Államelmélet A mérsékelt állam eszméje és elemei. II Alapelvek és alapintézmények. Szabadság hatalom törvény

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Államelmélet A mérsékelt állam eszméje és elemei. II Alapelvek és alapintézmények. Szabadság hatalom törvény"

Átírás

1 Államelmélet A mérsékelt állam eszméje és elemei. II Alapelvek és alapintézmények. Szabadság hatalom törvény

2 Az állam mint politikai intézmények rendszere Politikai intézmény: egy politikai közösséget reprezentál, annak a nevében cselekszik - nyilvános jelleg: tevékenységük a politikai közösség minden tagjára különbségtevés nélkül vonatkozik - autoritatív jelleg: kötelezettségeket teremtenek, és kényszert helyeznek kilátásba

3 A politikai autoritás Az intézmények autoritásigénye morális igazolásra szorul: Mi az értelme? (politikai) szabadság Milyen forrásból származhat (szuverenitás)? önkormányzás elve Milyen mértékben gyakorolható? mérsékelt (törvény)

4 Szabadság Antropológiai, erkölcsi, politikai Külső korlátok hiányaként felfogott szabadság a korlátok fajtái, mennyisége, minősége Korlátoktól mentes szférák (Locke) vs. a korlátokat igazoló érvek (Mill) Önmeghatározás: autonómia (Kant), jó élet, életforma megválasztása, önbecsülés.

5 Szabadság és állam Az állam mint a szabadság korlátja, és mint a korlátok lebontásának eszköze Szabadság által korlátozott állam (liberalizmus) szabadságot konstituáló állam (republikanizmus) A szabadság egyenlősége (liberalizmus) a különbözőség szabadsága (konzervativizmus) A szabadság hiánya mint igazolási probléma és mint cselekvési probléma

6 Hatalom Autoritás hatalom uralom Antropológiai és politikai (autoritásigény) kötelezettség A hatalom a szabadságnak előfeltétele és korlátja is egyben ( úr-szolga-viszony ) Hatalmi elvek (engedelmesség motívumai): félelem (negatív), érdekek (versengőek), meggyőződések (plurálisak) Hatalomszervezési elvek: alávetés, szövetségi elv, hatalommegosztás

7 Törvény A szabadság biztosítása, a hatalom szabályozása A törvény mint autoritatív indok (vö. parancs, konvenció) Funkciói: közös mérce szolgáltatása, politikai moralitás felmutatása Igazolási kérdések: törvényfelettiség, konvenció, politikai közösség felhatalmazása

8 Autoritás és legitimitás

9 Autoritás Fogalma: jog arra, hogy az alanya mások cselekvésére vonatkozó kötelező gyakorlati indokot szolgáltasson (autoritatív indok, kötelezettség) Nem azt jelenti, hogy tekintély! Az autoritás korrelatív párja: a címzett engedelmességi kötelezettsége (együtt: autoritatív viszony) Nem azonos a kényszerrel: az autoritás igazolja a kényszer alkalmazását Az autoritás maga is igazolásra szorul.

10 Autoritatív indokok Gyakorlati indokok Elsődleges másodlagos; pozitív negatív (kizáró); kiegészítő indok (előny/hátrány) Tartalomfüggetlenség: érvényessége nem a tartalmából fakad (pl. ígéret) Preemptivitás: minden más indokot megelőz a cselekvés meghatározásában.

11 Autoritásigény és legitimitás Az állam fogalmi ismérve az, hogy a legitim autoritás igényével lép fel. Ezt az igényt valóra is kell váltani legitimitás (állapot), legitimáció (folyamat). De jure és de facto legitimitás Az autoritás igazolása: ésszerűség vs. morális érvek (speciális politikai kötelezettség) Politikai kötelezettség: egyén, politikai közösség, autoritatív intézményrendszer.

12 Az igazolás történeti szintjei Narratív, ontológiai és diszkurzív igazolás Függőségi tézis: az autoritatív döntéseknek olyan indokokon kell alapulnia, amelyek a címzettre vonatkoznak. Normál igazolási tézis: az autoritás címzettje a saját céljait tekintve jobban jár, ha aláveti magát az autoritásnak, mintha maga mérlegeli az indokait. Ésszerűség és morális egyenlőség.

13 Politikai kötelezettség

14 A politikai kötelezettségre vonatkozó elméletek Követelmények: - Partikularitás - Általánosság - Tartalomfüggetlenség Elméletek: - Beleegyezésen alapuló elméletek - Fair-play elméletek - Kommunitárius elméletek

15 Beleegyezésen alapuló elméletek A beleegyezés kinyilvánítása informált tudatos és kényszermentes döntést feltételez specialitás és tartalomfüggetlenség, DE általánosság! 1. hallgatólagos beleegyezés: speciális akaratnyilvánítás (nem annak hiánya) speciális feltételek (beleegyezés tudata, idő, mód az ellenvetésre)

16 Beleegyezésen alapuló elméletek 2. államterületen maradás nagykorúság, nem-formális, emigráció mint kényszer 3. demokratikus eljárásokban való részvétel általánosság, preferenciák kifejezése 4. hipotetikus szerződés csak racionális érvet kínál, az állam igazolására válaszol

17 Fair-play elméletek Az állam mint kölcsönös előnyökkel és terhekkel járó vállalkozás A kötelezettséget az előnyök tudatos elfogadása keletkezteti (kéretlen fűnyírás vs. kútfúrás) Specialitás és tartalomfüggetlenség, DE általánosság! nem vállalkozás, hanem szolgáltatás kéretlen javak problémája

18 Kommunitárius elméletek Nem választott, hanem szerephez kapcsolódó kötelezettségek (pl. családi kapcsolatok nemzethez való tartozás) Általánosság és specialitás, DE tartalomfüggetlenség! az igazságosság mint peremfeltétel a személyes kapcsolatok hiánya a modern társadalomban a szerepek igazolása meghatározza a kötelezettségeket

19 Anarchizmus Az autoritást igazoló racionális és morális érvek különbsége A priori (R. P. Wolff) és a posteriori anarchizmus Filozófiai és politikai anarchizmus

20 Polgári engedetlenség Jogellenes cselekvés mi különbözteti meg az anarchizmustól és a jogsértéstől? - Partikuláris (nem kérdőjelezi meg a jogrendszer egészét) - Nyilvános/politikai - Békés, jogkövetkezményekkel szembenéző Az általános engedelmességi kötelezettség mellett (legitimitás) is igazolható.

21 Szuverenitás és joguralom

22 A mérsékelt állam intézményes szerkezete Az előző előadásokon fogalomelemzéseket végeztünk (szabadság, autoritás, legitimitás, politikai kötelezettség, stb.) Ezeket felhasználva a továbbiakban a mérsékelt állam (MÁ) intézményrendszerének hátterében meghúzódó alapelveket vesszük szemügyre. Most: szuverenitás, majd: joguralom, demokrácia, alkotmányosság.

23 A szuverenitás (SZ) Autoritás: jog arra, hogy alanya másokat kötelezzen. Az állam autoritás-igényét (AI) az különbözteti meg, hogy elsőbbséget követel magának (vö. preemptivitás). A SZ fogalmával azt a felhatalmazást jelöljük, amivel az állam igazolja az AI-ét. Ez a SZ fogalmának egy sajátos politikai filozófiai használata (jogi SZ: az állam joghatóságának terjedelme; politikai SZ: az intézmények működtetéséhez szükséges hatalom)

24 A szuverenitás Uralkodói SZ (Bodin, Hobbes) népszuverenitás (Rousseau) A hagyományos felfogás problémái: - törvényfeletti, abszolút jelleg? az állam AI-e nem minőségileg különbözik más AIektől, hanem csak abban, hogy elsőbbséget követel magának velük szemben! - hatalom? az AI inkább a hatalomgyakorláshoz való jogra utal (felhatalmazás)!

