelőberendezést csak az arra jogosultak részére /érvényes könnyűgépkezelői jogosítvány/, és csak a rendelkezésünkre álló erőforrások mértékéig tudunk biztosítani). Az áruátvételhez minden esetben szükséges a szállítólevél, melyen feladóként a szállítópartner, címzettként a SPAR megfelelő logisztikai központját kell megjelölni. Beszállító a megrendelt árut kizárólag szabványos, sértetlen EUR, CHEP, EPAL vagy H1-es raklapon, biztonságos kötésben, max kg súlyban, max. 195 cm magasan (raklappal együtt) rakodva szállíthatja le és adhatja át a vevőnek, ellenkező esetben a vevő az áru átvételét megtagadhatja. A termék palettához történő rögzítéséről (pl. fóliázás, pántolás) a beszállító, vagy annak képviselője köteles gondoskodni. A terméknek biztonságosan, stabilan kell állnia a raklapon, szállítás közben nem billeghet, mozoghat külön a raklaptól. Amennyiben a beszállító sérült, hibás vagy egyutas raklapon szállít, köteles az árut a vevő által biztosított szabványos raklapra átrakodni és a nem megfelelő raklapokat azonnal visszaszállítani. Az átrakott áru raklapon történő, a fenti előírásoknak megfelelő rögzítéséről a beszállító köteles gondoskodni. A cikkek raklapra történő (cikkenkénti) szortírozása, valamint az áru mérlegre történő esetleges helyezése a beszállító feladata. Az árut kísérő rekeszekkel, ládákkal szemben támasztott követelmények: a rekesz szemmel láthatóan tiszta, mentes minden olyan szennyeződéstől, amely az adott termékhez nem kapcsolható a rekeszen az aktuális címkén kívül nem lehet további egyéb nem a termékhez kapcsolódó címke, függesztő, jelölő, stb. a rekeszek nem töröttek. Logisztikai kézikönyv v / 29 Kiadva:

15 3.8 A termékek rakatolására, gyűjtőcsomagolására vonatkozó további elvárások A csomagolás a Supply Chain rendkívül fontos eleme, melyet a folyamat valamennyi résztvevője azonos mértékben használ. Funkciója a tartalom megfelelő védelme, bemutatása, szállítása, tárolása, melyet az alábbi elvárásokon keresztül tudunk biztosítani: Az árukat védeni kell a sérülésektől, szennyeződésektől és az elmozdulástól, ezért feltétlenül szükséges a raklapok fóliázása. A fóliaborításnak a raklap aljáig kell érnie. A raklapokat úgy kell megképezni, hogy a termékek a rögzítő fólia eltávolítása után is megőrizzék stabilitásukat (kötésben kell elhelyezni.) A gyűjtőcsomagolásnak és az árut védenie kell a szállítás, tárolás, komissiózás és rakodás során az ellátási lánc különböző szakaszaiban fellépő mechanikus klimatikus kémiai mikrobiológiai biológiai eredetű károsodások ellen. Tárolásra alkalmas rakomány feltételei A raklap méretén belül merőleges oldalakkal bíró rakat. Szállítás, emelés, döntés alatt is stabil alaktartó rakat. Rakatmagasság maximum 195 cm-ben van meghatározva, egy raklap súlya maximum 1000 kg tömeg lehet. A raklap hibátlan, megfelelő teherbírású, szabványos legyen. Összefoglalva: a termék gyűjtőcsomagolásának és rakatolásának alkalmasnak kell lennie, a disztribúciós folyamat során felmerülő igénybevételre, különös tekintettel az egyedi termék fizikai védelmére, eltarthatóságára és forgalmazhatóságára, a rakatolhatóságra, a komissiózásra és a szállításra. Logisztikai kézikönyv v / 29 Kiadva:

16 3.9 Szárazáru CD3-as beszállításai A CD3 rendszerünkben a szállítópartnereinknek hetente a megadott időkapunak megfelelően kell beszállítaniuk a megrendelt áruk összességét pontosan annyit, amennyi megrendelésre került, a termékből maradék raktárkészlet nincs, minden termék a beszállítást követően komissiózásra és ütemterv alapján kiszállításra kerül az üzletek számára. Ezért nagyon fontos, hogy a szállítópartnereink az előzetesen leegyeztetett időkapura érkezzenek. A beszállító autójának az időkapu időpontja előtt legalább 15 perccel be kell jelentkeznie a teherportán. Amennyiben a szállítópartner a kiosztott időponthoz képest 15 percnél többet késik, az adott napra elveszti jogát az időkapus átvételre, az áru átvétele ilyen esetben az érkezési sorrend alapján történik. Az időkapuk kiosztásáról ebben az esetben a termékek beszerzőjével kell egyeztetni. Abban az esetben, ha egy szállító azonos szállítási napra normál és CD3-as megrendelést is kapott, és szeretné egyszerre leadni a két különböző típusú áruját, a normál megrendelés időkapuban történő átvételéhez időablakot kell foglalni a Mercareon rendszerben, a fix CD3-as időkapuval megegyező időpontra, vagy annak közvetlen közelébe. Ez természetesen nem kötelező, csak könnyítés, lehetőség van a normál árut a megrendelési napon a CD3 időponttól függetlenül is szállítani Visszáru elszállításra vonatkozó szabályok Az áru leadásához hasonlóan a beszállító partnernek, vagy annak képviselőjének a teherportán kell bejelentkeznie, jelezve, hogy visszárut fog elszállítani. Itt kap tájékoztatást a visszaszállítás részleteiről is. Az elszállított mennyiségről készült kézi szállítólevelet minden esetben le kell igazolnia az elszállítónak, ha ezt nem teszi meg (nincs aláírási joga), az áru nem kerülhet átadásra. Egy cégtől érkezhet több beszállítást végző autó is, így bár az áruátvétel jelzi, ha adott cégnek elszállítandó visszáruja van, a gépkocsivezetőnek előre kell tudnia a visszáruzásról. Logisztikai kézikönyv v / 29 Kiadva:

17 4 Göngyölegek kezelése Célunk, hogy a logisztikai raktárba, ill. a SPAR hálózatba az áruátvétel során csak jó minőségű, szabványoknak megfelelő, az áru megfelelő stabilitását és biztonságát biztosító göngyölegek kerüljenek be. 4.1 EUR és egyutas raklap főbb ismérvei Szabványos EUR raklap, 800x1200x140 Egyutasnak tekinthető az a raklap, amely szabványos méretű, de nem található rajta az EUR/EPAL jelzés. Ezért a típusért a beszállító nem kap cserét és a bevételezés is kizárható. 4.2 CHEP raklap Az áru beszállítása a központi raktárunkba és a hálózatba nem csak hagyományos EUR raklapon, hanem kék színű CHEP raklapon is történhet. A raklap ismertetőjele, a saroklábon található CHEP logó: Az ilyen típusú raklapok szigorú elszámolás alá tartoznak, ami azt jelenti, hogy a készletét az EUR raklaptól külön vezetjük a CHEP raklapot csak a CHEP cég képviselőjének adjuk ki más szállítónak csereraklapként semmilyen esetben sem adjuk vissza minden egyes CHEP raklapért az adott telephelyünk a felelős minden bevételezést, kiadást, nyilvántartást ugyanúgy hajtunk végre, mint bármely más mozgatási segédeszközzel a raklapok javítását a CHEP Magyarország Kft. végzi, ezért a sérült raklapokat is neki adjuk vissza. Logisztikai kézikönyv v / 29 Kiadva:

18 4.3 Raklap ellenőrzése az áruátvétel során Az áru mennyiségi és minőségi ellenőrzése során az áruátvevő a raklap minőségét is ellenőrzi. Az ellátási lánc során az EUR/EPAL raklapra kizárólag két minőségi fogalmat használunk: csereképes raklap (lásd: fent) cserére alkalmatlan raklap (lásd: alább) Ezen felül az áruátvétel során törekszünk arra, hogy a szállító ugyanolyan minőségű EUR/EPAL raklapot kapjon vissza csere raklapként, mint amilyenen az árut leszállította. Amennyiben megfelelő csere raklap nem áll rendelkezésre, és emiatt a csere nem bonyolítható le, a beérkező raklapot bevételezzük az árugazdálkodási rendszerbe. Cserére alkalmatlan raklap ismérvei (UIC 435-2) Nem vehető át, illetve nem cserélhető a raklap, ha egy deszka teljesen vagy részlegesen hiányzik, ferde, vagy törött talp vagy tetőperem-deszka úgy le van forgácsolódva, hogy a szegek vagy a csavarok láthatóak egy tuskó teljesen vagy részlegesen hiányzik, összetört vagy el van forgácsolódva, hogy a szögelés vagy csavarozás látható nincs vagy nem látható legalább egy azonosító jegy: EUR, EPAL, UIC vagy bérrendszerjelölés (pl. CHEP) a paletta mindkét hosszabbik oldalán az általános állapota annyira rossz, hogy a teherbíró képessége többé nem garantált vagy rakomány szennyeződhet, illetve sérülhet szemmel láthatóan más anyaggal szennyeződött, amely mind a raklapot mind az azon tárolt árut élelmiszerbiztonsági szempontból veszélyezteti, illetve arra tisztaság, íz, szag, állag tekintetében káros hatást gyakorol. Ha a felsorolt esetek egyike is fennáll, akkor a raklap nem kerülhet vissza a forgalomba. Logisztikai kézikönyv v / 29 Kiadva:

