FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK NOVEMBER 29-I ÜLÉSÉRE

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK NOVEMBER 29-I ÜLÉSÉRE"

Átírás

1 E LİTERJESZTÉS FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK NOVEMBER 29-I ÜLÉSÉRE 13. IKTATÓSZÁM: 2-14/2012. MELLÉKLET:- TÁRGY: Javaslat Székesfehérvár Megyei Jogú Város településrendezési terve jóváhagyás elıtti véleményezésére (Öreghegy kapcsolódó területeire vonatkozóan) ELİTERJESZTİ: Törı Gábor közgyőlés elnöke AZ ELİTERJESZTÉST KÉSZÍTETTE: Igari Antal megyei fıépítész VÉLEMÉNYEZÉSRE MEGKAPTA: - KÖLTSÉGVETÉSI ÉS PÉNZÜGYI FİOSZTÁLLYAL TÖRTÉNT EGYEZTETÉS: - TÖRVÉNYESSÉGI VÉLEMÉNYEZÉSRE BEMUTATVA:

2 2 Tisztelt Közgyőlés! Elızmények: Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata megküldte elızetes véleményezésre a Fejér Megyei Közgyőlés részére Székesfehérvár Településszerkezeti Terve, valamint Székesfehérvár Megyei Jogú Város külterületének, illetve egyes belterületi területrészei szabályozási terve módosító javaslatát Öreghegy kapcsolódó területeire vonatkozóan. Rendelkezésünkre álló alapdokumentumok: A Fejér Megyei Önkormányzat az 1/2009. (II.13.) K.r.sz. rendeletével elfogadta a Fejér Megyei Területrendezési Tervet, valamint Fejér Megye Területrendezési Tervéhez kapcsolódó területrendezési intézkedési javaslatról, területrendezési ajánlásokról és a rendelettel elfogadásra kerülı övezeteken kívül ajánlott övezetekrıl, valamint a tervezett (Horvátország) Gyékényes térsége Budapest(Ferihegy) Záhony (Ukrajna) nagysebességő vasútvonal nyomvonala egyezetésrıl szóló 3/2009. (II.12.) K.h.sz. határozatot. A Fejér Megyei Közgyőlés szeptember 1-tıl tárgyalja a települési szerkezeti, szabályozási terveket és helyi építési szabályzatokat. A gyakorlatot a Fejér Megyei Területrendezési Terv elfogadása után is folytatta, ennek alapján véleményezi Fejér megye településeinek településszerkezeti, területrendezési terveit. Az eddigi tapasztalatokat tekintve szükség van arra, hogy a megyei önkormányzat közgyőlésének tagjai teljes képet kapjanak a megyei települések helyzetérıl, terveirıl, elképzeléseirıl. Az Alkotmánybíróság 3/1997. határozata kimondja, hogy a helyi önkormányzatok jogai egyenlık, azonban létezik tervhierarchia. A megyei területrendezési terv - rendeltetésénél fogva - nem pusztán a települési önkormányzatok által elfogadott rendezési tervek mechanikus összegzése, s nem is válhat azzá. Ennek az oka, hogy: - a természetföldrajzi adottságok (pl. a folyók, tavak, hegyek) nem igazodnak a közigazgatási határokhoz, - hasonló a helyzet a nyomvonalas létesítményekkel (utakkal, vasutakkal stb.), valamint a természetvédelmi területekkel és más, közérdekbıl jogi védelem alá helyezett térségekkel, s végül de nem utolsó sorban - a megye területén belül el kell helyezni olyan létesítményeket (pl. szennyvíztisztító telepeket, hulladéklerakó helyeket, esetleg veszélyeshulladék-ártalmatlanító mőveket), amelyek nélkülözhetetlenek ugyan a települések számára, de egyetlen települési önkormányzat sem mutat készséget e létesítmények fogadására. Törvényi háttér: - Az épített környezet alakításáról és védelmérıl szóló évi LXXVIII. törvény 6..(5) bekezdése alapján a Megyei Önkormányzat feladata a településrendezési tervek és a megyei területrendezési tervek összhangjának elımozdítása, valamint a megye arculatát befolyásoló több települést érintı táji, természeti és épített környezet védelme és kialakítása, a települési önkormányzatok erre irányuló tevékenységének segítése.

3 január 1-tıl - a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló évi CLXXXIX. törvény 27. (1) alapján: a megyei önkormányzat a törvényben meghatározottak szerint területfejlesztési, vidékfejlesztési, területrendezési, valamint koordinációs feladatokat lát el. - a területrendezésrıl és területfejlesztésrıl évi XXI. törvény (módosítva a évi CXCVIII. törvénnyel) alapján A megyei önkormányzat területfejlesztési és területrendezési feladatai: 11. (1) d) együttmőködik a megyei jogú város önkormányzatával és az érintett települések önkormányzataival a településrendezési tervek összehangolása érdekében; h) gondoskodik a településrendezési terveknek a megyei területrendezési tervekkel való összhangjáról; 13. (1) e) elızetesen véleményezi az országos, valamint a megyét érintı ágazati fejlesztési koncepciókat és programokat, továbbá a területét érintı területrendezési terveket. Elızmények: A Székesfehérvár MJV Önkormányzata a településszerkezeti tervét az 17/2004. (II.12.) sz. közgyőlési határozattal hagyta jóvá. A Megyei Jogú Város külterületének valamint egyes belterületi területrészeinek helyi építési szabályzata és szabályozási terve a 7/2004. (II.24.) sz. rendelettel került jóváhagyásra. A Székesfehérvár MJV Önkormányzat Közgyőlése Városfejlesztési Bizottsága 42/2005. (V.10.) VFB határozata, Székesfehérvár, Öreghegy kapcsolódó területeire vonatkozó Településrendezési Tervek módosításáról. Jelen módosítások: A megküldött dokumentáció alapján Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata az Öreghegy kapcsolódó területeire vonatkozóan területfelhasználási és szabályozási változtatásokat határozta el. A tervezési terület kiterjedése jelentıs, 514,2 ha. A szabályozás eszközeivel megvalósítandó célkitőzések: az új, környezetükhöz illeszkedı lakóterületi fejlesztések számára szabályozással olyan lehetıséget biztosítani, amely a beépítési módok, az épület-típusok, építménymagasság széles és változatos skáláját biztosítják az építeni szándékozóknak, illetve magánbefektetıknek, ugyanakkor határt szabnak a terület túlépítésének, a zöldfelületet a lehetıségeknek és a tulajdonviszonyoknak megfelelıen minél nagyobb arányban megvédeni, A Császárvíz tágabb vízgyőjtı területének, part menti sávjának védelmét biztosítani gyep, rét mővelési ág megtartásával, faállomány pótlásával, a város infrastrukturális fejlesztési koncepciójához szükséges (közlekedési, közmővesítési) kereteket biztosítani.

4 4 A terület védelmét és fejlesztését meghatározó építésjogi keretek lehetıvé teszik, hogy a rendezés alá vont területen a fejlesztési lehetıségek realizálásával - a jelenlegi belterületi határok bıvítése mellett - arculatával, zöldfelületével betöltse a településszerkezeti és településképi szerepét, megfelelıen kijelölje az épített és be nem építhetı területek határát, s fejlıdésével mind saját területe mind az egész térség értéknövekedéséhez hozzájárulhasson. Jelen terv a beépíthetı területeket a felhasználási igények sorrendjében, ütemezetten kívánja belterületbe vonni a módosított Szabályozási Terv alapján. Ütemezési javaslat: I. ütem: Kisfalud már beépített területeihez szervesen, közvetlenül csatlakozó új lakófejlesztés telekosztással, a Kisfaludhoz csatlakozó, - Csúcsos-hegyi zöldterületig. II. ütem: Csala lakóterületének bıvítése a nyugati oldalon a racionalitás figyelembe vételével, a településrész belterületén néhány foghíjtelek beépítése és a hosszú telkek magánigényként történı megosztásával új, beépíthetı telkek kialakítása. Új szolgáltatások területkijelölésével a fıút zsákutca jellegét figyelembe véve. III. ütem: A Nagyszombati út mentén új telekosztással beépíthetı terület kialakítása, a városi szintő Csúcsos-hegyi, nagykiterjedéső szabadidıs tematikus közparkkal, a Nagyszombati út és 7. sz. út csomópontjánál tervezett gazdasági kereskedelmi szolgáltató terület, valamint a Nagyszombati út és Béla út csomópontjánál kialakított településközpont vegyes terület. IV. ütem: Béla utat a Fehérvári úttal összekötı győjtıút. V.1 ütem: A központi vegyes terület (Kv) közintézményei, lakóparkjai. mint nagyobb térség közös központja. V.2 ütem: Az öreghegyi terület ütemezett beépítése a Nagyszombati út északi szakasza és a külterületi elkerülı út közötti területen. Megállapítások: I. ütem (Kisfalud területe) Támogatjuk Kisfalud területéhez közvetlenül csatlakozó terület fejlesztését, a Csúcsos hegyig terjedı terület fejlesztését a dokumentációban mellékelt SZÜ a szabályozás ütemezési terv szerinti sorrend megtartásával javasoljuk megvalósítani, amennyiben területre tényleges igény merül fel. Fontos a lakóterület szomszédságában levı Csúcsos hegyi zöldterület, turisztikai és pihenı terület között a környezetterhelési védelmet biztosítani. A területre részletes kertészeti terv készítését látjuk indokoltnak, mely tartalmazza kerékpár - és sétaút kialakítása a városközpont és a csatlakozó településrészek felıl; valamint a domb alatt kialakítandó és meglevı parkolóhelyekrıl a gyalog és kerékpárutakat az emlékmőhez.