25 Szuverén A politikai AI végső forrása: szuverén. - ahonnan az autoritás gyakorlására való felhatalmazás származik - aki a politikai közösség nevében létrehozhatja az autoritatív intézményeket. A népszuverenitás eszméje újrafogalmazása: a nép hatalmat nem tud gyakorolni, ellenben lehet a felhatalmazás alanya.

26 Autoritást igazoló érvtípusok A szakértelemre, illetve képességekre alapozott érv? az ésszerűség kritériuma kevés! A transzcendens felhatalmazáson alapuló érv? a túlvilági forrás létezésébe vetett egységes hitet igényel! Az önkormányzás elve: az autoritás gyakorlására való felhatalmazásnak azoktól kell származnia, akik fölött az autoritást gyakorolják politikai közösség ( nép ).

27 Az önkormányzás elve Az emberek maguk rendezik be politikai intézményekkel a közösségüket, és a politikai AI-t előttük és rájuk tekintettel kell igazolni. A nép mint szuverén? Nem tud cselekedni (hatalmat gyakorolni, döntést hozni) Mitől válhat egy embercsoport felhatalmazás alanyává? A tagok között erkölcsi kapcsolatnak kell lenni! (morális tagság) individualizmus kollektivizmus

28 Morális tagság A kollektív cselekvés két formája: statisztikai és közösségi (interszubjektív gyakorlati orientáció) Az integráció két formája: közös célok és közös szabályok (egyéni célok) (vö. ügyleti és erkölcsi társulás) A politikai közösség integrációja, társulási módja meghatározza a szuverenitás (a felhatalmazás) tartalmát is. Az AI terjedelme csak korlátozott lehet (a korlátlan AI nem fér össze az önkormányzás elvével, nem igazolható).

29 Joguralom Az önkényes hatalomgyakorlás kizárásának (egyik) biztosítéka (a törvények uralma az embereké helyett) + az AI korlátozottságának intézményes kifejeződése. A joguralom a politikai AI igazolásának része, enélkül a (de jure) igazolás sikertelen. Nem pusztán az intézmények legális (jogszabályoknak megfelelő) működését jelenti (nem teszik meg akármilyen törvények, mert a jog is lehet önkényes).

30 A törvény értéke Általános: mindenkit egyenlő mércével mér (jogegyenlőség, törvény előtti egyenlőség, nyilvánosság). Mindenki más szempontjait/céljait egyformán és pártatlanul veszi figyelembe: igazságos. Nemcsak az egyéni célok (részérdekek) tekintetében semleges, hanem akár a közös célok tekintetében is (vö. ügyleti társulás) - kívánatos: liberalizmus - nem kívánatos: republikanizmus, konzervativizmus, szocializmus.

31 Kétféle joguralom A különbség nem az elvben van, hanem az az elv intézményesítésében. A törvényekre alapozott felfogás: azáltal vannak jogaink egymással és az állammal szemben, hogy a törvények megteremtik azokat. A jogokra alapozott felfogás: a törvények nem forrásai a jogoknak, hanem csak védelem alá helyezik azokat.

32 Közszféra és magánszféra

33 Az állam mint politikai intézmények rendszere Politikai intézmény: politikai közösséget reprezentál, annak a nevében cselekszik. Autoritatív jelleg: kötelezettségeket teremtenek, és kényszert helyeznek kilátásba Nyilvános jelleg: tevékenységük a politikai közösség minden tagjára különbségtevés nélkül vonatkozik. Meddig terjed az állam autoritásigénye? közszféra és magánszféra (elhatárolás, szociális kérdés, nemzet)

34 Köz- és magánszféra fogalmi elhatárolása Korlátozott szuverenitás, morális tagság és függetlenség Autonómia és magánszféra (autonómia által megkövetelt beavatkozás) Piaci szféra és intim szféra A társadalom szervezeti élete civil társadalom (public common) A közszfére nyilvános jellege

35 Köz- és magánszféra történeti viszonya Oikosz és agóra, ius privatum ius publicum A régiek és a modernek szabadsága Kritikai nyilvánosság (Kant) intézményei és hanyatlása Habermas: rendszer, életvilág, civil társadalom (kommunikatív hatalom)

36 Magánszféra elhatárolásának normatív kérdései

37 A magánszféra elhatárolásának normatív kérdései Az ésszerű pluralizmus ténye: a modern társadalmak alapvető ténye, hogy a jó életnek nem létezik olyan felfogása, amely a társadalom valamennyi tagjának támogatását élvezné, és nem léteznek kényszerítő erejű érvek ahhoz, hogy a másféle felfogást vallókat meggyőzzük a sajátunk helyességéről Nemcsak erkölcsi nézetek, hanem életformák pluralitása. Miként kell az államnak viszonyulnia ehhez a tényhez? lehet semleges, illetve támogathat, kikényszeríthet, tilthat egyes életformákat

38 A semlegesség elve Az állam nem foglalhat állást a jó élet versengő felfogásai között. Az igazolás semlegessége nyilvános igazolás (politikai liberalizmus) A perfekcionista elv Perfekcionista liberalizmus

39 Az egyéni szabadság korlátozásának elvei Kár-elv: csak a másoknak okozott kár igazolja a kényszert (cselekvések következményei, károk fajtái) Jogi paternalizmus (állami gyámkodás): a cselekvő saját kára is igazolja a kényszert (autonómia és érdek, gyenge és erős paternalizmus) Jogi moralizmus (erkölcsvédelem): kárt nem okozó, de rossz cselekvések esetén is igazolják a kényszert

40 A szociális kérdés

41 A jóléti állam megjelenése A szociális kérdés megjelenése A szabadversenyes kapitalizmus kritikája, válságai és az állami beavatkozás felerősödése A jóléti államok kialakulása a II. vh után A jóléti intézményrendszer, a javak állami redisztribúciója

42 A jóléti állam történeti típusai Az újraelosztás csatornái: direkt állami redisztribúció, adórendszer, foglalkoztatáspolitika Liberális jóléti állam Korporativista jóléti állam Szociáldemokrata jóléti állam

43 A jóléti állam igazolása Pragmatikus és morális érvek egyenlőség (politikai és vagyoni) 1. Robert Nozick jogosultság-elmélete 2. John Rawls igazságosság-elmélete 3. Karl Marx: kizsákmányolás, elidegenedés 4. Friedrich Hayek: a piac mint spontán rend

44 A jóléti állam kritikái Közgazdasági érvek A szabadság érve tulajdonjog és a jóléti juttatások tulajdonjogi védelme Szociális állampolgáriság: polgári, politikai és szociális jogok egysége Instrumentális és konstitutív igazolás ( érdekeltség ) morális tagság (célok általi integráció?)

45 A nemzet mint a társadalom formája

46 A nemzeti eszme jelentősége A politikai identitás szerepe a politikai közösségek integrációjában (morális tagság republikanizmus; identitáspolitika) A nemzeti eszme mint politikai identitásképző tényező (modern állam; eszmerendszerek; az identitás meghatározó eleme) A nacionalizmus mint nem önálló eszmerendszer (politikai elvek - intézményelmélet)

47 A nemzeti eszme újdonsága sz.: a nemzetállamok és a modern nemzetfogalom formálódása és születése. Új összetartozás-tudat igénye: az állam a közös jellemzőkkel (hasonló személyes identitással) bíró személyek közössége (vö.: funkcionalitás, igazságosság) - Mindenki valamely nemzethez tartozik, az egy nemzethez tartozók egyenlők - Nemzeti szuverenitás - Politikai lojalitás

48 A nemzet fogalma Államnemzet: a nemzet a szuverén nép újfajta politikai társulása (Franciaország, USA) középpontjában az állami keret. Kultúrnemzet: a nemzet a kultúra, a nyelv és a történelem által meghatározott organikus egység (Németország) középpontjában az etnikai közösség. Az állam szerepe (centralizáció) a nemzetiségi konfliktusok

49 A nemzet mint a politikai identitás alapja Alternatívái: vallás, szociális státusz Hálózati és kategoriális identitás A nemzet mint természetes vagy mesterséges képződmény Nemzet és mérsékelt állam közti konfliktus lehetősége (nemzeti kizárólagosság, politikai nemzet, multinacionalizmus, nemzeti semlegesség, multikulturalizmus).

