AZ INTÉZET FEKVŐBETEG ELLÁTÁSA

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "AZ INTÉZET FEKVŐBETEG ELLÁTÁSA"

Átírás

1 1 AZ INTÉZET FEKVŐBETEG ELLÁTÁSA 1 Szeptikus Osztály Osztályvezető főorvos: Dr. Fényes László Az osztály feladata az Intézet szeptikus betegeinek (fertőzött törések, protézisek, fertőzött sebek) ellátása izolálása. Az Intézet országos jellegéből adódóan a traumatológiai hálózatból jelentkező szeptikus törések, álizületek, fertőzött lágyrészhiányok ellátása is az osztály feladata. Az osztály évi betegforgalma: 600 Az osztály éves műtéti száma A betegeket először osztályos fekvő kezelésben részesítjük (átlagos ápolási idő 16 nap), majd további ellátásuk ambulanter történik. Kezdetben 2-3 hetente, majd 1-2 hónapos ellenőrzés folyik. Az osztály tudományos munkája: fertőzött csonthiányok segment vándoroltatással történő pótlása, szeptikus törések és álizületek velőűrszeggel történő kezelése, lágyrészhiányok localis és szabadlebennyel történő pótlása, fertőzött nagyizületi protézisek spacerrel, illetve külső rögzítővel történő kezelése, izületi fertőzéses folyamatoknál az izület funkciójának megtartásával történő kezelés. 2 Mozgásszervi Osztály Osztályvezető főorvos: Dr. Melly András Az osztály egyike az akut traumatológiai felvételt ellátó osztályoknak. A friss traumás eseteket az Intézet rutinjának megfelelően kezeli. Az osztály egyúttal az Intézet ortopédiai részlege is. Emiatt előjegyzett beteganyagában sok a csípő és térdkörüli osteotomia. Az osztály profiljához tartoznak a végtag tengelykorrekciós és végtaghossz kiegyenlítő műtétek is. Lábsebészeti eseteiket igyekszik a gyorsan fejlődő részszakma követelményeinek megfelelően ellátni. Különböző típusú és differenciáltan alkalmazott bütyökműtétek mellett deformált lábujjak, metatarsalgiák műtéti kezelését is végzik. Korrekciós dezisek végzésében is élenjáró. Ínátültetések, ínhosszabbítások, alagut-syndromák megoldása szintén gyakori az osztályon. Krónikus vállsebészeti esetek, instabilitás megoldása, actomiplastica stb. szintén előfordulnak a beteganyagban. A többi ellátó osztályhoz hasonlóan csípő- és térdízületi protézisprogramban is rész vesz. 3 Általános Sebészeti Osztály

2 2 Osztályvezető főorvos: Dr. Jász Nándor Osztályunk az Intézet rekonstrukciója óta önálló részlegként működik. Az Intézet ügyeleti rendjének megfelelően heti 4 alkalommal adunk akut baleseti szolgálatot. Emellett heti 1 alkalommal a fővárosban akut hasi ügyeletet is ellátunk (KÁNY 10 ágy). Az osztály profilja a traumás sebészeti ellátás mellett a klasszikus hasi sebészeti betegségek műtéti ellátása, különös tekintettel a colo-proctologiai daganatos betegségekre. Az osztályunkon 1983 óta működik önálló gastroenterológiai szakambulancia, melynek keretén belül gastroscopiát, duodenoscopiát, recto-, sigmoideoscopiát, valamint colonoscopiát végzünk. Lehetőségünk van ambuláns proctologiai terápiás beavatkozások elvégzésére is. Feladatunkhoz tartozik a pályakezdő kollégák képzése, szakorvosi vizsgára történő felkészítése. Évente közel műtétet végzünk. Tudományos munkánk része a posttraumás epehólyag-gangréna, a thrombosis profilaxis, valamint a retroperitonealis vérzések, illetve a lépmegtartó műtétei beavatkozások kutatása. 4 Mellkassebészeti Osztály Osztályvezető Főorvos: Dr. Szabó Győző János Az Osztály fő feladata a mellkassérülések akut és késői szövődményeinek ellátása az Intézet régiójában, ill. országos feladatainak megfelelően más régiókból is. Az Osztály heti négy napon vesz fel mellkassérült, heti két napon akut általános mellkassebészeti ügyeletet adott Nagy-Budapest területére. A mellkassebészeti kis- és nagy műtétek száma évente. Emellett az osztály orvosai általános sebészeti és általános traumatológiai műtéteket is végeznek II. félévétől tartós létszámhiány miatt, az általános mellkas-sebészeti tevékenységet szüneteltetjük. Az Osztály 1982 óta végzi a Judet lemezes bordasynthesist. OTKA kutatás keretében kifejlesztették a hazai gyártású kapcsos bordalemezt. Az idegsebészekkel közösen adaptálták a gerincsérülések transthoracalis műtéti ellátását. OTKA kutatás keretében, 1990-ben kifejlesztették a veleszületett mellkasfali deformitások korrekciós műtétjéhez az első hazai fémsín-stabilizátort. Az Osztály a saját betegek kontrollvizsgálata mellett heti egy alkalommal szakvéleményezést végez az ország területéről mellkas-sérülteket 1992-től 2000-ig 2-3 évenként speciális, posztgraduális tanfolyamokat tartunk a mellkasihasi sérülések témakörből től 1999-ig szerveztük az interdisciplinaris Mellkastraumatológiai Konferenciákat. Rendszeresen részt veszünk hazai és külföldi kongresszusokon, az osztály munkatársai több önálló könyv, ill. könyvfejezet és tudományos dolgozat szerzői.

3 3 Maxillo-facialis Részleg Dr. Szentirmai Annamária főorvos A Maxillo-facialis részleg működésének 24. évében Mátrix Osztály részévé vált, ahol hasimellkasi, és arcsérülteket kezelünk. Ugyancsak ebben az évben történt meg kötelezően az egyes tevékenységek akkreditálása, melynek eredményeként a III-IV. összevont mátrix osztályon a maxillo-facialis tevékenység az egyetlen terület, melyet emelt szintű ellátásra akkreditáltak. Az osztályos ellátáson kívül az Intézet összes többi osztályán fekvő betegek, többszörös sérültek maxillofacialis sérüléseinek, betegségeinek kezelését is elvégezzük. Kiváló eredményeket tudunk felmutatni a kombinált cranio-maxillo-facialis sérültek, az orbita töröttek műtéti ellátásában. Eredményeinket országosan elismerik. Az ügyeleti ellátásban szerződéses kollégák alkalmazásával veszünk részt. A szájsebészeti ambuláns tevékenység szervezett formában, meghatározott rendelési időben, önálló rendelőben történik. Ugyanebben a rendelőben, ugyancsak szervezett formában, meghatározott rendelési időben dentalis röntgen felvételeket tudunk számítógépes módszerrel készíteni. A szemészeti és a fül-orr-gégészeti ambuláns ellátás is önálló rendelőben történik, azonban szervezett rendelési idejük nincs, konziliáriusok látják el a feladatokat. Fekvőosztály munka 2004-ben A korábbi szakmai elvek betartásával (nyílt töréseket primeren, fedett töréseket halasztottam) sikerült teljes mértékben áttérni a titán implantátumok alkalmazására. Ezt két körülmény tette lehetővé: 1. A maxillo-facialis implantátumok egyedi, tételes finanszírozásának gyakorlattá válása, igy anyagi akadálya nincs az implantátum beszerzésének. 2. Konszignációs raktár lehetőségét biztosítja a Scan Medic cég a Leibinger titán implantátumokból, így az OEP finanszírozás beérkezéséig csak azon implantátumok árát kell megelőlegezni, melyeket valójában már felhasználtunk. Ugyancsak 2004 év nagy vívmánya, hogy a 2003-ban tendereztetett felszívódó implantátumok (Lactosorb) alkalmazását megkezdtük, s igen kedvező a tapasztalatunk. Ezen implantátum rutinszerű alkalmazása azonban még nem lehetséges, csak válogatott betegcsoportban használjuk. Ambuláns műtétek Az ambuláns szájsebészeti műtétek végzésének minimum feltételei javultak, a coaguláló készülék beszerzésével a vérzéscsillapítás a rendelőben megoldottá vált. A műtétekhez szükséges anyagellátás (szikepenge, varróanyag) továbbra is a műtőből történik. Diagnosztikai lehetőségek Az UH és CT kiváló segítséget nyújt nyálmirigy betegségek, illetve sérülések, posttraumás állapotok felismeréséhez, a műtéti beavatkozás megtervezéséhez. Sajnos a mandibula törések hagyományos rtg. diagnosztikája terén mélyen az országos átlag alatti a feleszereltségünk: az OP rtg. gép 1974-ben készült, 30 éves, kritikán aluli minőségű felvételeket készít, cseréje a legsürgősebben szükséges.