5 5 II. ütem (Csalai lakóterület) A távlatban kialakítandó lakóterületen 100 db telek kialakítását tervezték, a fejlesztés megvalósítását a szabályozás ütemezési terve tartalmazza, mely a területen szerepkörük, beépítettségük és karakterük alapján a telkeket két építési övezetbe sorolja. A beépítés jellemzıen családiházas jellegő. Csala településrész területét érinti egy idıleges vízfolyásos árok, amely a településszerkezeti terv kialakításánál figyelembe vettek, a HÉSz-ben történı elıírását elengedhetetlenül lényegesnek tartjuk. A terv szerinti kialakítással és megvalósítás ütemezéssel egyetértünk, támogatjuk az ütemezett megvalósítását. III. V.ütem (Öreghegyi lakóterület, a Nagyszombati út melletti terület) A beépítéssel egységessé kívánják alakítani a Nagyszombati úti utcakép szakaszát. A jelenleg beépítetlen mezıgazdasági területen 420 db új telek alakul ki, a fejlesztés megvalósítását több ütemben javasoljuk, a megvalósítás folyamán szükségesnek tartjuk a legkisebb területegység meghatározását. A területen szerepkörük, beépítettségük és karakterük alapján a telkeket öt építési övezetbe sorolták. A területen családiházas beépítés mellett társasházak és lakóparkok is tervezésre kerültek. Öreghegy V. sz. fejlesztési terület: A beépítési javaslat központi részén a Nagyszombati út és a külterületi győjtıutat összekötı út mellett alapfokú közintézmények, szolgáltató egységek lettek kialakítva. A Nagyszombati út és Budai út csatlakozásánál a meglevı lakóövezethez csatlakozva került kijelölésre a kereskedelmi-szolgáltató övezet. A területen a szabályozási tervlapon a Gksz-14 övezetben tervezett 7,5 m, valamint az Lke övezetben tervezett 6,5 m építménymagasság a környezetében levı épületek magasságát meghaladja, ezért javasoljuk a környezetbe illeszkedı, tájképi értékeket nem zavaró építménymagasság meghatározását. Véleményünk szerint a 4,5 magasságot meg nem haladó érték ajánlott, szem elıtt tartva a Csúcsos hegyi emlékmő, valamint a terület turisztikai és pihenı funkciójába történı beilleszthetıség miatt. IV. ütem (Béla utat a Fehérvári úttal összekötı győjtıút) Öreghegyet Kisfaluddal összekötı út nyomvonala, mely a 8116 jelő (Pákozd- Sukoró) úthoz csatlakozik kedvezı vonalvezetése kisebb átmenı forgalomtól mentesi Nagyszombati út forgalmát. A győjtı út nyomvonala Csala településrész zsákjellegét még inkább meghagyja, a falu feltárása a 811 jelő (Lovasberény) útról történik. Javasoljuk annak megvizsgálását, hogy a tervezési terület keleti lehatárolását jelentı győjtıút távlati szinten milyen nyomvonalon csatlakozhat a 81. fıközlekedési úthoz. ehhez indokoltnak tartjuk egy egységes közlekedési hálózatot ábrázoló áttekintı tervlap készítését.

6 6 V/1. (A központi vegyes terület) A három lakóterület központjában került kialakításra egy központi vegyes terület a középfokú intézményi ellátottság, jelentısebb szolgáltató kereskedelmi létesítmények fogadására, a szerkezeti tervben jelölt hellyel összhangban. A területek beépítésének ütemét a gazdasági változások erısödése határozza meg elsısorban, a központi vegyes terület fokozatosan bıvíthetı a lakóterületek növekedésével. V/2. (Nagyszombati út északi szakasza) Nagysága szerint több ütemben kerülhet megvalósításra a Nagyszombati út északi-keleti oldal mögött kijelölt lakóterületi fejlesztés, melynek szerves folytatása lesz a Béla úti fejlesztés. Kapcsolatukat közös településközpont biztosítja az érvényes szerkezeti terv területhasználathoz igazodva. Az erdıterületek védelme szempontjából elınyös, hogy a terv a meglévı erdıterületek (Csúcsos-hegy környezete, Kisfalud északi oldala) növelését javasolja, valamint közjóléti és védelmi célú hasznosításukat. A zöldfelületek megóvása szempontjából kedvezı, hogy a tervmódosítási javaslatban szereplı számítások alapján, a tervezett fejlesztések ellenére biztosított a település területén a biológiai aktivitásérték egyensúlya, emellett több területre tervezett többszintő védı-zöldsáv kialakítása. A Fejér Megyei Területrendezési Tervben Székesfehérvár területét érintı térségi övezetek: - kiváló termıhelyi adottságú szántóterület övezete; - kiváló termıhelyi adottságú erdıterület övezete; - térségi komplex tájrehabilitációt igénylı terület övezete - országos jelentıségő tájképvédelmi terület övezete - térségi jelentıségő tájképvédelmi terület övezete - kiemelten érzékeny felszín alatti vízminıség-védelmi terület övezete - felszíni vizek vízminıség-védelmi vízgyőjtı területének övezete - együtt tervezhetı térségek övezete - kiemelt fontosságú meglévı honvédelmi terület övezete - ásványi nyersanyag-gazdálkodási terület övezete - magterületek övezete - ökológiai folyosó övezete - pufferterület övezete - erdıtelepítésre alkalmas terület övezete - történeti települési terület övezete - rendszeresen belvízjárta terület övezete - földtani veszélyforrás területének övezete - vízeróziónak kitett terület övezete - széleróziónak kitett terület övezete

7 7 Környezetvédelem Felszíni és felszín alatti vizek védelme A város a Velencei-tó vízgyőjtı területén fekszik, a csalai városrész mellett folyik a Velencei-tóba torkolló Császárvíz vízfolyás. A 27/2004. (XII. 25.) KvVM rendelet alapján a település érzékeny felszín alatti vízminıség-védelmi területbe sorolt. A város a Fejér Megyei Területrendezési Tervben lehatárolt kiemelten érzékeny felszín alatti vízminıség-védelmi terület övezetébe tartozik, melyre vonatkozóan az alábbi elıírást rögzíti a megyei terv: A kiemelten érzékeny felszín alatti vízminıség-védelmi terület övezetében bányászati tevékenységet a bányászati szempontból kivett helyekre vonatkozó szabályok szerint lehet folytatni. (FMK 12/2009. (II.13.) K.r.sz. rendelet 15. ) A Fejér megyei területrendezési Tervben a város közigazgatási területe a felszíni vizek vízminıség-védelmi vízgyőjtı területének övezetébe sorolt, melyre az alábbi elıírást rögzíti az FMTrT: Felszíni vizek vízminıség-védelmi vízgyőjtı területének övezetében a tisztított szennyvizek kivezetésérıl a gazdasági és mőszaki szempontok mérlegelésével gondoskodni kell. Az övezet területére kívülrıl regionális szennyvízgyőjtı- és tisztító rendszerre szennyvízcsatorna-hálózaton keresztül történı csatlakozás kivételével szennyvíz bevezetését meg kell akadályozni. A 240/2000. (XIII. 23.) Korm. rendelet 2. sz. melléklete alapján a Velencei-tó vízgyőjtıterületén fekvı város egy része az érzékeny felszíni vizek vízgyőjtıterületét kijelölı települések közé tartozik. Tekintettel arra, hogy a város a Velencei-tó vízgyőjtı területén fekszik, a helyi fejlesztési célok, tervezett területhasználatok során biztosítani kell a Velencei-tó vízminıségének, vízkészletének megóvását, a vízi és vízparti ökoszisztéma megóvását. Az EU Víz Keretirányelvvel összhangban készült, Velencei-tó tervezési alegység vízgyőjtı-gazdálkodási tervében foglalt célkitőzések, tervezett intézkedések összehangolandók a helyi területfejlesztési célokkal. (A Víz Keretirányelv célja, hogy 2015-re a felszíni (folyók, patakok, tavak) és felszín alatti víztestek jó állapotba kerüljenek). A fentieknek megfelelıen a tervmódosítás során biztosítani kell a város felszíni és felszín alatti vízkészlete, valamint a vízgyőjtı-területéhez tartozó Velencei-tó vízminıségének megóvását, szennyezıdésének megelızését, kizárását. Természetvédelem A település természeti értékekben gazdag, területét érinti az országos ökológiai hálózat, a Fejér Megyei Területrendezési Terv alapján a magterületek övezete, ökológiai folyosó ill. pufferterület övezete. A tervezési területen országos jelentıségő természetvédelmi terület nincs, azonban a terület közrefogja a természetvédelemre javasolt Jancsár-völgy területét.

8 8 A tervezési terület határán belül található a helyi védettségő Csúcsos-hegy, melyhez számos értékes természet-közeli gyepterület, erdıfolt, erdısáv, fasor kapcsolódik, melyek összefüggı zöldfelület-hálózatot alkotnak. Szintén helyi jelentıségő természetvédelmi területre javasolt az Aranybulla emlékmő dombja, mely meghatározó tájképi érték is egyben. Csala településrész keleti felén található a helyi jelentıségő természetvédelmi oltalom alatt levı Csala-pusztai tájképvédelmi kert. Szomszédos, országos jelentıségő természeti értékek: Dinnyés-Fertı Természetvédelmi Terület, Velencei-tavi Madárrezervátum Természetvédelmi Terület, tervezett Velencei-hegység Tájvédelmi Körzet. A város tervezési területének környezetében található Natura 2000 területek: a Velencei-hegység és Velencei-tó Kiemelt Jelentıségő Különleges Természetmegırzési Területek. Természetvédelmi szempontból kedvezıtlen, hogy a tervezési területen belül, ill. annak környezetében számos természeti értéket, meglévı ill. tervezett természetvédelmi terület található (pl. Csúcsos-hegy, Csalapusztai Tájképi Kert Természetvédelmi Terület, Jancsár-völgy), melyek élıvilága, biodiverzitása degradálódhat a zavaró hatások következtében. Szintén káros hatású, hogy a tervezett beépítések során az érintett zöldfelületek, termıföldek által biztosított élıhelyek megszőnnek az élıvilággal együtt, helyükön mesterséges (mővi) környezet jön létre. A tervezett fejlesztések megvalósítása során kiemelt szempontnak kell tekinteni a település természetes ill. természetközeli állapotú, védett és Natura 2000 területei, valamennyi bel- és külterületi zöldterülete, élıhelye kiterjedésének, állapotának, biodiverzitásának, élıvilágának megóvását, a területek biológiai aktivitásának szinten tartását, az ökológiai folyosók folyamatosságának biztosítását, ökológiai rendszerek zavartalan mőködését. A Fejér Megyei Területrendezési Tervben az ökológiai hálózat, magterület és pufferterület övezetekre az alábbi fıbb szabályok vonatkoznak: Az országos ökológiai hálózat övezetben csak olyan kiemelt térségi és megyei területfelhasználási kategória, illetve olyan övezet jelölhetı ki, amely az ökológiai hálózat természetes és természetközeli élıhelyeit és azok kapcsolatait nem veszélyezteti. Tájképvédelem A tervezési terület több tájképi értéket is érint, pl. Csala-pusztai Tájképvédelmi Kert, Aranybulla emlékmő környezete, Csúcsos-hegy. A Fejér Megyei Területrendezési Terv alapján a település az országos ill. térségi jelentıségő tájképvédelmi terület övezetébe tartozik, melyre az alábbi elıírások vonatkoznak: Az országos jelentıségő tájképvédelmi terület övezetben csak olyan megyei területfelhasználási kategória jelölhetı ki, amely a kijelölés alapjául szolgáló tájképi értékek fennmaradását nem veszélyezteti.

