B E S Z Á M OLÓ. - D fejezet: a Beszámolóból kiemelésre érdemes kérdések, felsorolását tartalmazza.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "B E S Z Á M OLÓ. - D fejezet: a Beszámolóból kiemelésre érdemes kérdések, felsorolását tartalmazza."

Átírás

1 1 Közlekedéstudományi Intézet Kht. EU és ENSZ-EGB Közúti Jármő Mőszaki Koordinációs Központ E.K.K. B E S Z Á M OLÓ Az ENSz keretében mőködı Gépjármő elıírásokat összehangoló -WP. 29 jelő- Világfórum június közt Genfben megtartott 136. ülésszakáról A jelen beszámoló az ülésszak alatt megtartott alábbi ülésekrıl szól: - A fejezet: a WP.29 Világfórum 136.ülésérıl - B fejezet: az 1958 évi Genfi Jóváhagyási Egyezmény AC.1 jelő Adminisztratív Bizottságának 2005.június 22-i 30.ülésérıl. - C fejezet az 1998 évi Genfi Világegyezmény AC.3 jelő Végrehajtóbizottságának 2005.június 23-i 14.ülésérıl. - D fejezet: a Beszámolóból kiemelésre érdemes kérdések, felsorolását tartalmazza. A Közlekedésbiztonság, az energiatakarékosság és a környezetvédelem növelését szolgáló ülésszakról szóló jelen beszámolót az E.K.K. Központnak az ülésszakon résztvevı vezetıje terjeszti elı. A Gépjármő elıírásokat összehangoló WP.29 jelő Világfórum 136. ülésszakát elıkészítı ötödik, hazai tájékoztató és álláspont Egyeztetı Fórum megrendezésére, 2005.június 8-án került sor a KTI-ben (lásd a vonatkozó emlékeztetıt). A WP.29 Világfórum 136.ülésszakán a következı 36 ország kormánya képviseltette magát: Anglia, Ausztrália, Ausztria, Belgium, Bulgária, Csehország, Dél-Afrika, Észtország, Finnország, Franciaország, Hollandia, India, Írország, Japán, Kanada, Kínai Népköztársaság, Koreai Köztársaság, Lengyelország, Luxemburg, Magyarország, Mexikó, Németország, Norvégia, Olaszország, Orosz Föderáció, Portugália, Románia, Szlovákia, Spanyolország, Svájc, Svédország, Thaiföld, Törökország, Új-Zéland, Ukrajna és az USA. Az ülésszakon részvettek még a következı nemzetközi szervezetek képviselıi is: Európai Unio (EU),Nemzetközi Szabványosítási Szervezet (ISO),Az Automobil és a Társadalom Alapítvány és a nemzetközi Gépjármő Szövetség (FIA), Gépjármőgyártók Nemzetközi Szervezete ( OICA), Motorkerékpár-gyártók Nemzetközi szövetsége (IMMA), A Gépjármőipart Szerelvényekkel és Alkatrészekkel ellátók Európai szövetsége (CLEPA) 1.), Európai Gumiabroncs és Kerékpánt-gyártók Mőszaki szervezete (ETRTO), 1952 évi Brüsszeli Munkabizottság (GTB), Nemzetközi Fogyasztóvédelem (CI), Európai Motorkerékpárosok Társulásainak Szövetsége (FEMA),Autómérnökök Társasága (SAE). 1.)Egyúttal a MEMA (Motor és Szerelvénygyártók Szövetsége) és a JAPIA (Japán Autó Alkatrészgyártók Szövetsége) képviselıje is

2 2 A. A WP.29 Világfórum 136. ülésszaka Megnyitó José Capel Ferrer úr, az ENSZ-EGB Közlekedési Fıosztályának igazgatója jelezte, hogy a titkárság részére engedélyezett P-3 minısítéső státus az ENSZ-Galaxy rendszeréhez ( juttathatók július 10-ig. Az Európai Gazdasági Bizottság (EGB) szerepének, az új helyzethez igazítására vonatkozó tervezet a Bizottság julius 14-i ülése elé kerül. Az EGB- on belüli Szállítási Bizottság (ITC) februári ülése keretében rendezendı Közlekedésbiztonsági kerekasztal témái a következık lesznek: a.) olyan biztonsági szempontok, amelyeket a belsı szállítási ágazat infrastruktúrájának létrehozása és fenntartása során kell figyelembe venni; a.) a Nemzetközi Szabályzatnak (ISPS), a folyami hajók és kikötıi berendezések biztonságára vonatkozó iránymutatása, a belsı nemzetközi állomások és a belsı kikötık biztonsága tekintetében; b.) a szállítás biztonságának javítása, az alkalmazottakra vonatkozó olyan elıírások bevezetése által, melyek a szakmai képesítéséhez jutás elıfeltételei; c.) a szállítás biztonsága a régió határai mentén. Az igazgató megemlítette, hogy az ITC felkérte az Európai Bizottságot, valamint azt a 18 államot, melyek már ellenjegyezték azt, arra, hogy csatlakozzon az 1997 évi Bécsi idıszakos vizsgálati Egyezményhez, illetıleg ratifikálja azt. G.Lalis asszony, az Európai Bizottság Vállalkozások és Ipar megnevezéső Fıigazgatóság, igazgatónıje, rámutatott az autóipar világviszonylatúvá válási folyamatára, elismerve a WP.29 Világfórumnak, az ágazati elıírások általános összehangolásában betöltött, egyedülálló szerepét. Jelezve az európai elıírásoknak, az ENSz keretében megkötött 1958 és 1998 évi Genfi Egyezmények keretében kidolgozott elıírásokhoz igazodását, felszólította a többi régiót, hogy sajátos regionális körülményeiket figyelembe véve, csatlakozzanak az általa jelzett folyamathoz. Kérte, hogy az autóipar tartós fejlesztésében, vegyen részt a WP. 29-ben mőködı valamennyi fél, és felajánlotta, hogy a célkitőzéseket szolgáló konstruktív akciókat, az Európai Bizottság támogatni fogja. Jiraporn Kaewkraisorn asszony, Thaiföld képviselıje, jelezte országa csatlakozási szándékát az 1958 évi Genfi Egyezményhez (lásd a WP számú informális dokumentumban is).

3 3 1. A napirend elfogadása A WP.29 Világfórum a jelen Beszámolóban részletezett kisebb módosításokkal és kiegészítésekkel elfogadta a TRANS/WP.29/1040 számú napirendet. 2.) 2. A WP.29 Világfórum tevékenységének koordinálása 2.1 A WP 29 Világfórum jelentése, 2005.június 20-án megtartott 88.ülésérıl: - a napirend és pontjaiban szerepelt két új EGB elıírás megszavazására az EU képviselı még nem kapott felhatalmazást, ezért ezek vitáját elnapolták; - ugyancsak elnapolták a 4.4.1,4.4.2, és napirendi pontokban szerepelt elıírás-módosítások vitáját is ; - a WP.29 Világfórum 2005 novemberi 137.ülésének napirendjén 31 db. elıírás módosítás és két új elıírás elfogadása, valamint az EU, az USA és Japán regionális gépjármő jóváhagyási eljárásainak megvitatása is szerepel; - az EU jelezte, hogy annak érdekében, hogy az EU direktívákat az EGB elıírásokhoz igazíthassa, kellı idıben szüksége lenne az EGB elıírások egységes szerkezetbe összedolgozott változatára. Azonban ehhez a WP.29 titkársága, még nem rendelkezik megfelelı forrással; - az EGB-94 számú homlokütközés elleni védelemrıl szóló elıírás címének japán részrıl kért módosítását, közös EU és japán álláspontra várva, a következı WP.29 ülésre halasztották; - a GRSG keretében, az EU szakértıkkel együttmőködve horizontális elıírás készül az elıírások hatálya, a jármő kategóriák, az egységes fogalmak, vonatkozásában; - a jóváhagyásokra vonatkozó információcserét célzó adatbázis (DETA) megvalósításával már foglalkozik a titkárság; -az 1998 évi Világegyezmény keretében készülı világelıírásokban (GTR) alkalmazható opciók (eltérı változatok választásának lehetısége) kérdésében esetenként állást kell foglalnia az AC.3 Adminisztratív Bizottságnak. - az elfogadott világelıírásoknak a nemzeti rendelkezésekbe bedolgozása kérdését a WP.29 következı ülésének napirendjére tőzik. - Az AC.1 úgy döntött,hogy ezen a WP.29 ülésen nem kerül sor az 1997 évi Bécsi Egyezményt gondozó AC.4 Adminisztratív Bizottság ülésére, minthogy az EU csatlakozásának elıkészítése az 1997 évi Bécsi Egyezményhez, még folyamatban. 2.2 A WP.29 munkaterve A WP.29 elfogadta a TRANS/WP.29/2005/1/Rev.1 dokumentumban foglalt és szakértıi munkacsoportokra bontott munkatervet, valamint a WP számú informális dokumentumban foglalt 2006 évi naptári ülésrendet. Ez utóbbi a jelen beszámoló 1. számú mellékletét képezi. Az elnök megjegyezte, hogy a GRPE- 51.ülése a tervezettnél egy héttel elıbb is lehet. 2.)A beszámolóban idézett munka és informális dokumentumok letölthetık az Internetrıl angol, francia és orosz nyelven, a következı helyrıl :

4 4 2.3 Az Európai Gazdasági Bizottság (EGB) 60. ülésén elhangzottakból fakadó kérdések (E/2005/37;E/ECE/1431). Áttanulmányozva awp számú informális dokumentumot, WP.29 megállapította, hogy munkaprogramja összhangban a Belsı Szállítási Bizottság (ITC) stratégiai célkitőzéseivel: - az Európa és Ázsia közti szállítási kapcsolatok fejlesztése, pl. a WP.15 munkacsoport által felügyelt ADR (veszélyes áruk közúti szállítására vonatkozó európai egyezmény) szabályai alkalmazásának kiterjesztésével; - távközlési rendszerek alkalmazása (pl. jármővek és konténerek figyelı követése) tekintetében; - az ADR alkalmazásának kiterjesztése az Európával szomszédos államokkal folytatott nemzetközi forgalomra; - a biztonságos szállítás feltételei már beépültek az ADR-nek az 1.10 számú fejezetébe, és ezek szükség szerint, naprakész szintre, módosításra kerülnek; - Az ADR világviszonylatú kiterjesztése valamennyi szállítási módozatra. 2.4 Intelligens Szállítási Rendszerek (ITS). Az informális ITS munkacsoport 2005.június 24-én tartja 10.ülését (lásd a WP , WP és WP számú, informális dokumentumokat). Ezen a Japán Autóipari Kutató Intézet tart elıadást (lásd a WP számú informális dokumentumban)ebben a témában, 2008-ban, Genfben európai kongresszust rendeznek. 2.5 A titkárság rendelkezésére álló források Lásd a 2.1 szakasz harmadik bekezdését 3.A WP.29alárendelt szakértıi munkacsoportjai jelentéseinek értékelése. (lásd a magyar jelentéseket a magyar honlapon) 3.1 GRSP passzív biztonság szakértıi munkacsoport december 7-10 közt Genfben megtartott 36. ülésérıl készített TRANS/WP. 29/GRSP/36 számú írásbeli jelentést-miután errıl az elnök a WP.29 elızı ülésén már szóban beszámolt a WP.29 jóváhagyta (részletesebben lásd Bády László szakértı magyar nyelvő jelentésében). 3.2 GRPE légszennyezési szakértıi munkacsoport január közt Genfben megtartott 49. ülésérıl készített TRANS/WP.29/GRPE/49 számú írásbeli jelentéstmiután errıl az elnök a WP.29 elızı ülésén szóban már beszámolt- a WP.29 jóváhagyta (részletesebben lásd Pollák Iván szakértı magyar nyelvő jelentésében). 3.3 GRRF fék és futómő szakértıi munkacsoport 2005.január 31- február 4 közt Genfben megtartott 57.ülésérıl készített TRANS/WP.29/GRRF/57 számú írásbeli jelentést- miután errıl az elnök a WP.29 elızı ülésén szóban már beszámolt-a WP.29 jóváhagyta.(részletesebben lásd Brett Gábor szakértı magyar nyelvő jelentésében).