4 4 Együttműködés más intézményekkel Kapcsolatunk hagyományosan kiváló a Honvéd Kórház Szájsebészeti Osztályával, 2004-ben szorosabbá vált a SOTE Szájsebészeti Klinikájával, ahol az intézmény vezetését Prof. Dr. Barabás József vette át. A maxillo-facialis szakvizsgára jelentkező kollégák szakvizsga előtti képzésében elsődlegesen támaszkodik intézetünkre. A maxillo-facialis részlegünket a SOTE akkreditálta szakvizsga előtti kiképzésre. Országos feladatainkat maradéktalanul teljesítettem, egyetlen fekvőosztályos áthelyezési kérést sem kellett visszautasítanom. Valamennyi átvételre kerülő beteg maxillo-facialis ellátásának kérése jogos volt. Oktatási feladatainkat maradéktalanul teljesítettem, egyetlen tanfolyam előadást sem kellett lemondanom, vagy másnak átadni. A tudományos munka területén hazai és nemzetközi kongresszuson vettem részt, előadást tartottam, postert mutattam be, üléselnöki feladatot láttam el, meghívott előadó, felkért referens voltam szakmai konferenciákon. Traumatológus szakorvosképzésben szervezett szakvizsga-előkészítő tanfolyamon az előzetes Szakmai Kollégiumi megegyezés szerint Pécsen előadó voltam, a Szegeden rendezett tanfolyamon a Szakmai Kollégium megegyezését a tanfolyam szervezői nem tartották be. A korábbi évekhez hasonlóan újabb könyv fejezetet írtam a gyerekkori maxillo-facialis sérülések ellátásáról Oláh Éva szerkesztésében, mely a Traumatológia (Szerk: Renner két kiadása), a Gyermektraumatológia (Szerk. Ács G. Hargitai E.) után a harmadik könyvfejezet volt. A 73/1999. (XII. 25.) EüM rendeletben foglaltak alapján 2004 év volt a továbbképzési kredit pontok igazolásának a határideje. Pontjaim száma az öt évre kötelezően előírt 250 ponthoz képest meghaladta a 700 pontot. Fül-orr-gégészet Dr. Herényi Katalin főorvos A tevékenységet egy orvos végzi, a készenléti ügyeleteket más intézetben dolgozó kollégák bevonásával. Elsődleges feladat a fül-orr-gégészet és határterületeire eső sérülések ellátása. Foglalkozunk az Intézet fekvőbetegeinek fül-orr-gégészeti problémáival és műtét előtti kivizsgálásával. Elvégezzük a szükséges eszközös vizsgálatokat és invazív beavatkozásokat, legnagyobb számban az Intenzív Osztály részére (bronhoscopia, tracheoscopia, orr-endoscopia stb.). Lehetőségünk van hallásvizsgálatok elvégzésére. Járóbeteg rendelés keretében látjuk el kontrollos betegeinket és limitált számban fül-orrgégészeti megbetegedéseket. Végzünk kisebb fül-orr-gégészeti műtéteket is. Részt veszünk a rezidens képzésben. Konzíliumot adunk más intézmények részére.

5 5 5 Gyermektraumatológiai Osztály Osztályvezető főorvos: Dr.Hargitai Ernő Az osztály rendelkezésére állnak a központi diagnosztikai egységek, a központi műtő a központi gipszelő, akut és krónikus ambulancia. Osztályunk jellege az elmúlt év során nem változott. Heti 3 alkalommal a főváros és környékének Dél-pesti régiójában teljesítenek akut felvételes gyermek és serdülő trauma ügyeletet. Országos centrumként feladataink közé tartozik a rutin gyermek-traumatológiai ellátáson túl egyes speciális sérülések ellátása az egész ország területéről: combnyaktörés, kézsérülések, maxillo-facialis sérülések, gerincsérülések, pathológiás sérülések. Különleges feladatunk a poszttraumás defektusok korrekciója. Foglalkozunk a posttraumás deformitások, növekedési zavarok correctios megoldásaival is. Konzíliumot adunk továbbra is az ország egész területére. Tudományos tevékenységük során évente több hazai és külföldi kongresszuson vesznek részt, jelentősek a gyermekkori combnyaktörések, minimál invasív beavatkozások, gyermekkori femurtörés, poszttraumás növekedési zavarok és remodellációk, gyermekkori kézsérülések témakörében végzett vizsgálataik, előadásaik és közleményeik. Évente több posztgraduális tanfolyamon tartanak előadásokat a fenti témakörökből. Rendszeresen részt vesznek gyakorlatok vezetésével, orvostanhallgatók képzésében is. A fenti gyermektraumatológiai tevékenységen túl az osztály biztosítja az intézet különböző szakorvosai gyermek beteganyagának kórházi hátterét. 6 Kéz- és Mikrosebészeti Osztály Osztályvezető főorvos: Dr. Zimmermann István Az Osztály elsődleges feladata a sérült kéz primer, illetve halasztott ellátása, valamint a sérülésből visszamaradt állapot korrekciója. Ez teszi ki az Osztály munkájának 50%-át. A fennmaradt 50%-ban foglalkozik minden olyan kórformával, ami kézsebészeti ellátást igényel, pl. Dupuytren contractura, tumorok, compressios syndromák, fejlődési rendellenességek, gyulladásos elváltozások stb. ellátása. Az Osztály néhány speciális- és tudományosan is művelt témája: a kéz csontos vázának, töréseinek stabilizálása. posttraumás ízületi károsodások pótlása endoprotézissel, speciális bőrpótló eljárások, a lunatum malatia újszerű kezelése spongiosa cserével és artéria beültetéssel, fogókéz kialakítása kézamputációban, lábujjátültetéssel radiusra, hüvelykujjpótló eljárások, a legsúlyosabb fejlődési rendellenességek rekonstrukciós lehetőségei, szövet- és szöveti egységek átültetése mikrosebészeti eljárással stb. A mikrosebészeti team tevékenysége, a társszakmákkal főleg a mozgásszervi traumatológiával és a szeptikus csontsebészettel való jó és szoros együttműködés következménye, miután egyre nagyobb az igény a mozgásszervi traumatológiában is a defekt állapotok komplex mikrosebészeti ellátására. Az Osztály munkatársai évtizedek óta végeznek - hetenként - kézsebészeti szakvéleményezést (ez évi beteg vizsgálatát jelenti), és ezekre a rendelésekre az egész ország területéről érkeznek betegek. Közülük számosat műtétre is előjegyzünk.

6 6 Havonként egy alkalommal professzori konzíliumot tartunk a BRO szervezésében, ahová Budapestről, és az ország más területeiről -a kézsebészetekről- lehet problémás kézsebészeti eseteket megbeszélésre hozni, akár átvételi kérelemmel is. 7 Mozgásszervi Osztály Osztályvezető főorvos: Dr.Frenyó Sándor Az Osztály az Intézet általános profilján túl a következő területek felé fordul különös érdeklődéssel: Carpalis instabilitások diagnosztikája, különös tekintettel a csukló arthroscopiára. Az osztályon Magyarország viszonylatában elsőként vezették be e módszert, 1990-ben, és alkalmazzák rendszeresen ben e témakörben kandidátusi disszertáció született (Frenyó S.: Posttraumás csuklófájdalom mögötti pathologiás elváltozások diagnosztikája, különös tekintettel az arthroscopiára). Ugyancsak foglalkozunk a carpalis instabilitások terápiájával, műtéteivel, elsősorban a részleges carpalis arthrodesisekkel. Tibia pilon töréssel: a szakaszos ellátás elvét valljuk, melynek értelmében a lágyrészek állapotától függően első lépésként csak fixateur externe felhelyezést végzünk, majd ezt követően - a töréstípustól függően - vagy lemezes synthesist végzünk (igen korai időpontban - lehetőleg 10 napon belül), vagy csak spongiosa plasztikát végzünk, a lágyrész duzzanat megszüntével. 8 Mozgásszervi Osztály Osztályvezető főorvos: Dr. Magyari Zoltán Az osztály aránylag korán kezdte alkalmazni a biológiai osteosynthesiseket, ill. az új szemléletnek megfelelő "minimal invaziv traumatológia" elvei alapján történő funkcióhelyreállítást a friss végtagtörések kezelésében. Sok esetben előnyben részesítik a funkcionális töréskezelés elveit is. Ez a szemlélet érvényesül pl. a nyílt lábszár-és femurtörések felfúrás nélküli velőűrszegezéssel történő kezelésében is. Az osztály bevezette a humerus diaphysis és proximális vég töréseinek kezelésében a Zifko ajánlotta distal felől végzett intramedullaris velőűrsínezést, majd a velőűrszege-zést. Jelentős szerepe volt az osztálynak az MC fixateur externe család kialakításában és alkalmazásában a lábszár, radius distalis vég és kéz csöves csontjai töréseinek kezelésében. Az osztály honosította meg az Intézetben a térdizületi arthroscopos vizsgálatokat, majd végzi az arthroscopos műtéteket. A térdszalag varratokat és pótlásokat a modern szemlélet szellemében végzik. Bevezették a teljes izületi nyújtás mellett történő brace kezelést keresztszalag pótlás után. Nagyobb számban végzik a felületpótló total térdprothesisek beültetését. Az osztályon évek óta végzik a cementezett és cementnélküli csípőprothesisek beültetését és újabban az egyre nagyobb számú prothesis cserét. Újdonság a minimal invazív unicondylaris térd protézisek behelyezése. Innovációs tevékenységünk felöleli a váll fix szögletű szeggel történő rögzítését és a radias distalis vég új koncepciója rögzítését is.

7 7 Az osztály tevékenysége a mozgásszervi sérülések akut, kronikus ellátása (beleértve a medencét is), valamint a baleseti eredetű rekonstrukciós műtétek végzése. Az osztály foglalkozik az ortopédia néhány részkérdésével, mint a csípőizületi, a térdizületi endoprothetikával, csípőizületi revíziós műtétekkel, csípő- és térdkörüli osteotomiákkal, a nem traumás eredetű combfejelhalás fejmegtartó beavatkozásaival (ezek egy részét közösen a mikrosebészeti team-mel). 9. Mozgásszervi Osztály Osztályvezető főorvos: Dr. Szita János Alkalmazza a felkar sebészi nyak töréseinél a fordított tűzés melletti húzóhurkos rögzítést. A funkcionális kezelés szellemében évek óta használnak felkartöréseknél brace rögzítést, ill. bokaszalag-sérülések után, valamint egyes bokatörések műtéti ellátását követően gipszhelyettesítő légpárnás sínt. Hét év óta folyik instabil medencegyűrű sérülések, valamint acetabulum sérülések kombinált műtéti ellátása, erre eddig több, mint 60 esetben került sor. A combfej necrosisok esetén alkalmazott szabad érnyeles csontblokk behelyezését mikrosebészeti részleg együttműködésével kiterjesztették talus revascularisatiora és kiterjedt acetabulum destructiok esetén vápafenék képzésére is.a politraumatizált sérültek primer definitiv műtéti ellátásának bevezetésével és eredményeinek vizsgálatával is foglalkoznak. Térdízületi szalagplasztikáknál bevezették már a kezdeti fázisban teljes ízületi nyújtás melletti brace kezelést. Nyílt lábszártörések, illetve politraumatizált sérültek lábszártörése esetén alkalmazzák a felfúrás nélküli tibia velőűrszegezést. Foglalkoznak a pilontörések un. triangularis montage-zsal történő rögzítésével és ennek biomechanikai problémáival. Az osztályon évek óta történik csípő- és térdízületi totál prothesis behelyezése. Az osztály kiemelten foglalkozik poszttraumás deformitások, csont- és lágyrész defektusok korrekciójával különösen alsó végtagon. A kórház-hygiénás program vizsgálataiban, valamint az antibiotikum profilaxis és terápia elveinek kialakításában és gyakorlati alkalmazásában tevékenyen részt vesz. 10 Mozgásszervi Osztály. Osztályvezető főorvos Dr. Laczkó Tibor Az osztály az Intézeti felvételes ügyeleti rendszer sérültjeinek rendszeres ellátása mellett speciális területként a könyökizületi arthrolysisekkel foglalkozik. Ezen a területen belül egyre nagyobb számban végzünk rekonstrukciós műtéteket, betegeink nagy részét a Baleseti Rehabilitációs Osztályon kezeltek részben az ország különböző régióiból érkező szakvéleményezett sérültek alkotják. Csípőizületi endoprotetikai műtéteink száma évi 50-60, egy részük fiatalabb- betegeken cement-nélküli prothesis. Revíziós prothesis műtéteink száma is egyre nagyobb. Fiatalkori csípőizületi megbetegedések, dysplasia miatt intertrochantericus osteotómiák, valamint Chiari osteotómiák is gyakoriak. Combfej necrosissal is foglalkozunk, érnyeles csípőlapátból nyert csontléc beültetéses un. revascularisatiós műtéteink száma is egyre több. Osztályunk munkacsoportja megkülönböztetett figyelemmel foglalkozik a friss medialis combnyak-törések fedett kanüllált csavarozás technikájával.