19 Eljárás cserére alkalmatlan raklap esetén Amennyiben a szállító cserére alkalmatlan raklapon szállít, köteles az árut a megrendelő által biztosított szabványos raklapra átpakolni és a cserére alkalmatlan raklapokat visszaszállítani. Az átrakott áru raklapon történő, előírásoknak megfelelő rögzítéséről a szállító köteles gondoskodni. Nem megfelelő minőségű göngyöleg nem cserélhető, ismérvei a következők: nem megfelelő típusú paletta, illetve láda hibás vagy törött göngyöleg a higiéniai előírásoknak nem felel meg az általános fizikai állapota annyira rossz, hogy nem bírja el az árut 4.4 Göngyöleg kiadásának folyamata a beszállító partnerek részére A kiadási kapunál a beazonosítás szállítólevél és beléptető jegy alapján történik. Az áruátvevő az áruval beszállított göngyölegmennyiségek alapján leegyezteti a gépjárművezetővel az elszállítandó göngyölegek fajtáját, mennyiségét. A kiadandó göngyöleget a targoncások a kiadási kapuk vonaláig szállítják, onnantól viszont a rakodást a gépjárművezető végzi. A beszállítottal azonos minőségű göngyöleg kerül visszaadásra. A kiadott mennyiségekről az áruátvevő 3 példányos szállítólevelet készít, melyből egy a beszállító partnernél marad. Ezek aláírásra kerülnek mind a gépjárművezető (aláírás, rendszám), mind az áruátvevő (aláírás, bélyegző) által, majd a raklapcserét igazoló bélyegzőt is megkapják. Logisztikai kézikönyv v / 29 Kiadva:

20 5 Az áru jelölésével kapcsolatos információk Jelenleg érvényben lévő jogszabályokban a termékre vonatkozó követelményeknek megfelelő kötelező vagy ajánlott feliratok megléte a végfelhasználói csomagoláson: termékmegnevezés gyártó vagy forgalmazó megnevezése, elérhetősége élelmiszerek esetében az összetétel felsorolása állati eredetű termékeknél az állategészségügyi jel megléte származási hely megléte, ahol előírás, illetve a fogyasztót megtévesztése fennállhat elektronikai termékek esetén CE jelölés (szükség szerint garanciajegy megléte) Gyűjtőcsomagoláson az alábbi adatokat kell feltüntetni: a gyűjtő EAN (GS1) kódját a gyűjtőben lévő termékek mennyiségét a termék pontos megnevezését a minőség megőrzési, ill. fogyaszthatósági időt a jogszabály által előírt módon a 178/2002 EK. rendelet szerinti nyomon követhetőséget biztosító gyártási tételazonosítót (sarzs) és/vagy minőség-megőrzési/fogyaszthatósági időt és különösen az EAN 128 (GS1) azonosítót 5.1 GS1 128 (EAN-128) A GS1-128 (korábban EAN-128) nemzetközileg szabványosított vonalkód, mely a nyomon követés egyik lehetséges eszköze. Terméktípusonként szállítóinknak az általuk használt nyomon követési adatot kell bekódolni gyűjtő GS1-128-as kódjaikba. Ezzel jelentősen javítható az áru kezelésének hatékonysága minden logisztikai folyamat során. A GS1-128-ba a cég- és termékazonosító (GTIN-14) szám mellett, annak kiegészítéseként az alábbi információkat kötelező feltüntetni, amelyek a termékazonosító számban nem közölhetők: termék fajtától függően: fogyaszthatósági idő AI (17) vagy minőség-megőrzési idő AI (15) vagy csomagolási dátum AI (13) gyártási tételszám AI (10) súlyra mért áru esetén a nettó névleges tömeg AI (310x), egalizált termékek esetén AI (37) lédig zöldség-gyümölcs termékek esetén a származási ország AI (422) 2 Az adattartalom azonosító (AI) 2 vagy több karakteres előtag, mely zárójelben megjelenik a közölt adat előtt. Ez határozza meg az utána következő adatot, mely rögzített vagy változó hosszúságú. 2 Bővebb tájékoztatást az érintett termékekről a zöldség-gyümölcs beszerzést tud adni. Logisztikai kézikönyv v / 29 Kiadva:

21 Magyarázat a feltüntetendő adattartalom azonosítókhoz: (17) fogyaszthatósági idő, (15) minőség-megőrzési idő A kódban: (17) jelentése: a termék fogyaszthatósági ideje Minden esetben 6 karakterben kell megadni: ééhhnn formátumban /Év, hónap, nap/. (10) Gyártási tételszám 20 karakterig szabadon választott karakterszámmal kifejezhető azonosító (sarzs szám, műszakszám stb.) (310X): (csak mérendő termékek esetében kell bekódolni) Azt a nettó, névleges mennyiséget fejezi ki tömegben, amelyet egy vevő normál körülmények között az adott csomagolásban a kiskereskedelemben megkap. Karakter típusa: numerikus Hossza: 6 karakter Értelmezése: kilogramm A nagyságrendet az X helyére írt szám, mint a 10 negatív kitevőjű hatványa fejez ki. Példa: 250 g-os nettó tömeg kifejezése. 250 g = 0,25 kg = 25 x10 - ² kg, tehát: (3102) Egyéb példák: (3103) = 2,512 kg (3101) = 0,5 kg Amennyiben a vonalkód olvashatóságát, minőségét nem rontja, a logisztika egységben található kereskedelmi egységek darabszáma is bekódolható egalizált termékek esetén AI (37). 1-8 karakterrel kifejezhető ki a darabszám, szabadon választva ezen intervallumon belül. Cikkazonosítás történhet: (AI01): Globális Kereskedelmi Áruazonosító Szám (GTIN). (AI02): Logisztikai egység tartalmának GTIN-je (raklapcímkéken feltüntetendő) Logisztikai kézikönyv v / 29 Kiadva:

22 Indikátor: A kereskedelmi egységek azonosítása lehetséges az GTIN-14 szám képzésével, amelyet az indikátor alkalmazásával kapunk meg. 1-8-ig lehet az indikátor értéke állandó tömegű termék (egalizált) esetében. 9-es az indikátor a változó tömegű, mennyiségű termékek esetében. EAN cégprefix: Az első két vagy három számjegy: országkód (nem azt jelenti, hogy az egység abban az országban készült, amelyben kódolták). Magyarország országkódja: 599 Cégazonosító szám 1-6 karakter hosszúságú. Termékszám 1-6 karakter hosszúságú. Sorszámozást alkalmaznak. A 14. szám az ellenőrző szám, amelyet a legtöbb szoftver magától generál. Előforduló problémák, amikor az EAN128 vonalkódok nem leolvashatóak: Beégett termo-fej miatt olvashatatlan vonalkódok Gyűrődött a vonalkód Nedves a kód Fénylik, csillog Nem sima felületre van felragasztva Sérült Rossz a nyomtatási minőség, pl. kevés a festék a nyomtatóban Túl sűrű a vonalkód Nincs megfelelő mennyiségű fehér sáv a vonalkód mellett Nincs megfelelő kontraszt a világos és sötét vonalak között. ( A vonalkód olvasók /szkennerek/ a fényvisszaverés mérésével dolgoznak, jelentős kontrasztnak kell lenni a sötét és világos vonalak között A szalámi-rudakon hosszába kell felragasztani a vonalkódot, keresztbe ragasztva nem leolvasható (Tengelyiránnyal párhuzamosan kell a kódokat felragasztani!) Egy rekeszen, ládán több termék vonalkódja fel van ragasztva. Kizárólag egy címke szerepelhet a göngyölegen! Ha már rendelkeznek GS1-128-as vonalkóddal, akkor minden újonnan belistázásra került, a SPAR logisztikai központjaiba beszállított termék vonalkódját ellenőrzés és rögzítés céljából el kell küldeni az EAN koordinátor részére, az áru beérkezését megelőző minimum 3 munkanappal. Logisztikai kézikönyv v / 29 Kiadva:

23 5.2 GS1-128-as kódok elhelyezésével és méretével kapcsolatos információk Modulméret: a legvékonyabb vonal (és köz) szélessége [mm] Maximális: 0,660 mm (200%) Optimális: 0,330 mm (100%- nagyítási tényező) Minimális: 0,264 mm (80%) Élektől való távolsága szabályozott (egyetlen éléhez sem lehet közelebb 8 mm-nél és távolabb 100 mmnél) Kerüljük az éleket! Legyen a címke középre rendezett! A nem középre rendezett címke információvesztést okoz! Logisztikai kézikönyv v / 29 Kiadva:

24 5.3 Rakatazonosító címkével kapcsolatos információk A SPAR igényt tart a rakatok GS1-128-as rakatazonosító címkével való jelölésére is. Adattartalom: SSCC 18-jegyű egyértelmű jelölése a rakatnak AI (00) gyűjtőcsomagolás GTIN száma AI (02)* minőség-megőrzési idő AI (15) vagy fogyaszthatósági idő AI (17) gyártási tételazonosító (sarzs) AI (10) gyűjtőcsomagolások száma a rakaton AI (37) mérendő termékek esetén a nettó súly AI (310X) * A GS1-128-as rakatazonosító címkén lévő kódnak a SPAR-ral történt megegyezésben szereplő gyűjtőcsomagolás kóddal meg kell egyeznie. Modulszélesség / vonalkód magasság: X-Modul: 0,495 1,016 mm Magasság írás nélkül: 32 mm Címke formátum (ajánlás): DIN A5 210 x 148 mm (magasság x szélesség) DIN A6 148 x 105 mm (magasság x szélesség) Példa: Logisztikai kézikönyv v / 29 Kiadva:

25 (02) Application Identifier (AI) a raklap kereskedelmi egységeinek GTIN kódjához A kereskedelmi egység GTIN kódja (10) Application Identifier (AI) a gyártási tételazonosítóhoz Gyártási tételazonosító (3100), (3101), (3102) vagy (3103)* Application Identifier (AI) a súlyhoz* * A raklapon lévő összes súly* (15) Application Identifier (AI) a minőségmegőrzési időhöz Minőség-megőrzési idő (00) Application Identifier (AI) az SSCC-hez SSCC kód (91) Application Identifier (AI) cégen belüli információra * Mérendő termékek esetén A rakatazonosító címke felhelyezésénél az alábbi kritériumokra kell figyelni: a földtől mérve mm magasságban* legalább 50 mm-re az élektől a rakat két oldalán kell elhelyezni. * Alacsony rakatoknál a szöveges rész a termékek tetejére hajtható úgy, hogy a vonalkódos rész a rakat oldalán maradjon, vízszintesen és olvasható módon. Logisztikai kézikönyv v / 29 Kiadva:

26 6 Elektronikus adatcsere A SPAR lehetőséget nyújt partnereinek elektronikus adatcserére. Ez magába foglalja az EDI megrendelést, az elektronikus szállítólevelet (DESADV), áruátvételi jelentést (RECADV) és az elektronikus számlázást is. A központi raktárakban különös hangsúlyt fektetünk az elektronikus szállítólevélre, amely lehetővé teszi az áruátvétel pontosabb tervezését és végrehajtását. Ennek eredménye a rövidebb várakozási idő az áruátvételkor. Partnereinknek ezért lehetőséget biztosítunk, hogy élhessenek az elektronikus szállítólevél előnyeivel, a jelenleg érvényes szabványnak megfelelően (hierarchikus DESADV, SSCC kóddal együtt). További információ a DESADV üzenetek előnyeiről, adattartalmáról, használatáról az alábbi elérhetőségeken kapható: Kerkai Gábor kerkai.gabor@spar.hu Logisztikai kézikönyv v / 29 Kiadva:

27 7 Elérhetőségek 7.1 Logisztikai központok címei 2060 Bicske, Spar út 0326/1. hrsz Üllő, Zsaróka út 3664/19. hrsz Központi telefonszám: / Raktári elérhetőségek Szárazáru átvétel Tel: / (Bicske) Tel: / (Üllő) Frissáru átvétel Tel: / (Bicske) Tel: / (Üllő) Zöldség-gyümölcs átvétel Tel: / (Bicske) Tel: / (Üllő) Baromfi átvétel Tel: / (Bicske) Tel: / (Üllő) Mélyhűtő átvétel EAN koordinátorok - Tel: / (Üllő) Szegedi Zsuzsanna Frissáru, zöldség-gyümölcs termékek Tel: / Szegedi.Zsuzsanna@spar.hu Csaba Péter Szárazáru, fagyasztott és baromfi termékek Tel: / Csaba.Peter@spar.hu Logisztikai kézikönyv v / 29 Kiadva:

28 7.3 Egyéb elérhetőségek Szárazáru, mélyhűtő időkapu - Mercareon Tel: +36-1/ Fax: / support.hu@mercareon.com mercareon@spar.hu Frissáru, zöldség-gyümölcs, baromfi időkapu idokapu-bicske@spar.hu (Bicske) idokapu-ullo@spar.hu (Üllő) Elektronikus szállítólevél Kerkai Gábor kerkai.gabor@spar.hu (Logisztika) Logisztikai kézikönyv v / 29 Kiadva:

29 8 Változáskövetés Verziószám Dátum Változás Belső verziók Első kiadás Dolly-val kapcsolatos elvárások pontosítása (2.7) Gyűjtő karton jelölési elvárás frissítése a minőség megőrzési / fogyaszthatósági idővel nem rendelkező termékek esetében (2.1) Új pont: Fagyasztott átvétel 2.5 Új pont: EKÁER (2.8) Dolly-val kapcsolatos elvárások pontosítása (2.9) Higiéniai és termékbiztonsági elvárások frissítése (3.7, 3.8, 4.3) Időkapus szabályok egyértelműsítése (3.4, 3.9) RECADV (6) Logisztikai kézikönyv v / 29 Kiadva:

Logisztikai kézikönyv beszállítók részére

Logisztikai kézikönyv beszállítók részére Logisztikai kézikönyv beszállítók részére Verzió: 6.9 Kiadva: 2016.12.16. Tartalom 1 Bevezetés... 3 2 Alapvető információk... 3 2.1 Általános követelmények... 3 2.2 Áruátvételi időpontok, alapelvek...

Részletesebben

Logisztikai kézikönyv beszállítók részére

Logisztikai kézikönyv beszállítók részére Logisztikai kézikönyv beszállítók részére Verzió: 7.1 Kiadva: 2019.01.11 Tartalom 1 Bevezetés... 3 2 Alapvető információk... 3 2.1 Általános követelmények... 3 2.2 Áruátvételi időpontok, alapelvek... 4

Részletesebben

ÁRUBESZERZÉS. Készítette: Munkácsi Adrienn

ÁRUBESZERZÉS. Készítette: Munkácsi Adrienn ÁRUBESZERZÉS Készítette: Munkácsi Adrienn BESZERZÉS HELYE, SZEREPE AZ ÁRUFORGALOMBAN Áruforgalmi folyamat: áruk beszerzése áruátvételkészletezésáruk eladása A kereskedelmi vállalkozások alaptevékenysége

Részletesebben

2004.10.28. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 325/17. A BIZOTTSÁG 1862/2004/EK RENDELETE (2004. október 26.)