9 9 (2) Az övezetbe tartozó település településszerkezeti tervében csak olyan területfelhasználási egység jelölhetı ki, továbbá helyi építési szabályzatában és szabályozási tervében csak olyan építési övezet és övezet hozható létre, amely a kijelölés alapjául szolgáló tájképi értékek fennmaradását nem veszélyezteti. (3) Az építési övezetre vagy övezetre vonatkozóan meg kell határozni az ott elhelyezett építmények tájba illesztésére vonatkozó szabályokat, ennek ellenırzéséhez a tájképet jelentısen megváltoztató építmények terveihez külön jogszabályban meghatározott látványtervet is kell készíteni. (4) Az övezetben bányászati tevékenységet a bányászati szempontból kivett helyekre vonatkozó szabályok szerint lehet folytatni. (5) Az övezetben közmővezetékeket és járulékos közmőépítményeket tájba illesztett módon, a tájképvédelmi célok megvalósulását nem akadályozó mőszaki megoldások alkalmazásával beleértve a felszín alatti vonalvezetést is kell elhelyezni. Tájképvédelmi szempontból kedvezıtlen, hogy a tervezési terület számos tájképi értéket érint (pl. Csala-pusztai tájképvédelmi kert, Aranybulla emlékmő környezete, Csúcsos-hegy), és a tervezett fejlesztések, beépítések következtében a jelenlegi tájkép jelentıs mértékben módosul, a zöldfelületek, termıföldek helyén mesterséges mővi környezet jön létre. Termıföld-védelem A tervezési területen belül mezıgazdasági mőveléső területek is találhatók, melyek nagy része kerülne belterületbe vonásra, mővelés alól való kivonásra majd beépítésre. A települést a Fejér Megyei Területrendezési Terv alapján a kiváló termıhelyi adottságú szántóterület a kiváló termıhelyi adottságú erdıterület valamint az erdıtelepítésre alkalmas terület övezetek érintik, melyekre az alábbi szabályok vonatkoznak: Kiváló termıhelyi adottságú szántóterület övezetében beépítésre szánt terület csak kivételesen, egyéb lehetıség hiányában, a külön jogszabályban meghatározott területrendezési hatósági eljárás alapján jelölhetı ki. (FMK 12/2009. (II.13.) K.r.sz. rendelet 10. ) Kiváló termıhelyi adottságú erdıterület övezetében beépítésre szánt terület csak kivételesen, egyéb lehetıség hiányában, a külön jogszabályban meghatározott területrendezési hatósági eljárás alapján jelölhetı ki. Az övezetben külszíni bányatelek megállapítása, illetve bányászati tevékenység engedélyezése a bányászati szempontból kivett helyekre vonatkozó szabályok szerint lehetséges. (FMK 12/2009. (II.13.) K.r.sz. rendelet 11. ) Az erdıtelepítésre alkalmas terület övezetébe tartozó területeken beépítésre szánt terület csak kivételesen, egyéb lehetıség hiányában, a külön jogszabályban meghatározott területrendezési hatósági eljárás alapján jelölhetı ki. (FMK 12/2009. (II.13.) K.r.sz. rendelet 23. )

10 10 A település területének jelentıs része a Fejér Megyei Területrendezési Tervben lehatárolt Vízeróziónak kitett terület övezetébe sorolt, melyre az alábbi szabály vonatkozik: Vízeróziónak kitett terület övezetbe tartozó települések veszélyeztetett területein olyan területfelhasználást kell elıírni a települések településszerkezeti tervében, és a helyi építési szabályzatban olyan építési övezeti, övezeti elıírást kell meghatározni, amely a vízerózió mértékét csökkenti. (FMK 12/2009. (II.13.) K.r.sz. rendelet 31. ) A termıföld védelme szempontjából káros hatású, hogy a tervezési területen belül megvalósítandó lakóterület-fejlesztések az érintett termıterületek jelentıs mértékő mővelés alól való kivonással járnának, ami ellentétes az ország és a megye termıföldvédelmi célkitőzésével. Az erdıterületek védelme szempontjából elınyös, hogy a terv a meglévı erdıterületek (Csúcsos-hegy környezete, Kisfalud északi oldala) növelését javasolja, valamint közjóléti és védelmi célú hasznosításukat. A zöldfelületek megóvása szempontjából kedvezı, hogy a tervmódosítási javaslatban szereplı számítások alapján, a tervezett fejlesztések ellenére biztosított a település területén a biológiai aktivitásérték egyensúlya, emellett több területre tervezett többszintő védı-zöldsáv kialakítása. Földtani veszélyforrás A Fejér Megyei Területrendezési Terv a település a Földtani veszélyforrás területének övezetébe tartozik. Földtani veszélyforrás területének övezetébe tartozó település veszélyeztetett területein a település településszerkezeti tervében beépítésre szánt terület csak kivételesen, geológiai szakvélemény alapján jelölhetı ki. (FMK 12/2009. (II.13.) K.r.sz. rendelet 30. ) Örökségvédelem A tervezési területen belül számos kulturális örökségvédelmi érték is található, mint pl a Kisfaludi Holczer-Simai-kastély, Csalai Kégl-kastély, ill. a régészeti lelıhelyekkel igazolt Árpád-kori Noé, Novaj, középkori Kisfalud, melyek megóvása kiemelt jelentıségő. A régészeti lelıhelyeket és régészeti érdekő területeket javasolt kihagyni a fejlesztések során - a terv kulturális örökségvédelmi hatástanulmányában foglaltakkal összhangban. A változtatási szándékkal egyetértünk, a módosítások nem ellentétesek a Fejér Megyei Közgyőlés 1/2009. (II.13.) K.r.sz. rendeletével elfogadott Fejér Megyei Területrendezési Tervével, azok ellen kifogás nem merül fel. A Fejér Megyei Önkormányzat egyetért Székesfehérvár megyei Jogú Város Önkormányzatának azon igényével, hogy a módosított településrendezési eszközöket elkészíttesse, és támogatja azok szükséges elfogadtatásában a fentiek figyelembe vételével. A Fejér Megyei Közgyőlés a véleményezési eljárás további szakaszában is részt kíván venni.

11 11 Egyúttal kérjük, hogy a helyi építési szabályzat, valamint a szabályozási terv módosítására vonatkozó egyeztetési dokumentációt papír alapú és digitális (pdf) formában megküldeni szíveskedjenek a Fejér Megyei Önkormányzat részére. Kérem az elıterjesztésben foglaltakat megvitatni és az alábbi határozati javaslatot elfogadni szíveskedjenek. Határozati javaslat Fejér Megye Közgyőlése megtárgyalta a Javaslat Székesfehérvár Megyei Jogú Város településrendezési terve jóváhagyás elıtti véleményezésére (Öreghegy kapcsolódó területeire vonatkozóan) c. elıterjesztést és az abban foglaltakkal az alábbi javaslatok figyelembe vétele mellett - egyetért. a) Egyetértünk Székesfehérvár Megyei Jogú Város 17/2004. (II.12.) sz. határozattal elfogadott Székesfehérvár Megyei Jogú Város településszerkezeti tervének és a 7/2004. (II.24.) sz. közgyőlési rendelettel jóváhagyott Székesfehérvár külterületének, valamint egyes belterületi területrészeinek helyi építési szabályzata és szabályozási terve módosítására vonatkozó tervben foglaltakkal, Öreghegy kapcsolódó területeire vonatkozóan. b) Támogatjuk Kisfalud területéhez közvetlenül csatlakozó terület fejlesztését, a mellékelt SZÜ a szabályozás ütemezési terv szerinti sorrend megtartásával, amennyiben területre valós jelentkezıi igény merül fel. c) Csalai lakóterület terv szerinti kialakításával és megvalósítás ütemezésével egyetértünk, a mezıgazdasági terület más célú hasznosítás csak a tényleges igény alapján, szakaszosan javasoljuk megvalósítani. d) Az Öreghegyi, Nagyszombati út melletti területeknél kiemelten fontosnak tartjuk a területek szomszédságában levı Csúcsos hegyi zöldterület, turisztikai és pihenı terület között a környezetterhelési védelmet biztosítani. A Csúcsos hegy tervezési területén belül meglevı zöldfelületek (sövénysorok, fák) kiterjedésének, állapotának, folytonosságának megırzését, illetve a területre részletes kertészeti terv készítését indokoltnak tartjuk. e) A III. ütemben lévı Gksz-14 övezetben és az Lke-14.5 övezetben tervezett 6,5 m építménymagasság a környezetében levı épületek magasságát meghaladja, ezért javasoljuk a környezetbe illeszkedı, tájképi értékeket nem zavaró építménymagasság meghatározását. Véleményünk szerint a 4,5 magasságot meg nem haladó érték ajánlott, szem elıtt tartva a Csúcsos hegyi emlékmő, valamint a terület turisztikai és pihenı funkciójába történı beilleszthetıség miatt. f) Javasoljuk annak megvizsgálását, hogy a tervezési terület keleti lehatárolását jelentı győjtıút távlati szinten milyen nyomvonalon csatlakozhat a 81. fıközlekedési úthoz. ehhez indokoltnak tartjuk egy egységes közlekedési hálózatot ábrázoló áttekintı tervlap készítését.

12 12 g) A tervmódosítás keretében tervezett fejlesztések megvalósulása során biztosítani kell a város felszíni és felszín alatti vízkészlete, valamint a vízgyőjtı-területéhez tartozó Velencei-tó vízminıségének megóvását, szennyezıdésének megelızését, kizárását. h) Természetvédelmi szempontból kedvezıtlen, hogy a jelentıs kiterjedéső tervezési területen belül, ill. annak környezetében számos természeti érték, meglévı ill. tervezett természetvédelmi terület található (pl. Csúcsos-hegy, Csalapusztai Tájképi Kert Természetvédelmi Terület, Jancsár-völgy), melyek élıvilága, biodiverzitása degradálódhat a zavaró hatások következtében. Szintén káros hatású, hogy a tervezett beépítések során az érintett zöldfelületek, termıföldek által biztosított élıhelyek megszőnnek az élıvilággal együtt, helyükön mesterséges (mővi) környezet jön létre. A tervezett fejlesztések megvalósítása során kiemelt szempontnak kell tekinteni a település természetes ill. természetközeli állapotú, védett és Natura 2000 területei, valamennyi bel- és külterületi zöldterülete, élıhelye kiterjedésének, állapotának, biodiverzitásának, élıvilágának megóvását, a területek biológiai aktivitásának szinten tartását, az ökológiai folyosók folyamatosságának biztosítását, ökológiai rendszerek zavartalan mőködését. i) Tájképvédelmi szempontból kedvezıtlen, hogy a tervezési terület számos tájképi értéket érint (pl. Csala-pusztai tájképvédelmi kert, Aranybulla emlékmő környezete, Csúcsos-hegy), és a tervezett fejlesztések, beépítések következtében a jelenlegi tájkép jelentıs mértékben módosul, a zöldfelületek, termıföldek helyén mesterséges mővi környezet jön létre. j) A termıföld védelme szempontjából káros hatású, hogy a tervezési területen belül megvalósítandó, nagymértékő lakóterület-fejlesztések következtében az érintett termıterületek jelentıs kiterjedésben csökkennének a mővelés alól való kivonás miatt, ami ellentétes az ország és a megye termıföldvédelmi célkitőzésével. A Fejér Megyei Közgyőlés a véleményezési eljárás további szakaszában is részt kíván venni. Egyúttal kezdeményezi, hogy az elfogadásra kerülı dokumentáció papír alapon és elektronikus formában is kerüljön megküldésre a Fejér Megyei Önkormányzat részére. A Közgyőlés felkéri Elnökét, hogy a Közgyőlés határozatát továbbítsa Székesfehérvár Megyei Jogú Város Polgármesterének. Felelıs: Törı Gábor a közgyőlés elnöke Határidı: a vélemény továbbítására: december 15. Székesfehérvár, november 29. Törı Gábor s.k.

FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK DECEMBER 20-I ÜLÉSÉRE

FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK DECEMBER 20-I ÜLÉSÉRE E LİTERJESZTÉS FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK 7. 2012. DECEMBER 20-I ÜLÉSÉRE IKTATÓSZÁM: 2-15 /2012. MELLÉKLET: - TÁRGY: Javaslat Székesfehérvár Megyei Jogú Város több településrendezési terve és helyi építési

Részletesebben

FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK JÚNIUS 27-I ÜLÉSÉRE

FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK JÚNIUS 27-I ÜLÉSÉRE E LİTERJESZTÉS FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK 2012. JÚNIUS 27-I ÜLÉSÉRE 11. IKTATÓSZÁM:2-7/2012. MELLÉKLET: - TÁRGY: Javaslat Felcsút településrendezési terve és helyi építési szabályzata módosításának közbensı

Részletesebben

FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK SZEPTEMBER 27-I ÜLÉSÉRE

FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK SZEPTEMBER 27-I ÜLÉSÉRE E LİTERJESZTÉS FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK 2012. SZEPTEMBER 27-I ÜLÉSÉRE 11. IKTATÓSZÁM: 2-11/2012. MELLÉKLET: - TÁRGY: Javaslat Székesfehérvár Településszerkezeti Terve, valamint Székesfehérvár Megyei Jogú

Részletesebben

FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK SZEPTEMBER 27-I ÜLÉSÉRE

FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK SZEPTEMBER 27-I ÜLÉSÉRE E LİTERJESZTÉS FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK 2012. SZEPTEMBER 27-I ÜLÉSÉRE 9. IKTATÓSZÁM: 2-11/2012. MELLÉKLET: - TÁRGY: Javaslat Vértesboglár Településrendezési Terve és Helyi Építési Szabályzata módosításának

Részletesebben

FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK JÚNIUS 27-I ÜLÉSÉRE

FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK JÚNIUS 27-I ÜLÉSÉRE E LİTERJESZTÉS FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK 2012. JÚNIUS 27-I ÜLÉSÉRE 13. IKTATÓSZÁM:2-7/2012. MELLÉKLET: - TÁRGY: Javaslat Székesfehérvár Megyei Jogú Város településrendezési terv, helyi építési szabályzat

Részletesebben

FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK JÚNIUS 27-I ÜLÉSÉRE IKTATÓSZÁM: 2-7/2012. MELLÉKLET: -

FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK JÚNIUS 27-I ÜLÉSÉRE IKTATÓSZÁM: 2-7/2012. MELLÉKLET: - E LİTERJESZTÉS FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK 2012. JÚNIUS 27-I ÜLÉSÉRE 12. IKTATÓSZÁM: 2-7/2012. MELLÉKLET: - TÁRGY: Javaslat Rácalmás Város Helyi Építési Szabályzata és Szabályozási Terve módosításának elızetes

Részletesebben

I.1.5. TERÜLETRENDEZÉSI TERVI MEGFELELÉS IGAZOLÁSA

I.1.5. TERÜLETRENDEZÉSI TERVI MEGFELELÉS IGAZOLÁSA I.1.5. TERÜLETRENDEZÉSI TERVI MEGFELELÉS IGAZOLÁSA Vizsgálat alapja Jelen összeállítás a 19/2011.(XI.29.)számú önkormányzati rendelettel elfogadott 2011. december 12-tıl hatályos Bács-Kiskun Megyei Területrendezési

Részletesebben

II.1.5. A TERÜLETRENDEZÉSI TERVVEL VALÓ ÖSSZHANG IGAZOLÁSA

II.1.5. A TERÜLETRENDEZÉSI TERVVEL VALÓ ÖSSZHANG IGAZOLÁSA A TERÜLETRENDEZÉSI TERVVEL VALÓ ÖSSZHANG IGAZOLÁSA Vizsgálat alapja Jelen összeállítás a 19/2011.(XI.29.)számú önkormányzati rendelettel elfogadott 2011. december 12-tıl hatályos Bács-Kiskun Megyei Területrendezési

Részletesebben

FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK ÁPRILIS 26-I ÜLÉSÉRE

FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK ÁPRILIS 26-I ÜLÉSÉRE E LİTERJESZTÉS FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK 2012. ÁPRILIS 26-I ÜLÉSÉRE 9. IKTATÓSZÁM: 2-5 /2012. MELLÉKLET: - TÁRGY: Javaslat Csór község 8. sz. fıút Székesfehérvár nyugati elkerülı III. szakaszhoz kapcsolódó

Részletesebben

Ország szerkezeti terv Hatályos OTrT (hatályos megyei terv alapja) Vízgazdálkodási térség 398,7

Ország szerkezeti terv Hatályos OTrT (hatályos megyei terv alapja) Vízgazdálkodási térség 398,7 5. A t e r ü l e t r e n d e z é s i t e r v v e l v a l ó ö s s z h a n g i g a z o l á s a Jelen összeállítás a 19/2011.(XI.29.)számú önkormányzati rendelettel elfogadott 2011. december 12- tıl hatályos

Részletesebben

FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK FEBRUÁR 23-I ÜLÉSÉRE

FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK FEBRUÁR 23-I ÜLÉSÉRE E LİTERJESZTÉS FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK 9. 2012. FEBRUÁR 23-I ÜLÉSÉRE IKTATÓSZÁM:2-2/2012. MELLÉKLET: - TÁRGY: Javaslat Mór Város Településrendezési Terve 5. sz. módosításának közbensı véleményezésére

Részletesebben

FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK 2012. NOVEMBER 29-I ÜLÉSÉRE

FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK 2012. NOVEMBER 29-I ÜLÉSÉRE E LİTERJESZTÉS FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK 15. 2012. NOVEMBER 29-I ÜLÉSÉRE IKTATÓSZÁM: 2-14/2012. MELLÉKLET: - TÁRGY: Javaslat Velence város Településszerkezeti Terv, Szabályozási Terv és Helyi Építési Szabályzat

Részletesebben

A TERÜLETRENDEZÉSI TERVEK ÉS GYOMAENDRİD (0897/4 HRSZ-Ú TERÜLET) TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV MÓDOSÍTÁS ÖSSZHANGJÁT IGAZOLÓ LEÍRÁS

A TERÜLETRENDEZÉSI TERVEK ÉS GYOMAENDRİD (0897/4 HRSZ-Ú TERÜLET) TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV MÓDOSÍTÁS ÖSSZHANGJÁT IGAZOLÓ LEÍRÁS A TERÜLETRENDEZÉSI TERVEK ÉS GYOMAENDRİD (0897/4 HRSZ-Ú TERÜLET) TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV MÓDOSÍTÁS ÖSSZHANGJÁT IGAZOLÓ LEÍRÁS Békéscsaba, 2011. május Az Országos és Békés Megyei Területrendezési Tervek

Részletesebben

FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK 2012. SZEPTEMBER 27-I ÜLÉSÉRE

FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK 2012. SZEPTEMBER 27-I ÜLÉSÉRE E LİTERJESZTÉS FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK 2012. SZEPTEMBER 27-I ÜLÉSÉRE 12. IKTATÓSZÁM: 2-11/2012. MELLÉKLET: - TÁRGY: Javaslat Székesfehérvár Boba vasútvonal fejlesztésével kapcsolatos Településszerkezeti

Részletesebben

A TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV ÖSSZHANGJA AZ ORSZÁGOS ÉS A MEGYEI TERÜLETRENDEZÉSI TERVEKKEL

A TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV ÖSSZHANGJA AZ ORSZÁGOS ÉS A MEGYEI TERÜLETRENDEZÉSI TERVEKKEL A TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV ÖSSZHANGJA AZ ORSZÁGOS ÉS A MEGYEI TERÜLETRENDEZÉSI TERVEKKEL Az Országos Területrendezési Tervről szóló 2003. évi XXVI. törvény (továbbiakban OTrT) országos ket, területfelhasználási

Részletesebben

FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK FEBRUÁR 23-I ÜLÉSÉRE

FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK FEBRUÁR 23-I ÜLÉSÉRE E LİTERJESZTÉS FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK 2012. FEBRUÁR 23-I ÜLÉSÉRE 14. IKTATÓSZÁM: 2-2/2012. MELLÉKLET: DB TÁRGY: Javaslat Kápolnásnyék Község Településrendezési Terve módosításának közbensı véleményezésére

Részletesebben

Hatályos OTrT (Jelen tervezés terv alapja) Ország szerkezeti terv (hatályos településrendezési terv alapja)

Hatályos OTrT (Jelen tervezés terv alapja) Ország szerkezeti terv (hatályos településrendezési terv alapja) I I. 1. 5. A területrendezési tervvel való összhang igazolása Vizsgálat alapja Jelen összeállítás a 19/2011.(XI.29.)számú önkormányzati rendelettel elfogadott 2011. december 12-től hatályos Bács-Kiskun

Részletesebben

KARCAG VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVEINEK ÉS HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁNAK ÉVI 2. MÓDOSÍTÁSA

KARCAG VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVEINEK ÉS HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁNAK ÉVI 2. MÓDOSÍTÁSA E X! É p í t é s z i r o d a K f t. 5000 Szolnok, Hunyadi út 41. telefon: (30) 364 3996 KARCAG VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVEINEK ÉS HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁNAK 2015. ÉVI 2. MÓDOSÍTÁSA alátámasztó munkarészek

Részletesebben

II.3. ALÁTÁMASZTÓ JAVASLAT (Településrendezés és változással érintett területek) Munkarész a 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 3. melléklete szerinti

II.3. ALÁTÁMASZTÓ JAVASLAT (Településrendezés és változással érintett területek) Munkarész a 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 3. melléklete szerinti ALÁTÁMASZTÓ JAVASLAT (Településrendezés és változással érintett területek) Munkarész a 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 3. melléklete szerinti tartalommal készült a település sajátosságainak figyelembevételével.