8 8 11 Neurotraumatológiai Osztály Osztályvezető főorvos: Dr. Zsolczai Sándor Szakterületünk: koponya-agysérülések, gerincsérülések, acut nem traumás idegsebészeti betegek, agytumoros, agyi vascularis laesios, subarachnoidealis vérzéses, gyulladásos agyi kórképek, degenerativ gerinc kórképek, rheumás gerinckórképek, rehumás gerinckórképek, fejlődési anomáliák, gerinc-daganatok, korszerű általános és műtéti ellátása stabilizáló műtétekkel. Neurofiziológiai diagnosztika biztosítása. Plexus brachialis sérülések ellátása különösen a kézsebészettel. Specialis működési terület, jövőbeni tervek: Agysérült ellátási guideline kidolgozása, stereotacticus beavatkozások bevezetése. Koponya-agysérült adatbázis megszervezése. Gerincsérülések minden fajtájának korszerű ellátása, a cranio-cervicalis átmenettől a sacrumig. Újabb stabilizáló műtéti implantatumok kyphoplastica alkalmazása. Plexus brachialis sérülések ellátásának fejlesztése. Új gerincsérült diagnosztikai rendszer bevezetése. 12 Aneszteziológiai és Intenzív Betegellátó Osztály Osztályvezető főorvos: Dr. Csepregi Gyula Aneszteziológiai tevékenység A műtői aneszteziológiai munkahelyek mellett rendszeresen dolgoznak, a központi röntgenosztály angiográfiás és CT laboratóriumában. A felvételi osztály sokktalanítójában a kritikus állapotú betegek kezelését és megfigyelését ők végzik, és az ügyeletvezető főorvossal egyeztetett döntések alapján irányítják a kritikus állaptú sérültek további műtői ill. intenzív osztályos ellátását. Az Intézet gyógyító osztályain perioperatív konziliáriusi tevékenységet folytatnak. A műtői munkában az évi aneszteziológiai beavatkozásból a nagyszámú mozgásszervi traumatológiai beavatkozás mellett az idegsebészeti és neurotrauma-tológiai műtétek, ill. a többszörös súlyos sérülésekkel bíró betegek thoraco-abdominális éa maxillofaciális beavatkozásai és a kiemelt kézsebészeti profil, valamint az egyre nagyobb számban végzett mikrosebészeti műtétek, s nem utolsósorban a reviziós csípőízületi prothesis műtétek jelentenek. Jellemző a regionális anesztézia nagy száma. Az epidurális anesztéziát elsősorban mellkassérültek fájdalom-csillapításában értékesítik. Intenzív betegellátás Az utóbbi időben szakmailag jelentős változásokat értünk el a polytraumatizáltak szervperfúzióját javító kezelésben, amelyet a korai definitiv ellátás, az agresszívebb folyadékkezelés és keringéstámogatás, valamint a lélegeztetés változásai jellemeznek jobb monitorozással. A koponyasérültek invazív monitorozása terén törekszünk a koponyaűri nyomásmérésre és a direkt artériás vérnyomásmérésre a cerebrális perfúzió nyomonkövetésére. Jelenleg a szükségesnek itélt esetek 65%-ában végzünk koponyaűri nyomásmérést kamrakatéter segítségével. A kimenetelt jelentősen befolyásoló agyi oxigenizáció ellenőrzésére választott esetekben bevezettük a bulbus juguli oximetriát és az arteriás, ill. juguláris laktátszint meghatározását is. A koponyasérültek intenzív kezelése további szélesítésének anyagi források és az osztály meghatározott kapacitása mellett határt szab a rehabilitációra való elhelyezési lehetőség. A fiatalkorú súlyos koponyasérültek jobb

9 9 késői eredményei mindenesetre fontossá teszik, hogy ezen a téren az intézet határain túl is minél szélesebb körben erőfeszítések történjenek. 1. Bevezettük az abdominális compartement syndroma diagnosztikai tisztázására és követésére a hólyag nyomásának monitorozását. 2. A polytraumatizáltak korai enteriális táplálásának megvalósítása érdekében megkezdtük a tűkatéter jejunostomia alkalmazását, valamint a percutan endoscopos gastrostomia végzését. 3. Folytattuk a koponya-agysérültek intenzív osztályos monitorozásának kiterjesztését. Jelenleg az indokolt esetek 65 %-át meghaladó gyakorisággal végzünk ICP mérést és 30 %-ban jugularis oximetriát. 4. A Magyar Neurotraumatológiai Társasággal és a Szakmai Kollégiumokkal együttműködve folytatjuk a súlyos koponya-agysérültek kezelési és epidemiológiai adatainak feldolgozását. 13 Mozgásszervi osztály Osztályvezető főorvos: Dr. Flóris István Folyamatosan igen magas betegforgalom mellett jól integrálódik az OBSI munkarendjébe, mind orvosi, mind középkáderi szinten. Teljesítményük mind a HBCS, mind az ápolási idő, mind a szakmai színvonal szempontjából elismerést érdemel. Sajnálatos, hogy az egység úgy döntött, egységesen feláll, nem kíván az OBSI szervezeti keretein belül dolgozni. Ennek oka a legtöbb esetében a végkielégítés értelmezése körüli vélemény eltérés. Az osztály vezetője több tudományos előadás mellett egy, az ASEM gondozásában megjelent könyvrészletet írt, PhD képzésben, ezen belül állatkísérleti munkában vesz részt. 14. Belgyógyászati osztály Osztályvezető főorvos: Dr. Dienes Zsolt A folyamatosan emelkedő betegforgalom, az ápolási idő rövidülése jellemző. Betegeit a beszállító mentőktől, valamint az OBSI osztályairól kapja, döntően a 15. Intenzív Osztályról. Orvosai az ambulanciát, a 14., 15. Osztályt egységesen látják el. Az osztály működése kifejezetten jónak mondható, a gyógyítási tevékenységen túl jelentős oktatási tevékenységet is végzett, részt vett a - medikus oktatásban - a mentőápoló oktatásban - a mentőtiszt képzésben - az orvosképzésben (rezidens) Két újonnan jött kolléganő szakmai reményeinket beváltotta. Egyiküknek, Dr. Bencze Ágensnek Erdélyben szerzett szakvizsgája honosítás alatt áll.

10 Sürgősségi Betegellátó Osztály Dr. Szokoly Miklós főorvos, járóbeteg-ellátásért felelős igazgató Előkészítés és a megfelelő szakmai feltételek megteremtése után, szeptember 1-jén kezdett működni Intézetünkben a Sürgősségi Betegellátó Osztály es működésének négy hónapjában az osztályon 121 beteget láttunk el. A kezdeti időszak nehézségei után az osztály működése stabilizálódott, ezt az is bizonyítja, hogy a szeptemberi 6 finanszírozott esettel szemben, decemberben már 64-et láttunk el, ennek megfelelően az osztály HBCS súlyszáma 1,05-ről 10,64-re nőtt, ugyanezen időszakban. Az előbb felsorolt betegszám nem tükrözi pontosan az osztály munkáját, mivel ebben csak a véglegesen itt ellátott betegek szerepelnek. Emellett az osztály dolgozói elláttak még járóbeteget, pont teljesítménnyel, és a súlyosabb betegeket megfelelő kezelésben részesítettük, fekvőbeteg ellátó osztályra való kerülésükig. Folyamatosan tovább képezzük a kollégákat a Sürgősségi Osztályon való tevékenység ellátásához, megfelelő képzettségű szakdolgozói kollektíva jelenleg már összeszokottan végzi munkáját.