2004.10.28. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 325/17. A BIZOTTSÁG 1862/2004/EK RENDELETE (2004. október 26.) 2004.10.28. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 325/17 A BIZOTTSÁG 1862/2004/EK RENDELETE (2004. október 26.) a görögdinnye forgalmazási előírásainak megállapításáról AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA, tekintettel

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus /2001 számú előírás Zöldbab. Standard for beans

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus /2001 számú előírás Zöldbab. Standard for beans MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 1-4-912/2001 számú előírás Zöldbab Standard for beans Ezen előírás a Bizottság 912/2001/EK rendeletének átvételével készült. This Regulation is equivalent

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus /2001 számú előírás Póréhagyma. Standard for leeks

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus /2001 számú előírás Póréhagyma. Standard for leeks MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 1-4-2396/2001 számú előírás Póréhagyma Standard for leeks Ezen előírás a Bizottság 2396/2001/EK rendeletének átvételével készült. This Regulation is

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus /2001 számú előírás. Sárgadinnye. Standards for melons

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus /2001 számú előírás. Sárgadinnye. Standards for melons MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 1-4-1615/2001 számú előírás Sárgadinnye Standards for melons Ezen előírás a Bizottsága 1615/2001/EK rendeletének átvételével készült. This Regulation

Részletesebben

Vonalkódot a termékre! A GTIN, a vonalkódok elméleti és fizikai előállítása, a GS1-128 és a GS1 DataBar. Krázli Zoltán vezető szakértő

Vonalkódot a termékre! A GTIN, a vonalkódok elméleti és fizikai előállítása, a GS1-128 és a GS1 DataBar. Krázli Zoltán vezető szakértő Vonalkódot a termékre! A GTIN, a vonalkódok elméleti és fizikai előállítása, a GS-8 és a GS DataBar Krázli Zoltán vezető szakértő Tartalom A GTIN és kiadásának szabályai Változó mennyiségű termékek azonosítása

Részletesebben

2004.9.25. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 300/5

2004.9.25. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 300/5 2004.9.25. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 300/5 A BIZOTTSÁG 1673/2004/EK RENDELETE (2004. szeptember 24.) a kivire alkalmazandó forgalmazási előírás megállapításáról AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA,

Részletesebben

DEBRECENI EGYETEM VESZÉLYES ÁRUK

DEBRECENI EGYETEM VESZÉLYES ÁRUK DEBRECENI EGYETEM VESZÉLYES ÁRUK és VESZÉLYES HULLADÉKOK SZÁLLÍTÁSA - Képzés a 2013-as ADR 1.3 fejezete szerint - Bertli Dávid veszélyes áru szállítási biztonsági tanácsadó ADR Profess Tel.: +36 (20) 9830-388

Részletesebben

Irányelv Termékbeszerzés és -jelölés

Irányelv Termékbeszerzés és -jelölés Mozgás a tökéletesség jegyében Királykategória a lég-, szabályozás- és meghajtástechnikában Irányelv Termékbeszerzés és -jelölés A ZIEHL-ABEGG Kft. minden partnerére érvényes Tartalom 1. Alkalmazási terület

Részletesebben

VBKTO logisztikai modell bemutatása

VBKTO logisztikai modell bemutatása VBKTO logisztikai modell bemutatása Logisztikai rendszerek információs technológiája: Szakmai nyílt nap Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kar 2007. június 6. Tartalom Vagyontárgy nyilvántartó központ

Részletesebben

Kedves Partnerünk! BEVEZETÉS/ELŐSZÓ

Kedves Partnerünk! BEVEZETÉS/ELŐSZÓ Göngyölegkatalógus BEVEZETÉS/ELŐSZÓ Kedves Partnerünk! 2 Knorr-Bremse Csoport a technológia A piacvezetőjeként több mint egy évszázada folyamatos fejlődést mutat fel az ágazatban a gyártás, a fejlesztés

Részletesebben

PÖRGESSÜK FEL A LOGISZTIKAI FOLYAMATOKAT! - Áruátvétel professzionálisan

PÖRGESSÜK FEL A LOGISZTIKAI FOLYAMATOKAT! - Áruátvétel professzionálisan PÖRGESSÜK FEL A LOGISZTIKAI FOLYAMATOKAT! - Áruátvétel professzionálisan Krázli Zoltán - vezető szakértő IBCS Nyílt nap - 2014. szeptember 17. Tartalom I. Miért van szükség szabványokra? II. A GS1 szabványrendszerről

Részletesebben

36/2014. (XII. 17.) FM rendelet. az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról

36/2014. (XII. 17.) FM rendelet. az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról 36/2014. (XII. 17.) FM rendelet az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 76. (2) bekezdés 26. pontjában, a 13. tekintetében

Részletesebben

1. Fizetési feltételek

1. Fizetési feltételek Fizetés, szállítás, garancia 1. Fizetési feltételek 1.1. Általános tudnivalók A Fejlesztő Játékok Webáruházban a minimális rendelési érték: 5000 Ft. Amennyiben a kosárba tett termék(ek) ára eléri vagy

Részletesebben

T Á J É K O Z T A T Ó a kiállítók és a kiállítás-kivitelezők részére. 2013. április 4. és 2013. április 17. között

T Á J É K O Z T A T Ó a kiállítók és a kiállítás-kivitelezők részére. 2013. április 4. és 2013. április 17. között T Á J É K O Z T A T Ó a kiállítók és a kiállítás-kivitelezők részére Construma, Hungarotherm, OtthonDesign és Urbicon kiállítások során alkalmazott behajtási- és parkolási rendről 2013. április 4. és 2013.

Részletesebben

Hungary. Vonalkódot 10 lépésben! KIVONAT.

Hungary. Vonalkódot 10 lépésben! KIVONAT. Hungary Vonalkódot 10 lépésben! KIVONAT www.gs1hu.org Vonalkódot 10 lépésben! A GS1 szabványok napjaink legfontosabb alkalmazási területe a vonalkódos azonosítás több mint 100 országban, a világ minden

Részletesebben

Versenyeztetési eljárás. Ajánlati felhívás. Eljárás száma: V-008/1-VJSZ/2012 Eljárás címe:

Versenyeztetési eljárás. Ajánlati felhívás. Eljárás száma: V-008/1-VJSZ/2012 Eljárás címe: Versenyeztetési eljárás Ajánlati felhívás Eljárás száma: V-008/1-VJSZ/2012 Eljárás címe: Ipari csuklós villamos járművek forgóváz alkatészeinek szállítása módosított felhívás Budapest, 2012. november 8.

Részletesebben

Az automatikus azonosítás és az elektronikus kereskedelem szerepe a logisztikai folyamatok optimalizálásában

Az automatikus azonosítás és az elektronikus kereskedelem szerepe a logisztikai folyamatok optimalizálásában Az automatikus azonosítás és az elektronikus kereskedelem szerepe a logisztikai folyamatok optimalizálásában A logisztika feladata A logisztika az ellátási lánc teljes hosszában biztosítja az optimális

Részletesebben

EKÁER Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer

EKÁER Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer EKÁER Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer Közúti szállítási tevékenység 2015. január 1-jétől csak EKÁER szám birtokában végezhető. A belföldön (nem végső fogyasztónak) történő első adóköteles

Részletesebben

HTCP Rendszer Hexa-Com Kft.

HTCP Rendszer Hexa-Com Kft. HTCP Rendszer Hexa-Com Kft. 2 Köszöntöm Önöket! Engedjék meg, hogy a következőkben bemutassuk a HTCP-rendszert. A HTPC a Help to Tax Certificate Point angol kifejezés rövidítése, amely a gyakorlatban annyit

Részletesebben

Általános szállítási feltételeink szerszámainkra vonatkozóan

Általános szállítási feltételeink szerszámainkra vonatkozóan Általános szállítási feltételeink szerszámainkra vonatkozóan Rendelését várjuk: web áruházunkban, személyesen telephelyünkön (2092 Budakeszi, Budaörsi út 11.), e- mailen (ertekesites@ballun.hu), faxon

Részletesebben

Motoralkatrészek beszerzése Karsan gyártmányú autóbuszokhoz (BKV Zrt. T-414/17) MŰSZAKI LEÍRÁS 2018.

Motoralkatrészek beszerzése Karsan gyártmányú autóbuszokhoz (BKV Zrt. T-414/17) MŰSZAKI LEÍRÁS 2018. Motoralkatrészek beszerzése Karsan gyártmányú autóbuszokhoz (BKV Zrt. T-414/17) MŰSZAKI LEÍRÁS 2018. MŰSZAKI LEÍRÁS 1. Műszaki követelmények A mellékletben az egyes tételeknél megadott gyártmányjelölések

Részletesebben

A falazóelemek megfelelőség-igazolása, a CE jel használata, műszaki követelményeinek európai szabályozása

A falazóelemek megfelelőség-igazolása, a CE jel használata, műszaki követelményeinek európai szabályozása A falazóelemek megfelelőség-igazolása, a CE jel használata, műszaki követelményeinek európai szabályozása Falazóelemek Törökné Horváth Éva tudományos osztályvezető ÉMI Kht. Mechanikai Tudományos Osztály

Részletesebben

1. Melléklet Kiegészítő Szolgáltatások

1. Melléklet Kiegészítő Szolgáltatások 1. Melléklet Kiegészítő Szolgáltatások 1. A Szállítmányozó a A Szállítmányozó Díjszabása elnevezésű, 3. számú Mellékletben megszabott díjak ellenében a következő Kiegészítő Szolgáltatásokat nyújtja a Szállítmányozási

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus /2002 számú előírás. Termesztett csiperkegomba. Standard for cultivated mushrooms

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus /2002 számú előírás. Termesztett csiperkegomba. Standard for cultivated mushrooms MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 1-4-982/2002 számú előírás Termesztett csiperkegomba Standard for cultivated mushrooms Ezen előírás a Bizottság 982/2002/EK rendeletének átvételével

Részletesebben

A BIZOTTSÁG 574/2014/EU FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE

A BIZOTTSÁG 574/2014/EU FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE 2014.5.28. L 159/41 RENDELETEK A BIZOTTSÁG 574/2014/EU FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE (2014. február 21.) a 305/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet III. mellékletének az építési termékekre

Részletesebben

Rakományrögzítési irányelvek

Rakományrögzítési irányelvek A rakományrögzítés alapszabályai 1. Mindig a megfelelő járművet kell használni. 2. A megengedett összsúlyt és a megengedett tengelyterhelést nem szabad túllépni, a minimális tengelyterheléstől pedig nem

Részletesebben

Regisztráció előtt tájékozódjon körültekintően a megrendelés és a vásárlás feltételeiről!