Választójogosultság. Kötelező irodalom: Előadásvázlat ( Kijelölt joganyag (ld. az előadásvázlat végén)

Választójogosultság. Kötelező irodalom: Előadásvázlat (  Kijelölt joganyag (ld. az előadásvázlat végén) Választójogosultság Kötelező irodalom: Előadásvázlat (http://alkjog.elte.hu/?page_id=3491) Kijelölt joganyag (ld. az előadásvázlat végén) 2017. november 20. ELTE ÁJK Alkotmányjogi Tanszék Lukonits Ádám,

Részletesebben

Engelberth István főiskolai docens BGF PSZK

Engelberth István főiskolai docens BGF PSZK Engelberth István főiskolai docens BGF PSZK Politológia 1. 2013. Követelmények. - írásbeli kollokvium, tesztjellegű - Politológia. Elmélet - gyakorlat Szerző: Hazayné dr. Ladányi Éva VAGY - Politológia

Részletesebben

A szuverenitás összetevői. Dr. Karácsony Gergely PhD Egyetemi adjunktus

A szuverenitás összetevői. Dr. Karácsony Gergely PhD Egyetemi adjunktus A szuverenitás összetevői Dr. PhD Egyetemi adjunktus Szuverenitáselméletek Kit illet a főhatalom? Abszolút monarchiák: Jean Bodin: fejedelmi szuverenitás Thomas Hobbes: az alattvalók lemondanak bizonyos

Részletesebben

Az alkotmányos demokrácia

Az alkotmányos demokrácia Az alkotmányos demokrácia Az alkotmányos demokrácia Demokrácia meghatároz rozása A nép uralma, a nép által, a népért való kormányzás (Lincoln: government of the people, for the people, by the people )

Részletesebben

VÁLASZTÓJOGOSULTSÁG november 20. Lukonits Ádám (ELTE ÁJK Alkotmányjogi Tanszék)

VÁLASZTÓJOGOSULTSÁG november 20. Lukonits Ádám (ELTE ÁJK Alkotmányjogi Tanszék) VÁLASZTÓJOGOSULTSÁG 2017. november 20. Lukonits Ádám (ELTE ÁJK Alkotmányjogi Tanszék) I. A DEMOKRATIKUS HATALOMGYAKORLÁS 1. A népszuverenitás elve (ld. a szuverenitásról szóló előadást) A népszuverenitás

Részletesebben

Politikai filozófia A tantárgy szakmai tartalma: A tantárgy tananyagának leírása: (tematika) I. Bevezetés Ajánlott irodalom:

Politikai filozófia A tantárgy szakmai tartalma: A tantárgy tananyagának leírása: (tematika) I. Bevezetés Ajánlott irodalom: Politikai filozófia A tantárgy kódja: 5JT05NSZ200M A tantárgy megnevezése (magyarul): Politikai filozófia A tantárgy megnevezése (angolul): Political philosophy A szak(ok) megnevezése (ahol oktatják):

Részletesebben

Pszichológus etika. Személy voltunk nem pusztán elvehetetlen adottság, hanem egyszersmind embert próbáló feladat is.

Pszichológus etika. Személy voltunk nem pusztán elvehetetlen adottság, hanem egyszersmind embert próbáló feladat is. Pszichológus etika I. Személy voltunk nem pusztán elvehetetlen adottság, hanem egyszersmind embert próbáló feladat is. I. Az etika tárgya A jó fogalma II. Ki határozza meg, mi a jó? III. A hétköznapok

Részletesebben

A szociális kérdés. A jóléti állam megjelenése. Robert Nozick. A szociális kérdés és a mérsékelt állam. A szociális kérdés és a mérsékelt állam

A szociális kérdés. A jóléti állam megjelenése. Robert Nozick. A szociális kérdés és a mérsékelt állam. A szociális kérdés és a mérsékelt állam A jóléti állam megjelenése A szociális kérdés Államelmélet elıadás Az áruviszonyok általánossá válása, a korábbi ellátórendszerek felbomlása A társadalombiztosítási rendszer kiépülése A világháború alatti

Részletesebben

Engelberth István főiskolai docens BGF PSZK

Engelberth István főiskolai docens BGF PSZK Engelberth István főiskolai docens BGF PSZK Politológia 2. I. Politikai rendszer funkciói II. A politikai rendszer elemei 2013. I. Politikai rendszer funkciói 1) A társadalom felé 2) A politikai rendszeren

Részletesebben

Szuverenitás. ELTE ÁJK 2013-14. tanév 2. szemeszter Alkotmányjog 1. Ajánlott videó: https://www.youtube.com/watch?v=egy49rcnz-4

Szuverenitás. ELTE ÁJK 2013-14. tanév 2. szemeszter Alkotmányjog 1. Ajánlott videó: https://www.youtube.com/watch?v=egy49rcnz-4 Szuverenitás ELTE ÁJK 2013-14. tanév 2. szemeszter Alkotmányjog 1 Ajánlott videó: https://www.youtube.com/watch?v=egy49rcnz-4 A szuverenitás meghatározása Kihívások A szuverenitás tényével kapcsolatban

Részletesebben

Szuverenitás, demokrácia. ELTE ÁJK tanév 2. szemeszter Alkotmányjog 1

Szuverenitás, demokrácia. ELTE ÁJK tanév 2. szemeszter Alkotmányjog 1 Szuverenitás, demokrácia ELTE ÁJK 2016-17. tanév 2. szemeszter Alkotmányjog 1 Alapelvek kapcsolata Jogállamiság hatalommegosztás Jogszuverenitás - joguralom Alapjogok Egyenlőség ALK Szuverenitás Állami

Részletesebben

Az erkölcsi gondolkodás fejlődése

Az erkölcsi gondolkodás fejlődése Az erkölcsi gondolkodás fejlődése Integrál Pszichológia képzés 2007. Október 14. Ferenczi Szilvia Az erkölcsi gondolkodás Gyerekeknek el kell sajátítaniuk a társadalom erkölcsi normáit, a helyes viselkedés

Részletesebben

Emberi jogok alapvető jogok. ELTE ÁJK tanév őszi szemeszter Alkotmányjog 3

Emberi jogok alapvető jogok. ELTE ÁJK tanév őszi szemeszter Alkotmányjog 3 Emberi jogok alapvető jogok ELTE ÁJK 2016-17. tanév őszi szemeszter Alkotmányjog 3 Méltóság Szabadság Szolidaritás Egyenlőség, megkülönböztetés tilalma Alkotmányjog 3 tantárgyi követelmények Előadás 3

Részletesebben

GYAKORLATI FILOZÓFIA FILOZÓFIA TANÉV II. ELŐADÁS SZEPT. 18.

GYAKORLATI FILOZÓFIA FILOZÓFIA TANÉV II. ELŐADÁS SZEPT. 18. GYAKORLATI FILOZÓFIA FILOZÓFIA 2014-2015. TANÉV II. ELŐADÁS 2014. SZEPT. 18. A GYAKORLATI FILOZÓFIA TÁRGYA ELMÉLETI ÉSZ GYAKORLATI ÉSZ ELMÉLETI ÉSZ: MILYEN VÉLEKEDÉSEKET FOGADJUNK EL IGAZNAK? GYAKORLATI

Részletesebben

Alkotmányjog 1. Alkotmány, alapelvek Jogforrások Státusok Részvétel tavaszi szemeszter ELTE ÁJK február 16.