5 5 3.4 GRB zaj szakértıi munkacsoport 2005.február közt Genfben megtartott 41.ülésérıl készített TRANS/WP.29/GRB/39 számú írásbeli jelentését-miután errıl az elnök a WP.29 elızı ülésén szóban már beszámolt, a WP.29 jóváhagyta. (Részletesebben lásd Hajdú Sándor szakértı magyar nyelvő jelentésében). 3.5 A legutóbbi szakértıi munkacsoport ülések elnökeinek szóbeli beszámolói GRE világítás szakértıi munkacsoport 2005.április 5-8 közt Genfben megtartott 54.ülésérıl az elnök távollétében a titkárság tartott szóbeli beszámolót..(részletesebben lásd Bády László szakértı magyar nyelvő írásbeli jelentését, illetıleg a TRANS/WP.29/GRE/54 számú késıbbi írásbeli jelentést): - elkészült az adaptív mellsı világítórendszerre (AFS) vonatkozó elıírás. Ennek követelményeit bedolgozták az EGB-45 számú fényszórótörlı és az EGB-48 világításbeépítési elıírásokba is. - a világelıírások sorába készülı AFS rendszerre vonatkozó GTR tekintetében, mely a mellsı reflektorokra és ködlámpákra terjedne ki, az 1998 évi Világelıírás Egyezmény értelmében szükség volna egy mőszaki szponzoráló államra GRSG általános biztonság szakértıi munkacsoport 2005.április közt Genfben megtartott 88. ülésérıl A. Herario úr, a munkacsoport elnöke szóbeli beszámolót tartott.(részletesebben lásd Dr. Matolcsy Mátyásnak a munkacsoport alelnökének, magyar nyelvő írásbeli beszámolóját, illetıleg a TRANS/WP.29/GRSG/67 számú, késıbbi írásbeli jelentést): - a résztvevık többsége támogatta az autóbusz felépítmények szilárdságára vonatkozó, EGB-66 számú elıírás kiterjesztését, valamennyi autóbusz kategóriára. A kiterjesztés végrehajtásához, WP.29 hozzájárult Dr. Matolcsy Mátyás elnökletével, egy informális munkacsoport megalakításához. Az új munkacsoport mandátumát a WP számú informális dokumentum tartalmazza, amit a GRSG fog jóváhagyni. - az EGB-97 számú, riasztórendszerekre vonatkozó elıírásnak, a jármő mőködésébe beavatkozó, azt elektronikusan üzemképtelenné tevı (VDS), rendszerre, vonatkozó résszel történı kiterjesztéséhez a német fél nem járul hozzá. Ettıl függetlenül, az informális munkacsoport folytatja a jármő biztonságát növelı fejlett (AVSS) rendszerre vonatkozó elıírás kidolgozását. - a közlekedési balesetek körülményeire vonatkozó (EDR) adatrögzítı rendszer kidolgozása elkezdıdik. Az EU az adatok bizalmas voltára hívta fel a figyelmet. Az USA felajánlotta az ott már elırehaladott állapotban lévı ilyen elıírásról, tájékoztatás nyújtását GRSP passzív biztonság szakértıi munkacsoport 2005.március közt Genfben megtartott 37.ülésérıl a munkacsoport távol lévı új elnöke helyett, J. Abraham asszony tartott szóbeli beszámolót.(részletesen lásd Bády László szakértı magyar nyelvő beszámolóját, illetıleg a TRANS/WP.29/GRSP/37 számú késıbbi írásbeli jelentést): - a gyalogosvédelemre vonatkozó Világelıírást (GTR)a GRSP 2005 decemberi ülése elé fogják terjeszteni; - a fejtámaszra vonatkozó GTR világelıírás elıterjesztése novemberre várható; - az ISO képviselı jelezte, hogy a WorldSID próbabábúra vonatkozó szabvány 2005 végére készül el.

6 GRPE légszennyezési szakértıi munkacsoport 2005.május 31-június 3 közt Genfben megtartott 50.ülésérıl B.Gauvin úr a munkacsoport elnöke tartott szóbeli beszámolót.(részletesen lásd Pollák Iván szakértı magyar nyelvő beszámolóját, illetıleg a késıbb elkészülı TRANS/WP.29/GRPE/50 számú írásbeli jelentést): - a motorkerékpár emisszióvizsgáló világciklusra (WMTC) vonatkozó GTRben hivatkozni fognak, a regionális referencia tüzelıanyagokra. Amikor azonban majd a határértékek is szerepelnek a GTR-ben, akkor már csak egyetlen referencia tüzelıanyagot lehet elıírni. Az indiai viszonyokra nem alkalmas a jelenlegi emisszió vizsgáló ciklus. Az ennek is megfelelı kiegészítésre, a GTR következı stádiumának kidolgozásakor kerülhet sor. - GTR készül a 2006 júniusi WP.29 ülésére, a tehergépkocsi emisszióvizsgáló világciklusra (WHDC), továbbá a tehergépkocsi fedélzeti számítógépre (WWH-OBD) vonatkozólag. Az utóbbival kapcsolatosan, egyéb munkacsoportoktól érkezı észrevételeket, a késıbb sorra kerülı változtatás keretében fogják bedolgozni. 4. Az 1958 évi Genfi Jóváhagyási Egyezmény 4.1 Az Egyezmény és a hozzácsatolt elıírások helyzete A titkárság elkészítette az Egyezményhez csatlakozott 44 ország és a hozzácsatolt elıírások június 15-i helyzetét tükrözı TRANS/WP.29/343/Rev.13/Amend.1 jelő dokumentumot. Ebben már kijavították a magyar illetékes hatóságok és kijelölt vizsgálóállomások elérhetıségét (cím, telefon, Fax, ) 4.2 Érvényben lévı elıírások módosításainak tervezetei EGB-13 számú fék elıírás TRANS/WP.29/2005/39 számú dokumentumban foglalt 3 oldalas- a pótkocsi fékkamra erıre vonatkozó-módosítását, a WP.29 mint a 09 sorozatszámú módosítások 12 számú kiegészítését,az AC.1-nek megszavazásra ajánlja. A már túlhaladott bar nyomás mértékegység helyett, magyar közremőködéssel a GRRF térjen át az EGB-13 elıírásban a kpa mértékegységre.(1 bar = 100 kpa) EGB-13 számú fék elıírás TRANS/WP.29/2005/40 számú dokumentumban foglalt fél oldalas-képlet módosítását a WP.29, mint az EGB-13/Rev.5 jelő elıírás 1.számú helyesbítését az AC1-nek megszavazásra ajánlja EGB-14 számú, övbekötési elıírás TRANS/WP.29/2005/32 számú dokumentumban foglalt- 4 soros, az EGB-36, 52 és 107 számú busz elıírásokra utaló- módosítását,a WP.29,mint a 06 sorozatszámú módosításokhoz főzött 2 számú kiegészítést az AC.1-nek megszavazásra ajánlja EGB-14 számú, övbekötési elıírás TRANS/WP.29/2005/33 számú, 3 oldalas az ISOFIX gyermekülés felsı bekötési pontjára vonatkozómódosítását- a WP.29, mint a 06 sorozatszámú módosítások 2 számú kiegészítését az AC.1-nek megszavazásra ajánlja.

7 EGB-16 számú, biztonságiöv elıírás TRANS/WP.29/2005/34 számú 3 soros - az EGB-36, 52 és 107 számú busz elıírásokra utaló- módosítását, a WP.29,mint a 04 sorozatszámú módosítások 17 számú kiegészítését, az AC.1-nek megszavazásra ajánlja EGB-16 számú, biztonságiöv elıírás TRANS/WP.29/2005/35 számú dokumentumban foglalt 9 oldalas- az ISOFIX gyermekülés felsı bekötési pontjával kapcsolatos módosítását- a WP.29, mint a 04 sorozatszámú módosítások 15 számú kiegészítését, az AC.1-nek megszavazásra ajánlja EGB- 30 számú, szgk.gumiabroncs elıírás TRANS/WP.29/2005/41 számú, 5 oldalas -a lapos állapotban is 80 km/ó-val 80 km-en át futni képes abroncsokkal kapcsolatos módosítását a WP.29, mint a 02 sorozatszámú módosításokhoz főzött 4 számú kiegészítést,ac.1-nek megszavazásra ajánlja EGB-48 számú, világítás beépítési elıírás TRANS/WP.29/2005/30, TRANS/WP.29/2005/12/Corr.2 és TRANS/WP.29/2005/13/Corr.1 számú dokumentumokban foglalt, fél oldalas a stoplámpával kapcsolatos módosítását- a WP.29 mint, a 02 sorozatszámú módosításokhoz főzött 11 és 12 számú kiegészítést, illetıleg a 8 számú kiegészítés 1 számú helyesbítését AC.1-nek megszavazásra ajánlja EGB-67 számú, folyékonygáz szerelvény elıírás TRANS/WP.29/2005/36 számú dokumentumban foglalt, fél oldalas- a töltıvezeték átbocsátási kapacitását, szabályozó módosítását, a WP.29 mint a 01 sorozatszámú módosításokhoz főzött 6 számú kiegészítést, AC.1-nek megszavazásra ajánlja EGB-75 számú, mkp. gumiabroncs elıírás TRANS/WP.29/2005/42 számú dokumentumban foglalt, 2 soros- sajtóhibát, helyesbítı- módosítását a WP.29, mint az EGB-75/Rev.1 számú elıírás 2 számú helyesbítését, AC.1- nek megszavazásra ajánlja EGB-79 számú, kormányszerkezet elıírás TRANS/WP.29/2005/43 számú dokumentumban foglalt, fél oldalas a kormányzást a rásegítı rendszer hibája esetén is biztosító- módosítását, a WP.29,mint az EGB-79/Rev.2 elıírás 1.számú helyesbítését,ac.1-nek megszavazásra ajánlja EGB-90 számú, fékbetét elıírás TRANS/WP.29/2005/44 számú dokumentumban foglalt, fél oldalas- ISO szabványokra hivatkozást tartalmazó- módosítását, a WP.29, mint a 01 sorozatszámú módosításokhoz főzött 7 számú kiegészítést, AC.1-nek megszavazásra ajánlja EGB-115 számú, utólagos gázszerelvények elıírás TRANS/WP.29/2005/37 számú dokumentumban foglalt 24 oldalas jelentısen átdolgozott- módosítását,a WP.29, mint az eredeti elıíráshoz főzött 1 számú kiegészítést, az AC.1-nek megszavazásra ajánlja. Az ezzel kapcsolatoswp számú orosz informális dokumentumot véleményezésre a GRPE-hez utalták EGB-117 számú gumiabroncs zaj elıírás TRANS/WP.29/2005/45 számú dokumentumban foglalt, 1 soros- ISO szabványra hivatkozást, tartalmazómódosítását, a WP.29, mint az eredeti elıíráshoz főzött1 számú helyesbítést, az AC.1-nek megszavazásra ajánlja EGB-70 számú hátsó megjelölı tábla elıírás TRANS/WP.29/2005/57 számú dokumentumban foglalt 8 soros, a hatálybalépést érintı-módosítását, a WP.29, mint 01 sorozatszámú módosításokhoz főzött 3 számú kiegészítés 1 számú helyesbítését,ac.1-nek megszavazásra ajánlja

8 8 4.3 Új elıírások tervezetei Kézivezérlık és visszajelzık megjelölı szimbólumai A WP.29 megtárgyalta a TRANS/WP.29/2002/67/Rev.1 + Corr.1 és Corr.2 dokumentumok szerinti új elıírást és azt, az AC1-nek megszavazásra ajánlja. Az OICA kérését az új elıírás meghatározott idı utáni hatályba léptetésére vonatkozólag a WP.29 elutasította. Ugyanakkor, ebben a tekintetben, a szerzıdı feleket rugalmasság tanúsítására kérték Főtıberendezések A WP.29 megtárgyalta a TRANS/WP.29/2004/22 +Corr.1 dokumentumok szerinti új elıírást és azt az AC.1-nek megszavazásra ajánlja Adaptív mellsı világítórendszer A TRANS/WP.29/2005/31 + ADD.1 jelő dokumentumokban foglalt új elıírás vitáját, az EU felhatalmazása hiányában, elhalasztották Személygépkocsi keréktárcsák A TRANS/WP.29/2005/46 számú dokumentumban foglalt új elıírás vitáját,az EU felhatalmazása hiányában, elhalasztották. 4.4 Az új elıírás tervezetek módosításai Kézivezérlık és visszajelzık megjelölése tárgyú új elıírás TRANS/WP.29/2004/23 számú dokumentumban foglalt módosításának vitáját a WP.29 novemberi ülésére halasztották Főtıberendezések tárgyú új elıírás TRANS/WP.29/2005/19 számú dokumentumban foglalt módosításának vitáját a WP.29 novemberi ülésére halasztották. 4.5 Már létezı elıírások olyan módosításai, melyekre az Adaptív mellsı világítórendszerekre vonatkozó új elıírás elfogadása után kerülhet sor EGB-45 fényszórótörlı elıírás TRANS/WP.29/2005/29 dokumentum szerinti módosítás vitáját a WP.29 novemberi ülésére halasztották EGB-48 világításbeépítés elıírás TRANS/WP.29/2005/54 számú, 13 oldalas dokumentum szerinti módosítás vitáját a WP.29 novemberi ülésére halasztották. 5 Az 1998 évi Genfi Világelıírás Egyezmény 5.1 Az Egyezmény helyzete A WP számú informális dokumentum tartalmazza az Egyezményhez június 14-ig csatlakozott 24 országot, valamint az Egyezmény alapján kidolgozás alatt álló 15 db Világelıírás helyzetét. Ennek a táblázatnak legújabb változata a jelen beszámoló 2. számú mellékletét képezi.