Regisztráció előtt tájékozódjon körültekintően a megrendelés és a vásárlás feltételeiről! Regisztráció előtt tájékozódjon körültekintően a megrendelés és a vásárlás feltételeiről! A 4CARS.hu webshop oldalain egyéni vásárlók, fogyasztók is vásárolhatnak. Viszonteladók részére természetesen jelentős

Részletesebben

Az üzemanyag vételezés szabályai

Az üzemanyag vételezés szabályai Az üzemanyag vételezés szabályai Fenti témakör az Országos Mentőszolgálat(továbbiakban :OMSz)-nál 2006-ban lett kidolgozva Minőségügyi Kézikönyv-ben Az Országos Mentőszolgálat üzemanyag ellátási,üzemanyagkártya-kezelési,valamint

Részletesebben

2. számú melléklet a 98/2001. (VI. 15.) Korm. rendelethez. Szabályzat a veszélyes hulladékok belföldi szállításáról

2. számú melléklet a 98/2001. (VI. 15.) Korm. rendelethez. Szabályzat a veszélyes hulladékok belföldi szállításáról 2 számú melléklet a 98/2001 (VI 15) Korm rendelethez Szabályzat a veszélyes hulladékok belföldi szállításáról 1 Általános előírások 11 Az ország területén történő hulladékmozgások követésére a veszélyeshulladék-forgalomban

Részletesebben

- Termékek közúti fuvarozásának bejelentése

- Termékek közúti fuvarozásának bejelentése Tájékoztató EKÁER-rendszer - Termékek közúti fuvarozásának bejelentése Tájékoztató aktualizálva: 2015.01.22. 2015. január 1-jén elindul az Elektronikus Közúti Árumozgásokat Ellenőrző Rendszer (EKAER).

Részletesebben

Felhívás! A sikeres vizsgáról a Nemzeti Közlekedési Hatóság igazolást ad ki. Az igazolás visszavonásig érvényes.

Felhívás! A sikeres vizsgáról a Nemzeti Közlekedési Hatóság igazolást ad ki. Az igazolás visszavonásig érvényes. Felhívás! A hatóság felhívja a mezőgazdasági vegyszerek és üzemanyagok mezőgazdasági vontatóval vagy lassú járművel vontatott pótkocsival történő közúti szállítását végzők figyelmét a rájuk vonatkozó veszélyes

Részletesebben

Működési és eljárási szabályzat. 1. sz. melléklet: Folyamatábra

Működési és eljárási szabályzat. 1. sz. melléklet: Folyamatábra Oldal: 1 / 5 1. A szabályzat célja Jelen működési és eljárási szabályzat célja a megfelelőségértékelési tevékenység szabályozása a kijelölt területen. 2. Alkalmazási terület ÉMI-TÜV SÜD Kft. kijelölt területe.

Részletesebben

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1100/2008/EK RENDELETE. (2008. október 22.)

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1100/2008/EK RENDELETE. (2008. október 22.) 2008.11.14. HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 304/63 AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1100/2008/EK RENDELETE (2008. október 22.) a tagállamok határain a közúti és belvízi közlekedés terén végzett ellenőrzések

Részletesebben

CNC vezérlésű karusszel eszterga beszerzése

CNC vezérlésű karusszel eszterga beszerzése Versenyeztetési eljárás Ajánlati felhívás Eljárás száma: V-001/1-VJSZ/2014 Eljárás címe: CNC vezérlésű karusszel eszterga beszerzése Budapest, 2014. február 26. AJÁNLATI FELHÍVÁS Ajánlatkérő neve: BKV

Részletesebben

Jelölések JELÖLÉSEK.

Jelölések JELÖLÉSEK. JELÖLÉSEK 1 3.4. Küldeménydarabra Egyesítő csomagolásra álló helyzetet jelölő nyilak A feladó a szállítónak a korlátozott mennyiség összegzett bruttó tömegét /kivéve kombinált, tengeri szállítás/ meg kell

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK BERÉNY TÉGLA TÉGLAIPARI KFT

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK BERÉNY TÉGLA TÉGLAIPARI KFT ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK BERÉNY TÉGLA TÉGLAIPARI KFT ELFOGADVA: 2017. szeptember 12. UTOLSÓ MÓDOSÍTÁS: HATÁLYOS: 2017. szeptember.12. 1 Tartalom 1. Általános adatok, elérhetőség... 3 1.1. Vállalkozás

Részletesebben

Osztástól az elszámolásig. Kiosztási Elszámolási adminisztráció, címkézés

Osztástól az elszámolásig. Kiosztási Elszámolási adminisztráció, címkézés Osztástól az elszámolásig Kiosztási Elszámolási adminisztráció, címkézés Miért fontos a pontos elszámolás? Az Élelmiszerbank Egyesület működésének egyik alappillére a pontos elszámolás. Ennek segítségével:

Részletesebben

BIZTONSÁGI TANÁCSADÓ KÉPZÉS SPECIÁLIS ISMERETEK KÖZÚTI ALÁGAZAT VESZÉLYES ÁRU GYAKORLÓTESZT

BIZTONSÁGI TANÁCSADÓ KÉPZÉS SPECIÁLIS ISMERETEK KÖZÚTI ALÁGAZAT VESZÉLYES ÁRU GYAKORLÓTESZT BIZTONSÁGI TANÁCSADÓ KÉPZÉS SPECIÁLIS ISMERETEK KÖZÚTI ALÁGAZAT VESZÉLYES ÁRU GYAKORLÓTESZT BUDAPEST 2017. Név: Születési hely: Anyja leánykori neve: Születési idő: Vizsga helye: Vizsga időpontja: Vizsgázó

Részletesebben

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység Részszakképesítés száma, megnevezése: 31 341 04 Raktáros Vizsgafeladat megnevezése: Raktározási feladatok

Részletesebben

19. melléklet a 44/2015. (XI. 2.) MvM rendelethez

19. melléklet a 44/2015. (XI. 2.) MvM rendelethez KÖZBESZERZÉSI ADATBÁZIS 19. melléklet a 44/2015. (XI. 2.) MvM rendelethez Összefoglaló tájékoztatás A Kbt. 113. (1) bekezdés szerinti eljárások esetében. Az érdekelt gazdasági szereplőknek tájékoztatniuk

Részletesebben

Beszerzési és elosztási logisztika. Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV

Beszerzési és elosztási logisztika. Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV Beszerzési és elosztási logisztika Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV 3. Előadás A beszerzési logisztikai folyamat Design tervezés Szükséglet meghatározás Termelés tervezés Beszerzés

Részletesebben

ADR 1.3 alap- és ismeretfelújító képzés

ADR 1.3 alap- és ismeretfelújító képzés 2 0 1 7. 0 2. 0 3. ÁLTALÁNOS VESZÉLYES ÁRU ELŐÍRÁSOK (ADR) MEGJELENÉSE A GAZDABOLTOK MŰKÖDÉSI ELŐÍRÁSAIBAN ADR 1.3 alap- és ismeretfelújító képzés 2 0 1 7. 0 2. 0 3. ADR 2017 Veszélyes Áruk Nemzetközi

Részletesebben

Magyar joganyagok - 3/2010. (VII. 5.) VM rendelet - az élelmiszer-előállítással és -for 2. oldal fogalmait is alkalmazni kell. 3. (1)1 A megyei kormán