Részletesebben

4. A területi terveknek való megfelelőség igazolása

4. A területi terveknek való megfelelőség igazolása 4. A területi terveknek való megfelelőség igazolása A területrendezési - településrendezési tervek tervhierarchiájának legmagasabb szintjén az Országos Területrendezési Terv áll, amelyet az Országgyűlés

Részletesebben

Településrendezési Tervének módosítása

Településrendezési Tervének módosítása Sajóbábony város Településrendezési Tervének módosítása Térségi tervekkel való összhang igazolása Országos Területrendezési Terv (2003. évi XXVI. törvény) Az Ország Szerkezeti Terve a rendezés alá vont

Részletesebben

ŐCSÉNY KÖZSÉG TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVÉNEK FELÜLVIZSGÁLATA ÉS MÓDOSÍTÁSA 2009. Szakági alátámasztó munkarészek

ŐCSÉNY KÖZSÉG TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVÉNEK FELÜLVIZSGÁLATA ÉS MÓDOSÍTÁSA 2009. Szakági alátámasztó munkarészek ŐCSÉNY KÖZSÉG TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVÉNEK FELÜLVIZSGÁLATA ÉS MÓDOSÍTÁSA 2009. Szakági alátámasztó munkarészek TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERVÉNEK ÉS A TERÜLETRENDEZÉSI TERVEK ÖSSZHANGJÁT IGAZOLÓ VIZSGÁLATA Őcsény

Részletesebben

3.1. TERÜLETRENDEZÉSI TERVI MEGFELELÉS IGAZOLÁSA

3.1. TERÜLETRENDEZÉSI TERVI MEGFELELÉS IGAZOLÁSA 3.1. TERÜLETRENDEZÉSI TERVI MEGFELELÉS IGAZOLÁSA 3.1. Területrendezési tervi megfelelés igazolása 1 Vizsgálat alapja Jelen összeállítás a 19/2011.(XI.29.)számú önkormányzati rendelettel elfogadott 2011.

Részletesebben

A TERÜLETRENDEZÉSI TERVVEL VALÓ ÖSSZHANG IGAZOLÁSA

A TERÜLETRENDEZÉSI TERVVEL VALÓ ÖSSZHANG IGAZOLÁSA 5. melléklet az 57/2016.(XI.4.) kt. számú határozathoz A TERÜLETRENDEZÉSI TERVVEL VALÓ ÖSSZHANG IGAZOLÁSA Vizsgálat alapja Jelen összeállítás a 19/2011.(XI.29.)számú önkormányzati rendelettel elfogadott

Részletesebben

Nemesgörzsöny Község Településrendezési Tervének kivonata

Nemesgörzsöny Község Településrendezési Tervének kivonata A TERÜLETRENDEZÉSI TERVEK ÉS A TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV ÖSSZHANGJÁT IGAZOLÓ MUNKARÉSZ A településrendezési tervek készítése során figyelembe kell venni a magasabb szintű területrendezési tervek szabályozásait.

Részletesebben

FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK 2012. NOVEMBER 29-I ÜLÉSÉRE

FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK 2012. NOVEMBER 29-I ÜLÉSÉRE E LİTERJESZTÉS FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK 2012. NOVEMBER 29-I ÜLÉSÉRE 14. IKTATÓSZÁM: 2-14/2012. MELLÉKLET: 2 DB TÁRGY: Javaslat Tabajd Község Településszerkezeti Terve elızetes véleményezésére ELİTERJESZTİ:

Részletesebben

H a t á r o z a t t a l j ó v á h a g y o t t t e l e p ü l é s s z e r k e z e t i t e r v

H a t á r o z a t t a l j ó v á h a g y o t t t e l e p ü l é s s z e r k e z e t i t e r v H a t á r o z a t t a l j ó v á h a g y o t t t e l e p ü l é s s z e r k e z e t i t e r v Településszerkezeti tervi leírás 97/2010. Kt.sz. határozat 103/2011. Kt. sz. határozat 2/2013.Kt. határozat 4/2015.

Részletesebben

1. MEGALAPOZÓ VIZSGÁLAT

1. MEGALAPOZÓ VIZSGÁLAT 1. MEGALAPOZÓ VIZSGÁLAT Országos térségi k vizsgálata Balatonföldvár településre vonatkozóan a 2003. évi XXVI. tv. (OTrT) szerint: Balatonföldvár teljes közigazgatási területére, ill. a 19. számú módosítással

Részletesebben

3.2. TERÜLETRENDEZÉSI TERVI MEGFELELÉS IGAZOLÁSA

3.2. TERÜLETRENDEZÉSI TERVI MEGFELELÉS IGAZOLÁSA 3.2. TERÜLETRENDEZÉSI TERVI MEGFELELÉS IGAZOLÁSA Vizsgálat alapja Jelen igazolás a 19/2011.(XI.29.) számú önkormányzati rendelettel elfogadott 2011. december 12-tıl hatályos Bács-Kiskun megyei területrendezési

Részletesebben

Söréd Község Településszerkezeti tervének, Helyi Építési Szabályzatának és Szabályozási tervének módosítása Alba Expert Mérnöki Iroda Bt.

Söréd Község Településszerkezeti tervének, Helyi Építési Szabályzatának és Szabályozási tervének módosítása Alba Expert Mérnöki Iroda Bt. ALÁTÁMASZTÓ MUNKARÉSZEK I. TELEPÜLÉSRENDEZÉS 1. Vizsgálat 1.1. Elhelyezkedés Söréd község Fejér megye észak-nyugati határához közel, Székesfehérvártól 16 km-re helyezkedik el. A települést DNy ÉK-i irányban

Részletesebben

KISLŐD KÖZSÉG TELEPÜLÉSRENDEZÉSI ESZKÖZEINEK MÓDOSÍTÁSA A 088 ÉS 093 HRSZ-Ú INGATLANOK VONATKOZÁSÁBAN

KISLŐD KÖZSÉG TELEPÜLÉSRENDEZÉSI ESZKÖZEINEK MÓDOSÍTÁSA A 088 ÉS 093 HRSZ-Ú INGATLANOK VONATKOZÁSÁBAN KISLŐD KÖZSÉG TELEPÜLÉSRENDEZÉSI ESZKÖZEINEK MÓDOSÍTÁSA A 088 ÉS 093 HRSZ-Ú INGATLANOK VONATKOZÁSÁBAN Kislőd Község Önkormányzat Képviselő-testületének a az 17/2004. (II. 28.) önkormányzati határozattal

Részletesebben

2003. évi XXVI. törvény. az Országos Területrendezési Tervrıl 1. I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. A törvény célja. Fogalommeghatározások

2003. évi XXVI. törvény. az Országos Területrendezési Tervrıl 1. I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. A törvény célja. Fogalommeghatározások 1 I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK A törvény célja 1. E törvény célja, hogy meghatározza az ország egyes térségei területfelhasználásának feltételeit, a mőszaki-infrastrukturális hálózatok összehangolt

Részletesebben

TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV, SZABÁLYOZÁSI TERV ÉS HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT FELÜLVIZSGÁLAT

TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV, SZABÁLYOZÁSI TERV ÉS HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT FELÜLVIZSGÁLAT REGIOPLAN KÖRNYEZET- ÉS TELEPÜLÉSTERVEZİ KFT. 9022 GYİR, ÚJKAPU U. 13. TEL/FAX.: 96/529-751, 311-304 e-mail: regioplan@regioplan.hu H A R K A TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV, SZABÁLYOZÁSI TERV ÉS HELYI ÉPÍTÉSI

Részletesebben

A TELEPÜLÉSSZERKEZETI VÁLTOZÁSOK TERÜLETRENDEZÉSI TERVEKKEL VALÓ ÖSSZEFÜGGÉSEINEK BEMUTATÁSA

A TELEPÜLÉSSZERKEZETI VÁLTOZÁSOK TERÜLETRENDEZÉSI TERVEKKEL VALÓ ÖSSZEFÜGGÉSEINEK BEMUTATÁSA A TELEPÜLÉSSZERKEZETI VÁLTOZÁSOK TERÜLETRENDEZÉSI TERVEKKEL VALÓ ÖSSZEFÜGGÉSEINEK BEMUTATÁSA A településrendezési eszközöknek meg kell felelnie a vonatkozó területrendezési terveknek, jelen esetben az

Részletesebben

A TELEPÜLÉSSZERKEZETI VÁLTOZÁSOK TERÜLETRENDEZÉSI TERVEKKEL VALÓ ÖSSZEFÜGGÉSEINEK BEMUTATÁSA

A TELEPÜLÉSSZERKEZETI VÁLTOZÁSOK TERÜLETRENDEZÉSI TERVEKKEL VALÓ ÖSSZEFÜGGÉSEINEK BEMUTATÁSA A TELEPÜLÉSSZERKEZETI VÁLTOZÁSOK TERÜLETRENDEZÉSI TERVEKKEL VALÓ ÖSSZEFÜGGÉSEINEK BEMUTATÁSA A településrendezési eszközöknek meg kell felelnie a vonatkozó területrendezési terveknek, jelen esetben az

Részletesebben

FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK 2012. JÚNIUS 27-I ÜLÉSÉRE

FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK 2012. JÚNIUS 27-I ÜLÉSÉRE E LİTERJESZTÉS FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK 2012. JÚNIUS 27-I ÜLÉSÉRE 10. IKTATÓSZÁM: 2-7/2012. MELLÉKLET: - TÁRGY: Javaslat Balatonvilágos község településrendezési eszközei módosításának közbensı véleményezésére

Részletesebben

a Komárom-Esztergom Megyei Közgyőlés szeptember 25.-i ü l é s é r e

a Komárom-Esztergom Megyei Közgyőlés szeptember 25.-i ü l é s é r e KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI KÖZGYŐLÉS ELNÖKE ELİTERJESZTÉS a Komárom-Esztergom Megyei Közgyőlés 2008. szeptember 25.-i ü l é s é r e Tárgy: Beszámoló a megyei területrendezési terv követelményeinek érvényesülésérıl,

Részletesebben

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területrendezési Tervhez való igazodás vizsgálata

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területrendezési Tervhez való igazodás vizsgálata VAJA VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVÉNEK MÓDOSÍTÁSA A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területrendezési Tervhez való igazodás vizsgálata 1 1.) A Megyei Területrendezési Terv Vaja várost érintő elhatározásai

Részletesebben

D u s n o k T e l e p ü l é s r e n d e z é s i t e r v e é s h e l y i é p í t é s i s z a b á l y z a t a

D u s n o k T e l e p ü l é s r e n d e z é s i t e r v e é s h e l y i é p í t é s i s z a b á l y z a t a É P Í T É S Z M Ő H E L Y K F T 6000. Kecskemét, Wesselényi u. 1. Felelıs tervezı: Szilberhorn Erzsébet TT 1/É-03-0105 Telefon, fax: 76/ 482 916 E-mail: szil@epiteszmuhely.hu Levélcím: 6001 Kecskemét Pf

Részletesebben

HATÁROZATTAL JÓVÁHAGYOTT TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV 25/2004. (III.31.) határozat Településszerkezeti tervi leírás 142/2008.(X.14.