9 9 5.2 Új mőszaki világelıírás (GTR) tervezetek jóváhagyása A benzin és dízelmotoros motorkerékpárok légszennyezı-anyag és CO2 kibocsátásának, továbbá tüzelıanyag-fogyasztásának meghatározására szolgáló világciklusra vonatkozó mőszaki világelıírás (WMTC) tervezete. (TRANS/WP.29/2004/68 és TRANS/WP.29/2005/55 ) A WP.29 azt ajánlja az AC.3 Végrehajtó Bizottságnak,hogy ezt a kidolgozott GTR-t,emissziós határértékek nélkül szavazza meg. 5.3 A mőszaki világelıírás- jelöltek győjteményébe ( Compendium ) szánt mőszaki elıírások A titkárság összeállította a mőszaki- világelıírás- jelöltek győjteményébe juttatás eljárási rendjét.(trans/wp.29/2005/47).a győjteménybe besorolásra vonatkozó alábbi kérelmeket, az AC.3 Adminisztratív bizottság fogja elbírálni. A WP.29 megjegyezte,hogy valamennyi EGB elıírás mőszaki világelıírássá (GTR) válhat Fejtámaszokra vonatkozó FMVSS-202 számú USA Szövetségi Gépjármőbiztonsági Szabvány (TRANS/WP.29/2005/48) Gyermekvédı szerkezetek és azok bekötésére vonatkozó FMVSS-213 és 225 számú USA Szabvány.(lásd awp számú informális dokumentumban) Üvegezı anyagokra vonatkozó FMVSS-205 számú USA Szabvány (lásd a WP számú informális dokumentumban) Személygépkocsi (3,5 to-nál kisebb tömegő) fékekre vonatkozó FMVSS- 135 számú USA Szabvány (lásd a WP számú informális dokumentumban) Könnyő ( kb. 5 to alatti tömegő) gépkocsik új gumiabroncsaira vonatkozó FMVSS-139 számú USA Szabvány.(lásd a WP számú informális dokumentumban) Lámpákra vonatkozó FMVSS-108 számú USA Szabvány (lásd a WP számú informális dokumentumban). 5.4 Az 1998 évi Világelıírás Egyezmény munkatervének megvalósítás a WP.29-nek alárendelt szakértıi munkacsoportok által. A WP.29 úgy határozott,hogy ezt a kérdést az alábbiakban felsorolt dokumentumok alapján, az AC.3 Végrehajtó Bizottság tárgyalja meg: TRANS/WP.29/2005/38, 49, 50, 53, 55 és 58 számú és a TRANS/WP.29/AC.3/12 és 13 számú munkadokumentumok, továbbá a WP , 20, 24 és 25 számú informális dokumentumok alapján(lásd késıbb). 6. Új speciális Közös Határozat (S.R.1),a jármő kategóriák, tömegek és méretek egységes meghatározásáról. A TRANS/WP.29/2005/21, számú munkadokumentum és a WP és WP számú informális dokumentumok alapján, a kérdést az AC.3 Végrehajtó Bizottság fogja megvitatni (Lásd a C fejezet 2 szakaszában)

10 10 7. Az 1997 évi Bécsi Idıszakos vizsgálati Egyezmény 7.1 Az Egyezmény helyzete A Wp számú informális dokumentum tartalmazza az Egyezmény 2005.június 14-i helyzetét. Ez ideig változatlanul csak hat állam csatlakozott hozzá. Az EU csatlakozásának elıkészítését, a jelen lévı képviselı, ismét megerısítette. 7.2 Az Egyezmény pontosítása a nemzetközi ellenırzésrıl szóló bizonyítvány tekintetében. (TRANS/WP.29/2005/51) A magyar képviselı a plenáris ülésen ismertette az egy éven belül forgalomba bocsátott jármővek Certificate -tel ellátásának még tisztázatlan kérdését. Ezt követıen az egyezményhez csatlakozott felek tárgyalási szünetekben háromszor is megkíséreltek közös álláspontra jutni. Minthogy ez nem sikerült, az WP ülése jegyzıkönyvének 65. pontjába a következı angol szöveg került: WP.29 considered the situation of International Technical Inspection Certificate for vehicles during their first year after their registration. The discussion could not be concluded at this current session. It was decided to continue the discussion of this issue during the Plenary Session of WP.29 in November 2005). 8.Egyéb kérdések 8.1 A típusjóváhagyás és a gyártás-egyöntetőség (C.O.P.) ellenırzésére vonatkozó elıírások érvényre juttatása. A TRANS/WP.29/2002/28számú régi angol munkadokumentum az alábbi pontok keretében kerül megvitatásra Szabványok és elıírások kidolgozására vonatkozó szabályzatok és eljárások. Ezen témára vonatkozólag újabb információ nem érkezett Szövegértelmezési kérdések megoldása. Az EU által most benyújtott WP számú informális dokumentum helyettesíti (érvényteleníti) a korábbi TRANS/WP.29/2003/100 (francia) és a TRANS/WP.29/2003/101 (orosz) dokumentumot. A következı ülésre ebbıl hivatalos munkadokumentum készül. Ehhez várják az országok írásbeli észrevételeit Visszahívási rendszerek, melyeket egyes szerzıdı felek alkalmaznak Ezen témára vonatkozólag újabb információ nem érkezett A típusjóváhagyással kapcsolatos információcserét szolgáló elektronikus adatbázis (DETA) létrehozásának lehetısége. A titkárság tanulmányozza a megvalósítás lehetıségét Az EGB elıírások módosítási folyamatának szabványosítása. A WP.29 elfogadta az EU és a japán fél által közösen készített TRANS/WP.29/2005/52 számú új dokumentumot,mely érvényteleníti a korábbi hasonló tárgyú TRANS/WP.29/2003/97; TRANS/WP.29/2004/45 és TRANS/WP.29/2004/75 számú munkadokumentumokat.

11 A gépjármőzajok új vizsgálati módszere Részletes vita után határértékek nélkül- WP.29 elfogadta az új zaj vizsgálati módszer elveit. Az orosz fél észrevételeit a WP számú informális dokumentum tartalmazza. A WP.29 novemberi ülésére, GRB kidolgozza azt a hivatalos elfogadásra alkalmas javaslatot,mely az új módszernek az EGB-51 számú zaj elıírásban alkalmazási módjára is kiterjed, addig is,amíg elfogadásra kerülhetnek az új zaj határértékek. 8.3 Nemzetközi Környezetbarát Gépjármő konferencia 2005.november én Angliában kerül sor erre a fontos rendezvényre.lásd a WP számú informális dokumentumban. 8.4 Munkadokumentumok elıterjesztésének formája és módja A titkárság a TRANS/WP.29/2005/56 számú dokumentumban összeállított javaslatát a WP.29 elfogadta. Felkérte a WP.29-ben és alárendelt szervezeteiben közremőködı feleket,hogy a jövıben javaslataikat az idézett elıterjesztésnek megfelelı formában és módon terjesszék elı. 9. A jegyzıkönyv elfogadása Felolvasás után kisebb módosításokkal, a WP. 29 elfogadta a TRANS/WP.29/2005/CRP.3 számú jegyzıkönyvet és mellékleteit. A tervezet 64. pontja a jelen beszámoló 7.2 szakaszában közöltek szerint került megváltoztatásra.

12 12 B. Az 1958 évi Jóváhagyási Egyezmény Az AC.1 Adminisztratív Bizottság 30.ülése június 22-én 1. Az AC.1 Adminisztratív Bizottság megalakítása Az 1958 évi Genfi Egyezmény 44 tagja közül 37 jelenlévıbıl határozatképesen megalakult az AC.1 Adminisztratív Bizottság. 2. Tisztségviselık megválasztása Az AC.1 elnökéül B. Gauvin urat WP.29 elnökét választották meg. 3. Érvényben lévı elıírások módosításinak megszavazása A WP.29 javaslatai alapján a jelen beszámoló tıl ig terjedı szakaszainak megfelelıen az AC.1 Adminisztratív Bizottság az EGB-13, 14, 16, 30, 48, 67, 70, 75, 79, 90, 115 és 117 számú elıírások módosításainak elfogadását megszavazva, ajánlja az ENSz fıtitkárának a módosítások jóváhagyását és kihirdetését. Az Európai Bizottság képviselıje, az Európai Unió 25 tagállama nevében szavazott. 4. Új elıírások tervezetei A WP.29 javaslatai alapján, az AC.1 Adminisztratív Bizottság,a jelen beszámoló és szakaszaiban szereplı Kézivezérlık és visszajelzık megjelölése, valamint Gépjármővek főtıberendezése tárgyú új EGB elıírásokat megszavazva, ajánlja az ENSz fıtitkárának az új elıírások jóváhagyását és kihirdetését. Az Európai Bizottság képviselıje az Európai Unió 25 tagállama nevében szavazott.

13 13 C. Az 1998 évi Genfi Világegyezmény AC.3 Végrehajtó Bizottságának 14. ülése 2005.június 22-én 1. Az AC.3 Végrehajtóbizottság megalakítása Az Egyezményhez csatlakozott 24 állam közül, 21 állam képviselıinek jelenlétében, határozatképesen megalakult az AC.3 Végrehajtóbizottság. 2. Új Speciális Közös Határozat a gépjármő kategóriák, tömegek és méretek egységes meghatározására.(s.r.1), az 1998 évi Világegyezmény alapján készülı mőszaki világelıírásokban (GTR) történı egységes alkalmazás céljára A vita alapjául szolgáló dokumentumok: a TRANS/WP.29/2005/21 jelő munkadokumentum és a WP és WP számú informális dokumentumok.(lásd még a jelen Beszámoló 6.szakaszában is) Minthogy, a szövegekben számos helyen súly ( weight ) szerepel, tömeg ( mass ) helyett és a súlyt tévesen kg mértékegységben fejezték ki, javasoltam e tévedések kijavítását. Többszöri felszólalásom után, bár ezzel kapcsolatban kisebb javításokat végeztek a szövegen, mégis egyes szerzıdı felek tömeg ( mass ) helyett, súly ( weight ) kifejezés használatához ragaszkodtak! Végülis az AC.3 Végrehajtóbizottság a TRANS/WP.29/2005/21 munka dokumentum szerint, kisebb módosításokkal egyhangúan megszavazta az S.R.1 Speciális Határozat szövegét. Az EU tagországok nevében (így a magyar fél nevében is) az EU-Bizottság képviselıje szavazott. 3. Új mőszaki világelıírás (GTR) megszavazása AC.3 részérıl 3.1 A benzin és dízelmotoros motorkerékpárok légszennyezı-anyag és CO2 kibocsátásának, továbbá tüzelıanyag-fogyasztásának meghatározására szolgáló világciklusra (WMTC) vonatkozó mőszaki világelıírás tervezet. (TRANS/WP.29/2004/68/Rev.1;TRANS/WP.29/2005/55 ; TRANS/WP.29/AC.3/6) (Lásd még a jelen Beszámoló szakaszát is.) A TRANS/WP.29/2004/68/Rev.1 dokumentum alapján, a referencia tüzelıanyagra utalással, de határértékek nélkül, az AC.3 egyhangúan megszavazta, második GTR-ként, a motorkerékpár vizsgáló világciklusra vonatkozó mőszaki világelıírást. 4. A mőszaki világelıírás jelöltek győjteményébe (Compendium) további mőszaki elıírás felvételének megszavazása AC.3 részérıl. 4.1 A fejtámaszokra vonatkozó FMVSS-202 számú, TRANS/WP.29/2005/48 számú dokumentumnak megfelelı, USA Szövetségi Gépjármő-biztonsági Szabványnak,, a mőszaki- világelıírás jelöltek- győjteményébe felvételét az Európai Unió és Délafrika tartózkodása mellett- az AC.3megszavazta.