Magyar joganyagok - 3/2010. (VII. 5.) VM rendelet - az élelmiszer-előállítással és -for 2. oldal fogalmait is alkalmazni kell. 3. (1)1 A megyei kormán Magyar joganyagok - 3/2010. (VII. 5.) VM rendelet - az élelmiszer-előállítással és -for 1. oldal 3/2010. (VII. 5.) VM rendelet az élelmiszer-előállítással és -forgalmazással kapcsolatos adatszolgáltatásról

Részletesebben

SZÁLLÍTÁSI SZERZŐDÉS (kenyér, pékáru)

SZÁLLÍTÁSI SZERZŐDÉS (kenyér, pékáru) SZÁLLÍTÁSI SZERZŐDÉS (kenyér, pékáru) E szerződés létrejött egyrészről a Vác Város Önkormányzat Bölcsődék és Fogyatékosok Intézménye (a továbbiakban: Megrendelő, cím: 2600 Vác, Kölcsey u. 4, adószám: 15566843-2-13,

Részletesebben

Könyvtárellátó Nonprofit Kft. KIADÓI RENDSZER

Könyvtárellátó Nonprofit Kft. KIADÓI RENDSZER Felhasználói Kézikönyv Könyvtárellátó Nonprofit Kft. KIADÓI RENDSZER 1. Belépés A rendszer indulásakor egy ideiglenes jelszót kapott emailben. Az ennek segítségével történt bejelentkezés után tudja jelszavát

Részletesebben

1. Szállítási feltételek

1. Szállítási feltételek 1. Szállítási feltételek A www.rs-shop.hu-n keresztül megrendelt termékeket a Vásárló címére, telephelyére futárszolgálat segítségével juttatjuk el (ennek a Bruttó ára 2.100.- Ft). Cégünk kereskedelmi

Részletesebben

VISSZAKÜLDÉSI POLITIKA

VISSZAKÜLDÉSI POLITIKA VISSZAKÜLDÉSI POLITIKA 1. A politikával kapcsolatos célok és általános nyilatkozat 1.1. Az Ecolab számára minden ügyfele fontos, ezért elkötelezettségünket a termékminőség és a kiemelkedő szolgáltatás

Részletesebben

Magyarország. Lidl Magyarország Kereskedelmi Bt. H-1037 Budapest, Rádl árok 6. Tisztelt Partnerünk!

Magyarország. Lidl Magyarország Kereskedelmi Bt. H-1037 Budapest, Rádl árok 6. Tisztelt Partnerünk! Magyarország Lidl Magyarország Kereskedelmi Bt. H-1037 Budapest, Rádl árok 6. Tisztelt Partnerünk! A szállítóleveleken szereplő információk felismerhetősége és teljessége a 178/2002 EK rendeletben előírt

Részletesebben

SZÁLLÍTÁSI SZERZŐDÉS (tej, tejtermék)

SZÁLLÍTÁSI SZERZŐDÉS (tej, tejtermék) SZÁLLÍTÁSI SZERZŐDÉS (tej, tejtermék) E szerződés létrejött egyrészről a Vác Város Önkormányzat Bölcsődék és Fogyatékosok Intézménye (a továbbiakban: Megrendelő, cím: 2600 Vác, Kölcsey u. 4, adószám: 15566843-2-13,

Részletesebben

Skoda Solaris Trollino 12 típusú trolibusz járművillamossági alkatrészek beszerzése (BKV Zrt. T-415/17.)

Skoda Solaris Trollino 12 típusú trolibusz járművillamossági alkatrészek beszerzése (BKV Zrt. T-415/17.) Skoda Solaris Trollino 12 típusú trolibusz járművillamossági alkatrészek beszerzése () MŰSZAKI LEÍRÁS 2018. MŰSZAKI LEÍRÁS 1. Műszaki követelmények A mellékletben az egyes tételeknél megadott gyártmány

Részletesebben

Főbb EKAER tudnivalók. 2014. december 19.

Főbb EKAER tudnivalók. 2014. december 19. Főbb EKAER tudnivalók 2014. december 19. Kire vonatkozik a bejelentési kötelezettség? A bejelentési kötelezettség minden egyes útdíj köteles gépjárművel (3,5 t feletti össztömegű gépjármű) végzett közúti

Részletesebben

INFOR ERP Ln 6.1 Baan IV vonalkódos megoldások

INFOR ERP Ln 6.1 Baan IV vonalkódos megoldások INFOR ERP Ln 6.1 Baan IV vonalkódos megoldások 2009.november 4. Vagányi Ferenc ferenc.vaganyi@snt.hu www.snt.hu 1 Vonalkód jellemzők Vonalkódok jellemzői, vonalkódos szabványok A vonalkódok lehetnek egy-,

Részletesebben

HÁZHOZ MENŐ LOMTALANÍTÁS VECSÉSEN. Részletes tájékoztató 2017.

HÁZHOZ MENŐ LOMTALANÍTÁS VECSÉSEN. Részletes tájékoztató 2017. HÁZHOZ MENŐ LOMTALANÍTÁS VECSÉSEN Részletes tájékoztató 2017. Vecsés Város Önkormányzata és a Vecsési Városgondnok Nonprofit Kft. örömmel tájékoztatja a kedves lakosságot, hogy 2017 tavaszától Vecsésen

Részletesebben

3.2 FEJEZET A VESZÉLYES ÁRUK FELSOROLÁSA

3.2 FEJEZET A VESZÉLYES ÁRUK FELSOROLÁSA 3.2 FEJEZET A VESZÉLYES ÁRUK FELSOROLÁSA 3.2.1 Az A táblázat (A veszélyes áruk UN szám szerinti felsorolása) magyarázata Az A táblázat egy-egy sora általában valamely konkrét UN szám alá tartozó összes

Részletesebben

Versenyeztetési eljárás. Ajánlati felhívás. Eljárás száma: V-015/1-VJSZ/2012 Eljárás címe: Különböző típusú gömbcsuklók beszerzése

Versenyeztetési eljárás. Ajánlati felhívás. Eljárás száma: V-015/1-VJSZ/2012 Eljárás címe: Különböző típusú gömbcsuklók beszerzése Versenyeztetési eljárás Ajánlati felhívás Eljárás száma: V-015/1-VJSZ/2012 Eljárás címe: Különböző típusú gömbcsuklók beszerzése Budapest, 2012. november 14. AJÁNLATI FELHÍVÁS Ajánlatkérő neve: BKV Vasúti

Részletesebben

Képzési anyag a tehergépjárművek beléptetéséhez

Képzési anyag a tehergépjárművek beléptetéséhez Képzési anyag a tehergépjárművek beléptetéséhez A telephelyre beléptetett gépjárműveket a belépési jogosultság előzetes ellenőrzése után- az AEO szabályai szerint az ún. 7 lépésből álló átvizsgálási eljárásnak

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre i napló a 20 /20. tanévre Eladó szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 341 01 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai és értékelése Tanuló

Részletesebben

Fizetési feltételek Szállító Szállító Megrendelő A kapcsolattartók megnevezése:

Fizetési feltételek Szállító Szállító Megrendelő A kapcsolattartók megnevezése: 4./ Fizetési feltételek: A Szállító által adott árajánlat alapján a szerződő felek a melléklet szerinti árakban állapodnak meg. Az árak tartalmazzák a Szállító összes költségét és díját, a Bajai Szent

Részletesebben

Logisztika A. 2. témakör

Logisztika A. 2. témakör Logisztika A tantárgy 2. témakör Beszerzési-, termelési-, elosztási-, újrahasznosítási logisztika feladata MISKOLCI EGYETEM Anyagmozgatási és Logisztikai Tanszék Beszerzési logisztika Beszállító Vevõ Áruátvétel

Részletesebben

Az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer. dr. Lambertus József

Az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer. dr. Lambertus József Az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer dr. Lambertus József Miről lesz szó? Az EKAER bevezetésének célja Az EKAER főbb szabályai Gyakori kérdések, problémák Az ellenőrzés gyakorlata Kötelezettségek

Részletesebben

Főbb EKAER tudnivalók. 2015. március 1.