Alkotmányjog 1. Alkotmány, alapelvek Jogforrások Státusok Részvétel tavaszi szemeszter ELTE ÁJK február 16. Alkotmányjog 1 Alkotmány, alapelvek Jogforrások Státusok Részvétel 2016-17. tavaszi szemeszter ELTE ÁJK 2017. február 16. A tantárgy Előadás Gyakorlat Vizsgakövetelmények Vizsgarendszer A tanszékről alkjog.elte.hu/

Részletesebben

TARTALOM. A könyvben használt rövidítések 13 Bevezetés 17. I. fejezet A polgári jogi felelősség 21

TARTALOM. A könyvben használt rövidítések 13 Bevezetés 17. I. fejezet A polgári jogi felelősség 21 TARTALOM A könyvben használt rövidítések 13 Bevezetés 17 I. fejezet A polgári jogi felelősség 21 1. A felelősségi jog fogalma és fejlődése 21 2. A polgári jogi felelősség alapelvei 26 2.1. Marton és Eörsi

Részletesebben

Társadalmi egyenlőtlenségek, társadalmi integráció, közösségek

Társadalmi egyenlőtlenségek, társadalmi integráció, közösségek Társadalmi egyenlőtlenségek, társadalmi integráció, közösségek Kovách Imre MTA TK Szociológiai Intézet, Debreceni Egyetem Szociológiai és Szociálpolitikai tanszék Társadalmi egyenlőtlenségek társadalmi

Részletesebben

Szuverenitás, demokrácia. ELTE ÁJK tanév 2. szemeszter Alkotmányjog 1

Szuverenitás, demokrácia. ELTE ÁJK tanév 2. szemeszter Alkotmányjog 1 Szuverenitás, demokrácia ELTE ÁJK 2015-16. tanév 2. szemeszter Alkotmányjog 1 Népszuverenitás Alapelvek kapcsolata Jogállamiság hatalommegosztás Jogszuverenitás - joguralom Alapjogok Egyenlőség ALK Szuverenitás

Részletesebben

A diszkrimináció tilalma, egyenlő bánásmód és esélyegyenlőség Európában. Komanovics Adrienne PTE ÁJK 2013

A diszkrimináció tilalma, egyenlő bánásmód és esélyegyenlőség Európában. Komanovics Adrienne PTE ÁJK 2013 A diszkrimináció tilalma, egyenlő bánásmód és esélyegyenlőség Európában Komanovics Adrienne PTE ÁJK 2013 Áttekintés I. A diszkrimináció fogalma II. A diszkrimináció tilalmának tárgyi hatálya az EEJE ben

Részletesebben

Politikai részvételi jogok

Politikai részvételi jogok Politikai részvételi jogok Csoportjaik, a választások és a választójog alapelvei, közhivatal viseléséhez való jog, petíciós jog Alkotmányjog 3. előadás 2014. április 10. Széchenyi István Egyetem Dr. Erdős

Részletesebben

Bevándorlás és társadalmi integráció

Bevándorlás és társadalmi integráció Bevándorlás és társadalmi integráció A társadalmi beilleszkedés vizsgálatának fogalmi kerete Asszimiláció (lineáris vs. szegmentált) Akkulturáció Integráció/Szegregáció Multikulturalitás, multikulturalizmus

Részletesebben

Az emberi kapcsolatok transzcendentális vonatkozásai

Az emberi kapcsolatok transzcendentális vonatkozásai III. LÉTKÉRDÉS KONFERENCIA EGYÜTT-LÉT. A kapcsolatok természetrajza Az emberi kapcsolatok transzcendentális vonatkozásai Sivaráma Szvámi vaisnava teológus - Mit nevezünk kapcsolatnak? - Azt a közös alapot,

Részletesebben

Szakács Tamás. 16.A politikai rendszer elemei

Szakács Tamás. 16.A politikai rendszer elemei 16.A politikai rendszer elemei A politikai rendszer elemei: a politikai szervezetek, a politikai normák, a politikai magatartások, a politikai érdektörekvések rendszere, a politikai döntések mechanizmusa,

Részletesebben

Érettségi témakörök 2012/2013-as tanév

Érettségi témakörök 2012/2013-as tanév Érettségi témakörök 2012/2013-as tanév Tantárgy: Történelem Osztály: 13/A, 13/B, 13/C Budapest, 2013. január Történelem érettségi szóbeli tételsor (középszint 13/A; 13/B; 13/C) 2012-2013 I./1. Gazdaság,

Részletesebben

Jogi alapismeretek szept. 21.

Jogi alapismeretek szept. 21. Jogi alapismeretek 2017. szept. 21. II. Állam- és kormányformák az állam fogalmának a meghatározása két fő szempontból fontos legitimációs és normatív szerep elhatárolás, megértés definíció! A definíciónak

Részletesebben

A civil társadalom szerepe a demokráciában Bevezetés a civil társadalomba

A civil társadalom szerepe a demokráciában Bevezetés a civil társadalomba A civil társadalom szerepe a demokráciában Bevezetés a civil társadalomba Sebestény István Istvan.sebesteny@ksh.hu Mi a társadalom? Általánosan: A társadalom a közös lakóterületen élő emberek összessége,

Részletesebben

Állampolgári ismeretek. JOGI alapismeretek ALAPTÖRVÉNY

Állampolgári ismeretek. JOGI alapismeretek ALAPTÖRVÉNY Állampolgári ismeretek JOGI alapismeretek ALAPTÖRVÉNY ELŐZMÉNYEK Magyar Népköztársaság (1949-1989) 1949 1989 2012-1936. évi szovjet alkotmány mintájára készült - államforma: népköztársaság - elnevezés:

Részletesebben

Nemzetpolitikai továbbképzés 2014. október 16.

Nemzetpolitikai továbbképzés 2014. október 16. Nemzetpolitikai továbbképzés 2014. október 16. A definíció hiánya Dilemma: - a szuverén állam ismeri/dönti el - az identitásválasztás szabadsága Az ET Parlamenti Közgyűlésének 1201 (1993) sz. ajánlása:

Részletesebben

A rendszerparadigma GYŐRFFY DÓRA KORNAI JÁNOS ÉLETMŰVE KURZUS DECEMBER 3.

A rendszerparadigma GYŐRFFY DÓRA KORNAI JÁNOS ÉLETMŰVE KURZUS DECEMBER 3. A rendszerparadigma GYŐRFFY DÓRA KORNAI JÁNOS ÉLETMŰVE KURZUS 2018. DECEMBER 3. Az előadás szerkezete Mit jelent a rendszerparadigma? Szocializmus vs kapitalizmus A nyugati civilizáció fejlődésének fő

Részletesebben

Az Európai Biztonsági és Együttmûködési Értekezlet Záróokmánya. Az európai biztonsággal összefüggô kérdések (A Helsinki Záróokmány részletei)

Az Európai Biztonsági és Együttmûködési Értekezlet Záróokmánya. Az európai biztonsággal összefüggô kérdések (A Helsinki Záróokmány részletei) Az Európai Biztonsági és Együttmûködési Értekezlet Záróokmánya. Az európai biztonsággal összefüggô kérdések (A Helsinki Záróokmány részletei) A) Nyilatkozat a résztvevô Államok kölcsönös kapcsolatait vezérlô

Részletesebben

Esélyegyenlőség és társadalom ESÉLYEGYENLŐSÉG, MÉLTÁNYOS OKTATÁS

Esélyegyenlőség és társadalom ESÉLYEGYENLŐSÉG, MÉLTÁNYOS OKTATÁS Esélyegyenlőség és társadalom ESÉLYEGYENLŐSÉG, MÉLTÁNYOS OKTATÁS Változó társadalom, globális trendek társadalmi mobilitás vagy a társadalmi struktúra újratermelődése (Bourdieau, Bernstein, Mollenhauer

Részletesebben

ELTE TáTK Szociálpolitika Tanszék SZOCIÁLPOLITIKA. Szakmai felelős: Gál Róbert Iván, Nyilas Mihály

ELTE TáTK Szociálpolitika Tanszék SZOCIÁLPOLITIKA. Szakmai felelős: Gál Róbert Iván, Nyilas Mihály SZOCIÁLPOLITIKA SZOCIÁLPOLITIKA Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TátK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi Tanszék,

Részletesebben

A nemzetközi jog fogalma és. története. Pécs, 2012. Komanovics Adrienne. Komanovics Adrienne, 2012 1

A nemzetközi jog fogalma és. története. Pécs, 2012. Komanovics Adrienne. Komanovics Adrienne, 2012 1 A nemzetközi jog fogalma és története Komanovics Adrienne Pécs, 2012 Komanovics Adrienne, 2012 1 A nemzetközi jog fogalma Komanovics Adrienne, 2012 2 A nemzetközi jog fogalma: A nemzetközi jog a nemzetközi

Részletesebben

Individualizmus és kollektivizmus

Individualizmus és kollektivizmus Individualizmus és kollektivizmus összehasonlító kulturális és pszichológiai eredmények Szentesi Balázs Kommunikáció Doktori Iskola Hofstede (+ Trompenaars) kulturális dimenziói Kultúrák összehasonlítása:

Részletesebben

Alkotmányjog 1 előadás november 6.