14 14 4.2Gyermekvédı szerkezetek és azok bekötésére vonatkozó FMVSS-213 és 225 számú USA Szabvány.(lásd awp számú informális dokumentumban). Az USA által átdolgozott hivatalos változatot, az AC.3 novemberben bocsátja szavazásra. 4.3 Üvegezı anyagokra vonatkozó FMVSS-205 számú USA Szabvány (lásd a WP számú informális dokumentumban). Az USA által átdolgozott hivatalos változatot, az AC.3 novemberben bocsátja szavazásra. 4.4Személygépkocsi (3,5 to-nál kisebb tömegő) fékekre vonatkozó FMVSS-135 számú USA Szabvány (lásd a WP számú informális dokumentumban). Az USA által átdolgozott hivatalos változatot az AC.3 novemberben bocsátja szavazásra. 4.5Könnyő ( kb. 5 to alatti tömegő) gépkocsik új gumiabroncsaira vonatkozó FMVSS-139 számú USA Szabvány.(lásd a WP számú informális dokumentumban). Az USA által átdolgozott hivatalos változatot, az AC.3 novemberben bocsátja szavazásra. 4.6Lámpákra vonatkozó FMVSS-108 számú USA Szabvány (lásd a WP számú informális dokumentumban). Az USA által átdolgozott hivatalos változatot az AC.3 novemberben bocsátja szavazásra. 5. A mőszaki világelıírás jelöltek (GTR) kidolgozásának elırehaladása. Az 5.1-tıl 5.15-ig terjedı szakaszokban, szereplı kidolgozás alatt álló GTR témák 2005.június 24-i helyzetét tükrözı TRANS/WP.29/2005/CRP.4/Add.2 számú táblázat a jelen Beszámoló 2.számú mellékletét képezi. A fejtámaszokra vonatkozó WP számú és a személygépkocsi fékekre vonatkozó WP számú informális dokumentumokból, a következı novemberi ülésre, a Titkárság, hivatalos munkadokumentumot készít. 5.1 Világítóberendezések beépítése A Kanada által irányított munka helyzetét WP számú informális dokumentum tartalmazza. 5.2 Motorkerékpár fékek A vonatkozó GTR tervezete 2005 szeptemberben kerül a GRRF elé, majd ban az AC.3 elé. 5.3 Személygépkocsi fékek A WP számú informális dokumentum szerint az új GTR változatok (opciók) választásának lehetıségére is kiterjedne. A WP.29 a változatok bedolgozásának kerülését javasolta. 5.4 Biztonsági üvegezés A német elnök a TRANS/WP.29/2005/49 számú munkadokumentumban foglalta össze a GTR készítés jelenlegi helyzetét A következı ülésen sor kerülhet a GTR megszavazására. 5.5 Kézivezérlık és kijelzık A kanadai elnök által elıterjesztett TRANS/WP.29/2005/58 dokumentum szerint a GRSG 2005 októberi ülése elé terjesztik az átdolgozott GTR tervezetet.

15 Gyalogosok biztonsága A nemzeti elıírások közötti eltérések elemzése folyamatban.a GTR 2006-ra készülhet el Ajtózárak és beerısítık Az 1.számú (gtr.no.1) mőszaki világelıírást 2004 novemberében fogadták el. A szerzıdı feleknek jelenteniük kell (should report), hogy áll az új elıírás saját törvényeik közé történı bedolgozása. A Titkárság értesítse a szerzıdı feleket az elsı GTR-nek a Világgyőjteménybe iktatásáról. A segéd ajtózárak definíciójára vonatkozó GTR kiegészítést a GRSP decemberi ülése fogja megvitatni. 5.8 Fejtámasz Az informális munkacsoport elnök asszonya a WP számú informális dokumentumban számolt be a GTR kidolgozásának eddigi menetérıl. A GTR befejezése 2006 novemberére várható. 5.9 Tehergépkocsi emisszióvizsgáló világciklus (WHDC) A határértékek nélküli GTR tervezetet a GRPE szakértıi munkacsoporthoz 2006 januárra küldik meg, míg az AC.3-hoz 2006 júniusában Motorkerékpár emisszióvizsgáló világciklus (WMTC) A határértékekre és az indiai üzemviszonyokra kiterjedı változat kidolgozásával folytatják a már elfogadott GTR módosításának kidolgozását Tehergépkocsi fedélzeti diagnosztikai rendszer (WWH-OBD). Az AC.3 elé, 2006 júniusára terjesztik elı a GTR tervezetet Tehergépkocsik emissziómérése vizsgálati ciklustól eltérı módon. Ebben a témában a vártnál lassabban halad a GTR kidolgozása Nem közúti mobil gépek részecske kibocsátásának vizsgálata AC.3 elfogadta a GTR kidolgozás tervezetét a TRANS/WP.29/2005/38 számú dokumentum szerint Hidrogén és tüzelıanyag cellás jármővek (HFCV) A WP számú informális dokumentumban javasolt módon, AC.3 elfogadta két al-munkacsoport alakítását Gumiabroncsok A téma szakaszos feldolgozását tervezik. A közös rész a megjelölések és szimbólumokra,a nagy sebességnél megkövetelt élettartam vizsgálatokra, a nyomást vesztett gumiabroncstól megkövetelt tulajdonságokra, valamint a nedves felületen tapadásra vonatkozna. Részletesebb vitára késıbb kerül sor. 6. Olyan témák, amelyekre vonatkozólag vélemény és információcsere folyik, vagy kezdıdik. 6.1 A vezetı látómezeje. AC.3 leveszi a napirendjérıl ezt a kérdést,mert a GRSG foglalkozik vele. 6.2 Oldalról ütközés próbabábúja GRSP folytatja a téma mővelését. 6.3 Ütközı jármővek egymáshoz illeszkedése GRSP folytatja a téma mővelését. 6.4 Intelligens szállítási rendszerek Ezzel a témával a WP.29 külön informális ülése foglalkozik2005.június 24-én. 6.5 Kis-teljesítményő (light duty) gépkocsik világviszonylatú vizsgálati módszere. A téma mővelése 2006 júniusában kezdıdik GRPE kapacitáshiánya miatt.

16 Gyermekvédı ülések alsó és felsı bekötése Az AC.3 leveszi napirendjérıl a kérdést,ha a GRSP hatásosan mőveli. 6.7 A jármő stabilitását növelı elektronikus rendszer Az AC.3 egyetértett -USA-NHTSA vonatkozó elıadásának meghallgatása után, hogy ez a téma a GRSG szakértıi munkacsoport keretében folytatódjék. 7. A mőszaki világelıírás jelöltek győjteményébe (Compendium) bekerülés szabályainak megszavazása. Az AC.3 egyhangú szavazással elfogadta a Titkárság által kidolgozott TRANS/WP.29/2005/47 számú munkadokumentumban foglalt szabályzatot. 8. Az Egyezménnyel kapcsolatos jogi és adminisztratív kérdések A TRANS/WP.29/2005/50 és TRANS/WP.29/2005/53 számú munka dokumentum, továbbá a WP számú,informális dokumentum alapján AC.3 újra megerısítette,hogy kerülni kell? ( should be avoided ) választható követelményeknek az elıírásokba foglalását. Csak esetrıl-esetre megvizsgáltan fogadható el kivételesen választható követelmény támasztása, ha a kérdésnek nincs befolyása a gépjármő szerkezetére. A Titkárság a következı ülésre a WP számú, informális dokumentumból, hivatalos munkadokumentumot készít,melynek alapján folytatódik a téma vitája. A TRANS/WP.29/2005/53 dokumentum alapján, a következı ülésen külön napirendként fogják megtárgyalni a már elfogadott mőszaki világelıírásoknak (GTR) az 1958 évi jóváhagyási Egyezménybe bedolgozási lehetıségét.

17 17 D. A beszámolóból kiemelésre érdemes 1. Az Európai Bizottság képviselıje a vonatkozó nemzetközi Egyezményeknek megfelelıen, a magyar küldöttség mint EU tagállam- nevében is megszavazta az 1958 évi Genfi jóváhagyási Egyezményhez csatolt alábbi számú mőszaki gépjármő elıírások módosításait: EGB-13, 14, 16, 30, 48, 67, 70, 75, 79, 90, 115 és 117 számú elıírások..(lásd a jelen Beszámoló A fejezete szakaszaiban és a B fejezet 1.3 szakaszában) 2. Az EU jelezte, hogy annak érdekében, hogy az EU direktívákat az EGB elıírásokhoz igazíthassa, kellı idıben szüksége lenne az EGB elıírások egységes szerkezetbe összedolgozott változatára. Azonban ehhez a WP.29 titkársága, még nem rendelkezik megfelelı forrással./lásd a Beszámoló A fejezete 2.1 szakasz 4.bekezdésében) 3. A résztvevık többsége támogatta az autóbusz felépítmények szilárdságára vonatkozó, EGB-66 számú elıírás kiterjesztését, valamennyi autóbusz kategóriára. A, WP.29 hozzájárult, ahhoz hogy Dr. Matolcsy Mátyás elnökletével, a kiterjesztés végrehajtására informális munkacsoport alakuljon. Az új munkacsoport mandátumát a WP számú informális dokumentum tartalmazza, amit a GRSG fog jóváhagyni.(lásd a Beszámoló A fejezete szakasz 1.bekezdésében) 4. A már túlhaladott bar nyomás mértékegység helyett, magyar közremőködéssel a GRRF térjen át az EGB-13 elıírásban a kpa mértékegységre.(1 bar = 100 kpa) (lásd a Beszámoló A fejezete szakaszában) 5. Kézivezérlık és visszajelzık megjelölı szimbólumai címő új elıírást az AC.1 Adminisztratív Bizottság a TRANS/WP.29/2002/67/Rev.1 + Corr.1 és Corr.2 dokumentumok szerint megszavazta. Az OICA kérését az új elıírás meghatározott idı utáni hatályba léptetésére vonatkozólag a WP.29 elutasította. Ugyanakkor, ebben a tekintetben, a szerzıdı feleket rugalmasság tanúsítására kérték fel (Lásd a Beszámoló A fejezet szakaszában) 6. Főtıberendezések címő új elıírást az AC.1 Adminisztratív Bizottság a TRANS/WP.29/2004/22 +Corr.1 dokumentumok szerint megszavazta.(lásd a Beszámoló A fejezete és a B fejezet 1.4 szakaszaiban) 7. Az évi Bécsi Egyezmény pontosítása a nemzetközi ellenırzésrıl szoló bizonyítvány tekintetében. (TRANS/WP.29/2005/51) a magyar képviselı a plenáris ülésen ismertette, az egy éven belül forgalomba bocsátott jármővek Certificate -tel ellátásának még tisztázatlan kérdését.ezt követıen az egyezményhez csatlakozott felek tárgyalási szünetekben háromszor is megkíséreltek közös álláspontra jutni. Minthogy ez nem sikerült, az WP üése jegyzıkönyvének 65. pontjába a következı angol szöveg került: WP.29 considered the situation of International Technical Inspection Certificate for vehicles during their first year after their registration. The discussion could not be concluded at this current session. It was decided to continue the discussion of this issue during the Plenary Session of WP.29 (November 2005). (Lásd a Beszámoló A fejezete 7.Cikkelyét)

18 18 8. A munkadokumentumok elıterjesztésének formájára és módjára vonatkozó TRANS/WP.29/2005/56 számú dokumentumban foglalt javaslatot, a WP.29 elfogadta és felkérte a WP.29-ben és alárendelt szervezeteiben közremőködı feleket,hogy a jövıben javaslataikat az idézett elıterjesztésnek megfelelı formában és módon terjesszék elı.(lásd a Beszámoló A fejezete 8.4 szakaszában). 9. A TRANS/WP.29/2004/68/Rev.1 dokumentum alapján, a referencia tüzelıanyagra utalással, de határértékek nélkül, az AC.3 egyhangúan megszavazta második GTR-ként, a motorkerékpár emisszió és fogyasztás mérı (WTMC) világciklusra vonatkozó mőszaki világelıírást.(lásd a Beszámoló C. fejezetének 3.1 szakaszában). 10. Az AC.3 - az Európai Unió és Dél-Afrika tartózkodása mellett-a TRANS/WP.29/2005/48 dokumentum szerint megszavazta az USA FMVSS-202 számú Fejtámasz szabványának a mőszaki világelıírás jelöltek győjteményébe felvételét.(lásd a Beszámoló C fejezete4.1 szakaszában). 11. Minthogy a szövegekben számos helyen, tömeg ( mass ) helyett, súly ( weight ) szerepel és a súlyt tévesen kg mértékegységben fejezték ki, javasoltam e tévedések kijavítását. Többszöri felszólalásom után, bár kisebb javításokat végeztek ezzel kapcsolatban a szövegen, egyes szerzıdı felek tömeg ( mass ) helyett, súly ( weight ) kifejezés használatához ragaszkodtak! Végülis az AC.3 Végrehajtó Bizottság a TRANS/WP.29/2005/21 munkadokumentum szerint, kisebb módosításokkal egyhangúan megszavazta az S.R.1 Speciális Határozat szövegét. Az EU tagországok nevében (így a magyar fél nevében is) az EU- Bizottság képviselıje szavazott.(lásd a Beszámoló C fejezete 2. szakaszában ). 12. A mőszaki világelıírás jelöltek győjteményébe (Compendium) bekerülés TRANS/WP.29/2005/47 számú munkadokumentumban foglalt szabályait az AC.3 egyhangú szavazással elfogadta. Budapest 2005.július 4-én Szabó Sándor az EKK vezetıje Mellékelve: 2006 évi WP.29 ülések naptári rendje Készülı GTR-ek helyzete