Főbb EKAER tudnivalók. 2015. március 1. Főbb EKAER tudnivalók 2015. március 1. Kire vonatkozik a bejelentési kötelezettség? A bejelentési kötelezettség minden egyes útdíj köteles gépjárművel (3,5 t feletti össztömegű gépjármű) végzett közúti

Részletesebben

az energiával kapcsolatos termékek energia- és egyéb erőforrás-fogyasztásának címkézéssel

az energiával kapcsolatos termékek energia- és egyéb erőforrás-fogyasztásának címkézéssel Megjelent az energiával kapcsolatos termékek kötelező címkézésére vonatkozó kormányrendelet, mely alapján energiával kapcsolatos termék akkor hozható forgalomba vagy helyezhető üzembe, ha megfelel az adott

Részletesebben

23 BM ORSZÁGOS KATASZTRÓFAVÉDELMI FŐIGAZGATÓSÁG Módszertani Útmutató veszélyes áruk közúti szállításának ellenőrzéséhez

23 BM ORSZÁGOS KATASZTRÓFAVÉDELMI FŐIGAZGATÓSÁG Módszertani Útmutató veszélyes áruk közúti szállításának ellenőrzéséhez 23 2. SZÁLLÍTÓLEVÉL 3. FUVARLEVÉL 24 4, HIBÁS MENETLEVÉL 25 4, SZ KÍSÉRŐJEGY (VESZÉLYES HULLADÉKOKHOZ) 26 Ellenőrzési jegyzék - 14. pont 14. Írásbeli utasítás(ok) megvizsgálva szabálytalan tárgytalan ADR

Részletesebben

IV/5. sz. melléklet: Beszerzési, logisztikai funkcionális specifikáció

IV/5. sz. melléklet: Beszerzési, logisztikai funkcionális specifikáció IV/5. sz. melléklet: Beszerzési, logisztikai funkcionális specifikáció 1. A követelménylista céljáról Jelen követelménylista (mint a GOP 2.2. 1 / KMOP 1.2.5 pályázati útmutató melléklete) meghatározza

Részletesebben

A szabványos minőségi rendszer elemei. Termelési folyamatok

A szabványos minőségi rendszer elemei. Termelési folyamatok 10. A szabványos minőségi rendszer elemei. Termelési folyamatok 10.1 Beszerzés (ISO 9001, 4.6.) A termelési folyamatok közül a szabvány elsőként a beszerzést szabályozza. Az előírások a beszállító értékelésével,

Részletesebben

Logisztikai Csapatbajnokság esettanulmány leírás

Logisztikai Csapatbajnokság esettanulmány leírás Logisztikai Csapatbajnokság esettanulmány leírás Háttérinformáció: A gyártó az autóipar egyik vezető Tier 1 es beszállítója, mely globálisan végzi tevékenységét és a világ összes jelentős autógyártó cégének

Részletesebben

Szabványi előírások. Folyamatos ellenőrzés

Szabványi előírások. Folyamatos ellenőrzés Szabványi előírások A MÁV-REC Kft. több mint tíz éve segíti az EUR rakodólapot felhasználó partnereit abban, hogy hozzájuk a jogszabályban meghatározott, kiváló minőségű rakodólapok kerüljenek. A MÁV-REC

Részletesebben

Szállítási rendszerek. Áruszállítás

Szállítási rendszerek. Áruszállítás Szállítási rendszerek Áruszállítás Áruszállítási rendszerek jellemzése 1)Az áruszállítási rendszerek feladatai 1)Általános megfogalmazásban: anyagok, áruk, termékek helyváltoztatása az értékteremtő lánc

Részletesebben

ÚJFEHÉRTÓ TELEPÜLÉSI ÁLLATI MELLÉKTERMÉK GYŰJTŐHELY MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 4244 ÚJFEHÉRTÓ KÜLTERÜLET 0551/85 HRSZ.

ÚJFEHÉRTÓ TELEPÜLÉSI ÁLLATI MELLÉKTERMÉK GYŰJTŐHELY MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 4244 ÚJFEHÉRTÓ KÜLTERÜLET 0551/85 HRSZ. ÚJFEHÉRTÓ TELEPÜLÉSI ÁLLATI MELLÉKTERMÉK GYŰJTŐHELY MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 4244 ÚJFEHÉRTÓ KÜLTERÜLET 0551/85 HRSZ. Újfehértó Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a nem emberi fogyasztásra szánt állati

Részletesebben

EKÁER workshop. trans-o-flex Hungary Kft. Budapest, 2015 január 7. Kis László. logisztikai igazgató

EKÁER workshop. trans-o-flex Hungary Kft. Budapest, 2015 január 7. Kis László. logisztikai igazgató EKÁER workshop trans-o-flex Hungary Kft. Budapest, 2015 január 7. Kis László logisztikai igazgató 1 TARTALOM Az EKÁER rendszerről általánosságban Jogszabályi háttér Az EKÁER szám igénylésével kapcsolatos

Részletesebben

SZÁLLÍTÁSI SZERZŐDÉS (fagyasztott termékek)

SZÁLLÍTÁSI SZERZŐDÉS (fagyasztott termékek) SZÁLLÍTÁSI SZERZŐDÉS (fagyasztott termékek) E szerződés létrejött egyrészről a Vác Város Önkormányzat Bölcsődék és Fogyatékosok Intézménye (a továbbiakban: Megrendelő, cím: 2600 Vác, Kölcsey u. 4, adószám:

Részletesebben

MTMG Logisztikai Zártkörűen Működő Részvénytársaság KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ

MTMG Logisztikai Zártkörűen Működő Részvénytársaság KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ MTMG Logisztikai Zártkörűen Működő Részvénytársaság KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ Budapest, 2014. január 27. Kalmár István vezérigazgató Székhely: 1012 Budapest, Logodi u. 34/A; ióktelep: 9071 Gönyű-Károlyháza, Kikötő

Részletesebben

30/2009. Módszertani Útmutató. A mérettáblák ellenőrzéséről

30/2009. Módszertani Útmutató. A mérettáblák ellenőrzéséről 30/2009. Módszertani Útmutató Készítette: Közúti Jármű Főosztály Kiadásának időpontja: 2009. december 30. - 2009 - Módszertani útmutató A közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának

Részletesebben

Logisztika és minőségügy a zöldség-gyümölcs kereskedelemben

Logisztika és minőségügy a zöldség-gyümölcs kereskedelemben Logisztika és minőségügy a zöldség-gyümölcs kereskedelemben Szállítmányozás 1 Szállítmányozás Áru továbbítása Minőség megőrzése Q U A L I T R A N S Szárazföldi Közúti Szállítási módok 2 3 Szállítási módok

Részletesebben

(HL L 384., , 75. o.)

(HL L 384., , 75. o.) 2006R2023 HU 17.04.2008 001.001 1 Ez a dokumentum kizárólag tájékoztató jellegű, az intézmények semmiféle felelősséget nem vállalnak a tartalmáért B A BIZOTTSÁG 2023/2006/EK RENDELETE (2006. december 22.)

Részletesebben

www.baumitshop.hu Felhasználói kézikönyv

www.baumitshop.hu Felhasználói kézikönyv www.baumitshop.hu Felhasználói kézikönyv 2007 Tartalomjegyzék 1. Bejelentkezés... 3 2. A termék kiválasztása... 4 3. Keresés... 5 4. Részletek... 6 5. Rendelés... 7 6. A kosár tartalma... 8 7. Szállítási

Részletesebben

Minőségirányítási eljárás készítése ME/42-01

Minőségirányítási eljárás készítése ME/42-01 D E B R E C E N I E G Y E T E M Agrár- és Gazdálkodástudományok Centruma Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar eljárás készítése ME/42-01 2. kiadás Hatályba léptetve: 2010. május

Részletesebben

TECHNOLÓGIAI ÚTMUTATÓ A KI-, ÉS BESZÁLLÍTÁS SZOLGÁLTATÁS IGÉNYBE VÉTELÉHEZ

TECHNOLÓGIAI ÚTMUTATÓ A KI-, ÉS BESZÁLLÍTÁS SZOLGÁLTATÁS IGÉNYBE VÉTELÉHEZ TECHNOLÓGIAI ÚTMUTATÓ A KI-, ÉS BESZÁLLÍTÁS SZOLGÁLTATÁS IGÉNYBE VÉTELÉHEZ Budapest, 2014. január 1. Tisztelt Ügyfelünk! Jelen útmutató segítséget nyújt partnereink számára eligazodni a ki-, és beszállítás

Részletesebben

WEB lapja: Hírlevél kezelő programja: AcyMailing Enterprise a saját honlapon.