HATÁROZATTAL JÓVÁHAGYOTT TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV 25/2004. (III.31.) határozat Településszerkezeti tervi leírás 142/2008.(X.14. HATÁROZATTAL JÓVÁHAGYOTT TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV 25/2004. (III.31.) határozat Településszerkezeti tervi leírás 142/2008.(X.14.) számú határozat Településszerkezeti terv m=1:16 000 T-1 Belterület szerkezeti

Részletesebben

A TERÜLETRENDEZÉSI TERVEK ÉS A TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV ÖSSZHANGJÁT IGAZOLÓ TÉRKÉPEK ÉS LEÍRÁSOK

A TERÜLETRENDEZÉSI TERVEK ÉS A TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV ÖSSZHANGJÁT IGAZOLÓ TÉRKÉPEK ÉS LEÍRÁSOK A TERÜLETRENDEZÉSI TERVEK ÉS A TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV ÖSSZHANGJÁT IGAZOLÓ TÉRKÉPEK ÉS LEÍRÁSOK A tervhierarchia legmagasabb szintjén az Országos Területrendezési Terv áll, melyet az Országgyűlés a 2003.:

Részletesebben

Területrendezési tervekkel való összhang vizsgálata

Területrendezési tervekkel való összhang vizsgálata NYÍRBOGÁT NAGYKÖZSÉG TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVÉNEK MÓDOSÍTÁSA Területrendezési tervekkel való összhang vizsgálata a 2003. évi XXVI. törvény 2013. évi CCXXIX. törvénnyel megállapított rendelkezései alapján

Részletesebben

Örökségvédelmi szempontok a beruházás-elıkészítésben

Örökségvédelmi szempontok a beruházás-elıkészítésben Befektetıbarát településekért Örökségvédelmi szempontok a beruházás-elıkészítésben Reményi László remenyi.laszlo@mnm-nok.gov.hu Befektetıbarát településekért Gazdasági növekedése és a foglalkoztatási helyzet

Részletesebben

3.2. TERÜLETRENDEZÉSI TERVI MEGFELELÉS IGAZOLÁSA

3.2. TERÜLETRENDEZÉSI TERVI MEGFELELÉS IGAZOLÁSA 3.2. TERÜLETRENDEZÉSI TERVI MEGFELELÉS IGAZOLÁSA Vizsgálat alapja Jelen összeállítás a 19/2011.(XI.29.)számú önkormányzati rendelettel elfogadott 2011. december 12-től hatályos Bács-Kiskun Megyei Területrendezési

Részletesebben

TANULMÁNYTERV Kishartyán község településrendezési tervének módosításához. (Kishartyán, 073/1 hrsz.-ú ingatlanra)

TANULMÁNYTERV Kishartyán község településrendezési tervének módosításához. (Kishartyán, 073/1 hrsz.-ú ingatlanra) TANULMÁNYTERV Kishartyán község településrendezési tervének módosításához (Kishartyán, 073/1 hrsz.-ú ingatlanra) A tervezett fejlesztés helyszíne (Forrás: maps.google.hu) Salgótarján, 2012. június 20.

Részletesebben

Miért szeretjük a barnamezős beruházásokat?

Miért szeretjük a barnamezős beruházásokat? Miért szeretjük a barnamezős beruházásokat? Dr. Tompai Géza főosztályvezető Belügyminisztérium, Területrendezési és Településügyi Főosztály 2011. 1 Helyi és térségi érdekek A településrendezés helyi közügy

Részletesebben

ŐRISZENTPÉTER VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI ESZKÖZEINEK MÓDOSÍTÁSA TÁRGYALÁSOS ELJÁRÁS

ŐRISZENTPÉTER VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI ESZKÖZEINEK MÓDOSÍTÁSA TÁRGYALÁSOS ELJÁRÁS ŐRISZENTPÉTER VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI ESZKÖZEINEK MÓDOSÍTÁSA TÁRGYALÁSOS ELJÁRÁS Településszerkezeti terv módosítása elfogadva:./2019. (...) képviselő-testületi határozat Helyi Építési Szabályzat módosítása

Részletesebben

Bölcske elkerülő út - Áttekintő nézet a módosításról

Bölcske elkerülő út - Áttekintő nézet a módosításról Módosítással érintett terület 1. sz. melléklet Bölcske elkerülő út - Áttekintő nézet a módosításról 1 2. sz. melléklet A módosítás alá vont terület hatályos szerkezeti és szabályozási terv kivonata Településszerkezeti

Részletesebben

RÁBAPATONA. Településrendezési terv módosítás Előzetes tájékoztatási dokumentáció 2015. augusztus TH-15-02-14

RÁBAPATONA. Településrendezési terv módosítás Előzetes tájékoztatási dokumentáció 2015. augusztus TH-15-02-14 RÁBAPATONA Településrendezési terv módosítás Előzetes tájékoztatási dokumentáció 2015. augusztus TH-15-02-14 2 Rábapatona Településrendezési terv módosítás Előzetes tájékoztatási dokumentáció Aláírólap

Részletesebben

TERÜLETI TERVEK ÉRVÉNYESÍTÉSE

TERÜLETI TERVEK ÉRVÉNYESÍTÉSE TERÜLETI TERVEK ÉRVÉNYESÍTÉSE A település tervezése során a 2008. évi L. törvénnyel módosított 2003. évi XXVI. törvénnyel jóváhagyott Országos Területrendezési Terv és a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat

Részletesebben

Előzetes tájékoztató. Nagymaros Város Településszerkezeti tervének, Helyi Építési Szabályzatának és Szabályozási tervének módosításához

Előzetes tájékoztató. Nagymaros Város Településszerkezeti tervének, Helyi Építési Szabályzatának és Szabályozási tervének módosításához Előzetes tájékoztató Nagymaros Város Településszerkezeti tervének, Helyi Építési Szabályzatának és Szabályozási tervének módosításához (készült: a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési

Részletesebben

Kemeneshőgyész Község Településrendezési Tervének kivonata

Kemeneshőgyész Község Településrendezési Tervének kivonata ALÁTÁMASZTÓ MUNKARÉSZ A TERÜLETRENDEZÉSI TERVEK ÉS A TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV ÖSSZHANGJÁT IGAZOLÓ MUNKARÉSZ A településrendezési tervek készítése során figyelembe kell venni a magasabb szintű területrendezési

Részletesebben

1. JÓVÁHAGYÁSRA KERÜLŐ MUNKARÉSZEK Településszerkezeti terv módosítása /2015.( ) határozat-tervezet a szerkezeti terv módosításáról mellékletekkel

1. JÓVÁHAGYÁSRA KERÜLŐ MUNKARÉSZEK Településszerkezeti terv módosítása /2015.( ) határozat-tervezet a szerkezeti terv módosításáról mellékletekkel 1. JÓVÁHAGYÁSRA KERÜLŐ MUNKARÉSZEK Településszerkezeti terv módosítása /2015.( ) határozat-tervezet a szerkezeti terv módosításáról mellékletekkel Helyi építési szabályzat (HÉSZ) módosítása /2015.( ) önkormányzati

Részletesebben

BADACSONYTÖRDEMIC HATÁLYOS TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV

BADACSONYTÖRDEMIC HATÁLYOS TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV Az 58/2015. (IV. 28.) Kt. határozat 2. sz. e BADACSONYTÖRDEMIC HATÁLYOS TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV LEÍRÁSÁT MÓDOSÍTÓ DOKUMENTUM 1. A hatályos településszerkezeti leírás 5. fejezet (5) bekezdés e) pontja

Részletesebben

IPOLYTÖLGYES KÖZSÉG TELEPÜLÉSRENDEZÉSI ESZKÖZEINEK MÓDOSÍTÁSA TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV MÓDOSÍTÁS - HATÁROZAT ÉS LEÍRÁS

IPOLYTÖLGYES KÖZSÉG TELEPÜLÉSRENDEZÉSI ESZKÖZEINEK MÓDOSÍTÁSA TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV MÓDOSÍTÁS - HATÁROZAT ÉS LEÍRÁS IPOLYTÖLGYES KÖZSÉG TELEPÜLÉSRENDEZÉSI ESZKÖZEINEK MÓDOSÍTÁSA TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV MÓDOSÍTÁS - HATÁROZAT ÉS LEÍRÁS 2016. MÁJUS.../2016 (...) SZ. ÖNK. HATÁROZAT 314/2012. (XI.8.) Kormányrendelet szerinti

Részletesebben

H a t á r o z a t t a l j ó v á h a g y o t t m u n k a r é s z e k

H a t á r o z a t t a l j ó v á h a g y o t t m u n k a r é s z e k H a t á r o z a t t a l j ó v á h a g y o t t m u n k a r é s z e k 178/2004.(VI.30.) határozat Településszerkezeti terv leírása Belterület szerkezeti terve m=1: 4 000 T-2 8/2012.Kth. határozat Településszerkezeti

Részletesebben

MÁRKÓ KÖZSÉG TELEPÜLÉSRENDEZÉSI ESZKÖZEINEK RÉSZLEGES MÓDOSÍTÁSA

MÁRKÓ KÖZSÉG TELEPÜLÉSRENDEZÉSI ESZKÖZEINEK RÉSZLEGES MÓDOSÍTÁSA MÁRKÓ KÖZSÉG TELEPÜLÉSRENDEZÉSI ESZKÖZEINEK RÉSZLEGES MÓDOSÍTÁSA A KözOP-3.2/C-08-11 pályázattal épülő VESZPRÉM-MÁRKÓ-BÁND HIVATÁSFORGALMI ÉS KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI KERÉKPÁRÚT ENGEDÉLYEZÉSÉHEZ SZÜKSÉGES

Részletesebben

I.4.1. TÁJRENDEZÉS ÉS ZÖLDFELÜLETI RENDSZER

I.4.1. TÁJRENDEZÉS ÉS ZÖLDFELÜLETI RENDSZER I.4.1. TÁJRENDEZÉS ÉS ZÖLDFELÜLETI RENDSZER TÁJRENDEZÉSI JAVASLATOK 1.1. Tájhasználat, tájszerkezet javaslata: A tájhasználat a morfológiai és a talajadottságok következtében nagyobb részt mezıgazdasági