19 19 1. számú Melléklet A WP.29 VILÁGFÓRUM ÉS ALÁRENDELT SZERVEZETEI ÉVI ÜLÉSEINEK NAPTÁRI RENDJE Munkacsoport megnevezése Ülésszak Idıpont GRPE légszennyezési szakértıi munkacsoport 51. Január (du/de) GRRF fék és futómő szakértıi munkacsoport 59. Jan. 30.-febr. 3. (du/de) GRB zaj szakértıi munkacsoport 43. Febr (du/du) WP.29 AC.2 jelő Adminisztratív Bizottsága 90. Márc. 6. WP. 29. Világfórum (AC.1, AC.3 és AC.4) 138.; 32.; 16. Márc GRE világítás szakértıi munkacsoport 56. Ápr (du/de) GRSG általános bizt. Szakértıi munkacsoport 90. Ápr (du/de) GRSP passzív bizt. Szakértıi munkacsoport 39. Máj (du/de) GRPE légszennyezési szakértıi munkacsoport 52. Jún (du/de) WP.29 AC.2 jelő Adminisztratív Bizottsága 91. Jún. 19. WP.29 Világfórum (AC.1, AC.3; AC.4) 139.; 33.; 17. Jún GRB zaj szakértıi munkacsoport 44. Szept (du/du) GRRF fék és futómő szakértıi munkacsoport 60. Szept (du/de) GRE világítás szakértıi munkacsoport 57. Okt (du/de) GRSG általános bizt. Szakértıi munkacsoport 91. Okt (du/de) WP.29 AC.2 jelő Adminisztratív Bizottsága 92. Nov. 13. WP.29 Világfórum (AC.1; AC.3; AC.4) 140.; 34.; 18. Nov GRSP passzív bizt. Szakértıi munkacsoport 38. Dec (du/de)

20 20 2. számú Melléklet Az évi Világegyezmény keretében gépjármővekre vonatkozólag kidolgozandó mőszaki Világelıírások /GTR/ elsı 15 témájának helyzete WP.29 Munka Csoport GRE GRRF GRSG A téma megnevezése Világító berendezések beépítése Fékek /motorkerékpárhoz/ Fékek személygépkocsihoz Gumiabroncsok Biztonsági üvegek Informális csoport és elnöke Kanada Kanada Anglia+USA [Anglia] Németország Témagondozó ország /szponzor/ Témát indító Dokumentum TRANS/WP29/ GTR elıkészítı Munka dokumentum TRANS/WP29/ Kanada AC.3/4 [GRE/2001/6/Rev.5] o/ Kanada Japán+Anglia Franciaország Németország AC.3/3 AC.3/10 - AC.3/9 WP /25(elsı besz.) WP GRSG/2005/9/ / 2005/49 (elsı besz.) - Vezérlık és visszajelzık jelei Jármőkategóriák méretek, tömegek nincs Japán Kanada Japán AC.3/2 AC.3/11 GRSG/2000/8/Rev.3 +/ 2005/58 (elsı besz.) 2005/21 #/ GRSP Gyalogosok biztonsága Fejtámaszok Világciklus tgk.-ra /WHDC/ Japán+EU USA nincs EU USA EU AC.3/7 AC.3/13 AC.3/8 GRSP/2005/3 / WP GRPE Világciklus mkp-ra /WMTC/ Fedélzeti diagnosztika tgk-hoz (WWH-OBD) Németorsz. Japán Németország USA AC.3/6 AC.3/1 2004/68/Rev /55 (beszámoló) - Cikluson kívüli emisszió mérés Nem közúti mozgó gépek, emissziómérés USA EU USA EU AC.3/ / /23 - Hidrogén és tüzelıanyag- Cellás jármővek (HFCV) Németország Németország, Japán+USA _ WP o / a GRE októberi ülésén szereplı frissített javaslat +/ A GRSG a októberi ülésén foglalkozni fog egy felülvizsgált javaslattal # Késıbb 1. számú Speciális Határozattá (S.R.1) alakul / Miután a GRSP májusi ülésén megvitatták a decemberi ülésen napirendre kerül Miután a GRSG áprilisi ülésén megvitatták, az informális csoport a javaslatot újra vizsgálja

Az E fejezet a beszámolóból kiemelésre érdemes kérdések, felsorolását tartalmazza.

Az E fejezet a beszámolóból kiemelésre érdemes kérdések, felsorolását tartalmazza. 1 Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. EU és ENSZ-EGB Közúti Jármő Mőszaki Koordinációs Központ B E S Z Á M OLÓ az ENSz EGB keretében mőködı Gépjármő elıírásokat összehangoló -WP. 29 jelő - Világfórum

Részletesebben

I. ÖSSZEFOGLALÓ. A részletes beszámolóból külön kiemelésre érdemes:

I. ÖSSZEFOGLALÓ. A részletes beszámolóból külön kiemelésre érdemes: 1 Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. EU és ENSZ-EGB Közúti Jármő Mőszaki Koordinációs Központ B E S Z Á M OLÓ az ENSz EGB keretében mőködı Gépjármő elıírásokat összehangoló -WP. 29 jelő - Világfórum

Részletesebben

2. Elfogadtuk a 6. számú, biztonsági üvegekre vonatkozó GTR 1. számú helyesbítését (lásd a beszámoló 14.1 szakaszát)

2. Elfogadtuk a 6. számú, biztonsági üvegekre vonatkozó GTR 1. számú helyesbítését (lásd a beszámoló 14.1 szakaszát) 1 Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. EU és ENSZ-EGB Közúti Jármő Mőszaki Koordinációs Központ B E S Z Á M OLÓ az ENSz EGB keretében mőködı Gépjármő elıírásokat összehangoló -WP. 29 jelő - Világfórum

Részletesebben

B E S Z Á M OLÓ. Az ENSz keretében mőködı Gépjármő elıírásokat összehangoló -WP. 29 jelő- Világfórum november közt Genfben megtartott

B E S Z Á M OLÓ. Az ENSz keretében mőködı Gépjármő elıírásokat összehangoló -WP. 29 jelő- Világfórum november közt Genfben megtartott 1 Közlekedéstudományi Intézet Kht. EU és ENSZ-EGB Közúti Jármő Mőszaki Koordinációs Központ E.K.K. B E S Z Á M OLÓ Az ENSz keretében mőködı Gépjármő elıírásokat összehangoló -WP. 29 jelő- Világfórum 2005.

Részletesebben

B E S Z Á M OLÓ. az ENSz keretében mőködı Gépjármő elıírásokat összehangoló -WP. 29 jelő - Világfórum 2007. november 13-16. között Genfben megtartott

B E S Z Á M OLÓ. az ENSz keretében mőködı Gépjármő elıírásokat összehangoló -WP. 29 jelő - Világfórum 2007. november 13-16. között Genfben megtartott 1 Közlekedéstudományi Intézet Kht. EU és ENSZ-EGB Közúti Jármő Mőszaki Koordinációs Központ E.K.K. B E S Z Á M OLÓ az ENSz keretében mőködı Gépjármő elıírásokat összehangoló -WP. 29 jelő - Világfórum 2007.

Részletesebben

Az érintett ENSZ-EGB elıírás

Az érintett ENSZ-EGB elıírás BESZÁMOLÓ az ENSZ Európai Gazdasági Bizottság (ECE) Belsı Szállítási Bizottság (INLAND TRANSPORT COMMITTEE) Gépjármő Elıírásokat Összehangoló Világfórum (WP 29) keretén belül mőködı Világítási Szakértıi

Részletesebben

Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. EU és ENSZ-EGB Közúti Jármő Mőszaki Koordinációs Központ EKK

Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. EU és ENSZ-EGB Közúti Jármő Mőszaki Koordinációs Központ EKK 1 Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. EU és ENSZ-EGB Közúti Jármő Mőszaki Koordinációs Központ EKK B E S Z Á M OLÓ az ENSz EGB keretében mőködı Gépjármő elıírásokat összehangoló -WP. 29 jelő - Világfórum

Részletesebben

Az E fejezet a beszámolóból kiemelésre érdemes kérdések, felsorolását tartalmazza.

Az E fejezet a beszámolóból kiemelésre érdemes kérdések, felsorolását tartalmazza. 1 Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. EU és ENSZ-EGB Közúti Jármő Mőszaki Koordinációs Központ B E S Z Á M OLÓ az ENSz EGB keretében mőködı Gépjármő elıírásokat összehangoló -WP. 29 jelő - Világfórum

Részletesebben

B e s z á m o l ó. A jelen beszámoló az ülésszak alatt megtartott alábbi ülésekrıl szól:

B e s z á m o l ó. A jelen beszámoló az ülésszak alatt megtartott alábbi ülésekrıl szól: B e s z á m o l ó az ENSZ keretében mőködı Gépjármő Elıírásokat Összehangoló (WP. 29) Világfórum 2004. III. 912 közt Genfben megtartott 132. ülésszakáról. A jelen beszámoló az ülésszak alatt megtartott

Részletesebben

I. ÖSSZEFOGLALÓ. A részletes beszámolóból külön kiemelésre érdemes:

I. ÖSSZEFOGLALÓ. A részletes beszámolóból külön kiemelésre érdemes: 1 Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. EU és ENSZ-EGB Közúti Jármő Mőszaki Koordinációs Központ B E S Z Á M OLÓ az ENSz EGB keretében mőködı Gépjármő elıírásokat összehangoló -WP. 29 jelő - Világfórum

Részletesebben

B E S Z Á M OLÓ I. ÖSSZEFOGLALÓ. A részletes beszámolóból külön kiemelésre érdemes:

B E S Z Á M OLÓ I. ÖSSZEFOGLALÓ. A részletes beszámolóból külön kiemelésre érdemes: 1 Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. EU és ENSZ-EGB Közúti Jármő Mőszaki Koordinációs Központ B E S Z Á M OLÓ az ENSz EGB keretében mőködı Gépjármő elıírásokat összehangoló -WP. 29 jelő - Világfórum

Részletesebben

B E S Z Á M OLÓ I. VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ LÉNYEGES KÉRDÉSEK

B E S Z Á M OLÓ I. VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ LÉNYEGES KÉRDÉSEK Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Közlekedésinformatikai és környezeti Igazgatóság Környezetvédelmi és Fenntarthatósági Kutató Központ EU- és ENSZ EGB Jámű-műszaki Koordináció B E S Z Á M OLÓ

Részletesebben

az ENSz keretében mőködı Gépjármő Elıírásokat Összehangoló (WP.29) Világfórum 2005.március 8-11 közt Genfben megtartott 135.

az ENSz keretében mőködı Gépjármő Elıírásokat Összehangoló (WP.29) Világfórum 2005.március 8-11 közt Genfben megtartott 135. 1 Közlekedéstudományi Intézet Kht. EU és ENSz-EGB Közúti-jármő Mőszaki Koordinációs Központ ( E.K.K ) B e s z á m o l ó az ENSz keretében mőködı Gépjármő Elıírásokat Összehangoló (WP.29) Világfórum 2005.március

Részletesebben

A hivatalos értekezletet megelızıen, ad.hoc munkacsoportokban, öt téma elızetes megvitatására került sor az alábbiak szerint:

A hivatalos értekezletet megelızıen, ad.hoc munkacsoportokban, öt téma elızetes megvitatására került sor az alábbiak szerint: U T I J E L E N T É S az ENSZ EGB GRPE 50. sz. ülésérıl (2005. május 30. június 3.) Az értekezlet Genfben a Nemzetek Palotájában került megrendezésre. A tárgyaláson a következı országok képviselıi vettek

Részletesebben

BESZÁMOLÓ. (Genf, 2010. október 19-22) dr. Matolcsy Mátyás

BESZÁMOLÓ. (Genf, 2010. október 19-22) dr. Matolcsy Mátyás BESZÁMOLÓ az ENSZ Európai Gazdasági Bizottság (ECE) Belsı Szállítási Bizottság (ITC) Gépjármő Elıírásokat Összehangoló Világfórum (WP.29) keretében mőködı ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZAKÉRTİI CSOPORT (GRSG)

Részletesebben

(INLAND TRANSPORT COMMITTEE)

(INLAND TRANSPORT COMMITTEE) BESZÁMOLÓ az ENSZ Európai Gazdasági Bizottság (ECE) Belsı Szállítási Bizottság (INLAND TRANSPORT COMMITTEE) Gépjármő Szerkezeti Munkacsoport (WP 29) keretén belül mőködı Passzív Biztonság Szakértıi Csoport

Részletesebben

E m l é k e z t e t ı

E m l é k e z t e t ı 1 Közlekedéstudományi Intézet Kht. EU és ENSz-EGB Közúti-jármő Mőszaki Koordinációs Központ KTI-EKK E m l é k e z t e t ı az EU és ENSz-EGB Közúti jármő Mőszaki Koordinációs Központ ( E.K.K.) 6. hazai

Részletesebben

(INLAND TRANSPORT COMMITTEE)

(INLAND TRANSPORT COMMITTEE) BESZÁMOLÓ az ENSZ Európai Gazdasági Bizottság (ECE) Belsı Szállítási Bizottság (INLAND TRANSPORT COMMITTEE) Gépjármő Szerkezeti Munkacsoport (WP 29) keretén belül mőködı Passzív Biztonság Szakértıi Csoport

Részletesebben

ENSZ EGB június 16. Pollák Iván 1. GRPE Working Party on Pollution and Energy (Légszennyezés és energiakérdésekkel foglalkozó munkacsoport)

ENSZ EGB június 16. Pollák Iván 1. GRPE Working Party on Pollution and Energy (Légszennyezés és energiakérdésekkel foglalkozó munkacsoport) DG MVEG EU Enterprise and Industries Automotive Motor Vehicle Emission group (gépjármő emissziós csoport) ENSZ EGB GRPE Working Party on Pollution and Energy (Légszennyezés és energiakérdésekkel foglalkozó

Részletesebben

BESZÁMOLÓ. a 153. WP.29 ülésrıl (Genf 2011. március 8-11.)