Flóris István. Péterfy Kórház-Rendelőintézet Országos Traumatológiai Intézet. XXV. Magyarországi Egészségügyi Napok Siófok, október

Flóris István. Péterfy Kórház-Rendelőintézet Országos Traumatológiai Intézet. XXV. Magyarországi Egészségügyi Napok Siófok, október Flóris István A baleseti sebészeti ellátás finanszírozásának változása a HBCs rendszer bevezetését követően és ennek hatása a Péterfy Kórház adósság állományára: értékelés és javaslatok Péterfy Kórház-Rendelőintézet

Részletesebben

Traumatológia Szakvizsga Előkészítő és Szintentartó Tanfolyam előadástervezete május 22-től június 08-ig Helyszín: SZTE Traumatológiai Klinika

Traumatológia Szakvizsga Előkészítő és Szintentartó Tanfolyam előadástervezete május 22-től június 08-ig Helyszín: SZTE Traumatológiai Klinika Traumatológia Szakvizsga Előkészítő és Szintentartó Tanfolyam előadástervezete 2017. május 22-től június 08-ig Helyszín: SZTE Traumatológiai Klinika Időpont Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek 2017. május

Részletesebben

1.2. A közfeladatot ellátó szerv szervezeti felépítése szervezeti egységek megjelölésével, az egyes szervezeti egységek feladatai:

1.2. A közfeladatot ellátó szerv szervezeti felépítése szervezeti egységek megjelölésével, az egyes szervezeti egységek feladatai: 1.2. A közfeladatot ellátó szerv szervezeti felépítése szervezeti egységek megjelölésével, az egyes szervezeti egységek feladatai: A Kórház szervezeti felépítését és egységeinek felsorolását az Organogram

Részletesebben

(IV. évfolyam, 1. félév) 1-5 hét szerda 17-19 ó Auguszta nagyelőadó csütörtök 09-10 ó Auguszta nagyelőadó Óraszám/félév: 15

(IV. évfolyam, 1. félév) 1-5 hét szerda 17-19 ó Auguszta nagyelőadó csütörtök 09-10 ó Auguszta nagyelőadó Óraszám/félév: 15 TRAUMATOLÓGIAI és KÉZSEBÉSZETI TANSZÉK Traumatológia I. (általános traumatológia) AOTRA01A7 2014/2015. (IV. évfolyam, 1. félév) 1-5 hét szerda 17-19 ó Auguszta nagyelőadó csütörtök 09-10 ó Auguszta nagyelőadó

Részletesebben

Szakmai Grémiumok JAVASLATAI szakmánként a 22/2012. (IX.14.) EMMI rendelet szerinti akkreditációra 2012.09.01. és 2016.09.

Szakmai Grémiumok JAVASLATAI szakmánként a 22/2012. (IX.14.) EMMI rendelet szerinti akkreditációra 2012.09.01. és 2016.09. Szakmai Grémiumok JAVASLATAI szakmánként a 22/2012. (IX.14.) EMMI rendelet szerinti akkreditációra 2012.09.01. és 2016.09.01 között Aneszteziológia és intenzív terápia szakképzés Aneszteziológiai gyakorlat

Részletesebben

2465-06 Műtét lebonyolítása követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2465-06 Műtét lebonyolítása követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 2465-06 Műtét lebonyolítása követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat gastrostomia műtéthez, és közben tájékoztassa őt a műtéti megoldás lehetőségeiről! A tájékoztatás során az alábbiakra térjen

Részletesebben

2465-06 Műtét lebonyolítása követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2465-06 Műtét lebonyolítása követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 2465-06 Műtét lebonyolítása követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat gastrostomia műtéthez, és közben tájékoztassa őt a műtéti megoldás lehetőségeiről! - lehetséges műtéti megoldások - a laparoszkópos

Részletesebben

Tel.:69/511-150 Email:foig@mohacskorhaz.hu

Tel.:69/511-150 Email:foig@mohacskorhaz.hu Ellátandó lakosok száma: Szakmánként eltérő 50.213-80.001 fő Fekvőbeteg kapacitás: 210 aktív ágy 108 krónikus ágy 1400 egynapos sebészeti típusú beavatkozás Járóbeteg kapacitás: 1075 szerződött óra Közalkalmazotti

Részletesebben

HU-Debrecen: Ortopédiai implantátumok 2012/S 28-044261. (Kiegészítés az Európai Unió Hivatalos Lapjához, 29.12.2011, 2011/S 250-408426)

HU-Debrecen: Ortopédiai implantátumok 2012/S 28-044261. (Kiegészítés az Európai Unió Hivatalos Lapjához, 29.12.2011, 2011/S 250-408426) 1/9 Ez a hirdetmény a TED weboldalán: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:44261-2012:text:hu:html HU-Debrecen: Ortopédiai implantátumok 2012/S 28-044261 Kenézy Kórház Rendelőintézet Egészségügyi Szolgáltató

Részletesebben

25. napirendi pont Megtárgyalja: Egészségügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Bizottság

25. napirendi pont Megtárgyalja: Egészségügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Bizottság 25. napirendi pont Megtárgyalja: Egészségügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Bizottság 01/301-4/2011. A Petz Aladár Megyei Oktató Kórház főigazgató főorvosának e l ő t e r j e s z t é s e a Petz Aladár

Részletesebben

Endokrin betegek perioperatív ellátása Továbbképző tanfolyam

Endokrin betegek perioperatív ellátása Továbbképző tanfolyam Endokrin betegek perioperatív ellátása Továbbképző tanfolyam Célcsoport: endokrinológia, aneszteziológia-intenzív terápia, családorvos, belgyógyászat, sebészet, gyermeksebészet, gyermekgyógyászat, idegsebészet,

Részletesebben

A SÜRGŐSSÉG NÁLUNK -SZENT PANTALEON KÓRHÁZ DUNAÚJVÁROS

A SÜRGŐSSÉG NÁLUNK -SZENT PANTALEON KÓRHÁZ DUNAÚJVÁROS A SÜRGŐSSÉG NÁLUNK -SZENT PANTALEON KÓRHÁZ DUNAÚJVÁROS Máté Ágnes osztályvezető FÖLDRAJZI HELYZET SZENT PANTALEON KÓRHÁZ Többprofilú közösségi kórház Ellátandó lakosság: 135 ezer fő Aktív ágyak: 493 Krónikus

Részletesebben

Az Intézet havi betegforgalmi és finanszírozási adatait összefoglalva az alábbiakról tájékoztatom:

Az Intézet havi betegforgalmi és finanszírozási adatait összefoglalva az alábbiakról tájékoztatom: Országos Onkológiai Intézet Számítástechnikai Osztály Az Intézet 2016. 1-12.havi betegforgalmi és finanszírozási adatait összefoglalva az alábbiakról tájékoztatom: Betegforgalom alakulása Az Országos Onkológiai

Részletesebben

Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Klinikai Radiológiai Tanszék által a 2010/2011-es tanévre meghirdetésre leadott szakdolgozati és TDK témák

Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Klinikai Radiológiai Tanszék által a 2010/2011-es tanévre meghirdetésre leadott szakdolgozati és TDK témák Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Klinikai Radiológiai Tanszék által a 2010/2011-es tanévre meghirdetésre leadott szakdolgozati és TK témák V Védőnő szakirány GY Gyógytornász szakirány Képalkotó iagnosztikai

Részletesebben

1. Emlődaganatok neoadjuváns kezelésének hatása a műtéti technikára Témavezető: Dr. Harsányi László PhD egyetemi docens

1. Emlődaganatok neoadjuváns kezelésének hatása a műtéti technikára Témavezető: Dr. Harsányi László PhD egyetemi docens SZAKDOLGOZAT TÉMAJAVASLATOK A 2012/2013 tanévre Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar I. sz. Sebészeti Klinika SEBÉSZET 1. Emlődaganatok neoadjuváns kezelésének hatása a műtéti technikára 2.

Részletesebben

KÉZSEBÉSZET. 3. Fejlődési rendellenesség. Okai, classificatio. Syndactylia. 4. Tenosynovitis. Teniszkönyök. De Quervain betegség. Pattanó ujj.

KÉZSEBÉSZET. 3. Fejlődési rendellenesség. Okai, classificatio. Syndactylia. 4. Tenosynovitis. Teniszkönyök. De Quervain betegség. Pattanó ujj. KÉZSEBÉSZET I. 1. A kézsérült vizsgálata (Moberg séma). Érzéstelenítés és anaesthesiai lehetőségek a kézsebészetben. A sebellátás alapelvei a kézen. Halasztott sürgősség elvei a kézsebészetben. Bőrsérülés.

Részletesebben

SEBÉSZET SZAKKÉPZÉS KÜLSŐ KÉPZŐHELYI REAKKREDITÁCIÓJA. Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szak- és Továbbképzési Központ 2013.

SEBÉSZET SZAKKÉPZÉS KÜLSŐ KÉPZŐHELYI REAKKREDITÁCIÓJA. Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szak- és Továbbképzési Központ 2013. SZAKKÉPZÉS KÜLSŐ KÉPZŐHELYI REAKKREDITÁCIÓJA Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szak- és Továbbképzési Központ 2013. BÁCS-KISKUN MEGYEI KÓRHÁZ AZ SZTE OKTATÓ KÓRHÁZA, KALOCSA Az emberi

Részletesebben

Nagyízületi protézis fertőzések

Nagyízületi protézis fertőzések Nagyízületi protézis fertőzések Dr. Fényes László Péterfy Kh. és Baleseti Központ Nem beszélünk róla, pedig igény lenne rá! Lehet, hogy olyan egyértelmű a kezelés, mint femur diaphysis haránt törésnél

Részletesebben

ORTOPÉDIA ÉS TRAUMATOLÓGIA

ORTOPÉDIA ÉS TRAUMATOLÓGIA ORTOPÉDIA ÉS TRAUMATOLÓGIA SZAKKÉPZÉS KÜLSŐ KÉPZŐHELYI REAKKREDITÁCIÓJA Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szak- és Továbbképzési Központ 2013. ORTOPÉDIA-TRAUMATOLÓGIA CSONGRÁD MEGYEI

Részletesebben

Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Szakmai Kollégium irányelvei, útmutatói, módszertani levelei, ajánlásai

Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Szakmai Kollégium irányelvei, útmutatói, módszertani levelei, ajánlásai irányelvei, útmutatói, módszertani levelei, ajánlásai Az egészségügyi miniszter 33/1981. (Eü.K. 21.) EüM számú utasítása az anaesthesiológiai és intenzív betegellátó osztályok, az égési sérülteket ellátó

Részletesebben

2. 09:45 45 Reanimáció rendkívüli körülmények között :30 45 Bőrtumorok és komplex kezelésük kórszerű megközelítése