Alkotmányjog 1 előadás november 6. Alkotmányjog 1 előadás 2017. november 6. Népszuverenitás elve a közhatalom-gyakorlás legitimációja Minden közhatalom-gyakorlás forrása: a NÉP alanyi kör meghatározás? NÉP? Megközelítések Alaptörvény B)

Részletesebben

2. Szociálpolitikai alapelvek, technikák és értékek

2. Szociálpolitikai alapelvek, technikák és értékek 2. Szociálpolitikai alapelvek, technikák és értékek A szociálpolitikai alapelvek és technikák arra szolgálnak, hogy szempontrendszert adjanak a szociálpolitikai eszközök, beavatkozási technikák megtervezésekor

Részletesebben

KÖZÖSSÉG ÖNSEGÍTÉS ÖNSEGÍTŐCSOPORTOK

KÖZÖSSÉG ÖNSEGÍTÉS ÖNSEGÍTŐCSOPORTOK Grezsa Ferenc KÖZÖSSÉG ÖNSEGÍTÉS ÖNSEGÍTŐCSOPORTOK (témavázlat) Belső használatra! lelki változást, fejlődést igazán csak a szeretet tud kiváltani bennünk. (Buda) Emberi közösség hiánya egzisztenciális

Részletesebben

Közösségek és célcsoportok konstruálása. dr. Szöllősi Gábor, szociálpolitikus, PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék

Közösségek és célcsoportok konstruálása. dr. Szöllősi Gábor, szociálpolitikus, PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék Közösségek és célcsoportok konstruálása dr. Szöllősi Gábor, szociálpolitikus, PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék Mottó: Az emberek úgy viszonyulnak a hétköznapi világ jelenségeihez, amilyennek

Részletesebben

Együtt könnyebb, avagy válság más szemmel - érdekek, értékek, közösségek -

Együtt könnyebb, avagy válság más szemmel - érdekek, értékek, közösségek - Együtt könnyebb, avagy válság más szemmel - érdekek, értékek, közösségek - Kolozsvár, 2010. július 29. Kósa András László Közéletre Nevelésért Alapítvány Mit nevezünk válságnak? Definíció: rendkívüli helyzet,

Részletesebben

A bevándorló kisebbségek és az őshonos nemzeti kisebbségek jogi alapvetés

A bevándorló kisebbségek és az őshonos nemzeti kisebbségek jogi alapvetés A bevándorló kisebbségek és az őshonos nemzeti kisebbségek jogi alapvetés Globális migrációs folyamatok és Magyarország Kihívások és válaszok MTA TK 2015. november 17. Szekció: A migráció nemzetközi és

Részletesebben

MISKOLCI MAGISTER GIMNÁZIUM ETIKA TANMENET

MISKOLCI MAGISTER GIMNÁZIUM ETIKA TANMENET MISKOLCI MAGISTER GIMNÁZIUM ETIKA TANMENET Készítette: Varga Enikő 1 EMBER-ÉS TÁRSADALOMISMERET, ETIKA Célok és feladatok Az etika oktatásának alapvető célja, hogy fogalmi kereteket nyújtson az emberi

Részletesebben

JOGBÖLCSELET KOLLOKVIUMI VIZSGAKÉRDÉSEK 16. SZE DFK JOGELMÉLETI TANSZÉK

JOGBÖLCSELET KOLLOKVIUMI VIZSGAKÉRDÉSEK 16. SZE DFK JOGELMÉLETI TANSZÉK 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. A. A jogelméleti irányzatok családfája B. A jogrend fogalma és belső strukturáltsága: a joglépcső elmélet A. A természetjog és a pozitivizmus fogalmi

Részletesebben

A dologi jog fogalma A tulajdonviszony

A dologi jog fogalma A tulajdonviszony A dologi jog fogalma A tulajdonviszony Dr. Kenderes Andrea A dologi jog fogalma Történeti visszatekintés (Róma, Középkor, Polgárosodás) Dologi jog fogalma Dologi jog jelentőssége ( alkotmányos berendezkedés,

Részletesebben

Kollektív reprezentációk

Kollektív reprezentációk Kollektív reprezentációk Pintér András 2010.12.01. Durkheim - Reprezentációk Individuális reprezentációk érzékeink ingerlése által elménkben előállított érzetek, képek, diszpozíciók Kollektív reprezentációk

Részletesebben

V. téma. A normák és a jogi norma. A természetjogi és jogpozitivista felfogás

V. téma. A normák és a jogi norma. A természetjogi és jogpozitivista felfogás V. téma A normák és a jogi norma A természetjogi és jogpozitivista felfogás 1. A normák és a jogi norma 1.1. A normák szerepe, sajátosságai, típusai - társadalom, emberi közösség (még annak legkisebb egysége

Részletesebben

A nyelv valóságfelidéző szerepe az elvonatkoztatásra képes gondolkodáson

A nyelv valóságfelidéző szerepe az elvonatkoztatásra képes gondolkodáson A nyelv és gondolkodás viszonya A nyelv fogalma: a legegyetemesebb jelrendszer. Egy nagyobb közösség, általában egy nemzet tulajdona. A külső és a belső valóságot minden más jelrendszernél pontosabban

Részletesebben

A dologi jog fogalma A tulajdonviszony. Dr. Kenderes Andrea május 17.

A dologi jog fogalma A tulajdonviszony. Dr. Kenderes Andrea május 17. A dologi jog fogalma A tulajdonviszony Dr. Kenderes Andrea 2014. május 17. A dologi jog fogalma Történeti visszatekintés (Róma, Középkor, Polgárosodás) Dologi jog fogalma Dologi jog jelentőssége ( alkotmányos

Részletesebben

SZOCIÁLPOLITIKA. Készítette: Gál Róbert Iván, Nyilas Mihály. Szakmai felelős: Gál Róbert Iván, Nyilas Mihály. 2010. június

SZOCIÁLPOLITIKA. Készítette: Gál Róbert Iván, Nyilas Mihály. Szakmai felelős: Gál Róbert Iván, Nyilas Mihály. 2010. június SZOCIÁLPOLITIKA Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TáTK Szociálpolitika Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi Tanszék, az MTA Közgazdaságtudományi

Részletesebben

BEVEZETÉS A FEJLŐDÉS- LÉLEKTANBA

BEVEZETÉS A FEJLŐDÉS- LÉLEKTANBA BEVEZETÉS A FEJLŐDÉS- LÉLEKTANBA Jean Piaget Dr. Szabó Attila A pszichológiai fejlődés alapkérdései Milyen kölcsönhatás létezik a biológiai tényezők és a környezeti hatások között a fejlődésben? Folyamatos-e

Részletesebben

A JÓLÉTI ÁLLAM KÖZGAZDASÁGTANA

A JÓLÉTI ÁLLAM KÖZGAZDASÁGTANA A JÓLÉTI ÁLLAM KÖZGAZDASÁGTANA A JÓLÉTI ÁLLAM KÖZGAZDASÁGTANA Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TátK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE

Részletesebben

Közszolgálati jog az önállósodás útján

Közszolgálati jog az önállósodás útján Közszolgálati jog az önállósodás útján dr. Petrovics Zoltán Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Közigazgatás-tudományi Kar Életpálya és Emberi Erőforrás Intézet A közszolgálati jog az önálló jogági fejlődés

Részletesebben

3 cikk Minden személynek joga van az élethez, a szabadsághoz és a személyi biztonsághoz.