BESZÁMOLÓ. a 153. WP.29 ülésrıl (Genf 2011. március 8-11.) BESZÁMOLÓ a 153. WP.29 ülésrıl (Genf 2011. március 8-11.) A korábbi gyakorlatot követve az ülés adminisztratív-szakmai részérıl (EGB és GTR elıírások módosításai, új elıírások kezdeményezése, stb.) Deák

Részletesebben

3. ENSz-EGB beszámolók

3. ENSz-EGB beszámolók 1 Közlekedéstudományi Intézet Kht. EU és ENSz-EGB Közúti-jármő Mőszaki Koordinációs Központ KTI-EKK E m l é k e z t e t ı az EU és ENSz-EGB Közúti jármő Mőszaki Koordinációs Központ által 2006. május 31-én

Részletesebben

B E S Z Á M OLÓ. Ez a munka az évi szerzıdés gyökeres átalakítását is szükségessé teszi, hiszen ez eredetileg egész más céllal készült.

B E S Z Á M OLÓ. Ez a munka az évi szerzıdés gyökeres átalakítását is szükségessé teszi, hiszen ez eredetileg egész más céllal készült. 1 Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. EU és ENSZ-EGB Közúti Jármő Mőszaki Koordinációs Központ B E S Z Á M OLÓ az ENSz EGB keretében mőködı Gépjármő elıírásokat összehangoló -WP. 29 jelő - Világfórum

Részletesebben

Az ENSz keretében mőködı Gépjármő elıírásokat összehangoló -WP. 29 jelő- Világfórum november között Genfben megtartott. 140.

Az ENSz keretében mőködı Gépjármő elıírásokat összehangoló -WP. 29 jelő- Világfórum november között Genfben megtartott. 140. 1 Közlekedéstudományi Intézet Kht. EU és ENSZ-EGB Közúti Jármő Mőszaki Koordinációs Központ E.K.K. B E S Z Á M OLÓ Az ENSz keretében mőködı Gépjármő elıírásokat összehangoló -WP. 29 jelő- Világfórum 2006.

Részletesebben

E m l é k e z t e t ı

E m l é k e z t e t ı 1 Közlekedéstudományi Intézet Kht. EU és ENSz-EGB Közúti-jármő Mőszaki Koordinációs Központ KTI-EKK E m l é k e z t e t ı az EU és ENSz-EGB Közúti jármő Mőszaki Koordinációs Központ által 2007. június

Részletesebben

Beszámoló a 46. GRSP ülésrıl. Összeállította: Szeitl Norbert

Beszámoló a 46. GRSP ülésrıl. Összeállította: Szeitl Norbert Beszámoló a 46. GRSP ülésrıl Összeállította: Szeitl Norbert Röviden az ülésrıl A filozófiai viták és a különbözı munkacsoportok beszámolói töltötték ki többségében a rendelkezésre álló idıkeretet. Több

Részletesebben

(INLAND TRANSPORT COMMITTEE)

(INLAND TRANSPORT COMMITTEE) BESZÁMOLÓ az ENSZ Európai Gazdasági Bizottság (ECE) Belsı Szállítási Bizottság (INLAND TRANSPORT COMMITTEE) Gépjármő Elıírásokat Összehangoló Világfórum (WP 29) keretén belül mőködı Világítási Szakértıi

Részletesebben

e) Hidrogén/tüzelıanyagcella meghajtású jármővek (Hydrogen) munkacsoport

e) Hidrogén/tüzelıanyagcella meghajtású jármővek (Hydrogen) munkacsoport U T I J E L E N T É S az ENSZ EGB GRPE (gépjármővek levegıtisztasági és energia kérdéseivel foglalkozó munkacsoport) 49. sz. ülésérıl (2005. január 10-15.) Az értekezlet Genfben a Nemzetek Palotájában

Részletesebben

E m l é k e z t e t ı. 17. hazai Egyeztetı Fórumról

E m l é k e z t e t ı. 17. hazai Egyeztetı Fórumról 1 Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. EU és ENSz-EGB Közúti-jármő Mőszaki Koordinációs Központ KTI-EKK E m l é k e z t e t ı a közúti jármővek nemzetközi mőszaki követelményei tárgyában 2009. június

Részletesebben

ÚTIJELENTÉS. az ENSz-EGB/WP.29/GRB gépjármő zajszakértık 40. ülésérıl (Genf, Nemzetek Palotája, szept )

ÚTIJELENTÉS. az ENSz-EGB/WP.29/GRB gépjármő zajszakértık 40. ülésérıl (Genf, Nemzetek Palotája, szept ) ÚTIJELENTÉS az ENSz-EGB/WP.29/GRB gépjármő zajszakértık 40. ülésérıl (Genf, Nemzetek Palotája, 2004. szept. 23.-24.) Az értekezleten az alábbi országok és szervezetek képviseltették magukat: Amerikai Egyesült

Részletesebben

E m l é k e z t e t ı

E m l é k e z t e t ı 1 Közlekedéstudományi Intézet Kht. EU és ENSz-EGB Közúti-jármő Mőszaki Koordinációs Központ KTI-EKK E m l é k e z t e t ı az EU és ENSz-EGB Közúti jármő Mőszaki Koordinációs Központ által 2006. október

Részletesebben

E m l é k e z t e t ı

E m l é k e z t e t ı 1 Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. EU és ENSz-EGB Közúti-jármő Mőszaki Koordinációs Központ KTI-EKK E m l é k e z t e t ı az EU és ENSz-EGB Közúti jármő Mőszaki Koordinációs Központ által 2009.

Részletesebben

E m l é k e z t e t ı

E m l é k e z t e t ı 1 Közlekedéstudományi Intézet Kht. EU és ENSz-EGB Közúti-jármő Mőszaki Koordinációs Központ E m l é k e z t e t ı az EU és ENSZ-EGB Közúti-jármő Mőszaki Koordinációs Központ (EKK) 4. hazai Egyeztetı Fórumán,

Részletesebben

B E S Z Á M OLÓ. Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. EU és ENSZ-EGB Közúti Jármő Mőszaki Koordinációs Központ

B E S Z Á M OLÓ. Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. EU és ENSZ-EGB Közúti Jármő Mőszaki Koordinációs Központ 1 Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. EU és ENSZ-EGB Közúti Jármő Mőszaki Koordinációs Központ B E S Z Á M OLÓ az ENSz EGB keretében mőködı Gépjármő elıírásokat összehangoló -WP. 29 jelő - Világfórum

Részletesebben

E m l é k e z t e t ı

E m l é k e z t e t ı 1 Közlekedéstudományi Intézet Kht. EU és ENSz-EGB Közúti-jármő Mőszaki Koordinációs Központ KTI-EKK E m l é k e z t e t ı az EU és ENSz-EGB Közúti jármő Mőszaki Koordinációs Központ által 2007.február

Részletesebben

E m l é k e z t e t ı (1.változat )

E m l é k e z t e t ı (1.változat ) 1 Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. EU és ENSz-EGB Közúti-jármő Mőszaki Koordinációs Központ KTI-EKK E m l é k e z t e t ı (1.változat ) az EU és ENSz-EGB Közúti jármő Mőszaki Koordinációs Központ

Részletesebben

B E S Z Á M OLÓ I. VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ LÉNYEGES KÉRDÉSEK

B E S Z Á M OLÓ I. VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ LÉNYEGES KÉRDÉSEK Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. EU és ENSZ-EGB Közúti Jármű Műszaki Koordinációs Központ B E S Z Á M OLÓ az ENSz EGB keretében működő Gépjármű előírásokat összehangoló -WP. 29 jelű - Világfórum

Részletesebben

Beszámoló az ENSZ-EGB GRPE (A gépjármővek légszennyezésével és energia kérdésével foglalkozó elıadói csoport) 61. ülésérıl

Beszámoló az ENSZ-EGB GRPE (A gépjármővek légszennyezésével és energia kérdésével foglalkozó elıadói csoport) 61. ülésérıl Beszámoló az ENSZ-EGB GRPE (A gépjármővek légszennyezésével és energia kérdésével foglalkozó elıadói csoport) 61. ülésérıl Genf 2011. 01. 10. 2010. 01. 15. Az értekezlet napirendjén az alábbi kérdések

Részletesebben

E m l é k e z t e t ı. 20. hazai Egyeztetı Fórumról

E m l é k e z t e t ı. 20. hazai Egyeztetı Fórumról 1 Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. EU és ENSz-EGB Közúti-jármő Mőszaki Koordinációs Központ KTI-EKK E m l é k e z t e t ı a közúti jármővek nemzetközi mőszaki követelményei tárgyában 2010.június

Részletesebben

(INLAND TRANSPORT COMMITTEE)

(INLAND TRANSPORT COMMITTEE) BESZÁMOLÓ az ENSZ Európai Gazdasági Bizottság (ECE) Belsı Szállítási Bizottság (INLAND TRANSPORT COMMITTEE) Gépjármő Elıírásokat Összehangoló Világfórum (WP 29) keretén belül mőködı Világítási Szakértıi

Részletesebben

B E S Z Á M OLÓ I. VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ LÉNYEGES KÉRDÉSEK

B E S Z Á M OLÓ I. VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ LÉNYEGES KÉRDÉSEK Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. EU és ENSZ-EGB Közúti Jármű Műszaki Koordinációs Központ B E S Z Á M OLÓ az ENSz EGB keretében működő Gépjármű előírásokat összehangoló -WP. 29 jelű - Világfórum

Részletesebben

E m l é k e z t e t ı

E m l é k e z t e t ı 1 Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. EU és ENSz-EGB Közúti-jármő Mőszaki Koordinációs Központ KTI-EKK E m l é k e z t e t ı az EU és ENSz-EGB Közúti jármő Mőszaki Koordinációs Központ által 2008.március

Részletesebben

Beszámoló a GRRF 69. ülésérıl

Beszámoló a GRRF 69. ülésérıl Beszámoló a GRRF 69. ülésérıl Genf, 2011. január 31. - február 4. Elnök: Ian Yarnold Department for Transport, Anglia Összeállította: Finszter Ferenc TÜV NORD-KTI KFT 1 I. Napirend 1. A napirend elfogadása

Részletesebben

az ENSz keretében mőködı Gépjármő Elıírásokat Összehangoló (WP.29) Világfórum 2004.november közt Genfben megtartott 134.

az ENSz keretében mőködı Gépjármő Elıírásokat Összehangoló (WP.29) Világfórum 2004.november közt Genfben megtartott 134. Közlekedéstudományi Intézet EU és ENSz-EGB Közúti-jármő Mőszaki Koordinációs Központ ( E.K.K ) B e s z á m o l ó az ENSz keretében mőködı Gépjármő Elıírásokat Összehangoló (WP.29) Világfórum 2004.november

Részletesebben

BESZÁMOLÓ. (Genf, 2008. október 21-24.) dr. Matolcsy Mátyás

BESZÁMOLÓ. (Genf, 2008. október 21-24.) dr. Matolcsy Mátyás BESZÁMOLÓ az ENSZ Európai Gazdasági Bizottság (ECE) Belsı Szállítási Bizottság (ITC) Gépjármő Elıírásokat Összehangoló Világfórum (WP.29) keretében mőködı ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZAKÉRTİI CSOPORT (GRSG)

Részletesebben

B E S Z Á M OLÓ I. VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ LÉNYEGES KÉRDÉSEK

B E S Z Á M OLÓ I. VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ LÉNYEGES KÉRDÉSEK Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Közlekedésinformatikai és környezeti Igazgatóság Környezetvédelmi és Fenntarthatósági Kutató Központ EU- és ENSZ EGB Jámű-műszaki Koordináció B E S Z Á M OLÓ

Részletesebben

Beszámoló a GRRF 68. üléséről

Beszámoló a GRRF 68. üléséről Beszámoló a GRRF 68. üléséről Genf, 2010. szeptember 21-23. Elnök: Ian Yarnold Department for Transport, Anglia Összeállította: Finszter Ferenc TÜV NORD-KTI KFT 1 I. Napirend 1. A napirend elfogadása 2.