WEB lapja: Hírlevél kezelő programja: AcyMailing Enterprise a saját honlapon. 4.számú melléklet Adatvédelmi tájékoztató partnerek Az adatkezelő neve: Ezo-Med Centrum Kft. Székhelye: 7400 Kaposvár Jutai út 30/b. Levelezési címe: 7400 Kaposvár Jutai út 30/b. Email elérhetősége: info@salesandmore.hu

Részletesebben

(1) Járművet megterhelni oly mértékig szabad, hogy össztömege a megengedett legnagyobb össztömeget ne haladja meg. [ ]

(1) Járművet megterhelni oly mértékig szabad, hogy össztömege a megengedett legnagyobb össztömeget ne haladja meg. [ ] Az elmúlt időszakban gyakori téma, hogy ki a felelős a rakomány megfelelő rögzítéséért. Több országban változtak a helyi rakományrögzítési előírások is (májusban Magyarországon is!), ennek köszönhető a

Részletesebben

EKAER Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer. Dr. Varga Árpád NAV elnökhelyettes

EKAER Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer. Dr. Varga Árpád NAV elnökhelyettes EKAER Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer Dr. Varga Árpád NAV elnökhelyettes Vonatkozó jogszabályok Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (Art.) 22/E., 11. számú melléklet 50/2014.

Részletesebben

Árjegyzék 2012. Érvényes: 2012.08.01-től. TÉRBURKOLÓ KÖVEK LÉPÉSRŐL-LÉPÉSRE WWW.JVRASZTER.HU

Árjegyzék 2012. Érvényes: 2012.08.01-től. TÉRBURKOLÓ KÖVEK LÉPÉSRŐL-LÉPÉSRE WWW.JVRASZTER.HU TÉRBURKOLÓ KÖVEK LÉPÉSRŐL-LÉPÉSRE WWW.JVRASZTER.HU TÉRBURKOLÓ KÖVEK LÉPÉSRŐL-LÉPÉSRE lagúna térkő Lagúna-6 24x12x6 cm 35 140 10 1400 Lagúna-8 24x12x8 cm 35 180 8 1440 LAGÚNA-6 2000 2300 Bruttó ár Ft/m

Részletesebben

Tájékoztató a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszeriparral, valamint a 3/2010. VM rendelet végrehajtásával kapcsolatos elképzeléséről

Tájékoztató a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszeriparral, valamint a 3/2010. VM rendelet végrehajtásával kapcsolatos elképzeléséről Tájékoztató a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszeriparral, valamint a 3/2010. VM rendelet végrehajtásával kapcsolatos elképzeléséről Dr. Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért

Részletesebben

A számlán nem szerepelhet semmilyen rövidítés, és minden számlának tartalmaznia kell az alábbi információkat:

A számlán nem szerepelhet semmilyen rövidítés, és minden számlának tartalmaznia kell az alábbi információkat: Tisztelt Partnerünk! Az orosz vámhatóság 2010-ben jelentős szigorításokat vezetett be a vámkezelésben. Annak érdekében, hogy a küldemények megfeleljenek az orosz vámkövetelményeknek, és elkerüljük a fennakadásokat,

Részletesebben

Nemzetiségi önkormányzati képviselő választásra vonatkozó szabályok

Nemzetiségi önkormányzati képviselő választásra vonatkozó szabályok Nemzetiségi önkormányzati képviselő választásra vonatkozó szabályok Ki rendelkezik választójoggal a nemzetiségi képviselő választáson? A választáson az választó, aki a nemzetiségi névjegyzékben szerepel.

Részletesebben

PÁPA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 22/2004. (VII.7.) önkormányzati rendelete a belváros közlekedéséről /egységes szerkezetben/

PÁPA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 22/2004. (VII.7.) önkormányzati rendelete a belváros közlekedéséről /egységes szerkezetben/ PÁPA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 22/2004. (VII.7.) önkormányzati rendelete a belváros közlekedéséről /egységes szerkezetben/ Pápa Város Önkormányzatának Képviselőtestülete a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

A szállítólevél. A szállítólevél a szállítmány hivatalos kísérő okmánya, mely az áru átvételének igazolására. A szállítólevél adattartalma:

A szállítólevél. A szállítólevél a szállítmány hivatalos kísérő okmánya, mely az áru átvételének igazolására. A szállítólevél adattartalma: A szállítólevél A szállítólevél a szállítmány hivatalos kísérő okmánya, mely az áru átvételének igazolására szolgál. bizonylat nem elegendő az ellenérték kifizetésére ezt kizárólag a számla alapján fizetjük

Részletesebben

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

FORTUNA FLOTTA LOGISZTIKA VECTRA-LINE LOGISZTIKA KFT. (ÁRAINK JÚLIUS 1-TŐL ÉRVÉNYESEK)

FORTUNA FLOTTA LOGISZTIKA VECTRA-LINE LOGISZTIKA KFT. (ÁRAINK JÚLIUS 1-TŐL ÉRVÉNYESEK) VECTRA-LINE LOGISZTIKA KFT. (ÁRAINK 2018. JÚLIUS 1-TŐL ÉRVÉNYESEK) Kinek ajánljuk ezt a szolgáltatást? Ha szeretnéd a meglévő szállítmányozásai feladataidat optimalizálni, vagy új partnereket országosan

Részletesebben

Felkészülés az EU gyógyszer-ellenőrzési rendszeréhez való csatlakozásra

Felkészülés az EU gyógyszer-ellenőrzési rendszeréhez való csatlakozásra Felkészülés az EU gyógyszer-ellenőrzési rendszeréhez való csatlakozásra Mészárosné Balogh Réka, projektvezető Richter Gedeon Nyrt. reka.balogh@richter.hu 2015. november 6. A verifikációs rendszer szereplői

Részletesebben

1. Nyissa meg a honlapot. 2. Kattintson a Rendelek. 3. Adja meg a felhasználónevét és jelszavát. 4. Kattintson a Belépés

1. Nyissa meg a   honlapot. 2. Kattintson a Rendelek. 3. Adja meg a felhasználónevét és jelszavát. 4. Kattintson a Belépés I. Belépés az Online Megrendelői Felületre Nyissa meg a www.erzsebetutalvany.hu honlapot. Kattintson a Rendelek gombra. Adja meg a felhasználónevét és jelszavát. Mit tegyek, ha elfelejtettem a jelszavamat?

Részletesebben

Tájékoztató. 1. A nem közúti mozgó gépekbe, mobil berendezésekbe beépített vagy beépítendő belső égésű motorok teljesítményének meghatározása.

Tájékoztató. 1. A nem közúti mozgó gépekbe, mobil berendezésekbe beépített vagy beépítendő belső égésű motorok teljesítményének meghatározása. Tájékoztató A mezőgazdasági gépeket gyártók és forgalmazók részére A mezőgazdasági gépkatalógusba bejelentett illetve bejelentésre kerülő, belsőégésű motorral rendelkező, traktorok, önjáró mezőgazdasági

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása A készítmény neve: Alkalmazás: Gyártó: Forgalmazó: Felelős személy: BRADOLIFE fertőtlenítő kendő fertőtlenítő kendő Florin Vegyipari és Kereskedelmi

Részletesebben

NYOMKÖVETÉS A LOGISZTIKAI

NYOMKÖVETÉS A LOGISZTIKAI NYOMKÖVETÉS A LOGISZTIKAI FOLYAMATOKBAN CSÁTI RÉKA & RÁCZ TAMÁS JÁRMŰ KONTROLL MAGYARORSZÁG KFT. BESZERZÉS 2016 KONFERENCIA Jármű Kontroll Magyarország Kft. Műholdas nyomkövetésen alapuló rendszerek fejlesztése

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK A jelen ÁSZF tartalmazza a Weboldal megrendelési felülete használatának feltételeit az alábbiak szerint: 1. A Weboldal címe http://www.hajnalpirkiado.hu 2. A weboldal üzemeltetőjének

Részletesebben

Összeállította: Sallai András. Árurendszerezés

Összeállította: Sallai András. Árurendszerezés Összeállította: Sallai András Árurendszerezés Árurendszerezés Hagyományos Kódok alapján Árurendszerezés célja Optimális készletmennyiség biztosítása Statisztikai adatszolgáltatás Áruazonosítás származás

Részletesebben

Leírás a 443/2013. (XI. 27.) Korm. rendelet 4. (2) g) pontjának megfelelően, az AMAKIR 3.1.x szoftverben megvalósuló fémkereskedelmi nyilvántartásról

Leírás a 443/2013. (XI. 27.) Korm. rendelet 4. (2) g) pontjának megfelelően, az AMAKIR 3.1.x szoftverben megvalósuló fémkereskedelmi nyilvántartásról HELION Kft. 1117 Budapest, Nádorliget u 8. C. Tel: (1) 203 34 59 Leírás a 443/2013. (XI. 27.) Korm. rendelet 4. (2) g) pontjának megfelelően, az AMAKIR 3.1.x szoftverben megvalósuló fémkereskedelmi nyilvántartásról

Részletesebben