3 cikk Minden személynek joga van az élethez, a szabadsághoz és a személyi biztonsághoz. FORRÁS 16 Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata 1948 Egyszerűsítette az Amnesty International 1 cikk Minden. emberi lény szabadon születik és egyenlő méltósága és joga van. Az emberek, ésszel és lelkiismerettel

Részletesebben

TestLine - A nemzetállamok kora Minta feladatsor

TestLine - A nemzetállamok kora Minta feladatsor soport: 7. osztály átum: 2016.10.14 Típus: Témazáró dolgozat Intézmény: Kerecsendi Magyary Károly Általános Iskola Oktató: Nagy György Kína az ópiumháborúk után félgyarmat lett. Mit jelent a kifejezés?

Részletesebben

1. Bevezetés* * Külön köszönettel tartozom Madácsy Istvánnak és Murányi Tibornak a szöveg előkészítésében nyújtott baráti segítségéért.

1. Bevezetés* * Külön köszönettel tartozom Madácsy Istvánnak és Murányi Tibornak a szöveg előkészítésében nyújtott baráti segítségéért. 1. Bevezetés* Ha nem is minden előzmény nélkül, de a tradicionális iskola magyar ágában jelent meg az a nézet, amely az európai filozófia egyik kifejezését, a szolipszizmust alkalmazta a tradicionális

Részletesebben

Az új magyar választási rendszer

Az új magyar választási rendszer Az új magyar választási rendszer Dr. Smuk Péter, egyetemi docens Széchenyi István Egyetem, Győr a demokratikus rendszer "a politikai döntéshozatal céljával létrehozott olyan intézményes berendezkedés,

Részletesebben

Trefort nap 2017.december 6. Bevezetés az etikába. Szalai Judit, ELTE

Trefort nap 2017.december 6. Bevezetés az etikába. Szalai Judit, ELTE Trefort nap 2017.december 6. Bevezetés az etikába Szalai Judit, ELTE I. ETIKAI GONDOLATKÍSÉRLETEK A levél és az oldtimer Mercedes (Peter Unger) 1. Levél az UNICEF-től: 3 dollárért vegyünk rehidratációs

Részletesebben

Választójog. Alkotmányjog 1. előadás május 11. Bodnár Eszter Pozsár-Szentmiklósy Zoltán

Választójog. Alkotmányjog 1. előadás május 11. Bodnár Eszter Pozsár-Szentmiklósy Zoltán Választójog Alkotmányjog 1. előadás 2017. május 11. Bodnár Eszter Pozsár-Szentmiklósy Zoltán 1. A demokratikus hatalomgyakorlás népszuverenitás demokratikus legitimáció néprészvétel 2. A hatalomgyakorlás

Részletesebben

Széttagoltság. Összefogás! Kamara!!! Pataki Éva Szociális Szakmai Szövetség 2010.06.17. SZIOSZ Szakmai Konferencia

Széttagoltság. Összefogás! Kamara!!! Pataki Éva Szociális Szakmai Szövetség 2010.06.17. SZIOSZ Szakmai Konferencia Széttagoltság. Összefogás! Kamara!!! Pataki Éva Szociális Szakmai Szövetség 2010.06.17. SZIOSZ Szakmai Konferencia Mit akar a szociális szakma ma? Transzparens és koherens jogi, szakmai, finanszírozási

Részletesebben

Az egyén és a csoport A szociálpszichológia alapfogalmai. Osváth Viola szeptember. 18

Az egyén és a csoport A szociálpszichológia alapfogalmai. Osváth Viola szeptember. 18 Az egyén és a csoport A szociálpszichológia alapfogalmai Osváth Viola 2012. szeptember. 18 Szociálpszichológia Az egyén és a társadalom kapcsolatát ragadja meg Társas lény Fontos szerepe a társaknak Festinger:

Részletesebben

2. előadás Alkotmányos alapok I.

2. előadás Alkotmányos alapok I. 2. előadás Alkotmányos alapok I. Jog fogalma: a jog olyan norma, magatartásszabály, amely az emberi cselekvések irányításának, illetve a magatartásokat befolyásoló körülmények szabályozásának eszköze.

Részletesebben

Szervezetfejlesztés Szervezeti kultúra Dr. habil. Fehér János

Szervezetfejlesztés Szervezeti kultúra Dr. habil. Fehér János Szervezetfejlesztés Szervezeti kultúra Dr. habil. Fehér János 2006. 1 A változási jéghegy Visszatekintés 2006. 2 Mi van a felszínen? A változási jéghegy stratégia form. szervezetfolyamatok részrendsz.

Részletesebben

Közszolgálati Nemzetközi Képzési Központ

Közszolgálati Nemzetközi Képzési Központ Közszolgálati Nemzetközi Képzési Központ Nemzetközi Közszolgálati Továbbképzési Program A kisebbségi jogok védelmének magyar vonatkozásai Dr. Pákozdi Csaba (PhD, egyetemi docens) főosztályvezető Külügyminisztérium,

Részletesebben

Platón Párt EU Program VAN ERÉNY! Európainak maradni

Platón Párt EU Program VAN ERÉNY! Európainak maradni Európainak maradni Európa a jogállamiság és a demokrácia bölcsője. Ezek sírjává is válhat néhány erénytelen politikusbűnöző örömére. Rajtunk múlik. Hitler ámokfutása után az Európai Unió hat alapértékre

Részletesebben

Segédanyag levelezős jogász hallgatók részére a Bevezetés a politikatudományba című tárgyhoz. I. félév. Tóth-Matolcsi László

Segédanyag levelezős jogász hallgatók részére a Bevezetés a politikatudományba című tárgyhoz. I. félév. Tóth-Matolcsi László ELŐADÁSVÁZLATOK Segédanyag levelezős jogász hallgatók részére a Bevezetés a politikatudományba című tárgyhoz I. félév Tóth-Matolcsi László 1. A politikatudomány elméleti alapjai. A tudományág kialakulásának

Részletesebben

Divatos kifejezés. Mit jelent? Univerzalizálódás? Folyamat és fejlődési szakasz.

Divatos kifejezés. Mit jelent? Univerzalizálódás? Folyamat és fejlődési szakasz. A globalizáció és nemzetközi pénzügyi rendszer Monetáris és fiskális politika Dr. Vigvári András tudományos tanácsadó, egyetemi docens Mi a globalizáció? Divatos kifejezés. Mit jelent? Nemzetköziesedés?

Részletesebben

02. Tétel - Mi az etika szó jelentése, honnan származik és hol a helye a tudományok rendszerében?

02. Tétel - Mi az etika szó jelentése, honnan származik és hol a helye a tudományok rendszerében? VIZSGATÉTELEK 01. Tétel - Melyek az üzleti etika alapvető komponensei? 1. 02. Tétel - Mi az etika szó jelentése, honnan származik és hol a helye a tudományok rendszerében? 04-05. Mennyiben van döntési

Részletesebben

SZOCIOLÓGIA ALAPJAI című digitális tananyag

SZOCIOLÓGIA ALAPJAI című digitális tananyag TÁMOP-4.1.1.F-14/1/KONV-2015-0006 SZOCIOLÓGIA ALAPJAI című digitális tananyag Előadó: Szilágyi Tamás A SZOCIOLÓGIA ELMÉLETÉNEK KIALAKULÁSA, FEJLŐDÉSE A társadalomról és magáról az emberről már az ókori

Részletesebben

ÁLLAMELMÉLET. TANTÁRGYI TÁJÉKOZTATÓ SZE Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti Tanszék

ÁLLAMELMÉLET. TANTÁRGYI TÁJÉKOZTATÓ SZE Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti Tanszék ÁLLAMELMÉLET TANTÁRGYI TÁJÉKOZTATÓ SZE Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti Tanszék I. A TANTÁRGY CÉLJA, TEMATIKAI FELÉPÍTÉSE ÉS OKTATÁSI RENDJE A tantárgy célja, hogy megismertesse a hallgatókat az

Részletesebben

Állami szerepvállalás

Állami szerepvállalás Közgazdász Vándorgyűlés Eger Állami szerepvállalás László Csaba Szenior partner, Tanácsadás 2012. szeptember 28. Az állam feladatai Önfenntartó funkció (erőforrások, szervezeti-működési keretek) Társadalom,

Részletesebben

Fidesz Magyar Polgári Szövetség Képviselőcsoportja. Kereszténydemokrata Néppárt 1 S% T/... számú törvényjavasla t

Fidesz Magyar Polgári Szövetség Képviselőcsoportja. Kereszténydemokrata Néppárt 1 S% T/... számú törvényjavasla t Fidesz Magyar Polgári Szövetség Képviselőcsoportja Képviselőcsoportja 1 S% É e :Zola MM 19. a T/... számú törvényjavasla t a Nemzeti Összetartozás melletti tanúságtételr ől Előterjesztő : Budapest, 2010.