Részletesebben

E m l é k e z t e t ı. 19. hazai Egyeztetı Fórumról

E m l é k e z t e t ı. 19. hazai Egyeztetı Fórumról 1 Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. EU és ENSz-EGB Közúti-jármő Mőszaki Koordinációs Központ KTI-EKK E m l é k e z t e t ı a közúti jármővek nemzetközi mőszaki követelményei tárgyában 2010. február

Részletesebben

BESZÁMOLÓ. Az ülés kezdetekor egyhangúlag újraválasztottuk a GRRF elnökét, Ian Yarnold urat (UK).

BESZÁMOLÓ. Az ülés kezdetekor egyhangúlag újraválasztottuk a GRRF elnökét, Ian Yarnold urat (UK). BESZÁMOLÓ az ENSZ Európai Gazdasági Bizottság (ECE) Belsı Szállítási Bizottság (TRANS) Gépjármő Szerkezeti Munkacsoport (WP29) keretében mőködı Fék- és Futómő Szakértıi Csoport (GRRF) 56. ülésérıl (Genf,

Részletesebben

E m l é k e z t e t ı

E m l é k e z t e t ı Közlekedéstudományi Intézet Kht. EU és ENSz-EGB Közúti-jármő Mőszaki Koordinációs Központ E m l é k e z t e t ı az EU és ENSZ-EGB Közúti-jármő Mőszaki Koordinációs Központ (EKK) 3. hazai Egyeztetı Fórumán,

Részletesebben

E m l é k e z t e t ı

E m l é k e z t e t ı 1 Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. EU és ENSz-EGB Közúti-jármő Mőszaki Koordinációs Központ KTI-EKK E m l é k e z t e t ı az EU és ENSz-EGB Közúti jármő Mőszaki Koordinációs Központ által 2008.

Részletesebben

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2012.6.4. COM(2012) 263 final 2012/0141 (NLE) Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA az Európai Unió által az ENSZ Európai Gazdasági Bizottságának megfelelő bizottságaiban az ENSZ Európai

Részletesebben

Beszámoló a GRSP 48. ülésérıl

Beszámoló a GRSP 48. ülésérıl Beszámoló a GRSP 48. ülésérıl Genf, 2010. december 7-10. Összeállította: Szeitl Norbert 1/7. oldal 1. A napirend és a kapcsolódó dokumentumok Napirendi pont az elızetes napirend alapján Elıírás sz. Témakör

Részletesebben

Az E fejezet a beszámolóból kiemelésre érdemes kérdések, felsorolását tartalmazza.

Az E fejezet a beszámolóból kiemelésre érdemes kérdések, felsorolását tartalmazza. 1 Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. EU és ENSZ-EGB Közúti Jármő Mőszaki Koordinációs Központ B E S Z Á M OLÓ az ENSz EGB keretében mőködı Gépjármő elıírásokat összehangoló -WP. 29 jelő - Világfórum

Részletesebben

B E S Z Á M OLÓ I. VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ LÉNYEGES KÉRDÉSEK

B E S Z Á M OLÓ I. VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ LÉNYEGES KÉRDÉSEK Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Közlekedésinformatikai és környezeti Igazgatóság Környezetvédelmi és Fenntarthatósági Kutató Központ EU- és ENSZ EGB Jámű-műszaki Koordináció B E S Z Á M OLÓ

Részletesebben

B E S Z Á M OLÓ I. VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ LÉNYEGES KÉRDÉSEK

B E S Z Á M OLÓ I. VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ LÉNYEGES KÉRDÉSEK Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. EU és ENSZ-EGB Közúti Jármű Műszaki Koordinációs Központ B E S Z Á M OLÓ az ENSz EGB keretében működő Gépjármű előírásokat összehangoló -WP. 29 jelű - Világfórum

Részletesebben

B E S Z Á M OLÓ I. VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ LÉNYEGES KÉRDÉSEK

B E S Z Á M OLÓ I. VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ LÉNYEGES KÉRDÉSEK Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. EU és ENSZ-EGB Közúti Jármű Műszaki Koordinációs Központ B E S Z Á M OLÓ az ENSz EGB keretében működő Gépjármű előírásokat összehangoló -WP. 29 jelű - Világfórum

Részletesebben

BESZÁMOLÓ. (Genf, 2005. október 11-14) dr. Matolcsy Mátyás

BESZÁMOLÓ. (Genf, 2005. október 11-14) dr. Matolcsy Mátyás BESZÁMOLÓ az ENSZ Európai Gazdasági Bizottság (ECE) Belsı Szállítási Bizottság (ITC) Gépjármő Elıírásokat Összehangoló Világfórum (WP.29) keretében mőködı ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZAKÉRTİI CSOPORT (GRSG)

Részletesebben

E m l é k e z t e t ı

E m l é k e z t e t ı 1 Közlekedéstudományi Intézet Kht. EU és ENSz-EGB Közúti-jármő Mőszaki Koordinációs Központ KTI-EKK E m l é k e z t e t ı az EU és ENSz-EGB Közúti jármő Mőszaki Koordinációs Központ által 2007. november

Részletesebben

A témák és munkaanyagok Internet címe:

A témák és munkaanyagok Internet címe: BESZÁMOLÓ az ENSZ Európai Gazdasági Bizottság (ECE) Belső Szállítási Bizottság (INLAND TRANSPORT Committee) Gépjármű előírásokat Összehangoló Világfórum (WP29) Keretén belül működő Világítási Szakértői

Részletesebben

E m l é k e z t e t ı. 23. hazai Egyeztetı Fórumról

E m l é k e z t e t ı. 23. hazai Egyeztetı Fórumról Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. EU és ENSz-EGB Közúti-jármő Mőszaki Koordinációs Központ KTI-EKK E m l é k e z t e t ı a közúti jármővek nemzetközi mőszaki követelményei tárgyában 2011. június

Részletesebben

E m l é k e z t e t ı. 21. hazai Egyeztetı Fórumról

E m l é k e z t e t ı. 21. hazai Egyeztetı Fórumról 1 Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. EU és ENSz-EGB Közúti-jármő Mőszaki Koordinációs Központ KTI-EKK E m l é k e z t e t ı a közúti jármővek nemzetközi mőszaki követelményei tárgyában 2010. november

Részletesebben

(INLAND TRANSPORT COMMITTEE)

(INLAND TRANSPORT COMMITTEE) BESZÁMOLÓ az ENSZ Európai Gazdasági Bizottság (ECE) Belsı Szállítási Bizottság (INLAND TRANSPORT COMMITTEE) Gépjármő Szerkezeti Munkacsoport (WP 29) keretén belül mőködı Passzív Biztonság Szakértıi Csoport

Részletesebben

ÚTIJELENTÉS. az ENSz-EGB/WP.29/GRB gépjármő zajszakértık 48. ülésérıl (Genf, Nemzetek Palotája, 2008. szeptember 1-3.)

ÚTIJELENTÉS. az ENSz-EGB/WP.29/GRB gépjármő zajszakértık 48. ülésérıl (Genf, Nemzetek Palotája, 2008. szeptember 1-3.) ÚTIJELENTÉS az ENSz-EGB/WP.29/GRB gépjármő zajszakértık 48. ülésérıl (Genf, Nemzetek Palotája, 2008. szeptember 1-3.) Az értekezleten az alábbi országok és szervezetek képviseltették magukat: Amerikai

Részletesebben

MELLÉKLET. a következő javaslathoz: A Tanács határozata

MELLÉKLET. a következő javaslathoz: A Tanács határozata EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2016.3.18. COM(2016) 156 final ANNEX 1 MELLÉKLET a következő javaslathoz: A Tanács határozata az autóbusszal végzett nemzetközi különjárati személyszállításról szóló Interbusmegállapodással

Részletesebben

BESZÁMOLÓ. (Genf, október 17-20) dr. Matolcsy Mátyás

BESZÁMOLÓ. (Genf, október 17-20) dr. Matolcsy Mátyás BESZÁMOLÓ az ENSZ Európai Gazdasági Bizottság (ECE) Belsı Szállítási Bizottság (ITC) Gépjármő Elıírásokat Összehangoló Világfórum (WP.29) keretében mőködı ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZAKÉRTİI CSOPORT (GRSG)

Részletesebben

(INLAND TRANSPORT COMMITTEE)

(INLAND TRANSPORT COMMITTEE) BESZÁMOLÓ az ENSZ Európai Gazdasági Bizottság (ECE) Belsı Szállítási Bizottság (INLAND TRANSPORT COMMITTEE) Gépjármő Szerkezeti Munkacsoport (WP 29) keretén belül mőködı Passzív Biztonság Szakértıi Csoport

Részletesebben

(INLAND TRANSPORT COMMITTEE)

(INLAND TRANSPORT COMMITTEE) BESZÁMOLÓ az ENSZ Európai Gazdasági Bizottság (ECE) Belsı Szállítási Bizottság (INLAND TRANSPORT COMMITTEE) Gépjármő Elıírásokat Összehangoló Világfórum (WP 29) keretén belül mőködı Világítási Szakértıi

Részletesebben

BESZÁMOLÓ. (Genf, 2015. máj.4.- 8) Dr. Matolcsy Mátyás

BESZÁMOLÓ. (Genf, 2015. máj.4.- 8) Dr. Matolcsy Mátyás BESZÁMOLÓ az ENSZ Európai Gazdasági Bizottság (ECE) Belső Szállítási Bizottság (ITC) Gépjármű Előírásokat Összehangoló Világfórum (WP.29) keretében működő ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZAKÉRTŐI CSOPORT (GRSG)

Részletesebben

BESZÁMOLÓ. (Genf, 2007. április 16-20.) dr. Matolcsy Mátyás

BESZÁMOLÓ. (Genf, 2007. április 16-20.) dr. Matolcsy Mátyás BESZÁMOLÓ az ENSZ Európai Gazdasági Bizottság (ECE) Belsı Szállítási Bizottság (ITC) Gépjármő Elıírásokat Összehangoló Világfórum (WP.29) keretében mőködı ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZAKÉRTİI CSOPORT (GRSG)

Részletesebben

BESZÁMOLÓ. (Genf, 2013. október 8-11) dr. Matolcsy Mátyás

BESZÁMOLÓ. (Genf, 2013. október 8-11) dr. Matolcsy Mátyás BESZÁMOLÓ az ENSZ Európai Gazdasági Bizottság (ECE) Belső Szállítási Bizottság (ITC) Gépjármű Előírásokat Összehangoló Világfórum (WP.29) keretében működő ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZAKÉRTŐI CSOPORT (GRSG)

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, február 28. (OR. en)

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, február 28. (OR. en) Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2017. február 28. (OR. en) Intézményközi referenciaszám: 2017/0038 (NLE) 6620/17 JOGALKOTÁSI AKTUSOK ÉS EGYÉB ESZKÖZÖK Tárgy: ECO 10 ENT 43 MI 154 UNECE 4 A TANÁCS HATÁROZATA

Részletesebben

(INLAND TRANSPORT COMMITTEE)

(INLAND TRANSPORT COMMITTEE) BESZÁMOLÓ az ENSZ Európai Gazdasági Bizottság (ECE) Belsı Szállítási Bizottság (INLAND TRANSPORT COMMITTEE) Gépjármő Elıírásokat Összehangoló Világfórum (WP 29) keretén belül mőködı Világítási Szakértıi

Részletesebben

(INLAND TRANSPORT COMMITTEE)

(INLAND TRANSPORT COMMITTEE) BESZÁMOLÓ az ENSZ Európai Gazdasági Bizottság (ECE) Belsı Szállítási Bizottság (INLAND TRANSPORT COMMITTEE) Gépjármő Szerkezeti Munkacsoport (WP 29) keretén belül mőködı Passzív Biztonság Szakértıi Csoport

Részletesebben

A Régiók Bizottsága tagjainak kinevezési folyamata. A tagállamokban alkalmazott eljárás

A Régiók Bizottsága tagjainak kinevezési folyamata. A tagállamokban alkalmazott eljárás A Régiók Bizottsága tagjainak kinevezési folyamata A tagállamokban alkalmazott eljárás ÖSSZEFOGLALÓ Az Európai Unióról szóló szerzıdés célkitőzései között szerepel az, hogy a szerzıdı felek tovább viszik

Részletesebben

Észrevételek ( 1 ) Részletes vélemények ( 2 ) EFTA ( 3 ) TR ( 4 ) Belgium Bulgária Cseh Közt.