2. 09:45 45 Reanimáció rendkívüli körülmények között :30 45 Bőrtumorok és komplex kezelésük kórszerű megközelítése Kötelező szintentartó továbbképző előadások és referátumok sebész, plasztikai sebész szakorvosok és rezidensek számára Szeged, 2018.09.26-28. 2018.09.26. Szerda 1. 09:00 45 A mesenchymális őssejek klinikai

Részletesebben

(IV. évfolyam, 1. félév) 1-5 hét hétfő ó Auguszta nagyelőadó szerda ó Auguszta nagyelőadó Óraszám/félév: 15

(IV. évfolyam, 1. félév) 1-5 hét hétfő ó Auguszta nagyelőadó szerda ó Auguszta nagyelőadó Óraszám/félév: 15 TRAUMATOLÓGIAI és KÉZSEBÉSZETI TANSZÉK Traumatológia I. (általános traumatológia) AOTRA01A7 2012/2013 (IV. évfolyam, 1. félév) 1-5 hét hétfő 14-15 ó Auguszta nagyelőadó szerda 16-18 ó Auguszta nagyelőadó

Részletesebben

Emlődaganatok neoadjuváns kezelésének hatása a műtéti technikára Témavezető: Dr. Harsányi László egyetemi docens

Emlődaganatok neoadjuváns kezelésének hatása a műtéti technikára Témavezető: Dr. Harsányi László egyetemi docens SZAKDOLGOZAT - TÉMAJAVASLATOK A 2013/2014 tanévre Semmelweis Egyetem Budapest Általános Orvostudományi Kar I. sz. Sebészeti Klinika Emlődaganatok neoadjuváns kezelésének hatása a műtéti technikára Csírasejtes

Részletesebben

Sebészi és háziorvosi team együttműködése

Sebészi és háziorvosi team együttműködése Sebészi és háziorvosi team együttműködése Prof. Dr. Hajnal Ferenc, Prof. Dr. Varga Albert, Dr. Nagyvári Péter, Dr. Ágoston Gergely SZTE ÁOK Családorvosi Intézet A háziorvos kompetenciája Diagn. tevékenységek,

Részletesebben

BESZÁMOLÓ A PROJEKT MEGVALÓSULÁSÁRÓL

BESZÁMOLÓ A PROJEKT MEGVALÓSULÁSÁRÓL BESZÁMOLÓ A PROJEKT MEGVALÓSULÁSÁRÓL TÁMOP-6.2.4.A-11/1-2012-0013 Létszámbővítés az egészségügyi ellátás fejlesztése érdekében a Kaposi Mór Oktató Kórházban Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház 7400

Részletesebben

ANESZTEZIOLÓGIA ÉS INTENZÍV TERÁPIA

ANESZTEZIOLÓGIA ÉS INTENZÍV TERÁPIA SZAKKÉPZÉS KÜLSŐ KÉPZŐHELYI REAKKREDITÁCIÓJA Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szak- és Továbbképzési Központ 2013. CSONGRÁD MEGYEI DR. BUGYI ISTVÁN KÓRHÁZ, SZENTES A 2007.09.30-től

Részletesebben

Ortopédia. Professzori vizsgálat. Főorvosi/docensi vizsgálat. Főorvosi/docensi kontroll. Szakorvosi vizsgálat. Másodlagos szakorvosi vélemény

Ortopédia. Professzori vizsgálat. Főorvosi/docensi vizsgálat. Főorvosi/docensi kontroll. Szakorvosi vizsgálat. Másodlagos szakorvosi vélemény Ortopédia Ambuláns vizsgálatok Professzori vizsgálat Professzori kontroll Főorvosi/docensi vizsgálat Főorvosi/docensi kontroll Szakorvosi vizsgálat Szakorvosi kontroll Másodlagos szakorvosi vélemény UH

Részletesebben

Kreditpontos tanfolyamok

Kreditpontos tanfolyamok Kreditpontos tanfolyamok PROGRAMFÜZET Semmelweis Egyetem Kísérletes és Sebészeti Műtéttani Intézet Budapest 2012. október 24-26. Az endoszkópos sebészet aktualitásai 2012. október 29-31. Mikrosebészet

Részletesebben

Sürgősségi betegellátás Szekszárd 2013. Dr. Simon János Tolna megyei Balassa János Kórház

Sürgősségi betegellátás Szekszárd 2013. Dr. Simon János Tolna megyei Balassa János Kórház Sürgősségi betegellátás Szekszárd 2013 Dr. Simon János Tolna megyei Balassa János Kórház Egy kis történelem Kezdetben belgyógyászati ill kardiológiai ambulancia 4 megfigyelő ágy Ágyak száma négyről nyolcra

Részletesebben

INFECTOLOGIA OSZTÁLY. Ágyszám: intenzív ágy Felnőtt: 35 ágy Gyerek: 20 ágy. Évi átlagos betegforgalom: 3000 fő.

INFECTOLOGIA OSZTÁLY. Ágyszám: intenzív ágy Felnőtt: 35 ágy Gyerek: 20 ágy. Évi átlagos betegforgalom: 3000 fő. INFECTOLOGIA OSZTÁLY Ágyszám: 55 + 2 intenzív ágy Felnőtt: 35 ágy Gyerek: 20 ágy Évi átlagos betegforgalom: 3000 fő 2009-ben 3061 fő 2010-ben 2612 fő ebből gyermek: 1067 Ambuláns betegforgalom: 2010-ben

Részletesebben

NATO és nemzeti katona-egészségügyi kiképzési követelmények. Kitekintés a felkészülésre

NATO és nemzeti katona-egészségügyi kiképzési követelmények. Kitekintés a felkészülésre NATO UNCLASSIFIED NATO és nemzeti katona-egészségügyi kiképzési követelmények Kitekintés a felkészülésre Dr. Vekszler Péter ezredes NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központ Kiképzési Osztály osztályvezető

Részletesebben

DEBRECENBE KÉNE MENNI

DEBRECENBE KÉNE MENNI DEBRECENBE KÉNE MENNI MAGYAR TRAUMATOLÓGUS TÁRSASÁG ÉSZAK-KELET MAGYARORSZÁGI SZAKCSOPORT ÜLÉSE A DEBRECENI EGYETEM ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI KAR TRAUMAT OLÓGIAI ÉS KÉZSEBÉSZETI TANSZÉK A DEBRECENI EGYETEM

Részletesebben

Gerincvelősérült betegek decubitusainak plasztikai sebészeti módszerekkel történő gyógyítása - 10 éves utánkövetés -

Gerincvelősérült betegek decubitusainak plasztikai sebészeti módszerekkel történő gyógyítása - 10 éves utánkövetés - Gerincvelősérült betegek decubitusainak plasztikai sebészeti módszerekkel történő gyógyítása - 10 éves utánkövetés - Both Béla*, JósvayJános**, Klauber András* * Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet,

Részletesebben

A HM ÁEK pótlékra jogosító munkakörei és a pótlék mértéke a pótlékalap %-ában. orvosigazgató ápolási igazgató

A HM ÁEK pótlékra jogosító munkakörei és a pótlék mértéke a pótlékalap %-ában. orvosigazgató ápolási igazgató A HM ÁEK pótlékra jogosító ei és a pótlék mértéke a Magasabb vezető főigazgató helyettes igazgató ápolási igazgató Vezető hivatalvezető rendelőintézet igazgató intézetvezető rendelőintézet igazgató helyettes

Részletesebben

A sürgősség nálunk Székesfehérvár

A sürgősség nálunk Székesfehérvár A sürgősség nálunk Székesfehérvár Dr. Sárkány Ágnes Kaposvár, MSOTKE-MOT kongresszus 2013.10.09. Előadás témái SO 19 éve alakult SO épitészeti felépitése SO területi ellátó kötelezettsége Szakmai feladatai

Részletesebben

2461-06 Műtőszolgálat biztosítása követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2461-06 Műtőszolgálat biztosítása követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat: A műtéti program kiírásában laparoscopos cholecystectomia műtét szerepel. A gyakorlatát töltő műtőssegéd kollegájának ismertesse milyen feladatai vannak a műtét előkészítésében! - a technikai

Részletesebben

Sürgősségi ellátás a Heim Pál Gyermekkórházban integrálás és fejlesztés

Sürgősségi ellátás a Heim Pál Gyermekkórházban integrálás és fejlesztés Heim Pál Gyermekkórház Sürgősségi ellátás a Heim Pál Gyermekkórházban integrálás és fejlesztés Dr. Bognár Zsolt Heim Pál Gyermekkórház Sürgősségi Betegellátó Osztály CIA, FBI LBJ, LSD, DDT UFO ICU, PIC..

Részletesebben

Lábszártörések. Bokasérülések. A calcaneus, talus és láb sérülései. Speciális vizsgálatok. Semmelweis Egyetem Traumatológia Tanszék Dr.

Lábszártörések. Bokasérülések. A calcaneus, talus és láb sérülései. Speciális vizsgálatok. Semmelweis Egyetem Traumatológia Tanszék Dr. Lábszártörések. Bokasérülések. A calcaneus, talus és láb sérülései. Speciális vizsgálatok. Semmelweis Egyetem Traumatológia Tanszék Dr. Gál Tamás Lábszártörések Anatómiai tulajdonságok: Anteromedialis

Részletesebben

Szemeszter 2014.I.félév Jelleg. Semmelweis Egyetem Továbbképzési Központ Akkr.pont 50. 2014.01.20 Vége 2014.01.24 Tanácsterem Napok 5.