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Történelem és Filozófia 1.3 Intézet Magyar Filozófiai Intézet 1.4 Szakterület Filozófia

Részletesebben

A közösségi jog korlátai: Nemzeti és alkotmányos identitás

A közösségi jog korlátai: Nemzeti és alkotmányos identitás A közösségi jog korlátai: Nemzeti és alkotmányos identitás Dr. Stumpf István alkotmánybíró, egyetemi tanár HBLF Pénzügyi Csúcstalálkozó Kitörés Breakout Brexit 2016. szept. 22., Budapest, Sofitel Budapest

Részletesebben

Pódiumbeszélgetések a Minőségről Budapest, június 7. Önkormányzatok Magyarországon?

Pódiumbeszélgetések a Minőségről Budapest, június 7. Önkormányzatok Magyarországon? Pódiumbeszélgetések a Minőségről Budapest, 2017. június 7. Önkormányzatok Magyarországon? Dr. Gyergyák Ferenc főtitkár Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége Önkormányzatok és népesség struktúrája

Részletesebben

ANARCHIZMUS Bánlaki Ildikó 2010

ANARCHIZMUS Bánlaki Ildikó 2010 ANARCHIZMUS Bánlaki Ildikó 2010 káosz zűrzavar terrorizmus ANARCHIZMUS BALOLDAL JOBBOLDAL? LIBERALIZMUS SZOCIALIZMUS? EGYÉN KÖZÖSSÉG? MAGÁNTULAJDON KÖZÖSSÉGI TULAJDON? ATEIZMUS VALLÁSOSSÁG? ERŐSZAKOS ERŐSZAKELLENES?

Részletesebben

SZUVERENITÁS október 16.

SZUVERENITÁS október 16. SZUVERENITÁS 2017. október 16. Chronowski Nóra (ELTE ÁJK Alkotmányjogi Tanszék) 1. A szuverenitás meghatározása Általában legfőbb hatalomként (summa et suprema potestas) jelölik, azonban a szuverenitásnak

Részletesebben

VI. téma. Jogalkotás, a bírói jog, szokásjog. Jogforrások

VI. téma. Jogalkotás, a bírói jog, szokásjog. Jogforrások VI. téma Jogalkotás, a bírói jog, szokásjog. Jogforrások 1. A jogalkotás 1.1. Fogalma: - specifikus állami tevékenység, - amit főleg közhatalmi szervek végezhetnek - és végterméke a jogszabály. Mint privilegizált

Részletesebben

Tantárgy adatlap Közösségi gazdaságtan és pénzügyek

Tantárgy adatlap Közösségi gazdaságtan és pénzügyek A tantárgy kódja: 4KO03NAK03B A tantárgy megnevezése (magyarul): A tantárgy neve (angolul): Public Economics and Finance A tanóra száma (Előadás + szeminárium + gyakorlat + egyéb): 2+2 Kreditérték: 5 A

Részletesebben

4. Téma. Az állam sajátosságai

4. Téma. Az állam sajátosságai 4. Téma Az állam sajátosságai 1. Az állam meghatározása 2. A jogállam Arisztotelész: az athéni állam (az államról vallott nézetei) 2 1. Az állam meghatározása, sajátosságai: Az állam meghatározását egyetlen

Részletesebben

A JOGI KÖTELEZETTSÉG GYAKORLATI FILOZÓFIAI

A JOGI KÖTELEZETTSÉG GYAKORLATI FILOZÓFIAI Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Doktori Iskola Hegyi Szabolcs A JOGI KÖTELEZETTSÉG GYAKORLATI FILOZÓFIAI FOGALMA ÉS IGAZOLÓELVEI (PhD értekezés) Deák Ferenc

Részletesebben

Kultúra és értékek. Prazsák Gergő PhD ELTE, TáTK tudományos munkatárs. Értékek, érzelmek, generációk konferencia Budapest, október 8.

Kultúra és értékek. Prazsák Gergő PhD ELTE, TáTK tudományos munkatárs. Értékek, érzelmek, generációk konferencia Budapest, október 8. Kultúra és értékek Prazsák Gergő PhD ELTE, TáTK tudományos munkatárs Értékek, érzelmek, generációk konferencia Budapest, 2012. október 8. Mit nevezünk értéknek? Mind az egyéni psziché, mind a társadalmi

Részletesebben

Romák az Unióban és tagállamaiban

Romák az Unióban és tagállamaiban Romák az Unióban és tagállamaiban Az Unió legnagyobb etnikai kisebbsége 10-12 millió között feltételezik létszámukat Minden országban hasonló problémákkal küzdenek Diszkrimináció a lakhatás, oktatás, egészségügy,

Részletesebben

FARAGÓ LÁSZLÓ: A REÁLIS TÉR ELVESZTÉSE ÉS A GYAKORLATI KONSTRUKCIÓKRA VALÓ RÁTALÁLÁS

FARAGÓ LÁSZLÓ: A REÁLIS TÉR ELVESZTÉSE ÉS A GYAKORLATI KONSTRUKCIÓKRA VALÓ RÁTALÁLÁS FARAGÓ LÁSZLÓ: A REÁLIS TÉR ELVESZTÉSE ÉS A GYAKORLATI KONSTRUKCIÓKRA VALÓ RÁTALÁLÁS A GEOGRÁFUS ÚTJAI TÓTH JÓZSEF EMLÉKKONFERENCIA PÉCS, 2014. MÁRCIUS 18. A GEOGRÁFIÁBAN (TÉRTUDOMÁNYOKBAN) TÁRSADALMI

Részletesebben

1. félév: alkotmányjog, közjogi berendezés 2. félév: alapvető jogok és kötelezettségekhez tartozó alkotmánybírósági döntések

1. félév: alkotmányjog, közjogi berendezés 2. félév: alapvető jogok és kötelezettségekhez tartozó alkotmánybírósági döntések 1. félév: alkotmányjog, közjogi berendezés 2. félév: alapvető jogok és kötelezettségekhez tartozó alkotmánybírósági döntések Alkotmány: constitutio közös állapot, közös megegyezés, hogy milyen szabályok

Részletesebben

A Yogyakarta alapelvek és a magyar jog: Nemzetközi kötelezettségek, alkotmányos alapértékek. Polgári Eszter Közép-európai Egyetem Jogi Tanszék

A Yogyakarta alapelvek és a magyar jog: Nemzetközi kötelezettségek, alkotmányos alapértékek. Polgári Eszter Közép-európai Egyetem Jogi Tanszék A Yogyakarta alapelvek és a magyar jog: Nemzetközi kötelezettségek, alkotmányos alapértékek Polgári Eszter Közép-európai Egyetem Jogi Tanszék AZ ALAPELVEK NEMZETKÖZI JOGI ALAPJA széles körben elfogadott,

Részletesebben

ROMÁNIA ALKOTMÁNYA 2

ROMÁNIA ALKOTMÁNYA 2 ROMÁNIA ALKOTMÁNYA 2 I. cím: Általános elvek... 2 1. szakasz A román állam... 2 II. cím: Az alapvető jogok, szabadságok és kötelezettségek... 3 I. fejezet: Közös rendelkezések... 3 II. fejezet: Az alapvető

Részletesebben

Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata Bevezető Tekintettel arra, hogy az emberiség családja minden egyes tagja méltóságának, valamint egyenlő és elidegeníthetetlen jogainak elismerése alkotja a szabadság,

Részletesebben

A MAGYAR PUBLIC RELATIONS SZÖVETSÉG SZAKMAFEJLESZTŐ BIZOTTSÁGÁNAK I. számú ÚTMUTATÓ ÁLLÁSFOGLALÁSA.