Részletesebben

J e g y z ı k ö n y v

J e g y z ı k ö n y v Szám: 2-15/2012. J e g y z ı k ö n y v Készült: Jelen vannak: továbbá: Fejér Megye Közgyőlése 2012. december 20-ai nyílt ülésérıl Adravecz Tamás, Árgyelán János, Balogh Gergely, Balogh Zoltán, Csombók

Részletesebben

Az Ország Szerkezeti Tervének vonatkozó részlete

Az Ország Szerkezeti Tervének vonatkozó részlete 1.2. TERVELŐZMÉNYEK, A MAGASABB RENDŰ TERVEKKEL VALÓ ÖSSZHANG Az Országos Területrendezési Tervről szóló 2003. évi XXVI. törvény (továbbiakban OTrT) országos övezeteket, területfelhasználási kategóriákat

Részletesebben

3.2. TERÜLETRENDEZÉSI TERVI MEGFELELÉS IGAZOLÁSA

3.2. TERÜLETRENDEZÉSI TERVI MEGFELELÉS IGAZOLÁSA 3.2. TERÜLETRENDEZÉSI TERVI MEGFELELÉS IGAZOLÁSA Vizsgálat alapja Jelen összeállítás a 19/2011.(XI.29.)számú önkormányzati rendelettel elfogadott 2011. december 12-től hatályos Bács-Kiskun Megyei Területrendezési

Részletesebben

3. V á l t o z á s o k

3. V á l t o z á s o k 3. V á l t o z á s o k Érsekcsanádnak van településrendezési terve. A változásokat a 2006.-ban jóváhagyott hatályos településrendezési tervhez (továbbiakban: alapterv) viszonyítjuk. Hálózati elemek Fıbb

Részletesebben

1. SZERKEZETI TERV LEÍRÁSA

1. SZERKEZETI TERV LEÍRÁSA 1 3/2019. (II.20.) határozat 1. melléklete 1. számú melléklet Településszerkezeti tervi leírás Neszmély Község Településszerkezeti tervét a Képviselő testület a 85/2013.(VI.26.) sz. Kt. önkormányzati határozattal

Részletesebben

PÁZMÁNDFALU. Településrendezési terv módosítás Előzetes tájékoztatási dokumentáció március TH

PÁZMÁNDFALU. Településrendezési terv módosítás Előzetes tájékoztatási dokumentáció március TH PÁZMÁNDFALU Településrendezési terv módosítás Előzetes tájékoztatási dokumentáció 2016. március TH-16-02-03 2 Pázmándfalu Településrendezési terv módosítás Előzetes tájékoztatási dokumentáció Aláírólap

Részletesebben

N Y Í R E G Y H Á Z A M E G Y E I J O G Ú V Á R O S T e l e p ü l é s r e n d e z é s i e s z k ö z e i n e k m ó d o s í t á s a

N Y Í R E G Y H Á Z A M E G Y E I J O G Ú V Á R O S T e l e p ü l é s r e n d e z é s i e s z k ö z e i n e k m ó d o s í t á s a 1 N Y Í R E G Y H Á Z A M E G Y E I J O G Ú V Á R O S T e l e p ü l é s r e n d e z é s i e s z k ö z e i n e k m ó d o s í t á s a - 2016 - A 314/2012. (XI.8.) Korm. rendelet 41. -a szerinti egyszerűsített

Részletesebben

ÁCS VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI ESZKÖZEINEK MÓDOSÍTÁSA (a 0547/2 hrsz-ú telek területén)

ÁCS VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI ESZKÖZEINEK MÓDOSÍTÁSA (a 0547/2 hrsz-ú telek területén) ÁCS VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI ESZKÖZEINEK MÓDOSÍTÁSA (a 0547/2 hrsz-ú telek területén) ELŐZETES TÁJÉKOZTATÁSI DOKUMENTÁCIÓ KÖRNYEZETTERV KFT. 1149 Budapest, Várna utca 12-14. Telefon/fax: 06-1-340-2382

Részletesebben

BUZSÁK TELEPÜLÉSRENDEZÉSI ESZKÖZÖK

BUZSÁK TELEPÜLÉSRENDEZÉSI ESZKÖZÖK BUZSÁK TELEPÜLÉSRENDEZÉSI ESZKÖZÖK 2. SZ. MÓDOSÍTÁS JSZ: 11/2014 VÉLEMÉNYEZÉSI ANYAG Készült a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési

Részletesebben

3/2008. (II. 5.) KvVM rendelet

3/2008. (II. 5.) KvVM rendelet 3/2008. (II. 5.) KvVM rendelet a természetvédelmi kezelési tervek készítésére, készítıjére és tartalmára vonatkozó szabályokról A természet védelmérıl szóló 1996. évi LIII. törvény 36. (4) bekezdésében

Részletesebben

az Országos Területrendezési Terv véleményezésérıl

az Országos Területrendezési Terv véleményezésérıl F.M. Közgyőlése 206/2007. (IV.26.) K.h.sz. határozata az Országos Területrendezési Terv véleményezésérıl Fejér Megye Közgyőlése megtárgyalta a VÁTI Kht által készített és az ÖTM által véleményezésre megküldött,

Részletesebben

Hatályos szabályozási terv részlet 2. módosítási pont. Tervezett szabályozási terv részlet 2. módosítási pont

Hatályos szabályozási terv részlet 2. módosítási pont. Tervezett szabályozási terv részlet 2. módosítási pont Hatályos szabályozási terv részlet 2. módosítási pont Tervezett szabályozási terv részlet 2. módosítási pont Hatályos szerkezeti terv részlet 2. módosítási pont 11 Tervezett szerkezeti terv részlet 2.

Részletesebben

TELEPÍTÉSI TANULMÁNYTERV. Debrecen, 2013. augusztus hó

TELEPÍTÉSI TANULMÁNYTERV. Debrecen, 2013. augusztus hó LENGYEL ÉPÍTÉSZ MŰTEREM KFT. 4027 Debrecen, Egyetem sgt. 21. 1/2. Telefon / fax: (52) 425 428, (52) 532 896 E-mail: lengyel @ lengyelepitesz.t-online.hu Debrecen, 41. számú vrk. Debrecen-Nagykereki vasútvonal

Részletesebben

N Y Í R E G Y H Á Z A M E G Y E I J O G Ú V Á R O S T e l e p ü l é s r e n d e z é s i e s z k ö z e i n e k m ó d o s í t á s a

N Y Í R E G Y H Á Z A M E G Y E I J O G Ú V Á R O S T e l e p ü l é s r e n d e z é s i e s z k ö z e i n e k m ó d o s í t á s a N Y Í R E G Y H Á Z A M E G Y E I J O G Ú V Á R O S T e l e p ü l é s r e n d e z é s i e s z k ö z e i n e k m ó d o s í t á s a - 2017 - A 314/2012. (XI.8.) Korm. rendelet 42/A. -a szerinti állami főépítészi

Részletesebben

FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK JÚNIUS 28-I ÜLÉSÉRE

FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK JÚNIUS 28-I ÜLÉSÉRE E LİTERJESZTÉS FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK 2013. JÚNIUS 28-I ÜLÉSÉRE 14. IKTATÓSZÁM: 55-3/2013. MELLÉKLET: - TÁRGY: Javaslat a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács mőködési

Részletesebben

Területrendezési tervekkel való összhang vizsgálata

Területrendezési tervekkel való összhang vizsgálata VAJA VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVÉNEK MÓDOSÍTÁSA Területrendezési tervekkel való összhang vizsgálata a 2003. évi XXVI. törvény 2013. évi CCXXIX. törvénnyel megállapított rendelkezései alapján Nyíregyháza

Részletesebben

Településrendezési Tervének módosításához

Településrendezési Tervének módosításához Nagyecsed Város Településrendezési Tervének módosításához Országos, kiemelt t érségi és megyei övezet ek t erület i lehatárolása G a z d a s á g i t e r ü l e t e k - 2016 T ervező: Art Vital T ervező,

Részletesebben

FÓT VÁROS HÉSZ MÓDOSÍTÁS 2017 FÁY ANDRÁS ÁLTALÁNOS ALÁTÁMASZTÓ MUNKARÉSZEK JÓVÁHAGYANDÓ MUNKARÉSZEK

FÓT VÁROS HÉSZ MÓDOSÍTÁS 2017 FÁY ANDRÁS ÁLTALÁNOS ALÁTÁMASZTÓ MUNKARÉSZEK JÓVÁHAGYANDÓ MUNKARÉSZEK MŰ-HELY TERVEZŐ ÉS TANÁCSADÓ ZRT. 1016 Budapest, Hegyalja út 7-13. POB: 1368 BP 5. PF 215, TEL: (36-1) 312 4570 E MAIL: muhelyrt@muhelyrt.hu OBELISZK STÚDIÓ KFT. 1056 Budapest, Belgrád rakpart 12. E MAIL:

Részletesebben

2003. évi XXVI. törvény. az Országos Területrendezési Tervrıl. I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. A törvény célja. Fogalommeghatározások

2003. évi XXVI. törvény. az Országos Területrendezési Tervrıl. I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. A törvény célja. Fogalommeghatározások 2003. évi XXVI. törvény az Országos Területrendezési Tervrıl I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK A törvény célja 1. E törvény célja, hogy meghatározza az ország egyes térségei területfelhasználásának feltételeit,

Részletesebben

DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATAL

DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATAL DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATAL VÁROSTERVEZÉSI OSZTÁLY 4024 Debrecen, Piac u. 20. sz. (52) 511-513, (52) 511-400, fax.: 511-575 e-mail: foepitesziroda @ph.debrecen.hu Debrecen, 39. vrk.,

Részletesebben

KAJÁRPÉC. Településrendezési terv módosítás Előzetes tájékoztatási dokumentáció május TH

KAJÁRPÉC. Településrendezési terv módosítás Előzetes tájékoztatási dokumentáció május TH KAJÁRPÉC Településrendezési terv módosítás Előzetes tájékoztatási dokumentáció 2017. május TH-17-02-07 2 Kajárpéc Településrendezési terv módosítás Előzetes tájékoztatási dokumentáció Aláírólap Felelős

Részletesebben

- a fenti pontoknak eleget tesznek az új lakó vegyes gazdasági és üdülőterületek kijelölése.