Szemeszter 2014.I.félév Jelleg. Semmelweis Egyetem Továbbképzési Központ Akkr.pont 50. 2014.01.20 Vége 2014.01.24 Tanácsterem Napok 5. Tanfolyam adatlap Alapadatok Kódszám Főcím Állapot Szervező Partner SE- TK/2014.I./00079 Szemeszter 2014.I.félév Jelleg Daganatok és komplex terápiája A tanfolyam akkreditálásra került Országos Onkológiai

Részletesebben

1. sz. melléklet. Markusovszky Egyetemi Oktatókórház munkaszervezete

1. sz. melléklet. Markusovszky Egyetemi Oktatókórház munkaszervezete 1. sz. melléklet. Markusovszky Egyetemi Oktatókórház munkaszervezete Kórházi Felügyelő Tanács Szakmai Vezetőtestület Vezetői értekezlet Etikai Bizottság Közbeszerzési Bíráló Bizottság Szerkesztőbizottság

Részletesebben

Az OORI Ortopédiai Osztályának és műtői tevékenységének belső rendje. Küldetés: Osztályos rend:

Az OORI Ortopédiai Osztályának és műtői tevékenységének belső rendje. Küldetés: Osztályos rend: Az OORI Ortopédiai Osztályának és műtői tevékenységének belső rendje Küldetés: Az OORI Ortopédiai Osztályának (továbbiakban osztály) legfontosabb feladata, hogy a hely- és helyzetváltoztatásban illetve

Részletesebben

DR. KÁRPÁTI ISTVÁN. (Debrecen, 1955. 10. 29.) SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ

DR. KÁRPÁTI ISTVÁN. (Debrecen, 1955. 10. 29.) SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ DR. KÁRPÁTI ISTVÁN (Debrecen, 1955. 10. 29.) SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ Kárpáti István a Korányi-díj magyar kitüntetettje 2005-ben Orvosdoktori diplomáját a debreceni OTE-en 1981-ben szerezte meg. Az egyetem elvégzése

Részletesebben

A rehabilitáció elhúzódása a megfelelő utókezelés elmaradása, illetve késlekedése miatt

A rehabilitáció elhúzódása a megfelelő utókezelés elmaradása, illetve késlekedése miatt A rehabilitáció elhúzódása a megfelelő utókezelés elmaradása, illetve késlekedése miatt aranyai Ágnes - éres Orsolya - Holitskáné S Mária - Dr Kricsfalusy Mihály Péterfy S u-i Kórház és aleseti Központ

Részletesebben

Dátum, mikor történt a kontroll:

Dátum, mikor történt a kontroll: Dátum, mikor történt a kontroll: Adminisztratív adatok Az eltelt időben történt-e sérülés? Igen nem Ha igen, mi történt I. Sérült végtag vizsgálata I.1. Vaszkularis - O2 Saturatio mérése történt-e a sérült

Részletesebben

A felső végtag sérülései. SE Traumatológia Tanszék

A felső végtag sérülései. SE Traumatológia Tanszék A felső végtag sérülései SE Traumatológia Tanszék A válltv lltól l a csuklóig azaz a sternoclavicularis izülett lettől l a carpalis izületig Lágyrész és csontsérülések sek Egon Schiele Sternoclavicularis

Részletesebben

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Humerus diaphysis törések kezelése (384E, 387C) Készítette: A Traumatológiai Szakmai Kollégium

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Humerus diaphysis törések kezelése (384E, 387C) Készítette: A Traumatológiai Szakmai Kollégium I. Alapvető megfontolások Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Humerus diaphysis törések kezelése (384E, 387C) Készítette: A Traumatológiai Szakmai Kollégium 1. A protokollok alkalmazási /

Részletesebben

Forgalmi, teljesítmény és költség adatok (2009.01-2009.12)

Forgalmi, teljesítmény és költség adatok (2009.01-2009.12) 2010.02.01 Felsővezetői Tájékoztató 1/10. o Kapacitás adatok Orvos létszám Felnőtt kardiológia 29,00 29,00 0,0% 29,00 29,00 Felnőtt szívsebészet 16,32 15,88-2,7% 15,75 14,00 Összevont gyermek ellátás 19,21

Részletesebben

MES II. sz. telephelyén: 1145 Budapest, Uzsoki u D -épület, I.emelet VIP Osztály

MES II. sz. telephelyén: 1145 Budapest, Uzsoki u D -épület, I.emelet VIP Osztály AMBULANTER BELGYÓGYÁSZATI KIVIZSGÁLÁS KÓRHÁZI HÁTTÉRREL MES II. sz. telephelyén: 1145 Budapest, Uzsoki u. 29-41. D -épület, I.emelet VIP Osztály AMBULANTER BELGYÓGYÁSZATI KIVIZSGÁLÁS Szakorvosi vizsgálat

Részletesebben

A COMBFEJ KERINGÉSÉNEK MEGHATÁROZÁSA COMBNYAKTÖRÉS UTÁN

A COMBFEJ KERINGÉSÉNEK MEGHATÁROZÁSA COMBNYAKTÖRÉS UTÁN A COMBFEJ KERINGÉSÉNEK MEGHATÁROZÁSA COMBNYAKTÖRÉS UTÁN OSTEOSCOPIÁVAL Dr. Nyárády József 2014. március 26. Régmúlt Ambroise Paré (XVI. sz) A combnyaktörés felismerése Nem ficam, hanem törés! Cooper (XIX.

Részletesebben

59/2007. (XII. 29.) EüM rendelet

59/2007. (XII. 29.) EüM rendelet 59/2007. (XII. 29.) EüM rendelet a határon túli magyarok magyarországi egészségügyi ellátásának támogatásáról A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény (a továbbiakban:

Részletesebben

óraszám/hét típus Gasztrointesztinális endoszkópia és ultrahang szakrendelő II. 15 Sz

óraszám/hét típus Gasztrointesztinális endoszkópia és ultrahang szakrendelő II. 15 Sz 2015.évi járóbeteg struktúra a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházban 2015. július 1. Központi telephely Járóbeteg szakellátás kód szervezeti egység megnevezése óraszám/hét szakorvosi

Részletesebben

Kongresszus Marosvásárhelyen

Kongresszus Marosvásárhelyen Beszámoló az Erdélyi Múzeum-Egyesület Orvos- és Gyógyszerésztudományi Szakosztály XXVI. tudományos üléséről. Tavaly tavasszal Kolozsvárott gyűltek össze a Romániában élő és az egészségügyben dolgozó magyar

Részletesebben

Újabb nehézségek az egynapos sebészetben. Előadó: Kovács Péter Vemed Kft.

Újabb nehézségek az egynapos sebészetben. Előadó: Kovács Péter Vemed Kft. Újabb nehézségek az egynapos sebészetben Előadó: Kovács Péter Vemed Kft. Az egészségügyi, szociális és családügyi miniszter 16/2002. (XII. 12.) ESZCSM rendelete az egynapos sebészeti és a kúraszerűen végezhető

Részletesebben

A Kórház története. A mai igazgatóság épülete (1920-1930 körül)

A Kórház története. A mai igazgatóság épülete (1920-1930 körül) A Kórház története Székesfehérváron II. Géza (1141-1161) uralkodása alatt a johannita rend alapított a város első kórházát (xenodochiumot). 1865 decemberében kezdte meg működését 32 ággyal az első vármegyei

Részletesebben

Szegedi úti akadémia PROSZTATA BETEGSÉGEK MŰTÉTEI A JÁRÓBETEG ELLÁTÁSBAN ÉS AZ EGYNAPOS SEBÉSZETEN LEHETŐSÉGEK, HATÁROK Dr.

Szegedi úti akadémia PROSZTATA BETEGSÉGEK MŰTÉTEI A JÁRÓBETEG ELLÁTÁSBAN ÉS AZ EGYNAPOS SEBÉSZETEN LEHETŐSÉGEK, HATÁROK Dr. Szegedi úti akadémia 2017 PROSZTATA BETEGSÉGEK MŰTÉTEI A JÁRÓBETEG ELLÁTÁSBAN ÉS AZ EGYNAPOS SEBÉSZETEN LEHETŐSÉGEK, HATÁROK Dr. Siller György Egynapos sebészeten végzett műtétek aránya országonként Egynapos

Részletesebben

Emlődaganatok neoadjuváns kezelésének hatása a műtéti technikára Témavezető: Dr. Harsányi László egyetemi tanár

Emlődaganatok neoadjuváns kezelésének hatása a műtéti technikára Témavezető: Dr. Harsányi László egyetemi tanár SZAKDOLGOZAT TÉMAJAVASLATOK A 2014/2015 TANÉVRE Semmelweis Egyetem Budapest Általános Orvostudományi Kar I. sz. Sebészeti Klinika Emlődaganatok neoadjuváns kezelésének hatása a műtéti technikára Csírasejtes

Részletesebben

Kónya Anikó XV. Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia és X. Országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia Balatonfüred, 2013. szeptember 12-14.

Kónya Anikó XV. Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia és X. Országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia Balatonfüred, 2013. szeptember 12-14. A balatonfüredi Állami Szívkórház II/b., III. progresszivitású szintű Kardiológiai Szakambulanciájának szerepe a Nyugat-Dunántúli Nagytérség kardiológiai szakellátásában Kónya Anikó V. Országos Járóbeteg

Részletesebben

ÉRSEBÉSZET SZAKKÉPZÉS KÜLSŐ KÉPZŐHELYI REAKKREDITÁCIÓJA. Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szak- és Továbbképzési Központ 2013.