Észrevételek ( 1 ) Részletes vélemények ( 2 ) EFTA ( 3 ) TR ( 4 ) Belgium Bulgária Cseh Közt. 2010.6.24. Az Európai Unió Hivatalos Lapja C 164/3 A Bizottság által közölt tájékoztatás az Európai Parlament és a Tanács műszaki szabványok és szabályok, valamint az információs társadalom szolgáltatásaira

Részletesebben

Beszámoló a GRRF fék-, futómű szakértői munkacsoport 74. üléséről

Beszámoló a GRRF fék-, futómű szakértői munkacsoport 74. üléséről TÜV NORD-KTI KFT Beszámoló a GRRF fék-, futómű szakértői munkacsoport 74. üléséről Genf, 2013.február 19-22. Elnök: Mr. Bernard FROST Department for Transport, Anglia Összeállította: Finszter Ferenc 1

Részletesebben

AGRÁRPIACI JELENTÉSEK

AGRÁRPIACI JELENTÉSEK AGRÁRPIACI JELENTÉSEK ÉLİÁLLAT ÉS HÚS 2009. május 18. Élıállat és Hús 2009. 19. hét Megjelenik kéthetente Felelıs szerkesztı: Dr. Stummer Ildikó Készítette: Módos Rita modos.rita@aki.gov.hu Kiadja: Agrárgazdasági

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, június 14. (OR. en)

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, június 14. (OR. en) Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2016. június 14. (OR. en) Intézményközi referenciaszám: 2016/0162 (NLE) 9703/16 JOGALKOTÁSI AKTUSOK ÉS EGYÉB ESZKÖZÖK Tárgy: ECO 42 ENT 106 MI 406 UNECE 10 A TANÁCS HATÁROZATA

Részletesebben

Emlékeztetı. a Halászati Operatív Program (HOP) Monitoring Bizottság (MB) 4. ülésérıl

Emlékeztetı. a Halászati Operatív Program (HOP) Monitoring Bizottság (MB) 4. ülésérıl Emlékeztetı a Halászati Operatív Program (HOP) Monitoring Bizottság (MB) 4. ülésérıl Idıpont: 2010. június 7. Helyszín: VM Színházterem (Budapest, 1055 Kossuth tér 11.) Napirendi pontok: 1) HOP IH vezetıjének

Részletesebben

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, október 23. (24.10) (OR. en) 15366/12. Intézményközi referenciaszám: 2012/0294 (NLE)

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, október 23. (24.10) (OR. en) 15366/12. Intézményközi referenciaszám: 2012/0294 (NLE) AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA Brüsszel, 2012. október 23. (24.10) (OR. en) 15366/12 Intézményközi referenciaszám: 2012/0294 (NLE) ECO 126 ENT 262 MI 655 UNECE 16 JAVASLAT Küldi: az Európai Bizottság Dátum: 2012.

Részletesebben

A STANDARD ELİKÉSZÍTİ TESTÜLET MŐKÖDÉSI RENDJE módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva

A STANDARD ELİKÉSZÍTİ TESTÜLET MŐKÖDÉSI RENDJE módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva A STANDARD ELİKÉSZÍTİ TESTÜLET MŐKÖDÉSI RENDJE módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva A Standard Elıkészítı Testület (a továbbiakban: Testület) létrehozásáról és mőködtetésérıl a magyar számviteli

Részletesebben

Azon ügyfelek számára vonatkozó adatok, akik részére a Hivatal hatósági bizonyítványt állított ki

Azon ügyfelek számára vonatkozó adatok, akik részére a Hivatal hatósági bizonyítványt állított ki Amerikai Egyesült Államok Ausztrália Ausztria Belgium Brunei Ciprus Dánia Egyesült Arab Emírségek Egyesült Királyság Finnország Franciaország Görögország Hollandia Horvátország Irán Írország Izland Izrael

Részletesebben

BESZÁMOLÓ. (Genf, 2012. október 2-5) dr. Matolcsy Mátyás

BESZÁMOLÓ. (Genf, 2012. október 2-5) dr. Matolcsy Mátyás BESZÁMOLÓ az ENSZ Európai Gazdasági Bizottság (ECE) Belső Szállítási Bizottság (ITC) Gépjármű Előírásokat Összehangoló Világfórum (WP.29) keretében működő ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZAKÉRTŐI CSOPORT (GRSG)

Részletesebben

BESZÁMOLÓ A 150. WP.29 ülésrıl (Genf, március 9-12.)

BESZÁMOLÓ A 150. WP.29 ülésrıl (Genf, március 9-12.) BESZÁMOLÓ A 150. WP.29 ülésrıl (Genf, 2010. március 9-12.) A korábbi gyakorlatnak megfelelıen azokról a témákról számolok be kicsit részletesebben, amelyek a WP.29 napi munkáján túl a jövıbe mutatnak és

Részletesebben

Közlekedésbiztonsági trendek az Európai Unióban és Magyarországon

Közlekedésbiztonsági trendek az Európai Unióban és Magyarországon Közlekedésbiztonsági trendek az Európai Unióban és Magyarországon Prof. Dr. Holló Péter, az MTA doktora KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. kutató professzor Széchenyi István Egyetem, Győr egyetemi

Részletesebben

B E S Z Á M OLÓ I. VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ LÉNYEGES KÉRDÉSEK

B E S Z Á M OLÓ I. VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ LÉNYEGES KÉRDÉSEK Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. EU és ENSZ-EGB Közúti Jármű Műszaki Koordinációs Központ B E S Z Á M OLÓ az ENSz EGB keretében működő Gépjármű előírásokat összehangoló -WP. 29 jelű - Világfórum

Részletesebben

B E S Z Á M OLÓ I. VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ LÉNYEGES KÉRDÉSEK

B E S Z Á M OLÓ I. VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ LÉNYEGES KÉRDÉSEK Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. EU és ENSZ-EGB Közúti Jármű Műszaki Koordinációs Központ B E S Z Á M OLÓ az ENSz EGB keretében működő Gépjármű előírásokat összehangoló -WP. 29 jelű - Világfórum

Részletesebben

Szerződő fél Ratifikáció/Csatlakozás Hatályba lépés dátuma. Albánia Csatlakozás: 2000. június 1. 2000. szeptember 1.

Szerződő fél Ratifikáció/Csatlakozás Hatályba lépés dátuma. Albánia Csatlakozás: 2000. június 1. 2000. szeptember 1. Az előadóművészek, a hangfelvétel-előállítók és a műsorsugárzó szervezetek védelméről szóló Római Egyezmény (1998. évi XLIV. törvény az előadóművészek, a hangfelvétel-előállítók és a műsorsugárzó szervezetek

Részletesebben

2018/149 ELNÖKI TÁJÉKOZTATÓ Budapest, Riadó u Pf Tel.:

2018/149 ELNÖKI TÁJÉKOZTATÓ Budapest, Riadó u Pf Tel.: 2018/149 ELNÖKI TÁJÉKOZTATÓ 2018. 08. 03. 1026 Budapest, Riadó u. 5. 1525 Pf. 166. Tel.: +36 1 882 85 00 kapcsolat@kt.hu www.kozbeszerzes.hu A Közbeszerzési Hatóság Elnökének tájékoztatója a Kbt. 62. (1)

Részletesebben

A MEZŐGAZDASÁGI ÉS ERDÉSZETI TRAKTOROKKAL FOGLALKOZÓ BIZOTTSÁG ELJÁRÁSI SZABÁLYZATA

A MEZŐGAZDASÁGI ÉS ERDÉSZETI TRAKTOROKKAL FOGLALKOZÓ BIZOTTSÁG ELJÁRÁSI SZABÁLYZATA EURÓPAI BIZOTTSÁG VÁLLALKOZÁSPOLITIKAI ÉS IPARI FŐIGAZGATÓSÁG Fogyasztási cikkek Gépjárműipar A MŰSZAKI FEJLŐDÉSHEZ VALÓ HOZZÁIGAZÍTÁSSAL FOGLALKOZÓ BIZOTTSÁG MEZŐGAZDASÁGI TRAKTOROK (CATP-AT) ENTR/04-EN

Részletesebben

A MAGYAR SZÁMVITELI STANDARDJAVASLATOK KIALAKÍTÁSÁNAK RÉSZLETES ELJÁRÁSI RENDJE módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva

A MAGYAR SZÁMVITELI STANDARDJAVASLATOK KIALAKÍTÁSÁNAK RÉSZLETES ELJÁRÁSI RENDJE módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva A MAGYAR SZÁMVITELI STANDARDJAVASLATOK KIALAKÍTÁSÁNAK RÉSZLETES ELJÁRÁSI RENDJE módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva 1. (1) A magyar számviteli standardokról, azok értelmezéseirıl és a kapcsolódó

Részletesebben

BESZÁMOLÓ. (Genf, okt.12-15) dr. Matolcsy Mátyás

BESZÁMOLÓ. (Genf, okt.12-15) dr. Matolcsy Mátyás BESZÁMOLÓ az ENSZ Európai Gazdasági Bizottság (ECE) Belsı Szállítási Bizottság (ITC) Gépjármő Elıírásokat Összehangoló Világfórum (WP.29) keretében mőködı ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZAKÉRTİI CSOPORT (GRSG)

Részletesebben

BESZÁMOLÓ. (Genf, 2006. április 23-28) dr. Matolcsy Mátyás

BESZÁMOLÓ. (Genf, 2006. április 23-28) dr. Matolcsy Mátyás BESZÁMOLÓ az ENSZ Európai Gazdasági Bizottság (ECE) Belsı Szállítási Bizottság (ITC) Gépjármő Elıírásokat Összehangoló Világfórum (WP.29) keretében mőködı ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZAKÉRTİI CSOPORT (GRSG)

Részletesebben

(INLAND TRANSPORT COMMITTEE)

(INLAND TRANSPORT COMMITTEE) BESZÁMOLÓ az ENSZ Európai Gazdasági Bizottság (ECE) Belső Szállítási Bizottság (INLAND TRANSPORT COMMITTEE) Gépjármű Előírásokat Összehangoló Világfórum (WP 29) keretén belül működő Világítási Szakértői

Részletesebben

Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. EU és ENSz-EGB Közúti-jármő Mőszaki Koordinációs Központ KTI-EKK

Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. EU és ENSz-EGB Közúti-jármő Mőszaki Koordinációs Központ KTI-EKK 1 Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. EU és ENSz-EGB Közúti-jármő Mőszaki Koordinációs Központ KTI-EKK E m l é k e z t e t ı a közúti jármővek nemzetközi mőszaki követelményei tárgyában 2011. március

Részletesebben

A GÉPJÁRMŰVEKKEL FOGLALKOZÓ MŰSZAKI BIZOTTSÁG ELJÁRÁSI SZABÁLYZATA

A GÉPJÁRMŰVEKKEL FOGLALKOZÓ MŰSZAKI BIZOTTSÁG ELJÁRÁSI SZABÁLYZATA EURÓPAI BIZOTTSÁG VÁLLALKOZÁSPOLITIKAI FŐIGAZGATÓSÁG Egységes piac, fogyasztási cikkekre vonatkozó jogszabályok és azok végrehajtása Gépjárműipar MŰSZAKI BIZOTTSÁG GÉPJÁRMŰVEK ENTR/1722/02-EN Brüsszel,

Részletesebben

A Bizottság (European Commission) A Bizottság szervezeti felépítése 2004. november 1-tıl. A Bizottság tagjai

A Bizottság (European Commission) A Bizottság szervezeti felépítése 2004. november 1-tıl. A Bizottság tagjai 2007-tıl két további tag! A Bizottság (European Commission) Az Európai Bizottság Kormányszerően mőködı, döntéselıkészítı, javaslattevı, egyes esetekben végrehajtó szerv. Szupranacionális jellegő: nem a

Részletesebben

BESZÁMOLÓ. (Genf, 2004. ápr. 19-23) dr. Matolcsy Mátyás

BESZÁMOLÓ. (Genf, 2004. ápr. 19-23) dr. Matolcsy Mátyás BESZÁMOLÓ az ENSZ Európai Gazdasági Bizottság (ECE) Belsı Szállítási Bizottság (ITC) Gépjármő Elıírásokat Összehangoló Világfórum (WP.29) keretében mőködı ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZAKÉRTİI CSOPORT (GRSG)

Részletesebben

J E G Y Z İ K Ö N Y V

J E G Y Z İ K Ö N Y V Békéscsaba Megyei Jogú Város Román Kisebbségi Önkormányzata 5600 Békéscsaba, Szabadság tér 11-17. Ikt.sz.:.../2011. J E G Y Z İ K Ö N Y V /Tekintettel az ülés hangfelvételen történt rögzítésére, a jegyzıkönyv

Részletesebben

Szám: 41-1 /2012. Jegyzıkönyv. Készült: a Fejér Megyei Közgyőlés Pénzügyi, Jogi, Fejlesztési és Nemzetiségi Bizottság 2012. január 25-i ülésérıl

Szám: 41-1 /2012. Jegyzıkönyv. Készült: a Fejér Megyei Közgyőlés Pénzügyi, Jogi, Fejlesztési és Nemzetiségi Bizottság 2012. január 25-i ülésérıl Szám: 41-1 /2012. Jegyzıkönyv Készült: a Fejér Megyei Közgyőlés Pénzügyi, Jogi, Fejlesztési és Nemzetiségi Bizottság 2012. január 25-i ülésérıl Jelen vannak: Dr. Sükösd Tamás a bizottság elnöke, Dr. Szabadkai

Részletesebben