- a fenti pontoknak eleget tesznek az új lakó vegyes gazdasági és üdülőterületek kijelölése. 5. melléklet a /2014. (..) önkormányzati határozathoz A területrendezési tervvel való összhang igazolása A településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési

Részletesebben

BODA TELEPÜLÉSRENDEZÉSI ESZKÖZEINEK 2015. ÉVI MÓDOSÍTÁSA

BODA TELEPÜLÉSRENDEZÉSI ESZKÖZEINEK 2015. ÉVI MÓDOSÍTÁSA K O K A S É S T Á R S A T E R V E Z Õ K F T. ÉPÍTÉSZ ÉS TELEPÜLÉSTERVEZÕ IRODA Tel/Fax: (72) 324-326 Iroda: 7624 Pécs, Budai Nagy A. u. 1. Levélcím: 7627 Pécs, Havihegyi út 66. E-mail: kokas@minicomp.hu

Részletesebben

I. G a z d a s á g i t e r ü l e t k i j e l ö l é s e a t á z l á r i ú t d é l i o l d a l á n

I. G a z d a s á g i t e r ü l e t k i j e l ö l é s e a t á z l á r i ú t d é l i o l d a l á n I. G a z d a s á g i t e r ü l e t k i j e l ö l é s e a t á z l á r i ú t d é l i o l d a l á n A rendezési terv módosítására vonatkozó elvi döntést 97/2010.(IV.29. KT. és a 45/2013.(IV.25.) KT. számú

Részletesebben

VÉLEMÉNYEZÉSI DOKUMENTÁCIÓ

VÉLEMÉNYEZÉSI DOKUMENTÁCIÓ ALÁTÁMASZTÓ MUNKARÉSZ Jászladány Nagyközség TRE módosítása 2. VÉLEMÉNYEZÉSI DOKUMENTÁCIÓ Eljárási rend A módosítás során a jelenleg hatályos TRE pontatlanságának javítása történik. A TRE módosítás tartalmilag

Részletesebben

1. A SZERKEZETI TERV LEÍRÁSA

1. A SZERKEZETI TERV LEÍRÁSA SZERKEZETI TERV LEÍRÁS az M25 sz. gyorsforgalmi út építési területére megnevezésű Szerkezeti tervlaphoz 1 / 6 1. A SZERKEZETI TERV LEÍRÁSA 1. 1. A területfelhasználás Beépítésre szánt területek Gksz Kereskedelmi,

Részletesebben

Veresegyház Város Önkormányzat Polgármestere

Veresegyház Város Önkormányzat Polgármestere Veresegyház Város Önkormányzat Polgármestere 2112 Veresegyház, Fı út 106. Tel: 28 588-600 Fax: 28 588-646 ELİTERJESZTÉS a Képviselı-testület 2010. 09. 14-i rendkívüli ülésére Tárgy: Veresegyház Város Településrendezési

Részletesebben

ALSÓPETÉNY KÖZSÉG HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁNAK MÓDOSÍTÁSA

ALSÓPETÉNY KÖZSÉG HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁNAK MÓDOSÍTÁSA ALSÓPETÉNY KÖZSÉG HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁNAK MÓDOSÍTÁSA M1/2013-OTÉK 10/2017. (VIII.22.) rendelettel JÓVÁHAGYOTT DOKUMENTÁCIÓ 2017. augusztus hó 1 Munkarész: Név, Aláírás: tervezési jogosultság száma:

Részletesebben

SEREGÉLYES HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT ÉS SZABÁLYOZÁSI TERV 1. MÓDOSÍTÁSA. Tárgyalásos eljárásra összeállított tervdokumentáció 2019.

SEREGÉLYES HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT ÉS SZABÁLYOZÁSI TERV 1. MÓDOSÍTÁSA. Tárgyalásos eljárásra összeállított tervdokumentáció 2019. SEREGÉLYES HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT ÉS SZABÁLYOZÁSI TERV 1. MÓDOSÍTÁSA Tárgyalásos eljárásra összeállított tervdokumentáció 2019. március Felelős tervező: Ertl Antal TT 07-0075 településtervező 1 JÓVÁHAGYANDÓ

Részletesebben

3. ALÁTÁMASZTÓ MUNKARÉSZEK Módosítási helyszín 3.1. Területrendezési tervi megfelelés igazolása 3.2. Településrendezés, tájrendezés 3.3.

3. ALÁTÁMASZTÓ MUNKARÉSZEK Módosítási helyszín 3.1. Területrendezési tervi megfelelés igazolása 3.2. Településrendezés, tájrendezés 3.3. 3. ALÁTÁMASZTÓ MUNKARÉSZEK Módosítási helyszín 3.1. Területrendezési tervi megfelelés igazolása 3.2. Településrendezés, tájrendezés 3.3. Környezetalakítás 3.4. Közlekedés 3.5. Közművesítés 3.6. Hírközlés

Részletesebben

M ó d o s í t á s i s m e r t e t é s e

M ó d o s í t á s i s m e r t e t é s e M ó d o s í t á s i s m e r t e t é s e Képviselő-testület telektulajdonos kérelmére kezdeményezte a településrendezési eszközök módosítását 16/2016.(II.10.) Kt. sz. határozatában. A határozat értelmében

Részletesebben

FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK ÁPRILIS 26-I ÜLÉSÉRE

FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK ÁPRILIS 26-I ÜLÉSÉRE E LİTERJESZTÉS FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK 2012. ÁPRILIS 26-I ÜLÉSÉRE 11. IKTATÓSZÁM: 2-5 /2012. MELLÉKLET: - TÁRGY: Javaslat Csákvár község településrendezési terve és helyi építési szabályzata módosításának

Részletesebben

2) Központi belterület határán lévı 0189/206 hrsz-ú kertészetet gazdasági területbe sorolja.

2) Központi belterület határán lévı 0189/206 hrsz-ú kertészetet gazdasági területbe sorolja. 88/2005.sz.képv.test.hat. TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV MÓDOSÍTÁSA Helvécia Község Képviselı-testülete az 1999. Évi CXV. törvénnyel módosított 1997.évi LXXVIII. törvény (továbbiakban Étv) 6. (3)bekezdése a)

Részletesebben

1. melléklet a /2014. (..) önkormányzati határozathoz SZENTENDRE VÁROS TELEPÜLÉSSZERKEZETI FEDVÉNYTERVE M=1:10 000

1. melléklet a /2014. (..) önkormányzati határozathoz SZENTENDRE VÁROS TELEPÜLÉSSZERKEZETI FEDVÉNYTERVE M=1:10 000 1. melléklet a /2014. (..) önkormányzati határozathoz SZENTENDRE VÁROS TELEPÜLÉSSZERKEZETI FEDVÉNYTERVE M=1:10 000 1.1. melléklet: Településszerkezeti Fedvényterv Terület felhasználás I. ütem M=1:10 000

Részletesebben

HATÁROZATTAL JÓVÁHAGYANDÓMUNKARÉSZEK TARTALOMJEGYZÉK

HATÁROZATTAL JÓVÁHAGYANDÓMUNKARÉSZEK TARTALOMJEGYZÉK HATÁROZATTAL JÓVÁHAGYANDÓMUNKARÉSZEK TARTALOMJEGYZÉK BABÓTKÖZSÉG TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV MÓDOSÍTÁSA./2018. (.) HATÁROZAT BABÓTKÖZSÉG110/2016. (X. 21.) HATÁROZATTAL ELFOGADOTT TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV

Részletesebben

2003. évi XXVI. törvény indokolása. az Országos Területrendezési tervrıl. Általános indokolás

2003. évi XXVI. törvény indokolása. az Országos Területrendezési tervrıl. Általános indokolás 2003. évi XXVI. törvény indokolása az Országos Területrendezési tervrıl Általános indokolás A regionális tervezés Magyarországon hosszú és gazdag múltra tekint vissza. A jelentıs elızmények ellenére elmondható,

Részletesebben

Székesfehérvár MJV Öreghegy Nagyszombati út észak-keleti oldal feletti terület, Kisfalud és Csala településrészek Jancsár völgy térsége I.

Székesfehérvár MJV Öreghegy Nagyszombati út észak-keleti oldal feletti terület, Kisfalud és Csala településrészek Jancsár völgy térsége I. Székesfehérvár MJV Öreghegy Nagyszombati út észak-keleti oldal feletti terület, Kisfalud és Csala településrészek Jancsár völgy térsége I. kötet módosított TelepülésSZerkezeti Terv, Jóváhagyásra kerülő

Részletesebben

Területrendezési (területi) tervezés

Területrendezési (területi) tervezés A TERÜLETRENDEZÉSI TERVEZÉS KÖZÚTI VONATKOZÁSAI, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL AZ ORSZÁGOS TERÜLETRENDEZÉSI TERV FELÜLVIZSGÁLATÁRA Vezető területrendező tervező: Faragó Péter Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai

Részletesebben

ZAGYVARÉKAS KÖZSÉG TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERV MÓDOSÍTÁS ALÁTÁMASZTÓ MUNKARÉSZEK

ZAGYVARÉKAS KÖZSÉG TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERV MÓDOSÍTÁS ALÁTÁMASZTÓ MUNKARÉSZEK BABILON ÉPÍTÉSZ IRODA BT. 5300 Karcag, Kiss Antal u. 4. T.sz.:10/2016 ZAGYVARÉKAS KÖZSÉG TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERV MÓDOSÍTÁS ALÁTÁMASZTÓ MUNKARÉSZEK Elfogadva: Zagyvarékas Község Önkormányzata 2/2017 (III.16.)

Részletesebben

Tervezõk névsora. Tóalmás Településszerkezeti-, Övezeti Tervének (külterület), valamint a Helyi Építési Szabályzatának módosítása

Tervezõk névsora. Tóalmás Településszerkezeti-, Övezeti Tervének (külterület), valamint a Helyi Építési Szabályzatának módosítása BAU-URB Tsz.: 56/2012. Tervező és Tanácsadó Kft. 1112.Budapest, Dayka Gábor utca 94. Tel/Fax.: 319-36-44 Tervezõk névsora Tóalmás Településszerkezeti-, Övezeti Tervének (külterület), valamint a Helyi Építési

Részletesebben

1. A SZERKEZETI TERV LEÍRÁSA

1. A SZERKEZETI TERV LEÍRÁSA SZERKEZETI TERV LEÍRÁS a 251 sz. főút és a 2502 j. ök. út építési területére megnevezésű Szerkezeti tervlaphoz 1. A SZERKEZETI TERV LEÍRÁSA 1. 1. A területfelhasználás Beépítésre nem szánt területek KÖu

Részletesebben

FEKETEERDŐ. Településrendezési tervmódosítás Egyszerűsített eljárás Jóváhagyott dokumentáció 2014. szeptember TH-13-02-21

FEKETEERDŐ. Településrendezési tervmódosítás Egyszerűsített eljárás Jóváhagyott dokumentáció 2014. szeptember TH-13-02-21 FEKETEERDŐ Településrendezési tervmódosítás Egyszerűsített eljárás Jóváhagyott dokumentáció 2014. szeptember TH-13-02-21 2 Feketeerdő településrendezési terv módosítás Jóváhagyott dokumentáció Aláírólap

Részletesebben