ÉRSEBÉSZET SZAKKÉPZÉS KÜLSŐ KÉPZŐHELYI REAKKREDITÁCIÓJA. Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szak- és Továbbképzési Központ 2013. SZAKKÉPZÉS KÜLSŐ KÉPZŐHELYI REAKKREDITÁCIÓJA Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szak- és Továbbképzési Központ 2013. HETÉNYI GÉZA KÓRHÁZ, SZOLNOK Gyakorlat Igen Nem Fő Intézmény/osztály/részleg

Részletesebben

Dr.Szolnoki János. Klinikus állatorvos, az MKOE tagja. Hegyvidéki Kisállatklinika Bt. állatkórháza, Szentendre MRCVS,

Dr.Szolnoki János. Klinikus állatorvos, az MKOE tagja. Hegyvidéki Kisállatklinika Bt. állatkórháza, Szentendre MRCVS, Orthopédia ESETISMERTETÉS Könyökízületi arthrodesiszsömi kutya Dr.Szolnoki János Klinikus állatorvos, az MKOE tagja Hegyvidéki Kisállatklinika Bt. állatkórháza, Szentendre MRCVS, www.hegyvidekiklin.fw.hu

Részletesebben

BKEOK Székhely járóbeteg rendelések

BKEOK Székhely járóbeteg rendelések BELGYÓGYÁSZAT IDEGGYÓGYÁSZAT FÜL-ORR-GÉGE 1 Belgyógyászati szakambulancia Belgyógyászat földszint IGEN I. Belgyógyászat 2 Ergometria és Holter Belgyógyászat földszint IGEN IGEN 1896, 1900 13-14 között

Részletesebben

Struktúraváltás Zirci Erzsébet Kórházban (2007-2014) avagy, van élet az aktív ellátások megszűnése után is''

Struktúraváltás Zirci Erzsébet Kórházban (2007-2014) avagy, van élet az aktív ellátások megszűnése után is'' Struktúraváltás Zirci Erzsébet Kórházban (2007-2014) avagy, van élet az aktív ellátások megszűnése után is'' Veszprém Megyei Orvos- Gyógyszerész Napok Sümeg, 2014. november 22. Zirci Erzsébet Kórház- Rendelőintézet

Részletesebben

a nyálmirigysebészet elméleti és GyaKorlati Kérdései

a nyálmirigysebészet elméleti és GyaKorlati Kérdései a nyálmirigysebészet elméleti és GyaKorlati Kérdései továbbképző tanfolyam k40 r e d i t p o n t Budapest péterfy sándor utcai Kórház fül-, orr-, torok-, GéGe-, fej-, nyaksebészeti osztály 2012. november

Részletesebben

Így dolgozunk mi Egynapos Sebészet

Így dolgozunk mi Egynapos Sebészet Így dolgozunk mi Egynapos Sebészet a történelmi múltú Szent Rókus Kórházban IX. Országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia Balatonfüred, 2012. Farkas Annamária, Dr. Göböl Zsolt Szent Rókus Kórház és Intézményei,

Részletesebben

9024 Győr, Vasvári Pál u. 2-4.

9024 Győr, Vasvári Pál u. 2-4. Petz Aladár Megyei Oktató Kórház bemutatkozása 2011. április 9. Készítette: Csordás Adrienn Turbók Adrienn Az intézmény alapításának éve: 1749. Az alapító neve: Győr Város Tanácsa A korábban Szentháromság

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2438-06 Angiológia követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2438-06 Angiológia követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Munkahelyére kardiológiai és angiológiai szakasszisztens tanulók érkeznek. Az a feladatuk, hogy az arteriosclerosis témáját dolgozzák fel megadott szempontok szerint. Segítséget kérnek Öntől.

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S - a Képviselő-testülethez - a Területi Kórház Mátészalka alapító okiratáról

E L Ő T E R J E S Z T É S - a Képviselő-testülethez - a Területi Kórház Mátészalka alapító okiratáról MÁTÉSZALKA V Á R O S POLGÁRMESTERÉTŐ L 4701.Mátészalka, Hősök-tere 9. Tel.: (44) 501-361, Fax: (44) 501-358 e-mail:polgarmester@mateszalka.hu Száma: 146-3 /2007. E L Ő T E R J E S Z T É S - a Képviselő-testülethez

Részletesebben

2015.évi fekvőbeteg struktúra a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházban 2015. június 01-től. Központi telephely

2015.évi fekvőbeteg struktúra a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházban 2015. június 01-től. Központi telephely 2015.évi fekvőbeteg struktúra a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházban 2015. június 01-től Központi telephely Aktiv fekvőbeteg ellátás 0100 050210101 I. Belgyógyászat Kardiológiai

Részletesebben

Sikeres példák a gyakorlatban: Szondabeültetés finanszírozás. Veres Tamás DE OEC, Ellátásszervezési Igazgatóság

Sikeres példák a gyakorlatban: Szondabeültetés finanszírozás. Veres Tamás DE OEC, Ellátásszervezési Igazgatóság Sikeres példák a gyakorlatban: Szondabeültetés finanszírozás Veres Tamás DE OEC, Ellátásszervezési Igazgatóság Homogén Betegség Csoportok (HBCs) A fekvőbeteg-ellátás finanszírozásában használt betegosztályozási

Részletesebben

SZAKDOLGOZAT TÉMÁK. 1.) A stroke képalkotó diagnosztikája és differenciál diagnosztikája.

SZAKDOLGOZAT TÉMÁK. 1.) A stroke képalkotó diagnosztikája és differenciál diagnosztikája. PTE ETK KAPOSVÁRI KÉPZÉSI KÖZPONT KÉPALKOTÓ DIAGNOSZTIKAI ANALITIKA SZAKIRÁNY SZAKDOLGOZAT TÉMÁK 1.) A stroke képalkotó diagnosztikája és differenciál diagnosztikája. 2.) Az agy fejlődési rendellenességeinek

Részletesebben

Tanfolyami órák Jelentkezési hat.idő 2013.01.11. www.oncol.hu. Sorsz. Nap Időpont Hossz Előadás címe Előadó Minősítése

Tanfolyami órák Jelentkezési hat.idő 2013.01.11. www.oncol.hu. Sorsz. Nap Időpont Hossz Előadás címe Előadó Minősítése Tanfolyam adatlap Alapadatok Kódszám SE- TK/2013.I./00025 Szemeszter 2013.I.félév Jelleg Főcím Daganatok és komplex terápiája Állapot Tanfolyam adatok még változtathatóak a szervező által Szervező Országos

Részletesebben

I. SÜRGŐSSÉGI TUDOMÁNYOS ÜLÉS

I. SÜRGŐSSÉGI TUDOMÁNYOS ÜLÉS Szervezők: Szegedi helyi Bizottság Elsősegélynyújtó Csoport Elérhetőségek: MOE-SZHB: Boros István: 06/20 522-0053 Csatári Péter: 06/70 949-2215 Magyar Mentő- és Mentőtiszti Egyesület: www.mentoegyesület.com

Részletesebben

palmaris lejtés: o

palmaris lejtés: o A. 15. tétel Prof. Dr. emer. Simonka János Aurél A RADIUS DISTALIS ÍZÜLETI VÉG TÖRÉSEK (TÍPUSOS RADIUS TÖRÉS) (FRACTURA RADII IN LOCO TYPICO) Anatómia: Radio-ulnaris szög: 25 o palmaris lejtés: 10-14 o

Részletesebben

PEG BEÜLTETÉS FINANSZÍROZÁSA A

PEG BEÜLTETÉS FINANSZÍROZÁSA A PEG BEÜLTETÉS FINANSZÍROZÁSA A GYAKORLATBAN Ludman István, Veres Tamás Debreceni Egyetem, Orvos- és Egészségtudományi Centrum Mátraháza, 2012. június 15. HBCs alapú finanszírozás Homogén Betegség Csoportok

Részletesebben

A NYÁLMIRIGYSEBÉSZET ELMÉLETI ÉS GYAKORLATI KÉRDÉSEI

A NYÁLMIRIGYSEBÉSZET ELMÉLETI ÉS GYAKORLATI KÉRDÉSEI A NYÁLMIRIGYSEBÉSZET ELMÉLETI ÉS GYAKORLATI KÉRDÉSEI TOVÁBBKÉPZŐ TANFOLYAM k40 r e d i t p o n t BUDAPEST PÉTERFY SÁNDOR UTCAI KÓRHÁZ FÜL-, ORR-, TOROK-, GÉGE-, FEJ-, NYAKSEBÉSZETI OSZTÁLY 2014. FEBRUÁR

Részletesebben

Újszülött-, Csecsemő- és Gyermekosztály Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház, Székesfehérvár

Újszülött-, Csecsemő- és Gyermekosztály Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház, Székesfehérvár II. Gyermeksürgősségi Konferencia Budapest 2017.09.15-16. MEGVALÓSÍTANDÓ! MEGVALÓSÍTHATÓ-E? Párhuzamosságok feloldása a gyermek sürgősségi ellátásban SIMON GÁBOR Újszülött-, Csecsemő- és Gyermekosztály

Részletesebben

AMBULANTER BELGYÓGYÁSZATI KIVIZSGÁLÁS. kórházi háttérrel. MES II. sz. telephelyén: 1145 Budapest, Uzsoki u D -épület, I.

AMBULANTER BELGYÓGYÁSZATI KIVIZSGÁLÁS. kórházi háttérrel. MES II. sz. telephelyén: 1145 Budapest, Uzsoki u D -épület, I. AMBULANTER BELGYÓGYÁSZATI KIVIZSGÁLÁS kórházi háttérrel MES II. sz. telephelyén: 1145 Budapest, Uzsoki u. 29-41. D -épület, I.emelet VIP Osztály AMBULANTER BELGYÓGYÁSZATI KIVIZSGÁLÁS Szakorvosi vizsgálat

Részletesebben

A nemkívánatos események jelentésének

A nemkívánatos események jelentésének A nemkívánatos események jelentésének hasznosulása a kórházakban (elmaradt, vagy halasztott műtét, mint nem kívánatos esemény) dr. Tihanyi Mariann Zala Megyei Kórház Zalaegerszeg Tervezett, de halasztott,

Részletesebben

Kisállat Ortopédia Sántaságvizsgálat. Ortopédia - Testegyenészet. Ismerd ellenségedet! Mi okozhat sántaságot? Nacionálé. Diagnosztika.

Kisállat Ortopédia Sántaságvizsgálat. Ortopédia - Testegyenészet. Ismerd ellenségedet! Mi okozhat sántaságot? Nacionálé. Diagnosztika. Kisállat Ortopédia Sántaságvizsgálat Ortopédia - Testegyenészet Az ortopédia az orvoslás tartó és mozgató apparátus betegségeinek megelőzésével, gyógyításával és kutatásával foglalkozó ága. prof. Dr. Vízkelety

Részletesebben

Mozgásszervi fogyatékossághoz vezető kórképek

Mozgásszervi fogyatékossághoz vezető kórképek Mozgásszervi fogyatékossághoz vezető kórképek Dr Élő György Miért szükséges ismeretek ezek? Tudni kell a funkció károsodás okát, ismerni a beteg általános állapotát, hogy testi, szellemi és lelki állapotának

Részletesebben

TÁRSSZERZŐ - HATÁRIDŐ: JÚNIUS 30.