A MAGYAR PUBLIC RELATIONS SZÖVETSÉG SZAKMAFEJLESZTŐ BIZOTTSÁGÁNAK I. számú ÚTMUTATÓ ÁLLÁSFOGLALÁSA. A MAGYAR PUBLIC RELATIONS SZÖVETSÉG SZAKMAFEJLESZTŐ BIZOTTSÁGÁNAK I. számú ÚTMUTATÓ ÁLLÁSFOGLALÁSA. A public relations tevékenység struktúrájával kapcsolatos szakmai kifejezések tartalmának értelmezése:

Részletesebben

1. A társadalompolitika és szociálpolitika fogalmának értelmezése

1. A társadalompolitika és szociálpolitika fogalmának értelmezése A tantárgy neve: Szociálpolitika (Andragógia és Ifjúságsegítő Felsőfokú Szakképzés) A tantárgy kódja: Félévi óraszám: Kreditértéke: Helye a tantervben: V. félév Előadó: Dr. Szarvák Tibor PhD egyetemi docens

Részletesebben

Közszolgáltatások és önkormányzás

Közszolgáltatások és önkormányzás Közszolgáltatások és önkormányzás Ökopolitika az önkormányzatokban az Ökopolisz Alapítvány képzése Írta: Kovárik Erzsébet Önkormányzati és állami feladatok 1. Miért nem helyi ügy pl.a közegészségügy? Az

Részletesebben

Elvándorlás lélektana

Elvándorlás lélektana Elvándorlás lélektana Kiss Paszkál ELTE Társadalom és Neveléspszichológiai Tanszék Két kérdés Ki szeretne néhány hónapra külföldre menni? Ki volt már rövid ideig külföldön tanulni, dolgozni? 100% 90% 80%

Részletesebben

A ROMÁNIAI MAGYAR DEMOKRATA SZÖVETSÉG IDEIGLENES INTÉZŐ BIZOTTSÁGÁNAK SZÁNDÉKNYILATKOZATA (Marosvásárhely, 1990. január 13.)

A ROMÁNIAI MAGYAR DEMOKRATA SZÖVETSÉG IDEIGLENES INTÉZŐ BIZOTTSÁGÁNAK SZÁNDÉKNYILATKOZATA (Marosvásárhely, 1990. január 13.) A ROMÁNIAI MAGYAR DEMOKRATA SZÖVETSÉG IDEIGLENES INTÉZŐ BIZOTTSÁGÁNAK SZÁNDÉKNYILATKOZATA (Marosvásárhely, 1990. január 13.) A Romániai Magyar Demokrata Szövetség a romániai magyarság közképviseleti és

Részletesebben

ROMÁNIA ALKOTMÁNYA 1

ROMÁNIA ALKOTMÁNYA 1 MELLÉKLET ROMÁNIA ALKOTMÁNYA 1 I. cím: Általános elvek 1. szakasz A román állam (1) Románia szuverén és független, egységes és oszthatatlan nemzetállam. (2) A román állam kormányformája a köztársaság.

Részletesebben

A társadalmi egyenlőtlenségek, a szegénység

A társadalmi egyenlőtlenségek, a szegénység A társadalmi egyenlőtlenségek, a szegénység A., Alapfogalmak I. Egyenlőség egyenlőtlenség 1. társadalmi egyenlőtlenség a., a társadalmi pozíciók közötti egyenlőtlenség b., a társadalmi pozícióba jutás

Részletesebben

3. Pénzügytan szeminárium Államháztartás. Bárdos Máté Slánicz Melinda GK17 GK18 2010. március 24., 2010. március 31. 1

3. Pénzügytan szeminárium Államháztartás. Bárdos Máté Slánicz Melinda GK17 GK18 2010. március 24., 2010. március 31. 1 3. Pénzügytan szeminárium Államháztartás Bárdos Máté Slánicz Melinda GK17 GK18 2010. március 24., 2010. március 31. 1 Miért van szükség államra? A tıkeáramlási mátrix elméleti keretében az állami szektor

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. Ajánlás 13 Előszó a magyar kiadáshoz 17 Bevezetés 27

TARTALOMJEGYZÉK. Ajánlás 13 Előszó a magyar kiadáshoz 17 Bevezetés 27 TARTALOMJEGYZÉK Ajánlás 13 Előszó a magyar kiadáshoz 17 Bevezetés 27 1. A katolikus társadalmi tanítás - követelmény és valóság 33 1.1 A katolikus társadalmi tanítás politikai funkciója 33 1.2 A katolikus

Részletesebben

Lakosság. Komanovics Adrienne, 2013. Komanovics Adrienne, 2013 1

Lakosság. Komanovics Adrienne, 2013. Komanovics Adrienne, 2013 1 Lakosság Komanovics Adrienne, 2013 Komanovics Adrienne, 2013 1 Áttekintés Az állampolgárság és a honosság A nemzetközi kisebbségi jog Az emberi jogok nemzetközi rendszere A külföldiek jogállása A menekültek

Részletesebben

SZAKDOLGOZATI TÉMAJAVASLATOK SZOCIOLÓGIA BA ÉS HAGYOMÁNYOS (ÖTÉVES) KÉPZÉSBEN RÉSZT VEVŐ HALLGATÓK SZÁMÁRA

SZAKDOLGOZATI TÉMAJAVASLATOK SZOCIOLÓGIA BA ÉS HAGYOMÁNYOS (ÖTÉVES) KÉPZÉSBEN RÉSZT VEVŐ HALLGATÓK SZÁMÁRA 1 SZAKDOLGOZATI TÉMAJAVASLATOK SZOCIOLÓGIA BA ÉS HAGYOMÁNYOS (ÖTÉVES) KÉPZÉSBEN RÉSZT VEVŐ HALLGATÓK SZÁMÁRA DR. SZABÓ-TÓTH KINGA 1. Családon belüli konfliktusok, válás 2. Családpolitika, családtámogatási

Részletesebben

Szakács Tamás. 39.Az érték fogalma, fajtái, megjelenési formái

Szakács Tamás. 39.Az érték fogalma, fajtái, megjelenési formái 39.Az érték fogalma, fajtái, megjelenési formái Az érték fogalma Az érték mérlegelés és választás eredményeként létrejött értékítélet, amelynek alapján valamit, valamilyen minőséget, tulajdonságot helyesnek,

Részletesebben

Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny 2011/2012. tanév Filozófia - Első forduló Megoldások

Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny 2011/2012. tanév Filozófia - Első forduló Megoldások Oktatási Hivatal Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny 2011/2012. tanév Filozófia - Első forduló Megoldások 1. A következő állítások három filozófusra vonatkoznak. Az állítások számát írja a megfelelő

Részletesebben

Osztályozó/Javító vizsga témakörei TÖRTÉNELEMBŐL. 40% fölött elégséges 20-40% között szóbeli vizsga 20% alatt elégtelen

Osztályozó/Javító vizsga témakörei TÖRTÉNELEMBŐL. 40% fölött elégséges 20-40% között szóbeli vizsga 20% alatt elégtelen Osztályozó/Javító vizsga témakörei TÖRTÉNELEMBŐL Írásbeli vizsga: teszt + esszé (60 perc) 40% fölött elégséges 20-40% között szóbeli vizsga 20% alatt elégtelen I. Az ókori kelet 9. évfolyam Mezopotámia

Részletesebben