TÁRSSZERZŐ - HATÁRIDŐ: JÚNIUS 30. TÁRSSZERZŐ - HATÁRIDŐ: JÚNIUS 30. Stroke rehabilitációs ellátásról (felnőtt) Belgyógyászat, endokrinológia, diabétesz és anyagcserebetegségek 2 A felnőttkori obezitás jelentősége a rehabilitációban Dr

Részletesebben

IDEGSEBÉSZET SZAKKÉPZÉS KÜLSŐ KÉPZŐHELYI REAKKREDITÁCIÓJA. Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szak- és Továbbképzési Központ 2013.

IDEGSEBÉSZET SZAKKÉPZÉS KÜLSŐ KÉPZŐHELYI REAKKREDITÁCIÓJA. Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szak- és Továbbképzési Központ 2013. SZAKKÉPZÉS KÜLSŐ KÉPZŐHELYI REAKKREDITÁCIÓJA Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szak- és Továbbképzési Központ 2013. HETÉNYI GÉZA KÓRHÁZ, SZOLNOK A 2007.09.30-től hatályos 66/1999. (XII.25.)

Részletesebben

Egy kórházigazgató küzdelmei Hogyan szerezzünk jó orvosokat?

Egy kórházigazgató küzdelmei Hogyan szerezzünk jó orvosokat? Egy kórházigazgató küzdelmei Hogyan szerezzünk jó orvosokat? főigazgató főorvos Sok fecske Heti Válasz konferencia 2014. június 19. Kapacitás A kórház jelenlegi ágyszáma: 1 483 Az aktív ágyak száma: 1081

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2484-06 Sürgősségi ellátás szervezése követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2484-06 Sürgősségi ellátás szervezése követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Az intézetbe érkező külföldi ápoló tanulóknak mutassa be a sürgősségi betegellátás magyarországi rendszerét, ismertesse a progresszív ellátás elméletét! Az ismertetés során az alábbi szempontokra

Részletesebben

POSZT-RESZUSZCITÁCIÓS ELLÁTÁS

POSZT-RESZUSZCITÁCIÓS ELLÁTÁS POSZT-RESZUSZCITÁCIÓS ELLÁTÁS POSZTGRADUÁLIS TOVÁBBKÉPZŐ TANFOLYAM a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Aneszteziológia- és Intenzív Terápiás Intézet, Belgyógyászati Intézet Sürgősségi Orvostan

Részletesebben

AKTUÁLIS. Az ország lakosságának érsebészeti ellátását biztosító központok átszervezése

AKTUÁLIS. Az ország lakosságának érsebészeti ellátását biztosító központok átszervezése AKTUÁLIS Hogyan tovább érsebészet? Írta: DR. ACSÁDY GYÖRGY Soltész Lajos Emlékelőadás, Pécs, 2005. október 12. Bevezetés Azok a nagy tekintélyű kollégák, akik korábban abban a megtiszteltetésben részesülhettek,

Részletesebben

FELNŐTT ANESZTEZIOLÓGIAI ÉS INTENZÍV SZAKÁPOLÓ SZAK ÓRAREND Helye: Centrumelnöki Hivatal Földszint Nagytanácsterem 2013. március 19.

FELNŐTT ANESZTEZIOLÓGIAI ÉS INTENZÍV SZAKÁPOLÓ SZAK ÓRAREND Helye: Centrumelnöki Hivatal Földszint Nagytanácsterem 2013. március 19. 2013. március 18. Ápolás lélektani ismeretek az intenzív betegellátásban Ápolás lélektani ismeretek az intenzív betegellátásban Ea:Gál Lászlóné Az intenzív szakápolók mentálhigiénéje Ea:Gál Lászlóné Folyadék

Részletesebben

Klinikai Táplálási Mobil Team működése a Kaposi Mór Oktató Kórházban. Csizmadia Krisztina

Klinikai Táplálási Mobil Team működése a Kaposi Mór Oktató Kórházban. Csizmadia Krisztina Klinikai Táplálási Mobil Team működése a Kaposi Mór Oktató Kórházban Csizmadia Krisztina MALNUTRITIO - Miért beszéljünk róla? MMTT 2012-ben végzett felmérése szerint a kórházban fekvő betegek egyharmada

Részletesebben

Alapítói jogok gyakorlója: Emberi Erőforrások Minisztere Irányító szerv: Emberi Erőforrások Minisztériuma Középirányító szerv: GYEMSZI.

Alapítói jogok gyakorlója: Emberi Erőforrások Minisztere Irányító szerv: Emberi Erőforrások Minisztériuma Középirányító szerv: GYEMSZI. 1. sz. melléklet. Markusovszky Egyetemi Oktatókórház munkaszervezete 1.1. számú melléklet (1. sz. organogram) Markusovszky Egyetemi Oktatókórház szervezeti felépítése Kórházi Felügyelő Tanács Szakmai Vezetőtestület

Részletesebben

Térítési díjak: szakorvosi vizsgálatok és diagnosztika OEP által finanszírozott rendeléseken, biztosítási jogviszony hiányában

Térítési díjak: szakorvosi vizsgálatok és diagnosztika OEP által finanszírozott rendeléseken, biztosítási jogviszony hiányában Térítési díjak: szakorvosi vizsgálatok és diagnosztika OEP által finanszírozott rendeléseken, biztosítási jogviszony hiányában A biztosítással nem rendelkezők, szakrendelésenként (a diagnosztika vizsgálatok

Részletesebben

Gerincoperáltak és degeneratív gerincbántalomban szenvedők rehabilitációjának nehézségei

Gerincoperáltak és degeneratív gerincbántalomban szenvedők rehabilitációjának nehézségei Gerincoperáltak és degeneratív gerincbántalomban szenvedők rehabilitációjának nehézségei Soproni Rehabilitációs Gyógyintézet Neurorehabilitációs Osztály Dr.Hajnalka Imre Sztupa Márta Dr.Mód Gabriella Osztályos

Részletesebben

A Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar közleménye a 2014. I. félévére meghirdetett kötelező tanfolyamokról

A Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar közleménye a 2014. I. félévére meghirdetett kötelező tanfolyamokról A Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar közleménye a 2014. I. félévére meghirdetett kötelező tanfolyamokról 2013. EüK. 17. szám közlemény 2 (hatályos: 2013.11.28 - ) A tanfolyamokra történő jelentkezés

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 0 /0. tanévre Csecsemő és gyermekápoló szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 3 0 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai

Részletesebben

Égéssérült gyermekek rehabilitációja

Égéssérült gyermekek rehabilitációja Égéssérült gyermekek rehabilitációja dr.paraicz Éva MRE Bethesda Gyermekkórház Rehabilitációs Osztály Kávészünet, 2012.05.11. A rehabilitáció fogalma (WHO) Az a szervezett tevékenység, amelyet a társadalom

Részletesebben

MESÉLD EL, MI VÁR RÁM

MESÉLD EL, MI VÁR RÁM MESÉLD EL, MI VÁR RÁM FELKÉSZÍTŐ KIADVÁNY SZÍVBETEG GYERMEKEKNEK Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet, Gyermekszív Központ PÁLYÁZÓ Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet, Gyermekszív

Részletesebben

Gyakorlatokhoz tartozó akkreditált képzőhelyek

Gyakorlatokhoz tartozó akkreditált képzőhelyek Fogászati anyagtan 7 hét (Terv ) Arc-Állcsont-Szájsebészeti és Fogászati Dr. Barabás József 7 hét 3 fő 2012.09.01. - 2016.09.01. Fogpótlástan 8 hét (Terv ) Arc-Állcsont-Szájsebészeti és Fogászati Dr. Barabás

Részletesebben

Tájékoztatott vagy tájékozott beteg kérdése

Tájékoztatott vagy tájékozott beteg kérdése Tájékoztatott vagy tájékozott beteg kérdése Az elektív csípő- és térd-protézis műtéten résztvevő betegek tájékoztatásának vizsgálata Készítette: Fehér Mónika MSc ápoló hallgató Az elektív csípő- és térd-protézis

Részletesebben

KAPOSI MÓR ORTOPÉDIAI NAPOK III. Kaposvár, 2015. május 8-9.

KAPOSI MÓR ORTOPÉDIAI NAPOK III. Kaposvár, 2015. május 8-9. KAPOSI MÓR ORTOPÉDIAI NAPOK III. Kaposvár, 2015. május 8-9. A Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház Ortopédiai Osztályának, a Magyar Váll- és Könyöksebészek Egyesületének és a Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták

Részletesebben

Triage alfa, béta, gamma... omega. Bognár Zsolt Heim Pál Gyermekkórház Sürgősségi Betegellátó Osztály

Triage alfa, béta, gamma... omega. Bognár Zsolt Heim Pál Gyermekkórház Sürgősségi Betegellátó Osztály Triage alfa, béta, gamma... omega Bognár Zsolt Heim Pál Gyermekkórház Sürgősségi Betegellátó Osztály Feladatok alfa: allokáció béta: besorolás, osztályozás gamma: kritikus állapotú beteg ellátásában

Részletesebben

2011-ben az Európai Uniós beruházás révén intézetünk emeltszintű kistérségi járóbeteg-szakellátó központtá vált

2011-ben az Európai Uniós beruházás révén intézetünk emeltszintű kistérségi járóbeteg-szakellátó központtá vált HOGYAN LEHET KÖLTSÉGHATÉKONY AZ EGYNAPOS SEBÉSZET ÖNÁLLÓ JÁRÓBETEG SZAKELLÁTÁSBAN? A Szakorvosi Rendelőintézet Szigetszentmiklós Egynapos sebészetének bemutatkozása Dr. Raffay Éva főigazgató Marosi Zoltánné

Részletesebben

HU-Debrecen: Ortopédiai implantátumok 2012/S Tájékoztató az eljárás eredményéről. Árubeszerzés

HU-Debrecen: Ortopédiai implantátumok 2012/S Tájékoztató az eljárás eredményéről. Árubeszerzés 1/8 Ez a hirdetmény a TED weboldalán: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:188244-2012:text:hu:html HU-Debrecen: Ortopédiai implantátumok 2012/S 114-188244 Tájékoztató az eljárás eredményéről Árubeszerzés

Részletesebben